Khamis, 9 Januari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


#seratah#

Posted: 09 Jan 2014 04:00 AM PST

#seratah#


MENGAPA KAMI TINGGALKAN ANWAR IBRAHIM

Posted: 09 Jan 2014 12:05 AM PST

sambungan Dr. Chandra.

Anwar Banyak Masalah Karektor.

AIDC :   Apa yang berlaku dalam PKR, iaitu seorang demi seorang keluar parti dan Anwar hanya mahu menaikan Azmin Ali. Sebenarnya senario ini sudah berlaku dari dulu dan Prof mengalaminya adakah ini pekara yang sama?

Dr.Chandra.  Ya betul. Betul saya pernah mengalaminya dulu, pengalaman saya dari tahun 1999 hingga 2001. Lebih ramai yang tak sedar apa yang berlaku. Kalau kita tengok pada ucapan-ucapan Datuk Zaharin ataupun Zulkefli Nordin dan yang lain-lain tidak begitu berbeza.

Soalan : Pada akhirnya berpunca daripada Anwar ?

Memang Anwar punca masalah ini termasuk dalam pemilihan parti, adalah Anwar. dan itu memang stailnya, stail suka berjanji kapada individu tertentu dan pada masa yang sama dia sokong yang lain, sebab itu macam Datuk Zahid Ibrahim yang dulu dianggap sebagai wira. Dapat sokongan daripada Anwar, lepas itu dia nampak Anwar tidak menunaikan janjinya, sebab itu dia keciwa.

Jadi, saya nampak itulah masalah Anwar. Dia ini individu yang banyak masalah dari segi karektor. Puncanya karektor. Itu yang menjadi masalah besar, semantara itu dalam wawancara terbaru dengan mingguan malaysia  12 Fabruari 2012. Chandra berkata. Anwar merupakan pemimpin yang kurang ikglas kerana ucapan, pidato danretoriknya sangat bertentangan dengan apa yang berlaku didalam parti.

Kata Chandra: Dalam Keadilan pada masa itu ada individu tertentu yang rapat dengan beliau  dan terlibat dalam politik wang. Apabila saya mendapat tahu tentang pekara ini dan membawanya kapada Anwar, namun beliau tidak mahu bertindak kerana melindungi mereka.

Begitu juga dalam pekara lain. Beliau kononnya pemimpin yang memperjuangkan perpaduan kaum tetapi dalam pilihan raya kecil Lunas misalnya jelas Anwar memainkan isu perkauman untuk meraih sokongan. Ini sangat bertentangan dengan apa yang dilaungkan beliau, ini seperti ungkapan cakap tak serupa bikin.

Ulasan:  apa yang di luahkan oleh Dr.Chandra Muazffar tentang Anwar seharusnya kita berfikir dan menolak Anwar sebagai pemimpin dalam negara ini yang berbilang kaum, Anwar memang menipu dari dulu lagi semasa menjadi pemimpin pelajar lagi, dan berterusan hingga ke hari ini.

Sepatutnya pemimpin PAS sedar pekara ini kerana Anwar hanya mengunakan Pas untuk kepentingan dirinya untuk menjadi Perdana Menteri (PM). begitu juga dengan orang melayu dalam PKR juga harus berfikir untuk menolak Anwar, Kalau pun sayangkan PKR keluarkan Anwar dan cari pemimpin lain yang benar-benar jujur untuk memperjuangkan Rakyat.

sekian untuk Dr. Chandra dan bersambung dengan yang lain.

Ohpolitik!™

Posted: 09 Jan 2014 03:40 AM PST

Ohpolitik!™


Agihan Bantuan Kerajaan Berupa TV LED, Peti Ais, Dapur, Tilam dan Bantal Kepada Mangsa Banjir Mula Diagihkan

Posted: 08 Jan 2014 03:57 PM PST


Lebih 32,000 keluarga yang terjejas akibat banjir di beberapa negeri di Semenanjung baru-baru ini akan menerima bantuan berupa peti ais, televisyen dapur, tilam dan bantal.

Presiden Kelab Putra 1Malaysia (KP1M), Datuk Abdul Azeez Abd Rahim berkata, bantuan yang dianggarkan bernilai RM64 juta itu adalah hasil kerjasama antara KP1M, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta UMNO.

Menurut beliau, KP1M menjangkakan untuk menyelesaikan pengagihan bantuan kepada mangsa banjir tersebut menjelang April depan.

"KP1M meneruskan usaha menyalurkan bantuan berkenaan ke Terengganu, Kelantan dan Johor. Melaka sudah selesai dan sebahagian Pahang juga hampir selesai melalui 600 kontena yang telah kita telah gerakkan," katanya kepada pemberita pada Majlis Pelepasan Kontena dan Lori Bantuan Banjir KP1M Ke Kemaman dekat sini hari ini.

Sebanyak 100 kontena akan digerakkan ke Kemaman, Terengganu secara berperingkat untuk disalurkan kepada 13,470 keluarga di Parlimen tersebut.

Mengulas lanjut, Abdul Azeez berkata, bantuan untuk mangsa banjir di Kemaman akan diserahkan kepada mereka bermula Ahad ini dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijadualkan merasmikan majlis penyerahan tersebut di sana.

Jelas beliau, usaha menyalurkan bantuan berkenaan adalah untuk membantu mangsa banjir di negeri yang terjejas selaras dengan aspirasi gagasan 1Malaysia iaitu rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

"Yang penting kita nak pastikan semua rakyat yang terjejas akibat banjir menerima bantuan berkenaan tanpa mengira fahaman politik,"

"Untuk bantuan barangan tersebut, KP1M hanya menyediakan dapur, tilam dan bantal, SKMM pula menyediakan televisyen LED 32 inci dan parti UMNO menyediakan peti sejuk dua pintu untuk membantu meringankan beban ditanggung mangsa berkenaan," katanya.bumiyang

Posted: 09 Jan 2014 03:40 AM PST

bumiyang


Jemaah Terkandas Dijadualkan Berlepas Pulang Berperingkat2 Sehingga Esok???

Posted: 08 Jan 2014 12:13 PM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 09 Jan 2014 01:14 AM PST

Taipingmali (tm)


KERJASAMA PAKATAN PEMBANGKANG HANYA FANTASI

Posted: 08 Jan 2014 11:00 PM PST

Berantakan antara pakatan pembangkang berebut kuasa dan kedudukan di negeri-negeri di bawah pentadbiran mereka semakin membarah.

Kenyataan timbalan menteri besar Kelantan, Nik Amar Nik Abdullah baru-baru berhubung ketiadaan jawatan yang diberikan kepada wakil PKR di negeri itu adalah biadap.

Bukan sahaja ia menunjukkan Pas Kelantan memandang rendah terhadap sekutunya, PKR tetapi ia adalah sikap bongkak dan takabur bagi seorang dari parti seorang.

Nik Amar apa yang dilakukan kepada PKR di Kelantan samalah seperti layanan yang diberikan kepada Pas oleh Dap di Pulau Pinang.

Atas dasar 'tit-for-tat' maka Pas pun beranggapan tidak salah baginya untuk melakukan perkara yang sama kepada sekutu politiknya.

Inilah yang dinamakan politik dendam yang berbeza sekali daripada budaya Barisan Nasional yang sentiasa mengamalkan dasar terbuka dan bermuafakat melalui perbincangan.

Mungkin Pas merasakan apa yang dilakukan oleh mereka kepada PKR ada justifikasinya melihat kepada keadaan di Selangor.

Pas mempunyai jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri yang lebih daripada PKR dan jika diikutkan daripada kuasa penentu, parti itulah yang sepatutnya mendapat jawatan menteri besar namun ini tidak berlaku.

PKR pula yang kurang satu kerusi daripada Pas mendapat untung menjadi menteri besar sementara parti Islam itu terpaksa puas hati dengan beberapa jawatan exco.

Di Pulau Pinang yang dikuasai oleh Dap, Pas tidak berikan apa-apa jawatan exco walaupun parti itu menang beberapa kawasan.

Sementara Pas dianaktirikan, PKR mendapat habuan yang lebih baik di negeri itu dengan di beri jawatan timbalan ketua menteri dan juga exco.

Di Pulau Pinang Pas berputih mata.

Namun di Kelantan keadaannya berbeza sedikit kerana PKR dilihat sebagai parti yang lemah dan lesu di negeri Cik Siti wan Kembang itu.

Mungkin ini kerana Pas sudah sinonim dengan Kelantan kerana ramai pimpinan atasan parti itu adalah dari sana dan juga kemampuan parti itu mempertahankan kerajaan negeri sejak 1990.

PKR adalah parti baru di persada politik nasional dan juga diperingkat negeri.

Kalau tidak kepada imej dan populariti ketua umum PKR, Anwar Ibrahim mungkin parti itu sudah lama berkubur atau ditelan zaman.

Pada Pilihan Raya Umum ke 13 lalu, PKR kalah disemua kerusi Parlimen yang ditandinginya di Kelantan dan hanya mampu satu sahaja kerusi DUN.

Oleh sebab itu PKR dianggap tidak mendapat sokongan pengundi di Kelantan kerana kegagalan menyumbang kerusi parlimen dan negeri yang lebih banyak kepada pakatan pembangkang

Apapun komen Nik Amar mungkin boleh dimaafkan tetapi mudah dilupakan bak kata pepatah luka sudah sembuh tapi parutnya tetap ada.

Semua yang berlaku hanya menjurus kepada satu kesimpulan iaitu pakatan di antara Pas, PKR dan Dap hanya untuk kelangsungan politik atau 'political convenience sahaja' tidak lebih dari itu.

Kemampuan BN bertahun mewarisi kekuatan yang dibina oleh Perikatan sehingga tahun 1974 adalah kerana kerjasama antara parti-parti komponen mencerminkan realiti masyarakat Malaysia yang hidup dalam harmoni dan semangat muhibbah sejak merdeka.

Keadaan ini pula adalah hasil usaha pengasas-pengasas kemerdekaan dari UMNO, MCA dan MIC yang bersetuju mengenepikan perbezaan pendapat dan berkorban demi mencapai negara merdeka dan berdaulat.

Keadaan ini berterusan sehingga ke hari ini dan BN tetap mendapat kepercayaan rakyat.

Pakatan pembangkang cuba meniru kejayaan BN selama ini tetapi mereka hanya menipu diri mereka sendiri.

Ini kerana asas keada kejayaan BN ialah sifat keikhlasan dan bertolak ansur di antara semua partai di dalam gagasan itu.

Sifat inilah tidak dipunyai pembangkang kerana mereka hanya bekerjasama atas visi yang singkat untuk mendapat kuasa sahaja.

Kerjasama antara Pas, PKR dan Dap amat rapuh tetapi mereka berjaya menampakkan imej seolah-olah kerjasama dan persahabatan mereka begitu intim dan rapat.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 09 Jan 2014 12:03 AM PST

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 08 Jan 2014 11:58 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Tulisan Jawi Tak Boleh Pakai, Kalimah ALLAH Depa Nak Pakai Pulak...

Posted: 08 Jan 2014 11:00 PM PST

Tulisan Jawi yang dipinjam dari Bahasa Arab tak boleh pakai....
Kalimah Allah yang sah-sah dari bahasa Arab tu di sibuk pula nak pakai...

Nampak tak permainan depa?

Petition Haramkan COMANGO klik sini #paspkrbaruakristian


Kalimah ALLAH, Kristian Akan Guna Strategi Ganas...

Posted: 08 Jan 2014 05:30 PM PST

Majalah berkala Kristian Evangelika, Christianity Today keluaran Februari 2011 telah memuatkan laporan cover story bertajuk Muslims and the "Son of God" turut menyentuh strategi penggunaan kalimah 'Allah' dalam penyebaran agama Kristian di kalangan umat Islam. 

Di Malaysia ketika ini masih terdapat kelompok umat Islam memandang remeh isu desakan orang bukan Islam untuk dibenarkan menggunakan kalimah 'Allah' dalam penerbitan ajaran agama mereka. Malah kelompok 'liberalist' dan 'pluralist' Islam ini menggesa pula umat Islam supaya tidak perlu khuatir jika bukan Islam dibenarkan menggunakan kalimah tersebut atas alasan kononnya gambaran ancaman kegelinciran akidah umat Islam adalah sebenarnya hanya datang dari orang Islam yang lemah iman semata-mata.


Sebenarnya kekhuatiran dan kewaspadaan itu sangat berasas serta munasabah. Penentangan terhadap penggunaan kalimah 'Allah' oleh bukan Islam ini bukan datang dari mereka yang lemah iman tetapi hadir dari mereka yang sangat arif tentang agama, dakwah dan permasalahan umat Islam termasuk dari kalangan para mufti dan ulama pelbagai parti politik.

Majlis-majlis agama Islam negeri sendiri juga telah bertindak memohon kebenaran untuk mencelah dalam semakan kehakiman terhadap keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Yang Arif Hakim Puan Lau Bee Lan pada 5 Mei 2009 yang telah memberikan kebenaran kepada Archbishop of Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam untuk memohon bagi semakan penghakiman terhadap keputusan Kementerian Dalam Negeri yang melarang penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan mingguan "Herald - Catholic Weekly.

Baca lanjut di sini

Petition Haramkan COMANGO klik sini #paspkrbaruakristian

Apa Faedah Penubuhan Majlis Konsultansi Perpaduan Nasional...???

Posted: 08 Jan 2014 05:00 AM PST


Ahli Majlis Konsultansi Perpaduan Nasional yang dilantik Najib Razak kebanyakannya liberal termasuklah 'yang seorang itu'. 

Tak kurang juga ada seorang yang diambil PM itu yang bertudung litup tapi fitnah Kerajaan isu peruntukan RM 15 Juta dihabiskan untuk sambutan tahun baru.

Jadi berbalik kepada tajuk di atas, sebenarnya apa faedah MKPN ini?


Majlis itu mempunyai 30 ahli termasuk  ahli parlimen Parit Buntar Datuk Mujahid Yusof Rawa, bekas timbalan menteri pelajaran  Datuk Saifuddin Abdullah, bekas presiden Majlis Peguam Lim Chee Wee, aktivis Datin Paduka Marina Mahathir, timbalan pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia Tan Sri Lee Lam Thye dan Wardina Safiyaah.


Apakah Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional tidak berfungsi dengan baik selama ini?

Atau Najib sudah penat tengok BN jadi parti pemerintah?

Ada siapa boleh tolong jelaskan?

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 08 Jan 2014 11:51 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Edmund Bon cakap ikut suka, lebih sudu dari kuah

Posted: 08 Jan 2014 10:32 PM PST


Edmund Bon boleh bercakap apa sahaja. Itu kebebasan namanya. 

Apabila kes membabitkan Paderi Katolik Lawrence Andrew dikategorikan oleh pihak berkuasa, dalam konteks ini, jenayah hasutan – Edmund sewajarnya menghentikan cakap-cakap beliau dan memberi konsentrasi untuk membela Paderi Lawrence Andrew di dalam mahkamah nanti – bukan mencurah minyak ke atas api lagi.

Sebagai seorang pengamal undang-undang, Edmund Bon (gambar) perlu tahu bahawa setiap katanya boleh menyebabkan salah tafsir pihak awam.

Edmund boleh menggunakan skil 'persuasive' dalam 'art of advocacy' sebagai seorang pengamal undang-undang untuk memujuk rakyat yang kurang mahir dengan undang-undang bagi mempercayai konten hujahnya. Tetapi mampukan beliau meyakinkan mahkamah untuk melepaskan Paderi Lawrence Andrew dari perbuatannya?

Sebab itu Edmund perlu diam. Biar segala hujah dilepaskan di mahkamah untuk ditentukan. Bukan melepaskan kepada pihak awam yang lemah dalam mentafsir undang-undang.
Lebih teruk lagi, sebutan kes pun belum bermula.

Paderi Lawrence hanya dipanggil kelmarin oleh pihak polis bagi menjalankan siasatan selepas menerima lebih 300 aduan terhadapnya.

Pihak berkuasa baru memulakan siasatan di bawah Akta Hasutan. Pertuduhan belum lagi jatuh, tetapi Edmund sudah lebih sudu dari kuah.

Jika Edmund berterusan menghasut orang ramai untuk mempercayai bahawa tindakan Paderi Lawrence Andrew bukan satu yang serius, apatah lagi dengan membuat perbandingan dengan kes mufti Perak, Tan Sri Harussani – maka eloklah beliau menyeru orang ramai membuat laporan polis sebagaimana yang dilakukan oleh segelintir Pemuda Pas dan Angkatan Pemuda Keadilan (AMK) baru-baru ini.Biar polis siasat di bawah akta yang sama.

Perlu saya nyatakan kepedihan hati saya di sini melihat laporan-laporan polis ke atas Tan Sri Harussani dilakukan oleh anak-anak Melayu-Muslim sedangkan penganut agama lain yang kononnya terjejas dengan perkataan 'bughah' hanya berdiam diri.

Saya kira ada motif berbentuk politik di sini yang kita tidak sedar.

Baru-baru ini, saya juga menonton rakaman klip video oleh penceramah bebas popular, Ustaz Azhar Idrus yang menyebut, antara lain berbunyi

"kata ulama.. apabila nama-nama Allah, nama-nama para Nabi, nama-nama yang baik di dalam Islam.. diselewengkan... maka hendaklah pemimpin atau penjaga negara umat Islam.. menghalang perbuatan tersebut.. dan jika orang kafir itu enggan maka hendaklah (orang kafir itu) diperangi"

Persoalannya, adakah tafsir seorang penceramah bebas seperti Ustaz Azhar Idrus itu juga satu hasutan dan perlu dicegah?

Menurut laporan media (The Malaysian Insider - Jais wrong as Allah ban only for Herald, not Bibles, say critics) saya turut dapati fakta yang mahu dijelaskan oleh Andrew Khoo Chin Hock, seorang peguam hak asasi manusia juga menyimpang jauh dengan membuat perbandingan keputusan mahkamah rayuan ke atas majalah rasmi Kristian Katolik, The Herald.

Hujah Andrew, hanya The Herald yang dilarang menggunakan kalimah Allah, bukannya kitab Injil.

Saya beri amaran keras kepada Andrew dan Edmund jangan sesekali cuba memesong perhatian rakyat dengan kes yang sudah difailkan untuk rayuan ke pihak mahkamah persekutuan (The Herald) dengan fakta nyata iaitu Paderi Lawrence masih berdegil mahu memakai kalimah Allah di dalam himpunan-himpunan gereja katolik di seluruh negeri Selangor.

Kata-kata Paderi Lawrence untuk menggunakan kalimah Allah di dalam himpunan-himpunan gereja katolik di negeri Selangor itulah punca kemarahan umat Islam negeri Selangor yang merujuk kepada Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988, Negeri Selangor sewaktu membuat laporan-laporan polis.

Jais turut menjalankan siasatan dengan menyerbu gereja yang dikhuatiri menyimpan kitab Injil yang memakai kalimah Allah kerana kenyataan yang dibuat oleh Paderi Lawrence serta laporan-laporan polis terhadapnya.

Dengan jelas dan nyata, bahawa enakmen tersebut melarang pemakaian tiga puluh lima perkataan termasuk Allah untuk dipakai oleh selain dari Islam.

Paderi Lawrence mahu pun Edmund boleh merujuk Perkara 11 (3) Perlembagaan Persekutuan dengan menegaskan larangan bagi agama lain campur tangan hal ehwal pengurusan sesuatu agama tetapi apa yang disorok atau didiamkan oleh ketiga-tiga Paderi Lawrence, Edmund Bon dan Andrew Khoo ialah Perlembagaan Persekutuan turut menggariskan Perkara 11 (4) yang melarang pengembangan agama lain terhadap penganut agama Islam dan oleh sebab itulah Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988, Negeri Selangor digubal dan diluluskan.

Persoalan demi persoalan selanjutnya adalah bersifat teknikal perundangan. Lebih molek perkara ini diselesaikan mengikut saluran perundangan dari kenyataan-kenyataan awam yang boleh merosakkan pemikiran rakyat.

Sebab itu saya sekali lagi beri amaran kepada Edmund dan Andrew agar berdiam diri dari berterusan merosakkan pemikiran rakyat.

Dan bagi pihak berkuasa pula, saya gesa untuk disegerakan membawa Paderi Lawrence Andrew ke mahkamah bagi diadili.

Jangan bimbang, "a person is presumed innocent until proven guilty" – mungkin kepakaran Edmund dan Andrew mampu membela nasib Paderi Lawrence yang kukuh dengan pendiriannya!-9/1/2014

PENULIS merupakan Ketua Pemuda UMNO Kuala Langat

APANAMA

Posted: 08 Jan 2014 11:34 PM PST

APANAMA


Najib worse than Pak Lah ?

Posted: 07 Jan 2014 09:02 PM PST

MERBOK TIMES

Posted: 08 Jan 2014 11:12 PM PST

MERBOK TIMES


TUJUH SIFAT CINA MALAYSIA YANG WAJAR MELAYU BERHATI-HATI

Posted: 08 Jan 2014 08:20 AM PST

Pandangan di bawah ini disedut dari Buku The Chinese Dilemma tulisan Ye Lin-Sheng terbitan tahun 2003 East West Publishing, Australia. 

Ye Lin-Sheng berasal dari tanah besar China dan beliau merupakan seorang ahli perniagaan yang banyak menjalankan perniagaan di beberapa negara khasnya Malaysia, Hong Kong, Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. 

Melalui jalinan dan rantaian perniagaan beliau, beliau melalui banyak pengalaman yang melibatkan kaum Cina di negara-negara tersebut. Menurut pengalaman beliau di antara kaum-kaum Cina di negara tersebut, orang Cina di Malaysia lah yang paling tidak bersyukur, kejam serta mengkhianati perjanjian atau pun yang dipanggil perlembagaan. 

Di dalam buku tersebut, Ye Lin-Sheng menulis: 

1. Pengiktirafan orang Cina: 
Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang Inggeris kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. 
Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu.
Orang Cina Malaysia mereka sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik dan hebat.

2.Keangkuhan orang cina Malaysia: 
Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum Cina Malaysia. 
Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. 
Sikap mereka suka cakap belakang dan menekan orang Melayu di mana sudah menjadi tabiat dan budaya mereka.
Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu mereka dianggap kolot dan pembelot bangsa Cina.

3.Perkauman orang cina: 
Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama memperalatkan tenaga dan kelebihan orang Melayu. 
Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kemahiran dan kecekapan kepimpinan Melayu terutamanya di dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. 
Mereka jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kerana orang Melayu. Mereka sering mendabik dada semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. 
Kerana itu orang-orang Cina yang berasal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim itu. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis.

4.Penghinaan orang Melayu: 
Sehingga hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Di Di dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang membawa bermakna 'orang hutan' atau 'orang liar'
Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan 'masuk Melayu'. Jarang sekali ibu bapa orang Cina Malaysia membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana mereka menganggap kerja tersebut kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. 
Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan najis dengan menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. 
Umumnya, orang Cina boleh menerima 'ketuanan orang putih' kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih baik, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera.

5. Sikap negatif orang Cina: 
Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. 
Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti sikap orang cina berniaga. 
Yang sebenarnya majoriti orang Melayu adalah peniaga tulen yang jujur dan kejayaan dicapai menerusi kerja keras mereka. 
Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran mereka menerima hakikat bahawa orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat.

6.Isu Tuan Rumah: 
Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. 
Orang Cina Malaysia sepatutnya malu kerana asalnya datang untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka ingin merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta ramai. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya sendiri akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar.

7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah Cina: 
Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk mendapat tempat dalam ekonomi yang ditakluk oleh orang Cina pula. 
Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudi memberi peluang menjadi kerakyatan. Sesunggunya saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia.
Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. 

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. 

Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata.

Belantan

Posted: 08 Jan 2014 11:04 PM PST

Belantan


Adakah Sallehen Mukhyi bakal senasib dengan Hasan Ali, dipecat dari Pas dan PR?

Posted: 08 Jan 2014 06:23 AM PST

Sallehen Mukhyi bersama Paderi 'Benak' Lawrence Andrew

Exco Agama pertahan rampasan JAIS ikut SOP

Adakah kita masih ingat bagaimana Datuk Hasan Ali di pecat dari Pas dan Pakatan Rakyat? Atas alasan yang sama, adakah Sallehen Mukhyi juga bakal dipecat selepas ini? Serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas premis Persatuan Bible Malaysia dan merampas 351 naskhah bible versi bahasa Melayu dan Iban yang mengandungi kalimah Allah pada Khamis lalu disahkan dibuat mengikut prosedur operasi standard (SOP).

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa negeri, Sallehen Mukhyi yang mempertahankan serbuan itu berkata, JAIS selaku badan yang menguatkuasakan perundangan Islam di negeri ini berhak bertindak berdasarkan enakmen sedia ada.

"JAIS sebagai badan berkuasa bagi pihak kerajaan negeri bertindak berdasarkan enakmen yang ada kepada kerajaan negeri.

"Sehubungan itu, tindakan JAIS itu betul serta mengikut SOP yang ada sekarang ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew di pejabatnya di sini hari ini.

Tindakan JAIS itu dikritik pelbagai pihak termasuk Majlis Peguam yang sebelum ini dilaporkan menyifatkan serbuan tersebut menyalahi undang-undang.

Mengulas lanjut, Sallehen memberitahu, serbuan berkenaan dibuat selepas JAIS menerima aduan daripada orang ramai. Beliau turut mengulangi kenyataannya sebelum ini bahawa JAIS tidak memaklumkan kepada kerajaan negeri sebelum membuat serbuan ke atas premis Persatuan Bible Malaysia.

Sehubungan itu jelasnya, kerajaan negeri akan mengkaji semula SOP membabitkan JAIS. Ditanya mengenai pertemuannya dengan Andrew, beliau berkata, mereka hanya berbincang mengenai usaha mewujudkan keharmonian di antara agama.

"Kita (kerajaan negeri) tidak buat apa-apa keputusan kecuali menegaskan titah Sultan Selangor sebelum ini (semua kaum tidak mengira agama supaya patuh serta akur dengan larangan penggunaan kalimah Allah oleh agama bukan Islam)," ujarnya.

Berhubung cadangan tiga wakil rakyat DAP supaya Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda, Sallehen menganggapnya sebagai pandangan peribadi mereka.

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 08 Jan 2014 09:37 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


GAP GESA KERAJAAN NEGERI TRENGGANU BINA GEREJA BESAR DEPAN RUMAH HJ HADI .

Posted: 08 Jan 2014 12:21 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 08 Jan 2014 09:10 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Tukar Tulisan Jawi Di Papan Tanda Sekolah, Apa Pendirian Ketua Menteri Pulau Pinang?

Posted: 08 Jan 2014 08:37 PM PST


 Sudah 10 tahun papan tanda tersebut berada di sekolah. Saranan daripada seorang rahib (dari luar sekolah) itu adalah satu tindakan yang boleh dianggap keterlaluan dan tidak menghormati tulisan jawi. Mengapa sekarang baru hendak gesaan buang tulisan jawi? 


Apakah ada motif lain? Ketegasan pengetua sekolah dalam menangani isu ini wajar dicontohi. Sekolah itu majoritinya adalah Melayu dan beragama Islam, jangan diikut tuntutan yang berlebihan dan melampau. Pengetua dan Pengarah Pendidikan sudah respon, apa pula respon dari Ketua Menteri Pulau Pinang tentang isu ini?

Tuntutan ini mengingatkan kembali satu tindakan yang pernah dibuat oleh seorang ahli parlimen DAP terhadap tulisan jawi (baca sini).  Isu papan tanda bukan perkara baru di Pulau Pinang. 

Sejak DAP berkuasa di Pulau Pinang boleh pula diadakan tanda berbahasa Cina di Pulau Pinang sejak 24 Oktober 2008 lagi. Kini papan tanda sekolah yang bertulisan jawi pula diminta ubah. Apa sebenarnya tujuan gesaan ini?


Apa Agenda Sebenar Andrew Hendak Gunakan Kalimah Allah SWT

Posted: 08 Jan 2014 06:01 PM PST

Di Malaysia ketika ini masih terdapat kelompok umat Islam memandang remeh isu desakan orang bukan Islam untuk dibenarkan menggunakan kalimah 'Allah' dalam penerbitan ajaran agama mereka. Malah kelompok 'liberalist' dan 'pluralist' Islam ini menggesa pula umat Islam supaya tidak perlu khuatir jika bukan Islam dibenarkan menggunakan kalimah tersebut atas alasan kononnya gambaran ancaman kegelinciran akidah umat Islam adalah sebenarnya hanya datang dari orang Islam yang lemah iman semata-mata.

Sebenarnya kekhuatiran dan kewaspadaan itu sangat berasas serta munasabah. Penentangan terhadap penggunaan kalimah 'Allah' oleh bukan Islam ini bukan datang dari mereka yang lemah iman tetapi hadir dari mereka yang sangat arif tentang agama, dakwah dan permasalahan umat Islam termasuk dari kalangan para mufti dan ulama pelbagai parti politik.

Majlis-majlis agama Islam negeri sendiri juga telah bertindak memohon kebenaran untuk mencelah dalam semakan kehakiman terhadap keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Yang Arif Hakim Puan Lau Bee Lan pada 5 Mei 2009 yang telah memberikan kebenaran kepada Archbishop of Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam untuk memohon bagi semakan penghakiman terhadap keputusan Kementerian Dalam Negeri yang melarang penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan mingguan "Herald - Catholic Weekly.

Pada 21 April 2008, Pakiam telah memohon semakan kehakiman kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk mencabar keputusan Kerajaan Malaysia yang melarang penggunaan kalimah 'Allah' oleh Herald - The Catholic Weekly.

Beliau kemudiannya mengemukakan semula permohonan baru pada 16 Februari 2009 selepas permohonan serupa sebelum itu telah dianggap bersifat akademik berikutan tamatnya tempoh sah permit penerbitan itu pada 31 Disember 2008.1
 
 

Archbishop of Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ketika memohon semakan kehakiman untuk mencabar keputusan Kerajaan Malaysia yang melarang penggunaan kalimah 'Allah' oleh Herald - The Catholic Weekly.

Langkah pihak berkuasa melalui majlis-majlis agama Islam negeri ini sebenarnya adalah bertujuan mengelakkan sebarang kekeliruan di dalam beragama sebagai akibat daripada penggunaan kalimah 'Allah', yang boleh mengancam keselamatan, keamanan dan keharmonian masyarakat awam serta boleh menimbulkan sensitiviti agama.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-82 yang bersidang pada 5 hingga 7 Mei 2008 memutuskan bahawa penggunaan kalimah Allah adalah khusus buat agama dan umat Islam sahaja.2

Memang kita mengetahui bahawa kalimah 'Allah' ini turut digunakan oleh bukan Islam di negara-negara Arab dan negara jiran kita, Indonesia untuk merujuk kepada Tuhan mereka, bahkan sebelum kehadiran risalah Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. lagi.

Walaupun larangan penggunaan kalimah 'Allah' oleh bukan Islam ini tidak disebut secara jelas dalam al-Quran dan al-Hadis, serta mana-mana kitab fiqh muktabar namun tindakan menyekat penggunaan kalimah 'Allah' kepada bukan Islam di negara ini sebenarnya menepati kehendak 'Siyasah Asy-Syar'iyyah'3.

Pihak berkuasa boleh berijtihad atas dasar 'Masolih Mursalah'4 iaitu kemaslahatan-kemaslahatan yang tidak ada dalil mengakui dan menolaknya, dan ia menepati tuntutan 'Maqasid Syariah'5 (tujuan syarak) iaitu 'Hifzu ad-Din'(memelihara agama).

Kita juga amat menyedari bahawa di sana terdapat alasan yang amat munasabah dan kukuh untuk mewujudkan kewaspadaan dalam isu ini kerana dapat difahami penggunaan kalimah 'Allah' merupakan salah satu strategi terancang oleh pihak gereja untuk menyebar luaskan agama Kristian di Malaysia, dan di negara-negara bukan penutur jati Bahasa Arab dan memurtadkan umat Islam terutama bagi mereka yang masih lemah akidah dan pengamalan agama.

Ia dapat dibuktikan menerusi pendirian sebuah organisasi pendakyah Kristian, The People of the Bookyang termuat dalam risalah strategi mereka. Walaupun mereka sendiri mengakui bahawa kalimah 'Allah' di dalam al-Quran tidak memiliki maksud yang sama dengan 'God' di dalam Bible, namun organisasi ini berpendapat penggunaannya amat berkesan untuk memurtadkan umat Islam sebagaimana telah dijelaskan oleh mereka seperti berikut:
"We believe that it can be very effective to use the Quran as a tool to share concepts that are familiar and acceptable to Muslims, and that support Biblical principles. There are many concepts that are very compatible with the Bible and there are other Quranic teachings that may actually be misunderstood by Christians and Muslims. Of course, the Holy Bible is the only and complete authority for everything pertaining to doctrine and lifestyle. We believe that it is perfectly acceptable to use the name Allah, both in the Bible that we use to minister to Muslims, as well as materials that we distribute. It is the translation of the word "God" in Arabic. Joshua Massey has written an excellent summary about this topic. This does not mean that Allah in the Qur'an is exactly the same as the God of the Bible." 7

John Hultvall, seorang mubaligh Mission Covenant Church of Sweden yang terlibat dalam misi pengembangan agama Kristian di Turkestan timur (kini wilayah Xinjiang, China), sebuah kawasan berpenduduk majoriti Islam, juga berpendapat bahawa walaupun penggunaan kalimah 'Allah' dipersoalkan dalam kalangan penganut-penganut Kristian sendiri, mubaligh-mubaligh Kristian sentiasa menggunakannya dalam usaha mereka memurtadkan umat Islam.

Hultvall, dalam kata pengantar bukunya,Mission and Revolution in Central Asia menulis:
"It is questionable whether a description of mission work among Muslims should use the name of "Allah" and not "God". Some Muslims mean that "Allah" should be translated by "God" in western languages. The missionaries always use the word "Allah" and this usage has been observed here too." 8

Selain itu, Kevin Greeson, yang juga seorang mubaligh Kristian juga telah menulis sebuah buku bertajuk The Camel: How Muslims Are Coming to Faith in Christ!. Buku ini telah dijadikan panduan oleh mubaligh-mubaligh International Mission Board (IMB) khusus untuk memurtadkan umat Islam.

Buku bertajuk The Camel: How Muslims Are Coming to Faith in Christ! karya mubaligh Kristian, Kevin Greeson yang menjadi panduan kaedah bagi memurtadkan umat Islam termasuk melalui penggunaan kalimah 'Allah'.

Kaedah 'The Camel' dalam penyebaran agama Kristian kepada orang Islam, antaranya ialah penggunaan kalimah 'Allah' bagi merujuk kepada Tuhan agama Kristian.

Walaupun penggunaan kalimah 'Allah' ini dikritik dan kurang disenangi oleh kalangan pemimpin dan penganut agama tersebut sendiri namun disebabkan oleh muslihat terselindung yang mampu memberi manfaat kepada dakyah mereka, maka ia tidak dianggap sebagai sesuatu isu besar. Mereka menjadikan penggunaan kalimah 'Allah' ini sebagai suatu 'jambatan' untuk mendekati serta memurtadkan umat Islam di seluruh dunia.

Pengarah Misi untuk The Corpus Christi Baptist Association di Texas, Edd Jump mengakui keberkesanan kaedah 'The Camel' ini sekalipun dia secara peribadi tidak selesa dengan penggunaan kalimah 'Allah' bagi merujuk kepada Tuhan.

Seorang baptis Georgia seperti dilaporkan oleh portal The Christian Index, mendakwa kaedah 'The Camel' telah menjadi pendekatan yang sangat berkesan sepertimana dapat disaksikan terhadap umat Islam di Amerika Syarikat. Baptis itu berkata: "Sebahagian orang menggunakan pendekatan ini dalam komuniti kita dalam perkara asas harian dan mereka melihat tindak balas yang hebat."

Sementara itu, Presiden The Christian Index IMB, Jerry Rankin dipetik sebagai berkata:
"What our missionaries are doing with 'The Camel' is much like what Paul did when he went to Athens. He saw an altar 'To The Unknown God' and stated, 'him declare I unto you.' In seeking to reach the Muslims, you start with where they are and with their worldview and bring them to the bridge, to the passage in the Qur'an that speaks of Isa (Jesus) and then take them to the gospels. Of course, the Bible is the inspired Word of God and you pray and trust the Holy Spirit to reveal the truth about Christ to them." 9

Kita juga didedahkan dengan laporan cover story majalah Christianity Today dalam keluaran Februari 2011 yang bertajuk Muslims and the "Son of God".10 Di mana laporan ini secara tidak langsung telah membongkar rahsia sebenar niat jahat pihak Kristian untuk "use religious vocabulary familiar to Muslims" (mengguna istilah-istilah agama yang biasa untuk umat Islam) supaya memudahkan kerja-kerja dakyah mereka.

Majalah berkala Kristian Evangelika, Christianity Today keluaran Februari 2011 telah memuatkan laporan cover story bertajuk Muslims and the "Son of God" turut menyentuh strategi penggunaan kalimah 'Allah' dalam penyebaran agama Kristian di kalangan umat Islam. 

Walaupun sebahagian besar dari pihak paderi sendiri menentang usaha untuk mengguna istilah-istilah yang "familiar to Muslims", dan mereka ini "…charge their colleagues with compromise that undermines belief in Jesus Christ", namun kerana niat jahat mereka untuk mempengaruhi dan memurtadkan umat Islam, maka penggunaan istilah itu tetap diteruskan.

Dalam perbincangan di kalangan mereka yang melakukan kerja-kerja dakyah Kristian di negara-negara majoriti umat Islam tahun sebelumnya, telah diperakui bahawa usaha mengelirukan umat Islam dengan istilah-istilah ini telah berjaya dengan "many thousands of Muslims in this nation alone, then, had found faith in Jesus" (ribuan telah berjaya dimurtadkan).

"This nation" ini merujuk kepada sebuah negara Islam yang dirahsiakan namanya dari disiarkan dalam majalah tersebut. Mungkinkah negara tersebut ialah Malaysia?

Artikel tersebut juga memetik seorang missiologist (pakar dakyah mereka yang telah melakukan kerja-kerja ini di Asia dan Afrika sejak 1977 lagi) yang berkata "Missionaries can live in a Muslim culture for decades, blaming Muslims for being "resistant" to the gospel, when the problem actually lies with linguistic and cultural stumbling blocks". Maka secara tidak langsungnya, kini mereka percaya bahawa mereka telah dapat melepasi satu "halangan" linguistik untuk kerja dakyah kepada umat Islam (di Malaysia).

Dan dia merumuskan "Once these are removed, many Muslims are quite open and interested in knowing more about Jesus".

Kisah penggunaan istilah Allah juga disabitkan sebagai suatu kejayaan mereka untuk membuka minda umat Islam untuk menerima dan membaca Bible – "Muslims reading Scripture for the first time won't immediately reject the Bible as foreign to their culture".

Dengan itu, apa yang kita lihat berlaku di negara kita dengan usaha mereka mengguna istilah-istilah seperti kiblat, Kaabah, solat, dan beberapa lagi adalah di antara usaha mereka untuk "strategically changed particularly challenging phrases".

Menurut tulisan itu lagi, mereka juga ada missionari khas untuk "discipling Muslims" dengan program latihan "teaches missionaries what Muslims believe so they can minister to them effectively".

Oleh kerana itu, sedarlah mereka yang "memperjuangkan" kebebasan untuk mengguna istilah-istilah yang lazimnya digunakan oleh umat Islam di negara ini, bahawa bukannya kebebasan yang mereka cari tetapi usaha untuk memurtadkan umat Islam yang menjadi matlamat mereka.11

Mengapakah pihak Gereja Katolik tidak mahu menggunakan istilah Tuhan, 'God' atau 'Lord' dalam penerbitan mereka, sebaliknya mahu bertegas menggunakan kalimah Allah. Puak-puak ini sanggup untuk turun naik mahkamah hanya sekadar inginkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan mereka.12 

Semoga dengan pendedahan ini dapat sedikit sebanyak menyedarkan umat Islam terutama kepada mereka yang masih keliru dengan agenda tersembunyi musuh Islam dalam penggunaan kalimah 'Allah' ini.

Ambillah peringatan Allah Taala dalam al-Quran seperti berikut:

"Orang Yahudi dan Kristian tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepada engkau (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut millah (agama) mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka), "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepada engkau (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh daripada Allah (sesuatu pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada engkau". [Surah al-Baqarah: 120]


[1] Akhbar Herald - The Catholic Weekly, pada tahun 2009 berdepan masalah berikutan larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk penerbitan edisi Bahasa Malaysianya yang menggunakan kalimah 'Allah' bagi merujuk kepada Tuhan dalam agama Kristian.

Pada 16 Februari 2009, Archbishop of Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam sebagai penerbit akhbar berkenaan telah mengemukakan permohonan baru bagi mendapatkan semakan semula penghakiman selepas permohonan serupa pada 21 April 2008 dianggap bersifat akademik berikutan tamatnya tempoh sah permit penerbitan itu pada 31 Disember 2008.

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Majlis Agama Islam Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM), Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAIPP), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK), Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAIJ), Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dan Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA) telah memohon sebagai pencelah dalam semakan kehakiman tersebut.

Bagaimanapun, dalam penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Disember 2009 telah memutuskan bahawa larangan menyeluruh KDN berhubung penggunaan kalimah 'Allah' adalah salah di sisi undang-undang.

Penghakiman tersebut mencetuskan siri serangan membakar beberapa gereja di seluruh negara pada bulan berikutnya, kemudian digantung sementara menunggu rayuan kerajaan yang berhujah bahawa kalimah 'Allah' adalah eksklusif kepada umat Islam.

[2] Fatwa rasmi oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan mengenai isu tuntutan penganut Kristian terhadap penggunaan kalimah 'Allah' ini boleh dibaca di http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/isu-tuntutan-penganut-kristian-terhadap-penggunaan-kalimah-allah

[3] Perkataan 'siyasah' (سياسة) dari sudut bahasa bermaksud "mentadbir sesuatu perkara dengan baik" atau "pemerintah mentadbir urusan rakyat". Perkataan 'syar'iyyah' (شرعية) pula berasal dari perkataan 'syari`at' (شريعة) dalam Bahasa Arab, yang dalam penggunaan biasanya diertikan sebagai "sumber air minum atau pembawaan yang jelas".

Menurut sudut istilah, para fuqaha'(ahli-ahli fiqh) pula mentakrifkan 'Siyasah Asy-Syar'iyyah' (السياسة الشرعية) sebagai "tindakan pemerintah terhadap sesuatu perkara kerana mendapatkan suatu kemaslahatan walaupun tindakan itu tidak mempunyai dalil pada juzu'nya." Dalam penakrifan lain mereka berkata "menguruskan kemaslahatan manusia dengan mengikut  ketentuan syarak."

Siyasah Asy-Syar`iyyah ialah ilmu yang membincangkan mengenai pentadbiran sesebuah kerajaan Islam yang terdiri daripada undang-undang dan sistem yang  berasaskan kepada asas-asas Islam atau mentadbir urusan umum negara Islam dengan cara yang membawa kebaikan kepada manusia dan mengelakkan mereka daripada kemudharatan, tanpa melanggar sempadan syarak dan asas-asas kulliah walaupun dalam perkara yang tidak disepakati oleh ulama mujtahidin. [Abdul Wahab Khallaf: Siyasah Syar`iyyah Aw Nizam al-Daulah Islamiyah Fu Syu Un al-Dusturiyah wa al-Kharijiyah wa al-Maliyah; Kaherah, Dar al-Ansar. hlm.18]

[4] 'Masolih Mursalah' (المصالح المرسلة) dari segi bahasa bermaksud "suatu keadaan yang sesuai untuk diadakan hukum syarak kerana boleh mendatangkan kebaikan atau menjauhkan daripada keburukan." Menurut istilah, ia bermaksud "membuat sesuatu hukum dan undang-undang yang baik dan berfaedah untuk kepentingan manusia dan masyarakat yang tidak ada sebarang nas untuk dijadikan bukti dan dasar sama ada ia boleh dilaksanakan, harus atau tidak boleh dilaksanakan." [Abdul Karim Zaidan. 1994. Al-Wajiz Fi Usul al-Fiqh. Beirut: Muassasah al-Risalah. Cet 4. hlm. 237]

[5] 'Maqasid' merupakan matlamat yang ingin dicapai dalam melaksanakan sesuatu. 'Maqasid asy-Syariah' (مقاصد الشريعة) merupakan matlamat atau objektif utama yang diletakkan dalam mensyariatkan hukum. Terdapat 5 perkara asas dalam 'Maqasid Asy-Syariah' dalam konteks perjuangan menegakkan agama hari ini iaitu:

(1) Memelihara agama, Hifzu ad-Din(حفظ الدين), (2) Memelihara nyawa, Hifzu an-Nafs(حفظ النفس), (3) Memelihara akal, Hifzu al-Aqli (حفظ العقل), (4) Memelihara keturunan, Hifzu an-Nasl (حفظ النسل), dan (5) Memelihara harta, Hifzu al-Maal (حفظ المال).

[6] The People of the Book ialah sebuah organisasi yang giat menjalankan pengembangan kepercayaan agama Kristian kepada umat Islam yang boleh bertutur dalam Bahasa Sepanyol. Sila rujuk  http://www.thepeopleofthebook.org/about.html

[7] The People Of The Book - Following Isa along the straight path, Strategy Brochure. Risalah dakyah Kristian ini boleh dimuat turun di http://www.thepeopleofthebook.org/PofB-PDF/PofBbrStrat.pdf

[8] John Hultvall, Mission and Revolution in Central Asia, Preface by the Author 1981, hlm. 7. Tulisan ini boleh dimuat turun di http://www.missionskyrkan.se/Svenska-Missionskyrkan/Aktuellt/Material/Mission-and-Revolution-in-Central-Asia-by-John-Hultvall/

[9] Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai perkara ini, sila baca di http://www.christianindex.org/3313.article.print

[10] Untuk membaca keseluruhan artikel tersebut, sila akses kepada edisi online di http://www.christianitytoday.com/ct/2011/february/soncrescent.html

[11] Untuk kupasan asal artikel majalah Christianity Today, Februari 2011 bertajuk Muslims and the "Son of God", sila baca di http://membelaislam.wordpress.com/2011/04/21/kenapa-tidak-boleh-dibenarkan-pihak-gereja-mengguna-istilah-"allah"-untuk-tuhan-jesus-mereka/ 

 
Sumber dari  http://celahgelegar.blogspot.com

Penuntut Malaysia di Universiti Al Azhar Terkena Peluru Sesat

Posted: 08 Jan 2014 05:00 PM PST


 ZAHID cedera di muka dipercayai akibat terkena serpihan peluru sesat.

SEORANG penuntut Malaysia di Universiti Al-Azhar, Mesir, cedera apabila pipi kanannya terkena serpihan besi dipercayai daripada peluru sesat yang dilepaskan secara rambang oleh pihak tentera, petang tadi.

Dalam kejadian sekitar 3 petang itu (waktu Malaysia), Zahid Naser, 27, penuntut kuliah Usuluddin universiti itu terkena peluru sesat ketika menghantar isterinya untuk menghadiri peperiksaan.
 
Jurucakap Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) yang dihubungi berkata, mangsa dikatakan menggunakan jalan berhampiran kumpulan penyokong bekas Presiden Mesir, Mohamed Mursi yang mengadakan demonstrasi aman berikutan Mursi dijadualkan dibicarakan di mahkamah pada hari sama.

Bagaimanapun, perhimpunan itu bertukar ganas apabila sekumpulan anggota tentera lengkap bersenjata api melepaskan tembakan rambang ke arah orang awam yang menyertai demonstrasi itu.

"Mangsa yang kebetulan melalui lokasi kejadian menuju ke pusat kuliah di universiti itu terkena serpihan besi dipercayai percikan peluru sesat yang mengenai mulut dan pipi kanannya," katanya.

Mangsa kemudian segera dikejarkan ke hospital berhampiran untuk menerima rawatan kecemasan.

Bagaimanapun, Zahid dilaporkan dalam keadaan stabil manakala isterinya yang menuntut dalam jurusan Ulum Islamiah tidak mengalami sebarang kecederaan.

"Serpihan besi yang melukakan pipi mangsa berjaya dikeluarkan sebelum mangsa menerima jahitan," katanya.

Kejadian itu disifatkan berlaku secara tiba-tiba hingga menyebabkan mangsa terkandas di dalam kumpulan individu yang sedang melakukan demonstrasi itu.

Difahamkan, pihak PMRAM sudah mengeluarkan pekeliling kepada semua penuntut supaya meningkatkan tahap keselamatan dan menjauhi kawasan demonstrasi dilakukan. - Harian Metro

Khalid Ibrahim Dibidas, Jangan Samakan 10 Perkara Dengan Enakmen Ugama Bukan Islam Selangor 1988

Posted: 08 Jan 2014 04:00 PM PST

Kedah Hendak Ambil Balik Pulau Pinang?

Posted: 08 Jan 2014 06:57 AM PSTExco Agama Selangor Sudah Bersuara, Apa Pula Pendirian Khalid Ibrahim?

Posted: 08 Jan 2014 05:00 AM PST


Profesor Geologi : Lereng Bukit Di Lebuh Raya Mahameru Boleh Runtuh Lagi Kalau Hujan

Posted: 08 Jan 2014 04:00 AM PST


Video Lereng Bukit Lebuh Raya Mahameru Runtuh

Posted: 08 Jan 2014 03:00 AM PST


JURI RAKYAT

Posted: 08 Jan 2014 07:11 PM PST

JURI RAKYAT


Sejarah Panjat Pinang

Posted: 08 Jan 2014 06:26 PM PST

permainan panjat pinang ,semua rakyat indonesia past tahu dengan kegiatan ini,di setiap 17
agustus salalu diadakan,katanya untuk memperingati semangat kemerdekaan para pahlawan.
Namun ternyata mempunyai sisi kelam dari sejarah panjat pinang di indonesia ini.Jika kamu pernah
nonton SInetron Para Pencari Tuhan karya Deddy Mizwar,ada satu adegan dimana,salah seorang
tokoh ingin mengadakan acara agustusan,ada yang mengusulkan Panjat Pinang,tapi di tolak
mentah mentah dengan alasan,Panjat Pinang sebenarnya adalah hiburan orang orang belanda
ketia menjajah Bangsa Indonesia.

                                                  

Kutipan dari WIkipedia
Panjat pinang berasal dari zaman penjajahan Belanda dulu. lomba panjat pinang diadakan oleh orang Belanda jika sedang mengadakan acara besar seperti hajatan, pernikahan, dan lain-lain.yang mengikuti lomba ini adalah orang-orang pribumi. Hadiah yang diperebutkan biasanya bahan makanan seperti keju, gula, serta pakaian seperti kemeja, maklum karena dikalangan pribumi barang-barang seperti ini termasuk mewah. sementara orang pribumi bersusah payah untuk memperebutkan hadiah, para orang-orang Belanda menonton sambil tertawa. tata cara permainan ini belum berubah sejak dulu.
Bisa dibayangkan kondisi pada masa penjajahan, sementara warga negara Indonesia bersusah payah dengan berlumuran keringat, para Penjajah Belanda dan keluarganya tertawa terbahak bahak melihat penderitaan Bangsa Indonesia. Dan mungkin saat ini, ketika perayaan 17 Agustus, mereka masih tertawa terbahak bahak, menyaksikan bahwa budaya yang mereka buat dengan tujuan melecehkan Bangsa Indonesia, ternyata justru di lestarikan.
Dan saat ini bentuk permainan ini masih bertahan hingga sekarang, ada pihak yang tidak mempermasalahkan sejarah permainan ini, tapi ada juga yang tidak setuju dengan budaya ini. Jika sejarah panjat pinang begitu menyakitkan mengapa harus di lestarikan.

Hewan Mitologi hidup di Indonesia

Posted: 08 Jan 2014 05:59 PM PST

Hewan mitologi atau hewan legenda yang biasanya hanya kita dengar dari dongen-dongen       
ternyata ada di indonesia setidaknya mirip hewam mitologi yang di maksud mau tahu                 hewan atau binatang apa saja itu?..Berikut indonesiatop.blogspot.com akan memuat list            hewan indonesia yang mirip dengan hewan mitologi.                                                                                                                                         


1. Burung Cendrawasih dengan Burung Phoenix

Burung Cendrawasih yang bisa ditemukan di Papua, Indonesia ini sering dijuluki dengan bird of paradise atau phoenix bird. Burung ini memang memiliki bentuk dan warnanya yang unik sekilas mirip dengan hewan mitologi Phoenix. Tentu saja bulu-bulu Cendrawasih bukan dari api seperti Phoenix. Walaupun begitu Cendrawasih adalah burung yang sangat indah bentuknya. Burung ini dikenal karena bulu yang sangat memanjang dengan warna merah atau kuning yang indah.

* Phoenix dalam mitologi dari Mesir kuno adalah burung api keramat. Phoenix membakar dirinya sendiri oleh api dan dilahirkan kembali dari api. Biasanya digambarkan mempunyai bulu emas dan merah.

2. Komodo dengan Naga

Pada awal abad 19 di Eropa tersiar kabar tentang adanya naga raksasa yang hidup di kepulauan Indonesia. Para pelaut militer Belanda waktu itu pernah memberi laporan bahwa makhluk tersebut kemungkinan berukuran sampai tujuh meter panjangnya, dengan tubuh raksasa dan mulut yang senantiasa menyemburkan api. Kolonial Belanda kemudian mengirim satu regu tentara terlatih, dan mendarat di pulau Komodo, Nusa Tenggara Timur. Ternyata mereka menemukan Komodo. Komodo mirip naga-naga pada lukisan zaman abad pertengahan. Hal yang membedakan Komodo dari naga, ialah Komodo tidak menyemburkan lidah api.

*Dragon atau naga adalah hewan dengan ukuran yang besar. Mereka berbentuk reptil dan nafasnya dapat menyemburkan api.

3. Tarsier dengan Gremlin

Di pulau Sulawesi, ditemukan suatu tarsier kerdil yang masih hidup, salah satu primata yang paling langka dan paling kecil di dunia. Binatang ini memiliki mata dan telinga besar yang mirip dengan binatang Gremlin. Pygmy tarsier berukuran kecil dengan bobot hanya 50 gram. Hewan ini hidup di atas pohon dan banyak melakukan aktivitasnya di malam hari.

* Gremlin adalah tokoh monster bertubuh kecil dan berwarna hijau. Gremlin sangat mengganggu dan mengkonsumsi energi listrik. Menurut dongeng orang-orang Inggris, Gremlin suka merusak mesin pesawat.

4. Dugong dengan Duyung

Pernah dengar cerita pelaut yang pernah melihat duyung?.. Kemungkinan duyung itu adalah mamalia air yang dikenal sebagai dugong. Mamalia ini bisa ditemukan di perairan dangkal perairan Indonesia terutama kawasan timur. Dugong ini memang tidak memiliki badan manusia. Dugong adalah mamalia laut pemakan tumbuhan.
* Puteri duyung adalah makhluk air yang memiliki kepala dan tubuh layaknya seorang perempuan dan ekor menyerupai ikan.

5. Badak bercula satu dengan Unicorn

Marcopolo pada abad 13 dalam tulisannya pernah melihat Unicorn berwarna hitam di kepulauan Indonesia. Ternyata yang ditemukan Marco Polo itu bukannya unicorn, melainkan badak. Di Ujung Kulon terdapat Badak bercula satu seperti halnya Unicorn yang memiliki satu tanduk di kepalanya. Badak Jawa merupakan binatang terbesar di Jawa. Beratnya bisa mencapai 1,5 ton.

* Unicorn merupakan kuda dengan tanduk yang panjang di kepalanya.

6. Bekantan dengan Tengu

Orang-orang Jepang yang melihat Bekantan menyebutkan bahwa hewan ini mirip dengan tengu, makhluk mitologi yang dikenal di Jepang. Kera Bekantan merupakan kera yang memiliki hidung yang panjang berbeda dengan kera pada umumnya. Karena Hidung panjangnya ini, orang Jepang menyebutnya sebagai monyet Tengu. Bedanya Bekantan tidak memiliki sayap seperti Tengu. Bekantan bisa ditemukan di Pulau Kalimantan.
*Tengu adalah makhluk mitologi Jepang. Tengu memiliki wajah merah dan hidung yang luar biasa panjang. Tengu juga memiliki sepasang sayap, serta kuku kaki dan tangan yang sangat panjang.

Hewan-hewan Indonesia yang disebutkan tadi memang bukanlah hewan mitologi, mereka benar-benar ada tetapi hewan-hewan tersebut kini terancam kepunahan. Kalau mereka punah, mereka akan benar-benar menjadi hewan mitologi yang hanya akan jadi dongengan untuk anak cucu kita di masa depan. Kita bangsa Indonesia wajib menjaganya dari kepunahan.

Satu-satunya Surat Kabar di Dunia yang Masih Menggunakan Tulisan Tangan

Posted: 08 Jan 2014 05:42 PM PST

Hanya orang-orang yang punya seni menulis indah yang bisa melakukannya. Ini adalah salah satu proses dimana sebuah surat kabar akan diterbitkan. Wanita ini menulis naskah berita yang nantinya akan masuk pada proses pencetakan. Kegiatan ini berlangsung di sebuah surat kabar "The Musalman" di India. Nampaknya ini adalah satu-satunya surat kabar di dunia yang masih menggunakan tulisan tangan.

10 Penemuan yang Disalahgunakan

Posted: 08 Jan 2014 05:38 PM PST

Para ilmuwan selalu berusaha membuat inovasi untuk memajukan dunia, tetapi sayangnya ada saja orang-orang yang menggunakannya untuk sesuatu yang buruk demi dirinya sendiri. Di bawah ini adalah daftar penemuan-penemuan yang penting dan ditujukan untuk kebaikan namun berakhir dengan malapetaka yang mengorbankan lingkungan dan nyawa manusia.


1. Zyklon B

Fritz Haber adalah ilmuwan Yahudi yang memenangkan hadiah Nobel karena menciptakan pupuk nitrogen murah dan juga membuat senjata kimia untuk Jerman pada Perang Dunia I. Insektisida hasil penemuannya digunakan untuk pengasapan di toko beras yang bertanggung jawab atas kematian 1,2 juta orang. Zyklon B-nya menjadi metode eksekusi favorit di ruang gas saat pembakaran.

2. Agent Orange

Arthur Galston membuat sebuah bahan kimia yang bisa mempercepat pertumbuhan kacang kedelai dan membuatnya bisa ditumbuhkan di area dengan musim pendek. Sayangnya, pada konsentrasi yang tinggi bahan ini justru akan menggundulkan kacang kedelai tersebut dan fungsi bahan ini lalu digantikan menjadi herbisida (pemberantas tanaman liar) walau Galston khawatir akan dampaknya terhadap manusia. Bahan ini disuplai ke pemerintah AS di tong bergaris oranye dan 77 juta liter Agent Orange disemprotkan di Vietnam yang menyebabkan 400.000 kematian dan cacat dengan 500.000 cacat kelahiran.

3. Senapan Gatling


Richard Jordan Gatling mencuptakan senapan Gatling setelah dia mencatat lebih besarnya kematian warga Amerika karena penyakit daripada tembakan. Di tahun 1877, dia menulis: "Ini menyadarkan saya kalau saya bisa menemukan sebuah alat (senjata) yang dengan kecepatan tembakannya dapat membuat seseorang bisa berperang sebagai seribu orang, itu akan menurangi jumlah tentara yang dibutuhkan dan saya merasa merasa akan lebih mudah untuk menyiapkan makanan bagi para prajurit." Senapan Gatling digunakan hampir sukses untuk memperluas kolonial kerajaan Eropa dengan tanpa ampun menyiksa tentara pribumi dengan senjata primitif.

4. TNT


Joseph Wilbrand adalah seorang kimiawan Jerman yang menemukan trinitrotoluena pada tahun 1863 yang digunakan untuk pewarna kuning. Tapi tidak hingga tahun 1902 saat disadari kekuatan ledakan TNT dan digunakan sebagai senjata peledak secara luas oleh kedua belah pihak saat Perang Dunia I dan Perang Dunia II. Sampai saat ini pun TNT masih digunakan di militer.

5. Bensin Bertimah


Thomas Midgley adalah orang yang menemukan Freon CFC sebagai bahan pendingin yang aman untuk menggantikan bahan pendingin beracun seperti ammonia dalam penggunaannya secara luas. Namun, yang dihasilkan dari bahan ini rupanya kerusakan luas lapisan ozon. Ide terkenal lainnya adalah untuk menambahkan timah tetraetil ke bensin yang menyebabkan permasalahan kesehatan dunia dan kematian karena keracunan timah. Dia dianggap sebagai pria yang "paling banyak memberi dampak pada atmosfir daripada orang lain dalam sejarah bumi."

6. Gas Sarin


Dr. Gerhard Schrader adalah seorang kimiawan Jerman yang berspesialisasi dalam penemuan insektisida baru, berharap bisa membuat kemajuan demi melawan kelaparan di dunia. Namun, Dr. Schrader terkenal karena penemuan berbahaya gas beracun seperti sarin dan tabun, dan karena hal ini, terkadang dia dipanggil "bapak gas beracun".

7. Fusi Nuklir


Sir Marcus Laurence Elwin Oliphant adalah orang pertama yang menngetahui kalau nukleus hidrogen padat bisa direaksikan satu sama lain. Reaksi fusi ini adalah dasar dari bom hidrogen. Sepuluh tahun kemudian, ilmuwan Amerika Edward Teller mendalami penemuan Oliphant untuk membuatnya. Namun, Oliphant yang hanya ingin tahu struktur nukleus dari atom tersebut tidak memperkirakan penggunaannya di masa mendatang.

8. Roket


Meskipun keinginan besar dan mimpi astronomi adalah untuk menggunakan roket dalam mengeksplorasi luar angkasa, hasil kerja Wernher von Braun digunakan untuk membuat roket Nazi V2 yang membunuh 7.250 tentara dan penduduk sipil dan diperkirakan 20.000 buruh selama konstruksi. Lalu, di AS dia membuat sebuah rangkaian roket ICBM yang mampu membawa banyak nuklir peledak sekaligus yang dibawa berkeliling dunia sebelum dia menyelamatkan reputasinya dengan membuat roket Saturn V yang membawa manusia ke bulan.

9. Kamp Konsentrasi


Frederick Roberts, Pangeran Roberts pertama membuat kamp pengungsi untuk memberikan perlindungan kepada keluarga sipil yang diserang yang meninggalkan rumahnya karena berbagai alasan di Perang Boer. Namun, saat Lord Kitchener menggantikan Roberts sebagai komandan utama di Afrika Selatan tahun 1900, tentara Inggris memperkenalkan taktik baru dengan tujuan untuk menghancurkan serangan gerilya dan arus pertumbuhan rakyat sipil. Kitchener memprakarsai rencana untuk "menyingkirkan serangan gerilya dalam sebuah rangkaian gerkan sistimatik, terorganisir seperti olahraga menembak, dengan kesuksesan yang ditentukan dengan sekantung orang mati, tertangkap dan terluka, dan untuk menyapu bersih negara dari apapun yang bisa memberi makanan untuk pelaku penyerangan gerilya, termasuk wanita dan anak-anak." Strategi itu berhasil menangkap 28.000 orang Boer sebagai tawanan perang dan 25.630 lainnya ditenggelamkan ke laut. Sebagian besar sisa orang-orang Boer di kamp lokal adalah wanita dan anak-anak. Lebih dari 26.000 wanita dan anak-anak meninggal di kamp konsentrasi ini.

10. Ekstas


Anton Köllisch membuat 3,4-metilendioksimetamfetamin sebagai hasil penelitiannya berupa obat untuk melawan pendarahan yang tidak normal. Hasil penelitiannya tersebut tidak digubris selama 70 tahun hingga menjadi terkenal di kalangan klub dance di awal 80an. Dan bermula dari kebiasaan Rave (dance party) di akhir tahun 80an yang mengadopsi Ekstasi sebagai obat pilihanlah yang membuat MDMA menjadi empat besar obat ilegal yang membunuh sekitar 50 orang per tahun di Inggris. Penemunya meninggal di Perang Dunia I.

4 Prajurit yang Ditakuti Rambo

Posted: 08 Jan 2014 05:34 PM PST

1. Audie Murphy

Ketika Audie Murphy mendaftarkan diri untuk bergabung ke Marinir di tahun 1942 pada umur 16, dia hanya berbobot 110 pounds/50 Kg dengan tinggi badan 5'5'/165cm. Mereka menertawakannya. Jadi dia mendaftarkan dirinya ke Angkatan Udara, dan juga ditertawakan. Kemudian dia mendaftarkan dirinya ke Angkatan Darat, dan mereka berpikir tidak ada ruginya menerima orang lebih untuk menjadi perisai bagi peluru-peluru musuh. Mereka pun menerimanya. Ketika ia pingsan di tengah latihan, mereka bermaksud memberinya tugas di dapur tetapi Audie bersikeras ingin bertempur, jadi mereka pun mengirimnya ke dalam badai pertempuran.

Dalam masa penjajahan Italia, pangkatnya dinaikkan menjadi korporal karena bakatnya dalam menembak. Pada waktu yang sama ia juga dijangkiti penyakit malaria, yang ia derita hampir selama perang berlangsung.


Pada tahun 1944, ia dikirim ke Prancis bagian utara. Disana ia berhadapan dengan sebuah pasukan senapan mesin Jerman yang berpura-pura menyerah, dan kemudian menembaki teman baiknya. Audie mengamuk dan menghabisi semua yang ada di sarang senapan mesin tersebut, mengunakan senjata-senjata musuh untuk menghabisi setiap musuh dalam jarak 100 yard/91 meter, termasuk dua sarang senapan mesin dan beberapa penembak jauh. Dari aksinya ini ia digelari Distinguished Service Cross, dan dijadikan komandan platon. Permintaan maaf pun datang dari orang-orang yang selalu memanggilnya 'Shorty/Si Pendek'

Setengah tahun kemudian, pasukannya diberi tugas melindungi Colmar Pocket, sebuah daerah penting di Prancis. Walaupun yang tersisa dari mereka hanya 19 orang (dari total 128) dan beberapa tank penghancur M-10.


Pasukan Jerman datang menyerang dengan pasukan yang besar lengkap dengan tank-tanknya. Karena bala bantuan tidak akan tiba dalam waktu dekat, Murphy dan pasukannya bersembunyi di parit perlindungan dan mengirim M-10 mereka untuk mencoba melawan. Seperti yang diperkirakan, M-10 mereka pun dilumpuhkan pasukan Jerman.

Kemudian Audie dengan malaria-nya berlari ke salah satu M-10 yang sedang terbakar dengan tanki gas penuh yang siap meledak setiap saat, menunggangi senapan mesin .50 Cal tank tersebut dan menembaki semua yang ada dalam penglihatannya.

Dia terus menembak selama hampir 1 jam sampai akhirnya kehabisan peluru, kemudian berjalan kembali ke pasukannya yang terkesima oleh aksinya ketika tank M-10 yang ia tunggangi meledak dibelakangnya. Persis seperti di film-film action. Mereka memberinya setiap medali yang bisa diberikan, dengan total 33 medali, lima dari Prancis, satu dari Belgia dan sebuah Medal of Honor.

Setelah perang, Audie menderita Shell-Shock dan diberi obat anti-depresan placidyl. Ketika ia kecanduan obat tersebut dan disarankan untuk ikut program rehabilitasi, ia menolak dan mengunci dirinya di dalam kamar motel selama seminggu sampai akhirnya sembuh. Autobiografi yang ia tulis sendiri berjudul To Hell and Back/Ke Neraka dan Kembali. Audie Murphy kemudian menjadi aktor hollywood memainkan dirinya sendiri di film To Hell and Back. Film ini kemudian menjadi film terlaris dari Universal selama 20 tahun sampai akhirnya dikalahkan film Jaws.

KENAPA RAMBO PANTAS TAKUT:
Ketika para produser hollywood ingin menjadikan biografi Murphy sebuah film yang ia mainkan sendiri. Murphy ketakutan kalau orang-orang akan mengira ia sengaja membumbui pengalaman-pengalaman hidupnya untuk membesarkan namanya sendiri. Jadi ia membuat mereka meninggalkan beberapa bagian dari autobiografinya supaya filmnya lebih gampang dipercaya oleh penonton.

2. Alvin C York

Dilahirkan ke sebuah keluarga petani miskin dari Tennessee, Alvin York menghabiskan sebagian besar masa mudanya dengan mabuk-mabukan dan berkelahi di bar. Setelah temannya terbunuh dalam perkelahian, dia bersumpah untuk berhenti mabuk-mabukan dan menjadi seorang yang anti-kekerasan. Ketika ia menerima panggilan untuk bertugas tahun 1917, York mencoba untuk menghindar dengan alasan 'conscientious objector/perbedaan kepahaman'. Alasannya ditolak dan York pun dikirim untuk latihan dasar.

Setahun kemudian, ia adalah salah satu dari 17 orang yang ditugaskan untuk menjatuhkan sebuah kamp senapan mesin yang menjaga rel kereta api Jerman dengan cara menyelinap. Misi penyelinapan mereka digagalkan para penembak yang melihat mereka mendekat dan mulai menembak, menewaskan 9 dari mereka.


Pasukan-pasukan yang selamat melarikan diri, meninggalkan York sendirian menerima peluru-peluru dari 32 senapan mesin besar. Seperti yang dia tulis di buku hariannya,

'I didn't have time to dodge behind a tree or dive into the brush, I didn't even have time to kneel or lie down. I had no time no how to do nothing but watch them-there German machine gunners and give them the best I had. Every time I seed a German I just touched him off. At first I was shooting from a prone position; that is lying down; just like we often shoot at the targets in the shooting matches in the mountains of Tennessee; and it was just about the same distance. But the targets here were bigger. I just couldn't miss a German's head or body at that distance. And I didn't.'

(Aku tidak sempat untuk menghindar kebelakang pohon atau meloncat ke dalam semak-semak. Aku bahkan tidak sempat untuk berlutut atau tiarap. Aku tidak sempat dan tidak tahu untuk melakukan apapun kecuali melihat orang-orang Jerman dengan senapan mesinnya dan memberi yang terbaik yang aku bisa. Setiap kali aku melihat musuh, aku hanya *menjatuhkannya/membuatnya menembak?*. Awalnya aku hanya menembak dari posisi tiarap; yaitu tiduran; seperti dulu kami sering menembaki sasaran-sasaran di pertandingan menembak di gunung-gunung Tennessee; dan jaraknya hampir sama. Tetapi sasaran-sasaran disini lebih besar. Aku rasa tidak mungkin luput menembak kepala atau badan musuh dengan jarak ini. Dan aku benar-benar tidak luput.)

Setelah dia menjatuhkan sekitar 20 musuh, seorang letnan Jerman mengumpulkan 5 anggota untuk mendekatinya dari samping. York menghabisi kelimanya dengan Colt.45-nya yang hanya berisikan 8 peluru. 'seperti menembak kalkun liar di kampung' katanya kemudian.

Melihat ini, letnan Paul Jurgen Vollmer berteriak menanyakan York apakah ia seorang Inggris. Pada perang dunia pertama, tidak ada yang menanggapi kekuatan bertempur pasukan Amerika, semua menganggap mereka sebagai pemula. Vollmer mengira York kemungkinan adalah seorang jagoan Inggris yang ditugaskan untuk mengajarkan pasukan Amerika cara berperang yang benar. Ketika York mengatakan bahwa ia adalah orang Amerika, Vollmer membalas, 'Good Lord! If you won't shoot any more I will make them give up/ Ya Tuhan! kalau kau berhenti menembak, aku akan membuat mereka menyerah'

Sepuluh menit kemudian, 133 pasukan tiba di lokasi sisa-sisa dari batalyon York. Letnan Woods, atasan York pada awalnya mengira bahwa itu ada serangan balik Jerman sampai ketika dia melihat York memberi hormat dan mengatakan 'Corporal York reports with prisoners, sir/ Korporal York melapor dengan tawanan, pak' Ketika atasan yang terkejut itu bertanya berapa banyak, York menjawab 'Honest, Lieutenant, I don't know / Sejujurnya, letnan, aku tidak tahu'

KENAPA RAMBO PANTAS TAKUT:
Mungkin Rambo menghabisi sebagian besar pasukan Vietnam yang menjaga kamp POW (tahanan perang). Tapi itu 10 tahun setelah perang berakhir. Tidak ada yang mengantisipasi akan ada seorang jagoan yang menyerbu mereka.

York melakukan aksi jagoannya ketika perang tengah berlangsung, dan dikepung musuh yang jauh lebih banyak sama seperti Rambo yang juga dikepung musuh-musuhnya. Dan York adalah seorang yang anti-kekerasan.

3. Yogendra Singh Yadrav

Yogendra Singh Yadav adalah anggota dari batalyon grenadier India di masa perang dengan Pakistan di tahun 1999. Misi mereka waktu itu adalah menghancurkan 3 bunker musuh yang ada di puncak 'Tiger Hill/Bukit Harimau' (sebuah gunung yang sangat besar)

Sialnya, ini berarti mereka harus mendaki ratusan kaki permukaan tebing yang ditutupi es dengan susah payah tanpa tali. Mereka menentukan untuk mengirim sesorang mendaki dahulu dan memasangkan tali pendukung supaya semua anggota bisa memanjat dengan bantuan tali yang telah dipasangkan oleh pemanjat pertama. Yadav menawarkan diri menjadi pendaki pertama.

Dalam perjalanan mereka menuju puncak, musuh di gunung yang berdekatan menembaki mereka dengan RPG (bazoka) dan assault rifles (senapan serbu). Serangan ini menewaskan komandan dan setengah dari pasukan Yadav, meninggalkan sisa pasukan tercerai berai. Yadav, meski tertembak 3 kali terus melanjutkan pendakiannya.


Ketika dia mencapai puncak, salah satu bunker musuh menembakinya dengan senapan-senapan mesin. Yadav berlari ke arah datangnya hujan peluru, melempar granat ke jendela bunker dan membunuh semua yang ada di dalam. Pada saat ini, bunker kedua sudah mulai menembakinya. Yadav melakukan hal yang sama, berlari ke arah datangnya peluru-peluru dan membunuh 4 orang di dalam bunker dengan tangan kosong. Sementara itu sisa pasukan Yadav menjatuhkan bunker ketiga dengan sedikit masalah.

Untuk keberaniannya, Yadav diberi gelar 'Param Vir Chakra'. Gelar tertinggi di militer India ini hanya diberikan untuk perbuatan keberanian yang dinilai sangat luar biasa dan tidak mungkin dilakukan dalam kehidupan normal.


Gelar ini hanya pernah diberikan 21 kali, dan dua sepertiga dari penerimanya gugur untuk menerimanya. Laporan awal memberitakan Yadav telah gugur, tetapi ternyata mereka salah karena memperkirakan bahwa tidak ada manusia yang sanggup selamat dari patah kaki, tangan yg hancur dan 10-15 luka tembakan di badan.

KENAPA RAMBO PANTAS TAKUT:
Yadav menerima jauh lebih banyak peluru dalam waktu 10 menit daripada Rambo di semua film-filmnya. Dan pada waktu kejadian, Yadav hanya berumur 19 tahun.

4. Simo Hayha

Simo Hayha hanyalah seorang petani dan pemburu yang telah melewati masa wajib militer 1 tahunnya. Ketika Uni Soviet menyerang Finlandia di tahun 1939, dia memutuskan untuk membantu kampung halamannya. Karena area perperangan kebanyakan di dalam hutan, Hayha menentukan taktik terbaik adalah dengan bersembunyi di pepohonan ditemani sepucuk senapan dan beberapa kaleng makanan.

'The White Death', nama yang diberikan oleh tentara Russia ketika mengetahui puluhan pasukan mereka tewas oleh hanya seseorang dengan pakaian kamuflase putih dan sepucuk senapan. Kecemasan mulai melanda pasukan Russia dan misi-misi pun dijalankan hanya untuk membunuh seorang penembak jauh misterius.

Ketika pasukan khusus yang dikirim Russia untuk menghabisi Hayha semua tewas, Russia mengumpulkan sebuah tim counter-snipers untuk mengimbangi kemapanan Hayha dalam menembak jauh. Namun tidak ada satu pun dari mereka yang selamat dari bidikannya. Dalam masa 100 hari, Hayha membunuh 542 prajurit dengan senapannya. 150 lainnya dia habisi dengan SMG. Total kill-countnya mencapai 705 orang.

Pada akhirnya, tidak ada satupun prajurit Russia yang berani mendekati area-area dimana Hayha diperkirakan bersembunyi. Tentara Russia kemudian melaksanakan carpet-bombing di area-area yang diperkirakan sebagai tempat Hayha bersembunyi. Namun Hayha berhasil selamat dari taktik carpet-bombing Russia yang dilancarkan hanya untuk dirinya seorang.

Tanggal 6 Maret 1940, seseorang yang beruntung berhasil menembak Hayha di kepala dengan peluru peledak. Ketika ditemukan dan dibawa kembali ke markas, setengah dari kepala Hayha telah hancur. The White Death telah berhasil dihentikan .......


...... untuk seminggu. Hayha kembali siuman pada tanggal 13 Maret 1940, hari dimana perang berakhir. Hayha kemudian melewati masa-masa
tuanya sebagai pemburu dan peternak anjing setelah perang dunia kedua berakhir.

KENAPA RAMBO PANTAS TAKUT:
Hayha menghabisi ratusan prajurit Russia dengan hanya latihan militer tingkat dasar dari masa 1 tahun wajib militernya. Dan dia melakukan semuanya di suhu minus 40 derajat, ditemani sepucuk senapan.

9 Makanan Penyedot Lemak

Posted: 08 Jan 2014 05:25 PM PST

Ketika anda berusaha mengurangi berat badan dengan melakukan diet, benarkah anda harus menghindar dari semua makanan? Sebenarnya beberapa makanan bisa membantu anda membakar lemak! Mari temukan beberapa makanan alami yang dapat membantu anda mengurangi asupan lemak, sehingga anda bisa terlihat lebih baik dengan pakaian anda.

1. Tahu dingin
http://www.restodb.com/indonesia/articles/2009/05/10/spicy_sensations_di_nadaman_shangri_la/images/200_shang2.jpg
Ini dapat membantu mencerna lemak yang tersimpan di dalam usus dan perut, juga untuk mengeluarkan lemak.

2. Rebung
http://matoa.org/wp-content/uploads/2009/05/rebung.jpg
Rendah lemak dan gula namun tinggi serat, rebung baik untuk mencegah konstipasi. Akan tetapi orang yang menderita ulkus (luka) perut harus membatasi asupan rebung.

3. Sayur yang diasinkan
http://3.bp.blogspot.com/_g7RVxPCrnOE/SQeDT9ua3xI/AAAAAAAAAdI/7J2O_cyZ6co/s320/42-15880582.jpg
Lemak dari sayuran terhancurkan selama proses pengasinan. Akan tetapi, orang yang tubuhnya cederung menyimpan kelebihan cairan dan gas harus menghindarinya untuk mencegah tersimpannya cairan tubuh.

4. Tauge
http://3.bp.blogspot.com/_56la8EMhjWs/SE4DEixIsrI/AAAAAAAAAJA/xVD8wbcW_Ss/s320/tauge.PNG
Mengandung fosfor, zat besi dan banyak cairan. Ini dapat mencegah terbentuknya lemak di bawah kulit.

5. Pepaya
http://4.bp.blogspot.com/_rlTOI_eC7dY/SQ_UvA6ihQI/AAAAAAAAEFk/l1bV_0SQtkA/s400/papaya+1.jpg
Membantu mengurangi kelebihan cairan dan gas yang tersimpan di dalam tubuh dan beri-beri. Juga memperbaiki persendian.

6. Nanas
http://ksupointer.com/wp-content/uploads/2009/08/nanas1.jpg
Mengandung enzim untuk menghancurkan makanan berprotein tinggi, seperti ikan dan daging. Ini cocok dikonsumsi setelah makan.

7. Kulit jeruk yang dikeringkan
http://2.bp.blogspot.com/_blOXB91-nfQ/SKMJ5h2iVkI/AAAAAAAABUE/i7WLd7kjlOQ/s400/orange+peel.JPG
Tidak saja bisa membantu pencernaan dan melepaskan gas, juga dapat mengurangi tersimpannya lemak di dalam perut.

8. Cumi
http://www.testcompany.com/archive/March2009-09/att-5171/Cumi-Bakar.jpg
Sangat rendah lemak sehingga berat anda tidak akan bertambah jika memakannya. Ini pilihan makanan yang tepat selagi diet.

9. Jali-jali
http://dienyyusuf.files.wordpress.com/2008/11/hanjeli.jpg
Efektif bagi orang dengan berat badan yang bertambah karena kelebihan menyimpan cairan dan gas.

Hewan Aneh di Pantai Mirip Alien

Posted: 08 Jan 2014 05:22 PM PST

Mahluk aneh misterius membuat gempar para wisatawan yang sedang berlibur di pantai semenajung Gowes di Wales.Hewan ini mirip sekali dengan mahluk asing dari luar angkasa di cerita Alien yang menyeramkan.
Ratusan orang di pantai Oxwich dekat Swansea sempat juga melihat kumpulan hewan aneh ini.
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Sebetulnya mahluk aneh ini adalah kumpulan semacam cacing laut yang biasa bergerombol di batang kayu besar yang larut di perairan pantai. namun karena sangat besar dan banyak jumlahnya sehingga kelihatan seperti mahluk aneh dan bila kita perhatikan sekilas mirip dengan DR Who di cerita Alien.
Beberapa orang menamakannya angsa apung Barnacles. Biasanya mereka terapung apun dan menuju pantai untuk berjemur diri
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Di Spanyol dan Portugal Hewan ini banyak dikonsumsi dan bernilai jual tinggi, dimasak sebagai makanan dengan rasa asin dan biasanya di uap steam memasaknya.
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien
Foto-foto hewan asing yang mirip dengan Alien

7 Tanda Pasangan Puas di Ranjang

Posted: 08 Jan 2014 08:58 AM PST

http://2.bp.blogspot.com/_hCUpDrryLPc/SedSB-2BmuI/AAAAAAAAAWk/QiiqzEIjQfY/s320/make-love.jpg
Bercinta merupakan kegiatan yang paling menyenangkan bagi pasangan. Pasalnya ungkapan kasih sayang diantara kedua belah pihak berubah menjadi sebuah kenikmatan dan kepuasan yang tak terlupakan dan tak ternilai. Konon dalam mengungkapan sebuah kepuasan bercinta, setiap pasangan kerap memberikan respons yang berbeda-beda.

Menurut Riri dan Yoez dalam bukunya yang berjudul ?69 Tip dan Trik Menggapai Kenikmatan Seks' berikut 7 tanda pasangan puas menikmati adegan bercinta, diantaranya :

Puting pasangan mengeras
Apa pun kondisinya apakah pasangan Anda tengah gugup atau kedinginan, perhatikan puting payudaranya. Apabila mengeras terlebih dibarengi dengan tanda-tanda lain seperti nafas yang naik turun dan mengeluarkan kata-kata seperti, 'Yeah! Yeah! Terus... Terus...' dan sebagainya menunjukkan bahwa pasangan Anda mendapatkan kepuasan.

Mengungkapkan sisi emosional
Ada beberapa cara wanita mengungkapkan kepuasan seperti menangis. Cenderungnya, menurut para wanita, orgasme kadang-kadang membawa gelombang emosi tertentu dan dapat berakhir dengan menangis misalnya. Apabila seperti ini, jangan khawatir, bisa jadi pasangan Anda telah merasakan kenikmatan dan kepuasan.

Tertidur
Ada wanita yang merasa begitu lelah dengan orgasme mereka, sehingga perlu istirahat sesaat untuk memulihkan kondisinya kembali. Jika pasangan Anda mengalami hal serupa, jangan lekas marah, peluklah dia dan lakukan hal yang menyenangkan bersama-sama.

Menunjukkan sikap manja
Walaupun ini tidak selalu menjamin bahwa pasangan Anda telah mencapai orgasme, keinginannya untuk memeluk erat dan merasakan kehangatan tangan Anda di sekitar area sensitifnya mungkin menjadi tanda bahwa pasangan baru saja selesai menikmati pengalaman yang menyenangkan bersama Anda.

Tidak bisa berjalan
Ketika pasangan Anda sulit bangun dan tidak dapat berjalan karena kakinya gemetar setelah banyak hubungan intim bersama Anda, yakinlah bahwa ini salah satu tanda bahwa Anda telah menyelesaikan tugas seorang pria yang baik.

Tak kuasa membicarakan pertempuran yang telah berlangsung
Jika setelah Anda berhubungan intim mendapati pasangan Anda tak kuasa membicarakan posisi yang telah Anda nikmati bersamanya, membahas sensasi yang dia rasakan, atau ia hanya mengomel kata-kata yang sama. Ini pertanda bahwa ia telah merasakan sensasi yang hebat dari senjata Anda.

Ia tersenyum aneh pada Anda
Anda pasti sudah tahu apa yang dimaksud. Ada hari-hari di mana pasangan Anda menikmati senyuman yang tidak biasa dari kebiasaan terutama ketika Anda bersamanya baru saja menyelesaikan pengalaman menyenangkan dan ia mengucapkan terima kasih pada Anda sebagai pertanda ia telah mencapai kepuasan

Satu Kelas Kompak Hamil Bersama, 17 Siswi Positif Hamil

Posted: 07 Jan 2014 10:31 PM PST

Edan! 17 remaja putri yang belum genap 17 tahun dan masih terdaftar sebagai siswi di Gloucester High School (setara SMU) di negara bagian Massachusetts, Amerika Serikat, menjalankan ide dari buah kesepakatan sekelas yaitu hamil secara bersamaan. Tidak hanya pejabat dan guru-guru, para orangtua pun tak mengerti apa sebenarnya yang ada dalam benak dan keingingan dari ke-17 remaja putri ini.


Berawal dari menikmati liburan musim panas, ketika pulang dan mulai belajar kembali di sekolah diketahui 17 siswi hamil secara bersamaan. Uniknya dan hebohnya mereka tak hanya satu sekolah, ketujuh belas gadis berusia kurang dari 16 tahun ini ternyata juga satu kelas!

Hingga saat ini pejabat setempat masih menyelidiki berapa umur 'si ayah' dan siapa saja 'si ayah' yang mengamili mereka. "Jika diketahui usia 'para ayah' ini lebih dari 20 tahun, maka mereka bisa dijatuhi hukuman penjara karena di dakwa berhubungan seks dengan anak di bawah umur," kata seorang staf di sekolah itu.

Dari laporan yang terungkap ternyata niatan hamil secara bersama dari ke-17 siswi ini memang sedah mereka rencanakan. Bahkan diketahui nyaris siswi di kelas itu telah sepakat, namun yang benar-benar hamil hanya 17 remaja putri. "Entah apa tujuannya, tapi dari hasil tes kehamilan yang dilakukan oleh pihak sekolah, kami menemukan fenomena menyedihkan ini. Bahkan beberapa diantara siswi lainnya ada yang mengungkapkan rasa kecewanya karena mereka gagal hamil," ujar staf sekolah itu.

Bisa jadi ide gila ini dilatar belakangi peristiwa yang seringkali terjadi di Gloucester High School. Pasalnya, setiap usai liburan sekolah, pihak sekolah selalu mengadakan tes kehamilan bagi seluruh siswinya. Hal ini dilakukan karena tercatat setiap tahun banyak siswinya yang tidak bisa melanjutkan sekolah karena alasan hamil di luar nikah.Namun 17 siswi yang hamil bersama kali ini benar-benar mengejutkan sehingga menjadi perbincangan dan pemberitaan media massa. Semoga saja perilaku edan ini tidak dicontoh di kalangan pelajar Indonesia.

10 Tokoh Dunia yang Menikahi Saudara Sendiri

Posted: 07 Jan 2014 10:26 PM PST

Fenomena Menikah dengan sepupu sendiri sering terjadi dalam masyarakat,fenomena tersebut juga terjuadi pada sebagian orang-orang yang terkenal. Dibawah ini adalah daftar nama-nama orang terkenal didunia yang pernah menikah dengan saudara sepupunya sendiri
10. Jesse James
Jesse James menikahi saudara sepupunya sendiri yang bernama Zerelda 'Zee' Mimms. Mereka mempunyai dua orang anak dan tetap menikah sampai Jesse meninggal pada tahun 1882 pada usia 34 tahun.
9. Franklin D. Roosevelt
Menikah dengan Eleanor Roosevelt, Meskipun mereka bertemu sewaktu anak-anak, mereka menjadi tertarik setelah makan malam di Gedung Putih pada tahun 1902 yang diselenggarakan oleh paman Eleanor Franklin's, Presiden Teddy Roosevelt. Mereka menikah di St Patrick's Day tahun 1905, dan telah mempunyai enam anak.
8. Johann Sebastian Bach
Pada 1707 Johann Sebastian Bach menikah yang kedua dengan sepupunya sendiri yang bernama Maria Barbara Bach. Dia meninggal pada tahun 1720. Tidak banyak yang diketahui tentang perkimpoian mereka, tetapi ia menikah lagi kurang dari dua tahun setelah kematian istrinya.

7. H.G Wells
HG Wells, seorang penulis dan sejarawan Inggris terlahir ke dunia. Dia terkenal karena karya fiksi ilmiahnya. Di antara karya-karya HG Wells adalah buku berjudul "Perang Dunia", "Kota Baru", dan "Kumpulan Sejarah".HG Wells menikah dengan saudara sepupunya yang bernama Maria Isabel Wells,Wells meninggal dunia tahun 1946.
6. Thomas Jefferson
mantan presiden amerika serikat ke 3,Thomas Jefferson menikah dengan sepupunya sendiri yang bernama Martha Wayles Skelton Jefferson pada tahun 1772. Mereka hidup bersama enam anak-anaknya. Martha meninggal pada tanggal 6 September 1782 dan Jefferson tidak pernah menikah lagi.
5. Albert Einstein
Lalu siapa pula yang tidak kenal dengan bapak satu ini,Einstein E=MC2..
Albert menikah yang kedua dengan sepupunya sendiri yang bernama Elsa pada tahun 1919, tidak terlalu lama setelah itu albert bercerai dengan istri pertamanya Mileva. Elsa meninggal pada 1936 karena berbagai masalah kesehatan, dan Albert tidak pernah menikah lagi sampai kematiannya pada tahun 1955.

4. Charles Darwin
siapa yang tidak kenal charles darwin,orang yang populer dengan teori evolusinya.ia menikah dengan saudara sepupunya yang bernama Emma Wedgwood. Mereka total mempunyai sepuluh anak. Darwin meninggal pada tahun 1882.

3. Edgar Allan Poe
Pada usia 20 tahun, penyair Edgar Allen Poe tinggal bersama bibi, paman,dan sepupunya setelah ayah dan ibunya meninggal dunia.7 tahun kemudian dia bertemu virginia di Baltimore, kemudian ia jatuh cinta dan menikah,usia virginia baru 13 tahun waktu itu.Virginia meninggal delapan belas tahun kemudian pada tahun 1847, dan Poe meninggal hanya dua tahun setelah kematian Virginia.
2. Jerry Lee Lewis
Pada tahun 1957, Musisi terkenal rock and roll Jerry Lee Lewis menikah dengan sepupunya sendiri yang bernama Myra, pada saat itu baru berusia 13 tahun.Mereka mempunyai dua orang anak , dan kemudian bercerai pada tahun 1970.
1. Rudy Giuliani
adalah seorang gubernur Rudy giuliani,telah menikahi Regina perugi pada tahun 1968 yang tak lain adalah sepupunya sendiri.tidak sampai bertahun-tahun kemudian mereka menyadari bahwa mereka adalah sepupu.Regina dan Rudy resmi bercerai pada tahun 1982 ,dan kemudian rudy menikah lagi dengan Donna hanover pada tahun 1984.

Cara Penyajian Makanan yang Super Unik

Posted: 07 Jan 2014 10:17 PM PST

Inilah Pelacur Terkaya di Dunia

Posted: 07 Jan 2014 10:12 PM PST
Paige Ashley tak malu mengakui bahwa dirinya pelacur kelas atas. Dan selama enam tahun ia menggeluti profesinya itu ia punya sempanan di bank sebesar 300.000 poundsterling (Rp 4,2 M kurs Rp 14.000), rumah mewah di London Utara, mobil sport dan beberapa kali operasi plastik. Meski ia banyak mendapat uang dari melacur ia mengatakan" Saya tidak akan mengatakan bahwa saya bahagia."

Seperti kehidupan nyata Belle de Jour-yang diperankan Billie Piper di BBC, Secret Diary a Call Girl, Paige berasal dari keluarga menengah yang harmonis.

Orangtuanya adalah pemilik peternakan yang kaya dan ia menikmati kehidupan yang menyenangkan di masa kanak-kanak. Ia sekolah di sekolah terkenal di Weybridge, Surrey, dan ia mendapat empat level A-termasuk tiga grade A.

Langkah berikutnya ialah masuk College untuk menjadi pengacara, tetapi ibu dan ayahnya mengatakan bahwa ia harus belajar hidup mandiri. "Mereka mengatakan tidak ada biaya untuk masuk universitas, makasaya berpikir mencari uang sendiri."

Masalahnya saya punya pendidikan yang baik dan tidak ingin turun derajat pada kekumuhan menyendokkan mi ke mulut dan minum sari apel.

Kemudian seorang teman mengaku bahwa ia bergabung dengan sebuah agensi lady escort (wanita pendamping) di London. Paige kemudian ikut. Tapi kemudian terbukti hal itu jauh dari kemewahan.

Klien pertama yang ia dapat ialah seorang pengacara gendut di Travelodge. Saya ingat saya telentang sementara dia ngorok di atas saya. Tidak nyaman, apalgi mulutnya bau, sngat meneyebalkan. Tetapi setidaknya saya dapat uang.

Ada lagi klien yang menginginkan saya pura-pura bahwa dia bayi dan saya harus memberi minum padanya dengan botol. Yang lain memaksa masuk ke pakaian saya sebelum seks. Saya bertemu mereka di hotel yang penuh kecoak.

" Setelah dua bulan saya punya uang 2.000 poundsterling (Rp 28 juta) dan mendaftar ke universitas." Tetapi kemudian agensi lain yang pernah melihat fotonya mengontaknya.

"Mereka ingin tahu apakah saya bisa berbicara sopan dan dapat bergaul," kata Paige. Mereka bertanya apakah saya mau bergabung, dan memberitahu bahwa saya bisa berpenghasilan 5.000-10.000 poundsterling. "Saya pikir penghasilan itu untuk sebulan, tetapi mereka mengatakan per booking dan saya dapat pergi ke penjuru dunia. Saya rasa hal itu bagus buat saya."

Job pertamanya bersama agensi barunya ialah menemui pebisnis Amerika. Mereka makan malam di restoran Michlein, di Mayfair London, kemudian pergi ke hotel. Ia membayar 5.000 poundsterling semalam.Saya diberitahu agar membeli pakaian warna hitam, menyerahkan kuitansinya dan ia akan membayarnya. Pekerjaan ini jauh dari pekerjaanku sebelumnya. Dan saya berterima kasih karena klien saya kali ini punya dua mata, hidung dan mulut.

"Ia menungguku dengan membawa seikat bunga. Ia pura-pura mengenal saya dan kami berbincang, makan dan minum anggur. Kami balik ke hotel dan minum sampanye sebelum meminta saya menanggalkan pakaian."

"Saya menikmati semua pengalaman ini. Saya tak pernah dimanjakan sebelumnya. Kemudian ia memberitahu saya bahwa ia punya istri dan tiga anak. Semua klien saya sudah menikah tetapi yang satu ini lebih tidak jujur karena ia mengajak minum anggur dan makan malam bersama. Jika istrinya tahu, maka dia akan sangat terpukul."

Pengalaman pertamanya pergi ke luar negeri adalah ke Spanyol, ia menghabiskan waktu seminggu sebagai `istri` bisnisman dengan bayaran 30.000 poundsterling. Kemudian ia terbang ke Australia, LA, Las Vegas, Timur Tengah dan Brasil bersama pria lain.

Pekerjaan saya terbesar dan hanya semalam terjadi di Abu Dhabi di Hotel Emirates Palace bersama tiga pria.. Hotel itu bintang tujuh dan semua deknya berlapis emas. Mereka membayarku 20.000 poundsterling semalam. Hasilnya, esoknya ia kehabisan tenaga. Pria Arab suka wanita barat. Mereka seperti status symbol.Saya bertemu dengan para gadis di Abu Dhabi dan Bahrain dan mereka mengeruk uang dengan menjadi gadis pendamping (escort).

Booking paling menyebalkan terjadi dengan anggota parlemen "Saya berhubungan seks dengan selusin anggota di berbagai kesempatan, mereka dari Partai Konservatif Mereka punya kelakuan yang menyebalkan. Mereka berbuat semaunya seolah-olah memilikiku karena telah membayar 5.000 poundsterling.

Tiga tahun kemudian, setelah berhenti menjadi gadis panggilan Paige memberitahu orangtuanya. "Saya pikir mereka akan marah besar," katanya. "Menakjubkan, kata-kata pertama dari ibu saya adalah apakah mereka menggunakan kondom?" "Saya jawab tentu, mereka memakainya. Saya rasa mereka sedikit kaget, terutama ayahnya yang menggeleng-gelengkan kepala.

"Saya rasa saya telah tidur dengan lebih 500 pria, saya keliling dunia dan menghasilkan banyak uang, tapi saya tidak akan mengatakan saya bahagia. Pekerjaan saya membuktikan bahwa jangan percaya pria, mereka semua dikendalikan benda yang ada di antara selangkangan mereka

9 Makanan Penyedot Lemak

Posted: 07 Jan 2014 10:06 PM PST

Ketika anda berusaha mengurangi berat badan dengan melakukan diet, benarkah anda harus menghindar dari semua makanan? Sebenarnya beberapa makanan bisa membantu anda membakar lemak! Mari temukan beberapa makanan alami yang dapat membantu anda mengurangi asupan lemak, sehingga anda bisa terlihat lebih baik dengan pakaian anda.

1. Tahu dingin
http://www.restodb.com/indonesia/articles/2009/05/10/spicy_sensations_di_nadaman_shangri_la/images/200_shang2.jpg
Ini dapat membantu mencerna lemak yang tersimpan di dalam usus dan perut, juga untuk mengeluarkan lemak.

2. Rebung
http://matoa.org/wp-content/uploads/2009/05/rebung.jpg
Rendah lemak dan gula namun tinggi serat, rebung baik untuk mencegah konstipasi. Akan tetapi orang yang menderita ulkus (luka) perut harus membatasi asupan rebung.

3. Sayur yang diasinkan
http://3.bp.blogspot.com/_g7RVxPCrnOE/SQeDT9ua3xI/AAAAAAAAAdI/7J2O_cyZ6co/s320/42-15880582.jpg
Lemak dari sayuran terhancurkan selama proses pengasinan. Akan tetapi, orang yang tubuhnya cederung menyimpan kelebihan cairan dan gas harus menghindarinya untuk mencegah tersimpannya cairan tubuh.

4. Tauge
http://3.bp.blogspot.com/_56la8EMhjWs/SE4DEixIsrI/AAAAAAAAAJA/xVD8wbcW_Ss/s320/tauge.PNG
Mengandung fosfor, zat besi dan banyak cairan. Ini dapat mencegah terbentuknya lemak di bawah kulit.

5. Pepaya
http://4.bp.blogspot.com/_rlTOI_eC7dY/SQ_UvA6ihQI/AAAAAAAAEFk/l1bV_0SQtkA/s400/papaya+1.jpg
Membantu mengurangi kelebihan cairan dan gas yang tersimpan di dalam tubuh dan beri-beri. Juga memperbaiki persendian.

6. Nanas
http://ksupointer.com/wp-content/uploads/2009/08/nanas1.jpg
Mengandung enzim untuk menghancurkan makanan berprotein tinggi, seperti ikan dan daging. Ini cocok dikonsumsi setelah makan.

7. Kulit jeruk yang dikeringkan
http://2.bp.blogspot.com/_blOXB91-nfQ/SKMJ5h2iVkI/AAAAAAAABUE/i7WLd7kjlOQ/s400/orange+peel.JPG
Tidak saja bisa membantu pencernaan dan melepaskan gas, juga dapat mengurangi tersimpannya lemak di dalam perut.

8. Cumi
http://www.testcompany.com/archive/March2009-09/att-5171/Cumi-Bakar.jpg
Sangat rendah lemak sehingga berat anda tidak akan bertambah jika memakannya. Ini pilihan makanan yang tepat selagi diet.

9. Jali-jali
http://dienyyusuf.files.wordpress.com/2008/11/hanjeli.jpg
Efektif bagi orang dengan berat badan yang bertambah karena kelebihan menyimpan cairan dan gas.

r b f

Posted: 08 Jan 2014 07:02 PM PST

r b f


Rampasan Bible:Jangan Kita Terhegeh-Hegeh Pertahankan JAIS

Posted: 07 Jan 2014 07:56 PM PST


Kenapa saya tidak peduli hal JAIS? Sebab 90% kakitangan JAIS adalah penyokong totok Pas. Dengarlah cara mereka berkhutbah di sekitar Selangor, cara mereka membantu Pas memburukkan UMNO. 

Tidak ada sebab untuk saya bertungkus lumus menyokong JAIS sedangkan Pas berpeluk tubuh.

Memanglah ini perjuangan Islam, tapi sikap hipokrit JAIS menyebabkan saya sekadar menyokong dari jauh selagi Pas tidak tampil mempertahankan mereka.

Dipetik dari facebook Ab Jalil Baker

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 08 Jan 2014 03:57 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


'Kangkang' terlebih, Sharifah Sakinah jadi bahan peminat

Posted: 08 Jan 2014 02:30 PM PST

Sharifah Sakinah memuat naik aksi yang agak nakal di akaun Instagram dengan menggayakan baju Al-Khaired yang baru diperolehnya.

Baju tersebut sleevless hingga menampakkan ketiak dan kemudian diikat untuk menampakkan pusatnya.

Terdapat dua aksi berbeza yang digayakan beliau. Satu aksi mengangkang dan satu lagi menonggek gitu.

Peminat-peminat seperti biasa akan menjadi 'juri' tak berbayar kepada artis kegemaran mereka ini.

Ada yang cemburu dengan bentuk tubuh Sharifah Sakinah, ada yang beranggapan ianya biasa-biasa aja malah ada yang turut memberi perhatian kepada bahagian-bahagian tubuh pelakon suam-suam kuku ini.

Ketiak, puggung, pusat, dan akhir sekali 'camel toe' semua diperhatikan peminat. Hmmm, entah apa lagi yang tinggal untuk bakal suaminya kelak pulak ye...

Kebakaran di Rantau Panjang, surau kedai tidak 'terusik'

Posted: 08 Jan 2014 07:01 AM PST

Sebanyak 60 unit kedai berusia kira-kira 20 tahun di Pekan Rantau Panjang berhampiran Kompleks Zon Bebas Cukai Rantau Panjang di sini, yang terkenal sebagai 'syurga membeli-belah' musnah dalam kebakaran tersebut.

Kejadian kira-kira pukul 11.30 malam itu tidak melibatkan sebarang kehilangan nyawa berikutan kesemua premis tidak beroperasi pada waktu malam.

Namun apa yang menarik adalah beberapa keping gambar selepas bomba selesai memadamkan kebakaran telah disebarkan di internet.

Gambar tersebut di dakwa gambar sebuah surau di salah sebuah kedai yang terbakar pada malam tersebut.
Walaupun kebakaran dilihat memusnahkan hampir ke semua bahagian kedai, surau tersebut masih kelihatan elok, serta peralatan-peralatan dalamnya masih tidak terusik, hanya sedikit habuk dari kesan kebakaran sahaja yang berada di situ.

Sejauh mana kebenarannya, hanya Allah Maha Mengetahui...


Penyamun paksa nenek seks oral di kebun sayur

Posted: 08 Jan 2014 06:08 AM PST

Gambar hiasan - Sumber
BERCHAM – Seorang nenek trauma dipaksa melakukan seks oral terhadap seorang lelaki dalam satu kejadian samun di sebuah kebun sayur di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi itu, mangsa berusia 74 tahun bersendirian melakukan rutin harian memeriksa sayur-sayur ditanamnya.

Sinar Harian difahamkan, seorang lelaki berusia 20-an menghampiri mangsa dari arah belakang sebelum memulas tangan dan meragut rantai leher, merampas cincin emas serta anting-anting emas yang dipakainya.

Suspek turut merampas dompet berisi wang tunai RM250 yang disimpannya dalam poket baju mangsa.

Suspek kemudiannya mengambil kesempatan membuka baju mangsa dan turut membuka seluarnya sebelum mengarahkan mangsa melakukan seks oral terhadapnya.

Mangsa bagaimanapun melawan dan berkeras tidak mahu melakukan aksi tidak senonoh itu.

Tindakan mangsa yang terus cuba melawan berjaya menyelamatkannya apabila suspek mengambil keputusan melarikan diri dengan mengayuh basikal milik mangsa.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Sum Chang Keong mengesahkan kejadian itu dan disiasat mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan.

Sinar Harian

'Gadis ular' gemparkan Thailand

Posted: 08 Jan 2014 05:01 AM PST

BANGKOK: Gadis berusia 8 tahun, Mai Li Fay, dari Bangkok, adalah jauh dari kehidupan yang biasa seorang gadis sebayanya. Setiap hari, beribu-ribu orang datang berkunjung dan berkumpul di depan rumah keluarganya untuk mengambil peluang melihat dan menyentuh gadis itu, yang dianggap oleh penganut buddha dan hindu sebagai boleh memberikan nasib baik.

Menurut pakar perubatan terkemuka Thailand, Dr Ping Lao, gadis muda itu mengalami sindrom yang jarang berlaku dikenali sebagai Malianorcis Serpentosis atau penyakit Jing Jing, yang menjadikan badan lebih rendah, berbentuk reptilia yang berbeza dari manusia biasa.

Hanya segelintir kes-kes seumpamanya telah direkodkan sepanjang sejarah, jadi pengetahuan saintifik terkumpul berkaitan kes seumpama itu agak terhad dan tidak ada penyelesaian perubatan sehingga waktu ini.

Keluarga menerima keadaan Mai Li dengan perasaan bercampur, kesedihan dan kegembiraan, Sedih dengan keadaan Mai Li, tapi gembira kerana sebagai keluarga miskin, kehadiran tetamu yang tidak berkesudahan (pelancong dan tetamu agama) telah menjadikan keluarga miskin ini beroleh pendapatan yang besar dan meningkatkan taraf hidup mereka.

Sumber

Melaka tolak tuntutan iktiraf ‘Sultan Melaka’

Posted: 08 Jan 2014 04:01 AM PST

MELAKA – Kerajaan Negeri Melaka hari ini menolak tuntutan Raja Noor Jan Shah Raja Tuah untuk diiktiraf sebagai 'Sultan Melaka', kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron.

Sambil meminta pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya terhadap individu itu, beliau berkata tuntutan Raja Noor Jan Shah mencabar Perlembagaan Persekutuan yang antara lain menyatakan Melaka satu daripada negeri ditadbir dan diurus wakil Persekutuan selaku ketua negeri iaitu Yang Dipertua Negeri Melaka yang dilantik Yang di-Pertuan Agong.

Beliau berkata Penasihat Undang-undang Kerajaan Negeri Melaka akan meneliti perkara itu dan akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang cuba menimbulkan dakwaan mengelirukan terhadap status kesultanan negeri itu.

"Tuntutan sebegini dibuat semasa Melaka menjadi antara negeri termaju di Malaysia…ini tidak lain cubaan mengambil kesempatan terhadap kemakmuran dan keharmonian Melaka," katanya dalam sidang berita di Seri Negeri di sini, hari ini.

Baru-baru ini, Idris menerima surat daripada Raja Noor Jan Shah yang mahu perbincangan dilakukan bagi mendapatkan pengiktirafan sebagai 'Sultan Melaka' kerana mendakaw beliau telah mendapat pengiktirafan daripada Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Idris turut kesal dengan tindakan Raja Noor Jan Shah yang cuba mengelirukan rakyat Melaka dan meminta semua pihak supaya tidak sewenang-wenangnya percaya dengan dakwaan tidak berasas melibatkan sejarah kesultanan di Melaka.

"Saya juga memohon pihak media supaya melaporkan isu sebegini dengan penuh hati-hati dan bertanggungjawab supaya rakyat tidak terkeliru dengan dakwaan seperti ini," katanya.

Menurutnya Melaka hanya mengiktiraf pingat, bintang dan darjah kebesaran yang diberikan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob.

"Kita tidak mengiktiraf pingat, bintang dan darjah kebesaran diberikan oleh pihak lain. Dalam isu Lembaga Adat Naning memberikan pingat baru-baru ini, kita mengiktiraf lembaga itu hanya sebagai sebuah kumpulan adat sahaja, kita tidak iktiraf mereka memberikan pingat-pingat sedemikian," katanya.

Selain Lembaga Adat Naning, kerajaan negeri turut menerima laporan adanya individu dikenali sebagai 'Bonda Ratu Kerajaan Melayu Melaka' memberikan pingat kebesaran di negeri ini.

"Mereka yang menerima pingat daripada pihak ini, kita akan pastikan tidak akan menerima pingat daripada Yang Dipertua Negeri Melaka… yang telah menerima (pingat daripada Yang Dipertua Negeri Melaka) kita akan lihat kemungkinan untuk tarik balik (pingat itu)," katanya. – Bernama

Dua anggota RELA pecah masuk rumah Timbalan Menteri

Posted: 08 Jan 2014 12:03 AM PST

Gambar hiasan
KUCHING - Mahkamah Majistret di sini hari ini menetapkan hukuman penjara selama enam bulan terhadap dua anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia selepas mengaku bersalah memecah masuk rumah Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada 24 Disember lalu.

Tertuduh, Aloi Ali, 42 dari Kampung Pinang Jawa dan rakannya Nurul Azmie Tahir, 30, dari RPR Taman Sri Jaya, mengaku bersalah atas tuduhan berkenaan yang dibacakan di hadapan Majistret Maris Agan. - KOSMO!

Ugut sebar foto bogel pelajar IPT

Posted: 07 Jan 2014 11:31 PM PST

Melaka: Gara-gara mengugut dan memeras seorang wanita selain memiliki koleksi gambar lucah di dalam telefon bimbitnya, seorang bekas penuntut sebuah institut pengajian tinggi (IPT) didenda RM8,000 oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Hukuman itu diputuskan Majistret Ida Rahayu Sharif selepas tertuduh, Mohd Hidayat Abd Ghani @ Mukhtar, 24, dari Batu Buruk, Terengganu mengaku salah di atas tiga pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Mengikut pertuduhan pertama, dia didakwa sengaja mendatangkan ketakutan terhadap seorang wanita berusia 23 tahun dengan ingin menyebarkan gambar bogel mangsa supaya menyerahkan seutas gelang tangan dan rantai leher emas di sebuah pangsapuri di Bukit Beruang pada jam 2.27 pagi, antara Ogos hingga 2 September tahun lalu.

Dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman itu jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Mohd Hidayat didakwa mahu melakukan pemerasan dan cuba mendatangkan ketakutan kepada mangsa sama untuk menyebarkan gambar bogelnya supaya menyerahkan wang tunai RM5,000 di tingkat 15 asrama IPT itu kira-kira jam 10.41 pagi, 17 September lalu.

Dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan. yang membawa hukuman maksimum penjara tujuh tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada hukuman itu jika sabit kesalahan.

Mengikut pertuduhan terakhir, tertuduh didakwa memiliki gambar lucah dalam telefon bimbit jenis Samsung S3 Mini miliknya di pangsapuri sama kira-kira jam 1 tengah hari, 19 September lalu. Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali

Kakitangan DBKL mati dipukul warga Nigeria

Posted: 07 Jan 2014 11:01 PM PST

Gambar hiasan
KUALA LUMPUR 6 Jan. - Seorang kakitangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mati dipukul oleh sekumpulan warga Nigeria setelah mangsa bersama dua rakannya menyamar sebagai polis serta bertindak memecah masuk ke rumah warga asing itu di Kepong di sini malam tadi.

Timbalan Ketua Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata, mangsa, Sazali Mokhtar, 52, disahkan meninggal dunia akibat kecederaan di kepala kira-kira pukul 5 pagi ini di Hospital Selayang. - UTUSAN ONLINENajwa sudah beri keterangan kepada polis

Posted: 07 Jan 2014 09:40 PM PST

AWAL pagi 1 Januari lalu, timbul kekecohan di laman sosial apabila ramai mempersoalkan status yang dimuat naik oleh pelantun Sahabat, Najwa Latif menerusi akaun Twitter miliknya. Status yang berbunyi “Saya merasa kesal dengan tindakan liar perusuh himpunan di Dataran Merdeka ambil alih pentas Dataran dan meraba beberapa orang wanita.” telah menimbul dan mengundang kecaman teruk daripada peminat.

Tidak mahu imejnya terus tercalar, Najwa tampil menafikan perkara itu. Dengan sekeras-kerasnya, Najwa atau nama sebenar Imratul Najwa Abdul Latif, 19, berkata, tuduhan yang ditimbulkan pihak bertanggungjawab itu tidak berlaku kerana dia mempunyai saksi iaitu kakaknya Syafika dan pengurus Azahari Jaafar di tempat kejadian bagi mengesahkan perkara terbabit.

Bagi mendapatkan pengesahan dan apa tindakan selanjutnya, wartawan Hits, GARRET DAWUM yang berkesempatan menghadiri konsert sempena pelancaran Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014 malam Sabtu lalu, terus berjumpa dan bertanya dengan Najwa sendiri.

HITS: Selepas Konsert Ambang Tahun Baharu 2014, Najwa ada memuat naik status mengatakan awak diraba. Apakah kebenaran dengan kenyataan itu.

NAJWA: Mana ada saya kena raba. Benda itu tidak berlaku langsung. Ia fitnah semata-mata. Sejujurnya tidak ada apa yang berlaku. Saya ada bersama kakak dan pengurus ketika konsert itu. Apabila selesai saja persembahan, kami terus masuk kereta dan pulang dengan selamat. Persembahan saya bermula pukul 11.15 dan berakhir pada pukul 11.20 malam tetapi keadaan masih tenang. Selepas pukul 11.30 malam keadaan mula kecoh dan kakak serta pengurus saya ambil keputusan untuk pulang. Kira-kira pukul 11.40 malam, kami terus pergi ke kereta dan bergerak keluar dari Dataran Merdeka.

Kenapa dakwaan sebegitu boleh berlaku?

NAJWA: Saya sendiri tak pasti dan keliru bagaimana boleh timbul tuduhan itu. Benda ini mungkin berpunca daripada satu gambar screen capture Twitter saya yang mengatakan saya memuat naik mesej kononnya saya kesal dengan apa berlaku malam itu.

Dari mana Najwa mula tahu tentang status yang dimuat naik itu?

NAJWA: Saya tidak tahu apa-apa. Sampai di rumah kawan saya bagi Whatsapp kata saya ada muat naik status berkenaan. Apabila saya periksa balik, saya memang tidak pernah memuat naik apa-apa status. Yang buat saya sedih dan kesal apabila segelintir peminat menghentam saya dengan kata-kata kesat kerana ‘tweet’ itu. Mereka sangkakan ia adalah daripada saya. Padahal benda itu tak berlaku pun.

Mungkin Najwa ada syak sesiapa berkenaan muat naik status di dalam Twitter itu?

NAJWA: Sekali lagi, saya katakan dakwaan yang timbul itu adalah palsu dan ianya telah diubahsuai. Saya tidak boleh kata siapa yang membuat kerja tidak bertanggungjawab itu. Saya tidak tahu siapa yang memulakan ‘permainan’ itu. Saya cuma lihat benda itu sekitar pukul 1 pagi.

Apa pengajaran yang Najwa perolehi selepas kejadian itu?

NAJWA: Dengan apa yang berlaku, saya telah mendapat pengajaran supaya berhati-hati selepas ini. Kejadian ini memberi pengalaman baharu dalam dunia Internet. Sedih memang sedih difitnah, tapi saya terima ujian ini. Lagipun, saya sudah membuat laporan polis di Balai Polis Shah Alam selepas berlakunya perkara itu. Keterangan saya juga sudah diambil 3 Januari lalu pada pukul 6.30 petang.

Menjejaskan karier atau peribadi awak tak? Awak tahu motif orang buat perkara itu?

NAJWA: Saya tidak boleh nak cakap apa. Ini pertama kali saya dikaitkan dengan perkara ini dan tidak pasti siapa yang memulakan fitnah ini. Saya memaafkan orang yang membuat tuduhan itu dan berharap dia tidak akan mengulangi kesilapannya.

Mungkin awak serik dalam keadaan pentas terbuka terutama berlakunya demonstrasi?

NAJWA: Saya percaya apa yang berlaku ada hikmahnya. Jadi, saya belajar banyak dan mengambil kejadian itu sebagai satu pengalaman dan pengajaran buat saya. Insyallah saya tidak akan serik membuat persembahan dalam keadaan pentas terbuka.

Pesanan buat rakan-rakan artis lain?

NAJWA: Berhati-hati dan percaya dengan kuasa Allah. Apabila kita buat orang, Allah pasti akan membalasnya. Jadi, janganlah kita menabur fitnah terlebih dahulu.

Utusan

Paderi Andrew masih angkuh, enggan mohon maaf

Posted: 07 Jan 2014 09:35 PM PST

SHAH ALAM 7 Jan. - Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew (gambar) enggan tunduk terhadap desakan pihak yang mahukan beliau menarik balik serta memohon maaf berhubung kenyataannya sebelum ini supaya gereja Katolik terus menggunakan kalimah Allah dalam perhimpunan mingguan di Selangor.

Sebaliknya, beliau mempertahankan kenyataan itu dan meminta semua pihak tidak salah faham terhadap apa yang dinyatakannya sebelum ini.

Beliau memberikan alasan kenyataan itu dibuat berasaskan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan bahawa setiap orang berhak menganuti serta mengamalkan agama masing-masing selain berhak menguruskan urusan agama sendiri seperti mana yang termaktub di bawah Perkara 11(3) perlembagaan yang sama.

"Kenyataan saya sebelum ini adalah berkaitan dengan Perkara 11 tersebut. Begitu juga dengan hak kumpulan mana-mana agama untuk menguruskan hal ehwal agamanya sendiri, ini yang saya sebut.

"Kita tidak boleh pergi kepada agama lain dan mengarahkan apa nak dibuat seperti jangan guna bau-bauan, jangan guna air. Perlembagaan jelas menyebut setiap kumpulan agama berhak menguruskan agama masing-masing.

"Saya tak boleh beritahu orang Islam, Hindu, Buddha, Sikh apa yang perlu dibuat. Saya tidak boleh cakap apa-apa tentang agama lain... jangan salah faham," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa negeri, Sallehen Mukhyi di sini hari ini.

Hadir sama ialah Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas, Xavier Jayakumar.

Selain laporan polis dan desakan supaya Andrew memohon maaf, pelbagai NGO turut menganggap kenyataan paderi itu sebagai biadab serta mencabar sensitiviti umat Islam termasuk memperlekehkan titah Sultan Selangor yang sebelum ini menitahkan supaya semua rakyat negeri ini tanpa mengira kaum serta latar belakang agama supaya akur dan patuh terhadap larangan pengunaan kalimah Allah oleh mereka yang bukan beragama Islam.

Dalam pada itu, Andrew ketika diminta mengulas mengenai pertemuannya dengan Sallehen berkata, pihaknya bersedia mengadakan dialog dengan mana-mana pihak bagi mencari penyelesaian membabitkan isu yang membabitkan isu agama di negara ini.

Utusan

MP: Trio DAP jangan campur urusan Islam

Posted: 07 Jan 2014 09:31 PM PST

Ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad berkata tidak wajar tiga ADUN DAP Selangor "campur tangan" apabila mencadangkan supaya Enakmen Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 negeri itu dipinda.

Menyifatkan pindaan enakmen itu sebagai "urusan orang Islam", Khalid - yang mencetuskan kontroversi hampir sama pada 2010 – berkata, tindakan wakil rakyat DAP itu bercanggah dengan prinsip perjuangan parti, sekali gus memburukkan lagi suasana.

"Sepertimana mereka tidak mahu orang Islam campur tangan dalam urusan agama bukan Islam, begitu juga orang Islam tidak mahu lihat campur tangan bukan Islam dalam urusan agama Islam.

"Tindakan mereka akan bercanggah dengan prinsip yang mereka perjuangkan sendiri. Malahan ia akan digunakan untuk memburukkan keadaannya lagi," katanya melalui SMS jawapan kepada Malaysiakini.

Khalid diminta mengulas tindakan tiga ADUN DAP Selangor – Lau Weng San (Kampung Tunku), Rajiv Rishyakaran (Bukit Gasing) dan Yeo Bee Yin (Damansara Utama) – yang mahu enakmen itu dipinda selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Cadangan itu diutarakan ekoran serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Persatuan Bible Malaysia (BSM) pada 2 Januari lalu.

Khalid mencadangkan ketiga-tiga ADUN itu bersabar dan memberi keyakinan kepada umat Islam untuk membebaskan diri dari "permainan politik golongan tertentu" yang ingin peralatkan Islam sebagai alat adu-domba dan perbalahan.

"Usaha pembebasan umat Islam dari keadaan Islam diperalatkan oleh golongan yang bertopengkan Islam perlu dilakukan dan dijayakan oleh umat Islam sendiri tanpa bantuan dari umat lain.

"Ini saya yakin akan tercapai kerana Islam sememangnya mengajar umatnya untuk menghormati hak agama lain," katanya yang juga pemimpin PAS Selangor.

Kenyataan tiga trio itu dikecam pelbagai NGO, termasuk Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PAS kerana didakwa bertindak "gopoh".

Malaysiakini

Suami paksa, rakam aksi seks isteri hamil dengan sepupu

Posted: 07 Jan 2014 08:12 PM PST

Nora (kanan)
KANGAR: Seorang suami yang memaksa isteri hamil melakukan hubungan seks dengan sepupunya mengaku tidak bersalah di atas dua pertuduhan yang dikenakan ke atasnya di Mahkamah Sesyen di sini, tadi.

Muka depan Harian Metro dan web myMetro hari ini melaporkan seorang isteri muda berusia 19 tahun menjadi mangsa deraan seksual suaminya yang berusia 22 tahun apabila dipaksa melakukan hubungan seks dengan seorang remaja berusia 15 tahun.

Dalam kejadian 1 Januari lalu, si suami turut membantu remaja terbabit merogol mangsa yang sedang hamil selain turut merakam aksi hubungan seksnya.

Tertuduh pertama yang juga suami mangsa Mahathir Abu Bakar, 22, mengaku tidak bersalah di atas dua pertuduhan di bawah Seksyen 109 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 376 Kanun Keseksaan serta Seksyen 375 Kanun Keseksaan.

Sepupu tertuduh pertama berusia 15 tahun juga turut didakwa dan tidak mengaku bersalah di atas pertuduhan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan selepas kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Abdul Rashid Daud.

Suami mangsa tidak dibenarkan diikat jamin manakala sepupunya dikenakan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan tarikh sebutan semula kes ialah pada 10 Februari ini.

Kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam manakala pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwaraya Fazril Sani Mohamed Fadzil.

Selera jijik suami

Dia tak patut hidup lagi di dunia ini kerana perangainya lebih teruk daripada binatang," kata seorang isteri muda yang menjadi mangsa deraan seksual suaminya apabila dipaksa melakukan hubungan seks dengan seorang remaja berusia 15 tahun.

Malah, dalam kejadian yang berlaku jam 3 petang, 1 Januari lalu, si suami durjana itu turut membantu remaja terbabit merogol mangsa yang sedang hamil apabila wanita berkenaan meronta.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Nora, 19, berkata, suaminya turut merakam aksi hubungan seksnya dengan remaja terbabit yang juga sepupu lelaki itu.

"Selepas itu dia (suami) pula melakukan hubungan seks secara paksa dengan saya," katanya ketika ditemui Harian Metro, di sini, semalam.

Berikutan kejadian itu, Nora membuat laporan di Balai Polis Arau pada hari yang sama, menyebabkan suaminya yang berusia 22 tahun serta remaja terbabit ditahan untuk siasatan lanjut.

Harian Metro

Lagu Yuna calon Anugerah Oscar

Posted: 07 Jan 2014 05:01 PM PST

Bukan mudah mempertaruhkan bakat seni ke pasaran antarabangsa, apatah lagi andai karya dihasilkan tersenarai sebagai calon anugerah berprestij seperti Oscar atau Academy Awards.

Biarpun berdepan ranjau, penyanyi mencipta nama di Amerika Syarikat (AS), Yunalis Zarai membuktikan pengorbanan lebih tiga tahun berkelana di negara asing membuahkan hasil.

Sekalipun dendangan duet dengan Owl City dalam lagu Shine Your Way, penyanyi berusia 27 tahun ini bangga bakatnya diiktiraf apabila lagu ciptaan komposer, Adam Young tersenarai dalam pencalonan awal anugerah Oscar ke-86.

Mahu cipta banyak lagu untuk filem

Tidak meletakkan harapan bagi lagu runut bunyi untuk filem animasi Hollywood, The Croods tercalon dalam senarai lima teratas kategori Original Song, Yuna bagaimanapun tetap berbangga.

Walaupun saya hanya berduet dalam lagu ini, namun saya sangat gembira dan teruja kerana lagu ini terpilih ke Oscar. Harapan saya, dapat terus menyumbang lebih banyak lagi bakat saya dalam filem akan datang, tidak kira di Hollywood atau Malaysia.

Kata Pakteh...!!

Posted: 08 Jan 2014 02:09 PM PST

Kata Pakteh...!!


Episod 1: Tanah Melayu tidak aman sejak wujudnya DAP serpihan PAP

Posted: 07 Jan 2014 04:35 PM PST

Lim Kit Siang boleh menafikan beliau tidak terlibat dalam peristiwa 13 Mei 1969 tetapi sejarah membuktikan, inilah antara petualang yang sepatutnya sejak dulu dihapuskan. Sehingga kini DAP tidak pernah berubah malah menjadi semakin kuat apabila mereka disokong oleh Bangsa Melayu Islam yang sudah hilang maruahnya.

Rakyat Malaysia perlu mengetahui kerosakan imej negara hari ini berlaku disebabkan oleh DAP. Jika disebut Anwar Ibrahim, Melayu Islam ini sudah tidak punya apa-apa melainkan terus berpaut kepada DAP. Anwar Ibrahim pernah dilacurkan namanya oleh Karpal Sigh dalam Parlimen dan sehingga kini, Hansard Parlimen menjadi bukti bahawa Karpal Sigh antara individu yang menyatakan Anwar Ibrahim seorang peliwat.

Persoalannya mengapa kini Karpal Sigh boleh bersatu menjadi pembela Anwar?. Jawapan jelasnya ialah DAP mengetahui Anwar boleh digunapakai seperti lampin dan apabila misinya tercapai...lemparkan saja dalam tong sampah malah puak DAP ini mungkin membuangnya dalam lubang jamban (tempat yang lebih sesuai untuk Anwar).

Lebih menghairankan, Misi dan Visi DAP yang menggunakan Anwar Ibrahim ini disambut penuh taksub oleh Umat Islam berbangsa Melayu. Pas menjadi pelacur terawal yang memeluk DAP. Sehingga kini ramai pendokong PAS yang ikhlas berjuang dipinggirkan dan segala usaha PAS kini hanya untuk menjadikan DAP sebagai pemerintah. 

Lihatlah segala isu yang diperjuangkan kebelakangan ini, ianya lebih menjurus kepada perjuangan DAP yang dikuasai Cina Kristian. Mungkin benar kata rakan-rakan bahawa Cina Kristian DAP kini sedang meniupkan PERANG SALIB di Malaysia melalui segala kekuatan yang mereka ada. 

Kesilapan terdahulu membiarkan DAP wujud di Tanah Melayu tidak perlu berulang. Pencacai murahan bertaraf najis seperti PKR dan PAS sepatutnya sudah mulai sedar bahawa mereka hanya dibawah tapak kaki Lim Kit Siang, Lim Guan Eng sahaja. tidak lebih dari itu.

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 08 Jan 2014 01:37 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


Boleh bertahankan slogan "Cepat,Tepat, & Intergriti.

Posted: 08 Jan 2014 12:28 PM PST

Dulu ramai orang mengeluh dan bersunggut, terlalu lama mengambil masa untuk berurusan dengan pihak Imigresen. Sama ada mahu buat pasport atau pun mahu memperbaharui pasport.

Tahun ini (januari 2014) sudah tidak banyak kedengaran sunggutan yang tidak menyenangkan apabila berurusan dikauntar, sesuai dengan slogan Cepat, Tepat, & Intergriti. Kini program 6P sudah tidak menjadi isu lagi walaupun ramai yang menjadi mangsa penipuan, isu birokrasi sedikit saja kedengaran, rata-rata kakitangan kini ramai yang mesra dan peramah serta melayan pelanggang dengan berhemah terutamanya di Bahagian Expatriate Services.

Bukan saja di Putrajaya Jabatan Imigresen mendapat pujian, ditiap tiap negeri pun perkhidmatan jauh lebih baik dari dulu, ini semua hasil kegigihan pucuk pimpinan Imigresen berserta Pengarah-pengarah dan kakitangan. Kalu pun ada perkhidmatan songsang hanya sedikit saja kakitangan yang melakukannya.

Keprihatinan Dato' Seri Ketua Pengarah untuk melihat Jabatan Imigresen dapat memberi perkhidmatan yang terbaik kepada orangramai telah berhasil, yang mana semua kakitangan diminta memberi perkhidmatan terbaik serta melayan orangramai dengan penuh tanggongjawab dan tidak kedekut untuk sentiasa senyum dan bersopan.

Biasalah apabila berurusan dengan manusia yang ramai, berbagai-bagai kerenah terpaksa dihadapi oleh kakitangan, suasana dipintu masuk Ibu Pejabat Imigresen Putrajaya seperti pasar borong, lambakan orangramai tidak terkawal, boleh duduk dimana-mana mereka suka, kerana tidak cukup pengawasan.

Dikantin pula, tak ada standart langsung, seperti kedai makan dipasar borong, makanan dibiarkan bertaburan, pinggang untuk kueh mueh tidak berlap, basah dan menjejekkan. Sekarang pelayan dari bangsa Indonesia , dulu pelayan dari bangsa India, tak bolehkah kantin dioperasi oleh bangsa Melayu? sebagai model.

Pujian boleh diberi kepada kakitangan yang berkhidmat untuk menaikkan nama jabatan, walaupun baru-baru ini dipintu masuk KLIA ada tangkapan, itu tidak mencermin keseluruhan kakitangan. itu adalah kes terpencil dan kini Jabatan Imigresen dilihat lebih bersungguh untuk dibersihkan dari gejala 'seekor kerbau membawa lumpur'. mereka yang membuat salah perlu dihukum, tak kiralah lelaki atau perempuan, supaya tidak merebak lebih teruk lagi.

Apakah imej Imigresen yang kelihatan baik hari ini akan dapat bertahan, ikutilah kupasan akan datang.
waadat

Posted: 08 Jan 2014 01:34 PM PST

waadat


Gaji dulu gaji sekarang

Posted: 07 Jan 2014 06:36 PM PST

Seorang rakan menyuarakan keluhan: "Dulu, seorang lelaki keluar universiti dengan gaji RM2000. Hari ini, anaknya pula tamat universiti dengan gaji yang sama iaitu RM2000."

Sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya. Maka Demang sudah dapat mengagak arah maksud kata-kata tersebut. Sudah tentu nilai RM2000 tahun 1990 tidak sama dengan RM2000 pada 2014!

Demang memandang mukanya dan bertanya: "engkau pernah kerja dengan kerajaan?"

"Tak pernah," katanya.

"Ok. Beginilah. Dulu, seorang guru keluar maktab dengan gaji RM435. Sekarang, anaknya yang tamat daripada maktab (ditukar nama menjadi IPG) dibayar hampir RM3000."

Ini bermakna dalam sektor swasta, angka pendapatan pekerja tidak berubah manakala kakitangan kerajaan meningkat berkali-ganda-ganda-ganda.

Itu sebabnya kaum cina yang dulu memperleceh sektor kerajaan kini teringin bertukar profesyen. Setidak-tidaknya mereka mahukan tempat itu untuk anak cucu mereka.

Masalahnya, dalam perjawatan awam terdapat quota untuk rakyat pribumi.

Dulu mereka leluasa menguasai bidang perniagaan. Sekarang orang Melayu semakin ramai yang bijak berniaga dan kreatif. Pelanggan Melayu sama seperti mana-mana kaum di dunia ini yang lebih selesa membeli daripada kaum sendiri.

Lagipun mereka tahu peniaga Melayu wajib membayar zakat dan wang tersebut akan kembali pada orang Islam juga.

Justeru janganlah hairan jika anda lihat kaum berkenaan begitu beriya-iya nak tengok kerajaan yang ada sekarang tumbang.

Faham?

THE FLYING KICK

Posted: 08 Jan 2014 01:26 PM PST

THE FLYING KICK


UNDANG-UNDANG TANPA TINDAKAN, IBARAT JANTAN TANPA TELUR!!!

Posted: 08 Jan 2014 01:00 PM PST

MELAYU SI TANGGANG SEKARANG TELAH DITERIMA SEBAGAI PEJUANG!!!

Posted: 08 Jan 2014 10:02 AM PST

ANAK BEKAS MENTERI, SEKARANG AHLI PARLIMEN, CUBA BOLOT TELEKOM DAN JADI PEMBEKAL TUNGGAL JENAMA HUAWEI!!!

Posted: 08 Jan 2014 07:36 AM PST

WAHAI ZAHID HAMIDI... DI MANAKAH KAMU SIMPAN TELUR KAMU?

Posted: 07 Jan 2014 08:00 PM PST

WHICH TWIKKIE HEAD PUNYA NASIHAT, BUBUH TOL KAT LEBUHRAYA EDL DAN BAGI KEUNTUNGAN BESAR KEPADA MRCB?

Posted: 07 Jan 2014 06:30 PM PST

KOMPENI KONSULTAN YANG MENTEKEDAGHAH BERBILION DUIT RAKYAT, RUPA-RUPANYA JADI JARI TELUNJUK MENCUCUK MATA!!!

Posted: 07 Jan 2014 05:00 PM PST

SURAT PEKELILING PALSU.... SEKALI LAGI KPDNKK, KEMENTERIAN PENERANGAN DAN PENERANGAN UMNO-BN GAGAL SERTA PINCANG TUGAS!!!

Posted: 07 Jan 2014 03:21 PM PST

Cucu Tok Selampit

Posted: 08 Jan 2014 01:22 PM PST

Cucu Tok Selampit


Laporan Polis Dibuat Ke Atas 'Red Bean Army' Kerana Memfitnah Menteri Besar Pahang Miliki Rolls-Royce

Posted: 08 Jan 2014 05:03 AM PST


Akibat terdesak untuk mempertahankan Setiausaha Agong DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang yang menukar kereta rasmi daripada Toyota Camry kepada W221 Mercedes-Benz S300L baru, 'Red Bean Army' yang bersembunyi di bawah nama Margaret Senior Chan (rujuk akaun Facebook beliau di sini) telah memfitnah Menteri Besar Pahang memiliki Rolls-Royce.

Sehubungan dengan itu, hari ini, jam 4.57 petang, satu laporan polis telah dibuat di Balai IPD Kuantan oleh Dato Toh Seng Soon - peguam berkaitan posting di Facebook atas nama Margaret Senior Chan yang dipercayai mengandungi peryataan-peryataan berbau fitnah terhadap Menteri Besar Pahang kononnya beliau memiliki sebuah kereta mewah jenis Rolls-Royce.

Pengadu: Dato Toh Seng Soon
No. KP: 601031045361
Pekerjaan: Peguam
Alamat pejabat: Tetuan Toh & Company , Kuantan
Alamat Rumah:3, Lrg Kubang Buaya 54, 25200 Kuantan
Ktn Rpt: 001312/14
Pegawai penyiasat Insp Nor Azani.

Laporan polis tersebut dibuat oleh pengadu atas arahan Menteri Beasr Pahang supaya pihak Polis menyiasat perkara berkenaan kerana percaya ianya satu kesalahan jenayah (criminal defamation) terhadap pegawai awam dan supaya tindakan diambil terhadap pengendali akaun Facebook berkenaan. Laporan polis tersebut diklasifikasi di bawah Sekyen 500, Kanun Keseksaan (fitnah).

My sincerely advise to you, Margerat Senior Chan - You can run, but you've nowhere to hide baby. The police are looking for you. You got a wrong person to defame.


Gambar Rolls-Royce di dalam air berkenaan diambil ketika kejadian Jakarta dilanda banjir pada 22/01/2013. Berita berkenaan boleh dibaca antara lain di bawah:

Dato Bentara Nik Abdul Aziz Nik Mat - Dari Menteri Besar Ke Penjual Air Jampi

Posted: 07 Jan 2014 06:00 PM PST

Banyak pula iklan-iklan air jampi/tawar Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat di dalam 'timeline' di Facebook. Tidak pastilah sama ada TG Nik Aziz sudah berubah menjadi taukeh air minuman sejak bersara dari memegang jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan atau sekadar namanya dipergunakan untuk tujuan melariskan produk. Banyak betul khasiat yang diwar-warkan termasuklah 'dapat membentuk akhlak yang mulia'. 

Kalau betul seperti yang didakwa, Mat Sabu, Azmin Ali, Anwar Ibrahim, Mustapha Ali dan banyak lagi pemimpin PR wajib meminumnya. Dengan harga RM3 untuk satu botol kecil (500ml) dan RM5 untuk satu botol besar (1ltr) agak mahal bagi air biasa yang belum tentu bertapis dan juga bukan air mineral. Lebih baik minum sahaja air zam zam yang lebih terjamin keberkatannya. Wallahualam.

Gambar-Gambar Tanah Runtuh Di Lebuhraya Mahameru Petang Tadi

Posted: 07 Jan 2014 04:24 AM PSTKejadian berulang tanah runtuh di tempat yang hampir sama di Lebuhraya Mahameru berlaku lagi petang tadi. Masa kejadian kira-kira 5.20 minit petang. Lokasi kejadian di Jalan Mahameru menghala ke Jalan Tun Razak, berhadapan dengan Wisma Tani. Agensi berkaitan telah berada di lokasi seperti Bomba, PDRM dan sebagainya. Pihak kontraktor DBKL tengah berusaha mengalihkan runtuhan tanah tersebut. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Duke of UMNO

Posted: 08 Jan 2014 01:22 PM PST

Duke of UMNO


GEGARRR..!!! PAS WILAYAH MEMANG "POYO" LEBIH...

Posted: 08 Jan 2014 06:19 AM PST

pjwp2011

Loya sungguh anak tekak bila membaca kenyataan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Noor Mohammad, yang cuba mengambil kesempatan "menangguk di air yang keruh" berhubung isu "Hard Rock Cafe". PAS cuba "tumpang semangkuk" dalam isu itu dengan memperburuk-burukkan Kerajaan Pusat dan Putrajaya?

Dalam kenyataan Mohd Noor, dia menganggap syarat yang diletakkan Ku Nan untuk membuka cawangan Hard Rock Cafe di Putrajaya adalah untuk meredakan kemarahan rakyat. Malah dengan bangganya dia menuduh Kerajaan BN memang benar-benar mahu Hard Rock Cafe dibuka di Putrajaya…

"Syarat di keluarkan kepada Hard Rock Cafe sebagai meredakan kemarahan rakyat, bermakna memang kerajaan benar-benar mahukan cawangan cafe itu di Putrajaya"- Mohd Noor Mohammad, Pesuruhjaya PAS Wilayah Pesekutuan, (Harakahdaily, 8 Jan 2013).

Hampir pula saya "termuntah" bila dia seolah-olah nak "tunjuk baik" apabila mengatakan bahawa "pembukaan kelab-kelab dan kafe eksklusif seperti Hard Rock Cafe bukan sahaja tidak boleh dibuka di Putrajaya bahkan ditempat-tempat lain kerana ia boleh mengundang masalah sosial kepada anak muda negara ini".ScreenHunter_01 Jan. 08 04.41
Poyo sungguh bunyinya, kan? Sebab itulah saya mengatakan kenyataan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan itu "meloyakan anak tekak saya"…

Dalam soal isu "Hard Rock Cafe di Putrajaya", saya lebih bersetuju dengan artikel di sini dan suka saya menegaskan bahawa mereka yang rendah IQ, tak tahu fikir, tidak berpandangan jauh dan "rabun" saja yang berpandangan seperti Mohd Noor.

Saya hairan, macam mana PAS boleh lantik dia jadi Pesuruhjaya di Wilayah Persekutuan. Ingatkan Pesuruhjaya di Kedah saja yang lemah IQ, rupanya di Wilayah Persekutuan pun sama saja?

Syarat dan penjelasan Ku Nan berkenaan isu Hard Rock Cafe seolah-olah membayangkan dia mahu pemilik franchise Hard Rock Cafe memeluk agama Islam dan taat pada hukum hakam agama, sesuatu yang agak mustahil untuk dilaksanakan kecuali dengan hidayah dari Allah SWT, bukan? Memang jelas Ku Nan tak mahu Hard Rock Cafe di Putrajaya…

Jadi, apakah benar tuduhan yang dilemparkan Mohd Noor terhadap Kerajaan BN yang kononnya "memang kerajaan benar-benar mahukan cawangan cafe itu di Putrajaya seperti di atas? Kalau tidak benar tuduhan itu, maka ia boleh dikategorikan sebagai fitnah. Mohd Noor dan PAS tahu tentang sebesar mana dosa fitnah?

Saya tidak tahu bagaimana cara Mohd Noor mentafsir kenyataan Ku Nan itu. Tapi pada hemat saya, tafsiran PAS Wilayah mengenai kenyataan Ku Nan itu jelas menunjukkan parti itu tidak tahu berfikir secara adil, berhikmah dan waras. Maaf jika PAS tersinggung dengan kebenaran yang pahit ini…

Benarkah PAS berpendirian bahawa segala kelab-kelab dan kafe eksklusif seperti Hard Rock Cafe sepatutnya tidak dibuka di mana-mana jua di dalam negara kita? Biar betul Pesuruhjaya PAS Wilayah ini…?!!!

Apa dia "buta, pekak dan bisu"? Cuba lihat di Selangor. Di negeri itu, ADUN PAS dilantik menjadi Exco Agama Islam. Cuba tengok berapa jumlah pusat hiburan, premis maksiat, rumah-rumah urut dan premis judi haram dibuka semenjak Pakatan Haram menjajah Selangor. Tolong buka mata luas-luas…

Nampak tak? Kalau PAS berpendirian untuk tidak membenarkan kelab-kelab dan kafe eksklusif macam Hard Rock Cafe dibuka di bumi Malaysia ini, mengapa pula Selangor yang ber"Exco"kan PAS itu dipenuhi dengan kelab-kelab dan kafe eksklusif seperti itu? Malah, yang lebih teruk dari Hard Rock Cafe pun bercambah di Selangor! Apa cerita?

Jelaslah kenyataan Mohd Noor itu bersifat tidak ikhlas dan berniat jahat pada Kerajaan BN. Biarpun Ku Nan berkias tegas, tak mahu Putrajaya dicemari dengan Hard Rock Cafe, Mohd Noor tetap mahu burukkan Kerajaan BN, bukan?

Kalau benar Mohd Noor ikhlas menegur Kerajaan BN kerana Allah SWT, dia sewajarnya menegur terlebih dahulu negeri Selangor yang hanya berada di sebelahnya saja. Tegur Khalid Ibrahim dan pertikai peranan Exco PAS yang kononnya menjaga "hal ehwal agama Islam" di Selangor.

Dalam bahasa mudah, "haasib nafsaka qabla an tuhaasib" atau "muhasabahlah diri sendiri terlebih dahulu sebelum orang lain bermuhasabah mengenai diri kamu". Dalam bahasa kiasannya, "tolong cermin diri sendiri terlebih dahulu". Atau dalam bahasa kasarnya, "hang ni buta kayu ke apa?!".

Tak payahlah Mohd Noor atau PAS mengambil kesempatan dalam isu Hard Rock Cafe lagi. Perkara itu sudah selesai setelah Ku Nan secara berhikmah menamatkan isu yang meresahkan ramai umat Islam, terutama yang tinggal di pusat pentadbiran itu. Biarlah Mahfuz Omar saja yang menunjukkan kerendahan IQnya, takkan Mohd Noor pun nak "join" juga?

Sumber: Mykmu.net

Ya Allah...Menitis airmata saya membaca cerita ni... tolong sebarkan...

Posted: 08 Jan 2014 04:32 AM PST

Pagi – pagi saya terima whatsapp gambar ini dari adinda saya.

Ni gambar duit yuran seorang pelajar yang masuk mendaftar ke sekolah semalam di Kuala Lumpur.

Datuknya membawa punjut duit syiling yang bernilai RM64.00.

Itu pun tak cukup untuk membayar yuran sekolah tersebut.

Guru – guru ' topup' untuk pelajar tersebut.

Pelajar ini, kematian ibu sedari umurnya sebulan lagi.


Bapa dipenjara kerana masalah dadah.

Nenek bekerja sebagai cleaner dan akan tamat kontrak pada bulan Jun nanti.

Datuknya sudah tidak berdaya untuk bekerja dan menerima bantuan PERKESO RM350.00. Berapalah sangat RM350.00 hidup di bandaraya Kuala Lumpur ini.

Bayangkan, semua orang menunggu untuk guru mengira jumlah duit syiling yang di bawa oleh datuk tersebut.

Kasih seorang datuk untuk menyekolahkan anak ini.

Semasa menulis cerita ini, saya beberapa kali terbabas kerana sebak.

Dalam dunia semakin pantas ini, di ibu kota ini, masih ada golongan yang dikategorikan sebagai miskin tegar.

Keluarga ini, sudah memohon beberapa kali bantuan zakat, namun kerana kerenah birokrasi , bantuan tidak disalurkan kepada mereka.

Mungkin inilah sepatutnya tugas wakil rakyat atau pemimpin masyarakat.Mencari mereka yang terpinggir ini. Selalunya golongan ini, tidak akan meminta – minta untuk menagih simpati ramai. Malah mungkin hidup mereka lebih bahagia dengan jumlah wang yang sedikit tetapi dimanfaatkan sepenuhnya.

Sebenarnya, inilah ladang pahala untuk kita yang setiap hari membazir.

Membazir makanan, membazir pakaian, membazir masa dan sebagainya.

Kisah anak ini, mungkin ada juga di tempat lain.

Cuma kita sahaja yang belum mencarinya.

Saya juga ditunjukkan gambar anak – anak ini.

1487332_10152124475549304_646424541_n

Comel – comel dan gembira sahaja rupanya. Seronok hendak ke sekolah seperti orang lain juga. Namun bajunya tak serupa orang lain. Kekuningan, besar dan lusuh, mungkin juga pemberian orang lain.

Gambar ini disebar bukan untuk menagih simpati.

Gurunya yang sebar di kalangan rakan – rakan kami sahaja kerana sudah tidak tertahan lagi melihat kepayahan hidup yang anak ini bakal tempuhi.

Mana tak sebak, belum pernah dalam sejarah sekolah, mengira duit syiling yang belum tentu cukup untuk dijadikan yuran sekolah.

Akhir kalam, duit gaji atau bonus yang kita terima, sedekahlah kepada golongan seperti ini, kerana di dalam duit gaji kita, pasti ada hak orang lain.

Pengajaran juga buat saya, agar tidak mewahkan anak – anak, mana tahu ada rakan – rakan yang tidak bernasib baik. Pasti hati kecil mereka sayu dan tersentuh hati, mereka tidak semewah anak – anak lain.

Tiada ipad, tiada tv mungkin, tablet pc jauh sekali. Mungkin pegang komputer hanya di sekolah.
Cerita ini bukan rekaan. Berlaku di sebuah sekolah rendah agama di Kuala Lumpur pada Januari 2014.

Alhamdulillah, masih ada yang berhati mulia untuk membantu. Jika ada sebarang pertanyaan dan masalah, sila ajukan kepada saya atau komen di bawah.

email : zunairahagi@gmail.com

————————————
[update] Yuran Sekolah Dari Duit SyilingAlhamdulillah, rupanya masih ramai yang prihatin.

Saya menerima banyak pertanyaan , bagaimana nak salurkan bantuan.

Saya pun tidak sangka, entri tentang yuran duit syiling sebagai muhasabah diri mendapat perhatian pembaca.

Memang, kalau diikutkan, hidup di bandar besar , kosnya sangat tinggi hingga wujud istilah miskin bandar.

Kalau di kampung, macam saya di Sabak Bernam, boleh lagi bercucuk tanam, ikan masih boleh di pancing di parit atau sungai.

Sekurang – kurangnya, wang yang ada hanya digunakan untuk membeli garam dan gula. Namun harga barang yang meningkat menyebabkan kebanyakan yang hidup biasa – biasa ini yang paling terkesan.

"Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya, Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik; Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya." (Adh-Dhuha: 9-11)

Di sini saya update sedikit cerita pelajar berkenaan.

Menurut ustazah Khadijah bt. Alang Abu Shuker (guru pelajar tersebut),terdapat 2 orang pelajar yang dirasakan perlu dibantu, iaitu Nurkhatijah bt. Abdullah dan Norsyafiqah bt.Abdul Rahim.

Kedua- duanya anak yatim. Seorang tiada emak dan seorang lagi tiada bapa. Boleh berhubung terus dengan ustazah Khadijah untuk maklumat dan bantuan. Nombor telefon bimbit ustazah:017-3078400.

Sekadar renungan, Rasulullah s.a.w. sangat memuliakan anak yatim dan suka menggembirakan mereka. Lantaran Baginda s.a.w. juga seorang anak yatim. Jadi apalah salahnya, kalau sumbangan yang kita berikan dapat menggembirakan mereka, memberikan motivasi untuk mereka ke sekolah.
Allah s.w.t. melarang manusia berbuat zalim terhadap anak yatim. Malah, seseorang yang berlaku zalim, tidak menjaga hak dan memberi makan anak yatim dianggap sebagai mendustakan agama.

ALLAH subhanahu wata'ala berfirman dalam surah al-Ma`uun ayat 1-3:
Tahukah kamu (orang) yang mendustakan agama?

Itulah orang yang mengherdik anak yatim dan tidak menganjurkan memberi makan orang miskin.

Berbahagialah ibu dan nenek adik – adik tadi, gurunya dan orang yang membantu mereka sesuai dengan hadith di bawah kerana anak – anak ini bakal menjadi penghalang api neraka kelak.

"Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka".

Daripada Abu Ummah diceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: 
"Barang siapa yang membelai kepala anak yatim kerana Allah SWT, maka baginya kebaikan yang banyak daripada setiap rambut yang diusap. Dan barang siapa yang berbuat baik kepada anak yatim perempuan dan lelaki, maka aku dan dia akan berada di syurga seperti ini, Rasulullah SAW mengisyaratkan merenggangkan antara jari telunjuk dan jari tengahnya." (Hadis riwayat Ahmad)

Dalam sebuah hadis daripada Ibnu Abbas meriwayatkan Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Orang yang memelihara anak yatim dalam kalangan umat Muslimin, memberinya makan dan minum, pasti Allah SWT akan masukkan ke dalam syurga, kecuali ia melakukan dosa yang tidak boleh diampun." (Hadis riwayat Tirmidzi)

Allah SWT berfirman dalam al-Quran yang bermaksud:
"Katakanlah, sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (sesiapa yang dikehendaki-Nya)', dan apa saja yang kamu infakkan, maka Allah akan menggantikannya dan Dialah pemberi rezeki yang sebaik-baiknya." (Surah Saba ayat 39).

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Tidak ada suatu pagi yang dilalui oleh seorang hamba kecuali dua malaikat turun. Satu daripadanya berkata: Ya Allah, berilah ganti orang yang berinfak (dermawan). Malaikat yang satu lagi berkata: Ya Allah, berilah kehancuran bagi orang yang kedekut." (Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad dari Abu Hurairah).

Terima kasih kepada semua dermawan. Hanya Allah s.w.t yang mampu membalas jasa kalian .
Jazakallah hukhairan kathira.

HEBATTT..!!! MAHFUZ UGUT PARA ULAMA DAN MUFTI..!!!

Posted: 08 Jan 2014 01:16 AM PST

SONY DSC

Ewah-ewah…"hebat" sungguh Mahfuz Omar sejak bergelar Ketua Penerangan PAS sekarang. Masih lagi belum puas melepaskan geram tewas bertanding jawatan Naib Presiden PAS? Tak puas di Parlimen, Mahfuz marah-marah di lobi Parlimen. Tak puas lagi? Mahfuz sambung pula di ibupejabat PAS di Jalan Raja Laut?

Cuma kali ini Mahfuz tidak menyerang UMNO. Kali ini mangsa Mahfuz ialah Majlis Fatwa Kebangsaan.

Semalam, Mahfuz menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan ketetapan mengenai hak penggunaan kalimah "Allah" yang menjadi "duri dalam daging" dalam keharmonian hidup berbilang agama di negara kita. Dia mahu Majlis Fatwa Kebangsaan keluarkan kenyataan segera berhubung isu tersebut.

Mahfuz berhujah, kononnya umat Islam dan bukan Islam di negara kita keliru berkenaan hak penggunaan kalimah "Allah".

Paling "hebat", dia mencabar Majlis Fatwa Kebangsaan dibubarkan saja jika gagal mengeluarkan kenyataan berhubung isu kontroversi itu dan melantik Ahli Jawatankuasa yang baru. "Hebat" bukan? Lagaknya bagai DYMM Yang DiPertuan Agong!


"Kalau Majlis Fatwa Kebangsaan tidak boleh keluarkan ketetapan isu ini, elok bubar dan lantik orang baru," kata Mahfuz yang dipetik dari Harakahdaily, semalam.

Tahukah Mahfuz bahawa Majlis Fatwa Kebangsaan itu terletak dibawah bidang kuasa Raja-Raja Melayu yang diketuai oleh DYMM Yang DiPertuan Agong? Hanya Majlis Raja-Raja saja yang layak menentukan tempoh perkhidmatan bagi setiap Ahli Majlis Fatwa. Maknanya, selagi Majlis Raja-Raja perkenan, maka ulama atau mufti yang dilantik itu akan terus berada di dalam Majlis Fatwa Kebangsaan.

Siapa Mahfuz untuk mencabar Majlis Fatwa Kebangsaan? Dia ulama dari mana? Tok Guru mana yang ajar Mahfuz? Dari pondok mana? Dari universiti mana? Dari ulama muktabar mana? Walau dari mana pun Mahfuz belajar, saya yakin Tok Guru Mahfuz tak sempat ajar perbezaan di antara perkataan "lunch" dan "launch"…

Sombong. Bongkak. Takkabbur. Itu saja yang wajar saya sifatkan atas gesaan Mahfuz itu. Tidakkah Mahfuz terlintas dalam dirinya bahawa dia perlu menghormati ulama-ulama muktabar yang dilantik sebagai Ahli Majlis Fatwa Kebangsaan? Sehebat mana ilmu agama Mahfuz berbanding ulama-ulama dan ashaabus samaahah mufti-mufti?

Tidakkah Mahfuz terlintas untuk menggunakan pendekatan yang lebih lunak bahasanya, lebih indah budi pekertinya dan lebih cantik bahasanya? Selama di dalam PAS, tidakkah ulama-ulama PAS mengajar Mahfuz tentang akhlak mahmudah? Atau Mahfuz memang sinonim dengan sifat mazmumah?

Setahu saya, Majlis Syura PAS telah sebulat suara mengeluarkan "fatwa" mereka sendiri tentang isu hak penggunaan kalimah "Allah" ini. Majlis Syura PAS yang bersidang sebelum ini dengan senang hati mengizinkan golongan bukan Islam menggunakan kalimah "Allah" selagi ia tidak disalahgunakan.

Jadi, Majlis Syura PAS sudah keluarkan "fatwa" mereka. Jadi, apa perlunya Mahfuz menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan fatwa mengenai isu tersebut?

Macamlah Mahfuz akan mengguna pakai fatwa kebangsaan sekiranya dikeluarkan nanti, kan? Jika fatwa dari Majlis Fatwa Kebangsaan itu tepat dan sama dengan "fatwa" Majlis Syura PAS, mungkin Mahfuz akan dapat terima.

Tapi bagaimana jika fatwa dari Majlis Fatwa Kebangsaan itu bertentangan, tidak bertepatan atau kurang sama dengan "fatwa" Majlis Syura PAS? Boleh Mahfuz terima?

Bukan apa. Selama ini Mahfuz memang suka membangkang. Tak kira salah atau betul, Mahfuz selalunya akan berusaha memutarkan otaknya bagi mencari jalan mendapatkan hujah membangkang sesuatu isu itu. Biasalah. Nama Mahfuz Omar terkenal dengan sifat bangkang membuta tuli begitu, bukan?

Saya tertanya-tanya, sekiranya Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan fatwa "mengharamkan PAS menggunakan nama "Islam" pada nama partinya", apakah Mahfuz sudi terima fatwa tersebut dengan hati yang terbuka dan patuh pada fatwa berkenaan? Agak-agak, apa respon Mahfuz?

Saya tidak yakin Mahfuz dapat menerimanya. Kenapa? Sebab PAS memang begitu "nature"nya. PAS memang payah menerima kebenaran yang pahit. Malah sejak kebelakangan ini, PAS lebih gemar pada kepalsuan yang manis…

Untuk pengetahuan Mahfuz, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria merupakan salah seorang Ahli Majlis Fatwa Kebangsaan. Tapi pandangan dari Mufti Perak itu enggan diterima pakai oleh PAS baru-baru ini. Tan Sri Harussani berpendapat bahawa peserta himpunan Turun Guling Kerajaan itu bersifat "bughah" kerana dianggap penderhaka pada sebuah kerajaan Islam.

Sekiranya PAS boleh terima pandangan Ahli Majlis Fatwa, kenapa pula ramai pulak budak-budak PAS yang ilmunya baru "setahun jagung" tampil membuat laporan polis terhadap beliau? Sebab budak-budak PAS itu rasa "pahit" bila "bughah" terpalit pada diri mereka? Pahit sungguh kebenaran yang perlu PAS telan, bukan? Dari menelan pahit, lebih baik PAS buat laporan polis!

Sumber: Mykmu.net

MEMANG BETUL SEMUA NI SALAH UMNO..?

Posted: 07 Jan 2014 10:35 PM PST


Sedang minum kopi sambil pekena cucoq pisang tadi, saya tiba-tiba teringat tentang tuduhan pihak pembangkang pada UMNO, khususnya tuduhan-tuduhan dari PAS...

Depa kata... semua perkara buruk yang berlaku kat Malaysia ni semuanya salah UMNO...

Misalnya...

1. Petrol naik salah UMNO...
2. Altantuya mati salah pemimpin UMNO
3. Anwar dituduh liwat salah UMNO...
4. Bla..bla...blaa...SEMUA salah UMNO...

Pendek kata, semuanya salah UMNO... paip sinki rumah depa tersumbat pun salah UMNO jugak broooo...!

Lepas tu...depa seolah-olah nak kata PAS ni semua bagus...

1. PAS pejuang Islam sebenar...
2. Masuk PAS dijanjikan syurga...
3. PAS pandai urus ekonomi ummah...
4. PAS tak seleweng...tak rasuah...
5. Bla...bla...bla... semua PAS paling best..!

Betul ke semua perkara buruk yang berlaku kat Malaysia ni salah UMNO? Bukan qadha dan qadar Allah SWT ke? Beriman tak pada qadha dan qadar Allah?

Saya tak kata UMNO perfect. UMNO tak sempurna pun. Pemimpin UMNO pun sama. UMNO bukan maksum. Ada kudis, ada kurap dan ada panau. Malah kanser pun UMNO pernah ada... 

Tapi...

PAS tu perfect ke? Betul ke perjuangan PAS tu perjuangan Islam sebenar? PAS pandai urus Kohilal sampai maju ke serata dunia? PAS hebat urus pentadbiran kerajaan? Sempurna betul ke PAS ni sampai perlekeh dan tuduh UMNO macam-macam?

Paling utama, AQIDAH ahli-ahli PAS tu semuanya benar dan lurus ikut Ahli Sunnah Wal Jamaah? Awat ada Ustaz PAS yang mengaku dalam PAS ramai pemimpin, muslimat dan pemudanya yang Syiah?

Kalau aqidah pun PAS boleh kona sana-sini, apatah lagi bab-bab duniawi macam politik yang senang tercemar tu, kan? Sebab tu la kebanyakkan ulama muktabar silam kalau boleh mengelak dari dunia politik...Wallahu'alam...

GEGARRR..!!! 3 NAMA PUNCA KEJATUHAN PAS KEDAH..???!!!

Posted: 07 Jan 2014 08:17 PM PST

Baru-baru ni saya ada bertemu dengan seorang sahabat lama. Rakan saya ni dah jadi orang politik rupanya. Ahli politik PAS, bukan UMNO... heh! Sekarang ni dia hanya berjawatan kecil, AJK PAS Kawasan saja...

Lama saya bersembang dengannya. Sempat berhenti solat sebelum sambung sembang. Sembang bab politik PAS Kedah...

Dari sembang kami, saya dapati rakan saya ni memang PAS tulen. Memang pekat perjuangan PASnya. Sebab apa saya kata begitu? Sebab dia memang betul-betul  perjuangkan Islam.. PAS jatuh nombor dua atau tiga...

Apa yang saya terkejut, selaku antara pemimpin PAS yang disegani, rakan saya ni menamakan 3 orang individu yang dikatakan bertanggungjawab menyebabkan kekalahan PAS di Kedah par PRU ke-13 yang lalu...

Nak tahu siapa? Mereka yang disebut namanya ialah...1. Sanusi Mohd Noor (bekas Setpol arwah Ustaz Azizan).

2. Zulkifli Yahya (Penerangan PAS Kedah).

3. Helmi (bekas PressSec arwah Ustaz Azizan).

Saya kira, tak perlulah saya tulis di sini sebab-sebab rakan saya tu sebut nama ketiga-tiga individu berpengaruh dalam PAS Kedah ni. Saya tak mahu mengaibkan depa... Cukuplah dengan sebut nama saja...

Lagipun, saya tulis ni bukan nak cari gaduh dengan sesiapa. Apatah lagi saya memang kenal dengan dengan mereka, cuma mereka saja yang tak kenal dan mungkin takmau kenal saya.. maklum la.. depa pandai serong kat saya sebelum ni... kononnya saya ni "macai" UMNO. 

Walaupun saya kecik hati, tapi takpalah... saya maafkan depa... kita ni semua saudara seagama..kan? tapi jangan melampau sangat la...kan?

Kata rakan saya tu, kalau benar-benar memahami aspirasi perjuangan Islam dalam jemaah PAS, dah tentu rakan-rakan PAS yang lain setuju dengan nama-nama tersebut...Tentang sebab musababnya, rasanya ramai yang dapat meneka..kan?

Saya tidak mengatakan dakwaan rakan saya tu tepat. Tapi hujahnya nampak bernas, rasional dan berlandaskan Islam sebenar...

Peliknya, bila rakan saya tu suarakan tegurannya, dia dipulaukan pula... salahkan suarakan kebenaran Islam dalam PAS di zaman sekarang? Atau PAS dah tak boleh telan kebenaran yang pahit? Wallahu'alam...

INILAH JADINYA BILA KEJAR KUASA, BUKAN KEREDHAAN ALLAH SWT YANG DICARI...

Posted: 07 Jan 2014 06:31 PM PST


Apa nak jadi dunia politik pembangkang sekarang? PAS marah tak dapat tempat di Penang... PKR pulak marah kat PAS di Kelantan...

Semuanya pasal kuasa.. kejar sangat kuasa kat dunia ni.. maka begitulah jadinya... 

Cuba cari keredhaan Allah... insyaAllah, apa yang kita mintak, segalanya Dia akan berikan dengan mudah... kalau tak dapat pun, dah tentu ada hikmah di sebaliknya... "afalaa tasykuruuuunn"? "Afala tatadabbaruuunnn"?


PKR disaran jumpa MB

PASIR MAS - Isu perbalahan antara Pas Kelantan dan pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri terus berlarutan apabila Dewan Pemuda Pas negeri mencadangkan perkara itu tidak dibincangkan di khalayak umum.

Sebaliknya, Ketua Dewan Pemuda Pas negeri, Ahmad Fadhli Shaari mencadangkan pemimpin PKR negeri ini bertemu dengan Menteri Besar Kelantan bagi menyelesaikan dakwaan bahawa PKR dipinggirkan dalam pentadbiran negeri.

Beliau berkata, perkara tersebut melibatkan kerjasama kedua-dua parti dalam pakatan pembangkang dan tidak elok dibincangkan di khalayak umum.

"Kenyataan yang dikeluarkan ini bukanlah daripada pimpinan tertinggi PKR negeri. Jadi pada saya eloklah diadakan satu pertemuan secara harmoni," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Beliau mengulas dakwaan pemimpin PKR negeri yang mengatakan kerajaan Pas Kelantan meminggirkan parti berkenaan.

Akhbar hari ini melaporkan, Pengarah Latihan dan Komunikasi PKR Kelantan, Datuk Dr. Wan Suhaimi Wan Daud menyelar Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah kerana mengeluarkan kenyataan sinis bahawa Pas melayan PKR di negeri ini sama sebagaimana layanan DAP terhadap Pas di Pulau Pinang.

Kenyataan Timbalan Pesuruhjaya Pas I negeri itu dilihat tidak mencerminkan wajah kepimpinan ulama sebagaimana yang sering diuar-uarkan parti tersebut.

Ahmad Fadhli yang juga Ketua Dewan Pemuda Pas, Pasir Mas sebelum itu membuat laporan polis berhubung kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang mengatakan peserta himpunan haram pada malam sambutan tahun baharu sebagai pelampau dan halal darah.

Turut membuat laporan polis berhubung kenyataan tersebut ialah Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan Rantau Panjang, Mohammed Zailani Mohd. Yunus.

MUSLI OLI

Posted: 08 Jan 2014 01:09 PM PST

MUSLI OLI


Ketua Menteri Sarawak Bersara 28 Februari?

Posted: 07 Jan 2014 09:37 PM PST

Artikel ini dipetik dari www.freemalaysiatoday.com

Angka 33 adalah angka bertuah. Angka itu juga yang dipilih Ketua Menteri Sarawak untuk bersara daripada jawatan Ketua Menteri Sarawak. 

Tan Sri Pehin Haji Abdul Taib Mahmud dilantik sebagai Ketua Menteri Sarawak pada tahun 1981. Beliau menang kerusi DUN Sebandi dalam satu pilihan raya kecil. Selepas itu dilantik menteri negeri seketika sebelum menggantikan pak ciknya Tun Abdul Rahman Ya'kub sebagai Ketua Menteri Sarawak yang keempat.

Menurut sumber,  beberapa minggu lalu, satu rombongan telah mengadakan pertemuan dengan Taib Mahmud di kediamannya di Kuching. Dalam pertemuan itu  Taib menyatakan hasratnya untuk bersara dari politik dan memberikan tarikh 28 Februari sebagai tarikh yang sesuai. Menurut sumber itu, tarikh yang dipilih itu untuk membolehkannya dilantik sebagai TYT Sarawak yang baru selepas persaraan TYT sekarang yang dijangka pada bulan March.
 
Taib Mahmud memegang rekod paling lama menjadi Ketua Menteri/Menteri Besar di Malaysia. Beliau juga merupakan Ahli Parlimen kedua paling lama selepas MP Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.

Kejayaan terbesar Taib Mahmud dalam politik Sarawak ialah kemampuannya mempertahankan kedudukan PBB sebagai parti yang dominan dan berpengaruh dalam BN Sarawak sungguhpun kaum bumiputera Islam adalah minoriti berbanding dengan bumiputera bukan Islam seperti kaum Dayak.

Taib juga berjaya mengekang campurtangan politik kerajaan Pusat secara langsung seperti yang berlaku di Sabah dengan kemasukan Umno ke negeri itu pada 1991.Berbanding dengan Sabah, bidang pentadbiran kebanyakannya masih dibawah  kuasa kerajaan negeri dan hanya sedikit campurtangan kerajaan Pusat. Taib juga pastikan pengarah-pengarah yang dilantik dalam jabatan Persekutuan dan agensi-agensi Persekutuan di Sarawak adalah terdiri daripada warga Sarawak.

Pada pilihan raya umum 1987, ramai yang menjangkakan Barisan Nasional Sarawak akan mengalami nasib sama seperti kerajaan Barisan Nasional Sabah yang tumbang kepada parti PBS yang ditunjangi kaum bumiputera bukan Islam.  Dalam pilihan raya negeri Sabah 1985, Parti BERJAYA pimpinan Tan Sri Harris Salleh gagal mempertahankan kerajaan BN, hanya menang 6 dari 48 kerusi DUN Sabah.

Sentimen kemenangan PBS telah sampai ke Sarawak. Parti Bansa Dayak Sarawak atau PBDS  pimpinan Tan Sri Leo Moggie yakin memperolehi kejayaan seperti PBS di Sabah. Keyakinan itu bertambah kerana PBDS mendapat  sokongan daripada bekas ketua menteri Sarawak, Tun Rahman Ya'kub dari parti PERMAS. 

Persaingan sengit dalam pilihan raya negeri 1987 bagaimanapun memihak kepada Barisan Nasional. PBDS hanya menang 15 kerusi, manakala PERMAS hanya dapat 5 kerusi. Secara keseluruhan BN Sarawak mengekalkan kemenangan 28 kerusi. Taib Mahmud berjaya mengekalkan sokongan kaum Tionghua yang menyokong SUPP (11 kerusi) disamping PBB mempertahankan 14 kerusi dan parti SNAP menang 3.

Pada pilihan raya negeri 2011, Perdana Mnenteri mengumumkan Taib akan bersara dalam tempuh dua tahun. Tempuh dua tahun itu sepatutnya pada 2013. Tetapi oleh kerana berdepan dengan PRU13, persaraan itu ditunda. 

BN Sarawak juga mendapat tentangan hebat pada pilihan raya negeri 2011, berikutan serangan-serangan peribadi ke atas Taib Mahmud dan keluarga, namun ternyata Taib adalah seorang tokoh politik yang hebat dan wajar diberi   penghargaan kerana terus mempertahankan kerusi-kerusi BN termasuk dalam PRU 13. 
dan sokongan orang Melayu yang masih yakin dengan kepimpinan Taib.

A Piece of My Mind

Posted: 08 Jan 2014 12:31 PM PST

A Piece of My Mind


Get back to work lah

Posted: 07 Jan 2014 06:01 PM PST

On 6th January, the PEMANDU ETP official twitter handle @etp_roadmap tweeted this - "Former Prime Minister Najib Razak: Energy & food subsidies are "no longer sustainable"

Yes your eyes are fine. Here's a picture of it.I was surprised when I saw this, to be honest. Then I realized that this might be an honest error and wanted to see if it has happened elsewhere. Why don't we try google and see the top blunders in social media? Here's what I found – The Worst Social Media Blunders of 2013. Pictures below are from this link.


Blunder OneImpact: Well, this was interpreted as a racist tweet.Blunder Two

Impact: Families of American military who served during Pearl Harbour were offended, Americans were angry.


Blunder Three


This was by David Cameron. If you can't see the image, let me extract the paragraphs from Belfast Telegraph (not sure if this is a credible site, but this came up on google and many other sites carried it too) :

Prime Minister David Cameron appears to have blundered again on Twitter, marking a highly offensive tweet as a "favourite" on his official account on the social networking site. The error occurred after the account, run by the Prime Minister and Tory aides, posted a message saying he had given his condolences to Kenya's president Uhuru Kenyatta after the attack and added that Foreign Secretary William Hague would make a statement.The reply, which was mistakenly marked as a favourite, said: "@David_Cameron please call off @WilliamHague, hasn't Kenya suffered enough today?"

The Mail Online website said the error was made overnight by one of the aides running the Tory leader's Twitter account. 

A spokesman said: "This is a deeply offensive account that the Prime Minister would never want to be associated with. Clearly the Tweet was favourited by mistake and was removed as soon as it was realised."

In July Mr Cameron posted a message in support of Work and Pensions Secretary Iain Duncan Smith's welfare reforms but blundered by including the name of a spoof account for the Cabinet minister.Wah, David Cameron's office made social media errors too. I doubt the chap was incinerated or fed to wolves. Actually, I am quite sure of that.

In PEMANDU's case, I am not sure if it was an error or planned move. You know lah, I am one of those bloggers who really love conspiracy theories.

How do you know it was not one of those 'Jose Mourinho' diversion tactics? Do you know why he always come up with controversial statements or topics? Could it be because he wants to keep the media attention on him so that the tabloids stay away from his key players and their private lives?

Someone very high up in Malaysia was getting a lot of heat, stick, cannon balls, bazooka etc you know? #justsaying

Not long after that "tweet", PEMANDU removed it and apologized. PEMANDU said "We would like to apologize for the error in one of our previous tweets, quoting PM Dato' Sri Najib Razak. This error has been rectified."
Okaaaaaay. So, PEMANDU Communications didn't try the Malindo Air twitter trick. (Read THIS). PEMANDU didn't say their twitter was hacked like Anwar Ibrahim and that Belieber picture. PEMANDU just said they are sorry. I think I know why. Whether the account was hacked, was a joke or was an error, PEMANDU probably felt that it was their fault be it cyber security, standard operating procedure or poor eyesight.

Let's look at this check list on what happened after the "tweet" :


Ok lah, orang dah mohon maaf. Kerajaan tak rugi duit, kapal masih berlayar, kapal terbang masih terbang, tak ada tsunami, yang bersalah telah dirotan, tak ada yang mati atau cedera parah (kecuali yang kena jerit tu, muka kena air liur banyak).

Saya rasa boleh terima kot. Takkan lah kita nak gantung sampai mati orang yang jaga akaun Twitter tu?

Nak 'merusuh' dan 'memberontak' kat dalam rumah tu pun kena fikir lah sedikit. Setakat mana yang patut komen, komen setakat itu saja. Jangan sampai ada yang tertekan dan hilang punca pendapatan, hilang masa depan, hilang nyawa kerana tersilap sepatah dua. Adakah ada yang akan gembira dan bertepuk tangan melihat perkara ini berlaku?


Of course, there were calls from bloggers like Life of Annie (Datuk Najib, it is now or never) and some folks on Twitter to shut down PEMANDU because many out there thinks that PEMANDU is giving the wrong advice to PM and there are Opposition moles in PEMANDU, thus that "tweet".

I know many out there are angry with the Government recently but please take note of the following:
  1. PEMANDU's plans and work have always been made public, including Subsidy Rationalization Plan 2010 (with soft landing for rakyat)

  2. The recent subsidy rationalization has nothing to do with PEMANDU (100%)

  3. The Allah issue was not PEMANDU's job.

  4. PEMANDU don't own any toll roads

  5. Government spent a lot of money in Sabah and Sarawak through NKEA and NKRA projects for the people in 2009-2013 (rakyat touch point, if you know what I mean. What, you thought PEMANDU folks are bastards who will sabotage the Government, the Prime Minister and sideline the rakyat?)

  6. PEMANDU's manpower and expertise can manage labs now with no consultants help while many who have been in existence since 1957 continue to ... Never mind.


Please don't get me started on which Ministries or Units have been and will be hiring people for branding, communications as well as strategy roadmap development work. And I'm not even talking about PEMANDU here.

I know two ... and they handle a lot of money. A lot. Believe me, many more. It is the easy way out, tak perlu susah payah buat Lab dengan staff PEMANDU yang dah tak guna strategy consultant. Mengapa? Sebab tak perlu KPI mah.

Ni saya nak tanya juga lah. Kalau tweet itu Goh Wei Liang yang taip, Goh Wei Liang ni Opposition mole ke? Ada seekor lagi kat Putrajaya yang bernama Izhar Moslim. Kalau tweet itu Izhar Moslim yang taip, Izhar Moslim ni Opposition mole ke?

Please check first. Don't jump into assumptions.

Try knocking on the doors in Prime Minister's Office, Deputy Prime Minister's Office, KSN's office, PWTC, Tun Dr Mahathir's office, Special Branch, PDRM, Obama's office, CIA, NSA, FBI, Secret Service, MI6 or you can try Google, which is the easiest thing to do by the way.

The last I check both Izhar and I were still standing on the "scale" though it is unbalanced and lower on his side (he's fatter than me). We have not and I am sure we will not take the rocket to the Moon. Too far, too dusty, I hate floating around like a devil (or angel to some) and ... it is really, really dark there.

And what both Izhar and I have done in the past 3-4 years in Malaysia, it is for us to know and for you to find out. If it helps, we clock in, shake our legs and scratch balls everyday.

Now can we move on to get some work done?


*The above blog post is the personal opinion of GWL who is having a flu, diarrhea and headache. Stay away from me. I bite.


PEJUANG BANGSA

Posted: 08 Jan 2014 11:44 AM PST

PEJUANG BANGSA


PERPADUAN NASIONAL : KIT SIANG PERLU AJAR GUAN ENG DULU @dzainalabidin

Posted: 08 Jan 2014 08:09 AM PSTDAP tidak wajar berbicara seumpama 'lidah biawak' dalam kononnya memperjuangkan keinginan berlakunya perpaduan nasional.

 Menurut ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, perpaduan nasional tidak ada di dalam 'genetik' politik DAP.

 "Malahan, DAP pada hakikatnya 'api dalam sekam' kepada kemungkinan kita merealisasikan perpaduan nasional," kata beliau dalam satu kenyataan kepada FMT. 

Beliau yang juga ahli parlimen Kepala Batas ingin menasihatkan DAP agar tidak bersandiwara di dalam isu yang sepenting dan semustahak ini.

 "Mereka wajar menunjukkan warna sebenar politik mereka – dan tidak terus bermain dengan ayat-ayat retorik dan bertindak sebagai batu api,"katanya

. Beliau juga berkata Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyuarakan kononnya tentang kepentingan mencapai semangat 'perpaduan nasional' dengan mengetengahkan idea pelan induk dalam membina perpaduan.

 "Tetapi semangat sama tidak pernah dihadam dan dijiwai oleh anaknya Lim Guan Eng, yang juga merupakan seorang Ketua Menteri di Pulau Pinang," katanya lagi.

 Sehubungan dengan itu, Reezal Merican yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang berpendapat Lim Kit Siang seharusnya terlebih dahulu memberikan tunjuk ajar kepada Guan Eng untuk menjadi seorang pemimpin yang bertanggungjawab dan menghormati undang-undang.

 "Apa yang berlaku di Selangor adalah sesuatu yang dilaksana berasas jalur undang-undang. Sebagai Ketua Menteri, sepatutnya Guan Eng lebih maklum dan faham dengan kedudukan ini.," katanya. 

Beliau mendakwa Guan Eng kebelakangan ini tidak segan silu memainkan peranan sebagai 'batu api' agar permasalahan yang berlaku – termasuk dalam isu berkaitan gereja dan kalimah Allah.

 Katanya, parti-parti komponen BN mahu dilaga-lagakan bagi menampilkan DAP sebagai 'parti terbaik' dalam menangani isu-isu antara agama dan kaum di Malaysia. Reezal Merican turut bertanya lima soalan kepada Guan Eng iaitu pertama, apakah DAP bersetuju dengan tindakan pihak-pihak tertentu untuk terus menguji peruntukan undang-undang; dan seolah-olah sengaja mahu menidakkan kedaulatan undang-undang yang ada di dalam negara ini?

 "Soalan kedua, apakah pada hakikatnya DAP sudah tidak lagi menghormati Perlembagaan Negara sedangkan 'matlamat' parti tersebut secara khusus menyebut – berjuang menerusi cara-cara berperlembagaan dalam menubuhkan satu masyarakat bercorak demokratik sosialis di Malaysia," soalnya.

 Beliau menambah soalan ketiga, apakah pada hakikatnya DAP sedang merancang untuk sama sekali menolak kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan – bersesuaian dengan Perkara 3, Perlembagaan Persekutuan?

 Soalan keempat beliau bertanya, apakah DAP sedang berusaha menidakkan kuasa yang ada kepada Raja-Raja Melayu untuk meletakkan martabat agama Islam bersesuaian dengan kedudukan sepatutnya di dalam Perlembagaan Negara?

 "Soalan kelima, apakah tindakan DAP untuk mencabar kedaulatan undang-undang, menidakkan kuasa Raja-Raja Melayu mendapat lampu hijau rakan di dalam pakatan politik mereka. Apakah DAP yakin PAS bersependapat dengan mereka dalam isu kalimah Allah dan tindakan JAIS? ," soal Reezal lagi.

MASJID SEMILANG SUDAH TERIMA KE JANJI 3 KHEMAH & RM40 RIBU DARIPADA ADUN ??

Posted: 08 Jan 2014 07:12 AM PSTBetul ke pemimpin muda PKR iaitu Adun Sbrg Jaya   Yb Dr Afif Bahardin berbohong & tak menunaikan janjinya kepada qaryah Masjid Semilang ?

 Berita tersebar meluas dikalangan anak qaryah bahawa beliau telah berjanji akan memberi sumbangan 3 khemah dan RM 40 ribu . KLIK DI SINI

Kalau dah berjanji itu kena lah tunaikan ....nanti dipanggil JANJI DICAPATI pulak seperti selalu disebut MACAI .


NOH OMAR BELASAH KALDAI TUA DAP , MAIN POLITIK KOTOR ISU KALIMAH ALLAH !!

Posted: 07 Jan 2014 06:07 PM PST
UMNO Selangor hari ini menyifatkan Lim Kit Siang, Ahli Parlimen Gelang Patah sebagai 'keldai tua' berikutan kenyataannya dalam laman web DAP semalam yang menunjukkan beliau tidak memahami Perlembagaan Negara walaupun sudah menjadi ahli parlimen sekian lama.

 limkitsiang_aktivis_cina_dap_rasis_13mei Lim dalam kenyataannya di laman web rasmi DAP semalam menyebut, `salah satu persoalan meresahkan rakyat Malaysia ialah sama ada UMNO telah berubah daripada sebuah parti pembina negara menjadi parti pemusnah negara dengan sokongan Muhyiddin terhadap protes di luar gereja dan Noh Omar mempertahankan protes Umno Selangor terhadap Kristian.

 "Pada hakikatnya, sokongan yang diberikan oleh Muhyiddin dan Noh Omar terhadap tindakan haram dan bertentangan dengan perlembagaan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menyerbu Persatuan Alkitab Malaysia (BSM) dengan bantuan penuh Polis membangkitkan persoalan serius tentang keikhlasan, keseriusan, dan komitmen para pemimpin UMNO terhadap jaminan asas kebebasan beragama yang diberikan oleh perlembagaan untuk semua rakyat Malaysia. 

 Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata adalah sesuatu amat malang sebagai seorang yang lama di dalam Parlimen, Lim Kit Siang masih lagi tidak dapat membezakan bidang kuasa Kerajaan Persekutuan dan kuasa Kerajaan Negeri yang termaktub di dalam Perlembagaan.

 "Justeru saya mengambil pendekatan menerangkan lebih jelas kepada beliau apa sebenarnya yang berlaku di negeri Selangor dan berharap kenyataan ini tidak menjadikan beliau seperti `Keldai Tua'", katanya dalam sidang media di sini hari ini. 

 Berikut penerangan yang diberikan Noh: Perkara 11 (1) Perlembagaan Persekutuan menyebut : Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan tertakluk kepada Fasal (4) mengembangkannya, 

ULASAN: Jaminan hak oleh Perlembagaan untuk menganuti dan mengamalkan agama masing-masing. Namun, ia tidak bererti mempunyai kebebasan hakiki. Ia tertakluk kepada Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan. Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan menyebut: Undang-undang negeri dan berkenaan dengan Wilayah-wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang Persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam.

 ULASAN: Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan meletakkan syarat penting yang memberi kuasa kepada Undang-undang Negeri dan Wilayah-wilayah Persekutuan untuk mengawal atau menyekat pengembangan ajaran agama lain kepada penganut agama Islam dan ini termasuklah sekatan penyebaran kitab atau sedutan ajaran mereka dan penggunaan kalimah-kalimah yang bersumberkan ajaran Islam.

 Maka kerajaan negeri Selangor pada tahun 1988 telah meluluskan satu enakmen yang dipanggil Enakmen Agama Bukan Islam ( Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam ) 1988, Negeri Selangor. Tambah Noh lagi Enakmen Agama Bukan Islam ( Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam ) 1988, Negeri Selangor, Negeri Selangor telah menetapkan enakmen untuk mengawal dan menyekat pengembangan iktikad dan kepercayaan-kepercayaan agama bukan Islam di kalangan orang-orang Islam.

 "Seksyen 9 enakmen ini menyenaraikan kesalahan berhubung dengan penggunaan perkataan-perkataan dan perbahasan tertentu yang bersumberkan Islam dan menyenaraikan perkataan-perkataan yang tidak boleh digunakan berkaitan dengan agama bukan Islam.

 "Kerajaan negeri Selangor telah mengeluarkan fatwa penggunakan kalimah Allah dan telah diwartakan pada 27 Januari 2010. Menurut Seksyen 47 Enakmen Pentadbiran Agama Islam ( Negeri Selangor) 2003 [En. 1/2003], Jawatankuasa Fatwa bagi Negeri Selangor melalui Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Bil 3/2008 dan atas perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan menyediakan fatwa yang dinyatakan dalam Jadual dan disiarkan menurut subseksyen 48(6) Enakmen itu. "Lafaz Allah merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam yang lain.

 "Oleh itu, wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan Undang-Undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

 "DYMM Sultan Selangor telah menitahkan dengan tegas bahawa kalimah ALLAH merupakan kalimah suci khusus bagi umat Islam dan tidak boleh sama sekali digunakan di negeri Selangor oleh mana-mana agama bukan Islam lain sebagaimana yang telah diwartakan.

 "DYMM Sultan Selangor turut menitahkan MAIS dan JAIS mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak sama ada orang bukan Islam atau d ikalangan orang Islam sekalipun yang masih mempersoal atau memperlekeh fatwa yang telah dikeluarkan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada di Selangor," ujarnya lagi.

 Terbaru, jelas Noh DYMM Sultan Selangor mengarahkan supaya penggunaan kalimah Allah dalam`Bible' dan penerbitan Herald versi Bahasa Melayu dihentikan serta merta untuk mengelak kekeliruan dalam kalangan umat Islam di Selangor. Menerangkan dengan lebih lanjur Noh berkata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri pernah mengeluarkan kenyataan pada 9 Januari 2013 bahawa kerajaan Selangor akur dengan titah Sultan Selangor bahawa kalimah ALLAH tidak boleh digunakan di negeri Selangor oleh mana-mana agama bukan Islam.

 "Beliau (Tan Sri Khalid) berkata penggunaan kalimah Allah itu mengikut kepada tetapan yang telah difatwakan dan diwartakan oleh kerajaan negeri. "Kesimpulannya adalah Isu Kalimah Allah ini cuba dipolitikkan oleh Lim Kit Siang dan DAP setelah mereka gagal memberikan teguran atau amaran kepada Kerajaan Negeri Selangor berdasarkan kepada Fatwa berkaitan penggunaan kalimah Allah telah diputuskan pada Jun 2008 dan diwartakan pada Februari 2010 ketika Selangor diperintah oleh PR dengan Tan Sri Khalid menjadi Menteri Besar.

 "MB Selangor iaitu Tan Sri Khalid pada ketika itu menyokong dan akur (menjunjung) dengan titah DYMM Sultan Selangor berkaitan penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam, namun DAP pada ketika itu telah berdiam diri. Adakah kerana kepentingan politik pada ketika itu DAP sanggup membutakan mata, memekakkan telinga.

 "Selepas hampir lima tahun DAP kembali menimbulkan isu ini yang mana DAP sebelum ini membisu dan tidak bersuara demi kepentingan politik," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang. Justeru tegas beliau , Lim Kit Siang dan DAP jelas cuba mempolitikkan isu kalimah Allah ini dan cuba menangguk di air yang keruh dengan memutarbelitkan fakta menyalahkan BN khususnya UMNO.

 "UMNO Selangor memberikan amaran kepada DAP supaya menghentikan politik jahat dengan menjadikan kalimah Allah sebagai modal politik dengan memutarbelitkan fakta undang-undang dan mewujudkan suasana yang tidak selesa antara agama/kaum khususnya di negeri Selangor", katanya. -MediaUMNO

#seratah#

Posted: 08 Jan 2014 03:51 AM PST

#seratah#


MENGAPA KAMI TINGGALKAN ANWAR IBRAHIM

Posted: 07 Jan 2014 08:31 PM PST

sambungan Dr.Chandra Muzaffar.

Anwar Banyak Masalah  Karektor.

Saya gunakan istilah itu, kita jangan taksub dengan pemimpin, selepas saya beri ucapan itu, mereka bangun mengkritik saya, apa maksud Dr. adakah pemimpin utama kita yang dimaksudkan .... saya ( ketika dalam ceramah itu ) tidak sebut nama pun. Tujuan saya bukan untuk mengkritik Anwar. Hanya untuk kefahaman tentang kepimpinan. Memang itu tujuan saya.  Tidak perlulah saya sebut nama-nama mereka yang mengkritik saya dulu kerana mereka ini, sekarang sudah keluar  PKR dan cukup hebat mengkritik Anwar.

Saya sebagai Timbilan Presiden  memang saya sokong Anwar pada masa itu, bukan saya nak kritiknya tetapi untuk mempertingkatkan pengetahuan, kefahaman dan sebagainya, tetapi mereka sudah kritik macam-macam kapada saya, saya jawab. Masa itu saya kata, semua pemimpin itu ada kekuatan dan kelemahan termasuk brother kita, dia pun ada kelemahan.

Tetapi oleh kerana jawapan saya, dianggap seimbang, mereka tak suka, mereka attack. Mereka keluarkan gambar, kalau  saudara masih ingat lagi isu itu berlaku pada tahun 2000. Mereka keluarkan di beberapa laman web proreformasi. Mereka buat bendera hitam, dan mereka desak saya letak jawatan.

Saya dan Anwar Tahit ( Setiauseha Agung ) jadi sasaran. Anwar Tahit atas sebab-sebab lain. Saya kerana ucapan itu mereka suruh letak jawatan, kritik hebat, selepas  tiga, empat minggu, saya merenong kembali peristiwa itu, mengapa  boleh berlaku begitu? sedangkan saya adalah Timbilan Presiden, kalau mengikut budaya  politik kita, sekiranya saya dijadikan sasaran, diserang dan sebagainya, tak munkin anggota-anggota lain berani berbuat begitu tampa rastu daripada pehak-pehak tertentu, jadi saya tanya kapada Dr. Wan Azizah, adakah Dr. Wan Azizah minta mereka attack saya?.

AIDC : Prof tanya direct?.

Dr. Chandra :  Tanya direct. Saya tanya dia, dia kata tak. Dan saya percaya bukan dia yang buat ini, saya kata pada diri sendiri, munkin ada seorang lain yang arahkan.

Soalan : Yang berada di penjara ?.

Dr. Chandra :  masa itu, prosiding kes Anwar berjalan (perbicaraan mahkamah) dari masa ke masa, saya juga turut hadir sebagai pemerhati. So, one those accasion, saya tanya dia secara langsung.

Soalan: Tanya terbuka ?.

Dr. Chandra : Terbuka, masa itu kita sembanglah, saya tanya, Anwar... siapa yang buat ini? ada orang kata you yang rancang ini. Anwar kata Hye takkanlah, macam mana boleh terbongkar ni' (ketawa) jadi saya sudah tau dia ni yang merancang, sebenarnya macam-macam dia buat, tapi saya sabar, saya tak berundur pada masa itu, saya tunggu dan saya cuba ubah dari dalam, tetapi gagal, saya nampak dia ini memang susah, sebab itu saya keluar, dua setengah tahun, saya berada dalam parti Keadilan, lepas itu saya keluar parti.

Bukan kerana soal moral atau peribadi, itu pun satu daripada faktur. Tetapi yang lain hubungan dia dengan kumpulan-kumpulan di luar negara. Apa yang dia lakukan dalam negara dari segi politik, kaum dan sebagainya, dan sikap dia terhadap ahli-ahli  parti, caranya mempermainkan individu-individu tertentu. Dia sokong pihak itu, dan pada masa yang sama dia juga sokong pihak yang lain. Saya fikir tak ada manusia macam ini didalam politik negara kita.

Ulasan, inilah perangai Anwar semasa dia jadi TPM dulu, dia minta sesaorang itu buat kerja untuk dia, kalau dia jadi PM nanti orang itulah yang akan jadi MB di negeri tersebut, tetapi bukan saorang yang di janjikan ada yang tiga , empat orang janji yang sama, tetapi ini adalah rahsia, mereka yang ditawarkan itu berkerja bermati- matian kerana nak jadi MB itulah Anwar PENIPU.

bersambung cerita Dr.Chandra.