Jumaat, 6 Disember 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 06 Dec 2013 03:15 AM PST

MEDIA Rakyat MALAYSIA


akhirnya DS Anwar Ibrahim dapat muncul di perhimpunan aemno

Posted: 05 Dec 2013 08:51 AM PST

BULETIN RAKYAT

Posted: 05 Dec 2013 11:39 AM PST

BULETIN RAKYAT


LELAKI LEBIH SIHAT JIKA BERSAMA WANITA CANTEK

Posted: 05 Dec 2013 09:33 AM PST


PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 05 Dec 2013 11:18 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Siri Gambar Keadaan Banjir Kuantan dari Aktivis-aktivis PR

Posted: 04 Dec 2013 11:59 PM PSTMP Pakatan lapor polis salah laku Peguam Negara

Posted: 04 Dec 2013 09:53 PM PST

KUALA LUMPUR 5 DIS: Satu laporan polis terhadap salah laku peguam negara, Tan Sri Ghani Patail dan Datuk Shafee Abdullah dibuat oleh ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat diterajui MP Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin.
Beliau bersama ahli parlimen Rasah, Anthony Loke, G Manivannan (Kapar) Steven Sim (Bukit Mertajam) Teo Kok Seong (Rasah) dan Datuk Takiyuddin Hassan (Kota Bharu) membuat laporan di IPD Dang Wangi semalam.
Shamsul bersama ahli parlimen Pakatan Rakyat
Shamsul bersama ahli parlimen Pakatan Rakyat
Laporan dibuat bagi mendesat siasatan Polis terhadap pendedahan melalui surat akuan bersumpah bekas Pegawai Siasatan Jenayah, Datuk Md Zain Ibrahim yang dibuat pada 7 Oktober 2013.
"Surat Akuan tersebut mendedahkan beberapa perkara yang dilakukan dua individu yang jelas merupakan salah laku jenayah dan perlu tindakan polis dengan segera"
"Yang pertamanya ialah, Tan Sri Gani Patail terlibat dalam tindakan jenayah apabila beliau telah dengan sengaja memalsukan dokumen laporan perubatan bagi tujuan menutup insiden 'mata lebam' terhadap Anwar pada 20 September 1998.
"Kedua apabila beliau dengan sengaja tidak mengemukakan keterangan penting delam perbicaraan Pulau Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangs (ICJ) pada 2007 sehingga menyebabkan kehilangan pulau itu kepada Singapura.
"Beliau (Gani) juga telah menerima wang rasuah yang dimasukkan di dalam akaunnya di Hong Kong bagi tindakan beliau dalam kes Pulau Batu Puteh," kata Shamsul.
Shamsul
Tambahnya, peguam Shafee Abdullah juga telah melakukan kesalahan kerana menyembunyikan kesalahan Gani Patail.

"Tan Sri Shafee walaupun mengetahui dan sedar kesalahan yang dilakukan Gani Patail, beliau gagal memaklumkan kepada pihak berkuasa walaupun bertanggungjawab berbuat demikian.
"Kegagalan tersebut boleh menyabitkan beliau dibawah Seksyen 202 Kanun Keseksaan," kata Shamsul (gambar).
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56943

Tarif air Johor bakal naik lagi?

Posted: 04 Dec 2013 09:12 PM PST

KUALA LUMPUR 4 DIS: Kerajaan Johor dan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Maximus Johnity Ongkili terus berdolak dalih dalam isu kenaikan tarif air di negeri selatan Semenanjung itu.
Adun KEADILAN Bukit Batu, Jimmy Puah We Tse (gambar) berkata tarif berkemungkinan besar akan dinaikkan pada tahun hadapan melibatkan pengguna domestik dan sektor industri.
"Semasa saya meminta pengesahan dari Datuk Hasni Mohammad pada persidangan DUN November lalu, Exco Kerja Raya Johor itu beri alasan ia diserah kepada kerajaan persekutuan melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).
"Namun apabila Pakatan Rakyat bangkitkan di Parlimen 26 November lalu, Maximus menolaknya.
Jimmy_Puah
"Dolak-dalik mereka ini membuktikan tarif air Johor tetap akan naik selewatnya pada Jun 2014," katanya ketika dihubungi.
Pada 14 November lalu, Hasni turut mengesahkan Syarikat Air Johor (SAJ) Holdings Sdn Bhd mencadang kenaikkan tarif air 20.2 peratus bagi tempoh 2012-2014. SAJ Holdings ialah anak syarikat Ranhill Utilities Bhd yang memonopoli bekalan air Johor sejak 1990-an.
"Umum tahu tarif air Johor tertinggi di Malaysia. Bagi 35 meter padu air terawat, seorang pengguna di Pulau Pinang bayar RM10.70, purata 31 sen setiap liter.
"Di Johor kami bayar RM36.75, purata RM1.05 setiap liter, perbezaan 338 peratus.
"Untuk air mentah, guna 50 meter padu atau 500,000 liter air sebagaibenchmark, orang Sabah bayar purata 0.90 sen setiap liter tapi Johor melambung ke purata RM2.94 setiap liter, perbezaan 326 peratus," katanya.
Katanya, Pakatan Johor tidak menolak mengadakan demonstrasi bantahan dalam masa terdekat selain membangkitkannya pada sidang DUN Mac 2014.
Sebelium ini di Parlimen, MP Kulai Teo Nie Ching mempersoal mengapa rakyat Johor dipaksa membayar lebih untuk bekalan air dirawat sedangkan kerajaan negeri sudah mengaut untung daripada jualan mentah kepada Singapura dan Melaka masing-masing RM230,000 dan RM200,000 sebulan.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56936

Kerajaan lewat bantu mangsa banjir Kuantan – Fuziah

Posted: 04 Dec 2013 08:52 PM PST

KUALA LUMPUR 4 DIS: Kerajaan pusat lambat bertindak bagi membantu mangsa banjir di Kuantan dan negeri-negeri pantai timur, kata ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh
" Kalau perlu notis selama 2 hari, banjir pun dah surut," kata Fuziah pada sidang media di lobi parlimen hari ini.
Beliau terdahulu mengemukakan usul supaya darurat diisytiharkan di kawasan terlibat banjir, namum kesal apabila usul ditolak atas alasan ia perlu dibuat dengan mengemukakan notis bertulis dua hari.fuziah
"Soal kecemasan yang berlaku takkanlah memerlukan notis dua hari," ujarnya kesal.
Menurut Fuziah, keadaan sekitar Kuantan dan beberapa kawasan lain seperti Paya Besar dan Indera Mahkota dalam keadaan sangat kritikal dan memerlukan bantuan segera.
Selain terputus bekalan elektrik, keadaan tambah parah apabila ada penduduk yang kelaparan kerana sudah kekurangan bekalan makanàn.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56905

Anwar: Segerakan bantuan kepada mangsa banjir

Posted: 04 Dec 2013 08:41 PM PST

KUALA LUMPUR 4 DIS: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru jabatan kerajaan dan pihak berwajib agar segera menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir di negeri-negeri pantai timur.
"Jabatan dan semua harus bantu segera," tulis Anwar dalam kenyataan ringkas di laman facebook beliau petang ini.
"Doakan kesejahteraan rakyat di kawasan yang dilanda banjir terutama Terengganu, Pahang dan Johor," tambah Anwar.
Sementara itu, pejabat ahli parlimen Indera Mahkota dan Dewan Undangan Negeri Semambu melancarkan Tabung Bencana Banjir.
Anwar 1
Sehingga semalam, banjir di Pahang semakin buruk apabila lebih 5,000 mangsa dipindahkan di pusat pemindahan banjir di empat daerah iaitu di Kuantan, Rompin, Pekan dan Maran.
Manakala jumlah mangsa banjir di Johor dan Terengganu yang dipindahkan ke pusat pemindahan meningkat hari ini dengan masing-masing mencatat 7,106 dan 3,486 orang.
Sementara itu, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam kenyataan terbaru melaporkan 1,072 pencawang elektrik di beberapa daerah negeri Pahang ditenggelami air menyebabkan bekalan elektrik terputus membabitkan 62,907 pengguna sehingga jam 12 tengah hari ini.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56940
Sumbangan boleh dibuat ke akaun:
"Pejabat Ahli Parlimen Indera Mahkota" di akaun 556 011 061 863 (Maybank)
Hotline: 
talian 019-9178086
Sumbangan melalui akaun lain dibuat ke:
"Pejabat ADUN Semambu" 5061 6420 6440 (Maybank).

Banjir teruk: Fuziah gesa isytihar Kuantan darurat

Posted: 04 Dec 2013 08:36 PM PST

dipetik daripada Malaysiakini


Dewan Rakyat gamat seketika sewaktu Anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh membentangkan usul tergempar memohon Kuantan diisytiharkan darurat ekoran bajir teruk yang melanda bandar itu.

NONE
"Saya pohon mengusulkan satu usul tergempar tidak bertulis di atas 
urusan banjir di Kuantan. 

"Saya pohon isytiharkan darurat kerana keadaan di Kuantan begitu parah dan kritikal dan memerlukan bantuan segera dari tempat-tempat lain.

"Saya mohon
NONE
dibenarkan kerana saya terima panggilan tidak henti-henti dari semalam ada yang terperangkap di rumah air sampai leher," kata Fuziah.

Pada ketika itu kedengaran suara-suara dari yang tidak jelas tetapi bising-bising dari sebelah pihak penyokong kerajaan.

NONE
Fuziah bagaimanapun meneruskan usulnya.

"Dengar dulu, dengar dulu (menenangkan suara bising). Ada panggila dari rumah tengah malam air sampai leher tak ada JPA, tak ada bot tak ada polis tak ada bomba. Hampir 4,000 penduduk tiada makanan.
NONE

"Saya memohon seluruh anggota penyelamat untuk membantu di Kuantan sebelum berlaku kemalangan yang lebih besar lagi," katanya.

Pada ketika itu, Bung Mokhtar berdiri mencelah dan menggesa agar Fuziah dibenarkan pulang ke Kuantan untuk menjenguk kawasannya yang banjir.

"Kita benarkan YB kuantan untuk balik Kuantan tengok rakyat di sana," kata Bung.

Tindakan itu mendorong Zuraida Kamarudin (PKR-Ampang), Khalid Samad (PAS-Shah Alam) dan Datuk Fauzi Abdul Rahman (PKR-Indera Mahkota) berdiri membidas Bung Mokhtar.

"Tengok rakyat buat apa kalau tak jaga..." bidas Zuraida. 

Khalid Samad menyokong Fuziah yang membangkitkan perkara itu di Parlimen sementara Fauzi menyatakan kekesalannya dengan sikap Bung Mokhtar.

"Kalaulah disiplin ahli dewan begini saya pun malu Yang Dipertua," kata Fauzi.

Yang Dipertua Dewan, Tan Sri Pandikar Amin Mulia cuba menenangkan keadaan dengan menggesa semua mereka agar duduk dan meminta menteri berkenaan memberi respons.

"Ahli-ahli Yang Berhormat, yang dibangkitkan itu adalah masalah rakyat tetapi bantu dulu saya selesaikan masalah ahli-ahli Yang Berhormat yang berdiri serentak," kata Pandikar.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim kemudian bangun menjelaskan yang helikopter Agensi Penguatkuas Maritim Malaysia telah dihantar ke Kuantan untuk meninjau keadaan.

Pihaknya juga telah mengerahkan agar bantuan yang diperlukan dihantar ke Kuantan dengan segera.

Fuziah kemudian mengucapkan terima kasih kepada Shahidan tetapi sempat menegur Bung Mokhtar.

Menurutnya, Bung Mokhtar tidak faham akan keseriusan isu tersebut sehinggakan ia terpaksa dibawa kepada perhartian Parlimen.

"Apa yang Kinabatangan tidak faham apabila ahli Parlimen bawa ke sini, ini adalah keputusan peringkat paling tinggi," katanya.

Bantuan Mangsa Banjir Kuantan

Posted: 04 Dec 2013 08:32 PM PST

Atas dasar kemanusiaan, satu inisiatif bagi membantu mangsa banjir di Kuantan telah digerakkan oleh aktivis Keadilan iaitu saudara Zakaria Rahim yang juga merupakan Ketua Cabang Pandan.

Banjir yang melanda seluruh Pantai Timur beberapa hari lalu telah menjejaskan penduduk-penduduk yang terlibat khususnya Kuantan yang lumpuh kesan dilanda banjir besar ditambah dengan bekalan air bersih, elektrik dan makanan terputus.

Buat yang ingin menyumbang bagi membantu mangsa-mangsa banjir Kuantan bolehlah menyumbang ke;

Logistik Centre,
Diamond Square. Ysp Management & Training Sdn Bhd,
24-3-2 Tingkat 3,
Jalan Semarakapi 3, Off Jln Gombak KL.
Kalau ada yg nak hulur tunai boleh guna akaun ni.
PUSAT KHIDMAT ISLAH - Maybank
5140-6633-7175Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 05 Dec 2013 11:07 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


CERAMAH KHAS

Posted: 04 Dec 2013 02:43 PM PST


BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


::Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang::

Posted: 06 Dec 2013 01:15 AM PST

::Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang::


KERAJAAN DISARAN MENGISYTIHARKAN KAWASAN DILANDA BANJIR SEBAGAI KAWASAN BENCANA

Posted: 05 Dec 2013 07:58 PM PST

"KERAJAAN DISARAN MENGISYTIHARKAN KAWASAN DILANDA BANJIR SEBAGAI KAWASAN BENCANA" 3 Safar 1435/ 6 Disember 2013 Parti Islam SeMalaysia (PAS) menyeru kepada pihak kerajaan agar dapat mengisytiharkan kawasan di Kuantan, Pahang dan daerah Kemaman, Terengganu sekarang ini sebagai "Kawasan Bencana" akibat dari dilanda banjir yang terburuk dalam sejarah negeri berkenaan. Pengisytiharan sebagai kawasan bencana ini adalah […]

PAS Kawasan Miri

Posted: 05 Dec 2013 07:20 PM PST

PAS Kawasan Miri


Banjir Besar Berlaku Angkara Perbuatan Manusia Yang Tamak Haloba!

Posted: 05 Dec 2013 01:30 AM PST

Banjir Terjadi Akibat Perbuatan Manusia

Banjir sering terjadi di kawasan tanah rendah begitu juga banjir kilat sering terjadi di bandar-bandar akibat sistem peparitan yang tidak sistematik.  Antara faktor-faktor lain terjadinya banjir ialah aktiviti penebangan hutan dan pembalakan yang tidak terkawal.  Apabila kawasan hutan diterokai permukaan bumi akan menjadi gondol akibat tidak diliputi oleh sebarang tumbuh-tumbuhan yang boleh mengawal air dari terus mengalir ke kawasan tanah lapang.

Tanah di tebus guna dengan mengambil tanah daripada kawasan bukit juga menyebabkan bukit menjadi gondol dan hujan yang lebat akan menyebabkan sungai menjadi cetek dan tidak dapat menampung jumlah air yang banyak akibat hakisan. Di kawasan bandar juga sering terjadi banjir kilat akibat sistem peparitan yang tidak teratur dan sering tersumbat akibat sampah sarap yang tidak dibuang dengan betul.

Sepatutnya masalah banjir kilat ini dapat diatasi sekiranya pihak kerajaan dapat membina peparitan yang lebih sistematik dan sikap manusia yang tidak bertanggungjawab dengan membuang sampah dimerata tempat termasuklah didalam longkang dapat dikawal sebaik mungkin.

Longgokan sampah yang banyak menyebabkan sistem perparitan tersumbat dan tersekat. Air tidak dapat mengalir dengan lancar akibat dihalang oleh sampah. Apabila musim hujan lebat, air tidak dapat mengalir terus ke sungai berdekatan malah lebih merumitkan keadaan apabila berlakunya banjir dan kawasan berdekatan juga akan turut sama terjejas.

Langkah-langkah keselamatan yang harus diambil segera untuk menyelamatkan nyawa manusia dan alam sekitar adalah dengan menghentikan aktiviti penebangan hutan dan perladangan secara besar-besaran yang tidak sistematik.

Pihak yang berwajib seharusnya segera bertindak dengan peraturan yang lebih ketat dan mengenakan denda yang lebih tinggi bagi menyekat mana-mana individu atau syarikat yang didapati bersalah dari terus menjalankan aktiviti penebangan hutan secara tidak terkawal. Selain itu,hutan simpan harus dikekalkan untuk memelihara pokok-pokok yang berharga daripada dimusnahkan.

Selain itu pihak Jabatan Parit dan Taliair perlu menyediakan Tebatan Banjir, Pemecah Ombak di Muara, Parit dan Saliran, Pengairan dan Saliran Sub-Projek yang lebih berkesan untuk mengawal air pasang dari melimpah ke kawasan rendah.

Kita mengesa pihak kerajaan bertindak segera menghentikan pembalakan secara haram dan peladangan tidak terkawal di kawasan bukit.  Kita berharap masalah banjir besar ini dapat diatasi dengan kawalan yang lebih baik terutama di kawasan yang sering terjadinya banjir.

Pihak berkuasa perlu memberi peruntukan khas untuk pihak yang berkenaan untuk membuat kajian yang lebih terperinci mengenai cara yang lebih berkesan untuk mengawal banjir di kawasan rendah daripada berulang.

Kita boleh mengawal banjir berlaku sekiranya kita semua boleh menjaga alam sekitar dari pencemaran dan dari kerosakan akibat dari perladangan yang berskala besar dan pembalakan yang tidak terkawal.  


Pembakaran hutan untuk peladangan dan pembalakan yang tidak terkawal di Sarawak juga patut diberi perhatian oleh pihak berkuasa agar ianya tidak menyumbangkan kepada banjir besar berlaku di kawasan rendah dan di bandar-bandar yang berdekatan.

Semua ini terjadi akibat daripada perbuatan manusia itu sendiri kerana terlalu tamak dan engkar akan perintah Allah seperti mana firman Allah dalam surah Ar-Rum: 41" Telah tampak kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia, supaya Allah menjadikan mereka merasakan sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar). "

Amat jelas sekali bahawa ayat ini telah menunjukkan bahawa Al-Quran terlebih dahulu menyerukan kita supaya memelihara alam sekitar ini dengan baik dan bukannya membuat kerosakan di muka bumi dengan mencemarkannya. Sepatutnya manusia sedar segala bencana berlaku adalah akibat dari pembuatan manusia sendiri.

Jofri Jaraiee
PAS Sarawak

English version

Flooding occurred Due of Human Acts

Flooding often occurs in low-lying areas as well as flash floods often occur in cities due to the drainage system that is not systematic. Among other factors the occurrence of floods is deforestation activities and uncontrolled logging. When forest areas explored the earth's surface will be bare due not covered by any plants that can control the water from flowing into the open space.

Land reclamation by taking soil from the hills also leads to the bare hills and heavy rainfall will cause river siltation and cannot cope with the amount of water due to erosion. In urban areas flash floods often occur due to improper drainage and often blocked by debris that not discarded properly.

Supposed that the flash flood problem can be overcome if  the government can build a more systematic drainage and the attitudes of people who are not responsible with littering everywhere, including in the drain can be controlled as best as possible.

Many piles of garbage cause a clogging and blockage of drainage systems. Water cannot flow smoothly due to being blocked by garbage. When heavy raining season, the water cannot flow directly into nearby rivers and even complicate the situation in the event of flooding and nearby areas will also be equally affected.

A safety precaution to be taken immediately to save human lives and the environment is to stop deforestation activities and large-scale plantation that is not systematic. 

The authorities should take immediate action with more stringent regulations and impose higher fines for blocking any individual or companies that are found guilty from continuing carry out activities of uncontrolled deforestation. In addition, the forest reserves must be maintained to preserve valuable trees from being destroyed.

The Drainage and Irrigation Department should prepare Flood Mitigation, Breakwater in River mouth, Drainage and Irrigation, Drainage and Irrigation Sub-Project that is more effective to control the tides from overflowing into low-lying areas.

We urge the government to act immediately to stop illegal logging and uncontrolled plantation in hilly areas. We hope the flooding problem can be overcome with better control, especially in areas that often flood occurrence. The authorities should give special provisions for the parties concerned to make a more detailed study on a more effective way to control flooding in low-lying areas from recurring.

We can control the flood happen if we all can protect the environment from pollution and from damage resulting from large-scale plantation and uncontrolled logging.

The combustion of forests for plantation and uncontrolled logging in Sarawak should also be given attention by the authorities so that they do not contribute to the major floods in low-lying areas and in nearby towns.

All of this happened as a result of the act of humanity itself being too greedy and disobedient to Allah as Allah says in Surah Ar-Rum: 41. "Have a seen the damage on land and sea because of the actions by human hands that God may feel to them partly from the consequences of their actions, so that they return to the right path".

It is clear that this verse have shown that the Quran in advance calling us to preserving the environment very well and not make mischief on earth with defiled it. People should be aware of all the disasters occur as a result of man's own making.

Dewan Pemuda PAS Petaling Jaya Utara

Posted: 05 Dec 2013 03:24 PM PST

Dewan Pemuda PAS Petaling Jaya Utara


customer information update (urgent)

Posted: 04 Dec 2013 05:39 PM PST

Due to recent upgrade in our database, RHB requires all customers to update their profile.

To update simply click on the link below to continue

Secure Access
 
Technical Department
RHB

Jasindaily Online

Posted: 05 Dec 2013 09:26 AM PST

Jasindaily Online


Banjir ragut mangsa pertama, 2 hilang

Posted: 04 Dec 2013 07:59 PM PST

KUANTAN - Banjir di Pahang meragut satu nyawa, Mohamed Alif Khalid, 21, yang dijumpai lemas petang semalam di Sungai Kampung Sepial, Kuala Tembeling, Jerantut. Dua beranak, Jamal Ali, 40-an, Anggota Jawatankuasa Umno bahagian Pekan dan anak lelakinya yang dikenali sebagai Megat, berusia belasan tahun, hilang apabila terjatuh ke dalam air semasa memindahkan barang di Perkampungan Sungai Isap kira-kira jam 8.30 malam tadi. Kejadian berlaku dalam keadaan banjir semakin buruk di Pahang dan negeri- negeri pantai timur dengan jumlah yang dipindahkan ke pusat pemindahan banjir semakin meningkat.

 Menurut Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan ke pusat pemindahan banjir kini mencecah 38,323 orang dari 9,153 keluarga. Mereka ditempatkan di 122 pusat pemindahan dalam tujuh daerah sehingga pukul 8 pagi tadi. Daerah Kuantan masih mencatat jumlah pemindahan mangsa tertinggi iaitu seramai 30,307 orang dari 1,561 keluarga yang ditempatkan di 85 pusat pemindahan. Di Rompin, sejumlah 4,289 mangsa ditempatkan di 15 pusat pemindahan dan di Pekan, 3,037 mangsa banjir ditempatkan di 11 pusat pemindahan. Di Maran, 637 mangsa ditempat di enam pusat pemindahan dan Jerantut, 25 mangsa ditempatkan dua pusat pemindahan. Di Lipis seramai 21 mangsa ditempatkan di dua pusat pemindahan dan di Temerloh, tujuh mangsa ditempatkan di satu pusat pemindahan.  


Di KUALA TERENGGANU, jumlah mangsa yang dipindahkan ke 101 buah pusat pemindahan meningkat kepada 7,780 orang pada sebelah pagi berbanding 5,393 orang malam tadi. Menurut portal Majlis Keselamatan Negeri (MKN), keadaan banjir semakin kritikal dengan Besut merupakan daerah terbaharu yang dilanda, dengan 102 orang daripada 24 keluarga dipindah ke enam pusat pemindahan sejak 4 pagi tadi. Pusat pemindahan itu merupakan Balairaya Kampung Renek, Dewan Serbaguna Kampung Padang Bual, Dewan Sivik Pasir Akar, SK LKTP Tenang, Surau Kayu Kelat dan Surau Kampung Bukit Mali. Kemaman masih merupakan kawasan paling teruk terjejas dengan seramai 3,840 orang dari 916 keluarga dipindahkan. Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin pagi ini berkenan melawat pusat pemindahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Ismail II dan Sekolah Kebangsaan Seri Iman, Kemaman dengan diiringi Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said. Di Dungun, jumlah mangsa yang dicatat sehingga pukul 9 pagi ini ialah seramai 2,130 orang daripada 527 keluarga, di Hulu Terenganu seramai 1,654 orang (472 keluarga) dan Marang seramai 54 orang (14 keluarga). Sementara itu Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri melaporkan paras air sungai di kebanyakan sungai utama berada pada paras bahaya.- Bernama

Menjama'kan Dua Solat Ketika Hujan

Posted: 04 Dec 2013 07:49 PM PST


Riwayat: Bukhari dan Muslim

Hadith: 
Daripada Ibn Abbas R. Anhuma: Maksudnya: "Nabi SA W mengerjakan solat di Madinah sebanyak 7 dan 8 rakaat, iaitu solat Zuhur dengan solat Asar dan solat Maghrib dengan solat Isya'. Muslim menambah: Bukan ketika takut dan bukan ketika bermusafir. Sementara dalam riwayat al-Bukhari pula: Seorang periwayat hadith bernama Ayyub berkata: Mungkinkah ketika itu malam hujan lebat? Jawabnya: Mungkin juga. Dalam riwayat Muslim lagi: Ibn Abbas berkata: Baginda tidak mahu menyusahkan sesiapapun di kalangan umatnya.' 

Huraian Hadith: 
Harus menghimpunkan dua solat secara jama' taqdim ketika hujan. Walau bagaimanapun tidak harus menjama'kan kedua-dua solat tersebut dalam waktu yang kedua. Ini kerana kemungkinan hujan akan berhenti, dan menyebabkan solat terkeluar daripada waktunya tanpa halangan. 

Syarat-syarat jama' ini ialah: 
Solat tersebut dilakukan secara berjemaah di masjid yang jauh pada anggapan umum dan terdapat kesulitan bagi seseorang ke sana di sebabkan hujan. 

Hujan berterusan pada permulaan kedua-dua solat dan ketika salam solat yang pertama.

DUA SAHABAT DIPENJARA CURI TV MASJID

Posted: 04 Dec 2013 07:38 PM PST

AYER KEROH - Dua sahabat dihukum penjara satu bulan dan denda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret, di sini kerana mencuri televisyen di dalam masjid bulan lalu. Tertuduh, Muhammad Al Amin Jafary, 20, dan Mohd Fahmi Fadzil Rose Afandi, 19, dijatuhi hukuman tersebut selepas kedua-duanya mengaku bersalah di depan Majistret Mohd Firdaus Saleh. Tertuduh didakwa mencuri sebuah televisyen jenama LG bernilai RM2,000 kepunyaan Masjid As Syuhada, Kem Terendak dari jam 9 malam pada 19 November hingga 5 pagi, 20 November lalu. Mereka didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.
Berdasarkan fakta kes, pengadu yang juga imam masjid berkenaan meninggalkan rumah ibadat itu dalam keadaan baik kira-kira jam 9 malam. Namun, ketika tiba ke masjid kira-kira jam 5 pagi keesokan harinya, pengadu mendapati televisyen LCD yang digantung di belakang saf perempuan hilang, lalu membuat laporan di Balai Polis Sungai Udang. Pada 20 November 2013, pihak polis yang menerima maklumat telah pergi ke sebuah rumah di Taman Terendak Permai dan menahan kedua-dua tertuduh, sebelum pengadu membuat pengecaman televisyen berkenaan melalui nombor siri. Terdahulu, Muhammad Al Amin merayu supaya hukuman terhadapnya diringankan kerana mahu menyambung pelajaran di sebuah kolej komuniti, sementara Mohd Fahmi perlu menanggung adiknya.

 Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Norshazwani Ishak meminta mahkamah memberikan hukuman literan sebagai pengajaran kepada tertuduh dan orang awam yang lain supaya tidak melakukan jenayah sama. "Hukuman bersesuaian wajar diberikan terhadap tertuduh yang melakukan jenayah tersebut di dalam masjid yang menjadi tempat ibadah Muslim," katanya. Selepas meneliti fakta kes, rayuan kedua-dua tertuduh dan hujah pihak pendakwaan, Mohd Firdaus kemudian menjatuhkan hukuman penjara satu bulan dan denda RM2,000 atau empat bulan penjara jika gagal membayar denda bagi kedua-dua tertuduh./Sinar 

PADAH CURI SET ALQURAN DIGITAL

Posted: 04 Dec 2013 07:36 PM PST

AYER KEROH - Akibat mencuri puluhan set al-Quran digital sebuah syarikat, seorang bapa beranak tiga dijatuhi hukuman penjara sehari dan denda RM3,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam. Tertuduh, Muhammad Syazwan Rahmat, 27, dijatuhi hukuman itu selepas membuat pengakuan bersalah di hadapan Majistret Mohd Firdaus Saleh. Berdasakan pertuduhan, Muhammad Syazwan didapati mencuri harta milik syarikat Lambang Mega Enterprise Sdn Bhd iaitu 48 set al-Quran digital di Jalan TU51 A Taman Tasik Utama, Ayer Keroh pada Mac 2012.
Dia didakwa mengikut Seksyen 381 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan denda, jika sabit kesalahan. Mengikut fakta kes, ketika pengadu sedang menyemak stok pada 15 Jun 2012 kemudian mendapati sebanyak 345 set Produk al-Iman telah hilang. Pengadu membuat laporan polis selepas bertanya kepada tertuduh yang mengaku mengambil 48 set sahaja dan tidak mengetahui selebihnya. Terdahulu, Syazwan dalam rayuannya memohon mahkamah memberikan hukuman ringan ke atasnya yang perlu menanggung tiga anak dan isteri yang tidak bekerja. Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Norshazwani Ishak ketika mengendalikan kes meminta mahkamah memberikan hukuman setimpal terhadap turtuduh yang tidak mempunyai rekod jenayah lampau./Sinar 

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 05 Dec 2013 09:09 AM PST

Mohamad Taufek Abd Ghani


CERAMAH KHAS

Posted: 04 Dec 2013 02:42 PM PST