Khamis, 26 Disember 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 26 Dec 2013 01:18 PM PST

Apa Yang Tersirat


Himpun Turun Malam Tahun Baru: Pakatan Mahu Menipu Rakyat

Posted: 26 Dec 2013 08:56 AM PST

Mengambil kesempatan pada malam tradisi setiap menymbut Tahun Baru di Dataran Merdeka, yang biasanya dihadiri ribuan orang bagi menyambut pergantian Tahun, menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat tiada kemampuan lagi menarik sokongan orang ramai.

Pakatan melihat, bahawa orang ramai telah bosan dengan karenah dan tipu muslihat seperti mana berlaku dinginnya sambutan terhadap jelajah 505 yang dianjurkan mereka selepas PRU-13 lalu.

Kehadiaran orang ramai untuk tujuan berhibur pada malam tahun baru di daratan merdeka nanti, sudah tentunya akan tercalar dengan kehadiran beberapa kerat penyokong Pakatan Rakyat, dan mungkin dihadiri oleh pemimpin mereka.

Adalah malang, jika ada keluarga yang datang ke Dataran Merdeka, semata-mata kerana beriadah, kemudian terpalit dengan gerakan kekacauan yang ditimbulkan oleh penyokong Pakatan Rakyat, apatah lagi mereka terganggu jika kekacaun yang ditimbulkan disuraikan oleh pihak berwajib.

Sebenarnya Pakatan Rakyat, sungguh bijak mencari peluang, peluang seperti menyambut Tahun Baru, adalah peluang keemasan yang sebenarnya mereka tunggu-tunggu.

Pakatan Rakyat sebenarnya, sudah kehilangan arah tuju, kerana kegagalan mereka menang melalui sistem demokarsi. Pada PRU-13 lalu, mereka hanya mendapat 89 Kerusi Parlimen, jauh ketinggalan berbanding Barisan Nasional 133.

Meskipun Pakatan tiga parti itu ketinggalan 44 kerusi, tetapi masih menganggap mereka adalah pilihan rakyat, kerana mereka menganggap bahawa undi popular yang mereka perolehi kononnya, merekalah pilihan rakyat.

Dari zaman azali lagi, bahawa sistem pilihanraya di negara ini adalah atas jumlah kerusi berasaskan demokrasi berparlimen, bukan atas jumlah populriti.

Mereka mengubah padangan orang ramai, bahawa kononya pilihanraya adalah berasaskan jumlah populariti, dengan itu mereka mahu mengubah apa yang dalam perlembagaan negara, tentang bagaimana pemerintahan negara dibentuk.

Himpun Turun pada Malam Tahun Baru, merupakan kali ketiga Pakatan Rakyat mengambil peluang terhadap kehadiran orang ramai di Dataran Merdeka.

Sempena menyambut kedatangan Tahun 2014, mereka memanfaatkan peluang sekali lagi, dengan memgunakan Isu Kenaikan harga barang akibat daripada pengurangan subsidi terhadap minyak dan gula, serta kenaikan tarif elektrik bermula 1 januari 2014.

Sebenarnya, sebelum subsidi dikurangkan pun, kenaikan harga barang dilakukan secara sistemtik dalam semua rantai perniagaan, di mana mereka yang terlibat adalah majoritinya adalah penyokong Pakatan Rakyat.

Salah satu fakta yang perlu diambil kira, bahawa harga minyak tidak hubungan langsung dengan kenaikan atau turunnya harga barangan, apabila pada tahun 2006, harga minyak dinaikan kepada RM 2.70 selitar, akibat kenaikan itu, maka harga barangan meningkat berkali ganda, namun apabila harga minyak diturunkan pada harga asal, yakni RM1.70 seliter, harga barang tidak ikut turun dan sebaliknya bertahan sehingga kini.

Sebenarnya penyokong pakatan, mempunyai dua pelan untuk menjatuhkan kerajaan, pelan A mereka adalah melalui sistem pilihanraya, Pelan B mereka adalah melalui demonstrasi. Salah satu elemen melalui Pelan B mereka ini, adalah menimbulkan keresahan kepada rakyat, seperti kenaikan harga barangan.

Namun, Pelan B yang mereka lakukan, seperti Jelajah 505 selepas PRU-13 lalu, tidak mendapat sambutan orang ramai, malah kini mereka dilihat sebagai penipu besar, terutama berkaitan dengan isu 40,000 pengundi bangla, yang mereka dakwa turut mengundi pada PRU-13 lalu.

Kini, rakyat semakin hari, semakin menyadari bahawa kebanyakan hujah atau kenyataan para pemimpin Pakatan Rakyat, adalah kenyataan palsu dan kenyataan putar belit. Menyadari keadaan itu, maka sambutan orang ramai terhadap tindakan mereka, seperti demonstrasi, tidak mendapat sambutan lagi, atas sebab itu MEREKA MENGAMBIL PELUANG MALAM MENYAMBUT TAHUN BARU 2014 DI DATARAN MERDEKA, kerana mereka tahu, saban tahun Dataran itu penuh dengan orang ramai, penduduk Kota Raya Kuala Lumpur.

Tindakan mereka ini, sebenarnya adalah tindakan yang amat tidak terpuji, bagaikan, jika Umat islam sedang mengelilingi Kaabah, kerana menyempurnakan ibadat Haji, dan jika terdapat orang nakal, memasang Patung Nabi Isa di Tengah Kaabah dengan bertandakan salib, maka mereka akan berkata, bahawa umat islam yang hadir di Kaabah itu, semata-mata kerana Nabi Isa. Ini satu Penipuan.

THE FLYING KICK

Posted: 26 Dec 2013 01:01 PM PST

PEJUANG BANGSA

Posted: 26 Dec 2013 11:29 AM PST

PEJUANG BANGSA


Dalang hasut guling kerajaan di facebook telah ditangkap Polis

Posted: 26 Dec 2013 05:02 AM PST Polis hari ini menahan pemilik akaun Facebook yang beroperasi dengan nama Asmaelz Hadzeny II yang diburu sejak minggu lepas kerana menghasut orang ramai menyertai perhimpunan untuk menggulingkan kerajaan pada 31 Disember ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu pejabat Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah berkata, lelaki berusia 25 tahun itu ditahan pada 11 pagi di Saratok, Sarawak.

"Suspek yang merupakan seorang penganggur kini dalam proses untuk dihantar ke Kuala Lumpur bagi membantu siasatan," katanya dalam catatan di laman Facebook Polis Diraja Malaysia.Hadi Ho berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan iaitu cubaan melakukan sesuatu aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen. - Bernama

RBA kantoi Fitnah PERKASA sokong kenaikan harga barang !!

Posted: 25 Dec 2013 10:29 PM PST Awas RBA kini mahu menjadi batu api melagakan orang Melayu . Terbaru mereka telah palsukan gambar Perkasa Alor Star kononnya menyokong  kerajaan kenaikan harga barang.

Gambar sebenar adalah demo mempertahankan Kalimah Allah bukannya mengenai kenaikan harga barang.


#seratah#

Posted: 26 Dec 2013 03:39 AM PST

#seratah#


MENGAPA KAMI TINGALKAN ANWAR IBRAHIM

Posted: 25 Dec 2013 09:21 PM PST

DATUK SHAZRYL ESKY ABDULLAH
Bekas sahabat Anwar dan Ahli perniagaan


SUMPAH ! ITU ANWAR.

Pada 29 April 2011, Datuk Shazryl Eskay Abdullah selesai melakukan sumpah laknat di Masjid Amru
 Al-As, Bandar Baru Sentul, sambil memegang al Quran beliau memulakan sumpah dengan mengucap dua kalimah syahadah kemudian diikuti dengan wallahi wabillahi watallahi.

Didalam sumpah laknat itu Eskay menyatakan bahawa dua individu didalam paparan video seks yang mengaitkan Datuk Sri Anwar Ibrahim itu adalah dia dan Penasihat PKR tersebut, turut hadir dalam upacara sumpah laknat itu ialah bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Tambi Chik dan bekas Bendahari Pertubuhan  Pribumi Perkasa Malaysia  Datuk Shuib Lazim.

Pada 24 tahun lalu Shazryl Eskay dan Abdul Rahim tampil memberi keterangan dan menyerahkan rakaman bukti video seks lelaki didakwa sebagai Anwar kapada pehak polis, turut diserahkan kapada pehak polis adalah seutas jam tangan jenama Omega yang didakwa milik pemimpin tersebut.

Abdul Rahim yang hadir diibu pejabat Polis Bukit Aman kira-kira pukul 5 patang disoal siasat hingga pulul 9.45 malam, katanya segala keterangan yang diberi kapada polis penting untuk membentu siasatan dan menunjukkan siapa aktor dalam rakaman video seks tersebut.

Harap bukti asal yang diberi boleh disiasat secara forensik, sekiranya ada penipuan atau tidak, kalau perlu ketulinan itu boleh dibuktikan dengan bantuan FBI Bira siasatan Persekutuan, saya harap keterangan ini dapat membantu mempercepatkan proses siasatan, jika kerjaan setuju, suruhanjaya diraja perlu ditubuhkan bagi memboilehkan siasatan terperinci dibuat dan memuaskan hati semua pehak kata Abdul Rahim Tambi Chik selepas memberi keterangan.

Syazril Eskay ketika dihubungi pemberita memberitahu beliau telah mendedahkan kapada polis lokasi Hotel dimana rakaman aksi seks itu dilakukan, sebulan kemudian trio Datuk T berkenaan mendedahkan bahawa mereka tidak sedikit pun takut untuk berhadapan dengan tindakan undang-undang dibawah sekseyen 292 kanun keseksaan.

Ketiga-tiga mereka sudah bersedia mentel dan fizikal untuk menghadapi apa sahaja kemunkinan, oleh itu kami bukan sahaja sanggup kemahkamah tetapi kami juga bersedia untuk melakukan sumpah laknat dimana sahaja termasuk didepan Kaabah ini kerana saya yakin kami dipehak yang benar dan tiada sebarang keraguan bahawa lelaki itu memang Anwar Ibrahim.

bersambung kisah ini.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 26 Dec 2013 03:22 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


PAS dan hukum-hukumnya ... Biarkan! Biarkan!

Posted: 25 Dec 2013 07:06 PM PST


Tak lambat untuk Husin nak ucapkan Merry Christmas kepada pembaca-pembaca berugama Kristian.

Haaa ... pasti ada pihak akan kata haram dan syirik mengucapkan Merry Christmas. Kononnya sebab Christmas adalah perayaan ugama maka mengucapkan adalah salah.

Pihak yang kuat mengatakan dan menyebarkan pandangan ini adalah puak-puak yang berparti dan berjiwa PAS.


Ketika Dato Najib menziarahi penganut Hindu di Batu Caves sedang meraikan perayaan ugama Taipusam, puak PAS masih bising kata perbuatan Najib syirik.

Padahal Najib tak masuk pun kawasan acara ugama. Masa Dato Nizar Jamaluddin ziarah penganut Hindu sedang raikan Thaipusam, mereka berdiam saja. 

Ingat tak? Dah pandai sangat hukum .. Biarkan! Biarkan!


Sekarang PAS bukan saja sudah boleh hadhir ucap dan hadhir diluar kawasan upacara ugama tapi berucap dalam acara sermon dalam upacara ugama Kristian dan beri ucapan atas podium yang terpampang salib.

Dr Rani kata dia mahu tentang extrimisma dan penindasan ugama. Pihak propagdna pembangkang cepat menuding jari pada Perkasa dan Jati seolah-olah lupa peristiwa yang silam. 

Biarkan! Biarkan!


Semalam Ketua Wanita Dewan Himpunan PAS Cawangan Kota Raja berugama Hindu meninggal dunia, Tersebar gambar bendera PAS menutup kerandanya.Jangan hairan jika ada orang PAS akan kata penganut Hindu ini masuk syurga pasal dia masuk PAS. 


Macam orang PAS catkan kubur hijau untuk ahli supaya malaikat tahu pengisi kubur yang hijau patut masuk syurga.


Biarkan! Biarkan!


Undi PAS masuk syurga.

Mursyidul Am PAS, Dato Nik Aziz pula murtadkan UMNO yang mana ahli UMNO mengucap, sembahyang, puasa, bayar zakat dan mengerjakan haji serta tak sembah pokok, Tok Guru dan kubur Khomeini dikatakan murtad.

Tapi perbuatan pemimpin PAS dia hanya ... Biarkan! Biarkan!


Bagi Husin, ucapan Krismas dibuat atas fatwa dari Majlis Fatwa yang mengharuskan atas niat muhibbah antara kaum dan ugama.

PAS pula guna fatwa tambahan sendiri yang memberikan pelepasan untuk niat kempen politik.

Wow! Biarkan... biarkan...!

bumiyang

Posted: 26 Dec 2013 03:10 AM PST

bumiyang


Elakkan Rusuhan Menjelang Tahun Baru!!!

Posted: 25 Dec 2013 09:00 PM PST

Orang Islam Tidak Boleh Mengucapkan Merry Christmas???

Posted: 25 Dec 2013 05:00 PM PST

Rafizi Perlu Buktikan Beliau Bukan Kaki Fitnah!!!

Posted: 25 Dec 2013 04:30 AM PST

tunku

Posted: 26 Dec 2013 03:02 AM PST

tunku


Anwar Is Ruining The Economy By Extending The Toll Concession Period.

Posted: 26 Dec 2013 02:22 AM PST

In the midst of the all-out attack on the government by the opposition because of the proposal to raise the toll price for 13 intercity highways effecting next year many of the opposition supporters are unaware that these toll hike was started by their own leader, Datuk Seri Anwar Ibrahim himself.

This is because from the 13 toll concession that is involved next year, most of them was built with the permission of Anwar as the Ministry Of Finance in between 1992 to 1998.

It is true that the job to regulate the building of such highways was done by the Ministry of Works, head by the legendary Datuk Sri (Now Tan Sri) Samy Vellu, but Anwar as the Minister of Finance is also involved and this includes the concession agreement whereas the government has to pay a large amount of money if these toll companies were unable to raise the price of tolls.

As an alternative to these payment, the Ministry of Finance at that particular time which was led by Anwar Ibrahim made a specific clause that allow the government to extend the concession period to avoid the price hike of tolls.

A few times, the government used their power as stated in the concessional agreement to extend the concession period and the users (people of Malaysia) do not have to pay any added cost. As a matter of fact, according to the original agreement, the North South Highway which was run by PLUS Berhad of whom was supposed to end their concession in 2025, was extended a few times. The last time a toll concession was extended was up to 2038 as a reasonable reason for the government not to raise the toll.
This particular situation may be effective by a shorter time period, but for a more lengthy period this will burdens toll users as they need to pay a higher price, much more than it is now.

This is the impact that we can see now when the government can no longer extend the concession period to halt the rising toll charges and was forced to allow the company to raise the price of toll as stated in the original concession agreement.

All of this is the results of Anwar's critical thinking during his tenure as the minister of Fianance. Other than 10 more highway concession that was built during his tenure as the minister of finance, The concession agreement is stated above where the road user do not have to pay a certain extra charge as to  get the privilege of using a hassle free road.

For your information, the Najib Razak administration has never extend any concessional period for any highway in Malaysia since Datuk Seri Najib Razak became the Prime Minister in 2009.

What was done by the  PM is to let go of government shares in PLUS and gave it to UEM Berhad and KWSP and nothing was hiked for 5 years (2010 to 2015) and when it is going to be raise in 2016, the hike is for about 5% for every year is much more lower then according to the old concessional agreement  (10% perannum).

3 paged report to the ROS shows DAP triad like nature.

Posted: 26 Dec 2013 12:21 AM PST

The Central Executive Committee election that was held last December is still not valid even though a year has passed. The recount that was made on January received a lot of criticism from their own members who suspected that there are manipulations when many of them did not receive a proper notice of meeting.
This particular controversy was the trigger for the re-election that was held last September.

However, the re-election was done in a controversial manner where more delegates were "missing" compared to the earlier election. At the same time DAP stubbornly refuse to entertain any complaints by their members or orders made by the ROS. The DAP still conduct their annual congress even though the CEC members were not yet legitimise.

DAP cannot run from the law or the wrath of their own members. Because of that, they do not want the party to send any reports to the ROS regarding the congress progression and also the CEC elections.
As expected, the report made by the DAP is as if useless and they are not serious in handling the matter.
It is ridiculous as this is a big problem but it is only reported in a three page letter. The truth is, if the names of the delegates who "disappear" or went missing must have been a few pages long.

What happened is, this shows that whether the DAP is really dumb or they do not know how to make a report for an investigation, or the DAP is really trying to show their triad style nature to the ROS.
Whatever it is, we are inclined to believe that the DAP is really dumb and can only act like a hooligan when faced with the authority.

If the DAP is not stupid, then all the problem concerning the CEC will not happen. Is it really begins with a "computer error"? Because they are only counting 2,000 votes.
Who can forget, during the presentation of the supermega project regarding the undersea tunnel that was said by their representative as a typo error?

How it is the drainage project to avoid flood was given out without the proper channel with open tender? And it is not mentioned in the meeting as they say that they took the wrong minute of meetings?
Isn't this is the proof that the DAP is consist of stupid people?
If that is still not enough to show how stupid DAP is, then understand that only the dumbest Chief Minister will go overseas to promote their very own state while defaming the country. Who else if it is not Lim Guan Eng himself?

We do not know whether that Lim Guan Eng is stupid or too arrogant or too arrogant to understand his own stupidity. However, his own stupidity will not bring any help to his state, his party or even himself.
We do not know what the voters think when they elected that particular party in the last PRU. If they are still voting for the DAP in the next election, then we can only cross our fingers and hope for the best.

Maybe those who votes for the DAP continues their princip that they do not care whether their leader is stupid and violent as long as their representative is a Chinese, they will have no problem with that.
 

Panglima Perang Cyber

Posted: 25 Dec 2013 11:34 PM PST

Panglima Perang Cyber


Harakahdaily Kantoi Beratus ribu Gambar Kerang Naik Lahad Datu

Posted: 25 Dec 2013 04:15 AM PST

Dah banyak kali Kantoi, kali ni Kantoi lagi...

Ahli PAS Ustaz Ashiq Elahi Dedah Mat Sabu Memang Syiah - ANWARAIDC

Posted: 25 Dec 2013 01:51 AM PST

 by  on Dec 25th, 2013 · 1 Comment
AIDCNews – 25/12/2013 – Ustaz Ashiq Elahi, Pengasas Pondok Bukit Kobah, Pendang dan Timbalan Pengerusi Gabungan Institusi Pondok, Maahad Tahfiz dan Ilmuwan Sunni (GIPTIS) berkata pemimpin PAS tidak bersungguh-sungguh mempertahankan Timbalan Presiden parti itu, Mohamad Sabu daripada dituduh mengamalkan ajaran Syiah.
Menurutnya, kebanyakan pemimpin PAS hanya menjawab satu perkara, iaitu mengangungkan 'Ayatollah Khomeini' tetapi tidak menjawab sembilan perkara lagi yang dikemukakan oleh pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN).
"Ramai yang pertikai bukti yang dikeluarkan oleh KDN, ada yang mengatakan bukti itu lemah. Tetapi apabila saya tengok kenyataan orang mengatakan bukti itu lemah, mereka hanya menghuraikan 'adakah salah kalau seseorang itu menyebut kenyataan Khomeini dan mengangung-angungkan Khomeini dan bergambar bersama Khomeini, pergi ke Iran, adakah salah.'
"Jadi saya tengok, orang-orang yang tadi ini, tidak pernah komen tentang bagaimana yang sembilan lagi. Saya tengok pimpinan PAS pun hanya komen dari sudut lemahnya sebab Mat Sabu pergi ke Iran, tetapi tidak berani komen tentang kenyataan Tuan Guru Haji Abd Rahim dan Dr Abdul Aziz Hanafi .
"Dia tidak keluar kenyataan di situ, maka dia hukum semua itu lemah," katanya yang merupakan ahli PAS dan pernah menjadi Penolong Setiausaha Lajnah Tarbiah PAS Pendang serta Ahli Mesyuarat Dewan Ulama PAS Kedah.
Ustaz Ashiq Elahi memberitahu kedua-dua tokoh rujukan KDN iaitu Tuan Guru Haji Abd Rahim dan Prof Madya Dr Abdul Aziz Hanafi adalah merupakan guru-gurunya.
"Jadi, saya sebut nama kedua-dua guru saya ini, Tuan Guru Abd Rahim dan Dr Abdul Aziz Hanafi kerana mereka ini menjadi rujukan kepada pihak KDN dalam mendakwa isu Mat Sabu adalah Syiah.
"Ada dua bukti di situ, ada menyebut tentang bagaimana Dr Aziz Hanafi, guru saya, beliau mendengar Mat Sabu berselawat cara Syiah di satu kawasan di Perlis ketika ceramah PAS.
"Begitu juga Tuan Guru Abdul Rahim pernah melihat Mat Sabu bersolat ada mengikut ciri-ciri yang dibawa oleh Syiah,"katanya.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 25 Dec 2013 11:27 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Syukur, Malaysia Masih Aman. Satu Hakikat Yang Macai Tak Boleh Terima.

Posted: 25 Dec 2013 08:09 PM PST

Blog Gelagat Anwar dedahkan kedudukan Malaysia dalam negara yang berisiko rendah untuk berlaku kekacauan seperti mana dilaporkan oleh Economist Intelligence Unit.


Semalam bukan main kecoh juga di HQ PKR apabila seorang budak intern memberikan laporan kononnya Malaysia tidak berpotensi menjadi negara kacau bilau pada tahun 2014. Budak intern yang mentah itu begitu yakin, dia dapat menarik perhatian Anwar dengan laporan kononnya Malaysia tidak berada di dalam senarai negara kacau bilau.

Gegak gempita HQ PKR apabila Anwar menyalahkan kebodohan INTERN tersebut sebagai tanda budak itu tidak layak bekerja dengan PKR.

Laporan EIU menyebut bahawa Malaysia berada di dalam kumpulan LOW RISK untuk berlaku kekacauan pada tahun hadapan.

Anwar kemudiannya berceramah tentang keperluan HQ PKR menjadi pemangkin bagi memastikan Malaysia kacau bilau. Itu tugas utama kita di sini, jerit Anwar.

Kalau tidak ada kacau bilau, kita mesti cetuskan kacau bilau. Sebab itu kita buat segala macam anti-GST, anti tol dan sebagainya.

Budak intern itu termenung panjang.

Berdasarkan laporan EIU, antara negara yang berada di dalam kategoru HIGH RISK adalah: Argentina, Bahrain, Bosnia, Egypt, Iraq, Lebanon, Nigeria, Yemen dan Uzbekistan.
Baca seterusnya di sini : http://gelagatanwar.wordpress.com/2013/12/23/anwar-marah-laporan-economist-intelligence-unit-social-unrest-2014/

Nampaknya hakikat ini tidak dapat diterima oleh pemimpin pembangkang.

Masakan sudah dirosakkan kereta polis tetapi dunia tetap memberikan penilaian bahawa negara ini masih aman dari kacau bilau.


Sesuatu harus dilakukan. Maka mereka ini cuba memulakan tahun 2014 dengan satu lagi demontrasi jalanan.


 *Keamanan atau kekacauan, mana satu yang anda mahu pilih? 

The Unspinners

Posted: 25 Dec 2013 11:24 PM PST

Belantan

Posted: 25 Dec 2013 11:19 PM PST

Belantan


Kesan dari slogan 'Pas For All' - Keranda India dibalut bendera PAS?

Posted: 25 Dec 2013 05:57 PM PST


Tak tahulah apa yang nak dicakapkan lagi! Hebat betul tarbiyah Pas terhadap bukan Islam. Dikatakan ketua Wanita Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Cawangan Kota Raja telah meninggal dunia semalam.

Kerandanya telah dibaluti dengan bendera Pas. Mungkin UMNO dan BN wajib belajar bagaimana PAS dan DAP menyalurkan propaganda mereka sehingga konsep 'PAS For All' begitu terkesan sekali di kalangan orang-orang India.

Selanjutnya sila baca sini.

Terima kasih Cucu Tok Selampit.

Suara Politik
Belantan

Sandiwara dalam Pakatan Rakyat yang memerintah negeri Selangor?

Posted: 25 Dec 2013 12:35 AM PST


Benarkah ahli Parlimen Pas tidak setuju kerajaan negeri naik kadar lesen niaga atau nak menunjukkan yang mereka buat kerja untuk rakyat dan tak makan gaji buta?

Langkah kerajaan negeri melalui Majlis Bandar Raya Shah Alam (MBSA) menaikkan kadar lesen perniagaan dan perindustrian dibantah oleh ahli Parlimen daripada pakatan pembangkang sendiri yang menyifatkannya sebagai terlalu tinggi dan tidak munasabah.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad berkata, kenaikan tersebut tidak sepatutnya dilakukan ketika rakyat dibebani dengan pelbagai kenaikan kos sara hidup.

Sehubungan itu beliau mendesak MBSA menarik balik keputusan menaikkan kadar lesen berkenaan dan mendapatkan maklum balas daripada rakyat terlebih dahulu sebelum melaksanakannya.

''MBSA perlu mengadakan perbincangan yang teliti dan tersusun, kita berharap MBSA dan Datuk Bandar Shah Alam dapat menarik balik pelaksanaan kenaikan itu.

''Sebagai pihak berkuasa tempatan yang telus dan berkesan dalam melaksanakan tugas, MBSA perlu memberikan perkhidmatan terbaik dan bukannya bertindak menindas rakyat," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Khalid berkata, pihaknya menerima aduan daripada seorang peniaga yang tidak berpuas hati dengan kadar baru lesen perniagaan yang meningkat sebanyak 300 peratus.

''Ini amat membebankan peniaga apatah lagi notis yang diberikan terlalu singkat iaitu pada 9 Disember lalu dan perlu dilunaskan pada 31 Disember, jika gagal, denda sebanyak 10 peratus daripada kadar lesen pula dikenakan," katanya.


Khalid turut mempertikaikan keputusan MBSA mengenakan tiga jenis cukai bagi satu premis dan menyifatkannya sebagai tidak wajar.

Kata beliau, pengadu yang sebelum ini hanya dikenakan bayaran sebanyak RM360 setahun bagi industri kraftangan namun bagi 2014 kadar tersebut telah meningkat apabila dikenakan bayaran lesen industri kraftangan (membuat/proses) sebanyak RM360, industri kraftangan (borong/simpan) pula sejumlah RM400 serta patil (RM7) menjadikan keseluruhannya sebanyak RM1,127.

''Kita mahu MBSA meneliti kembali cara pengiraan kadar tersebut. Bagi saya adalah tidak wajar tiga jenis cukai dikenakan pada satu premis yang sama, cara pengiraan perlu dibincangkan dan dijelaskan mengapa.

''Apa rasionalnya kadar ditetapkan sedemikian, sudah pasti setiap industri mempunyai ruang menyimpan, proses serta menjualnya. Saya harap ini dapat diselesaikan segera untuk kebaikan peniagaan dan penduduk Shah Alam," katanya.

Khalid turut menggesa MBSA mengambil tindakan segera kerana keputusan tersebut bukan sahaja membebankan peniaga malah kenaikan lesen perniagaan mungkin memberikan kesan terhadap pengguna.

Sebelum ini, MBSA menafikan sengaja menaikkan kadar atau yuran lesen perniagaan di kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan (PBT) itu secara mendadak.

Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd. Jaafar Mohd. Atan dipetik sebagai berkata, pihaknya hanya membuat pelarasan kadar tersebut yang sepatutnya dinaikkan enam tahun lalu, selaras dengan pelaksanaan Undang-undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MBSA) 2007.

''Kami tidak menaikkan kadar fi (lesen perniagaan) sewenang-wenangnya dan kadar itu sepatutnya sudah dinaikkan enam tahun lalu, cuma pada tahun 2014 dapat dikuatkuasakan," katanya.

Mengenai fi lesen perniagaan penjaja, MBSA dilaporkan tidak akan menguatkuasakan Undang-undang Kecil Penjaja 2007 yang bermakna tidak akan berlaku kenaikan kadar fi lesen bagi perniagaan berkenaan.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 25 Dec 2013 11:06 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


VIDEO: Mayat Paria Dikapan Dengan Bendera PAS...

Posted: 25 Dec 2013 09:00 PM PST

Ada haram jadah penyokong pas kata, gambar mayat hindu di tutup dengan bendera pas itu adalah rekayasa oleh blogger pro umno, kata mereka, bendera pas terlalu agung dan mulia jadi tidak logik mayat seorang kafir beragama hindu di tutup dengan bendera pas..

Maka melompat-lompat la cai-cai dan lebai pas menuduh umno dalang di sebalik supeimpose gambar tu, ya gambar mungkin boleh di supeimpose, tapi bagai mana pulak dengan video ini? dan kalau nak sah lagi, pergi tanya orang kuat pas kota raja, bernama cikgu jaafar, dia pun ada semasa video itu di rakam.

Sumber: MALAYSIANEWS

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 25 Dec 2013 09:46 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


HARGA TONG GAS MASAK NAIK RM30 , DIAMBIL KESEMPATAN TATKALA MENTERI AYAM SIBUK GELAK TENGOK MAHARAJALAWAK !

Posted: 25 Dec 2013 03:11 AM PST

PEMBANGKANG SUNGGUH LOW CLASS.

Posted: 24 Dec 2013 09:41 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 25 Dec 2013 09:41 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Seorang Nyonya Ditahan Semasa Hendak Serahkan Memorandum Bantahan Pada Lim Guan Eng

Posted: 25 Dec 2013 08:00 PM PSTVideo Ini Bukti Jelas Rafizi Ajak Rakyat Untuk Turun Ke Jalan Bagi Gulingkan Kerajaan

Posted: 25 Dec 2013 06:00 PM PSTLihat pada minit ke 2.04, Rafizi dengan jelas menyebut " rakyat akan bersatu bangun, rakyat gulingkan wazir dan sultan yang ada pada ketika itu".  

Kemudian Rafizi Ramli berkata lagi "kalau UMNO Barisan Nasional terus macam ini, kita mesti turun ke jalanraya. Tunggu isyarat dari pimpinan kita. Kalau bulan depan kita turun ke jalanraya, boleh atau tidak tuan tuan dan puan puan?"

Isyarat apa yang dimaksudkan oleh Rafizi itu. Apakah isyarat dalam video ini yang dimaksudkan oleh Rafizi. Isyarat yang pernah dibuat oleh Anwar Ibrahim untuk memulakan rempuhan dalam BERSIH 3. 

Lihat dengan jelas dalam video ini. Siapa sebenarnya yang memulakan kekecohan dan huru hara dalam BERSIH 3 yang lepas. Apakah dalam himpunan pada 31 Disember ini, akan berlaku lagi isyarat sebegini?

Kalimah Allah : Harussani Minta Hentikan Provokasi Melampau Dalam Upacara Keagamaan

Posted: 25 Dec 2013 04:00 PM PSTBukti Jelas, Betapa Biadapnya Ahli Parlimen DAP Ini

Posted: 25 Dec 2013 08:14 AM PST


JURI RAKYAT

Posted: 25 Dec 2013 07:06 PM PST

JURI RAKYAT


Dewi Perssik Tampil Seksi ala Putri Kerajaan

Posted: 25 Dec 2013 07:05 AM PST


Dewi Perssik (Depe) selalu memiliki cara untuk memukau penggemarnya. Baru-baru ini Depe mengunggah beberapa foto seksi yang memperlihatkan dirinya mengenakan baju ala ratu atau putri kerajaan di akun Instagram dan Twitternya. 


Depe mengenakan baju yang terdiri dua bagian, bagian bawah berwarna merah dan bagian atas berwarna peach. Bagian atas agak terbuka sehingga sedikit memperlihatkan belahan dada Dewi Perssik. Di akun Instagramnya, beberapa foto ini diambil dari Pattaya Snake Farm, Thailand. 


Gantung Sarung Tinju, Chris John Pensiun

Posted: 25 Dec 2013 06:36 AM PSTSetelah mengalami kekalahan pertama dalam karirnya dari Simpiwe 'V12' Vetyeka, di Perth, Australia, (6/12/2013), Chris John memutuskan untuk gantung sarung tinju atau pensiun dari dunia tinju. 

Keputusan ini juga mengakhiri 10 tahun perjalanannya sebagai pemegang gelar juara kelas bulu WBA. Chris John mengumumkan secara resmi pensiun pada Kamis, 19 Desember 2013, di Jakarta. 

Petinju berusia 34 tahun kelahiran Banjarnegara, Jawa Tengah ini mengisyaratkan akan pensiun setelah kalah TKO di awal ronde ketujuh, Kamis (19/12/2013). Chris John mendapat gelar WBA pertama atas kemenangannya melawan petinju Kolombia, Oscar Leon, pada pertandingan di Bali, 26 September 2003. 

Chris John berhasil mempertahankan gelarnya dalam 18 pertandingan. Chris John menyelesaikan 52 pertandingan dalam karir profesionalnya, dengan 48 kemenangan (22 dengan KO), tiga kali seri, dan sekali kalah. Chris John mengaku jika saat ini dirinya sudah tidak memiliki fisik seperti dulu. 

"Dari pertandingan terakhir kemarin, saya introspeksi diri. Saya menyadari, secara fisik sudah tidak sefit dulu. Mungkin ini memang sudah waktunya untuk pensiun. Ini lebih ke faktor dari dalam diri saya sendiri. 

Saya sadar, sudah berat kalau harus mengembalikan kondisi fisik seperti ketika masih muda dulu," kata Chris John seperti yang dikutip dari Kompas.

6 Hal Tak Terduga yang Sebabkan Gemuk

Posted: 25 Dec 2013 06:23 AM PST


Berat badan naik seperti layaknya mimpi buruk untuk sebagian besar wanita. Berat badan berlebih selain tak baik untuk penampilan, juga memberi beragam efek negatif bagi kesehatan. Salah satunya adalah tingginya resiko sakit jantung, kolestrol, dan darah tinggi. 

Salah satu cara paling sederhana untuk menjaga berat badan adalah mengatur konsumsi makan yang sehat. Namun selain pola makan, ada beberapa hal mengejutkan lain yang rupanya memiliki pengaruh besar pada berat badan. 6 hal di bawah ini adalah beberapa diantara seperti dilansir dari Mag for Women. 

1. Stres 

Berat badan dengan mudah merangkak naik padahal Anda sudah mengatur pola makan dan olah raga? Mungkin penyebabnya adalah pikiran Anda. Penelitian terbaru mengungkapkan bahwa stress adalah salah satu sebab bertambahnya berat badan. Pasalnya, pikiran yang stress akan memproduksi hormon yang memancing penumpukan 

2. Kurang tidur 

 Kurang tidur atau istirahat akan membuat proses metabolisme terganggu. Sehingga pada akhirnya pencernaan yang kurang lancar berpengaruh pada pembuangan lemak yang tak baik pula. Dan juga, kurang tidur dapat membuat seseorang lebih bernafsu makan serta ngemil. 

3. Obat-obatan 

Beberapa jenis obat-obatan, terutama untuk depresi, migrain, diabetes, dan tekanan darah memang ditemukan dapat emnambah berat badan hingga 10 pon per bulan. Selain itu, terapi hormin dan steroid pun dapat membuat berat badan melonjak naik. 

4. Kondisi kesehatan 

Mengalami kenaikan berat badan secara signifikan ditambah dengan gejala seperti pembengkakan, merasa lelah, dan sakit kepala? Bisa jadi Anda menderita penyakit hypothyroidism. 

5. Menopause 

Masa menopause akan memancing produksi hormon yang mengganggu tubuh dalam menghancurkan lemak. 

 6. Makanan cepat saji 

Bukan rahasia lagi bukan bila makanan cepat saja atau junk food akan dengan cepat melonjakkan kadar lemak tubuh? Tingginya kandungan kalori, lemak, dan sodium berakibat pada penumpukan lemak dalam tubuh. 

Nah mulai sekarang, bila ingin kurus bukan hanya dengan olah raga serta menjaga pola makan, namun juga menghindari 6 hal diatas ya!

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 25 Dec 2013 03:27 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Himpunan 31 Disember: Pembangkang perlu nyata pendirian

Posted: 25 Dec 2013 03:20 PM PST

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Pakatan pembangkang perlu menyatakan pendirian mengenai Himpunan Guling Kerajaan yang didakwa akan diadakan pada 31 Disember ini sekiranya mereka benar-benar menentang sebarang usaha memperjuangkan nasib kerajaan yang digulingkan di luar negara.

Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (gambar) berkata, penjelasan pakatan pembangkang kepada rakyat mengenai perjuangan mereka yang sering membantah usaha-usaha penggulingan kerajaan di luar negara adalah perlu bagi membuktikan kebenaran.

"Di Parlimen mereka minta isu penggulingan kerajaan Mesir dibahaskan dan sekarang apabila isu itu timbul di negara sendiri, mereka hanya berdiam diri.

"Kita minta mereka menyatakan pendirian apakah mereka merestui perhimpunan ini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai rancangan penganjuran Himpunan Guling Kerajaan yang akan diadakan pada 31 Disember ini.

Menurut Reezal Merican, beliau melihat tidak ada mana-mana negara mampu bangkit selepas mengalami proses penggulingan kerajaan sama ada yang pernah berlaku di Mesir atau Libya.

"Oleh itu, apakah penggulingan kerajaan ini merupakan jalan keluar untuk membentuk kerajaan? Mereka seharusnya meletakkan kestabilan sebagai agenda penting untuk kebaikan rakyat bersama," jelasnya.

Himpunan Guling Kerajaan, pemimpin politik antara dalang?

Posted: 25 Dec 2013 03:01 PM PST

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Beberapa pemimpin parti politik yang terlibat dalam beberapa siri perhimpunan haram di ibu negara termasuk Bersih sebelum ini dikesan menjadi dalang dalam penganjuran Himpunan Guling Kerajaan pada 31 Disember ini.

Sumber berkata, pemimpin terlibat juga merupakan individu sama yang sering memperalatkan golongan belia termasuk mahasiswa untuk menentang kerajaan menerusi demonstrasi jalanan.

Kata sumber itu, mereka berselindung di sebalik persatuan yang ditubuhkan mahasiswa bertujuan bagi menarik orang ramai khususnya golongan muda untuk berhimpun pada hari tersebut.

Difahamkan, provokasi melampau itu turut menyebabkan seorang pemilik akaun Facebook yang kini diburu polis mengeluarkan kenyataan menghasut melakukan rusuhan selain meminta orang ramai membawa bom untuk tujuan itu.

"Siasatan jelas mendapati ada penglibatan beberapa pemimpin politik dan pihak berkuasa telah mengenal pasti mereka ini.

"Pemimpin politik yang menjadi dalang dalam penganjuran perhimpunan ini adalah mereka yang sentiasa mengeksploitasi mahasiswa dalam perhimpunan terdahulu termasuk Bersih," kata sumber itu ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Himpunan Guling Kerajaan yang dijangka diadakan pada 31 Disember ini mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk individu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dengan lebih 200 laporan polis dibuat di seluruh negara setakat ini bagi mendesak pihak berkuasa bertindak menghalangnya.

Sementara itu, Utusan Malaysia difahamkan Pas di beberapa buah negeri membuat keputusan tidak akan menyertai perhimpunan haram tersebut kerana tidak bersetuju dengan usaha menggulingkan kerajaan melalui cara sedemikian.

Mereka menganggap tindakan mengadakan perhimpunan haram tersebut hanya akan menggugat ketenteraman dan keselamatan awam.

Pelantar minyak Terengganu pula diserang beribu ikan?

Posted: 25 Dec 2013 02:00 PM PST

Benda kalau sensasi, habih nak disensasikan benda-benda lain yang kononnya berkaitan.

Selepas beribu-ribu ikan menyerbu pantai di Lahad Datu semalam, kini timbul pula ikan dan ketam (sotong tidak pula dinyatakan...dah macam seafood plak) menyerbu pelantar minyak perairan Terengganu.

Bukti kukuh tak ada, video pun tak ada, cuma gambar yang agak kabur serta bergegar disebarkan. Ikannya pun tak nampak, hanya gigi-gigi ombak putih sahaja kelihatan.

Pak Syeikh kata...AKU PUN BOLEH POST GAMBAQ LAGU NI!

Turun: Himpunan haram 31 Disember tetap diteruskan

Posted: 25 Dec 2013 05:12 AM PST

Muhamad Azan Safar
SHAH ALAM - Pengerusi Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun), Muhamad Azan Safar berkata, siasatan polis yang dilakukan ke atas beliau tidak sesekali menghalang dirinya untuk meneruskan kempen '2014 Tahun Sengsara Rakyat' melalui perhimpunan besar-besaran di Dataran Merdeka pada malam 31 Disember ini.

Jelas Azan, walau apa pun yang terjadi, beliau akan tetap meneruskan perjuangan tersebut bagi memastikan nasib rakyat terbela dek kerana kos sara hidup yang semakin menghimpit rakyat kini.

"…sekali lagi ingin saya tegaskan bahawa segala apa yang terjadi ini tidak akan memberhentikan saya dan Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun) untuk terus memperjuangan nasib rakyat yang terbeban dengan kos sara hidup kini.

"Kempen '2014 Tahun Sengsara Rakyat' akan terus berjalan dan Himpunan amarah Rakyat di Dataran Merdeka pada 31 Disember 2014 ini akan diteruskan.

Mengulas perkara yang sama Azan menegaskan bahawa gerakan tersebut sama sekali tidak terlibat di dalam agenda Himpunan Guling Kerajaan.

"…saya menegaskan bahawa Turun sama sekali tidak terlibat di dalam agenda Himpunan Guling Kerajaan dan Turun sentiasa menghormati sistem demokrasi berparlimen di negara kita," katanya menerusi kenyataan medianya.

Azan, baru-baru ini ditahan polis, namun telah dibebaskan setelah ditahan selama 20 jam.

Pelajar IPT kantoi lahir bayi, uri tertinggal dalam rahim

Posted: 25 Dec 2013 04:01 AM PST

Gambar hiasan
Seorang pelajar institusi pengajian tinggi di negeri ini sanggup membuang bayi itu di luar tandas berkenaan, di Batang Tiga, Tanjung Kling, di sini, malam tadi.

Difahamkan dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, rahsia pelajar perempuan berusia 18 tahun terbabit yang membuang bayinya menerusi ruang antara dinding tandas dan bumbung terbongkar apabila ibu saudaranya berusia lingkungan 60-an curiga selepas hampir sejam dia berada di dalam tandas berkenaan.

Menurut sumber, bimbang sesuatu yang buruk berlaku ke atas pelajar berkenaan, ibu saudaranya ke tandas untuk memeriksa keadaannya dan tekejut melihat lantai dipenuhi dengan darah.

"Pelajar itu mendakwa mengalami pendarahan kerana buasir dan dibawa ke Hospital Melaka oleh ibu saudaranya untuk mendapatkan rawatan.

"Namun, rahsia pelajar berkenaan terbongkar selepas pemeriksaan mendapati dia baru saja melahirkan dan terdapat uri yang masih tertinggal di dalam rahimnya," katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah, berkata, pelajar berkenaan ke rumah ibu saudaranya itu untuk bercuti.

Hasil pemeriksaan di luar tandas rumah berkenaan kira-kira jam 1 pagi tadi menemui mayat seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan dengan cukup sifat dan masih bertali pusat.

"Mayat bayi itu dihantar ke Hospital Melaka untuk dibedah siasat, manakala suspek kini dirawat di wad hospital sama dan akan ditahan bagi membantu siasatan.- Bernama

Ikan Terdampar Di Lahad Datu Bukan Kerana Gempa Bumi

Posted: 25 Dec 2013 02:01 AM PST

Ribuan ikan tamban terdampar di pantai Kampung Tambisan Tungku, pagi Selasa.
KOTA KINABALU: Jabatan Meteorolgi Malaysia tidak mengesan sebarang pergerakan kerak bumi di sekitar Lahad Datu, yang dikaitkan dengan fenomena ribuan ikan tamban terdampar di pantai Kampung Tambisan Tungku, pagi Selasa.

Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia Sabah Abdul Malek Tussin berkata berdasarkan sistem amaran awal tsunami, keadaan dasar laut di kawasan berkenaan juga seperti biasa.

Bagaimanapun jabatan ini tetap memantau pergerakan kerak bumi terutama di dasar laut di kawasan terbabit, katanya kepada Bernama di sini Rabu.

Sementara itu Pengarah Jabatan Perikanan Sabah Datuk Rayner Stuel Galid berkata kejadian tersebut merupakan kali pertama berlaku di Sabah.

"Selalunya ikan tamban ini berada di tengah laut, jarang di tepi pantai," katanya.

Beliau berkata pihaknya telah menghantar pegawai ke kawasan berkenaan bagi melakukan siasatan.

Ketua Polis Daerah Lahad Datu Supt Mat Shamsuddin pula berkata pasukan keselamatan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga bagi menghadapi sebarang kemungkinan termasuk bencana alam.

Dalam kejadian 8 hingga 9.30 pagi itu, ribuan ikan tamban seolah-olah naik ke darat dan menarik perhatian masyarakat setempat dengan ada antara mereka menganggap fenomena tersebut sebagai petanda bencana alam seperti tsunami. - BERNAMA

Kibaran bendera PAS membawa ke 'mati'

Posted: 25 Dec 2013 01:35 AM PST

Dikhabarkan bahawa Ketua Wanita Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) Cawangan telah meninggal.

Cawangan mana kami tidak pasti, kalau ada rakan-rakan lain punyai maklumat, harap dapat berkongsi bersama.

Begitu komited dengan politik hinggalah ke akhir hayatnya mahu diselimuti dengan bendera PAS...

Shila Amzah tegur Beautiful Nara jangan kerap sebar fitnah

Posted: 25 Dec 2013 01:01 AM PST

SEMENTELAH cerita percintaan pasangan kekasih Johan Asari dan Lana Nordin yang diumumkan putus ditengah jalan, nama Shila Amzah masih juga dikaitkan dengan pelakon lelaki itu.

Bagaimanapun, Shila yang juga pelantun lagu Masih Aku Cinta itu telah memberi amaran kepada sebuah portal berita hiburan yang mengaitkan namanya dengan pasangan kontoversi tersebut.

Menerusi akaun twitternya, Shila berkata :

"Assalamualaikum, Sha minta portal untuk berhenti tulis apa-apa artikel yang ada kaitan atau mengaitkan Sha dengan sesiapa," tulisnya.

Dalam pada itu, Shila juga berkata artikel daripada portal tersebut juga tidak membantu untuk memperbaiki kerjaya seseorang artis.

"...sebab Sha rasa satu pun artikelnya tak membantu untuk memperbaiki kerjaya seorang artis.

"Jadi, saya harap, penulis blog itu faham dan berhenti menulis apa pun sama ada peribadi mahupun kerjaya...jadi saya tak fikir ada apa-apa artikel mengenai kerjaya saya selama ini, jadi tolong faham," tegasnya.
Terbaru, mengikut laporan portal hiburan dalam artikel berjudul Johan Asari dan Lana Nordin putus cinta, penulis telah menyatakan :

"Adakah selepas ini Lana Nordin akan buat klip video menyanyi ombak rindu akibat perpisahan ini?.

"Adakah Johan akan mendamba cinta Shila Amzah kembali? Adakah Shila sedang berbunga hatinya membaca perkhabaran ini?," tulisnya.

Sebelum ini, mengikut laporan media, selepas cinta Shila berakhir dengan pelakon Sharnaz Ahmad, Shila telah memuat naik video yang menunjukkan beliau menyanyi lagu Ombak Rindu.

Dalam perkembangan sama, penulis blog hiburan berkenaan telah menyatakan perkara itu bukan fitnah.

"Shila, ok ok. Mana ada fitnah pun. Cakap 'berbunga hati' saja kot. Maaf ya," tulisnya dalam akaun twitternya.

Lana Nordin ketawa besar Johan tak jadi kahwin dengannya

Posted: 25 Dec 2013 12:01 AM PST

Lana Nordin nampak tenang dengan keputusan Johan As'ari yang memutuskan hubungan mereka. Berkata kepada Berita Harian, Lana dapat mengagak apa yang akan berlaku selepas Johan sering berdolak-dalik sejak hubungan mereka ditentang keluarga. Nasib baiklah putus selepas sebulan, jadi impaknya tidak hebat sangat.

Kata Lana Nordin:-
Saya tak kecewa, tapi terkejut dengan keputusan Johan. Hubungan kami sebenarnya baru bermula. Kami juga masih dalam proses mengenali hati budi, saya anggap keputusan Johan mahu memutuskan hubungan sebagai kelakar.

Dia melamar saya selepas 3 hari bertemu, bukan saya memaksa dia melamar saya. Saya bukan bodoh, tiga hari bertemu terus dilamar sebagai isteri, boleh percayakah?

Saya beri Johan ruang untuk membuktikan janji dan ungkapan manisnya, tapi nampaknya baru sebulan lebih Johan sudah mengaku kalah.

Diharap Lana Nordin redha dan pasrah dengan apa yang terjadi terhadap dirinya. Jangan sedih-sedih. Tak perlu kecewa dengan perhubungan yang separuh jalan ini. Kalau betul seseorang itu mahukan kita, pasti dia akan berusaha sekeras mungkin untuk menjadikan ia kenyataan.

Bunuh pasangan waktu mengawan

Posted: 24 Dec 2013 11:01 PM PST

LOS ANGELES – Penjaga Zoo di California kini sedang menyiasat kejadian harimau jantan jenis Malaya yang membunuh harimau betina jenis yang sama berusia empat tahun ketika dua ekor haiwan itu dipertemukan untuk tujuan pembiakan.

Pada mulanya Connor, Harimau jantan yang dilahirkan di San Diego Zoo pada tahun 2011 itu dilihat menjalani rutin biasanya ketika pertama kali diperkenalkan dengan Tiga Tahun iaitu harimau betina tersebut.

"Malangnya kejadian berlaku begitu pantas dan penjaga zoo tidak sempat untuk memisahkan dua haiwan tersebut" kata jurucakap zoo Jennifer Mehlow yang menjelaskan bagaimana Connor secara tiba-tiba berkelakuan agresif.

Harimau betina itu mati akibat mengalami kecederaan di lehernya dan masalah pernafasan setelah diserang Connor.

Namun begitu, tiada pelawat yang menyaksikan kejadian tersebut kerana insiden itu berlaku sebelum waktu melawat.

"Kejadian ini adalah yang pertama seumpamanya, walaupun haiwan karnivor selalunya bersifat agresif ketika interaksi pengawanan berlaku dan kadangkala ia boleh membawa kepada kecederaan" kata Mehlow lagi.

Connor yang dilahirkan di Zoo Bronx di New York telah dibawa ke San Diego pada awal tahun ini untuk tujuan pembiakan dalam usaha untuk menyelamatkan spesis terancam itu.

Harimau biasanya tidak berkawan dan hanya bertemu pasangan ketika musim mengawan.

Menurut akhbar Los Angeles Times, Connor telah menjadi satu-satunya harimau jenis Malaya yang kini ada di zoo berkenaan.

Akhbar tersebut turut melaporkan, subspesis disenaraikan sebagai spesis terancam di Malaysia dan Thailand akibat dari aktiviti pemburuan haram dan kehilangan habitat. – Astroawani.com

Bahana ghairah beraksi lucah

Posted: 24 Dec 2013 10:01 PM PST

Gambar hiasan
KOTA BHARU - Seorang penuntut sebuah kolej hidup dalam kebimbangan apabila aksi lucah dilakukan ketika berbual secara panggilan video dirakam dan diugut untuk disebarkan di laman sosial.

Malah, remaja berusia 19 tahun yang beralamat di Kubang Kerian itu juga diperas ugut supaya membayar RM6,000 oleh seorang individu yang dikenali melalui akaun Facebooknya itu.

Ketua Polis daerah, Asisten Kormisioner Azham Othman berkata, pada jam 8 malam, 22 Disember lalu, akaun Facebook pengadu menerima pelawaan 'add friend' daripada seorang individu yang menggunakan nama, Nickaah Nayss.

Mereka berbual sehinggalah pada jam 1.48 pagi, tarikh berikutnya, Nickaah Nayss kemudian menghantar mesej Facebook dan mengajak pengadu berbual melalui panggilan video, Skype.

"Di dalam perbualan tersebut, pengadu telah melakukan perbuatan lucah seorang diri sehinggakan Nickaah Nayss menyuruh pengadu menunjukkan perbuatan itu kepadanya.

"Hanya pengadu sahaja yang menunjukkan kemaluan dan wajah sementara Nickaah Nayss sebaliknya serta wajahnya pula kabur," katanya kepada pemberita, semalam.

Tanpa diduga, perbuatan lucah yang berlangsung selama sejam antara 5 dan 6 pagi itu rupanya dirakam Nickaah Nayss dan dimuatkan ke dalam Youtube peribadinya.

"Pengadu kemudian diugut membayar RM6,000 sekiranya mahu video tersebut dipadamkan dan tidak disebar. Pengadu yang ketakutan meminta jumlah itu dikurangkan kepada RM4,000.

"Nickaah Nayss kemudian bersetuju dan meminta wang dimasukkan melalui akaun sebuah bank. Dia juga meminta pendahuluan RM2,000 tetapi jumlah itu dikurangkan kepada RM1,000, manakala bakinya dipersetujui untuk dijelaskan kemudian," katanya.

Azham berkata, pengadu kemudian menceritakan kejadian itu kepada bapanya sebelum dia disuruh membuat laporan polis. Kes disiasat mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan.

Tergamak PAS masuk gereja untuk burukkan umat Islam lain

Posted: 24 Dec 2013 09:31 PM PST

Sememangnya PAS sudah tidak mempunyai sebarang daya upaya lagi. PAS terlalu berkecamuk dan tidak dapat menentukan, apakah mereka sebenarnya berjuang untuk agama atau mereka sebenarnya terlalu takut kehilangan teman iaitu PKR dan DAP. Sudah terlalu banyak kerja yang para pemimpin PAS lakukan, bertentangan benar dengan apa yang mereka katakan.

Gereja merupakan rumah ibadat kaum Kristian. Meskipun tiada sebarang larangan syariat untuk umat Islam pergi ke gereja, namun qiyas daripada teladan yang ditunjukkan oleh Syaidina Umar Al-Khattab r.a sewaktu tentera Islam berjaya menawan BaitulMaqdis seharusnya menjadi pedoman dan teladan buat sesiapa sahaja yang mengaku mereka berjuang untuk Islam.

Salahuddin Al-Ayubi, salah seorang panglima perang Islam yang terkenal yang kemudian mengasaskan Dinasti Ayubi, juga tidak pernah berucap di dalam gereja, meskipun dia berjaya menawan Baitul Maqdis dari tangan Raja Katholik bernama Guy Lusignan dalam Perang Salib II pada tahun 1187.

Ulama-ulama muktabar dari keempat-empat mazhab juga tidak melakukan perbuatan sebegitu. Bahkan merek atidak memberikan ucap selamat dan turut meraikan sambutan Krismas apatah lagi berucap di dalam gereja dengan memburuk-burukkan golongan beragama Islam yang menjadi pemerintah.

Justeru,tindakan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Rani Osman berucap di dalam sebuah gereja di Meru dan memburuk-burukkan UMNO-BN, sebenarnya berlandaskan atau mengambil contoh dari siapa? Siapakah ulama atau para Sahabat r.a atau ulama salaf atau kalaf yang dicontohi oleh Rani Osman?

Semuanya kerana keinginan untuk memburuk-burukkan UMNO dan dengan harapan, tindakan yang diambil oleh Rani Osman akan membolehkan PAS mendapat sokongan daripada masyarakat Kristian yang kebetulan sedang menyambut perayaan keagamaan mereka.

Dari sudut apa pun, PAS tidak meneladani mana-mana ulama muktabar. Sebaliknya PAS beranggapan, mereka lebih arif dalam bidang agama berbanding ulama-ulama muktabar dengan mengandaikan bahawa perbuatan mereka itu dibolehkan oleh agama atau sekurang-kurangnya penghinaan dan kurangnya sokongan terhadap UMNO kesan daripada perbuatan PAS akan menghalalkan perbuatan mereka dari segi syarak.

Rani Osman memberitahu jemaah Katholik di gereja tersebut bahawa Kerajaan UMNO-BN telah menaikkan harga barang dan perkhidmatan. Justeru, penganut Katholik yang sedang merayakan sambutan Krismas, perlu menentang Kerajaan UMNO-BN dan terus mempercayai Pakatan Rakyat terutama sekali Pakatan Rakyat Selangor.

Sekurang-kurangnya ada dua pembohongan nyata yang dilakukan oleh Rani Osman yang sebelum ini mengaku, dia tidak pandai bercakap dan berhujah, sekaligus membuatkan dia merelakan jawatan Pesuruhjaya PAS Selangor diserahkan kepada Exco Perumahan merangkap ADUN Cempaka, Iskandar Samad.

Pembohongan pertama ialah Islam tidak membenarkan perbuatan seperti berucap di gereja untuk menimbulkan permusuhan kepada umat Islam yang lain. Pembohongan kedua ialah, kenaikan telah pun berlaku di Selangor bahkan kadar kenaikannya jauh lebih tinggi berbanding di negeri-negeri lain kecuali Pulau Pinang. Sehinggakan rumah ibadat seperti gereja itu pun, bayaran cukainya telah dinaikkan.

Apa perlu Rani Osman bercakap tentang UMNO-BN yang menjadi Kerajaan Pusat, tetapi terlalu takut untuk memberitahu jemaah Katholik di gereja tempatnya berucap itu bahawa Pakatan Rakyat terpaksa menyalahkan UMNO-BN kerana bimbang rakyat Selangor akan bangkit memberontak dan seterusnya menghuru-harakan Selangor?

Sambung baca di Mykmu.net

Fitnah murah Rafizi amat menjijikan

Posted: 24 Dec 2013 09:15 PM PST

KUALA LUMPUR 24 Dis. - Tuduhan kononnya kerajaan telah menjual aset negara berjumlah RM5.6 bilion dilihat tidak lebih daripada fitnah murahan kerana sehingga kini Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli masih belum mengemukakan sebarang bukti berhubung perkara tersebut.

Bekas Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohammad Radzi Salleh berkata, Rafizi sepatutnya tidak membuat tuduhan kosong tanpa bukti, sebaliknya menyertakan senarai lengkap pembeli aset negara yang dijual oleh kerajaan seperti yang didakwa.

Katanya, sebagai seorang pemimpin, Rafizi perlu bertanggungjawab dengan memberikan bukti terhadap setiap tuduhan yang dilemparkan.

"Kalau ada bukti, sila dedahkan kepada umum memandangkan tuduhan itu amat berat. Jika tidak ada, janganlah buat tuduhan bodoh seperti ini.

"Sekiranya, Rafizi mendedahkan bukti lengkap siapa pembeli aset tersebut, saya sendiri akan membantu beliau untuk mendedahkannya kepada rakyat," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini, Rafizi yang juga Pengarah Strategik PKR dilaporkan mendakwa kerajaan terpaksa menjual aset berjumlah RM5.6 bilion untuk mencapai sasaran mengurangkan hutang negara.

Bagaimanapun, Rafizi tidak mendedahkan sebarang butiran lanjut mengenai aset yang dijual.

Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang, Rahmad Ishak berkata, dakwaan tanpa bukti kukuh tentang sesuatu isu tidak seharusnya dilontarkan oleh seorang wakil rakyat seperti Rafizi.

"Sebagai wakil rakyat, beliau sepatutnya bertindak lebih profesional dan tidak menjadikan dakwaan itu batu loncatan dengan mengeluarkan kenyataan tidak berasas.

"Dalam setiap tuduhan, jika Rafizi tidak mahu menunjukkan bukti, beliau boleh mengeluarkan surat akuan sumpah untuk melindungi kenyataan itu. Yang menghairankan, beliau sehingga kini gagal mengemukakan sebarang bukti yang sahih," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Baru-baru ini, Rafizi dalam portal berita Free Malaysia Today mendakwa kerajaan melakukan urusan penjualan dan pembelian aset negara berjumlah RM5.6 bilion tanpa mengemukakan bukti yang kukuh.

Rahmad turut menyifatkan dakwaan tersebut sebagai muslihat 'tin kosong' pemimpin pakatan pembangkang.

"Mereka ini pandai buka cerita, tetapi tidak pandai untuk tutup apabila sering tidak mengemukakan bukti sahih mengenai sesuatu dakwaan tersebut.

"Ini merupakan tuduhan yang berat kepada kerajaan dan beliau perlu mengemukakan bukti kukuh melalui dokumen yang sahih bagi menjelaskan kenyataan tersebut," jelasnya.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Politik/20131225/po_02/Tuduh-kerajaan-jual-aset-negara-dianggap-sebagai-fitnah-murahan#ixzz2oSY69hbk
© Utusan Melayu (M) Bhd

Putar belit Rafizi sekadar membodohkan rakyat

Posted: 24 Dec 2013 09:02 PM PST

KUALA LUMPUR 24 Dis. - Kenyataan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berhubung penjualan dan pembelian aset kerajaan dan pensekuritian hutang kerajaan disifatkan sebagai tidak berasas.

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan memberitahu, perkara itu kerana Pengarah Strategik Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut dengan sengaja telah memutarkan isi kandungan laporan tersebut bagi kepentingan politik.

Berikut adalah kenyataan kementerian bagi menjawab segala dakwaan dan tohmahan berhubung perkara berkenaan:

Kenyataan Rafizi mengenai maklumat di atas adalah berdasarkan Laporan Malaysia Economic Monitor (MEM, December 2013) yang dikeluarkan oleh World Bank (WB) pada 1 Disember 2013.

Untuk makluman, sumber maklumat di dalam penerbitan MEM tersebut diperolehi daripada Laporan Ekonomi 2013/2014 dan Anggaran Hasil Kerajaan Persekutuan 2013/2014 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia. Kedua-dua laporan tersebut telahpun dibentang di Parlimen pada 25 Oktober 2013. Oleh itu, cadangan untuk mengadakan satu sidang Parlimen tergempar seperti yang diwar-warkan di dalam media bagi membincangkan isu ini adalah tidak berbangkit.

Pengewangan Aset Kerajaan (Monetization of Assets)Untuk makluman, penjualan tanah adalah di bawah inisiatif pengewangan aset Kerajaan (monetization of assets) bertujuan bagi memajukan tanah berkenaan serta membangunkan kawasan sekitarnya.

Inisiatif pengewangan aset Kerajaan ini telah dilaksanakan sejak tahun 2008. Langkah ini telah merangsang lebih banyak penglibatan agensi-agensi Kerajaan, Syarikat-syarikat berkaitan Kerajaan (GLCs) dan sektor swasta di dalam memacu pertumbuhan ekonomi Negara.

Aset tersebut dipindah milik pada harga pasaran dengan penilaian dilakukan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah (JPPH).

Sebelum sebarang penjualan tanah dilaksanakan, pandangan dan persetujuan daripada agensi pengguna akan diperolehi terlebih dahulu mengenai perancangan penggunaan tanah tersebut. Penjualan tanah ini tidak akan dilaksanakan sekiranya agensi tersebut tidak bersetuju atau mereka mempunyai perancangan untuk membangunkan tanah tersebut.

Pengewangan aset adalah aktiviti yang biasa dilaksanakan oleh mana-mana Kerajaan bagi menjana aktiviti ekonomi. Sebagai contoh, tanah Kerajaan UK di Canary Wharf, London yang dijual kepada sektor swasta untuk dibangunkan sebagai hub kewangan antarabangsa. Langkah yang sama juga dilaksanakan oleh Kerajaan Singapura dan Hong Kong.

Pensekuritian Hutang Kerajaan

Pensekuritian hutang Kerajaan dilaksanakan bagi mewujudkan modal pembiayaan tambahan untuk pinjaman perumahan penjawat awam. Hasil pensekuritian hutang Kerajaan bukan merupakan sumber utama hasil Kerajaan Persekutuan kerana ia hanya mencakupi 1.9% daripada jumlah hasil Kerajaan Persekutuan. Pensekuritian hutang adalah satu aktiviti yang biasa dilaksanakan oleh bank-bank komersil sebagai satu strategi pembiayaan.

Kesimpulan

Dalam RMK-10, Kerajaan komited untuk mengurangkan paras defisit fiskal daripada 5.4% pada tahun 2010 kepada 3.0% pada tahun 2015 dan seterusnya mencapai bajet berimbang pada tahun 2020. Sasaran ini penting bagi mengukuhkan kedudukan kewangan Kerajaan. Pencapaian sasaran ini bukan bergantung kepada penjualan aset Kerajaan dan pensekuritian hutang Kerajaan, tetapi dirancang menerusi konsolidasi fiskal Kerajaan.

Oleh itu, semua pihak dinasihatkan meneliti laporan yang dibentangkan di Parlimen sebelum membuat tuduhan yang tidak berasas, demi kebaikan bersama.

Kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Pandan, YB Rafizi Ramli adalah tidak bertanggungjawab kerana dengan sengaja telah memutarkan isi kandungan laporan tersebut bagi kepentingan politik.

FAM kekalkan Ong Kim Swee

Posted: 24 Dec 2013 08:10 PM PST

Kemungkinan bimbing Harimau Malaya atau Harimau Muda A


Kuala Lumpur: Teka-teki masa depan jurulatih Harimau Muda A, Datuk Ong Kim Swee yang gagal membawa pulang sebarang pingat pada Sukan SEA Myanmar terjawab semalam apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengesahkan khidmatnya masih diperlukan.

Apa pun pelbagai kemungkinan boleh berlaku termasuk sama ada dia diberikan kepercayaan mengendalikan pasukan kebangsaan secara tetap atau sebagai penolong jurulatih atau kekal bersama Harimau Muda A.

Semuanya akan terjawab sebaik saja Jawatankuasa Eksekutif FAM membincangkan kedudukan dan tempoh kontraknya dalam tempoh terdekat ini.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, jawatankuasa eksekutif badan induk bola sepak negara itu sudah memutuskan untuk melanjutkan kontrak Kim Swee yang berakhir 31 Disember ini.

"Seperti dalam mesyuarat Exco lalu, kami putuskan untuk menyambung kontrak Kim Swee, namun kedudukannya bersama skuad mana masih belum ditetapkan lagi kerana semuanya bergantung kepada perbincangan selepas ini.

Lebih bernasib baik


"Ada pelbagai termasuk kemungkinan dia diberikan kepercayaan mengendali pasukan kebangsaan secara tetap atau sebagai penolong jurulatih atau kekal bersama Harimau Muda A dan mungkin juga menjaga Harimau Muda B atau C," katanya ketika dihubungi semalam.

Berbanding jurulatih Harimau Malaya, Datuk K Rajagopal yang tidak dilanjutkan kontraknya selepas 31 Disember ini kerana gagal membawa skuad kebangsaan ke pusingan akhir Piala Asia 2015 di Australia, pengesahan yang dibuat FAM itu menunjukkan Kim Swee lebih bernasib baik.

Ini kerana walaupun gagal mengekalkan pingat emas, malah tidak mampu membawa pulang sebarang pingat di temasya itu, FAM berpandangan pengendali itu wajar diberi pertimbangan kerana cabaran kali ini terpaksa dipikul dengan ketiadaan ramai tonggak utama.

Kos pembantu rumah Indonesia cecah RM14,000

Posted: 24 Dec 2013 08:01 PM PST

PETALING JAYA: Agensi pengambilan pekerja asing yang tidak bertanggungjawab membuat keuntungan segera dengan mengeksploitasi rakyat Malaysia yang terdesak untuk mendapatkan pembantu rumah dengan mengenakan bayaran setinggi RM14,000 untuk seorang pembantu rumah Indonesia.

Ini adalah hampir dua kali ganda berbanding kadar RM7,800 yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia dan Indonesia.

Presiden Majikan Amah Malaysia (Mama) Engku Ahmad Fauzi Engku Muhsein berkata mereka yang terdesak untuk mendapatkan pembantu rumah sanggup membayar yuran yang lebih tinggi yang dituntut oleh beberapa agensi walaupun ia melanggar perjanjian di antara dua kerajaan.

"Agensi-agensi ini adalah lanun. Saya percaya ramai di antara mereka sama ada tidak berlesen atau bukan ahli persatuan agensi pengambilan utama bagi kedua-dua negara.

"Agensi yang merupakan ahli Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) dan Pertubuhan Kebangsaan Agensi Pekerjaan Malaysia dipantau mematuhi apa yang ditetapkan oleh Kementerian Sumber Manusia dan mereka yang melanggar kadar siling dikenakan tindakan disenaraihitamkan oleh kementerian jika didapati bersalah," kata Engku Ahmad.

Pada September, Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk mengurangkan yuran bagi pembantu rumah Indonesia dari RM8,000 kepada RM7,800.

Pada Khamis, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono bersetuju untuk membenarkan Papa dan rakan sejawatannya di Indonesia, Asosiasi Perusahaan Jasa Tenaga Kerja Indonesia (Apjati) untuk merumuskan satu memorandum persefahaman (MoU) bagi pembekalan pembantu rumah Indonesia ke Malaysia yang telah dipersetujui.

Pembantu rumah Indonesia mendapat permintaan yang lebih di kalangan rakyat Malaysia kerana bayaran pendahuluan untuk mereka adalah lebih rendah kerana adanya perjanjian antara dua kerajaan yang menetapkan bayaran agensi manakala pembantu rumah Filipina lebih mahal kerana yuran mereka ditentukan mengikut kuasa pasaran semata-mata.

"Ramai yang tidak mempunyai pilihan dan membayar apa yang diminta agensi kerana ketiadaan pembantu rumah untuk isi rumah yang suami dan isteri berkerja boleh menjejaskan produktiviti mereka di tempat kerja dan kehidupan mereka secara umum," katanya, sambil menambah terdapat 200,000 rakyat Malaysia berada dalam senarai menunggu pembantu rumah sehingga kini.

Di Ipoh, seorang ejen pengambilan pembantu rumah berkata MoU yang ditandatangani berasaskan 'perniagaan dengan perniagaan' akan memberi agensi kebebasan dalam menetapkan yuran.

"Jika kita boleh membuat perubahan kepada jumlah itu, sudah tentu kami akan melakukannya. Mungkin sehingga RM10,000 untuk memadankan dengan jumlah bayaran yang dikenakan untuk mengupah seorang pembantu rumah Filipina," katanya.

Seorang lagi ejen berkata, bayaran RM7,800 yang dikenakan ke atas pelanggan untuk mengupah seorang pembantu rumah Indonesia adalah termasuk tiga bulan gaji.

"Ia adalah cukup-cukup untuk menampung kos dan bayaran kepada rakan-rakan kami di Indonesia," tambah beliau.

Di Kuala Lumpur seorang majikan berkata beliau membayar RM14,900 untuk mengambil seorang pembantu rumah Indonesia.

Ini termasuk yuran agensi sebanyak RM11,000 selepas mendapat diskaun sebanyak RM300 dan RM4,200 gaji yang dibayar terlebih dahulu.

"Saya tidak mempunyai pilihan selain membayar jumlah tersebut kerana saya amat memerlukan pembantu rumah dengan segera," katanya.

Di Pulau Pinang ibu kepada tiga orang anak yang berkerja, Choi Ji Nee,40, berkata beliau membelanjakan RM12,000 baru-baru ini untuk mengupah seorang pembantu rumah Indonesia.

"Jumlah itu termasuk bayaran agensi sebanyak RM7,800 dan bayaran untuk tiket penerbangan dan pasport.

"Selepas membayarnya, saya berfikir sama ada dia benar-benar boleh melakukan kerja-kerja rumah. Lebih buruk lagi jika dia melarikan diri, kita tidak akan dapat menuntut apa-apa daripada agensi," kata Choi.

Di Johor Baru, ejen yang mempunyai pejabat di Taman Pelangi berkata kebanyakan rakyat Malaysia sanggup membayar lebih dari RM8,000 untuk mengupah pembantu rumah Indonesia kerana mereka amat memerlukannya.

"Bagaimanapun, tidak ada pembantu rumah Indonesia yang boleh diambil - sekurang-kurangnya buat masa ini.

"Kami sebenarnya menunggu rakan-rakan kami di Indonesia untuk membekalkan pembantu rumah.

"Tidak banyak yang kami boleh lakukan sekarang kecuali menunggu berita daripada agen-agen kami di sana (di Indonesia ) untuk menghantar pembantu rumah kepada kami," kata ejen itu.

Jururawat mengaku berkhalwat dengan suami orang

Posted: 24 Dec 2013 07:31 PM PST

Gambar hiasan
PASIR MAS – Seorang jururawat didenda RM2,000 oleh mahkamah syariah di sini, semalam, selepas mengaku bersalah berkhalwat dengan seorang pemandu lori, Oktober lalu.

Sarizana Saribudin, 37, yang masih berstatus isteri orang dan pasangannya, Abd Manan Aziz, 39, yang juga sudah berkahwin membuat pengakuanitu selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Syarie, Mohd Hafiz Daud.

Mengikut pertuduhan, kedua-duanya berkurung bersama-sama dalam keadaan yang mendatangkan syak kerana bukan suami isteri sah dan juga mahram di sebuah kuarters kesihatan di Rantau Panjang, kira-kira jam 12.55 tengah malam pada 29 Oktober lalu.

Sarizana didapati bersalah di bawah Seksyen 9(2) dibaca bersama Seksyen 30 Kanun Jenayah Syariah No. 2/85 Negeri Kelantan, manakala Abd Manan didakwa di bawah Seksyen 9(1) dibaca bersama Seksyen 30 Kanun Jenayah Syariah No. 2/85 Negeri Kelantan.

Mengikut fakta kes, berdasarkan maklumat orang awam, pegawai penguat kuasa Agama Jajahan telah pergi ke rumah terbabit dan mendapati pintu rumah serta tingkap tertutup rapat.

Apabila pegawai penguat kuasa mengetuk pintu rumah dan memperkenalkan diri, seorang wanita memakai kain sarung batik dan berbaju T telah membuka pintu rumah.

Hasil pemeriksaan mendapati, seorang lelaki sedang tidur dengan seorang kanak-kanak perempuan di ruang tamu rumah tersebut, manakala seorang lagi lelaki dengan memakai kain sarung dan tidak berbaju berada di atas katil dalam bilik tidur utama rumah berkenaan.

Pasangan yang ditangkap khalwat pada 29 Oktober lalu di sebuah kuarters kesihatan di Rantau Panjang, kira-kira jam 12.55 tengah malam.
Di dalam bilik itu juga, terdapat seorang lagi kanak-kanak perempuan sedang tidur.

Hasil pemeriksaan keseluruhan mendapati, lelaki yang tidur di ruang tamu tersebut adalah adik kandung wanita terbabit, manakala dua kanak-kanak perempuan itu adalah anak kandung wanita itu.

Setelah disoal siasat wanita dan lelaki yang berada di dalam bilik tersebut bukan suami isteri dan bukan mahram.

Mereka ditangkap di bawah kesalahan Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan No.2/85, Seksyen 9 dan dibawa ke Pejabat Agama Jajahan Pasir Mas untuk diambil tindakan selanjutnya.

Hakim mengarahkan kedua-dua tertuduh membayar denda RM2,000 atau tiga bulan penjara sekiranya gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun kedua-duanya menjelaskan denda tersebut.

Kes pendakwaan dikendalikan Timbalan Ketua Pendakwa Syarie Negeri, Norhasney Ridhwan Hassan. – Sinar Harian

Bangla rogol, samun wanita tempatan

Posted: 24 Dec 2013 07:01 PM PST

PETALING JAYA 24 Dis. - Seorang pekerja restoran warga Bangladesh dihukum penjara 20 tahun dan 16 sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini kerana merogol dan menyamun seorang wanita, dua tahun lepas.

Hakim Rozina Ayob memerintahkan Buttu, 42, menjalani hukuman itu bermula dari tarikh dia ditangkap iaitu pada 15 Oktober lepas.

Bagi kesalahan merogol, Buttu dihukum penjara 20 tahun dan 10 sebatan manakala untuk pertuduhan menyamun, dia dihukum penjara sembilan tahun dan enam sebatan.

Bagaimanapun, mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara secara serentak.

Dalam penghakimannya, Rozina berkata beliau mengambil kira fakta bahawa ketika kejadian, mangsa hanya berada ditemani dua anak yang masih kecil.

"Selain itu, tertuduh juga menggunakan senjata iaitu parang ketika kejadian dan mengacukannya ke perut mangsa," katanya.

Buttu didakwa merogol wanita berusia 31 tahun itu di rumah mangsa pada 5.10 pagi 19 April tahun lepas mengikut Seksyen 376(2)(b) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 30 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Dia juga didakwa menyamun telefon bimbit milik mangsa bersenjatakan parang pada masa dan tempat sama.

Terdahulu, Buttu, yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman ringan kerana mempunyai keluarga di Bangladesh.

Mengikut fakta kes, pada hari kejadian, mangsa yang sedang tidur di dalam bilik bersama dua anaknya dikejutkan dengan kehadiran tertuduh di dalam rumahnya.

Tertuduh kemudian mengarahkan mangsa berdiam diri dan mengambil telefon milik wanita itu sebelum merogolnya di ruang tamu.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Dalira Din. - BERNAMA

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131224/dn_40/Rogol-Warga-Bangladesh-dipenjara-20-tahun-16-sebatan#ixzz2oS2VKHE6
© Utusan Melayu (M) Bhd

Johan As'ari putuskan hubungan dengan Lana Nordin

Posted: 24 Dec 2013 05:01 PM PST

Kuala Lumpur: "Saya mohon maaf pada Lana, mereka yang terbabit secara langsung dan tidak langsung juga peminat," kata Johan As'ari, 27, selepas memutuskan hubungan dengan aktres Lana Nodin, 34, kelmarin selepas tamat pementasan Bahayanya Wanita di Istana Budaya, di sini.

Sewaktu dihubungi Johan menjelaskan keputusan itu dibuat kerana mementingkan keluarga terutama ibunya berbanding kepentingan diri sendiri.

"Lana seorang wanita yang baik, tetapi apabila menyentuh soal nikah dan kahwin, ia berupa perkara besar dalam hidup. Lagipun untuk berumah tangga, restu dan doa ibu itu sangat penting, tetapi apabila perkara itu tidak berlaku saya terpaksa mengambil tindakan ini," katanya.

Johan bagaimanapun cuba mengelak menjawab soalan mengenai ibunya yang dikatakan tidak menyukai Lana atau nama sebenarnya, Mazlina Hasan Nodin, sebaliknya menegaskan beberapa kali apa yang berlaku adalah kesilapan dirinya.

"Saya tidak sangka kenyataan dibuat membawa kepada perpisahan ini. Pengumuman untuk bertunang dan menikahi Lana sebelum ini kerana saya benar-benar ikhlas, tetapi disebabkan pelbagai isu timbul, saya membuat keputusan ini.

"Saya masih muda dan ini kali pertama berhadapan pelbagai situasi dalam melayari hubungan cinta dengan Lana. Saya akui segala yang berlaku berpunca daripada kesilapan saya yang masih tidak matang dan tidak tahu bagaimana mahu berhadapan dengan masalah. Sebelum banyak masalah timbul menyebabkan saya membuat keputusan ini," katanya.

Keputusan diambil Johan dilihat terburu-buru, tambahan pula hubungan dijalinkan dengan Lana baru sebulan usianya. Ditanya mengenai adakah dia berusaha membawa Lana bertemu keluarganya terutama ibunya yang didakwa menentang hubungan mereka, jelas Johan, dia tidak mahu terus-terusan menyakiti hati bekas kekasihnya itu.

"Saya cuba bercakap dengan ahli keluarga terlebih dulu, namun jawapannya tetap sama. Jadi sekiranya saya membawa Lana bertemu mereka, ia tidak akan mengubah apa-apa. Saya tidak mahu terus-terusan menyakiti hati Lana," katanya.

Katanya, walaupun tidak lagi bercinta dengan Lana, dia masih mahu berkawan dengan pelakon utama filem Chow Kit itu dan menyerahkan segalanya kepada Allah mengenai soal jodoh.

"Saya mahu menjadi lelaki yang lebih baik dan begitu juga Lana. Diharapkan selepas hubungan ini saya dan dia sama-sama memperbaiki diri. Mana tahu dalam berkawan itu, jodoh kami ditentukan. Tapi buat masa ini keputusan dibuat dirasakan paling tepat," katanya.

Hubungan Johan dan Lana mula menjadi perhatian umum apabila aktor yang dikenali menerusi drama bersiri Juvana itu mengumumkan akan melamar selepas tiga hari bertemu pada November lalu dan mendapat liputan meluas media.

Sementara itu, sewaktu dihubungi, Lana pula menjelaskan bukan dia memulakan (bercinta) sebaliknya Johan. Begitu juga apabila dia membuat keputusan untuk memutuskan hubungan ini.

"Pada peringkat awal perhubungan cinta kami, saya melihat kesungguhan ditunjukkan, apatah lagi Johan dengan berani tampil memberi kenyataan mahu melamar saya. Begitupun waktu itu saya tidak menidakkan dan tidak juga mengiyakan, sebaliknya cuba memberinya peluang.

"Apabila hubungan tidak mendapat restu ibunya, sepatutnya sebagai lelaki Johan cuba mencari masa dan memperbaiki hubungan kami. Sebulan terlalu singkat untuk kami melakukan segalanya sedangkan untuk memenangi hati keluarga mengambil masa lebih panjang," katanya.

Kata Lana, sebagai orang perempuan tidak manis untuk dia membuka mulut, apatah lagi membicarakan soal lamaran seperti diuar-uarkan sebelum ini dan memutuskan hubungan.

"Sepatutnya tempoh yang ada digunakan untuk mengenali hati budi masing-masing termasuk ahli keluarga. Tetapi, cara diambil untuk memutuskan hubungan kami sangat tidak matang kerana ia turut mengaibkan keluarga saya. Tidak mengapalah kalau itu yang dia kehendaki. Biarlah saya, dia dan Allah saja yang tahu siapa Johan As'ari," katanya.

Menurut Lana, dia sendiri runsing dengan apa yang berlaku kerana sebelum ini hubungan mereka terjalin baik.

"Cuma kesungguhan itu tidak ada. Saya tidak tahu mengapa melainkan ada agenda lain.

"Dia kata jujur dan ikhlas, tetapi tindakannya lebih jelas daripada kata-kata. Memutuskan hubungan dalam masa sebulan adalah satu tempoh yang cukup pantas untuk menyalahkan takdir. Dia tidak sepatutnya membuat keputusan (mahu melamar) terburu-buru, begitu juga dengan memutuskan hubungan ini," katanya.

waadat

Posted: 25 Dec 2013 01:40 PM PST

waadat


Derwish jadi pekerja Demang

Posted: 25 Dec 2013 01:10 AM PST

Pada suatu hari Derwish berkunjung ke pejabat Demang.

"Hamba nak mohon sebarang pekerjaan daripada tuan hamba." Ujar Derwish.

"Eh, bukankah tuan hamba tidak pernah makan gaji sebelum ini?" Tingkah Demang kehairanan.

"Ya, dulu hamba seorang diri. Bukankah kini hamba sudah beristerikan seorang janda yang mempunyai enam orang anak?" Balas Derwish.

"Baiklah. Kebetulan hamba memerlukan seorang juru tulis di pejabat ini. Tuan hamba boleh bermula esok. Berapakah gaji yang tuan hamba mahukan?" Demang bersetuju sambil melontarkan soalan.

"Hamba tidak memerlukan sebarang gaji tetapi tuan hamba hendaklah membiayai semua keperluan hamba, isteri, dan anak-anak hamba." Jawab Derwish.

"Baiklah. Hamba bersetuju." Jawab Demang setelah memikirkan bahawa apalah sangat keperluan sebuah keluarga fakir seperti Derwish.

Maka mulai keesokan harinya pagi-pagi lagi Derwish hadir ke pejabat Demang dan pulang pada waktu petang selepas tamat waktu kerja. Begitulah setiap hari.

Derwish memang seorang pekerja yang bagus. Demang amat berpuas hati dengan hasil kerjanya.

Cuma yang Demang resahkan ialah berkenaan perbelanjaan Derwish dan keluarganya.

"Demang. Isteri hamba perlukan pakaian baru untuk dirinya dan anak-anak." Pinta Derwish pada suatu hari.

Maka Demang pun memberikan sejumlah wang kepada Derwish.

Beberapa hari kemudian Derwish mengadu pada Demang bahawa isterinya meminta wang tambahan kerana sesekali mereka ingin makan di luar dan melancong bagi menghibur hati.

Mahu tidak mahu Demang terpaksa memberikan kerana itulah janjinya sebelum ini.

Tidak lama selepas itu, Derwish memberitahu Demang bahawa keluarganya memerlukan kenderaan bagi memudahkan mereka bergerak.

Sekali lagi Demang terpaksa mengeluarkan perbelanjaan tambahan.

Nampaknya keinginan keluarga Derwish belum berhenti kerana selepas itu Demang terpaksa mengeluarkan perbelanjaan bagi membesarkan rumah Derwish pula.

Tidak cukup dengan itu, anak-anak tiri Derwish juga sudah pandai merengek meminta berbagai permainan seperti yang dimiliki rakan-rakan mereka. Isteri Derwish juga mahukan perabot yang lebih baik sesuai dengan peredaran masa.

Bahkan, Derwish sendiri memerlukan alat tulis dan alat untuk perhubungan yang lebih baik.

Walaupun keberatan, Demang terpaksa juga memenuhi semua kehendak mereka dengan alasan orang lain memilikinya.

Jika pada awalnya keluarga Derwish cuma mengharapkan keperluan asas namun apabila keperluan asas sudah diperolehi mereka mula cuba untuk memenuhi keinginan peribadi pula.

Selain barang-barang tempatan, terdapat banyak produk luar yang amat menarik dijual di pasaran negeri itu. Masalahnya, produk-produk itu sangat mahal sehingga melebihi perbelanjaan normal mereka.

Ada lebih kurang sembilan bulan keadaan itu berlaku dan akhirnya Demang sudah tidak tahan lagi menanggung perasaan.

Pada suatu pagi Demang memanggil Derwish.

"Derwish. Nampaknya begitu banyak perbelanjaan yang terpaksa hamba keluarkan bagi memenuhi keinginan keluarga tuan hamba hinggakan hampir menyamai perbelanjaan keluarga hamba sendiri." Ujar Demang.

Derwish memandang Demang dan berkata:

"Demikianlah halnya rakyat Demang sekarang. Terlalu banyak keinginan mereka sedangkan pendapatan mereka terhad."

"Mereka tergoda dengan pelbagai barangan baru terutama yang dibuat di negara asing dan dibawa masuk ke negeri ini. Sepanjang masa pengeluar-pengeluar berlumba-lumba mencipta produk baru yang amat menarik. Berbagai cara dilakukan bagi memujuk rakyat Demang agar berbelanja." Sambung derwish lagi.

"Demang fikir Demang mampu memenuhi semua keinginan mereka?" Tanya Derwish.

"Nafsu manusia adalah gaung yang maha dalam dan ruang yang tiada sempadan." Sahut Demang sedikit mengeluh.

"Ya. Justeru tuan hamba tidak boleh selamanya cuba memenuhi keperluan nafsu sebaliknya kembalikan mereka pada matlamat asal kejadian manusia iaitu untuk kembali pada-Nya." Ujar Derwish.

"Ia tidak semudah yang tuan hamba cadangkan. Manusia semakin maju dan bijak. Pengeluar berlumba-lumba membuat kajian untuk ciptaan terbaru. Para pelajar diajar, dilatih, dan digesa untuk berkreatif serta berinovatif dalam penghasilan." Demang mula berceramah.

"Mereka gembira dengan pencapaian sambil letih dalam persaingan. Yang kalah jatuh tersungkur manakala yang menang melangkah gagah dan akhirnya menjadi angkuh serta lupa diri." Sambungnya lagi.

"Para pengguna tersepit antara keinginan dan keterbatasan namun akhirnya tewas di lembah nafsu: nafsu yang tidak pernah mampu dipuaskan!" Demang menutup hujah dalam nada kecewa.

"Justeru tuan hamba perlu berubah." Tingkah Derwish segera.

"Sukar. Amat sukar." Keluh Demang.

"Ya. Ia memang amat sukar jika tuan hamba menyuruh rakyat berubah namun ia tidak mustahil jika Demang sendiri yang berubah." Ulas Derwish seolah memulang paku buah keras.

Demang terdiam, tunduk seperti berfikir. Derwish juga berfikir namun ia mungkin berbeza dengan apa yang sedang Demang fikirkan.

Akhirnya Derwish berkata:
"Demang, jika tuan hamba mahu mengubah cara hidup rakyat, tuan hamba pasti tewas kerana Demang seorang sedangkan rakyat ramai. Sebaliknya jika rakyat mahu mengubah Demang, pasti mereka akan berjaya kerana mereka ramai dan Demang hanya seorang."

"Apapun, ketahuilah bahawa kejayaan bukan sekadar usaha yang gigih tetapi kesabaran dalam berusaha. Demang mulakanlah dengan melakukan umrah ke tanah suci Makkah serta berdoa di sana."

Ikuti episod seterusnya minggu hadapan...

Kesah Demang & Derwish ini adalah karya asli blogger Cheguman dgn dibantu seorang pelukis otai yg pernah bernaung di bawah Creative Enterprise (penerbit majalah Bambino/Gila-Gila/Fantasi.

Ikuti episod demi episod yang akan disiarkan secara berkala di beberapa blog seperti waadat.blogspot.com dan , facebook.com/morha2u

Semoga bermanafaat.

Mat Sabu dan pengakuan Syiah

Posted: 24 Dec 2013 09:08 PM PST

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu diminta tampil mengemukakan bukti jika dirinya tidak terlibat dengan fahaman Syiah.    

Pegawai Agama Kementerian Dalam Negeri (KDN) Ustaz Dr Zamihan Mat Zain Al Ghari berkata Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu juga perlu berhujah secara ilmiah bagi menafikan 10 bukti yang dikeluarkan KDN kelmarin yang mengaitkannya dengan fahaman syiah. 

   "Kalau kata bukti-bukti ini tidak cukup kuat, (Mohamad) sila jawab secara ilmiah untuk menafikan 10 bukti berkenaan. Tidak kiralah sama ada secara bersemuka dengan KDN, jawab dalam YouTube atau dalam surat khabar," katanya kepada Bernama selepas ditemu bual dalam program Ruang Bicara terbitan BernamaTV di Wisma Bernama malam tadi.

Baca artikal selanjutnya:
http://malaysiakini.com/news/249338

Demang nak ingatkan jangan ditunggu pengakuan Mat Sabu sebab jika benar beliau seorang pengikut Syiah maka beliau tak akan mengaku malah pengikut Syiah dibenarkan menipu dan berpura-pura.

Justeru, pembuktian tidak perlukan pengakuan hatta sumpah sekalipun. Teliti semua maklumat yang ada dan ambil tindakan segera sebelum lebih ramai yang terpengaruh.

Maklumlah, sebagai timbalan presiden PAS, mat sabu mampu mempengaruhi orang ramai.

THE FLYING KICK

Posted: 25 Dec 2013 01:32 PM PST

Cucu Tok Selampit

Posted: 25 Dec 2013 01:18 PM PST

Cucu Tok Selampit


Keranda India Dibalut Bendera PAS? 'Confirm' Masuk Syurga Nik Aziz! (3 Gambar)

Posted: 25 Dec 2013 03:43 AM PST
Hebat betul tarbiyah ustaz dan ustazah PAS sehingga India '3 line' sekarang turut membalut keranda mereka apabila berlaku kematian dengan bendera PAS. Apa lagi India mahu. Syurga Nik Aziz sudah dalam tapak tangan.

Ketua Wanita Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Cawangan Kota Raja telah meninggal dunia hari ini. Mayatnya telah dibalut dengan bendera Pas. UMNO dan BN wajib belajar bagaimana PAS dan DAP menyalurkan propaganda mereka sehingga konsep 'PAS For All' begitu terkesan sekali di kalangan orang-orang India.

@ngakorming Biadap Sambut Hari Natal Dengan Menghina DS @NajibRazak Suami Isteri

Posted: 25 Dec 2013 01:55 AM PST


Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming, hari ini menyambut Hari Natal dengan bertindak menghina Perdana Menteri, DS Najib Tun Abdul Razak suami isteri. Nga Kor Ming atau nama Kristiannya David memilih hari raya orang-orang Kristian untuk bertindak menghina seteru politiknya dengan membandingkan DS Najib suami isteri dengan watak-watak Marty dan Gloria dalam filem trilogi Madagascar. 

Pemimpin berbangsa Cina DAP semakin terang-terangan menghina pemimpin Melayu. Dalam kemeriahan menyambut Hari Natal, masih ada pemimpin DAP yang berfikiran kanak-kanak tadika, "low class politician" dan langsung tidak tahu berpolitik cara berhemah. Tahniah Nga Kor Ming. Kamu telah menunjukkan sifat DAP yang sebenar.

Duke of UMNO

Posted: 25 Dec 2013 01:15 PM PST

Duke of UMNO


Adoi laaa.. Bila Mat Sabu nak saman Zahid Hamidi nihhh..???

Posted: 25 Dec 2013 06:31 AM PST

mat sabu syiah

Saya tersengih-sengih membaca artikel rakan kolumnis baru-baru ini yang menyindir Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu, yang hingga ke hari ini masih gagal memfailkan saman terhadap Menteri KDN, Datuk Seri Zahid Hamidi, yang menuduhnya berfahaman Syiah pada Perhimpunan Agung UMNO yang lalu.

Memang benar, Mat Sabu khabarnya beri tempoh 3 hari untuk Zahid memohon maaf padanya secara terbuka. Malah komited dengan ugutan tersebut, Mat Sabu enggan memberi komen mengenai isu itu bila diajukan wartawan. Tapi hari ini sudah lebih dari 3 hari, Mat Sabu masih tak saman-saman Zahid. Hari ini cuti Krismas, kot?

Pada saya, sama ada masuk ke mahkamah atau tidak, isu yang melibatkan aqidah ini tidak akan memberikan sebarang kesan pada Mat Sabu.


Isu sesat aqidah bukannya seperti isu mencuri zina, mencuri dan seumpamanya. Zina misalnya menetapkan beberapa syarat dan bukti jelas di dalam Islam sebelum didakwa atau disabitkan kesalahan. Berbanding isu sesat aqidah, isu itu terlalu subjektif untuk dikemukakan bukti jelas dan nyata, apatah lagi isu ini membabitkan fahaman Syiah!

Sebagaimana yang kita tahu, Syiah membenarkan pengikutnya bertaqiyyah. Dalam ertikata lain, mereka dihalalkan berbohong, menipu, bersumpah palsu, berlakon dan sewaktu dengannya.

Jadi, jika benar Mat Sabu itu Syiah, kalau diletakkan Al-Quran di atas kepala Mat Sabu sekali pun, dia bersumpah qasam laknat Wallahi, Tallahi, wa Billahi sekali pun, di depan 100 orang hakim sekali pun, di dalam 1,000 mahkamah sekalipun, maka agamanya membenarkan dia berbohong dan menipu, bukan?

Jadi, apa gunanya dia ke mahkamah? Silap-silap, kalau dia boleh menang mudah di mahkamah. Lagipun, berfahaman Syiah ini bukannya ada surat permohonan yang perlu ditandatangani pengikutnya, bukan?

Pada saya, saya lebih cenderung supaya Mat Sabu dihukum oleh PAS sendiri. Setahu saya, ramai pemimpin PAS dan golongan ulama parti itu yang tahu tentang fahaman Mat Sabu yang sejak dulu lagi cenderung pada fahaman sesat itu. Hakikat itu diceritakan oleh salah seorang ahli Dewan Ulama PAS Kedah sendiri.

Bukti KDN yang memaparkan cerita dari seorang Tok Guru PAS, Tn Guru Hj Rahim di Pendang, Kedah, pada saya boleh digali dengan lebih dalam lagi. Khabarnya, Tok Guru PAS itu punya pengalaman "menggemparkan" melihat Mat Sabu solat di rumahnya suatu ketika dulu.

Selain itu, jangan lupa pula cerita dari Dr Abdul Aziz Hanafi yang juga salah seorang Tok Guru PAS yang disegani di Kedah. Setahu saya, ahli Dewan Ulama PAS Kedah itu juga punya cerita menarik mengaitkan Mat Sabu dengan fahaman Syiah. Itu belum lagi disebut tentang cerita Tok Guru Hj Salleh di Sik lagi..!

Terkini, seorang Tok Guru PAS di Pondok Bukit Kobah tampil menggemparkan kawasan utara semenanjung dengan dakwaan yang sama selain mendedahkan penyebaran fahaman Syiah yang semakin parah di dalam PAS. Dia yang berfahaman Sunnah Wal Jama'ah mendakwa ramai ulama PAS di pondok-pondok agama tahu tentang keterlibatan Mat Sabu dalam fahaman Syiah…

Senang cerita, saya lebih cenderung untuk mendesak golongan ulama Sunnah Wal Jamaah di dalam PAS supaya memaksa Mat Sabu meletakkan saja jawatannya di dalam parti. Bukanlah mahu masuk campur "rumahtangga orang", tapi saya risau juga kalau rakan-rakan saya di dalam PAS "tewas" dan "terpikat" dengan fahaman Syiah ini…

Bukan apa, Syiah ini "menarik" juga "tawaran"nya. Nikah mutaah dialu-alukan, malah solat pun boleh dijama' qasarkan setiap waktu. Entah fahaman jenis apa agaknya yang menggalakkan kecelaruan keturunan dan malas menyembah Allah sebegini? Itupun Mat Sabu anggap Syiah sebagai salah satu mazhab? Astagfirullahil'azim, kembalilah ke jalan Allah…

Sumber: Mykmu.net

Bukti yang akan buat puak Syiah merah muka..!!!

Posted: 25 Dec 2013 04:38 AM PST

Berikut adalah bukti-bukti kesesatan dan penyelewengan Syiah yang jelas bertentangan dengan Al-Quran yang diturunkan pada Rasulullah SAW...

Macam tu pun masih lagi nak kata Syiah tu "mazhab ke-5"? Syiah ni bukan saja tak layak nak dijadikan "mazhab", nak dijadikan apa pun tak boleh sebab sesat..!

Korang ada kenal mana-mana Syiah tak? Cuba bagi depa tengok video kat bawah ni... gerenti merah muka punyaaaa... heh!
HOT..!!! SOALAN TOK GURU PAS YANG GAGAL DIJAWAB PUAK PAS..!!!

Posted: 24 Dec 2013 10:33 PM PST

Pada pandangan saya, soalan mudah di bawah ini takkan dapat dijawab oleh majoriti para pengikut PAS dengan ikhlas. Depa mungkin boleh jawab, tapi tidak dengan ikhlas...

Soalan tu bukan saya yang tanya. Tapi ditanya oleh seorang Tok Guru PAS jugak....

Cuba tengok soalan di bawah... agak-agak depa boleh jawab tak soalan tu?
Amacam? Boleh jawab dengan ikhlas? Kalau jawab pun kona sana kona sini... yang ikhlasnya depa sembunyikan jugak laaaa...

SAIFUDDIN ABDULLAH UMUM MASUK PKR..???

Posted: 24 Dec 2013 07:07 PM PST

ScreenHunter_06 Dec. 25 04.13

Kecenderungan bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah, yang suka memberikan kenyataan "seirama" dengan dakyah pembangkang sememangnya sudah lama kita ketahui. Meskipun dia di dalam "Barisan" dan merupakan pemimpin UMNO, nadanya sering seperti Mahfuz Omar…

Semalam, Saifuddin Abdullah "buat hal lagi". Dia yang digugurkan dari menganggotai barisan kabinet seolah-olah berada di bangku pembangkang pada penggal ini apabila meminta pihak kerajaan "memahami hasrat rakyat untuk mengadakan himpunan protes pada 31 Disember ini.

Katanya, pihak kerajaan perlu memahami bahawa kenaikan kos sara hidup dan kadar tol memberikan kesan terhadap rakyat. Justeru itu dia mahu kerajaan faham "hasrat" tersebut.


Saya tidak tahu apa maksud Saifuddin sebenarnya. Apakah dia mahu kerajaan membenarkan puak-puak Pakatan Haram mengetuai himpunan protes "gulingkan kerajaan" yang dikatakan akan berlangsung pada malam tahun baru nanti? Dari gaya bahasanya, memang begitulah lebih kurang…

Saya tertanya-tanya, dalam permintaan Saifuddin yang mahu kerajaan memahami hasrat rakyat itu, apakah Saifuddin sendiri memahami hasrat dan dasar Kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak?

Saifuddin faham atau tidak tentang hasrat Kerajaan? Atau Saifuddin tak faham dan lebih suka fahamkan diri bersama puak-puak Pakatan Haram yang mengambil kesempatan untuk menyalahfahamkan rakyat tentang isu kenaikan kos sara hidup dan kadar tol?

Saya faham kerajaan ada berjanji di dalam manifesto PRU ke-13 yang lalu mengenai isu ini. Namun, saya juga faham keadaan semasa yang mendesak kerajaan melakukan yang terbaik untuk ekonomi negara dan kos sara hidup rakyat supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Pada saya, sebagai pemimpin UMNO, Saifuddin sepatutnya memahami konsep, dasar dan hala tuju kerajaan pimpinan Najib. Kalau dia benar-benar faham, dia sepatutnya menerangkan pada rakyat mengenai justifikasi tindakan kerajaan itu dan BUKANNYA terpengaruh dengan dakyah pembangkang!

Saya juga rakyat dan saya juga rasa terkesan dengan kenaikan kos sara hidup serta kadar tol tersebut. Namun saya tidaklah begitu "bengap" sehingga bersetuju dengan tindakan mengadakan himpunan protes yang selalunya akan berakhir dengan kekecohan, maki hamun dan dosa percuma!

Saya lebih terdorong untuk berdoa pada Allah SWT supaya Datuk Seri Najib dan kepimpinan kerajaan diberikan kemudahan, idea yang bernas dan berhikmah serta berusaha mencari jalan untuk mengatasi kenaikan kos sara hidup dan kadar tol tersebut.

Apa gunanya jadi pemimpin di kem kerajaan jika bersetuju dengan tindakan liar, berhimpun bukan muhrim, berpakaian tidak senonoh, maki hamun, caci cerca dan melakukan sesuatu yang tidak berfaedah di malam tahun baru?

Alangkah baiknya jika Saifuddin menggesa agar mereka-mereka yang gagal mengawal nafsu amarah itu supaya berhimpun mengadakan solat hajat di Stadium Shah Alam supaya Allah memberikan jalan kepada Datuk Seri Najib mengatasi masalah rakyat itu. Bukankah itu lebih baik?

Beginilah. Kalau Saifuddin tersinggung dengan artikel ini, saya mohon maaf. Saya hanya melontarkan pandangan saya sahaja. Saya juga rakyat, bukan? Itu hasrat saya. Saifuddin faham hasrat saya?

Kalau Saifuddin faham, saya suka untuk meminta Saifuddin menarik balik kenyataannya itu dan tolonglah jangan keluarkan kenyataan sebelum berfikir menggunakan akal dengan baik. Itu kufur namanya…

Seperkara lagi, adalah menjadi hasrat saya untuk melihat Saifuddin berterus terang mengaku meletakkan dirinya di kem kerajaan atau di kem pembangkang. Berlaku adillah dengan diri sendiri dan adil itu bermaksud "meletakkan sesuatu kena pada tempatnya".

Maksud saya, kalau mahu terus berada di kem kerajaan, buatlah cara mahu bersama kerajaan. Tapi kalau mahu terus "seirama" dengan pembangkang sebagaimana sekarang, "Saifuddin nampak itu pintu besar atau tidak"? Maka faham-fahamlah, kan?

Apa Yang Tersirat

Posted: 25 Dec 2013 01:07 PM PST

Apa Yang Tersirat


Disebalik Himpun 31 Disember 2013: Pelan B Pembangkang Guling Kerajaan

Posted: 25 Dec 2013 01:12 AM PST

AYT yakin dan percaya, bahawa mereka yang mahu berhimpun pada 31 Disember, dengan niat orang ramai akan berbondong-bondong menyertainya adalah salah satu tindakan disebalik kenaikan harga barangan dalam negara.

Sejak tahun 2006, berbagai himpunan seperti ini, termasuklah jelajah 505 selepas PRU-13, adalah satu pelan B pihak pembangkang mengambil alih kerajaan, selepas gagal melalui sistem demokrasi.

Sebenarnya mereka yang mengerakkan himpun itu adalah sebahagian daripada perancang dalam kenaikan harga barangan dalam negara, kerana menurut kajian mereka, hanya menerusi keperitan hidup, rakyat akan mudah terpengaruh dan menyokong gerakan tersembunyi mereka.

Memang diakui, bahawa apabila subsidi untuk barangan tertentu dikurangkan, maka harga barang itu akan naik. Namun, akibat berganda yang disebabkan kenaikan itu, sebanarnya dimanipulasi sedemikan rupa, sehingga pihak berkuatkuasa tidak mampu mengesannya, dan pada akhirnya tidak mampu berbuat apa-apa.

Kerajaan melalui Kementerian, hanya mampu mengistiharkan jenis barangan yang dikawal pada musim perayaan; tindakan itu, sebenarnya tindakan lapok.

Perlu diketahui bahawa kenaikan harga barangan dalam negara adalah usaha terancang daripada pihak tertentu, agar supaya rakyat resah dan seterusnya menyalahkan kerajaan.

Satu fakta perlu diketahui, bahawa majoriti peniaga atau orang tengah yang terlibat dalam jaringan perniagaan di semua sektor dalam negara ini, adalah mereka yang menyokong pembangkang. Atas sebab itu, satu usaha terancang dan tersusun oleh mereka, menaikan harga barangan, dalam usaha menguling atau menjatuhkan kerajaan.

Dalam sistem perekonomian negara yang sedang berkuatkuasa, kerajaan tidak mempunyai keupayaan membendung kenaikan harga barangan, kecualilah kerajaan mengambil alih semua rantaian perniagaan dan mengambil tindakan mononpoli untuk bekalan barangan keperluan asas.

Tindakan himpun yang digerakan oleh pihak tertentu, sebenarnya untuk mempercepat atau sebagai katalis kepada tindakan terancang mereka menjatuhkan kerajaan, bukan melalui sistem demokrasi.
 
Sudah tiba masanya kerajaan melakukan tindakan mencegah dengan mengawal kenaikan harga barangan keperluan asas, dengan menasionalisasikan semua rangkaian perniagaan yang membabitkan barangan tersebut. Jangan berlengah lagi, jika tidak, ianya akan terus dimanipulasi oleh pihak pembangkang untuk mencapai hasrat mereka menduduki Putrajaya. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

PEJUANG BANGSA

Posted: 25 Dec 2013 11:03 AM PST

PEJUANG BANGSA


CINA CUBA BUAT KECOH DI RUMAH TERBUKA KRISMAS 2013 DIHADIRI PM

Posted: 25 Dec 2013 08:07 AM PST


Semasa Rumah Terbuka Krismas 2013 di Padang Kota Lama siang tadi terdapat sedikit kekecohan bila seorang wanita Cinabeng cuba hendak  menyerbu masuk ke dalam khemah VIP bagi menyampaikan dokumen /risalah dibawanya .

Bila tidak dibenarkan masuk oleh pihak RELA yang mengawal di situ, beliau cuba memasuki ke arah lain tetapi diekori oleh pihak POLIS yang hari ini mengawal ketat Rumah Terbuka Krismas ini.

Persoalannya  , adakah kehadiran Cina ini dirancang untuk buat majlis PM  ini kecoh ? Apa motifnya ?

Di cuba memasuki perkarangan VIP tetap dihalang RELA 

Dia cuba memasuki arah ini tetapi terus dihalang & ditahan oleh RELA
di bantu oleh POLIS 


RBA serang & fitnah @NajibRazak di rumah terbuka Krismas Malaysia

Posted: 25 Dec 2013 06:58 AM PST

Juak2 RBA hari ini berlambak di Rumah  Terbuka Krismas Malaysia..maklum lah negeri tempat mereka.

Apa depa spin & tipu hari ini orang  Cina Penang pasal Najib ?

 Depa kata Najib tak mesra dengan bos mereka Guan Eng ketika duduk semeja dan terus disebarkan di facebook dalam berbahasa cina .

Tetapi realiti dan kebenarannya , Najib bukan seperti yang dituduh RBA dan gambar beliau senyum dan bersembang mesra dengan Guan Eng boleh dilihat sendiri gambarnya .

Kesimpulanya , selagi RBA terus menipu dan fitnah BN seperti ini  ..selagi itu lah cina tak akan undi BN di PRU akan datang


Balut keranda bendera Pas untuk mudah masuk syurga ke ?

Posted: 25 Dec 2013 05:31 AM PST


Apa hal ni bendera Pas dijadikan kain balut keranda mayat ?

Mungkinkah puak2 ini  percaya cakap juak2 Pas bahawa sokong dan undi parti mereka akan masuk syurga ?

Teringat kata2 Tailong

" Lu confirm masuk syurga "

BiaDAP bangsat Nga Kor Ming DAP menghina Najib & Isteri di twitter

Posted: 24 Dec 2013 10:30 PM PSTBila jumpa dan berdepan Najib dan pemimpin BN , muka macam haramjadah ultra kiasu Dap ini senyum menyambut pemimpin No 1 negara ini .Tapi bila di belakang , depa la dalang dan kepala menghasut rakyat menghina PM seperti di twitter sendiri.

Beginikah sikap seorang ahli Parlimen ?  Kalau Najib pun depa hina apatah lagi rakyat yang tidak menyokong mereka terutama Melayu.

Ohpolitik!™

Posted: 25 Dec 2013 03:26 AM PST

Ohpolitik!™


Anak Ikan BangNuar Buat Hal Lagi : Dakwaan Malaysia Jual Aset Tidak Benar

Posted: 24 Dec 2013 06:15 AM PST


Kerajaan hari ini melalui Kementerian Kewangan menafikan dakwaan pembangkang mereka menjual aset kerajaan untuk mengurangkan defisit dengan mengatakan ianya dilakukan di bawah inisiatif pengewangan aset (monetization of assets) bagi memajukan tanah.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli minggu lalu mendedahkan laporan Bank Dunia yang mengatakan Putrajaya menjual aset negara bagi mengurangkan defisit ke paras 4% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang ditetapkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
SIARAN MEDIA
KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA
MINISTRY OF FINANCE MALAYSIA

Penjelasan terhadap kenyataan Mengenai Penjualan Aset Kerajaan dan Pensekuritian Hutang Kerajaan

Kenyataan Ahli Parlimen Pandan, YB Rafizi Ramli mengenai maklumat di atas adalah berdasarkan Laporan Malaysia Economic Monitor (MEM, December 2013) yang dikeluarkan oleh World Bank (WB) pada 1 Disember 2013.

Untuk makluman, sumber maklumat di dalam penerbitan MEM tersebut diperolehi daripada Laporan Ekonomi 2013/2014 dan Anggaran Hasil Kerajaan Persekutuan 2013/2014 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia. Kedua-dua laporan tersebut telahpun dibentang di Parlimen pada 25 Oktober 2013.

Oleh itu, cadangan untuk mengadakan satu sidang Parlimen tergempar seperti yang diwar-warkan di dalam media bagi membincangkan isu ini adalah tidak berbangkit.

Pengewangan Aset Kerajaan (Monetization of Assets)
Untuk makluman, penjualan tanah adalah di bawah inisiatif pengewangan aset Kerajaan (monetization of assets) bertujuan bagi memajukan tanah berkenaan serta membangunkan kawasan sekitarnya.

Inisiatif pengewangan aset Kerajaan ini telah dilaksanakan sejak tahun 2008. Langkah ini telah merangsang lebih banyak penglibatan agensi-agensi Kerajaan, Syarikat-syarikat berkaitan Kerajaan (GLCs) dan sektor swasta di dalam memacu pertumbuhan ekonomi Negara.

Aset tersebut dipindah milik pada harga pasaran dengan penilaian dilakukan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah (JPPH).

Sebelum sebarang penjualan tanah dilaksanakan, pandangan dan persetujuan daripada agensi pengguna akan diperolehi terlebih dahulu mengenai perancangan penggunaan tanah tersebut.

Penjualan tanah ini tidak akan dilaksanakan sekiranya agensi tersebut tidak bersetuju atau mereka mempunyai perancangan untuk membangunkan tanah tersebut.

Pengewangan aset adalah aktiviti yang biasa dilaksanakan oleh mana-mana Kerajaan bagi menjana aktiviti ekonomi.

Sebagai contoh, tanah Kerajaan UK di Canary Wharf, London yang dijual kepada sektor swasta untuk dibangunkan sebagai hub kewangan antarabangsa. Langkah yang sama juga dilaksanakan oleh Kerajaan Singapura dan Hong Kong.

Pensekuritian Hutang Kerajaan
Pensekuritian hutang Kerajaan dilaksanakan bagi mewujudkan modal pembiayaan tambahan untuk pinjaman perumahan penjawat awam. Hasil pensekuritian hutang Kerajaan bukan merupakan sumber utama hasil Kerajaan Persekutuan kerana ia hanya mencakupi 1.9% daripada jumlah hasil Kerajaan Persekutuan. Pensekuritian hutang adalah satu aktiviti yang biasa dilaksanakan oleh bank-bank komersil sebagai satu strategi pembiayaan.

Kesimpulan
Dalam RMK-10, Kerajaan komited untuk mengurangkan paras defisit fiskal daripada 5.4% pada tahun 2010 kepada 3.0% pada tahun 2015 dan seterusnya mencapai bajet berimbang pada tahun 2020.

Sasaran ini penting bagi mengukuhkan kedudukan kewangan Kerajaan. Pencapaian sasaran ini bukan bergantung kepada penjualan aset Kerajaan dan pensekuritian hutang Kerajaan, tetapi dirancang menerusi konsolidasi fiskal Kerajaan.

Oleh itu, semua pihak dinasihatkan meneliti laporan yang dibentangkan di Parlimen sebelum membuat tuduhan yang tidak berasas, demi kebaikan bersama.

Kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Pandan, YB Rafizi Ramli adalah tidak bertanggungjawab kerana dengan sengaja telah memutarkan isi kandungan laporan tersebut bagi kepentingan politik.

KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA
PUTRAJAYA

24 Disember 2013

bumiyang

Posted: 25 Dec 2013 03:25 AM PST

bumiyang


Gempar!!! Dakwaan Kononnya Kerajaan Pusat Menjual Aset Untuk Menampung Perbelanjaan Negara???

Posted: 24 Dec 2013 05:00 PM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 25 Dec 2013 01:36 AM PST

Taipingmali (tm)


Kenderaan 4x4 Pembuli jalan raya

Posted: 24 Dec 2013 04:42 PM PST

Di Sabah dan Sarawak, kenderaan pacuan 4 roda dikenali sebagai pembuli jalan raya dan ada juga yang menggelarkan sebagai killer truck.

Ini kerana terdapat banyak kes kemalangan maut yang melibatkan kenderaan pacuan 4 roda dengan pengguna kenderaan kecil seperti kereta penumpang dan motosikal.

Kebanyakan pemandu 4x4 memandu laju, cuai, tidak mengikut peraturan jalan raya, memandu sambil berbual menggunakan telefon dan memandu di bawah pengaruh arak.

Oleh kerana jalan-jalan di Sabah dan Sarawak hanya dua lorong, maka kebanyakan pemandu 4x4 akan memandu laju dan memotong kenderaan lain sesuka hati terutama lori, van,  bas dan kereta kecil yang dianggap tidak laju dan mengganggu perjalanan 4x4. TM sendiri pernah berdepan dengan pemandu 4x4 samseng ini 2 minggu lalu dalam perjalanan menurun bukit dari Kundasang ke Kota Kinabalu, mujurlah van Nissan yang kami naiki dapat membrek dan berhenti bagi mengelakkan 4x4 yang betul-betul berada 50 meter di hadapan kami.

Seperkara lagi ialah sikap sombong, bongkak dan tidak berhati perut pemandu 4x4 adalah punca utama kemalangan melibatkan 4x4. Mereka dikenali sebagai "Apek Bayat" atau samseng jalanan, dahulu mereka gemar kereta Toyota Celica tetapi kini menjadi trend baru memiliki 4x4 dan kini Toyota Hilux adalah pilihan mereka.

Kelmarin di Kunak 4x4 bunuh orang lagi,

"Dua beranak maut selepas motosikal mereka dinaiki bersama-sama seorang lagi anggota keluarga bertembung sebuah kenderaan pacuan empat roda di Kilometer 9, Jalan Kunak-Lahad Datu di sini. Kemalangan pada kira-kira 5.40 petang itu meragut nyawa seorang wanita"

Menjawab fitnah Rafizi Ramli....

Posted: 24 Dec 2013 08:21 AM PST

PENJELASAN TERHADAP KENYATAAN MENGENAI PENJUALAN ASET KERAJAAN DAN PENSEKURITIAN HUTANG KERAJAAN

Kenyataan Ahli Parlimen Pandan, YB Rafizi Ramli mengenai maklumat di atas adalah berdasarkan Laporan Malaysia Economic Monitor (MEM, December 2013) yang dikeluarkan oleh World Bank (WB) pada 1 Disember 2013.

Untuk makluman, sumber maklumat di dalam penerbitan MEM tersebut diperolehi daripada Laporan Ekonomi 2013/2014 dan Anggaran Hasil Kerajaan Persekutuan 2013/2014 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia. Kedua-dua laporan tersebut telahpun dibentang di Parlimen pada 25 Oktober 2013. Oleh itu, cadangan untuk mengadakan satu sidang Parlimen tergempar seperti yang diwar-warkan di dalam media bagi membincangkan isu ini adalah tidak berbangkit.

PENGEWANGAN ASET KERAJAAN (MONETIZATION OF ASSETS)

Untuk makluman, penjualan tanah adalah di bawah inisiatif pengewangan aset Kerajaan (monetization of assets) bertujuan bagi memajukan tanah berkenaan serta membangunkan kawasan sekitarnya.

Inisiatif pengewangan aset Kerajaan ini telah dilaksanakan sejak tahun 2008. Langkah ini telah merangsang lebih banyak penglibatan agensi-agensi Kerajaan, Syarikat-syarikat berkaitan Kerajaan (GLCs) dan sektor swasta di dalam memacu pertumbuhan ekonomi Negara.

Aset tersebut dipindah milik pada harga pasaran dengan penilaian dilakukan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah (JPPH).

Sebelum sebarang penjualan tanah dilaksanakan, pandangan dan persetujuan daripada agensi pengguna akan diperolehi terlebih dahulu mengenai perancangan penggunaan tanah tersebut. Penjualan tanah ini tidak akan dilaksanakan sekiranya agensi tersebut tidak bersetuju atau mereka mempunyai perancangan untuk membangunkan tanah tersebut.

Pengewangan aset adalah aktiviti yang biasa dilaksanakan oleh mana-mana Kerajaan bagi menjana aktiviti ekonomi. Sebagai contoh, tanah Kerajaan UK di Canary Wharf, London yang dijual kepada sektor swastauntuk dibangunkan sebagai hub kewangan antarabangsa. Langkah yang sama juga dilaksanakan oleh Kerajaan Singapura dan Hong Kong.

PENSEKURITIAN HUTANG KERAJAAN

Pensekuritian hutang Kerajaan dilaksanakan bagi mewujudkan modal pembiayaan tambahan untuk pinjaman perumahan penjawat awam. Hasil pensekuritian hutang Kerajaan bukan merupakan sumber utama hasil Kerajaan Persekutuan kerana ia hanya mencakupi 1.9% daripada jumlah hasil Kerajaan Persekutuan. Pensekuritian hutang adalah satu aktiviti yang biasa dilaksanakan oleh bank-bank komersil sebagai satu strategi pembiayaan.

KESIMPULAN

Dalam RMK-10, Kerajaan komited untuk mengurangkan paras defisit fiskal daripada 5.4% pada tahun 2010 kepada 3.0% pada tahun 2015 dan seterusnya mencapai bajet berimbang pada tahun 2020. Sasaran ini penting bagi mengukuhkan kedudukan kewangan Kerajaan. Pencapaian sasaran ini bukan bergantung kepada penjualan aset Kerajaan dan pensekuritian hutang Kerajaan, tetapi dirancang menerusi konsolidasi fiskal Kerajaan.

Oleh itu, semua pihak dinasihatkan meneliti laporan yang dibentangkan di Parlimen sebelum membuat tuduhan yang tidak berasas, demi kebaikan bersama.

Kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Pandan, YB Rafizi Ramli adalah tidak bertanggungjawab kerana dengan sengaja telah memutarkan isi kandungan laporan tersebut bagi kepentingan politik.

KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA
PUTRAJAYA

24 Disember 2013
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.