Barisan Nasional

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Sabtu, 15 Februari 2014 at 1:33 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 15 Feb 2014 01:24 PM PST

Apa Yang Tersirat


Ops Lalang: Anwar Juga Sokong: Tun Dr Mahathir

Posted: 15 Feb 2014 03:07 AM PST

Presiden MCA Datuk Liow Tiong Lai mendakwa bahawa OPS Lalang pada tahun 1987, sebenarnya berpunca daripada tindakan Anwar yang menghantar guru-guru yang tidak mahir bercakap cina ke sekolah cina. Tindakan beliau itu, menyebabkan bantahan besar-besar persatuan cina yang mendukung sekolah jenis venakular itu.

Sementara itu Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim turut memainkan peranan penting menjayakan Ops Lalang pada 1987 menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Sambil menafikan tuduhan Anwar bahawa beliau bertanggungjawab sepenuhnya dalam operasi yang menyaksikan 108 pemimpin politik dan aktivis ditahan, Dr Mahathir berkata sebagai seorang anggota Kabinet ketika itu, Anwar perlu bertanggungjawab.  "..kecuali kalau beliau berkata, saya meletak jawatan kerana tidak bersetuju. Dia tidak pernah berkata seperti itu. Beliau setuju, sokong semua termasuk ISA," 

Dr Mahathir juga menyifatkan Ketua Umum PKR itu sebagai 'ahli putar belit' dan bukan pemikir ideal, dan PKR ditubuhkan semata-mata untuk mencapai cita-citanya.

Katanya, Anwar sentiasa mempotretkan dirinya sebagai manusia yang tidak pernah bersalah dan berdosa, demi kepentingan peribadi dan karier politik.

"Dia punya parti itu bukan Parti Keadilan tetapi Parti KeAnwaran, semuanya untuk Anwar dan keluarga dia, bukan untuk bangsa, agama dan lain-lain. Malah bukan untuk ideologi.

"Dia memang ahli putar belit, ahli (parti) menafikan apa yang dia kata dulu dan memberi imej baharu seolah-olah dia ini tak pernah berdosa, tak pernah salah dan selalunya betul. Kalau Anwar betul, hari ini dia jadi Perdana Menteri," kata Dr Mahathir.

Beliau berkata Anwar mempunyai kemahiran untuk mempengaruhi orang ramai dengan cara berilmiah, tetapi pada hakikatnya beliau bukan seorang pemikir atau pemimpin yang boleh memimpin negara ini.

"Dia bukan pemikir, tetapi dia pandai berpidato. Dia pandai bercakap untuk meyakinkan orang tentang kebenaran dirinya. Orang yang menggunakan perkataan untuk kepentingan, bukan menggunakan perkataan untuk kebenaran. Inilah Anwar.

"Bila dia cakap, bunyi cukup baik. Sehingga saya pun yakin. Dia menggunakan akal fikirannya untuk memutar belit dengan cara berilmiah," demikian menurut mantan Perdana Menteri itu seperti yang dipetik BERNAMA.

tun faisal dot com

Posted: 15 Feb 2014 01:13 PM PST

tun faisal dot com


Analisis #PRKKajang vs #Kajang, masih ramai pemimpin BN yang #SyokSendiri? @NajibRazak #KajangMove

Posted: 14 Feb 2014 04:00 PM PST
Pemimpin BN syok sendiri sebab Barisan Nasional kalah perang siber - Khairy


Masih ingat artikel ini? 

Analisis #PRKKajang vs #Kajang - Bukti Pemimpin BN #SyokSendiri ... @NajibRazak

Artikel ini telah mengesah dan memperkukuhkan kenyataan YB Khairy Jamaluddin bahawa pemimpin BN syok sendiri dan itu mengakibatkan BN kalah dalam perang siber.

Dalam artikel ini saya telah menyimpulkan bahawa - 

".. pemimpin UMNO dan BN sebenarnya TIDAK KELIHATAN, TIADA KEHADIRAN DAN DISENGAGED dari kedua-dua hashtag tersebut. Sedangkan Pemimpin PR, ada presence, visible, memberi kesan/input dan ENGAGE dalam perbualan menggunakan kedua-dua hashtag tersebut."

Fenomena ini berlaku mungkin kerana pemimpin UMNO/BN :-

1. tidak berminat

2. pandang remeh

3. terlalu sibuk dengan perkara lain

4. pegawai media sosial malas dan tidak beri nasihat, atau

5. SYOK SENDIRI

dan saya nak tambah satu lagi - 6. JAHIL TENTANG SOSIAL MEDIA, menyebabkan mereka tidak tahu bagaimana untuk terlibat dan mengukur penglibatan mereka serta prestasi penasihat-penasihat dan pengendali-pengendali media sosial mereka.

Hari ini selepas hampir seminggu, nampaknya terdapat sedikit perubahan di kalangan pemimpin BN. Jika sebelum ini kehadiran mereka mungkin tidak kelihatan, namun pada 14 Februari 2014, kehadiran sejumlah kecil daripada mereka sudah mula kelihatan. Mari kita lihat prestasi mereka untuk #PRKKajang dan #Kajang.

1 - Analisis #PRKKajangAnalisis Rankings Penyumbang 


Analisis REACH - Lebih ramai pemimpin UMNO/BN sekarang - Didahului oleh @AnwarIbrahim, @NajibRazak, @TunFaisal, @KhairyKJ, @TengkuAdnanREAL, @RafiziRamli dan @Khalid_Ibrahim


Analisis IMPACTS - Didahului oleh @TunFaisal, @NajibRazak, @KhairyKJ, @TengkuAdnanREAL, @AnwarIbrahim, @RafiziRamli dan @Khalid_Ibrahim


2 - Analisis #KajangAnalisis Rankings Penyumbang - seperti di atas, paling ramai adalah 
di kalangan bekas penggiat UMB atau UMB-X 


Analisis REACH juga menunjukkan SEMAKIN ramai pemimpin UMNO/BN sekarang - Didahului oleh @AnwarIbrahim, @Tun_Faisal, @KhairyKJ, @NajibRazak, @TunFaisal, @TanKengLiang, @TengkuAdnanREAL, @AhmadMaslan, @ShaberyC, @AzwanBro, @DrNovandri dan @AzminAliAnalisis IMPACTS menunjukkan trend didahului oleh @KhairyKJ, @TunFaisal, @NajibRazak, @AnwarIbrahim, @TengkuAdnanREAL, @AhmadMaslan, @ShaberyC, @TanKengLiang, @AzwanBro, @DrNovandri dan @AzminAli.


Alhamdulillah, nampaknya ada sejumlah pemimpin UMNO/BN dan penasihat-penasihat media sosial mereka yang peka tentang apa yang perlu dibuat supaya tidak kelihatan SYOK SENDIRI seperti mana yang disimpulkan oleh YB Khairy dalam wawancaranya bersama Berita Harian.

Begitupun, masih ramai pemimpin UMNO/BN dan penasihat-penasihat beserta punasihat-punasihat media sosial mereka yang masih tidak peka dengan perubahan lanskap politik dan komunikasi hari ini. Atas sebab itu, mereka tidak kelihatan dalam perbualan #PRKKajang dan #Kajang.

Nasihat yang sama ingin saya berikan :-

Tidak guna mempunyai jumlah follower yang ramai atau klout score yang tinggi jika anda tidak memanfaatkannya. Pegawai Media Sosial anda seharusnya menasihati anda mengenai perkara ini?

Mereka dibayar oleh Kerajaan Malaysia untuk menasihati anda di pejabat menteri dan kementerian masing-masing! Walaupun mungkin tidak sebanyak yang dibayar oleh di Perbadanan Kemajuan Negeri tertentu sehingga ada yang dipecat baru-baru ini, tetapi mereka masih dibayar. Jadi manfaatkanlah sepenuhnya nasihat mereka dan UKURLAH PRESTASI mereka...


* Nota - Gembira dan tumpang bangga melihat prestasi rakan-rakan seperjuangan yang pernah bersama di dalam UMB dulu.. gerak kerja mereka masih tersusun dan terukur seperti sebelum ini.

Duke of UMNO

Posted: 15 Feb 2014 01:02 PM PST

Duke of UMNO


MEMANG LAWAK..!!! AKSI "TAK BOLEH BELLAHHH" MASUK RUMAH HANTU..!!!

Posted: 15 Feb 2014 08:14 AM PST

Korang pernah masuk rumah hantu tak? Seram ke? Saya pernah la jugak masuk 2-3 kali dengan kawan-kawan dan keluarga, tapi kami siap boleh gelak ramai-ramai dalam rumah hantu tu.. lawaknya lebih dari seram.. biasa la.. rumah hantu funfair.. nampak sangat faked hantu-hantunya...

Tapi tak semua rumah hantu macam tu... Contohnya, rumah hantu kat Kanada kat bawah ni...Walaupun saya tak tengok hantu dalam rumah hantu tu, saya rasa hantu-hantu kat situ mampu buat ramai tak tidur malam...

Paling best, rumah hantu tu siap rakam gambar aksi pengunjung yang tengah takut tu... Kah! Kah! Kahhhh..!!! Memang lawak saya tengok aksi depa.. mamat bertatoo pun boleh takut sakan! Ada yang peluk bini... sampai terangkat kaki pun adaaaa..!!! Muka depa toksah cerita laaa... 

Cuba tengok kat bawah...kah! kah! kah! Terbaik dari Nightmares Fear Factory kat Kanada... teringin jugak nak pergi sana nih... heh!haunted_house_03
haunted_house_02
haunted_house_08
haunted_house_12
haunted_house_28
            

PEDASSS...!!! MAJLIS FATWA SINDIR SAPA NI..???

Posted: 15 Feb 2014 06:33 AM PST

Semalam, ramai umat Islam di Malaysia yang rasa lega bila muzakarah terkini Majlis Fatwa Kebangsaan sepakat memutuskan hukum pelaburan dalam ASB dan ASN itu "HARUS". Secara automatik, segala keraguan yang cuba ditimbulkan sebelum ni dah selesai...

Cuma, dalam kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan semalam, ada beberapa ayat yang saya rasa "double meaning" dan seolah-olah sengaja ditegaskan bertujuan bagi menyedarkan beberapa pihak yang cuba "tunjuk pandai"....

Cuba baca kenyataan di bawah dan fikir betul-betul apa makna yang tersurat dan tersirat...


"Isu pelaburan ini merupakan perkara ijtihadi, yang sememangnya akan mengundang polemik dan perdebatan jika semua pihak yang mendakwa sebagai pakar mahu menegakkan pandangan masing-masing tanpa menghiraukan peranan pihak yang diberi autoriti dalam menentukan hukum.

"Sewajarnya mereka yang melabelkan diri sebagai intelektual Islam ini memahami isu ini secara menyeluruh dan hak-hak Ulil Amri kerana akibat daripada sikap mereka yang gemar dan sengaja mempertikaikan hukum yang telah dibuat, telah menimbulkan keresahan yang meruncing dalam kalangan umat Islam," katanya.

Abd Shukor menyifatkan tindakan itu hanya akan merugikan umat Islam sendiri.

Oleh itu, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menasihatkan supaya provokasi yang melibatkan hukum hakam dihentikan supaya tidak mengundang kekeliruan.
Okay...? Dah baca? Agak-agak pada siapa dituju kenyataan di atas? Siapa yang diberikan authority untuk menentukan hukum di Malaysia? Siapa pulak yang sebok nak tunjuk pandai jadi "Ahli Fatwa" yang tak diiktiraf dan mengelirukan rakyat?

Saya heran... golongan ni faham tak tentang hak-hak Ulil Amri? Lepas tu suka pertikai hukum yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan... bila umat Islam keliru, Majlis Fatwa pulak yang dipersalahkan.. 

Bila Majlis Fatwa bermuzakarah dan mengeluarkan sesuatu hukum yang depa suka, maka Majlis Fatwa dipuji melangit. Tapi kalau Majlis Fatwa keluarkan hukum yang bertentangan dengan depa, maka depa kutuk Majlis Fatwa sampai lumat... adil ke macam tu? Macam tu ke Islam?

Wajar ke macam tu? Patut la orang kafir pandang rendah pada Islam... Mana depa belajar? Mat Sabu ke? Tak payah dengar la Mat Sabu tu... Ustaz-Ustaz PAS sendiri ngaku kata Mat Sabu ti Syiah... nak kata apa lagi?

13 MEI 1969: PAKCIK HUSSAIN MENGAKU POTONG BANYAK TELINGA ORANG..!!!

Posted: 15 Feb 2014 04:32 AM PST

"Bila balik bertugas, bertemu rakan sepasukan, mereka bertanya, berapa banyak telinga dapat hari ini?," ujar Hussain Abas, 71 tahun.

"Telinga?," soal saya.

"Sebelum menjadi komando berpangkat trooper (prebet) bermula pada tahun 1965, saya bertugas di Regimen Askar Melayu Diraja. Saya mengerat telinga musuh sebagai bukti mereka ditewaskan sewaktu kejadian 13 Mei 1969. Kalau masih hidup mereka mesti menjerit," balasnya selamba.
Di kalangan rakan seperjuangan, beliau dikenali sebagai 'Hussain Telinga'.
 
Hussin, kini peniaga asam pedas, saya ditemui digerai miliknya, 'Commando Kiosk' di Medan Selera, Taman Dagang Avenue, Ampang, Kuala Lumpur.


Anak kelahiran Kampung Seronok, Bayan Lepas, Pulau Pinang itu bersusuk kecil tetapi memiliki semangat kental. Beliau mula menyertai Angkatan Tentera Darat pada tahun 1962. Tiga tahun kemudian Hussain nekad menyertai pasukan komando.

"Saya mengikuti latihan komando di Kem Majidi, Johor Bahru, Johor, ketika berusia dalam lingkungan 22 tahun. Biar saya kongsikan sedikit maklumat. Saiz tubuh bak pembina badan, mampu mengangkat meja dengan menggunakan satu jari sekalipun bukan fakta penentu kekentalan semangat," jelas ayah kepada lima anak itu.

"Apakah antara kejadian sukar dilupakan sewaktu melaksanakan tugas sebagai komando?," soal saya.

"Tahun 1967, saya bertugas di Kem Segenting, Port Dickson, Negeri Sembilan. Pasukan saya diarahkan ke Betong, Perak. Sepasukan Polis Hutan menaiki 3 trak diserang hendap oleh komunis diketuai komander wanita. Enam belas polis terkorban dalam kejadian hitam itu. Seorang daripada pemandu trak terpaksa berpura-pura mati, kalau tidak, dia menjadi mangsa ke tujuh belas. Kami memburu komunis terbabit sehingga ke sempadan Thailand tetapi tentera tidak dibenarkan masuk ke negara itu," ujarnya bersemangat.


Tambahnya, gaji sewaktu mula menyertai pasukan komando, RM120 sebulan manakala gaji pegawai, RM360.

"Ceritakan sedikit fasal 13 Mei," pinta saya.

"Petang 13 Mei, penyanyi tersohor, S.M Salim, kita Datuk S.M Salim, membuat pengumuman di Pesta Mandi Safar di Teluk Kemang, Melaka. Beliau berkata, Kuala Lumpur kecoh sebelum saya datang tadi. Kira-kira jam 9 malam, beliau sendiri memaklumkan, semua anggota pasukan komando, sila laporkan diri di kem, sekarang. Saya masa itu menunggang motosikal Norton, BH 9466, balik. Dalam tempoh 2 jam, bergerak bersama pasukan dan tiba di Kuala Lumpur, pada jam 2.30 pagi, 14 Mei. Ketua Turus ketika itu, Jenaral Hamid Bidin menunggu kami di MINDEF," jelasnya.

"Kemudian?"

"Di antara 14 dan 15 Mei, saya pergi ke empat tempat sewaktu misi itu. Panggung Majestic, Petaling Jaya, Selangor. Kami menemui longgokan senjata di bahagian bawah layar putih panggung wayang itu termasuk M-16, pistol dan pedang. Pasukan saya kemudian menggeledah sebuah bangunan di  Chow Kit serta di banglo terletak di lokasi Time Square (sekarang ini) serta sebuah banglo di Sentul. Pelbagai jenis senjata kami rampas. Pada waktu itu, hanya pasukan komando sahaja menggunakan senjata M-16, hairan, komunis pun ada juga," terang Hussain.


"Potong telinga musuh juga?," tanya saya.

"Masa itu, apabila kita mendesak musuh keluar dari rumah, mereka tampil dengan parang dan menyerang pasukan saya. Kami mempertahankan diri, melepaskan tembakan, sebilangan mereka tersungkur. Dalam sehari, saya boleh mengumpul di antara dua dan enam telinga musuh. Pisau komando setiap hari diasah, itulah waktu berpeluang digunakan. Perbuatan musuh lebih zalim, ramai Melayu lelaki dan wanita maut akibat dirodok menggunakan senjata tajam, mayat mereka bergelimpangan di luar dan dalam rumah, tepi jalan. Saya melihat jenazah mereka dengan mata kepala sendiri. Keadaan huru-hara, banyak bangunan terbakar, macam pesta api ," katanya.

Hussain bertugas di Lembah Klang selama sembilan hari.

"Untuk memastikan kejadian seperti 13 Mei tidak berulang kembali, masyarakat Malaysia pelbilang kaum harus bertindak menggunakan pemikiran waras. Elakkan ketegangan kaum daripada tercetus. Jangan bertindak didorong oleh emosi secara semberono. Usah sesekali menjadi musuh dalam selimut. Saya telah menyaksikan banyak kematian, cukuplah.  Sekali berlaku kejadian seperti 13 Mei Izinkan anak cucu kita hidup dalam suasana aman di negara berdaulat dan merdeka ini.


Isterinya, Halimah Abdul Wahab berada di gerai, melayan pelanggan ketika saya makan tengahari. 

"Hari ini, harijadi dia (isteri), boleh tolong ucapkan selamat harijadi?," pinta Hussain.

Pantas saya bergerak ke arah wanita itu.

"Selamat menyambut ulang tahun kelahiran ke 68 puan. Semoga terus sihat dan diberikan rezeki berganda," ujar saya.

Halimah berasal dari Bukit Baru, Melaka itu, mengukirkan senyuman dan mengucapkan terima kasih. -Mazidulakmal.com

MAZNIRA JALUBI, GADIS DIFITNAH MURTAD MANGSA "GAME" RED BEAN ARMY?

Posted: 15 Feb 2014 01:36 AM PST

Gara-gara memuatnaik gambar yang boleh menimbulkan salah faham, seorang gadis bernama Maznira Jalubi menjadi mangsa fitnah yang berat.

Segalanya bermula apabila seseorang mengirim surat dinamakan 'Surat Khas Kepada Allah' di laman blog ipeliks.blogspot.com lalu meminta ia disiarkan.

Surat tersebut berbunyi:
Salam perkenalan kepada semua pembaca. Nama saya Maznirah Jalubi. Inilah luahan hatiku.Kepada siapa lagi aku nak meluah? Kepada siapa lagi aku nak ceritakan segala bebananku? Kepada siapa lagi memandangkan Allah yang diagungkan oleh manusia sebenarnya tidak wujud.
(Nota: isi kandungan selebihnya tidak disiarkan kerana ia cukup menghina agama Islam)


Admin ipeliks.blogspot.com turut menyertakan salinan print screen bagi membuktikan emel berkenaan diterima daripada seseorang yang mengaku dirinya Maznira Jalubi.Pos ini mendatangkan kemarahan penganut Islam di laman siber dan turut disebarkan ke blog lain.

Fullscreen capture 2142014 40731 PM

Bagaimanapun berdasarkan pos terkini di ipeliks.blogspot.com, pemilik nama Maznira Jalubi mendakwa dirinya difitnah.

Berikut adalah petikan status Facebook Maznira yang menjadi mangsa pihak tidak bertanggung jawab.

Pada masa sama, dia menjelaskan gambar di hadapan tokong yang diambilnya itu tidak membawa maksud dia terpesong dari agama Islam dan mahu mengikut cara penganut agama lain beribadah.

2
1

Dipercayai, gambar Maznira ini dicuri oleh salah seorang rakan Facebooknya sendiri.

Munirah

Memang melampau betul pengarang surat ini. Sudahlah terang-terangan mengaku murtad, difitnah pula orang lain bagi melindungi identiti diri.

Apa pun, semoga penulis surat ini dan kita semua sentiasa mendapat hidayah Allah SWT agar hidup dan mati kita cuma dalam agama Islam yang syumul

LEPAS DIPENJARA DI SWEDEN, AZIZUL-SHALWATI AKAN DIHALAU KELUAR..???

Posted: 14 Feb 2014 10:32 PM PST

Kita dimaklumkan media semalam tentang pasangan Azizul - Shalwati yang dikenakan hukuman penjara terlebih dahulu sebelum dihalau keluar dari Sweden sekiranya didapati bersalah di mahkamah negara itu nanti...

Itu yang dijelaskan oleh peguambela pasangan tersebut, Kristofer Stahre. Kalau dilihat dari satu sudut, penjelasan itu menunjukkan peguambela pasangan tu macam tak confident nak menang dalam kes tu...

Pelik betul. Takde langsung diceritakan apa yang akan terjadi kalau kedua pasangan itu didapati tidak bersalah. Bersalah saja yang disebut, tapi tidak bersalah depa tak sentuh langsung... apahal? 

Kalau Azizul - Shalwati menang, boleh tak kalau undang-undang negara tu dan Kerajaan Sweden tu mintak maaf kat Azizul - Shalwati, Kerajaan Malaysia, rakyat Malaysia dan seluruh umat Islam di dunia?


Macam tu la undang-undang dunia. Tak kira la kat Sweden ke.. kat Brazil ke.. kat Malaysia sekali pun, dah tentu ada kelemahan. Maklumlah.. ciptaan manusia. Nak harapkan PAS nak buat hudud? Depa buat draf pun "lobang sana, lobang sini"... bising je pandai.. nak buat tak reti!

Undang-undang kat Malaysia ni misalnya, dah sepakat dah sahkan fakta air mani jumpa dalam salur anus tu milik siapa.. tiba-tiba hanya disebabkan kononnya "tak ikut prosedur pakar Ostolia" (padahal prosedur biasa pun dah memadai!), tiba-tiba penjenayah boleh lepas??? Itu contoh saja... bukan betul pun... heh!

Berbalik pada pasangan Azizul - Shalwati, rasanya kita perlu bersedia dengan berita buruk. Expecting the worst, hoping for the best. Kita buat solat hajat ramai-ramai kalau boleh. Konsisten doakan saudara kita kat sana yang sedang diuji Allah demi memastikan anaknya sujud padaNya...

Selain tu, kita pun kena la rajin solat. Mana yang tak cukup tu, cukup-cukupkan la... Mana yang dah cukup tu, tambah la dengan yang sunat... mana yang dah ada extra bekalan tu, boleh la ajak kawan-kawan tambah bekalan sama-sama... innamal mukminuuna ikhwah..kan?

P/s: Kalau kita mintak pada Allah dan Allah kabulkan, mahkamah mana sekali pun tak boleh lawan punyaaa...
Pejabat Pendakwaraya Sweden telah mengemukakan permintaan agar kedua-dua pasangan dari Malaysia yang didakwa melanggar integriti anak-anak mereka supaya dihantar pulang.

Pendakwaraya, Anna Ardell telah meminta untuk dakwaan itu dikenakan kerana kedua-dua pasangan tersebut disyaki telah melakukan keganasan terhadap anak-anak mereka.

Kristofer Stahre, peguambela yang mewakili Shalwati Nor Shal berkata bahawa kedua-dua anak guamnya termasuk suami Shalwati, Azizul Raheem Awaluddin hanya akan dihantar pulang sekiranya mereka didapati bersalah dan telah menjalani hukuman di penjara.

Stahre menambah, jika anak guamnya itu didapati bersalah oleh mahkamah, maka ia akan tertakluk di luar bidang kuasa mahkamah untuk menentukan sama ada mereka akan menjalani hukuman itu di Sweden atau Malaysia.

Kadangkala, perjanjian dua hala antara negara-negara menetapkan sama ada atau tidak seseorang warga negara asing itu boleh menjalani hukuman di negara dimana mereka didapati melakukan kesalahan itu.

Namun, itu adalah sesuatu perkara yang lazimnya diangkat di peringkat politik dan bukanlah sesuatu yang boleh ditentukan oleh mahkamah.

Apabila ditanya pandangannya mengenai persoalan kemungkinan Shalwati dan Azizul dihantar pulang dari Sweden dengan kadar segera sebelum mereka dihadapkan untuk perbicaraan semula yang dijangka akan memakan banyak kos kewangan.

Stahre berkata kewangan tidak menjadi isu dan semua individu adalah sama disisi undang-undang Sweden.

Mahkamah Sweden dan pendakwa raya di Sweden tidak pernah mengambil kira kos kewangan demi untuk keadilan dimana ini membawa maksud bahawa setiap individu adalah sekata di sisi undang-undang.

Tidak kira sama ada, individu itu kaya atau miskin dan dari mana juga dia berasal, kesemuanya akan diberi layanan yang sama di Sweden.

Shalwati dan Azizul dijangka akan dihadapkan secara berasingan ke mahkamah untuk perbicaraan yang akan bermula pada 18 Februari 2013.

Shalwati, adalah seorang guru yang sedang bercuti tanpa gaji dan suaminya, Azizul Raheem Awaluddin yang merupakan pengarah Tourism Malaysia telah didakwa di Mahkamah Stockholm pada Isnin atas tuduhan memukul anak mereka.

Pada 1979, Sweden menjadi negara yang pertama mengharamkan hukuman yang berbentuk fizikal terhadap kanak-kanak. - Mynewshub.my

SEDIH..!!! BANGSA MELAYU PENANG KINI TERDESAK MENYEMBAH GUAN ENG..!!!

Posted: 14 Feb 2014 06:33 PM PST

Cuba tengok gambar di atas. Cerita tentang isu ni boleh dapatkan dari Dr. Novandri.. Tapi melihat seorang bangsa Melayu terpaksa merayu sampai melutut menyembah Guan Eng begini, sayu dan membara betul hati saya... mengetap bibir menahan geram!

Tak lama... baru 5 tahun lebih saja DAP dan Guan Eng perintah Penang, tapi dah ada bangsa Melayu yang terpaksa melutut dan menyembah dia macam "tokong"... Cuba bayangkan kalau DAP dan Guan Eng memerintah 10 tahun, 20 tahun atau 30 tahun... apa akan terjadi pada Melayu di Penang?

Sebenarnya kat atas tu kes rumah. Bila sebut rumah, maka ia menyentuh keperluan asas hidup bagi seseorang. Orang tu berbangsa Melayu dan diperintah oleh orang yang bersifat chauvinis ultra kiasu yang cuba menjadikan Penang macam Singapura...


Kita tahu apa yang berlaku di Singapura, kan? Kita tahu nasib bangsa Melayu di sana yang "hilang tanahair" dijajah oleh rejim PAP, kan? Saya tertanya-tanya, apakah bangsa Melayu di Penang dah kena strategi yang sama?

Sekarang Melayu di Penang memang terdesak sangat. Kalau tak terdesak, takkan la depa sanggup melutut merayu sampai macam tu sekali.. saya rasa, Mohd Fairul kat atas tu parah mengalir airmata mengenangkan nasibnya yang tidak terbela...

Setahu saya, sebelum ni pun Penang diperintah oleh Gerakan, pun Cina jugak. Koh Tsu Koon namanya. Tapi takde sorang pun la bangsa Melayu yang terdesak sampai sanggup melutut dan menyembah memohon belas ehsan dari Koh Tsu Koon....

Kenapa? Sebab Koh Tsu Koon dan UMNO Penang memang sepakat jaga rakyat. Time tu mana ada api perkauman kat Penang. Cina, Melayu, India, Anak Mami, dan banyak etnik di Pulau Pinang hidup aman dan boleh berkongsi cari makan tanpa prejudis antara satu sama lain..

Tapi kenapa Guan Eng tak boleh buat macam Tsu Koon? Sudah jelas lagi bersuluh.. sebab dia CHAUVINIS ULTRA KIASU laaa...kan? Tak tahu apa makna ungkapan tu? Sila cari dalam kamus Dewan... sia-sia la jadi warganegara kalau tak tahu bahasa Melayu.. kan?

PAGI-PAGI DAH RM30,000.. NAK TOLONG RAKYAT BUAT APA?

Posted: 14 Feb 2014 04:35 PM PST

Apa??? RM30,000..???!!! Tak abih-abih Kerajaan nak susahkan rakyat... Apa cerita ni sampai RM30,000 ni? Mana nak cari RM30,000 seketul..? Gaji pun dalam RM24,000 je setahun... nak kumpul RM30,000 macamana?

Ni yang saya pening dengan Najib ni... tengah orang marah dia pasal tarik subsidi, dia bagi pula RM30,000 kat rakyat berpendapatan rendah. Tak payah la bagi subsidi RM30,000 tu... kan orang dok tuduh BN ni zalim laa... firaun laa... jahat laaa... seleweng laaa... lagi mau tolong rakyat ke?

Cepat.. saya dengar bermula 1 April ni ramai yang dapat RM30,000. Tapi khas untuk golongan berpendapatan rendah la.. yang dah berpendapatan okay tu tak payah la ngada-ngada apply... bersyukur la dengan apa yang ada... bukan boleh bawak mati pun...kan?


Nak tahu apa cerita detail? Cuba baca kat sini...

PEJUANG BANGSA

Posted: 15 Feb 2014 11:15 AM PST

PEJUANG BANGSA


MINI JOB FAIR 2014 PEMUDA UMNO BANTU GRADUAN & GOLONGAN BELIAU DAPAT KERJA @dzainalabidin @BenBakarKP

Posted: 14 Feb 2014 10:56 PM PST
Syabas kepada Pemuda UMNO Pmtg Pauh yang menganjurkan MINI JOB FAIR 2014 hari ini di MINI MAHA 2014 untuk anak muda yang masih lagi mencari kerja.   Ini baru program yang membantu & mendekati sepenuhnya anak muda yang sedang  mencari pekerjaan untuk mereka setelah tamat persekolahan mahupun lepasan siswazah .

Sekurang-kurangnya Pemuda UMNO telah menyediakan platform bagi membantu golongan muda  mendapat pekerjaan  sekaligus membantu mendapat pendapatan .  Ia lebih manfaat  daripada pembangkang yang setiap hari  hanya sibuk bercakap siang malam menyalahkan kerajaan dalam isu kos sara hidup meningkat yang tiada langsung langkah penyelesaian membantu rakyat.BUKIT MERTAJAM -  Hari ini  telah berlangsungnya MINI JOB FAIR sempena MINI MAHA 2014 anjuran Pemuda UMNO Permatang Pauh dengan kerjasama Jabatan Tenaga Kerja P.Pinang di tapak parking AEON Bandar Perda.

Ia bermula 10 pagi  tadi  menawarkan 195 jawatan untuk lepasan siswazah dan 400 lagi jawatan  untuk bukan siswazah .  Sambutan yang diterima amat menggalakan dan ia menarik ramai golongan muda , graduan yang masih lagi mencari pekerjaan yang mana bukan sahaja dar Seberang Perai tetapi juga dari Kulim & Sungai Petani .- mypenangonline - MELAYU PERLU MELUTUT SEMBAH BARU KERAJAAN DAP & GUAN ENG PEDULI MASALAH @dzainalabidin

Posted: 14 Feb 2014 05:18 PM PST


Beginilah nasib orang MELAYU P.Pinang   bila terpaksa menebal muka melutut SEMBAH Tokong DAP iaitu Guan Eng ketika demontrasi membantah kenaikan harga rumah kos sederhana Pangsapuri Centrio Avenue  yang dibeli daripada pemaju .

Sebelum ini mereka telah bersuara termasuk di media cetak tetapi tidak diambil tindakan oleh kerajaan DAP . Ekoran daripada itu ,  kelmarin  mereka telah nekad  berkumpul bagi menuntut Ketua Menteri, Lim Guan Eng sendiri campur tangan menyelesaikan masalah mereka dengan pemaju perumahan tersebut.

 Mereka tidak berpuas hati kerana merasakan diri mereka telah ditipu. Ini kerana rumah mampu milik yang ditawarkan kepada mereka ialah RM72,500. Tetapi apabila surat tawaran yang diterima itu bukannya menawarkan rumah berharga RM72,500 tetapi RM165,500 !Bila rakyat terpaksa berdemo dan meluahkan perasaan marah mereka , baru lah Exco Kerajaan DAP bertindak dan itu pun dengan jawapan RETORIK & tiada jaminan  !!

Berapa kali agaknya  penjelasan yang kerajaan DAP perlukan ?

Ini kerana Exco itu mengaku mereka telah berjumpa 2 kali pertemuan dengan pemaju . Jika sudah 2 kali pertemuan perbincangan  dibuat  , mengapa rakyat masih lagi dikehendaki membayar RM 165,500 ??

Adakah ini membuktikan kerajaan DAP sendiri gagal membantu rakyat yang ditipu pemaju dalam pembelian rumah ??   Polisi dibuat kerajaan negeri dan mengapa mereka takut nak menggunakan dan bertindak ke atas pemaju yang menganiayai pembeli rumah ??Exco panggil pemaju beri tunjuk sebab  
GEORGE TOWN - Kerajaan Negeri sekali lagi memanggil pemaju Centrio Aveneu untuk memberi penjelasan mengenai rungutan kira-kira 20 pembeli yang terpaksa membayar antara RM160,000 hingga RM180,000 bagi seunit rumah kos sederhana rendah di dua blok pangsapuri 31 tingkat dekat Bukit Gambir, Batu Uban.  
Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, rumah-rumah kos sederhana rendah itu sepatutnya dijual dengan harga RM72,500 seunit, sebagaimana digariskan oleh Kerajaan Negeri. 
"Kerajaan Negeri tidak akan bertolak-ansur dengan pemaju walau sebesar mana mereka ini. 
"Mereka (pembeli yang layak) boleh beli dengan rela hati, tetapi, tidak boleh dipaksa oleh pemaju kerana harga rumah kos sederhana rendah itu RM72,500 sahaja.  
"Saya akan panggil pemaju untuk beri tunjuk sebab, mengapa mereka tidak boleh patuh dengan polisi Kerajaan Negeri ini," tegas Jagdeep yang juga Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang pada pagi tadi di sini.  
Pengerusi Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) Pulau Pinang, Datuk Jerry Chan dan dua pegawai lain dari Jabatan Perumahan Negeri turut serta dalam sidang media tersebut.  
Jagdeep berkata, isu tersebut sepatutnya tidak berbangkit lagi kerana pemaju sebelum ini telahpun bersetuju dengan pendirian Kerajaan Negeri dalam pertemuan tertutup kedua-dua pihak pada 6 dan 12 Januari lepas.. 


bumiyang

Posted: 15 Feb 2014 03:31 AM PST

bumiyang


Cara Pas Mahu Memartabatkan Islam???

Posted: 14 Feb 2014 09:56 PM PST

Ohpolitik!™

Posted: 15 Feb 2014 03:23 AM PST

Ohpolitik!™


Zaid Ibrahim Umum Hasrat Lawan Anwar #PRKKajang

Posted: 14 Feb 2014 11:09 AM PST

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mohd Zaid Ibrahim hari ini menyatakan hasratnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Kajang.

Menulis dalam blognya, Zaid berkata beliau cenderung untuk menawarkan diri sebagai calon bebas kerana bertanding dalam pilihan raya itu akan membolehkannya menangani banyak isu-isu politik dan ekonomi yang dialami negara.

"Menulis blog ini (www.zaid.my) adalah menyeronokkan tetapi bagus juga untuk bercakap secara bersemuka dengan rakyat sebenar, mendengar apa yang mereka mahu katakan dan, sudah tentu, menjamu sate bersama mereka.

"Bercakap kepada pengundi Kajang juga akan menguji penerimaan beberapa idea saya, yang seterusnya boleh menjadi maklum balas yang berguna untuk pembuat dasar kita.

Zaid berkata beliau telah pun menggariskan beberapa perkara yang beliau akan suarakan dalam kempen, antaranya, pentingnya memerangi akar polarisasi kaum, usaha untuk mengekalkan keamanan dan perpaduan antara orang Islam dan bukan Islam, serta program ekonomi dan pendidikan untuk membina kemahiran.

Katanya, beliau juga akan mendapatkan penjelasan dari Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai keputusan PKR berkaitan pilihan raya kecil tersebut, yang dianggap oleh sesetengah pemerhati politik sebagai membazir.

The Unspinners

Posted: 14 Feb 2014 11:49 PM PST

The Unspinners


Grand design Guan Eng halau Melayu

Posted: 14 Feb 2014 09:30 PM PST


Seorang rakyat berbangsa Melayu menyembah mintak janganlah dia dizalimi apabila rumah yang patut dibeli pada harga lebih sedikit dari RM70 ribu tiba-tiba dinaikkan lebih sedikitnya begitu mendadak hingga RM172 ribu.

Dalam keadaan terdesak tanpa rumah jadi tempat berlindung, anak muda ini merendahkan dirinya merayu usahlah pemerintah cina Pulau Pinang meneruskan kezaliman.

Kata Utrara news ...


Jawab Guan Eng hanya menyalahkan UMNO...


Adakah kerajaan UMNO yang memerintah di Pulau Pinang?

Adakah kerajaan UMNO yang membiarkan semua pembinaan perumahan kepada swasta dan kerajaan negeri tidak lagi mahu bina rumah untuk rakyat?

Bukankah kerajaan DAP Pulau Pinang yang menentukan allocation tanah untuk perumahan?

Bukankah kerajaan negeri yang kenakan surcaj tambahaan 20-30% ada harga rumah hingga menyebabkan pemaju terpaksa tambah 20-30% pada harga jualan asal?

Bukankah ini semua sudah dirancang ...


Tak kasi Melayu berniaga dan cari makan. Sekarang tak kasi Melayu ada rumah dan mengundi di Pulau Pinang.

Akhirnya buang semua Melayu dari Pulau Pinang dan jadikan negeri itu negeri untuk Cina saja. INi adalah agenda dominasi Cina di Pulau Pinang!!!


Setakat ini, Azmin dan Anwar paling tak diterima jadi MB

Posted: 14 Feb 2014 05:24 PM PST


Selepas 24 jam pertama survey ini dimulakan, 40% pengundi anggap pilihan antara Khalid Ibrahim, Azmin, Anwar, Dr Rani dan Iskandar Samad. Perkara itu dijangka berlaku kerana mungkin kerana blog ini adalah blog yang banyak menyerang pembangkang.

Namun begitu masih ada 60% pengundi yang memberi pilihan. Setakat hampir 24 jam pertama, Azmin terletak dalam kedudukan paling corot. Punya sikit sampai peratusan tak kelihatan angka 3% dan undi diterima sebanyak 18.

Manakala, Anwar Ibrahim pula adalah kedua tercorot dengan undi 32 dan peratusan 6%. Atas Anwar, Tuan ISkandar Samad dari PAS yang tak dikenali seramai Anwar pun berjaya mendapat undi 37 dan peratusan 7%.

Tan Sri Khalid Irahim terletak paling tinggi dengan undi 142 dan peratusan 28%. Manakala Dr Rani Pesuruhjaya PAS negeri terima 64 undi dan 12%.

Boleh lah kata macam-macam mengenai ketepatan banci ini sebagai mencerminakan keadaan sebbenar. Itu diakui. Namun begitu tiada banci yang sempurna melainkan dibanci semua population dalam sampel yang dituju.

Yang penting, ini adalah petunjuk. Mungkin lebih rendah atau lebih tinggi dari yang sebenar. Namun apa yang sebenar tidak akan dapat diketahui walaupun lepas pilihanraya atau referendum. Ada sebbab yang boleh sabotajkan angka sebenar.

Angka ini adalah petunjuk akan sampel blog ini akan penerimaan rakyat. Blog ini dikunjungi juga oleh pembangkang... maka ada dalam 60% yang mengundi. Dalam itu juga mungkin ada orang BN yang merupakan rakyat Selangor yang faham PR sedang memerintah maka pilihan ooastilah dari apa yang ada.

Walaubagaimana pun, ini masih lagi baru dan kita sedang menunggu lagi undi masuk. Sistem ini tidak ada boleh dikacau melainkan oleh sekerat dua yang hacker. Kami pun tak pandai hal hacking dan manipulasi survey pasal ini kali pertama buat.

Ada 6 hari lagi, takkan penyokong Anwar dan Azmin mahu berdiam saja persepsi buruk membayangi mereka.
Jual nama Teresa Kok, 14 hari dari meeting pertama dapat LOI

Posted: 14 Feb 2014 04:21 AM PST


Pendedahan terbaru DAP Insider SINI begitu menarik sekali. Pihak Goldsino Investment China berjumpa pada December 14hb 2011 dalam satu mesyuarat pertama. Mereka minta nak sign MOU delum alam bulan itu juga.

The first meeting was agreed to be held on 14th December 2011.

14 December 2011 (1000 hrs)   
Meeting was held at Yayasan Selangor 16th floor in a meeting room for Asset and Development division. Two reps from Goldsino and three reps from Yayasan Selangor, Development Manager, Sr. Executive of Development and Development Supervisor.

Goldsino started the presenting their paperwork on Solar Photovaltaic Power Plant project. Goldsino repeatedly mentioned that they knew Teresa KOK. Development Manager given order to Legal Executives to run through this company background as this company is an international company.
 
Goldsino representative urged Yayasan Selangor to come out with MOU so that the signing ceremony would be held on December 2011 as the company president were around in KL during that time. Meeting ended with legal department to clarify and scan through the company profile. Development Manager demanded few documents for Goldsino to submit. 
 
A second meeting was set on 27thDecember 2011 at 0900hrs with the top management of Yayasan Selangor. Goldsino reps handed over the demanded documents after lunch on the same day.

Dengan hanya menjual nama Teresa Kok, pihak Yayasan Selangor sedia sign LOI pada Disember 28hb. Hmmm ... kalau Melayu nak pintak appointment dengan orang top dalam Yayasan Selangor ni, 14 bulan belum tahu dapat.

Padahal kompeni cina dari China ni tak ada dibuat background check langsung. Sangat mengesyaki...

According to Goldsino, Yayasan Selangor have to come out with an offer letter to Goldsino for application and approval to develop Solar Energy from TNB. TNB required documents for the particular land before application being made.

Chairman of the meeting stated that international company having difficulty on the application process due to terms and condition. Yayasan Selangor proposed that Goldsino to submit their documents using local registered company to ease the application process before Yayasan Selangor can issue out any letter. 

 Goldsino macam business atas angin saja.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 14 Feb 2014 11:37 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


KSN & KPPA TUNJUK CONTOH MULIA

Posted: 14 Feb 2014 07:11 PM PSTKETUA SETIAUSAHA NEGARA, Tan Sri Dr. Ali Hamsa dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia, Tan Sri Mohamad Zabidi Bin Zainal semalam menaiki kapal terbang kelas ekonomi semasa menjalankan tugas rasmi.

Ianya sesuatu yang mengejutkan tetapi menghibahkan tatkala negara kita memerlukan sokongan rakyat dan penjawat awam, KSN dan KPPA menunjuk contoh teladan yang murni, walk the talk dan sangat menyentuh perasaan.

Sekeping gambar benar-benar memberi seribu makna. Tahniah kepada KSN dan KPPA atas kerendahan hati, kesanggupan dan amalan berhemah. Ianya menjadi kekuatan dan membakar semangat kakitangan awam untuk istiqamah, jujur dan bertanggungjawab kepada negara Malaysia.

Tahniah KSN dan KPPA. Proud of you both...

-Jentayuabaka

POSTER JIHAD EKONOMI UNTUK RAKYAT

Posted: 14 Feb 2014 01:23 AM PST

Setiap kebaikan perlu disebar-sebarkan.

Panglima Perang Cyber

Posted: 14 Feb 2014 11:31 PM PST

Panglima Perang Cyber


Isu Kalimah Allah: Bodohnya Anwar Ibrahim dan Asri Zainal Abidin ! | Karim's Blog

Posted: 14 Feb 2014 05:10 PM PST

Dalam satu temuramah dengan portal berita pro-Pakatan, The Malaysian Insider, berhubung rancangan PRK DUN Kajangnya yang disiarkan 4 Februari 2014, ketika merujuk kepada isu kalimah Allah, Anwar Ibrahim mengatakan bahawa

"I was in Penang speaking to religious scholars when I told them how do you explain a resident on Jalan Masjid who uses Jalan Masjid on his or her address?"

Anwar-kalimahAllah-masjidKenyataan beliau di atas bahawa bagaimanakah seorang yang beragama Kristian yang tinggal di Jalan Masjid menyebut alamat kediamannya adalah merujuk kepada istilah Masjid yang termasuk di antara 35 istilah larangan dalam Seksyen 9 Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) 1988 negeri Selangor.

Apakah begitu bodoh Anwar hingga tidak tidak mampu untuk faham maksud larangan tersebut?

Jikalau seorang penganut Kristian mempunyai kawan yang bernama Abdullah. Dia akan tetap panggil nama kawannya Abdullah. Enakmen yang melarang tersebut tidak mengatakan bahawa kini penganut Kristian dilarang memanggil kawan mereka yang bernama Abdullah dan dibenarkan hanya memanggil mereka dengan nama "ABDUL GOD" atau "ABDUL TUHAN".

Inilah kebahlolan berhujah di luar konteks namanya. Kononnya ingin menunjukkan kepandaian berhujah untuk orang-orang Kristian maka memberi contoh yang tidak kena dan kiasan yang salah.

AsriMAZA-nyanyilagunegeriTeringat saya akan seorang lagi yang kononnya bijak berhujah dan selalu sahaja menganggap orang lain yang salah dan hanya dia dan kumpulannya sahaja yang mengikut sunnah. Hujah yang diguna mantan mufti ini pun sama dengan Anwar yang behujah di luar konteks dengan kiasan yang langsung tidak ada kena mengena dengan topik perbincangan. Asri MAZA mengatakan bagaimana orang Kristian hendak menyanyi lagu negeri Selangor jika dilarang menyebut Allah.

Kononnya hendak menunjuk pandai ini rupanya adalah hujah yang sama diguna oleh puak evangelis yang sentiasa menipu dan tidak redha dengan umat Islam seperti mana yang telah disebut dalam surah Al Baqarah ayat 120. Paderi Eu Hong Seng cuba berhelah kononnya:

How does one sing the state anthems of Selangor, Perak, Kedah, Pahang, Johor, Kelantan and Trengganu now, since there are references to "Allah" in these songs, as it is now implied to refer to the Muslim God only?

Apakah dia berpura tidak tahu bahawa sememangnya Allah yang dinyanyikan dalam lagu-lagu rasmi negeri-negeri Tanah Melayu adalah Allah Yang Maha Esa bukannya seorang manusia yang terpaku di tiang.

Sememangnya Islam adalah agama negeri-negeri Tanah Melayu yang berdaulat sebelum penganas penjajah Kristian yang mula membawa misi dari perjanjian Tordesillas untuk merompak kekayaan bumi yang dijajah, sambil berusaha memaksakan kesesatan fahaman mereka ke atas manusia sejagat demi membalas dendam perang salib – atau tema yang sering disebut sebagai "Gold, Glory and The Gospel" (sila baca buku atas tajuk tersebut karangan Louis Wright yang mencerita segala kekejaman tentera-tentera Kristian Eropah).

Maka tidak pernah kita mempunyai masalah dengan lagu rasmi negeri dan nama suci Allah Yang Maha Eso yang dinyanyikan. Tidak perlulah hati busuk paderi Eu Hong Seng cuba mencari helah untuk mempolemikkan.

Tidak ada salahnya untuk mereka menyebut nama suci Allah Yang Maha Esa asalkan jangan dia ertikan Allah itu untuk manusia yang dibunuh terpaku pada tiang itu. Itu yang ditegaskan dalam enakmen-enakmen negeri yang melarang penggunaan beberapa istilah tersebut untuk pengertian dalam agama mereka.

Cukuplah dengan kesesatan Kristian berhujah di luar konteks, tidak perlulah Anwar dan Asri menumpang sama dalam kesilapan sebegini. Ianya hanya menunjukkan betapa bodohnya kerana tidak faham isu yang dibicara.

***************************************************

Bacaan berkaitan isu-isu Kristianisasi:
Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 14 Feb 2014 11:26 PM PST

Belantan


Betina andartu DAP ini 'public figure' ke...!!! Degil dan masih enggan mohon maaf?

Posted: 14 Feb 2014 09:10 PM PST


Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok @ mangkok hayun berkeras tidak akan memohon maaf kepada rakyat Malaysia meskipun terdapat pihak yang mungkin tersinggung dengan penerbitan klip video ONEderfull Malaysia CNY 2014.

"Buat apa saya nak minta maaf? Saya nak minta maaf pada siapa? Video saya telah diputar-belit oleh pihak tertentu, jadi mereka yang patut minta maaf pada saya.

"Saya rasa tiada apa-apa masalah dengan klip video itu," katanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur di sini hari ini.

Teresa ditanya sama ada akan memohon maaf secara terbuka atas tindakannya menerbitkan klip video itu yang mencetuskan kemarahan rakyat, selain menyinggung perasaan pihak tertentu.


Walaupun jelas klip video itu mempersendakan pemimpin tertinggi negara dan kerajaan serta menyindir mengenai isu keselamatan di Sabah, Teresa sekali lagi menegaskan, ia dihasilkan hanya untuk 'bergurau.'

"Memanglah saya bergurau. Ini adalah sejenis satira politik dan tidak ditujukan pada sesiapa. Satira politik dipentaskan oleh pelakon-pelakon komedi di banyak tempat.

"Selagi kita merupakan tokoh yang dikenali (public figure), kita perlulah bersedia untuk dikritik dan di tertawa," katanya lagi.

Teresa bersama peguamnya, S. Nair, sebelum itu, hadir ke IPK kira-kira pukul 3 petang kerana dipanggil untuk memberi keterangan di bawah Seksyen 504 (c) Kanun Keseksaan berhubung kandungan video tersebut yang mungkin boleh memecah belahkan kaum.


Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Asisten Komisioner Khairi Ahrasa ketika dihubungi di sini hari ini berkata, proses mengambil keterangan itu berjalan lancar dan mengambil masa kira-kira sejam.

Kata beliau, siasatan kes itu sudah lengkap dan akan dihantar ke Timbalan Pendakwa Raya (DPP) esok.

Setakat ini, polis menerima hampir 500 laporan polis di seluruh negara terhadap pemimpin DAP itu bagi menggesa siasatan disegerakan ke atas beliau.

Laporan turut dibuat bagi menuntut permohonan maaf Teresa kepada seluruh rakyat Malaysia dan pihak-pihak yang disindir di dalam video tersebut.

Artikel sebelum ini provokasi-teresa!

Suara Politik
Belantan

Cubaan untuk tangguhkan lagi perbicaraan - Anwar fail notis rayuan?

Posted: 14 Feb 2014 07:51 AM PST


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim hari ini memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan semalam yang menolak permohonannya untuk memanggil semula bekas pegawai penyiasat dalam kes liwat membabitkan dirinya, Supritendan Judy Blacious Pereira.

Peguam Ramkarpal Singh ketika dihubungi pihak media berkata, notis tersebut difailkan sekitar pukul 11 pagi di Kaunter Pendaftaran Mahkamah Persekutuan di sini. Tarikh pendengaran rayuan tersebut masih belum ditetapkan.

Berikutan rayuan terbaharu dikemukakan oleh Anwar itu, rayuan utama pihak pendakwaan terhadap pembebasan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan terpaksa ditangguhkan lagi sehingga mendapat teguran oleh hakim Mahkamah Rayuan.

Semalam, panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Aziah Ali menolak permohonan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu untuk memanggil semula Judy selepas mendapati Anwar gagal memenuhi kesemua syarat yang diperlukan bagi membolehkan bukti atau keterangan baharu dimasukkan sebagai bahan bukti dalam kes tersebut.


Anwar memfailkan notis usul untuk memanggil semula Judy bagi membolehkan beliau mencabar kredibiliti saksi pendakwaan dalam kes liwatnya itu berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Januari lalu yang membatalkan petisyen Judy untuk menjadi peguam bela dan peguam cara.

Hakim Datuk Zaleha Yusuf memutuskan demikian berdasarkan laporan inkuiri Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dalam kes penahanan lima peguam di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields kerana terlibat dalam perhimpunan haram.

Inkuiri pada 2009 itu yang dipengerusikan oleh peguam Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah yang kini mengetuai pasukan pendakwaan, mendapati Judy merupakan saksi yang tidak boleh dipercayai kerana 'secara sedar atau tidak telah tidak bercakap benar atau menghidap penyakit hilang ingatan yang serius.

Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 14 Feb 2014 11:12 PM PST

oyabun


Pelik tapi benar...!!! Kenapa sekarang Anwar mahu bertanding?

Posted: 14 Feb 2014 08:18 AM PST


Beberapa tindakan yang diambil oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bulan ini menimbulkan persoalan kerana dilihat seperti seseorang yang terdesak dan sudah hilang pertimbangan.

Pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), Zamil Ibrahim berkata, antara tindakan tersebut ialah kenapa sekarang Anwar mahu menjadi calon pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dan bertanding sebagai Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Berikut adalah kenyataan penuh Zamil:

* Saya agak hairan kenapa dalam bulan Februari ini banyak pertimbangan Anwar seperti agak terdesak apabila beliau mahu menjadi calon Pilihan Raya kecil DUN Kajang serta Presiden PKR dan pelbagai perkara lain lagi.

* Anwar juga sebenarnya tidak senang duduk mengenai rayuan kes liwat beliau sehingga menyusahkan rakyat Selangor serta ahli PKR sendiri.

* Kini, Anwar mahu bertanding jawatan Presiden PKR pula yang sepatutnya beliau boleh bertanding enam tahun lalu, begitu juga sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu.

* Rakyat bukan bodoh untuk menilai lakonan Anwar yang cuba membawa mereka lari daripada topik sebenar mengenai beliau.

* Anwar agak terdesak dan rakyat perlu tahu kenapa beliau melakukan pelbagai perkara tersebut.

Wasabi Oyabun..

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 14 Feb 2014 09:34 PM PST

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 14 Feb 2014 09:33 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


BLOG THE UNSPINNERS BUA SURVEY ..SURVEY APA ?

Posted: 14 Feb 2014 08:32 PM PST

KO KUTUK AKU TAMPOR ! OKAYLAH TU

Posted: 14 Feb 2014 03:43 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 14 Feb 2014 07:13 PM PST

JURI RAKYAT


Unik Banget-5 Bentuk Pulau Terunik di Dunia

Posted: 13 Feb 2014 11:40 PM PST

Alam tercipta begitu uniknya, pun demikian dengan jutaan pulau di muka bumi beberapa di antaranya punya bentuk yang sangat unik dan membuat wisatawan penasaran sehingga mengundang rasa keingintahuan untuk datang kesana hanya untuk sekedar berfoto maupun menginjakan kaki kepulau unik tersebut.
 

Pulau terunik di dunia berikut berbentuk lumba-lumba,hati, bumerang sampai pulau berbentuk sperma adalah beberapa contoh pulau yang berbentuk unik. Dilansir dari Environmental Grafitti yang katanya pulau tersebut memeliki arti masing-masing dari bentunkya yang unik tersebut.

Dibawah ini adalah 5 artikel mengenai pulau unik di dunia.

1. Pulau bumerang
Pulau terunik didunia ini berbentuk senjata tradisional Aborigin, Australia, yaitu bumerang, juga ada di planet ini. Pulau bumerang ada di Laut China Selatan. Pulau ini bagian dari Kepulauan Spratly.


2. Pulau pohon
Pulau terunik didunia kali ini berbentuk pohon ada di Kepulauan Scilly, di lepas pantai Cornwall, selatan Inggris. Dilihat dari langit, bentuknya memang mirip pohon. Ada batang, ranting, dedaunan dan bahkan bagian bawah pohon seperti ada bentuk tanahnya.


3. Pulau sperma
Pulau terunik didunia ini berbentuk sperma sungguh merupakan pulau yang sangat unik. Gambar ini diambil dari pesawat dalam penerbangan di atas laut antara Jepang dan Eropa. Posisi persisnya tidak diketahui.

Dari penampakannya jelas ini hanya merupakan pulau pasir dan tanah. Namun dari langit, pulau ini tampak seperti satu sel sperma berenang-renang di lautan biru yang luas.

4. Pulau hati
Inilah pulau terunik dan teraneh yang sangat romantis secara alami. Di lepas pantai Kroasia ada Pulau Galesnjak di Laut Adriatik. Namun orang-orang menyebutnya Pulau Kekasih. Ini karena pulau ini berbentuk hati, lambang cinta.

Pulau ini dimiliki secara pribadi, penuh dengan tanaman dan pohon. Pulau di dekat kota Turanj ini menjadi perhatian dunia pada tahun 2009 ketika Google Earth mempublikasikan foto satelit pulau berbentuk hati ini.

5. Pulau ikan pari
Di Denmark, ada Pulau Aebelo di laut Kattegat. Letaknya di sisi utara Pulau Funen, pulau terbesar ketiga di Denmark. Jika dilihat dari langit, bentuknya seperti ikan pari. Malahan ada bagian pulau yang berpasir dan membentu garis panjang, seolah-olah itu adalah bagian ekornya.


Aneh-12 Macam Phobia Seks

Posted: 13 Feb 2014 11:21 PM PST


Dalam hidup kedokteran dan psikologi ada phobia yang bisa menjebak diri kalian mengalami ketakutanya sendiri yan sifatnya irasional. Phobia-phobia ini bisa terjadi baik pada pihak pria maupun wanita. Siapa yang menyangka, saat adegan menanggalkan baju dimulai, tiba-tiba justru pasangan menjerit histeris saat melihat Mr. P Kalian tersembul dari balik CD.

Sebuah pendalaman minor mengenai studi seksualitas Universitas Negara Bagian San Fransisco pernah meneliti anomali dari phobia seksuάl tahun 2008. Hasilnya pun cukup mengejutkan, 67 persen dari sukarelawan yang melakukan uji coba ini mengalami phobia seksual dan mereka tidak menyadarinya. Dalam kelanjutannya, phobia seksual tidak disadari karena manusia mungkin menganggap sebagai suatu hal yang lumrah.
Sebaiknya kalian mewaspadai hal hal berikut ini, karena beberapa phobia seksual ini terasa mengerikan. Rasa takut melihat tubuh telanjang, sampai takut untuk melakukan hubungan seksual karena satu atau sebab yang lain,

1. Eurotophobia
Sesuai namanya, mungkin Kalian bisa membayangkan jenis phobia macam apa ini. Eurotophobia adalah phobia takut terhadap segala sesuatu yang berbau seksual. Orang yang mengidap phobia ini akan merasa mual, pusing, jijik, bahkan histeris jika membayangkan fantasi erotis, hubungan ιntιm, bahkan anti masturbasi. Bagaimana mungkin? Banyak hal yang menyebabkan seseorang memiliki Eurotophobia, lagi-lagi faktor traumatis yang disinyalir memicu phobia ini. Beberapa pakar seksual terkadang menganjurkan hipnoterapi untuk mengatasi ketakutan yang mungkin tidak lazim dialami oleh pria.


2. Coitophobia
Di antara semua jenis phobia yang menyangkut kehidupan sέksual, Coitophobia bisa jadi yang paling fatal dialami seseorang. Phobia ini adalah ketakutan untuk berhubungan ιntιm. Seseorang, baik pria maupun wanita yang mengalami phobia ini tidak menyadari bahwa hubungan sέksuάl merupakan kebutuhan biologis manusia dengan tujuan untuk meneruskan keturunan. Faktor utama dari timbulnya phobia ini adalah trauma akibat kekerasan sέksual atau pemahaman yang sangat minim mengenai seks. Jika Kalian termasuk orang dengan Coitophobia, ada baiknya Kalian berkonsultasi dengan seksolog atau psikolog untuk mendapatkan pelatihan atau pengetahuan yang tepat mengenai seks.


3. Ithyphallophobia
Phobia ini ditandai dengan ketakutan untuk merasakan, memikirkan, bahkan menyaksikan penis Kalian ereksi. Terdengar aneh memang, namun phobia ini ditengarai sebagai pemicu utama gagalnya terjadi sebuah hubungan ιntιm. Beberapa pria yang mengidapnya juga tidak dapat menjelaskan phobia ini secara logis. Hanya saja, saat merasakan έrέksi, timbul rasa bersalah yang begitu besar dan ketakutan untuk menyakiti lawan jenisnya. Phobia ini ternyata juga bisa dialami oleh wanita dengan nama Medorthophobia dan Phallophobia.


4. Oneirogmophobia
Seorang pria saat memasuki usia puber pasti pernah mengalami mimpi basah. Mimpi basah adalah proses alamiah pengeluaran sperma yang distimulasi lewat mimpi. Seseorang dengan Oneirogmophobia begitu ketakutan saat tidur dirinya akan mengalami mimpi basah. Faktornya pun beragam, dari mulai takut kehabisan sperma, sampai perasaan tidak nyaman karena harus terbangun dengan cairan lengket di sekitar kemaluan. Kalian pernah mengalaminya? 5. Medomalacuphobia Berbeda dengan Ithyphallophobia, phobia yang satu ini justru kebalikannya. Medomalacuphobia adalah phobia karena takut kehilangan keperkasaan. Mungkin Kalian tidak menyadari, tapi sebetulnya gejala phobia ini cukup sering dialami oleh pria. Jika sering merasa gugup saat berhubungan ιntιm, maka ketakutan yang timbul adalah Kalian takut Mr. P akan lemas di tengah pertempuran. Uniknya, antara ketakutan yang Kalian pendam bersinergi dengan realita yang dihadapi. Makin gugup pikiran, penιs Kalian akan betul-betul layu sebelum waktunya. Waspadalah, hanya kemampuan untuk mengendalikan pikiran yang dapat mengatasi hal ini. Atur napas dan jangan buru-buru untuk menjebol gawang pasangan Kalian.


6. Gymnophobia
Boleh jadi, inilah salah satu phobia yang paling janggal dialami manusia. Orang-orang yang memiliki Gymnophobia takut untuk melihat tubuh yang telanjang, baik tubuhnya sendiri maupun pasangan. Beberapa pakar berpendapat phobia ini timbul akibat trauma yang begitu besar, terutama traumatis menyangkut pelecehan sέksuάl. Jika Kalian melihat gejala ini ada pada diri sendiri atau pasangan, satu sama lain harus saling meyakinkan bahwa hubungan yang akan dilakukan berdasarkan cinta. Kalian sebagai pria, harus bersikap melindungi saat menyentuh pasangan, begitu pun wanita, harus bersikap persuasif terhadap pria. Jadikan hubungan sέks sebagai seni memadu kasih, bukan pelecehan apalagi kekerasan.


7. Tocophobia
Ternyata wanita juga memiliki jenis phobia menyangkut kehidupan sέksualnya. Tocophobia merupakan salah jenis phobia yang dialami wanita dengan gejala takut terhadap kehamilan dan proses persalinan. Banyak faktor yang menimbulkan phobia ini, misalnya seorang wanita sama sekali tidak memikirkan bahwa dirinya suatu saat akan hamil dan melahirkan. Yang terjadi kemudian adalah penolakan untuk memiliki anak sehingga berpengaruh buruk terhadap kehidupan rumah tangganya. Perlu diingat jika Tocophobia berbeda dengan baby blues syndrome, atau depresi pasca melahirkan. Ketakutan pada Tocophobia lebih mengarah pada perubahan fisiologis wanita dan penderitaan yang dirasakan saat proses melahirkan tiba.


8. Menophobia
Takut akan darah, atau yang disebut juga Hemophobia mungkin dialami oleh banyak orang. Untuk Menophobia ini cenderung dialami oleh para wanita. Keduanya sama-sama takut akan darah, tapi bedanya Menophobia adalah takut dengan darah menstruάsi. Lagi-lagi faktor trauma dituding sebagai penyebab phobia ini. Siapa tahu, wanita yang mengidap Menophobia pernah mengalami pendarahan hebat saat hubungan ιntιm pertamanya, dan banyak faktor lain yang membuat timbulnya phobia ini. Tugas Kalian, jika pasangan mempunyai Menophobia pahami keadaannya saat masa menstruasi tiba. Yakinkan bahwa itu adalah fase biologis wanita yang akan terus terjadi sampai masa suburnya lewat, jangan pernah Kalian memaksa dirinya untuk melakukan hubungan ιntιm saat sedang menstruasi.


9. Parthenophobia
Masih mengenai ketakutan terhadap wanita, Parthenophobia adalah ketakutan yang irasional terhadap perawan atau gadis yang masih belia. Sesuai namanya, Parthenophobia diambil dari nama Parthenon tempat kuil pemujaan Athena, dewi yang begitu diagungkan bangsa Yunani kuno. Seseorang yang mengalami Parthenophobia akan merasakan ketakutan yang tidak lazim saat ada gadis belia atau perawan yang mendekati dirinya. Beberapa ahli menyebutkan jika Parthenophobia timbul akibat traumatis yang dialami seorang pria, entah menyangkut pelecehan sέksuάl yang dilakukan atau dia menjadi saksi atas terjadinya kekerasan seksual.


10. Anuptaphobia
Mungkin phobia ini agak sedikit menyimpang dari urusan sέksual, namun berbahaya jika dibiarkan. Anuptaphobia adalah takut jika diri terus melajang. Kalian mungkin sering mendengar istilah 'galau', wajar jika 'galau' itu dialami karena Kalian baru putus dari pasangan. Phobia yang satu ini sepertinya mengarah pada 'galau menahun'. Faktornya pun beragam, bisa jadi karena rasa tidak percaya diri yang begitu besar, sampai trauma sakit hati sehingga sulit menemukan pasangan yang sesuai keinginan.


11. Kolopophobia
Imbas dari pengaruh Eurotophobia tentu saja berkaitan dengan segala hal yang sifatnya merangsang secara seksual. Salah satunya adalah Kolopophobia, yaitu takut dengan alat kelamin wanita. Pria yang mengidap phobia ini akan merasakan ketakutan, rasa mual, pusing, bahkan menghindar jika sudah berhadapan dengan orgάn ιntιm wanita. Bukan berarti pria ini penyuka sesama jenis, melainkan ia merasakan suatu penolakan yang luar biasa saat harus melakukan hubungan sέksuάl seperti pada umumnya. Kolopophobia akan menstimulasi otak untuk menjauhi organ ιntιm wanita, bisa jadi karena perasaan takut melukai atau karena ketidak nyamanan yang luar biasa dengan wujudnya.


12. Heterophobia
Percaya dirilah bagi Kalian yang diberi label 'playboy' oleh orang-orang sekitar. Pasalnya, ada satu jenis phobia yang mungkin mimpi buruk bagi para pria. Heterophobia adalah phobia terhadap lawan jenis. Tak terkecuali pria, wanita pun bisa mengidap penyakit psikologis ini. Tapi, jangan samakan Heterophobia dengan homoseksual (suka dengan sesama jenis), karena seorang yang mengalami phobia ini pun belum tentu suka dengan sesama jenis. Masih banyak penelitian yang membahas phobia ini menyangkut apa faktor dan bagaimana mengobatinya. Yang jelas, saat foreplay dimulai dan Mr. P siap meroket, Kalian wajib bernapas lega karena jaminan terbebas dari phobia ini.5 Akibat Buruk Terlalu Percaya Dengan Ramalan

Posted: 13 Feb 2014 11:08 PM PST

Di jaman yang sudah modern ini masih saja banyak orang yang percaya dengan ramalan, baik itu ramalan bintang maupun ramalan hidup. Ada beberapa orang yang menganggap ramalan itu serius dan ada juga yang menganggap itu seagai seru-seruan saja.
Nah, ada baiknya jika kamu tidak mempercayai tetang ramalan, karena itu kan berdampak buruk untuk kehidupan kamu. Salahnya berikut ini .

1. Jauh dari Tuhan
Salah satu dampak buruk dari ramalan adalah jauh dari Tuhan. Semua orang tahu bahwa takdir manusia merupakan rahasia Tuhan, jadi tak ada satupun manusia yang bisa mengetahui rahasia Tuhan. Meskipun terkadang ramalan itu benar, namun tak seharusnya kamu mempercayainya, bisa saja itu hanya kebetulan, atau mungkin kamu terlalu percaya, sehingga kamu kepikiran terus menerus dan akhirnya Tuhan meng-iyakan apa yang kamu pikirkan sehingga itu benar-benar terjadi.
Percayalah bahwa Tuhan akan selalu memberi yang terbaik untuk umatnya.

2. Merusak hubungan cinta dan pertemanan
Terlalu percaya dengan ramalan juga dapat merusak hubungan cinta dan pertemanan. Salah satunya seperti ramalan tentang cinta, jika kamu terlalu percaya terhadap ramalan tersebut, kamu akan selalu berpikir tentang ramalan itu, dan akhirnya kamu malah merusak hubungan kamu sendiri.

3. Tidak punya semangat hidup
Dampak buruk selanjutnya adalah tidak mempunyai semangat hidup. Seseorang yang terlalu percaya terhadap ramalan, maka ia akan mengantungkan hidupnya dengan ramalan-ramalan yang berlum terbukti kebenarannya. Ia tidak akan pernah maju, karena ia hanya bertindak seperti apa yang dikatakan ramalan tersebut. Jadi, janganlah kamu sekali-kali mempercayai ramalan.

4. Sulit mengambil keputusan
Orang yang terlalu percaya terhadap ramalan, maka ia akan kesulitan untuk mengambil keputusan, karena apa yang ia pikirkan terkadang tidak sama dengan apa yang diramalkan, jadi ia akan merasa bingung, dan akhirnya semua akan berantakan.

5. Ramalan bikin tidak percaya diri
Percaya ramalan akan membuat seseorang menjadi tidak percaya diri. sebagai contoh kamu diramalkan untuk melakukan sesuatu itu, dan kamu percaya, yang tadi kamu bisa melakukan sesuatu itu, akhirnya menjadi tidak bisa karena kamu tidak memiliki kepercayaan diri.KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 14 Feb 2014 03:32 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


MELAYU SUDAH TERKENA SAWAN BABI, BERBUIH MULUT AKIBAT TERLALU MARAH TERESA KOK!!

Posted: 13 Feb 2014 07:31 PM PST

Blog ini sudah beransur bertukar positioning dari condong kepada parti pemerintah kepada condong tidak kepada mana-mana parti, apatah lagi untuk cenderung kepada parti pembangkang.

Pendirian ini terbentuk dengan sendiri apabila naluri perjuangan dan prinsip serta persepsi yang wujud di dalam diri penulis masih belum menemui sesuatu yang seiring dengan mana-mana parti yang wujud hari ini.

Walaupun penulis selama ini sudah lama menyerahkan diri kepada perjuangan politik menerusi wadah UMNO, tetapi pada realitinya ia hanyalah ibarat memaksa diri menggemari, memakan dan membeli lemang akhir zaman di tepi jalan. 

Rupabentuk lemang sama macam lemang yang dibuat oleh ibu dan nenek saya dulu-dulu. Buluh masih sama. Beras bulut yang digunakan juga masih sama seperti dulu. Lemang yang dibuat masih menggunakan daun pisang dan santan.

Tetapi... Rasa lemangnya macam "hampeh".

Sebabnya;
1. Dulu pakai santan kelapa nak kata tua tak tua sangat, muda pun tak muda sangat. Hari ini beli santan di pasar bercampur-campur. 
2. Dulu santannya cukup dan ikut sukatan. Lemang tepi jalan sekarang kalau boleh nak kurangkan santan, kurangkan lagi. Hasilnya nak kata makan lemang pun bukan, makan pulut santan pun bukan.
3. Lemang tepi jalan sekarang jarang yang jual rendang sekali. Kalau ada pun rendangnya rasa hampeh juga. Terlalu susah nak cari rendang ori macam yang macam kita nikmati selama ini hasil buatan ibu dan nenek.

Itulah gambaran idealogi dan perjuangan dalam UMNO hari ini. Pemimpin dalam UMNO muncul dan lahir bersepah-sepah, macam penjual lemang yang tumbuh membiak di tepi-tepi jalan. Tapi kualiti kepimpinannya hampeh.

Mereka hanya mahu mencari keuntungan sepertimana penjual lemang di tepi-tepi jalan. Mereka mencari keuntungan dengan mengunakan wadah, kulit ataupun tiket UMNO, sepertimana penjual lemang menawarkan lemang kepada pelanggan dengan cara mengekalkan rupabentuk luaran yang masih menggunakan buluh, daun pisang dan sedikit unggun api sebagai syarat untuk menampakkan bahawa yang dijualnya itu adalah lemang ori.

Bukan sedikit melayu yang kecewa kerana apa yang dirasa dan dilihat serta diperjuangkan di dalam UMNO sudah sama sekali berbeza dengan apa yang kita pernah dengar datuk nenek kita dulu berjuang di dalam UMNO. Yang kita dengar dan difahamkan oleh kisah-kisah perjuangan UMNO dulu-dulu lain, tapi apabila kita aktif berjuang di dalam UMNO lain. Tak sama macam yang kita fahami UMNO yang sebenar seperti yang dikisahkan.

Atas perasaan dan naluri inilah saya tidak menjumpai persamaan perjuangan UMNO yang dijayakan oleh datuk nenek terdahulu dengan UMNO hari ini yang disambung oleh anak-anak dato nenek pejuang UMNO dulu-dulu.

Perjuangan UMNO yang dibawa oleh pemimpin hari ini sudah tersasar dari naluri dan perasaan "original" sebahagian besar orang-orang melayu yang menerima dan mendokong perjuangan UMNO "original" dulu-dulu.

Apabila perjuangan UMNO itu original, maka naluri orang melayu yang original juga secara otomatik akan terikat dan terpikat dengan UMNO. Tapi apabila perjuangan UMNO itu tidak lagi original, maka secara otomatik naluri-naluri orang melayu yang original ini akan menolak UMNO. 

Inilah sebab kenapa realiti yang berlaku di depan mata hari ini, sebegitu ramai orang melayu yang tercari-cari wadah perjuangan alternatif. Ada yang terus memilih untuk bersama parti pembangkang. Ada yang memilih untuk mewujudkan NGO-NGO sendiri. 

Akhirnya, inilah yang kita sebagai orang melayu hadapi hari ini. Menyisihkan diri dari UMNO dan mencipta kelompok sendiri dengan keyakinan bahawa merekalah yang paling benar dan UMNO sudah tak boleh diharapkan lagi. Apabila keadaan ini terjadi, maka segala keburukan dan kerja-kerja keji, walaupun tidak dilakukan oleh pemimpin UMNO, semuanya akan dipakejkan keseluruhannya, "ini adalah kerja UMNO dan para pemimpinnya yang bobrok".

Hanya naluri melayu yang "sudah bertukar jatidiri melayu" yang tidak lagi wujud kecintaannya kepada agama, bangsa dan tanah air, (iaitu intipati perjuangan UMNO yang original) yang akan terus bersama UMNO yang sudah tidak original lagi. Walau bagaimana pun, masih ramai lagi melayu original yang bergiat dan menumpukan perjuangannya bersama UMNO. Mereka jujur dan ikhlas. Itu tidak dinafikan. 

Tetapi, bukan inilah yang kita sebagai melayu kehendaki ianya terjadi. Apabila melayu mengambil pendirian dan halatuju masing-masing melalui pelbagai platform, maka melayu secara otomatik akan hilang kekuatan secara keseluruhannya.

Inilah yang sedang dihadapi oleh melayu hari ini. Kekuatan yang sudah dibahagi-bahagi kepada beberapa kelompok. Akhirnya, muncullah manusia-manusia seperti Teresa Kok dan yang seangkatan dengannya yang menghina dan mencabar maruah melayu.

Tapi, apa melayu dan para pemimpinnya boleh buat? Taada apa-apa pun. Paling hebat pun hanya mampu membuihkan mulut dengan cakap berbuih-buih.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 14 Feb 2014 03:31 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Hukum Melabur Dalam ASB, ASN 'Harus' - Majlis Fatwa

Posted: 16 Feb 2014 01:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan pada Jumaat menegaskan bahawa hukum melabur dalam Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputra (ASB) adalah 'Harus'.

Ini termasuk dividen atau bonus yang diterima menerusi kedua-dua skim pelaburan itu, kata Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Prof Emeritus Tan Sri Dr Abd Shukor Husin dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Menurut Abd Shukor, Jawatankuasa Fatwa amat kesal kerana terdapat pihak-pihak tertentu cuba menimbulkan keraguan dengan memuat naik surat daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang menyatakan skim tersebut sebagai tidak patuh Syariah.

Beliau berkata demikian bagi menjelaskan isu tuntutan Gabungan Badan Bukan Kerajaan Hak Asasi Manusia (Comango) mengenai hukum melabur dalam ASB dan AS Nyang telah menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat sejak kebelakangan ini.

Tahun lepas, Comango menghantar laporan mengenai pelbagai isu hak asasi manusia di Malaysia untuk diteliti dalam Proses Semakan Berkala Sejagat Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva, Switzerland.

Antara tuntutan lain ialah menuntut hak kebebasan beragama, pengiktirafan terhadap golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender.

Status melabur dalam ASN dan ASB yang juga dibangkitkan oleh beberapa penceramah di laman-laman sosial, turut menimbulkan keresahan kepada masyarakat awam.

"Isu pelaburan ini merupakan perkara ijtihad, yang sememangnya akan mengundang polemik dan perdebatan jika semua pihak yang mendakwa sebagai pakar mahu menegakkan pandangan masing-masing tanpa menghiraukan peranan pihak yang diberi autoriti dalam menentukan hukum.

"Sewajarnya mereka yang melabelkan diri sebagai intelektual Islam ini memahami isu ini secara menyeluruh dan hak-hak Ulil Amri kerana akibat daripada sikap mereka yang gemar dan sengaja mempertikaikan hukum yang telah dibuat, telah menimbulkan keresahan yang meruncing dalam kalangan umat Islam," katanya.

Abd Shukor menyifatkan tindakan itu hanya akan merugikan umat Islam sendiri.

Oleh itu, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menasihatkan supaya provokasi yang melibatkan hukum hakam dihentikan supaya tidak mengundang kekeliruan. - BERNAMA

(Gambar) Anak Rozita Che Wan pula tayang tubuh

Posted: 14 Feb 2014 03:01 PM PST

Anak kepada pelakon cantik, Rozita Che Wan, Amar Effendy kian mendapat perhatian ramai lantaran fizikalnya yang semakin kekar.

Perubahan fizikal ini tentunya bukan sesuatu yang mudah dan pasti banyak masa dihabiskan di gim selain terpaksa menjaga pemakanan.

Jika dilihat semula fotonya sebulan yang lalu berbanding foto terkini, banyak perbezaannya. Tidak dapat disangkal lagi, Amar sememangnya bekerja keras untuk mendapatkan bentuk badan yang diidamkannya.

Adakah ini sebagai langkah persediaan untuk Amar mengikuti jejak langkah ibu dan bapa tirinya yang terkenal dalam bidang lakonan?

Kalau tidak lakonan pun, mungkin anak muda ini menyimpan cita-cita dalam bidang peragaan ataupun kecergasan?

Siapa tahu. Apa pun, selamat berjaya kepada jejaka berusia 18 tahun ini.

Perkosa anjing teman wanita

Posted: 14 Feb 2014 01:46 PM PST

England: Seorang lelaki ditahan selepas didakwa melakukan seks luar tabii dengan anjing peliharaan teman wanitanya.

Perbuatannya itu terbongkar selepas wanita berkenaan memeriksa telefon bimbit lelaki itu.

Wayne Bryson, 19, mengaku melakukan perbuatan itu dengan anjing teman wanitanya baka Staffordshire.

Dia tidak dapat menjelaskan sebab berbuat demikian ketika disoal polis tetapi mengaku melakukannya sekali saja.

Menurut sumber, Bryson juga mengaku memiliki ganja untuk kegunaan peribadi.

Bryson juga diikat jamin dengan syarat dia tidak ditinggalkan bersendirian dengan haiwan.

- Agensi

Pelajar keluar awal pagi semata-mata mahu berzina

Posted: 14 Feb 2014 06:01 AM PST

Gambar hiasan
SIBU: Taktik seorang anak gadis berusia 15 tahun 9 bulan yang sering keluar awal pagi untuk berjumpa dengan teman lelakinya akhirnya terbongkar kelmarin.

Dalam kejadian sekitar jam 1 hingga 2 pagi Ahad lalu, gadis tersebut telah menyelinap keluar dari rumahnya di Jalan Empawah di sini.

Difahamkan gadis tersebut keluar bersama teman lelakinya menaiki sebuah motosikal ke sebuah rumah di Sungai Bidut, di sini.

Ketika berada di rumah teman lelakinya, lelaki terbabit mengajak gadis itu menonton televisyen di sebuah bilik.

Menurut laporan, lelaki tersebut dikatakan meraba-raba dan bercumbu-cumbuan dengan gadis tersebut sebelum mereka melakukan persetubuhan.

Setelah pasangan tersebut memuaskan nafsu, teman lelaki gadis tersebut menghantarnya balik ke rumah sekitar jam 3 pagi.

Pada masa sama, ibu bapa gadis tersebut menyedari anak gadisnya keluar rumah dan mereka keluar mencarinya.

Setiba di rumahnya, gadis tersebut terus masuk ke bilik tidur semasa ibu dan bapanya sedang mencarinya ketika itu.

Apabila ibu bapanya pulang ke rumah jam 3.30 pagi, mereka terus bertanya kepada anak gadisnya ke mana dia pergi.

Pada awalnya, anak gadisnya enggan memberitahu mereka sehingga bapa mangsa memaksanya menceritakan segalanya.

Kesal dengan apa yang berlaku, bapa mangsa membawa anak gadisnya ke Balai Polis Sentral Sibu untuk membuat laporan polis.

Gadis tesebut kemudiannya dibawa ke Hospital Sibu untuk menjalani pemeriksaan perubatan dan disahkan terdapat kesan koyakan lama dan baharu pada kemaluannya.

Bertindak atas maklumat itu, polis menjalankan siasatan dan mengenal pasti seorang lelaki berusia 20-an dan bekerja sebagai mekanik bertanggungjawab melakukan kesalahan ke atas gadis tersebut.

Suspek berkenaan dijangka akan ditahan dalam masa terdekat dan kes ini kini dalam siasatan polis.

The Borneo Post

Ada yang cemburu dengan pertunangan Fizz dan Almy

Posted: 14 Feb 2014 04:06 AM PST

Fizz Fairuz dan Almy Nadia
PETALING JAYA: Langkah pelakon Almy Nadia merahsiakan majlis pertunangannya dengan Fizz Fairuz yang berlangsung pada 22 Oktober lalu adalah untuk mengelak hubungan mereka terjejas.

Almy Atau nama sebenarnya Almy Nadia Aminuddin Shah, 27, berkata, dia tidak mahu ada pihak yang berasa kurang senang dengan kebahagiaannya yang terjalin dengan pelakon lelaki tersebut.

"Saya bukan sengaja merahsiakan pertunangan kami pada tahun lalu, ia adalah permintaan kedua-dua keluarga agar tidak timbul perkara yang tidak diingini.

"Perkara seperti ini, ada orang suka ada juga yang tidak suka, sebab itu saya lebih selesa ia diumumkan selepas kad jemputan kahwin siap nanti. Tapi Fizz telah umumkannya awal," katanya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Jumaat.

Almy berkata demikian ketika diminta mengulas tentang tindakannya merahsiakan majlis pertunangan tersebut.

Pada 1 November tahun lalu, dalam laporan mStar Online, Almy memberitahu masih menanti rombongan merisik daripada keluarga Fizz dan dia tidak akan mengadakan majlis pertunangan kerana bimbang perkara tidak elok berlaku.

Bagaimanapun dia sebenarnya telah bertunang ketika memberi kenyataan berkenaan.

Fizz Fairuz pada Khamis mengumumkan akan menikahi Almy pada 30 Mei ini di kediaman wanita itu di Pulau Pinang, sementara majlis resepsi akan berlangsung pada 31 Mei di Hotel Vistana, negeri tersebut.

Manakala majlis menyambut menantu akan diadakan di Raub, Pahang pada Jun depan.

Dalam pada itu jelas Almy, selepas apa yang berlaku selama lapan tahun hubungan mereka, dia lebih selesa untuk berdiam diri daripada menghebohkan perkara baik tersebut.

Tambahnya, dia juga terkejut apabila perkara ini diberitahu lebih awal sebelum perancangan yang sepatutnya.

"Selepas berbagai perkara yang terjadi selama lapan tahun hubungan kami, saya lebih berhati-hati untuk bercakap.

"Apa-apa pun kita hanya merancang dan tuhan yang menentukan segalanya," kata Almy.

Sementara itu, Almy berkata dia akan mula bercuti bagi menguruskan perkahwinannya selepas tamat penggambaran drama Janji Jasli terbitan TV3.

Dalam pada itu, Almy berkata, setakat ini dia ada menerima beberapa tajaan untuk majlis resepsinya nanti.

"Ada beberapa tajaan namun masih belum disenaraikan semua lagi, saya tidak mahu ada yang berkecil hati jika tidak disebut, jika sudah ada senarai penuh saya akan beritahu," katanya.

Sebelum ini kisah cinta Almy dan Fizz menjadi hangat apabila Fizz telah bertunang dalam diam dengan seorang wanita berusia 26 tahun di Kuantan, Pahang, pada 10 Februari 2013.

Peristiwa itu menjadi kecoh apabila wanita itu dikatakan isteri orang.

Zaid Ibrahim mahu bertanding di Kajang

Posted: 14 Feb 2014 03:03 AM PST

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohd Zaid Ibrahim mengesahkan hasratnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Kajang.

Mohd Zaid dalam entri terbaru blognya berkata pertandingan tersebut memberikannya peluang untuk mengulas pelbagai isu politik dan ekonomi yang sedang dihadapi oleh negara.

"Menulis di blog (www.zaid.my) sangat menyeronokan tetapi adalah lebih baik jika dapat bertemu dengan rakyat secara berdepan, mendengat apa yang ingin mereka sampaikan dan juga menikmati sate bersama mereka.

"Berbual bersama pengundi di Kajang akan menguji penerimaan mereka terhadap idea-idea saya, yang akhirnya akan memberikan maklumbalas terbaik kepada pembuat polisi," jelasnya dalam entry blog tersebut yang disiarkan hari ini.

Katanya lagi, dia telah menggariskan beberapa isu penting yang akan dibawanya sewaktu berkempen antaranya polarisasi kaum, mengekalkan keamanan dan solidariti antara Muslim dan bukan Muslim.

(Video) Wanita goda lelaki untuk lakukan seks dalam pesawat

Posted: 14 Feb 2014 12:01 AM PST

Gambar hiasan
Seorang penumpang wanita dalam penerbangan Delta Airlines di Amerika Serikat (AS) ditangkap polis kerana cuba menggoda seorang penumpang lelaki di sebelahnya untuk lakukan hubungan seks.

News.com (12/2/14) melaporkan susana kecoh telah berlaku di dalam pesawat Delta Airlines dalam perjalanan dari Baltimore ke Salt Lake City, AS.

Dilaporkan, seorang penumpang wanita yang sedang mabuk cuba menggoda untuk lakukan hubungan seksual dengan lelaki di sebelahnya. Lelaki tersebut menolak ajakan tersebut, tetapi tidak dimaklumkan apa alasannya.

Oleh kerana ajakannya ditolak lelaki tersebut, wanita berkenaan memaki hamun beliau. Penumpang lain sempat merakam kejadian ini dengan smartphone dan memuatnaiknya ke YouTube.

Kekecohan itu telah memaksa juruterbang mendaratkan pesawat di Bandar Saint Paul di Minneapolis. Polis kemudian masuk ke pesawat, menangkap wanita yang memakai baju hitam dan berambut pendek itu dan keluar dari pesawat.

"Perempuan ini mabuk dan meraba-raba penumpang lain," kata jurucakap Patrick Hogan kepada Salt Lake City Tribune.

Setelah penangkapan wanita tersebut, penerbangan diteruskan ke Salt Lake City. Kejadian ini menyebabkan jadual penerbangan terlewat satu setengah jam.

PAS jangan jadi pengecut rebut jawatan MB S'ngor

Posted: 13 Feb 2014 11:50 PM PST

Dr. Samsul
SHAH ALAM - Pas perlu bersuara dengan lebih lantang bagi menuntut hak mereka dalam merebut kembali kerusi menteri besar Selangor yang kini dipegang PKR.

Penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Datuk Dr Samsul Adabi Mamat berkata, Pas berhak untuk meletakkan calon mereka berdasarkan majoriti yang dimiliki dalam barisan exco Kerajaan Negeri Selangor.

"Walaupun sudah ada suara yang kedengaran, namun desakan itu perlu dibuat dengan lebih hebat bagi membolehkan satu jaminan diberikan.

"Dalam politik bukan hanya untuk menjadikan seseorang itu berjaya jadi wakil rakyat atau Adun sahaja, lebih daripada itu. Dengan kelebihan yang ada, Pas boleh memimpin Selangor," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, sudah tiba masanya Pas membincangkan senarai calon menteri besar mereka apabila sudah ada desas desus bahawa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan digugurkan daripada kerusinya kini.

"Jangan terlalu ikutkan kata (Datuk Seri) Anwar Ibrahim, kerana mereka memang berhak.

"Walaupun DAP juga mempunyai bilangan kerusi terbanyak, namun undang-undang tubuh negeri hanya membenarkan pemimpin utama negeri itu daripada Melayu-Islam," katanya.

Menurut Dr Samsul, Pas juga mempunyai calon-calon yang layak untuk memimpin negeri itu.

"Exco-exco Pas juga terdiri daripada orang profesional. Pemimpin lama dalam Pas Selangor punya peluang untuk pimpin negeri ini.

"Daripada 15 exco itu ada beberapa nama yang layak dan berwibawa untuk diketengahkan," katanya.

Strategi pemilihan MB S'ngor takutkan BN - Rafizi

Posted: 13 Feb 2014 11:40 PM PST

SHAH ALAM - Sebarang keputusan mengenai lantikan menjadi Menteri Besar (MB) adalah keputusan bersama antara PR, bukannya di buat dengan keputusan satu parti dalam pakatan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, dalam hal lantikan MB Selangor misalnya, perbincangan dan kesepakatan perlu diperoleh terlebih dahulu daripada rakan pakatan sebelum ia dilakukan.

Menurutnya, jika keputusan telah diperoleh, rakan pakatan perlu hormati dan pertahankan keputusan tersebut kerana ia telah menjadi budaya dalam PR.

"Justeru, jangan ada pihak cuba pertikai isu ini. Cara kita menguruskan politik pakatan berbeza dengan BN.

"Dalam PR ada banyak pendapat perlu diambil dan akan dibincangkan sebelum dipersetujui," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan yang mengatakan PKR tamak untuk menduduki kerusi MB Selangor yang sepatutnya diberi kepada Pas.

Beliau berkata, keputusan untuk mengadakan PRK Dun Kajang memang strategi PKR, tetapi parti telah maklumkan kepada rakan pakatan lain.

"Tetapi dalam membuat keputusan melantik MB, itu keputusan pakatan. PKR tidak sewenang-wenangnya melantik pemimpinnya menerajui jawatan itu.

"Sebenarnya, kenyataan pihak terbabit mencampuri keputusan PR dilihat seakan takut sekiranya Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik menjawat jawatan itu," katanya.

Sementara Ketua Wanitanya, Zuraida Kamaruddin memberi amaran kepada pihak yang cuba memanipulasi PRK Dun Kajang sebagai sikap tamak PKR.

"Itu satu tuduhan yang melulu tanpa usul periksa dan seolah-olah tidak melihat kembali tindakannya pernah dilakukan ketika menjadi pemimpin negara dahulu.

"Jangan cuba campur tangan dalam keputusan PR kerana ini strategi yang terbaik dan mungkin menakutkan BN," katanya.

Rumah Karam Singh Walia dipecah masuk

Posted: 13 Feb 2014 11:31 PM PST

SHAH ALAM - Kediaman wartawan terkenal TV3, Datuk Karam Singh Walia dipecah masuk petang semalam.

Memetik laporan media tempatan, Kejadian itu hanya disedari isterinya, 55, yang pulang ke rumahnya di Taman Sri Andalas jam 4 petang dan terkejut melihat pintu pagar telah dirosakkan.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan Asisten Komisioner Kamarulzaman Mamat berkata, perompak membawa lari televisyen dan barangan berharga milik mangsa.

Menurutnya, kereta milik Karam Singh jenis Wolkswagen Passat turut dilarikan suspek.

Berahi mengandung goda lelaki

Posted: 13 Feb 2014 10:31 PM PST

Gambar hiasan
MELAKA - Seorang wanita yang sedang sarat mengandung dijatuhi hukuman penjara 18 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini atas kesalahan menipu seorang lelaki untuk berkahwin sehingga menyebabkan kerugian sebanyak RM29,840.

Mimi Sahima Ismail, 29, dijatuhi hukuman tersebut oleh Majistret Syajaratudur Abd. Rahman selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap empat pertuduhan yang didakwa ke atasnya.(gambar hiasan)

Perbuatan itu dilakukan tertuduh pada 25 Mei 2012 hingga 7 Jun 2012.

Terdahulu, tertuduh yang hanya diwakili peguam daripada Pelatih Dalam Kamar (PDK) dalam rayuannya memohon mahkamah mengenakan hukuman yang rendah terhadap tertuduh.

Kata peguam PDK itu, tertuduh sedang sarat mahu bersalin di sisi ibunya dan tidak mahu melahirkan anak di dalam penjara.

Timbalan Pendakwa Raya Nabilah Nizam yang mengendalikan kes bagaimanapun memohon mahkamah memberi hukuman setimpal kerana jumlah wang yang rugi dalam kes ini tidak dapat dikembalikan.

Wulan Guritno Ada Anak Luar Nikah Dengan Aktor Malaysia?

Posted: 13 Feb 2014 09:01 PM PST

Aktres terkenal Indonesia, Wulan Guritno, dalam diam sebenarnya mempunyai anak luar nikah hasil hubungannya dengan seorang aktor lelaki dari Malaysia.

Selepas bertahun beliau menyembunyikan perkara itu daripada pengetahuan umum, namun rahsianya terbongkar menerusi teman karibnya yang mendedahkan perkara itu berdasar sepucuk surat yang ditulis sendiri oleh Wulan. Dalam surat tersebut Wulan berterus-terang kepada temannya itu tentang perkara sebenar.

Bagaimanapun jangan terkejut kerana itu hanyalah watak lakonan Wulan dalam filem arahan Dato' Sri Raja Rezza Shah berjudul, 'Pemata Hati'. Wulan memengang watak sebagai Sandra, seorang wanita yang tetap yang tidak begitu mudah mengubah prinsipnya semata-mata kerana lelaki. Namun semuanya berubah selepas dia menjalinkan hubungan sulit dengan hubungan sulit dengan suami orang iaitu lakonan aktor bertubuh sasa, Zul Ariffin.

Antara pelakon lain yang menjakan filem ini seperti Elaine Daly, Elfira Loy, Zoey Rahman,Cahya Rizky, Liza Abdullah, Ziela Jalil, Edika Yusof dan ramai lagi. Filem terbitan Nusantara Gems Sdn Bhd ini masih lagi di dalam proses penambahbaikan sebelum ianya ditayangkan di pawagam-pawagam tempatan tahun ini.

Berpeluang membintangi 'Pemata Hati', Wulan berkata kesempatan itu digunakan untuk melepas rindunya pada Malaysia. Kerana itu, meskipun punya jadual yang padat di Indonesia, Wulan sempat mencuri masa menghadiri Majlis Tayangan Amal DiRaja Permata Hati yang diadakan di Pavillion, malam kelmarin.

"Untuk filem ini, saya tidak jalani penggambaran di Malaysia, semuanya di Jakarta. Tetapi bila saya dapat tahu filemnya akan membuat tayangan awal di Kuala Lumpur, walaupun sibuk saya berkeras mahu ke sini. Saya sendiri rindu sama peminat dan wartawan di Malaysia.

"Saya harap selepas Permata Hati, akan ada lebih banyak projek kerjasama antara Indonesia dan Malaysia. Atau mungkin saya boleh bawa rakan pelakon di Malaysia untuk melibatkan diri dalam industri perfileman di Indonesia. Supaya filemnya boleh ditayang di sini dan juga di Indonesia. Lebih baik tayang di dua tempat kerana duit lebih banyak masuk", katanya kepada pihak media.

Tahun lalu Wulan pernah diundang sebagai juri program 'Maharaja Lawak Mega 2012'. Walaupun pada ketika itu nama sedikit asing di Malaysia namun penampilannya yang sentiasa kelihatan cantik dan sering memberikan pendapat bernas sewaktu menjadi juri mula menarik perhatian peminat tempatan.

Dalam perkembangan lain, selain bakal muncul menerusi sebuah filem ala Fast & Furious versi Indonesia, Wulan juga akan sibuk di lokasi penggambaran sebuah dan filem yang diadaptasikan dari sebuah novel berjudul '360 Detik'.

- mD

Impian saya selepas menang PRK #Kajang... - Anwar

Posted: 13 Feb 2014 07:18 PM PST

KAJANG - Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membawa masuk veteran Umno, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib ke dalam pentadbiran Selangor sekiranya beliau berjaya memenangi PRK Dun Kajang bulan depan.

Menurutnya, Muhammad mempunyai kepakaran dalam program desa dan luar bandar selain akan dapat membantu dalam pentadbiran Selangor.

"Saya akan panggil beliau kerana kepakarannya dalam program desa dan luar bandar.

"Saya yakin, beliau akan dapat membantu dan memanfaatkan kepakarannya dalam pentadbiran kerana program Kajang dan Selangor ini adalah program untuk rakyat," katanya dalam ucapan di Kompleks Penghulu Batu 10, Jalan Cheras, Kajang, semalam.

Muhammad atau lebih dikenali sebagai Mat Taib ketika zamannya memegang jawatan Menteri Besar Selangor pernah dicalit kontroversi apabila Mahkamah Majistret Brisbane memutuskan beliau bersalah membawa wang tunai berjumlah RM2.4 juta ke Australia.

Berikutan keputusan itu, beliau melepaskan jawatannya pada 1998 setelah memegang jawatan tersebut sejak 1986.

Menjelang PRU13, beliau ambil keputusan menyertai Pas dan turut giat berceramah dalam kempen PR.

Mencari Damai Abadi

Posted: 14 Feb 2014 03:02 PM PST

Mencari Damai Abadi


Surat Naik

Posted: 14 Feb 2014 05:59 AM PST

Bismillah...

Semalam dapat surat kenaikan gaji. naik gred juga

Alhamdulillah..

:)

THE FLYING KICK

Posted: 14 Feb 2014 01:34 PM PST

tun faisal dot com

Posted: 14 Feb 2014 01:33 PM PST

tun faisal dot com


Selangor ada RIZAB 2.28b, tapi Majlis Bandaran tiada DUIT urus jalan, sampah, denggi! #PRKKajang

Posted: 13 Feb 2014 04:00 PM PST


+

"Yang pasti dulu perkara sampah dan denggi tidak seserius sekarang. Punca utama nyamuk banyak ialah longkang yg tidak lagi dijaga menakung air .Itu kerja mpkj sebab sebelum ni kontraktor yg cuci sekarang tak ada. Ramai yg menderita dan yg mati kerana denggi. Mereka yg bertanggong jawap , nanti akan ditanya, kat manusia boleh lah klentong! " - Ab Rafik Ahmad, rakyat KajangDaripada 115 Hotspot - 107 dari Negeri Selangor, bukti kerajaan PR Selangor memang tidak boleh diharap dalam menjaga kebajikan dan kesihatan rakyat!
Ini keadaan di kawasan gugusan Tanjung, Kota Damansara. Rupanya di Kajang pun serupa...
Majlis Perbandaran Kajang Beri Alasan Tiada Duit Urus Sampah
by AIDC on Feb 13th, 2014 · No Comments


AIDCNews – 13/2/14 – Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ) memberi alasan tiada duit yang mencukupi untuk menguruskan masalah sampah sarap di sekitar Kajang dan Bangi.

Perkara itu dibangkitkan oleh Shahrul Azmi dari komuniti Bandar Baru Bangi yang turut menghadiri perjumpaan dengan YB PAS Bangi, Ustaz Shafie Ngah bersama MPKJ pada 9 Februari lalu.

"Semuanya memberi alasan berkaitan kewangan yang tidak cukup dan bidang kuasa. Jelasnya mereka tiada penyelesaian buat masa ini, dan meminta kita bersabar. Jadi haruskah kita telan?

"Harapan saya, kita harus terus bertanya dan bertanya tentang hak kita. Gaji dan tanggungjawab yang mereka pilih untuk terima bukan dipaksa oleh sesiapa.

"Berhentilah memberi alasan dan teruskan dengan tuntutan kita untuk penyelesaian,"lapornya.

Laporan Shahrul Azmi turut mendapat respon daripada ahli komuniti yang lain :

Faizz Mccoy : Jalan repair dulu oiiiiiii. Tayar kereta rosak. Suspention. Kata Bangi maju la,bandar ilmu la. Jalan hampir 90% rosak.

Anak Bt Karim : kewangan tak cukup, tapi Selangor ada surplus budget… hmmm…

Azmanab Chew : boikot bayar bayar cukai pintu…

Dindang Dong : Keburukan org dilihat dan diingt.. tapi kebaikan sekelip mata je hilang.. ttp support yb syafie.. melihat pemimpin yg bole memimpin dunia akhirat.. suka tgk yb syafie bc khutbah dan imam solat jumaat..

LuLu Zayn Hakimi : sebaik die xckp klo xsuke duk bangi jgn duk bangi…

Wan Faizul Bakar : Tak banyak pon pemintaan keperluan dari penduduk BBB kepada pihak MPKJ rasanya.

Segala keperluan pembangunan dan kelengkapan sudah sedia ada.

Perkara ASAS lain seperti air, letrik, jalan raya, telekomunikasi, klinik dll dah pon disediakan oleh kerajaan malaysia.

Rasanya peruntukan lebihan budget MPKJ utk perkara yang ASAS iaitu KUTIPAN SAMPAH pon takkan tak mampu diberi.

harap YDP dan ahli MPKJ yang dilantik oleh kerajaan negeri selangor dapat meletakkan isu sampah ini sebagai perlu tindakan serta merta. Bukan masih didalam perbincangan sampai bila bila….

Abdul Rahim Mohd Yusoff : tanya dia bayaran cukai pintu untuk apa?, dan suruh dia beri penjelasan dari segi undang2

Farid Jesse Firdaus : mpkj ….zzzz

Mohamad Rozlan : Alasan sama je YB sekarang dgn YB dulu, pe bnda alasan asyik xde duit? RM3bilion tu pergi mana? Kami xnak dgr dah alasan 'mudah'..ini salah UMNO dan BN la, kroni BN bla bla bla…kami bukan mengadu kat UMNO atau nak UMNO setelkan masalah 'remeh' ni tapi YB ADUN YANG DIPILIH RAKYAT!!!hal sampah makin kronik YB asyik nak lepaskan diri salahkan org lain…nak salahkan penduduk pulak? Camtu xpayah ada ADUN, kita xpayah bayar cukai pintu kutip sampah…bagi je peruntukkan tu kat persatuan2 penduduk/taman masing2..so kalau sampah xkutip kita salahkan penduduk senang…inila masalah org politik kalau 'pandai bercakap, ceramah, berjanji, mainkan emosi' esp bila xde kuasa…hakikat bila dh dpt kuasa jadi lain..satu cdgn baik dah masa PRU ari tu kalau BN menang Bangi ada Pihak Berkuasa Tempatan sendiri tp sebab YAKIN DENGAN YB boleh beri khidmat terbaik majoriti kami ni pilih YB untuk bantu selesaikan masalah ni…berenti la bagi alasan….

Noor Lida Habi : zaman PR memerintah selangor ni .. rasanya makin worse .. bangi semakin hutan .. sampah semakin berspah .. sampai tong ampai depan rumah dan penuh melimpah ….. bukanmakinbagus dari zaman BN .. makin worse (utk kes bangi) … kita kita ni bayar cukai pintu segala abagi tu …bukankah utk bayaran2 pengurusan bersihkan kawasan.. amiksampah bagai tu? apa yangtak cukupnya …
9 February at 17:20 · Like · 8

Mohd Khalid Abu Bakar : Setelah membaca panjang lebar…aku belum nampak mcm mana isu ini di selesaikan dalam masa panjang….penyelesaian jangka pendek hanya dengan meluahkan perasaan aje disini….

Tengku Adly : Jalan di Bangi memang daif, yg tak tahu atau hanya guna jalan besar, try la masuk semua seksyen, baru2 ni ada turapan baru tapi nampaknya byk lagi tempat yg perlu dibuat tapi x de pun di turap …. Isu sampah senang je, nanti kalau melarat sampai hari ke-7 x kutip akan ku transfer ke office adun, kalau rajin terus ke pintu MPKJ pun ok gak

Azlin Ad Bazir : masa jer wat aduan ke aduan mpkj…keje x jalan tapi bila semak blk jawapan aduan telh diselesaikan..nampak sngat kontraktor yg Dilantik x buat keje
9 February at 18:27 · Like · 2

Iqbal Miq : sbb tu malas nak dtg. jawapan standard jer.

Athan Kna : Kahkahkah…jawapan klise…sepanjang masa penduduk bayar cukai pintu, boleh lak kata xde duit, rezab kerajaan negeri berbilion-bilion boleh kata xde duit, haish…basah kuyup kena 'kencing' ni…hahaha…yg lagi dramatik tu siap ada yg menyalahkan pim…See More

Norzuriati Zainol Rashid : Aduan mpkj saya melalui Star: dalam siasatan. Selepas dua bulan.

Abd Manaf Ainon: Sebelum apa2 – penduduk BBB ni terpelajar, sebelum komen cari info, i.e. Rezab Selangor memang banyak – apa yg boleh? gunakan dana ini? Jalan, bawah siapa JKR? roadtax yg kita bayar siapa yg pegang duitnya? Masalah pelupusan sampah, pengurusan hendaklah bersepadu diperingkat negeri hingga majlis perbandaran, termasuk kita pengeluar sampah, pendidikan disiplin tiada koordinasi, 3R, keperluan incinerator, masalah berantai ni tak diselesaikan, sampah boleh kutip kemana nak di lupus? Beri pendapat yg bernas dan apa pula yg boleh kita sumbang, saya akan rasa malu jika didenda dlm longkang depan rumah ada jejentik dengan mudah pula beri alasan mpkj tak bersihkan longkang.

Abdul Rahman Sadik Ali : Yang kami bayar cukai pintu buat apa?

Nur Fadilla Abdul Hamid :Ni bukan pasal buang smph merata. Kat tong smph la buang smph tp mpkj x kutip

Hussaini Bangi : Mpkj kene keje keras… Itu tanggung jawap dia….

Mohamad Rozlan : Alasan demi alasan nak lari dari tggjwb..mcm tu xboleh la jugak nak terima alasan harga barang naik sebab salah PM, jenayah naik salah BN kalau mcm tu..semua yg ada kuasa DIPILIH MELALUI UNDI nak lari dari tggjwb bg alasan itu ini lepas dapat title YB…ni baju hijau la tu baju biru la tahapa2 alasan…

Abd Manaf Ainon Saya setuju mpkj kena usahakan secara bertanggung jawab, dan telus, kutipan cukai pintu kemana dibelanjakan? Bayaran cukai pintu tak dapat menampung kos? Bangunan mpkj bukan main gah lagi,
9 February at 21:55 · Edited · Like · 1

Tengku Daryll Tengku Darius : rakyat bayar cukai pintu, rakyat hanya mahu sampah dikutip. sbrg alasan kita taknak dengar

Ab Rafik Ahmad : Yang pasti dulu perkara sampah dan denggi tidak seserius sekarang. Punca utama nyamuk banyak ialah longkang yg tidak lagi dijaga menakung air .Itu kerja mpkj sebab sebelum ni kontraktor yg cuci sekarang tak ada. Ramai yg menderita dan yg mati kerana denggi. Mereka yg bertanggong jawap , nanti akan ditanya, kat manusia boleh lah klentong!

Zakaria Yusoff : Teringat saya pada lagu lama masa zaman budak budak dulu :" Bangau ooh bangau…."!!

Amran Suman : Itu nama nya penjimatan..selangor duit tabung bnyak..tp rakyat menderita..sampah pon xboleh settle…hidup pkr….

Shamsinor Zaman : Rasanya isu ini penduduk jugalah kena berkorban lagi, beli lagi dua tiga tong sampah supaya muat semuanya tertutup dan tidak dirobek anjing walaupun pihak yg dipertanggungjawabkan culas dalam menjalankan tugas.

Biarlah bersusun tong sampah pelbagai warna di hadapan rumah kita. Agaknya bila bahu jalan dah beratur cantik tong-tong sampah berwarna merah, biru, hijau dan hitam, bolehlah nanti dijadikan hiasan jalan pula. untung-untung boleh masuk pertandingan kampung cantik.

kalau pihak bertanggungjawab ikhlas nak selesaikan masalah ni, mungkin la diberi pelepasan cukai pintu sbg kos penduduk beli tong sampah banyak-banyak!

Ahmad Shah Abu Samah : Patutlah kantung selangor membesar bagai johan. PR begitu bangga dgn dana yg besar. Duit tidak digunakan sebenarnya. Anwar is coming….

Ahmad Tarmizi Idris : Penat aku duk baca dan duk dengar.. bila sampah tak dikutip, bakar sendiri kena marah pulak.. duit yuran tu ini duk bayar, tak bayar kenaa denda.. aku tak kira la sapa pegang jawatan, PKR ker BN ke, tolong buat kerja yg telah dipertanggungjawabkan klu tak mampu nak jawab kat akhirat nanti…

Zdk Zainal Din K'ramat : Dorang kumpul duit tuuuu….nanti senang nakk bayo GAJI MB baru …..

Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Feb 2014 01:25 PM PST

Apa Yang Tersirat


Sodomi II: Cerita Terlewat Bagi Peliwat

Posted: 14 Feb 2014 04:20 AM PST

Sandiwara Anwar bermula lagi. Peguam Anwar menjadikan mantan pegawai polis Supt polis Jude Pereira sebagai alibi, untuk menangguhkan kes. Sepatutnya sodomi II bermula 11-12 Februari, namun Karpal Singh memohon mantan pegawai polis itu dipanggil semula; kononnya, kesaksian bekas pegawai polis itu disangksikan kerana tiada kredibiliti.

Karpal mengguna pakai, keputusan mahkamah, yang menolak permohoan bekas pegawai polis itu sebagai peguam, atas batahan majlis peguam, kerana berhubung satu keputusan Suhakam, di mana pada masa itu dipengerusikan oleh Tan Sri Shafee Abdullah, peguam yang dilantik Peguam Negara sebagai peguam yang mengetuai rayuan sodomi II.

Atas hak seorang rakyat, maka Anwar diberikan semua haknya dalam segi undang-undang, di semua peringkat mahkamah. Tujuannya, agar beliau tidak dapat menuduh bahawa keadilan tidak diberikan kepadanya. Proses undang-undang memang demikian, seseorang itu berhak memohon haknya dari segi undang-undang.

Selain mempergunakan haknya dalam segi undang-undang, Anwar juga dilihat mempermainkan waktu; beliau mahu agar masa menyebelahinya, sehingga PRU-14; karena beliau memperjudi, jika pada masa itu, PR ditakdirkan menang, maka kesnya dengan sendirinya tamat; akan tetapi, jika PR gagal juga, dan Anwar didapati bersalah dan masuk penjara, beliau tidak perlu menunggu lama dalam bilik pengap dan tertutup itu, kerana usianyapun sudah lanjut.

Anwar tahu, bahawa beliau akan didapati bersalah, kerana pada perbicaraan di peringkat Mahkamah Tinggi, pembebasan beliau hanya masalah teknikal, bukannya menafikan bahwa beliau menjubri bekas pembantu peribadinya. Hakim hanya meragui air mani yang disedut daripada jubur Saiful apakah benar-benar melalui kerja menjubur!!! akan tetapi keputusan hakim mahkamah tinggi itu seolah-olah bercanggah, kerana beliau memutuskan memang berlaku penetrasi ke jubur Saiful; memang DNA daripada mani adalah milik Anwar, tetapi hakim tidak pasti, apa kah Anwar benar2 menjubur Saiful. Keputusan hakim itu, dilihat lojik juga, sebab beliau tidak hadir ditempat kejadian semasa kerja menjubur. Kelemahan Hakim itu, adalah tidak dapat melihat rangkaian kejadian semasa kerja menjubur Saiful. Kata laluan seperti MOHKTAR!!!, perkataan.. CAN I FUCK U TODAY; tempat di mana kejadian penjuburan itu berlaku, ditunjukan dengan tepat oleh pengadu, dan tidak dicabarpun di mahkamah.

Perbicaraan sodomi II yang berbulan-bulan, dengan berbagai hujah pembelaan dan pendakwa raya, hanya disimpulkan oleh Hakim; dengan pengertiana tersirat "beliau tidak hadir semasa kerja meliwat" atas keputusan yang terlihat main-main itu, maka pihak peguam negara membuat rayuan dan melantik Tan Sri Shafee bagi mewakilinya, kerana rekod Tan Sri Shafee, bahawa beliau senantiasa menang bagi kes yang rumit seperti sodomi II.

Memang Anwar dan Karpal Singh tahu, bahawa keputusan Hakim Mahkamah Tinggi yang membebaskan Anwar memang khilaf, atas sebab itu, apabila Tan Sri Shafee Abdullah dilantik, Anwar menggunakan semua saluran, untuk melucutkan Shafee agar tidak boleh mengetuai rayuan sodomi II.

Anwar, tidak kehilangan akal untuk menangguhkan perbicaraan sodomi II, kini mempergunakan Bekas pegawai Polis Supt polis Jude Pereira sebagai alibi. Jika mahkamah menerima bahawa kesaksian bekas pegawai polis itu tiada kredibiliti, apa kah membebaskan Anwar sekali lagi dengan istilah teknikal berlaku?, atau Tan Shafee mempunyai hujah, bahawa kesaksian bekas pegawai polis itu, bukan suatu material yang kukuh, melainkan rentetan kejadian, serta kesaksian pengadu, iaitu Saiful. Sama-sama kita tunggu, bagaimana keputusan perbicaraan rayuan sodomi II ini.

Mengapa Cina Sokong DAP- Yahaya Ismail

Posted: 13 Feb 2014 10:59 PM PST

Tidak pernah dlm sejarah politik Malaysia bukan Melayu begitu mudah mendapat kewarganegaraan melalui jus suli iaitu secara otomatis setiap bukan Melayu akan diberi kerakyatan selepas 31 Ogos 1957. Akibat penyerahan hak kerakyatan itu lebih sejuta bukan Melayu, kebanyakannya Cina, menjadi warganegara. Dlm perlembagaan dinyatakan dengan jelas hak istimewa Melayu/Bumi, BM jadi bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara 10 tahun selpas Merdeka, Islam sebagai agama rasmi negara tetapi bukan Melayu boleh mengembangkan agama2 mereka dengan bebas tetapi tidak boleh mengembangkan agama2 lain kpd orang Melayu yg beragama Islam, dan kedudukan Raja-raja Melayu sebagai raja berberlembagaan.
Nampak semua beres. Tapi bila Melayu menggesa kerajaan melaksanakan BM sebagai bahasa rasmi golongan Cina menentang. Ikrar social contract dlm perlembagaan sudah dicabuli.
Pada mulanya dari segi politik Cina tidak kuat. MCA bergantung pada Umno untuk berkongsi kuasa. Umno terus bantu MCA dan MIC. Mereka sudah duduk dalam kabinet dan berkongsi kuasa dengan Melayu. Melayu percaya Cina akan patuh dan tidak akan mencabar kuasa politik Melayu mengenangkan Melayu dengan murah hati memberi kerakyatan kepada mereka.
Gagasan Malaysia hendak ditubuhkan. Lee Kuan Yew pemimpin PAP mempunyai "grand design" hendak menghapuskan kuasa politik Melayu melalui perjuangan "Malaysian Malaysianya". Tunku dan Umno baru sedar dari lamunan mereka. Mereka panik. Tunku tendang PAP keluar dari Msia pada tahun 1965. DAP pun lahir mengambil tempat PAP. Tokohnya Lim Kit Siang yg pernah menjadi setiausaha pada Lee Kuan Yew utk meneruskan perjuangan kaum Cina.
DAP, melalui Lim Kit Siang, menruskan perjuangan PAP. Ancaman komunis, majoriti Cina, ditambah pula dengan penyusupan komunisme dalam Parti Buruh dan sosialis yang dikuasai kaum Cia juga. Konfrontasi Indonesia terhadap Msia pada tahun 1964 turut mmburukkan lagi keadaan politik dlm negara. Cina hendak ekploitasikan keadaan politik akibat konfrontasi dengan harapan mereka boleh menumbangkan kerajaan Perikatan (Umno-MCA-MIC), Meletus 13 Mei, 1965 yg menyaksikan konflik Melayu lawan Cina dan India. Mageran diishtiharkan. Kabinet pimpinan Tun Razak diwujudkan. Parlimen digantung. Tunku meletak jawatan PM.Tak ada menteri Cina dlm kabunet Tun Razak.
Melayu baru sedar dari lamunan mereka. Hanya 12 tahun selepas mendapat kerakyatan Cina sudah menampakkan belang mereka.
Minda Melayu yg bercawat mesti dirobek segera. Tun Razak tubuh ITM utk memberi peluang pendidikan tinggi kepada berpuluh ribu anak Melayu/Bumi yang dahagakan ilmu pengetahuan dlm berbagai bidang profesion. Dewan Bahasa diberi kuasa utk memaju dan mengembangkan penerbitan buku pelajaran dan umum untuk mengisi keperluan negara. Dasar Ekonomi Baru dilancarkan. Felda ditubuhkan utk menampung ribuan Melayu miskin seluruh negara membina kehidupan baru. Melayu mesti bangun dari khayalan mereka. Melayu tidak boeh bergantung kpd bangsa2 lain utk kemajuan mereka. Itulah falsafah hidup yg disemai Tun Razak pada org Melayu.
Melayu berbangga dengan kepimpinan Tun Raak yg berani membentuk sejarah gemilang utk Melayu bukan saja dlm politik tetapi juga, ekonomi, pendidikan dan sosial. Beliau memulihkan kembali semangat perjuangan Melayu melalui kepimpinannya yg dinamis itu.
Apa reaksi Cina?

Semangat kebangsaan Melayu kuat di era Tun Razak. Melayu sudah bangkit. Melayu sudah berani melibatkan diri dlm berbagai jenis bisnes walaupun byk yg amalkan Alibaba. Tapi Cina tidak diam. Mungkin mereka bertindak kurang bijaksana memperlekehkan kepimpinan Melayu yg akhirnya merugikan kaum Cina sendiri. Oleh kerana Cina kuasai ekonomi kehidupan mereka tidak terjejas. Tapi mereka masih berusaha utk menguasai kembali kedudukan mereka dlm politik Msia. Tun Razak dpt meramalkan politik Msia akan menjadi semakin gawat dan kuasa politik Melayu akan terancam kalau Umno tidak membuat persediaan dan perancangan yg berkesan. Lalau ditubuh Barisan Nasional. Pas juga ditarik masuk dlm BN pada tahun 1974 bersama dgn beberapa buah parti kecil lainnya termasuk Gerakan.
BN menjadi penghalang terhadap DAP yg cuba menggugat ketuanan Melayu. Cina praktikal orangnya juga bersifat oportunis. Mereka sanggup menari menurut rentak Umno utk mendapat berbagai peluang dan keuntungan dari persahabatan itu. Don't fight join them.
Lain dengan watak Melayu yg gairah dan gelojoh dlm nafas yg sama. Hubungan Pas dengan Umno mejadi genting kerana Umno melihat Pas semakin gairah menyebarkan pengaruhnya terutama sekali dlm Felda. Rupa2nya Pas dlm BN hanya :"kawin muta'ah". Bila berlaku krisis politik Kelantan 1976 Umno mengambil kesempatan mengisytiharkan dharurat, dan akhirnya kerajaan Pas tumbang di Kelantan.
DAP tidak putus asa walau pun jumlah kerusi Parlimen yg diprolehinya tidak seberapa. Seperti harimau ia menyimpan kuku dan hanya menunggu waktu utk menyerang musuhnya. Ingat, networking Cina lebih berkesan dn lebih berjaya dari Melayu. Mereka bekerjasama dalam berbagai persatuan dan perubuhan Cina dlm bisnes, ugama, pendidikan, sosial, suku kaum, profesion dll. Falsafah mereka bersatu memperjuangkan hak dan kepentingan Cina di mana saja di dunia ini. Cina mengagungkan bangsa Cina lebih dari ideologi komunis. Seperti zionisme Cina akan bersatu utk memajukan bangsa mereka di mana saja mereka berada.
Peluang besar utk DAP menunjukkan taring politiknya apabila Anwar ditendang dari kabinet dan Umno pada tahun 1998 atas tuduhan meliwat. Ini peluang yg dinanti2kan DAP dan kaum Cina. Hanya perpecahan dlm masyarakat Melayu sahaja peluang keemasan akan timbul. Mereka melihat Anwar sebagai mentor dan juga sebagai kuda tunggangan DAP!

Perlu diingat poitik Cia bukan politk kampungan seperti Melayu. Politik Cina bersifat global seperti zionisme juga. Cina sudah tersebar diseluruh pelusuh dunia. Entah2 mereka sudah berada di bulan sekarang! hhehehe. Di mana saja Cina berada merka akan dampingi penguasa, boleh jadi raja, pengulu atau demang atau pun lanun utk memudahkan bisnes mereka. Maka berlakulah hubungan yg super akrab antara penguasa dengan golongan Cina ini boleh jadi ketuam kongsi gelap, tauke rumah urut dll

Dalam kampung Melayu Cina boleh buka kedai dan hidup aman damai . Tapi apakah Melayu sanggup duduk di tengah-tengah perkampungan Cina? Tak boleh, banyak alasannya dari segi agama dll. Watak dan falsafah Cina hanya satu. Duit o duit itulah Tuhan mereka. Sampai mati pun mereka tak boleh renggang dengan duit. Jangan hairan kalau di belakang seorang pemimpin Melayu mesti ada taikong atau tauke Cina yang bela si Melayu. Malah raja-raja Melayu pun ada backing dari taikun2 Cina yg menjaga keperluan selera sang raja. Di Thailand dan Filipina Cina mudah asimilasi dengan bangsa Thai dan Filipina, dan kerana mereka berjiwa bisnes dan mudah menyesuaikan diri dengan agama Budha atau Kristian maka akhurnya Thai keturunan Cina jadi PM dan di Manila juga presidennya keturunan Cina. Di Msia tercinta ini nama2 bilioner seperti YTL, Vincent Tan, Robert Kuok dan tauke judi kasino Genting ada hubungkait yg akrab dengan beberapa orang mantan PM dan juga yg ada sekarang.
Orang Melayu mudah berkira termasuk para pemimpin mereka. Mereka cepat puas hati, cepat putus asa, cepat tergoda dan cepat menyerah.Politik Melayu pun tak pandang jauh. Cina tau kelmahan Melayu itu. Mereka eksploitasi semaksimum yg boleh. Korupsi menjadi amalan hidup. Cina tak peduli kalau Melayu hendak berjuang untuk Islam. Akhirnya dia tahu yg tazkirah berbuih mulut pun akkhirnya sangkut serban pada DAP!
DAP melihat mainan catur poitik Melayu setelah Anwar berkelana membawa nasib menjerit melolong dlm reformasi jalanan. Inilah masanya DAP menunjukkan belangnya dan kukunya. Mereka menjulang Anwar sebagai bakal PM. Walau pun DAP benci dengan politik Islam Pas dan hudud DAP hanya angguk dan ahlanwasahlan demi kepentingan politik untuk menunggangi Pas. Anwar sanggup melondeh perjuangan Islamnya di masa lalu, lupa pernah menjadi imam dan membaca khutbah dan kini mengalami tranformasi sebagai pemimpin super liberal, pro US dan Yahudi, pejuang hak asasi manusia dan anti ISA. Lee Kuan Yew melawat Klantan berpelukan dgn Nik Aziz. Lim Kit Siang, Karpal dan Lim Guan Eng sudah jadi macam saudara kepada Nik Aziz dan Hadi Awang kerana sama2 bermimpi hendak bersemayam di Putrajaya nanti.
Jong pecah yu kenyang. Dlm PRU 12 Pak Lah tersedar dari tidurnya tiba2 5 negeri tumbang ke pembangkang, suara 2/3 di Parlimen pocik. PPinang dikuasai DAP dan Perak juga ia menang tapi terpaksa jadikan adun Pas (Pas menang 6 kerusi DUN) sebagai khadam DAP jadi MB. Seperti kera dpt bunga MB pembangkang itu terus lulus hakmilik tanah Kampung Baru Cina selama 999 tahun! Bodoh punya MB yang ada kuasa tapi tak tahu menggunakan kuasa dgn bijaksana. Kononnya kerana MB Pas itu berhati mulia mendengar arahan DAP maka MB Kelantan pula dikatakan memberi tanah beribu ekar tanah hutan kepada pemimpin2 DAP dari Perak sebagai membalas budi baik DAP melantik adun Pas yg tak cerdik sbagai MB. Bukankah pemimpin Melayu itu mudah berkira!
Biar Anwar berkokok dan bermimpi jadi PM. Biar Pas merhaban dengann hududnya. Biar Melayu bercakaran merebut kuasa. Lagi lama Melayu bersilat pulut dlm gelanggang politik mereka lagi bagus. Karpal Singh yg dulu menjadi musuh politik Anwar dan pernah mendedahkan di Parlimen bahawa dia tahu rahsia Anwar sebagai homoseksual kini terbalik kuang. Dia pula jadi ketua peguam membela pemimpin homoseksual itu! Lucu tapi benar.
Barangkali ada muslihat politik mengapa kes liwat Anwar memakan waktu bertahun-tahun tanpa keputusan. DAP, para peguam Anwar dan Anwar sendiri berharap kesnya berlanjutan hingga PRU 14. PR yakin PRU 14 mereka akan menang kerana kepimpinan Najib dianggap lemah. Orang Melayu sendiri sudah muak dengan 1 Msia yg menyusu kera di hutan anak di pangkuan ditinggalkan. Cina memberi tafsiran yg menguntungkan mereka. 1 Msia tak ada lagi hak istimewa Melayu. Semua bangsa sama rata, sama rasa. Perlembagaan yg mmpertahankan segala keistimewaan Melay/Bumi akan dirobek kalau pembagkang bertakhta di Putrajaya selepas PRU 14.
Satu saja permintaan DAP pada tokong mereka. Harap Anwar dibebaskan dari tuduhan sodomi sebelum PRU 14. Mereka menyembah tokong mereka agar Abwar jangan kembali ke penjara Sg Buloh menjadi tetamu tak terhormat bertahun-tahun hingga tidak dpt mnyertai PRU 14. Kalau Anwar kena penjara bermakna mimpi ke Putrajaya tidak akan jadi kenyataan. Hanya Anwar yg boleh menyatukan DAP dengan Pas dan yg boleh menggembelengkan rakyat berbagai kaum untuk berpihak pada PR.
Hilang Anwar, hilang harapan. Bukan saja para jambu-jambu akan menangis tetapi hasrat PR untuk memerintah menjadi pudar ditelan sejarah.

Jong pecah yu kenyang. Inilah masanya bagi Cina menampakkan kegairahan mereka melancarkan serangan politik. Melayu semakin lemah. Kepimpinan Melayu sudah dibeli dengan wang ringgit, betina, kekayaan. Pemuda Umno di era Dato'Harun Idris yg berani menentang arus memperjuangkan hak Melayu tidak ada lagi. Pemuda Umno dibawah KJ,yg didapati korup oleh partinya sendiri, hanya boleh berkokok tapi ekor bergelumang tahi. Gagasan 1 Msia Najib menjadi senjata makan tuan kpd bangsa Melayu. Walau pun banyak ngo Melayu menjerit melolong membuat ratusan laporan polis mengenai kebiadaban beberapa orang pemimpin DAP dan paderi Kristian abuk pun tarak.
Bila DAP berjaya menguasai P. Pinang, Perak dan Selangor dlm PRU 12 mereka berasa yakin akan kekal menguasai ngeri2 termaju di Msia. P.Pinang menjadi kubu kuat DAP yg akan dipertahankan dengan jiwa raga dan segala muslihat politik mereka. P.Pinang negeri tanpa raja Melayu, tak ada tanah resab Melayu seperti di negeri2 lain. Ia pelabuhan seperti Singapura, dan majoriti penduduknya ialah Cina. Sejak Gerakan berkuasa di PP (kerana Umno yg dpt byk kerusi dlm DUN pada suatu waktu itu menyerah jawatan KM kpd Gerakan) maka rancangan Cina utk menghapuskan kuasa politik Melayu di PP pun bermula. Mudah saja usir Melayu yg kaya dengan kemiskinan. Bangunkan rumah pangsa di seluruh pulau itu, letakkan harga tinggi, Melayu akan lari. Tanah milik Melayu tak byk. Dlm kawasan bandar P.Pinang (Tanjung) cuma 153,000 kp (1977, lihat buku saya Masalah Melayu P.Pinang), kepunyaan Cina lebih 10 juta kp, dan India pun memiliki lebih 1 juta kp.
Walau pun Gerakan dlm BN tetapi cita2 utk melemahkan kuasa politik Melayu dijalankan secara terang2an. Umno tak sedar masih main boria dan mabuk dengan kuasa, kekayaan dan penjulangan rakyat sebagai penyelamat yg tak selamat.. Walaupun Pak Lah dan Anwar pernah menjadi ketua perhubungan Umno PP dan menjadi PM dan TPM mereka berdua juga main boria, tak bertindak proaktif membantu dan membela nasib Melayu. Yang boleh dibanggakan sedikit kelahiran Perda di era Pak Lah. Itu pun projek Melayu/Bumi hidup segan mati tak mau.
Kemenangan gemilang DAP dlm PRU 12 memberi keyakinan kpd seluruh org Cina bahawa inilah masanya mereka memberi sokongan padu kpd DAP. MCA dan Gerakan perlu kekal dlm BN utk mengawasi sepak terajang politik Umno. Berbagai informasi kabinet dan lain2 dasar kerajaan secara langsung atau tidak langsung akan mengalir juga kpd DAP. Anwar pun mudah mendapat berbagai rahsia kerajaan kerana dia juga ada "orang dalam" yg memberi info kpdnya. Dlm BN ada gunting dlm lipatan. Dari luar DAP menggugat kerajaan pimpinan Umno yg semakin lemah.
Najib panik Cina dan India tak menyokong BN. Dlm kepanikan itu Najib jadi Santa Klaus mengangih2kan duit berjuta2 kpd puak2 Cina dan India dgn harapan mereka akan meyokong kepimpinannya. Cina yamseng dgn Najib dan Rosmah, utk mendapat berbagai habuan. Juak2 Najib angguk seperti kaldai kenyang semua okay bos. Kali pertama Najib memimpin kerajaan dan pilihanraya - PRU 13. Dia menang dlm kekalahan sebenarnya. BN gagal menguasai semula PP dan Selangor dan Perak berjaya diambil semula namun DAP masih merupakan ancaman kpd Umno lagi.
Ada 2 sebab DAP amat takut sekarang. Pertama, kalau Anwar didapati bersalah dan kembali dipenjara bertahun2 sebelum PRU 14. Hanya Anwar yg boleh menghancurkan Umno menggugat kuasa politik Melayu.Karpal Singh dengan barisan peguam terdiri dari org India (peguam2 Mlayu sudah lama tinggalkan Anwar) berdolak-dalik, bersilat berkuntau utk melengah2kan perbicaraan kes liwat dengan harapan Anwar masih boleh berkokok dan berlakon, menabur janji yg tak boleh ditepati kepada para pengundi kelak. Karpal Singh tahu Anwar seorang homosek tetapi demi muslihat politik bukan Mlayu, khasnya DAP (dia presiden DAP sekarang) dia mesti mempertahankan Anwar dengan apa cara sekali pun.
Inilah drama politik yg berlaku sekarang. Cina dan India berdebar dada menunggu keputusan Mahkamah Rayuan yg akan menentukan nasib Anwar - dlm penjara atau bebas lepas. Mereka akan menyembah tokong dan patung2 Brahma, Visnu, Syiva dan dewa belalai gajah meminta Anwar diselamatkan dari bala yg bakal menimpa!! Cina dan India pura2 kagum dengan kepimpinan Anwar dan menyokong dia menjadi PM (dlm mimpi beb). Mereka memperalatkan Anwar utk grand designm mereka yg tersembunyi. DAP akan pastikan semua kawasan bandar dan kawasan2 campuran Melayu- Cina-India dimenangi calon2 DAP. Grand design DAP ini tidak dikongsikan dengan PKR dan Pas.

Anwar adalah segala-galanya kepada kaum Cina dan India. Kalau Anwar dianggap seperti Ayah Pin pasti Cina dan India akan mendewa-dewakanya, basuk kakinya dan berbisik apa kemahuannya. Barangkali jantan2 muda, jambu2 akan melayaninya siang dan malam. Permintaan mrka di depan tokong dan kuil cuma satu - lindungilah Anwar pemimpin mereka nombor wahid dari penjara, lanjutlah usianya dan berilah peluang kepadanya menjadi bakal PM di Putrajaya. Kalau Anwar dipenjara hilanglah semangat juang mereka untuk meentang BN. Pembangkang amat memerlukan seorang pemimpin Melayu yg berani menggoncang cakrawala sepertti Anwar. Kepada DAP Nik Aziz dan Hadi Awang hanya mampu melilot serban menghalau nyamuk dan agas waktu bercramah di kalangan mereka yg menonton sebagai suatu jenis hiburan percuma di kalangan masyarakat Melayu yang suka mendengar maki hamun, fitnah dan skandal sebagai santapan rohani yang menyeronokkan.
Keberanian Anwar luarbiasa sekali. Lim Kit Siang dan Karpal Singah pun tak sanggup melakukannya. Ayoyo dia homoseksual. Dia tidak malu berhadapan dengan siapa saja pemimpin luar negara untuk mendapat sokongan moral, kebendaan dan politik. DAP salut dan memuja serta memuji Anwar sampai ke langit biru. Sukar mendapat seorang tokoh yg berani menentang gelombang politik sambil menanggung sindiran rakyat dan para pemimpin BN sebagai seorang homosek. Hebat Anwar. Rasa malu dan segan tidak ada dlm kamus hidup Anwar. Yg penting aku mesti jadi PM dengan apa cara sekali pun. DAP dan Pas sama2 marhaban!
DAP akan melindungi, mempertahankan Anwar dengan segala kemampuan mereka. Mengapa? Hanya Anwar saja yg boleh mempurak-purandakan Melayu dan memperlekehkan Islam tanpa mendapat reaksi agresif dari orang Melayu. Hanya Anwar yg boleh menarik pemimpin2 Pas dengan serban mereka sebagai lembu utk dikorbankan. Mungkin para taksub terhadap Anwar di kalangan Cina dan India menganggap dia sebagai penjelmaan salah seorang dewa dalam fantasi mereka. Sudah pasti Anwar bukan penjelmaan syaitan atau hantu raya. Dia dianggap sebagai pencetus liberalisme, pluralisme, homoseksualisme, lesbianisme , pejuang hak asasi manusia, super aktivis yg sanggup menghapuskan segala hak istimewa Melayu dan merobek perlembagaan.
PRK Kajang menjadi ujian kesetiaan Cina pada Anwar dan DAP. Byk meramalkan Awar akan menang mudah sebab majoriti pengundi di situ dari orang Cina. DAP tak membantah Anwar ganti Khalid Ibrahim sebagai MB. Mereka merasakan Anwar lebih senang "berkira" dari Khalid . Mereka arif selera Anwar. Pengundi Cina sudah bersedia utk memberi kemenangan kepada Anwar atas nasihat DAP. Mereka sudah ada agenda tertentu kalau Anwar jadi MB. Jangan hairan bin terkejut kalau ada paderi di gereja, sami Hindu dan sami Budha bersembahyang di kuil meminta Anwar dibebaskan dari tuduhan meliwat Saiful, dan berdoa dia menang dalam PRK Kajang nanti.

Dalam kegairahan bermimpi menjadi PM dan kebimbangan terhadap keputusan kes meliwat Saiful yg menganggu fikirannya brtahun-tahun Anwar tidak menyedari dia diperalatkan DAP, menjadi kaldai tunggangan parti perkauman Cina itu. DAP akan menggunakan taktik politik Lee Kuan Yew di Singapura sewaktu PAP hendak menumbangkan kerajaan Lim Yew Hock. PAP sebagai pembangkang bergabung tenaga dengan pemimpin2 Cina sosialis dan juga komunis. Bila PAP berjaya mnumbangkan kerajaan Lim Yew Hock dan menubuhkan kerajaan PAP Lee Kuan Yew menahan kawan2 komunis dan sosialis yg membantunya di bawah ISA!
Srlepas PRU 12 kaum Cina sudah bertekad inilah masa paling baik bagi mereka menggugat dan menjatuhkan kerajaan BN pimpinan Umno. Umno itu Melayu dan mereka berazam menumbangkan kuasa politik Melayu dengan menggunakan kaldai2 yg super bodoh dlm PKR dan Pas.Ingatlah sejarah bagaimana Pas ditubuhkan dengan restu kerajaan penjajah British utk menumbangkan Umno di masa lampau. Kini Pas marhaban dengan DAP dan pemimpin homoseksual utk menumbangkan kerajaan pimpinan Melayu. DAP dengan lantang tanpa takut, tanpa hormat memperlekehkan perjuangan Pas yg mengibas serban kononya berjuang untuk Islam dan bermimpi hendak melaksanakan hudud. Dimanakah letaknya muka "ular dlm semak" (ulamak) Pas sebagai pejuang Islam itu? Bukankah mereka itu munafik sanggup bekerjasama dan menjadi kaldai golongan yg anti Islam dan anti Melayu?
Orang Melayu, termasuk para pemimpin Umno yg bodoh sombong tidak berpandangan jauh dlm perjuangan politik. Mereka terlalu selesa dengan keadaan sekarang dengan budaya jom heboh dan Pak Kadok tanpa menyedari mainan sunglap kaum Cina dan India yg bertekad menghancurkan kepimpinan Melayu. Najib yg berjiwa liberal seperti Anwar, anak bangsawan yg disintuklimau dan ditatatang sebagai pemimpin paracut tanpa merasai penderitaan bangsanya yg kaya dengan kemiskinan, kini menjadi semakin lemah. Kemenangan dalam kekalahan PRU 13 menghantuinya kerana usahanya utk mendapatkan sokongan Cina dan India gagal dlm PRU 13. Dia bimbang PRU 14 akan membawa pukulan maut pada Umno. Dia bimbang nasibnya dan Rosmah yg disyintainya dan anak2nya. Gagasan 1 Msia yg dijajanya itu bukan membawa tuah kepadanya tetap sial yg menanti.
Karpal Singah di atas kerusi roda, Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng bertepuk tangan dan ketawa berdekah-dekah melihat Najib seperti cacing kepanasan dan Melayu berpecah-belah. Segala penghinaan dan perlekehan terhadap Melayu dan Islam oleh pemimpin2 DAP tidak mendapat reaksi penentangan apa pun dari kerajaan sekarang. Tarian naga sudah mula menguasai alam fikiran mereka. Apakah silat gayung dan silat pulut Melayu boleh menghancurkan tarian naga pada PRU 14? Apakah Najib yg lemah yg disokong Rosmah, bininya, boleh mengembalikan maruah dan kuasa politik Melayu yang hebat selepas PRU 14 akan datang? Wahai Melayu yg masih bercawat minda! Insaflah dan sedarlah masa depan kalian dan anak cucu kalian diambang kemusnahan sekiranya Melayu tidak bersatu berpegang pada tali Allah , membersihkan kepimpinan bangsamu yg munafik, penjaja agama murahan dan pengkkhianat yang menikam dari belakang. Musuh kalian bukan bangsamu tetapi para pengkhianat yang kamu sanjung tinggi sebagai pemimpin kamu. Kalau Melayu hilang kuasa selepas PRU 14 jangan mimpi Melayu akan kembali berkuasa lagi. Seperti yang terdapat pada wall fbYahaya Ismail

Cucu Tok Selampit

Posted: 14 Feb 2014 01:24 PM PST

Cucu Tok Selampit


MP DAP Tanjong, Ng Wei Aik Gila Gambar Lucah? cc. @cmlimguaneng @limkitsiang @NajibRazak

Posted: 13 Feb 2014 11:25 PM PSTCTS ingin meminta penjelasan daripada Ahli Parlimen DAP Tanjong, YB Ng Wei Aik, atas sebab apakah beliau meminati laman Fanpage berunsur gambar bogel dan lucah melalui laman sosial Facebook beliau. Janganlah YB Cina DAP ini memberikan alasan bahawa akaunnya telah diceroboh (hack) dan beliau suci bersih. Alasan bodoh ini tidak dapat diterima lagi. Pelik-pelik betul orang Pulau Pinang. Cina Bukit yang suka laman web lucahpun boleh diangkat menjadi Yang Berhormat. 

Mungkin ini kepimpinan melalui tauladan agaknya? YB Ng Wei Aik, jangan malu dan jangan segan, silalah bagi alasan anda. Agaknya memang kebanyakan MP PR memang gila seks kot sepertimana Pemimpin Agung Bertaraf Dunia mereka yang bercadang hendak bertanding di PRK DUN Kajang?


Sebulan Sahaja Diperlukan Oleh Yayasan Selangor Untuk Luluskan Projek 1 Billion!! Gila Effisyen!

Posted: 13 Feb 2014 10:52 PM PSTTiada keperluan mendesak untuk Selangor mewujudkan projek janakuasa solar kerana Tenaga Nasional Berhad (TNB) masih mampu membekalkan tenaga elektrik bukan sahaja untuk Selangor malah untuk keperluan Negara. CTS bekerja di sebuah bank di Ibukota sebagai seorang juruaudit dalaman. Tahulah sedikit sebanyak mengenai permohonan dan kelulusan sesuatu projek. Amat menakjubkan bagi sebuah yayasan negeri dapat meluluskan projek bernilai RM1 billion dalam masa sebulan. 

Lebih menakjubkan projek ini diluluskan secara rundingan terus, tiada syarikat lain dipanggil secara tender untuk dibuat perbandingan harga dan perkhidmatan. Bukankah rujukan perlu dibuat oleh Yayasan Selangor dengan pihak-pihak berkaitan seperti Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Bank Negara Malaysia (BNM) terlebih dahulu bagi syarikat luar negara melabur di Selangor? 

Pengeluaran Surat Hasrat (Letter of Intent) dikeluarkan oleh Timbalan Pengurus Besar, Yayasan Selangor dan bukannya Pengurus Besar sendiri. Apa mustahaknya surat berkenaan perlu ditandatangani dengan segera sehingga tidak dapat menunggu sehingga Pengurus Besar balik dari cuti sakit? Nampak sangat ada 'conflict of nterest' di sini atau adakah pengeluaran surat berkenaan secara segera ini disebabkan oleh seseorang yang mempunyai kepentingan di sini? Jangan lupa kenyataan dari Kok Chee Keong bahawa beliau mengenali Teresa Kok 'sangat rapat' pastinya mempunyai pemberat dalam pengeluaran 'Surat Hasrat' ini.

Baca kronologi bagaimana permohonan projek berkenaan diluluskan dalam masa sebulan dan melalui rundingan terus, di sini.

14 Februari - Hari Bencana Buat Penduduk Kelud, Kediri, Jawa Timur #PrayForKelud

Posted: 13 Feb 2014 09:50 PM PST

Tiada hadiah coklat diperlukan oleh mereka. Tiada bunga ros yang diimpikan oleh mereka. Mereka perlikan sokongan dan doa kita menghadapi bencana letusan gunung berapi. Gunung Berapi Kelud, Kediri yang meletuskan lahar dan debu awal pagi tadi mengakibatkan 200,000 penduduk Jawa Timur terjejas manakala tiga lapangan terbang terpaksa ditutup.

Kepulan debu yang naik hingga 17 kilometer ke udara itu boleh dilihat sejauh 9 km ke barat memaksa lapangan terbang di Surabaya, Yogyakarta dan Solo terpaksa ditutup. Kita doakan Allah melindungi penduduk-penduduk di sana.

Duke of UMNO

Posted: 14 Feb 2014 01:02 PM PST

Duke of UMNO


SUBHANALLAH..!!! ARTIS PALING SEKSI DI MALAYSIA YANG TERKINI...

Posted: 14 Feb 2014 06:32 AM PST

Subhanallah..!!! Rabecca Nur Islam yang terkini... sejuk mata memandang.. kan?
Saya dah cakap dan tulis berkali-kali kat sini, walaupun sejahat mana sekali pun seseorang tu, kita tak boleh hukum orang tu penghuni syurga atau neraka sekali pun. Sebab hidayah tu milik Allah SWT, manakala syurga dan neraka itu juga ketentuan Rabbul Jaleel...

Meskipun saya sering mengecam para pemimpin dan penyokong Pakatan Haram, tapi rasanya saya takde la guna perkataan kesat dan mencarut. Paling teruk pun saya sifatkan depa sebagai "bodoh" sebab itu terjemahan Bahasa Melayu bagi perkataan "jahil" dalam bahasa Arab. Ye laaa.. apa perkataan Bahasa Melayu yang sesuai untuk sifatkan orang yang "jahil", kan..?

Anwar Berahim, Kit Siang, Guan Eng, Azmin, Karpal, Nik Aziz, Mahfuz, Khalid Samad, Khalid Berahim, Teresa Kok, Najib, Muhyiddin, Tun M, Rosmah, Mukhriz, KJ, dan semua ahli politik yang kita dok "tembak" dan sanjung selama ni pun belum tentu masuk syurga atau neraka, kan?

Saya pernah kata, kalau diberi hidayah dan bertaubat sebelum mati, Ariel Sharon tu sekali pun insyaAllah akan diberikan syurga Allah. Cuma kita ni yang dok tak sedar-sedar diri..kat mana tempat kita nanti? Di syurga atau neraka? Cakap pandai..tapi amalan?

Ingatlah.. tak suka macamana pun terhadap sesiapa sekalipun, tinggalkanlah sedikit rasa kasih sayang kita pada depa. Depa pun makhluk dan hamba Allah saja... cuma depa tu zalim dan tak adil saja di dunia ni kerana ada yang "bertuhankan politik" berbanding takut pada Allah 'azza wa jalla...

Cuba tengok cerita artis paling seksi dalam Malaysia yang tiba-tiba diberi hidayah dari Allah untuk berhijab kekal selamanya. Saya tak kata la dia akan masuk syurga, tapi tak siapa sangka tentang "hidayah" tu, kan? Sejuk hati saya tengok dia, walaupun sebelum ni kalau boleh tak mau langsung tengok gambarnya.. dengar nama pun dah malas...


Jangan harap la saya akan siar gambar seksi Rabecca yang dulu... Rabecca sekarang lebih bagus.. kita bagaimana?
Pelakon Rabecca Nur Al-Islam sudah pun berhijab sejak menunaikan ibadah Umrah di Mekah pada 31 Januari lalu bersama suami serta 38 ahli keluarganya yang lain.

Rabecca, 28, berkata, sepanjang berada di Mekah, dia cukup selesa dengan pemakaian hijabnya sehinggalah ketika pulang ke tanah air, dia nekad mahu kekal dengan imej tersebut.

"Sepanjang menunaikan Umrah, saya rasa cukup selesa dengan berhijab dan ketika pulang ke tanah air pada Isnin lalu, rasa pelik pula apabila tidak berhijab.

"Kemudian saya nekad mahu kekal berhijab. Lagipun memang dari dahulu lagi saya berniat mahu menutup aurat. Alhamdulillah, Allah memberi hidayah kepada saya ketika di Mekah," katanya yang dihubungi mStar Online di sini pada petang Rabu.

Tambah Rabecca, dia kini berasa lebih tenang selepas melakukan penghijrahan dalam hidupnya selain sudah menutup aurat.

Dalam pada itu dia juga bersyukur apabila suaminya turut memberikan sokongan terhadap perubahannya dalam menjadi seorang wanita Muslim yang lebih baik.

Sementara itu, ditanya pula mengenai komen-komen negatif beberapa pihak yang menyifatkan dia sengaja mahu menunjuk-nunjuk kerana memuat naik video-video dia mengaji di Mekah, Rabecca berkata, dia tidak kisah dengan kritikan tersebut

Kata Rabecca, tujuan dia memuatkan pelbagai video dia sedang mengaji kerana begitu teruja apabila dapat melakukannya di Mekah, di mana tidak semua orang berpeluang berbuat demikian.

"Sedikit pun saya tidak mempunyai niat mahu menunjuk-nunjuk. Perasaan saya teruja apabila dapat mengaji di Mekah di mana selama ini rutin itu hanya dilakukan di rumah.

"Rasa teruja itu sama seperti kita bercuti di negara orang, itu sahaja. Bagaimanapun saya langsung tidak kisah dengan kritikan itu kerana sudah lali dengan cemuhan orang," ujarnya. – mStar Online

"MELAYU PAKATAN HARAM SANGAT MUDAH DIBELI"..!!! - CINA DAP

Posted: 14 Feb 2014 04:33 AM PST


Cuba baca terjemahan tulisan Cina di atas. Kalau kabur, saya tolong tuliskan di bawah...
"Ayuhlah kita bergandin tenaga gandakan usaha, nescaya tidak lama lagi Kuasa Politik pasti kan berada di dalam cengkaman kita., Orang Melayu di dalam Pakatan usah digeruni, Mereka adalah golongan yang sangat mudah dibeli, Demi kejayaan, kami tak kan sekali-kali menyerah, Hari kejayaan kita kini semakin hampir dan sinarnya semakin terserlah hari demi hari"
Terima kasih pada persatuan MukaBuku atas terjemahan tersebut. Saya taktahu la terjemahan itu betul atau tidak dari sudut linguistik. Tapi rasanya betul dan lebih kurang gitu la maknanya...

So macamana? Orang Melayu dalam PAS, PKR dan DAP suka ke dengan tulisan macam tu? Nampak tak betapa rendahnya maruah depa di depan mata masyarakat Cina yang kononnya "memahami" dan suka pada depa? 


Nampak tak betapa senangnya depa ditipu dengan phsycho dari orang Cina dalam Pakatan Haram? Begitu mudah akal depa dimanipulasi sampai maruah depa boleh dibeli dengan mudah? Memalukan bangsa dan agama betul la depa ni...

Padanlah ramai orang Melayu dalam PAS, PKR dan DAP yang "belot" dan "protes" tak mau undi Pakatan Haram pada PRU ke-13 yang lalu. Sebab perkara di atas tu la menyebabkan ramai Melayu Muslim sokong UMNO dan BN...

Memang orang Cina sengaja buat provokasi nak buat orang Melayu marah. Depa sengaja serang Institusi DiRaja, Agama Islam, Bangsa Melayu dan perkara-perkara sensitif yang mampu buat orang Melayu naik darah dan mengamuk...

Kalau Melayu mengamuk dan bertindak kasar, depa gunakan undang-undang. Depa dah berjaya hapuskan ISA. Dan kini walaupun ada SOSMA, depa seolah-olah "kebal" berbanding kalau adanya ISA... Jadi, puak Cina DAP ni gunakan kesempatan ini sepenuhnya...

Yang bodohnya ialah Melayu dalam PAS, PKR dan DAP sendiri. Depa mati-mati ingat Ngeh, Nga, Teresa, Kit Siang, Guan Eng dan Eli Wong tu faham Islam dan sanggup dok bawah tapak kaki depa. Padahal, Melayu Pakatan Haram ni akan "dijual hidup-hidup" kalau Pakatan Haram berjaya kuasai Putrajaya nanti...

Kat Perak dah berlaku sekali sampai DYMM Sultan Perak murka dan campur tangan. Kat Selangor lgi best depa laga-lagakan PAS dengan PKR, PAS kena pecat, dan terkini PKR vs PKR.. heh! Itu pun Melayu dalam PAS, PKR dan DAP dok "buta" lagi? Deyyy.. bila mau sedar daaaaa...?


DEDAH..!!! PATUT LA ANWAR BERAHIM TAKUT SANGAT KAT SHAFEE ABDULLAH..!!! HEH..!!!

Posted: 14 Feb 2014 01:33 AM PST

Rupanya ramai yang tahu kenapa Anwar Berahim takut sangat pada Datuk Shafee Abdullah ni. Kalau tahu pun, mungkin tak berapa tahu sangat secara detail pasal profile Datuk Shafee ni.. Depa hanya tahu Datuk Shafee ni pernah menang kes defend SPRM lwn TBH dulu...

Sebenarnya, ramai yang tak tahu bahawa Datuk Shafee personally kenal Anwar sejak depa di Tingkatan 6 lagi. Bezanya, Datuk Shafee tu memang brilliant di universiti, manakala Anwar pulak sekadar lulus cukup-cukup makan jurusan Sastera yang agak mudah berbanding LLB atau LAW...

Nah..! Kat bawah ni ada profile Datuk Shafee dan 2 rakaman video yang menunjukkan Anwar ada sebab untuk takut pada Datuk Shafee. Saya tak kata Datuk Shafee akan menang dalam kes ni.. Cuma Anwar nampak sangat takutnya... heh! Takut takleh jadi MB pulakkkkk..!!!Siapa sebenarnya Muhammad Shafee, satu nama yang cukup hebat dalam dunia perundangan sehingga turut diakui oleh Dr. Mahathir ini?

Dari segi kelulusan, beliau adalah lulusan undang-undang dari Universiti Malaya pada tahun 1977.
Kemudiannya beliau menyambung pelajaran di institusi pendidikan tersohor, London School Of Economics hingga memperolehi Masters in Law pada tahun 1984.

Muhammad Shafee juga pernah menghadiri kursus di US State Department on "Legal Institutions and Grass Roots Movements dan di National College for District Attorneys di Houston, Texas.
Beliau adalah ahli kehormat County Bar Association, Minnesota, U.S.A.

Muhammad Shafee pada awalnya bertugas sebagai pendakwa sebelum meninggalkan Jabatan Peguam Negara pada tahun 1983 untuk menjadi peguambela dan peguamcara.

Sewaktu berkhidmat dengan kerajaan lagi, beliau sudah memenangi pelbagai kes berprofil tinggi dengan berjaya membuktikan kesalahan ramai individu yang terlibat dengan kes pembunuhan, pengedaran dadah, pemilikan senjata api, pecah amanah dan pelbagai lagi.

Pada 22 oktober 2009 beliau dilantik mewakili Malaysia ke Suruhanjaya Antara Kerajaan ASEAN Mengenai Hak Asasi Manusia (AICHR) – badan yang pertama seumpamanya di rantau Asia Pasifik.
Dalam mahkamah, Shafee cukup terkenal dengan kelantangannya dan cukup garang bila berbahas.

Kita tak mungkin lupa bagaimana beliau menghempas fail dalam kes Raja Petra Kamaruddin.
Kisahnya Raja Petra tidak lama dulu telah menuduh Muhammad Shafee dengan pelbagai tuduhan termasuk menggunakan firma guamannya untuk melancarkan 'operasi khas' menjatuhkan Anwar Ibrahim.

Ia terkandung dalam artikel tulisannya bertajuk Shafee Abdullah: Sodomologist Extraordinaire, Money, Power and Sex: What Motivated Man dan The Real Dalang Behind The Anwar Sodomy Allegation.


Bosan dengan sikap penulis blog itu, Muhammad Shafee bertindak menemui Raja Petra secara bertentang 'mata-ke-mata' dengannya di Mahkamah Majistret pada 15 Ogos lalu. Tujuaannya hanya satu, menyerahkan perintah mahkamah dan writ saman kepada tuan punya diri.

Apabila menyedari Raja Petra enggan menerimanya, Muhammad Shafee hilang sabar dan terus menghempaskan semua fail itu ke lantai!

Beliau belum puas!

Berikutnya beliau sekali lagi mencabar Raja Petra dalam sidang akhbar khas di pejabatnya.
Beliau juga mengkritik Raja Petra yang hanya tahu berselindung di sebalik laman webnya dengan tidak membenarkan debat secara terbuka.

"Raja Petra hanya menyiarkan komen yang dirasakan baik untuk dirinya dengan ada tapisan, tetapi mendakwa dia mahukan masyarakat yang terbuka.

"Dia (Raja Petra) seorang yang manusia yang pengecut seperti kata pepatah 'baling batu sembunyi tangan!!!"

Mengenali peguam tersohor itu, beliau tidak akan terhenti di situ saja.

Tabiat Muhammad Shafee ialah, beliau akan berlawan habis-habisan dengan mereka yang ingin bersilat dengannya.

Dan kali ini peguambela terkenal Anwar, Karpal Singh akan menyambut 'kehadiran' Muhammad Shafee di mahkamah. 


Inilah yang dikatakan buku bertemu ruas.

Yang pasti Karpal Singh tidak akan menempuh lalu dan jalan yang mudah kali ini.

Mari kita lihat siapa yang kenaaaaa!!!! – Mynewshub.my

ANWAR "PANAS"..??!!! BARU SETAHUN JAGUNG, NAJIB DAH DIPUJI SYEIKH YUSUF QARADAWI...

Posted: 13 Feb 2014 11:17 PM PST

Baru setahun jagung Najib jadi PM, Prof Syeikh Yusuf Qaradawi dan puji melambung kepimpinannya di Malaysia. Malah ulama muktabar dunia itu secara spesifik memuji-muji pendekatan Najib yang disifatkan sebagai model terbaik sebuah negara Islam di dunia.

Ye laaa.. selama ni PAS dan ulama-ulamanya selalu kutuk Najib. Selalu makin hamun dan serang kepimpinannya. Malah ada sekali tu depa tuduh Najib bersekongkol dengan Yahudi Israel... DAP khususnya tak iktiraf Malaysia sebagai sebuah negara Islam.. Errr.. negara bukan Islam boleh join OIC ke? Heh!

Cerita Syeikh Yusuf Qaradawi puji Najib ni bukan datang dari orang UMNO. Tapi diceritakan sendiri oleh pemimpin yang masih lagi menjadi Ahli PAS. Nak kata ni cerita tipu pun, agak-agak la.. Saya yakin, PAS dan Anwar Berahim akan sakit hati dengan cerita kat bawah ni...


Ilmuan Islam terkemuka Prof Dr Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi mengutuskan penghargaan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana pelbagai sumbangan dan tindakan penting beliau untuk masyarakat Islam di seluruh dunia.

Ini termasuk lawatan Najib ke Gaza, pertemuannya dengan penduduk Palestin, pendirian beliau dalam isu Syria dan Mesir serta usaha perdana menteri untuk membantu umat Islam di Filipina dan Thailand.

Penghargaan presiden Kesatuan Ilmuan Islam Antarabangsa (IUMS) itu disampaikan kepada Najib oleh wakil khasnya Dr Ahmad Amer Ali, yang juga anggota jawatankuasa IUMS, pada pertemuan mereka di pejabat perdana menteri di sini hari ini.

Dr Ahmad tiba di bangunan Perdana Putra pada pukul 2.45 petang dengan diiringi bekas Timbalan Presiden PAS Dr Nasharuddin Mat Isa bagi menyerahkan surat al-Qaradawi kepada Najib.

Bercakap kepada pemberita selepas pertemuan itu, Dr Ahmad berkata al-Qaradawi memuji kunjungan Najib ke Gaza untuk menunjukkan sokongan beliau kepada rakyat Palestin dan menyuarakan keyakinannya bahawa perdana menteri mampu memainkan peranan penting dalam menyatupadukan umat Islam di Asia Tenggara.

Dr Ahmad berkata al-Qaradawi juga memuji pendekatan Wasatiyah yang menjadi amalan Malaysia dan penubuhan Institut Wasatiyah Malaysia.

Katanya ulama Mesir itu masih ingat layanan baik yang beliau terima ketika berkunjung ke Malaysia untuk menerima anugerah "Tokoh Maal Hijrah 2009".

Dr Ahmad berkata al-Qaradawi berharap dapat berkunjung ke negara ini sekali lagi dalam tempoh terdekat, mungkin bulan depan.

Sementara itu, Nasharuddin berkata beliau difahamkan Dr Ahmad, yang merupakan sahabatnya, menyampaikan sendiri surat yang diutus al-Qaradawi kepada perdana menteri dalam pertemuan itu.

Kata Nasharuddin beliau difahamkan antara kandungan surat yang dibawa Dr Ahmad itu ialah keyakinan al-Qaradawi terhadap kemampuan perdana menteri dan parti pemerintah dalam mewujudkan penyatuan dan perpaduan ummah di Malaysia serta di seluruh dunia Islam.

"Saya difahamkan, secara spesifik, al-Qaradawi juga memuji lawatan Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan ke Malaysia baru-baru ini yang menyaksikan banyak kerjasama dan persefahaman dalam pelbagai isu dicapai.

"Al-Qaradawi ada menyebut bahawa Malaysia dan Turki sebenarnya adalah model negara Islam yang sederhana, yang sepatutnya menjadi contoh kepada dunia Islam  keseluruhannya," kata beliau.

Nasharuddin berkata beliau berpendapat kenyataan al-Qaradawi berhubung penyatuan dan perpaduan ummah di negara ini serta di peringkat antarabangsa, adalah saranan yang bernas dan perlu mendapat respons semua pihak. – Bernama

TERKINI..!!! AZIZUL -SHALWATI: CERITA JOHANNESBURG SANGKAL CERITA SWEDEN..!!!

Posted: 13 Feb 2014 06:32 PM PST


Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Hampir semua rakyat Malaysia sudah sedia maklum mengenai pasangan warga Malaysia yang ditahan di Stockholm, Sweden. Mereka ialah Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal.. Dan anak-anak mereka Aisyah, Ammar, Adam dan Arif.

Alhamdulillah ramai insan di Malaysia memberi pandangan yang baik dan mendoakan mereka.. Aku ucapkan terima kasih dan berharap doa dan solat hajat diteruskan untuk kebebesan mereka.. Tapi pada masa yang sama ramai juga yang memberi pandangan negetif dan buruk terhadap mereka ini.

Maka hari ni Insyallah aku nak cerita pengalaman aku sebagai antara insan yang rapat dan amat baik dengan mereka.. Bagi memberi gambaran sebenar siapakah mereka ini yang dituduh suka mendera anak..


Kepada mereka yang menfitnah pasangan baik dan prihatin ini.. Aku mohon berhentilah daripada berbuat dosa sedemikian.. Dan pada mereka yang terus memberi kata hina dan tomahan tanpa usul periksa apatah lagi tidak pernah berjumpa atau mengenali mereka.. boleh berhenti dari membuat perkara tersebut.. Dan sila berhenti dari share perkara fitnah di Facebook dan Twitter..

Aku mengenali mereka buat pertama kali di Johannesburg, Afrika Selatan pada tahun 2005.. Ketika itu aku menuntut di University Islam Darul Uloom Zakariya.. Encik Azizul atau dengan panggilan Uncle Azizul.. Seorang yang amat mesra dengan kami ( pelajar Malaysia ).. Kerana keprihatinan beliau dan isteri Auntie Shal selalu bertanya khabar dan memberi pertolongan kepada pelajar.. Membuatkan semua pelajar mengenali dan menghormati beliau.. Mahu pun pelajar dari Indonesia, Brunei, Singapore, Kemboja, Vietnam dan juga Thailand..

Uncle Azizul dan Auntie Shal tidak pernah lupa dan segan silu menjemput kami pelajar Malaysia untuk hadir kerumah beliau di Sandton City, Johannesburg.. Bagi memeriahkan suasana jika ada majlis makan2 dan BBQ sesama rakyat Malaysia.. Malah dalam majlis keagamaan seperti tahlil, doa selamat, awal muharram, dan sebagainya beliau bersama isteri tidak pernah lupa untuk menjemput kami hadir bagi mengimamkan solat, azan, memberi tazkirah ringkas dan sebagainya..

Kesemua mereka ini mengenali rapat dan mengakui sifat baik ibu bapa yang ditunjukan uncle azizul dan auntie shal.. Tiada seorang pun dari mereka ini bersetuju dengan tuduhan pihak sweden.. Malahan Auntie Shal adalah seorang guru yang telah mengajar lebih 10 tahun di Sekolah Seri Putri.. Dikenali ramai pelajar dengan panggilan Miss Shal.. Kebaikan, keikhlasan dan keprihatinan Auntie Shal terhadap pelajar diakui oleh bekas2 pelajar Sekolah Seri Putri..

Sebagai pelajar paling rapat dengan family Uncle Azizul ketika di afrika selatan.. Aku selalu dipanggil oleh Uncle Azizul untuk hadir ke rumah beliau untuk mengajar Aisyah, Ammar, Adam dan Arif mengaji dan solat.. Dan pizza buatan aku amatlah disukai mereka berempat yang riang ini.. Sehingga ketika mengunjungi mereka di Sweden pada tahun 2011.. First thing yang Aisyah dan Ammar minta ialah " abang afif buatlah pizza.. kitorang nak makan pizza.."

Kadang2 hampir setiap weekend aku datang ke rumah mereka semasa di Afrika Selatan.. Alhamdulillah selama 5 tahun tak pernah aku lihat kanak2 ini dipukul seperti yang dituduh mahupun kesan pukulan apatah lagi deraan.. Sebagai seorang guru auntie shal sendiri tahu bagaimana mendidik anak2 beliau.. Dan aku pernah menjadi wakil keluarga untuk Aisyah, Ammar dan Adam di sekolah.. Alhamdulillah tak pernah dengar cikgu mengadu ternampak kesan deraan atau pukulan pada mereka..

Pada tahun 2011 sekali lagi aku berpeluang untuk menyambut ramadhan dan syawal bersama mereka sekeluarga di Stockholm, Sweden.. Selama lebih sebulan aku tinggal bersama mereka.. tiada banyak perubahan pada mereka sekeluarga.. Semua seperti biasa kecuali melihat aisyah, ammar, adam yang makin membesar.. dan arif sudah memulakan sesi persekolahan..

Alhamdulillah dengan cara didikan dari ibu bapa yang baik dan tanpa paksaan Ammar yang baru berumur 11 tahun mampu berpuasa di bulan Ramadhan yang pada ketika itu musim panas – siang selama 18 jam di Sweden.. Dan aku menjadi saksi melihat keupayaan ammar dengan secara rela walau beberapa kali auntie shal memberi nasihat supaya berbuka jika tidak dapat menahan puasa..
Sifat baik Uncle Azizul dan Auntie Shal memang disenangi ramai ketika di Johannesburg, South Africa.

Solat adalah perkara utama yang diberi tumpuan oleh uncle azizul dan auntie shal.. Alhamdulillah selama sebulan ramadhan di Sweden.. Keluarga ini tidak pernah meninggalkan solat subuh, magrib, isya' dan terawih secara berjemaah.. Kemeriahan ramadhan bertambah lagi apabila seorang pelajar super senior auntie shal iaitu Kak Melati yang baru habis Master di Denmark datang menziarah untuk seminggu lebih..

Dan antara pelajar auntie shal yang lain iaitu Ilham Ainaa dan Nabila yang aku kenali.. yang sedang menyambung pelajaran di United Kingdom juga mengakui kebaikan dan keprihatinan "Miss Shal" semasa di Sekolah Seri Putri..


Memang betul ada sedikit apa yang dikatakan merotan anak untuk mendidik seperti Hadith Rasulullah s.a.w "Pukulah sekadar perlu untuk mendidik dalam menyuruh anak2 mengerjakan solat" dan itulah apa yang diamalkan oleh pasangan ini.. Bagaimana aku pernah melihat auntie shal merotan dengan perlahan tapak tangan Adam.. Apabila adam tidak menunaikan solat.. sambil menangis dan berkata "kenapa adam tak solat.."

Mengharapkan doa dari semua warga Malaysia.. Semoga Encik Azizul Rahim Awaluddin dan Puan Shalwati Norshal dibebaskan secepat mungkin.. Syukur alhamdulillah anak2 mereka sudah dibawa pulang.. Solat hajat untuk kebebsan mereka masih diteruskan oleh pelajar agama yang mengenali mereka di Afrika Selatan, Zambia, Mesir, Yemen, Jordan, Saudi mahupun di Malaysia.. Moga hari ni kita doakan mereka yang susah dan insyallah bila kita susah Allah membuka hati orang lain untuk mendoakan kita.. Sekian terima kasih..

1899869_10151887993462120_57645515_n
DSC_0233
P8290098
P8090017
P8080006

AWAT ANWAR MARAH BILA DISEBUT "BONTOT"? SENSITIF KE?

Posted: 13 Feb 2014 04:32 PM PST

Adoiii... Anwar ni memang kronik dah ni...

Dia cukup phobia kalau dengar perkataan "bontot"...

Sensitif betoi dengan perkataan tu...

Awat jadi sampai lagu tu....

Kerusi MB Selangor tu memang "panas"...

PAS pun dok ushar semacam je kerusi tu...

DAP tu mujur undang-undang tubuh Selangor tak bagi jadi MB.. 

Kalau tidak dah lama dah Ronnie Liu sebat!

Anwar nak jadi MB Selangor? 

Jadi laa.. takde siapa nak larang...

Cuma kesian je kat rakyat Selangor yang makin teruk kena "main" lepas ni...

Kalau Khalid suka "main depan", Anwar pulak suka "main belakang"...

Abih la "bolos" rakyat Selangor depan dan belakang... 

Kah! Kah! Kahhhh..!!!

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Feb 2014 11:53 AM PST

PEJUANG BANGSA


TUDIA ! MP DAP GILA TENGOK GAMBAR LUCAH DI FACEBOOK ???

Posted: 13 Feb 2014 11:39 PM PST

Jika benar MP DAP Tanjong boleh LIKE ke group gambar lucah ini ..  sendiri mau ingat la jenis pemimpin ini punya kegilaaan  .hahaha

Mengapa tak clarify seperti yang didesak oleh seorang pengguna facebook  seperti di bawah ini ?   

Kalau diam itu makna betul la ..hahahaKERAJAAN DAP & PEMAJU DIKECAM PEMBELI RUMAH KERANA TIPU HARGA !! @dzainalabidin @reezalmerican

Posted: 13 Feb 2014 09:00 PM PST
seramai 25 pembeli rumah Taman Centrio Avenue, Jalan Bukit Gambir di sini yang mendapati diri mereka tertipu dengan harga rumah yang dibeli telah melancarkan bantahan di Pintu Masuk Utama MPPP, Tingkat 3 Komtar.
Salah seorang daripada pembeli terlibat merasakan diri mereka ditindas serta ditipu apabila rumah yang mereka beli pada asalnya ditawarkan dengan harga RM72,000.00 tiba-tiba dinaikkan harganya pada kadar RM160,000.00 tanpa alasan munasabah. 

Para pembeli yang berang berhubung perkara ini turut mengecam Kerajaan Negeri pimpinan Tokong Guan yang sepatutnya bertindak menghentikan perbuatan rakus dan tamak pihak pemaju tetapi sebaliknya hanya mendiamkan diri tanpa melakukan sesuatu untuk membantu rakyat. Malahan sikap Kerajaan Negeri itu juga dilihat seolah-olah mahu menipu serta menjual harta milik rakyat.

Mereka turut mempamirkan beberapa poster dan plakad yang rata-rata mengecam pihak pemaju serta Kerajaan Negeri berhubung isu itu.


Dalam himpunan pagi ini, Jamaliah Abd Rahman yang mewakili pembeli terlibat telah menyerahkan surat aduan serta bantahan berhubung kenaikan kos harga rumah kos sederhana rendah Taman Centrio Avenue kepada Marziah Mohd Mukhtar, Pegawai Khas kepada Ketua Menteri, Tokong Guan.

Adapun projek berkenaan dimajukan oleh Syarikat Nuwata Sdn Bhd sebuah anak syarikat Kumpulan Boon Siew manakala kontraktor yang bertanggungjawab melaksanakannya ialah Boon Soon Sdn Bhd.

Begitulah saban hari ada-ada saja nasib malang yang menimpa sebilangan rakyat Pulau Pinang tanpa pembelaan Kerajaan Tokong Guan, namun begitu masih ada kalangan yang terus mendewa-dewakan pemimpin lidah bercabang itu. SUMBER 

TERKINI ! MENGAPA MALAYSIAKINI SIARKAN TEKS KHUTBAH JUMAAT , AGAR ISLAM TERUS DI HINA ?? @NajibRazak @Zahid_Hamidi

Posted: 13 Feb 2014 07:53 PM PSTApa motif sebenar Malaysiakini siarkan teks khutbah Jumaat sebelum ia disampaikan ketika khutbah??  

Sebelum ini portal pembangkang ini telah memainkan isu khutbah Jumaat dengan mendakwa kandungannya  boleh mencetuskan ketegangan agama dan menyiarkan komen kritikan biadap pemimpin DAP .

Sebenarnya motif Malaysiakini mudah iaitu bukan Islam menghina  khutbah Jumaat di komen FB artikel mereka .  

Agak pelik sekali teks khutbah disiarkan lebih awal sebelum khutbah .  GPB harap KDN dan JPM bertindak menyekat perkara ini dari terus berlarutan  Khutbah Jumaat Wilayah Persekutuan hari ini menyelar sikap segelintir muda mudi Islam yang meraikan Hari Kekasih yang disifatkan sebagai permulaan ke arah peningkatan masalah sosial.

Menurut khutbah kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) itu, budaya Barat itu mendorong ke arah penipuan, kecelaruan mental disebabkan alkohol, pengguguran kandungan dan kes buang bayi.
"...kita umat Islam sedang berada di masjid untuk mendengar ucapan khatib dan mengagungkan kebesaran Allah, sedangkan di luar sana berkemungkinan ada segelintir muda mudi Islam yang terlibat dengan majlis sosial seumpama Valentine's Day, yang dirayakan oleh pasangan kekasih," menurut mimbar Jumaat.

Khutbah juga mengaitkan gejala itu dengan penjajahan pemikiran yang menyebabkan umat Islam terjebak dengan "budaya kebebasan melampau" hingga tergelincir dari sempadan ajaran agama.

"Bayangkanlah, apakah yang bakal terjadi bagi masa depan umat Islam terutamanya kepada generasi muda hari ini jika budaya kesesatan ini terus dijadikan amalan?" soal khutbah lagi.

"Sudah pastilah musibah yang lebih besar akan berlaku dalam negara ini seperti porak peranda dan kemusnahan akhlak akan berleluasa berlaku dalam masyarakat kerana generasi muda inilah cerminan masa hadapan sesebuah negara dan bangsa."

Khutbah juga menegaskan supaya umat Islam, khususnya remaja, tidak meniru budaya kaum musyrik serta meninggalkan perayaan yang tiada dalam syariat Islam.

Hari Kekasih diraikan di banyak negara di seluruh dunia pada 14 Februari (hari ini) setiap tahun.

KERAJAAN DAP BENARKAN PESTA MUZIK BIKINI PANTAI , MENGAPA PAS TAK BERANI BANTAH ?? #kajang

Posted: 13 Feb 2014 04:30 PM PST

 


3 hari lepas Pas Kedah membantah konsert tertutup Planet EUPE   di Sg Petani  dihadiri  Yuna, Najwa Latif & artis K Pop   anjuran pemaju perumahan di kawasan persendirian sampai nak kutip tandatangan penduduk sekitar  .


 Tapi bila dianjurkan Pesta Muzik  Bikini hujung minggu  di P.Pinang ,   Pas negeri seolah-olah tidak berani membantah program maksiat sepertimana di buat PAS Kedah .  Sebaliknya PAS hanya berharap umat Islam tidak menghadiri aktiviti berkenaan .

Adakah  sebab negeri ini ditadbir Dap & Guan Eng   dan Kedah oleh Umno memungkinkan PAS terpaksa berkompromi ia dibenarkan di P.Pinang  ?

 Ini kerana dalam jawapan Ahli  MPPP sendiri membenarkan pesta bikini berkenaan dijalankan disebabkan diadakan dalam premis persendirian yang berlesen . 

 Ini lah sikap double standard Pas seolah-olah memilih jenis  MAKSIAT untuk dibantah !! 

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Gantian Tetap Kesihatan Awam dan Perlesenan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Ong Ah Teong berkata, pesta muzik berbikini yang dijangka akan berlangsung pada hujung minggu ini boleh dijalankan jika ia berada di dalam premis.

"Sekiranya premis berkenaan sudahpun berlesen, jadi tidak ada masalah sekiranya mereka ingin adakan aktiviti dalam premis berkenaan, namun jika di luar mungkin ia menjadi kesalahan," katanya.

Beliau berkata, bagaimanapun dari segi moral dan perlakuan sepanjang program berkenaan adalah bawah tanggungjawab polis.

"Tidak kiralah mereka berbikini atau sebagainya, kami tidak boleh mengambil tindakan atas apa perbuatan yang dilakukan melainkan pihak polis sahaja," katanya.

Dalam pada itu, Yang Dipertua (YDP) Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Salleh Man melahirkan rasa kecewa jika ada orang Islam ataupun Melayu yang terlibat dengan  mana-mana program maksiat.

Beliau berkata demikian setelah ditanya mengenai pesta muzik berbikini yang akan dijalankan di Pengkalan Weld pada 15 Februari ini.


Tertera melalui poster iklan yang tersebar luas melalui laman sosial itu juga turut disertai pemuzik berbangsa Melayu.

Salleh berkata, beliau berharap supaya umat Islam di negeri ini mahupun kawasan utara khasnya tidak terpengaruh dengan aktiviti sedemikian.

"Kalau boleh tak usahlah diadakan program yang melalaikan ini dan melampau sehingga mempamerkan pakaian bikini.

"Tambahan lagi orang pada masa kini sibuk dengan Valentines Day, sebaiknya umat Islam elakkan kerana ia sambutan yang merosakkan akidah kita," katanya.SH

IPOHMALAY

Posted: 14 Feb 2014 09:10 AM PST

IPOHMALAY


Khutbah sentuh Hari Valentine disindir Malaysiakini

Posted: 13 Feb 2014 11:35 PM PST

Agenda memburukkan Islam di negara ini diteruskan dengan pendedahan Malaysiakini yang menyindir khutbah Jumaat dengan cara biadap, mendedahkan teks khutbah dan mempertikaikan isi kandungannya kerana ia melibatkan Hari Valentine.

Ia seterusnya dibiar unduk dikomen dengan nada tanpa rasa sensitif terhadap perasaan umat Islam yang bertujuan mempromosi kebebasan bersuara yang dipandu oleh nafsu penentangan yang ketara. 

Tambah lagi ia diperhujah oleh golongan pendatang berwarganegara yang BAHALUL soal kias sindir BAHASA MELAYU, bahasa asli di rantau YANG MEREKA DATANGI  tidak lebih 150 tahun lalu ini. Bukan soal kias sindir sahaja, malah bahasa kebangsaan negara yang mereka memegang kewarganegaraan ini sendiri pun kefasihannya KELAUT. Mana ada penduduk dunia yang persis spesis ini?

Akibatnya banyak kenyataan berbahasa Melayu yang selalu diputarkan golongan itu tanpa sedikitpun merasa ia hanya menunjukkan TAHAP LEMAH UPAYA golongan PENDATANG tersebut dalam memahami cara berbahasa kebangsaan mereka sendiri.

NAMUN, PIHAK JAKIM PERLU MENGUSULKAN TEKS KHUTBAH YANG LEBIH MUDAH KAEDAH PERBAHASAANNYA MENGETAHUI RENDAHNYA PEMAHAMAN BAHASA MELAYU DI KALANGAN WARGANEGARA PENDATANG BAGI MENGELAKKAN IA DIBAHAS DI DALAM MEDIA SOSIAL DENGAN PENUH KEJAHILAN SUSULAN TINDAKAN MEREKA MENDEDAHKAN TEKS KHUTBAH KEPADA PIHAK INI.

Sampai ke teks Khutbah Jumaat untuk hari ini pun disiarkan mereka..Untuk tujuan apa teks khutbah ini disiarkan?? Untuk membolehkan rakyat yang bukan beragama Islam mempertikaikan teks khutbah ini.. 


Kalau sebelum ini, beberapa pemimpin DAP telah mempertikai isi kandungan khutbah Jumaat yang telah disampaikan di masjid kononnya Islam sebuah agama yang rasis dan beranggapan buruk terhadap Kristian dan tindakan mereka ini telah dikritik hebat oleh umat Islam di Malaysia.

BACAAN LANJUT : OH POLITIK

Gunung Kelud, Jawa Timur pula meletus

Posted: 13 Feb 2014 05:53 PM PSTGunung Kelud, di Jawa Timur, Indonesia meletus pagi ini dengan debu vulkanik menyebar sehingga 336 km dari gunung berapi kedua meletus di Indonesia bulan ini selepas Sinabung yang terletak 370 km ke sebelah barat Kuala Lumpur pada 1 Februari yang lalu.

Dentuman Gunung Kelud yang meletus jam 11:50 malam semalam waktu Malaysia terdengar sehingga ke Jawa Tengah. Penduduk Solo , yang terletak 150 km ke barat Gunung Kelud mendengarkan ia seperti guruh di malam langit terang.

Pagi Jumaat 14 Februari 2014 tanah Jawa Tengah dan Jawa Timur diselubungi debu vulkanik Kelud. 

Ancaman yang sama juga ke atas Lembah Klang oleh Gunung Sinabung, Sumatera Utara.

Jumat, 14/02/2014 08:18
Berjarak 300 Km dari Gunung Kelud, Purbalingga Juga Diguyur Abu
Hujan abu sebagai dampak letusan Gunung Kelud di Jawa Timur mencapai hingga ke sejumlah kota di Jawa Tengah. Di kota Purbalingga yang berjarak sekitar 300 Km dari Gunung Kelud juga terkena guyuran hujan abu.

Jumat, 14/02/2014 08:25
Di Kebumen Jawa Tengah, Abu Gunung Kelud Setebal 3 Cm
Abu letusan Gunung Kelud, Jawa Timur menyapu ke berbagai daerah. Salah satunya di Kebumen, Jawa Tengah yang berjarak 442 Km dari lokasi gunung.

Jumat, 14/02/2014 08:34
Rupa-rupa Penampakan Debu Gunung Kelud yang Guyur Tanah Jawa
Abu Gunung Kelud hampir 'menyiram' seluruh wilayah Jawa Tengah dan Jawa Timur. Ketebalan debu bahkan ada yang mencapai 10 cm.
Jakarta - Gunung Kelud meletus sekitar pukul 22.50 WIB. Dentuman letusan terdengar hingga ke wilayah Jawa Tengah.

Warga Solo, Agung mengatakan mendengar dentuman. "Terdengar 3 kali," kata Agung, Kamis (13/2/2014).

Dia dan warga lainnya awalnya menduga suara berasal dari petir. "Tapi langit terang tidak mendung," kata dia.

Sedangkan Didit warga Wonogiri juga mengaku mendengar dentuman erupsi Kelud. "Terdengar keras," ujarnya. 

Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi (PVMBG) sudah merekomendasikan evakuasi masyarakat dari radius 10 Km dievakuasi.

Sebagian masyarakat yang tinggal dekat puncak gunung ini mulai menuju posko-posko pengungsian. Posko pengungsian saat ini masih tersebar namun beberapa di antaranya terletak di wilayah Blitar, Jawa Timur.

"Titik pengungsian sudah ditentukan, ada beberapa tempat di Blitar," ujar Kepala Pusat Data Informasi dan Humas BNPB Sutopo Purwo Nugroho.

Status Gunung Kelud naik menjadi Awas (level IV) pada pukul 21.15 WIB. Sementara pada pukul 22.50 WIB, gunung yang terletak di Jawa Timur ini sempat mengeluarkan asap tebal setinggi 3000 meter.

Obama ke Malaysia akhir April bincang isu pertahanan

Posted: 13 Feb 2014 04:14 PM PST


Washington - Presiden Amerika Syarikat Barack Obama akan melakukan lawatan rasmi ke beberapa negara Asia Timur dan Asia Tenggara pada April nanti. Obama akan berkunjung ke Jepun, Korea Selatan, Malaysia dan Filipina, namun tidak singgah di Indonesia.


Dalam pernyataannya, Rumah Putih menerangkan bahawa kunjungan Obama ke wilayah Asia akan dilakukan April nanti. Kunjungan tersebut akan berlangsung selama seminggu."Ia komitmen lanjutan untuk meningkatkan kerja sama diplomatik, ekonomi dan keselamatan dengan negara-negara di kawasan Asia Pasifik," menurut Rumah Putih seperti dilaporkan oleh AFP pada hari Khamis (13/2/2014).Kunjungan pertama Obama bermula di Jepun, di mana dia akan bertemu dengan Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe. Kunjungan ke Jepun ini juga untuk memenuhi undangan PM Abe yang mulai menjawat PM sejak Disember 2012 lalu.Selanjutnya, Obama akan berkunjung ke Seoul untuk bertemu Presiden Park Geun Hye. Perbincangan dengan Presiden Park sepertinya akan didominasi persoalan Korea Utara.Dari Seoul, Obama akan terbang ke Malaysia untuk bertemu dengan Perdana Menteri Najib Razak. Pertemuan ini akan membahas hubungan pertahanan dan ketenteraan antara kedua negara. Ia akan njadi Presiden Amerika Syarikat pertama yang berkunjung ke Malaysia sejak kunjungan Presiden Lyndon Johnson pada tahun 1966.Perhentian terakhir Obama adalah Manila, Filipina, di mana Obama akan bertemu dengan Presiden Benigno Aquino. Pembincangan keduanya akan berkisar hubungan ketenteraan kedua negara, termasuk pusingan penempatan tentera Amerika Syarikat di negara tersebut.Kunjungan Obama ke Kuala Lumpur, Malaysia dan Manila, Filipina juga adalah untuk menebus pembatalan kunjungan Asia yang dilakukan Oktober 2013 lalu. Pembatalan tersebut disebabkan oleh krisis yang  berlangsung di Amerika Syarikat susulan penutupan sebagian layanan pemerintah persekutuan. Indonesia dan Brunei Darussalam juga masuk dalam senarai negara yang akan dikunjungi Obama ketika itu. Namun dalam rangkaian kunjungannya kali ini, Obama tidak menyertakan Indonesia di dalamnya.
Sedangkan kunjungan ke Jepun dan Korea Selatan dilihat bertujuan untuk memperkuat kerjasama Amerika Syarikat dengan dua negara tersebut. Rumah Putih tidak memberikan jadual  rangkaian kunjungan tersebut. Mereka hanya menyebut ia akan dilakukan pada akhir April. - DETIKNEWS