Selasa, 24 April 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


MEDIA Rakyat MALAYSIA

Posted: 24 Apr 2012 03:36 AM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA


PAGAR DIPASANG UTK HALANG BERSIH 3.0 ATAU PROTEST CAMP?? PAGI TADI, 3 MAHASISWA DAN SEORG AWAM DITAHAN ~

Posted: 24 Apr 2012 01:35 AM PDT

WAJIB HADIR BERSIH 3.0 ~ TG NIK AZIZ

Posted: 24 Apr 2012 01:23 AM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 23 Apr 2012 11:11 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Ceramah PKR di Kuala Krau 23.4.12

Posted: 23 Apr 2012 06:05 PM PDT
Ceramah Pakatan Rakyat anjuran Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau dengan kehadiran 2000 orang merupakan perjumpaan politik terbesar yang pernah berlangsung di Pekan Kuala Krau.

YB Tian Chua yang sepatutnya memulakan ucapan pada jam 8.45 malam tidak sampai ke tempat ceramah yang diadakan di perkarangan Pejabat PKR Kuala Krau.

Menurut kisahnya beliau telah terlepas Exit Tol Temerloh dan telah menuju ke Bandar Jengka sebelum berpatah balik ke Tol Temerloh dan sampai di Pejabat PKR Kuala krau jam 10.00 malam di ketika YB Ng Suee Lim sedang berucap.

Sebaik saja YB Ng selesai berucap, Majlis menjemput YB Tian berucap dan beliau berucap sekadar 10 minit sahaja kerana beliau terpaksa belepas ke Kuala Lipis untuk Majlis Ceramah disana.

Majlis Ceramah itu dimulakan oleh Sdr Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Melaka, ucapannya mirip YB Nizar, mantan Menteri Besar Perak.

YB Ng atau dengan nama yang lebih popularnya YB Sekinchan yang berucap selama 45 minit dengan cara ucapannya yang yang kelakar tetapi menyentuh isu-isu kegagalan UMNO/BN khususnya di Negeri Selangor memukau para hadirin.

YB Azmin Ali berceramah dengan cara yang serius membongkar penyelewengan-penyelewengan
UMNO/BN dan SPR yang melakukan penyelewengan didalam scale yang besar bagi memanipulasikan daftar pemilih untuk memberikan kemenangan UMNO/BN didalam PRU akan datang dengan cara yang tidak sah.

Satu ceramah yang betul-betul hidup dan bersemangat, tahniah kepada semua yang terlibat.

Anwar Ibrahim

Posted: 23 Apr 2012 07:46 PM PDT

Anwar Ibrahim


Penghinaan Terhadap Anwar Tidak Memberi Bekas

Posted: 23 Apr 2012 08:13 AM PDT

Dari http://msomelayu.blogspot.com

Malam tadi telah dilancar secara rasmi sebuah Ngo yang bertujuan khusus untuk menyerang peribadi Anwar Ibrahim. Perlancaran itu dilakukan oleh presiden Perkasa(m), .. lupa nama. Ngo ini entah yang ke berapa dalam urutan Ngo di Malaysia yang seracunya dan juga disertai oleh muka-muka masam dan ‘komoh’ yang sama. Di Malaysia ini jangan pelik kalau seseorang individu itu menyertai lebih dari 10 buah Ngo yang berlainan jenama atau pun yang anggotanya suami isteri saja.

Gaya baru mempersonakan penonton.

Malang sedikit mereka tidak pernah menukar wajah atau mengenakan topeng setiap kali menyertai Ngo. Itulah menyebabkan orang mudah mengenali mereka. Mereka juga tidak pernah mengikis atau memotong lidah mereka menyebabkan orang gampang kena mereka menerusi suara percakapan mereka. Suara mereka sumbang dan telor bila membaca Hadith.

Mereka juga pakai kosmetik serupa sahaja. Penubuhan Ngo di Malaysia sudah menjadi seperti cendawan tumbuh selepas hujan mutakhir ini. Apakah ini penyakit orang Melayu yang gemar mengikut dan menurut apa yang orang lain buat. Persis perniaga gerai, seorang bukan gerai pisang goreng semua buka gerai pisang goreng akhirnya menyebabkan semua terpaksa tutup kerana bersaing harga.

Mereka yang menubuhkan Ngo dan menggunakan sebagai wadah untuk bersuara adalah mereka yang tidak ada kekuatan diri sendiri atau pun diri mereka sudah tidak laku. Kalau diri mereka laku dan berwibawa cukup mereka bercakap atas kapasiti diri sendiri. Tidak perlu melekatkan apa-apa Ngo atau pun persatuan untuk mengukuhkan idea dan juga pandangan kita.

Saya tidak larat untuk menghitung sudah berapa banyak Ngo yang ditubuhkan sejak 10 tahun lalu dan menjadi rancak dalam tempoh dua tiga tahun ke belakangan ini. Banyak sangat sampai mat rempit dan pelacur pun ada Ngo. Semua aspirasi penubuhan itu kerana untuk membelasah dan menyerang Anwar Ibrahim. Tengok saja apa yang disiarkan oleh tv media penjilat buntut, atau diliput oleh media cetak setiap hari memuatkan kenyataan-kenyataan dari ketua Ngo itu. Kita konfius apakah idea mereka yang tak bernilai itu hendak dikongsikan media berkenaan untuk pembaca.

Mereka semua adalah orang yang tidak tetap pendirian dan rosak akal. Hari ini mereka bersama kumpulan politik ini, esok pula kumnpulan lain. Hari ini mereka menentang parti ini esok menyokong setinggi langit. Hari ini memuji dan menyanjungi pemimpin dan tokoh ini, esok mereka akan keji dan hina sehina-hinanya. Inilah wajah dan keperibadian ketua-ketua Ngo itu. Pentas mereka berbagai-bagai. Apakah orang-orang seperti ini boleh diharap untuk menjadi pemimpin?

Kalaulah idea dan pandangan mereka diterima pakai nescaya negara akan rosak dan hancur berkecai. Alhamdulilah rakyat negara ini rata-rata arif dan bijak dalam menilai individu-individu ini. Mereka tidak mudah menelan hujah orang-orang sakit ini. Mereka hanya datang bertepok dan bersorak bukan kerana terpesona dengan hujan, tetapi menyorak gelagat mereka yang merupakan sebahagian perserta Raja Lawak yang tidak lulus tapisan ke separuh akhir.

Apabila penubuhan Ngo itu atas nawaitu dan tujuan yang begitu, maka kita tidak perlu merasa hairan kepada mereka. Apa yang dilaksnakan bukan kebenaran melainkan ia adalah agenda peribadi untuk memenuhi kehendak orang lain. Mereka mencari peluang atas modal yang satu, Anwar. Mereka menjadikan Anwar sebagai batu loncatan untuk mencari makan.

Kedudukan ini menyebabkan Anwar perlu merasa bertuah kerana dirinya boleh membantu individu berkenaan yang sebelum ini juga merupakan kawan-kawannya dapat mencari makan. Mungkin di sini benarnya, Anwar sengaja dianugerahkan Allah begitu untuk dijadikan alat penyambung nyawa segelintir manusia parasit lain. Lihat berapa banyak orang memngambil kesempatan ke atas Anwar untuk hidup.

Saya yakin kalau Anwar tidak ada dan dirinya tidak menjadi isu dan aset, individu-individu berkenaan sudah lama mati kebuluran kerana kekurangan zat makanan. Mereka ini jenis tidak boleh berburu sendiri melainkan menumpang bangkai seperti dubuk. Tetapi dengan adanya Anwar mereka mendapat upah atau bekalan makanan apabila bekerja sebagai penyerang Anwar membuat fitnah dan serba serbinya. Bukan saja yang anti kepadanya, di pihak yang simpati dan menyokong juga turut sama mendapat limpahan rezeki dan pahala iman kerana sabar melayan kerenah peneyerang Anwar dan menjadi sukarelawan penangkis fitnah.

Justeru Anwar tifdak perlu merasa sedih ataas apa yang berlaku. Sebalik beliau perlu merasa gembira dan syukur kerana dirinya masih dijadikan modal dan dapat berbakti kepada banyak orang. Batang tubuh dan kisah dirinya bolerh dijadikan sumber rezeki untuk individu tertentu. Mereka tidak akan menyerang dan melanyak Anwar kalau tiak diupah sesenduk nasi. Mereka semua adalah serigala yang dipecut dan diberikan setongkol daging yang tidak dibasuh.

Bohong kalau mereka menubuhkan Ngo untuk memperjuangkan bangsa, negara apa lagi agama. Kalau itulah matlamat mereka cukup sertai Umno atau perkukuhkan saja Umno. Dalam hal ini Anwar tidak perlu memberi apa-apa komen kepada mereka itu yang dulu semuanya berkhemah dan berkampung di rumah Anwar di Bukit Damansara. Wajah-wajah yang menjadi kepala Ngo dan ekor Ngo itu dulu semuanya makan dan minum di rumah Anwar. Tahi yang mereka buang dalam tanda rumah Anwar juga masih ada kerana ayam pun tidak lalu untuk mematuknya.

Mereka mengerumi Bukti Damansara kerana mengira di situ ada makanan. Di situ ada gula dan ada harapan menggunung tinggi serta ada kuntum-kuntuman bunga yang mereka boleh menghidunya dari luar pagar. Mereka awal-awal lagi mengunjungi Anwar bukan atas niat perjuangan, tetapi kerana perut dan nafsu. Jadi apabila setelah 10 tahun Anwar gagal memenuhi tembolok mereka, maka mereka berarak berpindah menjadi nomad yang perlu mencari kawasan dan lembah kehidupan baru . Mereka mahu hidup dan perlu hidup untuk seribu tahun lagi. Kalau mereka berpindah demi perut tidak mengapa tetapi jangan sambil berlalu menghina musuh. Ini celaka.

Kalau tidak percaya cuba perhatikan apa yang akan berlaku selepas ini. Kalau tertakdir Pakatan Rakyat menang dan Anwar diberi angkat jadi PM mereka ini semua akan kembali semula ke lembah Anwar. Mereka akan datang berlari, merangkak dan berpimpinan ke Bukit Segambut. Atau mungkin ada yang terlajak ke Bukit Damansara kerana mengira Anwar masih di sana.

Sebaik terhidu sahaja aroma makanan atau kelihatan fotomorgana di rumah Anwar mereka akan berduyun-duyun ke rumah Anwar. Mungkin talian telefon Anwar dan Wan Azizah juga akan sendak kerana terlalu banyak panggilan masuk. Peti surat dan sms juga akan penuh hingga pecah.

Rumput dan semak sambu yang melihar di jalan ke rumah Anwar di Bukit Segamut akan lumat dan hancur lebur dipijak mereka. Mereka akan berasakan macam ayam keluar reban untuk menuju ke jamban tahi. Mereka tidak akan peduli apa yang mereka lakukan hari ini, naluri perut akan menghalal dan melupakan segala-gala apa yang mereka lakukan.

Saya sudah lihat dan tengok dengan mata kepala saya sendiri kejadian ini. Orang yang memaki hamun Anwar, menempuk meja marahkan Anwar, menuduh Anwar liwat, berzina dan sebagainya… akhirnya datang melutut denagn lingan air mata kepada Anwar. Meminta saya menemani dan membawanya masuk ke rumah Anwar. Meminta saya memberitahu yang indah-indah mengenai kepada Anwar. Mengungkitkan nostalgia yang dia pernah meringkuk bersama Anwar di Kemunting.

Jadi apa yang dilakukan oleh individu-individu berkenaan, tidak perlu dikisahkan. Tindakan mereka tidak memberi sedikit kesan pun. Malahan apa yang mereka lakukan memberi liabiliti kepada Umno yang mereka sokong kembali hari ini. Bukan saja rakyat di luar menyampah dan geram, tetapi ahli Umno yang setia dan tidak tahu mengkhianati parti juga meluat melihat mereka ini.

Rakyat tidak kisah penghinaan kepada Anwar, apa yang mereka mahu Anwar jadi PM.

Saya juga memerhati sendiri bagaimana seorang dari mereka terkayan-kayan bersendirian di PWTC sewaktu persidangan Umno. Dia jenguk ke situ dengan harapan kawan-kawan lamanya dalam Umno memuji dan mengucap tahniah atas tindakannya meninggal Anwar dan PKR. Sebaliknya dia jadi kera (ekor pendek muka bulat) yang sumbang, terpaksa mengending di meja makan untuk dapatkan sepiring nasi. Nasib baik saya ada, saya menyalematlkan air mukanya yang sudah jatuh ke tanah.

Biarlah mereka tubuh sebanyak mana Ngo untuk menyerang Anwar ia tidak akan merubah keadaan yang ada. Serangan-serangan tidak bermoral dan beretia ini tidak berbekas, pukulan mereka tidak memberi kesan. Apa mereka dapat hanya letih sendiri kerana menghanyun senjata kerana mereka memukul angin sebenarnya.

Kita juga tidak perlu menghormati kepada orang-orang ini kerana mereka adalah ‘calo-calo’ yang mengambil upah untuk survival mereka dan anak beranak. Kaum seperti ini bukan baru hari ini tetapi ia ada sejak zaman Nabi Adam lagi, cuma mereka menjelama dalam keadaan identitas yang berbeza. Apa perlu dikisah.

Mengenai Anwar, lakulah semahunya dan fitnahlah apa saja kepadanya ia tidak akan merubah keadaan. Anwar sendiri sudah lali, kalau ia plastik ia sudah hancur dan akan keluar menurut acuan baru sebagai PM. Manakala rakyat tidak pedulia apa. Nekad dan azam rakyat sudah kemas dan kejeap. Rakyat tidak hirau kepada peribadi Anwar yang diburukhuduhkan; apakah Anwar peliwat, pengkhianat, atau apa-apa ‘per..’ mereka tidak kisah. Yang kejap tertanam di nubari rakyat ialah mereka mahukan perubahan inginkan peralihan. Mereka mahu melihat kerajaan bertukar tangan. Mereka mahu ajar UBN, bagaimana menjadi pembangkang, dan mereka mahu menjulang Anwar menjadi Perdana Menteri. Itu saja hakikat hari ini.

Scorpenes And The “James Bond” Legal Eagle: What Dark Secrets Are Najib And Rosmah Hiding?

Posted: 22 Apr 2012 09:43 PM PDT

Malaysia Chronicle
Written by Nawawi Mohamad, Wong Choon Mei

Did Prime Minister Najib Razak send Umno’s top legal eagle off to Europe for some derring-do and hush-hush activity?

So far, two versions have hit the news portals. One, that Shafee Abdullah is in Australia attending an international law conference as any diligent and good lawyer should do. Two, that he is now somewhere in Europe, most likely Paris, where he has been tasked to look after the interest of the Malaysian PM and wife Rosmah Mansor in connection to the RM7.3 billion Scorpene corruption scandal.

Whichever it is, Shafee is but the mere hired help – the butler so to speak. The interesting question is, what stinky stuff do Najib and Rosmah have in their closets that cannot be aired publicly?

Why not Anifah or Muhyiddin …

As the saying goes, no smoke without fire. No reaction without action. Thus, the buzz around town. Why on earth would Najib find the need to send someone off on this rather strange assignment? It really is like a "James Bond" mission but without the action, guns and the beauties in bikinis and plunging necklines. Or rather, not since the murder of Altantuya Shaariibuu anyway. The 28-year-old Mongolian translator was a stunning beauty, that’s for sure, and she was somehow tied up with the Scorpenes case as her dad Setev Shaariibuu is due to reveal to the French courts soon.

In the olden days, an assignment of this nature would be seen as being akin to Genghis Khan sending a trusted general to size up the next country he planned to conquer. Or Henry VIII sending a trusted confidant to check out the prospects of successfully hooking a new wife. But given that Rosmah’s name was also mentioned by PKR leaders when they divulged Shafee’s alleged assignment, it must be somewhere in between.

Since Malaysia is in no position to conquer any country, the alleged assignment must be related to a very personal and private matter. Incidentally, Malaysians, having recently experienced being duped to pay for Najib’s guests during his daughter’s engagement parties, had better beware of yet another grand onslaught on their public coffers.

If it was a mission of diplomacy, surely Najib would turn to Anifah Aman, the Foreign minister. If it was political, Muhyiddin Yassin, the deputy prime minister should go.

Since there have not been any news of threats against Najib, his children or even his unpopular wife, the ‘assignment’ is unlikely to involve their personal, family or national security. There were also those who wondered if it was a ‘health issue’, but looking at how chubby and in the pink of health Najib and Rosmah are, that is unlikely.

Obviously a personal matter of a very sensitive nature …

Perhaps, the clue lies in the fact that Shafee is a lawyer. Yes, as far as most Malaysians are concerned, the cat is out of the bag. The French Scorpene trial has finally begun. Najib, Defense minister Ahmad Zahid Hamidi and Abdul Razak Baginda are key witnesses to be called to the stand over whether French arms seller DCN had paid “specific” Malaysian officials illegal kickbacks in order to secure the Malaysian government’s agreement to buy 2 Scorpene submarines for RM7.3 billion.

So obviously it makes sense Najib and Rosmah would want their lawyer to represent them – someone entrusted to answer all the relevant questions on their behalf and also to make the necessary denials. Since this involves a head of government, Najib’s grilling will be done in a closed courtroom and of course, nothing will be made public. An experienced legal beagle like Shafee would set this as a first condition before agreeing to take part.

But why would Najib agree to such request from the French court? Look at the arrogant way in which he and Rosmah showed contempt for the due process in Malaysia when they snubbed a request to take the witness stand in the Anwar Ibrahim trial.

No traction in France

Ah! That is the nutshell, the essence of the way that the Umno elite see life. They have two perspectives. In Malaysia, everything is under their control, from the police, to the courts to the press. Notice, not a squeak in Utusan, the Star or the other mainstream media about the globe-trotting Shafee nor the French court agreeing with Malaysian NGO SUARAM that there is ground to investigate alleged corruption and bribery.

But in France, if Najib were to ignore a call to answer questions in relation to the DCN sale in which he as the Defense minister in 2002 had sanctioned, it would immediately raise eyebrows. Already the diplomatic corp is whispering about his greed and indiscretions. It would certainly not do for it to be officially recorded that Najib – the Malaysian PM – had failed to respond to what is a perfectly normal request that any RESPONSIBLE person, what more a leader, should willing agree to.

After all, what is the purpose of the French trial but to find out the truth in the name of transparency and justice for a society – in this case the Malaysian people – who may have been duped of their hard-earned money by an unscrupulous conspiracy of big-time crooks.

Of course, the court can find Najib ‘innocent’. But given he was the main person behind the purchase, the chances are slimmer. Would a soldier or his general get a bribe of RM570 million to buy the subs? Would a soldier have the capability to sanction the purchase in the first place? The answers are clear and self-explanatory.

Who is Najib to Sarkozy or the rest of the world?

But why did Najib not seek the help of the French government. President Nicholas Sarkozy himself has been implicated in other shady DCN-related arms deals. After all, Najib is king of the "I scratch your back, you scratch mine" business. Even to voters at Malaysian by-elections, Najib can unashamedly say such things, so why not sound out Sarkozy in faraway France who must surely understand the stress his Malaysian counterpart is going through given his own recent experience.

The are several answers to this question. Firstly, Sarkozy does not want to be tainted with anymore of the DCN dirt. The French conglomerate has been involved in just too many dark deals. Mysterious deaths have occurred because the size of the bribes offered have been so huge, those who received the largesse would do ‘anything’ to hang onto their new-found but unsavory wealth.

Sarkozy has already been slapped on the wrist and if he wants to continue to be the French president, which he does, why should he stick his neck out? Moreover who is Najib? Sarkozy would not waste his time and reputation on a person he hardly knows and who has absolutely no stature in the international arena.

Why the James Bond secrecy if not guilty?

No matter, how much of Malaysians’ money Najib squanders on international public consultants, he cannot come anywhere near his arch rival Opposition Leader Anwar Ibrahim, who is known far and wide and respected as a reformist. Even Nelson Mandela sent greetings and a personal invitation to Anwar and family when the Malaysian leader was released from incarceration in 2004 imposed by ex-boss Mahathir Mohamad.

The thing is, if Najib is truly innocent and the French court has no evidence whatsoever – as his underlings are desperately spreading down the corridors of Putrajaya – why didn’t Najib announce to the world that he is sending a lawyer to clarify the matter? Why didn’t the Malaysian premier make a public declaration that he is innocent and the truth will be made clear in the French trial?

That would be the right protocol and he would have been respected for having the moral integrity to stand on the right side of the light. Instead, Najib Razak secretively sent his "James Bond" lawyer off on a mysterious mission. If Najib is innocent, he should not be afraid as he has nothing to hide.

So, sad to say, this is another damning piece of evidence against the Malaysian prime minister and his wife. Their own behavior and apparent fear of being found out already pinpoints them.

Money, money, money

Finally, why was it stated in the news reports that the Umno lawyer would go to several cities including New York, London, Dubai, Paris and Basel? Now, this is INTERESTING. You see, New York, London and Dubai are the world's financial centres and Basel is located where the Swiss, French and German borders meet.

Could Najib be involved in some financial transaction or other? Basel is quite a strategic city for any lawyer to be in. For example, Najib’s own lawyer can attend the court in Paris and then go to the Swiss banks to check on his client’s accounts – maybe even to get some hard cash to defray some of his expenses.

Some of the Opposition members even suspect Najib of trying to use cash to gain some favors with the French authorities, especially the DCN officials so as not to implicate him and his associates such as Razak Baginda.

Yet others think Najib is trying to get into Altantuya’s father’s good books so that the former university professor will not blow the whistle on him. Remember, Altantuya’s dad has seen a photo of his daughter with Najib and Baginda. He has said that she came to Malaysia to see Najib specifically. Sad to say, she was murdered because she allegedly pestered too hard for her share of the Scorpene loot.

Arrested!

There is even some wild conjecture that Najib is contemplating going overseas on self-exile. But this is ridiculous since at the moment he is free to go anywhere in the world. Just resign and go. Nobody would stop him and he can go wherever he likes.

Even if the outcome of the French trial is against him, Najib and family would be most welcome in Kazakhstan, which is ruled by an even more scandal-tainted dictator and where the Najibs have relatives by marriage.

But chances are if Najib goes to France and Mongolia, he might get arrested.

2 Soalan ‘Maut’ Bakal Buat Najib ‘Kecut Perut’

Posted: 22 Apr 2012 08:27 PM PDT

Harakah

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan berdepan dua soalan maut dari wartawan dalam dan luar negara apabila menjadi Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia nanti.

Soalan pertama adalah kenapa harga minyak boleh diturunkan apabila Pakatan Rakyat memerintah negara sedangkan ketika Barisan Nasional (BN), bukan hanya mustahil untuk diturunkan, malah berdepan kenaikan setiap tahun.

Soalan kedua kata Anwar, bakal ketua pembangkang itu akan ditanya adakah Malaysia akan bankrap selepas harga minyak diturunkan Pakatan Rakyat.

“Dua soalan itu pasti menjadi fokus utama takkala Najib menduduki kerusi Ketua Pembangkang.

“Wartawan seluruh dunia inginkan penjelasan Najib yang selama ini memberitahu rakyat bahawa kerajaan pimpinanya akan kekurangan wang ataupun boleh bankrap jika mengisytiharkan penurunan harga minyak, ” kata Anwar.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan pelancaran jentera pilihan raya Pakatan Rakyat Permatang Pauh di Taman Cermai, Sama Gagah, semalam.

Menurutnya, dua soalan itu sudah memadai untuk Najib ‘kecut perut’ kerana selama ini dia membohongi rakyat semata-mata mahu mengekalkan kuasa dan hegemoni BN.

Adalah mustahil kata Anwar, jika pendapatan Petronas RM80 bilion setahun tidak boleh membantu rakyat dengan menurunkan harga minyak.

“Najib bila kena soalan itu pasti kecut perut sebab nak kata sokong takut Umno marah, (kalau) kata tak sokong rakyat marah.

“Begitu juga dengan persoalan tentang adakah negara akan bankrap kalau minyak diturunkan. Najib akan jadi serba salah, ” ujar beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Mengulas isu pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Anwar turut membawa contoh sikap Perdana Menteri Turki.

Menurutnya, apabila perdana menteri Turki berjaya memerintah negara, beliau membuat perubahan dengan memberikan pendidikan percuma kepada rakyat dan berbeza dengan pemerintahan sebelum ini.

Adalah satu kelemahan besar bagi perdana menteri Turki jika tidak mampu berikan pendidikan percuma pada anak bangsanya.

Namun kata Anwar, Perdana Menteri Malaysia langsung tidak timbul perasaan belas kasihan terhadap pelajar yang terpaksa menanggung hutang untuk belajar.

“Perdana Menteri Turki kata dia nak letak muka di mana jika tidak boleh berikan pendidikan percuma pada rakyat sebab ramai yang berada di pedalaman Turki tidak mampu.

“Cara hutang menghadkan rakyat yang miskin memasuki univesiti. Itu baru sikap seorang pemimpin ” terangnya diikuti laungan reformasi beberapa kali.

Turut serta berucap dalam program tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Negeri, Datuk Saleh Man, Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman dan Yang Dipertua PAS Permatang Pauh, Haji Omar Hasan.

(Bersih 3.0 Countdown) Tamrin Ghafar Baba: Jangan biarkan BN gadaikan Malaysia

Posted: 22 Apr 2012 07:35 PM PDT

Shocking Polls Amendments Bulldozed Through

Posted: 22 Apr 2012 07:18 PM PDT

Malaysia Chronicle

On 19 April 2012, many Bills were rushed through Parliament. One of them, which appears to have escaped the attention of the public, was a Bill that sought to amend the Election Offences Act 1954.

The amendments are, to say the least, shocking and have far reaching consequences upon the voting process.

They are designed solely for the purpose of making the voting process less transparent. Needless to say this Bill was passed.

1. Those that publish defamatory, racist and sexist remarks may do so with impunity

Section 11(c) which had required any print materials to have the names and addresses of its printer and publisher is DELETED IN FULL.

This means that anyone can now put up anonymous defamatory, racist or sexist posters without identifying the publisher or printer. Poison posters will now become standard fare. This goes completely against Bersih 2.0's demand to end dirty politics.

2. Election monitoring at EC's discretion

s14 1(A) is replaced with a clause which allows the Election Commission to appoint time slots to determine when polling agents or counting agents of a candidate may be present. Therefore the time when an agent of a candidate is allowed into the Polling Station is no longer fixed and is now left to the discretion of the EC to decide. They are free to remove Agents from Polling Station at will.

The reality is that polling and counting agents are usually appointed by the candidate and this ensures a more transparent process. However, with the new amendment there are possibilities of abuse. The time schedule is best understood by the candidates as they organise their agents according to their time availability, as most of them are volunteers. If the time schedule is at the discretion of the EC, this may mean that different persons are being rotated and this does not allow the agents to observe inconsistencies systematically. Worse, when such a time schedule is applied during vote counting, as it again may open up opportunities for mis-counting.

3. Curbing candidates and their staff from checking on identity of voters

S26 1(e) which allowed for checking of the identity of any person entering a polling centre is DELETED IN FULL.

The implication is that candidates and its election staff are not allowed to check on the identity of voters to establish if they are genuine or even to help them to identify if they are at the correct polling station. This also means that phantom voters or multiple voters will not be detected. The 50m exclusion zone outside the polling centre is now extended to 100m or more, depending on what the EC to decide. This makes it impossible for election monitors to see anything illegal going on.

It will also make it impossible to see if a voter is marked with indelible ink thus minimising its effect.

4. Election agent or candidate disallowed at election booths (barong) S26A Sub-section (2) and (3) are DELETED IN FULL. This means that all channels of election observation are sealed off as it now does not allow election candidates and staff to observe the registration of voters during polling day. Such an amendment opens up possibilities of abuse and fraud. There will be no more Barung Observers who were previously the only non-EC people able to look at the IC of the voter and pick up discrepancies. This is a major blow to the plans to weed out phantom voters. They can now walk in freely and the polling agent (even if he is allowed into the polling station) will have no opportunity to look at the IC of the voter. The same point about indelible ink made above, will apply

These amendments which have been introduced so late and bulldozed through Parliament makes a mockery of our electoral process. More importantly it makes a mockery of the Parliamentary Select Committee (PSC) as it appears that these amendments were hidden from them. What does the PSC have to say about this?

Today, Bersih 2.0 reiterates its call for the Election Commissioners to resign immediately as it has failed to uphold the rakyat's demand for a clean, fair and democratic electoral system. In fact it is unashamedly doing the opposite.

If anyone had any doubt that Bersih 3.0 is necessary, that doubt is now dispelled with this latest move. These amendments confirm our worst fears that the 13th GE will be the dirtiest yet.

The audacity with which these amendments are proposed and the speed with which they were passed reflects the utter contempt being shown for the rakyat's call for clean and fair elections.

The EC must resign for allowing such amendments to be proposed.

We urge members of the public to read the amendments for themselves and then to fax the EC at 603-88889117 to express their views and if seen fit to call for their resignation.

Sit-in Protest And Democracy

Posted: 22 Apr 2012 07:09 PM PDT

Malaysiakini
By Josh Hong

The atmosphere was joyous and almost festive. Fahmi Reza, founder of Student Power, was jumping from one end to the other just to get people to sit down for the lecture, and so enthusiastic was he that his lanky body seemed to belong to someone else.

And there was Azmi Sharom (right), the Universiti Malaya (UM) associate professor who persistently pushes the boundaries of academic freedom, ready to speak with a cigarette in his hand. Was there a cooler way to deliver a talk?

The topic? Not just about one's right to affordable tertiary education, but also on Article 153 of the federal constitution and its implications for race relations in this country.

"The definition of Malay cannot be based on race, for a simple reason that none of our prime ministers is 100 percent Malay!" Azmi grinned, and the crowd laughed out loud.

"Tapi boleh kah Ridhuan Tee diingat sebagai orang Melayu menurut Artikel 153?" one young student asked curiously.

"Oh, memang. Dia ni 100 persen Melayu!" Azmi's tone couldn't be more sarcastic.

"Tapi dia Melayu Umno!" someone interjected to boisterous laughter.

All this, of course, will never happen in a conventional lecture room in any of our universities. But Universiti Dataran Merdeka is different in that the participants are eager to quest for real knowledge that cannot be found elsewhere.

They are protesting against the increasing costs of tertiary education that will soon be beyond the ability of an ordinary Malaysian household, but also using the opportunity to challenge and even subvert the doctrines that are jealously guarded by the powers-that-be as the sacrosanct truth.

So why did the peaceful, rational and edifying event have to be met with violence?

Who is outsourcing thuggery to reckless, irresponsible and even dangerous forces that now seem bent on scaring the general public?

Najib Abdul Razak recently appeared on NTV7 and defended the police, arguing that crime rates had come down substantially. If our police were indeed so professional, why have they repeatedly failed to tackle the slew of attacks by the thuggish elements, who – 'coincidentally' – only struck at those who happen to disagree with Barisan Nasional policies?

I would say our police can indeed be efficient, but only selectively.

Beating the police at their own game

The daring character of these ruffians and the failure of the police to ensure the safety of the students at Dataran Merdeka are telling and instructive of the capricious nature of the BN-ruled Malaysia. One may blame the onlookers for appearing to have done nothing, yet how does one fight off a sizeable group of hoodlums who have beaten the police at their own game time and time again?

With the connivance and acquiescence of you-know-who, these unruly youths will continue to frighten to their heart's content those who yearn for change, while the police stand idly by allegedly because of "the lack of capacity".

The refusal by Hishammuddin Hussein to condemn the incident is only expected. The home minister's reputation was so terribly damaged after the fiasco over the Bersih 2.0 protest last July that he is now only full of resentment and bitterness towards civil society.

What is most despicable is the tweet by Khaled Nordin which appears to imply that the students only have themselves to blame. Such acerbity from someone holding the portfolio of higher education – while tarnishing further Malaysia's already tainted image – is emblematic of BN politics nonetheless. It is akin to saying one deserves to be robbed by a snatch theft simply for being 'audacious' enough to carry a suitcase in public!

There is simply no hope for the future generations if Najib is to materialise his flamboyant and pompous pledge to transform the country with the likes of Hishammuddin, Khaled Nordin, Kong Cho Ha, Liow Tiong Lai and, lest we forget, Rais Yatim.

But why should the public continue to back a prime minister who does not even have the guts to appoint a right person to oversee the Women's Ministry? This ludicrous arrangement only strengthens the perception of Rosmah Mansor being a back-seat driver!

No, we have not heard any unequivocal condemnation from any prominent government figure. Would there be such 'elegant silence' if the victims had been BN politicians? Or would Najib and his cohorts continue to bury his head in the sand over some anti-Islamic/Malay remarks?

It is also utterly ridiculous for the government to accuse the students of serving the opposition's agenda. If anything, it is the dearth of a proper channel to address various issues concerning our tertiary education – ranging from escalating costs to the stifled academic freedom – that some are compelled to take to the streets. If they happen to find a common platform with a political party, so be it.

Wasn't it Antonio Gramsci who famously argued that civil society is a site of social contestation, wherein collective identities, ethical values and alliances are forged? Too bad that the BN henchmen have chosen to be absent from the meaningful struggle.

Be that as it may, one ignores the latest havoc at one's peril, for it could be a harbinger of more sinister things to come as 'the mother of all elections' draws near. It is therefore vitally important that Malaysians be bold to stand up and be counted, and the best way to regain democracy is for one to be present at Dataran Merdeka on April 28.

JOSH HONG studied politics at London Metropolitan University and the School of Oriental and African Studies, University of London. A keen watcher of domestic and international politics, he longs for a day when Malaysians will learn and master the art of self-mockery, and enjoy life to the full in spite of politicians.

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

Posted: 23 Apr 2012 09:20 AM PDT

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


(Bersih 3.0 Countdown) Tamrin Ghafar Baba: Jangan biarkan BN gadaikan Malaysia

Posted: 23 Apr 2012 12:52 AM PDT

http://www.youtube.com/watch?v=JLaES_Jh9dM&feature=player_embedded

Scorpenes And The “James Bond” Legal Eagle: What Dark Secrets Are Najib And Rosmah Hiding?

Posted: 23 Apr 2012 12:51 AM PDT

Malaysia ChronicleWritten by Nawawi Mohamad, Wong Choon Mei Did Prime Minister Najib Razak send Umno's top legal eagle off to Europe for some derring-do and hush-hush activity? So far, two versions have hit the news portals. One, that Shafee Abdullah is in Australia attending an international law conference as any diligent and good lawyer should [...]

Ceramah Perdana sempena Pelancaran Bilik Gerakan Pilihanraya DUN Teja, Parlimen Gopeng

Posted: 22 Apr 2012 08:37 PM PDT

Pelancaran Bersih 3.0 Peringkat Parlimen Gopeng

Posted: 22 Apr 2012 08:32 PM PDT

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


Idris Ahmad

Posted: 23 Apr 2012 11:37 PM PDT

Idris Ahmad


Negara Bankrap Modal Baru BN

Posted: 23 Apr 2012 06:08 PM PDT

Negara Bankrap Modal Baru BN
Idris Haji Ahmad
24/4/12
Bankrap adalah satu modal baru Umno Bn untuk menakutkan rakyat supaya jangan pilih Pakatan Rakyat. Sebelumnya mereka menggunakan isu Agama, Bangsa dan Raja. Oleh kerana ketiga-tiga isu ini sudah menjadi basi dan tidak laku kerana Umno mempunyai rekod yang buruk terhadap 3 perkara yang diperkatakan. Maka Umno mengalih pemikiran rakyat dengan menakutkan isu bankrap jika Pakatan Rakyat memerintah. Semua tawaran Pakatan Rakyat akan dilebelkan bankrap dengan harapan rakyat tidak beralih sokongan dan meninggalkan Umno.
Apabila Pakatan Rakyat menjanjikan untuk hapus PTPTN, hapuskan tol, gaji minimum RM1100.00, menurun harga minyak, mengekalkan subsidi. Maka terdapat suara-suara sumbang mengatakan negara akan bankrap, termasuklah dari kalangan pensyarah yang menjadi pengampu kepada BN. Apa yang pelik semua yang dilakukan oleh kerajaan BN tidak berani ditegur walaupun memudaratkan ekonomi negara dan membankrapkan negara walaupun
mengenepikan prinsip ketelusan.
Sebenarnya tektik pemimpin BN bermodalkan bankrap supaya rakyat lupa bahawa negara akan menjadi bankrap, kerana rekod pemerintahan Umno seperti barah di peringkat empat. Apa tidaknya, hutang negara 53%, paras bahaya ialah 55%. Hutang negara melonjak dari RM146 bilion pada tahun 2002, RM242 bilion (2006) dan RM456.1 bilion pada penghujung 2011. Wang Felda susut daripada RM4.08 bilion (2004) kepada RM1.35 bilion (2009). Saham bumiputera RM52 bilion lesap, Stadium Trengganu berharga RM292 juta runtuh, walaupun hanya setahun dibina, upah Apco Yahudi Israel RM77 juta setahun, RM589 juta hutang Tajudin dihapus kira, NFC RM250 juta, Laporan Ketua Audit Negara 2008 menyatakan berlaku ketirisan RM28 bilion, laporan Ketua Audit Negara 2006 melaporkan Kementerian Pertahanan membayar kepada kontraktor sebanyak RM943.46 juta (hampir RM1 bilion) tanpa ada baucer.
Ini bukti bahawa negara akan bankrap jika BN terus berkuasa. Sedangkan tawaran PR untuk membantu rakyat dengan kita memerangi rasuah, perbelanjaan berhemah insyaAllah negara selamat, rakyat mendapat rahmat.


Filed under: Ekonomi, Politik

PAS Negeri Sembilan

Posted: 23 Apr 2012 09:21 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


Firma iklan luar kecam pelan NS swasta papan iklan

Posted: 23 Apr 2012 07:08 PM PDT

Apr 23, 2012 - Kira-kira 12 syarikat pengiklanan luar di Negeri Sembilan berang dengan dasar penswastaan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri untuk menyerahkan pemilikan dan pengurusan semua papan iklan di negeri ini kepada sebuah syarikat tunggal.

Syarikat yang dibenarkan memonopoli perniagaan jutaan ringgit itu
dikatakan tidak mempunyai rekod prestasi dalam industri pengiklanan, dan didakwa akan menaikkan sewa papan iklan sehingga lebih 10 kali ganda kos semasa.

Menurut Alex Yew, Naib Presiden Persatuan Pengiklanan Luar Malaysia (OAAM), papan iklan sebelum ini terletak di bawah bidang kuasa kerajaan tempatan.

Sejak 20 yang lalu, katanya, pemilik media yang ingin mendirikan papan iklan akan membuat permohonan kepada majlis tempatan, yang mengandungi maklumat lokasi dan saiz papan iklan.

"Jika majlis berpendapat ianya wajar, maka ia akan mengeluarkan lesen dan lesen sementara (TOL) untuk tanah kerajaan, dan pemilik media akan membina papan iklan dan membuat bayaran tahunan untuk kedua-dua lesen dan TOL," jelas Yew kepada Malaysiakini.

"Jika papan iklan dibina di atas tanah persendirian, pemilik media masih perlu memohon kepada majlis tempatan bagi mendapatkan lesen dan membayar yuran lesen tahunan, tetapi sewanya akan dibayar kepada tuan tanah."

Mimpi ngeri itu bermula pada bulan Oktober 2011 apabila kerajaan
negeri membuat keputusan untuk memindahkan kuasa kerajaan tempatan ke atas papan iklan kepada Yayasan Negeri Sembilan (YNS) - sebuah yayasan negeri yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.

Alasan yang diberikan oleh kerajaan negeri, kata Yew, adalah ia perlu untuk menyeragamkan format papan iklan dan bagi membiayai program amal dan kebajikan di bawah YNS.

"Dengan menggunakan ini sebagai alasan, mereka mengarahkan kami menurunkan semua papan iklan kami dan enggan memperbaharui lesen kami," dakwa Yew.

Yew yang juga merupakan pengarah operasi Kurnia Outdoor Sdn Bhd,
sebuah syarikat di bawah Big Tree Outdoor Sdn Bhd yang terjejas dengan penswastaan tersebut.

Malaysiakini memperolehi salinan surat rasmi yang ditulis oleh pengarah YNS, Jamaludin Abu Bakar kepada pemilik media, mengarahkan mereka membuka papan iklan masing-masing dalam tempoh 14 hari kerana lesen mereka telah tamat pada 31 Disember 2011.

Jika gagal berbuat demikian, majlis akan membuka struktur tersebut dan semua kos berkaitan dengannya akan ditanggung oleh syarikat terbabit.

Sumber http://malaysiakini.com/news/195804

Berita penuh di http://malaysiakini.com/news/195767

‘Jadi kuli’ warga asing

Posted: 23 Apr 2012 07:07 PM PDT

23 April 2012 SENAWANG: "Penduduk amat tertekan kerana kawasan ini seolah-olah sudah menjadi perkampungan mereka merangkumi kira-kira 1,000 pekerja asing yang menjadi penghuni di beberapa unit rumah dan rumah kedai," kata Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Jasmin, Mohamad Azman Md Safar.

Menurut beliau, tindakan pihak tertentu menjadikan ia sebagai asrama pekerja asing menyebabkan penduduk taman berkenaan berada dalam keadaan tertekan berikutan sikap warga asing terbabit yang tidak disenangi mereka.

Kata Mohamad Azman, kehadiran pekerja asing terbabit yang tidak memahami dan menghormati budaya tempatan selain sikap pengotor mereka menyebabkan ketenteraman penduduk tempatan terjejas.

"Kelakuan mereka yang suka membuang sampah merata-rata menimbulkan rasa kurang senang penduduk tempatan kerana kawasan perumahan ini menjadi kotor. Penduduk tempatan seolah-olah menjadi kuli mereka kerana terpaksa membuang sampah dan membersihkan kawasan.
"Selain itu, penduduk semakin hilang sabar dengan sikap warga asing itu yang turut menconteng bangunan dan berkelakuan kurang sopan seperti berpakaian menjolok mata.

"Mereka juga didapati meminum minuman keras di luar asrama tanpa menghiraukan jiran sekeliling selain menjadikan taman awam sebagai tempat pergaulan bebas lelaki dan perempuan," katanya. Menurutnya, penduduk bimbang sikap negatif itu boleh mempengaruhi remaja tempatan sekali gus memberi kesan tidak baik kepada pembangunan sahsiah mereka.

Dakwa Mohamad Azman, masalah itu sudah berlarutan sejak lebih enam tahun lalu namun bilangan pekerja asing berkenaan tidak ramai berbanding kini sehingga seolah-olah taman perumahan itu menjadi perkampungan mereka.

"Ahli jawatankuasa KRT pernah menasihati warga asing terbabit supaya memberi kerjasama dan tidak mengulangi perbuatan itu selain cuba memahami budaya penduduk tempatan, tetapi ia masih berterusan," katanya.

Bagi penduduk, Mohd Faizal Rahim, 35, masalah itu sudah lama berlaku dan menyebabkan mereka tidak tahan lagi.

Dia yang menetap di situ lebih enam tahun lalu berkata, sejak taman itu dijadikan 'perkampungan warga asing', pelbagai masalah sosial berlaku dan tidak menolak kemungkinan ada berlaku kes persundalan membabitkan mereka.

"Saya amat tidak menyenangi kehadiran mereka kerana banyak membawa keburukan," katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2012042020105320120420201053/Article/index_html

Perkhidmatan Pembaikan

Posted: 23 Apr 2012 02:33 AM PDTPerlu pembaikan untuk kerosakan kecil di rumah, surau atau masjid?
Kerosakan pada pendawaian lampu, kipas.
Kerosakan paip air.
Mengecat serta lain-lain kerja berkaitan

Sila hubungi 013-2124086

Perkhidmatan sekitar Rembau, Senawang dan Seremban pada harga yang berpatutan.

Rembau Hari Ini

Posted: 23 Apr 2012 07:40 PM PDT

Rembau Hari Ini


Perkhidmatan Pembaikan

Posted: 23 Apr 2012 02:33 AM PDTPerlu pembaikan untuk kerosakan kecil di rumah, surau atau masjid?
Kerosakan pada pendawaian lampu, kipas.
Kerosakan paip air.
Mengecat serta lain-lain kerja berkaitan

Sila hubungi 013-2124086

Perkhidmatan sekitar Rembau, Senawang dan Seremban pada harga yang berpatutan.

44 kontraktor masuk tender Hospital Rembau

Posted: 23 Apr 2012 02:32 AM PDT

Status terkini Cadangan Hospital Rembau (76 Katil) N.Sembilan.(Fasa 1 - Kerja-kerja Tanah). 44 kontraktor telah menghantar dokumen tender. Tempoh siap Fasa 1 ini ialah 4 bulan.

Maklumat lanjut di http://www.kkr.gov.my/files/Borang%20Jadual%20Tender/29574/Cadangan%20Hosp.%20Rembau%20N.Sembilan%20(Fasa%201%20Kerja%20Tanah).pdf

Dr Azman Ibrahim

Posted: 23 Apr 2012 07:06 PM PDT

Dr Azman Ibrahim


Angin Perubahan Mula Melanda Felda Selasih

Posted: 22 Apr 2012 09:52 PM PDT

  
"Kalu tengok ada dacing depan pintu rumah orang felda, jangan anggap tuan rumah dia pun colour biru termasuklah rumah ambo, kita sekeluarga dah 2 kali pilihanraya dok pakoh dacing…". Inilah di antara luahan dari seorang dari peneroka Felda Selasih yang sempat kami kunjungi sempena Program Ziarah Mahabbah Jawatankuasa DUN Jabi ke penempatan peneroka felda pada petang Jumaat 20 April 2012 baru-baru ini.

"Tekanan dan suasana di Felda menyebabkan kami tidak dapat menzahirkan pendirian sebenar kami buat masa ini, tengoklah, dihari depan akan berlaku perubahan…" Ujar seorang lagi peneroka yang mendakwa dirinya adalah Ahli JKKK Felda Selasih.

Selama ini seolah-olah ada badi yang membelengu dan benteng yang memisahkan sehingga timbul anggapan umum bahawa Felda Selasih adalah kubu kuat Umno yang hampir mustahil boleh ditembusi. Lantaran itulah sebelum membuat keputusan nekad untuk mengunjungi para peneroka dari pintu ke pintu, terlebih dahulu beberapa pertemuan awalan telah dibuat di beberapa lokasi termasuklah bersama anak-anak muda generasi kedua felda.

Maklumbalas memberangsangkan yang diterima belum cukup untuk meyakinkan kami, sehinggalah angin perubahan yang didakwa sedang berlaku tersebut  dapat disaksikan sendiri.

Sekadar rekod, Felda Selasih, antara tanah rancangan paling bongsu di Negeri Terengganu menempatkan 158 kediaman peneroka yang mula didiami pada awal 1982 dengan hampir 1,000 orang pengundi. Kebanyakkan peneroka dipilih dari kalangan penyokong tegar Umno sekitar Daerah Besut.

Selama ini Umno kelihatan berjaya menjadikan pengundi tanah rancangan ini sebagai talian hayat mereka. Jelas ketara apabila Peti Undi Tok Dor yang menempatkan pengundi felda selalunya mencatatkan angka kekalahan besar dengan rekod terbaik PAS DUN Jabi hanya pada PRU 1999 apabila kita tewas dengan 50 undi.

Kerana itulah, bila rombongan kami disambut mesra, diterima sebagai tetamu, boleh bertanya khabar sepatah dua, mendengar suara hati mereka, ianya sudah cukup menceriakan dan memberikan keyakinan kepada kami bahawa peneroka kini bukan lagi seperti dahulu. Mereka tidak terkecuali untuk bersama arus perubahan yang sedang melanda dunia luar. Anggapan negatif bahawa Felda adalah lubuk Umno adalah sangkaan lapuk semata-mata. Kami dimomokkan dengan bayang-bayang palsu.

"Anak-anak kami yang bekerja di luar, kami boleh bagi jaminan sebahagian besar mereka sudah tidak lagi bersama Umno." Begitulah yakinnya ungkapan seorang lagi peneroka yang mempunyai anak-anak yang merantau ke Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Kuantan ketika  menyambut mesra kedatangan kami seolah sudah begitu lama saling mengenali, walaupun sebenarnya inilah kali pertama saya bersua dengannya secara dekat.

Katanya, memang dia dah lama mengenali saya sebab selama ini memang selalu dia menjadi pendengar dalam gelap setiap kali PAS mengadakan ceramah di lokasi-lokasi berdekatan.

Program ziarah Mahabbah yang turut disertai oleh Tuan Haji Muhyiddin Abdul Rashid, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu adalah di antara pelan tindakan PAS DUN Jabi bagi memecahkan monopoli umno dibeberapa lokasi yang telah dikenalpasti. Turut serta adalah Jentera Pilihanraya Pemuda DUN yang mengedarkan risalah penerangan ke setiap rumah-rumah peneroka.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu ketika mengulas perkara berkaitan, sambil memberikan semangat kepada Jentera Pilihanraya DUN Jabi, "Kita perlu yakin bahawa dalam sebuah negara demokrasi seperti kita, kuasa sebenar adalah kuasa rakyat, bila rakyat mempunyai kesedaran dan inginkan perubahan, tiada yang dapat menghalangnya. Para peneroka berada dalam persekitaran yang berbeza dengan kita, kaedah mendekati mereka juga berbeza, teruskan usaha dan mohonlah pertolongan kepada Allah…"

Pemuda PAS Wangsa Maju

Posted: 23 Apr 2012 03:42 PM PDT

Pemuda PAS Wangsa Maju


CERAMAH BERSIH 3.0 LEPAS KITA "DUDUK BANTAH"

Posted: 22 Apr 2012 07:48 PM PDT

war-warkan!!!!!!!!!!!

PR SELANGOR AKAN ADAKAN PRU BERASINGAN

Posted: 22 Apr 2012 07:41 PM PDT


Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor bakal mengadakan Pilihan Raya Umum ke-13 kali ini berasingan ekoran kelemahan sistem daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Jelas Setiausaha Politik menteri besar, Faekah Hussin, isu pilihan raya berasingan tidak akan timbul sekiranya SPR bersungguh-sungguh membersihkan senarai daftar pemilih yang meningkat mendadak.

"Walaupun telah banyak bukti yang dikemukakan namun SPR masih gagal bertindak sewajarnya sebaliknya memberikan alasan yang pelik dan tidak munasabah.

"Kita mahu SPR melaksanakan tanggungjawab secara bebas dan jangan mengikut telunjuk (Barisan Nasional) BN atau mana-mana parti politik seperti lembu dicucuk hidung," tegasnya.

Jelas Faekah, pihaknya amat kecewa apabila SPR tanpa berselindung menunjukkan sokongan kepada BN.
"Jika ada pegawai tertinggi SPR mahu berpolitik, sila letak jawatan dan bertanding sebagai calon BN.

"Kita mendesak SPR berhenti menjadi jurucakap BN. Jika SPR mahu dihormati seluruh masyarakat Malaysia, laksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan dengan jujur kerana setiap perbuatan kita pasti akan mendapat balasan," tambahnya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, Faekah menjelaskan, hak mengadakan PRU bersesama atau berasingan adalah terletak sepenuhnya pada kerajaan negeri dan SPR tidak boleh menggunakan alasan belanja RM30 juta untuk menyekat hak tersebut.
"Mereka harus sedar tindakan mengadakan pilihan raya berasingan adalah akibat dari kegagalan SPR membersihkan dan mengambil langkah berkesan sebagaimana unjuran Bersih 2.0.

"Jika kita mahu berbicara soal wang rakyat, bagaimana pula dengan RM250 juta wang rakyat yang disalahguna NFC (Pusat Fidlot Nasional) dan RM589 juta hutang Tan Sri Tajuddin Ramli yang dilupuskan oleh kerajaan?"

"Bagaimana pula dengan urusniaga penjualan Lebuh Raya MEX? Adakah geran kerajaan yakni duit rakyat yang diberikan kepada Maju Holdings berjumlah lebih RM900 juta telah dikembalikan?"

"Bukankah ini semua melibatkan pembaziran wang rakyat?" soal pembantu Tan Sri Khalid Ibrahim ini.
Tambahnya lagi, perjumpaan antara kerajaan Selangor dengan SPR baru-baru ini berlangsung secara profesional walaupun hakikatnya kerajaan PR Selangor tidak berpuas hati dengan cara SPR menyelesaikan isu pertambahan pengundi yang meragukan  di selangor.

"Ini perjumpaan rasmi yang pertama kali diadakan antara kerajaan Selangor dengan SPR selepas pilihan raya umum 2008 sekali gus membuktikan komitmen kerajaan Selangor untuk memastikan pilihan raya umum akan datang dijalankan secara adil, bersih dan bebas.

"Ketika pertemuan itu, kedua-dua pihak bersetuju untuk tidak menghuraikan secara terperinci kepada media massa intipati perbincangan bagi memelihara kerahsiaan dan menghormati permintaan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof," tambah Faekah.

Malah jelas Faekah, SPR turut mengucapkan terima kasih kepada PR Selangor yang sanggup membantu SPR membersihkan senarai daftar pemilih menerusi program Selangorku Bersih lantaran kewujudan lebih 42,000 pemilih yang amat meragukan.

ULAMA PEWARIS NABI

Posted: 23 Apr 2012 03:29 PM PDT

ULAMA PEWARIS NABI


TETAPKAN PENDIRIAN, BULATKAN SOKONGAN , KITA DUDUK DI DATARAN

Posted: 23 Apr 2012 01:45 PM PDT

Bersih 3.0: Pak Samad mahu kekal di Dataran Merdeka

KUALA LUMPUR: Pengerusi Bersama Bersih 3.0, Datuk A. Samad Said secara peribadinya mahu mengekalkan himpunan 'Duduk Bantah' diadakan di Dataran Merdeka, 28 April ini.


Mengulangi pendiriannya berulangkali, beliau yang lebih dikenali sebagai Pak Samad (gambar), menegaskan beliau dan Datuk S. Ambiga mempunyai sikap yang sama berhubung perkara tersebut.

"Setakat ini, Ambiga dan saya mempunyai sikap yang sama, iaitu mahu 'Duduk Bantah' ini diadakan di Dataran Merdeka. Tapi, kita ada jawatankuasa yang lebih ramai yang perlu dirujuk.

"Saya secara peribadinya ingin mengekalkan 'Duduk Bantah' ini diadakan di Dataran Merdeka. Sikap saya konsisten. Saya harapkan seluruh jawatankuasa masih bersedia untuk kekal di situ (Dataran Merdeka)," tegas beliau pada sidang media Jawatankuasa Bersih 3.0, di Dewan Perhimpunan Cina, pagi tadi.


Himpunan itu, tambah Pak Samad hanya menyaksikan hadirin duduk sahaja selama dua jam, dan ia tidak akan mendatangkan sebarang ancaman keselamatan.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Bersih 3.0, Dr Subramaniam Pillay berkata jawatankuasa itu akan mengadakan mesyuarat tergempar malam ini bagi membincangkan lokasi alternatif 'Duduk Bantah' itu.

Ia susulan penolakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membenarkan himpunan itu diadakan di lokasi bersejarah tersebut.

"Kita akan bermesyuarat malam ini bersama semua gabungan NGO. Mungkin esok akan ada keputusan konklusif daripada kami," kata beliau.

Bagaimanapun, tegas seorang lagi jawatankuasa pemandu, Maria Chin Abdullah, DBKL tidak menawarkan alternatif kepada Bersih dalam surat penolakan tersebut.

Sambil menegaskan Dataran Merdeka adalah 'milik rakyat', Maria berkata tidak ada sebab mengapa DBKL menolak program tersebut, sedangkan pelbagai program diadakan di lokasi tumpuan pelancong itu.

Antaranya program McDonald's Olympic Day Fun Run pda 17 Julai 2011, Standard Chartered KL Marathon 2011 (26 Jun 2011), BN Youth Ride Fest 2012 (17 dan 18 Februari 2012), World Kidney Day Run 2012 (3 Mac 2012), Nestle 100 Years Celebration (18 dan 19 Mac 2012) dan Konsert DiRaja (21 April 2012).

Minggu lepas, DBKL menolak permintaan Bersih untuk mengadakan himpunan di Dataran Merdeka atas alasan ia bukan satu acara nasional.

UMNO HARU BIRU , AHLI PARLIMEN BN JOIN BERSIH 3

Posted: 22 Apr 2012 09:16 PM PDT

JIKA BENAR , MEMAMNG JADI Tamparan hebat buat Umno apabila veterannya, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) 'isytihar perang' ke atas kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan menyatakan sokongan secara terbuka terhadap perhimpunan Bersih 3.0 yang bakal diadakan pada 28 April ini.

Keadaan itu memberi satu petanda Umno bakal jatuh selepas Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 nanti selepas banyak pihak termasuk dari Umno sendiri yang tidak percaya lagi dengan perjalanan pilihanraya yang dikendalikan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang dilihat banyak berlakunya penyelewengan dan berat sebelah dalam pilihanraya.

Sudah tentu Umno berada dalam tekanan yang hebat apabila Ku Li yang juga ahli parlimen (BN-Gua Musang) turut mendesak diadakan pilihanraya yang adil dan saksama selepas dilaporkan SPR bersekongkol dengan Umno-BN melakukan manipulasi tidak bertanggungjawab ke atas daftar pemilih dengan melakukan proses klon pengundi dan mendaftar rakyat asing sebagai pengundi yang mengundang bahaya terhadap keselamatan negara apabila mereka diberi MyKad sewenang-wenangnya.

Dipetik dari Harakahdaily, Tengku Razaleigh Hamzah dan bekas Ketua Pemuda Umno Kelantan, Dr Zayadi Awang Noh secara terbuka menyatakan sokongan terhadap perhimpunan Bersih 3.0 bagi memastikan pilihan raya lebih adil dan telus.

"Kita mahu peranan media lebih adil dan bebas. Begitu juga dengan penggunaan jentera dan kakitangan kerajaan ketika pilihan raya tidak boleh disalahgunakan. Kita mahu pilihan raya benar-benar adil dan bebas.

"Malah ia selaras dengan tuntutan Angkatan Amanah Merdeka. Jadi saya serah kepada ahli-ahli Amanah untuk hadir pada perhimpunan tersebut pada 28 April ini," kata Tengku Razaleigh menjawab soalan penonton pada Bicara UT6 – PRU-13 Perjuangan dan Amanah di Kelantan Trade Centre malam tadi.

Program itu anjuran bersama www.uttv.biz turut diadakan pelancaran Amanah peringkat negeri Kelantan. Dr Zayadi dilantik sebagai pengerusi Amanah Kelantan.

Bekas veteran Umno Ketereh, Sabri Shafei bertindak sebagai moderator. Turut hadir veteran Umno, Datuk Mazlan Harun dan Tamrin Ghaffar. Dewan konvensyen penuh dengan gabungan antara penyokong Umno, PAS dan PKR. Malah ramai yang datang dari Gua Musang.

Perhimpunan Bersih 3.0 akan diadakan pada 28 April ini ekoran banyak pihak tidak berpuas hati terhadap tuntutan Bersih 2.0 tak diterima kerajaan sepenuhnya biar pun Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen diwujudkan bagi tujuan tersebut.

Seorang penonton tiba-tiba meneriakkan Tengku hendak pergi ke.. Tengku Razaleigh menjawab itu terpulang kepada ambo hendak pergi atau tidak pada perhimpunan tersebut.

Program Biacara UT6 sendat dengan pelbagai isu menarik yang berlaku sekarang. Seorang anak muda mengajukan soalan agak panas dengan menanyakan bilakah Ku Li dan Dr Zayadi mahu meninggalkan Umno memandangkan parti itu didedah mereka sarat pelbagai penyelewengan.

Dr Zayadi yang pernah dilucut jawatan sebagai Exco Umno Malaysia selepas penyingkiran Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menyatakan sokongan padu terhadap usaha dilakukan Bersih 3.0.


"Siapa yang takut kepada Bersih bermakna dia itu kotor. Begitu juga kalau ada orang takut kepada Amanah dia itu khianat. Jadi tidak ada sebab untuk tidak menyokong Bersih 3.0," ujarnya.

INI RAKYAT TAK KENAN, BELI NAM KALI NAM GUNA KAT LUBNAN ?

Posted: 22 Apr 2012 08:26 PM PDT

Ahmad Zahid menjelaskan keperluan kereta perisai 6x6 untuk askar Malaysia di Lubnan sangat mendesak kerana kereta perisai sedia ada iaitu Condor, yang digunakan sejak 1980-an sudah tidak sesuai.

Beliau berkata pembangunan kereta perisai canggih AV8 pula mungkin mengambil masa panjang iaitu mungkin 15 tahun.

"Prototaip dijangka siap pertengahan tahun depan tetapi untuk Unifil, Condor tidak sesuai kerana ia 4x4. Kita perlukan 6x6, oleh itu kajian spesifikasi dibuat termasuk menentukan kemampuannya bergerak di Lubnan," katanya.- Bernama

Sumber: sinarharian.com.my

Projek RM8 bilion kereta perisai

KUALA LUMPUR 20 April - DRB- Hicom Defence Technologies Sdn. Bhd. (DEFTECH), anak syarikat milik penuh DRB- HICOM Bhd. (DRB-HICOM) sedang membangunkan kereta perisai 8X8 - Deftech AV-8 dalam projek bernilai RM8 bilion yang dijangka siap sepenuhnya menjelang 2016. Pengerusinya, Datuk Seri Mohd Khamil Jamil berkata, pembinaan itu melibatkan 257 buah kenderaan dengan 12 varian kegunaan.

Sumber: utusan.com.my

MALAYSIA PESAN 23 UNIT PANSER PINDAD
07 Agustus 2011

TEMPO Interaktif, BANDUNG- Pemerintah Malaysia memesan 23 unit panser buatan PT Pindad tahun ini. "Prosesnya sudah sampai Perdana Menteri Malaysia, Departemen Pertahanan mereka sudah oke," kata Direktur Utama Pindad Adik Avianto Soedarsono di Bandung Ahad 7 Agustus 2011. Panser yang dibanderol Rp 7 miliar (RM2.4 juta) per unit itu, menurut Adik, makin diminati setelah diakui oleh Perserikatan Bangsa-Bangsa. Adik mengatakan panser buatan putra-putri Indonesia itu telah digunakan dalam menjaga perdamaian di Lebanon. "Sebanyak 13 unit telah digunakan di Lebanon," katanya.

http://tempointeraktif.com

KALAU GANU 50K , SELANGOR JANGAN KURANG 100K

Posted: 22 Apr 2012 05:25 PM PDT

KUALA NERUS – Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu mendedahkan, Haji Mohd Abdul Wahid Endut mendedahkan, 'Task Force' yang ditubuhkan oleh Umno dan Barisan Nasional bagi memberikan kad pengenalan kepada warga asing kini beroperasi di luar Negara.


Menurutnya, mereka berbuat demikian apabila 'kegiatan haram' mereka itu didedahkan oleh PAS baru-baru ini.

"Setelah Dato' Mahfuz (Naib Presiden PAS) dedahkan dalam parlimen luar parlimen (tentang Task Force) sampai sekarang mereka (Umno/BN) tidak nafi, pasal apa mereka tak nafi, kalau benda (perkara) ini tak betul (sepatutnya) lama dah mereka ambil tindakan terhadap (Mahfuz),

"ini cukup bahaya dan lebih bahaya lagi, kita dapat maklumat bila (rahsia) 'Task Force' pecah daam Negara, orang (sudah) tahu belaka, mereka (Task Force) ini keluar Negara dia pergi ke Myanmar, ke Indonesia beri kad pengenalan di luar Negara,"jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ceramah Perdana Program Himpunan Generasi Bermaruah anjuran Lujnah Pendidikan PAS Pusat di Ma'ahad Tahfi Wal Tarbiah Tok Jiring dekt sini pada sabtu malam, 21 April.

Sehubungan itu, menurut Haji Wahid yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu, apabila sampai waktu pilihanraya mereka yang diberikan kad pengenalan di luar Negara itu akan datang untuk membuang mengundi seolah-olah mereka adalah rakyat Malaysia yang bekerja di luar Negara.

Justeru, beliau berkata perbuatan 'menjual negara' itu tidak boleh dibiarkan, mesti dilawan dan mesti dibantah oleh seluruh rakyat.

Beliau selaku pemimpin tertinggi PA Terengganu mengarahkan sekurang-kurangnya seramai 50,000 ahli dan penyokong PAS hadir Himpunan BERSIH 3.0, Duduk dan Bantah di Dataran Merdeka yang dijadualkan pada 28 April depan.

"Kita kena bantah, kita kena lawan kita kena himpun, saya atas nama Pesuruhjaya dan beritahu pimpinan untuk negeri Terengganu paling kurang 50,000 (orang) kena pergi (ke Dataran Merdeka) pada hari itu,

"dari Kemaman hingga ke Besut, pagi tadi saya dah peringat di Besut, kita nak Terengganu 50,000 paling kurang,"tegasnya.

turut berucap dalam Majlis tersebut ialah Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Pengerusi Lujnah Pendidikan PAS Pusat, Dato' Ustaz Abu Bakar Chik dan Mantan Pengarah Pelajaran negeri Perak, Dato' Haji Adnan Ibrahim.

DPP Gopeng

Posted: 23 Apr 2012 03:20 PM PDT

DPP Gopeng


DEBAT Radzi VS Hamidah ; siapa yang mula mencabar ?

Posted: 23 Apr 2012 10:01 AM PDT


Ustaz Radzi Zainon akan ajak Dato' Hamidah berdebat !!!!!!!
Mengapa tiba-tiba?
Sebenarnya jemputan untuk berdebat ini adalah sebagai reaksi daripada cabaran awal pihak YB Dato' yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian bertarikh 11 Ogos 2010 yang berbunyi
" Saya cabar beliau untuk bersemuka dengan saya di atas pentas dan kita panggil penyokong kedua-dua parti akan menilai sendiri malah saya akan jawab segala tuduhan yang dilemparkan kepada saya".
Pihak PAS telah menjawab serta menyahut seruan cabaran pihak YB Dato' melalui kenyataan Sinar Harian bertarikh 14 Ogos 2010.
Sebagai jawapan pihak YB Dato' sendiri telah memilih untuk berdebat di masjid sepertimana disiarkan kenyataannya dalam Sinar Harian bertarikh 17 Ogos 2010.
Radzi telah menjawab cadangan itu malah PAS memang bersedia untuk berdebat di mana-mana masjid sepertimana kenyataan pihaknya dalam Sinar Harian bertarikh 21 Ogos 2010. Akan tetapi pihak PAS telah memberi cadangan agar lebih baik diadakan di kawasan terbuka untuk membuka ruang selesa kepada kaum bukan melayu untuk turut sama menyertai dan menyaksikan majlis debat berkenaan.
Selepas tarikh 21 Ogos 2010, tiada jawapan balas daripada pihak YB Dato' sehinggalah PAS Kawasan Gopeng memutuskan untuk menjemput YB dato' secara rasmi melalui surat yang bakal diserahkan.
Muhammad Nuruddin Bashah
Unit Penerangan MTD SUNGAI RAPAT

KENYATAAN MEDIA 23 APRIL 2012 HAMIDAH MEMBISU ISU TANAH BENGKEL DI KAMPUNG SERI JAYA

Posted: 23 Apr 2012 06:58 AM PDT

KENYATAAN MEDIA 23 APRIL 2012
HAMIDAH MEMBISU ISU TANAH BENGKEL DI KAMPUNG SERI JAYA
Dalam meneruskan Misi Menjejaki Isu Rakyat Terpinggir yang dianjur khusus oleh Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat, pada 21 April 2012 yang lalu kami meneruskan agenda dengan menyiasat sendiri rintihan daripada kalangan pengusaha bengkel besi dan kereta sepanjang jalan utama Kampung Seri Jaya.
Sejurus sahaja saya mendapat maklumat berkenaan isu tanah bengkel yang bakal dikosongkan, saya bergegas ke sana bersama Rombongan PAS Batu Gajah dan Unit Penerangan MTD Sungai Rapat.
Tuan Haji Sarjee iaitu salah seorang pemilik bengkel besi di hadapan jalan menghala ke Pasaraya TF itu telah memaklumkan bahawa pihak pemaju ingin memindahkan kesemua bengkel tersebut ke suatu kawasan yang lebih jauh daripada 'market coverage' mereka. Dengan hanya diberi tempoh masa dua minggu dan pampasan RM 5000 mereka diminta berpindah ke kawasan baru yang disediakan 4 tiang berbumbung tanpa ada dinding untuk melindungi peralatan bengkel mereka!
Mereka telah mencari rezeki di kawasan berkenaan selama lebih belasan tahun malah tanah yang mereka duduk hari ini bukanlah bertaraf setinggan kerana diberi hak dan kebenaran oleh Syarikat Timah Jerneh yang dahulunya memajukan kawasan perlombongan berdekatan.
Memandangkan kawasan tersebut telah diserahkan oleh kerajaan Barisan Nasional kepada pemaju baru, pihak pemaju mengarahhkan pula mereka berpindah sedangkan mereka sebenarnya dalam proses menuntut geran tanah berkenaan.
Lebih malang apabila isu tanah sebegini tidak mendapat perhatian YB Dato' Hamidah Osman selaku ADUN kawasan berkenaan malah menurut Tuan Haji Sarjee YB Dato' tidak pernah menjenguk kawasan bengkel-bengkel berkenaan.
Pada pengamatan saya, usaha para pengusaha bengkel tersebut perlu diberi perhatian kerajaan memandangkan mereka terdiri daripada kalangan bumiputera yang sanggup berjuang mempertahankan perniagaan sendiri. Apalah salahnya UMNO selaku parti yang mengaku membela Melayu untuk celik membuka mata dan turun ke bawah melihat sendiri rintihan kaum Melayu yang berniaga di sana.
Pihak kami berjanji akan terus mendesak kerajaan BN untuk menyuarakan hasrat rakyat sekaligus berjanji tuidak akan mealukan agenda yang sama sekiranya PAS diberi mandat mentadbir kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Rapat.
Radzi Zainon
Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-MY X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

KENYATAAN MEDIA 22 APRIL 2012 MENJEJAKI ISU RAKYAT TERPINGGIR DI KAMPUNG BENDERA DUN SUNGAI RAPAT

Posted: 22 Apr 2012 06:52 PM PDT

KENYATAAN MEDIA 22 APRIL 2012
MENJEJAKI ISU RAKYAT TERPINGGIR DI KAMPUNG BENDERA DUN SUNGAI RAPAT
Menyedari peri tingginya tanggung jawab yang digalas sebagai Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat saya memilih untuk meneruskan tugasan menjejaki isu-isu rakyat yang masih belum diselesaikan oleh pihak ADUN Sungai Rapat serta kerajaan negeri dan tempatan.
Pada 21 April 2012 Pusat Khidmat bersama rombongan PAS Kawasan Batu gajah serta Unit Penerangan MTD Sungai Rapat Setiausaha Kerja Lajnah penerangan PAS Negeri Perak telah berada di Kampung Bendera yang berada di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Rapat untuk mendengar sendiri permasalahan keperluan asasi masyarakat kampung di sana.
Melalui tinjauan pihak kami ke rumah wakil penduduk Kampung Bendera yang dikenali sebagai Saudara Halil, beliau memaklumkan bahawa beberapa jalan penting di kampung tersebut belum disediakan lampu jalan walaupun telah puluhan tahun membuat permohonan. Malah lebih malang dan menyayatkan hati, beberapa penduduk membuat pendawaian sendiri dengan memasang lampu kalimantang di tepi pokok sepanjang jalan. Disebabkan kawasan rumah berkenaan yang gelap dengan hutan kecil dan pokok, menimbulkan kebimbangan beberapa warga emas yang turut menggunakan jalan itu pada awal pagi dan waktu malam.
Kemudahan jalan tar di beberapa jalan di kampung berkenaan juga seolah-olah dinafikan hak. Saudara Halil memberi tahu beberapa jalan di kampung itu tidak diturap semula atau dibaiki lebih 20 tahun. Jalan yang turut dilalui oleh bas sekolah turut menghadapi masalah dan ia boleh menjejaskan keselamatan para pelajar yang menggunakan kemudahan tersebut.
Tinjauan kami juga mendapati sistem perparitan di beberapa halaman rumah tidak memuaskan. Bayangkan keadaan longkang yang hanya layak wujud pada tahun 1960an kini masih kekal di kampung yang berada di sebuah negeri yang membangun pesat!
Persoalan kami adakah YB Dato' Hamidah yang melihat DUN Sungai Rapat di sudut komersial sahaja sehingga hanya menumpu pemusatan pembangunan di Seksyen 18 dan Medan Gopeng sahaja. Sedangkan di kampung yang turut diwakili oleh beliau kawasannya cukup dhoif.
Menurut beberapa penduduk Kampung bendera YB Dato' Hamidah tidak pernah turun meninjau sendiri 3 permasalahan utama yang kami gariskan ini. Malah janji untuk melihat sendiri kawasan berkenaan hanya bagaikan menanam tebu di bibir sahaja.
Penduduk kampung berkenaan bertekad untuk menukar undi mereka selepas kesal dengan layanan hening pihak berkuasa terhadap rayuan dan surat bertulis yang mereka kemukakan.
Pihak kami diberi peluang untuk melihat sendiri salinan surat kepada pihak ADUN malah ianya disertakan juga dengan himpunan tandatangan penduduk kampung berkenaan.
Adakah disebabkan tulisan mereka tidak berbahasa Melayu tinggi, ejaan yang tidak kemas menyebabkan pihak ADUN menyepi dan meminggirkan rakyat bawahan? Sedangkan suatu ketika dahulu pemerintahan Saidina Umar Al Khattab sanggup mendengar rintihan rakyat bawahan walaupun dinyatakan oleh rakyat yang berpendidikan rendah.
Kami bertekad untuk mendedahkan permasalahan ini serta mendesak kerajaan untuk menyelesaikan isu tertunggak berkenaan.
Janganlah kita hanya berselogan tidak meminggirkan seorang pun rakyat sedangkan hakikatnya kita hanya mementingkan kawasan rakyat yang memberi nilai ringgit dan nama sahaja kepada kita.
Pihak kami juga akan terus berjuang suara marhain sebegini waluapun tidak berada di kerusi eksekutif kerana inilah janji kami atas nama Parti Islam SeMalaysia.
Radzi Zainon
Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat

Dewan Pemuda Pas Kawasan Bukit Katil

Posted: 23 Apr 2012 01:28 PM PDT

Dewan Pemuda Pas Kawasan Bukit Katil


Maksiat bermaharajalela di Melaka .. mana tindakan pihak berkuasa ?

Posted: 22 Apr 2012 05:57 PM PDT

ALOR GAJAH: Memalukan apabila ada pasangan muda mudi yang mabuk cinta tanpa segan silu memadu asmara di kawasan tersorok di Pulau Konet, Kuala Sungai Baru, dekat sini.


Pulau terletak di Kampung Telok Gong itu kini dikatakan menjadi tumpuan pasangan bercinta melakukan perbuatan itu tanpa mengira waktu dengan menjadikan celah batu dan tebing bukit sebagai port melakukan aksi terlarang.

Perbuatan terbabit meresahkan penduduk berhampiran pulau berkenaan khususnya penduduk Kampung Telok Gong yang tidak tahan dengan perlakuan sumbang terbabit.

Penduduk, Hasni Yang Ghazali, 50-an, berkata, keadaan pulau yang kecil memudahkan pasangan menyorok di celah pokok ketapang yang merimbun selain di sebalik tebing bukit di pinggir pantai untuk melakukan aksi itu.

"Mereka ini tidak hiraukan kehadiran orang ramai yang datang ke pulau ini untuk beriadah dan memancing ikan. Mereka dengan selamba melakukan aksi peluk cium bersama pasangan masing-masing.

"Ada pasangan masuk dalam pulau waktu air surut dan meninggalkan kenderaan di daratan dan pulang semula selepas mereka puas berasmara," katanya.

Beliau berkata, baru-baru ini terdapat satu pasangan kekasih terkandas beberapa jam sebelum diselamatkan anggota penyelamat selepas air laut pasang mendadak ketika mereka leka memadu asmara.

Menurutnya, kejadian itu sepatutnya menjadi teladan dan peringatan kepada pasangan lain, namun tambah mengejutkan apabila semakin ramai pasangan masuk ke pulau yang dianggap 'port' terbaik untuk melakukan maksiat.

"Bukan saja kegiatan maksiat, malah sampah dan botol arak yang dibuang pengunjung juga turut mencacatkan pemandangan di pulau ini.

"Sikap suka membuang sampah di merata-rata tempat boleh mencemarkan keindahan semula jadi pulau ini," katanya.

Seorang lagi penduduk dikenali Wahab, 61, berkata, perbuatan pasangan kekasih melakukan aksi mengghairahkan dengan bercumbuan dan berpelukan di dalam semak di sekeliling pulau amat memalukan.

"Hilang segala segan silu pasangan kekasih ketika berada di pulau ini apabila mereka dengan rakus berpelukan tanpa sedar aksi diperhatikan orang ramai.

Sementara itu, Pengerusi Pegawai Syarak negeri merangkap Imam (1) Masjid Tanjung Bidara, Datuk Abu Khir Jamaluddin berkata, pengunjung pulau berkenaan dinasihatkan supaya tidak melakukan perbuatan berkenaan demi keharmonian bersama.

"Pulau ini adalah destinasi pelancongan dan lokasi tumpuan pemancing melakukan aktiviti itu dan ia seharusnya tercemar dengan perbuatan maksiat.

"Mereka yang ada niat tidak baik ke pulau berkenaan diminta mengubah fikiran dan segera bertaubat," katanya di sini, semalam.

Sumber : Harian Metro - http://www.hmetro.com.my/articles/AsmaradiPulauKonet/Article 

Batu Gajah Mari

Posted: 23 Apr 2012 11:19 AM PDT

Batu Gajah Mari


Kak Midah! jagalah orang melayu kawasan kamu!

Posted: 23 Apr 2012 03:44 AM PDT

Woi kak midah.. Apsai ko abaikan orang-orang melayu di DUN kamu.. Asyik sibuk nak jaga AC Mizal je.. dia bukan ngundi kt Sungai Rapat pon.. X cukup dengan tu, skrg dah jadi penaung puak-puak yang melalaikan orang Islam kat Malaysia ni iaitu Artis Barisan Nasional.. Ehh... Barisan Artis Nasional.. same la tu... hhehehe...

Macam-macam la kak midah oii...

Ni cerita pasai Penduduk Kampung Bendera. Bukan jauh pun dari rumah dia..kampung sebelah je.. midah laung pon dengo... hehe..

Udah berpuluh taun dia buat aduan.. langsung xda jalan penyelesaian.. Udah jumpa Zambry pon xde tindakan,.. jgn kerja nak jaga AC Mizal tu je... jaga pengundi kamu...

bace kt bawah ni..


Menyedari peri tingginya tanggung jawab yang digalas sebagai Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat saya memilih untuk meneruskan tugasan menjejaki isu-isu rakyat yang masih belum diselesaikan oleh pihak ADUN Sungai Rapat serta kerajaan negeri dan tempatan.

Pada 21 April 2012 Pusat Khidmat bersama rombongan PAS Kawasan Batu gajah serta Unit Penerangan MTD Sungai Rapat Setiausaha Kerja Lajnah penerangan PAS Negeri Perak telah berada di Kampung Bendera yang berada di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Rapat untuk mendengar sendiri permasalahan keperluan asasi masyarakat kampung di sana.

Melalui tinjauan pihak kami ke rumah wakil penduduk Kampung Bendera yang dikenali sebagai Saudara Halil, beliau memaklumkan bahawa beberapa jalan penting di kampung tersebut belum disediakan lampu jalan walaupun telah puluhan tahun membuat permohonan. Malah lebih malang dan menyayatkan hati, beberapa penduduk membuat pendawaian sendiri dengan memasang lampu kalimantang di tepi pokok sepanjang jalan. Disebabkan kawasan rumah berkenaan yang gelap dengan hutan kecil dan pokok, menimbulkan kebimbangan beberapa warga emas yang turut menggunakan jalan itu pada awal pagi dan waktu malam.

Kemudahan jalan tar di beberapa jalan di kampung berkenaan juga seolah-olah dinafikan hak. Saudara Halil memberi tahu beberapa jalan di kampung itu tidak diturap semula atau dibaiki lebih 20 tahun. Jalan yang turut dilalui oleh bas sekolah turut menghadapi masalah dan ia boleh menjejaskan keselamatan para pelajar yang menggunakan kemudahan tersebut.

Tinjauan kami juga mendapati sistem perparitan di beberapa halaman rumah tidak memuaskan. Bayangkan keadaan longkang yang hanya layak wujud pada tahun 1960an kini masih kekal di kampung yang berada di sebuah negeri yang membangun pesat!

Persoalan kami adakah YB Dato' Hamidah yang melihat DUN Sungai Rapat di sudut komersial sahaja sehingga hanya menumpu pemusatan pembangunan di Seksyen 18 dan Medan Gopeng sahaja. Sedangkan di kampung yang turut diwakili oleh beliau kawasannya cukup dhoif.

Menurut beberapa penduduk Kampung bendera YB Dato' Hamidah tidak pernah turun meninjau sendiri 3 permasalahan utama yang kami gariskan ini. Malah janji untuk melihat sendiri kawasan berkenaan hanya bagaikan menanam tebu di bibir sahaja.

Penduduk kampung berkenaan bertekad untuk menukar undi mereka selepas kesal dengan layanan hening pihak berkuasa terhadap rayuan dan surat bertulis yang mereka kemukakan.

Pihak kami diberi peluang untuk melihat sendiri salinan surat kepada pihak ADUN malah ianya disertakan juga dengan himpunan tandatangan penduduk kampung berkenaan.

Adakah disebabkan tulisan mereka tidak berbahasa Melayu tinggi, ejaan yang tidak kemas menyebabkan pihak ADUN menyepi dan meminggirkan rakyat bawahan? Sedangkan suatu ketika dahulu pemerintahan Saidina Umar Al Khattab sanggup mendengar rintihan rakyat bawahan walaupun dinyatakan oleh rakyat yang berpendidikan rendah.

Kami bertekad untuk mendedahkan permasalahan ini serta mendesak kerajaan untuk menyelesaikan isu tertunggak berkenaan.

Janganlah kita hanya berselogan tidak meminggirkan seorang pun rakyat sedangkan hakikatnya kita hanya mementingkan kawasan rakyat yang memberi nilai ringgit dan nama sahaja kepada kita.

Pihak kami juga akan terus berjuang suara marhain sebegini waluapun tidak berada di kerusi eksekutif kerana inilah janji kami atas nama Parti Islam SeMalaysia.

Radzi Zainon

Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai RapatMidah oh Midah.. Kata nak jaga melayu.. ptuih!

Posted: 22 Apr 2012 10:38 PM PDT

Dipetik Dari: Perakite Daily

GOPENG: PAS Gopeng kesal dengan tindakan Adun Sungai Rapat, Dato' Hamidah Osman kerana meminggirkan orang melayu tentang pemberian Skim Khairat Kematian di DUN tersebut.

Calon Pakatan Rakyat DUN Sungai Rapat, Ustaz Ir Radzi Zainan berkata, hasil tinjauan yang dibuat, pihaknya gagal mengesan penerima bantuan dari kalangan orang melayu.

Katanya, dakwaan tersebut dapat dikuatkan lagi dengan laporan Sinar Harian 4 Ogos 2009 dan 1 Oktober 2009 (lihat gambar dibawah) yang mengatakan hanya kaum India dan Cina sahaja yang menerima bantuan ini.

"Pihak kami hanya mengesan beberapa penerima terpilih dari kalangan orang melayu yang mungkin berkepentingan dalam Umno," katanya ketika ditemui Team Perakite Daily 22 April lalu.

Tambahnya, beliau juga mempersoalkan adakah program kebajikan ini masih kekal sehingga kini.

"Adakah bantuan kepada kaum bukan melayu ini hanya untuk menutup kesilapan beliau yang pernah menghina kaum India yang mengatakan 'jika jumpa ular dan seorang India, pukul india dulu' di Dewan Undangan Negeri suatu ketika dulu?" ujar bekas calon PAS di DUN Sungai Rapat pada PRU12 lalu.

Tindakan ini juga katanya berkemungkinan kerana beliau terdesak untuk meraih undi bukan melayu.
"Mungkin beliau tidak yakin undi melayu sudah cukup untuk memberi kemenangan kepada Umno dalam PRU13 nanti," jelasnya.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 23 Apr 2012 09:53 AM PDT

Mohamad Taufek Abd Ghani


Perkhidmatan Pembaikan

Posted: 23 Apr 2012 02:34 AM PDTPerlu pembaikan untuk kerosakan kecil di rumah, surau atau masjid?
Kerosakan pada pendawaian lampu, kipas.
Kerosakan paip air.
Mengecat serta lain-lain kerja berkaitan

Sila hubungi 013-2124086

Perkhidmatan sekitar Rembau, Senawang dan Seremban pada harga yang berpatutan.

44 kontraktor masuk tender Hospital Rembau

Posted: 23 Apr 2012 02:34 AM PDT

Status terkini Cadangan Hospital Rembau (76 Katil) N.Sembilan.(Fasa 1 - Kerja-kerja Tanah). 44 kontraktor telah menghantar dokumen tender. Tempoh siap Fasa 1 ini ialah 4 bulan.

Maklumat lanjut di http://www.kkr.gov.my/files/Borang%20Jadual%20Tender/29574/Cadangan%20Hosp.%20Rembau%20N.Sembilan%20(Fasa%201%20Kerja%20Tanah).pdf

Pemuda Guchil

Posted: 23 Apr 2012 09:38 AM PDT

KHIDMAT MERU

Posted: 23 Apr 2012 09:07 AM PDT

KHIDMAT MERU


TOKOH AGAMA DIZIARAHI

Posted: 22 Apr 2012 02:43 PM PDT

Tokoh agama, Dato Hashim Yahya yang tidak sedarkan diri lebih dari 50 hari telah dikunjungi oleh Mursyidul Am Pas, YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pesuruhjaya Pas Negeri Selangor, YB Dr Hj Abd Rani bin Osman di kediamannya di Shah Alam.
Ahli keluarga Dato Hashim Yahya mengucapkan ribuan terima kasih atas kunjungan tersebut dan terharu atas keprihatinan pimpinan Pas terhadap Dato Hashim Yahya.
Dr Rani disamping menyampaikan sedikit sumbangan kepada keluarga Dato Hashim, melahirkan rasa simpati keatas apa yang berlaku keatas diri Datok dan sumbangan Dato terhadap perjuangan Islamadalah satu perkara yang besar yang patut diambil iktibar oleh golongan pemuda.

PELAJAR UiTM SEGAMAT BERBAKTI DI MERU

Posted: 22 Apr 2012 11:11 AM PDT
Seramai lebih dari 35 orang pelajar dari UiTM Segamat, Johor telah mendarat di Pekan Meru bagi menabur bakti mengecat beberapa buah gerai di Pekan Meru.
YB Dr Rani dan Ustaz Nur Najhan serta beberapa orang pegawai dari MPK sempat bertemu dan berterima kasih kepada mereka.
Dr Rani menghargai usaha murni yang dijalankan mereka dan berharap mereka berjaya dalam pelajaran dan menjadi penyumbang besar kepada kebajikan yang melibatkan masyarakat dalam karier mereka kelak.

SUMBANGAN UNTUK 30 ORANG PELAJAR CEMERLANG

Posted: 22 Apr 2012 09:50 AM PDT

YB Dr Rani telah menyumbangkan RM 2,500.00 bagi diagihkan oleh Persatuan Penduduk Taman Klang untuk seramai lebih 30 orang pelajar berbangsa Cina yang berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan mereka.
President persatuan tersebut, Mr Yong dalam ucapannya mengucapkan ribuan terima kasih kepada YB Dr Rani yang dapat menyumbang dana tersebut kepada rakyat tanpa mengira kaum atau bangsa.

GOTONG ROYONG DI TAMAN MERU SATU

Posted: 22 Apr 2012 07:05 AM PDT


Penduduk Taman Meru Satu yang terdiri dari pelbagai kaum berasa gembira kerana usaha yang diambil oleh pihak MPK dan JKKK Kg Meru yang mengadakan program Gotong Royong di taman mereka.
Ustaz NurNajhan yang merupakan Ahli Majlis MPK telah berusaha menggerakkan program tersebut bagi menyedarkan penduduk betapa berharganya nilai kebersihan dan kerjasama diantara mereka untuk menjamin keselesaan kehidupan.
YB Dr Abd Rani yang turut merasmikan program berkenaan dalam ucapannya memberitahu bahawa program itu memang tidak di serahkan sepenuhnya kepada pihak MPK kerana ingin melibatkan penduduk agar mereka terasa penglibatan mereka bersama.
Penduduk berasa gembira melihat wakil rakyat mereka juga turut bersama terlibat dalam proses pembersihan taman tersebut.
Walaupun belum ada kes kematian demam denggi di Meru, namun jumlah kes kematian di Daerah Klang yang meningkat ke 972 adalah cukup menakutkan dan diberikan perhatian serius.

PAS Kulaijaya

Posted: 23 Apr 2012 07:46 AM PDT

PAS Kulaijaya


TAHUKAH ANDA ?

Posted: 22 Apr 2012 11:44 PM PDT

Landskap Siasah

Posted: 23 Apr 2012 07:31 AM PDT

Landskap Siasah


KENYATAAN MEDIA 23 APRIL 2012 HAMIDAH MEMBISU ISU TANAH BENGKEL DI KAMPUNG SERI JAYA

Posted: 23 Apr 2012 12:44 AM PDT

KENYATAAN MEDIA 23 APRIL 2012

HAMIDAH MEMBISU ISU TANAH BENGKEL DI KAMPUNG SERI JAYA

Dalam meneruskan Misi Menjejaki Isu Rakyat Terpinggir yang dianjur khusus oleh Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat, pada 21 April 2012 yang lalu kami meneruskan agenda dengan menyiasat sendiri rintihan daripada kalangan pengusaha bengkel besi dan kereta sepanjang jalan utama Kampung Seri Jaya.

Sejurus sahaja saya mendapat maklumat berkenaan isu tanah bengkel yang bakal dikosongkan, saya bergegas ke sana bersama Rombongan PAS Batu Gajah dan Unit Penerangan MTD Sungai Rapat.

Tuan Haji Sarjee iaitu salah seorang pemilik bengkel besi di hadapan jalan menghala ke Pasaraya TF itu telah memaklumkan bahawa pihak pemaju ingin memindahkan kesemua bengkel tersebut ke suatu kawasan yang lebih jauh daripada 'market coverage' mereka. Dengan hanya diberi tempoh masa dua minggu dan pampasan RM 5000 mereka diminta berpindah ke kawasan baru yang disediakan 4 tiang berbumbung tanpa ada dinding untuk melindungi peralatan bengkel mereka!

Mereka telah mencari rezeki di kawasan berkenaan selama lebih belasan tahun malah tanah yang mereka duduk hari ini bukanlah bertaraf setinggan kerana diberi hak dan kebenaran oleh Syarikat Timah Jerneh yang dahulunya memajukan kawasan perlombongan berdekatan.

Memandangkan kawasan tersebut telah diserahkan oleh kerajaan Barisan Nasional kepada pemaju baru, pihak pemaju mengarahhkan pula mereka berpindah sedangkan mereka sebenarnya dalam proses menuntut geran tanah berkenaan.

Lebih malang apabila isu tanah sebegini tidak mendapat perhatian YB Dato' Hamidah Osman selaku ADUN kawasan berkenaan malah menurut Tuan Haji Sarjee YB Dato' tidak pernah menjenguk kawasan bengkel-bengkel berkenaan.

Pada pengamatan saya, usaha para pengusaha bengkel tersebut perlu diberi perhatian kerajaan memandangkan mereka terdiri daripada kalangan bumiputera yang sanggup berjuang mempertahankan perniagaan sendiri. Apalah salahnya UMNO selaku parti yang mengaku membela Melayu untuk celik membuka mata dan turun ke bawah melihat sendiri rintihan kaum Melayu yang berniaga di sana.

Pihak kami berjanji akan terus mendesak kerajaan BN untuk menyuarakan hasrat rakyat sekaligus berjanji tuidak akan mealukan agenda yang sama sekiranya PAS diberi mandat mentadbir kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Rapat.

Radzi Zainon

Penyelia Pusat Khidmat Masyarakat (PAS) DUN Sungai Rapat