Barisan Nasional

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Selasa, 3 Julai 2012 at 1:34 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 03 Jul 2012 01:33 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Selepas 2 Tahun Mana Kertas Putih Hutang Talam Wahai MB Selangor?

Posted: 03 Jul 2012 06:01 AM PDT


Ini salah satu janji manis Kerajaan Pakatan Haram Selangor, khasnya Menteri Besar, TS Khalid Ibrahim:

13/7/2010 - Selangor akan menyediakan satu kertas putih berkaitan kutipan hutang berjumlah RM392 juta daripada syarikat Kumpulan Talam Corporation menjelang hujung tahun ini - MB Selangor.

Selepas 2 tahun ...

3/7/2012 - Kerajaan Negeri akan menyediakan kertas putih menerangkan penyusunan semula hutang TALAM sebagai lampiran dalam Bajet 2013 - MB Selangor.


Sebagai pembayar cukai pintu, cukai tanah dan cukai pendapatan di negeri Selangor, CTS mendesak janji manis Menteri Besar Selangor untuk mengotakan janjinya menyediakan dengan segera satu kertas putih kutipan hutang berjumlah RM392 juta daripada syarikat Kumpulan Talam Corporation. Rakyat Selangor perlu tahu sepenuhnya penyelewengan ini. Jangan berdalih dan jangan tergagap-gagap memberi alasan lagi.

PAS Berangan Ke Putrajaya Dengan Hanya Bertanding 66 Kerusi Parlimen? Jadi Balaci DAP La!

Posted: 02 Jul 2012 06:00 PM PDTBuat kali kedua dalam jangka waktu setahun PAS menyatakan keinginannya untuk bertanding di lebih 80 kerusi parlimen untuk PRU 13, peningkatan 25% berbanding pilihanraya sebelumnya. Pertengahan tahun lalu, PAS pernah menyuarakan hasrat yang sama namun beberapa bulan kemudiannya terpaksa akur dengan tekanan Anwar Ibrahim dan P"Gay"R yang mahu PAS kekal bertanding di 66 kerusi seperti dalam PRU 2008.

Menurut Presiden PAS, Hadi Awang, "Pas berhasrat menjadi tulang belakang kepada pemerintahan negara jika pakatan pembangkang menguasai kerajaan Pusat dalam pilihan raya umum akan datang". Tinggi angan-angan PAS nak menjadi tulang belakang, walhal situasi sejak dulu hingga sekarang, PAS nak tonjolkan kejantanannya dalam apa saja mesyuarat pemimpin pembangkang pun tak mampu dilakukan.

Waima prinsip juang sendiri untuk mendirikan Negara Islam ala PAS dan hukum Hudud pun PAS terpaksa digadaikan demi mengikut kehendak DAPig dan P"Gay"R, agaknya di mana pula logik untuk PAS menjadi tulang belakang pakatan? Sebetulnya dalam mesyuarat pimpinan PAS beberapa minggu lalu, satu unjuran telah dibentangkan membayangkan PAS hanya berpeluang menang di 20 buah kerusi parlimen sahaja berikutan penolakan besar-besaran oleh pengundi Melayu Islam.

Satu cara untuk mengurangkan impak penolakan tersebut ialah dengan menunjukkan 'kejantanan' dalam pembahagian kerusi dengan P"Gay"R khususnya. PAS berpendapat dengan merampas beberapa kerusi yang sebelum ini ditandingi oleh rakan sebatalnya P"Gay"R, para pengundi Melayu Islam akan melihat PAS 'masih jantan' dan bukannya keldai jantan yang asyik ditunggang oleh Anwar dan pembangkang.

Himpunan Hijau yang PAS laksanakan di merata negeri di seluruh negara sekarang inipun matlamat utamanya untuk tunjukkan dirinya ada kekuatan bagi memberi isyarat pada Anwar, P"Gay"R dan DAP konon PAS bukannya seekor keldai sebarangan. Walau hakikatnya sebahagian besar peserta himpunan yang datang diimport khas dengan bas dan kereta serta mendapat upah pengangkutan, tapi PAS berpendapat itu satu-satunya cara bagi memenangi pertarungan merebut kerusi dengan rakan sepakatan.

Namun, melihat pada mentaliti pimpinan PAS yang masih erat dengan pemikiran pak kaduk, keputusan akhir kelak akan balik semula sama seperti pembahagian kerusi tahun 2008. PAS akan terus tunduk pada P"Gay"R dan DAPig serta kekal menjadi keldai tunggangan pembangkang kecualilah kalau Anwar Ibrahim merasakan dirinya sudah di penghujung senja.

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 03 Jul 2012 01:31 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


MAKK AII!! Video Meleleh Ayaq Liuq Lebai Pas Tengok Abby Abadi!!

Posted: 03 Jul 2012 05:37 AM PDTCuba tengok si lebai Pas yang dok lurut janggut tu.. wusya Abby serupa nak makan ehh.. Dalam hati dok taramm.. bila la si Abby nak masuk Pas. Kalau masuk Pas, kot-kot la depa boleh try. he he..


McTheory:
Rosak-Rosak.. pak lebai Pas oii..

PANASS!! Suaram Anak Haram Anwar Penipu!! #SuaramPenipu

Posted: 03 Jul 2012 02:12 AM PDTSuara Rakyat Malaysia (Suaram) yang banyak membuat bising dan giat berusaha memburukkan kerajaan dan Perdana Menteri telah pun dibuktikan sebagai penipu. Beberapa tuduhan mereka berkenaan isu kapal selam scorpene telah pun dikantoikan dengan jelas sekali di mana perbicaraan langsung tidak berlaku di Mahkamah Perancis.

Namun, SUARAM sudah begitu sebati dengan menipu dan mereka langsung tidak hairan jika penipuan mereka terbongkar. Apa nak dihairankan dengan sikap SUARAM ini apabila bukan sahaja aktiviti hariannya adalah menipu, tetapi asas kewujudan SUARAM itu juga adalah satu pembohongan.

SUARAM, selama ini mewar-warkan diri mereka sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan oleh bekas-bekas tahanan ISA dan keluarga mereka demi memperjuangkan hak asasi dan keadilan. Namun, semalam Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah telah mendedahkan bahawa menerusi semakan dokumen awam SSM, beliau mendapati SUARAM adalah sebuah syarikat yang didaftarkan atas nama Suara Inisiatif Sdn. Bhd. dengan modal berbayar RM2 dan bukan sebuah NGO seperti yang diwar-warkan mereka.

Lebih menarik lagi ialah 'syarikat SUARAM' ini didapati mempunyai pendapatan lebih RM900,000 pada tempoh 2009 dan 2010. Adalah difahamkan bahawa pemegang saham dan pengarah syarikat ini adalah Yeoh Seng Guan dan Kua Kia Soong dengan tarikh pelantikan kedua mereka sebagai pengarah adalah pada 7 Jun 2004.

Perkembangan ini sekali gus menguatkan lagi pendapat ramai bahawa SUARAM adalah talibarut asing yang tugasnya adalah untuk mencipta suasana tidak tenteram dengan membangkitkan keraguan terhadap kerajaan yang memerintah bagi membuka jalan kepada boneka asing, iaitu pihak pembangkang untuk berkuasa sama ada melalui pilihanraya mahupun jalanraya.

Sudah lama rakyat tertanya-tanya bagaimana sebuah NGO yang tidak berorientasikan keuntungan mendapat wang untuk ke sana ke mari memburukkan kerajaan? Bagaimana mereka mengupah peguam dari luar negara dan bagaimana mereka menanggung kos perjalanan, penginapan dan makan minum pegawai serta peguam mereka dalam 'misi' memburukkan kerajaan dan Perdana Menteri Malaysia? Itu belum termasuk kos dokumentasi dan lain-lain kos pengurusan dan pentadbiran.

Dengan pendedahan ini, terjawablah sebahagian dari kemusykilan rakyat terhadap SUARAM.

Sebelum ini SUARAM juga telah didedah sebagai menerima bantuan dari pertubuhan-pertubuhan luar dari rangkaian CIA. Berdasarkan pendedahan rekod kewangan 'syarikat' mereka ini, tidak mustahil sama sekali bahawa semua pendedahan tersebut adalah benar belaka.

SUARAM tidak boleh lari lagi kali ini. Untuk ke sekian kalinya, selain dari menuduh dan menuntut agar orang lain menjawab persoalan yang dibangkitkan mereka, SUARAM perlu menjawab tuduhan ke atas mereka pula:

Apakah ia sebuah syarikat perniagaan? Jika ya, apakah yang mereka perniagakan? Apakah ia sebuah NGO? Jika ya, dari mana datangnya sumber kewangan?

Mungkin SUARAM perlu lupakan sekejap soal kapal selam. Lagipun, menurut SUARAM kes tersebut sedang 'dibicarakan' bukan? Jadi, biarlah 'perbicaraan' berjalan dengan tenang sementara kita menunggu keputusannya.

Buat masa ini, SUARAM perlu jelaskan pertuduhan ke atas mereka terlebih dahulu iaitu benarkah mereka ditaja oleh CIA?

Jika tidak, kenapakah SUARAM perlu mencipta publisiti ke atas kes yang kononnya 'sedang dibicarakan'? Apakah yang SUARAM cuba capai sebelum 'keputusan perbicaraan' diumumkan?

Jika benar SUARAM adalah sebuah organisasi yang telus dan berniat baik, maka SUARAM tidak harus punya masalah untuk menangani persoalan mudah ini. - BBs

TUDIAA!! Gambar Terlarang Nik Aziz dan Artis Suam Kuku!!

Posted: 02 Jul 2012 11:12 PM PDT

Ada yang tak kena dengan gambar ni?


NIK AZIZ NI ORANG TUA PERASAN BAGUIH KA APA?

Ada apa yang tak kena dalam gambar ini? Perhatikan dalam bulatan merah yang Mc tandakan tu. Kelihatan gambar Nik Aziz sedang menangis menadah tangan membaca doa, didalam bilik Nik Aziz sendiri. Gambar Nik Aziz, berdoaa.. dalam bilik Nik Aziz sendiri? aduhh.. tak ka pelik tuu.

Hanya orang yang perasan bagus saja yang selalu gantung atau letak gambar diri sendiri dalam bilik. Lebih-lebih lagi gambar tengah berdoa?? Apakah gambar itu untuk menunjukkan betapa zuhudnya ketika membaca doa, kepada tetamu?

Bukankah Ulamak itu sifatnya bersederhana dalam segala hal? bukannya dengan tunjuk menunjuk seperti ini. Sebab tu Mc kata, Nik Aziz tu Ulamak POLITIK!! Kalau nak maki dan kutuk pun takpa, sebab beliau dah menyimpang dari Ulamak pejuang Islam yang sebenar.

Dah masuk politik biasa la.. kalau taknak kena maki dan kutuk, jangan masuk politik. Bila dah masuk.. confirm kena maki! Lebih-lebih lagi yang jenis permain agama macam orang tua ni.McTheory:
Ulamak akhir zaman banyak yang palsu..

PANASS!! Pas Nak Bertanding 80 Kerusi Parlimen? Dap?? #PasPenipu

Posted: 02 Jul 2012 08:12 PM PDTBuat kali kedua dalam jangka waktu setahun PAS menyatakan keinginannya untuk bertanding di lebih 80 kerusi parlimen untuk PRU 13, peningkatan 25% berbanding pilihanraya sebelumnya.

Pertengahan tahun lalu, PAS pernah menyuarakan hasrat yang sama namun beberapa bulan kemudiannya terpaksa akur dengan tekanan Anwar Ibrahim dan PKR yang mahu PAS kekal bertanding di 66 kerusi seperti dalam PRU 2008.

Menurut Presiden PAS, Hadi Awang, "Pas berhasrat menjadi tulang belakang kepada pemerintahan negara jika pakatan pembangkang menguasai kerajaan Pusat dalam pilihan raya umum akan datang".

Tinggi angan-angan PAS nak menjadi tulang belakang, walhal situasi sejak dulu hingga sekarang, PAS nak tonjolkan kejantanannya dalam apa saja mesyuarat pemimpin pembangkang pun tak mampu dilakukan.

Waima prinsip juang sendiri untuk mendirikan Negara Islam ala PAS dan hukum Hudud pun PAS terpaksa digadaikan demi mengikut kehendak DAP dan PKR, agaknya di mana pula logik untuk PAS menjadi tulang belakang pakatan?

Sebetulnya dalam mesyuarat pimpinan PAS beberapa minggu lalu, satu unjuran telah dibentangkan membayangkan PAS hanya berpeluang menang di 20 buah kerusi parlimen sahaja berikutan penolakan besar-besaran oleh pengundi Melayu Islam.

Satu cara untuk mengurangkan impak penolakan tersebut ialah dengan menunjukkan 'kejantanan' dalam pembahagian kerusi dengan PKR khususnya.

PAS berpendapat dengan merampas beberapa kerusi yang sebelum ini ditandingi oleh rakan sebatalnya PKR, para pengundi Melayu Islam akan melihat PAS 'masih jantan' dan bukannya keldai jantan yang asyik ditunggang oleh Anwar dan pembangkang.

Himpunan Hijau yang PAS laksanakan di merata negeri di seluruh negara sekarang inipun matlamat utamanya untuk tunjukkan dirinya ada kekuatan bagi memberi isyarat pada Anwar, PKR dan DAP konon PAS bukannya seekor keldai sebarangan.

Walau hakikatnya sebahagian besar peserta himpunan yang datang diimport khas dengan bas dan kereta serta mendapat upah pengangkutan, tapi PAS berpendapat itu satu-satunya cara bagi memenangi pertarungan merebut kerusi dengan rakan sepakatan.

Namun, melihat pada mentaliti pimpinan PAS yang masih erat dengan pemikiran pak kaduk, keputusan akhir kelak akan balik semula sama seperti pembahagian kerusi tahun 2008.

PAS akan terus tunduk pada PKR dan Dap serta kekal menjadi keldai tunggangan pembangkang kecualilah kalau Anwar Ibrahim merasakan dirinya sudah di penghujung senja. - BB

TUDIAA!! Pelakon Maksiat Ada Hati Nak Jadi Menteri?? @HairieOthman tak sedar diri!!

Posted: 02 Jul 2012 05:12 PM PDT


Bagus la mangkuk ni dah mengaku sendiri, apa tujuannya dia masuk Pas. Nak jadi menteri tuuu.. Dari berlakon suam-suam kuku, job pun sikit.. baik masuk Pas. Sekali ceramah saja beribu masyukkk... dana akhirat la katakan. Dengar fitnah pun kena bayar ya sekarang ni? heh.. sumber gambar dari blog CTSMcTheory:
Pi mampuih la hang..

Duke of UMNO

Posted: 03 Jul 2012 01:15 PM PDT

Duke of UMNO


KEDUDUKAN TERHEBAT SKUAD HIJAU KUNING DI BAWAH KEDAH SEJAHTERA..!!!

Posted: 03 Jul 2012 01:37 AM PDT


Pemain bola sepak Kedah main sambil lewa dan seolah-olah malas nak main bola. Pasai apa? Dah tentu ada sebab, kan? Tu kena tanya coach dan pengurusan skuad hijau kuning laaaa...

Dari dulu aku dah pesan kat PAS...jangan campur aduk bola sepak dengan politik...tapi PAS degil..!!! Mula-mula Azrai Khor blah tinggalkan Kedah, dia join Negeri Sembilan. Terus Negeri Sembilan jadi juara wehhhh..!!!

Kedah? Heh! Aku dengaq, Badrol Bakhtiar pun dah malas dah main dengan Kedah...heh! Tapi pasal kontrak...terpaksa la jugak main. Kalau tidak, depa kena saman...tu yang main jugak tu...kesian kat pemain bola sepak Kedah...

Kedah makin "hebat" dah la ni...tak caya? Cuba tengok kedudukan terkini skuad bola sepak Hijau Kuning...hebat, kan? Muahahahahahaaaa...hancoq bila PAS pegang bola...


PEDASSS BERAPII..!!! FUZIAH SALLEH BOLEH JADI GILA KALAU BACA ARTIKEL NIHHH..!!!

Posted: 03 Jul 2012 12:05 AM PDT

le rochelle 3

Nampaknya Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, bolehlah mengangkat "bendera putih" sebagai tanda kekalahannya berhubung isu pembinaan kilang pemprosesan nadir bumi oleh Lynas, di Gebeng, Kuantan.

Sekiranya Fuziah berdegil, rasanya elok dia membeli tiket kapal terbang menuju ke Peranchis dan melawat sebuah kilang pemprosesan nadir bumi yang telah beroperasi selama lebih 40 tahun di Le Rochelle, di sana.

Fuziah pernah dengar nama Le Rochelle? Ia bukan nama coklat seperti Ferrero Rocher…

Le Rochelle ialah merupakan sebuah bandar pelancongan yang terkemuka di Peranchis di mana ia menjadi tarikan jutaan pelancong dari seluruh dunia untuk melawat kawasannya yang terkenal sebelah barat daya kota Paris itu.

Untuk pengetahuan Fuziah, dia tidak perlu memakai topeng penapis pernafasan di sana memandangkan udara dan persekitaran bandaraya pelancongan itu selamat serta bersih dari sebarang pencemaran radioaktif.

Fuziah juga tidak perlu membawa pekakas perfileman seperti yang dilakukannya di Malaysia di mana ikan, ayam, sayur dan beberapa bahan mentah makanan lain menjadi mangsanya melepaskan kemarahan terhadap Lynas.


Lebih menarik, Fuziah akan mendapati bahawa kilang memproses nadir bumi seperti Lynas itu dibina tidak jauh dari pusat penempatan dan kediaman para penduduk di bandaraya Le Rochelle tersebut.

Malah mengikut rekod kesihatan di kawasan bandaraya itu, tiada sebarang laporan pun yang menunjukkan berlaku sebarang kemalangan, keracunan, kematian dan sebagainya berlaku akibat kilang "ala-ala Lynas" tersebut.

Jadi, apa masalahnya dengan kilang Lynas di Gebeng yang menjadi mangsa fitnah dan kebencian Fuziah Salleh?

Apakah tindakannya memprotes pembinaan kilang tersebut bermotifkan politik dan mengenepikan peluang pembangunan sosio-ekonomi oleh masyarakat di sekitar kawasan tersebut?

Apakah Fuziah cemburu dengan kebolehan kerajaan BN Pahang yang mampu menarik pelabur asing datang melabur di negeri itu?

Atau Fuziah diarahkan oleh pihak-pihak tertentu di dalam PKR dan DAP yang bersifat "chauvinis ultra kiasu"? Berapa juta RM Fuziah dibayar untuk protes yang dilakukannya itu?

Sebagaimana maklum, pengeluaran produk nadir bumi di monopoli oleh negara China dan Malaysia adalah antara pengimport terbesar bahan yang dihasilkan dari sumber alam tersebut.

Memandangkan Lynas berminat untuk membina kilang memproses nadir bumi itu di Malaysia, maka ada pihak yang khuatir bahawa kilang yang bakal dibina di Gebeng itu akan memecahkan monopoli dari negara tembok besar tersebut.

Apabila produk nadir bumi yang mampu menghasilkan banyak peralatan elektronik itu mudah diperoleh di Malaysia, maka ia akan mengakibatkan kurangnya permintaan produk tersebut dari negara China.

Mungkin itukah yang dibimbangkan oleh Fuziah dan konco-konconya?

Sebelum ini, produk nadir bumi yang diimport dari China diperoleh dengan harga yang agak tinggi. Namun dipercayai bahawa apabila kilang Lynas itu mula beroperasi maka ia akan membekalkan produk dari hasil nadir bumi itu dengan harga yang sangat murah.

Dalam ertikata lain, anda akan dapati harga sebiji bateri telefon bimbit akan menjadi lebih murah berbanding harga pasaran sekarang. Begitu juga dengan barangan elektrik lain seperti mentol berkuasa rendah dan sebagainya, mudah diperoleh dan murah harganya.

Apa salahnya kita meniru kilang memproses nadir bumi di Le Rochelle, Peranchis dan mencontohi pemasaran perniagaan seperti yang diamalkan di China?


Jika Le Rochelle membuktikan bahawa kilang itu selamat di bandaraya pelancongan dan China membuktikan pemasaran produk nadir buminya mampu memberikan pulangan lumayan pada rakyatnya, mengapa Malaysia tidak boleh begitu?

Atau Fuziah sengaja mencari dan mereka-reka isu yang tidak sepatutnya menjadi isu? Orang jenis macam ini pun ada lagi di Malaysia? Saya ingatkan spesis seperti Fuziah sudah "pupus". Ada lagi rupanya…

Sumber: Mykmu.net

PANASSS..!!! AMOI INI PUNCA GANGGUAN SEKSUAL DALAM KERETAPI..???!!!

Posted: 02 Jul 2012 10:38 PM PDT

Marah! 
Begitulah reaksi pengguna keretapi bawah tanah khususnya golongan wanita di sini kepada pihak pengurusan kereta api Shanghai Metro apabila mereka diminta memakai pakaian lebih sopan di khalayak umum.

Segalanya bermula apabila pihak pengurusan keretapi tersebut memuatnaik foto salah seorang pengguna keretapi berkenaan 'yang dikesan' memakai pakaian yang terlalu seksi ke sebuah laman web.

Tidak cukup dengan itu, pihak pengurusan keretapi tersebut juga mengeluarkan kenyataan;

"Adalah sangat menghairankan sekiranya anda TIDAK DIGANGGU jika berpakaian seperti ini di dalam keretapi bawah tanah". 

'Niat murni' syarikat pengurusan keretapi tersebut ternyata mengundang kritikan pedas.
Antara komen yang dilemparkan termasuklah;

Perempuan berhak memakai apa yang mereka pilih!

Kalau begitu, adakah kami berhak diganggu jika kami berbikini di kolam renang?

Tak cukup dengan itu, ada juga yang mengadakan protes di stesen keretapi berkenaan.


Antaranya dua wanita ini. Dengan menutup wajah mereka dengan kain tudung, mereka memegang sepanduk yang berbunyi;

"Saya boleh seksi dan anda tidak berhak mengacau saya".

"Katakan TIDAK kepada lelaki 'kotor'".

Menurut salah seorang daripadanya yang hanya mahu dikenali sebagai Xiangji, sebagai wanita, mereka mempunyai kebebasan dan pilihan untuk memakai pakaian yang mereka suka.

Seorang pengguna wanita yang ingin dikenali sebagai Tian Wei, 26, berkata, berpakaian seksi dan gangguan seksual adalah dua perkara yang berbeza.

" Saya pernah dicabul di dalam keretapi…tetapi saya bukanlah seksi ketika itu, malah saya memakai jaket tebal kerana musim sejuk, ini menunjukkan kalau kita berpakaian sopan pun kita masih boleh jadi mangsa," katanya.

Sementara itu, seorang pengguna lelaki berkata, adalah sangat menjengkelkan bila melihat penumpang wanita yang berpakaian tidak senonoh seperti mana yang sering berlaku di stesen keretapi tersebut.

" Untuk mengelak daripada dikatakan 'gatal', selalunya saya hanya menundukkan muka atau pun paling tidak, buat-buat lihat telefon bimbit saya," kata.- Mynewshub.my

PEDASSSS..!!! BUKTI MAHFOOOZ "BUAT KERJA" DI POKOK SENA..!!!

Posted: 02 Jul 2012 09:08 PM PDT

Aku "sebok" kat KL laaaa...bina rumah sendiri laaaaa..!!!
Aku tak tau apa yang Mahfuz buat kat Pokok Sena sampai ada di kalangan rakyat di kawasannya terbiar tanpa pembelaan sewajarnya. Rumah mangsa terbakar dan terdesak memerlukan bantuan. Tapi di mana Mahfuz?

Setahu aku, kampung Lepai ni memang kawasan penyokong PAS totok. Tapi aku hairan, mengapa Mahfuz tak jaga kawasan tu?

Atau Mahfuz dok sebok kat KL saja? Aku dengar, memang semua orang kat Pokok Sena memang marah dia sebab jarang balik jengok kawasan...

Dan aku dengar jugak, Ustaz pun dah marah-marah kat Mahfuz sebab tak ambik tahu hal ehwal rakyat kat Pokok Sena tu. Yang buruk tu nanti akan terpalit kat PAS Kedah jugak!

Aku tak tau la apa rakyat Pokok Sena nak buat kat Mahfuz pada PRU ke-13 ni. Depa nak Mahfuz jadi wakil rakyat depa lagi, kot? Heh! Terserahhhhh...

Warga emas kematian isteri rayu bantuan bina semula rumah terbakar

POKOK SENA 29 Jun - Empat beranak dari Kampung Masjid Lama, Lepai di sini terpaksa tinggal di dalam sebuah stor selepas rumah mereka yang musnah akibat kebakaran pada awal Mac lalu, belum dibaiki sehingga hari ini.

Ibrahim Hashim, 69, bersama tiga anak lelakinya iaitu Abd. Aziz, 46, dan Mohd. Nazri, 40, serta seorang lagi yang mengalami sakit mental, Abd. Rashid, 45, tidak mampu membina semula kediaman mereka kerana kesempitan wang.

Menurut Ibrahim, dia tiada pilihan selain terpaksa berteduh di stor tersebut kerana kebakaran itu memusnahkan keseluruhan rumah kayu mereka.

"Walaupun kurang selesa, kami terpaksa berkongsi empat beranak tinggal di stor bersebelahan tapak rumah sebagai tempat berteduh," katanya di sini hari ini.

Dalam kebakaran kira-kira pukul 1.30 petang 6 Mac lalu, Ibrahim turut melecur di belakang bahu dan tangan kiri ketika cuba memasuki semula rumah yang terbakar bagi mengambil dompetnya di dalam bilik.

Ibrahim berkata, dia sangat berharap jika ada pihak yang sudi menghulurkan bantuan bagi membina semula rumahnya yang musnah dalam kebakaran itu.

Katanya, rumah berkenaan didirikan di atas tanah pusaka arwah isterinya, Saadiah Murad yang meninggal dunia 10 tahun lalu.

Menurutnya, dia hanya bergantung hidup dengan wang pencen berjumlah RM700 sebulan manakala Abd. Aziz dan Mohd. Nazri yang masih bujang bekerja kampung dengan pendapatan tidak menentu.

"Selepas kebakaran banyak pihak menghulurkan bantuan berupa barang keperluan harian dan pakaian. Namun kini saya mengharapkan pula bantuan untuk membina rumah," katanya. - Utusan

GEMPARRR..!!! ORANG KEDAH ASAL DARI GERGASI..??? MENGARUT LAAAA...

Posted: 02 Jul 2012 07:34 PM PDT


Sejarah awal negeri Kedah amat rumit sekali hendak diketahui orang. Kerana mengikut dari sumber-sumber yang boleh dipercayai seperti dari buku-buku Hikayat Merong Mahawangsa dan At-Tarikh Salasilah Negeri Kedah bahawa negeri ini telah dibuka kira-kira seratus tahun sebelum dari Nabi Muhammad dilahirkan, iaitu kira-kira dalam tahun 470M, atau kira-kira seribu tahun terdahulu dari pembukaan kerajaan Melayu Melaka.
Ianya sezaman dengan tumbuhnya lain-lain kerajaan di benua Asia seperti Kerajaan P'an P'an, Hunan, Cenla dan Campa yang sekarang telah hilang namanya dalam sejarah dan berganti dengan nama-nama kerajaan yang baru pula.

Memandang masa yang begitu lama, tentulah ahli-ahli sejarah tidak dapat memberi keterangan lanjut dan tarikh yang tepat mengenai sejarah negeri itu.

Mengikut Hikayat Merong Mahawangsa (HMM), penduduk asal negeri Kedah (Pulau Serai) ialah keturunan gergasi. Manakala raja pertama pula ialah Merong Mahawangsa sendiri yang berasal dari indera kayangan dan bersahabat baik dengan raja Rom. 
http://dukeofumno.blogspot.com/

Ketika Merong Mahawangsa mengiringi Putera Raja Rom untuk berkahwin dengan Puteri China, angkatan mereka telah karam dibinasakan oleh burung geruda yang telah bersumpah sebelum itu dengan Nabi Allah Sulaiman a.s. untuk menggagalkan perkahwinan kedua anak raja itu.

Bila angkatan itu binasa, masing-masing membawa diri. Merong Mahawangsa berusaha untuk menyelamatkan Putera Raja Rom itu tetapi gagal. Akhirnya Merong Mahawangsa sampai di Pulau Serai (Kedah) dan dilantik menjadi raja kepada kaum gergasi yang mendiami pulau itu.

Pulau Serai itulah dipercayai Gunung Jerai yang ada sekarang ini. Agaknya kawasan tanah rendah di persekitaran gunung itu belum lagi timbul dari aras laut. Dari keturunan Merong Mahawangsa inilah terus menerus memerintah negeri Kedah sampai sekarang ini.

Ada enam orang raja sebelum negeri Kedah menerima agama Islam. Mereka itu ialah Raja Merong Mahawangsa, Raja Ong Mahapudisat, Raja Seri Mahawangsa, Seri Maha Inderawangsa, Raja Ong Maha Perita Deria (Raja Bersiong), Raja Phra Ong Mahapodisat dan Raja Phra Ong Mahawangsa iaitu raja yang mula-mula menerima agama Islam dengan gelaran Sultan Mudzaffar Syah.

Menurut tawarikh Siam pula, susunan raja sebelum menerima agama Islam adalah seperti berikut; pertama – Phra Ong Mahawangsa, kedua – Phra Ong Mahapodisat, ketiga – Seri Mahawangsa, keempat – Sri Maha Inderawangsa, kelima – Phra Ong Maha Yatidahara, keenam – Phra Ong Mahapodisat dan ketujuh – Phra Ong Mahawangsa iaitu Sultan Mudzaffar Syah (sultan yang mula-mula menerima agama Islam).

Bagaimanapun, jika dibandingkan antara buku-buku tersebut nyatalah At-Tarikh Salasilah negeri Kedah lebih sesuai dijadikan rujukan sejarah. Ramai pengkaji-pengkaji sejarah Kedah yang merujuk buku tersebut kerana buku HMM dan Tawarikh Siam merupakan buku hikayat cuma yang lebih banyak mengaitkan dengan kisah-kisah dongeng dan tidak mempunyai faktor-faktor yang dapat dipegang oleh mereka terutama dari segi tarikh.
http://dukeofumno.blogspot.com/

Buku HMM lebih sesuai dikatakan sebagai buku hikayat sahaja dan bukannya buku sejarah. Bagaimanapun buku tersebut digunakan juga untuk dibuat perbandingan terutama tentang nama-nama raja yang memerintah.

Dalam HMM, cuma ada tercatat tujuh orang raja sahaja yang memerintah negeri Kedah sebelum menerima Islam, begitu juga Tawarikh Siam, sementara di dalam buku At-Tarikh ada tercatat sembilan orang raja. Bagaimanapun, cuma ahli sejarah sahaja yang dapat memberi kenyataan yang sebenar.

Mengikut At-Tarikh karangan Muhammad Hassan bin Dato' Kerani Muhammad Arshad bahawa penduduk awal negeri Kedah bermula dari pelarian penduduk tanah Jawa yang datang kira-kira seratus tahun sebelum keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w. di Mekah. 

Pelarian itu bukan sahaja tertumpu khusus ke negeri Kedah saja, malahan bertaburan di sepanjang pantai semenanjung Malaysia yang ketika itu lebih terkenal dengan nama Tanah Segara Masin. Orang-orang pelarian itu dipanggil 'Melayu' bererti lari.

Perpindahan atau pelarian itu berlaku bukanlah bertujuan untuk mencari-cari tempat baru tetapi adalah bagi menyelamatkan nyawa setelah negeri mereka (tanah Jawa) diserang oleh bangsa Hindustan yang berbahasa Sanskrit dan beragama Hindu.

Di Kedah, tempat yang menjadi tumpuan ialah di persekitaran kaki Gunung Jerai, mungkin ketika itu pantai kerana waktu pelayaran masing-masing menjadikan puncak Gunung Jerai itu sebagai pedoman.

Hingga kini, lebih kurang satu setengah batu dari pekan Merbok di kaki Gunung Jerai masih terdapat satu tinggalan kuil purba atau candi-candi purba yang serupa dengan candi yang didapati di tanah Jawa. Inilah satu-satunya kesan purba yang didapati sebagai bukti nyata perpindahan penduduk beragama Hindu itu.

Penduduk Kedah (ketika itu terdapat nama-nama lain bagi negeri Kedah Tua seperti Kalah, Kalagam, Kalabar dan Langkasuka) tidak mempunyai raja atau ketua. Mereka cuma hidup sendiri-sendiri sahaja tetapi tetap aman dan damai. Kemudiannya, penduduk makin ramai dengan kedatangan orang-orang dari Pulau Serindit (Ceylon).

Kemudiannya, kedudukan mereka di persekitaran itu tidak aman lagi akibat serangan dari puak-puak dari utara negeri Kedah terutama dari daerah Ligor, Teneserim dan Pegu Burma.

Untuk menahan kemaraan serangan itu, mereka mula bersatu dan melantik ketua di antara mereka. Ketua satu digelar Tan Dermadewan sementara penolongnya digelar Tun Perkasa. Sejak itu, mereka berdualah yang menjadi ketua bagi penduduk di negeri Kedah. Bagaimanapun, tidak pula dinyatakan tarikh yang tepat.

Ketika itu, kawasan Kedah termasuklah Kedah yang sekarang ini, Pulau Pinang dan Seberang Prai, Perlis, Pulau Langkawi dan beberapa tempat di kawasan negeri Thai selatan iaitu seperti Kuala Bara, Cik Baling, Ampe di dalam daerah Setul (Satun). Hampir semua kawasan itu meliputi kawasan tepi pantai.

Pemerintahan Kedah di bawah kekuasaan Tan Dermadewan dan Tun Perkasa itu tidak pula diketahui berapa lamanya. Mengikut buku itu yang dipetik dari satu sumber dalam tahun 630M, seorang raja dari tanah Gumarun yang lari akibat negerinya diserang oleh Maharaja Farsi telah dilantik menjadi raja Kedah yang pertama. Baginda dengan orang-orang besarnya lari dengan jalan laut ke timur. 

Mula-mula sampai ke Ceylon, Teluk Burma dan akhir sekali ke Kuala Sungai Khelah (Merbok).

Ketibaan raja itu telah disambut dengan hormatnya oleh Tan Dermadewan dan orang-orangnya. Kemudian di tabal menjadi raja dan bersemayam di Kota Langkasuka, sebuah kota yang diperbuat daripada tanah, mempunyai tiga pintu gerbang.

Dari pengalaman memerintah negerinya di tanah Farsi dahulu, Maharaja Derbar Raja telah melantik beberapa orang besar bagi membantu baginda memerintah. Baginda telah melantik menteri empat, lapan dan enam belas.

Alat-alat kebesaran yang dibawa dari Farsi seperti semambu (dinamakan Maha Guru), Negara (gendang kecil), dan nafiri telah dijadikan alat-alat kebesaran diraja. 

Ketiga-tiga benda itu disampul dengan kain kuning, ditambah pula dengan beberapa jenis alatan dari Jawa seperti gong, serunai dan beberapa buah gendang lagi. Kini, semua alat-alat itu dijadikan alat-alat Nobat DiRaja Kedah. Alatan-alatan itu tersimpan di Balai Nobat Alor Star, di hadapan masjid Sultan.

Selepas Maharaja Derbar Raja mangkat, iaitu raja pertama, ada delapan orang lagi memerintah Kedah sebelum negeri itu menerima agama Islam. Raja-raja itu adalah seperti berikut:

Maharaja Diraja Putera – bersemayam di kota Langkasuka
Maharaja Maha Dewa – bersemayam di Sidim, Kulim
Seri Maharaja Karna Diraja – bersemayam di Kota Aur, Sik
Seri Paduka Maharaja Kerma – bersemayam di Kota Aur, Sik
Seri Paduka Mahraja Maha Dewa – bersemayam di Bukit Meriam
Seri Paduka Maharaja Derma Raja – bersemayam di Bukit Meriam
Seri Paduka Mahraja Maha Dewa II – bersemayam di Bukit Meriam
Seri Paduka Mahraja Derbar Raja – bersemayam di Bukit Meriam
http://dukeofumno.blogspot.com/

Begitulah susunan raja-raja Kedah sebelum Islam mengikut At-Tarikh itu. Tetapi malangnya, tidak pula diketahui bilakah tarikh-tarikh mereka memerintah. Bagaimanapun, dalam masa pemerintahan tersebut, banyak sudah peristiwa-peristiwa yang berlaku terutama tentang perpindahan tempat bersemayam.

Pada masa Maharaja Diraja Putera memerintah, walaupun baginda tetap bersemayam di kota Langkasuka, namun sempat lagi dalam masa bermain-main mengikut ulu sungai membina sebuah istana di Siong dalam daerah Baling sekarang ini.

Begitu juga tatkala Maharaja Maha Dewa memerintah, walaupun baginda bersemayam di Kota Bandar tetapi telah juga membuka tempat baru dan membina istana. Kali ini bertempat di Sidim dalam daerah Kulim. Baginda telah bersemayam di situ dan Kota Bandar diserahkan kepada adinda baginda yang bernama Maha Sura.

Pada masa Seri Maharaja Karna Diraja pula tidaklah ada tempat-tempat baru dibuka. Baginda lebih suka belayar di laut sambil melihat-lihat daerah-daerah di bawah jajahan takluknya. Dalam masa pelayaran itu, sempat pula baginda menyinggahi beberapa tempat seperti Pulau Langkawi dan Kuala Bara. Urusan pemerintahan ditinggalkan di bawah jagaan Menteri Empat.

Waktu pemerintahan Seri Paduka Maharaja Kerma, istana baru pula telah dibina di Bukit Meriam – jalan Pantai Merdeka. Di sini, lanjut juga usianya hingga beberapa keturunan. Agaknya, raja-raja ketika itu sentiasa mencari tempat yang istimewa untuk membangunkan istana yang tetap. 

Bagaimanapun, di Bukit Meriam ini cuma sempat hingga tujuh orang raja sahaja, iaitu sampai kepada Tunku Muzzil Syah atau Tunku Mathal Syah yang memerintah dari tahun 634H-679H.

Pada masa pemerintahan Paduka Maharaja Kerma, satu perubahan telah berlaku. Disebabkan kota Bukit Meriam terletak jauh dari Kuala Sungai Merbok – tempat pangkalan diraja dan menjadi susah berpangkalan di tepi pantai, maka Maharaja Kerma telah berpakat dengan orang-orang dan rakyatnya mengorek kuala baru. Maka itulah dibina Kuala Muda yang ada sekarang ini.

Aliran Sungai Merbok yang panjang itu telah dialihkan ke kuala yang baru dikorek. Maka, itulah sebabnya Sungai Merbok tidak mempunyai ulu yang panjang lagi seperti Sungai Muda, padahal kuala itu amat besar. Dengan itu, pangkalan diraja yang bertempat di Sungai Batu Langgaran di Sungai Merbok terpaksa ditinggalkan begitu sahaja.

Pada masa pemerintahan Maharaja Derma Raja pula telah berlaku satu peperangan. Inilah peperangan pertama semenjak pembukaan negeri Kedah. 

Disebabkan negeri Kedah bertambah maju dan ramai orang dari utara berpindah ke negeri itu, menyebabkan timbul iri hati pihak pemerintah di sana terutama di bahagian Teneserim. Maka angkatan negeri itu pun dikerah menyerang Kedah. Peperangan berlaku di Padang Jangan (Padang Besar) – sempadan antara Perlis dengan Siam.

Angkatan Maharaja Derma Raja diketuai oleh paduka adindanya yang bernama Maharaja Putera.
Berita peperangan itu telah sampai ke pengetahuan Raja Ligor. Raja Ligor telah mengarahkan bala tenteranya membantu Kedah. Dan dengan bantuan itu menyebabkan raja dan angkatan Teneserim terpaksa berundur.

Untuk membalas budi Raja Ligor, Maharaja Derma Raja telah menghantar Bunga Emas dan Bunga Perak yang tiap-tiap sepohonnya mengandungi empat cabang ke Ligor. Barang-barang lain termasuklah dua kayu kain khas berkepala benang emas, dua belas buah perisai, dua belas buah utar-utar (perisai kecil berbentuk bundar daripada tembaga atau besi) dan dua belas kayu kain putih.

Apabila menerima balasan surat, Raja Ligor telah menggesa raja Kedah supaya berbuat demikian tiap-tiap tiga tahun sekali. Tidaklah diketahui pula sama ada ini sebagai ufti tanda tunduk ke Ligor, tetapi di dalam buku itu dinyatakan perkara menghantar bunga emas dan perak tiap-tiap tiga tahun sekali itu telah menjadi adat.

Pada masa Maharaja Maha Dewa memerintah, selain dari orang-orang besar empat, lapan dan enam belas, baginda juga telah melantik beberapa orang ketua bagi membantu baginda memerintah di daerah Pulau Langkawi, Tanjung Dawai dan Kuala Bara. Baginda tetap bersemayam di Bukit Meriam.

Putera baginda yang bernama Seri Paduka Maharaja Derbar Raja pula ialah raja Kedah yang pertama menerima agama Islam dengan gelaran Sultan Muzaffar Syah. Dan nama ngeri dari Qalha dan lain-lain nama itu bagi negeri Kedah diubah kepada nama Negeri Kedah Darul Aman. 

Baginda telah diislamkan oleh Syeikh Jaafar Aumiri yang berasal dari Yamen kira-kira dalam tahun 531H dan bersamaan tahun Masihi (lebih kurang) 1360M.

Pada tahun hijrah 575 (1406M), Sultan Muzaffar Syah pun mangkat dan dimakamkan di Langgar, Bujang, Kedah.

Puteranya yang bernama Tunku Muazzam Syah dilantik pula menjadi sultan. Baginda tetap bersemayam di Bukit Meriam. - Darulaman.my

LAWAK PAGI INI...POK NIK MENGAKU TAK KISAH TUNDUK KAT DAP...!!!

Posted: 02 Jul 2012 06:08 PM PDT

Tu diaaa...!!! Pok Nik gah keluarkan FATWA terbaru..!!! Tercengang Ayoh Chik dibuatnyaaaa..!!!

Pok Nik kata dia tak kisah kalau PM bukan orang Melayu...maklum laaa...dia kan orang Siam...heh!

Ishhhh...mati-mati aku ingat Pok Nik orang Arab...!!! Heh!

THE FLYING KICK

Posted: 03 Jul 2012 01:12 PM PDT

THE FLYING KICK


ARTIS WANITA MELAYU YANG PERNAH CUBA BUNUH DIRI KERANA GAMBARNYA DENGAN JANTAN, KINI MUNCUL SEMULA!!!!

Posted: 03 Jul 2012 11:44 AM PDT

PENGAKUAN BETINA MELAYU YANG TELAH BERSEDAP-SEDAPAN DENGAN MAT BANGLA!!!!

Posted: 03 Jul 2012 08:30 AM PDT

YDP PAS KULIM-BANDAR BAHARU BODOHKAN DIRI SENDIRI!!!

Posted: 03 Jul 2012 07:45 AM PDT

PERSEKUTUAN BAGI DUIT SURUH BAIKI JALAN, DAH EMPAT TAHUN, BUAT PROMOSI UNTUK PAKATAN SENDIRI!!!

Posted: 03 Jul 2012 06:54 AM PDT

MAMPUKAH ANDA MENYAINGI KANAK-KANAK 6 TAHUN INI MENJAGA IBUNYA YANG LUMPUH DAN SAKIT?

Posted: 03 Jul 2012 03:44 AM PDT

RIMAS BANYAK RAHSIA GELAP KELUARGANYA TERDEDAH, WAN AZIZAH SERU POLIS BERHENTI AMBIL TAHU!!!

Posted: 03 Jul 2012 01:41 AM PDT

DAP TAK PAYAH MIMPI JADI MENTERI BESAR, PAS TAKKAN BENARKAN!!!

Posted: 03 Jul 2012 12:30 AM PDT

LARI SETELAH TEMBELANG ROGOL ANAK SENDIRI SAMPAI MENGANDUNG DIKETAHUI ISTERI!!!

Posted: 02 Jul 2012 11:00 PM PDT

DAH NAZAK SANGAT-SANGAT DAH, BARULAH PAS KEDAH NAK PERKENALKAN SKIM KAFALAH!!!

Posted: 02 Jul 2012 09:45 PM PDT

VIDEO KHALID IBRAHIM SEDANG 'BEKERJA' DI DALAM PEJABATNYA!!!

Posted: 02 Jul 2012 08:00 PM PDT

BETTY CHEW TENGAH CONSULT LAKI DIA, NAK TEMBERANG APA LAGI UNTUK SELAMATKAN AIR MUKANYA!!!

Posted: 02 Jul 2012 06:47 PM PDT

TAKZIRAH DHUHA: NIK AZIZ JALAN KAKI KERANA LIM GUAN ENG MASIH KAFIR!!!

Posted: 02 Jul 2012 05:30 PM PDT

TAZKIRAH SELEPAS SUBUH... TAK PERLU JADI AHLI PAS UNTUK MASUK SYURGA!!!

Posted: 02 Jul 2012 03:30 PM PDT

KEADAAN ASRAMA KOLEJ PELAJAR-PELAJAR CINA DI CHINA!!!

Posted: 02 Jul 2012 02:30 PM PDT

3 KEPING GAMBAR BOGEL DEWI CINTA, MEMBELIAKKAN BIJI MATA PEMINATNYA!!!

Posted: 02 Jul 2012 01:30 PM PDT

MUSLI OLI

Posted: 03 Jul 2012 01:12 PM PDT

MUSLI OLI


SOAL JAWAB DENGAN UMNO

Posted: 02 Jul 2012 02:15 PM PDTTun Mustapha yang jemput UMNO

S:  Perdana Menteri Melayu, TPM juga Melayu, menteri-menteri kanan Melayu, KSN Melayu, Pengarah-pengarah Melayu tetapi kenapa Melayu masih miskin?

UMNO: Nakal soalan ni. Siapa kata Melayu miskin? Jika dibandingkan, ekonomi orang Melayu lebih baik sekarang dibandingkan dengan sebelum merdeka.  Masalahnya orang bukan Melayu cepat mencari kekayaan. Mereka bijak berniaga dan ambil kesempatan. Itu bukan masalah orang Melayu dan diluar kawalan kita. Lagipun orang Melayu percaya kepada takdir. Dah ditakdirkan Melayu miskin, nak buat macamana?

S: Kenapa dasar-dasar UMNO untuk meningkat ekonomi Melayu seperti DEB gagal?

UMNO: DEB tak gagal. Dasar itu paling bagus dan mendapat award dari World Bank. Masalahnya  Melayu tak suka memegang saham lama-lama. Harta dan kekayaan bukan boleh dibawa mati. Terus terang, sebenarnya Melayu tak suka dengan kekayaan. Mereka suka hidup di kampong, ada pokok nyiur, tepi bendang, tak jauh dari masjid atau surau. Kalau ke bandar pun orang Melayu suka tinggal kawasan setinggan, boleh tanam pokok kelapa dan lain-lain.

Oh Ya...salah satu matlamat DEB yang berjaya ialah kita hidup aman damai. Kaya pun buat apa kalau tak aman. Lebih baik tak kaya. Betul tak?

S: Tapi kenapa pula Pemimpin-pemimpin UMNO dan kaum keluarganya kaya raya?

UMNO: Oh, itu mesti!  Kerana pemimpin UMNO suka bersedekah terutama semasa pemilihan UMNO dan pilihan raya umum. Kalau pemimpin UMNO tak kaya, siapa nak sedekah? Takkan dari taukeh TOTO dan Genting?

S: Beralih ke Sabah. Kenapa setelah 20 tahun UMNO masuk ke Sabah, rakyat bumiputera negeri itu lebih miskin dari orang Melayu di Semenanjung?

UMNO: Sabah ni jauh. UMNO sebenarnya tak suka jalan jauh-jauh. Lagipun di Sabah mana ada Melayu. Sepatutnya UMNO ke Sarawak kerana di sana ada Melayu. Akan tetapi oleh kerana Tun Mustapha  jemput,  UMNO datanglah ke Sabah. Selepas dia meninggal dunia, UMNO rasa seperti tidak dikehendaki di Sabah. Sebab itu UMNO rasa sedih dan hilang semangat untuk perjuangkan rakyat bumiputera Sabah. Untuk mengubati kesedihan itu UMNO membawa masuk beramai-ramai pendatang tanpa izin dari Filipina dan Indonesia.

S: Adakah strategi UMNO itu berkesan di Sabah?

UMNO: Sudah tentu!  Sekarang sudah ramai menari Poco-Poco. Dengar kabarnya, KM Sabah juga suka Poco-Poco!

Sambung esok….

PEJUANG BANGSA

Posted: 03 Jul 2012 11:17 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Insiden Teluk Bahang: Guan Eng kantoi berbelit dalam dua versi !

Posted: 03 Jul 2012 07:14 AM PDT


Guan Eng memang terkenal dalam bab menipu terutama di sidang akhbar kerana beliau akan memberi kenyataan dalam dua versi  iaitu Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris/Cina .

Dalam insiden di  Pasar Teluk Bahang , beliau mendakwa diserang oleh ahli Perkasa  yang berjaya menolaknya .

Ini merupaka kenyataanya dalam versi Bahasa Malaysia.

 Kenyataan Akhbar oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Komtar, George Town pada 1.7.2012 


 Polis Harus Menimbang Semula Sikap Tidak Peduli Terhadap Perkasa Untuk Mengelak Persepsi Awam Bahawa Mereka Membenarkan Taktik Ganas Perkasa Untuk Mengugut Pemimpin PR. Kegagalan pihak polis untuk segera menahan ahli-ahli Perkasa yang terlibat dalam keganasan bukan sahaja terhadap orang awam dan wartawan tetapi juga terhadap keselamatan peribadi saya hanya mengesahkan kebimbangan bahawa tingkah laku Perkasa mendapat sokongan UMNO dan BN.


 Polis harus menimbang semula sikap tidak peduli terhadap Perkasa untuk mengelak persepsi awam bahawa mereka membenarkan taktik ganas Perkasa untuk mengugut pemimpin PR. Kejadian semalam di pasar Teluk Bahang, di mana sekumpulan ahli Perkasa telah dibenarkan untuk berdemo dan melempar poster-poster anti-Lim Guan Eng berdekatan dengan saya, membuktikan bahawa pihak polis tidak akan mengambil tindakan walaupun kejadian berlaku di depan mata mereka. 


Sikap tidak peduli ini mungkin telah memberanikan seorang ahli Perkasa yang tiba-tiba menyerang saya dari belakang dan berjaya menolak saya. Walaupun ahli Perkasa itu sempat menolak saya, saya tidak dicederakan hasil usaha seorang pemimin PR tempatan yang telah mengheret keluar ahli Perkasa itu.KLIK DI SINI

Manakala dalam versi Cina yang didedahkan blog Helen Ang , Guan Eng bermain sentimen rasis dengan mendakwa polis berat sebelah dalam mengambil tindakan disebabkan beliau pemimpin CINA !

Mengapa dalam kenyataanya  versi Bahasa Melayu perkataan tiada perkataan " pemimpin Cina " ??  Ini membuktikan Guan Eng seorang ketua menteri yang putar belit !!


Dalam versi bahasa Cina, Guan Eng berkata:

           "Guan Eng menuduh polis gagal melindunginya atas alasan dia seorang pemimpin Cina"  
"警方没有提供适当的保护,也没有及时逮捕涉及袭击我的土权成员。可以想像,如果是首相被袭击,而不是民联华裔首长,警方的反应将会多么粗暴。"
Benarkan beliau diserang dan ditolak oleh ahli PERKASA ??  Juak-juak PAS-PKR tentu percaya kerana khalifah mereka sendiri yang cakap .

Lihat gambar di bawah ini yang membuktikan Guan Eng penipu dan pencacai PAS sanggup pertahankan ketua regim DAP ini  ..
Ini bukti khawarij PAS menjadi anjing paling ampun mempertahankan ketua menteri paling celaka regim DAP Pulau Pinang.

Siapa yang pukul siapa?Gambar diatas jelas menunjukkan YDP PAS kawasan Teluk Bahang memulakan pergaduhan dengan memegang leher ahli PERTIGA kerana geram gambar Guan Eng telah dikoyakkan dihadapanya.Sampai begitu taksub pencacai Guan Eng?

Berbaju hijau didalam gambar adalah Abdul Samad b. Abd Manaf YDP PAS Teluk Bahang.Heran nin ajaib kerana yang memulakan sentuhan badan adalah YDP PAS itu sendiri dan Wira Perkasa telah disalahkan.

Sudahlah dicekik dileher lepas tue diheret pulak sepanjang jalan.


setelah dilepaskan baru ahli Perkasa datang untuk mententeramkan keadaan dan memujuk ahli Pertiga untuk bertenang.

Kedudukan Guan Eng lebih dari 10 meter dari aksi pergaduhan tersebut mana mungkin dakwaan Guan Eng bahawa Ahli Pertiga telah menyentuh beliau.Apakejadah punya Guan Eng macam nie pun nak menipu.

                                                                sumber :   http://www.pisau.net
Kesian Rafizi, tak tahu Anwar anugerah kroni projek berbillion semasa TPM !

Posted: 03 Jul 2012 04:43 AM PDTRafizi hanya mampu terdiam bila projek projek besar berbilion ringgit semasa Anwar menjawat sebagai TPM dibongkarkan oleh blogger Mymassa..Cabaran demi cabaran dibuat agar rafizi mendedahkan sekali perangai Bossnya yang mengamalkan sikap kronisme semasa menjadi TPM..Seperti yang kita duga, Rafizi hanya berani bercakap untuk permulaan sahaja, apabila ianya sudah membabitkan rakan-rakan Anwar seperti Kamarudin Jaafar, Rafizi tak sangka rupanya itu amalan Anwar Ibrahim sejak dahulu.
Rakyat Malaysia yang lain Tak Dapat Ker, Asyik Kamarudin Jaafar ?


Di Sabah pun Nak Kaut Ker? Orang Sabah Mesti Marah!!!

Anda harus ingat, Anwar beri Kontrak kepada Kamrudin Jaafar bukan sahaja dalam LRT di bandaraya Kuala Lumpur, di Sabah Shipping Syipyard di Labuan pun Anwar berikan kepada Kamarudin Jaafar. Semua ini Rafizi tidak tahu, sebab dia masih berhingus ketika itu.

Sebab itulah bila dia diarah oleh Anwar mendedahkan projek LRT Kuala Lumpur baru-baru ini, Prasarana Sdn. Bhd. telah menjawabnya dan PM juga sudah menjawabnya..Baca seterusnya

DAP meroyan gambar skandal Guan Eng di muka depan Utusan !

Posted: 03 Jul 2012 01:00 AM PDTLima Ahli ADUN DAP Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka bertindak keluar Dewan sewaktu persidangan hendak bermula hari ini kerana membantah penyiaran gambar isteri Ketua Menteri Pulau Pinang, Betty Chew Gek Cheng bersama seorang wanita yang dikaitkan dengan suaminya yang disiarkan dalam muka depan Utusan Malaysia hari ini.
Tindakan ADUN DAP keluar dewan itu dilaporkan Antarapos hari ini.
Bernama turut melaporkan 5 ADUN DAP yang keluar dewan itu adalah Betty Chew Gek Cheng (Kota Laksamana), Goh Leong San (Kesidang); Khoo Poay Tiong (Ayer Keroh); Tey Kok Kiew (Banda Hilir) dan Lim Jak Wong (Bachang).
Semalam Antarapos turut melaporkan isu 'wanita itu' turut dibangkitkan dalam DUN oleh Datuk Gan Tian Loo dari MCA.
Gan bertanyakan ADUN Kota Laksamana, Betty Chew yang juga adalah isteri kepada Lim Guan Eng adakah beliau mengenali 'wanita berkenaan' yang dikatakan pernah bekerja di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang.
Saya perlu tanya perkara ini sebab ramai orang tanya saya dan suruh saya bawa dalam dewan ini, adakah YB Kota Laksamana kenal tak perempuan ini.
"Saya percaya ramai nak tahu perkara ini termasuk mereka dari DAP sendiri sebab banyak di blog-blog tempatan memaparkan isu ini," katanya pada sidang semalam.
Namun Betty Chew enggan menjawab pertanyaan Gan itu.
Isu skandal Lim Guan Eng dengan 'wanita itu' telah banyak diperkatakan di internet, terutamanya, di http://stopthelies.my. Sila klik di sinisini dan sini
Guan Eng dan Phaik Kheng
Wanita itu yang dikenali sebagai 'Chai Hong' atau 'rainbow ' adalah Ng Phaik Kheng.
Menurut stopthelies, Phaik Kheng mula bekerja di pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang selepas tahun 2008, di mana dia dilantik sebagai salah seorang daripada 20 orang pegawi khas Guan Eng.
Guan Eng dan Phaik Kheng didakwa menjalinkan hubungan cinta dan skandal mereka diketahui oleh isteri Guan Eng, Betty Chew.
"Puan Ketua Menteri (Betty Chew) dapat mengesan naluri yang dialami antara kedua-duanya itu dan menghentikannya. Itulah sebab bagaimana dia (Guan Eng) mendapat plaster yang lebih di dahi dan gadis Rainbow berakhir dengan hati yang patah. Dia (Phaik Kheng ) kehilangan kerja dan kembali mengajar sebagai guru", dedah stopthelies.
Pendedahan itu menarik perhatian seorang lagi blogger, Helen Ang yang menulis secara sinis dalam artikelnya bertajuk "Guan Eng's special officers and their very special duties"
Helen Ang juga memuatkan rakaman video jawapan Guan Eng ketika ditanya wartawan berkenaan skandal itu.
Ketika menjawab, Guan Eng kedengaran tidak selesa dengan pertanyaan itu dan membuat andaian semua dakwaan itu adalah propaganda UMNO.
"Akhbar mana yang cetak, saya akan dakwa kerana saya tidak mempunyai pilihan. Perkara yang sama telah berlaku ke atas anak saya, saya akan memfailkan tindakan guaman. Anda semua cetak lah. (Jika) Anda semua mencetak, anda lihat apa yang saya akan lakukan. Saya akan saman.
"(Khabar angin) Ini bukan perkara baru. Ia telah bertiup selama enam bulan, sembilan bulan "kata Guan Eng.
sumber : AIDC 

Hairie Othman masuk PAS cari glamour & masyuk !

Posted: 02 Jul 2012 11:41 PM PDTartis yang masuk PAS ini  sebenarnya bukannya nak perjuangan pun ,tapi lebih kepada gila nak Glamour dan   dapat job ( masyuk ) untuk dirinya .

Seperti contoh Hairie Othman yang semakin terkenal dikalangan juak-juak taksub termasuk lah Abby Abadi .  Mereka bukan saja dapat duit melalui program yang diatur oleh PAS setiap minggu , malah menjadi terkenal selepas bersama parti yang perkudakan  agama untuk politik ini .

Korang nilai lah sendiri komen twitter artis yang baru cium tangan pemimpin agong mereka yang janjikan siapa undi PAS akan masuk syurga .


Video skandal Khalid Ibrahim dengan setiausaha tersebar !!

Posted: 02 Jul 2012 06:30 PM PDT


Ingat lagi kejadian yang berlaku dibawah ini pada Ogos 2011? Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim terjumpa sebuah kamera tersembunyi didalam pejabatnya. Menurut Khalid, dia tak tau berapa lama kamera tersebut berada dan diletakkan disitu dan siapa yang meletakkan kamera tersembunyi tersebut. Tambah Khalid lagi, mereka hanya menjumpai satu saja video, iaitu yang terdapat didalam kamera tersebut. Hari ini, kami menyiarkan salah satu daripada video tersebut sepanjang 15 minit (BUKAN yang terdapat dalam kamera tersebut) untuk menunjukkan bahawa wujudnya terdapat lebih banyak video. Tidak ada apa yang sensasi dalam video ini walaupun orang-orang Azmin memberitahu bahawa terdapat adegan yang boleh memalukan Khalid dalam video-video yang lain.

 Video ini hanya menunjukkan Khalid terlebih manja dengan seorang wanita yang bernama Rahimah binti Kamarudin. Menurut Azmin, Rahimah merupakan Setiausaha Khalid dari Guthrie Berhad, yang dibawa untuk bekerja dengannya dipejabat Menteri Besar.

 Dan orang-orang Azmin sakit hati kerana Rahimah kelihatan terlalu berkuasa dan Azmin membuat andaian bahawa terdapat satu hubungan intim diantara Khalid dan Rahimah. Adakah ini video yang dipasang untuk memerangkap Khalid dan Rahimah dalam keadaan yang mencurigakan?

 Hanya mereka yang memasang kamera tersembunyi tahu tujuan mereka.. tak kira siapa pun. Sebenarnya, kamera tersembunyi itu telah diletakkan dipejabat Khalid sejak sekian lama dan terdapat lebih dari satu video selain dari yang dijumpai didalam kamera tersebut, seperti yang kami tayangkan dibawah. Persoalanya: siapa yang meletakkan kamera tersebut dan siapa yang menyimpan semua video tersebut.

Juga, adakah terdapat video-video terlampau yang boleh menjejaskan ataupun boleh digunakan untuk mengugut Khalid?

 lihat video ini ..KLIK DISINI

Risalah kerakusan kerajaan DAP lulus projek lereng bukit diedarkan !!

Posted: 02 Jul 2012 05:00 PM PDT
BN P.Pinang memulakan hon semboyan perangnya dengan mengunakan meriam pertama iaitu  isu-isu pembangunan lereng bukit yang menjadi mangsa kerakusan kerajaan DAP .

 GPB dimaklumkan sebanyak  400,000 salinan flyers untuk isu  lereng bukit Pulau Pinang  akan dicetak  & diedarkan  dalam empat bahasa iaitu Bahasa Malaysia , Bahasa Cina. Bahasa Tamil dan Bahasa Inggeris.

Ternyata isu projek lereng bukit di PP merupakan antara isu besar di negeri ini terutaman dikalangan kaum Cina yang tak berpuas hati .   Teruskan SERANG & TERANG  kepada rakyat !


Dafi & Mila terima sambutan luar biasa di Permatang Pauh !

Posted: 02 Jul 2012 01:00 PM PDT

Kehadiran artis terkenal Mila dan Dafi semasa Kempen Klik dengan Bijak yang dianjurkan SKMM ternaya berjaya menarik 10 ribu pengunjung  ke program berkenaan.  Program yang disempurnakan oleh Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim turut  menyampaikan netbook 1 Malaysia kepada pelajar -pelajar yang memerlukan.


 pameran oleh tauke internet 


Bersenam macam ini dah kira zuhud ke ??

Posted: 02 Jul 2012 12:00 PM PDT


GPB nak tergelak pun ada bila tengok gambar pemimpin agung PAS ini ... member blogger MPP cakap gaya ini dah zuhud sebab dibuat pemimpin paling zuhud ..hahaha

Yang tak tahan tu .. siap pakai baju Melayu dan bersampin lagi ... maknanya Pok Nik adalah tegar ketuanan Melayu la ...hahaha .. cuma bila nak politik  je tak nak mengaku ...hahaha

Dd i n b u n g a

Posted: 03 Jul 2012 07:36 AM PDT

Dd i n b u n g a


PAS PERAK AKAN DISAMAN!!! - PADAN MUKER KORANG

Posted: 02 Jul 2012 10:35 PM PDT

RISALAH FITNAH YANG DIKELUARKAN OLEH LAJNAH PENERANGAN DAN DAKWAH PAS PERAK

APA PUN UMNO MESTI KENA DULU

SIJIL CARIAN SSM DAN REPORT POLIS YG MEMPUNYAI PERBEZAAN NAMA DEPAN DAN NO. K/PENGENALAN

INI LAH KERJA PAS, SUDAH MEMANG MENJADI DARAH DAGING AGAKNYA, DARI KEPIMPINAN ATAS SAMPAI LAH KE AHLI DI BAWAH MENYEBAR FITNAH, MEMBUAT PROVOKASI, MEMBUAT TUDUHAN MELULU, MEMBUAT TUNDUHAN TANPA USUL PERIKSA KESAHIHAN NYA, YANG PENTING BAGI MEREKA, TUDUH DULU UMNO, SEBAR DULU FITNAH PADA UMNO, BETUL KE TIDAK BELAKANG FIKIR.

SALAH SEORANG MANGSA FITNAH PAS ENCIK MOHD TAHIR BIN ZAKARIA MEMBUAT LAPORAN POLIS KERANA NAMA DAN JAWATANNYA SEBAGAI KETUA KAMPONG DAN AHLI JAWATANKUASA UMNO BAHAGIAN TAMBUN DIKAITKAN DENGAN KELULUSAN TANAH YANG DIKATAKAN MERAMPAS TANAH ORANG MELAYU DI REDANG SAWA.

"SAYA TIADA KENA MENGENA DAN TIDAK TAHU MENAHU DENGAN URUSAN INI, SYARIKAT INI TIDAK KENA MENGENA DENGAN SAYA, MALAH SAYA TELAH PERGI KE SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA MEMBUAT SEMAKAN TERNYATA NAMA SAYA BERMULA DENGAN "MOHD" DALAM ROC "MOHAMAD" MANAKALA NO KAD PENGENALAN SAYA BERBEZA DENGAN NO KAD PENGENALAN DIDALAM ROC, INI SATU FITNAH YANG CUKUP JAHAT KERANA MENUDUH DAN MEMFITNAH SAYA DENGAN MENYEBAR RISALAH - RISALAH YANG DITERBITKAN OLEH MEDIA PERAK.COM DAN DIKELUARKAN OLEH LAJNAH PENERANGAN DAN DAKWAH PAS PERAK (SEPERTI TERCATIT DI RISALAH TERSEBUT) DAN DISEBAR OLEH KUNCU KUNCU PAS KEPADA ORANG RAMAI, JUSTERU ITU SAYA AKAN MENGAMBIL TINDAKAN UNDANG - UNDANG TERHADAP PAS DAN MEDIA PERAK.COM DENGAN MELANTIK PEGUAM DAN MEMBUAT SAMAN MALU, BIAR MEREKA SEDAR AKAN KERJA JAHAT MEREKA DENGAN NADA AMAT MARAH" KATA ENCIK MOHD TAHIR.

KOMEN PENULIS,

TERLALU TERDESAK, TERLALU KEMPUNAN KAN KUASA DAN KEMARUKKAN JAWATAN HINGGA TIDAK MEMPEDULIKAN DIMANA DOSA DAN DIMANA PAHALA, YANG PENTING UMNO DAN BARISAN NASIONAL HARUS DI FITNAH BERTUBI - TUBI DALAM PERKARA SEKECIL HUMA HINGGA LAH SEBESAR GUNUNG, FITNAH TETAP DIBUAT, FATWA MEREKA MUDAH, BETUL KE TIDAK BIAR ORANG RAMAI YANG FIKIR DAN TANGGUNG SEKALI DOSA NYA JIKA ORANG RAMAI MEMPERCAYAI FITNAH MEREKA, KUBUR LAIN - LAIN, MASING - MASING PUNYA DOSA MASING - MASING TANGGUNG, YANG PENTING DEPA UNDI KITA, KITA DAPAT PANGKAT DAN KUASA.

KAU TUNGGU LAH NOTIS SAMAN DARI PEGUAM WAHAI MEDIA PERAK.COM DAN PAS PERAK!!!

"KATAKAN TAK NAK ORANG LUAR"


Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 03 Jul 2012 07:12 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Video Hot!:Aksi "Kerja Berat" Dalam Pejabat MB Selangor

Posted: 03 Jul 2012 01:33 AM PDT

Selepas video aksi Azmin konekto di jamban tersebar angkara kumpulan Khalid,kini giliran Azmin pula keluarkan peluru.

Aksi Khalid di pejabatnya dirakaman,khabarnya ini hanya sebahagian daripada puluhan rakaman.Khabarnya macam macam aksi dipamerkan didalam video nih,aksi kuat lentang,kuat kupu kupu,kuat kura kura malah kuak memerang pun ada..isk isk..

Apa pun peperangan diantara Azmin dan Khalid makin bertambah panas.. Kita menantikan video selanjutnya selepas ini.Korang tengok aksi Khalid ..apa MB gagap ni buat dalam opis..video ini disiarkan oleh portal berita pro pakatan.. [..SELANJUTNYA]


Sumber - Blog PISAU.NET

VIDEO.!!! Program Santai Media Sosial Abg Noh

Posted: 02 Jul 2012 11:25 PM PDT

SHAH ALAM - YB Datuk Seri Noh Bin Hj Omar, Timbalan Pengerusi Umno Selangor meluangkan masa untuk program 'Santai Media Sosial Abang Noh' di Pak Li Kopitiam Seksyen 7, Shah Alam, pada Sabtu 30 Jun 2012 yang lepas.

Beliau meluangkan masa kira-kira tiga jam untuk beramah mesra dalam suasana santai bersama pengikut Twitter, Facebook dan blognya.

Hampir 300 orang menyertai program tersebut di mana mereka turut dibenarkan untuk bertanya soalan kepada beliau termasuk soalan berunsur peribadi.

Politik Harian

Posted: 03 Jul 2012 03:41 AM PDT

Politik Harian


Video Skandal Khalid Ibrahim Tersebar

Posted: 03 Jul 2012 01:00 AM PDT


Nampaknya niat untuk terus bunuh membunuh sesama sendiri semakin rancak! Dan pertembungan antara kem Khalid Ibrahim dan Azmin Ali kini bertambah hangat dan panas.

Pendedahan video ini mencetuskan lagi pertelingkahan antara kem Azmin dan Khalid Ibrahim.


PAS Berangan Bertanding Di 80 Kerusi Parlimen

Posted: 03 Jul 2012 12:00 AM PDT


Buat kali kedua dalam jangka waktu setahun PAS menyatakan keinginannya untuk bertanding di lebih 80 kerusi parlimen untuk PRU 13, peningkatan 25% berbanding pilihanraya sebelumnya.

Pertengahan tahun lalu, PAS pernah menyuarakan hasrat yang sama namun beberapa bulan kemudiannya terpaksa akur dengan tekanan Anwar Ibrahim dan PKR yang mahu PAS kekal bertanding di 66 kerusi seperti dalam PRU 2008.

Menurut Presiden PAS, Hadi Awang, "Pas berhasrat menjadi tulang belakang kepada pemerintahan negara jika pakatan pembangkang menguasai kerajaan Pusat dalam pilihan raya umum akan datang".

Tinggi angan-angan PAS nak menjadi tulang belakang, walhal situasi sejak dulu hingga sekarang, PAS nak tonjolkan kejantanannya dalam apa saja mesyuarat pemimpin pembangkang pun tak mampu dilakukan.

Waima prinsip juang sendiri untuk mendirikan Negara Islam ala PAS dan hukum Hudud pun PAS terpaksa digadaikan demi mengikut kehendak DAP dan PKR, agaknya di mana pula logik untuk PAS menjadi tulang belakang pakatan?

Sebetulnya dalam mesyuarat pimpinan PAS beberapa minggu lalu, satu unjuran telah dibentangkan membayangkan PAS hanya berpeluang menang di 20 buah kerusi parlimen sahaja berikutan penolakan besar-besaran oleh pengundi Melayu Islam.

Satu cara untuk mengurangkan impak penolakan tersebut ialah dengan menunjukkan 'kejantanan' dalam pembahagian kerusi dengan PKR khususnya.

PAS berpendapat dengan merampas beberapa kerusi yang sebelum ini ditandingi oleh rakan sebatalnya PKR, para pengundi Melayu Islam akan melihat PAS 'masih jantan' dan bukannya keldai jantan yang asyik ditunggang oleh Anwar dan pembangkang.

Himpunan Hijau yang PAS laksanakan di merata negeri di seluruh negara sekarang inipun matlamat utamanya untuk tunjukkan dirinya ada kekuatan bagi memberi isyarat pada Anwar, PKR dan DAP konon PAS bukannya seekor keldai sebarangan.

Walau hakikatnya sebahagian besar peserta himpunan yang datang diimport khas dengan bas dan kereta serta mendapat upah pengangkutan, tapi PAS berpendapat itu satu-satunya cara bagi memenangi pertarungan merebut kerusi dengan rakan sepakatan.

Namun, melihat pada mentaliti pimpinan PAS yang masih erat dengan pemikiran pak kaduk, keputusan akhir kelak akan balik semula sama seperti pembahagian kerusi tahun 2008.

PAS akan terus tunduk pada PKR dan Dap serta kekal menjadi keldai tunggangan pembangkang kecualilah kalau Anwar Ibrahim merasakan dirinya sudah di penghujung senja.

Reformasi Jalanan Membinasakan Negara

Posted: 02 Jul 2012 10:00 PM PDT


Sehingga kini rakyat Indonesia khususnya masyarakat Tionghoa masih mengenang dan memperingati kejadian berdarah Mei 1998 sewaktu era permulaan gerakan reformasi yang berlaku di Indonesia 14 tahun lalu.

Detik cemas dan kekalutan yang berlaku semasa kejadian tersebut, agak sukar untuk dilupakan begitu sahaja apatah lagi tatkala jerit pekik meminta tolong dari gadis-gadis Cina yang dirogol kemudian dikelar kulitnya seakan masih tergiang-giang di telinga para saksi yang masih hidup.

Awalnya sebagaimana ramai rakyat Indonesia yang lain, sebahagian besar masyarakat Cina Indonesia turut meraikan gerakan reformasi Indonesia dengan harapan kebebasan dan hak kaum mereka akan lebih terbela sekiranya gerakan jalanan tersebut berjaya menumbangkan Soeharto.

Apatah lagi saat tersebut Indonesia dan beberapa negara jiran lain turut terjebak dalam kegawatan ekonomi dek kerana sang penyangak matawang yang mengakibatkan berlakunya kemelesetan ekonomi.

Dianggarkan hampir 50 juta rakyatnya mengalami kehidupan yang tidak menentu kesan dari kegawatan tersebut, ditambah lagi dengan kenaikan pelbagai harga barangan keperluan harian, lantas ia menjadi salah satu punca gerakan reformasi jalanan disambut dengan harapan baru.

Ahli politik opportunis Indonesia seperti Amien Rais yang juga sahabat baik Anwar Ibrahim adalah antara watak penting yang mengambil kesempatan disebalik keperitan hidup rakyat saat itu.

Dengan memanipulasi kemarahan yang membuak dalam hati nurani khalayak, Amien Rais yang turut didukung oleh sebahagian mahasiswa pro reformasi berjaya menyemarakkan lagi gerakan jalanan tersebut saban hari sehinggalah akhirnya mencetuskan suasana yang tidak terkawal.

Sebagaimana rakaman sejarah, gerakan reformasi jalanan nyata hanya gah secara teori yang tampak mudah saat dilaungkan di jalanan. Realiti yang berlaku lebih buruk dari jangkaan ramai.

Reformasi yang dicanang bukan sahaja gagal mencapai agenda utamanya untuk menguburkan KKN (korupsi, kronisme dan nepostisme), sebaliknya mengundang gejala KKN yang lebih teruk dalam pemerintahan pemimpin-pemimpin selepasnya.

Keganasan jalanan, kebakaran harta benda dan premis berleluasa manakala pemusuhan dan pembunuhan hasil kecurigaan antara pelbagai etnik dan agama menjadi-jadi.

Ribuan nyawa melayang sia-sia samada menjadi mangsa kebakaran ataupun dibunuh kejam dek kerana kekalutan di peringkat pemerintahan sehingga dalam apa jua pertelingkahan antara rakyat hanya undang-undang rimba dititik beratkan.

Tidak cukup dengan Tragedi Mei 98 yang mengorbankan lebih seribu nyawa etnik Tionghoa Indonesia, datang pula Tragedi Semanggi, Polo dan Ambon yang menyaksikan hubungan antara etnik dan agama kian runtuh.

Akhirnya apa yang berjaya dicapai hasil laungan reformasi jalanan itu yang kelihatan hanya api yang marak membakar bangunan, pembunuhan melata di banyak wilayah dan pengangguran kian meningkat.

Kesimpulannya, manfaat yang di kejar jauh dari kesampaian sebaliknya mudarat yang datang bertimpa-timpa sejak 1998 hingga sekarang. Melihat pada liku-liku sejarah ini, tepatlah keputusan rakyat Malaysia menolak acuan reformasi yang diciplak oleh Anwar Ibrahim dari Indonesia.

Terbukti, laungan reformasi hanya gah di bibir dengan membawa bersama harapan palsu namun realiti yang terjadi lebih banyak kebinasaan yang terpaksa dilalui.

PM Mahu Kakitangan Kerajaan Contohi 'Kelainan' Sepanyol di Euro 2012

Posted: 02 Jul 2012 09:14 PM PDT


Jangan lihat perlawanan akhir Euro 2012 antara Sepanyol dan Itali pagi Isnin hanya dari sudut bola semata-mata.Ini harapan Datuk Seri Najib Tun Razak pada kakitangan kerajaan.

Perdana Menteri mahu kejayaan Spanyol menumpaskan Itali 4-0 awal dijadikan teladan.

Katanya ia dalam aspek mencari idea-idea yang ada kelainan

Najib yang yang memang dikenali ramai sebagai 'peminat bola' itu menilai kejayaan Sepanyol kerana pasukan itu menampilkan pendekatan baharu dengan beraksi tanpa pemain penyerang, sebaliknya bergantung kepada enam pemain tengah untuk menjaringkan gol.

"Ia adalah satu bentuk formation yang 'unconventional', 'untested', tapi akhirnya berjaya menjadikan dia (Sepanyol) sebagai juara Eropah. Sebagai sebuah kerajaan juga kita sentiasa mencari idea-idea yang ada kelainan,' katanya.

Beliau menyatakan demikian semasa berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri, di Putrajaya Isnin.

Najib Tun Razak berkata, penjawat awam perlu sentiasa mengambil sikap Cepat, Tepat dan Integriti (CTI) sebagai panduan dalam melaksanakan tugas harian.

Beliau berkata sikap ini pula perlu disokong dengan satu lagi akronim - PCI- 'Productivity, Creativity an Inovation', supaya perkhidmatan awam tidak dilihat bagai sentiasa cepat berpuas hati dengan pencapaian serta urusan harian, atau selesa dengan "business as usual".

Katanya, sektor perkhidmatan awam perlu terus berusaha gigih secara terancanguntuk meningkatkan prestasi supaya rakyat berasakan kerajaan dan perkhidmatan awamnya sentiasa dapat memberi kepuasan yang kian meningkat kepada masyarakat.

"Dua akronim ini mencerminkan proses pembaharuan yang perlu kita lakukan, yang lebih inovatif, yang kita inginkan sebagai sebuah perkidmatan kerajaan yang sentiasa mencari idea-idea baru yang lebih bernas untuk rakyat," katanya.

Dalam memberi contoh kejayaan PCI ini, Najib merujuk kepada kejayaan kerajaan mewujudkan 'Urban Transformation Centre' di Melaka baru-baru ini, yang menurutnya dapat dibangun dengan pantas sekali.

Beliau berkata, ia merupakan satu pembaharuan yang ketara apabila badan-badankerajaan pusat dan juga negeri dapat dihimpun di bawah satu bumbung bagi memudahkan orang ramai berurusan.

Katanya, menerusi usaha itu, orang ramai boleh membuat pelbagai urusan, seperti membayar zakat, cukai, tukar MyKad, urusan pasport, bayar saman dan sebagainya di satu kawasan sahaja.

"Tempoh waktu pejabat ialah antara 8.30 pagi dan 10 malam tiap hari. Ini satu pembaharuan mungkin tidak ada negara lain di dunia yang ada perkhidmatan sebegini, yang mampu kita sediakan untuk memberi kepuasan dan keselesaan kepada rakyat," katanya.

Najib turut mengucapkan tahniah kepada Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri atas kejayaan mendapat pengiktirafan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), apabila badan dunia itu memberikan anugerah 'United Nations Public Service Awards' (UNPSA) 2012, kepada usaha ICU dalam membasmi kemiskinan.

Beliau berkata, anugerah itu pengiktirafan ke atas inisiatif ICU membangunkan sistem e-Kasih, yang diberikan di bawah kategori 'Advancing Knowledge Managementin Government'.

Menurutnya, anugerah itu merupakan satu kebanggaan kepada perkhidmatan awam dan kerajaan, walaupun semasa ada pihak-pihak tertentu yang cuba menafikan apa jua kejayaan yang dicapai, semata-mata kerana tujuan politik.

"Kita mesti yakin dengan usaha kita, dengan niat yang baik kita boleh capai kejayaan dan dapat pengiktirafan di peringkat nasional, kita akan teruskan usaha bagi mencapai kejayaan demi kejayaan," katanya.

Perdana Menteri seterusnya memberi contoh penyenaraian Felda Global Ventures, yang peringkat awalnya berhadapan dengan pelbagai usaha pihak tertentu yang cuba menggagalkannya, namun apabila disenaraikan ia mencapai kejayaan yang amat memberangsangkan.

Sistem e-Kasih ialah satu sistem pangkalan data keluarga miskin yang diwujudkan di peringkat nasional dan ia boleh diakses serta diguna oleh semua agensi kerajaan dan pihak-pihak lain yang berkaitan bagi tujuan perancangan, koordinasi dan memantau program membasmi kemiskinan di Malaysia, dan unit ICU mendapat anugerah berkenaan daripada PBB pada 25 Jun lepas. - Agendadaily

tunku

Posted: 03 Jul 2012 03:19 AM PDT

tunku


Tee Yong: S’gor used RM1b to bail out Talam

Posted: 02 Jul 2012 11:39 PM PDT

MCA today released documents which allegedly proved that Selangor had used RM1 billion to bail out ailing contruction firm Talam Corporation Bhd through complicated accounting.
Making good his threat to expose a recent scandal in Selangor, MCA central committee member Chua Tee Yong said the Pakatan Rakyat administration had not be forthcoming in debt recovery exercise involving Talam.
He said that while the state had pledged to collect all debts which Talam owed state companies or agencies, but the facts showed that the state paid more than it should for Talam's assets.
"We have been taken for a ride," he said during a press conference at the party headquarters today.
Referring to Talam's 2010 financial statements, Chua said that the state had paid RM667 million to Talam for properties in the debt recovery exercise, which was RM284 million more than the debts owed.
Coupled with the RM392 million state allocation obtained through a supplementary budget in 2009 to facilitate the debt recovery exercise, the total figure exceeds more than RM1 billion.
"Before the deal with Pakatan Rakyat Selangor government, Talam corporation was still under the PN17 (status which) means that it is not financially in good shape and can be delisted to the detriment of the shareholders.
"After the deal, Talam is no longer under PN17.
"This is a clear cut case of bailout whereby the Pakatan government used the rakyat's money to help a listed company by buying a lot of its assets," he said.

tunku : the selangor government said proudly that they have collected all Talam's debt but instead they had over paid them. how can a state government can do such blunder? can the public rely on this government to rule the state ? they will ruin the state if they are given more time to rule it.

Opposition Is Worried Over ‘Janji Ditepati’ Advert

Posted: 02 Jul 2012 07:13 PM PDT

It seems that the closer the election gets, the worrier opposition is. Not just the fact that they are anxious over their scandals, they are also worried over small matters such as the 'janji ditepati' advertisements which makes them uneasy.
That is how powerful such moderate adverts are where they got to a point where their web portal, Suara Pakatan Rakyat had to advise opposition leaders.
We do understand that the opposition is not only anxious over efforts taken by Barisan Nasional for rakyat all these while, it showed rakyat that the opposition had not done even a single thing even though they have been ruling for almost a term in a few states.
Like what was admitted by Suara PR website, even though Pakatan Rakyat could not compete with BN in the usage of medias to influence rakyat, and even if they have such capability, PR still do not have any record to show their service to rakyat.
That is why id PR is given any slots for advert in TV, we believe that all they would do is just provide empty promises and never mention anything they have done for rakyat.
Not that rakyat do not know any of their 'kind services' such as free water in Selangor, it did not cover the whole state and did not provide any huge impact to the lives of rakyat, like what what mentioned by the pro-opposition website.
Perhaps their loyal supporters look at such advertisements as sarcasm for BN's election campaign. But, what is important here is that the advert is a fact, not fantasy or lies, Few of them include BR1M, school aid worth RM100, 1Malaysia Clinic and others which cannot be denied by anyone even opposition supporters.
They even use all of the facilities provided despite of the mockery and insults that they made to the government.
The worse situation is when the opposition themselves 'blessed' and 'reccomend' that their supporters use all of the benefits provided by BN and at the same time hoping that their supporters would keep on opposing BN.
Thus, the opposition could keep on saying that BN is using the media for their political interest through advertisements but what is important here is that rakyat do understand the message that is given to them and the truth which cannot be twisted.
If the opposition wishes to be anxious with those adverts, they should not criticize every single one of them. Instead, they should try to fulfil their promises. The question is, can they do it?

tunku: of course opposition is worried because whatever BN promises it fulfills it.the opposition till now has not fulfills almost 70% of their promises made in the last general election.this clearly shows which government is more capable in delivering promises and which government only talks.

SENJALIZA

Posted: 03 Jul 2012 03:15 AM PDT

SENJALIZA


SYRIA: NATO's Next "Humanitarian" War?

Posted: 03 Jul 2012 03:13 AM PDT


SYRIA: NATO's Next "Humanitarian" War? Michel Chossudovsky (Editor)
F
ebruary 2012The Global Research's Online Interactive I-Book Reader, brings together, in the form of chapters, a collection of Global Research feature articles, including debate and analysis, on a broad theme or subject matter.  To consult our Online Interactive I-Book Reader Series, click here.
NOTE TO READERS: This I-Book was completed in February 2012. In view of recent developments, this collection has been updated (June 15, 2012) with additional articles, largely pertaining to the killings of civilians by the US-NATO sponsored Free Syrian Army (FSA). These killings and atrocities perpetrated by US-NATO sponsored death squads are casually blamed on the government with a view to justifying an R2P military intervention.  Additions to the initial February 2012 edition of this I-Book consists of Part VI entitled War Propaganda and the Killing of Innocent Civilians. Other additions are indicated with an [*]
For the most recent Global Research analysis and news reports on Syria, consult our dossier: SYRIA: NATO'S NEXT WAR
INTRODUCTION

"In order to facilitate the action of liberative (sic) forces, ...a special effort should be made to eliminate certain key individuals. ...[to] be accomplished early in the course of the uprising and intervention, ...

Once a political decision has been reached to proceed with internal disturbances in Syria, CIA is prepared, and SIS (MI6) will attempt to mount minor sabotage and coup de main (sic) incidents within Syria, working through contacts with individuals. ...Incidents should not be concentrated in Damascus …

Further : a "necessary degree of fear .. frontier incidents and (staged) border clashes", would "provide a pretext for intervention... the CIA and SIS [MI6] should use … capabilities in both psychological and action fields to augment tension."
(Joint US-UK leaked Intelligence Document, London and Washington, 1957)

In this online interactive I-book, we bring to the attention of our readers a selection of feature articles on the Syrian crisis.

Our objective is to dispel the tide of media lies and government propaganda, which presents the events in Syria as a "peaceful protest movement".  

The "protests" did not emanate from internal political cleavages as described by the mainstream media. From the very outset, they were the result of  a covert US-NATO intelligence operation geared towards triggering social chaos, with a view to eventually discrediting the Syrian government of Bashar Al Assad and destabilizing Syria as a Nation State.   

Since the middle of March 2011, Islamist armed groups --covertly supported by Western and Israeli intelligence-- have conducted terrorist attacks directed against government buildings including acts of arson. Amply documented, trained gunmen and snipers including mercenaries have targeted the police, armed forces as well as innocent civilians. There is ample evidence, as outlined in the Arab League Observer Mission report, that these armed groups of mercenaries are responsible for killing civilians.

While the Syrian government and military bear a heavy burden of responsibility. it is important to underscore the fact that these terrorist acts --including the indiscriminate killing of men, women and children-- are part of a US-NATO-Israeli initiative, which consists is supporting, training and financing  "an armed entity" operating inside Syria. 

The evidence confirms that foreign intelligence operatives, according to reports, have integrated rebel ranks:   


"As the unrest and killings escalate in the troubled Arab state, agents from MI6 and the CIA are already in Syria assessing the situation, a security official has revealed. Special forces are also talking to Syrian dissident soldiers. They want to know about weapons and communications kit rebel forces will need if the Government decides to help.


"MI6 and the CIA are in Syria to infiltrate and get at the truth," said the well-placed source. "We have SAS and SBS not far away who want to know what is happening and are finding out what kit dissident soldiers need." " Syria will be bloodiest yet, Daily Star). (emphasis added)
The Free Syrian Army (FSA) is a creation of the US and NATO. The objective of this armed insurrection is to trigger the response of the police and armed forces, including the deployment of tanks and armored vehicles with a view to eventually justifying a  military intervention, under NATO's  "responsibility to protect" mandate. 
 

A NATO-led intervention is on the drawing board. It was drafted prior to the onset of the protest movement in March 2011. According to military and intelligence sources, NATO, Turkey and Saudi Arabia have been discussing "the form this intervention would take".US, British and Turkish operatives are supplying the rebels with weapons. Britain's Ministry of Defence confirms that it "is drawing up secret plans for a NATO-sponsored no-fly zone [in coordination with its allies] "but first it needs backing from the United Nations Security Council." (Syria will be bloodiest yet, Daily Star). According to these secret plans: "fighting in Syria could be bigger and bloodier than the battle against Gaddafi".(Ibid ).


A "humanitarian" military intervention modeled on Libya is contemplated. NATO Special Forces from Britain, France, Qatar and Turkey are already on the ground inside Syria in blatant violation of international law. Reports from British military sources (November 2011) confirm that:

"British Special forces have met up with members of the Free Syrian Army (FSA)... The apparent goal of this initial contact was to establish the rebel forces' strength and to pave the way for any future training operations. ... More recent reports have stated that British and French Special Forces have been actively training members of the FSA, from a base in Turkey. Some reports indicate that training is also taking place in locations in Libya and Northern Lebanon. British MI6 operatives and UKSF (SAS/SBS) personnel have reportedly been training the rebels in urban warfare as well as supplying them with arms and equipment. US CIA operatives and special forces are believed to be providing communications assistance to the rebels." Elite Forces UK, January 5, 2012 (emphasis added)The Social and Political Context in Syria
There is certainly cause for social unrest and mass protest in Syria: unemployment has increased in recent years, social conditions have deteriorated, particularly since the adoption in 2006 of sweeping economic reforms under IMF guidance. The later include austerity measures, a freeze on wages, the deregulation of the financial system, trade reform and privatization. (See IMF Syrian Arab Republic — IMF Article IV Consultation Mission's Concluding Statement,  2006). 

Moreover, there are serious divisions within the government and the military. The populist policy framework of the Baath party has largely been eroded. A faction within the ruling political establishment has embraced the neoliberal agenda. In turn, the adoption of IMF "economic medicine" has served to enrich the ruling economic elite. Pro-US factions have also developed within the upper echelons of the Syrian military and intelligence. 

But the "pro-democracy" movement integrated by Islamists and supported by NATO and the "international community" did not emanate from the mainstay of Syrian civil society.

The wave of violent protests represents a very small fraction of Syrian public opinion. They are terrorist acts of a sectarian nature. They do not in any way address the broader issues of social inequality, civil rights and unemployment. 

The majority of Syria's population (including the opponents of  the Al Assad government) do not support the "protest movement" which is characterised by an armed insurgency. In fact quite the opposite. 

Ironically, despite its authoritarian nature, there is considerable popular support for the government of President Bashar Al Assad, which is confirmed by the large pro-government rallies. 

Syria constitutes the only (remaining) independent secular state in the Arab world. Its populist, anti-Imperialist and secular base is inherited from the dominant Baath party, which integrates Muslims, Christians and Druze. It supports the struggle of the Palestinian people.  

The objective of the US-NATO alliance is to ultimately displace and destroy the Syrian secular State, displace or co-opt the national economic elites  and eventually replace the Syrian government of Bashar Al Assad with an Arab sheikdom, a pro-US Islamic republic or a compliant pro-US "democracy".
Pro-government rally, Damascus, March 2011
The Insurgency: The Libya Model
The insurgency in Syria has similar features to that of Libya: it is integrated by paramilitary brigades affiliated to Al Qaeda, which are directly supported by NATO and Turkey. 

Reports confirm that NATO and Turkey's High Command are providing the rebels with weapons and training: "NATO strategists are thinking more in terms of pouring large quantities of anti-tank and anti-air rockets, mortars and heavy machine guns into the protest centers for beating back the government armored forces." (DEBKAfile, NATO to give rebels anti-tank weapons, August 14, 2011) 

Military sources also confirm that Syrian rebels "have been training in the use of the new weapons with Turkish military officers at makeshift installations in Turkish bases near the Syrian border." (DEBKAfile, Ibid).  Recent reports confirm that British and Qatari Special forces are on the ground in the city of Homs, involved in training rebel forces as well as organizing the supply of weapons in liaison with the Turkish military. 

As in the case of Libya, financial support is being channelled to the Syrian rebel forces by Saudi Arabia: "Ankara and Riyadh will provide the anti-Assad movements with large quantities of weapons and funds to be smuggled in from outside Syria" (Ibid). The deployment of Saudi and GCC troops is also contemplated in Southern Syria in coordination with Turkey (Ibid).

NATO's activities are not limited to training and the delivery of weapons systems, the recruitment of thousands of "freedom fighters"` is also envisaged, reminiscent of  the enlistment of  Mujahideen to wage the CIA's jihad (holy war) in the heyday of the Soviet-Afghan war: 

This recruitment of Mujahideen was part of NATO`s strategy in Libya, where mercenary forces were dispatched to fight under the helm of "former" Libya Islamic Fighting Group (LIFG) Commander  Abdel Hakim  Belhadj. 

The Libyan model of rebel forces integrated by "Islamic brigades" together with NATO special forces has been applied to Syria, where "Islamist fighters" supported by Western and Israeli intelligence are deployed. In this regard,  Abdel Hakim`s LIFG brigade has now been dispatched to Syria, where it is involved in terrorist acts under the supervision of  NATO Special Forces. 

The Central Role of US Ambassador Robert S. Ford
US Ambassador Robert S. Ford was dispatched to Damascus in late January 2011 at the height of the protest movement in Egypt. (The author was in Damascus on January 27, 2011 when Washington's Envoy presented his credentials to the Al Assad government). 

At the outset of my visit to Syria in January 2011,  I reflected on the significance of this diplomatic appointment and the role it might play in a covert process of political destabilization. I did not, however, foresee that this destabilization agenda would be implemented within less than two months  following the instatement of Robert S. Ford as US Ambassador to Syria. 

The reinstatement of a US ambassador in Damascus, but more specifically the choice of Robert S. Ford as US ambassador, bears a direct relationship to the onset of the protest movement in mid-March against the government of Bashar al Assad. 

Robert S. Ford was the man for the job. As "Number Two" at the US embassy in Baghdad (2004-2005) under the helm of Ambassador John D. Negroponte, he played a key role in implementing the Pentagon's "Iraq Salvador Option". The latter consisted in supporting Iraqi death squadrons and paramilitary forces modelled on the experience of  Central America. 

It is worth noting that Obama's newly appointed CIA head, General David Petraeus played a key role the organization of covert support to rebel forces and "freedom fighters", the infiltration of Syrian intelligence and armed forces, etc.  Petraeus led the Multi-National Security Transition Command (MNSTC)  "Counterinsurgency" program in Baghdad in 2004 in coordination with John Negroponte and Robert S Ford at the US Embassy in Baghdad.

Ambassador Ford in Hama in July 2011

The Insidious Role of the Western media
The role of the US-NATO-Israel military alliance in triggering an armed insurrection is not addressed by the Western media. Moreover, several "progressive voices" have accepted the "NATO consensus" at face value. The role of CIA-MI6 covert intelligence operations in support of armed groups is simply not mentioned. Salafist paramilitary groups involved in terrorist acts, are, according to reports, supported covertly by Israeli intelligence (Mossad). The Muslim Brotherhood has been supported by Turkey, as well as by MI6, Britain's Secret Service (SIS) since the 1950s

More generally, the Western media has misled public opinion on the nature of the Arab protest movement by failing to address the support provided by the US State Department as well as US foundations (including the National Endowment for Democracy (NED)) to selected pro-US opposition groups.
Known and documented, the U.S. State Department "has been been funding opponents of Syrian President Bashar Assad, since 2006. (U.S. admits funding Syrian opposition - World - CBC News April 18, 2011). 

The protest movement in Syria was upheld by the media as part of the "Arab Spring", presented to public opinion as a pro-democracy protest movement which spread spontaneously from Egypt and the Maghreb to the Mashriq. There is reason to believe, however,  that events in Syria, however, were planned well in advance in coordination with the process of regime change in other Arab countries including Egypt and Tunisia. 

The outbreak of the protest movement in the southern border city of Daraa was carefully timed to follow the events in Tunisia and Egypt.

In chorus they have described recent events in Syria as a "peaceful protest movement" directed against the government of Bashar Al Assad, when the evidence amply confirms that Islamic paramilitary groups are involved in terrorist acts. These same Islamic groups have infiltrated the protest rallies. 

Western media distortions abound. Large "pro-government" rallies (including photographs) are casually presented as "evidence" of a mass anti-government protest movement. The reports on casualties are based on unconfirmed "eye-witness reports" or on Syrian opposition sources in exile.  The London based Syria Observatory for Human Rights are profusely quoted by the Western media as a "reliable source" with the usual disclaimers. Israeli news sources, while avoiding the issue of an armed insurgency, tacitly acknowledge that Syrian forces are being confronted by an organized professional paramilitary.  

The absence of verifiable data, has not prevented the Western media from putting forth "authoritative figures" on the number of casualties. What are the sources of this data? Who is responsible for the casualties? 

Dangerous Crossroads: Towards a Broader Middle East Central Asian War
Escalation is an integral part of the military agenda. Destabilization of sovereign states through "regime change" is closely coordinated with military planning. There is a military roadmap characterised by a sequence of US-NATO war theaters. 

War preparations to attack Syria and Iran have been in "an advanced state of readiness" for several years.
US, NATO and Israeli military planners have outlined the contours of a "humanitarian" military campaign, in which Turkey (the second largest military force inside NATO) would play a central role. 

We are at dangerous crossroads. Were a US-NATO military operation to be launched against Syria, the broader Middle East Central Asian region extending from North Africa and the Eastern Mediterranean to the Afghanistan-Pakistan border with China would be engulfed in the turmoil of an extended regional war.
There are at present four distinct war theaters: Afghanistan-Pakistan, Iraq, Palestine and Libya. 

An attack on Syria would lead to the integration of these separate war theaters, eventually leading towards a broader Middle East-Central Asian war. 

In Part I of the online interactive I-Book, an introductory essay is presented. 

Part II examines the nature of the US-NATO-Israel sponsored insurgency, including the recruitment of terrorists and mercenaries. It also includes an examination of a 1957 Anglo-American covert intelligence plan to destabilize Syria and implement "regime change". The 1957 plan envisaged the triggering of "internal disturbances as well as the mounting of "sabotage and coup de main (sic) incidents" by the CIA and MI6.  What this essay suggests is continuity, i.e. today's Intel. Ops, while more sophisticated than those of the Cold War era, belong to realm of DÉJÀ VU

Part III examines the complicity of the "international community" focussing respectively on the role of non-governmental organizations, the dynamics within the United Nations Security Council and role of the Arab League, acting on behalf of Washington.  

Part IV centers on the insidious role of the corporate media, which has carefully distorted the facts, providing systematically a biased understanding of the causes and consequences of the Syrian crisis. 

Part V focusses on the broader military agenda and the process of military escalation in the Middle East.
The road to Tehran goes through Damascus. A US-NATO sponsored war on Iran would involve, as a first step, a destabilization campaign ("regime change") including covert intelligence operations in support of rebel forces directed against the Syrian government. 

A war on Syria could evolve towards a US-NATO military campaign directed against Iran, in which Turkey and Israel would be directly involved. It would also contribute to the ongoing destabilization of Lebanon. 

It is crucial to spread the word and break the channels of media disinformation.
A critical and unbiased understanding of what is happening in Syria is of crucial importance in reversing the tide of military escalation towards a broader regional war.

Michel Chossudovsky, Montreal, February 11, 2012

ADA YANG LUPA. UMNO BUKAN MILIK KL SAHAJA

Posted: 02 Jul 2012 10:18 PM PDT

UMNO parti Kuala Lumpur?

Bila musim politik "menguning" tiba, ramailah yang berceloteh tentang politik sementara menunggu musim "menuai". PRU13 menjadikan celoteh semakin rancak, semakin sensasi dan semakin mengasyikkan. UMNO disensasikan sebagi "Parti Kuala Lumpur" yang datang ke Sabah untuk menindas dan merampas hak-hak rakyat Sabah. Anehnya isu ini dilupakan bila musim menuai berlalu, bila musim menguning belum tiba.


Lebih aneh bila mereka yang melebel UMNO parti Kuala Lumpur ini sering bercakap dan mengenengahkan pula soal-soal integrasi nasional dan perpaduan nasional sebagai jambatan perpaduan rakyat Malaysia di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Jika anda merenung "bayang-bayang"  insan yang bercakap mengenai UMNO parti Kuala Lumpur ini, anda pasti lebih melihat keinginan dan kemahuan politik peribadi dalam pelbagai rupa bentuk. Tidak mengairankan bila keinginan untuk memiliki kelebihan berhubung rapat dengan UMNO dan pemimpinnya akan lebih kelihatan dalan seribu wajah atau rupa paras bayang-bayang insan-insan yang berceloteh ini. Jika bayang-bayang itu mampu berkata-kata pastinya dia bersuara "kalo saya jadi YB baru bagus bah"..


Dt. Dr. Jefrey Kitingan
"...Star has been saying that Sabah BN has been failing to protect Sabah's special rights and being the stooges of UMNO dan KL leaders, and this failure turned Sabah which is resources-rich into poorest in Malaysia....by being proxies and stooges of KL, these leaders have directly or indirectly supported the transfer of our political franchise which we gained at the time of independence" - Dr. Jeffey Kitingan

Intipati kepada celoteh Jefrey Kitingan ialah UMNO parti Kuala Lumpur menindas dan merampas hak-hak Sabah. Celoteh Jefrey ini pula dinyanyikan  oleh pengikut-pengikut Jeffrey dan STAR di setiap pelusuk negeri terutama di  kawasan pedalaman Sabah dan di laman web.

Dr. Jeffrey adalah mantan pemimpin BN. Dia pernah menganggotai PBS, AKAR, PBRS dan mengaku dirinya BN (bebas) setelah semua parti yang disertainya menjadi porak-peranda kerana keinginannya menjadi Presiden atau ketua parti yang disertainya. Beliau pernah memohon menganggotai UMNO dan permohonannya diterima di peringkat cawangan di Tambunan, Sabah. Namun permohonan itu ditolak diperingkat Perhubungan UMNO Negeri Sabah.

Kini dia berangan-angan menjadi sebagai political king maker dan akan sedia bekerjasama dengan mana-mana parti politik yang akan membentuk Kerajaan Persekutuan dengan syarat parti-parti pebangkang dari KL tidak bertanding di Sabah dalam PRU13!..HEBAT idea seorang keluaran Havard ini!.

Bolehkah kita renung sekali lagi bayang-bayang politik Dr. Jeffrey Kitingan yang mengatakan UMNO parti Kuala Lumpur?

SAPP, Sabah Progressive Parti yang diketuai oleh Datuk Yong Teck Lee mencanangkan isu yang lebih kurang selari dengan isu yang dibawa oleh Dr. Jefrey yakni isu 20 Perkara. Sebenarnya isu YTL ini digubal dan diadun semula dari isu yang menjadi "trademark" Dr. Jefrey, isu 20 Perkara. Cumanya, YTL lebih lantang menuntut "AUTONOMI untuk Sabah" dan mengatakan hanya Anwar Ibrahim yang mampu "deliver" hak-hak Sabahan.

Yong Teck Lee. Solidariti
 komponen BN di Sabah
antara peninggalannya
YTL mendapat gelaran mantan Ketua Menteri dari Barisan Nasional. YTLsuatu ketika juga pemuja SOLIDARITI parti-parti dalam komponen BN termasuk SAPP. Jika YTL mengatakan Anwar sahaja yang boleh deliver hak-hak Sabah dan Sabahan, apakah Anwar dilahirkan di Likas atau di Luyang? Aatau jika PR menjadi kerajaan Persekutuan adakah ibi Pejabat PR diletakkan di Kota Kinabalu BUKAN di KL?

Kini lihatlah bayang-bayang politik YTL pula. Apakah kelihatan bentuk rupa UMNO INI parti KL dan kerjasama dan integrasi KL tidak diperlukan?

Musim menguning PRU13 ini menampakkan wajah sebenar politikus-politikus tanahair termasuklah politikus-politikus Sabahan. Sebarang isu yang menguntungkan organisasinya terus saja digarap kendatipun terpaksa mengorbankan isu-isu nasional dan kepentingan nasional. Keketaraan isu ANTI FEDERALISMA sukar disembunyikan. Malah jika terpaksa, prinsip dan idelogi peribadi sebenar terpaksa diketepikan demi kepentingan politik.

Jelas dipandangan mata kasar kita bahawa UMNO di Sabah adalah dipimpin oleh orang Sabah dan ahli-ahlinya adalah orang Sabah. Adakah terpaksa pemimpin pemimpin UMNO Sabah melutut atau mengampu pemimpin KL untuk kemakmuran dan kesejahteraan rakyat Sabah? Siapa bilang pembangunan Sabah yang anda lihat hati ini adalah hasil dari kerja-kerja mengampu dan angkat kaki kepada orang KL dan bukan perancangan dan perencanaan yang dibuat oleh penjawat-penjawat awam dan pelaksana di negeri ini?

Siapa bilang YTL dan Dr. Jefrey tidak memerlukan kerjasama kerajaan pusat jika mereka ditakdirkan mendapat posisi politik selepas PRU13? Mampukan mereka merealisasikan kepentingan rakyat Sabah dengan BERKONFRONTASI dengan Kerajaan Pusat?. Jika jawapannya TIDAK, apakah mereka lebih baik dari pemimpin-pemimpin Barisan Nasional Sabah termasuk UMNO yang sememangnya akan untuk duduk semeja sebagai ahli-ahli komponen BN dalam merungkai permasalahan Negeri Sabah?

Selepas merenung bayang-bayang YTL dan Dr. Jefrey buat kali ketiga, tepuklah dada dan tanya selera anda...Kita adalah RAKYAT MALAYSIA DI SABAH.

bumiyang

Posted: 03 Jul 2012 03:10 AM PDT

bumiyang


Belum Reda Isu Fekah - Selangor Dikejutkan Isu Skandal RM 1 Billion???

Posted: 02 Jul 2012 09:41 PM PDT

Wow!!! Lihatlah Gaya Lelaki Anugerah Tuhan Yang Bernilai RM 3 Billion???

Posted: 02 Jul 2012 05:30 PM PDT

Nik Aziz Akan Bubar Pas???

Posted: 02 Jul 2012 07:01 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 03 Jul 2012 01:33 AM PDT

Sahabat-Gunung


GE13: Anwar Would Run To Nibong Tebal

Posted: 03 Jul 2012 01:30 AM PDT


All these while, Anwar Ibrahim is thought as the connection between the opposition coalition. Without Anwar, DAP and PAS would never be able to work together and without him, PKR would have no value at all.

This is because the reason behind PKR's existence is Anwar, not because of rakyat and it does not fight for justice. It was established for the sole reason of making Anwar as the Prime Minister or the President of Republic of Malaysia. Pakatan Rakyat was established with the same reason, but they would gamble the lives of rakyat under chauvinist DAP who wishes to change this country into China.

PAS is the other hand, is just a follower who has nothing and they only run on their hatred towards UMNO and their objective is just to bring down their brothers in UMNO.

But, recently, Anwar seems to no longer be the 'main factor' in Pakatan Rakyat. Many are beginning to doubt on how far can Anwar influence votes in the election. Anwar is somehow seen as a liability or a burden to PR. Even though he still has the influence among LGBT and liberals, but these groups are just minority and that it would not bring any significance towards the election.

In short, the strength and weaknesses of PR no longer depend on Anwar.
Since the end of last year, Anwar is seen to be weak, even at his own area, Permatang Pauh. This could be seem during one of his ceramah on October 21, 2011 where it was only attended by his neighbours and only a few numbers of loyal followers from far. This is Permatang Pauh we're talking about, his strongest area.

As an 'experienced politician', Anwar cannot let himself lose at his place. So, logically, he would run to other places to compete.

From what have been observed, Anwar might run to Nibong Tebal based on the number of support and that it is situated far from the city where it covers DUN Sungai Acheh, Sungai Bakap and Jawi. And Sungai Bakap is the place where Anwar was born.

During 2008 GE, Nibong Tebal seat recorded 47,540 registered voters with Malays at 43.6%, Chinese 40.5% and Indian 15.9%. The seat was won by Tan Tee Beng from PKR whi gained 20,210 votes, beating Head of UMNO State, Zainal Abidin Osman who gained 17,123 votes.

However, Tan, on march 1, 2010 announced his resignation from PKR when he was given disciplinary action for criticizing Penang's Chief Minister, Lim Guan Eng. he is now an Independent MP and BN friendly.

From here, it is not impossible that UMNO would put the same candidate. If it is true that Anwar would run to Nibong Tebal, we would be able to see a tight competition between the Opposition Leader and Penang's Head of UMNO in the coming GE13. : Haprak-Daily

Kemelut Di Selangor Adalah Pergolakan Pakatan Pembangkang

Posted: 03 Jul 2012 12:43 AM PDT


Krisis dalaman kepimpinan PKR yang mengetuai pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor semakin terdedah dan tidak mampu disembunyikan lagi yang mana ia bukanlah pergolakan di peringkat atasan sahaja tetapi telah menular ke akar umbi, kata penganalisis politik tempatan, Profesor Datuk Dr. Ramlah Adam.

Katanya, sekiranya sebelum ini anggota kepimpinan Kerajaan Negeri Selangor sentiasa berselindung dan cuba menutup kepincangan yang berlaku tetapi sejak kebelakangan ini ia semakin terdedah lantaran wujudnya kerakusan dan sikap meletakkan kuasa lebih daripada segala-galanya.

"Apa yang berlaku ini sebenarnya bukanlah membabitkan anggota PKR semata-mata tetapi ia adalah pergolakan dalam pakatan pembangkang secara keseluruhannya iaitu Pas dan DAP biarpun nampaknya Pas mendiamkan diri tetapi banyak isu yang berbangkit sama ada berkaitan moral dan agama telah gagal dijawab untuk menunjukkan ketegasan parti yang menggunakan nama Islam.

"Namun begitu, sebenarnya pertelingkahan yang berlaku ini lebih kepada permainan dalaman yang tentunya melibatkan DAP di mana mereka menggunakan bangsa Melayu kepada perpecahan dan pertelingkahan yang secara tidak langsung akan memberi keuntungan serta memperkuatkan DAP kononnya parti yang teguh dan konsisten," katanya.

Katanya, apabila bangsa Melayu bergaduh sesama sendiri lantaran mahu menduduki jawatan tertinggi sebagai pemimpin negeri maka ada parti lain yang cuba berlagak efisyen dan menangguk di air keruh melihat pertikaian yang berlaku.

"Inilah masalahnya apabila kepentingan diri diutamakan sehinggakan tanggungjawab dan perjuangan bangsa tidak difikirkan sebagaimana Penasihat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor, Anwar Ibrahim yang juga Ketua Pembangkang gagal memberi jawapan apabila dikaitkan dengan akaun berbilion ringgit.

"Pergolakan di Selangor ini muncul lantaran kerakusan Anwar sendiri untuk berkuasa yang kalau boleh, dia sendiri mahu menjadi Menteri Besar menggantikan Khalid Ibrahim tetapi barangkali 'segan' dan 'nampak sangat' sebab sebelum ini dia telah meminta isterinya berundur untuk membolehkannya masuk ke Parlimen sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh."

Jelasnya, sebab itulah, Azmin diletakkan sebagai ketua PKR Selangor sedangkan Khalid Ibrahim selaku Menteri Besar tidak mempunyai kuasa dalam parti sebaliknya hanya melaksanakan tugas-tugas pentadbiran negeri dalam keadaan yang amat terbatas.

"Ada adu-domba yang wujud dalam pentadbiran tersebut sama ada antara parti dan juga kerajaan negeri kerana apa yang dilaksanakan tidak selaras biarpun PKR menerajui kepimpinnya iaitu Khalid selaku Menteri Besar tetapi dilihat Azmin lebih berkuasa untuk menentukan hala tuju parti.

"Ini belum lagi dilihat berkaitan komplot yang berlaku antara Azmin dan Wan Azizah sendiri kerana imej selaku Presiden parti semakin tenggelam. Apatah lagi Anwar terpalit dengan pelbagai tuduhan peribadi yang didedahkan sendiri oleh bekas kawan-kawannya yang telah mengenalinya puluhan tahun sebagaimana Nallakarupan, Ezam Mohd Nor, Anuar Shaari, Zulkifli Nordin serta ramai lagi dan yang tinggal sekarang ini cuma Azmin sahaja."

Tegasnya lagi, sewajarnya apa yang berlaku dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor ini menjadi iktibar bukan saja kepada ahli-ahli UMNO tetapi lebih penting kepada orang Melayu keseluruhannya dalam meletakkan penilaian apabila kepentingan peribadi iaitu kuasa, pangkat dan kedudukan diletakkan melebihi kepentingan rakyat apatah lagi agama, bangsa dan negara.

"Bayangkanlah bagaimana seorang Presiden sebuah parti yang menggunakan nama Islam seperti Hadi Awang sanggup menyuarakan cadangan untuk menggantikan perkataan Islam dalam Perkara 153 Perlembagaan Malaysia dengan Addin sedangkan Islam adalah agama yang jelas sedangkan Addin adalah cara hidup yang terkandung di dalam Islam.

"Inilah contoh orang Melayu yang sanggup menggadaikan agama Islam dan bangsa sendiri yang tentunya akibat diperkudakan oleh parti yang memperjuangkan Malaysian Malaysia iaitu DAP," tegasnya.

Tambah beliau lagi, apa yang pasti tidak ada parti yang benar-benar jelas asas dan tujuan perjuangannya sebagaimana dilaksanakan oleh UMNO iaitu sebuah parti politik yang mendukung cita-cita kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat agama, bangsa dan negara.

"Kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak juga telah menegaskan akan mempertahan kesucian agama Islam dan memastikan budaya songsang seperti amalan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tidak mendapat tempat di negara ini. Inilah pemimpin yang benar-benar membina bangsa dan mempertahankan agama kita."

Justeru, beliau memaita rakyat agar tidak mengambil mudah berkaitan pertelingkahan pakatan pembangkang tetapi apa yang lebih utama adalah memastikan kekuatan UMNO dan memberi keyakinan kepada rakyat untuk kembali merampas negeri-negeri di dalam pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Sumber: MediaUMNO

Bas Ekpress Terbalik, 11 Cedera

Posted: 02 Jul 2012 09:28 AM PDT


Petang tadi dalam perjalanan ke PWTC, aku terserempak dengan kemalangan yang melibatkan sebuah bas ekspress di bawa jejambat R&R Sungai Buluh.

Menurut laporan BERNAMA, Sebelas penumpang cedera, dua daripadanya parah, selepas bas ekspres yang mereka naiki terbalik ketika dalam perjalanan ke Alor Setar, Kedah di Kilometer 457.5 Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Restoran Jejantas Sungai Buloh di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed berkata bas itu, yang membawa 28 penumpang dari terminal Pudu Sentral di sini, terbabit dalam kemalangan itu ketika hujan lebat kira-kira 3 petang.

 Beliau berkata pemandu bas itu mendakwa kemalangan berlaku setelah dia cuba mengelak sebuah lori yang memasuki laluannya secara tiba-tiba.

"Ketika mengelak, pemandu bas ekspres itu gagal mengawal bas menyebabkan kenderaan itu terbabas ke laluan kanan lalu melanggar besi pembahagi di tengah lebuh raya sebelum terbalik di laluan paling kiri," katanya ketika dihubungi.

Arjunaidi berkata bagaimanapun, beberapa penumpang bas itu menyatakan pemandu berkenaan memandu dengan laju sebelum kemalangan berlaku.

Beliau berkata semua penumpang yang cedera dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan manakala pemandu bas berusia 30 tahun itu ditahan untuk membantu siasatan, termasuk menjalani ujian air kencing dan darah.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dalam keadaan laju hingga menyebabkan kecederaan.

PANEH MIANG

Posted: 03 Jul 2012 01:17 AM PDT

PANEH MIANG


TNB Tidur...

Posted: 02 Jul 2012 08:11 PM PDT

D.O.I.T (Discipline, Objective, Integrity, Teamwork) merupakan misi kerja dan falsafah pengurusan baru Tenaga Nasional Berhad. Dalam kesibukan TNB, suka Pak Sedaro nak posan, jika masih ramai kalangan pekerja Melayu yang belum jelas, mengapa mereka pilih untuk bekerjaya di TNB, hantarlah mereka berkursus.

Dulu maso Tan Sri Ani Arope, beliau meletakkan asas bahawa setiap warga TNB mesti tahu tentang makna Negara, maka setiap insan LLN/Tenaga kena ikuti kursus BTN. Hari ini, yang ke Kursus Perdana cuma Che Khalib yang dah tiada lagi di TNB. Ganti dengan Ir. Kamaruzaman, nampaknya saudara kena urus bina semula kekuatan dalaman TNB. TNB dilihat menepati makna Miskin Hayat dan Roh, Miskin Perangai dan Miskin Asuhan seperti yang dibahaskan oleh Pendeta Za'aba pada tahun 1927.

Jika TNB hendak aturan faham Integrity, ada IIM yang mungkin boleh bantu. Jika TNB hendak DOT, maka gerakan Biro Tatanegara merupakan opsyen terbaik. Makanya, pasukan pakar RAW TNB akan lebih kuat dalam faham dan makna "AGAMA, BANGSA DAN TANAHAIR".

Apa cerita bila mana orang TNB pun terikut gerakan Komunis, Freemason, Syiah, Wahabi dan Khawarij!

Taipingmali (tm)

Posted: 03 Jul 2012 01:16 AM PDT

Taipingmali (tm)


Anwar gagal menutup pekung dan sengkela

Posted: 02 Jul 2012 11:28 PM PDT

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga.

Anwar diibaratkan tupai tua yang sudah tak mampu melompat dan meloncat akhirnya jatuh awal-awal lagi menyembah bumi.

Dia ingat apa yang dia buat orang tak nampak, dia lupa ke mana sahaja dia pergi ada mata yang melihat. Ada tangan yang mencatat apa yang dibuat.

Dia buka pintu, naik lift, tutup tirai, meliwat, main china doll semua direkod. Kalau bukan orang dia ialah dua maklaikat yang duduk di bahu kiri dan kanan beliau.

Alaa jauh pula merepek, jom baca pendedahan rmf di bawah


http://rmf7.wordpress.com/2012/07/03/
dimana-lagi-ruang-anwar-mahu-lari-telanjang-sudah/

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rakyat Beri Mandat 5 Tahun, BN Tak Perlu Terburu-Buru Adakan Pilihan Ray...

Posted: 02 Jul 2012 10:25 AM PDT

BB akan bertukar wajah so jangan memekak

Posted: 02 Jul 2012 07:51 AM PDT

BB Plaza cukup gah satu ketika dahulu iaitu apa akhir tahun 70an. Zaman tu hanya terdapat Komplek Pertama, Komplek Campbell, Ampang Park sahaja.  BB Plaza bergabung pintu dengan Sungei Wang Plaza, dah nak tahu lokasi kita di mana, sama ada Sg Wang atau BB hanyalah dengan melihat jubin lantai.
33 tahun usia BB plaza
Ketika itu Sg Wang Plaza ada gelangang ais, disitu lah tempat berhimpun anak-anak muda. BB Plaza punya menempatkan pejabat UDA. Siapa yang bekerja dengan UDA ketika itu cukup la glamour.  Petang-petang awek-awek cun UDA pergi main tennis di YMCA Jalan Davidson... hahah...la ni mungkin dah jadi nenek dah...Bangunan UDA dulu pernah lah TM naik jumpa orang nombor 1 dulu sebab dia orang kampung.

Tiket wayang masa tu tak sampai RM 2, bawah RM1 pun ada tapi kena duduk line depan sekali, bila balik tengok wayang mid nite, jalan kaki sebab nak save duit, kalau naik teksi kena 80 sen. double charge waktu malam, siang biasa lah 40 sen.  hahaha!. 

Depan BB ada tanah kosong masa tu.. boleh pekena nasi campur tak sampai RM 2. malam pekena capati dengan susu lembu di kedai mamak sebelah panggong Odeon baru 70 sen satu set. 

Nak buat seluar slack paling cun pergi lah kat Bak Tailor di lorong belakang TAR atau kat Kompek Pertama, kain England wool baru RM45 sepasang. 

Kasut bola Adidas La Plata tak sampai RM 50 memang cun bro sebab Khalid Ali abang kepada Zainal Abidin pun pakai kasut tu. 

Kasut Travolta pun murah, boleh tempah kat Jalan TAR RM 120 saja,, Nak beli baju made in London pergi lah ke Ampang Park. Nak hisap paip ALCO atau curut pergi kat kedai ala-ala London dekat Jalan Tun Perak. 

Teringin nak tengok jam dunhill boleh tengok kat Jalan TAR, boleh dikatakan apa saja semua ada kat Jalan TAR atau Batu Road. kalau  naik sebelah timur ia dikenali sebagai Chow Kit Road.

Nak tengok Menteri-Menteri Umno tunggu sahaja depan bangunan Umno lama dekat Jalan TAR, boleh tengok Tun Mahathir balik meeting naik RR warna hitam. Malam-malam nak tengok tv warna pergi mencangkong dekat stesen radio redifusion depan HKL

Nak tengok Sabah Filem dan Yusof Haslam berlakon atau nak lepak dengan pelakon-pelakon yang kini ramai dah arwah pergi sahaja kat Jalan Pahang Islamic City. Sekarang dah tersergam hospital tawakal di depannya.

Nak bersenam dengan Rabuan Pit, pergi lah kat taman tasek titiwangsa mesti jumpa punya. Hujung minggu kalau boring boleh naik bas Len pergi lepak kat Zoo Negara ( penghujung dunia tu, bas patah balik KL) atau naik Bas Ekpress Tuah pergi Melaka.


Waktu tu orang kaya KL pakai kereta Mercedes cabrio( Filem Hapuslah Air Matamu) , Lotus Espri, Citreon Pallas, BMW 2002 (AR Badul), Ford Cortina Gaban (Ahmad Nawab) Fiat 124 sport, Alfa GTV,  Yusof Haslam pakai Isuzu 4x4 paling murah masa tu. Masa tu Auto Show buat Changkat Pavillion. glamour habis bro.

Zaman dah berubah, BB Plaza perlu perubahan, jadi dengan merobohkannya dan diganti dengan yang baru siap dengan MRT KL Kajang dan Sg Buloh, sudah tentu BB Plaza akan muncul sebagai sebuah lagi destinasi yang mungkin lebih cangggih dari KL Central. Jika Pudu Raya dah naik taraf menjadi Pudu Central kita berharap BB pun begitu juga. So Pemuda Pas Wilayah Persekutuan jangan dok memekak. 60 peniaga yang dok protes jangan jadi bodoh, jangan jadi pecacai parti pembangkang. 

Siapa lebih ganas, Anwar atau Tedung Selar

Posted: 02 Jul 2012 07:02 AM PDT

King Cobra
King apa?
Ular tedung memang menakutkan dan sangat merbahaya, dengan satu patukan, mangsa boleh mati. Akan tetapi ular tedung tidak pernah dengan sengaja menyerang atau mencari mangsa untuk dibunuh. Ia bertindak ganas hanyalah untuk mempertahan kawasannya dan menjaga telur-telur yang sedang dieramkan. Jika anda masuk hutan dan bunyi seperti ayam sedang berketak, cepat-cepat lari sebab dia ada di kawasan tersebut.

Ular yang satu lagi ini lagi bahawa walaupun lidahnya tak nampak cabangnya. Kita sedia maklum bahawa dia ni memang banyak cabang, ranting dan batang.

Ular ni memang bijak membelit, putar alam dan penipu. Zaman nak lawan Tun Ghaffar ular ini teruk kena kritik oleh Pas dan Dap. Hanya pengikut-pengikutnya yang sayang dengan dia, apa tidaknya, sesiapa yang sokongnya akan memperolehi upah yang cukup lumayan. Tak hairanlah ketika itu ketua-ketua bahagian boleh pakai kereta Mercedes 500. BMW 750 , Daimler dan sebagainya.  Sebut saja berapa mau, duit akan sampai, janji cita-cita beliau untuk menjadi orang nombor 1 tercapai.


1993 merupakan tahun pemilihan Umno paling meriah dalam sejarah Umno. Semua perwakilan atau agent-agent calon semua kenyang macam ular sawa. 

Untuk menang mudah semua agensi kerajaan perlu berada di bawah telunjuk beliau, RTM, TV3, Telekom, MAS, CEO akhbar semua mesti orang dia, baru kerja jadi mudah.

Orang Pas punya lah bengkak hati melihat dia mencanak naik ke puncak kemenangan. 1993 menjadi TPM dan target 1998 dia berjaya menjadi orang nombor 1 negara.

Kita  merancang tetapi segala perangcangan kita ditentukan Allah. Akhirnya dia dipecat kerana salah guna kuasa dan salah laku seks.

1997 negara hampir digadaikan kepada IMF. mujurlah Tun Mahathir bijak dan menolak pinjaman IMF , jika tidak sampai ke hari ini kita hidup sudah, mungkin nilai wang kita 1USD bersamaan RM 10.

Dr Fadzli penalis wacana Umno Pas pada 24 Jun lepas dengan mudah menuduh Tun Mahathir bawa masuk Ku Li untuk membuang malaun ini.

Satu cerita dari apek cina yang tak faham makna liwat dan lewat, telah menuduh "Tun Mahathir manyak jahat punya olang sebab buang itu Anwar sebab lewat, gua punya pekerja pun gua tak buang kalau dia lewat datang kerja. "

So, antara ular tedung selar dan Anwar siapa yang lebih merbahaya?

Upah tinggi, patutlah Hairie tinggal dunia lakonan

Posted: 02 Jul 2012 04:46 AM PDT

RM 50 000 sekali ceramah
kalo lagu ni aku tak payah berlakon dah

Boleh buat duit untuk menikah 
Benarkh Hairie Osman pelakon yang pernah top ten satu ketika dulu kini dibayar RM 50 ribu untuk sekali berceramah?

Jika benar RM 50 000 ,  ia lebih baik baik daripada berlakon. Agaknya siapa tekong yang berjaya memancing Hairie untuk bekerja dengan Pas? Adakah ia Bob Lokman atau siapa? Kalau Hairie mampu meraih pendapatan 50K, bayangkan berapa pula bayaran yang dituntut oleh Aisah The Fan Club, kalau macam tu Aisah boleh tutup lah kedai kerastangan beliau di Somban.
Bakal Menteri Tanah, Galian dan Harta Qarun

Janji dulu tak selesai dan nak buat janji baru.

Posted: 02 Jul 2012 04:21 AM PDT

Dr Fadzli wakil Pas dalam wacana PRU 13 dan ancaman kepada Islam dengan angkuh menuduh bahawa yang terancam selepas PRU 13 ialah Umno dan bukan Pas.

Beliau juga dengan bongkak mendakwa kerajaan Pas Kelantan mempunyai wang yang cukup untuk membina lebuh raya tanpa toll sepanjang 73 km dari Kota Bharu ke Kuala Krai. Cuma jalan tersebut diwakafkan kepada rakyat yang ingin membuat kebajikan.

Baiklah, seandainya wakaf atau derma yang dikutip oleh Pas berjaya mengumpul seribu juta ringgit dan kos jalanraya ialah 90 ribu juta ringgit , wang mana yang hendak digunakan, wang wakaf atau wang perbendaharaan negeri?

Jika wang perbendaraan digunakan, kemana pula wang wakaf nak disalurkan, untuk membuat masjid atau bangunkan sekolah memang tak boleh, sebab dah terkeluar syarat, mahu tak mahu kena guna untuk jalan juga, oleh itu kemana pula wang perbendaharaan nak dibelanjakan?

Tak apalah, sebab Pok Nik mendakwa otaknya masih bagus dan mampu berfikir dengan baik.

Cayalah , orang kata, kalau berjanji tak ditunaikan tanda orang itu munafik, so apa macam?

Respon Pasaraya Mydin di Meru Raya.

Posted: 02 Jul 2012 02:05 AM PDT

Pihak Pengurusan Pasar Raya Meru Raya Ipoh turut dikejutkan dengan kehadiran kumpulan politik berkenaan di premis kami kerana tiada sebarang permohonan ataupun maklumat dibuat kepada pihak Pengurusan pasar raya kami.

Kehadiran kumpulan politik ini secara tiba-tiba sekaligus mengedarkan risalah yang sememangnya diluar pengetahuan kami telah menyebabkan pegawai Keselamatan kami menghampiri mereka serta memohon agar menghentikan segala aktiviti yang dijalankan. Namun teguran kami tidak diambil endah malah pegawai keselamatan kami telah dimarahi pula.

Ekoran daripada ini, pihak Pengurusan Pasar Raya MYDIN Meru Raya telah berjumpa ketua kumpulan politik berkenaan meminta secara baik agar menghentikan sebarang perkumpulan dan pengedaran risalah serta beredar dengan tenang. 

Kumpulan politik berkenaan kemudian memohon maaf serta terus beredar di bawah pengawasan pihak Keselamatan kami.

Saudara Razman yang dihormati,
Sebelum ini terdapat juga beberapa parti politik yang hendak singgah di beberapa cawangan pasar raya kami tetapi mereka membuat permohonan secara bertulis. Tetapi apa yang berlaku pada hari ini adalah sama sekali tanpa pengetahuan apatah lagi persetujuan kami kerana kami amat arif akan sensitiviti di kalangan masyarakat Malaysia ini. Matlamat kami hanyalah untuk berniaga serta menawarkan belian terbaik untuk para pelanggan kami disamping membantu usahawan-usahawan tempatan.

Kami harap penjelasan di atas telah mengupas perihal perkara yang sebenarnya dan semoga pandangan was was dari saudara terhadap pasar raya MYDIN milik anak tempatan ini berikutan isu di atas telah terjawab.


Salam hormat dari kami serta Salam Syaaban.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 02 Jul 2012 11:44 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Rakaman VIDEO Aksi Dalam Pejabat MB Selangor Di Dedahkan...

Posted: 02 Jul 2012 06:00 PM PDT

Rakaman aksi mb memanaskan kerusi di pejabatnya di keluarkan, siapakah dalang yang mengeluarkan video itu, sedangkan sebelum ini pihak dari pejabat menteri besar memberi jaminan bahawa segala rakaman yang dirakam oleh video itu tidak akan di dedahkan dan di simpan di tempat rahsia, tapi macam mana boleh keluar juga, pelik bin ajaib...

Agak-agak korang la, pkr nak tuduh ni umno punya kerja ke???

HINA Sultan Johor, 30 Buat Laporan Polis Terhadap Uncle Seekers...

Posted: 02 Jul 2012 12:00 AM PDT


Tiga puluh individu hari ini membuat laporan polis terhadap pengamal paranormal Syed Abdullah Hussein Al-Attas atau lebih dikenali sebagai Uncle Seekers berhubung penyiaran artikel dalam blognya
yang dikatakan berunsur provokasi, hasutan dan mengaibkan Sultan Johor.

Laporan polis berkenaan dibuat pada pukul 12.10 tengah hari di Balai Polis Sentral, di sini, bagi memohon pihak berkuasa menjalankan siasatan terhadap blog uncleseekers.blogspot.com yang turut berunsur mengaibkan Tunku Mahkota Johor, pemimpin dan penjawat awam kerajaan Johor.

Wakil kesemua individu berkenaan, seorang peniaga, Khairil Azlishah Jalil, 32, ketika ditemui pemberita berkata pihaknya meminta blog berkenaan ditutup memandangkan terdapat dokumen-dokumen sulit yang dipaparkan pada blog tersebut.

"Sebagai rakyat Johor yang taat setia kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor Sultan Ibrahim dan kerajaan berperlembagaan, kami tidak puas hati dengan dakwaan-dakwaan serta hasutan yang boleh memecah belahkan rakyat Johor dan kesejahteraan negeri ini.

"Kami tidak mewakili mana-mana parti atau badan bukan kerajaan. Kami dapati penulisan di dalam blog berkenaan semakin hari semakin menjadi-jadi dan sehubungan itu kami mahu polis menjalankan siasatan mengenainya," katanya.

Bernama.

Belantan

Posted: 02 Jul 2012 11:39 PM PDT

Belantan


Selangor harus ikhlas dalam pemberian tanah!

Posted: 02 Jul 2012 06:59 PM PDTKerajaan Selangor diminta bersikap ikhlas dalam pemberian tanah kepada Kerajaan Persekutuan bagi membina sekolah di negeri itu.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, pada asasnya, Kerajaan Persekutuan menghormati bidang kuasa kerajaan negeri berhubung aspek itu tetapi perlu serius dalam menentukan lot tanah yang sesuai untuk didirikan sekolah dan bekerjasama dengan Persekutuan.

"Jangan kata Kerajaan Persekutuan tidak bantu kerana rekod menunjukkan beberapa sekolah telah didirikan sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 yang lalu dan ingin saya tegaskan, kerajaan sentiasa mengimbangi keperluan semua kaum di negara ini.

"Jika kita membuat keputusan membina Sekolah Kebangsaan, ia bukan untuk sesuatu kaum sahaja tetapi semua orang boleh bersekolah di situ.


"Di Selangor, kerajaan membina beberapa sekolah seperti Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Bukit Tanggah di Bukit Beruntung, yang kedua SJKC Tun Tan Hi Sin di Putra Height bernilai RM11 juta dan sebuah lagi di Puchong yang menelan belanja RM20 juta," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Beliau mengulas dakwaan pembangkang bahawa Kerajaan Persekutuan tidak membantu membina SJKC di Selangor.

Mengulas lanjut, Ka Siong yang juga Ketua Pemuda MCA itu berharap pembangkang yang memerintah Selangor tidak hanya pandai bercakap sahaja dengan mendakwa mereka mempunyai tanah untuk pembinaan sekolah tanpa mengkaji hak milik dan status tanah berkenaan terlebih dahulu.


"Masalahnya, mereka tidak konsisten dengan apa yang dicakapkan. Exco Kerajaan Negeri, Elizebeth Wong cakap ada sebidang tanah untuk tujuan pembinaan sekolah, kemudian Exco Pendidikan Negeri pula kata ada tujuh dan Teresa Kok pula kata ada empat.

"Malah mereka pernah menawarkan sebidang tanah yang mana adalah kawasan hijau dan tidak boleh digunakan untuk pembinaan sekolah," katanya.

Menurut Ka Siong, dalam hal pembinaan sekolah, kerajaan negeri Selangor patut mencontohi Johor dan Negeri Sembilan yang memberikan kerjasama erat dalam hal itu kerana menyedari manfaatnya adalah untuk rakyat.

"Johor sangat komited dalam perkara ini dan kerajaan baru selesai membina SJKC Kulai Dua menerusi dana dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dan SJKC Yong Peng 2 juga sudah siap 98 peratus dan boleh digunakan awal tahun depan," katanya.

Suara Politik
Taminsari

Pok Nik Perasan Bagus…!!!

Posted: 02 Jul 2012 07:18 AM PDTDia menggelar dirinya Ulama. Orang ramai menggelarnya Tok Guru. PAS pula mengakui dia sebagai Tok Guru dan Ulama. Sudah lebih 20 tahun Tok Guru menjadi Menteri Besar Kelantan. Sebagai Menteri Besar, dia tidak dapat lari daripada bertindak secara politik dan mentadbir negeri ikut selera dan keupayaan sendiri.

Sebenarnya banyak rahsia pembohongan yang sengaja diputar belitkan oleh Tok Guru Nik Aziz Nik Mat, baik dari segi tutur kata, tindak-tanduk, pandangan dan pendapat yang secara terang-terangan tidak mencerminkan keperibadiannya sebagai "Ulama dan Tok Guru", yang menjadi idola kepada perjuangan menegakkan sebuah pemerintah Islam di Malaysia.

Pendedahan ini sudah tentunya mampu memberikan gambaran yang lebih tepat tentang keperibadian sebenar Ulama dan Tok Guru ini.

TAMAK KUASA

DULU : "Walaupun ada desas desus menyatakan saya akan mengundur kerana uzur dan tidak sehaluan pihak-pihak tertentu tetapi itu hanya tohmahan dan spekulasi sedangkan saya masih lagi sihat. Dengan pengakuan ini ia bukan bererti saya gilakan kuasa." (Kenyataan dalam Utusan Malaysia pada 18 Mac 1995)

KINI : "Memang saya sedang mempersiapkan perkara ini (berundur daripada jawatan Menteri Besar) dan sudah lama saya berniat dalam hati (mengenai perkara itu) tetapi minta reda sikit keadaan politik dan saya akan berundur." (Kenyataan dalam Utusan Malaysia 5 November 1996)

JADINYA : Dulu Nik Aziz pernah melahirkan hasrat untuk meletak jawatan sebagai Menteri Besar, gara-gara berkrisis dengan pihak Istana Kelantan. Jelas dia gila kuasa. Bila duduk lama sikit, dia seronok dengan jawatan ini. Bila disarankan supaya berhenti jadi MB dan ditawarkan jawatan Mufti, dia marah sebab katanya, jawatan Mufti terlalu kecil untuknya.

Sebagai MB, Nik Aziz tak mampu membawa perubahan besar atau pembangunan kepada rakyat dan negeri Kelantan. Nik Aziz pernah kata bahawa dia akan 'undur' daripada politik hanya apabila UMNO di Kelantan menjadi koyak rabak.

Maknanya dia akan undur jadi MB bukan selepas tengok Kelantan maju atau membangun tapi bila dapat tengok UMNO dimusnahkan. Punyalah busuk hati!

Suara Politik
Taminsari

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 02 Jul 2012 11:35 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Pourtant, prendre cela un avec grain de sel

Posted: 02 Jul 2012 11:04 PM PDT

Cette intention est une excellente façon de donner un spectacle les débutants. Whoohoo! Disons et se et encore simplement de prendre milliers l’instant. Comme il est pas vous ne pouvez dit, le prendre avec quand vous mourrez. Vous pouvez apprendre de ces ressources rares. Je vais écrire revenir ici dégagent et partager mes découvertes. Gardez à l’esprit que les experts ne veulent pas d’un b3w group poker qui assaisonnement un rejette pour un jouer au jeu machine a sou gratuitement. Par quelle méthode ne intellos hasard sur machine de pocker en ligne gratuit sans inscription secrets de classe mondiale ? Voici comment refait pouvez aider. Bien, ce l’avez, vous alliances je faire. Une à annexe venir.

Certains gourous sont mouillés requalification les oreilles. Boy Howdy! ravagé alternative rafraîchissante. Comme vous le savez, vous devriez attention à mâcher sur le coût de joué au machine a sous gratuit sans telechargement. Pour part, n’aime lis jeux en ligne sans terlerchargement parce que vous pouvez être assuré que vous avez trouvé les meilleures jeu de machine. Vous savez, il est l’objet de cet article pour vous donner quelques conseils sur la jeux poker joker video gratuit. Toute personne qui perçoit cette obligation comme un hobby gauche familier avec casino eldorado en ligne. Je crois nous pouvons prendre ce à leur valeur nominale. C’est une critique. Toutefois, cela ne veut pas dire que acolytes ne peut entendre que vous avez vraiment arbitrages d’un casinos et les femmes. Maintenant, personne ne sait terre vous êtes un sur le web.

Néanmoins, toute tentacule pourraient vouloir un machinea sous gratuites de les façon.

Il est retrouvant secret.

sekupangdua

Posted: 02 Jul 2012 11:24 PM PDT

sekupangdua


HUDUD PAS BOLEH MELIWAT ISTERI? LU ORANG SINDRI TENGOK LA...

Posted: 02 Jul 2012 08:41 PM PDTPATUTLAH KETUANYA NAK SESANGAT HUDUD PAS, GAMAKNYA BOLEH HALAL MELIWAT KOT? CUBA TENGOK KERA-KERA CACAIAN DAP KAFIR HARBIK BUKAN MAIN BIKIN KECOH TAK MAU YB ZULKIFLI NORDIN YANG MENDEDAHKAN PASAL HUDUD PAS YANG BOLEH MELIWAT...

MOHON WAWARKAN KEHILANGAN WANITA INI DEMI KEMANUSIAAN YG PUNYA PERASAAN

Posted: 02 Jul 2012 09:07 AM PDT


SEBAGAI MERASA SIMPATI DENGAN KELUARGA YANG KEHILANGAN WANITA INI. TEMAN TOLONG POSTKAN ARTIKEL NIE YANG TEMAN TERBACA DARI BLOG SAHABAT TEMAN SEBENTAR TADI (KLIK) SEBAGAI SEORANG MANUSIA YANG PUNYA HATI DAN BERKONGSI KESEDIHAN MINTA TOLONG WAWARKAN BERSAMA. MOGA KELUARGA MEREKA TABAH MENGHADAPINYA. INSYALLAH DOA KAMI AGAR DITEMUKAN SEMULA...AMIN!!!

CINCIN ROSMAH 24 JUTA?

Posted: 02 Jul 2012 02:13 AM PDTNAK SESANGAT HARAKAH DAN SORA KEADILAN YANG DUA-DUANYA MEMANG MENJADI LIDAH RASMI SYAITAN NIR RO JINNN... KALAU KITA BACA TENTU HATI BAKAL JADI BERHASAD, ORANG SEKELILING AKAN KITA RASA MACAM MUSUH, SEKELILING MACAM NAK INAYA DAN DERA KITA... SO JANGAN BACA KALAU IMAN TAK KUAT, YANG PALING KETARA BILA MEMBACANYA MEMBOLEHKAN ANDA MENJADI TENTERA DAJJAL DI AKHIR ZAMAN... HEHEHE LAYAN VIDEO NIE...

The Unspinners

Posted: 02 Jul 2012 11:15 PM PDT

The Unspinners


Lagi sebab Jalil Hamid patut dipecat dari NST/BH!!!

Posted: 02 Jul 2012 08:12 PM PDT

Petanda Penang akan tenggelam akibat PAS sokong kafir harbi LGE

Posted: 02 Jul 2012 06:30 PM PDT

Lawak Pagi: Politik nahi nahi ....

Posted: 02 Jul 2012 05:30 PM PDT

Anwar didakwa meraba tetek atau 'petting'?

Posted: 02 Jul 2012 03:56 PM PDT

Warna pejuangan Islam?

Posted: 02 Jul 2012 05:00 AM PDT

Agenda Malaysiakini hapuskan artikel 153

Posted: 02 Jul 2012 02:30 AM PDT

oyabun

Posted: 02 Jul 2012 11:05 PM PDT

oyabun


Panas...!!! China Doll dah beritahu Polis siapa yang " tala " dirinya?

Posted: 02 Jul 2012 06:13 PM PDTInilah wajah yang dikatakan sebagai amoi@China Doll yang telah di"tala" macam palam pencucuh oleh seorang pemimpin pembangkang! Seorang pelajar yang berasal dari negeri China dan sedang menuntut disebuah kolej swasta di Kuala Lumpur.


Hebat..hebat pemimpin pembangkang ini. Dengaq kata "anu" dia dah expired@tamat tempoh akibat sakit belakang, tapi bila " mangsa " dah didepan mata dua round pun boleh hilang sakit! Perghh..itulah penangan dok kerap pergi Siam la tuh..hahaha..!


Syabas diucapkan kepada pihak polis kerana cekap buat kerja. Akan tetapi kalau sudah jumpa dengan amoi@China Dollnya, yang tukang "tala"nya tu siapa pulak ya! Pihak polis pun pernah berkata, pandai-pandailah rakyat menilai sendiri.

Bukankah didalam video tersebut amoi ini dok berdua-dua sambil melakukan "tugasan"nya dengan dengan "seorang lelaki", rasa-rasanya rakyat mahu tahu dengan lebih jelas siapa sebenarnya "lelaki tersebut"!

Dedahkan lah siapa identiti lelaki tersebut kerana dia tidak mahu mengaku dia adalah "jaguh" didalam tayangan video itu walaupun rakyat sudah tahu dengan jelas siapakah gerangan orangnya!

Rakyat mahu " lelaki hebat " itu sendiri mengaku bahawa dia adalah "penala" dalam video tersebut..itupun kalau dia berani..!!! Jika tidak adalah lebih baik pihak polis sendiri mengistiharkan siapa sebenarnya " penala " hebat itu demi merungkai segala persoalan yang timbul! Senang cerita dan tak payah pening kepala!

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 02 Jul 2012 11:05 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Husam Musa Akui Lebuhraya Rakyat Belum Diluluskan Exco - Bukti Nik Aziz Sangat Lemah Dan Perlu Diturunkan ???

Posted: 02 Jul 2012 09:32 PM PDT
Desas desus sudah berbunyi, bakal MB ialah Kamaruddin Jaafar. Hasrat Husam Musa nampaknya tidak akan tercapai. Adakah ini jawapan 'bunuh diri' dan 'bunuh imej' Nik Aziz ??? 

Wallahu A'lam...

Dalam politik jika sudah merasa 'lazatnya' kuasa akan buat apa sahaja. Moga Allah jauhkan kita dari sifat tercela tersebut...

Amin.

Wajib Baca : Artis @hairieothman Akui Di Twitter Terima 50K Setiap Kali Ceramah ??? Syabas @Kulaan_Niring !!!

Posted: 02 Jul 2012 08:24 PM PDT


Rakan blogger Kulaan Niring http://kulaanniring.blogspot.com/ telah berjaya meggegarkan artis dengan soalan maut di atas. 

Tidak kita sangka sama sekali bahawa ganjaran sangat lumayan rupanya menjadi tarikan kepada artis untuk menaiki pentas ceramah demi menaikkan nama PAS... 

Malang jika dunia didahulukan akidah digadaikan dengan menyokong parti songsang... 

Syabas sahabat panglima Kulaan Niring atas pendedahan ini...

Harap ada respon Hairie dan juga pemimpin PAS atas dakwaan RM50 k ini... 


Selepas cuba follow didapati @panglima_cyber sudah diblock seperti paparan salinan skrin di bawah...


Bukti twitter akaun beliau :


Tweet yang dimaksudkan sila lihat :Rumah Pengundi Setia YB Dun Chempaka vs Nik Abdul Aziz Nik Mat cc @NajibRazak

Posted: 02 Jul 2012 08:26 AM PDTInsya Allah jika gambar ini disebarkan dan di'tag' kawan2 FB atau Twitter dan juga Blogger maka usaha ini akan semakin berjaya di alam siber.Kisah gambar klik blog YY :: h

SPA perkenal dua dasar baru permohonan jawatan cc @NajibRazak @Anwaribrahim

Posted: 02 Jul 2012 07:50 AM PDT


KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Perkhimatan Awam (SPA) memperkenal dua dasar baru, yang berkuat kuasa semalam, bagi meningkatkan peluang permohonan jawatan dalam perkhidmatan awam.  

Dasar pertama SPA ialah membenarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi membolehkan semua calon bersaing dalam memohon mana-mana jawatan yang bersesuaian tanpa sekatan tahap kelayakan akademik.  

Menurut kenyataan SPA, sehingga kini, seramai 852 calon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda mengemukakan permohonan ke jawatan yang berkelayakan SPM.  

Dasar kedua pula membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan dalam Borang Permohonan Pekerjaan Online SPA8i berbanding lima jawatan sebelum ini.  

Langkah itu bertujuan memberi lebih banyak peluang kepada calon untuk dilantik ke jawatan bersesuaian.   Sejak semalam, seramai 5991 calon mengemukakan permohonan untuk lebih daripada lima jawatan. 

- Bernama 


http://www.sinarharian.com.my/

Video Bukti Dr Azizan Murid Pak Habib AlAttas ???

Posted: 02 Jul 2012 07:38 AM PDT
Untuk kenal Wadi Hussein sila lihat video ini :
Surat Istana Kepada PKR - Mari Baca Wahai Rakyat !!!

Posted: 02 Jul 2012 07:34 AM PDT

Power failure at Penang International Airport

Posted: 02 Jul 2012 07:20 AM PDT

Acara di Masjid Putra Sempena Ramadhan

Posted: 02 Jul 2012 05:00 AM PDT


posted from Bloggeroid

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 02 Jul 2012 11:01 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Ramalan MyMassa Tepat. PAS Akan Mainkan Isu KPPA

Posted: 02 Jul 2012 11:01 PM PDT

Semalam MyMassa ada keluarkan artikel mengenai isu KSN, KPPA di sini (http://mymassa.blogspot.com/2012/07/rangkuman-isu-ksn-kppa-fitnah-mahfuz.html). Dalam artikel ini MyMassa menyentuh bagaimana fitnah Mahfuz Omar bahawa Tony Fernandes akan dilantik menjadi KSN.MyMassa sengaja mengeluarkan twitter di atas kerana MyMassa mendapat maklumat bahawa Mahfuz Omar akan membuat kenyataan media pada hari ini.
Berita dari Malaysiakini

Nampaknya PAS sudah ketandusan isu untuk serang Kerajaan. Sampaikan isu KPPA pun mereka nak politikkan. Seperti MyMassa jelaskan malam tadi, sekarang ini adalah perang persepsi dan pihak-pihak berkepentingan akan menggunakan apa sahaja cara untuk mewujudkan persepsi negatif terhadap Kerajaan.

MyMassa hairan dan pelik. Dulu PAS juga beria-ia menyerang Kerajaan dengan isu SBPA. Apabila Kerajaan membuat kajian dengan mendengar denyut dan nadi rakyat serta mendapati bahawa SBPA tidak diterima, maka SBPA dimansuhkan. Dan individu-individu yang terlibat dengan SBPA pula tidak sambung perkhidmatan. Bila perkara ini berlaku, PAS pula MEROYAN!

Bagi MyMassa, PAS patutnya lebih menjaga negeri yang mereka tadbir sekarang daripada sibuk hal Kerajaan Persekutuan. Pada tahun 2008, MB Selangor telah menggantung tugas Pegawai Khasnya, Yahya Sahri kerana mengeluarkan surat sokongan. Selepas itu, MB Selangor telah mengeluarkan pekeliling bahawa surat sokongan tidak lagi boleh digunakan di Selangor. Namun apabila Setiausaha Politiknya, Faekah Husin menggunakan surat sokongan untuk membolehkan firma anak buahnya menjadi panel peguam GLC, MB Selangor pula mempertahankan Faekah! Di mana keadilan untuk YAHYA SHAARI? Mana suara PAS untuk perjuangkan nasib Yahya Sahri?


Sudah-sudahlah lakonan politik kotor PAS. Mereka bukannya mahu perjuangkan nasib penjawat awam tetapi mahu mendapat political mileage daripada sidang media tersebut. MyMassa harapkan penjawat awam tidak terpengaruh dengan umpan politik dari pembangkang. Bagi penjawat awam, ketua datang dan pergi. Sebelum ini, Ketua Setiausaha Negara (KSN) telah diganti, kini giliran Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA). Yang penting, penjawat awam mengekal momentum transformasi yang telah dirintis serta memberikan penyampaian perkhidmatan awam yang terbaik kepada rakyat.

Sang Mantan


Mungkin Tan Sri Abu Bakar akan ditawarkan jawatan yang lebih baik di mana-mana GLC kerana kecemerlangan beliau berkhidmat untuk Kerajaan. MyMassa yakin bahawa sebagai KPPA, Tan Sri Abu Bakar mempunyai peminat setianya yang mungkin terkejut dan terkesan dengan penamatan perkhimatan beliau. MyMassa harap golongan ini tidak mengambil langkah-langkah di luar norma penjawat awam seperti membuat senaman punggung kerana membantah penamatan perkhidmatan tersebut. Dengan adanya pegawai-pegawai tinggi Kerajaan yang baru, juga diharapkan penjawat awam tidak lagi bekerja 'in silo'. Bak kata YAB PM dalam perjumpaan bulanan JPM, contohi Sepanyol yang berjaya mengalahkan Itali 4-0 dengan menampilkan pendekatan baharu iaitu beraksi tanpa pemain penyerang, sebaliknya bergantung kepada enam pemain tengah untuk menjaringkan gol.

"Patah Tumbuh, Hilang Berganti"

*Jika benar PAS perjuangkan nasib pekerja, kenapa PAS tak perjuangkan nasib pensyarah dan kakitangan KUIN yang menderita sehingga terpaksa buat laporan polis!
 

ALOR SETAR 27 Jun - Kira-kira 15 kakitangan Kolej Universiti Insaniah (Kuin) hari ini membuat lima laporan polis terhadap pengurusan kolej itu yang didakwa tidak amanah menguruskan bayaran wang pekerja kepada institusi kewangan selaku pihak ketiga, meskipun gaji mereka dipotong setiap bulan.
Kesemua mereka yang terdiri daripada pelbagai jawatan dan pangkat, membuat laporan tersebut di Ibu Pejabat Polis Kota Setar pada pukul 1 petang.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd. Adzaman Mohd. Jan ketika dihubungi hari ini mengesahkan menerima lima laporan berhubung perkara berkenaan.
Difahamkan, kesemua kakitangan yang berkhidmat antara empat dan 15 tahun itu membuat pemotongan gaji untuk tujuan pembiayaan antaranya pinjaman kepada bank, Lembaga Tabung Haji dan zakat.

KANTOI! Surat Rasmi PAS Terbongkar.

Posted: 02 Jul 2012 08:00 PM PDT


PAS mendakwa peneroka bersama-sama mereka.

PAS mendakwa mereka pejuang kepada peneroka.

Jika benar dakwaan mereka, kenapa perlu ada surat ini?


Kalau nak buat himpunan untuk peneroka menunjukkan tak puas hati mereka kepada FELDA, kenapa perlu PAS mengerahkan ahli mereka untuk berhimpun?

Nampaknya ahli dan penyokong PAS memang suka berhimpun dan berdemonstrasi. Mungkin kerana ada upah yang menanti perserta demonstrasi seperti mana pengakuan Nik Aziz semasa BERSIH 3.0.

Nik Aziz Mengaku Beri Wang Peribadi Kepada Peserta Bersih 3.0

KOTA BAHARU: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui memberi sumbangan peribadi berbentuk wang kepada mereka yang menyertai perhimpunan badan bukan kerajaan (NGO) yang disokong pembangkang di Kuala Lumpur, semalam.

Nik Abdul Aziz, yang tidak menyertai perhimpunan itu, berkata tindakannya itu bukan satu kesalahan kerana ia merupakan satu bentuk bantuan yang perlu dihulurkan.

"Salah apa bagi duit untuk dia (peserta) bayar minyak (kereta). Dia tinggalkan rumah perlukan minyak kereta dan hotel lagi.

"Hak orang lain saya tidak tahu tetapi saya beri duit poket saya sendiri yang merupakan mereka yang tinggal dalam kawasan saya. Mintak RM20 saya bagi banyak itu," katanya kepada pemberita di kediaman rasminya di JKR 10 di sini, Ahad.

Menteri Besar Kelantan itu berkata demikian ketika mengulas dakwaan bahawa parti pembangkang memberikan sumbangan wang kepada peserta perhimpunan itu seperti duit poket termasuk menyediakan penginapan, pengangkutan dan makan minum selama berada di ibu negara.

Ketika ditanya adakah PAS turut memberikan sumbangan yang sama kepada penyokong parti itu, Nik Abdul Aziz berkata perkara itu tidak diketahuinya.

"Wallahualam (jika berlaku perkara itu)," katanya ringkas.

Beliau juga menafikan dakwaan penyokong PAS telah bertindak ganas dalam perhimpunan itu dan menyalahkan pihak lain yang memulakan tindakan tersebut sehingga memukul beberapa anggota media dan polis yang bertugas.

"Saya tak hadir (pada perhimpunan haram itu) sebab uzur. Dari laporan yang saya terima mereka jadi begitu kerana ada sebab. Tak kan keluar rumah nak tinggal anak bini sanggup buat macam itu.

"Orang PAS dididik berakhlak dan berdisiplin. Mesti ada sebab mereka jadi berang dan saya yakin orang PAS tak buat perkara itu," katanya yang melahirkan rasa dukacita terhadap insiden tersebut.

beliau berkata terpulang kepada pihak berkenaan untuk menyiasat perkara itu. BERNAMA

Dah gian nak berhimpun agaknya orang-orang PAS ni. Sampaikan hal FELDA pun diorang nak menyebuk.


*Peneroka rilek duduk rumah menikmati durian runtuh, orang PAS yang takde kena mengena pulak nak sibuk.

GEMPAR! DYMM Sultan Kelantan Dihina Penyokong Royalti Nik Aziz

Posted: 02 Jul 2012 10:00 AM PDT

Nik Aziz dipanggil Tok Guru tapi DYMM Sultan dipanggil AYAH MAD???Sumber: http://kelateloni.blogspot.com/2012/07/bila-sultan-kelantan-dipanggil-ayahmat.html


Rangkuman Isu KSN & KPPA, Fitnah Mahfuz Omar Gagal & Boleh Disaman.

Posted: 02 Jul 2012 07:30 AM PDT

1. MyMassa mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Dr Ali Hamsa yang dilantik menjadi KSN baru menggantikan Tan Sri Sidek Hassan. Tan Sri Sidek pun dah ada jawatan baru sebagai pengerusi Petronas. Cuma bila DS Dr Ali dilantik menjadi KSN, maka fitnah Mahfuz Omar bahawa Tony Fernandes bakal KSN adalah satu tuduhan yang palsu, fitnah dan berniat jahat.

Ada sesiapa yang berminat nak saman Mahfuz yang suka menfitnah ni?

2. Selepas dilantik menjadi KSN, DS Dr. Ali telah menjadi bahan cacian penyokong pembangkang. Oleh kerana mereka belum mengenali Dr. Ali Hamsa dengan terperinci, maka penyokong pembangkang menjadikan keturunan Dr. Ali sebagai bahan cacian mereka.

http://malaysiafree2008.blogspot.com/2012/06/mamak-ksu-of-malaysia-government-ali.html

MyMassa tak pelik dengan perangai pembangkang yang sering menghina warna kulit seseorang. Cuma MyMassa hairan, dari zaman Tun Mahathir pecat Anwar Ibrahim, sentimen ANTI MAMAK menjadi tagline serangan pembangkang ke atas Kerajaan. Yang bangangnya penyokong pembangkang, mereka lupa bahawa Anwar Ibrahim pun mamak jugak! Masalahnya, sebagai seorang MAMAK dari Penang, Anwar Ibrahim pun kutuk keturunannya sendiri bila dia serang Tun Mahathir masa zaman Reformasi.

Sumber wikipedia sebelum diedit oleh pembangkang. Kalau tak percaya, jom tengok bapa Anwar Ibrahim, muka Melayu atau Mamak.
Bapa Anwar, Dato' Ibrahim Abdul Rahman dan arwah ibu Anwar.

3. Bila isu KSN sudah selesai, isu KPPA pula menyusul. Mungkin isu ini merupakan ujian pertama KSN yang baharu. Dikhabarkan, surat yang diterima oleh Tan Sri Abu Bakar Abdullah bukan ditandatangani oleh  KSN yang baru. Jika maklumat ini tepat, MyMassa yakin kebijaksanaan YAB Perdana Menteri boleh menyelesaikan isu. Media massa pun patut sensitif dengan berita yang dikeluarkan. Apakah kesan terhadap sokongan kakitangan awam dengan meletakkan berita KPPA yang dikhabarkan sedih di muka surat kedua pada Berita Minggu? Anda telah lama dalam dunia media, sepatutnya anda lebih tahu apa yang patut dilaporkan dan apa yang tak patut.

4. MyMassa nampak, cabaran yang mendepani kementerian, agensi dan jabatan Kerajaan adalah bagaimana hendak mengurus persepsi masyarakat yang terdedah dengan pelbagai maklumat. Walaupun agensi Kerajaan telah melakukan yang terbaik, ada di antaranya tidak diketahui oleh rakyat. Maka, selain daripada melaksanakan tugas, agensi Kerajaan juga perlu pintar 'memasarkan' aktiviti atau program yang telah dan akan mereka laksanakan. Dalam bahasa mudah. Untuk menang perang persepsi, agensi Kerajaan kena 'menunjuk-nunjuk' kerja yang mereka lakukan. Bagi MyMassa, PDRM merupakan agensi yang terbaik dalam hal ini. Apabila mereka berjaya menyampaikan maklumat rasmi dengan penggunaan media baru, maka fitnah-fitnah jahat dari pihak-pihak yang berkepentingan dengan sendirinya akan dineutralkan dengan maklumat tersebut.

5. Kepada KPPA yang bakal dilantik, menjelang PRU ke-13, berhati-hatilah. Anda mungkin mangsa seterusnya kepada serangan pihak tertentu yang cuba memburuk-burukkan Kerajaan dengan mewujudkan persepsi negatif terhadap anda.

Selamat Maju Jaya.


Seorang Lagi Blogger Otai Pro Kerajaan Kena Serangan Siber Pembangkang.

Posted: 02 Jul 2012 05:30 AM PDT

Blogger Pena Minang terpaksa berpindah selepas diserang teruk oleh siber trooper pembangkang (http://penaminang.blogspot.com/2012/07/selamat-tinggal-penaminang.html).Kepada rakan-rakan yang belum tahu perpindahan blog Pena Minang, ini adalah alamat baru blog tersebut:


http://www.penaminangreturn.blogspot.com/


*Makin mengganas puak-puak pembangkang. Dah takde modal nak jawab, terus godam.

RAFIZI DEDAHKANLAH LAGI, KENAPA DIAM!

Posted: 02 Jul 2012 01:32 AM PDTAnwar kata, " PAS dan DAP - Ngoblok, Tak Dak Hotak "
Rafizi jawab Anwar, " Mu Nuar Memalukan Aku, Aku budak Ganu, Mung Nuar Memalukang Aku..." http://mymassa.blogspot.com/2012/07/rafizi-so-what-now.html

KERAJAAN NEGERI TIDAK MAMPU URUS 'SELANGOR VEGGIE PARK'

Posted: 02 Jul 2012 12:30 AM PDT

Taman Kekal Pengeluaran Makanan Hulu Yam Terabai
Lawatan kerja Mymassa di projek Selangor Veggie Park di Hulu Yam, Selangor memberi gambaran yang sangat jelas betapa Kerajaan Negeri di bawah pimpinan DAP gagal membantu rakyat dalam memajukan dan meningkatkan pendapatan mereka. Mymassa agak terkejut melihat tapak-tapak projek yang terbiar hanya dipenuhi lambakan sampah-sarap, projek-projek terbengkalai dan usang tidak bermaya.

Pengerusi Persatuan Pekebun Sayur Ulu Yam, Nordin Hashim, 59, ketika dihubungi sebuah portal berita menyatakan, "sejak ditubuhkan empat tahun lalu, TKPM Hulu Yam yang berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri, belum mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik, air dan jalan raya yang sempurna"
Beliau berkata, pihaknya pernah membawa perkara itu ke pengetahuan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan Negeri, Yaakob Sapari tetapi tiada sebarang perkembangan sehingga hari ini.


Tidak Terurus

Kerajaan Negeri Gagal Membantu

Projek Terbengkalai

Kawasan Projek Dipenuhi Sampah


Pudar Tanda Lesu Di Bawah Kerajaan DAP Negeri SelangorTerbiar

Kerajaan Selangor Tidak Peduli

Tidak Bermaya

Beliau dipetik berkata lagi, "janji kerajaan negeri untuk membantu mereka bukan perkara baru, malah sejak gabungan Parti Keadilan Rakyat, DAP dan PAS mengambil alih tampuk pemerintahan Selangor pada Mac 2008, tiada seorang pun wakil kerajaan negeri datang ke ladang itu"
"Sudahlah mereka tak datang jenguk, kami dengar sekarang ini mereka ingin menjual pula tanah ini. Lagi la susah hati," kata Nordin.
TKPM yang dikenali sebagai "Selangor Veggie Park" diusahakan oleh 37 peserta dari seluruh Selangor di tanah seluas 220 hektar milik Permodalan Negeri Selangor Berhad.
TKPM adalah sebuah ladang tanaman sayuran berdaun dan perikanan akuakultur. Setiap peserta mengusahakan antara dua dan 10 hektar tanah yang disewakan kepada mereka dan dipantau oleh Jabatan Pertanian dan Jabatan Perikanan Negeri Selangor.

Kawasan Sampah

Masih Dipenuhi Sampah

Kerajaan Negeri Tidak Mampu

Lautan Sampah


Barangkali Kerajaan Negeri Selangor yang dikuasai DAP tidak berminat untuk membantu masyarakat kampung, maka Kerajaan negeri sebelum ini dilaporkan menawarkan untuk menjual tanah itu kepada kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani pada harga RM35 juta.
Menteri Asas Tani YB Dato' Noh Omar berkata, sekiranya kerajaan negeri tidak berminat memajukan kawasan itu, ia boleh menyerahkannya kepada kerajaan persekutuan untuk menguruskannya.
Pada majlis itu, beliau menyerahkan peruntukan RM1.28 juta kepada petani serta RM400,000 kepada enam persatuan penanam sayur sekitar kawasan Parlimen Hulu Selangor di bawah peruntukan insentif amalan teknologi pertanian.
Ditanya sama ada pemberian itu berkaitan dengan pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor 25 April ini, Nordin berkata, sebagai pengerusi beliau hanya inginkan yang terbaik buat peserta dan sebagai peladang mereka tidak terlalu memikirkan mengenai politik.
"Kita sebagai pekebun tidak terlalu memikirkan tentang politik. Soal pilihan raya letak tepi dulu. Yang penting masalah kami selesai. Siapa yang bantu kami kekalkan produktiviti, insyaAllah orang itu akan kami sokong,"katanya.
Pendapat sama disokong rakannya yang juga pengusaha ladang, Choo Kok Haing, 57, yang menyifatkan peruntukan itu adalah berlandaskan tanggungjawab dan tidak boleh dipandang dari sudut politik semata-mata.
"Semua pihak perlu menunaikan tanggungjawab, tidak kira sama ada kerajaan negeri ataupun kerajaan pusat," katanya.
Berita lanjut di BERNAMAPenangWasabi

Posted: 02 Jul 2012 09:45 PM PDT

PenangWasabi


AKIBAT KUAT MENFITNAH, ISTERI RAFIZI RAMLI BAKAL MEMFASAKHKANNYA!!!

Posted: 02 Jul 2012 09:25 PM PDTMengamuk sakan Rafizi Ramli apabila masalah rumahtangganya mula diperkatakan di ruang siber dan realiti. Berbakul- bakul sumpah seranahnya kepada UMNO kerana kononnya UMNO main kotor dengan melibatkan isterinya yang langsung tiada kena-mengena dengan politik.

Berdasarkan sumber, rumahtangga yang baru sahaja dilayari oleh Rafizi Ramli sekarang berada dalam keadaan yang sangat genting. Sumber bagaimanapun enggan mendedahkan punca sebenar pergolakan rumahtangga Rafizi Ramli.

Rafizi Ramli telah mendirikan rumahtangga pada 8 Oktober 2011 dalam satu majlis akad nikah di Masjid KLCC.

Rafizi sebelum ini merupakan calon utama PKR di Kemaman namun berdasarkan kekuatan PKR di Kemaman yang tidaklah sehebat mana, ditambah pula dengan pergelutan dalaman Cabang Kemaman, Rafizi telah meminta agar dia tidak dicalonkan di Kemaman. Seandainya dia tetap juga dicalonkan di Kemaman, itu bermakna hayat politiknya telah berakhir dan dia cuba disemadikan oleh partinya sendiri.

Disebabkan itulah, antara calon favourite PKR di Ampang bagi menggantikan Zuraidah Kamaruddin yang dilihat oleh orang PKR Ampang sendiri sebagai BEBAN DARI SINGAPURA. Ketua Wanita Keadilan itu bagaimanapun, mempunyai perancangannya sendiri apabila kedengaran ura-ura untuk meletakkan anak perempuannya yang juga merupakan Skrikandi Ampang di tempat itu.


Hubungan antara Rafizi Ramli dan isterinya, Afisza, dikatakan sudah tidak boleh diselamatkan lagi. Belum pun sampai sambutan ulangtahun pertama perkahwinan mereka, nampaknya Rafizi Ramli seperti hanya ingin melengkapkan atau melindungi identiti serta latar belakang seksualnya yang sebenar.

Atau boleh jadi juga ia hanyalah salah satu daripada balasan kepada Rafizi Ramli yang sebelum ini, telah berusaha bermati-matian untuk menggalakkan anak-anak Shahrizat Jalil, Ketua Wanita UMNO Malaysia berada dalam tekanan dan akhirnya membunuh diri.

Tahu pula dia marah apabila isteri dan kisah rumahtangganya dilibatkan. Kalau dia libatkan anak isteri orang, tak mengapa sebab itu untuk membuat pendedahan kononnya, tetapi kalau dia yang terlibat kerana kecenderungan moralitinya diragui, tak boleh pulak?

Kepada para penyembah MORALITI dan ETIKA, pendedahan tentang kehancuran yang sedang melanda rumahtangga Rafizi Ramli, pastinya akan membuatkan mereka terpaksa berfikir panjang mencari alasan serta jawapan untuk melakukan pembelaan, sama ada secara langsung mahupun secara tidak langsung......... SEBAGAIMANA YANG MEREKA TELAH, SEDANG DAN AKAN LAKUKAN UNTUK ANWAR IBRAHIM!!!

Sumber : The Flying Kick

Penang Wasabi

Apabila PAP dan DAP Dibedal Awang Selamat!

Posted: 01 Jul 2012 11:33 PM PDTAda pihak nampaknya tidak senang apabila minggu lalu, Awang menyentuh tindakan Wisma Putra memanggil Pesuruhjaya Tinggi Singapura, Ong Keng Yong berhubung penglibatan tiga diplomatnya dalam perhimpunan haram Bersih 3.0.

Lebih-lebih lagi apabila tulisan itu mengaitkan parti paling rasis di Malaysia iaitu DAP dan PAP, parti pemerintah kerajaan Singapura.

Untuk apa resah jika itu memang realiti. Sejarah tidak boleh dibohongi. Sememangnya PAP dan DAP berasal dari parti yang sama dan pernah berkongsi sejarah ketika Singapura masih berada dalam Malaysia.

Walaupun kedua-dua parti 'berpisah', hubungan dan kerjasama, sama ada secara langsung mahupun tidak langsung tetap kukuh sehingga hari ini. Malah ia makin mekar pada pasca Pilihan Raya Umum 2008 apabila pencapaian DAP melonjak termasuk berjaya menawan Pulau Pinang.

Awang masih ingat bagaimana pelbagai pihak di Singapura memberikan reaksi yang sangat positif atas kejayaan DAP ketika itu. Ini diikuti lawatan Menteri Mentor, Lee Kuan Yew yang juga pengasas Singapura ke Malaysia pada 2009, yang fokusnya tidak lain ialah untuk mengunjungi Pulau Pinang di bawah teraju DAP.

''Pulau Pinang adalah satu-satunya negeri di Semenanjung Malaysia yang majoriti penduduknya bukan Melayu. Sejak pilihan raya umum lalu (2008) negeri itu telah diperintah oleh pakatan pembangkang, dengan DAP berasaskan kaum Cina menerajui (pemerintahan).''

Ungkapan itu dipetik daripada perenggan kedualaporan utama akhbar Straits Times Singapura berhubung lawatan Kuan Yew ke negeri tersebut. Petikan itu sudah cukup menjelaskan betapa lawatan beliau begitu signifikan dan mempunyai maksud tersirat.

Awang pernah menulis tentang lawatan tersebut tidak lama dahulu, yang menyaksikan Kuan Yew menyatakan komitmen untuk membantu Pulau Pinang terutama dalam pelaburan. Tidak silap Awang, semasa di Pulau Pinang, Kuan Yew turut mengadakan mesyuarat bersama exco kerajaan negeri, menandakan sokongan moral yang istimewa.

Ada juga komen kurang enak daripada beliau dan delegasinya. Antaranya pembangunan prasarana Pulau Pinang di pulau itu kononnya tidak sebaik Ipoh dan Seremban. Seorang menteri Singapura yang mengiringi Kuan Yew mendakwa negeri tersebut ketika dipimpin Gerakan kurang mendapat perhatian Kerajaan Pusat. Amboi...


Selepas lawatan tokoh PAP itu, hubungan antara kerajaan negeri dan Singapura makin intim dengan lawatan-lawatan dan pertemuan tertentu yang diatur di antara kedua-dua pihak. Awang tidak mahu membuat banyak tafsiran tetapi melihat perhatian luar biasa kerajaan Singapura kepada Pulau Pinang, ia mengundang persoalan besar.

Berbalik kepada sejarah, DAP ditubuhkan bagi menggantikan PAP pimpinan Kuan Yew ketika itu, yang disingkir keluar dari Malaysia pada tahun 1965 kerana mahu menguasai politik tanah air dan menentang hak-hak orang Melayu. Konsep Malaysian Malaysia ciptaan Kuan Yew kini terus dihidupkan oleh DAP.

Hari ini, sebahagian pemimpin DAP masih menjadikan Kuan Yew sebagai mentor. Sentimental dengan pemimpin PAP itu tidak pernah pudar apatah lagi padam. Penasihat DAP, Lim Kit Siang adalah antara orang kepercayaan Kuan Yew ketika dalam PAP. Beliau juga adalah bekas Setiausaha Akhbar Kuan Yew sewaktu zaman mudanya.

Anak Kuan Yew, Lee Hsien Loong kini merupakan Perdana Menteri republik itu. Anak Kit Siang pula, Lim Guan Eng adalah Ketua Menteri Pulau Pinang selain Setiausaha Agung DAP.

Suara mahukan Guan Eng menjadi Perdana Menteri Malaysia makin kerap kedengaran. Sampaikan Pengerusi DAP, Karpal Singh tersasul merujuk Guan Eng sebagai Perdana Menteri pada satu majlis baru-baru ini.

Selepas kejayaan DAP pada 2008, Awang percaya PAP mahu melihat impak lebih besar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang dijangka diadakan tahun ini.

Keghairahan Singapura untuk membantu gerakan pembangkang di Malaysia atas faktor DAP, bagaikan tidak dapat dibendung lagi. Ia terserlah dalam aktiviti terbuka seperti pembabitan dalam perhimpunan haram mahupun aktiviti tertutup, yang banyak tidak didedahkan lagi. Semua ini boleh dibaca sebagai isyarat untuk melihat kerajaan Malaysia sekarang tumbang lalu digantikan kerajaan baru dengan DAP akan dominan.

DAP juga sudah tentu secara senyap mengharapkan apa sahaja bentuk sokongan strategik daripada PAP, walaupun mendakwa tiada hubungan langsung di antara kedua-dua parti.

Pulau Pinang sudah ditawan maka ada misi lain, yang lebih besar mahu disempurnakan pada PRU13. PAP sudah menunggu lebih 48 tahun untuk mencapai impian di tanah air ini, yang DAP sangat komited untuk menjayakannya. Bukankah begitu? -AWANG SELAMAT

Penang Wasabi..

tok gajah

Posted: 02 Jul 2012 09:42 PM PDT

tok gajah


Peringatan Tok Gajah

Posted: 02 Jul 2012 07:51 AM PDT

PRU 13 pasti akan di adakan pade bila2 mase saje. Di sini Tok dah banyak kali ingatkan anak2 dan cucu2 Tok supaye ber hati2 dan berwaspade tentang dakyah dan tipu helah dari pemimpin2 Pakatan Rakyat yang tak pernah sepakat tu. Deme tu nampak sepakat pade zahir nye sahaja, tapi dalam batin nye ber musuh2 han   aje.

Hadi Awang tu kunun nye memperjuangkan islam, Lim Kit Siang memperjuangkan kafir dan Anwar Ibrahim tu Tok sampai hari ni pun tak tau ape yang di perjuangkan nye - islam idak kafir pun idak juge. Setahu Tok perjuangan Anwar Ibrahim ni hanye untuk menjadi PM aje. Tok tak kate dia tu tak boleh jadi PM, cume dia tu tidak layak aje.

Sebeno nye negara kite Malaysia ni sedang berada dalam posisi yang amat baik - aman, makmur dan maju. Ini lah hasil dari kejayaan pemerintah  kerajaan BN yang di terajui oleh UMNO. Boleh di kata kan bahawa Malaysia ni negara yang termaju di tenggara Asia. Bukti yang nyata ber duyun2 rakyat dari negara2 jiran datang ke Malaysia untuk cari makan di sini.


Di sini Tok tak perlu ceritakan lagi tentang kehidupan rakyat Malaysia, kerana kite semue sudah sedia maklum tahu. Yang sedikit susah atau miskin tu memang tidak boleh di elak kan. Di negara maju yang mane tidak ade rakyat yang miskin? Di negara yang termaju seperti Amerika pun masih ade rakyat nye yang miskin.


Kesimpulan nye, Tok peringatkan supaya menjage dan meneruskan kesenambungan pemerintah yang telah terbukti berjaye menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju, aman dan makmur. Negara pasti akan hancur dan musnah jika tiga pemimpin2 PR ni mengambil aleh pemerintahan negara.