Barisan Nasional

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Ahad, 10 Jun 2012 at 1:04 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 10 Jun 2012 01:03 PM PDT

Duke of UMNO


PERHATIAN PENTING UNTUK SEMUA RAKYAT KEDAHHH..!!!

Posted: 10 Jun 2012 03:44 AM PDT

Kepada semua rakyat Kedah, aku minta semua duduk depan TV malam ni dan bukak Buletin Utama...

Ada cerita pasal Kedah..dalam segmen Aduan Rakyat...

Ni  bukan pasal politik...tapi realiti cara Azizan "buat kerja cara Islam"...

Tengok la sendiri macamana "bijak" dia buat duit....

Rakyat Kedah merasa ke duit tu?

Hutan balak dia tebas habis atas nama Ladang Sejahtera..tapi kenapa penduduk kampung di Baling tu tak "sejahtera" pun?

Hangpa tengok sendiri...baru tauuuu...tu bukan tipu tu..betoi semuanya...

Dan yang paling penting..aku yang bongkar isu tuuu...heh! 

PEDASSS..!!! PEMUDA PAS LAYAN SYRIA LEBIH TERUK DARI ISRAEL...!!!

Posted: 10 Jun 2012 01:37 AM PDT

nasrudin
Nampaknya puak-puak Dewan Pemuda PAS sememangnya suka cari masalah dengan negara Islam. Terbaru, Nasrudin Hasan Tantawi mengarahkan anak buahnya yang diketuai oleh Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss untuk mengutuk dan mengecam Kerajaan Syria.

Menurut Nasrudin, Dewan Pemuda PAS akan mendesak agar Kerajaan Pusat bertindak menutup kedutaan Syria di ibu negara selagi kemelut kerajaan Syria tidak menghentikan "kekejaman" terhadap rakyatnya yang memberontak.

Dewan Pemuda PAS juga dikatakan telah mengerah seramai 100 orang (padahal tak sampai pun 100 orang!) pada Jumaat lalu untuk menunjuk perasaan di depan kedutaan negara itu dan menuntut agar Duta Syria dihalau pulang serta merta.

Persoalannya, apakah ini yang dinamakan sebagai tindakan matang dari seorang saudara Islam terhadap sebuah kerajaan Islam yang lain?

Apakah ini cara yang dianjurkan oleh Islam dengan menghalau saudaranya sendiri?

Apakah Dewan Pemuda PAS berhak campur tangan dalam hal ehwal dalaman sesebuah negara dan apakah tindakan itu tidak mencemar kedaulatan negara Syria?

Pada saya, sekiranya Dewan Pemuda PAS tidak berpuas hati dengan mana-mana pentadbiran negara Islam, rasanya mereka boleh bertindak secara diplomasi, bersyura dan menghantar memorandum secara aman.

Islam tidak pernah menganjurkan umatnya bertindak secara kasar begitu dalam muamalahnya.

Islam menggariskan agar umatnya bertindak dengan kasih sayang sesama saudara seagama dan bertegas terhadap golongan kuffar. Memandangkan Syria adalah sebuah negara Islam, tidakkah boleh bantahan tersebut dibuat dengan cara yang lebih baik dan sesuai?

Mengapa tidak memprotes Anwar yang terang-terang menyebelahi Zionis Israel dan sepentas bersama Salman Rushdie? Mengapa Dewan Pemuda PAS tidak berdemonstrasi di depan pejabat PKR dan menuntut agar pejabat itu ditutup?

Mengapa pula Nasrudin tidak menggesa agar Kerajaan Pusat bertindak menghalau Anwar keluar dari negara ini? Bukankah lebih baik menghalau agen Yahudi di negara ini keluar dari menghalau Duta negara yang dikatakan sebagai "paksi kejahatan" oleh negara Uncle Sam yang pro-Yahudi?

Tidakkah Nasrudin tahu bahawa di zaman kegemilangan Islam dahulu, ada juga gabenor yang kurang bagus dan dibantah rakyat. Namun, tiada satu pun yang dihalau keluar dari kawasan mereka. Paling teruk pun, Khalifah akan memanggilk mereka untuk berbincang dan mereka digugurkan dari jawatan tersebut.

Dalam konteks ini, tiada pun sebarang tindakan menghalau kerana ia dilihat biadap, tidak sopan dan tidak sesuai dilakukan terhadap para pemimpin Islam.

Jadi, mengapa Nasrudin tidak mengambil contoh terbaik yang ditinggal dari zaman para Khulafa' Ur-Rashidin berkenaan?

Lebih jelas lagi, Nasrudin cuba mengheret Malaysia untuk campur tangan tentang hal ehwal negara lain. Dalam ertikata lain, tindakan tersebut boleh dilihat sebagai mencabul kedaulatan negara itu.

Sebagai contoh, sekiranya US atau Israel cuba campur tangan dalam hal ehwal negeri Kelantan atau Kedah, apakah Nasrudin setuju dengan tindakan tersebut? Apakah Nasrudin sanggup membiarkan Israel mendesak Nik Aziz letak jawatan?

Apa kata kalau Benjamin Netanyahu mengupah Sam Ketot dan AMK untuk berdemo serta menghalau Nik Aziz atau Azizan Razak untuk keluar dari bangunan kerajaan atas kegagalan mereka mentadbir negeri? Nasrudin sanggup biarkan?

Janganlah bersikap macam budak-budak. Kalau rasa tak puas hati, hantar memorandum pada Duta Syria sudahlah. Tak payahlah nak halau-halau atau desak mereka keluar dari Malaysia. Jagalah adab susila dan akhlak umat Islam Malaysia sikit…

Sumber: Mykmu

GEMPARRR..!!! APAHAL YANG ANWAR GELABAH SEMACAM JE NIH..???!!!

Posted: 09 Jun 2012 10:31 PM PDT

Pembangkang di Selangor melenting dan menjadi tidak tentu arah apabila pihak Kementerian Pengajian Tinggi mengarah PTPTN membekukan pinjaman pendidikan bagi pelajar Unisel.
 
Tanpa mengkaji terlebih dahulu bahawa tindakan itu adalah bersifat sementara kerana PTPTN mahu melihat samada Pakatan Rakyat Selangor benar-benar serius mahu membela nasib pelajar di bawah universiti milik kerajaan negeri atau ianya sekadar retorik politik kosong mereka sahaja.
 
Bak kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerajaan mahu melihat sejauh mana kebenaran janji Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mahu memberi pendidikan percuma kepada pelajar pusat pengajian tinggi dengan menghapuskan pinjaman PTPTN.
 
Bukan sesekali niat kerajaan  untuk memperjudikan masa depan generasi muda terutamanya anak-anak bangsa Melayu sendiri.
 
Sejak merdeka sampai sekarang, tidak ada kerajaan yang memperkasakan pendidikan di negara ini terutamanya menaikkan martabat bangsa Melayu kecuali Barisan Nasional.
 
Ini hakikat yang amat pahit untuk diterima pembangkang.
 
Begitulah sifat pembangkang yang ingin menjadi Mat Jenin - berjanji bulan dan bintang kepada rakyat, tetapi apabila mereka disedarkan dari alam mimpi kepada dunia realiti barulah mengerti betapa sukarnya untuk mengotakan janji-janji yang mereka tabur.
 
Inilah hasil budaya fitnah yang diamalkan oleh Anwar selama kerjaya politiknya.'
 
Kalau dahulu ia di tahan di bawah ISA pada awal 1970an kerana menghasut rakyat Baling bangkit menentang kerajaan pimpinan Tun Abdul Razak Hussein atas isu kemiskinan, kini Anwar mahu mmebuat onar yang sama dalam isu PTPTN.
 
Begitu juga Anwar membuat kacau bilau pada tahun 1998 apabila dipecat daripada jawatannya kerana jenayah liwat dan salahguna kuasa dengan menghasut rakyat melakukan demonstrasi jalanan.
 
Sebagaimana yang disebut oleh Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, Anwar sememangnya tidak mempunyai perasaan kasih sayang terhadap bangsa Melayu.
 
Yang beliau pentingkan ialah bagaimana hendak menjadi Perdana Menteri dan untuk itu dia sanggup memperkudakan bangsa Melayu untuk mencapai cita-citanya.
 
Anwar tidak peduli samada nasib pelajar-pelajar Melayu terbela atau tidak apabila beliau mengapi-apikan supaya pelajar yang menerima pinjaman PTPTN tidak membayar pinjaman mereka.
 
Alasan yang diberikan ialah Pakatan Rakyat akan menawan Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang, dan tidak perlu lagi pinjaman tersebut dibayar mulai sekarang kerana ia akan dimansuhkan juga.
 
Beginilah niat jahat Anwar yang menjanjikan sesuatu yang belum dan tidak akan berlaku dengan mengeksploitasi minda generasi muda melalui janji kosongnya. 

Seperti biasa, PAS pula mengambil kesempatan untuk mengatakan kerajaan berlaku zalim kerana menindas pelajar Melayu.
 
Mungkin PAS yang hanya pandai berceramah di kampung-kampung boleh berikan bukti kepada rakyat satu universiti yang berjaya di binanya selama 20 tahun ia memerintah Kelantan.
 
Bak kata orang, satu tiang bangunan pun PAS tidak mampu tegakkan apatah lagi sebuah gedung!
 
Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim mahu menunjukkan hero dengan berkata sebahagian aset Unisel akan dijual untuk menampung keperluan pendidikan pelajar universiti tersebut.
 
Dengan sendirinya Khalid telah membuka pekungnya kepada rakyat bahawa kerajaan negeri sebenarnya tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk membiayai pendidikan pelajar universiit miliknya sendiri.
 
Apa perlu Selangor menjual aset Unisel jika benarlah dakwaan kerajaan negeri mempunyai rizab tunai lebih RM1 bilion yang amat dibanggakan itu?
 
Apa logiknya jika Selangor sudah kaya dengan simpanan tunai tetapi terpaksa juga menjual harta sendiri apabila keadaan terdesak?
 
Tidak lain tidak bukan dakwaan rizab yang besar hanyalah satu lagi pembohongan Pakatan Rakyat sebagaimana juga janji-janji kosong mereka yang dibuat pada pilihan raya umum 2008.
 
Dalam erti kata lain Selangor di bawah pembangkang sudah hampir bankrap dan ini dibuktikan dengan tindakannya mahu menjual aset-aset bernilai yang dimiliki Unisel.
 
Isu PTPTN telah memakan diri pembangkang sendiri dan mendedahkan tembelang Anwar dan Pakatan Rakyat yang suka berbohong kepada rakyat dan membuat janji manis.
 
Pembangkang boleh membuat timbunan janji dan mimpi manis tetapi hanya BN sahaja yang mampu mengotakan apa sahaja yang dijanjikan kepada rakyat. - bb

PEDASSS..!!! KHALID GAGAP CAKAP BESAR LA WEHHH..!!!

Posted: 09 Jun 2012 08:36 PM PDT

Masa PTPTN dibekukan sementara untuk pelajar-pelajar baru UNISEL, tidak ada langsung cakap-cakap daripada Khalid Ibrahim tentang usahanya membantu pelajar-pelajar terbabit. 

Bahkan HAMPIR KESEMUA pemimpin Pakatan Rakyat menjerit, melalak, meraung dan bergolek-golek atas tanah mendesak agar pembekuan ditarikbalik sebab mereka sedar, Selangor tidak mampu untuk memberikan bantuan apatah lagi menyediakan pendidikan percuma sepertimana yang mereka seringkali laung-laungkan selama ini.

Apabila pembekuan ditarik balik, Khalid Ibrahim pun muncul kembali dengan sembang-sembang juahnya. Katanya, Barisan Nasional ketakutan dan tergesa-gesa menarik balik pembekuan tersebut sebab dia telah berjaya mencari RM30 juta untuk membantu pelajar-pelajar baru UNISEL.
Agak aneh kenyataan Khalid Ibrahim itu…

Dalam tempoh tidak sampai 48 jam, dia sudah berjaya mencairkan aset UNISEL bernilai RM30 juta (BACA DI SINI) kononnya untuk membantu para pelajar UNISEL!

Khalid Ibrahim berbeza dengan gelaran tokoh korporat yang bijaksana diberikan kepadanya oleh para penyokong dan pemimpin Pakatan Rakyat, terperangkap dengan kegelojohan dan keserakahan yang telah menjadi darah dagingnya selama ini. 

Kalaulah benar sudah ada RM30 juta untuk diberikan kepada para pelajar UNISEL yang gagal mendapat pinjaman PTPTN, mengapa tidak diuar-uarkan dari awal? Mengapa perlu buat cerita sedih kononnya, Kerajaan Negeri Selangor terpaksa menjual aset UNISEL bagi mendapatkan jumlah wang berkenaan? Mengapa perlu meraih simpati kononnya Kerajaan Negeri Selangor telah dianiayai walhal dari awal lagi Kerajaan Negeri Selangor telah meminta agar PTPTN dihapuskan?

Kesian kepada Rektor UNISEL yang telah bersusah payah merayu, berbincang, menyembah kepala lutut dan menagih simpati daripada pengurusan PTPTN semata-mata agar pembekuan PTPTN ditarik balik. Bersusah payah dia dan pentadbiran UNISEL berunding, apabila pembekuan ditarik balik, Khalid Ibrahim menyatakan Kerajaan Pusat takut dengan Kerajaan Negeri Selangor sehingga terpaksa melutut dan meminta ampun maaf kepadanya.

Apa punya bengonglah Menteri Besar Selangor yang dipilih oleh peminat Pakatan Rakyat ni. Masa benda tu ditahan sementara, muka mengalahkan taik kena lenyek tapi bila dah diteruskan semula, kembali dabik dada kononnya duit dah ada tapi Kerajaan Barisan Nasional yang takut sampai perlu lepaskan semula pinjaman berkenaan.

Juak-juak dan penyokong pun turut berdendang dengan lagu yang sama. Konon-kononnya Kerajaan Persekutuan sudah terketar-ketar dan tersalah langkah, dan pada masa yang sama, tersalah jangka tentang KEKUATAN SEBENAR Kerajaan Negeri Selangor.

Walhal, inilah golongan yang paling kuat melalak tentang ketidakadilan, tentang Federalisme, tentang 1Malaysia, bahkan meraung-raung tentang di dalam UNISEL bukan hanya anak-anak orang Pakatan tetapi juga anak orang UMNO!

RM30 juta kononnya… tetapi hanya muncul selepas semuanya selesai. Kalau tak selesai, sampai bila-bila pun RM30 juta tak muncul-muncul!

Baru PTPTN, belum lagi perkara-perkara lain… belum lagi tentang janji-janji manifesto Pakatan yang tidak tertunai sampai sekarang.

Membaca kenyataan Khalid Ibrahim dan cakap-cakap para penyokong Pakatan Rakyat, mengingatkan kita kepada cerita BUDAK PEMBOHONG dan SERIGALA. Ceritanya saling tak tumpah dan saling tidak berbeza!!!

Sumber:  Klik sini

LAWAK PAGI INI...RAHSIA DI SEBALIK CERAMAH-CERAMAH PAS...

Posted: 09 Jun 2012 06:34 PM PDT


Aku rasa, baik orang-orang PAS renung semua gambar dalam poster ni. Dan fikirlah dengan waras, terbuka dan rasional...manalah tahu terbuka hati nak kembali kepada Islam sebenar...

Bukan apa...dah lama dah PAS dok buat amalan ni...kononnya sumbangan jihad fi sabilillah...padahal..itu cara para pemimpin PAS cari makan..heh!

Bukan aku yang kata...para pemimpin PAS yang kata sendiri...depa memang cari makan cara macam tu...sebab tu depa suka buat ceramah...

Tiap-tiap malam buat sampai takdak suara pun takpa..asalkan depa masyukkkk..!!! Heh! Perjuangan Islam? Heh...yang tu depa letak di nombor last sekali...tak caya tanya Mat Sabu...

DIMENSI

Posted: 10 Jun 2012 11:23 AM PDT

DIMENSI


Rakyat Johor benar2 dah MENGAMOK kat nizar setanirrajim!!

Posted: 10 Jun 2012 01:45 AM PDT

"weiii nizarr setannirajimm langkah mayat kami dulu!!!"

himpunan melebihi dari jangkaan awal..syabass warga johor!

"daulat tuanku!"

"kempen tandatangan rakyat sayang tuanku"

"abang scrambler tak ketinggalan..yehaaa"

"ratusan bas yang membawa warga johor membanjiri istana pasir pelangi"

"tanda sokongan rakyat terhadap tuanku sultan yang tak berbelah bagi"

"sokongan rakyat kepada tuanku daripada pelbagai kaum"

'ngo dari kesatuan kaum sikh johor"

"ngo dari kesatuan kaum tionghua johor"


anak jati johor menjunjung kasih kebawah tuanku

"Allah peliharakan sultan, negeri dan rakyat johor"

"rakyat johor akan tetap bersama tuanku"

Omegay: Amaran rakyat johor kepada nizar setannirajim!!

Posted: 09 Jun 2012 09:11 PM PDT

perhimpunan rakyat menjunjung kasih terhadap baginda sultan johor akan di adakan selepas asar dan selepas itu akan berarak ke istana pasir pelangi bagi menyerahkan memo sokongan rakyat yang tak berbelah bahagi kepada baginda. 
biarpun nizar telah memohon maaf ala kadar atas kelancangan mulut dia yang celupar tak sudah tu namun hari ni di jangka beribu2 warga johor akan membanjiri di luar perkarangan istana sultan johor di pasir pelangi untuk menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap sikap biadap bekas menteri besar perak nizar setanirrajim

dalam twitter terbaru nizar masih cuba mempertikaikan tindakan JPJ memberikan plet percuma kepada liow tiong lai  tetapi mempersoalkan kenapa baginda sultan perlu membayar untuk mendapatkan no plet www1 namun telah di jawab oleh ketua pengarah JPJ klik sini..nizar tetap meroyan dan sakit hati!..bidaan telus dia marah..tuanku salur dari hasil sendiri kepada kerajaan pusat untuk bantu rakyat pun dia nak jeles!..adoiyaiii

ape pun hari ini nizar setanirrajim akan merasai sendiri api kemarahan rakyat johor!..yehaaaaaaa!!!

PEJUANG BANGSA

Posted: 10 Jun 2012 11:19 AM PDT

PEJUANG BANGSA


HOT ! Gambar terbaru Neelofa nampak lurah dendam..

Posted: 10 Jun 2012 10:13 AM PDTMesti ramai  pria akan  terbeliak biji mata untuk lihat  gambar lurah dendam aset milik artis cun Neelofa .

Cuma apa yang GPB nak nasihat kepada artis ini , tak perlu rasanya dedah -dedah seperti ini  untuk jadi popular  . Lihat wajahnya pun sudah ramai orang terpikat dan minat. Of course sebab dia cantik & sedap mata memandang ...
"Tiada Rakyat Tiada Raja "..Sultan Johor sebak lihat sokongan rakyat ..

Posted: 10 Jun 2012 09:11 AM PDT

Tiada Rakyat maka Tiada Raja"... itu lah titah DYMM Sultan Johor yang cukup tersentuh di hati GPB  semasa baginda bertitah   di depan rakyat jelata yang datang ke istana Pelangi   seramai 30 ribu .


GPB dimaklumkan Tuanku sebak & mengalir air mata selepas melihat sokongan rakyat negeri baginda.  


Kepada PAS.. terutama Din Puduraya jangan mimpi la nak jadi MB Johor  kerana rakyat negeri baginda dan sedia terajang di PRU 13 !
"Saya sayang rakyat saya. Tidak ada rakyat yang tidak ada raja. Saya ada permintaan untuk melihat rakyat bersatu, tidak kira kaum, mesti bersatu. Bersatu kita kuat, bercerai kita runtuh. Beta tidak akan lupa hari bersejarah ini sampai bila-bila," titah baginda.


PEPATAH lama melayu ada menyebut, dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung.

 Disesuaikan dengan keadaan di Malaysia ini, sudah termaktub zaman berzaman sejak beratus-ratus tahun lalu bahawa ketua negara dan negeri di Malaysia ini adalah Sultan, Raja dan Yamtuan Besar – dipendekkan Raja-Raja Melayulah. Inilah hakikatnya pada yang memegang taraf kerakyatan negara ini, suka tak suka, inilah dia. 

Kalau tak suka boleh berambus.

Waima di negara mana yang 'diberambuskan' itupun, siapa pun ketua negaranya masih perlu dihormati. Kalau raja, rajalah, kalau presiden, presidenlah. Ini penulis tujukan kepada Nizar, yang sudah berulang kali menunjukkan sikapnya yang anti raja dan anti melayu.

Tunggu sekarang, Nizar jadi anti Islam saja, selepas itu lengkaplah Nizar sebagai penderhaka ulung negara ini. Idea ini datang selepas penulis sebak melihat DYMM Sultan Johor yang terharu dengan sokongan rakyat kepada pemerintahan baginda pagi tadi (seperti disiar Buletin Utama). Tak pasal-pasal baginda Tuanku diseret Nizar dalam polemik politik.

 Dendam Nizar kepada Raja-Raja Melayu masih tak padam, semuanya sebab keengganan DYMM Sultan Perak memperkenankan permohonannya supaya DUN Perak dibubarkan setelah 3 ADUN DAP dan PKR melompat parti.

 Tapi bila DYMM Sultan Perak perkenan perlantikkannya sebagai Menteri Besar walaupun PAS paling kurang kerusi dalam DUN, dia tidak pulak bising. Penulis dan ramai orang lain tahu, isu nombor plat ini hanya sebab, sebetulnya ada agenda lebih besar untuk merepublikkan negara ini selaras dengan matlamat agung DAP.

 Bukan kita bodoh. Penulis nak beri amaran kepada Nizar, kalau berani tulis dalam manifesto Pakatan Haram untuk mengubah perlembagaan negara ini supaya sistem beraja dibuang dan diganti dengan negara republik. Anwar boleh jadi Perdana Menteri, manakala mana-mana pemimpin DAP yang Nizar termakan budi sangat tu boleh jadi Presiden. Kalau berani tulis dalam manifesto, kita nak tengok rakyat terima atau tidak.

 Toksahlah nak guna taktik perang gerila atau baling batu sembunyi tangan. Nak cakap, tapi sebab takut hilang undi, tak terucap. Kalau dah itu matlamatnya, sebut sajalah dan dokumenkan dalam manifesto pilihanraya, dan tunggu respon rakyat macam mana.

 Kita cabar Nizar, kalau ada 'bola'lah. Selagi itu, Nizar terima sajalah sistem sedia ada sebab inilah pilihan rakyat. Rakyat mengundi untuk mengekalkan sistem beraja sekarang dan ia perlulah dihormati semua orang, termasuk Nizar. Tak puas hati, macam penulis sebutkan di atas – boleh berambus.

 Sumber: MyKMU

TERKINI ! PKR dah beli 2 Ahli Parlimen BN Sabah untuk lompat ?!

Posted: 10 Jun 2012 08:41 AM PDTPengerusi KEADILAN Sabah, Ahmad Thamrin Jaini mengesahkan beberapa tokoh Barisan Nasional, termasuk dua ahli parlimen dari Sabah akan menyertai KEADILAN.

Antara tokoh tersebut ialah Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Datuk Wilfred Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran.

Turut dinamakan ialah Ahli Parlimen Beaufort dan Ahli Majlis tertinggi Umno, Datuk Seri Lajim Ukin.

Bagaimanapun beliau tidak dapat memberi jaminan samada pengumuman rasmi dapat dibuat malam ini, ekoran penerbangan pesawat Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dari Kuala Lumpur tergendala petang tadi.

"Dua MP ini Confirmed (pasti) akan sertai (KEADILAN). Cuma (tunggu) waktu sahaja, kita tunggu saja lah," katanya kepada Keadilan Daily.

Anwar dijadual tiba di Sabah pada jam 1.40 petang dan dijadual menghadiri dua majlis di Sabah iaitu sambutan perayaan Kaamatan di Kota Belud dan satu Majlis Makan Malam di Kota Kinabalu.

Bagaimanapun penerbangan pesawat beliau ke Kota Belud ditangguh ekoran hujan lebat, sebelum menaiki pesawat ke Labuan untuk tiba ke Kota Kinabalu kira-kira jam 5 petang.

Beliau kini dalam Majlis Makan Malam dan Ceramah Perdana di Star City Convention Centre, Asia City di Kota Kinabalu.

Jam 10 malam ini, Anwar dijadual bertemu Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah dilokasi sama.

Selain dua ahli parlimen, beberapa lagi tokoh dari Sabah dikatakan akan turut menyertai KEADILAN sepertimana dilapor beberapa blog.

Mereka ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Banggi, Datuk Amir Kahar Tun Mustapha, Naib Presiden Perkasa, Datuk Yahya Lampong, dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat milik kerajaan negeri, Ibrahim Menudin.

PRU 13 lebih utama dari menunaikan Haji di Mekah !

Posted: 10 Jun 2012 12:24 AM PDTApa la nak jadi pemimpin Pas ni ,sampai lebih utamakan PRU 13 daripada menunaikan ibadah haji.

Kalau dah sampai seruan ibadah haji itu ,sewajarnya harus didahulukan. Ini tidak Pas mahu jenteranya tangguhkan haji untuk fokus PRU kerana gilakan kuasa.
Pagar masjid ditutup , anak kariah dihalau penyokong Anwar ?

Posted: 10 Jun 2012 12:00 AM PDT


GPB desak MAIS , JAIS menyiasat  tentang dakwaan oleh anak kariah di sana bahawa Masjid Raja Muda Musa di Semenyih di tutup oleh penyokong-penyokong PKR bagi memberi laluan lintas langsung pemimpin agong mereka Anwar Ibrahim memberi tazkirah politik di selepas solat Maghrib .

Perkara ini jelas bertentangan dengan titah DYMM Sultan Selangor yang mahu masjid tidak dijadikan pentas politik .


9/6/12 - Sebentar tadi difahamkan umat Islam dilarang bersembahyang di Masjid Raja Muda Musa Semenyih kerana Masjid itu ditutup untuk memberi laluan kepada Anwar Ibrahim dan penyokongnya memberi tazkirah politik. Masjid itu ditutup sebelum masuk waktu Maghrib dan umat Islam yang ingin bersembahyang di Masjid tersebut diarahkan ke Masjid lain. Hanya penyokong PKR,Pas dan DAP sahaja yang dibenarkan masuk. - Sungai Rapat Online
** Apabila Pakatan berkuasa ..pepecahan umat Islam semakin teruk . Masjid pun sudah dijadikan tempat politik hingga mengakibatkan ramai jemaah marah & menjauhi masjid .

Aaron Aziz bakal diboikot juak Pakatan gara-gara tweet ini ?

Posted: 09 Jun 2012 10:30 PM PDT


Selepas Neelofa, Aflin Shauki , Johan Raja Lawak , Harun Salim Bachik dan ramai lagi  diboikot juak-juak Pakatan ..kali ini mungkin Artis Popular 2011 iaitu Aaron Aziz pulak akan menerima nasib yang sama .
Ini gara-gara beliau memuji  Menteri KDN  Datuk Seri Hishamudin di tweeternya  .   Mungkin itu pandangan peribadi beliau  yang melihat Menteri kerajaan BN cukup  berdedikasi & bekerja untuk rakyat .
Tanah kerajaan untuk rumah PPR dijual Guan Eng kepada swasta !

Posted: 09 Jun 2012 09:45 PM PDT

Lagi skandal penjualan tanah hak milik kerajaan kepada swasta dibuat kerajaan DAP .  Kali ini tanah di Jalan Zainal Abidin/Lorong Selamat- Jalan Burma pulak menjadi mangsa rakus regim DAP   yang mana sepatutnya dibina rumah Flat PPR untuk rakyat .Jika mengikut perancangan kerajaan BN dahulu , tanah di kawasan termasuk di dalam Fasa ke 2 .

Mengapa kerajaan DAP tidak  membina saja  rumah kos rendah di tanah berkenaan ??  Bukan ke dapat banyak duit hasil gadai tanah di Bayan Mutiara ...

Ini bukti jelas kerajaan DAP tidak mementingkan rakyat negeri ini terutama di kawasan pulau untuk memiliki rumah kediaman . Mereka lebih suka tanah-tanah kerajaan dijual kepada swasta .

Entah berapa banyak lagi tanah yang Guan Eng akan jual  kerana beliau ada Exco Tanah di negeri ini .

Selamatkan Malaysia dengan tolak Anwar Ibrahim !

Posted: 09 Jun 2012 08:44 PM PDT
Rakyat perlu sedar tindakan mereka menolak Datuk Seri Anwar Ibrahim pada pilihan raya akan datang adalah untuk menyelamatkan negara daripada pengkhianatan yang telah dilakukan oleh ketua pembangkang itu.

 Ahli Dewan Negara, Senator Mohamad Ezam Mohd. Noor berkata, Pilihan Raya Umum Ke-13 merupakan saat paling tepat untuk rakyat menyingkirkan Anwar yang telah melakukan pengkhianatan besar terhadap negara dan rakyat Malaysia. Beliau berkata, antara pengkhianatan yang dilakukan oleh Anwar adalah sering memburukkan imej Malaysia di peringkat antarabangsa khususnya Indonesia sehingga rakyat negara jiran itu sanggup melontar bangunan kedutaan Malaysia dengan najis dan sebagainya.

 "Dia (Anwar) lanyak kita di Indonesia, orang Indonesia pergi kedutaan letak najis, bakar, tak pernah berlaku dalam sejarah termasuk semasa konfrontasi Soekarno. Tak pernah kita dihina macam itu. "Kenapa berlaku, sebab ada pemimpin bangsa kita sendiri yang hina kita, bangsa kita, negara kita," katanya. Beliau menegaskan demikian pada ceramah Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI) di bangunan UMNO negeri di sini semalam.


 Mohamad Ezam berkata, semasa di Indonesia Anwar sentiasa memburukkan imej negara termasuk menuduh kerajaan zalim.

 "Dia juga pengkhianat apabila mengeluarkan kenyataan tentang Israel. Hanya kerana dendam kesumat dan peribadi, dia khianat umat dan agama Islam. "Dia (Anwar) tahu tak boleh jadi perdana menteri, jadi dia rosak dan mahu ranapkan negara dengan menganjurkan Bersih 3.0," katanya.

 Beliau sehubungan itu berkata, pengkhianatan yang dilakukan oleh Anwar mesti dilawan secara bersungguh-sungguh dengan memastikan kemenangan UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya akan datang.

 "Ini bukan soal UMNO, BN atau pakatan rakyat tetapi ini pertarungan dengan pengkhianat yang nak rosakkan negara. "Agenda Anwar adalah untuk meranapkan negara, bukannya untuk pilihan raya yang adil," katanya.

 Mengenai sikap Anwar yang dilihat berdiam diri daripada menjawab pelbagai isu membabitkannya termasuk dakwaan pemilikan 20 akaun induk bernilai RM3 bilion, Ezam berkata, Anwar akan terus berdiam diri daripada menjawab pelbagai tuduhan terhadapnya kerana tidak mahu kisah lamanya terbongkar. Menurut beliau, ini kerana orang ramai terutama anak-anak muda yang ghairah untuk bersama Anwar tidak tahu siapa sebenarnya ketua pembangkang itu semasa beliau berkuasa.

 "Dia tidak akan menjawab, dia tidak mahu buka kisah lama semasa dia berkuasa sebab ia akan melahirkan, mempamerkan imej dia yang sebenarnya.

 "Sebab itu masa dia berkuasa, apa yang dia telah buat kepada sekolah Cina, pemberian projek berjumlah RM15 bilion tanpa tender, tentunya Anwar tidak mahu kisah lama dibongkar kembali. "Sebab itu Anwar sebaik mungkin mahu menghindarkan diri daripada masyarakat korek balik atau melihat balik semasa dia berkuasa, apa yang dia lakukan. "Dia tidak mahu isu ini berpanjangan, sebab itu dia tidak mahu jawab, tidak mahu panjangkan.

 "Biasalah sebab ia tidak akan menguntungkan dia kerana akan membongkar siapa sebenarnya Anwar," katanya. Mengulas lanjut, bekas Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat itu berkata, sekiranya semua dakwaan tidak betul, Anwar sepatutnya mengambil tindakan undang- undang bagi membersihkan namanya kerana tuduhan itu serius. Beliau bagaimanapun berkata, sebenarnya bukan mudah untuk memahami siapa sebenarnya Anwar yang tidak lagi mempunyai moral untuk memperjuangkan kebenaran atau perubahan dalam negara.

 "Mesej yang penting dalam episod- episod ini adalah pada golongan muda sekarang ini yang ghairah bersama Anwar, mereka tidak tahu siapa sebenarnya Anwar. "Mereka seharusnya mengambil kesempatan ini untuk mengkaji setiap dakwaan ini," katanya.

1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 10 Jun 2012 09:13 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


PR adakah peristiwa 16 September berulang lagi

Posted: 10 Jun 2012 07:51 AM PDT


Talk of defections by at least two Sabah Barisan Nasional MPs appears to be fizzling out.
An announcement was widely speculated to be made at a Pesta Kaamatan function organised by Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) in Kota Belud Sunday afternoon.
However, it did not materialise as expected around 4pm.
Continuous rain from early morning put a damper on the event as well as the speculations.
Tuaran MP Datuk Wilfred Bumburing, who is Sabah Amanah chairman, was at the event.
Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, who was expected to attend, was a no show as his flight to Kota Kinabalu was diverted to Labuan due to bad weather for nearly three hours.
Umno supreme council member Datuk Seri Lajim Ukin, who is Beaufort MP, did not attend the function.
Bumburing, when contacted, denied the latest round of rumours that have been floating around over the last six months.
"This is an Amanah function, nothing to do with politics. I am not leaving (the Barisan)," he said, in a telephone interview.
Asked if Anwar was supposed to have turned up at the function, he replied that it was not a political event and that anyone could attend.
Anwar, who arrived in Kota Kinabalu at about 5.30pm, went directly to attend a Sabah PKR function at a hotel here.
He apologised to the organisers of the Kaamatan celebrations for not being able to attend the function due to the flight diversion.
"Bumburing and I were invited for the function. I could not make it due to the flight diversion," he said, downplaying the speculations.
Asked if Bumburing was joining PKR, he replied: "You should ask him."
Some 20 flights into Kota Kinabalu were diverted to Labuan and Brunei earlier today due to inclement weather. Thestar.com.my

IPOHMALAY

Posted: 10 Jun 2012 09:07 AM PDT

IPOHMALAY


Posted: 09 Jun 2012 12:16 PM PDT

Lautan Hindi sedang mengalami ketidakstabilan cuaca yang dipengaruhi
oleh suhu Lautan Pasifik.

Pada masa ini angin kencang bertiup dari barat telah merosakkan
kampung-kampung di Aceh dan Medan.

Kesan ini turut di rasa di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang apabila
ombak besar memusnahkan tanaman.

Menurut badan meteorologi Indonesia, Aceh akan menghadapi cuaca buruk
selama dua minggu.

Diramalkan terpaan angin dan ketidak tentuan cuaca di Lautan Hindi
yang semakin menghampiri kita tidak memberi kejutan apa-apa.

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 10 Jun 2012 07:42 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Banyak rumah alami kerosakan bumbung akibat diterbangkan ribut dan angin kencang yang melanda malam tadi, di Tanjung Karang.

Posted: 09 Jun 2012 12:18 PM PDT

TANJUNG KARANG 9 JUN - Banyak rumah mengalami kerosakan bumbung akibat diterbangkan ribut dan angin kencang yang melanda bermula pada jam 9:30 malam tadi dikawasan Sawah Sempadan dan Sungai Burong dalam Parlimen Tanjung Karang.

Berdasarkan panggilan telefon dan lawatan disekitar Sawah Sempadan terdapat banyak rumah yang mengalami kerosakan bumbung serta terdapat pokok-pokok tumbang dibeberapa jalan utama.

Di beberapa kawasan Sawah Sempadan terpaksa bergelap sehingga sekarang kerana terputus bekalan elektrik akibat litar pintas di kabel utama ketika kejadian ribut dan angin kencang yang melanda malam tadi.

Manakala berdasarkan sumber orang ramai, dikawasan Sungai Burong juga dilaporkan paling banyak rumah yang mengalami kerosakan yang sama.

Walaubagaimanapun tahap kerosakan dan jumlah kerugian mangsa masih tidak diketahui, serta tiada sebarang kecederaan yang dilaporkan akibat bencana yang berlaku malam tadi setakat ini.

bumiyang

Posted: 10 Jun 2012 03:36 AM PDT

PANEH MIANG

Posted: 10 Jun 2012 01:32 AM PDT

PANEH MIANG


WA'AD

Posted: 09 Jun 2012 09:21 PM PDT

Dipetik dari Hikayat Melayu/Salala'tus Salatin: PERJANJIAN RAJA MELAYU DAN RAKYATNYA

Jikalau ada salahnya sekalipun atau sebab zalimnya atau jahatnya dan jangan sekali hamba melayu menitik akan darah ke bumi. Jikalau sangat benci hendaklah undur dari negeri itu hingga dalam takluk negerinya jua. Maka sembah Demang Lebar Daun, "Baiklah duli Tuanku, tetapi jikalau anak cucu Tuanku dahalu mengubah janji, Patik pun berubah juga." Maka titah Baginda, "Baiklah pohon kabullah hamba." lalu bersumpah setia Demang Lebar Daun. Maka titah baginda," Barangsiapa hamba Melayu derhaka mengubah janjinya dengan rajanya dibalikkan Allah Ta'ala bumbung rumahnya ke bawah kaki tiang ke atas." Maka sembah Demang Lebar Daun,"Jikalau Raja Melayu mengubah janjinya dengan hamba Melayu dibinasakan Allah Ta'ala negeri dan takhta kerajaan."

Tali lobih MAHAL dari Kobau

Posted: 09 Jun 2012 06:09 AM PDT

Inilah Perang Psikologi paling hebat abad ini.Daulat Tuanku!

Taipingmali (tm)

Posted: 10 Jun 2012 01:27 AM PDT

Taipingmali (tm)


7 NGO buat laporan di IPD Taiping

Posted: 10 Jun 2012 12:47 AM PDT

Pada waktu ini 7 NGO dari daerah Taiping sedang membuat laporan polis berkaitan kenyataan akhbar yang telah dibuat oleh Datuk Abdul Murad bin Khalid yang mendakwa wujudnya 20 akaun individu yang dikawal oleh Anwar Ibrahim membabitkan aset seperti saham, wang lebih RM 3 billion berdasarkan akuan bersumpahnya.

7 NGO mahukan agar kerajaan melakukan tindakan susulan dari kenyataan akhbar tersebut merangkumi perkara-perkara seperti berikut :-

1. Berharap peguam negara membuka semula kertas siasatan berkaitan perkara di atas.

2. Satu Suruhanjaya hendaklah ditubuhkan bagi menyiasat kenyataan Dato Abdul Murad dimana wujudknya 20 akaun individu yang dikawal oleh Anwar Ibrahim membabitkan aset saham, wang lebih dari RM 3 billion berdasarkan akuan sumpah beliau.

3. Mendesak agar lembaga hasil dalam negeri (LHDN) tampil untuk membuat kenyataan berkaitan dakwaan Murad.

4. Mendesak agar suruhan jaya pencegahan rasuah (SPRM) menyiasat penyelewengan ini.

5. Mahukan agar Anwar Ibrahim dilabelkan sebagai Bapa Rasuah.

7 NGO ialah
1. JKKK Kg setia, Kg Dew
2. MAYC Bukit Gantang
3. Perkasa LMS
4. KIMMA
5. Sejati
6.Muhibbah 1 Malaysia Bkt Gantang
7. Warisan Melayu Perak.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ralat : Report polis di IPD Taiping

Posted: 09 Jun 2012 11:41 PM PDT

Maaf: Laporan polis akan dibuat petang ini jam 3.00 petang kira-kira setengah jam dari sekarang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pak Jabit kaki judi?

Posted: 09 Jun 2012 10:54 PM PDT

warung pak jabitWah! bukan seronok Pas mengusung Pak Jabit atau nama sebenarnya Man Kadir 'buah' kesana dan kemari kononnya Pak Jabit ni ada 'value' dalam Pas. Pak Jabit dikatakan seorang yang 'humble', baik , bersopan dan cukup ngam dengan Pas yang dilihat sebuah parti Islam.

Siapa sebenarnya Pak Jabit?

Nama sebenar Pak Jabit adalah Man Kadir buah yang tinggal di Lanchang Pahang dan memang anak jati Pahang. Kenapa Pak Jabit digelar Man Kadir buah, saya pasti orang yang rapat dengan Pak Jabit sudah tentu akan gelak kerana mereka sudah tahu apa jawapannya.

Pak Jabit @ Man Kadir buah, kerjanya memang buat skrip untuk drama-drama, satu episod skrip untuk drama kalau tak silap nama drama tersebut adalah Nurhikmah, Pak Jabit dapat RM2000.00 dan sejumlah 20 episod telah ditayangkan di TV milik kerajaan bukan TV Pas atau TV Selangor dan Pak Jabit dapat RM60,000.00 daripada kerajaan bukan kerajaan PKR Selangor.

Pak Jabit@Man kadir buah memang banyak duit tetapi kemanakah duit itu pergi? ini merupakan satu persoalan yang berkaitan dengan gelarannya sebagai Man Kadir buah.

Pak Jabit@Man Kadir buah mempunyai dua orang isteri atau orang panggil dua dapur, dua karburator dan ada yang sebut dua bini. Tetapi duit daripada sumber buat skrip yang diperolehi bukan dihabiskan kepada dua bininya tetapi dihabiskan untuk mesin judi 777.

Hobi Pak Jabit yang paling buruk adalah suka main judi mesin buah, itu panggilan orang yang paling rapat dengannya. Hampir semua duit-duit yang diperolehi daripada membuat skrip dihabiskan untuk mesin judi buah, sebab itu Pak Jabit digelar Man Kadir buah.

Menurut kata orang yang rapat dengannya Man Kadir buah ini sepatutnya sudah kaya tetapi perangainya, hobi buruknya membuatkan dia dilihat seperti orang miskin dan kadangkala nampak macam papa kedana.

Kini Man Kadir buah sudah berada dipentas Pas untuk memburuk-burukkan kerajaan yang kononnya tidak mambantu dirinya dan artis lain. Malah kata Man Kadir buah kerajaan kini sudah tidak memperdulikan rakyat dan sanggup membiarkan rakyat hidup susah seperti dirinya.

Jika Pakatan Rakyat memerintah Malaysia sudah pasti Mesin Judi buah akan di 'halalkan' khas untuk Man kadir buah dan penyokong-penyokongnya.

 http://pengundisetiasungairapat.blogspot.com/2012/06/hobi-pak-jabit-adalah-main-judi-mesin.html

Satu laporan polis di IPD Taiping berikutan kenyataan Datuk Abdul Murad Khalid

Posted: 09 Jun 2012 10:40 PM PDT

Datuk Khalid Murad
Abdul Murad Khalid 1999


Esok Isnin bersamaan 11 Jun 2012 satu laporan polis oleh beberapa NGO dalam skala besar dari Taiping akan dibuat pada jam 3.00 petang di IPD Taiping berhubung kenyataan Anuar Shaari, bekas setiausaha sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Khamis seperti dilaporkan Bernama meminta Ketua Pembangkang itu memberi penjelasan terhadap akuan berkanun Datuk Abdul Murad Khalid berhubung pemilikan 20 akaun induknya.

Sekiranya dakwaan yang terdapat dalam akuan berkanun bekas penolong gabenor Bank Negara itu tidak benar, Anuar mempersoalkan mengapa Anwar sehingga kini belum memfailkan saman fitnah terhadap Abdul Murad.

Beliau berkata Abdul Murad telah mengedarkan akuan berkanun itu pada Oktober 1999, yang antara lain mendedahkan pemilikan kira-kira 20 akaun induk Anwar bernilai lebih RM3 bilion.

Dato 'Abdul Murad Bin Khalid berumur 57 tahun berkelulusan Diploma dalam bidang Perakaunan dan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya.  

Beliau adalah Ahli Institut Akauntan Awam Bertauliah Malaysia. Beliau memulakan kerjayanya dengan Bank Negara pada tahun 1976 sebagai Pegawai Tadbir dan dilantik sebagai Penolong Gabenor pada tahun 1994 sehingga peletakan jawatannya pada tahun 1999

arkib

STATUTORY DECLARATION

I, Dato' Abdul Murad Bin Khalid (NRIC No. 531215-08-5957), a Malaysian citizen of full age and care of No. 104, Jalan Setiabakti 9, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur, do hereby solemnly and sincerely declare as follows:-

1. On 16th September 1999 1 was charged with failing to disclose truthfully information on Ben Harta Sdn Bhd (BHSB) shares and 51 of its properties allegedly held for my benefit pursuant to section 87(2)(c) Banking and Financial Institutions Act 1989 (BAFIA).

2. In order to do justice for my own sake, I must make a public declaration on certain matters connected with the various positions I held in Bank Negara Malaysia (BNM ) so as to show to the public at large the nature and stresses/strains that were attendant to these positions. This public statement is also intended to provide the public with the proper perspectives of the machinations of the former Deputy Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim ("DSAI") who was also the Finance Minister and hence the Minister directly in command of BNM.

3. As one of the top executives in BNM, l invariably came into contact with Datuk Seri Anwar Ibrahim who took a liking for me- and subsequently entrusted me to carry out some of his instructions, what has come to be believed by me now to further his political ambitions. In furtherance of his political scheme, Datuk Seri Anwar Ibrahim instructed me to implement certain corporate exercises in favour of his friends and cronies. The debts of his cronies were cleared/settled using the profits from deals using the influence of BNM.

4. Amongst the most significant corporate exercises is the takeover of Sikap-Power, the concession holder of the Independent Power Project (IPP) at Lumut, Perak. The concession was sold to MRCB on the instruction of Datuk Seri Anwar Ibrahim and MRCB later injected the 'concession' into Malakof Berhad, which is the subsidiary of MRCB. I believe that a profit of about RM50 million from this deal went to one of DSAI's political funds.

5. A male Chinese named Tong Kooi Ong, is also involved significantly in raising, financial assistance for Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tong Kooi Ong is the Chief Executive Officer (CEO) of Phileo Allied Berhad, which is listed on the Main Board of the KLSE. Phileo Allied Bank is also under the control of Tong Kooi Ong. Tong Kooi Ong came into contact with Datuk Seri Anwar Ibrahim on mv introduction and they subsequently became very close. Tong Kooi Ong subsequently disclosed to me that in return -for the favours granted to him by Datuk Seri Anwar Ibrahim, he had established a "Master Account" -under his control. From which financial contributions could be made for the interests of Datuk Seri Anwar Ibrahim. This Master Account is to derive revenues from the holding of shares and buildings. At one point Tong Kooi Ong confided in me that the Master Account was worth RM200 million based on the values of shares and building assigned to it.

6. 1 believe there are at least 20 other "Master Accounts" established for Datuk Seri Anwar Ibrahim by his various cronies. I believe that the total funds in these 20 Master Accounts run into more that RM3 billion. DSAI's modus operandi is to divide and rule and the operator of each Master Account is not aware of the existence of the other Master Accounts. I believe the Government is aware of who these cronies are.

7. As far as I know and through my own involvement, more than RM120 Million has been paid to Datuk Seri Anwar Ibrahim, his cronies and the organisations he used to advance his own political ambitions. For example it is within my personal knowledge that on the instructions of Datuk Seri Anwar Ibrahim funds from the Master Account was paid to himself and the following persons and organisations known to be affiliated or connected to him between 1992 to 1997:-

(1) to himself (DSAI) - RM50 million
(2) Dato Abdullah Ahmad (UN) - RM 5 Million
(3) Dato Nasaruddin Jalil - RM.10 Million
(4) Asia Pacific Policy Centre (APPC) - RM 38 million & Douglas H. Paal - (USD 10.0 Million)
(5) Institut Kajian Dasar - (IKD)RM5 Million
(6) Aliran & Dr. Chandra Muzaffar - RM5 Million
(7) ABIM - RM 5 Million - International Institute of Islamic Thoughts (IIIT) - RM 2 Million
(8) A UK-based Islamic Foundation - RM 1 Million

TOTAL RM 121 Million

8. I am also informed that Datuk Seri Anwar Ibrahim instructed Tong Kooi Ong to take into his employ Puan Shamsidar and one Encik Rahman, which he did. Puan Shamsidar is the wife of Encik Azmin Ali, the Private Secretary to Datuk Seri Anwar Ibrahim. It is widely known that Puan Sh'amsidar is generously remunerated and is provided with a car and driver and most of the time she did not need to go to work.

9. 1 must make a special mention of the American based Organisation called Asia Pacific Policy Centre (APPC) headed by Douglas H. Paal, the former Senior Director from Asian Affairs (1989 to 1993) of the National Security Council (NSC) of the United States of America. Douglas H. Paal left the National Security Council to start APPC in 1993 funded mainly by contributions from Datuk Seri Anwar Ibrahim. I was responsible for arranging USD IO Million in contributions to APPC and Doualas. H. Paal on Datuk Seri Anwar's instructions. I believe that other cronies of Datuk Seri Anwar Ibrahim also made substantial contributions to APPC and Douglas H. Paal. Although I cannot ascertain the exact quantum of their contributions. I am convinced that they ran into millions of US Dollars. APPC and Douglas H. Paal are one of the main vehicles used by Datuk Seri Anwar Ibrahim to promote his image in the Western countries, mainly in Washington, USA and the United Kingdom and other European nations. APPC also lobbied strongly for Datuk Seri Anwar lbrahim with the international media organisations.

10. APPC organised "The Pacific Dialogue" conferences under the patronage of Datuk Seri Anwar Ibrahim. The First Pacific Dialogue was held in Penang sometime in November 1994. The Second Pacific Dialogue was held in January 1996, the Third Pacific Dialogue in November 1996 and the Fourth Pacific Dialogue in January 1998. There was supposed to be a Fifth Pacific Dialogue to be held in December 1998 but it was cancelled because the Patron was no longer the Deputy Prime Minister and Finance Minister of Malaysia. All the Pacific Dialogue conferences were held in Malaysia because Datuk Seri Anwar Ibrahim was the major source of funding for APPC.

11. In what I strongly believe as tantamount to a betrayal of public trust, Datuk Seri Anwar Ibrahim also insisted that APPC should manage BNM's reserves of RM50 Billion and the EPF fund in return for the services provided to him by APFC. Alternatively a hefty fee of USD 3 Million was to be paid annually to APPC for the cost of running the Centre in Washington. Fortunately this instruction of Datuk Seri Anwar Ibrahim for APPC to manage the above funds was never put into effect. What I have stated above goes to prove without doubt that Datuk SeriAnwar Ibrahim was indeed an unscrupulous leader who was prepared to sacrifice the country's coffers for the benefit of its political ambition with the help of foreign element. The current developments that are taking place in the country which threatened the public peace and well being of the Rakyat to further Datuk Seri Anwar Ibrahim's political ambition are ample proof to support this
assertion.

12.1 was also directed by Datuk Seri Anwar Ibrahim, then already appointed as the Finance Minister, to assist the following persons to clear their debts as described below:

(a) Datuk Seri Anwar Ibrahim instructed me to help settle the debt of Tan Sri Abdullah Ahmad (now the permanent representative to the United Nations) with Bank Bumiputra of more than 10 Million. I helped to negotiate the settlement amount of RM7 Million. An amount, of RM5 Million was taken from the Master Account to help pay the debt. The balance of RM2 Million came from Tan Sri Ahmad Abdullah from the sale of his land.

(b)Datuk Seri Anwar Ibrahim instructed me to help settle Puan Marina Yusof's debt with local banks amounting to more than RM20 Million. I presented her application to the Tabung Pemulihan Usahawan (TPU) for assistance to develop her land along Jalan Tun Razak, on which is now the completed Complex Marinara. The TPU panel approved her application. Puan Marina Yusof is extremely grateful to Datuk Seri Anwar Ibrahim.

(c) Penang based Mercury Securities owed MUI Bank more than RM I0 million secured by a 3rd party land charge. The majority shareholder is Chew Seng Guan and one Encik Ahmad Kamal whom Datuk Seri Anwar Ibrahim groomed to be up-and-coming Bumiputera businessman and politician. I
subsequently helped to arrange for the sale of the land to Matang Emas Sdn. Bhd. a company owned by Encik Taib Hamid, the sale of which incidentally also sorted out some of Encik Taib Hamid's personal problems. The same piece of land was later sold to TPPT Sdn Bhd by Encik Taib for a low cost housing project which is now known as Taman Tun Perak.

(d)Datuk Seri Anwar Ibrahim instructed me to help Dato' Nazri Abdullah's Group to take over NST Group from Renong. I sought the assistance of Hong Leong Group to structure the deal. I spoke to Seow Lun Hoo and Quek Leng Chan of Hong Leong. They proposed that Dato' Nazri's Group use MRCB as vehicle to take over the shares of NST. I then spoke to Maybank to arrange a loan for Dato' Nazri to buy into MRCB and another loan for MRCB to buy into NST.

(e) I was directed by Datuk Seri Anwar Ibrahim to help Encik Faiz Abdullah (Datuk Seri Anwar Ibrahim's ghost writer), together with Seow Lun Hoo of Hong Leong to buy into Kewangan Usaha Bersatu Berhad (KUBB), then owned by ldris Hydraulic Berhad. The scheme involved using Arus Murni Berhad formerly known as Timuran Berhad, a company listed on the Main Board of the KLSE as the holding company. I approached the following banks to help syndicate the loan for the purchase of KUBB shares costing above RM400 million:
1. Hong Leong Bank. 2. Hong Leong Finance. 3. Sime Bank 4. RHB Bank. 5. Southern Bank. 6. BSN Commercial Bank.
Faiz Abdullah is a verv clever ghost writer and political operator for Datuk Seri Anwar Ibrahim. He is also a lawyer, ex-joumalist and ex-SpecialBranch police officer.

13. My involvement with Tong Kooi Ong and "Master Account" in furtherance of Datuk Seri Anwar Ibrahim's instructions landed me in trouble with the law. On 16th September 1999 1 was charged with failing to disclose truthfully information on Ben Harta Sdn Bhd shares and 51 of its properties allegedly held for my benefit totalling RM23.9 million.

14. 1 must state that I never knew the two gentlemen purportedly to be the shareholders of Ben Harta Sdn Bhd i.e Gan Hong Sin @ Lan Hong Sing and Gan Sor Ting. Tong Kooi Ongdid indicate to me that this company holds properties and shares as part of the scheme to raise funds for Datuk Seri Anwar. I have never been shown or seen the books of the Master Account handled by Tong Kooi Ong. I am not aware of any shares held by Ben Harta on my behalf, nor the locations of the 51 properties allegedly also held on my behalf, except one (1) apartment and one (1) bungalow which I was entrusted to maintain for purpose of investment and to be later sold for the Master Account.

15.1 stronglv believe that wrong information has been given to the authorities implicating me with Ben Harta Sdn Bhd. I point my finger at Tong Kooi Ong and the two shareholders of Ben Harta. They have implicated me to save their own skin.

16.Apart from the properties held under Ben Harta Sdn Bhd. I also know that a few. properties have been bought for investment and the Master Account and for Datuk Seri Anwar Ibrahim's future personal use. These properties located around Kuala Lumpur are valued at about RM I 5 million.

17.As regards the damaging policies adopted by BNM following the economic recession in July 1997, 1 must categorically, state that I was opposed strongly to these policies. I opposed the "Legal Lending Limit", the reduction of NPLs (non-performing loans) from 6 months to 3 months, the "Credit Crunch" introduced in October 1997 and the Higher Rate of Interest. These were all policies endorsed and adopted by Datuk Seri Anwar Ibrahim. A few concerned BNM officers/executives and I tried to halt these policies from being implemented. Datuk Seri Anwar Ibrahim even censured me for speaking out against these policies. He accused me of being "too close to the market". I now realise that these harsh measures -were Datuk Seri Anwar Ibrahim's political plan to crush the economy and bring Malaysia to its knees in order to invite in the international Monetary Fund (IW) to enable Datuk Seri Anwar Ibrahim to force Dr Mahathir to resign and take over the Prime Minister's position.

18. Following my arrest and my subsequent resgination as Executive Director of RHB Bank Berhad I have thought over my involvement with Datuk Seri Anwar Ibrahim and have come to realise that what I have done, though as I said earlier was forced upon me as one of the Executives in BNM, is indeed very regrettable. I now realise that I have been exploited and made use of by Datuk Seri Anwar Ibrahim to hold assets for his political and personal use and benefit. These assets including those held under Ben Harta, do not belong to me. As such, it is up to the government to take the necessary legal action in respect of their disposal, including forfeiture if permissible.

19.1 now call upon all peace loving and loyal citizens of Malaysia to reject all the political manoeuvres by Datuk Seri Anwar Ibrahim and his supporters and instead support all the economic and fiscal efforts to bring back the economic well being of the country. I am ever ready and willing to go public to denounce the improprieties and machinations of Datuk Seri Anwar Ibrahim in furtherance of his political ambitions that are indeed detrimental to national peace, security and political stability.

20.ln conclusion. I state in unequivocal terms that this Press Conference/Release made by way of Statutory Declaration was made by me voluntarily, without any inducement, threat or promise or coercion from any quarter, nor in return for any favours or special treatment in connection
with the charge that I am now facing AND I make this solemn declaration conscientiously, believing the same to be true and by virtue of the Statutory Declaration Act, 1960.

Signed by the above named

DATO' ABDUL MURAD BIN KHALID
at Kuala Lumpur, the day of 26 Oct 1999.07/06/12 – Anuar Shaari, bekas setiausaha sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Khamis seperti dilaporkan Bernama meminta Ketua Pembangkang itu memberi penjelasan terhadap akuan berkanun Datuk Abdul Murad Khalid berhubung pemilikan 20 akaun induknya.

Sekiranya dakwaan yang terdapat dalam akuan berkanun bekas penolong gabenor Bank Negara itu tidak benar, Anuar mempersoalkan mengapa Anwar sehingga kini belum memfailkan saman fitnah terhadap Abdul Murad.

Beliau berkata Abdul Murad telah mengedarkan akuan berkanun itu pada Oktober 1999, yang antara lain mendedahkan pemilikan kira-kira 20 akaun induk Anwar bernilai lebih RM3 bilion.

"Kita minta Anwar jelaskan adakah semua akaun induk tersebut membabitkan pemilikan aset, saham serta wang Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat Azmin Ali dan isterinya Shamsidar Taharin yang nilainya begitu lumayan," katanya dalam kenyataan di sini, Khamis.

Pada 5 Jun, Agendadaily melaporkan Datuk Ibrahim Ali, Presiden Pertubuhan Pribumi PERKASA Malaysia (PERKASA) telah membuat laporan polis dan menulis surat terbuka kepada Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi tujuan mendapat kesahihan sama ada dakwaan Abdul Murad itu benar atau sebaliknya.

"Saya telah membuat laporan di Balai Polis Jalan Dang Wangi semalam dan mengemukakan surat rasmi kepada Ketua Pengarah SPRM, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed hari ini bagi mendesak siasatan terhadap dakwaan Abdul Murad itu dibuka semula," ujarnya pada sidang akhbar di Kelab Sultan Sulaiman.

Menurut beliau, tuduhan kroni-kroni Ketua Pembangkang itu menguruskan semua akaun induk terbabit adalah sesuatu yang amat serius.

"Dakwaan Abdul Murad boleh dikaitkan dengan tuduhan salah guna kuasa, penyelewengan dan rasuah terhadap Anwar semasa beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dahulu.

"Dalam masa yang sama, Perkasa turut mendesak Anwar membuat laporan polis sekiranya beliau yakin benar-benar bersih daripada segala tuduhan itu," katanya.

"Saya Sedia Berdebat Atau Bermuzakarah Dengan Pemuda PAS Gombak" - UFB

Posted: 09 Jun 2012 07:49 PM PDT

Datin Seri Rosmah Mansor bakal bertanding PRU 13?

Posted: 09 Jun 2012 07:40 PM PDTDS Rosmah dalam lawatan ke Jepun


PADA 1980-an, saya mengunjungi ibu pejabat Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun di Tokyo yang ketika itu memerintah Jepun. Dalam kunjungan itu, saya menemui Tsutomu Hata yang ditugaskan mereformasi LDP atau Jiminto dalam bahasa Jepun.

Hata memberitahu saya yang LDP semakin feudalistik, mata duitan dan dalam genggaman kalangan perniagaan. Beliau ditugaskan mereformasi LPD supaya lebih serasi dengan perubahan yang sedang berlaku di Jepun.

Usaha Hata itu digagalkan oleh "warlords" LPD dan apabila beliau dilantik menjadi Perdana Menteri, beliau mampu bertahan selama sembilan minggu sahaja. Pada 2009, LDP kalah pilihan raya umum selepas memerintah selama 54 tahun.

Di negara kita pun ciri-ciri yang sama semakin ketara. Parti-parti politik menjadi semakin feudalistik, amalan nepostisme berleluasa dan dinasti politik semakin mencengkam.

Saya tidak mahu mengatakan sama ada aliran ini baik atau buruk. Saya serahkan kepada pembaca dan pembahas menentukannya.

Maka atas dasar itulah, pada 16 Januari 2011 saya menyiarkan rencana bertajuk "Perdana Menteri Wanita: Kenapa Isteri PM Tak Boleh?" dalam blog ini yang antara lain merujuk kepada kemungkinan Datin Paduka Seri Rosmah Mansor bertanding pilihan raya dan menjadi Perdana Menteri.

Saya berkata: "Kenapa tidak? Bukankah sudah wujud gandingan suami-isteri dalam landskap politik Malaysia, iaitu Anwar Ibrahim dan Dr Wan Azizah Wan Ismail? Malahan, gandingan bapa-emak dan anak pun sudah ada – Anwar, Wan Azizah dan Nurul Izzah.

"Selain itu, wujud dinasti politik lain seperti gandingan Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng, Karpal Singh dengan Gobind Singh Deo dan Jagdeep Singh Deo. Malah Mohd Najib, Anwar, Hishammuddin Hussein, Mukhriz Mahathir dan ramai lagi adalah pewaris dinasti politik."

Saya juga menyebut banyak contoh lain di mana isteri atau anak pemimpin negara seperti Evita Peron, Khalida Zia, Benazir Bhutto, Corazon Aquino, Megawati Sukarno Putri dan ramai lagi berganding bahu atau mengambil alih panji-panji suami atau bapa mereka sebagai pemimpin negara.Rosmah Calon "Winnable"

Memandangkan pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi, mungkin baik kalau kita timbangkan semula kemungkinan Rosmah "memformalisekan" kedudukannya sebagai seorang yang berpengaruh dalam pentadbiran negara dengan bertanding pilihan raya.

Apa salahnya beliau bertanding sebagai salah seorang calon "winnable" Barisan Nasional dalam PRU nanti kerana politik dinasti dan keluarga bukan asing bagi Malaysia. Wan Azizah bertukar kerusi dengan Anwar dan anak mereka, Nurul Izzah, juga Ahli Parlimen. Betty Chew, isteri Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang, adalah Adun DAP bagi kerusi Kota Laksamana, Melaka. Jadi apa salahnya pasangan wakil rakyat Mohd Najib-Rosmah?

Lagipun, cakap-cakap rasmi, separuh rasmi dan kedai kopi memberikan kredit yang tinggi kepada Datin Paduka Seri Rosmah bukan sahaja kerana kepintaran dan pendidikan beliau yang tinggi, tetapi juga kerana kreativiti, ketegasan dan keberanian.

Kalau tidak pintar masakan beliau diterima masuk ke sekolah elit Tunku Kursiah, mendapat ijazah sarjana muda Sosiologi dan Antropologi dari Universiti Malaya dan sarjana Sosiologi dan Pertanian dari Louisiana State University, Amerika Syarikat.

Pengalaman kerja beliau juga luas – pernah menjadi eksekutif di Bank Pertanian (sekarang Bank Agro) dan sebagai pengurus pembangunan perniagaan syarikat hartanah Island and Peninsular Bhd.

Mungkin beliau boleh mengepalai senarai calon "winnable" Barisan Nasional yang Mohd Najib uar-uarkan itu. Kalau tidak di Negeri Sembilan, negeri kelahirannya, Rosmah boleh bertanding di kerusi selamat Putrajaya bagi menggantikan Teuku (Tengku Aceh) Adnan Mansor.

Apabila beliau dipilih sebagai wakil rakyat, maka adillah dan patutlah bagi sesiapa pun untuk memuji dan menyanjung atau mengkritik dan mengutuk beliau. Dan layaklah beliau menerima peruntukan rasmi untuk projek-projek beliau. Wallahualam.

Datuk A.Kadir Jasin

K-Pop PKR : Mengapa Pas tak kata haram ?

Posted: 09 Jun 2012 07:28 PM PDT

Demonstrasi Aman Pemansuhan Tol Taman Medan 9/6/2012

Posted: 09 Jun 2012 03:55 PM PDT

Setelah 4 tahun, MP Pkr buat hal lagi......kenapa sekarang baru melenting, kenapa kerajaan Selangor tidak membayar subsidi kepadal Plus dan menutup toll tersebut. kenapa baru nak bawa isu ke parlimen sedangkan sudah 4 tahun menjadi wakil rakyat. Hangit punya wakil rakyat PKR. Ternyata dia tidur dalam dewan parlimen...hahahahahaha

Aishah di Maju Rapat 7.6.12 - Part 2

Posted: 09 Jun 2012 03:45 PM PDT

Aisah tak habis-habis menjaja kisah pembohongan tentang masalah keluarga kepada orang ramai.

Lu Aisah, jangan lah nak kelentong, kisah tuntutan hak penjagaan anak lu sudah selesai, apa lagi nak kelentong?

Bangsat, lahanat lu..

ANWAR PANAS TELINGA

Posted: 09 Jun 2012 03:32 AM PDTPembangkang di Selangor melenting dan menjadi tidak tentu arah apabila pihak Kementerian Pengajian Tinggi mengarah PTPTN membeku kan pinjaman pendidikan bagi pelajar Unisel.

Tanpa mengkaji terlebih dahulu bahawa tindakan itu adalah bersifat sementara kerana PTPTN mahu melihat samada Pakatan Rakyat Selangor benar-benar serius mahu membela nasib pelajar di bawah universiti milik kerajaan negeri atau ianya sekadar retorik politik kosong mereka sahaja.

Bak kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerajaan mahu melihat sejauh mana kebenaran janji Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mahu memberi pendidikan percuma kepada pelajar pusat pengajian tinggi dengan menghapus kan pinjaman PTPTN.

Bukan sesekali niat kerajaan untuk memperjudikan masa depan generasi muda terutamanya anak-anak bangsa Melayu sendiri.

Sejak merdeka sampai sekarang, tidak ada kerajaan yang memperkasa kan pendidikan di negara ini terutamanya menaikkan martabat bangsa Melayu kecuali Barisan Nasional.Ini hakikat yang amat pahit untuk diterima pembangkang.

Begitulah sifat pembangkang yang ingin menjadi Mat Jenin - berjanji bulan dan bintang kepada rakyat, tetapi apabila mereka disedarkan dari alam mimpi kepada dunia realiti barulah mengerti betapa sukarnya untuk mengotakan janji-janji yang mereka tabur.Inilah hasil budaya fitnah yang diamalkan oleh Anwar selama kerjaya politiknya.

'Kalau dahulu ia di tahan di bawah ISA pada awal 1970an kerana menghasut rakyat Baling bangkit menentang kerajaan pimpinan Tun Abdul Razak Hussein atas isu kemiskinan, kini Anwar mahu membuat onar yang sama dalam isu PTPTN.

Begitu juga Anwar membuat kacau bilau pada tahun 1998 apabila dipecat daripada jawatannya kerana jenayah liwat dan salah guna kuasa dengan menghasut rakyat melakukan demonstrasi jalanan.

Sebagaimana yang disebut oleh Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, Anwar sememangnya tidak mempunyai perasaan kasih sayang terhadap bangsa Melayu.Yang beliau pentingkan ialah bagaimana hendak menjadi Perdana Menteri dan untuk itu dia sanggup memperkudakan bangsa Melayu untuk mencapai cita-citanya.

Anwar tidak peduli samada nasib pelajar-pelajar Melayu terbela atau tidak apabila beliau mengapi-apikan supaya pelajar yang menerima pinjaman PTPTN tidak membayar pinjaman mereka.

Alasan yang diberikan ialah Pakatan Rakyat akan menawan Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang, dan tidak perlu lagi pinjaman tersebut dibayar mulai sekarang kerana ia akan dimansuhkan juga.

Beginilah niat jahat Anwar yang menjanjikan sesuatu yang belum dan tidak akan berlaku dengan mengeksploitasi minda generasi muda melalui janji kosongnya.

Seperti biasa, PAS pula mengambil kesempatan untuk mengatakan kerajaan berlaku zalim kerana menindas pelajar Melayu.Mungkin PAS yang hanya pandai berceramah di kampung-kampung boleh berikan bukti kepada rakyat satu universiti yang berjaya di binanya selama 20 tahun ia memerintah Kelantan.

Bak kata orang, satu tiang bangunan pun PAS tidak mampu tegak kan apatah lagi sebuah gedung!Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim mahu menunjukkan hero dengan berkata sebahagian aset Unisel akan dijual untuk menampung keperluan pendidikan pelajar universiti tersebut.

Dengan sendirinya Khalid telah membuka pekungnya kepada rakyat bahawa kerajaan negeri sebenarnya tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk membiayai pendidikan pelajar universiit miliknya sendiri.

Apa perlu Selangor menjual aset Unisel jika benarlah dakwaan kerajaan negeri mempunyai rizab tunai lebih RM1 bilion yang amat dibanggakan itu?

Apa logiknya jika Selangor sudah kaya dengan simpanan tunai tetapi terpaksa juga menjual harta sendiri apabila keadaan terdesak?

Tidak lain tidak bukan dakwaan rizab yang besar hanyalah satu lagi pembohongan Pakatan Rakyat sebagaimana juga janji-janji kosong mereka yang dibuat pada pilihan raya umum 2008.

Dalam erti kata lain Selangor di bawah pembangkang sudah hampir bankrap dan ini dibuktikan dengan tindakannya mahu menjual aset-aset bernilai yang dimiliki Unisel.

Isu PTPTN telah memakan diri pembangkang sendiri dan mendedahkan tembelang Anwar dan Pakatan Rakyat yang suka berbohong kepada rakyat dan membuat janji manis.

Pembangkang boleh membuat timbunan janji dan mimpi manis tetapi hanya BN sahaja yang mampu mengotakan apa sahaja yang dijanjikan kepada rakyat.

Sahabat-Gunung

Posted: 10 Jun 2012 01:03 AM PDT

Sahabat-Gunung


Bila PRU13 ?

Posted: 09 Jun 2012 04:43 AM PDT

Sebelum ini, berbagai-bagai andaian yang dibuat mengenai tarikh PRU13, kalau tak silap sebelum ini ada yang mengatakan PRU13 akan dibuat pada Nov 2011, kemudian beralih plak ke Mac 2012 dan terakhir andaian dibuat akan dibuat pada 9 Jun 2012...

Nampaknya, semua andaian tersebut tersasar sama sekali...Jika benarlah 9 Jun, mungkin ketika aku menulis artikel nie, BN sedang bersiap sedia meraikan kemenangan dan di Selangor & Kedah, BN sedang bersiap sedia untuk masuk semula ke bangunan SUK negeri.....

Berbalik kepada tarikh sebenar PRU13 .... semuanya terletak di tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak. Biarlah dia yang menentukan, buat jentera BN, kita buat ajerlah kerja agar bila semboyan ditiupkan kelak, kita dan bersedia sepenuhnya untuk menemui rakyat, membawa manifesto BN seterusnya meyakinkan rakyat 1Malaysia, bahawa hanya BN sahaja yang mampu memberikan keamanan, kemakmuran dan kejayaan buat kita semua.

Okeylah, itu sahaja buat ketika nie.

Aku nak jumpa sahabat-sahabat aku dari JB, Gavin Low & Jeffery Jasmin yang datang KL secara tiba-tiba, mungkin membawa suara anak muda berbilang kaum dari Johor untuk diketengahkan.

Panglima Perang Cyber

Posted: 09 Jun 2012 11:33 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Video Terbaru : Pelancarkan Travelex Malaysia Sdn Bhd Oleh PM @NajibRazak

Posted: 09 Jun 2012 10:08 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Video Menteri @HishammuddinH2O Berdikir Barat Di #HimpunanSkdMudaKDN #aman1msia #We1Peace

Posted: 09 Jun 2012 08:58 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Gambar Demonstrasi Komando 69 di #we1peace #aman1msia @HishammuddinH20 @TunFaisal

Posted: 09 Jun 2012 08:43 PM PDT


Ini persembahan khas skuad Komando Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang dibawa khas daripada kem Hulu Kinta Perak. 


Lagi gambar klik http://kulaanniring.blogspot.com/2012/06/berhati-hati-dengan-skuad-komando-polis.html

Sent from my Samsung Galaxy Tab

Demonstrasi Seni Mempertahankan Diri JPAM #we1peace #aman1msia #HimpunanSkdMudaKDN @HishammuddinH2O @TunFaisal

Posted: 09 Jun 2012 08:17 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Demonstrasi Komando 69 di #we1peace #aman1msia #HimpunanSkdMudaKDN @HishammuddinH2O @TunFaisal

Posted: 09 Jun 2012 08:13 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Persembahan Skuad T-Baton JPAM #we1peace #aman1msia @HishammuddinH20 @TunFaisal

Posted: 09 Jun 2012 08:09 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Akhbar The Star Sokong DAP ? Cc @NajibRazak

Posted: 09 Jun 2012 08:00 PM PDT

Berikut bahan yang disalin dari blog MatKilauPinangKetara liputannya kepada pembangkang.

Adakah MCA sedar atau tidak perkara ini?

Baca kisah selanjutnya di sini http://matkilaupenang.blogspot.com/2012/06/sakit-tak-terhingga-apabila-kena.html


Sent from my Samsung Galaxy Tab

Jadual #HimpunanSkdMudaKDN Dirasmikan Oleh @HishammuddinH2O Pagi Ini #aman1msia #We1Peace

Posted: 09 Jun 2012 06:02 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Menteri KDN @HishammuddinH2O di Himpunan Skuad Muda Serdang Pagi Ini cc @NajibRazak

Posted: 09 Jun 2012 05:02 PM PDT

Pagi ini skuad muda KDN akan dilancarkan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia atau MAEPS Serdang.

Panglima akan berada di sana Insya Allah.

Jemput semua datang.

Berita KOSMO tentang acara pagi ini.

Video promo skuad muda sila lihat di channel youtube KLXPRESS.

TERKINI

15,000 ahli Skuad Muda KDN berhimpun Ahad ini

08/06/2012 6:34pm

KUALA LUMPUR — Hampir 15,000 anggota Skuad Muda Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan berhimpun di Serdang Ahad ini bagi menggembleng gelombang kesukarelaan di kalangan generasi muda berbilang kaum, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, perhimpunan khas di Taman Ekspo Pertanian Malaysia itu yang akan dirasmikannya adalah selaras dengan komitmen dan kesungguhan pihak KDN dalam usaha menggembleng semangat kesukarelaan golongan muda.

Perhimpunan itu akan disertai agensi di bawah KDN seperti Ikatan Relawan Rakyat Malaysia, Jabatan Pertahanan Awam, Agensi Anti Dadah Kebangsaan dan Sukarelawan Polis Institut Pengajian Tinggi Awam, katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, skuad itu dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada program Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya baru-baru ini.

"Skuad Muda KDN merupakan satu pasukan sukarelawan muda yang berusia di antara 18 hingga 25 tahun, sama ada di bawah atau bukan di bawah naungan agensi KDN," katanya.

Hishammuddin berkata, melalui skuad itu, satu pakej baru diwujudkan kepada golongan muda untuk bertindak sebagai "game changer" positif menerusi aktiviti kesukarelaan berasaskan idea, kehendak dan citarasa mereka. — BERNAMA

Sent from my Samsung Galaxy Tab

Belalang Juta Serang Afrika Selepas Kematian Gaddafi

Posted: 09 Jun 2012 04:51 PM PDTGaddafi lenyap belalang juta pula muncul


2012/06/10

  
  • Foto

    SEORANG penduduk di wilayah Afrika Timur hanya mampu memandang jutaan belalang di kawasan kediamannya.

  • Foto

    DUA kanak-kanak melarikan diri daripada kumpulan belalang yang menyerang kawasan kediaman mereka di Afrika Timur.

Amaran ancaman serangga perosak bergerak dari Libya ke negara jiran

TRIPOLI: Kebangkitan penduduk Arab yang digelar 'Arab Spring' yang menyaksikan kejatuhan Muammar Gaddafi sebagai pemimpin Libya mungkin memberi kesan yang tidak disangka-sangka di rantau Afrika Timur.
Ini berikutan amaran pakar pertanian mengenai ancaman belalang juta yang bakal bergerak dari Libya ke negara jirannya.
Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) iaitu Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) memberi amaran, beratus ribu belalang membiak dan bergerak ke seberang sempadan yang tidak lagi dipantau kerajaan Libya berbanding ketika pemerintahan Gaddafi.

Pakar kini percaya, kawasan penanaman di Niger dan Mali kini terancam apabila kelompok belalang juta itu bergerak dari Libya dan Algeria.

Kemunculan serangga itu akan memberi bencana kepada ekonomi Mali dan Niger kerana ia berupaya memusnahkan kawasan tanaman besar dalam masa singkat. Dua negara itu terletak dekat Libya dan Algeria.

Keadaan itu disebabkan program kawalan serangga yang berkesan dilaksanakan ketika Gaddafi memerintah sudah lenyap sejak kematiannya. 
Pemimpin Libya itu dibunuh pemberontak pada Oktober tahun lalu menyebabkan beribu-ribu kilometer kawasan tanah tidak terjaga.

Serangga bersayap itu mampu makan dengan banyak setiap hari dan ia semakin banyak serta boleh hidup di seluruh Afrika Utara disebabkan faktor kematian Gaddafi.

Pegawai kanan peramal belalang juta FAO, Keith Cressman memberitahu akhbar Financial Times: "Kejatuhan Gaddafi memang faktor besar. Ia mengurangkan keupayaan Libya untuk memantau dan bertindak balas seperti biasa."

Kawalan keselamatan di sempadan Libya kemudian banyak berkurangan di sempadan di antara Libya dan Algeria yang antara lain menyaksikan kegagalan menyembur racun bagi menghalang belalang juta mengganas.

Banyak kelompok belalang juta dilaporkan berkumpul sekitar Libya dan Algeria bulan lalu selepas hujan lebat yang membantu menghasilkan pokok yang menjadi makanannya.

Akhbar The Financial Times melaporkan, beberapa pasukan tempatan berjaya menyembur racun perosak itu di kawasan seluas 40,000 hektar di Algeria, and 21,000 hektar di Libya. – Agensi


Sent from my Samsung Galaxy Tab

Video Ucapan DS Zahid Hamidi Di Majlis Persaudaraan Malaysia-Indonesia

Posted: 09 Jun 2012 04:28 PM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Ucapan PM@NajibRazak Di Kulim Siri Jelajah Janji Ditepati - BN Janji Dikota PR Janji Diauta cc

Posted: 09 Jun 2012 05:56 AM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Isu PTPTN Unisel - Mana Dana 1.9 Bilion Selangor Soal YB Kamalanathan! @NajibRazak

Posted: 09 Jun 2012 03:32 AM PDT

Published with Blogger-droid v2.0.2

Inilah Kereta Warna Oren SULTAN JOHOR Guna Untuk Plat WWW1 - Jom Tengok

Posted: 09 Jun 2012 02:23 AM PDT

Agaknya apa komen Nizar yang mengkritik Sultan Johor melihat gambar ini.

Ingatkan kereta mewah macam Bentley tapi kereta biasa sahaja bahkan buatan tempatan pula.

Terpulang kepada Tuanku nak beli apa sahaja baginda mahu kerana ia adalah duit baginda bukan duit kerajaan.

Biadapnya ialah bila ada orang 'cerdik sangat' seperti Nizar menghentam DYMM Sultan atas tender tersebut.

Jika dibayar sekalipun harga plat kereta WWW1, ia bukan masuk kantong PM tau TPM tetapi akan kembali dinikmati oleh rakyat jug akhirnya.

Daulat Tuanku!


Sent from my Samsung Galaxy Tab

sekupangdua

Posted: 09 Jun 2012 11:28 PM PDT

sekupangdua


TUGAS CACAIAN NIZAR MEROYAN OLEH DAP KALI NI ISYTIHAR HAPUSKAN HAKBUMIPUTRA

Posted: 09 Jun 2012 09:33 AM PDT


Lagi Tugasan CACAIAN DAP kepada si NeeZaa Meroyan kali ini, Isytihar Hapuskan Hak Bumiputera! sebelum ini sebagai BONEKA MB Angguk, lepas tu Derhaka Kepada Sultan Perak, Baru-baru ni MENDERHAKA kepada SULTAN JOHOR isu pasal Plat Nombor, kali nie pulak ISYTIHAR HAPUS HAK BUMIPUTERA OLEH Seva Speaker GILER, Macam Isu Plat Nombor bila dia MENDERHAKA kepada SULTAN JOHOR' bila Rakyat Marah tetiba timbul isu plat WWW 15 yang dikaitkan dengan Datuk Seri Liow dapat dengan FREE kononnya

Sebaliknya bila dibongkar, rupanya dalang sebenarnya DAPig yang kita amat tahu memang THE COMAND kepada si Meroyan nie, Kali ini nyata bila Speaker Giller nie pulak mula menghina dan mencabar orang Melayu bila minta hak BumiPutera di hapuskan, lihat gambar diatas pun kita sudah tahu jelas dia menghina Hak Bumiputera,

Macam Biasa lepas ni SiMeroyan akan akan angguk dan isytiharkan sebagaimana kehendak Boss Besar dia dengan Platform PAS untuk angguk dan sokong dengan apa yang si Speaker hina hak Bumiputera nie, nampaknya PAS yang bercakap berdegor-degor, berak atas gelegor memang makin kuat meroyannya kali ini. Apa sahaja datang dari Parti Kiatsu ni nanti penyudahnya akan di laksanakan oleh Pencacai Mereka yang jenis kategori angguk-angguk dan geleng-geleng.

Bukan kita tak tahu apa sahaja yang menyonsang malah hal ugama sekali pun, Pencacai DAPig ni akan turut malah pertahan serta halakan apa sahaja sebab kita amat tahu pucat lesi atau mau pengsan kalau nak melawan. Jadi PAS akan cari alasan atau rujukan yang diputar belitkan supaya menghala cara selagi boleh

Lagi pun bukan dia peduli sangat, Tempat perlu di booking sebelum tak disenaraikan, Pencacai dan penderhaka tak diambil pusing sangat. Boss besar punya perintah jangan berani angkat muka, maklum dah kita tahu PAS lepas nie akan sokong Arahan Boss sebenarnya, lagi pun bukan peduli sangat sebab bukan Melayu sebenar pun....

MANA SATU NIE? MINTAK AIR BAGI JALAN! LEBUHRAYA KER BALAK?

Posted: 09 Jun 2012 04:33 AM PDT


Rakyat mintak Air BERSIH sebaliknya Jalan didahulukan, betul ker nak buat jalan dengan alasan tanpa TOL untuk kesenangan Rakyat! Atau paling masuk akal bila semua dapat agak benda yang sama, adakah sebab PRU makin hampir maka jalan dibuat, hehehe Jalan atau Balak? lebuhraya sejauh 73 kilometer yang bakal menelan 313.71 Billion Ringgit Malaysia memang tak masuk Akal

Jauh untungnya atau nilainya yang diperlukan sekitar hanya puluhan juta untuk pembangunan dan menyalurkan Air bersih untuk Rakyat kelantan, buka sekali tapi ratu kali ganda dengan keperluan untuk adakan air bersih yang dinantikan untuk Rakyat Kelantan amnya, malah peruntukan sebanyak ini juga boleh menampung bertahun-tahun Air blh diberikan secara PERCUMA untuk rakyat

Sepertimana salah seorang dari rakan Facebook teman yang menjawab atau memberi komen pendek berkaitan isu lebuhraya ini, katana LEBUH RAYA ATAU BALAK? ini menjadi persoalan apakah dengan wujudkan lebuhraya amat positif sebagai DANA untuk PRU 13 untuk kelantan, mana tidaknya... sebaik Launching Jer sudah tertera nama Kontraktor, mana sistem undi atau sepatutnya untuk keadilan yang lain?

Paling KELAKOR jugak apabila bukan setakat itu sahaja sebaliknya siap boleh umum bahagian untuk PAS Kelantan, untuk apa dana nie? Tak kan dah lupa PAS yang beriya benor dengan NEGARA BERKEBAJIKAN, kalau kita tengok balik ini sudah terbalik, KEBAJIKAN nampaknya untuk Kerajaan PAS Kelantan pulak jadinya, buka untuk rakyat, adakah semua rakyat di kelantan yang mahu atau PAS yang sedang cari sumber? cerita lanjut (KLIK)

Apalah gunanya ada Kerajaan negeri, dia buat apa bukan bantu rakyat tapi untung dari hasil rakyat yang diminta bersedekah untuk tembolok dema, bukan kah kerajaan Negeri ada kemampuan dan boleh memohon dari PUSAT lagi... apakah soal fahaman Politik maka PAS akan sombong tak akan meminta peruntukan tambahan, keputusan untuk rakyat atau kerajaan PAS? 

Alasan tanpa TOL pulak dijadikan Konkrit penyebab WAJIB buat Jalan, Air yang dimintak dapat Jalan yang pulak yang dana nya dari Poket rakyat! bodo sangat kah rakyat boleh dilembukan sedangkan kita tahu dan banyak contoh Rakyat dah memang nampak dan tahu d iMalaysia yang sudah pun ada Jalan Faderal dan Jalan oleh PLB atau kerajaan Negeri? paling tidak memang paling mudah wang Ihsan Petonas di tukar kepada Jalan ataupun Air BERSIH untuk rakyat, Adakah pelru Rakyat juga kena tempias disebabkan EGOnya PAS dalam soal ini. 

Apa gunanya Kerajaan yang ada, dah kalau tak ada Duit jadi mana perginya Dana yang pelbagai yang boleh disalurkan untuk tujuan ini, malah yang mengembirakan bila jangan bagi Jalan tapi bagi AIR.
Soal Tol ni memang pekara kecik jer, contoh terbaik jalan yang ada pun banyak yang tak diadakan TOL pun, di perak Lebuhraya yang boleh digunakan seperti ke Pengkalan hulu sehingga boleh ke Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang dan Simpang Pulai Ke Pahang yang sekarang digunakan Rakyat hari ini pun tak dikenakan TOL. Nampaknya BN dah Buat dan buktikan sementara PAS lak kelam kabut nak isytihar Lebuh Raya tanpa TOL untuk Rakyat dengan memaparkan Kontraktor serta tabung yang boleh disalurkan terus dengan memaparkan Nombor Akaun yang menjadi saluran MASYUK untuk orang lain. Cerita Lanjut (KLIK)

Maka tidak timbul Soal TOL dalam membangunkan Lebuhraya seperti yag PAS sedang buat sekarang, Kalau dari utara hingga ke selatan jika kita tidak mahu membayar tol pun kita boleh guna jalan Lama yangcukup sempurna adanya. Pelik kan Pembangkang paling kuat boikot bila lebuhraya utara selata dibina sebaliknya hai ni dia pulak paling depa nak buat jalan. Kebajikan Rakyat dapat legakan Rakyat kalau AIR yang diuamakan dari kebajikan kerajaan Negeri PAS yang sehingga hari ini tak pernah terfikir air Kuning yang rakyat guna dan sepatutya dikaji Kesannya nanti kepada kesihatan dan penderitaan rakyat yang DAHAGAKAN AIR yang diberi lain pulak.

Hehehe kata dema ler... Mintak Air tapi bagi Jalan, harap kebajikan sebaliknya kena buat kebajikan untuk Pemerintah Kejam Kerajaan Negeri? Jawapan yang paling TEPAT dan tak masuk AKAL bila anak teman pun boleh kata pada teman.... ' AYAH DEMA BUAT JALAN NI SEBAB ORANG KELANTAN YANG PALING BANYAK ADA KERETA ATAU KENDERAAN KOT? PELIK TU NAK ADAKAN AYOR BERSIH UNTUK SENDIRI PUN BANYAK TAK MAMPU, INIKAN BELI KERETA?'

PATUTLAH BUAT BODOH DAN MACAM BENGGAP BILA RAKYAT DAHAGAKAN AIR DEMA BAGI JALAN... BAIK TAK PAYAH ADA KERAJAAN YANG KEBAJIKANNYA RAKYAT PULAK KENA TANGGUNG...

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 09 Jun 2012 11:21 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR MARAH TAK SEDAR SAHKAN AKAUN RM3 BILLION MEMANG WUJUD

Posted: 09 Jun 2012 10:30 PM PDT
Mari kita llihat kata-kata Anwar ketika dia marah dan tak dapat mengawal emosinya...


Laporan asal di sini http://www.malaysiakini.com/news/200411


Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau sedia mendedahkan akaun banknya untuk menjelaskan dakwaan bahawa beliau mempunyai aset dan wang tunai bernilai RM3 Billion.


(Perhatikan kemarahan dan keterlanjuran Anwar di atas, Anwar tak nafikan, malah mengesahkan kewujudan wang itu, Anwar kata beliau bersedia....baca tu...bersedia....bersedia mendedahkan...maknanya memang wujud...kalau tak dak, Anwar boleh kata, itu fitnah, saya tiada wang sebesar itu, tapi bila dah marah sangat tak dapat mengawal emosi, maka terkeluarlah ayat itu, yakni Anwar bersedia mendedahkan akaun banknya)


Bagaimanapun, perkara itu hanya akan dilakukannya sekiranya timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga berbuat demikian. Katanya, beliau sedia untuk disiasat sepenuhnya berhubung dakwaan tersebut dan menyerahkan semua akaun terbabit.

(Ulasan kedua Anwar katanya hanya akan mendedahkan bilamana TPM juga berbuat perkara yang sama. Ini adalah permainan bahasa Anwar sejak dulu, lain disoal dia bagi soalan lain pula, lain ditanya lain dijawab, dia tanya semula wartawan soalan yang serupa tapi tak sama. Rakyat kena faham Anwar sudah biasa hidup kelentong, kelentong bini dia, kelentong rakyat, kelentong pas dan semua dia biasa kelentong kecuali ...)

Sekiranya Muhyiddin setuju berbuat demikian, maka siasatan itu perlu disegerakan, katanya lagi dalam satu dialog ekonomi di Petaling Jaya hari ini.

Anwar mengulas gesaan Muhyiddin hari ini yang mahu beliau menjelaskan dakwaan yang dihadapinya 13 tahun lalu, dan dilaporkan secara meluas oleh akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

NIK AZIZ HANYA PANDAI CAKAP BUAT TAK BERANI

Posted: 09 Jun 2012 08:06 PM PDT


KARPAL KATA POTONGG TANGAN SAYA
KALAU NIK AZIZ BERANI KUATKUASAKAN UNDANG-UNDANG ISLAM

Premis-premis perniagaan di wilayah Aceh, tidak lama lagi akan diharamkan menjual pakaian yang ketat. https://albakriah.wordpress.com/2012/06/09/acheh-haram-kedai-jual-pakaian-ketat/
Pengumuman itu dibuat selepas polis Syariah di Banda Aceh menahan dan menegur lebih 50 wanita dan tiga lelaki kerana melanggar kod berpakaian secara Islam, termasuk memakai pakaian ketat dan pendek.
Ketua penguatkuasa agensi yang memantau pelaksanaan undang- undang Syariah di Aceh, Samsuddin berkata, pejabatnya akan mengeluarkan satu pekeliling yang akan mengharamkan premis-premis perniagaan menjual pakaian ketat.
"Gabenor Aceh yang baru dipilih juga menyokong pelaksanaan undang-undang Islam itu," kata Samsuddin.
Polis Syariah di Aceh sering melakukan rondaan untuk menguatkuasakan undang-undang Islam dan mengharamkan kelakuan tidak wajar antara pasangan yang belum berkahwin.
Pegawai akan merekodkan butiran peribadi mereka yang ditahan melakukan kesalahan, menasihati mereka dan memaklumkan bahawa mereka mungkin akan dipenjara atau dirotan jika ditahan sekali lagi.
Menurut Samsuddin, agensinya telah menahan kira-kira 300 wanita yang melanggar kod berpakaian secara Islam dalam tempoh dua bulan lalu. – DPA
Negeri Acheh di dalam Indonesia boleh buat, Negeri kelantan di dalam Malaysia tak boleh buat. Apakah sebabnya=
A. Takut Kepada Karpal Singh
B. Takut kepada Lim Guan Eng
C. Takut Hilang Kuasa
D. Takut Bukan Islam Tak Undi
E. Semua Betul
Tandakan jawapan anda di ruangan komen.


Cuba Cari Benda Yang Tersembunyi.

Posted: 09 Jun 2012 11:40 AM PDT


*Kayanya Azmin Ali boleh pakai Ferrari. Duit gaji wakil rakyat cukup ke nak bayar ansuran Ferrari. Lain la kalau ada tokey tolong bayarkan.

Udang Di Sebalik Batu, Pemuda PAS Tiba-tiba Sokong BN....

Posted: 09 Jun 2012 09:14 AM PDT

Berita dari Mstar,

Pemuda PAS Sokong Cadangan BR1M Kedua

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) menyokong cadangan kerajaan untuk meneruskan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi pusingan kedua.

Ketuanya Nasrudin Hassan berkata pemberian itu merupakan sesuatu yang wajar diberi kepada rakyat dan DPPP tidak pernah memandang ringan usaha yang dilakukan oleh kerajaan itu.

"Kami tidak pernah halang dan pertikai hak rakyat daripada menerima sumbangan itu, malah orang PAS pun terima, tiada masalah. Cara ini dapat membantu mereka yang memerlukan.

"Ia juga satu cara baik bagi menyalurkan peruntukan daripada kerajaan kepada rakyat, satu asas penting dalam sesebuah kerajaan," katanya kepada pemberita di Pejabat Agung PAS di Jalan Raja Laut di sini.

Nasrudin mengulas cadangan untuk meneruskan BR1M pusingan kedua yang telah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dua hari lepas.

Bagaimanapun, Nasrudin berkata BR1M perlu diberi lebih awal dan tidak seharusnya dijadikan 'gula-gula' dalam meraih sokongan rakyat pada pilihan raya umum yang akan datang.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/6/9/mstar_berita/20120609195353&sec=mstar_berita

Nak tahu kenapa PAS sokong BR1M? Ini jawapannya.


Setiap BR1M yang Kerajaan bagi kepada ahli PAS akan dipaksa untuk derma kepada parti. Kejam tak?

*BR1M untuk tolong rakyat miskin, tapi PAS susahkan lagi rakyat miskin untuk kepentingan politik mereka.

Taktik Licik DAP Halau Melayu Penang

Posted: 09 Jun 2012 05:00 AM PDT

Lihatlah perbezaan harga rumah sebelum dan selepas DAP pegang Penang.Taktik halus ini digunakan oleh DAP untuk halau orang Melayu dari Pulau Pinang. Taktik ini pernah digunakan oleh PAP di Singapura dan ternyata berjaya. Bukti kejayaan 'penghapusan' etnik Melayu di Singapura adalah Zuraida Kamaruddin iaitu Ketua Wanita PKR.

Latar belakang

Hajah Zuraida dilahirkan pada 14 Mac 1958 dan beliau merupakan anak bongsu daripada empat beradik dan dibesarkan di Singapura kemudian berhijrah ke Malaysia pada tahun 1980. Kini beliau menetap di Ampang bersama-sama suami dan tiga orang anak.
Beliau memulakan persekolahan rendah di Jalan Eunos Primary School dan seterusnya ke peringkat menengah di Tanjung Katong Girls School, Singapura. Keputusan cemerlang G.C.E 'O' Levels dan rekod kecemerlangan aktiviti luar darjah melayakkan beliau melanjutkan pelajaran di Raffles Institution.
Beliau menyambung pengajiannya dengan mendapat Ijazah Sains Sosial dari Universiti Singapura dan Ijazah Sarjana Muda dalam Sales and Marketing (UK MITD). Beliau juga telah menyelesaikan pengajian dalam Management Excellence Program (AIM Filipina) dan Marketing Research Advance Program (Taiwan).
http://ms.wikipedia.org/wiki/Zuraida_Kamaruddin

MyMassa rasa isu ini adalah isu umum yang mana seluruh rakyat Malaysia tahu bagaimana nasib orang Melayu di Pulau Pinang.

Cuma MyMassa nak ingatkan bahawa DAP telah berjanji dalam manifestonya untuk PRU 2008 di Pulau Pinang untuk mewujudkan rumah-rumah mampu milik kepada rakyat. Apa dah jadi pada janji mereka setelah mereka berkuasa? Sekarang ni DAP Pulau Pinang bukan mesra rakyat tapi mesra pemaju seperti IVORY. Malah pemaju pula dijadikan sebagai CASHCOW untuk menaja program politik DAP. Sebab itu bila pemaju naikkan harga rumah, DAP tidak membantah seperti mana mereka ketika menjadi pembangkang dahulu.

GEORGE TOWN (Feb 26, 2008): Penang DAP today launched its manifesto which promises to champion for the multi-racial community and ensuring no community is displaced from development.
The eight-point manifesto, titled "A Dynamic Penang", was unveiled by state party chairman and incumbent Tanjong MP Chow Kon Yeow in a hotel on Jalan Macalister.
When pointed out that the DAP manifesto unveiled by party secretary-general Lim Guan Eng on Monday also contained eight key points, Lim, who was present said: "It's not a number's game, as you suggest. It's mere coincidence."
Chow said: "We are adamant about denying Umno's political dominance in Penang. We forsee this will come about with the next delineation exercise of the constituencies in 2010.
"Umno will demand additional state seats to facilitate its ambition to wrest the Chief Ministership by 2013. That is why Penangites are in a political crossroads and must vote wisely to deny them the two-thirds majority."
The manifesto's other key points are:

> creating a dynamic economy by attracting investments that offer high-paying jobs and an NEP (New Economic Policy)-free government administration among others;

> to improve social and environment conditions like more affordable housing, enhancing social justice and eradicating gender, race, religion and disabled discrimination, reducing crime and enhancing public safety and overcoming environment pollution;

> creating thinking and global Malaysians through the revamp of the education system at all levels;

> restoring local government elections as provided for under Article 113(4) of the Federal Constitution;

> to uphold respect for the rule of law and basic human rights which include the prohibition of illegal demolition of houses of worship, freedom to enjoy rights for freedom of religion, speech and the enactment of a Freedom of Information act, among others;

> solving traffic and public transport woes; and

>  providing a stronger opposition to have better institutional check and balance systems in the judiciary, Anti Corruption Agency and the police.

Giving an example of abuse of powers, Lim said the Penang Global City Centre (PGCC) project was approved despite it not being in the Penang Draft Structure Plan 2005-2010 and amid protests by affected residents.
http://www.malaysia-today.net/archives/archives-2008/3441-penang-dap-promises-to-champion-multi-racial-society

MyMassa ingin menyeru kepada rakyat Malaysia bahawa inilah rupa sebenar DAP dan parti pembangkang yang lain. Mereka hanya pandai berjanji untuk mendapat kuasa, tetapi mereka mengkhianati rakyat bila dah berkuasa. Kini untuk menguasai Putrajaya, mereka berjanji lagi dengan janji-janji yang lebih populis seperti menghapuskan PTPTN. Adakah ingin diri anda ditipu sekali lagi?


*Bandingkan janji DAP dengan janji YAB PM.


Tak Muat...

Posted: 09 Jun 2012 03:00 AM PDT*Mesti kaki liwat geram tengok ni.

oyabun

Posted: 09 Jun 2012 11:19 PM PDT

oyabun


10 Ribu Belia Sambut DS Najib Di I-City Pagi Tadi...!

Posted: 09 Jun 2012 07:59 AM PDT
Perdana Menteri DS Najib menghabiskan masa kira-kira 3 jam bersama-sama belia ketika merasmikan Evolusi Kelab Najib Razak di I-City Shah Alam pagi tadi.Perdana Menteri dalam ucapannya menegaskan Barisan Nasional (BN)adalah kerajaan untuk generasi muda dan wajar golongan berkenaan terus meletak kepercayaan untuk parti itu memimpin negara.

Beliau berkata, kerajaan BN sentiasa mengubal dasar yang memenuhi citra orang muda dan terkini melaksanakan program transformasi bagi menyediakan perubahan dari segi mobiliti dan peluang agar golongan berkenaan lebih berperanan dalam membangunkan negara.Turut hadir ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Shabery Cheek, Ketua Menteri Melaka yang juga Presiden Alumni Belia 4B, Datuk Seri Ali Rustam dan Datuk Seri Noh Omar, yang juga Timbalan Presiden Alumni Belia 4B. Kehadiran para belia melebihi 10 ribu dan mereka datang dari seluruh negara.Selanjutnya sila lihat di http://darulehsantoday.blogspot.com/2012/06/khalid-gagap-pengsan-bila-tahu-10-ribu.html#more

Sumber gambar : Kredit buat Darul Ehsan Today(DET)

Wasabi Oyabun..

Kembara Politik

Posted: 09 Jun 2012 11:16 PM PDT

Kembara Politik


Hakikat Sebenar Perjuangan Politik PAS Pasca PRU-12

Posted: 09 Jun 2012 08:19 PM PDT

-
Pas terus-terusan menipu pengikutnya dan orang ramai. Di peringkat akar umbi dan penyokong atas pagar masih lagi melaungkan perjuangan mereka sebelum PRU-12 iaitu Hukum Hudud dan Negara Islam.

Tapi di peringkat kepimpinan atasan bertindak sebaliknya. Pemimpin di peringkat atasan sudah pun membakul sampahkan perjuangan itu.

"PKR dan PAS akhirnya bersetuju untuk tidak melaksanakan Hukum Hudud, setelah mengambil kira bantahan keras daripada satu lagi parti komponen Pakatan Rakyat iaitu DAP", menurut satu artikel laman Merdeka Review - sebuah think tank milik DAP. [KLIK SINI untuk rujuk artikel penuh].

Apa yang boleh penulis coretkan di sini ialah PAS pasca PRU-12 sangat kotor dan hina. PAS ganti UMNO? Lebih sesuai, DAP ganti PAS!

Klip video YouTube di bawah dapat menerangkan hakikat sebenar perjuangan PAS. PAS sungguh pandai menipu dan sesuka hati mempergunakan agama Islam demi survival politiknya. Tonton dan buat penilaian berdasarkan mata hati. Wallahualam.


+

The Unspinners

Posted: 09 Jun 2012 11:12 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 09 Jun 2012 11:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Khalid Gagap Pengsan Bila Tahu 10 Ribu Belia Sambut Najib Di I-City Pagi Tadi...

Posted: 09 Jun 2012 05:45 AM PDT

PM Najib menghabiskan masa kira-kira 3 jam bersama-sama belia merasmikan evolusi kelab najib razak di i-city shah alam pagi tadi.

Turut hadir ialah menteri belia dan sukan, datuk shabery cheek, ketua menteri melaka yang juga presiden alumni belia 4b, datuk seri ali rustam dan datuk seri noh omar, yang juga timbalan presiden alumni belia 4b, kehadiran kira-kira 10 ribu, mereka datang dari seluruh negara.

Belantan

Posted: 09 Jun 2012 11:03 PM PDT

Belantan


Dalil Kepada Penafian Pok Nik Pernah 'Janji' Syurga Orang Undi PAS?

Posted: 09 Jun 2012 08:06 PM PDT
Jika Nik Aziz menafikan dan mahukan penjelasan tentang maksud mengenai 'undi PAS masuk syurga ', beliau bolehlah rujuk kembali kenyataan-kenyataan beliau sendiri tentang isu ini!

1. "Menentang kepimpinan PAS, adalah haram." – Nik Aziz Nik Mat, Harakah, 23 April 1994.

2. ''Islam yang dibawa oleh UMNO ini Islam kacukan, Islam plastik. Macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu. Islam ini tidak boleh bawa ke syurga,– Nik Aziz Nik Mat, Rakaman Audio di Sidang Akhbar di Pulau Pinang pada 17 Ogos 2009.

3."Islam di bawah UMNO tidak boleh ke syurga.– Ucapan Nik Aziz Nik Mat kepada pemberita di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) pada 17 Ogos 2009 selepas proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil Permatang Pasir.Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat menafikan beliau pernah 'menjanjikan' syurga kepada pengundi yang memilih Pas dalam pilihan raya.

Nik Abdul Aziz sebaliknya berkata, beliau hanya menyebut bahawa orang yang telah mengundi parti itu khususnya pada pilihan raya umum 1990 mendapat pahala.

Katanya, pihak yang mendakwanya berkata demikian tidak pandai membezakan antara balasan syurga dan pahala serta meminta mereka terutamanya pihak media menyebut dengan jelas siapa yang telah memberi janji syurga tersebut.

"Surat khabar minggu lepas sibuk pasal undi Pas masuk syurga, saya nak tanya siapa dia yang kata begitu? Nak tanya wartawan yang hadir hari ini siapa kata begitu? Kalau saya sendiri, saya kata begini 'siapa yang undi Pas tahun 1990 dahulu dapat pahala'.

"Boleh pahala lain, boleh syurga pula lain, biar reti. Apabila masuk syurga tidak boleh keluar dah, tapi kalau dapat pahala boleh jadi pahala akan hilang. Ini kerana tidak semestinya pahala itu boleh dibawa sampai ke mati."Terlalu banyak ayat dalam al-Quran dan hadis yang bercerita tentang kalau kita buat amal soleh kita boleh dapat pahala. Pahala ini boleh hilang kalau kita tak pandai jaga, macam kita cari duit, cari duit bolehlah tapi kalau kita simpan dalam poket yang berlubang, maka akan habis. Duit sudah dapat hasil jual goreng pisang dan macam-macam lagi, tapi kalau kita simpan dalam poket (tembus), maka akan habis," katanya.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan kuliah di hadapan Pejabat Perhubungan Pas negeri, di sini hari ini.

Nik Abdul Aziz berkata, tiada pemimpin yang boleh memberi jaminan tentang masa depan manusia kecuali Nabi Muhammad yang diberi Allah jawapan kepada semua permasalahan melalui risalah Islam yang dibawanya.Sementara itu, beliau tidak bersetuju dengan pandangan yang menyebut bahawa syurga adalah kurniaan Allah yang diberi kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya dan menganggap pandangan itu serupa dengan fahaman puak Jabariyah.

Nik Abdul Aziz juga melahirkan keraguan dengan kenyataan Ahli Majlis Fatwa Masjidilharam, Sheikh Dr. Sulaiman Saloomi yang disiarkan dalam akhbar baru-baru ini, yang telah mengulas mengenai isu masuk syurga jika mengundi parti tertentu.

Beliau menegaskan, laporan mengenai kenyataan Sulaiman itu belum tentu benar kerana katanya ulama Arab Saudi tersebut adalah dari sebuah negara yang mengamalkan hukum Islam yang mungkin memberi jawapan mengejutkan jika ditanya mengenai hukum orang Melayu beragama Islam yang menolak dasar Islam.

"Jangan main-main dengan ulama Arab Saudi kerana kalau salah tanya akan makan diri kamu. Arab Saudi ini mereka jalankan undang-undang ikut hukum Islam bukan kebangsaan, dia pancung orang, kerat tangan ikut hukum, kalau kamu salah tanya 'Wahai Syeikh apa hukum orang Melayu beragama Islam tolak Islam, takut dia jawab kafir pun boleh jadi," katanya.

Kalau 'Islam di bawah UMNO tidak boleh ke syurga' adakah Pok Nik bermaksud 'Islam yang dibawa oleh PAS boleh ke SORGO'?

Pok Nik..Pok Nik...mu jangan takbur dan riak sangat Pok Nik...!!! Persoalanya adalah siapa yang mengiktiraf mu sebagai 'ulama'?

Suara Politik
Taminsari

Pok Nik 'Ulama Celop' Mulut Celupar : Sifatkan Mufti Perak ‘Gatal Mulut’!

Posted: 09 Jun 2012 10:35 AM PDT
Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai seorang yang 'gatal mulut' mahu bercakap tentang politik sedangkan beliau tidak tahu apa-apa.

Berucap ketika menyampaikan kuliah Jumaat di hadapan Pejabat Badan Perhubungan Pas negeri, di sini hari ini, Nik Abdul Aziz berkata, memperoleh kerusi dalam pilihan raya sememangnya menjadi matlamat Pas kerana tanpanya parti ini tidak dapat membina kerajaan untuk melaksanakan Islam.

"Ada seorang mufti gatal mulut bercakap politik padahal dia tak reti. Dia kata Pas ini hanya nak kerusi sahaja, baik saya nak tanya dia, Nabi Muhammad tinggalkan Mekah ke Madinah, buat apa dia tinggalkan rumah tangga, anak, tengah malam buta lari dari Mekah ke Madinah, nak apa kalau tidak kerana nak kerusi?

"Kerusi ini simbolik kepada kekuasaan, mana atas dunia ini sama ada negara komunis, sosialis, demokrasi yang boleh bina kerajaan kalau tidak ada kerusi.

"Mereka tidak akan boleh laksanakan fahaman mereka kecuali dengan memenangi kerusi pilihan raya, kalau tidak ada kerajaan maka demokrasi pun tidak ada, diktator pun tidak ada begitu juga komunis dan nasionalis. Sebab itu Islam pun kena ada kerajaan," katanya.

Nilaikanlah sendiri apa yang telah diperkatakan oleh Pok Nik ini. Mulut celupar seorang yang mengaku dirinya seorang 'ulama'? 'Ulama Celop' yang telah banyak menyesatkan umat Islam di negara ini terutamanya para pengikut tegar hamPAS!

Siapa yang mengiktiraf dirinya seorang ulama atau Pok Nik 'masuk bakul angkat sendiri'! Pok Nik perlu bertanggungjawab terhadap kekeliruan dan perpecahan di kalangan umat Islam yang dicetuskan oleh kenyataan-kenyataan mengenai agama yang disesuaikan dengan kepentingan politiknya.

Tindak-tanduk Mursyidul Am Pas itu dilihat sudah keterlaluan dan diselubungi rasa takbur! Banyak kenyataan Pok Nik tidak bersandarkan ijtihad ulama dan beliau mentafsirkan al-Quran berdasarkan pemahaman sendiri yang sentiasa disesuaikan dengan kepentingan tertentu.

Wallahuallam...!!!

Suara Politik
Taminsari

Cafe Rocket Bukti Penyalahgunaan Kuasa Kerajaan Selangor!

Posted: 09 Jun 2012 12:01 AM PDT
Selama ini DAP dan pakatan pembangkang PR sering mendabik dada dan kerap bercakap besar seolah-olah merekalah juaranya dalam isu kredibiliti (kebolehpercayaan) dan integriti (kejujuran dan ketulusan). Dan, tidak sedikit penyokong DAP dan PR khususnya dari kalangan keturunan Cina yang menelan bulat-bulat retorik tersebut.

Malah ada juga segelintir orang India dan orang Melayu yang menyokong pembangkang turut sama menaruh kepercayaan serta terpengaruh dengan propaganda bombastik itu seolah-olah bagi mereka PR adalah paling telus, jujur, teguh amanah dan penuh kredibiliti.

Hakikatnya, realiti dengan fantasi jauh berbeza apatah lagi bila tiap bait kata dan janji mulus itu dilaungkan oleh golongan politikus yang resam kerja hariannya memburu kuasa dan harta berselindung disebalik retorik dan propaganda.

Pendedahan oleh bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz berkaitan cabang perniagaan DAP, Cafe Rocket yang beroperasi tanpa kelulusan majlis bandaran hanyalah satu daripada pelbagai isu yang sudah sekian lama sengaja dipendam begitu saja oleh kerajaan pakatan pembangkang yang memerintah Selangor.

Menurut Tunku Aziz, perkara ini telah dipersoalkan beberapa kali, namun perkara ini tidak diendahkan.

" Sebagai contoh, salah satu dari pemimpin utama parti menubuhkan Cafe Roket di Petaling Jaya, dan ini dilakukan tanpa kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), apabila ada ahli lain mempersoalkan perkara ini, ia hanya ditolak 'di bawah karpet' dan tiada tindakan diambil.

"Walaupun orang mengatakan "oh, ini perkara kecil", bagi saya, ia adalah isu asas yang penting kerana kamu telah melanggar undang-undang kamu sendiri," katanya pada The Star baru-baru ini.


Satu pendedahan yang menarik kerana ianya menambah lagi koleksi kepincangan urus tadbir negeri oleh kerajaan Selangor yang turut dianggotai DAP sebagai rakan sepakatan dalam memerintah negeri Selangor.

Sebelum ini dalam kes Teon Beng Hock, isu rasuah dan penyalahgunaan tender kontraktor Bumiputera oleh penyokong Cina DAP pernah didedahkan dalam inkues terbuka beberapa tahun lepas namun telah dipolitikkan pemimpin negeri kononnya ia permainan politik oleh BN.

Menurut Tunku Aziz, Cafe Rocket tersebut yang terletak di Petaling Jaya dimiliki oleh ahli kanan DAP hingga kini bebas beroperasi tanpa permit sah dari Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) sejak hampir tiga tahun lalu.

Menurut Tunku Aziz lagi, apabila isu tersebut dibangkitkan oleh ahli-ahli DAP yang lain tiada tindakan konkrit diambil untuk menjawabnya melainkan seperti sengaja di sapu ke bawah karpet.

Mengikut rekod, perlancaran rasmi Cafe Rocket telah disempurnakan oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua menteri Pulau Pinang pada 4 Oktober 2009.

Timbul pertanyaan besar di sini, apakah punca utama yang mengecualikan Cafe Rocket daripada tertakluk pada undang-undang hingga dibenarkan beroperasi secara haram tanpa tindakan dari majlis bandaran?

Apakah disebabkan DAP sebagai komponen pendukung utama kerajaan negeri Selangor maka ia mendapatkan keistimewaan untuk melanggar aturan undang-undang tatkala banyak penjaja di tepi jalan terpaksa berdepan dengan langkah penguatkuasaan oleh MBPJ?

Mengapakah sehingga kini Menteri Besar Selangor, khalid Ibrahim terus berdiam diri sedangkan isu ini bukan sahaja berkait rapat dengan soal ketelusan dan kejujuran malah turut melibatkan penguatkuasaan undang-undang yang sepatutnya tiada mana-mana pihak pun terkecuali.

Adakah kerana pemimpin utama DAP, Ronnie Liu Tian Khiew berkuasa penuh sebagai EXCO ataupun Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian Dan Penyelidikan maka kerana itu Cafe Rocket diberi kelebihan untuk beroperasi secara haram?

Adalah agak jelik dan memalukan bila selama ini DAP gah berkokok mendabik dada sebagai juara demokrasi yang memperjuangkan kredibiliti dan integriti namun bila saat memiliki secebis kuasa pemerintahan sampai masanya tidak berupaya merealisasikannya.

Selama hampir tiga tahun cafe Rocket beroperasi tanpa permit seperti mana kata Tunku Aziz bermakna selama tiga tahun ini kerajaan Selangor membenarkan berlakunya perlanggaran undang-undang dan penyalahgunaan kuasa.

Baru diberi nikmat menguasai kerajaan di peringkat negeri pun dah terpampang ketidaktelusannya mentadbir, bagaimana mungkin untuk mengurus tadbir sebuah negara yang tentunya menuntut lebih ketegasan dan integriti yang tinggi.

Jika beginilah realiti dan hakikatnya, tiada guna untuk DAP mahupun kerajaan PR Selangor untuk terus mendabik dada sebagai pejuang demokrasi yang berintegriti apatah lagi untuk terus beretorik mendakwa diri sebagai anti rasuah dan anti penyalahgunaan kuasa.- Beruang Biru

Suara Politik
Taminsari

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 09 Jun 2012 09:30 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Tun Mahathir : Umat Islam Malaysia Perlu Bersyukur #Aman1Msia #We1Peace

Posted: 09 Jun 2012 09:00 PM PDT
KUALA LUMPUR 9 Jun - Tokoh negarawan, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengingatkan umat Islam di Malaysia supaya bersyukur dengan nikmat keamanan dan pembangunan yang dikecapi negara sekarang.

Beliau berkata, terdapat sebahagian umat Islam negara ini yang tidak bersyukur dengan nikmat Allah SWT yang dikurniakan kepada penduduk Malaysia dalam bentuk keamanan, perlindungan daripada bencana alam dan pentadbiran kerajaan yang cekap.

''Keadaan kita sebenarnya, kita kurang bersyukur dan kalau kita pergi ke negara-negara lain, tidak payah jauh, dekat-dekat sini pun tidak apa, kita dapati bahawa keadaan mereka lebih buruk daripada kita,'' kata Perdana Menteri Malaysia Keempat itu kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Saudara Muslim Peringkat Kebangsaan di Pusat Islam di sini hari ini.

Sebaliknya, umat Islam negara ini juga dihasut supaya jangan bersyukur dan diajar untuk memaki orang, katanya.Beliau menegaskan, tidak ada negara lain yang mana umat Islam dan bangsa lain hidup dengan bahagia kecuali di Malaysia sementara dunia menyaksikan keadaan huru-hara dan bencana alam seperti taufan, gempa bumi dan ledakan gunung berapi di tempat lain.

''Jadi, janganlah buat angkara. Kalau tengok orang buat demo, demo jatuhkan kerajaan, kita pun hendak buat demo jatuhkan kerajaan, kita ada cara hendak jatuhkan kerajaan iaitu melalui pilihan raya, kalau dapat menang, menanglah, kalau kalah, kalahlah," katanya.

Beliau seterusnya mengingatkan mereka yang tidak bersyukur ini bahawa dalam al-Quran sudah disebut janji Allah SWT di mana mereka yang menidakkan nikmat Tuhan akan ditimpa azab yang pedih.

Dr. Mahathir juga berpendapat, sekiranya ajaran Islam diperjelaskan dan ditunjukkan dengan betul, ia akan dapat menyatukan seluruh penduduk negara tanpa mengira agama mereka.

Kesukaran untuk berbuat demikian menyebabkan kadang-kala segelintir penduduk bukan Islam berada dalam keadaan 'bermusuh' dengan agama itu disebabkan pandangan negatif mereka, katanya.

''Bukan kita nak paksa orang memeluk agama Islam tetapi pandangan negatif ini menyebabkan kita ini kadang-kadang macam bermusuh, itulah yang menyebabkan kita tidak dapat menyatupadukan rakyat,'' katanya.

Dr. Mahathir turut ditanyakan soalan oleh seorang wartawan dari China yang beragama Islam tentang pandangannya mengenai umat Islam di republik itu berdasarkan lawatannya ke negara itu sebelum ini.

Kata beliau, semasa lawatan ke daerah-daerah yang didiami penduduk Islam di negara itu, beliau mendapati mereka sangat patuh kepada ajaran agama. - BERNAMA

Malaysia Sebuah Negara Yang Selamat #We1Peace #Aman1Msia

Posted: 09 Jun 2012 07:00 PM PDT

Siapa Roger Mitton? #RogerMenipu

Posted: 09 Jun 2012 06:00 PM PDT


Siapa Roger Mitton ini? Penulis yang hari ini memburukan nama pemimpin negara di Cambodia dengan tuduhan yang tidak berasas ini dahulunya dalah perunding imej dan media untuk Anwar Ibrahim. Baca buktinya di sini

Dato' Seri Najib Seorang Reformis Yang Hebat

Posted: 09 Jun 2012 04:00 PM PDT

Video Rakyat Baling Marah Dengan Kerajaan PAS Kedah

Posted: 09 Jun 2012 07:30 AM PDT

Pemuda PAS Pulau Pinang Kecam Bertam Nite

Posted: 09 Jun 2012 06:30 AM PDT
Bukti Anwar Ibrahim Akan Beri Laluan Pada DAP Untuk Kerusi PM

Posted: 09 Jun 2012 04:30 AM PDT
JOHOR BAHRU 7 Jun - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya akan menjadi Perdana Menteri buat seketika seki-ranya pembangkang berjaya mentadbir negara kerana realitinya DAP tetap mahu jawatan tersebut disandang Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, hakikat tersebut berdasarkan kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang menegaskan, selagi hidup, beliau akan terus berjuang memastikan seorang bukan Melayu menyandang jawatan Perdana Menteri.

"Anwar hanya akan menjadi Perdana Menteri buat seketika sebagai taktik sahaja kerana Karpal sudah kata sampai mati akan perjuangkan Perdana Menteri dipegang oleh orang bukan Melayu dan bukan beragama Islam.

"Karpal juga menyebut nama Guan Eng sebagai Perdana Menteri dan Guan Eng boleh menjawat jawatan itu kerana tiada peruntukan dalam Perlembagaan menghalangnya menjadi Perdana Menteri," katanya ketika menyampaikan ceramah di Taman Skudai Kanan, di sini semalam.

Karpal baru-baru ini mengeluarkan kenyataan bahawa beliau akan terus berjuang untuk memastikan seorang bukan Melayu menyandang jawatan Perdana Menteri selagi beliau hidup.

Malah, beliau turut mengakui tersasul menamakan Guan Eng sebagai bakal Perdana Menteri seperti yang dilaporkan beberapa akhbar berbahasa Inggeris tetapi tetap menegaskan calon bukan Melayu akan menyandang jawatan tersebut suatu hari nanti.

Meskipun ketika ini pembangkang bersetuju ketua pembangkang itu adalah calon paling layak memegang jawatan nombor satu negara, namun Karpal secara peribadi menganggap tidak ada undang-undang yang boleh menghalang jawatan itu disandang calon bukan Melayu.

Sementara itu, Hasan berkata, meskipun didesak pelbagai pihak, namun Anwar sehingga kini masih gagal mengumumkan 'ahli-ahli' Kabinet bayangan pembangkang meskipun pilihan raya umum akan diadakan pada bila-bila masa sahaja.

NIk Aziz Serang Mufti Perak Lagi

Posted: 09 Jun 2012 02:30 AM PDT
KOTA BHARU 8 Jun - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) menyifatkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai seorang yang 'gatal mulut' mahu bercakap tentang politik sedangkan beliau tidak tahu apa-apa.

Berucap ketika menyampaikan kuliah Jumaat di hadapan Pejabat Badan Perhubungan Pas negeri, di sini hari ini, Nik Abdul Aziz berkata, memperoleh kerusi dalam pilihan raya sememangnya menjadi matlamat Pas kerana tanpanya parti ini tidak dapat membina kerajaan untuk melaksanakan Islam.

"Ada seorang mufti gatal mulut bercakap politik padahal dia tak reti. Dia kata Pas ini hanya nak kerusi sahaja, baik saya nak tanya dia, Nabi Muhammad tinggalkan Mekah ke Madinah, buat apa dia tinggalkan rumah tangga, anak, tengah malam buta lari dari Mekah ke Madinah, nak apa kalau tidak kerana nak kerusi?

Gempar Video Rusuhan Di Putrajaya #We1Peace

Posted: 09 Jun 2012 12:16 AM PDT

Mengapa PKR Diamkan Isu Bertam Nite?

Posted: 08 Jun 2012 10:30 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 09 Jun 2012 09:27 PM PDT

PISAU.NET


K-Pop Bertam PAS Terlibat Tapi Herdik PKR.

Posted: 09 Jun 2012 08:46 PM PDT

Sejak akhir akhir ini Afnan Hamimi anak Azimudin kelihatan cuba menonjolkan diri almaklumlah dah nak dekat pilihraya mana la tau kot nanti sangkut jadi calon..

Afnan Hamimi sebelum ni siapa pun tak kenal,tapi lepas mengistiharkan diri sebagai salah seorang anjing DAP kelibat Yusni Mat Piah cuba ditenggelamkan..


Beliau juga mengistiharkan turun ke himpunan Bersih adalah satu Jihad dan jika mati akan masuk syurga..bodoh kan..


PAS cuba menutup akan kehadiran barisan pemimpin mereka yang menyaksikan tarian gelek seksi diatas pentas Bertam Nite,kelantangan mereka kononnya tidak bersetuju sedangkan pada waktu persembahan lebai dan ostad khawarij PAS ramai yang ternganga tengok aksi K-Pop hingga habis..


Ini semua wayang nak cover line..kalau tak setuju kenapa tak ada seorang pun ahli PAS keluar dari dewan sebaliknya tepuk tangan sebaik saja persembahan habis..Ustaz Roshidi duduk meja paling depan mengadap pentas pun tak bangun.GEORGE TOWN, 8 Jun – Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang mendesak pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengambil tindakan terhadap penaja majlis makan malam 'Bertam Nite' anjuran parti itu kerana mempersembahkan tarian seksi untuk tontonan umum.

Setiausahanya Afnan Hamimi Taib Azamudden memberitahu Bernama di sini Jumaat, Pemuda PAS tidak boleh menerima alasan PKR bahawa mereka tidak mengetahui mengenai persembahan tarian seksi pada majlis anjuran Jawatankuasa Gerak Kerja Pilihan Raya PKR kawasan Dewan Undangan Negeri Bertam pada Ahad lepas.


"Jika dikatakan ada unsur sabotaj sekalipun, sepatutnya pihak penganjur perlu segera menghentikan tarian tersebut dan tidak membiarkan ianya terus berlangsung sehingga menjadi tatapan hadirin dan dirakam secara bebas," katanya.


Katanya secara tidak langsung imej parti komponen lain yang bekerjasama dengan PKR turut tercalar ekoran penganjuran majlis-majlis seperti itu.


"Saya mendapat maklumat pemimpin PAS bahagian Kepala Batas turut dijemput hadir dalam majlis itu dan jika benar PKR tidak menganjurkannya mengapa terdapat logo PKR di pentas itu?," katanya – bernamaDr Mansor dakwa PKR tidak terlibat dalam persembahan K-Pop?


Ustaz Roshidi Penyelaras PAS Dun Penaga berbaju biru duduk semeja bersama TKM1 Dr Mansoor
Ketibaan Dr Mansor
Pisau kata "pkr kantoi..pas cuba coverline..pirah.."

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 09 Jun 2012 09:22 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PELAJAR JANGAN JADI BODOH IKUT ANWAR.

Posted: 09 Jun 2012 07:00 PM PDT

TS RAHIM TAMBY CHIK BUAT APA MALAM NI ?

Posted: 09 Jun 2012 05:19 PM PDT

SUNGGUH KEMALUAN ! UNISEL NGAKU TAK MAMPU.

Posted: 09 Jun 2012 09:07 AM PDT

PenangWasabi

Posted: 09 Jun 2012 09:10 PM PDT

PenangWasabi


Siasat akaun RM3 bilion?

Posted: 09 Jun 2012 09:09 AM PDT
Masyarakat perlu menilai tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang terus berdiam diri berhubung akuan berkanun bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Abdul Murad Khalid berhubung pemilikan 20 akaun Ketua Pembangkang itu.

Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, tindakan Anwar yang seperti 'menikus' itu menimbulkan persoalan kerana beliau sentiasa aktif menjawab dakwaan atau melemparkan tuduhan menerusi Twitter miliknya hampir setiap hari.

Jelas beliau, sebagai Ketua Pembangkang, Anwar mempunyai tanggungjawab besar dalam menjawab hal akuan berkanun tersebut kerana segala akaun itu secara logik diperoleh sewaktu beliau menjadi Menteri Kewangan pada akhir 1990-an.

"Namun, setelah berhari-hari perkara itu dibangkitkan, Anwar tidak pula menjawabnya sama ada di Twitter atau Facebook sedangkan kita tahu beliau aktif di laman sosial," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kelmarin, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali menyarankan kerajaan menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dakwaan pemilikan 20 akaun induk bernilai RM3 bilion milik Anwar itu kerana boleh dikaitkan dengan tuduhan salah guna kuasa, penyelewengan dan rasuah.

Ibrahim yang memandang serius hal tersebut juga telah membuat laporan polis dan mengemukakan surat rasmi kepada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Abu Kassim Mohamed bagi mendesak siasatan terhadap dakwaan Abdul Murad itu dibuka semula.

Menurut Azwanddin, SPRM perlu bertindak tegas dan pantas dalam menyegerakan siasatan tersebut kerana ia merupakan perkara berkepentingan awam dan berupaya memberi penjelasan sebenar kepada rakyat.

"SPRM sudah boleh memulakan siasatan mengenai perkara ini kerana ia badan bebas dan setahu saya, kalau risalah dan surat layang pun SPRM siasat, ini kan pula akuan berkanun," katanya.

Sementara itu, Mursyidul Am Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, langkah Anwar yang terus berdiam diri membuktikan beliau tidak mampu menjawab hal itu seterusnya gagal membersihkan namanya.

Katanya, setiap rakyat Malaysia yang berfikiran waras sudah tentu menilai Anwar mempunyai sesuatu yang cuba disembunyikan berhubung hal tersebut.

"Anwar dikenali sebagai seorang yang suka buat bising, tapi dalam hal ini dia senyap ibarat burung berkokok tapi ekor dipenuhi tahi.

"Sudah tentu, beliau kini sedang dilanda sindrom kecut perut," katanya.

Bagi Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris pula, siasatan itu penting bagi memberi ruang secukupnya kepada golongan muda di negara ini mengenali Anwar memandangkan kumpulan itu masih di bangku sekolah sewaktu perkara tersebut didedahkan kira-kira 13 tahun lalu.

Katanya, ia juga merupakan faktor golongan itu menjadi sasaran Anwar mendapatkan sokongan kerana mudah termakan pujuk rayu Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut.

"Mereka melihat Anwar sekarang seperti insan suci sebagai pemimpin sedangkan mereka tidak pernah tahu sejarah Anwar sebelum ini," katanya.

Penang Wasabi..

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 09 Jun 2012 03:33 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Kes 1997 - Wanita Serani Anne @ Soma Rodrigo Pernah TOLAK Pelawaan Anwar Untuk Mengadakan Hubungan SEKS Di Tivoli Villa

Posted: 09 Jun 2012 05:00 AM PDT

Dalam membongkar salah laku seks bekas Timbalan Perdana Menteri tahun 1998, salah satu insiden yang berada dalam rekod siasatan adalah seorang wanita yang masih belum berkahwin berketurunan Serani, nama beliau ialah Anne @ Soma Rodrigo pernah dikaitkan dalam skandal seks Anwar Ibrahim....

Anne ketika itu bekerja di Zaibi Motor Sdn Bhd sebuah syarikat penjualan kereta kereta mewah di Bangsar pernah dibawa ke Tivoli Villa dimana Anwar mempelawa beliau untuk mengadakan hubungan seks, TETAPI Anne telah menolaknya..!Petikan dalam kandungan Statement Of Defence pada muka surat 8 yang difailkan oleh Dato Nalla menerusi peguamnya Shafee & Co


Foto diatas hanyalah sebagai hiasan sahaja..., sila baca dokumen penuh Statement Of Defence, klik SINI

Nik Aziz TAK Pernah Janji SYURGA Kalau Undi Pas...!!

Posted: 08 Jun 2012 10:55 PM PDT

KOTA BHARU 8 Jun - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menafikan beliau pernah 'menjanjikan' syurga kepada pengundi yang memilih Pas dalam pilihan raya.

Nik Abdul Aziz sebaliknya berkata, beliau hanya menyebut bahawa orang yang telah mengundi parti itu khususnya pada pilihan raya umum 1990 mendapat pahala.

Katanya, pihak yang mendakwanya berkata demikian tidak pandai membezakan antara balasan syurga dan pahala serta meminta mereka terutamanya pihak media menyebut dengan jelas siapa yang telah memberi janji syurga tersebut.

"Surat khabar minggu lepas sibuk pasal undi Pas masuk syurga, saya nak tanya siapa dia yang kata begitu? Nak tanya wartawan yang hadir hari ini siapa kata begitu? Kalau saya sendiri, saya kata begini 'siapa yang undi Pas tahun 1990 dahulu dapat pahala'.

Utusan Online...

Nurul Izzah "Setuju" Azmin Ali Kena TULAH Kerana Hina Sultan Selangor...!

Posted: 08 Jun 2012 06:36 PM PDTBERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 09 Jun 2012 03:30 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Jom Boikot Bisnis Orang Islam

Posted: 09 Jun 2012 01:12 PM PDTBanner-banner ini berselerak di blog-blog Melayu pakatan. Boikot Sikinchan ikan bakar kerana beliau membela peniaga kecil jalan TAR yang seringkali dijadikan sasaran demo jalanan hingga peniaga-peniaga kecil ini mengalami kerugian. Paling penting beliau telah bersikap kurang ajar terhadap tuan kita, wali kita, seorang hindu paria yang mengajurkan demo mensasarkan peniaga-peniaga kecil tersebut dan menyepak polis, itulah kurang ajar paling besar, wali kita itu pernah menerima pengiktirafan dari bini clinton kerana 'toleransi agama', dia pernah menganjurkan forum menghina Islam, tahniah!

Manakala mamak pula, mereka bijak berniaga, mereka menguasai bisnis makanan, perabot, elektrik, kedai buku dan pengurup wang, ini tidak bagus untuk tuan kita satu lagi, Cina. Oleh kerana tidak mahu nampak sangat perkauman justeru biarlah kita yang seagama ni menjalankan operasi boikot ini demi tuan kita, dah memang kerja lembu. kembalikan kuasa ekonomi kepada puak-puak Cha, hallelujah.

Walaupun kedua-dua mereka di atas membayar zakat yang akan membantu kembali orang-orang Islam dan mereka juga menaikkan imej orang-orang islam kerena mereka memecah monopoli ekonomi dan merebut kekayaan negara. tapi kerana busuk perut, dengki dan mulut jahat biar jahanam bangsa sendiri. Ya mereka penjual nasi lemak, peniaga pasar malam, peraih ayam dan peniaga makanan. Kurang-kurang tak jadi macam kita, jadi kuli makan gaji tapi berlagak nak mampus.


Nak romen jangan la bising-bising, kan dah kantoi!

Posted: 09 Jun 2012 09:00 AM PDT

AMPANG - Seorang pelajar wanita memberi alasan menumpang tidur di rumah teman lelakinya ketika ditahan anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Pegawai Masjid Al-Azim, di sebuah pangsapuri di sini, awal pagi semalam.

Pasangan berusia 20 tahun itu ditahan bersama tiga lelaki lain di rumah sama pada jam 12.40 pagi.

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Othman berkata, selepas mendapat maklumat penduduk, beliau bersama anggota penguat kuasa pergi ke rumah berkenaan.

"Difahamkan jiran berkenaan mahu menegur kerana keadaan bising di rumah sewa lelaki itu sehingga mengganggu ketenteraman awam sebelum mendapati terdapat seorang wanita di rumah tersebut

"Ketika disoal siasat, wanita itu yang merupakan penuntut sebuah kolej itu memberi alasan menumpang tidur kerana tandas di asramanya rosak.

Difahamkan wanita berkenaan sudah seminggu berada di rumah tersebut," katanya.

Operasi itu dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995, jika disabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali.

BN gelabah? Dah tu, suruh UNISEL pegi melutut pada PTPTN buat apa? Bangang punya MB!

Posted: 09 Jun 2012 03:34 AM PDT

SHAH ALAM - Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim mendakwa kesediaan Kerajaan Negeri Selangor mencari dana bagi membantu penuntut Universiti Selangor (Unisel) telah mengakibatkan Barisan Nasional(BN) kelam-kabut dan menarik balik pembekuan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Khalid berkata, ekoran masalah yang dihadapi pelajar Unisel, dianggarkan 1,076 orang, menyebabkan kerajaan negeri mencari sumber kewangan lain bagi membantu mereka.

"Hasil daripada pelbagai usaha kita sudah ada duit sebanyak RM30 juta bagi membantu pelajar selepas dinafikan hak mendapat pinjaman di bawah PTPTN.

"Kerajaan BN ugut dengan menarik balik pinjaman yang diberi kepada pelajar. Mereka ingat kita tidak pandai kira untuk mencari duit.

"Akhirnya selepas kita sudah ada RM30 juta, tiba-tiba malam tadi (kelmarin) PTPTN mengumumkan membuka semula pinjaman kepada pelajar Unisel," kata beliau pada ceramah perdana di padang Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam, Ketereh, malam tadi.

Langkah menggunakan aset Kerajaan Negeri itu diumumkan lewat kelmarin.

Khamis lalu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin dilaporkan berkata, tindakan pembekuan pinjaman PTPTN itu dibuat untuk memberi peluang kepada kerajaan negeri Selangor yang mahu pendidikan di negara ini, termasuk di peringkat tinggi diberi secara percuma, membuktikan perkara itu.

Semalam, Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, agensi itu menarik balik pembekuan kemudahan pinjaman kepada penuntut Unisel berkuat kuasa serta-merta.

"Menteri Pengajian Tinggi telah pun menghantar surat kepada Unisel mengenai penarikan balik pembekuan pinjaman PTPTN dan para pelajar boleh memohon PTPTN seperti biasa," katanya dipetik Harakah Daily.

Beliau berkata, keputusan itu dibuat selepas mendapat respons daripada pelbagai pihak terutama daripada ibu bapa pelajar yang mahu sekatan itu ditarik balik.

"Mereka berkata sekiranya PTPTN meneruskan pembekuan tersebut anak-anak mereka terpaksa berhenti belajar sebab tidak mampu menaggung kos pembelajaran di situ," katanya.

Ismail berkata, langkah menarik balik sekatan itu juga dibuat ekoran Kerajaan Negeri Selangor yang merupakan pemilik Unisel dilihat tidak mampu menyediakan pendidikan percuma di negeri itu.

Turut hadir pada ceramah malam tadi ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Setiausaha Agung, Datuk Saifuddin Nasution Ismail; Pengarah Strategi parti itu, Rafizi Ramli;

Ketua PKR Kelantan, Abdul Aziz Kadir dan Yang Dipertua Pas Ketereh, Wan Ismail Wan Jusoh.

Isu PTPTN menjadi hangat apabila Pakatan Rakyat (PR) dalam Buku Jingga menawarkan memberi pendidikan percuma kepada rakyat, dengan mengembalikan semula biasiswa yang ditukar menjadi pinjaman di bawah kerajaan BN sekarang.

Anwar pula memberitahu sekiranya PR menguasai Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), langkah pertama akan diambil mengisytihar memberi pendidikan percuma kepada rakyat.

Katanya, kerajaan hanya memerlukan sekitar RM5 bilion bagi memberi pendidikan percuma dan bantuan kepada pelajar setiap tahun.

"Setiap tahun kerajaan mendapat hasil daripada royalti petroleum sebanyak RM80 bilion, dan hanya RM5 bilion digunakan bagi tujuan pendidikan percuma.

"Kita masih lagi ada RM75 bilion, bagaimanapun pula ada pihak menganggap negara boleh bankrap dengan menyediakan pendidikan percuma. Saya pun tidak faham kaedah matematik yang mereka gunakan," ujarnya.

'Tolong jangan rogol saya, saya sudah tua', rayu warga emas sebelum pengsan dijerut

Posted: 09 Jun 2012 12:25 AM PDT

Gambar Hiasan
BANDAR BENTONG – "Tolong jangan rogol saya, saya sudah tua."

Demikian rayuan seorang warga emas, Chan, 70, untuk menyelamatkan diri selepas menyedari seorang penyamun cuba merogolnya di rumahnya di Kampung Ulu Perting, dekat sini.

Nasib menyebelahinya apabila rayuannya didengari menyebabkan penyamun itu membatalkan hasrat untuk merogol, tetapi bertindak menjerut lehernya menggunakan tali hingga pengsan.

Dalam kejadian lebih kurang jam 11 malam itu, Chan bersendirian menonton televisyen di ruang tamu, manakala suaminya, Yim, 75, sedang tidur di dalam bilik.

Menurutnya, ketika itu dia terdengar bunyi mencurigakan di bilik tidur anak perempuannya.

"Saya terus menuju ke bilik itu dan memetik suis lampu untuk melihat apa berlaku. Namun terkejut apabila mendapati seorang lelaki berpakaian celoreng dengan penutup muka sedang mengacukan senapang tepat ke muka saya," katanya.

Leher dijerut hingga pengsan


CHAN berkata, suspek dipercayai masuk ke dalam bilik tidur anak perempuannya itu melalui tingkap yang dipotong.

Menurutnya, suspek juga cuba merogolnya, namun dia tidak jadi berbuat demikian selepas dirayu.

"Suspek kemudiannya bertindak menjerut leher saya menggunakan tali dibawanya. Saya tidak sedarkan diri sehingga terasa simbahan air hingga basah seluruh badan," katanya.

Chan berkata, suspek dipercayai pergi ke dapur untuk mengambil air sebelum bertindak menyiram air ke muka dan seluruh anggota badannya menyebabkan dia sedar daripada pengsan, namun ketika itu dia mendapati suspek sudah menghilangkan diri.

Menurutnya, selepas kejadian itu, dia hanya mendiamkan diri sehingga keesokan paginya kerana tidak mahu mengganggu suaminya tidur.

"Suami bertindak membuat laporan polis berhubung perkara itu sebelum pasukan penyiasat datang ke kediaman kami.

"Leher saya masih sakit dan terdapat kesan merah akibat jerutan itu.

Tetapi saya lega kerana tidak diapa-apakan suspek," katanya.

Dia berkata, setakat ini dia dan suami masih belum dapat mengesan barangan yang hilang memandangkan suspek menggeledah bilik anak perempuannya yang kini bekerja di Melaka.

Lakukan siasatan lanjut

Suspek dipercayai masuk ke dalam bilik melalui tingkap
SEMENTARA itu, Pemangku Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor berkata pihaknya mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian tersebut.

Menurutnya, polis tidak menolak kemungkinan ia dilakukan suspek sama yang terbabit dengan kejadian samun pada 29 Mei lalu di Kampung Kemansur.

"Ia berikutan modus operandinya hampir sama termasuk membawa senjata jenis senapang. Kami memandang serius mengenai kejadian ini dan akan menjalankan siasatan terperinci," katanya.

Mohamad Mansor berkata, strategi polis untuk menyiasat kes itu juga tidak boleh didedahkan kepada umum, namun perkembangan terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Menurutnya, penduduk diminta tidak bimbang melampau, namun mereka dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dan mempergiatkan kawalan keselamatan di kampung masing-masing dengan Jiran tidak melepaskan peluang melihat tingkap dipotong suspek. Anjing pengesan turut digunakan dalam operasi dengan bantuan polis.

Jangan ingat saya lembab, kata DS Anwar - Lembab?

Posted: 08 Jun 2012 08:50 PM PDT

KOTA BHARU - Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, beliau bukan seorang yang "lembab", kononnya sanggup tidak menjaga kepentingan orang Melayu, selaku kaum majoriti, termasuk melepaskan jawatan Perdana Menteri kepada DAP jika menguasai Kerajaan Pusat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Ketua Pembangkang ini berkata, Pakatan Rakyat (PR) khususnya DAP juga memahami Melayu merupakan majoriti rakyat negara ini dan tidak mempertikaikan sebarang kelebihan yang diperuntukkan.

Perkara itu juga pernah ditekankan oleh DAP sebelum ini iaitu orang Melayu akan menyandang jawatan Perdana Menteri.

"Ada orang kata saya akan pegang jawatan PM selama tiga bulan sahaja sebelum serah kepada (Pengerusi DAP Kebangsaan) Karpal (Singh), saya bukan seorang begitu lembab.

"Sekiranya memerintah apa yang ada kini termasuk Bahasa Melayu akan diperkukuhkan lagi," kata Ketua Umum PR ini ketika berucap pada Ceramah Perdana di Padang Malis Daerah Machang di sini malam tadi.

Pada ceramah yang dihadiri lebih 5,000 penyokong itu, Anwar berkata, Sabah akan memberi kejutan terbesar dalam PRU-13 dengan peningkatan sokongan yang kepada PR.

Dalam satu ceramah di Johor beberapa hari lalu, Presiden Jalur Tiga (Jati), Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata beliau tidak menolak kemungkinan Anwar bakal dipilih sebagai Perdana Menteri sekiranya PR berjaya mentadbir negara.

Bagaimanapun katanya, Ketua Umum PKR itu hanya akan menjadi Perdana Menteri buat seketika berikutan DAP tetap mahu jawatan berkenaan disandang Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Menurutnya, hakikat itu berdasarkan kenyataan Karpal yang menegaskan akan terus berjuang untuk memastikan seorang bukan Melayu menyandang jawatan Perdana Menteri selagi beliau masih hidup.

"Kita semua tahu Anwar akan menjadi Perdana Menteri jika PR berjaya menguasai Putrajaya, tetapi ia hanya untuk seketika dan sebagai taktik sahaja kerana Karpal sudah kata sampai mati akan perjuangkan Perdana Menteri dipegang oleh orang bukan Melayu dan bukan beragama Islam.

"Karpal juga menyebut nama Lim Guan Eng sebagai Perdana Menteri dan dia (Guan Eng) boleh menjawat jawatan tersebut kerana tiada peruntukan dalam Perlembagaan menghalangnya jadi Perdana Menteri," katanya.

Majlis Peguam semakin melampau cabar kuasa Sultan

Posted: 08 Jun 2012 08:21 PM PDT


ALOR SETAR - Pindaan yang dibuat ke atas Enakmen Mufti dan Fatwa (Kedah Darul Aman) 2008 belum diwartakan dan masih di peringkat awal.

Oleh itu tegas Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, pihak yang masih mempertikai pindaan itu dilihat seolah mahu mencabar kuasa Sultan yang merupakan Ketua Agama Islam Negeri Kedah, kerana setiap pindaan berkaitan isu agama Islam mendapat perkenan Tuanku.

"Setakat ini baru lulus pindaan belum warta lagi. Tugas saya hanya bentang usul pindaan itu di Dewan Undangan Negeri (Dun) dan setelah tiada bantahan, usul diluluskan. Ia juga perlu perkenan Sultan," katanya.

Bagaimana pun, Azizan enggan memanjangkan isu terbabit yang dianggapnya sudah selesai.

April lalu, Azizan pernah mengingatkan pihak luar supaya tidak mempertikai pindaan yang dibuat dan membezakan bidang kuasa kehakiman dengan Jabatan Mufti.

Menurutnya, pindaan enakmen itu dibuat ekoran sebelum ini wujud kekeliruan dalam banyak perkara menyebabkan pihaknya meminda beberapa perkara untuk disesuaikan dengan kehendak semasa.

"Kita sudah bincang mengenai pindaan ini sejak dua tahun lepas, bukan disebabkan atas faktor tertentu. Kita hanya pinda apa yang diluluskan oleh Dun sahaja. Ia hanya terpakai kepada orang Islam," katanya.

Azizan berkata, pindaan itu tidak menyekat hak rakyat untuk bersuara kerana fatwa itu masih boleh dirujuk dan dibincang kecuali selepas ianya sudah diwartakan.

Sementara itu, Mufti Kedah, Datuk Sheikh Muhamad Baderudin Ahmad berkata, pindaan dibuat berlandaskan proses yang betul demi untuk kepentingan umat Islam pada masa akan datang.

"Pindaan yang dibuat tidak babitkan agama lain, pihak luar tak perlu persoal. Pandangan agama tidak wajar dipertikai, ada yang ikut dan ada tidak, sama dengan negara Islam lain, yang pandangan agama dalam sesuatu isu tidak sama," katanya.

Menurutnya, pindaan enakmen itu dicadangkan oleh Jabatan Mufti Kedah melalui Penasihat Undang-Undang Negeri untuk penambahbaikan bagi sistem sedia ada selain mahu memperkasa pandangan Jawatankuasa Fatwa dan Mufti.

"Draf pindaan itu sudah dibentangkan kepada Sultan Kedah untuk penelitian, sebelum mendapat perkenan Tuanku untuk dipinda," katanya.

Sheikh Muhamad Baderudin berkata, pandangan agama tidak boleh dicabar di mahkamah kerana ia berkaitan dengan hukum-hakam agama.

"Antara tujuan pindaan dibuat ialah supaya fatwa yang diputuskan tidak diseret ke mahkamah bagi membolehkan hukum itu ditarik balik. Kita juga mahu pandangan jawatankuasa fatwa dan mufti, yang diberi autoriti oleh Sultan Kedah, selaku Ketua Agama Islam Negeri Kedah dihormati," katanya.

Kelmarin, Majlis Peguam menyuarakan kebimbangan terhadap pindaan Enakmen Mufti dan Fatwa (Kedah Darul Aman) 2008, yang diluluskan Dun Kedah, April lalu, disifatkan tidak berperlembagaan kerana seolah menyingkirkan bidang kuasa mahkamah, selain bertentangan dengan doktrin pengasingan kuasa.

(Gambar) Porsche remuk, Lindsay Lohan dikejarkan ke hospital

Posted: 08 Jun 2012 07:44 PM PDT

Sekitar jam 3.00 pagi (waktu Malaysia), kereta Porsche hitam yang dipandu Lindsay Lohan merempuh belakang sebuah lori tayar 18 di sekitar lebuhraya pantai di Santa Monica.

Lindsay Lohan telah dikejarkan ke hospital sejurus selepas kejadian bersama pembantu beliau & khabarnya sudah keluar selepas disahkan tidak mengalami kecederaan serius.

Pihak berkuasa mengesahkan yang pemandu lori tersebut & Lindsay Lohan masing masing tidak berada dibawah pengaruh alkohol ketika kemalangan ini berlaku.

Wakil Lindsay Lohan memberitahu yang pelakon itu sedang dalam perjalanan pulang ke set penggambaran filem Liz & Dick ketika kejadian berlaku & kini semuanya kembali normal.

Gambar sekitar kemalangan & keadaan kereta Porsche hitam yang di'pandu Lindsay Lohan selepas ini.

Gambar oleh TMZ

Rotikaya

Guru rogol murid hingga mengandung

Posted: 08 Jun 2012 07:24 PM PDT

PAGO PAGO, Samoa Amerika - Seorang bekas guru di sini dijatuhkan hukuman penjara 28 bulan kerana merogol murid berumur 13 tahun sehingga menyebabkannya mengandung.

Tertuduh, Tone Pulou dijatuhi hukuman kelmarin oleh sebuah mahkamah tinggi di Samoa Amerika. Dia mengaku bersalah atas kesalahan merogol.

Hakim Lyle Richmond berkata, Pulou boleh memohon pelepasan untuk bekerja pada bila-bila masa dalam tempoh dia dipenjarakan.

Sebaik sahaja bekerja, Pulou diarah membayar AS$100 (RM318) sebulan sebagai nafkah kepada anaknya itu.

Dia juga diarah supaya tidak berhubung dengan mangsa dan keluarganya.

Pulou juga perlu mendaftar sebagai pesalah seks, mengambil ujian HIV dan membayar balik kepada kerajaan wilayah sebanyak AS$5,600 (RM17,861) sebagai kos ekstradisi.

Dia ditangkap di Honolulu pada Oktober tahun lalu selepas dikehendaki oleh pihak berkuasa sejak Ogos 2010. - Agensi

Nik Aziz terus kecam Harussani

Posted: 08 Jun 2012 07:00 PM PDT

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan parti itu mahu mendapat kemenangan dalam pilihan raya sebagai matlamat untuk menguasai kerajaan sekali gus membina kerajaan Islam.

Sambil mengecam kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, Nik Aziz berkata, tiada jalan lain bagi sesebuah kumpulan untuk mendapat kuasa melainkan kemenangan dalam pilihan raya.

"Kepada yang kata Pas nak kerusi, saya kata ya, saya nak kerusi, bahkan meja pun saya nak juga kerana jika tidak ada kerusi tidak boleh buat kerajaan, kalau tidak ada kerajaan, maka Islam tidak boleh berjalan, demokrasi pun tidak boleh," katanya, semalam.

Sebelum ini, Harussani mendakwa Pas sebuah parti yang hanya mahu merebut 'kerusi' dalam pilihan raya dan tidak menghiraukan masa depan agama Islam dan bangsa Melayu kecuali kedudukan dan kepentingan politik semata-mata.

Dalam pada itu, Nik Aziz turut mempersoalkan kenyataan Harussani yang mendakwanya seorang yang keras hati kerana menolak muzakarah antara Umno dengan Pas.

"Apa yang saya lakukan itu adalah istiqamah, bukannya keras hati," katanya.

Dalam pada itu, Nik Aziz turut nafi pernah 'menjanjikan' syurga kepada pengundi yang memilih Pas, sebaliknya beliau menjelaskan mereka yang undi Pas mendapat pahala.

Sinar

Kematian konstabel - Bukan salah mat rempit, tapi rakan polis sendiri sebabkan kematian?

Posted: 08 Jun 2012 06:40 PM PDT

KLANG: Berlaku kejutan dalam siasatan membabitkan seorang anggota trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan yang koma sejak awal pagi Ahad lalu sebelum disahkan meninggal dunia semalam, apabila lima anggota polis ditahan kira-kira jam 4 pagi semalam.

Lima anggota polis berusia 45 hingga 51 tahun itu ditahan selepas siasatan terkini mendapati kecederaan parah Koperal Mustaghni Tabri, 48, sehingga membawa kematiannya berpunca daripada lontaran objek seorang daripada anggota polis terbabit dan bukan akibat libasan topi keledar Mat Rempit, sebagaimana dinyatakan sebelum ini.

Mustaghni terbabit dalam kejadian itu ketika bertugas dalam operasi mencegah lumba haram di Lorong Bunga Raya berhampiran Kampung Raja Uda, di sini, jam 1.45 pagi, Ahad lalu sebelum disahkan meninggal dunia jam 11.45 pagi, semalam.

Allahyarham meninggal dunia selepas lima hari koma dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang.Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah, berkata punca sebenar kematian mangsa masih disiasat, namun kecederaan disahkan bukan kerana dipukul dengan topi keledar, tetapi akibat terkena lontaran objek keras.

Pemain Bass New Boyz, Zack berdepan tali gantung

Posted: 08 Jun 2012 05:30 PM PDT

SHAH ALAM: Pemain bass kumpulan New Boyz berdepan hukuman mati apabila didakwa di Mahkamah Tinggi di sini, semalam, atas tuduhan mengedar 1.321 kilogram (kg) ganja di sebuah kondominium di Damansara, dekat sini, dua tahun lalu.

Tertuduh, Zack atau nama sebenarnya, Radin Irwan Dzul Karnain Isagani, 32, didakwa mengedar 1.321kg ganja di K-11-9, Jalan PJU 6, Persiaran Pelangi Damansara, Petaling Jaya, jam 9.20 malam, pada 26 Januari 2010.

Bapa kepada dua anak itu didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Hakim Datuk Akhtar Tahir menetapkan kes dibicarakan selama lima hari mulai 24 September depan.

Pada prosiding sebutan kes itu semalam, Zack yang tinggal dalam tahanan reman sejak tarikh tangkapan hadir memakai baju-T berkolar kelabu dan jeans.

Euro 2012 - Russia bermula garang, belasah Republik Czech 4-1

Posted: 08 Jun 2012 04:14 PM PDT

Wroclaw 9 Jun - Rusia membuktikan betapa mereka perlu diberi perhatian sebagai salah satu pasukan yang mampu melakukan kejutan pada saingan Euro 2012 setelah menang besar, 4-1 ke atas Republik Czech pagi ini.

Penyerang CSKA Moscow, Alan Dzagoev membuka jaringan pada minit ke-15 sebelum meledak rembatan padu pada minit ke-79 untuk menewaskan penjaga gol Czech, Petr Cech buat kali kedua.

Sementara dua lagi gol disumbangkan pemain tengah, Roman Shirokov pada minit ke-24 dan pemain gantian, Roman Pavlyuchenko kira-kira lapan minit sebelum perlawanan tamat.

Gol sagu hati Czech pula dijaringkan pemain tengah, Vaclav Pilar pada minit ke-52.Selain aksi pantas dan taktikal tepat, kemenangan besar anak-anak buah Dick Advocaat turut dibantu kerapuhan benteng pertahanan lawan yang sering membenarkan penyerang Rusia bebas mencari ruang untuk melancarkan serangan. - AGENSI
posted from Bloggeroid

Euro 2012 - Poland, Greece terikat 1-1 di perlawanan pembukaan

Posted: 08 Jun 2012 04:11 PM PDT

WARSAW 9 Jun - Tuan rumah, Poland dan Greece sekadar seri 1-1 pada perlawanan pembukaan Euro 2012 yang penuh dramatik di Stadium Nasional Warsaw awal pagi tadi.

Penyerang berbisa, Robert Lewandowski membuka jaringan buat Poland pada minit ke-17 setelah dia yang tidak dikawal menanduk masuk bola hantaran lintang pemain tengah, Jakub Blaszczykowski.

Derita Greece bertambah apabila tonggak pertahanan, Sokratis Papastathopoulos dibuang padang pada minit ke-44 setelah menerima kad kuning kedua kerana menghalang pergerakan pemain lawan, Rafal MurawskiMinit ke-50, Dimitrios Salpingidis membuat kejutan apabila menyamakan kedudukan buat Greece dengan merembat bola ke gawang terbuka setelah berlaku keadaan kelam kabut di hadapan pintu gol Poland.

Keadaan cemas memaksa penjaga gol Poland, Wojciech Szczesny menjatuhkan Salpingidis di dalam kotak penalti pada minit ke-69.

Tindakannya itu menyebabkan dia dilayangkan kad merah.

Peluang untuk menyamakan kedudukan melalui sepakan penalti itu bagaimanapun dipersia-siakan Kapten Greece, Giorgos Karagounis apabila rembatan lemahnya ke bahagian kiri pintu gol lawan ditampan penjaga gol gantian, Przemyslaw Tyton.

Salpingidis sekali lagi menggegar jaring lawan pada minit ke-73. Jaringan itu bagaimanapun dibatalkan pengadil kerana terdapat rakan sepasukannya yang terlebih dahulu ofsaid dan menyentuh bola. - AGENSI
posted from Bloggeroid

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 09 Jun 2012 03:25 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


MENDAPAT MALU BESAR KETIKA UMRAH...

Posted: 08 Jun 2012 06:21 PM PDT

Alhamdulillah. Baru nak menulis balik. Ana baru balik mengerjakan umrah dan ziarah. Pergi pun tak lama. 4 hari di Madinah, 3 hari di Mekah.

Niat nak doa macam-macam. Kalau boleh semua nak doa dan nak pastikan semua tempat mustajab, mesti berdoa. Makbul katanya. 

Tapi bila sampai di Raudah, di makam Rasulullah, di Baitullah dan di tempat-tempat yang dikatakan mustajab, semua doa yang dirancang hilang entah ke mana. Rasa malu menguasai jiwa nak minta semua bab-bab yang berkaitan dengan keperluan hidup. 

Nak minta murah rezeki, nak maju perniagaan, nak menang bida tender ratus juta, nak jadi wakil rakyat, nak jadi Timbalan Menteri, nak naik pangkat jadi menteri penuh, nak kekal jadi MB lagi se penggal, nak terus kekal jadi wakil rakyat, nak jadi itu nak jadi ini, nak itu nak ini, semua tak tersebut dek mulut. 

Rasa malu pada tuhan, datang jauh-jauh tapi doa "head line" hari-hari minta tuhan selesaikan segala hal-ehwal keperluan dan matlamat pencapaian peribadi di dunia. 

Ada juga sebut doa minta ampun dosa, minta bebas dari azab neraka, minta panjang umur agar boleh berbakti untuk bla bla bla..., tapi susah nak doa sampai keluar airmata. 

Yang senang keluar airmata bila doa bab makmurkan rezeki, bagilah menang tender ni kali ini ya Allah, lama dah takdak projek, kalau tak dapat lagi projek ni, hamba boleh jatuh bankrap, tolonglah ya Allah... Airmata lagi mudah bercucuran bagi seseorang yang berstatus "incumbent". Tolonglah ya Allah bagilah hamba peluang lagi 1 penggal. Hamba tak tau nak jadi apa kalau pencen terlalu awal. Hamba berjanji akan perbaiki kesilapan lalu dan hamba akan pastikan untuk berkhidmat dengan jujur dan amanah ya Allah...

Seringkali kita tersalah keutamaan atau salahguna kemudahan yang tuhan bagi. Kita juga pandai mengambil kesempatan dari firman tuhan dan sabda rasul tentang kemustajaban doa di sesuatu tempat. 

Mentang-mentanglah terbuka peluang dapat berdoa di tempat mustajab, maka kita tidak lepas peluang berdoa apa saja yang berkaitan dengan "penyelesaian kepada segala masalah dan keperluan hidup" sehingga kita lupa antara "maksud sebenar kita hidup" dan "keperluan hidup kita". Macamlah Allah taala tidak tau atau gagal mengesan niat tersembunyi di dalam hati setiap hamba-hambaNya hingga tanpa rasa malu, minta tuhan selesaikan segala hal keduniaan. Kalau boleh biarlah makbul secara tunai.

Kita boleh buat analogi atau arithmatik perbandingan.

Tempat mustajab berdoa ini adalah pengiktirafan yang Allah anugerahkan hasil dari pengorbanan dan ujian yang dilalui oleh mereka yang terpilih. Tempat mustajab ini dimulia dan ditinggikan darjatnya oleh Allah, hasil dari pengorbanan di atas maksud agama dan bukan di atas sebab kejayaan seseorang dalam pencapaian yang berkait dengan kemuliaan pangkat, kuasa atau kekayaan.  

Pengorbanan, kesusahan dan ujian yang dilalui oleh Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Siti Hajar adalah di atas maksud agama. Air zam-zam itu hanya keperluan hidup yang Allah kurniakan setelah semua mereka berjaya melepasi ujian keimanan, sejauh mana pegangan mereka terhadap kepercayaan, pengakuan dan keyakinan kepada Allah. Sejauh mana pula keyakinan, keikhlasan dan kejujuran mereka kepada diri dan terhadap apa yang mereka lakukan di dalam mentaati perintah Allah. Jika Nabi Ibrahim belum cukup mantap pegangan dan keimanannya, sudah pasti baginda tidak dapat menghilangkan perasaan was-was (syirik) yang timbul hasil dari bisikan iblis. Tapi baginda berjaya sehingga Allah iktiraf amalan melontar jamrah sebagai antara rukun wajib haji.

Maka cubalah kita bayangkan... Layak atau tidak kita ambil kesempatan dan beri keutamaan mendoakan segala niat dan hajat di tempat mulia ini, perkara yang berkait dalam memenuhi nafsu dan keperluan duniawi sedangkan Allah meninggikan kemuliaan tempat-tempat tersebut adalah di atas pengorbanan mereka yang memperjuangkan erti dan maksud kehidupan sebenar, iaitu untuk menyebarkan agama Allah swt dan sebagai khalifah Allah di mukabumi.

Mari kita sama-sama semak kembali segala kerja haji atau umrah yang kita lakukan. Apa dan kenapa kita melakukannya. Adakah kita termasuk di dalam kelompok yang mendahulukan maksud hidup atau kelompok yang mengutamakan keperluan hidup?