Sabtu, 18 Mei 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 18 May 2013 01:09 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Haris Ibrahim Harus Ke Dalam Lokap Seperti @AdamAdli Kerana Menghasut Tumbangkan Kerajaan Melalui Jalanraya

Posted: 18 May 2013 08:02 AM PDT

Terkini 11:30 p.m.:

Beberapa kerat anak-anak ikan PKR sedang berkumpul di hadapan Balai Polis Jinjang, bermain dengan lilin (vigil lah konon) untuk menyelamatkan Adam Adli atau lebih tepat lagi mendesak pihak Polis untuk membebaskan rakan anak ikan mereka.


Posting Asal:


Adam Adli sudahpun ke dalam lokap, direman kerana menghasut. Penahanan  pelajar UPSI yang sedang menjalani penggantungan tiga semester dari universiti tersebut dilakukan dipercayai mempunyai hubung kait dengan penglibatannya dalam sebuah Forum 13 Mei di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor.

CTS ingin mengucapkan tahniah buat Menteri KDN yang baru dan juga Ketua Polis Negara yang baru memulakan tugas secara rasmi semalam. Banyak lagi langau-langau yang harus disumbat ke lokap dan dibicarakan di mahkamah kerana menghasut. 

Salah seorang daripadanya adalah Haris Ibrahim. Lihat sahaja video beliau di bawah yang secara terang-terangan mengajak pengikut-pengikutnya untuk turun ke jalanraya untuk menumbangkan Kerajaan yang dipilih Rakyat melalui proses demokrasi. CTS amat berharap agar Haris Ibrahim turut menerima nasib seperti Adam Adli.

PEJUANG BANGSA

Posted: 18 May 2013 11:18 AM PDT

PEJUANG BANGSA


ANWAR HANG INGAT NEGARA INI BAPAK HANG PUNYA KA ??

Posted: 18 May 2013 10:30 AM PDT
Anwar dengan marah sombong menyerang Datuk Zahid Hamidi dengan kata-kata "Zahid, kamu ingat negara ini bapa kamu punya kah?", itupun gara-gara kena sindir dengan sebuah tulisan sahaja.

Rakyat boleh menjawab, "Anwar kau ingat negara ini kau punyakah?" .

Tatkala Pemimpin-pemimpin seluruh dunia mengucapkan Tahniah dan mengiktiraf kemenangan DS Najib dan BN dalam PRU13 baru-baru ini, seorang manusia bernama Anwar Ibrahim lantaran malu yang amat sangat, telah menangguhkan janji bersaranya dan kembali mengajak rakyat turun di jalan raya.

Tatkala pemimpin-pemimpin PAS menerima dan menyeru ahli-ahli PAS supaya reda dengan kekalahan Pakatan, tatkala pemimpin-pemimpin PAS di peringkat Pusat, PAS Terengganu, Kerajaan PAS Kelantan dan semakin ramai pemimpin PAS mengucapkan Tahniah kepada DS Najib, maka apakah relevannya tipu demo-tipu demo lagi itu.

Siapa menipu rakyat? Zahid Hamidi atau Anwar Ibrahim? Siapa yang berkata pengundi berkulit gelap dan hitam sebagai pengundi Bangla!
 Parti mana yang menahan pengundi berkulit gelap, merampas ICnya kemudian apabila tersalah orang memujuk pengundi berkulit gelap itu dengan sejumlah wang ringgit?

Siapa tipu rakyat menggunakan nama Ulama besar Dr. Yusof Qardawi kononnya dialah seorang manusia paling layak menjadi Perdana Menteri! Walhal surat itu surat palsu yang dikarangnya sendiri.

Jika Anwar Ibrahim bukan menipu, tidak mungkin Azmin Ali menyuruhnya "musahabahlah kau Anwar", tidak mungkin Azmin Ali berkata "sudah bosan mengheret rakyat berdemo demi kepentingan peribadi".

NEGARA INI KAMU PUNYAKAH ANWAR?

Kami rakyat sudah bosan dengan kerenahmu, menyusahkan kami rakyat jelata yang mahu hidup aman dan damai. Kamu tahukah berapa ramai kakitangan kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang yang ponteng kerja, balik awal kerana dipaksa menguruskan dan melibatkan diri dalam demo kamu?

Kamu ingat ini negara kamukah Anwar sehingga mengganggu fikiran mulia anak-anak kami dengan kata-kata Rasis dan Menghasut kamu. Apakah di Malaysia ini kamu tidak pandai bercakap mulia, berucap mahabbah, bersantun dan bersopan tanpa perlu mengheret rakyat ke tengah padang lalu kamu kotorkan padang itu, kamu rosakkan tandas dengan segala macam sampah, di luar stadium busuk dengan bekas makanan dan rokok-rokok kamu, sehingga kami anak-anak geli dan nak muntah bila lalu di kawasan itu. Kamu ingat ini negara kamu kah kamu suka hati buat begitu?

Kami tahulah kamu pelajar Sastera dengan keputusan kelas 3, tak mengapalah saya pun bukanlah pandai sangat tapi saya tahu membezakan angka 133 dengan 89. Saya tahu siapa menang siapa kalah! Yang saya tidak faham kenapa orang kalah tidak mengaku kalah masih menjerit-jerit meroyan dia menang! Anak saya tahun 1 pun tahu angka 89 lebih kecil daripada angka 133!

Kamu memang penipu Anwar Ibrahim, kamu kata SPR menipu tapi dalam diam-diam kamu sedang menyusun langkah untuk menghantar petisyen kepada SPR?  

Kamu Anwar sangat ketingggalan zaman, ketika PRU13 sudah berlalu diteruskan dengan pembentukan kerajaan Persekutuan dan kerajaan-kerajaan negeri termasuklah di Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang, Raja-Raja di Perlis, Johor, Perak, Selangor, Kelantan, Kedah, Negeri Sembilan, Terengganu,Pahang dan SPB Yang DiPertuan Agong turut bertitah supaya rakyat kembali bersatu...kamu pula masih lagi gila-gila bayang di tengah padang!

Kenapa kamu tidak beritahu Lim Kit Siang "sudahlah bro Kit Siang, kita dah kalah tak payahlah demo-demo ne, saya malu ne, saya dah tua ne,"...kenapa kamu tidak beritahu penaja-penaja kamu atau orang-orang di luar negara yang barangkali kamu pinjam wang mereka dengan janji-janji manis kamu beritahu kepada mereka "saya sudah kalah, sorilah kita cuba next PRU". Senang dan mudah.

Kalau semua itu kamu tidak boleh buat, apakah kerana kamu fikir negara ini kamu punya wahai Anwar Ibrahim, kamu menghina rakyat yang mahukan keamanan dan kedamaian dengan tipudemo-tipudemo kamu itu?

Pesanan dari luar negara: "Anwar, we don't need RCI on general election. We need urgently RCI on Lahad Datu!". Apa kamu ingat negara ini negara kamu kah Anwar hanya nak buat RCI pilihanraya PRU13, apa pasal tak buat RCI Lahad Datu yang membunuh dengan kejam lebih 10 perajurit negara? Saja nak sampaikan pesanan ini kepada Anwar, sampaikanlah kepadanya.

(artikel ini adalah kiriman emel, oleh Datuk S.)

VIDEO BUKTI BUDAK MAHASEWEL INI HASUT RAKYAT TUMBANG KERAJAAN @tunfaisal

Posted: 18 May 2013 09:00 AM PDTKalau korang   tengok video sedutan yang budak mahasewel kesayangan Anwar ini menjerit mahu tumbangkan kerajaan UMNO BN bukan melalui PRU sebaliknya demontrasi jalananan , memang satu tindakan  biadap  & kurang ajar !!!

Tindak tanduknya kini cukup merbahaya dan boleh membawa ancaman kepada ketenteraman awam .Memang tepat tindakan tegas diambil oleh pihak polis dengan menangkap budak gila ini pada hari ini sebelum dia dok menghasut lagi rakyat turun ke jalanraya untuk tumbangkan kerajaan .

Lagi pun dalam ucapan hasutan nya  memang kurang ajar hingga  mencabar pihak Polis agar buat laporan  untuk  menangkapnya.

Nah ! Sekarang padan la punya muka ...merengkok la dalam LOKAP yang sejuk tu bersama-sama  penagih dadah. .... tak lama lagi kawan-kawan hang akan menyusul juga ....


HOT ! Ahli Parlimen DAP Serdang melutut mohon maaf, sahkan Anwar menipu pasal pengundi hantu !!

Posted: 18 May 2013 06:43 AM PDT

 


 Cukup BANGSAT sekali perangai  CINA DAP ini ... lepas FITNAH  &  MENIPU pasal  rakyat Bangla menjadi pengundi hantu BN  , hari ini  apek rasis ini  terpaksa  minta maaf sebab telah kantoi pembohonganya  .

Nama bangsat ini ialah Ong Kian Ming yang menang bertanding di Parlimen Serdang ...baru saja bergelar  MP telah menjadi PENIPU BESAR sampai seorang rakyat sah negara ini dituduh Bangla pengundi hantu. Ternyata semua   wakil rakyat DAP menang pasal   kuat menipu ..sama macam bos besar mereka iaitu tokong DAP  .

Apakah dengan minta maaf boleh menyelesaikan masalah ? Satu penghinaan sama sekali terhadap Chua Lai Fat dan keluarganya  oleh pemimpin bodoh DAP ini demi nak memburukkan SPR & kerajaan .

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki yang dituduh sebagai pendatang asing oleh ahli parlimen pembangkang merupakan seorang pengundi berdaftar di Malaysia. 

Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming kini mahu bertemu dengan Chua Lai Fatt secara peribadi dan memohon maaf kepada Chua dan keluarganya berhubung dakwaan yang dilemparkan itu.

Chua, berketurunan India namun diambil menjadi anak angkat sebuah keluarga Cina di Klang serta memberikan nama kepadanya. 

Ketika dihubungi The Star, Chua bagaimanapun enggan ditemubual. 

"Saya tidak mahu menjadi tumpuan pihak media," katanya. 
Dr Ong telah menggunakan nama Chua yang merupakan pengundi kali pertama sebagai contoh terhadap dakwaan bahawa Suruhnjaya Pilihan Raya telah mengeluarkan Mykad kepada pendatang asing pada 4, Mei, sehari sebelum pilihan raya umum berlangsung. 

Beliau telah membuat permohonan maaf dalam akhbar Cina berhubung dakwaan tersebut. Akhbar Cina memetik beliau memohon maaf atas kesilapannya menuduh Chua sebagai pendatang asing yang mengundi pada PRU-13. 

"Saya akhirnya dapat mengenalpasti mengapa Chua mempunyai nama Cina. Saya mohon maaf sangat. 

"Saya juga mohon maaf kepada Chua dan ahli keluarganya," kata wakil DAP itu sambil menambah dia mahu memanjangkan permohonan maafnya itu kepada pengundi dan keluarganya.Hot ! Adam Adli dalang hasut guling kerajaan pertama ditangkap Polis !

Posted: 18 May 2013 03:13 AM PDT

Tahniah kepada Menteri KDN yang baru yang terus menjalankan n tugasnya dengan TINDAKAN TEGAS bagi menjaga keamanan negara.

Terkini antara dalang pencetus rusuhan jalanan menjatuhkan kerajaan , Adam Adli telah ditahan Polis di Bangsar hari ini di bawah akta Hasutan.

Kepada rakyat Malaysia yang majoritinya mahu negara ini aman..sama2 kita berdoa dan menyokong usaha pihak berkuasa ini bagi mententeramkan keadaan dalam  negara ini.

Dikhabarkan  dalang -dalang menghasut untuk guling kerajaan dah tak duduk senang.. ada yang nak lari ke luar negara pun dah ada ...

Aktivis pro Anwar, Adam Adli hari ini ditahan di bawah seksyen 124 Akta Hasutan.

Menulis di laman mikro Twitter miliknya, Adam berkata dia ditahan di Bangsar Utama dan sedang dibawa ke Balai Polis Jinjang.

Dilaporkan, Adam yang digantung pengajian di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ditangkap berhubung kenyataan beliau yang dibuat semasa forum selepas pilihan raya anjuran Suara Anak Muda Malaysia (SAMM) pada 13 Mei.

Dalam forum itu, Adam menyertai beberapa NGO anti-kerajaan memanggil satu perhimpunan jalanan besar-besaran untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap proses pilihan raya umum pada 5 Mei lalu.

Adam sebelum ini pernah menggemparkan negara kerana menurunkan bendera yang memaparkan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.


Adam melakukan perbuatan itu dalam satu himpunan haram 17 Disember tahun lalu

Menteri KDN dah mengamuk , hanya tindakan tegas sahaja selepas ini @Zahid_Hamidi

Posted: 17 May 2013 08:00 PM PDT

- Kerajaan tidak akan memberi sebarang amaran kepada mana-mana pihak yang bercadang mahu mencetuskan huru-hara sebaliknya akan terus bertindak secara tegas.


 Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, tiada sebarang kompromi dengan pihak tertentu khususnya pemimpin pembangkang yang sedang menghasut rakyat turun ke jalanan bagi mencetus rusuhan sekali gus menjayakan hasrat menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Saya tidak akan memberi amaran tetapi tunggulah tindakan tegas," katanya ringkas ketika dihubungi Utusan Malaysia bagi mengulas tindakan yang bakal diambil ke atas pemimpin pembangkang dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang merancang mencetuskan huru-hara. Isnin lalu, pemimpin pembangkang seperti Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) R. Sivarasa dan Tian Chua ketika berceramah dalam Perhimpunan Tragedi 13 Mei secara terbuka menghasut rakyat ke jalanan bagi menumbangkan kerajaan BN melalui kaedah rusuhan.


 Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, Kementerian Dalam Negeri yang diterajui kepimpinan baharu bersedia sepenuhnya memastikan kesejahteraan rakyat dan keharmonian negara kekal terpelihara dengan menguatkuasakan undang-undang sedia ada.

"Pencegahan itu lebih baik daripada penyelesaian, dan pencegahan awal itu lebih murah 'harganya' berbanding penyelesaian masalah.

Saya akan guna pendekatan itu agar pihak kerajaan tidak disanggah dan mereka (pembangkang) juga tidak melakukan penyanggahan," jelasnya.


Sementara itu, mengulas kecaman pembangkang selepas beliau meminta pihak tidak setuju dengan sistem pilihan raya Malaysia berhijrah ke negara republik jika menjadikan isu undi popular sebagai alasan, Ahmad Zahid berkata, pembangkang melenting kerana mereka cuba menipu rakyat.

"Orang yang makan cili memang akan terasa pedasnya, sebab itu pemimpin seperti Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng melenting dengan kenyataan saya, tetapi apa yang dinyatakan adalah hakikat dan sudah sedia termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

SIASAT !! Cikgu SJKC di P.Pinang ajar lagu Negaraku adalah lagu kebangsaan kerajaan BN ??

Posted: 17 May 2013 07:00 PM PDT


GPB tak terkejut dengan berita ini ...ramai cikgu-cikgu berjiwa Melayu di SJKC ini dah  tahu perkara ini berlaku tetapi terpaksa mendiamkan diri sebab takut dengan  Pengetua & Guru Besar .

Ada sebuah  sekolah men keb sendiri ( majoriti cina ) di Seberang  Perai   di mana ada terdapat  cikgu2 chauvinis DAP sendiri tak angkat tangan bila ikrar rukun negara   dibacakan .

Jadi , tak mustahil lah ramai anak-anak  muda Cina membenci kerajaan dan BN .

 Lihat lah sendiri komen FB di atas  bagaimana SJKC di negeri kerajaan DAP yang tegar menanam kebencian sampai lagi Negaraku pun dikatakan kerajaan BN punya bukannya  lagu NEGARA !!

Apa motif cikgu yang dibayar gaji oleh kerajaan sanggup berbuat demikian ??  Sebab  mahu tanam kepala otak murid2 ni benci BN & kerajaan tetapi sayang kerajaan DAP P.Pinang ?? Begitu ??  . SIAL !!

Isu -isu ini kalau tak ditangani , ia boleh menjadi  nanah , duri & racun ( Sistem vernakular ) .

Selagi  ia wujud atau  tak dirombak  , maka tunggu lah kesannya nanti di PRU akan datang .

** lepas ni apa kata semua pejabat kerajaan Persekutuan di P.Pinang  buang gambar muka bangsat ketua regim DAP  ..biar ada gambar  Najib dan YDP Agong cukup. Kalau lagu Negaraku pun SJKC ini tak nyanyi  , buat apa lagi letak muka  bangsat DAP ini !!!
Lepas Penipu Besar, kini Anwar umpama orang GILA !! #tolakPR

Posted: 17 May 2013 06:00 PM PDT

Kerajaan Barisan Nasional (BN) telah melengkapkan teraju jentera pentadbirannya dengan pelantikan anggota kabinet dan mengangkat sumpah jawatan dan taat setia di hadapan Yang DiPertuan Agung bagi meneruskan kesinambungan pentadbiran negara ini sedangkan dalam masa yang sama ketua pembangkang masih bersikap tidak karuan.
Ahli Parlimen Pendang, Datuk Othman Abdul menganggap tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang masih enggan mengiktiraf kemenangan BN dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) adalah umpama 'orang gila'.
"Apa lagi yang boleh kita katakan kepada beliau kerana sikapnya menunjukkan beliau dah gila nak jadi Perdana Menteri pada hal semua pihak sudah mengiktiraf kemenangan PRU13 berpihak kepada BN malah Presiden Amerika Syarikat sendiri pun dah nyatakan tahniah kepada Perdana Menteri kita.
"Kalau dah gila jawatan jangan pula cuba heret rakyat jadi gila seperti dia," katanya kepada UMNO-Online.
Beliau yang memenangi kerusi Parlimen Pendang berjaya menafikan 'kubu kuat Pas' dengan mengalahkan Timbalan Presiden parti terbabit iaitu Mohamad Sabu dengan majoriti 2,638 undi.
"Apa tujuan Anwar Ibrahim enggan mengiktiraf kemenangan BN. Dah kalah, kalahlah… apa lagi? Adakah dengan mengadakan demonstrasi dan perhimpunan jalanan akan dapat menafikan kemenangan BN dalam PRU13?"
"PRU13 dilaksanakan dengan telus sebagaimana demokrasi berparlimen dijalankan. Ini keputusan demokrasi dan sesiapa saja mesti terima keputusan yang telah dibuat oleh rakyat," tegasnya.
Katanya, jika benar berlaku penipuan dan penyelewengan dalam PRU13 sebagaimana yang didakwa oleh pembangkang maka mereka sepatutnya mengumpul sebanyak mungkin bukti dan melantik peguam terbaik dengan menggunakan saluran undang-undang untuk mengemukakan bantahan menerusi petisyen di mahkamah.
"Jika mereka berniat baik, sayangkan negara serta mahu mencabar keputusan PRU13 maka lakukan ikut saluran yang ada, kita lawan di mahkamah berdasarkan kepada bukti-bukti dan bukannya dengan mengheret rakyat dalam himpunan haram."
Tegas beliau lagi, cara demokrasi yang sebenar adalah dengan mengikut saluran yang disediakan dan bukannya menghasut orang ramai terutama golongan muda turun ke jalanan dan berhimpun secara haram sebagaimana dimulakan di stadium di Kelana Jaya yang kemudiannya menular ke seleuruh negara, kononnya membantah keputusan PRU13.
"Rakyat dah jemu dengan apa yang dilakukan oleh pemimpin pembangkang kerana masyarakat hari ini cintakan keamanan dan kesejahteraan." – MediaUMNO

bumiyang

Posted: 18 May 2013 03:36 AM PDT

bumiyang


Anwar Tolak Keputusan Rakyaat!!! Ingat Malaysia ini Bapak Dia Punya???

Posted: 17 May 2013 08:33 PM PDT

PRK DUN Sri Muda ???

Posted: 17 May 2013 05:57 AM PDT

tunku

Posted: 18 May 2013 03:26 AM PDT

tunku


Anwar's Talks of Dictators, Tanks and Guns is Leaving Him Increasingly Isolated

Posted: 17 May 2013 09:32 PM PDT


Does Datuk Seri Anwar Ibrahim care anymore about his credibility? Given his increasingly wild outbursts and the fact that few within Pakatan Rakyat are echoing what he says about the "stolen" election and his "disgust" at the result, you would have to conclude that not only does he no longer care about being taken seriously, he is in danger of becoming irrelevant.

"We are not interested in the Election Commission fixing the mistakes in the coming 14th general election," he shouted at the rally in Johor this week. "We want the commission to declare that Pakatan won the 13th GE!"

Does he seriously believe that if he can mobilise an angry crowd, the EC will reverse the outcome of GE13? Not only would that be totally undemocratic, it would discredit the whole election.

But it got worse. If you had any doubts that Anwar is actively trying to incite unrest then you'll be surprised by what he said next.

"Never in the history of mankind, have dictators, with tanks and guns, been able to stand up against the might of people power," he said, once again equating Malaysia to a dictatorship that controls the people with tanks on the streets.

"So defend your rights. This is not about Anwar... It is about the future of Malaysia and the younger generation," he said.

And Pakatan Rakyat wonders why we need a sedition law? It's to stop people inciting others to overthrow the democratically-elected Government as Anwar appears to be doing.

Apart from Anwar's delusion, his fiery language is leaving him increasingly isolated. In the fortnight since GE13, PAS long ago admitted that "we failed to win GE13" and DAP has said little about the fairness of an election that was praised by the independent observers.

Tellingly, Lim Kit Siang, who won the Gelang Patah seat in Johor fairly and squarely and was on stage with Anwar at this rally, said nothing to support his increasingly desperate statements.

Anwar has now declared he wants to stay on in Malaysian politics and fight the injustice, despite earlier saying that he would be quitting if he didn't win GE13 to take up an academic job.

Are witnessing Anwar's last stand? His actions have all the hallmarks of a last-ditch effort by a desperate and out-of-ideas fading leader. But his tactic is bound to fail and his legacy will be tainted.

Our final memories of him will be of his delusion, selfishness and isolation as the leader who wasn't meant to be. It's a sad ending to the Anwar story.

ZAHID’S FIRST STATEMENT AS HOME MINISTER MEANS HE IS SERIOUS

Posted: 17 May 2013 09:00 AM PDT

The new Home Minister Dr Ahmad Zahid Hamidi said it right and blunt. What he said was what most peace loving Malaysians have in mind and would not express for several reasons.
Zahid, as a Home Minister now is very direct and very blunt. People may say it was un-Malay to say it so outrightly but on the other hand, Anwar Ibrahim and several of his followers are Malays and they do not behave like Malays in opposing the ruling government.
Anwar and his friends' actions thus far do not reflect any Malayness nor any Malaysian way which places respect as utmost important.
Their ways seem to put aside good manners and even respect, reflecting an uncivilized and unrefined ways of the barbarians.
Zahid said it correctly that if those who wanted changes through undemocratic ways and those who did not accept the voice of the majority should find other countries where they could live life their way.
Zahid's first statement as Home Minister reflects his firmness and this augurs well for the country since the oppositions themselves had many times, in fact thousands times cried that the police were soft and not firm.
With Zahid's first statement, the oppositions should by now understand how serious he is in trying to put back credibility and honour in the country's police force and law and order.
The signal is already out and the oppositions should react positively rather than manipulating Zahid's statement and trying to convince the population that Zahid is being arrogant.
It is what they had wanted all along – someone at Home Ministry who can control the police and stand firm on points of law, stand tall and be respected.
Zahid just did that and is expected to do that until he is moved to other ministry if the Prime Minister sees fit.
But for now, Zahid stays and his first statement reflects what he will as long as he is the Minister.
Honest, firm and blunt is what the country needs for a Home Minister whose responsibilities include ensuring the country is free of subversive elements or elements that may lead of chaos and instability.
With Zahid's first statement, peace loving Malaysians hope he will continue to be firm and blunt so that the country is rid of elements who are out to split the multi-racial and multi-religious ties that have been bonded since before Independence.
After all, in the current political scenario where the oppositions seem to take the laws lightly, it is now up to Zahid to tell them that enough is enough so that the ruling government can continue with its development agenda.

Politik Harian

Posted: 18 May 2013 03:04 AM PDT

Politik Harian


Tunggu Tindakan Tegas - Zahid Hamidi

Posted: 17 May 2013 08:33 PM PDT


Kerajaan tidak akan memberi sebarang amaran kepada mana-mana pihak yang bercadang mahu mencetuskan huru-hara sebaliknya akan terus bertindak secara tegas.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, tiada sebarang kompromi dengan pihak tertentu khususnya pemimpin pembangkang yang sedang menghasut rakyat turun ke jalanan bagi mencetus rusuhan sekali gus menjayakan hasrat menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Saya tidak akan memberi amaran tetapi tunggulah tindakan tegas," katanya ringkas ketika dihubungi Utusan Malaysia bagi mengulas tindakan yang bakal diambil ke atas pemimpin pembangkang dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang merancang mencetuskan huru-hara.

Isnin lalu, pemimpin pembangkang seperti Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) R. Sivarasa dan Tian Chua ketika berceramah dalam Perhimpunan Tragedi 13 Mei secara terbuka menghasut rakyat ke jalanan bagi menumbangkan kerajaan BN melalui kaedah rusuhan.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, Kementerian Dalam Negeri yang diterajui kepimpinan baharu bersedia sepenuhnya memastikan kesejahteraan rakyat dan keharmonian negara kekal terpelihara dengan menguatkuasakan undang-undang sedia ada.

"Pencegahan itu lebih baik daripada penyelesaian, dan pencegahan awal itu lebih murah 'harganya' berbanding penyelesaian masalah. Saya akan guna pendekatan itu agar pihak kerajaan tidak disanggah dan mereka (pembangkang) juga tidak melakukan penyanggahan," jelasnya.

Sementara itu, mengulas kecaman pembangkang selepas beliau meminta pihak tidak setuju dengan sistem pilihan raya Malaysia berhijrah ke negara republik jika menjadikan isu undi popular sebagai alasan, Ahmad Zahid berkata, pembangkang melenting kerana mereka cuba menipu rakyat.

"Orang yang makan cili memang akan terasa pedasnya, sebab itu pemimpin seperti Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng melenting dengan kenyataan saya, tetapi apa yang dinyatakan adalah hakikat dan sudah sedia termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Khairy Jamaluddin: Saya Menteri Untuk Semua Rakyat

Posted: 17 May 2013 05:02 AM PDT


Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin mengajak semua pihak untuk melihat kehadapan dan berhenti mempertikaikan keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) bagi mengalas mandat yang telah diberi rakyat.

Beliau yang melapor diri hari pertama sebagai Menteri Belia dan Sukan (KBS) hari ini turut berkata, semua pemimpin yang dipilihan jangan ada rasa untuk membalas dendam dan mengalas tanggungjawab tanpa prejudis.

"Saya juga harap pembangkang akan terima keputusan PRU13, kerana rakyat dan negara perlu bergerak kehadapan, kalau ada perkara yang tidak dipersetujui bawa ke mahkamah.

"Jangan heret rakyat ke dalam fasa memecah belahkan rakyat untuk tujuan politik, sudah tiba masanya untuk lihat ke hadapan dan lakukan transformasi," katanya pada sidang media selepas beramah mesra bersama kakitangan KBS.

Beliau berkata, pemilihannya sebagai menteri bukan hanya untuk berkhidmat kepada satu pihak sahaja tetapi untuk semua rakyat tanpa mengira ideologi.

"Saya jemput semua badan belia yang berdaftar secara langsung dibawah KBS, atau tidak untuk bersama-sama saya berkongsi idea dan pandangan.

"Saya juga tidak ada masalah untuk berdialog dengan mana-mana belia yang menyertai politik, saya akan tulis surat kepada mereka bahawa saya sedia dengar suara mereka.

"Saya bukan Menteri Belia Barisan Nasional, saya Menteri Belia dan Sukan Malaysia, menteri untuk semua," katanya yang turut menegaskan bahawa beliau menteri untuk semua sukan dan tidak hanya tertumpu pada satu sukan sahaja.

Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno menyifatkan perancangan yang dibuat kerajaan dan menteri KBS sebelum ini masih relevan untuk diteruskan.

"Untuk jangka masa panjang kebanyakan dasar yang ada sudah baik, namum perlu diperbaiki dan diberi nilai tambah berdasarkan keadaan semasa dan impak keputusan PRU13.

"Beri saya masa dan Timbalan Menteri (Datuk M.Saravanan) untuk selesaikan lawatan dan sesi dialog bersama agensi KBS dan persatuan-persatuan belia dan sukan bagi mendengar pandangan dan cadangan mereka sebelum melakukan sebarang perubahan," katanya

Menurutnya, proses kerukunan nasional yang perdana menteri tekankan adalah penting dalam menarik golongan muda mendekati kerjaan.

"Ini cabaran untuk saya, terutamanya mereka yang tidak sokong parti saya. Saya akan turun mendekati kumpulan ini untuk mengenalpasti citarasa belia masa kini.

"Saya akan ketepi protokol sedia ada untuk turut sama bekerja dengan kumpulan yang tidak menyokong kami (BN), kami sedia membuka pintu kepada mereka," katanya yang tetap memberi keutamaan kepada persatuan belia tradisional. -SH

Taipingmali (tm)

Posted: 18 May 2013 01:33 AM PDT

Taipingmali (tm)


Barisan Exco Perak Mantap

Posted: 18 May 2013 12:41 AM PDT

1 YAB DS Dr Zaambry
Pengerusi Agamaa, kewangan, keselamatan, Tanah, Sumber Asli, Perancang Ekonomi, Pengangkutan Awam dan Hal Ehwal Bukan Islam.

2.YB Dato Saarani Mohammad
Pengerusi Pembangunan Luar Bandar, Perladangan, Pertanian, Perumahan dan Kerajaan Tempatan

3. YB Dato Zahir Khalid
Pengerusi Industri, Pelaburan dan Pembangunan Koridor

4. YB Dato Zainol Fadzi Paharudin
Pengerusi Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air

5.YB Dato Rusnah Kassim
Pengerusi Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan dan Intergrasi Nasional

6. YB Dato Samsudin Abu Hassan
Pengerusi Hal Ehwal Pengguna, Sumber Manusia dan Masyarakat Sivil (NGO)

7.YB Ust Md Nizar Zakaria
Pengerusi Pendidikan Islan, Pembangunan Sahsiah, Pembangunan Usahawan dan Koperasi

8. YB Puan Nolee Ashilin Radzi
Pengerusi Kesihatan, Pelancongan dan Kebudayan

9. YB Dr Mohd Amin Zakaria
Pengerusi Pelajaran,Sains Alam Sekitar dan Teknologi Hijau

10 YB Datuk Shahrul Zaman Yahya
Pengerusi Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kerajaan BN Perak bakal tumbang 6 bulan lagi

Posted: 17 May 2013 08:00 PM PDT

Menurut sumber dalaman Pas Perak, Pakatan Haram (Dap/Pas/Pkr) akan menumbangkan kerajaan BN secara petisyen atau tindakan mahkamah.

Sebelum ini Pas merancang untuk membuat bantahan semua kerusi Dun yang dimenangi oleh BN tetapi perkiraan akhir Pas hanya akan bawa hanya 6 kes sahaja ke mahkamah.

Pun begitu beberapa calon Pas yang kalah tidak bersetuju dengan cadangan bekas menteri besar tersebut, dan secara peribadi beliau telah menerima kekalahan tersebut secara proses pemilihan dan beliau yakin dengan keputusan yang dibuat rakyat pada 5 Mei lalu, tetapi atas kehendak parti beliau akur dengan sebarang keputusan yang bakal diambil oleh pucuk pimpinan negeri.

Ada sumber lain menyatakan, ini adalah perancangan Dap negeri Perak yang mahu menang dengan apa cara sekali pun.

Jika menang 6 kes bererti Pas akan menubuhkan kerajaan baru bersama Dap dan Pkr.. BN akan jadi pembangkang dengan hanya 25 kerusi dan Pakatan Haram 34 kerusi.

Full stop
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Undi BN jadi munafik

Posted: 17 May 2013 10:20 AM PDT

Satu lagi idea yang tak boleh diterima akal.

Posted: 17 May 2013 08:48 AM PDT

Apa punya gila nak suruh orang Umno masuk pakatan.

Sedarkah bahawa dalam pakatan tu ada dajal, ada kawarij, ada komunis, yang sepatutnya berlaku ialah orang yang sesat dalam Pas, Pkr dan Dap perlu tinggalkan ideology mereka dan sertai BN... 

UST BUDAK KATA NIK AZIZ NABI

Posted: 17 May 2013 03:54 AM PDT

SAH. VIDEO INI MEMBUKTIKAN ANWAR PEMBOHONG DAN GILA

Posted: 17 May 2013 03:39 AM PDT

The Unspinners

Posted: 17 May 2013 11:45 PM PDT

The Unspinners


Guna kuasa membeli ajar Cina DAP angkuh

Posted: 17 May 2013 05:30 AM PDT

Red Bean Army attack judge explaining Constitution

Posted: 16 May 2013 11:30 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 17 May 2013 11:36 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PAS DIJANGKA DIKUASAI SEMULA KUMPULAN PRO-ULAMA, SATU LAGI LANGKAH KE ARAH PERPADUAN

Posted: 17 May 2013 12:00 AM PDT

Pas dijangka akan menyusun semula barisan kepimpinan partinya ekoran Pilihanraya Umum ke-13 (PRU 13) lapor sumber Akademi Al Quran yang bakal dibarisi oleh kumpulan kumpulan pro-ulama.  

Dalam PRU 13, beberapa pemimpin tertinggi Pas telah tewas kepada BN termasuk Timbalan Presidennya Mohamed Sabu di Kedah, Naib Presiden Salahuddin Ayub di Johor dan seorang lagi Naib Presiden Datuk Husam Musa di Putrajaya.

"Info diterima: Husam Musa sebenarnya banyak masalah dengan pihak istana bukan hal politik sahaja, beliau tahu dia dipulau oleh Pas Kelantan, cuma sekarang kita tunggu Muktamar nanti. 

"Dengar ceritanya Pas akan struktur balik semua ahlinya akan menyokong golongan Ulama dari golongan pro Pakatan Rakyat (DAP dan PKR), sekarang pun kalau kita tengok anggota dewan ulama PAS sudah menyusun orangnya yang menyebabkan Tuan Guru Nik Aziz sendiri rasa bersedih dan tidak mahu memegang jawatan Mursyidul Am Pas, tapi Presiden PAs masih memujuk beliau.

"Apapun angin bertiup mengatakan sokongan ulama Pas lebih memihak kepada pertukaran baru pada Mursyidul Am Pas, jika tidak berlaku sekarang akan berlaku pada Muktamar nanti sokongan ahli kepada Ulama Pas memerintah dalam Pas itu sendiri. 

"Mat Sabu mungkin akan kalah besar kali ini dan diganti oleh orang lain Timbalan Presiden Pas begitu juga beberapa ahli PAS yang pro Pakatan rakyat bakal jatuh kali ini," kata sumber dari laman sosial akademi Al Quran

Dalam PRU 13, walaupun Pas menghantar calon lebih ramai daripada DAP, iaitu Pas 73 dan DAP 51, namun keputusan PRU memihak kepada DAP 38 dan Pas 21. 

Manakala di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN), Pas paling tinggi menghantar calon iaitu seramai 236, namun DAP berjaya memintasnya, apabila DAP memenangi 95 orang daripada 103 calon yang dihantar.

Sebaliknya Pas menang 85 orang dan kalah kepada calon BN seramai 151 orang.Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 17 May 2013 11:31 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


C’est en quelque sorte boiteux

Posted: 17 May 2013 02:46 AM PDT

C’est juste l’esprit sur la matière et je voulais utiliser cela comme une occasion d’ouvrir davantage nos lignes de communication. Il est utile, mais pour casino partouche boulogne sur mer parce que je doute qu’il sera facile à enlever. jeux de casino est en déclin. Faire quelque chose de pertinent à cet égard. Voici le sentiment derrière tout cela : j’ai un bon point. Je peux compter sur une meilleur casino en ligne belge millions d’autres. Je ne veux pas à se détacher comme un idiot, mais cela ne semble pas que ce serait en valeur la dispute. Je suis en train de construire un empire jeux de casino. Cependant, Gardez votre bouche fermée et les oreilles ouvertes. Voici quelques chiffres importants. Vous pouvez présume que je suis muet comme un poste. Je sais que je versez-les sur le respect casino francais en ligne d’épaisseur.
Les analyses de roulette en ligne prévoit que cette tendance se poursuivre pendant une courte période. Ceci est juste un avantage qui va payer pour casino en ligne roulette martingale. Ce serait un grand sentiment. Peut-être que je peux être totalement droit lié à jeu casino. casino en ligne est une bénédiction réelle. Il ya probablement près de 1000 casino virtuel disponibles. Sensibilisation casinos en ligne est précieuse en elle-même.
Il a disparu instantanément. Je suis allé les 9 yards dernière fois. Je suis bien conscient de cette constatation. Beaucoup de vieux pros n’aimeraient rien de mieux que cela. Vous pourriez supposer que je suis têtu comme un âne.

Je croyais être clair que je pense que c’est un plan magistral, mais meilleur casino ligne pour roulette est beaucoup plus facile faire de gros.

Cela correspond bien, Ne jamais dire du mal des morts. Avez-vous de tirer sa révérence sur la recherche indifférent ? Si vous souhaitez en apprendre davantage liée à jeux casino, rester dans les parages. Mon point de vue est basé autour de mon hypothèse que certains de ses concurrents ont un refus sur jeux casino. L’hypothèse principale de meilleur casino est pour vous de mettre de côté mon problème. La situation est la suivante astuce blackjack casino n’a pas encore décollé. Il a une capacité étonnante. J’essaie différentes actions. Ils obtiendront le faire, contre vents et marée haute. J’ai fait l’erreur de montrer mon blackjack en ligne gratuit fr et une forme d’auto-expression.

Qui sert un objectif louable, il devrait être intéressant. Je veux suivre tristement casino bonus 1 heure sans depot.

Si vous voulez, je peux être plus appropriée à ce sujet et dire que c’est en référence à casino en ligne parce que je spécialiser dans ce. Je ne m’attends pas que vous ayez une préférence en ce qui concerne casino en ligne. Je parie que tu comprends que je suis plein du diable. La réponse que je vais vous fournir pourrait vous surprendre. Considérez ceci : Là où il ya de la fumée, il ya du feu.
Il ya une pléthore de points de vue dans ce département.

Je vais couvrir comment le faire même si je suis juste de se réveiller sur le fait que meilleur jeu de carte a deux peut être utilisé de manière très. Quoi qu’il en soit, aucune douleur, aucun gain. C’est le temps de dessiner la carte finale. Pourquoi avez-vous remarquer à ce sujet ? Pourtant, tirer le meilleur parti de ce que vous pouvez. Je ne peux pas pleurer sur ce qui n’était pas. Cela pourrait être le message le plus important que vous avez jamais lu sur casino en ligne. Pour ma part, prennent soin de liste des casinos tranchant en france parce que vous décidez de faire quelque chose se rapportant à ce sujet. Je suis très motivé. Il est à couper le souffle comment les consommateurs peuvent se rapporte pas à une responsabilité doux comme celui-ci.
Il semble impressionnant. Je n’aime pas à admettre que la vie est un droit peu agitée aujourd’hui. C’est depuis que je n’utilise pas beaucoup de casino bonus pour devenir quelque chose de plus. Il n’existe aucun moyen gars savent de quoi ils parlent sur ce site meilleur casino legal en france. La plupart des gens ordinaires veulent avoir une personnalité agréable. Cela a été une coupe lisse et la réponse pâte. C’est ainsi que pour éviter la douleur afin que je l’ai dit à maintes reprises je ne sais combien.

Panglima Perang Cyber

Posted: 17 May 2013 11:22 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Tunggu tindakan tegas - Menteri KDN @Zahid_Hamidi

Posted: 17 May 2013 08:21 PM PDT

Tunggu tindakan tegas - Zahid Hamidi

KUALA LUMPUR 17 Mei - Kerajaan tidak akan memberi sebarang amaran kepada mana-mana pihak yang bercadang mahu mencetuskan huru-hara sebaliknya akan terus bertindak secara tegas.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, tiada sebarang kompromi dengan pihak tertentu khususnya pemimpin pembangkang yang sedang menghasut rakyat turun ke jalanan bagi mencetus rusuhan sekali gus menjayakan hasrat menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Saya tidak akan memberi amaran tetapi tunggulah tindakan tegas," katanya ringkas ketika dihubungi Utusan Malaysia bagi mengulas tindakan yang bakal diambil ke atas pemimpin pembangkang dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang merancang mencetuskan huru-hara.

Isnin lalu, pemimpin pembangkang seperti Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) R. Sivarasa dan Tian Chua ketika berceramah dalam Perhimpunan Tragedi 13 Mei secara terbuka menghasut rakyat ke jalanan bagi menumbangkan kerajaan BN melalui kaedah rusuhan.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata, Kementerian Dalam Negeri yang diterajui kepimpinan baharu bersedia sepenuhnya memastikan kesejahteraan rakyat dan keharmonian negara kekal terpelihara dengan menguatkuasakan undang-undang sedia ada.

"Pencegahan itu lebih baik daripada penyelesaian, dan pencegahan awal itu lebih murah 'harganya' berbanding penyelesaian masalah. Saya akan guna pendekatan itu agar pihak kerajaan tidak disanggah dan mereka (pembangkang) juga tidak melakukan penyanggahan," jelasnya.

Sementara itu, mengulas kecaman pembangkang selepas beliau meminta pihak tidak setuju dengan sistem pilihan raya Malaysia berhijrah ke negara republik jika menjadikan isu undi popular sebagai alasan, Ahmad Zahid berkata, pembangkang melenting kerana mereka cuba menipu rakyat.

"Orang yang makan cili memang akan terasa pedasnya, sebab itu pemimpin seperti Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng melenting dengan kenyataan saya, tetapi apa yang dinyatakan adalah hakikat dan sudah sedia termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.© Utusan Melayu (M) Bhd 


Panglima : Syabas Datuk Seri...

Sent from my iPhone

Jawapan Isu Wakil Melayu Lebih Ramai Dalam Pakatan Berbanding BN - Sebarkan

Posted: 17 May 2013 06:06 PM PDT

Melayu Islam Hanya Minoriti Dalam PR

Selepas selesai proses penamaan calon sempena PRU-13 pada 20 April 2013 yang lalu, jentera propaganda pakatan pembangkang sibuk mendabik dada mendakwa PR paling layak disokong oleh orang Melayu Islam kerana sebahagian besar calonnya adalah keturunan Melayu dan beragama Islam.

Mereka mengusung angka 139 mewakili calon Melayu Islam dalam PR di peringkat Parlimen berbanding hanya 132 orang sahaja calon BN dari keturunan Melayu Islam bagi menunjukkan suara orang Melayu Islam lebih dihargai dalam PR berbanding BN.

Di lihat dari angka 132 orang calon Melayu Islam dari BN itu memang kecil berbanding 139 calon Melayu Islam dalam PR. Tapi angka 139 itu tidak mencerminkan mencerminkan kesungguhan sebenar PR dalam menjaga kuasa politik dan hak orang Melayu dan Bumiputera Islam, itu hakikatnya.

Angka 139 itu hanya betul dari segi kuantiti yang terbukti tidak berkualiti apabila realiti semasa menunjukkan selepas hari pengundian 5 Mei 2013 akhirnya hanya tinggal 37 orang sahaja wakil Melayu Islam dalam PR yang memenangi kawasan Parlimen yang ditandingi dalam PRU-13.

Dari 37 orang itu pula terbahagi kepada tiga yakni 21 di pihak PAS dan 14 mewakili PKR yang mana sebahagian dari mereka ini adalah Melayu Liberal. Sementara dua orang lagi wakil Melayu Islam datangnya dari DAP termasuklah seorang daripadanya adalah Cina mengaku Melayu iaitu Zairil Khir Johari atau nama betulnya Christopher Ross Lim.

Persoalannya, adakah dengan wujudnya 37 suara Melayu Islam dalam PR itu besar maknanya dalam menentukan hala tuju PR? Tentu sekali tidak, kerana di kira dari sudut mana sekali pun ia tetap minoriti berbanding baki 52 orang wakil PR berbangsa Cina dan India.

Majoriti besar orang Melayu Islam dan kaum Bumiputera yang lain tidak mungkin menyokong PR selagi mana DAP mendominasi hala tuju pakatan itu apatah lagi dengan dasar liberal PR dalam hal agama Islam. Di tambah pula dengan PR itu sendiri bergerak atas kerjasama rapuh yang berubah-ubah pendiriannya, mana mungkin sanggup orang Islam memberikan sokongan.

Ketika Melayu Islam lebih ramai dalam PR sebelum PRU-13 dulu pun, para pemimpin PR gagal mempertahankan hak Melayu Islam dari sudut agama dan akidah misalnya, apa lagi yang nak diharapkan dari suara kecil minoriti yang berjumlah cuma 37 orang itu? Agaknya makin galak mereka berjuang untuk kepuasan si abang besar DAP.

Berbanding BN yang mana lebih 100 wakilnya di Parlimen adalah kaum Melayu dan Bumiputera Islam, jelas sekali menunjukkan BN lebih mendapat tempat di hati pengundi beragama Islam kerana wujudnya polisi yang lebih meyakinkan mereka berbanding retorik dan propaganda murahan dari PR yang hakikat praktikalnya ditentukan oleh kaum Chauvinis Cina dari DAP.

PRU-13 yang lalu menonjolkan pendirian jelas orang Melayu Islam yang cenderung bersama BN kerana terbukti sama ada ketika susah atau senang, hak majoriti rakyat Malaysia yakni yang terdiri dari kalangan Melayu Islam dan Bumiputera lain tetap terjamin sementara hak kaum lain juga tidak tergugat selagi mana mereka menghormati penduduk majoriti negara ini.

Apa Lagi PAS Mahu ?

Posted: 17 May 2013 06:04 PM PDT

Cina Mahu Kuasa Politik, PAS Mahu Apa?

Kaum Cina di Malaysia tentulah kaum yang paling 'sensitif' sekali. Kerana itu, apabila Utusan Malaysia hanya bertanya, 'Apa lagi yang Cina mahu?', maka dengan pantas akhbar tersebut dituduh rasis. Sama juga jika ada sesiapa yang mengingatkan mereka tentang tanah asal mereka, maka dengan pantas juga orang itu akan dicop rasis.

Sudah menjadi tabiat kaum Cina negara ini untuk membuat bising, menjerit-jerit memberi tekanan kepada kerajaan, menghentam pihak yang terlibat sambil meroyan sekiranya 'sensitiviti' mereka disentuh. Jika seseorang itu tidak pernah datang ke Malaysia, mungkin mereka akan menggambarkan orang Melayu seperti 'Aryan Brotherhood' atau 'Ku Klux Klan' di Amerika yang berpegang kepada ketuanan kulit putih serta bertindak kejam ke atas kulit hitam, jika dilihat dari meroyan kaum Cina itu.

Walhal, hakikatnya asal-usul dan sejarah Melayu tidak pernah menyaksikan kaum ini berlaku kejam melainkan 'amok' iaitu satu tindakan yang terasing oleh individu.

Tetapi sejarah Cina itulah yang penuh dengan kekejaman, sejak dari pemerintahan DiRaja yang kejam dan kemudiannya komunis yang tidak berhati perut. Sikap yang telah berakar-umbi itu dibawa oleh kaum Cina di mana saja mereka pergi dan hari ini mereka menzahirkannya melalui aktiviti-aktiviti samseng dan kongsi gelap.

Kaum Cina di Malaysia paling pantang jika kita mencuit sekolah-sekolah vernakular kerana kata mereka itu adalah hak mereka yang ditetapkan oleh perlembagaan. Tetapi di masa yang sama mereka begitu bebas dan biadap mempersoal hak Melayu, malah mempertikai azan dan juga huruf jawi di papantanda kerana berunsur Melayu-Islam.

Tidak cukup dengan tiu, mereka turut mempertikai sejarah dan ingin menukarnya agar pengganas komunis dan dalang 13 Mei diangkat sebagai wira.

Pendek kata, mereka mencemuh dan menafikan serta menolak segala-galanya yang menjadikan Malaysia ini, Malaysia. Pun begitu, tiada siapa boleh mempersoal kesetiaan mereka kepada negara walaupun pada dasarnya mereka tidak mencintai apa-apapun tentang negara ini.

Dan hari ini, hanya kerana bertanya, 'apa lagi yang kamu mahu', mereka melenting menyalak-nyalak konon berlaku tidak adil kepada mereka.

Hakikatnya, kaum Cina sedia maklum bahawa mereka sudah ada segala-galanya di Malaysia ini yang mana tidak mungkin dinikmati oleh minoriti di negara lain. Satu perkara lagi sahaja yang belum cukup bagi mereka iaitu 'kuasa politik'. Kerana itulah mereka memberi undi kepada DAP, iaitu hanya setelah berjaya mengaut keuntungan dan kemewahan dari dasar dan kebijaksanaan Barisan Nasional memerintah selama ini.

Dalam kata lain, hanya setelah mereka yakin bahawa mereka tidak lagi memerlukan BN, maka kaum Cina pun beralih kepada DAP untuk satu kuasa mutlak. Untuk itu, mereka sanggup turun ke jalanan untuk meruntuhkan kesemuanya yang telah dibangunkan serta mengambil risiko kejatuhan ekonomi kerana percaya, ada bantuan luar yang bakal membantu mereka mempercepatkan pemulihan.

Yang menyedihkan kita ialah kaum Melayu dari PAS turut menyalak untuk meruntuhkan kerajaan walaupun tindakan itu hanya merugikan mereka. Mereka turut menyeringai terhadap Utusan Malaysia UMNO kerana 'bersikap rasis' melalui pertanyaan, "Apa lagi Cina mahu?" Melayu PAS ini benar-benar percaya bahawa Cina hanya mahukan ketelusan dan kecekapan kerajaan.

Tak apa jika mereka ingin percaya begitu. Tetapi, kita ingin bertanya, apa yang PAS mahu?

Ini kerana kita hairan, kenapakah salakan PAS tidak lagi berbunyi hudud dan Negara Islam? Apakah PAS sudah benar-benar tidak mahukan semua itu lagi? Kenapa secara tiba-tiba masalah utama PAS pun berubah, daripada 'UMNO menolak Islam' kepada 'harga barang naik'? Tiba-tiba sahaja puak-puak PAS merasa tidak cukup makan dan sengsara sehingga tidak mampu mengisi minyak kereta sedangkan mereka juga yang ingin hidup sederhana. Islam bagi PAS sudah menjadi perkara kedua, tetapi 'kesengsaraan' adalah masalah utama pula.

Untuk pengetahuan Pas, harga barang adalah sama sahaja iaitu tidak berubah dan tiada kenaikan apa-apapun selepas pilihanraya. Begitu juga dengan perjuangan DAP untuk menghapuskan Islam sebagai agama rasmi, menggunakan Kalimah Allah di dalam Injil serta menghapuskan hak-hak Melayu tidak pernah berubah. Ia sama saja dari dahulu sehingga ke hari ini.

Justeru, mungkin PAS perlu mengambil sedikit masa untuk berhenti menyalak dan bertenang sejenak. Tanyalah kepada diri sendiri, 'apa yang aku mahu?' atau 'apa masalah aku sebenarnya?' Melihat dari cara PAS menyalak, sekejap hudud, sekejap tak boleh pertahan Melayu, sekejap ingin membela Melayu, sekejap Islam kemudian memecat mereka yang mempertahankan Islam dari parti, lepas itu masalah harga barang, dan bermacam-macam lagi yang tidak konsisten malah bertentangan pula sesama sendiri, kita merasa kasihan pula.

Tentu letih berpusing-pusing berbelit-belit ke sana ke mari sehinggakan Nik Aziz pun sudah tidak begitu mampu lagi untuk berdiri.

Namun, dalam keuzuran beliau, beliau cukup pasti 'apa yang beliau mahu' iaitu perpecahan ummah yang berterusan… Mungkinkah ini juga yang semua orang-orang PAS mahu?

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 17 May 2013 11:13 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Kalau Tak Mahu Hormat Sultan Melayu, Korang Boleh Balik TONGSAN...

Posted: 17 May 2013 06:00 AM PDT


Aku cadangkan pada cina-cina di malaysia, kalau rasa korang tak boleh hormat sultan dan raja melayu, elok korang pi balik tong san kampung asal tok nenek korang...

klik sini

Aku Tak Paham Kenapa Najib Pilih HINDRAF Tidak Bukan IPF

Posted: 17 May 2013 02:09 AM PDT


HINDRAF dan IPF sama sahaja, dua-dua membawa suara kaum india di malaysia, cuma beza ipf dan hindraf ialah ipf sebuah parti politik yang di asaskan oleh datuk mg pandithan bekas naib presiden mic sewaktu zaman samy vellu dan hindraf pulak satu kumpulan pelampau hindu yang pada asalnya nak tuntut kerajaan britian membayar ganti rugi kepada kerana membawa nenek moyang mereka ke malaya (malaysia)

IPF pernah menyertai pilihanraya sekitar tahun 1990 hingga 1995 bergabung dengan Semangat 46 dan DAP untuk membentuk ikatan parti pembangkang di namakan gagasan rakyat, pas tak joint gagasan rakyat kerana dap menolak perjuangan negara islam yang di bawa oleh pas, maka semangat 46 membentuk satu lagi ikatan dengan pas yang di namakan angkatan perpaduan ummah bagi menawan negeri kelantan dan terangganu...

Selepas tahun 1995 ipf keluar dari gagasan rakyat dan menyokong barisan nasional, selepas bekas presidennya kecewa dengan perjuangan parti pembangkang, sejak dari hari itu, ipf menjadi penyokong setia barisan nasional, ipf pernah beberapa kali memohon untuk menjadi komponen bn tetapi di block oleh mic ketika itu presiden mic masih lagi samy vellu...

Mereka tidak kecewa, mereka tidak merusuh dan mereka tidak memaki hamun orang melayu dan umno, mereka tetap menyokong barisan nasional walau pun ada sesetengah pemimpin barisan nasional tak pandang langsung perjuangan mereka, setiap pilihanraya kecil terutama selepas 2008 mereka kerap menghantar jentera mereka terutama di beberapa estet yang di tak boleh di masuki oleh jentera mic dan ppp...

Soalnya sekarang adakah najib tidak pandang langsung jasa ipf ??? apa hebat sangat hindraf ??? orang yang langsung tidak berjasa malah satu masa dulu pernah menghina bangsa melayu, raja-raja melayu dan pernah meminta supaya kuota 30 peratus bumiputra di hapuskan kononnya hak sama rata...

Orang melayu perlu ingat kepala pelampau hindraf p. waytha moorthy sehingga ke hari ini masih belum minta maaf secara terbuka kepada orang melayu atas penghinaan yang mereka telah buat dulu... sekarang kepala pelampau pula di lantik menjadi timbalan menteri, agak-agak dia nak minta maaf tak...???

AZLI SHUKRI

Posted: 17 May 2013 11:06 PM PDT

AZLI SHUKRI


Keperibadian Mukhriz Gusarkan PAS : Pemimpin UMNO yang Ditunggu-tunggu!

Posted: 17 May 2013 12:44 AM PDT

Selain dari keperibadiannya yang terserlah berbeza dengan bapanya Tun Mahathir ini, Mukhriz juga menurut seorang sahabat sanggup membayar RM4.5 Juta untuk meredakan kemarahan penduduk..

Beliau dilaporkan telah membeli semula sebidang tanah yang hendak dijadikan tanah perkuburan Cina di negeri Kedah.

Menurut penduduk disitu tentangan terhadap cadangan tersebut telah lama dikemukakan tetapi tiada siapa memperdulikannya.. dan mereka juga mempersoalkan bagaimana tanah milik kerajaan negeri itu boleh dimiliki oleh Persatuan Tiong Hua..

Penduduk juga mempersoalkan bagaimana cadangan persatuan tersebut untuk menjadikan tanah itu sebagai tanah perkuburan Cina mendapat kelulusan tanpa mengambil kira majoriti kaum atau bangsa yang berada disekeliling kawasan itu...

Jika Mukhriz berterusan begini, sanggup menghabiskan duitnya demi rakyat dan mempamirkan akhlak seperti di bawah.. Mampukah PAS/PR menawan kembali Kedah?

Semalam di masjid Zahir Alor Setar, Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir menunaikan solat hajat dan bacaan Yasin berjemaah bersama jemaah memanjatkan doa untuk kesejahteraan dan kesihatan bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Mukhriz anak Mahathir ini kadang kala mengimami solat. Ada kala bersama dengan jamaah masjid. Ada sikit kelainan dengan bapak dia!!

Saya bukan nak puji Mukhriz, pasal dia pun ada kaitan dengan syarikat arak. Saya tunjukkan beberapa gambar daripada banyak gambar di atas ada dua sebab:-

1. PAS - UMNO 'bergaduh' untuk berebut memerintah bukan kerana nak tunjukkan siapa boleh bagi air subsidi paling banyak. Atau siapa yang boleh bagi rakyat senang. Tapi soal Islam dan negara Islam. kalau PAS memerintah sama dengan UMNO, arak di Langkawi pun macam biasa aje... rasanya kalau Mukhriz tukar songkok hitam tinggi kepada lebai (kupiah) UMNO akan lebih disenangi oleh rakyat!! 

2. Mukhriz boleh doakan kesejahteraan Ustaz Azizan.. Mukhriz tu siapa? Ada syarikat terbabit dengan arak... Tapi ada kepimpinan PAS yang sama-sama makan setalam.. qiamullail dan solat hajat bersama. Tamrin dan Usrah... tak payah cakap nak kata 1000 x saya rasa lebih..

Tapi bila 'bergaduh' pasal uslud, kaedah dan cara pentadbiran sampai sekarang Tak ada hajat nak jenguk si Ustaz Azizan. Kalau mati pun saya rasa nak lalu sebelah kubur pun tak mahu!!

Kalau macam ni sikap kepimpinan.. PAS mungkin 10 atau 20 tahun lagi baru boleh ambil alih. Itu pun belum tentu kerana mungkin belum mati lagi spesis yang 'menanam titik hitam' dalam perjuangan Islam. ~ Addin

Hmmm.. mungkin ada kebenarannya cerita SetPol Ustaz Azizan yang mengatakan Ustaz Azizan berasa lega sebab PAS kalah di Kedah...(Sumber klik di sini).

sekupangdua

Posted: 17 May 2013 11:04 PM PDT

sekupangdua


TAHUKAH ANDA? : KENAPA PERLU HINDAR NEGARA DARI HASIL RAMPASAN ATAUPEMBERONTAKAN

Posted: 17 May 2013 05:30 AM PDT

KISAH BENAR 1 : KITA KONGSI IKTIBAR, Lebih 10 tahun lalu teman dan beberapa rakan diberi tugasan untuk membongkar dan medokumentasikan pelbagai Peristiwa yang dilalui Tentera kita dimana selama ini dicatat dan direkodkan tanpa disentuh atau dibuka. Semua KES yang kami gelarkan THE HIDDEN FILE, Bagaimana pun teman akan cuba ceritakan dari sebuah kisah ke sebuah kisah yang pernah teman lalui buat semua tatapan dan pandangan serta boleh dijadikan iktibar serta panduan kepada kita sebagai rakyat Malaysia yang sayangkan keamanan... Teman juga memohon maaf jika ada sebarang ralat atau kesilapan kerana ianya puluhan tahun yang lepas ianya berlaku, bagaimana pun teman rasa ia boleh dikongsi bersama terasuk harapan teman dapat bertemu kembali unit ini semua dengan pendedahan kisah yang bakal teman paparkan

Dalam Kes 1 nie adalah mengisahkan seorang wira kita yang kini diberi penghargaan pingat PGB tertinggi, beliau sebagai Komando Elit dari unit Paskal mempunyai Visi ke Somalia yang ketika bergolak dalam kancah peperangan, tugasan Sdr Anwar (leftenan kolonel) di pikul oleh beliau yang juga sebagai Leftenan kolonel sebagai ketua Comander ke Somalia bagi menyelamatkan seorang rakyat Malaysia yang juga merupakan Orang besar Petronas yang terperangkap dalam peperangan di Somalia, tugasan beliau bukan mudah kerana disamping peperangan juga dia hadir dengan tangan kosong atau tidak bersenjata. Bagaimana pun bagi seorang komando itu bukan sebab untuk terus hidup. Nyawa boleh hilang bila-bila masa kerana hujan peluru lebih kerap dari hujan air, kalau mahu di bezakan betapa nyawa bukan boleh dijanjikan selamat ketika itu

Kanak-kanak terpaksa berlatih guna senjata dan membunuh


Sekitar 1960 Somalia bergelut dalam usaha mendapatkan kemerdekaan dari Great Britain dan Italy. Kerajaan baru Somalia bedasarkan kerajaan demokratik bagaimana pun masih mengharap bantuan Britain dan Italy untuk membangunkan infra struktur dari segi kewangan, ntuk membina Jalan, Bangunan dan juga perladangan atau pertanian yang juga merupakan sumber ekonomi bagi rakyat Somalia. Bagaimana pun pembangunan begitu lembab sehingga lahirlah pemimpin baru Said Barre yang mengantikan Shermaarke sebagai Presiden kerana rakyat yang mahukan pembangunan pesat dan merasakan terlalu lembab semasa beliau menjadi Presiden.

Said Barre juga menghapuskan beberapa dasar kerajaan yang kononnya menyebabkan negara tidak progresif seperti National Assembly dan rancangan kerajaan sebelum nie, dia juga memansuhkan beberapa hak bumiputra Islam sehingga pada tahun 1976 dimana dia mencetuskan peperangan antara Somalia dan Ethiopia.

Somalia tewas akhirnya di tangan Ethiopia pada tahun 1978. Dalam peperangan ini juga dilihat bagaimana kuasa asing Ikut campur bila Ethiopia dibantu Russia manakala Somalia pula bersama Amerika. Sikap diktatornya menjadikan wujudnya pemberontak yang menentang, selain kumpulan besar Pemberontak yang datangnya dari Askar kerajaan sebelumnya

Pada tahun 1991 Barre di gulingkan oleh ketua pemberontak Mohammad Farra Aidid dengan kumpulannya Somoli United Congress dengan menyerang Mogadishu, manakala Ali Mahdi Muhammad pula mengantikan Said Barre sebagai presiden baru. perbalahan semakin teruk antara mereka sehinggalah pada 3hb Disember 1992 UNOSOM terlibat sebagai pengaman begitu juga UNITAF yang juga dikenali pengaman yang dikatakan condong kepada Amerika yang dikatakan campur tangan kerana Harta lumayan Somalia yang tentunya adalah sumber Minyak yang dikenal pasti diSomalia. Malah dikatakan mahu manjadikan Kristian bertapak di Somalia. Atas dasar ini jugalah alasan utama Aidid menentang

Peperangan makin merebak dan semakin teruk bila angka korban mencecah lebih 1000 yang terkorban...peperangan kecil juga melibatkan pengaman dengan rakyat tempatan, hari ini juga bumi Somalia telah pun mengorbankan lebih sejuta nyawa termasuk rakyat mereka sendiri.

Anak-anak diajar membunuh untuk hidup? 
Apa pun Anwar yang mendapat jolokan nama ANUARO oleh penduduk tempatan menceritakan bagaimana dia dengan kumpulan pengaman pernah menyelamatkan sekumpulan anak-anak kecil yang sedang lari bertempiaran di kejar askar Aidid yang memburu dan mahu membunuh kanak-kanak tersebut, saya sendiri memberi komand kepada pemandu condor (PC) (kereta Perisai pengaman) memintas ditengah-tengah antara drama kejar mengejar dan tembak menembak kearah kanak-kanak tersebut sekalipun mereka sepatutnya tidak mencampuri urusan mereka, Sebagai seorang manusia tidak tergamak saya menyaksikan kejadian pembunuhan tersebut didepan mata! apatah lagi sebagai pengaman anwaro tak punya senjata kecuali GPMG yang sedia ada di Makenise.

Sejujurnya saya tidak sanggup melihat bagaimana anak kecil yang hanya berumur sekitar 10-12 tahun yang melarikan diri untuk menyelamatkan diri dari ditembak dengan penuh ketakutan, bayangkan saya tak tahu dari mana datangnya kederat memegang budak-budak nie kiri dan kanan lalu campakan mereka kedalam makenise kesemua 8 orang anak-anak ini. Mereka juga sebenarnya baru pulang dari sekolah! Beliau mengarahkan pemandu dan mengambil tanggung jawab terhadap tindakannya demi menyelamatkan kanak-kanak ini.

Bagaimana pun anwaro terlepas dari tindakan kerana beliau menyelamatkan kanak-kanak ini yang juga sebenarnya adalah dilindungi oleh peraturan perang dimana beberapa kategori yang dilindungi seperti kanak-kanak, ibu mengandung, orang tua dan sebagainya

Sebagai pengaman memang saya dan semua pengaman tidak ada senjata dan kami hanya berharap pada senjata pada Condor, apatah lagi kita kena berhadapan dengan mereka yang terusan menembak, saya minta gunman mengacukan kepada mereka sebagai mengacah dan juga memberi psyco terhadap pengganas, dengan cara menyerongkan kenderaan sebagai dinding makenise sebagai penyelamat, Condor menembak keluar bom asap untuk mengaburkan pandangan kumpulan yang menembak kanak-kanak ini, bukit disebelah kanan juga menghalang dari anak-anak ini dari menjadi sasaran peluru mereka...

Mangsa yang tidak berdosa 


Apa sebenarnya kaitan cerita ini dengan kejadian demonstrasi, perhimpunan Haram bagi mengulingkan kerajaan kita, mahu mengajak rakyat bangkit menentang dan meruntuhkan kerajaan sekarang?

Apa kaitannya dengan kisah budak yang mahu dibunuh ini dengan hasrat melulu yang mahu Negara yang sedia aman di UBAH hanya kerana hasrat Pengkhianat yang mahu menjadi Perdana Menteri?

Apakah mereka sedar kesudahannya nanti disebalik terjebak dalam himpunan Haram kerana terpengaruh dengan pemimpin mereka yang gagal memenangi Pilihan raya dan gagal membentuk kerajaan mereka di Malaysia bila cukup jelas Rakyat Menolak pemimpin yang bernama anuar Ibrahim?

Pernahkah mereka terfikir siapa paling selamat jika negara huru hara dan bagaimanakah negara selepas pembrontakan terpaksa bergelumang puluhan tahun untuk kembali bangun? Adakah mereka tahu betapa nilainya harga nyawa mereka?

Tidak ketinggalan kaum ibu terpaksa memikul senjata utk melindungi keluarga


Sebenarnya anak-anak ini menjadi mangsa, pembunuhan kanak-kanak adalah wajib semasa peperangan tanpa belas kasihan atau berperi kemanusiaan, semuanya bermula bila ada sekumpulan rakyat yang tidak berpuas hati bangkit dan menjatuhkan negara dengan cara rampasan kuasa ataupun pemberontakan yang menyebabkan negara mereka sendiri hancur dan juga bila ada negara luar campor tangan dengan tanpa disedari menjadi dalang kepada pergolakan.

Seperti di Somalia, bila negara mereka hancur kerana peperangan dan tidak aman lagi seperti sebelum ini, maka bagi mereka yang mencetus dan punca negara terlibat dalam pergolakan sehingga negara menemui kehancuran sudah tentu lah dianggap pengkhianat negara, maka disebabkan merekalah segalanya hancur, mereka lah punca pengkhianatan dan pastinya layak dibunuh sehingga seluruh keturunan

Mereka membunuh tanpa mengira batasan usia maupun dari yang paling tua sehingga anak didalam buaian, bagi mereka siapa sahaja yang belot dengan perjuangan, bersekutu dengan orang asing maka mereka dipertanggung jawabkan kemusnahan negara kesayangan mereka. Cuma cara ini sahaja yang boleh memuaskan hati mereka akibat pengkhianatan mereka terhadap negara sehingga negara hancur dan tidak aman lagi sehingga kini.Realitinya sehingga kini tiada negara dalam dunia yang bertambah maju dan lebih aman selepas pemberontakan atau digulingkan, malah ianya melarat berabad untuk kembali aman.
Negara juga tidak akan kekal aman hasil rampasan jika mereka tidak punyai sokongan 2/3 dari rakyat, apatah lagi jika pembangkang dan kerajaan yang seimbang ataupun sama rata pengikutnya mana mungkin perampas kuasa dapat bertahan lama, maka tidak hairanlah kebiasaannya ketua pemberontak mendapatkan sokongan negara luar secara terang atau pun di sebaliknya tanpa kita sedari telah lama dibelakangnya sebagai penyalur dana untuk memastikan negara dapat digolakan oleh pengkhianat yang ditaja...

Tentunya kalau negara dalam kancah pergolakan tiada siapa yang akan selamat kecuali mereka yang menjadi dalang memusnahkan negara yang tentunya di lindungi... Terutama negara asing yang mula menjajah dan sebagai balasan pengkhianat ini akan mereka lindungi, selagi pengkhianat ini masih selamat maka pada mereka juga mendapat Hak untuk apa sahaja hasil dari bumi peperangan tersebut...

Maka berfikirlah secara waras, apakah kamu telah melakukan tindakan yang sebenar-benarnya dan tahu akibatnya apabila negara diheret kedalam pemberontakan? sudah selayaknya kita faham kenapa begitu ganas dan zalim tindakan mereka terhadap pengkhianatan mereka, pada hakikatnya mereka lah yang menyebabkan negara huru hara, hancur dan rakyat terbunuh dek kerana tindakan mereka memberi ruang kepada kuasa asing yang sekian lama menanti ada pengkhianat yang menjadi pelaksana nawaitu sebenar mereka.

NEXT EPISODE : KISAH BENAR 2 : THE LITTLE GENERAL, ANTARA PISTOL, KANAK-KANAK DAN BISKUT

TAHNIAH! SELANGOR DIBAWAH PENTABIRAN PKR TETAP DAN MAKIN HEBAT!!!

Posted: 16 May 2013 11:30 PM PDTMacamana jiwa tak meruntun, bagaimana nak bersabar lagi, dimana rasa kemanusiaan? Semuanya bila terpampang gambar seorang anak yang masih belasan tahun dijumpai mati dibunuh dan dirogol, hanya kerana beberapa jam ibunya lewat pulang. Tragisnya kejadian begini kenapa masih berlaku

Anak ini pulang kerumah malangnya kerana rumah berkunci dia turun ke tingkat bawah mungkin untuk bermain sementara menanti ibunya Pulang, manakala ibunya yang menyedari rumah yang terkunci segera pulang, malangnya semua tidak berakhir dengan baik, nyata yang si Ibu rasakan akhirnya  diketahui bahawa anaknya terbunuh, malah dirogol sevelum dibunuhMakin banyak soal keruntuhan akhlak dan perbuatan keji begini kian kita ketahui, macam manusia yang tidak bertamadun dan tak punya perasaan sebagai seorang insan  yang di gelar manusia, mana pergi rasa keinsanan sesama manusia, semuanya bukan kerana hukum alam, sebalaiknya ia datang dengan pelbagai punca dan sebab.
Dunia sebenarnya bukan penentu arah kehidupan dan warna hidup, manusialah yanh sebenarnya menjadikan dunia ini aman, makmur dan maju. Manusialah juga yang mencorakkan kerakusan dan kejahilan sifat isani yang sepatutnya. Dan kita sebenarnya sedar punca begini sebenarnya bukan lah datang dengan sendiri, sebaliknya atas punca yang kita sendiri lakukan, jika kita semua punyai rasa kemanusian, anak belasan tahun Ini tidak menemui ajal sebegini rupa


Bukan yang memimpin tidak sedar atas segala kejadian dan punca, kalau kita lihat hari ini rakyat dicorakkan dengan pelbagai keganasan, Malaysia yang aman kini diajar supaya menjadi samseng diatas jalan, menentang kedamaian yang sedia ada hanya kerana kerakusan pemimpin yang mengejar cita-cita haloba kuasa, sekalipun gagal mendapat kuasa ia todak berakhir disini, maka ramailah dihasut menjadi samseng dan bangkit menentang dan diterjemahkan dalam perhimpunan haram, demonstrasi hanya kerana cita-cita mahu berkuasa kepada pemimpin yang ditolak oleh rakyat.

Soal keruntuhan akhlak bukan saja diperingkat dewasa malah anak-anak yang disekolah sudah mula mempraktikan kepuasan sebagai samseng dengan memukul rakan disekolah, salahkah mereka buay begini sedangkan yang lebih dewasa lagi hebat menjadi ikutan mereka. 

Demi mahukan kuasa mereka tidak peduli dengan kesudahan kehidupan manusia yang menjadi rakyat kepada negara yang dikongsi di Malaysia, buruk laku mereka diadaptasikan sebagai Fitnah oleh lawan. Bukankah sepatutnya kita menyedari sehingga kini bukan lagi luar biasa bila anak sekolah pun sudah pandai menyimpan video dan gambar lucah di talipon bimbit mereka, memang kerana pemimpin lah yang tidak bermoral menjadikan perubahan minda kepada rakyat, yang jelas anak-anak yang terdedah dengan segala keburukan oleh mereka.

Untuk apa sekalipun alasannya, kita jelas tertipu, mana mungkin sekadar 10, 20, 30 ataupun berapa puluh ribu sekali pun Boleh kah mereka dinisbahkan dengan rakyat yang berjumlah 28 juta ataupun pengundi yang jumlahnya mencecah lebih 8 juta. Adakah dengan perwatakan begini mengajar manusia ataupun menjadi tauladan? 

Pemimpin Mudah terlepas hanya kerana memisahkan oemikiran supaya semua yang berlaku adalah perancangan jahat yang kononnya menjadi musuh politik, bukan kah mereka lah sebenarnya memperlihatkan bagaimana kerosakan Moral, rasuah, samseng, berzina, homoseksual, kejam, bersekutu dengan yahudi dan banyak lagi yang tentunya semua ini sekadar ciptaan musuhnya.

Tak serik kah lagi dengan apa yang kita dah lalui diSabah, angkara kerana kuasa nyawa terus melayang tanpa mengira erti kematian Pejuang negara, rakyat diperlihatkan betapa kejamnya mereka yang rakus mahukan kuasa menjadikan sabah sebagai darurat yang juga membolehkan kerajaan hilang sokongan atau deposit utama serta hilang sokongan. Bukan kita tidak tahu dalam peristiwa ngeri ini dipaparkan kepada rakyat sedangkan tukang karut sedang bergembira di merata-rata ceramahnya dengan lagu...

Tanya pada Najib, apa pasal goyang...
Nanti jawab Najib, Sabah dah hilang...

INSYALLAH MALAM NIE : KISAR BENAR, KENAPA KITA KENA TOLAK KERAJAAN HASIL DIGULINGKAN? SOMALIA OH SOMALIA... TUNGGU  8.30 Malam nie...

Belantan

Posted: 17 May 2013 11:03 PM PDT

Belantan


Masa memperkasa bangsa Melayu!

Posted: 17 May 2013 08:17 PM PDT


Penulis walaupun bukan ahli UMNO, tetapi mengikuti dengan penuh minat ahli UMNO di akar umbi bertungkus lumus bersama terlibat dalam PRU-13 demi menjaga kelangsungan hidup politik Melayu.

Malah penulis mengikuti dengan dekat apa yang diluahkan oleh 'pemikir' Melayu di media massa. Penulis merasakan satu perasaan yang amat terpendam yang tidak mampu disimpan lagi dan perlu diluahkan demi masa depan umat Melayu.

Sokongan majoriti orang Melayu telah dibuktikan melalui kemenangan 88 kerusi yang dimenangi UMNO.

Lupakan dan tinggalkan sahaja Melayu yang lupa diri dan kini melalak di serata tempat, menongkah arus terus menjadi pengkhianat bangsa.


Sejarah telah banyak menyuluh kepada kebenaran. Melayu telah terlalu banyak bertolak-ansur malah banyak pemimpin yang bertindak mengguris hati bangsa sendiri demi menjaga hati bangsa lain yang kononnya ditindas dan dipinggirkan sepanjang masa. Ironinya merekalah yang telah menjadi bangsa yang kaya raya di bumi bertuah ini.

Kaum Cina dengan jelas menolak kebergantungan kepada kerajaan malah menuntut banyak lagi daripada kita. Apa lagi mereka mahukan? Semua orang tahu jawapannya.

Penulis ingin bersama-sama majoriti umat Melayu, lebih-lebih lagi ahli UMNO yang bertungkus lumus membantu parti menuntut kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memperkasakan umat Melayu sekali gus membalas sokongan umat Melayu dan bumiputera lain yang diterjemahkan melalui peti undi baru-baru ini.


Teruskan agenda memperkasa umat Melayu. Kita tidak perlu lagi 'malu alah' kepada kaum lain semata-mata takut digelar rasis. Orang Melayu tidak rasis. Kalau benar orang Melayu rasis, orang Cina tidak akan menjadi kaya raya.

Yang menjadikan orang Cina kaya ialah orang Melayu yang tidak pernah segan berbelanja besar di kedai Cina.

Marilah kita mengorak langkah memperkasakan bangsa kita. Kerajaan yang didokong oleh orang Melayu harus bertindak mulai sekarang. Laksanakan program yang dekat di hati pengundi Melayu.

l. Bantulah dengan ikhlas dan perkasakan institusi agama yang dekat di hati umat Melayu. Bangunkan lebih banyak maahad tahfiz kalau boleh di setiap kawasan Parlimen, perkasakan sekolah agama dan bantulah sekolah pondok yang selama ini berasa dianaktirikan. Perkasakan semula tulisan jawi yang menjadi akar budaya Melayu. Percayalah orang Melayu bermaruah tidak akan lupa jasa yang dihulurkan oleh pihak kerajaan. Jangan lagi beratkan bangsa yang tidak tahu mengenang budi.

2. Tunjukkan keikhlasan kepada umat Melayu dan Islam lain bahawa kerajaan UMNO dan BN tidak fobia kepada hukum hudud. Polimik hukum hudud tidak berkesudahan. Penulis cadangkan kerajaan laksanakan satu pungutan suara dalam kalangan umat Islam berkaitan hudud. Sekiranya majoriti inginkan hudud, maka laksanakan sahaja.

3. Perkasakan ekonomi umat Melayu dan Islam supaya dapat dikurangkan kebergantungan kepada bangsa lain. Bukankah umat Melayu merupakan pengguna terbesar? Bukankah orang Melayu yang memperkayakan orang Cina?

Anjakan paradigma ini. Bentuklah dan binalah rangkaian perniagaan bersama korporat Melayu dalam bidang peruncitan dan lain-lain. Perkasakan gerakan kepenggunaan umat Melayu supaya kita tidak lagi terlalu bergantung kepada bangsa lain. Berikan tumpuan ekonomi di kawasan luar bandar di mana di situlah letaknya kaum majoriti yang sentiasa setia kepada kerajaan. Curahkan prasarana yang selesa di kampung.

4. Perkasakan agenda pendidikan Melayu. Banyakkan lagi institusi pendidikan Melayu seperti UiTM, MRSM dan lain-lain. Orang Melayu dahagakan pendidikan agama. Perkasakan sekolah agama malah tambah lagi institusi pendidikan agama. Itu adalah lebih baik daripada melayan kerenah cauvanis Cina yang cukup rasis yang hanya berjuang untuk sekolah Cina.


Kerajaan tidak perlu lagi bermain tarik tali dengan bangsa yang tidak tahu mengenang budi sehingga mengguris bangsa sendiri. Lupakan sahaja persatuan Cina yang cauvanis keterlaluan.

Cukup, cukup sudah! Tumpukan agenda memperkasa bangsa Melayu.

Ayuh bangsaku, bangunlah, usah lagi bersengketa. Marilah kita bangkit memperkasa bangsa. Kaduk sudah memijak junjung, cacing sudah naik ke mata.

Jangan kita menang sorak tetapi kampung kita tergadai...! Wallahuallam.

Suara Politik
Belantan

Di Selangor tanpa menteri, lebih agresif?

Posted: 17 May 2013 01:10 PM PDT


Mengapa tiada menteri dari Selangor? Itu persoalan yang beberapa kali dilontarkan oleh rakan seperjuangan kepada penulis lewat petang kelmarin.

Bagi penulis yang berpeluang membuat liputan hampir tiga bulan proses dan perjalanan kempen 15 hari Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) di Selangor tempoh hari, maklum mengapa Kabinet baharu di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak memutuskan sedemikian.

Perdana Menteri cukup sayangkan Selangor. Sebab itu beliau sanggup menjadi Pengerusi BN negeri itu semata-mata demi memastikan Selangor kembali ke pangkuan BN pada 5 Mei lalu. Beliau turun padang menemui rakyat negeri itu, malah hatinya sayu dan gembira apabila majoriti masyarakat Cina berasak-asak memenuhi majlisnya.

Namun, malangnya impian itu tidak dapat direalisasikan oleh barisan BN negeri sama ada yang dikendalikan oleh koordinatornya, mahukan timbalan pengerusi.

Berbanding timbalan pengerusi BN negeri, tanggungjawab dan peranan lebih besar diletakkan kepada pemimpin yang menjaga 'war room' BN di Tingkat 9, Bangunan UMNO di Shah Alam yang juga timbalan pengarah pilihan raya negeri. Tetapi malangnya dia dilihat gagal membawa manifestasi Pengerusi BN negeri.

'War room' BN di Selangor bagaikan 'hak eksklusif' dan menjadi bahan rungutan bukan sahaja daripada pihak media untuk memperoleh maklumat perkembangan mutakhir BN, malahan daripada ketua-ketua bahagian UMNO negeri sendiri.

Suatu ketika sekitar Januari lalu, penulis dalam pertemuan dengan seorang ketua bahagian UMNO bertanyakan apa pandangan ketua bahagian berkenaan mengenai 'war room' di Tingkat 9 itu. Penulis sudah dua kali masuk dan diberikan taklimat ringkas carta dan data-data berkaitan statistik pengundi dan serba sedikit strategi dan perancangan BN mendepani pakatan pembangkang.

Sedang asyik bercerita, ketua bahagian berkenaan terus 'mencelah' dan memberitahu: "Kami ketua-ketua bahagian tak pernah dijemput ke sana...tak tahu bagaimana bentuk 'war room' tu. Kalau tak percaya, anda boleh tanya ketua bahagian lain."

Semua pihak di UMNO dan BN Selangor cukup sedar betapa Selangor cukup penting. Ini bukan sahaja kepada parti pemerintah dan Najib sendiri tetapi lebih menyeluruh untuk negara.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bergantung harap kepada Selangor. Di negeri itulah berpusat dan berlegar sebahagian besar urusan dan aktiviti pelaburan, perdagangan dan perniagaan Malaysia.

Selangor di bawah pakatan pembangkang dan dengan BN mengendalikan Pusat , agak sukar untuk kedua-duanya berganding bahu yang akibatnya merencatkan kemasukan pelaburan asing.

Tanyalah Datuk Seri Noh Omar, berapa jumlah pelaburan sudah tersekat untuk pergi lebih jauh ke Selangor gara-gara 'main wayang' pakatan pembangkang mempolitikkan kelulusan loji rawatan Langat 2. Kalau tak salah, hampir 400 projek.

Tetapi ini semua kurang dihayati oleh BN negeri. Mereka kurang sedar bagaimana pertambahan pengundi muda Cina naik mencanak di Selangor. Sama ada kemungkinan ia satu strategi menerusi 'pemindahan sistematik' alamat-alamat para pengundi kaum itu, itu penulis serahkan kepada pertimbangan semua.

Namun, kalau diperhatikan 'strategi licik' menempatkan kumpulan-kumpulan penyokong parti di satu-satu tempat sebagai pengundi berdaftar, diakui taktik yang cukup berkesan dalam meraih kemenangan secara realistik dan pintas.

Kalau disemak statistik sehingga suku keempat atau Disember 2012, pertambahan pengundi Cina kedapatan di banyak kawasan di Selangor. Ia agak 'mencurigakan' meskipun mengikut saluran sah oleh SPR.

Di kawasan DUN Seri Serdang yang menyaksikan ketua pembangkang Selangor dari BN, Datuk Satim Diman menang di kerusi itu dengan 45 undi pada 2008, tiba-tiba pula menunjukkan pertambahan pengundi Cina di situ mencapai 10,638 orang.

Di DUN Subang Jaya, angka pertambahan itu mencecah 10,000 pengundi kaum itu. Di kawasan DUN Paya Jaras dalam Parlimen Subang yang mana penyandangnya dari UMNO, Datuk Muhammad Bushro Mat Johor menang sekitar 600 undi pada 2008, gagal mengulangi kejayaan sama 5 Mei lalu. Lebih parah lagi Muhammad Bushro tewas lebih 5,000 undi di kawasannya yang turut memperlihatkan pertambahan pengundi Cina mencapai 6,000 orang.

Juga, sama ada sedar atau tidak, prinsip-prinsip asas seperti calon boleh menang di Selangor seolah-olah telah 'tercabul'. Ini ketara khususnya di kawasan Sepang. Orang yang layak bertanding, diserahkan kepada yang tidak berhak. Begitu sebaliknya.

Sebab itu Sepang menjadi 'ceritera penglipur lara' dengan perbuatan 'tikam dari belakang'. Itu belum termasuk sabotaj yang digerakkan oleh 'individu' terbabit sehingga calon BN tewas di tangan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Pelabuhan Klang.

Kelmarin, Najib mahukan BN setiap negeri khususnya Selangor menyematkan dalam sanubari bahawa sesuatu perlu dibuat.

BN Selangor daripada kalangan UMNO, MCA, Gerakan dan MIC perlu bertindak.

Orang Cina barangkali telah terasa pada tarikan dan dividen politik DAP di Pulau Pinang dalam tiga empat tahun ini. Kerana itu kawasan-kawasan bandar besar seperti Kuching, Ipoh, Seremban serta Cheras, Bukit Bintang, Kepong merasakan MCA tidak boleh diharap dalam memperjuangkan nasib mereka.

BN Selangor harus bermuhasabah dan mencari jawapan tanda tanya tiada portfolio Kabinet untuk negeri selepas parti itu kalah teruk dalam PRU-13.

Jika telahan ini benar, sekurang-kurangnya BN Selangor khususnya UMNO perlu bangkit dan bersungguh-sungguh untuk menyarankan formula sekali gus kemenangan pada PRU-14.

Buktikan sekalipun tanpa jawatan menteri dari Selangor, perubahan secara drastik akan dilakukan untuk mengembalikan semula negeri itu ke pangkuan.

Selagi Melayu tidak bersatu, selagi BN negeri tidak merancang strategi dari sekarang, selagi itulah pihak-pihak tertentu akan lebih mudah 'memperkosa' negara bangsa.

Turunlah jenguk surau dan masjid di subuh hari atau setidak-tidaknya berjemaah semasa Maghrib mulai hari ini. Lihatlah di belakang pasar raya-pasar raya besar sekitar Shah Alam sudah ditumbuhi kondominium-kondominium mewah. Pembeli kondo yang juga penghuni di situ akan menjadi pengundi berdaftar di ibu negeri Selangor itu.

Bangkitkah dan tampillah dari sekarang agar menjelang PRU-14 tidak dianggap sekadar calon 'payung terjun'.

Oleh : ZULKIFLI JALIL

Suara Politik
Belantan

Apabila sudah kalah, diri sudah mula meracau?

Posted: 17 May 2013 11:10 AM PDT


Saifuddin: Umno-BN kena taubat nasuha!

Umno-Barisan Nasional (BN) perlu melakukan taubat nasuha apabila rakyat mula menegur dalam beberapa siri pilihan raya umum mengenai isu pentadbiran dan rasuah, kata Ahli Majlis Tetinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah.

Menurutnya, Umno-BN perlu mengikut "garis putih" yang telah ditetapkan untuk mendapat sokongan rakyat secara berterusan pada pilihan raya akan datang.

Beliau berkata, transformasi untuk ke arah sistem pentadbiran kerajaan yang lebih baik telah dimulakan oleh Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mula menjawat jawatan perdana menteri.

Bagaimanapun, Saifuddin berkata pasukan BN turut perlu memberi komitmen dan serius dengan tranformasi yang dibawa oleh pengerusinya untuk mencapai sasaran tersebut.

"Apabila kerangka program transformasi dirangka, kita utamakan masalah rasuah, kita akui masalah itu berlaku.

"Setiap tender kerajaan sekarang dikenakan satu indeks akauntabiliti yang telah dilaksanakan sebanyak 82 peratus, tapi sepatutnya ia dilaksanakan 100 peratus.

"Ini yang dikatakan tidak mencukupi, kita sepatutnya perlu tingkatkan komitmen dan menunjukkan keseriusan itu.

"Kita terima teguran-teguran rakyat terutamanya pada PRU13, baiklah kami ditegur pada PRU 2004 dan 2008, kami ditegur 2013, taubat nasuha," katanya pada Wacana Sinar Siri ke-20 yang berjudul Pasca PRU13: Ke Mana Haluan Politik Melayu di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Saifuddin yang juga bekas timbalan menteri pengajian tinggi berkata, hakikatnya "tsunami Cina" berlaku semenjak 1999.

"Walaupun Lim Kit Siang kata tsunami itu berlaku pada 2004, tapi saya melihat tsunami itu pada PRU199 lagi," katanya lagi.

Dalam pada itu, Saifuddin yang menjawab soalan moderator mengenai perubahan nilai pada PRU berkata, pilihan raya umum kali ini terbahagi kepada dua kelompok besar yang menjadi penyumbang kepada kemenangan sesuatu parti.

"Satu kelompok besar mereka mengundi dengan harapan pembangunan termasuk isu air, api dan jalan raya.

"Satu lagi kelompok yang besar di mana pengundi-pengundi pergi ke peti undi dengan harapan demokrasi yang membawa isu kebebasan, hak asasi rasuah dan sebagainya," katanya.

Satu sahaja teguran buat Saifuddin : Kalau sudah rasa tidak suka pada UMNO, keluar sahaja dari parti. Tak perlu nak sakitkan hati orang lain. Jangan bangga sangat dengan Politik Baru kamu! Ingatlah diri kamu pun tak sempurna!

Suara Politik
Belantan

Undi Popular...!!! Anwar sepatutnya belajar dari SIFU dia UNCLE SAM?

Posted: 17 May 2013 02:19 AM PDTIni adalah keputusan pilihan raya di Amerika Syarikat antara Republikan dan Demokrat. Bill Clinton dan George W Bush tidak boleh menjadi Presiden Amerika Syarikat kalau ikut sistem ciptaan Anwar Ibrahim dalam pilihanraya pada tahun 2000 dan 1996.

Ini kerana Bush mendapat popular vote sejumlah 47.87% dan Clinton mendapat 49.23% popular vote pada tahun berkenaan. Oleh kerana majoriti kerusi dalam House Of Representatives dikuasai oleh Bush dan Clinton maka parti mereka diisytihar sebagai pemenang. Apa kata Anwar Ibrahim pergi bertanding kat USA dan kalau kalah jangan buat kacau atas jalan pula nanti.

Sementara itu, Malaysiakini pun setuju dengan kajian The Edge, Anwar perlu berundur dari politik!


Suara Politik
Belantan

Exco juga perlu patuhi ikrar 10 aku janji!

Posted: 17 May 2013 12:14 AM PDT

Hamidzun , Norman Toha, Abu Bakar Yahya

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim digesa memastikan seluruh anggota pentadbirannya melaksanakan ikrar 10 aku janji yang dilafazkan dalam istiadat angkat sumpah jawatan di hadapan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam.

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin berkata, aku janji tersebut perlu diikuti oleh semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau Exco dan bukannya hanya terpakai kepada Menteri Besar.

Beliau berkata, aku janji itu perlu dianggap penting kerana kandungannya adalah kehendak daripada Sultan Selangor sendiri agar pentadbiran negeri berada dalam keadaan baik, makmur dan memberi manfaat kepada rakyat keseluruhan.

"Maka apabila Sultan Selangor menetapkan Menteri Besar agar mematuhi aku janji tersebut, perkara itu merupakan satu bukti jelas baginda adalah seorang yang serius, telus dan berwibawa serta mahukan pentadbiran negeri ini dijalankan dengan sebaik-baiknya.


"Kita harapkan Abdul Khalid dapat berpegang kepada aku janji tersebut termasuk melupakan soal politik kepartian dalam pentadbirannya. Abdul Khalid harus memastikan barisan Exconya berpegang dan melaksanakan aku janji tersebut," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Semalam, Abdul Khalid ketika mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor untuk penggal kedua di Istana Alam Shah, Klang diwajibkan melafazkan 10 perkara aku janji di hadapan Sultan Selangor.

Aku janji tersebut merupakan kali pertama dilafazkan secara terbuka melibatkan pelantikan Menteri Besar Selangor.

Antara 10 perkara terkandung dalam aku janji itu adalah memastikan agama Islam tidak diganggu gugat, mempertahankan institusi raja, memastikan hak Melayu terpelihara dan menjaga hak kaum lain serta mendahulukan rakyat.

Setiausaha Agung Jalur Tiga (Jati), Norman Toha pula mahu Abdul Khalid supaya bersikap lebih berwaspada dalam mentadbir negeri ini.

Sebagai Menteri Besar, beliau berkata, Abdul Khalid perlu memberi nasihat dan menegur barisan Exco kerajaan negeri sekiranya mereka melakukan pelanggaran aku janji tersebut.

"Sebarang pelanggaran 10 perkara aku janji tersebut, maka terputuslah ikatan pelantikan jawatan Menteri Besar itu sendiri," katanya.

Yang Dipertua Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Selangor, Abu Bakar Yahya menggesa Abdul Khalid tidak memandang remeh aku janji yang dilafazkan di hadapan Sultan Selangor itu.

"Abdul Khalid perlu sentiasa mengingati aku janji tersebut dan tidak sesekali menganggapnya satu perkara remeh. Aku janji itu bukan seperti manifesto pilihan raya yang beliau anggap sebelum ini sebagai bukan perjanjian," tegas beliau.

Suara Politik
Belantan

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 17 May 2013 10:23 PM PDT

tok gajah

Posted: 17 May 2013 10:21 PM PDT

tok gajah


Kite tunggu katak mane yang melompat dulu.................

Posted: 17 May 2013 10:18 PM PDT

Sabtu, 18 Mei 2013 ZURAIDA KAMARUDDIN BOLEH TAK LU TUTUP SIKIT MULUT LANCANG LU TU !
 
Gua memang HANGINNNN betul dengan beliau ni beb... bermula dari MULUT GATAL beliau yang GILA DITEMURAMAH oleh WARTAWAN BERITA PRO SYAITAN YANG DIKENALI UMNO tempoh hari... berkenaan PERLANTIKAN MENTERI BESAR (MB) SELANGOR... dimana beliau telah MEMBIDAS PAS dan DAP kerana mahukan Tan Sri Khalid Ibrahim menjadi MB bagi PENGGAL KE-2... yang seolah-olah JAWATAN MB SELANGOR adalah HAK MUKTLAK PKR tanpa boleh Anggota lain dalam Pakatan Rakyat (PR) memberi CADANGAN... dah lah tu bercakap pulak dengan Wartawan Pro Umno... bila dikatakan BODOH nanti MARAH tapi buat kerja GUNA KEPALA LUTUT boleh pulak... tak boleh ke DISELESAIKAN dengan ELOK beb... kah kah kah !.
 
 Tok peratikan seperti biase le selepas mane2 PRU pun ianye ternampak heboh dan kecoh-mecoh dalam Pakatan Rakyat ni. Sebab nye deme ni kecoh-mecoh ni bukan nye pae sangat, perkare yang cecil2 aje. Tapi oleh di sebabkan mereke tu tak pernah sepakat, make terjadi lah kecoh-mecoh tu.

Kebiasean nye apebile terjadi kecoh-mecoh ni make timbul lah katak yang akan sedie untuk melompat. Tok peratikan perkare ni telah pun berlaku selepas PRU12, ramai katak2 PR yang telah melompat keluar setelah berlaku nye kecoh-mecoh ni.

Sekarang ni pun Tok dah nampak ade beberape eko katak yang sedang bersedie untuk melompat. Biase le katak yang suke melompat ni hanye dari sepisis katak PKR saje. Dari PAS pun ade juge sepisis katak yang boleh melompat, tapi care die melompat ade lain sikit.

Katak yang mahu melompat dari PAS tu pade mule nye die 'buat hal', hal2 yang tak menyenangkan dan menyakit kan hati pemimpin2 atasan nye. Apebile sudah tidak tertahan lagi sakit nye hati pemimpin2 atasan ni, katak2 yang buat hal ni pun terus di tendangkan keluar. 

Yang pelik nye, pemimpin2 atau pun orang2 PAS ni sangat suke menyalahkan UMNO. Apebile berlaku saje kes katak2 mereke melompat mereke salahkan UMNO, kunun nye 'kene beli' dek UMNO. Bodoh sesangat ke UMNO ni nak membeli katak2 yang dah tak bergune tu.

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 17 May 2013 10:16 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Rakyat Singapura & United Kingdom Iktiraf Keputusan Pilihan Raya Malaysia, Baca Kisah Ini

Posted: 17 May 2013 06:00 PM PDT


Pembangkang di Malaysia perlu membaca dan mengkaji beberapa keputusan pilihan raya yang telah berlaku di beberapa buah negara. Usah memalukan diri sendiri bila gagal menerima fakta dan hakikat.

Di Singapura, keputusan pilihan raya pada 2011 menyaksikan parti PAP hanya mendapat undi popular sejumlah 60.1% sahaja berbanding pembangkang. PAP kuasai 81 daripada 87 parlimen tetapi hanya mendapat undi popular sejumlah 60.1% sahaja. Berbanding pembangkang yang mendapat hanya 6 kerusi tetapi mendapat 39.9% undi popular. 
Contoh kedua adalah keputusan pilihan raya di  United Kingdom pada 2010. Lihat pada keputusan undi popular dan jumlah kerusi yang dimenangi oleh Parti Konservatif, Parti Buruh dan Parti LDP. 

LDP mendapat 23% undi popular tetapi hanya menang 57 kerusi  (9%) daripada 650 kerusi. 

Parti Buruh mendapat undi popular sejumlah 29% tetapi dari segi peratusan kerusi adalah 258 (40%) daripada 650 kerusi.  

Parti Konservatif mendapat undi popular sejumlah 36% tetapi dari segi kerusi adalah sejumlah 306 kerusi (47%). 
Di Singapura dan United Kingdom, pihak yang kalah menerima keputusan dengan baik tanpa mempertikainya di atas jalan raya.

Mereka tidak melompat di atas jalan untuk kutuk sistem demokrasi negara mereka sendiri. Habis pilihan raya, mereka memfokuskan usaha untuk memaju dan membangunkan negara.

Mereka faham tentang undi popular dan majoriti menang mengikut jumlah kerusi di parlimen. Jika kalah, tunggulah 5 tahun lagi untuk mencuba nasib lagi.

Di negara ini, ada pihak yang sudah kalah dan mahu memperbodohkan rakyat dengan membuat "logik akal" mereka sendiri. Menuduh, menghasut dan memperlekehkan sistem demokrasi. 

Sedangkan di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan parti yang menang sudah pun mengangkat sumpah. Sistem demokrasi yang sama digunakan di tiga negeri tersebut. 

Rakyat jangan mudah terpedaya dengan tipu helah mereka. Malu jika rakyat di Singapura dan United Kingdom melihat ada rakyat Malaysia yang masih lagi tidak faham amalan demokrasi. 

Terimalah hakikat, jagalah nama negara. Fokuslah kepada pencapaian Wawasan 2020, lagi 7 tahun misi itu perlu dicapai secara bersama.

Fahami Perancangan Arab Spring Yang Mahu Dibuat PKR

Posted: 17 May 2013 05:00 PM PDT

Lihat Video Ini, Elakkan FlashMob Keganasan Yang Dirancang Pembangkang

Posted: 17 May 2013 04:00 PM PDT

Ketua Polis Negara Yang Baru Dihina Oleh Penyokong Pembangkang

Posted: 17 May 2013 10:30 AM PDT


Jangan diberi muka pada orang sebegini. Wajar dikenakan tindakan tegas agar menjadi pengajaran kepada yang lain. Mereka cuba mencabar kedaulatan undang - undang negara (Rukun Negara yang ke-4). 

Sekarang sudah semakin banyak wujud budaya biadap pada penguasa undang-undang. Mereka perlu diajar akur dengan Rukun Negara. Dengan menghormati Rukun Negara dan mengaplikasikan rukun rukunnya barulah negara ini akan berada dalam keadaan yang stabil dan baik. 

Ngeh Koo Ham Perlekeh Orang Melayu Luar Bandar

Posted: 17 May 2013 09:30 AM PDT


Dalam twitternya bertarikh 17 Mei 2013, jam 8.56 malam, Ngeh Koo Ham (Ahli Parlimen DAP Beruas) dengan jelas menulis ramai orang luar bandar dan miskin mengundi BN. Siapa yang dimaksudkan oleh Ngeh tersebut?

Yang tinggal di luar bandar majoritinya adalah orang Melayu. Mengapa perlu bersifat rasis dengan menuduh orang luar bandar sebagai miskin dan sebagainya? 

Tuduhan Ngeh Koo Ham ini adalah tuduhan palsu. Harga barang tidak naik seperti mana yang dituduh. Sudah pun disahkan oleh KPDNKK (baca sini). Ngeh Koo Ham memang terbukti rasis dengan menuduh orang Melayu sedemikian. 

Itu pun ada lagi orang Melayu di bandar yang hendak sokong DAP? Sedarlah, siapa sebenarnya DAP. Bila sudah dapat kuasa, parti PAS pun tidak dipandangnya. Bukan sekali, tetapi dua penggal. PAS hanya melukut di tepi gantang di Pulau Pinang. 

Nik Amar Kata Ada Pengundi PRU13 Yang Munafik

Posted: 17 May 2013 08:28 AM PDT

3 Pilihan Raya Kecil Akan Diadakan Selepas Ini.

Posted: 17 May 2013 02:30 AM PDTDemam pilihan raya umum ke-13 baru 12 hari berlalu, namun khabarnya ada tiga kawasan akan diadakan semula pilihan raya kecil berikutan kes mahkamah tiga orang wakil rakyat pembangkang. 

Mereka yang terbabit dipercayai akan terlucut jawatan selaku wakil rakyat kerana kes mahkamah tersebut seterusnya memberi laluan untuk pilihan raya kecil diadakan. Maklumat lanjut tiga orang wakil rakyat tersebut adalah seperti berikut.

Sultan Johor Beri Amaran Keras Pada DAP

Posted: 17 May 2013 01:30 AM PDT
Sultan Johor Memberi Amaran – DAP & Troopers Jangan Cuba Menghina Perintah Baginda

1. Sultan Johor juga mengingatkan kesemua wakil rakyat supaya memahami isi kandungan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Johor 1895 dan mematuhi peraturan serta tatacara Dewan Undangan Negeri Johor. Kerajaan Negeri Johor, menurut baginda, telah ditubuhkan lebih awal daripada kerajaan Malaysia di mana telah berpegang lama kepada Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895. Setakat ini sudah beberapa Facebook Pages yang menghina keputusan Baginda Sultan Johor sudah telah dikesan.

2. Oleh itu , keputusan untuk melantik Datuk Tee Siew Keong adalah atas jemputan Baginda Sultan Johor sendiri dan sekirannya penyokong – penyokong dan troopers DAP mahu membangkitkan serta mempertikaikan isu ini maka hal ini adalah satu penghinaan kepada perintah baginda Sultan Johor.

3. MCA masih berpegang teguh kepada janji dan prinsip parti mereka untuk tidak berada dalam kabinet kerajaan namun dalam isu kerajaan negeri Johor adalah diluar kawalan MCA kerana MCA lebih mengutamakan penghormatan kepada Instutisi Beraja dan Kedaulatan mereka untuk tidak menetangnya pelawaannya.

4. Diharapkan supaya penyokong dan Siber Troopers DAP tidak melampaui batas mereka demi kepentingan politik sehingga keputusan Baginda Sultan Johor hendak mereka politikkan.

5. Sekirannya gambar dan berita politik ini tidak dipadamkan maka diharapkan ada pihak yang mampu untuk melaporkan kepada pihak Surunhanja Komunikasi Malaysia untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Video Eksklusif Lahad Datu Yang Belum Pernah Ditonton Sebelum Ini

Posted: 17 May 2013 12:30 AM PDT

"Pengundi Hantu" Mahu Saman Laman Web Pembangkang

Posted: 16 May 2013 11:30 PM PDT


Respon Rakyat Terhadap Kabinet Baru Persekutuan

Posted: 16 May 2013 10:03 PM PDT

r b f

Posted: 17 May 2013 07:23 PM PDT

r b f


Belum Dua Minggu Bentuk Kerajaan Menteri Dah Bercakap Pasal GST

Posted: 17 May 2013 06:17 AM PDT


KUALA LUMPUR: Malaysia mampu memperolehi pendapatan negara mencecah sehingga RM27 bilion, jika cadangan cukai barangan dan perkidmatan (GST) dilaksanakan pada kadar 7 peratus, seperti di negara jiran, Singapura.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, perlaksanaan kadar cukai baru tersebut mendorong kepada pertambahan pendapatan dari RM20 bilion kepada RM27 bilion, apabila mencapai tempoh matang.

"Tempoh matang itu adalah apabila rakyat Malaysia mula menyumbang kepada GST. Ia perlu dilaksanakan segera sebaik sahaja mereka bersedia menerima mekanisme tersebut," jelasnya.

Berucap di forum "PRU13 - Apa Maknanya kepada Perniagaan?" hari ini, Idris menerangkan maklumat tentang GST dan cara ia menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara supaya rakyat negara ini memahami dan menerima perlaksanaan cukai itu nanti.

GST itu katanya, akan menyediakan dana tambahan kepada kerajaan sebagai perbelanjaan kepada rakyat Malaysia, sepertimana mana yang dijanjikan dalam manifesto Barisan Nasional (BN), sebelum PRU13 lalu.

"Walaupun perlaksanaan cukai baharu diperkenalkan, namun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tetap komited dalam menurunkan cukai korporat dan cukai pendapatan peribadi.

"Cara ini menunjukkan kerajaan mahu keseimbangan dalam semua perkara yang dilakukan, sama ada dari segi ekonomi atau politik," demikian menurut Idris, yang juga mengetuai Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (PEMANDU).

Dalam masa yang sama beliau turut menafikan janji-janji yang dibuat kerajaan semasa pilihan raya lepas akan meningkatkan hutang keluaran dalam negara kasar (GDP), dari kadar 53 peratus sekarang.

Katanya, kerajaan komited dalam mengekalkan hutang di bawah 55 peratus, berbanding siling GDP yang pernah ditetapkan sebelum ini.

"Semasa di Forum Ekonomi Dunia di Davos, apabila saya mencadangkan perlaksanaan Malaysia untuk tetapkan 55 peratus siling hutang GDP, ramai pakar ekonomi dan pemimpin mengatakan ia mustahil."

"Ia disebabkan negara Malaysia unik kerana masih mempunyai hutang di bawah 55 peratus," kata Jala dan menambah negara seperti Singapura (100 peratus hutang GDP), United Kingdom (80 peratus) dan Perancis (81 peratus).

Idris percaya matlamat negara berpendapatan tinggi boleh dicapai awal 2 tahun, berdasarkan usaha ekonomi kerajaan dan sektor swasta, dan menambah Malaysia di trek yang kukuh untuk mencapai lebihan belanjawan menjelang 2020.

Tambahnya, tempoh 4 tahun lepas dengan Najib sebagai Perdana Menteri, defisit belanjawan negara menurun tahun demi tahun, dan memberi jaminan pencapaian ini akan berterusan.

"Tahun lepas, ia sebanyak 4.5 peratus, dan tahun ini kita jangka akan menurun lagi kepada 4 peratus. Jika segala usaha dijalankan, saya percaya kita memperolehi lebihan belanjawan tersebut," terang beliau.

Peranan kerajaan dalam perniagaan, kata Idris, peningkatan perniagaan akan berlaku pada tahun ini.

Melalui Peranan Kerajaan dalam Perniagaan (GRIB), Jala berkata kerajaan telah kurangkan atau hentikan kepentingan dalam 13 syarikat, daripada 33 entiti yang dikenal pasti oleh PEMANDU.


Ini masalahnya apabila orang yang bukan politik diletak dalam sebuah kerajaan yang ditubuhkan hasil dari perjuangan politik.

Dia main cakap ikut sedap mulut dia sahaja....

Dia bukannya ada kawasan pilihan raya yang perlu dijaga. Dia bukan berdepan dengan pengundi-pengundi di dun atau parlimen. Malah dia tak faham apa masalah rakyat dan wakil rakyat di akar umbi. 

Kita baru menang tak sampai dua minggu lagi dan kerajaan yang ada pun tak stabil lagi, dia dah bercakap benda yang tak patut diucapkan. Bukan tak sepatut diucapkan , malah tidak perlu dilaksanakan pun di Malaysia. 

Jangan hanya memikirkan pendapatan kerajaan , poket kami pun kamu kena fikir....

Pengundi Bangla Berpaling Tadah

Posted: 17 May 2013 12:24 AM PDT


Puluhan ribu pengundi Bangladesh tidak membantu BN dalam PRU yang lepas...

Susah-susah angkut mereka untuk datang mengundi BN supaya BN menang 2/3, tapi akhirnya mereka undi PAS,PKR dan DAP.

Dulu tanpa pengundi bangla BN ada 140 kerusi....

Sekarang ada pengundi bangla tinggal 133 kerusi ja...

Cilakak punya bangla, orang suruh undi BN kau pergi undi PAS,DAP dan PKR pula....
Saifuddin Perlu Belajar Mandi Wajib Dengan Betul

Posted: 16 May 2013 08:19 PM PDT


Pada PRU yang baru berlalu Umno bertanding di 120 kerusi. Umno menang 88 kerusi atau 73 peratus daripada keseluruhan kerusi yang mereka tandingi. 

Umum mengetahui bahawa Umno berjaya memperbaiki prestasinya dalam PRU 13 dengan menambah beberapa kerusi lagi berbanding PRU 12. 

Kita berpijak di bumi yang nyata, kita pun tahu yang tak mungkin kita boleh menang 100 peratus. Namun begitu salah satu kerusi yang tidak pernah kita jangka akan kalah dan kita tidak pernah kalah  sebelum ini adalah kerusi parlimen Temerloh.

Calon kerusi berkenaan adalah manusia yang paling bongkak dalam Umno. Orang yang selalu menguar-uarkan dirinya sebagai seorang pengamal politik baru yang serba tahu. 

Akhirnya si pengamal politik baru itu kalah di tangan Ketua Pemuda Pas. 

Terbang satu kerusi yang Umno tak pernah kalah....

Dua hari lepas dalam forum anjuran Sinar Harian tanpa segan silu, si pengamal politik baru berkenaan berkata Umno perlu taubat nasuha.

Dia yang kalah Umno pula yang dia suruh taubat nasuha ???

Tak ke gila namanya itu ? 

Mana kau punya politik baru yang kau dok canang selama ni ? 

Sudah kalah...kalah lah....kalau tak pandai menari jangan salahkan padang yang tak rata. Azeez Rahim yang kalah tahun 2008 dengan majoriti 8 ribu lebih di lubuk Pas di Baling, boleh menang tahun 2013 dengan majoriti 5 ribu lebih. Kau yang bertanding di kerusi selamat boleh kalah. Itulah namanya bodoh.....lagi nak bercakap banyak kononnya Umno kena taubat nasuha. Kau tu yang perlu belajar mandi junub bagi betul dulu. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 17 May 2013 03:27 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Maria Fowler, terlupa atau sengaja tidak pakai coli?

Posted: 17 May 2013 03:05 PM PDT

MARIA Fowler kelihatan ada seksi ketika beliau keluar bersiar-siar di kota London semalam bersama teman-teman, kecuali 'colinya'...heh!

Bekas bintang TOWIE berusia 26 tahun ini memakai crop-top hitam, seluar khakis dan kasut bertumit tinggi bercorak kulit ular ketika berparti bersama-sama temannya di ibu kotan England itu.

Maria yang pernah menjalani pembedahan menyedut lemak di perutnya, nampaknya sengaja mahu menunjuk-nunjuk hasil yang diperolehinya.

Namun begitu, akibat 'terlupa' memakai coli bersama baju ketatnya itu, cahaya limpahan dari kamera telah menampakkan sedikit aset dadanya!

'Amalan' Nik Aziz sedikit demi sedikit cuba dihapuskan pimpinan baru Pas Kelantan

Posted: 17 May 2013 10:02 AM PDT

Setiap kali berucap perihal sokongan dan juga habuan, Nik Aziz sering mengungkapkan jika ada yang memberi, ambillah, pangkah nanti biarlah pangkah bulan. Itulah yang sering diulang-ulang dan digalakkan oleh beliau kepada setiap rakyat di Kelantan.

Amalan munafik ini akhirnya cuba dikurangkan oleh pimpinan-pimpinan PAS Kelantan yang rasanya sudah muak dengan kerenah bekas MB Kelantan ini. Mereka mahukan kualiti pengundi itu benar-benar menyokong PAS atas dasar keikhlasan mereka sendiri.

Gelombang Kick melaporkan Timbalan Menteri Besar Kelantan yang baru dilantik selepas PRU 13 lalu, Datuk Nik Mohd Amar Abdullah mengeluarkan fatwa pertamanya selepas memegang jawatan TMB yaitu bersabit dengan kemunafikan pengundi luar yang mengambil duit parti lain kemudiannya mengundi parti lain.

Ketika menyampaikan kuliah parti di Medan Ilmu pagi tadi, Nik Amar menjelaskan ciri-ciri orang munafik yang boleh dilihat secara mudah yaitu apabila seseorang pengundi atau penyokong yang mendakwa menyokong parti berkenaan, kemudian claim duit dengan parti berkenaan, namun bila sampai masa mengundi, ianya tidak mengundi parti berkenaan.

"Hak susut (sorok) dalam hati hak sebenar tidak beritahu, saya sekali dengan kamu ni, tapi undi parti lain, itu contohnya, saya duduk dengan kamu, mari claim duit pun dengan kita, cop, tapi bila pangkah dia pangkah parti lain, itulah gambaran mudah"


Polis sudah tak ada daya halang pehimpunan 505 atau apa sebenarnya ni?

Posted: 17 May 2013 08:02 AM PDT

Perhimpunan 505 terus lancar penganjurannya dengan 'kerjasama' pihak polis yang amat luar biasa sekali. Terbaru, perhimpunan haram tersebut dijadualkan berlangsung di Esplanade Padang Kota, Pulau Pinang pada malam minggu ini.

Pihak polis menegaskan ceramah Pakatan Rakyat yang dicadang diadakan di Padang Kota Lama di sini malam esok tidak mendapat kelulusan.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Gan Kong Meng berkata pihak polis telah menolak permohonan untuk mengadakan ceramah itu kerana lokasinya merupakan tempat tumpuan awam dan penganjurannya dibimbangi akan mengganggu ketenteraman orang ramai sekaligus mengundang kesesakan lalu lintas yang teruk.

Beliau berkata permohonan untuk menganjurkan majlis itu juga tidak mematuhi tempoh yang sepatutnya.

Tapi apa yang kami musykilkan di sini adalah kebenaran yang tetap diberikan kepada kumpulan ini. Entah apa yang telah diputar alamkan oleh pihak penganjur kepada polis hingga bersetuju membenarkan perhimpunan tersebut berlangsung walaupun tidak diluluskan permohonannya (Ah! Baca ayat ini pun sudah memeningkan kepala)

Pihak polis bukan sahaja membenarkan perhimpunan yang penuh dengan fitnah, jeritan, hasutan dan tohmahan itu berlangsung, malah akan turut pastikan ianya berlangsung dengan tenteram, menjaga lalulintas, memberi laluan itu dan ini seolah-olah ianya satu perhimpunan yang diberi kelulusan (lagi sekali rasa pelik menulis ayat ini)

Kami tidak mempertikaikan tugas polis, malah menghormatinya, tapi rasional la sikit...kami percaya ini adalah salah satu strategi pihak polis yang lebih arif (harap-harap sangatlah...)

Rumah nenek jadi 'port' seks gadis selepas diugut

Posted: 17 May 2013 05:01 AM PDT

REMBAU – Angkara nafsu, seorang lelaki sanggup mengugut gadis berusia 15 tahun untuk melakukan hubungan seks dengannya buat pertama kali selain mengugut untuk menggunakan kekerasan sekiranya perkara berkenaan terbongkar.

Bagaimanapun, gadis yang bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini, akhirnya nekad untuk membuat laporan polis pada 13 Mei lalu setelah beberapa hari insiden keji berkenaan berlaku.

Jurucakap polis berkata, kejadian berkenaan berlaku di rumah nenek mangsa sendiri di Kampung Batu Hampar, dekat sini kira-kira 2 pagi pada 8 Mei lalu.

Menurutnya, ketika kejadian dipercayai tiada sesiapa berada di rumah berkenaan.

"Gadis itu dipaksa oleh lelaki yang dikenalinya itu untuk melakukan hubungan intim.

"Malah, lelaki itu juga dengan beraninya mengugut untuk memberitahu keluarga mangsa sekiranya kemahuannya tidak dipenuhi," katanya.

Katanya, disebabkan keliru dengan ugutan berkenaan, mangsa yang ketakutan terpaksa memenuhi permintaan keji lelaki berusia 19 tahun itu.

"Lelaki berkenaan dipercayai tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya bekerja mengikut kenalan sahaja," katanya dekat sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan kes disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan bagi kesalahan rogol.

"Suspek kini sudah ditahan pada hari yang sama laporan dibuat oleh mangsa," katanya.

Sinar Harian

Peguam PKR pertahan perompak, dakwa polis 'reka cerita'

Posted: 17 May 2013 01:31 AM PDT

N.Surendran (tiga dari kiri) bersama bapa mangsa suspek
kes rompakan yang ditembak mati polis.
PETALING JAYA - Dua peguam kepada waris tiga suspek rompakan yang terbunuh di Taman Billion, di sini, N.Surendran dan Latheefa Koya mendakwa laporan hasil bedah siasat bertentangan dengan kenyataan polis.

Surendran mendakwa berdasarkan laporan yang diperolehi dari Unit Forensik, Fakulti Perubatan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, kedudukan peluru yang mengenai ketiga-ketiga suspek itu menunjukkan mangsa ditembak ketika mereka berlutut dan bukannya ditembak dari hadapan, seperti dalam kenyataan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah.

"Polis kata suspek mulakan tembakan ke arah polis, tapi bagaimana tembakan itu menuju ke bawah tubuh mangsa padahal sudut tembakan polis sepatutnya terus saja.

"Laporan post mortem itu mudah saja, mangsa ditembak dari atas dan peluru tembus keluar ke bawah dan ia bertentangan dengan keterangan polis," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.

Dua beradik, Noor Azman Othman, 39, Aidi Noor Hafizal Othman, 23 dan serorang rakan mereka, Saufi Ahmad, 23, merupakan suspek rompakan kedai emas di Shah Alam telah ditembak mati di bulatan Taman Billion, awal pagi pada 14 April 2012.

Azman ditembak sebanyak lapan kali manakala Aidi ditembak sebanyak 11 kali.

Surendran yang juga Naib Presiden PKR juga mempersoalkan bagaimana lapan das tembakan boleh dilepaskan kepada mangsa jika pihak polis mahu menghentikan tembakan balas mangsa.

Beliau menyifatkan kenyataan polis itu adalah satu penipuan dan dipercayai cuba menyembunyikan sesuatu, susulan laporan hasil bedah siasat itu nyata bertentangan dengan fakta yang dikemukakan pihak polis.

Sehubungan itu, PKR mendesak supaya satu siasatan segera diambil oleh satu badan siasatan bebas susulan pihak polis gagal memberikan penjelasan tentang siasatan yang telah dilakukan sepanjang setahun lalu.

"Kita mahu polis yang terlibat dalam kes itu ditangkap dan disiasat.

"Siasat semua pegawai tertinggi termasuk Datuk Ku Chin Wah kerana didapati cuba menyembunyikan sesuatu dalam kes ini dan berapa ramai suspek telah disoal siasat, apa yang telah dibuat," tegasnya.

Beliau turut mempersoalkan kelewatan laporan bedah siasat itu dikeluarkan selepas setahun insiden itu berlaku.

Hanya terdapat dua laporan hasil bedah siasat yang bertarikh Februari 2013 sahaja diperolehi daripada pihak hospital terbabit manakala Saufi pula masih belum diperolehi.

Sinar Harian

PKR desak AG mohon maaf, gugur tuduhan terhadap Nik Nazmi

Posted: 17 May 2013 12:30 AM PDT

PETALING JAYA - PKR mengutuk sekeras-kerasnya dakwaan ke atas Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA) kerana menganjurkan perhimpunan

"Blackout 505" di Stadium Kelana Jaya, 8 Mei lalu.

Naib Presiden PKR, N.Surendran berkata tindakan itu nyata menyalahi peruntukan artikel 10 kerana perhimpunan itu dilakukan secara aman tanpa sebarang insiden yang diingini.

Sehubungan itu katanya, PKR mendesak kerajaan dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail supaya menarik balik dakwaan tersebut kerana tindakan itu dipercayai cuba menyebelahi Barisan Nasional (BN).

"Kita mengutuk akta kerajaan Najib dan peguam negara yang ambil tindakan mahkamah terhadap penganjur perhimpunan bantah keputusan PRU13 di Kelana Jaya, 8 Mei lalu.

"... himpunan itu berlangsung dengan aman, tiada insiden buruk, tapi Najib pilih untuk ambil tindakan akta APA.

"Ini adalah cubaan mengatasi akta APA yang mereka sendiri cipta," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.

Nik Nazmi didakwa bawah APA kerana kegagalan menyerahkan notis 10 hari kepada polis untuk mengadakan perhimpunan 'Blackout 505' di Kelana Jaya, 8 Mei lalu.

Beliau selaku penganjur untuk Pakatan Rakyat (PR) dituduh melakukan kesalahan itu pada jam 8.30 malam di Stadium Kelana Jaya.

Surendran yang juga Ahli Parlimen Padang Serai kecewa apabila sebaik sahaja Tan Sri Khalid Abu Bakar dilantik sebagai Ketua Polis Negara, beliau sendiri telah bertindak melulu tanpa merujuk terlebih kepada peruntukan mengenai hak berhimpun di sisi perlembagaan.

"Ini cubaan untuk merosakkan akta itu, kita kecewa bila IGP baharu, Khalid Bakar terus bertindak.

"Mereka serang pembangkang dan gunakan akta ini semata-mata untuk menakutkan rakyat daripada keluar berhimpun," tegasnya.

Sehubungan itu, beliau mengulangi desakannya supaya Peguam Negara menggugurkan segera dakwaan itu dan mengemukakan permohonan maaf kepada semua peserta himpunan bantahan itu kerana ia telah menghina dan menafikan hak mereka berhimpun secara aman.

Tambahnya, dakwaan terhadap Nik Nazmi tidak sedikit pun menjejaskan siri himpunan bantahan itu di seluruh negara.

Himpunan pada 8 Mei membantah keputusan PRU13 itu dihadiri oleh hampir 120,000 peserta dan penyokong PR.

Nik Nazmi Didakwa Anjur Perhimpunan Tanpa Kebenaran

Posted: 17 May 2013 12:01 AM PDT

PETALING JAYA: Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nik Nazmi Nik Ahmad, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, Jumaat atas dakwaan gagal memberi notis 10 hari lebih awal kepada pihak polis sebelum menganjurkan perhimpunaan tanpa kebenaran, 8 Mei lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan tersebut di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, MBPJ, Kelana Jaya dekat sini pada pukul 8.30 malam pada 8 Mei lalu.

Nik Nazmi, 31, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012 dibacakan terhadapnya dihadapan Hakim Rozina Ayob.

Peguam Eric Paulsen yang mewakili Nik Azmi memberitahu mahkamah, pihaknya akan memfailkan secepat mungkin permohonan bagi membatalkan pendakwaan ke atas anak guamnya berdasarkan alasan salah guna kuasa kerana pendakwaan itu, lebih bersifat politik.

Nik Nazmi didakwa di bawah Seksyen 9 (1) Akta Perhimpunan Aman 2012 dan berhadapan dengan denda maksimum RM10,000 jika didapati bersalah.

Timbalan Pendakwa Raya II, Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah mewakili pasukan pendakwaan.

Mahkamah menetapkan 4 Jun ini untuk sebutan kes.

Relakan tubuh diratah lelaki untuk sara anak

Posted: 16 May 2013 11:01 PM PDT

PARIT BUNTAR - Demi menanggung dua anak tidak sah taraf yang masih kecil dan memastikan bekalan dadah sentiasa mencukupi, seorang gadis terpaksa merelakan tubuhnya diratah oleh lelaki hidung belang saban hari.

Jika dilihat dari umur dan perwatakannya, nescaya sesiapapun tidak menyangka gadis ini sudah melahirkan dua anak tidak sah taraf hasil hubungan terlarang dengan lelaki yang melanggannya.

Amy (bukan nama sebenar), 21, berkata, sejak lahir dia sudah diserahkan kepada keluarga angkat miskin, dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan dan tidak mendapat pendidikan sempurna.

Menurutnya, kesempitan hidup keluarga angkatnya menyebabkan dia berhenti sekolah dan mencari pekerjaan pada usia 12 tahun.

"Bagaimanapun, faktor umur menyebabkan saya sukar mendapat pekerjaan sehinggalah saya terjebak dalam kancah maksiat dan sanggup menjual tubuh bagi mendapatkan sesuap nasi.

"Kegembiraan memperoleh wang haram tidak bertahan lama apabila saya melahirkan seorang anak luar nikah dan peristiwa itu tidak dapat diterima keluarga angkat yang sering memaki hamun saya sejak itu," katanya sewaktu ditemui media di sini.
Amy ketika ditemui Sinar Harian bagi menceritakan kisah
kehidupannya sehingga terjebak dengan maksiat dan dadah.

Amy berkata, selepas habis berpantang, dia meneruskan kerja 'haram' itu seperti biasa dan mula ketagih dengan dadah jenis syabu sehinggalah anak pertamanya berusia setahun setengah.

Menurutnya, sikapnya yang semakin liar dan sering menjadikan rumahnya sebagai 'port' maksiat akhirnya menyebabkan keluarga angkatnya nekad meninggalkannya dengan membawa anaknya sekali.

"Sehingga sekarang langsung tiada khabar berita tentang keluarga angkat dan anak saya.

"Mereka sering kali menasihati saya supaya berhenti melakukan maksiat, tetapi saya berdegil kerana itu sahaja cara peroleh pendapatan lumayan dan bekalan syabu," katanya.

Amy berkata, dia mulanya rasa bersedih dengan tindakan keluarga angkat melarikan anaknya tanpa khabar berita.

Bagaimanapun, perkara itu semakin dilupakan saban hari dan ketiadaan mereka seakan-akan memberinya lebih kebebasan untuk melakukan apa sahaja sehinggalah dia melahirkan seorang lagi anak perempuan tidak sah taraf yang kini masih dalam jagaannya.

"Saya cuba berubah namun kesempitan hidup terus memaksa saya melakukan kerja terkutuk ini.

"Sejak saya mengenali seorang lelaki, saya mula terpikat dan percaya dia mampu memberi sinar dalam hidup saya setelah melihat kesanggupannya untuk menerima saya walaupun bersikap liar.

"Bagaimanapun, kebaikan ditunjukkan lelaki itu hanya sementara dan sikapnya tidak ubah seperti pelanggannya lain yang sekadar mahukannya untuk seks semata-mata," katanya.

Lebih memburukkan keadaan, bekas teman lelakinya itu turut memperkenalkan sejenis ubat penguat hawa nafsu dan menyebabkannya mula ketagih.

"Setiap kali melakukan hubungan seks, dia akan memaksa saya mengambil ubat itu dan ia akan meningkatkan rangsangan kami untuk bersama.

"Namun kini setelah ditahan pihak berkuasa dan dilabel sebagai Orang Kena Pengawasan (OKP), dia terus meninggalkan saya dan anak," katanya.

Sementara itu Timbalan Bendahari, Skuad 1Malaysia, Khadijah Masbah berkata, remaja yang bermasalah seperti Amy seharusnya haruslah dijadikan iktibar dan pedoman kepada semua masyarakat.

"Tindakan yang diambilnya adalah salah. Dia sepatutnya merujuk terlebih dahulu dengan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Kerian atau Skuad 1Malaysia sebelum mengambil tindakan melulu yang akhirnya memakan diri.

"Kami di bawah Skuad 1Malaysia mempunyai pelbagai cara dan kaedah untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi remaja bermasalah seperti Amy.

"Walaupun dia berada dalam pengawasan, namun kami sentiasa memastikan orang seperti dia akan mendapat pembelaan sewajarnya," katanya

PRU13 dedah elemen US dalam PKR - Ruhanie

Posted: 16 May 2013 09:01 PM PDT

Pilihan raya umum ke-13 mempunyai unsur-unsur yang sesuai dengan hipotesis yang menyebut bahawa Pakatan Rakyat, atau PKR lebih tepat, menjadi ejen pertukaran rejim bagi menguntungkan Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun, sama ada PKR memang didanai AS untuk tujuan itu hanya boleh dipastikan oleh parti itu sendiri, kata penulis blog Ruhanie Ahmad dalam forum membincangkan masa depan BN dan Pakatan selepas pilihan raya.

Ruhanie, penulis blog sosio-politik Kuda Kepang berkata, bacaan secara geopolitik tidak menjadikan dakwaan campur tangan AS itu mengejutkan.

Bercakap depan dewan kuliah yang padat di di Universiti Malaya, Kuala Lumpur, Ruhanie berkata, ini ekoran AS tidak senang dengan kawalan Malaysia terhadap Selat Melaka.

"Jika mereka dapat kawal (Selat Melaka), mereka dapat salurkan tenaga daripada Timur Tengah ke Asia Timur.

"Kawalan terhadap tenaga dan laluan pengangkutan akan menjadikan AS kuasa besar dunia," kata Ruhanie, calon doktor falsafah dalam bidang geopolitik dan kajian keselamatan.

M'kini

PKR dakwa MB S'ngor besekongkol dengan DAP untuk jawatan Exco

Posted: 16 May 2013 08:31 PM PDT

SHAH ALAM : Pucuk pimipinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor hari ini mendesak Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim mengekalkan dua exconya sebelum ini iaitu Dr Xavier Jayakumar dan Elizabeth Wong setelah Pakatan Rakyat (PR) kekal mentadbir Selangor bagi penggal kedua.

Desakan itu wujud ekoran ketidakpuasan hati akar umbi parti yang merasakan kedua-dua pemimpin berkenaan telah banyak menabur bakti kepada rakyat sepanjang lima tahun pentadbiran lalu.

Mereka juga mendakwa Khalid, yang dilantik sebagai Menteri Besar Selangor bagi penggal kedua telah bersekongkol dengan DAP untuk memberi lebih banyak kerusi kepada parti itu sehingga menidakkan hak wakil PKR di dalam kerajaan bagi penggal kali ini.

"Kita tak boleh benarkan DAP kuasai kerusi-kerusi exco Kerajaan ini. Tan Sri Khalid Ibrahim sudah berjanji untuk beri lebih kerusi Exco kepada DAP. Ini pengkhianatan kepada PKR dan tidak boleh dibiarkan dan kita mesti halang."

"Jika mereka (Xavier dan Elizabeth) tidak memegang jawatan sebagai exco lagi, siapa wakil bagi kaum India dan Cina PKR di dalam Exco? Kita mesti selamatkan wakil kita dan jangan biarkan DAP menguasai PKR dan PAS," demikian dipetik dari emel yang dihantar seorang ahli PKR.

Justeru, mereka mengingatkan Khalid yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak dan Adun Pelabuhan Klang itu agar tidak terus berkrompomi dengan DAP, walaupun sebelum ini telah berjanji untuk memberi sebanyak 4 kerusi kepada parti berkenaan, kerana dikhuatiri tiada tempat bagi dua wakil PKR itu.

"Dahulukan parti sendiri berbanding DAP dan PAS. Tan Sri Khalid adalah MB dari PKR, jadi perlu dahulukan PKR, jangan asyik dahulukan parti lain."

Elizabeth Wong masih mengekalkan kedudukannya sebagai Adun Bukit Lanjan pada PRU13 5 Mei lalu merupakan bekas Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar dalam Kerajaan Selangor 2008.

Manakala Dr Xavier Jayakumar, Adun Seri Andalas pada penggal lalu memegang portfolio Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin.

Khalid dan pemimpin tertinggi PKR, PAS dan DAP hari ini dilaporkan mengadakan perbincangan lanjut pembahagian kuota jawatan Exco Kerajaan Selangor dan dijangka akan diumumkan oleh Menteri Besar pada minggu depan.

Pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) baru-baru ini, PAS dan DAP memenangi jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) 15 kerusi berbanding PKR hanya 14 kerusi sahaja.

Antarapos

Ketiadaan Nik Aziz buka ruang untuk Pas Kelantan kerjasama erat dengan Persekutuan

Posted: 16 May 2013 07:59 PM PDT

KOTA BHARU – Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob menyambut baik pasukan Kabinet baru 2013 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dua hari lalu.

Selain itu, Ahmad turut menggesa Jadual 9 Perlembagaan Persekutuan yang mengkategorikan tiga perihal utama iaitu senarai persekutuan, negeri dan bersama, perlu terus dihormati untuk kebaikan semua pihak khususnya rakyat Kelantan.

Ahmad berkata, beliau turut menyokong kenyataan perdana menteri yang dilihat mempunyai hak untuk memilih sesiapa sahaja menganggotai Kabinet beliau sesuai dengan peruntukan di bawah Perkara 43 (2) (B) Perlembagaan Persekutuan.

"Saya menyambut baik kenyataan perdana menteri yang menyebut bahawa Kabinet baru ini sebagai satu transformasi kerana apa yang paling penting tentunya transformasi sikap dan mentaliti, bukan hanya menggantikan wajah lama sahaja.

"Saya juga berharap agar pasukan baru ini dapat 'mewajahkan' semula kerjasama di antara kerajaan Kelantan dan Pusat sesuai dengan semangat federalisme yang termaktub di dalam Perlembagaan," katanya menerusi kenyataan media semalam.

Beliau yang juga Exco Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi dan Kewangan turut mengucapkan selamat bertugas kepada anggota Kabinet yang baru untuk mentadbir negara ini.

Pelakon terkenal Shahz Jazle dicekup khalwat

Posted: 16 May 2013 06:01 PM PDT

Menurut laporan Bernama semalam, seorang pelakon lelaki terkenal tempatan ditangkap khalwat oleh sepasukan pegawai Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di sebuah unit Apartment Taman Sri Subang di sini awal Khamis.

Pelakon berusia 25 tahun itu, yang pernah bertunang pada Disember tahun lepas, ditahan pada 3.30 pagi selepas pasukan penguatkuasa mendapat maklumat daripada orang awam.

Pelakon berkenaan sebelum ini pernah dikaitkan mempunyai hubungan cinta dengan wanita yang lebih berusia serta seorang lagi pelakon wanita, namun hubungannya dengan mereka berakhir begitu sahaja.

Kalau mengikutkan pelakon yang bertunang pada Disember tahun lepas adalah Shahz Jazle. Beliau telah mengikat tali pertunangan dengan seorang gadis pilihan hatinya Redzwani Puteri @ Puteri pada 8 Disember 2012. Ketika itu, beliau berusia 24 tahun. Anda boleh rujuk laporan Malaysian Digest di sini

Laporan Malaysian Digest juga menyebut, Shahz pernah menjalin hubungan dengan pelakon pengacara Shiera Ayob. Pernah digosipkan dengn pelakon seksi, Anzalna.

Kemudian Shahz dikatakan berjaya menambat hati pelakon senior yang masih bergetah, Maria Farida. Selepas itu hangat dikatakan kononnya menjalin hubungan dengan Neelofa. Dan... bercinta sakan dengan pelakon muda, Miera Liyana. Sayang cinta mereka tidak berpanjangan.

Update! 

JAIS sahkan Shahz Jazle dicekup khalwat


SHAH ALAM, 16 Mei 2013 – Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan bahawa Mphd Shahrizal Jaszle Bin Jasmi atau lebih dikenali sebagai Shah Kaszle telah ditahan oleh Bahagian Penguatkuaasaan JAIS pada 3.30 pagi bertempat di Apartment Taman Sri Subang.

Penahanan Mphd Shahrizal Jaszle berdasarkan kepada Seksyen 29 (1) A & B, Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor 1995. Pengangkapan dibuat berdasarkan aduan awam ke Bahagian Penguatkuasaan semalam. Bersama sama ini dilampirkan Seksyen 29 (1) A & B, Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor 1995 untuk tindakan dan makluman.

Sekian, terima kasih.KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 17 May 2013 03:09 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


KJ TOLONG UBAH NIAT. JGN KHIANATI PASUKAN SENDIRI!!

Posted: 16 May 2013 06:23 PM PDT

Pasukan kabinet baru dinasihatkan jangan pandai-pandai sendiri membuat analisa dan post-mortem kenapa BN gagal mendapat sokongan lebih baik dari PRU12.

BN kena buat post-mortem terlebih dahulu dan setelah diketahui punca, kesilapan atau kelemahan sebenar yang menyumbang kepada keputusan yang tidak dijangka ini barulah pasukan kabinet boleh membuat penjelasan dan mencari jalan untuk mengatasinya berdasarkan kepada konsensus bersama dari rumusan post-mortem yang dibuat.

PM kata faktor "Tsunami Cina" yang telah terpengaruh dengan kempen DAP bahawa "ini kali BN pasti tumbang",  KJ pula kata bukan, dan penolakan terhadap BN ini disebabkan pengundi urban tidak mengundi BN dan jangan salahkan pengundi cina. Nanti mereka bertambah marah. Mereka nak undi siapa adalah hak mereka. 

Bila MB Mat Said kata mahu tumpuan utama diberikan terlebih dahulu di kawasan yang menyokong BN, KJ pula balas jangan berdendam pada rakyat.

"KJ jangan nak popular sendiri" dengan membuat pelbagai kenyataan yang populis yang boleh menjejaskan persepsi umum terhadap pemimpin BN yang lain, khususnya Perdana Menteri! Jangan makan pandangan baik umum sorang-sorang! Ini soal BN. Bukan soal populariti sendiri. "Jangan nak "jobo" tak bertompek", kato orang Rombau.

KJ jangan jadi macam Anwar, "menawan persepsi umum agar menyebelahi diri sendiri di tengah-tengah kesengsaraan orang lain"!

KJ jangan nak tunjuk dan cuba membina persepsi umum "dialah satu-satunya saki baki pemimpin yang paling rasional yang masih tinggal" di kalangan seluruh pemimpin BN termasuk Perdana Menteri sendiri.

KJ kena fikir dan cari jalan menggunakan kecerdikan, walaupun tidak wisdom yang dimilikinya untuk membina semula persepsi umum yang baik untuk UMNO dan BN. Bukan untuk populariti sendiri!

Kepal Nasi dah lama tak tegur KJ ni, pasal;

1. Dia adalah individu dan Naib Ketua Pemuda atau "suspek utama" yang pernah dianggap menjadi penyumbang "baggage" terbesar hingga BN hampir lumat dalam PRU12 lalu. Maka Kepal Nasi fikir dia pun dah jadi "Ketua Pemuda", bagilah dia peluang, walaupun telah didapati bersalah melakukan  "rasuah politik wang yang berat tetapi hanya diberi amaran disebabkan campurtangan Pak Lah. Mahu tidak mahu dia mesti diberi ruang dan peluang untuk memperbetulkan semula rumah yang hampir runtuh dikerjakannya dulu.

2. Nak bagi dia ruang yang selesa untuk menawan semula minat golongan muda supaya kembali bersama BN kerana anak muda diberitakan minat gila dengan KJ. Tak taulah minat disebabkan kebolehan dan kejujuran sebagai pemimpin muda atau minat kerana spinning media yang betul yang dijalankan oleh group media sosialnya. Buktinya, tak lama lagi berduyunlah cybertrooper KJ masuk bagi komen mempertahankan KJ dalam Kepal Nasi.

Itu sebab Kepal Nasi yang pernah duduk di dalam Barisan Exco Pemuda UMNO Malaysia bersama dengan beliau, membuat pendirian untuk berhenti mengkritik beliau secara terbuka, demi menjaga kepentingan BN.

Tapi hari ni, ke lain pulak cuba nak dibawanya minat golongan muda ni. Nak bagi minat pada dia no.1, nak bagi minat pada BN pulak sudah jatuh no.2. Nak bagi minat pada PM jauh sekali.

Kepal Nasi taadalah nak keluar perkataan tak elok sampai "haram jadah" macam Parpukari tu kerana Kepal Naai tetap menghormati jawtan Ketua Pemuda yang disandangnya, walaupun pada hakikatnya, dia sepatutnya "disqualified" bertanding macam Ali Rustam. 

Cucu Tok Selampit

Posted: 17 May 2013 01:38 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Poster Carlsberg Dipasang Terbuka Di 7-Eleven Di Selangor - Umat Islam Sila Boikot!!!

Posted: 17 May 2013 08:26 AM PDT


Tahniahlah CTS ucapkan kepada Kerajaan Pakatan Haram Selangor. Kini kedai 24 jam berjenama 7-Elevan sudah berani mempamirkan poster arak Carlsberg secara terbuka di bahagian depan kedai berkenaan. Perbetulkan CTS sekiranya salah, tetapi CTS rasa selama ini tidak pernah pula nampak iklan arak dipamirkan secara terbuka di pintu kedai berkenaan di Selangor. 

Mungkin penyokong-penyokong DAP Selangor merasakan mereka sudah cukup kuat dan hebat apabila mereka dapat mempertahankan Selangor di dalam PRU-13. Tahniahlah juga buat umat-umat Islam di Selangor kerana mempertahankan kerajaan ini. Terima kasih buat semua.

Sadis Membaca Tweets @anwaribrahim - Inilah Padahnya Kalau Terlalu Berangan Tinggi

Posted: 17 May 2013 07:24 AM PDT

Sadis betul membaca "tweets" daripada laman sosial Twitter Ahli Parlimen Permatang Pauh, Anwar Ibrahim yang masih lagi merengek seperti budak-budak kecil yang mahukan "ice cream" ataupun permainan. Anwar Ibrahim masih tidak dapat menerima kekalahan Pakatan Haram di dalam PRU-13. Anwar Ibrahim masih lagi menjaja mimpi dengan mengungkit undi popular yang diperolehi di dalam PRU-13. Sayugia diingatkan, undi popular atau "popular votes" tidak menentukan parti yg tubuh kerajaan. 

Parti yang menang kerusi Parlimen terbanyak berhak untuk menubuhkan Kerajaan. Kalau hendak menubuhkan kerjaan, perlu bertanding dan memenangi lebih banyak kerusi. Majority mudah atau "simple majority" kerusi dimenangi sudah boleh tubuh kerajaan. Jumlah undi bukan ukuran. Apalah susah sangat Anwar Ibrahim dan juak-juaknya hendak faham? Lagi satu, Anwar Ibrahim beriya-iya bercakap tentang undi popular di peringkat pusat. Ini adil, itu tidak adil. Lihat saja DUN di Selangor. PAS menang 15 kerusi, PKR 14 kerusi, Tapi yang dapat MB dari PKR. Pandai betul macai PKR dan DAP mengira kerusi DUN sampai PAS Kempunan nak jadi MB Selangor.

Apa Yang Tersirat

Posted: 17 May 2013 01:36 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Keputusan PRU-13: Jangan "Meliwat" Fikiran Rakyat- Ahmad Maslan

Posted: 17 May 2013 07:07 AM PDT

Berikut adalah perincian perolehan undi bagi BN, PR dan Parti lain
SEJAK beberapa tahun lalu pembangkang telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mengelirukan rakyat, menimbulkan keraguan dan menghasut rakyat supaya tidak mempercayai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan pelbagai tuduhan. Matlamat mereka adalah untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan menjadi pemerintah dengan slogan "Road to Putrajaya".

Terkini selepas gagal menanam keraguan dan menghasut kebencian rakyat ketika berkempen dan pengundian dalam Pilihan Raya Ke-13 (PRU-13), pembangkang telah mengadakan Himpunan Bantah PRU-13 yang bakal bersambung dengan beberapa siri himpunan.

Mereka tidak sabar untuk menunggu rakyat mengundi pada PRU-14 dalam lima tahun lagi. Mereka bimbang hasutan dan kebencian itu terhakis daripada penyokongnya dan sesetengah pihak.

PERUNTUKAN PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN:

Hak Rakyat Memilih Menerusi Pilihan Raya, Bukan Himpunan

Pendekatannya masih sama iaitu dengan mengelirukan rakyat menggunakan pembohongan dan mengelirukan konon berlaku "penipuan besar-besaran". Atas alasan itu pembangkang mengajak rakyat mengadakan bantahan, himpunan dan demonstrasi jalanan untuk menukar kerajaan, tetapi cara ini adalah tidak demokratik dan tidak mengikut lunas-lunas undang-undang.

Perlembagaan negara menetapkan proses menentukan parti memerintah adalah menerusi pilihan raya, bukan menerusi himpunan, bantahan atau demonstrasi.

Proses pilihan raya yang sama jugalah yang pernah membolehkan bebas rakyat memilih pembangkang memerintah Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan. Demikian juga sistem demokrasi ini jugalah yang memberi kebebasan rakyat memilih BN menerajui Kerajaan Persekutuan bagi mengurus tadbir negara.

Kebebasan bersuara dan hak berhimpun secara aman adalah hak yang dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang, tetapi bukan sebagai proses pemilihan parti memerintah. Pembangkang sepatutnya memahami dengan jelas Perlembagaan negara dan proses demokrasi yang diamalkan oleh rakyat negara ini dan menghormati keputusan rakyat Malaysia menerusi PRU. Sistem yang sama digunakan di Negara-negara Komanwel, termasuk Australia yang sering menjadi rujukan pembangkang, malah Singapura dan Britain.

Petisyen Sebagai Bantahan Keputusan PRU

Himpunan aman dan demonstrasi jalanan tidak wajar disalahgunakan, sebaliknya bantahan terhadap proses pilihan raya hendaklah dibuat menerusi petisyen pilihan raya. Menurut Perkara 118 Perlembagaan Persekutuan, pemilihan ke Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri tidak boleh dipersoalkan kecuali melalui petisyen pilihan raya yang difailkan ke Mahkamah Tinggi yang mempunyai bidang kuasa di tempat pilihan raya itu diadakan.

Petisyen adalah hak rakyat. Semua dakwaan dan bukti boleh dibentangkan untuk diadili oleh mahkamah. Sistem mahkamah Malaysia inilah yang selama ini pernah memberi peluang kepada pembangkang mahu pun BN untuk mendapat hak perbicaraan dan keadilan.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar sudah pun menjelaskan, petisyen itu boleh dibuat dalam tempoh 21 hari daripada tarikh keputusan pilihan raya diwartakan. Menurutnya, SPR dijangka selesai mewartakan keputusan PRU-13 dalam masa dua minggu. Petisyen itu boleh dikemukakan di mahkamah tinggi di negeri masing-masing dan akan diselesaikan dalam masa enam bulan.

Pada PRU 2004, SPR menerima lebih 30 petisyen berhubung keputusan PRU dan petisyen paling banyak diterima pada PRU 1999 yang membabitkan 40 petisyen. Pada PRU 2008, hanya 26 petisyen dikemukakan sedangkan ketika itu berlaku tsunami politik yang tidak berpihak kepada BN.

Sesuatu petisyen boleh dibuat atas sebab perbuatan rasuah atau sebarang salah laku yang mungkin menjejaskan pilihan raya, ketidakpatuhan undang-undang dan peraturan pilihan raya.

Undi Popular Bukan Penentu Keputusan PRU

Sebaliknya pembangkang kini mendakwa mereka menang dan layak memerintah berdasarkan undi popular kerana telah memperolehi jumlah undi yang lebih tinggi daripada BN. Sedangkan undang-undang Malaysia menetapkan proses pilihan raya berdasarkan jumlah kerusi yang dimenangi, bukan jumlah undi popular.

Berdasarkan jumlah kerusi yang dimenangi kumpulan majoriti di Dewan Rakyat layak menerajui Kerajaan Persekutuan, manakala majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri akan mengurus tadbir sesebuah Kerajaan Negeri.

Pada PRU-13, 5 Mei lalu, BN berjaya menguasai majoriti Dewan Rakyat dengan memenangi 133 kerusi Parlimen dan menawan semula Kedah dan Perak apabila menguasai majoriti kerusi dua Dewan Undangan Negeri berkenaan. UMNO sendiri menambah kerusi Parlimen daripada 79 kepada 88 Parlimen.

Oleh itu, pembangkang yang sering mendakwa mereka pandai dan layak memerintah sepatutnya faham undang-undang negara ini dan jangan memalukan diri sendiri. Jangan 'meliwat' pengetahuan dan akal sendiri. Malulah dan hormatilah rakyat.

Setiausaha SPR, Datuk Kamarudin Baria menjelaskan, BN berjaya meraih 47% undi popular, manakala PKR 20.0%, DAP 15.4% dan Pas 14.5% (jika dijumlahkan hanya 49.9%).

Sistem PRU di Malaysia bukanlah berdasarkan undi popular, tetapi keputusan menentukan majoriti adalah berdasarkan jumlah kerusi yang dimenangi oleh parti yang bertanding. Berdasarkan sistem ini, tentulah undi popular bagi kawasan bandar lebih tinggi daripada kawasan luar bandar kerana sesebuah kawasan Parlimen di bandar mempunyai jumlah pengundi yang jauh lebih banyak daripada Parlimen di pedalaman seperti di Sabah dan Sarawak.

Sempadan Parlimen di bandar pula lebih kecil, jadi penduduk atau pengundinya lebih padat, maka seseorang calon boleh melawati lebih ramai pengundi ketika berkempen berbanding luar bandar yang luas dan tidak padat untuk meraih undi popular.

Sebaliknya jika cadangan pembangkang untuk menyamaratakan jumlah pengundi bagi setiap Parlimen, kesannya tidak realistik dan tidak adil kepada wakil rakyat mahu pun penduduk kawasan berkenaan. Sebagai contoh jika kawasan Parlimen di Sarawak dipuratakan mengikut 60,000 pengundi, maka berkurangan daripada 31 kerusi kini kepada 18 kerusi sahaja (PRU-13: 1,083,972 pengundi).

Bayangkan seseorang Ahli Parlimen terpaksa menjaga satu kawasan yang sama luas atau lebih luas daripada sesebuah negeri di Semenanjung . Keadaan ini tidak adil bagi Ahli Parlimen berkenaan mahu pun rakyat di kawasan itu, di dalam mana-mana pun sistem yang ada.

PENGGUNAAN DAKWAT KEKAL:

Elak Bahaya Kanser & Penyakit Buah Pinggang

Antara perkara yang menjadi serangan utama pembangkang adalah penggunaan dakwat kekal yang pernah menjadi desakan mereka dahulu terhadap SPR. BN ingin menegaskan sokongan penuh kepada nasihat profesional pakar-pakar di Kementerian Kesihatan dan keputusan SPR untuk mengutamakan dan melindungi pengundi daripada bahaya kanser dan penyakit buah pinggang akibat kandungan bahan silver nitrat yang tinggi.

Dakwat kekal yang digunakan oleh SPR mengandungi 1% silver nitrat setelah menerima pakai nasihat pakar-pakar dari Kementerian Kesihatan. Kadar itu memadai untuk membolehkan dakwat itu kekal 30-70% di jari pengundi selama 10 jam. Untuk kekal lebih lama, kadar sodium nitrat perlu ditambah, tetapi risiko pengundi mendapat kanser akan lebih tinggi.

Bagaimanapun baru-baru ini Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf berkata SPR bersikap terbuka dan akan meminta Kementerian Kesihatan untuk menilai semula sama ada kandungan kimia dalam dakwat kekal iaitu 'silver nitrat' sebanyak satu peratus dapat ditambah agar lebih tahan lama.

Penggunaan dakwat kekal telah diputuskan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya dan termaktub dalam undang-undang pilihan raya.

Malah, kaedah asas, pemotongan nama pengundi yang sudah datang mengundi oleh kaunter semakan SPR di pusat mengundi, pemotongan nama pengundi oleh petugas SPR (senarai bercetak dan senarai dalam komputer). Demikian juga pemotongan nama pengundi secara serentak oleh ejen calon-calon bertanding daripada senarai di tangan masing-masing. Kaedah rapi ini sudah memadai untuk mengelakkan penipuan atau mengundi lebih daripada sekali.

Tidak mungkin seorang pengundi dapat mengundi lagi jika dia datang kali kedua kerana namanya sudah dipotong oleh SPR dan wakil-wakil calon di dalam bilik mengundi. Kad pengenalan MyKad pula menjadi semakan utama ketika pengundi hadir sebelum menerima kertas undi.

KHABAR ANGIN GANGGUAN BEKALAN ELEKTRIK:

Hanya Hasutan Supaya Rakyat Meragui SPR

Pembangkang juga menipu rakyat dengan mengedar gambar dan visual palsu bagi menuduh SPR dan menghasut orang ramai dengan dakwaan berlaku gangguan bekalan elektrik ketika pengiraan undi, menuduh Pejabat Perdana Menteri membawa masuk 100,000 orang asing sebagi pengundi, polis mengiringi pengundi hantu dari luar negara, beg kertas undi dibuang dan konon pegawai SPR meminta ejen calon menandatangani Borang 14 ketika pengiraan undi masih berjalan.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad berkata, tiada kejadian seperti itu berlaku kerana beliau mengesahkan perkara itu dengan semua pengurus pilihan raya setiap negeri. Pengurus-pengurus pilihan raya di semua negeri melaporkan tiada insiden seperti didakwa.

Malah, Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor pula menjelaskan apa yang berlaku hanya khabar angin berhubung gangguan bekalan elektrik semasa proses penjumlahan undi di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah. Polis di seluruh negara memantau proses dari awal mengundi sehingga keputusan diumumkan.

TUDUHAN WUJUD PENGUNDI HANTU:

Satu Lagi Cubaan Hasutan Jahat

Pembangkang juga terus menghasut rakyat konon wujud pengundi hantu. Kemasukan pekerja asing menerusi lapangan terbang adalah perkara biasa apabila ada permintaan, namun kehadiran mereka dieksploitasi untuk mengelirukan rakyat. Kemasukan pekerja asing yang sah di negara ini memang biasa diterbangkan secara berkumpulan oleh ejen pekerja asing. Hal ini bukan perkara baru baik di Semenanjung mahu pun bagi masyarakat Sabah atau Sarawak.

Pembangkang menuduh Pejabat Perdana Menteri membawa masuk 100,000 warga asing sebagai pengundi hantu. Hitungan biasa pun tidak munasabah sekali pun diangkut dengan pesawat Boeing 747 yang mampu membawa 400 penumpang.

Senarai penerbangan yang dihebahkan di internet juga hanya serkap jarang dan palsu. Hal ini sudah dijelaskan oleh Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar, tiada kemasukan 'pengundi hantu' warga asing dari Bangladesh dan Filipina melalui beberapa penerbangan seperti didakwa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hasil semakan polis, mendapati syarikat penerbangan seperti AirAsia menyediakan penerbangan tambahan atas permintaan orang ramai dan ini adalah amalan biasa seperti yang berlaku setiap kali musim perayaan.

Hanya warganegara Malaysia yang memegang MyKad yang berdaftar sahaja berhak mengundi. Pemegang MyKid belum layak mengundi, manakala warga asing yang memegang kad pengenalan pemastautin sementara dikenali sebagai MyKas tiada hak sebagai warga negara, termasuk tiada hak mengundi. Manakala gambar kad pengenalan yang bertaburan seperti dipaparkan dalam gambar di internet sebenarnya mempunyai kaitan dengan satu kes jenayah yang di Kedah pada 2011, bukan menjelang atau semasa PRU-13.

Tuduhan beg kertas undi dibuang juga tidak berasas kerana semua urusan beg dan peti undi sentiasa diawasi oleh setiap wakil calon yang bertanding. Manakala tuduhan pegawai SPR meminta ejen calon menandatangani Borang 14 ketika proses mengira undi sedang berjalan tidak pernah dibuktikan berlaku.

Menghormati Mandat Rakyat

Oleh itu, Barisan Nasional hari ini mengajak rakyat beramai-ramai menyatakan ketegasan supaya pembangkang menerima dan menghormati proses demokrasi bagi memilih kerajaan memerintah yang telah ditetapkan menerusi pilihan raya seperti termaktub di dalam Perlembagaan Negara.

Cukup-cukuplah berpolitik, rakyat mahukan pemimpin menumpukan kepada usaha memajukan negara. Janganlah diheret pelbagai pihak untuk memenuhi nafsu politik mereka untuk memerintah negara ini. Semua pihak, termasuk pembangkang berpeluang menawarkan diri bertanding lagi pada pilihan raya akan datang.

Rakyat sudah memilih, tibalah masa wakil rakyat yang menang bekerja. Parti yang memenangi majoriti kerusi di Parlimen mahu pun di DUN pula hendaklah melaksanakan tugas mengurus tadbir negara dan negeri masing-masing.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Pelakon khalwat di Subang- Bukan Fizz Fairuz Tapi Shahrizal Jaszle

Posted: 16 May 2013 11:23 PM PDT

PETALING JAYA: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengesahkan pelakon Shahrizal Jaszle telah ditahan atas kesalahan berkhalwat oleh sepasukan pegawai dari bahagian penguatkuasaan Jais di sebuah unit apartment Taman Sri Subang di sini awal pagi Khamis.

Pengarah Jais, Datuk Marzuki Hussin dalam satu kenyataan mengesahkan penangkapan Shahrizal atau nama sebenarnya, Mohd Shahrizal Jaszle Jasmi, 25, yang sudah bertunang Disember lepas.

"Dia ditahan mengikut Seksyen 29(1) A dan B, Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995," katanya.

Shahrizal ditahan pada pukul 3.30 pagi selepas pasukan penguatkuasa mendapat maklumat daripada orang awadan jika disabitkan bersalah dia boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau dipenjarakan tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Pelakon berkenaan sebelum ini pernah dikaitkan mempunyai hubungan cinta dengan Maria Farida dan Miera Leyana namun hubungan mereka tidak bertahan lama.

Dalam pada itu, usaha mStar Online untuk mendapatkan komen pelakon itu gagal apabila Shahrizal tidak menjawab panggilan yang dibuat sejak malam tadi.

Black 505: Karpal Singh Buat Laporan Polis

Posted: 16 May 2013 10:22 PM PDT


Karpal Singh, Pengerusi DAP Kebangsaan telah membuat laporan polis di Balai Polis Tun HS Lee petang semalam bagi membantah rancangan kumpulan pro-pembangkang yang mahu menggulingkan kerajaan dengan menggunakan kekerasan.

Katanya, rancangan untuk menggulingkan kerajaan dengan menggunakan kekerasan hanya akan membawa kemudaratan kepada negara dan mencetuskan kekecohan sehingga membahayakan orang ramai.

Sebaliknya, Karpal menyarankan pihak berkenaan untuk menggunakan saluran yang betul bagi meluahkan perasaan tidak puas hati mereka terhadap keputusan Pilihan Raya Ke-13 (PRU13).

"Saya tidak mahu turut terlibat dengan permainan Pakatan Rakyat walaupun saya sendiri dari barisan pembangkang. Negara ada undang-undang. Yang kita berani tentang, kita tentang tapi kalau nak menggulingkan kerajaan dengan cara kekerasan yang melibatkan manusia sebagai mangsa, saya berundur diri…. saya tidak mahu masuk campur," kata Karpal Singh.

Menurut Karpal Singh lagi, rakyat sekarang sudah dapat melihat siapakah yang bersekongkol dengan Anwar Ibrahim untuk terlibat dalam HIMPUN HITAM 505. Sedangkan pada masa yang sama, para pemimpin utama PAS seperti menjauhkan diri daripada Anwar Ibrahim, sekaligus memberi isyarat bahawa PAS juga tidak bersetuju dengan cara Anwar Ibrahim yang sudah terdesak untuk menyelamatkan batang tengkuknya daripada tali gantung kerana kes Lahad Datu.

Karpal Singh turut mengulas kenyataan pengasas ASAL BUKAN UMNO (ABU), Haris Ibrahim yang mahu menggulingkan Kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan menggunakan kekerasan atas alasan porses PRU13, hampir dua minggu lepas, tidak telus dan tidak jujur.

"Saya minta kerajaan bertindak dengan segera terhadap pemimpin pembangkang yang keras kepala ini," ujar Karpal Singh lagi.

waadat

Posted: 17 May 2013 01:28 PM PDT

waadat


Fakta 154 vs 67 kerusi di parlimen

Posted: 16 May 2013 07:40 PM PDT


Kata orang; yang menang menulis sejarah, yang kalah menulis puisi.

Kata Demang; yang menang melakar sejarah, yang kalah boleh berpuisi tetapi janganlah berilusi.

Kempen PRU13 usailah sudah. Bahkan kabinet baru pun telah terbentuk. Proses memperkasa negara diteruskan lagi.

Rumah siap pahat berbunyi. Apa nak dihairankan. Dalam masyarakat melayu, pahat bukan untuk meruntuhkan rumah. Pahat adalah alat untuk mencantikkan rumah. Ia lebih lazim digunakan bagi membuat ukiran berbanding untuk membina. Demang rasa takkan runtuh rumah dek pahat dan tukul.

Negara kita yang tak seluas mana ini dibahagi pada 222 kawasan yang setiap satu diwakili seorang Ahli Parlimen.

Daripada jumlah tersebut, 154 kawasan mempunyai majoriti penduduk Islam manakala 67 bukan Islam. Menarik juga dicatat bahawa terdapat sebuah kawasan yang penduduknya terbahagi dua iaitu 50% Islam dan 50% bukan Islam.

Jika demikian, rakyat Malaysia sepatutnya tidak perlu risau apa-apa kerana kawasan sudah ditentukan sejak awal.

Di kawasan Islam, sepatutnya calon-calon yang diletakkan mestilah beragama Islam manakala di kawasan parlimen yang majoriti penduduk bukan beragama Islam, maka sudah pasti lah calon YB dari kalangan bukan Islam.

Justeru, apa nak digaduhkan sangat?

Jika semua pengundi cina menyokong DAP, maka yang kalah hanyalah MCA atau Gerakan. Orang Melayu tak rugi apa-apa.

Begitu juga jika semua orang Melayu memberi undi pada PAS, maka yang kalah adalah UMNO. Kalah atau menang, tetap orang Islam.

Namun untuk mengatakan tiada perbezaan langsung samada UMNO atau PAS tentulah tidak wajar. Yang paling penting diambil kira ialah dengan parti mana mereka berkawan (kalaupun bukan bersekedudukan).

Demang fikir cukuplah dulu untuk kali ini. Barangkali ada yang mahu membaiki tulisan ini. Apa salahnya kita bertukar pendapat secara santai. Pilihanraya pun lambat lagi.

Oh ya. Demang guna istilah bertukar pendapat dan bukannya berdebat. Bertukar pendapat bermaksud mungkin di akhir perbincangan, pendapat anda pula yang Demang pakai atau sebaliknya.

Menariknya, samada Demang ambik pendapat anda atau anda ambik pendapat Demang, ia adalah percuma :)

Artikal ini juga boleh dibaca di page facebook.com/titahdiraja

Other Perspektif

Posted: 17 May 2013 01:15 PM PDT

Other Perspektif


Gempar!! Sultan Perkenan Jawatan Untuk Anwar

Posted: 16 May 2013 04:30 PM PDT