Ahad, 8 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 08 Jun 2014 01:51 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Guru-Guru Dibenar Berpolitik-Tiada Jaminan Sokong BN: Tun Dr Mahathir

Posted: 08 Jun 2014 01:54 AM PDT

Guru yang dibenarkan berpolitik hanya akan menyusahkan kerajaan kerana ramai dalam kalangan mereka cenderung menyokong parti pembangkang seperti Pas berbanding Barisan Nasional (BN).

Itulah hakikat yang perlu diketahui pemimpin BN yang mahu penjawat awam profesional seperti guru menyertai politik dengan menyokong kerajaan sedia ada.

"Golongan guru tidak akan menyertai BN apatah lagi hendak menyokong parti kerajaan ini. Mereka ini sebaliknya akan menyokong Pas dan menentang kerajaan BN.

"Sukar kita hendak beri jaminan golongan guru akan memberi sokongan kepada BN jika mereka diberi kelonggaran menceburi bidang politik," kata Tun Dr. Mahathir Mohamad baru-baru ini.

Bekas Perdana Menteri itu berkata demikian mengulas cadangan Setiausaha Agung UMNO yang juga Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang mencadangkan semua warga pendidik kembali kepada BN jika dibenarkan berpolitik.

Keputusan kerajaan sebelum ini pula menyekat guru daripada menyertai politik.

"Jika cadangan itu tidak diperhalusi, kesan buruk pasti akan menimpa negara satu hari nanti kerana dikhuatiri golongan guru ini akan mengancam kerajaan dengan menyokong pembangkang.

"Kalaau nak buat sesuatu untuk tarik golongan guru dan professional lain, fikirlah semasak-masakya sebabnya mereka ni semua orang berpelajaran," ujar Mahathir lagi

Apa Kah Krisis Antara DAP dan Pas Berlarutan?

Posted: 07 Jun 2014 08:29 PM PDT

Bagi Barisan Nasional; sudah tentu seronok melihat bahawa krisis antara DAP dan PAS akan berlarutan dan mengharapkan permisahan antara dua parti itu, seperti mana berlaku pada BARISAN ALTERNATIF sedikit masa lalu.

Perpisahan antara DAP dan PAS sudah tentu menguntungkan BN di Semenanjung, meskipun ianya bukan faktor yang boleh mempengaruhi Sabah dan Sarawak.

Krisis antara PAS dan DAP memuncak, selepas sahaja kekalahan DAP di PRK Teluk Intan. Sebagaimana kita maklum, DAP mempertahankan kawasan itu bersandarkan kepada kelebihan undi yang begitu besar pada PRU-13 lalu, iaitu 7,313 undi mengalahkan calon BN Datuk Mah Siew Keong.

Sekali lagi Mah Siew Keong bertanding pada PRK 31 Mei lalu, namun berdepan dengan calon muda DAP Dyana Sofya Mohd Daud.

Semua kita tahu keputusannnya, Mah menang dengan majoriti tipis-238 undi apabila beliau mendapat 20,157 berbanding Dyana 19,919. Sebenarnya undi Mah itu hanya bertambah 87 undi berbanding undi yang diperolehinya semasa tewas pada PRU-13 mei 2013 lalu.

Kemenangan Mah itu, belum menggambarkan sokongan penuh pengundi Teluk Intan, memandangkan lebih 8,000 pengundi kawasan itu tidak turun mengundi. Namun, keadaan itu cukup memberi alasan kepada DAP mempersalahkan PAS, kerana PASlah pengundi "cina" yang tergolong dalam 8,000 itu tidak turun mengundi, alasan yang diberikan DAP adalah PROTES.

DAP melihat kekalahan calon parti itu Dyana, adalah SATU KEMENANGAN DALAM KEKALAHAN, kerana akibat tindakan PAS yang terus meniupkan undang-undang Hudud; meskipun awal-awal lagi PAS telah menangguhkan pembentangan undang-undang itu, kerana mengikut desakan DAP.

DAP mendakwa, kerana pejuangan Pas itulah, 8,000 pengundi DAP tidak turun mengundi. Namun, DAP lupa, sebenarnya calon DAP mendapat tambahan 3 peratus undi melayu pada PRK itu. Yang menyebabkan kekalahan DAP adalah penurunan undi cina dan india masing-masing 15 peratus dan 10 peratus kepada parti itu.

PAS kini melihat, bahawa parti itu menjadi kambing hitam kepada kekalahan DAP; akibatnya ada sebahagian pemimpin PAS mengeluarkan kenyataan, bahawa DAP tidak lagi memerlukan pertolongan/sokongan PAS. Apa kah keadaan ini akan merebak, sehingga reka menunggu pecah antara DAP dan PAS akan berkesudahan sepertimana Barisan Alternatif? Sama-sama Kita Tunggu Kesuadahannya.

THE FLYING KICK

Posted: 08 Jun 2014 01:51 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 08 Jun 2014 01:36 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Rakaman Temuramah Anwar Ibrahim Oleh GMT Studio - Cuba Burukkan Negara Sebaliknya Membodohkan Dirinya Sendiri

Posted: 08 Jun 2014 09:08 AM PDT


Anwar Ibrahim beberapa hari lepas telah berlepas ke London untuk mengadakan beberapa temuramah dengan media luar. Umum tahu, tidak lain dan tidak bukan adalah hasratnya untuk memburukkan negara Malaysia. Di sana, beliau telah mengadakan sessi temuramah dengan BBC Radio 4 dan juga ditemuramah Nina Dos Santos untuk siaran langsung CNN. Namun CTS lebih tertarik dengan rakaman yang dilakukan dengan GMT Studio (video di atas). 

Walaupun Anwar Ibrahim di dalam temubual berkenaan, kelihatan cuba untuk memburukkan negara terutama ketika memberi ulasan bahawa Kerajaan Malaysia cuba berkonspirasi dan menyembunyikan maklumat mengenai pesawat MAS MH370 yang hilang. Dalam rakaman berdurasi 5.05 minit berkenaan, nampak sangat kebodohan beliau menjawab soalan-soalan daripada wartawan Mat Salleh dari London itu. 

Mungkin disebabkan kebodohan beliau itulah kepulangan beliau dri London tidak disambut gah oleh pengikut-pengikutnya. Tiada lagi puluhan ribu orang yang menyambutnya di KLIA. Tiada lagi laungan reformasi dan 'Hidup Anwar Ibrahim' kedengaran ketika beliau menjejak kaki ke tanahair. Mungkin Rakyat sudah muak kot?

Budaya Membodek Pemimpin Melalui Banner Dan Billboard Bukankah Sudah Berlalu?

Posted: 08 Jun 2014 12:29 AM PDT


Sepanjang perjalanan dari tol Ayer Keroh hinggalah hampir ke Pusat Bandar Melaka, hampir di setiap batang tiang elektrik akan dipasang banner memaparkan wajah Ketua Menteri Melaka. Apakah budaya membodek pemimpin sebegini masih diamalkan? Berapakah kos untuk membuat dan memasang banner sebegini dan adakah ianya menggunakan peruntukan wang Rakyat?

Ini tidak termasuk billboard yang besar yang terdapat di jalanraya. Kalau satu dua banner yang dipasang mungkin sedap mata memandang. Kalau sepanjang jalan dan di hampir setiap batang tiang lampu, memandu dalam keadaan jam, boleh muntah darah dibuatnya.

Surat Terbuka Rakyat Johor Kepada MB Johor Mengenai Isu Kontroversi RUU (LHPJ)

Posted: 07 Jun 2014 09:59 PM PDT

SURAT TERBUKA

KEPADA MENTERI BESAR JOHOR
DATUK SERI MOHAMED KHALED NORDIN

Hassan Karim
d/a Tetuan Hassan Karim & Co.,
Peguambela & Peguamcara
Bilik 6, Aras 2, Wisma Qaryah, Jalan Pejabat,
82000 Pontian, Johor.
Tel: 07-6881839 (H/P:0127931148)


Tarikh: 7hb Jun 2014

Kepada
Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin
Menteri Besar Johor
Pejabat Menteri Besar Johor,
Aras 3, Bangunan Dato' Jaafar Muhammad,
Kota Iskandar, 79000 Nusajaya, Johor


YAB Datuk Seri,

Asalamualaikum Saudara,

PER:RANG UNDANG-UNDANG LEMBAGA PERUMAHAN DAN HARTANAH JOHOR

Dengan rendah hati saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Hassan Karim seorang rakyat Johor, warganegara Malaysia yang tinggal di Pontian, Johor serta beralamat seperti di atas.

2. Surat terbuka ini ditujukan dan dialamatkan kepada saudara selaku Menteri Besar Johor. Saya ingin merujuk perkara yang tersebut di atas iaitu mengenai Rang Undang-Undang Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor, ringkasnya RUU (LPHJ).

3. Saya mendapat maklum dari media bahawa pada hari Isnin ini 9.6.2014 RUU (LPHJ) akan dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor di Nusajaya. RUU(LPHJ) itu jika diluluskan oleh DUN maka ia akan menjadi satu enakmen yang mempunyai ciri-ciri, antara lainnya seperti berikut:-

(a) ia memberi kuasa kepada Sultan Johor untuk menyelia akaun LPHJ;
(b) Sultan Johor mempunyai kuasa membubar dan melantik ahli lembaga pengarah baharu;
(c) Sultan diberi kuasa menentukan jumlah elaun dan saraan ahli lembaga pengarah;
(d) Sultan diberi kuasa melantik seorang pengarah yang boleh dipilih sebagai Ketua Eksekutif LPHJ.

4. Saya percaya jika RUU (LPHJ) seperti yang ada sekarang diluluskan maka ia akan membawa implikasi bahawa Kerajaan Johor yang dipilih oleh rakyat memberi kuasa kepada Sultan untuk terlibat dalam urusan pentadbiran kerajaan.

5. Saudara sebagai Menteri Besar yang mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam kabinet Kerajaan Persekutuan Malaysia tentu lebih faham bahawa RUU (LPHJ) yang akan dibentangkan di DUN Johor ini adalah bercanggah dengan konvensi sistem berkerajaan di Malaysia yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen.

6. Saudara sebagai Menteri Besar Johor mestilah menjadi banteng untuk mempertahankan kedua-duanya iaitu institusi Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen. Saudara mesti mengambil apa juga langkah untuk mengelakkan supaya Sultan Johor tidak terlibat dalam pentadbiran kerajaan negeri secara langsung sebagai kuasa eksekutif. Ini untuk mengelakkan Sultan Johor dari terdedah kepada penghinaan. Sebagai contoh, sebagai seorang yang dilatih sebagai peguam, saudara tentu faham bahawa jika Sultan diberi kuasa untuk membubar dan melantik ahli lembaga pengarah LPHJ, maka keputusan Sultan itu adalah satu keputusan eksekutif kerajaan dan ia boleh dicabar di mahkamah di dalam prosiding Semakan Kehakiman (Judicial Review). Sanggupkah saudara melihat kebawah duli Sultan Johor diheret ke Mahkamah Sivil sebagai seorang responden oleh pihak-pihak yang berasa terkilan apabila diberhentikan sebagai ahli lembaga pengarah? Jika ini berlaku tidakkah Sultan akan terdedah kepada penghinaan? Jika saudara masih sayangkan Sultan!

7. Saya ingin bertanya, adakah saudara mendapat nasihat perundangaan dari Penasihat Undang-Undang Negeri Johor (PUNJ) apabila saudara sebagai ketua Majlis Jemaah Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor, mudahnya kerajaan Johor hendak membentangkan RUU (LPHJ)? Jika ada nasihat dari PUNJ, apakah nasihat mereka? PUNJ memikul tanggungjawab sebagai penasihat undang-undang kepada Kerajaan Johor. Siapa yang menderaf RUU (LPHJ) ini? Adakah diteliti oleh PUNJ? Jika PUNJ berkata " Yes" sahaja terhadap RUU (LPHJ) itu nyata sekali PUNJ telah melakukan satu kecuaian. Tapi ini satu spekulasi sahaja.

8. Jadi siapa sebenarnya yang menderaf, mendesak supaya RUU (LPHJ) ini dibentangkan? Adakah Sultan Johor tahu? Adakah baginda setuju? Atau adakah baginda Sultan yang mengarahkan supaya dibentangkan dengan peruntukan seperti yang ada sekarang? Ini satu pertanyaan. Saudara mesti telus. Perkara ini sudah jadi isu nasional.

9. Sekarang saudara perlu memikul satu lagi tanggungjawab. Saudara jadi Menteri Besar kerana saudara menang sebagai calon di kawasan Dewan Undangan Negeri Permas, dalam negeri Johor. Parti politik saudara UMNO/Barisan Nasional menjadi parti yang menang majoriti di DUN Johor. Saudara tidak berada di dalam DUN Johor kerana dilantik oleh Sultan. Rakyat yang lantik saudara. Jadi saudara perlu memikul satu lagi konvensi sistem bernegara dan bernegeri di Johor dan Malaysia ini iaitu sistem Demokrasi Berparlimen.

10. Demokrasi berparlimen adalah secara mudah difaham ialah kuasa rakyat yang memilik satu kerajaan iaitu kerajaan pilihan rakyat melalui satu pilihanraya yang bersih dan adil. Jadi tugas saudara sebagai Menteri Besar ialah sentiasa bersikap cermat, waspada, dan sentiasa cemburu supaya kuasa kerajaan pilihan rakyat tidak diceroboh oleh pihak istana. Bukan seperti apa yang berlaku sekarang. Saudara telah buka pintu seluas-luasnya untuk Sultan berkuasa di dalam hal ehwal pentadbiran kerajaan negeri khususnya dalam satu bidang yang amat penting dan strategik iaitu sektor perumahan dan hartanah. Jadi saudara telah pecah amanah yang diberi oleh rakyat. Saudara telah gagal untuk mempertahankan sistem demokrasi berparlimen di Johor. Perlu diingat, Johor bukan satu negeri berdaulat dan merdeka sendiri. Johor adalah satu komponen dalam Persekutuan Malaysia yang merdeka.

11. Saudara selaku Menteri Besar perlu memikul tanggungjawab terhadap isu ini yang boleh menjadi satu skandal perundangan dan perlembagaan. Saudara perlu dipersalahkan sekiranya akhirnya institusi raja dan Sultan Johor dihina rakyat. Saudara perlu melindungi hal seperti itu berlaku. Ini memerlukan seorang Menteri Besar yang bijaksana, tegas dan berpandangan jauh untuk menasihati Sultan, jika di pihak Sultan sendiri yang begitu ghairah untuk mempunyai kuasa eksekutif. Saudara mesti menasihati Baginda.

12. Saudara selaku Menteri Besar patut turun padang dan mendengar keluhan dan kegelisahan rakyat. Adakah saudara tahu bahawa di Johor sekarang sudah menjadi satu rahsia umum bahawa Sultan Johor secara langsung atau melalui nominenya atau proksinya terlibat dalam hal perniagaan termasuk dalam sektor perumahan dan hartanah. Saudara tentu sedar sektor hartanah terutamanya hartanah mewah sedang berkembang pesat di Iskandar Malaysia? Saudara tentu sedar banyak kawasan laut dan selat serta pantai sedang rancak di tambak di Johor Bahru dan Iskandar Malaysia seperti di Nusajaya dan Gelang Patah, juga Pengerang. Adakah saudara sedar bahawa tanah-tanah yang ditambak itu kemudiannya di jual kepada syarikat-syarikat pemodal asing dari Singapura, Hong Kong dan China? Masakan saudara sebagai Menteri Besar tidak sedar tentang hal ini atau saudara mahu menafikannya? Adakah saudara sedar ada dakwaan bahawa Sultan Johor terlibat dalam menjual tanah-tanah itu kepada syarikat milik asing?

13. Dengan saudara yang menerajui RUU (LPHJ) pada hari Isnin depan ini, maka saudara yang mesti pikul tanggungjawab jika Sultan Johor akan dipersoalkan oleh rakyat. Jika Sultan Johor terlibat dengan perniagaan dalam bidang hartanah, dan enakmen baru jika diluluskaan memberikan Baginda kuasa ke atas urusan pentadbiran hal perumahan dan hartanah, tidakkah itu akan berlaku percanggahan kepentingan (conflict of intersest)? Sepatutnya saudara elakkan perkara ini daripada berlaku. Ini satu kecuaian saudara.

14. Apa tujuan sebenarnya saudara hendak bentangkan RUU(LPHJ) hari Isnin ini? Adakah saudara mahu melihat institusi raja di Johor ini lebih cepat berkubur apabila rakyat marah. Seperti apa yang berlaku dalam Revolusi Perancis dan dekat di sini Revolusi Sosial di Indonesia? Jangan orang melawak akhirnya di dunia ini tinggal raja dan permaisuri daun terup atau daun pakau sahaja. Tinggal raja lekuk, raja sepit dan suku sakatnya.

15. Saudara perlu bertanggungjawab selaku mamak menteri atau Menteri Besar jika peristiwa pemberontakan ke atas raja dan sultan berlaku di Johor. Ingat semula kisah benar Sultan Mahmud Mangkat Dijulang di Kota Tinggi. Di Pengerang, beratus-ratus nelayan miskin dari pelbagai kaum, tetapi majoritinya Melayu, periuk nasi mereka seperti "dicampak pasir" apabila pasir-pasir di tengahlaut disedut oleh Syarikat Mados Sdn Bhd dengan kelulusan Kerajaan Negeri Johor untuk ditambak di kawasan tangkapan ikan para nelayan tersebut untuk tujuan membina satu projek terminal laut dalam milik syarikat-syarikat besar. Syarikat Mados Sdn Bhd ini sebuah syarikat milik Sultan Johor.

16. Jadi saya nasihatkan sebelum Sultan Johor jadi mangsa skandal penghinaan yang lebih parah, lebih baik saudara tarik balik RUU(LPHJ) itu. Pinda semula. Gugurkan semua peruntukan yang memberi kuasa kepada Sultan dalam enakmen itu. Jangan heret Sultan ke dalam urusan pentadbiran kerajaan negeri. Saudara sebagai Menteri Besar dan para Exco saudara dalam Jemaah Mesyuarat Kerajaan Negeri yang mesti pikul tanggungjawab atau akauntabiliti dalam sistem demokrasi berparlimen. Baru ada fungsi Dewan Undangan Negeri untuk lakukan semak dan imbang/check and balance. Jika saudara silap, atau gagal, dalam pilihanraya umum nanti rakyat ada remedi untuk ganti kerajaan saudara dengan kerajaan lain pilihan rakyat. Rakyat tidak perlu marahkan Sultan. Sultan tidak bertanding dalam pilihanraya.

Sekian sahaja surat saya ini. Harap maaf jika ada tersilap kata dan bahasa.

Terima kasih.

Yang benar,
Hassan Karim

SPAD Ambil Tindakan Tegas Terhadap Pemandu Teksi Sertai Demonstrasi

Posted: 07 Jun 2014 08:45 AM PDT


Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) akan mengambil tindakan tegas terhadap 33 pemandu teksi yang dikenal pasti menyertai demonstrasi Rabu lepas, di Bukit Bintang di sini. Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal berkata pihaknya sedang bekerjasama dengan polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi mengenal pasti pemandu teksi lain yang turut menyertai demonstrasi itu sehingga menghalang lalu lintas, meletakkan kenderaan di tempat yang tidak dibenarkan serta mengganggu ketenteraman awam. Rabu lepas, pemandu teksi mengadakan demonstrasi itu kerana dipercayai tidak berpuas hati berhubung isu penguatkuasaan.

Berikut adalah Kenyataan Media penuh oleh Ketua Pegawai Eksekutif SPAD:
SPAD AKAN BERTINDAK TEGAS TERHADAP PEMANDU TEKSI YANG MELANGGAR UNDANG-UNDANG 
KUALA LUMPUR, 7 Jun 2014 – Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan mengambil tindakan terhadap 33 pemandu teksi yang telah dikenalpasti menyertai demonstrasi pada hari Rabu lepas di Bukit Bintang. SPAD juga sedang bekerjasama dengan pihak Polis dan JPJ untuk mengenalpasti pemandu-pemandu lain yang turut serta dalam demonstrasi tersebut sehingga menghalang lalulintas, meletakkan kenderaan di tempat yang tidak dibenarkan dan mengganggu ketenteraman awam.
Dalam hal ini, SPAD memandang serius akan sikap  pemandu pemandu tersebut dan akan mengambil tindakan tegas seperti menggantung kad pemandu atau membatalkan lesen pengendali teksi tersebut. SPAD ingin menegaskan kepada semua pemandu teksi dan pengangkutan awam darat supaya tidak menyertai sebarang demonstrasi yang menyalahi undang undang.

Sudah Tiba Masanya Syarikat GLC Tidak Berurusan Niaga Dengan Syarikat Rasis DS @NajibRazak

Posted: 07 Jun 2014 01:20 AM PDT


Kita tidak boleh menyalahkan sebuah syarikat milik kaum Cina sepenuhnya mengeluarkan satu iklan kerja untuk syarikat mereka di mana salah satu daripada terma syaratnya adalah 'Preferrably non-bumiputra encourage to apply'. Mungkin sebagai sebuah syarikat Cina, mereka lebih selesa mempunyai kakitangan sebangsa dengan mereka. Mungkin juga inilah caranya mereka hendak membantu kaum mereka sendiri. 

Maklumat pengurusan syarikat sendiri menunjukkan hampir 99% ahli lembaga pengarah terdiri daripada kaum Cina. Pengerusi atau Chairman yang berbangsa Melayu mungkin diletakkan di situ sebagai 'Non-Executive Directors' untuk melobi projek-projek Bumiputera. CTS tidak ada masalah dengan perkara di atas. Ianya telah lama berlaku dan syarikat ini bukanlah merupakan syarikat pertama seumpamanya. 

Cumanya, CTS agak kecewa apabila syarikat-syarikat badan berkanun milik Kerajaan (GLC) seperti Tenaga Nasional Berhad, PLUS, Telekom Malaysia, Petronas dan Celcom menjadi antara pelanggan dagang utama dengan syarikat rasis ini. Mungkin sudah sampai masanya Kerajaan mengkaji semula terma dan syarat syarikat rasis ini dan juga syarikat-syarikat rasis yang lain di Malaysia untuk membuat hubungan dagang dengan syarikat-syarikat GLC milik Kerajaan.

Badan Peguam Malaysia 'Double Standard' Dan 'Bias' Menegur DS @NajibRazak Isu Saman Beliau Ke Atas @malaysiakini

Posted: 07 Jun 2014 12:27 AM PDT

Ahli politik dan pegawai kanan kerajaan patut menerima kritikan umum sebagai sebahagian daripada kehidupan politik dan bukan menyaman pengkritik mereka, kata Badan Peguam Malaysia.
"Mereka patut menerima komen tidak menyenangkan, tidak kira berapa pedas, jelik atau tidak benar, kerana ia sebahagian rintangan semula jadi dalam kehidupan politik awam, selagi tidak menjejaskan kehidupan peribadinya," kata presidennya Christopher Leong. - Sumber: Malaysiakini.
Presiden Badan Peguam Malaysia berkenaan amat 'bias' dan bersikap 'double standard' ketika menegur Datuk Seri Najib Razak, atas kapasiti peribadi, yang sebelum ini memutuskan untuk menyaman Malaysiakini ekoran kompilasi komen pembaca dalam dua artikel berkaitan krisis Terengganu. Mungkin beliau lupa atau buat-buat lupa apabila dari tahun 2009 hingga tahun 2014, terdapat 14 kes saman yang dikemukakan ke atas media cetak oleh pemimpin-pemimpin pembangkang. 

Kenapa Badan Peguam Malaysia tidak bertindak menegur pemimpin-pemimpin pembangkang ini sewaktu mereka menyaman media sebaliknya hanya memberi perhatian kepada saman Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak? Mungkin Christopher terlupa atau sekali lagi buat-buat lupa kalimah hikmat yang diucapkan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim terhadap seorang wartawan di dalam sidang media, "You Ulang I Saman!"

Duke of UMNO

Posted: 08 Jun 2014 01:35 PM PDT

Duke of UMNO


BILA "SETAN" SURUH "SETAN" CERMIN DIRI...

Posted: 08 Jun 2014 06:17 AM PDT

Tu laaaa... Kawan lagi dengan "setan"... Ni.. Tengok kat bawah ni apa dah jadi...

Orang dah sebut dah dulu jangan kawan dengan "setan".. tapi degil...

Lepas ni tak heran la kalau PAS jadi lagi "setan" dari "setan"...kan? Cuba baca kat bawah ni...

Alor Setar - DAP Kedah membidas DAP Pusat dan beberapa pemimpin Pusat DAP supaya "cermin diri sendiri" sebelum menuduh pihak lain atas kekalahan parti itu pada Pilihanraya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan baru-baru ini. 
Katanya, DAP tidak sepatutnya menuding jari pada PAS atau hukum hudud ekoran kekalahan yang memalukan parti itu. 
 "Inilah akibat campur tangan dari pihak atasan..jangan la nak tuding jari pada pihak lain.. tentang hudud la.. tentang ini la.. jangan salahkan orang lain, ambil cermin tengok sendiri dulu," katanya menghentam tindakan DAP Pusat yang disifatkan "autokratik" ber"kuku besi" itu. 
Sambung baca kat Sini 

 

PEJUANG BANGSA

Posted: 08 Jun 2014 12:06 PM PDT

PEJUANG BANGSA


POLIS sahkan kematian lelaki India dalam tahanan sebab sawan @PdrMsia

Posted: 08 Jun 2014 07:21 AM PDTPolis hari ini mengesahkan kematian seorang lelaki yang merupakan tahanan reman berusia 26 tahun di Hospital Bukit Mertajam (HBM) di sini pada Sabtu akibat serangan sawan.

Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Supt Baharom Abu berkata, tahanan S. Aginraj disahkan mati pada pukul 7.05 petang semalam selepas dirawat di hospital berkenaan sejak Rabu lepas.

``Ketika ditahan tahanan itu mengalami sesak nafas dan sawan, jadi pihak polis menghantarnya ke HBM untuk rawatan pada Rabu sebelum dilaporkan mati semalam.

``Hasil bedah siasat pada pagi tadi di Hospital Seberang Jaya di sini oleh Pakar Patalogi Datuk Dr. Bhupinder Singh mendapati dia meninggal dunia kerana kekurangan oksigen ke otak yang menyebabkan sukar bernafas atau sawan,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Katanya tahanan berkenaan bersama seorang rakannya berusia 31 tahun ditahan di Perai dekat sini pada pukul 8.15 malam pada 2 Jun lalu selepas ditangkap oleh seorang pengawal keselamatan sebuah kilang ketika mereka memunggah 12 ketul besi jenis `pig iron' menggunakan sebuah motosikal.

Baharom berkata selepas ditahan dua lelaki yang tidak mempunyai sebarang rekod jenayah lampau itu direman selama empat hari sehingga Jumaat di lokap Ibu Pejabat Polis SPT.

``Tahanan itu telah dibawa ke HBM pada 4 Jun lalu kerana mengalami sawan dan dilaporkan dalam keadaan stabil menyebabkan pertuduhan terhadapnya terpaksa dilakukan di katil hospital.

``Dia mengaku tidak bersalah atas pertuduhan tersebut dan diberi jaminan sebanyak RM8,000 manakala rakannya diberi jaminan sebanyak RM3,000 dalam perbicaraan berasingan di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam pada hari sama,'' katanya.

Beliau berkata, waran terhadap Aginraj sepatutnya dilanjutkan sehingga hari ini kerana keluarganya tidak mampu 
membayar wang jaminan tersebut.

Sementara itu, anggota keluarga Aginraj dalam sidang akhbar berasingan di Hospital Seberang Jaya hari ini mempersoalkan tindakan mahkamah meletakkan jumlah jaminan yang tinggi berbanding rakannya.

Adiknya Regina berkata, keluarganya hairan dengan keadaan abangnya yang lemah dan langsung tidak kenal anggota keluarga ketika sedang dirawat di hospital. - BERNAMA** harap pihak pembangkang jangan  cuba politikkan dengan menuduh kematian ini  berpunca ketika dalam tahanan  Polis.  Ini kerana  kematian mendiang telah disahkan  Doktor pakar adalah  akibat sawan.

Tak perlu nak jadi pakar perubatan tak bertauliah ye wahai2 pemimpin PR...

AKHIRNYA PEMIMPIN PKR SENDIRI AKUI PARTI MEREKA AMAL RASUAH CAMPAK DUIT !!

Posted: 08 Jun 2014 05:29 AM PDTAhli PKR yang digantung keahliannya, Badrul Hisham Shaharin, yang lebih dikenali sebagai 'Chegubard', telah memfailkan aduan bertulis kepada pihak parti itu berkaitan rasuah yang didakwa melibatkan pemimpin tertinggi dan lembaga rayuan pemilihan parti itu.

Dalam surat yang bertarikh hari ini dan dilihat oleh Malaysiakini, Badrul Hisham membangkitkan satu tuduhan yang telah tersebar luas di internet sejak dua minggu lalu.

Tuduhan itu mendakwa bahawa pengerusi lembaga rayuan pemilihan parti, Abd Malek Hussin (kiri) telah menolak rasuah oleh Ketua Cabang Kota Raja Dr Xavier Jayakumar dan "bosnya".

Badrul Hisham juga berkata, berdasarkan khabar angin, "bos" itu boleh jadi Timbalan Presiden Azmin Ali, yang mempertahankan jawatannya menentang Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution.

Sambil menyifatkan khabar angin itu sebagai "memalukan", Badrul Hisham menggesa Presiden PKR, Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Dr Tan Kee Kwong supaya menyiasatnya.


Dalam surat itu, Badrul Hisham berkata khabar angin itu mendakwa
Abd Malek telah mencampak "sejumlah wang" kepada Dr Xavier (kanan) dan berkata, "Berikan semula wang ini kepada ketua kamu".

Ketika dihubungi, Badrul Hisham, yang digantung keahliannya kerana secara terbuka mendakwa pemilihan parti itu kotor dan tidak telus, berkata adalah penting bagi mereka yang didakwa terlibat memperjelaskan perkara tersebut.

Bagaimanapun, sumber-sumber parti berkata Abd Malek "mencampak wang itu" di hadapan Wan Azizah dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa mesyuarat biro politik PKR dua minggu lalu.

Ketika dihubungi, Abd Malek enggan mengulas mengenainya.

Bagaimanapun, Dr Xavier menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut.
-malaysiakini-***mereka menuduh BN & UMNO bermacam-macam tuduhan seperti rasuah ,penyelewengan kononnya parti mereka paling suci dan bersih . 

Akhirnya mereka sendiri mengaku parti mereka amal RASUAH & main campak duit je ..
GELATIN BABI : KAZIM ELIAS TAK SETUJU FATWA AL QARADAWI ADALAH HALAL

Posted: 08 Jun 2014 04:17 AM PDTFatwa yang dikeluarkan oleh ulama terkenal dunia, Dr Yusuf Al-Qaradawi yang mengatakan gelatin haiwan termasuk babi adalah halal untuk digunakan, termasuk di dalam produk makanan setelah ia ditransformasikan menjadi bahan yang lain mendapat sanggahan daripada pendakwah terkenal, Mohd Kazim Elias.

Mohd Kazim berkata, hukum melibatkan makanan haram dan halal merupakan isu yang besar dan tidak patut diperkecilkan oleh mana-mana pihak.

"Ni yang terbaru dia kata DNA babi halal dimakan, sebab dah diproses menjadi lain, dah pening kepala dah, dah keluar dah Facebook dah keluar dalam tulisan dia dah," katanya.

Menurutnya lagi, umat Islam harus berpegang teguh kepada ketetapan Islam yang digariskan oleh mazhab yang selama ini menjadi ikutan kepada Muslim di negara ini.

"Keempat-empat mazhab Islam berpegang teguh bahawa apa sahaja yang berkaitan dengan babi tidak boleh dimakan, setiap benda makanan haram yang masuk dalam badan akan jadi daging.

"Kalau makanan itu makanan haram, nerakalah tempatnya bagi kita, kalau makanan itu halal maka syurgalah tempatnya untuk kita," tambahnya.

Beliau dalam pada itu turut menjelaskan bahawa DNA yang terdapat dalam vaksin yang digunakan terhadap jemaah haji ialah DNA lembu, bukan DNA babi seperti yang didakwa sesetengah pihak.

"Kalau Majlis Fatwa Perak dapat tahu vaksin DNA babi disuntik ke dalam badan jemaah haji, sudah lama Majlis Fatwa Perak keluarkan hukum haram ke atas jemaah haji yang mahu ke Makkah," tegasnya.
Majlis Peguam dibidas ,Najib saman Malaysiakini ikut hak asasi - Rais

Posted: 07 Jun 2014 06:35 PM PDT
Tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan saman fitnah terhadap portal berita Malaysiakini dan dua pengarangnya adalah satu langkah yang dituntut dalam menjamin hak asasi manusia presiden Umno itu, kata Tan Sri Dr Rais Yatim.

Penasihat Kerajaan dalam Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan itu berkata sebagai seorang yang bermaruah dan merasakan dirinya telah dimalukan dengan sangkaan jahat, Najib, yang juga perdana menteri, tentu sekali mahu namanya dan nama partinya dibersihkan.

Venue (tempat) terbaik dan paling sesuai untuk berbuat demikian ialah mahkamah, katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

"Mengambil tindakan mahkamah lantaran teraniaya, difitnah, ditipu dan sebagainya adalah satu langkah yang dituntut di sisi hak asasi manusia," tegas Rais.

Beliau mengulas kenyataan Presiden Majlis Peguam Christopher Leong hari ini yang menggesa Najib dan Umno membatalkan saman fitnah itu.

Rais berkata kenyataan itu secara jelas menunjukkan badan berkenaan sudah turun padang bermain politik, dan seolah-olah tidak lagi mengambil kira hak asasi manusia seseorang yang mahu mendapatkan keadilan di mahkamah.

"Apakah Majlis Peguam sudah lupa undang-undang yang mereka sendiri dakwa hendak ditegakkan? Kini terbukti peranannya sebagai pengamal politik murahan," katanya.

Pada 30 Mei, Najib selaku presiden Umno dan Setiausaha Kerja Umno Datuk Ab Rauf Yusoh memfailkan saman fitnah terhadap syarikat, ketua pengarang dan ketua editor laman web portal Malaysiakini menerusi Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini berhubung penerbitan dua artikel bulan lepas.

Najib dan Ab Rauf (bagi pihak Umno) menamakan syarikat Mkini Dotcom Sdn Bhd, Ketua Pengarang Steven Gan dan Ketua Editor Fathi Aris Omar sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Dalam pernyataan tuntutan, Najib dan Ab Rauf mendakwa ketiga-tiga defendan telah melapor, mengeluar dan membenarkan penerbitan dua artikel berasingan bertajuk 'A case of the PM reaping what he sows' dan 'How much will Najib spend to keep Terengganu?'.

Kedua-dua artikel itu didakwa diterbitkan pada 14 Mei lalu.


The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 08 Jun 2014 03:20 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Semua juara

Posted: 07 Jun 2014 06:43 PM PDT


Pahang kalahkan Felda United 2-1 dengan gol minit ke 80 untuk mendapatkan kemenangan.

Hebat perlawanan akhir Piala FA malam tadi. Kira semua juara.

Pahang Juara FA. Felda United Naib Juara. JDT pun juara ... Juara Dalam Terowong.

Wow! Jerong Dapat Tanah lagi untung
Aspirasi Bangsa

Posted: 08 Jun 2014 01:32 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Taktik licik pemaju dan PR mahu halang RUU Lembaga Perumahan Dan Hartanah Johor

Posted: 07 Jun 2014 07:05 AM PDT

The Unspinners

Posted: 08 Jun 2014 12:06 AM PDT

The Unspinners


China dah sedia 2 kapal perang, ada NGO bangang mahu Sarawak keluar Malaysia?

Posted: 07 Jun 2014 10:30 PM PDT

"The British government had deprived the people of Sarawak the right to self determination, which resulted in the consequent loss of its resources and wealth running into hundreds of trillions, loss of identity and territorial integrity."
-Lina Soo

Kononnya ....


"Malaysia Agreement was "void ab initio" - a Latin legal phrase meaning it was not valid from the start - as it was not made in compliance with the established principles and rules of international laws like the Vienna Convention on Law of Treaties (VCLT), the Universal Declaration of Human Rights, 1946 and the United Nations Decolonisation Declaration of 1960 (UNDD).

Robert Pei

Di Sarawak; KESERIUSAN kumpulan NGO ini sangat PERLU DIBERI PERHATIAN dan TINDAKAN! Mereka merancang untuk mempertikai secara serius untuk membawa isu perjanjian Malaysia 1963 ke London.

Bayangkan jika benar kumpulan ini ingin membawa isu perjanjian Malaysia 1963 dan MENYAMAN KERAJAAN BRITISH, maksudnya negara Malaysia akan pupus dan tidak wujud?!

Memetik dari Lawas ke Semantan SINI

DIfahamkan kumpulan ini akan mengadakan satu forum pada June 16 hb dan bercadangan mahu gulingkan kerajaan secara perundangan dan kekerasan. BAca SINI dan SINI.


China ada 2 kapal perang di luar perairan Sarawak dan NGO ini mahu bawa Sarawak keluar dari Malaysia.


Janganlah aktivis kaum cina ini ingat kaum Cina Foochow yang kaya dan berpengaruh di Sarawak akan jadi CM. China akan bawa orang dari Beijing jadi gebenor Sarawak.

Orang yang China paling tak gemar adalah Orang Jepun dan Orang Cina yang cakap cina dialek macam Jepun seperti orang Foochow.

Mana Azwandin dan JMM ketika MPM bincang 3 cadangan rang undang-undang baru?

Posted: 07 Jun 2014 06:33 PM PDTPada hari Khamis Jun 5hb, ada satu perkumpulan NGO Melayu telah berkumpul di Wisma Sejarah untuk membincangkan mengenai deraf undang-undang baru oleh NUCC:

Tiga draf undang-undang yang melibatkan akta baharu yang bakal menggantikan Akta Hasutan 1948 didakwa mengenepikan beberapa perkara penting di dalam Perlembagaan Persekutuan yang selama ini menjadi asas pembinaan negara serta keharmonian kaum dan agama di Malaysia.

Pengerusi Biro Perundangan dan Perlembagaan Majlis Perundingan Melayu (MPM), Tan Sri Abd. Aziz Abd. Rahman berkata, draf-draf tersebut adalah Rang Undang-Undang Harmoni Nasional, Rang Undang-Undang Perpaduan Nasional dan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Perpaduan dan Integrasi Nasional kini sedang dikaji oleh Pejabat Peguam Negara.

Menurutnya, kandungan awal ketiga-tiga draf tersebut lebih menumpukan pada niat menjulang hak kesamarataan menurut Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan namun gagal merujuk kepada fasal-fasal utama yang lain khususnya yang melibatkan Islam sebagai agama persekutuan seperti yang termaktub di dalam Perkara 3(1) dan Perkara 37(1), kedaulatan raja dan sultan dalam memelihara hak keistimewaan orang Melayu.

Baca sepenuhnya di Malasian Gazette SINI

Ada pihak berpendapat ianya menyerupai Malayan Union tahun 1946 yang British nak buat. Semua sama rata, sama hak, dan segala keistimewaan hapus. Hak di bawah artikel 153 perlembagaan pun terlondeh. Tak perlu jadi Melayu lagi.

Malah kalau seorang cina atau keling tak dapat kerja dgn kerajaan, tak dapat biasiswa,tak dapat masuk IPT, tak dapat bantuan, tak dapat kontrak atau lesen, apa saja yg melayu dapat selama ini, cina dan keling bolih minta peguam sue kerajaan kerana diskriminasi.

Setiap hari akan ada saman, kerja AG akan sibuk defend kerajaan dari saman. Peguam keling memang ready nak saman. Berbilion rgt tiap tahun kena sedia nak bayar gantirugi kalau hakim kata ada berlaku diskriminasi!  

Malah turut diperingatkan akan adalah tentang bahaya IFC yang masih tidak luntur untuk hak persamaan agama antara Islam dan ugama lain dan membolehkan Islam dimurtadkan ke ugama lain.

Yang kami heran ... mana suara JMM atau Jaringan Melayu Melaysia yang mana bunyi jaringan menunjukkan organisasi mereka besar. Kononnya semua blogger bbawah mereeka termassuk Unspinners!!!

Isu-isu yang ditimbulkan oleh Majlis Perunding Melayu itu mempunyai implikasi yang amat mendalam dan penting sekali pada orang Melayu. Maka hairan pula JMM tidak terlibat?

Atau JMM sedang menjalankan kajian?

Maka fahamah kita muka-muka yang sama di demo dan di laporan polis serta PC adalah muka sama nak buat kajian atau beli kajian mana-mana. 

Maklumlah JMM mampu beli kajian dengan pejabat JMM yang dibiayai oleh seorang bekas Pengurus Nestle dan atas sokongan Setpol PM Dato jailani Ngah pun menelan belanja RM300,000.


Layaklah dijadikan Azwandin YB Senator.


Hebatnya JMM hingga bekas Ketua Penerangan perkasa boleh diperguna oleh JMM. Oh ... tidak. mana sama taraf Roslan Kassim berbanding kepimpinan


Kenapa JMM diam?

Semasa direhatkan DAP, Ronnie Liu urus rumah pelacur di Raub?

Posted: 07 Jun 2014 08:30 AM PDT

Lama kita tak dengar hal bekas exco Selangor dari DAP, Ronnie Liu yang gangster dan pernah membantu penggans komunis di Pahang masa kecil-kecil.

Buat masa sekarang DAP tengah perap dia untuk rakyat lupakan kedurjahanaan dia. Sampai masa Ronnie Liu akan muncul kembali .... pasti punya. CUma tak tahu di mana?

Sementara itu, Semut Hitam sudah jumpa dia berleger-leger di negeri kelahirannya ....

Ini satu maklumat yang akan membuatkan Si Ronnie Liu tu menggaru kepala dia bila dia dapat tahu yang rahsia dia dah mula bocor.

Dari sumber maklumat yang Semut dapat, Si Ronnie Liu tu sekarang ni sedang giat mengusahakan sebuah 'Resort & Spa' di bandar Raub, Pahang.


Resort tu dibina diatas tanah peninggalan bapak dia yang juga merupakan orang kawasan tersebut. Tinggal lagi, kawasan tu luas gila babi!!!

Atas bukit lagi. Macam mana bapak Si Ronnie Liu tu ada duit sebanyak itu untuk memiliki tanah seluas seperti yang dimaksudkan?


Tambahan lagi, kelulusan untuk membina resort tersebut masih lagi tidak diluluskan oleh pihak Majlis Daerah. Tapi korang tengok la sendiri.
Baca sepenuh di SINI. Ada banyak lagi rumah-rumah pelacur Ronnie Liu di Raub.

Raub kini kawasan DAP dan ahli Parlimennya adalah Melayu pengkhianat macam Dyana iaitu dato Arif sabbri yang tak laku di Pekan lalu belot bangsa sendiri untuk sertai DAP demi kerusi!!!

Quality Inn tutup: Bawah PKR, pelaburan negeri dikeparat ahli korporat!!!

Posted: 07 Jun 2014 05:32 AM PDT


Kalau dah ada sentuhan Pakatan Rakyat, maknanya pasti gagal. Dah erapa nak kita kire ... Yayasan Selangor, PKPS, PKNS, dan banyak lagi.


Oleh itu usahlah kerajaan Selangor nak kompang pasal pembukaan bangunan baru Worldwide anak syarikat PKNS. Banyak projek PKNS yang gagal dan kalah saman belum habis didedahkan pun.

Belum lagi cerita tanah RM1.5 billion yang Khalid jual pada Tropicana yang mahu diberi diskaun hingga RM700 juta!!! Semua untuk bayar hutang Bank Islam sebanyak RM67 juta dan lebih ada kuasa dari langit yang sapu....

Terkini, Quality Inn Shah Alam yang survive begitu lama bawah BN ... kini bungkus. Petikan dari MyMassa:

Adakah Ini Satu Lagi Kegagalan Kerajaan Negeri Selangor?

Telah 3 hari berlalu. Terbukti berita bahawa satu lagi anak syarikat di bawah Kerajaan Negeri Selangor telah ditutup kerana kegagalan mengurus aset mereka dengan baik. Berikut adalah berita mengenainya beberapa bulan yang lepas.

SHAH ALAM – Selepas kemelut 30 kakitangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Holdings diberhentikan kerja Februari lalu, kali ini 105 kakitangan Hotel Quality Shah Alam, di bawah Kumpulan Perangsang Selangor Berhad yang juga anak syarikat kerajaan negeri bakal menerima nasib sama.
Nasib 105 kakitangan berjawatan tetap itu kini dalam keadaan terumbang-ambing selepas dimaklumkan terpaksa diberhentikan oleh Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (KPS) berkuat kuasa 1 Jun ini.

Difahamkan pekerja hotel tersebut terkejut selepas dimaklumkan berita berkenaan dalam sesi taklimat kelmarin.

Tindakan drastik itu dikatakan terpaksa dibuat kerana prestasi kewangan hotel yang sudah beroperasi selama 26 tahun itu terjejas.

Ketua Jabatan Perhubungan Awam, Media dan Tanggungjawab Sosial Korporat KPS, Amin Lin Abdullah berkata, keputusan untuk menghentikan operasi hotel tersebut dibuat selepas perbincangan tahun lalu.


Baca sepenuh dan lihat gambar Quality Inn di SINI

Yang ahli korporat jadi keparat itu satu hal, ahli Korporat ini juga dikatakan ad aksi projek RM3 juta untuk perempaun simpanan. Nampaknya hal simpan peremuan simanan ini berleluasa sesama wakil rakyat PR.....

NAMPAK macam alim. Nampak macam beragama. Pergi mana-mana program politik tidak kira di pejabat Exco Agama di Shah Alam ataupun di Sabak Bernam orang ramai akan memanggilnya dengan gelaran ustaz.
Tetapi tidak sangka. Rupanya ada perempuan simpanan yang dibela di Shah Alam walaupun sudah punyai isteri di Sabak Bernam.
Dengar-dengarnya sudah berkahwin di Thailand.

Baca di Jawa Bernam SINI

Kewangan hancur, rakyat tertindas ... Giliran pelancong di pow LGE!!!

Posted: 07 Jun 2014 02:30 AM PDTSepatutnya kerajaan negeri promosikan pelancung supaya tambahkan pendapatan bagi rakyat dan peniaga tempatan tapi kini mereka pula nak ikut tumpang sekaki. Dahlah kerajaan persekutuan yang banyak mempromosikan Pulau Pinang.

Macam tiada cara lain yang LGE tahu untuk tambahkan hasil negeri kata Cucu Tok Selampit. 


Baca sepenuhnya di CTS SINI


Baru-baru ini, parkir yang kontrak dah masyukkk poket kroni dibantu dengan dinaikkan sewa parkir.


Kata nak turunkan harga air tapi dinaikkan pula!


Rasanya Cina Pulau Pinang dah disumbat candu dalam air dan makanan mereka hingga tidak boleh lihat betapa teruk pentadiran Lim Guan Eng. Mereka nampak hanya pembangunan kondo dan bangunan saja tapi tak sedar kehidupan rakyat bertambah teruk.


Tahukah mereka bahawa LGE tak tahu urus kewangan negeri walaupun dia seorang akuantan kononnya.


Banyak lagi kerosakkan dia lakukan terhadap Pulau Pinang.
Tak cerita pula penindasan pada rakyat khususnya kaum Melayu dan India.


Dia mahu rakyat sujud padanya.

Apa kelas budak Derih Haron? Macam sindiket DBKL pow gerai Ramadhan!!!

Posted: 06 Jun 2014 11:30 PM PDT


Baik-baik Derih ... jaga orang-orang kau.

Zaman Internet ini banyak mata melihat, telinga mendengar, mulut bercakap, dan jari menaip ke handphone dan laptop. Sudahlah Dato Jailani Ngah letak nama kamu di paling atas dalam senarai nama yang patut di gugur.

Hai ... takkan kerja seposen dua puloh sen orang jual kueh buka puasa pun budak-budak kau nak samun. Baca kisahnya di Selangor Chronicle SINI

Dahlah benda ni banyak berlaku di DBKL dengan persatuan penjaja yang konon bela penjaja pun turut menyamun menaniayai peniaga kecil.

Lihat surat berikut melibatkan program untuk penagih dadah yang dapat berdikari, cuba kembali kepada masyarakat dan hindarkan dari jenayah.


Apa sebab DBKL nak halau mereka dan tak sediakan tapak lain sebelum nak halau? Setakat boleh pohon itu sedap cakap saja. Kita tahu tak ada tapak disediakan!!!

Kita bising pasal penagihan dadah dalam kota Kuala Lumpur tapi kerajaan tempatan bagi Kuala Lumpur sendiri tidak prihatin!!!

Harap bukan nak ambil tapak mereka untuk kasi orang lain. Itu penyalahgunaan kuasa dan penindasan terhadap rakyat yang memerlukan.

oyabun

Posted: 08 Jun 2014 12:01 AM PDT

oyabun


Tidak ada bahagian Masjidil Haram runtuh?

Posted: 07 Jun 2014 03:47 PM PDT


Pengerusi Lembaga Tabung Haji, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim meminta rakyat di negara ini tidak terpedaya dengan dakwaan yang tersebar bahawa ada bahagian Masjidil Haram runtuh dalam kejadian baru-baru ini.

Sebaliknya kata Abdul Azeez, yang berlaku ialah insiden rempuhan apabila orang ramai berasak-asak mahu melihat ke dalam Kaabah apabila pintunya dibuka semasa struktur itu dicuci.

"Saya terima laporan daripada pihak Lembaga Tabung Haji tiada bangunan yang runtuh. Ia nya adalah hari mencuci Kaabah dan pintu Kaabah dibuka. Jadi orang ramai berpusu-pusu untuk lihat proses itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, kejadian menyebabkan empat orang cedera namun tidak membabitkan rakyat Malaysia.

"Saya harap rakyat Malaysia tidak terpedaya dengan laporan tidak benar yang tersebar di laman sosial," katanya yang ditemui disini hari ini.

Abdul Azeez diminta mengulas kejadian yang berlaku di Makkah , termasuk dakwaan terdapat bahagian Masjidil Haram yang runtuh.

Proses mencuci Kaabah termasuk bahagian dalam dilakukan dua kali setahun iaitu pada bulan Muharram dan Syaaban, bulan pertama dan kelapan dalam kalendar Hijrah.

Wasabi Oyabun..

Polis sahkan mayat ditemui di Pulau Tioman adalah Huntley!

Posted: 07 Jun 2014 04:42 AM PDT


Mayat seorang lelaki yang ditemui di Sungai Mentawak dekat Chalet Lagoon, Kampung Juara, Pulau Tioman, Rabu lepas disahkan adalah Gareth David Huntley, 34, yang dilapor hilang di kawasan air terjun Lubuk Teja sejak 27 Mei lepas.

Ketua Polis Pahang Datuk Sharifuddin Ab Ghani berkata pengesahan itu berdasarkan keputusan dan interpretasi DNA oleh pegawai sains Jabatan Kimia Malaysia di Petaling Jaya.

"Setelah perbandingan dibuat ke atas profil DNA yang diperoleh, didapati bahawa penderma spesimen darah Janet Southwell adalah ibu kandung kepada penderma tulang mayat yang dijumpai.

"Kebarangkalian materniti adalah 99.9999 peratus dikira berdasarkan kepada pangkalan data STR penduduk Malaysia yang berketurunan Melayu, Cina dan India.

"Ini bermakna mayat yang dijumpai (Rabu lepas) adalah Gareth David Huntley," demikian menurut khidmat pesanan ringkas (SMS) beliau kepada pemberita hari ini.

Sharifuddin bagaimanapun tidak menyatakan punca kematian mangsa.

Warga Britain itu, yang merupakan sukarelawan Pusat Perlindungan Penyu Kampung Juara, Pulau Tioman dilapor hilang pada 27 Mei lepas ketika dikatakan mahu ke Air Terjun Lubuk Teja berseorangan.

Huntley kemudian didapati tidak pulang sebelum rakan dan beberapa penduduk kampung keluar mencari beliau di kawasan hutan berhampiran air terjun itu sebelum laporan polis berhubung kehilangannya dibuat pada 29 Mei.

Pada 4 Jun, pasukan mencari dan menyelamat menemui satu mayat seorang lelaki yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri di Sungai Mentawak dekat Chalet Lagoon, Kampung Juara.

Mayat yang dipercayai milik Huntley itu dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan untuk bedah siasat pada Khamis lepas dan sampel darah Southwell diambil bagi tujuan pemadanan DNA.

Wasabi Oyabun..

Panglima Perang Cyber

Posted: 07 Jun 2014 11:41 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Sekitar Mega Mawlid 2014 Kemaman Berselawat | Suara Anak Muda FELDA

Posted: 07 Jun 2014 06:53 PM PDT


Berikut dipaparkan gambar-gambar ketika berlangsungnya Majlis Mega Mawlid 2014 Kemaman Berselawat pada malam tadi.

20140607-110403-39843201.jpg

20140607-110402-39842952.jpg

20140607-110403-39843087.jpg

20140607-110403-39843441.jpg

20140607-110403-39843312.jpg

20140607-110403-39843697.jpg

20140607-110403-39843571.jpg

20140607-110404-39844086.jpg

20140607-110404-39844220.jpg

20140607-110403-39843956.jpg

20140607-110403-39843826.jpg

20140607-110404-39844344.jpg

http://www.feldavoice.com/?p=17795


Berita Bernama melaporkan :

Sayang pemimpin Umno tempatan tidak hadir sama program ini berbanding tempat lain yang menyaksikan pemimpin Umno turut hadir.

Harap kesilapan ini tidak berulang dan jika perlu jemputan perlu dibuat kepada pemimpin PAS juga.

Perpaduan hanya akan dapat dicapai dengan cinta Rasul dan itulah yang berlaku di Madinah semasa pemerintahan Rasulullah saw.

Mari semarakkan lagi program berselawat ke tempat lain juga.

Sent from my iPhone

Bekas Ketua Pemuda Calon PRU 13 Meninggal Dunia Petang Tadi - Al Fatihah

Posted: 07 Jun 2014 08:35 AM PDTBekas Ketua Pemuda Umno Rantau Panjang, Mohd Afendi Yusoff meninggal dunia, jam 7.30 malam tadi.
Ketua Umno Rantau Panjang, Datuk Abdullah Mat Yasim berkata, arwah dipercayai terjatuh di bilik air sebelum disahkan meninggal dunia oleh ahli keluarga.

Menurutnya, arwah yang lebih dikenali sebagai Ustaz Fendi juga adalah bekas calon BN bagi Dun Meranti pada PRU13.

"Semua ahli Umno di sini terkejut dengan berita ini. Kami akan menziarahi jenazah sebelum dikebumikan di Taman Chempaka, Kota Bharu.

"Umno Rantau Panjang kehilangan seorang lagi tokoh Umno yang berwibawa," katanya. 

http://thekl-chronicle.blogspot.com/2014/06/alfatihah-ustaz-afendi-meninggal-dunia.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&m=1


Turut mengesahkan berita :Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 07 Jun 2014 11:31 PM PDT

Belantan


Nik Abdul Aziz tunggu penjelasan Kit Siang?

Posted: 07 Jun 2014 09:54 AM PDT


Mur­syidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan mendapatkan penjelasan daripada Lim Kit Siang mengenai tindakan DAP yang menyalahkan parti itu sebagai punca kekalahan mereka dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan baru-baru ini.

Nik Abdul Aziz yang juga bekas Menteri Besar Kelantan berkata, Penasihat DAP itu akan datang ke Kelantan Sabtu ini dan Pas akan menunggu penjelasan sebenar DAP mengenai isu tersebut.

"Sabtu ini Kit Siang akan datang. Kita tunggu hari itu. Kita tidak boleh ulas hari ini sebab dia hendak datang," katanya ketika ditemui selepas menyampaikan kuliah mingguan di Dataran Ilmu di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Gobind Singh Deo yang mendakwa pendirian Pas mahu melaksanakan hudud di negeri ini menyebabkan berlaku protes terhadap pembangkang sehingga menyebabkan kekalahan calon parti itu, Dyana Sofya Mohd. Daud.

Gobind turut mendakwa kebanyakan pengundi di Teluk Intan tidak menyokong hudud kerana mereka berpandangan Malaysia merupakan negara sekular.

Tindakan pemimpin DAP itu seterusnya mendapat tentangan daripada Kerajaan Pas Kelantan yang mahu parti itu mengakui kelemahan sendiri sebagai punca kekalahan.

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 07 Jun 2014 10:17 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


LAGI PRODUK KITA PUNYA. SEBARKAN.

Posted: 07 Jun 2014 08:50 PM PDT

KENALI PRODUK MELAYU DAN SEBARKAN.( ADA BANYAK LAGI NANTI DIKELUARKAN )

Posted: 07 Jun 2014 12:16 PM PDT

PEMUDA UMNO JOHOR : INI PELUANG AMBIL BALIK TANAH MILIK ASING ! MANTAP..

Posted: 07 Jun 2014 12:27 AM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 07 Jun 2014 09:11 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Majlis Peguam Tidak Dengar Nasihat Anwar Ibrahim

Posted: 07 Jun 2014 05:41 AM PDT

Kalau biasa dengar ceramah Pak Syeikh, pasti akan terdengar ayat ini dahulu "Jika takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. Itu dulu, kini dia kata "you ulang i saman".

Maka jika Malaysiakini mendengar nasihat pak syeikh ini maka tentu selamat Malaysiakini. Ini tidak, mereka sendiri takut bertangungjawab dengan apa sendiri ditulis. Demokrasi ada batasnya, ianya tidak menghalang kebebasan yang mutlak.

Media mana pun, jika membuat sesuatu yang bersifat fitnah dan dakwaaan tidak benar, maka sudah tentu media itu akan disaman. Maka berhadapanlah dengan apa yang telah tertulis, usah pula meniru tabiat pak syeikh bila sudah masuk dalam kes mahkamah.

Sokong Anwar, Kemudian Jadi PTD. Apakah Ini Cara Baru Penyusupan Anwar?

Posted: 06 Jun 2014 11:38 PM PDTJURI RAKYAT

Posted: 07 Jun 2014 07:55 PM PDT

JURI RAKYAT


5 Tempat di Dunia Ini Bisa Mengabulkan Semua Permintaan Kamu

Posted: 06 Jun 2014 11:38 PM PDT

Sejak di zaman dahulu orang-orang sudah mengenal yang namanya mitos atau cerita-cerita yang belum dibuktikan kebenarannya. Namun, meskipun belum dibuktikan kebenarannya, ada banyak orang yang sangat mempercayai mitos-mitos tersebut.

Dari dulu hingga sekarang ada banyak mitos yang paling di percaya oleh orang-orang. Salah satunya adalah tempat-tempat yang dipercayai dapat mengabulkan semua permintaan orang-orang yang datang ke sana.

Tempat-tempat ini berada di berbagai negara yang konon katanya jika kamu memiliki sebuah permintaan dan kamu datang kesana dengan melakuka berbagai ritual yang dianjurkan maka, permintaan kamu akan segera di kabulkan.

Mitos tempat-tempat yang dapat mengabulkan permintaan ini sangat dipercaya oleh banyak orang, sehingg ada banyak sekali orang yang datang ke sana hanya untuk memintaa permintaan agar dikabulkan.

Nah, kamu pasti penasarannya tempat mana saja yang dikatakan dapat mengabulkan semua permintaan? Dari pada penasaran, mending langsung saja yuk, kita simak ulasannya yang berikut ini, 

1. Florence, Italia

Negara Italia memiliki tempat yang dikatakan dapat mengabulkan semua permintaan orang yang datang di sana. Di Kota Florence, Italia tersapat sebuah batung babi yang terbuat dari perunggu yang dipercayai dapat mengabulkan semua permintaan. Patung babi tersebut terbuat dari perunggu yang diduga sudah ada sejak tahun 1634. Konon katanya setiap orang yang datang kesana dan meminta sesuatu pasti akan di kabulkan. Namun, terlebih dahulu orang-orang harus mengelus moncog babi tersebut dan memasukna koin ke dalam mulutnya. Jika koin itu terjatuh maka permintaan akan segera di kabulkan.

2. Cumbria, Inggris

Di Inggris kita akan melihat fenomena unik, tepatnya di hutan Cumbria. Di hutan tersebut kamu akan menemukan banyak pohon yang dipenuhi dengan koin yang menancap. Konon katanya koin yang menancap tersebut merupakan permintaan orang-orang yang katanya akan dikabulkan. Oleh karena itu, tempat ini pun sangat banyak di kunjungi oleh para wisatawan yang juga ingin menancapka koin di pohon-pohon di sana .

3. Crimea, Ukraina

Di Ukraina juga terdapat sebuah kepercayaan di pantai Crimea. Di pantai tersebut ada sebuah Golden Gate  yang berbentu melengkung sehingga berbentuk seperti lubang di tengahnya. Orang-orang di sana mempercayainya sebagai pintu neraka. Namun, para wisatawan tidak mempercayai mitos tersebut, mereka malah menaiki boat untuk sampai ke sana dan melempar koin di sana dengan mengucapkan permohanan mereka.

4. Kuil Karnak, Mesir

Kuil Karnak yang merupakan tempat bersejarah juga menjadi kepercayaan bagi sebagai orang. Kuil yang memiliki sebuah artefak di dalamnya ini di percaya dapat mengabulkan permohonan jika orang tersebut mengelilingi artefak tersebut sebanyak 7 kali.

5. Biara Santa Maria de Montserrat di Barcelona

Sati lagi tempat yang dikatakan dapat mengabulkan semua permohonan yaitu Biara Santa Maria de Mostserrat di Barcelona. Banyak para wisatawan yang memadati tempat tersebut hanya untuk menyentuh patungnya dan mengucapkan permohonan. Setelah tiga bulan semua permohonan itu kemudian dikabulkan.

Nah, itulah dia ke lima tempat yang dipercaya dapat mengabulkan semua permohonan.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 07 Jun 2014 03:55 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Pahang Juara Piala FA

Posted: 07 Jun 2014 09:42 AM PDT

Shah Alam: Dua jaringan Pahang pada lewat perlawanan membolehkan Tok Gajah menjulang Piala FA edisi ke-25, sebentar tadi.

Anak buah Zainal Abidin Hassan menewaskan FELDA United FC (FUFC) 2-1 dalam final di Stadium Shah Alam.

Bagaimanapun FUFC mendahului pada minit ke-22 hasil jaringan Edward Junior Wilson selepas Zah Rahan Krangar memulakan gerakan menarik dari tengah padang.

Tersentak dengan jaringan itu Pahang mula mengatur gerakan bahaya dan hampir menjaringkan gol penyamaan melalui Azidan Sarudin yang menyaksikan tandukannya menggegar palang gol FUFC pada minit ke-38.
PEMAIN Pahang gembira selepas berjaya menjuarai Piala FA selepas berjaya menewaskan Felda 2-1 pada perlawanan akhir Piala FA di Stadium Shah Alam. FOTO Hasriyasyah Sabudin
Pahang akhirnya berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-79 apabila pemain gantian, Mohd. Faizol Hussain melakukan rembatan dari luar petak penalti menewaskan penjaga gol, Mohd. Farizal Harun.

Jaringan kemenangan Pahang akhirnya hadir pada minit ke-89 menerusi tolakan Dickson Nwakaeme.

Anak dibogel, disuruh pegang kemaluan

Posted: 07 Jun 2014 06:15 AM PDT

SABAK BERNAM – Seorang pemandu lori bakal berhadapan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebatan jika didapati bersalah mencabul anak kandungnya berusia sembilan tahun, awal tahun ini.

Perbuatan tidak senonoh pada Januari lalu itu dilakukan sebanyak dua kali iaitu di sebuah pondok dan di rumah ibu mangsa.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Muhammad berkata, suspek yang tinggal berasingan dengan isterinya sejak November lalu melakukan perbuatan terkutuk berkenaan di sebuah pondok berhampiran rumah mangsa.

Menurutnya, dalam kejadian itu, suspek, 39, yang selalu berkunjung ke rumah isterinya itu membawa mangsa ke sebuah pondok dan dibogelkan sebelum menyuruh mangsa memegang kemaluannya.

"Mangsa yang jijik dengan perangai bapanya itu enggan melakukan apa yang disuruh. Bagaimanapun, suspek bertindak hilang akal dengan mencabul kehormatan kanak-kanak terbabit," katanya.

Noor Mushar berkata, suspek yang hilang kewarasan dengan perbuatan dosanya itu sekali lagi melakukan perbuatan serupa di sebuah bilik sewaktu isterinya yang bekerja sebagai pembantu kedai tiada di rumah.

Bagaimanapun, katanya, perbuatan durjana suspek itu akhirnya terbongkar Rabu lalu setelah ibunya mengesyaki sesuatu terjadi pada anaknya selepas kerap kali melihat mangsa suka termenung bersendirian.

"Ibu mangsa yang menegur anaknya itu terkejut selepas mangsa memberitahu dia dicabul bapanya sebanyak dua kali dalam kejadian berasingan," katanya.

Noor Mushar memberitahu, berang dan kecewa dengan perangai suaminya kerana tergamak menodai anak kandung sendiri kemudiannya membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sabak Bernam.

Beliau berkata, polis masih menggiatkan usaha memburu dan mengesan lokasi lelaki itu berada bagi membantu polis menjalankan siasatan lanjut berhubung kes cabul terbabit.

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebatan, atau mana-mana dua daripada hukuman itu jika sabit kesalahan.

Wanita Malaysia diperkosa di Jaipur, India

Posted: 07 Jun 2014 03:01 AM PDT

NEW DELHI: Seorang wanita Malaysia yang berkunjung ke Jaipur, Rajasthan atas urusan perniagaan, didakwa dirogol semalam oleh seorang lelaki yang ditemuinya di sana.

"Kami telah menahan lelaki itu atas dakwaan merogol seorang wanita Malaysia pada Jumaat. Dia penduduk Bhilwara," Indo-Asian News Service memetik Timbalan Pesuruhjaya Polis (Jaipur Timur), Amandeep Singh, sebagai berkata.

Lelaki itu berusia 30 tahun.

Menurut laporan itu, wanita terbabit dalam aduannya berkata dia datang ke Jaipur tiga hari sebelum itu atas urusan perniagaan dan berjumpa lelaki berkenaan.

Kedua-dua mereka makan di sebuah hotel lima bintang pada Khamis malam dan dari situ lelaki itu memandunya ke sebuah tempat yang sunyi dan mendakwa dia dirogol di dalam kereta selepas diberi minuman yang dimasukkan dadah.

Lelaki itu kemudian meninggalkannya di hadapan hotel penginapannya, menurut laporan itu.

Wanita itu berjaya menghubungi sebuah kereta polis di kawasan berhampiran Jawahar Circle di bandar raya ini dan membuat aduan. Lelaki terbabit ditahan dalam tempoh tiga jam.

"Kami menerima aduan itu secara bertulis dan sedang menyoal siasat lelaki terbabit," laporan itu memetik Amandeep sebagai berkata.

Kecaman dan bantahan terhadap keganasan seksual di India semakin memuncak sejak insiden rogol beramai-ramai dan bunuh seorang pelajar di dalam sebuah bas di Delhi pada 2012.

Statistik rasmi menunjukkan kira-kira 25,000 kes rogol dilakukan setiap tahun di India, negara yang dihuni 1.3 bilion penduduk.

Pada awal tahun ini seorang wanita warga Denmark berusia 51 tahun mendakwa dirogol beramai-ramai di Delhi. Dia dirompak dan dirogol oleh suspek bersenjatakan pisau.

Dalam tempoh sama, seorang wanita Jerman berusia 18 tahun juga dilaporkan dirogol oleh seorang lelaki yang berkongsi kompartmen dengannya di dalam kereta api ketika dalam perjalanan dari Mangalore ke Chennai di selatan India.

Kejadian rogol berlaku setiap 22 minit di India, bagaimanapun serangan yang kurang dilapor bermakna kekerapannya mungkin lebih tinggi.

- BERNAMA

Aktiviti sundal kantoi, lari telanjang bulat tanpa malu

Posted: 07 Jun 2014 02:00 AM PDT

Georgetown: Tanpa rasa malu, dua wanita warga asing disyaki sedang melakukan seks dengan pelanggan melarikan diri dalam keadaan telanjang bulat dalam dalam serbuan di sebuah hotel bajet di Lebuh Chulia, di sini, awal pagi semalam.

Dalam serbuan jam 2 pagi itu, wanita berkenaan dikatakan sedang leka melayan pelanggan masing-masing, namun terus berlari keluar dari bilik hotel tanpa sempat mencapai pakaian sebaik mendapat tahu premis berkenaan diserbu.

Tindakan itu turut menyebabkan pelanggan masing-masing kebingungan dan hanya mengetahui premis itu diserbu pihak berkuasa selepas anggota imigresen memperkenalkan diri ketika pemeriksaan dilakukan.

Bagaimanapun, langkah kedua-dua wanita bogel itu terhenti ketika menuruni tangga apabila ditahan dan diarahkan masuk semula ke bilik untuk memakai pakaian masing-masing.

Ketua Bahagian Penguat Kuasa Jabatan Imigresen Pulau Pinang Basri Othman berkata, serbuan ke atas dua hotel bajet itu dilakukan serentak selepas mendapat maklumat mengenai aktiviti persundalan ditawarkan wanita warga asing berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya menahan enam wanita iaitu dua warga Laos, dua warga Indonesia dan masing-masing seorang dari Vietnam dan Nigeria berusia 20-an hingga 30-an selepas mereka didapati memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial dan pas pelajar.
DUA anggota penguat kuasa wanita menggari GRO sebaik ditahan, semalam.

"Lima daripada wanita berkenaan menggunakan pas lawatan sosial manakala wanita warga Nigeria pula didapati menjadikan pas pelajar sebagai lesen untuk masuk ke negara ini dan dia disyaki menyalahgunakan kebenaran diberikan dengan menawarkan perkhidmatan seks.

"Siasatan awal kami tidak menolak mereka ini bergerak sendiri tanpa didalangi mana-mana sindiket," katanya. Modus operandi digunakan ialah menggunakan susuk tubuh yang seksi bagi memikat pelanggan di sekitar hotel tempat menginap atau restoran berhampiran.

"Jika ada persetujuan, pelanggan akan dibawa ke bilik di hotel bajet berkenaan dipercayai bagi tujuan mendapatkan perkhidmatan seks dengan bayaran RM120 hingga RM150 bagi setiap langganan," katanya.

Basri berkata, berdasarkan keadaan bilik berkenaan, pihaknya percaya wanita terbabit sudah menginap di premis berkenaan sejak beberapa minggu lalu dan akan berpindah ke hotel bajet lain bagi mengelak kegiatan mereka dihidu pihak berkuasa.

Parti maksiat dalam bilik hotel di Port Dickson

Posted: 07 Jun 2014 01:01 AM PDT

Port Dickson: Dua puluh lelaki dan perempuan berusia antara 18 hingga 24 tahun ditahan ketika asyik menari dalam serbuan polis satu bilik hotel, di sini, awal pagi tadi.

Difahamkan, mereka menyewa sebuah bilik di hotel berkenaan dipercayai untuk berparti dengan pasangan masing-masing.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintenden Abd Wahab Harun berkata, serbuan dilakukan selepas mendapat aduan dan maklumat orang awam, pada 2.45 pagi.

"Semua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Port Dickson untuk soal siasat dan ujian air kencing, " katanya.

Penyanyi rock terkenal belasah isteri dalam bank di Ampang

Posted: 07 Jun 2014 12:45 AM PDT

Sekadar gambar hiasan
Kuala Lumpur: Perbuatan seorang rockers terkenal memukul isterinya mengejutkan kakitangan dan pelanggan sehingga menimbulkan kekecohan sebuah bank di Ampang. Malahan sebelum tiba di bank berkenaan, wanita itu sudah ditampar oleh suaminya dalam kejadian yang berlaku pada Isnin lalu.

Tak dapat menahan kesakitan

Hanya selepas beberapa hari insiden itu berlaku, ibu kepada tiga anak hasil perkahwinan dengan rockers ini mendapatkan rawatan di sebuah pusat perubatan di ibu negara kerana kesakitan akibat perbuatan suaminya.

Difahamkan kekecohan itu berlaku apabila penyanyi rock itu meminta isterinya membuat pengeluaran di bank berkenaan.

Menurut sumber, penyanyi rock itu bertindak sedemikian mungkin disebabkan gagal mengawal perasaan marah terhadap isterinya.

Tinjauan BH di tempat kejadian semalam, gagal untuk mendapatkan maklumat daripada kakitangan bank berkenaan. Usaha untuk mendapatkan gambaran kejadian tidak berjaya apabila kakitangan enggan mengulas atau seolah-olah tidak mengetahui berlakunya insiden itu.

Dua beradik bawa balik jantan ketika ibu bapa tiada

Posted: 06 Jun 2014 09:01 PM PDT


PARIT BUNTAR - Ketiadaan ibu bapa di rumah diambil kesempatan oleh dua beradik dengan membawa pulang teman lelaki untuk melakukan maksiat.

Perbuatan tidak bermoral remaja yang masih bersekolah itu bagaimanapun berjaya dihidu pihak berkuasa dan mereka ditahan bersama pasangan masing-masing ketika serbuan pencegahan maksiat di sebuah rumah di Taman Kerian Permai, awal pagi 2 Jun lalu.

Setiausaha Pertubuhan Sukarela Keselamatan dan Kebajikan Kerian (PSKKK), Abdul Sukur Ahmad berkata, serbuan pada kira-kira jam 2.20 pagi itu dilakukan oleh 20 anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kerian (PADK) dengan kerjasama PSKK) dan polis setelah menerima aduan daripada orang awam.

Difahamkan, kedua-dua remaja perempuan itu berusia 15 dan 17 tahun dan mereka masih bersekolah di sebuah sekolah menengah di Parit Buntar.

"Dua remaja perempuan terbabit hanya membuka pintu selepas kira-kira setengah jam anggota penguat kuasa PADK meminta mereka berbuat demikian.

"Hasil pemeriksaan kami, terdapat dua lelaki berusia lingkungan 18 dan 20 tahun yang tidak mempunyai hubungan mahram dengan kedua adik-beradik terbabit ditemui dalam rumah," katanya kepada Sinar Harian.

Abdul Sukur berkata, keempat-empat pasangan remaja ditahan itu dibawa ke Balai Polis Parit Buntar dan kemudiannya dihantar ke Pejabat Agama Daerah Kerian untuk tindakan susulan.

Beliau berkata, golongan remaja diingatkan supaya tidak melakukan sebarang perlakuan tidak bermoral manakala ibu bapa diminta sentiasa mengawasi pergerakan anak-anak mereka.

"Paling penting, kami minta kerjasama orang ramai untuk turut serta membanteras gejala sosial dan maksiat terutama menjelang Ramadan yang semakin hampir.

"Sebarang aduan melibatkan gejala sosial boleh disalurkan terus kepada anggota penguat kuasa PADK atau menghubungi pihak kami untuk tindakan sewajarnya," katanya.

Hadiah air mani tanda rasa cinta

Posted: 06 Jun 2014 08:01 PM PDT

SEORANG gadis di China membuat laporan polis selepas mendakwa lelaki yang meminatinya menghadiahkan sebotol air mani kepadanya.

Zeng Lin, 19, pada awalnya menyapukan cecair itu ke wajahnya kerana menyangka ia adalah krim pelembab.

Bagaimanapun, dia mula mengesyaki sesuatu yang pelik apabila menghidunya sebelum rakannya mengesahkan ia adalah air mani.

Sementara itu, Gou Wen, 22, yang menghadiahkan air maninya kepada Zeng berkata, dia melakukan perbuatan itu kerana mahu menunjukkan rasa cintanya pada gadis itu.

"Saya cintakannya dan dia tidak mengetahuinya. Jadi saya rasa, itu adalah cara yang unik untuk meluahkan perasaan saya," ujarnya, memetik IBTimes.

Akibat tindakan itu, Gou terpaksa memohon maaf dan membayar denda sebanyak RM1,081.75 kepada Zeng.

"Saya tahu saya bersalah, tetapi saya akan cari cara lain untuk membuktikannya," katanya.

'Rugi kalau tak seksi'

Posted: 06 Jun 2014 07:01 PM PDT

BIARPUN ramai penyanyi KPop tampil dengan imej seksi, kumpulan A Pink masih mahu mengekalkan imej sopan.

Bagaimanapun, mereka akui ia agak merugikan apabila imej tersebut membataskan ahli kumpulan itu untuk tampil seksi ketika berada di luar.

"Walau kami banyak membeli baju seksi tetapi sayang kami tidak boleh memakainya di depan umum. Kami hanya berdiri di depan cermin sahaja, " kata salah seorang ahlinya, Bomi.

Katanya, bagi membuang rasa kecewa tersebut, dia hanya mengambil gambar untuk dijadikan kenangan dengan baju berkenaan.

Tambahnya, salah satu kerugian lain dalam mempertahankan imej sopan ialah tidak boleh berhibur ke kelab malam.

Bukan dirogol tetapi ada lelaki simpanan

Posted: 06 Jun 2014 06:01 PM PDT

Gambar hiasan
Polis hari ini mendapati pembantu rumah Indonesia yang sebelum ini mendakwa dirinya dirogol sehingga melahirkan anak rupa-rupanya melakukan hubungan seks secara sukarela.

Kes pembantu rumah tersebut menjadi berita hangat selepas mangsa mendakwa dirogol majikan manakala mayat anaknya dibungkus dan dibuang oleh ejen ke dalam gaung di Genting Highlands.

Siasatan terbaru bagaimanapun mendapati bayi lelaki dilahirkan pembantu rumah Indonesia tersebut merupakan hasil hubungan dengan seorang lelaki Bangladesh yang merupakan pekerja potong rumput.

Namun kes itu dianggap 'dramatik' dan pelik kerana lelaki Bangladesh tersebut dilaporkan akan membayar RM180 sebagai 'duit poket' setiap kali selepas melakukan hubungan seks dengan pembantu rumah tersebut.

Pembantu rumah itu dilaporkan mula mengenali lelaki Bangladesh semasa bekerja di rumah majikan, malahan selalu membawa lelaki itu ke dalam rumah pada waktu malam.
Keratan akhbar China Press berhubung penemuan mayat bayi di gaung di Genting Highlands.

Polis akan mengambil DNA daripada lelaki tersebut untuk menyiasat sama ada dia merupakan bapa kandung kepada bayi yang dibuang ke dalam gaung.

China Press sebelum ini melaporkan pembantu rumah tersebut dirogol sehingga mengandung zuriat majikan, sementara ejen memaksanya menjual bayi yang dilahirkan.

Tanpa disangkakan, anak lelaki berumur enam bulan di bawah 'jagaan' ejen telah mati dan ejen itu terpaksa membungkus mayat dan membuangnya ke kawasan hutan di sekitar Genting Highlands.

Polis yang menerima maklumat telah menemui mayat bayi lelaki tersebut dan menahan ejen haram dan isterinya.

Dalam pada itu, mayat bayi tersebut dikenal pasti telah dibuang ke dalam gaung sekurang-kurangnya empat hari dan sudah reput.

Keadaan itu menyebabkan doktor yang melakukan bedah siasat berdepan kesukaran untuk mengenal pasti sama ada bayi itu mati akibat dera atau punca lain.

PAS: Lima sebab DAP kalah di Teluk Intan

Posted: 06 Jun 2014 05:35 PM PDT

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad memberi lima sebab kekalahan DAP dalam pilihan raya kecil (PRK) Teluk Intan pada 31 Mei lalu.

"Kekuatan kerajaan akan ditumpukan kepada usaha memenangkan calon mereka di tempat yang kecil itu berbanding dengan pilihan raya umum di mana kekuatan BN akan terpaksa diagihkan di seluruh negara," kata beliau dalam satu kenyataan media.

Dalam pilihan raya kecil tersebut calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud kalah dengan majoriti 238 undi.

Dyana memperoleh 19,919 undi berbanding calon BN, Datuk Mah Siew Keong yang juga presiden parti Gerakan yang memperoleh 20,157 undi.

Khalid yang juga ahli jawatan kuasa pusat PAS berkata rakyat Teluk Intan juga sedar bahawa keputusan PRK tidak akan mengubah kerajaan pusat.

"Pengundi akan memikirkan apakah yang terbaik yang mereka boleh capai melalui pilihanraya kecil ini dan sebahagian dari mereka menganggap bahawa memenangkan calon BN akan mampu mendatangkan pembangunan dan projek kerana BN adalah kerajaan," katanya.

Beliau menambah bahawa pengundi memilih Mah kerana tidak mahu menjatuhkan air mukanya sebagai calon veteran dan berpengalaman.

Selain itu, Khalid juga menyatakan Mah mempunyai kelebihan sebagai calon tempatan.

Beliau menambah bahawa sokongan Umno yang padu untuk Gerakan turut menyumbang kepada keputusan tersebut meskipun Gerakan dan Umno mempunyai pendirian berbeza dalam isu hudud.

Selain itu Khalid turut menolak andaian bahawa pengundi Cina kembali kepada BN.

"Bagi mereka yang ingin mendakwa, 'pilihanraya kecil Teluk Intan membuktikan orang Cina telah kembali menyokong BN', sila imbas kembali seminggu sebelum itu yang menyaksikan BN langsung tidak berani walaupun untuk meletakkan calon di Bukit Gelugor," katanya.

RRU Perumahan Johor: Saya masih pegang kuasa eksekutif - Khaled

Posted: 06 Jun 2014 05:30 PM PDT

Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini menegaskan penglibatan Sultan Johor Sultan Ibrahim dalam Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor yang akan ditubuhkan kerajaan negeri bukan menjadi satu isu kerana kuasa eksekutif dipegang menteri besar.

Mohamed Khaled berkata menteri besar adalah pengerusi secara automatik dan apa-apa tindakan Sultan Johor adalah atas nasihat menteri besar.

"Apa pun keputusan yang dibuat mengenai pentadbiran negeri ini masih dibuat oleh saya kerana kuasa eksekutif adalah di bawah Menteri Besar.

"Menteri Besar akan menjadi pengerusi lembaga manakala pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan sebagai timbalan," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Pelan Induk Pelancongan Johor dan pameran 'Explore Johor Fest' 2014, di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, di Kulaijaya hari ini.

Menurut laporan sebuah portal berita, kerajaan Johor akan membentangkan satu rang undang-undang baharu di Dewan Undangan Negeri Johor, Isnin ini untuk membentuk satu lembaga perumahan dan hartanah yang memberi kuasa meluas kepada Sultan tentang isu perumahan.

Tambah portal tersebut, ia merupakan enakmen pertama seumpamanya yang akan dibentangkan dengan Sultan Johor diberi kuasa untuk melantik ahli lembaga, menyelia akaun dan juga untuk membubar lembaga berkenaan.

Menurut beliau, penubuhan Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor adalah sama seperti penubuhan Johor Corporation (JCorp) yang secara automatik peranan pengerusi dipegang oleh menteri besar.

Katanya, usaha untuk menubuhkan lembaga itu juga bukan sesuatu yang baru kerana sebelum ini pendekatan yang sama digunakan untuk menubuhkan JCorp atau yang sebelum itu dikenali sebagai Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor
(PKENJ).

"Kita mengikut enakmen sama seperti penubuhan Johor Corporation (JCorp) dahulu dan akta ini mesti dibaca bersama-sama Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor," katanya.

- Bernama

RRU Perumahan Johor, peringatan tersirat Dr M

Posted: 06 Jun 2014 05:25 PM PDT

Tanpa menimbulkan isu tersebut secara langsung, Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya tidak bersetuju dengan enakmen baru di Johor yang boleh mengaburkan garis pemisah kuasa antara eksekutif dan istana.

Bekas perdana menteri itu juga mengingatkan bahawa sebarang
perubahan yang drastik boleh memburukkan lagi perasaan tidak selesa rakyat terhadap kerabat.

"Sudah ada perasaan tidak menghormati kerabat. Ini boleh membawa kepada lain-lain bentuk tidak hormat," kata beliau dalam blognya.

Katanya, walaupun secara umumnya orang Melayu menjunjung institusi beraja, tetapi apabila keupayaan mereka untuk pertahankan telah terhakis, mereka mungkin mengenepikan adat mereka.

Mahathir berkata perlembagaan persekutuan memperuntukkan untuk raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen.

"Sejak kebelakangan ini terdapat kecenderungan untuk mengabaikan perlembagaan dan mengubahnya dengan cara yang lain," katanya.

Mahathir menjelaskan bahawa perlembagaan boleh diubah tetapi ada prosedur untuk berbuat demikian.

"Tiada siapa yang boleh mengubahnya sendiri. Negeri-negeri tidak boleh mengubahnya, begitu juga dengan raja-raja, tanpa kelulusan Parlimen persekutuan dan kerajaan persekutuan," katanya.

Bekas perdana menteri itu mengingatkan jika perlembagaan diabaikan, orang lain juga akan berbuat demikian.

"Perlembagaan adalah undang-undang asas negara. Apabila duluan diwujudkan, maka ia akan menjadi asas untuk perubahan yang lain," katanya.

Malaysiakini

Pakatan Johor serba salah sokong RUU kontroversi

Posted: 06 Jun 2014 05:20 PM PDT

Para ADUN Pakatan Rakyat Johor kini serba salah untuk menyatakan sokongan ke atas Rang Undang-undang Perumahan dan Hartanah Johor 2014 dalam sidang DUN akan datang.

Sekiranya menyokong, para wakil rakyat tersebut akan dianggap menyokong rang undang-undang kontroversi melibatkan kuasa Sultan dalam lembaga yang akan ditubuhkan.

Wakil rakyat berkenaan juga bimbang dianggap menentang Sultan sekiranya tidak menyokong rang undang-undang tersebut.

Rang undang-undang itu yang akan dibentangkan pada Isnin depan, akan memberi kuasa kepada Sultan Johor untuk menyelia akaun Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor.

Ketua pembangkang Johor, Dr Boo Cheng Hau bagaimanapun berkata Pakatan sudah sepakat bahawa rang undang-undang itu "meletakkan terlalu banyak beban" ke atas Sultan.

Beliau mencadangkan agar tanggungjawab semak dan imbang itu ditanggung oleh DUN.

Namun, Pakatan kini hanya mempunyai 18 kerusi dalam sidang DUN Johor dan jumlah itu tidak akan mampu menghalang BN daripada meluluskan rang undang-undang itu.

Justeru, Pakatan perlu bertindak seperti menarik rambut dalam tepung dalam mengumumkan pendirian mereka dan pada masa sama mengelak daripada dilabel sebagai 'anti-Sultan'.

Malaysiakini

Proton tawar rebat tunai sempena Ramadan, Aidilfitri

Posted: 06 Jun 2014 05:15 PM PDT

KUALA LUMPUR 6 Jun - Proton Holdings Bhd. membuat tawaran menarik untuk semua kereta keluarannya bulan ini bersempena Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Dalam satu kenyataan hari ini, Proton berkata, ia akan menawarkan rebat tunai sehingga RM8,000 untuk model tertentu dan servis percuma tiga tahun, kadar faedah bermula daripada serendah 2.70 peratus dan pelbagai tawaran istimewa lain.

"Orang ramai dijemput melihat tawaran promosi kami bulan ini di semua bilik pameran Proton di Malaysia.

"Promosi ini berterusan sehingga 30 Jun 2014," katanya. - BERNAMA

Gelatin Babi: Perlu tunggu keputusan J'kuasa Fatwa Kebangsaan

Posted: 06 Jun 2014 05:10 PM PDT

SHAH ALAM : Para pengguna di negara ini terutamanya yang beragama Islam dinasihatkan menunggu keputusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan berhubung status halal dua produk coklat Cadbury yang telah mencetuskan kontroversi penggunaan gelatin babi di dalam produknya baru-baru ini.

Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman berkata demikian ketika diminta mengulas pendapat dari ulama tersohor dunia, Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi berkenaan kekeliruan pengguna Islam apabila sesuatu makanan itu telah dicampuri unsur yang haram.

"Kita tidak boleh nafikan pandangan beliau, ijtihad beliau. Kita tidak kata ia tidak betul. Tapi kita kena merujuk kepada Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dan di peringkat negeri.

"Hal ini masih belum diputuskan oleh Fatwa Kebangsaan. Kita kena ikut fatwa dari negara kita. Setakat ini Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan belum bersetuju dengan pandangan itu, melalui apa yang saya difahamkan. Sebabnya kita ada pilihan yang lain, kecuali darurat dan tiada jalan lain," katanya kepada Antarapos hari ini.

Semalam portal ini menyiarkan pandangan Yusuf Al-Qardhawi yang memberitahu gelatin haiwan termasuk babi adalah halal untuk digunakan, termasuk di dalam produk makanan setelah ia ditransformasikan menjadi bahan yang lain.

Dipetik melalui kenyaan rasmi ulama tersebut, hukum berkenaan adalah bergantung kepada 'illah' (sebab).

"Para fuqaha' berkata, contohnya, sesuatu perkara seperti tinja dan sebagainya, apabila ia diambil dan dikenakan api serta dinyalakan, maka abunya adalah halal kerana ia telah menjadi bahan yang lain. Mereka berkata: Jika seekor anjing masuk ke dalam takung garam dan mati di dalam takung garam itu hingga garam memusnahkannya, hinggakan apabila kamu mencarinya kamu tidak menjumpainya disebabkan anjing itu sendiri telah menjadi garam, maka garam itu boleh digunakan untuk makan, minum dan segala-galanya, kerana ia telah mengalami transformasi bahan.

"Hukum ditetapkan bergantung kepada `illah (sebab) yang ada dan yang tiada. Maka `illah dalam hal ini ialah ia tidak kembali wujud. Oleh itu, apabila daging atau tulang babi telah bertransformasi, - dan saya mendengar daripada saudara kami Dr. Muhammad Hiwari, dan dia adalah antara doktor akademik yang tinggal di German untuk tempoh yang sangat panjang, dan dia mempunyai kajian yang sangat baik dalam hal ini, - dia berkata kepada kamu: Kemuncak hal ini adalah, ia boleh diambil dan digunakan sebagai ubat gigi, dan digunakan sebagai sabun, dan digunakan sebagai gelatin (atau jeli) yang asalnya ialah babi, kerana ia telah menjadi sebatian kimia yang baru menyebabkannya tertakluk kepada hukum yang baru (iaitu halal)," ujar Yusuf Al- Qardhawi dipetik sebagai berkata.

Meskipun begitu, Abdul Rahman menggesa pengguna Islam di negara ini menjauhi sesuatu perkara yang boleh mendatangkan keraguan, kerana dikhuatiri tidak halal.

"Di dalam hadis Rasulullah SAW, jelas maksud halal dan haram. Tetapi di antara kedua-duanya ada perkara yang samar. Yang ini Rasulullah menyuruh kita menjauhinya sebab ia boleh membawa hukum haram.

"Jika nak membeli sesuatu, kita kena pasti ia halal atau haram. Kalau haram, kita tinggalkan. Jika samar-samar juga kita tinggalkan sebab ia boleh menjadi haram. Itu kaedah yang jelas dalam agama kita," ujar beliau.

Bulan lalu, rakyat Malaysia dikejutkan dengan dakwaan laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang mengatakan dua produk coklat Cadbury - coklat susu dengan kacang Hazel serta coklat susu dengan badam, dikesan mengandungi DNA babi atau 'porcine'.

Apa yang menjadi persoalan sehingga kini adalah KKM dikatakan membuat ujikaji itu, sehingga terjumpa DNA babi, setelah memilih coklat berkenaan secara rawak di pasaran.

Setelah isu itu mencetuskan kemarahan ramai pihak Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula memainkan peranannya dan membuat ujikaji yang sama namun coklat itu diambil terus dari kilang Cadbury dan bukannya diambil secara rawak dari pasaran, seperti mana dibuat KKM.

Walaupun perkembangan terbaru selepas ujikaji yang dilakukan oleh Jakim itu mengesahkan dua produk Cadbury tersebut adalah tiada unsur babi sekaligus halal untuk dimakan, namun golongan pengguna Islam di negara ini dilaporkan masih berasa was-was.

Gelatin Babi: Dr Asri setuju dengan Qardawi

Posted: 06 Jun 2014 05:05 PM PDT

Kuala Lumpur – Bekas Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidn menyifatkan isu DNA babi dalam coklat Cadburry yang menjadi polemik barru-baru adalah merupakan satu isu kecil dan tidak perlu diperbesarkan.

Asri ketika dihubungi wartawan Suara TV sebentar tadi berkata ilmuwan Islam berbeza pandangan berhubung perkara ini ada yang mengatakan ianya haram dan ada mengatakan ia halal dimakan.

"Asal sesuatu makanan itu halal sehingga terbukti haram. Demikian apa-apa makanan yang dikatakan kononnya haram tapi tidak terbukti maka kekal atas hukum asalnya iaitu halal.

"Sebagai contoh ada ilmuwan Islam mengatakan baja yang mengandungi unsur babi dan digunakan untuk menyuburkan tanaman tidak di anggap sebagai haram kerana telah berubah sifat daripada binatang tersebut" katanya.

Menurutnya lagi DNA khinzir yang terdapat dalam makanan itu terdapat para ulama yang mengharuskannya atas asas proses istihalah. Ini pendapat yang dipegang oleh kebanyakan fatwa di Eropah, Dr Yusuf al-Qaradawi dan lain-lain.

"Ada dua pandangan berhubung isu ini dan ia tidak begitu besar malah tiada kesepetakatan daripada sarjana Islam mengenainya.

"DNA dari segi Islam adalah halal maka dari segi umumia juga dianggap halal.

"Selagi ianya halal, maka (DNA babi di dalam coklat) dianggap halal" ujarnya lagi. – www.suara.tv

Gelatin Babi Halal: Dr Yusuf al-Qaradhawi

Posted: 06 Jun 2014 05:00 PM PDT

Majlis Fatwa Kebangsaan membuat keputusan bahawa sesiapa yang termakan Coklat Susu dengan Kacang Hazel bernombor kelompok (batch no) NO200813M01H I2 bertarikh luput 13 Nov 2014; dan Coklat Susu dengan Buah Badam dengan nombor kelompok 221013N01R I1 bertarikh luput 15 Jan 2015 yang didakwa mempunyai DNA Babi oleh Kementerian Kesihatan Malaysia adalah halal.

Hukum produk Cadbury yang disahkan halal sebelum didakwa mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi adalah seperti hukum asalnya iaitu 'halal dimakan', demikian menurut Fatwa Majlis Kebangsaan.

Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Profesor Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata ia termasuk dalam kategori keadaan 'Umum al-Balwa', iaitu keadaan musibah atau kesukaran yang berleluasa dan sukar dielak.

"Dalam kes produk siap diproses dan telah dipasarkan kepada pengguna yang pada asasnya telah dihasilkan melalui pemprosesan serta menggunakan bahan-bahan yang suci dan halal, dan juga telah disahkan sebagai HALAL tetapi kemudian didapati telah berlaku kontaminasi DNA babi pada sebahagian produk (kelompok tertentu sahaja), maka dalam keadaan ini, Muzakarah telah memutuskan bahawa ia adalah dikategorikan sebagai 'Umum al-Balwa'.

"Hukum produk tersebut adalah merujuk kepada hukum asal iaitu halal dimakan kerana pencemaran atau kontaminasi yang berlaku adalah di luar kawalan dan amat sukar dielakkan,"

Mereka tidak menanggung sebarang dosa memakan makanan haram selaras dengan ijtihad para ulama sesuatu itu halal sehingga terbukti haram. Dalam Islam termakan sesuatu yang haram tanpa disedar tidak berdosa.

Keputusan Majlis Fatwa ini dibuat berikutan timbul kenyataan-kenyataan yang memalukan Islam daripada NGO Islam termasuk mahu mencuci darah. Ada pula yang mahu menyamak tangan, mulut dan lidah.

Majlis Fatwa tidak pernah mengatakan gelatin atau DNA dari babi itu halal seperti mana dakwaan kumpulan tertentu yang mahu merosakkan imej Majlis Fatwa dan juga kredebiliti sijil halal Jakim.

Yang sangat aneh mereka yang memaki hamun Majlis Fatwa Kebangsaan ini terdiri daripada mereka yang taksub dengan seorang tokoh pembangkang. Tokoh ini pula rapat dengan seorang ulama terkenal yang menjadi pujaan ramai umat Islam di negara ini iaitu Syeikh Yusuf al-Qaradawi.

Fatwa Dr. Yusuf al-Qaradhawi: Gelatin haiwan adalah halal walau daripada babi:

Pengerusi Persatuan Ulama Antarabangsa, guru kami (fil riwayah) Syaikhuna Fadhilah al-Syaikh al-'Allamah Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah ditanya berkenaan hukum memakan makanan yang mengandungi gelatin yang dibuat daripada haiwan termasuk babi, maka jawab al-Syaikh al-Qaradhawi:

هناك شيء يغفل عنه الكثيرون وهي قضية الاستحالة، نقول إذا استحالت النجاسة طَهُرت، يعني ممكن الشيء يكون أصله خنـزير ثم استحال أصبح مادة أخرى، أصله خنـزير ولكن أخذ منه وتحول إلى شيء آخر وصار صابون، الفقهاء قالوا مثلاً الأشياء مثل الروث ونحو ذلك حينما تؤخذ وتدخل النار وتحترق، فرمادها حلال لأنه صار شيء آخر، قالوا لو دخل كلب في مملحة ومات في المملحة وأكله الملح وإذا بحثت عنه فلن تجده، أصبح الكلب ملح، فممكن أن تستعمله في الأكل والشرب وكل شيء، لأنه تحولت العين، الحكم يدور مع عِلِّته وجوداً وعدماً، فالعِلَّة لم تعد موجودة ولذلك إذا لحم الخنـزير أو عظام الخنـزير تحولت وأنا سمعت من أخونا الدكتور محمد الهواري وهو من الدكاترة العلميين الذين يعيشون في ألمانيا من سنين طويلة وله بحث جيد في هذه القضايا، قال لك: معظم هذه الأشياء ممكن تؤخذ ويُعمل منه معجون أسنان، وتعمل منه صابون وتعمل منه جلي هو أصله خنـزير إنما صار مركباً كيماوياً جديداً فأخذ حكماً آخر.

Terjemahan: "Di sana terdapat perkara yang dilupakan oleh banyak pihak iaitu isu transformasi bahan (perubahan zat).

Kami berkata: Apabila sesuatu najis ditransformasikan, ia menjadi suci, iaitu sesuatu bahan itu mungkin pada asalnya adalah babi, kemudian ia bertransformasi menjadi sesuatu bahan yang lain – asalnya ialah babi tetapi ia diambil dan ditransformasikan menjadi sesuatu yang lain – contohnya menjadi sabun.

Para fuqaha' berkata, contohnya, sesuatu perkara seperti tinja dan sebagainya, apabila ia diambil dan dikenakan api serta dinyalakan, maka abunya adalah halal kerana ia telah menjadi bahan yang lain. Mereka berkata: Jika seekor anjing masuk ke dalam takung garam dan mati di dalam takung garam itu hingga garam memusnahkannya, hinggakan apabila kamu mencarinya kamu tidak menjumpainya disebabkan anjing itu sendiri telah menjadi garam, maka garam itu boleh digunakan untuk makan, minum dan segala-galanya, kerana ia telah mengalami transformasi bahan.

Hukum ditetapkan bergantung kepada `illah (sebab) yang ada dan yang tiada. Maka `illah dalam hal ini ialah ia tidak kembali wujud. Oleh itu, apabila daging atau tulang babi telah bertransformasi, – dan saya mendengar daripada saudara kami Dr. Muhammad Hiwari, dan dia adalah antara doktor akademik yang tinggal di German untuk tempoh yang sangat panjang, dan dia mempunyai kajian yang sangat baik dalam hal ini, – dia berkata kepada kamu: Kemuncak hal ini adalah, ia boleh diambil dan digunakan sebagai ubat gigi, dan digunakan sebagai sabun, dan digunakan sebagai gelatin (atau jeli) yang asalnya ialah babi, kerana ia telah menjadi sebatian kimia yang baru menyebabkannya tertakluk kepada hukum yang baru (iaitu halal)"

[Sumber: laman rasmi al-Syaikh al-Qaradhawi: http://www.qaradawi.net/new/component/content/article/220-2014-01-26-18-21-41/2014-01-26-18-26-08/632-#لحم%20الخنـزير%20أم%20كل%20المشتقات؟ ]

Selain Yusuf al-Qaradawi, Dr. Abdul-Ghaffar Ash-Sharif (Former Dean/Professor of Shari'ah Kuwait college), Tahir al-Mahdi al-Baleeli (European Fiqh Council), Muhammad Al-Hawaari (European Council for Fatwa Research) turut menyokong pandangan bahawa semua jenis gelatin termasuk dari babi dianggal halal kerana ia telah berubah sifat.

Pandangan gelatin termasuk dari babi halal:

This was principle was discussed in detail in a lecture by Shaykh Muhammad Bazmool (hafidahullah) , Professor at Umm ul Qura Makkah, based on a fatwa given by Shaykh Al-Albaanee (rahimahullah) on gelatin. The principle is also discussed by Ibn Hazm (rahimahullah) , the exponent of the Literalist school, in his manual Al Muhalla.

As the Shaykh so perfectly described it in his lecture, "We must be careful when we call things haraam because it is a form of thulm (oppression) . Scholars have said that it is worse that you make something halaal to haraam rather than making something haraam to halaal. This deen of Allaah has been made yusr (easy) let us not make it 'usr (hard)."

The following is the transcription of the lecture given by Shaykh Muhammad Bazmool (hafidhahullah) :

The Fiqh Principle of Istihala – Changing from impure to pure

(Taken entirely from a dars given by Sh. Muhammad Bazmool, Professor at Umm ul Qura Makkah translated by Moosa Richardson and a fatwa given by Shaykh al-Albaani)

Istihala is when something becomes pure. It was najis (impure) but it is now taahir (pure). A good example would be maitah (animal carcass): it is najis, but should it be burned and become ashes, or decompose and become earth, then it is taahir, it is no longer najis. This can happen with dung or feces or whatever. Whenever something changes from one property to another, then the ruling likewise changes.

Example: Let us say that someone uses the fat of a dead animal to make soap. That fat is najis, but the chemical change that it was put through makes it taahir.

Ibn Hazm put it concisely when he said, "Ruling upon an object is upon what it is named (what it is), if the name (what it is) changes then so does the ruling."

He also mentioned in his book of fiqh, Al-Muhalla: "If the quality of the substance of naturally impure objects changes the name which was given to it so that it is no more applicable to it and it is given a new name which is given to a pure object, so it is no more an impure thing. It becomes a new object, with a new rule."

Meaning that if the natural composition of a substance changes to another substance of a different composition, so much so that you can no longer call the new substance by the name of what it was– ruling upon that substance changes too.

Proof/Example 1:

The companions (radyallahu anhum) used to eat a cheese that came from the land of the disbelievers. In that cheese was a part of the calf which was slaughtered by the disbelievers in a way that is not in accordance with Islaam. The companions knew this, but they also knew that the prohibition was upon the calf, what is directly from the calf, and what could be properly called part of the calf; the ruling is not upon that which you cannot identify as part of the calf nor is it called any longer such-and-such part of the calf. This is called istihala.

Proof/Example 2:

Another proof from the Sunnah: The Prophet (sallallahu 'alayhi wa sallam) forbade making vinegar out of wine, but he said that if you should come across vinegar that has been made from wine then it is halaal.

Why?

The ruling is upon what the object is, and not what it was. Wine is haraam; vinegar is not, and before the wine became an intoxicant, it was halaal. Why? Because it was fruit before that.

Proof/Example 3:

Allah says in the Qur'an:

"And surely there is a lesson for you in the cattle we give you to drink of what is in their bellies from between the feces and blood, pure milk, wholesome to those who drink it." (16:66)

Allah is putting forth an example for us of how something pure can come from something impure.

And we can also use as proof something that we've already gone over.

The Prophet (sallallahu 'alayhi wa sallam) said that when the hide of maitah (the carrion) is tanned, then it is taahir. He (sallallahu 'alayhi wa sallam) gave us a method to purify something which was first impure.

Let us examine things we are familiar with: mono and diglycerides, whey, gluten, emulsifiers, gelatin, and whatever else is on the international haraam list. These by-products sometimes come from animals, pigs even, in which case the ruling on the initial substances is that they are haraam.

But the initial substances (e.g. fat, marrow, cartilage, etc.) are put through chemical change so that you no longer can even call it "pig fat" or "animal bone" or "skin" or "cartilage", etc. because it is no longer that, hence it is taahir, it is halaal.

What is gelatin? As Oxford dictionary of science defines: "A colorless or pale yellow, water-soluble protein obtained by boiling collagen with water and evaporating the solution. It melts when water is added and dissolves in hot water to form a solution that sets to a gel on cooling." (page 290)

Is this a chemical change or is this not a chemical change? Is it protein any longer? No, it is not.

You are in disbelief so you ask, "But how can it be halaal when it came from something haraam?"

Because of the proofs mentioned above, the ruling is not based upon what it was, the ruling is based upon what it is. A Hanafi scholar, Ibn Abedin gave the example: "the swine which drowns in a salt lake and decomposes and becomes salt itself, is now halaal."

And other Hanafi scholars go on to say: "salt is different from meat and bones. If they become salt, they are salt."

To take the salt example further: salt consists of sodium chloride (NaCl) when together they are the halaal food known as salt, when separated they make up two poisonous substances which are then haraam for consumption.

The ahnaaf (Hanafis) also use as an example the human semen, saying that it is najis, then when it inseminates the egg and becomes a blood clot it is still najis, but when it becomes flesh it is no longer najis. And the ahnaaf are not the only ones who take this position.

The examples are numerous and they extend beyond food: Yesterday a man was kaafir and going towards Hell, today he is Muslim, so what is the ruling upon him? It is based upon what he is today.

We must be careful when we call things haraam because it is a form of thulm (oppression) . Scholars have said that it is worse that you make something halaal to haraam rather than making something haraam to halaal. This deen Allah has made yusr (easy) let us not make it 'usr (hard). Wallahu 'Alim.

End of Dars

http://www.suhaibwebb.com/islam-studies/question-what-is-the-ruling-on-gelatin-whether-derived-from-cows-or-pigs-answered-by-abu-majeed/

Pandangan Gelatin Babi Haram

Bagaimanapun pandangan popular ulama di seluruh dunia termasuk untuk mendapatkan sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ialah gelatin babi adalah haram kerana asalnya sememangnya haram.

Pandangan ini tidak mengambil kira penelitian saintifik yang dilakukan oleh ulama-ulama yang menyatakan semua jenis gelatin termasuk gelatin babi adalah halal.

Namun dalam kelompok yang mengharamkan gelatin babi ini, terpecah pula kepada dua iaitu yang mengharuskan pengambilan gelatin lembu tanpa mengambil kira cara sembelihan dengan yang menitik beratkan cara sembelihan.

Yang mengamuk sehingga hendak cuci darah, hendak tutup kilang Cadbury, hendak saman berbilion ringgit, ambillah masa beristighfar sedikit.

Yang memaki hamun Jakim dan Majlis Fatwa Kebangsaan sekarang ini berfikir secara waras, berbincang secara manusia Islam bukan hero filem Tamil.

Artikel ini bukan bertujuan menghalalkan gelatin babi, Ia sekadar mengingatkan kita bahawa terdapat ulama-ulama yang lebih besar telah mengadakan kajian dan membuat ijtihad yang berbeza daripada tanggapan umum kita.

Seperti kata seorang pengkaji:

I support the first opinion that there is a clear change in chemical structure thus becoming a different substance altogether which does not carry the ruling of cow or pig bone. This opinion is based on thorough scientific research from Muslim and non-Muslim resources.

But I am still wary of eating things with gelatin because of the original disagreement of the process of istihaalah.

Wallahualam!

Petikan Mykmu.net