Barisan Nasional

Dicatat oleh Tanpa Nama | | Posted On Isnin, 2 Mei 2011 at 1:35 PTG

sumber :-

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 02 May 2011 01:23 PM PDT

Duke of UMNO


Panassss...!!! Sam Ketot pembela mahasiswa "Auwww"..!!!

Posted: 02 May 2011 08:59 AM PDT


Geli hati saya mendengar amaran dari Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Sam Ketot, yang mengingatkan UMNO dan Barisan Nasional supaya tidak "membuli" mahasiswa di universiti-universiti. Setelah dikutuk habis-habisan ekoran mencemarkan masjid tempohari, Sam Ketot mengeluarkan kenyataan bodoh lagi.

Sam Ketot komplen mengatakan bahawa "UMNO-BN" membuli mahasiswa di sini. Dia kata, UMNO-BN buli mahasiswa macam "budak sekolah". Katanya lagi, mahasiswa terima ugutan dan dibuang kolej ketika berkempen pilihanraya kampus dan terbaru, "mahasiswa diugut buang universiti kerana terlibat dengan perhimpunan Hari Pekerja"!

Nampaknya Sam Ketot begitu kemaruk untuk mendapatkan sokongan politik dari mahasiswa universiti sehingga memanjakan mereka seperti "budak tadika yang masih membawa botol susu ke sekolah". Kebodohan dan kerendahan IQnya sama rendah seperti kerendahan dirinya. Memang "low class" dan rendah daya inteleknya.

UMNO atau BN tidak pernah ambil tahu dengan perjalanan pilihanraya di kampus-kampus universiti awam, apatah lagi universiti swasta. Malah, Jabatan Hal Ehwal Pelajar pun sebenarnya hanya sedikit saja campur tangan dengan pilihanraya kampus, itu pun mengenai perkara-perkara asas untuk mengelak budak-budak universiti itu bergaduh sesama mereka.

Untuk pengetahuan Sam Ketot, ramai juga kakitangan universiti di jabatan HEP yang pro-pembangkang. Ada yang PAS, ada yang PKR, malah ada juga yang sokong DAP! Jadi, dimana rasionalnya mengaitkan UMNO atau BN mempengaruhi dan campur tangan dalam pilihanraya kampus?

Hakikatnya, Sam Ketot harus lihat sendiri bagaimana provokasi yang dilakukan oleh mahasiswa-mahasiswa pro-pembangkang ketika berkempen sewaktu pilihanraya kampus berlangsung. Lihat di UPM dan UM, serta bandingkan pilihanraya di kedua universiti itu dengan USM, UIAM, UUM, UKM, UTM, UiTM, dan lain-lain. Mengapa suasana pilihanraya kampus di UM dan UPM menjadi huru-hara berbanding di universiti lain?

Ini adalah kerana provokasi melampau yang digunakan oleh mahasiswa pro-pembangkang ketika berkempen. Siapa yang ajar mereka jika tidak AMK dan Dewan Pemuda PAS yang sememangnya aggresif dan "terlampau" untuk mendapat kuasa di kampus? Saya pernah belajar di universiti awam, saya tahulah..!

Sewajarnya pihak universiti mengambil tindakan disiplin dengan menghukum mahasiswa yang menimbulkan kekecohan dan huru-hara ketika pilihanraya kampus. Apa besar sangatkah pilihanraya kampus sehingga perlu buat kecoh dan huru-hara. Mahasiswa sebegini harus "diajar" bahawa tujuan utama mereka di universiti adalah untuk belajar, bukan berpolitik!

Jika hebat sangat nak tunjuk "hero", jadilah seperti Ibrahim Ali dan Anwar yang pernah ditahan ISA kerana membuat kecoh hingga mencetus perhimpunan haram besar-besaran ketika mereka bergelar mahasiswa dahulu. Mereka sanggup ambil risiko dan menerima kesalahan mereka, meskipun terpaksa merengkok di Kamunting selama 2 tahun! Itu baru "hero"!

Ini baru kena buang dari kolej, sudah merengek mengadu macam "budak hilang puting"! Kualiti seperti itukah yang ada pada mahasiswa zaman sekarang? Lembik dan tak bermaruah! Mereka kurang daya intelek, kurang ketahanan mental dan tidak layak bergelar mahasiswa! Termasuklah Sam Ketot sendiri…tak layak jadi Ketua AMK sebab tak cukup intelek dan "inci"..!!!

Takut kena buang sebab terlibat dengan perhimpunan haram Hari Pekerja? Memang bodoh betullah mahasiswa itu. Apa kena mengena mahasiswa dengan Hari Pekerja? Mahasiswa sudah bekerja, kah? Apa ke bodoh sangat cara mahasiswa itu berfikir? Tugas mereka sekarang ialah "belajar", jadi belajar sajalah! Yang sebok-sebok pergi campur hal orang yang sudah bekerja itu apa hal???

Sudah buat salah, baru teringat tentang "nak kena buang universiti"? Siapa suruh pergi buat kerja bodoh? Sam Ketot yang suruh, kah? Dia bagi berapa juta RM seorang? Elok dibuang saja budak-budak universiti yang tak sedar diri ini. Ibu bapa penat-penat cari duit siang malam suruh belajar di universiti, mereka sebok pula buat huru-hara jalanan. Bodoh tak kena gaya! Buat malu mak bapak saja…

Kalau iya pun nak berpolitik di kampus, buatlah secara berhemah dan gunakan daya intelektual yang ada. Tunjukkan bahawa mahasiswa berkaliber dan berkempen dengan cara orang-orang yang berilmu. Bukan macam puak-puak PAS yang tidur tengah jalan sambil pegang bendera. Itu tak payah masuk universiti pun boleh buat! Belajar lagi penting. Lepas belajar esok, nak berpolitik siang malam pun lantaklah..!!!

Sam Ketot pun tak payahlah jadi "batu api". Tak padan dengan pendek, nak "batu api"kan mahasiswa dengan Kerajaan. Politik jenis apakah ini? Lain kali, fikir dulu sebelum keluarkan kenyataan. Awak kan Ketua AMK, tunjuklah daya intelek yang tinggi sikit. Kalau macam ini cara berfikir, macam mana awak nak orang hormat? Nak berucap pun orang nak kena angkat awak…???!!!

Sumber dari: MyKMU.net

Panas..!!! ISLAM anjur umatnya meraikan "Hari Amarah Rakyat Malaysia"..???

Posted: 02 May 2011 08:00 AM PDT


Pernah dengar "Hari Amarah Rakyat Malaysia"? Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, 6 Mei ini yang jatuh pada Jumaat menyaksikan himpunan besar-besaran dari semua kalangan rakyat yang mempunyai perasaan marah dan tidak puas dalam banyak perkara. Lihat di sini.

Perasaan marah ini, setahu saya sangat disukai iblis dan syaitan. Nafsu amarah ini sering dikaitkan dengan syaitan yang menghasut anak adam. Layakkah parasaan marah diraikan sehingga diadakan hari khas untuk menunjukkan kemarahan?

Dulu, ketika saya bersekolah, sekiranya ada pertelingkahan, pergaduhan, pertengkaran atau perselisihan faham yang menunjukkan emosi marah, maka arwah Ustaz akan menyuruh kami pergi berwudhu' untuk menenangkan kemarahan masing-masing.

Menurut arwah Ustaz, syaitan suka anak adam yang sedang marah. Dengan berwudhu, maka secara simboliknya kemarahan seseorang itu akan reda disimbah air wudhu. Syaitan dijadikan dari api, maka airlah jadi penawarnya...

Apakah MAPIM sedar tentang apa yang dibuatnya ini? Apakah dengan mengadakan "Hari Amarah Rakyat Malaysia" itu maka selesailah segala pertikaian mereka? Apa niat MAPIM sebenarnya? Apakah MAPIM kini dijadikan alat untuk kepentingan politik pihak tertentu?

Nampaknya, MAPIM telah mencemarkan majlis itu sendiri. MAPIM bergerak dan berhala tujukan Islam. Buatlah cara Islam, janganlah pula dijadikan alat dan dicampur-adukkan dengan politik. Dalam MAPIM pun ada politik? Politik Islam? Politik Islam ajar untuk meraikan "nafsu amarah" ke???

Harap MAPIM kaji balik. Setiausaha Agung MAPIM tu, apa niatnya? Nak tarik perhatian Kerajaan? Tak bersyukur lagi dengan sebuah Daulah Islamiyyah yang ada? Jika ada cacat cela pada negara ini, MAPIM harus membantu memperbaiki kecacatan itu. Bukan "kasi bakor" lagi..!!!

Benarkah tindakan MAPIM pada 6 Mei ini dianjurkan oleh Islam? Islam ajar macam tu ke? Ooooo...Islam ajar umatnya berhimpun beramai-ramai dan menunjukkan kemarahan masing-masing. Macam tu? Islam ke tu? Itu ajaran PAS ke PKR? Tak pun ajaran DAP kepada MAPIM?

Terkini..!!! Mesti baca..!!!! Mesej penting untuk Anwar...!!!

Posted: 02 May 2011 07:00 AM PDT


Tolonglah Anwar..!!! Tolonglah..!!! Janganlah sesekali cuba bersumpah..!!! Please..!!! Teguhkan pegangan, jangan sesekali bersumpah meskipun seluruh rakyat memaksa untuk bersumpah...

Di kala ramai umat Islam di seluruh Malaysia, termasuklah beberapa Mufti-Mufti dan ilmuan Islam, menggesa supaya Anwar bersumpah, saya merayu kepada Anwar Ibrahim supaya jangan sesekali bersumpah mengenai dakwaan Saiful Bukhari atau pun Eskay. Jangan..!!!

Anwar, buruk benar akibat yang bakal diterima sekiranya bersumpah. Menderita sehingga ke akhir hayat. Jangan sesekali cuba bersumpah sekiranya tidak yakin bahawa anda di pihak yang tidak benar. Jangan mencemar sumpah dengan nama Allah buruk akibatnya.

Anwar, sekiranya anda ragu-ragu walau sekelumit pun, janganlah bersumpah. Bahaya. Balasan Allah amatlah perit azabnya. Jika benarlah anda adalah "lelaki bertuala putih" itu pun, maka janganlah bersumpah. Celaka kelak menimpa anda...

Fikirkanlah berjuta-juta kali sebelum membuat keputusan. Sumpah mubahalah itu besar kesannya. Mungkin anda akan diaibkan Allah dengan pelbagai keaiban yang maha besar. Saya risau sekiranya anda mati nanti pun masih lagi tidak terhenti keaiban yang Allah dedahkan pada umat Islam.

Kasihanilah keluarga anda, Anwar. Jika anda mati dalam keaibdan nanti, mereka juga yang bakal menanggung malu seumur hidup!!! Justeru itu, janganlah bersumpah! Ingat pesan saya ini, Anwar. Jangan sesekali bersumpah.

Itu pun kalau benar anda bersalahlah. Kalau anda tidak bersalah, bersumpah 200 kali pun apa saya kisah..!!!

Jawapan kepada "Anon" yang menyalak di "shout box" blog saya, ini jawapannya...

Posted: 02 May 2011 05:27 AM PDT


Kepada yang menyalak di "shout box" saya...ini jawapan saya mengenai pertikaian yang ditimbulkan...

1. SANGAT BESAR BEZANYA di antara menuduh seorang muslim itu berzina dan menuduh "lelaki yang bertuala putih" itu adalah si polan bin si polan.

Menuduh seorang muslim berzina adalah sangat berat tuduhan itu di mana si penuduhnya mestilah membawa "empat saksi adil, tidak fasiq dan tidak pernah melakukan perbuatan terkutuk". Saksi-saksi tersebut pula mestilah menyatakan bahawa mereka dengan jelas telah melihat perlakuan yang tepat sebagaimana "cincin yang disarungkan jari", faham?

Memandangkan Eskay tidak melihat pun kejadian seperti itu, dia tidak punya sebarang saksi sebagaimana yang disyaratkan, dan dia hanya ada fakta berdasarkan pengalamannya bersama Anwar ketika berpoya-poya dan rakaman video tersebut, maka mungkin kerana itu dia tidak menuduh Anwar melakukan zina. Faham setakat ini?

Mungkin disebabkan itulah maka dia hanya mendakwa bahawa "lelaki yang bertuala putih" itu adalah Anwar. Berdasarkan rakaman video tersebut pun tidak ada seorang pun yang dapat membuktikan bahawa Anwar berzina kerana tidak kelihatan pun aktiviti sebagaimana "cincin yang dimasukkan jari ke lubangnya", faham? Faham ke tak faham ni?

Demikian itu, jelaslah mamat yang mintak saya jelaskan di shout box tersebut merupakan seorang yang kurang faham, kurang jelas dan tidak tahu tentang hukum hakam Islam. Tolonglah jangan menunjukkan kebodohan dan kerendahan IQ anda di sini.

2. Sememangnya mendedahkan keaiban muslim lain itu menjadi satu dosa menurut Islam. Malah menurut undang-undang pun dia bersalah juga. Sebab itulah "idola si tukang menyalak di shout box" saya buat laporan polis dan Datuk T akan dihadapkan ke mahkamah untuk dibicarakan mengikut lunas undang-undang sedia ada.

Eskay bersumpah di masjid semata-mata untuk menjaga kreadibilitinya sebagai individu yang benar dan menyatakan perkara yang benar tentang apa yang didedahkannya. Itu tujuannya. Salahkah dia mempertahankan kreadibilitinya? Mengapa kreadibiliti Anwar saja yang perlu dijaga? Orang lain tak perlu jaga kreadibilitinya, kah?

Pada saya, perkara ini tidak timbul sekiranya Anwar menyelesaikan tuduhan ini dengan sumpah balas. Dengan bersumpah balas, Anwar bukan saja menyerahkan kes ini kepada Allah yang Maha Adil dan keadilanNya tidak perlu dipertikai, Anwar juga akan menghentikan spekulasi dan syak buruk rakyat Malaysia terhadapnya, sekaligus membersihkan namanya.

Cuma, saya berpesan, kalau Anwar rasa dia tidak berada di kedudukan yang tidak benar, iaitu "memang dia lelaki bertuala putih itu", maka tak payahlah bersumpah. Buruk padahnya..!!! So, sebelum dia bersumpah, baik fikir berjuta kali.

p/s: Terima kasih kepada penyokong peliwat yang menyalak di shout box saya kerana membuktikan bahawa penyokong peliwat sememangnya bengap, tidak berilmu, dangkal dan rendah IQ. Thanks..

waadat

Posted: 02 May 2011 01:20 PM PDT

waadat


lihat video full version

Posted: 02 May 2011 08:20 AM PDTKali ini Demang tak tergamak nak siarkan foto seorang lelaki tanpa pakaian.

Bab lain Demang tak kesah tapi bab yang terjuntai tu, ish... tak berani le Demang.

Jika anda berminat, lihat sendiri di blog sahabat Demang iaitu Papa Gomo.

Tak nak tengok? Oh ye, lupa nak bagitau yang video tayangan penuh pun ada kat situ.

Amerika tamatkan perkhidmatan Osama

Posted: 02 May 2011 12:35 AM PDT

Osama Laden dilaporkan maut dan mayatnya dijumpai askar Amerika. Presiden Barack Obama akan umumkannya dalam masa terdekat. (BH SMS)

Bagi Demang pembunuhan tersebut samalah dengan notis pemberhentian perkhidmatan. Biarpun US mencanangkan Osama sebagai pengganas namun ramai yang percaya bahawa lelaki itu adalah agen Amerika sendiri.

Osama sebenarnya adalah stalite bumi atau target bergerak bagi Amerika. Jika Amerika mahu menyerang Afghanistan, maka negara paksi kejahatan itu akan menguwar-uwarkan berita bahawa Osama sedang bersembunyi di situ. Maka peluru dan peledak pun dihantar ke sana tanpa banyak soal.

Sebenarnya bukan hanya Osama yang menjadi 'mobile target' US. Perlu juga diingat, itu bukan satu-satunya strategi mereka.

Satu lagi kaedah yang digunakan ialah dengan menaja dan menyokong seseorang yang 'berjuang' menentang kerajaan. Contohnya Benazir di Pakistan dan Aung San Suu Kyi di Myamar.

Di Malaysia?

Kedah Ke KL - MctHeory

Posted: 02 May 2011 01:20 PM PDT

Kedah Ke KL - MctHeory


AKIBAT VIDEO SEKS!! AHLI PAS KELUAR PARTI!!

Posted: 02 May 2011 08:20 AM PDT


Seramai 225 anggota Pas Kuala Kedah yang mendakwa hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, menyertai UMNO.

Ahmad Marzuki, Ketua Pas cawangan Lahar Buluh, Kuala Kedah sebelum ini, mengetuai kumpulan itu menyerahkan borang menyertai UMNO kepada Ketua UMNO Bahagian Kuala Kedah, Datuk Latt Shariman Abdullah pada satu majlis di pekan Kubang Rotan, dekat sini semalam.

Ahmad berkata mereka bertindak keluar Pas kerana sudah tidak percaya dan yakin dengan cara Azizan dan Pas mentadbir negeri kerana tidak menunaikan janji-janji pilihan raya kepada rakyat.

"Kami yang setia tertunggu-tunggu janji pemimpin Pas tetapi sampai sekarang satu apapun tidak mereka tunaikan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan borang menyertai UMNO itu.

Latt Shariman berkata pintu UMNO Kuala Kedah sentiasa terbuka untuk sesiapa sahaja yang ingin menyertainya termasuk anggota Pas. 

P/s: UMNO sentiasa menerima kamu semua..

McTheory:
Dengar kata Zizan nak denda sapa yang keluar Pas di Kedah.

VIDEO SEKS OMEGA!! ESKAY SANGGUP MENJALANI UJIAN POLIGRAF BERSAMA ANWAR, TAPI ANWAR?

Posted: 02 May 2011 07:09 AM PDTPagi tadi akhbar Sinar hairan ada mengeluarkan artikel Husam mencabar Datuk Eskay untuk menjalani ujian Poligraf (ujian untuk pembohong). Baca artikel dibawah,

Anggota Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Husam Musa mencabar trio 'Datuk T' menjalani ujian poligraf bagi mengesan sama ada mereka berbohong atau tidak dalam isu video seks yang mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan berkata, ujian itu perlu dilakukan bagi membolehkan dakwaan mereka itu benar-benar boleh dipercayai dan bukan sekadar tindakan terdesak untuk kepentingan politik murahan.


"Kalau Datuk T betul, saya cadangkan adakan ujian poligraf untuk memastikan mereka tidak berbohong 9mengenai isu video aksi seks). Ujian perlu dilakukan secara terbuka dengan dihadiri panel-panel pakar," katanya

Ini jawapan balas Datuk Eskay terhadap gesaan Husam kepadanya,

Ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah menyambut cabaran pimpinan PAS supaya mengambil ujian poligraf bagi memastikan beliau tidak bercakap bohong melibatkan video seks yang didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Bagaimanapun dengan syarat Ketua Pembangkang tersebut turut menjalani ujian poligraf yang sama. "Saya mahu proesedur itu disiarkan secara langsung di televisyen. Saya mahu dunia lihat saiapa yang benar dan berbohong," kata Shazril Eskay yang pada Jumaat lalu bersumpah laknat bahawa pelaku dalam video berkenaan ialah Anwar.


Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada kenyataan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa yang mahukan trio Datuk T menjalani ujian itu bagi membuktikan mereka bercakap benar.

"Saya yakin Anwar tiada masalah menggunakan teknik sains untuk membuktikan siapa yang bersalah selepas menolak untuk bersumpah dengan pelbagai alasan," katanya. - Mstar

he he he.. kita tengok pulak jawapan balas Anwar nanti. Apakah Ulamak Anwar tak bagi Anwar jalani ujian Poligraf ? Atau ada pulak orang lain yang menghalang Anwar untuk jalani ujian ini. Atau Anwar sendiri yang akan berdolah dalih. Ala macam biasa, siapa yang tak kenal Anwar.

Pas kata parti Islam. Tapi Pas lebih percayakan mesin dari Allah. Apa punya turr la puak Pas ni.. he he he..

P/s: bersumpah taknak, test dengan mesin pulak, nak tak?..

McTheory:
Tapi kalau dah salah ni, tunggul batu dia kata hantu!

VIDEO SEKS!! BILA ALLAH BUKA AIB ANWAR...!

Posted: 02 May 2011 04:05 AM PDT

Ada apa dengan Afifah?? DNA kah?

Nik Abduh anak Nik Abdul Aziz, mursyidul am PAS dalam tulisan di blognya meminta para penyokongnya tidak menyebarkan klip video seks meskipun mempercayai pelakunya adalah Anwar Ibrahim.
Begitulah hebatnya kesan youtube merentasi sempadan negara dan politik dan dari kata-kata Nik Abduh itu tidak dapat dinafikan ada di kalangan ahli PAS sendiri mempercayai pelaku dalam video itu adalah Ketua Pakatan Pembangkang.

Skandal Anwar main dengan pelacur dari China yang dibuktikan melalui video seks itu hanyalah salah satu rentetan yang panjang berkenaan 'pembukaan aib' Anwar kepada umum.
Kalau tanpa keizinanNya, semua itu tidak akan berlaku. Manusia hanya mampu merancang, tetapi Allah yang menentukannya.

Selepas mangsa teraniaya, Mohd Saiful Bukhari Azlan melakukan sumpah di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta pada 15 Ogos 2008 dengan mengucap dua kalimah syahadah, satu persatu aib pemangsanya dibuka.

"Saya Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan nama Allah saya bersumpah bahawa saya telah diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun 2008 dan pada hari tersebut Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam dubur saya.

"Jika saya berdusta dengan perkara ini, saya berdusta dengan Allah SWT dan akan dilaknat oleh Allah SWT sehingga hari kiamat."

Tiga tahun selepas sumpah itu, satu persatu aib Anwar dibuka.

Mula-mula Anwar telah dikenali sebagai 'Pembohong' selepas kegagalannya mengotakan janji membentuk kerajaan baru dan menjadi PM pada 16 September 2008. We have the numbers..We have the numbers..We have the numbers..begitulah kata-kata Anwar yang masih tergiang-giang di telinga kita, yang sampai sekarang tidak dimakbulkan Allah menjadi PM.

Sambung baca di SINI

McTheory:
Artikel yang bagus untuk dibaca!!

OMEGA HILANG!! ANWAR DI SAMAN LAGI!!??

Posted: 02 May 2011 01:09 AM PDT

lihat perut saya.. rampingkan??

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Dalam Negeri berkata bahawa beliau akan teruskan dengan niatnya untuk menfailkan saman terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana mengaitkannya dengan video seks yang pelakunya mirip Ketua Pembangkang itu.

Dakwaan oleh Anwar itu perlu dijawab di mahkamah agar masyarakat tahu kedudukan sebenar isu tersebut.

Beliau berkata kepada pemberita selepas penutupan mesyuarat perwakilan Puteri UMNO Sembrong di Kluang bahawa perkara ini perlu dibawa ke mahkamah kerana kalau tidak, apa yang disebar melalui luar dan internet orang akan percaya kerana kita tak jawab katanya.

Tindakan ketua umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang mengaitkan Hishammuddin dengan video seks tersebut semata-mata nak mengalihkan perhatian masyarakat.

Strategi Anwar ialah bila dia tidak boleh jawab soalan wartawan, dia akan alih pandangan kepada orang lain. Naib Presiden UMNO itu menambah kenapa hendak takut jika tidak berdosa.

Sementara itu pula, laporan polis telah dibuat berkenaan dengan kekecohan yang berlaku di Masjid Al-As, Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur pada hari Jumaat lalu.

Tujuh buah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Terengganu semalam telah membuat laporan polis di Kuala Terengganu.

Diantara tujuh NGO tersebut ialah Kelab Belia Generasi Prihatin, Sahabat Laut Malaysia (Selam), Gerakan Belia 4B Terengganu, Kelab Permotoran Parlimen Kuala Terengganu, Persatuan Pendekar Marang, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan Alumni 4B Terengganu. - Malaysia Instinct

McTheory:
Kah kah kah.. padan muka ko Anwar!!..

WOII PAS! SALAH KE MENDEDAHKAN KEBURUKKAN ORANG!!

Posted: 01 May 2011 10:05 PM PDT


Mc nak balas balik apa Tuan Ibrahim Tuan Man kata dalam HaraMkahDaily. Marah benar Tuan Ibrahim apabila Polis belum dedahkan siapa tuan punya badan dalam video tu. Dia kata ini wayang untuk memburuk-burukan orang. Alamak, bukankah Pas sebelum ni yang 'halal'kan perkara memburuk-burukkan orang, mengaibkan orang dan mencela peribadi seseorang.

Malah pada PRK dan PRU yang lepas-lepas, Pas asyik memfitnah calon-calon BN dengan cerita yang bukan-bukan. Bila masa kena dengan muka sendiri, tahu pulak terasa sakitnya. Tapi rasanya Mc dah pernah terbitkan artikel seperti ini dulu yang mengatakan Hadi Awang memhalalkan fatwa mengaibkan orang demi untuk kebaikkan.

Sama la macam apa yang kita buat sekarang ni, dedahkan keburukkan Anwar, supaya rakyat tahu Anwar tak layak jadi Perdana Menteri Malaysia, untuk baca artikel yang lepas boleh klik Pas Halal Dedah Keburukkan Orang!!

P/s: Selamat Tinggal Anwar..

McTheory:
Makin tersepit.. 16 mei pun dah dekat ni..

MACAM NI RUPANYA ADAB PUAK PKR MASUK MASJID!!

Posted: 01 May 2011 07:07 PM PDT


Samseng ketot masuk masjid buat kecoh masa Eskay nak bersumpah laknat. Macam ni kah orang adab orang Islam masuk masjid?

McTheory:
Samseng konon, nak bercakap pun kena dukung.. kah kah kah..

OMEGA TERKEHEL!! VIDEO SEKS ANWAR VERSI HD??

Posted: 01 May 2011 03:27 PM PDT


Maaf ler Mc dah taknak muat naik video kat sini. Tapi apa yang Mc lihat video ni memang jelas sikit dari dulu dan fail video pun di edit dan di sambung-sambungkan. Pada yang tak percaya dalam video tu muka Anwar, boleh tengok lagi dan full skrinkan video tu. Pada yang nak tengok klik SINI

McTheory:
Cakap dengan 'penjilat' Anwar, macam cakap dengan tiang!

Apa Yang Tersirat

Posted: 02 May 2011 01:09 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Video seks Anwar: Lelaki itu mirip Anwar tetapi bukan Anwar: P Uthayakumar

Posted: 02 May 2011 01:11 AM PDT

Pelaku dalam video seks bukanlah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Setiausaha Agung Parti Hak Asasi Manusia (HRP) P Uthayakumar selepas menonton daripada CD yang diterimanya melalui pos pada 29 April lalu.

Seperti yang dilaporkan Malaysiakini walaupun menonton CD tersebut beberapa kali selepas menerimanya melalui Pos daripada Thailand, dia mengesahkan bahawa lelaki dalam video tersebut bukan Anwar walaupun ada persamaan dengan Anwar.

Akhirnya Osama ben Laden berjaya dibunuh Amerika juga

Posted: 01 May 2011 11:32 PM PDT

WASHINGTON, 2 Mei — Pengasas dan pemimpin rangkaian Al-Qaeda Osama ben Laden telah terbunuh dalam satu serangan Amerika Syarikat (AS) di Islamabad, Pakistan, demikian disahkan oleh Presiden Barack Obama pagi ini (waktu Malaysia).

Jenazah Osama yang menjadi buruan AS sejak lebih satu dekad lalu ditemui di sebuah rumah besar di ibu negara Pakistan selepas dipantau sejak tahun lalu.

Obama mengesahkan laporan itu menerusi satu ucapan disampaikan ke seluruh negara itu (sekitar 11.30 pagi ini, waktu Malaysia).

Media AS menyiarkan secara langsung ucapan itu.

"Malam ini (waktu Washington), saya boleh melaporkan kepada rakyat Amerika dan dunia bahawa AS telah mengadakan satu operasi yang membunuh Osama bin Laden, pemimpin Al-Qaeda, dan seorang pengganas yang bertanggungjawab ke atas kematian beribu-ribu orang yang tidak berdosa," kata Obama dalam ucapannya.

Kata Obama, sejurus selepas mengambil alih jawatan presiden pada Januari 2009, beliau telah mengarahkan Pengarah CIA Leon Panetta untuk menjadikan penangkapan atau pembunuhan Osama sebagai keutamaan perang mengatasi Al-Qaeda.

"Kemudian pada Ogos lalu, selepas kerja penat bertahun-tahun oleh komuniti risikan kita, saya diberi taklimat mengenai kemungkinan tangkapan Osama. Ia jauh daripada kepastian. Dan, ia mengambil masa berbulan untuk mengadakan operasi ini.

"Saya berulang kali bertemu dengan pasukan keselamatan saya ketika kami menghimpunkan lebih banyak maklumat mengenai kemungkinan bahawa kami telah mengesan tempat perlindungan Osama di satu kawasan dalam Pakistan," katanya.

Kemudian pada minggu lalu, kata Obama, beliau pasti bahawa AS mempunyai maklumat secukupnya untuk mengambil tindakan dan telah memberi kelulusan bagi operasi membawa Osama ke muka pengadilan.

"Hari ini, atas arahan saya, AS melancarkan opersi yang disasarkan ke atas kawasan di Abad Abad, Pakistan," kata Obama lagi.

"Selepas kejadian tembak-menembak, mereka membunuh Osama dan memperoleh jenazahnya," katanya.

Osama mendahului senarai teratas orang dikehendaki oleh Washington sejak lebih satu dekad lalu.

Dalam pada itu laporan Reuters pula menyebut, menurut pegawai-pegawai Amerika Syarikat hari ini jenazah Osama telah dikesan oleh pihak berkuasa negara itu.

Laporan itu juga menyebut ia dilihat satu pencapaian besar bagi pentadbiran Obama dan pasukan keselamatan kebangsaannya.

Bekas Presiden George W. Bush telah berulang kali tertekad untuk membawa Osama, yang dilabel sebagai dalang peristiwa 11 September, sebelum tamat tempoh perkhidmatannya pada Januari 2009.

Obama menggantikan Bush pada awal 2009.

Osama, kelahiran Arab Saudi, berjaya membolosi buruan askar Amerika Syarikat dan militia Afghanistan di kawasan pergunungan Tora Bora sejak 2001.

Usaha mengesan Osama menjadi 'dingin' selepas beliau dikatakan hilang dan banyak maklumat risikan rasmi percaya beliau berselindung di Pakistan.

Sejak itu, Osama mencemuh Barat dan menyebarkan pandangan Islam militannya menerusi rakaman video.

Selain serangan 11 September, Osama juga dipertanggungjawabkan sebagai dalang serangan bom ke atas Kedutaan Amerika di Kenya dan Tanzania pada 1998 dan ke atas kapal perang USS Cole di Yemen dua tahun kemudian.

Video seks: Anwar enggan bersumpah laknat; kerana dia melakukannya: Tun M

Posted: 01 May 2011 06:11 PM PDT

Menurut Tun M Shazryl Eskay Abdullah bertindak bersumpah laknat, kerana dia yakin Anwar melakukan hubungan seks sepertimana dirakam dalam video seks 21 minit yang terdedah di youtube.Sebaliknya Anwar enggan berbuat demikian, kerana dia merasa melakukan kesalahan tersebut.

Eskay bersumpah laknat di Masjid Amru Bandar Sentul pada 4.15 petang 29 April lalu seusai sembayang Jumaat.

Sebelum upacara sumpah laknat tersebut berlangsung; satu kekecohan berlaku di Masjid tersebut yang dilakukan oleh satu kumpulan penyokong Pakatan yang diketuai oleh Ketua AMK Keadalian-Shamsul Akin Iskandar. Dilaporkan juga, penyokong Pakatan yang bukan beragama islam turut berada dalam masjid semasa gangguan tersebut.


Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohammed berkata ahli perniagaan Shazryl Eskay Abdullah mempunyai hak melakukan sumpah laknat untuk mengaitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam video seks yang dirakamkan pada Februari lalu.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Hishamuddin Hussien, dilaporkan akan meneruskan niatnya menyaman Anwar berhubung pendedahan video seks pada 21 Mac lalu.

Pada sidang akhbar di Pejabat PKR di Tropica pada petang 21 Mac, selepas pra tonton video seks tersebut di Hotel Sri Carcosa, Anwar menuduh DS Najib, Hishamuddin dan polis disebalik pendedahan video seks tersebut.

Walaupun pendedahan video seks yang dimuat turun di Youtube memamarkan Anwar, hingga kini Ketua Umum PKR itu masih enggan mengaku-bahawa lelaki miripnya itu adalah dia.

Malah, Anwar hanya memperseda pendedahan video tersebut- yang mengakibatkan orang ramai memberi perhatian kepadanya terutama mukanya dan perutnya.
Watch live streaming video from aljubura at livestream.com

THE FLYING KICK

Posted: 02 May 2011 01:06 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 02 May 2011 11:27 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Siapa nak marah sertailah Hari Marah Rakyat ... marah lain boleh , PAS tak boleh !

Posted: 02 May 2011 09:02 AM PDT
Ini apa punya program la Cikgu Azmi TERAS nak bikin  ... nak anjur satu hari dinamakan Hari Marah Rakyat pada 6 Mei selepas solat Jumaat di Masjid Negara. ! 

kah kah kah ....nak tergelak betul aku bila baca tentang ini ...  

Dok elok-elok  lepas sembahyang Jumaat  dengan hati yang suci dan bersalam-salaman semasa saudara Islam , tiba-tiba nak ajak orang marah dan maki orang  pulak . 

Woi Cikgu Azmin ... hang ini sudah lupa ka marah itu adalah sifat yang cukup disukai syaitan ...ini tok guru agama mana ajar hang bahawa marah dapat pahala pulak sehingga nak buat 1 hari Marah ..hahaha

Tak pernah orang buat  , tapi Islam ala PAS hendak buat .... syaratnya dalam fikiran aku mungkin seperti ini ...

1 )  rakyat nak  join hendaklah mempunyai rasa marah sahaja . Siap nak mai hendak gelak dan buat lawak adalah dilarang sama sekali atau kemungkin dihalau oleh Unit Amal PAS ...

Ini bagi  memudahkan  kerja  wartawan Malaysiakini , Harakah  untul mengambil gambar Rakyat yang marah sahaja dengan muka bengis sahaja agar boleh diletakkan di muka utama . 

2)   Nak marah pulak ..hanya kepada UMNO , BN dan Datuk T adalah  dibenarkan  tetapi dilarang sama sekali marah PAS , PKR dan paling tidak boleh disentuh sekali adalah Anwar Ibrahim dan DAP . 

3)  Perkataan atau laungan tidak boleh disebut dalam hari marah ini ialah SUMPAH , DNA dan JAM OMEGA ...BODOH PUNYA PAS !!

MEMANG HANG PA INI BODOH TAK BOLEH DIAJAR !


Publish Post
 Bertempat di Masid Negara tanggal 6 Mei ini bakal mengukir satu lagi sejarah negara Malaysia moden apabila menjadi medan himpunan rakyat menunjuk rasa pada Hari Amarah Rakyat Malaysia.
Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) berkata, 6 Mei ini yang jatuh pada Jumaat menyaksikan himpunan besar-besaran dari semua kalangan rakyat yang mempunyai perasaan marah dan tidak puas dalam banyak perkara.
"Paling kemuncak dalam isu fitnah video seks melibatkan sumpah laknat yang dilakukan oleh salah seorang terlibat, Eskay Abdullah yang menyalahgunakan tindakan itu yang jelas bercanggah dengan syariat agama.
"Mewakili lebih 60 badan-badan Islam dalam negara ini, saya berharap himpunan aman itu berjaya menyatakan hasrat semua pihak yang mempunyai rasa marah dan tidak bersetuju dengan tindakan politik fitnah, keji dan kotor," tegasnya.
Bercakap pada Harakahdaily malam ini, Azmi berkata, selepas menunaikan solat Jumaat, himpunan mendesak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengambil tindakan segera terhadap Eskay yang berbuat demikian di dalam sebuah masjid di Sentul, Jumaat lepas.

Chauvinis DAP beri amaran PAS + UMNO adalah gabungan Rasis & Ekstremis Melayu !

Posted: 02 May 2011 02:34 AM PDT

Gerombolan chauvinis DAP semakin menunjukkan keangkuhan  dan bau babi rasis  mereka bila mana selepas kenyataan  Najib mempelawa PAS keluar Pakatan dengan sertai BN . 


 Bos besar DAP iaitu  Guan Eng laknat  cakap  gabungan PAS dan UMNO   bakal membentuk gabungan RASIS dan Ekstremis Melayu besar -besaran !

sumber dari  blog MIM 


Chua's political gamble has also resulted in UMNO top leaders jumping in with the twin racist strategy of threatening the Chinese community with losing representation in government whilst inviting PAS to join UMNO in BN to form a grand coalition of racist and extremist Malays. (Perjudian nasib politik Chua juga telah menghasilkan pemimpin UMNO yang melompat dengan strategi rasis kembar yang mengancam masyarakat Cina dengan kehilangan perwakilan di dalam kerajaan manakala menjemput PAS untuk bergabung dengan UMNO di BN untuk membentuk koalisi besar rasis dan ekstremis Melayu)
Adalah sungguh tidak bertanggungjawab apabila Lim Guan Eng menganggap pergabungan dua parti Melayu dan Islam terbesar akan membentuk 'a grand coalition of racist and extremist Malays!


Memang biadap dan celupar sungguh mulut seorang Ketua Menteri DAP ini .  Kalau setakat Guan Eng tuduh UMNO rasis itu sudah biasa sangat , tetapi jika kafir laknat DAP ini tuduh PAS adalah ekstremis Melayu ini satu gelaran baru nampaknya kepada barua  puak chauvinis ini . 


Pas digelar ekstremis Melayu di mata  Guan Eng ...hahaha
Apa kata juak-juak taksub PAS bila digelar ekstremis oleh Guan Eng ?? Ini bukan bukan putar belit Utusan Malaysia ye ...tapi dari mulut babi rasis ini sendiri dalam blognya  . hahaha 


Setakat ini lah standard PAS di mata  puak-puak DAP .... tetapi hairan masih lagi ada yang seronok pi peluk Guan Eng laknat ini walaupun bermacam-macam  kutuk kepada PAS .  BODOH PUNYA PAS!!


Memang betul cakap Najib , elok keluar la PAS dari Pakatan yang dikuasai DAP .. PAS ibarat barua dan pencacai sahaja kepada Guan Eng untuk menipu orang Melayu . 


Kepada Guan Eng laknat dan regim DAP ,  rupanya  hang pa  ni takut betul bila 2 parti besar ini nak bergabung . DAP tahu mereka  berkuasa pun pun kerana hasil kerja tekun dan gigih barua mereka iaitu PAS yang berjaya pecah belahkan Melayu .


 Jika  PAS dan UMNO bergabung , DAP akan tumbang banyak kerusi  dalam pilihanraya dan mungkin PP pun akan kembali semula kepada BN  . Ini yang ditakuti Guan Eng !! 

Anwar Ibrahim harus bersumpah - Dr Asri

Posted: 02 May 2011 01:51 AM PDTKUALA LUMPUR 1 Mei – Datuk Seri Anwar Ibrahim wajar bersumpah kerana langkah itu boleh menghilangkan sangkaan buruk serta perbalahan di kalangan rakyat selepas salah seorang anggota trio 'Datuk T', Datuk Shazryl Eskay Abdullah melakukan sumpah laknat, kelmarin.

Bekas Mufti Perlis, Prof. Madya Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin berkata, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu tidak perlu risau untuk melakukan sumpah itu sekiranya Ketua Pembangkang tersebut tidak bersalah.''Ya bukan satu paksaan atau satu kewajipan tetapi cara ini boleh menghilangkan sangkaan. Sumpah seperti ini boleh menghilangkan perbalahan.

''Sebagai contoh jika isteri minta suami bersumpah bahawa dia tidak curang, adakah itu berdosa. Adakah Allah akan menghukum jika suaminya itu tidak melakukannya dan sememangnya dia tidak melakukannya?'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya langkah yang perlu dilakukan oleh Anwar bagi membersihkan dirinya setelah dituduh oleh trio 'Datuk T' sebagai pelaku di dalam rakaman video seks melibatkan seorang pelacur dipercayai dari negara China.

Tuduhan itu diperkuatkan lagi dengan sumpah laknat bekas rakan karib Anwar, Shazryl Eskay di Masjid Amru Al-As, Bandar Baru Sentul, di sini Jumaat lalu bagi membuktikan pembabitan Anwar sebagai pelaku di dalam rakaman video seks berkenaan.

Mengulas lanjut, Mohd. Asri berkata, sumpah yang perlu dilakukan oleh Anwar bagi menafikan penglibatannya di dalam video seks tersebut tidak semestinya di masjid mahupun di mahkamah.

''Untuk pengetahuan umum cukup jika beliau menyebut di dalam ceramah atau ucapannya 'Wallahi, Wa Billahi, Wa Tallahi, bahawa video ini satu pembohongan dan fitnah semata,'' katanya.

Rajahmas

Posted: 02 May 2011 11:26 AM PDT

Rajahmas


Osama Bin Laden tidak mati?

Posted: 02 May 2011 03:09 AM PDT

 
Nampaknya ada pihak membuat pembohongan kononnya Osama Bin Laden telah mati tersebar ke seluruh dunia..

Siapa kata Osama Bin Laden meninggal, gambar tersebut cuma telah disuperimpose oleh pihak Amerika. Wallahualam...

Berita paling gempar hari ni dah tentunya mengenai kematian pejuang Syahid, Osama Bin Laden, pemimpin gerakan Al - Qaeda.

Pemimpin Al - Qaeda tu dikhabarkan terbunuh dalam peristiwa tembak - menembak melibatkan pihak Amerika Syarikat.

Pengumuman mengenai kematian Osama itu telah dibuat oleh Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dalam satu sidang media hari ini.

Jenazah Osama yang menjadi buruan Amerika Syarikat lebih satu dekad lalu ditemui didalam sebuah rumah besar di Ibu Negara Pakistan.

Turut dilaporkan bahawa diantara empat orang yang ditemui dirumah tersebut termasuk anak lelaki kepada Osama.

Selama ini, Osama Bin Laden telah dikaitkan dengan tragedi 11 September yang menyaksikan keruntuhan World Trade Center di New York.

Serangan tersebut KONONnya dikaitkan dengan gerakan Al - Qaeda sehingga mengakibatkan peperangan di Negara Afganistan.

Walaupun tanpa sebarang bukti yang kukuh, Amerika tetap membuat pendirian bahawa pihak yang bertanggungjawab terhadap serangan tersebut adalah Al - Qaeda yang diketuai oleh Osama Bin Laden.

Semua bukti yang ada telah di fabrikasikan oleh pihak Kerajaan Amerika agar seluruh rakyat dunia mempercayai dakyah pembohongan mereka itu.

Mereka jelas tidak mempunyai sebarang bukti diatas setiap dakwaan yang dibuat, namun disebabkan kekuatan mereka menipu, semua orang percaya cerita yang mereka buat.

Bersumpah - Samalah kita renungi...

Posted: 01 May 2011 09:59 PM PDT


PERISTIWA mubahalah atau sumpah laknat yang berlaku baru-baru ini adalah sesuatu yang baru kepada umat Islam di Malaysia. Menurut tokoh agama, Prof. Madya Dr. Mohd. Radzi Othman, beliau tidak pernah mendengar sumpah laknat dilakukan di negara ini.

Dalam temu bual dengan wartawan ZULKEFLI HAMZAH, AZMAN ANUAR dan ROKIAH ABDULLAH di pejabatnya di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang Jumaat lalu, Dr. Mohd. Radzi menghuraikan secara terperinci mengenai mubahalah.

Pensyarah Jabatan Pengajian Islam itu telah 23 tahun berkhidmat di USM selepas memperoleh ijazah sarjana muda, sarjana dan ijazah kedoktoran dari Universiti Madinah, Arab Saudi. Beliau merupakan pakar bidang hadis, dakwah dan usuluddin.

Berusia 57 tahun, Dr. Mohd. Radzi pernah menjadi ahli Majlis Fatwa Pulau Pinang selama 11 tahun. Sejak 23 tahun lalu, beliau ialah ahli Majlis Fatwa Perlis selain menjadi penasihat syariah Bank Rakyat.
Beliau juga menulis buku dalam bahasa Arab mengenai sejarah sahabat Nabi dan gerakan pembaharuan dalam Islam.

Dalam temu bual selama lebih satu jam itu, Dr. Mohd. Radzi menyifatkan sumpah laknat sebagai perkara serius kerana ia melibatkan maruah seseorang penganut Islam dan ia boleh membawa kepada pelbagai reaksi daripada masyarakat yang pelbagai pengetahuan dan latar belakang.

Katanya: "Tanggapan yang diberi pula datang dalam pelbagai bentuk. Saya khuatir perkara ini boleh membawa kekeliruan, perpecahan dan kekecohan kepada umat Islam. Penyelesaian secara mubahalah sesuatu yang jarang berlaku. Ia satu sejarah pada umat Islam di Malaysia."

MINGGUAN: Apakah kedudukan sumpah dalam Islam dan adakah sumpah pernah menjadi isu besar dalam sejarah Islam?

DR. MOHD. RADZI: Mengikut sejarah Islam, sumpah secara umumnya adalah perkara biasa. Sumpah boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada dalam mahkamah kalau kes dibawa ke mahkamah atau jika diminta bersumpah ataupun dibuat di luar mahkamah sesama orang Islam. 

Sumpah dibuat bertujuan mendapat kepastian yang lebih tinggi tentang kebenaran sesuatu dakwaan. Jika seseorang itu mendakwa sesuatu yang kita tidak pasti, kita boleh memintanya bersumpah. Jika orang tidak meminta kita bersumpah sekali pun, jika kita rasa maklumat yang kita beri tidak dapat diterima dengan baik, kita boleh bersumpah. Ini sumpahan biasa.

Sumpahan adalah sesuatu yang dibuat secara bersungguh-sungguh untuk mengukuhkan, menguatkan dan menyokong kenyataan-kenyataan kita supaya kebenaran dapat diterima oleh pihak kedua.

Sumpah ini ada kategori tertentu atau hanya bagi menentukan kebenaran kes-kes jenayah?.

DR. MOHD. RADZI: Tidak hanya dalam kes jenayah, dalam isu pertikaian harta benda pun boleh bersumpah. Sumpah juga boleh dibuat untuk menentukan kebenaran kes-kes peribadi.

Bagaimanakah cara bersumpah yang sah dan betul?

DR. MOHD RADZI: Bersumpah dengan menyebut nama Allah. Waallahi, Wabillahi dan Wataallahi. Ini lafaz-lafaz sumpah. Lafaz ini hanya digunakan pada perkara-perkara untuk mengukuhkan kebenaran dan dakwaan supaya pihak kedua boleh menerimanya.

Sumpah laknat yang berlaku baru-baru ini, apakah kedududkannya dalam Islam?

DR. MOHD. RADZI: Sumpah yang semacam itu dikenali sebagai mubahalah iaitu bermakna saling melaknat sesiapa yang berbohong antara kedua-dua belah pihak, termasuk orang yang bersumpah. Sumpah laknat melibatkan orang yang bersumpah itu sendiri. Andai kata apa yang disumpah tidak betul, sesuatu yang batil, ertinya orang yang bersumpah juga termasuk dalam mereka yang dilaknat dalam sumpahan itu. Tapi perkara ini jarang berlaku.

Sumpah laknat disebut dalam al-Quran?

DR. MOHD. RADZI: Dalam Surah al-Imran Ayat 61 Allah berfirman yang bermaksud: "Kemudian sesiapa yang membantahmu (wahai Muhammad) tentang kisah Isa sesudah datang ilmu (yang meyakinkan ) kamu, maka katakanlah (kepadanya): "Marilah kita memanggil anak-anak kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan kami serta perempuan- perempuan kamu, dan diri kami serta diri kami, kemudian marilah kita bermubahalah kepada Allah dan kita minta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang yang berdusta.

Latar belakang turunnya ayat itu ialah ada satu kabilah Nasara, Bani Najran, di selatan Semenanjung Tanah Arab bertemu Nabi Muhammad. Mereka ingin mendapatkan perlindungan keselamatan daripada negara Islam melalui Nabi Muhammad. Nabi Muhammad meminta mereka membayar jizyah. Dalam pertemuan itu, mereka enggan membayar jizyah sebaliknya mereka mencabar untuk bermubahalah.

Tetapi akhirnya mubahalah tidak berlaku kerana kabilah Nasara bersetuju membayar jizyah tanpa melakukan sumpah mubahalah. Orang Nasara itu takut melakukan mubahalah kerana merasakan Nabi Muhammad berada di pihak yang betul manakala mereka tidak betul. Hasilnya mereka terpaksa menanggung akibat buruk. Akibat itu bukan sahaja menimpa mereka tetapi turut dilaknat sehingga ke anak cucu. Justeru, kabilah Nasara membuat keputusan untuk menerima sahaja permintaan Nabi.

Akibat buruk dalam sumpah mubahalah, adakah ia memang janji Tuhan atau hanya sumpah manusia?

DR. MOHD. RADZI: Ia memang janji Tuhan. Melalui Ayat 61 Surah al-Imran itu juga pada perenggan yang terakhir, dinyatakan "kemudian marilah kita bermubahalah kepada Allah dan kita minta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang yang berdusta."

Apabila kita bermubahalah, Allah akan memberi balasan buruk kepada mereka yang berdusta. Apabila kedua-dua belah pihak bermubahalah, mesti ada salah satunya benar dan salah satunya tidak benar. Melalui ayat itu, Allah menjanjikan balasan buruk kepada pihak yang tidak benar.

Balasan buruk yang Tuhan janjikan itu, adakah kita boleh melihatnya?

DR. MOHD. RADZI: Daripada kes-kes sumpah yang berlaku, ulama-ulama hadis ada merakamkan beberapa kes. Kata Ibn Hajjar, akibatnya tidak melebihi tempoh satu tahun. Tidak melebihi tempoh dua bulan pun ada. Namun di kalangan pengikut Ahli Sunah Wal Jamaah, mubahalah dilafazkan hanya pada kes-kes yang serius dan pada kes-kes yang besar sahaja. Itu pun selepas dirujuk dengan pelbagai cara lain yang perlu diusahakan untuk menyelesaikan perbalahan dua pihak tadi. Jika ia masih tidak selesai, akhirnya barulah dirujuk kepada cara mubahalah.

Dalam sejarah Syiah, pengikut Syiah banyak merujuk kepada cara mubahalah. Mereka memang lebih suka cara mubahalah.

Bolehkah diberikan contoh-contoh mubahalah yang dilakukan oleh orang Syiah?

DR. MOHD. RADZI: Berdasarkan satu catatan dalam laman web Syiah, terdapat beberapa kes mubahalah yang berlaku pada zaman Jaafar al-Sadiq. Orang Syiah bermubahalah untuk menyelesaikan masalah yang berlaku pada waktu itu. Ketika itu mereka melakukan mubahalah dengan meletakkan jari-jari kedua belah tangan secara berselang seli antara satu sama lain dan kemudian berkata, "Ya Allah, andai kata si polan ini engkar kebenaran dan menerima kebatilan, maka kenakanlah dia dengan balasan daripada langit atau azab daripada engkau, ya Allah, dan melaknatnya sebanyak 70 kali."

Mubahalah itu dilakukan pada waktu subuh iaitu ketika antara naik fajar hingga naik matahari. Orang Syiah memang biasa dan kerap bermubahalah. Cuma bagi kita pengikut Ahli Sunah Wal Jamaah, mubahalah jarang-jarang berlaku. Apabila wujud kes-kes pertelingkahan yang tidak dapat diselesaikan dengan cara lain, baru mubahalah digunakan. Sumpah itu jarang digunakan kerana ia mengakibatkan perkara buruk yang boleh menimpa pihak-pihak yang berkenaan.

Adakah pernah berlaku kes mubahalah dalam sejarah masyarakat Islam di Malaysia?

DR. MOHD. RADZI: Sepanjang pengetahuan saya, saya tidak pernah dengar ia berlaku di Malaysia.

Sumpah laknat atau mubahalah yang dilakukan pada 15 Ogos lalu, apakah balasan-balasan yang boleh berlaku?

DR. MOHD. RADZI: Hanya Allah yang tahu. Antara yang mungkin boleh berlaku seperti kematian secara mengejut atau sakit berpanjangan atau lain-lain. Sumpah biasa sekalipun, kalau tidak benar, ia sudah merupakan satu dosa besar dan orang yang berdusta perlu bertaubat. Mubahalah tentunya lebih serius kerana ia bermaksud laknat Tuhan iaitu dijauhkan daripada rahmat Tuhan. Jadi bila kita dijauhkan daripada rahmat Tuhan, rahmat siapa lagi yang kita harapkan? Dalam mubahalah, kita dijanjikan dengan balasan laknat. Ia boleh berlaku dalam pelbagai bentuk iaitu laknat Allah, laknat Nabi dan laknat para mukminin. Maknanya sumpah itu meminta pihak yang berkenaan dijauhkan daripada rahmat Tuhan.

Manusia dinaungi rahmat Tuhan dan Tuhan memberikan rahmat kepada sesiapa yang dikehendakinya, tidak kira Islam dan bukan Islam. Dalam sumpah laknat, rahmat itu akan dijauhi daripada orang yang berdusta.

Adakah sumpah mubahalah ini sama dengan hukum li'an yang dinyatakan dalam Ayat 6-10 Surah An Nur?

DR. MOHD. RADZI: Li'an hanya boleh berlaku di antara suami isteri sahaja iaitu seseorang suami yang bersumpah untuk tidak mendekati isterinya dalam tempoh tertentu manakala mubahalah pula memang ada unsur sumpahan dan ia boleh berlaku di kalangan suami isteri atau sesiapa sahaja.

Apakah cara bermubahalah yang paling tepat?

DR. MOHD. RADZI: Mubahalah tidak tertakluk kepada banyak syarat kerana dalam nas-nas syarak tidak dinyatakan dengan jelas syarat-syarat yang diperlukan. Cuma mubahalah ini boleh dilakukan ekoran daripada perbalahan yang tidak dapat diselesaikan dengan cara biasa melalui perbincangan dan persefahaman.

Caranya boleh berlaku di mahkamah di depan hakim jika kes dibawa ke mahkamah. Ia juga boleh dilakukan di luar mahkamah bahkan di mana-mana sahaja. Pada zaman Abdullah Ibn Abbas Al-Auzar dan Syuraih Al-Qa'di, mubahalah pernah berlaku di dalam masjid dan di luar masjid selepas kesepakatan kedua-dua pihak untuk sama-sama merujuk kepada pendekatan mubahalah untuk menyelesaikan permasalahan yang dihadapi.

Apakah syarat-syarat khusus mubahalah?

DR. MOHD. RADZI: Apabila kedua-dua pihak bersetuju untuk bermubahalah maka pihak yang berkenaan perlu bersumpah dengan lafaz Waallahi, Wabillahi dan Wataallahi dan kemudian terus menyebut masalah yang dimaksudkan dan pada akhirnya dengan menyatakan laknat Allah kepada mereka yang berdusta atau laknat Allah terhadap dia yang bersumpah andai kata dia berdusta.

Adakah ada syarat-syarat tertentu yang lain?

DR. MOHD. RADZI: Tidak ada syarat tertentu, tapi ketika Nabi Muhammad mahu bermubahalah dengan kabilah Nasara, Bani Najran, baginda membawa anaknya, Siti Khadijah, menantunya Saidina Ali serta cucunya Hasan dan Husin sebagai saksi.

Bagaimanapun, kes pada zaman Rasulullah itu tidak berakhir dengan mubahalah. Ketika mubahalah, kedua-dua pihak boleh hadir secara bersama ataupun satu pihak sahaja manakala pihak yang lagi satu yang melakukan mubahalah secara berasingan juga dianggap mubahalah.

Dalam sesuatu isu yang dipertikaikan, kalau satu pihak sahaja bersumpah laknat manakala pihak yang dituduh tidak mahu bersumpah, apakah kedudukan mubahalah itu?

DR. MOHD. RADZI: Dalam kes sebegitu di mana ada pihak yang engkar iaitu tidak mahu bersumpah, kebenaran memihak kepada pihak yang bersumpah.

Kalau kedua-dua yang menuduh dan dituduh bersumpah laknat, apa pula kedudukannya?

DR. MOHD. RADZI: Dalam kes sumpah laknat, kita akan dapat lihat petanda-petanda awal yang boleh membawa kepada kebatilan. Sumber-sumber agama tidak menyebut secara jelas tentang petanda-petanda yang berkenaan kerana perkara seumpama itu jarang berlaku di kalangan kita pengikut Ahli Sunah Wal Jamaah dan ia tidak diperbesar-besarkan.

Bagaimanapun, ulama-ulama Syiah mencatatkan bahawa tidak lama selepas mubahalah berlaku kejadian seperti orang yang berdusta tidak boleh bercakap, cakapnya tidak lancar, tergamam, terjatuh dan bermacam-macam lagi. Sejauh mana kebenarannya tidak pula diketahui.
Apa yang penting ialah pihak berkenaan telah bersumpah dan yang kedua pula menyahut cabaran itu dengan bersumpah, jadi kita tengoklah di antara kedua belah pihak itu apa yang akan berlaku. Ulama Ibn Hajar Al Salam as Qualani pernah berkata, pada pengetahuannya, akibat sumpah akan dapat dilihat tidak lebih daripada satu tahun.

Bagaimana pula jika kes yang dipertikaikan itu dibawa ke mahkamah?

DR. MOHD. RADZI: Bagi kes yang dibawa ke mahkamah, mubahalah boleh berlaku di mahkamah andai kata pihak mahkamah merasakan pihak yang terbabit perlu bermuhabalah. Tujuan mubahalah adalah untuk mencari kebenaran. Antara dua pihak yang terlibat, walau apa pun yang diperkatakan, mereka sudah tentu lebih mengetahui perkara sebenar daripada mana-mana pihak yang lain. Kekeliruan mungkin berlaku apabila salah seorang enggan bercakap benar, menyebabkan pihak yang merasakan dia berada di pihak yang benar inginkan pembelaan. Maka mubahalah menjadi jalan penyelesaian yang terbaik.

Adakah mubahalah adalah sebahagian daripada hukum Islam?

DR. MOHD. RADZI: Mubahalah adalah sebahagian daripada hukum hakam Islam untuk menyelesaikan masalah yang berlaku bukan sahaja untuk Islam sesama Islam tetapi juga antara orang Islam dan pihak bukan Islam. Ia boleh dibuat dalam mahkamah dan boleh juga di luar mahkamah bergantung kepada persetujuan antara kedua belah.

Dalam mubahalah yang baru berlaku, timbul isu mubahalah telah dieksploitasi oleh pihak lain?

DR. MOHD. RADZI: Isu dieksplotasi, itu perkara lain. Yang penting, mubahalah adalah untuk menyelesaikan masalah.

Dalam satu kes mubahalah pada 15 Ogos lalu, timbul persoalan kononnya cara orang yang bersumpah laknat memegang al-Quran macam perbuatan orang Kristian. Apakah haram memegang al-Quran ketika bersumpah?

DR. MOHD. RADZI: Memang dalam kes mubahalah atau sumpah biasa tidak diperlukan memegang al-Quran atau junjung al-Quran ketika bersumpah atau bermubahalah. Akan tetapi jika ada yang berbuat demikian tak adalah boleh disamakan dengan amalan orang Kristian.

Bersumpah atau bermuhabalah mengikut hukum syarak, seseorang yang bersumpah hanya bersumpah dengan nama Allah tidak boleh selain daripada Allah. Begitu juga mubahalah, hanya bersumpah dengan nama Allah dan juga melaknat pihak yang berdusta.

Apakah cara sumpah laknat yang betul?

DR. MOHD. RADZI: Cukup dengan hanya lafaz sumpah Waallahi, Wabillahi dan Watallahi dan ditambah pengakuan 'Aku melakukan perbuatan atau aku tidak melakukan perbuatan yang dituduh itu'. Itu sudah cukup.

Dalam kes mubahalah, seseorang kena tambah ungkapan laknat Allah terhadap orang yang berdusta termasuk dirinya yang bersumpah andai kata dia berdusta.

sumber: Utusan Malaysia


Komen Tian Chua dipetik dari Keadilan Daily,

"Mereka mengadakan sumpah laknat dengan menpermainkan agama. Negara sekarang di bawah Umno mengamalkan sumpah dan negara ini boleh digelar negara 'sumpah-sumpah'.

"Walaupun saya bukan Islam, saya tahu itu semua salah. Datuk T sebenarnya tidak tahu agama.Saya tidak tahu agama apa yang dianutinya atau dia bawa agama baru'

"Jika semua perkara yang dilakukan boleh diselesai dengan cara bersumpah, bermakna negara kita tiak perlu peguam, hakim kerana dengan bersumpah kita sudah bebas, jimat masa pula," kata Tian Chua semasa ceramah di Dewan Nusa Bakti, Bandar Baru Ampang.

Anak Omak

Posted: 02 May 2011 09:29 AM PDT

Anak Omak


Macam Samdol, Tun Dol diarah ke JPM tiap-tiap minggu lobi untuk KJ jadi Menteri

Posted: 02 May 2011 05:30 AM PDT

Masuk askar sudah ...

... bawa teksi sudah. Masih tak dapat jadi Menteri ...kah kah kah

Siapa tidak tahu bahawa Khairy yang suruh Ketua Pemuda UMNO Bahagian Cheras Syed Mehdhar Syed Abdullah suruh desak PM ambil dia sebagai Menteri dalam ucapan perasmian mesyuarat Pemuda UMNO bahagian itu pada hari Ahad?

PM sudah tidak berkenan, desaklah macam mana pun, PM tak mahu ambil dia. Ini bukan isu PM tidak faham lantikan Khairy sebagai Menteri lebih kepada pengiktirafan pada Pergerakan Pemuda UMNO.

Cuba Pemuda UMNO lihat kembali dan muhasabah kembali. PM sudah sebut dia tidak mahu Ketua Pemuda yang hanya pandai bersetiakawan tetapi yang berani berubah.

Salahkan diri Pemuda sendiri kerana memilih delegasi yang tidak memahami hala tuju kepimpinan.

Jelas Pergerakan Pemuda UMNO malap dan lembap bawah Khairy. Dia sendiri tiada ketokohan, ide dan sokongan akarumbi untuk membawa berani perubahan yang Dato Najib mahu.

Tanpa jawatan, Khairy tidak boleh lakukan tugasnya. Inikan pula bila ada jawatan.

Khairy masih tidak berani berubah. Dia masih ingat bapak mertua dia masih lagi Perdana Menteri dan dia boleh main suruh saja, maka dia akan dapat.

Bukan saja Khairy suruh macam-macam Ketua Pemuda meminta untuknya, malahan Tun Dol pun disuruh selalu berjumpa Najib untuk suruh lantik Khairy jadi Menteri.

Macam Samdol bapa mertua boleh ikut arahan anak mertua untuk, tanpa malu, tunjuk muka di JPM hampir tiap-tiap minggu untuk lobi, dan meminta untuk Khairy. Jatuh martabatnya sebagai Tun untuk jadi hanya macam politician peringkat rendah.

Betul-betul menjatuhkan "kemaluan" Tun Dol untuk asyik tunjuk muka merayu sesuatu yang dia tahu Najib tidak akan lakukan.

Belum lagi, ibu Khairy yang hanya menyerang sesiapa yang mengkritik Khairy tanpa muhasabah dan menasihati akan anaknya yang dibenci seluruh umat Malaysia.

Dato Rahmah ini macam-macam orang telah digunakan untuk bercakap dengan Najib.

Tidak dapat Najib, Dato Rahmah bercakap dengan pihak-pihak yang mahu menjatuhkan Najib untuk ambil Khairy sebagai anak didiknya.  

Yang susah sangat Khairy, Tun Dol dan Dato Tahmah nak faham-faham adalah Najib tahu bahawa melantik Khairy hanya akan menyebabkan berlaku perpecahan dan merosakkan keadaan dalam UMNO yang sudah dirosakkan Khairy.

Melantik seorang liabiliti hanya menjemput padah.

Memang baik dan tepat jawapan Hishamuddin Yahya yang terus menyatakan ini bukan masanya untuk meminta jawatan. Ini adalah masa untuk bekerja. Baca Agendadaily sini

Disini keikhlasan Khairy perlu di uji kerana adakah langsung tanpa jawatan, dia tidak boleh menyumbang?

Banyak Ketua Pemuda dalam sejarah yang tidak diberi jawatan Menteri tapi terus berkhidmat dengan bersungguh-sungguh.Lebih ramai pejuang UMNO mengorbankan masa, harta dan nyawa untuk menyumbang pada parti tanpa mengharapkan balasan dan hanya untuk keamanan, kemakmuran dan kesejahteranaan ali ba ta.

Perangai Khairy betul bersifat kebudak-budakan dan seperti anak yang manja dah rosak. Jauh sekali untuk harap dia berkorban untuk perjuangan. Merosakkan perjuangan bangsa adalah. Ini tanggungjawab pun tidak dilaksanakan.


Dia hanya memikirkan diri sendiri saja. Khairy bukan seorang pemimpin.

IPOHMALAY

Posted: 02 May 2011 09:21 AM PDT

IPOHMALAY


Jelmaan Komunis Melayu Baru

Posted: 01 May 2011 08:16 PM PDT

Golongan yang tidak menghormati masjid di kalangan manusia-manusia salah didikan, pemuda tahi kuda PKR, adalah mirip jelmaan golongan Melayu Islam yang menyusup ke dalam masyarakat Islam dan membawa agenda komunisme dan atheisme di Indonesia satu ketika dahulu.

Golongan ini sentiasa berusa memperlihatkan kebaikan mereka atau kepandaian mereka memanipulasi pengikut mereka bukan dengan wang ringgit. Tetapi dengan ideologi.

Pembawaan politik ideologi selalunya merupakan cabang pemikiran puak Yahudi dalam mencipta struktur masyarakat.

Sikap yang ditunjukkan AMK di Sentul baru-baru ini jelas, membawa semula situasi semasa liberalisasi ke atas semua aliran mengatasi anutan majoriti, seperti yang berlaku di seberang 60 tahun lalu, membuatkan Indonesia menegakkan pancasila dan menentang 'pengislaman Republik Indonesia'.

Pemuda tahi kuda PKR dilihat sebagai kelahiran semula rebeller Melayu yang kononnya beragama tetapi pemikiran mereka dipengaruhi ideologi yang menolak kesyumulan Islam dan mengiktiraf semua anutan sebagai benar dan bebas murtad.

Budaya menghormati uIslam dan tempat ibadat solat jemaah orang Islam sebagai sesuat yang perlu dihormati dan berendah diri kerana malu dengan Allah SWT, dihapuskan oleh Sam Ketot.

Kamil Anak Tan Sri CM Yusuf Bergelandangan

Posted: 01 May 2011 01:52 PM PDT


IPOH, 1 Mei :
Che Ahmad Kamil atau dikenali Uncle Kamil telah menjadi sasaran pihak akhbar Metro Ahad untuk mencari sensasi. Atau mungkin Che Ahmad Kamil merasakan bahawa itu jalan yang mahu ditempuh olehnya bagi mendapatkan haknya semula.

Peninggalan Yang Dipertua Dewan Rakyat ketiga, Tan Sri CM Yusuf untuk dia anaknya iaitu Allahyarham Esnee Mahanee dan Che Ahmad Kamil cukup banyak. Bahagian Che Ahmad Kamil telah diambil alih oleh kakaknya Allahyarham Esnee Mahanee akibat bimbangkan sifat boros melampau Uncle Kamil.

Namun, menjadi haknya untuk menuntut apa yang dirasakan haknya yang kini dikuasai oleh anak-anak saudaranya.

Sumber menyebut bahawa bahagian peninggalan CM Yusuf untuk Uncle Kamil, anak bongsunya yang ditatang bagai minyak yang penuh, masih ada. Namun Uncle Kamil sukar untuk mengikis tabiat borosnya hingga ke hari ini.

Berbagai inisiatif dilakukan untuk membantunya oleh para saudara mara seperti mengendalikan tempat cuci kereta, namun Uncle Kamil tidak menunjukkan minat.

Jelas, kegelandangan Che Ahmad Kamil adalah atas kehendak dirinya sendiri yang bersikap memprotes hak yang tidak ditunaikan ke atasnya.

Apa yang dikesalkan ialah sikap wartawan yang tidak melakukan siasatan dan wawancara ke atas waris yang berkenaan bagi mendapatkan gambaran lanjut apabila ia melibatkan nama baik orang yang telah banyak berjasa membina negara ini.

Retorik teringatkan arwah bapa membuatkan Uncle Kamil mundar mandir di Jalan CM Yusuf barangkali rekaan wartawan sahaja atau sudah tentu retorik Uncle Kamil sendiri.

RIDHUAN TEE

Posted: 02 May 2011 03:50 AM PDT

RIDHUAN TEE


Di mana salahnya bahasa Melayu?

Posted: 01 May 2011 06:34 PM PDT

Sinar Harian 2 Mei 2011

Tidak ramai yang mahu menerima hakikat bahawa sekolah vernakular menjadi punca kepada kelemahan penguasaan bahasa kebangsaan dan masalah interaksi antara kaum dalam mencapai matlamat perpaduan nasional. Sehinggalah kajian terbaharu tahun lalu, membabitkan 159 sekolah di seluruh negara, oleh Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK), mendapati ramai pelajar dari sekolah-sekolah terbabit tidak faham sama ada Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia apabila mereka melangkah ke sekolah menengah kebangsaan dan menjadi dewasa.

Kajian sebelum ini, turut membuktikan perkara yang sama. Pada tahun 1993, lebih 61 peratus pelajar sekolah vernakular tidak mencapai tahap minima penguasaan bahasa Melayu. Perkara ini terus disenyapkan. Tidak seperti isu 1Melayu 1Bumi. Bila terkena pada batang hidung sendiri mereka diam, tetapi bila kena pada orang lain, heboh 1Malaysia. Kajian sebegini sememangnya amat tidak disenangi oleh parti-parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perkauman yang ultra kiasu. Komen-komen dalam Malaysianinsider terus menyalahkan UMNO dan Barisan Nasional (BN). Kenapa UMNO dan BN dimangsakan dalam isu ini?

Selama inipun, kerajaan seolah-olah langsung tidak boleh menyentuh sekolah vernakular, walaupun sebahagian besar bantuan diberikan? Setiap kali penambahbaikan dibuat untuk memperkasa bahasa Melayu, akan ditentang habis-habisan. Ternyata, mereka memandang rendah kepada bahasa kebangsaan. Jika pandaipun bahasa Melayu boleh pergi ke mana? Lebih baik menguasai bahasa ibunda atau bahasa Inggeris! Ada juga faedahnya. Mereka tidak fikir langsung soal membina negara. Dalam kepala otak mereka adalah untuk mengekalkan warisan bangsa dan membina kekayaan. Persoalannya, boleh kita bekerja dengan aman, jika negara tidak stabil atau saling bercakaran?

Sudah berbuih-buih mulut saya bercakap dan lenguh tangan menulis. Tetapi setiap kali saya bangkitkan maka melompatlah kumpulan ultra kiasu? Adakah ini bukan bermakna mempertahankan 1Cina 1Bumi? Jangan terlalu menuding jari, takut memakan diri.

Kenapa perkara ini boleh berlaku? Semua sedia maklum bahawa bahasa ibunda adalah bahasa rasmi sekolah vernakular dan diajar dan pertuturkan hampir 24 jam, jika tidak tidur. Manakala bahasa kebangsaan hanya diajar lebih kurang 3 kali seminggu dalam jangka masa 40 minit setiap waktu. Begitu juga dengan bahasa Inggeris. Dengan makna, bahasa kebangsaan ini hanya 'digunakan' 2 jam daripada 5 hari persekolahan daripada 120 jam yang ada. Jika dicampur hari cuti Sabtu Ahad, bermakna bahasa kebangsaan hanya digunakan tidak sampai satu peratus seminggu dari 168 jam. Adakah ini wajar bahasa Melayu 'dilayan' sedemikian rupa dalam sebuah negara yang mendaulatkannya (Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan)?

Dengan scenario sebegini, bayangkanlah apakah bahasa kebangsaan boleh dikuasai? Nampaknya agenda membina negara masih terlalu jauh untuk dicapai walaupun telah lebih 53 tahun kita merdeka. Persekitaran dan sosialisasi politik hidup rakyat negara ini amat berbau perkauman sehingga membantutkan pengamalan dan penghayatan agenda besar negara. Akibatnya, agenda bangsa semakin besar dan besar kepala, manakala agenda negara menuju kepada kepupusan.

Sebenarnya kita tidak ada pilihan dalam membina negara? Jika tidak dipaksakan dan diwajibkan agenda negara ini dihayati, sampai kiamatpun kita akan menghadapi masalah yang sama. Jika saban hari berinteraksi dengan orang sama, bahasa yang sama, sekolah yang sama dan budaya yang sama, media yang sama, di manakah titik pertemuan dan persamaan untuk dicari dalam masyarakat berbilang kaum? Bagaimanakah anak-anak ini boleh mengutamakan agenda negara? Maka tidak hairanlah jika mereka gagal. Kita sengaja menggagalkan mereka. Kita sudah bentuk mereka menjadi ultra kiasu sejak kecil.

Selaku Yang DiPertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru, di salah sebuah sekolah menengah yang majoriti pelajarnya datang dari sekolah vernakular di Ampang, masalah ini begitu ketara. Pelajar kelas peralihan, langsung tidak tahu bahasa Melayu mudah. Situasi sebegini tidak banyak bezanya apabila mereka bergerak ke tingkatan 1-5. Janganlah kita sangka bahawa mereka yang tidak berada di kelas peralihan bermakna bahasa Melayu mereka sudah baik!

Apabila keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan baru-baru ini di sekolah saya sebutkan tadi, majoriti pelajar Cina gagal bahasa Melayu. Peratusan kelulusan SPM 2010 turun menjunam sebanyak 10 peratus. Semuanya gara-gara pelajar-pelajar bukan Melayu gagal dalam bahasa Melayu. Apabila keputusan SPM tidak meningkat, sekolah, pengetua, guru-guru dan PIBG disalahkan? Apakah tindakan ini wajar?

Bila ditanya guru sekolah vernakular, mereka menyalahkan guru sekolah menengah kerana tidak pandai mengajar bahasa Melayu. Persoalan saya, apakah yang yang kita lakukan untuk memandaikan mereka dengan bahasa Melayu ketika anak-anak itu masih rebung? Kita teramat sedih mendengar, kerajaan memperuntukan berbilion ringgit untuk penambaikan pengajaran bahasa Inggeris. Terkini, lebih 10,000 guru akan dilatih untuk memandaikan anak bangsa berbahasa Inggeris. Persoalan saya, bagaimana dengan bahasa kebangsaan? Berapa pula peruntukan yang disediakan? Berapa ramai pakar disediakan?

Benar, bahasa Inggeris penting untuk kemajuan, bahasa Melayu pula bagaimana? Manakah lebih penting antara agenda kemajuan dan agenda perpaduan (negara)? Tidak ketinggalan agenda patriotisme? Apakah negara akan maju jika rakyatnya tidak ada semangat sayangkan bumi tercinta ini? Kemajuan seperti ini tidak akan kekal lama.

Saya sudah letih memperkatakan perkara yang sama setiap kali. Bila tulisan ini disiarkan, saya akan dihina, dikecam dan dikeji. Sedangkan kita tidak pernah serius. Kita hanya mahu menjaga hati orang atau menjaga undi. Apabila NGO-NGO atau parti politik menyerang, kitapun menjadi kelam kabut. Akhirnya kita mengalah, mengalah dan mengalah, seterusnya kalah. Masalah terus menjadi masalah sehinggalah ke peringkat pengajian yang lebih tinggi.

Jika tidak percaya, berkunjunglah ke Kolej New Era, Universiti Terbuka Wawasan dan Universiti Tunku Abdul Rahman. Operasinya langsung tidak ada bezanya dengan sekolah vernakular, malah lebih teruk lagi. Universiti Merdeka telah wujud sebenarnya, dengan nama berbeza walaupun kerajaan telah bertindak mengharamkannya.

Tidak cukup dengan itu, mereka masih tergamak terus menekan kerajaan supaya memberi layanan sama rata dan sama sama kepada semua sekolah vernakular, mengikhtiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) dan banyak lagi. Pendek kata, selagi ada sekolah vernakular, tanpa dilakukan penambaikan secara tegas, selagi itulah terlalu sukar untuk kita mencapai perpaduan dan matlamat membina negara. Tunggu dan lihat akibatnya.

Dr. Mohd Mohd Ridhuan Tee Abdullah, Pensyarah Kanan, Kumpulan Penyelidik Politik dan Peradaban Islam, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, penulisan ini adalah pendapat peribadi beliau

Politik Harian

Posted: 02 May 2011 03:47 AM PDT

Politik Harian


Video Anwar Kantoi Lagi...

Posted: 01 May 2011 08:44 PM PDThttp://politikharian.com

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 02 May 2011 03:34 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


TAKUT BERSUMPAH YERRR ??? .... MARI ANWAR , KITA SAMA-SAMA BERPOLIGRAF PULAK !!! - Eskay

Posted: 02 May 2011 01:15 AM PDT

Ni berita yang aku petik daripada blog Gerakan Anti PKR , lanjutan dari cabaran Datuk Husam Musa kepada Dato Trio (khasnya Dato Eskay) supaya menjalani ujian POLIGRAF (mengesan pembohongan - ketepatan 98%-99%) setelah pengucapan LAKNAT ALLAH DATO ESKAY baru-baru ini , maseh tidak dapat meyakinkan puak-puak lahabau PAS & PKR .... memang lahabau + lahanat + laknat betoi puak-puak sialan ni semua .... dah berkawan dengan Harbi, maka depa pun dah terikut-ikut jadi macam Harbi jugak !!

Sekarang, tibalah masanya untuk ANWAR sekali lagi terkedu dan terkencing buat kesekalian kalinya, apabila CABARAN DATUK HUSAN tersebut telah disambut dengan hati terbuka oleh Dato Eskay DENGAN BERSYARAT !!! ... Jom kita baca, apa syarat-syaratnya ........ MAMPUS LA NGKO B.A.B.I ! (Brader Anwar Bin Ibrahim) !!! ....


BANDAR PUTRA – Anggota Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Husam Musa mencabar trio 'Datuk T' menjalani ujian poligraf bagi mengesan sama ada mereka berbohong atau tidak dalam isu video seks yang mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan berkata, ujian itu perlu dilakukan bagi membolehkan dakwaan mereka itu benar-benar boleh dipercayai dan bukan sekadar tindakan terdesak untuk kepentingan politik murahan.

"Kalau Datuk T betul, saya cadangkan adakan ujian poligraf untuk memastikan mereka tidak berbohong  mengenai isu video aksi seks). Ujian perlu dilakukan secara terbuka dengan dihadiri panel-panel pakar," katanya ketika merasmikan Muktamar Dewan Pemuda Pas Johor, di sini. 


di atas adalah petikan daripada keratan akhbar sinar harian yang disiarkan hari ini.

aku menghubungi dato eskay dan menyampaikan hasrat/permintaan husam musa.

berikut adalah petikan sms yang dikirimkan oleh datok eskay kepada blog gerakan anti pkr.

' Saya menyambut dengan lapang dada dan hati yang terbuka berkenaan dengan cabaran untuk melakukan ujian poligraf sepertimana yang diminta oleh husam musa. Panggilkan kesemua pakar sepertimana yang disarankan oleh husam musa.'

'Mungkin dengan cara islam (bersumpah laknat) nampaknya mereka masih tidak berapa yakin, namun atas dasar kebenaran dan menyampaikan yang HAK saya bersedia untuk menyahut cabaran poligraf ini .'


TETAPI..

'Saya meletakkan syarat untuk melakukan ujian poligraf tersebut. Pertama ujian poligraf tersebut hendaklah disertai oleh anwar ibrahim .Saya mencabar anwar ibrahim untuk turut serta melakukan ujian poligraf tersebut. Kedua, ujian ini hendaklah dilakukan/disiarkan  secara langsung di media utama seperti TV3,RTM,ASTRO dan kesemua media antarabangsa. Biar rakyat seluruhnya menilai keputusan tersebut !'.

sebarkan !

Sumber Asal : GAP


AloQStaQ
2 May 2011
4:15 Petang

tunku

Posted: 02 May 2011 03:32 AM PDT

tunku


DAP Seek To Inherit BCF From SUPP

Posted: 01 May 2011 11:08 PM PDT

KUCHING – State DAP Chairman, Wong Ho Leng said he had written to the Sibu Municipal council to organize the Borneo Cultural Festival (BCF) to be organized by the DAP and at the same venue.
In a press conference this afternoon after announcing a shadow cabinet, Wong said since the Barisan Nasional said the people in Sibu are no longer with the Wawasan team, they are unable to organize the BCF, they have no confidence or too shy to do it, the DAP will do it.
He said it was intolerable that the BN should threaten the people in such a way by scrapping the festival which was there for the last ten years just because they lost the support of the people.
Calling them irresponsible, incompetence and sore losers, Wong said in Kuching, the Rainforest festival and other festivals still continued. "They should not look at Pakatan Raykat supporters as stupid and hold them as ransom," he said.
He said if the BN are not happy, they should resign embloc. He questioned why they did not see it as democratic process and respect the people's decision.
He said although there was a call to the SMC chairman, Datuk Tiong Thai King to resign, he said the Prime Minister should resign by saying that if the Chinese did not vote the MCA, there would be no Chinese representatives in the cabinet.
Asking the PM to lead by example to tell the people to respect the wishes and choices of the rakyat, the PM should not give such baseless statements.
The SMC which is the main organizer of the BCF had decided to scrap it after its Chairman and Sibu SUPP lost heavily to DAP. Tiong who is also the Lanang MP stood in the Dudong constituency and lost to DAP Yap Hoi Liong by 317 votes. The scrapping of the BCF had caused an uproar in Sibu from all quarters.

tunku : bn did not threat the people of sibu. the people of sibu decided to give to dap to lead them so it is the time for dap to show what they can do for the sibu people.it seems that dap is lack of idea when they don't have any plan to bring more attraction or develop sibu.they want to continue what bn has been doing.that means bn was good then.dap knows how to talk only. wong ho leng himself is a moron with no vision.he should come out with his own idea and make sure the money is coming from the party.prove to people now that dap can do the job instead of talking craps all the time.

Mukhriz Suggests Initiating Umno Scholarship, Umno College

Posted: 01 May 2011 09:00 AM PDT

PAPAR, May 1 (Bernama) -- International Trade and Industry Deputy Minister Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir has suggested initiating an 'Umno scholarship' and establishing an 'Umno College' to project the role of the party in youth development.
He accentuated 'Umno' in both proposed endeavours in order that Bumiputras, in particular, could see and appreciate the party's contributions.
He stressed that both institutions must benefit not just children of Umno members, but of every community "whom we also serve".
Mukhriz said this at a press conference after opening the division's 20th Sabah Umno Youth Movement delegates' meeting here Sunday.
The meeting was attended by representatives from 94 branches.
Mukhriz, who is also Kedah Umno liaison deputy chairman, noted that there had been bumiputra students with excellent academic results but did not have the opportunity to pursue further studies.
He said the scholarship offered accessibility to easy loan to enable such students to reach the highest level.
He acknowledged that the idea was not new as some Umno grassroots were already providing similar scholarship.
On the proposed Umno College, he said it would be an avenue for bumiputra students who failed to get into institutions of higher learning to acquire skills.
"It is in line with our New Economic Model to increase income," he said, citing the service sector as a focus.
He said the endeavour might entail taking over an existing college or collaborating with other training institutions.
Meanwhile, Mukhriz encouraged the delegates to be vocal "but not to the extreme" in expressing the needs of the communities.
"Don't let the opposition instead, be the ones to voice out for the people," he said, adding that they could not be complacent and take the prevailing unity for granted.
"Be united, whether in Umno or BN. Petty squabbles among us can stealthily destroy what we have now," he cautioned.
Among those present were divisional chief Datuk Rahim Ismail, his deputy, Datuk Gulamhaidar Khan Bahadar and divisional youth movement chief Armizan Mohd Ali.
On another note, Mukhriz believed the national Umno Youth leadership's decision to remove Azman Roslan as Sabah Umno Youth chief recently, was carried out after proper deliberation.
"I cannot comment further as I do not know the reasons for the decision," he said when responding to the press after launching the division's youth wing's 20th delegates meeting here.

tunku : mukhriz suggestion on initiating the umno scholarship and college is very good and its time for umno to have it's own foundation to help it's members not only in education or building college but also in starting a business.may be they should set up BN Foundation to help all the bn members who needs help both in education and career.

bumiyang

Posted: 02 May 2011 03:26 AM PDT

Ohpolitik!™

Posted: 02 May 2011 03:20 AM PDT

Ohpolitik!™


OBAMA SAHKAN OSAMA SUDAH MENINGGAL DUNIA?

Posted: 01 May 2011 09:07 PM PDT


Gambar fail Osama bin Laden bertarikh 26 Mei 1998 ketika berada di Afghanistan. — Foto Reuters
WASHINGTON, 2 Mei — Pemimpin rangkaian Al-Qaeda Osama bin Laden sudah meninggal dunia, demikian disahkan oleh Presiden Barack Obama sebentar tadi.

Jenazah Osama yang menjadi buruan Amerika Syarikat sejak lebih satu dekad lalu ditemui di sebuah rumah besar di Islamabad, Pakistan hari ini.
Obama mengesahkan laporan itu pada sidang media di sini hari ini (sebentar tadi, waktu Malaysia).
Osama mendahului senarai teratas orang dikehendaki oleh Washington sejak lebih satu dekad lalu.
Dalam pada itu laporan Reuters pula menyebut, menurut pegawai-pegawai Amerika Syarikat hari ini jenazah Osama telah dikesan oleh pihak berkuasa negara itu.
Laporan itu juga menyebut ia dilihat satu pencapaian besar bagi pentadbiran Obama dan pasukan keselamatan kebangsaannya.
Bekas Presiden George W. Bush telah berulang kali tertekad untuk membawa Osama, yang dilabel sebagai dalang peristiwa 11 September, sebelum tamat tempoh perkhidmatannya pada Januari 2009.
Obama menggantikan Bush pada awal 2009.
Osama, kelahiran Arab Saudi, berjaya membolosi buruan askar Amerika Syarikat dan militia Afghanistan di kawasan pergunungan Tora Bora sejak 2001.
Usaha mengesan Osama menjadi 'dingin' selepas beliau dikatakan hilang dan banyak maklumat risikan rasmi percaya beliau berselindung di Pakistan.
Sejak itu, Osama mencemuh Barat dan menyebarkan pandangan Islam militannya menerusi rakaman video.
Selain serangan 11 September, Osama juga dipertanggungjawabkan sebagai dalang serangan bom ke atas Kedutaan Amerika di Kenya dan Tanzania pada 1998 dan ke atas kapal perang USS Cole di Yemen dua tahun kemudian.
Sumber MalaysianInsider

PAS Perlu Ceraikan DAP Demi Kepentingan dan Perpaduan Melayu/Islam!!

Posted: 01 May 2011 07:30 PM PDT


Pemimpin dan persatuan Melayu menyokong cadangan Datuk Seri Najib Razak supaya PAS keluar daripada pakatan pembangkang demi kepentingan dan perpaduan Melayu dan Islam.

Mereka mahu PAS melihat isu perpaduan ummah dengan pemikiran lebih matang selaras dengan perkembangan senario politik semasa, selain ideologi perkauman yang dibawa sekutunya, DAP.

Mereka juga sependapat PAS perlu menjauhi DAP yang mahu menjadikannya alat untuk memecahkan perpaduan dan kelangsungan kuasa politik Melayu untuk mencapai cita-cita politik mereka.

Ketua Dua Gabungan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA), Prof Datuk Dr Abdul Latiff Abu Bakar, berpendapat jika PAS dan UMNO bekerjasama, ia dapat menstabilkan senario politik serta mengukuhkan perpaduan Melayu.

Katanya, sebagai parti yang menggunakan nama Islam, PAS seharusnya memilih parti politik yang dianggotai umat seagama dan Melayu iaitu UMNO.

"Kenapa pilih bersama DAP sedangkan ideologi perjuangan PAS dan DAP amat berbeza kecuali persamaan untuk menjatuhkan UMNO dan BN," katanya.

Beliau percaya perpecahan sesama umat Islam dan Melayu akibat perbezaan fahaman politik akan reda jika ada parti yang mengutamakan perjuangan bangsa seagama.

Ketua Penerangan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Irmuhizam Ibarahim, berkata PAS perlu sedar mereka dipergunakan DAP dan harus keluar daripada perangkap itu yang hanya menjadikannya alat untuk meraih sokongan Melayu.

"Perdana Menteri sudah membuka ruang untuk penyatuan Melayu dan umat Islam. Mengapa tidak cuba disambut dengan hati terbuka," katanya.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Melayu, Dr Hasan Mad percaya kepemimpinan PAS terutama generasi mudanya menyokong perjuangan UMNO dan Barisan Nasional (BN) jika matlamatnya untuk perpaduan.

Hasan percaya kenyataan Perdana Menteri meminta PAS tinggalkan sekutu pembangkang adalah daripada perspektif nasional, bukan politik dan menjurus kepada kepentingan negara.

"Kepada dua tiga pemimpin PAS yang terlalu taksub kepada pakatan pembangkang... inilah masa untuk sedar mengenai budaya politik DAP yang sebenarnya, ajaklah penyokong PAS beralih arah walaupun tidak bersama UMNO dan BN, tetapi jauhi DAP.

"Jika PAS keluar pakatan, tentunya dapat menyatupadukan Melayu," katanya.
Kelmarin, Najib berkata sudah tiba masanya PAS meninggalkan pakatan pembangkang, khususnya DAP yang tidak memperjuangkan agenda bangsa, agama dan negara.

Selasa lalu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata partinya menutup pintu perbincangan dengan UMNO dan BN berhubung kerajaan perpaduan bagi mengelak pemimpinnya terus bertelagah sesama sendiri.

Isu itu timbul apabila Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam blognya mencadangkan supaya satu Muktamar Agung Khas (EGM) bagi menukar 'dua tiga kerat' pemimpin parti yang didakwa bermasalah bagi membersihkan parti daripada golongan properpaduan dengan UMNO.

Di KLUANG, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata permintaan Perdana Menteri bukanlah cadangan yang dibuat Najib terhadap parti itu, tetapi berdasarkan realiti politik semasa.

"Kita lihat ketika ini (pembabitan PAS dalam pembangkang) hanya menguntungkan satu parti iaitu DAP. Ini bukan isu perkauman atau nak menuduh sesiapa. Kita nak ingatkan kepada PAS bahawa apa yang dibuat ini tidak membawa manfaat. Saya harap mereka kaji dan buat pertimbangan yang terbaik," katanya.

Di IPOH, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir meminta PAS memperhalusi dan mempertimbangkan saranan Presiden UMNO itu.

"PAS perlu melihat perkara itu (permintaan keluar pakatan pembangkang) dengan pemikiran lebih matang selaras dengan perkembangan senario politik masa kini.

"Takkan mereka tidak boleh fikirkan siapa yang mendapat manfaat. PAS mengharapkan sesuatu daripada DAP, manakala DAP mengharapkan sesuatu daripada PAS... tetapi akhirnya yang menang DAP," katanya.
sumber BH

GHOSTWRITER : "Jika PAS dan UMNO bersatu maka kuasa politik melayu dan Islam akan terus kukuh. Inilah yang ditakuti DAP dan cina yang mahu menguasai politik di negara ini"

Tiada Lagi Piliharaya Kecil?

Posted: 01 May 2011 05:32 PM PDT

Pilihan raya kecil tidak perlu diadakan lagi di empat negeri sekiranya berlaku kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) berikutan penggal DUN negeri berkenaan genap tiga tahun.

Negeri berkenaan ialah Sabah yang tempoh tiga tahun DUN tamat pada 29 April, Negeri Sembilan (25 April), Selangor (22 April) dan Melaka (21 April).

Kedudukan DUN di negeri berkenaan berdasarkan Perkara 54 (1) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh tiga tahun sebelum tamat sesi Parlimen dan DUN seperti termaktub dalam undang-undang.

Tiga negeri akan cukup tempoh tiga tahun DUN pada bulan ini adalah Terengganu (6 Mei), Kedah (20 Mei) dan Pahang (21 Mei), manakala DUN yang cukup tempoh tiga tahun bulan depan adalah Perlis dan Perak (24 Jun) dan Johor (19 Jun).

Tempoh tiga tahun bagi DUN Kelantan adalah pada 7 Julai manakala Pulau Pinang adalah negeri terakhir tempoh tiga tahun DUN tamat iaitu pada 21 Julai.

Mandat Kerajaan Persekutuan sekarang akan berakhir pada April 2013.

Pada Rabu lalu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata pilihan raya kecil kerusi Parlimen tidak perlu diadakan selepas 28 April kerana penggal Parlimen ke-12 ini sudah mencapai tempoh mandat tiga tahunnya.

Abdul Aziz berkata tempoh akhir bagi mengadakan pilihan raya kecil kerusi DUN adalah berbeza, bergantung kepada tarikh kali pertama DUN itu bersidang selepas pilihan raya umum lepas.

Bagaimanapun, katanya, PRK boleh diadakan selepas tempoh itu sekiranya ada keperluan khas termasuklah jika berlaku situasi kerajaan pusat atau negeri tidak lagi mempunyai majoriti di dalam Dewan Rakyat atau DUN, menyebabkan kerajaan sedia ada hilang kelayakan untuk memerintah negara atau negeri. Selepas pilihan raya umum 2008, sebanyak 16 pilihan raya kecil diadakan, iaitu enam bagi kerusi Parlimen dan 10 DUN, membabitkan kos lebih RM11 juta.

Enam kerusi Parlimen iaitu Pematang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Hulu Selangor, Sibu dan Batu Sapi manakala 10 kerusi DUN – Bukit Selambau, Batang Ai, Manek Urai, Permatang Pasir, Penanti, Bagan Pinang, Galas, Tenang, Merlimau dan Kerdau. – BERNAMA

anakbukitgantang says

Posted: 02 May 2011 03:04 AM PDT

anakbukitgantang says


Malays are leaving the country too-PERKASA

Posted: 01 May 2011 11:15 PM PDT

..By Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, April 30 — Malays are also migrating in hope of landing better jobs abroad as they are being discriminated against by Malaysia's private sector, says rights group Perkasa.

The Malay rights group said the issue of brain drain was not limited to non-Malays, accusing the private sector of having "racist" policies in hiring employees.

"The Malays are leaving the country in droves because they cannot obtain places within the private sector, only the government sector... the private sector chooses employees based on skin colour, and they favour their own race compared to Malays," Perkasa secretary-general Syed Hassan Syed Ali told The Malaysian Insider.

He disputed the findings of a World Bank report published on Thursday which stated that the main factors causing brain drain in Malaysia were policies favouring the Malays.

"Malays are leaving, they are going to the United Kingdom, Dubai for better prospects... why? Because they can't even get job opportunities despite being qualified," Syed Hassan told The Malaysian Insider.

 
The Perkasa leader claimed pro-Bumiputera economic policies were not the reason non-Malays were leaving the country.

 
"The Chinese, the Indians, they like to leave the country, they are used to leaving their country for better job opportunities.

 
"They are leaving because they want better pay in foreign countries... it is not because of discriminatory policies... they have everything they want here, what are they complaining for?" said the Perkasa secretary-general.

In a Bloomberg news service report, World Bank senior economist Philip Schellekens was quoted as saying that foreign investment could be five times the current levels if the country had Singapore's talent base.

 
"Migration is very much an ethnic phenomenon in Malaysia, mostly Chinese but also Indian," Schellekens told Bloomberg in Kuala Lumpur on Tuesday.Governance issues and lack of meritocracy are "fundamental constraints" to Malaysia's expansion because "competition is what drives innovation," he said.Malaysia's growth fell to an average 4.6 per cent a year in the past decade, from 7.2 per cent the previous period.Singapore, which was expelled from Malaysia in 1965, expanded 5.7 per cent in the past decade and has attracted more than half of its neighbour's overseas citizens, according to the World Bank. Malaysia has in recent years unveiled plans to improve skills and attract higher value-added industries.The World Bank conducted an online survey in February of 200 Malaysians living abroad in conjunction with the Kennedy School of Government at Harvard University.They cited better career prospects, social injustice and higher wages as their main reasons for leaving, the Washington-based lender said in the Bloomberg report.

...
 
Comment- this is similar to Singapore Malays who migrated to  find greener pasture overseas

PAPA GOMO

Posted: 02 May 2011 01:43 AM PDT

PAPA GOMO


Dato Eskay Terima Cabaran Hussam Musa Jalani Ujian Poligraf Dan Minta......

Posted: 02 May 2011 01:13 AM PDT


Dato Syazrly Eskay Abdullah

Hussam Musa mencabar Dato Eskay jalani ujian Poligraf dan Dato Eskay telah menyahut cabaran Hussam Musa dalam menjalani ujian Poligraf ini dan turut meminta Anwar Ibrahim pelaku dalam Video seks turut tampil menjalani Ujian Poligraf jika benar Anwar Ibrahim bukan seorang PEMBOHONG.

Artikel Lanjut dan kenyataan Hussam Musa dan Dato Eskay sila layari KL POS KLIK DI SINI


Psssttt....Eskay dah sahut cabaran, Anwar Brahim bila pulak? Ha ha ha


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Bila Pemimpin AMK Bersetubuh Dengan Babi Ini Lah Hasilnya

Posted: 01 May 2011 10:44 PM PDT


Siapa yang BABI sebenarnya?

Tu lah dia Juak Juak PKR yang sememangnya Biadap dan tak bertamadun walaupun di dalam Rumah Allah. Aku naik meluat dengan Juak AMK ni rasanya depa ni bingai tahap Bangang dah.

Pemimpin depa Anwar Al Juburi sedap sedap Menutoh China Doll sampai memancutkan Air mani tapi depa pulak yang meroyan Bodoh nak Mampos.


Psssttt...Rakyat kena tolak PKR parti Kencing Rakyat ni....


DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Siapa Eskay Ni? Kenapa Sekarang Baru Nak Muncul?

Posted: 01 May 2011 06:30 PM PDT
Macam macam penghinaan ke atas Dato Eskay yang bersumpah Laknat mendedahkan bahawa Lelaki di dalam Video seks adalah Anwar Bin Ibrahim. Bukan main marah puak puak Pakatan ni semua dengan Eskay. Ada ke kau orang tahu kenapa Eskay sanggup terima caci maki kau orang semua? Ada kau orang pernah tanya kenapa Eskay buat semua ni dedahkan apa yang berlaku?

Untuk makluman kau orang buat sejuta ribu kalinya aku nak cakap sikit je. Eskay ni memang dah Kaya. Dia ni duit banyak dan kalau dekat Thailand di ni taraf macam Duta besar yang ada pengikutnya siap Escort kemana sahaja. Di tak hairan dengan Duit yang sapa nak bagi ni sebab dia memang dah Kaya. Dia Businessman dan dah lama.

Eskay sanggup terima caci maki dan sumpah seranah ni semua adalah kerana Agama Bangsa dan Negara. Macam aku cakap dulu waktu aku First time jumpa Eskay tengok Video Seks Anwar di sebuah Hotel, Eskay dedahkan Video Seks ni kerana tidak mampu melindungi Anwar Ibrahim yang nampak Alim dan Warak tapi perangai mengalahkan Syaitan. Maka atas sebab itu lah Eskay terpanggil untuk mendedahkan apa sahaja yang beliau tahu kepada masyarakat Dunia siapa itu Anwar Ibrahim.

Apa yang menjadi ketakutan kepada Eskay ini sebenarnya berkait rapat dengan RAMPASAN KUASA yang telah di rancangkan oleh Anwar Ibrahim. Rampasan Kuasa macam mana yang bab tu biarlah Dato Eskay ceritakan kepada kita semua.

Minggu Hadapan pastinya Meletop lagi dan kali ini Rakyat Malaysia akan tahu macam mana BANGSAT nya Anwar Ibrahim dalam mengejar cita cita nya untuk ke Putrajaya. Apa sahaja sanggup di lakukan nya sampaikan MEMBUNUH siapa sahaja yang menghalangnya.


Habis Kantoi AkuMINGGU DEPAN ESKAY AKAN GEGAR LAGI!!!


Psssttt...Pada aku Anwar Ibrahim tidak layak menjadi rakyat Malaysia

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Video Seks Melampau Anwar Ibrahim Hanya Untuk 18 Th Ke Atas Sahaja

Posted: 01 May 2011 09:12 AM PDT
aljubura on livestream.com. Broadcast Live FreeNi Video yang suntingnya sikit sikit. Yang Full punya dalam Proses
Nanti Papa kasi semua tengok ye....


Psssttt...Anwar Ibrahim? Bila nak SAMAN Eskay? Eskay kirim salam le...

DAP ANTI ISLAM
PAS ITU MELAYU
UMNO ITU ISLAM

ANWAR AL-JUBURI HRUS BERTAUBAT

Kaum Cina Di Beri Pilihan Dan Fahami Sebenar Benarnya

Posted: 01 May 2011 03:34 AM PDT

KUALA TERENGGANU, 30 April – Kaum Cina perlu membuat pilihan sama ada untuk memilih MCA pada pilihan raya umum ke-13 atau kehilangan wakil dalam Kabinet pusat dan negeri, kata Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Sehubungan itu Perdana Menteri berkata masyarakat Cina telah diberikan mesej yang jelas dalam isu tersebut.

"Pengundi kaum Cina telah diberi mesej jelas berhubung perkara itu," kata beliau dipetik beberapa media hari ini.

Najib yang juga Pengerusi BN berkata beliau melihat MCA mahu memberi satu mesej kepada pengundi keturunan Cina bahawa mereka tidak boleh menyokong pembangkang dan dalam masa yang sama mahu penyertaan kuat dalam kerajaan.

Semalam, MCA, komponen kedua terbesar dalam BN, mengumumkan pendirian tidak akan menerima sebarang jawatan peringkat pusat dan negeri jika calonnya gagal mencapai keputusan terbaik pada pilihan raya umum ke-13.

Presidennya, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berkata, penolakan jawatan tersebut turut melibatkan di peringkat pihak berkuasa tempatan (PBT) termasuk Ketua Kampung serta Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung.

''Keputusan yang diambil hari ini hanyalah (bermakna) kita tidak akan menerima apa-apa jawatan di peringkat Kabinet dan negeri, bagaimanapun MCA masih tetap kekal sebagai parti komponen BN.

''MCA akan terus duduk dan menyokong BN kerana kita masih yakin dengan kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib khususnya dalam program transformasi ekonomi dan negara," kata beliau.

''Kami yakin kewibawaan Perdana Menteri selaku pemimpin masyarakat majmuk untuk mencapai gagasan 1 Malaysia," katanya.

Dr Chua berkata, keputusan yang diambil itu secara tidak langsung akan menyuntik semangat kepada seluruh ahli MCA untuk menggandakan usaha bagi meningkatkan sokongan masyarakat Cina menjelang pilihan raya umum ke-13 yang akan diadakan pada bila-bila masa.

''MCA perlu berubah kerana kita kena capai keputusan yang lebih baik daripada pilihan raya umum yang lepas," ujarnya.

Pada 8 Mac 2008, MCA memenangi 15 daripada 40 kerusi Parlimen dan 31 daripada 90 kerusi Dewan Undangan Negeri yang ditandingi parti terbabit.

GOMO: Inilah satu kenyataan yang sepatutnya sudah lama di ucapkan pemimpin Barisan Nasional. Dengan ucapan Dato Seri Najib ini maka di harap selepas ini pemimpin pemimpin BN akan lebih lantang dalam menheluarkan kenyataan terhadap kaum Cina yang di lihat semakin lupa diri dan asal usul.

Kaum Cina merasakan mereka sudah mampu berdiri di Malaysia ini dan merasakan sudah sampai masanya mereka menjadi ketua Dalam kerajaan Malaysia. Walhal mereka sebenarnya lupa bila bila masa sahaja mereka boleh di pinggirkan oleh kerajaan yang ada.

Ingatlah wahai kaum cina untuk berpijak di bumi yang nyata. Esok lusa belum tentu langit akan cerah. Sekelip mata juga badai boleh menimpa anda semua.

Psssttt Najib dah bagi amaran, PRU 13 dah semakin hampir
Published with Blogger-droid v1.6.7

Taipingmali (tm)

Posted: 02 May 2011 01:39 AM PDT

Taipingmali (tm)


Awang Selamat : Menanti pengakuan Anwar

Posted: 02 May 2011 12:55 AM PDT

Menarik dari Kita Gempur tentang Pakatan Haram

Posted: 02 May 2011 12:52 AM PDT

Ulama Pas memang sokong Anwar, sebab tu dihalau dari Sabah

Posted: 01 May 2011 11:07 PM PDT

400 sertai BN di Perak

Posted: 01 May 2011 10:46 PM PDT

Video Seks: Ku Li Bidas UMNO

Posted: 01 May 2011 10:30 PM PDT

Anwar Ibrahim wajib diperiksa oleh Pakar Sakit Jiwa

Posted: 01 May 2011 10:09 PM PDT

Perak terus membangun dibawah kerajaan BN

Posted: 01 May 2011 08:41 PM PDT

PAS meroyan dan lupa dosa-dosa mereka yang lalu.

Posted: 01 May 2011 03:54 PM PDT

Buat Billboard untuk alih isu seks Anwar Ibrahim

Posted: 01 May 2011 11:22 AM PDT

Itu kata Anwar, kata kita!

Posted: 01 May 2011 11:12 AM PDT

Choose MCA or be left out of government, Najib tells Chinese

Posted: 01 May 2011 10:55 AM PDT

Dr M says political divisions make Malays weak

Posted: 01 May 2011 10:49 AM PDT

Ummu Jah terus menyesatkan pengikutnya

Posted: 01 May 2011 10:17 AM PDT

Diktator Azmin Ali

Posted: 01 May 2011 07:39 AM PDT

Taipingmali hari ini

Posted: 01 May 2011 06:31 AM PDT

Pas menolak jemputan Umno

Posted: 01 May 2011 04:17 AM PDT

PAS GRAB THE LAND IN KELANTAN

Posted: 01 May 2011 03:56 AM PDT

Batu Kurau Mali

Posted: 01 May 2011 03:43 AM PDT

Waft of scandal choking Anwar

Posted: 01 May 2011 03:28 AM PDT

Riot: 1,300 computers for villagers and NGOs in Serian

Posted: 01 May 2011 03:11 AM PDT

Aspirasi Bangsa

Posted: 02 May 2011 01:38 AM PDT

Aspirasi Bangsa


Dr Asri : Jangan takut bersumpah kalau tak bersalah

Posted: 01 May 2011 05:54 PM PDT

Anwar sedap memantat, tapi salahkan UMNO

Posted: 01 May 2011 07:28 AM PDT

Tun M : Sumpah Laknat Eskay betul!!!

Posted: 01 May 2011 02:30 AM PDT

one2many

Posted: 02 May 2011 01:27 AM PDT

one2many


Pesta Rakit 1Malaysia Parlimen Larut Meriah, Tahniah Kepada Sekretariat Pemuda Larut!

Posted: 01 May 2011 06:33 PM PDT

Ketenangan suasana kampung di Sungai Bayor, sebuah pekan kecil dalam Daerah Selama, Perak berubah wajah apabila dipenuhi deretan kenderaan luar dan penduduk sekitar yang mahu menyaksikan kemeriahan Pesta Rakit 1Malaysia yang dianjurkan oleh Pemuda UMNO Larut pada hari Sabtu, 30hb April lepas.

Acara julung kali ini ternyata membawa satu kelainan yang besar dan berjaya menarik perhatian banyak pihak terutamanya penduduk Selama. Jika selama ini Pemuda Larut lebih banyak menganjurkan aktiviti kesukanan di padang, kali ini mereka mengajak orang ramai berkumpul di tebing-tebing sungai semata-mata untuk melihat para peserta berakit di sepanjang Sungai Selama bermula dari Kampung Sungai Siputeh dan tamat di Kampung Sungai Bayor iaitu melibatkan laluan lebih 30 kilometer.


Sebahagian daripada para peserta yang mewakili lebih 100 buah rakit yang dilepaskan secara berkumpulan memulakan perlumbaan mereka.

Orang ramai memenuhi gigi air bagi menyaksikan acara perlepasan di Kampung Sungai Siputeh, Selama, Perak.

Perlumbaan sengit ini turut melibatkan pasukan daripada Bomba & Penyelamat, Polis dan para belia kampung.

Sokongan padu!

Secara keseluruhannya, program yang dirasmikan oleh Ahli Parlimen Larut YB Dato' Hamzah Zainuddin ini dilihat amat berjaya membawa satu kelainan yang ditunggu-tunggu selama ini oleh orang anak-anak muda di sini. Tahniah diucapkan buat Team Pemuda UMNO Larut. Semoga acara sebegini terus diadakan pada masa hadapan dan dijadikan program tahunan di tempat kita. Anda terbaik!!

PANEH MIANG

Posted: 02 May 2011 01:18 AM PDT

PANEH MIANG


Quiz Hari Pekerja

Posted: 01 May 2011 09:12 PM PDT

Soalan quiz minggu ini:-

Lelaki Y pernah ke German untuk melakukan pembedahan sebaik dibebaskan dari penjara pada 2004. Apakah jenis pembedahan yang dibuat oleh Lelaki Y ketika itu?

a. Pembedahan tulang belakang

b. Pembedahan pinggang

c. Pembedahan tengkuk

d. Pembedahan membesarkan belalai

*********

Hadiah Tempat Pertama:

Sekilo Karipap Daging + Jam Omega Hilang


Hadiah Tempat Kedua

Sekilo Karipap Sardin + Jam Omega Dalam Simpanan Isteri


Hadiah Tempat Ketiga

Sekilo Karipap Kentang + Jam Omega Dalam Simpanan Polis


10 Hadiah Saguhati

KY Jelly + Kopi O

*********

Hantarkan segera borang penyertaan sebelum 16 September ke alamat berikut:-

No 16, Jalan Omega 16,
Taman Papa Hebat,
Bandar Male Y, Poskod 1616,
China Doll, USA.

Keputusan pengadil adalah muktamad dan sebarang rayuan tidak akan dilayan oleh Nik Aziz.

Sahabat-Gunung

Posted: 02 May 2011 01:16 AM PDT

Sahabat-Gunung


UMNO Tidak Akan Gadai Prinsip Perjuangan Walau Berdepan Cabaran Getir

Posted: 01 May 2011 01:10 PM PDT


Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan UMNO tidak akan menggadai prinsip perjuangannya walaupun berhadapan dengan suasana politik yang getir dan mencabar.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri seterusnya berkata berlainan dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas, UMNO tidak akan menggadai prinsip politiknya semata-mata untuk meraih sokongan politik yang sementara.

"UMNO sentiasa istiqamah dalam mempertahankan kesucian Islam dan membela bangsa Melayu kerana itulah prinsip asas perjuangan UMNO. Pas sebaliknya boleh mengenepikan sementara prinsip perjuangan semata-mata untuk meraih sokongan politik," katanya.

Muhyiddin yang juga Ketua UMNO Bahagian Pagoh berkata demikian ketika merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Pagoh di Kompleks Sri Pekembar di sini, Ahad.

Timbalan Perdana Menteri berkata lebih lama Pas berada di dalam pakatan pembangkang, lebih banyak prinsip perjuangan parti itu akan terhakis dantergadai.

Bagi PKR pula, katanya parti pembangkang itu langsung tidak ada prinsip perjuangan kerana dari mula ditubuhkan, perjuangannya hanyalah untuk Ketua Umum mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya apabila Anwar dilanda masalah, parti itu turut dilanda masalah yang parah dengan PKR kini dkenali sebagai "Parti Kian Runtuh" dan "Parti Kelua rRamai-Ramai".

Beliau berkata sekiranya anggota UMNO terus istiqamah dengan prinsip, falsafah dan roh perjuangan parti, UMNO akan terus bertambah kuat dan dihormati.

"Jangan kita gadai perjuangan kita, kerana prinsip inilah yang menentukan kewujudan dan kelangsungan UMNO sebagai sebuah parti politik Melayu yang gagah dan perkasa," katanya.

Menurut Muhyiddin, UMNO tidak pernah mengambil pendekatan yang ekstrem di dalam perjuangan kepentingan Melayu dan Islam dan sentiasa bersikap adil terhadap semua dengan mengambil kira realiti sosial masyarakat pelbagai kaum dan agama di Malaysia.

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 May 2011 11:28 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Isu Video Seks : Lagi Penjelasan Tentang Sumpah Yang Mesti Anda Baca !!!

Posted: 01 May 2011 05:37 PM PDT

 

artikel oleh : Ust Hafiz Firdaus ( http://hafizfirdaus.com/ ) Antara sedutan yang mampu menjawab persoalan semasa berkaitan sumpah laknat Datuk Eskay  : 

  • Bolehkah bersumpah dengan al-Qur'an?
Kamal bin al-Sayyid Salim hafizhahullah menjawab persoalan ini:
al-Qur'an ialah perkataan Allah (kalamullah) dan ia bukan ciptaan (Allah). Perkataan Allah yang suci itu merupakan satu sifat dari sifat-sifat-Nya. Oleh kerana itu jumhur ilmuan, kecuali Abu Hanifah, berpendapat boleh bersumpah dengan al-Qur'an dan sumpah itu menjadi sah… Sementara itu tokoh Mazhab Hanafi yang mutakhir seperti Ibn al-Hamam dan al-Aini menguatkan pendapat jumhur membolehkan sumpah dengan al-Qur'an. (Demikian kenyataan Wahbah al-Zuhaili dalam) al-Fiqh al-Islam wa Adillatuh, jld. 3, ms. 379.
Sesiapa yang bersumpah dengan mushaf al-Qur'an sementara yang dia maksudkan ialah perkataan Allah yang tertulis dalam mushaf itu, maka ia dibolehkan. Namun jika yang dia maksudkan ialah lembaran kertas yang tertulis (atasnya ayat al-Qur'an), maka ia tidak dibolehkan. Dan Allah sahaja yang lebih mengetahui.[15]

Seterusnya :


  • Dalam kes jenayah, bolehkah yang tertuduh bersumpah sebelum diminta oleh hakim?
Terdapat dua hadis yang menjadi rujukan bagi persoalan ini:
يَمِينُكَ عَلَى مَا يُصَدِّقُكَ عَلَيْهِ صَاحِبُكَ.
Sumpah kamu wajib berada di atas apa yang diminta oleh lawan kamu (yang membuat tuduhan).[22]
الْيَمِينُ عَلَى نِيَّةِ الْمُسْتَحْلِفِ.
Sumpah bergantung kepada niat orang yang meminta sumpah.[23]
Berdasarkan dua hadis di atas, para ilmuan terbahagi kepada dua pendapat:
  1. Orang yang tertuduh hendaklah menunggu hingga hakim meminta dia bersumpah bagi membersihkan tuduhan ke atas dirinya.
  2. Asalkan ada tuduhan, orang yang tertuduh boleh bersumpah bagi membersihkan dirinya. Dengan syarat ia diminta atau dicadangkan oleh orang yang memiliki kedudukan di sisi masyarakat atau negara, baik orang itu ialah seorang hakim atau selainnya.
Pada analisa saya, yang lebih kuat ialah pendapat yang kedua. Penjelasannya adalah seperti apa yang dikatakan oleh Muhammad bin Ismail al-Shan'ani rahimahullah:

Panglima : Moga Allah memberi petunjuk kepada kita semua dalam mencari kebenaran.

Gempar : Menteri KDN Akan Saman Anwar Kerana Fitnah

Posted: 01 May 2011 06:48 AM PDT

Penyelidik Jakim : Harus Bersumpah Menafikan Tuduhan Zina dan Pandangan Ahli Agama Mengenainya !!!

Posted: 01 May 2011 04:57 AM PDT


Penulis ditanya, salahkah jika seseorang yang dituduh berzina untuk bersumpah bagi menafikan tuduhan tersebut. Penulis katakan, tiada tegahan atau larangan menurut hukum syarak untuk seseorang bersumpah dengan nama Allah SWT atas tuduhan zina yang ditujukan kepadanya. Ia tidak semestinya hanya dilakukan di mahkamah.

Adapun jika kes tersebut dibawa ke mahkamah, pertama sekali, hakim akan meminta keterangan atau bukti daripada yang menuduh, jika yang menuduh tidak membawa bukti, maka hakim akan meminta yang tertuduh membuat perakuan atau menafikan dakwaan tersebut. Jika dia mengaku maka sabitlah tuduhan itu tetapi jika yang dituduh tidak mengaku maka hendaklah yang menuduh membawa keterangan atau bukti dakwaannya. Jika masih tiada bukti atau keterangan, yang menuduh berhak memohon kepada hakim supaya yang dituduh bersumpah menafikan dakwaan itu. Jika yang dituduh bersumpah menafikan, maka gugurlah tuduhan tersebut, tetapi jika tidak maka sabitlah tuduhan tersebut. Sesetengah pendapat mengatakan sumpah dikembalikan kepada yang menuduh. Perbicaraan ini adalah berdasarkan kaedah "al-bayyinah limanidda'a wal-yamin 'ala man ankar", bermaksud, "keterangan (bukti) bagi yang menuduh dan sumpah bagi yang menafikan". Ia jelas menunjukkan sumpah ingkar tetap diperlukan menurut fuqaha', sekurang-kurangnya ia dapat membersihkan maruah diri orang yang dituduh. Lihat al-Mausu'ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah (1427), Kuwait: Wizarah al-Awqaf wa al-Syu'un al-Islamiyyah, j.7, hal. 52.


Bersumpah mengingkari tuduhan atau dakwaan ini, bukan sahaja tertakluk kepada isu-isu muamalat tetapi ia juga merangkumi isu-isu ibadat, kaffarat dan hudud. Menurut Imam Abu Hanifah, Imam Malik , Imam Syafi'iy dan al-Laith, jika seseorang dituduh dalam isu-isu tersebut maka yang dituduh boleh diminta supaya bersumpah untuk menafikan. Contohnya, Imam Syafi'iy mengatakan jika seseorang berkahwin dengan seorang wanita yang tidak halal bagi dirinya dengan dakwaan kerana jahil, maka dia hendaklah bersumpah atas dakwaannya itu. Lihat al-Mausu'ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah (1427), j.7, hal. 54.


Sesungguhnya mempertahankan maruah diri dan keturunan adalah wajib dan ia termasuk dalam tangga ke-empat dalam maqasid al-syariah. Tambahan pula tuduhan zina adalah termasuk dalam jenayah berat yang boleh membawa kepada hukuman hudud. Peristiwa fitnah zina yang berlaku ke atas Sayyidatuna Aisyah boleh dijadikan rujukan dalam isu ini. Lihat ketika Rasulullah SAW bersoal jawab dengan Aisyah bagi mendapatkan kepastian tentang apa yang dituduh.


فخرج صلى الله عليه و سلم حتى أتى منزل أبي بكر فدخل عليها فقال : يا عائشة ان كنت فعلت هذا الامر فقولي لي حتى أستغفر الله لك فقالت : والله لا أستغفر الله منه أبدا، ان كنت قد فعلته فلا غفر الله لي وما أجد مثلي ومثلكم إلا مثل أبي يوسف (يوسف الآية 86 )


Bermaksud : Lalu Rasulullah SAW keluar sehingga sampai ke rumah Abu Bakar dan menemui Aisyah. Baginda berkata : Wahai Aisyah, jika kamu telah melakukan perkara ini katakan padaku supaya aku memohon keampunan kepada Allah bagi kamu. Lalu Aisyah menjawab : Demi Allah aku tidak akan sekali-kali memohon keampunan Allah kerananya, jika aku telah melakukannya, tiada keampunan Allah bagiku, aku tidak dapati diriku dan diri kamu semua kecuali seperti yang berlaku kepada bapa Yusuf (sambil membaca surah Yusuf ayat 86)". Lihat al-Sayyuti (1993), al-Durr al-Manthur, Beirut: Dar al-Fikr, j.6, hal. 149; al-Tabarani (1983), al-Mu'jam al-Kabir, Musil: Maktabah al-Ulum wa al-Hikam, j.23, hal. 124.


Dalam ungkapan Aisyah di atas, jelas menunjukkan bahawa beliau telah bersumpah atas nama Allah bagi menafikan dirinya terlibat dalam perbuatan tersebut. Malah Rasulullah SAW sendiri tidak menegur atau melarang Aisyah daripada bersumpah atas nama Allah bagi membersihkan dirinya. Sejurus selepas peristiwa ini juga turun beberapa ayat dalam surah al-Nur yang menafikan dan membersihkan Aisyah daripada tuduhan tersebut. Malah, dalam surah al-Nur ayat 16, Allah SWT mengajarkan kita apabila mendengar berita-berita dusta mengucapkan "Subhaanaka haza buhtaanun azhim" bermaksud, "Maha Suci Engkau (Allah) ini adalah pembohongan yang besar". Kata Ibn 'Asyur ungkapan ini adalah untuk berlepas diri daripada sebarang tuduhan yang tidak patut. Lihat Ibn 'Asyur (1997), al-Tahrir wa al-Tanwir, Tunisia: Dar Sahnun, j.22, hal. 48.


Kesimpulannya, bagi penulis tidak mengapa untuk seseorang yang dituduh untuk bersumpah dengan nama Allah SWT bagi menafikan tuduhan berat yang ditujukan kepadanya bagi membersihkan maruah dirinya. Sebaliknya sumpah yang ditegah dan dilarang di dalam al-Qur'an dan al-Sunnah adalah sumpah dusta yang dibuat bagi kepentingan tertentu atau tujuan tertentu. Maka kepada Allah SWT, kita serahkan setiap mereka yang berdusta dan berbohong atas nama Allah SWT. Wallahu a'lam.


Blog Penyelidik Jakim bergelar Abu Hasef ini boleh dilayari di sini 

http://mufakkir-islami.blogspot.com/2011/05/harus-bersumpah-menafikan-tuduhan.html
Selain itu blog Tun Faisal ada juga menceritakan isu mubahalah / sumpah laknat ini di sini http://tunfaisal.blogspot.com/2011/04/video-seks-mubahalah-dan-budak-budak-pr.html
antara lain beliau menulis : Bagi sesiapa yang hendak memahami tentang soal mubahalah boleh membaca dari dua blog ini. Bagi sesiapa yang tidak mengenali Dr Mohd Radzi Othman, beliau pernah menjadi pensyarah Jabatan Pengajian Islam, di USM selepas memperoleh ijazah sarjana muda, sarjana dan ijazah kedoktoran dari Universiti Madinah, Arab Saudi. Beliau merupakan pakar bidang hadis, dakwah dan usuluddin. Saya mengenali beliau sebab pernah mengambil kertas di bawah beliau semasa di USM.


Hukum-Hakam Mubahalah

Wawancara dengan Dr Radzi mengenai mubahalah

Bagi budak-budak PR yang masih tidak berapa faham konteks mubahalah(macam mana mereka nak faham, kalau mereka ada ilmu dan faham aqidah, taklah mereka menganut dan menyokong sosialisme), biarlah diterangkan sekali lagi bahawa;

  1. Allah dan RasulNya tidak pernah menghalang mana-mana umat Islam untuk bermubahalah. Jadi siapa budak-budak PR yang mahu menghalang mubahalah? Mereka nak jadi Tuhan kah?
  2. Soal mubahalah adalah hak Eskay dengan Allah. Sekiranya selepas bermubahalah, dia dilaknat oleh Allah, apa masalah budak-budak PR? Apa yang mereka takut?
  3. Sekiranya Eskay bermubahalah dan jika Anwar di pihak yang benar, sepatutnya Anwar lebih berani untuk bermubahalah. Kenapa takut?
  4. Soal sama ada Anwar salah atau benar itu soal lain. Yang penting, jika Anwar berani bermubahalah, kita mahu melihat sama ada Anwar dilaknat Allah SWT atau tidak selepas itu.
Untuk budak-budak PR yang gagal memahami konteks antara mubahalahdan 4 saksi di mahkamah; budak-budak PR perlu belajar melihat konteks;
  1. Mubahalah adalah di antara seseorang individu dengan Allah swt
  2. Proses pembuktian kes jenayah sama ada melalui saksi mahupun bukti saintifik adalah soal mahkamah dunia

Selamat Hari Pekerja - Artikel Blogger Anak Merdeka !!!

Posted: 01 May 2011 04:31 AM PDT
Dengan slogan pada tahun ini "Pekerja Berinovasi Pemacu Transformasi" hari pekerja yang disambut untuk tahun yang ke-37 sejak mula ia dperkenalkan bermula 1 Mei tahun 1974 telah menyaksikan berbagai bentuk kejayaan, kemajuan serta kegemilangan telah dicapai oleh negara kita memang tidak dapat dinafikan bahawa golongan pekerjalah antara penyumbang terbesar dalam merealisasikan sesebuah kejayaan itu.Di Malaysia, golongan pekerja harus bersyukur kerana mempunyai sebuah kerajaan yang begitu prihatin serta sentiasa memberi perhatian kepada semua keluh kesah mereka apabila kerajaan Malaysia yang diterajui oleh kerajaan Barisan Nasional tidak pernah sama sekali melupakan segala sumbangan besar para pekerja terhadap pembangunan pesat negara dan dengan 1 Mei setiap tahun diumumkan sebagai Hari Cuti Umum untuk seluruh negara telah membuktikan bahawa pihak kerajaan sudah lama mengiktiraf peranan yang dimainkan golongan pekerja dalam membawa Malaysia ke arah sebagai yang maju menjelang tahun 2020.Selamat Hari Pekerja!!!

The Unspinners

Posted: 01 May 2011 11:22 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 01 May 2011 11:03 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Pelakon Porno Ini Telah Lama Mensyirikan ALLAH

Posted: 01 May 2011 07:01 PM PDT


Masyaallah... korang dengar lah sendiri apa yang dikatakan oleh pelakon filem porno ini, demi menagih undi puak-puak kafirun dia sanggup mensyirikan ALLAH dan sanggup bersengkongkol dengan puak-puak kafir yang sedang berusaha untuk menyesatkan akidah umat islam di malaysia, kalau lepas ni ramai orang islam yang murtad, ia bukan lah sebap lain, ia berpunca dari manusia ini.. jadi mari keta letakkan kesalahan orang islam yang murtad di atas kepala pelakon filem porno ini.


Kronologi & Bukti Sahih PAS Memang Politikan Hukum Hudud..

Posted: 01 May 2011 06:50 AM PDT


Kronologi Proses Permohonan Kelantan Untuk Laksanakan Hukum Hudud (sejak tahun 1993)

Kronologi:

Selesai tiga tahun mengambil alih pemerentahan Kelantan iaitu pada tahun 1993, Menteri Besar Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi tahu kepada rakyat bahawa kerajaannya akan menunaikan janji manifestonya iaitu melaksanakan hukum hudud di Kelantan.

Rang Undang-Undang Jenayah Syariah ll Kelantan itu kemudian dibahaskan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri selama beberapa hari dan mendapat persetujuan lebih 1/3 ahli Dewan Rakyat.

Rang undang-undang itu kemudian dibawa menghadap Sultan Kelantan untuk diperkenankan dan ditandatangani. Dengan sedikit penerangan dan ceramah mengenai hukum hakam Islam iaitu hudud terkandung sebanyak 0.001 peratus dari keseluruhan syariah, iaitu bersetujulah Baginda Sultan Ismail Petra dan terus menurunkan tandatangan.

Selama setahun hukum hudud PAS diluluskan, iaitu dari tahun 1993 sehingga akhir tahun 1994 , Nik Aziz Nik Mat dan wakil-wakil rakyat PAS Kelantan membuat ceramah keseluruh negeri untuk menyatakan bahawa hukum hudud PAS akan di laksanakan

Bagaimanapun, katanya Perdana Menteri Datu Seri Dr Mahathir Mohamad tidak bersetuju dan dengan itu, keseluruhan fatwa Nik Aziz menuduh orang UMNO kafir kerana menolak hukum Allah.

Bagi Dr Mahathir, jika PAS hendak melaksanakan hukum hudud, laksanakanlah di Kelantan iaitu negeri pimpinannya bukan diseluruh semenanjung Malaysia sebab negeri lain masih diperintah olih kerajaan Barisan Nasional (BN) yang terdiri daripada kaum Cina, India, Iban, Kadazan dan sebagainya.

Dia nak buat hudud, buatlah di Kelatan. Kenapa perlu laksanakan sehingga ke negeri lain. Saya sendiri nak tengok bagaimana Nik Aziz potong tangan pencuri, sebat penzina dan merejam perogol ? kata Dr Mahathir pada tahun 1994.

Nik Aziz terdiam dan mersakan PAS Kelantan mula terjerat dengan tindak tanduk sendiri untuk melaksanakan hukum hudud. Dr Mahathir sudah memberikan lampu hujau, malah bersedia mengambil hudud PAS untuk dilaksanakan di Malaysia jika ia berjaya membenteras kegiatan jenayah dan menepati 100 syariah Allah.

Selepas berbincang sesama mereka, Nik Aziz mengeluarkan kenyataan, Kelantan akan tetap melaksankan hudud kerana sudah mendapat perkenan Sultan Kelantan selaku ketua agama di Kelantan.

Dr Mahathir kata okey.. Teruskan kita nak tengok..

Kemudian pada 31 Januari 1995, berlakulah peritiwa menggemparkan di Kelantan iaitu Ahli Parlimen Nilam Puri (sekarang Parlimen Peringat) Mohamad Sabu di tangkap berkhalwat dengan saorang suri rumah yang juga saorang isteri kawan baiknya di bilik 121, Hotel Perdana Kota Bahru.

Ketika serbuan dibuat oleh tujuh orang Penyelia Agama ke bilik itu, Mohamad Sabu hanya memakai kain tuala berwarna hijau (Hak Milik Kerajaan) dan pasangannya, Norma hanya tidak bertudung kepala.

Kedua-duanya sedang berada diatas katil, Mohamad Sabu menyandar dikepala katil, ditangan Norma ada sebotol kecil ubat seperti makjun, bagaimanapun, Norma kata ubat itu ubat buasir.

Mengikut hudud PAS Kelantan, jika ditangkap kerana melakukan khalwat, pasangan itu bolih disebat sebanyak 80 kali sebatan. Ia sudah termaktub dan tiada maaf bagi mu.

Sejak 31 Januari 1995 sehingga pertengahan tahun 1999, PAS lansung tidak menyebut perkataan hudud. Mereka takut ditempelak oleh rakyat dan UMNO yang sebelum ini pernah mendesak Nik Aziz menjatukan hukuman hudud keatas Mohamad Sabu dan Norma.

Selepas empat tahun berlalu, beranggapan bahawa rakyat sudah lupa dengan kes khalwat Mohamad Sabu, maka PAS membangkitkan semula hukum hudud untuk memancing undi kerana tidak lama lagi ada piliharaya (November 1999)

Rupa-rupanya, UMNO dan rakyat Kelantan tidak pernah lupa walau pun empat tahun berlaku. Sebaik saja PAS menyebut perkataan hudud, maka rakyat bertanyakan Nik Aziz kenapa hudud tidak dilaksanakan ketika Mohamad Sabu ditangkap khalwat

Maknanya, Nik Aziz telah mempermainkan Agama Islam. Apabila penjenayah adalah dikalangan pemimpin PAS Nik Aziz tidak mahu melaksanakan hudud...??