Barisan Nasional

Dicatat oleh Admin | | Posted On Isnin, 2 Disember 2013 at 1:21 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 02 Dec 2013 01:05 PM PST

Cucu Tok Selampit


Isu Perjumpaan Dengan PM - Adakah @nikabdulaziz Terlupa, Nyanyuk Atau Cuba Memadam Kebenaran?

Posted: 01 Dec 2013 10:14 PM PST


CTS sudah lama tidak mengkritik dan menegur Mantan Menteri Besar Kelantan dan Mursyidul Am PAS. Ini berikutan beliau sudah bersara dari politik dan biarlah kita bagi beliau berehat sepenuhnya. Apabila beliau cuba membuat kenyataan yang tidak tepat dan sedikit menampakkan beliau cuba memburukkan Perdana Menteri dengan kenyataan yang salah baru-baru ini, tidak dapat tidak kita terpaksa menegur kembali.

Lihat kedua-dua berita di atas. Satunya diambil pada tahun ini, bertarikh 20 November 2013 manakala satu lagi dipetik pada 03 Januari 2011. Dalam berita 2013, Dato Nik Aziz berkata selama 22 tahun beliau memerintah Kelatan, beliau tidak pernah berjumpa Perdana Menteri. Hakikatnya, beliau sendiri dipetik oleh lidah rasmi PAS yang sama, Harakahdaily, pada tahun 2011, mengakui telah berjumpa dengan Perdana Menteri pada akhir Disember 2010.

CTS berfikir baik sajalah. CTS tidak mahu menunduhnya menipu. Orang-orang PAS mana boleh menipu. Mereka maksum dalam semua perkara. Ahli PAS telah dijanjikan syurga, mengikut kata pemimpin-pemimpin mereka. Mungkin Dato Nik Aziz sudah nyanyuk dan sudah tidak boleh lagi mengingati semua perkara. Seeloknya, tidak perlu lagi beliau ditemubual. Bagilah beliau berehat sebelum dipanggil oleh Allah SWT.

Adakah Tindakan MP Segambut Meminta @PDRMsia Mendedahkan SOP Polis Berniat Jahat?

Posted: 01 Dec 2013 03:57 PM PST


Umum mengetahui bagaimana penerimaan dan cara layanan Cina-Cina DAP terhadap anggota-anggota Polis Di Raja Malaysia (PDRM). Oleh itu kita tidak merasa terkejut apabila Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng cuba mempertikaikan Ketua Polis Negara di dalam laman sosial Twitter, kerana tidak mendedahkan 'Standard Operating Procedures (SOP)' bagi PDRM sekiranya berlaku insiden yag menyebabkan berlaku tembak menempak di antara pihak PDRM dan penjenayah. 

Mengapa MP Segambut beria-ia mahukan pihak PDRM mendedahkan SOP mereka. Alasan agar pihak PDRM mendedahkan SOP demi ketelusan dan menafikan tuduhan PDRM "trigger happy" juga keterlaluan dan tidak boleh diterima. Ini memandangkan penjenayah tidak mempunyai SOP tertentu di dalam merompak, membunuh, merogol dan memusnahkan harta benda. Tidak wajar penjenayah diberitahu secara mendalam SOP PDRM yang boleh mendatangkan bahaya dan risiko keselamatan kepada anggota-anggota PDRM dan orang awam.

Duke of UMNO

Posted: 02 Dec 2013 01:02 PM PST

Duke of UMNO


Tu diaa..! Kementerian yang susahkan guru-guru kita?

Posted: 02 Dec 2013 04:37 AM PST

Astaghfirullahil'azim... sampai 59 tugas yang perlu dilaksanakan sepanjang tahun? Kenapa tak cukupkan saja sampai 60 tugasan? Bagi cikgu-cikgu kita tu "koma" terus kat sekolah...kan senang? Nasib baik la saya buka seorang guru...

Siapa kata kerja cikgu tu senang? Ingat kerja cikgu tu mengajar anak-anak kita, periksa buku sekolah dan organize sukan saja ke? Ingat kalau sekolah cuti maka cikgu-cikgu tu semua cuti sama ke? Pergi pagi balik tengahari? Siapa cakappp???

Kalau tuan puan semua nak tahu... kat bawah ni ada list tugasan cikgu-cikgu kita. Dalam bahasa lain, "job description". Kebanyakkannya semua guna sistem online. Kononnya "online" sebab nak mudahkan guru, tapi sebenarnya lebih menyusahkan...

Contohnya SPPBS. Cikgu perlu update dalam sistem tu pasai maklumat pelajar-pelajar depa. Masalahnya, sistem tu punyalah lembab! Bukan masalah line 512kbps, 1meg atau 4meg. Pakai unifi 20meg sekali pun, sistem tu memang lembab...

Nak tunggu loading pun satu hal, nak update satu-satu data tu makan masa berjam-jam. Mungkin disebabkan uploading data yang buat server tu congested. Maklum la.. kadang-kadang berpuluh-puluh cikgu update data kat sistem tu dalam masa yang sama...

Ada pulak cikgu-cikgu kita yang cuba update data kat sistem tu pukul 2 pagi - 3 pagi. Kononnya nak elak "kesesakan" server SPPBS tu. Tapi sama jugak hasilnya... bank data kat server tu kecik sangat ke kapasitinya?

Saya tertanya-tanya, sapa yang buat sistem tu? Konsultan mana? Berapa juta duit depa charge Kementerian? Awat yang sistem tu teruk sangat? Perkara tu patutnya memudahkan, tapi sekarang ni dah jadi menyusahkan guru-guru kita pulakkkk...???

Tu baru 1 contoh sistem online. Belum lagi kerja-kerja yang melibatkan tulis tangan, kerja luar bilik darjah, kerja kat luar sekolah dan kerja-kerja yang lain. Patut pun profesyen guru ni diiktiraf sebagai kedua paling beri tekanan dalam dunia...!

Aku simpati kat cikgu-cikgu kita. Pada aku, sistem pendidikan yang kononnya "perfect" tu perlu dikaji dari sudut perlaksaan dan practical... Menteri dah buat dasar yang memudahkan. Tapi nampaknya pihak pengurusan/pentadbiran yang nampak kurang cekap melaksanakan...

Cuba tengok senarai kerja yang perlu dilaksanakan cikgu-cikgu kita di sekolah kat bawah ni. Senang jad guru? Siapa kata? Try la jadi cikgu... baru tau betapa susahnya jadi guru. So, nak salahkan cikgu-cikgu kita lagi? 

1- E-Operasi
1- E-Pangkat
3- E-Prestasi
4- HRMIS
5- SPLG
6- E-Tukar
7- E-Profil
8- SPPBS
9- Psikometrik
10-E-SPTS
11-APDM
12-SPS
13-SAPS
14-SARANA IBU BAPA
15-Guru Penyayang
16-Mentor Mentee
17-Minda Sihat
18-L4
19-Konsep Kendiri
20-DWEN
21-VLEFrog
22-E-Nilam
23-Zoom A
24-EMIS
25-SSDM
26-SSQS
27-E-Kehadiran
28-IQ PSS
29-PROTIM
30-1MURID1SUKAN
31-Myspata
32-E mateks for spbt
33-E bulk for spbt
34-SISTEM SKPK PRASEKOLAH
35-Penandaan buku latihan
36-Gubal soalan ujian
37-Penghasilan abm
38-Persediaan Buku Rekod Mengajar
39-Penetapan KPI setiap subjek
40-Aktiviti Persatuan
41-Aktiviti Sukan
42-Aktiviti Koakademik
43-Kajian Tindakan
44-Keceriaan Kelas
45-Kemaskini fail kokurikulum
46-Kem motivasi
47-Program susu sekolah
48-Program Pemulihan Pengayaan
49-PAFA
50-Pelaporan Guru Bertugas Harian
51-Program Sekolah Selamat
52-Pelaporan Kantin
53-Program Akses Kendiri
54-Program Pecutan UPSR/PMR/SPM
55-Projek Hikmah
56-Kelas Tambahan Cuti Sekolah
57-Galeria Sekolah
58-Pengurusan Stok dan Rekod
59-Pengurusan Panitia

Tu diaaa.. GLC Kedah kena "titik" dengan blogger Kedah...

Posted: 01 Dec 2013 10:33 PM PST

Tu diaaa.. Ustaz Azizan dah meninggal dunia pun masih kena buat kerja kat STDC lagi? Ishhhh... tak patut..tak patut...
Sekalung tahniah saya ucapkan pada sahabat-sahabat blogger KedahTimes, Pak Teh dan AloqStaq kerana berjaya memaksa GLC-GLC di Kedah ni supaya update website masing-masing. Sila baca di sini, di sini dan di sini..

Bukan apa... sebelum ni memang jarang update pun. Ada yang dah berbulan-bulan dan ada yang bertahun tak update. Bukannya takde jabatan Corp Comm.. ada... tapi macam tak jalan jer.. taktau la sebok buat apa...

Tapi alhamdulillah.. dah ada beberapa GLC dan agensi yang dah update balik dah. Tapi ada jugak yang dok tahap tu jugak...tak update pun... taktau la apa masalah depa...


Pun begitu, saya juga mintak kawan-kawan blogger di Kedah ni supaya gesa agensi kerajaan macam majlis perbandaran dan sebagainya untuk update website...Malah ada lagi yang belum ada website sendiri? Hmmm... habih tu macamana nihhh? Ni dah zaman IT dah niiihh...

Cuba la pro-aktif sikit... kalau website rasmi pun takdak, camana nak maju ni? Dok kat takuk lama jugak? Kalau website pun takdak...apatah lagi FB dan Twitter rasmi..lagilah takdak..kan? Heh! Abih tu macamana nak sebarkan maklumat di Kedah ni, kan?

Majulah GLC dan agensi-agensi kerajaan di Kedah...Heh!

THE FLYING KICK

Posted: 02 Dec 2013 01:02 PM PST

otai

Posted: 02 Dec 2013 11:44 AM PST

otai


Re: Assalam

Posted: 01 Dec 2013 02:28 PM PST

Assalamalaikum Wr Wb,

I hope in the name of ALLAH that I have the right person who will assist me.
I got your contact through a web directory.

I want to transfer my family's money into your country/ business for
investment purposes and to secure the future of my 3 children because we are
uncertain of the future of this country; as such I would like to make
contact with you residing in that country for assistance.

Note these funds are already in a security company which has branches around
the world for safe keeping.

I would have done this myself but my present health condition will not
warrant me to do so. Kindly help with this because I cannot travel out of
libya at the moment due to some certain conditions and great difficulties
added to the fact that am disabled on a wheel chair due to a bombing that
occurred in Benghazi I will explain more to you when I am certain that I can
trust you.

The fall of Muammar Gaddafi came with a lot of destruction / Hell to our
great country Libya and everything is practically difficult now and
opportunities are closing up, the new government is trying to frustrate our
life.

Please if you accept this offer of assistance you are required to give me
your Name, age, occupation, address also enclosing your telephone fax
numbers.

What I now need from you are as follows:

1. You will help me receive and secure the funds from the security company
on my family's behalf and open a Bank account for my children in your
country with the credentials i will give you.

2. You will be entitled to 30% of the total sum involved for your
assistance.

3. As soon as you confirm to me by e-mail your readiness to assist with
this, I will give you more details as regards claiming the funds from the
security company.

4. Please note that this project is 100% risk free but you must keep it very
secret and confidential with strong assurance that you will not let me down
at all.

Regards,
Mohamad Hassan al-Rida

PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Dec 2013 11:41 AM PST

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! KENYATAAN MEDIA MENGENAI KESIHATAN NAIB PRESIDEN UMNO DS @HishamuddinH20

Posted: 02 Dec 2013 10:16 AM PST



Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein telah menjalani pemeriksaan kesihatan pada tengahari tadi. Semasa pemeriksaan, doktor pakar telah mendapati salah satu arteri beliau mengalami kesempitan.

Sehubungan itu , doktor telah menjalankan prosedur angioplasti dengan segera dan ianya telah dilaksanakan dengan jayanya pada jam tiga petang tadi. Ingin dimaklumkan doktor telah mengarahkan agar Dato' Seri berehat di hospital buat masa ini.

Keadaan beliau adalah stabil.


Kuala Lumpur 2 Disember 2013.






** GPB doakan agar DS Hisham cepat sembuh dan berehat.  PAU 2013 pasti terasa kerana kemungkinan beliau tak mungkin hadir kali ini disebabkan penyakit dialaminya .Apa yang menimpa DS Hisham hari ini mengingatkan GPB tentang pengorbanan dua tokoh filem Tanda Putera yang menyembunyikan penyakit mereka demi menjaga keamanan dan kestabilan  negara .

AKHIRNYA NIK AZIZ SAH PENCEN DARIPADA JAWATAN MURSYIDUL AM PAS

Posted: 02 Dec 2013 04:00 AM PST


KUALA LUMPUR: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat digugurkan dari jawatan Pesuruhjaya PAS Kelantan dan diganti dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob.

Ahmad turut dilantik sebagai bendahari PAS Pusat yang baharu.

Pengumuman jawatan lantikan ini dibuat oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat sesi 2013 - 2015 yang pertama malam tadi.

Datuk Mahfuz Omar yang tewas dalam persaingan merebut jawatan Naib Presiden pada Muktamar Tahunan PAS ke-59 baru-baru ini dilantik sebagai Ketua Penerangan.

Sementara Datuk Mustafa Ali dikekalkan sebagai Setiausaha Agung PAS.

Timbalan Menteri Besar Kelantan,  Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang tewas kepada Mohamad Sabu dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat.

Seorang lagi calon yang tewas dalam perebutan jawatan Naib Presiden PAS, Datuk Abu Bakar Chik turut dilantik sebagai AJK PAS Pusat.

Bagi jawatan Penolong Setiausaha Agung dan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang akan dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang dijadualkan pada 17 Disember nanti.-AstroAwani

TARIF ELEKTRIK NAIK 4.99 SEN , TERIMA KASIH KERAJAAN RUMAH GPB TAK TERLIBAT KENAIKAN !!

Posted: 02 Dec 2013 03:10 AM PST


Hari ini diumumkan kenaikan kadar purata tarif elektrik naik sebanyak 4.99 sen iaitu dari kadar semasa 33.54 sen/kwj kepada 38.53 sen/kwj. 

Mesti ramai yang akan melompat marah terutaman macai PR  disebabkan kenaikan ini yang dianggap membebankan rakyat .  Tapi GPB senyum je selepas membaca kenyataan Pak Menteri ini

Selaras dengan dasar kerajaan untuk melindungi kebajikan pengguna terutamanya golongan berpendapatan rendah, tiada kenaikan tarif elektrik akan dialami oleh 70.67 peratus atau 4.56 juta pengguna daripada keseluruhan 6.45 juta pengguna domestik di Semenanjung dan 62 peratus atau 260,000 pengguna daripada 418,000 pengguna domestik di Sabah dan WP Labuan yang menggunakan elektrik pada kadar 300kwj dan ke bawah.

Apa yang hang pa paham ??  sebenarnya pengguna yang pakai eleketrik dengan kadar semasa 300kwj ke atas sahaja akan mengalami kenaikan ini . 

Siapa yang guna banyak kadar purata elektrik   300kwj ke atas ?  Yang pakai banyak air cond dirumah , pejabat , pasaraya , kedai  dan kilang . 

Mengapa GPB kata rumah GPB tak terlibat kenaikan ? Sebab kadar purata bulanan elektrik tak sampai pun 300 kwj . Bil bulan lepas baru je  279kwj dan tak melebihi pun 300 kwj. 

Kesimpulannya , walaupun kerajaan menaikkan tarif elektrik , tetapi masih lagi melindungi   pengguna daripada golongan berpendapatan rendah dan sederhana .  Malah rebat  bil elektrik RM20 ke bawah masih lagi diteruskan untuk membantu rakyat .





Berkuatkuasa 1 Januari 2014, kadar purata tarif elektrik di Semenanjung naik 4.99 sen atau 14.89 peratus iaitu daripada kadar purata semasa 33.54 sen/kwj kepada 38.53 sen/kwj.

Turut berlaku kenaikan, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan iaitu sebanyak 5 sen atau peningkatan 16.9 peratus. 

Empat faktor yang mendorong kenaikan itu adalah disebabkan kesan penyelarasan harga gas domestik (0.51 sen/kwj); Kesan penetapan harga gas asli cecair (3.41sen/kwj); kesan penyelarasan harga arang batu (0.17 sen/kwj) serta semakan tanrif Tenaga Nasional Berhad (TNB) (0.90 sen/kwj). 

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili pada sidang media khas di Bangunan Parlimen, di sini, sebentar tadi.

Ongkili berkata, selaras dengan dasar kerajaan untuk melindungi kebajikan pengguna terutamanya golongan berpendapatan rendah, tiada kenaikan tarif elektrik akan dialami oleh 70.67 peratus atau 4.56 juta pengguna daripada keseluruhan 6.45 juta pengguna domestik di Semenanjung dan 62 peratus atau 260,000 pengguna daripada 418,000 pengguna domestik di Sabah dan WP Labuan yang menggunakan elektrik pada kadar 300kwj dan ke bawah.

Walau bagaimanapun  Kerajaan akan terus memberikan rebat kepada pengguna dengan bil elektrik berjumlah RM20 dan ke bawah sehingga 31 Disember 2014.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili pada sidang media khas di Bangunan Parlimen, di sini, sebentar tadi.sumber berita harian

LANTIK JURUCAKAP USUL,PEMUDA UMNO IKTIRAF SUARA MAHASISWA @KhairyKj @azwanbro #PAU2013

Posted: 02 Dec 2013 01:36 AM PST




Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin memilih empat pendekatan baru bagi Perhimpunan Agung UMNO 2013.

Pertama, melantik seorang wakil mahasiswa, Mohd Afifi Mohd Arif sebagai jurucakap usul di Perhimpunan Agung Pemuda UMNO 2013 pada Rabu.

Kedua, mengadakan Kumpulan Fokus Pergerakan Pemuda UMNO bagi memperkemaskan usul yang akan dibahaskan dalam PAU 2013.

Ketiga, pendekatan media sosial dan penubuhan pasukan Facebook bagi menyiarkan segera inti pati perbahasan PAU 2013. 

Keempat, penubuhan pasukan khusus bagi melihat usul dan melaksanakannya dengan segera.

Ada 14 orang termasuk seorang mahasiswa, Mohd. Afifi Mohd. Arif dipilih sebagai jurucakap usul pada Perhimpunan Agung Pemuda UMNO.

Dua Exco Pemuda UMNO iaitu Dr. Fathul Bari Mat Jahaya dan Armizan Mohd. Ali dipilih sebagai jurucakap Pemuda UMNO ke Perhimpunan Agung UMNO.

Terkini ! Ustaz Kazim kecewa digelar Barua Umno, umum keluar Pas

Posted: 01 Dec 2013 09:18 PM PST




 - Pendakwah bebas,Ustaz Mohammad Kazim Elias hari ini memgumumkan keluar daripada Pas kerana kecewa dengan sikap parti tersebut yang menuduhnya 'barua UMNO'.
 
"Saya kecewa dengan Pas kerana saya disebut barua UMNO," katanya ketika ditemui di Bangunan Parlimen hari ini selepas selesai berjumpa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
 
Penceramah rancangan 'Kalau Dah Jodoh' di Astro Oasis ini mula mendapat perhatian kerana merupakan antara sembilan yang dilantik membarisi kepimpinan Ahli Majlis Tertinggi  UMNO.

KUCING KURAP : JEFF OII MOHON MAAF TAK IKHLAS, HANYA IKUT DESAKAN KARPAL

Posted: 01 Dec 2013 05:11 PM PST




Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi dilihat seolah-olah tidak ikhlas memohon maaf terhadap kenyataannya yang menggelarkan kakitangan bawahan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) sebagai 'kucing kurap' dalam satu lawatan ke Pasar Jelutong, 16 November lalu.

Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP), Rahmad Isahak berkata, ini kerana Jeff menunggu lebih dua minggu untuk membuat permohonan maaf itu, selain dibuat kerana desakan Pengerusi DAP, Karpal Singh.

Menurutnya, kalau Jeff benar-benar ikhlas, beliau tidak perlu didesak oleh sesiapa untuk memohon maaf tetapi segera meredakan kemarahan banyak pihak dengan menarik balik kenyataan itu daripada awal.

"Permohonan maaf itu seolah-olah ada muslihat tersendiri kerana dibuat atas desakan Karpal dan bukannya ikhlas kepada orang Melayu yang terhina dengan kenyataan itu.

"Jeff juga kena tarik balik desakannya yang mahu Yang Dipertua MPPP, Datuk Patahiyah Ismail meletak jawatan kerana didakwa tidak mampu menjalankan tugas dengan baik," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Ketua Staf di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang itu membuat pengumuman maaf secara terbuka di hadapan kira-kira 689 perwakilan yang menghadiri Konvensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2013 di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak mendesak wakil rakyat DAP itu meminta maaf dan menarik balik perkataan 'kucing kurap' itu yang dibuat Jeff bagi merujuk kepada kegagalan pegawai MPPP membuktikan kepadanya terdapat peniaga haram di Pasar Awam Jelutong.
Tambah Rahmad, Jeff diminta lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengguris hati golongan bawahan serta orang Melayu.

"Jika beliau tak ambil iktibar daripada apa yang berlaku, tak mustahil gelaran 'Harimau Jelutong' yang diberikan kepadanya boleh diubah kepada 'Kucing Jelutong' selepas ini.
"Kerajaan DAP Pulau Pinang juga harus ambil iktibar atas apa yang berlaku dan tidak boleh benarkan wakil rakyat mereka membuat kenyataan sesuka hati sehingga mengguris perasaan orang lain," ujarnya.

Sementara itu bagi Setiausaha Sekretariat Himpunan Melayu Pulau Pinang, Mohamad Nor Suhaili Jamali, Jeff tidak harus bersandar kepada seseorang sebelum membuat permohonan maaf itu.

Jelasnya, tindakan Jeff itu dilihat agak angkuh kerana permohonan maaf itu seolah-olah tidak ikhlas dan dibuat secara bersyarat.

"Jeff perlu minta maaf bukan sekadar dalam majlis DAP sahaja tetapi di hadapan semua kakitangan MPPP kerana isu ini melibatkan mereka.

"Kalau nak tunjuk keikhlasan, beliau harus bersemuka dengan individu yang dihina dengan gelaran itu dan minta maaf sendiri dengan mereka," katanya.


DIMENSI

Posted: 02 Dec 2013 11:09 AM PST

DIMENSI


Omegay: Pemilihan PAS Gersang

Posted: 01 Dec 2013 10:00 PM PST


Ketua Penerangan Baru PAS

Mat Sabun: "ciss celaker!..si spender kekal la plakk!

#seratah#

Posted: 02 Dec 2013 03:43 AM PST

#seratah#


MENGAPA KAMI TINGALKAN ANWAR IBRAHIM

Posted: 02 Dec 2013 12:41 AM PST

sambungan  Zulkefli Nordin


ZULKEFLI NORDIN SERIK DITIPU ANWAR.

Menurut Zulkefli beliau berpaling kerana meragui penderian Anwar terhadap agama dan sanggup berbuat apa saja demi mencapai hasratnya. Kini Pas sudah gadaikan perjuangan Islamnya kerana itulah yang Anwar mahu, fikirkanlah bertapa bahayanya Anwar jika menjadi Perdana Menteri.

 Zulkefli berkata saya dah tengok dia rungkaikan pakatan pembangkan dan Pas, saya tidak akan duduk diam-diam, saya kenal Anwar dan akan tentang dia secara terbuka kerana saya kena beritahu, siapa Anwar, Zulkefli juga mendawa Anwar ada berjanji yang mahu melantik beliau sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga menjaga hal  ehwal  Islam.
Semasa pelan 16 september janji itu juga ditabur kapada  Ahli Parlimen BN  yang cuba dipancing sertai pelan 16 september itu.

Mengulas tentang kes liwat Saiful, Zulkefli berkata Anwar tidak berani bersumpah  dimahkamah dalam kes liwatnya dan memilih untuk bercakap dari kandang tertuduh sahaja, dengan berada di kandang, peguam atau hakim sendiri tidak boleh mengemukakan pertanyaan.

Ditanya tentang peluang Anwar untuk menjadi pemimpin Agama dan bangsa Zulkefli berkata, saya tidak nampak sebab saya tengok Anwar sejak beberapa tahun ini tumpuannya terlalu ke Putrajaya, saya pernah cakap (Zul)  kapada beliau tidak boleh begitu sebaliknya beri tumpuan kepada semua pekara.

Macam sekarang kalau ikut ceramah dan lawatan Anwar ke luar nagara dia akan cakap pasal kes liwat dan dia dianiayai katanya.

Kata Zulkefli saya cakap kapadanya sebagai pemimpin besar dia tidak boleh angkat diri lebih tinggi, nordin kata dia baca buku Nelson Mandela dan Mahatma Gandhi, mereka tidak pernak bercakap pasal diri sendiri mereka bercakap tentang rakyat yaitu rakyat Afrika  dan India yang dianiayai, begitu pemimpin besar, tetapi Anwar cakap pasal diri dia zul kata itu strategi yang silap

Kalau dulunya Zulkefli merupakan orang kuat membela Anwar tetapi sekarang beliau merupakan orang yang paling lantang menentang Anwar bersama-sama dengan rakan-rakan yang lain  yang keluar dari pakatan seperti, Datuk K.S Nalakarupan, Dr. Mohamad Fairus bekas Timbilan Ketua Menteri 1 P. Pinang dan ramai lagi.

Kita seharusnya berfikir mengapa mereka meningalakan Anwar Ibrahim, terutama anak muda yang terpengaruh dengan gaya bercakap menipu pengikutnya, dan orang ramai.

bersambung

bumiyang

Posted: 02 Dec 2013 03:09 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 02 Dec 2013 03:03 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Pasti ada hangguk kata kenaikan kadar elektrik tak beban pengguna

Posted: 02 Dec 2013 12:26 AM PST


Berita terkini menyiarkan kadar elektrik diumumkan naik 15 sen setiap KwH.

Pasti ada kepala hangguk akan kata kadar baru elektrik tak beban pengguna. Mungkin ada yang tak terbeban dengan hanya kenaikan harga elektrik tapi seperti juga bila harga minyak dan gula dinaikkan, semua peniaga naikan harga barang.

Akhirnya terbeban juga akhirnya.


Tak kurang juga nanti kepala hangguk yang akan kata rakyat yang berpendapatan rendah akan dibantu. Husin teringat masa minyak naik 20 sen pada September 15hb. BR1M dijanjikan naik dari RM500 ke RM1,000.

Akhirnya bajet naikkan BR1M hanya RM650. Kali ni ...berapa pulak nak dijanjikan naik BR1M dan komdian berapa akhirnya BR1M naik?

Hai ... jika semua barang terus dinaikkan, lama-lama mereka yang tidak layak BR1M pun layak terima BR1M 

Wow! Yang sekarang layak BR1M boleh dijual sebagai unta.

Aspirasi Bangsa

Posted: 02 Dec 2013 01:37 AM PST

Aspirasi Bangsa


Mmg kuat lobi betul la mamat ni!!

Posted: 01 Dec 2013 07:19 PM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 02 Dec 2013 01:08 AM PST

Taipingmali (tm)


MAZA sokong UKE, Abang UKE tak sokong?

Posted: 30 Nov 2013 10:26 PM PST

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berharap masyarakat tidak mudah membuat sebarang kesimpulan di atas dua tokoh agama iaitu Ustaz Mohammad Kazim Elias dan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah (Yadim) Dr Asyraf Wajdi Dasuki sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno.
   
Beliau yang dipetik menerusi laman sosial Facebooknya semalam, berkata, kedua-duanya adalah tokoh agama dan harus diberikan peluang di dalam parti politik tersebut.
   
"Tahniah di atas pelantikan ini, saya berharap mereka akan dapat memberi sumbangan ke arah positif dan membaiki keadaan negara.
   
"Tahniah juga kepada Umno kerana cuba mendapatkan khidmat golongan agama, harap benar-benar bertujuan kebaikan bukan sekadar politik kepartian," katanya.
   
Beliau turut berkata, jika ada keikhlasan, kedua-dua tokoh ini boleh membantu parti itu ke arah yang lebih baik.

Visit website

Komplot menjatuhkan Dato Hamidah Osman gagal

Posted: 30 Nov 2013 08:17 PM PST



Bekas Ketua Penerangan Wanita Umno, Datuk Hamidah Osman kembali mengetuai barisan kepimpinan Wanita Umno bahagian Gopeng pada sesi pemilihan semula jawatankuasa sayap parti itu, semalam.

Hamidah memperoleh 173 undi mengatasi penyandang, Juliliyana Mohd Junid (131) dalam saingan satu lawan satu setelah seorang lagi calon, Wan Razita Wan Razak mengambil keputusan menarik diri.

Mesyuarat yang diadakan semula atas arahan Jawatankuasa Pengurusan Umno itu dihadiri 314 daripada 354 perwakilan yang layak mengundi.

Arahan itu sebelum ini mendapat bantahan daripada Jawatankuasa Umno Gopeng kerana mendakwa tiada alasan kukuh diberi di sebalik arahan pemilihan semula sayap parti Umno terbabit.

Pada pemilihan 12 Oktober lalu, Juliliyana menang dengan majoriti 20 undi mengetepikan penyandang, Hamidah yang mendapat 143 undi, sementara Wan Razita (20).

Ketika ditemui, Hamidah melahirkan rasa syukur kerana perjuangannya dalam menuntut pemilihan secara telus mendapat sokongan perwakilan.

Beliau berikrar, mahu memastikan perpaduan dalam kalangan ahli pergerakan berkenaan dapat dipupuk kembali.

"Saya bersyukur dengan kemenangan ini dan yang jelas mandat sudah diberikan, saya akan pegang amanah ini dengan perkara pertama untuk merapatkan saf dengan menjalankan kerjasama lebih erat," katanya.

Mengulas bantahan yang dikemukakannya kepada Umno Pusat, Hamidah yang juga Pengerusi Tekun berkata, pihaknya mendapati banyak perkara yang mencurigakan dan tidak kena sepanjang pemilihan lalu dijalankan.

Menurutnya, perkara itu menyebabkan satu bantahan dibuat melalui saluran parti iaitu kepada Jawatankuasa Khas Bantahan Umno yang dipengerusikan oleh Tan Sri Azmi Khalid.

"Yang dituntut adalah keadilan, saya berharap dengan keputusan hari ini (semalam), pucuk pimpinan dapat terima dengan hati terbuka, ia dibuat selepas meneliti kes saya, ia tidak buat mengikut sentimen dan emosi.

"Dalam 'hearing' kes, saya bentangkan kes saya dan mereka (pihak Juliliyana) bentangkan kes mereka. Saya bentang kes dengan penuh bukti," katanya.

Visit website

Sahabat-Gunung

Posted: 02 Dec 2013 01:07 AM PST

Sahabat-Gunung


Jeff Oii Bukan Tidak Ikhlas, Sebaliknya Sengaja Timbulkan Polemik Untuk Jadi Perhatian Rakyat

Posted: 01 Dec 2013 10:41 PM PST

Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairul Azwan Harun menyifatkan pemimpin-pemimpin DAP ini tidak mempunyai nilai kepimpinan, selain tidak mempunyai perasaan hormat orang lain serta tidak mempunyai keikhlasan dalam diri mereka.

Jelasnya, tindakan Ahli Parlimen Jelutong yang meminta maaf di atas keceluparannya terhadap pegawai Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) yang digelarnya sebagai 'kucing kurap' jelas membuktikan sikap dan peribadi sebenar pemimpin DAP ini yang tidak tahu hormat orang serta tidak ikhlas.

"Dia minta maaf hari ini, esok dia buat lagi. Jadi dengan tohmahan, dengan cacian itu sahaja dah melambangkan sikap mereka dan rakyat janganlah selalu tertipu, khususnya kakitangan kerajaan, kena benar-benar mengerti dan menilai pemimpin-pemimpin macam ini, untuk kita tolak sama sekali.

Saya fikir orang macam Jeff Oii ini jangan kita layan, kerana dia sebenarnya mencari publisiti murahan berbanding kita sebagai pemimpin BN yang membawa nilai dan makna dalam perjuangan, dalam perkhidmatan kita.

Datuk Seri Najib pun selalu menekankan kita ini member perkhidmatan kepada rakyat, kita bawa nilai-nilai murni, semangat toleransi dan persefahaman, jadi nilai-nilai murni masyarakat ini langsung tidak wujud dalam jiwa pemimpin-pemimpin pembangkang, khususnya DAP ini," ujarnya ketika di temui mengulas tindakan Jeff Oii yang meminta maaf secara terpaksa berhubung kenyataannya mengelar kakitangan awam sebagai 'kucing kurap' baru-baru ini.

Dalam masa yang sama, Khairul Azwan tidak melihat tindakan meminta maaf Jeff Oii ini akibat tekanan dari Pengerusi DAP, Karpal Singh sendiri sebaliknya ianya merupakan permainan pemimpin DAP yang mahukan populariti kerana mereka ketandusan isu, jadi mereka cari satu polemik.

"Hasil dari polemik ini nanti akan nampak seolah-oleh dia (mereka) itu akan mendapat perhatian umum, perhatian rakyat. Tapi orang tahu siapa Jeff Oii ini, seorang yang berjiwa kotor, yang tidak langsung mempunyai hormat pada orang.


Hari ini dia nak maki orang, esok-esok dia minta maaf, lepas itu dia maki balik. Jadi, pemimpin seperti apa ini? Jadi kita faham-faham sahajalah," tambahnya yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO. 

Bolasepak Johor Di Ambang Kemasyhuran

Posted: 01 Dec 2013 07:51 PM PST


"Saya tidak memerlukan sebarang anugerah daripada sebuah badan pentadbir bolasepak yang tidak konsisten untuk mengiktiraf segala kemajuan dan pencapaian Persatuan Bolasepak Negeri Johor. Walau bagaimanapun, saya ingin mengucapkan tahniah kepada mereka yang telah diberi penghormatan dalam Anugerah Bolasepak Kebangsaan baru-baru ini.

Kepada para penyokong Johor, saya ingin memaklumkan bahawa laman web Johor Southern Tigers dan JDTTV menjadi tatapan di lebih 44 buah negara. Terdapat lebih sejuta hits di laman web kita ketika siaran langsung perlawanan Harimau Muda bertemu JDT II pada Jumaat lalu. Pengunjung kedua paling ramai ke laman web kita adalah dari Amerika Syarikat, diikuti Singapura, Kanada dan Jepun. Terdapat juga pengunjung dari Eropah, Amerika Latin dan Asia.

Kemudahan stadium dan kemudahan lain berkaitan bolasepak di seluruh negeri juga sedang dinaiktaraf. PBNJ juga sedang dalam rundingan dengan sebuah syarikat dari China untuk mendirikan Akademi Bolasepak Johor - Chelsea, yang akan menggunakan modul akademi bolasepak kelab tersebut.

Selain pasukan kebangsaan, JDT dan JDT II merupakan pasukan pertama dalam negara ini yang mendapat tajaan jenama gergasi Nike. Semua ini sedang dilaksanakan dan bukan sekadar dalam peringkat perancangan. Tiada maknanya menjulang piala jika dunia tidak mengenali siapa kita. Saya bukan di sini sekadar untuk bertanding, saya ingin menempa legasi yang akan diingati sehingga generasi-generasi mendatang. In Shaa Allah, Johor akan sentiasa dan kekal sebagai Johor.

Kepada Allah Kita Berserah. As-salamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

DYAM Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim

Tunku Mahkota Johor / Presiden PBNJ



Sumber:   FB - Kesultanan Johor

The Unspinners

Posted: 01 Dec 2013 11:48 PM PST

The Unspinners


Tak lojik denda hilang MyKad sampai RM1,000!!!

Posted: 01 Dec 2013 08:30 PM PST

Orang tak ikut, Anwar konar ...Claim dapat nai ke?

Posted: 01 Dec 2013 04:28 PM PST

Kak Midah: Pemimpin tulen tetap pilihan

Posted: 01 Dec 2013 04:00 AM PST

Penguatkausa Selayang d "kucing kurap" oleh Pakatan Selangor

Posted: 01 Dec 2013 02:00 AM PST

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 01 Dec 2013 11:44 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Ahli Parlimen DAP Cuba Bocorkan SOP PDRM Kepada Penjenayah...

Posted: 01 Dec 2013 09:00 PM PST

Korang baca print screen di bawah, tak terfikir di akal kita untuk mengetahui secara detail akan standart operation procedure (SOP) pdrm dalam melakukan operasi atau menembak penjenayah, kenapa ahli parlimen dap segambut, lim lip eng nie berminat sangant sampaikan dia minta pihak pdrm dedahkan SOP menembak penjenayah itu kepada pihak awam dan di bahaskan dalam parlimen...?

Pada aku tindakan ahli parlimen dap nie cukup merbahaya pada nyawa anggota polis, bayangkan apa yang akan berlaku sekiranya semua SOP PDRM didedahkan kepada umum, sudah tentu menyukarkan tugas polis dan penjenayah makin bermaharaja lela, pasal penjenayah sudah boleh checkmate pergerakan polis.

Aku yakin lepas ini si cina bodoh akan melalak dalam parlimen mintak pihak pdrm dedahkan sop mereka dan lalakan cina bodoh ini akan di sambut oleh beberapa lagi ahli parlimen pakatan taik yang lain...


Belantan

Posted: 01 Dec 2013 11:37 PM PST

Belantan


Tak berhati perut...!!! Tiga beradik dibunuh kejam?

Posted: 01 Dec 2013 08:50 PM PST

Anggota polis mengangkat mayat Nur Izzati Husna Rusdi yang ditemui di dalam terusan Mada Kampung Padang Petani, Langgar, Alor Setar, semalam.

Apa sudah jadi dengan negara ini, apabila kanak-kanak yang tidak berdosa pun sanggup dibunuh dengan kejam.

Inilah yang berlaku kepada tiga beradik perempuan berusia tiga, 12 dan 14 tahun berasal dari Alor Semela, Jalan Datuk Kumbar di sini semalam.

Mayat Nor Syafikah Nadia Rusdi, 14, ditemui tertiarap dalam keadaan separuh bogel di tepi sawah Alor Senibong di sini pukul 3.45 petang semalam selepas keluar dari rumah bersama dua adiknya, Puteri Nurul Akma, 3, dan Nur Izzati Husna,12, kira-kira pukul 7.30 malam, kelmarin.

Lebih menyayat hati, mayat Puteri Nurul Akma dan Nur Izzati Husna pula ditemui kira-kira pukul 4.50 petang ini di dalam terusan MADA Kampung Padang Petani, Langgar di sini iaitu kira-kira 3.5 kilometer dari mayat Nor Syafikah Nadia ditemui.

Walaupun mereka ditemui lemas, polis mengklasifikasikan kes ini sebagai kes bunuh.

Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim berkata, ketiga-tiga beradik itu keluar dari rumah mereka Jumaat lalu dengan menaiki motosikal Honda Wave milik bapanya untuk ke rumah rakan di Kampung Gelam dekat sini.

Ibrahim memberitahu, walaupun hasil bedah siasat mendapati kematian Nor Syafikah Nadia akibat lemas namun polis menyifatkan ia sebagai kes bunuh kerana kes lemas tersebut dianggap luar biasa.

Katanya, hasil bedah siasat mangsa pertama mendapati mangsa tidak dirogol dan hanya kesan calar dijumpai pada belakang badannya.

"Polis akan melakukan siasatan merangkumi segala aspek dan kita akan panggil ahli keluarga serta rakan-rakan mangsa. Setakat ini polis menyiasat kes ini sebagai kes bunuh dan kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan," ujarnya.

Ahmad memberitahu, mayat dua adik perempuan Nor Syafikah Nadia yang berusia 12 dan tiga tahun dijumpai lengkap berpakaian di dalam terusan, dalam keadaan terapung berhampiran kira-kira 200 meter antara satu sama lain di dalam terusan tersebut.

"Mayat dua mangsa masih belum disahkan punca kematian mereka. Bedah siasat akan dilakukan secepat mungkin bagi mengenal pasti punca kematian dua kanak-kanak ini dan kaitannya dengan kes kematian mangsa pertama iaitu kakak mereka," jelasnya.

Ketika ditanya sama ada alirannya bersambung dengan tali air di Alor Senibong, beliau memberitahu, kedua-duanya tidak bersambung dan terletak jauh antara satu sama lain.

"Tidak mungkin mangsa yang berumur 12 dan tiga tahun hanyut dari tali air Alor Senibong sehingga ke tali air Kampung Padang Pusing kerana kedua-dua tali air ini tidak bersambung antara satu sama lain," jelasnya.

Ahmad memberitahu, polis turut menjumpai seluar berwarna hitam berhampiran tali air Kampung Padang Petani dan masih menyiasat pemilik seluar tersebut sama ada itu milik salah seorang mangsa.

Dalam pada itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Asisten Komisioner Nashir Ya berkata, pihaknya menemukan motosikal yang ditunggangi mangsa serta adiknya dalam keadaan baik dan berkunci di tepi jalan kira-kira satu kilometer dari rumahnya malam semalam.

"Siasatan masih dijalankan mengenai punca mangsa meninggalkan motosikalnya di situ," katanya.

Sementara itu, bapa saudara mangsa, Mazlan Ariffin, 51, pula berkata, penduduk yang cuba menjejaki ketiga-tiga beradik itu menemui motosikal mangsa ditinggalkan berhampiran hentian bas.

"Motosikal itu kemudian dibawa pulang sebelum enjin terhenti secara tiba-tiba kerana kehabisan petrol sejurus sampai di rumah," katanya.

Suara Politik
Belantan

Kenaikan gaji hanya untungkan individu - Rakyat Selangor?

Posted: 01 Dec 2013 09:38 AM PST

Agak-agak berapa banyak MB Khalid bayar cukai pendapatan dalam setahun ya?

Rakyat di negeri ini menyifatkan kenaikan mendadak gaji termasuk elaun menteri besar, exco kerajaan negeri, speaker, timbalan speaker dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang diputuskan Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam tidak memberi apa-apa keuntungan kepada mereka.

Rata-rata yang ditemui menyifatkan kenaikan tersebut tidak sepatutnya berlaku pada saat-saat rakyat berhadapan dengan kenaikan kos semasa dan kerajaan negeri sewajarnya memberikan tumpuan terlebih dahulu dalam mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh mereka.

Seorang warga Shah Alam, Hairul Nizam Abdul Latif yang bekerja sendiri menyifatkan kenaikan gaji ahli pentadbiran kerajaan negeri itu dilihat tidak memberi apa-apa kesan kepada rakyat, sebaliknya yang menerima manfaat adalah individu itu sendiri.

"Sesuatu yang tidak wajar, kenaikan ini dilakukan pada waktu kenaikan harga barang, kos hidup meningkat dan beberapa kesulitan lain yang membelenggu rakyat," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sidang DUN Selangor semalam meluluskan kenaikan gaji dan elaun bulanan menteri besar, speaker, timbalan speaker, exco kerajaan negeri dan ADUN bermula Januari tahun depan.

Daripada keputusan tersebut, gaji menteri besar pada tahun hadapan naik daripada RM14,175.15 kepada RM29,250 manakala speaker dan timbalan speaker masing-masing menerima gaji bulanan sebanyak RM22,500 dan RM15,750 berbanding sebelum ini sebanyak RM6,109.29 dan RM3,327.50 sebulan.

Selain itu exco kerajaan negeri pula akan menerima kenaikan gaji sebanyak RM20,250 sebulan berbanding RM6,109.20 manakala ADUN sebanyak RM11,250 berbanding RM6,000 sebulan sebelum ini.

Seorang pekerja swasta, Norazima Abdul Razak pula mahu kerajaan negeri memberi tumpuan kepada membantu rakyat dalam mewujudkan lebih banyak peluang ekonomi dan pekerjaan.

Dalam pada itu, seorang guru, P. Rajami menyatakan kenaikan gaji seharusnya dilakukan pada masa sesuai lebih-lebih lagi ketika ini rakyat dibelenggu dengan faktor ekonomi yang mendesak di samping kenaikan harga barang.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Dec 2013 11:14 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


HOT : ADA USAHA MEM'BOO' PRESIDEN UMNO DI ATAS PENTAS PWTC

Posted: 01 Dec 2013 08:49 PM PST

PERLANTIKAN penceramah popular Ustaz Kazim Elias dan Dr. Ashraf Wadji Dusuki, Yang Dipertua YADIM merupakan signal yang kuat dari Presiden UMNO untuk memastikan UMNO boleh memainkan peranannya yang lebih berkesan dalam konteks kemaslahatan umat Islam di Malaysia.

Sayugia di dalam kerajaan BN juga, sudah terdapat ramai tokoh-tokoh agama dan ulama yang bertanggungjawab menegur dan memberikan idea-idea yang besar untuk melestarikan agama Islam di dalam kehidupan, pentadbiran dan hidup bernegara.

Perkara ini juga membuktikan Presiden UMNO, DS Najib amat peka dengan kehendak dan keperluan umat Islam yang mahu melihat UMNO dan kerajaan BN memberi fokus yang luar biasa dalam parti dan kerajaan.

Kehadiran beberapa tokoh PAS di dalam UMNO dan Kerajaan BN juga membuktikan sikap keterbukaan DS Najib yang lain daripada yang lain. Beliau bukan setakat bercakap tentang perpaduan umat Islam, namun juga melaksanakan idea-idea perpaduan itu. 

Beberapa nama seperti Dato Nasharudin Mat Isa, Datuk Dr. Hassan Ali, Ustaz Hassan Basri, Ustaz Norman Toha, Ustaz Kazim Elias dan ramai lagi sudah tidak merasai adanya halangan untuk menyumbangkan khidmat bakti di dalam UMNO dan Kerajaan BN.

Pertemuan Menteri Besar Kelantan mengunjungi DS Najib di Putrajaya minggu lalu juga merupakan satu lagi proses perpaduan umat Islam di negara kita.

Begitu juga langkah melantik beberapa nama yang agak kritikal di dalam  Majlis Konsultasi  Perpaduan Negara, juga suatu lagi idea yang menjurus kepada usaha menguatkan jatidiri negara kita. Umat Islam menjadi ahli di dalamnya akan menjadi cabaran kepada mereka. 

Keyakinan rakyat kepada DS Najib mengemudi parti UMNO dan Kerajaan semakin menjadi. Kita kini berada di landasan yang tepat. 

Boo Boo Boo
Namun, terdapat suatu gerakan akan berlaku di mana perbuatan mem'boo' ke atas Presiden UMNO dan satu dua pemimpin tertinggi di atas pentas kelak dengan tujuan-tujuan tertentu. Kepada mereka yang berniat melakukannya, ianya perlu dielakkan.

UMNO kini semakin matang dan kukuh, sudah tentu ada cara yang lebih berhemah untuk menyampaikan gejolak perasaan dan ketidakpuasan anda. 

Nasehat Mymassa, perkuatkanlah parti anda, sokonglah barisan kepimpinan tertiggi anda, mengapa membawa ketidakpuasan anda di saat begini.

KITA TAK PATUT MENGHINA & MENJATUHKAN MARUAH YB MAHFUZ

Posted: 01 Dec 2013 07:31 PM PST

Mahfuz Omar sedang melobi habis-habisan agar dilantik sebagai SU Agung Pas yang baru. Ramai kepimpinan utama Pas tidak bersetuju. Kerana beliau tidak boleh berbahasa Inggeris

Pas perlukan seorang SUA yang boleh berbahasa Inggeris untuk memudahkan urusan mereka dengan negara luar memandangkan Presiden dan Timb Presiden juga tidak boleh berbahasa Inggeris.

Perbicangan Ustaz Hadi dengan Tuan Guru Nik Aziz serta beberapa saf kepimpinan utama bersetuju untuk melantik Mahfuz sebagai Ketua Penerangan.Namun beliau menolaknya dan tetap inginkan jawatan SUA. 


Sekarang dia sedang memberi tekanan kepada Ustaz Hadi agar tetap melantiknya sebagai SUA. Ustaz Hadi dijangka membuat pengumuman lantikan dalam masa terdekat.

Mohon sebarkan berita ini kepada barisan jemaah kita yang dikenal pasti sahaja dan mohon mereka catatkan di facebook masing untuk memberi tekanan kepada Mahfuz.


Nota : 

SMS Di atas dikirim oleh Penggerak-Penggerak Anti Mahfuz dalam PAS. 

Kami tak tahu ada Wakil Rakyat Malaysia tidak tahu bahasa Inggeris walhal khabarnya beliau sangat hebat  bercakap Isu Globalisasi, Isu Singapura, Isu Mindanao Filipina, Isu Hamas, Isu Kewangan Amerika, Isu Launch dengan Speaker Dewan Rakyat, Isu Perhambaan, Isu Ekonomi Dunia, Isu Dunia Islam, semuanya dunia belaka...rupanya tak tahu bahasa Inggeris gitu

Lawak Pagi Isnin : Lu Sudah Potong Ke?

Posted: 01 Dec 2013 05:20 PM PST

Pagi Isnin macam ni ramai yang mengalami sindrom Monday Blues.

Jadi MyMassa kongsikan lawak untuk pembaca blog. Kurang sikit stress pagi-pagi macam ni.
apek: itu potong zaka ada bagut ka ?
ali: manyak bagut..bila lu potong haa lu punya barang manyak bersih loo..
apek:?!! err..saya kawan ada cakap,potong zaka aaahh.. manyak ploblem..
ali: apa probrem ?
apek: manyak buang lui..lagi aahh..dia punya performance tatak bagut..
manyak cinang semputloh..
ali: cehh.. apek, lu apa celita.. saya suda lama potong..
tada apa problem.. bini saya manyak puas woo..
apek: lu mini puas sama itu potong zaka ka?
ali: ya la.. bila lu potong aahh.. lagi sedap maen woo..
lu lagi lambat pancut..
apek: ???!!! err..lu punya 1.3 atau 1.5 ??
ali: ??!! woi apek cakap baik2 sikit ha.. saya punya 6 incila..
apek: ??! tiu nia ma.. lu jgn maen2 haa.. mana ada potong zaka 6 inci..
ali: cilaka apek ni..nah tengok ( bukak sluar tunjuk pale butoh..)
apek: chee sin punya olang..gua tanya baik2 lu tunjuk lu punya lancau..
ali: abis.. lu tarak percaya..saya tunjuk la..
apek: saya tatak tanya sama lu punya lancau..
saya tanya lu pasal itu nasional car.. potong zaka..
molo punya olang..

ali: aiya.. apek.. lain kali lu sebut betul2 la..kasi susa saja..
bukan potong zaka la.. proton saga.. cinabeng btulla..
Sebenarnya lawak di atas ada kaitan dengan banner kat bawah ni.


Sudah potong ka YB?

Benarkah hanya orang BODOH yang bersama UMNO?!! @RazaliIbrahim @TunFaisal #MahasiswaNasional

Posted: 01 Dec 2013 05:25 AM PST

Kami tidak bercadang untuk menulis dan mengulas panjang lebar tentang tajuk di atas. Apa kata kita santai sahaja sambil membandingkan PROGRAM UMNO dan pakatan pembangkang apabila melakukan engagement dengan pelapis pemimpin bangsa.
 

Wakil mahasiswa dibenarkan berucap pada perhimpunan sayap UMNOOleh AZRUL NAIMI

KUALA LUMPUR, 1 Dis. - Buat julung kalinya, wakil mahasiswa dibenarkan berucap pada perhimpunan sayap Pemuda dan Puteri UMNO dalam Perhimpunan Agung UMNO 2013 (PAU2013) tahun ini.

 

 
 
Menurut Ketua Biro Institusi Pengajian Tinggi (IPT), Datuk Razali Ibrahim, ini merupakan satu tanda bahawa UMNO mengambil langkah yang tepat dalam mengambil kira pandangan generasi muda.
 
"Mereka yang diberi peluang berucap berpeluang untuk menyalurkan kesemua usul hasil perbincangan sesama mereka hari ini," ujar Razali sejurus merasmikan penangguhan Perhimpunan Mahasiswa Nasional (Pemanas) 2013 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.
 
Untuk rekod, sebelum ini wakil mahasiswa hanya dibenarkan untuk berucap pada perhimpunan agung UMNO sahaja.
 
Pemanas kali ini menyaksikan para mahasiswa dari IPT dalam dan luar negara menghasilkan 36 usul berkenaan politik (10), pendidikan (7), agama (9) dan ekonomi (10), untuk dibentangkan di hadapan para perwakilan UMNO. - UTUSAN ONLINE
 
 
by AZRUL NAIMI edited by UTUSAN ONLINE 12/1/2013 12:40:25 PM 8:40 PM 
 

 
Sekarang, kita bandingkan pula dengan apa yang pihak pembangkang rencanakan untuk anak-anak muda yang menyokong mereka dan yang diasuh sebagai pemimpin. Kita akan dapati, program mereka jauh lebih "menarik" dan kurang memenatkan akal.
 
Demo Pro Komunis dan Anti Malaysia

Kuota Haji tahun 2013 dikurangkan kerana demo ini

Menceroboh tempat menuntut ilmu tanpa sebab yang munasabah

Menyertai demo haram dan memukul anggota keselamatan

Berdemonstrasi tanpa sebab dan tujuan yang jelas
 
Jika anda pasangan ibu bapa yang mahukan yang terbaik untuk masa depan anak-anak, program yang manakah akan menjadi pilihan anda?
 
Dan jika anda seorang pengundi yang bijaksana serta sayangkan Malaysia, pemimpin dari program manakah yang menjadi pilihan anda untuk masa depan Negara?!!
 

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 Dec 2013 11:11 PM PST

Panglima Perang Cyber


Buku Dedah Penyelewengan Fahaman Tajsim Wahhabiy oleh Ustaz Zamihan Al Ghari cc @NajibRazak @Dsjamilkhir

Posted: 01 Dec 2013 06:53 PM PST


Meskipun dah lama dicetak sejak 2012 namun tidak salah ia diulang promosi kerana mungkin ramai masih belum tahu.

Ia juga kerana Panglima baru sahaja menyedari kewujudan buku ini semasa membuat carian tentang isu Syiah wahabi liberal untuk ceramah kepada sekumpulan peserta Rabu depan.

Buku ust Zamihan memang selalu dibeli oleh Panglima kerana hujahnya yang kukuh berdasarkan kitab ulama muktabar. Seperti buku sifat solat Nabi yang dihasilkan oleh beliau.

Harap buku yang menjurus kepada penyelewengan akidah wahabi ini dapat menjadi bahan yang jelas kepada orang awam agar mereka tidak keliru dalam bab agama.

Isu Wahabi bukan sekadar isu Fekah bahkan meliputi isu akidah berdasarkan kupasan dalam buku ini.

Ia sudah lama disedari oleh Panglima sendiri yang sejak kecil didedahkan dengan berbagai kitab dan buku tentang fahaman ini. Dan berterusan mengkajinya hingga kini.

Harap JAKIM dapat memasukkan fahaman wahabi dalam senarai yang sesat.

Jika tidak mungkin kerana ada orang terpengaruh dengan fahaman wahabi dalam JAKIM yang berkuasa dan berpengaruh yang tidak mahu fahaman ini disesatkan!

Berikut keterangan buku tersebut :

Muka Hadapan.
Bahagian Belakang.

Alhamdulillah, dengan izin Allah swt, akhirnya buku terbaru Al-Faqir Ustaz Zamihan al-Ghari dapat diterbitkan bagi menegakkan Aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang sebenar daripada diselewengkan oleh fahaman Wahhabiy yang semakin menjadi barah yang dilihat semakin membahayakan Aqidah umat Islam.

Buku ini ditahqiq oleh tokoh-tokoh ulama terkemukan yang faqeh lagi 'alim seperti Tuan Guru Dato' Hj Mohd Salleh Hj. Ahmad, Prof Madya Dr Abdul Aziz Hanafi dan Ustaz Raja Ahmad mukhlis Raja Jamaluddin. Semoga dengan terbitnya buku "Penyelewengan Fahaman Tajsim Wahhabiy" ini, akan mengukuhkan lagi pegangan Aqidah umat Islam di Negara ini.



Sent from my iPhone

SOP @PDRMsia : Balas Tweet KPN @KBAB51 - YB Lim Lip Eng Adik Lim Guan Eng ?

Posted: 01 Dec 2013 10:08 AM PST

Nampak sangat penjenayah seperti dipertahankan.

Semua pemimpin pembangkang memang berminat cari salah polis kita.

Pelik jika mereka mengaku mahu tegak undang-undang walhal sebaliknya.

Sudahlah tu ... Rakyat dah kenal siapa dan apa sebalik Pakatan Haram korang...

Lihat tweet YB pembangkang yang cuba menuding kesalahan kepada polis.

Ustaz Kazim Elias Akui Dihubungi Presiden Parti @NajibRazak Sebelum Dilantik Jadi MT - Sanggup dengan Syarat Kekal Bebas Menegur

Posted: 01 Dec 2013 02:03 AM PST

MT UMNO : "Saya Masih Belum Buat Keputusan," Kata Ustaz Kazim Elias

KUALA LUMPUR, 1 Dis — Pendakwah bebas terkenal, Ustaz MohammadKazim Elias berkata beliau masih belum membuat keputusan muktamad sama ada untuk menerima pelantikannya sebagai anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Mohammad Kazim berkata sebelum membuat sebarang keputusan, beliau perlu berjumpa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengetahui peranannya dalam parti itu, selain menimbang tugasnya sebagai pendakwah.

"Saya mahu jaminan apakah bila menyertai Umno, tugas dakwah saya kepada masyarakat tidak terhalang.

ustaz-kazim-ceramah-hijrah-umno-pas-ahli-majlis-tertinggi-setapak-jawatan

"Saya juga mahu tahu apakah tangan saya akan terikat, mulut saya terkunci untuk menegur apa-apa juga kesalahan seperti mana sekarang saya bebas menegur tanpa apa sekatan. Kalau itu jaminannya maka saya boleh bekerjasama," katanya kepada pemberita sebelum menyampaikan ceramah agama di Dataran Seri Semarak, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak di sini, malam tadi.

Beliau berharap pertemuan dengan Najib, yang juga Presiden Umno, dapat diadakan pada masa yang sesuai.

Mohammad Kazim berkata Najib sebelum ini telah menelefonnya bagi memaklumkan tentang kedudukannya dalam saf kepimpinan Umno, serta membantu menyebarkan ajaran Islam dalam parti itu serta kepada masyarakat.

Katanya sikap keterbukaan Najib menjemput beliau menyertai barisan kepimpinan Umno itu membuktikan perdana menteri serius untuk membawa transformasi dan meluaskan peranan pendakwah dalam parti itu.

"Saya melihat ini satu bentuk pendekatan Umno untuk menyatupadukan Islam. Saya harap semua pihak pandanglah ini sebagai satu benda yang baik. Padanglah sebagai satu usaha untuk melihat agama didahulukan," katanya.

Namun, kata Mohammad Kazim, buat masa ini, beliau lebih selesa untuk bergerak sebagai pendakwah bebas.

Pernah menyertai PAS sebelum ini, beliau turut melahirkan kekecewaannya dengan sikap parti itu yang tidak pernah memanggilnya untuk sama-sama berdakwah dalam parti itu.

"Sebenarnya apabila perdana menteri memanggil saya untuk memasuki Umno, ini adalah sesuatu yang memalukan kepada PAS kerana mereka (PAS) tidak pernah terbuka kepada saya," katanya.



Panglima : Ustaz Kazim Elias wajar terima tawaran demi memastikan Umno kekal dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah dan diberi peluang bebas kritik parti dan kerajaan dengan hikmah Wal mauizah hasanah. Elak terbuka tapi terus kepada MT dalam mesyuarat tertutup.

Sent from my iPhone

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 01 Dec 2013 09:43 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


NIK AJIS MINTA BLOGER RBF BERENTI MENYAKATNYA !

Posted: 01 Dec 2013 01:18 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 01 Dec 2013 09:07 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Ustaz Kazim Teruk Dicaci, Sampai Digelar Syaitan.

Posted: 01 Dec 2013 07:49 PM PST



PKR Ceroboh Kampus Untuk Ajar Mahasiswa Bagaimana Untuk Buat Jahat

Posted: 01 Dec 2013 04:43 PM PST

Matlamat menghalalkan cara, itulah ungkapan terkenal karya Nicolo Machivelli. Dalam satu sebaran menerusi Kelab Pencerahan UPM, diadakan satu program bersama dengan Khalid Jaafar, bekas Setiausaha Akhbar Anwar Ibrahim, Pengerusi PKR Hulu Selangor untuk kupas tentang idea jahat terbabit. Apakah yang ingin dan cuba diajar pada mahasiswa UPM? Mengajar mereka buat jahat dengan memecahkan pintu sekali lagi?

Ini Sebabnya Khalid Ibrahim Naik Gaji Sampai 300% Di Selangor

Posted: 01 Dec 2013 07:30 AM PST


Kuat nampak ADUN ini membodek Khalid Ibrahim berkaitan soal gaji. Mungkin inilah antara justifikasi yang diambil untuk membolehkan ADUN, MB, Speaker dan Timbalan Speaker menikmati kenaik gaji 300% di Selangor. 

Alasan dan cara bodek yang cukup melucukan sekali.

Rakyat Selangor Tidak Setuju Kenaikan Gaji ADUN Negeri Selangor

Posted: 01 Dec 2013 06:00 AM PST

Nasharuddin Mat Isa Sambut Baik Pertemuan MB Kelantan Dengan Perdana Menteri

Posted: 01 Dec 2013 04:00 AM PST


Dr Maza Belasah Lim Guan Eng Mengenai Isu Air

Posted: 01 Dec 2013 02:00 AM PST


Kata Kata Yang Pedas Dan Pedih Untuk Khalid Ibrahim Di Selangor

Posted: 01 Dec 2013 12:30 AM PST


Faekah Pecah Temberang Anwar Ibrahim Lagi #AnwarPembohong

Posted: 30 Nov 2013 10:30 PM PST


Rupanya gaji selaku penasihat Ekonomi negeri Selangor bukanlah bernilai RM1 seperti yang diseronok kan oleh mereka sebelum ini. Gaji dan peruntukan yang Anwar terima adalah berjumlah RM150,000. Jika dibahagi dengan 12 bulan, maka jumlahnya adalah sejumlah RM12,500. 

Ini bermakna Anwar Ibrahim sudah menikmati kenaikan gaji sebanyak 12,500% sejak sekian lama berbanding RM1 yang diwawarkan kepada media dan rakyat. 

Maka tidak hairanlah mengapa Khalid Ibrahim dimarah sedemikian rupa oleh Anwar. Mungkin Anwar Ibrahim minta gaji lebih tetapi tidak dapat (RM15 juta?). Jika begitu, tidak hairanlah gaji Timbalan Speaker naik sampai 300%. Gaji Anwar Ibrahim sudah naik lama dah, lagi tinggi daripada itu.



r b f

Posted: 01 Dec 2013 07:22 PM PST

r b f


Post Mortem PRU 13: SPR Perlu Peraturan Lebih Ketat Agar Masyarakat Mendapat Wakil Rakyat Bertanggungjawab

Posted: 30 Nov 2013 09:20 PM PST

Setiausaha SPR, Datuk Haji Abdul Ghani Salleh semalam mengeluarkan Laporan Post Mortem PRU Ke 13. Post mortem berkenaan melibatkan 222 kerusi parlimen dan semua kerusi Dun kecuali Sarawak. Tujuan post mortem berkenaan dilakukan adalah untuk mengenal pasti masalah-masalah yang timbul dan cadangan untuk mengatasinya. Ini menunjukkan SPR komited untuk membuat penambahbaikan bagi mengatasi masalah-masalah yang timbul. 

Seperti yang kita semua tahu sebelum PRU 13 yang lepas bagaimana SPR dihenyak sampai ke dinding oleh puak-puak sebelah sana. Pelbagai tuduhan jahat yang mereka lemparkan termasuk dakwaan SPR bekerjasama dengan BN membawa masuk 40,000 pengundi asing untuk mengundi. Naik mencanak darah tinggi Pengerusi SPR apabila mendengar fitnah yang dilemparkan terhadap agensi yang diketuainya. 

Masa fitnah orang tak ingat dunia, bila menang pilihanraya yang dikendalikan SPR yang difitnah sebelum itu, mereka pula yang berebut-rebut nak jadi MB dan Exco. 

Allah maha kaya, enam bulan selepas PRU 13, pemimpin mahaliwat sendiri yang membuka aibnya dan mengesahkan dia seorang pembohong. Tiba-tiba dia buat pusingan U mengatakan dia tidak pernah mengeluarkan dakwaan sedemikian. 


Beberapa hari lepas sekali lagi dia ulangi dakwaan jahat terhadap SPR dan kerajaan di Dewan Rakyat. Dalam masa beberapa minit dia pusing lagi menafikan kata-kata asalnya. Anda boleh lihat yang saya tulis dua hari lepas di sini.

Sebab itu saya kata , Allah Maha Kaya. Sebabnya dia sendiri yang mengesahkan pembohongannya. Kita tidak perlu susah payah untuk nak meyakinkan masyarakat bahawa dia seorang pembohong. 

Antara yang dilaporkan dalam post mortem SPR yang dikeluarkan semalam adalah berhubung kesukaran pegawai pengurus pilihanraya untuk mengesan status bermaustatin seseorang calon kerana terdapat sesetengah calon yang tidak tinggal dialamat seperti yang diisi dalam borang atau mengikut kad pengenalan mereka. 

SPR akan mengatasi perkara ini dan akan menyediakan panduan kepada pegawai pengurus pilihanraya bagi menentukan status bermaustatin seseorang calon. 


Peraturan pilihanraya yang ada hari ini menetapkan seseorang yang ingin masuk bertanding bagi kerusi DUN dia harus tinggal di negeri yang dia bertanding. Manakala untuk bertanding kerusi parlimen pula dia boleh tinggal dimana-mana asalkan dalam Malaysia

Masalah bertanding tak ikut kawasan ini kebiasaannya timbul di sebelah pihak pembangkang. Orang Johor bertanding di Kelantan. Orang Melaka bertanding di Pulau Pinang. Orang Pulau Pinang bertanding di Kedah. Malah dalam PRU yang lepas kita boleh lihat bagaimana orang Negeri Sembilan pergi bertanding di Dun Sungai Acheh, Pulau Pinang. 

Sebabnya mereka bukan nak jadi wakil rakyat atau berkhidmat kepada rakyat sangat. Mereka nak guna rakyat sebagai rubber stamp untuk mengesahkan mereka bergelar YB. 

Peraturan menjadi calon yang ada pada hari ini kelihatan agak longgar. Saya ingin mencadangkan kepada SPR agar perkara ini dipinda dan diperketatkan supaya rakyat tidak menjadi mangsa percaturan politik parti-parti politik. Dalam masa yang sama juga kita dapat melahirkan wakil rakyat yang lebih bertanggungjawab. Apabila ada wakil rakyat yang lebih bertanggungjawab pembangunan rakyat dan kawasan yang mereka wakili juga akan lebih mantap. 

Contoh terbaik dalam kes ini adalah Lim Kit Siang. Dia sering lari dari satu parlimen ke satu parlimen lain. Daripada Melaka ke Selangor ke Pulau Pinang ke Perak dan sekarang di Johor. Dimana tempat tinggal dia yang sebenar pun kita tak tahu. Dia tidak perlu komited terhadap tempat-tempat yang di wakili. Kerana apabila datang pilihanraya sekali lagi dia pindah ke tempat lain pula. Ini berlaku kerana peraturan yang sedia ada yang mungkin digubal puluhan tahun lampau dilihat longgar. Boleh bertanding mana-mana kerusi parlimen asalkan tinggal Malaysia. 

Sedangkan tugas wakil rakyat adalah mewakili rakyat sesuatu kawasan, membantu mereka mengatasi pelbagai masalah yang timbul, serta memajukan kawasan yang diwakili dari segenap aspek. Tetapi jika wakil rakyat sering melompat dari satu tempat ke satu tempat bagaimana nak menolong rakyat atau memajukan kawasan ? Apabila seseorang wakil rakyat itu bukan berasal atau tinggal di kawasan yang dia wakili atau bukan dari negeri berkenaan, sifat tanggungjawabnya akan jadi kurang. Kerana dia fikir dia popular atau partinya popular maka dia boleh bertanding dimana-mana sahaja. 

Oleh yang demikian saya ingin mencadangkan kepada SPR agar membawa usul ke parlimen dan  Dun supaya satu peraturan baru yang lebih ketat dikenakan. Tujuannya bukan untuk menyusahkan tetapi untuk melahirkan wakil rakyat yang bertanggungjawab. Setiap orang yang ingin bertanding kerusi Dun, wajib tinggal di Dun berkenaan atau Dun yang bersebelahan dan wajib berasal di negeri yang dia bertanding dan dia sendiri seorang pengundi dalam Dun berkenaan

Untuk calon parlimen pula wajib berasal atau tinggal lebih 10-15 tahun dari dan di negeri yang terletaknya parlimen dia bertanding. Dia sendiri juga seorang pengundi dalam negeri berkenaan. Jika ini dilakukan barulah seseorang wakil rakyat itu akan bertanggungjawab terhadap kawasannya atau negeri mereka. 

Apabila peraturan ini diperkenalkan SPR juga tidak lagi menghadapi masalah untuk mengesan status bermaustatin seseorang calon. SPR boleh mengesannya melalui kad pengenalannya atau melalui bil-bil utiliti di atas namanya atau dokumen-dokumen rasmi yang lain yang diatas namanya. 

Dalam hal ini kita juga tidak boleh menyalahkan SPR, kerana peraturan  ini diputuskan di Dewan Rakyat, dan SPR hanya sebagai agen pelaksana apabila sesuatu keputusan itu diputuskan Dewan Rakyat. Saya berharap agar SPR dapat membawa perkara ini ke menteri berkaitan supaya ianya diusulkan di Dewan Rakyat. Dengan harapan agar satu hari nanti sistem pilihanraya tidak menjadi medan untuk calon dan parti politik berpesta. 

Akhir kata saya mengucapkan tahniah kepada pihak SPR kerana mengeluarkan Laporan Post Mortem PRU 13. Ini bukti SPR telus. Berani berkongsi dengan umum tentang kelemahan-kelemahan yang timbul dan berusaha menambaik apa yang tidak kena. Ini juga bukti SPR komited ke arah usaha untuk memastikan perjalanan pilihanraya di Malaysia adalah yang terbaik. Tahniah….

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 01 Dec 2013 03:10 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Ngeri! Wajah Paul Walker 'terbelah' akibat nahas

Posted: 01 Dec 2013 03:03 PM PST

KUALA LUMPUR: Pelakon Paul Walker yang terkenal dengan filem 'The Fast and the Furious' maut akibat kemalangan jalan raya pada petang Sabtu.

Kematian pelakon berusia 40 tahun itu disahkan melalui laman twitter dan Facebook.

Berita kematiannya turut dilaporkan secara eksklusif dalam portal berita hiburan TMZ.

Menurut laporan itu, kejadian berlaku di Santa Clarita, utara Los Angeles.

Sekeping gambar dipercayai wajah Paul Walker selepas kemalangan turut tersebar. Namun begitu, tiada pengesahan oleh mana-mana pihak mengenainya dibuat.

(Gambar) Pembunuhan 3 beradik bukan kes biasa - Polis

Posted: 01 Dec 2013 07:31 AM PST

ALOR SETAR - Misteri kehilangan tiga beradik sejak Jumaat lalu, terjawab apabila kesemua mereka ditemui meninggal dunia dalam keadaan menyayat hati di dua lokasi berasingan.

Noor Syafikah Nadia, 14, ditemui orang awam dalam keadaan tertiarap dan separuh bogel kira-kira jam 3.45 petang berhampiran kawasan bendang di Kampung Alor Senibong, Langgar, semalam.

Manakala dua adiknya Nur Izzati Husna, 12, dan Putri Nurul Akmal, 3, ditemui kira-kira jam 3 petang, hari ini dalam keadaan terapung dalam tali air Terusan Mada Kampung Padang Petani, dekat sini.

Dalam kejadian berkenaan, Noor Syafikah, anak sulung kepada pasangan Rusdi Rani, 38, dan Siti Aishah Ariffin, 40, keluar rumah bersama dua adiknya di Jalan Datuk Kumbar, di sini, kira-kira jam 7.30 malam, Jumaat lalu.

Tiga beradik itu ke rumah seorang kawannya yang terletak di Kampung Gelam kira-kira 15 minit dari rumah mereka.

Bagaimanapun mereka tidak pulang ke rumah walaupun sudah lewat malam membuatkan pasangan berkenaan membuat laporan polis berhubung kehilangan anak mereka di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar kira-kira jam 2 pagi, Sabtu.

Pencarian mereka membawa kepada penemuan motosikal yang dinaiki ketiga-tiga mangsa berada dalam keadaan baik di pondok menunggu bas dalam keadaan berkunci.
Penemuan mayat Noor Syafikah terus menimbulkan keresahan keluarga kerana dua adiknya lagi masih gagal dikesan.

Bagaimanapun selepas kira-kira sejam selepas jenazah Noor Syafikah dikebumikan, hari ini, keluarga terbabit dikejutkan dengan penemuan mayat dua lagi anak mereka yang merungkai kehilangan tiga beradik itu.

Sementara itu, Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim menyifatkan kejadian berkenaan bukanlah tragedi biasa.

Menurut beliau, selepas penemuan mangsa pertama, bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia disebabkan lemas dan pihaknya tidak menemui kesan-kesan lain pada badan mangsa.

"Kita juga tidak menemui sebarang kesan kecederaan seksual termasuk rogol melainkan kesan calar pada bahagian belakang mangsa dan kes ini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

"Manakala dua mayat yang baru ditemui akan dibedah siasat untuk mengenal pasti punca kematian mereka," katanya ketika ditemui media di lokasi kedua penemuan mayat di Terusan Mada Kampung Padang Petani, hari ini.

Tambah beliau, polis turut menemui sehelai seluar berhampiran mangsa kedua tetapi masih belum dapat dikenal pasti sama ada seluar itu kepunyaan mangsa pertama atau sebaliknya.

"Kita akan minta mak dan ayah mangsa untuk buat pengecaman seluar yang ditemui dan akan meminta pihak hospital membuat bedah siasat secepat mungkin.

"Saya ingat ini bukan kejadian biasa disebabkan ketiga-tiga mangsa ditemui di lokasi berasingan," katanya.

Ahmad berkata, pihaknya akan memberi keutamaan untuk menyiasat kes terbabit.

Kakak dirogol dan dibunuh, dua adiknya ditemui mati

Posted: 01 Dec 2013 02:01 AM PST

ALOR SETAR 1 Dis. - Mayat seorang remaja perempuan yang dipercayai dirogol dan dibunuh ditemui di kawasan bendang di Alor Senibong dekat sini semalam manakala dua adiknya dilapor hilang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, ACP Mohd Nashir Ya berkata mayat remaja berusia 14 tahun itu ditemui orang awam dalam keadaan separuh bogel kira-kira pukul 3.45 petang.

"Polis belum mendapat petunjuk tentang dua adik mangsa yang dilapor hilang.

Operasi mencari mereka sedang dijalankan dengan bantuan unit anjing pengesan," katanya kepada pemberita di tempat kejadian hari ini.

Remaja tersebut bersama dua adiknya yang berumur tiga dan 12 tahun dilapor keluar dari rumah mereka di Jalan Datuk Kumbar dengan motosikal kira-kira 7.30 malam untuk ke rumah rakan mangsa di Kampung Gelam yang berdekatan bagi mengambil gajinya yang bekerja membotol bahan pencuci.

Mohd Nashir berkata setelah ketiga-tiga anaknya tidak pulang dan gagal ditemui setelah puas dicari, ibu mereka Siti Aishah Arifin, 40, membuat laporan polis di di Balai Polis Langgar kira-kira pukul 2 pagi.

Sementara itu laporan terkini menyebut, dua adik remaja yang dilaporkan hilang itu disahkan maut selepas mayat mereka ditemui di sungai Pekan Langgar di sini petang ini. - BERNAMA/UTUSAN

Tergoda rindu dengan abang tiri

Posted: 01 Dec 2013 01:01 AM PST

Saya jatuh cinta kepada abang tiri. Kami tidak ada hubungan darah kerana dia adalah anak kepada ibu tiri yang dikahwini ayah lapan tahun lalu.

Sejak itu dia tinggal bersama. Mulanya saya tidak suka kehadirannya kerana memikirkan perhatian bapa akan dirampas kerana bapa memang mengharapkan anak lelaki. Bapa sering meminta menemani setiap aktiviti luar dan itu membuatkan saya cemburu.

Dia tahu saya benci padanya, tetapi dia tetap melayan saya dengan baik. Sejak kecil, dia akan ambil hati saya sehingga kini dan dia melayan sebagai puteri.

Saya mula rasa sunyi apabila dia pergi ke universiti dan saya berasa jatuh cinta kepadanya. Ketika dia cuti semester baru-baru ini, kami keluar menonton wayang dan kami tidak ubah seperti pasangan kekasih. Wajarkah saya berterus-terang apa yang saya rasa dengannya?


ROS
Johor Bahru

Dari segi hukum, saudari boleh mengahwininya kerana tiada hubungan darah. Namun, terpulang kepada saudari sama ada ia selesa dihadapi saudari mahupun keluarga. Sebelum itu, pastikan dulu perasaan saudari kerana mungkin terbiasa dengan kehadirannya membuatkan saudari rindu.

Rindu tidak semestinya membawa maksud cinta mahupun kasih. Adakalanya rindu dirasa terhadap sahabat mahupun saudara.

Itu adalah normal apabila kita kehilangan orang yang sentiasa di sisi sekeliling. Justeru, pastikan dulu status abang tiri mahupun tanggapan saudari terhadapnya sebelum berterus terang.

Nilai pula situasi andai saudari berterus terang. Adakah ia baik kepada saudari, selain itu cuba periksa tanggapan abang tiri terhadap saudari.

Cuba tanyakan mengapa dia melayan saudari dengan baik, sekurang-kurangnya ia akan menjadi penanda aras kepada hubungan ketika ini.


Dang Setia @ Harian Metro

Foto pelakon Fast & Furious, Paul Walker maut dalam nahas

Posted: 01 Dec 2013 12:01 AM PST

PELAKON utama filem Fast & Furious, Paul Walker dilaporkan terbunuh dalam satu kemalangan tengah hari semalam di Selatan California, lapor TMZ.

Kemalangan berlaku di Santa Clarita, apabila Porsche dinaiki Paul dan seorang lagi individu terbabas lalu melanggar pokok.

Kereta berkenaan terbakar dan meletup.

Pihak berkuasa masih menyiasat kemalangan itu tetapi TMZ melaporkan kedua-duanya terbunuh.

Ia masih belum jelas siapa yang memandu ketika itu.

Pihak berkuasa memberitahu stesen TV CBS 2 di Los Angeles bahawa kemalangan itu berlaku pada jam 3.30 petang namun identiti mangsa tidak didedahkan lagi.
Menurut sumber, Paul berada di Santa Clarita untuk majlis amal pertunjukan kereta bagi menyokong mangsa bencana alam di Filipina.

Paul membawa kawannya menaiki Porsche GT barunya dan kemalangan berlaku semasa salah satu pusingan ujian tersebut.

Ustaz Akmal tergamak fitnah UKE tanpa rasa malu...

Posted: 30 Nov 2013 11:40 PM PST

Masih lagi kecoh dengan perlantikan Ustaz Kazim Elias sebagai MT UMNO.

Ramai yang masih terkejut terutama puak-puak PAS sendiri.

Malah ada yang tergamak melemparkan fitnah sambil mereka-reka cerita untuk menjatuhkan beliau.

Paling memalukan, seorang Ustaz yang menganuti PAS, menggunakan nama orang Islam, Ustaz Akmal Kamaruddin telah menulis tanpa rasa segan dan bersalah mengenai kisah yang kononnya ada 'seseorang' telah menghubunginya pagi untuk bercerita mengenai perlantikan jawatan tersebut di dalam laman FB nya.

Setelah itu, posting beliau mula disebarkan oleh penganut-penganut PAS lain dengan tujuan memburukkan Ustaz Kazim. Mereka mula mencanang UKE sebagai anjing UMNO dan sebagainya. UKE yang menyedari akan fitnah tersebut, menulis dengan rasa rendah diri di laman FBnya pula

Sebelum ini, UMNO telah mengumumkan perlantikan MT tambahan dan Ustaz Kazim Elias antara yang tersenarai. Namun begitu, Ustaz Kazim masih lagi tidak memberi jawapan kepada perlantikan tersebut.

p/s: Ustaz Syaitan Akmal telah memadamkan fitnah status FB nya...namun begitu, masih ramai yang ke laman tersebut sambil menasihatinya walaupun pada posting yang tidak berkaitan...profile photo juga diubah...tahu pun takut!

MT UMNO: Dr Asri sokong perlantikan Ustaz Kazim

Posted: 30 Nov 2013 11:20 PM PST

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berharap masyarakat tidak mudah membuat sebarang kesimpulan di atas dua tokoh agama iaitu Ustaz Mohammad Kazim Elias dan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah (Yadim) Dr Asyraf Wajdi Dasuki sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Beliau yang dipetik menerusi laman sosial Facebooknya semalam, berkata, kedua-duanya adalah tokoh agama dan harus diberikan peluang di dalam parti politik tersebut.

"Tahniah di atas pelantikan ini, saya berharap mereka akan dapat memberi sumbangan ke arah positif dan membaiki keadaan negara.

"Tahniah juga kepada Umno kerana cuba mendapatkan khidmat golongan agama, harap benar-benar bertujuan kebaikan bukan sekadar politik kepartian," katanya.

Beliau turut berkata, jika ada keikhlasan, kedua-dua tokoh ini boleh membantu parti itu ke arah yang lebih baik.

Kesombongan Jeff Oii terserlah walaupun mohon maaf

Posted: 30 Nov 2013 11:01 PM PST

GEORGETOWN - Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi membuat kejutan naik ke pentas utama tanpa dijemput dan mengemukakan permohonan maaf kepada kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPP) kerana menggelar mereka kucing kurap.

Pada mulanya beliau dilihat mendiamkan diri ketika ucapan Karpal yang menegurnya berhubung isu itu.

Jeff Ooi kemudiannya mengumumkan beliau memohon maaf kepada semua kakitangan MPPP setelah diminta Karpal ketika Kovensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2013, hari ini.

Menurutnya, beliau hanya mengikut nasihat Pengerusi DAP Kebangsaan dan bukan orang lain.

Sebelum itu, Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh meminta Ahli Parlimen Jelutong itu supaya meminta maaf kepada semua kakitangan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) berikutan ketelanjurannya menggelar kakitangan pihak berkuasa tempatan itu kucing kurap.

Karpal berkata, semua kakitangan dan pegawai MPPP sama ada berpangkat rendah atau tinggi perlu dihormati.

Menurutnya, tindakan Jeff Ooi itu keterlaluan dan menghina penjawat awam.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan di Kovensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2013, hari ini.

Suami ugut bunuh jika tak melacur

Posted: 30 Nov 2013 10:25 PM PST

Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Seorang wanita mendakwa diugut bunuh oleh suaminya jika tidak melacurkan diri bagi melunaskan hutang lelaki itu kepada kumpulan ceti haram.

Difahamkan, lelaki terbabit yang juga dikatakan mengalami tekanan perasaan, bertindak demikian selepas sering diganggu ahli kumpulan berkenaan. Dia mulanya membuat pinjaman untuk dijadikan modal memulakan perniagaan, tetapi tidak diteruskan berikutan kesihatan ibu dan bapanya yang kronik.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Lina, berkata dia bukan saja buntu mencari jalan penyelesaian, malah turut tertekan kerana dipukul dan dimaki suaminya termasuk ketika di depan ahli keluarga.

Pernah dihunus parang
Mangsa menunjukkan laporan polis ketika hadir di Balai Berita, semalam. - Foto Saddam Yusoff
"Pernah dia menghunus parang panjang ke leher saya ketika sedang marah selepas didatangi ahli kumpulan ceti haram terbabit. Saya juga pernah dipijak serta dihentak ke lantai di depan ibu bapa serta seluruh ahli keluarga saya baru-baru ini.

"Malah, suami pernah mengugut dia tidak gentar untuk bunuh saya dengan alasan, dia hanya akan dimasukkan ke Hospital Bahagia kerana masalah mental dialaminya," katanya kepada BH.

Lina berkata, jumlah asal pinjaman yang dibuat hanya RM4,000 dan bayaran balik sudah dilunaskan selama 12 bulan dengan yang terakhir, Ogos lalu.

"Untuk bayar pinjaman, wang pencen dalam akaun ayah saya dipotong RM620 sebulan dan sehingga pembayaran terakhir, jumlah yang sudah dipotong RM7,440. Kad ATM ayah juga dipegang kumpulan terbabit, sedangkan hanya itulah wang untuk kami sekeluarga lapan beranak berbelanja setiap bulan," katanya.

Berita Harian

Pasangan terlanjur terpaksa berlakon

Posted: 30 Nov 2013 08:00 PM PST

Kuala Lumpur: Anaknya diajar memanggilnya abang, manakala dia membahasakan si kecil itu adik. 'Skrip' itu direka seorang lelaki bagi menutup aib keluarganya yang berketurunan Syed selepas dia terlanjur dengan kekasihnya hingga gadis itu melahirkan anak tak sah taraf, dua tahun lalu.

Ibu bapanya pula memberitahu jiran terdekat, kanak-kanak yang dijaga keluarga itu di rumah mereka di Melaka adalah anak angkat yang diambil daripada keluarga daif.

Lakonan itu terpaksa dicipta Syed Haiqal, 22, selepas dia mengambil tanggungjawab membesarkan zuriatnya dengan bantuan keluarganya selepas kekasihnya enggan menerima kelahiran Haziq, 2.

Menurut Haiqal, segala-galanya bermula apabila dia menjalin hubungan dengan Ziera, 22, ketika sama-sama menuntut di sebuah kolej di ibu negara.
HAIQAL menyesali dosa silamnya.

Kemesraan mereka berdua bukan setakat di kolej sebaliknya berakhir di ranjang, malah pada tahun kedua pengajian, mereka sanggup menyewa bilik dan tinggal bersama.

Harian Metro

Hasut: KPN beri amaran kepada kolumnis Free Malaysia Today

Posted: 30 Nov 2013 06:31 PM PST

KOTA KINABALU: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberi amaran kepada kolumnis freemalaysiatoday.com Mariam Mokhtar supaya tidak menulis artikel yang boleh disifatkan sebagai berbaur hasutan.

Beliau tidak senang dengan artikel tulisan Mariam bertajuk 'One Ideology, Two Reactions', dalam portal berita itu pada Jumaat yang mempertikai layanan berbeza kerajaan berhubung kepulangan dua anggota radikal komunis kelahiran Malaysia abu mayat pemimpin Parti Komunis Malaya Chin Peng dari Bangkok, Thailand dan Siti Aishah Abdul Wahab, yang terpengaruh dengan ideologi politik komunis serta didakwa dijadikan hamba di London selama 30 tahun.

"Lebih baik dia (Mariam) berhati-hati, jika tidak kami akan mengambil tindakan terhadapnya.

"(Artikel) Ini amat berbaur hasutan. Jangan siarkan semata-mata kerana hendak menarik orang melawat laman web kamu. Ia juga boleh mengundang kami (polis) untuk datang menangkap kamu," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Seminar Keselamatan dan Ketenteraman Awam di sini Sabtu.

Seminar itu dirasmikan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman.

Khalid kecewa kerana kolumnis itu tidak dapat membezakan tahap kesalahan yang dilakukan Siti Aishah dan Chin Peng.

"Orang yang tak ada pelajaran pun faham kenapa kerajaan membenarkan Siti Aishah pulang ke tanah air dan menghalang abu mayat Chin Peng dibawa balik. Ini bukan kerana seorang Melayu dan seorang lagi, Cina.

"Chin Peng terlibat dengan perjuangan bersenjata, manakala Siti Aishah hanya menganut ideologi berhaluan kiri. Beritahu saya berapa ramai orang yang telah dibunuhnya (Siti Aishah)?" tanya beliau.

Khalid berkata tindakan tidak akan diambil terhadap Siti Aishah sekiranya dia pulang ke Malaysia atas alasan wanita itu sudah berusia 69 tahun dan dia melakukan kesalahan berkenaan berpuluh tahun lalu.

Mengenai kerakyatan Siti Aishah, beliau berkata polis masih menunggu laporan daripada United Kingdom sama ada wanita berkenaan telah melepaskan taraf kerakyatan Malaysia dalam tempoh 45 tahun dia berada di negara Eropah itu.

Siti Aishah, yang berasal dari Jelebu, Negeri Sembilan, meninggalkan negara ini pada 1968 untuk melanjutkan pelajaran di London School of Economics di United Kingdom, tetapi mengabaikan pelajarannya setelah terpengaruh dengan ideologi berhaluan kiri. - BERNAMA

MT Umno: Saya Masih Belum Buat Keputusan - Ustaz Kazim

Posted: 30 Nov 2013 06:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Pendakwah bebas terkenal, Ustaz Mohammad Kazim Elias berkata beliau masih belum membuat keputusan muktamad sama ada untuk menerima pelantikannya sebagai anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Mohammad Kazim berkata sebelum membuat sebarang keputusan, beliau perlu berjumpa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengetahui peranannya dalam parti itu, selain menimbang tugasnya sebagai pendakwah.

"Saya mahu jaminan apakah bila menyertai Umno, tugas dakwah saya kepada masyarakat tidak terhalang.

"Saya juga mahu tahu apakah tangan saya akan terikat, mulut saya terkunci untuk menegur apa-apa juga kesalahan seperti mana sekarang saya bebas menegur tanpa apa sekatan. Kalau itu jaminannya maka saya boleh bekerjasama," katanya kepada pemberita sebelum menyampaikan ceramah agama di Dataran Seri Semarak, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak di sini, malam Sabtu.

Beliau berharap pertemuan dengan Najib, yang juga Presiden Umno, dapat diadakan pada masa yang sesuai.

Mohammad Kazim berkata Najib sebelum ini telah menelefonnya bagi memaklumkan tentang kedudukannya dalam saf kepimpinan Umno, serta membantu menyebarkan ajaran Islam dalam parti itu serta kepada masyarakat.

Katanya sikap keterbukaan Najib menjemput beliau menyertai barisan kepimpinan Umno itu membuktikan perdana menteri serius untuk membawa transformasi dan meluaskan peranan pendakwah dalam parti itu.

"Saya melihat ini satu bentuk pendekatan Umno untuk menyatupadukan Islam. Saya harap semua pihak pandanglah ini sebagai satu benda yang baik. Padanglah sebagai satu usaha untuk melihat agama didahulukan," katanya.

Namun, kata Mohammad Kazim, buat masa ini, beliau lebih selesa untuk bergerak sebagai pendakwah bebas.

Pernah menyertai PAS sebelum ini, beliau turut melahirkan kekecewaannya dengan sikap parti itu yang tidak pernah memanggilnya untuk sama-sama berdakwah dalam parti itu.

"Sebenarnya apabila perdana menteri memanggil saya untuk memasuki Umno, ini adalah sesuatu yang memalukan kepada PAS kerana mereka (PAS) tidak pernah terbuka kepada saya," katanya. - BERNAMA

Wajah 10 orang pengikut Tuhan Harun didedahkan

Posted: 30 Nov 2013 05:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Polis sedang memburu sepuluh lagi pengikut kumpulan ajaran sesat, 'Tuhan Harun' bagi membantu siasatan kes pembunuhan pegawai penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), 10 November lalu.

Perkara itu dimaklumkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis DiRaja Malaysia (PDRM) Datuk Hadi Ho Abdullah dalam satu kenyataan melalui laman Facebook PDRM hari ini.

Berdasarkan laporan media, tujuan penangkapan tersebut bertujuan bagi melengkapkan siasatan susulan penangkapan 13 pengikut yang sama semalam.

"Pihak polis percaya dengan 10 tangkapan baru yang menjadikan jumlah keseluruhan 13 orang termasuk 2 wanita serta dengan rampasan sepucuk pistol semi auto, kes bunuh Ketua Penolong Pengarah (Bahagian Penguatkuasa) Jabatan Agama Islam Pahang dianggap telah diselesai.

"Walaubagaimanapun pihak polis akan mengesan 10 lagi individu bagi membantu siasatan kes ini," kata Hadi dalam kenyataan tersebut.

PDRM turut meminta orang ramai yang mempunyai maklumat tentang kes tersebut agar menghubungi pegawai-pegawai berikut:

DSP ZAKARIA - 019-3822020
ASP ZUKRI - 013-9764999
INSP MOHD HASNI - 016-4888025

Dalam kejadian tersebut, Ketua Penguatkuasa JAIP, Ahmad Rafli Abdul Malek maut ditembak oleh seorang lelaki di hadapan rumahnya di Indera Mahkota 2, di Kuantan.

Kejadian yang berlaku sekitar 2 petang itu menyebabkan mangsa yang berumur 49 tahun mati di tempat kejadian akibat terkena dua das tembakan di bahagian dada.

Susulan kejadian itu, ketua kumpulan sebuah sesat 'Tuhan Harun', Harun Mat Saat, 47, berjaya diberkas bersama seorang wanita dalam serbuan di sebuah rumah di Tangkak, Muar, Johor.

Dengan penangkapan Harun, polis telah berjaya menyelesaikan kes tersebut dengan penangkapan 13 suspek termasuk dua wanita yang merupakan anggota kumpulan ajaran sesat itu serta merampas senjata api yang dipercayai ada kaitan dengan kes tembakan itu.

Perkara itu diumum oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar melalui akaun Twitternya @KBAB51 malam tadi.

Apa Yang Tersirat

Posted: 01 Dec 2013 01:41 PM PST

Apa Yang Tersirat


Perhimpunan Agung Umno 2013: Apa Yang Parti Cari?

Posted: 01 Dec 2013 12:12 AM PST

Esok (Isnin) Perhimpunan Agung Umno tahun 2013 (PAU 2013) bermula di PWTC, Kuala Lumpur. Hampir 6,000 perwakilan akan menyertai (hampir 2,600 untuk Persidangan induk), sementara pemerhati mencecah ribuan. 

Walaupun PAU kali ini dikatakan tidak begitu menarik, ekoran selesainya PRU-13 dan pemilihan Umno, akan tetapi berbagai pihak ingin mengetahui arah tuju parti untuk memastikan parti itu tetap relevan.

Selain itu, PAU kali ini, mahu melihat bagaimana soladiriti saf kepimpinan baru parti itu terutama berdepan dengan PRU-14.

Umno perlu mencipta arah tuju yang sesuai dengan perkembangan zaman, jika tidak, parti itu pasti tidak akan mampu bertahan pada zaman informasi yang terbuka ini.

Bukan sahaja parti yang perlu mengubahsuaikan diri, akan tetapi yang utama adalah pemimpin parti itu, perlu berubah sesuai dengan kehendak rakyat.

Umno perlu menjadi Hero kepada rakyat keseluruhannya, bukan hanya untuk kaum melayu; kerana yang menentukan dalam pilihanraya umum, bukan hanya terletak kepada kaum melayu, akan tetapi di semua peringkat kaum.

Umno perlu mempoteritkan dirinya sebagai pembela kepada semua, walaupun pada masa yang sama memberi perhatian khusus kepada kaum melayu, yang masih tertinggal dalam serba serbi.

Sudah tiba masanya, Umno mengulangi perjuangannya Demi Agama, Demi Bangsa dan Demi Negara, diperbahrui dan diperhalusi, kerana asas perjuangan ini, akan kekal sepanjang hayat, selagi adanya negara yang di namakan MALAYSIA.

Umno kena ingat, bahawa parti-parti dalam Pakatan Rakyat, telah mengubah pendekatan, Parti-Parti pembangkang itu, terutama DAP, telah melakukan pendekatan baru, dengan menyatakan, bahawa DAP sama sekali tidak menolak kepimpinan melayu, melainkan mereka mengajak rakyat supaya menolak Umno dan barisan nasional, kerana menurut mereka, kerajaan Bn hanya menguntungkan rakyat terpilih, dan kerajaan yang penuh rasuah.

Jangan ambil mudah pendekatan ini, kerana rakyat, terutama generasi muda yang tidak mengalami kepertitan hidup di awal negara membangun, akan mudah menerima pendekatan itu.

Pemimpin Umno, perlu melupakan nostalgia lampau, perlu melupakan sifat bangsawan, kerana faktor itu boleh menjadi faktor memperkecil sokongan kepada Umno.

Parti kena luwes dan perlu sesuai dengan semua situasi dan kondisi; agar rakyat merasa dekat dengan parti itu.

Elakkan parti bersifat terlalu eklusif dan mewah, kerana ianya boleh menjadi bahan politik pembangkang, untuk menimbulkan kebencian kepada parti dan pemimpinnya.