Rabu, 18 Jun 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 18 Jun 2014 12:20 PM PDT

PEJUANG BANGSA


Biro Kebajikan Umno lancar Program sempena Ramadhan Al Mubarak @AzeezPutera @NajibRazak

Posted: 18 Jun 2014 05:28 AM PDT


Alhamdulillah hari ini Presiden Umno DS Mohd Najib Tun Razak melancarkan program Ramadhan Peringkat Nasional oleh Biro Kebajikan Umno yang diketuai MT Datuk Azeez Abd Rahim.

Biro kebajikan Umno akan mengagihkan sumbangan kurma dan air zam-zam ke semua masjid di seluruh negara .
PERMATA : MP PAS RANTAU PANJANG BERTUDUNG SAHAJA SEPERTI ISLAM TAPI HATI BURUK SANGKA !!

Posted: 17 Jun 2014 11:48 PM PDT
Ahli Parlimen PAS Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff disifatkan "berniat jahat" oleh Menteri di Jabatan perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim kerana bertanya sama ada program Permata Negara bertujuan menaikkan nama isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
"Yang berhormat pakaian nampak macam Islam tapi mulutnya…," kata Shahidan tidak menghabiskan ayat beliau ketika menjawab soalan tambahan Siti Zailah dalam sesi pertanyaan-pertanyaan bagi jawap lisan di Dewan Rakyat, Parlimen, Rabu.
"Saya berdoa semoga Allah membuka hatimu agar jadi lebih mulia," kata Shahidan yang juga ahli Parlimen Arau.
Siti Zailah dalam soalannya membangkitkan kenapa kerajaan tidak memperkukuh dan memperkasakan agensi pendidikan kanak-kanak sedia ada seperti KEMAS dan Tadika, sebaliknya memilih untuk menumpukan kepada pembangunan institusi baru iaitu Permata yang dinaungi Rosmah.
"Adakah ini agenda untuk menaikkan nama isteri perdana menteri?" soal Siti Zaleha dalam sesi berkenaan.
Shahidan juga sempat membacakan sepotong ayat suci Al-Quran beserta dengan maksudnya sekali yang berbunyi "Wahai orang-orang yang beriman! Jangan kamu buruk sangka dan jangan kamu mengintai keburukan orang" yang bertujuan menasihati Siti Zaleha sebelum menjawap soalan ahli Parlimen PAS.
"Tidak. Permata tidak menaikkan nama Rosmah, Permata menaikkan nama negara.
"Program Permata cukup mulia, isteri perdana menteri tidak menerima gaji untuk mengabdikan diri kepada negara.
"Tidak baik kita buruk sangka kepada orang yang mengabdikan diri kepada negara," kata Shahidan.
Beliau turut menyeru PAS dan PKR untuk menggunapakai kurikulum Permata dalam pendidikan kanak-kanak kerana kurikulum berkenaan diiktiraf di peringkat antarabangsa.-bnbbc.my

SYARAT-SYARAT GUAN ENG RUPANYA KERANA "TAKUT KALAH @KIASU" KEPADA KEDAH !! @MuhkrizMahathir @dzainalabidin

Posted: 17 Jun 2014 06:42 PM PDT
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diingatkan supaya menghentikan gelagat 'kiasu' yang tidak sesuai dengan kedudukannya sebagai pemimpin nombor satu kerajaan negeri.

Peringatan itu disuarakan Exco Kerajaan Negeri Kedah, Datuk Dr Ku Abdul Rahman Ku Ismail yang berkata, sikap 'kiasu' Guan Eng dilihat semakin menjadi-jadi sejak Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir mendedahkan cadangan mahu membina sebuah lapangan terbang antarabangsa di Kulim.

"Sejak itu, nampak sangat dia (Guan Eng) tidak senang duduk. Saya sendiri pun tak faham sebab apa dia jadi begitu kalau bukan kerana 'kiasu'. Orang 'kiasu' ni memang macam tu, tak boleh tengok orang senang. Dalam kata lain, dia cemburu atau iri hati.

"Sebab itu dia bantah kita bawa permohonan kepada Kerajaan Pusat untuk bina lapangan terbang antarabangsa di Kulim," katanya.

Istilah 'kiasu' mengikut dialek Hokkien bermaksud takut kalah.

Ku Abdul Rahman berkata, cadangan Kedah mahu bina lapangan terbang antarabangsa di Kulim sama sekali tidak akan menjejaskan Pulau Pinang yang mempunyai Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas (LTABL).

"Ini kerana mengikut kajian, LTABL akan capai tahap tepu atau kapasiti maksimum dalam tempoh dua tahun lagi dan jumlah kargo pula kian menurun setiap tahun. Ertinya zon utara memerlukan sebuah lapangan antarabangsa yang baru.


"Persoalannya di mana?

Dengan keadaan lalu lintas yang begitu sesak di Pulau Pinang walaupun sudah ada jambatan kedua dan masalah tanah yang terhad, kita kira yang paling sesuai adalah di Kulim.

Walaupun dia (Guan Eng) sebut Pulau Pinang paling banyak dapat FDI (Foreign Direct Investment atau Pelaburan Langsung Asing) tahun lalu, apa salahnya kalau kita nak majukan Kulim?.

"Kita sudah ada Taman Teknologi Tinggi di Kulim yang kita boleh tawarkan lebih banyak kemudahan kepada pelabur dengan adanya lapangan terbang antarabangsa. Ini usaha kita, apa pula masalah dia?," katanya.

Ku Abdul Rahman berkata, pencapaian  ekonomi Kedah pada masa ini juga sudah mengatasi Pulau Pinang berdasarkan jumlah pelaburan pada suku pertama 2014 di mana negeri itu berada pada kedudukan kedua tertinggi dengan nilai pelaburan sebanyak RM4 bilion di bawah Sarawak yang mendapat pelaburan RM7.3 bilion.

"Pulau Pinang hanya berada di tempat kelima dengan pelaburan RM831 juta, apa yang dia nak angkat diri sangat?," katanya. 

Menurutnya, Pulau Pinang juga tidak seharusnya berasa terancam jika cadangan pembinaan lapangan terbang itu direalisasikan kerana LTABL akan kekal dengan kedudukan sebagai pintu masuk utama pelancong ke negeri itu.

"Pelancong asing memang ramai ke Pulau Pinang dan tak akan terjejas. Saya yakin," katanya.
Mengenai lokasi, Ku Abdul Rahman berkata, nampak jelas sikap 'kiasu' Guan Eng yang menuntut LTABL dinaik taraf termasuk penambahan landasan malah bersedia menambak laut untuk mengatasi masalah tapak yang terhad.

"Mengapa perlu tambak laut sedangkan kita di Kedah tidak ada masalah itu. Tambak laut memerlukan kos lebih tinggi sedangkan manfaat penggunaannya mungkin hanya meningkat sedikit.

Di Kulim, tak perlu semua itu (tambak laut) sedangkan kita akan dapat lapangan terbang baru yang boleh memangkin peningkatan ekonomi berlipat kali ganda bagi zon utara termasuk Pulau Pinang sendiri.

"Soal tapak kita tak ada masalah kerana kita ada ladang kelapa sawit seluas lebih 6,000 hektar untuk tujuan itu. Tak perlu tambak laut yang boleh menjejaskan alam sekitar," tegasnya.
Katanya, Guan Eng tidak perlu masuk campur apa lagi meletak syarat kerana soal kelulusan bukan di tangan beliau tetapi Kerajaan Pusat.

"Apa perlu dia sebut pasal syarat? Itu menunjukkan dia takut dengan bayang-bayang sendiri sedangkan kita bukan nak berlawan dengan dia pun. Kita fikirkan kepentingan negara, bukan Kedah semata-mata macam dia yang hanya fikir hal Pulau Pinang.

"Kita yakin lapangan terbang baru ini boleh bawa manfaat besar bukan kepada Kedah saja tetapi Perak dan Pulau Pinang ," katanya. Ku Abdul Rahman turut menempelak sikap Guan Eng yang menurut beliau, bukan daripada jenis jiran yang baik.

"Kalau dia jiran yang baik, dia tak akan masuk campur dalam urusan rumah tangga orang. Kita nak bawa kebaikan kepada rakyat, mengapa dia nak bantah?

Dia lupakah selama ini kita (Kedah) sudah banyak berkorban untuk dia, korbankan hasil balak kita untuk jaga  empangan pastikan dapat terus hantar air ke Pulau Pinang.

"Mereka tak bayar pun sedangkan di negeri lain, semua kena bayar. Pahang hantar ke Selangor kena bayar, Melaka pun bayar kepada Johor. Singapura juga bayar kepada Johor," tegasnya.

Guan Eng dalam kenyataan kepada media sebelum ini membantah cadangan supaya dibina lapangan terbang antarabangsa di Kulim yang berhampiran dengan Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP).

Guan Eng mempersoalkan bahawa Kedah sudah mempunyai dua lapangan terbang iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim di Kepala Batas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

Menjawab isu itu, Ku Abdul Rahman berkata, fungsi dan keperluan lapangan terbang antarabangsa di Langkawi berbeza dan tidak relevan dikaitkan dengan keperluan ekonomi di Kulim, bukan dari segi jarak tetapi juga kegunaannya.

Dalam kenyataan terbaharunya semalam, Guan Eng meletak syarat bersetuju dengan pembinaan lapangan terbang di Kulim jika Kerajaan Pusat meluluskan penambahan dua landasan dan kargo terminal bersepadu yang serba canggih di LTABL yang bagi Ku Abdul Rahman, tuntutan itu sama sekali tidak relevan.

MALAYSIA BUKAN NEGARA SEKULAR SEPERTI DAP MAHUKAN !!

Posted: 17 Jun 2014 06:21 PM PDT
Malaysia bukan negara sekular berdasarkan fakta sejarah yang menunjukkan bahawa negara ini ditubuhkan berasaskan Kerajaan Islam Kesultanan Melayu, dan Raja-Raja merupakan ketua agama Islam bagi negeri masing-masing.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata perkara itu diperkukuh dengan Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang jelas menyatakan agama Islam adalah agama persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan di mana-mana bahagian persekutuan.
"Kedudukan ini dizahirkan lagi dengan adanya peruntukan-peruntukan lain yang menjaminnya, antaranya Fasal (4) Perkara 11 berkenaan penyekatan pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama dalam kalangan penganut agama lain oleh undang-undang negeri atau persekutuan.
"Fasal (2) Perkara 12 mengenai hak berkenaan pendidikan, apabila sah bagi persekutuan atau sesuatu negeri menubuhkan atau menyenggarakan atau membantu dalam menubuhkan institusi Islam, membantu atau mengadakan ajaran dalam agama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan yang perlu," katanya.
Beliau berkata demikian menerusi jawapan bertulis bagi menjawab pertanyaan anggota Parlimen Sibu Oscar Ling Chai Yew yang ingin tahu sama ada Malaysia sebuah negara sekular atau negara Islam, di Dewan Rakyat hari ini.
Jamil Khir berkata perkara itu juga diperkukuh lagi dengan Fasal (1A) Perkara 121 yang menyatakan bahawa Mahkamah Sivil tidak mempunyai bidang kuasa berkenaan dengan apa-apa perkara dalam bidang kuasa Mahkamah Ssyariah.
Katanya keadaan itu jelas berbeza dengan negara sekular yang tidak menetapkan sesuatu agama sebagai agama negara tetapi rakyatnya dibenar untuk mengamalkan agama mereka masing-masing.
Ling juga ingin tahu sama ada hukum hudud bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan adakah kerajaan pesekutuan bercadang untuk melaksanakan hukum hudud.
Jamil Khir berkata kerajaan sedia maklum berkenaan hasrat kerajaan negeri Kelantan untuk melaksanakan undang-undang jenayah Syariah di negeri itu.
Namun katanya, sebelum melaksanakan undang-undang itu, peruntukan undang-undang sedia ada perlu diteliti terlebih dahulu bagi memastikan pelaksanaan undang-undang syariah itu selaras dengan Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang yang sedang berkuatkuasa.
"Dalam hal ini kerajaan sentiasa berusaha mengambil pendekatan secara bertahap bagi memastikan undang-undang jenayah Syariah dilaksanakan termasuk memperluas bidang kuasa Mahkamah Syariah, menaiktaraf sistem kehakiman Syariah dan menyemak semula kedudukan Hakim-Hakim Mahkamah Syariah," katanya. – BERNAMA

tunku

Posted: 18 Jun 2014 03:41 AM PDT

tunku


Freedom of Faith, DAP Style: Islam is Always the Problem

Posted: 17 Jun 2014 06:37 PM PDT

DAP is not a multi-racial party, nor it is a party that fights for the people or the country. DAP is a Chinese party and it only fights for the Chinese and Christians. This is a fact that DAP is consistently denying but clearly practicing. DAP's ultimate enemy is none other but anything or everything that spells 'Islam', such as UMNO, Malays or Muslims.

However, DAP has no problem with PAS, a party that bears the name 'Islam'. It must be because PAS is only 'Islamic' by name, but in real life, PAS is more than happy in helping DAP to uphold Christianity. (Before you argue, please take note that PAS kicked Datuk Hassan Ali out for the sake of the apostates, remember?)

It is common in Malaysia that whenever Islam or Muslims are being attacked, DAP will either ignore the incident or take sides with the attacker. It is almost like Islam should have no rights in this majority Muslim country, in the eyes of DAP.

Who could have forgotten the case of a woman, alleged to be a Chinese citizen, forced to do ear squat naked, in a police lockup? DAP took the case very seriously and was determined to help the woman…until they found out that the woman was actually a Malay – Muslim. After that, there was no more talk about defending or helping the woman but only about how to explain the mistaken identity.

When Namewee decided to have fun by condemning and insulting Islam, Malaysia, and the Malay-led government to the lowest level, there was only praises by DAP. However, when an UMNO guy decided to retaliate and pointed out the historical facts of the Chinese being the descendents of the 'pendatang', DAP was quick to take it by heart and was ready to go to war with UMNO.

I'm sure we all remember too well that there was not a sound heard from DAP about 'human rights' or 'justice' or 'freedom of faith' in the case of a Muslim-convert singer being told by the chinese management officers to take off her 'tudung' if she wanted to perform in their company event.
The list of DAP's anti-Islam practice could just go on and on.

In view of this, we cannot expect DAP to be fair in their opinions on the latest battle of child custody between a Muslim-convert father and a Hindu mother. On the 29 October 2009, the Syaria court had given the custody of the three children of M Indira Gandhi and Mohd Ridzuan to Mohd Ridzuan. The decision was then reversed by the High Court on March 11, 2010.

The conflicting decision leads the case to an appeal at the Federal Court.

The Prime Minister, when asked about the matter had suggested the same but there is really
no use in using the Law or factual arguments with Islam-haters. 'Justice' for these haters is when Islam lose and others win. As expected, the pro-opposition media are already pointing fingers everywhere, including at the Prime Minister for suggesting that the case be taken to the Federal Court.

DAP is of course, the most vocal in expressing opinions over the issue. Ever since the case made headlines, Lim Kit Siang has been talking about Islam in almost every post in his blog. It is not hard to see what Kit Siang is trying to point out. Kit Siang is in a way saying that 'Islam' is the problem here, by saying that the Muslims are the real problem.

The problem will only be solved should there be no Syaria Court, no Syaria Law and no clause in the constitution that says that Islam is the official religion of Malaysia. Better yet if there are no Muslims at all in Malaysia.

And this is what Kit Siang and DAP is fighting for; then, now and forever; and we better not forget that.

Social Media Fosters 1Malaysia Spirit

Posted: 17 Jun 2014 09:43 AM PDT

The social media today controls the world of communications.

Families and friends use them to reconnect, maintain connections, hold meetings and organise events.

Even the heads of states today have their own social media page, and use it to reach out to their people.

The Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak himself has dedicated Facebook, Twitter and blog pages to help open more channels of communications with the people.

Some believe that social media networks have the power to even foster interracial relations, thus strengthening the 1Malaysia spirit.

SMARTPHONES CONNECT PEOPLE

A social science undergraduate from the International Islamic University Malaysia Khairun Nizam Hosen, 23, said that smartphones help in forging friendship among the races in Malaysia.

The proliferation of social media apps can be attributed to the advent of smartphones.

"Smartphones have become somewhat of a must among young people, regardless of race, due to their need to constantly remain connected with others. Its use is made easy with the availability of WiFis in many public places nowadays," he said.

He said the 1Malaysia spirit is nurtured on social networks due to the platforms' ability to garner support towards a common cause.

A private sector worker, Vishnu Morgan, 30, said the technological revolution not only aided communication but also improved the social system.

"Applications like Facebook not only allows us to track down old school friends, but can be used to build businesses," he said.

Vishnu said the variety of communicational technologies today could easily be used as a medium to nurture interracial unity in Malaysia.

AVOID RACIAL DEBATES

On the other hand, as a platform that allows multiple users to communicate instantaneously, social media have also availed a kind of freedom that sometimes results in irresponsible speech.

Yong Cheng Yun, 28, said some users took the opportunity to spread false information that can threaten the peace and harmony of a society or nation.

He called on the people to be calm and rational when confronted with controversial information that could potentially cause disunity or unrest between the races.

"Preserving the country's peace and security is our joint responsibility," he said.

Yong who hails from Raub, Pahang, said the social media could be used to foster interracial unity by organising social activities online, such as marathons or blood donation drives.

REMAIN CALM AND RATIONAL

Meanwhile, Norisuwanah Jaffar, 28, did not deny that every citizen had the right and freedom of speech.

However, the lass from Kota Kinabalu, Sabah, said it did not mean they could voice out opinions without considering its effect on the country's peace and security.

"Malaysia is a developing country. Its people should be able to think for the long term and protect the nation's image," she added.

Ohpolitik!™

Posted: 18 Jun 2014 03:34 AM PDT

Ohpolitik!™


RANCANGAN TELITI MUSUH ISLAM DALAM MENYERANG ISLAM #Malaysia #BersatulahIslam

Posted: 17 Jun 2014 07:13 PM PDT

Bagai dirancang dengan teliti penghinaan demi penghinaan ke atas Islam berlaku akhir-akhir ini.

Sampel coklat Cadbury dikesan ada DNA babi.

Bihun cap masjid, mee sanggul cap istana semuanya salah guna logo halal JAKIM atau dengan kata lain haram dimakan oleh umat Islam kerana kotor dan diragui status halalnya.

Timbul plak isu pendirian tegas Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yang enggan memulangkan kitab bible yang dirampas kepada pihak gereja yang sememangnya akan digunakan untuk memurtadkan umat Islam. 

Tetiba saja pejabat MAIS di Bangunan  Sultan Idris Shah, Shah Alam terbakar di tingkat sembilan semasa sidang media 100 NGO Islam yang menyokong pendirian MAIS itu. Akibatnya sidang media terpaksa dibatalkan. Pelikkan?
Bangunan MAIS terbakar...disabotaj atau ...
Secara tiba-tiba juga muncul isu kontroversi berhubung masa depan Sekolah Bina Insan (SBI), Klang yang dikelolakan oleh MAIS diperintahkan ditutup segera oleh 'tangan-tangan ghaib' di dalam kerajaan Selangor kononnya pengurusan sekolah itu telah kekeringan dana untuk beroperasi. Bagaimanalah nasib 439 murid serta para pengajar yang juga anak bangsa Melayu-Islam yang sedang belajar disitu?

Sekolah Bina Insan akan ditutup kerana 'desakan' tangan-tangan ghaib yang dengki melihat anak-anak Melayu berjaya dalam ilmu pendidikan dan kerohanian Islam 
Tetiba juga kilang bihun cap masjid di Batu 7, Jalan Ipoh KL yang telah disita DBKL terbakar hangus. Adakah tokey-tokey ini mahu hilangkan bukti atau mahu membuat provokasi kononnya ia dibakar oleh umat Islam. Ataupun kerana si tokey mahu tuntut insuran? Wallahualam...

Kilang bihun haram yang menipu umat Islam turut terbakar atau dibakar...?
Adakah semua ini dugaan yang sedang diuji oleh Allah untuk melihat kesabaran kita?

Adakah kita makin lemah dengan ujian penghinaan demi penghinaan puak-puak kafir harbi (kafir yang memusuhi Islam dan penganutnya) yang semakin naik tocang tak sedar dek untung menumpang di negara ini? 

Kita masih ingat lagi hampir setahun lalu ketika Ramadhan menjelma, ketika para syaitan dijanjikan Allah swt dirantai namun bermunculan pula puak-puak kafir harbi berhati syaitan iblis yang tidak dirantai bertubi-tubi menghina Islam dengan penuh keseronokan.

Kami tak lupa bagaimana cinabeng Alvin dan pasangan selingkuhannya menghina majlis berbuka puasa dengan sup babi tonyok yang dilabel mereka sebagai halal dan lazat.


Bila umat Islam mempertahankan haknya, mereka dituduh sebagai rasis. Namun bila musuh-musuh Islam menghina Islam itu dikatakan hak asasi mereka untuk bersuara di sebuah negara demokrasi.


Agaknya mungkin sudah lama untuk umat Islam bersabar...Kalau pihak berkuasa tak mahu menangkap dan menghukum pesalah yang menghina Islam dan Melayu, bolehkah umat Islam yang berang bertindak? 

Kenapa cepat sangat diambil tindakan jika ada Melayu yang buat tetapi bila puak pendatang bagaikan kebal dari undang-undang?

Mungkin kali ini lebih hebat lagi apabila Ramadhan dan Syawal semakin tiba. Akan berlakulah permainan tokey-tokey menaikkan harga barangan sesuka hati sempena pesta setahun hanya sekali. Yang merana adalah rakyat tetapi yang akan dipersalahkan adalah kerajaan yang memerintah. 

Hebatnya permainan puak-puak kapir harbi ini.

Adakah kita masih mau diam diri?   
http://mymassa.blogspot.com

HARAKAH LIDAH RASMI DAP? Strategi Kaitkan UMNO untuk Serang UiTM!!

Posted: 17 Jun 2014 07:10 PM PDT
Mengulas laporan Harakah mengenai Uitm Kayakan UMNO

Pembangkang sekarang menggunakan lidah rasmi Harakah untuk menghentam UiTM selepas calon DAP Teluk Intan menyerang UiTM sebelum ini.

Persamaan Harakah dan Dyana ialah keduanya Melayu dan mereka dipergunakan untuk menyerang dan mempertikaikan institusi milik Melayu ini.

Ini adalah agenda tersusun Pakatan Pembangkang yang mahu rakyat melihat bukan Cina,bukan India tetapi Melayu yang pertikaikan Institusi Melayu sendiri.

Apa yang diperbesarkan oleh Harakah ini adalah untuk menutup permasalahan yang dihadapi oleh Institusi Pengajian Tinggi yang diurus tadbir Kerajaan Negeri Pakatan Pembangkang.

Saya adalah bekas pelajar UiTM dan cukup kesal dengan Harakah apabila berterusan menyerang UITM demi memenuhi agenda Bukan Islam.

Apa yang disiarkan oleh Harakah mengenai UiTM alat Kaya UMNO adalah suatu yang tidak berasas sama sekali dan mempunyai niat yang kurang baik.

Sebenarnya mereka bukan sahaja mahu serang UiTM tetapi mahu serang UMNO.

Apabila mereka melihat situasi sekarang UMNO semakin kuat,sokongan kepada UMNO semakin meningkat mereka mencari jalan macam mana mahu jatuhkan UMNO. Sebelum ini mereka menyerang FELDA kerana bagi mereka FELDA sumber kekuatan UMNO. Ternyata mereka gagal bahkan mereka memohon maaf diatas segala pertuduhan yang dibuat.

Sekarang mereka menjadikan UITM pula sasaran. Dan saya percaya rakyat bijak menilai niat sebenar Pakatan Pembangkang.

Tidak mustahil selepas ini mereka akan menyerang banyak lagi Institusi yang bagi mereka kubu kuat UMNO.

Saya mahu ingatkan semua. UiTM ini BUKAN MILIK UMNO, UITM adalah milik RAKYAT dan UMNO lah Parti yang memperjuangkannya.

UiTM bukan mengkayakan UMNO tetapi UMNO lah yang berjuang "mengkayakan" UITM.

Kaya disini ialah mengkayakan rakyat dengan Ilmu,mengkayakan rakyat dengan latihan keusahawanan,mengkayakan rakyat dengan latihan kemahiran.

Deen Qassim
Pengerusi Barisan Darul Naim Negeri Kelantan (BADAR)

RAMPAS BIBLE MELAYU : 'Parti Islam' GESA KURANGKAN KUASA Majlis Agama Islam Selangor

Posted: 17 Jun 2014 07:04 PM PDT
PAS meminta kerajaan negeri Selangor meminda peruntukan enakmen yang berkaitan bagi mengurangkan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), berhubung tindakan badan itu tidak memulangkan Bible dalam bahasa Malaysia yang dirampas pada Januari lepas.

Anggota Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad berkata, tindakan MAIS, melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), yang enggan memulangkan semula kitab itu, boleh mengakibatkan imej Islam tercemar dalam kalangan masyarakat bukan Islam.

Bercakap dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen, di sini hari ini, Khalid yang merupakan Anggota Jawatankuasa PAS Pusat, turut menyatakan bahawa tindakan MAIS dan JAIS tidak ada kena mengena dengan parti itu dan kerajaan negeri kerana kedua-dua badan itu tidak terletak di bawah pentadbiran kerajaan negeri.

Baru-baru ini, Peguam Negara Abdul Gani Patail memutuskan untuk menutup kes rampasan Bible versi bahasa Malaysia dan Iban itu kerana ia bukan tulisan yang diterbitkan mengikut Seksyen (9)(1)(a) Enakmen Bukan Kawalan Islam (Kawalan dan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam (1998).

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 18 Jun 2014 12:48 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


NURUL IZZAH DAN SUAMI BEREBUT ANAK

Posted: 17 Jun 2014 10:46 PM PDT


Mahkamah Tinggi Syariah di sini mengarahkan Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim, suami Anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, memfailkan penyata pembelaan berhubung permohonan hak penjagaan anak (hadanah) yang difailkan isterinya.

Hakim Syarie Amran Mat Zain turut mengarahkan Raja Ahmad Shahrir Iskandar memfailkan tuntutan balas selepas beliau tidak bersetuju dengan tuntutan yang dikemukakan Nurul Izzah.

Beliau membuat keputusan itu selepas menemui pihak-pihak berkenaan ketika kes disebut di dalam kamarnya Selasa.

Mahkamah kemudian menetapkan 27 Ogos ini untuk sebutan bagi Raja Ahmad Shahrir Iskandar selaku defendan memfailkan penyata pembelaan dan tuntutan balas itu.

Peguam Azmi Mohd Rais yang mewakili Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim memberitahu pihaknya perlu memfailkan perkara itu sebelum atau pada tarikh berkenaan.

Beliau memberitahu anak guamnya itu hanya hadir pada prosiding menyempurnakan wakalah pelantikan peguam secara rasmi. Bagaimanapun anak guamnya itu tidak menunggu sehingga selesai kerana kurang sihat.

Nurul Izzah, bagaimanapun turut tidak hadir.

Pada 30 April lepas, Nurul Izzah, 34, yang diwakili peguam Nor Mawaddah Ramli memfailkan tuntutan itu dan menyerahkan dokumen berkaitan kepada peguam dan defendan pada 24 Mei lepas.

Nurul Izzah, yang juga Naib Presiden PKR, memfailkan permohonan hadanah itu mengikut Seksyen 81 Akta Undang-undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984.

Anak sulung Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim itu memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984, pada awal Januari lepas.

Seksyen itu juga menyentuh pembubaran perkahwinan yang memperuntukkan perceraian dengan talak atau dengan perintah mahkamah.

Nurul Izzah dan Raja Ahmad Shahrir Iskandar berkahwin pada 9 Mei 2003 dan dikurniakan seorang anak perempuan berumur tujuh tahun dan seorang anak lelaki berusia empat tahun – BERNAMA

DIHINA, DICERCA BERKALI-KALI...KITA MASIH LAGI NAK BERSABAR?

Posted: 17 Jun 2014 09:18 AM PDT


Bagai dirancang dengan teliti penghinaan demi penghinaan ke atas Islam berlaku akhir-akhir ini.

Sampel coklat Cadbury dikesan ada DNA babi.

Bihun cap masjid, mee sanggul cap istana semuanya salah guna logo halal JAKIM atau dengan kata lain haram dimakan oleh umat Islam kerana kotor dan diragui status halalnya.

Timbul plak isu pendirian tegas Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) yang enggan memulangkan kitab bible yang dirampas kepada pihak gereja yang sememangnya akan digunakan untuk memurtadkan umat Islam. 

Tetiba saja pejabat MAIS di Bangunan  Sultan Idris Shah, Shah Alam terbakar di tingkat sembilan semasa sidang media 100 NGO Islam yang menyokong pendirian MAIS itu. Akibatnya sidang media terpaksa dibatalkan. Pelikkan?

Bangunan MAIS terbakar...disabotaj atau ...
Secara tiba-tiba juga muncul isu kontroversi berhubung masa depan Sekolah Bina Insan (SBI), Klang yang dikelolakan oleh MAIS diperintahkan ditutup segera oleh 'tangan-tangan ghaib' di dalam kerajaan Selangor kononnya pengurusan sekolah itu telah kekeringan dana untuk beroperasi. Bagaimanalah nasib 439 murid serta para pengajar yang juga anak bangsa Melayu-Islam yang sedang belajar disitu?

Sekolah Bina Insan akan ditutup kerana 'desakan' tangan-tangan ghaib yang dengki melihat anak-anak Melayu berjaya dalam ilmu pendidikan dan kerohanian Islam 
Tetiba juga kilang bihun cap masjid di Batu 7, Jalan Ipoh KL yang telah disita DBKL terbakar hangus. Adakah tokey-tokey ini mahu hilangkan bukti atau mahu membuat provokasi kononnya ia dibakar oleh umat Islam. Ataupun kerana si tokey mahu tuntut insuran? Wallahualam...

Kilang bihun haram yang menipu umat Islam turut terbakar atau dibakar...?
Adakah semua ini dugaan yang sedang diuji oleh Allah untuk melihat kesabaran kita?

Adakah kita makin lemah dengan ujian penghinaan demi penghinaan puak-puak kafir harbi (kafir yang memusuhi Islam dan penganutnya) yang semakin naik tocang tak sedar dek untung menumpang di negara ini? 

Kita masih ingat lagi hampir setahun lalu ketika Ramadhan menjelma, ketika para syaitan dijanjikan Allah swt dirantai namun bermunculan pula puak-puak kafir harbi berhati syaitan iblis yang tidak dirantai bertubi-tubi menghina Islam dengan penuh keseronokan.

Kami tak lupa bagaimana cinabeng Alvin dan pasangan selingkuhannya menghina majlis berbuka puasa dengan sup babi tonyok yang dilabel mereka sebagai halal dan lazat.


Bila umat Islam mempertahankan haknya, mereka dituduh sebagai rasis. Namun bila musuh-musuh Islam menghina Islam itu dikatakan hak asasi mereka untuk bersuara di sebuah negara demokrasi.


Agaknya mungkin sudah lama untuk umat Islam bersabar...Kalau pihak berkuasa tak mahu menangkap dan menghukum pesalah yang menghina Islam dan Melayu, bolehkah umat Islam yang berang bertindak? 

Kenapa cepat sangat diambil tindakan jika ada Melayu yang buat tetapi bila puak pendatang bagaikan kebal dari undang-undang?

Mungkin kali ini lebih hebat lagi apabila Ramadhan dan Syawal semakin tiba. Akan berlakulah permainan tokey-tokey menaikkan harga barangan sesuka hati sempena pesta setahun hanya sekali. Yang merana adalah rakyat tetapi yang akan dipersalahkan adalah kerajaan yang memerintah. 

Hebatnya permainan puak-puak kapir harbi ini.

Adakah kita masih mau diam diri?   


MIKE TYSON: SETELAH MURTAD DARI UMNO BISING-BISING PLAK

Posted: 17 Jun 2014 12:12 AM PDT


Tanah Merah, 17 Jun - Bekas Naib Presiden UMNO, Muhammad Muhd Taib mendakwa UMNO tidak mampu mendidik umat Islam di negara ini menjadi insan yang dikehendaki oleh agama Islam kerana UMNO hanya tahu menyogok rakyat dengan hiburan yang melalaikan. Muhd Taib juga menuduh UMNO hanya mementingkan keduniaan semata-mata dengan membina prasarana tetapi melupakan tugas untuk mendidik rakyat kearah menyebarkan agama. 

(Muahahahah... didik rakyat sebar agama dengan demonstrasi, kebencian dan memecah belahkan ummah...sokong LGBT, murtad, curi pasir...?) 

Beliau mendakwa, UMNO hanya berminat membina jalan raya, jambatan dan membuat bangunan yang lebih bersifat fizikal semata-mata dan tidak yakin UMNO mampu membina manusia sejajar dengan apa yang dikehendaki agama. 

(Muahahahaha... lebih baik bina jalan raya dari baring dan melalak atas jalan raya macam lembu weh)

"UMNO lebih berminat menyogok rakyat dengan hiburan. Sambut tahun baru dengan hiburan, sambut raya pun hiburan dan segala-galanya dengan hiburan. "Bagaimanapun kita hendak menjadikan bangsa Melayu lebih maju sehingga mampu menjadi pengembara yang boleh menyebarkan Islam ke seluruh dunia," katanya pada ceramah di Kedai Gual Ipoh. 

(Muahahahaha...patutla engko dulu pi Ostolia mengembara bawak duit banyak-banyak...ko pergi Ostolia tu sebarkan Islam ke?...masa ko perintah Selangor dulu pun banyak hiburan, ko tak halang pun)

Muhd Taib mendakwa Kelantan harus dijadikan contoh pentadbiran terbaik berbanding negeri-negeri lain kerana pemimpin PAS Kelantan katanya amat bersih, jujur dan juga amanah. Katanya beliau mengenali Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 1990 semasa sama-sama menjadi ketua kerajaan negeri. 

(Muahahahaha...Tak perlulah nak puji sangat pembangunan Kelantan di bawah Nik Ajiz tu. 23 tahun memerintah ramai yang berhijrah keluar sebab tak de kerja di negeri sendiri. 23 tahun perintah hudud ke mana... seludup plak yang banyak)

Menurutnya beliau menjadi Menteri Besar Selangor sejak 1986 sudah beberapa kali bertemu dengan Tok Guru itu yang disifatkannya sebagai seorang yang benar-benar mulia akhlaknya dalam mentadbir Kelantan menjadi negeri yang terbaik diantara negeri-negeri lain. 

(Muahahahaha...Buat malu guna nama Serambi Mekah kalau jenayah semakin berleluasa, rogol bergilir-gilir sesedap rasa. Sedangkan Aceh pun dah laksanakan hudud sejak 2006, sedangkan di Mekah sendiri dah ada sistem monorel tapi PAS di Kelantan hanya tahu rompak balak untuk kroni)

"Sebab itulah saya tengok ada negeri-negeri lain yang turut mencontohi apa yang dilaksanakan di Kelantan," kata beliau. -UtaraNews.com

(Cukup-cukuplah mengipas PAS la wei, Ko kecewa sebab dipinggirkan UMNO dari menjadi calon PRU 13 lalu ko masuk PAS kerana nak cuci dosa...Nik Ajiz pun dah mengaku kesilapannya mentadbir Kelantan, ko bila plak nak mengaku salah tadbir Selangor dulu?)

Serambi Mekah atau Serambi Bermukah?

Gambar Hiasan: Rogol beramai-ramai menjadi trend terbaru di Kelantan di bawah pemerintahan PAS sepertimana berlaku di Ketereh baru-baru ini. 

Panglima Perang Cyber

Posted: 18 Jun 2014 12:31 AM PDT

Panglima Perang Cyber


Pas mahu kuasa MAIS, JAIS dihapus Disokong @Khalidsamad @HanipaMaidin

Posted: 17 Jun 2014 11:47 PM PDT

Pas mahu kuasa MAIS, JAIS dihapus

Oleh RODELIO JUNJUN TAUCAN
rodelio.taucan@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 17 Jun - Pemimpin Pas Selangor hari ini mendesak Majlis Agama Islam Sela-ngor (MAIS) tidak lagi diberi kuasa dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu dengan meminda enakmen yang selama ini memberi tanggungjawab kepada badan agama berkenaan.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, kajian semula enakmen itu adalah perlu berikutan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang menjatuhkan imej Islam apabila merampas 300 Bible milik Persatuan Bible Malaysia (BSM), Januari lalu.

Tegas beliau, penghapusan kuasa MAIS itu boleh dilakukan kerana Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor mempunyai suara majoriti dua pertiga dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk memberi sokongan terhadap sebarang pindaan pada enakmen berkaitan.

"Kami sebagai Ahli Parlimen Pas meminta kerajaan negeri mengkaji enakmen yang memberikan kuasa eksekutif kepada MAIS untuk mengarahkan JAIS dan sekiranya perlu, membuat pindaan kepada enakmen berkenaan.

"Tindakan yang seperti ini (isu rampasan Bible) boleh mencemarkan imej Sultan Selangor itu sendiri," katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Yang turut hadir tiga Ahli Parlimen Pas iaitu Dr. Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Dr. Che Rosli Che Mat (Hulu Langat) dan Mohamed Hanipa Maidin (Sepang).

Minggu lalu, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail menyatakan tiada sebarang pendakwaan dibuat berhubung kes rampasan Bible oleh JAIS Januari lalu dan kes itu ditutup manakala berhubung kitab-kitab yang dirampas, pihak JAIS diminta mengambil tindakan selanjutnya mengikut lunas undang-undang.

Bagaimanapun, MAIS pada Sabtu lalu menyatakan pendirian tidak bersetuju dengan keputusan Abdul Gani untuk tidak meneruskan prosiding pendakwaan serta menolak arahan Kerajaan PKR Selangor yang meminta JAIS memulangkan naskhah Bible yang dirampas dalam serbuan pada 2 Januari lalu kepada BSM.

Khalid yang juga Timbalan Pesuruhjaya III Pas Selangor berkata, JAIS telah gagal dalam peranannya apabila banyak tindakan badan agama itu menimbulkan persoalan dan kontroversi.

"Jadi kita minta kerajaan kaji dan Exco agama mengetuai jawatankuasa ini demi menjaga masalah dalam negeri Selangor dan hubungan antara bukan Islam dan orang Islam.

"Dalam mesyuarat Pas negeri, kita akan timbulkan perkara sama kerana banyak sangat kes yang kita tengok Exco agama tidak tahu apa-apa dan akhirnya kerajaan negeri juga kena menangani salah faham yang timbul," tegas beliau.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140618/po_03/Pas-mahu-kuasa-MAIS-JAIS-dihapus#ixzz34xoVJ1E0
© Utusan Melayu (M) Bhd

Panglima nampak tindakan JAIS sebelum ini kepada Khalid Samad mungkin menjadi punca dendam beliau kepada jabatan agama ini berikutan kes tauliah.

Tindakan beliau dan Pemimpin Pas mendesak Majlis Agama Islam Sela-ngor (MAIS) tidak lagi diberi kuasa dalam menjaga kedaulatan agama Islam di negeri itu dengan meminda enakmen yang selama ini memberi tanggungjawab kepada badan agama berkenaan, tidak sepatutnya dikeluarkan.

Tindakan ahli Pas yang menyokong tidak mustahil disebabkan ingin meraih sokongan politik. Atau mempunyai kefahaman Liberal / Syiah yang sama.

Hanipa Maidin orang rapat Mat Sabu dan tidak mustahil pemikiran mereka juga tidak jauh beza.

Kecenderungan pemimpin Pas kepada wahabi juga mungkin menjadi faktor perkara ini disebabkan JAIS selalu memburu penceramah wahabi dan menahan mereka.

Selain faktor rapat dengan DAP Khalid juga pernah memasuki gereja berceramah dan tidak sukar membaca niat tersirat beliau mengkritik MAIS atas tindakan merampas Bible.

Kita tidak mengerti kenapakah ada orang Islam memikirkan dan meyakini Pas boleh diharap pertahan Islam.

Harap pejuang Islam tulen dalam Pas berani membersihkan parti mereka dari puak ini.

Isu UiTM dan Tanah Rizab Melayu : Status Adun Bertam BN Disembunyi @RafiziRamli

Posted: 17 Jun 2014 06:22 PM PDT

Di bawah ini ialah penjelasan status Adun BN kawasan Bertam yang dikaitkan dengan isu penswastaan UiTM konsesi 23 tahun.

Dengan sengaja fakta dimanipulasi sehingga menjejaskan nama baik beliau dan BN pada akhirnya.

Kenyataan melalui telegram ini seperti berikut :


Rafizi berbohong kerana semasa pemberian tender itu 2010, Shariful hanya ahli biasa yang tidak mempunyai jawatan di bahagian kepala batas & negeri.

Status keahlian Shariful disahkan sendiri oleh Dato Zainal Abidin Osman, Pengerusi UMNO negeri Pulau Pinang.

Shariful adalah ahli profesional & ahli perniagaan yang layak untuk berniaga seperti ADUN-ADUN lain termasuk Pakatan pembangkang.

Kenyataan Rafizi yang mengaitkan jawatan Shariful sebagai ADUN tanpa menerangkan status sebenar Shariful ketika menerima tender pada tahun 2010 itu adalah satu kenyataan yg mengelirukan dan boleh mendatangkan fitnah.

Tambahan pula, projek tersebut berjaya diselesaikan mengikut prosedur dan tempohnya.

Daripada menyibuk menjaga tepi kain pihak lawan, Rafizi dicabar untuk mempersoalkan isu pemberian tender terowong lim guan eng di pulau pinang.

Jangan bersikap hipokrit.


Komen panglima : Rafizi diam pula ketika isu tanah rizab Melayu ye. Apa agenda beliau sebenarnya?

Majlis Ambang Ramadhan UDA Holdings di Masjid Jamek Kg Bharu

Posted: 17 Jun 2014 05:18 PM PDT

Kembara Politik

Posted: 17 Jun 2014 11:47 PM PDT

Kembara Politik


MALAYSIA NEGARA ISLAM... BUKAN NEGARA SEKULAR

Posted: 17 Jun 2014 07:46 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Jun - Malaysia bukan merupakan sebuah negara sekular berdasarkan fakta sejarah penubuhan negara ini yang berasaskan kepada Kerajaan Islam Kesultanan Melayu dan Raja-raja Melayu yang merupakan Ketua Agama Islam bagi negeri masing-masing.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom (gambar) berkata, perkara itu diperkukuhkan melalui Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang jelas mengatakan agama Islam adalah agama Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan.
Beliau berkata, kedudukan ini juga dizahirkan dengan adanya peruntukan lain seperti dalam Fasal (4) Perkara 11 berkenaan dengan penyekatan pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama lain dalam kalangan penganut agama Islam oleh undang-undang Negeri dan Persekutuan.
Malah, katanya, dalam Fasal (2) Perkara 12 tentang hak berkenaan dengan pendidikan, di mana sah bagi Persekutuan atau sesuatu negeri menubuhkan, menyenggarakan, membantu dalam menubuhkan atau menyenggarakan institusi Islam atau membantu untuk mengadakan ajaran dalam agama Islam serta melakukan apa-apa perbelanjaan yang perlu.
"Dalam Fasal (1A) perkara 121 juga menyebut bahawa Mahkamah Sivil tidak mempunyai bidang kuasa berkenaan dengan apa-apa perkara dalam bidang kuasa Mahkamah Syariah," katanya.
Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Oscar Ling Chai Yew (DAP-Sibu) sama ada Malaysia adalah sebuah negara sekular atau Islam dalam Dewan Rakyat hari ini.
Jamil Khir menjelaskan, kedudukan tersebut jelas berbeza dengan negara sekular yang tidak menetapkan sesuatu agama sebagai agama negara tetapi rakyatnya dibenarkan mengamalkan agama masing-masing.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Parlimen/20140617/pa_02/Malaysia-bukan-negara-sekular---Jamil-Khir#ixzz34xDq4HK3
© Utusan Melayu (M) Bhd

TERBAEKKK... SYUKUR ALHAMDULILLAH... MALAYSIA ADALAH NEGARA ISLAM. PERUNTUKAN YANG MENJAGA AGAMA ISLAM YANG DISEBUT DALAM ARTIKEL DIATAS SEPERTI BERIKUT,

PERKARA 3. UGAMA BAGI PERSEKUTUAN.
(1) Ugama Islam ialah ugama bagi Persekutuan; tetapi ugama-ugama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan.
(2) Dalam tiap-tiap Negeri melainkan Negeri-negeri yang tidak mempunyai Raja, kedudukan Raja sebagai Ketua ugama Islam dalam Negerinya secara dan setakat mana yang diakui dan diisytiharkan oleh Perlembagaan Negeri itu, dan juga, tertakluk kepada perlembagaan Negeri itu, segala hak, keistimewaan, hak kedaulatan dan kuasa yang dinikmati olehnya sebagai Ketua ugama Islam tidaklah tersentuh dan tercacat, tetapi dalam apa-apa perbuatan, amalan atau upacara yang telah dipersetujui oleh Majlis Raja-Raja supaya meliputi seluruh Persekutuan, maka tiap-tiap orang Raja lain hendaklah atas sifatnya sebagai Ketua ugama Islam membenarkan Yang di-Pertuan Agong mewakilinya.
(3) Perlembagaan-perlembagaan bagi Negeri-negeri Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak hendaklah masing-masing membuat peruntukan bagi memberi kepada Yang di-Pertuan Agong kedudukan sebagai Ketua ugama Islam dalam Negeri itu.
(4) Tiada apa-apa dalam Perkara ini mengurangkan kuasa mana-mana peruntukan lain dalam Perlembagaan ini.
(5) Walau apa-apa jua dalam Perlembagaan ini, Yang di-Pertuan Agong hendaklah menjadi Ketua ugama Islam dalam Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan; dan bagi maksud ini Parlimen boleh dengan undang-undang membuat peruntukan-peruntukan bagi mengadakan peraturan mengenai hal-ehwal ugama Islam dan bagi menubuhkan suatu Majlis untuk menasihatkan Yang di-Pertuan Agong mengenai perkara-perkara berhubung dengan ugama Islam. 


Perkara 11. Kebebasan Beragama
(1) Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkannya.
(2) Tiada seorang pun boleh dipaksa membayar apa-apa cukai yang hasilnya diuntukkan khas kesemuanya atau sebahagiannya bagi maksud sesuatu agama selain agamanya sendiri.
(3) Tiap-tiap kumpulan agama berhak—
(a) menguruskan hal ehwal agamanya sendiri;
(b) menubuhkan dan menyenggarakan institusi-institusi bagi maksud agama atau khairat; dan
(c) memperoleh dan mempunyai harta dan memegang dan mentadbirkannya mengikut undang-undang.
(4) Undang-undang Negeri dan berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam.
(5) Perkara ini tidaklah membenarkan apa-apa perbuatan yang berlawanan dengan mana-mana undang-undang am yang berhubungan dengan ketenteraman awam, kesihatan awam atau prinsip moral.

Perkara 12. Hak berkenaan dengan pendidikan
(1) Tanpa menjejaskan keluasan Perkara 8, tidak boleh ada diskriminasi terhadap mana-mana warganegara semata-mata atas alasan agama, ras, keturunan atau tempat lahir—
(a) dalam pentadbiran mana-mana institusi pendidikan yang disenggarakan oleh suatu pihak berkuasa awam, dan, khususnya, kemasukan murid-murid atau pelajar-pelajar atau pembayaran fi; atau
(b) dalam memberikan bantuan kewangan daripada wang sesuatu pihak berkuasa awam bagi penyenggaraan atau pendidikan murid-murid atau pelajar-pelajar di mana-mana institusi pendidikan (sama ada disenggarakan oleh suatu pihak berkuasa awam atau tidak dan sama ada di dalam atau di luar Persekutuan).
(2) Tiap-tiap kumpulan agama berhak menubuhkan dan menyenggarakan institusi-institusi bagi pendidikan kanak-kanak dalam agama kumpulan itu sendiri, dan tidak boleh ada diskriminasi semata-mata atas alasan agama dalam mana-mana undang-undang yang berhubungan dengan institusi-institusi itu atau dalam pentadbiran mana-mana undang-undang itu; tetapi adalah sah bagi Persekutuan atau sesuatu Negeri menubuhkan atau menyenggarakan atau membantu dalam menubuhkan atau menyenggarakan institusi-institusi Islam atau mengadakan atau membantu dalam mengadakan ajaran dalam agama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan sebagaimana yang perlu bagi maksud itu.
(3) Tiada seorang pun boleh dikehendaki menerima ajaran sesuatu agama atau mengambil bahagian dalam apa-apa upacara atau upacara sembahyang sesuatu agama, selain agamanya sendiri.
(4) Bagi maksud Fasal (3) agama seseorang yang di bawah umur lapan belas tahun hendaklah ditetapkan oleh ibu atau bapanya atau penjaganya.

Pada tahun 1988, Kerajaan Persekutuan telah membuat pindaan terhadap perlembagaan mengenai bidangkuasa Mahkamah Syariah terkenal dengan Akta Perlembagaan (Pindaan) 1988 (Akta A 704) Perkara 121, Perlembagaan Persekutuan yang menjelaskan bahawa Mahkamah Sivil tidak lagi mempunyai bidangkuasa berkenaan apa-apa perkara yang Mahkamah Syariah mempunyai bidangkuasa. Pindaan Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan menyebutkan: "Mahkamah-Mahkamah yang disebut di dalam Fasal (1) tidaklah boleh mempunyai bidangkuasa dengan apa-apa perkara dalam bidangkuasa Mahkamah Syariah".

Belantan

Posted: 17 Jun 2014 11:40 PM PDT

Belantan


Pas gesa Selangor kurangkan kuasa eksekutif MAIS?

Posted: 17 Jun 2014 08:45 AM PDT


PAS meminta kerajaan negeri Selangor meminda peruntukan enakmen yang berkaitan bagi mengurangkan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), berhubung tindakan badan itu tidak memulangkan Bible dalam bahasa Malaysia yang dirampas pada Januari lepas.

Anggota Parlimen Shah Alam Khalid Abdul Samad berkata, tindakan MAIS, melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), yang enggan memulangkan semula kitab itu, boleh mengakibatkan imej Islam tercemar dalam kalangan masyarakat bukan Islam.

Bercakap dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen, di sini hari ini, Khalid yang merupakan Anggota Jawatankuasa PAS Pusat, turut menyatakan bahawa tindakan MAIS dan JAIS tidak ada kena mengena dengan parti itu dan kerajaan negeri kerana kedua-dua badan itu tidak terletak di bawah pentadbiran kerajaan negeri.

Baru-baru ini, Peguam Negara Abdul Gani Patail memutuskan untuk menutup kes rampasan Bible versi bahasa Malaysia dan Iban itu kerana ia bukan tulisan yang diterbitkan mengikut Seksyen (9)(1)(a) Enakmen Bukan Kawalan Islam (Kawalan dan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam (1998).

Suara Politik
Belantan

The Unspinners

Posted: 17 Jun 2014 11:23 PM PDT

The Unspinners


Pekerja TNB dah tolak, Kini Guru bersuara batalkan Bestari.net YTL!!!

Posted: 17 Jun 2014 07:52 PM PDTAmaran yang diberi oleh kesatuan sekerja TNB [baca Unspinners SINI] dikotakan dengan satu demo dua hari lepas.

YTL yang sering dituduh Anwar sebagai kroni kerajaan rupanya adaah kroni Anwar Ibrahim dan kini kuat dipertakankan oleh media pro PKR, The Edge, Baca ABITW SINI.

Semalam SInar Harian Online SINI menyiarkan seorang aktivis guru menyeru YTL dan sistem Bestari.net di batalkan.1BestariNet: Servis YTL dipertikai
SHAH ALAM - Aktivis Pendidikan Negara, Mohd Nor Izzat Mohd Johari mendakwa projek 1BestariNet di bawah Pelan Induk Pembangunan Pendidikan itu menyusahkan bukannya memudahkan guru seperti tujuan asal ia diperkenalkan.

Menurutnya, kuota Internet yang disediakan hanya 300Mb sahaja sebulan bagi setiap sekolah.

"Saya merasakan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menjadi kambing hitam dalam isu masalah perkhidmatan 1BestariNet. Ia diperkenal oleh KPM bagi mempermudah segala urusan dalam talian untuk kegunaan para guru di Malaysia.

"Tetapi apa yang berlaku sekarang ialah perkhidmatan yang diberikan agak menyedihkan malah menyusahkan lebih 300,000 guru di seluruh Malaysia," katanya dalam satu kenyataan.

Malah katanya, projek itu hanya menyediakan 1Mbps dengan bayaran melebihi RM200 yang merugikan kementerian.

"1BestariNet hanya menyediakan 1Mbps dengan bayaran melebihi RM200 atau mungkin lebih mahal dan merugikan kementerian. 1BestariNet hanya menyediakan kuota 300Mb sahaja untuk kegunaan satu sekolah setiap bulan.

"1BestariNet telah menyebabkan lebih 300,000 guru terbeban dengan sistem server yang lembap," katanya.

Sehubungan itu, beliau memohon pihak KPM mempertimbangkan semula perkhidmatan YTL Communications Sdn Bhd.

"Saya memohon kepada pihak KPM agar mempertimbangkan semula perkhidmatan YTL iaitu 1BestariNet yang lebih memalukan pihak KPM sendiri.

"Saya yakin, KPM mahu menyediakan kemudahan terbaik seiring dengan PPPM 2013-2025 iaitu penggunaan ICT ke tahap maksimum tetapi KPM wajar memilih syarikat perkhidmatan yang lebih baik daripada sedia ada," katanya.


Kenyataan penuh berikut:

Perkhidmatan 1BestariNet tidak memuaskan malah menyusahkan guru seluruh Malaysia.

Tarikh: 17 Jun 2014

Saya merasakan bahawa KPM telah menjadi 'kambing hitam' dalam isu masalah perkhidmatan 1BestariNet.

1BestariNet diperkenal oleh KPM bagi mempermudahkan segala urusan dalam talian untuk kegunaan para guru di Malaysia. Akan tetapi apa yang berlaku sekarang ialah perkhidmatan yang diberikan agak menyedihkan malah menyusahkan lebih 300,000 guru di seluruh Malaysia.

1. 1BestariNet hanya menyediakan 1 Mbps dengan bayaran melebihi rm200 atau mungkin lebih mahal dan merugikan kementerian.

2. 1BestariNet hanya menyediakan kuota 300mb sahaja untuk kegunaan satu sekolah setiap bulan.

3. 1BestariNet menumpang tiang anterna di dalam sekolah disamping untuk perkhidmatan Yes 4G untuk orang awam?

4. 1BestariNet telah menyebabkan lebih 300,000 guru terbeban dengan sistem server yang lembab. Buktinya ialah SPPBS yang telah dimansuhkan.

Saya memohon kepada pihak KPM agar mengkaji semula atau membatalkan terus perkhidmatan YTL iaitu 1BestariNet yang lebih memalukan pihak KPM sendiri.

Saya meminta semua kesatuan, persatuan guru untuk menyuarakan pendirian tentang kelemahan perkhidmatan 1BestariNet yang lebih menyusahkan para guru dan murid.

Saya yakin, KPM mahu menyediakan kemudahan terbaik seiring dengan PPPM 2013-2025 iaitu penggunaan ICT ke tahap maksimum tetapi KPM wajar memilih syarikat perkhidmatan yang lebih baik daripada sedia ada.

Mohd Nor Izzat bin Mohd Johari
Ketua Gerak Kerja
Suara Guru-Masyarakat Malaysia (SGMM)

NGO kata Sarawak cuma "speaking London" tak faham Melayu

Posted: 17 Jun 2014 02:00 AM PDT


English sebagai bahasa rasmi adalah sebahagian dari perjuangan "Sarawak for Sarawakians".

Menurut mereka, bahasa Inggeris lebih dekat dengan hati rakyat Sarawak berbanding bahasa Melayu yang jelas bahasa orang Malaya.

Cuma, ramai juga yang tertanya kaum mana di Sarawak yang bercakap dalam bahasa inggeris. Sehinggakan bahasa Inggeris dianggap lebih lebih sesuai dengan prinsip "Sarawak for Sarawakians".

Begitu juga pertanyaan tentang istilah "Dum Spiro Spero" yang dikatakan lebih "Sarawakian", entah etnik mana di Sarawak yang bercakap dalam bahasa itu?

Ramai yang tak faham, dan tertanya-tanya maksud sebenarnya.

Benarkah itu bukan bahasa asing, sebab kita mahu "Sarawak for Sarawakians"?

Melanau Blogger

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 17 Jun 2014 10:02 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Anwar Ibrahim Akan Marah Hannah Yeoh Bila 10 Soalan Wan Azizah Ditolak?

Posted: 17 Jun 2014 09:00 PM PDT


Kata Kata Khalid Samad Ini Jelas Sekali Mahu Mencabar Institusi Raja & Islam #SAVEMAIS

Posted: 17 Jun 2014 07:06 PM PDTMengapa PAS Tidak Berani Pertahankan MAIS Seperti YB Ini?

Posted: 17 Jun 2014 04:56 PM PDTUsah Dibenarkan Pusat Judi Ini Dibuka

Posted: 17 Jun 2014 09:12 AM PDTBetapa Teruknya Prinsip Parti PAS.

Posted: 17 Jun 2014 03:52 AM PDT

1) Sudah menyimpang jauh dan terpesong dari nama parti Islam. Sanggup campur tangan urusan agama yang di bawah kuasa Sultan sebagai Ketua Agama Islam di Selangor

2) Apa lagi yang orang PAS hendak tunggu? Selepas ini UiTM pun hendak dihapusnya.

3) Terbukti tiada lagi agenda Islam dalam PAS.

THE FLYING KICK

Posted: 17 Jun 2014 05:46 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 17 Jun 2014 05:06 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Pasangan terlampau di hotel didenda

Posted: 17 Jun 2014 05:06 PM PDT

Kuala Lumpur: Gara-gara bergaduh dan memukul sesama sendiri berhampiran hotel di Jalan Sungai Besi di sini, sepasang bekas kekasih masing-masing didenda RM500 oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Majistret Nur Aminatul Mardhiah Md Nor menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohd Chairil Anuar Mahmud, 30 dan Rosnita Abdul Rahman, 36, apabila mereka mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa bergaduh di tempat awam menggunakan tangan sesama sendiri bertujuan mengganggu ketenteraman awam.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu jam 3.40 pagi pada 7 Jun lalu.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 160 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum enam bulan atau denda maksimum RM1,000 atau kedua-duanya.

Piala Dunia: (Kumpulan A) Brazil kempunan tiga mata

Posted: 17 Jun 2014 04:06 PM PDT

BRAZIL 0
MEXICO 0

FORTALEZA: Penjaga gol Mexico, Guillermo Ochoa tampil menyelamatkan dua kali percubaan bahaya Neymar membantu Mexico seri 0-0 ketika menentang Brazil dalam perlawanan Kumpulan A di Stadium Castelao, Fortaleza sebentar tadi - sekali gus menamatkan rentetan 10 kemenangan berturut-turut pasukan tuan rumah.

Ochoa bertindak tangkas untuk menafikan tandukan Neymar pada babak pertama, menghalang satu rembatan daripada penyerang pada babak kedua sebelum menghalang satu lagi tandukan daripada kapten Brazil, Thiago Silva pada lewat babak permainan.

Keputusan ini menyaksikan kedua-dua pasukan mengutip empat mata selepas dua perlawanan untuk terus menerajui kumpulan berkenaan.

Mexico jelas berjaya mendominasi permainan khasnya pada babak kedua dan andai lebih tajam dalam percubaan ke arah pintu gol mereka mungkin sudah mengutip semua mata awal pagi tadi. - REUTERS

(Foto) Masjid dirempuh teruk dua kenderaan

Posted: 17 Jun 2014 08:33 AM PDT

Ipoh: Pintu pagar utama Masjid Sultan Yusof di Rapat Setia, di sini, rosak teruk selepas dirempuh dua kenderaan yang terbabit dalam satu kemalangan berhadapan masjid berkenaan petang tadi.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 4.20 petang itu, kenderaan pelbagai guna (MPV) Nissan Grand Livina itu dipercayai hilang kawalan dan merempuh pintu pagar utama masjid.

Kenderaan itu juga melanggar tiang lampu isyarat di hadapan masjid hingga tercabut serta mengakibatkan kerosakan teruk pada pagar batu masjid berkenaan.
KEADAAN MPV yang terbalik selepas melanggar pintu pagar utama Masjid Sultan Yusof di Rapat Setia, Ipoh.

Saksi Muhammad Yahya, 84, yang ditemui di lokasi kejadian berkata, sebelum kejadian dia mendengar dentuman kuat di sebelah kanan masjid.

"Ketika itu saya nampak sebuah MPV hampir terbalik di hadapan pintu pagar dan melihat pemandu keluar daripada kenderaan tanpa sebarang kecederaan.

"Selain MPV itu, sebuah Nissan Sentra turut tersangkut pada pagar batu manakala kereta Perodua Kancil berada di laluan bertentangan,", katanya

Seksinya Kilafairy berkemban, macam nak terlondeh pun ada...

Posted: 17 Jun 2014 08:02 AM PDT

Ok, sengaja kami mahu mengimbau kembali filem seram pertama arahan Yusry KRU ini. Filem seram ini adaptasi dari kisah-kisah legenda hantu yang sering meniti di bibir pengguna lebuhraya Karak satu ketika dahulu.

Filem Karak juga adalah filem pertama yang menggunakan CGI dalam penghasilan hantu-hantunya yang boleh dikatakan super seram dan ganas.

Filem ini dilakonkan oleh beberapa pelakon yang baru nak naik pada ketika itu termasuklah Kilafairy.

Salah satu adegan paling hot yang dilakonkan oleh Kila dalam filem ini adalah adegan mandi. Off course bukan adegan bogel macam cerita Hollywood. Kila hanya berkemban dengan sehelai kain batik bersedia untuk mandi di dalam satu babak dalam dilem tersebut.

Memang seksi habis...ada ketikanya, kain batik Kila seolah-oleh mahu terlondeh...heh!
 Ok lah, sapa yang belum menonton, kami sertakan trailernya untuk anda ya..!

Bekas cameraman TV3 maut dilanggar

Posted: 17 Jun 2014 07:01 AM PDT

KUANTAN - Bekas jurukamera sambilan TV3 di Temerloh, Mohammad Hasrul Hamdan, 24, maut selepas motosikal yang ditunggang dilanggar sebuah kereta di Kilometer 120, Jalan Kuala Lumpur-Kuantan dekat Kampung Paya Pulai di Temerloh semalam.

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Anuwar Osman berkata, mangsa meninggal dunia ketika menerima rawatan di wad kecemasan Hospital Sultan Haji Ahmad Shah.

Beliau berkata, dalam kejadian pukul 10.30 malam itu, mangsa dilanggar semasa keluar dari simpang Taman Paya Pulai.

"Siasatan awal mendapati mangsa dipercayai cuai semasa keluar simpang di situ sebelum dilanggar kereta terbabit.

"Akibatnya, motosikal mangsa telah menggelongsor sehingga ke bawah jejantas yang terletak kira-kira 38 meter dari simpang itu," katanya ketika dihubungi Bernama.

Tambahnya, ketika kejadian itu berlaku, keadaan cuaca adalah baik dan jalan kering serta gelap kerana tiada lampu jalan di kawasan itu.

Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. - Bernama

Kassim Ahmad Kecam JAWI

Posted: 17 Jun 2014 06:45 AM PDT

PETALING JAYA: Malaysia seolah-olah berada di "ambang anarki", kata sarjana kontroversi Kassim Ahmad, merujuk kepada tindakan oleh pihak berkuasa Islam baru-baru ini. Menjelaskan mengapa beliau telah mengarahkan peguamnya untuk meminta campur tangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes yang didakwa terhadapnya oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), beliau berkata beliau bimbang Islam diaibkan.

Surat peguamnya, dihantar pada Jumaat lepas, juga ditujukan kepada Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir dan de facto Menteri Hal Ehwal Agama, Dato' Seri Jamil Khir Baharom. Dalam mesej kepada FMT, Kassim Ahmad, juga dikenali sebagai Pak Kassim, menulis:

"Terdapat banyak perkara yang tidak betul yang dilakukan oleh JAWI kepada saya. Mereka datang dalam 13 kereta dan menyerbu serta menggeledah rumah saya, menyita barang-barang peribadi saya, mengheret dan mencampakkan saya ke dalam sebuah van dan saya telah dibawa dari Kedah ke Pulau Pinang dan diterbangkan keluar dari negeri Kedah ke Kuala Lumpur tanpa kerelaan saya.

"Kemudian JAWI membuat saya berjaga sepanjang malam dengan sesi soal siasat dan hari berikutnya, dakwaan dikenakan ke atas saya di Mahkamah Putrajaya.

"Adakah semua itu perlu? Saya seorang lelaki berusia 80 tahun dan tidak berbahaya. Tuduhan terhadap saya adalah berkenaan dengan saya memberikan pendapat yang berbeza daripada pendapat arus perdana. Adakah perbezaan pendapat satu jenayah? Itulah sebabnya saya meminta Brig Jen. Dato Seri Jamil Khir Baharom, menteri yang bertanggungjawab mengawasi JAWI, untuk menangani dan membetulkan kesalahan ini.

"Saya panjangkan surat saya kepada Perdana Menteri kerana akhir-akhir ini Malaysia seolah-olah berada di ambang anarki. Perdana Menteri telah bersumpah untuk menegakkan Perlembagaan Persekutuan. Oleh itu, Perdana Menteri mesti menjelaskan isu ini supaya JAWI dan mereka yang sepertinya tidak bertindak dengan cara yang boleh menjatuhkan maruah Islam sebagai agama yang hebat, dan yang lebih penting lagi, supaya JAWI, yang berada di bawah Jabatan Perdana Menteri, tidak melanggar kebebasan hak asasi seperti yang dijamin oleh Perlembagaan.

"Adalah menjadi kewajipan Perdana Menteri untuk memastikan bahawa setiap agensi bertindak dalam batas undang-undang. Mereka tidak boleh melaksanakan undang-undang mereka sendiri.

"Saya juga memanjangkan surat tersebut kepada Menteri Besar Kedah kerana saya seorang warga negeri Kedah. Menteri Besar mempunyai tugas untuk melindungi saya di bawah konsep federalisme supaya agensi-agensi dari negeri-negeri lain seperti JAWI tidak boleh berbuat sesuka hati di negeri Kedah. Kedah mempunyai undang-undang dan fatwa sendiri.

"JAWI telah mendakwa saya dengan kesalahan yang tidak mempunyai persamaan dalam Enakmen Syariah Kedah. Namun, JAWI mengheret saya dari Kedah dan memaksa saya untuk berada di bawah bidang kuasa JAWI. Itu tidak menghormati konsep persekutuan dan melanggar hak-hak asasi saya.

"Menteri Besar Kedah mesti menjawab kepada rayuan saya untuk perlindungan, terutamanya kerana DYMM Sultan Kedah kini Yang di Pertuan Agong.

"Saya harap para menteri ini akan melaksanakan tugas perlembagaan mereka dan mempunyai keberanian moral dan politik untuk meletakkan perkara pada yang betul."

FMT

Hapus Kuasa Eksekutif Mais - PAS

Posted: 17 Jun 2014 06:28 AM PDT

KUALA LUMPUR: PAS menggesa Kerajaan Selangor menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) yang selama ini berperanan menjaga hal ehwal Islam di negeri itu.


IKLAN

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mencadangkan kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat supaya melakukan pindaan terhadap enakmen yang memberi kuasa eksekutif kepada Mais.

"Kami Ahli Parlimen PAS harapkan kerajaan Selangor kaji balik persoalan peranan dan kuasa yang ada pada Mais dan kembali kepada dasar kerajaan atau raja berpelembagaan," katanya pada sidang media di bangunan Parlimen di sini, Selasa.

Tambah Khalid, kuasa eksekutif yang diberikan kepada Mais sebagai badan yang berperanan sebagai penasihat hal ehwal Islam dan adat Melayu boleh mencemarkan institusi raja di Selangor.

"Harap tidak beri kuasa eksekutif kepada institusi raja kerana ia mungkin boleh cemarkan institusi itu sendiri.

"Kaji semula fungsi eksekutif supaya Mais tidak akan celarukan pentadbiran Selangor atau rosakkan imej kesultanan Selangor," katanya.

Mais ditubuhkan di bawah Seksyen 5, Enakmen Pentadbiran Undang-undang Islam 1952 bertujuan menasihatkan Sultan Selangor dalam hal ehwal Islam dan adat Melayu.

Gesaan mengkaji semula bagi menarik balik kuasa Mais dilihat sebagai tekanan kepada badan itu berikutan keengganannya memulangkan semula 300 naskhah bible dalam bahasa Malaysia yang dirampas pada Januari lalu.

Mengulas lanjut Khalid berkata, keputusan Mais itu jelas mencemarkan imej Islam dalam kalangan masyarakat.

"Ia menunjukkan seolah-olah kita tidak menghormati kitab suci agama lain. Ternyata ia tidak ada kaitan bagi penyebaran agama Kristian kepada orang Islam.

Khamis lepas, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam kenyataannya mengarahkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang berada di bawah Mais memulangkan semua bible yang dirampas kepada Persatuan Bible Malaysia (BSM).

Arahan itu dibuat berikutan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail memaklumkan tidak ada sebarang pendakwaan akan dibuat berhubung kes rampasan Bible dan kes itu ditutup.

Abdul Gani berkata, naskhah Bible yang dirampas itu adalah himpunan buku Taurat, Zabur dan Injil yang merupakan buku asas penganut agama Kristian.

Jeritan guru selamatkan diri dari diperkosa penyamun

Posted: 17 Jun 2014 05:38 AM PDT

MIRI - Seorang guru wanita yang disamun di rumahnya, menyelamatkan diri daripada menjadi mangsa rogol penyamun itu, dengan menjerit meminta tolong jirannya.

Guru berusia 23 tahun itu telah dipaksa lelaki berkenaan dengan menggunakanparang, tetapi wanita itu bertindak menjerit sekuat hati menyebabkan penyamun itu lari, tetapi sempat membawa bersama barang-barang yang disamunnya.

Ketua Polis Miri Asisten Komisioner Gan Tian Kee berkata kejadian berlaku pada jam 4 petang semalam, ketika guru itu berada di rumah bersama ibunya di Permyjaya, apabila seorang lelaki bersenjatakan parang menceroboh masuk.

Lelaki itu mengarahkan dua beranak itu menyerahkan wang, barang kemas dan telefon bimbit dalam anggaran RM5,500, katanya pada sidang media di Ibu pejabat Polis Miri hari ini.

Gan berkata polis percaya lelaki yang sama sebelum itu cuba merogol seorang pelajar perempuan tingkatan dua pada sebelah paginya, tetapi gagal.

Pelajar berkenaan juga tinggal di kawasan Permyjaya dan suspek menggunakan parang untuk mengancam mangsa, bertindak agresif dengan menumbuk, menampar dan mencederakan pelajar itu, kata Gan.

Pelajar itu kini menerima rawatan lanjut di hospital dan doktor mengesahkan dia tidak dirogol.

Berikutan dua kejadian itu, polis memburu seorang lelaki Iban berusia dalam lingkungan 20-an dan alamat terakhirnya juga di Permyajaya. - Bernama

Kes skandal Adi Putra dan Nooraida dibuka semula susulan penyiasat kantoi bersubahat?

Posted: 17 Jun 2014 03:39 AM PDT


Masuk hari ini, dah lapan bulan kisah kontroversi Adi Putra yang dikatakan menjalin hubungan skandal dengan isteri orang bernama Nooraida Abdul Mutalib diketahui umum.

Isu yang mula hangat sekitar bulan September tahun lalu kemudiannya mula sunyi dan semakin jarang diperkatakan apabila Adi sendiri bersikap acuh tak acuh dengan tindakan pihak Nooraida yang tetap mahu membuktikan pelakon itu bersalah.

Kalau masih ingat, pada 12 Disember lalu, Adi telah mengumumkan isu skandal dan penyebaran foto sensualnya sebagai No Further Action (NFA) atau bermaksud tiada tindakan selanjutnya daripada pihak polis.

Namun sehari selepas itu Nooraida dan bekas suaminya, Amiruddin Othman yang mana ketika itu mereka masih berkahwin telah membuat laporan tatatertib di Bukit Aman kerana meragui sikap profesional pegawai yang menyiasat kes berkenaan.

Dan selepas enam bulan laporan tersebut dibuat, semalam Amiruddin telah memuat naik sekeping foto di Instagram menunjukkan keratan surat rasmi dari Bukit Aman. Dari apa difahamkan, pegawai polis yang dikatakan bersubahat itu telah dikenakan tindakan tatatertib.
Ini bermaksud peguam yang mewakili Nooraida dan bekas suaminya dalam menentang Adi akan memohon untuk membuka semula siasatan.

Entah apa pula keputusan mahkamah selepas ini. Semoga semua masalah akan kembali pulih secepat mungkin. – Ohbulan

(Foto) Nabila Huda bersiar di Eropah hanya pakai tiub bra

Posted: 17 Jun 2014 01:01 AM PDT

Dalam senyap-senyap, pelakon sensasi Nabila Huda kini sedang berjalan-jalan dan bercuti di benua Eropah. Dilihat di Instagram miliknya, dia ditemani seseorang yang istimewa nampaknya. Ini semua bermula dengan sekeping foto berpegangan tangan itu.

Pelakon yang baru memenangi Anugerah Artis Wanita Paling Seksi di Anugerah Stail EH! ini baru sahaja meninggalkan kota London dan kini berada di Barcelona. Ramai juga yang membuat spekulasi menerusi status serta foto yang dikongsi Abil bahawa dia sedang bercuti dengan kekasih barunya. Siapakah?

Sehingga kini dia masih merahsiakan nama dan gambar muka kekasihnya buat masa sekarang.Tiada sebarang mention atau petunjuk mengatakan siapakan jejaka tersebut. Haruslah berteka-teki semua kalau tidak pun jika ada rakyat Malaysia yang terserempak dengan pelakon ini disana mungkin dapat disiasat identiti jejaka itu.

Itupun kalau dia seorang selebriti, jika orang biasa tunggu sahajalah jawapan Abil sendiri. Selamat bercuti, mohon kebenaran kami kongsi foto anda di sini!

Kisah isteri berzina ketika berkusus untuk tauladan

Posted: 17 Jun 2014 12:01 AM PDT

Gambar hiasan
KISAH menyayat hati ini kami siarkan sesuai dengan isu semasa yang dipaparkan, tentang gejala sosial muda-mudi, anak-anak kita yang sudah rosak akhlaknya dan maksiat yang bermaharajalela di akhir zaman ini.

Kisah benar yang dilalui Ustaz Hassan Mahmud al-Hafiz ini berdasarkan pengalaman beliau. "Ambillah iktibar dan renungkanlah kisah yang terjadi ini," tegas beliau sambil memetik firman dan hadis-hadis yang berkaitan dengan kisah tersebut.

Baca dan hayatilah betapa terseksanya seorang isteri yang melakukan perbuatan curang di belakang suaminya, tatkala berkursus di luar negara! Bukan saja menduakan suami tetapi berbuat perkara keji dan terkutuk dengan lelaki asing!

Akibat dosa dan noda yang dilakukan, si isteri menerima azab dan pembalasan ketika di dunia lagi. Ustaz Hassan mahu pembaca mengambil teladan apa yang berlaku. Bertauhatlah sebelum terlambat! Jauhilah segala larangan Allah - maksiat, zina dan perbuatan keji yang dilaknat Allah.

Semoga kisah ini memberi pedoman berguna! kepada pembaca budiman. Hayatilah kisah ini yan. diceritakan Ustaz Hassan Mahmud al-Hafiz, Pengarah Urusan sebuah syarikat travel and tours.

SAYA perhatikan Ashikin yang masih tidak putus-putus berwirid di depan Kaabah. Jari-jemarinya membilang butir-butir tasbih dan mulut terkumat-kamit memuji Ilahi. Sekejap dia menunduk ke bawah, kemudian memandang semula ke arah Baitullah yang tersergam beberapa puluh meter di hadapannya.

"Ai... dah pukul 12.00 malam, tak nak balik lagi ke?" kata saya di dalam hati.

Sambil melangkah saya mengerling lagi ke arah Ashikin yang duduk di hujung sekumpulan jemaah wanita. Rasa ingin tahu saya ini makin bertambah apabila saya lihat dia mengesat-ngesat matanya dengan hujung telekung. Menangis lagikah dia?

Mungkin bagi orang lain tiada apa-apa yang pelik kalau bertasbih, berwirid dan menangis di depan Kaabah hingga larut malam. Apa yang dipelikkan sangat, orang lain pun begitu. Betul, tapi Ashikin lain.

Saya perhatikan sudah beberapa hari sejak tiba di Mekah ini, Ashikin tiba-tiba saja berubah perwatakannya. Setiap waktu saya dapat perhatikan wanita itu akan berdoa dan sujud di depan Baitullah sehingga kain telekungnya basah. Melihatkan kelakuannya itu, tanya rakan se biliknya, namun dia hanya gelengkan kepala.

Mulanya saya tidak ambil kisah dengan kelakuan Ashikin itu. Pada fikiran saya mungkin dia terlampau gembira dan takjub dengan keadaan di Tanah Suci sehingga menitiskan air mata. Namun bila setiap hari dia asyik menangis dan meratap hiba, saya mula tidak sedap hati. Maklumlah sepanjang menge-nalinya selama beberapa tahun, Ashikin orang yang sentiasa ceria. Ada-ada saja ceritanya diselang-seli dengan gelak ketawa.

Pelik, waktu mula-mula hendak ke Mekah bersama 40 lagi jemaah yang saya pimpin, dialah yang paling seronok sekali. Tetapi bila sudah sampai di Mekah lain pula jadinya.

Dulu kalau terserempak dengan saya pasti ada cerita akan dikhabarkan-nya pada saya. Tentang itulah, tentang inilah. Paling tidak pun, senyum dan mengucap salam. Kata wanita itu, dia betul-betul gembira sebab sudah lama menyimpan hajat hendak ke Tanah Suci. Jadi apabila impian itu tercapai, tentulah seronok. Tambahan pula dapat menunaikan ibadah itu dalam bulan Ramadan yang penuh berkat.

Bukan itu saja, sepanjang berada di Tanah Suci dia juga merupakan wanita yang sangat rajin ke masjid pada setiap waktu solat dan menjadi contoh kepada parajemaah wanita yang lain.

Namun masuk hari keempat di Mekah, saya dapati perwatakannya tiba-tiba berubah. Dia tidak semena-mena jadi pendiam. Wajahnya murung dan tawar. Bila terserempak, hanya senyuman hambar yang dilemparkannya kepada saya. Tiada lagi gelak tawa atau bual-bual panjang. Ashikin cuma mengucap salam, kemudian berlalu dengan wajah muram dan gelisah.

Masanya juga lebih banyak dihabiskan di Masjidilharam. Di situlah dia berwirid, bertasbih, solat, berdoa dan menangis dengan sesungguh hati. Seperti yang saya katakan, kalau terjadi pada orang lain, saya anggap ini perkara biasa. Tapi bila berlaku pada Ashikin, saya jadi pelik. Kalau tiada apa-apa, mustahil orang yang periang macam Ashikin itu tiba-tiba jadi pendiam.Mesti ada sesuatu yang dah berlaku.

Tapi apa dia?

Saya berhenti melangkah. Hasrat untuk balik ke bilik saya tangguhkan dulu walaupun badan letih dan mengantuk. Saya sebaliknya berdiri memerhatikan Ashikin dengan perasaan sebak. Riak wajahnya yang begitu sugul, meruntun hati saya untuk mengetahui, bahana apalah yang menimpanya sehingga membuatkan perasaannya begitu sedih dan sayu. Saya menghampirinya perlahan-lahan, kemudian memberi salam.

"Tak balik lagi ke? Dah lewat ni..." kata saya sambil bertinggung di sebelahnya.

Ashikin hanya menggeleng kepala. "Kejap lagi,"jawabnya ringkas.

Setelah itu saya cuba bertanyakan kenapa dia tiba-tiba saja berubah jadi pendiam. Ada masalah ke? Lagipun sebagai ketua rombongan saya bertanggungjawab untuk memastikan para jemaah di bawah kelolaan saya berada dalam keadaan yang baik.

Wanita yang berusia dalam lingkungan 30-an itu pandang wajah saya sambil mengesat air matanya dengan hujung telekung. Riak-riak kekesalan tergambar di wajahnya.

"Kenapa dengan awak ni? Macam ada masalah aja, sebelum ini saya nampak awak betul-betui ceria dan bersemangat nak buat umrah, tapi dah dua tiga hari ini tengok awak sedih aja," saya bertanya lagi dengan lembut.

Ashikin hanya tersenyum hambar. "Tak ada apalah, ustaz," jawabnya.

"Kalau tak ada apa-apa, kenapa saya tengok awak lain macam aja. Tiba-tiba aja jadi pendiam, duduk masjid sampai larut malam, menangis," sambung saya.

Ashikin mendiamkan diri lagi. Macam ada sesuatu yang hendak disampai-kannya, tapi tiada sepatah perkataan pun dilafazkannya.

"Bukanlah saya nak selongkar rahsia awak, tapi kita ni dah kenal lama, sejak awak belum ke Mekah lagi. Kalau ada apa-apa masalah, beritau saya. Kalau saya boleh bantu, saya bantu," kata saya.

Lama juga Ashikin cuba berdalih, tapi akhirnya dia tidak berdaya juga membendung gejolak perasaan yang sedang melanda dirinya.

Sambil menggetap bibir dan menahan sebak, Ashikin berkata; "Ustaz, sebenarnya saya dah banyak buat dosa, saya betul-betul nak bertaubat."

Dosa? Dosa apa pula? Terkejut saya mendengar kata-kata Ashikin itu.

"Banyak dosa saya ustaz, banyaaaaak..." sambungnya lalu terus menangis teresak-esak hingga menimbulkan kehairanan jemaah-jemaah wanita di sebelahnya.

Melihatkan keadaannya itu saya pujuk Ashikin supaya tenangkan perasaan dahulu, tapi tangisannya terus meninggi.

"Ustaz... saya tiba-tiba jadi macam ni sebab saya pemah berzina! Saya dah buat dosa besar, bukan hanya pada Allah tapi pada suami saya sendiri," sambungnya lagi. Beberapa kali wanita itu menekup muka dengan telekungnya kerana terlampau sedih.

Berzina? Astaghfirullahal azim. Saya beristighfar beberapa kali, terkejut bukan kepalang. Lantas saya meminta Ashikin menceritakan perkara itu dengan lebih lanjut.

Dalam esakannya Ashikin memberitahu perbuatan keji itu dilakukan lama dulu semasa dia berkursus selama tiga tahun di Jerman. Masa itulah dia berkenalan dengan seorang lelaki kulit putih. Mulanya hubungan mereka hanya sebagai kawan biasa saja, tapi lama-kelamaan timbul perasaan sayang. Maklumlah, suami jauh, dia rasa kesunyian.

Dek hubungan yang terlalu rapat, akhirnya mereka terlanjur. Mereka lakukan benda keji itu sampailah Ashikin habis kursus, balik ke Malaysia. Suaminya langsung tidak tahu perkara tersebut.

"Balik saja ke Malaysia, saya mula alami mimpi menakutkan. Dalam mimpi itu saya dibakar dengan api yang menjulang-julang. Saya rasa macam berada dalam neraka. Panasnya tak tertanggung. Kulit saya terbakar, seluruh badan dan tulang-temulang saya hangus semuanya.

"Ke mana saja saya pergi cuma ada api. Saya tak dapat larikan diri. Saya menjerit-jerit kesakitan, tapi saya tak boleh buat apa-apa. Api menyala-nyala dari atas, bawah, kiri dan kanan. Kepanasan itu masih terasa apabila saya terjaga daripada tidur, seolah-olah ia be-nar-benar terjadi," kata Ashikin sambil menangis tersedu-sedu.

Saya yang mendengar cerita Ashikin itu turut berasa sedih. Ketika itu saya teringat firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 81: "Barang siapa berbuat dosa dan ia telah diselaputi oleh dosa-dosanya, mereka itu penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya."

Tidak disangka Ashikin tergelincir jauh, sanggup berzina.

"Kalau sekali tak apa, ustaz, tapi ini setiap malam sampai saya takut nak lelapkan mata," sambung Ashikin dengan air mata berjuraian.

Panjang lebar Ashikin bercerita sehinggakan saya sendiri pun turut merasakan kesedihan yang ditanggungnya. Menurut wanita itu lagi, dia seolah-olah berada dalam kawah yang menggelegak dengan api yang marak. Malahan rambutnya juga hangus dibakar api.

"Saya jerit sekuat hati tapi tak ada sesiapa pun yang dengar. Ustaz, bayangkanlah betapa seksanya saya masa itu, hanya Allah yang tahu betapa dahsyatnya azab yang saya tanggung," wanita itu terus menangis kerana tidak dapat menahan kesedihannya.

Benar! Keadaan neraka yang diberitahu Ashikin sama seperti gambaran dalam al-Quran. Apinya yang bergelojak, menjulang tinggi membakar manusia-manusia berdosa. Api neraka menyala-nyala 70 kali ganda daripada api di dunia.

Bahan bakarnya pula terdiri daripada manusia-manusia dan batu-batu. Minuman ahli neraka adalah berupa darah dan nanah. Pakaian pula daripada tembaga yang merah menyala.

Hampir menitik air mata saya mendengar ceritanya itu. Pilu, hiba, sebak dan pelbagai lagi perasaan sedih bermain di benak fikiran saya ketika saya menatap wajahnya itu. Namun dalam hati saya berkata, mungkin apa yang terjadi pada Ashikin itu adalah kifarah daripada Allah s.w.t. kepada hamba-Nya supaya kembali ke pangkal jalan.

Ashikin terus bercerita; setelah beberapa lama mengganggu tidur, akhirnya mimpi tersebut hilang begitu saja. Sedikit demi sedikit perasaan cemas dan takut itu hilang. Dia kembali ceria. Langsung tak diceritakan perihal mimpi itu kepada suaminya.

"Saya dah hampir lupakan mimpi itu, sampailah ketika kita tiba di Mekah. Selepas satu dua malam di sini, tiba-tiba saya teringat semula. Makin lama ingatan itu makin kuat dan jelas.

"Bila pandang Kaabah, saya jadi takut yang amat sangat. Saya menggigil. Saya terbayang, mungkin itulah balasan yang akan saya terima bila saya mati kelak. Kerana dosa zina itu saya akan dihumban ke dalam neraka. Saya akan hangus sampai bila-bila, tak ada siapa boleh selamatkan. Suami saya pun tak akan selamatkan saya. Saya terbayang akan dibaham ular-ular besar, makan buah-buah berduri, air nanah, timah cair dan segala macam seksaan lagi.

"Saya jadi terlalu takut, ustaz. Sebab itulah tiap-tiap hari saya menangis dan berwirid depan Kaabah kadang-kadang sampai larut malam. Saya nak tebus dosa, saya tak mau masuk neraka. Saya tak mau kena seksa dengan binatang berbisa, dengan api..." katanya hiba.

Saya beritahu Ashikin, memang benar sesunguhnya dalam neraka itu terdapat ular-ular sebesar leher unta dan kadangkala sebesar baghal atau keldai. Apabila ular itu menggigit ahli neraka sakitnya terasa selama 40 tahun. Tapi Allah juga Maha Pengampun.

"Tuhan ampunkan ke dosa saya ni, ustaz?" soal Ashikin dalam esak tangisnya yang semakin kuat hingga jemaah-jemaah di sebelah beberapa kali memandangnya.

Saya tenangkan Ashikin. Kata saya, walau sebesar mana sekalipun dosa kita, tapi selagi masih bernyawa selagi itu kita masih ada peluang untuk bertaubat. Taubatlah dengan sebenar-benar taubat. Selebihnya serahkan kepada Allah. Saya berikan semangat kepada-nya semula dan selepas puas meluahkan perasaannya, akhirnya perasaan wanita itu kembali tenang.

Sambil mengesat air mata yang masih berbaki, Ashikin berkata; "Ustaz, terima kasih kerana bawa saya ke sini. Ustaz dah banyak sedarkan saya."

Perasaan Ashikin agak terkawal selepas itu. Walaupun masih menangis di depan Kaabah, tapi tidaklah sampai tersedu-sedu macam dulu. Setelah dua minggu berada di Tanah Suci Mekah dan selesai mengerjakan ibadah umrah kami pulang ke Malaysia. Ashikin kembali ke pangkuan suami dan tiga orang anaknya di utara tanah air.

Sehinggalah kami sampai di Kuala Lumpur, dan sehingga kini selepas dua tahun peristiwa itu berlalu, Ashikin masih berhubung dengan saya untuk meminta nasihat. Alhamdulillah kini dia benar-benar insaf dan tidak lagi mengalami mimpi yang menakutkan. Saya berdoa agar segala dosanya diampunkan Allah.

(Foto) Promosi coli, seluar dalam di pasar tani guna 'model hidup'

Posted: 16 Jun 2014 11:01 PM PDT

PERAGAAN pakaian dalam oleh model Victoria 's Secret di catwalk mungkin sudah biasa. Tetapi bagaimana jika pakaian dalam diperagakan oleh juruniaga di tengah pasar biasa atau pasar tradisional seperti di Chow Kit Road, contohnya kalau di Maalaysia? Tetapi percubaan peragaan ini dilakukan oleh pembantu peniaga pakaian dalam, di negara China.

Seperti di gambar-gambar ini, heboh diperkatakan perempuan seksi yang tidak diketahui namanya beraksi di pasar tradisional di Daerah Fengrun, Tangshan, Provinsi Hebei. 'Pertunjukan fesyen' tunggal yang ia lakukan, wanita tersebut berlenggak-lenggok di antara gerai-gerai peniaga sambil mengenakan pakaian dalam yang ia jual.

Rupanya ini adalah cara yang digunapakai oleh majikan wanita itu bagi melariskan dagangannya.

Akibat aksi peniaga ini, para pengunjung pasaran langsung mengerumuni gerai dagangan tempatnya bekerja. Mereka sibuk menyaksikan penampilan peniaga yang dengan penuh percaya diri mempamerkan pakaian dalam dagangannya.

Reaksinya, pengunjung, mulai dari lelaki hingga ke kaum ibu mengeluarkan telefon bimbit lantas mengambil gambar peniaga. Wanita itu pula sengaja berpose seksi, 'berpakaian telanjang' di hadapan kamera.


Lelaki pun ikut mengulas 'nakal' menyaksikan penampilan wanita seksi tersebut. Pengunjung pasaran semakin heboh apabila juru niaga menukar pakaian dalam depan umum sehelai demi sehelai, tepi gerai tanpa merasa malu.

Yang jelas para peniaga cantik dan seksi tersebut berjaya menarik perhatian orang ramai, akhirnya tertarik untuk membeli.

Entah apakah cara itu berjaya mengangkat jualan pakaian dalam, yang dijual majikannya tidak dapat dipastikan. Begitulah kreatifnya peniaga-peniaga di negara itu dalam cubaan meningkatnya jualan.

Dalam Islam berniaga atau mencari pelaris sehingga menggadai maruah dan akhlak agama amat dilarang. Tapi, bagi puak berniaga tak kira halal-haram, tak peduli dunia akhirat, bagi mereka bagus, kreatif! Mungkin akan datang berlaku di Malaysia? (IH)

Diterkam perogol ketika berkemban

Posted: 16 Jun 2014 10:01 PM PDT


FINA menunjukkan kesan kecederaan pada lengannya akibat
diikat dengan wayar seterika.


KOTA BHARU – Seorang gadis yang hampir menjadi mangsa ke-20 perogol bersiri tidak menyangka penjenayah terbabit sudah menunggu untuk merogolnya ketika dia keluar dari bilik air dalam keadaan berkemban dengan kain batik di sebuah asrama pekerja di sini kelmarin.

Gadis berusia 20-an itu yang dikenali sebagai Fina menegaskan, dia berasa sangat terkejut kerana sebaik sahaja terserempak, penjenayah terbabit terus mengacu pisau di leher sambil mengikat tangannya dengan wayar seterika.

Lebih mencemaskan, gadis yang berasal dari Tumpat itu berkata, lelaki itu terus menarik dia ke arah biliknya yang terletak paling hujung di asrama berkenaan sambil berkata: "Diam-diam saya cuma nak cari budak nama Yati.''

Keadaan asrama pekerja tempat dia tinggal ketika itu sangat sunyi kerana penghuni lain sudah pergi bekerja manakala jarak tandas dari biliknya kira-kira 30 meter.

"Selepas sampai ke bilik, dia suruh saya duduk atas tilam dan ikat tangan saya lebih kuat.

"Saya meronta dan bergelut dengannya sampai terbaring sehingga terlucut separuh kain batik,'' katanya kepada Kosmo! ketika menceritakan semula kejadian yang menimpanya kelmarin.

Kosmo!

(Foto) Global Compact Car @ GCC Proton terbaru tersebar

Posted: 16 Jun 2014 09:31 PM PDT

Akhirnya kebocoran tidak dapat dibendung lagi. Inilah Global Compact Car @ GCC Proton yang semakin panas tersebar di beberapa laman web dan media sosial sejak pagi tadi.

Saya pun dari awal pagi tadi lagi ada menerima foto-foto tersebut melalui whatsapp, namun tak disangka ia telah tersebar lebih awal. Sudah pasti ada yang akan membandingkan model ini dengan foto model hatchback kompak terbaru Perodua yang bocor tempoh hari.

Yang paling ketara dibahagian hadapan terutama di bahagian bumper. Namun pada saya Global Compact Car @ GCC Proton lebih menarik.

Bahagian belakang juga kini telah terdedah dan nampak elemen rekaan Proton EMAS@Lotus ETHOS masih kuat, cuma dengan perbezaan bentuk lampu yang menegak.

Dari pandangan belakang model ini nampak lebih lebar dan besar daripada model Savvy. Foto-foto ini berkemungkinan diambil dari makmal ujian kemalangan MIROS, kerana terdapat pelekat yang tertera perkataan PC3 dan Safety Lab.

Adakah foto bocor ini disengajakan untuk menarik perhatian ramai setelah foto model hatchback kompak terbaru Perodua tersebar? Kebarangkalian tu ada sebenarnya, hehehe…

* Comel model Global Compact Car @ GCC Proton ni kan? Ala-ala Ford Fiesta dari bahagian depan. Harap model ini mencapai penarafan 5 Bintang ASEAN NCAP, semoga berjaya Proton!. :)

Kilang 'bihun kembang tekak' terbakar

Posted: 16 Jun 2014 09:01 PM PDT

Kuala Lumpur: Kilang bihun yang pernah diserbu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) selepas didapati beroperasi dalam keadaan kotor dan menjijikkan sebelum ini musnah terbakar dalam kejadian kebakaran di Batu 7, Jalan Ipoh, awal pagi ini.

Dalam kejadian kebakaran kira-kira jam 3 pagi itu, empat lagi kilang yang terletak berhampiran turut musnah dalam insiden terbabit.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Azrul Khairi berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 3.10 dan mengerahkan dua jentera dan 15 anggota termasuk pegawai ke lokasi kejadian.

Katanya, setibanya bomba dilokasi kejadian 15 minit kemudian, api sudah hampir meranapkan kelima-lima unit kilang terbabit.
KILANG bihun yang terbakar.


"Pihak bomba terpaksa mengambil tindakan segera mengawal api daripada terus merebak ke beberapa lagi unit kilang berhampiran," katanya ketika dihubungi.

(Foto) Apabila butang baju Kilafairy terbuka ketika selfie...

Posted: 16 Jun 2014 08:31 PM PDT

Nama Kila Fairy sememangnya tidak asing lagi dalam industri hiburan tanah air. Pelakon yang mempunyai bibir secantik Angelina Jolie ini mempunyai fesyen yang tersendiri dalam satu gambar selfienya.

Fesyen butang terbuka tersebut dikongsi artis ini kepada peminatnya menerusi laman sosial.

Jom lihat gambar Kila Fairy berselfie dengan butang baju terbuka:


Buah dada Zulin Aziz dalam teater 'Projek Kahwin' suntik elemen hiburan - Pengarah

Posted: 16 Jun 2014 07:01 PM PDT

Gambar hiasan
PETALING JAYA: Penerbit teater Projek Kahwiniaitu Mohd Amer Syafiq Khalip memberitahu adegan menonjolkan buah dada yang menjadi isu lakonan Zulin Aziz untuk watak Mak Long dalam tetater itu yang berlangsung pada 6 hingga 14 Jun lalu sekadar untuk menyuntik elemen hiburan semata-mata.

Bagaimanapun, Mohd Amer berkata, ia terpulanglah kepada penonton untuk menilai sendiri dan memberi pendapat masing-masing terhadap watak tersebut.

"Saya bersikap terbuka dan menerima segala kritikan yang membina untuk memperbaiki kesilapan pada masa depan.

"Berkenaan watak Mak Long itu ia memang ada dalam skrip dan pada saya ia hanya untuk menyuntik elemen komedi sahaja agar 'mood' penonton tidak terlalu serius," ujarnya kepada mStar Online, di sini, Isnin.

Mohd Amer berkata, demikian ketika diminta mengulas kontroversi watak berkenaan yang dibangkitkan lakonan Zulin Aziz apabila ia dikatakan mencemarkan persembahan teater berkenaan yang dipentaskan di Istana Budaya.

Dalam pada itu, Mohd Amer turut mengakui terkilan dengan laporan sebuah akhbar yang menganggap teater tersebut tidak layak dipentaskan di pusat kesenian itu.

Jelasnya, keputusan untuk melakukan pementasan Projek Kahwin berkenaan dibuat sendiri oleh Ketua Pengarah Istana Budaya iaitu Datuk Mohamed Juhari Shaarani.
Zulin Aziz dan Sherry Alhadad antara yang berjaya mengamatkan pementasan 'Projek Kahwin'.
"Pada asalnya saya membuat kertas kerja Projek Kahwin ini untuk pementasan di Lambang Sari namun pihak Istana Budaya sendiri yang memberi peluang agar ia dipentaskan di skala yang besar.

"Pada saya pihak Istana Budaya mempunyai standard mereka sendiri terhadap sesebuah teater sama ada layak atau tidak untuk di pentaskan di mana-mana panggung mereka," katanya.

Sementara itu, menjelaskan tentang kutipan yang didakwa kurang sambutan, Mohd Amer berkata, ia telah melebihi daripada sasaran awal mereka. Malah, katanya, pihak Istana Budaya turut meminta agar ia dilanjutkan sehari lagi namun ia tidak dapat dilaksanakan kerana pertindihan jadual pelakon.

"Kutipan boleh dikatakan baik kerana ada hari yang kita mencecah 800 hingga 1,000 penonton yang datang.

"Pihak Istana Budaya juga meminta agar dilanjutkan namun jadual artis tidak mengizinkan kerana mereka ada komitmen lain," ujarnya.

Sementara itu, Mohamed Juhari pula berkata, teater Projek Kahwin mencapai kriteria yang melayakan ia untuk dipentaskan di Panggung Sari, Istana Budaya.

Beliau juga memberi peluang tersebut kepada generasi muda sebagai pelapis kepada pengiat teater negara.

"Teater tersebut mempunyai beberapa aspek yang layak untuk dipentaskan di pentas berskala besar. Bagi saya mereka berjaya menjalankan pementasan dengan baik terutama untuk pertama kalinya.

"Ia bukan sesuatu yang mudah kerana ada produksi besar pun gagal dan tarik diri saat-saat akhir," katanya.

Tambahnya, kekurangan penonton berkemungkinan disebabkan tarikh pementasan yang diberikan jatuh pada musim cuti sekolah.

Katanya, biarpun ia tidak dipenuhi penonton seperti pementasan teater lain, namun kesemua yang datang masuk secara berbayar.

"Saya akui ia juga kesilapan pihak Istana Budaya yang memberi tarikh pada musim cuti persekolahan menyebabkan tidak ramai pelajar sekolah yang datang.

"Biarpun tidak penuh, namun semua yang datang menonton adalah berbayar dan tiada tiket percuma diedarkan," katanya.

10 Fakta Menarik Piala Dunia 2014

Posted: 16 Jun 2014 06:21 PM PDT

BEBERAPA perkara yang menarik berkenaan dengan Piala Dunia 2014 yang kini sedang berlangsung di Brazil.

1. Pertama kali perlawanan menggunakan teknologi garisan gol sekaligus menutup kelemahan kontroversi gol yang berlaku pada edisi Piala Dunia sebelum ini.

Pengadil kini mempunyai 14 kamera dan komputer utama membantu pengadil membuat keputusan tepat.Jika keputusan gol, jam tangan khas yang dipakai pengadil akan memaparkan 'gol'.

2. Edisi 2014 ini juga menyaksikan satu-satunya pasukan baharu yang pertama kali layak ke final Piala Dunia, Bosnia-Herzegovina.

3.Aksi Piala Dunia melibatkan 12 buah bandaraya berbeza, melebihi rekod yang kejohanan sebelum ini.  Lokasi perlawanan di Manaus, Fortaleza,Natal,Recife,Salvador,Cuiaba, Brasilia,Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Sao Paolo dan Porto Alegre.

The Christ the Redeemer statue, located on the top of Corcovado Mountain and the Sugar Loaf Mountain, are seen from the Parque Nacional da Tijuca in Rio de Janeiro.

4.Kapasiti stadium paling kecil ialah Stadium Arena de Baixada yang hanya menempatkan 38,000 penonton, manakala Maracana mampu memuatkan 75,000 penonton.


5.FIFA mengumumkan jumlah kapasiti keseluruhan pada Piala Dunia 2014 dijangka 3,720,225 peminat.


6.Brazil menggondol trofi Piala Dunia sebanyak lima kali, kali terakhir 2002. Manakala lapan pasukan yang pernah bergelar juara mengambil bahagian pada tahun ini - Itali, Uruguay, Argentina, England, Perancis dan Sepanyol.7.Tahun ini maskot FIFA Piala Dunia dinamakan Fuleco The Armadillo yang diundi oleh orang awam di Brazil.8.'Caxirola' menjadi peralatan bunyi rasmi digunakan di Brazil. Bagaimanapun pegawai persekutuan menggantung peralatan ini bagi tujuan keselamatan. Pun begitu ia tidak menghalang bunyi peralatan ini di luar stadium (sebutan ka-shee-role-ah).9. Brazil menjadi tuan rumah Piala Dunia buat kali kedua. Kali pertama pada tahun 1950, namun tewas kepada Uruguay pada aksi akhir. Sejak itu, Brazil tidak pernah menang trofi Piala Dunia di laman sendiri.
10. Slogan rasmi Piala Dunia 2014 ialah 'Juntos num so rirmo", atau "Satu Irama".

Sumber: Mstar'Jangan pulangkan Bible pada BSM'

Posted: 16 Jun 2014 06:16 PM PDT

Kira-kira 100 Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam hari ini mendesak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak tunduk kepada arahan kerajaan Selangor yang meminta jabatan itu memulangkan semula 300 naskhah Bible dalam bahasa Malaysia yang dirampas pada Januari lepas.

Pengerusi Pembela-pembela Islam Malaysia (PEMBELA) Hafiz Nordin yang mewakili gabungan kira-kira 100 NGO itu berkata ini berikutan naskhah Bible tersebut mengandungi kalimah Allah yang dilarang penggunaannya oleh kaum bukan Islam di negeri ini.

"Tidak perlu dipulangkan kitab Bible yang dirampas itu kerana kitab itu bercanggah dengan titah Sultan Selangor dan fatwa negeri ini yang melarang kaum bukan Islam menggunakan kalimah Allah dalam kegiatan agama mereka," katanya dalam sidang media di Shah Alam, hari ini.

Khamis lepas, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu kenyataan mengarahkan JAIS memulangkan semua kitab tersebut kepada Persatuan Bible Malaysia (BSM).

Arahan itu dibuat berikutan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail memaklumkan tidak ada sebarang pendakwaan akan dibuat berhubung kes rampasan Bible dan kes itu ditutup.Abdul Gani berkata naskhah Bible yang dirampas itu adalah himpunan buku Taurat, Zabur dan Injil yang merupakan buku asas penganut agama Kristian.

Selain Pembela, gabungan NGO itu turut diwakili Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

- Bernama

Isu Bible: Peguam Negara boleh dianggap murtad - NGO

Posted: 16 Jun 2014 06:11 PM PDT

Satu NGO Islam menuduh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail boleh dianggap murtad jika menganggap naskhah Bible yang dirampas sama dengan kita yang diperturunkan kepada para nabi.

Pertubuhan Ahli Sunnah Waljamaah Malaysia melalui kenyataan presidennya Zamihan Mat Zin menyebut, Abdul Gani tidak layak memegang jawatan berkenaan jika berpegang pada pendirian tersebut.

"Kenyataan ini bertentangan dengan akidah Islam yang menegaskan bahawa Bible atau Injil sekarang telah diubah atau ditokok tambah oleh tangan-tangan manusia.

"Jika beliau tetap berpegang dengan doktrin ini beliau jelas menyeleweng dari ajaran Islam dan boleh menyebabkannya murtad.

"Maka beliau tidak layak menjadi peguam negara. Bahkan perlu melepaskan jawatan berkenaan kerana banyak permasalahan perundangan negara tidak boleh diselesaikan beliau dengan baik," kenyataan itu dipetik.

Isu Bible: Gerakan desak MB Selangor guna kuasa

Posted: 16 Jun 2014 06:06 PM PDT

SHAH ALAM - Gerakan hari ini menggesa Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggunakan kuasanya mengarahkan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) memulangkan 300 naskhah Bible dalam bahasa Melayu dan Iban yang dirampasnya daripada Bible Society of Malaysia (BSM) Januari lepas kepada persatuan itu.

Presidennya Datuk Mah Siew Keong berkata, langkah itu perlu diambil kerana Jabatan Peguam Negara telah memutuskan bahawa Bible berbahasa Melayu dan Iban tidak mengancam keselamatan.

"Sudah sampai masanya Khalid perlu menggunakan kuasanya berhubung isu ini dan memastikan Mais memulangkan Bible yang dirampas itu kepada BSM berserta jaminan bahawa kejadian serupa tidak akan berulang.

"Beliau mendapat sokongan dua pertiga daripada Dewan Undangan Negeri Selangor dan Jabatan Peguam Negara telah mengetepikan halangan perundangan untuknya daripada mengambil tindakan yang diperlukan, kini tibalah masanya bagi beliau menunjukkan kesungguhan politiknya untuk memperbetulkan keadaan," katanya dalam kenyataan di sini.

Mah berkata Gerakan akan terus memantau isu itu kerana ia komited terhadap menjaga hak dan kepentingan semua rakyat Malaysia seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Rabu lepas, Abdul Gani mengumumkan bahawa pendakwaan tidak akan dilakukan berhubung rampasan Bible itu dan kes berkenaan ditutup.

Katanya Jabatan Peguam Negara telah meneliti fakta dan bukti yang terkandung di dalam kertas siasatan berhubung rampasan itu dan memutuskan bahawa ia bukan tulisan yang diterbitkan mengikut Seksyen 9(1)(a) Enakmen Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) 1988.

Berikutan itu, Abdul Khalid mengarahkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memulangkan Bible berkenaan kepada BSM.

Bagaimanapun, pengerusi Mais Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa berkata Mais tidak bersetuju dengan arahan Kerajaan negeri Selangor itu dengan alasan ia di luar bidang kuasa kerajaan negeri.

Pada 2 Januari, Jais menyerbu pejabat PBM di Damansara Kim, Petaling Jaya danmerampas 300 Bible dalam Bahasa Melayu dan Iban sebagai langkah menyekat penggunaan kalimah, "ALLAH" di dalam Bible yang didakwanya bercanggah dengan enakmen itu. - Bernama

Isu Bible: PKR mahu MAIS, JASI diharamkan masuk Sarawak

Posted: 16 Jun 2014 06:01 PM PDT

KUCHING: PKR Sarawak hari ini menggesa kerajaan negeri untuk mengharamkan pegawai-pegawai dari Majlis Hal Ehwal Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) daripada memasuki Sarawak memandangkan parti itu menganggap mereka sebagai berfikiran sempit dalam agama.

"Mais dan Jais adalah berfikiran sempit dalam agama dan harus dilarang daripada memasuki Sarawak," kata naib pengerusi PKR negeri See Chee How.

"Malah Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam) Daud Abdul Rahman telah mengkritik mereka kerana datang ke Sarawak tanpa memaklumkan kepada Jabatan Agama Negeri.

"Mereka tidak menghormati kerajaan negeri," kata See.

See, yang merupakan Adun Batu Lintang, diminta mengulas mengenai keengganan Mais dan Jais untuk mengembalikan kitab-kitab Injil Persatuan Injil Malaysia (BSM), walaupun mereka telah diarahkan untuk berbuat demikian oleh Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim dan Peguam Negara Abdul Gani Patail.

Lebih daripada 300 kitab Injil dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Iban telah dirampas daripada BSM oleh Jais pada Januari tahun ini.

Ketua Menteri Adenan Satem baru-baru ini mengulangi pendirian kerajaan negeri, yang golongan taksub perkauman dan pelampau dilarang daripada memasuki Sarawak.

FMT

Baru bertunang tapi dah 'lebih-lebih'

Posted: 16 Jun 2014 05:38 PM PDT

Gambar hiasan
Seremban: "Kalau nanti dia jadi isteri kamu, adakah kamu akan pukul dia lagi?

"Sebagai lelaki, kamu tidak boleh pukul perempuan, ada cara lain, cakap baik-baik," kata Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh sebelum mengenakan perintah bon berkelakuan baik selama dua tahun kepada seorang lelaki atas kesalahan memukul tunangnya.

Beliau turut menetapkan tertuduh, Muhammad Emir Firdaus Mohammad Afandi, 19, dikenakan cagaran RM2,500 dengan seorang penjamin dan perlu menjalani khidmat masyarakat selama 240 jam dalam tempoh dua tahun.

Sebelum itu, tertuduh mengaku bersalah di hadapan beliau selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas tunangnya berusia 21 tahun di Desa Palma, Nilai, kira-kira jam 12 malam, 2 Mei lalu.

Isu foto bikini, Maria Farida salahkan peminat berfikiran kotor

Posted: 16 Jun 2014 05:27 PM PDT

Pada Sabtu lalu, aktres jelita Maria Farida, 44, telah memuat naik foto beberapa bikini dengan kapsyen 'Can't decide on which one... hmm' (Tak boleh putuskan yang mana satu... hmm).

Foto tersebut telah menimbulkan kekecohan daripada kalangan pengikutnya terutama golongan lelaki yang memberikan komen-komen lucah kepada pelakon itu.

Bercakap kepada mStar online, Maria Farida menyifatkan pengikut-pengikut yang memberi komen berbaur lucah menerusi foto pakaian dalam yang dimuat naik menerusi Instagram miliknya adalah mereka yang berfikiran kotor.

Dia juga berkata, foto tersebut tidak patut dijadikan isu kerana ia hanyalah beberapa bikini yang diletakkan di atas katil dan bukannya menunjukkan dia memakai pakaian tersebut.

"Ia hanyalah sejenis pakaian mandi yang diletakkan di atas katil. Mereka (pengikut) melenting dan kecoh seolah-olah saya memakai bikini tersebut dan memuat naik gambar saya ke Instagram.

"Takkan mereka tak pernah melihat bikini sebelum ini? Dan saya tidak pernah suruh pun melihat foto-foto yang saya muat naik. Itu hanyalah pemikiran kotor mereka terhadap baju itu. Apa yang mereka cakap semua tidak masuk akal," katanya.

Foto bikini yang dimuat naik oleh Maria di Instagram.Foto bikini yang dimuat naik oleh Maria di Instagram.

Tambah pelakon yang popular dengan filem 'Datin Ghairah' itu, dia turut mendapat kritikan seolah-olah tidak berpegang pada agama Islam dengan menunjukkan foto tersebut.

"Bayangkan ada yang siap mengutuk dan pada masa sama memberi ceramah agama sedangkan apa yang mereka buat dengan mengutuk orang sudah menunjukkan ia salah di sisi agama Islam.

"Entahlah, bagi saya ia hanyalah perkara kecil sahaja dan rasa kelakar pula apabila ramai yang mengambil serius dengan foto tersebut.

"Saya tertanya-tanya adakah pengikut-pengikut lelaki yang memberi komen ini akan menutup mata mereka apabila melalui kedai-kedai pakaian dalam di pusat beli belah?" soalnya.

Dalam pada itu kata Maria lagi, memandang dia mendapat terlalu banyak komen negatif, dia telah meminta pembantu peribadinya untuk membuang komen-komen tersebut.

Maria kini sedang bercuti di Pulau Krabi, Thailand dan akan pulang ke tanah air pada hujung minggu ini.

Cucu Tok Selampit

Posted: 17 Jun 2014 03:53 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Apa Hebatnya Pokok Kurma Berbuah Di Kota Bharu? Di Melaka Sudah Berbuah Tahun 2011 Lagi!!!

Posted: 17 Jun 2014 01:39 AM PDTTidak faham apakah motif media sosial PR memperbesar-besarkan kewujudan beberapa pokok kurma yang kini lebat berbuah di Bulatan Jam Besar, Kota Bharu, Kelantan. Kononnya, pokok kurma tersebut berbuah disebabkan oleh kezuhudan pemerintahan PAS Kelantan ke atas negeri yang dipanggil Serambi Mekah. Ada komen yang mengatakan inilah keistimewaan negeri Kelantan yang memiliki ulama seperti Dato Nik Aziz Nik Mat. Taksub tahap gaban puak-puak ni!

Untuk pengetahuan semua, pokok kurma berbuah di Malaysia bukanlah kali pertama. Tahun 2011 lagi, sebuah akhbar tempatan telah menyiarkan berita pokok kurma yang berbuah lebat di Jasin dan Alor Gajah, Melaka. Kenapa pada masa itu tidak ada macai-macai PR yang ingin berkata zuhudnya Kerajaan BN Melaka? Puak-puak ni semua anugerah Allah nak dijadikan modal politik sempit


Ini pula sahabat saya dari Perlis yang membuat pengakuan di laman Facebook beliau:

Hebat!!! 4 MP PAS Selangor Mahu Hapus Kuasa Eksekutif MAIS

Posted: 17 Jun 2014 12:29 AM PDT

Empat MP PAS dari Selangor, YB Khalid Samad (PAS-Shah Alam),  Hanipa Maidin (PAS-Sepang), Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja), dan Che Rosli Che Mat (PAS-Hulu Langat) menggesa Kerajaan PR Negeri agar meminda undang-undang untuk menghapus kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), agar Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak menerima arahan daripada majlis itu lagi. Dalam sidang media bersama di lobi parlimen hari ini, mereka berkata MAIS adalah institusi yang dilihat rapat dengan Sultan Selangor. 

"Institusi yang rapat dengan Sultan tidak boleh dilihat mempunyai kuasa eksekutif. Ia akan mencemarkan institusi itu sendiri," kata ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad. Kenapa MP Islam sendiri mahu kuasa eksekutif MAIS dihapuskan? Kenapa mereka takut institusi ini rapat dengan Baginda Sultan? Apakah ini secara tidak langsung MP-MP berkenaan cuba menidakkan kuasa Baginda Sultan sebagai Ketua Agama Islam di Selangor? Bolehkah Kerajaan Negeri menyentuh soal Agama Islam? British dulupun tak berani. Kalau rasa nak hapuskan kuasa eksekutif MAIS, lebih baik pinda Perlembagaan Negeri hapuskan kuasa Raja dalam soal Agama, bukankah lebih mudah?

Tindakan Jeffrey Kitinggan Mengugut Sabah Keluar Dari Malaysia Adalah Bersifat Pengkianat!

Posted: 16 Jun 2014 09:07 PM PDT


Di dalam sebuah forum bertajuk 'Perjanjian Malaysia 1963' di Kuala Lumpur, semalam, ADUN Sabah Datuk Jeffrey Kitingan menggesa kerajaan melantik dua orang Timbalan Perdana Menteri untuk mewakili wilayah Sabah dan Sarawak. Tujuannya untuk membendung perasaan tidak puas hati rakyat di dua negeri berkenaan. 

Katanya lagi yang dipetik oleh Malaysiakini, di sini, "Kita perlu struktur semula, kita tak boleh biarkan begitu saja kerana ia sekarang berat sebelah. Kita perlu selesaikan masalah ini, jika tidak kita harus berpisah dari Malaysia."

Kita memahami perasaan tidak puas hati tersebut, tetapi mengangggap Sabah dan Sarawak sebagai sebuah wilayah dan mengugut untuk keluar dari Persekutuan Malaysia adalah sesuatu yang tidak boleh diterima. Ia bukan sahaja bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia, tetapi menunjukkan betapa tidak kuatnya semangat patriotisme kita pada negara. Ianya boleh dianggap tindakan pengkianat dari seorang warganegara.

Walau apaun permintaan daripada Rakyat Sabah dan Sarawak kepada Kerajaan Pusat sama ada ianya berbentuk 20% bayaran royalti minyak ataupun jawatan dua Timbalan Perdana Menteri, gesaan untuk keluar dari Malaysia adalah amat keterlaluan dan tidak patriotik. Ini adalah negara kita bersama yang kita perlu jaga keutuhannya.

Cerita Sadis Mantan Timbalan Menteri UMNO Menghuni Di Rumah Orang Tua

Posted: 16 Jun 2014 06:16 PM PDT
Siapa kata Menteri/Timbalan Menteri serta mantan-mantan hidup mewah seumur hidup mereka? Ada yang tidak bernasib baik kehidupan mereka berakhir menghuni di rumah kebajikan atau rumah orang-orang tua. Rasa terkejut apabila hal ini berlaku ke atas bekas anggota kabinet Malaysia, mantan Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia serta bekas Naib Ketua Wanita UMNO Malaysia, Datin Paduka Hajjah Rahmah Othman. Beliau yang dilaporkan kini telah ditempatkan di rumah orang-orang tua. 

Lebih menyayat hati pusat jagaan milik bukan orang Melayu/Islam. Betullah pendapat yang mengatakan bahawa seorang Ibu boleh melahirkan dan membesarkan 9 orang anak dengan sempurna, sebaliknya 9 orang anak belum tentu memelihara seorang Ibu. CTS hanya dapat bersimpati dengan nasib Datin Paduka. Kepada orang-orang UMNO, lapangkanlah masa anda untuk melawat tokoh parti ini. Tanpa beliau dan rakan-rakan seangkatannya, belum tentu parti sekukuh yang ada sekarang.

SPAD Lancar Ops Hippo Di Puchong Untuk Banteras Lori Lebih Muatan

Posted: 13 Jun 2014 05:00 AM PDT


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tidak pernah alpa dan leka daripada menjalankan operasi terhadap pengangkutan awam dan lori muatan barangan bagi memastikan pengendali perkhidmatan berkenaan mematuhi peraturan jalanraya dan lebih utama adalah keselamatan keseluruhan pengguna awam di jalanraya tidak terancam. Lantas, awal pagi tadi, SPAD telah mengadakan Ops Hippo di sekitar Puchong bagi mengesan lori-lori yang melanggar peraturan jalanraya.

25 lori ditahan kerana melakukan pelbagai kesalahan. Daripada jumlah itu, 12 lori didapati membawa lebih muatan, 12 mengubahsuai panel sisi dan sebuah kerana melakukan halangan jalanraya. Di badan lori jelas tertera berat yang dibenarkan adalah 30 tan, tetapi muatan yang dibawa melebihi antara 100 hingga 160 peratus. Ops Hippo itu diketuai oleh Pengurus Besar Penguatkuasaan SPAD, Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad yang dibantu oleh lapan pegawai dan 27 anggota. Ia bermula jam 4 pagi dan berakhir pada 12 tenghari.

Menurut Che Hasni Ops Hippo dijalankan setelah SPAD mendapat banyak aduan dari penduduk Puchong.  Katanya, penduduk mengadu banyak jalan rosak disebabkan kekerapan lori membawa muatan berlebihan. Menurut Che Hasni, SPAD telah mengenalpasti antara kawasan 'hot-spot' kegiatan berkenaan ialah di Rawang, Cheras dan Puchong. Kebanyakan kesalahan yang dilakukan ialah membawa muatan berlebihan dan kegagalan memenuhi ciri keselamatan.waadat

Posted: 17 Jun 2014 03:45 PM PDT

waadat


Malaysia negara Islam atau sekular?

Posted: 16 Jun 2014 07:45 PM PDT

Malaysia sebuah negara Islam atau sekular? tanya Oscar Ling Chai Yew dan Jamil Khir menjawab...

Lihat jawapan Jamil Khir dalam berita di bawah dan sudi-sudikanlah membaca sedikit komen Demang selepas itu.

KUALA LUMPUR 16 Jun - Malaysia bukan merupakan sebuah negara sekular berdasarkan fakta sejarah penubuhan negara ini yang berasaskan kepada Kerajaan Islam Kesultanan Melayu dan Raja-Raja Melayu yang merupakan Ketua Agama Islam bagi negeri masing-masing.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, perkara itu diperkukuhkan melalui Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang jelas mengatakan agama Islam adalah agama Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan.

Beliau berkata, kedudukan ini juga dizahirkan dengan adanya peruntukan lain seperti dalam Fasal (4) Perkara 11 berkenaan dengan penyekatan pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama lain dalam kalangan penganut agama Islam oleh undang-undang Negeri dan Persekutuan.

Malah katanya, dalam Fasal (2) Perkara 12 tentang hak berkenaan dengan pendidikan, di mana sah bagi Persekutuan atau sesuatu negeri menubuhkan, menyenggarakan, membantu dalam menubuhkan atau menyenggarakan institusi Islam atau membantu untuk mengadakan ajaran dalam agama Islam serta melakukan apa-apa perbelanjaan yang perlu.

“Manakala dalam Fasal (1A) perkara 121 juga menyebut bahawa Mahkamah Sivil tidak mempunyai bidang kuasa berkenaan dengan apa-apa perkara dalam bidang kuasa Mahkamah Syariah.

“Malah, dalam butiran 1 senarai negeri jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan antaranya termasuk hukum syarak dan undang-undang diri dan keluarga bagi orang yang menganut agama Islam dan mengawal pengembangan doktrin dan kepercayaan dalam kalangan orang yang menganut agama Islam serta ikrar Yang di-Pertuan Agong dalam jadual keempat untuk memelihara agama Islam pada setiap masa," katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Oscar Ling Chai Yew (DAP-Sibu) sama ada Malaysia adalah sebuah negara sekular atau Islam dalam Dewan Rakyat hari ini. - BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140616/dn_33/Malaysia-bukan-negara-sekular---Jamil-Khir#ixzz34rDuI6c2 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Setahu Demang Perkara 3 dalam perlembagaan kita bukanlah baru bahkan itulah teras utama perlembagaan apabila kita memutuskan untuk menjadikan Tanah Melayu sebagai sebuah persekutuan yang baru.

Perkara-perkara lain adalah penyokong pada Perkara 3 tersebut.

Oleh kerana perlembagaan adalah undang-undang tertinggi negara maka semua yang diputuskan dan dilaksanakan mestilah tidak bercanggah dengan perlembagaan.

Persoalannya, adakah ia telah dilaksanakan? Siapakah yang sepatutnya bertanggung jawab?

Demang percaya anda sedar bahawa tanggungjawab melaksanakannya bukan pada satu pihak sahaja tetapi semua pihak yang telah bersetuju menjadi warganegara pada negara ini.

Jika ada yang tidak bersetuju maka beredarlah dari negara ini tidak kira apa pun keturunan anda sekalipun anda berbangsa Melayu dan beragama Islam.

Apabila dikatakan Islam adalah agama bagi Peraekutuan (Malaysia) maka agama-agama lain bukanlah agama bagi persekutuan. Justeru sebarang peruntukan tidak boleh digunakan secara langsung untuk agama selain Islam.

Namun oleh kerana dalam perlembagaan turut menyebut kaum-kaum lain (selain Melayu) boleh mengamalkan agama mereka dengan aman maka tidak ada halangan untuk mereka meneruskan.

Diberi kebenaran untuk mengamalkan ajaran sudah tentu tidak termasuk menyebarkan agama selain Islam. Amalkanlah sebab itu yang mereka percaya namun tidak bolehlah mangajak orang lain turut mengamalkannya apatah lagi menganut agama selain Islam.

Jika semua pihak memahami dan mematuhi perlembagaan yang telah dipersetujui bersama maka harmonilah negara kita.

Coda:
Lihat bendera Malaysia. Kenapa ada bulan dan bintang? Bukankah kita telah bersetuju lama dahulu dan angkara siapakah yang cuba memecahbelahkan semula rakyat Malaysia? Untungkah kita jika berpecah belah dan bersengketa? Rugikah kaum lain selama ini?

tun faisal dot com

Posted: 17 Jun 2014 02:57 PM PDT

tun faisal dot com


Pelaburan Asing - Prestasi PKR Selangor dan DAP Pulau Pinang di bawah KEDAH

Posted: 17 Jun 2014 05:30 AM PDTPrestasi Selangor di PR nampaknya tak bermaya. Penasihat Ekonomi RM1 tak tahu nak nasihat pasal ekonomi kah? Apapun kita tahu Quality Hotel Shah Alam sampai kena tutup dan UNISEL kerugian RM37 juta.

UNISEL rugi RM37 juta sebelum PR beri #PendidikanPercuma? Hotel tutup, IPT rugi..
http://tunfaisal.blogspot.com/2014/04/unisel-rugi-rm37-juta-sebelum-pr-beri.html

Pelaburan - Kerajaan Negeri Selangor jumud dan penipu

Oleh NUR FAZREEN
16 JUN: Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar mengecam kerajaan negeri Selangor yang terus-terusan meminta peruntukkan daripada Kerajaan Persekutuan.

Jelasnya ia ternyata kerajaan negeri Selangor telah menipu rakyatnya apabila mengatakan pelaburan mereka meningkat setiap tahun sedangkan sejak 2008 ia terus mencatatkan penurunan.

"Ia terbukti berdasarkan fakta menunjukkan pada 2008 pelaburan di Selangor adalah RM11.8 bilion dan turun kepada RM6.7 bilion pada 2009, pada 2010 naik sedikit RM10.6 bilion kemudian turun balik pada 2011 iaitu pada RM8.71 bilion.

"Manakala pada 2012 ia meningkat sedikit iaitu RM11.7 bilion namun ia merudum pada RM9.8 bilion pada 2013," katanya ketika membahaskan Usul Rang Undang-undang Penggalakan Pelaburan Pindaan 2014 di Parlimen, Isnin.

Tambah Noh ia membuktikan kedudukan ekonomi di Selangor merosot setiap tahun dan bukannya seperti yang diwar-warkan kononnya mencatatkan yang tertinggi berbanding negeri lain.

Malah pelaburan antarabangsa juga jika dibandingkan dengan Sarawak ternyata Selangor masih ketinggalan apabila hanya mencatatkan RM3.6 bilion berbanding RM6.8 bilion di Sarawak.

Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad yang mencelah kemudiannya ditegur Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia kerana Khalid bukannya bertanya soalan sebaliknya berucap tentang hal politik.

"Janganlah bawa isu pelaburan politik disini, hujah-hujah yang dikemukakan haruslah mengikut apa yang sedang dibahaskan," kata Pandikar Amin.

Khalid diilihat seolah-olah mahu menyalahkan Noh dalam pentadbiran menguruskan pelaburan kerajaan negeri dan mahu ia dibawa ke Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor.

Bagaimanapun Noh terus mempertahankan hujahnya berdasarkan fakta yang diperolehinya daripada Kerajaan Selangor.

Noh turut mengecam kerajaan Selangor yang jumud kerana cakap tidak serupa bikin.

kenyataan mb sngor
Kenyataan MB Selangor yang disiarkan media kerajaan Negeri

"Betapa jumudnya kerajaan Selangor kerana tidak malu minta peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan.

"10 Jun baru-baru ini dalam satu kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mahu kerajaan Persekutuan bekerjasama tingkatkan pelaburan kerana pengangguran terus meningkat sedangkan sebelum PRU 13 iaitu pada 18 Februari 2013 dia dengan bongkak berkata tidak memerlukan bantuan dari Kerajaan Persekutuan.

"Inilah yang dinamakan lidah bercabang, cakap macam sumpah-sumpah," katanya.

Sehubungan itu Noh mahu kerajaan Persekutuan mengkaji dengan lebih mendalam sebelum beri bantuan kepada Kerajaan Negeri Selangor. – bnbbc.my

#GST Siri 6 - Jom dedah pembohongan Rafizi di Wacana @SinarOnline

Posted: 16 Jun 2014 07:20 PM PDT

Dalam "Wacana GST Siapa Untung Siapa Rugi Bhg 1" on YouTube - Wacana GST Siapa Untung Siapa Rugi Bhg 1: http://youtu.be/HVL3dlgahLs ; terdapat sejumlah pembohongan yang dibuat oleh Rafizi Ramli. JOM sekolahkan dia!

1. PEMBOHONGAN 1 - Rafizi kata, SST 16% salah kerana ia perkara berlainan. Regim yang ada 10% cukai jualan dan 6% cukai perkhidmatan, bukan 16%

FAKTA - Rafizi cuba menafikan terdapat keadaan CUKAI BERTINDIH 16% yang wujud dalam SST. Dalam kes restoran makanan segera seperti KFC misalnya ada barangan yang dicukai 10% dan di restoran dikenakan lagi 6% cukai perkhidmatan. Di pusat servis kereta juga ada keadaan CUKAI BERTINDIH 16%.
HAKIKATNYA - Melalui GST memang ada keadaan penurunan cukai yang tinggi, iaitu 16% kepada hanya 6% kerana keadaan Cukai Bertindih dihapuskan.

2. Pembohongan 2 - Rafizi kata - rekod berhutang BN paling hebat di dunia. Sukar nak cari kerajaan macam ni kecuali kerajaan Afrika dan sewaktu dengannya.

FAKTA 1 - Hutang Singapura, Jepun, Amerika Syarikat, United Kingdom jauh lebih tinggi daripada Malaysia
FAKTA 2 - Hutang Luar Malaysia adalah rendah berbanding negara lain.FAKTA 3 - Hutang Domestik dalam negara agak tinggi tapi ia berpunca daripada hutang rakyat dalam pelbagai sektor, terutama pembelian hartanah.


3. PEMBOHONGAN 3 - Kenapa orang kaya di Malaysia membayar kadar cukai yang sama seperti orang lain?

FAKTA 1. Kadar cukai pendapatan untuk orang kaya tidak sama dengan yang berpendapatan lebih rendah

FAKTA 2. Berdasarkan trend dan nilai perbelanjaan harian, jumlah cukai yang dibayar oleh orang kaya lebih tinggi daripada yang berpendapatan rendah walaupun jika kadarnya sama.Jadual kadar cukai yang dikenakan ke atas pendapatan individu di Malaysia. Takkan akauntan bertauliah tak tau pasal perbezaan kadar ni?


4. PEMBOHONGAN 4 - GST boleh kutip lebih banyak daripada Cukai Pendapatan.FAKTA - Cukai Pendapatan menyumbang kepada sebanyak 47.9% (RM 107 bilion) daripada hasil pendapatan negara, sedangkan Cukai Tidak Langsung, seperti Duti Kastam, Duti Eksais dan SST hanya menyumbang kepada 14.8% (RM33.2 bilion) daripada hasil pendapatan negara. Jika GST dilaksanakan, terdapat tambahan hanya sebanyak RM9 bilion, iaitu hanya sekitar 4% daripada jumlah hasil negara, masih tidak dapat mengatasi jumlah kutipan cukai pendapatan.