Isnin, 17 Oktober 2011

Barisan Nasional

Barisan Nasional


JEBAT BERKOKOK

Posted: 17 Oct 2011 01:13 PM PDT

JEBAT BERKOKOK


Bajet: Perlu apa pada debat

Posted: 17 Oct 2011 07:09 AM PDTSuatu perkara yang amat melucukan bila membaca di SINI.

Pimpinan Pakatan bertindak seolah artis yang mencari publisiti murahan dan kegilaan untuk ber'posing' di depan kamera.

Sehebat mana pun bajet yang dibentangkan sama ada oleh Perdana Menteri mahupun bajet 'Mat Jenin' yang 'dibentangkan' oleh Pakatan tempoh hari, tiada siapa pun boleh meluluskannya kecuali dibentang, dibahas dan kemudiannya diluluskan di dalam Dewan Parlimen.

Perdana Menteri dan Nuar tahu keadaan itu tetapi 'kegilaan' yang bersifat mabuk kamera oleh pimpinan Pakatan hanyalah sebagai 'cubaan' untuk mempromosi 'kehebatan' bajet yang dibentangkan mereka yang telah ditertawakan oleh rakyat melihat kepada 'kegilaan' yang tidak langsung menampakkan ciri dan kematangan sebagai pemimpin.

'Kemaluan' itulah yang mahu ditebus oleh pimpinan Pakatan dan ianya hanya dapat ditebus dengan memperlihatkan 'kehebatan' bajet mereka dengan penggunaan 'air liur'. Umum tahu, kehebatan 'lidah' Nuar sebagai seorang 'tukang karut' di dalam dikir barat dan sebagai 'penglipur lara' di dalam wayang kulit.

Sejak debat antara Nuar dan Shabery Cheek tempoh hari, Nuar tahu 'kehebatan' lidahnya masih belum ada tandingan. Nuar mampu menunjukkan bahawa batu yang dipungut di longkang adalah batu permata yang diturunkan dari syurga. Begitulah kehebatan Nuar bermain dengan kata dan kepada manusia di luar sana yang malas untuk berfikir pasti akan 'tergoda' dengan kata Nuar sebagaimana manusia yang akan tergoda dengan tawaran segelas air oleh syaitan tatkala menghembuskan nafas terakhir.

Mendengar kepada mainan lidah Nuar samalah keadaanya dengan membaca novel cinta yang menerbitkan bebola air mata kesedihan di awalnya dan bila tersedar dari lamunan barulah kita tahu bahawa kita hanyalah sedang membaca sebuah novel yang karyanya oleh..Nuar Berahim Anugerah Tuhan.

Tunggu saja keluaran novel terbaru karya Nuar Berahim Anugerah Tuhan. Cuma orang yang suka berkhayal akan terpengaruh dengan cerita Mat Jenin dan tidaklah menghairankan bila Samad Said turut terpesona dengan mainan kata Nuar Berahim. Sama dunia dan sama khayalnya.

waadat

Posted: 17 Oct 2011 01:06 PM PDT

waadat


Najib kota janji

Posted: 17 Oct 2011 08:48 AM PDT

Kerajaan kaji kawasan sesuai bina lebih banyak PR1MA

Akhbar melaporkan hari ini "Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sedang mengkaji kawasan-kawasan yang bersesuaian untuk dibina rumah-rumah kos rendah di seluruh negara melalui Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam."

Demang tabib Najib yang begitu bersungguh-sungguh mengotakan janjinya selepas tsunami politik.

Itulah hikmahnya.

THE FLYING KICK

Posted: 17 Oct 2011 01:04 PM PDT

THE FLYING KICK


VIDEO: CUCI SOKET MATA... PALSU ATAU TULEN?

Posted: 17 Oct 2011 10:45 AM PDT

VIDEO: NAK KENCING PUN TAK SENANG!!!

Posted: 17 Oct 2011 09:45 AM PDT

PINTU SEL PENJARA SUNGAI BULOH SUDAH TERNGANGA BUAT ANWAR IBRAHIM!!!

Posted: 17 Oct 2011 08:15 AM PDT

GERAM KETERLALUAN, BLOGGER GAPS CABAR KHALID SAMAD BERTUMBUK!!!!

Posted: 17 Oct 2011 07:05 AM PDT

TAKDERLAH PANDAI MANA PUN, GUAN ENG NIH!!!

Posted: 17 Oct 2011 05:56 AM PDT

VIDEO: TERESA KOK BOLEH NANGIS NIH, PATUNG VIRGIN MARY DIPECAHKAN SELAMBA JER

Posted: 17 Oct 2011 04:30 AM PDT

KHALID IBRAHIM DAN PAKATAN SEBAT PERUNTUKAN PEMBERSIHAN BULANAN KERAJAAN PERSEKUTUAN UNTUK KRONI!!!

Posted: 17 Oct 2011 03:10 AM PDT

PANIK PUNYA FASAL, AZIZ BARI PURA-PURA PENGSAN!!!

Posted: 17 Oct 2011 12:45 AM PDT

BERSUSAH PAYAH TUNDA KES, AKHIRNYA PEGUAMBELA ANWAR MAKAN UPAH BUTA!!!

Posted: 16 Oct 2011 11:13 PM PDT

ANAK GUAN ENG RAMAS TETEK PEREMPUAN, PENYOKONGNYA RAMAS TELUR SENDIRI!!!

Posted: 16 Oct 2011 09:42 PM PDT

ALAHAI... NIK ABDUL AZIZ CERITA TENTANG TEGAKKAN ISLAM LA!!!

Posted: 16 Oct 2011 08:00 PM PDT

MAZLAN ALIMAN JEALOUS, DIA TAK DAPAT BONUS FELDA!!!

Posted: 16 Oct 2011 06:30 PM PDT

SEMBANG BESAR DAP DI PULAU PINANG DAN PKR DI SELANGOR!!!

Posted: 16 Oct 2011 05:00 PM PDT

VIDEO: KULITI KATAK HIDUP-HIDUP DI PULAU PINANG!!!

Posted: 16 Oct 2011 04:00 PM PDT

VIDEO: NI BARU NAMANYA KEBEBASAN DAN DEMOKRASI!!!

Posted: 16 Oct 2011 03:00 PM PDT

VIDEO: LAYANNNNNNN!!!

Posted: 16 Oct 2011 02:00 PM PDT

DIMENSI

Posted: 17 Oct 2011 11:52 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Pasrael bukan jek STATIK tapi PARTI SPASTIK!

Posted: 17 Oct 2011 07:55 AM PDT"Setakat ini PAS Selangor belum membuat pendirian sama ada menyertai ataupun tidak, kami akan mengumumkan pendirian (kemungkinan Rabu ini) sebaik sahaja PAS pusat mengambil pendirian pada mesyuarat khas yang diadakan esok," kata Dr Rani ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.

Kata beliau, buat masa sekarang tidak timbul soal PAS Selangor keluar daripada perhimpunan itu sebab "kami belum masuk lagi, tetapi ini bergantung pada hasil mesyuarat esok."

"Pendirian kami masih statik... belum masuk (menyertai perhimpunan), jadi tak timbul isu PAS mengambil pendirian keluar," kata beliau. - TheMalaysiainsideanuvajiass

Pasrael dah lama STATIK SPASTIK SLAPSTICK dahhhh!! Asal ada karpal atau kit siyal wally slipau dan konco2nya pasti akan keras kejung berdiri di tepi diorang! kehkehkehkeh

PEJUANG BANGSA

Posted: 17 Oct 2011 11:36 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Betty Chew tersentak , tak mahu jawab isu anak VVIP ramas buah dada

Posted: 17 Oct 2011 08:08 AM PDTMenarik perhatian GPB dalam isu ramas buah dada ini selepas Guan Eng menjawab di sidang medianya ialah jawapan isteri beliau Betty Chew di Malaysiakini


Awal hari ini, isteri Lim, Betty Chew, juga enggan mengulas dan hanya berkata, "Tolong kemukakan soalan kepada KM".

Mengapa Betty Chew gelabah dan minta wartawan Malaysiakini tanya kepada  suaminya iaitu CM Penang ? Kalau  spekulasi hot ini  bukan anaknya , tak perlu lah beliau passing soalan itu kepada suaminya .

Nampaknya Betty Chew not strong seperti Wan Azizah yang berani mati pertahan lakinya Anwar Ibrahim  walaupun didedahkan video lagi . Mungkin Betty sd

Anwar ajak Najib debat , tapi dengan Khairy pun dah lari keluar dewan !

Posted: 17 Oct 2011 06:33 AM PDT
KUALA LUMPUR 17 Okt. – Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang melabel Bajet Pakatan sebagai 'Belanjawan Republikan' membuktikan kerajaan pimpinan UMNO dan Barisan Nasional mengamalkan tadbir urus yang memperkayakan keluarga dan kroni.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membalas tuduhan Perdana Menteri turut mencabar agar diadakan debat secara terbuka bersama beliau berkenaan isu ekonomi Negara semasa.

Beliau turut menyatakan hasrat mencabar agar debat ini disiarkan di media-media elektronik secara langsung agar rakyat dapat menilai kebenaran dan kedudukan sebenar ekonomi pada masa kini.

Anwar turut menyatakan pendirian jelas dan memberi jaminan Pakatan Rakyat di pentadbiran beliau sudah pasti memberi manfaat paling maksima terhadap rakyat merujuk kepada tawaran melalui Buku Jingga yang dilancar pada tahun lalu.
"Sewajarnya Datuk Seri Najib Razak perihatin terhadap kebimbangan meluas berkaitan kenaikan kadar hutang negara, bukannya mengejek kekhuatiran tersebut."

Anwar yang pernah memegang jawatan Menteri Kewangan selama 6 tahun menjelaskan kadar hutang negara ditetapkan oleh pelbagai peruntukan undang-undang.

"Akta Pinjaman Luar Negeri 1963 (Pindaan) mengehadkan pinjaman luar negeri pada RM35 000 juta pada sesuatu masa. Malah ditetapkan sebelum dari saya menjadi Menteri Kewangan lagi."

Anwar turut menjelaskan jumlah Hutang Negara pada masa kini mencecah RM437,000 juta pada suatu tempoh yang berakhir pada 30 Jun 2011. Ini disahkan melalui Laporan terkini Bank Negara.

Beliau turut mendakwa Malaysia telah mencapai 51 peratus dari nisbah hutang tempatan kepada KDNK negara dan mengikut undang-undang, Malaysia hanya layak membuat tambahan hutang sebanyak RM 33,000 juta.

Ketua Umum Pakatan sebelum ini telah memberi respons negatif terhadap perbentangan Bajet 2012 dengan menjelaskan ianya tidak realistik.KL POS 

Guan Eng sebenarnya dah ketaq , cabar Utusan siarkan isu ramas nenen !

Posted: 17 Oct 2011 05:00 AM PDT


Guan Eng awat gelabah  sangat kalau tak salah , ingat lu seorang ke VVIP di Penang ..haha   ...

Apa pulak kena mengena dengan akhbar-akhbar milik UMNO ?   Tak ada satu pun berita tentang isu ramas buah dada ini . Nampak sangat Guan Eng tak menjawab pertanyaan tentang isu ini tetapi sebaliknya alih perhatian dengan mencabar akhbar seperti Utusan menerbitkan isu ini .

Tapi yang menariknya isteri Guan Eng pun tak berani jawab isu ini dan serahkan kepada CM untuk jawab . Mungkin CM lebih cekap dalam menipu & putar belit kerana lidahnya cukup berbelit seperti biawak .Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng enggan mengulas laporan dalam blog pro-Umno yang mendakwa anak lelaki seorang kenamaan di negeri itu mencabul kehormatan seorang rakan pelajar wanitanya.
Sebaliknya, Lim yang juga setiausaha agung DAP mencabar Umno supaya menerbitkan dakwaan itu di akhbar-akhbar dan media milik mereka.  


"Biarkan Umno menerbitkan berita itu dulu, kemudian anda boleh saksikan apa yang akan kami buat.


"Apa yang berlaku sekarang, mereka baling batu, sembunyi tangan. Mengapa harus saya menjawab mereka setiap kali?" soalnya pada sidang akhbar di Pulau Pinang hari ini.  


Menurut Lim, beliua mempunyai tugas lain yang lebih mendesak bagi menguruskan kerajaan negeri daripada menjawap tohmahan seumpama itu.


Awla hari ini, isteri Lim, Betty Chew, juga enggan mengulas dan hanya berkata, "Tolong kemukakan soalan kepada KM".


Media di Pulau Pinang hari ini kecoh apabila blog pro-Umno mendakwa anak pemimpin tinggi politik mencabul kehormatan budak sekolah dan bagi menutup perbuatan itu, bayaran RM200,000 didakwa disogok kepada ibu bapa budak perempuan itu supaya tidak menghebohkannya.


Pindahkan anak

"Dek tidak dapat menanggung malu, bapa VVIP itu telah memindahkan anak beliau ke sekolah lain. Dan perkara ini hanya diketahui oleh mereka yang terlibat sahaja dan juga pegawai-pegawai penting VVIP tersebut!


"Siapalah VVIP negeri Pulau Pinang yang ada ilmu kira-kira dan matematik hingga dapat mengira RM100,000 untuk 1 buah dada yang diramas oleh anak lelaki beliau?" tulis blogger dengan nama Dr MiM di novandri.blogspot.


Berikutan pendedahan itu, blog pro-Umno terus membuat spekulasi bahawa identi orang kenamaan yang dimaksudkan itu adalah Lim.


Anak lelaki ketua menteri itu yang berusia 16 tahun itu didakwa baru-baru ini dipindahkan dari sekolah Cina Heng Ee ke Sekolah St Xavier's Institution baru-baru ini keraja masalah disiplin.
Bagaimanapun pihak sekolah telah menafikan dakwaan berkenaan.
Sumber dari sekolah Heng Ee mengesahkan anak Lim memang dipindahkan ke sekolah lain dan proses dijalankan mengikut prosedur yang ditetapkan.


Adakah Datuk Eskay akan jadi Rebuttal Witness kes liwat Anwar ?

Posted: 17 Oct 2011 03:36 AM PDT

Siapakah 'rebuttal witness' atau 'saksi penyanggah' yang bakal dikemukakan oleh pihak pendakwa untuk menafikan keterangan saksi pembela, Dr. Thomas Hoogland ?

Pihak pembela baru-baru ini membuat keputusan yang mengejutkan dengan menggugurkan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd. Rodwan Mohd. Yusof sebagai saksi mereka.

Mereka yang mengemukakan sapina ke atas kedua tokoh itu dan mereka juga yang menggugurkannya.
Ada sesuatu yang misteri tersembunyi di sebalik tindakan drastik pembela Anwar itu. Klik di sini
Malah, pihak pembela turut membuat keputusan drastik, tiada lagi saksi lain yang bakal dipanggil, kecuali hanya Dr Hoogland sebagai saksi terakhir.

Dr Hoogland pula menyimpulkan satu rumusan bahawa 'Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mungkin boleh meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan kerana Ketua Umum PKR itu mengalami sakit tulang belakang'.Ini rumusan pendakwa, sebagai ganti hujah ketiadaan saksi alibi.AIDC 

Isu Ramas tetek : Guan Eng akui anaknya ditukar sekolah !

Posted: 17 Oct 2011 01:15 AM PDT
Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng enggan mengulas laporan dalam blog pro-Umno yang mendakwa anak lelaki seorang kenamaan di negeri itu mencabul kehormatan seorang rakan pelajar wanitanya.

Sebaliknya, Lim yang juga setiausaha agung DAP mencabar Umno supaya menerbitkan dakwaan itu di akhbar-akhbar dan media milik mereka.

"Biarkan Umno menerbitkan berita itu dulu, kemudian anda boleh saksikan apa yang akan kami buat.

"Apa yang berlaku sekarang, mereka baling batu, sembunyi tangan. Mengapa harus saya menjawab mereka setiap kali?" soalnya pada sidang akhbar di Pulau Pinang hari ini.

Menurut Lim, beliua mempunyai tugas lain yang lebih mendesak bagi menguruskan kerajaan negeri daripada menjawap tohmahan seumpama itu.

Awla hari ini, isteri Lim, Betty Chew, juga enggan mengulas dan hanya berkata, "Tolong kemukakan soalan kepada KM".

Media di Pulau Pinang hari ini kecoh apabila blog pro-Umno mendakwa anak pemimpin tinggi politik mencabul kehormatan budak sekolah dan bagi menutup perbuatan itu, bayaran RM200,000 didakwa disogok kepada ibu bapa budak perempuan itu supaya tidak menghebohkannya.

Pindahkan anak

"Dek tidak dapat menanggung malu, bapa VVIP itu telah memindahkan anak beliau ke sekolah lain. Dan perkara ini hanya diketahui oleh mereka yang terlibat sahaja dan juga pegawai-pegawai penting VVIP tersebut!

"Siapalah VVIP negeri Pulau Pinang yang ada ilmu kira-kira dan matematik hingga dapat mengira RM100,000 untuk 1 buah dada yang diramas oleh anak lelaki beliau?" tulis blogger dengan nama Dr MiM di novandri.blogspot.

Berikutan pendedahan itu, blog pro-Umno terus membuat spekulasi bahawa identi orang kenamaan yang dimaksudkan itu adalah Lim.

Anak lelaki ketua menteri itu yang berusia 16 tahun itu didakwa baru-baru ini dipindahkan dari sekolah Cina Heng Ee ke Sekolah St Xavier's Institution baru-baru ini keraja masalah disiplin.

Bagaimanapun pihak sekolah telah menafikan dakwaan berkenaan.

Sumber dari sekolah Heng Ee mengesahkan anak Lim memang dipindahkan ke sekolah lain dan proses dijalankan mengikut prosedur yang ditetapkan.

Beliau menafikan dakwaan pemindahan ke St Xavier's Institution adalah kerana masalah disiplin seperti yang didakwa itu.

"Dia adalah seorang pengawas di sekolah dan mempunyai prestasi yang agak baik dalam bidang akademik. Kami tidak mahu dia meninggalkan sekolah ini.

"Malah ibu bapanya juga tidak mahu dia meninggalkan sekolah ini tetapi dia memilih untuk belajar di sekolah lain," kata sumber yang tidak mahu identitinya didedahkan.

Anak VVIP ramas buah dada , Blogger Pakatan sudah meroyan !

Posted: 16 Oct 2011 11:32 PM PDT

Sayang betul puak2 penjilat  Pakatan ini kepada pemimpin mereka  ...maklumla khalifah punya family mana boleh buat macam tu .

Bila kena kepada pemimpin mereka, mula lah meroyan dan yang best tu minta bukti . Sejak bila juak2 pencacai Pakatan percaya kepada BUKTI ??   Kes Altantuya sampai la RPK tak tunjuk bukti pembabitan Rosmah  dan isu cincin  pun sama tiada bukti pun dikatakan ia milik Rosmah .

Yang bukti Video Seks Anwar membalun China Doll tak pulak dipercaya mereka . Sebab pemimpin depa cakap video itu besi dan tak boleh dijadikan bukti .

Sepatutnya puak2 ini patut cabar khalifah kesayangan mereka itu jawab dan bukannya diam  ..

itu pun kalau depa ada teloq la .haha...


Mengapa Anwar & DAP benci Kedai Rakyat 1 Malaysia ? lihat video ini !

Posted: 16 Oct 2011 10:37 PM PDTMengapa Anwar Ibrahim & juak-juak DAP menyerang Kedai Rakyat 1 Malaysia ?  Nak tahu lihat info di video dibawah ini

Siapa yang dapat faedah jika barang murah ?  = RAKYAT !

Siapa dapat faedah jika barang naik ?  = Peniaga ( penyokong DAP ) , Anwar & Pakatan


Skandal ramas buah dada , VVIP dah masuk hospital akibat terkejut !

Posted: 16 Oct 2011 06:24 PM PDT


Semakin PANAS ! ..isu ramas buah dada & rasuah Rm 200 ribu untuk tutup kes semakin merebak seperti virus ke alam maya . VVIP dari PP ini dikhabarkan sudah mendapat rawatan doktor di hospital di negerinya selepas isu babitkan anaknya ini didedahkan .

KLIK di sini untuk ketahui lebih lanjut ...ZASSSS


Sungguhka

Posted: 17 Oct 2011 09:55 AM PDT

Sungguhka


UMNO Kedah Tidur Dalam Senyuman 4…….

Posted: 17 Oct 2011 09:50 AM PDT

KENYATAAN MEDIA OLEH SETIAUSAHA SPR.

Posted: 17 Oct 2011 08:06 AM PDT

bumiyang

Posted: 17 Oct 2011 03:51 AM PDT

Politik Harian

Posted: 17 Oct 2011 03:50 AM PDT

Politik Harian


Anwar Debat Dengan KJ, Lari Keluar Dewan! Ada Hati Nak Debat Dengan PM HAHAHA!

Posted: 17 Oct 2011 02:58 AM PDT


Lawak giler bro... tak sampai seminggu Anwar kena belasah dengan Ahli Parlimen Rembau dalam dewan yang memaksa Anwar blah terbongkok-bongkok meninggalkan Dewan Rakyat hari ini, Anwar berhajat pulak nak debat dengan Perdana Menteri? Ape kelassss bro?

Kita imbas kembali Anwar bagaikan cacing kepanasan bila KJ berhujah pasal Bajet 2012Ketua pembangkang Anwar Ibrahim hari ini mencabar perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuk berdebat "pada bila-bila masa."

Kali ini, Anwar mahu peluang berdebat untuk menerangkan kepada Najib dasar Pakatan Rakyat dalam Buku Jingga dan juga bajet bayangan yang ditawarkannya.

Tak payah la buang masa! Hari tu dah kantoi pasal buku Jingga, rakyat dah tahu pembohongan Anwar ni... bosan laa....

Tu.... KJ tunggu Anwar bila-bila masa juga hahaha! Apa celop!

[video] Hina Johor: Khairy Jamaluddin Selar Lim Guan Eng Sebagai Pengkhianat Negara!

Posted: 17 Oct 2011 01:00 AM PDT


Isu hina Johor: Khairy, Azalina dan Datuk Aziz sekolahkan Ketua Menteri Pinang, Guang Eng yang mengeluarkan kenyataan BIADAP, KURANG AJAR!

Lim Guan Eng merangkap Setiausaha Agung DAP merangkap KM Pulau Pinang telah memburuk-burukkan negeri Johor ketika sessi bersama Foreign Coorespondents Association (FCA) Of Singapore pada 12 Ogos 2011.

 

Pihak Pembelaan Tutup Kes Liwat Anwar Ibrahim

Posted: 16 Oct 2011 11:33 PM PDT


Pihak pembelaan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menutup kes liwat yang dihadapi Ketua Pembangkang itu selepas memanggil tujuh saksi.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah bagaimanapun menetapkan esok untuk mendengar keterangan empat saksi penyanggah yang akan dikemukakan oleh pasukan pendakwaan dalam usaha menyangkal keterangan pakar ortopedik, Dr. Thomas Hoogland.

Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden berkata, pihaknya menampilkan saksi penyanggah memandangkan saksi pakar tersebut ada menimbulkan perkara mengenai keupayaan Anwar untuk melakukan perbuatan seperti dalam pertuduhan.Jika peguam upahan Anwar berjaya membuktikan bahawa Anwar memang tidak berupaya melakukan seks, ini bermakna segala adegan seks dalam video yang telah disahkan 100% Anwar akan tidak relevan. Tetapi jika mereka kalah ini bermakna.....

Anwar is Dead!

Khalid Ibrahim Mangsa Politik Kotor Azmin Ali!

Posted: 16 Oct 2011 11:00 PM PDT

Nak tahu kenapa muka Khalid jadi macam ni?

Sebabnya ialah Khalid Ibrahim mangsa politik ganas Pakatan Pembangkang di Selangor

emelut dan krisis dalaman termasuk agenda menjatuhkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bukanlah satu cerita baru atau dakwaan palsu yang kononnya direka oleh UMNO terutama Barisan Nasional (BN) di negeri itu.

Ini adalah satu hakikat atau pekong yang sememangnya sukar untuk ditutup lagi sejak pakatan pembangkang menguasai Selangor

"Ini bukan cerita yang direka UMNO atau BN, Khalid Ibrahim sendiri mengakui bahawa wujud usaha tertentu dari kalangan pemimpin PKR yang cuba menjatuhkan beliau. Ini disahkan sendiri oleh Anwar dan Azmin Ali.

"Soal siapa dan kenapa Khalid Ibrahim perlu dijatuhkan, adalah perkara dalaman mereka. Biarpun ada berteori orang tertentu mengidam jawatan Menteri Besar, itu semua adalah sebahagian gambaran sebenar PKR yang selama ini mendabik dada bahawa parti mereka paling syumul di muka bumi ini," demikian pandangan Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Satim Diman.

Tegas beliau lagi hakikatnya Khalid Ibrahim jelas gagal mengemudi bahtera Selangor sebagai Menteri Besar.

"Tempoh lebih tiga tahun Khalid Ibrahim khususnya pakatan pembangkang mengemudi Selangor apa yang jelas kelihatan adalah kerajaan negeri diwarnai dengan pelbagai skandal pentadbiran, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa sehingga membuatkan ada di kalangan ahli pakatan kurang selesa.

"Malah Khalid sendiri dilihat sekadar menjadi boneka pihak-pihak tertentu dalam pentadbirannya", ujar beliau.

Terang Satim pelbagai isu seperti pemulangan arak, projek pasir, perumahan rakyat, kebanjiran pusat hiburan dan rumah urut termasuk isu DUMC–JAIS membuktikangayasebenar Khalid Ibrahim yang jelas menjadi keldai tunggangan kepada DAP sehingga sanggup membelakangkan baginda Sultan Selangor.

"Kini semuanya semakin bercelaru. Permasalahan rakyat yang kononnya menjadi perjuangan mereka sudah hilang entah ke mana. Perebutan kuasa dan politik sepak terajang di kalangan mereka sudah sampai ke tahap retak menanti belah.

"Jika Khalid dan konco-konconya benar-benar menjadi pemimpin yang bertanggungjawab, sudah pasti beliau tidak akan mengabaikan kepentingan rakyat dengan menjual bangunan milik PKNS demi untuk menunjukkan kewangan negeri semakin kukuh, tidak akan tergamak menyusahkan pelajar dengan menutup asrama milik Yayasan Selangor dan sudah pasti beliau akan menghormati Sultan Selangor atas sifatnya sebagai Ketua Agama Islam di Selangor dalam hal berkaitan akidah umat Islam!

"Namun beliau memilih untuk membelakangi rakyat dan Sultan demi untuk menjaga hati konco-konconya," katanya yang juga merupakan ADUN Seri Serdang.

Tambah beliau lagi hari ini Khalid Ibrahim telah menjadi liabiliti kepada pakatan dan dibenci oleh rakyat Selangor kerana sikapnya yang keterlaluan menjaga kepentingan pihak tertentu.

"Maka usaha-usaha untuk menjatuhkan beliau sedang giat dijalankan kononnya untuk menyelamatkan kerajaan pakatan.

"Ironinya, di sebalik semua ini mungkinkah ada tangan ghaib yang sedang mengintai peluang untuk menjarah segala hasil mahsul milik rakyat Selangor?

"Segala masalah yang selama ini membelenggu kerajaan pakatan dilonggokkan di bahu Khalid Ibrahim sebagai kambing hitam. Ini adalah sebahagian putaran ganas permainan politik pakatan. Jelas mereka ini gagal membawa kemakmuran kepada rakyat negeri Selangor sebagaimana yang diharapkan oleh pengundi," ujarnya. -MediaUMNO

Liwat II: Makamah Diberitahu Anwar, Sakit Pinggang Tidak Mampu Melakukan Aktiviti Seks!

Posted: 16 Oct 2011 09:13 PM PDT


Kes Liwat Anwar bersambung lagi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini pendakwa raya memohon memanggil empat saksi bagi menyangkal hujah Dr Thomas Hoogland yang menyatakan Anwar tidak mampu melakukan aktiviti seks.

Sebelum ini pakar tulang belakang saksi upahan Anwar dari Jerman, Dr Thomas Hoogland, yang kononnya pernah merawat kecederaan Anwar Ibrahim sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa agak mustahil Anwar mampu melakukan aksi liwat terhadap saiful kerana tulang belakangnya tidak mengizinkan dia berbuat begitu.

Hoogland telah memberi keterangan bahawa ia tidak kemungkinan bahawa Anwar boleh melakukan perbuatan seks yang dikatakan di atas pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, bekas setiausaha politik pembangkang.

Saksi-saksi ini dipanggil untuk membantu keterangan oleh saksi pakar asing untuk tertuduh, Anwar Ibrahim. Mereka termasuk Dr Thomas Hoogland - Dutch ortopedik pakar bedah yang melakukan pembedahan di belakang Anwar.

Barang Anwar tidak berfungsi kata saksi Anwar, justeru itu Anwar tidak boleh meliwat. Apa pula kata Kak Wan Azizah isteri Anwar??? Berapa kali kantoi da saksi Anwar ni…

08:49: pasukan pendakwaan yang diketuai oleh peguam cara-general II Mohd Yusof Zainal Abiden di mahkamah di kompleks mahkamah Jalan Duta di Kuala Lumpur.09:05: Anwar Ibrahim tiba bersama isteri dan PKR presiden Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Terdapat seorang pegawai kedutaan asing dari Britain memerhatikan prosiding hari ini.

09:22: Karpal Singh tiba. Pihak pendakwa raya dan pasukan pemelaan bersiap-siap.

09:23: Anwar memakai tali leher merah terang dan dia segar dari lawatan di Turki.

Terdapat kira-kira 50 orang di galeri awam tetapi banyak tempat duduk kosong.

Antaranya ialah bekas MP Bukit Bintang Dr Lee Chong Meng.

09:39: Kedua-dua pihak dilihat memasuki kamar Hakim Mahkamah Tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah,.

09:55: Pihak muncul dari dewan, dan meletakkan jubah mahkamah mereka kembali.

09:58: Anwar dan peguam termasuk Karpal mengadakan perbincangan di luar mahkamah.

10:20: MP Lembah Pantai Nurul Izzah berjalan dan duduk di sebelah ibunya, Wan Azizah.

10:37: Anwar berjalan kembali dengan peguamnya.

10:38: Mahkamah bermula dengan Hakim Zabidin yang mempengerusikan perbicaraan.

BN N9 Tekad Rampas 8 Kerusi DUN

Posted: 16 Oct 2011 08:34 PM PDT


Barisan Nasional (BN) Negeri Sembilan bertekad untuk merampas kembali sekurang-kurangnya lapan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang tewas kepada pembangkang pada pilihan raya umum lalu.

Kerusi tersebut adalah Nilai, Temiang, Sikamat, Ampangan, Senawang, Paroi, Port Dickson dan Repah.

Pengerusi BN negeri, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, usaha merampas semula kerusi berkenaan dibuat atas pertimbangan bahawa sokongan kepada BN di kawasan berkenaan telah meningkat pada nisbah 70:30.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata, di peringkat Parlimen, BN telah menetapkan untuk merampas kembali kerusi Seremban, Rasah dan Teluk Kemang.

"Respons yang diterima daripada rakyat menunjukkan sokongan kepada BN negeri ini semakin hari semakin baik.

"Malah, kajian yang dibuat oleh sebuah badan bebas yang tidak mempunyai kaitan dengan kerajaan sebanyak tiga kali dengan yang terakhir pada pertengahan tahun ini masih menunjukkan sokongan terhadap BN telah meningkat," katanya ketika berucap pada Konvensyen BN 2011 peringkat Negeri Sembilan di sini hari ini.

Majlis penutupan program itu disempurnakan oleh Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Turut hadir, Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek; Presiden MIC, Datuk G. Palanivel; Presiden PPP, Datuk M. Kayveas; Presiden Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), Datuk Syed Ibrahim Kader dan Presiden Barisan Kemajuan India Se Malaysia (IPF), M. Sambanthan.

Mohamad menggesa seluruh pemimpin dan ahli BN bekerja keras bagi mengekal dan meraih sokongan pengundi terhadap BN dengan mengadakan program untuk orang ramai.

Program itu, katanya, mestilah tidak terhad untuk ahli-ahli parti semata-mata tetapi merangkumi seluruh lapisan masyarakat di tempat masing-masing.

"Ini kerana, terdapat lebih 300,000 pengundi di negeri ini yang tidak yang menjadi ahli kepada mana-mana parti politik yang dikategorikan sebagai pengundi atas pagar.

"Dengan status seperti itu, mereka ini harus diberi perhatian jika BN mahu menang dalam pilihan raya umum akan datang," katanya.

Pakatanis boleh siap sedia berambus dari Negeri Sembilan!

RM200K Untuk Tutup Kes Anak VVIP Raba Buah Dada Budak Sekolah!

Posted: 16 Oct 2011 08:36 AM PDT


Heboh di perkatakan anak lelaki VVIP di Penang meraba tetek anak gadis cina di sekolah, namun siapa kah VVIP itu? Dengar cerita VVIP itu orang kuat dalam parti Pakatan Rakyat... Malahan VVIP tersebut pernah menghina negeri Johor, katanya pelancong tidak selamat jika masuk ke Johor... syuuutt lebih-lebih pulak aku cerita....

Anak VVIP itu dikatakan telah meraba tetek rakan sekolahnya dan akibat daripada perbuatan terkutuk anak VVIP ini, VVIP ini telah membayar sebanyak RM200 ribu kepada keluarga perempuan yang telah dicabul supaya tidak membuat laporan polis dan merahsiakan perkara ini daripada diketahui umum.

Pihak sekolah juga telah diarahkan untuk menutup mulut supaya insiden ini tidak diketahui oleh mana-mana pihak lain. Oleh kerana VVIP ini tak sanggup menanggung malu untuk berdepan dengan pelajar perempuan yang dicabul oleh anaknya dan juga guru disiplin yang menangkap anaknya itu, VVIP ini telah menukar anaknya ke sekolah lain.


Anak Siapa ni? Anak Guan Eng ke?


Where's justice for me uncle Lim?

RIDHUAN TEE

Posted: 17 Oct 2011 03:21 AM PDT

RIDHUAN TEE


Selamatkan akidah umat Islam

Posted: 16 Oct 2011 06:04 PM PDT

Utusan Malaysia 17 Oktober 2011.

Sdr pembaca, hari ini terdapat dua artikel saya dalam akhbar harian, Utusan Malaysia mengenai "Himpunan 1 Juta Umat Islam" (dijemput menulis isu ini) dan dan Sinar Harian, mengenai "Belanjawan 2012 dan Keadilan" (kolum tetap setiap Isnin). Kedua-duanya artikel ini ada perkaitan antara sama lain. Mohon baca jika ada masa. Kedua-duanya ada dalam blog ini.

*************************************************************************************

Tanggal 22 Oktober 2011, kita sebagai umat Islam akan melakarkan sejarah. Percubaan untuk menghimpunkan seramai sejuta orang di Stadium Shah Alam. Sama ada berjaya atau tidak, kita serahkan kepada Allah SWT.

Perhimpunan ini yang dianjurkan oleh Sekretariat Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN) serta badan-badan bukan kerajaan, NGO-NGO Islam, mewakili pelbagai pertubuhan, institusi-Institusi pendidikan, warga korporat, kelab-kelab sukan dan riadah, persatuan seni mempertahankan diri, pasukan beruniform, kelab-kelab belia, ahli jawatankuasa masjid dan surau, tenaga guru dan lain-lain badan.

Perhimpunan yang bertemakan "Selamatkan Akidah", secara tidak langsung mahu memberi amaran kepada bukan Islam supaya tidak mencampuri urusan orang Islam dan jangan sekali berani memurtadkan mereka. Saya difahamkan bahawa sekretariat HIMPUN telah berjumpa dengan beberapa orang mufti untuk memohon restu. Para mufti bersepakat bahawa keperluan persoalan aqidah perlu ditangani melalui hujah agama bukan dibiarkan berlarutan menjadi modal politik.

Kita sebagai umat Islam mesti memberikan sokongan padu ke atas niat murni ini, jika kita benar-benar sayangkan agama Islam dan negara tercinta, yang berasaskan sistem kenegeraan Melayu. Jangan biarlah negara ini menjadi Singapura yang kedua. Begitu juga dengan Pulau Pinang. Ia mesti dipertahankan sehingga titisan darah yang terakhir. Jika tidak, kita akan menyesal dan dikutuk oleh generasi akan datang kerana gagal mempertahankan kalimah yang mulia ini.

Tujuan HIMPUN amat murni untuk mengukur tahap kesatuan dan semangat kekitaan dikalangan orang Islam khasnya terhadap gerak-kerja Kristianisasi termasuk peristiwa 3 Ogos 2011. Memberitahu rakyat perlunya persoalan aqidah ditangani melalui hujah agama bukan dibiarkan berlarutan menjadi modal politik. Menserlahkan Institusi Raja yang menjadi payung Bangsa Melayu dan Islam dalam hal peranan mereka dalam sama-sama menangani isu yang menyentuh sensitiviti orang Melayu Islam di negara ini. Menzahirkan kekuatan aqidah dan keimanan masyarakat Islam sambil memberi amaran tentang bahaya yang akan menimpa negara ini seandainya isu ini terus dieksploitasi. Menyedarkan rakyat tentang wujudnya peruntukkan dalam Perlembagaan dan undang-undang negeri yang tidak mengizinkan mana-mana pihak mengganggu-gugat kesucian Islam serta tindakan mendakwahkan agama selain daripada Islam kepada orang Islam.

Perlu diingatkan bahawa orang Melayu adalah umat Islam yang paling beruntung di dunia ini berbanding dengan umat Islam di negara-negara lain. Melayu dan Islam dilindungi oleh perlembagaan. Islam itu, Melayu itu Islam. Lebih istimewa lagi yang memeluk agama Islam, pun boleh dikira sebagai Melayu mengikut perlembagaan, walaupun bukan Melayu dari segi keturunan. Bermakna, saudara Muslim juga tidak boleh murtad setelah memeluk Islam. Apatah lagi orang Melayu. Inilah peruntukan yang tidak ada dalam dunia. Begitulah beruntungnya umat Islam di negara bertuah ini.

Namun, sayangnya murtad tetap juga berlaku. Bukan Islam begitu berani memurtadkan umat Islam walaupun ia tidak dibenarkan sama sekali. Insiden yang dalam majlis Gereja Katholik Damansara Utama (DUMC) begitu mencabar sama sekali wibawa agama dan umat Islam. Kita mesti bangun sebelum nasi menjadi bubur.

Menurut statistik, setakat ini hanya 168 permohonan murtad diluluskan. Menurut sumber lain jumlah permohonan murtad sebanyak 686 manakala kelulusan diberikan kepada 135 orang. Sabah mendahului dengan 67 orang manakala Negeri Sembilan 33 orang. Menurut Pawanchek Merican, jurucakap Persatuan Peguam Muslim, Mahkamah Syariah Negeri Sembilan telah meluluskan 16 kes meninggalkan Islam. Saya amat yakin jumlah ini jauh lebih besar daripada yang sebenar kerana menurut Mufti Perak, lebih 260,000 telah dimurtadkan. Gerakan memurtadkan umat Islam telah lama berlaku. Apa yang penting bukannya angka, tetapi percubaan dan keberanian mencabar kedaulatan agama Islam. Kita tahu, tetapi buat-buat tidak tahu.

Pihak yang mengambil kesempatan amat licik. Contohnya, pembinaan pusat Kristian antarabangsa, yang dikenali sebagai Calvary Convention Centre (CCC) di Bukit Jalil oleh Calvary Church, atas nama badan kebajikan untuk mendapat pengecualian cukai. Memang menjadi perancangan Kristian untuk menjadikan Malaysia sebagai sasaran Kristianisasi setelah berjaya di negara Melayu yang lain seperti Indonesia.

Bagi mendapat kebenaran merancang, mereka telah mengemukakan plan kepada Dewan Bandaraya sebagai pusat komersial. Apabila mendapat kebenaran merancang, yang dibina bukanlah pusat komersial. Ia hanya sebagai alat, tetapi yang akan muncul nanti sebagai mercu tanda, adalah gereja terbesar di Asia. Itupun mereka masih terus mendesak dan memohon kerajaan membenarkan mereka mendirikan gereja di Putrajaya dan Shah Alam, di kawasan yang mereka amat minoriti. Apakah kita masih buta? Bagaimana populasi penduduk yang hanya 10 peratus boleh membina sebuah gereja terbesar di Asia dalam sebuah negara Islam? Tidak cukuplah dengan pembinaan patung tertinggi di dunia di Batu Caves. Jangan ulangi kesilapan demi kesilapan. Akhirnya, nanti negara ini akan keluar sebagai sebagai Malaysia boleh dalam segala hal. Di manakah kedudukan tujuh wasiat raja-raja Melayu itu?

Sebagai umat Islam kita sepatutnya menjunjung kasih titah Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Muhibuddin Shah, yang disampaikan mewakili Raja-Raja Melayu sempena Kongres Majlis Agama Islam Negeri Seluruh Malaysia Kali Pertama bulan lalu. Antara intipati utama yang terkandung dalam titah diraja baginda ialah supaya umat Islam di negara ini menghayati semangat bersatu padu khususnya dalam mempertahankan maruah agama dan bangsa.

Dengan mengambil contoh bagaimana warga Malaysia berketurunan India dari pelbagai kumpulan politik, para akademia dan pelbagai organisasi, telah bersatu suara dan tindakan, atas nama mempertahankan maruah dalam isu novel Interlok yang dianggap menghina kaum mereka. Hasil kesatuan ini, tuntutan mereka berjaya membuahkan hasil dan semangat bersatu padu inilah yang wajar dijadikan iktibar. Menurut baginda lagi, kelemahan umat Islam yang semakin terserlah menyebabkan pihak-pihak lain bertambah angkuh, dan toleransi umat Islam terus dicabar. Akibatnya, pencerobohan-pencerobohan bentuk baru telah berlaku seperti pelanggaran menghormati kalimah suci Allah yang sekian lama menjadi 'hak eksklusif' kepada umat Islam.

Menurut Raja Nazrin lagi, pada ketika umat Islam hari ini dilihat berada dalam kemelut taksub untuk meraih kuasa dan pengaruh politik sehingga sanggup menggadaikan prinsip-prinsip asas agama dan maruah bangsa. Ketaksuban politik di kalangan umat menyebabkan mereka bergembira melihat pihak yang kalah menjadi abu walaupun pihak yang menang hanya akan menjadi puntung-puntung arang.

Ingatlah wahai saudaraku, ramai yang beranggapan bahawa survival umat Islam (Melayu) terletak di tangan parti politik. Tanpa kita sedari sepatutnya survival parti politik itulah yang bergantung kepada umat Islam (Melayu) itu sendiri. Adalah tidak tepat jika bangsa Melayu cuba dimajukan secara reaktif, yakni dengan saranan menyandarkan kekuatan mereka kepada kemenangan parti semata-mata, sedangkan mereka seharusnya dibangunkan secara proaktif dengan mem¬bina kekuatan diri sendiri terlebih dahulu. Kekuatan diri yang akan menguatkan kekuatan parti.

Menurut Pahrol Juoi, parti yang kuat tidak menjamin bangsa yang kuat, kerana perjuangan terhadap agama, bangsa dan negara, tidak boleh berhenti walau apa pun masalah yang melanda parti. Ambillah iktibar dengan apa yang telah berlaku di sekeliling kita kerana Allah SWT mengingatkan kita supaya mengambil iktibar daripada sesuatu peristiwa yang berlaku.

Misalnya, Parti Kongres boleh ditinggalkan apabila rakyat India melihat Kongres hilang upaya oleh masalah dalamannya. Parti Kao¬mintang yang begitu berjasa, ditinggalkan oleh rakyat Taiwan apabila dilihat kurang demokratik terhadap pandangan generasi baru negara. Begitu juga Golkar di Indonesia, Liberal Democratic Party (LDP) di Jepun dan di mana-mana jua. Hakikatnya parti hanyalah satu alat sedangkan kecemerlangan bangsa, agama dan negara adalah satu matlamat. Matlamat hanya ada satu, sedangkan jalan-jalan menuju ke matlamat begitu banyak. Bangsa yang bijak, tidak akan meletakkan hanya satu jalan sahaja untuk mencapai satu matlamat.

Di sinilah terletaknya ke¬matangan berpolitik. Lihatlah politik bukan Islam, mereka meluaskan jalan dan jaringan, bebas untuk bekerja¬sama dengan mana-mana pihak, sama ada pihak NGO, parti politik (kerajaan atau pembangkang), organisasi kor¬porat dan sebagainya tanpa mengira latar belakang dan ideologi. Yang penting matlamat tercapai, survival bangsa terjamin. Apabila mereka menjadi kuat, amat sukar untuk tergugat dan digugat. Akibatnya, kita terpaksa tunduk disebabkan oleh kekuatan mereka.

Titah Raja Nazrin agar Majlis Agama Islam di bawah payung naungan Raja-Raja Melayu berada di barisan hadapan bagi memenuhi peranan kritikal ini perlu dipandang serius oleh pihak-pihak yang berkenaan. Begitu juga titah Sultan Selangor yang mahukan peneraju dan kakitangan penguatkuasaan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) supaya jangan terus bersikap "mengalah" atau apologetik ketika berhadapan dengan sebarang percubaan untuk melunturkan akidah orang Islam.

Bukan Islam sengaja mahu mencabar Enakmen Tatacara Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 2003, Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 dan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di kalangan Orang Islam) Negeri Selangor 1988 dipayungi oleh Fasal (1) dan (4) Perkara 11 perlembagaan persekutuan tidak membenarkan pengembangan ajaran agama lain kepada umat Islam. Sesungguhnya, tiada kompromi dalam soal akidah.

Pun begitu langkah preventif pada masa sama mesti diambil. Umat Islam tidak boleh terlalu dilekakan dengan hiburan. Akidah mereka mesti diperkemaskan dan diperhebatkan. Baru-baru ini saya menghadiri taklimat sebuah pertubuhan HIV/AIDS. Nampaknya, kita terlalu tunduk kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, sehingga soal istilah pun kita masih mengalah. Misalnya, istilah pelacur tidak boleh digunakan tetapi digantikan dengan pekerja seks. Seks selamat menggantikan istilah seks bebas atau seks luar nikah. Apa erti semuanya ini? Amat jelas sekali ada gerakan yang seolah-olah mahu melunturkan akidah umat Islam dan menghalalkan apa yang diharamkan oleh Islam. Inilah cabaran yang memerlukan pengorbanan di kalangan kita.

Ayuhlah, tidak kira apa jua latar belakang, ideologi, parti politik dan sebagainya, kita sebagai umat Islam perlu zahirkan tindakan dengan tampil ke hadapan untuk menunjukkan solidariti kita pada 22 Oktober ini. Barulah ketika itu orang lain tidak berani memijak kepala kita lagi. Selamatkan akidah umat Islam!

Utusan Malaysia 17 Oktober 2011
Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

Belanjawan 2012 dan keadilan

Posted: 16 Oct 2011 08:00 AM PDT

(Buka Minda - Sinar Harian 17 Okt 2011)

Belanjawan 2012 telahpun dibentangkan. Ramai yang memuji, tidak kurang yang sinis. Sebagai akademia, izinkan saya memberikan sedikit pandangan berkaitan dengan belanjawan pendidikan dan kaitannya dengan konsep adil.

Nampaknya, guru-guru sekolah lebih menjadi tumpuan, berbanding dengan kami sebagai akademia. Maklumlah, bilangan guru lebih ramai (412,042 orang), sudah pasti sokongan mereka amat penting dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Selaku pemimpin persatuan pegawai akademik, bersama semua pimpinan persatuan pegawai akademik IPTA yang lain, kami telah bersidang dan menyuarakan pandangan kami kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), agar kebajikan akademia dilihat sama menggunakan indeks pembangunan manusia (Human Development Index) atau HDI. Namun, sehingga kini masih belum ada jawapan. Apapun kami amat mengharapkan kerajaan jangan terlalu menumpukan kepada sekolah sehingga terlepas pandang insitusi pengajian tinggi yang amat penting dalam melahirkan modal insan. Kami tidak dengki, cuma rasa sedikit terkilan kerana yang paling beruntung adalah sekolah vernakular.

Bilangan sekolah vernakular tidak banyak berbanding sekolah kebangsaan. Misalnya, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (1300 buah), Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (527 buah) dan sekolah mubaligh (441 buah). Peruntukan yang sama RM100 juta diberikan termasuk yang diperolehi oleh sekolah agama kerajaan dan Maktab Sains Mara.

Peruntukan RM500 juta untuk sekolah kebangsaan, tidak perlulah dibincangkan, kerana memang wajar. Apatah lagi bilangan sekolah kebangsaan begitu banyak (9996 buah). Nasib sekolah agama rakyat masih tidak menentu dan langsung tidak disentuh. Sedangkan perlembagaan jelas membenarkan dan bantuan tidak boleh dipertikaikan oleh sesiapapun.

Seperti yang saya sebut sebelum ini, sekolah vernakular paling beruntung kerana mereka bukan sahaja dibantu oleh kerajaan, malahan jutawan, pertubuhan dan individu tertentu memberikan sokongan dan bantuan yang amat padu. Ini tidak termasuk peruntukan wakil-wakil rakyat yang sudah pasti akan mereka dekati untuk menambahkan dana yang sedia ada. Jika tidak percaya, lakukanlah audit terhadap pertubuhan-pertubuhan berkaitan pendidikan dan sekolah vernakular ini.

Berulang kali saya mengatakan bahawa makna adil bukannya sama rata atau sama rasa, tetapi meletakkan sesuatu pada tempatnya. Inilah formula sering kali kita lupa. Saya dikecam hebat suatu ketika dahulu agar pembinaan rumah ibarat perlu berpaksikan formula jumlah populasi penduduk. Jika tidak, akan berselerakanlah rumah ibarat yang halal dan yang haram.

Pihak yang mengambil kesempatan amat licik. Contohnya, pembinaan pusat Kristian antarabangsa, yang dikenali sebagai Calvary Convention Centre (CCC) di Bukit Jalil oleh Calvary Church. Memang menjadi perancangan Kristian untuk membina gereja terbesar di Asia. Bagi mendapat kebenaran merancang, mereka telah mengemukakan plan kepada Dewan Bandaraya sebagai pusat komersial. Apabila mendapat kebenaran merancang, yang dibina bukanlah pusat komersial. Ia hanya sebagai alat, tetapi yang akan muncul sebagai mercu tanda nanti adalah gereja terbesar di Asia dan mereka akan mendapat mengecualian cukai atas nama kebajikan. Apakah kita masih buta? Bagaimana populasi penduduk yang hanya 10 peratus boleh membina sebuah gereja terbesar di Asia dalam sebuah negara Islam? Tidak cukuplah dengan pembinaan patung tertinggi di dunia di Batu Caves. Jangan ulangi kesilapan demi kesilapan. Akhirnya, nanti negara ini akan keluar sebagai sebagai Malaysia boleh dalam segala hal. Di manakah kedudukan 7 wasiat raja-raja Melayu itu?

Jika keadaan ini terus berlaku, akan berlakulah rumah siap, pahat berbunyi. Akan timbul rasa tidak puas hati. Yang dapat lebih, akan bersorak gembira, manakala yang dapat kurang, akan berasa tidak puas hati. Perkara inilah yang menjadi bahan perbualan hari ini.

Perlu dingatkan, jangan bandingkan dengan peruntukan dan bantuan kepada sekolah agama yang boleh dikatakan saban tahun semakin berkurang. Membantu sekolah agama tidak sama membantu sekolah vernakular. Perkara ini termaktub dalam perlembagaan. Umat Islam berhak menggunakan wang negara untuk perkembangan syiar Islam. Sila rujuk Perkara 12 (2). Perkara ini mesti difahami oleh setiap pemimpin Islam di negara ini. Tidak kira apapun berlaku, sama ada orang bukan Islam menyokong atau tidak, kita mesti tegas dalam perkara berkaitan dengan agama, bangsa dan negara.

Jika kita tunduk, ia akan menjadi precedent. Hujah ini akan digunakan apabila kepentingan mereka tergugat. Justeru, saya menyeru kepada pemimpin Islam, masa tidak lagi menunggu kita. Nasib tidak semesti menyebelahi kita pada masa akan datang, walaupun mungkin kita lihat ada pada masa kini.

Ramai yang beranggapan bahawa survival umat Islam (Melayu) terletak di tangan parti politik. Tanpa kita sedari sepatutnya survival parti politik itulah yang bergantung kepada umat Islam (Melayu) itu sendiri. Adalah tidak tepat jika bangsa Melayu cuba dimajukan secara reaktif, yakni dengan saranan menyandarkan kekuatan mereka kepada kemenangan parti semata-mata, sedangkan mereka seharusnya dibangunkan secara proaktif dengan mem¬bina kekuatan diri sendiri terlebih dahulu. Kekuatan diri yang akan menguatkan kekuatan parti.

Menurut Pahrol Juoi, part yang kuat tidak menjamin bangsa yang kuat, kerana perjuangan terhadap agama, bangsa dan negara, tidak boleh berhenti walau apa pun masalah yang melanda parti. Ambillah iktibar dengan apa yang telah berlaku di sekeliling kita kerana Allah SWT mengingatkan kita supaya mengambil iktibar daripada sesuatu peristiwa yang berlaku.

Misalnya, Parti Kongres boleh ditinggalkan apabila rakyat India melihat Kongres hilang upaya oleh masalah dalamannya. Parti Kao¬mintang yang begitu berjasa, ditinggalkan oleh rakyat Taiwan apabila dilihat kurang demokratik terhadap pandangan generasi baru negara. Begitu juga Golkar di Indonesia, Liberal Democratic Party (LDP) di Jepun dan di mana-mana jua. Hakikatnya parti hanyalah satu alat sedangkan kecemerlangan bangsa, agama dan negara adalah satu matlamat. Matlamat hanya ada satu, sedangkan jalan-jalan menuju ke matlamat begitu banyak. Bangsa yang bijak, tidak akan meletakkan hanya satu jalan sahaja untuk mencapai satu matlamat.

Di sinilah terletaknya ke¬matangan berpolitik. Lihatlah politik bukan Islam, mereka meluaskan jalan dan jaringan, bebas untuk bekerja¬sama dengan mana-mana pihak, sama ada pihak NGO, parti politik (kerajaan atau pembangkang), organisasi kor¬porat dan sebagainya tanpa mengira latar belakang dan ideologi. Yang penting matlamat tercapai, survival bangsa terjamin. Apabila mereka menjadi kuat, amat sukar untuk tergugat dan digugat. Akibatnya, kita terpaksa tunduk disebabkan oleh kekuatan mereka. Akibatnya, belanjawan tidak mencerminkan keadilan yang sebenar. Kita sentiasa berada di pihak yang rugi sehingga agama Islam turut menjadi taruhan. Agama Islam hari ini dicabar begitu hebat seperti isu murtad.

Kenapa kita tidak mahu belajar atau mengambil iktibar? "Himpunan Sejuta Umat"' (HIMPUN) yang akan diadakan di Stadium Utama Shah Alam pada jam 2.00 petang 22 Oktober ini sepatutnya dapat membuka mata kita semua. Tidak kira apa jua latar belakang, ideologi, parti politik dan sebagainya, umat Islam perlutampil ke hadapan untuk menunjukkan solidariti kita. Barulah ketika itu orang lain tidak berani memijak kepala kita dan saya yakin belanjawan yang akan dikemukakan nanti akan kelihatan lebih adil.

Buka Minda
Prof Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah

RAPERA ..

Posted: 17 Oct 2011 01:49 AM PDT

RAPERA ..


Pawns on the Chessboard

Posted: 16 Oct 2011 08:02 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 17 Oct 2011 01:33 AM PDT

Taipingmali (tm)


PTPTN Ujrah

Posted: 16 Oct 2011 11:41 PM PDT

PTPTN akan buka semula peluang untuk para peminjam tukar pinjaman pendidikan mereka kepada sistem Ujrah bermula 1 Jan depan - Khaled Nordin
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Peguam Anwar habis modal, no more saksi

Posted: 16 Oct 2011 11:39 PM PDT

Pihak pembelaan Anwar Ibrahim memberitahu Mahkamah Tinggi di sini bahawa mereka tidak bercadang memanggil saksi baru lagi dan menutup kes pembelaan.

Justeru Peguam Cara Kanan II Datuk Mohamed Yusof yg mewakili pihak pendakwaan, memberitahu mahkamah pihaknya akan memanggil empat saksi penyangkal sebagai menjawab keterangan pakar bedah ortopedik Dr Thomas Hoogland, bahawa berdasarkan sejarah perubatan Anwar, beliau (Anwar) tidak boleh melakukan pergerakan badan seperti mana pertuduhan liwat yg dihadapinya. -MediaUMNO
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bank Dunia tak perlu kacau Universiti Malaya

Posted: 16 Oct 2011 10:41 PM PDT


Tulisan Leslie Liu  dalam Malaysian Insider hari ini benar-benar membuatkan TM tersentak. Ia seolah-olah kejatuhan rating dunia Universiti Malaya (UM) adalah disebabkan campur tangan politik dan meletakkan bangsa Melayu adalah punca segala masalah.

Leslie menyalahkan kemasukan pelajar Melayu yang tidak mencapai tahap menyebabkan nama UM tercemar diperingkat dunia. 

By Leslie Lau Executive Editor Malaysian Insider
KUALA LUMPUR, Oct 17 — A World Bank publication has found that standards at Universiti Malaya have fallen and the institution has been kept at a disadvantage because of race-based admission quotas and political interference in university management. 
Leslie atau Bank Dunia tidak perlulah menjadikan UM sebagai sasaran baru untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional, UM telah banyak berjasa kepada negara dan bangsa Melayu. Lagi pun UM adalah universiti awam yang terulung dinegara. Ia bukan univerisiti swasta. Kalau nak buat penilaian atau rating pergilah ke tempat lain.

Lihat sahaja UiTM yang tidak bersaing dalam rating dunia tetapi telah banyak menerima anugerah pencapaian terbaik dari pelbagai negara.

Kemasukan pelajar Melayu di Uitm dan UM adalah sama ia itu anak-anak Melayu diberi kouta untuk memasuki universiiti dengan kelayakan yang minima.

Ini sudah termaktub dalam perlembagaan iaitu dalam perkara 'Hak-Hak Istimewa Orang Melayu' Artikel 153 perlembagaan persekutuan yang tidak boleh diubah. Antaranya ia menyebut tentang peluang dan hak belajar bagi orang Melayu seperti di bawah;

Peruntukan biasiswa-Peruntukan biasiswa atau bantuan yang lebih banyak untuk kepada penuntut-penuntut Melayu daripada penuntut-penuntut bukan Melayu.

Masalah kemerosotan rating dunia di UM adalah disebabkan campur tangan politik oleh parti pembangkang seperti Pkr,  Pas, Dap dan sikap pensyarah UM sendiri.

Parti Pas sudah berzaman menghasut pelajar supaya banyak berpolitik dan menentang kerajaan, maka lahirlah pejuang sayap kiri yang kononnya menuntut keadilan dan kebebasan bersuara.

Akta Auku yang diperkenalkan oleh kementerian juga cuba diruntuhkan oleh tangan-tangan jahat dari parti pembangkang.  

Sudah ramai pelajar UM yang dibuang kerana terlalu banyak berpolitik dan terlibat dengan demontrasi jalanan sejak tahun 70an lagi, dan mereka yang dibuang adalah anak-anak Melayu yang terpedaya dengan gerakan bawah tanah parti-parti pembangkang.

Cuba lihat pula berapa kerat pelajar bukan melayu yang terpedaya dengan gerakan-gerakan negatif ini? Mereka yang berjaya masuk UM akan menumpukan kepada pengajian mereka dan akhirnya selepas tamat pengajian mereka mendapat kelulusan yang sangat baik dan pinjaman ptptn bertukar menjadi biasiswa.

Anak Melayu yang terlalu aktif dengan gerakan pelajar serta politik dapat apa? Bagaimana pencapaian mereka?

Akhir kata, Malaysian Insider dan Bank Dunia tak perlulah sibuk dengan rating tetapi kalau nak bantu supaya rating UM naik , boleh lah bagi kunsultusi kepada pelajar terutama pelajar Melayu agar belajar bersungguh-sungguh untuk menaikan rating dunia, nasihatkan kepada pelajar agar jangan berpolitik.

Nasihat juga kepada pensyarah-pensyarah dari JIM, Ikram supaya jangan menghasut pelajar supaya anti kerajaan. Semua warga pendidik di UM perlu memberi labih motivasi kepada pencapaian dan kemajuan UM.Terkejut juga dengan kisah Pegawai Khas Najib di Borneo.

Posted: 16 Oct 2011 04:00 PM PDT


Beberapa laman blog telah mendedahkan kelicikan seorang wanita yang menyamar sebagai wakil Najib atau lebih tepat lagi sebagai Pegawai Khas. Wanita ini bernama Nurhidayah bt Abdullah atau Helen Lim.

Jika benar akan dakwaan ini , kes ini perlu disiasat segera. TM juga pernah mendedahkan kisah yang hampir sama seperti ini . Ia adalah kisah penyamaran seorang yang bergelar Kapten Bersara yang kononnya orang kuat Pak Lah dan aktif membantu penduduk di P 59 Bukit Gantang dan kawasan-kawasan lain.

Edisi Bongkar kezaliman Pakatan Rakyat oleh bekas ahli parti PKR sendiri.

Posted: 16 Oct 2011 03:00 PM PDT

DEBAT RAKYAT BERJAYA !!!

PENDUDUK JALAN KEBUN DAH TAHU KEBENARAN !!!

ANWAR AL JUB MESTI DITENTANG ...

SYABAS UTK PENGANJUR SERTA PENCERAMAH YB ZULKIFLI NORDIN, SENATOR EZAM, ZAHID MD ARIP, HAMIDZUN (GAPS) DAN WAN KHAIRUL IHSAN DALAM MENYAMPAIKAN KEBENARAN KEPADA RAKYAT !!

AWAS : Ayat Quran palsu

Posted: 16 Oct 2011 01:00 PM PDT


Pencen askar RM 120, berapa pula pencen Manjungmari?

Posted: 16 Oct 2011 10:02 AM PDT

hensem oooo manjungmari dolu2
Tadi baru dedahkan kisah Pas Perak membantu 7 balu tentera di Taiping yang menerima pencen suami hanya R120 sebulan. Suami mati kerana kemalangan jalanraya.

Komen pembaca pula menyebut mungkin askar tersebut ada isteri lain yang juga berhak ke atas pencen suami. [ boleh jadi juga].

Bila sebut bab pencen askar, TM teringat dua orang saudara mara TM yang juga bergelar askar pencen, seorang berada di Manjung dan seorang berada di Sungai Petani.

Di Manjung bukan Manjungmari tetapi namanya Man [ bukan nama sebenar] . Beliau ni dah lama pencen dari TLDM.

Dulu masa dia dok dalam Navy Base selalu juga TM bawa anak bini masuk ke sana, maklumlah seronok shopping di Pernama. Kini setelah pencen Man menjadi kontraktor pemborong, apa juga kerja dan projek dia sapu. Hidup boleh tahan lah...tak lah pakai kereta proton saga cabuk.

Sorang lagi ialah dok di Sg Petani, yang ni lagi hebat. Lepas pencen dia buat bisnes juga. Kini mampu beli rumah yang semi-de dan memiliki Alphard, Hilux dan beberapa buah lagi kereta lain. Sekarang isteri dia pula dok buat kursus peralihan sebab nak pencen juga.

Timbul pula persoalan, berapa pula pencen blogger Manjungmari? Manjungmari bekas laskar TLDM yang hebat mengutuk bekas majikan nya dahulu. Kini setelah pencen dari TLDM Manjungmari masih lagi bekerja di dalam base sebagai pekerja awam.

Agaknya dia pun dapat pencen RM120 juga sebab tu lah dia terpaksa bekerja lagi walaupun sudah pencen. Difahamkan Manjungmari akan pencen kali kedua pada usia 55, kira-kira 5 tahun lagi.

Selepas pencen kali kedua nanti TM harap agar Manjungmari dapat hidup selesa sebagai seorang pesara dan jangan segan lah untuk berusaha menjadi seorang usahawan berjaya.

Kalau nak pinjaman duit Tekun atau lain-lain modal permulaan jangan segan untuk berjumpa TM. Nak jadi kontraktor pengimpot kapal selam pun TM boleh tolong dia. Kesian tengok kalau-kalau Manjungmari hidup sengkek diusia emas. 

Pencen askar RM 120 sebulan?

Posted: 16 Oct 2011 06:32 AM PDT

Benarkah pencen tentera Malaysia hanya RM 120 sahaja? Moh baca apa yang dilaporkan oleh Pas Perak!


Taiping: Seramai 7 orang balu Angkatan Tentera disini, yang mengharapkan bantuan untuk menyara diri dan keluarga telah menerima sumbangan berupa 2 kampit beras, hamper, kain batik dan sepasang telekung beserta wang zakat sebanyak, RM100.00 daripada sebuah badan NGO (Badan Amal dan Kebajikan Al-Jauhar) disalurkan menerusi Penganjur, Kebajikan Rangkaian Bekas AngkatanTentera Negeri Perak, (KERABAT.)

Bantuan ini telah disampaikan kepada penerima oleh, ADUN Semanggol, YB Hj Ramli Tusin, selaku penaung (KERABAT) Cawangan Taman Mewah.


Pengerusi KERABAT Negeri Perak, berkata; "kami menyelami penderitaan seorang balu angkatan tentera, Siti Aminah bt Ahmad 38, beliau seorang warganegara Indonesia yang tidak diberikan taraf kerakyatan oleh kerajaan, kesempitan hidup bersama anak-anak dilaluinya dengan penuh sabar, beliau hanya menerima pencen berjumlah, RM120.00 sebulan untuk menyara anak-anak sejak kematian suaminya akibat kemalangan jalanraya, 3 tahun lalu."


"Jumlah pencen yang diterima sebanyak RM120.00 sebulan, adalah tidak mencukupi untuk balu yang bergantung hidup dengan jumlah yang sedemikian bagi menanggung keperluan sebuah keluarga pada zaman ini." Ujarnya lagi.

Kata Siti Aminah; "tanggungjawab untuk menyara hidup bagi membesarkan 2 orang anak yang masih bersekolah rendah bertambah sukar, kerana tidak dapat bekerja disebabkan menjaga seorang anaknya yang cacat serta tidak dapat mencari pekerjaan yang boleh menjamin masa depan keluarganya kerana tidak memiliki taraf warganegara, walaupun beliau sudah menjadi balu seorang Angkatan Tentera Malaysia."

"Sekarang ini, saya hanya mengambil upah mengasuh 2 orang anak jiran yang bersimpati dengan nasib saya dan dapatlah saya menyara anak-anak dengan pendapatan RM300 sebulan." Ujarnya.

Oleh kerana kemiskinan hidup, dengan berat hati, ibu kepada 3 orang anak ini terpaksa berpisah dengan seorang anaknya yang diserah kepada jagaan ibubapa mertuanya yang kini menetap di Sarawak, demi memastikan masa depan anak-anaknya tidak terabai disebabkan tidak mampu lagi menampung beban kemiskinan yang menimpa dirinya.

Katanya lagi, "Dalam tempoh itu tidak ada sebarang bantuan diterima daripada agensi-agensi kerajaan bagi meringankan beban yang kami tanggung walaupun sudah beberapa kali mengisi borang memohon bantuan daripada pihak-pihak yang berwajib."

Kesemua penerima menzahirkan rasa syukur dan gembira menerima bantuan seperti ini, sekurang-kurangnya sumbangan yang diterima dapatlah mengurangkan derita yang ditanggung.

YB Hj Ramli Tusin, dalam ucapannya mengucapkan terima kasih kepada Badan Amal Kebajikan Al-Jauhar, kerana memberikan sumbangan dan bantuan serta perihatin terhadap masalah kemiskinan yang dihadapi oleh balu angkatan tentera.

Jelas beliau, sebenarnya agensi kerajaanlah yang sepatutnya mengambil berat keatas golongan ini. Tetapi malangnya, pihak-pihak berwajib tidak mengambil apa-apa tindakan segera keatas aduan yang dibuat oleh balu angkatan tentera supaya pihak-pihak bertanggungjawab dapat menyampaikan terus bantuan yang sewajarnya kepada mereka. Beliau menuntut, pihak-pihak yang bertanggungjawab tampil segera turun padang, supaya melihat kesusahan rakyat yang berada dibawah pada ketika ini.

Menurut beliau lagi, peruntukan kepada wakil rakyat Pakatan Rakyat juga telah disekat oleh pihak kerajaan, yang mana akhirnya, wakil rakyat dari Pakatan Rakyat sukar menyalurkan bantuan kepada rakyat yang sangat-sangat memerlukan seperti golongan ini.

Katanya, masih terdapat ramai lagi golongan miskin ini sedang dijejaki oleh KERABAT, semoga usaha murni Badan Amal dan Kebajikan (Al Jauhar) akan berterusan agar menyalurkan bantuan ini melalui KERABAT, supaya disampaikan kepada balu angkatan tentera yang terabai kebajikan mereka selama ini oleh mereka yang tidak bertanggungjawab pada masa-masa akan datang.

Harap persatuan bekas tentera dapat melihat perkara ini.

(PART 1)Ceramah agama atau buat lawak bodo?

Posted: 16 Oct 2011 05:59 AM PDT

Misteri Nik Aziz menebas semak samun terjawab.

Posted: 16 Oct 2011 05:04 AM PDT

Milosuam-blogger Pas telah menyiarkan 'rakaman tok guru sedang membersihkan hutan."

Lebih 20 tahun tak pernah tengok Nik Aziz berbuat demikian rupa, tiba-tiba rakaman tersebut menjadi hit di laman web Pas. Berkodi-kodi pujian diberikan terhadap aktiviti tersebut. 

Walaupun Pok Nik tidak pernah menggalakkan industri asas tani di Kelantan sebagaimana yang dilakukan oleh Dato Seri Noh Omar. tiba-tiba dengan rakaman tersebut telah berjaya menarik hampir 5 ribu penonton sejak 2 hari lalu.

Hari ini terbongkar kisah dan misteri kenapa pok nik menebas.

Beliau ingin membuktikan kepada rakyat bahawa beliau juga 'turun padang' dan sebab paling utama ialah kerana beliau ingin menunjukkan dan membuktikan kepada Menteri Besar Kedah, bahawa beliau masih gagah dan kuat serta mampu untuk berbini sorang lagi,

Nik Aziz marah kepada Dr Azizan setelah mendapat tahu bahawa Menteri Besar itu telah berkahwin dengan seorang anak dara yang baru berusia 18 tahun.

Menurut petua orang Cina seorang lelaki tua akan kembali menjadi kuat, sehat dan berkeadaan muda apabila mendapat darah 'anak dara'.

Mungkin itu lah yang dilakukan oleh  MB Kedah untuk mendapat kembali tenaga selepas pulih daripada sakit jantung.

MB Kedah dimaklumkan baru sahaja menikah baru dengan anak dara 18 tahun dan ini menjadikan kan gadis tersebut adalah isteri ke 3 beliau.

Harap berita ini hanya khabar angin, akan tetapi kalau tak ada angin masakan pokok bergoyang.


Sahabat-Gunung

Posted: 17 Oct 2011 01:21 AM PDT

Sahabat-Gunung


Khalid Ibrahim : Menteri Besar Selangor atau Menteri Besar Pakatan?

Posted: 16 Oct 2011 08:30 PM PDT

Khalid Ibrahim : Menteri Besar Selangor atau Menteri Besar Pakatan?

Sejak kebelakangan ini rejim pakatan agak ribut dengan masalah dalaman namun dalam masa yang sama BN yang diterajui Datuk Seri Najib terus menampakkan keyakinan untuk meneruskan misi membela rakyat melalui pelbagai program turun padang yang digerakkan.

Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Satim Diman berkata, Selepas membentangkan bajet yang memberikan kegembiraan kepada rakyat, Perdana Menteri terus menyusun langkah untuk turun ke Selangor pula berjumpa dan mendepani masalah rakyat yang selama ini dijanjikan bulan dan bintang, malangnya mereka bagaikan pungguk rindukan bulan.

"Keadaan sebaliknya berlaku kepada pakatan haram PKR, DAP dan PAS yang masih bercelaru menetapkan hala tuju parti masing-masing. Soal hudud masih menjadi polemik yang belum berkesudahan. Di Selangor, PAS telah lama dipencilkan oleh DAP yang lebih banyak berperanan dibelakang tabir, kecuali beberapa kerat pemimpin PAS yang bersikap liberal. Manakala PKR pula masih dengan budaya politik samseng, budaya 'cah keting' dan baling kerusi seperti yang diajar oleh penasihat umumnya - juga merangkap penasihat ekonomi Selangor.

Khalid Ibrahim sendiri mengakui bahawa wujud usaha tertentu dari kalangan pemimpin PKR yang cuba menjatuhkan beliau. Ini disahkan sendiri oleh Anwar dan Azmin Ali. Soal siapa dan kenapa Khalid Ibrahim perlu dijatuhkan, adalah perkara dalaman meraka. Biarpun ada berteori orang tertentu mengidam jawatan MB, itu semua adalah sebahagian gambaran sebenar PKR yang selama ini mendabik dada bahawa parti mereka paling syumul di muka bumi ini," ujarnya yang merupakan ADUN Seri Serdang.

Tambahnya, hakikatnya Khalid Ibrahim jelas gagal mengemudi bahtera Selangor sebagai Menteri Besar. Tempoh 3 tahun memerintah diwarnai dengan pelbagai skandal pentadbiran, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa sehingga membuatkan ada dikalangan ahli pakatan kurang selesa. Cakap-cakap politik dikalangan rakyat jelas menunjukkan kegagalan MB Pakatan ini. Pelbagai isu yang melibatkan istana jelas menampakkkan permusuhan ketara yang ditunjukkan pihak tertentu dikalangan pemimpin pakatan.

Amat jelas sekali apa yang ditunjukkan melalui isu DUMC – JAIS sekadar menzahirkan sikap sebenar Khalid Ibrahim yang benar-benar menjadi keldai tunggangan kepada DAP sehingga sanggup membelakangkan baginda Sultan Selangor. Persoalan murtad yang kononnya diperjuangkan oleh PAS, dibangkul sampahkan oleh MB Pakatan ini demi menjaga suara keramat exco DAP.

"Kini semuanya semakin bercelaru. Permasalahan rakyat yang kononnya menjadi perjuangan mereka sudah hilang entah ke mana. Perebutan kuasa dan politik sepak terajang dikalangan mereka sudah sampai ke tahap retak menanti belah. Pasti semua ini tidak akan berlaku sekiranya Khalid memilih untuk menjadi Menteri Besar Selangor berbanding Menteri Besar Pakatan.

Jika Khalid Ibrahim benar-benar menjadi MB Selangor, sudah pasti beliau tidak akan mengabaikan kepentingan rakyat dengan menjual bangunan milik PKNS demi untuk menunjukkan kewangan negeri semakin kukuh, tidak akan tergamak menyusahkan pelajar dengan menutup asrama milik Yayasan Selangor dan sudah pasti beliau akan menghormati Sultan Selangor atas sifatnya sebagai Ketua Agama Islam di Selangor dalam hal berkaitan akidah umat Islam! Namun beliau memilih untuk membelakangi rakyat dan Sultan demi untuk menjaga hati bos-bos beliau dalam pakatan rakyat," ujarnya yang juga Ketua UMNO Bahagian Puchong.

Hari ini Khalid Ibrahim telah menjadi liabiliti kepada pakatan. Beliau dibenci oleh rakyat Selangor kerana sikapnya yang keterlaluan menjaga kepentingan pihak tertentu. Maka usaha-usaha untuk menjatuhkan beliau sedang giat dijalankan kononnya untuk menyelamatkan kerajaan pakatan.

"Ironinya, di sebalik semua ini mungkinkah ada tangan ghaib yang sedang mengintai peluang untuk menjarah segala hasil mahsul milik rakyat Selangor? Segala masalah yang selama ini membelenggu kerajaan pakatan dilonggokkan dibahu Khalid Ibrahim sebagai kambing hitam. Ini adalah sebahagian putaran ganas permainan politik pakatan yang syumul! Jelas mereka ini gagal membawa kemakmuran kepada rakyat negeri Selangor sebagaimana yang diharapkan oleh pengundi!," tambahnya.

BN Negeri Sembilan Tekad Rampas Kembali 8 Kerusi DUN

Posted: 16 Oct 2011 06:56 PM PDT

Barisan Nasional (BN) Negeri Sembilan bertekad untuk merampas kembali sekurang-kurangnya lapan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang tewas kepada pembangkang pada pilihan raya umum lalu.

Kerusi tersebut adalah Nilai, Temiang, Sikamat, Ampangan, Senawang, Paroi, Port Dickson dan Repah.

Pengerusi BN negeri, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, usaha merampas semula kerusi berkenaan dibuat atas pertimbangan bahawa sokongan kepada BN di kawasan berkenaan telah meningkat pada nisbah 70:30.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata, di peringkat Parlimen, BN telah menetapkan untuk merampas kembali kerusi Seremban, Rasah dan Teluk Kemang.

"Respons yang diterima daripada rakyat menunjukkan sokongan kepada BN negeri ini semakin hari semakin baik.

"Malah, kajian yang dibuat oleh sebuah badan bebas yang tidak mempunyai kaitan dengan kerajaan sebanyak tiga kali dengan yang terakhir pada pertengahan tahun ini masih menunjukkan sokongan terhadap BN telah meningkat," katanya ketika berucap pada Konvensyen BN 2011 peringkat Negeri Sembilan di sini hari ini.

Majlis penutupan program itu disempurnakan oleh Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Turut hadir, Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek; Presiden MIC, Datuk G. Palanivel; Presiden PPP, Datuk M. Kayveas; Presiden Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), Datuk Syed Ibrahim Kader dan Presiden Barisan Kemajuan India Se Malaysia (IPF), M. Sambanthan.

Mohamad menggesa seluruh pemimpin dan ahli BN bekerja keras bagi mengekal dan meraih sokongan pengundi terhadap BN dengan mengadakan program untuk orang ramai.

Sejarah Buktikan Pilihan Raya Malaysia Adalah Adil – Najib

Posted: 16 Oct 2011 09:37 AM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sejarah telah membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah memanipulasi pilihan raya umum di Malaysia supaya kemenangan sentiasa berpihak kepada parti itu.

Katanya jika pilihan raya di Malaysia boleh dimanipulasikan dengan mudah, tidak mungkin BN akan menyerahkan Selangor kepada pembangkang dan Kelantan terus kekal di tangan Pas.

"Walaupun kita tidak manipulasikan, dia tetap akan pusing. Jadi kalau kita tidak jawab dengan baik, orang akan fikir bahawa kita telah memanipulasikan pilihan raya dan gunakan instrumen negara seperti tentera," katanya semasa berucap di majlis penutup Konvensyen BN Negeri Sembilan di sini, hari ini.

Tuduhan bahawa BN menggunakan instrumen negara dan memperalatkan pihak tentera juga adalah tidak benar, katanya.

"Undi tentera pun kita tidak boleh jamin, ada undi tentera kita kalah, tentera itu bila kita lalu depan dia, dia tabik kita, tapi sampai pilihan raya kita kalah," katanya.

Najib berkata salah seorang pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Chandra Muzaffar yang pernah bertanding atas tiket PKR pernah mengaku kepada beliau walaupun dia tewas di Bandar Tun Razak tetapi dia dapat kelebihan undi tentera di kawasan itu.

Dr Chandra kini merupakan Pengerusi Yayasan 1Malaysia.

Najib berkata, Dr Chandra sendiri menempelak bekas parti yang pernah diwakilinya bahawa tuduhan terdapat penipuan di dalam pilihan raya adalah satu pembohongan yang dibuat oleh pembangkang.

"Bila tentera buang undi dia masuk dalam peti undi, akan ada wakil pembangkang menjadi pemerhatinya. Silap sikit dia akan protes, walaupun kita tidak manipulasi tapi dia pandai pusing," kata Najib.

Kewujudan pihak tentera dan kakitangan kerajaan masih belum lagi membolehkan wakil BN menang secara automatik, katanya.

Apa yang berlaku ialah pembangkang tidak ada jawapan apabila kerajaan mengumumkan pelbagai dasar transformasi yang membolehkan BN mendapat momentum politik, kata Najib.

Pembangkang bagaimanapun masih bijak memutar belit lalu mengadakan Bersih 2.0 dan menyusun satu skrip yang panjang untuk membentuk serangan dari demontrasi, laman web sehinggalah ke tayangan video dalam YouTube.

"Saya lihat mereka menggabungkan Bersih 1 dan 2 di dalam video YouTube untuk burukkan kerajaan dan rakyat akan fikir video itu betul. Saya lihat video itu seolah-olah mereka sudah pun membuat satu skrip yang tersusun," katanya.

Lakonan mereka dibuat dengan baik dan boleh mempengaruhi rakyat yang tidak perasan perkara ini dan jika difikirkan, mana ada orang yang menerima rawatan di wad hospital akibat kecederaan yang teruk masih memakai baju kuning, katanya.

Mungkin BN mahir dalam "peperangan dahulu" dan berjaya menang sebanyak 12 kali pilihan raya umum tetapi kali ini, "peperangan adalah dalam bentuk baru" dan BN tidak boleh lagi menggunakan senjata lama dalam peperangan yang moden.

PANEH MIANG

Posted: 17 Oct 2011 01:05 AM PDT

PANEH MIANG


If tomorrow never comes - Layan saja...jangan lebih-lebih haaa!

Posted: 16 Oct 2011 08:59 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 16 Oct 2011 11:49 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Tun Mahathir: Aziz Bari Kurang Ajar...

Posted: 16 Oct 2011 11:40 PM PDT

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula menyifatkan kenyataan Profesor Dr Abdul Aziz Bari berhubung titah Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan Gereja Methodist Damansara Utama baru-baru ini sebagai kurang ajar.

Beliau berkata, kenyataan pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa itu bertentangan dengan moral masyarakat timur dan boleh disifatkan sebagai kurang ajar dalam budaya Melayu.

Sama ada ia melanggar undang-undang, saya tidak tahu, tetapi dari segi moral, ia kurang ajar,kata beliau dipetik Bernama hari ini.Dr Mahathir, Canselor Universiti Teknologi Petronas, diminta mengulas kenyataan Aziz yang disiarkan sebuah portal berita bahawa tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu pemeriksaan gereja bukan sesuatu tindakan yang lazim.

Aziz dilaporkan berkata, sebagai Ketua Agama Islam di Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhak campur tangan, namun ia perlu dilakukan selaras dengan ajaran Islam. Aziz juga berkata di bawah undang-undang Malaysia tidak ada konsep derhaka atau kurang ajar terhadap raja atau pun sultan.

Tuduhan derhaka dan kurang ajar itu mahu memprovokasi masyarakat supaya membenci saya.

SelangorKu: Mari Kita Baca Apa Yang Khalid Gagap Menipu...

Posted: 16 Oct 2011 10:00 PM PDT

Aku senaraikan penipuan khalid gagap dalam laman web mes.selangor, gila khinzir beb, menipu tak ingat dunia punya, mari kita baca satu persatu penipuan dia.

1. kata khalid gagap, dalam tempoh separuh tahun 2011, kerajaan negeri selangor berjaya menambah simpanan tunai sebanyak rm 200 juta, menjadikan 1,100 juta, ia rekod terbaik dalam 28 tahun, selepas 3 tahun pakatan rakyat perintah selangor.

jawapan aku: memang la boleh saving sampai banyak macam tu, pasal kerajaan negeri tak berbelanja untuk rakyat, kerajaan negeri tak buat pembangunan untuk rakyat, jual segala aset milik anak syarikat kerajaan negeri seperti yayasan selangor, pkps dan pkns, pakatan pakai balik apa sahaja pembangunan yang bn buat dulu. aku pun boleh urus negeri macam tu.

2. pendapatan kerajaan negeri selangor melonjak sebanyak 20 peratus, dari 1,59 bilion ke 1.77 bilion, sepanjang pentadbiran pakatan rakyat.

jawapan aku: betul pendapatan kerajaan negeri melonjak, ia datangnya dari hasil kutipan cukai rumah urut, spa, hotel bajet dan kedai-kedai judi haram yang kini bersepah-sepah di selangor dan dari kilang-kilang haram yang di halalkan walau pun pembinaannya tidak memenuhi syarat.

3. sejumlah 500 juta telah di salurkan terus kepada rakyat selangor melalui program mes (merakyatkan ekonomi selangor)

jawapan aku: kalau ya 500 juta untuk rakyat selangor, kenapa di selangor masih lagi ada rakyat yang miskin, janji untuk bagi 1000 sebagai hadiah anak masuk universiti di ketatkan syaratnya, mana perginya janji pilihan raya rm 75 untuk anak yang di hantar ke nurseri, rm 50 untuk anak yang masuk tadika, bantuan kepada mereka yang nak berkawin, mana? setakat atas kertas boleh la kau torak, jangan menipu rakyat la.

4. semenjak 2008 hingga jun 2011, selangor berjaya menarik perlaburan berjumlah lebih 35 bilion.

jawapan aku: ni yang tak kena ni, khalid menipu, jumlah sebenar pelaburan dalam selangor hanya 12 bilion menurut laman blog teresa cock, laa kalau nak menipu pun kaw tim la dulu...

5. pada tahun 2007, kutipan hasil pasir berjumlah 4 juta sahaja, pada tahun 2009 meningkat 5 juta dan pada 2010 kutipan melonjak kepada 11 juta dan sehingga jun 2011 hasilnya telah mencapai 12 juta.

jawapan aku: dulu masa baru pegang kuasa, kau janji pada sultan dan rakyat selangor nak bagi hasli pasir sebanyak 150 juta setahun, lepas tu kau pusing balik kata mana ada nak kasi 150 juta, kau kata pulak 100 juta setahun, dah tiga tahun kau korek pasir, jumlah yang kau janji tu masih tak sampai lagi, lagi mau tipu rakyat ka...

Itu lah penipuan khalid gagap dan kerajaan pakatn haram selangor, sekian terima kasih.

PAS lancar 'Protes BN' di Sabah...

Posted: 16 Oct 2011 08:00 PM PDT

Dah tak boleh cari makan di semenanjung, pas kini mencuba pula nasib di sabah, terbaru pas melancarkan satu program yang di kenali sebagai "protes BN" satu kempen penyebaran risalah-risalah fitnah terhadap bn, selain penyebaran risalah fitnah, mereka juga akan membuat expo dan ceramah-ceramah.

Pas cuba pula menghasut dan membodohkan rakyat sabah setelah segala hasutan yang mereka buat selama ini di semenanjung kini semakin kurang mendapat sambutan, ceramah-ceramah pas sekarang sudah tidak mampu menarik crowd seperti dulu lagi.

Rakyat sarawak telah menghukum pas sewaktu pilihanraya negeri yang lepas, segala pembohongan yang pas jaja di sarawak tak mampu menarik minat orang sarawak, jadi pas mencuba nasib di sabah , untung-untung pembohongan mereka laku di sana.

Anak Khalifah Ramas Tetek Kawan...

Posted: 16 Oct 2011 06:30 PM PDT

Upah untuk menutup kes anak LGE ramas tetek rakan sekolahnya sebanyak 200 ribu, pehh... gila seks betul anak khalifah ni, sampaikan tetek kawan sekolahnya pun di raba.

Guan eng membayar 200 ribu kepada ibu bapa budak perempuan yang teteknya di ramas tu, hanya itu sahaja nilai maruah orang cina yang di cabul kehormatannya di mata LGE, punya lah murah berbanding dengan kesedapan yang anak dia dapat.oyabun

Posted: 16 Oct 2011 11:48 PM PDT

oyabun


Siapa saksi Anwar dalam perbicaraan hari ini?

Posted: 16 Oct 2011 05:48 PM PDT

Perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan di Mahkamah Tinggi di sini akan bersambung hari ini dengan persoalan siapakah yang akan dipanggil sebagai saksi pembelaan seterusnya.

Ini berikutan keputusan barisan peguam yang mewakili Ketua Pembangkang itu pada minggu lalu untuk tidak memanggil bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd. Rodwan Mohd. Yusof sebagai saksi mereka.

Memetik laporan sebuah portal berita, peguam Sankara Nair memaklumkan bahawa tiada gunanya kedua-dua bekas pegawai polis itu tampil sebagai saksi pembelaan memandangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor tidak memberi keterangan di mahkamah.

Pada 6 Oktober lalu, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah memutuskan bahawa Najib dan Rosmah tidak perlu hadir ke mahkamah sebagai saksi setelah membenarkan permohonan mereka untuk mengetepikan sapina yang dikemukakan oleh Anwar.

Hakim tersebut memutuskan demikian setelah mendapati bahawa kedua-duanya bukan saksi yang relevan dan penting dalam kes tersebut.

Sama ada kes pembelaan akan sampai ke penghujungnya juga belum diketahui kerana sehingga kini, pasukan peguam Ahli Parlimen Permatang Pauh itu belum menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka akan memanggil saksi alibi.

Walhal dalam notis alibi yang difailkan pada 19 Jun 2009, Anwar mendakwa pada masa kejadian, beliau berada di Unit 11-5-2, Kondominium Desa Damansara iaitu unit bersebelahan tempat kejadian yang kononnya berlaku di Unit 11-5-1.

Antara saksi alibi yang disenaraikan dalam notis itu ialah isteri beliau, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail; pemilik kondominium itu, Hasanuddin Abdul Hamid; bekas Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Profesor Datuk Dr. Mohamad Ariff Abdul Kareem; pegawai bank Deutsche Bank(M) Bhd., Raymond Yeoh Cheng Seong dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Omar Malek Ali Merican.

Setakat ini, selain Anwar yang memberi keterangan bela diri dari kandang tertuduh tanpa mengangkat sumpah, sebanyak tujuh saksi termasuk tiga pakar asing, David Lawrence Wells, Dr. Brian McDonald dan Dr. Thomas Hoogland telah dipanggil memberi keterangan.

Sementara itu, pihak pendakwaan pula telah memaklumkan kepada pasukan peguam bela bahawa mereka akan mengemukakan permohonan untuk memanggil dua hingga tiga saksi penyanggah (rebuttal witness) dalam usaha menyangkal keterangan saksi pembelaan.

Anwar, 64, dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 26, di Unit 11-51-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Wasabi Oyabun..

Dr.Rosti fail saman fitnah!

Posted: 16 Oct 2011 05:51 AM PDT

Bekas Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel), Datuk Dr. Rosti Saruwono dan dua bekas pegawai kanan universiti itu hari ini memfailkan saman terhadap empat defendan berhubung dakwaan menghantar memorandum berunsur fitnah kepada Jawatankuasa Siasatan Exco Kerajaan negeri pada Mei lalu.

Dua bekas pegawai kanan yang turut memfailkan saman tersebut ialah bekas Dekan Fakulti Perniagaan, Prof. Dr. Khalifah Othman, 65, dan bekas Pengarah Pemasaran dan Komunikasi Korporat, Halid Hasbullah, 55.

Mereka menamakan Pemangku Naib Canselor Unisel, Prof. Dr. Anuar Ahmad sebagai defendan pertama; Timbalan Naib Canselor (TNC) Hal Ehwal Pelajar, Prof. Madya Zainal Abidin Kidam defendan kedua; dan TNC Perancangan Strategik dan Pembangunan, Prof. Ir. Dr. Mohamad Daud defendan ketiga.

Bekas Naib Presiden Perkhidmatan dan Pengurusan, Datuk Latifah Hassan pula dinamakan sebagai defendan keempat.

Rosti dan Khalifah masing-masing menuntut ganti rugi sebanyak RM3 juta sementara Halid pula menuntut ganti rugi RM2 juta.

Saman tersebut difailkan oleh firma guaman yang mewakili ketiga-tiga plaintif, Tetuan Abdul Rahman Azubir & Co. di Kaunter Pendaftaran Mahkamah Tinggi di sini pada pukul 2.45 petang. Khalifah dan Halid turut hadir.

Menurut Khalifah dan Halid yang ditemui selepas itu, selain memorandum berunsur fitnah yang dihantar kepada Jawatankuasa Siasatan Exco Kerajaan negeri pada Mei lalu, mereka juga memfailkan saman berhubung kenyataan akhbar berunsur fitnah yang dibuat oleh Anuar mengenai mereka.

''Kami ingin jelaskan, saman ini difailkan bukan kerana balas dendam tetapi untuk membersihkan nama dan maruah kami serta keluarga akibat fitnah yang dilemparkan defendan kepada jawatankuasa terlibat dan di dalam akhbar. Kami juga mahu ia dijadikan pengajaran dan tidak berulang kepada pihak lain,'' ujar mereka.

Pada 2 Ogos lalu, Rosti meletak jawatan sebagai Naib Canselor Unisel kerana membantah pertukaran tiga individu di universiti itu iaitu Khalifah, Halid dan Pendaftar, Rokma Mat tanpa diberi surat tunjuk sebab dan peluang untuk membela diri.

Rosti tidak menolak kemungkinan campur tangan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam mengeluarkan arahan agar menurunkan jawatan tiga pegawai kanannya. Ekoran itu, Anuar dilantik sebagai pemangku Naib Canselor Unisel berkuat kuasa serta-merta.

Kemelut bermula apabila satu memorandum bertarikh 16 Mei dikeluarkan untuk edaran dalaman Unisel dianggap memfitnah Rosti dan tiga individu itu hingga menyebabkan Khalifah dan Halid meletakkan jawatan masing-masing pada 9 September lalu. Sila baca di sini.

Sebelum ini, kedua-duanya telah ditukar jawatan sebagai pensyarah di Fakulti Perniagaan selepas kontroversi peletakan jawatan secara mengejut oleh Rosti.

Mereka kemudian menuntut pentadbiran Unisel memohon maaf berhubung memorandum fitnah yang dihantar kepada jawatankuasa siasatan dan menarik balik sebarang kenyataan berunsur fitnah yang dilemparkan terhadap mereka di akhbar dalam tempoh dua minggu bermula selepas Aidilfitri lalu.

Wasabi Oyabun..

Kembara Politik

Posted: 16 Oct 2011 11:42 PM PDT

Kembara Politik


Seluruh pemimpin & pendokong BN perlu tukar kepada mode menerang dan menyerang

Posted: 16 Oct 2011 08:30 AM PDT

-
Pertamanya, penulis mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan setinggi Tahniah buat YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak atas pembentangan Bajet 2012 yang sangat meyakinkan seluruh rakyat. Bajet 2012 yang dibentangkan tersebut berjaya membuatkan seluruh kepimpinan dan pendokong pihak pembangkang seakan terkedu tanpa kata. Tahniah Dato Sri!

Gaya Dato' Sri yang bersahaja dalam membentang Bajet 2012 sambil menyusik pihak di sebelah sana cukup meyakinkan penulis dan rakyat. Bajet 2012 yang dibentangkan adalah yang terbaik. Bajet 2012 ini memberi fokus kepada kumpulan sasaran iaitu golongan miskin, berpendapatan rendah dan sederhana. Inilah yang menyebabkan pembangkang terkedu. Tidak tahu lagi macam mana hendak spin.

Kita tinggalan tentang Bajet 2012. Apa yang ingin penulis tekankan pada artikel pada kali ini ialah sesuatu yang lebih penting jika sekiranya BN mahu memastikan kemenangan yang selesa pada PRU13 kelak. Pasca PRU12, kita dapat melihat bagaimana BN seakan cukup lemah apabila gagal mendapat majoriti 2/3. Walau bagaimanapun, BN dilihat bangkit apabila Dato' Sri Najib mengambil alih teraju kepimpinan BN pada 2009.

Gesaan PM agar seluruh pemimpin BN turun padang dan menyelesaikan masalah dengan segera disambut dengan baik. Rata-rata pemimpin BN cukup rajin turun padang dan banyak masalah dapat diselesaikan dengan cukup berkesan. Berlawanan pula dengan sikap wakil-wakil rakyat pakatan pembangkang yang baharu merasa memegang kuasa tetapi sudah ramai yang terkena sakit malas. Malasnya pakatan pembangkang ini sampai kini tidak terdaya hendak daftar nama "Pakatan Rakyat" itu sendiri.

Dari segi khidmat masyarakat kepada golongan yang memerlukan ini rasanya BN mempunyai kelebihan yang sangat baik berbanding wakil-wakil rakyat dari pakatan pembangkang. Dalam hal turun padang ini, penulis boleh beri markah penuh kepada hampir semua wakil rakyat BN terutamanya UMNO. MIC juga sejak kebelakangan ini cukup yakin mendekati rakyat, turun mendengar dan menyelesaikan masalah rakyat. Indikator-indikator ini cukup baik buat BN untuk PRU13 nanti.

Walaupun para pemimpin dan pendokong BN sangat komited dengan aktiviti turun padang ini namun penulis merasakan bahawa terdapat kekurangan yang sangat besar yang terdapat dalam diri pemimpin BN dan para pendokongnya. Pemimpin BN dilihat tidak berfungsi sebagai  pemimpin yang mampu membuat penerangan dan serangan. Jauh berbeza dengan para pemimpin pakatan pembangkang yang siang malam asyik menyerang BN. Ceramah sana sini, semua selit dengan serangan. Walaupun kita tahu serangan (cerita itu ini) itu tidak berasas tetapi kebanyakan mereka yang mendengar akan mempercayainya.

Dalam erti kata lain, seluruh pemimpin pembangkang tidak jemu berusaha menyemai persepsi negatif rakyat terhadap BN. Seluruh penipuan pemimpin pembangkang akan digunakan sepenuhnya oleh pendokong pembangkang. Pembangkang memang cukup pandai spin. Semua isu yang mereka cipta sendiri boleh sahaja disalahkan kepada BN kerana mereka ini pakar spin. Contohnya isu Hudud, bila Nik Aziz dapat tahu sokongan kaum Melayu terhadap Pas tinggal hanya sekitar 20% - 30%, maka Nik Aziz mainkan Hudud semula. Habis dia spin, sampai satu tahap Lim Guan Eng buat final spin cakap Pas dan Dap bersetuju untuk tidak bersetuju dengan Hudud. Habis spin sampai tersimpul mati.

Pokok pangkalnya, para pemimpin BN perlu ambil peluang hasil kepincangan pakatan pembangkang ini untuk menyerang dan dalam masa yang sama memberikan penerangan ke atas segala isu yang dimainkan oleh pembangkang. Para pemimpin BN tidak boleh semata-mata mengharapkan blogger-blogger. Blogger-blogger ini cukup setia dengan BN tanpa mengharapkan balasan sesen pun memberikan penerangan yang cukup terperinci berserta bukti dan fakta yang cukup meyakinkan. Rajin google agaknya. Bukti dan fakta yang diberikan oleh para blogger pada pandangan penulis lebih meyakinkan berbanding sesi penerangan yang diberikan oleh mana-mana bahagian penerangan UMNO/BN.

Inilah perlunya pemimpin BN segera menyampaikan fakta sahih yang terperinci kepada rakyat jika adanya isu yang dimainkan oleh pembangkang. Bongkar habis, beri fakta dan data biar terburai penipuan pihak pembangkang. Pemimpin BN perlu agresif memberikan penerangan. Apa yang penulis lihat hanya beberapa kerat sahaja pemimpin BN yang selit penerangan tentang isu semasa dan membongkar penipuan pembangkang apabila berucap di banyak tempat apabila mendapat jemputan perasmian dan sebagainya.

Rasanyalah Dato' Sri Mohd Najib sudah berada dalam mode menerang dan menyerang di samping turun padang tetapi kebanyakan pemimpin BN masih lagi selesa dengan sikap tidak ambil pusing untuk memperbetulkan persepsi negatif rakyat terhadap BN. Sebelah kaki untuk BN memang sudah ada hasil turun padang menyelesaikan masalah rakyat, cuma perlu sebelah kaki sahaja lagi untuk melangkah.

Sekiranya seluruh PEMIMPIN dan PENDOKONG BN berjaya mengambil pendekatan menerang dan menyerang ini, penulis amat yakin bahawa BN mampu menang dengan selesa. Malahan penulis berani katakan bahawa akan ada negeri yang dikuasai Pas, PKR dan DAP kembali kepada BN pada PRU13 nanti.
+

AZLI SHUKRI

Posted: 16 Oct 2011 11:35 PM PDT

AZLI SHUKRI


Jadi Yang Tidak Selamat Itu Adalah Di Pulau Pinang? Bukan Johor

Posted: 16 Oct 2011 10:50 AM PDT


Aduh...kalau betul kisah ini..maka Pulau Pinang adalah negeri yang tidak selamat sama sekali...gadis dan wanita di sana boleh dicabul sesuka hati, apatah lagi ia dikatakan melibatkan anak Ketua Menteri...Baca di sini..

Isu Aziz Bari - Teh Candu Dari UIA

Posted: 16 Oct 2011 06:12 AM PDT

Walau apa pun hujah Aziz Bari - sebagai rakyat negeri Selangor susah sangat ke untuk memohon maaf kepada Tuanku Sultan Selangor? Perlukah Aziz Bari mengeluarkan ratusan ringgit untuk mengucapkan "Patik Mohon Maaf Tuanku" atas komen patik yang tidak disenangi ramai pihak - susah sangat ke wahai tuan profesor? Aziz Bari akan lebih dipandang hormat sekiranya sanggup memohon maaf, walau pun beliau merasa tidak melakukan apa-apa kesalahan. Namun demikian, komen beliau yang dipetik dan dipaparkan oleh MalaysiaKini sangat jelas bermotifkan politik - walau pun beliau tidak berniat sebegitu. Tetapi, soalnya komen beliau telah mencetuskan fitnah - sebab itu kita mahu Aziz Bari memohon maaf kepada Tuanku Sultan Selangor!

BEKAS PERDANA MENTERI Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan keengganan Profesor Dr Abdul Aziz Bari memohon maaf serta menarik balik kenyataannya yang mempertikai titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan gereja di Damansara Utama Ogos lalu, 'sebagai kurang ajar'. Beliau berkata kenyataan pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu bertentangan dengan moral masyarakat Timur dan boleh disifatkan sebagai kurang ajar dalam bahasa Melayu.

"Sama ada ia melanggar undang-undang, saya tidak tahu, tetapi dari segi moral, ia kurang ajar," katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Konvokesyen Universiti Teknologi Petronas (UTP) Ke-11, Ahad. Dr Mahathir, yang juga Canselor UTP, diminta mengulas kenyataan Dr Abdul Aziz yang disiarkan sebuah portal berita bahawa tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu pemeriksaan gereja bukan sesuatu tindakan yang lazim.

Abdul Aziz dilaporkan berkata sebagai Ketua Agama Islam di Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhak campur tangan, namun ia perlu dilakukan selaras dengan ajaran Islam. Terdahulu, Dr Mahathir menyampaikan Anugerah Canselor Emas kepada graduan Sarjana Muda Kepujian Kejuruteraan Awam Lai Chin Leong, 23, ekoran kecemerlangannya meraih purata nilai gred kumulatif (PNGK) 3.89. Muhammad Aiman Jamaludin, 22, T. Kuhanesapathy, 23, pula menerima Anugerah Canselor Perak dan Gangsa.

Kebesaran Allah! Rakyat Malaysia Hina Mahathir, Allah Angkat Martabatnya Di Luar Malaysia

Posted: 16 Oct 2011 04:58 AM PDT

Hari-Hari Terakhir Aziz Bari Di UIA?

Posted: 16 Oct 2011 02:15 AM PDT

Utusan Malaysia dijangka akan membidas kembali saman yang akan dikemukakan oleh Prof Dr Aziz Bari, iaitu Pakar Perlembagaan Pro-Pembangkang dalam waktu terdekat (klik di sini). Perlu diingat kepada semua pihak - Utusan Malaysia sudah berusia 72 tahun! Dan selama tempoh itu, Utusan Malaysia sudah berhadapan dengan pelbagai jenis taufan dan gelora badai yang tidak pernah kunjung padam. Utusan Malaysia juga sudah berhadapan dengan ratusan saman - tetapi akhbar kemerdekaan ini tetap berdiri kukuh bersama denyut nadi rakyat yang cintakan keamanan. Biarlah sesiapa sahaja yang membenci dan mahu mengheretnya ke mahkamah - rakyat tetap akan mempertahankan akhbar yang banyak berjasa itu - Utusan Malaysia akan terus hidup dan subur, kerana harga sebuah kebebasan dan kedaulatan negara bukanlah sekadar nilai saman yang bakal dikemukakan oleh Aziz Bari kelak. InsyaAllah sumber kewangan Utusan Malaysia masih cukup untuk melayan karenah manusia-manusia yang tidak pernah tahu untuk mengucap syukur dan berterima kasih atas segala keharmonian yang mereka kecapi selama ini. Hidup Utusan! Teruskan perjuangan! Takbirrr!

Hari-Hari Terakhir PAS Kedah

Posted: 16 Oct 2011 01:17 AM PDT

Isu tanah penduduk Padang Sanai di Kedah cuba dipolitik oleh PAS setelah gagal menunaikan janji-janji mereka bagi menyelesaikan masalah penduduk tersebut. Jawapan PAS mudah - ini adalah masalah yang ditinggalkan oleh UMNO, jadi rakyat kena salahkan UMNO - jawapan semacam ini merupakan jawapan orang yang tak ada otak. Kalau dah tahu masalah itu adalah masalah yang ditinggalkan oleh UMNO, maka tanggungjawab PASlah untuk menyelesaikannya - sebab itulah rakyat Kedah memilih PAS untuk membersihkan kembali "taik-taik" yang kononnya ditinggalkan oleh UMNO.

Kalau PAS terus menerus menunding jari kepada UMNO, bila masalah rakyat akan selesai? Sekarang PAS sudah berkuasa di Kedah, maka selesaikanlah segala masalah rakyat yang selama ini tidak mampu diselesaikan oleh UMNO. Kalau PAS tidak mampu menyelesaikan masalah rakyat, jawapannya mudah serahkan semula Kedah kepada UMNO, habis cerita. Tidak perlu PAS Kedah berkokok ke hulu dan ke hilir menyalahkan UMNO, sekarang kuasa ada pada kamu! So buat sahaja kerja - rakyat akan memerhati!

KUALA LUMPUR, 16 Okt: PAS Kedah bersikap terbuka terhadap segala kritikan dan berusaha menyelesaikan masalah rakyat, namun tidak adil apabila segala beban yang ditinggalkan Kerajaan BN terdahulu terpaksa ditanggung mereka. Ahli Parlimen Padang Terap, Nasir Zakaria berkata demikian merujuk kepada kes tanah penduduk di Padang Sanai, yang diterokai sejak 70-an diceroboh oleh syarikat perladangan yang disenaraikan di Bursa Malaysia.

Menurutnya, pihaknya sedang berusaha membantu penduduk walaupun sebenarnya ia berpunca daripada kerakusan BN suatu masa dahulu. Namun katanya, Ketua Pemuda Umno Kedah, Badrul Hisham Hashim secara tiba-tiba menuduh Kerajaan Negeri termasuk beliau tidak menunaikan janji untuk menyelesaikan masalah penduduk sehingga mengetuai sekumpulan penduduk mengadakan demonstrasi akhir September lalu.

"Apa yang cuba diperjuangkan oleh Pemuda Umno Kedah itu ibarat "dia yang kentut, tetapi tuduh orang lain kerana ingin menyembunyikan malu".

"Tidak tepat membuat tuduhan rambang tiada tindakan pihak saya. Pihak saya telah mengambil daya usaha, untuk bertemu dengan banyak pihak termasuklah pejabat tanah, kerajaan negeri serta agensi terbabit. Malah, saya berbahas di Parlimen mengenai masalah tanah ini," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Jumaat lalu, penduduk terbabit yang menubuhkan Gabungan Generasi Hilang Tanah (Gagah) mahu Kerajaan Negeri Kedah mengambil tanggungjawab menyelesaikan dilema mereka. Mereka bercadang mengadakan perhimpunan aman di Wisma Darul Aman, di Alor Setar pada 30 Oktober ini bagi menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Nasir berkata, pemimpin PAS menentang keras apabila Kerajaan Negeri yang diketuai Menteri Besar daripada Umno, Syed Ahmad Syed Mahmud Shahabudin pada 1973 memberi kebenaran kepada Syarikat Gula Padang Terap Sdn Bhd (GPT) beroperasi dengan tanaman tebu.

Pimpinan PAS ketika itu mengingatkan penduduk kampung agar tidak terpedaya dengan janji manis kerajaan iaitu mereka akan diberikan pampasan yang besar dan projek tersebut akan menawarkan peluang pekerjaan kepada mereka. Namun ada penduduk yang terpedaya dan merelakan tanah mereka diambil dan menerima pampasan.

Tanah yang didakwa dimiliki Syarikat Gula Padang Terap yang sekarang dikuasai oleh Tradewind, didapati tiada peta yang jelas dan ianya menimbulkan kekeliruan sempadan tanah sebenar. Hal ini berlaku kerana Kerajaan negeri di bawah Umno ketika itu menyerahkan tanah tersebut kepada anak syarikat Kerajaan Negeri iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK). Akhirnya berlaku pajakan kecil yang bermula sejak 1995 dan akan berakhir 2055.

"Sudah tentu keputusan ini dibuat oleh pemimpin Umno. Peliknya orang lain yang dituduh. Kenapa tidak dipersoalkan pengkhiatan jelas itu?" soalnya yang telah beberapa kali mengadakan sesi dialog dengan penduduk bagi menyelesaikan masalah yang sudah berlarutan sejak lima tahun lalu.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 16 Oct 2011 11:23 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Mabuk Ke Pemimpin PAS Ni?

Posted: 16 Oct 2011 10:33 PM PDT

Apa ke bangang buat kempen Anti ISA? ISA dah nak mansuh dah.Cari la modal lain. Tak kreatif langsung.

*Sejak Dato' Sri Najib jadi PM, makin habis modal pembangkang. Setiap apa yang pembangkang nak buat, Dato' Najib dapat patahkan. Yang terbaru, Bajet populis pembangkang pun dengan selamba Dato' Sri Najib dapat counter.

PANAS! Siapa Pemimpin Tertinggi PKR Kena Raba Depan Orang Ramai?

Posted: 16 Oct 2011 09:06 PM PDTLelaki berpayudara yang sedang diperiksa oleh doktor wanita.

Cerita yang MyMassa bawa ini bersempena dengan kejadian menimpa gadis yang telah diraba oleh anak Guan Eng. Cerita ini telah heboh diperkatakan dalam media siber. Nak tau, boleh baca di blog Pisau. (http://www.pisau.net/2011/10/cerita-sebenar-di-sebalik-rm200kskim.html)


Sebenarnya gambar lelaki Cina di atas hanya intro. MyMassa cuma nak ingatkan kembali siapa pemimpin PKR yang pernah diraba teteknya di khalayak ramai. Cuba lihat gambar ini.

Sampai ternganga mulut Khalid Selangor kena raba dengan Faekah.


*Padanlah main sayang Khalid dengan Faekah. Sampai boleh 'ringan-ringan' depan orang ramai. Mungkin cerita anak Guan Eng raba anak dara orang pembangkang tak heran sangat sebab pemimpin mereka boleh main raba-raba secara terbuka!

Video Yang Kool Untuk Sebaran.

Posted: 16 Oct 2011 08:12 PM PDT


Aku rasa video ni memang kool.

Ringkas dan padat. Kalau tak paham jugak tau la.

Bagus tontonan pencacai pembangkang yang tak pernah nampak apa yang Kerajaan dah buat.

Klinik 1Malaysia

Kedai 1Malaysia.

*Sebar-sebarkan.

Khalid A/K Samad Memang Celaka.

Posted: 16 Oct 2011 07:04 PM PDT


Tanda salib di kepala Khalid Samad?
 MyMassa paparkan luahan pembaca kami di ruangan komen dalam artikel ini (http://mymassa.blogspot.com/2011/10/wajib-baca-kenyataan-berani-mati-datuk.html)

Khalid Samad menang dalam saman lawan Utusan. Sepatutnya Khalid Samad sedar dia sendiri boleh disaman kerana banyak keluarkan kenyataan menyinggung pihak lain. Kami ingin berkongsi masalah penduduk Islam Seksyen 19 yang terpaksa berdepan masalah kuil Hindu. Pihak kuil mendapat sokongan padu pemimpin dan komuniti mereka sebab itu mereka berani dan bersatu. Kita kesal ada pemimpin Melayu Islam yang terlalu menjaga hati puak kafir tanpa peduli kesusahan dihadapi penduduk Islam. Ramai yang tidak tahu masalah sebenar isu kuil di Sek 19 dan Sek 23 jadi panas pada tahun 2009. Penduduk dijanjikan PKNS kuil lama di Sek 19 akan pindah sebab disitu tapak rumah 16 unit. Th 1988 kuil itu kecil digunakan penduduk setinggan. 

Selepas th 2000 ramai penduduk India dari kawasan baru dibuka diSek 20 datang kekuil itu. Semua setinggan dipindahkan th 2005. Pd 2006 kuil semakin aktif selepas bekalan elektrik dan air dimasukkan. Makin banyak aduan dibuat kuil makin besar tanpa kelulusan PBT. Bila buat aduan MBSA buat rondaan tetapi bila penguatkuasa beredar ubahsuai disambung lagi. Pada 28/7/2006 penduduk minta campur tangan Sultan Selangor, dua papan tanda dipasang "Tanah Milik PKNS Pencerobh Akan didakwa". Realitinya tanah itu terus diceroboh. 

Julai 2007 aduan kepada BPR dan Biro pengaduan Awam JPM. Pada 29/12/2007 BN luluskan kuil pindah ke Sek 22. Selepas PR berkuasa Mac 2008 pemindahan dibatalkan dengan alasan tapak itu jauh kedalam. Usaha penduduk bertahun2 minta kuil pindah jadi sia2. Pada April 2008 pihak kuil gantung bendera PAS dan PKR kata dua parti sokong kuil tak payah pindah. Aduan kepada wakil rakyat tidak ada tindakan. 

Pada 21/7/2008 tiga buah lori membawa masuk bahan binaan. Penduduk tahan sebuah lori mereka kata kerajaan Selangor lulus besarkan kuil. Aktiviti kuil bertambah hebat selepas itu. Pihak kuil tidak peduli sensitiviti penduduk majoriti Islam. Gangguan bising lagu Hindu setiap hari. Keadaan bertambah bising bila ada keramaian, mereka mula bergendang ketika azan Maghrib. Waktu bergendang semakin panjang hingga tengah malam. Kawasan penduduk jadi sesak dan kecoh setiap kali mereka berkumpul di kuil itu. 

Aduan demi aduan tiada tindakan. Penduduk minta bantuan NGO Dis 2008 ketika gangguan semakin kronik. Tetapi kedatangan NGO tidak disenangi Khalid Samad yang menyerang NGO pada 8/1/2009 (semak Minaq Jinggo AP Shah Alam pertahan kuil). Pada 10/1/2009 Khalid Samad tulis artikel Persoalan Kuil Seksyen 19 yang minta ia disebarkan konon provokasi UMNO kerana PRK di Kuala Terengganu. Begitu hebat komen pembaca blog YB Khalid memuji tindakannya membela kuil Hindu. 

Pada 12/1/2009 artikel Khalid Samad berjudul Undang2 DS dan BN yang buat tuduhan NGO sebagai gerombolan UMNO buat provokasi kepada kuil Hindu. Pada 18/8/2009 artikel Persoalan Kuil dikeluarkan semula bersama artikel Tapak kuil Sek 23. Menurut Khalid Samad ikutkan Hindu mereka ingin kuil kekal ditapak itu, Pada 19/8/2009 Khalid menulis dasar PR mudah "Tiada kuil baru tiada kuil diroboh". Pada 30/8/2009 Khalid menyindir penduduk yang tinggal berhampiran kuil. Kenapa NGO yang bantu penduduk disindir sebagai Tukang Perhangat dan Hero Melayu? Pada Ogos 2009 TV Selangor siarkan sidang media Khalid Samad mengenai isu pemindahan kuil Sek 19. Khalid Samad menuduh UMNO yang menimbulkan ketegangan di Seksyen 19. Kenapa Hindu kuil yang disokong Khalid Samad?

Kenapa NGO dikaitkan dengan UMNO?. Kenapa pihak kuil yang disokong MIC dibela pula? Salahkah penduduk minta bantuan Pertubuhan NGO?. Adakah Wakil Rakyat Shah Alam menunggu keadaan jadi kritikal baru hendak bantu penduduk Islam?.Penduduk menghadapi tekanan emosi kerana bunyi bising dari kuil setiap hari, penduduk sekitar terpaksa berdepan risiko dan situasi sukar di kawasan sendiri. 

Hindu kuil buat perarakan bergendang bawa patung besar jam 1 pagi 26/7/2008 depan rumah penduduk Islam. Suasana malam itu kecoh. Penduduk tegur bising diugut bunuh, polis sampai mereka jerit "Apa komplen2 Melayu bodoh". Kenapa tidak ada tindakan serius pihak berkuasa walaupun ada ugutan serius kepada penduduk?. 

Semasa penduduk menyambut Aidilfitri Okt 2008 gangguan bising lagu Hindu dipasang kuat setiap malam. Nov dan Dis 2008 ganguan bising menjadi2. Kumpulan berpakaian hitam bergendang sambil menyanyi dan bertepuk tangan ganggu ketenteraman hampir setiap malam. Kawasan penduduk jadi tempat pemuda Hindu berkumpul bising, merempit, minum dan mabuk. 

Ada penduduk diminta bayar wang jika mahu kuil senyap ketika keluarga itu hendak mengadakan majlis tahlil selepas kematian ahli keluarga. Ada penduduk yang diletak parang bersilang depan pagar rumah. Ada rumah diconteng besar nombor kumpulan gangster 303. Pengunjung kuil memakir kenderaan sesuka hati ganggu kawasan dan laluan penduduk. 

Tindakan drastik NGO bina gelanggang mengurangkan sedikit masalah penduduk. NGO hantar memorandum minta kuil segera pindah. Mei 2009 YB Adun maklumkan kuil akan pindah. Tapak kuil baru dipilh berhampiran kawasan perumahan majoriti Islam Sek 23. Penduduk bantah kuil besar dikawasan satu ekar nak dibina berhampiran kawasan mereka. Tapak dikatakan 200 meter hanya diseberang Padang Permainan. 

Laporan MTEN Selangor Julai 2009 ada menyebut masalah penduduk Sek 19 hadapi tekanan akibat gangguan kuil dan bantahan penduduk Islam Sek 23. Kenapa tapak kuil dipagar walaupun penduduk buat bantahan?.Pada 28/8/2009 demo penduduk Sek 23 di SUK. Bila kepala lembu diusung ramai melenting konon hina penganut Hindu. 

Kenapa ada sikap double standard dalam isu kuil itu?. Bila Melayu bawa kepala lembu kecoh jadi isu Negara. Tapi Hindu buat provokasi kepada penduduk Islam tidak ada tindakan segera. Harakah tuduh UMNO sebagai dalang kepala lembu. Pemimpin Islam PR buat ulasan isu kepala lembu menyalahkan sesama Islam. Kuil kecil yang membesar depan mata penduduk dilaporkan media PR berusia 150 tahun?. Pada 30/09/2009 risalah " Isu pemindahan kuil di Sek 19 ke Sek 23" diterbitkan kerajaan Selangor menyalahkan penduduk Sek 19 dan Sek 23 serta NGO Islam dituduh menimbulkan isu perkauman. Pihak Hindu yang buat provokasi kepada penduduk Sek 19 dibela dan disokong. Selepas itu tulis Keadilan Untuk Semua? Adilkah jika yang dipersalahkan hanya orang Islam sahaja? Wakil Rakyat PR berjanji selesaikan isu pemindahan kuil itu pada Nov 2010 tetapi sampai hari ini kuil masih disitu juga.


Khalid Gereja ni bukan sahaja pembela gereja malah pembela kepada kuil yang mendatangkan kemarahan umat Islam di sekitarnya. Ini ke yang dinamakan pemimpin Islam PAS?

Dosa Khalid Samad kepada pengundi Shah Alam:
 1.  Memberi sokongan kepada kuil haram yang menggangu penduduk di kawasan seksyen 19.
 2. Menjadi penaung kepada gerakan murtadkan Orang Islam dengan menidakkan usaha JAIS mencegah gerakan ini.
 3. Menyokong penggunaan Kalimah Allah oleh bukan Islam.
 4. Mencadangkan pemberian tapak baru kepada kilang arak supaya kilang tersebut boleh meningkatkan pengeluarannya.
 5. Menyokong Ronnie Liu dalam tindakan membenarkan 7eleven menjual minuman keras di kawasan orang Islam.
 6. Sejak menjadi wakil rakyat, keadaan jalan di Shah Alam makin teruk akibat peruntukan dari Kerajaan Pusat tidak digunakan untuk membaiki jalan.
 7. Mereformasi Shah Alam  kepada kota maksiat dengan menjadikan I-City tempat hiburan yang mendapat 'lesen besar'.
 8. Membenarkan lebih banyak pusat-pusat urut di buka di Shah Alam tanpa kawalan.

Ini Rupanya Muka Bekas Pegawai Tinggi Tentera Yang Masuk DAP

Posted: 16 Oct 2011 06:05 PM PDT

Kolonel (B) Roseli Abd Ghani.Poster Ceramah Barua DAP.Profail FB Kolonel (B) Roseli.*Bekas Pegawai Tinggi Tentera pun sanggup sokong parti yang memperjuangkan Chin Peng dan Komunis.

Edisi Kartun : Peniaga Tamak Sokong Siapa?

Posted: 16 Oct 2011 10:22 AM PDT

Perkara yang berlaku setiap tahun selepas Bajet Negara diumumkan.


Bila harga barang naik, Kerajaan jugak yang disalahkan walaupun Kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk memastikan harga barang negara ini kekal kompetitif. Harga barang yang menguntungkan peniaga dan tidak membebankan pembeli.

Antara langkah-langkah yang telah diambil oleh Kerajaan adalah dengan memperkenalkan harga syiling barang tertentu, pemberian subsidi, tindakan undang-undang terhadap peniaga yang degil dan juga memperkenalkan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2010. Akta ini memberi ruang kepada Kerajaan untuk mengambil tindakan terhadap peniaga yang mengambil keuntungan yang berlebihan. Oleh kerana Akta ini baru diperkenalkan tahun lalu, maka masih ramai lagi peniaga yang tidak sedar dan masih menekan pengguna.


Oleh kerana tidak tahan dengan 'peel' peniaga yang tamak, Kerajaan mengambil satu lagi tindakan iaitu memperkenalkan Kedai 1Malaysia. Dengan harapan, harga rendah yang ditawarkan oleh kedai ini mampu mempengaruhi harga pasaran barangan runcit.


Cuma persoalan yang kami letakkan dalam tajuk posting kali ini, peniaga yang tamak ni sokong siapa, Barisan Nasional atau pembangkang? Siapa yang akan dapat dividen politik jika rakyat marahkan Kerajaan akibat harga barang yang tinggi, BN atau pembangkang? Siapa akan lagi banyak modal nak berceramah jika harga barang naik?

*Gunakan minda yang rasional, bukan emosional.Dasar Kerajaan Yang Dinantikan Oleh Golongan Muda.

Posted: 16 Oct 2011 07:33 AM PDT

Ini masalah golongan muda hari ini.

Susah nak beli rumah sekarang ni sebab harga mahal sangat. Lagi-lagi area Lembah Kelang.

Ditambah lagi dengan bebanan pelbagai hutang peribadi.

Terima kasih Kerajaan kerana prihatin dengan masalah ini.
*Cuma MyMassa terkilan dek rasa tamak pemaju, harga rumah yang murah pun boleh jadi mahal.

Wajib Baca : Kenyataan Berani Mati Datuk Dr. Hasan Ali

Posted: 16 Oct 2011 06:31 AM PDT

Meloncatlah Khalid Gereja lepas ni.

Baca temubual akhbar Mingguan Malaysia dengan Hasan Ali.


Klik untuk besarkan imej.
*Bagi MyMassa, semua pemimpin PAS memang pondan kecuali Hasan Ali. Dalam keadaan akidah umat Islam terancam, mereka masih sibuk menyerang sesama muslim.

Kerajaan Tidak Pernah Abaikan Penduduk Luar Bandar.

Posted: 16 Oct 2011 05:35 AM PDT

Setiap kali Bajet, peruntukan untuk rakyat luar bandar tak pernah dilupakan.

Begitu juga dengan dalam Rancangan-rancangan Jangka Panjang Negara (Rancangan Malaysia ke (RMK)).

Dalam Bajet 2012, masyarakat luar bandar antara golongan yang mendapat peruntukan besar.Apa yang menjadi masalah adalah hasutan-hasutan pembangkang dalam setiap ceramah politik mereka di luar bandar. Mereka menuduh dan menfitnah Kerajaan hanya menumpukan kepada kawasan bandar dan projek MEGA.

Persoalannya, ada ke mana-mana negara yang besar (bukan negara kota macam Singapura) mampu membangunkan kawasan dalam negara tersebut 100%? Hatta negara maju seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Britain sendiri masih mempunyai kawasan luar bandar yang tidak membangun sepenuhnya.

Tetapi bagi pembangkang, jika mereka memerintah, kawasan luar bandar akan dibangunkan seperti Putrajaya dan Kuala Lumpur. Itulah janji mereka. Ironinya, negeri yang diperintah oleh mereka selama 20 tahun pun mereka gagal menjadikan bandar dalam negeri tersebut mencapai tahap seperti itu.

Jadi, pilihlah Kerajaan yang realistik dan bukannya yang menjanjikan bulan dan bintang.


*Kalau ikut janji politik pembangkang, mereka dapat tawan negeri maju macam Selangor pun mereka gagal tunai janji. Daripada 31 janji, hanya 8 sahaja yang baru mereka tunaikan.


Cuba korang tengok manifesto pembangkang sebelum dapat Selangor tahun 2008.

 Boleh kira dengan jari hanya beberapa janji sahaja yang mereka tunaikan. MyMassa ambil beberapa contoh yang belum tertunai:

 1.  Masih ada pemimpin yang rasuah sampai pembantu khas bunuh diri
 2. Pentadbiran tanah? Makin banyak pasir kena curi
 3. Projek membazir dihentikan? Selangor Science Park apa cerita?
 4. Ketelusan pentadbiran negeri. Laporan pemeriksaan terhadap DUMC pun tak berani nak keluar.
 5. Campuran tangan politik melalui ahli Majlis lantikan parti bolot projek-projek PBT.
 6. Mana bantuan RM75 sebulan untuk anak yang pergi nurseri?
 7. Mana bantuan RM50 sebulan untuk anak pergi pra-sekolah?
 8. Bantuan dan biasiswa? Yayasan Selangor pun hampir bungkus.
 9. Bantuan anak muda nak kahwin. Ada ke yang pernah dapat?
 10. Pusat sukan tak buat tapi harapkan projek KBS.
 11. Kemana caruman takaful RM2,500 pergi? Masuk tabung PKR ke.
 12. Elaun ibu tunggal pun tak bagi. Janji tinggal janji.
 13. Elaun suri rumah? Janji yang diulang semula dalam Bajet Anwar Ibrahim.
 14. Membantu rakyat Selangor mempunyai kediaman? Kepala hotak kau la Khalid. Rumah kat Selangor makin mahal.
 15. 4 cuti kepada suami yang isterinya bersalin. Tak buat
 16. Sebulan cuti kepada wanita kematian suami. Tak buat
 17. Perubatan percuma kepada warga 65 tahun ke atas (Kerajaan persekutuan yang bagi bukan pembangkang)
 18. Premis perniagaan tak cukup
 19. Galakan berniaga dengan sewa bulanan minimum tak buat pun.
 20. Cukai pintu tak berkurang malah bertambah. Renovate sikit dah datang kadar cukai baru.
 21. Program kepada rakyat miskin tak buat. Harapkan Kerajaan Persekutuan.
 22. Alam sekitar tak jaga. Tanah selalu runtuh. Air sungai di Selangor kelas 3.
 23. Tiada penggantian sistem Rukun Tetangga. Temberang lebih.
 Daripada 31 janji, 23 tak tertunai. Hanya 8 sahaja yang pembangkang tunaikan selama lebih 3 tahun memerintah.

*Kalau ikut skema permarkahan periksa dah gagal. 8/31 = 25%

Apakah Maksud Berita Ini?

Posted: 16 Oct 2011 04:07 AM PDTPolis dah bersedia.

SPR dah bersedia.

Sekolah pun dah bersedia.

Tandanya tak lama lagi kita RAYA. Bukan Hari Raya. Tapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

*Anwar pula bersedia untuk ke Sungai Buloh.

Info MyMassa : Ketahui Akta 672

Posted: 16 Oct 2011 02:34 AM PDT

Akta baru yang akan dikuatkuasakan tak lama lagi.


Klik untuk besarkan imej.

*Kongsi-kongsikan.

BUKTI PAS MEMANG PENCACAI DAP!

Posted: 16 Oct 2011 12:13 AM PDT

Apa pandangan pembaca MyMassa mengenai gambar ini?Sampaikan tabung DAP pun petugas PAS sanggup jadi BARUA!

Itu pun mereka masih bermimpi nak gantikan UMNO.

Hakikatnya....


*PAS memang barua dulu, kini dan selamanya. Dulu PAS pernah jadi barua Komunis.

The Unspinners

Posted: 16 Oct 2011 11:21 PM PDT

The Unspinners


Gempar! Sel13.Com Dedah Penyelewengan Dalam Kempen Kembalikan Hak Air Selangor

Posted: 16 Oct 2011 09:44 PM PDT

Panas! Guang Eng : RM100 Untuk Warga Emas, 200K Untuk Ramas Tetek

Posted: 16 Oct 2011 05:32 PM PDT

Belantan

Posted: 16 Oct 2011 11:20 PM PDT

Belantan


UMNO Selangor tolak cadangan tubuh badan pemantau JAIS!

Posted: 16 Oct 2011 10:35 AM PDT

UMNO Selangor membidas tindakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menubuh satu badan pemantau yang kononnya bagi memastikan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sentiasa mengikut prosedur standard operasi (SOP) yang ditetapkan.

Setiausaha Perhubungannya, Datuk Seri Ir. Mohd. Zin Mohamed berkata, penubuhan badan tersebut hanya akan menyekat kebebasan pihak JAIS untuk mengambil tindakan kepada mana-mana pihak yang cuba memesongkan akidah umat Islam di negeri ini.

"Kami lihat tidak ada rasionalnya untuk menubuhkan satu badan pemantau untuk JAIS sebagai agensi penguat kuasa di bawah Enakmen Jenayah Syariah negeri.

"Ini kerana, semua telah sedia maklum bahawa JAIS telah ditauliahkan dengan Persijilan ISO dan ini telah terbukti bahawa agensi agama itu mampu untuk melaksanakan tanggungjawab mereka dengan baik," katanya kepada pemberita pada satu sidang akhbar di Bangunan UMNO Selangor, di sini, hari ini.

Abdul Khalid membuat kenyataan mengenai cadangan penubuhan badan pemantau tersebut sejurus selepas Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah bahawa baginda tersinggung dengan cubaan sesetengah pihak memesongkan akidah umat Islam di negeri ini.

Menjelaskan mengenai perkara itu, Abdul Khalid berkata, badan pemantau tersebut akan dilantik daripada kalangan pakar undang-undang dan pemimpin agama yang nama mereka akan diumumkan tidak lama lagi.

Mengulas lanjut, Mohd. Zin berkata, Abdul Khalid sepatutnya menerima setiap laporan JAIS dan menelitinya bagi menegakkan undang-undang syariah di negeri ini sekali gus menjaga kesucian agama Islam.

"Abdul Khalid sebagai Menteri Besar sepatutnya menerima setiap laporan JAIS dan melaksanakan tanggungjawab sebagai pemimpin negeri dengan sebaik-sebaiknya.

"Beliau juga sepatutnya mencari jalan penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan isu ini dengan baik dan bukannya mengeruhkan lagi keadaan dengan idea penubuhan badan pemantau seperti ini," tegasnya.

Dalam perkembangan berlainan, Mohd. Zin turut mendesak Abdul Khalid supaya membuat penjelasan mengenai lebihan wang sebanyak RM55 juta yang diberi Kerajaan Pusat kepada kerajaan negeri bagi tujuan perbelanjaan penyelenggaraan infrastruktur pada 2009.

Menurut Mohd. Zin, pada 2009 bagi tujuan penyelenggaraan itu, Kerajaan Pusat menyalurkan peruntukan sebanyak RM315 juta kepada kerajaan negeri.

"Bagaimanapun, berdasarkan penelitian kami mendapati, pada tahun itu, sebanyak RM183 juta disalurkan kepada Jabatan Kerja Raya, RM900,000 kepada Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) manakala RM76 juta lagi diperuntukkan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Ini bermakna peruntukan pada 2009 mempunyai lebihan sebanyak RM55 juta yang kerajaan negeri dakwa disalurkan kepada tabung amanah negeri. Sehubungan itu, kerajaan negeri perlu menjelaskan adakah lebihan wang tersebut telah dibelanjakan dengan baik," jelasnya.-UM

Suara Politik
Taminsari

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 16 Oct 2011 09:50 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Guan Eng Guna Duit Kontraktor Tutup Kes Cabul Anaknya

Posted: 16 Oct 2011 06:20 PM PDT

Marcus anak Guan Eng berusia 16 tahun telah didapati bersalah mencabul kehormatan seorang pelajar perempuan di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Heng Ee, Pulau Pinang. Kejadian berlaku sebelum cuti persekolahan bermula pada 28 Mei 2011. Ini ayat yang dikeluarkan oleh Marcus bila dipanggil mengadap oleh cikgu sekolah atas kesalahan tersebut "apa you boleh buat, I anak CM".


Guan Eng dikatakan telah masuk campur dalam kes anaknya tersebut. Mangsa yang dicabul telah diberikan RM200,00 untuk menutup kes. Wang RM200,000 itu diberikan oleh pihak kontraktor kepada mangsa untuk tidak menghebahkan kes tersebut pada pengetahuan umum. Nampaknya Guan Eng menggunakan wang projek kroni untuk menutup kesalahan yang dilakukan oleh anaknya sendiri. Inikah yang dipanggil pengurusan Competency, Accountability and Transparency (CAT)?

Fikiran Kami

Posted: 16 Oct 2011 09:48 PM PDT

Fikiran Kami


China doll mogok seks? Anwar mengamuk!

Posted: 16 Oct 2011 06:01 PM PDT


BOGOTA: Golongan wanita di Barbacoas, Colombia, menamatkan mogok seks selama tiga bulan, 19 hari selepas desakan supaya jalan raya dibina di tempat mereka ditunaikan selepas pegawai berjanji untuk melabur dalam projek berkenaan. 

"Malam itu kami taat kepada suami kami. Keinginan amat bagus dan kami manfaatkan kesempatan itu," kata pemimpin mogok berkenaan, Luz Marina Castillo kepada akhbar Bogota, El Tiempo menerusi komen yang disiarkan semalam selepas mogok berkenaan dihentikan.
Menteri Pengangkutan, German Cardona berjanji sebanyak AS$21 juta akan dibelanjakan untuk membina jalan sejauh 27 kilometer daripada 57 kilometer keseluruhan dan kajian sedang dijalankan bagi menilai jumlah dan rekaan bagi fasa kedua laluan berkenaan.
Kira-kira 300 wanita menyertai mogok berkenaan sejak 22 Jun lalu, enggan melakukan hubungan seks dengan suami mereka sehingga kerajaan bersetuju untuk membina jalan di laluan kuda berusia 163 tahun di bandar Narino. - AFP

Sumber: Berita Harian Online

FK: hehehehe.. jangan marah aaa

Rumah oh Rumah

Posted: 16 Oct 2011 12:40 AM PDT

Salam muhibbah.

Setiap individu mahu memiliki rumah untuk melindungi dirinya dan ahli keluarganya. Persoalannya, mampukah mereka yang berpendapatan rendah untuk membeli sebuah rumah? Kita tahu kos pembinaan sebuah rumah amat tinggi. Tetapi jika pemaju bijak merencana perancangan, sebuah rumah jenis sederhana dan murah boleh dibina dengan kos yang minima.

Projek Perumahan 1 Malaysia atau PR1MA ini sememangnya dapat membantu golongan berpendapatan rendah atau 'miskin bandar' memiliki rumah sendiri. Nampaknya kerajaan BN juga yang menjadi jaguh rakyat dalam mengurangkan beban golongan ini. Kepentingan mengurangkan jurang kualiti kehidupan di bandar terus direncana oleh BN.

Mengambil contoh di Pulau Pinang, mengapa DAP yang 'dinobatkan' jaguh rakyat itu tidak mampu membina rumah kos rendah? Jika anda ke PP, anda akan lihat rumah yang bernilai jutaan ringgit, tumbuh bagai cendawan. Siapakah yang mampu membeli rumah jutaan RM ini? Sudah tentulah golongan berpendapatan tinggi atau secara halusnya kaum Cina!

Jadi apa yang tinggal untuk orang Melayu? Sudahlah mereka dihalau dari tanah mereka, mereka sendiri tidak tahu hendak ke mana dan akhirnya merempat. PAS bukan tak tahu tetapi buat-buat tak tahu, asal ada kuasa, nafsu diutamakan, rakyat diketepikan.

PISAU.NET

Posted: 16 Oct 2011 09:44 PM PDT

PISAU.NET


Video:Anwar Tahu Wan Azizah Tahu!

Posted: 16 Oct 2011 07:30 PM PDT

Ramai yang sebenarnya kena tipu dan tertipu dengan lakonan Anwar.Tetapi sudah menjadi satu kesalahan jika mereka mereka yang pernah rapat bersama Anwar bercakap benar dan mendedahkan kepada umum.

Mereka ini akan dituduh sebagai pengkhianat,di tuduh dengan pelbagai fitnah kononnya dibayar atau pun diupah. Kebenaran akan tetap berdiri yang batil pasti akan rebah.

Video ceramah ini mendedahkan kenapa Anwar takut untuk mengunakan Wan Azizah sebagai saksi dan alibi bagi pihak beliau. Anwar boleh guna segala macam bentuk penafian dan tipu helah,tetapi beliau harus ingat air maninya yang tertinggal didalam stor kunyit saiful.Pisau kata " semua pakat tau,tapi tak berani cakap sebab takut kantoi"

PAS:Jalang Berdakwah Menjadi Pelacur

Posted: 16 Oct 2011 05:30 PM PDT

Apa akan jadi jika jalang berdakwah? Sudah pasti ajarannya berkisar dengan kepakaran beliau membuat kerja lacuran dan selingkohan haram.Maka yang belajar dan mengikutnya akan turut sama menjadi pelacur menghalalkan cara.

Kenyataan Nik Aziz wali selipar khawarij PAS ibarat mengajar supaya umat Islam menjadi pelacur politik apabila menyamakan Politik itu adalah agama.

Nik Aziz berpendapat menghalalkan cara untuk mencapai matlamat dibolehkan.Maka segala perlakuan melacurkan agama demi kepentingan politik dibolehkan.Justeru berlakulah insiden menghalalkan kejadian murtad di DUMC,menghalalkan orang kafir menggunakan ayat quran untuk mengkafirkan umat islam.

Menghalalkan perbuatan zina sepertimana yang berlakunya menyorokkan bukti ketika Mat Sabu ditangkap berkhalwat.Mengkafirkan umat Islam yang tidak berdosa hanya kerana tidak menyertai khawarij PAS.

Apa hak khawarij PAS bercakap soal Islam? Sedangkang khawarij sendiri sanggup bersekongkol dengan syaitan asalkan dapat menjatuhkan Umno! Dalil dan nas dari quran diguna pakai semata mata mahu menghalalkan segala perbuatan mereka.

Orang ini bercakap soal hudud,kemudian tukar mahukan negara kebajikan..sekarang tukar lagi mahukan hudud..sekarang bercakap mahu tegakkan Islam sedangkan dalam masa yang sama melacurkan agama. Bangsat punya khawarij PAS!

Selama ini siapa yang main main wahai Nik Aziz oii! Munafik!

Pisau kata " tak kapir pun kalau tak masuk PAS"

Najwan Halimi Saksi Liabiliti Anwar

Posted: 16 Oct 2011 11:42 AM PDTAIDCNews -14/10/11 – Tampilnya Mohd Najwan Halimi sebagai saksi pembela dianggap sebagai liabiliti kepada Ketua Umum PKR kerana kehadiran dan keterangannya di mahkamah mengesahkan bahawa pengadu yakni Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah pekerja Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Sebelum ini, Anwar pernah menafikan pengadu adalah staffnya, malah turut menafikan mengenali pemuda itu, namun keterangan Najwan yang kini merupakan staff Anwar di pejabat Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor menafikan kenyataan Ketua Umum PKR sebelum ini dan mengesahkan Anwar adalah majikan kepada pengadu.


Berkenaan motif utama dipanggil Najwan sebagai saksi untuk membuktikan pengadu adalah penyokong kerajaan yang tidak pernah mengidolakan Anwar, perkara ini tidak relevan kerana perkara itu sudah tidak berbangkit ketika Ketua Umum PKR mahu mengambil pengadu sebagai staff sepertimana yang didedahkan dalam pengakuan bersumpah Muhamad Rahimi Osman.


Menurut keterangan pengadu di Mahkamah, Rahimi Osman yang ketika itu merupakan pegawai khas Anwar merupakan individu yang bertanggungjawab menjadi perantaraan Ketua Umum PKR dengan Mohd Saiful.


Kerana tidak berpuas hati dengan pemilihan pengadu diambil bekerja di pejabat Anwar, Najwan mengakui di mahkamah bahawa dia telah mengirim e-mel protes kepada Ahli Permatang Pauh itu.


Apabila Anwar memutuskan untuk memanggil staffnya, Najwan sebagai saksi pembelanya, ia akan membuka satu lagi ruang misteri, kenapa tidak dipanggil Rahimi Osman, individu yang lebih kredibel untuk kes ini berbanding dengan Najwan ?


Ketika disoal balas, Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden yang bertanyakan sejauh manakah keakraban saksi dengan pengadu, Najwan yang pada awalnya mengakui 'kawan rapat' kemudian tergagap untuk mengesahkan keakraban itu.


Berdasarkan jawapan itu, Mohd Yusof dapat menyimpulkan bahawa saksi bukanlah 'kawan rapat' kepada pengadu dan dipersetujui oleh Najwan sendiri.


Keterangan Najwan di mahkamah bukan sahaja tidak menarik minat Mohd Yusof malah akan memalukan saksi itu sendiri sebagaimana dalam rakaman video di atas, minit 1:01 hingga 1:02, dia cepat-cepat masuk ke dalam kereta selepas selesai memberi keterangan.-aidcPisau kata " dah habis modal,pokok pangkalnya macam mana ayaq mani anwar boleh ada dalam stor kunyit saiful"

Cerita Sebenar Di Sebalik RM200k,Skim Raba Payu Dara!

Posted: 16 Oct 2011 05:30 AM PDT

Tunai RM200 ribu untuk tutup mulut kes anak pemimpin VVIP Ahli Politik ?


Pisau pernah kata dan tweet mengenai isu ini sejak bulan May 2011,memberi bayangan siapakah gerangan si pelaku dan ayah kepada si pelaku ini.


Selepas Tweet Pisau minggu lepas mengenai siapakah sipelaku dan jumlah wang yang digunakan.Isu ini menjadi semakin panas apabila artikel rakan rakan blogger mula tersebar hingga turut sama disiarkan oleh blogger pakatan. Mereka turut mendesak kononnya si pelaku adalah anak vvip pemimpin BN.Sebenarnya buat pengetahuan pembaca ia tidak melibatkan anak pemimpin BN,tetapi anak kepada khalifah umar kesayangan khawarij PAS.


Kes ini berlaku sekitar bulan May sebelum cuti sekolah. Dikhabarkan anak VVIP DAP si Marcus@ LWT telah meraba buah dada rakan sekolahnya,keduanya berumur 16 tahun. Mangsa melapurkan kepada guru displin dan Marcus di panggil mengadap. Dengan angkuh dan sombongnya dia berkata "apa you boleh buat,I anak CM!" Cerita ini menjadi heboh dan mangsa mengugut untuk membuat laporan polis.


Berlaku campur tangan orang tua marcus ,untuk mengelakkan cerita ini heboh Marcus dibuang sekolah dan ditukarkan dari SMJK Heng Ee ke Sekolah Menengah St Xavier.


Orang tua Marcus bertemu dengan mangsa dan keluarganya untuk menyelesaikan kes dan mahu menutup isu ini dari pengetahuan umum. Dikhabarkan ketika itu jumlah tuntutan mencecah 500ribu,setelah berunding dengan keluarga mangsa jumlah itu dikurangkan kepada RM200 ribu.


Wang tunai RM200 ribu dikhabarkan sumbernya dari pihak pemaju.Apakah kepentingan pihak pemaju untuk mengeluarkan wang sebanyak itu untuk membantu vvip ini? Adakah ia membabitkan kontrak atau projek yang mencecah ratusan juta ringgit?

Adakah pemaju ini menyebabkan kampung kampung melayu dirobohkan?

Khalifah sosialis ini cukup terkenal dengan pembohongan,putar belit semata mata untuk menunjukkan diri beliau telah difitnah,sebaliknya berpuluh kali kantoi menipu. Selepas ini kita akan menyaksikan aksi taichi daripada beliau kononnya beliau dianaiya dan difitnah....


Pisau kata " sekali pegang 200 ribu,5 kali dah sejuta..kaya kaya kaya..itu baru pegang luarnya..belum lagi dalamnya"

PenangWasabi

Posted: 16 Oct 2011 09:38 PM PDT

PenangWasabi


Ananda dan kejutan!

Posted: 16 Oct 2011 07:26 PM PDT


Selalunya rakyat Malaysia mendengar cerita tentang kejayaan dan kekayaan tokoh perniagaan, T. Ananda Krishnan. Sama ada secara langsung mahupun tidak langsung, namanya sentiasa di bibir walaupun beliau tidak suka menonjolkan diri. Apatah lagi saban tahun, Ananda di antara taikun teratas yang diumumkan dalam senarai orang terkaya di Malaysia dan Asia.

Minggu lalu, lain pula ceritanya. Rakyat Malaysia dikejutkan dengan laporan siasatan pihak berkuasa India terhadap beliau dan ketua pegawai kanannya, Ralph Marshall.

Kedua-duanya disiasat bersama seorang bekas menteri pusat India, Dayanidhi Maran dan adiknya, Kalanidhi berhubung tuduhan konspirasi jenayah komersial membabitkan urusan pembelian antara Maxis Communication Berhad (MCB) dan Aircel pada 2006. MCB dan Astro All Asia Networks (Astro) dimiliki oleh Ananda.

Bekas pemilik dan Ketua Eksekutif Aircel, C Sivasankaran mendakwa bahawa Dayanidhi ketika menjadi menteri telah bertindak memihak kepada MCB dalam pengambilalihan syarikat itu dan sebagai ganjaran, pelaburan dibuat oleh syarikat menerusi rangkaian Astro di Sun TV, dimiliki oleh keluarga Maran. MCB membeli 74 peratus kepentingan dalam Aircel bernilai AS$800 juta daripada Sivasankaran yang mendakwa dipaksa oleh Dayanidhi untuk menjual syernya.

Biro Siasatan Pusat (CBI) India telah membuka laporan maklumat awal (FIR) bagi membolehkan siasatan formal dibuka. Menurut laporan agensi, CBI telah mengadakan serbuan ke premis kedua-dua beradik berkenaan, minggu lalu dan dijangka memanggil Ananda tidak lama lagi.

Kes siasatan itu mendapat liputan meluas di seluruh dunia. Media India saban hari menyiarkan perkembangan isu tersebut yang menggegarkan industri telekomunikasi negara berkenaan. MCB dan Astro dalam reaksinya, menafikan berlaku sebarang salah laku dalam pembelian Aircel dan menegaskan bahawa syarikat itu membayar harga urusniaga berdasarkan persetujuan bersama Sivasankaran.

Yang menarik perhatian adalah, apakah kesudahan kes siasatan tersebut dan sama ada Ananda akan disabitkan kesalahan? Ia sudah tentu memerlukan bukti kukuh menerusi proses siasatan menyeluruh bagi memberi keadilan kepada semua pihak. Sebagai rakyat Malaysia, jauh di sudut hati mengharapkan keputusannya nanti memihak kepada kepentingan rakyat negara kita. Segala-galanya masih samar setakat ini sambil persoalan tertentu berlegar - apakah ada lagi kejutan selepas ini? Kita tunggu dan lihat.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 16 Oct 2011 09:32 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


HEBAT DEMOKRASI BN. KALAU PAS MACAMANA ?

Posted: 16 Oct 2011 08:14 PM PDT

PENYELEWENGAN YAYASAN SELANGOR DIDEDAHKAN LAGI..

Posted: 16 Oct 2011 06:15 PM PDT

ARAKIANNYA, MAKA GELABAH BEROK LAH SI AZIZ BARI...

Posted: 16 Oct 2011 02:30 PM PDT

AZIZ BARI KURANG AJAR..

Posted: 16 Oct 2011 06:57 AM PDT

ADAKAH INI ANAK LELAKI LIM GUAN ENG ?

Posted: 16 Oct 2011 03:52 AM PDT

AKTA MURTAD : PERBINCANGAN WAJIB DITERUSKAN.

Posted: 16 Oct 2011 02:26 AM PDT