Ahad, 4 November 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 04 Nov 2012 12:06 PM PST

Duke of UMNO


JULIANA CURANG "MAIN LIDAH" DENGAN MAT SALEH, ZIZAN MENANGIS LAGI..?

Posted: 04 Nov 2012 12:16 AM PDT


Peminat kepada pelakon wanita muda, Juliana Evans sudah ketahui yang pelakon berdarah kacukan itu sedang berada di negara Amerika Syarikat (AS).

Keberadaannya di sana adalah kerana menyambung pelajarannya dalam bidang Komunikasi Massa di Universiti Michigan.

Umum juga mengetahui yang Juliana atau mesra dipanggil dengan Jue mempunyai hubungan yang rapat dengan pelakon lelaki, Mohd Razizan Abdul Razak atau Zizan Raja Lawak.

Mereka pernah dilihat berkelakuan mesra di khalayak ramai.

Malah, kemesraan antara mereka bersambung di laman sosial Twitter masing-masing.

Kalau sudah nampak kemesraan antara mereka berdua, pastilah orang ramai khususnya peminat-peminat mereka berdua mengatakan mereka berdua sedang hangat bercinta.

Bukan itu sahaja, melihatkan kedua-dua 'pasangan' ini memakai cincin yang sama, itu mengukuhkan lagi dakwaan mereka sedang dilamun cinta.

Namun, adat dalam dunia artis, Jue dan Zizan lebih mudah untuk membalas tanggapan umum mengenai mereka dengan mengatakan mereka hanyalah berkawan rapat sahaja.

Sewaktu Jue ingin berlepas ke AS, Zizan yang turut mengiringi pemergiaan Jue ke negara orang untuk mengejar cita-citanya mengakui berasa sedih dan menangis kerana terpaksa berpisah dengan 'kekasih hatinya'.

Jadi, apa lagi yang ingin disorokkkan.

Persoalannya sekarang, apakah hubungan antara Zizan dan Jue sekarang ini? Adakah mereka masih lagi bercinta atau 'berkawan rapat' lagi?

Baru-baru ini, beberapa keping foto Jue yang berpacaran dengan seorang lelaki Mat Salleh telah tersebar.


Jue dilihat mesra bersama lelaki tersebut yang namanya ialah Nate Miller. Mereka seakan-akan gembira ketika bercuti bersama-sama.

Adakah Jue sudah pun menemui pengganti atau 'kawan rapat' ketika berada di sana?

Yang pasti, Zizan akan menitiskan air matanya sekali lagi… - Mynewshub.my

KRISIS AIR SELANGOR: AWAT TERUK SANGAT KHALID GAGAP NIHH..???

Posted: 03 Nov 2012 09:12 PM PDT

khalid (3)
MB negeri mana yang teruk sangat niiihhh..?
Penulis tertarik untuk mengulas sidang akhbar Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim baru-baru ini di Parlimen yang menyatakan bahawa negeri pimpinannya itu sebenarnya tidak menghadapi masalah kekurangan bekalan air sebagaimana yang didakwa ramai pihak sebelum ini.

Kononnya, sumber air mentah begitu banyak sehingga melimpah ruah di Selangor dan kata Khalid negeri di bawah Pakatan Rakyat itu sebenarnya menghadapi masalah kekurangan sumber air terawat.
Oleh yang demikian, Menteri Besar Selangor itu mendakwa bahawa pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 tidak perlu memandangkan kesan positif dari projek berkenaan hanya akan dapat dirasai selepas tiga atau empat tahun kemudian iaitu pada tahun 2016.

Dalam kotak pemikiran beliau, pembinaan Langat 2 tidak masuk akal kerana ia mengambil tempoh yang lama untuk menyelesaikan masalah air di negeri Selangor.

Sebaliknya Menteri Besar itu mahu para pegawainya bermesyuarat dengan pihak syarikat konsesi air, SYABAS, pada setiap hari bagi membincangkan soal mekanisma atau cara mengurangkan air tidak terawat (NRW) sebanyak 33 peratus.

Kononnya, kalau jumlah peratusan NRW berjaya dikurangkan, maka seluruh rakyat Selangor akan menerima bekalan air bersih akan mencukupi.

Sebenarnya penulis tidak pasti di mana Khalid meletakkan akalnya ketika berfikir mengenai soal krisis air di Selangor.

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) melalui pakar-pakar industri air sebelum ini telah pun membuat kajian terperinci mengenai masalah air di Selangor selepas mengalami krisis yang menjejaskan kehidupan rakyat negeri itu dan sekitar Lembah Klang pada tahun 1998 dulu.

Dalam kajian tersebut dan berdasarkan peningkatan kepadatan penduduk serta kepesatan industri perniagaan di Selangor, krisis air itu akan berulang lagi pada tahun 2014. Memandang Langai 2 belim dibina, 8 projek mitigasi terpaksa dilaksanakan untuk menampung bekalan air dan mampu bertahun sehingga 2016.

Malah kini, rakyat dan kawasan industri di sebelah selatan negeri itu telah mula merasai bahang krisis di mana beberapa kawasan tidak mendapat bekalan dan mengalami masalah tekanan air rendah sehingga menjejaskan kualiti kehidupan mereka.

Persoalannya, apakah Menteri Besar itu fikir beliau lebih pakar berbanding pakar-pakar SPAN yang membuat kajian menyeluruh pada siang dan malam itu?

Memanglah Loji Langat 2 dirancang oleh Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Selangor sebelum ini untuk dibina bagi memenuhi keperluan jangka panjang dan dijangka siap pada tahun 2014 untuk digunakan.

Dalam masa yang sama, Kerajaan Pusat telah memberikan komitmen untuk menyediakan dana untuk membina loji tersebut tanpa meminta satu sen pun dari Kerajaan Negeri Selangor. Sememangnya ini adalah sebahagian daripada Water Security Industries Act di mana Pengurusan Aset Air Berhad menguruskan aset air dan operasi dan pengendalian aset tersebut oleh kerajaan negeri ataupun pihak yang telah diberi kuasa.

Itu belum lagi disebut mengenai pelan mitigasi bekalan air bersih bernilai lebih RM606 juta yang dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Pusat untuk membantu Khalid memujuk rakyat Selangor dari marah atas kedegilannya tidak mahu membenarkan pembinaan loji Langat 2.

Dengan pelan mitigasi yang bersifat jangkan pendek dan terbinanya Loji Langat 2 yang bersifat jangka panjang pada tahun 2016 nanti, rakyat Selangor tidak perlu bimbang lagi dengan ancaman krisis air di kawasan mereka.

Dan disebabkan itulah juga Kerajaan Pusat bertegas mahu meneruskan projek pembinaan Loji Langat 2 meskipun terpaksa berdepan dengan seorang Menteri Besar yang jelas lebih mementingkan politik berbanding kebajikan rakyatnya.

Dengan kadar pertumbuhan penduduk dan kepesatan ekonomi di negeri paling maju di Malaysia itu, loji Langat 2 dijangka mampu menampung bekalan air bersih di Selangor khususnya di kawasan selatan.

Sebenarnya penulis rasa agak lucu bila Menteri Besar itu bercadang untuk mengarahkan para pegawainya bermesyuarat dengan SYABAS pada setiap hari!

Bukan apa, apakah Khalid fikir dengan gebang-gebang di meja mesyuarat setiap hari akan memberikan hasil yang produktif dan mampu menyelesaikan masalah NRW?

Pada penulis, dari menghabiskan wang rakyat membeli kuih muih, minum petang, kertas A4, air mineral, buang masa dan membayar elaun mesyuarat begitu, lebih baik Khalid luluskan saja permohonan SYABAS untuk membuat pinjaman bank bagi membeli paip-paip saliran baru.

SYABAS sebelum ini telah memohon persetujuan dari Kerajaan pimpinan Khalid untuk memohon pinjaman dari bank bagi membeli paip-paip baru menggantikan yang lama bagi mengurangkan Non Revenue Water seperti yang dipinta, tetapi Menteri Besar itu telah membekukan capex.

Kononnya Khalid memberi alasan bahawa SYABAS enggan membeli paip dari syarikat yang direkomen oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Tapi, tahukah beliau bahawa SYABAS wajar memilih syarikat pilihannya sendiri yang dikatakan lebih berkualiti, tahan lama dan praktikal untuk digunakan bagi menggantikan paip-paip bocor yang meningkatkan peratusan NRW?

Saya percaya bahawa sekiranya Khalid meluluskan permohonan SYABAS itu, sudah tentu kadar peratus NRW di Selangor tidak akan mencatat jumlah yang tinggi dan krisis air di negeri "jajahan" Pakatan Rakyat itu tidaklah meruncing seperti sekarang.

Sebenarnya, pelan industri air di Selangor tidak akan bermasalah sekiranya Khalid tidak berdegil dan menerima perancangan terbaik yang telah disusun rapi oleh Kerajaan Pusat.

Dengan paip-paip baru SYABAS, pelan mitigasi dan komitmen Kerajaan Pusat untuk membina loji Langat 2, rakyat Selangor sudah pasti tidak akan diancam oleh krisis air dan segala-galanya akan berjalan dengan sempurna.

Rakyat Selangor sebenarnya sudah bosan dengan sikap dolak-dalih Khalid berkenaan isu air yang mengganggu kehidupan mereka dan penulis diberitahu bahawa ramai di kalangan mereka yang tidak sabar-sabar menunggu Pilihanraya Umum ke-13 bagi menterjemahkan kemarahan mereka…

Takkanlah Khalid sanggup membiarkan Pakatan Rakyat hilang kuasa di negeri paling maju itu hanya disebabkan kedegilannya itu? Khalid mahu terus dipersalahkan seumur hidup? Segalanya terserah pada Menteri Besar itu…

Sumber: Mykmu.net

THE FLYING KICK

Posted: 04 Nov 2012 12:03 PM PST

PEJUANG BANGSA

Posted: 04 Nov 2012 10:07 AM PST

PEJUANG BANGSA


HOT !! Gambar anggota Bomba real terbakar api !!

Posted: 04 Nov 2012 10:00 AM PST


Ini bukan lakonan seperti dalam filem   tetapi gambar  real anggota bomba terbakar apabila tangki  silinder gas di sebuah kilang tayar yang tidak beroperasi  meletup ketika usaha memadamkan kebakaran .

Demi menjalankan tugas & tanggungjawab , badan beliau hampir terbakar hangus oleh api ...GPB doakan agar sdr anggota Bomba ini cepat sembuh .....

Jue Evans berang dituduh bermesra mat salleh

Posted: 04 Nov 2012 07:11 AM PST


Khabar angin itu bertebaran berikutan penyebaran tiga keping gambar Juliana yang dilihat mesra bercuti bersama lelaki itu baru-baru ini di beberapa portal hiburan tempatan.

Juliana yang menyedari mengenai gosip terbaru melanda dirinya itu lantas memuat naik kenyataan di laman Twitternya awal pagi tadi dengan menegaskan,

"Teman lelaki? Saya tak punya masa untuk itu!"

"Saya seronok dengan kehidupan 'single'!" katanya.

Juliana yang popular dengan drama bersiri Kami dan filem seperti Hantu Bonceng, turut menyatakan keutamaannya sekarang adalah untuk fokus pengajian apabila ditanya seorang peminatnya di laman sosial tersebut.

Juliana turut mengecam sesetengah media di Malaysia yang tidak merujuk dengannya mengenai maklumat itu.

"Media di Malaysia, boleh tak tanya kepada saya dulu sebelum membuat apa-apa andaian? Tiada seorang pun yang bertanyakan saya?" katanya.

Pelakon kacukan Inggeris-Melayu ini mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa di University of Michigan selama dua tahun sejak awal tahun ini.

Juliana atau nama sebenarnya Juliana Sophie Evans sebelum ini hangat digosipkan dengan pelawak terkenal, Zizan Razak.

Bagaimanapun mereka telah menafikan perkara itu, sebaliknya mengatakan hubungan mereka tidak lebih daripada kawan baik.

Juliana sebelum ini pernah bercinta dengan vokalis kumpulan Bunkface, Sam, yang juga abang kepada pelakon Siti Saleha.-SINARHARIAN-

Gambar bintang Spain Daniel Guiza di Johor ..

Posted: 04 Nov 2012 05:10 AM PSTSelepas spekulasi selama seminggu, Tunku Mahkota Johor akhirnya memperkenalkan Daniel Guiza di sidang media di Hotel Thistle, Johor Bahru petang ini.Penyerang itu tiba di Johor bersama peguam dan ejennya dan dijangka akan menandatangani kontrak dengan Johor 'beberapa jam lagi'. Pemain berusia 32 tahun itu akan dipinjam ke Johor dari Getafe FC untuk saingan Liga Malaysia musim depan.

Perjanjian pinjaman yang akan ditandatangani dengan Johor menjadikan Guiza pemain Sepanyol ketiga beraksi di Malaysia selepas Carlos Rodriguez di Pulau Pinang dan Juan Manuel Rodriguez Olsson dengan Negeri Sembilan - difahamkan juga Guiza akan menjadi pemain termahal di Malaysia.

 "Ia memerlukan usaha yang banyak untuk saya datang ke sini dan saya harap ini satu petanda baik," kata Guiza di sidang media petang ini."Ini satu keputusan yang besar dan walaupun saya masih menimbang pilihan saya, saya ingin semua pihak tahu kemana saja saya pergi, saya akan bekerja keras untuk menang semuanya," katanya lagi yang turut mendapat tawaran dari Real Zaragoza dan Malaga.

"Saya telah bertukar pendapat dengan pengurus di Getafe dan saya fikir sudah tiba masa saya beralih angin."Saya tidak mempunyai masalah dengan cuaca dan saya tidak sabar untuk beraksi," jelasnya.
Tunku Mahkota Johor yang bertanggungjawab dalam memancing juara Eropah dan Dunia itu yakin: "Saya berbangga untuk memiliki pemain seperti Guiza. Beliau masih muda, hanya 32 tahun dan perjalanannya masih jauh.""Kami bukan hanya 'membeli-belah' untuk pasukan.

 Sebagai presiden persatuan, ini adalah tanggungjawab saya untuk membina semula legasi bola sepak Johor yang dahulunya lebih menyerlah.

 "Seperti yang saya katakan kepada pasukan, saya mahu membina satu sistem yang boleh diikuti oleh generasi akan datang.

"Saya harap perjanjian ini akan diselesaikan secepat mungkin. Wang bukan perkara rumit di sini tetapi perjanjian terma dan syarat yang penting," katanya lagi.

Peguam Guiza juga yakin dan berkata: "Kami akan membuat keputusan dalam beberapa jam lagi."

 Guiza akan menyertai Muslim Ahmad, Azmi Muslim, Aidil Zafuan, Zaquan Adha yang telah sah bersama Johor sementara Safiq Rahim dan Nurul Azwan Roya juga dijangka akan menandatangani kontrak dengan Johor dalam masa terdekat.- ESPNSTAR-

Bajet kerajaan DAP hanya lah syok sendiri @bnpenang

Posted: 04 Nov 2012 04:12 AM PST
Bajet yang dibentangkan oleh Guan Eng ketika sidang DUN lepas ternyata hanya lah syok sendiri . Ini kerana tiada penyelesaian konkrit mengatasi kemiskinan di negeri ini . Setakat cakap berjaya hapus kemiskinan , sapa pun boleh temberang ..

Setakat memberi wang secara terus , ianya bersifat sementera dan tidak menghapus pun kadar kemiskinan .

Sepertimana pandangan Adun BN Teluk Bahang , Dr Hilmi Yahya , kerajaan negeri sepatutnya menyediakan rangka kerja khusus untuk meningkatkan pendapatan golongan miskin dan  ia sudah pasti menyumbang terhadap pembangunan ekonomi secara mapan .
Fahaman Pluralisme Anwar kini dah diwarisi Nurul Izzah !!

Posted: 04 Nov 2012 12:24 AM PDT
GPB bersetuju dengan pandangan oleh ahli akademik Dr Asyraf Wajdi Dasuki mengenai kenyataan Nurul Izzah yang pertikaikan sekatan agama terhadap orang Islam .

Nurul Izzah kini telah mewarisi fahaman Pluralisme agama yang kuat daripada papanya  Anwar Ibrahim . Kedua anak beranak ini kalau boleh mahu orang Melayu bebas memilih agama yang lain tanpa sekatan yang kita boleh istilahkan MURTAD !

Apa akan jadi kepada umat Islam jika kedua anak beranak ini memerintah Malaysia ?? Sudah tentunya mereka akan mengamalkan kebebasan beragama yang sememangnya dimahukan oleh  musuh Islam .

Pencacai Melayu dalam PAS & PKR  yang dok  sokong kuat  Anwar telah dibutakan agenda menawan Putrajaya .Sebaliknya mereka tak tahu agenda memurtadkan umat Islam sedang dibawa oleh Anwar yang menganuti fahaman pluralisme agama yang kuat .Rafizi jambu jangan lari,buat laporan SPRM terhadap saya - Nazri

Posted: 03 Nov 2012 10:12 PM PDT


Nah !...Rafizi jambu  dah checkmate dalam game menyerang keluarga Menteri kerajaan .. Kalau dia benar ada bukti kukuh , Nazri mencabarnya kalau benar anak jantan  laporkan isu ini  kepada SPRM .

Kita nak tunggu apa jawapan kaki penipu jambu PKR ini ....


 Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mencabar Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung beberapa dakwaan melibatkan diri dan anaknya.

Nazri turut mencabar Rafizi mengambil tindakan undang-undang ke atasnya kerana terlalu yakin mempunyai bukti kukuh membabitkan anaknya yang menggunakan kenderaan mewah milik ahli perniagaan Micheal Chia.

"Saya cabar dan tunggu di mahkamah. Saya tidak perlu buat laporan ke atasnya, dia yang menuduh, maka dia yang patut bawa ke mahkamah. Undang-undang negara kita, siapa menuduh, dia yang perlu dakwa dan buktikan, bukannya orang dituduh

."Saya juga cabar dia buat laporan kepada SPRM. Saya tunggu," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Kelmarin, Rafizi mencabar Nazri mengambil tindakan undang-undang ke atas dirinya kerana dituduh menyebarkan fitnah.Sebelum itu, Rafizi turut menayangkan tujuh klip rakaman video berhubung penggunaan kenderaan mewah itu.-SH

DAP & PAS terkejut beruk MCA sedia terima hudud !!

Posted: 03 Nov 2012 07:30 PM PDTKENYATAAN RASMI PRESIDEN MCA MENGENAI ISU HUDUD VERSI PAS

1. Saya ingin merujuk kepada fitnah permainan politik Pakatan Rakyat berhubung dengan isu pendirian MCA berkaitan dengan perjuangan Enakmen Hudud PAS bahawa kononnya MCA menghina Islam dengan menyebarkan ideologi Islamofobia.

2. Saya telah berbincang dengan Ustaz Fathul Bari dari Pertubuhan Ilmuan Malaysia dan tidak ada masalah bagi MCA untuk menerima penerangan dari beliau tentang hukum hudud berdasarkan sumber-sumber Islam yang sebenar.


3. Ingin saya tegaskan di sini bahawa, ketika MCA bangkit untuk menentang perjuangan Enakmen Hudud versi PAS, MCA sebenarnya tidak menghina agama Islam kerana tindakan MCA mempertikaikan perjuangan sesebuah parti politk ( PAS ) adalah berbeza dengan penentangan MCA terhadap sesuatu agama ( Islam ). Isu ini sebenarnya telah dipolitikkan dan diputar oleh pemimpin Pakatan Rakyat apabila mereka menganggap sesebuah parti politik ( PAS ) itu adalah agama Islam.


4. Saya seringkali menyatakan bahawa pendirian politik Pakatan Rakyat selalunya konsisten untuk tidak konsisten. Dahulu Pengerusi DAP iaitu Karpal Singh sendiri bangkit mempersoalkan Sultan Perak,Sultan Azlan Shah mengenai campur tangan istana dalam isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) dan Istana seharusnya bebas daripada sebarang penglibatan politik. Namun begitu , dalam isu pertikaian MCA terhadap Hudud versi PAS pula Pakatan RAKYAT hendak melibatkan Yang di Pertuan Agong demi memenuhi hawa nafsu dan kepentingan politik mereka sendiri.


5. Sekirannya Pakatan Rakyat benar–benar konsisten untuk memperjuangkan keadilan demi agama dan umat Islam, maka mengapa mereka hanya berdiam diri apabila pemimpin DAP iaitu Ngeh Koo Ham dalam tweetnya yang jelas menunjukkan beliau menghina dan memperlekehkan Islam apabila beliau menyatakan protest umat Islam terhadap Sam Bacile adalah satu perkara yang terlalu membazir masa dan tenaga. Peliknya juga dalam isu penghinaan Islam oleh pemimpin DAP ini mendapat ramai pemimpin PAS yang keluar menyokong dan mempertahankan beliau.


6. Selain itu, kami telah bersama menuntut kemerdekaan negara dan membangunkan negara hingga ke tahap ini. Tidak pernah sekalipun MCA melakukan sesuatu tindakan yang mengecam Agama Islam dan pengamalannya di Malaysia.


7. Sepertimana MCA menghormati agama-agama lain seperti Buddha, Kristian dan Hindu, MCA juga peka dan menghormati sensitiviti umat Islam negara ini, apatah lagi, Islam adalah agama rasmi persekutuan.
8. Hal ini terbukti dengan sokongan dan penerimaan MCA terhadap perlaksanaan Rukun-rukun Islam di negara ini seperti pembinaan masjid-masjid, institusi Tabung Haji yang memudahkan umat Islam menunaikan haji, penubuhan dan implementasi pusat zakat dan kutipannya, pembinaan sekolah-sekolah Agama, perbankan Islam, penerapan dasar-dasar Islam dalam kerajaan dan yang paling utama, MCA tidak pernah menentang malah menyokong dan mendokong bahawa Islam adalah Agama Persekutuan dengan agama-agama lain bebas diamalkan dengan aman dan damai seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia sejak Merdeka.

9. Rakyat perlu tahu pada Pilihan Raya Umum 1986, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang ketika itu Pesuruhjaya Pas Kelantan telah mengeluarkan manifesto antara lain pelaksanaan undang-undang Islam turut berkuat kuasa ke atas orang bukan Islam. Manifesto PAS 1986 dalam muka surat lima menguatkuasakan undang-undang Islam di seluruh negeri dengan tidak meletakkan perbezaan atas sebab-sebab berlainan keturunan, bangsa, agama dan pangkat kecuali perkara berhubung dengan ibadat dan undang-undang kekeluargaan. "Dalam muka surat 24 pula dinyatakan bahawa hak-hak orang bukan Islam sama sahaja di sisi undang-undang jenayah dan sivil dengan orang-orang Islam dan ini adalah hudud sebenar berlandaskan Islam. 


Oleh itu, dalam sesebuah Negara yang demokratik maka MCA hendak menyeru Pakatan Rakyat supaya meletak kembali Hudud sebagai salah satu manifesto mereka dalam pilihan raya akan datang ( PR 13 ) sepertimana PAS meletak manifesto Hudud terhadap bukan Islam pada pilihan raya 1986 demi menghormati dan menjunjung prinsip demokrasi.


10. MCA juga ingin mencabar pendirian PAS dan PKR dalam isu berkaitan tentang kenyataan Karpal Singh supaya melangkah mayat beliau dahulu sekirannya Negara Islam hendak ditubuhkan di Negara kita dan sama ada kenyataan tersebut merupakan kenyataan yang berbaur menghina Islam atau tidak. Keduanya , mereka juga perlu menyatakan pendirian mereka terhadap Tweeter Ngeh Koo Ham sama ada tweetnya yang mengatakan Are Muslim Wasting Too Much Time and Energy On This ( Protest Sam Bacile )?


11. MCA sekali lagi hendak mencabar pendirian DAP sama ada mereka bersama – sama MCA menentang pelaksanaan Hudud Versi PAS atau tidak ? Sekirannya mereka menyatakan mereka tidak berkongsi pendirian yang sama dengan MCA dalam isu Hudud versi PAS maka mereka perlu tampil memberitahu rakyat bahawa mereka menyokong pelaksanaan Hudud Versi PAS di negara kita. Diharapkan DAP tidak lari dan sembunyi daripada cabaran pendirian mereka dalam isu ini. Mereka hanya perlu menyatakan pendirian sokong atau tidak.


12. Justeru itu, saya sebagai Presiden MCA ingin menegaskan bahawa MCA adalah sebuah parti yang mendokong prinsip demokrasi. Oleh itu, demi menghormati dan menjunjung prinsip demokrasi maka Pakatan Rakyat perlu meletak Hudud versi PAS dalam manifesto mereka dalam Pilihan raya yang akan datang (PRU 13).


 Seandainya ia diterima dan disokong oleh majoriti rakyat Malaysia maka MCA akan menghormati kehendak rakyat Malaysia.DATUK SERI DR CHUA SOI LEK
PRESIDEN MCA** We support u  MCA .....

Mana ulama PAS bila Nurul Izzah sokong orang Islam bebas beragama @ murtad !!

Posted: 03 Nov 2012 06:30 PM PDT
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menegaskan bahawa sebarang peruntukan undang-undang berkaitan kebebasan beragama harus dilaksanakan secara adil tanpa mengira agama termasuk Islam.

 Kata beliau, seharusnya tidak wujud sebarang desakan beragama sehingga membezakan antara agama Islam dan agama lain.

 "Tiada desakan dalam beragama...mana boleh kita kata 'maaf ini (kebebasan beragama) hanya untuk bukan Islam sahaja', ia seharusnya dilaksanakan sama rata," katanya ketika menjadi panel forum'Islamic State: Which version; Who's responsibility?' anjuran Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang hari ini.

 Beliau menjawab soalan penonton yang bertanyakan pendapatnya tentang kewajaran kaum Melayu diberikan kebebasan beragama seperti yang dinikmati oleh golongan bukan Islam. 

 Perkara 11 (4) memberi kuasa kepada kerajaan negeri atau kerajaaan persekutuan untuk menggubal undang-undang bagi mengawal atau menyekat penganut agama bukan Islam menyebarkan atau mengembangkan ajaran atau kepercayaan mereka kepada orang-orang Islam.

 Walau bagaimanapun permohonan orang Islam untuk tukar agama masih tertakluk di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah berdasarkan Seksyen 61(3)(b)(x) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri.

 Sementara itu Izzah turut mempertikaikan undang-undang yang digunakan pihak berkuasa di negara ini dalam menangani gejala Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT). 

 Menurutnya, selain daripada tempat awam, pihak berkuasa tidak wajar untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat dengan gejala tersebut. Menyifatkannya sebagai tidak menghormati privasi seseorang, tindakan tersebut juga katanya tidak membawa sebarang nilai Islam.

 "Dalam Islam terdapat sekatan berhubung isu LGBT ini. Tapi apa yang penting ialah kita tidak menjadikan golongan ini sebagai mangsa. Kita harus terima mereka ini. 

 "Sebagai seorang Muslim, saya boleh terima (LGBT). Pada saya, sesiapa yang melakukan orientasi seks mereka di tempat peribadi, kita tidak boleh mengambil tindakan (terhadapnya). Sebagai seorang muslim, saya tidak boleh menerima ini. 

 "Pelaksanaan (undang-undang ketika ini) tidak menghormati (pelaku) dan tidak membawa sebarang makna dari segi Islam dan juga mana-mana agama.Kita (Muslim) ada sekatan-sekatan tertentu, tetapi ia tidak seharusnya menceroboh ruang privasi," tegas beliau. -Antarapos


Komen GPB

Pandangan  Nurul Izzah jika kita fahami ialah beliau

- Sokong kebebasan agama iaitu menjurus kepada gejala murtadkan umat Islam

- sokong golongan LGBT  yakni Gay/lesbian sejenis boleh lakukan perbuatan itu selagi ia ditempat privasi .

Masyallah ... Apa yang akan terjadi kepada negara aku nanti Malaysia jika diperintah oleh puak-puak haramjadah ini ? Jadi seperti di Indonesia la di mana kahwin campur antara agama boleh & dibenarkan tukar agama .

Tunggu lah  nanti  bala  dari Allah di bumi Malaysia ini jika perkara-perkara yang terbatas sekarang akan   dibenarkan oleh Papa  Nurul Izzah bila menjadi PERDANA MENTERI !!


TOLAK PAKATAN = TOLAK LGBT 

TOLAK PAKATAN  = TOLAK  MURTAD

TOLAK PAKATAN  =TOLAK PLURALISME AGAMA 

Badrulamin kena tahan JAIS didalangi anggota PKR sendiri ??

Posted: 03 Nov 2012 05:00 PM PDT
Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Dr. Badrulamin Baharon menolak dakwaan terdapat sabotaj dalaman yang didalangi anggota PKR bersabit penahanannya oleh pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada serbuan Khamis lalu.

 Badrulamin yang diarah memberi keterangan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat sehari selepas menghadiri majlis Global Ikhwan Bandar Country Homes, Rawang berkata tidak wujud 'perangkap terancang' yang mungkin dibuat oleh musuhnya dari dalam parti itu.

 Beliau bagaimanapun pasrah jika ada anggota PKR yang cuba melakukan apa sahaja untuk membunuh kerjaya politiknya.

 "Hendak disabotajkan apa? Bagi saya hidup ini bukan lama, 10 tahun, 20 tahun, hendak sabotaj silakan, tiada masalah...tetapi saya tidak fikir ke situlah.

 "Bagi saya selagi mereka kawan, saya percaya kawan saya tidak akan khianati saya kecuali mereka ada agenda untuk memusuhi saya, wallahualam," katanya kepada Antarapos.

 Badrulamin dan isteri antara 16 individu yang ditahan dalam serbuan Jais ke atas sebuah program anjuran Global Ikhwan bertemakan 'Abuya Terus Memimpin Walaupun Ghaib'. Majlis tersebut turut memuatkan program konsert dan jamunan makan yang dihadiri hampir 3,500 orang.

 Walau bagaimanapun penganjur program berkenaan menafikan dakwaan cuba menghidupkan ajaran sesat Ashaari Muhamad yang telah diharamkan oleh kerajaan pada tahun 1994. Kesemua mereka yang ditahan di bawah Seksyen 12C Enakmen Jenayah Syariah Selangor kerana menerbit bahan yang bertentangan dengan syarak dibebaskan dengan ikat jamin RM1,000 dengan seorang penjamin.

 Badrulamin yang juga bekas Pengarah Komunikasi Pejabat Menteri Besar Selangor sebelum ini pernah dipalitkan dengan dakwaan ditangkap khalwat bersama isteri orang di sebuah hotel di Kuantan awal tahun ini. Beliau yang menafikan perkara itu beranggapan bahawa kejadian tersebut merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan dirinya.

Politik Harian

Posted: 04 Nov 2012 02:20 AM PST

Politik Harian


Selangor: Penduduk Berang 3 Kali Banjir Dalam Sebulan

Posted: 03 Nov 2012 04:59 AM PDT


Sepanjang Oktober lalu, sebanyak tiga kali penduduk di sekitar Kampung Johan Setia di sini berhadapan dengan masalah banjir.

Kejadian terbaharu berlaku malam tadi yang menyaksikan lebih 250 buah rumah yang dihuni kira-kira 1,500 penduduk kampung tersebut, Kampung Baru Johan Setia dan Kampung Jalan Kebun dinaiki air setinggi kira-kira satu meter.

Ekoran keadaan itu, penduduk yang sudah hilang sabar keluar berdemontrasi kerana masalah banjir di kawasan itu sudah berlarutan sejak lima tahun lalu.

Banjir didakwa berlaku ekoran kewujudan kelodak terkumpul di tepi Lebuh Raya Shah Alam (LSA), berdekatan kampung berkenaan, sehingga menghalang aliran air. Masalah itu memburuk pada musim hujan sekarang.

Penduduk menggesa agar syarikat konsesi lebuh raya itu, Kesas Sdn. Bhd. (Kesas) mengambil tindakan segera menyedut kelodak berkenaan bagi mengelakkan banjir melanda kawasan perkampungan tersebut lagi.

Pengerusi Penduduk Kampung Baru Jalan Kebun, Samad Basiran mendakwa, penduduk menilaikan masing-masing rugi sebanyak RM2,000 setiap kali banjir melanda.

"Kami berharap pihak pengurusan Kesas dapat menyenggara lebuh raya mereka dengan baik dan menyelesaikan segera masalah banjir yang berpunca daripada kelodak dari lebuh raya itu.

"Penduduk juga kesal dengan sikap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei dan Ahli Parlimen Kota Raja, Dr. Siti Mariah Mahmud yang langsung tidak mengambil berat dan melakukan inisiatif untuk menangani masalah ini," katanya kepada pemberita selepas mengadakan demonstrasi aman di Kampung Jalan Kebun di sini hari ini.

Demonstrasi oleh penduduk untuk menggesa pihak bertanggungjawab membantu mengatasi masalahtersebut.

Samad berkata, pihaknya juga ada menghantar surat kepada pihak pengurusan Kesas dan mereka ada menghantar pegawai untuk membuat pemantauan tetapi penduduk kesal kerana tiada sebarang tindakan diambil.

"Saya mohon agar pihak berkenaan tampil serta mengambil tindakan secepat mungkin kerana kejadian ini sebenarnya boleh ditangani dengan baik," katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Penduduk Jalan Kebun, Buang Basir pula berkata, sepanjang kejadian banjir itu hanya Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sahaja yang membantu menangani masalah tersebut.

"Dua bulan lepas, JPS ada datang mengambil tindakan tetapi Kesas dan wakil rakyat langsung tidak tampil membantu penduduk yang berhadapan dengan masalah ini.

"Sepatutnya kejadian banjir ini boleh ditangani dengan segera jika pihak bertanggungjawab menyedut kelodak itu, dan penduduk tidak akan berhadapan dengan masalah seperti ini," katanya.

tunku

Posted: 04 Nov 2012 02:19 AM PST

tunku


PKR gets ball rolling with polls billboards

Posted: 03 Nov 2012 09:29 PM PDT

PETALING JAYA: PKR has started its general election campaign, becoming the first party to launch its election billboards nation­wide. Among the messages on the billboards are the party's promises to wipe out the National Higher Education Fund Corporation loans as well as lowering the prices of fuel and cars. Some of the billboards feature Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim and PKR presi­­­dent Datin Seri Dr Wan Azizah Is­­­­mail. For starters, 10 billboards would be erected nationwide, with more to be set up soon, said Dr Wan Azizah at the launch of the campaign yesterday.


tunku : why only pkr? they are supposed to be pakatan rakyat. this is a big campaign for election, dap and pas has been sidelined by pkr. anwar is trying to show that he is a simple person in the billboard , wearing tshirt and sandal with an old 1950s bicycle which is not used any longer nowadays. he tried to potrait himself as a simple leader but that is just for public to see.the actual anwar is spending like a king, going oversea every now and then, traveling 1st class, traveling with private jet,staying at 5-6 stars hotels.what a hypocrite(munafikun)man.

bumiyang

Posted: 04 Nov 2012 02:12 AM PST

bumiyang


Separuh Masa Pertama Harimau Malaya -Vietnam Terikat 0-0

Posted: 03 Nov 2012 06:52 AM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 04 Nov 2012 02:05 AM PST

anakbukitgantang says


Najib dan pilihanraya mengejut

Posted: 03 Nov 2012 05:40 AM PDT

Waktu saya membuat carian di internet tadi saya melihat satu tajuk yang amat popular  di mainkan media asing:
 
"Najib may call for snap polls"
 
Carian saya membuahkan 168,000 keputusan!
 

Portal ini mengikut telunjuk siapa??? Nampaknya media asing sangat teruja dengan piliharaya di Malaysia.

Rupanya sentimen media asing dikongsi oleh pembangkang
Satu contoh dari portal pembangkang; pertanyaaan yang pasti ialah apakah pembangkang mengikut telunjuk Tuan Barat (Western Master ) dalam hal ini?

Mengikut News Straits Times Singapura ia konspirasi teori
Soalan utama siapa yang berkonspirasi dan siapa yang mengikut telunjuk negara asing?

 
 

 
 
 

Taipingmali (tm)

Posted: 04 Nov 2012 01:14 AM PDT

Taipingmali (tm)


Krisis Air Selangor: Teknologi Membran VS Langat 2

Posted: 03 Nov 2012 09:01 PM PDT

Kita semakin hampir dengan sasaran tempoh bermulanya krisis air yang kronik di negeri Selangor iaitu pada tahun 2014. Alasan awal kerajaan PR Selangor ketika isu air berbangkit ialah negeri ini tidak mengalami masalah kekurangan bekalan air. Kerajaan PR Selangor juga cuba menggambarkan seolah-olah kerajaan pusat telah tidak telus dalam usaha menangani krisis ini melalui projek Langat 2.

Apabila terbukti beberapa empangan mencatat jumlah air yang berkurangan secara konsisten seperti yang didedahkan oleh media massa, maka kerajaan PR Selangor menyuarakan penyelesaian dengan cara pembenihan awan yang mana diketahui tidak mampu menjamin penyelesaian secara tepat dan berpanjangan.

Akhir-akhir ini pula, hujan telah turun dengan luarbiasa lebatnya hampir setiap hari di Selangor, namun, ia tidak bermakna yang krisis tersebut telah berakhir dan kerajaan PR Selangor boleh mengeluh lega.

Ini kerana yang menjadi masalah utama bukanlah berkenaan air mentah, tetapi air yang dirawat atau dalam kata lain, masalah ketidakmampuan loji rawatan yang sedia ada untuk menampung pertambahan permintaan yang mendadak setiap tahun. Loji tersebut juga telah uzur dan memerlukan penyelenggaraan dan pemulihan secara besar-besaran untuk memastikan air yang dibekalkan kepada rakyat cukup dan selamat untuk digunakan.

Apabila fakta ini akhirnya berjaya menembusi 'kepala otak' kerajaan PR Selangor, maka Menteri Besarnya, Tan Sri Khalid Ibrahim mula bercakap tentang perbincangan yang telah dilakukan dengan pakar-pakar bekalan air dari luar negara berkenaan pembinaan loji rawatan air.

Jelas, kerajaan PR Selangor telah dengan sengaja melambat-lambatkan perlaksanaan penyelesaian yang telah dicapai berdasarkan kajian selama 9 tahun oleh kerajaan pusat kerana ingin 'membawa masuk' pihak yang 'dipilih' oleh mereka. Sekali gus membangkitkan soal ketelusan mereka pula.

Bertitik tolak dari itu, Dr. Xavier Jayakumar, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor telah menegaskan bahawa Selangor tetap menolak projek Langat 2 dan akan menggunakan teknologi membran bagi meningkatkan kapasiti air terawat di negeri ini.

Debat mengenai penyelesaian krisis air Selangor berterusan sehingga ke hari ini sementara rakyat tertanya-tanya akan kesudahan nasib mereka.

Menurut Khalid Ibrahim, kos teknologi membran hanya menelan belanja RM800 juta berbanding Langat 2 RM3,000 juta.

Di pihak BN pula, Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Noriah Kasnon berhujah bahawa teknologi membran ialah teknologi moden untuk merawat air tetapi tidak dibuktikan boleh meningkatkan kapasiti air dalam skala besar dan dalam jangka panjang. Selain itu, kos yang diperlukan untuk satu loji sahaja adalah sejumlah RM95 juta mengikut nilai semasa tanpa mengambil kira pertambahan loji di kemudian hari yang mana adalah sesuatu yang pasti.

Berhujah secara akademik dan bukan politik, setiap teknologi pasti ada kebaikan dan keburukannya. Begitu juga teknologi membran atau cara tradisional projek Langat 2. Selain itu, jangan sekali-kali mengenepikan hakikat bahawa kerajaan pusat telah membuat kajian yang mendalam dan mengambil jangka masa yang lama untuk mencari penyelesaian yang tepat bagi krisis ini.

Teknologi membran digunakan di beberapa negara di dunia termasuk Saudi, Kuwait dan Singapura. Kebaikannya ialah, ia mampu menghasilkan bekalan air dalam kualiti yang tinggi dengan sistem yang agak mudah.

Membina sebuah kemudahan penapisan membran juga mungkin tidak begitu mahal namun, beberapa perkara selain kos pembinaan permulaan, wajar diambil kira. Antara yang direkodkan oleh kajian pakar ialah:

Teknologi ini memerlukan tekanan yang kuat yang mana walaupun prosesnya pembinaan lojinya adalah mudah tetapi memastikan tekanan yang tepat dan konsisten adalah satu isu dengan kosnya yang tersendiri pula.

Bahan buangan dari penyulingan kadangkala tercemar dan ini juga menimbulkan satu lagi isu iaitu isu pembuangan sisa tercemar.

Bahagian tekanan tinggi membran berpotensi mengumpul sisa yang menyumbat bahagian penapis. Ini membuatkan membran menjadi tidak efisien, mudah rosak dan akhirnya kehilangan daya menyahkuman.

Walaupun pembinaan kemudahan penyulingan membran tidak begitu mahal tetapi membran itu sendiri adalah mahal serta perlu diganti secara berkala. Lebih buruk ialah apabila tiada cara yang cepat dan praktikal untuk mengenalpasti membran yang rosak mahupun membaikinya membaikinya.

Akibatnya, keseluruhan kos operasi akan menjadi terlalu tinggi dengan berbagai kos yang sukar dijangka.

Selain itu, teknologi ini juga tidak mempunyai opsyen aliran yang berbeza-beza di mana ia hanya boleh digunakan sepenuhnya, atau ditutup terus. Justeru, ia tidak mampu 'bertoleransi' dengan keadaan yang tidak dijangka seperti aliran berterusan dalam kadar yang tinggi, cuaca yang tidak menentu dan kerosakan peralatan. Sedangkan ketidaktentuan cuaca, adalah masalah utama di Malaysia hari ini.

Kesemua fakta di atas menjadi faktor penting yang membawa kepada rumusan bahawa teknologi membran adalah sesuai bagi operasi skala kecil, tetapi adalah tidak sesuai untuk operasi berskala besar, apatah lagi luas dan berganda tahun demi tahun seperti pembekalan air di Selangor.

Justeru, sebelum sesiapa menuduh kerajaan pusat tidak telus atau korup, seeloknya terlebih dahulu melihat masalah ini dengan minda yang lebih terbuka tanpa dipengaruhi emosi politik. Lebih dari itu, kesungguhan kerajaan pusat untuk berbuat yang terbaik untuk rakyat tidak wajar dipertikaikan dan kehidupan kita yang selesa selama ini adalah buktinya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kelentong Anwar Ibrahim

Posted: 03 Nov 2012 09:00 PM PDT

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ANWAR DONG ZHONG BERSEKONGKOL HAPUS AGENDA PENDIDIKAN MELAYU

Posted: 03 Nov 2012 08:58 PM PDT

Antara yang bakal menjadi mangsa sekiranya Pakatan Rakyat berkuasa di Putrajaya ialah bidang pendidikan khususnya bagi anak-anak Melayu.

Secara ringkas kewujudan Dasar Pendidikan Kebangsaan adalah hasil sumbangan besar melalui Laporan Abdul Rahman Talib pada tahun 1960 yang menyusuli Penyata Razak sebelum merdeka pada 1956.

Penyata Razak kemudiannya telah dimaktubkan dalam Ordinan Pelajaran 1957 yang antara lain menjadikan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan sekaligus berperanan sebagai bahasa perpaduan dan bahasa pengantar di sekolah.

Ia juga bertujuan mengeratkan perpaduan antara kaum Melayu, Cina dan India sebagai satu rumpun bangsa di Tanah Melayu di samping mengembangkan sistem pendidikan agar jurang perbezaan antara kaum dapat dikurangkan.

Semua ini adalah dengan objektif untuk melahirkan masyarakat yang berdisplin, bertoleransi, terlatih, liberal dan progresif.

Kemudian bidang pendidikan melalui satu lagi fasa baru apabila Laporan Jemaah Menteri 1979 dibentangkan dengan tujuan utama untuk mengkaji semula matlama-matlamat dan keberkesanan sistem pendidikan yang diamalkan bagi memastikan keperluan tenaga manusia negara dipenuhi dalam jangka pendek dan jangka panjang di samping untuk memastikan sistem pendidikan memenuhi matlamat negara untuk melahirkan masyrakat yang bersatu berdisiplin dan terlatih.

Pada tahun 1996 Akta Pendidikan digubal yang merupakan lanjutan dan pembaharuan dari Akta Pelajaran 1961 serta berpaksi kepada perakuan-perakuan utama Penyata Razak 1956 yang menjadi asas dasar pendidikan kebangsaan.

Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang dilancarkan pada 1983 menjadi mencetus kepada penggubalan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (2006-2010) dan terakhir Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada September 2012.

Ia menggariskan 11 anjakan strategik dan operasi untuk mengubah sistem pendidikan negara berdasarkan keberhasilan pada lima aspek iaitu akses, kualiti, kesaksamaan, perpaduan dan kecekapan.

Dalam semua dasar, program serta perancangan yang telah dilaksanakan sepanjang tempoh 55 tahun sejak merdeka, matlamat memperkasakan pendidikan anak-anak Melayu sentiasa menjadi asas yang kukuh di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Atas dasar pendidikan pro-Melayu inilah berpuluh ribu anak-anak Melayu mendapat peluang untuk melanjutkan pelajaran di luas negara di atas biasiswa kerajaa.

Ini tidak termasuk ratusan ribu lagi graduan Melayu yang berjaya dihasilkan melalui institusi-institusi awam tempatan.

Institut Teknolgi MARA telah dinaiktaraf kepada universiti dan kampusnya dibina di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak yang telah membantu puluhan ribu anak-anak Melayu dari kampung, desa dan luar bandar.

Diperingkat sekolah menengah kerajaan telah membina beratus-ratus sekolah sains dan Maktab Rendah Sains MARA berasrama penuh yang juga menyediakan pendidikan kepada jumlah anak-anak Melayu yang mencapai keputusan peperiksaan yang cemerlang.

Dasar pendidikan pro-Melayu ini bakal terancam dan terhakis angkara seorang yang bernama Anwar Ibrahim yang cita-cita hidupnya hanya untuk menjadi Perdana Menteri.

Perbuatan beliau menyambut dengan penuh kemesraan kira-kira 500 ahli pertubuhan pendidikan Cina yang ekstrim yang bernama Dong Zhong di Parlimen pada 28 September lalu dianggap satu pengkhianatan amat besar kepada umat Islam.

Apatah lagi tindakan itu seakan dirancang kira-kira dua minggu setelah pelancaran Pelan Pembangunan Pendidikan (2013-2035).

Mengapa Anwar sanggup berpeluk dengan pemimpin Dong Zhong yang bersikap ekstrimis dan hanya mementingkan agenda pendidikan Cina tidak susuh untuk dianalisa.

Anwar perlukan sokongan DAP untuk merealisasikan impiannya menjadi Perdana Menteri sementara Dong Zhong
adalah dahan daripada pokok parti rasis Cina itu.

Ketua Pembangkang itu rela Dong Zhong mempertikaikan Akta Pendidikan 1996 yang mana Anwar ketika menjadi Menteri Pendidikan pernah mempertahankan bermati-matian.

Kini Anwar sudah bertukar angin kerana sanggup melayan tuntutan-tuntutan Dong Zhong yang melampaui batas.

Bukankah keterlaluan namanya itu jika Dong Zhong mendesak kerajaan supaya membenarkan mata pelajaran Sejarah berasaskan sejarah China diajar di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC)?

Di manakah Anwar meletakkan akal dan otaknya ketika Dong Zhong mengancam kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara?

Apakah Anwar kini sanggup anak bangsanya merempat di tanah air sendiri jika Dong Zhong satu hari nanti mampu mencapai hasrat dan cita-citanya yang diperjuangkan sejak puluhan tahun lalu.

Adalah ini satu sifat seorang pemimpin yang bangga digelar Islamik dan kononnya pejuang bangsa?

Dakapan mesra Anwar hanya indikasi kepada satu titik permulaan yang bakal meranapkan agenda pendidikan Melayu ayng dilakukan oleh seorang yang menggelar dirinya reformis dan pejuang rakyat.

ANWAR IBRAHIM PENDERHAKA
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

500 ribu orang kaya tak sokong Najib

Posted: 03 Nov 2012 07:36 PM PDT

Baru-baru ini heboh di media PKR Gua Musang Kelantan kononnya sekarang wujud satu gerakan bernama ABCD yang bermaksud Asalkan Bukan Cap Dacing. 

Kumpulan ini mendakwa kira-kira 500 rakyat Malaysia tidak akan menyokong Barisan Nasional kerana harta mereka disekat oleh Umno dan Barisan Nasional.

500 ribu mendesak dan mengugut kerajaan BN agar mencairkan semula harta mereka.

Beritanya ringkas sahaja tetap telah menjadi buah mulut orang Pkr hari ini walaupun fakta sebenar tidak jelas dan kabur.

Genneva Gold Investment Scheme
Menggunakan jenama Syariah untuk mengaburi mata umat Islam
Tidak pula mereka memaklumkan siapa 500 ribu tersebut dan harta apa yang disekat oleh Umno. Adakah ia melibatkan pelaburan emas Genneva yang melibatkan pembekuan harta bernilai RM 10 bilion ?

Genneva Gold di SingaporeMagdalen Ng
The Straits Times
Sunday, Oct 07, 2012
The Gold Guarantee and Asia Pacific Bullion gold trading firms have been preparing for the Genneva bailout for many months, said the firms' owner yesterday.
Mr Lee Song Teck told The Straits Times that he had heard of Genneva's woes almost a year ago and he is offering his "rescue plan" to help out Genneva customers.
Many Genneva customers have not been able to get their monthly payment from the company, which has also failed to fulfil its buyback guarantee.
Mr Lee said that his companies have received about 300 calls from stranded Genneva customers over the past few days and expects about 200 of them to take up his "rescue plan".
Genneva operates by selling gold at a higher price than the prevailing market rate. For example, if a 1kg bar cost US$48,000 (S$58,530), it would sell it at US$57,600, or a 20 per cent premium.
It then offers customers a monthly discount of about 2 per cent, which works out to US$1,152 a month on that initial investment of US$57,600. Customers can also opt to sell their gold back to the company at the purchase price after one or three months.
The Gold Guarantee said it will buy the gold from Genneva's customers, who must then join the firm's own scheme.
This is for a year and offers a monthly discount of 1.2 per cent.
While the two gold bullion purchase plans seem to work the same way, Mr Lee explained that the two companies are very different operationally.
"What many other gold trading companies do is to wait for gold to appreciate, but for me, I generate additional cash flows via physical gold bullion buying and selling," he said.
"Our discount rebate is also lower. I am very conservative because I want to make sure that the business is viable and sustainable."
Mr Lee added that he is already in the final phase of diversifying into gold-mining activities in Kelantan, Malaysia.
The Gold Guarantee plans to sell its own brand of gold bars in the next few months. The gold bars will be assayed by the Singapore Assayer Office.
Mr Lee urged customers to consider the available options before taking up his rescue plan.
He said: "Customers need to research if there are any alternative solutions or see if they can afford to just hold on to the gold and allow appreciation to recoup their losses.
"If there are other rescue plans, they need to question the company's business model and observe the company's management."
But Mr Lee said he could not show proof of his trading activity for competition reasons.
He also said that customers need to recognise that there are risks, including that of a company folding. The Gold Guarantee is exploring talks with insurers to see if it can work out an insurance plan to further safeguard customer interests.
"My family has been doing business for many years, we have a reputation to upkeep, so I will also give my best in ensuring that The Gold Guarantee remains sustainable and viable," he said.
songyuan@sph.com.sg

Biasanya syarikat skim cepat kaya akan mencipta masalah untuk menutup busines. sebahagian wang dicairkan terlebih dahlu kearah lain dan bakinya dibiarkan lebur begitu sahaja. kemungkinan orang dalam juga yang mendedahkan kepada pihak berwajib supaya menyerbu syarikat mereka.

PAS Kampung Expo 'bertakebeer' selepas subuh

Posted: 03 Nov 2012 10:33 AM PDT

Papan Kenyataan Masjid Kampung Expo penuh dengan risalah propaganda Pas.
Pas Kampung Expo menuduh Umno mencuri lembu tetapi pada hakikat sebenarnya ialah Pas yang mencuri daging lembu Umno.

Ceritanya  lembu siri ke 3 ini ialah telah dimaklumkan oleh seorang penduduk di Taman Bestari berhadapan dengan Pondok Kawalan Keselamatan Gerak Gempur Umno Kamunting Jaya.

Kisah kononnya Umno mencuri lembu pada jam 2.00 pagi sehinggakan Pak Mat Kastam Pencen membuat repot dan kemudiannya mengunakan mimbar masjid selepas selesai solat sunat aidil adha untuk menghentam Umno kononnya telah mencuri lembu milik masjid.

Menurut penduduk orang-orang Pas dari Masjid Kampung Expo telah datang ke pondok kawalan di mana lembu ditambat. kehadiran mereka kebanyakannya ialah orang Pas datang menyembelih lembu dan bergambar dengan berlatar belakang kan bendera Umno yang dililit pada dahan pokok sekitar taman, kononnya ialah untuk mengesahkan bahawa memang sah Umno telah mencuri lembu tersebut.

Pada hal isu lembu telah selesai sebelum subuh lagi Pas Kg Expo sepatutnya tidak boleh menceroboh pondok gerak gempur dan menyembelih lembu tersebut kerana mereka tidak menghantar wakil untuk menerima akad pada hari Khamis sehari sebelum hari raya korban di Ibu Pejabat Polis Taiping.

Lembu tersebut telah diterima oleh Ketua Umno Kg Expo dan kesilapan pemandu lori telah menyerahkan lembu tersebut kepada pihak masjid pada jam 12 malam dan pihak masjid yang terdiri dari orang Pas sepatutnya tidak boleh menerima lembu tersebut kerana mereka secara jelas enggan menerima lembu tersebut sehari pada pagi Khamis.

Yang Berhormat Dato Muhd Zahir Adun Kamunting telah meredakan keadaan dengan menghantar sendiri seekor lagi lembu sebagai ganti kepada lembu yang dikatakan dicuri oleh Umno.

Pihak masjid pula dengan muka tak malu telah menerima lembu tersebut yang diberikan oleh Zahir untuk tujuan korban. 

Oleh itu mereka sepatutnya tidak menunjukkan sikap tamak haloba sehingga pergi ke pondok gerak gempur dan menyembelih lembu tanpa keizinan pihak En Radhi kerana keengganan mereka menerimanya di IPD dan juga kerana Zahir telah mengganti kan dengan lembu baru. 

Ustaz Osman Noh pula telah menjaja cerita Umno mencuri lembu dalam kuliah subuh yang di surau Kg Jana Baru baru-baru ini.

Apa lagi yang boleh kita label kan dengan sikap munafik puak-puak cicak mengkarung ini? 

Paling menjengkelkan ialah selepas solat subuh dan solat sunat ada seekor cicak mengkarung Pas tak fasal-fasal telah melaungkan takebeer seperti mana yang biasa kita dengar setiap kali ceramah Pas.

Jelas menunjukkan bahawa Pas telah memperalatkan masjid dan agama untuk tujuan politik sempit mereka dan memalukan ialah laungan takebeer tersebut tidak mendapat sambutan para jemaah, hanya cicak mengkarung sahaja yang menyambutnya. Kelmarin selepas solat Jumaat , tunggu juga kalau-kalau ada laungan takebeer lagi, tetapi tak kedengaran pun.

Pada solat Jumaat kelmarin tibalah giliran Ustaz Osman Noh membaca khutbah dan seterusnya menjadi iman solat Jumaat.

Bab baca khutbah memang A lah, sebab dia pandai menghentam kerajaan dan berpolitik dalam kutbah tetapi bila menjadi imam , bacaannya mak ai,, hairan macam mana boleh jadi ustaz kagat dan jadi imam. Elok lah duduk rumah saja dan masa lapang pergi belajar taranum. Nak apa lagi, pencen askar dapat RM 1800 setiap bulan ( sekarang mungkin RM 2K) , gaji bini kerja cikgu pun RM 5 ribu lebih....( tunggu rakaman suara beliau mengimamkan solat bunyi macam bangla ).

Memang agak janggal berimamkan beliau kerana sifat beliau yang suka mengadu domba dan membawa cerita-cerita fitnah dan mengubah suai teks khutbah sehingga mengelirukan jemaah dan memutar belit kan fakta menyebabkan tidak khusyuk solat dan akhirnya terpaksa farakah sahaja dan membuat solat zohor 4 rakaat. Tidak sanggup berimamkan seorang yang mempunyai sifat-sifat fasik dan munafik.

Masjid Kampung Expo mestilah bebas daripada agenda politik yang busuk seperti yang dibawa oleh Pas, Nik Aziz sering menyatakan Nabi Muhamad SAW juga berpolitik dalam masjid tetapi politik zaman baginda tidak sama seperti politik yang menyokong iblis dan setan serta menyokong kafir harbi seperti yang dibawa oleh Pas.

Sukan Rakyat Belia Proaktif bersama AADK

Posted: 03 Nov 2012 07:21 AM PDT

BATU KURAU 3 Nov. – Pertubuhan Belia Proaktif Kampung Anak Kurau dan lain-lain pertubuhan belia sekitar mukim telah menggunakan cuti hujung minggu ini untuk beriadah secara sihat dengan mengadakan sukan rakyat di padang sekolah SK. Sri Kurau, 12 km dari Batu Kurau.

Acara yang dijalankan ialah pertandingan sepak raga, futsal kampung dan tarik tali, kesemua peserta dikehendaki memakai kain sarung pelikat atau kain batik sepanjang pertandingan dijalankan.

Menurut En Sabri Hashim Pengerusi Belia Proaktif memaklumkan bahawa program ini mendapat sokongan dan pembiayaan daripada pihak Agensi Anti Dadah Kebangsaan Daerah Larut Matang dan Selama. Pasukan yang menjadi johan menerima hadiah RM 300 dan naib johan RM 200 dan lain-lain hadiah sagu hati, peserta juga diberikan sijil penyertaan oleh Persatuan Belia Daerah.

"Tujuaan aktiviti ini diadakan ialah untuk mengeratkan dan merapatkan hubungan siratul rahim antara belia sekitar dan semua lapisan masyarakat dengan agensi AADK.

"Objektif lain ialah untuk mendidik remaja menjauhi daripada dadah kerana ia merupakan virus yang merbahaya kepada masyarakat. Untuk menangani masalah dan pencegah dadah bukan terletak kepada pihak kerajaan sahaja, kita diperingkat akar umbi juga turut berusaha untuk mencegahnya .

"Tujuan lain ialah untuk membentuk skuad 1 Malaysia bagi memberi kesedaran dan membantu AADK dalam pencegahan dadah.

"Persatuan beliau kini aktif dalam usaha memerangi gejala dadah dengan memberi maklumat kepada AADK dan setakat ini 20 penduduk tempatan telah pun ditangkap oleh pihak berkuasa kerana terlibat dengan kegiatan penagihan dadah dalam kawasan." jelas En Sabri Hashim.

 Kesemua peserta dan pegawai AADK telah diraikan dalam majlis penyampai hadiah dan makan tengah hari di Teratak Afrina Resort tidak jauh dari sini.

Musim tengkujuh mula melanda negara

Posted: 03 Nov 2012 05:00 AM PDT

210 orang dipindahkan ke tiga pusat pemindahan di Batu Pahat selepas kediaman mereka dinaiki air ekoran hujan lebat hari ini
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 03 Nov 2012 11:38 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 03 Nov 2012 11:37 PM PDT

Panglima Perang Cyber


@ZulkifliNordin Bidas Undang-Undang Anti-Lompat DAP Hipokrit Untuk Sabotaj PAS PKR

Posted: 03 Nov 2012 05:28 PM PDT

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 03 Nov 2012 07:04 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Mari kita bantu insan dalam penderitaan dan marilah bersyukur atas nikmat kurniaan Tuhan"

Thanks,
The Instagram Team

panglimaperangcyber shared an Instagram photo with you

Posted: 03 Nov 2012 06:50 AM PDT

Hi there,

panglimaperangcyber just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Putrajaya mesti kekal diperintah yang TEPATI JANJI. Jangan ada air mata sesal tidak pertahan Kerajaan @NajibRazak ini."

Thanks,
The Instagram Team

Facebook Ustazah Bahiyah Cecah 1 Juta Bukti Islam Tanpa Politik Kepartian Pilihan Rakyat Malaysia

Posted: 03 Nov 2012 06:00 AM PDT

Pengguna internet majoritinya anak muda.

Dengan kekeliruan agama hari ini anak muda beralih kepada ustaz dan ustazah yang tidak berpolitik seperti Ustaz Don dan Ustazah Bahiyah yag jujur menyeru ke arah agama dengan hikmah lagi bijaksana.

Jika hari ini masih ada orang fikir mempolitikkan ajaran agama dapat menguntungkan perjuangan mereka, fikirkan kembali atau nafas mereka dalam politik akan berhenti.

Pemimpin kita perlu mengadakan lebih banyak program dengan tokoh agama seperti ini. Bukan berceramah tetapi menjadi pendengar ceramah.

Jadikan ia rutin mingguan atau bulanan dan disebarkan agar rakyat mengetahuinya.

Ini bukan bermaksud menunjukkan amalan namun menunjukkan contoh tauladan untuk diikuti pemimpin bawahan semua lapisan.

Baca kisah Ustazah Bahiyah di bawah yang disiarkan Utusan Malaysia 31 Oktober 2012.

Mesti Tengok : Gambar Pelakon Terkenal Bollywood Amir Khan Di Mekah

Posted: 03 Nov 2012 05:38 AM PDT

Semoga kekal dalm iman hendaknya dan mula mengerjakan amal soleh selain berlakon filem yang boleh membina akhlak umat selepas ini.

MERBOK TIMES

Posted: 03 Nov 2012 11:30 PM PDT

MERBOK TIMES


LEE KUAN YEW'S POLICY THAT FAILED

Posted: 03 Nov 2012 05:19 PM PDT

In an opening address by Singapore DPM Teo Chee Hean at the "Our Population, Our Future" Townhall Dialogue on 9 October 2012 Link, Singapore raising concern is her current low fertility rate and they need to import 20K-25K new citizens per year.
Singapore Shrinking Citizan. Source : DPM Slide
Back in 1970's Lee Kuan Yew's concerned is fearing that Singapore's growing population might be over crowding and will burden the developing economy. LKY started a vigorous 'Stop at Two' family planning campaign. They also legalized abortion and sterilization, women were urged to get sterilized after their second child. Women without an O-level degree, deemed low-income and lowly-educated, were offered by the government seven days' paid sick leave and $10,000 SGD in cash incentives to voluntarily undergo the procedure.

POSTER 'STOP AT TWO'
In addition to promoting just having two children, the government also encouraged individuals to delay having their second child and encourage late marriage.

The government also added a gradually increasing array of disincentives penalising parents for having more than two children between 1969 and 1972 by raising the per-child costs of each additional child. 

Workers in the public sector would not receive maternity leave for their third child or any subsequent children. Hospitals were required to charge incrementally higher fees for each additional child. Income tax deductions would only be given for the first two children.

Large families were penalised in housing assignments. Third or fourth children were given lower priorities in education; Top priority in top-tier primary schools would be given only to children whose parents had been sterilized before the age of forty. 

Today Singaporean is concern will they be like a stranger in Singapore in near future when there are so many foreigners around.

PM LEE LIVING IN A VERY DIFFERENT ERA

Posted: 03 Nov 2012 12:55 AM PDT

The Star 3/11/2012 - By : Siah Chiang Nee
 
Lee Hsien Loong may have been groomed by his father Lee Kuan Yew to be the prime minister but nothing could have prepared him for the Singapore of today.

IF Lee Hsien Loong had indeed been groomed for political leadership from childhood as popularly believed, nothing could have prepared him for the Singapore that he leads today.

In particular the change in values wrought by the Internet. Underage prostitution, online pimping, teacher-student affairs, schoolgirls film–ing themselves in the nude, etc are on the rise! 

As Prime Minister, he has been finding out about the web's political — and now increasingly social im­pacts on society — which is not always to his liking.

The good is often not mentioned by a people maturing faster. In recent weeks, this once conservative city has been discovering just how a large portion of its well-educated people have changed since the era of Lee Kuan Yew where the ban on long-hair and Playboy magazine was enforced.

Lately two Malaysian students, Alvin Tan and Vivien Lee filmed them­selves having sex and posted the videos for public viewing. In open forums they expressed "no regrets" but advised people to be open about sex.

Tan, a bright law student, was a Malaysian permanent resident and an Asean scholar at National University of Singapore (NUS).

Although the couple does not reflect the average youths in either Singapore or Malaysia, their explicit, close-up shots of their crude sex acts shocked even the most liberal-minded.

Generally, Singapore remains a conservative society where people are serious about families and their work. More recently, a senior executive of National Trades Union Congress (NTUC) Amy Cheong made a racially-insensitive rant on Facebook against Malays holding long, noisy weddings at public void decks. 

One posting was laden with expletives that have become all too familiar online these days. The Malaysian-born Australian was fired a day later as NTUC assistant director in the membership department despite her public apology.

It drew criticism from ministers, including Prime Minister Lee Hsien Loong, who called on Netizens to show respect to each other.

It shows how people's values of sex and race are under pressure as Singapore goes through a period of intense transformation and social frictions, locals against locals and foreigners against Singaporeans.

The Internet is not, of course, the sole troublemaker but the anonymity that it provides most writers has allowed them to spread hate messages without the fear of exposure.

The Alvin Tan-Vivien Lee episode has not raised much peer support for the couple. Lee's appeal to Asians not to remain too conservative, but be open about their sex life evoked more condemnation than praise.

"There is nothing wrong talking about or having sex. It is a normal thing between two consenting adults. There should not be any stigma when a couple wants to talk or be frank about this," she said. 

Most believe that public fornication is not the way to go. A polytechnic student said: "There are certain things that should remain private." 

Others have shown hostility tow­ards their action. "This is what happens if you send your children to higher education institutions but forget to teach them morality," one surfer wrote.

This open sexuality among a section of youths and the increased spe­w­ing of race and religious hatred are happening at a time when the aut­horities are considering drafting a "code of practice for Internet services".

Saying there was virtue in the idea, the Minister for Information, Communications and the Arts Dr Yaacob Ibrahim said the industry needed to regulate itself to ensure higher credibility and quality.

"I believe the government is more concerned about the impact on politics and elections than the rise in social friction or public sexuality," said an opposition volunteer.

However, he does not believe the authorities are planning overly strong measures to control or prosecute web offenders.

The Internet remains a borderless world that is not easy to track web offenders, particularly among un-sym­pathetic service providers outside Singapore, he said.

In many ways, the world around the prime minister has changed dramatically since his school days and it is making his job somewhat more complex compared to Lee Senior's.

So can the controversial code of Internet practice find public acceptance and take off, or will it be caught in a cyber web of ill-effective regulations?

Much will depend on the details and government intent. One point that is under discussion requires operators of web blogs to be registered, while another would seek to forbid anonymity.

For one thing, any idea of Internet control will not find ready support among Singaporeans and take the country backwards.

Several months ago, a study by independent Blackbox Research found that 48% of Singaporeans felt that news websites critical of the government should be allowed to continue operating.

However, a third felt these alternate sites should be properly regulated alongside other news providers – while one per cent felt they should be banned.

Some 72% felt that people should be able to post material anonymously.

Ever since I can remember, during my reporting days, I had been hea­ring about former prime minister Lee Kuan Yew grooming his son for political office.

As a student, Hsien Loong learned the Russian language in anticipation of the Soviet Union emerging as a global economic (and political) po­­wer.

That would have benefited any Asian leader who could speak the language, it was thought.

It didn't happen that way, of course, which shows that history can put paid to man's best-laid plans.

Instead of winning the Cold War and continuing to lead half of Europe, the Soviet Union disintegrated.

oyabun

Posted: 03 Nov 2012 11:22 PM PDT

oyabun


Isu Selangor : 40 keluarga tagih 'sokongan' Anwar, Azmin dan Nurul untuk selamatkan kediaman mereka?

Posted: 03 Nov 2012 08:27 PM PDTHampir 40 buah keluarga di Kampung Sepakat Jaya, Batu Caves dekat sini menarik nafas lega apabila Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG) menangguhkan kerja-kerja merobohkan rumah 'setinggan' mereka yang dijadualkan semalam.

Biarpun operasi meroboh itu ditangguh, penduduk pada mulanya gusar dengan kehadiran jentolak yang akan digunakan untuk merobohkan rumah mereka serta anggota penguat kuasa Majlis Perbandaran Selayang (MPS).

Namun, setelah rundingan hampir dua jam dilakukan antara wakil penduduk dan wakil PTDG, operasi tersebut ditangguhkan pada pukul 12 tengahari sebelum kesemuanya bersurai. Wakil penduduk, Ibrahim Ahmad, 60 berkata, mereka pernah melakukan permohonan secara berkelompok pada 2007 kepada PTDG untuk meneroka kawasan itu bagi membina penempatan.

Namun, ujarnya, permohonan tersebut ditolak sebelum mereka bertindak meneruskan pembinaan rumah pada 2009 setelah mendapat 'sokongan' daripada pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan Nurul Izzah Anwar.

"Ketika ini sudah 27 daripada 40 keluarga membina rumah di kawasan seluas 1.2 hektar ini, tetapi baru-baru ini penduduk menerima notis daripada PTDG agar mengosongkan kawasan ini dalam tempoh lima hari.

"Alasan mereka adalah kami menceroboh tanah kerajaan, tetapi penduduk juga telah membayar cukai tanah kepada PTDG berjumlah RM46,000 sejak tahun lalu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ibrahim Ahmad (tiga dari kanan) dan beberapa wakil penduduk lain berbincang dengan seorang pegawai dari PTDG (berbaju putih bertopi) mengenai operasi merobohkan rumah di Kampung Sepakat Jaya, Batu Caves, Selangor semalam.

Difahamkan, kawasan tersebut telah dirancang untuk dijadikan kawasan Kompleks Pelancongan Gua Damai yang telah digazetkan oleh kerajaan PKR Selangor.

Seorang lagi penduduk, Ahmad Bakar, 63 berkata, rumah yang baru dibinanya di kawasan itu menelan kos sehingga RM120,000 selepas permohonan untuk tinggal di perumahan kos rendah di Selayang Mulia tidak diluluskan beberapa tahun lalu.

"Semua wang simpanan saya dan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) digunakan untuk membina rumah ini serta sedikit bantuan pemberian anak-anak, sekiranya dirobohkan di mana lagi kami mahu tinggal," katanya.

Sementara itu, Penyelaras Barisan Nasional Parlimen Gombak, Datuk Megat Zulkarnain Omardin berkata, sokongan Anwar, Azmin dan Nurul Izzah itu menimbulkan keraguan banyak pihak kerana ia bercanggah dengan tindakan PTDG yang berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

"Saya melihat perkara ini seperti ada yang tidak kena. Jadi Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu bertanggungjawab kerana PTDG hanya akan bertindak mengikut arahan (kerajaan negeri)," katanya ketika hadir bagi menyatakan sokongan kepada penduduk terlibat.

Pegawai Daerah - Tanah bukan milik kerajaan negeri

Tanah di Kampung Sepakat Jaya, Batu Caves yang diceroboh penduduk adalah tanah yang digazetkan sebagai rizab Batu Caves sejak 1930 dan bukannya milik kerajaan negeri.

Pegawai Daerah Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG), Nor Hisham Dahlan berkata, surat sokongan pemimpin boleh dipertimbangkan sekiranya tanah yang terlibat milik kerajaan negeri.


"Namun, dalam hal ini tanah tersebut telah digazetkan dan tidak boleh dikeluarkan geran. Penduduk pernah diberi penerangan tahun lalu dan diminta menghentikan projek yang baru bermula itu.

"Kami menerima permohonan pada 2007 dan ditolak setahun kemudian, tetapi surat sokongan pemimpin dijadikan alasan untuk mereka meneruskan pembinaan rumah di situ," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Tambahnya, penceroboh yang ingkar dengan arahan itu boleh didakwa mengikut Notis 425, Akta Kanun Tanah Negara yang memperuntukkan denda RM10,000 atau setahun penjara.

Mengulas mengenai cukai tanah yang didakwa telah dibayar oleh penduduk, Nor Hisham berkata, bayaran itu berkemungkinan caj terhadap borang permohonan tanah yang telah dibuat.

"Kami tidak menerima sebarang premium setakat ini dan kami juga tiada cadangan untuk membayar pampasan kepada penduduk memandangkan tanah tersebut diceroboh," katanya.

Ujar beliau, arahan penangguhan kerja-kerja meroboh akan berkuat kuasa sehingga tempoh yang akan ditetapkan dan pihaknya akan mengadakan satu lagi pertemuan untuk mencari penyelesaian.

Wasabi Oyabun..

AZLI SHUKRI

Posted: 03 Nov 2012 11:22 PM PDT

AZLI SHUKRI TODAY

AZLI SHUKRI


Chua Terima Hudud, Karpal dan Lim Guan Eng Bila Lagi?

Posted: 03 Nov 2012 09:21 AM PDT

KUALA LUMPUR, 3 Nov — Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini mencabar Pakatan Rakyat (PR) untuk meletakkan hudud dalam manifesto pilihan raya ke-13 mereka sekiranya benar menyokong perjuangan PAS dalam menegakkan hukum Islam. Malah, pemimpin MCA itu juga sedia untuk menerima pelaksanaan hudud sekiranya rakyat negara ini bersedia menerima undang-undang Islam tersebut. "Saya sebagai Presiden MCA ingin menegaskan bahawa MCA adalah sebuah parti yang mendokong prinsip demokrasi.

"Oleh itu, demi menghormati dan menjunjung prinsip demokrasi maka Pakatan Rakyat perlu meletak hudud versi PAS dalam manifesto mereka dalam pilihan raya yang akan datang (PRU 13). "Seandainya ia diterima dan disokong oleh majoriti rakyat Malaysia maka MCA akan menghormati kehendak rakayat Malaysia," katanya dalam kenyataan hari ini. 

Dr Chua juga turut mencabar DAP untuk menyatakan pendirian mereka,  sama ada mereka bersama – sama MCA menentang pelaksanaan Hudud Versi PAS atau tidak. "Sekiranya mereka menyatakan mereka tidak berkongsi pendirian yang sama dengan MCA dalam isu hudud versi PAS maka mereka perlu tampil memberitahu rakyat bahawa mereka menyokong pelaksanaan hudud versi PAS di negara kita. "Diharapkan DAP tidak lari dan sembunyi daripada cabaran pendirian mereka dalam isu ini.
"Mereka hanya perlu menyatakan pendirian sokong atau tidak," cabar Dr Chua lagi. 

Pemimpin MCA itu sebelum ini telah dikecam oleh PAS dan pemimpin pembangkang kerana mengeluarkan kenyataan keras berhubung pelaksanaan hudud di negara ini.

Beliau pernah mengeluarkan kenyataan 1.2 juta rakyat negara ini akan kehilangan pekerjaan sekiranya hudud dilaksanakan, dan negara yang melaksanakan hudud akan menjadi lebih korup. Menjelaskan situasi itu, Dr Chua menjelaskan, MCA bangkit untuk menentang perjuangan Enakmen Hudud versi PAS, dan bukannya menghina agama Islam kerana tindakan MCA mempertikaikan perjuangan sesebuah parti politk ( PAS ) adalah berbeza dengan penentangan MCA terhadap sesuatu agama (Islam).  

"Isu ini sebenarnya telah dipolitikkan dan diputar oleh pemimpin Pakatan Rakyat apabila mereka menganggap sesebuah parti politik ( PAS ) itu adalah agama Islam. "Saya telah berbincang dengan Ustaz Fathul Bari dari Pertubuhan Ilmuan Malaysia dan tidak ada masalah bagi MCA untuk menerima penerangan dari beliau tentang hukum hudud berdasarkan sumber-sumber Islam yang sebenar," katanya lagi. MCA juga tegas Dr Chua tidak pernah sekalipun melakukan sesuatu tindakan yang mengecam agama Islam dan pengamalannya di Malaysia. 

"Sepertimana MCA menghormati agama-agama lain seperti Buddha, Kristian dan Hindu, MCA juga peka dan menghormati sensitiviti umat Islam negara ini, apatah lagi, Islam adalah agama rasmi persekutuan. "Hal  ini terbukti dengan sokongan dan penerimaan MCA terhadap perlaksanaan rukun-rukun Islam di negara ini seperti pembinaan masjid-masjid, institusi Tabung Haji yang memudahkan umat Islam menunaikan haji, penubuhan dan implementasi pusat zakat dan kutipannya, pembinaan sekolah-sekolah Agama, perbankan Islam, penerapan dasar-dasar Islam dalam kerajaan dan yang paling utama. "MCA tidak pernah menentang malah menyokong dan mendokong bahawa Islam adalah agama Persekutuan dengan agama-agama lain bebas diamalkan dengan aman dan damai seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia sejak Merdeka," tambahnya lagi.

Belantan

Posted: 03 Nov 2012 11:09 PM PDT

Belantan


Isu Selangor : 200 peniaga di Kompleks PKNS Shah Alam resah, MB Khalid buat tak kesah?

Posted: 03 Nov 2012 08:13 PM PDTRancangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) untuk memindah hak milik aset-aset komersialnya menimbulkan keresahan kira-kira 200 peniaga bumiputera di Kompleks PKNS Shah Alam di sini.

Keadaan itu berikutan para peniaga tersebut sehingga kini tidak dapat menyambung kontrak penyewaan premis perniagaan di kompleks tersebut dan nasib mereka masih menjadi tanda tanya sekiranya pengurusan baharu dilantik selepas pemindahan aset berkenaan dilaksanakan.

Pengerusi Persatuan Peniaga Kompleks PKNS Shah Alam, Amran Yahya berkata, ketika ini kesemua peniaga bimbang akan diberi kata dua oleh pihak pengurusan mengenai terma-terma penyewaan baharu memandangkan setiap perbincangan melibatkan sewa, pengurusan baru kompleks tersebut dibuat tanpa pengetahuan persatuan.

Beliau berkata, memandangkan kontrak yang tidak disambung, majoriti peniaga di kompleks tersebut menyewa mengikut bayaran secara bulanan sejak Januari lalu dan nasib mereka juga tidak terjamin seandai berlaku pertukaran pengurusan.


Sekarang ini 200 peniaga tersebut bila-bila masa sahaja boleh diusir memandangkan kontrak mereka mengikut bulan dan terpaksa menerima hakikat sekiranya diberi kata dua - terima atau tidak syarat-syarat yang dikenakan oleh pihak pengurusan pada masa depan.

Kadar sewa di PKNS Shah Alam ketika ini ialah dari RM750 hingga RM10,000 mengikut keluasan. Sewa yang tinggi juga akan membebankan peniaga memandangkan ketika ini pelanggan agak berkurangan ekoran tiada promosi meluas oleh PKNS untuk memajukan aset mereka," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjelaskan situasi sebenar yang dialami oleh para peniaga bumiputera di Kompleks PKNS Shah Alam.

Baru-baru ini, Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar mencabar Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tampil memberi penjelasan penuh berhubung dakwaan Lembaga Pengarah Perbadanan PKNS meluluskan penjualan lima aset milik anak syarikat kerajaan negeri itu berjumlah RM321 juta.

Lima aset tersebut ialah Menara PKNS Petaling Jaya dengan harga RM90 juta; Shah Alam Mall (RM97 juta); Kompleks PKNS Shah Alam (RM85 juta); Kompleks PKNS Bangi (RM42 juta) dan Wisma Yakin (RM7 juta).

Difahamkan proses penjualan aset itu belum dimuktamadkan kerana surat perjanjian penjualan itu masih belum ditandatangani tetapi berada pada peringkat akhir kerana secara asasnya Lembaga Pengarah PKNS telah bersetuju untuk menjualnya.


Mengulas penjualan aset PKNS, Amran berkata, PKNS perlu membuat penjelasan secara terperinci kepada para peniaga kerana kebanyakan mereka bimbang dengan keadaan semasa tempat mereka mencari rezeki yang kebanyakannya sudah beroperasi lebih 30 tahun.

Selain itu katanya, sebagai salah sebuah kompleks perniagaan contoh yang membangunkan ekonomi peniaga Melayu, PKNS seharusnya mempertahankan aset-asetnya daripada diambil alih atau dijual kepada syarikat-syarikat yang belum pasti terjamin masa depannya.

Jika pertukaran pengurusan berlaku, perkara itu sememangnya akan menyulitkan para peniaga yang beroperasi di sini terutamanya mengenai sewa premis dan juga krisis pengurusan pada masa depan," katanya.

Sementara itu, katanya, Abdul Khalid juga perlu memainkan peranan untuk memberikan kenyataan rasmi berkenaan isu-isu melibatkan aset PKNS kerana perbadanan itu merupakan anak syarikat kerajaan negeri.

Dalam pada itu, katanya, ahli-ahli Persatuan Peniaga Kompleks PKNS Shah Alam bersedia bergabung dengan empat lagi persatuan di Menara PKNS Petaling Jaya, Shah Alam Mall, Kompleks PKNS Bangi, Wisma Yakin bagi menentang pengambilalihan atau penjualan aset-aset milik PKNS.

Suara Politik
Taminsari

Isu Selangor : 40 keluarga tagih 'sokongan' Anwar, Azmin dan Nurul untuk selamatkan kediaman mereka?

Posted: 03 Nov 2012 07:09 AM PDTHampir 40 buah keluarga di Kampung Sepakat Jaya, Batu Caves dekat sini menarik nafas lega apabila Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG) menangguhkan kerja-kerja merobohkan rumah 'setinggan' mereka yang dijadualkan semalam.

Biarpun operasi meroboh itu ditangguh, penduduk pada mulanya gusar dengan kehadiran jentolak yang akan digunakan untuk merobohkan rumah mereka serta anggota penguat kuasa Majlis Perbandaran Selayang (MPS).

Namun, setelah rundingan hampir dua jam dilakukan antara wakil penduduk dan wakil PTDG, operasi tersebut ditangguhkan pada pukul 12 tengahari sebelum kesemuanya bersurai. Wakil penduduk, Ibrahim Ahmad, 60 berkata, mereka pernah melakukan permohonan secara berkelompok pada 2007 kepada PTDG untuk meneroka kawasan itu bagi membina penempatan.

Namun, ujarnya, permohonan tersebut ditolak sebelum mereka bertindak meneruskan pembinaan rumah pada 2009 setelah mendapat 'sokongan' daripada pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan Nurul Izzah Anwar.

"Ketika ini sudah 27 daripada 40 keluarga membina rumah di kawasan seluas 1.2 hektar ini, tetapi baru-baru ini penduduk menerima notis daripada PTDG agar mengosongkan kawasan ini dalam tempoh lima hari.

"Alasan mereka adalah kami menceroboh tanah kerajaan, tetapi penduduk juga telah membayar cukai tanah kepada PTDG berjumlah RM46,000 sejak tahun lalu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ibrahim Ahmad (tiga dari kanan) dan beberapa wakil penduduk lain berbincang dengan seorang pegawai dari PTDG (berbaju putih bertopi) mengenai operasi merobohkan rumah di Kampung Sepakat Jaya, Batu Caves, Selangor semalam.

Difahamkan, kawasan tersebut telah dirancang untuk dijadikan kawasan Kompleks Pelancongan Gua Damai yang telah digazetkan oleh kerajaan PKR Selangor.

Seorang lagi penduduk, Ahmad Bakar, 63 berkata, rumah yang baru dibinanya di kawasan itu menelan kos sehingga RM120,000 selepas permohonan untuk tinggal di perumahan kos rendah di Selayang Mulia tidak diluluskan beberapa tahun lalu.

"Semua wang simpanan saya dan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) digunakan untuk membina rumah ini serta sedikit bantuan pemberian anak-anak, sekiranya dirobohkan di mana lagi kami mahu tinggal," katanya.

Sementara itu, Penyelaras Barisan Nasional Parlimen Gombak, Datuk Megat Zulkarnain Omardin berkata, sokongan Anwar, Azmin dan Nurul Izzah itu menimbulkan keraguan banyak pihak kerana ia bercanggah dengan tindakan PTDG yang berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

"Saya melihat perkara ini seperti ada yang tidak kena. Jadi Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu bertanggungjawab kerana PTDG hanya akan bertindak mengikut arahan (kerajaan negeri)," katanya ketika hadir bagi menyatakan sokongan kepada penduduk terlibat.

Pegawai Daerah - Tanah bukan milik kerajaan negeri

Tanah di Kampung Sepakat Jaya, Batu Caves yang diceroboh penduduk adalah tanah yang digazetkan sebagai rizab Batu Caves sejak 1930 dan bukannya milik kerajaan negeri.

Pegawai Daerah Pejabat Tanah Daerah Gombak (PTDG), Nor Hisham Dahlan berkata, surat sokongan pemimpin boleh dipertimbangkan sekiranya tanah yang terlibat milik kerajaan negeri.


"Namun, dalam hal ini tanah tersebut telah digazetkan dan tidak boleh dikeluarkan geran. Penduduk pernah diberi penerangan tahun lalu dan diminta menghentikan projek yang baru bermula itu.

"Kami menerima permohonan pada 2007 dan ditolak setahun kemudian, tetapi surat sokongan pemimpin dijadikan alasan untuk mereka meneruskan pembinaan rumah di situ," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Tambahnya, penceroboh yang ingkar dengan arahan itu boleh didakwa mengikut Notis 425, Akta Kanun Tanah Negara yang memperuntukkan denda RM10,000 atau setahun penjara.

Mengulas mengenai cukai tanah yang didakwa telah dibayar oleh penduduk, Nor Hisham berkata, bayaran itu berkemungkinan caj terhadap borang permohonan tanah yang telah dibuat.

"Kami tidak menerima sebarang premium setakat ini dan kami juga tiada cadangan untuk membayar pampasan kepada penduduk memandangkan tanah tersebut diceroboh," katanya.

Ujar beliau, arahan penangguhan kerja-kerja meroboh akan berkuat kuasa sehingga tempoh yang akan ditetapkan dan pihaknya akan mengadakan satu lagi pertemuan untuk mencari penyelesaian.

Suara Politik
Taminsari

Isu Selangor : 3 kali banjir dalam sebulan - Mana perginya wakil rakyat?

Posted: 03 Nov 2012 03:45 AM PDT


Penduduk Kampung Johan Setia mengadakan demonstrasi dalam banjir untuk menggesa pihak bertanggungjwab tampil membantu menangani masalah banjir yang kerap melanda di kawasan mereka.

Sepanjang Oktober lalu, sebanyak tiga kali penduduk di sekitar Kampung Johan Setia di sini berhadapan dengan masalah banjir.

Kejadian terbaharu berlaku malam tadi yang menyaksikan lebih 250 buah rumah yang dihuni kira-kira 1,500 penduduk kampung tersebut, Kampung Baru Johan Setia dan Kampung Jalan Kebun dinaiki air setinggi kira-kira satu meter.

Ekoran keadaan itu, penduduk yang sudah hilang sabar keluar berdemontrasi kerana masalah banjir di kawasan itu sudah berlarutan sejak lima tahun lalu.

Banjir didakwa berlaku ekoran kewujudan kelodak terkumpul di tepi Lebuh Raya Shah Alam (LSA), berdekatan kampung berkenaan, sehingga menghalang aliran air. Masalah itu memburuk pada musim hujan sekarang.

Penduduk menggesa agar syarikat konsesi lebuh raya itu, Kesas Sdn. Bhd. (Kesas) mengambil tindakan segera menyedut kelodak berkenaan bagi mengelakkan banjir melanda kawasan perkampungan tersebut lagi.

Pengerusi Penduduk Kampung Baru Jalan Kebun, Samad Basiran mendakwa, penduduk menilaikan masing-masing rugi sebanyak RM2,000 setiap kali banjir melanda.

"Kami berharap pihak pengurusan Kesas dapat menyenggara lebuh raya mereka dengan baik dan menyelesaikan segera masalah banjir yang berpunca daripada kelodak dari lebuh raya itu.

"Penduduk juga kesal dengan sikap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei dan Ahli Parlimen Kota Raja, Dr. Siti Mariah Mahmud yang langsung tidak mengambil berat dan melakukan inisiatif untuk menangani masalah ini," katanya kepada pemberita selepas mengadakan demonstrasi aman di Kampung Jalan Kebun di sini hari ini.

Demonstrasi oleh penduduk untuk menggesa pihak bertanggungjawab membantu mengatasi masalah tersebut. Samad berkata, pihaknya juga ada menghantar surat kepada pihak pengurusan Kesas dan mereka ada menghantar pegawai untuk membuat pemantauan tetapi penduduk kesal kerana tiada sebarang tindakan diambil.

"Saya mohon agar pihak berkenaan tampil serta mengambil tindakan secepat mungkin kerana kejadian ini sebenarnya boleh ditangani dengan baik," katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Penduduk Jalan Kebun, Buang Basir pula berkata, sepanjang kejadian banjir itu hanya Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sahaja yang membantu menangani masalah tersebut.

"Dua bulan lepas, JPS ada datang mengambil tindakan tetapi Kesas dan wakil rakyat langsung tidak tampil membantu penduduk yang berhadapan dengan masalah ini.

"Sepatutnya kejadian banjir ini boleh ditangani dengan segera jika pihak bertanggungjawab menyedut kelodak itu, dan penduduk tidak akan berhadapan dengan masalah seperti ini," katanya.

Suara Politik
Taminsari

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 03 Nov 2012 11:03 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Casino legal l’acheva

Posted: 03 Nov 2012 12:40 PM PDT

Il est comment développer débrouillard casino en ligne gratuit. Bien qu’il n’est pas si fréquent, un des gourous du Passel ont des problèmes avec jeux poker grauits sans. J’ai été consulté avant copains meilleur casino j’ai écrit cela.

Nous avons besoin d’analyser les concepts que vous devez comprendre par rapport à casino en ligne. Vous devriez mettre casino online à travailler pour vous aujourd’hui, car ce qui ne sera pas ici pour toujours.
Peut-être ce que j’ai est une inimitié environ jeux bingo gratuit sans télécharment.

casino en ligne legal juste besoin d’être convaincant à l’auditoire et de recherche pour ‘casino u0026quot;, puis étudier ce qui est jeté vers vous.

Dans ces messages, je vais vous guider à travers le processus casino en ligne francais ensemble. La plupart des kibitzers avons vu roulette avant. Il ya des trucs ou des lignes fines que vous pouvez manquer quand il est comme casino en ligne. C’est ce qui arrive si vous attendez guide casino perdre son éclat. Cela est vrai, peu importe combien vous résister à l’idée. Ayant beaucoup de casino legal peut forcer les élèves à affiner leur point de vue.
Mon objectif au début est d’obtenir un point de vue de ce qui est tout au sujet casino en ligne.

Il ya, en fait, des tas de façons que vous pouvez acheter un casino francais.

C’est une histoire remarquable et j’ai envoyé un petit don, afin de les aider. Beaucoup ont construit la renommée de casino online. Toutefois, la pratique rend parfait.

Ces jours, vous ne pouvez pas simplement mettre en place un baccarat qui éclot un mécanisme de défense pour une machine à sous cléopatra flash. Je vais vous dire comment vous pouvez bénéficier de casino en ligne dans un instant. Hé, bien que, last but not least. Je sens que vous avez à trouver des apprentis qui ont même intérêt à casino en ligne. Une partie des jokers appelez-moi les mots que je ne peux pas imprimer dans cet essai en raison de casino barriere toulouse. Il ya beaucoup de sentiments stagnation dans ce domaine.
Je vois les résultats que je comme si je devais postuler que la plupart des dévots trouver un casino en ligne d’être suffisant. Il semble quand il est lié à jeux de casino achat, tout le monde semble avoir au moins une légère hésitation.
Comme on dit, Mettez votre argent là où votre bouche est. Il faut un engagement continu. Voir un peu de courage! Êtes-vous un ? Nous allons descendre au fond du puits. Vous devez prêter attention à ces choses. Il n’y a pas beaucoup à risque, mais il ya beaucoup plus de choses. Maintenant vous pouvez obtenir une plus grande image sur jouer au casino.

J’aurais pu être poursuivi pour cela. Je me sens comme si j’avais été rédigée par l’armée. Cela a été d’une grande société avec des poches profondes. Il n’y a pas d’autres solutions rapides à demo thunderstruck 2 game.

Mon concept est basé autour de mon hypothèse que la plupart des coopératives ont une préférence quant à casino en ligne. Ce qui est bien par rapport à casino traite avec elle au lieu de dépendre casino en ligne mais voici l’analyse concluante. J’ai oublié où j’ai entendu dire que dernier. Nous allons étudier comment elle pourrait tous sur les casinos du maroc se rapportent à votre pas en arrière. C’est la façon de traiter avec les parties impliquées.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 03 Nov 2012 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Gambar Anwar Ibrahim Bohong Rakyat Secara Terang-terangan.

Posted: 03 Nov 2012 09:42 PM PDT

Kempen yang terbaru Anwar yang menunjukkan dia tolak basikal.

Gambar dari sejarahmelayu.blogspot.com
Hakikatnya, masih ada rakyat terutamanya yang percaya bahawa Anwar hidup susah, 'kais pagi makan pagi'.
Rumah berjuta-juta Anwar Ibrahim

Masih ramai orang kampung yang percaya Anwar hanya naik kereta Proton Saga.


Kereta 'proton saga' Anwar.

Itulah hakikat yang ada pada persepsi penyokong kuat Anwar Ibrahim di kampung.

Anwar memang pandai berlakon. Ada masa, dia turun ke ceramah naik motorsikal untuk raih simpati.


Tapi sekarang, kebanyakan masa dia akan turun berceramah naik bas mewah. Kononnya, perjalanan menaiki bas lebih menjimatkan.


Sebenarnya, Anwar menaiki bas ketika hampir tiba ke lokasi. Sebelum tu dia masih naik kereta mewah. Pandai sungguh pak Sheikh kita berlakon.

Lebih 3 buah kereta mewah mengiringi bas Anwar. Salah satunya membawa Anwar sebelum naik ke bas.

Jadi kalau Anwar nak berkempen tolak basikal memang tak patutlah. Cukup-cukuplah menipu penyokong anda. Kenapa Anwar tak berani berkempen dengan meletakkan gambarnya menaiki jet mewah?*Kalau tak menipu, bukan Pak Sheik Anwar Al-Juburi namanya!

EKSKLUSIF: Himpunan Kebangkitan Rakyat IMPORT!

Posted: 03 Nov 2012 07:57 AM PDT
 Banner di sekeliling kawasan
Banner di sekitar kawasan
Dah terang-terang rakyat Negeri Sembilan menolak himpunan haram yang buat sesak nih, masih lagi diteruskan. Ada pulak yang mencabut banner-banner ni dah la bertandang secara haram, dicabut banner-banner yang terang-terang menolak kedatangan mereka. 

MyMassa menulis dengan bukti-bukti berGAMBAR seperti di bawah


Beratus-ratus lagi gambar yang diberi, tapi cukuplah bukti-bukti yang sudah jelas ni. Kereta-kereta ini semuanya dari luar Kuala Lumpur, penyumbang gambar ingin mengambil gambar-gambar bas, tapi dilarang oleh gengster-gengster yang lagaknya seperti badan penguatkuasa. 

Kalau diikutkan, tanpa pengikut dari Utara dan Pantai Barat, MyMassa pasti tidak sampai seribu orang pun yang hadir.

Ikuti lagi entri exclusive MyMassa mengenai perihal kebangkitan rakyat

*Ribuan terima kasih kepada penyumbang gambar

EXCLUSIVE! Hujan & Ribut di Himpunan Kebangkitan Rakyat!

Posted: 03 Nov 2012 06:21 AM PDT

Perhimpunan Haram yang tidak diberkati dan dirahmati!

Ungkapan yang paling sesuai MyMassa dapat gambarkan kepada viewers sekalian.
Sebelum berbicara lebih lanjut lihat sendiri bukti-bukti eksklusif yang disampaikan kepada MyMassa melalui e-mail

Ini Permulaannya sebelum hujan
 Apabila hujan mulai rintik
Tinggallah 3-4 orang pencacai Pakatan Rakyat
Bertempuiaran berlari meningkalkan perkarangan
Malaun BERSIH dan PAS demonstrasi kejam dan zalim menceroboh premis perniagaan

Nah lihat sendiri, kuasa Allah s.w.t, hujan lebat ribut petir, habis bertempiaran pencacai Pakatan Rakyat (PAS) ni berlari berpayungkan kerusi. Kalau cerita dan agenda yang dibuat penuh tipu fitnah caci maki, memang takkan diberkati dan dirahmati. Diturunkan hujan dan ribut petir untuk menghalau lebih ramai umat Islam dari terdengar fitnah dan khabar angin yang cuba disampaikan Pakatan Rakyat.

Ruang Solat yang Disediakan
Alhamdulillah dalam seribu orang (Dikatakan 50 ribu?????) ada lah jugak 10-20 orang yang bersolat. Tapi mana Mat Sabu dan yang lain-lain? Sembahyang Syiah agaknya :)

Stay tune for more exclusive update by MyMassa

Latest! Kes Curi Pasir!

Posted: 03 Nov 2012 03:19 AM PDT

KES PENCURIAN PASIR DI HIMPUNAN HARAMJADAH RAKYAT


Sejak dari semalam, tak henti-henti MyMassa terima email n complain dari penduduk kawasan setempat serta viewers-viewers. Jadi MyMassa akan update untuk semua viewers sedikit demi sedikit kebobrokan yang berlaku di HIMPUNAN HARAMJADAH PAKATAN RAKYAT.

Akibat nak mengelakkan kebanjiran, pihak penganjur himpunan haram yang bertempat di deret kedai-kedai, telah membawa berlori-lori pasir. Ada sumber yang report kata pasir ni dicuri. Dari mana ye? Harap-harap bukan dirembat dari Selangor. 

STAY ON FOR MYMASSA SPECIAL COVERAGE 'HIMPUNAN HARAMJADAH PAKATAN RAKYAT'

Panas! Himpunan Haram Pakatan Rakyat!

Posted: 03 Nov 2012 02:58 AM PDT

HIMPUNAN HARAM PENIPU RAKYAT

MyMassa ada mendapat email dari viewers yang memaklumkan terdapat perhimpunan yang tidak sah, yang mana ramai pencacai-pencacai PAS ditipu untuk berkumpul meramaikan demonstrasi haram puak Pakar Kelentong Rakyat. MyMassa lihat dari gambar dan info yang dimaklumkan ramai yang datang dari luar, bukan rakyat Negeri Sembilan, sebab berduyun-duyun Bas persiaran yang datang entah dari mana. Melalui gambar yang dikirimkan viewers rata-rata yang pergi sume pencacai PAS yang totok-totok belaka, tak terlihat langsung kelibat rakyat Cina ka India ka. Ini bukannya perhimpunan Rakyat, ini sudah perhimpunan PAS pencacai Pakatan Rakyat. Cakap banyak pon tak guna mari kita lihat gambar yang dikirimkan oleh penduduk-penduduk setempat yang tak puas hati dengan kesesakan serta huru-hara yang dibuat oleh pencacai-pencacai PAS ni.
 Persediaan Himpunan Haram
 Banner dan bendera digantung sesuka hati tanpa kebenaran
Stage dan Sound System yang dipasang secara haram tanpa kebenaran

Ni gambar yang MyMassa terima dari JejariKami semalam, hari ni pulak tak cukup dengan pelanggaran undang-undang tuh. Puak Fuckatan Rakyat ni, telah berhimpun secara haram di parkir Stadium Paroi dan melakukan konvoi tanpa kebenaran pihak berkuasa ke Dataran Resah Jaya. Dengar cerita konvoinya tak dapat sambutan langsung. 
 Kereta Ahli Parlimen penuh bendera. Melanggar peraturan jalan raya
 Orang Tua Nyanyuk Kadiaq 

 Pencacai PAS memenuhi perkarangan kawasan Konvoi 30 biji motor..... sedih-sedih
 Orang Melayu cacai PAS bergambar
 Nah hujan tiba-tiba kuasa Tuhan 
 Pencacai Pakatan Update Status Facebook


Bendera haram digantung sepanjang jalan
Hujan lebat Alhamdulillah

Banyak lagi gambar yang belum MyMassa updatekan kepada para viewers harap bersabar, kerana hujan lebat nak melanda, pengirim gambar nak balik rumah angkat baju :) harapnya pencacai PAS pon baliklah jgn dok makan free, huha huha tak tentu pasal, pergilah solat dan sembahyang dulu

Jom Tengok Kualiti Pengurus Besar GLC Lantikan Khalid Ibrahim

Posted: 03 Nov 2012 01:03 AM PDT Macam dah takde tokoh lain nak dilantik.Kalau nak jawab interview pun macam nak tak nak je. Patutlah Yayasan Selangor boleh lingkup.

Dah ada bukti ni, nak nafi apa lagi?


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 03 Nov 2012 09:33 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


POK NIK TAK DAPAT JAWAP ISU LEMBAH SIREH.

Posted: 03 Nov 2012 05:35 AM PDT

POK NIK BIKIN HUSAM JAMNAPARI NAIK ANGIN.

Posted: 03 Nov 2012 12:00 AM PDT

ROSMAH MANSOR AKAN DIFITNAH SAMPAI KIAMAT ?

Posted: 02 Nov 2012 10:45 PM PDT

PenangWasabi

Posted: 03 Nov 2012 09:29 PM PDT

PenangWasabi


Lim Guan Eng ketaq lutut..!!! Utusan Malaysia dihalang buat liputan DUN PP?

Posted: 02 Nov 2012 10:36 PM PDTAkhbar Utusan Malaysia hari ini dihalang daripada membuat liputan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bermula semalam hingga 9 November ini.

Wartawan Utusan Malaysia yang hadir untuk melaporkan perbahasan Bajet Negeri yang dibentangkan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng dilarang masuk sebaik sahaja tiba di pondok pengawal.

Berbanding semalam, wartawan Utusan Malaysia tidak dilarang, malah dibenarkan masuk hingga ke kawasan lobi bagi membuat liputan sehingga DUN habis bersidang pada kira-kira pukul 6 petang.

Ahli DUN BN membantah tindakan DAP menghalang akhbar Utusan Malaysia dari membuat liputan sidan DUN Pulau Pinang

Kawalan hari kedua hari ini lebih ketat apabila wakil media dikehendaki mengisi borang khas dan menyerahkan kad perakuan media masing-masing.

Ketika ditanya kepada pengawal yang bertugas mengapa tidak dibenarkan masuk sedangkan tiada halangan pada hari pertama, pengawal berkenaan memaklumkan bahawa terdapat arahan daripada pihak atasan untuknya berbuat demikian.

Penang Wasabi..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 03 Nov 2012 09:24 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Gambar Ini Mendedahkan Penipuan Anwar Ibrahim

Posted: 03 Nov 2012 08:23 AM PDT

1) Naik jet,naik kereta mewah, naik bas harga RM1.5 juta, dekat hendak mengundi mula berlakon naik basikal tua.

2) Anwar mendedahkan pembohongannya, mana ada seorang pun YB PKR yg naik basikal itu sebelum ini, Anwar ciplak idea seorang makcik yang bertanding di Kuala Terengganu.

3) Publisiti murahan Anwar, beranikah Anwar naik basikal tua untuk berhadapan dengan rakyat? Jam omega pun tidak tunjuk tunjuk lagi kepada rakyat

4) Ini bermakna negeri Selangor memang wajar beri gaji Anwar RM1 kerana Anwar tidak perlu lagi sebut hendak turun harga minyak.

5) Poster ini akan buat rakyat tahu siapa Anwar yang sebenarnya, kaki kelentong dan memang pandai berlakon untuk raih perhatian semata mata. Janji lepas tidak ditunai, buat lakonan baru pula untuk raih undi

r b f

Posted: 03 Nov 2012 07:03 PM PDT

r b f


Kenyataan Nurul Izzah-Beranikah Pemuda PAS Serbu Pejabat PKR ?

Posted: 03 Nov 2012 06:38 PM PDT


Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi ?

Nurul Izzah dalam satu forum di Subang Jaya semalam telah berkata , rakyat tidak harus dipaksa untuk amalkan agama tertentu dan itu juga perlu digunakan oleh melayu.

Jika awak tanya saya, tidak ada paksaan dalam agama. Bagaimana seseorang boleh berkata kebebasan agama hanya terpakai kepada bukan melayu, ia harus digunakan setara - itu kata Nurul Izzah....

People should not be compelled to adopt a particular religion and this should also apply to Malays, says Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar.
 "When you ask me, there is no compulsion in religion... how can anyone say sorry, this (religious freedom) only applies to non-Malays, it has to apply equally." she said. 
Sumber: http://1christians.blogspot.com/2012/11/nurul-there-should-be-no-compulsion-in.html

Sama-sama kita tunggu dan lihat samada pemuda-pemuda Pas yang berurat dawai bertulang besi berani atau tidak pergi gegar pejabat PKR ?

Isu Chua Soi Lek:Sila Salahkan Nik Aziz

Posted: 03 Nov 2012 12:28 AM PDTOleh: Beruang Biru

Mursyidul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 12 Ogos 2009, tiga tahun dulu secara terbuka telah memberi lampu hijau kepada para pemimpin DAP untuk menghina Islam dengan alasan mereka yang berbuat demikian itu tidak beragama Islam.

Menurut Nik Aziz, "DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam," demikian katanya ketika mempertahankan tingkah laku dan tutur kata lancang pemimpin DAP yang semakin kerap mempersendakan dan menghina Islam.

Pandangan Nik Aziz itu sebetulnya memang agak semberono mungkin kerana terlampau taksud pada kepartian dan terlebih-lebih mempolitikkan agama untuk kepentingan puak sendiri.

Mungkin juga kerana teruja dengan kenyataan Menteri besar Kelantan itulah maka kira-kira sebulan lalu pemimpin DAP Perak, Ngeh Koo Ham dengan sengaja mengeluarkan kenyataan menghina termasuklah mempersenda kesungguhan umat Islam memprotes filem Innocence of Muslims.

Manakala para pemimpin bukan Islam dari DAP dan PKR pula semakin berani bersyarah di ruang solat utama orang Islam. Ahli kariah pula yang termanggu-manggu mendongak kepala kepada si kafir sambil mendengar si politikus non muslim bertazkirah.

Yang JAKIM keluarkan fatwa cuma membenarkan non muslim melawat dalam masjid dan surau sahaja, tapi dapat pada PAS, terus mereka beri izin untuk pemimpin politik non muslim memberi tazkirah lagak macam ustaz, tok imam dan tok khatib pula.

Cuma peliknya, dalam isu hudud PAS apabila sahaja Presiden MCA, Chua Soi Lek tiba-tiba sahaja mencuit sambil mengkritik hudud PAS bakal menyebabkan kesan buruk pada 1.2 juta orang, terus sahaja penyokong dan pemimpin PR naik angin satu badan.

Mereka lupa, Soi Lek bukannnya seorang yang beragama Islam dan jika mengikut pandangan semberono yang dipegang oleh Nik Aziz, maknanya Soi Lek tidakpun bersalah.

Bukankah Nik Aziz pada 12 Ogos 2009 dulu telah memberi lesen besar kepada DAP dan orang bukan Islam untuk menghina Islam atas alasan mereka bukannya beragama Islam?

Jika kenyataan Soi Lek berkenaan hudud PAS dianggap menghina hukum hudud dan menghina Islam, secara mantiknya ianya boleh dianggap berlaku selepas mendapat kebenaran dari Nik Aziz.

Lampu hijau untuk DAP menghina Islam sama juga maksudnya seperti membenarkan Chua Soi Lek mengkritik hudud PAS, kerana baik pemimpin DAP mahupun MCA, kedua-duanya bukan Islam.

Kini pandangan Nik Aziz itu menjadi boomerang tepat ke dahi Nik Aziz serta pemimpin dan penyokong PAS yang sebelum ini kelam kabut berdemo sana sini membantah kenyataan Chua Soi Lek.

Tanding Di Pekan:Haji Hadi Hanya Palu Tong Kosong

Posted: 02 Nov 2012 09:06 PM PDT


Bila baca tajuk dan baca perenggan pertama (kotak merah) kira terkejut jugalah dan hati saya berkata, wahhhhh.....beraninya Haji Haji....hebatnya Haji Hadi......

Tapi bila baca perenggan kedua dan ketiga (kotak hitam), podahhhhhhh chitttttttttt.....ketuk tong ja kuat......tapi isi kosong......

Come on lah Haji Hadi, kalau betul-betul berani pergilah lawan. Jangan pula kata bergantung keputusan parti. Kamu presiden...kuasa mutlak di tangan kamu.

Kamu nak tumbangkan Najib kan ? Pergilah perebah Najib kat kawasan dia......jangan nak main wayang hindustan pula....ikut keputusan parti.......wa...kah....kah....kah....kah....kah....ayat nak selamatkan diri. Ayat nak tutup sifat penakut.

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 03 Nov 2012 03:39 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Benarkah Apa Yang Dibongkarkan Ini...??

Posted: 03 Nov 2012 04:30 AM PDT

Rakan kongsi firma guaman, Zain & Co, Amer Hamzah didakwa menandatangani surat memperakui Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) sebagai pertubuhan sah.

Ahli Parlimen Bebas, Wee Choo Keong berkata surat itu bagi meyakinkan peguam di Perancis, William Bourdon dan Joseph Breham supaya kedua-duanya bersetuju mewakili pertubuhan itu membawa kes pembelian kapal selam, Scorpene ke mahkamah negara berkenaan.

"Suaram terima berpuluh-puluh juta dan firma guaman ini seperti grand design untuk tutup kegiatan ini dan bagi memburukkan negara serta berniat jahat.

"Zain & Co yang berpejabat di Jalan Tun Perak juga memperoleh kontrak besar daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC)

Kenapa Grand design kerana surat ini ditandatangani rakan kongsi syarikat guaman itu, Amer Hamzah. SUARAM bukan badan berdaftar, tidak sah tapi dalam surat rasmi kepada peguam di Perancis menyatakan SUARAM adalah badan sah melalui Suara Inisatif tetapi tidak kata Sendirian Berhad.


Pendedahan itu dibuat ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 dan Usul Anggaran Perbelanjaan Pembagunan 2013 Kementerian Perdaganagan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi, semalam.

Choo Keong turut mendakwa Suara Inisiatif Sdn Bhd (SISB) menerima antara RM50 juta hingga RM70 juta yang kemudiannya disalurkan kepada SUARAM dan portal berita Malaysiakini.

"Rakan kongsi firma itu, Amer Hamzah terlibat dalam kegiatan Majlis Peguam dan keadaan ini kritikal kerana ia berlaku dalam negara ini dan membabitkan firma guaman yang besar," katanya.

Beliau meminta Majlis Peguam mengambil tindakan terhadap peguam itu kerana tidak profesional.

Choo Keong juga mempersoalkan kenapa Peguam Negara belum memutuskan sama ada siasatan terhadap SISB mempunyai bukti kukuh dan boleh dihadapkan ke mahkamah atau tidak kerana kertas siasatan sudah lebih sebulan dihantar.

Sementara itu, Menteri Perdaganagan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi, Datuk Ismail Sabri Yaakob berkata, kes itu akan  diputuskan selepas Peguam Negara memperoleh kertas siasatan daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS)

"Peguam Negara kata nak tunggu siasatan ROS baru tindakan bersama diambil (terhadap SISB), alasannya kerana ada hubung kait antara SISB dan SUARAM. Siasatan terhadap SUARAM dilakukan ROS dan ia bukan bawah kementerian ini," katanya.

Ahli Parlimen Bera itu berkata, siasatan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati perniagaan SISB babitkan kegiatan seperti latihan, program pendidikan, perunding dan perdagangan (trading).

"Bagaimanapun dagangan membabitkan penjualan kemeja t hanya 0.06 peratus daripada kesuluruhan pendapatan syarikat itu dan ia sesuatu yang menghairankan, manakala semua punca pendapatannya daripada dana asing," katanya.  Setitik Air Mata Rosmah Bercucuran Kerana FITNAH Pembangkang, Selautan API Tempat Juak Juak Pemfitnah Ini Harus Renangi….!!

Posted: 02 Nov 2012 04:30 PM PDT


Nampaknya juak juak murahan penjilat tegar fahaman ideologi Pakatan HARAM Pembangkang tidak pernah reda mahu mencari dimana salah dimana silap Datin Seri Rosmah Mansor…

Pantang tercetus satu insiden yang boleh dikaitkan dengan Rosmah, maka berbondong-bondonglah gerombolan juak juak murahan ini menjaja cerita fitnah tanpa ada rasa takut keatas dosa dosa yang mereka lakukan.

Bagi mereka, sebut sahaja cerita Rosmah ibarat lauk untuk mereka ratah, lahap dan santap tanpa mengira pagi, petang, siang ataupun malam. Ada saja cereka cerita dongengan, ada saja pemerhati tidak bertauliah mencari dimana mahu dijadikan tempat sasaran untuk menyerang…

Pemfitnah pemfitnah yang sentiasa mengekori jejak langkah dan gerak geri Rosmah seola-olah mahu menangkap pencuri, setiap pergerakan akan dirakam, setiap tutur kata akan diperhalusi.

Padahal mereka lupa, dikalangan pimpinan Pakatan Haram Pembangkang yang mereka julang, yang mereka jilat itu sebenarnya adalah tempat mereka melihat lebih banyak kelakuan sumbang.., lebih banyak tutur kata yang menyesatkan dan boleh menjahanamkan ummah…!!

Terlalu ghairahnya juak juak pemfitnah penganut fahaman Pakatan Haram ini mahu mencari salah dan silap Rosmah akhirnya memakan diri sendiri…., buktinya DISINI

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 03 Nov 2012 03:07 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


VIDEO ANAK NAZRI 99.99% TULIN!!

Posted: 03 Nov 2012 08:51 AM PDT

Mana lebih kredible? Sidang media Dato Eskay atau sidang media Rafizi? 

Sidang media Rafizi menunjukkan bukti video kenderaan SUV keluar masuk sebuah rumah. Muka anak Nazri langsung tak nampak. Tapi Rafizi terus paksa seluruh rakyat Malaysia percaya pergerakan keluar masuk SUV yang melibatkan anak Nazri itu adalah bukti Nazri Aziz rasuah dan berkawan baik dengan Towkey Michael Chia.

Video tersebut, yang menurut Hadi Awang hanyalah alat bernama besi tak bernyawa telah digunakan oleh Rafizi untuk memaksa rakyat Malaysia percaya apa yang mahu dikatakan di sebalik tayangan video tersebut.

Sampai ke tahap mana minda rakyat Malaysia mahu dipandu, dikuda serta diperbodoh-bodohkan dengan pelbagai cerita bodoh-bodoh dari pembangkang?

Merreka menyeru seluruh rakyat Malaysia menolak video besi menayangkan wajah mirip Anwar(memang dia pun) sedang menyondol-nyondol. Mereka suruh tolak mentah-mentah video rakaman CCTV Anwar sekenderaan dengan Dato Eskay untuk menghantar Anwar di basement parking apartment yang mana chinadoll sedang menunggu.  Rakaman CCTV Anwar dan Eskay naik lif untuk menuju le bilik chinadoll juga disuruh tolak bulat-bulat.

Tapi video yang hanya memaparkan kenderaan SUV yang dikatakan pergerakan anak nazri yang tak nampak batang hidung pun dalam video tersebut dipaksa pula rakyat mempercayainya. Bukan saja disuruh percaya dalam kenderaan gelap itu ada anak Nazri, malah disuruh juga percaya "ini menunjukkan Nazri dan Michael Chia kawan baik, so memang Nazri makan duit Chia dan Chia la orangnya yang bagi duit 40 juta pada Musa Aman.

Mana-mana rakyat yang rasional, mereka sebenarnya semakin nampak bagaimana pembangkang memandang lekeh dan memperbodoh-bodohkan pemikiran rakyat. Jika tidak, masakan Rafizi senang-senang boleh mengeluarkan bukti paling bodoh untuk disuapkan kepada rakyat dan meminta rakyat percaya.

Bagi rakyat yang taksub kepada mereka dan tersangat benci kepada UMNO, jika ditayangkan video yang menunjukkan paparan selonggok tahi lembu di tengah jalan tapi Rafizi kata "ini adalah tahi orang UMNO yang dihantar oleh Najib untuk terberak beramai-ramai depan rumah Anwar", penyokong taksub mereka pasti akan percaya. 

Golongan ini dan yang sewaktu dengannya memang tak boleh buat apa dah. Hanya rakyat Malaysia yang rasional dan tidak sanggup untuk dicemari minda mereka saja yang mampu menghentikan boleh segala kerja "tipu bodoh-bodoh" puak pembangkang ini. 

Caranya ialah kalahkan mereka dan bagi mandat besar pada BN pada PRU13 akan datang.

Masa taada kuasa pun sudah menunjukkan bakat dan keupayaan untuk jadi bapak penipu. Dengan bakat dan keupayaan menipu yang ada dicampur(+) pula dengan kuasa sebagai pemerintah yang diberi oleh rakyat, agak-agak layak tak mereka ni kita gelar "bapa segala penipuan"?

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 03 Nov 2012 03:01 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Awek praktikal hanya berseluar pendek ketika dicekup berasmara

Posted: 03 Nov 2012 08:50 AM PDT

Gambar hiasan
REMBAU – Taktik licik sepasang kekasih yang menjadikan rumah rakan mereka sebagai lokasi memadu kasih akhirnya terbongkar apabila kediaman berkenaan dikepong Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan wakil jawatankuasa masjid di Rumah Rakyat Sungai Layang, dekat sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 11 malam itu, pasangan berkenaan iaitu lelaki berusia 26 tahun yang merupakan kakitangan syarikat swasta dan wanita berusia 22 tahun ditangkap dengan hanya berpakaian kemeja T dan seluar pendek.

Difahamkan, wanita itu menjalani latihan praktikal di syarikat sama dengan lelaki berkenaan.

Menurut sumber, kejadian serupa juga berlaku pada minggu lalu, namun disebabkan kesilapan mengepung rumah penduduk lain, pasangan berkenaan berjaya melarikan diri selepas menyedari terdapat usaha untuk menangkap pasangan berkhalwat.

"Bagaimanapun, kali ini sebaik sahaja mendapat maklumat, penduduk bergegas menuju ke lokasi yang dimaksudkan. Dua penduduk sedia menunggu di pintu belakang rumah, manakala tiga lagi menunggu di pintu hadapan.

"Wanita yang masih berseluar pendek cuba melarikan diri mengikut pintu belakang rumah, namun diarahkan masuk dan keluar bersama pasangannya di pintu hadapan rumah milik keluarga rakan mereka," katanya.

Sumber berkata, pasangan berkenaan memberikan alasan terdapat seorang lagi rakan mereka yang sepatutnya berada di dalam rumah, namun keluar sebentar untuk membeli makanan.

"Namun, alasan berkenaan hanya sekadar alasan dan penduduk nekad membuat laporan polis pada malam sama tangkapan dibuat," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom ketika ditemui mengesahkan menerima laporan berhubung kes berkenaan.

Live Streaming Swansea City vs Chelsea English Premier League 3 November 2012

Posted: 03 Nov 2012 07:45 AM PDT

Chelsea yang baru-baru ini tewas pada Manchester United dalam perlawanan yang penuh kontroversi pastinya mhu membukitkan sesuatu pada malam ini setidak-tidaknya mengekalkan kedudukan mereka di takhta liga.

Swansea pula yang bermula agak baik di awal musim, kini terkial-kial mencari mata untuk kekal dalam Liga Perdana Inggeris ini.

Jom tonton

Live Streaming Swasea City vs Chelsea
English Premier League
3 November 2012

Link 1 | Link 2 | Link 3

(Audio) Rakaman panggilan telefon yang terlampau...

Posted: 03 Nov 2012 07:01 AM PDT

Kami pasti pembaca-pembaca semua pernah mengalami situasi menerima panggilan telefon dari orang yang tidak dikenali terutama dari syarikat-syarikat Insurans.

Memang menjengkelkan, tapi apa boleh buat, itu sudah menjadi kerja mereka.

Tapi yang geramnya, dari sumber mana mereka perolehi nombor kita, itu yang menjadi kemusykilan.

Yeah, rakaman perbualan telefon yang 'amat mengghairahkan' di bawah mungkin dapat membantu anda semua untuk meletakkan telefon secara 'sopan'.

Kita orang Asiakan, penuh dengan adab dan sopan untuk tidak melukakan hati si pemanggil. Boleh la cuba nanti ya!

Layan!

Live Streaming Manchester United vs Arsenal English Premier League 3 November 2012

Posted: 03 Nov 2012 05:15 AM PDT

Jom tonton secara streaming perlawanan di antara Manchester United vs Arsenal.

Arsenal pastinya masih lagi tengiang-ngiang dengan kekalahan memalukan mereka 8-2 di Old Trafford. Pastinya Arsene Wenger akan lakukan sesuatu.

Jom kita tonton
Live Streaming Manchester United vs Arsenal
English Premier League
3 November 2012

Link 1 | Link 2 | Link 3


Live Streaming Vietnam Vs Malaysia International Friendly 3 November 2012

Posted: 03 Nov 2012 04:31 AM PDT

Misi balas dendam akan bermula pada pukul 8.00 malam ini. Perlawanan Persahabatan Veitnam vs Malaysia akan berlangsung di Stadium Nasional My Dinh, Vietnam.

Tiada siaran langsung oleh RTM ataupun Astro di television.

Siaran secara streaming juga kami kurang pasti. Tapi kami akan cuba dapatkannya (jika ada) untuk dikongsi bersama peminat-peminat bola sepak di tanah air.

Jika tiada, kita layan LIGA INGGERIS sahaja malam ini!

Live Streaming Vietnam Vs Malaysia International Friendly 3 November 2012
Perlawanan Persahabatan
Vietnam vs Malaysia
8.00 pm
Stadium Nasional My Dinh, Vietnam

Link 1 | Link 2 | Link 3

'Love bite' terlampau, guru dipenjara tiga bulan

Posted: 03 Nov 2012 03:01 AM PDT

Gambar hiasan
KUALA LUMPUR 1 Nov. - Gara-gara menggigit teman wanita sehingga cedera ekoran perselisihan faham Sabtu lalu, seorang guru yoga dihukum penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Majistret Zaki Asyraf Zubir menjatuhkan hukuman itu ke atas Khoo Ling, 39, selepas lelaki itu mengaku bersalah melakukan perbuatan itu.

Khoo Ling yang tidak diwakili peguam bela memberitahu mahkamah, perbuatannya itu tidak disengajakan dan ketika itu dia berada dalam keadaan tertekan kerana ibunya sedang sakit tenat.

"Saya tahu saya bersalah, tapi saya masih sayangkan teman wanita saya dan mahu kembali hidup bersamanya," katanya.

Lelaki itu dituduh dengan sengaja mencederakan Chin Jia Wen, 25, seorang perunding pemasaran di rumah beralamat No. 31, Jalan Wangsa Budi 7, Wangsa Melati di sini kira-kira pukul 3.30 petang, 27 Oktober lalu.

Rafizi persenda wartawan...suruh fikir untuk dia pula!

Posted: 03 Nov 2012 02:15 AM PDT

Akhirnya, Rafizi Ramli, pegawai khas Anwar Ibrahim mengikut langkah boss beliau apabila beliau hilang kawalan perasaan dan melenting ditanya soalan-soalan cepumas oleh para wartawan yang hadir menyaksikan aksi sarkis beliau.

Sidang akhbar yang sepatutnya menjadi medan untuk Fizi menyetang DS Nazri Aziz, gagal dan terpalik kembali ke muka anak didikan Anwar ini apabila beliau menyindir dan seperti memperbodoh-bodohkan wartwan yang hadir!

Video di bawah menunjukkan tindakan Fizi yang seperti menghina wartawan dengan berkata, "you have brain you judgelah...."

Ketidakmampuan anak didik Anwar itu untuk mengawal sidang akhbar sehingga menjadi tegang itu jelas sekali di dalam video tersebut.

Malah, pertunjukkan video yang tidak ada bukti menunjukkan anak DS Nazri Aziz itu menyebabkan Fizi terperangkap di dalam permainan murahan beliau sendiri! Pathetic!

Dan apabila Fizi naik angin dan cuba 'diselamatkan' oleh Tian Chua, Tian Chua yang sebelum ini dikaitkan dengan Yahudi George Soros itu pula mengatakan bahawa video yang dimainkan oleh Fizi Ramli 'tidak jadi bukti'!

Jika video itu 'tidak jadi bukti' maka buat apa Fizi Ramli dan Tian Chua mengadakan sidang akhbar yang berkisar tentang video itu?

Seriously, MiM tergelak besar menyaksikan aksi kantoi Rafizi Ramli. Pengarah Strategi PKR itu gagal dalam strategi beliau sendiri! Sungguh memalukan dan menjatuhkan imej beliau. That's for sure!

Entah macam mana Pengarah Strategi PKR itu mahu bangkit selepas ini terutamanya selepas melakukan blunder seperti ini. Sebelum ini pun MiM telah kantoi malukan beliau tentang isu Anwar Ibrahim hilang 2 jam dari twitter dan Facebook tatkala rakaman video lucah China Doll!

Dan MiM percaya video di bawah bakal menjadi video klasik aksi kantoi yang memalukan pemimpin pembangkang! Malah tindakan Rafizi Ramli yang berlagak seperti paparazzi politik dengan mengekori dan mengintai pergerakan orang lain adalah satu tindakan mencerobohi hak privasi.

So, di mana hilangnya pertubuhan NGO yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia? Diamkan diri kerana rakan sendiri yang terlibat?

Saksikanlah video aksi sarkis Fizi  Dr. Mim

Anwar belum buat keputusan, Hj Hadi jangan nak memandai

Posted: 03 Nov 2012 01:45 AM PDT

SHAH ALAM - PKR, salah satu komponen Pakatan Rakyat (PR) belum membuat sebarang pendirian berhubung hasrat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk bertanding di kerusi Parlimen yang disandang Perdana Menteri di Pekan, Pahang.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail ketika dihubungi Sinar Harian Online berkata, setakat ini hasrat Hadi masih belum dibincangkan di peringkat pusat.

"Pengumuman harus dibuat oleh Pas untuk mengesahkan hal ini.

"Kita tidak bincang lagi di peringkat pusat jadi masih tidak ada ketetapan parti dalam hal ini," ujar beliau.

Semalam, Hadi membuat kejutan apabila mengumumkan beliau sedia bertanding di kerusi Parlimen Pekan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

"Saya ikut keputusan parti, serah kepada parti. Parti akan membuat keputusan termasuk jika parti menyuruh saya bertanding di Parlimen Pekan," katanya pada Majlis Pelancaran Dana PRU13 Dewan Muslimat Pas Negeri Terengganu semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditanya adakah beliau akan kekal sebagai calon Marang atau mempunyai perancangan untuk bertanding di luar Terengganu pada PRU nanti.

Beliau bagaimanapun berkata, kedudukan calon yang bertanding di mana-mana kerusi tertakluk sepenuhnya kepada keputusan parti.

Hadi sebelum ini dilaporkan berkata berkemungkinan besar bertanding di kerusi Parlimen Marang pada PRU13 selepas hasrat beliau untuk tidak bertanding ditolak Pas.

Beliau memberi alasan bahawa pencalonan beliau di Parlimen kelak memudahkannya untuk bergerak di peringkat pusat, lebih-lebih lagi untuk melaksanakan tanggungjawabnya sebagai presiden parti.

"Seboleh-bolehnya satu (kerusi) sahaja. Itu yang saya minta. Terpulang kepada partilah (untuk menentukan sama ada Parlimen atau Dun) tetapi saya lebih mudah di Parlimen untuk bergerak di peringkat pusat," katanya awal Februari lalu.

PAS kata 'aura' Aziz Bari sangat kuat, akur dengan arahan DSAI

Posted: 03 Nov 2012 01:31 AM PDT

SHAH ALAM - Pas Selangor menghormati keputusan PKR jika parti itu memilih bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abdul Aziz Bari untuk dicalonkan bertanding di kerusi Parlimen Sabak Bernam pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Pesuruhjayanya, Dr Abd Rani Osman berkata, jika perkara itu berlaku, Pas yakin aura Abdul Aziz akan memberi kelebihan kepada mereka untuk menawan dua kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di kawasan Parlimen itu, melibatkan Sungai Air Tawar dan Sabak, yang bakal ditandingi parti Islam itu kelak.

Ini kerana katanya, Abdul Aziz mempunyai kekuatan tersendiri iaitu kelantangannya melontarkan idea dalam pelbagai isu.

"Seperti selebriti, sudah tentu beliau mempunyai peminatnya. Terpulang kepada PKR (jika mereka mahu calonkan Abdul Aziz).

"Walaupun beliau bukan bertanding untuk Pas, namun ia sedikit sebanyak akan membantu menaikkan nama Pas (untuk dua kerusi Dun di bawah Parlimen Sabak Bernam," katanya ketika diminta mengulas mengenai pandangannya jika Abdul Aziz mewakili PKR untuk bertanding di kerusi itu pada PRU13.

Kelmarin, Sinar Harian menyiarkan bahawa Abdul Aziz dilaporkan bakal menjadi calon baru PKR bagi kerusi tersebut atas arahan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, salah satu kemenangan Islam adalah turut dibantu faktor aura pemimpin, sejak dahulu lagi.

"Contohnya, Khalifah Khalid Al-Walid yang apabila dilantik menjadi khalifah, beliau menjadi pemimpin hebat kerana aura yang ada pada dirinya," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya II, Sallehen Mukhyi berkata, Pas Selangor akan membantu dalam memastikan kemenangan calon PKR walaupun sesiapa sahaja calon diletakkan untuk bertanding merebut kerusi Parlimen itu.

Menurutnya, apa yang penting harapan parti itu agar PKR meletakkan calon yang diyakini dapat berpeluang memenangi kerusi Dun itu tersebut.

"Kita akan bantu PKR atas dasar persahabatan dan persefahaman dijalinkan selama ini di dalam perhubungan sesama PR (Pakatan Rakyat).

"Tidak kira siapa sahaja diletakkan tetapi calon itu mestilah berpeluang cerah untuk memenanginya kerana Aziz juga dilihat mempunyai peluang cerah selaku anak tempatan kawasan itu," katanya.

Sallehen berkata, beliau berharap PKR turut membuat kajian peringkat akar umbi berhubung pemilihan calon akan datang itu.

Piya: 'Dengar pandangan Presiden Kafa sebelum hijrah'

Posted: 03 Nov 2012 01:15 AM PDT

Ketua pasukan Kelantan, Mohd Badhri Radzi atau Piya
"PEMAIN masih terikat dengan kontrak. Kita perlu dengar dahulu pandangan daripada Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa sebelum membuat keputusan ingin berhijrah ke pasukan lain.

"Tan Sri mungkin mempunyai pandangan yang konkrit untuk sama-sama kita terima dan kita tunggu sekembalinya bos kita itu dari menunaikan Haji di Makkah nanti untuk kita bincangkan perkara berkenaan," kata Kapten Pasukan Kelantan, Mohd Badri Radzi atau lebih dikenali Piya, di Gua Musang, semalam.

Ditanya mengenai kemelut keputusan ada pemain untuk menyertai pasukan lain selepas ini, beliau berkata, setiap pemain ada hak masing-masing untuk membuat keputusan sendiri, tetapi sebaik-baiknya runding dahulu dengan Presiden Kafa nanti.

Kemelut yang timbul itu membabitkan penyerang Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha atau lebih dikenali Mat Yo yang dikatakan berminat untuk menyarung jersi Johor pada Liga Malaysia (Liga M) musim depan hingga sanggup Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) menebus kontrak pemain itu dengan TRW.

Dalam kenyataan terbaru Mat Yo, kelmarin menyuarakan tidak menolak kemungkinan meninggalkan Kelantan sekiranya mendapat tawaran lebih baik daripada pasukan lain bagi menghadapi Liga Malaysia musim depan.

Menurut Piya, dia sendiri ada menerima tawaran daripada Selangor dan Terengganu, tetapi setakat ini tidak terfikir untuk berhijrah kerana menganggap lebih selesa berada dengan pasukan negeri sendiri.

"Perkara biasalah dalam pasukan bola sepak untuk memilih pasukan yang mereka suka kerana ingin menukar perubahan sebagaimana rakan-rakan kita yang membangkitkan perkara berkenaan sebelum ini.

"Namun, bagi saya tidak ada yang dikejarnya asalkan kita boleh bermain dengan cemerlang seperti yang kita berada dengan pasukan TRW sekarang yang mempunyai banyak kelebihannya," katanya.

Beliau mengakui Presiden Kafa itu adalah pemimpin yang dianggap terbaik dan cemerlang yang bukan sahaja dari segi tunjuk ajar, tetapi juga menjaga kebajikan pemain tanpa ada sebarang masalah.

"Kita boleh tengok sendiri kemajuan dan kecemerlangan pasukan TRW sejak diterajui Tan Sri Annuar dan mungkin agak berlainan sekiranya kita menyertai pasukan lain pula," katanya.

Mahathir: Kerjasama Pakatan Rakyat hanya sementara

Posted: 03 Nov 2012 12:30 AM PDT

KHARTOUM, Sudan - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kerjasama pakatan pembangkang bersifat sementara dan sekadar mahu memenangi pilihan raya umum.

Tidak seperti Barisan Nasional (BN) yang mempunyai kerjasama rapat selama 55 tahun dan persefahaman, beliau berkata, dalam pakatan pembangkang itu sendiri sebenarnya tiada persetujuan dan tiada perancangan masa depan.

"Kita harus ingat pakatan bukan gabungan. Pakatan adalah perjanjian secara tidak bertulis yang mahu bekerjasama melawan BN, itu sahaja," katanya mengingatkan sesetengah pihak yang dilaporkan berhasrat memberi peluang kepada pembangkang pada pilihan raya umum akan datang kerana menganggap mereka seperti "BN".

Bercakap kepada wartawan Malaysia selepas menyampaikan syarahan umum kepada 1,000 tetamu yang terdiri daripada penuntut universiti, ahli akademik dan ahli korporat serata Sudan pada Khamis, Dr Mahathir berkata, pembangkang tidak mempunyai agenda pembangunan negara, jauh sekali mahu menjaga kepentingan rakyat.

"Yang dijanji nak naik 20 peratus royalti kepada Kerajaan Negeri. Jadi, negeri lain yang tiada minyak akan kerugian dan ini bermakna negeri yang ada minyak sahaja boleh dibangunkan.

"Sekarang ini pun, dengan lima peratus (royalti) yang kita (kerajaan) bayar, mereka begitu kaya sekali, jauh lebih kaya daripada negeri lain," katanya.

Mengulas mengenai "Kabinet bayangan" pakatan pembangkang yang dikatakan masih kabur, Perdana Menteri Malaysia keempat itu berkata, ia perkara biasa.

"Mereka mempunyai cita-cita untuk memerintah Malaysia. Justeru itu, mereka perlu bentuk apa yang dipanggil sebagai Kabinet bayangan tapi dia bayang sahajalah.

"Mereka sukar untuk memilih pemimpin kerana masing-masing hendak jadi pemimpin. (Ketua Pembangkang Datuk Seri) Anwar Ibrahim ingat dia akan menjadi Perdana Menteri, tetapi orang lain pun ada cita-cita besar juga," katanya.

Beliau berkata, dengan menjanjikan untuk mengadakan 10 hingga 15 jawatan Timbalan Perdana Menteri dalam Kabinet bayangan hanyalah sekadar umpan bagi parti pembangkang untuk bekerjasama.

Sebuah akhbar asing baru-baru ini melaporkan kepentingan Anwar dalam Kabinet bayangan masih kabur, di sebalik telah beberapa kali menyatakan hasratnya itu sejak pilihan raya umum 2008.

Menurut laporan itu, model Kabinet bayangan, yang biasanya terdapat di Britain dan Australia, membariskan menteri Kabinet masing-masing dan memainkan peranan untuk mengkritik kerajaan sedia ada dan dasar-dasarnya, dan pada masa yang sama menawarkan cadangan penyelesaian . - Bernama

Kong Cho Ha: AES kekal

Posted: 03 Nov 2012 12:00 AM PDT

SHAH ALAM - Kementerian Pengangkutan menegaskan kerajaan tidak bercadang untuk menangguhkan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di seluruh negara buat masa sekarang.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, kerajaan akan meneruskan pelaksanaan AES sebagaimana telah dirancang dan kini dalam proses merujuk Pejabat Peguam Negara berhubung pendirian empat negeri Pakatan Rakyat (PR) yang memutuskan untuk menangguhkannya.

Menurutnya, kerajaan menggunakan AES adalah untuk menjaga keselamatan pengguna lalu lintas dan tindakan pembangkang akan mengancam nyawa rakyat.

"Kerajaan setakat ini tidak mempunyai cadangan untuk tangguh AES, pemimpin Barisan Nasional (BN) yang minta tangguh pun sebab mereka mahu penjelasan dan itu sebagai mengeluarkan pendapat mereka.

"AES penting untuk menjaga keselamatan rakyat terutama pengguna jalan raya," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Kepimpinan PR sebulat suara bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan AES di empat negeri yang diperintah mereka. Ahli-ahli Parlimen BN dan Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan BN turut menyokong penangguhan pelaksanaan AES serta mahu ia dikaji semula.

Mengulas lanjut, Cho Ha berkata, bagaimanapun kerajaan sedang meneruskan usaha mendekati rakyat bagi memberi penjelasan tentang sistem AES.

"Kita akan teruskan usaha untuk memberi penjelasan kepada rakyat supaya mereka lebih faham tujuan pemasangan AES bagi menjaga keselamatan mereka," katanya.

Beliau turut meminta supaya tidak ada pihak yang cuba mempolitikkan AES demi menjaga keselamatan pengguna jalan raya di Malaysia.

PKR alu-alukan 'kekalahan' Haji Hadi

Posted: 02 Nov 2012 11:31 PM PDT

SHAH ALAM – PKR tidak mempunyai sebarang halangan membenarkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bertanding di Parlimen Pekan walaupun parti itu sudah menentukan calon yang layak untuk mencabar BN di kerusi yang disandang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh berkata, pihaknya mengalu-alukan hasrat Abdul Hadi sambil menyatakan jika itu keputusan peribadi beliau, parti menerimanya dengan terbuka.

"Jika hasrat beliau itu boleh menewaskan penyandangnya, mengapa tidak parti menerimanya," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Fuziah yang juga Pengerusi Perhubungan PKR Pahang berkata, perkara tersebut tidak menjadi isu kepada parti kerana semua perkara boleh dibincangkan.

Menurutnya, hasrat Abdul Hadi itu memberi kelebihan kepada PR untuk merampas Parlimen Pekan dalam saingan pilihan raya akan datang.

Pada pilihan raya umum 2008, Najib menang dengan majoriti 26,464 undi berbanding 22,922 pada 2004.

Akil Hayy 'terkejut beruk', anak tiri jadi penyanyi yang seksi!

Posted: 02 Nov 2012 10:21 PM PDT

Walaupun tidak mempunyai sebarang ikatan lagi dengan Deanna Sofea, Akhil Hayy yang pernah memegang status sebagai bapa tiri kepada penyanyi baru ini terkejut selepas mendapat tahu bahawa bekas anak tirinya itu telah pun bergelar penyanyi.

"Dia bekas anak tiri saya. Payah sikit saya nak berikan komen. Ini kerana ia membabitkan maruah. Masa saya sah jadi bapa tirinya, saya tidak nampak pun tanda-tanda yang menunjukkan minat atau keinginannya untuk menjadi penyanyi. Malah, saya juga tidak terfikir dia berminat untuk menjadi penyanyi.

"Dia kini sudah jadi tanggungjawab ibu dia sepenuhnya. Saya tak boleh nak komen apa-apa lagi. Sewaktu dia dalam tanggungjawab saya pun, tidak pernah saya didik dia untuk menjadi penyanyi.

"Walaupun didikan saya itu tidak sempurna mana, sebagai ayah dan ustaz saya tidak akan suruh anak saya menjadi penyanyi. Sejakbercerai, dia berada di bawah jagaan ibunya," katanya ketika dihubungi murai.com.my petang tadi.

Meneruskan penjelasan, Akhil berkata, dia tidak pernah tahu lagi mengenai perkembangan bekas anak tirinya itu selepas dia berpisah dengan ibu kepada penyanyi baru berkenaan.

"Sewaktu saya menjadi ayah tirinya, saya hanya memegang amanah yang diberikan kepada saya. Saya sendiri tidak pernah tahu lagi apa yang terjadi kepadanya selepas saya bercerai.

"Namun, saya hanya doakan yang positif untuknya. Tapi, saya sama sekali tidak menyangka dia kini sudah menuju ke arah ini. Ianya terpulang kepada siapa yang membimbingnya. Saya pun tidak mau ada pihak yang terasa.

"Itulah kronologi yang berlaku kepada diri saya. Sejujurnya, sebelum ini pun, saya tidak nampak pun dia menunjuk minat jadi penyanyi. Apapun, saya tidak sangka. Saya betul-betul terkejut dia jadi penyanyi," jelasnya.

Menambah pandangannya terhadap bekas anak tirinya itu, Akhil menegaskan manusia ada masanya akan berubah dari pelbagai sudut.

"Saya betul-betul tidak berani nak komen lebih panjang lagi. Sepatutnya, dengan apa yang terjadi kepada kami sekeluarga sebelum ini, dia dapat lakukan perkara dengan mendalami ilmu yang diperolehnya.

"Dalam kehidupan saya, saya tidak pernah suruh orang jangan menyanyi. Sepatutnya dia lebih konduksif. Dia juga tidak sepatutnya ke arah negatif. Saya memang pernah ada mendengar cerita dia nak jadi penyanyi.

"Isteri saya (Waheeda) pun dahulu seorang yang popular. Tetapi sekarang dia sanggup meninggalkan segalanya demi Allah. Apa yang berlaku kepada Deannaa adalah terbalik dengan isteri saya," ujarnya.

Mengakhiri perbualan, Akhil hanya berserah dan merasakan soalan yang dilemparkan kepadanya itu lebih afdal dijawab oleh ibu yang menjaganya.

"Saya rasa lebih baik ibu dia yang jawab. Saya sudah ada famili sendiri. Saya juga kena jaga hati banyak pihak," katanya.

Murai

(Gambar) Sekitar majlis akad nikah Farid Kamil dan Diana Danielle

Posted: 02 Nov 2012 08:01 PM PDT

Fuh...bagai pinang dibelah dua.

Farid kelihatan segak mengenakan sut bewarna putih manakala Diana pula mengenakan hijab penuh, ketika majlis pernikahan berlangsung.

Semoga kedua-dua pasangan ini berbahagia hingga ke akhir hayat.

Jom layan gambar yang disedut dari Rotikaya

Feel the satisfaction of building ur own warship model! Get ur #deAgostiniMY issue at any bookstore or subscribe here!


Farid Kamil sah suami Diana Danielle dengan sekali lafaz

Posted: 02 Nov 2012 06:36 PM PDT

Alhamdulillah. Dengan sekali lafaz, Diana Danielle sah bergelar isteri kepada Farid Kamil dalam satu majlis ringkas tapi meriah di Ampang, Selangor pagi ini.

Pasangan ini diijabkabulkan oleh Ustaz Hj. Daim Jajuli yang merupakan Pegawai Tadbir Agama Daerah Gombak tepat jam 9.15 pagi ini di Hotel Flamingo, Ampang.

Majlis pernikahan mereka di'hadiri oleh lebih 300 orang tetamu dan perjalanan majlis akan di'siarkan secara eksklusif di Astro Ria (saluran 104) jam 9.00 malam ini.

Pernikahan Diana Danielle & Farid Kamil hari menjadi perhatian ramai selepas mereka membuat pengumuman mengejut selepas hanya kurang 2 bulan bertunang.

Rotikaya

Moral seksualiti remaja yang kian parah

Posted: 02 Nov 2012 06:11 PM PDT

Gambar hiasan
MASALAH seks yang melanda kalangan remaja di negara ini tidak dapat dielakkan lagi. Saban waktu, pasti kita dengar dan baca pelbagai kes membabitkan pelacuran, seks bebas, pergaulan bebas dan jenayah seks.

Ini sebenarnya mengheret manusia jauh daripada peradaban dan menjauhkan mereka dengan agama. Apapun, manusia harus kembali kepada peradaban dan ajaran agama. Hanya peradaban dan agama dapat membentuk nilai kemanusiaan yang semakin pupus dalam hati dan jiwa manusia pada masa kini.

Laporan Kesihatan Seksualiti dan Reproduktif Remaja pada tahun 2003 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan sedikit sebanyak mampu menggambarkan sejauh mana seriusnya gejala seks di kalangan remaja di negara ini.

Merujuk kepada kes rogol saja, 63 peratus mangsa adalah golongan remaja dan 9.4 peratus daripada jumlah pemangsa juga remaja.

Sementara bagi kes pelacuran membabitkan remaja, sebahagian besar pelacur terdiri daripada remaja berusia 15 hingga 17 tahun.

Namun begitu, tidak kurang juga pembabitan remaja berusia 12 hingga 14 tahun iaitu 13.1 peratus. Kes bersabit penzinaan pula membabitkan individu yang masih di peringkat awal iaitu sekitar usia 10 tahun.

Tentulah amat membimbangkan namun maklumat yang didedahkan ini hanya sebilangan kecil daripada apa yang sebenarnya berlaku dalam negara ini.

Bagaimanapun, ia memberi gambaran kepada kita betapa parah dan betapa goyahnya nilai agama, moral dan akhlak generasi hari ini.

Justeru, usaha yang lebih efektif perlu dilakukan untuk mengatasi permasalahan terbabit.

Memetik laporan Bernama, menurut Pakar Sakit Puan, Profesor Dr Ismail Thambi, remaja yang aktif melakukan hubungan seks bebas terdedah kepada risiko menghadapi masalah kesuburan apabila berkahwin.

Katanya, biasanya kegagalan organ pembiakan berpunca daripada jangkitan kuman, kulat dan virus akibat daripada hubungan seksual yang tidak bersih dan berbilang pasangan.

Menurutnya, banyak pasangan yang gagal mendapat zuriat datang kepadanya dan apabila diperiksa, sebilangan daripada mereka dijangkiti kuman dan virus akibat hubungan seksual bebas yang kerap sebelum kahwin.

Ada juga beberapa individu kecewa apabila mendapat tahu bahawa pasangan mereka pernah terjebak dalam hubungan tidak sihat itu.

Oleh itu, ibu bapa dan setiap ahli masyarakat mestilah prihatin terhadap anak remaja mereka mengenai kepentingan pendidikan seks untuk generasi muda hari ini.

Pendidikan seks yang betul dan penuh bijaksana dapat membantu anak lebih bersedia menghadapi saat menjelang akil baligh. Dedahkan mereka dengan perubahan yang berlaku dalam diri, perkembangan dan kepentingan memelihara kebersihan serta kesucian alat kelamin.

Seperti diketahui umum, pendidikan seks adalah bagi membentuk generasi dengan penuh kehormatan diri dan mampu mengendali diri daripada penyimpangan seksual. Peranan ini dapat dilakukan oleh ibu bapa, guru, media, dan badan lain dalam masyarakat.

Pendidikan seks bagi anak Muslim khususnya ke arah pencegahan kepada penyimpangan seksual. Selain itu, memberi maklumat kepada anak bagi memahami diri dan perubahan yang dialami dengan mengawal dorongan seks yang tidak terarah.

Terdapat beberapa perkara tidak sesuai diajarkan kepada anak yang baru mencapai mumaiyiz. Ia dikhuatiri boleh membawa kerosakan jiwa kerana emosinya belum cukup matang. Ajarkanlah perkara asas yang digariskan dalam Islam.

Didiklah anak berhubung bahaya zina yang dianggap perbuatan tidak bermoral, baik dari segi agama mahupun etika kemasyarakatan.

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: "Apabila riba dan zina sudah berleluasa di sesuatu tempat, maka mereka sudah menghalalkan diri mereka untuk mendapat seksaan Allah." (Riwayat al-Hakim dan Abu Ya'la).

Kes pembuangan bayi adalah rentetan daripada perbuatan zina iaitu seks bebas sebelum berkahwin. Perbuatan ini sangat dilaknat oleh Allah. Justeru, setiap ibu bapa dan ahli masyarakat sewajarnya tidak berdiam diri dalam usaha membanteras kes dan gejala yang tidak baik ini.

Selanjutnya, Nabi bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang berzina atau minum arak nescaya Allah mencabut imannya seperti seseorang yang menanggalkan bajunya daripada bahagian kepala." (Riwayat al-Hakim).

Konsep pendidikan seks menurut Islam dilengkapi dengan pengetahuan secara teori, hukum fikah dalam pelbagai aspek semuanya diterangkan dalam kitab suci al-Quran dan hadis.

Nabi menjelaskan dalam sabda baginda: "Wahai setiap pemuda, barang siapa yang mampu memikul beban keluarga hendaklah kahwin. Sesungguhnya perkahwinan ini lebih dapat meredam gejolak mata dan nafsu syahwat, tetapi barang siapa yang belum mampu hendaklah dia berpuasa kerana (puasa itu) benteng (penjagaan) baginya." (Riwayat Al Bukhari).

Pendidikan seks bagi anak Muslim mestilah bersandar kepada ajaran Allah dengan menekankan aspek kemuliaan, kehormatan, dan kesucian manusia serta batasan aurat. Ia dilakukan bersepadu antara kaedah dan hukum secara kesinambungan.

Pendidikan juga mestilah disampaikan secara jelas dan tidak berselindung bagi mengelakkan salah tafsiran, andaian dan pemahaman seks serta perkara berkaitan dengannya. Penyampaian secara ilmiah dan menerapkan nilai agama dapat membantu remaja memahami kebaikan perkahwinan.

Mestilah dilakukan secara beransur-ansur mengikut tahap, kesesuaian usia, daripada peringkat kanak-kanak hingga remaja.

Bimbingan secara berhikmah akan dapat memberikan penerangan yang jelas bahawa perkahwinan yang sah dan halal akan melahirkan zuriat cemerlang sebagai kesinambungan hidup manusia pada zaman akan datang.

Penulis berkelulusan PhD Persuratan Melayu

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 03 Nov 2012 01:33 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


UMNO for nothing.

Posted: 03 Nov 2012 01:46 AM PDT


Sejak Presiden PAS, Tuan Guru Haji Hadi Awang menambah wadah perjuangan PAS kearah Negara Berkebajikan semasa memberi ucapan dasar dalam Muktamar PAS yang baru lalu. Maka balaci-balaci UMNO pun bersuara supaya PAS gugurkan nama Islam dari partinya.

Ini buka pertama kali pemimpin-pemimpin UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan yang rapat dengan parti UMNO mahu PAS mengugurkan nama Islam pada partinya, ia pernah ditimbulkan buat kali terakhir selepas pilihanraya 1999 dulu. Tegas Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan dalam facebooknya.

Yang peliknya UMNO sendiri masih mengunakan bahasa Inggeris dalam menjenamakan parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu itu. Cakap pasal Melayu tapi nak sebut Pertubuhan Kebangsaan Melayu pun tak mahu dan masih berselindung disebalik nama bahasa Inggersi iaitu United Malays Nasional Organisation (UMNO).

Semuanya itu adalah kerana takut, cakap orang yang tak ada fokus dalam perjuangan, cakap nak mengampu kerana berbahas mengenai nama sesebuah parti di Malaysia ini tidak dapat mengubah minda rakyat yang cerdik. Nama PAS sudah lama ujud.

Sekiranya orang UMNO tidak mahu nama Islam digunakan dalam pilihanraya umum ke 13 nanti, senang saja, minta kerajaan BN melalui Suruhanjaya Piliharaya supaya menetapkan bahawa PRU 13 hanya dua parti kompenan saja yang layak bertanding iaitu BN dan PR selain dari calun bebas dan pendaftar pertubuhan hendaklah meluluskan permohonan yang diminta oleh PAS, PKR dan DAP untuk menggunakan lambang PR, habis cerita dan nama Islam boleh dihapuskan.

Itulah semolek-moleknya untuk mengelak nama Islam diguna pakai dalam poster pilihanraya sekiranya orang UMNO takut sangat kepada nama Islam yang dipelopori oleh parti PAS. Jadi nama UMNO untuk melayu pun tak ada dan nama PAS untuk Islam pun tak ada.

Yang akan tinggal diperkatakan oleh pengundi ialah:

PAS FOR ALL
UMNO FOR NOTHING

tun faisal dot com

Posted: 03 Nov 2012 01:32 PM PDT

tun faisal dot com


Tun M - PR adalah ibarat pasukan tentera al-Ahzab dalam Perang Khandaq? #PakatanHaram

Posted: 02 Nov 2012 11:14 PM PDT
Amaran Tun M - PR Bukan Gabungan Tapi Perjanjian Bertulis Untuk Tentang BN


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kerjasama pakatan pembangkang bersifat sementara dan sekadar mahu memenangi pilihan raya umum.

Tidak seperti Barisan Nasional (BN) yang mempunyai kerjasama rapat selama 55 tahun dan persefahaman, beliau berkata, dalam pakatan pembangkang itu sendiri sebenarnya tiada persetujuan dan tiada perancangan masa depan.

"Kita harus ingat pakatan bukan gabungan. Pakatan adalah perjanjian secara tidak bertulis yang mahu bekerjasama melawan BN, itu sahaja," katanya mengingatkan sesetengah pihak yang dilaporkan berhasrat memberi peluang kepada pembangkang pada pilihan raya umum akan datang kerana menganggap mereka seperti "BN".

Bercakap kepada wartawan Malaysia selepas menyampaikan syarahan umum kepada 1,000 tetamu yang terdiri daripada penuntut universiti, ahli akademik dan ahli korporat serata Sudan pada Khamis, Dr Mahathir berkata, pembangkang tidak mempunyai agenda pembangunan negara, jauh sekali mahu menjaga kepentingan rakyat.

"Yang dijanji nak naik 20 peratus royalti kepada Kerajaan Negeri. Jadi, negeri lain yang tiada minyak akan kerugian dan ini bermakna negeri yang ada minyak sahaja boleh dibangunkan.

"Sekarang ini pun, dengan lima peratus (royalti) yang kita (kerajaan) bayar, mereka begitu kaya sekali, jauh lebih kaya daripada negeri lain," katanya.

Mengulas mengenai "Kabinet bayangan" pakatan pembangkang yang dikatakan masih kabur, Perdana Menteri Malaysia keempat itu berkata, ia perkara biasa.

"Mereka mempunyai cita-cita untuk memerintah Malaysia. Justeru itu, mereka perlu bentuk apa yang dipanggil sebagai Kabinet bayangan tapi dia bayang sahajalah.

"Mereka sukar untuk memilih pemimpin kerana masing-masing hendak jadi pemimpin. (Ketua Pembangkang Datuk Seri) Anwar Ibrahim ingat dia akan menjadi Perdana Menteri, tetapi orang lain pun ada cita-cita besar juga," katanya.

Beliau berkata, dengan menjanjikan untuk mengadakan 10 hingga 15 jawatan Timbalan Perdana Menteri dalam Kabinet bayangan hanyalah sekadar umpan bagi parti pembangkang untuk bekerjasama.

Sebuah akhbar asing baru-baru ini melaporkan kepentingan Anwar dalam Kabinet bayangan masih kabur, di sebalik telah beberapa kali menyatakan hasratnya itu sejak pilihan raya umum 2008.

Menurut laporan itu, model Kabinet bayangan, yang biasanya terdapat di Britain dan Australia, membariskan menteri Kabinet masing-masing dan memainkan peranan untuk mengkritik kerajaan sedia ada dan dasar-dasarnya, dan pada masa yang sama menawarkan cadangan penyelesaian. -Bernama