Rabu, 12 Jun 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Keris Pusaka Melayu

Posted: 12 Jun 2013 11:23 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Kenapa serang Ust Azhar Idrus yeop?

Posted: 12 Jun 2013 06:02 AM PDT

 

Selamat malam,

sekelian, tean mahu tanya soklan. Kenapa kamu semua menyerang ustaz azharmidrus?dia bukan ustaz politik. Teman dah tengok gaya dia mengajarBukannya dia benci umno dari hati dia,teman nampok banyak perkara yang dikritik turut kena pads PAS dan KONCO2 nya

Teman sayang umno, tapi umno makin diebnci kalau yeop hina orang nama azhar idrus.orang muda suka dia yeop.

pikirlah yeop


PEJUANG BANGSA

Posted: 12 Jun 2013 11:17 AM PDT

PEJUANG BANGSA


APA ISTIMEWA KONTRAKTOR INI DI MATA JKSB SAMPAI PEKERJANYA TAK DAFTAR KAD CIDB ??

Posted: 12 Jun 2013 10:55 AM PDT


 Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) Pulau Pinang mendapati kontraktor yang terlibat dalam pembinaan tanjakan Jambatan Kedua Pulau Pinang yang runtuh Khamis lepas, gagal mendaftar sebilangan pekerjanya dengan lembaga itu.

Pengarah CIDB Pulau Pinang Ir Raslim Salleh berkata berdasarkan siasatan awal, pihaknya mendapati pekerja kontrak di situ tidak memiliki kad industri binaan atau kad hijau.

"Kalau ikut rekod kami dan siasatan awal memang pekerja kontrak di situ tidak memiliki kad hijau dan CIDB akan mengambil tindakan sewajarnya. Kontraktor utama memang berdaftar dengan kami.

"Kami sedang jalankan siasatan secara terperinci dan pihak kementerian juga sudah keluarkan arahan (siasatan terperinci) dan akan tubuhkan satu badan siasatan khas," katanya kepada pemberita selepas Operasi Penguatkuasaan Bersepadu di tapak pembinaan di kawasan Kepala Batas, di sini hari ini.

Operasi bersepadu itu turut disertai beberapa agensi lain seperti Jabatan Imigresen Pulau Pinang, Jabatan Kesihatan, Majlis Perbandaraan Seberang Perai (MPSP) dan Rela.

Raslim berkata CIDB akan mengambil tindakan terhadap kontrakor yang terlibat mengikut Akta 520 CIDB kerana syarikat terbabit gagal mendaftarkan pekerja dengan lembaga berkenaan.

Beliau bagaimanapun tidak boleh mengulas lanjut insiden berkenaan kerana siasatan sedang dijalankan termasuk oleh pihak Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (Dosh).

Dalam kejadian petang Khamis lepas, penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang yang sedang dalam pembinaan di kawasan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu di sini runtuh menyebabkan seorang maut manakala tiga yang lain cedera. - BernamaKomen GPB 

Bukti jelas  JKSB tidak menitikberatkan soal  keselamatan sampai kad CIDB pekerja kontraktornya pun tak ada di tempat pembinaan  

Apakah JKSB  memberi keistimewaan berlebihan kepada kontraktor ini berbanding kontraktor pakej lain?? 
 Kalau kontraktor pakej  lain habis semua   dokumen diminta kononnya   tak mahu syarikat kontraktor di projek ini illegal la...sekarang CIDB card pun tak register !!Siasat jangan tak siasat ... siasat sekali pihak atasan  terutama MD JKSB  ...berlagak sangat nak Worldclass Bridge tapi SAFETY  FAILED !!

HOT ! SURAT BERAPI UNTUK TONY PUAKA , 13 MEI TERUS HANTUI DAP RASIS !

Posted: 12 Jun 2013 09:41 AM PDT

YB Tony Pua,

SAYA menulis warkah ini bagi menjawab kenyataan saudara yang disiarkan di dalam portal berita themalaysianinsider.com pada 7 Jun 2013 di mana saudara menuduh bekas Perdana Menteri Malaysia kelima, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan UMNO sebagai paling rasis dalam negara ini.

Ketika Dr. Mahathir melafazkan sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri pada 1981, saudara baru seorang budak hingusan berusia 9 tahun.

Jurang intelek antara saudara dan Dr. Mahathir bagaikan langit dengan bumi dan tidak mungkin saudara atau mana-mana rakyat di negara ini mampu mencapai ketinggian serta ketajaman pemikiran seperti beliau walaupun untuk tempoh 50 tahun akan datang.

Bagi saya dan rakyat Malaysia yang menyanjungi ketokohan dan kepemimpinan serta sumbangan besar beliau kepada kemajuan dan kestabilan negara ini, tuduhan saudara umpama tombak berbisa menusuk kalbu khususnya bagi orang Melayu.

Saudara tentu sedar sejak tertubuhnya Parti Tindakan Demokratik (DAP) parti ini telah dan masih dianggap sebagai sebuah organisasi politik yang berasaskan kepada sentimen perkauman tebal, pemikiran rasis dan sempit yang hanya menggalas kepentingan agenda kaum Cina sahaja, iaitu bangsa kelahiran saudara.

Berlainan pula dengan UMNO yang lahir di tempat yang mulia dan disanjung sebagai parti Melayu yang memainkan peranan amat penting membawa nikmat kemerdekaan kepada seluruh rakyat Malaysia, termasuk ibu bapa, adik beradik dan saudara sendiri.


Parti yang saudara label sebagai 'paling rasis' ini jugalah antara lain berjaya membangunkan pendidikan di negara ini sehingga saudara turut menerima tempias nikmatnya berkesempatan menuntut di Universiti Oxford.

Dr. Mahathir pernah mengatakan orang Melayu mudah lupa tetapi saya yakin orang seperti saudara juga mudah lupa untuk bersyukur terhadap segala apa yang saudara dan bangsa saudara perolehi atas perjuangan ikhlas UMNO sejak merdeka.

Sebelum saya mengemukakan bukti nyata untuk menyanggah tuduhan melampau dan tidak masuk akal saudara terhadap Dr. Mahathir dan UMNO, biarlah saya beritahu saudara mengenai beberapa perbuatan dan amalan orang Cina terhadap bangsa Melayu yang selama ini hanya memendam dan bersabar di atas diskriminasi yang mereka alami.

Tanya sahaja mana-mana orang Melayu yang membaiki kereta atau motosikal di bengkel kepunyaan Cina, pasti mereka akan merungut bayaran yang dikenakan kepada mereka 15 hingga 20 peratus lebih mahal daripada pelanggan berbangsa Cina.

Tanya pula kepada makcik-makcik Melayu yang membeli-belah di kedai runcit kepunyaan Cina, mesti mereka akan memberitahu harga yang dicaj kepada pelanggan Melayu adalah lebih tinggi berbanding bangsa mereka sendiri.

Begitu juga diskriminasi yang dilalui oleh peniaga-peniaga Melayu yang ingin mencari peluang pasaran di pasar raya milik Cina. Kerap barangan mereka dipamerkan hampir dengan setor malah ada juga di tepi tandas, walhal dari segi kualiti dan harga produk keluaran Melayu setanding dan kompetitif dengan barangan keluaran syarikat Cina.

Banyak lagi contoh yang ingin saya maklumkan kepada saudara tetapi cukuplah sekadar untuk membuka mata saudara betapa rasisnya bangsa saudara. Bagaimana pula diskriminasi syarikat Cina yang hanya mengiklan jawatan kosong untuk bangsa Cina sahaja?

Malah pekerja Melayu di syarikat Cina juga mendapat gaji yang lebih rendah walaupun mempunyai kelulusan dan dan jawatan yang sama dengan rakan sekerja berbangsa Cina.

Apa pula jawapan saudara mengenai budaya penyalahgunaan dadah, rasuah, aktiviti haram dan maksiat seperti rumah urut, pusat judi, pusat siber kafe haram, pusat karaoke haram dan sebagainya yang rata-rata dikendalikan oleh bangsa saudara?

Mungkin dasar Perdana Menteri yang 'amat rasis' ini jugalah yang berjaya meletakkan 29 daripada 40 billionaire dan jutawan berbangsa Cina dalam senarai individu Malaysia paling kaya majalah Forbes pada tahun 2012.

Semasa DAP, Pas dan PKR menguasai Perak selepas Pilihan Raya Umum 2008, sudikah saudara menjelaskan mengapa antara langkah terawal kerajaan negeri adalah menutup 700 Tabika Kemas yang memangsakan lebih 13,000 murid dan beratus-ratus guru Kemas yang hampir kesemuanya berbangsa Melayu?

Begitu juga dengan tindakan kerajaan DAP-Pas-PKR yang sengaja memperlahankan pembinaan masjid dan sekolah agama baharu sepanjang 11 bulan memerintah Perak sementara sekolah-sekolah swasta Cina bercambah dengan diberikan tanah manakala kampung-kampung baru diberikan status kekal.

Ini hanya sekelumit sahaja daripada tindakan-tindakan rasis yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri yang dikawal oleh DAP.

Akhir sekali, biarlah saya mengingatkan kembali kalimat-kalimat rasis yang ditujukan kepada orang Melayu oleh penyokong-penyokong parti saudara dalam tragedi berdarah 13 Mei 1969. Jika saudara musykil silalah rujuk kertas putih yang disediakan oleh Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) mengenai tragedi berdarah 13 Mei 1969.


Dokumen ini ditandatangani Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Datuk Hussain selaku Pengarah MAGERAN.

Menurut laporan ini pada muka surat 33 bab 12, ketika melintas Balai Polis Brickfields penyokong-penyokong Cina DAP telah melaungkan kata-kata mencaci, "Apa polis boleh buat? Kita Raja" dan "Buang semua polis Melayu".

Dalam perarakan DAP meraikan kemenangan mereka di depan Balai Polis Jalan Travers, sekali lagi penyokong-penyokong Cina DAP mengucapkan kata-kata kesat dan biadab terhadap orang Melayu seperti, "Mati Melayu, Sakai pergi masuk hutan!" Berhampiran dengan pondok polis Bukit Bintang, penyokong-penyokong Cina DAP dan Gerakan (ketika itu pembangkang) bertempik dengan mengeluarkan kata-kata amat rasis sekali, "Apa ini Melayu kita negeri dia sudah perintah. Ini negeri bukan Melayu punya."


Saya anjurkan saudara baca sehelai demi sehelai laporan MAGERAN setebal 104 halaman ini supaya saudara mendapat pencerahan minda dan kesedaran serta keinsafan siapakah rasis nombor wahid di negara yang dipanggil Tanah Melayu ini.

Mungkin pahit untuk saudara telan sedikit daripada kebenaran dan fakta yang saya kemukakan tetapi saya percayakan pepatah Melayu yang mengatakan mana harimau yang boleh tukar belangnya? - Utusan

Laporan MAGERAN klik baca SINI

HOT ! PENCACAI MAHASEWEL PAKATAN PUN HINA NABI MUHAMMAD #BLACKOUT505

Posted: 12 Jun 2013 05:10 AM PDT

Sesuatu yang perlu diambil ingatan, sikap sesetengah golongan di dalam pembangkang yang sering membuat kenyataan "BODOH" hingga tak masuk akal. Malah mereka ini sering menjadi agama sebagai dalil bagi menghalalkan kenyataan bagi meyakinkan pembaca waima rakyat sekaligus.Penyakit ini umpama menjadi wabak yang tak dapat dibendung khusus di dalam PAS. Gelaran "ustaz anugerah " berasaskan pakaian serban dan berjubah beserta janggut sekelumit maka kenyataan dikeluarkan umpama fatwa; tak boleh ditegur hingga boleh dijatuh hukum "berdosa" dan boleh masuk neraka.

Wabak telah menjadi barah dalam PAS. Tambahan pula golongan syiah telah menyusup masuk ke dalam Parti PAS hingga tak terbendung lagi hingga mempengaruhi ahli-ahli PAS yang penganut Ahli Sunnah Wal Jamaah.


Khalid Ismath, penganut Syiah adalah contoh yang merosakkan hingga virus syiah dah merebak dalam diri, mempersendakan Rasulullah SAW menjadi perkara biasa.

Khalid Ismath yang hilang harga diri berlawak dengan diri nabi dan peristiwa israk dan mikraj.

Sekiranya perkara yang sebegini tidak diambil tindakan penguatkuasa, ditakuti akan berjangkit kepada golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Namun, apa yang pasti, "amaran" adalah budaya  penguatkuasa Malaysia yang paling "popular" bahkan yang pernah ditangkap pun hanya diambil "kenyataan" dan dilepaskan dengan alasan biasa "tiada cukup bukti" sebagai mengaburi mata rakyat bahawa tindakan sudah diambil. seterusnya

HOT ! PERKASA DEDAH SIKAP PENDENDAM ANWAR TERHADAP NGO MELAYU !!

Posted: 12 Jun 2013 04:23 AM PDT
Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) beranggapan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebenarnya cemburu apabila melabelkan kumpulan pendesak Melayu itu sebagai pengampu apabila tidak mempertikaikan pelantikan ketua Hindu Rights Action Force (Hindraf), P Waythamoorthy sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Menurut Ketua Penerangan PERKASA Kedah Shukri Shuib, Anwar sebenarnya tidak berpuas hati dan menaruh dendam terhadap NGO yang sering-kali mendedahkan tembelang dan salah lakunya.
"Anwar adalah orang yang cemburu terhadap kejayaan orang lain. Anwar pernah duduk dalam kabinet jadi dia tentu faham pelantikan dalam kabinet yang berdasarkan kepada hak perdana menteri.
"PERKASA tidak meminta apa-apa jawatan pun dalam kerajaan, ini menunjukkan bahawa PERKASA bukan pembodek tetapi pejuang. Pejuang yang menentang sikap buruk Anwar Ibrahim," katanya ketika dihubungi Antarapos. 
Anwar pada program Himpunan Black 505 di Perlis malam tadi secara lantang menempelak PERKASA sebagai  pengampu kepada kerajaan yang memerintah. 
Katanya, PERKASA hanya membisu apabila Waythamoorthy yang tidak menghormati perlembagaan negara dan menuntut hak yang sama bagi kaum India dilantik sebagai timbalan menteri.
Tambah Shukri, Anwar yang pernah menjadi ahli jemaah kabinet seharusnya faham prosuder pelantikan mana-mana anggota dan timbalannya adalah hak mutlak perdana menteri.
Menegaskan, PERKASA tidak pernah menuntut mana-mana jawatan dalam kabinet, Shukri yang juga seorang penganalisis politik turut menyifatkan Anwar sebagai seorang diktator  kerana sering menyalahkan individu lain untuk menutup kesalahannya sendiri.
"Dia (Anwar) tidak payahlah nak jadi 'Hitler Kecil' di Malaysia ni apabila orang tidak suka dia, dia cemuh.
"Dia (Anwar) sebenarnya tidak dapat menerima hakikat kalau orang tidak menyokong dia," katanya lagi.
Selain melabel Anwar sebagai individu yang sebenarnya tidak matang dalam arena politik negara, Shukri turut merumuskan bahawa kehadiran Anwar yang pendendam itu hanya merugikan Pakatan Rakyat.
"Sikap Anwar Ibrahim ini seolah-olah mengamalkan politik kanak-kanak. Kalau dia tidak suka dengan seseorang akan melabelkan seseorang yang buruk.
"Pembangkang malang mempunyai ketua seperti Anwar Ibrahim," sindirnya.

MP PKR bakal ludah ke muka sendiri , nak juga hadir angkat sumpah di Parlimen !

Posted: 12 Jun 2013 01:38 AM PDTTimbalan Pengerusi PKR Selangor, Zuraida Kamaruddin tidak bersetuju dengan cadangan pemimpin Pakatan Rakyat untuk memulaukan majlis Angkat Sumpah Dewan Rakyat yang dijadualkan berlangsung pada 24 Jun ini.
 
Kata beliau, ahli Parlimen tidak wajar bertindak demikian kerana ia akan mengganggu mereka mengutarakan masalah rakyat dalam sesi sidang Parlimen.
 
"Kita patut hadir angkat sumpah. Baru boleh duduk dan hadir sesi (Dewan Rakyat).
 
"Kita perlu jadi bijak," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.
 
Selain daripada itu, beliau yang juga ahli Parlimen Ampang berkata akan duduk berbincang dengan pihak Biro Politik PKR berhubung perkara ini hari ini.
 
"Saya akan bincang dengan Biro Politik hari ini, untuk hadir pada hari angkat sumpah.
 
"Kita (ahli Parlimen PR) patut hadir majlis angkat sumpah," katanya lagi.
 

HOT ! PAMPASAN 10 RIBU JKSB BERI PELUANG DAP MASUK JARUM !! @NajibRazak

Posted: 11 Jun 2013 11:21 PM PDTHari ini kerajaan regim DAP telah berjaya mengambil kesempatan  ke atas  keluarga mangsa runtuhan projek jambatan kedua P.Pinang . 

Sebelum ini di dada akhbar, keluarga mangsa telah menyatakan bahawa mereka akan menyaman syarikat konsesi iaitu  JKSB . Ini disebabkan bayaran pampasan JKSB   yang tidak setimpal diberikan iaitu sebanyak RM10 ribu kepada keluarga mangsa.

Bila kerajaan DAP masuk campur  dan membantu keluarga mangsa saman JKSB , sudah tentu ia akan memberi mileage politic kepada mereka .

Manakala   kerajaan Persekutuan  dianggap tidak adil , zalim  disebabkan kebodohan & sikap lepas tangan  pengurusan  JKSB yang hanya memberi RM10 ribu sahaja kepada keluarga mangsa.

Ternyata ini semua adalah salah JKSB terutama Managing Director nya yang cukup angkuh .  Beliau wajar meletak jawatan disebabkan   runtuhan jambatan ini hingga mengakibatkan kematian dan juga pampasan tidak setimpal diberikan kepada keluarga mangsa  .

GPB harap pihak kerajaan  segera campur tangan tentang nasib keluarga mangsa  tragedi runtuhan jambatan  ini  kerana jelas pengurusan  JKSB telah gagal & memalukan kerajaan   !!   
Keluarga mangsa tragedi runtuhan tanjak konkrit susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang yang masih dalam pembinaan membuat keputusan untuk menyaman syarikat konsesi Jambatan Kedua Sdn. Bhd. (JKSB).

Adik kandung mangsa, Khairudin Zainal Abidin berkata, tindakan undang-undang akan dimulakan minggu depan bertujuan mendapatkan keadilan untuk keluarga mangsa.

"Tindakan undang-undang dilakukan untuk mendapatkan pembelaan dan pampasan yang setimpal untuk isteri pertama mangsa iaitu Shara Ismail, 44 dan isteri kedua, Shariffah Ramli, 40.

"Selepas kematian abang saya, kedua-dua isterinya hilang tempat bergantung. Mereka memerlukan sumber kewangan bagi menyara diri sendiri dan menanggung perbelanjaan persekolahan empat anak mangsa," katanya ketika dihubungi Utusan Onlinedi sini hari ini.

Dalam kejadian pada kira-kira pukul 7.15 petang Khamis lalu, Tajudin Zainal Abidin, 45, yang juga bekas anggota polis maut akibat dihempap konkrit seberat kira-kira 300 tan selain turut mencederakan tiga yang lain. - UTUSAN ONLINE

HOT ! PENASIHAT PM AKAN DISINGKIRKAN SEBELUM PEMILIHAN UMNO !!

Posted: 11 Jun 2013 08:30 PM PDT


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkemungkinan akan menggugurkan kesemua pembantu politiknya atas prestasi mereka yang kurang memberangsangkan. 

Menurut laporan The Malaysian Insider hari ini, kesemua dari mereka digugurkan daripada jawatan masing-masing kerana dikatakan 'meletakkan kepentingan diri melebihi Perdana Menteri'.

Memetik dari kenyataan dari 'sumber', portal itu melaporkan bahawa langkah tersebut dibuat menjelang pemilihan Umno tahun ini. Sebelum ini, pembantu-pembantu politik PM itu telah mendapat kritikan dalam blog-blog pro Barisan Nasional (BN) kerana tewas dalam pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei lalu meskipun di negeri yang telah ditawan semula BN.

Antara yang disenaraikan sebagai pembantu politik yang bakal digugurkan termasuk Datuk Latt Shariman Abdullah, Datuk Shahlan Ismail, Datuk Mohd Shafei Abdullah, Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh dan Datuk Mohamed Suffian Awang. Menurut portal itu lagi, kelima-lima mereka dilihat sebagai strategis bilik perang pilihan raya Najib dan mempunyai peluang mengembalikan kemenangan majoriti dua pertiga kepada BN.

Terdahulu, Tun Daim Zainuddin, dalam satu wawancara akhbar berbahasa Cina, China Press, membidas penasihat-penasihat PM yang menjadi salah satu faktor BN kalah teruk di dalam PRU-13. Tun Daim dalam kenyataan beliau telah mendesak Najib Razak memecat penasihat-penasihat tersebut.

 Katanya BN kalah dalam pilihan raya 5 Mei kerana kesilapan strategi digunakan oleh penasihat Perdana Menteri serta pergaduhan dalaman parti.

"Betul, anda perlu tanya BN. Tetapi pada pandangan saya, ia adalah strategi salah. Seperti yang saya katakan sebelum ini, ini adalah pilihan raya Parlimen dan bukannya pilihan raya presiden," tambah bekas menteri itu. - ASTRO AWANI -


Komen GPB

Elok dibuang je puak-puak ni ..kita perlu penasihat2 politik yang baru untuk PM bagi hadapi PRU14.  Ambil yang individu yang betul-betul nak membantu PM .  Blogger No 1 Pro BN  seperti Dr MIM pun boleh jadi penasihat untuk PM ..

Sekolah Vernakular wajar dihapuskan demi penyatuan nasional - NGO

Posted: 11 Jun 2013 07:35 PM PDT
Hasil persepakatan yang dicapai bersama Gabungan NGO Melayu-Islam Malaysia yang terdiri daripada 130 NGO, satu memorandum akan dihantar kepada Perdana Menteri dalam masa terdekat sebagai usaha mendesak kerajaan menghapuskan sekolah vernakular di negara ini.

Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, perkara itu dicapai hasil perbincangan dan kajian yang dibuat bersama enam kumpulan tokoh mewakili Tionghua dan Tamil secara terbuka mengakui situasi tersebut berlaku sejak Merdeka lagi.

Menurutnya, kewujudan sekolah berkenaan disifatkan menjadi asas kepada kekangan untuk mencapai penyatuan nasional demi kemakmuran negara pada masa akan datang.

"Ia bukan soal penghapusan bahasa, kerana jika boleh kita mahu rakyat Malaysia mampu menguasai semua bahasa. Dalam hal ini, subjek bahasa Cina dan Tamil boleh dimasukkan sebagai subjek wajib dalam satu sistem pendidikan yang seragam.

"Secara peribadi, saya sendiri suka menghantar anak-anak saya ke sekolah Cina, kerana kita sedar kelebihan yang mampu diperolehi dari segi bahasa. Tetapi inilah satu pengorbanan yang perlu dibuat memikirkan antara kepentingannya peribadi atau kemakmuran negara," katanya dalam sidang media, di sini, semalam.

Hadir sama, Presiden Kelab Wartawan Muda Malaysia, Dzulkarnain Taib dan bekas pemimpin DAP, Tunku Abdul Aziz Ibrahim, serta lebih 20 wakil NGO yang menyokong desakan itu.

Pihak Gabungan NGO-NGO Melayu-Islam, bagaimanapun enggan mendedahkan identiti tokoh mewakili Tionghua dan Tamil yang terlibat dengan kajian atas faktor keselamatan, namun bersedia menyatakannya dalam memorandum yang bakal dihantar sebagai rujukan kepada pihak Perdana Menteri.

Sementara itu, Dzulkarnain berkata, pengecualian boleh dibuat terhadap sekolah vernakular swasta namun kerajaan perlu mewajibkan kesemua sekolah terbabit menggunakan sukatan mata pelajaran yang mempunyai aspirasi nasional serta berpandukan kepada Perlembagaan.

Katanya, pihaknya juga mendesak agar kerajaan tidak tunduk kepada sebarang tuntutan kumpulan pendidikan ini yang ekstrem, termasuk mengadakan pertemuan dengan tujuan membincangkan mana-mana tuntutan mereka.

"Kami yakin sekiranya langkah-langkah ini dilaksanakan berlandaskan Perlembagaan, hasrat untuk mencapai penyatuan nasional dapat dilakukan dengan mudah, setelah sekian lama isu sekolah vernakular ini menjadi polemik perpecahan masyarakat di negara ini," katanya.

Bagi Tunku Abdul Aziz, beliau melihat desakan tersebut sebagai satu isu yang perlu disokong oleh masyarakat Malaysia melihat kepada situasi yang berlaku dalam negara kini.

"Isu penghinaan terhadap Yang Dipertuan Agong, dan Rasulullah S.A.W yang jelas menyentuh sensitiviti beragama umpamanya. Mengapa ini berlaku? kerana mereka tidak ada kesedaran untuk memahami kepentingan itu disebabkan pendedahan yang berbeza," katanya.

Fatwa Azhar Idrus ini alasan utama BN failkan petisyen di Kelantan

Posted: 11 Jun 2013 05:43 PM PDT
- Kempen yang memaparkan kata-kata pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus, antara alasan yang dikemukakan BN dalam lima petisyen yang difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, semalam.

Petisyen difailkan membabitkan keputusan PRU13 di Parlimen Bachok, Dun Jelawat, Gaal, Mengkebang dan Manik Urai.

Peguam BN, Nor Azli Ahamed mendakwa, Pas menggunakan banyak pengaruh tidak wajar, antaranya Azhar dan Ustaz Zahazan Muhammad, bagi menarik sokongan pengundi di Kelantan.

"Antara penggunaan bahan kempen salah itu boleh dilihat di seluruh Kelantan seperti papan tanda memaparkan gambar Ustaz Azhar Idrus dengan kata-kata yang mempengaruhi dari segi kerohanian dan agama.

"Sebenarnya ini ialah satu kesalahan mengikut Akta Pilihan Raya 1954 di bawah Seksyen 9, iaitu pengaruh tidak wajar," katanya kepada pemberita ketika ditemui di luar pejabat itu, semalam.

Petisyen itu difailkan calon kerusi masing-masing melalui Tetuan Mohd Ilyas and Co di hadapan Pendaftar, Noor Haslinda Che Seman, pada jam 2.30 petang.

BN turut memfokuskan dakwaan sogokan berbentuk wang ringgit dan 2,000 rumah yang dijanjikan calon Pas atau ejen yang berkhidmat di bawah calon terbabit sebagai alasan utama supaya mahkamah mengeluarkan perintah membatalkan kemenangannya.

Sebelum itu, calon PKR bagi kawasan Parlimen Machang, Dr Wan Zawawi Wan Ismail dan calon PKR Parlimen Ketereh, Ab Aziz Ab Kadir serta wakil calon Dun Selising, Timbalan Pengarahnya, Semsudin Muhmmad, juga memfailkan petisyen di hadapan pendaftar sama pada jam 2.25 petang.

Kelmarin, Pas memfailkan dua petisyen membabitkan Dun Ayer Lanas dan Dun Kok Lanas di mahkamah sama, menjadikan jumlah petisyen difailkan Pas, lima.

Pada PRU13 lalu, calon BN Parlimen Bachok, Datuk Awang Adek Hussin tewas kepada Ahli Parlimen Pas, Ahmad Marzuk Shaary dengan majoriti 201 undi, sementara Adun Ayer Lanas, Datuk Sri Mustapa Mohamed menang
dengan majoriti 47 undi, menewaskan calon Pas, Abdullah Ya'kub.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 12 Jun 2013 03:28 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Nik Aziz salah pakai gigi palsu

Posted: 11 Jun 2013 07:13 AM PDT

"Mu hadiah bunga ni mesti ada apa-apa"

Sejak pencen dari jawatan Menteri Besar, Dato Nik Aziz Nik Mat akhirnya baru dapat merasa nikmat hari tua yang lebih merehatkan. Namun begitu dia terima pelawaan untuk jadi Imam dan baca khutbah di Masjid berdekatan setiap Jumaat sebagai mengisi masa.

Sebaik berakhirnya pilihanraya, Nik Aziz pergi berjumpa doktor gigi. Lama dia mencari masa nak baiki giginya. Sekarang baru dapat. Malangnya, agak terlambat. Gigi dah tak boleh dibetulkan melainkan kena pakai gigi palsu.

Jumaat pertama Nik Aziz guna gigi palsu, khutbahnya pendek sangat. Sepulih minit saja dah sembahyang. Minggu kedua pula, khutbahnya lapan minit dan dia dah sembahyang.

Tapi minggu ketiga khutbahnya panjang sampai 45 minit. Dari hal ugama dia dah ceramah politik pasal demokrasi. Kononnya PAS, DAP dan PKR adalah pejuang demokrasi. Tak macam UMNO yang takut ada pemilihan untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden.

Sabar, sabar ... tak yah jawab balik. Kawan Husin, blogger Apanama ada jawab balik Nik Aziz di sini. Tapi dalam bahasa Inggeris.

Akhirnya sana sini orang ramai batuk dan ada jerit subhanallah untuk beri isyarat. Nik Aziz baru sedar dia dah terpanjang sangat khutbah dan orang beri isyarat.

Sebaik saja dia habis sembahyang, orang ramai menerpa untuk tanya kenapa dua minggu lepas khutbah pendek dan minggu ini panjang betul.

Nik Aziz pun terus terang jelaskan dia baru bedah gigi dan pakai gigi palsu. Pada dua minggu lepas, gusi dia sakit dan tak boleh bercakap sangat. Maka khutbahnya tak boleh lama.

Orang ramai tanya, "Guano minggu ni panje sangak?"

"Oh ... ambo silap paka gigi palsu isteri. Tu yang kecek tak tau berenti..."

Wow! Orang perempuan hebat berleter

tunku

Posted: 12 Jun 2013 03:14 AM PDT

tunku


Anwar’s Boycott Backfires as Pandikar Amin Gives Him a Crash-Course on the Constitution

Posted: 11 Jun 2013 11:25 PM PDT

Dewan Rakyat Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia has called Datuk Seri Anwar Ibrahim's bluff – big time.

Last week the Opposition leader outraged voters by saying he was "mulling" a boycott of the swearing-in ceremony of the Lower House as part of his wearisome protest against the results of GE13. PAS and the DAP immediately demurred, saying they had no plans for such a move.

Several other figures from within Anwar's party rushed to be seen at his side, perhaps even hoping to fill the spot left by PKR deputy president Azmin Ali as Anwar's blue-eyed-boy.

But in their scramble to the top, even Pakatan's most hard-core supporters were furious at the very idea that their leaders would desert them by choosing not to represent their votes in parliament.

Sensing the repercussions from an angry electorate at the shenanigans, Parti Keadilan Rakyat Vice President Chua Tian Chang tried to downplay the threats of a boycott, claiming it "was only a suggestion".

Clearly neither he, nor Anwar, nor anyone else who thought the "suggestion" might be clever had actually thought it through, as Speaker Tan Sri Pandikar Amin reminded them on Tuesday. He said in no uncertain terms that any MP that deliberately boycotted the ceremony would face disqualification.

Pandikar said that those who failed to take their oath would be given six months good grace to come to their senses during which time they would be barred from taking part in proceedings. If by then end of that period they had still failed to swear-in, the consequences would be far more serious.

"MPs will have six months to take their oath and until such time, those who fail to do so would be barred from participating in parliamentary proceedings," he said after the parliamentary briefing on Tuesday afternoon.

Pandikar reminded Anwar and his band of mischief-makers of the Federal Constitution, which clearly states that any lawmaker who misses the swearing-in process without valid reasons will be automatically dropped in six months.

Presumably, as Speaker of the House, Pandikar is of the opinion that boycotting it just because you have sour grapes does not constitute a valid reason.

"It is a mockery to the Yang di-Pertuan Agong and parliamentary democracy. Never has this happen since independence," he said.

Pakatan has protested loudly, an odd move for a group who claim to have no intention of undertaking the boycott anyway.

But Anwar has failed to take his position seriously from day one. He failed to provide a manifesto in good time. He has failed to take seriously the task of providing a shadow cabinet. He failed to keep his word that he would accept the results of GE13.

Should we really be surprised by his latest failure to understand the constitution?
Dewan Rakyat Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia has called Datuk Seri Anwar Ibrahim's bluff – big time.
Last week the Opposition leader outraged voters by saying he was "mulling" a boycott of the swearing-in ceremony of the Lower House as part of his wearisome protest against the results of GE13. PAS and the DAP immediately demurred, saying they had no plans for such a move.
Several other figures from within Anwar's party rushed to be seen at his side, perhaps even hoping to fill the spot left by PKR deputy president Azmin Ali as Anwar's blue-eyed-boy.
But in their scramble to the top, even Pakatan's most hard-core supporters were furious at the very idea that their leaders would desert them by choosing not to represent their votes in parliament.
Sensing the repercussions from an angry electorate at the shenanigans, Parti Keadilan Rakyat Vice President Chua Tian Chang tried to downplay the threats of a boycott, claiming it "was only a suggestion".
Clearly neither he, nor Anwar, nor anyone else who thought the "suggestion" might be clever had actually thought it through, as Speaker Tan Sri Pandikar Amin reminded them on Tuesday. He said in no uncertain terms that any MP that deliberately boycotted the ceremony would face disqualification.
Pandikar said that those who failed to take their oath would be given six months good grace to come to their senses during which time they would be barred from taking part in proceedings. If by then end of that period they had still failed to swear-in, the consequences would be far more serious.
"MPs will have six months to take their oath and until such time, those who fail to do so would be barred from participating in parliamentary proceedings," he said after the parliamentary briefing on Tuesday afternoon.
Pandikar reminded Anwar and his band of mischief-makers of the Federal Constitution, which clearly states that any lawmaker who misses the swearing-in process without valid reasons will be automatically dropped in six months.
Presumably, as Speaker of the House, Pandikar is of the opinion that boycotting it just because you have sour grapes does not constitute a valid reason.
"It is a mockery to the Yang di-Pertuan Agong and parliamentary democracy. Never has this happen since independence," he said.
Pakatan has protested loudly, an odd move for a group who claim to have no intention of undertaking the boycott anyway.
But Anwar has failed to take his position seriously from day one. He failed to provide a manifesto in good time. He has failed to take seriously the task of providing a shadow cabinet. He failed to keep his word that he would accept the results of GE13.
Should we really be surprised by his latest failure to understand the constitution?
- See more at: http://www.thechoice.my/top-stories/64884-anwars-boycott-backfires-as-pandikar-amin-gives-him-a-crash-course-on-the-constitution#sthash.xdlNVnLZ.dpuf
Dewan Rakyat Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia has called Datuk Seri Anwar Ibrahim's bluff – big time.
Last week the Opposition leader outraged voters by saying he was "mulling" a boycott of the swearing-in ceremony of the Lower House as part of his wearisome protest against the results of GE13. PAS and the DAP immediately demurred, saying they had no plans for such a move.
Several other figures from within Anwar's party rushed to be seen at his side, perhaps even hoping to fill the spot left by PKR deputy president Azmin Ali as Anwar's blue-eyed-boy.
But in their scramble to the top, even Pakatan's most hard-core supporters were furious at the very idea that their leaders would desert them by choosing not to represent their votes in parliament.
Sensing the repercussions from an angry electorate at the shenanigans, Parti Keadilan Rakyat Vice President Chua Tian Chang tried to downplay the threats of a boycott, claiming it "was only a suggestion".
Clearly neither he, nor Anwar, nor anyone else who thought the "suggestion" might be clever had actually thought it through, as Speaker Tan Sri Pandikar Amin reminded them on Tuesday. He said in no uncertain terms that any MP that deliberately boycotted the ceremony would face disqualification.
Pandikar said that those who failed to take their oath would be given six months good grace to come to their senses during which time they would be barred from taking part in proceedings. If by then end of that period they had still failed to swear-in, the consequences would be far more serious.
"MPs will have six months to take their oath and until such time, those who fail to do so would be barred from participating in parliamentary proceedings," he said after the parliamentary briefing on Tuesday afternoon.
Pandikar reminded Anwar and his band of mischief-makers of the Federal Constitution, which clearly states that any lawmaker who misses the swearing-in process without valid reasons will be automatically dropped in six months.
Presumably, as Speaker of the House, Pandikar is of the opinion that boycotting it just because you have sour grapes does not constitute a valid reason.
"It is a mockery to the Yang di-Pertuan Agong and parliamentary democracy. Never has this happen since independence," he said.
Pakatan has protested loudly, an odd move for a group who claim to have no intention of undertaking the boycott anyway.
But Anwar has failed to take his position seriously from day one. He failed to provide a manifesto in good time. He has failed to take seriously the task of providing a shadow cabinet. He failed to keep his word that he would accept the results of GE13.
Should we really be surprised by his latest failure to understand the constitution?
- See more at: http://www.thechoice.my/top-stories/64884-anwars-boycott-backfires-as-pandikar-amin-gives-him-a-crash-course-on-the-constitution#sthash.xdlNVnLZ.dpuf

UiTM Selective Policy Coincide With The United Nation Convention

Posted: 11 Jun 2013 03:55 AM PDT

As if it is not enough that all of the Chinese political party and Chinese NGO's are pressuring the government to abolish the rights of the bumiputera's, now Suara Haram (SUARAM) who represents the voice of Zionism also are singing the same song. SUARAM Director Kua Kia Soong recently made a statement that UiTM policy for bumi's is against the United Nation Convention.

This statement might be true if all other minority races in Malaysia are being discriminated and denied their rights to get a proper education. However, the advancement and achievement of non-bumi's today proves that there is no discrimination in our education system.

The UN Declaration acknowledges the following:

1.      To safeguard future generation from the perils of war.

2.      To emphasize the spirit of human rights, human value, equality among men and women and among all nations.

3.      To ensure a just environment and the rule of law will prevails.

4.      To promote social development and better loving standartds that is accessible to all.

5.       Promoting toleration and the ability to coexist peacefully with one another

6.      To safeguard international peace and security.

7.      To ensure that the no firearms will be used for purposes other than the public interest.

8.      To use the international mechanism to promote economic and social advancement for all.
It is clear that UiTM did not breach any of the UN declaration and its existence is in line with number 2, 4, 5 and 8. Malaysia would be in breach of the declaration if UiTM did not exist at all.

It is because, that the nation's economy is currently being controlled by the Chinese. It shows an uneven distribution is experienced in the Malaysian economic sphere.
The bumis and the government never did blame the Chinese as looters who take advantage of other races. In fact, the government sees that it is the weakness of the bumis.

To remedy this injustice, the government sees that the Bumi's needs to be help to narrow the economic gap.
Help is given to the Bumi's through education, UiTM is one of the platforms to help Bumiputra's that excel in their study but did not have the financial capability to study in other institution.
Many of them will never be able to be at par with Chinese students as most of the Chinese are very rich and they can afford education necessities such private tutoring and better books. Without any help from the government, the Bumi's will be left behind and it will destroy their hope of having a better future.
This will ensure that the Chinese will be richer and other races will be poorer. This will enhance the economic gap that will lead to conflict and ethnic crisis, similar to what had happened in the racial riot of 13th May 1969 and also the Indonesian Reformation.

SUARAM should not oppose UiTM as it gave the Malays a fighting chance in the Malaysian fast paced economy environment. As an organization that promotes equality and fairness, SUARAM should look at the reality of the situation rather than playing with perception made by the opposition.
More than that SUARAM as an NGO has been proven untrustworthy in the Scorpene issue and they are not eligible to talk about rights and liberties. How can an organization that accepts funds from another organization that has been proven commits genocide in many countries talk about human rights and justice?

Thus, if anyone wants to talk about justice in Malaysia, they must be able to think of a policy that can narrow the economic gap of the Chinese and other races in Malaysia especially the Malays. Only when this gap can be filled, then we can talk about the abolishment of UiTM or any other Bumiputera rights.
 

Ohpolitik!™

Posted: 12 Jun 2013 03:14 AM PDT

Ohpolitik!™


#CEC Bukti #DAPRacist #BODOH dan #TidakTelus

Posted: 11 Jun 2013 06:00 PM PDT

DAP terkenal dengan kelantangan dan kelancangan mulutnya menghentam kerajaan atas apa saja yang dilihat korup, kotor atau salah di mata mereka.  Di masa yang sama, mereka mempromosi PR, khasnya DAP sendiri sebagai sebuah parti yang menjunjung segala nilai murni yang tidak diamalkan oleh kerajaan BN. 

Justeru, slogan Cekap, Amanah dan Telus dijadikan simbol pentadbiran parti itu di Pulau Pinang.  Kononnya, pentadbiran kaum Cina lebih bersih dan professional berbanding pemerintahan kaum Melayu.  Dan kononnya kaum Cina lebih bijak dan bermaruah dari kaum Melayu.  Itulah yang dimomokkan dan diterap ke dalam jiwa anak-anak DAP sejak dahulu kala lagi. 

Bagi DAP, jika ada segelintir Melayu yang berjaya atau kaya, ia adalah kerana dia atau ibubapanya atau nenek moyangnya pernah memakan rasuah.  Sama ada itu, ataupun kerana mempunyai pertalian dengan kerabat diRaja atau orang-orang penting dalam negara.  Kononnya juga, anak-anak Melayu di Pusat Pengajian Tinggi Awam bukannya benar-benar bijak tetapi berpeluang melanjutkan pelajaran hanya kerana sistem kuota. 

Namun, pengalaman berpuluh tahun di sektor swasta menyatakan sebaliknya iaitu kebanyakan kaum Cina yang berjaya adalah kerana kroni.  Secara umumnya, sektor swasta di Malaysia menggunapakai sistem rasis iaitu menghadkan jumlah dan jawatan tertinggi kaum bukan Cina, terutama Melayu, setakat tahap tertentu dan jabatan yang perlu sahaja.  Manakala bagi kaum mereka, walaupun tidak punya kredibiliti akan tetap diberikan peluang yang luas untuk naik pangkat ataupun gaji. 

Buktinya boleh dilihat di dalam DAP sendiri di mana seorang yang hanya lulus SPM diberikan tugas sebagai Pengarah Strategik Pilihanraya sehingga menyebabkan kecelaruan undi.  Malah, dalam pentadbiran negeri pula, kita dapati DAP gagal menyediakan pembentangan yang tepat mengenai projek mega yang dicadangkan di Pulau Pinang yang mana menunjukkan kesilapan pengiraan yang tidak boleh diterima akal.   Pendedahan demi pendedahan dilakukan oleh beberapa pihak juga menyaksikan pemberian projek juga dilakukan dengan cara tidak telus di negeri itu sehingga ada di antaranya membawa kepada perletakan jawatan. 

Malah pembahagian kerusi bagi parti sendiri juga menyaksikan ketidakcekapan yang parah dalam parti Cina kiasu itu.  Kerana kerusi juga, kita melihat beberapa pemimpin DAP meletakkan jawatan walaupun pilihanraya semakin hampir.  

Semua ini membuktikan yang DAP bukanlah sebijak mana.  Lebih dari itu, DAP bukanlah parti yang telus, cekap mahupun amanah.  Sikap kukubesi DAP cukup terserlah, terutama di saat-saat genting menuju pilihanraya ini.   Tidak cukup dengan menolak demokrasi dengan memboikot media, DAP juga menafikan hak ahli-ahli sendiri untuk bersuara. 

Apa yang menarik sekali mengenai perkembangan ini ialah, DAP langsung tidak membela diri atau tidak mampu membela diri apabila ketidaktelusan dan ketidakcekapan mereka itu terbukti melalui pemilihan CEC.   Dalam dilema antara mengaku tidak telus, atau mengaku bodoh, DAP telah memilih untuk mengaku bodoh atas alasan tidak tahu mengira undi menggunakan komputer.   

Tindakan tersebut membuktikan kedua-duanya iaitu DAP itu adalah bodoh dan tidak telus sekali gus.  

Isu ini akhirnya dibawa kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) oleh ahli-ahli DAP sendiri.  

Namun, kita pasti rakyat tidak semudah itu untuk diperdaya lagi oleh DAP.  Kita sudah cukup masak dengan sikap DAP iaitu, setiap kali terkantoi, DAP akan mengalih cerita ke lain agar kesalahan mereka dilupakan.  Contohnya, isu mendiang Teoh Beng Hock di mana kesnya adalah kes rasuah DAP, tetapi dialihkan sehingga menjadi kes SPRM tidak cekap melindungi saksi. 

Segala perkembangan ini wajar dijadikan pengajaran dan diambilkira dalam memilih kerajaan.  Tanyalah kepada diri sendiri, sanggupkah kita mempunyai kerajaan seperti DAP?  Bayangkan, jika ahli-ahli sendiri pun boleh dipijak-pijak dan disepak-sepak, apatah lagi rakyat?  Dan apatah lagi kaum lain, terutamanya kaum Melayu? 

Dalam keadaan ini, di manakah kredibiliti DAP, mahupun PR untuk mempersoal integriti sesiapa terutama, SPR?  Jika pemilihan parti sendiri juga tidak boleh dikira dengan tepat dan telus, di manakah letaknya maruah dan kelayakan PR untuk mempertikai SPR?  

Berdasarkan apa yang berlaku, terbuktilah bahawa segala demonstrasi BERSIH yang dipromosi PR sehingga menyebabkan kecederaan, kemusnahan dan kerugian sebenarnya tidak mempunyai makna sama sekali.  

bumiyang

Posted: 12 Jun 2013 03:12 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 12 Jun 2013 01:29 AM PDT

Taipingmali (tm)


Dari Email: isu panas CIMB

Posted: 11 Jun 2013 07:54 PM PDT

 
Sila  buat lapuran tuan pada Bank Negara dengan SEGERA


2013/4/30 mohd zaki <masterzaki@gmail.com>
 
1. Dimaklumkan lebih kurang 5 petang pada 29 April 2013 saya telah memasukkan RM300 ke dalam mesin cash deposit di ATM CIMB Cawangan Kajang. Bayaran itu adalah untuk menjelaskan bayaran kereta Perodua Kenari saya yang berjumlah RM264.00 sebulan.

 2. Namun tadi saya telah menghubungi pusat panggilan auto finance CIMB di no 03-22956688 pada 30 April 2013 jam 12.00 tengahari untuk pengesahan bayaran yang telah saya bayar semalam.

 3. Secara logiknya, bayaran bulanan yang dipersetujui dalam perjanjian hire-purchase adalah RM264.00.  Dan saya telah membayar RM300.00 ke dalam mesin atm cash deposit. Sepatutnya ada lebihan wang sebanyak RM36.00 yang dimasukkan ke dalam bayaran bulanan yang akan datang.

 4. Namun saya difahamkan oleh pegawai perkhidmatan yang menjawab panggilan telefon tadi, bernama Cik Yana, CIMB Bank tidak lagi mengkreditkan wang lebihan yang dibayar oleh pelanggan ke dalam bayaran ansuran bulan yang akan datang.

 5. Jadi ke mana lebihan wang saya disalurkan?Jika wang lebihan RM36.00 itu untuk seorang pelanggan macam saya, cuba pihak tuan kalikan dengan jumlah pelanggan CIMB yang mungkin mencecah 2 juta orang, maka jumlah wang yang diambil oleh CIMB bank ini berjumlah RM72 juta. Bukankah ini satu penyelewengan salah yang dilakukan oleh pihak bank?

 6. Pegawai CIMB berkenaan menyatakan duit lebihan itu akan dikumpulkan sehingga genap jumlah yang sama dengan bayaran ansuran bulanan iaitu untuk kes saya sebanyak RM264.00 barulah lebihan wang itu akan dimasukkan dalam akaun saya.

 7. Soalan saya, sehingga wang itu dikumpulkan genap menjadi sama nilai dengan bayaran bulanan itu, maka di mana wang itu diletakkan? Sepatutnya ke dalam akaun pinjaman pelanggan juga, namun ia tidak berlaku. Kerana dimaklumkan bahawa wang lebihan itu tidak dikira sebagai bayaran ansuran untuk bulan akan datang. Jadi di mana wang lebihan itu diletakkan?

 8. Kemudian pihak CIMB Bank menganiaya pelanggan kerana di mesin atm cash deposit, wang seperti RM1 atau sen tidak boleh dimasukkan ke dalam mesin, jadi bagaimana pelanggan mahu menggenapkan bayaran bulanan seperti kes saya yang berjumlah RM264(dan ada sen). Sudah pasti pelanggan akan membayar lebih iaitu RM300 bagi menggenapkan nilai tersebut. Tetapi wang lebihan itu tidak pula dikira untuk bayaran ansuran bulan akan datang. Jadi di mana keadilannya untuk pelanggan?

 9. Pelanggan tidak dibenarkan membuat bayaran ansuran bulanan kereta di kaunter kerana menyusahkan pegawai yang bertugas di kaunter, maka kami disuruh membuat bayaran di atm mesin cash deposit, tetapi perlu membuat bayaran lebih sebab mesin tidak boleh menerima nilai genap Ringgit dan sen. Jadi soalan saya, adakah ini cara terbaru CIMB Bank mengambil keuntungan berjuta ringgit dengan cara menzalimi pelanggan?

 10. Saya juga ingin memaklumkan CIMB membuat undang-undang baru ini tanpa memaklumkan kepada pelanggan secara bertulis atau tanpa notis surat. Maka ini semua adalah satu kesalahan yang berat yang dilakukan oleh pihak CIMB kepada pelanggan. Mengambil duit pelanggan tanpa pengetahuan pelanggan. Wang lebihan yang dikatakan dikumpulkan itu mungkin akan dimasukkan ke dalam akaun tertentu yang memberi keuntungan kepada CIMB dengan cara mudah.

11. Saya memohon pihak bank negara menjalankan siasatan dengan segera ke atas tindakan CIMB Bank yang menzalimi rakyat jelata dan pelanggan bank khususnya.

Pohon lain-lain pendapat semua sahabat.

Pengguna 1 satu suara, satu kekuatan,

Terima kasih.

M. Zaki A. Lati
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TIAN CHUA DAN NURUL IZZAH HADAPI SAAT GETIR

Posted: 11 Jun 2013 04:44 PM PDT

Tian Chua sebelum ini dikatakan hilang kelayakan sebagai calon apabila terlibat dalam satu dakwaan kes jenayah berikutan suatu perhimpunan awam dan telah dikenakan denda sebanyak RM 2,000.

Manakala Nurul Izzah pula didakwa menggunakan taktik kotor serangan peribadi terhadap pesaingnya di Parlimen Lembah Pantai, Raja Nong Chik berkaitan isu pembelian tanah dan harta, selain menuduh bekas Menteri Wilayah Persekutuan itu sebagai rasis.

AZHAR IDRUS PUNCA UMAT ISLAM KELIRU

Posted: 11 Jun 2013 04:31 PM PDT


Oik65's vs Sakmongkol

Posted: 11 Jun 2013 04:18 PM PDT


MITOS SAKMONGKOL DIJAWAB!

Selepas PRU13 pada 5 Mei lalu, memang banyak maklumat-maklumat yang tidak betul dan terpesong dikeluarkan oleh mereka-mereka yang menggelar dirinya 'penganalisa'. Ini tidak terkecuali dari Ahli Parlimen Melayu DAP yang baru dari Raub, Mohd Ariff Sabri @blogger Sakmongkol yang memutar belit dalam tulisannya Mitos Kejayaan UMNO.

Di dalam tulisan beliau penuh dengan logik yang tidak masuk akal dan pembohongan yang terang-terangan. Malahan setiap angka yang diwujudkan adalah rekaan semata-mata.

Beginikah rupanya menganalisa mencipta angka mereka sendiri?

Kita akan semak sebahagian daripada pembohongan beliau seperti yang telah didedahkan oleh blogger Oik65's


Antaranya;


Sakmongkol:
Dalam tahun 2008, Umno telah mendapat 2 juta undi orang melayu. Ketika itu jumlah pengundi melayu ialah 5.7 juta. Lebih ramai orang melayu sejak 2008 sudah pun menolak Umno. Erti nya, ketika itu Umno hanya memperolehi 35% dari undi orang melayu.


Oik65's:

Samada Sakmongkol menipu atau memang bodoh. Adakah 5.7 juta Melayu tinggal di kesemua kerusi di mana UMNO bertanding?


UMNO peroleh 0 undi, contohnya di Pandan, kerana Pandan adalah calon MCA. Adakah ini bermakna di parlimen itu tidak ada penyokong UMNO di sana? Untuk pembandingan yang lebih tepat, jumlahnya tidak termasuk kerusi yang UMNO tidak tanding.
Sakmongkol:
Sekali lagi buatlah perhitungan. Jumlah pengundi Melayu ialah 7.8 juta. UMNO hanya dapat 2.7 juta pengundi Melayu. Ertinya, 5 juta orang Melayu tidak menyokong UMNO dalam PRU13.


Oik65's:
Sekali lagi, hanya lebih kurang 6 juta Melayu mengundi. UMNO hanya bertanding di 120 kerusi daripada 222 kerusi sahaja. Oleh itu, mustahil untuk kebanyakan undi Melayu untuk UMNO walaupun berkemungkinan mereka akan mengundi UMNO. MCA hanya mendapat899,420, MIC 291,814 dan Gerakan 153,081.... seterusnya di SINI


Seterusnya bandingkan pula dengan perincian analisa dan maklumat yang menunjukkan peratus undi Melayu di Semenanjung Malaysia yang berpihak kepada BN ialah sebanyak 63.3%, undi Cina 10.8% dan undi India ialah 43.2%. Butiran untuk negeri-negeri dan wilayah adalah seperti berikut;Pengundian Mengikut Kaum

Sokongan padu kaum Melayu kepada BN di aras 63.3% dengan Johor mencatat sokongan yang paling tinggi dengan kadar 84.1% dan Kelantan paling rendah 46.7 %. Di Kelantan sekalipun ada sedikit peningkatan undi berbanding PRU 12 dan fenomena ini mampu menambahkan kerusi DUN dan Parlimen di sana. Sebagai perbandingan, dalam ramalan kita telah mengagak sokong Melayu untuk BN di semenanjung pada kadar 61%.

Undi dari kaum Cina, malangnya untuk BN telah jatuh di luar jangkaan sama sekali, ke paras 10.8%. Dalam ramalan model kita telah menjangka senario terburuk undi Cina pada paras 25% iaitu seperti dalam pilihan raya negeri Sarawak dan juga berasaskan angka yang boleh ditafsir dari survei pendapat umum pihak Merdeka Center.

Keadaan undi Cina yang lebih buruk daripada jangkaan mungkin disebabkan kesan kempen DAP disa'at sa'at akhir. Kaum Cina begitu yakin yang mereka mampu memberi kemenangan kepada Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan persekutuan yang diterajui DAP. Dengan itu DAP telah berjaya memperoleh hampir keseluruhan undi kaum Cina dan menjadi parti dominan dalam Pakatan Rakyat, tetapi kali ini hanya sebagai peneraju di sebelah pembangkang.

Penyokong PAS pula hanya mampu bersembahyang hajat, tetapi Allah tidak meredhai bukan Islam menerajui negara Islam.

Sebaliknya, undi dari kaum India telah meningkat. Jika dalam PRU 12, hanya 10% sahaja pengundi kaum India yang mengundi BN, kini ia telah meningkat ke paras 43.2%. Sebenarnya penentangan ekstrem dari kaum India masih wujud di Selangor, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang sahaja . Di negeri negeri lain sokongan mereka meningkat hingga ke paras 59.1% di Johor dan 68.5% di Perak. Nampaknya kaum India semakin yakin yang masa depan mereka hanyalah bersama Barisan Nasional. Setinggi tahniah kepada PM Najib kerana sungguh berjaya memulihkan sokongan dari kaum India.
Kekurangan kerusi Parlimen BN sebenar disebabkan oleh ketiadaan sokongan dari kaum Cina. Kekalahan di Selangor pula di sebab kan ketiadaan sokongan dari kaum Cina dan kurangnya sokongan dari kaum India.

Kekalahan BN di Kelantan pula disebabkan sokongan kaum Melayu kepada parti PAS masih kukuh sungguhpun BN telah berjaya meningkat kan peratusan undi yang diperolehi.

Komposisi Ahli Parlimen mengikut Parti dan Kaum
Jadual di atas menunjukkan terdapat seramai 122 Ahli Parlimen Melayu/Bumiputera dari Barisan Nasional dan hanya 41 orang Melayu/Bumiputera dari Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat pula didominasi oleh bukan Bumiputera 48 kerusi termasuk 39 kerusi dari kaum Cina.

Angka di atas menunjukkan ada seramai 163 ahli parlimen Bumiputera (BN +PR) daripadanya hanya 141 orang sahaja beragama Islam iaitu kurang daripada 2/3 kesemua kerusi parlimen.

Oleh itu isu hukum hudud yang memerlukan undi 2/3 di parlimen adalah mustahil dilaksana di Malaysia walau sekalipun semua ahli parlimen beragama Islam menyetujuinya. Jadi Parti Pas kena kaji semula arithmetic ini dan strategi ini.

Kredibiliti blogger Sakmongkol juga dipertikai di blog Hidup Tuah dan antara penerangannya ialah;

Jum 3.2 juta undi yang Umno dapat itu (jika benar) adalah merujuk kepada 120 parlimen yang Umno bertanding (atau merujuk di 88 parlimen yang Umno menang?) Sedangkan ahli Umno berselerak di 191 parlimen. Undi dari ahli Umno ini dia tak kira sebab Umno tidak bertanding di 71 parlimen lain (191 -120 = 71).

Angka tidak akan menipu kita tetapi Sakmongkol cuba menipu kita dengan memutar belit dengan angka yang direkaciptanya sendiri.

Pas gila bukan semacam

Posted: 11 Jun 2013 03:41 AM PDT

Pada ketika ini Pas Taman Mewah, Parlimen Bukit Gantang sedang menaikkan papan iklan 'Jawatan Kosong' iaitu permohonan untuk mengisi kekosongan berjemaah 5 waktu.

Pendapatan ialah 27 kali ganda 5 kali sehari. Siap dengan Elaun Perjalanan 1 langkah ke masjid 1 pahala + hapus 1 dosa. Ia juga termasuk dengan bonus mingguan iaitu Khutbah Jumaat, kuliah subuh dan kuliah maghrib.

Kelayakan untuk jawatan kosong tertulis, Baligh, Tidak Gila, Lelaki dan Perempuan yang tidak uzur Syarie.

Untuk itu hadir ke ke masjid berdekatan untuk temuduga datang waktu subuh sampai Isyak.

Tarikh tutup, sebelum kiamat dan telefon nombor 24434 ( ikut rakaat).

Hahaaha! Hebat Pas Taman Mewah. Cuma nak tanya satu saja. Dulu Pas kata haram undi calon bukan Islam tetapi Pas Bukit Gantang undi calon PKR al-Jubury iaitu kapiaq makan babi cina Johor.

Apa pun kalau dok dengar ceramah maki hamun tak akan dapat pahala pun. Pas kata ulama waris nabi tetapi ulamak Pas dok maki orang, nak dapat apa?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 12 Jun 2013 01:11 AM PDT

Sahabat-Gunung


Saifuddin Nasution & Pegawai Perhubungan Politik - "Khalid Keliru": Sohaimi Shahadan

Posted: 11 Jun 2013 07:15 PM PDT

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim kini nampak keliru dan cuba wujudkan jawatan-jawatan yang direka, sekadar untuk menjaga hati setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail yang kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-13 yang lalu sebagai Pegawai Perhubungan Politik di Pejabat Menteri Besar.

Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor, Dato' Sohaimi Shahadan berkata, ini satu jawatan yang tidak perlu ada, termasuk sebelum ini perlantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri sebagai Penasihat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor yang akhirnya tidak memberi kesan kepada pentadbiran kerajaan negeri.

"Akhirnya kini PAS dan DAP juga menuntut agar mereka juga perlu ada jawatan-jawatan sebegini di negeri Selangor. Jadi saya fikir dengan mewujudkan satu jawatan yang tidak ada keperluan, meletakkan seseorang yang berkepentingan dalam politik, Setiausaha Agung PKR jadi jelas kita nampak ianya bersifat agenda politik untuk kepentingan peribadi kepada Menteri Besar atau beliau (Tan Sri Khalid Ibrahim) tunduk kepada arahan parti yang cuba memberi satu kedudukan yang istimewa kepada Saifuddin Nasution.

Selama ini pun tidak ada jawatan tersebut, malah tidak perlu pun kerana jawatan ini akhirnya mengacau atau menganggu gugat perjalanan pentadbiran kerajaan negeri Selangor," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Selayang.

Tambahnya, kerajaan negeri boleh ditadbir dengan cara baik dengan cara cukup wakil-wakil dari parti pakatan yang dilantik sebagai EXCO Kerajaan negeri, sudah cukup untuk mengimbangi perjalanan dan gerakkerja membangunkan dan memajukan negeri Selangor. Ini masa untuk buat kerja, bukan untuk berpolitik semata-mata.

"Jadi MB tidak perlulah terlalu jumud atau berfikir semata-mata untuk menjaga hati kerana Saifuddin yang bertanding kalah dalam PRU lalu di Kedah, lalu diletakkan Saifuddin Nasution sebagai Pegawai Perhubungan Politik di Pejabat Menteri Besar yang tidak diperlukan oleh rakyat negeri Selangor.


Saya minta agar MB perlu bijaksana dalam melaksanakan tanggungjawab beliau dalam penggal kedua sebagai MB Selangor, dan fokus kepada kebajikan rakyat dan pembangunan di negeri Selangor yang seterusnya," tambahnya lagi. 

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 11 Jun 2013 11:37 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Hakikat Majoriti Kaum Cina Sokong Pembangkang. Bukan Kali Pertama Mereka Berhaluan Kiri.

Posted: 11 Jun 2013 08:16 PM PDT


Dalam kebanyakan negara, kewujudan golongan berhaluan kanan dan kiri adalah perkara biasa. Dalam sejarah Malaysia juga telah beberapa kali pengaruh haluan kanan dan kiri hampir seimbang dan mampu menyebabkan keadaan keselamatan negara di ambang bahaya. Antara yang paling jelas adalah ketika Malaysia menuju kemerdekaan dan ketika berlakunya peristiwa 13 Mei.

Ketika negara menuju kemerdekaan, rakyat Tanah Melayu terbahagi kepada 2 iaitu golongan kanan yang menuntut kemerdekaan dengan cara perundingan dan juga golongan kiri yang cuba menggunakan kaedah kekerasan. Bagi orang Melayu yang menyokong golongan kiri mereka cenderung menyokong perjuangan Melaya / Indonesia Raya yang mahu memerdekakan negara melalui gabungan dengan Indonesia. Perjuangan kiri orang Cina pula melalui AMCJA yang berasal dari Parti Komunis Malaya (PKM). Kedua-dua golongan kiri ini bergabung membentuk PUTERA-AMCJA. Perikatan radikal kiri ini telah membentangkan Perlembagaan Rakyat bagi menentang Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948. Setelah diharamkan, AMCJA kembali menumpukan kepada perjuangan gerilanya menentang pemerintah melalui PKM. Ramai masyarakat Cina bersimpati dan memberikan bantuan kepada Komunis terutamanya mereka yang membuka kebun di tepi hutan. Untuk mengatasi masalah ini, Kerajaan membuka kampung-kampung baru di bandar untuk menempatkan masyarakat Cina bagi menghalang mereka memberikan bantuan kepada Komunis.

Kali kedua majoriti masyarakat Cina menyokong gerakan haluan kiri adalah ketika peristiwa 13 Mei 1969. Banyak bandar-bandar besar di Kuala Lumpur, Selangor, Perak dan Pulau Pinang jatuh kepada pembangkang. Tidak mustahil jika penduduk kampung baru di bandar yang dahulunya bersimpati kepada Komunis kini memberikan sokongan kepada DAP dan Gerakan ketika PRU 1969. Dalam masa yang sama, orang Melayu juga berpecah. PAS pula menggantikan PUTERA untuk menjadi suara kepada haluan kiri.

Kini, trend yang sama berulang apabila masyarakat Cina sekali lagi memilih untuk berjuang bersama-sama golongan haluan kiri. Dalam kali pertama (menuju kemerdekaan) dan kali kedua (13 Mei), MyMassa perhatikan kaedah 'menghasut' yang digunakan adalah sama. Golongan haluan kiri akan membuli golongan yang tidak menyokong mereka. Masyarakat Cina yang menyokong haluan kanan akan dituduh sebagai pengkhianat kaum Cina. Kerajaan ketika itu akan dituduh sebagai zalim dan tidak adil. Mereka menggunakan prinsip komunisme dan sosialisme yang mana mendakwa Kerajaan hanya menjaga golongan kaya sahaja sedangkan yang miskin akan bertambah miskin. Mereka mendakwa bahawa kekayaan negara seharusnya dibahagikan secara sama rata.

Hakikatnya Kerajaan dari zaman kemerdekaan sehingga sekarang tidak pernah berlaku zalim kepada mana-mana bangsa. Jika dilihat, Malaysia merupakan salah sebuah negara yang mempunyai MOBILITI SOSIAL yang tinggi. Anda boleh lihat pada diri anda atau rakan-rakan anda. Adakah pekerjaan, tahap pendidikan, taraf sosial mereka lebih baik daripada ibu bapa mereka? Selalunya kita lihat anak seorang guru menjadi jurutera, anak tukang kebun menjadi peguam. Jarang sekali kita anak Malaysia lebih teruk daripada ibubapanya. Paling tidak, si anak mewarisi pekerjaan ibu bapa.

Artikel ini bukan satu epilog tapi prolog kepada bukti-bukti lain yang menunjukkan bahawa perjuangan masyarakat Cina menjatuhkan Kerajaan bukan satu dongengan tetapi usaha yang berterusan sejak zaman berzaman....


SPEAKER DEWAN RAKYAT TAK PERLU KESAL - INI KALI MAMPUSLAH!

Posted: 11 Jun 2013 06:00 PM PDT

Speaker Dewan Rakyat tidak perlu kesal dengan ketidak hadiran MP pembangkang dalam program taklimat mengenai Parlimen.

Banyak ahli MP pembangkang masih bersedih tidak dapat jadi Menteri, Timbalan Menteri dan Perdana Menteri. Ada antara mereka yang masih berkurung dalam bilik, menangis di belakang pintu dan yang sangat patut dikasihani MP yang meraung menangis jika disebut perkataan Parlimen.

Bagi masa pada mereka untuk stabilkan diri kerana mereka pasti hadir ke Parlimen akhirnya. 

Sampaikan Salam takziah kepada mereka - Ini Kali Mampus Lah!

BOLEHKAH ORANG CINA YANG MEMILIKI 2 KERAKYATAN MENGUNDI ?

Posted: 11 Jun 2013 03:51 AM PDT

Khabarnya Sebahagian Ibu Bapa Mereka Sudah Menjadi Rakyat Taiwan, Tetapi Masih Memiliki Kad Pengenalan Malaysia
DAP terlalu sombong untuk menyembunyikan penipuan mereka, juga terlalu sombong untuk gembira kerana berjaya memperbodoh-bodohkan Anwar dan sebilangan kecil Anwarinas dalam PAS, dengan mendesak mereka supaya war-warkanlah, hebah-hebahkanlah dengan membuat petisyen-petisyen dengan mimpi kononnya mereka boleh memenangi petisyen demi petisyen.

Anwar dengan bangganya berkata, BN mengimport atau membayar Bangla-Bangla di Malaysia untuk menjadi pengundi semasa PRU13? Soalan kita kepada Anwar, mana senarai nama Bangla-Bangla yang 40,000 orang itu? Mereka naik kapal Air Asia X kah? Setakat ini, beberapa wajah Bangla yang mereka tangkap itu rupa-rupanya orang Malaysia berkulit gelap, orang Malaysia keturunan India Muslim, malah ada seorang menggunakan nama Cina kerana dia dijaga dan dijadikan anak angkat keluarga Cina itu. Kerana sungguh malu, pemimpin DAP dan Akhbar Keadilan Daily sendiri menyiarkan Permohonan Maaf kerana tersalah tuduh orang.

Kepada pasukan peguam BN, kami ingin memberikan anda satu fakta yang penting bahawa berduyun-duyun orang Cina dari Singapura, berduyun-duyun orang Cina dari Taiwan, Hopng Kong, Australia, Kanada, Amerika dan Eropah datang beramai-ramai untuk mengundi baru-baru ini untuk memenangkan DAP kini menjadi isu yang disembunyikan DAP!

Risikan yang kami buat menunjukkan sebilangan besar daripada mereka memiliki Dua Kerakyatan! Ramai orang Cina yang berasal dari Malaysia yang memegang Kad Pengenalan Malaysia, kemudian berhijrah ke negara Singapura, Taiwan, Australia, Hong Kong, Kanada, Amerika dan Eropah telah juga memiliki Taraf Kerakyatan di negara-negara baru mereka. Soalnya, mereka memiliki 2 Kerakyatan walaupun dapatan kami mendapati sebilangan besar mereka memiliki PR Singapura.

Persoalan kini menjadi persoalan undang-undang. Adakah undang-undang di negara kita membenarkan seseorang yang mempunyai 2 Kerakyatan membuang undi?

Jabatan Imigresen Malaysia sudah tentu memiliki beribu-ribu rekod orang Cina dari Taiwan, Hong Kong, Australia, Singapura dan lain-lainnya yang menggunakan Pasport negara tersebut dan pada masa yang sama mereka juga memiliki Kad Pengenalan Malaysia.

Oleh itu, khususnya di Gelang Patah, Bukit Katil, Batu Pahat, di Pulau Pinang, Selangor dan Kuala Lumpur orang-orang Cina 2 Kerakyatan ini dibiarkan mengundi tanpa halangan. DAP berusaha menyembunyikan hal ini.

Pegawai-pegawai Imigresen di pintu masuki negara, malah pegawai-pegawai Pilihanraya di kawasan-kawasan majoriti Cina 2 Kerakyatan ini merasa pelik bagaimana mereka ini membawa "gaya" dan "keterampilan asing" seolah-olah tidak biasa dengan persekitaran, budaya dan bahasa di Malaysia. Mereka kelihatan bak Singaporean, English nicer, Australian, Taiwanese dan pearwakan-perawakan ini menjadi tanda soal kepada petugas-petugas PRU13.

Oleh yang demikian, Pasukan Peguam BN hendaklah mendapatkan senarai nama-nama orang Cina 2 Kerakyatan ini. Mudah sahaja, dapatkan senarai nama itu di Jabatan Imigresen, kemudian bandingkan nama mereka di Jabatan Pendaftaran Negara dan senarai Pemilih di dalam senarai PRU13. Kira-kira 20 kawasan Parlimen dimenangai Pakatan Rakyat akan terbatal sekiranya orang-orang Cina yang memiliki 2 Kerakyatan ini didedahkan !!!

Mereka berduyun-duyun datang ke Malaysia walaupun sudah berbelas-belas tahun tidak pernah menjenguk kaki ke Malaysia, semata-mata mahu memenangkan DAP! Apakah mereka yang bertahun-tahun menetap di negara asing itu, memiliki rumah di negara asing itu, memiliki perniagaan di negara asing itu..adakah kamu fikir mereka ini tidak memperolehi kerakyatan baru di negara baru mereka itu??? Dan apakah kamu fikir mereka akan melaporkan kepada negara Malaysia bahawa mereka ingin mengembalikan Kad Pengenalan mereka kerana mereka sudah memiliki kerakyatan baru?

Apa pun, alhamdulillah orang-orang Melayu semakin hari semakin sedar, betapa jahatnya Cina-Cina DAP (Kiasu) ini. Matlamat mereka, mahu memerintah Malaysia secara total dengan meletakkan Anwar Ibrahim sebagai "Perdana Menteri puppet" dengan perjanjian gentleman mereka, "Kau Anwar boleh terus menjadi Perdana Menteri walaupun kamu sedikit kerusi, tetapi Aku Lim Kit Siang mesti menjadi Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri!".

Full Stop! Sekarang kamu fikir sendiri!

Bacaan selingan, "So many Malaysian Chinese getting Singapura Citizenship their Malaysian Citizen must be stripped off immediately but this dude is still with dual citzens.  If no law pertaining this then government must immediately create one. In view of this any Singaporean going to work in Malaysia must impose work permit to them and of course this will add revenue to country. Thing observed, many Singaporean are still working in many Petronas Oil & Gas Complex, Shell, Optima etc and any big projects in Malaysian soil are without any work permit at all."


TANPA NIK AZIZ, HIDUP HUSAM SEMAKIN MENDERITA

Posted: 11 Jun 2013 02:07 AM PDT


Naib presiden PAS Datuk Husam Musa kalah dalam kes saman fitnah RM10 juta terhadap New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) dan empat yang lain berkaitan sebuah artikel bertarikh 23 November 2009 bertajuk "Husam: They go or I'll quit. Nik Aziz won't allow blue eyed boy to resign even if he wishes."
Peguam Zulqarnain Lukman yang mewakili Husam dilaporkan Bernama memberitahu pemberita Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Lee Heng Cheong membuat keputusan di dalam kamarnya bahawa artikel itu tidak bersifat memfitnah.
Lee juga katanya memutuskan bahawa kalaupun artikel itu berbaur fitnah, mahkamah mendapati perlindungan bersyarat dan kewartawanan secara bertanggungjawab yang dijadikan alasan dalam pernyataan bela diri defendan, adalah terpakai dalam kes ini.
Beliau berkata mahkamah turut mendapati Husam gagal membuktikan kesnya terhadap defendan dan oleh itu memerintahnya membayar kos RM20,000 kepada defendan.
Mahkamah membuat keputusan itu selepas mendengar keterangan tiga saksi daripada pihak Husam dan dua daripada pihak defendan.
Pada 2010, Husam memfailkan saman terhadap NSTP, dua pemberitanya Shuhada Elis dan Nik Imran Abdullah, bekas pengarang kumpulan NST Datuk Syed Nadzri Syed Harun dan pengarang urusan kumpulan NSTP ketika itu Datuk Zainul Arifin Mohammed Isa.
Dalam pernyataan tuntutannya, Husam berkata defendan, dengan niat jahat, menulis dan menerbitkan sebuah artikel pada 23 Nov 2009 tentang jawatannya untuk tujuan mencemar nama baik beliau.
Beliau menuntut ganti rugi RM10 juta, kos dan relief lain yang didapati wajar oleh mahkamah.
Dalam pernyataan bela diri mereka, defendan menafikan bahawa perkataan yang digunakan dalam artikel itu bersifat memfitnah dan artikel berkenaan disiarkan berlandaskan perlindungan bersyarat.
Artikel itu berhubung dengan kes Husam telah memberikan kata dua kepada YAB Menteri Besar Kelantan, datuk Nik Abdul Aziz Nik mat bahawa beliau akan meletakkan jawatan jika sekiranya Ketua Pegawai Eksekutif PMBK, Ir Abdul Arifffahmi Abdul Rahman enggan melepaskan jawatan beliau.
Defendan diwakili peguam Lim Qi Si dan peguam Wee Jason.
Khabarnya, walaupun Husam cuba mempertikai malah memulaukan perlantikan Menteri Besar Kelantan yang baru supaya tidak menghentikan projek-projek bersifat peribadinya ketika beliau menjadi Exco Kelantan, namun begitu, nampaknya Husam kini seperti menjadi Pengemis di Jalanan. Kesian kesian kesian...
Hidup tak selamanya indah, hidup tak selamanya di atas, hidup umpama roda, kadang-kadang terduduk di bawah, sekarang ini Husam terduduk di bawah. Sedih Sedih Sedih...

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 11 Jun 2013 11:33 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kenyataan Terbaik Tun Daim Kritik Kepimpinan UMNO Selangor...

Posted: 11 Jun 2013 10:00 PM PDT

Kenyataan tun daim yang tidak di translate oleh mana-mana laman web berbahasa melayu...

Please analyse the result for Selangor. Far from what we expected, BN lost more seats and more popular votes this time despite of thousand good efforts had been put?

Selangor was a disaster. When I got feedback on the problems on the ground, I sent many messages to the leadership. I spoke to Zain (Mohd Zain Mohamed, the BN Selangor Election Director). 

He assured me of victory, totally ignoring the voices on the ground. His own Ketua Pemuda stood against him and so many ketua bahagians campaigned against him.

I think Zain was a wrong  choice. He was dropped from Cabinet by Najib because obviously he didn't think much of his ability and then you appoint him as Selangor UMNO Secretary. I don't understand Najib's logic. 

When you all asked me at the last interview, I said there were problems of wrong candidates. Ketua Bahagians' were not happy. Among UMNO (members) sabotage was everywhere. I told Zain a list of state seats that were in trouble. 

Zain said yes a bit of problem but BN would win. In all those seats that were in my list, BN lost. 

With wrong candidates not going to the ground, ignoring divisional chiefs, not visiting your members and voters, sabotage, you couldn't win.

These people are amateurs. They are silly people. They think they are clever and throw money around. Better give to charity. 

Why BN allowed stupid events like these? People are insulted because they knew you thought they could be bought with money, concerts and dinners.  

So they came to relax, have free makan and  be entertained. This is an election. It's a serious matter. Let Anwar be the entertainer.

Oleh Tun Daim Zainudin Mantan Menteri Tugas-Tugas Khas, Artikel Yang Disiarkan Dalam Akhbar China Press dan aku kutip di blog A. Kadir Jasin... 

Satu Lagi Siri Fitnah Dari RAFIZI RAMLI...

Posted: 11 Jun 2013 07:00 PM PDT

Tak habis-habis mat gay nie nak memfitnah orang, hari tu dia kata 40 ribu bangla datang mengundi, lepas tu bila anwar kempunan kambing nak jadi pm, dia kata pulak pkr kalah pasal blackout..

Kali nie untuk menambah lagi dosa dia, dia fitnah pulak zahid hamidi bagi beras berkampit-kampit kat pengundi bagan datoh...

Macam biasa, tuduhan yang di lemparkan tampa bukti, ayat yang rafizi selalu pakai "kami akan buat laporan polis dan kami akan fail kan petisyen" tapi dalam isu bangla, haram satu pun laporan polis tak di buat, apatah lagi petisyen sambil membawa bukti dan saksi, lagi lah haram...


Apa pun ini satu lagi siri fitnah rafizi terhadap pemimpin bn...

APANAMA

Posted: 11 Jun 2013 11:25 PM PDT

APANAMA


Korporat galak amalan sikap anarkis - Zainuddin Maidin

Posted: 11 Jun 2013 08:50 PM PDT

Belantan

Posted: 11 Jun 2013 11:22 PM PDT

Belantan


CEO CIMB dipersoal kerana sokong Azran?

Posted: 11 Jun 2013 10:24 PM PDT


Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam mempersoal tindakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CIMB Bank Bhd., Datuk Seri Nazir Tun Razak yang memuji sikap CEO AirAsia X, Azran Osman-Rani melabel akhbar Utusan Malaysia sebagai rasis.

Pertubuhan itu dalam kenyataan di sini hari ini menjelaskan, mereka kesal dengan tindakan Nazir itu dan menyifatkan beliau terperangkap dalam kerangka minda membelakangkan sensitiviti kaum Melayu.

Sehubungan itu, pertubuhan berkenaan secara sinis meminta Nazir bertukar-tukar jawatan atas dasar suka sama suka dengan Azran demi menguatkan lagi sikap anti-Melayu mereka.

"Nazir dan Azran adalah dua contoh terbaik anak Melayu yang menepati maksud peribahasa 'Seperti Kacang Lupakan Kulit'.

"Janganlah hanya disebabkan bank dipimpin oleh Nazir menjadi penasihat utama AirAsia X, maka beliau sanggup mengecewakan bangsa Melayu yang sememangnya mengharapkan pembelaan daripada anak-anak Melayu yang sudah berjaya seperti beliau," kata kenyataan itu.

Baru-baru ini, Azran menerusi akaun Twitter serta Facebook miliknya menyatakan pendirian meluatnya terhadap Utusan Malaysia yang dilabel sebagai tidak mewakili Melayu Malaysia.


Ahli korporat Melayu baharu itu secara terbuka menerusi kedua-dua akaun laman sosial tersebut menyalahkan Utusan Malaysia sebagai rasis kerana menyiarkan artikel di muka hadapan bertajuk Apa lagi Cina mahu pada 7 Mei lalu.

Menerusi akaun Facebook beliau, Azran menulis: "I am Malaysian. I am anti-racism. I am disgusted by Utusan editorial stance. (Saya rakyat Malaysia. Saya antiperkauman. Saya meluat dengan pendirian Pengarang Utusan)."

Dalam akaun Twitter pula, Azran turut menyatakan pihaknya akan menarik balik iklan AirAsia di Utusan Malaysia.


Dalam pada itu, Gabungan NGO Islam juga menggesa Nazir serta Azran supaya segera sedar asal-usul mereka dan jangan sekali-kali bersikap angkuh dengan wang, kekayaan termasuklah pangkat yang dimiliki.

"Apa yang anda berdua miliki adalah hasil perit-jerih nenek moyang bangsa Melayu menyabung nyawa, jiwa dan raga mempertahankan tanah tumpah darah yang bertuah ini.

"Adakah benar seperti yang pernah diluahkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa anak Melayu seperti anda adalah 'Melayu mudah lupa'?" jelas kenyataan itu.

Suara Politik
Belantan

Surat terbuka kepada Sdr Tony Pua?

Posted: 11 Jun 2013 05:21 PM PDT


Sdr Tony Pua,

Saya menulis warkah ini bagi menjawab kenyataan saudara yang disiarkan di dalam portal berita themalaysianinsider.com pada 7 Jun 2013 di mana saudara menuduh bekas Perdana Menteri Malaysia kelima, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan UMNO sebagai paling rasis dalam negara ini.

Ketika Dr. Mahathir melafazkan sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri pada 1981, saudara baru seorang budak hingusan berusia 9 tahun.

Jurang intelek antara saudara dan Dr. Mahathir bagaikan langit dengan bumi dan tidak mungkin saudara atau mana-mana rakyat di negara ini mampu mencapai ketinggian serta ketajaman pemikiran seperti beliau walaupun untuk tempoh 50 tahun akan datang.

Bagi saya dan rakyat Malaysia yang menyanjungi ketokohan dan kepemimpinan serta sumbangan besar beliau kepada kemajuan dan kestabilan negara ini, tuduhan saudara umpama tombak berbisa menusuk kalbu khususnya bagi orang Melayu.

Saudara tentu sedar sejak tertubuhnya Parti Tindakan Demokratik (DAP) parti ini telah dan masih dianggap sebagai sebuah organisasi politik yang berasaskan kepada sentimen perkauman tebal, pemikiran rasis dan sempit yang hanya menggalas kepentingan agenda kaum Cina sahaja, iaitu bangsa kelahiran saudara.

Berlainan pula dengan UMNO yang lahir di tempat yang mulia dan disanjung sebagai parti Melayu yang memainkan peranan amat penting membawa nikmat kemerdekaan kepada seluruh rakyat Malaysia, termasuk ibu bapa, adik beradik dan saudara sendiri.

Parti yang saudara label sebagai 'paling rasis' ini jugalah antara lain berjaya membangunkan pendidikan di negara ini sehingga saudara turut menerima tempias nikmatnya berkesempatan menuntut di Universiti Oxford.

Dr. Mahathir pernah mengatakan orang Melayu mudah lupa tetapi saya yakin orang seperti saudara juga mudah lupa untuk bersyukur terhadap segala apa yang saudara dan bangsa saudara perolehi atas perjuangan ikhlas UMNO sejak merdeka.

Sebelum saya mengemukakan bukti nyata untuk menyanggah tuduhan melampau dan tidak masuk akal saudara terhadap Dr. Mahathir dan UMNO, biarlah saya beritahu saudara mengenai beberapa perbuatan dan amalan orang Cina terhadap bangsa Melayu yang selama ini hanya memendam dan bersabar di atas diskriminasi yang mereka alami.

Tanya sahaja mana-mana orang Melayu yang membaiki kereta atau motosikal di bengkel kepunyaan Cina, pasti mereka akan merungut bayaran yang dikenakan kepada mereka 15 hingga 20 peratus lebih mahal daripada pelanggan berbangsa Cina.

Tanya pula kepada makcik-makcik Melayu yang membeli-belah di kedai runcit kepunyaan Cina, mesti mereka akan memberitahu harga yang dicaj kepada pelanggan Melayu adalah lebih tinggi berbanding bangsa mereka sendiri.

Begitu juga diskriminasi yang dilalui oleh peniaga-peniaga Melayu yang ingin mencari peluang pasaran di pasar raya milik Cina. Kerap barangan mereka dipamerkan hampir dengan setor malah ada juga di tepi tandas, walhal dari segi kualiti dan harga produk keluaran Melayu setanding dan kompetitif dengan barangan keluaran syarikat Cina.

Banyak lagi contoh yang ingin saya maklumkan kepada saudara tetapi cukuplah sekadar untuk membuka mata saudara betapa rasisnya bangsa saudara. Bagaimana pula diskriminasi syarikat Cina yang hanya mengiklan jawatan kosong untuk bangsa Cina sahaja?

Malah pekerja Melayu di syarikat Cina juga mendapat gaji yang lebih rendah walaupun mempunyai kelulusan dan dan jawatan yang sama dengan rakan sekerja berbangsa Cina.

Apa pula jawapan saudara mengenai budaya penyalahgunaan dadah, rasuah, aktiviti haram dan maksiat seperti rumah urut, pusat judi, pusat siber kafe haram, pusat karaoke haram dan sebagainya yang rata-rata dikendalikan oleh bangsa saudara?

Mungkin dasar Perdana Menteri yang 'amat rasis' ini jugalah yang berjaya meletakkan 29 daripada 40 billionaire dan jutawan berbangsa Cina dalam senarai individu Malaysia paling kaya majalah Forbes pada tahun 2012.

Semasa DAP, Pas dan PKR menguasai Perak selepas Pilihan Raya Umum 2008, sudikah saudara menjelaskan mengapa antara langkah terawal kerajaan negeri adalah menutup 700 Tabika Kemas yang memangsakan lebih 13,000 murid dan beratus-ratus guru Kemas yang hampir kesemuanya berbangsa Melayu?

Begitu juga dengan tindakan kerajaan DAP-Pas-PKR yang sengaja memperlahankan pembinaan masjid dan sekolah agama baharu sepanjang 11 bulan memerintah Perak sementara sekolah-sekolah swasta Cina bercambah dengan diberikan tanah manakala kampung-kampung baru diberikan status kekal.

Ini hanya sekelumit sahaja daripada tindakan-tindakan rasis yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri yang dikawal oleh DAP.

Akhir sekali, biarlah saya mengingatkan kembali kalimat-kalimat rasis yang ditujukan kepada orang Melayu oleh penyokong-penyokong parti saudara dalam tragedi berdarah 13 Mei 1969. Jika saudara musykil silalah rujuk kertas putih yang disediakan oleh Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) mengenai tragedi berdarah 13 Mei 1969.

Dokumen ini ditandatangani Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Datuk Hussain selaku Pengarah MAGERAN.

Menurut laporan ini pada muka surat 33 bab 12, ketika melintas Balai Polis Brickfields penyokong-penyokong Cina DAP telah melaungkan kata-kata mencaci, "Apa polis boleh buat? Kita Raja" dan "Buang semua polis Melayu".

Dalam perarakan DAP meraikan kemenangan mereka di depan Balai Polis Jalan Travers, sekali lagi penyokong-penyokong Cina DAP mengucapkan kata-kata kesat dan biadab terhadap orang Melayu seperti, "Mati Melayu, Sakai pergi masuk hutan!" Berhampiran dengan pondok polis Bukit Bintang, penyokong-penyokong Cina DAP dan Gerakan (ketika itu pembangkang) bertempik dengan mengeluarkan kata-kata amat rasis sekali, "Apa ini Melayu kita negeri dia sudah perintah. Ini negeri bukan Melayu punya."

Saya anjurkan saudara baca sehelai demi sehelai laporan MAGERAN setebal 104 halaman ini supaya saudara mendapat pencerahan minda dan kesedaran serta keinsafan siapakah rasis nombor wahid di negara yang dipanggil Tanah Melayu ini.

Mungkin pahit untuk saudara telan sedikit daripada kebenaran dan fakta yang saya kemukakan tetapi saya percayakan pepatah Melayu yang mengatakan mana harimau yang boleh tukar belangnya?

Oleh : DZULKARNAIN TAIB
Presiden Kelab Wartawan Muda Malaysia dan bekas Ketua Pengarang Suara Keadilan
Suara Politik
Belantan

Boikot angkat sumpah hina Parlimen - Pandika Amin?

Posted: 11 Jun 2013 08:06 AM PDT


Ahli-Ahli Parlimen yang tidak hadir pada hari pertama pembukaan Parlimen untuk mengangkat sumpah jawatan boleh dianggap sebagai penghinaan kepada Perlembagaan dan sistem demokrasi yang diamalkan di negara ini.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandika Amin Mulia berkata, di bawah Peraturan Mesyuarat 1 Dewan Rakyat, Ahli Parlimen mesti hadir kecuali atas sebab-sebab kesihatan atau yang tidak dapat dielakkan.

Tegasnya, di bawah Artikel 59 (1) sekiranya seseorang Ahli Parlimen gagal mengangkat sumpah dalam tempoh 6 bulan dari hari pertama pembukaan Dewan Rakyat jawatan mereka akan terlucut secara automatik.

Kalau dia tidak datang hari pertama untuk angkat sumpah bukankah itu satu penghinaan kepada sistem, selepas itu kerana takut dilucut jawatan kemudian mencari sebab untuk mengangkat sumpah, kenapa buat begitu?

Ketika ini hanya seorang Ahli Parlimen dari pembangkang yang kelihatan hadir di majlis taklimat ini iaitu Ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa.

Kalau mereka buat begitu, jika saya dilantik semula sebagai Yang Dipertua saya juga boleh memboikot mereka angkat sumpah pada hari yang berlainan, betul? Kalau mereka boleh boikot mengikut prinsip demokrasi saya juga barangkali boleh membuat pendirian memboikot pada hari mereka angkat sumpah,รข€ kata Pandika Amin.

Beliau mengulas dakwaan kononnya Ahli Parlimen pembangkang akan memboikot majlis angkat sumpah pada hari pertama pembukaan Dewan Rakyat penggal ke-13 yang dijadualkan bermula pada 24 Jun ini.

Pandika Amin bercakap dalam sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan pada Majlis Taklimat kepada Ahli-Ahli Dewan Rakyat Parlimen Ke-13 dan pelancaran e-Buku Profil Parlimen Malaysia di Parlimen hari ini.

Agenda hari pertama ialah memilih Yang Dipertua Dewan Rakyat apabila terpilih dia mengangkat sumpah, kemudian Ahli parlimen yang menang pula mengangkat sumpah, diikuti dengan pemilihan Timbalan-timbalan Yang Di Pertua dan akhirnya usul khusus ditujukan kepada Ketua Polis Negara mengenai memberi kemudahan kepada Yang Berhormat mengenai lalu lintas di Parlimen, kata Pandika Amin.

Suara Politik
Belantan

Sedarlah Cina - Apa matlamat kamu semua hidup di Malaysia.?

Posted: 11 Jun 2013 05:37 AM PDT


Di sebalik sentimen perkauman tebal majoriti kaum Cina hasil daripada mainan politik parti paling rasis iaitu DAP, ada segelintir suara daripada kalangan Cina yang rasional dan bersikap terbuka.

Antara yang menarik perhatian ialah ucapan Felo Penyelidik Utama Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Prof. Dr. Teo Kok Seong pada Program Bicara Eksekutif Budaya 2013 di Kuantan, Khamis lepas.

Beliau secara terbuka mengingatkan kaum Cina terutama Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) supaya sedar tidak ada negara lain di dunia yang membenarkan kaum itu terus hidup sebagai 'Cina' kecuali Malaysia.

Peringatan beliau sangat tepat pada masanya. Mungkin pedih bagi kebanyakan orang Cina tetapi itulah realiti yang harus diakui. Meminjam kata-kata pemikir strategik Sun Tzu, kekuatan bukan bertunjang kepada emosi tetapi kepada kebijaksanaan terutama menyesuaikan diri mengikut cabaran.


Dalam konteks politik Malaysia, kita ingin mencelah bahawa Cina yang emosi dan rakus akan merugikan kaumnya sendiri yang sudahpun menguasai ekonomi.

Ada beberapa lagi hujah menarik daripada Kok Seong. Antaranya beliau menasihatkan Dong Zong supaya berhenti membuat tuntutan melampau sebaliknya berpegang kepada resam 'di mana bumi di pijak di situ langit di junjung.' Katanya lagi, realiti masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dengan orang Melayu merupakan teras atau kuasa dominan politik, harus diakui oleh semua pihak termasuk kaum Cina.

Beliau turut mengulas kritikan Dong Zong terhadap pelantikan menteri yang tidak fasih berbahasa Mandarin, yang dianggapnya bukan isu besar.


''Perkara ini melampau sedangkan orang Cina yang tidak fasih Bahasa Melayu langsung tidak diungkit. Orang Cina pun tidak pernah baiki keadaan ini. Ini sesuatu yang tidak baik, saya kira sudah waktunya perkara ini dibincangkan betul-betul, apa matlamat orang Cina hidup di Malaysia.

''Kalau pergi Indonesia, kena tukar nama dan sekolah Cina tidak ada. Thailand pun sama. Di Malaysia kita boleh jadi orang Cina , pergi sekolah Cina dan merayakan apa -apa sahaja perayaan," katanya.

Tidak perlu ulas panjang, mesej Kok Seong cukup kuat. Ibarat siapa yang makan cili, dialah yang terasa pedasnya!

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 11 Jun 2013 11:18 PM PDT

The Unspinners


Air Asia-X tipu akaun! Boikot listing!!!

Posted: 11 Jun 2013 09:30 PM PDT

Palanivel: Presiden parti yang cantas calun sendiri?

Posted: 11 Jun 2013 06:30 PM PDT

Sejak Omar Ong jadi Pengarah, Melayu dipinggir di Petronas

Posted: 11 Jun 2013 06:07 AM PDT

PEMANDU Omar Ong lotak koling tak layak jadi CEO FGV

Posted: 11 Jun 2013 01:00 AM PDT

sekupangdua

Posted: 11 Jun 2013 11:17 PM PDT

sekupangdua


INI APA CRITA? PAS DIAM JE KER SOAL PEMIMPINNYA YG LIWAT BINI?

Posted: 11 Jun 2013 09:09 PM PDT

Terbaca dari salah satu posting di Facebook yang menceritakan betapa bini kepada pemimpin PAS kini mengambil tindakan terhadap suaminya yang meliwtnya sehingga ada kesan koyak, BIOR BETUI YOP!!! Tak ngaku umat yop keja haram jadah nie, pelik la sekarang nie, banyak kes membalun, balun amoi made in China, balun bini orang, balun bakal bini kat hotel stopa, konselar bini orang dibilik hotel tengah pagi yang nampaknya banyak lagi kes pasal membalun nie HALAL semacam dalam PAS, tak kan ada tindakan untuk semua nie...

Komer nilaikan ler sendiri cerita yang teman uploadkan disini,

Perbezaan Hukum Hudud PAS di Terengganu dan Kelantan

1) Hukum Hudud di Kelantan tiada Hukum Bughoh (penderhaka kepada kerajaan) tetapi di Terengganu ada Hukum Bughoh. 

2) Hukum hudud sepatutnya dikenakan kepada orang Islam dan bukan Islam. Tetapi di dalam Hudud PAS Kelantan dan Terengganu, hanya dikenakan kepada orang Islam sahaja seperti mengenai zina. 

3)Hukum baligh mengikut kaedah feqah, perempuan berumur 9 tahun dan lelaki berumur 15 tahun. Tetapi di dalam hukum hudud PAS Kelantan dan Terengganu, umur baligh yang ditetapkan terhadap lelaki dan perempuan ialah 18 tahun. 

4)Tiada hukum mengenai liwat yang disebut didalam hudud PAS Terengganu tetapi ada di dalam Hukum Hudud PAS Kelantan. 

5)Di dalam mukasurat 32, Hukum Hudud Kelantan membenarkan suami untuk meliwat isteri. Membenarkan sesiapa sahaja untuk dilantik sebagai hakim sekalipun tidak mempunyai kelayakan di dalam perundangan syariah.

Sumber : (KLIK)


Panglima Perang Cyber

Posted: 11 Jun 2013 11:08 PM PDT

Panglima Perang Cyber


gOSsIp RaKyaT Jawab Fitnah Rasuah Pengundi @RafiziRamli Terhadap DS @Zahid_Hamidi #PRU13

Posted: 11 Jun 2013 01:30 AM PDT

Apa yang ingin GR sampaikan korang lihat posting gambar yang diambil di Facebook pencacai pakatan nie. Nak cuba manipulasi fakta sebenar dengan mengatakan pemberian beras dan wang RM100 adalah rasuah DS Zahid Hamidi pada pengundi Bagan Datok.

Bila GR lihat posting di atas, gambar tersebut diambil dari seseorang pengundi yang hadir dalam majlis yang diadakan oleh BN Bagan Datok. GR nak tanya ambil atau paksa ambil...atau pun pencacai ini yang dengan muka tak malu turut serta dalam majlis yang diadakan?


Pada King Jason, tak payah nak berdrama tabur fitnah sana sini. Propaganda murahan yang kome buat. Rakyat Bagan Datok tak layan. Sumbangan beras dan wang RM100 ini diberikan pada mereka yang dilantik sebagai JENTERA BN Bagan Datok. Apa salahnya jentera yang setia pada BN Bagan Datok dan pemimpin kesayangan mereka diberikan tugas dan dihargai. Ada ker orang buat kerja bodoh tak ada gaji. Kerja apa yang buat kerja tak ada gaji? King Jason boleh jawab tak??

Apa yang calon PKR yang bertanding di Parlimen Bagan Datok buat? Meludah sana sini saja ker? Apa sumbangan Mahdi Hassan untuk Bagan Datok? Orang Bagan Datok kenal ker Mahdi Hassan?Jentera BN Bagan Datok

Hampir separuh rakyat di Bagan Datok adalah Jentera BN. Mereka berikan sokongan penuh pada DS Zahid Hamidi dan berjanji akan berikan kemenangan besar untuk Parlimen Bagan Datok serta DUN Rungkup dan DUN Hutan Melintang. Sebab inilah pencacai pakatan pening kepala so diadakan fitnah kononnya Zahid Hamidi bagi rasuah pada pengundi.

Baca lagi


Sent from my iPhone

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 11 Jun 2013 09:31 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


4 Lagi Ahli Parlimen Pembangkang Ingkari Arahan Boikot Anwar Ibrahim

Posted: 11 Jun 2013 07:50 PM PDT1) Selepas Padang Serai, Bakri dan Pasir Mas mengingkari arahan Anwar Ibrahim nampaknya ada lagi ahli parlimen pembangkang yang tidak mahu memboikot keputusan PRU13.

2) Empat orang pemimpin DAP dan PAS di atas tidak mahu ikut serta dengan Anwar Ibrahim.

3) Ada kemungkinan Ketua Pembangkang kali ini akan diberi kepada Lim Kit Siang atau Hadi Awang?

N Surendran Akan Angkat Sumpah Di Parlimen, Seorang Lagi Ahli Parlimen Ingkari Anwar Ibrahim Selepas Er Tek Hwa

Posted: 11 Jun 2013 10:29 AM PDT1) N Surendran pertama kali jadi ahli parlimen, pastinya dia ghairah untuk angkat sumpah buat kali pertama.

2) Bila Yang Dipertua Dewan berjenaka ingin memulau majlis angkat sumpah, maka N Surendran terus membangkitkan tentang perintah tetap dan perlembagaan. Bila Ahli Ahli Parlimen pembangkang tidak mahu hadir taklimat parlimen dan majlis angkat sumpah mengapa tidak katakan itu sebagai menyalahi peraturan perlembagaan?

3) Peraturan pilihan raya yang sama digunakan di Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang, mengapa iktiraf keputusan yang menunjukkan undi popular jika tidak percaya kepada keputusan PRU13?

4) N Surendran secara tersiratnya menunjukkan keghairahannya untuk jadi ahli parlimen, sedangkan dia sanggup ketepikan saranan Sim Tze Min yang menggesa agar semua ahli parlimen PKR, PAS dan DAP pulaukan majlis angkat sumpah.

5) Khabar terbaru menunjukkan bahawa beberapa orang ahli parlimen PAS dengan diketuai oleh Nik Abduh akan turut sama mengangkat sumpah pada 24 Jun nanti. Pastinya ini satu tamparan hebat pada Anwar Ibrahim. 

6) Strategi untuk pulau angkat sumpah adalah menyalahi peraturan tetap parlimen, jika tidak mahu angkat sumpah maka dalam masa enam bulan akan terbatal secara automatik status wakil rakyat. Pilihanraya akan berlaku di 86 kawasan parlimen (kecuali Padang Serai, Bakri dan Pasir Mas)

7) Bila sudah terbatal status, maka jangan salahkan UMNO pula. Tindakan untuk tidak mahu angkat sumpah adalah saranan Anwar Ibrahim sendiri. 

8) Salahkan Anwar, dia memang tidak berapa suka untuk bersumpah sumpah ini, lagikan pula mengangkat sumpah di parlimen. Diulangi sekali lagi, strategi pulau angkat sumpah akan memakan diri pakatan pembangkang sendiri. Pengundi PAS akan marah dalam muktamar nanti. 

Ayuh Rakyat Malaysia Kita Lapor Pada Polis Perbuatan Biadap Facebooker Ini

Posted: 11 Jun 2013 05:03 AM PDT


Ahli Parlimen DAP Bakri Ingkari Perintah Anwar Ibrahim Untuk Boikot Parlimen

Posted: 10 Jun 2013 11:29 PM PDT1) Dalam majlis taklimat yang diadakan oleh ahli ahli parlimen BN tadi, hanya seorang ahli parlimen pembangkang yang hadir iaitu ahli parlimen Bakri Er Tek Hwa. 

2) Daripada sejumlah 89 orang, yang hadir hanya satu iaitu Bakri. Ini bermakna sejumlah 88 orang lain yang telah dipilih melalui undian rakyat tidak bersetuju untuk jadi ahli parlimen?

3) Bermakna, 88 orang telah mengecewakan undian yang telah dibuat oleh penyokong mereka sendiri dalam pilihan raya umum yang lepas. Mengapa di Penang, Kelantan dan Selangor, ADUN pembangkang angkat sumpah? 

4) Ini kerana sistem demokrasi yang sama digunakan di DUN dan parlimen. Jika tidak iktiraf, jangan angkat sumpah sebagai DUN di Selangor. Ini kerana, tuduhan blackout  yang dilemparkan oleh pembangkang diakui sendiri oleh ADUN PAS yang menang di Seri Serdang, Selangor. Menang besar dengan majoriti 23,000 undi kerana blackout?

5) Jika 88 orang Ahli Parlimen pembangkang tidak angkat sumpah pada 24 Jun 2013 nanti, bermakna yang ada dalam parlimen hanyalah 134 orang sahaja. 

6) Jika 88 orang itu tidak angkat sumpah pada 24 Jun ini, bermakna dalam tempoh enam bulan mereka akan hilang kelayakan sebagai ahli parlimen Malaysia. 

7) 88 orang itu pasti dalam dilema, ini kerana untuk proses persempadanan semula kawasan parlimen memerluka undi 2/3 parlimen (148 kerusi), jika tidak iktiraf maka kedudukan 222 kerusi akan kekal untuk PRU14. 

8) Kalau 88 itu ambil keputusan angkat sumpah, maka mereka akan jilat ludah mereka sendiri. Pasti Anwar Ibrahim akan malu besar. Hendak angkat sumpah atau tidak?

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 11 Jun 2013 09:11 PM PDT

Sri Tri Buana

Posted: 11 Jun 2013 07:22 PM PDT

Sri Tri Buana


Jawapan Kepada Melayu Liberal: Neo-nationalism

Posted: 11 Jun 2013 05:36 PM PDT

r b f

Posted: 11 Jun 2013 07:17 PM PDT

r b f


Himpunan Di KL: Kerajaan dan Polis Perlu Tegas Menghalang

Posted: 11 Jun 2013 05:12 AM PDT


Semalam DBKL telah menolak permohonan PKR untuk menggunakan Padang Merbuk sebagai tempat perhimpunan mereka pada 22 Jun ini.

Datuk Bandar KL dalam satu kenyatannya menyatakan padang tersebut telah ditempah oleh pihak lain, dan Datuk Bandar mencadangkan kepada PKR agar perhimpunan itu diadakan di tempat tertutup seperti stadium.

Dalam hal ini Datuk Bandar tak perlu nak cadang sana sini dan sebagainya. Kalau Padang Merbuk tidak boleh digunakan, cukup sahaja jawab Padang Merbuk telah ditempah pihak lain. Tak payah nak mencadang-cadang lagi.

Datuk Bandar kena ingat pihak yang DBKL sedang berurusan adalah puak-puak pembohong. Mereka boleh pusing cerita mengatakan itu hari Datuk Bandar janji nak bagi stadium. Sedangkan Datuk Bandar hanya mencadangkan. Nanti habis jadi huru hara dan tak pasal-pasal Datuk Bandar pula diheret ke kancah politik.

Berkenaan perhimpunan yang mereka hendak adakan itu, pihak polis dan kerajaan hendaklah menghalang sepenuhnya mereka. Dalam stadium atau luar stadium asalkan di Kuala Lumpur, jangan sesekali bagi. 

Kerajaan dan polis bagi atau tak bagi sekali pun, mereka tetap akan menuduh kerajaan zalim, tidak mengamalkan demokrasi dan sebagainya. Dulu polis dah benarkan mereka buat tengah-tengah pusat bandar dan juga di Stadium Merdeka, mereka tetap kata kerajaan dan polis zalim. Kalau kali ini polis tak bagi pun mereka tetap akan kata zalim. Jadi apa ke jadah laginya nak bagi ?

Masa untuk bertoleransi atau bertolak ansur sudah berlalu. Sekarang masa untuk bekerja. Masa untuk bertindak. Biarlah mereka nak kata kerajaan zalim atau tidak demokrasi. Dunia luar sudah tahu bagaimana kita mengamalkan demokrasi. Tidak guna bagi muka kepada puak-puak haram jadah itu. Bagi muka macamana sekali pun mereka tetap tidak puas. 

Mereka nak berhimpun 3 hari 3 malam pun pergilah berhimpun di Stadium Shah Alam, Stadium Melawati, Stadium Kelana Jaya, Padang MBPJ dan banyak lagi tempat lain di Selangor. Jangan bagi KL sebab mereka ada agenda jahat untuk menghuru-hara dan memalukan negara. Jangan sampai musuh-musuh luar dah masuk dalam selimut baru kita nak bertindak. 

Jika perlu umum darurat di KL pada berkenaan , umum sahaja. Jangan bagi sesiapa masuk bandar KL pada hari berkenaan. Kena tegas....jangan lagi nak berlembut untuk nak berbincang-bincang dan sebagainya. Jangan bagi muka....

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 11 Jun 2013 03:20 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


TERBONGKAR: ADA PEMIMPIN BESAR UMNO MINTA LESEN JPJ TERBANG!!

Posted: 11 Jun 2013 06:58 AM PDT

Apa perlunya pindaan perlembagaan UMNO jika akhirnya ahli UMNO diminta berunding supaya jangan adakan pertandingan bagi jawatan tertentu?

Bukankah pindaan perlembagaan itu merupakan di antara medium terpenting transformasi politik yang bertujuan untuk memulihkan kembali persepsi ahli dan rakyat terhadap UMNO yang dikatakan semakin merudum sejak UMNO/BN menerima kejutan tsunami PRU12?

Maksudnya, bukankah ia bertujuan untuk memberi imej baru supaya UMNO akan dilihat lebih demokratik, telus dan berkredibiliti serta  bebas dari imej politik wang?

Kenapa para pemimpin UMNO terlalu sukar untuk memahami apa itu PERSEPSI?

Kenapa pemain politik UMNO seolah-olah tidak faham-faham bahawa "POLITIK ADALAH PERSEPSI? 

Kalau UMNO menang persepsi rakyat, maka UMNOlah yang akan disokong kuat oleh majoriti rakyat.

Masih tak faham lagikah wahai pemimpin-pemimpin UMNO?

JPJ sudah menggariskan, sesiapa yang mahu memandu perlu ada lesen memandu. Kalau mahu lesen memandu harus mengikut syarat dan procedure yang telah digariskan, iaitu mesti lulus ujian memandu.

Kenapa mahu mengelak dari melalui proses dan procedure JPJ dengan mencari jalan bagaimana untuk mendapatkan "lesen terbang"?

Kenapa pemimpin UMNO takut sangat untuk lalui proses ujian dan peraturan yang anda sendiri bersama menggariskannya?

Kenapa mahu mendapatkan mandat "jawatan secara terbang"?

Kalau begini caranya, demi mengelakkan pembaziran wang dan masa, serta boleh menumpukan kepada perkara yang lebih penting, bolehlah minta JPJ mempertimbangkan di atas budi bicara supaya diberi lesen terbang kepada sesiapa yang sudah mahir memandu tetapi masih belum mempunyai lesen.

Bukankah lebih selamat memberi lesen terbang kepada pemandu mahir yang belum berlesen daripada memberi lesen "P" kepada mereka yang tidak pernah memegang "stereng" yang mendapat lesen mengikut procedure?

Apa salahnya para pemimpin besar UMNO ini mengotakan janji yang pernah mereka lafazkan sewaktu membentang pindaan perlembagaan dulu untuk menyerahkan nasib dan masa depan mereka sepenuhnya kepada ahli UMNO menentukannya?

Jika Presiden dan Timbalan Presiden termasuk Ketua Pemuda yang sedang cuba untuk "tumpang sekaki" resolusi tidak perlu ditandingi ini, mengumumkan pendirian mereka dengan penuh "besar jiwa" menyerahkan nasibnya kepada ahli dan perwakilan UMNO untuk menentukannya, saya yakin mereka pasti akan lebih dihormati oleh seluruh ahli parti.

Mungkin dengan kesediaan secara terbuka ini, tiada. Siapa pun yang akan mencabar mereka. Malah jika ada pihak yang mencabar pun, para penjawat ini akan terus diberi kepercayaan dan disokong disebabkan sikap jiwa besar yang telah ditunjukkan.

Jika saya terpilih sebagai perwakilan pun saya pasti akan memberi undi kepada mereka sebagai tanda hormat dan kagum saya di atas keterbukaan mereka untuk menyerahkan nasib mereka kepada ahli untuk menentukan kedudukannya.

Tapi, kalau sekadar minta endorsement supaya jangan dicabar dan minta diberi peluang sekali lagi, DAN jika didapati ada juga pihak yang mengisi borang untuk mencabar, saya akan undi mereka yang mencabar ini walaupun mereka hanya sekadar ahli biasa. Ia sebagai menunjukkan tanda hormat dan kagum saya di atas ketegasan dan keberanian mereka untuk menggunakan hak mereka sebagai ahli yang dibenarkan oleh perlembagaan dan sebagai menunjukkan bukti betapa hilangnya hormat saya sebagai ahli parti terhadap pemimpin yang mahukan mandat seperti orang mendapat lesen terbang.

GEMPAR: ROS HANTAR SURAT TUNJUK SEBAB KEPADA UMNO!!??

Posted: 10 Jun 2013 05:35 PM PDT

"Ambil wuduk tapi tak mahu sembahyang". "Tak mahu puasa ramadan tapi eidulfitri disambut meriah"

Itulah penyakit yang sedang dialami oleh ramai pemimpin UMNO. Penat-penat memerah otak ubah perlembagaan supaya menjadi lebih demokratik tapi tak mahu nak amal. Takut nak bertanding.

Ramai tidak sedar bahawa jika tidak kerana MKT boleh "supersede" mana-mana peraturan dan perlembagaan parti, UMNO sudah boleh dibatalkan pendaftarannya, kerana hak untuk menangguhkan persidangan agung dan pemilihan parti selama 18 bulan sudah habis "edah" pada bulan MAC yang lalu.

Edah MKT UMNO yang ada hari ini sudah luput. Edah Ketua dan ajk Cawangan serta bahagian sudah luput lebih awal. 

Tapi, UMNO selalu amalkan "sistem alih-alih tiang gol". 

Bola sudah mahu membolos gawang dan penjaga gol pun sudah tertewas, tapi kiraan gol masih boleh dinafikan dengan cara mengalihkan tiang gol.

Itu cara dan tradisi UMNO mengamalkan budaya "sindrom penafian" dengan cara yang halal.

Sekarang adalah musim pelbagai lapisan pemimpin parti membuat kenyataan secara bergilir melalui media. Antara bunyi dan alasan "standard"  yang sering digunakan ialah;

1. Menyeru sekelian ahli UMNO supaya berfikir secara matang dan jangan rosakkan parti dengan cara mempertandingkan jawatan tertinggi parti termasuk jawatan ketua pemuda. 

2. Walaupun dibenarkan, tapi demi perpaduan dan pengukuhan parti eloklah jangan diadakan pertandingan.

3. Memberikan bukti-bukti dan hujah, bagaimana pertandingan dalam parti boleh mengundang perpecahan dan boleh melemahkan parti.

Buatlah apa pun. Kalau pemimpin selalu "main wayang", ahli pun akan  pandai "main wayang". 

Bila orang lain tengok pemimpin dan ahli UMNO suka "main wayang" dihadapan rakyat, sampai ketikanya rakyat akan "main wayang" pula dengan UMNO.

Keputusan PRU13 adalah hasil "main wayang" yang telah dipersembahkan oleh rakyat untuk para pelakon yang suka bermain wayang.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 11 Jun 2013 03:01 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Seluar Agnes Monica terlalu pendek dan ketat....

Posted: 11 Jun 2013 04:01 PM PDT

Agnes Monica kembali mewarnai dunia hiburan Indonesia. Walaupun beliau sekarang sibuk dengan albumnya di Los Angeles, Agnes masih sempat meluangkan masa untuk mempromosikan pewangi jenamanya sendiri, Agnez REVE EDP di tanah airnya.

"HA! My new perfume line. #AGNEZREVE pre order now," twit Agnes dalam akaun mikro twitternya @agnezmo.

Menggunakan nama Agnez REVE EDP, pewangi pertama beliau dijangka akan dikeluarkan sebanyak lima ribu unit. Sambutannya memang hebat, tempahan awal pewangi tersebut sudah mencecah 700 unit.

Pada 1 Jun yang lalu, bertempat di Grand Indonesia, Agnes muncul untuk pelancaran pewangi tersebut. Beliau yang mengenakan suit berwarna kuning dengan seluar pendek yang ketat kelihatan begitu seksi sekali!

Skrol ke bawah untuk video

Gadis dakwa 'disentuh' UAI?

Posted: 11 Jun 2013 08:03 AM PDT

Entah dari mana print screen sebuah akaun facebook dari seorang gadis ini di ambil. Kami cuba juga untuk membukanya, namun tidak berjaya, malah langsung tidak ada.

Mengikut pemilik akaun Facebook itu yang juga seorang gadis, telah mendakwa dirinya pernah diusik oleh UAI. Kami tak pasti sama ada UAI itu dimaksudkan adalah Ustaz Azhar Idrus yang amat popular itu, atau boifren nya sendiri yang digelarnya UAI...

Perbuatan tersebut akhirnya mengundang rasa marah kepada peminat Ustaz Azhar Idrus berikutan tindakan melampau remaja perempuan yang menggunakan nama Maryam Mazlieynna Mazlee itu.

Mengikut status yang ditulisnya yang berbunyi:

Ini bukan fitnah benar2 berlaku ! tanya uai tuk kebenarannya...
prcaya kah klu aku kata uai perna tickle aku siap boking bilik hotel
dia ingat dia siapa...? pergi jahanam dengan uai

Bunyinya seperti satu perlakuan sumbang bakal berlaku. Tapi entahlah, kami risau dengan situasi begini. Kalau benar, buat laporan polis, kalau salah, ianya mengundang fitnah.

Kami juga tidak bersetuju seratus peratus dengan Azhar Idrus, terutama dalam politik, tapi ilmu lain yang berguna, kami pungut jadikan panduan...

MPSP bertindak ala samseng

Posted: 11 Jun 2013 07:05 AM PDT

BUKIT MERTAJAM - Seorang pemilik restoran nasi kandar di sini kecewa dengan tindakan ala samseng sepasukan penguatkuasa Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) ketika merobohkan struktur tambahan di restorannya di Seberang Jaya pada 23 Mei lepas.

Sabaruddin Ahmad, 40, mendakwa tindakan lebih 100 pegawai dan anggota penguatkuasa MPSP itu menyebabkan beliau mengalami kerugian RM12,000 termasuk kamera litar tertutup (CCTV) di restorannya mengalami kerosakan.

"Saya kesal dengan tindakan ala samseng MPSP itu yang bukan sahaja merobohkan struktur bumbung sisi yang boleh dibuang secara manual kerana ia hanya selebar 1.2 meter dan sepanjang enam meter tetapi menggunakan jengkaut.

"Ia dibina oleh pengusaha sebelum ini dan untuk mengelak tempias hujan, tindakan mereka telah menyebabkan kerosakan kepada peralatan di restoran malah saya kerugian hampir RM12,000 apabila wayar CCTV dipotong sehingga berlaku litar pintas di seluruh kedai," katanya pada sidang akhbar, di sini hari ini.

Katanya berikutan tindakan MPSP itu, beliau membuat laporan polis di Balai Polis Seberang Jaya hari ini dan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap MPSP.

Beliau yang mengambil alih restoran itu sejak Februari lepas berkata pihaknya menerima notis daripada MPSP awal Mei atas alasan melanggar syarat kelulusan apabila memasang bumbung sisi.

Sabaruddin berkata ketika kejadian beliau tiada di restoran kerana berada di luar negara dan ada berbincang dengan seorang pegawai MPSP berhubung bumbung sisi berkenaan sebelum dinasihatkan supaya membuat rayuan.

Katanya beliau juga telah menghantar surat rayuan kepada MPSP pada 22 Mei lalu tetapi belum sempat surat itu dijawab, pihak berkuasa tempatan itu telah datang merobohkan struktur tambahan itu keesokan harinya.

"Sebenarnya bumbung sisi itu dibina oleh pemilik asal namun saya hairan kenapa sebelum ini mereka tidak mengambil tindakan terhadap beliau dan terdapat banyak kedai-kedai lain di kawasan itu yang turut memasang bumbung sisi tetapi tiada sebarang tindakan diambil oleh MPSP," katanya.

Beliau juga akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekiranya berlaku unsur rasuah dalam tindakan MPSP itu kerana pernah didatangi seorang lelaki yang mendakwa penguatkuasa dari pihak berkuasa berkenaan yang meminta wang perlindungan RM2,000.

Sementara itu, Setiausaha MPSP Rozali Mohamud ketika dihubungi berkata tindakan yang dibuat pihaknya mengikut prosedur termasuk menyerahkan notis kepada pemilik restoran itu. - Bernama

Harimau Malaya tebus kekecewaan

Posted: 11 Jun 2013 06:09 AM PDT

SELEPAS dimalukan dengan kekalahan 2-3 kepada kelab Canberra FC Khamis lalu, episod duka Harimau Malaya berakhir apabila menewaskan Olimpik Sydney 4-0 dalam aksi kedua siri jelajah di Australia, hari ini.

Satu gol dari Safiq Rahim minit kesembilan dan jaringan hatrik Mohd Amri Yahya (m-50,73 dan 90) meredakan seketika tekanan pengendali Harimau Malaya, Datuk K Rajagopal dan anak didiknya yang dikritik teruk atas kekalahan sebelum ini.

Enggan mengambil risiko untuk aksi kedua ini, Rajagopal dilihat menurunkan barisan terbaik sebagai kesebelasan utama dan ternyata ia berhasil apabila Safiq menjaringkan ketika perlawanan baru sembilan minit.

Bersambung babak kedua, Harimau Malaya melebarkan jaringan melalui Mohd Amri Yahya minit 50, 73 sebelum bekas Ketua Pasukan Selangor itu meledak jaringan hatrik di penghujung aksi perlawanan.

Kemenangan ini dilihat mampu memberi semangat untuk Harimau Malaya menjelang aksi terakhir menentang Marconi Stallions, esok.

Teck Hwa pertahan diri, dakwa tak terima notis rasmi...

Posted: 11 Jun 2013 05:14 AM PDT

SHAH ALAM - Menjelaskan tindakannya pagi tadi, ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa memohon maaf di atas keterlanjurannya menghadiri Majlis Taklimat Parlimen setelah PR mengambil keputusan untuk memboikot majlis berkenaan.

Menurut Teck Hwa perkara itu terjadi apabila gagal meneliti mesej dan e-melnya dengan betul.

Bagaimanapun, beliau sedia menerima sebarang tindakan disiplin daripada Jawatankuasa Disiplin DAP.

"Silap saya kerana tidak melihat semua mesej dan e-mel dengan betul berhubung arahan memboikot acara hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau menjelaskan secara kebiasaannya wakil rakyat PR akan menerima arahan melalui emel dan mesej pesanan ringkas SMS namun beliau menjelaskan tidak menerima notis rasmi berhubung memboikot taklimat berkenaan.

"Namun saya tidak menerima sebarang notis rasmi sama ada melalui SMS dan e-mel daripada Jawatankuasa Pusat katanya memberi penjelasan," tambahnya lagi.

Sebelum ini, Teck Hwa menyatakan beliau mengetahui taklimat itu diboikot oleh PR semasa ditanya pemberita sebaik sahaja selesai Majlis Taklimat kepada ahli-ahli Dewan Rakyat Parlimen ke-13.

Teck Hwa juga berkata, hanya dengan hadir, beliau akan mengetahui syarat-syarat yang bakal digunapakai pada sesi persidangan Parlimen kali ini.

"Saya hadir hari ini kerana saya rasa taklimat hari ini penting, saya datang sendiri.

"Kalau ahli Parlimen PR yang lain tak hadir terpulang kepada mereka, tapi saya rasa ini penting," katanya.

Hadir taklimat persidangan Parlimen, DAP kecam Teck Hwa

Posted: 11 Jun 2013 03:01 AM PDT

KUALA LUMPUR - DAP menegaskan akan mengambil tindakan terhadap ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa kerana melanggar disiplin parti ekoran hadir ke taklimat Parlimen yang diboikot PR, hari ini.

Setiausaha Publisiti, Anthony Loke Siew Fook berkata, DAP akan memanggil Teck Hwa untuk memberi keterangan berhubungan kehadirannya pada taklimat pagi tadi.

"Kita akan paggil dia secepat mungkin, dalam tempoh dua tiga hari ini.

"Dia telah langgar disiplin, kita akan rujuk kepada Jawatankuasa Disiplin parti," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Sebelum ini, pembangkang menegaskan mereka mahu boikot sesi Parlimen ke-13 hari ini, selagi tuntutan mereka tidak dipenuhi.

Antaranya, mereka mendesak supaya pengerusi dan timbalan pengerui Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletak jawatan kerana didakwa bersekongkol dalam penipuan PRU13.

Bagaimanapun, pagi tadi, Teck Hwa telah menghadirkan diri pada taklimat tersebut dengan alasan beliau mahu mendengar syarat-syarat yang akan digunapakai pada sidang Dewan Rakyat kali ini.

Teck Hwa juga menegaskan, kehadirannya kerana merasakan sesi hari ini adalah penting.

Dalam pada itu, apabila ditanya kemungkinan Teck Hwa tidak dimaklumkan, Loke yang juga ahli Parlimen Seremban menolak kemungkinan tersebut.

"Kita sudah putuskan memang kita boikot hari ini," katanya.

Gentel 'anu' isteri dengan bola golf, sudahnya terlekat!

Posted: 11 Jun 2013 02:31 AM PDT

Gambar hiasan
SUBANG JAYA: Tindakan seorang suami yang cuba merangsang nafsu isterinya dengan menggesel bola golf di kemaluan wanita itu membawa padah apabila bola berkenaan tersangkut dan gagal dikeluarkan sehingga wanita itu terpaksa dibawa ke hospital.

Difahamkan, sebaik saja bola golf itu tersekat dalam kemaluan isterinya, lelaki terbabit berusaha mengeluarkannya menggunakan sudu tetapi tidak berjaya.

Kejadian malang itu berlaku Selasa lalu, apabila lelaki berkenaan mengajak isterinya melakukan hubungan intim tetapi ditolak kerana keletihan.

Namun, tindakan suami menggesel bola golf itu tidak disedari isterinya yang sudah nyenyak tidur.

Sumber berkata, wanita berusia 30-an dan mempunyai beberapa anak itu tidak langsung menyedari perbuatan suaminya sehingga terjaga apabila merasa seperti sesuatu masuk dalam kemaluannya.

Apabila tersedar, wanita berkenaan mendapati suaminya sedang menggunakan sudu untuk mengeluarkan bola golf yang tersangkut dalam kemaluannya.

"Bagaimanapun, pada awalnya wanita berkenaan tidak tahu bola golf ada di dalam kemaluannya kerana suaminya enggan memberitahu sebaliknya mahu membawa isterinya ke hospital," katanya.

Wanita itu dihantar ke Hospital Putrajaya sebelum doktor mengeluarkan bola berkenaan beberapa minit selepas mendapatkan rawatan di situ.

"Wanita berkenaan hanya mengetahui benda yang tersekat itu bola golf selepas doktor berjaya mengeluarkannya," katanya.

Sumber itu berkata, mangsa yang tidak puas hati dengan kejadian terbabit membuat laporan polis tidak lama selepas itu.

Menurut sumber itu, wanita berkenaan juga mungkin merujuk kes berkenaan ke jabatan agama untuk tindakan susulan. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Muhd Fuad Talib, mengesahkan pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu.

Harian Metro.

MP 'skema' DAP perjelas kehadirannya di taklimat persidangan Parlimen

Posted: 10 Jun 2013 11:31 PM PDT

KUALA LUMPUR - Satu-satunya wakil pembangkang, Er Teck Hwa yang hadir ke majlis taklimat Dewan Rakyat hari ini menyifatkan kehadiran beliau ke sesi ini kerana merasakan ia perkara yang penting.

Menurutnya, hanya dengan hadir, beliau akan mengetahui syarat-syarat yang bakal digunapakai pada sesi persidangan Parlimen kali ini.

"Saya hadir hari ini kerana saya rasa taklimat hari ini penting, saya datang sendiri.

"Kalau ahli Parlimen PR yang lain tak hadir terpulang kepada mereka, tapi saya rasa ini penting," katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sebelum ini, pembangkang menegaskan mereka mahu memboikot sesi Parlimen kali ini selagi tuntutan mereka tidak dipenuhi.

Apabila ditanya adakah Teck Hwa mengetahui PR telah memboikot sidang taklimat hari ini, beliau berkata perkara itu telah dimaklumkan kepadanya.

"Ya, saya tahu, saya hanya datang taklimat, saya dijemput datang, saya datang," katanya.

Dalam pada itu, ahli Parlimen Ayer Hitam, Datuk Dr Ir Wee Ka Siong turut menyatakan tindakan yang diambil Teck Hwa baik.

"Saya berasa terharu apabila ahli Parlimen Bakri hadir hari ini, walaupun PR kata nak boikot.

"Tapi kita hormati keputusan ahli Parlimen Bakri... kita sepatutnya hadiri peluang ini untuk hadiri kursus orientasi.

"Saya juga diberitahu oleh dia, dia dapat jemputan, jadi dia hadirlah," katanya yang dilihat semasa Majlis Taklimat kepada ahli-ahli Dewan Rakyat Parlimen ke-13 mengambil tempat di sebelah Teck Hwa.

DSAI blacklist beberapa nama MP Pas?

Posted: 10 Jun 2013 10:31 PM PDT

Anwar sangat gembira pagi ini apabila dapat tahu, kesemua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak hadir di Majlis khas bersama Parlimen hari ini. Semua. Tak ada wakil yang hadir pun.

Dalam perbincangan lewat malam semalam, Anwar sudah membuat ketetapan bahawa peranan di Parlimen akan banyak dimainkan oleh Ahli Parlimen PKR dan DAP. Anwar sendiri tidak yakin ada wakil rakyat PAS yang mampu memberikan hujah yang baik di dalam Parlimen. Kalaupun ada, tiga orang sahaja – Kamaruddin Jaafar, Khalid Samad dan Dr Hatta. Mereka ini akan dianggap sebagai rakan strategik kepada usaha PR mengetengahkan isu yang panas di Parlimen.

Beberapa nama Ahli Parlimen Pas sudahpun diblacklist oleh Anwar. Semuanya kerana di atas sebab-sebab politik. Antara yang tidak digemari oleh Anwar: -

- Nik Abduh
– Dr Khairuddin Aman Razali
– Che Rosli Che Mat
– Ustaz Marzuk
– YB Ustaz Baihaqi
– Dr Nik Mazian

Menurut laporan yang Anwar terima, ramai antara Ahli Parlimen Pas kali ini adalah kelompok 'traditionalists' dan bukan liberal. Erdogan jauh sekali.

Dalam pada sibuk memilih isu untuk diketengahkan oleh Ketua Pembangkang, Anwar mahu wakil rakyat PKR menjadi dominan di dalam sidang kali ini. Walaupun kehilangan Yusmadi dan Saifuddin. Ianya sudah diganti oleh Rafizi dan Shamsul Iskandar. Anwar masih rasa kuat. Senarai isu akan dipersetujui di dalam Majlis Pimpinan PR.

Mahu tak mahu, Pas perlu ikut dan menurut sahaja. Isu-isu moral, akhlak dan sebagainya diminta sangat agar dijauhkan – bersandarkan kepada tragedi sama yang berlaku terhadap Setiausaha Agung Pas.

Gelagat Anwar

Ahli Parlimen DAP sertai BN

Posted: 10 Jun 2013 10:01 PM PDT

Hanya seorang ahli Parlimen pembangkang, Er Teck Hwa
hadir taklimat Dewan Rakyat hari ini.
- Foto Ihsan dari Twitter Shabery Cheek
KUALA LUMPUR - Seolah-olah mengotakan apa yang dihebohkan sebelum ini, hanya seorang ahli Parlimen pembangkang hadir taklimat ahli Dewan Rakyat hari ini.

Majlis taklimat yang bermula kira-kira jam 9.30 pagi menyaksikan hanya ahli Parlimen Bakri dari DAP, Er Teck Hwa sahaja yang hadir ke upacara tersebut.

Menulis dalam laman mikro Twitter, Menteri Komunikasi dan Multimedia yang juga ahli Parlimen Kemaman, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, " hanya satu orang MP pembangkang yang hadir majlis taklimat Parlimen. Yg lain tak iktiraf?".

Pembangkang sebelum ini menegaskan mereka mahu boikot sesi Parlimen ke-13 yang akan bermula 24 Jun ini selagi tuntutan mereka tidak dipenuhi.

Antaranya, mereka mendesak supaya pengerusi dan timbalan pengerui Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletak jawatan kerana didakwa bersekongkol dalam penipuan PRU13.

Jampi 'Abang Aji' ragut dara si gadis

Posted: 10 Jun 2013 09:03 PM PDT

Gambar hiasan
Klang: Bermula dengan urusan menjual kad tambah nilai telefon prabayar, seorang pekerja kedai serbaneka akhirnya menjadi perempuan simpanan kepada lelaki pertengahan usia selepas mendakwa dijampi dan diberi minum ubat seri wajah.

Mangsa yang mahu dikenali sebagai Nurul, 28, berkata, lebih setahun lamanya dia hanya mengikut segala arahan lelaki berumur 50-an itu termasuk menyerahkan tubuh dan semua wang gajinya.

Menurutnya, lelaki berperwatakan alim yang digelar Abang Aji itu dikenalinya pada Disember 2011 selepas suspek kerap datang ke kedai tempat dia bekerja di bandar ini untuk membeli kad tambah nilai telefon prabayar.

"Satu hari ketika berurusan dengan Abang Aji saya berasa seperti dipukau selepas dia membaca jampi atau mantera di depan saya. Selepas itu, fikiran saya seperti dikawalnya dan saya terus menuruti segala arahannya.
NURUL dakwa dijampi lelaki pertengahan usia.

"Apabila mahu meniduri saya, dia yang sudah berkahwin dan mempunyai anak mengarahkan datang bermalam di rumahnya. Saya hanya mengikut saja dan langsung tidak berdaya membantah," katanya ketika ditemui Harian Metro.

Kenyataan Presiden MIC tidak bertanggungjawab - Zambry

Posted: 10 Jun 2013 08:01 PM PDT

IPOH: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir hari ini menjelaskan bahawa beliau tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung pelantikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN).

Presiden MIC, G Palanivel baru-baru ini dilapor mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya akan menolak sebarang jawatan dalam kerajaan negeri termasuk pegawai khas dan anggota-anggota majlis kerajaan tempatan sekiranya parti itu tidak diberikan jawatan Speaker DUN.

Zambry berkata, sebagai seorang pemimpin, Palanivel tidak sepatutnya terburu-buru mengeluarkan sebarang kenyataan dan bersikap serkap jarang berhubung perkara itu.

"Saya tidak pernah buat sebarang kenyataan berkaitan dengan kedudukan siapa akan jadi speaker kerana masanya belum sampai dan saya tidak boleh umumkan kedudukan itu sekarang.

"Kenapa dia perlu buat kenyataan bukan-bukan, kalau saya ada buat kenyataan bahawa kita akan mencalonkan (Speaker) daripada Umno, MCA atau Gerakan, beliau boleh menyuarakan...ini saya langsung tidak buat kenyataan apa-apa," katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Jabatan Kerja Raya Perak dan pelancaran Program Sistem Pengurusan Pavemen bagi Jalan Negeri di sini, hari ini.

Sebagai presiden parti, kenyataan sedemikian dianggap tidak bertanggungjawab kerana ia dilakukan tanpa mengetahui kedudukan sebenar, katanya.

Katanya, perancangan mengenai pelantikan itu sedang dilakukan dan siapa yang akan dilantik sebagai speaker DUN akan diumumkan pada persidangan DUN nanti.

Kalau demo untuk revolusi saya tak setuju - Harun Taib

Posted: 10 Jun 2013 07:31 PM PDT

Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib berkata, beliau akur dengan keputusan parti berhubung penyertaan dalam perhimpunan mempertikaikan keputusan pilihan raya 'Black 505' yang akan diadakan pada 15 Jun ini.

Harun bagaimanapun berkata, kenyataannya sebelum ini yang mengatakan PAS tidak menganjur dan mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut secara sukarela merupakan pendapat peribadi beliau.

Jelasnya, pendapat tersebut diberi sekiranya perhimpunan tersebut bertujuan untuk mengadakan revolusi.

"Saya kata kalau perhimpunan untuk revolusi itu saya tak setuju. Bercanggah dengan dasar parti.

"Tapi kalau perhimpunan aman dan ada ceramah. Itu tak apa. Kita memang kita dah biasa.

"Saya ikut keputusan parti. Keputusan saya sebelum ini pendapat saya sebelum parti ada keputusan. Jadi sekarang pendapat saya ialah ikut keputusan parti," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Semalam dalam mesyuarat bulanan PAS, timbalannya Mohamad Sabu berkata, parti sebulat suara bersetuju untuk menyertai perhimpunan 'Black 505' anjuran Pakatan Rakyat.

DBKL tolak permohonan tarikh baru Black 505 di Padang Merbok

Posted: 10 Jun 2013 07:01 PM PDT

KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menolak permohonan penganjur Black505 untuk mengadakan perhimpunan di Padang Merbok, Kuala Lumpur pada 22 Jun ini.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib berkata pihak polis tiada halangan membenarkan perhimpunan berkenan namun semuanya tertakluk kepada pendirian DBKL sendiri.

Ahmad Phesal menjelaskan DBKL tidak keberatan untuk menerima permohonan penganjur sekiranya perhimpunan berkenaan diadakan di tempat tertutup.

Beliau berkata alasan konkrit penolakan permohonan itu adalah Padang Merbokterletak begitu dekat pusat bandar dan terdedah kepada masalah kesesakan lalu lintas memandangkan terdapat jalan-jalan utama untuk pengguna keluar masuk ke pusat bandar raya.

"Jalan-jalan itu adalah seperti Jalan Kuching, Jalan Raja, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Parlimen sendiri adalah jalan protokol dan popular untuk aktiviti berbasikal dan program riadah lain.

"DBKL menitikberatkan soal pengawasan dan pengawalan lalu lintas yang sempurna dan penganjuran perhimpunan di Padang Merbok pastinya menimbulkan kesesakan lalu lintas," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya hari ini dan menambah surat penolakan itu akan dikeluarkan secepat mungkin.

Katanya satu lagi sebab penolakan itu ialah DBKL perlu memastikan kesempurnaan landskap di Padang Merbok dan sekitarnya terus kekal di tahap tertinggi.

Selain itu, Ahmad Phesal menegaskan DBKL telah menerima tempahan awal daripada Majlis Olimpik Malaysia pada 18 Dis lepas untuk mengadakan Larian Olimpik 2013 pada 23 Jun dan penganjur perlu membuat kerja-kerja logistik dan persediaan awal sehari sebelum majlis itu.

Beliau berkata pihaknya mencadangkan agar penganjur mengadakan perhimpunan pada 22 Jun ini di tempat tertutup seperti di Stadium Merdeka dan Stadium Titiwangsa.

"Kita akan panggil mereka pada 14 Jun ini untuk berbincang dan bersemuka. Kita akan berikan pandangan dan alasan, yang mana mesyuarat itu juga turut dihadiri wakil Polis Diraja Malaysia.

"Kita akan cuba bantu mereka mendapat tempat yang sesuai," katanya.

Blogger BeautifulNara dirompak, BMW dikebas penyamun!

Posted: 10 Jun 2013 06:01 PM PDT

Blogger BeautifulNara (kanan) dan Amy Search
SUNGAI BULOH - Seorang blogger portal hiburan BeautifulNara atau nama sebenar Nazuwan Ahmad kerugian kira-kira RM350,000 apabila kereta BMW miliknya dilarikan tiga penjenayah di kawasan Aman Puteri, di sini petang semalam.

Nazuwan berkata, ketika kejadian kira-kira jam 2.10 petang, dia bersama isteri, Fadzlin Zulkiflee dan seorang anak mereka sedang melihat kerja ubahsuai rumah yang baru dibeli di kawasan berkenaan.

Katanya, tiba-tiba datang kereta jenis Perodua MyVi hitam, meluru ke arah mereka sekeluarga dan tiga lelaki bertopeng mengeluarkan parang.

"Penjenayah mengugut saya dengan parang, mengambil duit RM30 di dalam beg duit dan melarikan kereta BMW 3 Siri berwarna putih berplat WWM 7040.

"Saya sangat gementar dan bimbang dicederakan oleh lelaki itu. Saya tergamam dan terus memberikan apa sahaja yang diminta oleh mereka. Saya rasa, mereka memang dah jadikan kereta itu sebagai sasaran," katanya.

Beliau berkata, mereka sekeluarga selamat dan telah membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Pelong, Kuang.

Katanya, sesiapa yang terlihat atau mempunyai maklumat berhubung keretanya, boleh menghubungi beliau di talian 017-2678341.