Barisan Nasional

Dicatat oleh Admin | | Posted On Ahad, 17 November 2013 at 1:15 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 17 Nov 2013 11:20 AM PST

PEJUANG BANGSA


Tudia !! Siapa kata Guan Eng & DAP tak bantu pelajar Melayu P.Pinang masuk IPTA !!

Posted: 17 Nov 2013 02:15 AM PST



Fuyoo !!..ramai betul pelajar Melayu dapat bantu RM1000 daripada kerajaan DAP yang cukup disayangi macai PKR & PAS..haha...

Oppss...silap itu mata sepet DAP la ... tak ada pun orang Melayu dapat dalam gambar ini ..

Sebenarnya inilah hakikat nasib Melayu P.Pinang . Mungkin tak ada kot anak Melayu pandai di Daerah Timur Laut ...

sebab itu Cina je dapat bantuan kerajaan DAP ..

Hadiah kereta MINI COOPER bukan untuk menunjuk ?

Posted: 16 Nov 2013 07:21 PM PST

Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila, murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Zainab 1, tidak menyangka bapanya, Zukila Deraman, 36, benar-benar menunaikan janjinya apabila dia berjaya memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) kelmarin. Dia dihadiahkan sebuah kereta Mini Cooperberharga RM210,000 oleh bapa berikutan kejayaannya tersebut.
1395428_10202585333098450_637243808_n

Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila berkata :-
"Saya tak sangka ayah akan tunaikan hajat untuk menghadiahkan kereta Mini Cooper kepada saya. Ayah beritahu saya, jika saya dapat keputusan cemerlang dalam UPSR, dia janji untuk hadiahkan kereta tersebut. Memang pada mulanya seperti tidak percaya dan tidak sangka impian untuk memiliki kereta idaman tercapai selepas memperoleh keputusan cemerlang dalam UPSR," katanya.
Anak pembekal ayam di Kota Bharu itu yang juga murid Sekolah Kebangsaan Zainab 1, memperoleh keputusan 5A dalam semua lima mata pelajaran yang diduduki dalam peperiksaan UPSR, diumumkan semalam. 

Menurutnya, hadiah itu anugerah istimewa baginya kerana sebelum ini dia pernah menyatakan minatnya terhadap kereta tersebut yang kelihatan comel dan menarik kepada bapanya, Zukila Deraman, 36, dan ibunya, Nor Aishah Mahmud, 31. Anak sulung daripada empat beradik ini bercita-cita menjadi juruterbang dan berhasrat melanjutkan pelajaran ke tingkatan satu di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

Katanya lagi:
"Insya-Allah, mungkin enam tahun lagi apabila saya dapat lesen memandu, saya akan pandu sendiri kereta kesayangan saya ini. Ayah dan ibu banyak bagi semangat untuk saya belajar. Mungkin hadiah ini agak pelik bagi saya yang baru berusia 12 tahun tapi inilah pendorong semangat untuk saya berjaya dan berharap akan terus capai keputusan cemerlang di peringkat menengah nanti," katanya.
Tiada niat menunjuk – Hadiah kereta untuk tunai janji
"Suami saya hanya menunaikan janjinya kepada anak dan kebetulan kami mampu membelinya. Gambar itu dimuat naik di Facebook saya untuk kenangan keluarga dan tiada niat menunjuk-nunjuk. Kereta Mini Cooper jenis dua pintu dalam gambar dimuat naik dalam Facebook itu bukan kereta sebenar yang akan dihadiahkan kepada anak. 
Suami akan bawa balik kereta lain, tetapi tetap jenama Mini Cooper mungkin empat pintu bagi kemudahan keluarga kami," kata Nor Aishah Mahmud, 31, ibu kepada Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila.
Menurut Nor Aishah, kereta mewah itu hadiah untuk kejayaan anaknya daripada suaminya Zukila Deraman, 36, yang juga peniaga ayam dan tidak bermaksud untuk mempamerkan kemewahan. Katanya, dia tidak sangka gambar dimuat naik di Facebook itu menjadi perhatian.


Komen GPB

Adik GPB semasa   mendapat kejayaan dalam keputusan cemerlang UPSR hanya buat kenduri kesyukuran . Tak perlu pun Mini Cooper..

bumiyang

Posted: 17 Nov 2013 03:05 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 17 Nov 2013 01:11 AM PST

Taipingmali (tm)


Hasil siasatan kes kemalangan bas dan heli

Posted: 16 Nov 2013 11:05 PM PST

Tahniah kerana tak main sorok-sorok atau rahsiakan hasil siasatan.TM ingin juga melihat  atau membaca hasil laporan siasatan kes helikopter yang terhempat di Sarawak yang mengorbankan semua penumpang kecuali juruterbang nya. Juruterbang seorang sahaja yang hidup dan menjadi saksi penting. Harapan rakyat atau keluarga mangsa ialah hasil laporan siasatan.

Kerajaan tidak akan sama sekali menyembunyikan hasil siasatan nahas bas di Genting Highlands yang mengorbankan 37 penumpang di Kilometer 3.6 Jalan Genting Highlands-Kuala Lumpur pada 21 Ogos lepas, kata Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.





Nahas Genting: Kerajaan tidak akan sembunyikan hasil siasatan http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1117&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_01.htm

Hudud

Posted: 16 Nov 2013 10:38 PM PST

Hudud perlu kelulusan pusat http://feedproxy.google.com/~r/sinar/nasional/~3/DFODAELE_Xc/hudud-perlu-kelulusan-pusat-1.221647

Serambi Mekah atau Serambi Pattaya?

Posted: 16 Nov 2013 09:16 AM PST

Jabatan Imigresen Kelantan menahan 20 wanita warga Thailand dan Kemboja yang berkhidmat sebagai gadis pelayan pelanggan (GRO) dalam operasi di dua kelab malam haram di Gua Musang berhampiran Jalan Kuala Lipis di sini semalam.

Dalam operasi bermula pukul 9 malam itu, semua GRO berusia antara 15 hingga 48 tahun itu dicekup ketika leka melayan pelanggan.

Ketua pegawai penguat kuasa jabatan itu, Abdul Basek Abu Bakar berkata, serbuan dilakukan hasil maklumat risikan dan orang awam mengenai kegiatan tersebut.

Menurutnya, kesemua wanita yang ditahan itu didapati menyalah guna pas lawatan sosial dan tidak mempunyai permit kerja yang sah.

"Kesemua mereka yang ditahan dihantar ke Depot Imigresen Tanah Merah untuk tindakan lanjut," katanya kepada pemberita hari ini.

Dalam perkembangan lain, Abdul Basek memberitahu, sepanjang tahun ini pihaknya telah menjalankan pemeriksaan ke atas 6,153 warga asing yang bekerja di seluruh negeri ini.

Daripada jumlah tersebut, katanya, seramai 993 ditahan atas pelbagai kesalahan termasuk mereka yang berkhidmat sebagai GRO.

"Pemeriksaan ini melibatkan lokasi pembinaan, premis perniagaan dan pengangkutan awam dalam usaha mengesan warga asing yang masuk ke negara ini secara tidak sah.

"Pihak kami akan meneruskan operasi ini dalam usaha mengekang kebanjiran warga asing yang masuk secara tidak sah ke negeri ini," katanya.

Panglima Perang Cyber

Posted: 16 Nov 2013 11:41 PM PST

Panglima Perang Cyber


Mohon PM @NAJIBRAZAK Turunkan Cukai Kereta Usia Lebih 12 Tahun. Elak Bahaya Rakyat

Posted: 16 Nov 2013 07:56 PM PST

Panglima baru baca tentang komen blogger Sg Rapat Online di sini

http://pengundisetiasungairapat.blogspot.com/2013/11/benarkah-kereta-berusia-lebih-12-tahun.html?

Nampak macam dia tak setuju fakta yang disebut oleh Ketua Pengarah MIROS yang memberitahu kereta usia 12 tahun ke atas tidak elok.

Berita klik sini http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2013/11/15/mstar_berita/20131115220518&sec=mstar_berita

Sekali tengok macam nak galak orang beli kereta baru. Sedangkan bukan semua orang mampu.

Memang bagus kereta baru tetapi jika membebankan bulanan ia juga pasti akan menyusahkan rakyat sederhana dan kurang kemampuan.

Panglima sendiri menggunakan kereta Mercedes usia lebih 12 tahun buatan German namun tetap bagus boleh cecah 230 km kelajuannya.

Meskipun harga hanya RM35 ribu sahaja. Namun cukai RM1600 sangat membebankan pendapatan sederhana macam Panglima.

Kereta lama usia lebih 12 tahun jangan kita ingat tidak bagus.

Kadang kala jika rezeki kita akan bertemu kereta elok kerana dijaga dengan cermat. Kena bawa rakan pakar bab kereta untuk memeriksanya.

Kereta baru pun jika gagal dijaga juga akan rosak dan berbahaya yang boleh menyebabkan kemalangan.

Baca 10 tips memilih kereta terpakai dan jika boleh Kerajaan kena dan patut turunkan cukai kereta melebihi 12 tahun untuk meringankan beban pemandu bagi membaiki kereta lama mereka dengan lebih sempurna.

Butirannya :

Cara Memilih Kereta Terpakai

a. Bawa pomen, sebaik-baiknya bawalah pomen itu untuk cek kereta yang anda nak beli kereta mereka merupakan pakar kereta.  Sekali pandang dan sekali start sahaja pomen sudah tau baik buruknya kereta tu.

b. Periksa keadaan cat kereta.  Kereta yang mempunyai cat asal adalah lebih baik untuk dibuat pilihan.  Biasanya pihak used car akan cat kereta-kereta yang akan dijual supaya kelihatannya lebih menarik.  Sekiranya kereta yang telah dicat semula pastikan warnanya adalah warna asal.  Nak tahu warna asal cek pada bahagian enjin.  Biasanya warna asal akan tercatat (engraved) pada bahagian badan kereta berhampiran dengan enjin.

Sekiranya warna yang tercatat adalah berlainan dengan warna terkini padahal kereta masih baru iaitu sekitar 5 tahun ke bawah kemungkinan kereta itu sudah mengalami kemalangan yang teruk. Catatan warna asal juga terdapat pada geran kereta.  Sekiranya warna terkini adalah sepertimana yang ada pada 'engraving' atau pada geran, anda boleh cek bahagian dalaman kereta seperti bahagian enjin, bahagian antara badan dan pintu kereta, dalam boot dan lain-lain bahagian terutama bahagian yang tersembunyi.

Bahagian-bahagian ini pasti ada perbezaan dengan bahagian luar, biasanya bahagian dalaman kenderaan warnanya adalah pudar.  Sekiranya bahagian dalaman ini ada kesan baru di cat kemungkinan juga kereta telah mengalami kemalangan atau warna pada compartment enjin totally berlainan; cth dalam compartment warna biru tetapi bahagian luar badan sudah di spray putih, confirm kereta ni ada accident teruk. Dinasihatkan juga agar tidak melihat kereta semasa hujan atau kereta basah. Kalau tengok masa ni semuanya nampak bagus.

c.  Periksa bahagian bawah badan kenderaan.

Anda juga boleh cek keseluruhan bahagian bawah kereta tentang kemungkinan terdapat kesan kemek atau kedudukan parts yang tak sama. Kereta yang pernah mengalami kemalangan bahagian bawah susah untuk dibetulkan dan tidak boleh buat alignment.  Jadi anda terpaksa sentiasa menukar tayar kerana bunga tayar cepat haus sebelah. Anda juga boleh cek kedudukan tayar kereta. Tayar depan mesti selari dengan tayar belakang. Boleh cek dengan cara pejam sebelah mata dari kedudukan tayar depan dan perhatikan ke arah tayar belakang sama ada tayar depan dan belakang sama atau tidak. Juga cek kebocoran minyak hitam dan minyak gear, sekiranya ada kesan minyak menitik atau kesan minyak yang banyak dalam enjin elakkan beli kenderaan ini kelak anda terpaksa menghabiskan duit untuk repair.  Anda boleh juga minta supaya pihak used car repair enjin. Tetapi pada pandangan saya elakkan beli kereta ini kerana sekiranya mereka repair, mereka repair paling minima.

d.  Bahagian dalaman kenderaan.

Cek bahagian dalam kereta, sekiranya bahagian dalam kereta terutama dashboard, bahagian tengah konsol gear dan lain-lain, sekiranya plastik-plastik ini tercalar dan nampak lusuh ertinya tuan asal kurang  memperdulikan kenderaannya,  Periksa juga semua butang dan suis, barang elektronik seperti power window, signal, lampu, wiper, aircond dan lain-lain di 'on',.  Aku pernah terjumpa kereta yang apabila dipasang lampu besar, enjin akan terpadam.  Ini bererti sistem elektriknya tidak baik.  Jangan beli kereta ini.  Biasanya pihak used car akan bagi kita bateri lama. Jadi demand dengan mereka supaya belikan yang baru atau pastikan voltan masih tinggi, kalau tidak jangan beli kereta ini.  Pastikan aircond sejuk, sekiranya aircond tidak sejuk atau rosak, jangan beli kereta ini sekalipun salesman berjanji akan repair.  Aku sendiri pernah terkena; aku dah sedar bahawa aircond tak sejuk tetapi dah berkenan sangat dengan kereta ni, aku mintak pihak used car repair.  Apa yang jadi ialah semasa aku mula-mula ambil kereta tu, aircondnya sejuk tetapi setelah beberapa hari pakai aircond tak sejuk.  Aku complain kat used car tu balik tapi dah terlambat, duit sudah dibayar cina tu kata tak ada perjanjian warranty.

e. Warranty

Sebaiknya anda minta warranty untuk kereta terpakai yang dibeli.  Warranty kereta 2nd hand tak lama iaitu sekitar 2 minggu hingga 3 bulan bergantung kepada used car.  Kebanyakannya mereka tak berani nak bagi warranty kecuali pembeli yang minta. Sekiranya ada perjanjian warranty, minta salesman catat di bahagian resit.  Sekiranya mereka tak berani bagi warranty lebih baik abaikan kereta tu. Used car bersepah kat mana2 terutama bandar-bandar besar.

f.  Jangan tunjukkan anda terlalu berminat dengan kenderaan itu.

Sekiranya anda tunjukkan minat yang berlebihan, di sinilah pihak salesman akan berusaha memujuk anda supaya terus saja letak deposit, ingat selepas anda tinggal deposit jangan harap anda akan dapat balik duit itu melainkan anda terpaksa juga beli kereta tu atau deposit anda lesap.  Sebenarnya anda mempunyai masa yang banyak untuk memilih dan memikirkan kereta yang terbaik untuk anda.

6.  Periksa enjin

Buka bonet dan cek bahagian enjin. Sekiranya enjin belum dibersihkan minta salesman cuci enjin, esoknya cek sekali lagi enjin yang sudah dibersihkan dan pastikan tiada minyak yang keluar.  Kemudian cuba hidupkan enjin, pastikan enjin dapat dihidupkan sekali atau dua kali start sahaja.  Tekan pedal minyak dan cek asap yang keluar, jangan beli kereta yang asapnya masyaallah berkepul-kepul keluar dari exzos kecuali enjin diesel. Asap yang banyak keluar menandakan kereta kena overhaul.  Tali kipas, tali aircond dan tali enjin juga pastikan tidak nampak kesan pecah.  Water hose juga boleh dicek dengan ditekan dengan menggunakan dua jari, sekiranya terasa ada bunyi seperti hose sudah rapuh minta salesman tukarkan. Biasanya hose boleh bertahan sehingga 8 atau 10 tahun.

7. Mileage

Carilah kereta yang mempunyai mileage yang rendah.  Kereta yang mempunyai mileage tinggi biasanya maintenencenya juga tinggi.

8. Tayar

Carilah kereta yang mempunyai tayar baru dan bunga masih banyak.  Sekiranya tayar telah botak, minta salesman gantikan dengan baru - kalau dia nak bagi secondhand tyre; jangan terima.  Awas! tayar 2nd hand  mempunyai tarikh luput walaupun bunga masih banyak.  Biasanya tayar buatan Malaysia jangka hayatnya ialah 5 tahun dan tayar import 3 tahun. Mesti diingat ramai orang sukakan tayar 2nd hand kerana ianya murah walhal tayar itu sudah tidak selamat.  Banyak juga kes-kes kemalangan kerana tayar pecah.

9. Test Drive

Kereta yang nak dibeli mestilah di test drive.  Sebaiknya driving yang boleh mencapai 100+ km/h. Apabila anda sedang test drive cubalah dengar bunyi2 yang asing sekiranya ada, kalau ada bunyi asing seperti bunyi bising pada gear box atau kereta bergegar sebaiknya elakkan membeli kereta ini. Ada juga salesman berkeras tak bagi kita test drive... kononnya takut rosak, so don't ever ever beli kereta ni, kita pun mesti berkeras, tak bagi test tak jadi beli.

10. Resit Sercive

Sebaiknya cuba dapatkan resit service kereta tersebut dengan salesman. Biasanya kereta yang berusia 5 tahun ke bawah masih ada lagi resit-resit service sekiranya owner asal serahkan kepada used car. Masa aku trade in kereta aku dulu pun pihak used car minta semua resit service dan yang berkaitan dengannya. Pada resit ini akan tercatat semua aduan yang telah dibuat oleh tuan kereta yang asal. Jadi secara tak langsung kita akan dapat tahu sejarah service dan pemeriksaan yang telah dibuat di pusat-pusat service bertauliah.

Artikel penuh klik

http://keretabarudankeretaterpakai.blogspot.com/2012/07/tips-membeli-kereta-terpakai.html?m=1

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 16 Nov 2013 11:34 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Cuti Sekolah Bermula, Tapi Ramai Yang perlu DI'SEKOLAH'KAN DALAM PARLIMEN! @najibrazak

Posted: 16 Nov 2013 08:46 PM PST

Hari Jumaat lalu merupakan hari terakhir persekolahan.


Selamat bercuti kepada semua pelajar. Lepas ni nak pergi kerja lebih mudah sebab jalan kurang jem.

Namun, nampaknya ada pihak yang perlu DISEKOLAHKAN. Jika anda ada masa, sila tonton video apa yang berlaku di Parlimen minggu lalu.



Malu kalau para pelajar tengok perangai Ahli Parlimen kita berbahas. Menjerit-jerti macam beruk mak yeh. Mungkin lepas tengok video ni, ramai yang bersimpati dengan speaker Dewan Rakyat. Tugas beliau lebih teruk daripada guru sekolah dalam nak menjaga keadaan supaya sentiasa tenteram. MyMassa tak pernah tengok murid sekolah terjerit-jerit sampai koyak kertas macam ni.


MyMassa harap pelaksanaan Parlimen Belia boleh menjadi contoh kepada Ahli Dewan Rakyat cara untuk berbahas yang sepatutnya.

*Sesiapa yang belum tahu mengenai Parlimen Belia, boleh lawati laman sesawang ini : http://www.parlimenbelia.gov.my/

SIRI 4 KUIL MUNESWARAR : SILA BACA KEPUTUSAN-KEPUTUSAN MAHKAMAH

Posted: 16 Nov 2013 01:24 AM PST










WAH ADA GARAGE DI BELAKANG SHRINE

INILAH DIA PEMILIK KANTIN ITU
*Bersambung, gambar-gambar lama sekitar Jalan P Ramlee sebelum "Kewujudan" Kuil kononnya 100 Tahun itu! Kita minta itu Menteri Hindraf dan N. Surendran tunjukkaanlah pula gambar-gambar shrine itu semasa 100 tahun dulu. Amacam baru namanya Adil, Keadilan, Parti Keadilan, Samarata, Sapurata, Rata-rata...






Belantan

Posted: 16 Nov 2013 11:34 PM PST

Belantan


Keseriusan Pas Kelantan jadi tanda tanya?

Posted: 16 Nov 2013 08:31 PM PST


Meskipun Jabatan Kehakiman Syariah Kelantan sudah bersedia melaksana hukum hudud atau Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993, pendirian Kerajaan Pas Kelantan sebaliknya menimbulkan tanda tanya selepas pemimpin-pemimpinnya termasuk Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob dilihat memilih berdiam diri.

Ahmad ketika ditemui selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco Kelantan di Kota Darul Naim di sini, malam tadi mengelak bertemu media selepas tergesa-gesa beredar tanpa mengadakan sidang akhbar.

Usaha media mendapatkan reaksi beliau selepas menerima kunjungan Penasihat Kerajaan Bagi Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim di pejabatnya di sini, hari ini juga gagal selepas beliau sekali lagi menolak mengadakan sidang akhbar.


Dalam pada itu, usaha media mendapatkan reaksi Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Serantau negeri, Datuk Mohd. Nassuruddin Daud yang turut menghadiri majlis itu juga tidak berhasil selepas beliau hanya menjawab: "Tunggu masa."

Semalam, hasrat Kerajaan Pas Kelantan yang sejak lebih 22 tahun lalu mahu menjalankan hukum hudud di negeri ini dilihat semakin cerah selepas Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Muhammad berkata, pihaknya mempunyai kemudahan mencukupi untuk melaksana hukum Islam itu.

Daud seperti dilaporkan Utusan Malaysia sebelum ini berkata, pelaksanaan itu walau bagaimanapun bergantung sepenuhnya kepada Kerajaan Pas Kelantan yang perlu menambah jumlah hakim sekiranya hukum itu mahu dilaksana dalam masa terdekat.


Pelaksanaan hukum hudud di negeri ini menjadi polemik berpanjangan sejak 1990 ketika Pas mula memerintah Kelantan kerana parti itu dilihat hanya memainkan isu berkenaan setiap kali menjelang pilihan raya umum untuk menarik sokongan.

Namun, kerajaan negeri seolah-olah serius melaksanakannya selepas menubuhkan Jawatankuasa Teknikal Hudud pada 4 Oktober 2011 untuk mengkaji pelaksanaan enakmen itu.

Walau bagaimanapun, selepas lebih dua tahun, jawatankuasa itu dilaporkan masih belum bermesyuarat.


Isu tersebut juga menjadi semakin panas selepas bekas Exco Kerajaan Negeri, Datuk Husam Musa dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) baru-baru ini bertindak menempelak Kerajaan Pas Kelantan kerana tidak berusaha melaksanakan hukum tersebut.

Beliau dilaporkan berkata, kerajaan negeri tidak menunjukkan usaha mengadakan prasarana terbaik selain menambah bilangan hakim serta pegawai yang terlibat melaksana undang-undang syariah itu.



Suara Politik
Belantan

Golongan agama gesa segera laksana hudud?

Posted: 16 Nov 2013 08:10 AM PST


Kerajaan Pas Kelantan digesa segera menunaikan janji melaksanakan hukum hudud di negeri ini yang dibuat sejak lebih 20 tahun lalu.

Gesaan itu disuarakan beberapa guru agama di negeri ini berikutan Jabatan Kehakiman Syariah Kelantan semalam menyatakan mempunyai kemudahan mencukupi untuk melaksana hukum Islam tersebut.

Pengasas Pondok Sungai Ular, Tumpat, Zainal Abidin Awang berkata, kerajaan Pas Kelantan sepatutnya sudah lama melaksanakan hukum hudud di negeri ini memandangkan perkara itu merupakan janji utama Pas sekiranya berjaya memerintah Kelantan dalam Pilihan Raya Umum 1990.

"Semua orang masih ingat janji pemimpin Pas dalam kempen pilihan raya itu yang akan melaksanakan hudud 'sebelum ayam berkokok' sekiranya mereka menang, tapi sampai sekarang masih gagal, pelbagai alasan dan helah diberikan setiap kali isu hudud dibangkitkan.


"Tiada alasan bagi kerajaan negeri berdolak-dalik dalam perkara ini kerana draf undang-undang tersebut diluluskan dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), malah ditandatangani Tuanku (Sultan Kelantan) pada 1996," katanya di sini hari ini.

Sementara itu, Pengerusi Biro Bertindak Agama Minda Pondok Kelantan, Mohd. Syamsul Mohd. Yusoff berkata, kerajaan negeri perlu membuktikan ketelusan kepada rakyat dengan menunaikan segera janji melaksana hukum hudud yang pernah termaktub dalam manifesto pilihan raya parti itu sebelum ini.

"Sampai bila Pas hendak bersandiwara menjadikan agama sebagai topeng politik mereka. Mana mungkin selamanya hendak bermain tarik tali setiap kali isu ini dibangkitkan.

"Sekarang adalah masa paling sesuai Pas laksanakan hukum Islam itu memandangkan Jabatan Kehakiman Syariah sendiri sudah memaklumkan mempunyai kemudahan yang cukup sekiranya kerajaan negeri ingin melaksanakan hudud," katanya.

Bagi Setiausaha Minda Pondok, Saifudin Abd. Rahman pula, kenyataan Ketua Hakim Syarie itu merupakan 'lampu hijau' dan jelas menunjukkan hudud boleh dilaksana kerajaan negeri pada bila-bila masa.

"Jadi, sekarang ini bergantung kepada kerajaan negeri mahu buat (laksana hudud) atau tidak, itu sahaja," katanya.

Tambahnya, saban tahun Pas mengelirukan rakyat dalam soal pelaksanaan hudud di negeri ini dengan sambutan Hari Hududullah sedangkan hukum tersebut masih belum dilaksanakan.

"Bukankah pelik, 'anak' tidak ada lagi tapi setiap tahun buat majlis sambutan hari ulang tahun ucap selamat hari lahir," katanya.

Suara Politik
Belantan

APANAMA

Posted: 16 Nov 2013 11:27 PM PST

APANAMA


Apple or Orange... or both?

Posted: 16 Nov 2013 01:00 AM PST

The Unspinners

Posted: 16 Nov 2013 11:18 PM PST

sekupangdua

Posted: 16 Nov 2013 11:05 PM PST

sekupangdua


KIMAK HARAM JADAH...MANA PAS ? TELOR DAH BAGI ANJING KER

Posted: 16 Nov 2013 09:00 AM PST

550Teman maleh nak cakap lagi pasal kafir diberi pijak muka . Kalau penyokong PAS jangan harap berani bagi amaran kepada rakan cium molot dengan Babi Roket.tengok saja lah apa dah jadi . Bagi lagi muka haram jadah nie...

Walau pun berita nie satu penghinaan.jangan terlalu berharap PEMUDA PAS yg Akan tampil.membela sebaliknya akan terus jalan tunduk kat roket dan terkencing takur...

Nah tengok sendiri video ni dan nilai sendiri.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 16 Nov 2013 09:06 PM PST

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 16 Nov 2013 09:03 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


GAP DESAK PERWAKILAN PAS BERDEMO BANTAH MOHD AMAR KERANA SERANG KARPAL SINGH !

Posted: 16 Nov 2013 07:36 PM PST

PERWAKILAN PAS : PASTIKAN MAT SABU MENANG BESAR !

Posted: 16 Nov 2013 12:51 PM PST

JURI RAKYAT

Posted: 16 Nov 2013 07:09 PM PST

JURI RAKYAT


Wow Kucing Ini Tidak Mempan Kebakar Api

Posted: 16 Nov 2013 04:29 AM PST


Chase, kucing yang selamat dari kebakaran yang menghanguskan rumahnya
Jessica dan Billy LaCasse serta anggota keluarga lainnya terkejut dan panik ketika di suatu tengah malam mendengar alarm kebakaran berbunyi. Beruntung mereka sekeluarga segera keluar rumah tepat waktu. Namun, ketika mereka semua sudah berada di laur rumah, mereka baru sadar kalau kucing peliharaan mereka yang bernama Chase tidak berada bersama mereka.
Mereka ingin masuk ke dalam untuk menemukan kucing peliharaannya tersebut tetapi api sudah menjalar, dan asap sudah terlalu pekat. Dan akhirnya mereka pun pasrah melihat rumah mereka yang terletak di Norton, Massachusetts, Amerika Serikat, terbakar habis oleh api.
Keesokan harinya, ketika mereka sedang mengais sisa-sisa kebakaran, mereka mendengar suara mengeong dari balik lemari di dalam rumah yang terbakar.  Setelah lemari tersebut berhasil disingkirkan, sungguh ajaib, mereka menemukanChase selamat dari kebakaran dan bersembunyi di balik sebuah kompor.
Dalam kebakaran tersebut keluarga LaCasse kehilangan hampir semua hartanya, termasuk sebuah kenang-kenangan berupa sebuah penghargaan Purple Heart milik saudara Jessica yang bernama John Van Gyzen yang tewas dalam perang Iraq tahun 2004.
Setelah kebakaran yang menimpa keluarganya tersebut, mereka pun tinggal bersama tetangga mereka yang berbaik hati membantu keluarga malang tersebut. Dan dalam kejadian ini, telah terselip sebuah keajaiban dari seekor binatang mungil yang disebut kucing. Seekor kucing bernama Chase yang ternyata api tidak mempan membunuhnya.

Rawa Rontek, Ilmu Kebal Dari Indonesia Yang Melegenda.

Posted: 16 Nov 2013 03:53 AM PST

Mendengar nama Ilmu Rawa Rontek mungkin sudah sudah tak asing lagi bagi orang Indonesia. Ilmu ini identik dengan salah satu tokoh legendaris Si Pitung, dialah yang di katakan memiliki ilmu ini. Ilmu ini dapat membuat penggunanya kebal, mampu menyerap tenaga lawan dan dapat menghilang. Menurut cerita, karna ilmu ini Si Pitung tidak menikah dan membujang seumur hidupnya, hingga wafat pada usia yang di perkirakan sekitar 40 tahun.


Arti dari "RAWA RONTEK" adalah "Kepala Putus" sepertinya tidak nyambung ya? Tapi itulah artinya. Seperti yang di sebutkan di atas, Ilmu ini dapat membuat penggunanya kebal. Kebal terhadapat senjata baika api maupun tajam, serta kebal terhabat ilmu sihir, bahasanya populernya "SANTET". Keren kan? Tapi tunggu dulu, ilmu ini juga seperti obat, ada efek sampingnya. Pengguna ilmu ini akan bersifat berutal dan anarkis karna cepat emosi. Hal ini di karenakan sel-sel di tubuh pengguna di kuasai oleh Jin jahat.


Di dalam Ilmu Rawa Rontek ini, ternyata ada tingkatannya. Tingkatan dalam ilmu ini di bagi menjadi 3 (tiga) bagian, berikut tingkatan-tingkatan tersebut :




>Tingakatan Pertama :
Pada tingkatan ini, Jin hanya bersemayam di "Aura" pengguna, hal ini membuat pengguna menjadi kebal terhadap pukulan dan benda tajam.

>Tingkatan Kedua :
Pada tingkatan ini, Jin menempel pada tubuh atau kulit pengguna. Hal ini membuat pengguna memiliki kulit sekeras baja dan kebal tembakan (peluru).

>Tingkatan Ketiga (Tertinggi) :
Pada tahapan tingkat tinggi ini Jin dan pengguna telah menyatu. Hal ini membuat pengguna memiliki regenerasi sel super cepat yang dapat membuatnya sembuh seketika dan mampu mengeluarkan ilmu tenaga dalam, dan hebatnya membuat pengguna berumur panjang.


Konon katanya, jika badan si pengguna putus, maka dapat tersambung kembali. Wow... Tak salah jika ilmu melegenda. Ilmu ini tak banyak yang dapat mempelajarinya, karna ujian sebelum memperoleh ilmu ini sangat berat, seperti berpuasa selama 40 hari penuh. Dan juga ilmu ini tidak dapat diturunkan, jadi harus benar-benar di pelajari sendiri. Tidak seperti ilmu serupa lainnya. Namun sayang ilmu ini tergolong hitam, tergantung penggunanya mampu atau tidak menguasainya.


Namun ada Ilmu serupa, namanya Ilmu Ajian Pancasona, namun yang ini sudah di "putihkan". Dan konon katanya untuk dapat menguasai ilmu ini, ujian dan tantangannya jauh lebih berat ketimbang Rawa Rontek (wow, rawa rontek saja sudah berat). Ilmu yang di dapat pun sama, seperti cepat sembuh, anggota badan putus dapat tersambung kembali, kebal terhadap sejata dan pukulan dan juga kebal Ilmu sihir (Santet)


Budaya Indonesia sungguh beragam ya. Kita patut bangga dan menjaganya agar tidak punah atau di curi orang lagi.

Unik. Rumah Mewah Berdiri Di Tengah Jalan Tol

Posted: 16 Nov 2013 02:36 AM PST

Seorang kakek tua bernama Zhang Ling dan istrinya menolak untuk meneken persetujuan untuk pindah dari tanah dan rumahnya. Tanah dan rumahnya yang berlokasi di Wenling, Provinsi Zhejiang, itu harus digusur karena akan dibangun jalan tol.




Mr Zhang dan rumahnya

Mr. Zhang menolak pindah karena uang ganti rugi yang diberikan oleh pemerintah China nilainya dibawah harga pasar dan jumlahnya tidak mencukupi untuk membeli rumah baru.

Mr. Zhang menunjukkan sertifikat tanahnya

Jadilah rumahnya tetap berdiri di tengah jalan tol. Coba kalau di Indonesia, hal ini pasti akan digusur paksa. Atau dibuat kebakaran agar nantinya bisa digunakan alasan "penataan".

Rumah Mr. Zhang tetap berdiri di jalan tol
China memang komunis dan terkadang kebijakannya tangan besi, tapi mereka ternyata lebih menghargai hak-hak asasi warganya. Sungguh Indonesia harus belajar dari China.

Unik!! Radio Tanpa Listrik dari Botol Bekas

Posted: 16 Nov 2013 02:28 AM PST

Siapa bilang membuat Radio perlu Listrik, ternyata ada radio yang tidak perlu menggunakan tenaga listrik,hanya dengan bahan-bahan sederhana seperti gambar di bawah ini kamu bisa membuat radio tanpa kabel dan tahan lama.


Berikut Video cara membuatnya.

 

Hukuman Mati yang Dilakukan oleh Gajah

Posted: 16 Nov 2013 02:15 AM PST

 Hukuman mati oleh gajah adalah suatu metode eksekusi yang selama ribuan tahun telah dilaksanakan d Asia Selatan dan Tenggara, khususnya di India. Gajah Asia, digunakan untuk meremukkan, menghancurkan, atau menyiksa tawanan di depan umum. Gajah-gajah tersebut telah dilatih sehingga mampu untuk langsung membunuh atau terlebih dulu menyiksa korbannya pelan-pelan.

Metode ini pada zaman dahulu sering membuat ngeri orang-orang Eropa yang datang ke Asia. Banyak jurnal dan catatan yang dibuat oleh orang Eropa mengenai metode ini. Ketika bangsa Eropa menjajah bangsa-bangsa Asia, cara ini mulai dilarang.

Di Eropa sendiri, bangsa Romawi dan Carthage pernah menggunakan cara ini untuk menghukum para prajurit yang memberontak.

Asia Barat

Pada abad pertengahan, eksekusi oleh gajah dilakukan di beberapa wilayah di barat, termasuk Kekaisaran Bizantium (Romawi timur), Sassanid (Persia), dan Seljuk (Turki). Seorang Kaisar Sassanid bernama Khosrau II, yang memiliki 3,000 istri dan 12,000 budak wanita, suatu hari menginginkan Hadiqah (putri dari Na'aman) untuk dijadikan istri. Namun Na'aman (yang beragama Kristen) tak mau putrinya memasuki agama Zoroaster. Karena penolakan ini, Na'man pun dihukum dengan cara diinjak oleh gajah sampai mati.

Rabbi Petachiah, seorang pengelana dari Ratisbon, melaporkan seksekusi oleh gajah dilakukan di Mesopotamia utara yang saat itu dikuasai oleh Seljuk. Di sana, ketika Sultan sudah menyatakan hukuman mati untuk seseorang, maka ada orang-orang yang akan berkata pada gajah, "orang ini bersalah." Gajah itu lalu akan mengambil sang korban dengan mulutnya, melemparkannya tinggi-tinggi dan membunuhnya.

Sri Lanka

Pelaut Inggris bernama Robert Knox pada tahun 1681 pernah ditawan di Sri Lanka. Di sana dia menyaksikan eksekusi dengan memakai gajah. Knox mengatakan bahwa Gajahnya memakai suatu besi dengan tiga ujung tajam di gadingnya. Gajah itu lalu menusuk korbannya dengan besi itu dan mengacak-acak organ tubuh sang korban.

Diplomat Inggris Sir Henry Charles Sirr pernah berkunjung ke Sri Lanka dan menceritakan hukuman mati oleh gajah atas perintah raja Sri Vikrama Rajasinha. Beginilah kutipan ceritanya:

....Sang pemimpin memberi perintah pada gajah, 'bunuh orang itu!' Sang gajah lalu mengangkat belalainya dan menginjak-injak tanah. Sang pemimpin lalu berkata, 'Selesaikan sekarang,' dan sang gajah meletakkan satu kaki di atas kepala korbannya sementara satu kaki lainnya di atas perut korbannya, dan dengan sekuat tenaga gajah itu menghancurkan tubuh orang malang itu....

India

Di India, selama berabad-abad gajah telah digunakan untuk menghukum pelaku kriminal. Manu Smriti atau Hukum Manu, yang ditulis pada 200 M, menyatakan bahwa jika ada pencurian, maka pencuri tersebut harus dihukum dengan menggunakan gajah. Pada tahun 1305, Sultan Delhi memerintahkan eksekusi pada para tawanan Mongol, sang Sultan menyuruh supaya mereka diinjak oleh gajah di depan umum.

Penggunaan gajah sebagai alat eksekusi berlanjut sampai abad ke-19. Dalam sebuah ekspedisi di india pada 1868, Louis Rousselet menggambarkan eksekusi seorang pelaku kriminal oleh gajah. Dia menceritakan bahwa sang terhukum harus meletakkan kepalanya di sebuah tumpukan balok, lalu sang gajah akan meremukkan kepala korban dengan kakinya.

Asia Tenggara

pada zaman dahulu, Gajah digunakan sebagai alat hukuman mati di Burma, juga di kerajaan Champa. Sedangkan di kerajaan Siam, gajah-gajah dilatih untuk melempar korban ke udara sebelum menginjak mereka sampai mati. John Crawfurd menyaksikan eksekusi oleh gajah di Kerajaan Cochinchina (Vietnam selatan) ketika dia menjadi duta Inggris pada tahun 1821. Crawfurd menceritakan bahwa pelaku kriminal diikat di kayu, lalu seekor gajah berlari ke arahnya dan menginjak-injaknya sampai mati.


Kekaisaran Barat
 
Romawi, Carthage, dan Yunani Makedonia adakalanya menggunakan gajah untuk eksekusi. Pemberontak, tawanan perang, dan penjahat perang banyak yang mati di bawah kaki hewan besar ini. Perdikkas, seorang pemimpin Makedonia, pernah menghukum 300 orang pemberontak dengan cara melemparkan mereka pada gajah-gajah, yang langsung saja menginjak-injak tubuh mereka sampai hancur.

Penulis Romawi Valerius Maximus mencatat bagaimana Jenderal Lucius Aemilius Paulus Macedonicus melemparkan orang-orang untuk dinjak-injak oleh gajah jika ada yang melanggar disiplin atau melakukan pemberontakan.

Geng Motor Yang Patut di Contoh

Posted: 16 Nov 2013 02:10 AM PST

Bagi khalayak pada umumnya, jangankan kehadirannya, raungan suara mesin dari rombongan pengendara motor gede (moge) jenis Harley Davidson saja, kerap kali sudah terdengar menegangkan, bahkan cenderung intimidatif.


Lagi pula, khususnya di Amerika Serikat (AS), para pengendara moge itu nyaris identik dengan sosok-sosok bertubuh besar, berambut panjang dan bertato, lengkap dengan jaket kulit yang membuatnya terlihat tangguh atau sangar.


Namun, tidak demikian dengan kelompok atau geng yang satu ini. Khususnya bagi anak-anak yang kerap menderita atau ketakutan karena jadi korban penindasan, baik akibat orang tua, teman, maupun siapa pun di lingkungannya, suara mesin motor kelompok bernama BACA (Bikers Against Child Abuse) ini justru bisa jadi terdengar bak pahlawan penolong.

BACA adalah kelompok non-profit internasional, yang memang sengaja didirikan menggunakan imej tangguh dari para pengendara moge untuk memberikan perasaan aman kepada anak-anak korban penindasan. Mereka punya motto cukup ringkas dan jelas: "Tak ada anak yang pantas hidup dalam ketakutan".

Dikenal sudah cukup eksis, belakangan para anggota BACA bahkan kerap diminta oleh aparat penegak hukum, bahkan juga para orang tua, untuk turut campur langsung dalam masalah yang menimpa anak-anak. Dalam pernyataan organisasinya, BACA menyebut bahwa anggota kelompok itu siap melakukan apa pun, mulai dari menghadiri pengadilan yang diikuti seorang anak, hingga ikut menemani anak-anak itu sehari-hari saat mereka merasa ketakutan.

"Misi kami adalah memberi kekuatan kepada anak-anak tersebut, membuat mereka tidak perlu takut lagi kepada dunia, supaya berani menghadapi penindasnya dan mengatakan, 'Kamu tak bisa melakukan itu padaku. Aku punya teman-teman, aku punya back-up. Jika kamu coba-coba menindasku, kamu harus berhadapan dengan kami semua'," ungkap Mopar, nama panggilan salah seorang anggota geng ini yang menjabat sebagai PR Officer di kawasan Missouri, kepada Majalah Columbia.

Untuk diketahui, BACA yang sudah berdiri sejak tahun 1995 itu, dibentuk oleh seorang psikolog anak-anak asli Amerika, yang nama jalanannya adalah Chief. Si Chief ini terpanggil untk mendirikan kelompok itu, usai berjumpa seorang anak yang jadi korban penindasan dan begitu ketakutan sehingga tak pernah mau keluar rumah. Dia yang saat itu coba berkomunikasi dengan sang anak, mendapat keseimpulan bahwa bocah itu justru lebih terkesan pada keberadaan moge yang dikendarainya. Tak lama setelah itu, bersama sekitar 20 pengendara moge lainnya, Chief akhirnya berhasil mengajak sang anak bermain keluar rumahnya lagi.

Menurut kesimpulan Chief pula, seorang anak yang sering atau pernah ditindas oleh orang dewasa, secara psikologis justru dapat menekan rasa ketakutannya dengan hadirnya orang dewasa yang justru "lebih menyeramkan". "Saat kami mengatakan kepada anak-anak bahwa mereka tak perlu takut, mereka percaya pada kami. Ketika kami katakan bahwa kami akan ada bersama mereka, mereka pun percaya," ungkap anggota BACA lainnya yang bernama panggilan Pipes.

Tapi, jelas tidak semua pengendara moge bisa bergabung dengan BACA, karena memang dibutuhkan komitmen tinggi untuk menjadi anggota kelompok ini. "Jika ada anak yang merasa takut, mereka tinggal menelepon dan para bikers akan datang dengan motornya, serta siap berjaga semalaman di luar rumah anak itu," kata Pipes lagi, seperti dikutip AZCentral.com.

Lalu, apa saja aturan di geng motor yang satu ini? Jangan salah, mereka punya satu aturan jelas: tidak menggunakan kekerasan. Aturan lainnya? "Saya tak ingin melihat ada air mata keluar dari mata kalian semua, begitu juga dari para anak-anak itu," seru Pipes di depan sekelompok pengendara moge baru.

"Ingat kenapa kita ada di sini: untuk memberi kekuatan kepada anak yang bersangkutan. Jika kalian tak bisa mengatasi masalah itu (air mata), maka pakai saja terus kacamata kalian!" pesannya lagi.

Handschar, Pasukan Tentara Muslim NAZI

Posted: 16 Nov 2013 02:07 AM PST

Apa yang anda pikirkan ketika mendengar Nazi? mungkin Adolf Hitler,Holocaust,dan lainnya.Tapi yang akan saya jelaskan pada pembahasan kali ini adalah sebuah Divisi yang terdiri dari orang orang Muslim Bosnia yang bukan merupakan orang German alias non-German.Rencana ini sudah disetijui oleh Adolf Hitler sendiri,atas usulan dari Heinrich Himmler yang menganggap bahwa Islam menciptakan pejuang yang tanpa takut karna Islam menjanjikan bahwa tewas dalam perang adalah jalan menuju surga.Pada April 1943,seorang Mufti Jerusalem dipanggil untuk membantu seleksi dan mengatur untuk masuk ke Waffen-SS.


Seorang Mufti bernama Mohammad Amin al-Husayni menyambut sukarelawan Bosnia yang akan ikut serta dalam perang
Akhirnya setelah rekruitmen selesai,didapati sekitar 60% adalah Muslim dan sisanya adalah orang German yang menetap di Bosnia yang terhitung ada sebanyak 23,200 Muslims dan 2,800 orang Kroasia.Dan,setiap divisi memiliki imam imam di setiap batalion.

Pada tanggal 9 Oktober,barulah nama amereka ditetapkan sebagai 3. Waffen-Gebirgsdivision der SS"Handschar" Division..Dan pada 15 February 1944 selesailah latihan mereka di Neuhammer dan siap kembali NDH alias Kroasia.


Prajurit "calon Handschar" yang sedang sholat di tempat pelatihan mereka,Neuhammer tahun1943 
Tujuan utama dibentuknya divisi ini adalah mengamankan wilayah seluas 6000Km2 disekitar bosnia dan Kroasia yang menjadi "wilayah Aman" dan melakukan operasi operasi khusus yang sebagian besar adalah pembersihan anti-partisan di cakupan wilayah aman tersebut.

Salah satu Operasi Anti-Partisan pada tahun 1943 adalah Operasi Wegweiser yaitu operasi pembersihan anti partisan sekaligus operasi pertama handschar division yang terbilang cukup sukses dalam membersihkan wilayah Syrnia.Terhitung 573 anti-partisan tewas dan 82 lainya ditangkap.


Singkat cerita,pada akhir perang tahun 1944-1945 divisi ini bertempur melawan pasukan Rusia dan Bulgaria yang sudah merangsek masuk jauh menuju jerman.para prajurit yang tersisa banyak yang berusaha kembali ke bosnia,maupun menuju kearah barat untuk menyerah pada pasukan Inggris dan Amerika karna mendekam dipenjara russia dinilai lebih kejam dan pada akhirnya mereka akan menjadi pekerja paksa ditengah dinginya cuaca russia dan penyiksaan oleh para sipir penjara russia yang terkenal kejam.Diakhir perang sendiri sekitar 38 perwira diekstradisi ke Yugoslavia untuk menjalani pengadilan dan 10 diantaranya dieksekusi mati!

Misteri Jin "Qarin" Pendamping Manusia

Posted: 16 Nov 2013 01:56 AM PST


Pasti kejadia ini sudah tak asing lagi bagi kita, Tahukah anda,,?? biasanya ketika seseorang kerasukan dan mengaku dirinya adalah sosok orang yg telah meninggal, itu bukanlah setan, melainkan sosok yang merasuk ke dalam tubuhnya itu adalah sahabat almarhum/almarhumah yang tidak lain adalah Qorin atau jin pendamping yang selalu mendampinginya sewaktu hidup. Jadi ia tahu betul apa yang dilakukan almarhum/almarhumah sewaktu hidup.

Siapakah Qarin itu sebenarnya?? apakah ia jin pendamping yang baik atau jahat bagi orang yang di dampinginya?? mengapa qarin tidak meninggal menyusul orang yang didampinginya ke alam baka (kekal)?? secara bahasa"qarin" berarti teman atau pasangan.karena itu qarin sering di artikan sebagai teman yang selalu mendampingi kita kapan saja kita berada.

Layaknya teman , ada yang baik dan ada yang buruk. Begitu juga dengan qarin, ia kadang memiliki pengaruh baik pada kita kadang juga memiliki pengaruh buruk pada kita. Tetapi pengaruh kita sebagai manusia lebih tinggi dibandingkan pengaruh qarin terhadap kita.

Qarin sudah ada sejak kita lahir. Karena itu , ada yang mengistilahkan qarin itu pasangan kembar kita. Hanya saja ia bentuknya ghaib dan tak terlihat. Sebagai pasangan yang selalu mengikuti kita kemana saja , sudah pasti ia tahu betul apa yang kita kerjakan semasa hidup. Seingga qarin bisa menyampaikan keinginan2 yg ingin di sampaikan alkmarhum/almarhumah saat ihdupnya yang belum sempat terucap.

Keberadaan qarin dlm tubuh kita di pertegas oleh hadist nabi riwayat Abdulah bin mas' ud. Dalam hadist tsb di sebutkan bahwa rasullulah bersabda " tidak ada seorangpun diantara kalian yang tidak di tunjuknya jin pendamping (Qarin) "." para sahabat bertanya". "termasuk anda, ya Rosulullah??"

"ya" Jawab nabi. "Hanya saja aku mendapat pertolongan Allah, sehingga jin pendampingku masuk islam, dan ia tidak pernah mengajak ku kecuali yang baik-baik"

Konon jin (Qarin) yang mendampingi nabi itu bernama Habib al-Huda dan ia beragama islam. Disinyalir jin nabi ini masih hidup hingga sekarang. Dan tinggal di baqi'. Disana ia memiliki majelis dakwah, yang kerap kali di datangi oleh jin-jin lainnya yang beragama islam. Jadi layaknya manusia , jin juga memiliki tempat untuk belajar dan mengajar.

Dalam al-quran sendiri perkataan qarin disebutkan dalam surat Zukhruf (43) : 36, barang siapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (AL-QUR'AN), kami adakan bagionya setan (yang menyesatkan), maka setan itulah yang menjadi qarin, dan sesungguhnya merka benar-benar menghalangi mereka dari jalan dan mereka menyangka bahwa mereka mendapatkan petunjuk.

Menurut Prof. Dr. Quraish Shihab dalam tafsir Al-Mishbah, penggunaan bentuk tunggal bagi kata qarin dalam ayat di atas mengisyaratkan bahwa setiap orang yang enggan mengikuti tuntunan agama akan memiliki qarin. Ini terjadi bagi perorangan, bukannya sekelompok yang memperoleh satu qarin secara bersama-sama.

Artinya dalam setiap tubuh manusia pasti ada qarinnya. Ia akan mempengaruhi orang yang di dampinginya itu kepada jalan yang sesat. Bagi yang tidak memiliki iman, akan tersesat. Sebaliknya, bagi seseorang yang beriman maka akan dapat menepis godaan qarinnya.

Kata qarin juga disebut dalam surat Qaf (50) ayat 27. " Dan yang menyertai dia berkata (pula) "Ya Tuhan Kami ,aku tidak menyesatkannya tetapi dialah yang berada dalam kesesatan."[ Blog Misteri Beda Dunia ]
Menurut Quraish shihab , surat Qaf (50) ayat 23, membicarakan tentang keadaan orang-orang kafir di hari kiamat yang telah menjadi korban godaan qarin. Qarin itu mempertunjukan kepada Allah tentang orang yang telah berhasil di godanya yaitu seperti orang kafir, dan ia pantas disiksa di neraka.

Allah pun lalu melemparkan orang-orang kafir itu kepada neraka seperti yang terlukis dalam ayat berikutnya dari surat Qaf ayat 24, "Allah berfirman :" Lemparkanlah olehmu berdua ke dalam neraka semua orang yang sangat ingkar dan keras kepala"

Tetapi Qarin sendiri tak pernah mau bertanggung jawab atas dosa yang dipikul manusia atau siksaan yang diterima oleh orang yang sesat sehingga di masukan ke neraka.. ini terlihat dari penjelasan ayat berikutnya dari surat Qaf ayat 27 tersebut. Qarin mengelak bahwa itu bukan merupakan perbuatannya.

Seperti halnya manusia , qarin juga ada yang beragama islam, ateis, kristen dan yahudi. Konon qarin yang non muslim ini bertengger di bahu kiri pada orang yang di dampinginya.Sebaliknya Qarin yang Muslim berasa di bahu kanan, Dia selalu membantunya untuk taat kepada Allah. Jika kita lupa shalat, dia mengingatkan dan membangunkan kita. Dia tidak pernah meninggalkan orang yang di dampinginya kecuali ia sedang menggauli istrinya. Ketika sang suami isteri sudah masuk kamar dan pintu di tutup, maka qarin pun dengan sekejap sudah berada di mekkah untuk shalat disana dan balik lagi dengan sekejap ke rumah muslim tersebut.

Tidak seperti manusia , qarin tidak dapat mati hingga hari kiamat. Sebab ia merupakan bangsa jin. Seperti bangsa jin lainnya, ia pun tidak bisa mati kecuali saat datangnya hari kiamat. Maka dari itu, ketika yang di dampinginya meninggal, qarin kerap kali menampakkan wujudnya seperti diri org yang dulu di dampinginya.

Biasanya qarin itu berperilaku persis seperti orang yang di dampinginya. Jika orang yang di dampinginya adalah orang yang saleh maka ia akan berperilaku persis seperti orang itu, meskipun orang itu sudah meninggal. Karena itu kerap kali kita mendengar kisah-kisah tentang orang saleh yanng sudah meninggal dunia , tetapi kita masih melihat nya sedang mengaji di masjid, beribadah dan sebagainya.

Sebagian orang menilai itu karena karomahnya.padahal itu adalah qarin yang dulu mendampinginya ia akan persis melakonkan perilaku orang yang di dampinginya saat masih hidup.

Dalil tentang Adanya Jin Pendamping
Ibn Mas'ud menceritakan, Rasululloh Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam, bersabda yang artinya: "Tidaklah salah seorang dari kalian melainkan ada pendampingnya dari golongan jin." Mereka bertanya, "Juga padamu, ya Rasulullah?" "Ya, juga bagiku, hanya saja aku telah mendapat perlindungan dari Allah sehingga aku selamat. Ia tidak memerintahkan aku kecuali kebaikan." (HR Muslim).

Ath-Thabarani mengisahkan riwayat dari Syuraik bin Thariq. Ia berkata, Rasululloh Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam bersabda, yang artinya: "Tidak ada seseorang di antara kalian melainkan ada baginya seorang setan." Mereka bertanya, "Juga bagimu, ya Rasulullah?" "Ya, juga bagiku, tetapi Allah melindungiku sehingga aku selamat ."(HR. Ibnu Hibban).

Ibn Mas'ud meriwayatkan, Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam bersabda, yang artinya: "Setiap anak Adam mempunyai kelompok, dan bagi malaikat ada kelompok dengan anak Adam. Kelompok setan mengajak kepada kejahatan dan mendustakan yang hak, adapun kelompok malaikat mengajak kepada kebaikan dan membenarkan yang hak. Barang siapa yang mendapatkan yang demikian itu, maka ketahuilah bahwa itu dari Allah dan pujilah Allah, dan barang siapa yang mendapatkan selain itu, maka mintalah perlindungan kepada Allah dari setan yang terkutuk, kemudian ia membaca asy-syaithanu ya'idukumul-faqra wa ya'murukum bil-fahsya'." (HR. Tirmizi).

Sa'id al-Jariri mengomentari ayat yang berbunyi, "Barang siapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (Alquran), kami adakan baginya setan." (QS. Az-Zukhruf: 36). Ia berkomentar, "Telah sampai berita kepada kami bahwa orang kafir apabila dibangkitkan pada hari kiamat, setan akan mendorong dengan tangannya, hingga ia tidak bisa melawannya, sampai Alloh menempatkannya di api neraka, dan ketika itu ia berkata, 'Aduhai, semoga (jarak) antaraku dan kamu seperti jarak antara timur dan barat.' (QS. Az-Zukhruf: 38). Sementara, orang mukmin akan diwakilkan padanya malaikat sampai ia diadili di antara manusia dan menempatkannya dalam surga.

Abadullah Bin Mas'ud mengatakan bahwa : Rasulullah saw bersabda; "Tidak ada seorangpun diantara kalian yang tidak ditunjuk untuknya Jin pendamping (Qarin)". Para sahabat bertanya; "Termasuk anda ya Rasulullah ?, "Ya" jawab Nabi, Hanya saja aku mendapat pertolongan Allah,sehingga Jin pendampingku masuk Islam, dan dia tidak pernah mengajakku kecuali yang baik-baik".

Jin pendamping (Qarin) Rasulullah saw, adalah bernama Habib al-Huda, beragama Islam dan menurut para ulama sampai sekarang beliau masih hidup, beliau tinggal di Baqi'. Di Baqi', beliau mempunyai majelis pengajaran tafsir dan hadis-hadis Rasulullah saw yang didatangi oleh jin-jin muslim. Hal ini bisa saja terjadi sebab umur rata2 Jin panjang bisa mencapai ratusan dan ribuan tahun.

Bagi orang kita orang awam akan timbul pertanyaan : Apakah Jin pendamping muslim itu juga pasti muslim ..?, jawabnya tidak mesti. Kadang-kadang Jin pendamping seorang muslim itu adalah jin muslim, tetapi ada juga jin kafir, ateis, penyembah berhalah, kristen, yahudi. Jin pendamping (qarin) yang non muslim ini, bertengger dibahu kiri pada orang yang didampinginya, dan dia adalah pendukung kejahatan. Tetapi pengaruh manusia terhadap jin lebih besar ketimbang pengaruh jin terhadap manusia.

Jin Pedamping yang muslim, sangat mencintai orang muslim yang didampinginya dalam derajat yang tidak dapat dibayangkan oleh manusia. Dia melindungi manusia yang didampinginya dari berbagai bahaya, dan membantu untuk melaksanakan ketaatan kepada Allah. Ketika anda lupa sholat dia membantu mengingatkan dan membangunkan anda. Dia tidak pernah meninggalkan orang muslim yang didampinginya kecuali orang tsb sedang menggauli istrinya. Ketika sang suami isteri sudah masuk kamar dan pintu ditutup, maka Qarin dengan sekejap sudah berada di Mekkah untuk sholat disana, dan balik lagi dalam waktu sekejap kerumah orang muslim tersebut.

Untuk Melindungi Diri dari Jin Qorin maka Banyaklah berdzikir dan memohon perlindungan kepada Allah. Jika kita sungguh-sungguh melakukan hal ini, insyaaAllah, akan datang perlindungan dari Yang Maha Kuasa.

Misteri Danau Purba di Candi Borobudur

Posted: 16 Nov 2013 01:29 AM PST



Dua gelar kini melekat pada Candi Borobudur, sebagai Warisan Dunia UNESCO dan Guinness World Records sebagai situs arkeologi candi Budha terbesar di dunia. Terlepas dari kemegahan dan keindahan Borobudur, lengkap dengan relief yang penuh kisah dalam agama Budha, sejumlah misteri masih melingkupi candi ini.

Pada tahun 1814, atas jasa Gubernur Jenderal Britania Raya, Thomas Stamford Rafffles, candi yang selama berabad-abad terkubur di bawah gundukan tanah, menjadi serupa bukit penuh semak belukar dan ditumbuhi pohon, mulai jadi perhatian pemerintah kolonial. Raffles juga lah yang pertama kali menuliskan nama "Borobudur" dalam bukunya, History of Java. Tak jelas asal mula nama itu.
Borobudur yang misterius itu diakui oleh Direktur Utama Taman Wisata Candi (TWC) Borobudur Prambanan Ratu Boko (Persero), Purnomo Siswoprasetjo. Salah satunya, bagaimana cara Borobudur itu dibangun. Dari mana asal batu-batu besar material candi dan teknologi apa yang digunakan untuk mengangkat dan menyusunnya dengan presisi dan desain arsitektur yang mengagumkan.
"Apakah batu itu berasal dari Gunung Merapi, terus bagaimana membawanya dari Merapi menuju lokasi candi masih misteri," kata Purnomo.
Tak hanya asal batu, di mana pembuat Borobudur mengukir dan memahat batu juga masih belum diketahui. Para arkeolog masih mencari dimana bengkel para seniman. "Mengukir dan memahat batu sedemikian besar ukurannya dan jumlahnya banyak, belum diketahui di mana tempatnya," terang dia.
Letak Borobudur yang tak biasa, berada di atas bukit, dikelilingi dua pasang gunung kembar — Sindoro-Sumbing dan Merbabu-Merapi, sementara candi lain dibangun di tanah datar juga menjadi teka-teki yang belum terjawab.
Pada tahun 1931, seniman dan pakar arsitektur Hindu Buddha, W.O.J. Nieuwenkamp, mengajukan teori bahwa Daratan Kedu — lokasi Borobudur menurut legenda Jawa, dulunya adalah sebuah danau purba. Borobudur dibangun melambangkan bunga teratai yang mengapung di atas permukaan danau. Ini sebuah hipotesa yang menjadi perdebatan hangat di kalangan para ilmuwan saat itu.
Van Bemmelen dalam bukunya "The Geology of Indonesia" menyebutkan bahwa piroklastika Merapi pada letusan besar tahun 1006 telah menutupi danau Borobudur menjadi kering dan sekaligus menutupi candi ini hingga lenyap dari sejarah.
Fakta geologi juga memberi dukungan pada pendapat itu. "Di sekitar candi terdapat sumur yang airnya asin. Tapi yang sumurnya asin tidak di semua daerah, hanya di titik tertentu," tutur Purnomo soal dugaan Borobudur dibangun di tengah danau purba.
Dia menambahkan, pertanyaan itu juga yang menarik banyak ilmuwan asing berdatangan, untuk melakukan penelitian. "Banyak para ahli dari luar negeri seperti dari Jepang yang datang ke Candi Borobudur khusus untuk meneliti danau purba itu. Mereka biasa tinggal selama satu minggu hingga dua minggu," kata dia.
Salah satu cara untuk mengungkap misteri danau purba itu dengan meneliti sungai-sungai yang berada di sekitar Borobudur, termasuk Sungai Progo dan Elo. Juga pada masyarakat yang tinggal di sekitar candi. "Semua pertanyaan-pertanyaan itu masih tersimpan semua. Kita menunggu kajian dari arkeolog untuk mengungkap misteri itu," ucap dia.

Ngayau, Tradisi Penggal Kepala Suku Dayak

Posted: 16 Nov 2013 12:57 AM PST

Ngayau merupakan tradisi Suku Dayak yang mendiami pulau Kalimantan, baik Dayak yang tinggal di Kalimantan Barat maupun Kalimantan lainnya. Suku Iban dan Suku Kenyah adalah dua dari suku Dayak yang memiliki adat Ngayau. Pada tradisi Ngayau yang sesungguhnya, Ngayau tidak lepas dari korban kepala manusia dari pihak musuh. Citra yang paling populer tentang Kalimantan selama ini adalah yang berkaitan dengan berburu kepala (Ngayau). Karya Bock, The Head Hunters of Borneo yang diterbitkan di Inggris pada tahun 1881 banyak menyumbang terhadap terciptanya citra Dayak sebagai "orang-orang pemburu kepala".

Bagi suku Dayak Ngaju di Kalimantan Tengah, tradisi mengayau untuk kepentingan upacara Tiwah, yaitu upacara sakral terbesar suku Dayak Ngaju untuk mengantarkan jiwa atau roh manusia yang telah meninggal dunia menuju langit ke tujuh (Riwut, 2003 : 203).

Menurut Lebar (1972 : 171), dikalangan masyarakat Kenyah, perburuan kepala penting dalam hubungannya dengan Mamat, yaitu pesta pemotongan kepala, yang mengakhiri masa perkabungan dan menyertai upacara inisiasi untuk memasuki sistem status bertingkat, Suhan, untuk para prajurit perang.

Pemburu-pemburu kepala yang berhasil berhak memakai gigi macan kumbang di telinganya, hiasan kepala dari bulu burung enggang, dan sebuah tato dengan desain khusus..Serangan-serangan para pemburu kepala dilakukan oleh kelompok-kelompok kecil yang terdiri dari sepuluh hingga dua puluh orang laki-laki yang bergerak secara diam-diam dan tiba-tiba. Mereka sangat memperhatikan pertanda-pertanda, khususnya burung-burung. Setelah digunakan dalam upacara-upacara Mamad, kepala-kepala itu digantung di beranda rumah panjang, berhadapan dengan ruang-ruang tengah yang menjadi tempat tinggal ketua rumah panjang

Di masa lalu Suku Dayak Kenyah dilaporkan sebagai pemburu kepala yang paling terkenal di Kalimantan. Seperti halnya suku Dayak Kenyah, suku Dayak Iban juga melakukan upacara perburuan kepala yang disebut Gawai. Upacara ini tidak hanya bersifat religius, tetapi juga melibatkan pesta besar-besaran dengan minum-minuman dan bersenang-senang (Lebar, 1972 : 184).

Miller yang seorang penjelajah, misalnya menulis dalam Black Borneo-nya (1946 : 121), menyatakan bahwa praktik memburu kepala bisa dijelaskan dalam kerangka kekuatan supernatural yang oleh orang-orang Dayak diyakini ada di kepala manusia. Bagi orang Dayak, tengkorak kepala manusia yang sudah dikeringkan adalah sihir yang paling kuat di dunia. Sebuah kepala yang baru dipenggal cukup kuat untuk menyelamatkan seantero kampung dari wabah penyakit. Sebuah kepala yang sudah dibubuhi ramu-ramuan bila dimanipulasi dengan tepat cukup kuat untuk menghasilkan hujan, meningkatkan hasil panen padi, dan mengusir roh-roh jahat. Kalau ternyata tak cukup kuat, itu karena kekuatannya sudah mulai pudar dan diperlukan sebuah tengkorak yang baru.

Sementara itu Mc Kinley menggambarkan ritual perburuan kepala itu sebagai sebuah proses transisi, dalam mana orang-orang yang dulunya adalah musuh menjadi sahabat dengan cara memadukan mereka ke dalam dunia keseharian.

Mungkin ada sebuah pertanyaan, dalam tradisi Ngayau tersebut mengapa harus kepala dan bukan bagian-bagian tubuh yang lain yang diambil. Mc Kinley berpendapat (1976 : 124), kepala dipilih sebagai simbol yang pas untuk ritual-ritual ini karena kepala mengandung unsur wajah, yang dengan cara serupa dengan nilai sosial tentang nama-nama personal, merupakan simbol yang paling konkret dari jati diri sosial (social personhood). Jati diri sendiri ini pada gilirannya adalah atribut paling manusiawi milik si musuh dan karenanya menjadi atribut yang harus diklaim oleh komunitas orang itu sendiri.

Tidak semua suku Dayak di Kalimantan menerapkan Tradisi Ngayau. Seperti halnya Suku Dayak Maanyan dan Suku Dayak Meratus, dalam adat mereka tidak ada istilah Ngayau, namun berdasarkan cerita para tetuha adat mereka, ketika terjadi perang waktu dulu para ksatria-ksatria Dayak Maanyan dan Dayak Meratus pada saat berperang kepala pimpinan musuh yang dijadikan target sasaran mereka. Apabila kepala pimpinannya berhasil mereka penggal, maka para prajuritnya akan segera bertekuk lutut. Kepala pimpinan musuh tersebut bukan sebagai pelengkap ritual-ritual adat sebagaimana yang dilakukan suku Dayak Kenyah, Iban dan Ngaju, kepala tersebut tetap dikuburkan bersama badannya. Meskipun suku Dayak Meratus dan Maanyan tidak menerapkan tradisi Ngayau dalam adat mereka, namun mereka tetap berpendapat bahwa kepala manusia memiliki arti penting yaitu kepala bagian yang paling atas (tinggi) di tubuh manusia dan memiliki simbol status seseorang.

Salah satu pengaruh yang cukup besar dalam kehidupan komunitas Dayak adalah semasa pemerintahan kolonial Belanda berlangsung yaitu ketika pada tahun 1874 Damang Batu (Kepala Suku Dayak Kahayan) mengumpulkan sub-sub Suku Dayak untuk mengadakan Musyawarah Damai Tumbang Anoi. Musyawarah tersebut dikenal dengan Perjanjian Tumbang Anoi. Dalam musyawarah yang konon berlangsung berbulan-bulan lamanya itu, masyarakat Dayak di seluruh Kalimantan mencapai kesepakatan untuk menghindari dan menghilangkan tradisi mengayau. Karena dianggap telah menimbulkan perselisihan di antara suku Dayak. Akhirnya, dalam musyawarah tersebut segala perselisihan dikubur dan pelakunya didenda sesuai dengan hukum adat Dayak.

Meskipun hingga kini tidak ada satupun analisis yang dapat menjelaskan secara pasti dan tepat makna yang tersembunyi dari tradisi Ngayau tersebut karena ritual ini sedemikian kompleks dan sedemikian misteriusnya, namun dapat ditarik suatu kesimpulan bahwa tradisi Ngayau sangat penting bagi penggambaran citra kelompok Dayak yang merupakan salah satu simbol suatu identitas kesukuan. Pemotongan kepala/ngayau kembali muncul ketika terjadi kerusuhan antar-etnis melanda Kalimantan Barat dan Kalimantan Tengah beberapa tahun yang lalu.

Mobil Mainan dengan Umur 7500 Tahun

Posted: 16 Nov 2013 12:32 AM PST

"Mobil mainan" dipamerkan bersama boneka mainan dan peluit (semuanya terbuat dari batu) di Museum Mardin. Arkeolog Mesut Alp melaporkan bahwa mobil mainan itu paling tidak berusia 7.500 tahun atau bertanggal kembali ke akhir Zaman Batu. Ketika berbicara dengan wartawan dari kantor berita Cihan dan dengan reporter Todays Zaman, Alp bersikeras bahwa benda itu adalah mobil mainan.


Direktur Kebudayaan dan Pariwisata Mardin, Davut Beliktay, menegaskan bahwa benda yang dipamerkan salah satunya adalah mobil mainan berusia 7.500 tahun. Beliktay mengatakan bahwa mobil itu "seperti salinan" mobil hari ini, menambahkan bahwa benda itu juga menyerupai traktor. Namun sahabat , ia tidak menjelaskan bagaimana mobil mainan bisa berusia 7.500 tahun. Mengomentari mainan kuno lainnya, ia berkata: "Kami percaya bahwa peluit dan boneka berasal dari 5.000 hingga 6.000 tahun yang lalu. Peluit-peluit masih dalam kondisi baik". Beliktay mengatakan kepada pers bahwa informasi yang komprehensif mengenai mobil mainan 7.500-tahun itu akan segera dirilis.


Hal ini bisa menjadi anomali sejarah yang menarik; dan dengan melihatnya, mungkin mainan ini lebih menggambarkan sebuah kereta/chariot daripada sebuah mobil. Tapi meskipun seandainya mainan ini memang kereta, tetap menjadi penemuan yang menarik karena usianya yang 7500 tahun. Namun kita hanya bisa berharap mereka (para ahli dari turki itu) akan menjelaskan dengan tepat bagaimana mereka berpikir bahwa mereka memiliki mobil mainan yang berusia ribuan tahun, dan bukan kereta mainan, yang jauh lebih masuk akal.

ITUPOKER.COM AGEN POKER ONLINE INDONESIA TERPERCAYA

Posted: 15 Nov 2013 11:43 PM PST

Itupoker.Com
Itupoker.Com Agen Poker Online Indonesia Terpercaya - Apakah sobat seorang penggemar permainan Poker, atau seorang pemain poker yang handal? Agen Poker Online Indonesia kini hadir untuk para penggemar Poker, Itupoker.com adalah Agen Poker Online Indonesia Terpercaya yang menyediakan sarana untuk bermain Poker online, kini ribuan bahkan jutaan pemain Poker telah bergabung di Itupoker.com jadi tunggu apalagi segeralah bergabung di Itupoker.com. dan menangkan jackpot hingga ratusan juta bersama Itupoker cara pendaftarannya cukup simpel dan mudah langsung saja kita simak cara pendaftaran, penarikan jackpot dan peraturan mainya.


Untuk sarat pendaftaran caranya pertama-tama sobat harus

  • Memiliki E-mail
  • No rekening aktif (sesuai dengan buku tabungan)
  • Nomor Hp / Telepon
  • Berusia 18+ tahun keatas

Cara Melakukan Registrasi

  • Klik menu DAFTAR ( akan muncul sebuah kotak )
  • Isi semua kolom yang tersedia seperti nama pengguna, password, verifikasi password, nama lengkap, kontak nomor, email dan kode referal.
  • Nama Pengguna ( digunakan sebagai username saat melakukan login )
  • Password ( password yang akan anda gunakan saat melakukan login )
  • Verifikasi Password ( isi sesuai password anda untuk verifikasi password )
  • Nama Lengkap ( nama yang sesuai dengan rekening bank anda )
  • Kontak Nomor ( nomor telepon anda )
  • Email ( alamat email anda )
  • Kode Referal ( kosongkan )
  • Isi kode angka untuk konfirmasi dan klik tombol daftar maka form pendaftaran anda akan segera diproses.
Contoh Lihat Gambar Di Bawah ini

Cara Melakukan Deposit

  • Login terlebih dahulu, masukkan user di kolom username, masukkan password anda di kolom password, dan masukkan kode validasi di kolom validasi (kode validasi telah tersedia sendiri) kemudian klik tombol LOGIN.
  • Setelah login, klik menu SETOR DANA.
  • Akan tampil form Setor Dana, isilah kolom yang tersedia dengan data yang sebenarnya.
  • Jumlah ( nominal dana yang akan anda depositkan, contoh: nominal yg ingin anda depositkan Rp 100,000,- maka di isi dengan nominal 100,000 )
  • Dari Nama Bank, Nama Rekening, Nomor Rekening ( ini adalah data anda sendiri )
  • Nomor rekening yang di sediakan pihak ItuPoker telah terlampir didalamnya. Untuk melihat bank yang tersedia, silahkan klik tanda panah.
  • Keterangan ( berita yang ingin anda sampaikan, contoh: tolong segera diproses)
  • Kemudian klik tombol OK.

Cara Melakukan Withdrawal

  • Login terlebih dahulu, masukkan user di kolom username, masukkan password anda di kolom password, dan masukkan kode validasi di kolom validasi (kode validasi telah tersedia sendiri) kemudian klik tombol LOGIN.
  • Setelah login, klik menu TARIK DANA.
  • Akan tampil form Tarik Dana, isilah kolom yang tersedia dengan data yang sebenarnya.
  • Jumlah ( nominal dana yang akan anda tarik keluar dari user anda )
  • Nama Bank ( contoh: bca, mandiri, bni, danamon atau bri )
  • Nama Rekening ( nama lengkap anda sesuai dengan buku rekening anda )
  • Nomor Rekening ( nomor rekening bank anda )
  • Password ( password anda saat anda melakukan login )
  • Kemudian klik OK, operator dari pihak ItuPoker akan melakukan proses untuk anda, setelah proses penarikan selesai di proses oleh pihak ItuPoker, maka nilai saldo anda di dalam user tersebut akan berkurang dengan sendirinya.

Cara Mendapatkan Bonus Referensi

  • pihak www.itupoker.com memberikan bonus referensi sebesar 10%
  • potongan meja yang ditentukan sebesar 3% dari nilai jumlah kemenangan anda

    contoh : anda menang sebesar Rp 1.000.000 maka di potong 3% nilai jumlah kemenangan anda menjadi sebesar Rp 970.000.-
  • lantas bagaimana cara mendapatkan bonus referensi tersebut dan perhitungannya ?
  • ajaklah teman anda sebanyak mungkin untuk bergabung di www.itupoker.com
  • masukkan kode referral anda di kolom kode referral pada saat teman anda melakukan registrasi.
  • kode referral anda dapat dilihat setelah anda melakukan login dan klik kolom referensi ( akan muncul sebuah kotak yang tertera kode referral anda , catat dan ingat nomor tersebut ) dan tekan OK
  • setelah melakukan hal tersebut, maka anda hanya tinggal menunggu teman anda bermain dan anda akan mendapatkan 10% dari teman anda.
  • 10% tersebut diambil dari potongan 3%

    contoh : teman anda menang sebesar Rp 1,000,000,- dikurangi 3% ( Rp 30,000 ) maka Rp 30,000,- x 10% = Rp 3.000,- ( nilai referensi yang anda dapat dari teman anda )
  • Semakin banyak Teman yang anda ajak, maka semakin Besar Bonus yang anda dapatkan.
Nah jadi tunggu apa lagi, buat sobat penggemar Poker langsung aja daftar dan menangkan jackpot hingga ratusan juta bersama Itupoker.com

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 16 Nov 2013 03:36 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Malam ngaji Quran, siang zina

Posted: 16 Nov 2013 08:10 AM PST

Kuala Lumpur: Siapa sangka, gadis bertudung litup, tidak pernah tinggal solat dan saban malam membca al-Quran akhirnya hamil anak luar nikah hasil hubungan sulit dengan pemuda sekampungnya.

"Malam saya rajin beribadat dan membaca al-Quran, tak siapa tahu pada waktu siangnya saya ke rumah kekasih memadu asmara.

"Akhirnya saya tewas dengan hasutan syaitan," kata Yati, 18, (bukan nama sebenar) sambil menangis.

Yati yang berasal dari utara berkata, dia sendiri tidak menyangka boleh terdorong melakukan maksiat hingga menyebabkan hamil lima bulan.

Sebagai seorang gadis yang dididik dengan ilmu keagamaan, Yati mengaku tidak sepatutnya melakukan perbuatan keji itu, tapi sedar lagi kuat pegangan agama lagi kuat hasutan syaitan.

"Saya tidak pernah tinggalkan sola dan malamnya pula saya rajin baca Quran," cerita yati yang menyesali keterlanjuran bersama pemuda sekampung.

Kata Yati, jika dilihat dari segi peribadinya, tidak ada siapa sangka dia sanggup lakukan perkara keji itu, malangnya imannya sentiasa diuji oleh godaan syaitan.

Yati mengaku beberapa kali terlanjur dengan teman lelakinya, Mohd Azam, seorang peniaga kecil berusia24 tahun yang dikenalinya setahun lalu.

"Segala-galanya disebabkan saya amat dahagakan kasih sayang.

"Apabila ibu meninggal dunia, ayah kahwin lain dan saya terpaksa tinggal dengan nenek.

"Saya dahagakan kasih sayang. Tiada siapa ambil berat diri saya, sehinggalah saya bertemu dengan Abang Azam di pasar buah," cerita Yati mengenai perkenalannya dengan Azam.

Klik keratan berita dibawah untuk bacaan lanjut

Tubuh saya, saya nak kongsi, saya punya pasal la..

Posted: 16 Nov 2013 02:42 AM PST

PETALING JAYA: Pelakon Ammar Alfian menjelaskan foto-foto seksi sehingga ada kala ke tahap mengghairahkan di Facebook miliknya bukan untuk meraih publisiti murah tetapi bertujuan mencari pelanggan.

Ammar atau nama sebenarnya Ammar Alfian Aziz, 26, berkata, ketika ini dia bekerja sebagai jurulatih gim peribadi dan tidak salah untuknya memuatkan gambar-gambar tubuhnya yang sasa kerana ia berkaitan dengan senaman yang saya lakukan.

"Saya bukannya tunjuk foto lucah pun tetapi foto-foto itu adalah aktiviti saya ketika menjalani latihan di gim dan kemudiannya, kejayaan hasil usaha saya itu, saya wajar kongsi dengan sesiapa sahaja.

"Diharap orang ramai tidak salah faham dengan foto-foto tersebut," katanya yang dihubungi mStar Online di sini pada Jumaat.

Ammar diminta mengulas foto-foto dalam Facebook miliknya yang keterlaluan apabila menampakkan susuk tubuh termasuklah sekeping gambar berseluar tetapi kelihatan bentuk bahagian sulitnya.

Bagaimanapun tambah Ammar, dia tidak kisah sekiranya dikritik segelintir pihak kerana sudah biasa menerima pandangan negatif masyarakat sejak menyertai dunia seni hiburan tempatan.

Kata pelakon filem KL Gangster 2 ini, sejak di awal kemunculannya, dia sememangnya dikenali kerana sering mempamerkan bentuk badan terutamanya yang membabitkan peragaan fesyen.

Sementara itu, Ammar berkata dia kini nekad berhenti daripada dunia lakonan kerana memulakan pengajiannya dalam Ijazah Sarjana Muda Fisioterapi di Kolej Universiti MAHSA di sini.

"Bekerja dalam dunia hiburan pun bukannya memberi perkara positif pada diri saya apabila saya menjadi mangsa hentaman.

"Lebih baik saya melakukan kerja lain yang boleh menjana masa depan selain tidak tertekan dengan kritikan masyarakat. Sama ada masih lagi ada peminat atau tidak, saya tidak kisah," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, filem lakonan Ammar berjudul Showdown bakal ditayangkan pada tahun depan. – mStar

Pelajar tingkatan 2 diliwat jurulatih wushu

Posted: 16 Nov 2013 01:01 AM PST

Gambar hiasan
SELAYANG – Bapa seorang pelajar tingkatan 2 membuat laporan polis selepas mendakwa anaknya diliwat sebanyak tiga kali oleh kenalan barunya di tiga lokasi berbeza di Kepong sejak Ogos lalu.

Bapa yang mahu dikenali sebagai Ng, 53, berkata, kejadian hanya diketahui Oktober lalu selepas anak lelakinya mengadu mengalami pendarahan sewaktu membuang air besar.

Menurutnya, pihak hospital memaklumkan perlu membuat laporan polis sebelum pemeriksaan kesihatan dilakukan.

"Anak saya takut memaklumkan kejadian kerana telah diberikan amaran dan menerima ugutan akan dicederakan menyebabkan perkara itu hanya didiamkan.

"Bagaimanapun dia mengadu mengalami pendarahan sewaktu membuang air besar menyebabkan saya dan isteri membawanya untuk pemeriksaan dan ketika itu barulah kami mengetahui isu tersebut," katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, suspek sehingga kini belum ditahan dan anaknya hampir tiga minggu tidak ke sekolah kerana bimbang keselamatan diri kerana dipercayai suspek berlindung di sebalik kumpulan gengster.

Ng (dua, kanan) menunjukkan laporan polis yang dibuat sewaktu ditemui di pejabat MCA Selayang Jaya, kelmarin.

"Anak berkenalan dengan suspek di kawasan menunggu di sekolah dan memperkenalkan diri dari persatuan wusyu ingin membantunya menjadi kuat kerana anak saya dari kecil menghidap kencing manis serta bergantung dengan ubat-ubatan.

"Suspek berusia 20-an dan yakin ramai mangsa yang tertipu dengannya serta membuat gangguan seksual di sebalik persatuan wushu," katanya.

Katanya, dia berharap pihak yang mempunyai maklumat untuk tampil membantu siasatan supaya suspek dikenakan tindakan sewajarnya.

Sementara itu, Pengerusi MCA cawangan Selayang Jaya, Jessie Ooi meminta supaya pihak sekolah lebih tegas melarang pihak luar yang tiada urusan daripada masuk ke kawasan sekolah.

"Pihak sekolah juga diminta untuk mengawal keselamatan pelajar-pelajar termasuk memantau anak-anak yang tiba awal ke sekolah dan pulang lewat.

Presiden KP1M Abdul Azeez cedera di kepala

Posted: 16 Nov 2013 12:12 AM PST

TACLOBAN CITY: Presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim cedera di kepala selepas besi yang digunakan untuk mendirikan khemah, tumbang ditiup angin kencang dan menghempap kepalanya di kawasan operasi sukarelawan KP1M di Lapangan Terbang Daniel Z Romualdez, Tacloban, di sini hari ini.

Kejadian kira-kira 1.45 petang waktu tempatan itu berlaku ketika beliau sedang mengadakan perbincangan bersama anggota sukarelawan setelah selesai melakukan lawatan dan menyerahkan bantuan di kawasan berdekatan.

Selepas kejadian itu, beliau terus dibawa ke klinik lapangan yang diselenggara Kor Perubatan Angkatan Tentera Malaysia, di sini, dan menerima empat jahitan dan suntikan anti tetanus.

Keadaan beliau bagaimanapun dilaporkan stabil.

Ditetak selepas layan nafsu pelanggan

Posted: 15 Nov 2013 10:01 PM PST

MUAR - Seorang mak nyah bukan sahaja tidak mendapat bayaran terhadap perkhidmatannya yang ditawarkan, malah lebih malang, dia turut disamun dan ditetak sebanyak tujuh kali oleh pelanggannya di kepala di biliknya di Jalan Daud di sini kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 pagi itu, mangsa yang baru selesai memberi khidmat seks tidak sempat meminta bayaran apabila suspek bertindak pantas cuba mengambil beg tangan mangsa yang mengandungi banyak barang kemas.

Fitnah najis, wanita mohon maaf kepada nasi kandar 'vanggey'

Posted: 15 Nov 2013 09:01 PM PST

IPOH: Seorang wanita memohon maaf secara terbuka kepada pihak pengurusan Restoran Nasi Vanggey Green Town, Ipoh di atas perbuatannya sehingga menjejaskan reputasi dan imej restoran berkenaan.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Ze Aida berkata, beliau sebenarnya tidak berniat untuk menghina dan memburuk-burukkan Restoran Nasi Vanggey menerusi Facebook sehingga tersebar di internet secara meluas.

Menurut Ze Aida, kontroversi ini terjadi apabila dia menyalin status yang telah ditulis oleh seorang individu di Facebook miliknya mengenai keburukan restoran berkenaan tetapi ada pihak yang tidak bertanggungjawab telah mencetak paparan statusnya lalu menyebarkannya secara meluas menerusi telefon dan internet.

"Pihak pengurusan restoran Nasi Vanggey berasa terkilan dan menuntut saya membuat permohonan maaf secara terbuka di hadapan pihak media dan kami mencapai persetujuan antara kedua-dua pihak. Sehubungan itu bagi memenuhi permintaan pihak Nasi Vanggey saya dengan ini memohon maaf sekali lagi kepada pihak pengurusan restoran tersebut atas kesilapan saya dan amat menyesali tuduhan berkenaan yang dibuat tanpa asas dan kebenarannya.

Saya juga berharap perkara ini menjadi iktibar kepada semua pengguna laman sosial agar lebih berhati-hati apabila meletakkan sesuatu supaya tidak timbul masalah di kemudian hari seperti yang saya hadapi sekarang ini." tambahnya lagi.

Ze Aida berkata demikian kepada pemberita dalam satu sidang media di Restoran Nasi Vanggey, Green Town, Ipoh pada Jumaat.

Sementara itu pengurus Restoran Nasi Vanggey, Ahmad Fazli Mohammed meminta orang ramai terutama pelanggan setia restoran tersebut supaya terus memberikan sokongan mereka kepada restoran berkenaan.

"Kepada pelanggan yang ada rasa musykil untuk datang, teruskan datang dan sokong kami dan isu-isu yang disiarkan dalam media masa dan media sosial adalah tidak benar sama sekali. Kami menafikan tentang terjumpanya najis di dalam peti simpanan makanan kami, terima kasih." jelasnya.

(Video) Klip seks remaja Melayu dalam hotel tersebar

Posted: 15 Nov 2013 08:01 PM PST

Sebuah klip video selama 5 minit 28 saat yang memperlihatkan satu pasangan remaja Melayu melakukan hubungan seks di sebuah hotel kini tersebar di beberapa lama web lucah popular.

Pasangan berkenaan didakwa pihak yang memuat naik video berkenaan sebagai baru sahaja pulang dari bergembira di kelab malam.

Tidak tahulah mereka pasangan suami isteri atau apa… kalau bukan maknanya berzina…dan itu sudah satu hal…ditambah lagi dengan kebodohan merakamkan aksi yang tidak sepatutnya.

Ini bukan kali pertama dan seolah-olah semakin menjadi satu perkara yang macam diterima di negara ini.

Kalau dahulu benda macam ini bukan main kecoh, namun sekarang orang acuh tak acuh.

Artis yang pernah terbabit dalam aksi yang tidak sepatutnya dirakam pun kembali berlakon dengan muka tembok. Macam tidak ada apa-apa yang berlaku.

Rasanya, tak lama lagi akan jadi semacam kebangaan pulak kot kalau dapat rakam aksi seks dan sebarkan kepada orang ramai… glamour tak bertempat.

Petronas: Pembekal Bumiputera tak berkualiti, tapi...

Posted: 15 Nov 2013 07:01 PM PST

SYARAT diletakkan Petronas Dagangan Bhd (PDB) yang mewajibkan semua pembekal makanan di stesen minyak milik Petronas menjadi pembekal berdaftar adalah untuk menjaga kualiti produk yang dijual di kedai Mesra stesen itu.

Menurut PDB, sebagai syarikat awam tersenarai dan entiti korporat bertanggungjawab, PDB mempunyai kewajipan kepada orang awam untuk memastikan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan mempunyai standard dan kualiti paling tinggi.

"PDB sentiasa berusaha menyokong usahawan tempatan dengan memberikan mereka peluang perniagaan untuk bekerjasama dengan PDB melalui pelbagai platform.

"Usahawan tempatan boleh memohon untuk menjadi pembekal sah (bagi menjual produk makanan di stesen Petronas) melalui Program Industri Kecil dan Sederhana (IKS) kami," menurut PDB dalam satu kenyataan, semalam.

Kenyataan itu dikeluarkan bagi menjelaskan dakwaan bahawa PDB meminggirkan pembekal Bumiputera bagi produk makanan seperti nasi lemak yang dijual di kedai Mesra di stesen Petronas.

Sinar Harian sebelum ini menyiarkan laporan berhubung dakwaan dibuat beberapa pengusaha stesen Petronas dan badan bukan kerajaan yang menyebut PDB cuba meminggirkan usahawan Melayu dan Bumiputera yang menjadi pembekal kecil-kecilan produk makanan di stesen Petronas dengan meletakkan syarat yang membebankan pembekal.

Hudud: DAP sila tutup mulut, biar Kelantan laksanakan

Posted: 15 Nov 2013 06:31 PM PST

SHAH ALAM – Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa menggesa agar DAP tidak campur tangan berhubung isu pelaksanaan hudud di Kelantan.

Beliau berkata demikian menerusi laman sosial Facebook miliknya, hari ini.

"Boleh tak gu gu (kawan-kawan) yang baik dengan DAP cakap pada mereka supaya tutup mulut. Tak perlu menyibuk hal pelaksanaan hudud di Kelantan.

"Di Kelantan, DAP tak ada setengah kerusi pun dalam Dewan Undangan Negeri. Kita tak kacau urusan hudud di Pulau Pinang atau Selangor," katanya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno berkata isu pelaksanaan hudud itu melibatkan orang Islam dan biarkan Kelantan melaksanakannya.

"Biar Kelantan buat. Selepas ini orang lain boleh tiru. Ini urusan agama orang Islam di negeri yang badan membuat undang-undangnya 100 peratus Islam.

"Kita tak kacau demo (mereka) pun," katanya.

Hudud: Persatuan Peranakan Cina Kelantan bantah

Posted: 15 Nov 2013 06:01 PM PST

KOTA BHARU - Penasihat Persatuan Peranakan Cina Kelantan, Law Awang mendakwa masih ramai dalam kalangan bukan Islam tidak bersetuju pelaksanaan hukum hudud jika ia melibatkan lain-lain kaum.

Katanya, Kelantan mempunyai masyarakat majmuk dan hudud tidak sepatutnya dilaksanakan kepada kaum bukan Islam.

"Sekarang kalau mahu melaksanakan hukum hudud, ia melibatkan agama lain. Kita tidak setuju tetapi jika dilakukan untuk agama Islam sahaja, kita tidak membantah.

"Dalam masyarakat majmuk, kita tidak boleh buat begitu (hudud) kerana apabila ia lulus, ia boleh melibatkan orang lain termasuk bukan Islam secara automatiknya kerana kita berada di Kelantan," katanya ketika diminta mengulas mengenai pelaksanaan hudud di Kelantan.

Dengan mengambil beberapa contoh syarat yang dikenakan di negeri ini termasuk pembinaan rumah kedai yang diwajibkan berbumbung bentuk kubah masjid, Law Awang berkata, kebiasaannya semua syarat yang diluluskan wajib dipatuhi semua kaum di negeri ini.

"Kita perlu timbang masyarakat majmuk di Malaysia. Beberapa perkara tidak boleh diimplementasikan di negara ini," katanya.

Hudud: Kelantan sedia RM1j untuk pelaksanaan

Posted: 15 Nov 2013 05:29 PM PST

KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan sedang menunggu maklum balas beberapa pihak, termasuk pakar perlembagaan, sebelum melaksanakan hukuman itu di negeri ini.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, pihaknya serius merealisasikan hukuman itu, termasuk memperuntukkan RM1 juta dalam Bajet 2014, bagi membeli dan menyiapkan prasarana berkaitan pelaksanaan hukuman itu.

Beliau mengakui atas sebab-sebab tertentu, termasuk kekangan Pusat, pihaknya sebelum ini menangguhkan sementara usaha tersebut, namun kini kembali mengerakkan kerja untuk melaksanakannya.

"Sebelum ini kita berhenti kerana lampu merah (sekatan). Kita 'free gear' tetapi tidak matikan (enjin) kereta, oleh kerana lama sangat, jadi kita intai kalau-kalau polis tiada. Sekarang kita akan teruskan dengan harapan polis tidak sekat.

Senarai Nama Ahli Kumpulan ‘Tuhan Harun’

Posted: 15 Nov 2013 05:01 PM PST

KUANTAN 15 Nov. – Berikut senarai 27 individu yang dipercayai pengikut ajaran sesat 'Tuhan Harun' yang diminta tampil membantu pihak polis bagi menyelesaikan kes tembak Ketua Penguat Kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) baru-baru ini:

Waran tangkap:

1. Harun Mat Saat, 47 (Pengasas)

2. Husin Ismail, 43

3. Pius Anahong@ Mahdi Abdullah, 40

4. Mohd Khalilie Zazali, 31

5. Syahiszam Soid, 40

6. Mohd Shahril Mohd Jaafar, 28

7. Azida Mohd Zol, 30

Lain-lain:

8. Mohd Hafizuddin Mohd Azam, 27

9. Mohamad Tirmidzi Othman, 17

10. Hashim Zakaria, 38

11. Farhaien Othman, 22

12. Lukman Harun, 20

13. Mohd Ghazali Fitri Mohd Azam, 25

14. Muhammad Nazrul Zakaria, 38

15. Mohd Rozi Akasah, 38

16. Shamsul Amri Abu Hassan, 44

17. Saufi Harun, 18

18. Norhafizah Mohd Azam, 28

19. Mohd Edham Mohd Nizam, 18

20. Khairul Amir Akasah, 34

21. Sharizal Shamsuddin, 32

22. Muhammad Harun, 21

23. Norhairi Harun, 41

24. Shazliana Mokhtarudin, 29

25. Othman Abdullah, 48

26. Kheairus Ali, 47

27. Seorang kanak-kanak perempuan berumur 12 tahun.

- Utusan

Harimau Muda dibelasah 0-5

Posted: 15 Nov 2013 04:47 PM PST

NAMPAK gayanya kekalahan 0-5 di tangan skuad bawah 23 tahun (B-22) Jordan, awal pagi semalam jelas memberikan maksud tersirat kepada pengendali Harimau Muda A, Datuk Ong Kim Swee.

Ini kerana Kim Swee mengakui fokus anak-anak buahnya dilihat sedikit terjejas dan ia menjadi antara salah satu punca kekalahan pada aksi persahabatan tersebut.

Sebelum ini, jurulatih kelahiran Melaka itu pernah menyaksikan skuad kendaliannya tewas 1-3 kepada skuad B-22 Jordan pada Selasa lalu.

Begitupun, skrip yang sama berulang apabila skuad harapan negara diaibkan dengan kekalahan besar di tangan pasukan muda Jordan itu dalam aksi persahabatan kedua.

Kini, Kim Swee menyifatkan fokus barisan pemainnya dilihat sedikit terganggu dan mungkin disebabkan kebanyakan pemainnya mula menjadi buruan pasukan-pasukan yang bersaing dalam Liga Malaysia (Liga M) pada musim depan.

"Sesetengah pemain tidak menunjukkan komitmen yang baik. Ini satu sikap yang amat mengecewakan dan saya percaya ini satu pengajaran yang cukup berguna. Saya akan pastikan pemain yang tidak komited tidak akan bersama skuad ini ke Sukan SEA nanti.

"Saya kecewa kerana kesilapan pada perlawanan pertama berulang untuk aksi persahabatan kedua ini. Banyak perkara yang perlu dipertingkatkan terutamanya sikap pemain yang mengambil mudah setiap insiden yang berlaku dalam perlawanan.

"Tempoh 25 hari sebelum ke Sukan SEA 2013 adalah masa yang paling mustahak buat pemain," katanya.

Sebelum ini, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah memberikan peluang kepada enam pemain Harimau Muda A untuk mempertimbangkan masa depannya bersama pasukan baharu pada akhir bulan lalu.

Langkah itu adalah untuk mengelakkan fokus barisan pemain terganggu, lebih-lebih lagi mereka kini menjadi buruan pasukan mahu pun kelab yang menjanjikan habuan lumayan.

Justeru, mereka telah diberikan kelonggaran untuk berbincang dengan mana-mana pasukan sehingga akhir Oktober lalu.

Pemain yang dimaksudkan termasuk Irfan Fazail, Izham Tarmizi Roslan dan Mohd. Fadhli Shas yang telah memilih Johor Darul Takzim manakala Ahmad Hazwan Bakri dan A. Thamil Arasu memilih Selangor selain Wan Zaharulnizam Wan Zakaria akan bersama Kelantan pada musim depan.

Pas ada bukti Karpal bohong

Posted: 15 Nov 2013 04:01 PM PST

IPOH 15 Nov. - Pas hari ini mendakwa mempunyai bukti Pengerusi DAP, Karpal Singh telah berbohong apabila menafikan beliau meminta supaya pendaftaran parti politik dan badan profesional berdasarkan agama dan kaum termasuk Pas, dibatalkan kerana membahayakan negara.

Naib Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Dr. Raja Ahmad Iskandar Raja Yaacob ketika mendedahkan perkara itu berkata, bukti tersebut terkandung dalam cakera padat (CD) rakaman penuh sidang akhbar selama 24 minit 47 saat yang dibuat Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu di Pulau Pinang, 5 November lalu.

Raja Ahmad Iskandar berkata, menerusi penelitian mereka terhadap CD tersebut jelas menunjukkan Karpal telah berbohong apabila menyatakan dia tidak langsung menyarankan supaya Pas dibatalkan pendaftarannya sedangkan yang sebenarnya adalah sebaliknya.

''Ini kerana pada minit ke 6:07 dalam rakaman itu, Karpal jelas didengari menyebut, "operasi melibatkan agama, perkauman, adalah satu perkara yang sangat berbahaya dalam masyarakat yang berbilang kaum dan agama seperti kita. Saya (Karpal) rasa sudah tiba masanya untuk semua parti politik yang berasaskan agama dan kaum untuk dibatalkan pendaftarannya, termasuk walaupun Pas.

"Jadi, apa yang dikatakan Karpal sebelum ini adalah satu pembohongan," kata Raja Ahmad Iskandar dalam sidang akhbar di Pejabat Pas negeri di sini hari ini.

Pendedahan Ketua Pemuda Pas Perak itu adalah sebagai mengulas dakwaan Karpal bahawa beliau tidak mengeluarkan kenyataan tersebut.

Karpal turut menegaskan beliau tidak akan meminta maaf terhadap Pas meskipun kenyataannya itu dikritik beberapa pemimpin tertinggi parti itu.

Menurut Raja Ahmad Iskandar lagi, Karpal dalam rakaman itu juga didengari ketika menjawab pertanyaan media mengenai status Pas turut memberitahu bahawa apa yang dicadangkannya itu juga turut termasuk parti sekutunya itu.

Menurut Raja Ahmad Iskandar, pihaknya mengambil daya usaha untuk mendapatkan sendiri rakaman penuh sidang akhbar tersebut daripada pihak yang menghadirinya atas dasar tanggungjawab apabila melihat Karpal sendiri gagal mengambil tindakan undang-undang terhadap media yang dikatakan telah mengada-adakan perkara tersebut.

Katanya, ia juga selaras dengan seruan Karpal sendiri yang mahu supaya kebenaran sesuatu fakta dipastikan terlebih dahulu sebelum sesuatu kenyataan dikeluarkan.

Sehubungan itu, Raja Ahmad Iskandar meminta kepemimpinan DAP mengambil tindakan terhadap pemimpin pembangkang itu kerana tindakannya jelas merupakan satu pencabulan ke atas semangat setiakawan pakatan berkenaan.

''Kami juga memberi tempoh selama seminggu untuk Pengerusi DAP itu memohon maaf kerana menyeru supaya Pas dibatalkan pendaftarannya selain membohongi kami apabila tidak mengakui ada menyatakan perkara berkenaan.

''Beliau juga perlu memohon maaf kerana menyifatkan tindakan para pemimpin Pas mengkritiknya sebagai perbuatan buruk dan tidak matang," katanya.

THE FLYING KICK

Posted: 16 Nov 2013 01:37 PM PST

THE FLYING KICK


MUHASABAHLAH DIRI WAHAI NUR JAZLAN... TERIMALAH HAKIKAT, AHLI UMNO NAMPAK MACAM MANA LU PINGGIRKAN MELAYU-BUMIPUTERA BILA DIBERI KUASA!!!

Posted: 16 Nov 2013 07:50 AM PST

HANGAT!!! PKR LANGKAWI TUTUP KEDAI SELEPAS KETUA CABANG, TIMBALAN DAN NAIB LETAK JAWATAN DAN KELUAR PARTI!!!

Posted: 16 Nov 2013 01:35 AM PST

AZEEZ MAMAK DITIMPA KEMALANGAN DI TACLOBAN, FILIPINA KETIKA MISI KEMANUSIAAN!!!

Posted: 16 Nov 2013 12:06 AM PST

PELIK JUGAK!!! PENYELESAIAN DI LUAR MAHKAMAH ANTARA ANAK GUAMNYA DENGAN ZAHID HAMIDI DAH DIBUAT, TAPI KARPAL SINGH TAK PUAS HATI LAGI!!!

Posted: 15 Nov 2013 10:34 PM PST

IMIGRESEN LAGI... KALI INI RASUAH LEPASKAN SINDIKET WARGA ASING RM10,000 SATU KEPALA PULAK!!!

Posted: 15 Nov 2013 08:20 PM PST

UPSR: BEZA ANTARA DUA DARJAT!!! KEDUA-DUANYA DI KELANTAN!!!

Posted: 15 Nov 2013 06:36 PM PST

DAP BENGANG, UMNO PULAK SOKONG HUDUD DILAKSANAKAN DI KELANTAN!!!

Posted: 15 Nov 2013 05:16 PM PST

Cucu Tok Selampit

Posted: 16 Nov 2013 01:19 PM PST

Cucu Tok Selampit


Gambar-Gambar Kecederaan Datuk @azeezputera Ketika Menjalankan Misi Kemanusiaan Di Filipina

Posted: 16 Nov 2013 06:10 AM PST






Presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M), Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim cedera di kepala selepas besi yang digunakan untuk mendirikan khemah, tumbang ditiup angin kencang dan menghempap kepalanya di kawasan operasi sukarelawan KP1M di Lapangan Terbang Daniel Z Romualdez, Tacloban. Kejadian berlaku ketika beliau sedang mengadakan perbincangan bersama anggota sukarelawan setelah selesai melakukan lawatan dan menyerahkan bantuan di kawasan berdekatan.

Selepas kejadian itu, beliau terus dibawa ke klinik lapangan yang diselenggara Kor Perubatan Angkatan Tentera Malaysia, dan menerima empat jahitan dan suntikan anti tetanus. Keadaan beliau bagaimanapun dilaporkan stabil. Kita doakan Datuk Azeez bersama kesemua sukarelawan KP1M yang bertugas di sana selamat pulang ke tanahair. 

Minta Sama-Sama Kita Buat Laporan @PDRMsia Akaun Twitter Menghina Rasulullah SAW cc. @KBAB51

Posted: 16 Nov 2013 03:39 AM PST



Biadap dan kurang ajar si pemilik akaun di atas. CTS memohon sama-sama kita membuat laporan PDRM dan SKMM agar dapat mencari pemilik akaun Twitter di atas dan mengheretnya ke muka pengadilan.