BLOG - BLOG PARTI PAS

Dicatat oleh Unknown | | Posted On Rabu, 24 Disember 2014 at 3:15 PG

sumber :-

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 23 Dec 2014 09:24 PM PST

PAS Negeri Sembilan


Gadis dirompak, dipukul hampir dirogol di Stesen Komuter N.Sembilan pd 18.12.14

Posted: 22 Dec 2014 11:15 PM PST




Assalamualaikum dan hi semua. Ketika saya menaip kisah ini, tangan masih menggigil, fikiran masih terbayang-bayang apa yang terjadi malam itu. Saya ingin berkongsi pengalaman tragik, kisah balik kerja yang selalunya gembira bertukar menjadi pengalaman ngeri yang pasti tidak dapat dilupakan sampai bila-bila.

Pada malam Jumaat 18/12/2014 sekitar jam 9.45pm, saya telah dirompak, dicederakan, dan hampir dirogol di dalam kereta sendiri di kawasan parking stesen KTM Batang Benar, Nilai. Ye ini kisah benar, di laluan seharian saya pergi balik kerja, siapa sangka ada mata yang memerhati. Siapa yang biasa naik komuter di stesen KTM Batang Benar akan tahu betapa sunyinya kawasan tersebut especially pada waktu malam, dan kalau dapat parking dekat belakang memang akan tahu betapa jauhnya kawasan parking tu macam dekat hujung dunia. Even setiap pagi datang seawal pukul 7 lebih macam tu, parking bahagian depan memang dah sentiasa penuh jadinya setiap hari memang akan dapat parking yang nun jauh ke belakang. Kalau balik malam, memang tawakkal lah masa jalan nak pergi parking.

Malam tu, balik kerja macam biasa. Sampai stesen, jalan macam biasa jugak sambil bawak beg laptop dan handbag pergi parking. Tak sangka rupanya ada yang dah aim. Dipendekkan cerita, saya masuk je kereta, start enjin, tiba-tiba sebuah kereta kancil putih WGR7586 park dekat sebelah. Keluar seorang lelaki india, berhelmet, pakai glove pecahkan cermin kereta bahagian driver dengan hammer. Kejadian berlaku sangat pantas, saya melawan tetapi dia berjaya merampas beg laptop saya dan juga handbag yang mengandungi beg duit dan dokumen pengenalan diri. Saya membunyikan hon tetapi ditumbuk kerana melawan. Bila barang dah kena amek, i thought it was over but i was wrong saya baru sedar yang kunci kereta saya ada dengan dia. Saya merayu agar dipulangkan kunci kereta tapi dia ugut suruh saya duduk ke seat sebelah kalau saya nak selamat, saya refused tetapi saya ditumbuk lagi dan dia masuk dalam kereta dan menarik tudung saya dengan kasar. Allahu allah. Di seat yang sama dia drive kereta saya ke hujung kawasan parking dengan niat ingin merogol. Saya menjerit masih cuba untuk melawan tetapi saya dicekik, ditumbuk, dan ditekup hidung agar susah untuk bernafas. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa masa tu, saya sangat takut kerana saya sudah tiada kekuatan lagi untuk melawan. Ya Allah tolonglah hambamu ini, saya berdoa dan bertawakal. In within few seconds, tiba-tiba orang jahat tu melarikan diri. Alhamdulillah, Allah selamatkan diri saya dari dirogol dengan menghadirkan train yang kebetulan sampai di stesen pada waktu itu. Alhamdulillah syukur diri ini selamat.

Dan alhamdulillah handphone saya masih berada dengan saya pada waktu itu. Saya call ayah dan juga pihak Polis. Okay guys as a reminder tolong simpan nombor polis area rumah anda. Silap saya tak simpan nombor polis dan hanya dial 999 jadinya agak lambat proses untuk mendapat bantuan tu. Yes my bad. Mujur ayah saya sampai dahulu di tempat kejadian. Beberapa minit kemudian polis pun sampai dan saya diarah untuk pergi membuat laporan di Balai Polis Nilai. Alhamdulillah laporan pertama selesai dibuat cuma apa yang saya kesalkan apabila saya diminta untuk berjumpa dengan seorang inspektor wanita untuk laporan kedua, insp itu menyuruh saya tunggu kejap kerana dia cakap ada kerja yang dia kena buat whereby she needs to submit it before 12.00 am. Masa tu dah pukul 11 lebih. Saya faham pihak polis sangat sibuk, banyak laporan diterima setiap hari tetapi dalam hati saya terdetik tak penting ke kes saya ni. Tidak mengapa saya menunggu dan setelah kerjanya selesai saya diminta bercerita kembali mengenai kejadian yang berlaku tadi. Okay selepas itu, saya diarah untuk ke crime scene. Di sana, macam biasa gambar kereta diambil dan alhamdulillah sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga apabila ada beberapa evidence yang ditinggalkan orang jahat tu. Cuma soalan saya kenapa polis tidak memakai glove semasa mengambil evidence, kenapa tidak diletakkan di dalam plastik yela macam yang kita selalu tengok dalam tv kan. Saya hanya mendiamkan diri, mungkin mereka lebih arif akan hal ini. Setelah polis pergi, saya terjumpa lagi 2 evidence iaitu cebisan glove (bahagian jari) yang dipakai orang jahat tu dan pisau. Saya pergi semula ke balai polis tadi. Cuma agak kecewa bila polis cakap, "Laa pakai glove ke?" And I was like saya rasa saya dah beritahu semasa diambil keterangan dan walaupun dia pakai glove manalah tahu sebelum dia pakai dia ada pegang evidence tersebut kan? Dan cebisan glove yang saya jumpa tu adalah cebisan bahagian jari jadi mungkin ada possibilty boleh kesan cap jari. Ke anggapan saya ni salah? Selain itu, saya ingat stereng kereta saya akan diperiksa kesan cap jari, tetapi tidak. Hmm saya kurang arif mengenai hal ini, maafkan saya kalau teori saya ni salah dan bukan niat saya ingin mempersoalkan kerja polis, saya cuma tertanya-tanya kenapa. Mungkin mereka lebih mengetahuinya.

Dear Malaysians, walaupun laporan polis telah dibuat tetapi saya berharap agar anda dapat membantu saya mencari WGR7586, PERODUA KANCIL PUTIH. Polis mengatakan bahawa kereta tu kereta curi, walaupun kereta curi tapi sekurang-kurangnya kalau jumpa kereta itu balik at least tuan punya kereta yang sebenar dapat balik kereta dia yang hilang tu. Sekali lagi, tolong laporkan kepada mana-mana balai polis berhampiran jika ternampak kereta PERDOUA KANCIL PUTIH WGR7586. Suspek merupakan seorang lelaki india, kurus, ketinggian sederhana. Tolong bantu saya membantu pihak polis menyelesaikan kes ini.

One more thing, kepada pihak pengurusan KTM Batang Benar, sampai bila nak biarkan kawasan parking tu macam tu? Saya diberitahu kes ini bukan yang pertama. Untuk makluman, emak saya telah datang ke kaunter KTM kerana saya memberitahu di situ ada CCTV so maybe we could figure out something. Jadi emak saya menceritakan kembali apa yang terjadi malam tersebut kepada petugas kaunter. Yang menariknya bila nak suruh replay balik, mula-mula remote rosak lah, lepas tu bila dah betulkan remote still tak boleh nak replay balik. Sampai ke sudah tak boleh nak buat apa. Yes the CCTVs are functioning tapi "live" macam tu jela tak boleh nak search history. So semua CCTV yang ada tu are for display only ke? Apa guna ada CCTV kalau macam kan. Saya menaiki komuter dari Batang Benar ke KL Sentral hampir setiap hari dan ramai juga yang menggunakan kemudahan servis komuter ini. Jadi saya sangat berharap agar ada tindakan yang diambil dan kejadian seumpama ini dapat dielakkan. Ye, petugas kaunter cakap akan buat report, tetapi jangan sekadar report je please take some action tolong jangan lepas tangan. Dulu ada RELA yang jaga kejap dalam sebulan dua kalau tak silap saya, tetapi dah lari kerana katanya pihak pengurusan tak membayar gaji mereka. Jadi adakah kerana sikap pentingkan diri sesetengah pihak, keselamatan pengguna dibiarkan begitu sahaja? Macam tu? Adakah saya kena report dekat program 999, panggil Hazlin Hussain datang baru semua nak turun padang?

Mungkin pada pandangan sesetengah pihak kes saya ni kecil, tetapi saya memohon agar penjenayah tersebut dapat ditangkap segera. Dan saya juga berharap agar aspek keselamatan di kawasan KTM Batang Benar, Nilai dapat dipertingkatkan. Apa yang terjadi pada saya sangat mengerikan, saya berharap semua di luar sana terutama kaum wanita agar lebih berhati-hati. Silap saya kerana sudah biasa balik kerja malam dan tak rasa takut sebelum ni, tetapi kesilapan itulah yang mencederakan diri saya. Syukur ke hadrat illahi, saya masih diberi peluang untuk terus menjalani kehidupan di bumi Allah ini, masih bersama insan tersayang yang banyak memberikan sokongan moral. Walaupun masih trauma, tetapi saya percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Ingat tau, keselamatan diri dan nyawa kita sangat berharga! Sayangi diri, ingatlah orang tersayang.

Semoga kita sentiasa dibawah lindungan Allah.

Wassalam.

Sumber :

PAS Kawasan Miri

Posted: 23 Dec 2014 07:47 PM PST

PAS Kawasan Miri


Peparitan yang semakin tidak terurus boleh menyebabkan pencemaran

Posted: 22 Dec 2014 08:21 PM PST

Parit Tercemar dan Air Bertakung Di Piasau Utara Perlu Perhatian Segera

MIRI – Penduduk perumahan di Piasau Utara menghadapi masalah parit tersumbat dan air bertakung di sekeliling kawasan perumahan mereka. Penduduk perumahan disitu khuatir sekiranya masalah ini tidak diatasi dengan segera ianya boleh menyebabkan pembiakan nyamuk aedes berlaku dalam kawasan perumahan mereka.

Menurut salah seorang penduduk yang tinggal disitu memberitahu, mereka sudah mengadu masalah ini kepada pihak Majlis Bandaraya Miri (MBM) tetapi sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak yang berkenaan untuk mengatasinya.

Akibat tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak yang berkaitan menyebabkan air bertakung dan tercemar dengan bahan-bahan kekotoran. Air yang bertakung serta parit tersumbat boleh juga menyebabkan banjir kilat sekiranya hujan berterusan.

Penduduk perumahan Piasau Utara hidup dalam keadaan yang tercemar serta diancam oleh penyakit denggi akibat pembiakan nyamuk dalam parit yang tersumbat sekiranya pihak yang berwajib tidak membersihkan peparitan yang tersumbat dengan segera

Usaha membendung dan mengawal jangkitan demam denggi harus dipergiatkan dengan kerjasama pihak yang berkaitan dan penduduk tempatan dengan menjaga kebersihan sekitar kediaman mereka. 

Kewajipan pihak berkuasa adalah bertindak segera akan setiap aduan dari penduduk yang menghadapi masalah bukan hanya berdiam diri tanpa sebarang tindakan.

Kita percaya kerajaan mempunyai peruntukan untuk menangani masalah saliran dengan penyelenggaraan lebih kerap keatas sistem perparitan dan juga membina parit konkrit.

Kita mengesa agar pihak yang berkaitan segera melakukan penyelenggaraan peparitan tersumbat yang sering berlaku dalam kawasan perumahan di bandaraya Miri.

Kita mahu Miri menjadi model atau contoh bandaraya terbaik dalam mengatasi masalah peparitan dalam Malaysia.

Jangan biarkan masalah ini berlarutan tanpa tindakan segera dari pihak yang berkaitan kerana penduduk perumahan rasa tidak selesa dengan keadaan tempat tinggal mereka yang tercemar  juga masalah parkir kereta disebabkan parit yang tidak kongkrit boleh terhakis akibat hujan.

Kita akan sentiasa memantau masalah rakyat dari masa ke masa supaya setiap aduan mereka dapat diatasi dengan segera. Kerjasama dengan pihak berkenaan untuk mengatasi masalah ini amat dihargai.

Jofri Jaraiee
PAS, Sarawak

English version
Contaminated drains and stagnant water in Piasau Utara Need Immediate Attention

MIRI - Residents in Piasau Utara face problems clogged drains and stagnant water around their residential area. Housing residents there fear that if this issue is not resolved immediately it can cause mosquito breeding occurs in their residential area.

According to one of the people who lived there said they had complained this problem to the Miri City Council (MCC) but so far no action has been taken by the parties concerned to resolve it.

Due to no action taken by the relevant authorities causing stagnant water and contaminated with impurities substances. Stagnant water and clogged drains can also cause flash floods if continuous rain.

Piasau Utara housing residents living in polluted and is threatened by disease caused by the dengue mosquito breeding in clogged drain if the authorities do not clean the clogged drainage immediately

Efforts to curb and control of dengue fever infection should be undertaken in cooperation with the relevant authorities and the local population by maintain cleanliness around their homes.

A duty of the authorities is to act immediately to any complaints from residents who face problems not only remain silent without any action.

We believe the government has a provision for addressing drainage issues with more frequent maintenance on the drainage system and also build concrete drains.

We urge the relevant authorities immediately perform maintenance of clogged drainage which often occurs in a residential area in Miri city.

We want Miri become a model or example of best cities in addressing drainage problems in Malaysia.

Do not let this problem persists without urgent action from the relevant authorities as housing residents feel uncomfortable with the situation of their residence that contaminated also car parking problems due to the non-concrete trench can be eroded due to rain.

We will continue to monitor people's problems from time to time so that each of their complaints can be addressed immediately. Cooperation with relevant parties to resolve this issue is greatly appreciated.

Rembau Hari Ini

Posted: 23 Dec 2014 07:32 PM PST

Rembau Hari Ini


Eropah Bukti Sejarah Parang Rembau dalam catatan sejarah Eropah

Posted: 22 Dec 2014 08:37 PM PST



The arms manufactured by the Bugis are in great repute among the Malays ; also those made at Menangkabowe, particularly the matchlocks and swords ; and those of Rumbowe in the Peninsula. Rumbowe is celebrated for a particular sort of kris, called " GULOH RUMBOWE (GOLOK REMBAU)."

The Malays of Malacca ascribe the introduc tion of the kris to the celebrated Hong Tuah, who flourished in the reign of Mansur Shah, Sultan of " At Menancabo excellent poniards made, called creeses ; best weapons of all the Orient." (Argensola, 1609.) http://www.vikingsword.com/vb/printthread.php?t=8013

PARANG HASIL SENI ANAK REMBAU MASA KINI 





Cantik, menawan, halus, tajam. Amat sesuai untuk kerja menyembelih, melapah dan menyiang.

Siapa sangka parang dan pisau ini ialah hasil tangan anak Rembau di Kg Penajis. Kg. Penajis ialah tempat pertabalan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang pertama Raja Melewar pada tahun 1777.

Berminat untuk memiliki Parang/Pisau Rembau ini? Hubungi Firdaus 0136649090

Tahniah anggota IPD Rembau

Posted: 22 Dec 2014 08:36 PM PST



23 Dis 2014 Rembau: Sepasang kekasih paling dikehendaki polis kerana terbabit 12 jenayah ragut dan curi motosikal di negeri ini akhirnya ditangkap di sebuah kondominium mewah di Teluk Kemang, Port Dickson, dekat sini, Rabu lalu.

Dalam serbuan jam 7.20 pagi oleh pasukan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Rembau, pasangan itu cedera ketika cuba melarikan diri dengan terjun dari tingkat lima kondominium itu.

Akibatnya, suspek wanita berusia 17 tahun itu koma selepas cedera di kepala selain patah kedua-dua kaki dan dirawat di Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ), Seremban.

Teman lelakinya yang berusia 22 tahun pula patah kaki kiri dan ditahan di lokap selepas menerima rawatan.

Ketua Polis Daerah Rembau Deputi Superintendan Ibrahim Sharif berkata, suspek menyewa kondominium itu pada Mei lalu dan sejak itu aktif melakukan samun serta ragut di sekitar Port Dickson, Seremban dan daerah ini.

Menurutnya, ketika serbuan ada lima lagi penyewa lain iaitu empat lelaki dan seorang wanita berusia lingkungan 18 hingga 25 tahun berada di ruang tamu rumah.

"Kedua-dua suspek yang berada di bilik tidur cuba melarikan diri melalui balkoni sebaik menyedari kehadiran polis namun suspek perempuan terjatuh dari tingkat lima kondominium selepas tangannya terlepas daripada genggaman teman lelaki," katanya dalam sidang media di Bilik Gerakan IPD Rembau, di sini, semalam.

Ibrahim berkata, empat rakan mereka turut ditahan kerana positif heroin manakala wanita berusia 20 tahun dibebaskan.

Katanya, siasatan mendapati kedua-dua suspek terbabit dengan 12 kes samun dan ragut di sekitar Port Dickson, Seremban dan daerah ini dengan laporan polis terakhir dibuat pada Rabu lalu.

Menurutnya, dalam kejadian itu, pasangan penjenayah itu meragut rantai emas milik peniaga kedai runcit bernilai RM2,500 di Taman Pedas Indah, dekat sini.

Ibrahim berkata, suspek lelaki tidak bekerja dan mempunyai rekod jenayah lampau bersabit kes rogol dan curi motosikal pada tahun lalu.

Comments:

There are 0 ulasan for BLOG - BLOG PARTI PAS

Catat Ulasan