Barisan Nasional

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Rabu, 5 Februari 2014 at 1:37 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


tun faisal dot com

Posted: 05 Feb 2014 01:25 PM PST

tun faisal dot com


#PRKKajang [Video] Rafizi kata tak rancang, Anwar kata rancang #schizophrenic #amnesiac #geneticalLIAR

Posted: 04 Feb 2014 05:01 PM PST


TIDAK DIRANCANG PULAK DAH? Ish, ish, ish - Pemimpin PR ni mungkin schizoprenic atau amnesiac atau genetically a liar..Apa Yang Tersirat

Posted: 05 Feb 2014 01:21 PM PST

Apa Yang Tersirat


PRK Kajang: Tidak Semestinya Anwar PASTI MENANG

Posted: 05 Feb 2014 04:53 AM PST

DUN Kajang, adalah kawasan yang sering bertukar ganti penyandangnya. Kawasan tersebut pernah di wakili DAP, PAS dan kemudian MCA. Dari tahun 2008 pula diwakili PKR.

Berasaskan rekod, walaupun DUN itu dimenangi PKR pada PRU-13 Mei lalu, tidak semestinya ianya berterusan.

Banyak isu yang boleh menjadi pertimbangan pengundi Kajang. Sebagai contoh, bencana banjir yang melanda kawasan itu tahun lepas, penduduk Kajang seolah-olah tidak mendapat perhatian daripada ADUNnya sendiri, malah pimpinan PR yang memerintah Selangor.

Berasaskan rekod, pengundi Kajang tidak semestinya setia kepada PKR, kerana pengalaman lalu, pengundi Kajang akan berubah mengikut keadaan.

SPR telah menentukan bahawa hari pembuangan undi pada 23 Mac, sementara penamaan calon pada 11 Mac.

PR telah menamkan Ketua Umum PKR Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai calonnya, manakala Bn calon masih dikenal pasti.

Apa kah Bn akan mengemuka calon daripada MCA atau Umno, akan ditentukan oleh pucuk pimpinan BN.

Kajang termasuk kawasan berbilang kaum, dengan komposisi penduduk 48 peratus melayu, 40 peratus cina dan bakinya kaum india.

PRK Kajang menarik untuk diikuti, kerana Pemimpin Bertaraf Dunia, Anugerah Tuhan dan Mahkluk politik Pakatan Rakyat menjadi calon, dan bakal dilantik sebagai MB Selangor, bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim yang tidak disukai Pengerusi PKR Selangor merangkap Timbalan Presdien PKR Azmin Ali.

Berita Pehin Seri Taib Akan Melepaskan Jawatan Semakin Kencang

Posted: 04 Feb 2014 09:40 PM PST

Datuk Dr Salleh bersama Pehin Seri awal minggu ini
Semasa PRN Sarawak tahun 2011, Ketua Menteri Sarawak Pehin Seri Taib Mahmud telah membuat kenyataan, bahawa pada PRN itu adalah PRN terakhir bagi beliau. Beliau juga menambah, bahawa beliau akan melepaskan jawatan Ketua Menteri Sarawak dalam tempoh dua tahun.

Menjelang hampirnya tempoh dua tahun, kini khabar atau berita bahawa Ketua Menteri terlama di negara ini akan melepaskan jawatan setidak-tidak hujung bulan ini, dan kemungkinan beliau akan dilantik ssebagai TYT Sarawak yang baru.

Tempoh masa TYT Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin, 93 akan tampat pada 28 Februari ini, selepas disambung bermula 5 Disember lalu.

Taib menjadi Ketua Menteri Sarawak selama 33 tahun bermula tahun 1981. Beliau telibat dalam politik selama 50 tahun.

Siapa kah bakal menggantikan beliau? nama-nama seperti Tan sri Adenan Satem, Abang Johari Tun Openg,  Awang Tengah Ali Hassan. 

Taib adalah Presiden Parti PBB Komponen Bn Sarawak. Pada PRU-13 lalu, PBB menang 100 peratus kerusi yang ditandingi, sementara pada PRN Sarawak pada 2011, semua kerusi yang ditandingi parti itu menang.

Bakal pengganti Taib, hendaklan seoarang pemimpin yang boleh diterima oleh rakyat berbilang kaum dan agama Sarawak, dan yang paling penting, pemimpin itu mampu memikul tanggungjawab, bahawa Sarawak akan senantiasa menjadi simpanan Tetap Bn, selain Sabah.

Pemecatan Kakitangan Anak Syarikat PKNS- Apa Kata Anwar?

Posted: 04 Feb 2014 08:09 PM PST

KALAU sekiranya pemecetan kakitangan berlaku di negeri-negeri yang diperintah Bn, pasti dah kecoh besar. Balaci PR dah jadikannya isu besar. Disebabkan pemecatan itu berlaku di Selangor, maka mereka buat tak tahu, macam tiada pun yang berlaku.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan penglibatan beliau dalam pemecatan hampir 30 kakitangan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor Holdings Sdn. Bhd. (PHSB).

Sementara itu, penasihat Ekonomi Selangor, sehingga posting ini dibuat, tidak memberi kenyataan apa-apa berkaitan dengan pemecatan itu, seoalah-olah beliau bersetuju dengan tindakan Pengurusan PHSB.

PHSB pada Isnin memecat 30 kakitangannya, tanpa sebarang sebab munasabah, dengan notis 24 jam berkuat kuasa semalam.

Kesemua kakitangan PHSB, yang juga anak syarikat PKNS, menerima surat pemecatan itu dalam satu pertemuan dengan pihak pengurusan pagi tadi selepas hadir bekerja seperti biasa. Surat itu ditandatangani Pengerusi PHSB, Datin Paduka Norazlina Zakaria.

Cucu Tok Selampit

Posted: 05 Feb 2014 01:11 PM PST

Cucu Tok Selampit


@teresakok Telah Naik Angin Di Fan Page Beliau - Kenapa Nak Marah? Kami Hanya Ingin Bersatira Denganmu

Posted: 04 Feb 2014 10:23 PM PST
Sejak bila pula Teresa Kok tidak pandai bergurau? Bukankah beliau mempunyai masa yang banyak untuk membuat video klip satira khas kepada Rakyat Malaysia semperna Tahun Baru Cina. Salahkah Rakyat Malaysia mengikut kata-katanya untuk bersenda gurau dan membuat satira? Kenapa perlu dibuat laporan polis? Bukankah betina ini paling lantang mempertikaikan anggota PDRM sebelum ini? Bila susah anggota keselamatan ini jugalah yang dicarinya. You banyak main opera cinalah Ah Soo. Tiada kaum Melayu dan India yang sudi mengikut you buat laporan polis? Hanya cina DAP bangsat sahaja yang setuju dengan tindakan you. Teresa Cock menuduh YB Muhd Alwi Che Ahmad menghantar pesanan teks dalam posting di atas, mari kita lihat apa jawapan YB berkenaan yang dihantar kepada kami:
"Ha ha ha...dia buat report palsu...saya TIDAK watssap  saya tidak sms..saya call dia dan tanya betulker dia kata melayu boleh mati.....jika betul sekarang saya nak kata kamu ni cina babi  sbb kamu makan babi..org makan babi...ada  masalah ker jika daya kata kamu makan babi....sah babi....itu yg saya buat...dia nafikaan dia buat begitu..daya saya kata saya tgk u tube..so apa masalah??diatuduh saya ugut?...saya TANYA ..jauh beza ugut dan tanya....dia takut ker?"
Kenapa mesti Ahli Parlimen Seputeh ini naik marah apabila ramai Rakyat Malaysia yang menghubungi nombor telefon beliau untuk bergurau? Adakah hanya beliau seorang yang layak untuk membuat satira. Apakah kami semua tidak pandai bergurau senda. Ingatkan hebat sangat. Sebelum ni kata semua tu hanya sindiran dan main-main sahaja. Jadi terimalah saja apabila orang lain pun turut hendak bersama-sama main-main dengan you. You reap what you saw, Teresa Cock! Opps ... Kok.

THE FLYING KICK

Posted: 05 Feb 2014 01:02 PM PST

THE FLYING KICK


SAYANG DAN RINDUKU UNTUKMU TAPI KAU MILIK DIA, KATA BAKAL SUAMI BARU NURUL IZZAH DALAM TWITTERNYA!!!

Posted: 05 Feb 2014 07:26 AM PST

DI DUN KAJANG, PAS IKRAR SOKONG PKR, DI KELANTAN, MENTERI BESAR KELANTAN KERJAKAN PKR!!!

Posted: 05 Feb 2014 06:17 AM PST

KECEWA, TERTEKAN DAN TAKUT, TERESA KOK AKHIRNYA BUNUH DIRI DENGAN TERJUN BANGUNAN!!!

Posted: 05 Feb 2014 03:56 AM PST

MAIN TUDING-TUDING JARI PULAK DAH, KHALID IBRAHIM NAFI PECAT KAKITANGAN PKNS TANPA SEBAB!!!

Posted: 04 Feb 2014 09:30 PM PST

NIK AZIZ DIMASUKKAN KE HOSPITAL SEBAB MASALAH PUNDI KENCING!!!

Posted: 04 Feb 2014 06:37 PM PST

POLIS MULA SIASAT TERESA KOK, PAKATAN RAKYAT ISYTIHAR BANTUAN SEPENUHNYA KEPADA KOK DAN PEGUAM NEGARA,... EH, MANA DIA?

Posted: 04 Feb 2014 04:52 PM PST

POLIS PERLU SIASAT RAFIZI RAMLI TENTANG CUBAAN MEWUJUDKAN DARURAT DI SELANGOR!!!

Posted: 04 Feb 2014 03:00 PM PST

A Piece of My Mind

Posted: 05 Feb 2014 12:41 PM PST

A Piece of My Mind


Cost of living

Posted: 05 Feb 2014 07:36 AM PST

I am beginning to understand the curse of the social and digital media.

It is really interesting how one tweet or one article by influential journalists, politician, Government leaders or media house can create a 'tsunami' and put the whole country into a panic, frenzy mode.

Let's take a look at toll first.

On 15 Dec 2013, The Star - Minister: Toll rate hike unavoidable.

I am not really sure whether Wahid had plans to remove toll subsidies in 2014. I doubt it after reading quotes on what he said.

He said the toll rate should have been revised in 2011, as stated in the concession agreement. "However, as the rate was maintained, the government had to fork out RM400mil in compensation from taxpayers' money, which could have been used for other purposes. And now, it's time (again) to fulfill the condition,"

He said it is time to fulfill the condition lah.On 2 Jan 2014, NST - Fadillah: No directive on toll hikes

The government has yet to issue directives to expressway concession holders on the toll rate hike, said Works Minister Datuk Fadillah Yusof. He said based on the concession agreements, some expressways were supposed to increase their toll rates this year, but the government had yet to issue directives to them. Instead, he said, the government was looking for ways to offset the impact on the people if toll rates were to increase, including setting up a special laboratory by the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) to study the implications of a toll rate hike in 2014, he said in a statement.


If we read carefully these two gentlemen's comments, THERE WON'T BE ANY TOLL HIKES IN 2014!

Let me guide you to Budget 2014 - an official document by the Government of Malaysia tabled in Parliament in Oct 2013.


Step 1: Go to www.treasury.gov.my
Step 2: In the menu bar, move your mouse cursor to Bajet
Step 3: Click on Maklumat Bajet Kerajaan
Step 4: Click on Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2014
Step 5: Scroll down to B/P.27 Kementerian Kerja Raya
Step 6: Right click and download the file b27.pdf


If you look at Kementerian Kerja Raya's Budget allocation, page 364 Butiran 080100 Bayaran Pampasan Tol, the allocation for year 2014 is not zero. It is clearly stated as RM460.86 mil.
You mean to say PM tabled Budget 2014 in October 2013 only for it to be "reviewed and removed" immediately in January 2014?

Siapa reka cerita macam ni la? 

This goes to show how many people actually bother to go through the Budget details every year and how many people actually bother to question how much they can trust the articles published in blogs, newspapers, or e-media.

Of course, I have to admit, my crystal ball did not show me information beyond 2014. Maybe I should check with Professor Dumbledore.

Should we panic if Government decides to take the drastic action of removing subsidies in 2015? Of course there will be grouses when subsidies are removed. I am unhappy too, I spend RM12 per day on toll roads, almost RM500 per month on fuel at current rate. I don't even want to talk about how much I spend on food and how much I save a month.

Is this a Barisan Nasional problem? Can it be avoided? 


https://www.moodys.com/_layouts/Mdc/Images/HomeLink.jpg

After PM tabled the Budget 2014 in late October 2013, Moody's released a statement in November - Moody's changes outlook for Malaysia's A3 rating to positive from stable

Moody's Investors Service has today affirmed Malaysia's government bond and issuer ratings at A3. The outlook has been changed to positive from stable. The change in the outlook was driven by:

1) Improved prospects for fiscal consolidation and reform; and

2) Continued macroeconomic stability in the face of external headwinds.


If Government did not remove subsidies, I wonder what will happen to our ratings. What will Moody's, Fitch etc say? Don't forget ratings will affect not just the Government but cost of doing business as a whole in Malaysia. Akhirnya siapa kena teruk? Rakyat lah!


I am sure there are methods to tackle cost of living if subsidies are removed - such as toll, electricity and fuel. We should wait and see. This is a Government by the people and for the people.

Remember when some if not all of you complained about leakages and cronies benefiting from subsidies or Government money? 

When subsidy rationalization was done on fuel any others, didn't PM increase BR1M quantum and to more households?

I think PM wasn't joking or trying to buy time when trains carried these ads below. He was serious. Hey, the man doesn't talk much like the Kajang guy but doesn't mean he's not working or he doesn't care... 
Allow me to share with you some articles I found online after using Google with the keywords 'melbourne toll rates increased'.

On 3 Dec 2008: Melbourne tolls up 64 per cent
  • Toll prices on Melbourne's CityLink Tollway have risen by 64 per cent in the nine years since it opened
  • The road will remain tolled until 2034

On 6 June 2013: Drivers face toll increase on CityLink and EastLink

On 10 Oct 2013: Airportlink tolls rise 20 per cent despite moderate increase in traffic levels

On 31 Dec 2013: Up and up go costs for 2014
  • changes are a result of the congestion levy – a tax on specified long-stay city car parking spaces – being increased by the state government
  • Public transport fares will also increase from January 1, and for the first time motorcyclists will have to pay to use CityLink.
  • The Essential Services Commission said water bills in some Melbourne households will increases more than $220 a year. Increases for Yarra Valley Water and South East Water customers will range from $167 to $222 a year.
On 1 Jan 2014: Tolls to increase on four Sydney motorways


Despite all these, Australia is still ...well ... Australia. In fact, many Malaysians are in Melbourne, Sydney and Perth. Annually many Malaysians go there for holiday, education, migration or business.

So, macam mana? Should we ask Pakatan Rakyat to setup political parties in Australia too? Shouldn't be a problem. We can call it the Australian Move. Outback Move pun boleh lah.

PEJUANG BANGSA

Posted: 05 Feb 2014 12:23 PM PST

PEJUANG BANGSA


VIDEO BERANI PENDEDAHAN PEMAIN T TEAM SENDIRI ISU PERGADUHAN DI LARKIN

Posted: 05 Feb 2014 09:23 AM PST


Menjelang mesyuarat khas FAM esok mengenai insiden Larkin ini , pemain T Team Irfan Ghani pulak tampil membuat pendedahan berani menceritakan perkara  sebenar tentang pergaduhan didawak hidung berdarah  dan juga mengapa  T Team tidak meneruskan perlawanan separuh masa kedua .
Pemain T-Team Muhammad Irfan Abdul Ghani mengesahkan tiada rakan sepasukannya mengalami pendarahan hidung seperti yang didakwa selepas insiden di terowong Stadium Larkin pada 1 Februari lalu.

Bagaimanapun, dia mengakui tidak dapat mengesahkan sama ada insiden terbabit benar-benar berlaku atau sebaliknya. 

Jelasnya, keadaan di bilik persalinan pasukannya sejurus tamat separuh masa pertama tidak kelihatan sebarang kecederaan kepada rakan dan juga jurulatih kecergasan pasukannya.

Menurutnya, hanya penolong jurulatih Azlan Johar yang mengarahkan pasukannya tidak meneruskan perlawanan di separuh masa kedua.

"Saya tampil untuk menyatakan kebenaran dan bersediakan untuk berhadapan dengan tindakan daripada T-Team," katanya.

Muhammad Ifran ditemui selepas tampil memberi keterangan mengenai insiden pergaduhan itu di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini, tengah hari tadi.Tetapi ia pantas dijawab  oleh pengurusan T Team yang mempertikaikan kredibiliti Irfan yang hanya bermain simpanan dan kenyataannya memihak pasukan lawan . GPB rasa T Team tak perlu meroyan sangat sebab perkara ini masih lagi dalam siasatan Polis .


Sekarang ini sebagai peminat , kita tunggu laporan FAM &   POLIS yang sudah  menyiasat insiden ini .PENGURUSAN T-Team kesal dengan kenyataan pemain pertahanannya, Ifran Abd Ghani yang jelas menyebelahi Johor Darul Takzim (JDT) berhubung insiden perlawanan pusingan kedua Piala FA di Stadium Hassan Yunos, Larkin, Johor, Sabtu lalu.

 Ketua Pegawai Operasi T-Team, Syahrizan Mohd Zain, berkata tindakan pemain yang berasal dari Johor itu hanya memburukkan keadaan apatah lagi seolah-olah dia memihak pasukan lawan.

 Katanya, kenyataan Ifran itu menimbulkan tanda tanya kerana pemain itu tidak diturunkan dalam kesebelasan utama pada perlawanan itu.

 Irfan mendakwa tidak melihat sebarang kecederaan dialami pemain import dari Brazil, Evaldo Rodrigues dan jurulatih kecergasaan, Stefano Impagliazzo yang kononnya dikasari oleh pengurusan tertinggi JDT

. "Sebagai pemain simpanan, mereka kebiasaannya memanaskan badan di padang ketika kesebelasan utama menuju ke bilik persalinan pada waktu rehat separuh masa," katanya di Kuala Terengganu, hari ini.

 Syahrizan berkata, pemain yang berusia 25 tahun itu juga didapati tidak memaklumkan tindakannya membuat kenyataan itu kepada pengurusan T-Team. Katanya, perkara terbabit akan dibincangkan dengan pengurusan tertinggi T-Team untuk tindakan susulan.

 Hari ini, Irfan membuat satu kenyataan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor berhubung kejadian Sabtu lalu tanpa pengetahuan pihak pengurusan T-Team.

 Pada perlawanan itu, T-Team enggan meneruskan saingan babak kedua atas faktor keselamatan selepas mendakwa Rodrigues dan Impagliazzo dikasari oleh pengurusan tertinggi JDT ketika menuju ke bilik persalinan. JDT mendahului 2-1 pada ketika itu.

 Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akan mengadakan mesyuarakat khas berhubung insiden berkenaan, esok. - Bernama

TERKINI ! NGO ISLAM DESAK ZAHID JANGAN BENARKAN PEMBUNUH UMAT ISLAM MYANMAR MASUK MALAYSIA !!

Posted: 05 Feb 2014 08:25 AM PST

Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak sepatutnya membiarkan kehadiran Pengerusi Rakhine Nationalities Development Party (RNDP), Dr Aye Maung ke negara ini.

Sebaliknya penjenayah perang seperti Aye Maung perlu diusir segera dari negara ini kerana dibimbangi boleh mencetuskan suasana tidak sihat.


Pengerusi Pertubuhan Pembela Islam (Pembela), Mohamed Hafiz Mohamed Nordin berkata, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi perlu bertegas dan menyiasat kehadiran Aye Maung ke negara ini kerana dikhuatiri mempunyai agenda tertentu yang boleh menimbulkan perselisihan faham antara kaum di negara ini.

"Siapa tidak kenal dengan Aye Maung yang sebelum ini pernah didedahkan oleh media antarabangsa sebagai perancang utama pembersihan etnik di Myanmar dan mangsanya pula adalah etnik Muslim Rohingya.

"Sebagai negara yang Islam yang berdaulat, KDN tidak sepatutnya membenarkan dia masuk ke negara ini kerana boleh menyebarkan fahaman yang mengakibatkan kegelisahan dan ketakutan dalam kalangan sesiapa pun di negara ini," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Mohamed Hafiz berkata, walaupun sebelum ini beberapa laporan polis dibuat oleh NGO Islam di Kuala Lumpur namun sehingga kini tiada tindakan oleh pihak berkuasa.

Menurutnya, pihak berkuasa sudah pasti sedang menunggu arahan daripada Ahmad Zahid yang sepatutnya memandang serius perkara itu.

Aye Maung dilaporkan menghadiri upacara khas di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor baru-baru ini.

Dia yang tiba di negara ini sejak 30 Januari lalu dan kini dikatakan berada di Pulau Pinang.

Aye Maung merupakan pengerusi suruhanjaya yang ditubuhkan oleh kerajaan Myanmar untuk menyiasat insiden rusuhan etnik di Rakhine, Yangon baru-baru ini,

Bagaimanapun, suruhanjaya itu didakwa bersikap berat sebelah terhadap masyarakat Islam Rohingya oleh gabungan sembilan persatuan etnik Rohingya di United Kingdom, Jepun, Jerman, Australia, Thailand, Denmark, Norway dan Liga Demokrasi Rohingya di Myanmar.


Sementara itu, Mohamed Hafiz menyeru seluruh umat Islam menganjurkan solat hajat di seluruh negara memohon agar ALLAH memelihara dan menyelamatkan umat Islam Rohingya dari kezaliman serta keganasan yang bersifat perkauman di Myanmar. - SINAR

FAEKAH KANTOIKAN PEMBOHONGAN ANWAR & RAFIZI TUDUH BN GUNA DARURAT DI SELANGOR !!

Posted: 05 Feb 2014 03:52 AM PST

Sedangkal ini ??   itu je ungkapan khas oleh Faekah  yang membawa maksud cetek pemikiran   untuk budak jambu Rafizi Ramli yang merekayasa bahawa sebab Anwar bertanding di Selangor untuk halang BN guna darurat rampas negeri itu .

Selain  iu , sindiran   ini juga sebenarnya  menyerlahkan  kebodohan Rafizi dalam usaha mempertahankan Bos ny bertanding di Kajang .

Apa kata MACAI PR ?? Bagi mereka pemimpin agong seperti  Anwar layak tanding demi menghalang kerajaan rakus BN menang ..hahaha...

Orang yang bodoh dan dangkal je percaya cakap bohong Rafizi ini ... hahaha ... berapa kerusi BN di Selangor untuk buat daruat rampas Selangor ye ???

TERKINI ! TERESA COCK BUAT REPORT POLIS SEBAB DIGANGGU LAWAK JENAKA RAKYAT !!

Posted: 05 Feb 2014 01:02 AM PSTBaru dia tahu apa akibatnya bila menghina & mempersenda lawak kepada  orang kononnya ia satira politik . Bila rakyat mahu senda gurau dengannya terus tertekan dan tekanan lalu membuat laporan polis

Rakyat Malaysia tak BODOH la ( kecuali macai Melayu PKR/PAS )  dan boleh menilai video sempena Tahun Baru Cina oleh beliau adalah  bertujuan  menghina pemimpin  , bangsa Melayu  dan negara.DULU ANCAM BOIKOT SEKARANG , PAS U TURN BANTU KEMPEN ANWAR PRK KAJANG ..

Posted: 04 Feb 2014 05:53 PM PST


Sudah terjawab ...akhirnya   PAS membuktikan mereka  seperti anjing menyalak bukit sahaja dalam PRK Kajang yang dirancang PKR apabila akan bantu Anwar dalam kempen pilihanraya berkenaan . 

Ini kerana pada awalnya mereka membantah tindakan PKR yang mempermainkan pilihanraya dengan ancaman boikot kempen di Kajang tetapi akhir sekali  terpaksa menurut juga perintah daripada Anwar turun bantu  .  KLIK DI SINI

Keputusan PAS pusat ini sudah tentu dipengaruhi oleh kumpulan Erdogan2 yang menjadi barua Anwar dalam parti itu .Pas membuat keputusan akan membantu Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dalam pilihan raya kecil kawasan itu tidak lama lagi.

Bagaimanapun dalam kenyataan akhbarnya hari ini, Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, bantuan yang diberikan oleh Pas adalah atas semangat kerjasama dalam pakatan pembangkang dan ia tidak kaitan dengan kedudukan Menteri Besar Selangor.
Menurutnya, perkara itu dibincang dan diputuskan dalam Mesyuarat Lajnah Politik dan Pilihan Raya Pas di Pejabat Agung Pas, di sini semalam.

''Pas Pusat dan Pas Selangor akan membantu jentera pilihan raya PKR berdasarkan kepada keperluannya.

''Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya Pas pusat Dr. Mohd. Hatta Ramli dilantik mengetuai jentera pilihan raya Pas dalam pilihan raya kecil tersebut,'' katanya.
Kerusi DUN Kajang kosong selepas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan itu Lee Chin Cheh dari PKR meletak jawatan pada 27 Januari lalu bagi memberi laluan kepada Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di situ.


Ohpolitik!™

Posted: 05 Feb 2014 03:37 AM PST

Ohpolitik!™


Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PHSB) PECAT 30 kakitangan serta-merta?

Posted: 04 Feb 2014 07:45 AM PST

Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor Holdings Sdn Bhd (PHSB) hari ini memecat 30 kakitangannya, tanpa sebarang sebab munasabah, dengan notis 24 jam berkuat kuasa semalam. 

Semua kakitangan PHSB, yang juga anak syarikat PKNS, menerima surat pemecatan itu dalam satu pertemuan dengan pihak pengurusan pagi tadi selepas hadir bekerja seperti biasa. 

Surat itu ditandatangani Pengerusi PHSB, Datin Paduka Norazlina Zakaria. 

Wakil pekerja terbabit, Dr Alif Aiman berkata mereka berasa amat terkejut dengan pemecatan itu berikutan tiada sebarang perbincangan diadakan sebelum ini dan menganggap pemberhentian serta-merta itu menganiaya mereka. 

"Kejutan yang kami terima semasa hadir bekerja hari ini ibarat penganiayaan malah tiada alasan kukuh. Pemberhentian ini betul-betul menyusahkan kami yang rata-rata pencari nafkah utama keluarga. 

"Apa yang kami amat kesalkan adalah sehingga saat ini, kami semua masih tidak tahu mengapa kami diberhentikan sedangkan kami tidak melakukan sebarang kesalahan terhadap syarikat malah kami sanggup berkorban masa dan tenaga demi membangunkan PHSB," katanya kepada pemberita di sini hari ini. 

Dr Alif yang juga Pengurus Kanan Pemasaran PKNS, berkata menerusi surat berkenaan mereka hanya dimaklumkan mengenai pemberhentian dibuat selaras dengan perubahan dan hala tuju PKNS dalam menyusun semula organisasi dan sumber manusia termasuk PHSB. 
Katanya, alasan pihak pengurusan syarikat itu dilihat tidak dinyatakan secara terperinci terutamanya proses penyusunan semula itu sedangkan prestasi PKNS berada dalam kedudukan yang baik malah mampu menjana pendapatan sehingga jutaan ringgit. 

"Apa salah kami sehingga diberhentikan serta-merta dan jika ada salah, mengapa tidak diberikan surat tunjuk sebab ataupun adakan siasatan dalaman. Jika kami hilang punca pendapatan begini, bagaimana pula nasib keluarga yang kami tanggung. 

"Antara objektif kerajaan negeri adalah untuk membantu rakyat dan kami bekerja keras membantu PKNS menjana pendapatan demi bantu rakyat lain, tapi ini balasan yang PKNS bagi pada kami dan adakah ini negeri berkebajikan yang dicanang kerajaan Selangor," katanya. 

Beliau turut melahirkan rasa kesal dengan pemecatan itu dan berharap pihak yang sepatutnya bertanggungjawab dapat menyatakan sebab pemecatan dan menyelesaikan perkara itu secepat mungkin. - BERNAMA

bumiyang

Posted: 05 Feb 2014 03:32 AM PST

bumiyang


Anwar "Calon Hantu" di PRK DUN Kajang???

Posted: 04 Feb 2014 11:04 PM PST

Soalan Buat Calon PKR di PRK DUN Kajang, Kemana Dana RM 3 Billion Telah Disorokkan???

Posted: 04 Feb 2014 07:30 PM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 05 Feb 2014 03:18 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Kentut orang gagap kena pecat jawatan

Posted: 05 Feb 2014 01:52 AM PST


Cara orang kentut itu mencerminkan keperibadian mereka:

1. Orang TIDAK JUJUR :
Orang yang kalau kentut lalu menyalahkan orang lain.

2. Orang BINGUNG :
Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.

3. Orang BERWAWASAN 2020 :
Orang yang tahu masa yang terbaik untuk kentut.

4. Orang SENGSARA :
Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.

5. Orang MISTERIUS :
Orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.

6. Orang GUGUP :
Orang yang tiba-tiba terkentut bila di sergah.

7. Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI :
Orang yang melepaskan kentutnya dengan bunyi yang amat lantang

8. Orang SADIS :
Orang yang kentut di dalam selimut ketika di ranjang terus dikibaskan baunya.

9. Orang PEMALU :
Orang yang kentut tidak bunyi tapi gusar orang terbau kentutnya.'

10. Orang yang STRATEGIK :
Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dapat mendengar bunyi kentutnya.

11. Orang BODOH :
Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk mengganti angin kentutnya yang sudah keluar.

12. Orang PELIK :
Orang yang boleh mengeluarkan kentut apabila di suruh

13. Orang SOMBONG :
Orang yang sering mencium kentutnya sendiri dan bercerita akan keharuman kentutnya.

14. Orang RAMAH :
Orang yang tidak kisah mencium kentut orang lain.

15. Orang yang tidak senang BERGAUL :
Orang yang suka kentut bila berkumpul dengan teman-teman.

16. Orang AKUATIK :
Orang kalau gemar dikentutnya di dalam air

17. Orang ATLETIK :
Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.

18. Orang JUJUR :
Orang yang mengaku kalau habis kentut

19. Orang PINTAR :
Orang yang boleh menghurai kandungan bau kentut orang lain seperti bau telur atau buah durian.

20. Orang KELAKAR :
Orang yang bila ketawa sambil kentut

21. Orang yang ROMANTIK :
Orang yang kentut bunyinya mendayu dan berirama merdu ketika sedang berdating

22. Orang yang TIDAK SIHAT :
Orang yang bila batuk dia akan terkentut

23. Orang yang PANAS BARAN :
Orang yang mudah marah bila terbau kentut walaupun kentutnya sendiri

24. Orang yang PELUPA :
Orang yang tertanya-tanya bila terbau kentut padahal dia sendiri yang kentut.
Semua itu anda dah biasa baca kisah di atas dalam Whass App grup.

Kini ada pula orang yang ke 25 yang anda tak pernah dengar lagi hal kentutnya ....

25. Orang GAGAP KENA PECAT JAWATAN:
Orang yang terkenal sebagai kaki kentut semasa kerja di sebuah syarikat pelaburan lalu bila terasa dirinya dah berkuasa dan pandai, dia telah terang-terang kentut dan baunya dikesan keluar dari juburnya tapi berusaha untuk tiup bau itu supaya seakan-akan keluar dari jubor orang lain.

Silap si gagap guna auta sama nak jual Azmin dan 30 pekerja PKNS.

Wow! Salah jual, sendiri terjual

tunku

Posted: 05 Feb 2014 03:08 AM PST

tunku


Wake Up Malaysian Chinese! History of Indonesian Chinese May Repeat Here!

Posted: 04 Feb 2014 10:18 PM PST


Many of my Indonesian Chinese friends keep telling me to be wary of DAP.

This party is evil,they continually reminded me.Malaysia is such a beauty, a real peaceful and harmonious country for everybody,why must this DAP tried so hard to destroy her? 

History of the Indonesian Chinese may repeat itself here in Malaysia for the Chinese community if they were to continue supporting DAP in creating unending mistrusts for the moderate Malays.

What would DS Najib do if forced to the corner?

Malays are Malay, for race survival they would unite under any circumstances. Prove me wrong? 

Back in the 60s,the Chinese communist party and the Chinese Nationalist party Kuomintang both having vast local supports due to their excessive financial capability were head on with each other until the end of President Sukarno's era.The new President Suharto realised that these troublesome Chinese must be marginalised somehow to save Indonesia from chaos.

The new gov't started by forcing them to change their name to Indonesian,Chinese characters were not allowed for display in public area,majority of the Chinese schools were closed,income tax dept were all over them to ensure that they pay back what they have over taken,business licences were limited to them to prevent them from controlling the economy and so on and so on.

Do we want all these to happen here in Malaysia?The opposition wouldn't care a hood of what would happen to the populace and the country.What they wanted for all these years is to topple the moderate UMNO-BN to form a government of their own regardless of all consequences.

After the GE13,as evidently seen that the PR coalition have had brought the Chinese to no where and of late,their MPs are digging graves for the Chinese and the non Malay to jump into.The Chinese community better wake up and started thinking seriously before things spiralled out of control.

Going head on with the ruling UMNO moderates bring us to no where,you are only forcing them to take extreme measures to further excluding all the non Malays in the political arena for their own survival.

Hidup Malaysia!

by saviour of puritans.

Sahabat-Gunung

Posted: 05 Feb 2014 01:25 AM PST

Sahabat-Gunung


Kenapa Machai PR Kecut Telo Dengan DAP?

Posted: 04 Feb 2014 04:06 PM PST


Machai-machai PR nie kalau dengan UMNO.... depa cukup berani hingga sanggup 'berani mati' tapi bila teman-teman depa dari DAP mempertikai mengenai ISLAM, HUDUD, Negara Islam .... machai-machai nie tutup mata, tutup telinga, kecutkan telo ....


Mengapa yea?

Aku tanya jer, jangan marah plak yea.....

Taipingmali (tm)

Posted: 05 Feb 2014 01:16 AM PST

Taipingmali (tm)


Mari kita jadi tentera

Posted: 04 Feb 2014 06:36 PM PST

TENTERA UDARA DIRAJA MALAYSIA (TUDM)

Pemilihan awal Perajurit Muda (Lelaki) TUDM Siri 51/14 - Zon Semenanjung

Kelayakan Akademik:
* Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Matematik, salah satu subjek Sains dan lulus mata pelajaran Bahasa Inggeris.
* Memiliki Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dalam bidang ketukangan yang berkenaan dengan kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan lulus mata pelajaran Matematik, salah satu subjek Sains dan Bahasa Inggeris diperingkat SPM.

Lain-lain Syarat Kelayakan:
* Warganegara Malaysia berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak lebih 25 tahun pada tarikh angkat sumpah.
* Penglihatan dan Pengecaman warna yang baik.
* Diperakui sihat dan tidak cacat anggota.
* Syarat minima ukuran fizikal:
- Tinggi - 1.62 m
- Berat - 47.5 kg
- BMI - 18-25 (berat/tinggi x tinggi)
- Dada - Biasa 76 cm Kembang 81 cm.

Dokumen Dan Sijil Yang Diperlukan (Asal Dan Salinan):
* Sekeping gambar terkini berukuran pasport
* Sijil SPM/SPMV
* Sijil SKP Tahap 2
* Kad Pengenalan
* Sijil Lahir
* Sijil Berhenti Sekolah
* Salinan Kad Pengenalan waris/penjaga yang sah
* Sampul Surat berukuran A4 beralamat sendiri
* Setem RM 1.00
* Sila bawa bersama sebatang pen (biru/hitam)

Pusat-pusat Pemilihan:

Zon Utara:
* 18/2/14 - Tanjung Malim, Perak - SMK Khir Johari
* 19/2/14 - Perda, P.Pinang - SMK Perda
* 20/2/14 - Kolej Tentera Udara - Dewan Serbaguna
* 22/2/14 - Kangar, Perlis - SMK Putra
* 23/2/14 - Kulim, Kedah - SMK Keladi
* 24/2/14 - Georgetown, P.Pinang - SMK Georgetown
* 25/2/14 - Taiping, Perak - SM King Edward VII

Zon Selatan:
* 18/2/14 - Jasin, Melaka - SMK Jasin
* 19/2/14 - Kota Tinggi, Johor - SMK Tun Habab
* 20/2/14 - Batu Pahat, Johor - SMk Tinggi Batu Pahat
* 22/2/14 - Masjid Tanah, Melaka - SMK Ghafar Baba
* 23/2/14 - Rembau, N.Sembilan - SMK Undang Rembau
* 24/2/14 - Jelebu, N.Sembilan - SMK Undang Jelebu

Zon Timur:
* 11/3/14 - Jerantut, Pahang - SMK Temin
* 12/3/14 - Kuala Terengganu - SMK Chung Hwa Wei Sin
* 13/3/14 - Tanah Merah, Kelantan - Kolej Vokasional Tanah Merah
* 15/3/14 - Kota Bharu, Kelantan - SMK Dato Ahmad Maher
* 16/3/14 - Besut, Terengganu - SMK Permaisuri
* 17/3/14 - Kemaman, Terengganu - SMK Sultan Ismail
* 18/3/14 - Pekan, Pahang - SMK Dato Mahmud Mat

Zon Tengah:
* 15/4/14 - Banting, Selangor - SMK Telok Datok
* 16/4/14 - Bangi, Selangor - SMK Jalan Tiga
* 19/4/14 - Kuala Lumpur - Pengkalan Udara Kuala Lumpur

Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi:
Markas Tentera Udara Bahagian Sumber Manusia Sel Kerjaya Dan Pengambilan TUDM di talian 03-26812412/2413

AIRFORCE NEXT GENERATION

Dulu Saman Berjuta, Kenapa Sekarang Dikatakan Satira Politik?  

Posted: 04 Feb 2014 04:14 PM PST

Ahli parlimen DAP, Teresa Kok cuba mempertahankan tindakan biadap dan kurang ajar yang dilakukan melalui video sindiran sempena Tahun Baharu Cina baru-baru ini. Menurutnya Umno sengaja ingin memutarbelitkan isu kandungan klip video yang bertajuk 'Onederful Malaysia' itu kerana telah bankrap idea.

 

Wakil rakyat dari Seputeh itu mengatakan, rakaman video tersebut hanyalah merupakan'satira politik' (lawak politik) semata-mata kerana ia tidak merujuk kepada mana-mana pihak dan tidak menyebut sebarang nama serta bukan bersifat hasutan.

 

Paling menarik dia turut mengatakan sekiranya pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap dirinya ia adalah merupakan "penindasan politik".

 

Video berdurasi hampir 12 minit yang disiarkan di YouTube itu antara lain memperlihatkan barisan tetamu undangan berkenaan mengeluarkan kenyataan menyindir beberapa perkara, termasuk sistem pendidikan negara dan isu keganasan di Sabah.

 

Malah, seorang tetamu dikenali Master Yan Yan yang ditanya mengenai Tahun Melawat Malaysia 2014 mengutuk Sabah dengan kenyataan berikut : But then, you can travel to Sabah, where you get to see pirates, with a bonus show of kidnapping and scenes of open fire" (anda boleh melancong ke Sabah, di mana anda boleh melihat lanun, dengan pertunjukan bonus penculikan dan babak tembakan).

 

Sindiran-sindiran lain didakwa turut ditujukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

 

Yang menariknya isu yang hampir sama ini, pernah terjadi pada beberapa tahun yang lalu. Pada 9 Oktober 2008, dia telah mengemukakan saman berjumlah RM30 terhadap Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Zaini Hassan dan Utusan Melayu (M) Bhd yang kononnya telah menerbitkan sebuah artikel fitnah.

 

Artikel yang bertajuk 'Azan, Jawi, Jais, UiTM dan 'ba-alif-ba-ya' itu dikatakan bertujuanmemperkecilkan dirinya secara peribadi dan rasmi termasuk sebagai Ahli Parlimen, ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan anggota Exco kerajaan negeri Selangor.

 

Ketika perbicaraan kes tersebut, dia yang ditanya oleh peguam mengakui artikel tersebut langsung tidak menyebut namanya. Tidak lama selepas itu, Teresa telah mengarahkan peguamnya untuk menarik semula kes tersebut tanpa memberikan sebarang alasan.

 

Selain daripada itu, dia juga pernah mengemukakan saman terhadap Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Press Institute (MPI), Datuk Chamil Wariya kerana menulis sebuah cerpen bertajuk "Politik Baru YBJ" yang kemudiannya diterbitkan dalam akhbar Mingguan Malaysia pada 12 Oktober 2008.

 

Merasakan cerpen tersebut merujuk kepada dirinya, anggota Exco kerajaan negeri Selangor itu segera memfailkan saman pada 12 Disember 2008 yang berjumlah RM30 juta juga. Dia mendakwa cerpen tersebut telah merujuk kepada dirinya dan bukan hanya sekadar kebetulan. Kes tersebut juga akhirnya diselesaikan di luar mahkamah.

 

Kesimpulannya, apabila terkena batang hidung sendiri dia bukan main marah lagi, sehingga bertindak mengemukakan saman yang bernilai jutaan ringgit. Pada ketika itu, tidak timbul pula soal satira politik atau hanya sekadar lawak jenaka.

 

Diharapkan siasatan terhadap kes ini dapat dijalankan dengan segera agar hukuman dapat dijalankan sekiranya terbukti dia bersalah.Semoga dengan tindakan itu, tidak ada lagi kes-kes yang menyentuh sensitiviti dan bersifat perkauman dilakukan oleh mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PKNS , APA DAH JADIIIIIII?

Posted: 04 Feb 2014 04:59 AM PST

Senang2 buang orang dulu Azmin aljub kena pecat

Sekolah nak runtuh?

Posted: 04 Feb 2014 04:56 AM PST

Cepat bertindak jgn terjadi bencana

Kerusi Menteri Besar Langkah ‘Check-Mate’ Anwar ke atas BN?

Posted: 04 Feb 2014 04:26 AM PST

 
Dalam kita memperkatakan politik Malaysia yang 'huru-hara',  kita sering terlupa kepada perkara yang lebih besar iaitu hala tuju negara, identiti dan pengisian jati diri anak bangsa.  Kedua-dua pihak yang bertelagah kelihatan sibuk mencari publisiti, membina imej dan mempromosi diri bagi mencari populariti.  Akibatnya, rakyat menjadi celaru, haru-biru dan buntu. 
 
Dalam kegilaan politik ini, tidak mustahil kita terlepas pandang bahawa musuh telah pun mengambil tempat masing-masing tanpa kita sedari.  Tidak mustahil juga mereka telah bersedia menuju ke puncak dengan berjalan betul-betul di hadapan mata sang papparazi. 
 
Memerintah negara memerlukan kepimpinan yang mampu menyusun strategi.  Seorang pengatur strategi yang baik pasti tahu bahawa perkara yang paling utama ialah 'jangan sekali-kali memandang rendah akan kemampuan musuh'.  Justeru, adalah tidak salah kita berfikir atau berimaginasi tinggi dalam menjangka strategi musuh.  Adalah lebih baik dianggap 'paranoid' daripada gagal membaca strategi musuh.   Namun, apa yang lebih penting dari itu ialah kita harus tahu siapakah musuh kita dan apakah yang membezakan kita dengan mereka.  Dari situlah kita boleh mengukur kekuatan dan kelemahan masing-masing. 
 
Dalam politik Malaysia, BN dan musuhnya PR, sudah tentulah berbeza dari segi gaya pemerintahan dan idea-ideanya. Sekiranya kedua-duanya membawa aspirasi yang sama, apa perlunya mereka bersengketa, bukan begitu? 
 
Oleh itu, apakah yang membezakan BN dan PR?  Apakah yang menyebabkan BN kekal memerintah sejak sekian lama?  Siapakah yang mengundi BN dan kenapa? 
 
BN yang dikenali oleh rakyat adalah parti yang berpegang teguh kepada perlembagaan dan yakin dengan formula yang menggariskan Hak Istimewa Bumiputera.  BN meletakkan kesetiaan kepada Raja-raja Melayu sebagai tonggak utama.  Identiti Malaysia di bawah BN adalah sebuah negara yang maju, bebas namun santun beradab, sejajar dengan adat resam Melayu, Asia dan juga agama Islam yang menjadi agama rasmi negara. 
 
Malaysia di bawah BN tidak perlu tunduk kepada sesiapa, apatah lagi kuasa besar yang menyembelih dan menindas umat Islam di serata dunia.  Malaysia di bawah BN adalah sebuah negara yang mengambil sikap berkecuali tetapi terbuka menerima nilai-nilai murni dari mana-mana negara atau tamadun serta menolak budaya barat yang tidak membawa apa-apa kebaikan untuk anak bangsa.   Pun begitu, Malaysia di bawah BN bukanlah negara yang ekstrem dan rakyat Malaysia bebas berpesta dan bergembira asalkan tahu batasnya. 
 
BN bukan parti pesta muda-mudi yang meletakkan 'gaya' di tempat utama tetapi sebuah parti yang bertanggungjawab yang meletakkan khidmat bakti sebagai tiangnya. 
 
PR pada dasarnya adalah seratus peratus berbeza dari BN. 
 
Parti DAP di dalam PR meletakkan penghapusan Hak Istimewa Melayu sebagai tonggak utama.  DAP juga diketahui menentang Raja-raja Melayu.  DAP secara terbuka menyuarakan hasrat untuk menghapuskan klausa Islam sebagai agama rasmi negara.  DAP ingin menjadikan Malaysia seperti Singapura iaitu sebuah Republik tanpa Raja.  
 
PKR pula secara terbuka mendokong kebebasan total ala barat.  Pemimpin PKR tanpa segan silu duduk bersama-sama pejuang murtad dan LGBT.  Malah, pemimpin tertinggi PKR sendiri menyatakan yang undang-undang Islam yang mengharamkan homoseksual adalah lapuk.  Beliau juga terkenal dengan pendirian pluralisme iaitu menganggap semua agama adalah sama. 
 
Selain itu, pemimpin tertinggi PKR juga merujuk kepada Paul Wolfowitz dan Al-Gore iaitu dua personaliti yang terlibat secara langsung dalam penyembelihan umat Islam di negara Arab sebagai 'sahabat'.  Kedua mereka ini juga telah beberapa kali menghulur bantuan kepada pemimpin tertinggi PKR itu dalam berbagai cara; antaranya, memberi beliau pekerjaan sebagai Pensyarah di Amerika, berkempen menyokongnya di barat, memberi tekanan kepada kerajaan Malaysia dan berbagai-bagai cara lagi yang sukar untuk dibayangkan oleh seorang rakyat biasa dari Malaysia. 
 
Parti PAS, sebaliknya, membawa aspirasi yang langsung berbeza dengan DAP mahupun PKR kerana ia membawa slogan Negara Islam dengan undang-undang hudud sebagai matlamat utama.  PAS berpendekatan ekstrem di mana parti itu ingin menghapuskan segala bentuk hiburan di dalam negara termasuk merobohkan kilang arak. 
 
Walaubagaimanapun, itu cerita lama. 
 
PAS hari ini sudah terlalu keliru, buntu dan tidak tahu lagi mana hendak dituju. Pemimpinnya telah tersesat jauh membontoti DAP, sementara penyokongnya pula termangu-mangu di belakang Anwar Ibrahim.  Hari ini, PAS telah memilih untuk bersama pejuang murtad, LGBT, Kristian dan pastinya turut menikmati wang Yahudi.   PAS sudah tiada pendirian mahupun maruah dan harga diri kerana semuanya sudah digadai, terbarai dalam kegilaan untuk merampas kuasa dari BN. 
 
Hakikatnya, kewujudan PAS di dalam PR hanyalah sebagai pembekal pengundi dan penyokong buta tuli kepada gabungan parti pembangkang itu.  Justeru, apapun pendirian PAS tidak akan membawa apa-apa makna kepada sesiapa.  PAS boleh bertakbir, melalak dan berlakon apa saja, tetapi parti itu tidak mungkin dapat menentukan hala tuju negara sekiranya PR mengambil alih pemerintahan.   
 
Secara ringkasnya, sekiranya PR menjadi pemerintah, maka Malaysia akan dibentuk mengikut acuan DAP dan PKR iaitu menjadi sebuah negara republik yang berpegang kepada pluralisme agama dan berfahaman liberal yang mana 100% berbeza  dari pemerintahan BN. 
 
Pendirian dan gaya pemerintahan inilah yang memastikan BN menang dalam setiap PRU.  Malangnya, BN pada hari ini, tidak lagi sekuat dahulu. 

Kedudukan BN menjadi rapuh apabila rakyat mengesyaki yang adanya usaha untuk mengubah pendirian dan gaya pemerintahan serta cenderung menyamai PR.   Semakin perubahan itu ketara, semakin BN menjadi lemah sehingga akhirnya mencatat keputusan pilihanraya paling buruk dalam sejarah pada PRU-13.
 
Perubahan di dalam BN tidak mungkin berlaku secara semulajadi.  Ia pastinya dibawa oleh pemikiran-pemikiran pro-PR yang kini, entah bagaimana, berada di dalam BN.  Usaha mengubah BN menjadi PR cukup jelas apabila satu demi satu tuntutan PR dan NGO-NGO yang didalangi mereka dituruti oleh kerajaan, sekali gus menyebabkan rakyat semakin menolak BN.
 
BN dilihat 'takut' untuk mengambil tindakan tegas ke atas pihak penentang kerajaan, penghasut perkauman dan juga pencabar perlembagaan yang hampir semuanya mempunyai rangkaian terus kepada PR. 
 
Walaupun PR dilihat semakin 'berkuasa' di dalam BN, namun parti itu tidak mampu bertindak lebih jauh melepasi halangan Raja-raja. 
 
Dari situlah kita perlu mengambil serius akan idea si Hishamuddin Rais bahawa antara faktor utama Anwar Ibrahim ingin menjadi Menteri Besar Selangor ialah beliau ingin 'dekat' kepada Sultan dan Raja-raja Melayu.  Idea Hishamuddin Rais ini kemudiannya dipetik pula oleh Lim Kit Siang di dalam blognya melalui tulisan Augustine Anthony. 
 
Dengan minat yang ditunjukkan DAP mengenai Raja-raja secara tiba-tiba, maka kita sewajarnya memberi perhatian penuh kepada PRK Kajang.  Walau betapa kecilnya kemungkinan yang Anwar mampu memberi kesan kepada Institusi Raja sekiranya beliau menjadi Menteri Besar, kita tidak harus mengenepikannya. 
 
Jika ini benar, ia bermakna musuh telah berada di garisan pertahanan terakhir dan hanya menunggu masa untuk 'check-mate'.  Dengan dana Selangor yang begitu banyak, tiada apa-apa yang mustahil lagi bagi orang yang gila kuasa seperti Anwar Ibrahim. 
 
Mungkin ada yang berkata bahawa imaginasi penulis terlalu jauh dan tidak masuk akal, namun adalah lebih baik bagi kita untuk membaca segala kemungkinan dan bersedia menghadapinya -  kecualilah, jika kita benar-benar tidak peduli atau sengaja ingin merelakannya. 
 
Sekiranya kepimpinan BN serius untuk menentang Anwar dan ideologi PKR-DAP maka BN perlu terlebih dahulu mengembalikan kekuatan parti.  Dan satu-satunya cara untuk mengembalikan kekuatan itu adalah dengan meletakkan Malaysia kembali di atas paksi asalnya. 
 
Rakyat telah menolak PR kerana rakyat tidak gemar dan tidak yakin dengan aspirasi parti itu.  Oleh itu, BN tidak perlulah meniru-niru parti yang ditolak kerana akibatnya BN akan turut ditolak.  Ingatlah, golongan liberal, plural, LGBT bukanlah majoriti.  Begitu juga dengan golongan korporat, konglomerat atau taikun-taikun - mereka bukannya mewakili majoriti.  BN tidak perlu terikut-ikut cara PR mengambil hati mereka ini. 
 
Cara BN sebelum ini sudah cukup baik dan terbukti membawa hasil yang berpanjangan kepada golongan korporat, konglomerat dan taikun-taikun tersebut serta seluruh rakyat dan negara. 
 
Maka yakinlah dengan diri sendiri dan berdiri megahlah atas paksi yang dibina oleh datuk nenek moyang kita di dalam UMNO, MCA dan MIC.  Tidak perlu diubah apa-apa yang tidak rosak - hanya perlu perbaiki


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ingat pesanan Tun Mahathir

Posted: 04 Feb 2014 04:22 AM PST

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 04 Feb 2014 11:48 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Sebab Utama 30 Pekerja PKNS Dipecat Tanpa Sebab...

Posted: 04 Feb 2014 06:00 PM PST


Sebelum korang baca artikel ini sampai habis, perlu aku ingatkan korang, cerita ini aku keluarkan berdasarkan dari sumber geng-geng pkr yang memberitahu aku semalam dan ini tidak bermakna aku siarkan cerita ini bermakna aku nak kipas azmin, aku sekadar nak berkongsi cerita apa yang sebenarnya berlaku pada kerajaan pkr selangor...

Antara punca utama 30 kakitangan pkns di pecat semalam ada kaitannya juga dengan kes pemecatan azmin ali sebagai ahli lembaga pengarah pkns hari tu...

Umum tahu, khalid menjadi menteri besar selangor atas ehsan dap, kerana dap sebulat suara menyokong khalid dari pkr menjadi menteri besar kerana tidak mahu jawatan itu terlepas kepada pas, untuk pengetahuan semua, di selangor pkr hanya ada 14 kerusi, dap 15 dan pas 15.


Kalau korang semua perasan, sejak pkr perintah negeri selangor, segala projek perumahan pkns di buat secara usaha sama atau "joint venture", bermakna, pkns sediakan tanah dan pemaju akan keluar modal untuk buat bangunan, keuntugan nanti akan di kira 30% pkns dan pemaju 70%, sebab itu harga rumah di selangor naik mendadak, pasal kalau dulu ia di urus oleh pkns engineering and construction sendiri dan pkns holdings menguruskan jual beli rumah-rumah itu, kini di zaman pemerintahan pkr, semua projek di JV dengan pemaju dan kontraktor luar bukan anak syarikat pkns.

Siapa pemaju dan kontraktor itu? pemaju dan kontraktor yang mendapat keuntungan dari pkns terdiri dari kontraktor dan pemaju cina kroni dap, azmin masuk kedalam pkns dan dia mengetahui hal ini, dia melihat tanah pkns terus tergadai, pkns tak ada untung, harga rumah melambung naik dan orang melayu tak mampu beli rumah yang di bina atas tanah pkns, jadi azmin menggunakan beberapa orang dalam pkns holdings untuk menekan dan menyingkirkan pemaju dan kontraktor cina kroni dap ini dari menjalankan projek di atas tanah milik pkns.

Perkara ini telah mendapat perhatian dap, lalu dengan kuasa yang ada di tangan dap, mereka menekan khalid supaya memecat azmin dari ahli lembaga pengarah pkns, dap melihat azmin sebagai batu penghalang kepada mereka untuk meraih kekayaan berlipat kali ganda di atas tanah free milik pkns yang pada asal penubuhan pkns ini adalah untuk membantu menaikan taraf kehidupan orang melayu di bandar.

Contoh terbaik tanah milik pkns yang kini telah di usahakan oleh pemaju dan kontraktor cina ialah detum jelatik, asal-asalnya tanah dan projek itu adalah untuk perumah mampu milik untuk orang melayu yang tinggal di sekitar kawasan ampang dan kampung datuk keramat, tapi kini projek itu telah bertukar menjadi perumahan dan komersil super mewah bernilai jutaan ringgit yang tak mungkin orang melayu di kawasan sekitar itu mampu beli.

Lagi satu contoh ialah, projek perumahan di seksyen 18 shah alam, apa logiknya kawasan yang 80% peratus melayu di kelilingi rumah teres kos sederhana yang di bina oleh pkns sekitar tahun 1985 tiba-tiba di bina 60 unit apartment 13 tingkat dengan harga 400 ribu lebih setiap satu unit.


Jadi apa kaitannya dengan pemecatan 30 orang staff pkns holdings? 

Menurut sumber, pemecatan 30 orang staff pkns holdings itu adalah salah satu "ethnic cleansing" orang-orang yang membantu azmin ali dalam menekan dan menyingkirkan pemaju dan kontraktor cina kroni dap dari menjarah tanah-tanah milik pkns, itu sebab sehingga ke pagi ini, pkns tak mampu beri sebab-musabab kenapa mereka di pecat, takan pihak pengurusan tertinggi pkns nak kata " ini arahan dap" nak mampos... so pecat sahaja, buat bodoh jangan jawab apa-apa dengan harapan seminggu dua lagi perkara ini akan senyap, kerana "melayu mudah lupa"...

Kesavan Keluar Pun Umno Kena, Dia Tak Keluar Pun Umno Kena, So Pergi Mampos Sama Dia...

Posted: 04 Feb 2014 02:18 AM PST


Macam biasa, kalau betul adun hutan melintang kesavan keluar parti, umno juga yang akan di persalahkan, maka barua-barua anwar akan kata, umno sogok beratus juta pada mamat itu...

Berita terbaru mengatakan, adun itu tak letak jawatan, surat yang di siarkan kononnya surat dia letak jawatan adalah palsu semata-mata, maka barua-barua anwar akan menuduh umno lah dalang dalam pengedaran surat itu, nampak tak?


Dia keluar pun umno kena, dia tak keluar pun umno kena juga...

Jadi pada aku tak payah lah kita layan sangat cerita adun itu, pergi mampos la dia nak keluar atau tidak, itu dia punya pasal, kerajaan perak masih lagi di perintah oleh bn...

The Unspinners

Posted: 04 Feb 2014 11:42 PM PST

Belantan

Posted: 04 Feb 2014 11:35 PM PST

Belantan


Skandal Kotor Penipuan Industri Makanan China?

Posted: 04 Feb 2014 02:36 AM PST


Daging tikus dikatakan daging kambing, produk tenusu dicampur bahan kimia berbahaya, buah dan sayur mengandungi bahan pengawet dan toksin serta 'minyak longkang' kitar semula digunakan untuk memasak antara isu keselamatan makanan di China.

Minggu lalu, negara terbabit sekali lagi terpalit skandal terbaharu apabila peruncit terbesar dunia Walmart mengeluarkan arahan akan mengetatkan pemeriksaan terhadap pembekal produk makanan China selepas terpaksa menarik semula daging keldai dipercayai mengandungi daging musang.

Menurut syarikat berpangkalan di Arkansas, Amerika Syarikat itu, pihaknya juga akan mengubah peraturan di China bagi memastikan penghantaran daging diperiksa dan didokumenkan lebih terperinci sebelum dipasarkan.

Penarikan semula dibuat selepas Pentadbiran Makanan dan Dadah Shandong memaklumkan, produk daging keldai dengan lima rempah mengandungi daging musang.

"Antara keperluan diperlukan termasuk menyediakan label kandungan produk, laporan ujian makmal ke atas makanan dan permit pengilang," kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Selain itu, vendor juga perlu mengesahkan produk dikeluarkan adalah organik atau mempunyai kebaikan kepada kesihatan pengguna.

Penyelidik makanan dan farmaseutikal peraturan keselamatan China, Profesor Mao menyifatkan penghasilan makanan di negara itu kini telah menjadi skala lebih besar dan lebih berteknologi.

Namun, masalah timbul apabila penggunaan teknologi canggih digunakan untuk menipu penyediaan makanan dan pengguna.

Sebahagian produk makanan tercemar dikesan

Kambing :

Disember tahun lalu, tujuh pekerja Cina ditahan didakwa menyuntik air kolam tercemar ke dalam daging kambing bagi menambah berat ketika ditimbang untuk dijual.


Kesemua suspek dipercayai menyembelih lebih 100 ekor kambing di sebuah gudang haram dan mengepam sehingga 6 kilogram bakteria ke dalam haiwan itu dan kemudiannya dijual di gerai makan, restoran di bandar Guangzhou dan Foshan.

Serbuan dilakukan pihak berkuasa ke rumah penyembelihan haram di Guangdong menemui kira-kira 30 bangkai kambing telah disuntik, 335 kambing biri-biri masih hidup dan setem pemeriksaan palsu.

Menurut laporan Pusat Penyelidikan Pew tahun lalu, dianggarkan hampir 40 peratus penduduk China berdepan masalah keselamatan makanan dan secara tidak langsung memberi kesan kepada syarikat tempatan dan antarabangsa.

Tikus :

Sekitar Mei tahun lalu, Kementerian Keselamatan Awam China merampas daging tikus untuk dijual sebagai daging kambing di Shanghai bersebelahan wilayah Jiangsu bernilai AS$1.6 juta (RM5.3 juta).

Daging tikus, musang dan cerpelai yang dijual sebagai daging kambing dipercayai telah dimasukkan gelatin, pigmen merah dan nitrat.

Minyak longkang :

Minyak longkang adalah istilah digunakan di China untuk menggambarkan minyak masak haram dikitar semula daripada sisa minyak dikumpul dari longkang pembetungan, perangkap gris dan sisa
rumah sembelihan.


Pemprosesan semula dilakukan dengan cara menapis, mendidihkan, menyingkirkan bahan yang tidak diperlukan dan kemudian dibungkus serta dijual semula sebagai alternatif lebih murah daripada
minyak biasa.

Terdapat versi lain dalam penghasilan minyak longkang iaitu menggunakan bahagian haiwan yang dibuang seperti lemak, organ dalaman, kulit atau daging berkualiti rendah lalu direbus hingga mengeluarkan minyak.

Minyak ini dijual ada harga antara AS$859 (RM2,900) dan AS$937 (RM3,100) untuk 907 kilogram (1 tan), manakala produk dibersihkan dan ditapis semula dijual pada AS$1,560 (RM5,200).

Beberapa ujian sampel minyak longkang turut mendedahkan, terdapat polycylic aromatic hidrokarbon (PAH), sejenis pencemar organik berbahaya dan aflatoksin serta sebatian karsinogenik sangat tinggi di dalam minyak itu.

Beras Kadmium :

Skandal makanan terbaru di China ialah penemuan hampir separuh daripada beras diuji di bandar besar Guangzhou mengandungi kandungan logam tinggi yang boleh merosakkan organ dalaman dan menyebabkan kanser.


Data dikeluarkan Pentadbiran Makanan dan Dadah Guangzhou mendapati, daripada 44 peratus beras yang diuji, kira-kira 12 juta orang menunjukkan kandungan kadmium yang tinggi.

Media Nandu News melaporkan, beras dipercayai datang daripada pengeluar beras di wilayah Hunan dan produk beras dari dua kilang di bandar Dogguan tidak jauh dari Guangzhou.

Beras kadmium biasanya berlaku kerana kawasan tanaman tercemar kerana petani menggunakan terlalu banyak baja untuk tanaman mereka. Sesetengah baja itu dikatakan kekal di dalam tanah sehingga 20 tahun.

Data dikumpul Universiti Pertanian Nanjing mendapati, masalah ini adalah paling teruk di wilayah selatan di mana di sesetengah kawasan, 60 peratus daripada sampel telah tercemar dan sehingga kini
masih dalam ujian pengawasan.

Susu :

Februari 2011 menyaksikan satu lagi skandal makanan di China melibatkan pencemaran susu. Kali ini menggunakan protein kulit dihidrolisasikan seperti melamin digunakan untuk meningkatkan protein kandungan susu bagi meningkatkan nilainya.

Ia dikesan seawal Mac 2009 menerusi laporan media China Daily yang mengumumkan menutup hampir separuh daripada kilang tenusu dalam usaha membersihkan industri terbabit.

Penghujung tahun lalu juga, Menteri Kesihatan China berkata, negara itu akan mengetatkan peraturan ke atas susu tepung dalam usahanya untuk meningkatkan keyakinan pengeluar tempatan dan meredakan kebimbangan yang telah sekian lama berhubung isu keselamatan makanan terhadap pasaran susu formula kanak-kanak yang bernilai AS$12.4 bilion (RM45 bilion).

Telur :


Di China, pengeluar tidak perlu ayam untuk menghasilkan telur. Mereka hanya memerlukan bahan kimia seperti asid sodium agla, air, gelatin, baifan, sodium benzoate, lactone, selulosa carboxymethyl, calsium carbid, lysine, ejen pewarna makanan, calsium cloride, parrafin wax dan serbuk gypsum.

Difahamkan, isu telur palsu mula memasuki pasaran China sebelum Sukan Olimpik Beijing pada 2008. Bagaimanapun, pernah juga terdapat laporan sama berhubung isu ini pada tahun 2003.

Telur palsu dilaporkan bermula di utara dan tengah China, kemudian berkembang ke seluruh negara hingga merebak ke negara pengimport utama seperti Amerika Syarikat dan rantau Asia.

Industri makanan yang dikeluarkan oleh orang Cina di negara ini pula bagaimana ya..???

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 04 Feb 2014 11:25 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PERANG KEM SEMAKIN BESAR: FAEKAH/KHALID vs AZMIN/ANWAR

Posted: 04 Feb 2014 08:52 PM PST

Tajamnya sindiran Faekah kepada Azmin Ali? 

Faekah Husin menulis dalam tweeter Ya Allah...Sedangkal ini? Sedangkal ini untuk menghalang BN terpaksa pasang Anuar Berahi. Rakyat Selangor semakin bercelaru dengan pertikaman lidah dan gaduh bergaduh antara kem Faekah yang menolak Anuar Berahi yang dikatakan bernafsu besar itu, bertentang lawan dengan kem Azmin Ali yang mempergunakan Anuar Berahi.

Kepada Azmin Ali, Faekah bukan sebarang wanita, kalau tidak masakan mungkin punya kata-kata yang sepedas itu dong!

Azmin Ali, bekas guru Matematik sudah tentu tidak punya ayat untuk menjawab tinta Faekah Husin. Melainkan retorik lama kononnya Anuar Berahi pemimpin internasional, malangnya dihalang masuk di pintu Jepang!!!


Angkara Cina DAP - Negara Rugi Berjuta-Juta Hinggit

Posted: 04 Feb 2014 07:03 PM PST


Selama ini ramai rakyat merungut dan berterusan menyalahkan pihak kerajaan dan juga UMNO serta Perdana Menteri sekiranya harga ikan dan makanan laut melambung tinggi di pasar-pasar.

Jenuh pihak kerajaan berusaha mencari formula untuk mengawal harga barang. Namun ia bagaikan sia-sia sahaja apabila harga terus naik tanpa sebab musabab yang jelas. Dalam masa yang sama isu kenaikkan harga ikan dan hasil laut umpama menjadi lauk kepada pihak pembangkang untuk berterusan menyalahkan kerajaan.

Harga ikan mahal semua salah Kelajaan. Wa punya tokey tatak salah!

Utusan Malaysia Rabu 5 Februari 2014: M/S 8
Menyalahkan kerajaan dalam apa jua isu adalah perkara paling gampang yang mampu dan mudah dibuat oleh pihak pembangkang kerana itulah sumber rezeki, kuasa dan pengaruh mereka. Tidak perlu bersusah payah membuat kerja turun ke lapangan dan mencari idea untuk membantu memulihkan keadaan. Cukup menghamburkan fitnah dan tohmah agar rakyat marah. Lalu disitulah mereka akan meraih populariti kononnya hanya mereka yang mampu menyelesaikan masalah rakyat. 

Dalam masa yang sama, pihak pembangkang seperti Cina-Cina DAP dan PKR tidak perlu turun berpanas dan berhujan dengan demonstrasi. Hanya cukup mencetuskan keadaan panik ekonomi di kalangan rakyat dan biarkan Melayu-Melayu PAS dan PKR sahaja terkinja-kinja berdemo sana sini. Cukup mulut mereka disumbat duit hasil entah dari mana sumbernya, hati-hati Melayu ini akan terus gelap dan kelam bersorak tanpa mengetahui agenda tersembunyi puak kafirin DAP kemaruk memerintah Malaysia. 
Bagi kami perbuatan segelintir tokey-tokey kapitalis industri perikanan ini merupakan perbuatan sabotaj ekonomi kerana perbuatan mereka bersifat jahat dan khianat pada negara ini. Sudahlah dapat pelbagai insentif dari kerajaan, tak cukup duit dapat lagi bot, enjin bot dan pukat. Namun mereka sanggup menipu kerajaaan dan majoriti rakyat dengan perbuatan khianat mereka. Bila harga ikan mahal, senang mereka salahkan kerajaan Melayu yang ditunjangi UMNO dan Barisan Nasional. 

Kalau dah jenis pemakan babi, memang perangai pun macam babi juga...menyondol tak kira siapa. 

Ayuh kita jihad ekonomi. Singkirkan pengkhianat ekonomi. ASAL BUKAN CINA DAP (ABCD)

CINA ROGOL BUDAK MELAYU ISLAM BALIK MENGAJI

Posted: 04 Feb 2014 06:51 PM PST


MUAR 4 Feb. - Seorang buruh binaan dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas empat pertuduhan termasuk menculik, merogol dan melakukan seks oral terhadap seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun, minggu lalu.

Sia Tiong Yap, 29, mengaku tidak bersalah terhadap keempat-empat pertuduhan yang dibacakan oleh jurubahasa kepadanya di hadapan Majistret Suzana Mokhtar.

Bagi pertuduhan pertama, tertuduh didakwa melarikan kanak-kanak perempuan berkenaan dengan sebuah kereta di Lorong Jaafar, Jalan Mahmud, Bukit Pasir, dekat sini bagi tujuan memuaskan nafsunya kira-kira pukul 2 petang, 28 Januari lalu.

Tiong Yap didakwa mengikut Seksyen 367 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat.

Sementara pertuduhan kedua dan ketiga, tertuduh didakwa melakukan seks oral terhadap mangsa di Ladang Kelapa Sawit Batu 8 Setengah, Bakri, dekat sini, masing-masing pada pukul 2.30 petang dan 2.50 petang, hari yang sama.

Dakwaan itu dikemukakan mengikut Seksyen 377(c) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau sebat.

Bagi pertuduhan keempat, Tiong Yap didakwa merogol mangsa terbabit kira-kira pukul 3 petang pada hari dan lokasi yang sama.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376(2)(e) Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum 30 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam bela memohon agar dia diberikan jaminan dengan alasan sudah berkahwin dan mempunyai anak yang perlu disara.

Timbalan Pendakwa Raya, Kartini Kasran bagaimanapun tidak menawarkan sebarang jaminan kepada tertuduh berikutan kesalahannya yang sangat serius.

Suzana tidak membenarkan tertuduh dibebaskan dengan jamin dan menetapkan 20 Februari ini sebutan semula kes berkenaan bagi mendapatkan laporan perubatan dan kimia selain membolehkan tertuduh melantik peguam. -Sumber

ANWAR IBRAHIM TIDAK KECEWA SINGAPURA BATAL WORLD HIJAB DAY

Posted: 04 Feb 2014 06:30 AM PST

Kerajaan Singapura bertindak mengugut dan menentang kumpulan World Hijab Day (WHD). Ini satu bentuk diskriminasi terhadap wanita Islam bertudung.
Teringat kes penyanyi bertudung di negara kita dipaksa turun dari pentas oleh seorang bukan Islam baru sahaja hari itu.
Sehingga ke hari ini Teresa Kok yang baru sahaja menyindir serta menghina dalam youtube tahun baharu cinanya hanya berdiam diri tentang hal-hal keadilan ke atas umat Islam itu.
Malah, Anwar Ibrahim yang kononnya pemimpin bertaraf dunia konon tidak hendak memberi komen akan hal-hal berkaitan Islam yang dipinggirkan di negara jiran Singapura. Barangkali takut rakan-rakan karibnya dalam DAP tersinggung kerana hubungan baik PAP dengan DAP sejak sekian lama. 
Hebat sekali pemimpin bertaraf dunia dari Malaysia, bertaraf dunia tetapi diusir daripada menginjakkan kakinya di tanah Jepang.
Terkenang cikgu Cina menyuruh anak murid Melayu Islam diikat lehernya dengan loceng dan disuruh makan rumput bagaikan binatang. Hingga ke hari ini, Anwar Ibrahim mengunci mulutnya.
Begitu juga perbuatan orang Cina yang merogol murid Melayu yang baharu pulang dari mengaji, Anwar Ibrahim turut berdiam diri kerana takutkan tidak mendapat sokongan DAP unttuk PRK Kajang dan jawatan MB Selangor.

PERDAMAIAN NASIONAL: SYARATNYA JANGAN PERSOAL ISLAM AGAMA NEGARA

Posted: 04 Feb 2014 04:44 AM PST

Beberapa hari terakhir ini sibuk diperkatakan persoalan Pelan Perdamaian Nasional. Pelan perdamaian ini ditimbulkan semula oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang antara lain meminta supaya diadakan pertemuan di kalangan pimpinan kerajaan dan pembangkang untuk membincangkan masa depan negara khususnya yang berkaitan dengan keharmonian dan perdamaian.
Perdana Menteri telah pun memberi ulasan mengenai cadangan itu. Antaranya beliau tidak menolak cadangan sedemikian tetapi dibincangkan bukan dalam konteks Kerajaan Perpaduan. Perdana Menteri antara lain juga menyarankan supaya isu ini dimulakan di peringkat Parlimen bagi membolehkan Wakil-wakil Rakyat tanpa mengira parti memberi pandangan dan pendapat berhubung dengan pelan perdamaian tersebut.
Sebelum itu memang terdapat berbagai reaksi positif dan negatif. Rata-ratanya kebanyakan pihak melihat cadangan itu secara berwaspada dan terdapat sebilangan yang dilihat agak skeptikal. Ini disebabkan orang yang tiba-tiba membawa cadangan itu mempunyai latar belakang dan kredibiliti yang banyak boleh dipersoalkan.
JATI berpendapat bahawa cadangan seperti ini bukan baharu bahkan ianya pernah dilontarkan oleh pihak-pihak yang berpengaruh termasuk Presiden PAS sendiri Dato Seri Abdul Hadi Awang yang telah membuat usul yang hampir-hampir sama. Malangnya cadangan murni itu tidak mendapat sokongan dan dokongan daripada pimpinan parti beliau sendiri dan rakan-rakan Pakatan Rakyat pada waktu itu.
JATI juga berpendapat usul perdamaian yang begitu penting dalam konteks "nation building" mungkin akan lebih diberi perhatian yang lebih serius oleh pimpinan daripada berbagai latar belakang sekiranya usul sedemikian datangnya daripada personaliti yang berintegriti, berkredibiliti dan mempunyai latar belakang akhlak yang terpuji yang boleh dijadikan suri teladan.
JATI sendiri sebagai sebuah badan bukan kerajaan bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak yang ingin menggembeling tenaga fikir rakyat Malaysia dalam isu yang berkaitan dengan perdamaian ini. Di kalangan pimpinan dan ahli JATI sendiri pun terdapat individu-individu yang layak memberi input terhadap fikrah perdamaian ini.
JATI ingin menyarankan bahawa sebarang cadangan atau usul membincangkan persoalan perdamaian Nasional mestilah berlandaskan kepada kerangka Perlembagaan Negara yang meletakkan Islam sebagai Agama Negara. Perlembagaan Negara menjamin keagungan Islam, kemartabatan bangsa Melayu dan kedaulatan Institusi Raja. Seperti yang diketahui, ketiga-tiga landasan ini merupakan landasan utama perjuangan JATI.
Sekiranya ada usaha mana-mana pihak yang cuba mengganggu gugat hak-hak keistimewaan tersebut maka tidak ada gunanya Pelan Perdamaian Nasional diteruskan.
JATI ingin mengingatkan jangan ada mana-mana pihak termasuk pimpinan parti politik pembangkang yang cuba mengambil kesempatan kononnya atas dasar Pelan Perdamaian Nasional yang dipersetujui oleh pihak kerajaan untuk mempertikai dan mempersoalkan tindakan yang diambil oleh agensi-agensi kerajaan. Mempersoalkan usaha JAKIM yang cuba mempertahankan aqidah umat samalah seperti mempersenda-sendakan Agama Negara dan peruntukan-peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang telah dipersetujui bersama sebelum negara mencapai kemerdekaan. Lebih teruk dari itu, tindakan untuk mempersoalkan ayat-ayat suci Al-Quran yang dibacakan berkaitan dengan Yahudi dan Nasara adalah satu tindakan yang secara terang-terangan menghina Islam yang wajar di"perangi" oleh umat Islam negara ini.
Oleh itu JATI ingin meyerukan kepada semua pihak agar berhati-hati mengeluarkan kenyataan, fahamilah batas-batas dan hak masing-masing serta junjungi dan patuhilah kehendak Perlembagaan Persekutuan sekiranya kita benar-benar ikhlas ingin melihat Pelan Perdamaian Nasional mencapai kejayaan.
DATO DR HASAN MOHAMED ALI
Presiden JATI Malaysia
TTDI, KL
4 FEBRUARI 2014

Teressa Kok Punya Pasal ...Kita Boikot Barang Cina Sampai Mereka Mampos!

Posted: 04 Feb 2014 01:30 AM PST


Andartu chauvinist ini punya pasallah dahulu sampai kerajaan Malaysia tak semena-mena kena mintak maaf pada kerajaan China kononnya telah menghukum ketuk ketampi seorang wanita Melayu muka macam warga China.

Andartu rasis ini punya pasal juga kerajaan dipersalahkan kononnya beri makanan tahanan ISA seperti dia macam beri makanan pada anjing.

Andartu kiasu ini punya pasal ISA dihapuskan.

Andartu komunis inilah yang memanggang babi 5 ekor sebagai tanda simbolik kejatuhan 5 buah negeri ke tangan pembangkang.

Andartu kafir harbi musyrikin ini punya pasal juga orang-orang Melayu kini naik berang lantaran mulut celupar beliau dalam rakaman sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini.

Andartu betina bernafsu kuda ini tidak akan puas hati kerana dalam darahnya ada benih-benih Yahudi yang sememangnya anti pada umat Islam dan Melayu.

Selagi umat Islam boleh bersabar maka andartu kiasu ini terselamat. Namun apa akan jadi jika umat Islam dan Melayu hilang kesabarannya? 

Malaysia ini sebuah negara kecil sahaja...tak susah untuk mencari dan mengajar manusia biaDAP seperti ini...!!!

Kerana perbuatan kamu, maka kami akan lancarkan jihad fisabilillah memboikot barangan produk bangsa kamu sehingga kamu mampos dan melutut mintak maaf pada bangsa Melayu.

Allah Akhbar!!!    

Sebar-sebarkanlah...

Panglima Perang Cyber

Posted: 04 Feb 2014 11:24 PM PST

Panglima Perang Cyber


Video : Pemuda PAS tidak sokong @Anwaribrahim sebagai MB Selangor

Posted: 04 Feb 2014 12:24 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/e_3X9fBJqeI


Sent from my iPhone

Kronologi Siapa Teresa Kok Ahli Parlimen DAP Seputeh

Posted: 04 Feb 2014 12:12 PM PST

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/RTmxu-7ZJMQ


Sent from my iPhone

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 04 Feb 2014 09:32 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Beranikah Azmin Ali & Anwar Ibrahim Saman Kenyataan Penulis Ini ? #PRKkajang

Posted: 04 Feb 2014 08:11 PM PSTZalim : 30 Staff PKNS Dipecat Serta Merta Tanpa Sebarang Alasan

Posted: 04 Feb 2014 08:49 AM PST


SHAH ALAM 4 Feb. - Kira-kira 30 kakitangan anak syarikat kerajaan negeri, PKNS Holdings Sdn. Bhd. kesal dengan tindakan pengurusan tertinggi syarikat itu memecat mereka serta-merta berkuat kuasa semalam.

Menurut mereka, keputusan tersebut amat mengejutkan. Malah, mereka turut mendakwa pihak pengurusan tidak memberikan sebarang alasan pemecatan mereka. - UTUSAN ONLINE

Belum Bertanding Pun Jadi Calon Di Kajang, Anwar Ibrahim Dah Kantoi Bohong #PRKkajang

Posted: 03 Feb 2014 09:49 PM PST


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 04 Feb 2014 09:24 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


DEMO NGO PEWARIS BANTAH KEBIADAPAN CINA DAP KHAMIS INI..

Posted: 04 Feb 2014 07:40 AM PST

KERAJAAN MALAYSIA PERLU FIKIRKAN JALAN TERBAIK AJAR MYANMAR DAN DESAK SYRIA HENTIKAN GENOSID .

Posted: 04 Feb 2014 04:40 AM PST

KIPAS SAMPAI STIM.

Posted: 04 Feb 2014 12:04 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 04 Feb 2014 07:25 PM PST

JURI RAKYAT


Ada Laut Setan di Jepang

Posted: 03 Feb 2014 09:58 PM PST

 Foto: PETA Laut Setan Jepang

Sebenarnya ada suatu perairan di Jepang yang sangat berbahaya berbahaya bagi aktivitas pelayaran dan penerbangan sama bahaya dengan Segitiga bermuda/Bermuda Triangle yaitu Japan Devil's Sea/laut setan. Perairan ini adalah merupakan daerah lautan tenang di Laut Pasifik. 100km sebelah selatan tokyo yang terletak diantara pulau Invojima dan pulau Miyake, tetapi urang begitu terkenal di banding Segitiga Bermuda. barangkali karena letaknya yang jauh dari daratan jepang.
Sementara itu Segitga Bermuda sangat akrab bagi kalangan pelaut Amerika, yang pada giliranya menelan banyak kapal dan pesawat.


Kendati demikian,Laut Setan dekat daratan Jepang itu juga bertanggung jawab atas hilangnya beberapa kapal dan pesawat. Antara tahun 1950 dan 1954, didaerah ini telah hilang tidak kurang dari 9 kapal besar tanpa meninggalkan bekas. Pemerintah Jepang sangat menaruh perhatian terhadap daerah ini,dan mengumumkan bahwa ia merupakah daerah berbahaya dan tidak boleh didekati. Pada tahun 1955 pemerintah Jepang mengirim ekspedisi dengan membawa sejumlah pakar menuju daerah tersebut dengan menggunakan kapal Kawamaru. Malangnya Kawamaru lenyap tanpa pesan.

Seorang sarjana Amerika,Ivan Sanderson,yang sangat tertarik dengan semua keanehan tersebut,berusaha melihat letak Segitiga Bermuda dan Japan Devil's Sea dalam peta. Ternyata dia melihat bahwa kedua daerah tersebut terletak persis digaris bujur antara 30 dan 40 derajat sebelah utara khatulistiwa,luasnya hampir sama (lihat peta diatas).

Melalui kesimpulan ini Sanderson melanjutkan pengamatannya pada hal-hal lainnya, dan dia menemukan bahwa terdapat 12 daerah di dunia ini yang sejenis dengan itu. Dua diantaranya di kutub utara dan kutub selatan, sedang sepuluh lainnya terbagi dalam dua jajar, jajaran pertama terletak pada garis bujur 40 derajat sebelah utara, dan jajaran kedua terletak pada garis bujur 40 derajat sebelah selatan khatulistiwa.

Masing-masing tempat terpisah sekitar 72 derajat pada garis lintang. Tempat-tempat tersebut disamping didua kutub utara dan selatan, antara lain adalah dua daerah yang terletak didaratan. Satu di uatara Gurun Pasir Besar Afrika, dan satu lagi di daerah pegunungan barat laut India.

Sanderson mengamati bahwa sebagian besar daerah tersebut memiliki kemiripan satu sama lain, antara lain, dalam letaknya yang berada dikawasan yang mana bertemu arus panas dan dingin, dan bahwasanya tempat2 tersebut dipandang sebagai titik-simpul, karena ia mengarahkan arus air atas dan bawah pada arah yang berlawanan, dan dengan suhu yang berbeda tersebut, dapat menimbulkan gelombang magnetic yang menjadi biang keladi bagi semua kecelakaan itu.Akan tetapi teori Sanderson ini tidak dibangun atas suatu dalil.

Tidak ada suatu apapun yang membuktikan bahwa pertemuan dua aliran air yang berlawanan arah dan dengan suhu yang berbeda dapat menghasilkan gelombang magnetis didalam bumi.

Selain itu, teori Sanderson juga tidak menginprestasikan cara kerja "Kuburan Setan" yang terletak didaratan.Yakni,dua dikutub utara dan kutub selatan, yang ketiga disebelah utara Gurun Besar Afrika, dan yang keempat di pegunungan barat-daya India.

Lebih jauh lagi,teori tersebut gagal menjawab pertanyaan,mengapa kapal-kapal yang menjadi korban ditempat-tempat seperti itu ditinggalkan penumpangnya begitu saja, dan kemana pula mereka pergi? Lalu, peristiwa apa pula yang kelihatannya demikian menakutkan mereka,sehingga mereka meninggalkan kapalnya?Sperma Mayat Atas Nama Cinta

Posted: 03 Feb 2014 09:37 PM PST

Seorang hakim pengadilan New York, meluluskan permintaan seorang perempuan untuk mengambil sperma kekasihnya yang meninggal beberapa jam sebelumnya.

Gisela Marrero, kekasih Johnny Quintana (31), lelaki yang tewas karena serangan jantung, ingin punya anak kedua dari almarhum. Sperma secara medis masih di anggap segar sampai 36 jam setelah kematianSementara itu, fatwa pengadilan diperlukan lantaran Quintana dan Marrero tidak menikah. Jaksa di Bronx, New York, itu pun mengatakan hal itu kepada Gisela Marrero hanya empat jam sebelum deadline kesegaran sperma kekasihnya.

Begitu hakim mengizinkan melalui putusan pengadilan, petugas bank sperma pun bergegas ke Jacobi Medical Center, tempat jenazah Quintana disemayamkan. Sebelumnya Marrero sudah memiliki anak dengan Quintana yang kini berusia dua tahun.

Kemajuan tekhnologi kesehatan memang dapat membuat seseorang mendapatkan apa pun yang diinginkannya. Namun apakah perilaku seperti ini dapat dibenarkan? Semuanya tergantung pada pribadi masing-masing walaupun seharusnya ikatan pernikahan menjadi kata kunci yang menjadi dasar dalam suatu hubungan untuk kelangsungan masa depan anak-anak mereka nantinya.

Foto Foto Bersejarah Di Dunia

Posted: 03 Feb 2014 09:11 PM PST


pengibaran Bendera di Iwo Jima
Obyek : Enam orang tentara Amerika Serikat (1945) @ Gunung Suribachi Iwo Jima Jepang Foto yang di ambil Joe Rosenthal ini mengembalikan semangat dan rasa percaya rakyat Amerika yang sudah capek berperang. Tiga dari enam tentara itu tewas di Iwo Jima. Sementara sisaanya ditarik dari medan perang dan mengalang dana untuk menghentikan perang. Tapi karena tindakan dari orang-orang foto ini di anggap terlalu 'HEROIK' jadi banyak pihak yang menyasikan keaslinya. Para wartawan di zaman itu mencurigai kalau foto ini dibuat di dalam studio Hollywood dengan tujuan proganda. Namun sampai kini dugaan itu nggak pernah terbuktikan.
 

Marilyn Monroe (1 Juni 1926 - 5 Agustus 1962) yang terlahir dengan nama Norma Jeane Mortenson adalah seorang aktris, penyanyi dan juga model. Sosoknya adalah inspirasi bagi banyak bintang-bintang baru pada masa kini. Namun demikian, permasalahan yang menyangkut karir maupun kehidupan pribadinya menjadi semakin buruk dan rumit. Dia ditemukan tewas di rumahnya yang dipercaya sebagai akibat tindakan bunuh diri karena overdosis meminum obat tidur. Hingga saat ini, berbagai teori konspirasi menyangkut kematian Marilyn masih menjadi pokok pembahasan mulai dari keterlibatan keluarga Kennedy untuk membunuh Marilyn sampai teori bahwa Marilyn Monroe dibunuh oleh Mafia.
Manusia Pertama di Bulan
Objek : Neil Armstrong (20 Juli 1969) @ Bulan
Foto ini sempat mengundang perdebatan karena ada yang mencurigai foto pendaratan manusia pertama di bulan ini palsu dan sengaja dibuat Amerika Serikat untuk mengalahkan Rusia. Soalnya, waktu itu Rusia dan Amerika sedang perang dingin. Walaupun demikian, sampai sekarang belum ada yang berhasil membuktikan keasli foto tersebut. Neil Armstrong masih dipercaya sebagai manusia pertama yang menginjakkan kaki di bulan.
Marie "Anne" Frank (12 Juni 1929 – Februari/Maret 1945) adalah seorang perempuan kaum Yahudi yang menulis sebuah buku harian ketika ia bersembunyi bersama keluarga dan empat temannya di Amsterdam semasa pendudukan Nazi di Belanda pada Perang Dunia II. Setelah bersembunyi selama dua tahun, grup mereka dikhianati dan mereka dibawa ke kamp konsentrasi yang mengakibatkan seluruhnya tewas kecuali Otto, ayah Anne. Otto kembali ke Amsterdam dan dia menemukan buku harian anaknya. Buku harian tersebut mencatat rentetan peristiwa kehidupan Anne dari 12 Juni 1942 hingga catatan terakhir pada 1 Agustus 1944. Akhirnya buku harian itu menjadi salah satu buku yang paling banyak dibaca di dunia. Buku harian ini menyodorkan potret kehidupan sehari-hari yang mendalam di bawah pendudukan Nazi; melalui tulisannya, Anne Frank menjadi salah satu korban Holocaust yang paling banyak dibicarakan.
Betty Grable (18 Desember 1916 – 2 Juli 1973) yang terlahir dengan nama Elizabeth Ruth Grable adalah seorang penari, penyanyi dan aktris, dan merupakan simbol bomb sex pada zamanya. Fotonya dengan memakai baju renang menjadi salah satu ikon pin-up girl pada perang dunia ke II, yang kemudian masuk ke jajaran top Photo That Change the World. Betty menjadi sangat terkenal setelah mengasuransikan kaki jajangnya $1,000,000 per kaki di Lloyds of London Insurence
Albert Einstein (14 Maret 1879–18 April 1955) adalah seorang ilmuwan fisika teoretis yang dipandang luas sebagai ilmuwan terbesar dalam abad ke-20. Dia mengemukakan teori relativitas dan juga banyak menyumbang bagi pengembangan mekanika kuantum, mekanika statistik, dan kosmologi. Dia dianugerahi Penghargaan Nobel dalam Fisika pada tahun 1921 untuk penjelasannya tentang efek fotoelektrik dan "pengabdiannya bagi Fisika Teoretis". Wajahnya merupakan salah satu yang paling dikenal di seluruh dunia yang menyimbolkan kejeniusan.
Nagasaki 1945
Objek: Awan berbentuk jamur (9 Agustus 1945) @ Nagasaki, Jepang
Bom atom yang sebenarnya diberi nama Fatman(Kekuatan bom ini setara dengan 20 KiloTon TNT, ( for info: 1/2 kg TNT bisa menghancurkan 1 rumah )) diluncurkan oleh Amerika Serikat dengan mengunakan pesawat pembom B-29 Bockscar, mengakibatkan +180.000 jiwa melayang. Foto yang diambil oleh angkatan udara AS ini menjadi bukti nyata dahsyatnya letusan sebuah bom atom. Sampai hari ini (untungnya) belum pernah ada lagi bom atom yang diluncurkan.
Burung Bangkai dan Anak Kecil
Objek: Seorang anak korban wabah kelaparan (Maret 1993) @ Sudan
Kevin Carter, fotografer asal Afrika Selatan mendapatkan Pulitzer (penghargaan tertinggi di Amerika Serikat untuk bidang media cetak, sastra, dan komposisi musik) kategori Feature Photography atas foto ini. Tapi masyarakat banyak yang memprotesnya karena ia tidak berusaha menyelamatkan anak kelaparan yang tengah ditunggui burung bangkai itu. Walau memang fotografer pada saat itu dilarang menyentuh korban, karena ditakutkan tertular wabah penyakit, Carter tetap merasa bersalah dan akhirnya Carter bunuh diri pada bulan July 1994 karena depresi dan rasa bersalah.
Gadis Afghanistan
Objek : Sharbat Gula (1984) @ Penampungan pengungsi di Pakistan
Wajah perempuan di Afghanistan sangat sulit untuk bisa diabadikan lewat foto. Ketika Steve McCurry berhasil mendapatkan foto anak perempuan Pakistan berusia 12 tahun ini, fotonya langsung menghiasi cover majalah National Geographic dan mendunia. Selama belasan tahun, tatapan tajam mata anak perempuan ini menghantui dunia dan dianggap mampu mewakili keadaan di kamp pengungsi. Foto ini semakin terkenal lagi ketika nyawa Sharbat Gula dikabarkan terancam selama di pengungsian. Untungnya dia berhasil bertahan dan kembali ke Afganistan dengan selamat dan kini bisa hidup tenang bersama keluarganya.
Ernesto Rafael Guevara De La Serna (14 Juni 1928 - 9 Oktober 1967 ), biasa dikenal sebagai Che Guevara, adalah seorang tokoh revolusioner Marxist yang dilahirkan di Argentina dan pimpinan gerilya Kuba. Guevara adalah seorang anggota dari "Gerakan 26 Juli" Fidel Castro, yang telah merebut kekuasaan di Kuba pada 1959. Setelah revolusi itu Guevara menjadi tangan kanan Fidel Castro dalam pemerintahan baru Kuba. Guevara tidak menetap sebagai bagian dari pemerintahan baru Kuba dan berusaha mengadakan berbagai revolusi, kendati tak berhasil, melalui perang gerilya di berbagai negara, khususnya Republik Demokrasi Congo dan Bolivia, dimana dia ditangkap oleh unit Bolivian Ranger Battalion (Batalion Penjaga Bolivia) yang dinasihati oleh United States Green Barets (Pasukan Baret Hijau Amerika Serikat) pada tanggal 8 Oktober 1967, dan dihukum mati hari berikutnya.

 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 04 Feb 2014 03:18 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Bersolat tapi tak faham bacaan, apa penyelesaianya?

Posted: 05 Feb 2014 10:45 PM PST

Pernahkah anda terfikir mengenai makna-makna bacaan dalam solat serta surah-surah yang sering dibaca ketika solat? Pemahaman erti dan maksud dalam bacaan akan menambahkan lagi kekhusyukkan solat seseorang itu...

Bagaiamana caranya? Anda haruslah faham Bahasa Arab...!

Sukar?

Kini ada cara mudah untuk anda memahami Bahasa Arab dengan pantas!

"Kaedah Mudah Untuk Bertutur Bahasa Arab Serta Memahami Bacaan Solat & Doa Khusus Buat Golongan Profesional Yang Tiada Masa Untuk Ke Kelas!"

http://abdrahmanj.ashadee.com/go/adminpa/

PANDUAN MUDAH BELAJAR BAHASA ARAB ( Siri 1 )
Penulis: USTAZ ABD RAHMAN BIN JAMAAN
Bil M/S: 120 ms
Harga: RM90.00

Sinopsis : Ebook ini menerangkan kepada anda panduan dan teknik-teknik berkesan untuk mempelajari Bahasa Arab. Setiap tajuk di dalam ebook ini, akan diterangkan dengan jelas dan teratur dengan gaya Bahasa Melayu yang ringkas dan mudah difahami. Setiap perkataan Arab akan diterjemah ke dalam Bahasa Melayu dan dinyatakan penggunaannya yang betul.

Segala pelajaran yang diterangkan akan disusuli dengan latihan yang komprehensif dan menyeluruh untuk menguji kefahaman pelajar tentang sesuatu kaedah yang dipelajari.
PANDUAN MUDAH BELAJAR BAHASA ARAB ( Siri 2 )
Penulis: USTAZ ABD RAHMAN BIN JAMAAN
Bil M/S: 120 ms
Harga: RM90.00

Sinopsis : Ebook ini menerangkan kepada anda panduan dan teknik-teknik berkesan untuk mempelajari Bahasa Arab sebagai lanjutan daripada Ebook Siri 1. Ia mengekalkan keadah penerangan yang jelas dan teratur dengan gaya Bahasa Melayu yang ringkas dan mudah difahami. Terdapat lebih banyak perkataan-perkataan Bahasa Arab yang digunakan dan diterjemah ke dalam Bahasa Melayu berserta penggunaannya yang lebih terperinci.

Pelajaran-pelajaran dan kaedah-kaedah baru di dalam Ebook Siri 2 ini disusuli dengan latihan yang komprehensif dan menyeluruh untuk menguji kefahaman pelajar tentang sesuatu kaedah yang dipelajari.
http://abdrahmanj.ashadee.com/go/adminpa/
LIHAT DAN BACA APA KATA MEREKA YANG SUDAH MEMILIKI DAN MENGGUNAKAN BUKU INI!
http://abdrahmanj.ashadee.com/go/adminpa/

(Gambar) Baik punya 'romen', macam manalah boifren tak jeles!

Posted: 04 Feb 2014 03:01 PM PST

KL, 4 FEB 2014: Sifat cemburu memang tidak boleh lari lebih-lebih lagi pada pasangan kekasih. Itulah yang Murai Batu hendak sampaikan mengenai kisah pengacara, Qi Razali yang akui cemburu melihat adegan intim kekasihnya, Nelydia Senrose bersama pelakon, Sharnaaz Ahmad.

Selepas membaca luahan hati Qi di artikel Murai sebelum ini ,Murai Batu terus lah stalked Instagram Sharnaaz yang dikatakan terlalu melampaui batas mempromosikan drama bersiri Bukan Kerana Aku Tak Cinta dengan memuat naik foto-foto mesra dan intim mereka.

Murai Batu yang tengok sendiri gambar-gambar tu pun rasa sakit hati bila berada di tempat Qi, mana taknya, mereka sangat mesra apabila ada foto yang mereka berpeluk dan kelihatan seperti bercumbu.

Murai Batu dengar foto-foto mesra yang dimuat naik Sharnaaz itu tidak semuanya dari kehendak babak dalam cerita tersebut tetapi ianya foto mesra yang diambl di luar scene.

Mananya tak berdarah hati si Qi yang katanya masih tidak boleh menerima keintiman hubungan mereka berdua itu. Kalau Murai Batu pun akan melenting. Tapi Murai Batu rasa Sharnaaz pun tidaklah berniat hendak melukakan hati sesiapa, mungkinn juga niat dia baik untuk mempromosikan drama tersebut sebagai pelakon utamanya.

Namun, Murai Batu rasa Sharnaaz pun perlu ada batasnya dan menghormati Qi sebagai kekasih Nelydia.

Malah Murai Batu rasa tidak perlu hendak mempromosikan drama bersiri itu dengan menunjukan aksi-aksi mesra seperti suami isteri. Cukuplah di dalam lakonan sahaja.

Apa-apa pun, Murai Batu harap mereka bertiga dapat selesaikan masalah ini dengan baik supaya masing-masing juga boleh menghormati pendirian ,hak dan juga kerjaya mereka, tanpa melukakan hati sesiapa.

PKNS zalim, pecat 23 kakitangam tanpa sebab munasabah

Posted: 04 Feb 2014 05:04 AM PST

SHAH ALAM: Seramai 23 kakitangan kontrak Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) menerima notis pemecatan 24 jam hari ini.

Seorang kakitangan terbabit, Wan Firdaus, 27, berkata mereka menerima notis pemecatan itu kira-kira jam 9 pagi ini, tanpa alasan munasabah.

"Sepatutnya notis ini dimaklumkan seminggu sebelum atau lebih baik sebulan sebelum.

"Macam saya baki kontrak ada setahun lebih lagi. Ini satu penganiyaan," katanya.

Isu letak jawatan Adun Hutan Melintang, tuan punya badan akhirnya bersuara

Posted: 04 Feb 2014 04:23 AM PST

KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hutan Melintang, Perak, S. Kesavan akan menjelaskan isu surat keluar parti dalam satu sidang media yang akan diadakan di Wisma Keadilan, Ipoh, esok.

Kesevan dijangka akan menjelaskan mengenai surat keluar parti yang didakwa dihantar oleh beliau kepada speaker DUN Perak.

Dalam pada itu, Timbalan Pengerusi PKR Perak, Dr Lee Boon Chye ketika dihubungi Astro AWANI menjelaskan surat yang tersebar di media sosial itu adalah palsu.

Boon Chye menjelaskan kamera litar tertutup di pejabat speaker DUN Perak telah berjaya merakam seorang lelaki memasuki pejabat tersebut dan menyerahkan surat itu kepada kerani bertugas.

Namun kerani berkenaa tidak merekodkan maklumat individu yang menyerahkan surat tersebut.

Yang masih menjadi tanda tanya banyak pihak, apabila surat yang betarikh dua Januari itu hanya diterima oleh pejabat speaker DUN Perak pada hari ini.

Usaha Astro AWANI mendapatkan penjelasan daripada pejabat speaker DUN Perak sehingga kini masih lagi tidak berjaya.

Sebelum itu Biro Komunikasi PKR juga turut mengeluarkan kenyataan menafikan khabar angin yang tersebar di laman sosial sejak tengah hari.

Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil menjelaskan PKR telah mendapat penjelasan daripada S. Kesavan mengenai perkara tersebut.

"Setelah mendapat penjelasan daripada YB Kesavan, KEADILAN mengesahkan bahawa beliau tidak pernah menghantar surat tersebut dan tidak keluar parti.

"YB Kesavan juga dinasihatkan agar membuat laporan polis berkenaan surat palsu tersebut," katanya.

Beberapa pemimpin PKR juga menafikan berita S. Kesevan keluar parti. ADUN Teja, Chang Lih Kang menerusi akaun twitternya menafikan khabar angin tersebut.


Salinan surat tersebut yang diterima oleh pejabat Speaker pada Selasa, 4 Februari kini tersebar di dalam alam maya.
Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/s-kesavan-jawab-isu-letak-jawatan-esok-29462?cp

Tunai solat sebelum lakukan maksiat dalam surau

Posted: 04 Feb 2014 12:31 AM PST

BUKAN sekali dua kita mendengar kes kecurian di surau yang sepatutnya menjadi tempat beribadah oleh umat Islam, malah sudah berkali-kali.

Kes terbaru yang berlaku di surau Hospital Putrajaya yang dikongsikan melalui Facebook Islam Agama Ku ini merupakan salah satu daripadanya.

Kali ini, pencurinya merupakan kaum Hawa yang menggunakan taktik 'solat dulu, baru curi'.

Berikut merupakan maklumat yang disertakan oleh admin akaun tersebut:

" Wanita didalam gambar tersebut adalah seorang pencuri yang menggunakan surau sebagai modus operandi beliau. Kejadian sebenar berlaku di Hostpital Putrajaya semalam, sewaktu solat Asar.

" Suspek mempunyai modus yang sungguh JIJIK. Beliau akan masuk menunaikan solat di surau tersebut apabila melihat ada mangsa yang membawa handbag kedalam surau.

" Beliau akan sembahyang di sisi tetapi meninggal saf lebih awal kerana 'MEMBEDAL' handbag2 yang. Rumah ALLAH SWT yang suci dijadikan tempat untuk mencuri. Semoga beliau si keji bakal mendapat balasan setimpal dengan perbuatan. Untuk warga HM sila berhati-hati dengan taktik licik ini,"

Laporan Polis telah dibuat di IPD Putrajaya dengan salinan gambar dari CCTV Hospital Putrajaya. Terima kasih kepada staff keselamatan hospital yang memberi bantuan penuh."

Bagi penulis, wanita yang melakukan perbuatan ini mungkin sudah 'hitam' hatinya sehingga tiada lagi rasa bersalah tatkala mencuri di tempat ibadah seperti ini.-mynewshub.

Jururawat kerajaan macam pelacur murahan?

Posted: 03 Feb 2014 11:51 PM PST

Gambar hiasan
Sebuah status di laman sosial sedang tersebar berkenaan penghinaan terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh jururawat di hospital dan klinik kerajaan.

Pengguna yang menggunakan nama Ryutaro Ken menulis  

"Swasta mmg la best layanan die sbb tu la mahal.. kalau kerajaan ni kan murah.. so layanan mcm pelacur murahan.. semua staff2 nurse kerajaan ni mmg dah mcm pelacur murahan..!!'

Entah apa yang jururawat yang telah lakukan pada diri beliau sehingga tergamak menyamakan pekerjaan yang mulia itu dengan pelacur.
Andainya mahu tegur pun, biarlah kena dengan caranya, bukan dengan memaki hamun di laman sosial. Ramai lagi yang menerima perkhidmatan dari jururawat di hospital kerajaan ini yang berpuas hati.

Bapa tiri bernafsu buas, rakam foto separuh bogel anak perempuan

Posted: 03 Feb 2014 10:01 PM PST

Gambar hiasan
Sejak awal Januari lalu, seorang lelaki berusia 57 tahun masuk ke dalam bilik anak tiri perempuannya yang berusia 14 tahun setiap malam untuk merakam gambar separuh bogel remaja terbabit tidur.

Rahsia perbuatan kejinya hanya terbongkar pada jam 11.30 pagi kelmarin apabila isterinya yang berusia 42 tahun iaiatu ibu kandung mangsa menemui puluhan gambar separuh bogel remaja terbabit dalam telefon bimbit suaminya itu di rumah mereka di Taman Dagang, Ampang.

Bimbang keselamatan anak perempuannya itu, wanita terbabit membuat laporan di Balai Polis Ampang, di sini.

Menceritakan semula kejadian itu, sumber berkata, ketika suspek mandi, wanita terbabit memeriksa telefon bimbit lelaki berkenaan dan terkejut menemui gambar separuh bogel anak perempuannya yang tidur dalam telefon itu.

Berang dengan kejadian itu, wanita itu segeta mendapatkan suaminya dan meminta penjelasan mengenai gambar tersebut.
Sumber itu berkata, selepas didesak lelaki terbabit mengaku menyelinap masuk ke dalam bilik anak tirinya itu dan merakam gambar berkenaan ketika remaja itu tidur.

'Saya tahu hukum dedah aurat, tapi...' - Sharifah Sakinah

Posted: 03 Feb 2014 08:01 PM PST

JIKA dunia glamor dipilih untuk dijadikan kerjaya, setiap individu itu perlu bersedia untuk diperhatikan oleh orang awam, khususnya para peminat yang tidak pernah lekang dengan seribu satu soalan dan bermacam kritikan.

Lebih-lebih lagi apabila kritikan itu mudah disalurkan secara terus melalui laman media sosial seperti Twitter, Facebook dan Instagram.

Tidak terlepas daripada situasi ini, pelakon Sharifah Sakinah, 25, dikatakan sengaja mengundang kontroversi apabila beberapa keping gambarnya berpakaian baju renang dimuat naik menerusi akaun peribadi Instagram miliknya.

Tidak kurang juga sekeping gambar yang diambil oleh jurulatih peribadinya yang menampakkan Sakinah mengenakan pakaian renang jenis two-piece sewaktu bercuti di Dubai beberapa bulan lalu. Selain itu, pelakon yang pernah membintangi telemovie Biar Mimpi Sampai Ke Bintang ini sering mempamerkan bentuk tubuh baharunya selepas bergiat aktif dalam bidang kesihatan.
Sewaktu berkesempatan bertemu dengannya pada majlis pelancaran Royal Slim Lishuo Magic yang berlangsung di N'dah Catering, Shah Alam, Selangor, pelakon yang lebih mesra disapa Sakinah itu mengaku bahawa dia masih ingat hukum hakam agama dan bukan sengaja memuat naik gambar tersebut untuk meraih sebarang publisiti. Ikuti temu bual selanjutnya bersama adik kepada pelakon Sharifah Shahirah itu.

Kosmo!: Gambar anda mengenakan pakaian renang jenis two-piece dimuat naik oleh jurulatih anda di akaun peribadi miliknya ketika berada di Dubai. Adakah anda tidak sensitif dengan agama?


SAKINAH: Sebagai seorang Islam, saya masih tahu tentang hukum agama. Saya turut sedar mengenai larangan mendedahkan aurat. Tetapi, saya hanya menjadi diri saya. Saya tidak memuat naik gambar-gambar tersebut kerana mahukan publisiti. Saya langsung tidak meletakkan sebarang kapsyen provokasi pada setiap gambar.

Adakah anda sedar bahawa anda sering diperhatikan, terutamanya oleh para peminat yang sering mengikuti perkembangan anda?

Seperti yang saya katakan tadi, saya hanya menjadi diri saya sendiri. Saya berlakon kerana minat dan saya bergiat aktif dalam bidang kesihatan juga kerana minat. Bagi saya, jika setiap benda yang dilakukan itu dipandang positif, maka tiada sebarang tanggapan buruk yang akan dikeluarkan.

Kosmo!

Politik buruk golongan ‘kopiah putih’

Posted: 03 Feb 2014 07:45 PM PST

Baru-baru ini iklim politik Malaysia 'panas' dengan peletakan jawatan mengejut Adun Kajang Lee Chin Cheh. PKR mengumumkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon bagi menghadapi pilihanraya kecil Dun Kajang.

Ternyata langkah politik ini mengejutkan rakan politik PKR dalam Pakatan Rakyat, PAS dan DAP.

Bermacam-macam komen mengecam tindakan PKR yang disifatkan sebagai membazir duit rakyat kerana Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terpaksa mengadakan pilihan raya kecil yang sudah tentu melibatkan jumlah wang yang banyak.

Tanpa merujuk pimpinan PAS pusat, tindakan PKR ini menerima kecaman beberapa kerat golongan "kopiah putih" dalam PAS yang sememangnya menunggu untuk menghentam PKR dan Anwar Ibrahim.

Kritikan paling keras datangnya dari Ketua Penerangan Dewan Ulama, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali yang mengatakan PKR telah khianat undi rakyat.

Ustaz yang baru sahaja dapat anugerah Datuk dari Sultan Pahang begitu galak menyerang PKR dengan berbagai-bagai kecaman keras walaupun semasa sidang media pengumuman calon dihadiri pimpinan eksekutif tertinggi PAS seperti Naib Presiden Salahuddin Ayub dan Dr Hatta Ramli.

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu juga menyokong penuh pencalonan Anwar Ibrahim dalam PRK Kajang.

Tidak ketinggalan menyertai siri kecaman terhadap PKR dan Anwar Ibrahim ialah seorang lagi golongan "kopiah putih" yang juga bekas Pemuda PAS Pusat Nasruddin Tantawi yang mengatakan ini satu kegilaan yang dicipta PKR.

PKR berada dalam situasi politik yang sukar ketika ini dan mengharapkan sokongan dari rakan-rakan komponen Pakatan Rakyat.

Disaat ramai pemimpin bukan "kopiah putih" dalam PAS menyokong tanpa berbelah bahagi kepada PKR, tiba-tiba golongan "kopiah putih" begitu panas hati dan terus mengecam PKR.

Malahan DAP juga menyokong penuh tindakan politik PKR di Kajang walaupun pada mulanya juga terkejut tapi DAP tidak menghentam seperti golongan "kopiah putih".

Golongan "kopiah putih" yang majoritinya golongan Ustaz ini patut malu dengan golongan kafir DAP yang menyokong rakan disaat susah dan senang.

Akhlak yang ditunjukkan golongan kafir DAP lebih Islamik dari akhlak golongan "kopiah putih" ini.

Tikam belakang

Malah golongan yang mendakwa PKR khianat ini juga mengugut mahu jawatan Menteri Besar diberikan kepada PAS memandangkan PAS mempunyai bilangan kerusi yang lebih berbanding PKR tanpa menyentuh perbuatan khianat tikam belakang kawan geng "kopiah putih" yang meletakkan calon di DUN Kota Damansara.

Ugutan ini amat dikesali disaat rakan berada dalam kesusahan tetapi jawatan MB yang didambakan.

Politik buruk golongan ini bukan sahaja mengenai PKR Kajang tapi ramai pemimpin PAS yang jujur juga menjadi mangsa politik buruk ini.

Lihat sahaja macam mana Naib Presiden PAS yang menang iaitu Husam Musa dipinggirkan di Kelantan malah diturunkan pangkat dari Timbalan Pesuruhjaya 2 ke Timbalan Pesuruhjaya 3.

Adalah pelik Naib Presiden yang menang dalam pemilihan parti tempatnya diganti dengan individu yang kalah. Ini satu penghinaan terhadap jawatan yang dipilih secara demokratik.

Saya tidak pasti adakah ini cara pemilihan jawatan parti Islam. Saya secara peribadi berasa simpati nasib yang menimpa Husam Musa.

Mat Sabu juga pernah menjadi mangsa golongan "kopiah putih" yang mengaku pendokong ulama semasa beliau bertanding mengekalkan jawatan Timbalan Presiden sehingga beliau mengeluh pemilihan sesi ini yang paling teruk pernah beliau alami.

Label Syiah dan Liberal jadi peluru untuk menyerang individu tertentu yang dilihat bukan pro-ulama.

Selamat maju jaya kepada Pakatan Rakyat yang akan bertanding dalam PRK Kajang nanti. Diharap tidak ada sebarang sabotaj dalaman dari kem Pakatan Rakyat yang akan menjejaskan peluang Pakatan Rakyat mengekalkan kerusi DUN Kajang.

Hafiz Ahmad ialah pemerhati politik dan juga pelajar Ekonomi tahun akhir Universiti Malaya.

PAS ikrar bantu Anwar di #Kajang - Hadi

Posted: 03 Feb 2014 07:31 PM PST

KUALA LUMPUR: PAS memaklumkan akan membantu jentera PKR dalam menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang bakal diadakan nanti.

Menurut Presiden PAS, Datuk Seri Abdul hadi Awang dalam satu kenyataan, tindakan itu adalah bersesuaian dengan semangat dalam Pakatan Rakyat (PR).

"Bersesuaian dengan semangat dalam Pakatan Rakyat maka PAS Pusat dan PAS Negeri Selangor akan membantu jentera pilihan raya PKR berdasarkan kepada keperluannya dalam menghadapi PRK ini.

"Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat iaitu YB Dr Mohd Hatta Ramli pula dilantik untuk mengetuai jentera pilihan raya PAS dalam PRK ini," katanya.

Kata Hadi, keputusan tersebut telah dibuat berdasarkan Mesyuarat Lajnah Politik dan Pilihan Raya yang diadakan jam 9.00 malam tadi.

Jelas beliau, antara agenda yang dibincangkan termasuk isu-isu politik antarabangsa dan tanahair, serta isu PRK di Kajang.

Selain itu, Hadi juga menegaskan bahawa isu kedudukan jawatan Menteri Besar Selangor adalah 'tidak berbangkit'.

PKR pada 28 Jan telah menamakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang.

Pengumuman itu dibuat oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR pada hari tersebut.

Pengumuman itu adalah berikutan kekosongan kerusi DUN Kajang ekoran perletakan jawatan penyandangnya yang juga dari PKR dan mesyuarat pimpinan PR memutuskan untuk meletakkan Anwar sebagai calon yang akan mewakili PR.

Sehari sebelum itu, ADUN Kajang Lee Chin Cheh, telah meletakkan jawatannya yang disebut-sebut bagi memberi laluan kepada Anwar untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Anwar bagaimanapun menafikan beliau akan mengambil alih tempat Khalid sebagai Menteri Besar Selangor apabila ditanya wartawan sambil mengatakan dakwaan itu hanyalah spekulasi dan sudah diperkatakan sejak 2008 lagi.

Dalam pada itu, PAS turut mengecam hukuman gantung sampai mati yang diputuskan oleh Tribunal Jenayah Perang di Bangladesh terhadap mantan Menteri Pertanian (2001 - 2003) dan Menteri Industri (2003 - 2006), Maulana Matiur Rahman Nizami.

Menurut Hadi, Nizami yang juga merupakan ketua Bangladesh Jamaat-e-Islami itu telah dinafikan perbicaraan yang adil dan berdepan dengan berbagai ancaman ketika perbicaraan.

"PAS mendesak agar pihak Tribunal tidak sepatutnya menjadi penghukum politik kepada kerajaan yang terdesak, dan seharusnya mendengar kritikan badan guaman dan hak asasi manusia antarabangsa," tambahnya.

Murid taska arah rakan lakukan seks oral dalam tandas di Melaka

Posted: 03 Feb 2014 07:01 PM PST

Gambar hiasan
Seorang murid taska lelaki berumur 5 tahun didakwa mengarahkan rakan perempuan sekelasnya untuk melakukan seks oral dalam kejadian yg berlaku di Melaka.

Murid lelaki itu kemudiannya menukar posisi dan melakukan aksi sama ke atas mangsa sambil disaksikan 2 rakan yg lain.

Sehubungan dengan laporan ibu mangsa, pihak polis sedang menjalankan siasatan berhubung insiden yg mengejutkan pelbagai pihak itu.

Menurut ibu mangsa yg berumur 34 tahun, anaknya dipaksa melakukan aksi terlampau itu di dalam tandas taska pada waktu rehat kira-kira jam 10 pagi.

Pemeriksaan doktor yg dilakukan kemudian bagaimanapun gagal mengesan sebarang kesan tusukan.

PRK #Kajang: Semalam kata rancang, hari ini Anwar nafi pula...

Posted: 03 Feb 2014 06:01 PM PST

HULU LANGAT 3 Feb. - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan beliau terlibat dalam rundingan dengan penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang, Lee Chin Cheh bagi melepaskan jawatan tersebut baru-baru ini.

Dakwanya, beliau hanya sempat menemui Chin Cheh beberapa jam sebelum ADUN Kajang itu menyerahkan surat peletakan jawatan sekali gus tidak memungkinkan rundingan itu dibuat.

Kenyataan itu berbeza dengan pengakuan beliau semalam di Pulau Pinang yang mendakwa kekosongan kerusi DUN Kajang itu telah dirancang lebih awal. - UTUSAN ONLINE

Tindakan bekas Adun #Kajang letak jawatan bermaruah - PAS

Posted: 03 Feb 2014 05:31 PM PST

IPOH - Tindakan meletak jawatan sebagai wakil rakyat lebih bermaruah daripada mengisytiharkan diri sebagai bebas atau melompat parti.

Bekas Adun Titi Serong, Drs Khalil Idham Lim Abdullah berkata, dalam amalan demokrasi, kekosongan atau peletakan jawatan harus diikuti dengan Pilihan Raya Kecil (PRK) sebagai menghormati pilihan pengundi.

Menurutnya, pengundi memilih berdasarkan parti dan bukan individu yang mewakili parti itu semata-mata kerana mereka percaya parti yang dipilih mampu mentadbir dengan baik.

"Situasi di Dun Kajang berbeza dengan apa yang pernah berlaku di Perak kerana wakil rakyat di Perak enggan melepaskan jawatan dan menyerahkan mandat kepada rakyat. Sebaliknya mereka melompat parti dan menumbangkan kerajaan pilihan rakyat.

"Rakyat sudah pasti tidak mengundi mereka jika awal-awal lagi bertanding menggunakan tiket bebas. Tetapi atas kekuatan sesuatu parti itu, rakyat percaya dan mengundi," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai PRK Dun Kajang selepas Adunnya, Lee Chin Cheh meletakkan jawatan bagi membolehkan PRK diadakan.

Khalil Idham berkata, malang sekali pengundi di Perak dikhianati wakil rakyat sendiri yang bertindak melompat parti apabila berhadapan masalah dengan parti.

"Soal siapa pilihan rakyat itu terpulang kepada pengundi sama memilih parti sama atau sebaliknya tetapi itulah yang sepatutnya dilakukan bagi menyuburkan demokrasi," katanya.

Pada penggal yang lalu, empat wakil rakyat PR di Perak mengisytiharkan diri sebagai Adun Bebas menyebabkan kerajaan negeri pimpinan PR ketika itu hilang majoriti dan kemudian diambil alih BN.

Rogol 'isteri', bekas pengurus restoran dipenjara 12 tahun

Posted: 03 Feb 2014 04:32 PM PST

Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu hari ini menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan dua sebatan terhadap bekas pengurus restoran Riduan Masmud, 40 kerana kesalahan merogol gadis bawah umur yang kemudian dikahwininya. - Foto Bernama
KOTA KINABALU - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan dua sebatan terhadap bekas pengurus restoran kerana kesalahan merogol gadis bawah umur yang kemudian dikahwininya.

Hakim Ummu Khaltom Abd Samad memutuskan Riduan Masmud, 40, bersalah merogol pelajar perempuan yang ketika kejadian berumur lingkungan 12 tahun, sekitar 9 pagi hingga 10 pagi di dalam sebuah kereta di tepi jalan dekat kawasan Air Terjun Kionsom di Inanam pada 18 Februari tahun lepas.

Ummu Khaltom berkata, bapa kepada empat anak itu juga akan diletakkan di bawah pengawasan polis selama setahun setelah tamat menjalani hukuman itu.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan hukuman ke atas tertuduh ditangguhkan sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.

Beliau turut memerintahkan Riduan membayar wang jaminan RM15,000 dengan dua penjamin yang mana seorang daripada penjamin adalah isterinya.

Terdahulu, Ram Singh, peguam yang mewakili Riduan ketika merayu agar hukuman terhadap anak guamnya diringankan, berkata tiada elemen paksaan dan keganasan dalam kejadian itu selain Riduan telah bertanggungjawab mengahwini gadis itu serta menjaga keluarganya.

Beliau berkata, Riduan juga menghadapi tiga pertuduhan rasuah di Mahkamah Khas Rasuah Kota Kinabalu kerana memberi rasuah kepada bapa mangsa pada April tahun lepas, yang dijangka bersidang bulan ini.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Raja Zaizul Faridah Raja Zaharuddin berkata, tertuduh tidak boleh menggunakan alasan perkahwinan untuk melarikan diri daripada kes rogol yang dilakukannya sebelum mengahwini gadis itu.

Raja Zaizul Faridah berkata, berikutan kejadian itu, gadis berkenaan tidak lagi bersekolah selain menjadi suri rumah dalam usia muda.

Sementara itu, ibu saudara mangsa dalam nada sebak ketika ditemui pemberita selepas prosiding itu berharap hukuman itu akan menjadi pengajaran kepada tertuduh.

"Saya harap anak saudara saya dapat kembali bersekolah selepas memohon untuk bercerai. Saya tahu dia amat tertekan dengan apa yang sudah berlaku sehingga tidak dapat menyambung pelajaran di sekolah menengah," katanya.

Beliau berharap dapat kembali menjaga anak saudaranya itu yang kini tinggal bersama bapanya agar beliau dapat meneruskan cita-cita untuk menjadi seorang doktor memandangkan mempunyai keputusan yang baik dalam peperiksaan.

Pada 20 Mei tahun lepas, Riduan memberitahu mahkamah dia sudah mengahwini gadis itu, bagaimanapun pada 6 Jun tahun lepas Jabatan Peguam Negara berkata, pendakwaan terhadap pengurus restoran itu akan diteruskan.

Hadir selaku peguam pemerhati ialah Mary Lee bagi Sabah Women's Action Resource Group, Women's Centre for Change, Penang, Sisters in Islam dan Mama Anne of Bukit Harapan manakala peguam Mary Florence Gomez bagi Persatuan Undang-undang Sabah dan Voice of the Children Malaysia. - Bernama

Khairul Fahmi bergelar bapa, Leuniey lahir anak perempuan

Posted: 03 Feb 2014 04:00 PM PST

Pemain bola sepak kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat atau Apex hari ini selamat bergelar bapa selepas isterinya Leuniey Natasha selamat melahirkan seorang bayi perempuan sekitar jam 3.00 petang tadi di Kota Bahru, Kelantan.

Leuniey Natasha selamat melahirkan cahaya mata pertama mereka seberat 2.75 kilogram di Hospital Pakar Perdana, Kota Bahru selepas dimasukkan ke hospital itu, awal pagi tadi.

"Alhamdulillah, Leuniey dan bayi perempuan yang belum diberi nama berada dalam keadaan sihat," ujar ibu Leuniey, Nor Laila Abu Bakar yang dihubungi Sinar Harian.

Tahniah buat Apex dan Leuniey Natasha sekeluarga atas kehadiran orang baru dalam hidup mereka, semoga menjadi penyeri hidup. (rtky/m)

tun faisal dot com

Posted: 04 Feb 2014 01:36 PM PST

tun faisal dot com


#PRKKajang : Ahad, Anwar kata dirancang, Isnin Anwar nafi runding? #PartiKangkungRakyat

Posted: 03 Feb 2014 10:30 PM PSTNampaknya sama je pattern anak beranak ni. Dulu isteri berbelit-belit explain pasal jam Omega, sekejap dalam simpanan, sekejap tak tau. Anak pagi kata tak fasakh, petang mengaku pula ada fail fasakh.
Dalam PRK Kajang pun sama. Inilah yang PKR, #PartiKangkungRakyat dan keluarga 69 Anwar Ibrahim.
Ya, ia dirancang...Tak la, mana ada runding-runding.......


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berterusan cuba memperbodohkan rakyat apabila bertindak menafikan pula bahawa beliau mengadakan rundingan dengan penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, Lee Chin Cheh.

Penafian itu dibuat tidak sampai 24 jam selepas mengakui ketika berceramah di hadapan kira-kira 200 penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Permatang Pauh, Pulau Pinang, bahawa strategi mengosongkan kerusi Kajang bagi membolehkan beliau bertanding adalah hasil rundingan.

Namun pada malam ini, ketika sesi penjelasan kepada penduduk di Kajang, Anwar mendakwa beliau hanya menemui Chin Cheh beberapa jam sebelum menyerahkan surat peletakan jawatannya.

"Saya hanya sempat jumpa beberapa jam sebelum beliau (Chin Cheh) serah surat letak jawatan. Tiada rundingan dengan beliau tetapi sudah tentu saya kena hormat keputusannya bagi membolehkan saya bertanding," katanya Anwar di Taman Mesra Kajang di sini malam ini.

Yang turut hadir Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali; Naib Presiden PKR, Tian Chua; Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin dan beberapa pemimpin tempatan DAP serta Pas.

Dalam pada itu, Anwar terus berdolak-dalik mengenai persoalan bahawa beliau akan mengambil alih jawatan Menteri Besar Selangor jika menang Pilihan Raya Kecil DUN Kajang, tetapi pada masa yang sama mengakui kepemimpinan Abdul Khalid tidak memiliki kekuatan politik.

Jelasnya, dari sudut pencapaian ekonomi, kepemimpinan Abdul Khalid memang membanggakan tetapi belum cukup kuat untuk berdepan cabaran politik semasa yang dakwanya sedang dirancang dan digerakkan Barisan Nasional (BN) bagi merampas semula Selangor.

"Ramai orang tanya apa akan berlaku selepas ini. Saya jawab biar menang dulu lepas itu kita akan pergi satu persatu. Saya perlu mengucapkan terima kasih kepada Abdul Khalid kerana berjaya mengurus ekonomi Selangor dengan cemerlang melalui sikap jimat cermat dan berhemahnya," katanya.

"Tapi kita sekarang berdepan cabaran realiti politik semasa yang cukup hebat dan untuk mengekalkan Selangor dan menjadikan negeri ini sebagai batu loncatan untuk menawan Putrajaya dalam masa empat tahun lagi, kita memerlukan pasukan kepemimpinan yang lebih mantap," ujarnya-UMP.Ramlee dah bagi nasihat, tak nak dengar...
Tonton video 3 Abdul 2014 lakonan Anwar, Khalid dan Azmin. Special appearence - Sultan Melaka dan Nurul Izzah... ha, ha, ha 

Ranking Blog : Blogger Pro-BN masih honeymoon dan main candy crush? tunfaisal #13, Klout Score 73

Posted: 03 Feb 2014 09:18 PM PST
Blogger Pro-UMNO/BN masih honeymoon dan main candy crush?


Blog tunfaisal.blogspot.com di tangga 13. Naik 4 tangga lagi. Terima kasih di atas sokongan para pembaca. 

Nampaknya kedudukan ranking ramai blogger pro-UMNO masih belum begitu berubah. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kemungkinan terdapat 8 faktor UTAMA yang menyebabkan kejatuhan ini. 

Mungkinkah kejatuhan ini diakibatkan oleh :- 

1. kurang penghargaan daripada Pejabat Perdana Menteri dan kepimpinan tertinggi UMNO,  atau

2. mungkinkah kerana penubuhan Jabatan Media Sosial (JMS) tidak melibatkan mereka sehingga mereka berasa fed-up dengan UMNO, atau 

3. adakah kerana kebajikan dan nasib mereka tidak terbela sehinggakan ada blogger yang terpaksa menjual kad pre-paid Tone Excel, burger bakar dan memotong rumput sehingga menghadkan waktu berblog, atau 

4. mungkin juga kerana mereka mengikut saranan untuk mengurangkan masa berblog tentang politik sebanyak 50% dan lebih menumpukan kepada penulisan #Lifestyle, atau 

5. mungkin mereka ketagih main Candy Crush, atau

6. Mungkinkah kerana BLOGGER UMNO marah dan meluat dengan PEGUAM UMNO dan BERUANG UMNO yang bersetuju tarik saman Mustafa Ali DAN terima kenyataan Mustafa bahawa video itu kerja BLOGGER UMNO? Atau,


7. kerana mereka tak mahu Syok Sendiri?

8. Atau kerana mereka yakin dengan kenyataan wartawan pencen ini yang kata mereka sebenarnya tidak membantu kepimpinan UMNO? Jadi biar Kadir sajalah yang buat dan tulis blog. Mungkin Kadir rasa 8 artikel panjang berjela sebelum PRU13 tu adalah FAKTOR UTAMA yang membantu kemenangan BN dalam PRU13. Suka lu lah Kadir.....