Barisan Nasional

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Rabu, 16 Mei 2012 at 1:15 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


waadat

Posted: 16 May 2012 01:14 PM PDT

waadat


cerita seorang guru

Posted: 15 May 2012 07:18 PM PDT


Cheguman keluar maktab iaitu MPIK pada hujung tahun 1990 dan mula bertugas di Jengka 24 pada Disember tahun yang sama.

Lebih kurang 3 bulan kemudiannya Cheguman menerima gaji pertama iaitu RM435 ditambah elaun RM65.

Untuk bandingan, pada masa itu gaji operator pengeluaran sebuah kilang di Jerantut lebih RM450 sebulan sebelum dicampur pelbagai elaun.

Bagi menambah pendapatan Cheguman menoreh getah pada hujung minggu dan sempat menjadi buruh kontrak ketika cuti penggal.

Untuk makluman, rakan-rakan Cheguman yang memiliki kelayakan setaraf tetapi bekerja di sektor swasta ketika itu sudah berpendapatan 4 angka dengan pelbagai insentif tambahan.

Maka ramailah guru yang terlibat dengan jualan langsung dan insuran. Dengan bakat dan sedikit rasa hormat masyarakat maka terdapat guru yang berjaya meraih pendapatan sampingan berlipatganda daripada gaji sebenar seorang guru.

Ada seorang rakan semaktab Demang akhirnya meletakkan jawatan setelah berjaya dalam industri insuran.

Untuk menyalahkan PM ketika itu agak kurang tepat kerana beliau sudah menurunkan tanggungjawab tersebut pada menteri yang berkenaan.

Mungkin Anwar Ibrahim terlupa memikirkan nasib guru semasa menjadi menteri pelajaran dan terlupa sekali lagi ketika menjadi menteri kewangan.

Anwar juga terlupa pada guru ketika menjadi TPM.

Perubahan gaji guru berlaku secara mendadak hanya apabila Najib Razak menjadi menteri pelajaran.

Sebelum itu guru-guru hanya meleleh air liur melihan kenaikan gaji tentera apabila Najib Razak menjadi menteri pertahanan.

Hari ini, suasana amat berbeza. Pelajar lepasan universiti yang memilih untuk menjadi guru akan mendapati gaji mereka lebih tinggi daripada rakannya di sektor swasta.

Selamat hari guru.

"Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara".

Cucu Tok Selampit

Posted: 16 May 2012 01:10 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Countdown Himpunan Jutaan Belia 2012 - 6 Hari Lagi

Posted: 16 May 2012 07:00 AM PDTKira-kira 10,000 orang membanjiri pelancaran bersempena Hari Belia  yang bertemakan 'Pemangkin Transformasi' yang dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam. Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa golongan belia supaya tidak mengamalkan budaya 'cincai' atau 'biasa-biasa' dalam setiap perkara yang dilakukan.

Beliau berkata, perkataan cincai tidak ada dalam kamus kejayaan pada era persaingan global yang semakin kompetitif ketika ini. Bertemakan 'Pemangkin Transformasi'  adalah menyatakan sokongan golongan muda ke arah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang terus berdaya maju.

"Golongan belia perlu menggembeleng usaha bagi meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran yang merupakan dua senjata utama ke arah kecemerlangan diri bukan dengan mengambil sikap acuh tak acuh dalam amalan seharian," tegasnya. Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan pelancaran Hari Belia Negara 2011 di Jalan Bukit Bintang.

Turut hadir Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim serta YB. Senator Tuan Gan Ping Sieu, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohid Mohamed dan Presiden Majlis Belia Malaysia, Mohamed Maliki Mohd. Rapiee.

Tidak ketinggalan juga, Muhyiddin yang harijadinya jatuh pada 15 Mei berkata, "Dengan adanya iltizam di kalangan para belia untuk mengamalkan budaya kecemerlangan, saya pasti hasrat untuk melahirkan modal insan yang berpengetahuan dan berkemahiran tinggi, seterusnya mencapai status negara maju berjaya dicapai," katanya.

Fitnah Terbaru Pembangkang - Waran Tangkap Najib Razak Oleh Interpol

Posted: 16 May 2012 01:49 AM PDT

Ini adalah gambar "photoshop", kononnya gambar Perdana Menteri Malaysia, DS Najib Tun Razak, yang dikehendaki oleh Interpol. Fitnah ini mula tersebar di laman sosial Facebook, juak-juak keldai pembangkang.


Ini ditambah dengan kenyataan daripada pemilik Facebook berkenaan seperti berikut:

"SILA SEBARKAN MAKLUMAT RAHSIA INI. Admin harap sila baca sampai habis seluruh artikel ini. Ini dari orang dalam di MOF sendiri. Negara Malaysia bakal digadai oleh PEMERINTAH yang berkuasa sekarang, admin tidak pasti ianya benar atau tidak!"

CTS tidak pasti sama ada hendak ketawa atau menangis membaca fitnah terbaru yang CTS sifatkan sebagai "Fitnah Dari Longkang". Kalau benarlah PM kita mempunyai waran tangkap seperti di atas, sudah pastilah PM tidak akan berani ke luar negara. PM semalam dan hari ini berada di London. Beliau akan bertolak ke New York selepas lawatan rasminya di London. Agak-agak kenapa polis Interpol tidak menahan beliau di sana? 

Cukup-cukuplah Pakatan Haram dengan Fitnah longkang. Politik tohmahan dan fitnah seperti ini amat memualkan. Kalau tidak percaya cakap CTS, boleh rujuk laman "Wanted Persons" oleh Interpol, di sini. Cinicin DS Rosmah USD24 juta, anak-anak PM berbelanja di Australia, sekarang PM kena waran tangkap oleh Interpol, tak tahulah apa pula fitnah tahap longkang puak-puak Pakatan Haram selepas ini.

Lagi Kekejaman dan Kezaliman Kerajaan Berkebajikan Selangor

Posted: 15 May 2012 07:00 PM PDTKlinik Desa Batu 10 Kebun Baru yang terletak dalam Daerah Kuala Langat Selangor telah mula beroperasi sejak tahun 60an. Lebih 50 tahun klinik tersebut telah berbakti kepada peduduk sekitar untuk bermacam-macam jenis rawatan, termasuklah bagi pemeriksaan ibu-ibu mengandung. Kementerian Kesihatan mengambil keputusan untuk meningkatkan segala kemudahan di klinik tersebut termasuklah bahagian bangunan bagi kemudahan rakyat serta kakitangan yang bertugas.

Untuk memberi laluan kepada projek menaik taraf bangunan tersebut, maka perkhidmatan klinik kepada orang ramai di bangunan itu terpaksa dihentikan selama empat bulan. Kementerian Kesihatan boleh membuat keputusan untuk menutup terus klinik di kampung berkenaan sementara kerja-kerja naik taraf siap dilakukan, dan penduduk kampung boleh diminta ke klinik-klinik lain, ke Banting atau ke Klang untuk dapatkan rawatan. Tetapi Kementerian Kesihatan tidak lakukan semua itu sejajar dengan slogan kerajaan, 1Malaysia Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Kementerian Kesihatan telah memohon kepada Kerajaan BERKEBAJIKAN Selangor untuk menggunakan balai raya di kampung berkenaan sebagai klinik sementara. Namun ianya tidak dipedulikan dan tidak berjaya. Kawasan berkenaan adalah kawasan kampung dan bukannya senang untuk mendapatkan premis yang bersesuaian bagi dijadikan klinik sementara. Lalu muncul seorang penduduk kampung menawarkan sebuah kedainya yang uzur untuk dijadikan klinik sementara. 

Oleh kerana tiada pilihan lain, Pejabat Kesihatan Daerah telah menerima tawaran tersebut dan mereka terpaksa keluarkan bajet terlebih dahulu untuk kerja-kerja ubahsuai kedai tersebut yang uzur sebelum boleh dijadikan klinik sementara. Kedai uzur yang dijadikan klinik sementara.

Persoalannya sekarang, dimanakah laungan PKR, PAS dan DAP selama ini yang mengatakan mereka kerajaan berkebajikan, utamakan rakyat, perjuangan rakyat, rakyat, rakyat, rakyat dan rakyat? Tiada guna bercakap berdegar-degar jika nak pinjamkan balai raya untuk kepentingan rakyat pun tak boleh. Mereka sering menuduh kerajaan BN zionis, zalim , kejam dan sebagainya. Sekarang siapa yang zalim? - Selangordaily.

Selamat Hari Guru - Jasamu Di Kenang Selamanya

Posted: 15 May 2012 06:27 PM PDT


Sajak daripada Tokoh Sasterawan Negara, Usman Awang, menjadi muqadimah artikel CTS pada hari ini. Selamat Hari Guru buat semua tenaga pendidik di Malaysia khasnya buat guru-guru di kalangan pembaca-pembaca blog CTS dan semua guru-guruku termasuk Bapa dan Ibuku. Hanya Allah sahaja sebaik-baik pembalas bagi segala jasa kalian. Teruskan berjuang dan mendidik demi anak bangsa, Agama dan Tanahair.

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Ibarat bunga kembang tak jadi
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa

Dialah Ibu, Dialah Bapa, juga Sahabat
Alur kesetian mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat

Jika hari ini Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru yang biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terangganu
Dia adalah guru mewakili setibu buku
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya pada Negara
Jadilah apapun pada akhir kehidupanmu, Guruku
Budi yang diapungkan didulangi ilmu
Pangilan keramat "Cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat

USMAN AWANG 
1979

Rajahmas

Posted: 16 May 2012 11:28 AM PDT

Rajahmas


Tan Sri Muhyiddin Yassin rasmi Hari Belia Negara 2012

Posted: 15 May 2012 07:43 PM PDT


KUALA LUMPUR, 15 Mei 2012 - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempat merasmikan Hari Belia Negara peringkat Kebangsaan di Sunway Pyramid di sini hari ini.

Hari Belia kali ini dijangka bertambah meriah dengan adanya penganjuran Himpunan Jutaan Belia yang dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan. Perhimpunan khas buat golongan belia itu seperti tahun lepas penganjurannya, menerima sambutan memberangsangkan yang diadakan di Putrajaya.

Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapan di hadapan kira-kira 1000 orang belia disini, menyarankan golongan pelapis negara itu menjadi individu yang sayangkan negara dengan menolak sebarang unsur ganas dalam negara.

Tambahnya lagi, amanat Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak yang mahukan belia negara menjadi pelapis berguna untuk negara akan tercapai.

Turut hadir dalam majlis perasmian ini, Dato' Ahmad Shabery Cheek , Menteri Belia dan Sukan, Dato ' Sri Mustapha Mohamed, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Himpunan Jutaan Belia anjuran Kementerian Belia dan Sukan akan diadakan di Putrajaya dari 23hb hingga 27hb Mei ini.

DIMENSI

Posted: 16 May 2012 11:25 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Dajal And Pookeymark RASUAH TUNKU RM50 ribu

Posted: 16 May 2012 07:00 AM PDT


The former Transparency International head for Malaysia also said that a phone call from Guan Eng on Sunday offering a new post sped up his decision to quit.

"I do not know if it was an act of compassion or the need to compensate me for the loss of the senator's post. He offered me a senior fellowship in the Penang Institute dangling travel as an attraction.

"Then yesterday, Zairil Khir Johari (Guan Eng's political secretary) called and repeated the offer and stated there was a stipend of RM50,000 to go with it.

"I regard the offer as totally insulting. It came from someone who had no sense of respect. Did he think I was that sort of a person?" said Tunku Aziz, adding that he considered the move as an attempt to bribe him.

"This man has no sense of decency. As a senior person, I think it is biadap (uncouth). This was what really made me decide to announce my resignation. I will not work with this man." - thestar

maksumnyee parti Dajal And Pookeymark ni yek..orang dah nak keluar parti pun kit siyal bley sogok lagi seyhhh...guna duit rakyat untuk rasuah tunku. sewaktu tunku masih dalam parti takde pulak nak hulor atau menjanjikan ape2 kedudukan. mentang2 ler pas dah kasi permit 'HALAL', dalam keadaan kelam kabut pun masih berupaya nak merasuah undertable.

Zairil secara sengaje mendedahkan sifat keji parti Dajal And Pookeymark..Zairil pookeymark patut berasa malu kerana cuba merendah2 keintelektual tunku apabila menjanjikan habuan dan kedudukan semata2 nak memujuk agar tunku aziz tidak bertindak keluar parti.

tindakan guan siyal eng melalui zairil dengan cubaan merasuah tunku pasti menimbulkan banyak persoalan selepas ni. sudah pasti banyak rahsia parti Dajal And Pookeymark yang tersimpan dalam kocek tunku. adakah sesuatu pendedahan bakal menyusul nanti? huhuhu >XD

Omegay: Pak samad marah orang ramai kaco kekasey LGBTnye!..huhuhu

Posted: 16 May 2012 05:05 AM PDT


Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) menggesa beberapa pihak supaya berhenti mengganggu dan mengancam peribadi Datuk S Ambiga.

Pengerusi Bersama Bersih, Datuk A Samad Said berkata, perbuatan tersebut tidak seharusnya berlaku kerana Ambiga telah berusaha untuk memperbaiki kesejahteraan rakyat di negara ini.

Menurutnya, pihak berwajib seharusnya tampil membela nasib Ambiga kerana tindakan beberapa pihak yang membuat demonstrasi 'aman' di kediaman Ambiga sebagai melampaui batas. - SH

kehkehkehkeh kesian pak samad..cemburu betul dia kat ambingai..ye ler sebagai pengerusi bersama bersih dia pun terase gak lerr..asyik ambingai jek yang kene balun..bile orang nak datang berdemo depan rumah dia plak..hari ni pak samad meminta orang ramai terutama pihak yang telah menanggung kerugian beribu ringgit agar berhenti dari mengganggu ambingai..

pak samad tak rela melihat ketenteraman hidup ambingai di ganggu gugat oleh mereka2 yang pernah menjadi mangsa amukan peserta2 bersih..sudah tentu pak samad tak peduli akan tujuan sebenar mereka2 yang berdemo di depan rumah ambingai kerana pak samad berpendapat tindakan mereka tu semua tak bertamadun dan tidak bleh di terima oleh pejuang hak asasi manusia macam pak samad

pak samad mahu mereka hentikan segera perlakuan tersebut supaya pak samad bley terus melakukan ketidakadilan dan mengacau hak asasi terhadap pihak lain dengan sesuka hati pak samad dan ambingai!..jangan khuatir pak samad..insyallah permintaan pak samad akan di tunaikan..pak samad stay kat mana? kehkehkehkeh >XD


p/s: teruskan berdemo depan rumah ambingai...dia dah panas montot bebbb! >:D

Omegay: Tunku Aziz - SORRY LGE..NO TURNING BACK!

Posted: 15 May 2012 05:25 PM PDT


"Keputusan Telah Dibuat...Tak Perlu Pujuk Rayu Lagi" - Tunku Aziz
Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

PETALING JAYA: Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim menegaskan bahawa beliau tidak akan sekali-kali mengubah keputusannya dan kembali menyertai parti itu walaupun dipujuk untuk berbuat demikian.

Tegas Tunku Abdul Aziz, sebagai seorang ahli politik yang berprinsip, pendirian beliau untuk meninggalkan DAP dibuat berdasarkan pertimbangan rasional tanpa dipengaruhi emosi.

"Tidak..tidak...tidak, saya tak akan pertimbangkan keputusan yang telah saya buat. Ini keputusan muktamad. Lagipun keputusan ini bukan sesuatu yang mudah dibuat.

"Saya tidak buat keputusan secara terburu-buru. Ini bukan perkara main-main," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Selasa.

Tunku Abdul Aziz berkata demikian sebagai mengulas mengenai kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mahu beliau mengubah keputusannya dan kembali bersama DAP.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang turut menyatakan kesedian menghubungi dan menemui Tunku Abdul Aziz dan berbincang agar beliau mengubah keputusan untuk berundur dari parti itu.

Pada Isnin, dalam satu rancangan televisyen, Tunku Abdul Aziz yang dilantik sebagai naib pengerusi sebaik sahaja menyertai DAP pada Ogos 2008, mengumumkan hasratnya untuk keluar dari parti itu berikutan tiada persefahaman dengan pucuk pimpinannya.

Baru-baru ini beliau menerima kecaman pembangkang termasuk kepimpinan DAP ekoran kenyataan terbukanya membantah perhimpunan Bersih 3.0 yang disokong parti itu pada 28 April lalu.

Malah keputusan DAP tidak menyambung perkhidmatan Tunku Abdul Aziz sebagai Senator dikaitkan dengan kritikannya itu.

 

Mengulas lanjut mengenai keputusan mengejutnya itu, Tunku Abdul Aziz mengucapkan terima kasih kepada Lim kerana mengambil berat terhadap keputusannya itu.

"Terima kasih kepada saudara Guan Eng. Tapi keputusan telah dibuat, tidak perlu pujuk atau rayu lagi. Saya kekal dengan keputusan ini iaitu keluar DAP," katanya sambil menegaskan masih belum menerima sebarang panggilan daripada Lim lagi.

Berhubung peletakan jawatannya, Tunku Abdul Aziz berkata beliau sudah menghantar surat kepada ibu pejabat parti.

"Sebenarnya pada semalam (Isnin) lagi saya sudah hantar surat itu menggunakan perkhidmatan pos ekspres ke Ibu Pejabat DAP. Saya harap hari ini mereka sudah menerimanya," katanya.  - mstar

ade anuwar kesah?..ade kit siyal kesah?..ade karpal kesah??...diorang memang tak kisah..tapi rakyat semakin amik kisah di sebabkan deeayypig yang suke cakap tak serupa bikin!..semua orang tahu jawatankuasa disiplin dap terdiri dari kit siyal anak beranak selain chen man hin (bapak rasis). 3 ekor mengkarung lidah bercabang!!

tunku awal2 lagi dah tau dia tak perlu menghadap 3 ekor mengkarung ni..buang mase jek!..biarpun tunku berpegang kepada prinsip sendiri tapi beliau tau pabile berdepan 3 ekor mengkarung lidah bercabang ni pasti akan merumitkan keadaan sekaligus menjadikan jawatankuasa disiplin dap tempat melempiaskan bahan lawak. kalau tak caye tanye ler godfather kapal singh dan warlord ramasamy!

daripada memalukan diri sendiri di depan 3 ekor mengkarung lidah bercabang, adalah lbey baik tunku berundur secara terhormat! kehkehkehkeh >:D

MASTER DEDAH

Posted: 16 May 2012 11:23 AM PDT

MASTER DEDAH


MEREKA BUAT MAKSIAT...UMNO JUGAK SALAHNYA

Posted: 15 May 2012 11:46 PM PDT


PEJUANG BANGSA

Posted: 16 May 2012 11:20 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Nazmi Faiz dapat liputan meluas akhbar Portugal !

Posted: 16 May 2012 10:00 AM PDTSiapa sangka suatu hari nanti  cerita pemain bola sepak Malaysia akan keluar di dada akhbar negara Eropah . Ini terbukti bila pemain muda berbakat Harimau Malaya , Nazmi Faiz Mansor mendapat liputan akhbar negara Portugal  yang sedang menjalani pemilihan di  SC Beira Mar .

Syabas kepada Nazmi Faiz ...Semoga anda berjaya bergelar pemain kelab berkenaan ..
GPB sokong Nik Aziz mahu muzakarah UMNO demi kepentingan Islam !

Posted: 16 May 2012 09:00 AM PDT


GPB harap kenyataan Tok Guru Nik Aziz ini tak ditarik balik atau tak jadi   selepas ini seperti mana sebelum ini . Dalam Islam sendiri mengalakkan muzakarah /musyawarah jika ada sebarang perselisihan faham sesama Islam .

ILMU sebagai wakil UMNO sentiasa terbuka menerima pelawaan Hj Hadi dan terbaru kesediaan Nik Aziz ini dari PAS untuk bermuzakarah .Video anjing BERSIH gagal memalukan PM di London !

Posted: 16 May 2012 07:04 AM PDT
Memang taraf ANJING je aku gelarkan kepada  cina dua ekor ini yang bertindak biaDAP dengan menyalak BERSIH semasa Najib hendak berucap di perjumpaan bersama rakyat Malaysia di London .

Ini semua adalah anjing-anjing peliharaan belaan Ambiga & Anwar tinggal London . Modus operandi mereka ialah untuk memalukan PM di majlis berkenaan sambil mengharapkan rakyat Malaysia yang lain ikut sama jerit BERSIH . Tapi mereka gagal kerana tiada yang ikut sama jerit dan hanya puak-puak mereka saja.

Mereka gelarkan Polis sebagai Anjing dan video ini menunjukkan inilah Anjing sebenar dan lihat lah mereka menyalak hingga  tak tahu malu di  depan semua  orang .

Tapi mujurlah  DS Najib Berjaya Diamkan anjing  Bersih 3.0 Di London Ketika Berucap Di Majlis Sepetang PM Bersama Pelajar Dan Rakyat Malaysia Kalau u tak suka Malaysia , go back to Cina or Singapork la ...SIAL punya lahanat !!

HOT ! DAP NAK MARA DITUTUP MELALUI MANIFESTO PAKATAN ?

Posted: 16 May 2012 06:16 AM PDT
Setakat ini, berdasarkan info yang diperoleh, masih banyak pihak yang tidak berpuas hati dengan Draf Pertama – 'Manifesto Rakyat' yang bakal diangkat sebagai manifesto PR dalam PRU yang akan datang. Kalangan pimpinan dan Ketua Cabang masih merasakan manifesto tersebut belum cukup untuk memenangi hati rakyat. Masih longgar. Banyak perkara yang disebut dalam Buku Jingga sudah ditukar semula. Belum menang lagi dah kencing. Buku Jingga kata, gaji minimum RM1,500. Manifesto Rakyat setuju dengan angka RM1,100. Maknanya apa?
Maknanya, Buku Jingga tidak menurut kepada keadaan ekonomi. Perlu diperbetulkan. Usaha Rafizi, Tony Pua dan Dr Mansor akhirnya masuk ke dalam longkang. Anwar lebih mendengar cadangan pihak lain.
Apa antara cadangan Manifesto Rakyat?
- Mewujudkan Caruman Wanita Nasional. Suami perlu memperuntukkan sejumlah gaji kepada tabung baru yang akan diwujudkan jika menang PRU akan datang.


- Skim Bonus Warga Emas (RM1,000 setiap tahun untuk mereka berusian 60 tahun ke atas);

-Royalti 20 % Sabah dan Sarawak;

-Suruhanjaya PATI, Suruhanjaya Tanah Adat;

-Pendapatan minimum RM4k untuk setiap keluarga;

-Suruhanjaya DiRaja Pendidikan;

-Cukai Mahakaya;

-Penglebaran jalur pendapatan (pendapatan atas RM400k baru layak dikenakan cukai);

-Jaringan Lebuh Raya Borneo;

-Turunkan harga minyak dan diesel sebanyak 50 sen;

-Hapus Tol;

-500,000 rumah mampu milik;

- Menghentikan FGVH;

Manifesto ini masih lagi dalam peringkat perbincangan. DAP masih belum gembira kerana banyak cadangan yang dikemukakan belum menepati kehendak DAP. Antara yang dasar tambahan yang dimahukan DAP:-
Penutupan MARA – dan digantikan dengan sebuah badan yang bersifat SAMARATA. Menjanjikan undi Cina yang maksimum.


Semua institusi pendidikan MARA sedia ada diganti dengan konsep MERIT;

Keterbukaan akaun PETRONAS kepada semua bagi menjanjikan ketelusan.
PETRONAS diletakkan secara langsung di bawah Parlimen dan bukan lagi Perdana Menteri/MoF;

Sekolah asrama penuh – penghapusan kuota. Pengwujudan Sekolah Malaysia Berasrama Penuh (SMBP) yang berasaskan MERIT.

Audit menyeluruh kepada semua GLCs (PNB, Bank Rakyat dll.)

Menjanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan kepada DAP;

Penyelesaian jangka panjang isu tanah orang Cina dalam bandar;

Pilihanraya tempatan – termasuk pemillihan Datuk Bandar Kuala Lumpur akan dilakukan secara pemilihan terbuka;

Anwar masih lagi struggle untuk memastikan DAP tidak terlalu rasis di dalam pendekatan manifesto. Apa yang boleh dilakukan, DAP akan mempunyai manifesto berasingan di peringkat bawah – supaya menjawab keinginan pengundi Cina. Maknanya – agenda 1 manifesto untuk Pakatan Rakyat mungkin tidak akan berlaku.
Itu belum lagi masuk isu Hudud dan selainnya.-Gelagat Anwar

Guan Eng korup tak mahu jawab umpan RM50 ribu kepada Tunku Aziz !

Posted: 16 May 2012 04:22 AM PDTCukup biaDAP parti rasis & chauvinis ini .. Rupanya parti yang sering menuduh UMNO menabur gula-gula kepada rakyat , nampaknya  dalam politik mereka pun wang digunakan sebagai umpan pemimpinnya  bagi  menutup   mulut !

Di mana integriti Guan Eng sebagai Ketua Menteri hingga sanggup merasuah RM 50 ribu  menerusi Setiausahanya kepada Tunku Aziz supaya menutup mulut kritik BERSIH . ?

Macam ini ka seorang pemimpin yang kaum Cina P.Pinang banggakan sangat ? Cakap kerajaannya amalkan konset CAT  ...rupanya  dia la bapak  segala  rasuah hingga sanggup  sogok Tunku Aziz  !

Mungkin disebabkan penghinaan  melalui sogokan inilah   menyebabkan pengasas Transparency International Malaysia ini sanggup meletakkan jawatan .  Satu tamparan hebat untuk Guan Eng yang sebelum ini begitu gah menuduh orang lain rasuah dan kali ini bekas pemimpin partinya sendiri mendedahkan pekung sebenar .


Itu belum lagi orang tanya dari mana punca  duit berjumlah RM 50 ribu itu yang Guan Eng nak sogok kepada Tunku Aziz .  hahaha...

Karier politik Guan Eng dah habis di P.Pinang ...imej Rasuah /sogokan akan terus melekat lepas ni dirinya selepas beliau tak mahu jawab mengenai dakwaan Tunku Aziz ini


Apapun isu ini bukan fitnah blogger  UMNO tapi orang DAP sendiri yang dedahkan !!


KUALA LUMPUR, 16 Mei − Lim Guan Eng hari ini enggan untuk melakukan "serangan balas peribadi" terhadap bekas Naib Pengerusi DAP yang telah meletak jawatan, Tunku Aziz Tunku Ibrahim yang sebelum ini mengatakan Setiausaha Agung DAP itu telah menghinanya apabila mengemukakan tawaran sebelum beliau meninggalkan parti pada malam Isnin lalu. Malah, Ketua Menteri Pulau Pinang ini sebaliknya berterima kasih di atas jasa Tunku Aziz sebagai Naib Pengerusi Kebangsaan DAP selama empat tahun sebelum ini.

 "Saya tidak ingin bertukar serangan peribadi dengan Tunku tetapi ingin merakamkan penghargaan parti atas jasanya selama empat tahun sebagai Naib Pengerusi Kebangsaan DAP," kata Lim (gambar) dalam satu kenyataan hari ini.

 Menurut kenyataan tersebut, Lim mengesahkan telah menerima surat perletakan jawatan daripada Tunku Aziz yang juga merupakan pengasas kepada Transparency International Malaysia semalam, dan telah cuba untuk menghubunginya, namun gagal.

 "Saya telah menerima surat perletakan jawatan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim daripada Parti DAP semalam."Saya telah mencuba untuk menghubungi beliau sejak pengumumannya untuk meletakkan jawatan pada hari Isnin, tetapi tidak berjaya," kata Lim lagi. Tunku Aziz sebelum ini dipetik laporan The Star berkata, Lim cuba memujuknya dengan menawarkan jawatan tinggi dalam Penang Institute dan "menawarkan pelancongan sebagai umpan. 

 "Kemudian semalam, Zairil Khir Johari (setiausaha politik Lim) menghubungi saya dan menawarkan pendapatan berjumlah RM50,000 jika saya bersetuju. 


 "Ia adalah satu penghinaan, dan saya rasakan ia datang daripada individu yang langsung tidak mempunyai rasa hormat."Adakah beliau merasakan saya orang yang macam itu? 


Individu ini tidak mempunyai rasa hormat. Perkataan yang paling sesuai untuknya adalah biadap," katanya dipetik akhbar Inggeris tersebut. seterusnya

UMNO disalahkan kerana Tunku Aziz letak jawatan ?

Posted: 16 May 2012 01:30 AM PDT"Saya tidak akan terkejut sekiranya selepas ini DAP dan pihak pembangkang akan terus menerus menyalahkan UMNO dalam hal ini kerana itulah skrip pembangkang yang tidak henti-henti mahu memburuk-burukkan kerajaan serta parti kita", kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam satu kenyataan kepada UMNO-Online.

 Namun beliau yakin rakyat di negara ini lebih matang dan dapat menilai sendiri sikap sebenar DAP termasuklah tindakan Naib Pengerusinya, Tun Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang bertindak keluar dari parti itu.

 Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri seterusnya menyifatkan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang keluar parti dan melepaskan jawatannya dalam DAP sebagai insan yang berpegang kepada prinsip serta bersikap jujur dan ikhlas.

 Semalam, pemimpin Melayu DAP itu yang dikecam hebat pembangkang kerana mengkritik perhimpunan pada 28 April lepas, mengumumkan keluar dari parti dan meletak jawatan dalam parti itu. Tunku Abdul Aziz dilantik sebagai Naib Pengerusi DAP apabila menyertai DAP pada 2008. Walaupun cuba dipujuk Setiausaha Agung DAP agar terus kekal dalam DAP namun Tunku Aziz menegaskan sebagai seorang ahli politik yang berprinsip, pendirian beliau untuk meninggalkan DAP dibuat berdasarkan pertimbangan rasional tanpa dipengaruhi emosi.

Pelakon drama Melayu bangga ada teman lelakinya Mat Salleh ...

Posted: 16 May 2012 12:30 AM PDT


Nama pelakon ini   Anzalna Nasir  tapi tak la popular macam Neelofa yang menjadi pujaan ramai blogger Pro UMNO ini .

Tapi gahnya dia sebab berjaya mempunyai boya friend Mat Salleh tu .... setakat lelaki Melayu , mungkin bukan taste dia kot   .  Lelaki speaking london la baru best dari yang cakap Melayu .


Berpeluk la sakan sekarang ... jangan menyesal sudah seperti terjadi kepada artis2 Melayu yang kahwin mat salleh ni ...hahahaDAP adalah parti anak beranak, tegur je dihentam !

Posted: 15 May 2012 11:30 PM PDTKetua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam menyifatkan DAP adalah parti yang jelas tidak demokratik apabila pucuk pimpinannya tidak boleh ditegur demi kebaikan parti. Ini tegasnya terbukti apabila naib pengerusinya, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim tidak disambung jawatannya sebagai senator dam terpaksa keluar parti itu.

 "DAP adalah autokrasi parti.

Tahniah kepada Tunku Aziz kerana mengambil langkah berani meninggalkan DAP kerana pemimpinnya tidak boleh dikritik.

 "DAP adah parti anak beranak dan mereka lebih menjaga kepentingan anak beranak dan kroni masing-masing", katanya dalam satu program di Batu Berendam di sini, hari ini. Beliau turut menyifatkan PKR dan Pas hanya menjadi alat kepada DAP untuk mencapai cita-cita politik mereka. "Rakyat perlu menolak pakatan pembangkang dalam pilihan raya umum akan datang. Pakatan haram ini perlu dibersihkan dalam politik negara", ujarnya. -MediaUMNO

Cikgu sekolah Permatang Pauh dapat kek Hari Guru

Posted: 15 May 2012 10:38 PM PDTSempena Hari Guru hari ini iaitu 16 Mei , Pemuda UMNO Permatang Pauh diketuai Sdr Mohd Zaidi Hj Mohd Said @ Cikgu Zaidi  membuat kejutan  kepada cikgu sekolah di parlimen ini dengan menyampaikan hadiah Kek Hari Guru di 10 buah sekolah .

Ibarat sireh pulang ke gagang , Cikgu Zaidi yang dahulu seorang warga pendidik di Permatang Pauh dan hari ini beliau kembali semula ke sekolah menyampaikan hadiah kek sebagai tanda ingatannya kepada tugas & pengorbanan seorang guru mendidik anak bangsa .

Pembangkang ada ingat ke ??  Tak kan gantung banner je kot ...hahaha


** GPB juga ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua cikgu di negara ini . Sokong lah kerajaan BN di PRU 13 ini !

PENDEDAHAN PAKATAN JADIKAN BLOGGER PRO UMNO SEBAGAI KAMBING HITAM !

Posted: 15 May 2012 09:00 PM PDTTindakan pihak pembangkang yang sering menuduh blogger-blogger Umno sebagai dalang menabur fitnah ke atas mereka disangkal oleh Pengerusi Unit Media Baru Umno (UMB), Tun Faisal Ismail.

Tun Faisal ketika ditemui baru-baru ini berkata, pembangkang dewasa ini seolah-olah sudah menjadikan 'standard operating procedure' (SOP) mereka untuk meletakkan semua kesalahan di atas bahu Umno sebagai usaha melepaskan diri mereka yang sudah tersepit akibat masalah moral sendiri.

Menurutnya, pimpinan pembangkang dalam Pakatan Rakyat amat jarang mengakui kelemahan dan kesalahan sendiri sebaliknya lebih selesa untuk menuduh orang lain.

Terbaru, katanya membabitkan isu penyebaran gambar seorang yang dikatakan mirip Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat, Azmin Ali yang dikatakan sedang menjalankan hubungan sulit. Pembangkang mendakwa Umno yang bertanggungjawab menyebarkan gambar yang tersebar meluas di internet itu.

"Kita kena faham, SOP pembangkang ini mudah. Mereka jarang nak mengaku, tak pernah nak mengakui kesalahan sendiri. Sebaliknya akan tuduh orang lain pada kesalahan yang dia buat.

"Samalah, kita tengok (Ketua Pembangkang Datuk Seri) Anwar (Ibrahim), (Datuk) Ambiga (Sreenevasan), (Lim) Kit Siang, termasuk yang baru, Azmin.

"Dia (pembangkang) akan tuduh. Kali ini masalahnya mereka tahu sebenarnya dalam Keadilan sendiri ada konflik. Ada pihak yang tak suka Azmin," kata Tun Faisal.

Tambah beliau, mungkin kesempatan-kesempatan dan kelemahan-kelemahan Azmin telah dimanipulasikan oleh musuh-musuh politik dari partinya sendiri lebih-lebih lagi di saat pilihanraya umum semakin hampir.

Oleh itu katanya, Azmin harus mencerminkan dirinya terlebih dahulu sebelum mahu menuduh Umno yang mahu menjatuhkannya.

"Azmin tuduh bila ada video dan gambar yang seperti dia di internet, dia terus tuduh blogger Umno yang buat, sebar bahan-bahan ini di internet. Tapi sebenarnya Azmin kena lihat orang di sekelilingnya.

"Kalau tengok apartment yang dia pergi, tiada orang Umno yang tahu. Saya rasa hanya kalangan yang rapat dengannya sahaja yang tahu. Benda begini (apartment) tiada orang Umno atau Barisan Nasional yang tahu melainkan org Keadilan sendiri.


"Sama macam Anwar, yang dedah bukan orang Umno. Yang dedah adalah sahabat Anwar sendiri, (Datuk) Nallakaruppan dan Datuk (Shazryl) Eskay. Jadi samalah dalam kes Azmin ini, musuh-musuh beliau ada di dalam parti yang mungkin adalah sahabat beliau," tegas Tun Faisal.

Exco Pemuda Umno Malaysia itu turut menambah yang Azmin telah bertindak secara melulu dengan menyalahkan blogger-blogger Umno dalam perkara tersebut sedangkan UMB sendiri menurutnya, tidak akan tergamak untuk memainkan perkara sedemikian.

Ini katanya adalah berdasarkan fakta bahawa setiap blogger di bawah naungan UMB mempunyai etika dan peraturan yang perlu diikut kerana mereka membawa nama parti yang perlu dijaga.

Sebagai jentera parti katanya, peranan sebenar UMB adalah untuk memberi penerangan tentang kebaikan dasar-dasar kerajaan melalui media social seperti Facebook, Twitter dan blog.

Selain itu katanya, UMB turut berperanan di dalam menangkis serangan-serangan yang dilakukan oleh pembangkang terhadap kerajaan.

"Bila dasar diserang, diperlekeh pembangkang, mereka memperlekehkan tanpa fakta dan penipuan. Ini masalahnya. Dan mereka guna kaedah-kaedah yang tak baik. Mereka melabel pemimpin-pemimpin kita menggelar itu dan ini dan akhirnya menyebabkan kita terpaksa beri respon.

"Dan dalam banyak keadaan, kita menangkis penipuan itu dengan fakta dan kita menangkis dengan kaedah-kaedah kita sendiri. Sebab itu peranan kita adalah, pertama kita menyebarkan maklumat, kedua, kita tangkis fitnah pembangkang," katanya. - AntaraPos

Rayu Tunku Aziz : Guan Eng jilat ludahnya kembali

Posted: 15 May 2012 07:00 PM PDT

DAP tidak mahu Naib Pengerusinya, Senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim keluar parti walaupun berbeza pendapat secara terbuka dengan pemimpin-pemimpin kanannya. Sehubungan itu, Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng berkata, beliau akan cuba mengadakan pertemuan dengan Tunku Abdul Aziz bagi membincangkan perkara tersebut dan meminta agar mengubah keputusannya. Tunku Abdul Aziz mengumumkan pendiriannya malam tadi.

 "Walaupun beliau telah berbeza pendapat secara terbuka, kami tidak ingin beliau meninggalkan parti dan sebaliknya ingin beliau terus menjadi Naib Pengerusi DAP. "Saya harap kita boleh menyelesaikan apa-apa perbezaan pendapat secara dalaman dan dengan semangat kesetiakawanan. "Saya akan menghubungi beliau untuk berjumpa dan berbincang dengannya atas harapan beliau akan bertukar fikiran dan tidak keluar dari parti," kata Guan Eng dalam satu kenyataan dikeluarkan sebentar tadi.
 Guan Eng menambah, apabila mengumumkan peletakan jawatannya daripada DAP, Tunku Abdul Aziz telah menyatakan "perbezaan pendapat" sebagai sebab, atas perselisihan dengan pendirian rasmi DAP untuk menyokong Bersih 3.0 dan menyertai protes "duduk-bantah" di Dataran Merdeka untuk menuntut pilihan raya bersih, bebas dan adil. Sebaliknya kata beliau, DAP telah memberi ruang yang luas dan tempat untuk Tunku Abdul Aziz untuk kekal sebagai Naib Pengerusi Kebangsaan serta boleh menerima perbezaan pendapat dengan DAP atas usaha Bersih untuk membuat protes "duduk-bantah" di Dataran Merdeka untuk menuntut pilihan raya bersih.

 Guan Eng berkata, mengikut laporan media Tunku Abdul Aziz telah menyatakan bahawa akibat perselisihan pendapat secara terbuka dengan DAP, beliau sendiri tidak ingin dicalonkan semula sebagai senator Pulau Pinang selepas tamat tempoh perkhidmatannya pada 30 Mei ini.

 "Dan juga menyatakan bahawa beliau tidak diberhentikan daripada jawatannya dalam Dewan Negara oleh DAP. Tunku Aziz juga telah mencadangkan kepada pimpinan parti supaya mengambil tindakan tatatertib yang setimpal dengan ahli-ahli lain kerana menyuarakan pendapatnya yang berbeza. Oleh sebab tindakan tatatertib tidak diambil, beliau mengambil keputusan untuk letak jawatan daripada DAP untuk mengelakkan malu," katanya lagi.

 Sambil menyatakan kedukacitaan terhadap pengumuman Tunku Abdul Aziz, Guan Eng berkata, DAP percaya dalam prinsip kebebasan untuk bersuara dan setiap ahli dan pemimpin mempunyai hak untuk berbeza pendapat.

 Malah katanya, beliau tidak setuju bahawa tindakan tatatertib harus diambil ke atas Tunku Abdul Aziz kerana berbeza pendapat dengan parti atas hak Bersih untuk melakukan protes "duduk-bantah" di Dataran Merdeka.

 "Sememangnya terdapat rasa tidak puas hati di kalangan ahli-ahli parti di setiap tahap kerana beliau telah mengambil pendirian terbuka yang bertentangan dengan parti dalam isu Bersih sebelum dan juga selepas perhimpunan pada 28 April.

 "Namun begitu, jika Tunku berhak untuk menyuarakan pendapatnya yang berbeza, hak parti untuk menyatakan pendirian dalam isu dasar yang asas ini harus dihormati juga. "Parti tidak sesekalipun mengambil apa-apa tindakan terhadap Tunku kerana menyuarakan perbezaan pendapatnya atau pun meminta agar beliau keluar atau letak jawatannya," katanya lagiKomen GPB 

Haha...lidah biawak cakap DAP hormati perbezaan perdapat .. satu lagi pembohongan nyata !

Bukankah lidah biawak ini dulu yang hentam Tunku Aziz kerana mengeluarkan kenyataan di media tak setuju dengan BERSIH 3.0 ?

Cakap berbelit macam ular ...bila Tunku Aziz letak jawatan , mula lah gelabah takut orang Melayu tak undi DAP . Lihat la apa berlaku kepada pemimpin Melayu dalam DAP yang dinafikan hak bersuaranya dalam sesuatu isu ..semuanya kena ikut telunjuk Guan Eng ..

Ketua AMK Sik hasut nak bunuh polis ditahan

Posted: 15 May 2012 05:55 PM PDT

Polis hari ini mengambil keterangan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Sik, Kedah, Ngah Habib Mahyudin, 30, susulan kenyataannya pada satu ceramah yang didakwa mempunyai unsur hasutan.

 Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT) Supt Baharudin Mustapha berkata pemimpin politik itu didakwa menyebut "mahu membunuh semua anggota polis yang mengambil tindakan ke atas peserta pada perhimpunan Bersih 3.0 lepas" dalam satu ceramah di Bukit Mertajam, di sini minggu lepas. Kes ini disiasat mengikut Seksyen 143 dan Seksyen 506 Kanun Keseksaan, katanya kepada pemberita di sini.

 Ngah Habib yang juga Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Kedah tiba di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) SPT pada pukul 1.45 petang bersama bapa dan beberapa rakannya sebelum meninggalkan IPD itu sejam kemudian. - BERNAMA
Komen GPB 

Rupanya budak Chegubard punya  yang nak bunuh semua polis ini... memang patut pun bekas tentera dan SAM1M menahan mereka semasa nak ke Bukit Aman serah memorandum ..

AbangTuah

Posted: 16 May 2012 11:19 AM PDT

AbangTuah


TPM Rasmi Hari Belia Negara

Posted: 16 May 2012 06:29 AM PDT

KUALA LUMPUR, 15 Mei 2012 - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri
Muhyiddin Yassin sempat merasmikan Hari Belia Negara peringkat
Kebangsaan di Sunway Pyramid di sini hari ini.

Hari Belia kali ini dijangka bertambah meriah dengan adanya
penganjuran Himpunan Jutaan Belia yang dianjurkan oleh Kementerian
Belia dan Sukan. Perhimpunan khas buat golongan belia itu seperti
tahun lepas penganjurannya, menerima sambutan memberangsangkan yang
diadakan di Putrajaya.

Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapan di hadapan kira-kira 1000 orang
belia disini, menyarankan golongan pelapis negara itu menjadi individu
yang sayangkan negara dengan menolak sebarang unsur ganas dalam
negara.

Tambahnya lagi, amanat Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak
yang mahukan belia negara menjadi pelapis berguna untuk negara akan
tercapai.

Turut hadir dalam majlis perasmian ini, Dato' Ahmad Shabery Cheek ,
Menteri Belia dan Sukan, Dato ' Sri Mustapha Mohamed, Menteri
Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Himpunan Jutaan Belia anjuran Kementerian Belia dan Sukan akan
diadakan di Putrajaya dari 23hb hingga 27hb Mei ini


 bumiyang

Posted: 16 May 2012 03:29 AM PDT

Politik Harian

Posted: 16 May 2012 03:24 AM PDT

Politik Harian


Who Is Nik Aziz To Question Mufti

Posted: 16 May 2012 02:00 AM PDT


Yesterday, Nik Aziz criticized opinion made by Tan Sri Harussani Zakaria, Perak regarding PAS where he thinks that PAS is going sideways and had abused the name of Islam and Nik Aziz said described that as a rotten opinion from a mufti. Previously, Nik Aziz questioned the fatwa which stated 'rioting to go against the government is haram', which was a result from a research made by 24 National Fatwa Committee members. Nik Aziz's harsh critique on these Mufti was just to justify that BERSIH 3.0 is something that is allowed in Islam.

The public generally accepts Nik Aziz as a scholar. PAS in the other hand, takes him as something that is a lot bigger than any other mufti, a Mursyid. Nik Aziz is considered as a miracle where he could receive revelations and that he could forgive others' sins. They think that anything that comes out from Nik Aziz would always turn to reality. So, when Nik Aziz prayed that Tun Dr. Mahathir's stomach would burst and voters would only see 'the moon' on their voting paper, every single PAS supporters believed all of that.

But, Tun Dr. Mahathir remain strong, still have a very sharp mind, respected and loved by the world. BN also managed to remain in power in this country. Only Nik Aziz is getting old that people had to prepare a bed in his office and that he could not go through stairs.

Nik Aziz also had performed various solat hajat with PAS's members so that Anwar Ibrahim remain safe. Instead, bad things happened to him. One by one of his scandals were revealed, one by one of his friends started to leave him and rumors said that it is getting hard for him to contain the HIV in his blood. True or not, it is not our problem.

But, have have we ever asked ourselves on who appointed Nik Aziz as a scholar?

What are his qualification to question fatwa of those muftis and to describe that their opinions were rotten? Haven't we ask ourselves why all of Nik Aziz's prayers were never really answered, and things would often go the other way around? But, why is he being 'praised' as such?

It is not time for all Malaysians to accept the fact that Nik Aziz is no a scholar.

Back then, he was just a youth who learned religion in Deobond, India and as he got back to Malaysia, he became a tadika Kemas teacher while teaching al-Quran and gave speeches and religious talks before he became the leader of PAS. But that do not make him a scholar, someone who is knowledgeable and wise. This is because, since his return from India, Nik Aziz has never done any research or publish any paper that can be refered by the world.

Thus, why should we put him as a scholar? Little do we know that Muslim scholars back then were among scientists, doctors, architects and those who contributed to the world. They invent, find solutions and answers in our surroundings - the sky, land, oceans etc.

But why today, the qualification of being a scholar is so easy that if we learn about religion, we are one, without even having to contribute anything? And why would their contribution only limited to religious talks and not studies that could benefit mankind? Why is the religion only limited to preparation for death and not about the miracle of life?

In reconsidering Nik Aziz's status in the society, we also need to look back and focus on good or bad scholars around the world.

Today, Nik Aziz's position is at its worst. He is being called with so many names. No one would even 'be nice' when they insult him. No more respect even though he is much older than others.

Despite all that, Nik Aziz still thinks that he is a huge scholar that is respected, thanks to all of his fanatic fans. That somehow got him away from reality.

This article is not meant to humiliate him, but it is to bring him back to reality. Nik Aziz and Tan Sri Harussani are vastly different when it comes to knowledge, mind and just about everything. If it is not that wise for us to think that Nik Aziz's opinion mattered more than Tan Sri Harussani and other mufti.

Evidently, Nik Aziz is a lot better when he was a teaching children compared to now when he become the Chief Minister and Mursyidul Am PAS as he did nothing but destruction.

Ganggu Najib Di London Hanya Untungkan BN

Posted: 16 May 2012 12:28 AM PDT


BERLAWANAN dengan tanggapan Anwar Ibrahim bahawa tindakan beberapa orang penyokong Bersih (sebut Pakatan Rakyat) di London semalam akan memalukan serta menjatuhkan imej Datuk Seri Najib Tun Razak, ia sebaliknya bertukar menjadi medan untuk membuktikan kepada dunia bahawa Najib adalah seorang pemimpin yang tidak mudah melatah, sebaliknya tenang dalam menghadapi situasi yang agak 'mencemaskan'.

Mungkin Anwar memikirkan 2 orang penyokong Bersih itu akan digari, ditekan kepalanya kebawah oleh polis UK ataupun pengawal peribadi Najib setelah cuba mengganggu ucapan beliau. Imej-imej seumpama itu penting untuk menyokong pembohongannya bahawa Najib adalah seorang pemimpin yang zalim. Tapi itu tidak berlaku, yang berlaku ialah, kedua orang terlibat diam dengan sendirinya setelah di'bahasa'kan oleh Najib secara terbuka.

Sekali lagi, tindakan yang sepatutnya menjadi senjata menekan Najib, berubah arah kepada menekan Anwar dan Bersih pula.

Tindakan tidak beradab di London semalam, hanya mengulangi tindakan tidak beradab perusuh Bersih 3.0 di jalan-jalan raya sekitar Dataran Merdeka pada 28hb April yang lepas. Rakyat yang naik meluat dengan kejadian rusuhan di Kuala Lumpur itu, semakin meluat dengan pendekatan hampir sama yang dilakukan oleh 2 ke 3 penyokong Bersih di London semalam.

Kita tidak tahulah dari mana budaya seumpama itu dikutip, yang nyata ia bukan budaya dan pendekatan orang Malaysia. Dalam tradisi masyarakat yang bertamadun pun, pendekatan 'hostile' seperti itu bukan satu kebiasaan, tak kira apa jua alasan. Ada banayk pendekatan lain yang lebih baik boleh digunakan untuk menyatakan pendapat dan meluahkan perasaan.

Penulis sangat yakin, perbuatan itu semata-mata dibuat untuk mendapat perhatian media asing yang hadir untuk dijadikan cerita bahawa Najib ditentang oleh rakyatnya sendiri walaupun berada di luar negara. Hakikat yang sebenarnya, hanya 2 ke 3 orang yang terlibat dan kelakuan biadap itu berlangsung tidak sampai beberapa minit pun. Tidak cukup untuk mengatakan Najib ditentang rakyatnya sendiri (Malaysia ada 27 juta rakyat).

Kalau itupun dijadikan asas untuk mengatakan Najib ditentang rakyatnya sendiri, nampak sangatlah media asing tersebut tidak berminat dengan kebenaran tapi dengan sensasi dari pemberitaan seumpama itu.

Dari sudut demokrasinya, majoriti rakyat Malaysia sudah memilih Najib sebagai Perdana Menteri dan para minoriti yang lain sepatutnya akur dengan kehendak tersebut, walaupun tidak berpuas hati dengan pilihan majoriti yang lebih besar tapi inilah demokrasi.

Perkara ini jugalah yang disentuh Datuk Seri Najib dalam ucapannya selepas kekecohan yang cuba dicetuskan penyokong Bersih itu dipatahkan oleh beliau sendiri.

Perlu diingat, ada lebih beratus-ratus orang rakyat Malaysia yang hadir dalam sesi di London semalam, dan 2 ke 3 orang ini hanya mengambil kesempatan dari itu untuk menunjuk hero dan provok yang lain supaya turut serta, malang sekali bagi mereka (keuntungan bagi Perdana Menteri), itu tidak berlaku.

Malah kehadiran beliau disitu turut disambut dengan hangat sehingga berebut-rebut orang yang nak bersalam dengan beliau – pemandangan yang boleh membuatkan bulu mata Anwar, Nik Aziz dan Ambiga terbakar.

Yang nyata, perbuatan biadap itu dan ketenangan Perdana Menteri hanya menguntungkan lagi BN ddalam menghadapi pilihanraya akan datang. Nak mengatakan Najib dimalukan, penulis tidak nampak dimana yang beliau dimalukan sebab disamping perbuatan biadap itu berlaku dalam masa yang sangat singkat, Najib sendiri yang mengendalikannya dengan mengarahkan penyokong Bersih yang menjerit-jerit itu supaya diam.

Dan mereka benar-benar diam!!!

Semua ini pada penulis hanya akan memudahkan lagi kempen BN dalam pilihanraya akan datang. Untuk Bersih ini sahaja, ada begitu banyak material untuk menunjukkan kebiadapan puak-puak ini dalam memuaskan nafsu politik masing-masing.

Kalau boleh penulis nak menggesa supaya diadakan lebih banyak lagi perbuatan biadap sedemikian diaturkan Anwar. Baru senang kerja kami.

Bila Pilihanraya?

Posted: 15 May 2012 10:00 PM PDT


Perdebatan yang hangat di sebuah rancangan fantasi mengenai "Bila Pilihanraya".. Saksikan di you tube ini..Bila sampai masanya.... janji undi!

Unit Media Baru UMNO : Ulasan Mengenai 'Tabiat' Pembangkang! @tunfaisal

Posted: 15 May 2012 08:00 PM PDT


Tindakan pihak pembangkang yang sering menuduh blogger-blogger Umno sebagai dalang menabur fitnah ke atas mereka disangkal oleh Pengerusi Unit Media Baru Umno (UMB), Tun Faisal Ismail.

Tun Faisal ketika ditemui baru-baru ini berkata, pembangkang dewasa ini seolah-olah sudah menjadikan 'standard operating procedure' (SOP) mereka untuk meletakkan semua kesalahan di atas bahu Umno sebagai usaha melepaskan diri mereka yang sudah tersepit akibat masalah moral sendiri.

Menurutnya, pimpinan pembangkang dalam Pakatan Rakyat amat jarang mengakui kelemahan dan kesalahan sendiri sebaliknya lebih selesa untuk menuduh orang lain.

Terbaru, katanya membabitkan isu penyebaran gambar seorang yang dikatakan mirip Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat, Azmin Ali yang dikatakan sedang menjalankan hubungan sulit. Pembangkang mendakwa Umno yang bertanggungjawab menyebarkan gambar yang tersebar meluas di internet itu.

"Kita kena faham, SOP pembangkang ini mudah. Mereka jarang nak mengaku, tak pernah nak mengakui kesalahan sendiri. Sebaliknya akan tuduh orang lain pada kesalahan yang dia buat.

"Samalah, kita tengok (Ketua Pembangkang Datuk Seri) Anwar (Ibrahim), (Datuk) Ambiga (Sreenevasan), (Lim) Kit Siang, termasuk yang baru, Azmin.

"Dia (pembangkang) akan tuduh. Kali ini masalahnya mereka tahu sebenarnya dalam Keadilan sendiri ada konflik. Ada pihak yang tak suka Azmin," kata Tun Faisal.

Tambah beliau, mungkin kesempatan-kesempatan dan kelemahan-kelemahan Azmin telah dimanipulasikan oleh musuh-musuh politik dari partinya sendiri lebih-lebih lagi di saat pilihanraya umum semakin hampir.

Oleh itu katanya, Azmin harus mencerminkan dirinya terlebih dahulu sebelum mahu menuduh Umno yang mahu menjatuhkannya.

"Azmin tuduh bila ada video dan gambar yang seperti dia di internet, dia terus tuduh blogger Umno yang buat, sebar bahan-bahan ini di internet. Tapi sebenarnya Azmin kena lihat orang di sekelilingnya.

"Kalau tengok apartment yang dia pergi, tiada orang Umno yang tahu. Saya rasa hanya kalangan yang rapat dengannya sahaja yang tahu. Benda begini (apartment) tiada orang Umno atau Barisan Nasional yang tahu melainkan org Keadilan sendiri.

"Sama macam Anwar, yang dedah bukan orang Umno. Yang dedah adalah sahabat Anwar sendiri, (Datuk) Nallakaruppan dan Datuk (Shazryl) Eskay. Jadi samalah dalam kes Azmin ini, musuh-musuh beliau ada di dalam parti yang mungkin adalah sahabat beliau," tegas Tun Faisal.

Exco Pemuda Umno Malaysia itu turut menambah yang Azmin telah bertindak secara melulu dengan menyalahkan blogger-blogger Umno dalam perkara tersebut sedangkan UMB sendiri menurutnya, tidak akan tergamak untuk memainkan perkara sedemikian.

Ini katanya adalah berdasarkan fakta bahawa setiap blogger di bawah naungan UMB mempunyai etika dan peraturan yang perlu diikut kerana mereka membawa nama parti yang perlu dijaga.

Sebagai jentera parti katanya, peranan sebenar UMB adalah untuk memberi penerangan tentang kebaikan dasar-dasar kerajaan melalui media social seperti Facebook, Twitter dan blog.

Selain itu katanya, UMB turut berperanan di dalam menangkis serangan-serangan yang dilakukan oleh pembangkang terhadap kerajaan.

"Bila dasar diserang, diperlekeh pembangkang, mereka memperlekehkan tanpa fakta dan penipuan. Ini masalahnya. Dan mereka guna kaedah-kaedah yang tak baik. Mereka melabel pemimpin-pemimpin kita menggelar itu dan ini dan akhirnya menyebabkan kita terpaksa beri respon.

"Dan dalam banyak keadaan, kita menangkis penipuan itu dengan fakta dan kita menangkis dengan kaedah-kaedah kita sendiri. Sebab itu peranan kita adalah, pertama kita menyebarkan maklumat, kedua, kita tangkis fitnah pembangkang," katanya. - AntaraPos

Ariff Sabri Ganti Tunku Aziz?

Posted: 15 May 2012 07:00 PM PDT


Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang juga Naib Pengerusi DAP dan bekas Pengerusi Transparency International Malaysia yang sejak 2008 bersama DAP kerana yakin parti tersebut benar-benar telus, adil dan ikhlas memperjuangkan demokrasi berparlimen akhirnya terpaksa mengundur diri.

Semuanya gara-gara perbezaan pandangannya dalam isu penganjuran demonstrasi BERSIH 3.0 yang tidak dipersetujuinya kemudian membawa kepada bantahan pemimpin atasan DAP yang menyifatkan Tunku Aziz telah melanggar prinsip kepimpinan DAP selain memalukan parti.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng merangkap Setiausaha Agung DAP yang meningkat naik dalam hierarki kepimpinan parti hasil hubungan kekeluargaan dengan Lim Kit Siang (anak & ayah) merupakan antara pemimpin utama DAP yang mengkritik teguran Tunku Aziz berkaitan BERSIH 3.0.

Ringkasnya, apa yang menimpa Tunku Aziz menambahkan lagi koleksi bukti dan kebenaran betapa tempangnya amalan demokrasi dalam kepimpinan DAP. Demokrasi dan kebebasan yang dilaungkan tidak lebih sekadar retorik politik.

Persoalan sekarang, siapakah lagi yang akan menggantikan kekosongan dan kemudian bakal menjadi mangsa 'ketelusan dan kebebasan ala DAP' selepas Tunku Aziz mengundur diri?

Adakah benar ura-ura sumber dalaman DAP yang mahu mengangkat naik bekas ahli UMNO, Ariff Sabri sebagai galang ganti kepada Tunku Aziz benar-benar akan menjadi kenyataan bagi menampakkan betapa multiracialnya DAP selain melanjutkan satu lagi episod 'ketelusan ala DAP'?

Jika diambil kira dari segi strategik kepartian, Ariff Sabri boleh dikira cukup layak memandang pengalaman luasnya sebagai pemimpin pertengahan UMNO suatu ketika dulu yang jika pandai dimanfaatkan oleh DAP tentu saja memberi keuntungan politik.

Pun begitu, seorang lagi Melayu liberal & berfikiran 'terbuka' iaitu Hatta Watari yang juga bekas wartawan Utusan walaupun tidak termasuk dalam senarai, juga berpeluang mengisi kekosongan jawatan 'dummy' yang ditinggalkan oleh Tunku Aziz.

Siapa saja yang bakal menggantikan Tunku Aziz, keputusan muktamadnya hanya akan diketahui beberapa ketika nanti. Yang pastinya pemusatan kuasa kepimpinan sama sekali tidak akan beredar dari tangan Dinasti Lim.

Polemik Negara Islam PAS-DAP Akan Kuburkan PAKATAN

Posted: 15 May 2012 06:00 AM PDT


Nampaknya setiap kali hampir demam pilihan raya, isu negara Islam akan timbul semula.

Yang menjadi karektor dalam adegan polemik isu negara Islam ialah PAS sebagai protaganis atau pelopor dan DAP yang menentang atau antagonis.

Setiap kali PAS membuka mulut cuba menghidupkan impiannya untuk membentuk Daulah Islamiyah a ala acuan politiknya, DAP akan segera menghentam.

Lebih dua dekad lalu semasa kedua-dua parti masih menjadi seteru ketat politik, Karpal Singh mencabar pemimpin PAS supaya 'langkah mayatnya dahulu' jika berani menampilkan cita-cita perjuangan mereka.

Kini perkelahian mereka masih berterusan; yang berbeza hanya kedua-duanya kini menjadi rakan kongsi dan kawan baik dalam Pakatan Rakyat.

Terkini, Karpal yang sudah menjadi Pengerusia Kebangsaan DAP mengkritik Presiden PAS, Abdul Hadi Awang kerana bercakap mengenai cita-cita PAS mahu menubuhkan negara Islam.

Abdul Hadi berkata sekiranya parti itu menjadi rakan kongsi terkuat dalam kerajaan pusat apabila memerintah kelak, impian itu akan menjadi realiti.

Malah PAS mahu meminda Perlembagaan Persekutuan untuk merealisasikan cita-citanya itu.

Bagi DAP, negara Islam versi PAS akan bermakna berkuburnya parti yang memperjuangkan slogan 'Malaysian Malaysia' - satu perjuangan yang hanya berlandaskan kepada konsep rasisme Cina.

PAS dan DAP hanya bersatu di dalam Pakatan Rakyat atas peranan pujukan PKR yang diterajui Anwar Ibrahim.

Tanpa Anwar, tidak mungkin PAS dan DAP akan duduk semeja apatah lagi tidur sebantal.

Dengan masalah dalaman melanda PKR yang semakin parah dan kucar kacir, ia tidak lagi mampu menjadi simen yang mencantumkan perkahwinan antara PAS dan DAP.

Tambahan lagi, Anwar yang dibebankan dengan skandal seks songsang berpanjangan tidak mungkin dapat mempertahankan maruah, moral dan kredibilitinya sebagai pemimpin Pakatan Rakyat.

Mungkin api persengketaan dapat diredakan pada permukaannya tetapi perkelahian PAS-DAP adalah seperti api dalam sekam yang akan membakar seluruh Pakatan Rakyat dalam masa terdekat.

Setelah lima wakil parlimen PKR melompat menjadi anggota bebas dalam Dewan Rakyat, PKR tidak lagi menjadi blok terbesar dalam pakatan pembangkang.

Jawatan Anwar sebagai Ketua Pembangkang dalam Parlimen hanya dikekalkan sebagai tanda hormat PAS dan DAP, tidak lebih daripada itu.

PAS dan DAP muncul sebagai dua parti yang lebih kuat daripada PKR.

PKR dilihat sebagai parti ang tidak boleh diharap untuk memimpin pakatan pembangkang kerana kualiti pemimpin-pemimpinnya yang lemah serta tidak kukuh prinsip perjuangan.

Maka dalam pertembungan PAS-DAP kali ini dalam isu negara Islam, mereka mungkin tidak mendengar lagi nasihat Anwar, dan tidak mustahil mengambil haluan masing-masing.

Lagi pun PAS berpendapat mereka tidak lagi memerlukan PKR untuk terus berkuasa di Kedah dan Kelantan, sementara DAP yakin kekal memerintah di Pulau Pinang dan beranggapan pengaruhnya melebihi PKR di Sabah dan Sarawak.

Natijahnya, akan berlaku perebutan kuasa hebat antara PKR, PAS dan DAP menjelang pilihan raya umum ke 13 nanti.

Mimpi gah mereka untuk menawan Putrajaya hanya akan tinggal mimpi dan fatamorgana yang semakin pudar dan akhirnya lenyap.

Taipingmali (tm)

Posted: 16 May 2012 01:26 AM PDT

Taipingmali (tm)


Nizar Seperti Manusia Kurang Berakal

Posted: 15 May 2012 11:49 AM PDT

Durian Runtuh Kepada Warga Felda Bukti BN Kotakan Janji

Posted: 15 May 2012 11:47 AM PDT

Mat Sabu jual 'minyet' aurat di Kamunting malam ini

Posted: 15 May 2012 06:17 AM PDT

Normah dan Mat Sabu 121
Padang permainan Taman Kamunting Jaya Kamunting akan tercemar dengan air liur busuk Mat Sabu malam ini. Ketika ini Mat Sabu sedang berada di Taman Lela Kamunting dan akan berkonvoi motosikal 'Konvoi Tanpa Permit' ke Taman Kamunting Jaya.

Semua peserta konvoi adalah anak-anak muda kaki rempit dan kaki daun ketum, kesemua peserta diwajibkan memakai baju kuning BerShit 3.0 yang banyak tak laku.

Malam ini mesti ramai orang tetapi bukan orang tempatan. Jalanraya sekitar taman kini sudah sesak dengan kenderaan luar.

Ceramah & Bukti video: "NIZAR PENIPU BERSIRI"

Posted: 15 May 2012 02:23 AM PDT

Tarikh: 16.Mei 2012( Rabu)
Tempat: Perkarangan Dewan Kg Jelapang Jaya,Simpang.
Masa: 9.00Mlm

Jemput Tuan/Puan hadir bersama untuk menunjukkan kekuatan kita..

(Ceramah ini hanya 100 meter dari ceramah nizar)Mohon panjangkan jemputan kepada semua. Blogger,facebooker,Tweeter,Cyber Trooper & Kameraman digalakkan hadir! Tq.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Army veterans flex their arses at Ambiga's house

Posted: 15 May 2012 01:56 AM PDT

PANEH MIANG

Posted: 16 May 2012 01:21 AM PDT

PANEH MIANG


Terima kasih, Thanks, Trimas, Tocey, Shukran, Arigato, Gracias PDRM

Posted: 15 May 2012 08:22 PM PDT


Pada 4 hingga 6 Mei 2012, warga Paneh Miang berbesar hati dijemput menyertai ekspedisi berkereta dalam program Konvoi Jejak Perwira anjuran Persatuan Belia Kelana Putera Seremban.

Konvoi ini telah disertai lebih kurang 60 orang belia/beliawanis sekitar Negeri Sembilan dengan penglibatan lebih 20 buah kenderaan.

Program ini adalah kesinambungan kejayaan program Jelajah Kenegaraan yang pernah diadakan pada tahun lalu.

Objektif Konvoi Jejak Perwira kali ini adalah bagi memberi kesedaran kepada belia/beliawanis tentang peranan perwira-perwira negara yang telah terkorban kerana mempertahankan tanah air.

Peserta konvoi turut didedahkan dengan sejarah negara ini apabila berpeluang hadir sendiri ke tempat-tempat bersejarah. Antara kesan tinggalan sejarah yang menjadi tumpuan peserta Konvoi Jejak Perwira ialah Replika Istana Raja Melewar, Makam Dato' Dol Said, Masjid Kampung Hulu dan Memorial Balai Polis Bukit Kepong.

Antara kenangan manis Konvoi Jelajah Perwira ini ialah kerjasama yang terjalin antara pihak penganjur, peserta program, serta pasukan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) khususnya Cawangan Trafik (Keselamatan) Negeri Sembilan.

Bagi memastikan kelancaran program ini, pasukan Trafik PDRM NS telah menghantar pegawai kanannya iaitu ASP Halil Hamzah yang dibantu oleh 9 anggota polis trafik. Sebanyak 7 buah motosikal polis berkuasa besar dan sebuah SUV telah digunakan dalam konvoi kali ini.

Saudara Fairus selaku ketua Konvoi Jejak Perwira, telah memuji bantuan yang telah diberikan pasukan Polis Trafik Negeri Sembilan dalam program ekspedisi ini yang sangat signifikan kepentingannya dalam menjamin keselamatan perserta konvoi, di samping mendidik peserta supaya lebih berdisiplin di jalan raya.

Di sepanjang tempoh ekspedisi ini berlangsung, pasukan Trafik PDRM bukan sahaja cekap mengawal keadaan lalu lintas bagi memastikan perjalanan lancar peserta konvoi, malah pasukan polis trafik Negeri Sembilan memiliki tahap dedikasi serta disiplin yang tinggi.

Menurut Fairus lagi, komitmen pihak polis melalui kesanggupan mereka bekorban masa dan tenaga semasa konvoi berlangsung adalah di luar jangkaan.

Ekspedisi konvoi bermula dengan taklimat keselamatan daripada pihak Polis Trafik PDRM dan diikuti bacaan doa oleh salah seorang anggotanya.

Keterlibatan pasukan Polis Trafik PDRM Negeri Sembilan dalam aktiviti konvoi sebegini merupakan satu motivasi penting buat peserta konvoi. Malah, ketika sedang menunggang motosikal pun, semua anggota pasukan Polis Trafik yang terlibat tidak henti-henti memberikan isyarat serta kata semangat kepada para peserta konvoi supaya sentiasa bergerak sebagai satu pasukan.

Anggota polis trafik PDRM juga sanggup berpanas serta basah lencun dek hujan lebat disebabkan keadaan cuaca di sepanjang ekspedisi yang tidak menentu. Sungguhpun begitu, tiada sebarang rungutan diluahkan anggota polis, malah mereka kelihatan seronok dan mesra dengan peserta konvoi. Inilah contoh keikhlasan yang ditunjukkan anggota PDRM yang terlibat dan hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya.

Program ini juga sekaligus dapat merapatkan hubungan anggota pasukan Trafik PDRM dengan para belia khususnya di Negeri Sembilan. Sebagai pelindung masyarakat, anggota polis adalah ikon ikutan ramai, dan sikap sebegini membuktikan pasukan PDRM sebenarnya sangat berhemah, mesra dan memiliki tahap disiplin yang tinggi; berbeza seperti yang sering dimomokkan pemimpin dan pencacai pembangkang DAP, PkR, Pas yang kerap mengutuk dan menghentam pasukan PDRM.

Program konvoi sebegini secara tidak langsung telah menolak persepsi negetif masyarakat, terutamanya golongan belia terhadap pasukan PDRM. Jasa dan pengorbanan yang ditabur oleh pihak PDRM selama ini, tidak mungkin setara nilainya dengan wang ringgit.

Jesteru, bagi menghargai para anggota polis yang telah bersama kami dalam program Konvoi Jejak Perwira, demi memupuk rasa cinta warga Negeri Sembilan terhadap bumi bertuah ini, hanya coretan ringkas yang mampu kami nukilkan iaitu sekalung penghargaan dan ucapan ribuan terima kasih kepada pasukan PDRM, khususnya Cawangan Trafik (Keselamatan) Negeri Sembilan.

Senanam pagi. Rutin harian tak tinggal walaupun di luar balai.

Hati-hati tayang punggung tu bang. Kang terliur pulak Bung Nuar. Hehe...

Meh belajar pasang kekuda.

Motor ni kalau setakat kejar mat rempit, anytime lah...

Ada ong nombor nih...hahaha!

Kereta pun tau patriotik...peserta bersih plak tak tau patriotik...apa barang!!

Berdoa sebelum berkonvoi supaya dipermudahkan perjalanan.

Vrooommm...ada bran?

Posing depan Memorial Balai Polis Bukit Kepong.

Haa...korang dengar ni sejarah sebenar Bukit Kepong. Jangan dok dengar Mat Sabu jer...

Ketepi...ketepi...!

Lain kali para pemandu jangan terasa apabila di suruh ke tepi oleh polis dalam mana-mana aktiviti konvoi. Demi keselamatan pengguna jalanraya sebenarnya.

Ni baru sikit ni. Belum tunjuk skil lipat cipan maut kat selekoh lagi nih...

Akrobatik tengah jalan. Sebenarnya masa ni hujan. Inilah taktik bagi mengelak boxer lenjun dek air hujan yang bertakung atas sit motor. Hehe...

Dedikasi...panas dan hujan, ku redah jua.

Agak eh maso ni mesti abang polis ni fikir, "Bilo lah kerajaan nak bagi polis trafik motor berbumbung, macam motor BMW tu..."

Nampak macam nak pecut, tapi 110km/jam je ni. Demi keselamatan.


Penat konvoi ni sebenarnya. Apa-apa hal makan dulu. Perut kenyang, hati senang!

Akhir kata, "Terima Kasih PDRM."

SELAMAT HARI GURU

Posted: 15 May 2012 05:00 PM PDT


Salam buat kedua orang tua kami, guru paling mursyid sepanjang zaman. Juga buat sekalian tuan-tuan guru, para tetua, para pensyarah, leluhur, para sesepuh, para masyaikh, para habaib, para blogger, para pembaca dan semua yang pernah mengajar dan berkongsi dengan kami apa jua ilmu hatta secebis rasa ingin tahu. Tak lupa juga buat semua sahabat-sahabat maya dalam blog ini. Selamat Hari Guru buat sekalian guru. Selamat Hari Guru 2012 Untuk Semua!

one2many

Posted: 16 May 2012 01:21 AM PDT

one2many


Bersih 3.0 Itu Kotor - RTM

Posted: 15 May 2012 07:13 PM PDT


Video ini wajib ditonton dan disebarkan ke seluruh Malaysia supaya orang ramai tahu siapa puak kuning ini!

ORANG PAS KENDURI GUNA DUIT BR1M, HALAL KE?

Posted: 15 May 2012 10:47 AM PDT


Memang penganut PAS ni cerdik-cerdik belaka. Kalau tak pun, mereka selalu fikir yang mereka itu cerdik melalui tindakan-tindakan yang dibuat. Misalnya, dalam laporan Harakah baru-baru ini, bukan main lagi orang PAS mendabik dada berbangga kerana berjaya 'mengenakan' Najib.

Apa yang mereka buat tu? Macam yang dilaporkan, mereka guna duit BR1M yang diberikan oleh kerajaan Barisan Nasional untuk buat kenduri. Kemudian jemput pula TG Nik Aziz makan sekali.

Sebelum ni beriya-iya lagi kata duit tu haram diambil atau dimakan. Ini buat belanja bekwah halal pula. Atau Tuan Guru dah transferkan duit tu dalam Bank Islam untuk tukar status Haram ke Halal? Kalau orang bukan Islam kena masuk Islam dulu baru boleh kahwin dan 'main' maka samalah juga dengan duit RM500 tu barangkali. Kena masukkan dalam Bank Islam dulu baru jadi halal. Lagu tu? Hehe..PAs pIs pUS sungguh la puak ni.

Sahabat-Gunung

Posted: 16 May 2012 01:02 AM PDT

Sahabat-Gunung


PAS Baru Nak Jadi `Hero', BN Dah Lama perjuangkan pemansuhan Tol Batu Tiga & Tol Sg Rasau

Posted: 16 May 2012 12:59 AM PDT


Perjuangan UMNO dan Barisan Nasional Shah Alam terhadap tuntutan penghapusan Plaza Tol Batu Tiga, Shah Alam dan Sungai Rasau, Klang di lebuh raya itu bukan bermotifkan politik untuk meraih sokongan rakyat, lebih-lebih lagi dilihat PRU13 dah semakin hampir, ujar Ketua UMNO Bahagian Shah Alam, Datuk Ahmad Nawawi Md Zin.

Oleh itu, soal PAS tiba-tiba nak jadi 'hero' dalam memperjuangkan isu yang sama, tidak menjadi persoalannya kerana UMNO dan BN buat semua ini untuk rakyat dan kita bersungguh-sungguh serta konsisten bawa isu ini kepada Kerajaan Pusat untuk dipertimbangkan, malah telah menghantar memorandum kepada Setiausaha Politik Menteri Kerja Raya, Jun tahun lalu ketika Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Shah Alam lagi.

"Kita tetap dengan pendirian kita bahawa desakan pemansuhan dua tol di Lebuh Raya Persekutuan adalah semata-mata untuk memperjuangkan hak rakyat.
Ini kerana, kita merasakan perkara ini (pemansuhan tol) terlalu lama. Rintihan rakyat dan mendengar denyut nadi mereka memang menjadi tanggungjawab kami membantu masyarakat," ujarnya mengulas tindakan pihak PAS yang dilihat mahu menjadi hero dalam desakan pemansuhan kedua-dua tol berkenaan.

Baru-baru ini lebih 200 ahli UMNO dan Barisan Nasional (BN) mengadakan perhimpunan aman di plaza tol Sungai Rasau bagi menggesa kerajaan memansuhkan kutipan tol di situ serta di tol Batu Tiga.

Tambahnya, perhimpunan Aman yang diketuai Timbalan Ketua UMNO Bahagian Shah Alam Zulkurnain Md Ruslan melihat majoriti penduduk di sini menyifatkan kadar tol sebanyak RM1.10 sehala di Plaza Tol Batu Tiga menuju ke Kuala Lumpur dan sebaliknya dan RM1 di Plaza Tol Sungai Rasau untuk ke Klang dan sebaliknya merupakan satu bebanan kepada penduduk terutama berpendapatan rendah.

"Kita juga pernah memperjuangkan mengenai pembinaan sebuah hospital di Shah Alam, walaupun kini projek tersebut terbengkalai namun pembinaannya terhasil atas perjuangan UMNO dan BN Shah Alam kerana pada mulanya, pembianaan ini dikahabarkan akan dipindahkan ke Puncak Alam, namun atas dasar pembelaan dan kepentingan masyarakat setempat, kita perjuangkan agar Hospital ini kekal didirikan di Shah Alam.

Oleh yang demikian, tak perlulah ada mana-mana pihak khususnya PAS mahu menonjolkan dirinya sebagai hero dalam isu pemansuhan kedua-dua tol ini, mungkin mereka melihat PRU dah dekat, maka wajar bagi mereka menonjolkan diri sebagai pejuang pemansuhan tol ini sebagai mileage politik mereka," ujarnya yang juga Penyelaras BN Parlimen Shah Alam. 

'Saya tidak boleh paksa syarikat air Selangor'

Posted: 15 May 2012 04:55 AM PDT


Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata beliau tiada kuasa untuk meminta agar pemegang konsesi air di Selangor untuk bersetuju terhadap cadangan rancangan penyusunan semula industri air oleh kerajaan negeri.
   
"Sebagai seorang menteri, saya hanya boleh menggunakan kuasa saya mengambil alih bekalan air daripada pemegang konsesi sekiranya berlaku kecemasan, contoh, sekiranya terdapat kekurangan air yang kritikal," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan Makmal Ujian Kecekapan Tenaga Sirim QAS International Sdn Bhd di Section 16 di sini hari ini.
   
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim baru-baru ini berkata beliau berharap yang Chin akan menggunakan kuasa menterinya di bawah Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 bagi memastikan pemegang konsesi air untuk bersetuju dengan rancangan penstrukturan semula industri air kerajaan.
   
Ditanya mengenai laporan portal media hari ini yang Khalid akan membawa Chin ke mahkamah kerana enggan menggunakan kuasanya bagi memecah kebuntuan dalam perundingan rancangan penyusunan semula air, beliau berkata, "Terpulanglah kepada dia."
   
Chin berkata jika kerajaan negeri mahu mengambilalih bekalan air daripada pemegang konsesi, ia seharusnya menerusi perundingan di bawah pendekatan "persetujuan bersama".   
   
"Jika kerajaan negeri mahu mengambilalih syarikat bekalan air, mereka seharusnya sanggup menjual kepentingan mereka kerana perjanjian konsesi masih lagi sah secara perundangan sehinggalah perjanjian tamat," kata beliau.
   
Chin berkata kerajaan negeri boleh membawa syarikat-syarikat air ke mahkamah jika ia mahu menamatkan perjanjian konsesi disebabkan oleh sebarang perbuatan salah atau mengingkari kontrak.
   
"Inilah pendapat saya. Saya tidak fikir yang mahkamah akan memaksa saya menamatkan konsesi atau mengambil alih bekalan air daripada pemegang konsesi," kata beliau.
   
Syarikat-syarikat pemegang konsesi itu ialah Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash), Puncak Niaga (M) Sdn Bhd, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dan Konsortium Abass Sdn Bhd (Abass).
   
Mengenai laporan berikutan dijangkakan kekurangan air di Selangor,129 projek pelaburan telah ditangguh, Chin berkata sebelum ini, Syabas enggan memberi jaminan kepada cadangan pelaburan yang bekalan air mencukupi sebaik sahaja projek ataupun kilang telah siap.
   
Sebelum ini, diramalkan yang Lembah Klang akan berhadapan dengan kekurangan air menjelang 2014 tetapi dengan dua projek tebatan bernilai RM606 juta yang sedang dilaksanakan dan diluluskan oleh Majlis Ekonomi, masalah kekurangan air mungkin tertunda ke tahun 2017, katanya.
   
Beliau berkata projek-projek itu ialah untuk menggantikan paip-paip lama bagi mengurangkan pendapatan bukan air, menambah baik pam air di Sungai Bernam, meningkatkan kapasiti pengagihan semula loji rawatan air Sungai Selangor fasa dua dan tiga.
   
Menteri berkata air dari Sungai Labu di Negeri Sembilan juga akan disalur semula untuk meningkatkan bekalan air di Lembah Klang.
   
"Dengan berbuat demikian, kami menolak tarikh akhir ke tempoh yang kami rasakan air boleh mencukupi sehingga 2017. Saya kini sarankan Syabas untuk memberikan kelulusan kepada lebih 100 projek yang disebutkan itu.
   
"Maksudnya, pemohon bekalan air boleh dimaklumkan mengenai kelulusan projek masing-masing. Air akan cukup sekiranya projek-projek ini siap dengan kerjasama kerajaan Selangor," tambah beliau.

Kenapa Kempen Duduk & Jilat Sampai Bersih 1.0?

Posted: 14 May 2012 04:45 PM PDT


Kira kira 50 orang peserta Duduk dan jilat makan aiskrim sampai bersih 1.0 di Dataran Shah Alam hari ini mengedarkan Aiskrim kepada orang ramai yang lalu lalang dikawasan Dataran Shah Alam.

Kempen 1 hari makan aiskrim ini disertai oleh rangkaian Blogger, Facebooker dan Twiiter. Sebanyak lima tong aiskrim disediakan bagi kempen ini.

Penduduk sekitar kawasan Dataran Shah Alam dan pengguna jalanraya tidak kelepasan mengambil peluang menyertai  kempen duduk dan jilat  sampai Bersih 1.0.

Ada diantara mereka turut membawa anak anak untuk menikmati aiskrim percuma yang diedarkan para peserta. Penganjur menyediakan 300 batang aiskrim pelbagai perisa buat peserta.

Persoalannya, mengapa adakan kempen Duduk & Jilat Sampai Bersih 1.0?

Biarlah pengerusi kempen, Rafi Awang Kechik menjawabnya….sekupangdua

Posted: 15 May 2012 11:38 PM PDT

sekupangdua


CUBAAN BERSHIT GAGAL DI LONDON, KUNCU AMBABIGA KANTOI

Posted: 15 May 2012 10:54 PM PDTApa pun huraiannya, jelas ini perancangan jahat dari puak-puak cacaian AMBABIGA dan ALJUBRI yang memasang kuncu supaya dpat memalukan DS Najib semasa lawatannya di London, tanpa sebarang arahan tentu ianya tak akan terjadi, apa lagi pencacai mereka kali ini merupakan pelajar yang tak berapa kerat.

Baru-baru ini memang beberapa kegagalan jelas terutama bila himpunan Ulangtahun sambutan 66tahun UMNO yang berjaya mengumpul 6 kali ganda dari perhimpunan perusuh BERSHUT oleh AMBABIGA dan ALJUBRI TAJAAN YAHUDI sehingga kini masih lagi pencacai Bershit masih tidak berpuas hati dengan cubaan memanipulasi dan spin cuba membuat fitnah kononnya kegagalan diperhimounantersebut dan masih cuba memutar belitkan kononnya semua penipuan yang dirancang oleh UMNO.

Bagaimana sekalipun rasanya Cubaan pencacai upahan aljubri nie nampaknya masih gagal, mana boleh ditopu dengan nyata sebab yang hadir semasa perhimpunan seramai 120 ribu sendiri yang menjadi saksi perhimpunan tersebut

Ds Najib dalam ucapan nya di london semasa bertemu rakyat Malaysia di london menjelaskan bahawa perhimpunan tersebut di stadium bukit jalil boleh diadakan dengan aman sehingga kehadiran mencapai raysan ribu yang hadir dengan aman dan tiada sebarang rusuhan pun berlaku. Belaiu juga mengulangi cabaran dan tawaran sebelum itu untuk BERSIH menggunakan Stadium dan sebaliknya merusuh dijalanraya.

Ternyata 3 kerat penyokong upahan BERSHIT akhirnya senyap dan angkat kaki sebab malu, amik ko dapt MALU FREE jer! Baru ada akai anak murid Ambabiga dan Aljubri nie, nampaknya rakyat dah mula sedar sapa yang dijalan yang benar... Teman juga dimaklumkan antara sebab kehadiran lebih ratusan libu di bukit jalil juga adalah kerana geram dan mahu menunjukan sokongan keoada kerajaan dan mahu tunjukqn kepada BERSIH yang ini sebenarnya suara rakyat.

Apa lagi rancangan Aljubri dan Ambabiga bila kantoi macam nie...rasanya memang mood dua guru besar kepada pencacai BERSIH tak senang duduk nampaknya, mana taknya sponser mesti merah muka keluar budget puluhan juta untuk bershit

ADOIII BANYAK YANG SAKIT HATI TENGOK NIE! KOMPOM ANAK MURID AMBABIGA

Posted: 15 May 2012 08:53 PM PDT

 
SELAMAT HARI GURU... macamana pun ada gak yang marah tengok VIDEO nie, apa taknya semacam persendakan Guru BerSHIt dema si AmBABIga, marah betul dema nie, tapi [ada aku dan puluhan ribu yang melihat video nie memang buat pecah perut dan memang patut sebijik ke dahi Perusuhdan Pengganas BERSHIT! mana boleh orang lain jer yang sakit hati, rakyat lain tak setuju jadi Video nie penanda aras dan bagi balik sebijik ke muka korang, tak kan marah kot yop. Marah miker jer... ater marah dema CAMNA?

Panglima Perang Cyber

Posted: 15 May 2012 11:32 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Majlis Belia Seru Ketepikan Fahaman Politik Sempena @HariBelia2012 dan Sinar Harian Sengaja Salah Siar Tarikh #HBN2012? @NajibRazak

Posted: 15 May 2012 07:16 PM PDT

Dalam berita di atas rasanya kesilapan telah berlaku di mana tarikh disebut 26-28 Mei 2012 walhal ia berlangsung bermula 23-27 hb Mei 2012.


Pihak Urusetia perlu hantar makluman kepada Sinar Harian atas tindakan mereka menyiarkan tarikh yang salah atau adakah ia satu sabotaj?


Wallahu A'lam.


Ayuh sertai program untuk anak muda ini dan pilihlah yang bersesuaian dengan anda sendiri.


Apabila anak muda merasa dihargai dan minat mereka diberi perhatian istimewa oleh Kerajaan sudah ini akan membimbangkan Pakatan yang gagal memberi sesuatu tawaran sehebat ini kepada anak muda negara kita.


Malaysia memerlukan sumbangan anak muda dan di bahu merekalah masa depan negara akan dicorakkan.


Bagi yang beragama Islam merekalah penentu masa depan agama kita dan jatuh bangun bangsa yang menganutnya juga di tangan mereka.


Sekian,wassalam.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Sinar Harian Sahkan Umno Dahulukan Rakyat Hapus Tol Batu 3 dan Sg Rasau

Posted: 15 May 2012 06:12 PM PDT

Sumber Sinar Harian 18 Mei 2012.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Polis Kaji Hubungan Kerjasama Dengan Majlis Peguam - Sinar Harian

Posted: 15 May 2012 06:02 PM PDT

Gambar di atas menunjukkan rakyat menyokong pihak PDRM walaupun Majlis Peguam sendiri yang memahami undang-undang, tidak menghormati peguatkuasa undang-undang kerana faktor berat sebelah kepada pembangkang.

Dalam hal ini rakyat akan terus menyokong pihak berkuasa memastikan semangat anggota polis bertugas, akan terus meningkat dengan sokongan padu rakyat.

Gambar di atas dari Sinar Harian Rabu 16 Mei 2012
Mukasurat 10
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Artikel Khas Sempena Hari Guru

Posted: 15 May 2012 05:01 PM PDT

Berikut Mesej BBM yang diterima.Ia sungguh sesuai sempena Hari Guru hari ini.

Selamat Hari Guru buat seluruh tenaga pendidik di Malaysia..hanya Allah saja sebaik2 pembalas bagi segala jasa kalian..teruskan berjuang demi Agama, Bangsa dan Tanah Air..

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Perusuh BERSIH 3.0 Mahu Mati - Video @PDRMsia

Posted: 15 May 2012 05:00 AM PDT


Penjelasan Tunku Aziz Sebab Umum Keluar DAP di NTV7 Dan Jawapan Balas Kepada Pihak Serang UMB @NajibRazak @MuhyiddinYassin

Posted: 15 May 2012 01:56 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 Mei - Pemimpin Melayu DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang dikecam hebat pembangkang kerana mengkritik perhimpunan haram Bersih 3.0 pada 28 April lalu, hari ini mengumumkan keluar daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta.

Mengesahkan perkara itu kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi lewat malam ini, beliau berkata, adalah lebih elok dia melepaskan jawatan Naib Pengerusi parti kerana tidak mahu perbalahannya dengan pemimpin DAP lain berlarutan.

"Ya, benar saya telah tinggalkan parti. Saya mengalami masalah dengan DAP dan tidak mahu memanjangkan masalah ini lagi.

"Puncanya adalah Bersih 3.0. Saya tidak menyokongnya kerana ia adalah perhimpunan haram," katanya.

Tunku Abdul Aziz bagaimanapun berkata, beliau tidak bercadang menyertai mana-mana parti seperti yang didakwa sesetengah pihak.
nota : baca juga jawapan kepada serangan seorang blogger pro Kerajaan terhadap Unit Media Baru oleh Mat Despatch di sini  http://matdespatchotai.blogspot.com/ .. Blogger anak muda yang semakin meningkat naik seperti Brader Jai. Tulisannya mampu mengalahkan blogger otai yang lain jika terus gigih menulis dan ikhlas dalam perjuangannya. Artikel lain isu yang sama sila klik link di bawah  :Demi mempertahankan institusi UMB UMNO saya terpaksa (walau tidak mahu) menentang siapa sahaja yang mencemarkan maruahnya. Kecuali jika saya ingin lihat BN kalah dalam Pilihanraya Ke-13 akan datang...

Jangan kerana harta kita berseteru dan pilihan yang ada ialah melawan siapa yang mencetuskan sengketa.

Semoga BN akan menang dengan jumlah yang besar PRU 13 akan datang.

Kemaskini : Gambar Seksi Mislina Mustafa Peserta #OccupyDataran di Utusan Malaysia @NajibRazak

Posted: 15 May 2012 01:22 AM PDT
Penulis kebetulan ternampak gambar seorang peserta OccupyDataran yang juga seorang artis dalam Utusan Mega hari ini Selasa 15 Mei 2012.


Menurut tulisan wartawan Utusan, Mislina Mustafa pernah digosipkan dengan dakwaan beliau seorang lesbian.


Beliau bukan sahaja aktif dengan lakonan bahkan beliau juga nampak aktif menyokong Pakatan kerana pernah ditemui di perhimpunan Lynas di Kuantan oleh penulis sendiri.

Kehadiran beliau mengikuti Occupy Dataran yang disertai ramai dari anak buah Hishammuddin Rais yang merupakan ikon puak sosialis dan dikata free thinker yang tolak agama, menunjukkan beliau seperti penyokong LGBT.

Ini kerana peserta yang menghadiri kegiatan tersebut sememangnya mempunyai imej yang pelik seperti memakai topeng vendetta yang ada kaitan dengan freemason.


Serta berkelakuan bebas dan seksi seperti yang anda boleh temui dalam gambar di sini sebelum ini.


Jadi benarlah barangkali dakwaan bahawa puak LGBT menyokong Pakatan kerana mereka seakan dijanjikan atau berharap kegiatan songsang mereka akan dihalalkan di Malaysia. Turut menjayakan Occupy Dataran ialah Fahmi Reza, anak muda yang giat promosi komunisme di Malaysia.Namun jangan fikir semudah itu, kerana ramai lagi pejuang alif ba ta akan berusaha keras memastikan langkah puak LGBT ini akan terhenti dengan hayunan keris hujjah dan perisai hikmah menentangnya.

Semoga Allah memelihara Malaysia dari puak ini. Dengan berkat ahli keluarga Nabi saw yang bertebaran merata tempat di bumi Semenanjung Emas ini..

Terima kasih Utusan Malaysia siar kisah Mislina, sekurangnya kita mengetahui gosip lesbian ini untuk dicantumkan info beliau penyokong Pakatan melalui Occupy dan hadir menentang Lynas hingga ke negeri Pahang.


Bukti Vendetta ada kaitan denga Freemason Illuminati baca di sini

http://armandpju.blogspot.com/2012/04/v-vendetta-new-world-order-pakatan.html

atau tengok bawah ini :
kemaskini 4.43 pm 15/5/2012

Published with Blogger-droid v2.0.2

The Unspinners

Posted: 15 May 2012 11:32 PM PDT

AZLI SHUKRI

Posted: 15 May 2012 11:20 PM PDT

AZLI SHUKRI


Kah! Kah! Kah! Full Video Bersih Ketika Najib Di London...Lawak Laaa, Ingatkan Ramai Sangat

Posted: 15 May 2012 07:15 PM PDTBerakhirnya Kuasa Majlis Peguam

Posted: 15 May 2012 06:48 PM PDT

KUALA LUMPUR, 16 Mei — Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz telah bersetuju untuk mengkaji pembentukan Majlis Peguam kedua sebagai alternatif kepada peguam yang tidak berpuas hati terhadap Majlis Peguam sedia ada berhubung dakwaan mereka menyokong perjuangan pembangkang. Menggelarkan badan berkenaan sebagai "pembangkang", menteri berkaitan hal ehwal perundangan itu menegaskan kebanyakan peguan kecewa dengan kepimpinan di bawah Lim Chee Wee namun tidak mempunyai pilihan lain selain menjadi ahli kepada Majlis Peguam. Ketika mesyuarat tergempar (EGM) minggu lalu, peguam Abu Backer Sidek berkata kepada pemberita beliau telah hilang minat untuk menjadi ahli "bodoh" Majlis Peguam, yang menurutnya bersifat berat sebelah. Beliau mencadangkan dibentuk satu lagi Majlis Peguam sebagai alternatif untuk mereka yang mempunyai pendirian sepertinya. "Saya akan berbincang dengannya (Abu) dan Peguam Negara untuk melihat sama ada terdapatnya kemungkinan untuk membentuk badan alternatif," katanya kepada The Malaysian Insider

Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata ia akan dijadikan sebagai tambahan kepada cadangan untuk pembentukan akademi undang-undang untuk graduan di lapangan terbabit tetapi tidak mengamalkan perundangan. Bernama Online dua hari lalu berkata, Nazri dipetik berkata cadangan penubuhan akademi berkenaan akan di bawa ke Kabinet dan dibincangkan dengan Peguam Negara. "Majlis Peguam sedia ada akan diteruskan, ia sudah pasti. Tapi ia tidak menghalang kami dari membentuk akademi perundangan untuk graduan yang belum lagi berada dilapangan ... Professor, pensyarah, mereka di Pejabat Peguam Negara, di sektor korporat,  ... mereka di pertubuhan," katanya kepada The Malaysian Insider apabila diminta penjelasan lanjut. Veteran Umno itu menjelaskan terdapatnya "monopoli" dalam sistem perundangan oleh Majlis Peguam, yang mana sekarang dilihat seperti parti pembangkang. "Selama ini, kerajaan enggan mengambil jalan untuk meneruskan cadangan akademi itu, dan berharap majlis tersebut dapat berjalan dengan efektif. "Tapi sekarang, mereka dilihat sebagai sebuah parti pembangkang," katanya. 

Nazri menyalahkan Lim terhadap perubahan yang berlaku dan mengulangi cabarannya untuk berdepan melalui politik di Padang Rengas dalam pilihan raya akan datang. "Saya cabar Chee Wee — daripada seseorang kepada orang lain. Adakah beliau berani. "Saya tunggu beliau di Padang Rengas dalam pilihan raya akan datang ... saya akan menunggu dengan penuh semangat, jadilah lelaki seperti Nazri," katanya. 

Jika Lim dipilih tambah Nazri, beliau kemudiannya boleh bercakap seperti seorang ahli politik. Jika tidak, Lim harus fokus dan menguruskan Majlis Peguam tersebut dengan bebas dan bersih daripada politik, katanya dan menambah, badan itu umpama "kucing tanpa taring". Nazri berkata sesiapa sahaja yang dipilih menyokong Bersih 3.0 dalam EGM minggu lalu adalah tidak mewakili majlis yang dianggotai lebih 14,000 ribu ahli Majlis Peguam. Daripada 1,270 ahli yang hadir, 939 menyokong dengan 16 menentang. Usul berkenaan merangkumi 12 resolusi menyalahkan pihak polis menggunakan kekerasan terhadap perusuh Bersih 3.0 menuntut pilihan raya adil dan bersih. "Mereka sendiri tidak mempu untuk menjalankan EGM dengan betul. Macam mana mereka mengundi dengan mengangkat tangan? 

Kali terakhir saya dilantik menjadi ketua "Rumah Hijau" (pasukan sukan) di sekolah," sindir Nazri. The Malaysian Insider melaporkan Lim menolak kenyataan menteri Kabinet mengatakan Majlis Peguam prejudis dan menggesa majlis tersebut dibubarkan. Lim berkata badan mewakili peguam itu "tidak boleh dibubarkan" di bawah Akta Pengamal Perundangan namun ahlinya boleh mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap ahli majlis. Perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April menyaksikan ribuan penunjuk perasaan turun ke jalanan dan bertukar menjadi kecoh pada jam 3 petang apabila perusuh mula merobohkan halangan yang dibina pihak polis di sekitar kawasan Dataran Merdeka. Tindakan itu memaksa pihak polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan perusuh yang kemudiannya lari menyelamatkan diri ke lorong-lorong berhampiran. Namun Majlis Peguam menjelaskan, berdasarkan pemerhatian anggotanya yang terdiri daripada 78 pemerhati, polis telah menembak bertalu-talu dan juga tidak memberikan ruang untuk mereka melarikan diri.

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 15 May 2012 11:13 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


PASCA Bershit 3.0: POLIS TAK ADIL...

Posted: 15 May 2012 10:00 PM PDT

Kenapa polis hanya melakukan tangkapan terhadap 140 cicak mengkarung sedangkan bapak setan, anwar ibrahim masih lagi bebas dan boleh pergi ke mana-mana ceramah memaki hamun polis.

Umum tahu, anwarlah punca kepada rusuhan bershit tempoh hari, signal yang dia berikan pada azmin, menyebabkan perusuh bertindak liar dengan merempuh penghadang.

Pada aku, polis kena adil, kalau cicak mengkarung polis suruh mereka serah diri, anwar si babak setan yang jadi punca cicak-cicak tu merusuh, pun patut kena tangkap juga...

Video di bawah menceritakan segala-galanya, terang anwar bagi signal pada azmin supaya rempun penghadang yang di buat polis...

Demonstrasi Menyelamat Oleh Jabatan Bomba...

Posted: 15 May 2012 12:00 AM PDT


Pasukan bomba dan peyelamat Malaysia akan mengadakan demonstrasi menyelamat pada 26 mei 2012 bertempat di sektor x jam 4.00 petang hingga 5.00 petang . Antara demonstrasi yang akan dipersembahkan adalah situasi menyelamat mangsa kemalangan jalanraya.

Selain dari itu Jabatan Pertahanan Awam Malaysia akan mengadakan demontrasi menyelamat yang mana dilaksanakan pada 26 mei 2012 bertempat di sector x jam 5.30 petang hingga 6.30 petang iaitu demontrasi menyelamat mangsa runtuhan bangunan (Urban Rescue) .

Manakala Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia akan melaksana demontrasi menyelamat di tasik putrajaya pada 27 mei 2012 bermula jam 5.00 – 6.00 petang . Penganjuran tersebut akan diuruskan oleh pasukan StarTeam APMM.

Demonstrasi Menyelamat Mangsa

Tarikh/Masa: 3.00 - 4.00 Petang (25 Mei 2012)

Kerjasama: Polis Diraja Malaysia

Belantan

Posted: 15 May 2012 11:07 PM PDT

Belantan


Anwar sekali lagi cuba gunakan UMNO sebagai ‘batu loncatan’ untuk jadi PM!

Posted: 15 May 2012 09:42 AM PDTRahsia besar Anwar terbongkar lagi! Senator Mohamad Ezam Mohd. Noor secara terbuka mengakui sanggup bersumpah bahawa Anwar Ibrahim pernah merayu kepada bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi agar membawanya masuk ke dalam UMNO semula.

Ahli Dewan Negara tersebut berkata, perkara itu berlaku seminggu sebelum Abdullah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Katanya, tindakan mengadakan pertemuan dengan bekas Perdana Menteri tersebut adalah usaha terakhirnya untuk menggagalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak daripada terus memegang tampuk kerajaan di negara ini.

"Saya ada bukti kukuh untuk kejadian ini. Tujuan Anwar hanya satu iaitu mahu Pak Lah tidak letak jawatan dan membawanya masuk ke dalam UMNO dan kemudian beliau akan menyusun strategi bagi menyingkirkan Datuk Seri Najib.

"Kenapa beliau lakukan ini? Kerana Anwar tahu Perdana Menteri kita cerdik, cekap dan antara pemimpin UMNO yang tahu perilaku buruk dan terkutuknya sewaktu dalam kerajaan," katanya.

Beliau berucap pada ceramah kedua Sumpah Keramat Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI) 2012 Peringkat Parlimen Gombak di sini malam semalam.Mohamad Ezam juga mendedahkan, Anwar dalam mencapai cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri, pernah membawa seorang rakan ulama Abdullah dari Surabaya, Indonesia bagi memujuk bekas Perdana Menteri itu meletakkannya di peringkat tertinggi dalam UMNO.

"Saya juga yang membawa Anwar pergi ke pesantren di Surabaya itu untuk memujuk kiai atau ulama berkenaan datang ke Malaysia iaitu di Seri Perdana yang ketika itu kediaman Pak Lah.

"Anwar memujuk kiai itu agar berbohong kepada Pak Lah kononnya telah mendapat satu mimpi mengatakan Anwar paling layak menjadi pengganti Pak Lah, tetapi dengan izin Tuhan, Pak Lah tidak berkesempatan berjumpa kiai terbabit," katanya.

Mohamad Ezam berkata, Ketua Pembangkang itu sanggup melakukan apa sahaja asalkan beliau dapat memerintah Malaysia dan memuaskan nafsu serakahnya dalam banyak perkara.

Menurutnya, Anwar ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri pernah menyifatkan Najib yang sewaktu itu Exco Pemuda UMNO sebagai individu paling berpotensi menerajui negara kerana kepandaian dan kecerdikan yang ada padanya.

"Justeru, tidak hairanlah kenapa Anwar begitu drastik melakukan pembohongan demi pembohongan untuk menjatuhkan Perdana Menteri kerana beliau terlalu takut dengan individu yang bernama Najib," katanya.


Dalam pada itu Mohamad Ezam juga berkata, Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail juga merupakan saksi utama dalam isu rayuan Anwar Ibrahim untuk menyertai UMNO semula melalui bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Mohamad Ezam berkata, isteri kepada Penasihat PKR itu telah pergi bertemu sendiri Abdullah di pejabat Perdana Menteri suatu ketika dahulu bagi menyatakan hasrat yang sama.

''Saya yang membawa Wan Azizah dan tiga anaknya 'panjat' pejabat Perdana Menteri itu. Kejadian itu ketika Anwar masih di dalam penjara dan pada waktu itu juga Abdullah baru menjadi Perdana Menteri.

''Wan Azizah ketika itu merayu sampai menitiskan air mata. Anda boleh tanya Wan Azizah perkara ini betul atau tidak, kalau dia kata bohong, saya sanggup sumpah di mana-mana sahaja masjid atau surau,'' katanya.

Mohamad Ezam memberitahu, apa yang didedahkan olehnya itu adalah 'kisah mengenai siapa itu Anwar' kepada umum supaya rakyat mengenali bahawa Ketua Pembangkang tersebut tidak mempunyai prinsip dalam hidupnya.

Kata beliau, Anwar sanggup melakukan perkara seperti itu kerana tidak mahu Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri di negara ini ekoran bimbang niat jahatnya diketahui umum.

''Anwar itu pernah bekerja dengan Najib, dia tahu macam mana Perdana Menteri bekerja, dia tahu kemampuan pemimpin kita ini. Mana nak dapat seorang Perdana Menteri hanya dalam tempoh tiga tahun mampu melakukan pelbagai transformasi untuk rakyat dan negara,'' katanya.-UMO

Suara Politik
Taminsari

Akhirnya Marina di tegur Mahathir!

Posted: 15 May 2012 12:42 AM PDTTidak semestinya bapa borek anak rintik. Marina, anak perempuan Tun Dr. Mahathir Mohamad menyeleweng dari identiti bapanya dalam aliran pemikiran atau pendirian sosio politiknya yang terserlah dari aktiviti dan penulisannya tetapi mereka yang merasa tidak senang tidak memberikan reaksi terbuka kerana menghormati Mahathir. Secara diam-diam orang memperkatakannya dan Mahathir tentu menyedarinya.

Marina memperkenalkan dirinya sebaris dengan penulis-penulis ejen globalisasi lainnya yang terdiri dari Azmi Sharom, Karim Raslan, Tunku Abidin Muhriz. Mereka adalah kolumnis kepada akhbar The Star dan menjadi star kepada akhbar The Star sebagai wira Melayu dalam perjuangan untuk menegakkan liberalisme Barat di Malaysia.

Dengan keyakinan dalam perjuangan berani bagi dunia baru ini maka mereka terlihat sebagai wira kebebasan dan demokrasi sekalipun tulisan mereka terikat dengan sentimen, fanatik dan terpimpin oleh liberalisme Barat. Malangnya tulisan mereka tidak ramai dibaca oleh orang Melayu maka tidak banyak timbul kontroversi.

Mereka ini adalah setaraf dengan penulis dan wartawan-wartawan Utusan Melayu sebelum tahun 1961 iaitu sebelum UMNO mengambilalih Utusan Melayu yang mendakwa diri mereka sebagai pejuang kebebasan dan mempertahankan kebebasan akhbar tetapi sebenarnya berjuang untuk imperialisme Melayu Raya yang dijuarai oleh Indonesia dan dibiayai oleh Comintern ( Komunis Antarabangsa) dalam masa Perang Dingin.


Di zaman Perang Dingin, mereka ini akan dianggap oleh pihak komunis sebagai imperialisme atau kapitalisme tetapi dalam keadaan dunia yang berada dalam kuasa unipolar, mereka adalah wira kepada konsep globalisasi Barat. Mereka tenggelam dalam kebanggaan ini dan tidak dapat melihat dunia lain lagi.

Tulisan-tulisan mereka yang selalunya bersifat protes tidak berasaskan kepada fakta yang benar tetapi ilusi keyakinan dan prejudis yang tidak diimbangi oleh fahaman akar umbi dan sejarah tanah air kerana mereka adalah anak golongan elit.

Umpamanya tulisan Karim Raslan dalam The Star 8 Mei 2012 menampakkan beliau terpesona dengan Dahlan Iskandar, Menteri Badan Usaha Milik Negara Indonesia yang popular sebagai pemimpin berteraskan akar umbi yang senang bergaul dengan rakyat bawahan dan tidak meninggi diri untuk dijadikan contoh kepimpinan politik Malaysia.

Sekali gus ia memberikan gambaran kepada pembaca-pembacanya seolah Malaysia tidak mempunyai kualiti kepimpinan yang sedemikian sebaliknya mereka yang telah melalui sejarah negara ini menyedari bahawa dari Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Dr. Mahathir hingga kepada Najib adalah golongan elit dan feudal yang turun ke bawah. Tidak semua anak golongan elit yang berada di awang-awangan sehingga tidak dapat melihat kekuatan sendiri.

Ini hanyalah suatu contoh dari tulisan Karim dan banyak lagi tulisannya yang mengukur kepimpinan Malaysia dari segi elitismenya.

Tunku Abidin Muhriz dalam suatu tulisannya menjelang Perhimpunan Agung UMNO yang lalu telah menganggap orang UMNO sebagai lintah tetapi berikutan dengan reaksi marah orang Melayu atas tulisannya yang melulu dan bersifat prejudis itu maka sesiapa yang terus mengikuti tulisannya akan menyedari bahawa beliau sedang belajar untuk menjadi rasional dan mengurangkan keegoannya.


Sesiapa yang mengikuti kolum Marina Mahathir bila membaca satu dua para awal sahaja bagi tiap tulisannya maka kita sudah mengetahui alirannya yang bersifat protes dan berat sebelah dan lebih bertujuan untuk memperkuatkan identitinya sebagai terasing dari pendirian bapanya. Kita tidak perlu membaca tulisannya hingga ke akhir kerana konklusinya dapat dijangka sama sahaja.

Tulisannya yang terkini di The Star 9 Mei 2012 mengenai Bersih 3.0 cuba untuk menampakkan pandangannya yang seimbang tetapi pada akhirnya nyatalah dia lebih berat untuk menyalahkan polis yang mencabar kesabaran toleransi bapanya Mahathir dari terus berdiam diri.

Beliau memberikan gambaran seolah-olah polis yang bertindak ganas dengan adanya bukti 65 orang awam tercedera sedangkan hanya dua orang anggota polis cedera.

Dalam suratnya kepada The Star pada 10 Mei 2012, Mahathir menolak dakwaan anaknya itu dengan penjelasan " Ramai yang tercedera bukan dipukul oleh polis. Demonstran juga menyerang orang awam yang mereka fikirkan memerhati dan merakamkan apa yang sedang berlaku.

"Dan terdapat samseng-samseng yang dilatih khusus dari Pas yang memakai baju merah yang tugas mereka adalah untuk menggunakan kekerasan"

Mahathir berkata Marina yang menyertai perhimpunan Bersih 2.0 dan Bersih 3.0 tidak tercedera kerana dia tidak cuba untuk memecahkan sekatan yang diletakan oleh pihak berkuasa. Kiranya semua demonstran mencontohinya maka tidak ada seorang pun yang akan tercedera.

Mahathir juga berkata Marina tentunya mengetahui bahawa di tempat lain sekatan telah dibuang , cermin kereta polis diketuk dan dipecahkan dan kereta diterbalikkan.


Jika tidak silap inilah pertama kalinya Mahathir membetulkan fahaman anak yang keliru dan mungkin mengelirukan orang ramai dengan tujuan untuk memperlihatkan diri sebagai ejen globalisasi dan mahu terbilang sebagai salah seorang jaguh perjuangan kemanusiaan, kebebasan dan demokrasi di Malaysia.

Walaupun Marina diketahui telah menyekutukan dirinya dengan mereka yang mahukan keadilan kepada golongan LGBT dengan mengenepikan nilai-nilai murni tempatan tetapi Mahathir yang diketahui penentang keras perkahwinan sejenis dan menyingkirkan Anwar dari kepimpinan UMNO kerana memiliki kesukaan sejenis, tidak pernah menegur Marina sebelum ini.

Mungkin Mahathir merasakan bahawa beliau tidak harus membiarkan lagi anaknya apabila sampai kepada peringkat usaha mengikis kredibiliti pihak polis dan menghilangkan keyakinan rakyat terhadap tonggak utama negara ini.

Dengan teguran Mahathir terhadap Marina maka pihak tertentu tidak seharusnya memikirkan lagi bahawa Mahathir telah membiarkan anaknya menumpang pengaruhnya untuk meneruskan perjuangan untuk liberalisme Barat dalam hal-hal yang bertentangan dengan nilai tempatan.

Marina tidak mempunyai kekuatan pengaruhnya sendiri tetapi bergantung kepada kemasyhuran bapanya, penyelewengan dari identiti bapanya telah dieksploitasi atau dipinjam oleh parti-parti pembangkang untuk meningkatkan moral mereka tanpa kerelaan Marina sendiri.

Bagaimanapun Marina tidaklah sama bahayanya kepada bangsa dan negara seperti Mursyidul Am Pas Datuk Nik Aziz yang pengaruh kepimpinan agamanya mengelirukan pemimpin-pemimpin Pas dan ahlinya untuk menerima seorang yang didakwa penzina dan homoseksual sebagai pemimpin mereka dan juga sebagai bakal pemimpin negara.-UMO

Untuk artikel sebelum ini, sila lihat di sini.

Suara Politik
Taminsari

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 15 May 2012 11:02 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Memang Giler! Gambar Carlos Teves Mula Terjebak Dengan Perangai Penyokong #BERSIH !

Posted: 15 May 2012 09:30 PM PDT

MyMassa mintak maaf kepada penyokong Man City @ Citizen kalau artikel kali ini menyinggung perasaan korang.

Walaupun Man City juara EPL, tak bermaksud Teves boleh buat perangai monyet BERSIH 3.0.Oleh kerana kebiadapan Teves, Kelab Man City terpaksa minta maaf kepada MUFC.

Tak hairanlah kalau world class player macam Teves ni pun boleh buat perangai macam budak-budak, apa la sangat dengan dua ekor beruk BERSIH 3.0 yang kacau YAB PM nak berucap.


Teves pun lama duduk UK. Duduk UK tak bererti anda akan beradap seperti Brits (Britons). Kalau memang keturunan hooligan, pergi mana-mana pun buat perangan hooligan jugak.


Jadi tak hairanlah kenapa wujud golongan monyet wajah manusia yang juga sama macam manusia, ada otak tapi takde akal.


*Yang tak paham kenapa MyMassa keluarkan muka tiga ekor beruk ni, boleh tengok video ini.AMARAN! Virus EBOLA (Beruk GILA) telah menular di LONDON!!!

Posted: 15 May 2012 08:01 PM PDT

Kelmarin, majlis sepetang bersama DS Najib di London telah dicemar dengan tindakan liar beberapa ekor beruk belaan AmBABIga. Majlis yang sepatutnya menjadi medan pertemuan rakyat dan pelajar Malaysia di UK untuk berinteraksi mesra dengan PM kesayangan mereka telah sedikit terganggu kerana tindakan BIADAP beruk-beruk LIAR tersebut yang secara tiba-tiba meracau-racau di tengah khalayak umum.


Namun, seperti yang dijangka, DS Najib tetap cool walaupun diperlakukan sebegitu biadap oleh beruk-beruk tersebut. Beliau masih lagi dapat meneruskan ucapan dengan tenang dan meluangkan masa bersama hadirin. Siap kena tiaw lagi beruk-beruk tersebut dalam ucapan beliau selepas itu.

Tentu ramai yang tertanya-tanya, siapa yang begitu kurang ajar dengan PM sendiri ini?!! Inilah rupa beruk-beruk berkulit kuning yang tidak basuh berak yang ganggu majlis orang kelmarin. Agak-agaknya, mengapa ya anak-anak haram Cina ini boleh kurang ajar kepada pemimpin Melayu-Islam No 1 negara?!! Siapa yang ajar agak-agaknya?!!

Sebabnya orang Melayu ini, walau berbeza jauh sekali pun fahaman politik, mereka belum sampai tahap manjatuhkan air muka tuan punya majlis! Kalau pemimpin No 1 pun mereka boleh HINA sampai tahap begini, agaknya bagaimana pula mereka akan perlakukan ke atas orang-orang Melayu-Islam miskin yang selama ini bergantung hidup kepada bantuan Kerajaan?!!

Sedangkan mak bapak sendiri yang tua dan menyusahkan pun dibuang, inikan pula bangsa lain yang selama ini mereka panggil BABI dan BODOH!!!

PANAS. Video Kantoi Nurul Izzah 'Nyanyi' Dengan 'Microphone' Besar Pulak Tersebar!!! Siapa Punya Mic Tu?

Posted: 15 May 2012 06:30 PM PDT


Apa nak jadi dengan Nurul Izzah sekarang ni. Takkan kantoi macam bapak dia jugak.

Malas nak ulas panjang. Korang tengok je la video HOT yang tengah tersebar dengan pantas ni.
*Terbaek la anak muda yang buat video ni. Kepada pembaca MyMassa yang disayangi, jangan lupa sebarkan video ini di blog, facebook atau twitter yer. Tima kaseyyyy....

Pakatan Rakyat Di Kedah Berpecah?

Posted: 15 May 2012 05:00 PM PDT


KUALA LUMPUR: Boleh dikatakan DAP dan PKR akan menghadapi kesukaran pada pilihan raya akan datang di Kedah yang dipimpin PAS kerana kebanyakan sokongan mereka datang daripada bukan Melayu.

Beberapa isu masih lagi tidak selesai yang menimbulkan rasa kurang senang penduduk bukan Melayu seperti rumah penyembelihan yang dirobohkan, dasar perumahan negeri dan enakmen Mufti dan Fatwa.

Ketidakpuasan ini boleh dianggap bermula sejak 2009 lagi selepas kerajaan negeri merobohkankan satu-satunya rumah penyembelihan di Alor Setar yang digunakan penternak babi.

Isu itu begitu panas sehinggakan anggota tunggal DAP di dewan undangan negeri Kedah Lee Guan Aik hampir menarik diri daripada pakatan PAS-PKR-DAP.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak telah berjanji untuk membina rumah penyembelihan baharu tetapi masih belum dilaksanakan kerana mendapat tentangan penduduk kampung sekitar kawasan baharu yang dicadangkan. Ketidakpuasan terhadap dasar perumahan negeri, adalah lebih kepada kuota yang ditetapkan untuk Bumiputera.

Lebih daripada 90 peratus tanah di Alor Setar diwartakan sebagai tanah simpanan Melayu. di bawah kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) sebelum ini. Para pemaju yang membina rumah di tanah simpanan Melayu diperlukan memperuntuk 50 peratus daripada rumah itu kepada pembeli Bumiputera.

Tujuannya ialah untuk mengekalkan hak milik hartanah Melayu di negeri itu.

Di bawah kerajaan negeri pimpinan PAS, kuota perumahan Bumiputera dinaikkan kepada 70 peratus, menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan sesetengah pemaju.

Bukan itu sahaja, kuota Bumpiputera bagi hartanah komersil juga dinaikkan dari 30 peratus kepada 50 peratus.

Pengerusi Gerakan Kedah Dr Cheah Soon Hai menarik perhatian bahawa ramai bukan Melayu telah menyatakan kebimbangan terhadap rang undang-undang Mufti dan Fatwa (Kedah) yang diluluskan pada 17 April untuk menggantikan enakmen Mufti and Fatwa (Kedah Darul Aman) 2008 (Enakmen 10).

"Undang-undang baharu ini tidak menunjukkan demokrasi dalam pakatan pembangkang memandangkan ia menghalang fatwa yang dikeluarkan seseorang mufti atau jawatankuasa fatwa sama ada digubal atau tidak, untuk dicabar, dirayu dikaji semula atau dipersoal di mana-mana mahkamah sivil atau syariah," katanya. Bukan Islam bimbang yang Kedah menuju ke arah 'sebuah negeri Islam' kerana negeri itu telah pun cuba melaksanakan beberapa perintah menggunakan Kelantan sebagai model, katanya.

Perkembangan ini antara lain telah menyebabkan DAP dan PKR negeri dikatakan menjadi serba salah.

Peletakan jawatan anggota dewan undangan negeri PKR Tan Wei Shu pada April 2010 yang mendakwa beberapa pemimpin dalam parti menggunakan beliau untuk kepentingan peribadi, juga tidak membantu.

Pengerusi MCA Kedah Datuk Chong Itt Chew berkata hampir 70 peratus daripada penduduk negeri itu ialah Melayu dan oleh itu dengan PAS menguasai negeri, ia bermakna mereka berkuasa untuk memperbanyak dasar-dasar Islam.

"Pengalaman lalu juga menunjukkan tiada apa yang boleh dilakukan oleh ahli politik DAP dan PKR, sedangkan perasaan tidak puas hati ini semakin memuncak. "DAP tidak mempunyai banyak penyokong dan tidak boleh terlalu mendesak dengan pendapatnya. Apabila kerajaan negeri mahu membawa negeri itu menuju ke jalan Islam, tiada apa yang boleh dilakukan DAP atau PKR ," katanya semasa dihubungi Bernama.

Komen terbaru para pemimpin PAS mengenai undang-undang Hudud dan agenda negeri Islam telah menghangatkan lagi perdebatan antara mereka dengan para pemimpin DAP, terutama pengerusinya Karpal Singh, dan dilihat menambah risiko politik yang serius yang perlu ditangani pakatan pembangkang.

Memburukkan lagi keadaan ialah para pemimpin PAS dilaporkan berkata mereka malahan sanggup mengadakan pakatan dengan parti lain yang menyokong sebuah negeri Islam jika PKR dan DAP enggan berbuat demikian. -BERNAMA

Bukti Rafizi Mengaku Salah Sebabkan Kerugian RM 5juta.

Posted: 15 May 2012 11:00 AM PDTBanyak tu. RM5juta kalau didapati salah bawah Akta BAFIA 1989. Kalau nak faham maksud MyMassa, sila tonton video ini.Lepas ni kita tengok Rafizi pulak masuk mahkamah kes BAFIA. Tak lama lagi kepala Rafizi botak macam Sam Ketot kalau kena bayar RM5juta.


Untuk yang nak faham lebih terperinci mengenai akta ini, sila ke link berikut:


http://www.lawyerment.com.my/financial/banking2.shtml#BAFIA


*Akibat jadi keldai PKR, Johari tu tak pasal-pasal hilang kerja. Bodoh sangat dengar cakap pembangkang buat apa. Merana hidup. Ada ke Anwar Ibrahim nak tolong si Johari ni?

Tragedi 13 Mei 2012. Video Pengkhianat Islam 'Dipancung' Depan Orang Ramai.

Posted: 15 May 2012 09:00 AM PDT

 Tragedi ini berlaku pada malam 13 Mei 2012 di Kg. Tualang Sekah, Perak.

Yang menarik dalam video ini, seorang pengkhianat Islam dan Melayu menyerah diri untuk 'dipancung' di khalayak ramai. Mari kita saksikan video ini.Mantap. Fitnah Nizar Jamaluddin terhadap YAB Menteri Besar Perak kena pancung dengan bukti video dah hujah yang kukuh. Punyalah panas punggung si Nizar ni sampai terpaksa undur diri.


*Ingatkan hebat sangat si Nizar ni. Baru kena pancung sikit dah cabut lari. Hebat depan penyokong sendiri je la.

MARI KE MARI SEGALA-GALANYA ADA, HANYA SATU TIADA

Posted: 15 May 2012 07:00 AM PDTTUJUH hari lagi, marilah kita memeriahkan Hari Belia Negara 2012 di Putrajaya. Perhimpunan Belia Terbesar Di Dunia. Demi agama, bangsa dan negara kita yang dicintai. Datanglah dengan niat yang baik, bersama-sama memeriahkan Hari Belia Negara 2012. Jangan bimbang soal makanan, Putrajaya sangat banyak pilihan makanan.

Jangan anda risau untuk bersolat, selain Masjid Putra yang tersergam indah, terdapat juga Masjid Sultan Zainil Abidin atau dikenali Masjid Besi. Di setiap Presint terdapat surau yang besar dan selesa.

Pengangkutan jangan anda bimbang. Terdapat bas Nadi yang beroperasi setiap detik, terdapat jaringan pengangkiutan moden ERL ke KLIA atau ke KL Sentral. Kemudahan di Putrajaya Sentral tidak akan mengecewakan anda. Bas Ekspress dari ALor Setar terus ke Putrajaya Sentral, begitu juga yang lain.

Keselamatan anda pasti terjamin, Putrajaya adalah pusat pentadbiran yang anda boleh banggakan. Tidak hairanlah jika Lim Guan Eng sangat bercita-cita menduduki Bangunan Perdana Putra. Oh itu cerita politik, mari kita bercerita tentang masa depan anda. Di pameran Hari Beloia Negarfa, anda boleh dapati apa sahaja, peluang pekerjaan, permainan anak-anak anda, kuliah Maghrib dan Subuh di masjid-masjid, sukan, kolam renang, makanan bertaraf hotel, kampung moden, semuanya ada.

Hospital Putrajaya yang moden sedia merawat anda. Alamanda pusat membeli belah sedia menanti kedatangan anda, Nak makanan PIzza, KFC, Ayamans, Chicxken Rice, Ikan Bakar, Celcom,Maxis, Pawagam Moden, Parkirng kereta, Roti Boy, Mamak Kembar, Dapur Mas, Mydin, Public Bank, Affin Bank, CIMB, Maybank, MAS segala-galanya ada.

Yang pasti satu sahaja tak ada...Workshop...hehe...kerana jika kereta anda rosak orang Putrajaya sekelip mata akan membantu anda hehe....

Jom Datang Beramai-Ramai Hari Belia Negara 2012...Himpunan Sejuta Belia!

Luahan Hati Seorang Anggota Polis Yang Turun Operasi BERSIH 3.0

Posted: 15 May 2012 05:00 AM PDT

Salah seorang yang komen di MyMassa telah meletakkan link blog ini. MyMassa telah membaca artikel ini dan ianya sangat bagus untuk dikongsi bersama.


As police This Is My Story

Kebanyakan rakyat Malaysia, samada pembaca media perdana mahupun media alternatif, sentiasa mendengar laungan segelintir rakyat (berbanding 27 juta rakyat lain), yang turun ke jalanan, membuat bising dan berdemonstrasi. Suara mereka kuat...jerit di sana sini... se olah-olah semua rakyat bersetuju dengan idea mereka. Sebenarnya tidak.

Saya pula mengambil langkah yang 'reverse'. Think outside the box.
Apa kata kita, rakyat biasa, memberi ruang pula (di media) kepada golongan rakyat Malaysia yang menjaga kesejahteraan dan keamanan kita. Nama nya polis.

Semalam, saya telah mendekati se orang anggota polis FRU yang telah terlibat secara langsung- sebelum, semasa dan selepas- perhimpunan haram "Bersih 3.0" dan mencadangkan dia menulis apa jua yang dia ingin luahkan dengan se ikhlas-ikhlasnya sebagai se orang manusia, se orang anggota polis, dan se orang rakyat Malaysia.

Berikut adalah luahan hatinya: (saya tidak edit ayat-ayat beliau). Saya namakan artikel ini: "This is my Story"

"Ruangan Ini Berkenaan Aku Dan Perhimpunan Bersih 3.0 Yang Mana Aku Fikir Perlu Dikongsikan Kepada Masyarakat Khususnya Rakyat Malaysia Tentang Pengorbanan Anggota Polis Demi Menjaga Dan Mententeramkan Keadaan Semasa Berlangsungnya Perhimpunan Bersih 3.0 Yang Dari Awalnya Perhimpunan Aman.

"Pada Pandangan Awal Masyarakat Awam Banyak Menggelar Kami Ini Dengan Panggilan Yang Kurang Sedap Didengar Walhal Kami Hanya Menjalankan Tugas Kami.Perspektif Atau Tanggapan Masyarakat Melihat Cara Kami Berpakaian Dan Bertugas Pasti Ramai Yang Mencemuh.

"Bertugas Sempena Perhimpunan Aman Bersih 3.0 Banyak Cabaran Dan Dugaan Yang Masyarakat Tidak Tahu Yang Kami Bersengkang Mata Siang Dan Malam Berkawal 24 Jam Supaya Ketenteraman Awam Dapat Dipelihara Dan Bebas Dari Sebarang Anasir-Anasir Luar Yang Negatif Dan Mampu Memberi Ancaman Buruk Pada Negara.

"Oleh Itu Ramai Anggota Telah Dipanggil Dari Serata Tempat Hanya Untuk Perhimpunan Ini Misalnya Anggota Polis Dari Cawangan Trafik Dari Kedah Anggota Polis Anti Rusuhan (Fru) Dari Perak Dan Terengganu.Ramai-Ramai Berkumpul Semata-Mata Untuk Perhimpunan Ini Iaitu Perhimpunan Bersih 3.0.

Perhimpunan Yang Pada Awalnya Aman Dengan Sorakkan Dari Pihak Penganjur Dan Orang Yang Menyokongnya Menjadi Hura-Hara Dan Kelam Kabut Serta Bertukar Ganas Sehingga Menggugat Keamanan Dan Kesejahteraan Orang Awam Yang Lain.Kekecohan Berlaku Apabila Ada Segelintir Yang Ingin Menunjukkan Diri Mereka Hebat.

"Sehingga Merempuh Penghadang Yang Dibina Oleh Pihak Polis.Apabila Diminta Bersurai Oleh Pihak Polis Mereka Tidak Mengendahkan Malah Bertindak Agresif Dan Melampaui Batas Sehingga Memaksa Pihak Polis Mengambil Tindakkan Yang Minimum.Tindakan Pertama Dari Anggota Polis Balai Sebagai Lsf (Light Strike Force)

"Apabila Keadaan Tidak Terkawal Maka Pihak Polis Yang Lain Yang Lebih Dikenali Pasukan Polis Simpanan Persekutuan Atau (Fru) Mengambil Tindakan Yang Drastik Iaitu Dengan Tembakan Gas Pemedih Mata Dan Balingan Bom Asap Pemedih Mata.Tiada Tindakan Yang Berat Diambil Seperti Pukul Memukul Oleh FRU.

"Apabila Tindakan Yang Diambil Oleh Fru Selesai Barulah Unit Tangkapan Melakukan Kerja Menangkap Orang Yang Merusuh Dan Membuat Huru Hara.

"Dalam Kekecohan Itu Juga Berlaku Insiden Yang Tidak Diingini Iaitu Ada Beberapa Anggota Pois Yang Cedera Dipukul Oleh Orang Yang Merusuh.

"Tidak Cukup Dengan Itu Kenderaan Pihak Polis Juga Menjadi Bahan Untuk Melepaskan Geram Sehingga Remuk Dan Rosak.

"Keadaan Anggota Yang Dipukul Ada Yang Parah Dan Ada Yang Cedera Tahap Sederhana.

"Kekecohan Yang Berlaku Turut Merosakkan Harta Benda Awam Dan Mengakibatkan Kerugian Kepada Kerajaan Dan Peniaga.

"Kerugian Yang Dianggarkan Ratusan Ribu Ringgit Mungkin Juga Jutaan Ringgit Dan Pada Siapa Harus Dituntut Ganti Rugi Itu.Dengan Kecederaan Anggota Polis Yang Dimasukkan Ke Hospital.

"Cuba Anda Fikir Dengan Akal Fikiran Yang Waras Dan Rasional Pada Siapa Harus Kita Persalahkan.

"Cuba Kita Amati Dan Lihat Secara Terbuka Dimana Pihak Penganjur Semasa Rusuhan Itu Terjadi.

"Dan Kita Lihat Bangsa Mana Yang Lebih Ramai Datang Untuk Menjayakan Perhimpunan Bersih Ini Sehingga Bertukar Menjadi Perhimpunan Yang Dicemari Dengan Insiden Yang Tidak Diingini Dan Ganas.

"Kami Pihak Polis Hanya Menjalankan Tugas Yang Diberikan Dan Melakukan Apa Yang Terdaya Dan Yang Telah Diamanahkan Dan Kami Pihak Polis Menyeru Kepada Masyarakat Supaya Tanamkan Mentaliti Anda Tidak Menyalahkan Pihak Polis Dan Memberikan Pihak Polis Ruang Dan Masa Untuk Menyiasat Dengan Telus Tanpa Tekanan Oleh Mana Mana Pihak Yang Berkaitan Dan Mendakwa Pesalah Yang Merusuh Pada Perhimpunan Bersih 3.0

"Akhir Kata Dari Saya Renung Renungkanlah Dan Pada Pihak Polis Diraja Malaysia Jalankan Tugas Anda Dengan Tegas,Adil Dan Berhemah."

-rintihan Wira negara kita yang bernama Polis -
http://rainbowoftruth.blogspot.com/2012/05/as-police-this-is-my-story.html

*Kongsi-kongsikan.

Pepatah Melayu Baharu Tercipta. Kotor Seperti BERSIH 3.0.

Posted: 15 May 2012 03:00 AM PDT

Kekotoran akibar 'BERSIH'.

Apa erti kotor seperti BERSIH 3.0?

......Ertinya kekotoran yang tersembunyi di sebalik luaran yang 'nampak' bersih.

Untuk faham maksud pepatah ini, sila tonton video yang diterbitkan oleh RTM.
*Sebar-sebarkan.

GEMPAR! Bukti Kerajaan PKR Mahu Bunuh Rakyat Selangor #pembersihan etnik.

Posted: 15 May 2012 01:15 AM PDT

Isu air di Selangor bukanlah perkara yang baharu. Isu ini telah pun mendapat perhatian DYMM Sultan Selangor. Baginda bertitah supaya Kerajaan PKR tidak mempolitikkan isu ini.

Sultan Selangor: Jangan politikkan isu air

8 Mei 2012
KUALA LUMPUR - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan kerajaan Selangor supaya tidak mempolitikkan isu air demi kepentingan rakyat dan pembangunan negeri itu.

Baginda bertitah, baginda tidak mahu kerajaan Selangor berdepan dengan krisis air yang boleh menjejaskan nama baik sebagai negeri maju disebabkan pelabur berpindah ke tempat lain.

"Ada sesetengah pihak beranggapan masalah air adalah remeh, tetapi beta memandang serius kerana kita berdepan dengan masalah yang boleh menjejaskan kehidupan dan pembangunan negara.

"Oleh itu, beta tidak mahu isu air dipolitikkan kerana rakyat memerlukannya dan tiada alternatif lain menggantikannya," titah baginda kepada pemberita pada Majlis Perasmian Program Outreach Institut Geologi Malaysia (IGM) dan Persidangan Air Tanah dengan tema 'What, Why, Where and How?' di sini, hari ini.

Matlamat utama program tersebut adalah untuk memperkenalkan bukan sahaja apa itu geologi tetapi bagaimana faktor geologi akan mempengaruhi kehidupan, aktiviti, perniagaan, keselamatan dan kedaulatan negara serta kestabilan alam sekitar.
http://www.sinarharian.com.my/nasional/sultan-selangor-jangan-politikkan-isu-air-1.46357

Namun, dua hari selepas itu, MB Selangor tetap berdegil dalam isu ini. Khalid Ibrahim masih mempolitikkan isu air dengan menuduh Kerajaan Pusat.

Isu air: MB mahu Pusat akur titah Sultan Selangor
Wartawan Sinar Harian
10 Mei 2012
SHAH ALAM - Kerajaan Selangor akur dengan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya isu air tidak dipolitikkan dan pada masa yang sama mendesak Putrajaya mengambil kira teguran baginda dan melaksanakan segera penstrukturan semula industri pembekalan air.
Merujuk kepada titah Sultan Sharafuddin semalam, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, "justeru, kita mendesak Kerajaan Persekutuan mengambil kira teguran Sultan dan melaksanakan dengan segera penstrukturan semula industri pembekalan air di Selangor seperti yang diperuntukkan oleh Akta Industri Pembekalan Air 2006 (WSIA) yang membolehkan kerajaan Selangor mengambil alih pengurusan ini."
http://www.sinarharian.com.my/nasional/isu-air-mb-mahu-pusat-akur-titah-sultan-selangor-1.46672

Kita tinggalkan putar belit Khalid Ibrahim dan pimpinan PKR, DAP dan PAS Selangor yang DERHAKA dengan titah DYMM Baginda Selangor. MyMassa cuma hendak mengulas cadangan Kerajaan PKR yang mahu menggunakan air lombong sebagai sumber bekalan air di Selangor.

Krisis Bekalan Air Di Selangor Selesai 2014

Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor memberi jaminan tidak akan berlaku krisis air menjelang 2014.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap, Kesihatan, Pekerja, Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin negeri, Dr Xavier Jayakumar mendakwa, krisis air yang dibangkitkan selama ini merupakan propaganda politik kerajaan Barisan Nasional.

"Ini adalah usaha pihak tertentu untuk meracun pemikiran rakyat Selangor dalam usaha mereka untuk merampas kembali negeri ini.

"Kerajaan negeri berpendapat bahawa projek mega pemindahan air dari Pahang ke Selangor serta tindakan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) memaksa kerajaan negeri meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat (Langat 2) yang menelan berbilion-bilion ringgit itu tiada tujuan lain.

"Apa yang diketahui ia hanya bertujuan memberi kontrak dan habuan keuntungan kepada syarikat-syarikat kroni yang rapat dengan mereka," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Exco di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini, Rabu.

Menurutnya, kerajaan Selangor dengan menggunakan teknologi rawatan air terkini telah mengenal pasti beberapa punca air yang telah dirawat dan boleh diguna pakai bagi menampung keperluan rakyat Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

"Bagi menampung keperluan air kita akan mengambil air mentah dari bekas-bekas lombong yang banyak terdapat di seluruh negeri Selangor, pengambilan air bawah tanah, rawatan dan penapisan air sungai, penggunaan air hujan dan juga air mentah dari takungan hujan.
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/2/15/mstar_berita/20120215183910&sec=mstar_berita


Untuk mengulas perkara ini, suka untuk MyMassa gunakan kajian UKM mengenai kandungan air lombong di Selangor. Di ulangi, KANDUNGAN AIR LOMBONG DI SELANGOR, bukan negeri lain.Berikut adalah kawasan yang menjadi sampel kajian tersebut.

Dan ini pula penemuan hasil kajian tersebut.

 
Menurut kajian tersebut, air lombong di Selangor mempunyai logam-logam berat. Apa yang lebih mengejutkan adalah AIR LOMBONG DI SELANGOR JUGA MEMPUNYAI UNSUR RADIONUKLID!


Adakah Kerajaan PKR mahu membunuh rakyat Selangor dengan memberikan air berperisa RADIONUKLID seperti Thorium dan Uranium? Bukankah Kerajaan Selangor telah berpakat dengan Anti Lynas dan sanggup menaja gerakan tersebut untuk memastikan Kilang Lynas di Pahang ditutup? Kalau benar Kerajaan Selangor peka dengan RADIOAKTIF, kenapa mereka mahu beri rakyat Selangor minum air yang mempunyai radioaktif????

MyMassa tinggalkan kajian penuh UKM di sini. Anda boleh baca kajian tersebut dengan klik imej di bawah.
Klik untuk besarkan imej.


*Memang gila Khalid Ibrahim dan regim PKR di Selangor. Ada ke nak bagi rakyat minum air yang ada radioaktif.


ASPAN ALIAS JUGA AKAN KEMBALI, SAYA KENAL DIA!

Posted: 14 May 2012 11:00 PM PDT


TEMASIK

KAMI sangat yakin Aspan Alias juga akan kembali kepada UMNO semula. Jika Naib Pengerusi DAP yang tidak ada kuasa itu sudah sedar, apakah kamu fikir Aspan Alias tidak akan sedar. Dia akan sedar tuan-tuan bukan kerana dia dibayar, kerana dia rasa bersalah kepada agama dan bangsanya. Kini dia tersentak apabila Tunku Abd Aziz keluar DAP, meninggalkan kawan baiknya Lim Kit Siang.

Tunku Abdul Aziz tahu Lim Kit Siang adalah budak suruhan Lee Kuan Yew yang diarah berarak di atas jalanan. Anda mungkin lupa sejarah Lim Kit Siang, ketika Lee Kuan Yew dipisahkan dari Tanah Melayu, Lee Kuan Yew menangis teresak-esak kerana harapan dan cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia berkecai! Sebelum itu, semasa Lee Kuan Yew melawat negara-negara Eropah, beliau sempat berjumpa Presiden Tito. Lee Kuan Yew memperkenalkan barisan kabinet dan duta-duta perniagaannya...Lee Kuan Yew memperkenalkan dirinya sebagai Prime Minister. Dia lupa Perdana Menteri sebenar ialah Tunku Abdul Rahman.

Berita ini sampai ke pengetahuan Tunku. Tunku tahu cita-cita Lee Kuan Yew. Apabila PAP menang besar PRU di Singapura, 3 Kerusi UMNO dipecah-pecahkan. Orang-Orang Cina dari tanah besar China, Hong kong dan Taiwan diimport untuk memperbanyakkan orang Cina di Singapura. Maka pada PRU 1964, UMNO kehilangan 3 kerusi parlimennya di Singapura atas kebijakan Lee Kuan Yew menyusun dan menghalau pengundi-pengundi Melayu di Singapura.

Selepas berjaya di Singapura, Lee Kuan Yew telah menghantar Calon-Calon PAP untuk bertanding di Tanah Melayu pula. Mereka lawan MCA tetapi malangnya PAP hanya menang di Bangsar. Maka, bala tentera  PAP pun pulanglah ke Singapura dengan kecewa.

Lee Kuan Yew kemudian mengarahkan Lim Kit Siang membuka cawangan PAP di Melaka, dengan nama baru DAP. Warna, pemikiran, minda, perbuatan, cara semuanya ikut cara PAP. Dana kewangan semuanya dari PAP. Tunku  Abdul Aziz kata Lim Kit Siang bermula di jalanan, di atas jalan menjerit dan menjerit. Kini DAP sangat berbangga selepas menguasai Pulau Pinang dan Selangor.

Tunku Abdul Aziz tahu jika dia terus berada di dalam DAP, perkara yang tidak difikir oleh orang Islam dan orang Melayu ialah next Prime Minister. Anda semua dimomokkan yang Anwar akan menjadi PM.

Anda silap sebenarnya. PM yang akan datang jika PR khususnya DAP menang di 88 Kerusi Parlimen ialah Lim Guan Eng. Kamu Tak percaya. Kamu boleh bertanya YB Tan Tee Beng dan Huan Cheng Huan di Pulau Pinang. YB Jeff Ooi telah Melafaz Sumpah bahawa dalam 10 tahun ke depan, Prime Minister di Malaysia mestilah Cina Kristian (Lim Guan Eng).

Selepas sahaja LGE menjadi PM sementara (quote PM Sementara)...Singapura akan dibawa masuk menyertai Malaysia. dengan 88 kerusi Parlimen di Malaysia dan lebih 47 kerusi di pihak Singapura , maka Lee Kuan Yew akan menjadi Perdana Menteri Malaysia sebelum hembusan terakhirnya. Sudahkah kamu lupa Lee Kuan Yew menyatakan hasratnya dua kali di akhir 1999 dan di awal 2000an untuk kemungkinan kembali kepada Malaysia!

Sebab itulah Tunku Abdul Aziz keluar DAP!

Selepas Aspan Alias membaca pembuka artikel ini, dia juga akan keluar DAP. Sebab saya kenal Aspan Alias.

Terima kasih sudi membaca dan menyiarkannya.


(kiriman ke kotak emel yang tidak diedit)

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 15 May 2012 09:32 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Hudud Tiada Lagi Dalam Manifesto #PASerabut

Posted: 15 May 2012 08:00 PM PDT


PAS Akhirnya Tunduk, Tiada Lagi Hudud Dalam Buku Jingga #PR13

Posted: 15 May 2012 06:00 PM PDTNik Aziz Kata Harussani Mufti Lapuk

Posted: 15 May 2012 04:00 PM PDT


Bangkang Dari Longkang Gegarkan Youtube Lagi #PR13

Posted: 15 May 2012 09:15 AM PDT

120 Orang Lagi Perusuh #BERSIH3 Akan Diburu

Posted: 15 May 2012 08:45 AM PDT


Video Perusuh #BERSIH3 Mahu 5 Orang Mati Semasa Perhimpunan

Posted: 15 May 2012 07:00 AM PDTIrene Fernandez Sudah Tidak Sehaluan Dengan Ambiga

Posted: 15 May 2012 05:00 AM PDT


Selamatkan Selangor Dari Sampah PKR #ReturnSgor

Posted: 15 May 2012 03:00 AM PDT


PAS : Kebajikan Macam Mana, Semak Yuran Pun Kena Caj

Posted: 15 May 2012 01:00 AM PDT


Tunku Aziz Keluar DAP Kerana Video #BERSIH3 Ini

Posted: 14 May 2012 11:00 PM PDT
Satu tamparan hebat buat DAP menjelang PRU13. Naib Presiden DAP telah keluar dari parti yang menganggap diri mereka terlalu "demokratik". Bukan sahaja keluar, malah Tunku Aziz telah menyatakan bahawa "kerajaan berada di landasan betul". 

Ini bermakna prinsip yang diperjuangkan oleh DAP bukan lagi untuk menjadikan negara ini lebih demokratik tetapi sebenarnya mengamalkan corak kuku besi dan chauvinis. DAP akan kehilangan ramai lagi ahli-ahlinya ekoran tindakan ganas yang dilakukan semasa peristiwa #BERSIH3. 

Video di bawah ini menjelaskan segalanya mengapa Tunku Aziz keluar dari DAP. Segala-galanya adalah kerana tidak setuju dengan penganjuran perhimpunan yang mahu mencetuskan huru hara di negara ini. Calon BEBAS Akan Banyak Bertanding Dalam #PR13 ?

Posted: 14 May 2012 09:30 PM PDTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 15 May 2012 09:22 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 15 May 2012 09:09 PM PDT

PISAU.NET


Politik Bukan Agama.

Posted: 15 May 2012 09:00 PM PDTMursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak tahu membezakan antara pandangan seorang pejuang Islam dengan pandangan orang politik apabila menyamakan kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria sebagai pandangan berbaur politik.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd. Yusof Ahmad berkata, Nik Aziz merupakan seorang ahli politik, meskipun beliau dan partinya mahu memperjuangkan Islam tetapi matlamat parti itu tetap bercirikan politik justeru apa sahaja isu berkaitan Islam, Nik Aziz masih melihatnya sebagai politik.


''Cara orang politik menegakkan Islam berbeza dengan pejuang Islam sejati. Terutama mereka yang terbuka menerima sesiapa sahaja untuk menyertai perjuangan Islam termasuk orang yang bukan Islam. Maka, matlamat perjuangan mereka kebarangkalian mudah tersasar.


''Seorang pendakwah Islam yang baik, dia akan berusaha memperkasakan Islam itu dengan cara yang boleh memelihara kehormatan Islam. Jika dia tidak mampu berjuang seorang diri, dia akan mencari rakan Islam yang lain tetapi bukan rakan yang bukan Islam,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.


Semalam, Nik Aziz menempelak pandangan Harussani terhadap Pas dengan menganggap kenyataan Mufti Perak bahawa Pas sudah menyeleweng dan menyalahgunakan agama Islam sebagai pandangan lapuk seorang mufti.-Utusan


Pisau kata " Inilah masaalahnya apabila ahli politik macam nik aziz anggap agama tu sebahagian daripada politik... apa korang pun politik dengan tuhan ka?"

Manifesto DAP PRU13.

Posted: 15 May 2012 06:00 PM PDT


Ini adalah sebahagian kehendak DAP yang mereka mahu dimasukkan didalam manifesto PRU13.

Kehendak DAP sudah pasti akan dituruti oleh orang melayu pakatan.Anda harus patuh dan ikuti kehendak DAP,Jika Manifesto ini dibangkang sudah pasti anda akan dituduh sebagai rasis dan perkauman.

Apa macam? Korang setuju?


  • Penutupan MARA – dan digantikan dengan sebuah badan yang bersifat SAMARATA. Menjanjikan undi Cina yang maksimum.
  • Semua institusi pendidikan MARA sedia ada diganti dengan konsep MERIT;
  • Keterbukaan akaun PETRONAS kepada semua bagi menjanjikan ketelusan. PETRONAS diletakkan secara langsung di bawah Parlimen dan bukan lagi Perdana Menteri/MoF;
  • Sekolah asrama penuh – penghapusan kuota. Pengwujudan Sekolah Malaysia Berasrama Penuh (SMBP) yang berasaskan MERIT.
  • Audit menyeluruh kepada semua GLCs (PNB, Bank Rakyat dll.)
  • Menjanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan kepada DAP;
  • Penyelesaian jangka panjang isu tanah orang Cina dalam bandar;
  • Pilihanraya tempatan – termasuk pemillihan Datuk Bandar Kuala Lumpur akan dilakukan secara pemilihan terbuka;

Pisau kata " Melayu sekarang mana berani angkat muka,DAP pijak kepala pun boleh senyum lagi.. pertahankan hak sendiri dituduh rasis..apa lagi yang ada pada orang melayu?"

RTM Dedahkan Video Anwar Yang Media Pakatan Sorok Dari Anda.

Posted: 15 May 2012 06:30 AM PDT

Dokumentari Bersih 3.0 itu kotor benar benar mendedahkan niat sebenar pengganas haprak pakatan.

Kebenaran selalunya pahit untuk ditelan,itulah jadinya apabila blogger haprak pakatan bagaikan kerasukan kerana seluruh rakyat Malaysia tahu siapakah dalang yang mencetuskan keganasan semasa rusuhan kotor itu.

Video panas ini harus disebarkan sebanyak mungkin agar mak cik pakcik,adik kakak dan seluruh keluarga tahu pakatan haprak mahukan keganasan dan menghancurkan negara.

Video ni yang media haprak pakatan sorok daripada pengetahuan umum.Pisau kata "Ayuh kita sama sama selamatkan Malaysia daripada pengganas haprak pakatan! "

Sandiwara 2.0?

Posted: 15 May 2012 05:39 AM PDT


Pelik tetapi benar. Kalangan pimpinan tertinggi PKR hanya senyum sahaja bila ditanya mengenai masalah Karpal-Hadi dalam isu HUDUD. Mereka hanya senyum. Hari ini, Anwar akan bertemu lagi dengan pimpinan Pakatan Rakyat bagi menyelesaikan isu HUDUD. Sandiwara 2.0. Dulu pun pernah jadi begini, Anwar tampil sebagai hero dan menekankan isu Hudud akan diselesaikan secara dalaman.


Anwar akan tetap non-committal mengenai isu Hudud. Kepada Anwar, isu seperti Hudud ini akan menjauhkan lagi kemungkinan dia berada di Putrajaya. Sebab itulah, kalau ditanya kalangan Anwarista di dalam PAS – mereka akan kata, masanya belum tiba untuk pelaksanaan Hudud. Tak perlu hairan dengan pandangan ini. Semuanya akan bermula di Bukit Segambut.


Anwar mahu isu Hudud diselesaikan secara baik dan mudah. Tak perlu kecoh. Tak perlu retakkan hubungan dalam Pakatan Rakyat.


Khabarnya, sebagai 'hadiah' kepada Pas dan DAP; Anwar akan umumkan peruntukan baru yang telah berjaya dia secure daripada sumber luar. Katanya, jumlah yang sangat signifikan dalam memastikan Pakatan Rakyat tampil sebagai satu pasukan yang kuat dan mantap.


Sandiwara Karpal dan Hadi ini adalah usaha taktikal dalam memastikan 'rakyat' diingatkan bahawa mereka boleh duduk semeja dan menyelesaikan masalah yang besar seperti Hudud. Apalah sangat dengan masalah seperti jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Mudah dan senang.


Anwar akan meminta kalangan Pas dan DAP untuk membantu membersihkan nama Azmin dalam isu moral yang terbaru. Kepada Anwar, isu Azmin bukan isu terpencil. Ini isu besar. Kredibiliti Pakatan Rakyat boleh tergugat sama – jika lebih banyak bukti dikeluarkan. Anwar sendiri sudah bertanya Azmin, apakah ada sambungan kepada aksi yang sudah terkeluar di dalam blog. Azmin dengan gahnya berkata, 'No Sir. That's all'.


Anwar yakin dengan kenyataan Azmin. Nampaknya, isu Hudud pun boleh digunakan bagi mengelakkan isu Azmin Ali. Hudud ini macam smoke screen sahaja. Isu besar adalah isu integriti dan moral Azmin.


Anwar pegang janji Azmin, 'That's all Sir'.

'You better make sure Min. Otherwise, we are in trouble', kata Anwar.

sumber:GelagatAnwar

Polis Keluarkan Bukti Klip Video Peserta BERSIH 3.0 Sedia Untuk ‘Mati’

Posted: 15 May 2012 03:00 AM PDT

Kambing hitam diperlukan,nyawa mahu dijadikan taruhan agar dapat menghasut rakyat kononnya polis dan kerajaan adalah zalim. Sebolehnya mereka mahukan revolusi Arab Spring seperti berlakunya di Mesir,Tunisia,Libya dan Bahrain.

Bersih 3.0 adalah rusuhan ganas,Haprak pakatan sedang dalam proses mahukan lebih banyak rusuhan dan keganasan dalam Bersih 4.0 kononnya jika keputusan PRU13 nanti jika tidak menyebelahi mereka maka pilihanraya itu adalah satu penipuan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar hari ini menyokong dakwaan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa terdapat unsur-unsur semasa perhimpunan BERSIH 3.0 yang mahu menyebabkan kematian.


Ini, katanya, berdasarkan kepada bukti video yang dikumpul oleh polis semasa perhimpunan tersebut.


Khalid berkata polis mempunyai klip video bahawa memang ada pihak yang mahu kematian berlaku.


Bercakap dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini, beliau berkata, bukan menteri sahaja yang berkata demikian, tetapi pihak polis juga mempunyai bukti.


Klip itu, katanya, menunjukkan seorang individu membuat kenyataan mengenai kematian semasa bantahan pada 28 April.


Beliau berkata, pihaknya mempunyai rakaman klip seseorang yang mengatakan bahawa walaupun lima orang mati pun tidak mengapa.-sumber
Pisau kata " nak mati syahid la konon...kena gas pakat lari..puii...dengan Ambiga pun korang tak ikhlas..macam mana nak cium bau syurga nik aziz"

Video Tim Setiausaha Agung DAP Istihar Keluar Parti.

Posted: 15 May 2012 01:09 AM PDT

Inilah yang dikatakan parti demokratik yang mengamalkan kebebasan bersuara,hak asasi manusia dan juga sama rata.

Apabila berbeza pendapat,bercakap tanpa ikut arahan Guan Eng atau pun tidak bersetuju dalam apa apa isu berkenaan,maka orang didalam DAP akan dianggap derhaka kepada parti dan juga komrad mereka.

Inilah acuan demokrasi ala DAP,cakap setiausaha agungnya si Lim Guan Eng baru baru ini sudah kehabisan modal dan juga beliau harus ingat..people know and listen

Pemimpin Melayu DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang dikecam hebat pembangkang kerana mengkritik perhimpunan haram Bersih 3.0 pada 28 April lalu, hari ini mengumumkan keluar daripada parti itu berkuat kuasa serta-merta.

Mengesahkan perkara itu kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi lewat malam ini, beliau berkata, adalah lebih elok dia melepaskan jawatan Naib Pengerusi parti kerana tidak mahu perbalahannya dengan pemimpin DAP lain berlarutan.

"Ya, benar saya telah tinggalkan parti. Saya mengalami masalah dengan DAP dan tidak mahu memanjangkan masalah ini lagi.

"Puncanya adalah Bersih 3.0. Saya tidak menyokongnya kerana ia adalah perhimpunan haram," katanya.

Tunku Abdul Aziz bagaimanapun berkata, beliau tidak bercadang menyertai mana-mana parti seperti yang didakwa sesetengah pihak.


Pisau kata " mana boleh lawan tauke..musti kena la"

r b f

Posted: 15 May 2012 07:39 PM PDT

r b f


Selangor:Taktik Pas Tarik Orang Ramai Datang Dengar Ceramah Mereka di Surau

Posted: 15 May 2012 06:58 PM PDT


E mel yang dikirimkan oleh Mohd Shafa Hanizam 

Assalamualaikum bro, aku azam...nickname aku tulis komen hanizam...2-3 hari lepas, kat kampung aku di Berjuntai Bestari (korang pernah buat liputan pasal pasir). 

Mak aku ada bagitau kat masjid ada ceramah agama...penceramah yang dipanggil Ustaz Zawawi Yusof...biasalah, penceramah top nak datang, mesti teruja mak ayah aku... 

Tup-tup, bila sampai masjid, ketua kampung (pakatan) dia bagitau, kononnya ustaz zawawi tak dapat datang sebab ada hal...(kat situ mak aku dah rasa lain dah)...

Lepas tu diperkenalkan penceramah lain...orang PAS rupanya...lepas tu biasalah, meroyanlah berceramah dok salahkan kerajaan itu, ini dalam masjid... 

Pendek kata memang menyesal mak ayah aku pergi masjid hari tu...dorang rasa ramai lagi macam tu...kalu nak info lebih, aku rasa blogger contact balik sape yang entertaint korang masa buat liputan pasir dulu...mungkin dorang simpan surat jemputan ceramah tu...mak aku dah buang sebab sakit hati sangat... 

Pada aku pulak, PAS memang sial...depa tau kalau bagitau awal-awal penceramah PAS datang, mesti jemaah kurang...sekarang macam nilah taktik PAS...

Siapa Boleh Tolong Terangkan Perkara Ini ?

Posted: 15 May 2012 07:25 AM PDT


Hari ini pelik sikit.....

Selama ini saya cari bahan, saya buat kajian, saya fikir, saya tulis ,saya siarkan dan rakan-rakan semua hanya baca, komen dan sebarkan.

Kiranya dari beli bahan mentah hingga masak semuanya saya lakukan...

Hari ini saya nak minta tolong anda semua pula.

Boleh ?

Ada seorang pembaca hantar komen kepada saya yang memaparkan link dari sebuah forum yang menggunakan Bahasa Cina diterjemahkan kepada Bahasa Inggeris menggunakan Google Translate. Nak terjemahkan kepada BM pun boleh juga. Tapi bila terjemah sana-sini nak boleh ke faham tu, emmmmmm....faham-faham sahajalah......

Ianya berkenaan dengan dana yang diterima beberapa NGO yang berkiblatkan pembangkang dari Amerika.

Nak kata saya tak faham pun saya faham jugalah. Nak kata saya faham pun tak boleh kerana saya tak berapa faham. Apabila saya tidak berapa faham, bagaimana saya nak memahamkan pembaca semua. Bercampur pula dengan letih dan mengantuk.

Oleh yang demikian, saya ingin meminta tolong mana-mana rakan pembaca yang faham dan tahu dengan apa yang diperkatakan supaya dapat menerangkan perkara berkenaan untuk tatapan pembaca-pembaca lain.

Sama-samalah kita amalkan sikap tolong-menolong sesama kita untuk memastikan kita mencapai kejayaan. Tolong - menolong juga dapat mengeratkan kasih sayang sesama kita. 

Jika ada mana-mana rakan-rakan blogger lain yang nak ulas pasal perkara berkenaan juga dialu-alukan. Manalah tahu mungkin blogger yang rajin menelaah seperti Dr Novandri@Dr Mim nak tolong ke ? Nanti kalau dah tulis tolong beritahu kerana kita nak sebarkan.

Kalau ada pembaca yang nak ulas pun boleh. Bila dah siap e melkan kepada saya di rbf_501@yahoo.com. 

Penjelasan melalui komen juga dialu-alukan. Kita berpakat-pakat bincang....

Bendanya sila klik di sini untuk page 1Wajah Dua Barua Pembangkang Yang Membuat Kacau Di London

Posted: 15 May 2012 03:05 AM PDT

Seperti yang saya katakan sebelum ini, bersih telah membawa 1001 rahmat kepada BN. Jika sebelum ini saya sendiri pun tidak ada keyakinan yang tinggi bahawa BN boleh memenangi PRU 13. Tetapi selepas rusuhan 28 April, saya yakin dan yakin dan yakin BN akan menang kerana orang ramai sudah mula meluat dengan mereka. 

Ketika orang ramai masih lagi marah dan meluat terhadap pembangkang berikutan rusuhan 28 April, semalam berlaku pula satu kejadian di London yang melibatkan bersih. Kejadian tersebut boleh membuatkan orang ramai semakin membenci mereka dan menguntungkan kita.

Petang semalam (14.Mei.2012) di Indigo 2, Greenwich, London , telah berlangsung satu pertemuan antara PM dengan kira-kira 400 orang rakyat Malaysia yang berada di sana dalam satu majlis yang dinamakan An Evening With The Prime Minister

PM pergi dengan niat baik untuk berjumpa dengan rakyat-rakyatnya. PM boleh pilih untuk tidak pergi ke majlis itu kerana mereka yang ada disana bukan boleh mengundi pun. Lagi pun apa kelas setakat pergi jumpa 400 orang. Semua itu beliau lakukan kerana tanggungjawabnya. 

Kehadiran PM disambut baik dan mesra oleh rakyat Malaysia disana. Bagaimanapun majlis yang dihadiri PM dengan niat yang baik itu tercemar gara-gara perangai dua ekor barua peliharaan PKR, DAP, PAS dan Ambiga.

Sebelum PM memulakan ucapan seorang lelaki cina telah menjerit "bersih,bersih,bersih" dalam majlis tersebut. Dan ketika PM hendak memulakan ucapan, seorang pula lelaki cina lain yang lebih muda pula menjerit-jerit perkara yang sama.


Hanya dua barua pembangkang itu sahaja yang menjerit-jerit. Jeritan mereka berdua tidak disambut oleh rakyat Malaysia yang lain. Jika lihat pada lagak mereka menjerit dengan begitu garang, seolah-olah hendak menerkam Datuk Najib. Tetapi apabila sekali dua kena tegur dengan Datuk Najib, terus barua 2 ekor tersebut senyap. Kalau berani sangat, buatlah sampai habis. Palu tong kosong, bunyi berdegar-degar tapi habuk pun tarak. Ini juga dinamakan pendekar tempang.

Sekarang rakyat Malaysia sendiri boleh nilai perangai penyokong-penyokong pembangkang. Mereka sering menuduh kerajaan , polis dan pemimpin BN zalim , kejam, kuku besi, regim dan sebagainya. Tapi sekarang anda boleh lihat siapa yang berperangai binatang ? Siapa yang suka buat kacau atau mencetus huru-hara ?

Apa-apa pun, kita sebagai orang-orang BN kena ucapkan terima kasih kepada mereka kerana telah memudahkan kerja BN. Bersamalah kita berpakat sebarkan apa yang terjadi di London untuk tunjukkan kepada rakyat Malaysia perangai binatang juak-juak peliharaan pembangkang.

Sumber gambar dibawah : www.demotix.com

Lelaki cina pertama yang menjerit sebelum Datuk Najib memulakan ucapan
Lelaki cina kedua yang menjerit-jerit semasa Datuk Najib hendak memulakan ucapan
Antara rakyat Malaysia yang hadir di majlis tersebut dan tidak mempedulikan provokasi dua barua pembangkang
Selamat maju jaya kepada adik-adik semua...


Lagi gambar-gambar boleh dilihat di sini

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 15 May 2012 03:55 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


Bubar Sajalah Majlis Fatwa...!!

Posted: 15 May 2012 03:28 AM PDT

MAJLIS Fatwa Kebangsaan ini sepatutnya menjawab kepada Yang Dipertuan Agung – itu yang sepatutnya. Kalau pun keputusannya tidak memihak kepada mana-mana parti politik, itu memang dah patut, sebab dia takdak kena mengena dengan politik.

Masalah datang bila, ahli politik yang diketahui berpihak dan tidak bebas ini masuk campur dalam urusan fatwa, rakyat semua jadi celaru dan keliru. Sementara tuduhan kata UMNO masuk campur dalam keputusan Majlis Fatwa berhubung pengharaman Bersih 3.0 tidak terbukti, yang puak-puak pembangkang dah jelas mempertikaikan keputusan tersebut berasaskan faham-faham masing-masing.

Sehinggakan Anwar yang kaki zina dan liwat jantan itu pun nak persoal Fatwa juga!!!

Kelakar, kelakar. Macam mana kaki betina, kaki jantan (ada video dan keputusan mahkamah yang mengesahkan) ni boleh tergerak hatinya untuk mengulas soal Fatwa. Fatwa, untuk apa sekalipun hanya layak disebut oleh orang yang ada latar belakang agama dan merdeka (bebas dari sebarang pengaruh).

Lagipun dalam fahaman Zionis yang didukung Anwar, ada ke soal fatwa ini semua?

Dalam soal Bersih ini, kalau dah tunggang terbalik hadangan polis, kereta polis dan sebagainya tu, takkan nak kata rusuhan itu halal dan dibolehkan pulak? Soal Yusof Qardhawi nak cakap apa, itu soal lain. Fatwanya mengenai demonstrasi Dataran Tahrir itu adalah sesuai dengan keadaan di Mesir.

Kita disini ada ke masalah macam itu?

Sebab itu Majlis Fatwa Kebangsaan diwujudkan di Malaysia ini sebab hanya ulama sini saja yang tahu keadaan dan situasi disini. Kalau rasa Yusof Qardhawi saja layak bagi fatwa, maka kenapa PAS tak ambik Yusof Tantawi saja jadi Mursyidul Am, terajang mayat hidup nama Nik Aziz tu ke jalan.

Skrip dan plot sama setiap kali dapat dilihat bila bercakap tentang fatwa ataupun kenyataan mufti yang tidak selari dengan pendirian politik Pakatan haram. Itu nasib baik, DAP pun tidak tumpang semangkuk, kalau tidak mahu juga surah Al- Aura keluar.

Kalau ada pendapat mufti yang berkenan di hati Nik Aziz tu kang, maka berkoyan-koyanlah pujian dan hamburan kata-kata manis terhadap Mufti tersebut. Masa tu tak teringatlah dengan Yusof Qardhawi.

Tapi cuba kalau bertentangan kang, tak cukup-cukup keji dan nista dilemparkan. Macamlah masing-masing berilmu sangat.

Hairannya, di Kedah, negeri yang diperintah PAS, ada undang-undang yang melarang sesiapa pun mempertikaikan Fatwa yang dikeluarkan Mufti (kecuali di Mahkamah). Di luar Kedah sekarang, berduyun-duyun penyokong PAS, termasuk sibangka Nik Aziz, gasak mempertikaikan fatwa berhubung Bersih.

Itu macam mana cerita tu. Parti yang sama, diketuai Tuk Guru Bangka itu juga tapi boleh cerita sana lain sini lain. Politik, macam inilah, ikut suka perut aje nak cakap macam mana.

myKMU.net

Kenapa Sekarang Orang Tergamak Pukul Polis..?

Posted: 14 May 2012 08:58 PM PDT

Seorang bekas anggota sukarela "home guard" atau pengawal kampung semasa zaman penjajahan British pada 1956, meminta pihak-pihak tertentu agar jangan merosakkan keamanan negara yang telah terbina sejak sekian lama.

Lau Kau, 72, yang pernah menjadi anggota pasukan pada tahun berkenaan di Kampung Layang-Layang, Johor berkata kesengsaraan rakyat ketika itu tidak boleh dibayangkan akibat kekejaman komunis.

"Zaman itu rakyat semua takutkan komunis. Rakyat hidup susah. Kami ketika itu sudah pandai pegang senjata walaupun umur masih muda.

"Sekarang negara kita sangat aman. Kenapa mahu rosakkan negara ini? Kenapa mahu buat kacau berhimpun macam di Kuala Lumpur? Ini tidak baik kepada negara kita dan generasi muda," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Lau dipercayai satu-satunya anggota berbangsa Cina di Kelantan menerima sagu hati khas kerajaan berjumlah RM3,000 kepada bekas polis yang berkhidmat semasa zaman darurat, baru-baru ini.

Lau menyertai anggota "home guard" ketika berusia 16 tahun yang ketika itu bertugas untuk mengawal keamanan kampung baru daripada ancaman komunis oleh kerajaan British pada masa itu.

"Tidak semua orang Cina menyokong komunis seperti saya dengan ramai lagi orang muda yang sebangsa saya menyertai home guard.

"Gaji kecil tetapi kami berbangga jaga kampung daripada ancaman komunis dan pernah berperang dengan komunis yang cuba masuk ke kawasan kami," katanya.

Selepas tamat menyertai pasukan itu kira-kira enam tahun kemudian, Lau kemudiannya bekerja di beberapa tempat sehingga yang terakhir sebagai penebang balak di negeri ini.

Ketika meniti usia emas dan mengharapkan keamanan negara berkekalan, Lau kecewa dengan langkah pihak tertentu yang mengadakan perhimpunan di ibu negara baru-baru ini sehingga menyebabkan kerosakan harta benda awam dan kecederaan kepada petugas media dan anggota polis.

"Saya sedih bila lihat polis yang tugasnya jaga keamanan kena pukul oleh perusuh. Kena ingat sama dia, kalau tidak ada polis bagaimana negara boleh aman macam ini.

"Kenapa sekarang orang tergamak pukul anggota polis. Mahukah kita negara jadi tidak aman? Tolonglah jaga negara kita," katanya.

Lau berkata rakyat Malaysia terutama generasi muda mesti mempelajari sejarah silam negara dan mempelajari tentang bagaimana sukarnya pejuang terdahulu menuntut kemerdekaan negara.

Mengulas pemberian sagu hati khas itu, beliau berkata ia membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap bekas anggota pengawal kampung yang berkhidmat pada zaman darurat itu.

"Saya sangat gembira kerana kerajaan ingat jasa orang macam kami. Kerajaan yang ada sangat bertimbang rasa," katanya.

Lau turut berharap bekas anggota pasukan itu dapat diberikan pencen bulanan oleh kerajaan walaupun dengan jumlah yang kecil.

- Bernama

7 Sebab Umno BN Sudah Tak Layak Perintah Negara ...

Posted: 14 May 2012 04:50 PM PDT

Oleh Ustaz Idris Ahmad

Ini ialah 7 jawapan balas kepada Datuk Seri Najib Tun Razak yang berucap di Stadium Bukit Jalil pada 11 Mei 2012, kenapa Umno BN tidak layak diberi mandat di dalam PRU 13.

Pertama, apakah kepimpinan Umno BN boleh dipercayai? Datuk Seri Najib tidak boleh berbangga dengan pemberian BR1M , kerana ini bukan wang lebihan tetapi daripada hutang. Begitu juga durian runtuh kepada peneroka Felda, bukan wang hasil jimatan.

Kalau Felda wang banyak kenapa perlu berhutang dengan KWSP sebanyak RM6 bilion. Malahan wang tunai Felda semakin kurang sejak Felda di bawah pengawasan Najib pada tahun 2004. Pada tahun 2004 wang Felda RM4.08 bilion telah kurang kepada RM1.39 bilion pada tahun 2009.

Kemana wang Felda ini dibelanjakan?. Bangunan Felda sebanyak RM662 juta, projek basmi kemiskinan rakyat Sabah RM253 juta dan kos tanam semula RM2 bilion.

Sedangkan negeri Pakatan Rakyat beri kepada rakyat hasil ketelusan dan lebihan memerangi rasuah. Kelantan yang miskin mampu memberi skim Kifalah sebanyak RM8 juta setahun, yang Umno tidak pernah lakukan.

Kerajaan di Selangor memberi air percuma yang tidak pernah dimimpi oleh rakyat Selangor selama ini. Semuanya hasil jimat cermat. Walaupun Selangor memberi banyak kebajikan untuk rakyat, negeri Selangor tidak muflis malahan simpanan Selangor meningkat kepada RM1.9 bilion.

Hujah mengatakan bahawa Umno sahaja buat jalan, klinik, seolah-olah di negeri Thailand, Papua, Pontianak,Malta tidak ada jalan kerana Umno tidak ada. Ini hujah zaman batu.

Kedua, parti mana yang lebih baik, maka sudah tentu Pakatan Rakyat lebih baik daripada Umno BN yang terbukti dan teruji. Buktinya pemerintahan Umno BN Indeks rasuah meningkat, menurut CPI pada tahun 2010 indeks 4.4 tetapi telah merosot kepada 4.3 pada tahun 2011. Laporan Ketua Audit Negara, Malaysia kerugian akibat ketirisan RM28 bilion pada tahun 2008.

Ketiga, apakah Umno hendak diharap jaga agama?. Siapa yang runtuh masjid Bujal? Runtuh surau kampung Berembang Ampang, tutup surau Jubli Perak Bangi, tutup surau al-Rahmah Seksyen 8 Shah Alam, Tutup Surau Puchong Perdana? Bukankah ini angkara Umno?. Kalau tempat suci umat Islam pun Umno tidak boleh diharap. Bagaiaman hendak harap Umno menjaga Islam yang lebih besar.

Apakah Umno mendakwa mereka menghormati Raja-Raja Melayu?. Siapa yang tabal Tengku Ibrahim di Padang Sekolah Ketereh? Siapa yang kata Sultan Terengganu binatang? Siapa yang maki Raja-Raja Melayu ketika krisis Perlembangaan 1983 dan 1993?

Zahid Hamidi sendiri pernah pertikai kedudukan Sultan Ismail Petra Kelantan kononnya tidak layak menjadi Sultan. Tan Sri Rahim Tambi Chik suruh rakyat berbahasa dengan Raja ialah "saya" untuk ganti perkataan "patik". Umno jangan hipokrit kononnya pembela Raja-Raja Melayu.

Keempat, Najib kena malu sikit kononnya bijak urus ekonomi. Seantario dunia tahu bahawa negara dan negeri BN perintah semuanya masalah. Hutang negara meningkat daripada RM146 bilion pada tahun 2002 kepada RM456.1 bilion pada tahun 2011.

Adakah Najib punya otak mengatakan kerajaan yang hutang banyak, maka kerajaan itu cerdik mentadbir negara. Pemerintahan Umno BN Kedah meninggal hutang hampir RM2.3 bilion kepada Pakatan Rakyat.

Kelima, parti Umno yang bermain isu-isu rasis di negeri Pakatan Rakyat. Siapakah yang anjur demo kepala lembu di Selangor? Siapa pula yang demo kebumikan YAB Lim Guan Eng di Pulau Pinang pada 10 Mei 2012?

Apakah ini yang dimaksudkan dengan keharmonian kaum? Kalau trend ini berlaku berterusan maka ia amat merbahaya kepada negara.

Keenam, transformasi apa yang Najib bawa? Tidak lebih daripada retorik. Apakah Undang-Undang ISA kononnya dimansuhkan? Sedangkan yang baru lebih teruk. Rang Undang-Undang Pilihanraya diluluskan dengan secara tergesa-gesa oleh Dewan Rakyat.

Setelah mendapat kecaman maka Dewan Negara menarik balik. Polis yang "merusuh" pada 28 April 2012 di himpunan Bersih adakah ini transformasi Najib. Ini bukan transformasi tetapi transformer.

Ketujuh, BN gagal meningkat pendapatan rakyat di negara ini. Buktinya 5.2 juta rakyat berpendapatan RM3000 kebawah. Kenapa gagal? Bukankah Malaysia negara kaya? Kenapa rakyat miskin, bagaimana Najib boleh mengaku beliau berjaya meningkat pendapatan rakyat.

Walau pun negara sudah merdeka 55 tahun tahap kemiskinan rakyat semakin parah. Malahan kemiskinan sebenarnya dirancang supaya ia menjadi umpan kepada Umno untuk mendapat undi dalam setiap kali pilihanraya.