Pakatan Rakyat

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Sabtu, 15 Oktober 2011 at 9:38 PTG

sumber :-

Pakatan Rakyat


RAKYAT MARHAEN

Posted: 15 Oct 2011 09:22 PM PDT

RAKYAT MARHAEN


Apa yang dicari...kepuasan diri....atau merosakkan jemaah....tepuk dada tanyalah

Posted: 15 Oct 2011 08:18 PM PDT

Oleh Sarina Ismail

Malaysia merupakan negara ke -7 terbesar akaun Face Book dan Tweeter. Sejumlah 5.5 juta pemegang akaun Face Book pada tahun 2011 dan jumlah tersebut meningkat kepada 10 juta pada tahun 2011. Antara golongan teramai meminati ruang maya ini termasuklah golongan muda dan pertengahan.

Face Book merupakan satu medan tanpa had dan kawalan untuk menghebah, berkongsi, berinteraksi mahu pun berurus niaga sesama rakan.

Read More / Baca Lagi >>

Motif Aziz Bari kata Awang dan Utusan le...!!!

Posted: 15 Oct 2011 08:14 PM PDT

Awang Selamat

16 OKT — Awang tidak terkejut dengan kenyataan pensyarah indang-undang, Profesor Dr. Abdul Aziz Bari mempersoalkan titah peringatan Sultan Selangor berhubung isu cubaan memurtadkan orang Islam. Ramai tahu siapa sebenarnya Abdul Aziz. Awang bukan mahu membuat tuduhan liar tetapi ia sudah menjadi rahsia terbuka sebagaimana yang didedahkan oleh Ahli Parlimen Bebas, Zulkifli Noordin.
Kecenderungan politiknya kepada pembangkang cukup jelas. Pensyarah hebat seperti Abdul Aziz akan selalu mencari kewajaran untuk menjayakan misi politiknya. Tidak boleh secara halus, dibuat secara terbuka tetapi masih berselindung atas nama akademik. Lalu Awang musykil Abdul Aziz yang dianggap pakar perlembagaan oleh sesetengah pihak mempersoalkan tindakan Sultan Selangor sebagai `bukan sesuatu yang lazim dan tidak konsisten'.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Kelantan berebut kerusi

Posted: 15 Oct 2011 08:08 PM PDT

Oleh M FAQIH
Ahli Parlimen Pasir Mas, Dato' Ibrahim Ali yang menang atas tiket PAS pada pilihan raya umumhttp://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/ibrahim-ali-sept29.jpg lalu kini heboh dikatakan ingin bertanding atas tiket BN pula.Jika desas-desus itu menjadi kenyataan, bekas pemimpin Semangat 46, Berjasa, Umno dan kini 'Bebas mesra BN' itu menjadi pemimpin paling kerap beralih parti.
Biarpun dicanangkan sebagai calon mesra BN, namun kehadirannya membuatkan barisan kepimpinan Umno yang ada sekarang tergugat.
Read More / Baca Lagi >>

Dasar kebangsaan bukan ajaran Nabi

Posted: 15 Oct 2011 07:57 PM PDT

Orang Melayu Islam di negara ini mestilah mendokong kerajaan yang berlandaskan Islam kerana politik tidak boleh dipisahkan dari agama.

Menurut Mursyidul Am PAS Dato' Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, kerja menegakkan Islam, bukan suatu kerja main-main.

"kerja ini bukan kerja main-main, kerja ni kerja tuntutan daripada Allah,

Najib's Malay Dilemma II

Posted: 15 Oct 2011 07:53 PM PDT

Mustapha Ong
Prime Minister Najib Razak will face very tough decisions in 2012. The force of Mahathirism has reared its head and is showing signs of spreading. The beginning of Mahathir's Malay Dilemma II will again change the political economic and social landscape of Malaysia and surely trouble Najib, who will remain the incumbent UMNO president and prime minister after the next general election.
At 85, Mahathir is still going strong and has not stopped speaking his mind on the local political scene. His opinion is still having a positive influence on the Malaysian political and economic transformations that Prime Minister Najib is trying to introduce through his vision to transform Malaysia into the next level of national development toward the year 2020.
Read More / Baca Lagi >>

MCA kutip tandatangan menentang hudud! Melayu Islam dayus!!

Posted: 15 Oct 2011 07:35 PM PDT

Oleh: albangi

"Presiden MCA Datuk Dr Chua Soi Lek telah melancarkan kutipan 1 Juta tandatangan  bagi menentang hudud.  Ini adalah suatu tindakan YANG MEMBAHAYAKAN KESELAMATAN NEGARA.

Apa makna tindakan MCA itu terhadap Islam?

1. Ia satu pengisYtiharan perang terhadap Allah dan Rasul dan terhadap hukum hudud yang menjadi sebahagian daripada al-Quran.

Read More / Baca Lagi >>

Rancangan penyembah syaitan

Posted: 15 Oct 2011 07:33 PM PDT

Oleh: rajaibrahimpetra96

"freemason Rancangan Di Sebalik DAJJAL – Secret Society: Pengenalan Freemason (HolyWar Archives)Pengenalan Secret Society
Ok, firstly aku akan dedahkan pasal secret society around the world, Maybe ramai antara korang dah tahu pasal ni, maybe ramai lagi yg masih kabur dan x tau langsung aku permudahkan, secret society tu adalah pertubuhan2 rahsia yg telah diilhamkan oleh dajal laknatullah untk merencanakan dan melaksanakan rancangan2 jahat dan kotor mereka

Read More / Baca Lagi >>

Jangan pisahkan ilmu akademik dengan Islam

Posted: 15 Oct 2011 07:32 PM PDT

Oleh MUSLIM ABDUL RAZAK

images/stories/OKTOBER2011/dsc_0243.jpgALOR SETAR  – "Dikotomi ilmu bermaksud pemisahan ilmu naqli seperti ilmu usuluddin, syariah dengan ilmu aqli seperti sains, matematik, geografi dan sebagainya. Fahaman ini menyebabkan ulama dan fuqaha terus prejudis terhadap ilmu yang berasakan aqli dan eksperimental," jelas Pengerusi Lembaga Pengarah Kolej Universiti Insaniah (KUIN), Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Read More / Baca Lagi >>

PAS parti politik Islam terawal di Nusantara

Posted: 15 Oct 2011 07:27 PM PDT

PAS adalah sebuah parti Gerakan Islam dan parti politik Islam yang antara terawal ditubhttp://pasabah.files.wordpress.com/2008/02/bendera-8.jpguhkan kesinambungan daripada kedatangan Islam di Asia Tenggara, demikian menurut Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.
Jelas beliau, kemunculan PAS adalah satu tuntutan daripada al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w.

Read More / Baca Lagi >>

Mengapa Yahudi Tidak Suka Indonesia dan Malaysia Bersatu?

Posted: 15 Oct 2011 07:23 PM PDT

Indonesia tidak akan bertoleransi dengan tindakan negara-negara lain yang mengancam kedaulatan, termasuk soal sempadan. "Tidak ada kompromi soal kedaulatan," kata Jurucakap Presiden Julian Aldrin Pasha, Selasa (11/10/2011).

Hubungan Indonesia kembali panas. Setelah kian kali, dua negara serumpun-seakidah ini kembali kucar kacirkan soal nasionalisme yang sama sekali tidak diajar ulama-ulama Melayu terdahulu.
Read More / Baca Lagi >>

Video : Yemeni security forces fire on protesters

Posted: 15 Oct 2011 06:26 PM PDT

Video :Thousands march against Yemen's Saleh

Posted: 15 Oct 2011 06:25 PM PDT

Video : Protesters in Sanaa march against President Saleh

Posted: 15 Oct 2011 06:24 PM PDT

Video : Cops break up peaceful 'Occupy' event

Posted: 15 Oct 2011 06:22 PM PDT

Video-Before the 'breakup': Occupy Dataran

Posted: 15 Oct 2011 06:21 PM PDT

Video : Rioters Hijack Rome Protests

Posted: 15 Oct 2011 06:20 PM PDT

Video: Thousands March on D.C. for Jobs

Posted: 15 Oct 2011 06:19 PM PDT

Video : Latest updates from Occupy protests in Rome, New York

Posted: 15 Oct 2011 06:18 PM PDT

Video : Claudio Lavagna reports on the Occupy Rome protests

Posted: 15 Oct 2011 06:17 PM PDT

Video : Rome 'Occupy' protest turns violent

Posted: 15 Oct 2011 06:16 PM PDT

Video : Violence and chaos in Rome

Posted: 15 Oct 2011 06:16 PM PDT

Demonstrasi anti kapitalis merebak ke Eropah

Posted: 15 Oct 2011 06:07 PM PDT

FRANKFURT 16 Okt. – Beribu-ribu penunjuk perasaan berdemonstrasi di luar ibu pejabat Bank Utama Eropah di sini, pada hari pertama protes menentang ketidaksamaan ekonomi dan ketamakan kapitalisme di seluruh dunia, semalam.
Pihak penganjur menganggarkan kehadiran hampir 6,000 orang, manakala polis mendakwa 5,000 orang yang berkumpul di dataran dengan membawa logo gergasi mata wang euro berwarna biru kuning.
Sebelum itu, demonstrasi secara aman dan terkawal turut diadakan di London, Hong Kong, Jepun dan Australia dengan ribuan penunjuk perasaan membawa sepanduk yang ditulis dengan ayat menentang sistem kapitalis.
Sementara itu di Rome, polis anti rusuhan melepaskan tembakan meriam air dan gas pemedih mata terhadap beratus-ratus penunjuk perasaan anti kapitalis di sini, manakala sekumpulan aktivis bertindak liar membakar ruang tambahan Kementerian Pertahanan berdekatan ibu negara Itali. – AFP

First Wall Street, now the world

Posted: 15 Oct 2011 06:05 PM PDT

Protesters don Guy Fawkes masks for the "Occupy central" protest outside the Hong Kong Stock Exchange October 15, 2011. — Reuters pic
ROME, Oct 15 — Demonstrators worldwide shouted their rage today against bankers and politicians they accuse of ruining economies and condemning millions to hardship through greed and bad government. Galvanised by the Occupy Wall Street movement, the protests began in New Zealand, rippled round the world to Europe and were expected to return to their starting point in New York.
Read More / Baca Lagi >>

DULU TIPU HAL MAT INDERA - HARI INI TIPU HAL MAT INDON

Posted: 15 Oct 2011 06:01 PM PDT

NASIONALIS MAT INDERAnota:
berjaya membasmi
tentera upahan british!

hanya kang kong yang tak sedar
kah kah kah
SINDIKET IC: ALASAHN KURSUS USAHAMWAN TAK MUNASABAH – keadilan daily

Kenyataan Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Imran Abdul Rahman bahawa ratusan warga asing yang ditemui di Istana Dugang Country Resort kelmarin menghadiri kursus keusahawanan disifatkan sebagai tidak munasabah.
Read More / Baca Lagi >>

DAP Perak tidak bimbang isu hudud

Posted: 15 Oct 2011 05:59 PM PDT

Pendirian BN tentang isu hudud ini pula sangat berbeza menyebabkan orang Melayu Perak merasa kurang senang dan akan menolak mereka dalam PRU 13 nanti.
PETALING JAYA: Isu hudud yang menjadi kontroversi di media sekarang tidak menjadi faktor penentu dan membimbangkan DAP Perak untuk mendapatkan sokongan pengundi Melayu pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13).
Ketua DAP Perak dan juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sitiawan Ngeh Koo Ham ketika dihubungi yakin pengundi Melayu lebih cenderung menyokong DAP yang sanggup berbincang dengan PAS meskipun berbeza pendirian.
"Pakatan Rakyat tidak menolak pelaksanaan hudud. DAP pula sanggup mendengar penjelasan PAS cuma DAP berbeza pendirian atas dasar keadilan," terang beliau yang juga ahli parlimen Beruas.
Read More / Baca Lagi >>

Kopitiam Bang Nan

Posted: 15 Oct 2011 09:14 PM PDT

Kopitiam Bang Nan


Scandal Scorpene: Akhirnya Najib dan Zahid Hamidi Letak Jawatan!!

Posted: 15 Oct 2011 02:53 AM PDT

Skandal menyamar: Menteri Pertahanan Britain letak jawatan

15/10/2011 11:15am

LONDON 15 Okt. - Menteri Pertahanan Britain, Liam Fox semalam meletakkan jawatannya ekoran skandal seorang usahawan `menyamar' menjadi penasihatnya ketika beliau melakukan tugas rasmi.

Dalam surat peletakan jawatannya kepada Perdana Menteri, David Cameron, ahli Parlimen dari parti Konservatif itu mengaku membenarkan batasan antara aktiviti peribadi dan tugas rasmi menjadi kabur dalam perkara melibatkan rakan baiknya, Adam Werritty.

Beliau meletakkan jawatan itu selepas memegang jawatan Menteri Pertahanan selama 17 bulan. - AFP

TAJUK-TAJUK BERIT

D'Perbatasan

Posted: 15 Oct 2011 07:37 PM PDT

D'Perbatasan


Hanya muslim jahat takut hudud

Posted: 15 Oct 2011 12:26 AM PDT

Kursus perniagaan diberi untuk pendatang asing?

Posted: 15 Oct 2011 12:11 AM PDT

Sultan Kedah bakal Yang di-Pertuan Agong ke-14

Posted: 15 Oct 2011 12:05 AM PDT

40 ribu nama diragui, apa jadi dengan JPN?

Posted: 15 Oct 2011 12:00 AM PDT

Tukar Tiub

Posted: 15 Oct 2011 07:06 PM PDT

Tukar Tiub


DULU TIPU HAL MAT INDERA - HARI INI TIPU HAL MAT INDON

Posted: 15 Oct 2011 01:42 PM PDT
NASIONALIS MAT INDERA

nota:
berjaya membasmi
tentera upahan british!

hanya kang kong yang tak sedar
kah kah kah
SINDIKET IC: ALASAHN KURSUS USAHAMWAN TAK MUNASABAH – keadilan daily

Kenyataan Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Imran Abdul Rahman bahawa ratusan warga asing yang ditemui di Istana Dugang Country Resort kelmarin menghadiri kursus keusahawanan disifatkan sebagai tidak munasabah.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat berkata, alasan itu sama sekali tidak dapat diterima rakyat kerana tiada keperluan mereka mengikuti kursus tersebut kerana mereka memang tidak dibenarkan berniaga di Malaysia.

"Apakah seorang warganegara asing yang datang ke negara ini atas permit pertanian dibenarkan berniaga dalam negara kita? Sejak bila pula kerajaan Malaysia membenarkan pekerja buruh daripada kalangan warga asing dibenarkan berniaga di negara kita? soalnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Suhaizan turut membangkitkan beberapa persoalan yang menimbulkan kecurigaan dan mengesahkan dakwaan pemuda PAS bahawa warga Indonesia, bangladesh dan Kemboja itu dibawa ke resort tersebut untuk mengambil MyKad.

Warga asing itu juga dipercayai akan didaftarkan sebagai pemilih dalam pilihan raya umum ke-13.

Katanya, layanan yang diterima mereka sangat istimewa sehingga diberikan perkhidmatan pengangkutan dan bas secara percuma.

"Tidak munasabah warga asing ini diberi layanan kelas pertama untuk menghadiri kursus keusahawanan. Mereka diberi perkhidmatan bas dan resort. Badan kerajaan mana yang begitu bermurah hati membenarkan mereka berkursus?" soalnya yang juga Ketua Pemuda PAS Johor.

Apa yang lebih melucukan katanya warga asing itu datang dari Johor ke Selangor semata-mata untuk berkursus selama lima jam sahaja.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... NAK TUTUP PENIPUAN .... DENGAN SATU LAGI PENIPUAN.... kah kah kah..

kah kah kah..INI LAH KALI PERTAMA KURSUS USAHAWAN DIADAKAN DALAM BELUKAR.... kah kah kah..

kah kah kah...ADALAH INI KURUSUS USAHAWAN TENTANG BAJA ASLI.... kah kah kah...

kah kah kah..BERAK DALAM BELUKAR...KUMPUL KAN BUAT BAJA.... kah kah kah...

woit...CUKUPLAAA.... HENTIKAN LAAA.... MENIPU.... kah kah kah..

kah kah kah..INI SAMA MACAM KES MAT INDERA..kah kah kah...

kah kah kah.... BILA TERBUKTI MAT MELAWAN SOLDADU UPAHAN BRITISH.... kah kah kah..

kah kah ka....LALU KANG KONG KATA ... KITA TAK PERNAH DI JAJAH..... kah kah kah..


NOTA:
kepala bana apa indon kuli kontrek
dilatih nakl jadi usahawan?TUNAI LAPAN TUNTUTAN


SEMUA KAKI TIPU - HANCUR NEGARA INI

Posted: 15 Oct 2011 12:39 PM PDT
JANGAN LUPA 8 TUNTUTAN INI

BAGI IC SEGERA , POLIS JANGAN HANYA NAFI: AMK – keadilan daily

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mat Akin menggesa Ketua Polis Negara, Ismail Omar segera menyiasat dakwaan berhubung kegiatan sindiket memberi kad pengenalan kepada warga asing.

Kata Shamsul, dakwaan itu merupakan isu yang sangat serius melibatkan soal keselamatan negara dan polis tidak harus sekadar memberikan penafian.

"Pemberian kad pengenalan adalah satu pengkhianatan kepada negara yang membabitkan kedaulatam negara. Polis seolah-olah tidak peka dengan dakwaan ini dan hanya memberi kenyataan yang dianggap bodoh sombong," tegas Shamsul.

Shamsul mengulas kenyataan Ismail omar yang enggan memberi komen berhubung isu tersebut dan hanya menjawab tidak menerima apa-apa laporan lagi.

Pada masa yang saman, Ketua Polis Daerah Sepang, Imran Abdul Rahman turut menafikan dakwaan itu dengan mengatakan ia tidak benar selepas menjalankan siasatan.

NOTA:
entah entah polis pun terlibat sama
tu pasal hanya nafeee
nafeee
nafeee


woit... NAFEE INI NAMA ORANG LAAAA..... kah kah kahKLIK SATU IKLAN


DUNIACACAMARBA

Posted: 15 Oct 2011 03:33 PM PDT

DUNIACACAMARBA


Mentua Berahi Ajak Menantu Bawah Umur "Ehem-ehem"

Posted: 15 Oct 2011 07:24 AM PDT

Sekadar hiasan.

Saya petik:

[SH] Kampung Raja - Seorang isteri muda tersentak apabila mendakwa bapa mentuanya menawarkan sejumlah wang sebagai usaha memujuk wanita itu melakukan hubungan seks ketika ketiadaan anak lelakinya di rumah.

Bapa saudara perempuan itu yang hanya mahu dikenal sebagai Man, 40-an memberitahu, dia dihubungi adiknya, iaitu ibu wanita itu memberitahu besan anaknya memujuk untuk melakukan hubungan seks.

Menurutnya, sebelum itu mangsa yang berusia lingkungan 15 tahun ditawarkan wang sebanyak RM20 oleh bapa mentuanya agar melakukan perbuatan terkutuk itu.

"Kejadian terakhir dikatakan berlaku pada Aidilfitri lalu dan terbongkar selepas mangsa menceritakan kejadian itu kepada ibunya," katanya.

Man berkata, anak saudaranya berkahwin bawah umur selepas terlanjur dengan anak lelaki itu manakala suami wanita bawah umur itu juga menghadapi masalah tertentu.

Katanya, bagaimanapun lelaki yang didakwa menetap di sebuah kampung dekat Jertih belum sempat melakukan apa-apa terhadap menantunya kecuali pernah memegang paha dan tangannya.

"Mujurlah lelaki durjana itu tidak sempat melakukan apa-apa kepada anak saudara saya yang sanggup menawarkan wang untuk melakukan perbuatan terkutuk," katanya yang pulang dari Kuala Lumpur semata-mata untuk membantu menyelesaikan masalah tersebut.

Beliau berkata, anak saudaranya kini tinggal berasingan dengan bapa mentuanya dan bekerja sebagai pembantu jualan di Kampung Raja.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria ketika dihubungi memberitahu pihaknya tidak ada menerima laporan mengenai kejadian itu setakat ini. 
 
P/s: Gila! 

Kumpulan Gengster DARJAH LIMA KENCING Rakan Enggan Hisap Rokok

Posted: 15 Oct 2011 01:35 AM PDT


Saya petik:

[HM] AMPANG: Sekumpulan enam murid lelaki darjah lima sebuah sekolah rendah, di sini layak digelar 'gangster junior' apabila sanggup bertindak membuli seorang murid sekolah sama dengan membuang air kecil ke atas badan kanak-kanak itu hanya kerana mangsa enggan menghisap rokok, petang kelmarin.

Menurut sumber, dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, mangsa yang juga murid darjah lima sekolah sama sedang bermain di padang permainan kawasan perumahan Taman Mega Jaya, di sini, sebelum dihampiri kumpulan kanak-kanak terbabit.

"Mereka yang melihat mangsa sedang bermain-main di padang berkenaan kemudian bertindak memanggilnya. Mangsa yang dipercayai sering dibuli kemudian menghampiri kumpulan itu.

"Kumpulan itu kemudian memaksa mangsa berbaring di tepi longkang. Namun mangsa enggan berbuat demikian menyebabkan dia dipukul dua ahli kumpulan itu dengan dua batang kayu beberapa kali," katanya.

Menurutnya, mangsa yang kesakitan kemudian terpaksa menurut perintah itu dengan berbaring di tepi longkang sambil dikelilingi ahli kumpulan itu.

Difahamkan, salah seorang ahli kumpulan itu turut merakam aksi buli mereka menggunakan telefon bimbit.

"Salah seorang daripada mereka kemudian bertindak memberi rokok kepada mangsa dan memaksanya menghisap rokok itu namun mangsa sekali lagi enggan.

"Kali ini, mereka bertindak lebih kejam apabila meletakkan rokok di mulut mangsa dan memaksanya menghisap rokok itu sambil memukulnya beberapa kali," katanya.

P/s: Gila!!![Video - Wajib Baca] Hayati Titah Sultan Brunei yang Mahu Hukum Allah Disegerakan di Brunei

Posted: 14 Oct 2011 05:30 PM PDT

Saya petik:

[MP] BANDAR SERI BEGAWAN, 10 Okt - Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam bertitah supaya pelaksanaan kedua-dua Sistem Perundangan dan Kehakiman Syarak dan Sivil secara seiiring, disegerakan.

"Jangan berlambat-lambat dan rebutlah kurnia hidayah itu dengan langkah positif bukan di tunggu lama-lama sampai makanan jadi bangas."

"Apakah lagi yang akan ditunggu, bangunan mahkamah sudah ada tersergam megah, orang-orang pandai pun sudah ramai dan negara juga sudah merdeka. Hendak ditunggu apa lagi. Hakim-hakim syarie sudah ramai diketuai oleh ketua hakim syarie."

Kebawah Duli Yang Maha Mulia menegaskan demikian semasa berkenan mengurniakan titah di Mesyuarat Khas Majlis Agama Islam hari ini.

Titah Baginda, mereka itu semuanya berkelulusan belaka, berbanding dengan era 50an membawa kepada 60an dahulu. Pehin-pehin khatib pun turut jadi Hakim atau pengapit Hakim.

"Beta pernah menyebut tentang penubuhan Mahkamah Syariah sehingga ke tahap yang setinggi-tingginya bagi menangani bukan saja pentadbiran undang-undang keluarga malahan juga jika yang sesuai dan munasabah akan juga mengendalikan kanun jenayah Islam atau Islamic Criminal Act, titah bertarikh 15 Julai 1996 bersempena hari keputeraan Beta yang ke 50 tahun.

"Pada ketika itu fokus orang sangatlah tertumpu pada ungkapan ketika yang sesuai dan munasabah. Lalu macam-macam jangka masa yang disebut seperti ada 10 tahun ada 8 tahun dan seumpamanya," tambah Baginda.

Baginda seterusnya menekankan, sekarang sudah 15 tahun titah itu berlalu tetapi masih saja ada lagi orang yang terus menyebut belum bersedia, belum mampu, masih banyak perkara yang perlu dibuat, persediaan belum cukup masih memerlukan tempoh masa seperti lapan atau lima tahun lagi dan sebaginya.

Nanti apabila sudah cukup lapan atau lima tahun itu tegas Baginda, akan ada pula orang yang akan terus menyebut supaya di tunggu pula lapan atau lima tahun lagi.


"Jadi kalau beginilah keadaan sampai bilakah ia akan berakhir tempoh-tempoh itu untuk disebut. Adakah kita masih saja melihat diri kita ini sama seperti di era 50an atau 60an dahulu.


"Apakah kita lupa bahawa, kita telah pun meminjam sampai sekarang tenaga pakar undang-udang daripada luar semenjak sekian lamanya, berapa lama? 20 tahun," tegas Baginda.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia seterusnya mem-persoalkan; "Tidak bolehkan dalam jangka masa selama itu kita menyelesaikan satu akta jenayah syariah.


"Beta tetap yakin jika kita mahu undang-undang Allah ini tidak mustahil untuk dapat dilaksanakan. Jadi kalau belum mampu semua, buatlah mana-mana yang patut didahulukan yang dianggap kita sudah mampu.


"Misalnya, kita ambil sebagai contoh meminum minuman yang memabukkan, jika ini mudah dan boleh dijalankan maka jalankan lah ia dahulu tak perlu tunggu hingga 100 peratus lengkap.


"Mana-mana orang yang meminum arak atau sebarang minuman yang memabukkan jika ada cukup bukti syarak itu disabit kesalahan mengapakan tidak dijalankan hukum hukuman Allah ini dan jika tidak mencukupi atau ada halangan untuk dihukum dengan hukuman syarak itu sedang kes itu masih boleh dikaitkan dengan kes asal maka barulah dihukum dengan takzir atau seumpama takzir.


"Hukuman bagi yang pertama atau yang kedua ini akan menurut timbangan syarak," titah Baginda lagi.

Tidakkah nampak jika kes ini ditangani secara syarak atau seumpama takzir, maka perlu untuk kita dapat membetulkan bentuk dan cara sebatan yang dipakai selama ini akan terbuka luas.

Ada pun sebatan yang dipakai masa ini boleh memengsankan orang walau baru dua, tiga kali sebatan saja berbanding dengan sebatan cara Islam tidaklah mungkin sampai begitu.

Bukankah kalau kita cepat-cepat menjalankan undang-undang syarak ini, kita akan lebih tepat pula dapat menggantikan hukuman yang tidak betul itu dengan hukuman Allah yang penuh dengan rahmat bukan hukuman manusia.


Kalau kita lama-lama juga menunggu, bukankan ini sama ertinya kita seperti saja bersetuju dengan hukuman yang tidak adil itu yang menimpa penderitaan melebihi daripada yang sepatutnya.

Beta yakin, kalau mampu melaksananya, cuma mana aktanya? Kalau orang kata sudah ada, mengapa ia ditahan-tahan, tidak di bincang dan diputuskan segera.


P/s: Kita lupa dahulu kontroversi atau isu negatif yang membabitkan keluarga kesultanan Brunei. Cuba baca titah baginda di atas. Saya terharu apabila membaca titah Baginda Sultan Brunei yang bersungguh-sungguh mahu undang-undang Islam dilaksanakan dengan segera di Brunei.

Sebaliknya, di negara kita orang Islam berfahaman UMCO berlumba-lumba merendah-rendahkan, menghina, menolak hukum Allah. Macam-macam alasan diberikan. Ulama yang mempunyai kepentingan diam menikus tanpa pernah berfikir bahawa mereka akan dipersoal di akhirat kelak.

Semoga kita tidak tergolong dalam kelompok manusia lahanat yang menolak dan menghina hukum Allah.


Kerabu Bersuara ®

Posted: 15 Oct 2011 03:26 PM PDT

Kerabu Bersuara ®


Terbaru! Isu Kawasan Minum Arak,Brunei Lebih Takut Allah Dari Manusia

Posted: 15 Oct 2011 08:30 AM PDT

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/312636_10150414511589274_272577114273_10185163_1665857696_n.jpg

Najib Minum Barbican? Mana Jamil Khir?

Posted: 15 Oct 2011 08:00 AM PDT

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/302968_177500482333338_100002201615782_384348_689363600_n.jpg

super impose?
kahkahkah

kahkahkahkah

kahkahkahkah

umno bodoh dulu kini dan selamanya

Jom Layan Video Kuliah Dhuha ustaz Azhar Di Majlis PAS Ganti Umno Pagi Tadi

Posted: 15 Oct 2011 06:00 AM PDTSelamat Ulang Tahun Kelahiran YB Husam Musa Dari Kerabu Bersuara

Posted: 15 Oct 2011 02:45 AM PDT

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/300560_10150351879649938_223002474937_7904808_1770395484_n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/296992_10150351879734938_223002474937_7904809_910394345_n.jpg

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/310441_10150351879814938_223002474937_7904811_505485030_n.jpg

Ceramah Umno Malam Ni Bertajuk 'Amal Maakruf Nahil Mungkar'?

Posted: 15 Oct 2011 02:34 AM PDT

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/312114_261868463849479_100000789816987_667086_2058411019_n.jpg

RM55 Juta Tidak Lesap

Posted: 14 Oct 2011 09:14 PM PDT

SHAH ALAM 15 OKTOBER : Kerajaan Selangor menyangkal dakwaan bahawa wang RM55 juta untuk penyelengaraan infrastruktur negeri pada 2009 telah "lesap".

Sebaliknya, wang tersebut dimasukkan kembali ke dalam akaun penyelengaraan dan digunakan pada tahun 2010.

Dalam menjawab tuduhan Umno Selangor , Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mencabar parti Barisan Nasional itu membuktikan tuduhannya bahawa wang itu lesap.

"Kita boleh menunjukkan setiap sen yang kita belanja. Kalau mereka kata wang ini tiada, mereka kena buktikan kepada kita," Abdul Khalid berkata.

Akhbar hari Jumaat memaparkan laporan mendakwa wang RM55 juta itu merupakan baki daripada peruntukan kerajaan pusat kepada negeri bagi menyelengarakan kemudahan infrastruktur di Selangor.

Setiausaha Umno Selangor Datuk Seri Mohd Zin Mohamed meminta penjelasan Menteri Besar berkenaan cara duit itu dibelanjakan.

Di dalam satu kenyataan, Pejabat Kewangan Negeri berkata pada tahun 2009 Selangor menerima sejumlah RM315.6 juta daripada kerajaan pusat bagi kerja-kerja penyelengaran jalan.

Manakala, penggunaan peruntukan ini pada tahun 2009 adalah berjumlah RM328.7 juta yang terdiri daripada pembayaran terus melalui Akaun Amanah Penyelenggaraan Jalan-Jalan Negeri berjumlah RM78.7 juta dan juga pindahan kepada Akaun Hasil Disatukan Kerajaan Negeri Selangor berjumlah RM250 juta.

Baki Akaun Amanah Penyelenggaraan Jalan-Jalan Negeri pada 1 Januari 2009 dan 31 Disember 2009 adalah masing-masing berjumlah RM67.5 juta dan RM54.4 juta.

Jumlah RM54.4 juta yang merupakan baki Akaun Amanah Penyelenggaraan Jalan-Jalan Negeri bagi tahun berakhir 31 Disember 2009 dibawa ke hadapan pada tahun 2010.

Hukum Islam: Najib Cakap Tak Boleh, Sultan Brunei Cakap Boleh!

Posted: 14 Oct 2011 04:00 PM PDT

Biaqpila

Posted: 15 Oct 2011 03:14 PM PDT

Biaqpila


Anak ditemui melalui facebook

Posted: 15 Oct 2011 03:00 PM PDT


KANGAR: "Nasib baik saya simpan kata laluan facebook milik Nurul Nursyawatie, memudahkan saya dan suami mengesannya berdasarkan maklumat rakan anak perempuan saya dalam laman sembang terbabit," kata Norhafiza Nordin, 37, yang bersyukur dapat menemui semula anak sulungnya yang hilang dua hari lalu.

Berdasarkan maklumat daripada facebook itu, Nurul Nursyawatie Mohd Sabri, 14, ditemui semula ketika bersiar-siar bersama rakannya di pasar malam di Sungai Batu, Teluk Kumbar, Pulau Pinang, kira-kira jam 9 malam kelmarin selepas 36 jam dilaporkan hilang.


"Ketika berjumpa hati saya cukup gementar dan mengalir air mata kerana tidak dapat menahan sebak sebaik bertemu dengan Nurul bersama kawannya dikenali sebagai Amira di pasar malam itu.

"Nurul terkejut kerana tidak menjangka bertemu dengan saya dan bapanya (Mohd Sabri Samat) yang bergegas ke Pulau Pinang selepas memperoleh maklumat daripada rakan Nurul menerusi facebook miliknya.


"Saya memberi kebebasan kepada anak menggunakan Internet termasuk melayari facebook tetapi kata laluannya saya simpan bagi memudahkan pemantauan," katanya

HM

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KEPUTUSAN EPL 15/10/11

Posted: 15 Oct 2011 08:59 AM PDT

CARA TAPIS VIDEO YOUTUBE

Posted: 15 Oct 2011 05:00 AM PDTHari ini internet merupakan medium penting buat semua lapisan masyarakat, Ramai ibu bapa di rumah selalu buka video u tube untuk anak-anak mereka, anak saya juga tidak terkecuali,bagi kanak-kanak berumur 3 atau 4 tahun sebagi contoh mungkin mengemari video upin ipin atau klip video kartun yang lain, bagi anak-anak kita di sekolah rendah kartun aksi menjadi pilihan seperti Naruto, Bleach ,street fighter dan sebagainya yang sudah pasti mengandungi unsur keganasan yang agak keterlaluan, masih ingat lagi saya, sewaktu belajar di Penang dulu pernah menonton klip video game yang ganas,kalu tak salah Soldier Of Fortune,lebih kurang macam tu la,tak pun sedutan Residen Evil 5 yang terang-terang memang ganas, jadi ibu bapa kena prihatin sikit ok. Malahan jangan terkejut jika terdapat unsur provokasi, keganasan serta kebencian walaupun tajuknya mungkin upin ipin,pernah sekali terjumpa klip video yang mengunakan latar belakang suara yang berlainan, tetapi masih video yang asal, apa yang berlaku? upin dan ipin mencarut serta memaki hamun kak Rosnya, malahan turut biadap dengan neneknya menggunakan suara pihak yang upload video tu,kan dah jadi lain.


Untuk tapis video di internet begini caranya:

1. Pergi ke laman u tube cam biasa.

2. Boleh skrol kat bawah sehingga terjumpa sebelah bawah terdapat maklumat seperti berikut
'safety mode off '

3. Klik perkataan off tu sehingga keluar windows seperti nie.4. Tukar butang off kepada on dan klik save, kalau anda nak biarkan sentiasa di dalam mode safety boleh klik lock safety mode .


abaikan tutorial nie kalau anda dah tahu...semoga bermakna.

lovehijau


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KAMI TAK MASUK UMNO LA...KAH! KAH! KAH!

Posted: 15 Oct 2011 12:00 AM PDT

10 artis serah borang sertai Pergerakan Pemuda UMNO

14/10/2011 10:52am

KUALA LUMPUR 14 Okt. — Seramai 10 artis semalam menyerahkan borang keahlian menyertai Pergerakan Pemuda UMNO.

Mengetuai penyerahan borang keahlian kepada Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin di pejabat Pemuda UMNO di sini ialah Timbalan Presiden Seniman, Rozaidi Abdul Jamil atau lebih dikenali sebagai Zed Zaidi.

Antara yang menyertai pergerakan itu ialah Rashdan Baba, Ezani Nizarif dan Haris Kool dan penyanyi Adam AF.

Zed Zaidi berkata, penyertaannya dalam parti itu adalah sebagai menerima pelawaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dalam program "Jom Masuk UMNO".

Pelakon itu yakin corak kepimpinan Perdana Menteri akan melahirkan generasi pelapis yang dapat menyumbang kepada pembangunan negara termasuk industri hiburan. - Bernama

-utuseks

DEY MACHA!!!
TENGOK PULAK VIDEO KAT BAWAH NI...
MASUK KE TAK MASUK UMNO
GUA PEDULI APA BEB...
GUA CUMA CARI MAKAN
GUA BUKAN CARI LAWAN...
KAH! KAH! KAH!KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Kapten dan 37 perajurit peluk Islam

Posted: 14 Oct 2011 09:00 PM PDT


Lagi Keindahan & Kehebatan Islam.. Tak Mustahil Berlaku Kepada Rakan-Rakan Kita Dalam DAP Seandainya Islam Ditunjukkan Dengan Keindahan Perlaksanaannya... Yang Bukan Islam Tertarik & Masuk Islam Sedangkan Yang Islam Itu Sendiri Berkelakuan Sebaliknya... Renung-Renungkanlah....

Kapten San Jin-Gu adalah salah satu komandan Brigade-11SF, pasukan perdamaian PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di Iraq. Kapten San dan pasukannya bertugas di wilayah Irbil, Iraq Utara. Saat bertugas di wilayah tsb, ia sering mengamati orang2 muslim sholat berjamaah di masjid, kebetulan markas pasukannya berada dekat masjid. Ia sangat tertegun dengan gerakan-gerakan sholat. Karena dihinggapi rasa penasaran, ia mencoba menirukan seluruh gerakan sholat dan dipraktikkan di kamarnya sendirian.

Pada saat mempraktikkan itulah ia merasakan ada ketenangan, dan perasaan damai dalam hatinya. Itulah sebabnya, gerakan2 sholat tsb kemudian ia jadikan program meditasi di pasukan yg ia pimpin (disamping Yoga), dan ternyata sebagian besar perajurit setelah mempratikkan gerakan2 sholat tsb merasakan hal yg sama, mereka juga merasa lebih tenang dan damai. Sejak itu Kapten San berinisiatif mempelajari Islam untuk mengenalnya lebih dalam lagi, dan akhirnya ia memutuskan untuk memeluk Islam.

Ketika niatnya ingin memeluk Islam disampaikan kepada perajurit2nya, ia berkata: "aku telah menemukan cahaya kehidupan yg sesungguhnya, aku ingin berada dalam cahaya itu, dan cahaya itu adalah Islam". Tanpa ia duga, secara spontan 37 perajurit yang ia pimpin mengangkat tangan mereka, sebagai tanda ikut bersama komandannya - untuk juga memeluk Islam. Subhanallah-Walhamdulillah-Allahu Akbar!

sumber fb

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Bayi baru lahir disumbat dalam pam tandas

Posted: 14 Oct 2011 05:00 PM PDTKEMAMAN: Seorang gadis bertindak nekad menyembunyikan bayi lelaki yang baru dilahirkannya dalam pam tandas di sebuah asrama pekerja di Bandar Chukai, Kemaman awal pagi ini untuk mengelakkan ia diketahui oleh rakan-rakannya.

Dalam kejadian kira-kira 2 pagi itu, gadis berusia 23 tahun yang bekerja di sebuah kedai buku di situ dilaporkan turut bertindak membuang uri dan tali pusat ke dalam lubang tandas.
Ketua Polis Daerah Kemaman, Supt Abdullah Sani Salat berkata, bagaimanapun tangisan bayi seberat tiga kilogram itu telah didengari oleh rakan seasrama gadis berkenaan.

- Bernama

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

GAMBAR MENARIK PEMANDANGAN KAABAH

Posted: 14 Oct 2011 03:00 PM PDTSUBHANALLAH
LAMBAIAN KAABAH
MOGA MENDAPAT HAJI MABRUR
KEPADA YANG MENGERJAKAN RUKUN ISLAM KE 5 INI

Haji adalah merupakan salah satu dari hukum Islam yang lima yang wajib ditunaikan oleh setiap Muslim, lelaki dan perempuan apabila cukup syarat-syaratnya. Menurut jumhur ulama', fardhu haji mula diwajibkan pada tahun ke enam Hijrah kerana pada tahun itulah turunnya wahyu Allah yang bermaksud:

"Dan tunai atau sempurnakanlah ibadat haji dan umrah kerana Allah"
(Surah Al- Baqarah ayat 196)

Dalam pada itu Ibnul Qaiyim menguatkan pendapat bahawa mulai diwajibkan haji itu ialah pada tahun ke sembilan atau ke sepuluh Hijrah. Sesiapa yang menafikan hukum wajib haji itu maka bererti kufur dan murtadlah ia dan terkeluar dari Agama Islam.

Sebagaimana firman Allah yang bermaksud:-

"Dan menjadi kewajipanlah bagi manusia terhadap Allah untuk mengunjungi rumah itu bagi yang sanggup berjalan diantara mereka. Dan barang siapa yang mengingkarinya, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari sekalian alam"
(Surah Ali Imran ayat 97)

al-azim

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

SOKONG PAKATAN RAKYAT

Posted: 15 Oct 2011 01:49 PM PDT

SOKONG PAKATAN RAKYAT


20% BOLOT 50% KEKAYAAN NEGARA!

Posted: 14 Oct 2011 07:17 PM PDT

Antara akibat  ekonomi kapitalis sesebuah negara ialah jurang ekonomi. Mengikut analisa Anwar Ibrahin ketika membahas Bajet 2012 ialah seperti berikut:
 Kekayaan negara pula dipusatkan kepada segolongan kecil golongan kaya dan mahakaya. 50% kekayaan dan pendapatan yang dijana oleh ekonomi negara dibolot oleh golongan 20% terkaya, sedangkan golongan 40% terbawah tadi yang rata-ratanya Melayu/Bumiputra tidak ubah seperti melukut di tepi gantang yang hanya mendapat 15% dari kekayaan dan pendapatan yang dijana.


Renung-renungkanlah menjelang PRU 13 nanti!!!!!

Pulakdah!

Posted: 15 Oct 2011 01:31 PM PDT

Pulakdah!


TESTIKEL DICUCUK Jarum Suntikan Kerana BERTENGKAR

Posted: 14 Oct 2011 05:25 PM PDT


Wichita – Seorang lelaki Amerika membuat laporan kepada polis bahawa testikelnya dicucuk jarum suntik setelah bertengkar dengan seseorang. Namun, ia menolak untuk menjelaskan lebih lanjut.

Lelaki berusia 39 tahun yang tidak ingin dikenali ini melaporkan insiden yang menimpanya itu kepada polis minggu lalu.

Dalam laporan polis tesebut, seperti dilaporkan Kansas.com, ia tidak menyatakan lokasi pertengkaran mahupun lawannya.

Hasil imbasan daripada hospital menunjukkan, bahagian jarum yang patah itu tertinggal di dalam testikel lelaki ini.

Ia harus menjalani operasi pembedahan untuk mengeluarkannya. Polis berkata, lelaki ini tidak mahu memberitahu siapa yang melakukan perkara itu padanya.

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 15 Oct 2011 01:26 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


PR GANTI BN - PRA TANDA AWAL KINI BERMULA

Posted: 15 Oct 2011 03:02 AM PDT

Muslimeen United

Posted: 15 Oct 2011 01:17 PM PDT

Muslimeen United


Jom Layan Video Kuliah Dhuha ustaz Azhar Di Majlis PAS Ganti Umno Pagi Tadi

Posted: 15 Oct 2011 07:43 AM PDT


Dasar kebangsaan bukan ajaran Nabi .

Posted: 15 Oct 2011 07:32 AM PDT

KUALA TERENGGANU - Orang Melayu Islam di negara ini mestilah mendokong kerajaan yang berlandaskan Islam kerana politik tidak boleh dipisahkan dari agama.

Menurut Mursyidul Am PAS Dato' Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, kerja menegakkan Islam, bukan suatu kerja main-main.

"kerja ini bukan kerja main-main, kerja ni kerja tuntutan daripada Allah,

"Allah memerintahkan manusia jalankan keadilan,"ujarnya pada sidang media, selepas merasmikan Himpunan Kebangkitan Rakyat-PAS Ganti Umno (PGU100K) di pantai Pandak Chendering dekat sini, Sabtu 15 Oktober.

Katanya, al-Quran yang ditinggalkan oleh Nabi Muhammad sejak 1400 tahun lalu, merupakan pegangan bukan hanya kepada orang Melayu tetapi kepada seluruh manusia.

Beliau yang juga Menteri Besar kerajaan negeri Kelantan Darul Naim berkata, kerajaan yang memerintah mampu melaksanakan Islam.

Menurutnya, Nabi Muhammad bukan sahaja mernjadi Perdana Menteri ketika memerintah Madinah, menolak dakwaan Umno yang memisahkan politik dariapad agama.

"Oleh kerana nabi Muhammad (telah) meninggal ribu-ribu tahun dulu, yang tinggal al-Quran, al-Quran menjadi pegangan hidup manusia, bukan sahaja hidup Melayu,

"Nabi Muhammad SAW menjadi Perdana Menteri waktu sampai ke Madinah. Umno kata agama lain politik lain, cuba tanya Umno, siapa yang memegang kerajaan di Madinah,"soal beliau.

Justeru, kata beliau, kerajaan yang memngambil bukan Ilsam sebagai dasar, yang mengambil dasar kebangsaan sebagai dasar pemerintahan, bukan dari ajaran Nabi Muhammad SAW. -BO


Keluarga Sarbaini Desak Suruhanjaya Diraja Ditubuhkan

Posted: 15 Oct 2011 07:30 AM PDT

Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed yang ditemui mati April lalu menuntut agar Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan untuk mengendalikan inkuiri berhubung kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor terbabit.

Tuntutan itu disuarakan peguam yang mewakili keluarga, N Surendran meminta supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menasihati kabinet dan seterusnya Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk menubuhkan RCI tersebut.

Surendran menegaskan tindakan itu bukan bertujuan untuk menentang sesiapa tetapi demi menuntut keadilan di atas kematiannya.

Beliau mendakwa tiada ketelusan dalam inkues yang dijalankan kerana keterangan bahawa Sarbaini menerima rasuah adalah tidak berasas sama sekali dan hanya dibawa untuk merosakkan reputasi Sarbaini seperti mana yang berlaku dalam kes kematian Teoh Beng Hock.

"Koroner yang menjalankan inkues membelakangkan undang-undang sedia ada apabila menerima keterangan yang tidak berasas bahawa Sarbaini menerima rasuah.

"Memandangkan Sarbaini tidak dapat menjawab tuduhan rasuah itu, bagaimana boleh bergantung dengan kenyataan tersebut?

Keterangan ini dibawa untuk merosakkan reputasi Sarbaini maka inkues telah terjejas kerana ia bukan bertujuan untuk mencari keadilan.

"Maka tiada cara lain untuk dapatkan keadilan yang telus melainkan dengan menubuhkan RCI," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.

Turut hadir dalam sidang media itu termasuk ibu Sarbaini, Aishah Abd Raof, adik ipar arwah Makhtar Mansor, wakil keluarga Beng Hock dan seorang lagi wakil peguam keluarga terbabit Fadiah Nadwa Fikri.

Surendran turut mempertikaikan pelantikan Datuk Shafie Abdullah oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), sedangkan semua sedia maklum bahawa agensi terbabit mempunyai peguamnya sendiri.

"SPRM awal-awal lagi tidak berminat dengan kes ini. Mereka hanya berminat untuk membela diri sendiri. Sepatutnya mereka berusaha untuk mencari kebenaran.

"SPRM dibiayai oleh pembayar cukai. Agensi terbabit menggunakan RM150,000 hanya untuk membayar peguam Umno untuk membela mereka. SPRM kena jelaskan mengapa wang RM150,000 itu digunakan untuk membayar Shafie Abdullah?," soalnya.

Sarbaini 56, ditemui mati di tingkat satu, pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur pada April lalu.

Beliau dilaporkan ke pejabat itu secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat SPRM berhubung siasatan kes rasuah membabitkan 62 pegawai Kastam. -FMT

GB sudah ulas beberapa kali kes kematian Allahyarham Sarbani. Diantaranya:


Persoalan kini, relevankah inkues? Mengapa tidak terus tubuh Suruhanjaya Siasatan Diraja?


Ini kerana rakyat menjadi hairan sudah tiga inkues membuat keputusan yang hampir serupa - tidak menemui "pembunuh sebenar" kepada mangsa. Pergi balik pergi balik mahkamah yang kita perolehi, keputusan yang tidak ada keputusan.


1) Inkues kematian Gunasegaran di mana di dalam kes berkenaan koroner Siti Shakirah Mohtarudin memberikan "keputusan terbuka" berhubung inkues bagi menentukan kematian R Gunasegaran semasa dalam tahanan polis kerana tidak boleh dibuktikan dengan muktamad.


2) Inkues kematian Teoh Beng Hock di mana koroner Azmil Muntapha Abas memutuskan bahawa kes inkues itu juga adalah satu kes "keputusan terbuka" dengan beralasan yang serupa di atas: keterangan yang ada tidak mencukupi atau tidak mencapai tahap yang dikehendaki untuk merekod lain-lain keputusan.


3) Inkues kematian pengawal Istana Kelantan, Ramli Mohamad, Koroner Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat juga memberikan "keputusan terbuka" kerana dikatakan tidak mempunyai keterangan yang mencukupi untuk menyabitkan mana-mana individu yang menyebabkan kematian itu.


Apa cerita ni? Buang masa, buang wang negara dengan pewujudan inkues.


Hakim-hakim seperti "takut" untuk menetapkan hukuman dan seperti mahu melindungi pihak tertentu kerana ketiga-tiga kes di atas melibatkan pihak polis & pegawai SPRM sendiri.


Jika demikianlah keadaannya, rakyat wajar persoalkan peranan Istana Keadilan (Palace of Justice), peranan hakim-hakim dan peranan institusi kehakiman negara yang sepatutnya menjadi payung kebenaran dan keadilan tetapi kini musnah akibat dari sikap para hakim yang tidak bertaggungjawab.


Di dalam inkues kematian Sarbaini ini, apa yang nyata koroner TIDAK lansung mengarahkan siasatan mengapa CCTV tiba-tiba tidak berfungsi selama 22 jam dan rakaman termasuk tempoh apabila Ahmad Sarbaini datang ke premis agensi itu telah dipadamkan. Itu kecacatan paling besar di dalam inkues kematian Ahmad Sarbaini.


Ia adalah penting tetapi koroner mengabaikannya. GB sudah juga ulas hal ini. Petikan:


GB melihat isu ini sama seperti isu kematian Teoh Beng Hock - bahawa - Ahmad Sarbani adalah mangsa kepada pegawai-pgawai SPRM yang salahguna kuasa, angkuh dan sentiasa berdusta apabila memberi keterangan.

Kita masih tertanya-tanya: Siapa padamkan rakaman CCTV sewaktu Ahmad Sarbani disoalsiasat? Itu perlu diberikan penekanan di peringkat awal siasatan.

MUSTAHIL samasekali CCTV terhenti atau tidak berfunsi di dalam keadaan itu sedangkan CCTV dapat merakam ketibaan Ahmad Sarbani di pejabat SPRM dengan menaiki motorsikal sebelumnya. Ini bererti pihak orang dalam SPRM atau PDRM yang menyiasat TELAH menghapuskan rakaman CCTV berkenaan.JUSTERU ITU, rakyat berpersepsi bahawa Suruhanjaya Siasatan perlu ditubuhkan. Tiada alasan lain lagi selepas ini. Jika sebelum ini pihak kerajaan menyatakan bahawa inkues perlu diadakan terlebih dahulu sebelum Suruhanjaya Siasatan, maka kini keputusan koroner itu amat tidak memuaskan kerana seperti menutup kepincangan di dalam SPRM seperti yang berlaku di dalam kes Teoh Beng Hock. Justeru itu Suruhanjaya Siasatan perlu ditubuhkan untuk membongkar misteri sebenar kematian ALlahyarham Ahmad Sarbaini.

GAMBAR MENARIK PEMANDANGAN KAABAH

Posted: 14 Oct 2011 05:03 PM PDTSUBHANALLAH
LAMBAIAN KAABAH
MOGA MENDAPAT HAJI MABRUR
KEPADA YANG MENGERJAKAN RUKUN ISLAM KE 5 INI

Haji adalah merupakan salah satu dari hukum Islam yang lima yang wajib ditunaikan oleh setiap Muslim, lelaki dan perempuan apabila cukup syarat-syaratnya. Menurut jumhur ulama', fardhu haji mula diwajibkan pada tahun ke enam Hijrah kerana pada tahun itulah turunnya wahyu Allah yang bermaksud:

"Dan tunai atau sempurnakanlah ibadat haji dan umrah kerana Allah"
(Surah Al- Baqarah ayat 196)

Dalam pada itu Ibnul Qaiyim menguatkan pendapat bahawa mulai diwajibkan haji itu ialah pada tahun ke sembilan atau ke sepuluh Hijrah. Sesiapa yang menafikan hukum wajib haji itu maka bererti kufur dan murtadlah ia dan terkeluar dari Agama Islam.

Sebagaimana firman Allah yang bermaksud:-

"Dan menjadi kewajipanlah bagi manusia terhadap Allah untuk mengunjungi rumah itu bagi yang sanggup berjalan diantara mereka. Dan barang siapa yang mengingkarinya, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari sekalian alam"
(Surah Ali Imran ayat 97)

al-azim

Gelagat pelik seorang wanita selepas keluar dari tandas terbongkar !!

Posted: 14 Oct 2011 04:54 PM PDT

DI SINI...Ina menunjukkan tangki pam air tandas tempat bayi itu disembunyikan.

DI SINI...Ina menunjukkan tangki pam air tandas tempat bayi itu disembunyikan.CHUKAI: Gelagat pelik seorang wanita selepas keluar dari tandas yang disedari rakan sebiliknya membawa kepada penemuan seorang bayi baru lahir dan disorokkan dalam pam tandas di sebuah rumah sewa di bandar ini, jam 4 pagi, semalam.

Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Abdullah Sani Salat berkata, bayi lelaki seberat dua kilogram itu ditemui masih hidup tetapi dalam keadaan kebiru-biruan dan lemah dipercayai akibat terlalu lama berada dalam tangki itu. Menurutnya, ketika ditemui bayi itu masih bertali pusat dan mengalami sedikit kecederaan pada badan.

"Polis menahan seorang wanita berusia 23 tahun di wad Hospital Kemaman yang dipercayai melahirkan bayi itu dan menyorokkannya di dalam tangki air pam tandas rumah sewa itu," katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, rakan serumah suspek mengesyaki sesuatu tidak kena pada gadis itu yang kelihatan tidak bermaya selepas keluar dari tandas di rumah sewa mereka.

Katanya, suspek pada mulanya enggan menceritakan kejadian itu tetapi selepas didesak rakan sebilik yang juga pengadu, akhirnya dia mendedahkan melahirkan bayi di dalam tandas.

Abdullah Sani berkata, pihaknya menyiasat kes itu mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001.

Sementara itu, rakan sebilik suspek yang dikenali sebagai Ina berkata, pada mulanya suspek mengadu sakit perut dan ingin ke tandas rumah sewa itu untuk membuang air besar."Selepas berada terlalu lama dalam tandas, dia akhirnya keluar dalam keadaan tidak bermaya dan keletihan sebelum berbaring di atas katilnya.

"Saya terkejut apabila melihat ada kesan darah pada lantai rumah lalu mengesyaki sesuatu sebelum mendesak rakan itu menceritakan apa yang berlaku dan diberitahu dia melahirkan seorang bayi di dalam tandas," katanya.

Dia kemudian bergegas ke tandas dan menemui bayi itu yang kesejukan dalam tangki air pam tandas.

"Selepas menemui bayi itu, saya dapati ada sedikit kecederaan pada mukanya dan badan kebiruan akibat kesejukan sebelum membawanya ke Hospital Kemaman untuk rawatan," katanya.

Addin

Posted: 15 Oct 2011 11:53 AM PDT

Addin


Gempar!! PATI Ugut Pengarah Pelajaran?

Posted: 15 Oct 2011 06:00 AM PDT

Gara-gara membuat kenyataan tegas di dalam Videoklip 'Tuhan UMNO Hanya Dapat Surau PPRT' yang disiarkan di Youtube, seorang guru, Hairol @ Awang Damit Bin Jimlok diugut akan dipecat daripada jawatannya sebagai guru jika tidak menarik balik kenyataannya yang menuduh Haji Wahab Nonong sebagai PATI! Mengikut maklumat yang diterima daripada rakan Hairol yang juga seorang guru di SMK Desa Kencana, Felda Sahabat, Lahad Datu, baru-baru ini Hairol telah didatangi Pegawai Bahagian Siasatan Ustaz Samsuddin atas arahan Pegawai Pelajaran Daerah Lahad Datu, Umin Haji Sadi.
"Saya dengar Ustaz Samsuddin cakap beliau diarah Pegawai Pelajaran Daerah menyampaikan pesanan kepada Hairol bahawa Pengarah Jabatan Pelajaran Sabah, Datuk dR. Muhyiddin Yussin mengarahkan agar membuat penafian bahawa bukan beliau yang menyiarkan kenyataan di Sabahkini.net, termasuk di dalam Videoklip yang mendakwa Haji Wahab Nonong sebagai PATI," kata Ahmad (bukan nama sebenar) yang kesal dengan campurtangan Jabatan Pelajaran Sabah.

Kata Ahmad, sebagai rakan Hairol dan anak jati Lahad Datu, beliau kesal dengan sikap pengecut dan penyibuk Pengarah Jabatan Pelajaran Sabah dan Pegawai Pelajaran Daerah Lahad Datu yang hilang maruah sehingga mendesak Hairol meminta maaf kepada Haji Wahab Nonong, yang bukan sahaja telah menyerang dan mencederakan Hairol, malah mengancam keselamatan negara dengan mengugut untuk membakar rumah dan membunuh sepupu Hairol.

"Kenapa Pengarah Pelajaran mencampuri urusan peribadi Hairol, sedangkan Hairol menunaikan tanggung jawabnya kepada agama dan negara dengan mendedahkan bahawa Haji Wahab Nonong sebagai PATI yang mendapat kad pengenalan projek dan dilindungi UMNO," kata Ahmad yang kesal kerana Pengarah Pelajaran mengelirukan orang awam bahawa beliau adalah Doktor Falsafah, sedangkan beliau hanya Doktor Hemoepathy yang tidak layak menggunakan gelaran 'DR' di hadapan namanya.

Sehubungan itu, Ahmad menggesa agar Hairol tidak mengikuti arahan Pengarah Pelajaran Sabah yang gentar kepada ugutan anak Haji Wahab, Abdul Munap (berstatus penduduk tetap) yang telah membuat aduan rasmi berhubung kenyataan Hairol di Sabahkini.net dan Youtube, sehingga sanggup mengugut untuk memecat Hairol daripada jawatannya jika enggan menarik balik kenyataannya.

Tegas Ahmad, jika inilah mentaliti Muhyiddin, maka tidak ada istimewanya mempunyai Pengarah Pelajaran yang pengecut dan gagal menjaga kepentingan rakyat Sabah daripada anasir subversif seperti PATI yang tergamak merampas surau dan menghalau imam.

"Saya ingin bertanya Muhyiddin, berapa PATI bayar untuk mengarahkan Hairol menarik balik kenyataannya di Sabahkini.net dan Youtube; sedangkan Hairol telah membuat laporan polis beliau dipukul dan rakaman video disaksikan penduduk kampung yang sama-sama bersembahyang tarawih," kata Ahmad yang simpati dengan nasib guru-guru di Sabah yang dikekang pergerakan mereka dalam perjuangan dan jihad membela agama dan tanah air.

Dalam pada itu, penduduk kampung Lamak Bukit, Silam memaklumkan bahawa Ketua Polis Daerah Lahad Datu Superintenden Samsuddin Mat telah datang menyiasat surau PPRT berkenaan dan menyoal siasat penduduk siapa yang membuat rakaman Videoklip berkenaan.

"Dia tidak siasat Haji Wahab Nonong yang memang jelas PATI yang mendapat kad pengenalan projek tetapi menjadi Sultan di tanah adat milik Nina Binti Gayah," kata salah seorang ahli keluarga yang meminta namanya dirahsiakan kerana bimbang diserang dan dicederakan Haji Wahab Nonong.

Pengadu tidak tahu apa tujuan Ketua Polis Daerah datang ke surau berkenaan kerana sehingga kini sudah lima kali polis datang mengambil gambar surau tetapi tidak menderma walau satu senpun, sehinggalah Timbalan Pengerusi LDP, Chong Su Vun menghulurkan derma kepada Tabung Surau.

Usaha untuk menghubungi Hairol tidak berjaya kerana dua-dua talian telefon bimbit beliau tidak aktif. Berikut salinan surat amaran dan aduan yang dihantar Abdul Munaf kepada Hairol dan disalinkan kepada Pengarah Pelajaran Sabah dan semua pihak berkaitan./sabahkini

Sila baca di sini.


Sindiket Mykad, 5 Soalan Untuk KDN

Posted: 15 Oct 2011 02:00 AM PDT

Dewan Pemuda PAS mahu Kementerian Dalam Negeri (KDN) menjelaskan segera beberapa keraguan yang timbul terhadap sedikit yang disyaki memberikan MyKad kepada warga asing. Mereka merujuk kepada penemuan 6 buah bas pada 11 Oktober lalu yang membawa warga asing dari Johor ke Putrajaya dan kemudiannya ke sebuah resort yang disyaki untuk diberi MyKad. Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS, Suhaizan Kayat berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishmuddin Tun Hussin perlu memberi penjelasan kenapa pemberian kad pengenalan ini dibuat secara berkelompok.
Lebih meragukan, kenapa proses pemberian kad pengenalan dibuat di sebuah resort tidak di pejabat kerajaan. "Murah sangatkah nilai kewarganegaraan kita. Kenapa proses pemberian kad pengenalan dimudahkan? "Kenapa mereka tidak melalui proses yang ketat seperti ujian bertulis untuk menilai kesetiaan mereka kepada negara," soalnya.

Turut menimbulkan tanda tanya kenapa ada kawalan ketat daripada pihak polis semasa warga asing ini berada di Masjid Putrajaya dan Istana Dugang Country Resort. "Kenapa terdapat arahan yang sentiasa berubah-ubah terhadap distinasi yang hendak dituju? "Bukankah ini tanda-tanda adanya manipulasi dalam pemberian kad pengenalan kepada warga asing," soalnya yang juga Ketua Pemuda PAS Johor.

Kesan 7 buah bas

Menurut Suhaizan, pada 11 Oktober lalu, Pemuda PAS berjaya mengesan tujuh buah bas yang penuh dengan warga asing daripada negeri Johor menuju ke Putrajaya. Difahamkan mereka memulakan perjalanan pada jam 10 malam daripada beberapa lokasi di Johor Baharu. Kira-kira jam 1 pagi, kumpulan ini telah berhenti di hentian Rehat & Rawat (R &R) Pagoh.

Daripada cakap-cakap warga asing in,i tujuan mereka ke Putrajaya adalah untuk mendapatkan kad pengenalan bagi mengesahkan mereka menjadi warganegara. Selepas berehat mereka terus bergerak ke Masjid Putrajaya dan sampai di sana sekitar jam 6 pagi untuk solat Subuh di Masjid Putrajaya.

Mereka juga mendakwa seolah-olah ada kawalan daripada anggota polis tidak beruniform (preman) yang mengawal pergerakan mereka. Beberapa buah bas didakwa diarah oleh seorang Datuk yang tidak dikenali masuk ke Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Bagaimanapun selepas menyedari perjalanan mereka diekori, secara tiba-tiba arahan dibuat kepada pemandu-pemandu bas agar membawa penumpangnya ke sebuah resort berhampiran. Sementara itu, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) semalam menafikan terlibat dengan program yang didakwa memberikan kerakyatan untuk warga asing untuk didaftar sebagai pengundi.

27,293 PR dapat MyKad

Dewan Rakyat sebelum ini dimaklumkan terdapat 27,293 warga asing telah diterima menjadi warganegara sejak tahun 2008 hingga 2011.

Bagi Suhaizan, ianya satu jumlah yang sangat besar bagi sebuah negara seperti Malaysia lebih-lebih lagi dalam keadaan rakyat negara ini berada dalam kesempitan hidup dan mereka terpaksa bersaing dengan warga asing yang seolah-olah menjadi anak emas kerajaan kerana begitu mudah menjadi warga negara ini.

"Pemuda PAS tetap curiga terhadap pemberian hak warganegara ini. Kami mengesaki bahawa tujuan pemberian hak warganegara ini ada kaitan dengan terdesaknya Barisan Nasional(BN) untuk terus berkuasa selepas pilianraya ke-13," katanya./mc


Minah Ni Menyamar Jadi Pegawai Khas PM..

Posted: 14 Oct 2011 10:00 PM PDT

Tidak siapa menyangka, Pegawai Khas Perdana Menteri, Nurhidayah Binti Abdullah @ Helen Lim, adalah seorang penyamar yang hebat kerana Jabatan Perdana Menteri mengesahkan tidak ada Pegawai Khas yang ditugaskan ke Sabah dan Sarawak. Kehebatan Nurhidayah memperdaya mangsa yang terdiri daripada tokoh politik, peniaga dan Ahli Parlimen Malaysia, terutamanya Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi; menunjukkan dakwaan pemerhati politik bahawa hubungan antara Perdana Menteri dengan Wakil Rakyat semakin jauh kerana dipisahkan Facebook dan Twitter.

Menurut siasatan Sabahkini.net, Nurhidayah bijak memperdaya mangsa dengan menyamar sebagai Pegawai Khas Perdana Menteri yang dihantar untuk membantu dan memantau tadbir urus Wakil Rakyat. Malangnya tidak ada seorang Ahli Parlimen yang berani menghubungi Perdana Menteri atau Ketua Setiausaha Negara untuk mempastikan kesahihan Pegawai Khas berkenaan sehingga ramai di antara mereka tertipu dengan penyamaran Nurhidayah, yang suka memarahi kakitangan awam yang gagal memberikan perkhidmatan kaunter yang memuaskan.

Antara Jabatan yang menjadi mangsa 'Pemerdayaan Nurhidayah' ialah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah, Jabatan Air dan Jabatan Pendaftaran Negara di Lahad Datu; yang dimaki hamun sesuka hati atas kesilapan kecil dan mencampuri urusan pentadbiran.

Namun tidak ada sesiapa mengesyaki Nurhidayah menyamar kerana berjaya menjual nama Perdana Menteri dan Datuk Seri Panglima Rosmah Mansor dan berselindung di sebalik imuniti dan aura Wakil Rakyat bagi mengaburi mata semua pihak. Nurhidayah telah menjadi 'Ikon' rakyat di Parlimen Silam kerana telah berjaya menyelesaikan banyak masalah rakyat seperti bekalan air; bekalan elektrik; masalah kad pengenalan dan sijil lahir; dan pelbagai isu rungutan rakyat.

Baca lagi di sini.

Addin :

Yang aku pelik..kenapa tak dilaporkan pada polis??Lagi Rakyat Malaysia Di Culik Di Filipina

Posted: 14 Oct 2011 06:00 PM PDT

Krew Sabahkini.net di Tawi-Tawi (11 Okt 2011) telah memaklumkan bahawa seorang lagi warga Malaysia berbangsa Cina telah diculik di Sitangkai dua hari lalu. Peniaga Cina berkenaan yang namanya belum diketahui berusia 40-an dipercayai tiba ke Zamboanga sebelum meneruskan perjalanan ke Sitangkai. Seorang Kapten Barangay (Ketua Kampung) yang meminta namanya dirahsiakan, mengesahkan satu kumpulan seramai lima orang telah menculik peniaga berkenaan, namun pihaknya masih menjalankan siasatan./sabahkini


AdukaTaruna

Posted: 15 Oct 2011 11:45 AM PDT

AdukaTaruna


Akhirnya Sultan Negara bertitah terima hudud!

Posted: 15 Oct 2011 07:55 AM PDT

Oleh : AdukaTaruna
Sumber : http://youtu.be/kFergj6M2q0
Pakai baju Ganu di Kelantan time panas Klate vs Ganu.

Posted: 15 Oct 2011 04:11 AM PDT

Oleh : AdukaTaruna

"Apsal baju lu sama jer bro?"

"Baju ni lagi?"

Tu antara soklan2 yang gua selalu dapat. Dari dulu lagi gua nak elakkan benda alah ni. Gua fight tanpa muka. Mudah gua nak korek hidung, nak kentut di public, etc. Gua mahu merdeka.

Tapi sekor seltan bangsat menyebabkan muka gua jadi public. Uma cakap, padan muka lu. lepas ni payah la nak korek hidung di public.


"Apsal baju lu sama jer bro?"

"Lu pakai singlet, lu bukan tough pun."

Aduss.. gua memang camni la. Baju gua 4-5 helai tu jer la. Tukar pakai gilir2. Apa ingat gua artis ke haram pakai yang sama 2 kali? Gua pakai singlet sejak gua kurus kering zaman sekolah. Tu la gua seadanya. Bukan pasal gua nak tanya body. Gile ke apa? Tu pun seb baik berbaju. Ikutkan dulu, gua tak berbaju pun. Tanya budak2 asrama Sek Teknik PD tahun 1997.

Semalam gua hadir forum Nurul Izzah. Ingat nak bawa suara MUTC. Gua tunggu second round tanya soklan. Sekali moderator, YB Kota Bharu laju sangat. Ingat dah takda yang nak tanya. Hari ini, alhamdulillah, di forum Bajet 2011, KTC, gua dapat sampaikan amanah rakan2 MUTC. Nanti gua kecek video dati KTV atau Poji tepek kat sini.

Berbalik forum Nurul Izzah dan A Samad Said, settle program, gua lepak2. Tunggu audien yang kerumun panelis reda. Dah reda, baru gua sapa memember.

Tiba2 disapa rakan FB. 
 Ajak bergambar. Tengah2 bergambar rakan2 sound gua. Sebab pakai baju Ganu. Malam tu Ganu tewaskan Klate. Wakakaka."Apa plak? Gua ramal Felda final la."

Skali. Felda pun tewas. N9 menang. Balik, pikap bini, bawa makan. Time tu kedai penuh tengok siaran tertunda N9 vs Felda. Pakai baju Ganu. Walaupun ramai usha gua, tapi takda apa2 pun berlaku. Hua3.. Alhamdulillah...Negara pengamal hudud paling tak selamat?

Posted: 15 Oct 2011 03:41 AM PDT

Oleh : AdukaTaruna
Sumber : Helen Ang

[1]

Bro / sis.. dalam mentafsirkan sesuatu, kena tahu pembolehubah. Tak tahu pembolehubah, carca-marba kesimpulan. Gua bagi perumpamaan.

Taugeh baka A. Guna cahaya matahari sebanyak B. Baja dan air sebanyak C. Subur. Kesimpulannya, baka A baik?

Taugeh baka X. Guna cahaya matahari sebanyak B. Baja dan air sebanyak C. Tak subur. Kesimpulannya, baka x tak baik?

Adakah kita telah mengenalpasti segala pemboleubah? Sedangkan sebenarnya jarak antara benih kita terlupa. Jarang antara benih A jauh. Jarak antara benih X rapat. Ini juga pembolehubah.

[2]

Bro / sis. Pemerhatian lu sama tahap dengan kemampuan otak ulama baka Melayu. Tidak tahu pembolehubah. Indeks yang diberikan bukan kerana hudud. Tapi kerana kestabilan negara. Negara2 yang diancam paksi CIA / Mossad seperti Timur Tengah memang tidak aman. Dari segi indeks keganasan. Ada beza antara jenayah dengan keganasan.

Kalau tukar hudud kepada undang2 Jepun yang selamat itu, di negara2 tak stabil seperti Timur Tengah, pun itulah indeksnya. Alihkan kesemua penduduk Jepun beserta kanun undang2 jenayahnya di Afghanistan pun, Afghanitan akan kekal tidak stabil kerana pertembungan Amerika dan Russia.

Memang lama gua nak jawab, tapi takdo maso la.. ni pun main taip sekali lalu jer nih. Harap perbahasan mengenai hudud terus disemarakkan. Amin.

Jangan bela burung.

Posted: 14 Oct 2011 10:01 PM PDT

Oleh : AdukaTaruna

Kalau pemerhatian gua salah, lu boleh la tolak. Campak dalam tong sampah pun takpa. Tapi kalau pemerhatian gua betul, gua rasa berdosa kalau gua tak gunakan kurniaan pemerhatian yang diberikan Allah itu, untuk share.

Untuk pembolehubah bukan muslim, maybe cara Allah melayan mereka berbeza. Tetapi, pemerhatian gua, untuk muslim, 100% mereka yang membela burung, dengan cara menyiksa, mesti akan ada masalah berkenaan kebebasan dalam kehidupan mereka.

Kalau burung dibela untuk industri makanan, atau penyelidikan, zoo, maybe tidak berlaku. Tetapi persendirian yang membela burung dalam sangkar kecil, dengan cara mengikat kaki atas sangkar, atau dalam reban yang kecil, wajib, 100% akan ada masalah kekebasan.

Sesiapa yang bela burung, atau mempunyai kenalan yang membela burung dalam apa yang gua maksudkan cuba check. Gua rasa setiap detik, setiap hari burung itu akan memdoakan kemudaratan kepada pemilik kediaman. Wallahualam.

Pemerhatian 1.

Pak saudara gua. Yang gua panggil Anjang. Orang kampung. Hobi mengikat kaki burung Terkukur atas sangkar terbuka. Makanan dan minuman disediakan.

Anaknya sihat kesemuanya. Tetapi ditakdirkan, tiba2, seorang anak perempuannya yang sihat sebelum ini, cacat tangan dan kaki. Menyebabkan dia berjalan sangat sukar.

Kebebasan keluarga ini terjejas. Ulang-alik hospital dan bomoh. Bila gua cadangkan Anjang gua nazar bebaskan burung untuk kesihatan anak dia, dia hanya diamkan diri.

Pemerhatian 2.

2 jiran gua sendiri. Gua membesar dalam kelompok jiran tersebut sebelum 1 berpindah ketika gua habes sekolah, 1 lagi masih kekal. Hobi sama. Membela burung Terkukur.

Kebebasan keluarganya terjejas apabila terdapat seorang anak lelakinya terbabit dalam dadah. Maruah, ulang-alik mahkamah, rumah diserbu, etc.

Pemerhatian 3.

Pak Imam surau di sini. Membela burung yang sama juga. Terkukur. Dengan cara mengikat kaki di sangkar. Ada beberapa ekor.

Kekebasan keluarganya terjejas apabila anak perempuan liar dan mengandung luar nikah.

Pemerhatian 4.

Rakan baik gua sendiri. Sama2 buat baju. Hobi dia dan ayahnya bela burung. Dia ada satu reban berukuran lebih kurang 3m x 3m x 3m. Dalam reban tersebut disumbatkan 2 ekor burung apa ntah, seekor burung Terkukur dalam sangkar kecil (sangkar kecil dalam sangkar 27m padu sebab burung Terkukur tu bunuh burung2 kecil), 2 ekor arnab, 5 puyuh. Itu burung, belum ikan dan udang.

Keluarga ini paling banyak masalah kebebasan. 1 anak perempuannya rosak kedua2 buah pinggang sejak darjah 6. 1 anak perempuan lain bercerai. Perebutan hak jaga anak-cucu. Kebebasan keluarga ini sangat kecil. 2 anak lelaki terlibat dadah.

Kesimpulan.

Lu nak percaya, percayalah. Kalau tak nak, terpulanglah. Cuba check bermula dengan diri kita, seterusnya orang yang kita kenal.

Memang tidak semua yang ada masalah kekebasan, membela burung. Itu fakta. Tapi gua dakwa 100% yang membela burung dalam kategori yang gua jelaskan akan ada masalah kebebasan. 100%.

Semoga Allah memelihara kita, mengampunkan dosa kita, memberi kita pentunjuk. Amin.

Peraduan2 yang mesti disertai.

Posted: 14 Oct 2011 08:16 PM PDT

Oleh : AdukaTaruna

[1]

Peraduan : tribute to bersih :Remember 709


Ini Quiz utk lu org.2 soalan kne jawab.

1st Design ni inspired dr toy.Apakah toy tu?

2nd Buat ayat yg menarik berkaitan bersih dr design ni mengikut no di sebelah image

- Setiap satu no utk gambar tuh mewakili peristiwa atau lokasi masa bersih 2.0.Buat penyataan yg cool gila berkaitan dgn gambar tu

- Cth utk soalan no 2: no 9 The barefoot Pak samad atau The barefoot kungfu master. mcm tuh la lebay kurang.Jawapan Mesti full dari 1 sampai 13

Jawapan utk no 2 yg terbaik akan di print dibelakang baju berserta custom signature anda

p/s : Gambar KLCC ialah No 13

hadiah ialah sehelai t shirt tribute to bersih :Remember 709
tarikh tutup ialah 17hb 10 2010
email jawapan pada yellowboutique@gmail.com


[2]

Pertandingan fotografi, klip video dan poster sempena 21 tahun kerajaan negeri Kelantan.

http://kelantankreatif.com/

shalehudin

Posted: 15 Oct 2011 11:11 AM PDT

shalehudin


Bangsa Umno dilarang baca, mampuih hidup balik pun hampa tak paham...

Posted: 15 Oct 2011 10:25 AM PDT

Siapa kita?

Blog Picture2U

Sultan Brunei dengan hukum Hudud. Anda siapa?

Kalau nak berlagak buat dunia sendiri, buatlah udara sendiri..

Pompuan pun dah berani hamput dia, buat malu betoi... kahkahkah...

Posted: 15 Oct 2011 07:30 AM PDT

Ketua Wanita gesa Dr Koh tak bertanding dalam PRU

Ketua Wanita Gerakan Datuk Tan Lian Hoe menggesa Presiden parti Tan Sri Dr Koh Tsu Koon agar tidak bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang demi kepentingan parti.

Tan yang membuat gesaan itu di persidangan perwakilan kebangsaan Wanita Gerakan, di ibunegara hari ini, bagaimanapun berkata Koh boleh terus memimpin parti pada PRU berkenaan serta membuat keputusan tegas mengenai masa depan dan kelangsungan Gerakan.

"Saya tidak memaksa beliau berundur tetapi Wanita berharap beliau tidak akan jadi calon pada PRU itu nanti. Saya yakin beliau akan jadi lebih baik (sebagai pemimpin) jika tidak bertanding," katanya kepada pemberita selepas penggulungan persidangan sayap tersebut.

Tan berkata Gerakan yang merekodkan prestasi buruk pada PRU 2008 memerlukan pemimpin yang berani dan teguh sekiranya mahu terus 'hidup' selepas PRU akan datang.

Beliau juga mendakwa suara akar umbi semakin lantang mengkritik kepimpinan parti, dan menambah Wanita turut bimbang jika tidak ada tindakan tegas diambil oleh pucuk pimpinan sekarang, Gerakan akan terus dimalukan pada PRU akan datang.

"Kita nak dia ubah sedikit stail kepimpinan. Beliau perlu berani buat keputusan tepat dan jangan teragak-agak. Bila teragak-agak, persepsi rakyat dan ahli terhadap beliau ialah seolah-olah beliau adalah seorang pemimpin yang lemah.

"Kami mahu beliau berani membuat keputusan, tetapi ini tidak bermakna kami mahu beliau meletak jawatan," katanya.

Tan juga tidak bimbang kritikannya itu akan menyebabkan beliau tidak dicalonkan semula pada PRU akan datang.

"Saya tak ada masalah bertanding atau tidak, atau dipancung, tak ada masalah. Tapi yang penting saya mesti bertanggungjawab supaya parti tidak dipandang rendah oleh orang ramai," katanya.

Ahli parlimen Gerik itu turut berkata semua pemimpin parti yang telah kehilangan sokongan harus berundur daripada bertanding agar tidak melemahkan lagi semangat parti ketika menghadapi pilihan raya umum.

"Ini untuk survival kita, saya mahu sampaikan mesej kepada mereka supaya berundur, supaya parti kita boleh bangkit semula," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Tan yang juga timbalan menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan mengingatkan anggota Wanita agar memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada Barisan Nasional (BN) dan semua calonnya.

"Kita dah setuju bersama BN, BN adalah keluarga besar kita. Saya tak nak ada yang belot dan tak setia pada parti. Tak kira siapa (calon BN) yang bertanding, kita mesti undi," katanya.

Sementara itu, dalam persidangan Majlis Anggota Seumur Hidup (LMC) Gerakan hari ini, beberapa anggota menasihatkan Koh yang mempengerusikan mesyuarat selepas Pengerusinya Tun Dr Lim Keng Yaik tidak dapat hadir kerana jangkitan pneumonia, agar lebih tegas dalam memimpin parti.

Mereka berkata Koh yang memegang jawatan itu sejak April 2007, terlalu berlembut dan ini boleh menghalang parti daripada melangkah ke hadapan.

Ditemui selepas mesyuarat tertutup itu, Sow Siew Yong yang menyertai Gerakan sejak 1976, berkata semua perwakilan menghormati Koh, namun beberapa orang mengambil peluang menyuarakan kritikan mereka.

"Itu sajalah, ada yang kritik dia lembut sikit dalam membuat keputusan, jadi banyak yang bangun suruh dia berubah sikit," katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun kata Sow, tidak ada seorangpun yang meminta Koh melepaskan jawatan presiden.

Dr Chee See Choke yang juga anggota Jawatankuasa Kerja Pusat parti berkata antara cadangan yang dibangkitkan LMC ialah agar Koh bertindak berani dalam perkataan dan tindakannya.

"Ya, tidak ada yang minta beliau berundur tapi mereka mahu beliau lebih tegas, mahu lebih banyak tindakan diambil," katanya yang menyertai Gerakan pada 1980.

Sementara itu, Ketua Pemuda Gerakan Lim Si Pin berkata semua anggota parti harus merapatkan barisan dan bersatu di belakang Koh.

"Beliau dipilih secara demokrasi. Suka atau tidak beliau masih presiden kita dan semua harus berdiri di belakang beliau.

"Saya fikir adalah suatu yang tidak betul untuk meminta presiden meletak jawatan tanpa alasan kerana kepimpinan adalah tanggungjawab bersama, bukan hanya untuk Koh. Tentu buruk jika Koh berjalan dan berarak sendirian tanpa siapa di belakangnya.

"Bukan ini yang kita mahu dalam Gerakan," katanya kepada pemberita selepas pelancaran persidangan sayap itu.

- Bernama

Sahih mahasiswa ni dah terlebih ajaq... haha...

Posted: 15 Oct 2011 06:30 AM PDT

Jabatan agama perlu fokus aqidah, bukan tauliah

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 15 Okt: Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) menyeru agar fokus dan keutamaan jabatan agama mesti terarah kepada usaha menyelamatkan aqidah ummat Islam berbanding dengan persoalan tauliah yang tidak ada syarat wajib dalam Islam untuk menyampaikan kebenaran Islam selagi ianya tidak bercanggah dengan syariat.

Presidennya, Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata, ini ekoran kedangaran suara yang tidak berpuas hati kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) atas tindakan terbarunya menahan Bob Lokman atas kesalahan memberi kuliah tanpa tauliah yang bercanggah dengan Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003.

"Rungutan ramai ini perlu diambil perhatian kerana peristiwa ini sudah kali berikutnya setelah penahanan yang dibuat terhadap bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin pada tahun 2009 lalu," katanya.

Katanya, jabatan agama itu seolah tidak mempunyai tugas yang lebih penting daripada menghalang untuk pendakwah menyampaikan kuliah dan nasihat agama kepada masyarakat.

Gamis, ujarnya berasa pelik dan hairan kenapa persoalan tauliah menjadi subjek utama dalam penahanan, bukannya isi penyampaian penceramah berkenaan.

Perkara ini berlainan terjadi kepada banyak kumpulan ajaran yang telah difatwakan sesat dan menyeleweng oleh majlis agama sebelum ini," ujarnya.

Kata beliau, antara contohnya ialah Tarekat Naksabandiyah Kadirun Yahya yang telah difatwakan sesat namun masih berleluasa sehingga hari ini di negeri Selangor.

"Saya pernah meninjau kawasan ajaran sesat ini dan mendapati pengamalan dan dan ajaran ini masih berleluasa dan tidak ada sebarang penahanan yang dibuat oleh jabatan agama.

Kumpulan itu juga, katanya tidak mewajibkan solat Jumaat dan pelbagai lagi aturan yang menyalahi syariat Islam secara nyata.

Menurutnya, "Kita akan panggil mereka yang kita disyaki ini dan kita berdialog mengenai ajaran yang mereka bawa" begitulah kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas Pengarah Jais yang lalu menunjukkan bahawa ada toleransi dan komunikasi yang baik dengan kumpulan yang telah disahkan sesat, namun pendakwah bebas pula terus ditangkap hanya disebabkan tauliah.

Bab mentekedarah memang laju puak-puak nih...

Posted: 15 Oct 2011 05:30 AM PDT

BN anjur Program Sentuhan Rakyat dan Kenduri Nasi Daging di kerusi Anwar

BUKIT MERTAJAM, 15 Okt – Lebih 3,000 orang menghadiri Program Sentuhan Rakyat dan Kenduri Nasi Daging yang di adakan di Sekolah Kebangsaan Tanah Liat, Permatang Pauh di sini hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata program yang bermula sejak semalam itu berjalan lancar dan sangat meriah.

"Semalam saya difahamkan hampir 1,000 orang hadir menyaksikan persembahan Wayang Kulit Seri Asun yang diadakan di padang sekolah," katanya ketika merasmikan program itu di sini hari ini.

Kerusi Parlimen Permatang disandang oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nor Mohamed yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor berkata program kenduri itu mampu menjadi platform semangat bekerjasama masyarakat dan menjadi perantaraan untuk memulihara kesenian dan kebudayaan pelbagai kaum.

"Program itu juga akan memberi ruang kepada pemimpin untuk mendekati masyarakat bagi mengenal pasti masalah dan kekurangan yang dihadapi oleh komuniti serta masyarakat setempat," katanya dipetik Bernama Online.

Sementara itu, Ketua Umno Permatang Pauh datuk Abdul Jalil Abdul Majid berkata Program Sentuhan Rakyat dan Kenduri Nasi Daging itu merupakan sebahagian program yang telah diatur di bawah Program Merakyatkan Seni (PMS) anjuran Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan.

Najib main nombor pulak dahh...

Posted: 15 Oct 2011 04:32 AM PDT

Nik Aziz dok berbisik apa pulak dahh... haha...

Posted: 14 Oct 2011 08:55 PM PDT

Makin senak bini Rosmah, makin semak laki Najib... kahkahkah...

Posted: 14 Oct 2011 05:00 PM PDT

Mustahil Anwar Meliwat

PULAU PINANG 13 OKT : Seorang pesara tentera yang mengalami sakit tulang belakang yang sama seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak percaya Ketua Pembangkang itu kini mampu melakukan hubungan seks dengan sempurna kerana penyakit itu menjejaskan kekuatan tenaga batin.

Ini kerana penyakit yang dialami Anwar itu menjejaskan tulang belakang kata Hashim Othman, bekas askar infantri di sini.

Tambahnya, hanya orang yang mengalami penyakit yang sama dapat merasakan penderitaan Anwar.

"Tapi kalau macam cerita Anwar mereka dok cerita tu, saya ingat mustahil. Tak terima akal. Pasal pakcik yang kena pakcik tahu. Orang yang tak kena boleh cakap apa saja. Tapi memang kekuatan tulang belakang. Pasal apa urat kita ni melalui tulang belakang. 0120

"Tapi kalau macam Anwar kena ni saya kata , bukan saya nak masuk sebelah siapa. Makna saya kena saya tahu. Apa macam kedudukannya, Kalau macam kes Anwar ni kita kata ini kes kita kata kes-kes rogollah, paksa atau sukarela . Ini maknanya saya tak percaya . Tapi saya tak kata 100 peratus. Kalau 99 peratus saya kata Anwar tak boleh."

Bekas askar berusia 77 tahun ini tidak malu menceritakan pengalamannya agar Anwar tidak dihujani dengan fitnah dan pelbagai tuduhan dan dakwaan yang memalukan.

Anwar, yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh sedang menghadapi tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan di sebuah kondo pada 26 Jun 2008.

Minggu lalu, peguambela Anwar mengemukakan bukti dari doktor beliau yang menyatakan kecederaan pada tulang belakang Anwar menghalangnya dari melakukan aktiviti-aktiviti lasak.

Beliau membuat pendedahan dalam satu sidang media di pejabat PKR di sini.

Menurut Hashim nafsunya menjadi lemah selepas menjalani pembedahan tulang belakang setelah terjatuh di banjaran berbatu batan di hutan Gunung Ledang berhampiran Tangkak, Johor.

Menurut Hashim, dia menjalani pembedahan selepas bersara pada umur 58 tahun, lebih kurang 19 tahun dahulu. Katanya, selepas pembedahan, dia menyedari nafsunya menjadi semakin lemah.

Sembang pun kena tapis-tapis gak...

Posted: 14 Oct 2011 03:30 PM PDT

Kesan cakap tak bertapis

Sewaktu orang tua kita muda-muda dahulu, terdapat majlis kecil dan tidak formal harian yang dinamakan sembang kedai kopi. Sekumpulan orang kampung, biasanya kakitangan kerajaan yang sudah pencen, ataupun pekerja di ladang atau sawah yang sudah habis bekerja, bersembang kosong di kedai kopi.

Perkara yang disembangkan itu bisa sekali hal-hal yang menjadi masalah Pak Menteri. Sumber maklumat mereka yang bersembang adalah berita akhbar yang terletak di kedai kopi.

Berita-berita sensasi di akhbar tidak kira berita skim bantuan baja padi kepada petani, isu pelajar lembam, perang di Vietnam mahupun cerita album baru penyanyi pop yeh-yeh, Jefridin menjadi topik perbincangan.

Biasanya akan ada seorang pembaca berita yang menyampaikan apa yang ditatapnya. Ceritanya akan disampuk oleh teman-teman yang duduk semeja. Biasanya ramai yang akan mengiakan apa yang disampaikan oleh si penyampai berita. Suasana yang riuh rendah itu akan menarik mereka daripada meja-meja lain untuk duduk sama mendengar dan bersembang.

Sembang-sembang juga berlaku di surau-surau selepas Maghrib hingga waktu Isyak, di majlis-majlis kenduri kahwin, majlis tahlil atau sembang-sembang di tepi sungai sambil membasuh kain atau di halaman sambil menyidai baju bagi orang perempuan. Pendek kata, inilah cara berkomunikasi dalam isu-isu sosial bagi orang dahulu.

Semakin kita maju, sembang kedai kopi sudah bertambah tempat ke coffee house. Cuma, sembang di coffee house biasanya terfokus kepada dua perkara utama sama ada politik atau bisnes kerana ia adalah salah satu bentuk bersosial yang wajib bagi golongan kian mendapat tempat di dalam masyarakat ketika itu, iaitu golongan politikus mahupun usahawan.

Namun, pada hari ini, dengan adanya alam siber, sembang di kedai kopi telah dibawa ke dalam ruangan-ruangan forum, blog, laman sosial seperti facebook dan twitter. Melihat kepada banyaknya laman sembang di alam siber ini, ia sah menunjukkan kita pada hari ini memang suka bersembang.

Bezanya, kalau dahulu topik yang dibincangkan lebih banyak perkara-perkara yang serius berkaitan agama, bangsa, negara, kampung, atau maruah, tetapi pada hari ini, agenda sembang-sembangnya sudah tiada sempadan ~ tiada sempadan topik sembang, tiada sempadan benar atau fitnah, dan tiada sempadan usia mereka yang berbicara.

Adakah perkara ini sihat? Pada dasarnya ia sihat kerana memberi peluang dan ruang kepada sesiapa sahaja untuk mengeluarkan pendapat. Masyarakat dikatakan semakin terbuka dan matang. Bagaimanapun, bila kita menelusuri dan meneliti sembang-sembang yang dipaparkan, kita akan dapati ramai di kalangan kita sebenarnya bukan semakin terbuka, malah semakin jumud fikiran. Bukannya semakin matang, sebaliknya makin kebudak-budakan.

Apabila peluang sudah terbuka bagi semua orang memperdengarkan suaranya kepada dunia, masing-masing akan menzahirkan pandangan dan perasaan tanpa mengira sama ada suaranya mengenai perkara benar atau salah, berfaedah atau mendatangkan mudarat.

Jika dahulu, sembang kedai kopi yang ditokok tambah hanya dihadiri oleh pendengar yang terhad, kini berpuluh, beratus, malah beribu orang boleh menatap serta memberi respons terhadap apa yang diperkatakan. Baguslah, kalau topik yang diutarakan itu bermanfaat.

Sebaliknya, kalau topik pembuka bicaranya hanyalah melepas perasaan dengan menjerit 'ooh' atau 'ahh' apa ke halnya? Ianya tentu tidak berfaedah dan malangnya ia mengheret orang lain untuk bersama-sama bercakap perkara yang tidak berguna itu.

Lebih malang lagi, bila ada di kalangan kita menganggap dunia tanpa sempadan alam siber ini seolah-olah juga dunia yang tanpa dosa. Tidak hairanlah kalau seseorang yang tertib dan berakhlak di alam nyata tiba-tiba menggunakan bahasa yang celopar, biadab dan seperti kurang ajarannya.

Meskipun sembang di kedai kopi itu bebas, ia tidak menjejaskan apa-apa. Sebaliknya, sembang di alam siber menggalakkan anarki bahasa, anarki fikiran yang telah mencetuskan anarki tindakan yang boleh meruntuhkan tamadun bangsa. Ia bagus seandainya tamadun yang diruntuhkan itu digantikan dengan tamadun baru yang lebih baik. Namun, tamadun sesuatu bangsa yang runtuh itu biasanya tidak bisa dibina kembali.

Mana ada sesebuah tamadun bangsa yang runtuh boleh terbina semula kecuali replika arkitekturnya sahaja?

Riwayat Bukhari dan Muslim: "Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam." Barangkali, berkata baik atau diam itu mempunyai implikasi yang besar dan penting bukan sahaja untuk menjaga diri, malah terangkum untuk menjaga tamadun bangsa. Wallahualam.

Telok Bakong Online

Posted: 15 Oct 2011 11:07 AM PDT

Telok Bakong Online


PM dari negeri Pakatan rakyat le pulak gamaknye...

Posted: 14 Oct 2011 12:23 PM PDT


ye dah tu gamaknye...

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 15 Oct 2011 09:47 AM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Harta Karun Termahal ditemui di Selangor ...?

Posted: 15 Oct 2011 06:52 AM PDT

Harta Karun Termahal ditemui di Selangor ...?
Tinggalan UMporNO/BN ...?
Seksyen 119 ...
Kerajaan PR wajib mansuhkan ...?
Jika Dr. Hassan Ali menentangnya ...?
Singkirkan dia ...?

BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 15 Oct 2011 09:39 AM PDT

BRIGED MP SEGAMBUT


DIPAKSA LAWAN GUAN ENG:JADI KAMBING HITAM?

Posted: 15 Oct 2011 08:42 AM PDT

Tiga perwakilan Gerakan hari ini menggesa presiden parti itu, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon bertanding di Pulau Pinang kerana ia berkaitan dengan maruah parti tersebut.

Berucap di Persidangan Perwakilan Nasional Gerakan ke-40 tengah hari ini, wakil Johor Teng Koh Keng menggesa presiden parti itu berdepan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di kerusi Parlimen Bagan dalam pilihan raya umum akan datang.

tan lian hoe gerakan wanita chief agm 2011 4"Yang terbaik ialah untuk presiden kita untuk kembali ke Pulau Pinang dan berdepan dengan Lim Guan Eng," katanya dengan disambut sorakan dan tepukan hadirin.

Menurutnya, jika Koh bertanding di bekas kubu kuat parti itu, maka ia akan menaikkan semangat mereka dan menyatukan parti.

"Menang atau kalah adalah perkara lain, sekurang-kurangnya kita akan mengembalikan maruah kita."

Ia ekoran spekulasi sengit bahawa Dr Koh akan bertanding kerusi Parlimen sama ada di Perak, Kuala Lumpur atau Johor.

Gerakan telah memerintah kubu kuatnya Pulau Pinang selama hampir 39 tahun tetapi tumbang dalam pilihan raya umum lepas selepas ia kalah semua kerusi di negeri itu.

gerakan press conference koh tsu koon 2Perwakilan Kedah, Ngooi Ah Fatt juga bersetuju bahawa Koh harus kekal di Pulau Pinang jika beliau memilih untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Bercakap kepada Malaysiakini kemudiannya, Ngooi berkata: "Saya berharap beliau kembali ke Pulau Pinang untuk bertanding, ia akan meningkatkan motivasi Gerakan dan akan meningkatkan peluang kita untuk menang."

Turut bersetuju ialah wakil Terengganu, Feng Swee Heng yang berkata terdapat perdebatan hangat sama ada Koh patut bertanding di Pulau Pinang dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau secara berseloroh berkata nama Koh bermaksud "anak Jantan" dalam bahasa Melayu, bagi menangkis kritikan bahawa dr Koh tidak berani berdepan dengan musuh politiknya.

Bagaimanapun, perwakilan Pulau Pinang Lee Boon Tien mengingatkan hadirin "jika Koh boleh menang di Pulau Pinang, ia adalah baik, tetapi bagaimana jika beliau kalah?"

Bercakap pada sidang akhbar selepas mesyuarat itu, Dr Koh berkata beliau mengambil maklum sentimen para perwakilan parti.

"Saya dengar apa yang mereka katakan, tetapi di mana saya akan bertanding, saya akan membuat pengumuman tidak lama lagi.

pemimpin lemah cap ayam?

Posted: 15 Oct 2011 05:37 AM PDT

Dalam satu serangan  yang berlapik tetapi menyengat terhadap Presiden Gerakan, Tan Sr Dr Koh Tsu Koon, ketua Wanitanya, Datuk Tan Lian Hoe berkata sayap itu malu dengan kepimpinan parti itu yang lemah.
NONEKatanya, mereka malu menjadi bahan teguran dan dipandang rendah kerananya.

Tan menegaskan demikian dalam ucapan dasarnya di
persidangan perwakilan kebangsaan Gerakan hari ini.

Tanpa menamakan Koh (kanan), beliau berkata, "tulisan sudah terpampang di dinding" dan pucuk pimpinan tidak boleh menafikannya.

"Jika anda perlu berundur, maka berundurlah," katanya sambil menambah, sekiranya rakyat telah menolak seseorang pemimpin, maka akurlah dengan kehendak mereka.

PEKERJA LADANG YG TERLAMPAU?

Posted: 15 Oct 2011 01:23 AM PDT

AS Johor mempersoalkan mengenai "layanan kelas pertama" kepada sekumpulan pekerja asing untuk menghadiri "kursus keusahawanan" sedangkan permit kerja pertanian tidak membenarkan mereka menjalankan perniagaan di negara ini.

NONE"Tidak munasabah warga asing diberi kursus keusahawanan,
sedangkan mereka tidak dibenarkan berniaga dalam negara kita," kata ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat.

"Apakah seorang warganegara asing yang datang ke negara ini atas permit pertanian dibenarkan berniaga dalam negara kita?

"Sejak bila pulak kerajaan Malaysia membenarkan pekerja buruh  daripada kalangan warga asing dibenarkan berniaga di negara kita?" kata Suhaizan dalam satu kenyataan semalam.

Beliau mendakwa, pada peringkat awal, pemandu bas diarah menurunkan warga asing tersebut di Jabatan Perdana Menteri(JPM).

Bagaimanapun, dakwanya, di saat-saat akhir mereka menerima arahan untuk menuju sebuah pusat peranginan di Bangi.

 "Tidak munasabah penganjur kursus keusahawanan menukar tempat kursus di saat-saat akhir daripada jabatan kerajaan ke resort di Kajang," tambahnya.

bangi resort foreigners citizenship 121011Suhaizan mendakwa, perjanjian dengan pemandu bas ialah perkhidmatan mereka diperlukan sehingga jam 1 tengahari
Rabu 12 Oktober 2011, yang menurutnya menunjukkan kursus itu adalah selama lima jam - dari 8 pagi hingga 1 tengahari - sedangkan warga asing tersebut tiba di Putrajaya pada jam 6 pagi hari yang sama.

"Jika benar mereka berkursus keusahawanan 5 jam sahaja dengan jarak 800 KM, pergi dan balik dari Johor Bahru ke Putrajaya, mengapa mereka tidak berkursus di Johor Bahru sahaja.

"Mengapa begitu istimewa warga asing ini dilayan oleh pihak tertentu dalam negara ini," tambahnya.

brosur cincin RM24j KAITKAN ROSMAH AKAN TERBIT?

Posted: 14 Oct 2011 11:18 PM PDT

Tidak puas hati dengan penjelasan mengenai kontroversi cincin berlian bernilai RM24 juta, aktivis akar umbi, Badrul Hisham Shaharin memutuskan untuk menerbitkan brosur 16 muka bagi mendedahkan kebenaran di sebalik perkara tersebut.

badrul hisham shaharin altantuya police questioning 290509 03Badrul, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, menerajui kumpulan anak muda yang dikenali sebagai Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Katanya, selain menerbitkan bukti asal mengenai cincin
tersebut, brosur itu juga akan turut memuatkan jumlah pembaziran dan gaya hidup mewah orang yang didakwanya "bergaya sebagai wanita pertama Malaysia."
Majlis pelancaran brosur tersebut akan diadakan di pejabat PKR di Rantau, Negeri Sembilan dan akan dihadiri pemimpin tinggi PKR, termasuk naib presiden Datuk Chua Jui Meng dan Fuziah Salleh serta setiausaha Pemuda DAP kebangsaan, Anthony Loke .

Julai lalu, Badrul mendakwa cincin itu - 'Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond' berharga RM24,458,400 - diterbangkan ke negara ini melalui Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA).

Beliau juga membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Pulau Pinang pada 13 Julai, mendakwa cincin tersebut dibeli oleh isteri perdana menteri - Datin Seri Rosmah Mansor.

MB KELANTAN WAJAR JADI IKUTAN

Posted: 14 Oct 2011 09:22 PM PDT

Terharu Tulang Besi melihat gambar di bawah. Sebelum menonton perlawanan bola, penyokong2 Kelantan beramai-ramai bersolat dahulu.

Ini adalah tanda-tanda berjayanya Tok Guru mentarbiah rakyat Kelantan untuk mengamalkan Islam. Kalau UMNO perintah Kelantan, jgn harap lah nak tengok peristiwa macam ni.

TAKBIRR!!!!!


http://www.malaysiawaves.com/2011/10/solat-jemaah-sewaktu-menonton-bola-tok.html

road show’ Umno perkecil Raja-Raja

Posted: 14 Oct 2011 09:17 AM PDT

Tidak mustahil Umno Barisan Nasional (BN) mencari jalan muslihat dan penipuan bagi memastikan kuasa yang ada tidak hilang.
Ini termasuklah penipuan dalam undi pos, sepertimana yang dibangkitkan acap kali.
Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (gambar) berkata demikian ketika menyampaikan ceramah beliau di Kampung Berapit, Tikam Batu, Sungei Petani, malam tadi.
Menurut beliau lagi, BN menyedari undi popular yang berjaya diraih mereka di Semenanjung hanyalah sebanyak 46 peratus jika dibandingkan dengan Pakatan Rakyat (PR) yang mendapat sokongan sebanyak 52 peratus.
"Berdasarkan kepada kenyataan ini, BN terpaksa melakukan apa jua tindakan bagi memastikan kemenangan mereka berulang. Isu rasis dan agama akan menjadi topik penting untuk dipermainkan bagi meraih sokongan.
"Kita jangan lupa pada fakta dan sejarah 1993, di mana Umno membuat 'road show' dengan memperkecilkan kedudukan Raja-Raja. Begitu juga dengan fakta sejarah yang menyatakan Dr Burhanuddin Al Helmy adalah pejuang.
"Mat Indera yang mereka nafikan perjuangan beliau juga adalah antara fakta sejarah yang harus menjadi sandaran dan pemerhatian rakyat. Sejarah tidak harus dilupakan bagi membuktikan kebenaran, " ujarnya lagi.
Dalam majlis tersebut juga, beliau turut menyampaikan sumbangan skim kafalah sebanyak RM500 setiap waris keluarga warga emas yang meninggal dunia di negeri Kedah.
Hadir bersama dalam majlis tersebut ialah Ketua PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin atau Che'gu Bard serta kepimpinan PAS kawasan Sungei Petani.

A Mum Of Three Mohd

Posted: 15 Oct 2011 09:18 AM PDT

A Mum Of Three Mohd


Ampunilah aku kerana ketidaksempuranaan diriku

Posted: 15 Oct 2011 03:02 AM PDT


N3 ini aku ambil daripada FB anak buah dan aku nak share bersama para pembaca blog ini. Bukan apa.... untuk aku cermin diri. Dan... kaum wanita di luar sana pun, patut juga cermin diri. Jom.... sama-sama kita cermin dan muhasabah diri.

Sesungguhnya kita insan yang tidak sempurna.... Maka marilah kita bersama-sama memperbetul segala kelemahan-kelemahan diri, baik yang kita sedari mau pun yang tidak kita sedari. Semoga kita tidak tergolong dan terkeluar daripada kategori wanita yang 6 ini. Nauzubillah....

Kepada suamiku F3M... aku mintak ampun dan maaf. Kekadang kerana ketidaksempurnaan diriku telah membuat aku berdosa padamu.

Aha.... layaannn.

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki :

"Jangan engkau kahwini wanita yang en...am, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.Wanita Mananah : Wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.Wanita Hadaqah : Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang suah botak.

5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk sumainya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah : Banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.

Semoga kita dijauhi daripada golongan wanita sebegini... Amin

BANGANG jer yang pilih ORANG TUUU

Posted: 15 Oct 2011 12:20 AM PDT


Menurut Blogger ManjungMari.... ORANG TUUUU ialah bakal MB baru Perak. Mungkin ManjungMari beranggapan sedemikian kerana ORANG TUUUU begitu kuat mempromosikan dirinya. Maklum ler nak jadi MB....

Hahahaha.... mana tidaknya. Kalau dekat DUN Sg Rapat ni, di mana-mana juga terpampang gambar ORANG TUUUU. Di sana ada muka dia. Di sini ada muka dia. Naik jelak orang melihatnya. Kalau dah terlalu over-exposed.... ROSAK. Barang rosak orang TAK NAK!!

Sebenarnya... rakyat Sg Rapat yang dah tahu sangat kelaku ORANG TUUU memang getik nengoknya. Sapa tak kenal dia. Lantaran itu.... rakyat banyak yang menjauhkan diri daripada dia. Lebih tepat lagi.... mereka tak sior nak ber-ADUN-kan dia. Dia hanya dikelilingi oleh para pembodek yang diberi sedikit habuan setelah membaruakan diri membuat kerja-kerja yang diarahkannya.

Kehebatan ORANG TUUUU yang tak dapat kita sangkal ialah.... dia hebat memperkaya diri dan keluarga serta adik-beradiknya. Kedua.... dia hebat dalam memperguna dan membaruakan mereka yang bangang dan rela diperbaruakan. Ketiga.... dia hebat membodek especially laki-bini di Putrajaya. Kehebatan itulah kelemahan dan kejelekkan dia.

Orang yang cerdik dan 'celik mata' dia tak boleh makan. Dalam kalangan ini.... ramai yang berkempen secara langsung mau pun tak langsung, menolaknya. In fact, rasanya.... dia pun dapat rasa yang orang dah tak sokong dia. Sebab itu.... dia ligan mempromosikan diri dengan harapan akan terpilih menjadi calon sekali lagi.

Dengar citer.... dia mungkin lari mencari kawasan lain untuk bertanding, jika terpilih menjadi calon sekali lagi. Sebenarnya, ORANG TUUUU mempromosi diri untuk menjadi calon ADUN bukan untuk menjadi MB. Tapi, mungkin juga untuk kedua-duanya sekali. But let me say this.... untuk jadi MB, you usah mimpi ler!!

Bertanding jadi ADUN pun mungkin kalah.... inikan pulak nak jadi MB. Jangan perasan ler!!

Apa-apa pun.... jika betoi ler Najib ada simpan hasrat nak pilih ORANG TUUUU jadi MB, jika deme berjaya dapatkan Perak..... maka Najib memang bangang!! Bangang kerana pilih bahan REJECT yang ROSAK!!

Pulak tu, jika difikir-fikirkan .... Najib ni bukan ke pengutip bahan reject. Tengok saja dalam Kabinet Dapurnya, bersepah bahan-bahan REJECT. Bahan reject ni.... tak lepas kualiti kontrol. Haprakk!!

Oleh sebab, Najib pengemar hat yang kena reject dan dalam kabinetnya pun banyak yang kena reject, apa kata.... dengan dia-dia kita REJECT!! Kita pilih pulak yang lebih berkualiti.

Melayu Mudah Lupa

Posted: 14 Oct 2011 09:29 PM PDT


Puak-puak UMNGOK ni memang jenis 'Melayu Mudah Lupa' especially para pemimpinnya yang dok di atas. Sudahlah mudah lupa....bongkak, angkuh dan ngok pulak tu!!

Ater... mana tidaknya, mengkalor deme lupa siapa yang menjadikan demer dan demer lupa yang DIA-lah pencipta yang maha berkuasa lagi maha bijaksana. Memang deme ni jenis tak mengasi. Sudah diberi kuasa.... nak tunjuk langsi pulak pada penciptaNYA. Puak pendehaka deme ni!! Derhaka pada Allah dan derhaka pada rakyat.... termasuk rakyat dari golongan yang bergelar 'Raja'

Fuuhh.... !! Mereka tunjuk langsi dengan menolak hukum Allah SWT iaitu Hudud. Sebaliknya, mereka pulak nak tunjuk bijak dan nak tunjuk pandai dengan mendakwa kononnya Hudud tak sesuai di Malaysia ler... Hudud belum boleh dilaksanakan lagi ler.... Hudud menzalimi orang Islam ler.... orang Islam takkan maju jika Hudud dilaksanakan ler....

Woit....!! Hotak lu orang!!

Apa..... lu orang nak kata, Allah itu bangang?? Allah itu zalim?? Allah itu tak adil??

Weh.... sapa lu orang nak tunjuk pandai dan berlagak sombong dengan Allah SWT??

Haprak dan laknat betoi puak-puak ni!! Itu bab puak-puak UMNGOK yang sememangnya ngok. Yang si MCA pulak sibuk nak berkempen menolak HUDUD, apa ke jadahnya?? Tak paham-paham.... Bangang betoi!! Orang dah kata... hudud hanya untuk orang Islam jer bukan non-muslim. Yang depa nak sibuk tu apasal??

Tapi kan... elok jugak MCA berkokok macam ayam gile tak bertelor. Deme ingat, deme boleh meraih sokongan dengan menggunakan hudud sebagai senjata. Tapi deme silap. Senjata tu akan makan tuan. Sebabnya.... rakyat tak bodoh macam demer. Demer tu, puak yang hidup dalam denial, tak nak terima kenyataan yang rakyat dah cerdik dan bijak menilai.

Orang bukan-Melayu paham benor yang ada kuasa untuk menjadikan Hudud realiti di bumi Malaysia ialah UMNO selaku pemegang kuasa. Tergedik-gedik sekali pun PAS nakkan Hudud tetapi kalau UMNO@Putrajaya tak bagi green light, bermakna..... NO HUDUD ler di Malaysia.

On top of that, mereka juga sedar dan telah diberi jaminan tegas oleh PAS, bahawa Hudud hanya akan diimplementkan ke atas orang Islam sahaja. No non-muslim akan dipaksa untuk menerima hudud tanpa kerelaan mereka. Malaysians non -muslims are very well informed regarding this matter. Sebab tu.... ukhuwah PAS-PKR-DAP dalam Pakatan rakyat masih POWER!! Sikap saling menghormati antara mereka masih JITU!! Yang goyah dan nak pecah ialah UMNO@BN!!

Pada rakyat bukan-Melayu@non-Muslim di Malaysia..... Hudud is not a big issue anymore. Isu utama yang mesti diberi fokus ialah menjatuhkan UMNO@BN dan merampas kuasa pemerintahan daripada mereka bagi mewujudkan Malaysia yang lebih sejahtera. Dan, alhmadulillah.... rakyat sedang bergerak dan berusaha ke arah itu.

So.... pada aku kempen menolak Hudud yang war-war dan nak digerakkan oleh MCA, adalah retorik politik bangang.... yang di TV3-kan serta di Utusan Melayu-kan, semata-mata untuk mencari publisiti. Kesian.... MCA macam jugak UMNO dah semakin malap. Hahaha... dah nak masuk kubor.

Selain itu, dengan mengadakan kempen bangang ini, MCA juga akan dibenci oleh orang-orang Melayu-Islam. Di mata orang Melayu-Islam, MCA parti Cina yang anti-Islam!! Orang Melayu ni, especially di kampung-kampung.... masih kuat sentimen agama mereka. Pada mereka.... menentang Hudud bermakna menentang Allah SWT, pencipta mereka. Menentang Allah SWT.... bermakna menentang Islam.

Hahahha.... senjata akan makan tuan. Bukan-Melayu, tolak MCA dan Melayu pun akan tawar hati dan tolak MCA juga. Semoga MCA dan UMNO akan terkubor dalam satu liang lahad, isyaAllah. Jom kita berdoa ini beramai-ramai. Amin.... amin... amin....

Seperkara lagi yang menge-syok-an hati ini, adalah apabila Sultan Brunei bertitah tentang wajibnya disegerakan pelaksanaan hukum Hudud di Brunei. Alhamdulillah..... seronok hati mendengar titah raja ini. Gua tabik spring sama raja ini. Beruntung rakyat Brunei berajakan hamba Allah seumpama itu. Semoga Allah SWT merahmati mereka.

Hahahaha.... ramai berpendapat secara tak langsung Sultan Brunei bagi 'penambar Arab' pada Najib. Gua amat setuju. Sultan Brunei ni bukan ke bijak orangnya. Dan dia..... tak takut bini. Dia takut dengan Allah SWT.

Itu citer di Brunei. Malangnya, di bumi 1Malaysia tidak begitu. Rajanya dilihat.... lebih tunduk pada tekanan orang politik. Mereka.... samada diam atau akur saja dengan pengkhianatan UMNO terhadap agama Islam. So... salahkah rakyat, sekiranya mereka mengkritik tindak tanduk raja yang dilihat tidak selari dengan Islam. Weh.... mengkritik bukan bermakna menghina atau menderhaka. Tolong jangan sempitkan pemikiran dan menjadi batu api untuk menganaiaya orang.

Dan, raja-raja juga mesti bersikap terbuka terhadap kritikan rakyat, selagi mereka tidak bersikap biadap atau menghina. Raja yang terbuka mindanya.... raja yang rakyat sentiasa berada di hati mereka..... raja yang menjaga amanah Allah SWT kepada mereka.... itulah raja yang akan dihormati dan disayangi oleh rakyatnya. Oleh demikian, jadilah hamba yang takutkan Allah SWT dan jangan jadi Raja Melayu yang mudah lupa seperti para pemimpin UMNO yang durjana.

As for UMNO@ BN, yang terang lagi bersuluh... menderhaka kepada Pencita alam semesta iaitu Allah SWT.... they can go to HELL. YES.... let them rot in hell!! Ameen....

Di mana kedudukan anda??

Posted: 14 Oct 2011 06:20 PM PDT


Darjat seorang isteri.

1. Isteri Siddiqin

Isteri yang tidak akan meminta apa-ap...a dari suaminya sekalipun yang perlu (dharuri). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

2. Isteri Muqarrobin

Isteri yang tidak meminta dari suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik. Tapi kalau yang diperlukan pun tidak ada, dia tetap sabar. Namaun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu. Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

3. Isteri Solehin

Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

4. Isteri Fasik

Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk hingga menjadi masalah dalam rumah tangga. Inilah dia golongan yang fasik. Isteri ini selalu sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai karena Dia; sebagaimana dalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi Rasululllah saw bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Para nabi dan syuhada' iri kepada mereka. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat kerana Allah dan saling kunjung mengunjungi kerana Allah.

Halangan yang tak jadi kudis

Posted: 14 Oct 2011 09:18 AM PDT

[sumber gambar dari sini]

Kesian... rata-rata Melayu Johor berfahaman UMNO masih bangang kerana terus bersama kapal yang sarat dengan taik dan yang dah nak karam, sedangkan kaum Cina di sana mula mengorak langkah meninggalkan BN.

Begitulah bijaknya kaum Cina di Johor berpolitik. Mereka mengikut perubahan arus perdana dan tidak menentang arus. Sebaliknya.... Melayu Johor masih kuno dalam cara berpolitik mereka dan masih nak mempertahankan ketuanan Melayu mereka. Weh.... sedor ler yang Melayu dah layu dikerjakan UMNO, parti yang korang pertahankan tu. Bumi dan kedaulatan Johor pun sedikit demi sedikit sudah tergadai. Siapa punya angkara??

Hahahaha.... UMNO@BN!! Esok-esok.... takut Johor, ibarat hanya tinggal seluar dalam jer. Habis kedaulatan Johor digadai dan tergadai ke tangan kuasa asing.

Siapa punya kerja tu???

Tak lain dan tak bukan, UMNO@BN. Walau pun, masih ramai Melayu Johor yang totok dengan UMNO tetapi ramai juga yang telah sedar dan mula mengikut kebijaksaan kaum Cina dengan memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat. Cina dan Melayu sudah mula meninggalkan UMNO@BN

Tengok saja bagaimana Lim Guan Eng disambut di Segamat Johor. Fuuhhh.... !! Hebat sekali sambutan yang diberikan, walaupun terdapat bantahan daripada puak-puak UMNO yang mula terdesak dan sesak nafas kerana semakin menghampiri kiamat kecil mereka.

Kebijaksaan Guan Eng mentadbir Pulau Pinang telah menarik perhatian rakyat. Pentabdirannya jauh lebih baik daripada negeri-negeri yang ditadbir UMNO@BN. Negerinya semakin makmur dan rakyatnya semakin sejahtera. Kesejahteraan inilah yang hendak kita perluaskan ke seluruh Malaysia, insyaAllah.

Dan... negeri Johor tidak terkecuali. Kita mahu hasil negeri dirasai semua rakyat dan bukan masuk ke poket para lanun daripada UMNO@BN. Mereka kaya raya.... rakyat terbanyak Johor apa ada??

Tapi, apa nak dikatakan... masih ramai rakyat Johor yang tak sedar dan berasa cukup dengan apa yang ada. Mereka... rakyat yang pesimis dan tidak dinamik untuk bergerak ke depan bersama-sama kita meneroka cara politik baru. Kesian.... Mental state mereka masih ditakuk lama. Mata mereka hanya nampak UMNO@BN saja.

Namun.... kita berharap kunjungan Guan Eng ke sana akan membuka mata mereka untuk melihat betapa corak politik Malaysia sudah mula berubah. Berubah untuk membentuk satu Malaysia yang baru. Ya... Malaysia yang lebih sejahtera untuk semua.

Pun begitu, semuanya terletak pada kebijaksanaan rakyat Johor membuat pilihan, antara permata dan kaca.Well.... sesungguhnya pertama itu Pakatan Rakyat dan kaca itu UMNO@BN.

pemuda cheh

Posted: 15 Oct 2011 09:16 AM PDT

pemuda cheh


Sejarah Yang Digelapkan : Islam Di Benua Amerika

Posted: 14 Oct 2011 04:23 PM PDT


Sejarah mereka telah digelapkan

Jika
 anda melawat Washington DC, pergilah ke Perpustakaan Kongres (Library of Congress). Disana anda boleh melihat perjanjian kerajaan Amerika Syarikat dengan suku Cherokee, iaitu salah satu suku Indian, tahun 1787. Pada perjanjian itu, anda akan menemui tanda tangan Ketua Suku Cherokee yang bernama Abde Khak dan Muhammad Ibnu Abdullah.

Isi perjanjian itu antara lain adalah mengenai hak suku Cherokee dalam menjalankan perdagangan, perkapalan, dan pemerintahan suku cherokee pada waktu itu adalah mengikut undang-undang Islam. Anda juga akan menemui pakaian suku Cherokee yang menutup aurat sedangkan kaum lelaki memakai turban (serban).

Kaum wanita suku Cherokee menutup aurat

Cara berpakaian ini boleh didapati di dalam gambar atau lukisan suku cherokee yang diambil gambarnya sebelum tahun 1832. Ketua suku Cherokee beragama Islam yang terakhir adalah Ramadan Ibnu Wati.

Gambaran pemakaian serban siku Cherokee

Bercakap
 tentang suku Cherokee, Sequoyah adalah salah seorang yang berpengaruh di dalam suku ini. Beliau adalah orang asli suku cherokee yang berpendidikan dan menghidupkan kembali Syllabary suku mereka pada 1821. Syllabary adalah seperti aksara. Jika kita sekarang mengenal abjad A hingga Z, maka suku Cherokee mempunyai aksaranya yang tersendiri.

Acuan gangsa Seqvoyah di Perpustakaan Kongres

Yang
 menariknya adalah aksara yang dihidupkan kembali oleh Sequoyah ini amat mirip dengan bahasa Arab. Bahkan, beberapa tulisan masyarakat cherokee abad ke-7 yang ditemui pada batuan di Nevada terpahat kata yang sangat mirip dengan kata "Muhammad" dalam bahasa Bahasa Arab.

Nama-nama suku Indian yang berasal dari bahasa Arab tidak hanya ditemui pada suku Cherokee (Shar-kee) shaja tetapi juga ditemui di dalam suku Anasazi, Apache, Arawak, Makah, Hohokam, Hupa, Hopi, Mahigan, Mohawk, Nazca, Zulu, dan Zuni.


Suku Makah yang menutup aurat


Gadis Zuni, 1903

S
elain itu, beberapa ketua suku Indian juga mengenakan penutup kepala khas orang Islam seperti ketua Suku Chippewa, Creek, Iowa, Kansas, Miami, Potawatomi, Sauk, Fox, Seminole, Shawnee, Sioux, Winnebago, dan Yuchi. Ini semua dapat dilihat pada foto-foto di antara tahun 1835 dan 1870.

Klik gambar untuk besarkan

Secara umumnya, suku-suku Indian di Amerika percaya adanya Tuhan yang menguasai alam semesta. Bagi mereka, tuhan tidak dapat dilihat oleh panca indera. Mereka juga yakin bahawa tugas utama manusia yang diciptakan Tuhan adalah untuk memuja dan menyembah-Nya.

Seperti kata-kata seorang ketua Suku Ohiyesa: "In the life of the Indian, there was only inevitable duty. The duty of prayer and the daily recognition of the Unseen and the Eternal".

Bu
kankah Al-Qur'an juga memberitakan bahawa tujuan penciptaan manusia dan jin semata-mata untuk beribadah pada Allah.


Sejarah Islam Dan Suku Indian Cheeroke

Sejarah hubung kait islam dan penduduk Red Indian Amerika ini adalah panjang. Semangat orang-orang Islam dan China ketika itu untuk mengenal lebih jauh tentang dunia selain untuk melebarkan pengaruh, mencari sumber dan jalan perdagangan baru dan ini menyebabkan dakwah Islam semakin meluas dan mendorong mereka untuk lebih berani melintasi kawasan yang masih dianggap gelap dalam peta-peta mereka waktu itu. Sebagai contoh adalah Cheng Ho (nama islamnya Hajji Mahmud Shamsuddin) dan Ibnu Batutta. Selain itu terdapat juga pelayar-pelayar Islam yang lain tetapi tidak tercatat pada buku -buku akademik.

Cheng Ho @ Zheng He @ Hajji Mahmud Shamsuddin

Para ahli geografi dan intelektual dari kalangan muslim yang mencatatkan perjalanan ke benua Amerika adalah Abul-Hassan Ali Ibn Al Hussain Al Masudi (meninggal tahun 957), Al Idrisi (meninggal tahun 1166), Chihab Addin Abul Abbas Ahmad bin Fadhl Al Umari (1300-1384) dan Ibn Battuta (meninggal tahun 1369).

Menurut
 catatan ahli sejarah dan ahli geografi Muslim Al Masudi (871-957), Khashkhash Ibn Saeed Ibn Aswad adalah seorang penjelajah muslim dari Cordoba di Andalusia, telah sampai ke benua Amerika pada tahun 889 Masihi. Dalam bukunya, 'Muruj Adh-dhahab wa Maadin al-Jawhar' (The Meadows of Gold and Quarries of Jewels), Al Masudi melaporkan bahawa semasa pemerintahan Khalifah Sepanyol Abdullah Ibn Muhammad (888-912), Khashkhash Ibn Saeed Ibn Aswad berlayar dari Delba (Palos) pada tahun 889, menyeberangi Lautan Atlantik hingga menemui wilayah yang asing dan disebutnya sebagai Ard Majhoola. Kemudian beliau kembali dengan membawa pelbagai barangan yang menakjubkan. Selepas penemuan itu, banyak pelayaran menuju daratan di seberang Lautan Atlantik dilakukan. Al Masudi juga menulis buku 'Akhbar Az Zaman' yang memuat bahan-bahan sejarah dari pengembaraan para pedagang ke Afrika dan Asia.

Dr.
 Youssef Mroueh juga menulis bahawa semasa pemerintahan Khalifah Abdul Rahman III (tahun 929-961) dari dinasti Umayah, tercatat adanya orang-orang Islam dari Afrika yang berlayar dari pelabuhan Delba (Palos) di Sepanyol menuju ke barat lautan yang gelap dan berkabut , iaitu Lautan Atlantik. Setelah itu mereka berjaya kembali pulang ke Palos dengan membawa barang-barang bernilai yang diperolehnya dari tanah yang begitu asing pada masa dulu. 


Palos, Sepanyol

Beliau juga menulis menurut catatan ahli sejarah Abu Bakr Ibn Umar Al-Gutiyya bahawa pada masa pemerintahan Khalifah Sepanyol, Hisham II (976-1009) seorang pelayar dari Granada bernama Ibn Farrukh tercatat meninggalkan pelabuhan Kadesh pada bulan Februari tahun 999 melintasi Lautan Atlantik dan mendarat di Gando (Kepulaun Canary)

Ibn Farrukh mengunjungi Raja Guanariga dan kemudian meneruskan pelayarannya ke barat sehingga melihat dua pulau dan menamakannya Capraria dan Pluitana. Ibn Farrukh kembali ke Sepanyol pada bulan Mei 999.

Pelayaran
 melintasi Lautan Atlantik dari Maghribi juga dicatat oleh penjelajah laut Shaikh Zayn-eddin Ali bin Fadhel Al-Mazandarani. Kapalnya bertolak dari Tarfaya di Maghribi pada zaman Sultan Abu-Yacoub Sidi Youssef (1286-1307) raja keenam dalam dinasti Marinid. Kapalnya mendarat di pulau Green di Laut Caribbean pada tahun 1291. Menurut Dr. Morueh, catatan perjalanan ini banyak dijadikan rujukan oleh para saintis Islam. 

Sultan-sultan
 dari kerajaan Mali di Afrika barat yang beribukota di Timbuktu juga pernah melakukan pelayaran sehingga ke benua Amerika. Sejarawan Chihab Addin Abul-Abbas Ahmad bin Fadhl Al Umari (1300-1384) telah memerincikan eksplorasi geografi ini. Timbuktu yang berada di tengah-tengah afrika kini dilupakan, dahulunya merupakan pusat peradaban, perpustakaan dan pusat keilmuan yang maju di Afrika. Ekpedisi perjalanan darat dan laut banyak dilakukan baik menuju ke Timbuktu ataupun bermula dari Timbuktu. 


Lokasi Timbuktu

Sultan yang tercatat akan eksplorasinya hingga ke benua baru waktu itu adalah Sultan Abu Bakari I (1285-1312), iaitu saudara Sultan Mansa Kankan Musa (1312-1337), yang telah melakukan dua kali ekspedisi melintasi Lautan Atlantik sehingga ke Amerika dan menyusuri sungai Mississippi


Sultan Abu Bakari I melakukan eksplorasi di Amerika tengah dan utara dengan menyusuri sungai Mississippi di antara tahun 1309-1312. Para eksplorasi ini berbahasa Arab. Dua abad kemudian, penemuan benua Amerika dilakarkan di dalam peta berwarna Piri Re'isi yang dibuat tahun 1513, dan dipersembahkan kepada raja Ottoman Sultan Selim I tahun 1517.

 Peta Piri Re'isi
Perbandingan peta Piri Re'isi dengan peta sebenar


Kisah Columbus Menemui Benua Amerika

Berbalik
kepada cerita Columbus, Columbus sendiri mengetahui bahawa orang-orang Carib (Caribbean) adalah pengikut Nabi Muhammad. Orang-orang Islam telah berada di sana sebelum ketibaan Columbus terutama orang-orang dari Pantai Barat Afrika. Mereka mendiami Caribbean, Amerika Utara dan Selatan. Namun tidak seperti Columbus yang ingin menguasai dan memperhambakan rakyat Amerika. Orang-orang Islam datang untuk berniaga dan ada juga yang mengahwini orang-orang pribumi.

Columbus
 juga mengakui pada 21 Oktober 1492 dalam pelayarannya antara Gibara dan Pantai Cuba telah melihat sebuah masjid (yang berada di atas bukit dengan indahnya menurut sumber tulisan lain). Sisa-sisa runtuhan masjid telah ditemui di Cuba, Mexico, Texas dan Nevada. Ini sekaligus menjadi bukti kukuh bahawa Islam telah lama bertapak di sana.

Dan
 fakta yang perlu kita ketahui adalah 2 orang nahkoda kapal yang dipimpin oleh Columbus iaitu kapten kapal Pinta dan Nina adalah orang-orang muslim iaitu Martin Alonso Pinzon dan Vicente Yanex Pinzon. Mereka berdua adalah bersaudara dan mempunyai kaitan persaudaraan dengan Sultan Maghribi Abuzayan Muhammad III (1362). [THACHER, JOHN BOYD: Christopher Columbus, New York 1950]


 Martin Alonso Pinzon

Vicente Yanex Pinzon


Kenapa hanya Columbus yang dikenali sebagai orang yang menjumai benua amerika? Kerana pada waktu itu kaum yahudi diusir dari sepanyol (sebanyak 300,000 orang yahudi yang diusir oleh raja Ferdinand). Orang-orang Yahudi mengumpul dana untuk pelayaran Columbus dan berita 'penemuan benua Amerika' telah diberitahu oleh Christopher Columbus kepada kawan-kawannya yang beragama Yahudi di Sepanyol.

Pelayaran
 Columbus ini telah dijadikan popular dan kisah ini diperlukan untuk menciptakan legenda sesuai dengan kehendak Yahudi yang ingin menguasai dunia. Tidak menghairankan jika sejarah yang kita pelajari sekarang menipu kita. Ini disebabkan semua media gergasi dunia dikuasai golongan Yahudi.

Fakta-fakta diatas memperlihatkan ketidak-jujuran penulisan fakta sejarah tentang penemuan benua Amerika. Penyelewengan sejarah oleh orang-orang Yahudi yang terjadi sejak pertama kali mereka bersama-sama orang-orang Eropah menjejakkan kaki di benua Amerika.

Laksamana Zheng He (Cheng Ho)

Tahukah anda? sebenarnya laksamana Zheng He atau lebih dikenali sebagai laksamana Cheng Ho di Malaysia dan Indonesia merupakan orang pertama yang menjumpai benua amerika, sekitar 70 tahun sebelum Columbus. 
Sekitar 70 tahun sebelum Columbus memacakkan benderanya di daratan Amerika, Laksamana Zheng He sudah terlebih dahulu sampai ke sana. 


Salinan peta dunia hasil pelayaran Zheng Ho, lukisan asal pada tahun 1418


Para peserta seminar yang dianjurkan oleh Royal Geographical Society di London beberapa tahun lalu dihidangkan dengan satu fakta yang mengejutkan. Seorang ahli kapal selam dan sejarawan bernama Gavin Menzies telah memberikan hujah dan kertas kerja mengenai kajiannya terhadap siapa orang yang pertama menjumpai benua Amerika.

Pada seminar itu, Menzies menjelaskan bukti tentang pelayaran terkenal dari pelaut mahsyur berasal dari Cina, Laksamana Zheng He. Bersama bukti-bukti yang ditemui dari catatan sejarah, Menzies memberi kesimpulan bahawa pengembara terulung dari dinasti Ming itu adalah orang yang pertama menemui benua Amerika, bukannya Columbus.

Menurut Menzies, Zheng He 'mengalahkan' Columbus dengan tempoh beza waktu sekitar 70 tahun. Kenyataan Menzies ini dikuatkan dengan sejumlah bukti sejarah. Menzies menunjukkan peta dunia yang dilukis sebelum Columbus memulakan ekspedisinya (gambar di atas). Peta itu lengkap dengan gambar benua Amerika serta sebuah peta astronomi milik Zheng He.

Menzies
 melakukan kajian selama lebih dari 14 tahun. Ini termasuk kajian peta-peta kuno, bukti artifak dan juga pengembangan dari teknologi astronomi moden seperti melalui program software Starry Night.

Dari
 bukti-bukti yang diperolehi, Menzies mengatakan bahawa sebahagian besar peta mahupun tulisan pelayaran China kuno bersumber pada pelayaran Laksamana Zheng He. Penjelajahannya sehingga mencapai benua Amerika mengambil waktu antara tahun 1421 dan 1423. Sebelum itu, armada kapal Zheng He berlayar menyusuri jalur selatan melalui Afrika dan sampai ke Amerika Selatan.

Perbandingan armada Zheng He dan Colombus


Selama ini, masyarakat dunia mengetahui sejarah Zheng He sebagai penjelajah ulung tetapi tidak mendalami lebih dari itu. Dia lahir di Kunyang, kota yang berada di sebelah barat daya Negeri Yunnan, pada tahun 1371. Keluarganya yang bernama Ma, adalah sebahagian daripada warga minoriti Semur. Mereka berasal dari kawasan Asia Tengah serta menganut agama Islam.

Ayah dan datuk Zheng He diketahui pernah mengadakan perjalanan haji ke Tanah Suci Makkah. Zheng He adalah seorang Muslim yang taat.

Yunan adalah salah satu wilayah terakhir pertahanan bangsa Mongol, yang sudah lama wujud sebelum zaman dinasti Ming. Pada waktu dinasti Ming menguasai Yunan tahun 1382, Zheng He turut ditawan dan dibawa ke Nanjing. Ketika itu dia masih berusia 11 tahun.

Beberapa tahun selepas itu, Maharaja Cina telah memberikan nama Zheng He kepadanya hingga akhirnya dia menjadi salah satu panglima laut paling termashyur di dunia

Anak Sungai Derhaka

Posted: 15 Oct 2011 09:08 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Mahalnya Landasan Keretapi kita... China USD16 Juta/KM tapi kita USD133Juta/KM...

Posted: 15 Oct 2011 04:49 AM PDTBijaknya UMNO/BN meng'kurus'kan perbendaharaan negara.. bandingkan kos bagi pembinaan landasan keretapi ini..

Kos bagi pembinaan landasan MRT Sungai Buloh sepanjang 150Km berjumlah RM50 Billion atau lebihkurang USD17 Billion atau USD133Juta perlu dibelanjakan bagi setiap Kilometer.


Tetapi kos yang dibelanjakan oleh Kerajaan China yang menghukum mati dengan ditembak dikepala bagi setiap pesalah rasuah, bagi membina landasan sepanjang 1,318 Km adalah USD22 Billion, purata bagi setiap Kilometer adalah USD16 Juta sahaja..

Perlu diketahui landasan yang dibina ialah landasan untuk Keretapi paling laju di dunia dengan kelajuan mencecah 350Km/J spesifikasinya sudah tentu jauh lebih baik dari MRT itu..

Kenapa agaknya ya.. kalau nak dikatakan kos buruh kita lebih mahal dari kos buruh di China kebanyakkan pekerja yang terlibat adalah warga asing yang dibayar murah..

Nak kata kos material kita mahal.. kenapa kita tidak import dari China material yang dikatakan mahal itu?

Anggaran diatas dibuat ketika nilai bagi 1 US Dollar (USD) = 2.9411 Malaysian Ringgit (MYR) harap maklum..

Nilai sekarang sila convert di SINI

******************

MRT project cost now estimated to reach RM50b

PETALING JAYA: The construction cost of the entire 150km Mass Rapid Transit (MRT) urban transport project may run up to RM50bil, three sources said, two of whom are directly involved in the project. The third is an independent party doing consulting work for the MRT line.

"When Gamuda-MMC first gave an estimate a couple of years ago, a figure of RM36.6bil was brought up for the 150km line," said the source who is directly involved with the project.

"Now that we are concentrating on one line Sg Buloh-Kajang we have asked them for an estimate and they said it may cost RM18bil to RM20bil to construct. This does not include the rolling stock, land acquisitions and other provisions."

Land Public Transport Commission chief executive officer Mohd Nur Ismal Kamal said the Government was doing all it could to drive down the cost.

"With land acquisition and rolling stock, it could come up to RM50bil, but it is too early to say," he said. "We will know the full picture later as the project is still at the public display stage. This will end in middle of May."

"From the feedback, we will then consider the alignment and the length of the platforms for the stations, whether it is a four-car train or more," Mohd Nur added.

He said that once the public display was over, a target cost would be worked and agreed on. Once the tender was over, it may be different from the target cost, he said.

"The MRT is not just a transport project. It will have a catalytic effect," Mohd Nur said, adding that an independent party would scrutinise the project plans and ensure that optimum value was derived.

The entire project will be fully funded by the Government and a special-purpose vehicle under the Finance Ministry would be set up to advise, manage and raise the funds.

CIMB Research in its report yesterday said that the higher cost for the Sungai Buloh-Kajang line was not a surprise as the earlier number was based on 2009 prices. (Higher construction cost and inflation may contribute to the current cost which is estimated to reach RM20bil for the Sg Buloh-Kajang line.)
"Based on the average RM353m/km for the line, the entire MRT project (150km) could be worth RM53bil compared with the current estimate of RM36bil," it said, commenting on the outcome of Syarikat Prasarana Negara Bhd's contractors' briefing on Thursday.

Full report please read HERE

*******************
Beijing–Shanghai High-Speed Railway
From Wikipedia, the free encyclopedia

The Beijing–Shanghai High-Speed Railway (or Jinghu High-Speed Railway from its Chinese name) is a 1,318-kilometre (819 mi) long high-speed railway that connects two major economic zones in the People's Republic of China: the Bohai Economic Rim and the Yangtze River Delta.Construction began on April 18, 2008, and a ceremony to mark the completion of track laying was held on November 15, 2010. The line opened to the public for commercial service on June 30, 2011. This rail line is the world's longest high-speed line ever constructed in a single phase.

Under the former Minister of Railways, Liu Zhijun, the railway line was the first one designed for 380 km/h commercial running. The non-stop train from Beijing South to Shanghai Hongqiao was expected to finish the 1,305 kilometres (811 mi) journey in 3 hours, 58 minutes, averaging 329 kilometres per hour (204 mph), making it the fastest scheduled train in the world, compared to 9 hours, 49 minutes by the fastest trains running on the parallel old railway. However, following Liu Zhijun's dismissal in February 2011, several major changes were announced.

First, trains would be slowed down from 380 km/h (236 mph), and instead would be limited to 300 km/h (186 mph), reducing operating costs. At this speed, the fastest trains would take 4 hours, 48 minutes for the journey from Beijing South to Shanghai Hongqiao, with one stop in Nanjing South.Additionally, a slower class of trains running at 250 km/h (155 mph) would be operated, making more stops and with lower fares. In August 12 2011, due to often experienced delays caused by equipment problems, 54 of the train's CRH380BL cars were withdrawn by the producer.

Specifications

The Beijing–Shanghai High-Speed Railway Co., Ltd. was in charge of construction. The project was expected to cost 220 billion yuan (about $32 billion). An estimated 220,000 passengers are expected to use the trains each day,which is double the current capacity.

During peak hours, trains should run every five minutes. 1,140 km, or 86.5% of railway is elevated. There are 244 bridges along the line. The 164-km long Danyang–Kunshan Grand Bridge is the longest bridge in the world, the 114-km long viaduct bridge between Langfang and Qingxian is the second longest in the world, and the viaduct between Beijing's Fourth Ring Road and Langfang is the fifth longest. The line also includes 22 tunnels, totaling 16.1 km. 1,268 km of the length is ballastless.

According to Zhang Shuguang, the deputy chief designer of China's high-speed railway network, the designed continuous operating speed is 350 km/h (217 mph), with a maximum speed of up to 380 km/h (236 mph). The average commercial speed from Beijing to Shanghai was planned to be 330 km/h (205 mph), which would have cut the train travel time from 10 hours to 4 hours.

The rolling stock used on this line consists mainly of CRH380 trains. The CTCS-3 based train control system is used on the line, to allow for a maximum speed of 380 km/h of running and a minimum train interval of 3 minutes. With power consumption of 20 MW and capacity of about 1,050 passengers, the energy consumption per passenger from Beijing to Shanghai should be less than 80kWh.

Source Wikipedia

APA?? 60,000 ekar tanah dijual dengan harga RM375 sahaja?

Posted: 15 Oct 2011 12:50 AM PDT

Awal Oktober lalu Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir yang juga pengerusi BN Perak menganggap tiada kawasan mengundi yang boleh dilabelkan 'hitam' iaitu yang tidak boleh dimenanginya dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya sama ada 'hitam' atau 'putih' sesebuah kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) atau Parlimen bergantung kepada strategi parti di samping usaha dan kerja keras setiap anggota untuk aktiviti masyarakat di situ.


Kenyataan yang didapat dinafikan kebenarannya..

Bagaimanapun kini.. biarpun tiada sebarang Kawasan yang dianggap hitam oleh BN Perak namun awan hitam bakal menyelubungi MB Perak itu sendiri..

Dalam pendedahan yang dibuat oleh Ngeh Koo Ham Ketua DAP Perak yang juga ahli Parlimen Beruas dan Ahli Dewan Undangan Negeri Sitiawan, Ngeh telah mendakwa Zambry telah menjual tanah seluas 60,000 ekar dengan harga RM375 sahaja.

Anggaran harga sebenar bagi tanah itu ialah RM1.26 bilion dan Zambry juga dikatakan enggan mendedahkan siapa yang membeli tanah tersebut…

********************

Komplot pastikan Zambry bukan MB

PETALING JAYA: Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir tidak akan menjadi Menteri Besar sekalipun Barisan Nasional (BN) berjaya menawan Perak dalam Pilihan Raya Umum ke 13.

"Saya mendengar dari sumber dalaman Umno bahawa wujudnya komplot untuk memastikan Zambry tidak menduduki kerusi Menteri Besar.

"Ini kerana ramai di dalam Umno tidak gembira dengan tindakan beliau memberikan tanah seluas 60,000 ekar kepada kroni pada harga RM375," dakwa ketua DAP Perak, Ngeh Koo Ham sambil menambah, beliau sepatutnya mendedahkan siapa yang menerima tanah tersebut.

Ngeh berkata demikian ketika diminta komen berkenaan kenyataan Zambry awal bulan ini bahawa tiada kawasan hitam wujud untuk BN.

Justeru, menurut beliau, Zambry mesti mendedahkan senarai penerima tanah yang bernilai RM1.26 bilion itu namun sehingga kini beliau enggan berbuat demikian.

Ngeh yang juga ahli Parlimen Beruas dan Ahli Dewan Undangan Negeri Sitiawan berkata kenyataan tiada kawasan hitam untuk BN oleh Zambry hanya merupakan satu sandiwara semata-mata.

"Sebelum PRU 2008 Zambry pernah berkata Perak akan mempunyai pembangkang sifar tetapi sebalikna mereka yang kalah," tambah Ngeh.


Free Malaysia Today

' Awie sertai UMNO?'.. Nasihat dari seorang Abang buat Blogger Pro PR..

Posted: 14 Oct 2011 10:07 PM PDTIni adalah nasihat atau teguran dari seorang 'Orang Lama' yang boleh dianggap sebagai Abang buat kebanyakkan Blogger ataupun Facebooker yang menyokong Pakatan Rakyat dalam isu 'Awie sertai UMNO?' yang kelihatan overkill..


Rockers dan Pakatan Rakyat

Oleh: MSK

Dua minggu sudah aku baca tulisan Zulkifli Yahya dalam Kedahlanie tentang kesilapan yang dilakukan oleh rakan FB penyokong PR. Setuju 100%. Zulkifli bercakap tentang FB, tapi kalau dipantau tulisan-tulisan dalam blog dan komen-komen juga serupa.

Sejujurnya, aku katakan bahawa penyokong Pakatan lebih brutal dari penyokong BN. Penyokong BN memang terkenal dengan porno tapi penyokong PR juga tidak akan melepaskan peluang bila ada. Pantang ada skandal maksiat…terus jadi headline. Tak kira la kalau skandal itu melibatkan Menteri atau JKKK.

Kalau nak katakan penyokong Umno tak tau hukum agama…tu pasai depa capui macam tu..aku boleh setuju. Tapi kalau penyokong PR yang dikatakan beragama, bermaruah juga buat macam penyokong Umno…yang tu aku kata lebih brutal.

Bila aku keluar dari PKR…macam-macam kutukan yang aku dapat. Seolah-olah keluar PKR tu macam keluar Islam. Keluar dari Umno dianggap hero…keluar dari PKR dianggap pengkhianat. Tukar parti dianggap macam tukar ugama.

Bila Bob Lokman masuk Pas, secara tiba-tiba Bob Lokman dianggap hero. Artis masuk Pas seolah-olah utusan dari syurga. Bob Lokman dirai sampai Nizar pun kena ketepi. Bila Amy Search rapat dengan Nik Aziz, fuiyo..ramai yang kata Amy dah dapat hidayah. Bila masuk Pakatan, semua dosa masa lampau seolah-olah dihapuskan. Tapi kalau keluar Pakatan, semuanya jadi tak elok.

Pakatan sudah jadi macam Hotel California. "You can come in anytime you like…but you can never leave".

Jadi, bila Awie masuk Umno..Awie terus dicerca..dikutuk..malah ada yang terus menghukum Awie ke lubang neraka. Ini mentaliti penyokong Pakatan. "Kalau hangpa tak sokong aku, hangpa tergolong dalam golongan musyrik, golongan munafik, golongan sesat," Aku tak dapat bayangkan kalau Pakatan memerintah nanti. Macam mana kalau kuasa ditangan depa.

Ini posting dalam karat e-jau.

Awie..Dari Umno Kamu Datang Kepada Umno Kamu Kembali…

dan bila aku tengok komen-komen dibawahnya,

1. pegi mati lu orang…nak masuk umno ke nak ke neraka peduli apa aku…

2. GENG PARTI PANDI KUTTY SEKUTU APCO !

3. tak mainla awie ke, zed zaidi ke atau adam ke…pergi blah la lu orang…adapun tak menambah, takde pun tak berkurang….kalau nak mengampu dan cari makanpun agak-agak le weh….patutlah orang kata artis ni banyak yang otak udang…

Dan ini pula komen dalam blog Pulakdah.

1. awie bukan PUKIDA ,, tapi 77 laaaa ,,,,,,,,,

Kalau aku nak copy komen-komen tentang Awie ni..banyak lagi tapi cukup la. Kalau Awie masuk Pas…aku rasa dia akan dianggap hero tapi dia memilih Umno. Dan apabila dia memilih umno, maka teruk la dia kena kutuk. Aku tak kisah kalau penyokong Pakatan kutuk dia dari sudut politik, tapi bila kutukan itu bersifat "overkill", ia juga boleh membuatkan aku marah.

Aku rapat dengan Awie. Aku kenal Awie sejak dia dilahirkan kerana kami bersepupu. Bapa Awie adalah adik emak aku.

Aku tak marah kalau Awie masuk umno. Malah kalau member-member rockers yang lain macam Meor Pestajiwa, Nikbinjidan, Rahmat Haron nak masuk Umno pun aku setuju. Sebab selama ini Pakatan menganggap rockers macam binatang terbuang. Rockers dianggap tidak bermaruah. Rockers dianggap pemangkin maksiat. Kecuali kalau rockers tu buang jeans seasoned dan pakai jubah. Ataupun berhenti melalak kat konsert dan kemudian berceramah. Yang tu semua bagus.

Dua kali aku dan Meor Lanterajiwa cuba membantu Pakatan menarik golongan muda kedalam Pakatan Rakyat.

Kali pertama kami merancang konsert "Bangkit" di Perak yang membariskan Pyanhabib, Nikbinjidan, Meor, Airmas..tapi tunggu punya tunggu…duit modal habis..akhirnya konsert dibatalkan.

Kalu kedua kami cuba membuat konsert "Gelora anak Muda" di Pulau Pinang. Timbalan Ketua Menteri Pulalau Pinang, Mansor Othman sudah bagi lampu hijau, modal dikeluarkan,tapi akhirnya kena kencing.

Bila aku nak buat di Selangor, Rodziah Ismail setuju tapi Hasan Ali kata "tak mau terlibat dengan dosa". Ceramah maki hamun orang tak apa…yang tu Islamik. tapi menyanyi lagu kemanusiaan, lagi anti-ISA tak Islamik. Butuh la.

So…dimana ruang rockers dalam Pakatan Rakyat? Apakah semua rockers yanag nak masuk Pakatan kena pakai jubah dan menjadi penceramah?

Apakah sudah lupa tentang perjuangan rockers dalam reformasi? Apakah kemenangan Pakatan Rakyat itu hanya dari titik peluh AJK Cabang? Sebelum pilihanraya, rockers ditatang…tapi bila dah menang…depa ni dikatakan pemangkin maksiat? Hipokrit.

Balik kepada kisah Awie.

Bapa Awie adalah pemimpin masyarakat di Dato Keramat. Dia adalah diantara yang meneroka Kg. Bumiputra dalam tahun 1960an., seangkatan dengan Hamid Tuah. Akhirnya dia menjadi Ketua Umno disitu. Tapi pada tahun 99, bapa Awie berubah angin apabila Anwar disingkir.

Sila sambung bacaan anda di SINI

Koh Tsu Koon pemimpin yang lemah dan memalukan?

Posted: 14 Oct 2011 09:30 PM PDT

Dalam satu serangan yang berlapik tetapi menyengat terhadap Presiden Gerakan, Tan Sr Dr Koh Tsu Koon, ketua Wanitanya, Datuk Tan Lian Hoe berkata sayap itu malu dengan kepimpinan parti itu yang lemah.

Katanya, mereka malu menjadi bahan teguran dan dipandang rendah kerananya.

Tan menegaskan demikian dalam ucapan dasarnya dipersidangan perwakilan kebangsaan Gerakan hari ini.


Tanpa menamakan Koh (kanan), beliau berkata, "tulisan sudah terpampang di dinding" dan pucuk pimpinan tidak boleh menafikannya.

"Jika anda perlu berundur, maka berundurlah," katanya sambil menambah, sekiranya rakyat telah menolak seseorang pemimpin, maka akurlah dengan kehendak mereka.


Malaysiakini

Al Ikram

Posted: 15 Oct 2011 09:02 AM PDT

Al Ikram


CHASING HARAM MONEY ?

Posted: 15 Oct 2011 03:25 AM PDT

Aircel, Ananda dan Dr M: Sebuah cerita paksaan buruk , rasuah dan kegiatan samseng

Posted: 14 Oct 2011 06:43 PM PDT

Pahang Daily Online

Posted: 15 Oct 2011 07:42 AM PDT

Pahang Daily Online


Pelik: Isu "MyKad Warga Asing", Lain Yang Rakyat Pertikaikan Tapi Lain Pula Yang Mahu Dilakukan !

Posted: 15 Oct 2011 06:58 AM PDT

KLUANG 15 Okt - Mulai Januari tahun depan, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) akan mengeluarkan MyKad baru yang dipertingkatkan ciri-ciri keselamatannya serta tahap kualitinya, kata Menteri Dalam Negeri. Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (foto) berkata, MyKad baru itu dapat menangani isu pemalsuan MyKad serta masalah berkaitan kualiti dan ketahanannya terutama berkenaan kualiti cip yang sering dibangkitkan oleh sesetengah pihak. "MyKad dengan struktur baru ini lebih berkualiti dan menepati ciri-ciri keselamatan, sesuai dengan peredaran waktu, keadaan dan cabaran pada masa depan," katanya kepada pemberita di sini hari ini. Beliau yang juga Ahli Parlimen Semberong berkata demikian selepas menghadiri majlis pelancaran pengeluaran MyKad Satu Hari di JPN Kluang dan pengeluaran MyKad dengan strukur baru. Hishammuddin berkata, MyKad baru itu diperbuat daripada bahan polycarbonate yang lebih tahan serta mengaplikasikan teknologi turisan laser pada permukaan kad tersebut.

[Aneh, lain yang dipertikaikan oleh rakyat lain pula yang dilakukan oleh KDN dan JPN. Nampak benar mereka cuba mengaburi mata rakyat dalam hal pemberian MyKad kepada warga asing yang dipertikaikan sekarang ini. Isu pemalsuan MyKad serta masalah berkaitan kualiti dan ketahanan hanya itu lama yang memang pun wajar diperbetulkan. Namun, isu besar sekarang ialah tentang penipuan "anugerah warganegara" kepada warga asing bagi membolehkan mereka mengundi dalam Pilihanraya Umum ke-13 akan datang sebenarnya. Apa guna mempunyai MyKad yang canggih dan terbaik di dunia, jika warga asing begitu muda memperolehinya demi kuasa yang ingin "dipertahankan oleh kerajaan" yang memerintah pada hari ini].

Taktik Mereka Tetap Sama, Video Eksklusif Misteri "Enam Buah Bas" Bawa Warga Asing Ikuti Kursus Keusahawanan Di Putrajaya Berjaya Di Dedahkan

Posted: 15 Oct 2011 02:50 AM PDT

Lucu benar bila mendengar ada "warga asing" mahu diberikan Kursus Keusahawanan dalam negara kita. Itulah alasan yang diberika oleh pihak-pihak tertentu bagi mengalih pandangan rakyat tentang isu warga asing mahu diberikan MyKad untuk membolehkan mereka mengundi pada pilihanraya umum akan datang. Isu ini bukan perkara baru sebenarnya, malah di Pahang ini sendiri sudah berpuluh-puluh buah bas yang membawa warga asing ke Putrajaya sebenarnya. Mereka terutamanya warga Kemboja dan Myanmar ditempatkan di sebuah kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di daerah ini, sebelum dibawa ke Putrajaya (dua hari satu malam) untuk majlis "anugerah kewarganegaraan" di sana. Menurut sumber, setiap kali ke sana pasti sebanyak "enam buah" akan digunakan. Malah, memang terdapat sebuah resort di kawasan Cherating yang digunakan sebagai "port mereka" untuk menjalankan kerja-kerja terkutuk ini. Sesudah mendapat MyKad mereka akan dipindahkan secara berperingkat-peringkat ke parlimen yang kritikal seperti Parlimen Pekan, Rompin, Paya Besar dan juga Indera Mahkota sendiri. Malahan, mereka bukan sahaja ke Putrajaya untuk mendapat anugerah warganegara, pihak terbabit juga dipercayai membiayai penginapan mereka di beberapa buah hotel terkenal di ibukota. Pendekkata warga asing ini akan dibawa melancong ke sana ke sini dan keesokannya baru dibawa mengadap "pemimpin besar negara" untuk menerima anugerah terbabit. Perkara ini tidak perlu dirahsiakan lagi kerana ada dikalangan mereka yang pergi telah mendedahkan kepada pihak tertentu. Makanya dengan isu terbaru seperti yang didedahkan oleh pembangkang sekarang ini, ia seolah-olah mengesahkan lagi apa yang berlaku. Pihak kerajaan tidak perlu buat cerita yang bukan-bukan pasal isu ini, kerana mereka dipercayai "berikan lesen" untuk tujuan tersebut.[Maka itulah kenyataan terbaru yang dibuat oleh OCPD Serdang Superitenden Imran Abdul Rahman menafikan sindiket penganugerahan IC kepada 240 warga asing dari Johor kononnya mengikuti kursus kewartawan jelas sekali satu tindakan terdesak untuk mereka menutup "rahsia yang sudah terbongkar" itu sebenarnya. Mujurlah kes itu berjaya dikesan dan dikepung oleh Pemuda PAS dan akhirnya mereka terpaksa bersidai di Istana Dugang Country Resort tanpa dapat pergi ke destinasi sebenarnya. Jika inilah caranya untuk kekalkan kuasa, maka sudah wajarlah rakyat menolak mereka sekarang. Jika tidak, Malaysia ini akhirnya akan dihuni oleh jutaan warga asing. Rakyat akan merempat dibumi sendiri akhirnya. Fikirlah masa depan anak cucu, dan generasi akan datang. Usah terlena dibuai mimpi lagi, "Misteri Enam Bas Ke Putrajaya" kini terbongkar].

PAS Pahang Anjur 'Sambutan 60' Tahun Peringkat Negeri Di 'Tapak Kompleks PAS Kerdau' 26 Okt Ini!

Posted: 14 Oct 2011 12:11 PM PDT

TEMERLOH, 15 Okt - PAS akan mengadakan Sambutan 60 Tahun Peringkat Negeri Pahang 26 Oktober di Tapak Kompleks PAS Pahang, Kerdau di sini dengan tema "Sejarah, merealisasikan langkah ke Putrajaya". Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (foto) berkata, program akan dirasmikan Timbalan Presiden Haji Mohamad Sabu dan Kerdau dipilih kerana PAS Pahang diasaskan di situ pada tahun 1955 oleh Pesuruhjayanya yang pertama Allahyarham Mohd Yassin Salleh. "Program akan bermula daripada 25 Oktober lagi dengan pameran sejarah dan jualan serta ceramah pada sebelah malamnya oleh Salehuddin Ayub, Saifuddin Nasution dan Hishamuddin Rais. "Keesokan harinya akan berlangsung sukan rakyat melibatka Pasti, aktiviti konvoi ARC dan motivasi kepada isteri pimpinan PAS Pahang oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat. "Majlis perasmian akan bermula jam dua petang oleh Timbalan Presiden sementara Naib Presiden PAS Sallehuddin Ayub akan membentangkan satu kertas kerja selepas itu," katanya dalam sidang media selepas selesai mesyuarat AJK Harian PAS Pahang di pejabat PAS dekat sini kelmarin. Tambahnya, pada sebelah malam akan ditayangkan pengkisahan sejarah PAS Pahang, anugerah tokoh dan anugerah jasamu dikenang kepada tokoh-tokoh terpilih. Kemuncaknya ialah ceramah umum oleh Mohamad Sabu, beliau sendiri dan beberapa orang pimpinan Pakatan Rakyat. "Matlamat sambutan yang penting ini ialah bagi mencetuskan semangat bagi menghidupkan gelombang pilihan raya umum (PRU) 13 dengan memobilisasi semua peringkat penggerak dan petugas parti," katanya. Sebarang pertanyaan untuk penyertaan, perniagaan dan sebagainya bolehlah menghubungi urusetia di talian 09-2965143. sumber

[Sambutan 60 tahun PAS peringkat negeri Pahang ini dijangka meriah dengan berbagai acara yang disediakan oleh pihak penganjur. Krew PDO akan berada dilokasi terbabit untuk memantau acara sambutan tersebut. Kerdau banyak meninggalkan memori kepada kami dan semua pihak kerana disitulah berlakunya Pilihanraya Kecil yang terakhir dalam negara kita sebelum Pilihanraya Umum ke-13 akan datang. Pastinya ia banyak memberi lakaran sejarah buat mereka yang pernah bertandang ke situ. Apapun, inilah masanya kita boleh melihat apakah UMNO BN sudah menjanjikan segala apa yang ditawarkan kepada rakyat pada PRK itu dulu. Pekan Kerdau yang dulunya usang dengan dinding papan apakah kini sudah berubah menjadi bangunan batu atau masih seperti dulu agaknya. Apapun, selamat ulangtahun PAS ke 60, semoga arus perjuangan dapat terus disemarakkan lagi selepas ini dalam merealisaikan hasrat untuk menawan negeri Pahang daripada BN pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini sebenarnya].

.

Posted: 15 Oct 2011 03:32 AM PDT

.


Idea Sabtu

Posted: 14 Oct 2011 10:12 PM PDT

Pas Perlu Gugur 20 Wakil Rakyat Dari Terus Bertanding

SEBELUM menyentuh mengenai peluang dan harapan Umno untuk merampas Kelantan secara mendalam dalam pilihan raya ke 13 nanti, saya ingin memperkatakan serba ringkas tentang sejauh mana Pas mampu untuk mengekalkan kerajaan yang kini sudah berusia lebih 22 tahun itu, dengan menjenguk gerak kerja dan juga penyusunan para calonya.

Umum sudah mengetahui sudah tiga kali Umno berusaha keras untuk merampas balik Kelantan yang dikuasai selama 12 tahun (1978 -1990) dan menumbangkan kerajaan Tok Guruku Nik Abdul Aziz Nik Mat. Usaha bersungguh Umno itu bermula apabila Semangat 46 telah berpisah dengan Pas pada tahun 1995 selepas menafikan kemenangan walaupun satu kerusi kepada Umno pada tahun 1990 menerusi kerjasama Angkatan Perpaduan Ummah (APU).

Pilihan raya umum tahun 1999 Umno yang ketika itu telah menggunakan semula khidmat Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengerusi Perhubungan bertungkus lumus hendak mengambil Kelantan namun tidak berjaya ekoran krisis melanda Umno disebabkan pemecatan Anwar Ibrahim 1998. Krisis dalaman ciptaan Mahathir Mohamd itu membantu memenangkan Pas.

Kemunculan kali kedua Tengku Razaleigh itu tidak membawa apa-apa hasil. Pilihan raya ke – 10 tahun 2004 telah memberi harapan besar kepada Umno untuk menumbangkan kerajaan Pas, bila mana Umno menang 21 kerusi yang membezakan dua kerusi saja untuk menafikan Pas dari membentuk kerajaan. Pas memperolehi 23 dan PKR 1 kerusi.

Ketika itu Umno dipimpin oleh Mustapa Mohamed sebagai Pengerusi Perhubungan. Bagaimana pun harapan yang cuba disinarkan Mustapa itu termusnah dan harapan Umno terpadam semula apabila Mustapa dinafikan menjadi ketua. Pilihan raya tahun 2008 Umno yang dipimpin oleh Annuar Musa kalah teruk.

Kepercayaan diberikan kepada Annuar atas muslihat halusnya menggunakan kawan baiknya Alwi Che Mat untuk mengecek Abdullah Badawi agar melantik Annuar sebagai Pengerusi Umno Kelantan, menyebabkan sebanyak 15 kerusi Umno 'lari' semula kepada Pas. Pas kembali menjadi gagah. Umno ditangan Annuar hanya menang enam kerusi saja yang disifatkan sebagai Enam Jahanm. Ini menunjukkan Annuar Musa telah menjadi liabiliti kepada Umno Kelantan.

Kalau hendak dibandingkan antara Mahathir Mohamad, Tengku Razaleigh Hamzah, Annuar Musa dan Mustapa Mohamed, Mustapa lebih excellent sebagai ketua Perhubungan kerana Umno semasa dibawah pimpinannya sipi-sipi menewaskan Pas.

Pas perlu tukar posisi pemain

Kembali kepada senario yang hendak saya sentuh di sini mengenai persiapan Pas; khabarnya Pas sudah pun mengenal pasti calon-calon yang akan diletakkan bertanding dalam pilihan raya kelak. Nama-nama sudah pun berada di tangan Yang Dipertua Pas kawasan masing-masing. Setengahnya sudah pun diserahkan kepada Badan Perhubungan. Tetapi belum disahkan atau direstui oleh Pesuruhjaya, Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Namun diperingkat bawahan seakan sudah pasti, nama-nama itu sudah mula meniti dari bibir ke bibir. Sudah ada orang bakal-bakal menjadi calon membilang berapa batang pokok kepala atau pohon kekabu di kawasannya untuk ditampalkan poster wajahnya dan bendera parti nanti.

Bagaimana pun nama-nama yang dipadankan dengan kerusi-kerusi itu baik parlimen maupun state belum muktamad lagi. Biasanya perihal pemuktamadan calon itu akan berlarutan sehingga ke saat-saat akhir. Yang yang dipilih hari ini boleh berubah beberapa kali lagi, hatta yang sudah diletakkan awal-awal mungkin akan tercicir. Lobi melobi calon dengan pelbabagai cara terus berlangsung.

Sesuatu yang perlu diberi perhatian kali ini, Pas kena bijak dalam mencaturkan calon-calonnya. Hakikat yang kena disedari kekuatan antara Pas dengan Umno hampir sama saja di Kelantan. Ia berada dalam nisbah hampir sama 35 : 35 di mana undi yang menjadi rebutan ialah undi atas pagar sekitar 25 - 30%.

Kedudukan Pas dan Umno di Kelantan samalah kekuatan pasukan-pasukan bola sepak piala Malaysia seperti Kelantan, Terengganu, Negeri Sembila, Selangor ataupun Felda United. Kekuatan mereka hampir setara. Tidak ada mana-mana pasukan mempunyai kelebihan dari segi spritual atau material yang boleh dianggap sebagai pasukan elit dan penentu kemenangan. Soal menang kalah ia bergantung kepada bagaimana percaturan permain yang dilakukan oleh jurulatih kelak dan sedikit sebanyak sokongan peminat.

Kalau jurulatih bijak mengatur dan meletakkan posisi pemain atau melakukan tukar ganti dengan tepat, maka pasukan itu akan menang kelak. Kelebihan kepada parti sama sekali tidak ada. Orang atas pagar akan memihak sama ada kepada Pas atau Umno berdasarkan kepada isu-isu semasa. Selain itu mereka akan memilih batang tubuh atau melihat performance seseorang tokoh. Kalau mereka pernah atau masih menjadi wakil rakyat akan dilihat kepada pencapaian mereka dalam tempoh itu.

Dalam hemat saya apa yang perlu dilakukan kali ini ialah menyalinkan pemain lama yang sudah bermain atau bertanding tiga penggal atau yang sudah beruban dan luruh gigi dalam parti. Mereka ini sudah keletihan dan kalau ibarat pemain bola sudah malas untuk mengejar bola. Bagi mereka seperti ini berada di padang sekadar untuk mencukup korom saja atau pun menanti habuah, sedang stamina sudah berkurangan.

Sekurang-kurang ada 20 orang wakil rakyat yang wajar kalau mereka digugurkan. Mereka sendiri juga tentu sedia digugurkan kerana tahu mengukur baju dibadan sendiri. Ada dua sebab kenapa Pas perlu mempertimbangkan untuk menggugurkan mereka ini. Pertama, mereka keuzuran dan kedua pencapaian sebagai wakil rakyat tidak begitu menonjol serta gagal menjadikan mereka tokoh tarikan kepada rakyat.

Mereka yang uzur pula kebetulan sudah terlalu lama berada di padang ada kalanya wisel ditiup referee pun tidak kedengaran lagi. Ada kalanya mereka mendapat bolah di hadapan gol pun disia-siakan saja, macam pemain Kelantan melawan Terengganu yang berkesudahan dengan kalah memalukan malam tadilah.

Dari jumlah 20 orang wakil rakyat itu 16 terdiri daripada Adun dan empat ahli Parlimen.

Tidak ditolak setengah dari mereka masih popular di peringkat kawan tetapi tidak memberi banyak sumbangan kepada Pas dan kerajaan. Kehadiran mereka tidak dirasai dan mampu membawa apa-apa kemajuan kepada parti dan kerajaan.

Manakala yang lain ada mempunyai masalah dengan kepimpinan dalam kawasan. Keberadakan mereka hanya sebagai wakil rakyat saja dan paling menyedihkan mereka tercokol di situ kerana mewarisi kerusi berkenaan yang dianggap sebagai pesaka datuk nenek. Mereka ini perlu diberi perhatian berat kerana mereka bakal menjadi duri dalam daging kepada Pas dan menjadi liabiliti kepada parti.

Manakala empat orang ahli Parlimen juga perlu ditukar kerana mereka sudah keletihan. Mereka juga tidak menunjukkan prestasi memuaskan di Parlimen. Pergi ke Parlimen sekadar memanaskan kerusi kadang kala lena tertidur. Sementara itu tidak dinafikan ada seorang dua masih perlu dikekalkan walaupun kehadiran mereka sebagai orang luar dipertikaikan.

Seperti mana dikatakan tadi beberapa orang calon walaupun sudah lama bermain dengan Kelantan, tetapi mereka masih relevan tetapi perlu ditukar posisi. Pertukaran posisi ini adalah untuk memastikan keberkesanan pasukan. Ada empat orang MP perlu ditukar turun ke state bagi menjamin kemenangan dan persiapan untuk menguatkan barisan kerajaan kalau Pas masih menang.

Pertukaran posisi (perubahan kerusi) juga boleh dilakukan demi menjamin kemenangan Pas. Misalnya untuk kerusi Parlimen Pasir Mas, Pas boleh meletakkan calon dari luar Pasir Mas sekiranya tiada anak tempatan. Pemilihan calon Parlimen di Pasir Mas penting bagi menjamin kerusi itu dapat diambil balik dari wakil bebas itu yang kembali bermukah dengan Umno kini. Untuk berhadapan dengan calon bebas itu bukan calang-calang orang kerana politiknya terkenal penuh dengan kelicitan dan jahat.

Manakala dalam menentukan calon ini pihak bertanggungjawab memutuskannya calon nanti diharap tidak bergantung seratus peratus kepada senarai nama dihantar oleh kawasan hasil daripada tinjuan awal pilihan raya. Kerana ada sesetengah nama yang turut disenaraikan jelas tidak berpaksikan kepada kedudukan dan preatasi sebenar. Ada kecurangan di dalam menyenaraikan nama calon itu kerana ia bersifat kronisme.

Sebagai buktiknya ada nama yang tidak munasabah disenaraikan sedangkan keupayaan dan bodinya – sudah 'kepek rohek', sudah diketahui umum mereka tidak layak, tetapi kerana dia menjaga 'lubang kubur' YDP berkenaan atau orang-orang tertentu dalam kawasan maka ia dicalonkan.

Justeru Pas perlu menilai balik keputusan itu dan beberapa calon profesional perlu diambil untuk menggangikan calon berkenaan. Dengan mengambil kira pencaturan calon tadi penting, maka keputusan pilihan raya nanti banyak akan ditentukan oleh batang tubuh mereka yang bertanding.

Sesuai dengan Pas sudah memerintah selama lebih 22 tahun pengundi atas pagar tidak begitu syok atau terhibur lagi dengan slogan tetapi mereka akan menilik kepada kemampuan calon dan profelisme yang dimiliknya. Aspirasi pengundi hendaklah diambil kira dan bukan saja menimbang kepada nama diingin oleh kawasan. [wm.kl.3:40 pm 13/10/11]

edyesdotcom

Posted: 15 Oct 2011 03:32 AM PDT

edyesdotcom


Mkini: Risalah 16 MukaSurat Penjelasan Isu Cincin Akan Dilancar 16 Oktober!!

Posted: 15 Oct 2011 02:07 AM PDT

MiLo SuaM

Posted: 15 Oct 2011 01:40 AM PDT

MiLo SuaM


Aktiviti riadah Tuan Guru Nik Aziz menebas rumput (Video)

Posted: 14 Oct 2011 07:11 PM PDT

Sebelum ini (tahun lalu) ReJaM© pernah kongsikan aktiviti harian Tuan Guru Nik Aziz di masjid bersebelahan rumahnya rujuk sini [Masjid Pulau Melaka].

KALI ini ReJaM© nak kongsi sebuah video ekslusif Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat di dalam mengisi masa lapangnya (riadah).

Tidak dinyatakan di manakah lokasi video ini dirakamkan. Terima kasih kepada pengirim video ini.


Jika anda memiliki video-video ekslusif seperti ini, dan mahu dikongsikan bersama bolehlah hantar ke email MiLo SuaM, share.milosuam@gmail.com.


ReJaM© "Tuan Guru Nik Aziz selalu menyejukkan hati..."

Sultan Brunei ulangi pendirian mahukan Hukum Islam

Posted: 14 Oct 2011 06:18 AM PDTBAGINDA Sultan Brunei, juga Yang Dipertuan Agong Brunei di dalam titahnya menyebut
"Siapa kita di hadapan Allah, untuk mengatakan tidak atau tunggu dulu? Undang-undang Islam bukan sahaja digubal malah sudah tercatat di dalam Al-Quran dan Hadis lebih 1400 tahun dahulu".
Baginda Sultan Brunei mengulangi seruannya mahu Brunei melaksanakan Undang-undang Islam melalui pembentukan satu Akta Jenayah Islam. Tambah Baginda:
"Kita tidak ada pilihan melainkan untuk taat kepada segala perintah Allah"
Baginda turut bertitah, "tanpa perlaksanaan Hukum Islam, akan menimbulkan persoalan pendirian Brunei terhadap Al-Quran dan Hadis"


Sultan Brunei, bersungguh-sungguh mahu melaksanakan Hukum Islam di negaranya. Tetapi pemimpin negara kita bersungguh-sungguh mencari alasan untuk tidak melaksanakan Hukum Islam.

Bukan itu sahaja, malah pemimpin kita memberi jaminan tidak akan melaksanakan Hukum Islam (Hudud) walaupun percaya ia Undang-undang Allah SWT dengan alasan tidak berpaksi kepada realiti.

Saksikan pengakuan dan jaminan pemimpin kita di bawah ini.
ReJaM© "Pemimpin kita lebih bijak dari Allah yang menciptakannya..."


Rujukan: [Brunei Times]