Sabtu, 17 Ogos 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


THE FLYING KICK

Posted: 17 Aug 2013 01:24 PM PDT

Cucu Tok Selampit

Posted: 17 Aug 2013 01:19 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Tidak Sampai 200 Orang Hadir Himpunan Munajat 100K Anjuran PAS

Posted: 17 Aug 2013 06:53 AM PDT
Mungkin disebabkan banyaknya Rumah Terbuka Aidil Fitri yang diadakan hari ini atau orang ramai masih lagi dalam suasana kunjung mengunjung sesama rakan dan saudara sehingga menyebabkan kehadiran orang ramai di Himpunan Munajat 100K anjuran PAS petang tadi, hanyalah sekitar 200 orang. CTS rasa lebih ramai lagi orang yang mendoakan kepada Rakyat Mesir di seluruh negara selepas Sembahyang Jumaat semalam. 

Himpunan Munajat 100K yang pada asalnya dicadang diadakan di Dataran Merdeka telah berubah lokasi ke Padang Merbok. Pendapat CTS, adalah lebih molek dan elok sekiranya solat munajat dan hajat serta solat fardhu diadakan di Masjid. CTS tidak mengatakan solat orang-orang PAS di atas tidak sah. Cumanya, kenapa kita hendak kufur nikmat bersembahyang di tengah padang sedangkan masjid begitu banyak dan besar di Ibu Negara. Yang terdekat adalah Masjid Jamek dan Masjid Negara. Selepas majlis di masjid kita buat sekali Jamuan Aidil Fitri. Tak ke molek?

MUSLI OLI

Posted: 17 Aug 2013 01:18 PM PDT

MUSLI OLI


ANTARA NASI LEMAK, POLITIK DAN DUNIA PENULISAN

Posted: 17 Aug 2013 03:41 AM PDT


Sudah hampir 3 bulan saya tidak menulis blog SEKALI KETUK. Jari jemaripun tidak lancar dan sepantas dulu. Dalam tempuh itu saya cuba "blank' pemikiran dari politik. Berbagai cara saya cuba untuk mengisi masa lapang. Antaranya bermain catur dan berniaga nasi lemak.

Berniaga nasi lemak tak susah jika ada pengalaman dan tahu membuat sambal yang sedap. Arwah emak memang pakar memasak dan kami dibesarkan hasil daripada perniagaan makanan.  Pengalaman saya lebih 4 tahun diluar negara bekerja dengan berbagai restoran (France, Italian, Indian dan Chinese) memberi saya kemahiran tambahan
.
Perniagaan membekal nasi lemak tak perlu overhead dan running capital yang banyak.Tak perlu sewa kedai dan membayar gaji pekerja. Saya, isteri dan pembantu rumah  masak dan membuat persediaan di rumah.Kerja tak banyak, hanya masak nasi, masak sambal dan proses membungkus.

Kerja bermula jam 11malam. Sekitar jam 4.30-5 pagi, semua telah siap dan saya hantar antara 200 hingga 300 bungkus "nasi lemak Pak Mus" ke kedai-kedai kopi berhampiran  kawasan rumah.

Jam 6 pagi,  beres. Sebelah petang  giliran isteri pulak pergi ke kedai-kedai tersebut mengutip hasil jualan.Sehari boleh jual sekitar RM500.Untung bersih RM200 hingga RM300 sehari.

Sungguhpun bisnes nasi lemak menguntungkan, tidak pula pernah terlintas untuk saya jadi pengusaha nasi lemak yang berjaya. Dunia berniaga bukan dunia saya. Ini bukan hidup saya. Saya tidak boleh hidup dalam dunia orang lain.

Saya tidak mau diibaratkan seperti seekor udang, yang meninggalkan air dan tinggal di atas daratan semata-mata untuk melarikan diri dari ikan-ikan jerung yang mahu memakannya. Sudah pasti udang akan mati kerana daratan bukan dunianya. Apakah peluang survival udang dalam air laut? Sudah tentu, ia seribu kali lebih baik dari atas darat...

Saya sudah jadi penulis dan aktivis politik melebihi 25 tahun.Lebih separuh hidup saya telah dikenali sebagai Musli Blogger atau Musli Penulis Buku. Saya telah menerbitkan 12 buku politik nasional. Sebuah buku saya "Bermula Atau Bermula 1Legasi" terbit bulan Mei 2011, dibeli parti UMNO untuk bahan bacaan para perwakilan parti.

Dilema saya bermula disini. Setelah menyertai parti pembangkang pada November 2011, dan dilantik sebagai anggota MPN parti PKR, tulisan saya dianggap tidak adil dan berat sebelah. Sebaik mana saya mengolah tulisan supaya isu yang saya kupas tidak memihak, namun persepsi masyarakt pembaca tetap menganggap tulisan saya tidak bersikap adil malah menuduh saya memfitnah!

Bagus mana sekalipun tulisan saya, ia gagal mencapai sasaran dan matlamat. Sebagai penulis, saya gagal mencapai kepuasan diri. Ini amatlah mengecewakan. Apakah pilihan saya? Berhenti jadi penulis dan meninggalkan dunia saya seperti seekor udang tadi?

Pada minggu lepas, saya membuat keputusan menulis surat kepada pucuk pimpinan PKR untuk melepaskan semua jawatan saya daripada parti itu. Saya tidak perlu keluar daripada parti itu, kerana hakikatnya saya tidak pernahpun menjadi ahli PKR sebelum saya dilantik sebagai Timbalan Ketua Penerangan negeri Sabah.

Meninggalkan jawatan dalam PKR tidak bermakna saya tidak menyokong perjuangan parti itu untuk negeri Sabah seperti tercatat dalam Buku Jingga. Saya tetap menyokong tuntutan autonomi untuk Sabah, tambahan 20% royalti minyak, pemansuhan Cabotage Policy yang merugikan Sabah dan lain-lain lagi..

Hakikatnya saya hanya meletakkan jawatan politik tetapi tidak lari daripada perjuangan politik..Saya akan meneruskan perjuangan sebagai aktivis NGO dan penulis politik yang bebas. Sebagai penulis non-partisan saya boleh menulis segala kepincangan dan kebobrokan dalam masyarakat tak kira dalam parti mana sekalipun....jumpa lagi, Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin.

Apa Yang Tersirat

Posted: 17 Aug 2013 01:06 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Pemilihan Umno: Pilihlah Pemimpin Berjiwa Rakyat

Posted: 16 Aug 2013 10:27 PM PDT

Ahli Umno berhak untuk menilai prestasi seseorang pemimpin parti itu dan seterusnya menentukan sama ada mereka perlu dikekalkan atau tidak dalam jawatan masing-masing, kerana sebagai parti yang mengamalkan sistem demokrasi, hak ahli Umno untuk memilih pemimpin adalah terjamin.

Pemilihan dalam parti, sebenarnya hak ahli atau perwakilan untuk menentukan pemimpin mana perlu dipilih, dikekalkan atau disingkir.

Anggota parti berhak membuat penilaian berdasarkan kepada prestasi sepanjang tempoh pemimpin yang diberi amanah memimpin.

Pemilihan parti pada 19 Oktober adalah untuk menentukan dan memilih barisan kempimpinan parti untuk mencorakan hala tuju parti dalam keadaan politik yang penuh mencabar, selain persedian berdepan dengan PRU-14.

Para ahli parti perlu menjawab persepsi yang melanda parti, terutama dakwaan yang mengatakan bahawa pada keadaan sekarang parti bukan lagi memperjuangkan bangsa, agama dan negara akan tetapi hanya mempertahankan kuasa segolongan pemimpin dalam parti.

Anggapan bahawa parti tidak akan relevan,kalau parti tidak melakukan perubahan besar-besaran termasuk para pemimpinnya.

Sifat kebosanan telah melanda, bukan sahaja kepada ahli parti tetapi rakyat secara umumnya, kerana  acap kali, kerajaan yang ditubuhkan hanya dianggotai oleh orang-orang tertentu, demikian juga jawatan-jawatan politik serta GLC.

Melalui sistem pemilihan parti yang baru, harapan besar sangat ditunggu, agar supaya berlaku perubahan besar dalam barisan kempimpinan parti.

Pemimpin yang benar-benar peka, penuh maklumat, penuh visi untuk bangsa, negara dan agama yang perlu dipilih.

Pemimpin yang hanya tahu kawasannya saja dan atau orang-orang terdekatnya sahaja, perlu disingkir jauh-jauh, kerana parti memerlukan pemimpin yang mesra rakyat secara umumnya.

Para ahli melihat, bahawa mereka yang membarisi kepimpinan parti sekarang, hanya kenal dengan penyokong rapatnya sahaja, akan tetapi tidak peduli langsung dengan ahli dan penyokong parti yang bukan berdaftar di kawasannya sebagai pengundi. Pemimpin seperti ini, jangan lagi diberi peluang membarisi kepimpinan parti, kerana mereka akan menjadi liabilti kepada parti secara keseluruhan.

PEJUANG BANGSA

Posted: 17 Aug 2013 11:34 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! MENGAPA HIMPUNAN MUNAJAT 100K ANJURAN PAS TAK MENDAPAT SAMBUTAN ?

Posted: 17 Aug 2013 06:42 AM PDTHimpunan kalau bermotifkan politik dan mengangkat  PAS  menjadi Jaguh dalam pergolakan Mesir ternyata tidak mendapat tempat di hati umat Islam negara ini  .

GPB bila membelek  gambar-gambar  akhbar Utusan hari ini , ternyata himpunan-himpunan anjuran NGO Islam  di beberapa buah masjid selepas Solat Jumaat kelmarin lebih mendapat sambutan .

Dianggarkan hanya 200 orang penyokong PAS hadir hari ini di   Himpunan Munajat 100k telah diadakan di Padang Merbok,Jln Parlimen,anjuran PAS Pusat.

 Tulis di poster 100 ribu nak mai ....hahaha...Tujuan Himpunan Munajat 100k yang mendapat kerjasama Polis   ini diadakan bertujuan utk memohon bantuan Allah SWT dan mengecam tindakan rejim Mesir yg telah menjalankan Operasi Pembersihan penyokong-2 Dr Mohammed Mursi (Bekas Presiden Mesir) di sekitar Kaherah,Mesir yg mengakibatkan lebih  2200 org terbunuh dan 10000 cedera.

Mungkin PAS selepas sepatutnya bekerjasama dengan NGO2 Islam lain  seperti diadakan selepas solat Jumaat di masjid   berbanding membuat himpunan sendirian di padang .


Terkini ! Nazri buat kejutan tak pertahan MT UMNO !

Posted: 17 Aug 2013 02:23 AM PDT


 - Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz memutuskan untuk tidak bertanding mana-mana jawatan termasuk Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada pemilihan parti itu Oktober ini.

Beliau berkata, keputusan tersebut dibuat bagi memberi peluang kepada muka-muka baharu untuk membarisi kepimpinan UMNO sekali gus diharap memberi suntikan idea lebih segar kepada parti.

Mohamed Nazri yang juga Ketua UMNO Bahagian Padang Rengas berkata, beliau mahu menumpukan usaha untuk memantapkan parti khususnya di peringkat bahagian demi memastikan kemenangan pada Pilihan Raya Umum Ke-14.

"Saya lebih rela tidak memegang jawatan dalam parti, tetapi untuk bekerja dan menang dalam pilihan raya untuk parti," katanya selepas Majlis Rumah Terbuka Riang Ria Aidilfitri di Pusat Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Lubuk Merbau di sini malam tadi. -

Orang cakap dia memang laju ... kereta mewah UAI kemalangan !!

Posted: 16 Aug 2013 09:20 PM PDT


Ostad pas aka ostad lawak bodo , Azhar Idrus telah mengalamai kemalangan apabila keretanya merempuh sebuah kereta proton iswara. Alhamdulillah, pemandu kereta proton tak mati, kalau tak boleh kena belasah ostad ni.
Ostad juga boleh disiasat mengikut undang undang kerana memandu dalam keadaan membahayakan..

Kejadian berlaku di pengadang baru, kuala Terengganu. 
Ramai orang kata ostad ni kalau bawa keta memang lajuuuuuRamai saksi yang ditemui dalam komen di fb menyatakan Azhar Idrus memang kaki pecut. Ada yang pernah melihat kereta VW ini pernah memecut lebih 200km/j di lebuhraya pantai timur.

Ini fakta bukan auta.

Soalannya ostad, apakah hukum membawa kereta dalam keadaan laju hingga membahayakan diri sendiri dan orang lain ??

Sumber : anak seberangTerkini ! 22hb hari penting untuk orang Islam dalam isu Kalimah Allah !

Posted: 16 Aug 2013 07:19 PM PDT
Pada 22 Ogos 2013, Mahkamah Rayuan Persekutuan akan menimbang dan membuat keputusan terhadap permohonan Paderi Besar Kristian Katholik Tan Sri Murphy Pakiam yang memohon supaya Mahmakah Rayuan menolak rayuan yang dikemukakan oleh Menteri Dalam Negeri berikutan dengan keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini atas pertimbangan kebebasan beragama mengizinkan Kalimah Allah digunakan oleh mereka yang bukan beragama Islam khususnya di kalangan penganut Kristian.
Pakiam memfailkan permohonan tersebut sambil membuat ulasan dan kritikan terhadap Kerajaan Malaysia melalui Menteri Dalam Negeri yang bertindak mengemukakan rayuan. Beliau telah menggunakan perkataan "tidak rasional" dan "tidak sensible" di pihak kerajaan yang membuat rayuan padahal kabinet telah memutuskan mengikut fahaman Pakiam bahawa Jemaah Menteri juga akur dengan keputusan Mahkamah Tinggi melalui kenyataan 10 perkara yang telah dikeluarkan.
Ulasan yang dibuat oleh Pakiam itu sesungguhnya bersifatsubjudice, biadap dan sama sekali mengenepikan sensitiviti umat Islam di negara ini khasnya.
Manakala permohonan Pakiam untuk mengenepikan rayuan pihak Menteri Dalam Negeri juga adalah satu tindakan yang keterlaluan dan berniat jahat yang sengaja ingin menguji tahap kesabaran umat Islam di negara ini.
Umat Islam yang menjadi penduduk majoriti negara ini telah sepakat tidak bersetuju dengan keputusan untuk membenarkan penganut agama lain menggunakan Kalimah Allah atas alasan-alasan dan rasional yang telahpun diberikan melalui berbagai kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak-pihak yang berotoriti di negara ini.
JATI menganggap bahawa tarikh 22Ogos 2013 adalah merupakan satu tarikh penting yang akan mencatit sejarah samada Mahkamah Rayuan membenar atau tidak membenarkan rayuan Menteri Dalam Negeri itu diketepikan melalui permohonan Pakiam.
Untuk lebih menjelaskan lagi, seandainya permohonan Pakiam diterima oleh Mahkamah Rayuan ini bermakna rayuan yang dipohon oleh Menteri Dalam Negeri akan tamat di situ. Ini bermakna prosiding rayuan penuh yang dijangka akan diadakan pada 10 September 2013 tidak akan dijalankan. Ini juga bermakna bantahan umat Islam terhadap penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam khususnya penganut Kristian tidak lagi menjadi isu dan mereka akan bebas menggunakan Kalimah Allah sewenang-wenangnya.
Kesan jangka pendek dan jangka panjang telah dihuraikan panjang lebar oleh pihak berotoriti yang telah mengemukakan pandangan dan pendapat mereka.
Seperti yang diketahui Gabungan NGO-NGO Islam melalui PEMBELA akan menganjurkan satu wacana khas agenda Kristian pada hari Sabtu 17 Ogos bertempat di Pusat Islam KL untuk memberi pencerahan mengenai tarikh 22hb Ogos ini kepada masyarakat Islam. Dengan usaha mencerahkan isu sedemikian diharapkan masyarakat Islam mempunyai alasan yang kukuh untuk tidak mengizinkan bukan Islam menggunakan Kalimah Allah di samping memberikan penjelasan isu Kalimah Allah ini dari sudut perundangannya.
JATI menyokong penuh dan menggesa ahli-ahlinya supaya menghadiri seminar tersebut.
Selain daripada itu usaha juga telah dibuat untuk mengadakan perhimpunan pada pagi 22Ogos 2013 di Kompleks Mahkamah (POJ), Putrajaya untuk menyuarakan sokongan yang tidak berbelah bagi kepada sebarang usaha untuk mempertahankan Kalimah Alah sebagai hak ekslusif untuk penganut agama Islam dalam negara ini.
JATI mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang telah bersetuju untuk menyediakan teks khutbah khas menyentuh persoalan kalimah Allah yang akan dibaca oleh para khatib pada hari Jumaat 16 Ogos dan akan diikuti dengan solat hajat khusus sebaik-baik sahaja selesai solat fardu Jumaat untuk memohon kepada Allah SWT agar keputusan Mahkamah Rayuan nanti akan berpihak kepada umat Islam.
Pada masa sama JATI ingin menggesa pihak-pihak yang berwajib dan umat Islam di seluruh negara dapat mengambil tindakan yang sama seperti yang dilakukan oleh MAIS dan JAIS. Penglibatan penuh masyarakat Islam dalam isu yang kritikal seperti ini sudah tentu dapat membantu pihak-pihak yang sedang memperjuangkan kesucian Kalimah Allah di kalangan masyarakat Islam di negara ini.
Marilah kita besama-sama demi menjag amaruah agama dan kesucian Kalimah Allah ini menggembeling ahli keluarga, sanak saudara dan sahabat, teman sekerja untuk bersama-sama dalamper juangan suci ini demi memartabatkan agama Allah SWT.
Mudah-mudahan berkat doa dan usaha umat Islam seluruhnya dan dengan izin Allah SWT jua, keputusan Mahkamah Rayuan nanti akan berpihak kepada umat Islam.
DATO DR HASAN MOHAMED ALI
Presiden JATI Malaysia
Tmn TunDr Ismail KL

IPOHMALAY

Posted: 17 Aug 2013 09:09 AM PDT

IPOHMALAY


MKLand Bangunkan Meru Perdana - Rumah Bermula Dari RM35,000 !

Posted: 17 Aug 2013 01:02 AM PDTMK Land lancar Meru Perdana


IPOH - Selepas kejayaan membangunkan perumahan mampu milik di Taman Klebang Putra di sini, MK Land Holdings Berhad (MK Land) melalui anak syarikatnya, Zaman Teladan Sdn. Bhd. (Zaman Teladan), berhasrat memajukan sebuah lagi projek seumpama itu di bandar raya ini.
Projek perumahan bersepadu yang akan dikenali sebagai Meru Perdana itu akan dibangunkan di atas tanah seluas 37 hektar terletak berhampiran susur keluar dan masuk Jelapang, Lebuhraya Utara-Selatan.
Pengerusi Eksekutif MK Land, Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar berkata, projek bernilai RM134 juta itu akan dibangunkan melalui tiga fasa dengan membabitkan pembinaan sebanyak 935 unit rumah mampu milik.
"Setiap rumah mampu milik ini akan dijual pada harga permulaan RM35,000 sebuah dan keutamaan diberikan kepada keluarga berpendapatan RM2,500 sebulan,'' katanya ketika ditemui selepas majlis perasmian projek berkenaan yang disempurnakan Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim di Taman Klebang Putra di sini semalam.

Jerebu Kembali, Pembakaran Terbuka Di Indonesia Berulang

Posted: 16 Aug 2013 03:45 PM PDT

Warga Lembah Klang dikejutkan lagi dengan jerebu yang menusuk dada dengan tiba-tiba rentetan angin kuat yang bertiup dari Sumatera awal pagi ini. 

Pembakaran terbuka yang masih berleluasa di Indonesia mengikut pemantauan imej satelit dari web badan kajicuaca Indonesia menunjukkan peningkatan aktiviti pembakaran terbuka telah berlaku kembali.

Tiupan masuk ke Semenanjung Malaysia oleh angin kencang awal pagi ini mengakibatkan jerebu pekat melanda kawasan Lembah Klang bermula jam 6.00 pagi tadi.The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 17 Aug 2013 03:29 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Pembancuh kopi sukarela?

Posted: 16 Aug 2013 10:22 PM PDT


Rasanya begitulah sikap yang ditunjukkan oleh Dato Nazri Tan Sri Aziz apabila dia menjawab teguran  mengambil anaknya sebagai Pegawai Khas. 

Kalau dahulu, Khairy berhenti dari menjadi Timbalan Setiausaha Sulit kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi sebaik saja berkahwin dengan anaknya. 

Ada surat pekeliling JPA jelas tidak benarkan anak dan keluarga pegang jawatan dalam pejabat sama termasuk Menteri dan Timbalan perdana Menteri. 
 

Kalau Khairy perlu letak jawatan, Nazri pula tak boleh lantik anak.

Sebagai peguam terlatih, Nazri memang pandai menjawab:

"I don't care what people think. I don't care what bloggers, netizens, journalists write about me. You must know, I'm a trained lawyer and I know what I am doing". 

Kata Mummy Rokiah, sementang dia peguam, tak semesti "beliau boleh melakukan apa sahaja kerana tidak menyalahi undang-undang dan pergi jahanam dengan persepsi rakyat janji beliau happy dan seronok."
 

Dia juga turut berkata, "I don't please anybody but myself. If making him a special officer makes me happy then that's it. He (Nedim) is happy working for his father"


Katanya lagi, "Today I am still a minister appointed by a bigger majority in my constituency, so what do they have to say?"


Sudah jadi dipilih rakyat dan dilantik Menteri, dia tak peduli apa orang kata. Dia boleh buat sesuka hati dia. Sindir Mummy, inikah maksudnya "winnable candidate' yang Dato Najib maksudkan? 

Bila dah win, adakah dia boleh buat sesuaka hatinya?


Tak perlu Dato Najib menjawab untuk Nazri tapi katanya, asal sukarela dan tak dibayar gaji tak mengapa. Kalau tak bayar gaji, kenapa pula sudah diberi jawatan?

Isu utama adalah jawatan dan bukan pasal gaji atau sukarela. Disamping itu, reputasi Nedim itu jadi persoalan besar kerana sering kali terjebak dalam kontroversi.

Kalau sukarela boleh juga ditanya, siapa bayar gajinya?

Nazri kata, bapak dia dah kaya dan dia pun ada kereta besar, tak perlu ambil gaji. Orang akan tanya pasal harta bapa pula. Berapa banyak permit teksi yang dia sebat masa jadi Menteri Keusahawanan?

Ini hanya akan membuka lagi pekung di dada orang lain kerana ada menteri ada pegawai lebih dari peruntukan dan gaji dibayar oleh syarikat.


Bahaya main guna alasan sukarela.

Tak lama lagi, ada pula tawar diri secara sukarela jadi setiausaha politik, dan lain-lain jawatan untuk kuasa dan peluangd ari kedudukan.

Pernah Husin dengar ada magreb sukarela jadi pegawai khas Menteri tapi untuk batu loncatan masyhurkan diri dan cari tempat untuk jawatan politik, bukan untuk berkhidmat. Tak membantu langsung.

Mana lagi pegawai dan setiausaha-setiausaha politik yang hanya nak cari duit beratusan juta dan harta bertimbun-timbun agar damai abadi.Mana pula cerita pembancuh kopi sukarela. Tak lama lagi, keluar balik cerita pembancuh kopi di Mahkamah Rayuan.

Lagi bahaya bila seorang pegawai yang masih lagi "membancuh kopi", ugut mahukan naik pangkat dan suruh buang orang lain.

Kalau tak sukarela pun, ada pula jadi Penasihat dengan gaji RM1. Bayar RM1 dapatnya ellek...

Tunggu masa, nanti ada mahu jadi PM sukarela atau TPM dan lain-lain. Berkhdimat tanpa gaji dan tanpa kuasa, mereka nak tak?

Wow! Jual orang lagi untung dari jual unta

bumiyang

Posted: 17 Aug 2013 03:08 AM PDT

bumiyang


Anwar Belakangi Pas - Mohon Najib Untuk Kerajaan Perpaduan???

Posted: 16 Aug 2013 07:40 PM PDT

Kerajaan Perpaduan Dengan PKR - Sanggupkah Rakyaat Malaysia Beragama Islam Menerima Pemimpin LGBT???

Posted: 16 Aug 2013 06:51 AM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 17 Aug 2013 01:27 AM PDT

Sahabat-Gunung


Usah Politikkan Keputusan Roboh Surau Di Sedili - MB Johor

Posted: 16 Aug 2013 06:21 AM PDT


Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini meminta semua pihak supaya tidak memperdebatkan keputusan merobohkan surau di sebuah resort di Sedili Besar, dekat Kota Tinggi yang digunakan untuk upacara keagamaan Buddha.

SURAU BUDDHA
Mohamed Khaled berkata tidak perlu timbul sebarang polemik berhubung isu berkenaan kerana kerajaan negeri menuruti keputusan yang dititahkan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.
"Keputusan sudah dibuat. Itu adalah titah oleh Sultan Ibrahim yang merupakan ketua agama Islam negeri. Apa-apa keputusan yang baginda buat, baginda sudah mengambil pandangan dan nasihat dari semua pihak," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Bulan Kemerdekaan dan kibar Jalur Gemilang ke-56 peringkat negeri Johor, di sini hari ini.
Mohamed Khaled berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang menyifatkan tindakan untuk merobohkan surau yang mencetuskan kontroversi itu, sebagai tidak perlu.
Menurut Mohamed Khaled, jika diteliti, surau berkenaan tidak wajar dibiarkan kerana ia bukan sahaja tidak digunakan sepanjang masa, malah arah kiblatnya jelas tersasar.
Sementara itu, dalam perkembangan lain, beliau berkata kerajaan negeri sudah memaklumkan kepada Rumah Johor di Mesir untuk memantau dan melindungi seramai 334 pelajar anak Johor, di negara bergolak itu.
Beliau juga menasihatkan pelajar agar sentiasa mengikuti arahan Kedutaan Malaysia dan tinggal di asrama masing-masing demi keselamatan diri.
"Mereka yang mengikuti pelajaran atas pembiayaan sendiri juga diminta mematuhi arahan kerajaan pusat. Kita percaya tidak perlu adanya arahan yang bercanggah dan biar semua pihak menunggu arahan kerajaan pusat," katanya.

Berita Bertarikh Pada 16 August 2013 2:14 PM

Kerajaan Perpaduan Najib Razak - Anwar Ibrahim

Posted: 16 Aug 2013 01:25 AM PDT


KENYATAAN AKHBAR


1. Kebelakangan ini beberapa portal berita online telah menyiarkan laporan bahawa  YAB Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sedang berusaha mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan  bersama  Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

2. Laporan portal berita tersebut yang memetik "sumber yang boleh dipercayai dan rapat dengan kem" Dato' Sri Mohd Najib adalah merupakan "daya imaginasi" penulis tersebut kerana tidak ada sebarang usaha ke arah mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan.

3. Perbincangan mengenai sebuah kerajaan perpaduan tidak mungkin berlaku selagi pihak pembangkang terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim serta kepimpinan Pakatan Rakyat sehingga kini masih tidak dapat menerima keputusan Pilihanraya Umum ke-13 dan mempertikai keputusan tersebut.

4. Laporan yang memetik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha yang dilakukan oleh Dato' Sri Mohd Najib ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu "kenyataan politik  yang berniat nakal".

5. Usaha yang dilakukan oleh bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla sebelum PRU13 bagi  mendapat persetujuan  Dato' Sri Mohd Najib dan Datuk Seri Anwar agar mengelak daripada menyerang antara satu sama lain dan menerima keputusan pilihanraya merupakan satu-satunya perjanjian politik yang ada.

6. Menurut Jusuf Kalla, Anwar telah berhubung dengan beliau sebelum PRU13 bagi mendapatkan perjanjian politik tersebut dari Dato' Sri Mohd Najib agar menghormati keputusan rakyat yang mana telah dipersetujui oleh Perdana Menteri. Namun, Datuk Seri Anwar enggan berbuat demikian kerana mendakwa berlaku penipuan dalam proses PRU13.

7. Oleh itu,  kenyataan Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha baru ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu "ciptaan dan rekaan"  bagi kepentingan politik  pembangkang khususnya ketuanya.

Pejabat Perdana Menteri

16 Ogos 2013

Taipingmali (tm)

Posted: 17 Aug 2013 01:05 AM PDT

Taipingmali (tm)


SAMPAH DALAM MAKANAN SEGERA : Chicken McNuggets.

Posted: 16 Aug 2013 10:15 PM PDT

http://rawforbeauty.com/blog/mcdonalds-chicken-mcnuggets-found-to-contain-mysterious-fibers-hair-like-structures.html

JAWATAN KOSONG : PEMBANTU TAKBIR

Posted: 16 Aug 2013 09:50 PM PDT

VW GOLF GTi siapa yang aksiden tu

Posted: 16 Aug 2013 09:47 PM PDTGARA-GARA MEMANDU SEPERTI F1 LAH NIII....DULU KAT JAMBATAN PULAU PINANG PUN DIA BAWA 200KM/J.....SAMAN JANGAN TAK SAMAN

Rangka manusia berselerak, adakah dibunuh atau mangsa ular sawa?

Posted: 16 Aug 2013 05:19 PM PDT


WARTAWAN SINAR HARIAN
17 Ogos 2013Rangka manusia yang ditemui di kebun kelapa sawit Hasrat seorang lelaki untuk membersihkan kebun kelapa sawit milik keluarganya di Kampung Ujong Permatang, Tanjung Karang Selangor, terbantut apabila menemui rangka manusia berselerak, kira-kira jam 4.30 petang kelmarin.

Eng Leong yang pergi seorang diri terkejut sebaik menemui rangka manusia di sekitar kawasan kebun itu yang biasa dibersihkannya sendiri setiap 20 hari tanpa mengambil upah buruh luar.

Siasatan awal oleh polis mendapati rangka manusia itu berselerak dipercayai akibat dimakan haiwan seperti anjing liar dan biawak.

Kebiasaan nya kalau terjumpa tulang-tulang sebegini ia adalah kerja ular sawa, Ular akan membunuh mangsa sebagai sumber makanannya dan selepas selesai penghadaman ular sawa akan meluahkan semula tulang-tulang tersebut.

SINDIRAN HALUS OLEH NGA KOMING

Posted: 16 Aug 2013 04:26 PM PDT

Add caption
BETUL KAH MELAYU BISU BILA DAP TAJA MAJLIS BERKHATAN ?

Posted: 16 Aug 2013 04:24 PM PDT
Tonight I rate Taiping DAP New Hope team together with the Muslim Iftar, the audience also sponsored funds. As Malaysians, we should help each other brothers with other ethnic groups, only mutual tolerance, mutual respect and social harmony will, the state will progress. Nga

Kredibiliti Parti Politik Terserlah Jika Amalkan Setiap Apa Yang Diperkatakan- Najib

Posted: 16 Aug 2013 03:31 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata parti politik yang mempunyai kredibiliti di negara ini adalah parti yang mengamalkan dan melaksanakan apa yang dikatakan.

Najib, yang juga Presiden Umno, berkata Umno adalah parti yang patuh kepada undang-undang termasuk dalam soal pemilihan jawatan dalam parti dan apa yang berlaku dalam perhimpunan agung Umno selama ini tiada bantahan sama sekali.

Katanya ini berbeza dengan DAP yang didakwa tidak membenarkan atau tidak memaklumkan 753 anggotanya mengenai pemilihan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti itu akhir tahun lepas.

"Ini bukan jumlah kecil, ini jumlah yang besar. Yang menjadi satu tanda tanya kenapa sebuah parti seperti DAP yang selalu mewar-warkan mereka juara demokrasi dan prinsip tidak menyalahguna kuasa dan sebagainya, tapi bila sampai pemilihan dalam parti mereka tak sanggup lakukan perkara ikut peraturan, yang bersih daripada salah guna kuasa atau penyelewengan," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Peneroka Kebangsaan, Pelancaran Pelan Integriti Felda dan Majlis Hari Raya di Felda Sungai Tiang di sini.

Pada 30 Julai lepas, Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) memutuskan DAP perlu mengadakan pemilihan semula CECnya selepas badan itu tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh parti berhubung dakwaan penyelewengan pengundian dan manipulasi undi membabitkan 547 perwakilan pada pemilihan yang diadakan 15 Dis lepas.

Semalam, Pengerusi DAP Karpal Singh berkata DAP akan mengadakan pemilihan semula CEC bagi mengelakkan pendaftaran parti itu dibatalkan.

Najib berkata tindakan yang dilakukan oleh ROS adalah semata-mata mengikut peraturan dan bagi Umno, jika parti itu ditegur oleh ROS mereka bersedia untuk memperbetulkannya.

"Malah Umno pernah diharamkan oleh mahkamah. Kita terima dan kita bangunkan semula. Kita cakap sesuatu kena amalkan juga baru ada kredibiliti sebagai sebuah parti politik," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SANGGUP HABIS RM 50 RIBU UNTUK RUMAH SETINGGAN

Posted: 16 Aug 2013 10:14 AM PDT


Kalau duduk rumah setinggan buat lah cara setinggan, jangan bazirkan wang ringgit. Lebih baik duit RM 50 ribu digunakan untuk beli rumah pangsa PRT atau beli tanah di luar lembah Kelang. Ini lah standard orang kita yang cerdik tak bertempat. Kata mereka RM 50 ribu adalah hasil titik peluh berniaga kecil-kecilan dan sudah dijangka bahawa perniagaan pun tidak berlesen. Sebab itulah tak boleh buat pinjaman bank untuk membeli rumah.

"Bertahun-tahun kami kumpul duit untuk membina rumah, tetapi tidak sampai satu jam rumah musnah dengan sekelip mata'.
Kata-kata itu diluahkan salah seorang penghuni setinggan berhampiran Jalan 1/48A, Bandar Baru Sentul, di sini Suhopi Husin, 55, yang kediamannya dirobohkan dalam operasi yang dijalankan Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan (PPTGWP) baru-baru ini.
Sambil melahirkan rasa terkilan dengan kejadian itu, dia mengakui kediaman yang dibina dengan nilai RM50,000 musnah tanpa sempat diduduki mereka sekeluarga.
"Tanah yang menempatkan rumah kami memang bukan milik kami.
"Tetapi tetapi sebagai manusia di mana timbang rasa dan belas kasihan pihak bertanggung jawab terhadap kami apabila tempat berteduh kami dirobohkan tanpa budi bicara," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Suhopi yang berniaga kecil-kecilan sambil dibantu isterinya, Fauziah Endin, 46, berkata, sebelum rumah tersebut disiapkan tiada sebarang notis amaran dikeluarkan agar kerja-kerja pembinaan dihentikan.
"Apa yang mengecewakan selepas rumah siap dibina, pihak bertanggung jawab terus merobohkan rumah kami hanya dengan dua hari notis pengosongan," ujarnya.
Pada 1 Ogos lalu, sebanyak tujuh buah rumah setinggan di kawasan berkenaan dirobohkan dalam operasi yang dilaksanakan PTGWP.
Utusan Malaysia difahamkan, ada antara penduduk tidak sempat mengeluarkan barangan mereka kerana tempoh pengosongan yang terlalu singkat serta ketiadaan penghuni di rumah.
Penduduk tersebut menerima notis itu bertarikh 30 Julai lalu yang meminta rumah-rumah terlibat dikosongkan selewat-lewatnya pada 31 Julai sebelum operasi meroboh dijalankan sehari kemudian.
Tambah Suhopi, dia kini buntu memikirkan nasib yang menimpa mereka sekeluarga dan terpaksa terus menyewa di flat berdekatan dengan sewa RM550 sebulan.
Sementara itu, Fauziah berkata, 1 Syawal yang berlalu minggu lepas langsung tidak memberi sebarang makna buat mereka sekeluarga kerana impian untuk berhari raya di rumah baharu itu tidak tercapai.
Menurutnya, dia berasa sedih tindakan pihak berkuasa yang merobohkan kediaman mereka tanpa mengikut prosedur sepatutnya dan memperlakukan mereka seolah-olah pendatang asing.
"Setahu saya kerja-kerja perobohan hanya dilakukan dalam tempoh 14 hari selepas notis diberikan, situasi kami pula berbeza tidak sampai dua hari notis diberi rumah kami dirobohkan.
"Tambahan pula ketika kerja-kerja meroboh dilaksanakan kami berada di Melaka menziarah saudara sakit," luahnya.
Katanya, laporan polis juga sudah dibuat bagi membolehkan mereka mengambil tindakan undang-undang untuk menuntut ganti rugi yang terpaksa ditanggung.
"Lebih mengecewakan, siling yang dipasang di rumah itu juga belum habis dibayar dan kini terpaksa berhutang kerana perlu mengumpul duit terlebih dahulu," ujar dengan nada sedih.
Orang Cina pula lain sikap mereka, walaupun menjual air tebu dengan motosikal roda tiga, perniagaan mereka didaftarkan dan mereka menyimpan wang dalam bank. Oleh itu kita tidak hairan bagaimana seorang peniaga air batu dengan hanya menggunakan motosikal roda tiga mampu memiliki rumah teres yang harga ratusan ribu ringgit.  Puncanya ialah sikap mereka yang lebih profesional dalam perniagaan mereka. 

Akhirnya penduduk setinggan ini terpaksa juga menyewa flat dengan sewaan RM 550 sebulan.

AWAS ORANG IPOH!!!

Posted: 16 Aug 2013 09:06 AM PDTMohon share!!!

Suspek telah memukau seorang mangsa di Ipoh parade Ipoh dengan menyuruh mangsa mengeluarkan wang rm1000 dan mengambil handphone mangsa..Laporan polis telah dibuat. Gambar dari Kamera litar cctv.
Manusia ini sememangnya tidak berhati perut. Moga Allah membalas kejahatan manusia ini. Hati2...utk keselamatan kita semua

WAINSUN MATAKAJI NGUYUH NGESENG.

Posted: 16 Aug 2013 05:00 AM PDT

WAJIB BACA!! PERANCANGAN KAUM CINA (DAP, MCA, GERAKAN) TAWAN MALAYSIA DIDEDAHKAN!!!

Posted: 16 Aug 2013 04:19 AM PDT


Rencana ini adalah diterbitkan oleh sebuah majalah di London. Ditulis di dalam bahasa mandarin dan telah dialihbahasa oleh pelajar melayu yang belajar disana. Rencana ini telah disebarkan sekitar tahun 2006 dan kebenarannya telah terbukti.

TAJUK: 'BERSATULAH KAUM CINA'

Kita semua kaum Cina di mana sahaja kita berada mestilah berbangga dengan bangsa kita; samada Cina Amerika, Cina Singapura, Cina Taiwan dan Cina Malaysia. Kita mestilah mengekalkan identiti kita. Di Malaysia, kita mesti memberitahu anak-anak kita dan mengajar mereka cara-cara perjalanan halus.

Setakat ini oleh kerana kedudukan kita, kita tiada pilihan untuk memilih kerajaan yang majoritinya dikuasai oleh orang Melayu. Tetapi kita sedar dibidang perniagaan dan perindustrian, orang Melayu tidak ada melainkan mengekalkan bangsa kita (Cina) sebagai unsur utama meninggikan ekonomi Malaysia dengan meletakkan keutamaan Bahasa Mandarin atau Kantonis di dalam akhbar tempatan sebagai syarat penerimaan atau syarat kelayakan perlu. Maka orang-orang Melayu tentunya terpinggir dari bidang pekerjaan tersebut.

Jadi kita mengambil kesempatan ini atas kedudukan kita dan meminta hak-hak politik. Orang-orang kita yang bergiat di bidang pelajaran hendaklah pastikan bahawa generasi yang akan datang tidak akan diajar segala pengorbanan orang Melayu, terutama sekali dalam pelajaran sejarah, Ilmu Alam dan lain-lain mata pelajaran, baikpun di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah.

Kita mesti mengajar anak-anak dan anak orang Melayu supaya mempunyai pendirian bahawa kejayaan itu bergantung semata-mata atas kebolehan. Untuk tujuan ini kerajaan Singapura yang kita harus banggakan kerana telah berjaya memecah-belahkan orang-orang Melayu dengan cara membahagikan mereka kepada banyak puak seperti Banjar, Acheh, Bugis, Mandaling, Boyan dan lain-lain.

Dari kesannya jiwa Rancangan ini, orang Melayu yang dulunya merupakan 19% daripada penduduk Singapura, sekarang hanya tinggal 10% sahaja. Sekarang mereka tiada pilihan melainkan memuji kerajaan Singapura kerana memberi mereka satu kestabilan, keadilan dan harapan untuk masa depan iaitu mana-mana bentuk yang kerajaan suka dan fikirkan, pasti mereka terima, sebabnya orang Melayu di sanatiada mempunyai suara lagi dan mereka akan tetap menemui kegagalan.

Sebagai orang Cina tulin, saya juga berbangga dengan cara yang dilakukan oleh En. Lim Chong Eu di Pulau Pinanguntuk memecah-belahkan orang-orang Melayu di sana. Beliau telah berjaya mengambil tanah-tanah orang-orang Melayu dan memajukannya sebagai kawasan perumahan dan perindustrian. Oleh kerana harga rumah-rumah itu terlalu tinggi bagi orang Melayu, mereka tiada keupayaan langsung untuk memiliki rumah-rumah tersebut. Polisi ini tidak sahaja harus dilakukan di Pulau Pinang, tetapi juga di lain-lain tempat selain bandar-bandar besar seperti Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka, Johor Bahru dan Kuantan. Kita orang Cina harus mara ke Alor Setar, Kangar, Kota Bharu dan Kuala Terengganu.

Tujuan kita ialah untuk menguasai segala kegiatan perdagangan yang berkaitan dengan bahan makanan, enjin, bank-bank serta pertanian. Alasan yang munasabah perlu dicari dan dikemukakan kepada kerajaan untuk menaikkan harga barang-barang keperluan harian. Inilah yang kita akan terus gunakan untuk mendapatkan kekuasaan politik di Malaysia. Oleh kerana kita telah kukuh di bidang Antarabangsa, kita mesti menganggap bahawa saluran penyebaran am yang ada pada kita. Setakat ini, dunia menganggap bahawa kerajaan Malaysia sekarang adalah anti Cina dan Pro-Melayu dan juga kita orang Cina ditindas. Orang Cina tersingkir dari kebanyakan peluang, itulah anggapan mereka. Juga bahawa kepakaran dan titik peluh kita telah tidak diberi dan mendapat ganjaran yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini terdapat langkah-langkah yang diambil oleh elit-elit Melayu untuk mengubah gambaran ini dan menyuarakan apa yang sebenarnya berlaku.

The Mahadi3 July 2013 03:47
Kita sebaliknya mematahkan langkah-langkah itu sebelum ianya berjaya dilaksanakan. Dalam bidang politik, orang-orang Cina haruslah bergembira dengan perpecahan demi perpecahan terlibat di kalangan orang-orang Melayu dengan keluarnya Pas dari Barisan Nasional, keluarnya ahli UMNO ke parti KeAdilan dan semakin perpecahan itu menguntungkan kita.

Saya sebagai orang Cina, sangatlah bergembira untuk memberitahu anda bahawa salah satu sebab penyingkiran itu adalah jarum dan tindak-tanduk teman-teman kita Gerakan dan MCA di dalam Barisan Nasional dan DAP dari luar. Sekarang tibalah masanya untuk kita menanam perasaan benci di kalangan orang-orang Melayu terhadap pemimpin mereka. Kalau kita bijak menjalankan operasi kita, kita akan berjaya mengasingkan Perdana Menteri sekarang ini yang terlalu jujur menjadi seorang Ahli politik. Kalau kita orang-orang Cina bersatu, kita berjaya memecah-belahkan Dato' Sri Dr. Mahathir Mohamed dengan Dato' Sri Anwar Ibrahim, kumpulan Abdullah Ahmad Badawi dengan Kumpulan Najib Tun Razak.

Apabila British meninggalkan Malaysia, pemerintahan adalah di tangan beberapa orang Melayu pilihan. Kita ketahui bahawa pemimpin-pemimpin Melayu ini kiranya disukai oleh orang Melayu sendiri. Pada keseluruhannya, mereka adalah orang-orang miskin tetapi bernafsu besar. Kita berkeupayaan memberikan apa yang mereka mahu. Kita akan terus mendapat apa yang kita kehendaki dari mereka. Kemudian sesudah kita memberi mereka secukupnya, kita akan mendedahkan mereka ini. Kita akan meminta mereka supaya dilucutkan daripada jawatan-jawatan mereka. Kita tidak akan rugi apa-apa dengan pemecahan itu, malah menguntungkan orang-orang Cina. Pekerjaan ini mesti dijalankan dengan licin, supaya intelek-intelek Melayu tidak akan menyedarinya.Setakat ini kawan-kawan kita di bidang perniagaan telah berjaya mengenepikan Dr Mahathir, Dr Abdul Rahman Yaakob dan semua pelampau-pelampau dalam UMNO termasuk juga sector kerajaan.

Kita orang-orang Cina harus bangga kerana orang-orang Melayu yang menerima rasuah ini telah diletakkan di badan-badan berkanun. Di UDA kita telah mendapat keuntungan yang banyak walaupun orang kita nombor dua di situ. Mereka yang tidak mempunyai pandangan yang kuat akan terus sanggup menjual orang-orang dari bangsanya sendiri, kiranya mereka diberi apa yang mereka kehendaki dan kita pula hendaklah menggunakan kelemahan mereka ini untuk kepentingan diri kita.

Kita akan gagalkan mereka dengan Tentera Darat, Laut dan Udara. Kita akan terus gagalkan mereka dalam polis. Kita telah buktikan bahawa tanpa kita orang-orang Cina, mereka tidak akan mendapat apa-apa maklumat berkenaan dengan kegiatan Komunis. Kita juga perlu bekerjasama dengan pergerakan di bawah tanah kerana tujuan kita adalah sama iaitu menguasai Malaysia.

Kepada kita, caranya tidak lain sama ada menerusi politik atau perjuangan bersenjata. Satu perkara lagi yang patut kita gunakan adalah kebencian yang ada pada orang-orang Melayu dengan Sultan-Sultan mereka. Kita mesti menguatkan lagi kebencian ini supaya apabila orang-orang Melayu tidak mempunyai kepercayaan terhadap Sultan-Sultan mereka, mereka akan hilang suatu simbol perpaduan dan kita dengan mudah sahaja dapat membawa mereka kepada kemusnahan mereka sendiri.

Untuk membuktikan apa yang saya katakan, sebagai seorang Cina, kita tahu kerajaan Malaysia sekarang lemah. Kelemahan ini terbukti dengan kegagalan mengawal harga barang-barang keperluan. Kita boleh menurun mana-mana cukai dengan menurunnya harga buah oren menjelang Tahun Baru Cina, tetapi kerajaan tidak berbuat demikian apabila tiba Hari Raya orang-orang Melayu kerana saya tidak pernah ingat harga buah Kurma diturunkan menjelang Hari Raya.

Pemimpin-pemimpin Melayu bertujuan untuk menolong orang-orang melayu dalam rancangan Malaysia ke-7. Kita orang-orang Cina harus menunjukkan sokongan kita terhadap rancangan ini kerana kita tahu mereka tidak akan mencapai matlamatnya. Di sebaliknya, apabila mereka hendak memajukan rancangan Felda, kita orang-orang Cina akan mendapat keuntungan melalui pembinaan jalan, pembinaan bangunan, pembinaan rumah-rumah, parit, pemotongan pokok, penyediaan tanah dan lain-lain.

Segala bentuk pembangunan akan membawa keuntungan kepada orang-orang Cina, yang juga bermakna kejayaan serta kekayaan orang-orang Cina akan bertambah. Sekarang ini saya percaya, orang-orang Cina sudahpun memegang 60% daripada kekayaan negeri ini termasuklah tanah. Sebaliknya orang-orang Melayu hanya memegang 3% berbanding 4% kepunyaan asing.

Kita tidak boleh berpuas hati. Kita orang Cina hendaklah mendapatkan kekayaan orang-orang asing ini sebelum ianya jatuh ke tangan orang-orang Melayu. Taktik kita memberi saham kosong kepada orang-orang Melayu hendaklah disambung terus kepada orang-orang Melayu ini dan akan mengenepikan orang-orang Melayu lain daripada memasuki bidang kewangan terutamanya sebagai akauntan.

Di bidang pelajaran kita mesti mewujudkan Universiti Merdeka secepat mungkin. Kita mesti terus menghantar beribu-ribu anak-anak kita ke Hong Kong, Taiwan , Amerika atau di mana-mana di dunia ini. Apabila mereka pulang kita akan memasukkan mereka di sektor-sektor Swasta yang mengandungi 80% daripada peluang pekerjaan. Oleh kerana keadaan ini, kerajaan sekarang ini yang pro-Melayu tidak akan berjaya menguasai keadaan pasaran. Petani-petani yang terdiri dari 75% orang-orang Melayu terus tidak bertanah. Nelayan akan tetap miskin oleh kerana pegawai-pegawai kerajaan mereka sendiri sudah tidak boleh dipercayai lagi.

Orang Cina harus menolong untuk memusnahkan segelintir pegawai-pegawai Melayu yang dedikasi dengan membawa mereka ke golongan kita. Kita dengan demikian diharapkan akan membuat mereka gagal dalam tujuan asal mereka. Ini kita pastikan lakukan dengan usaha bersama antara sektor swasta atau kerajaan.

Beberapa di kalangan Cina mungkin bertanya sama ada boleh atau tidak mengambil alih negara ini dengan pasukan tentera. Saya menjawab, mereka hanya general-general bodoh. Lihatlah sahaja kelulusan mereka dan pengalaman mereka dan lihat pula apa yang berlaku di Indonesia. Di Indonesia mereka semua boleh dibeli. Jadi, setelah kita memegang kuasa politik, kita boleh ketepikan pasukan tentera ini.

Kita orang-orang Cina mempunyai kebolehan untuk bermuka manis dan dipercayai oleh orang-orang Melayu dan kita harus memainkan peranan kita dengan baik. Kita akan terus bermanis muka dengan berkawan bersama mereka kerana waktu ini kita belum boleh menunjukkan niat dan belang kita yang sebenar.
Contoh yang paling konkrit kita mengalami kekalahan teruk dalam atasan dan saya tahu apa yang ada di dalam otak mereka dan apa yang difikirkan. Pada keseluruhannya, pemimpin-pemimpin sekarang sedang takut menemui pengundi mereka.
Kita mesti mengumpulkan tenaga dan usaha mematahkan mereka dengan cara perlahan-lahan. Pada masa yang sama juga kita mesti perkuatkan dan mengapi-apikan risauan kesangsian orang-orang Melayu terhadap pemimpin-pemimpin mereka. Ini kerana terlalu jelas ketidakstabilan dan kemiskinan masyarakatnya. Akhirnya diharapkan mereka ini tidak akan berminat untuk mengundi dan membiarkan takdir yang menentukannya.
Kita akan membuat penentuan ke atas mereka dan masa depan mereka kerana orang-orang Cina akan menjadi pemimpin-pemimpin mereka itu.
Oleh Dr. Ng. Seng

p/s: Perkara inilah yang merisaukan aku sebenarnya. Perpecahan antara bangsa Melayu itu sendiri. Bersatulah Melayu! Jangan kerana gilakan kuasa hingga Tanah Melayu tergadai!!!!


Shaiful Yazan:

baca yang ini pula
http://www.malaysiakini.com/letters/44322

Surat ini didakwa palsu so jangan percaya jika menerima bahan ini dalam facebook anda. Ia mungkin rekaan red bean army untuk melaga-lagakan komponen BN iaitu Mca dan Gerakan.

Ketua Pemuda MCA diintip ala 'ejen FBI' menggunakan Helikopter kawalan jauh.

Posted: 16 Aug 2013 02:26 AM PDTSebuah helikopter kawalan jauh didapati merakam video rumah Ketua Pemuda MCA, Datuk Wee Ka Siong dan kawasan kejiranannya di Bukit Kiara secara rahsia baru-baru ini.Dalam sidang medianya hari ini, Wee mendedahkan helikopter dengan enam kipas (hexacopter) yang dilengkapi kamera itu ditemui di atas bumbung balkoni rumahnya pada 8 Ogos lalu oleh jirannya, seorang kanak-kanak lelaki berusia 14 tahun.

Selepas menonton video yang dirakam helikopter itu dengan jirannya semalam, Wee mendapati ia dilakukan oleh dua orang lelaki.

Mereka mengendalikan helikopter itu dari satu gelanggang bola keranjang terbuka untuk merakam video rumah Wee dan jiran-jirannya.

Bagaimana pun, helikopter itu melanggar satu tiang pengalir kilat rumah yang diintipnya dan kemudian jatuh ke atas atap rumah Wee. Ia ditemui tiga hari kemudian.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Internet Wee, sebuah hexacopter bernilai AS$399 (RM1,309). Ia biasanya digunakan oleh Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat untuk mengesan pergerakan pengganas.

"Adakah saya seorang pengganas? Mengapa saya mesti tertakluk kepada semua ini? Sila berlaku adil kepada saya," kata Wee.

Beliau berkata terdapat lima rakaman video dalam kamera dan salah satu daripadanya jelas menunjukkan wajah dua lelaki di belakangnya.

"Salah satu daripada mereka yang terlibat dipercayai dari China. Dia bercakap loghat Cina yang pekat dalam video itu," katanya.

TAIPING PERAK : APABILA BENDERA DINAIKKAN TANPA ISTIADAT BEGINILAH JADINYA

Posted: 16 Aug 2013 02:11 AM PDTFoto oleh: Khairul Nidzam Abd Rahman

Akhirnya DAP tonggeng bontot dan Angkat Bendera Putih

Posted: 16 Aug 2013 01:36 AM PDT

Akhirnya DAP terpaksa mengadakan pemilihan semula bagi Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) sepertimana yang diarahkan oleh ROS. Keputusan ini agak mengejutkan memandangkan Mesyuarat Tergempar parti itu Isnin lalu baru sahaja memutuskan bahawa pemilihan semula bukanlah satu opsyen. Dalam kenyataan media selepas mesyuarat tersebut, Lim Guan Eng telah mempamerkan sikap kiasu-bodoh dengan memberi syarat pula kepada ROS agar mengemukakan fakta tentang kenapa pemilihan semula perlu diadakan.

Akibatnya, tindakan Guan Eng untuk terus menerus berdolak dalih menyebabkan kredibiliti beliau dan juga DAP hancur lebur. Beliau yang sebelum ini dikecam kerana tidak tahu mengira, diejek pula sebagai pengecut. Keengganan beliau mengadakan pemilihan semula membuktikan bahawa Guan Eng seorang rasis dan penipu apabila dengan sengaja menafikan hak wakil India untuk memilih.

Mungkin menyedari keadaan semakin buruk bagi DAP, maka parti itu bermesyuarat sekali lagi semalam dan memutuskan untuk akur dengan arahan ROS.

Memandangkan DAP telah pun mempunyai rekod menipu yang cukup 'mengagumkan', maka kita wajar menerima keputusan DAP dengan dengan penuh hati-hati.

Justeru, kita menunggu Ambiga yang amat 'obses' dengan 'kebersihan sistem pengundian', untuk menggerakkan BERSIH sebagai pemantau bagi pemilihan semula CEC DAP. Kita tidak mahu DAP sekali lagi membelakangkan wakil-wakil dari kaum Ambiga sendiri dalam menjalankan hak mereka sebagai ahli parti.

Malangnya, Ambiga nampaknya langsung tidak prihatin dengan nasib kaumnya yang dipinggirkan oleh DAP melalui pemilihan parti paling kotor dalam sejarah. Mungkin Ambiga tidak lagi mempunyai semangat keIndiaan yang tinggi kerana turut percaya kepada kesamarataan total yang membawa erti Ketuanan Cina di Malaysia.

Jelaslah Ambiga sendiri begitu kotor kerana hanya berminat untuk 'mencari fasal' dengan kerajaan, dan bukannya berminat untuk membersihkan apa-apa.

Kaum India dan juga Melayu di dalam DAP tidak wajar memberi peluang kepada pemimpin mereka memijak dan memperbodohkan mereka sekali lagi. Mereka perlu memikirkan sesuatu bagi memastikan pemilihan semula ini dijalankan dengan bersih dan supaya tiada siapapun yang dinafikan hak untuk memilih.

Selain itu, mereka juga perlu memastikan komputer berada dalam keadaan baik dan para pengendalinya benar-benar tahu menggunakannya. Kita tidak mahu ada lagi alasan komputer tersalah kira atau petugas tidak tahu mengira.

Namun, kita sedia maklum bahawa untuk memastikan semuanya berjalan lancar dan adil, kaum India dan Melayu di dalam DAP memerlukan lebih daripada pemantau dan sistem pemantau. Apabila berhadapan dengan kepimpinan yang samseng seperti Guan Eng, ahli-ahli DAP memerlukan kekuatan untuk menahan 'kilasan tangan' dan juga kekuatan untuk 'menolak tawaran'.

Ingatlah bahawa Guan Eng telah terkenal sebagai seorang penipu dan seorang penipu yang tidak pernah mengaku menipu hanya akan membesarkan lagi penipuannya. Ertinya, bagi menutup penipuan dalam pemilihan CEC yang lalu, Guan Eng perlu memastikan keputusan pengundian semula tidak jauh berbeza dengan sebelumnya.

Oleh itu, jika Guan Eng boleh menetapkan keputusan bagi pemilihan lalu, apakah jaminan yang beliau tidak menetapkan keputusan bagi pemilihan semula juga? Bayangkan sajalah apa yang seorang samseng merangkap penipu sanggup lakukan untuk menjustifikasi penipuannya…
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwar Al-Jub Sah Penipu Rakyat

Posted: 16 Aug 2013 01:33 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR


1. Kebelakangan ini beberapa portal berita online telah menyiarkan laporan bahawa YAB Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sedang berusaha mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan bersama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

2. Laporan portal berita tersebut yang memetik "sumber yang boleh dipercayai dan rapat dengan kem" Dato' Sri Mohd Najib adalah merupakan "daya imaginasi" penulis tersebut kerana tidak ada sebarang usaha ke arah mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan.

3. Perbincangan mengenai sebuah kerajaan perpaduan tidak mungkin berlaku selagi pihak pembangkang terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim serta kepimpinan Pakatan Rakyat sehingga kini masih tidak dapat menerima keputusan Pilihanraya Umum ke-13 dan mempertikai keputusan tersebut.

4. Laporan yang memetik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha yang dilakukan oleh Dato' Sri Mohd Najib ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu "kenyataan politik yang berniat nakal".

5. Usaha yang dilakukan oleh bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla sebelum PRU13 bagi mendapat persetujuan Dato' Sri Mohd Najib dan Datuk Seri Anwar agar mengelak daripada menyerang antara satu sama lain dan menerima keputusan pilihanraya merupakan satu-satunya perjanjian politik yang ada.

6. Menurut Jusuf Kalla, Anwar telah berhubung dengan beliau sebelum PRU13 bagi mendapatkan perjanjian politik tersebut dari Dato' Sri Mohd Najib agar menghormati keputusan rakyat yang mana telah dipersetujui oleh Perdana Menteri. Namun, Datuk Seri Anwar enggan berbuat demikian kerana mendakwa berlaku penipuan dalam proses PRU13.

7. Oleh itu, kenyataan Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha baru ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu "ciptaan dan rekaan" bagi kepentingan politik pembangkang khususnya ketuanya.

Pejabat Perdana Menteri

16 Ogos 2013
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

APANAMA

Posted: 16 Aug 2013 11:28 PM PDT

APANAMA


What UNITY GOVERNMENT?

Posted: 16 Aug 2013 12:00 AM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 16 Aug 2013 11:27 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Cela peut etre un des moyens les plus faciles pour obtenir casinos pas manquer en ce qui concerne

Posted: 15 Aug 2013 11:32 PM PDT

Laissez un commentaire et permettez-moi savoir ce que vous vous réunissez touchant à cette notion. Les fidèles n’ont pas idée de ce type de jouer casino internet france ils doivent commencer. Il ya plusieurs risques que vous devriez éviter. Je suis heureux lorsque les apprentis lire ce que je blogue à propos de bonus casino et je travaille également sur mon cul de cette crise. Certains d’entre vous doivent penser que je suis juste par rapport à cela, je me trompe ? Je crois que je ne pouvais pas passer une partie du temps de qualité dans cette rubrique.

Il est comment mettre fin à accablés de ce que pense les aficionados. Il y avait une bonne première impression. Il ya une multitude d’autres là-bas qui font la même chose. Il s’agit d’une solution rapide. jeux casino roulette en ligne aide remonter le moral. C’est tout à fait une frénésie médiatique. Voici quelques secrets d’initiés à casino francais et la meilleure casinos devrait avoir casino francais et casino en ligne france. Je me souviens avoir lu quelque chose quelque part liée à guide casino.

Cette connaissance en ce qui concerne casino online a été récemment suinte. casino en ligne techniques vous aideront à faire le meilleur usage de votre casino en ligne bonus. Près d’un quart des copains demandé disent qu’ils vont se concentrer davantage sur casino en ligne bonus gratuit sans depot que sur jouer au casino pour le fun. Je serais dans la merde profonde en ce moment. C’est une sorte de mystérieux.

Peut-être que je peux être tragiquement induire en erreur lié à cela. Après l’avoir lu, j’ai réalisé que c’était en référence à casino internet ou je dois postulat que la plupart des visiteurs en trouver un casino en ligne être suffisant.

oyabun

Posted: 16 Aug 2013 11:21 PM PDT

oyabun


PEJABAT PERDANA MENTERI : Kenyataan Akhbar PM Berkaitan Dakwaan Anwar. MESTI BACA!!

Posted: 16 Aug 2013 07:48 AM PDT


KENYATAAN AKHBAR

1. Kebelakangan ini beberapa portal berita online telah menyiarkan laporan bahawa YAB Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sedang berusaha mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan bersama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

2. Laporan portal berita tersebut yang memetik "sumber yang boleh dipercayai dan rapat dengan kem" Dato' Sri Mohd Najib adalah merupakan "daya imaginasi" penulis tersebut kerana tidak ada sebarang usaha ke arah mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan.

3. Perbincangan mengenai sebuah kerajaan perpaduan tidak mungkin berlaku selagi pihak pembangkang terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim serta kepimpinan Pakatan Rakyat sehingga kini masih tidak dapat menerima keputusan Pilihanraya Umum ke-13 dan mempertikai keputusan tersebut.

4. Laporan yang memetik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha yang dilakukan oleh Dato' Sri Mohd Najib ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu "kenyataan politik yang berniat nakal".

5. Usaha yang dilakukan oleh bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla sebelum PRU13 bagi mendapat persetujuan Dato' Sri Mohd Najib dan Datuk Seri Anwar agar mengelak daripada menyerang antara satu sama lain dan menerima keputusan pilihanraya merupakan satu-satunya perjanjian politik yang ada.

6. Menurut Jusuf Kalla, Anwar telah berhubung dengan beliau sebelum PRU13 bagi mendapatkan perjanjian politik tersebut dari Dato' Sri Mohd Najib agar menghormati keputusan rakyat yang mana telah dipersetujui oleh Perdana Menteri. Namun, Datuk Seri Anwar enggan berbuat demikian kerana mendakwa berlaku penipuan dalam proses PRU13.

7. Oleh itu, kenyataan Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha baru ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu "ciptaan dan rekaan" bagi kepentingan politik pembangkang khususnya ketuanya.

Pejabat Perdana Menteri
16 Ogos 2013

Baca selanjutnya di sini.

Wasabi Oyabun..

100 Hari : Cabaran Besar PM Kekalkan Perpaduan Kaum!

Posted: 16 Aug 2013 02:54 AM PDT


Genap 100 hari selepas Datuk Seri Najib Razak mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri hari ini, menangani cabaran pendamaian dilihat terus menjadi komitmen beliau dalam usaha mengekalkan kestabilan negara.

Beberapa pihak turut berpendapat ia cabaran terbesar perdana menteri berikutan perpecahan masyarakat yang dilihat ketara selepas keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Penganalisis politik, Profesor Datuk Zainal Kling, berkata usaha pertautan dan kesepaduan masyarakat adalah tugas utama untuk memastikan Barisan Nasional (BN) terus diberi mandat mentadbir negara selepas Pilihan Raya Umum ke-14 pula.

"Cabaran paling utama, bagaimana untuk menautkan kembali anggota warganegara yang berfikir sebagai orang Malaysia.

"Itulah cabaran PRU14 nanti untuk melihat sama ada pengundi mengundi sebagai orang Malaysia seluruhnya atau terus mengundi mengikut kaum masing-masing," katanya kepada Bernama.

Dari segi pembangunan, beliau berkata apa yang penting adalah rakyat dapat melihat kerajaan melaksanakan sepenuhnya apa yang telah dirancang kerana perancangan pembangunan dirangka sejak sebelum pilihan raya lagi.

Turut menyuarakan pendapat yang sama ialah aktivis sosial Tan Sri Lee Lam Thye, yang mahu melihat perpaduan kaum di bawah gagasan 1Malaysia, terus diperkukuh. "Hasrat untuk melihat perpaduan kaum di bawah gagasan 1Malaysia mungkin tidak tercapai sekiranya segelintir pihak masih mengamalkan politik perkauman," katanya.

Justeru, beliau berharap perdana menteri lebih tegas dalam isu perpaduan ini kerana ia perkara penting dalam agenda pembangunan negara menuju ke arah status negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Komitmen itu jelas diterjemahkan perdana menteri melalui Akta Keharmonian Nasional yang sedang diusahakan bagi menggantikan Akta Hasutan 1948, dengan memberi jaminan tidak akan menjejaskan kuasa kerajaan dalam menangani perbuatan yang mengganggu-gugat perpaduan dan keharmonian dalam masyarakat.

Walaupun kerajaan ingin menjamin kebebasan bersuara setiap warganegaranya, namun bagi rakyat sendiri ia tidak boleh disalah guna sehingga menjejaskan perpaduan kaum dan keharmonian negara.

Apa yang jelas, tumpuan utama Najib sebaik diberi mandat semula adalah menyatukan semula hubungan rakyat negara ini yang sedikit sebanyak berpecah pada PRU13 sehingga membentuk polarisasi kaum.

Berdasarkan usaha ke arah itu, Najib juga mencadangkan penubuhan Majlis Konsultasi Perpaduan Nasional pada 26 Jun lepas sebagai usaha mencapai matlamat penyatuan nasional bagi mengerat semula hubungan antara rakyat.

Aspek keselamatan turut menjadi agenda utama untuk menyediakan persekitaran yang selamat kepada rakyat.

Komitmen itu dinyatakan dengan kesediaan kerajaan membantu pasukan keselamatan negara khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan apa sahaja yang perlu mengikut asas dan kemampuan untuk menambah keberkesanan dalam usaha memerangi jenayah.

Sebuah jawatankuasa kecil yang terdiri daripada beberapa menteri termasuk menteri dalam negeri dan menteri di Jabatan Perdana Menteri ditubuhkan untuk berbincang dengan peguam negara dan ketua polis negara bagi menentukan peruntukan tambahan dalam undang-undang yang boleh memperkukuh keupayaan bidang kuasa polis untuk bertindak.

Menyentuh isu keselamatan, Lee yang juga Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), berkata terdapat kesungguhan dan komitmen kerajaan untuk menangani isu keselamatan terutama jenayah dalam pentadbiran Najib.

"Tapi untuk pastikan bahawa apa yang dikatakan oleh perdana menteri dapat dijadikan satu kenyataan, adalah bahawa arahan beliau dilaksanakan di seluruh peringkat kerajaan untuk pastikan bahawa isu keselamatan dapat ditangani dengan lebih berkesan," katanya.

Selain itu, kerajaan turut membincangkan pelbagai pandangan mengenai keperluan menggubal satu rang undang-undang baharu menyamai Ordinan Darurat 1969 yang dimansuhkan pada 2011.

Selain mendapatkan pandangan polis dan peguam negara, kerajaan juga akan mengambil kira pendapat beberapa pihak yang berkepentingan seperti Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dan Majlis Peguam.

Awal bulan ini Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang dilaporkan sedang berbincang dengan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berhubung draf rang undang-undang baharu itu, berkata berikutan pemansuhan Ordinan Darurat 1969 (EO), lebih 2,600 tahanan di Simpang Renggam, Johor dibebaskan dan ramai kembali melakukan aktiviti jenayah.

Menurutnya, sejak EO dimansuhkan, kejadian jenayah berat meningkat 90 peratus dan membabitkan bekas penjenayah.

Dalam aku janji BN pada PRU13 lalu, kerajaan berjanji menurunkan harga kereta dengan menyemak semula Dasar Automotif Nasional.

Hasilnya dapat dilihat apabila laporan menyatakan beberapa model kereta jenama Peugeot, PROTON, PERODUA dan Honda masing-masing menyaksikan penurunan harga untuk fasa pertama bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini.

Laporan itu menyebut pelan penurunan harga dapat dilaksanakan dengan memberikan pengurangan duti eksais secara berperingkat terhadap pengeluar kereta yang menggunakan lebih banyak komponen tempatan.

Menyediakan rumah yang berkualiti dan mampu dimiliki juga masih menjadi tumpuan kerajaan yang mengumumkan pembinaan 100,000 unit Projek Perumahan Awam 1Malaysia di seluruh negara pada Julai lalu.

Berkeluasan antara 1,000 hingga 1,500 kaki persegi, harga seunit rumah yang ditawarkan di bawah skim PPA1M ialah antara RM150,000 dan RM300,000.

Presiden Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Datuk N Marimuthu yang memuji langkah kerajaan menunaikan janji-janji pilihan raya berkata ini hanyalah permulaan kepada tempoh 60 bulan yang dimiliki Najib dalam penggal kedua beliau selaku perdana menteri.

Bagaimanapun, beliau berharap kerajaan akan terus memberi perhatian kepada kos kehidupan pengguna selain aspek kesihatan, pendidikan dan pengangkutan awam yang amat penting bagi golongan berpendapatan rendah.

Najib juga komited dalam meningkatkan kualiti tadbir urus dan integriti merentas semua segmen, selain memperhebat usaha memerangi gejala rasuah dan salah guna kuasa.

Najib berkata, untuk membuktikan keseriusan iltizam kerajaan dalam menangani isu tadbir urus, integriti dan rasuah, kerajaan telah merangka sebuah pelan integriti yang bersifat merentas batas dan menyeluruh.

"Butiran mengenai pelaksanaan khusus pelan ini akan saya umumkan dalam masa terdekat," beliau dilaporkan berkata.

Dalam tempoh lima tahun akan datang, kerajaan di bawah Najib dilihat akan meningkatkan pelaksanaan Dasar Transformasi Nasional ke arah memastikan pertumbuhan ekonomi negara terus mampan, inflasi dan kos kehidupan menurun, kadar pengangguran rendah dan kadar jenayah terkawal.

Selain itu, penekanan usaha turut diberikan untuk memastikan akses kepada pendidikan berkualiti yang saksama, pengecilan jurang prasarana mahupun pendapatan bandar serta luar bandar, kadar pelaburan asing dan domestik yang sihat, serta daya saing nasional terus meningkat.

Wasabi Oyabun....

Belantan

Posted: 16 Aug 2013 11:15 PM PDT

Belantan


Kerajaan perpaduan hanya `ciptaan dan rekaan' untuk kepentingan pembangkang?

Posted: 16 Aug 2013 05:48 PM PDT


Dakwaan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bahawa ada usaha baru ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan hanya `ciptaan dan rekaan' untuk kepentingan politik pembangkang.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan hari ini menafikan laporan beberapa portal berita yang mendakwa Datuk Seri Najib Razak sedang berusaha mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan bersama Anwar.

Kenyataan media itu antaranya mendedahkan laporan portal berita yang memetik `sumber yang boleh dipercayai dan rapat dengan kem' Perdana Menteri disifatkan sebagai `daya imaginasi' penulis kerana tiada sebarang usaha ke arah mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan.

Kata kenyataan itu, perbincangan mengenainya mustahil berlaku apatah lagi pihak pembangkang terutama Anwar serta kepemimpinan pakatan pembangkang sehingga kini masih tidak dapat menerima dan mempertikaikan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).


"Pengesahan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang mengenai perbincangan ke arah kerajaan perpaduan itu adalah bersifat `kenyataan politik yang berniat nakal'," kata kenyataan berkenaan.

Sebelum ini, Anwar mendakwa Najib yang juga Presiden UMNO mencadangkan agar kerajaan perpaduan ditubuhkan dengan kerjasama pakatan pembangkang dan UMNO seperti dilaporkan laman sesawang, Asia Sentinel.

Anwar dalam temubual itu dipetik sebagai berkata, beliau menyampaikan pesanan kepada Najib melalui perantara bahawa serangan membakar semangat perkauman oleh akhbar Utusan Malaysia terhadap masyarakat Cina dan India perlu dihentikan sebelum cadangan itu boleh diperhalusi.


Bagaimanapun, kenyataan media Pejabat Perdana Menteri itu tidak menafikan usaha yang dilakukan oleh bekas Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla sebelum PRU-13 bagi mendapat persetujuan Najib dan Anwar agar mengelak daripada menyerang antara satu sama lain dan menerima keputusan pilihan raya adalah satu-satunya perjanjian politik yang ada.

Ia menyebut, menurut Jusuf Kalla, Anwar berhubung dengan beliau sebelum PRU-13 bagi mendapatkan perjanjian politik daripada Najib agar menghormati keputusan rakyat yang dipersetujui oleh Perdana Menteri.

Bagaimanapun, Anwar melanggar perjanjian berkenaan dengan enggan berbuat demikian kerana mendakwa berlaku penipuan dalam proses PRU13.

Suara Politik
Belantan

22 Ogos penentu isu penggunaan kalimah Allah?

Posted: 16 Aug 2013 05:59 AM PDT


Timbangan dan keputusan Mahkamah Rayuan pada 22 Ogos ini terhadap permohonan Paderi Besar Kristian Katholik, Tan Sri Murphy Pakiam bagi menolak rayuan dikemukakan Menteri Dalam Negeri berikutan keputusan Mahkamah Tinggi akan menjadi penentu kelangsungan isu pengunaan kalimah Allah dalam kalangan orang bukan Islam di negara ini.

Presiden Jalur Tiga Malaysia (Jati), Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali berkata, 22 Ogos ini merupakan tarikh penting yang akan mencatat sejarah sama ada Mahkamah Rayuan membenar atau sebaliknya tentang rayuan Menteri Dalam Negeri itu diketepikan melalui permohonan Pakiam.

Jelas beliau, seandainya permohonan Pakiam itu diterima bermakna rayuan yang dipohon Menteri Dalam Negeri juga akan tamat dan prosiding rayuan penuh dijangka diadakan pada 10 September 2013 turut tidak akan dijalankan.

"Ini juga bermakna bantahan umat Islam terhadap penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam, khususnya penganut Kristian tidak lagi menjadi isu dan mereka akan bebas menggunakan kalimah Allah sewenang-wenangnya.


"Kesan jangka pendek dan jangka panjang telah dihuraikan panjang lebar oleh pihak berautoriti yang telah mengemukakan pandangan dan pendapat mereka," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Bulan lalu, Mahkamah Rayuan menetapkan 22 Ogos ini untuk mendengar permohonan Titular Roman Catholic Archibishop of Kuala Lumpur bagi membatalkan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan sebuah akhbar mingguan Katolik The Herald menggunakan kalimah Allah.

Gereja Katolik itu yang diketuai Pakiam memfailkan permohonan semakan kehakiman pada 16 Februari 2010 dengan menamakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan kerajaan sebagai responden, antara lain bagi memohon deklarasi bahawa keputusan KDN melarang penggunaan kalimah Allah dalam The Herald adalah tidak sah.

Akhbar mingguan itu yang diterbitkan dalam empat bahasa, menggunakan kalimah Allah sebagai merujuk kepada God dalam The Herald terbitan bahasa Melayu terutamanya bagi memenuhi keperluan masyarakat di Sabah dan Sarawak tetapi kerajaan berhujah bahawa kalimah suci itu hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.


Pada 31 Disember 2009, Mahkamah Tinggi mengisytiharkan keputusan KDN melarang penerbitan The Herald daripada menggunakan kalimah Allah adalah salah, batal dan tidak sah.

Kerajaan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Sementara itu tambah Hasan, ulasan dan kritikan Pakiam terhadap kerajaan Malaysia melalui Menteri Dalam Negeri yang bertindak mengemukakan rayuan dilihat sebagai biadab dan mengenepikan sensitiviti umat Islam di negara ini.

"Beliau telah menggunakan perkataan 'tidak rasional' dan 'tidak wajar' di pihak kerajaan yang membuat rayuan, padahal Kabinet telah memutuskan mengikut fahaman Pakiam akur dengan keputusan Mahkamah Tinggi melalui kenyataan 10 perkara yang telah dikeluarkan," katanya.


Ulasan yang dibuat oleh Pakiam itu sesungguhnya bersifat subjudis, biadab dan sama sekali mengetepikan sensitiviti umat Islam di negara ini, malah permohonannya itu juga adalah satu tindakan keterlaluan dan berniat jahat serta sengaja ingin menguji tahap kesabaran umat Islam," katanya.

Dalam pada itu menurut Hasan, pihaknya berterima kasih kepada pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang bersetuju untuk menyediakan teks khutbah khas menyentuh persoalan kalimah Allah yang akan dibaca oleh para khatib pada Jumaat, 16 Ogos ini.

"Ini akan diikuti dengan solat hajat khusus sebaik-baik sahaja selesai solat Jumaat untuk memohon kepada Allah agar keputusan Mahkamah Rayuan nanti berpihak kepada umat Islam.

"Pada masa sama, JATI ingin menggesa pihak-pihak yang berwajib dan umat Islam di seluruh negara dapat mengambil tindakan yang sama seperti yang dilakukan oleh MAIS dan JAIS," katanya.

Suara Politik
Belantan

Tony Pua-Ka tuduh UMNO dan Zahid Hamidi 'campur tangan' dalam keputusan ROS?

Posted: 16 Aug 2013 01:51 AM PDT

Badut DAPig

Sudah menjadi macam satu trend pula bagi pembangkang dinegara ini apabila mereka bermasalah ataupun menghadapi masalah, semua permasalahan itu diletakkan atau dituduh UMNO yang melakukannya!

DAP accuses Umno of having a hand in RoS order for fresh party elections

DAP's national publicity secretary Tony Pua singled out Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi for the his "direct political interference" in the decision by the RoS.

The Registrar of Societies (RoS) was acting on orders from ruling political party, Umno, when it instructed DAP to hold fresh party elections without any justification, said DAP's national publicity secretary Tony Pua.

Pua also singled out Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi for the his "direct political interference" in the decision by the RoS.

DAP announced today that it would be holding a re-election of its central executive committee (CEC) following months of speculation and accusations thrown at the party.

DAP was accused of vote-rigging with 547 phantom delegates in its elections held in December. On July 30, RoS director-general Datuk Abdul Rahman Othman ordered DAP to hold a CEC re-election after he said he was not satisfied with the explanation given by the party on the issue of manipulation of votes.

Pua reiterated today that the RoS had no legal grounds to demand fresh elections of the DAP, pointing out that the party had responded to every request and query within the given period.

"Instead, the RoS has besmirched the party with unfounded allegations that we have not been cooperative with them.

"The DAP has to-date made every attempt to obtain a reasonable explanation from them on their decision. But the RoS has continued to deny DAP our rights under the law by providing a full and reasonable explanation on its orders for the party to carry out fresh CEC elections," he said.

Pua pointed out that repeated requests by the party's secretary-general Lim Guan Eng to meet the RoS had been turned down, which "demonstrates the degree of unprofessionalism by the RoS".

"It has stubbornly refused to show us under which law they are able to take such actions. The only clue given by the RoS in their correspondence is that 'some members were not satisfied' with the previous election," he said in a statement today.

He said while the party lawyers have confirmed that the RoS had no power to demand fresh party elections, DAP had decided to go ahead with it to "protect the gains by the DAP in its struggles over the past 45 years and in the long-term interest of the party".

"If the RoS can abuse its non-existent powers to demand that DAP hold fresh elections, then certainly it will not hesitate to abuse the powers which it has, that is to de-register a political party if the powers that be, deem it politically expedient and necessary.

"The party is fully aware that the BN and RoS are certainly not beneath such unscrupulous actions, despite what Prime Minister Datuk Seri Najib Razak might want to say about his 'political transformation programme'.

"Instead, the decision to hold fresh elections will allow our delegates to prove once-and-for-all that the party has done absolutely no wrong," he added.

The complaint to the RoS came after several disgruntled members claimed the election in December last year was not properly conducted after the party announced that a glitch in the tabulation had resulted in the wrong candidate being elected to the CEC.

A booklet called "The Equity Report (CEC Election Fraud)" on the alleged irregularities and internal politics in the DAP polls, written by a Father Augustus Chen, was also widely distributed in Penang.

DAP adviser Lim Kit Siang had claimed "Father Augustus Chen" was a fictitious character conjured up by Umno to discredit the opposition party. He had also asked that "Father Augustus Chen" come forward to prove otherwise.

In the booklet, the writer accused Lim and his son, Guan Eng, of having manipulated the vote tabulation during the election.

Nampak sangatlah Tony Pua-Ka DAPig ini masih lagi tidak matang berpolitik. Mungkin kena belajar lagi dengan PAPA PAPig Singapore bagaimana nak memanipulasi sesuatu isu itu agar apabila mereka bermasalah, semua masalah itu boleh diletakkan ke bahu orang lain!

Agak menarik juga dengan kes terpendam DAPig selama 47 tahun ini apabila masalah dalaman ( dalam kain sendiri ) yang dibawa keluar sendiri oleh ahli akar umbi mereka, namun UMNO juga yang dipersalahkan? Mungkin mereka sudah tidak tahan lagi dengan 'bau busuk hapak di dalam kain' DAP!

Suara Politik
Belantan

Panglima Perang Cyber

Posted: 16 Aug 2013 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber


2 Video Bukti Penyokong Mursi Ikhwanul Muslimin Tembak Tentera Egypt

Posted: 16 Aug 2013 06:51 AM PDTPermohonan Maaf Facebooker Cina Akibat Fitnah Gardenia

Posted: 16 Aug 2013 06:47 AM PDTKenyataan @PMOMalaysia @NajibRazak Isu Kerajaan Perpaduan @Anwaribrahim

Posted: 16 Aug 2013 02:30 AM PDTVideo-Video Pendemo Mesir Bersenjata AK-47

Posted: 16 Aug 2013 02:27 AM PDT


Video sila lihat di sini :

http://kabarislam.wordpress.com/2013/08/15/149-demonstran-dan-43-polisi-mesir-tewas-dalam-bentrokan/#more-3510

Ini Punca Syiah memilih PAS ?

Posted: 16 Aug 2013 12:21 AM PDT

Kenapa Syiah Memilih PAS?

Walaupun ajaran Syiah telah diwartakan sebagai bertentangan dengan undang-undang tetapi nampaknya ia tidak menghalang penganutnya untuk meneruskan amalan mereka. Yang terbaru, sebuah video di mana para jemaah mencium mulut Imam di sebuah surau di Pendang pula tersebar. Amalan 'mencium mulut sesama lelaki' adalah jelas merupakan amalan Syiah.

Ancaman Syiah dikatakan sebagai lebih merbahaya daripada ancaman Zionis, Kristian mahupun liberalis dan pluralis. Ini kerana Syiah bertopengkan Islam dan rata-rata penganutnya membawa imej Islam konservatif lengkap dengan pakaian serban, jubah, bertudung atau berpurdah. Malah, lebih dahsyat dari Kristian mahupun Yahudi, Syiah menghalalkan liwat mahupun muta'ah.

Memandangkan masyarakat Islam di Malaysia amat obses dengan penampilan luaran, maka ramai di kalangan kita mudah 'terpesona' dengan imej Islam kumpulan Syiah. Jangan terkejut jika janggut dan serban imam Syiah sahaja sudah cukup untuk mengaburi mata sebahagian dari umat Islam di sini. Inilah yang terjadi apabila kita meletakkan 'imej' atau 'simbol' ke atas Islam sehinggakan ramai yang keliru antara kepentingan imej dan simbol, berbanding ajaran AlQuran itu sendiri.

Justeru, tidak hairanlah Syiah mampu bertapak di dalam PAS di mana penampilan luaran adalah segala-galanya.

Walaupun PAS menepis dan menafikan kewujudan dan penyebaran ajaran Syiah di dalam parti itu, tetapi penyokong-penyokong PAS sendiri tahu akan hakikat sebenarnya. Beberapa blog pro-PAS turut menyuarakan kebimbangan dan teguran, namun entah kenapa kepimpinan PAS terus berpura-pura tidak mendengar dan tidak sedar akan hakikat yang sebenar.

Sedar atau tidak, hipokrasi PAS itulah yang menjadi 'resepi' penting bagi Syiah untuk bertapak. Oleh itu, Syiah tidak mungkin menyertai UMNO kerana UMNO tidak menepati keperluan hipokrasi Syiah.

UMNO tidak bergantung kepada imej, simbol atau slogan dalam mengamalkan ajaran Islam. UMNO berpegang kepada Islam secara rohani dan menyerlahkannya secara kifayah dengan berlandaskan AlQuran dan Sunnah. Ini tentu sekali bertentangan dengan Syiah yang menolak AlQuran sebagai tulen dan sebaliknya menggariskan kepercayaan mereka berdasarkan hawa nafsu terutama sekali dalam konteks seks.

Kebetulannya, PAS merupakan parti yang paling sinonim dengan seks. Pendedahan mengenai pemimpin-pemimpin PAS 'bertukar-tukar' isteri bukanlah sesuatu yang mengejutkan lagi, termasuklah di kalangan pemimpin tertinggi bertaraf Ulama. Hakikat ini menjadikan PAS dan Syiah sebagai satu gandingan yang amat sesuai sekali.

Kerjasama PAS dengan PKR meningkatkan lagi keserasian PAS dengan Syiah memandangkan PKR memperjuangkan hak untuk meliwat yang mana dihalalkan dalam ajaran Syiah.

Oleh itu, tidak mustahil, keberanian puak-puak Syiah menonjolkan diri hari ini adalah berkait rapat dengan kerjasama PAS dengan PKR. Hari ini, Syiah mempunyai platform untuk memperjuangkan kebebasan seks melalui PKR, atas hipokrasi imej Islam di dalam PAS.

Berdasarkan hakikat ini, inilah diseru penyokong-penyokong PAS agar bertegas dalam menentang Syiah.

Apa guna berkongsi dan menyeru simpati melalui gambar-gambar dan kisah-kisah pembunuhan Ahli Sunnah di Syria oleh golongan Syiah jika tidak mampu menentang Syiah di dalam parti sendiri?

Penyokong-penyokong PAS yang sedar wajib bangkit membongkar hipokrasi pemimpin mereka dan membersihkan parti dari kesesatan yang nyata. Bagaimana pemimpin PAS mampu membawa ahli ke syurga, jika terus 'menternak' para pemfitnah sahabat-sahabat Rasulullah SAW di dalam parti mereka?

The Unspinners

Posted: 16 Aug 2013 11:14 PM PDT

sekupangdua

Posted: 16 Aug 2013 11:06 PM PDT

sekupangdua


POSTING GAMBAR BERSAMA MAYAT UNTUK DAPAT LIKE DI FACEBOOK

Posted: 16 Aug 2013 06:00 PM PDT

Disebabkan nak sangat update dalam Facebook yang mahukan perhatian ramai, minah niesampai sanggup update dengan gambar dia bersama pakcik dia yang mati, untuk dapatkan perhatian dan kegilaan perangai yang aneh supaya dapat dilike oleh ramai sampai sanggup bergambar dengan mayat siap possing maut lagi...

Apa pun diharap janganlah ini jadi ikutan, kalau sekalipun nak dapat perhatianbuat la cara lain, teringat jugak teman bila seorang awek penyokong PR yang tegar yang nak berlari telanjang bukat di seluruh oekan Kuala Besut kalau BN menang... Udah ker belum?...

AGAK-AGAK LER SEKALI PUN NAK RAKYAT MEMBENCI DS NAJIB

Posted: 16 Aug 2013 07:02 AM PDT

Satu lagi cara yang dibuat denga adanya gambar yang boleh dilihat memburukan seseorang terutama Perdana Menteri Ds Najib Bila diperlihatkan dengan gambar seolah beliau sedang menghisap curut, samada benar atau pun diedit tidak dapat dipastikan oleh teman, bagaimana pun ianya disiarkan dalam laman Facebook (KLIK). Bukan kita tak tau gambar ni telah diedit dan tidak dapat dipastikan atas tujuan apa gambar ini diupload dalam laman Facebook... Nak buat macamana yop. Dah jenis katak hijau nie apa sahaja yang menyalahi dari hukum dan tuntuan agama tidak lansung di endahkan mereka

cerita penuh di (SINI)

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 16 Aug 2013 11:03 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Video Renungan Untuk Orang Islam, Melayu di Malaysia.

Posted: 16 Aug 2013 12:16 AM PDT


Jom tengok video yang agak pedas ini.*Jangan lupa untuk beri sokongan pada tarikh dan masa yang tertera di bawah.
ANGIN PERUBAHAN

Posted: 16 Aug 2013 09:20 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Video Tragedi Pembunuhan di Medan Rabiatul Adawiyah Mesir

Posted: 16 Aug 2013 05:00 AM PDTBersamalah kita mendoakan keselamatan umat Islam di Mesir. Satu persatu dunia Islam menjadi huru hara. Yang menjadi dalang dan tangan di belakang semua konflik ini terus menerus merancang agenda yang lebih besar untuk menguasai dunia.

Kekejaman ini harus dikecam dan dihentikan serta merta. Balasan Tuhan akan sampai ke tangan mereka yang membuat kedurjanaan di muka bumi terhadap manusia lain. Ingatlah doa orang yang dianiaya itu pasti dimakbulkan Allah SWT. 

Moga kejadian ini menjadi pengajaran dan pencetus kebangkitan umat Islam di seluruh dunia bersatu mengecam sebarang bentuk kekejaman sebegini. 

Ada sesuatu yang masih dijajah di Mesir dan menjadi kebanggaan di seluruh dunia Islam, iaitu Universiti Al Azhar. Inilah sebenarnya target musuh musuh Islam. 

Pemandu Teksi Didakwa Bunuh Pengasas AmBank

Posted: 16 Aug 2013 01:30 AM PDT

Reaksi Tun Mahathir Tentang Krisis Yang Berlaku Di Mesir

Posted: 16 Aug 2013 12:00 AM PDT


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 16 Aug 2013 09:11 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


GAYA MALAYSIAN SPRING ALA ALA MESIR SPRING..

Posted: 16 Aug 2013 08:28 PM PDT

PAS AKAN HALANG UMAT ISLAM HADIR PERHIMPUNAN INI !

Posted: 16 Aug 2013 12:58 PM PDT

CINABENG MELUTUT KAT MELAYU..INI JE CARA NAK AJAR !

Posted: 15 Aug 2013 11:30 PM PDT

r b f

Posted: 16 Aug 2013 07:23 PM PDT

r b f


Gambar-Gambar Keadaan di Mesir

Posted: 16 Aug 2013 06:46 PM PDT
Selamatkan Al Quran

Kita mungkin ketawa melihat aksi ini, tetapi itulah daya yang mampu dilakukannya untuk memadam kebakaran tersebut. 

Masjid Rabaah Al Adawiya
Al Fatihah....semoga Allah memudahkan segala urusan mereka dan mereka ditempatkan di tempat orang-orang beriman.
Masyallah....Seolah-olah upacara pameran jenazah.

Kisah Sebenar - Anwar Yang Tawarkan Perpaduan Dengan Najib

Posted: 15 Aug 2013 09:58 PM PDT


Beberapa hari lepas Anwar Ibrahim membuat kenyataan bahawa beliau mengesahkan Datuk Seri Najib menawarkan untuk membentuk kerajaan perpaduan dengannya. Sini

Seperti biasa....setiap patah perkataan yang keluar daripada mulut Anwar kita tak boleh percaya 100 peratus kerana ianya datang daripada seorang munafik. Sebelum pilihan raya umum yang lepas dia berjanji akan mengundurkan diri dari politik sekiranya pakatan pimpinanannya gagal mengambil alih pemerintahan negara. Selepas PRU lain pula jadinya. Tak munafik ke namanya itu ? 

Sekarang dia kata pula Najib tawar perpaduan dengannya...

Apa sebenarnya yang berlaku ?

Anwar telah terlepas peluang terbaik untuk menjadi PM dalam PRU lepas. Selepas PRU beliau sudah tidak dihormati oleh sekutu-sekutunya. Orang-orang mereka lebih menghormati Khalid Ibrahim dan Lim Guan Eng, kerana dua orang itu lebih berkuasa berbanding Anwar yang hanya berjawatan Ketua Pembangkang. Itu pun atas ehsan DAP....

Anwar inginkan kuasa....Anwar ingin dihormati dan disanjungi....Anwar juga bengang kerana Khalid Ibrahim banyak tidak mengikut arahan-arahannya....

Anwar ke Indonesia sekali lagi dan berjumpa Jusuf Kalla merayu-rayu meminta Jusuf agar menolongnya sekali lagi menjadi perantara antara beliau dan Najib. Jusuf agak keberatan untuk menjadi orang tengah sekali lagi kerana beliau telah ada pengalaman ditipu Anwar semasa menjadi orang tengah dalam kes perjanjian PRU lepas. 

Selepas pertemuan Anwar berkali-kali menghubungi Jusuf merayu-rayu agar menolongnya. Dalam bulan Ramadhan Anwar ada menghubungi Jusuf dan salah satu ayat yang digunakan dalam perbualan tersebut seperti berikut, 
"Bilang sama Pak Najib di bulan Ramadhan perlu bermaaf-maafan".

Antara yang ditawarkan Anwar untuk membentuk perpaduan dengan Najib seperti berikut, 

1) Anwar akan memecat Khalid Ibrahim dan Najib boleh memilih individu pilihannya untuk mengetuai Selangor. 

2) Anwar dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

3) Empat orang ahli parlimen PKR dilantik sebagai menteri.

Pujukan demi pujukan oleh Anwar Ibrahim akhirnya membuat Jusuf mengalah dan bersetuju untuk menjadi orang perantara. Jusuf sepatutnya ke Kuala Lumpur untuk bertemu Datuk Seri Najib  pada malam 11 Ramadhan. Namun disebabkan oleh pesawat peribadinya mengalami kerosakkan Jusuf terpaksa membatalkan kedatangannya ke Kuala Lumpur pada 11 Ramadhan. 

Jusuf Kalla ke Kuala Lumpur pada 20 Ramadhan bersamaan dengan 28 Julai 2013 setelah pesawatnya boleh digunakan. 

Jusuf datang bersama beberapa lagi ahli rombongannya. Antara yang datang bersama Jusuf adalah, Ade Dwi Irawan, Hamid Awaludin dan Emir Chairullah. 
JKM- Jusuf Kalla Mufidah
Mufidah adalah isteri Jusuf Kalla
Pesawat Jusuf yang bernombor pendaftaran PK-JKM mendarat di Kuala Lumpur pada 28 Julai 2013 jam 8.20 malam. Jusuf mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Najib pada malam itu juga untuk membawa tawaran-tawaran yang dikemukakan Anwar. Bagaimanapun Datuk Seri Najib telah menolak tawaran-tawaran yang dibawa oleh Jusuf Kalla. 

Selesai bertemu Datuk Seri Najib, pada malam itu juga Jusuf terus bertemu dengan Anwar bagi menyampaikan berita yang Datuk Seri Najib menolak tawaran yang dikemukakannya. Jusuf bersama rombongannya berangkat pulang dengan pesawat yang sama pada keesokkan paginya (29 Julai 2013)   jam 7.00 pagi. 

Anwar berang dengan Najib yang menolak tawarannya. Itulah sebabnya dua hari selepas itu iaitu pada 1 Ogos 2013 Anwar membuat satu kenyataan yang keras terhadap Najib dengan menggesa Najib agar tidak menjadi seperti binatang. Lihat di sini .

Kebanyakkan orang-orang Pas telah mengetahui perkara ini. Sekumpulan pemuda-pemuda Pas telah diberitahu perkara ini dalam bulan Ramadhan. Sebab itu bila Anwar membuka kisah ini ianya tidak disambut oleh puak-puak Pas atau tidak ada hu...ha...hu....ha....puak-puak Pas memperlekehkan Najib kerana mereka telah tahu lebih awal perkara ini dan mereka tahu yang sebenarnya Anwar yang menawarkan perpaduan dengan Najib. Bukannya Najib yang menawarkan perpaduan dengan Anwar. 

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 16 Aug 2013 03:19 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Muat naik foto wanita berseluar dalam, bomba dikritik di media sosial

Posted: 16 Aug 2013 04:02 PM PDT

Pasukan bomba di Ezhou, sebuah bandar di Semenanjung Hubei telah dikritik hebat dalam media sosial setelah memuat naik gambar seorang wanita berseluar dalam yang cuba diselamatkan lapor Chutian Times hari ini.

Niat anggota bomba yang cuba menzahirkan sumbangan mereka kepada masyarkat telah disalah ertikan oleh pengunjung-pengunjung forum apabila foto berkenaan tidak ditapis dengan mengaburkan muka wanita berkenaan.

Kejadian tersebut berlaku apabila tangan wanita tersebut tersangkut pada lubang tandas setelah beliau cuba mengambil stokin yang terjatuh ke dalamnya. Anggota bomba cuba menyelamatkannya dengan terpaksa mengangkat keluar tandas tersebut.

Pengunjung forum memuji tindakan bomba namun mengkritik gambar yang dimuatnaik kerana ianya agak tidak sesuai.
"Wanita berkenaan mungkin akan berasa lebih malu jika melihat dirinya dalam keadaan sedemikian," komen salah seorang dari pengunjung forum tersebut.

Setelah beberapa ketika kontroversi berkenaan berlaku, wajah wanita tersebut dikaburkan bertujuan untuk menjaga maruahnya.

Shanghai Daily

Kelam kabut pakai baju ketika dicekup berasmara dalam kereta

Posted: 16 Aug 2013 07:02 AM PDT

Kulim: Alasan seorang pegawai kanan sebuah agensi kerajaan negeri mahu mengajak rakan sekerja wanita keluar makan gagal melepaskan dirinya daripada ditahan penguat kuasa agama di sebuah rumah di Taman Selasih, di sini, kerana disyaki berkhalwat, kelmarin.

Serbuan dilakukan jam 3.50 petang oleh sepasukan pegawai penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kulim (PADK) selepas menerima maklumat lelaki berusia 40 tahun itu sering berkunjung ke rumah wanita berusia 35 tahun terbabit.

Ketua Unit Penguat Kuasa Agama PADK Azmi Abdul Rejab berkata, lima pegawai penguat kuasa agama bersama dua anggota polis melakukan pemeriksaan di rumah berkenaan dan mendapati pintu pagarnya berkunci lalu memberi salam, tetapi tiada jawapan.

Menurutnya, seorang pegawai penguat kuasa memanjat pagar dan memberi salam sekali lagi di depan pintu utama yang berkunci dari dalam manakala pegawai lain mengepung rumah terbabit.

"Seorang lelaki memakai baju kemeja-T serta berseluar panjang hitam membuka pintu dan pegawai penguat kuasa memperkenalkan diri sambil menerangkan tujuan kehadiran mereka untuk melakukan pemeriksaan.

"Lelaki terbabit memaklumkan dia bersama seorang wanita di rumah berkenaan yang juga rakan sekerjanya kerana mahu mengajaknya keluar makan.

"Soal siasat mendapati wanita terbabit masih bujang dan tiada hubungan mahram dengan lelaki berkenaan menyebabkan mereka ditahan untuk siasatan," katanya.

Dalam satu lagi kejadian, sepasang kekasih berusia 20-an ditahan kerana berada dalam keadaan mencurigakan iaitu pasangan lelaki tidak memakai baju dalam sebuah kereta di Taman Desa Impian di sini, kelmarin.

Azmi berkata, pegawai penguat kuasa membuat pemeriksaan kira-kira jam 5.30 petang di kawasan itu selepas menerima maklumat awam dan menemui sebuah kereta diletak di hadapan bangunan rumah kedai.

"Ketika sampai, wanita terbabit tergesa-gesa membutangkan bajunya manakala pasangan lelaki tidak memakai baju, hanya berseluar jeans.

"Pemeriksaan lanjut mendapati mereka tiada hubungan mahram dan dibawa ke Balai Polis Kulim," katanya.

Katanya, kedua-dua pasangan itu ditahan mengikut Sekyen 9 (1)(2) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Kedah Tahun 1988 yang jika sabit kesalahan boleh didenda RM2,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya.

Isu syiah, akhirnya Mat Sabu buka mulut...

Posted: 16 Aug 2013 06:31 AM PDT

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mengambil pendirian untuk tidak memberi sebarang komen berhubung isu Syiah serta dakwaan yang mengaitkan dirinya dengan ajaran tesebut.

Sebaliknya, Mohamad atau lebih dikenali dengan panggil Mat Sabu mendakwa, isu itu sengaja dibangkitkan media setiap kali tiba musim pemilihan parti.

"Saya tidak mahu jawab mengenai Syiah, sebarang soalan...ini hanya permainan media, saya tidak mahu jawab.

"Tidak mahu menjawab apa-apa (mengenai Syiah)...sori," kata Mat Sabu, lapor Antarapos.

Pas akan mengadakan pemilihan parti itu pada November ini.

Sejak kebelakangan ini, isu Syiah timbul kembali dan Mat Sabu antara nama yang menjadi 'mangsa serangan' kerana dikatakan mempunyai kaitan dengan ajaran itu.

Sebelum ini, Mat Sabu beberapa kali menjelaskan beliau bukan Syiah tetapi menyokong pendekatan politik yang diambil oleh kerajaan Iran dan Hizbullah dalam memperjuangkan Islam dan melawan musuh Islam iaitu Israel dan Amerika.

Malah terdapat dakwaan Syiah sudah menular di beberapa pusat pengajian tinggi dan pemimpin Pas juga diresapi pengaruh mazhab tersebut.

Mufti Perlis Dr Juanda dirompak, isteri diikat

Posted: 16 Aug 2013 06:03 AM PDT

KUCHING – Mufti Perlis, Datuk Mursyid Diraja Dr Juanda Jaya dirompak dua penjenayah bersenjatakan parang di rumah keluarganya di Jalan Semariang di sini, awal hari ini.

Timbalan Ketua Polis Kuching, Supritendan Abang Ahmad Abang Julai berkata, penjenayah itu bertindak memecah masuk rumah Juanda dan melarikan barangan bernilai RM30,000 selepas mengikatnya bersama isteri dan pembantu rumah beliau yang turut tercedera dalam kejadian jam 5.30 pagi tadi.

"Polis masih menjalankan siasatan dan pasukan forensik kini giat mengumpul bahan bukti ditinggalkan suspek yang dipercayai memecah masuk melalui pintu jeriji besi belakang rumah," katanya.

Menururtnya, kes disiasat di bawah Seksyen 394 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Dr Juanda yang merupakan orang pertama dari kaum Melanau memegang jawatan sebagai mufti bermula pada tahun 2009 gagal dihubungi. – Bernama

Tiada masalah menteri ambil ahli keluarga bekerja - Najib

Posted: 16 Aug 2013 05:01 AM PDT

PENDANG: Tidak ada masalah jika seseorang menteri atau anggota pentadbiran kerajaan mengambil anggota keluarganya sebagai pembantu jika ia tidak melibatkan sebarang pembayaran gaji atau elaun oleh kerajaan, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata apa yang tidak dibenarkan adalah sekiranya ia melibatkan pembayaran gaji atau elaun oleh kerajaan.

"Kalau sukarela dan bukan anggota pejabat menteri, kita tiada halangan. (Boleh jika) dia bantu dari segi program dan tak melibatkan sebarang pembayaran kerajaan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Peneroka Kebangsaan, Pelancaran Pelan Integriti Felda dan Majlis Hari Raya di Felda Sungai Tiang di sini hari ini.

Najib berkata dalam isu Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang didakwa mengambil anaknya sebagai pegawai khas di kementeriannya, beliau difahamkan anak menteri itu bukan pembantu rasmi yang dibayar kerajaan.

"Saya difahamkan bukan pembantu rasmi, hanya membantu secara tak rasmi. Tak ada pun dalam senarai sebagai pembantu menteri yang dibayar gaji dan elaun oleh kerajaan," katanya.

Pelajar mengaku berzina enam kali dengan teman lelaki baru dikenali

Posted: 16 Aug 2013 03:01 AM PDT

REMBAU – Gara-gara percaya dengan lelaki yang baru dikenalinya, seorang pelajar tingkatan lima sanggup melakukan hubungan seks sebanyak enam kali dengan lelaki berkenaan.

Pelajar berkenaan walau bagaimanapun nekad membuat laporan polis dan mahu lelaki berkenaan bertanggungjawab ke atas dirinya.

Sumber berkata, difahamkan pelajar berkenaan melakukan hubungan kelamin dengan suspek buat pertama kali pada penghujung April lalu kira-kira jam 2.30 petang di salah sebuah rumah di kawasan taman perumahan berhampiran sebuah pasar raya di daerah ini.

Menurutnya, pada kejadian kali pertama berkenaan, mangsa baru sahaja mengenali suspek telah dibawa ke rumah berkenaan dan dipaksa melakukan hubungan seks.

"Suspek memaksa mangsa melakukan hubungan seks sekiranya mangsa sayang kepadanya.

"Kali terakhir suspek melakukan perbuatan berkenaan adalah sekitar Jun lalu. Mangsa akhirnya membuat laporan polis pada 14 Ogos lalu (kelmarin)," katanya, semalam.
I
Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mizan Md Dom ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan kes kini sedang disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

"Kita kini giat mengesan suspek yang dipercayai berusia belasan tahun dan masih lagi tidak mempunyai pekerjaan," katanya.

Harga Toyota Vios 2013 Diumumkan, Bermula Daripada RM73,200

Posted: 15 Aug 2013 11:31 PM PDT

Menarik!!!

Akhirnya UMW Toyota Motor telah pun membuat pengumuman rasmi mengenai harga Toyota Vios 2013 serba baharu.

Walaupun ini adalah harga jangkaan, namun dijangkakan tiada perubahan ketara bakal berlaku.

UMW turut sama mengumumkan bahawa tempahan untuk model terbaru ini kini dibuka secara rasmi.

Sebelum ini kami telah berkongsi beberapa keping gambar Toyota Vios 2013 untuk tatapan anda.

Berikut ialah harga model ini mengikut variannya:-

Toyota Vios 1.5 TRD Sportivo – RM93,200.00

Toyota Vios 1.5 G – RM88,500

Toyota Vios 1.5 E – RM82,900

Toyota Vios 1.5 J (Automatik) – RM77,300

Toyota Vios 1.5 J (Manual) – RM73,200

Pada pandangan kami, harga yang ditawarkan oleh UMW ini amat kompetitif. Pastinya sambutan hangat bakal diberikan. Namun begitu, kami menasihatkan agar anda menunggu atau melihat terlebih dahulu secara terperinci spesifikasi yang ditawarkan sebelum membuat tempahan.

Sumber: Arena Kereta

Gagal rogol, perompak cabul dan tinggalkan 'love bite' pada tubuh gadis

Posted: 15 Aug 2013 09:02 PM PDT

Gambar hiasan
Seorang gadis bukan saja dirompak dan diculik dua lelaki, malah seorang daripadanya sengaja meninggalkan beberapa kesan gigitan cinta di lehernya sebagai tanda kenangan sebelum dia dibebaskan.

Penjenayah berusia lewat 20an meraba dan menggomol tubuh mangsa dalam kereta selepas mengugut menggunakan pisau Rambo.

Sumber polis berkata, dalam kejadian jam 11 minggu ini, mangsa yang bekerja sebagai eksekutif dikatakan baru habis bertugas dan berjalan ke keretanya yang diletakkan di belakang Hospital Sentosa, Jalan Chemor.

"Mangsa berasal dari Gombak terkejut apabila kereta Proton Wira Aeroback kelabu berhenti berhampirannya.

"Pada masa sama, dua lelaki tempatan keluar dari kereta dengan seorang daripadanya mengacukan pisau Rambo ke arah mangsa yang tergamam ketakutan," katanya.

Menurutnya, suspek mengugut mangsa supaya masuk ke dalam kereta mereka sebelum meninggalkan lokasi kejadian.

"Ketika berada dalam kereta, seorang suspek yang duduk bersama mangsa di tempat duduk belakang merampas wang yang dianggarkan RM300 selain telefon bimbit.

"Mungkin tidak berpuas hati dengan jumlah rompakan diperoleh, selain mendapati mangsa mempunyai fizikal menarik, suspek cuba menjadikan mangsa sasaran pemuas nafsunya," katanya.

Menurutnya, suspek yang mula ghairah terhadap mangsa bertindak meraba seluruh tubuh mangsa walaupun mangsa berulang kali cuba menghalang.

"Pada masa sama, suspek mengugut mangsa supaya akur dan merelakan dirinya dicabul selepas diugut akan ditetak sekiranya melawan.

"Difahamkan mangsa yang ketakutan terpaksa membiarkan suspek mencium dan menggigit lehernya berulang kali, tanpa mampu berbuat apa-apa," katanya.

Menurutnya, tidak cukup dengan itu, suspek mengeluarkan arahan dan memaksa mangsa melakukan seks oral, namun permintaan itu tidak dilayan mangsa yang berkeras mempertahankan dirinya daripada dicabul.

"Selepas beberapa jam dilarikan ke kawasan Chow Kit, di sini, kedua-dua suspek membawa mangsa semula ke kawasan dia diculik berhampiran Jalan Chemor sebelum dibebaskan.

"Mangsa mengalami trauma akibat diculik, dirompak dan dicabul segera pergi ke balai polis berhampiran membuat laporan berhubung kejadian terbabit," katanya.

Susulan laporan diterima itu, polis menjalankan siasatan terhadap kes berkenaan mengikut Seksyen 354 dan Seksyen 397 Kanun Keseksaan atas jenayah cabul dan samun.

Mesir berdarah: Ikhwan ikrar guling kerajaan

Posted: 15 Aug 2013 08:32 PM PDT

MANGSA serangan polis Mesir terbaring menunggu untuk diselamatkan berhampiran tempat penyokong Mohamed Mursi berkubu sebelum diserbu pihak berkuasa.
Kaherah: Ikhwanul Muslimin semalam berikrar untuk menggulingkan kerajaan sementara yang disokong tentera ketika angka rasmi kematian akibat keganasan pihak berkuasa Mesir meningkat lebih 520 orang.

Jurucakap gerakan Islam itu, Gehad el-Haddad berkata mereka akan terus bangkit menyanggah kerajaan sementara Mesir sehingga "tentera kembali ke berek masing-masing" dan demokrasi kembali ditegakkan.

"Kami tidak akan berundur, kami tidak gentar walaupun berdepan keganasan luar biasa pasukan keselamatan," katanya. Gehad juga berkata, kemarahan rakyat kini "di luar kawalan" akibat pertumpahan darah kelmarin.

Katanya, kejadian itu menyukarkan pertubuhan berkenaan memujuk penyokong mereka menggunakan jalan aman untuk menyelesaikan konflik di Mesir.

"Emosi orang ramai ketika ini tidak dapat dikawal sesiapa," katanya.

Pada masa sama, dua pemimpin Ikhwanul Muslimin ditembak dalam serbuan polis ke dua kubu utama penyokong Mohamed Mursi.

Gehad berkata, walaupun dua pemimpin terbabit tidak terbunuh, tiada sesiapa yang tahu di mana mereka berada.

"Kira-kira enam daripada pemimpin kami kehilangan anak lelaki atau perempuan akibat ditembak polis," katanya dalam satu kenyataan. Pada ketika ini, kata Gehad, perjuangan Ikhwanul Muslimin bukan lagi berkisar mengenai isu Mohamed Mursi sebaliknya sama ada rakyat mahu menerima keganasan tentera atau menolaknya.

Sementara itu, mangsa keganasan pasukan keselamatan Mesir terus dirawat dalam ruang Masjid Rabaa al-Adawiya yang kini menjadi hospital sementara.

Kementerian Kesihatan Mesir mendakwa seramai 525 orang terbunuh dalam kejadian kelmarin dan lebih 3,500 lagi cedera.

Bagaimanapun kiraan Ikhwanul Muslimin mendapati jumlah kematian jauh lebih tinggi daripada itu.

Agensi berita kerajaan berkata, pihak berkuasa turut menahan 84 orang sesetengahnya anggota Ikhwanul Muslimin dari bandar Suez dan dirujuk kepada pendakwa tentera atas tuduhan membunuh dan membakar gereja. - Agensi

Mesir berdarah: Pasukan keselamatan sasar hospital sementara

Posted: 15 Aug 2013 08:10 PM PDT

Kaherah: Pasukan keselamatan Mesir, termasuk unit tindakan khas mereka menggunakan peluru hidup ketika menyerang hospital sementara yang dibuka berhampiran Masjid Rabaa al-Adawiya semalam.

Dalam kenyataan dikeluarkan petugas hospital sementara itu, polis Mesir yang bekerjasama dengan tentera menyasarkan kemudahan itu secara langsung menggunakan peluru, bom asap dan peluru penabur.

"Ia dilakukan selepas mereka menyerbu kemudahan di sini dan menghalang kami menjalankan misi kemanusiaan," katanya.

Pada satu ketika petugas di hospital sementara itu terpaksa meninggalkan premis berkenaan. "Atas jenayah dan keganasan ini kami meletakkan pemimpin pengganas dan ketua tentera serta menteri yang berkenaan sebagai pihak yang bertanggungjawab," katanya.

Kenyataan itu juga mengesahkan hospital sementara yang terletak di enam tingkat sebuah bangunan serta beberapa dewan besar yang bersambung dengan masjid dipenuhi mayat serta mangsa yang cedera. Rawatan sukar diberikan kerana pasukan keselamatan menghalang ambulans masuk ke situ sebaik saja mereka menyerbu penyokong Mohamed Mursi.

"Kami memiliki bukti dan merekodkan semua kes kematian serta kecederaan sebelum didedahkan kepada dunia," katanya. - Agensi

Pelakon jelita Hollywood ditemui mati bunuh diri

Posted: 15 Aug 2013 07:31 PM PDT

NEW ORLEANS - Pelakon Amerika Syarikat dan teman wanita kepada pemain Persatuan Bola Keranjang Kebangsaan (NBA), Ryan Anderson ditemui mati selepas cuba membunuh diri kelmarin, lapor jurucakapnya.

Menurut jurucakapnya, Penelope Jean Hayes, Gia Allemand, 29, (gambar) yang pernah muncul dalam program mencari pasangan, The Bachelor dan Bachelor Pad dibawa ke sebuah hospital di sini selepas dia cuba membunuh diri dengan menggantung diri di rumahnya.

Allemand ditemui oleh Anderson, 25, yang bergegas mendapatkan bantuan.

Bagaimanapun, Allemand disahkan meninggal dunia selepas mesin pembantu hayat terpaksa dihentikan kerana bahagian otak dan organnya yang lain gagal berfungsi.

Akhbar Daily Mail turut melaporkan, mendiang dikatakan tertekan dengan keretakan hubungannya dengan Anderson sejak kebelakangan ini.

Allemand merupakan seorang penari balet profesional dan pelakon yang memulakan kerjayanya sebagai model untuk iklan bayi, Johnson & Johnson. - AP

Buat pusingan 'U' bukti DAP seleweng CEC

Posted: 15 Aug 2013 07:01 PM PDT

SHAH ALAM: Tindakan DAP yang akhirnya akur untuk membuat pusingan 'U' dan menjalankan semula pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) membuktikan parti itu mengakui berlakunya penyelewengan dalam proses pengiraan undi.

Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP), Rahmad Isahak bagaimanapun berkata jika DAP tidak didesak dan diberi tekanan yang sewajarnya, mustahil parti dominasi Cina itu mengakui kesilapannya.

"Akhirnya atas desakan-desakan yang dibuat akhirnya DAP mengakui dan menurut kehendak ROS di atas undang-undang yang mereka guna pakai.

"Ini menunjukkan bahawa mengakui secara tidak langsung tentang kesilapan yang telah dilakukan pada 15 Disember lalu," katanya kepada Antarapos ketika dihubungi.

Petang tadi, Pengerusi DAP Karpal Singh mengumumkan parti itu terpaksa akur kepada arahan Pendaftar Pertubuhan (ROS), agar diadakan semula pemilihan CEC, bagi 'menyelamatkan' parti itu daripada dibatalkan pendaftarannya.

"Kami telah mengadakan mesyuarat CEC malam tadi dan sebulat suara telah bersetuju untuk mengadakan pemilihan semula demi kepentingan jangka panjang parti," katanya dalam kenyataan di sini hari ini, pada Khamis.

Tambah Karpal, DAP terpaksa mengalah walaupun merasakan arahan ROS tidak mengikut lunas undang-undang.

Dijangkakan ahli jawatankuasa CEC bagi tempoh 2008-2011 akan mengadakan pertemuan Khamis depan untuk membuat persediaan bagi mengadakan pemilihan baru.

Bagaimanapun Rahmad meminta mesyuarat yang bakal diadakan minggu depan tidak mengetepikan mereka yang tidak terpilih pada CEC DAP penggal baru.

Katanya DAP perlu turut melibatkan bekas ahli CEC bagi penggal 2008-2012 antaranya Ahmad Ton yang juga Naib Pengerusi DAP Johor dalam usaha membuktikan DAP telus dalam melaksanakan kewajipannya.

Beliau selain itu berharap DAP tidak lagi mengulangi kesilapan yang sama pada pemilihan semula CEC yang akan diadakan bila-bila masa saja.

"Kita harap pemilihan parti kali ini, unsur parti kekeluargaan dihindarkan sama sekali. Kita berharap pada pemilihan yang akan datang ini, ianya berlaku dengan telus, jangan ada di saat-saat akhir, ada senarai asing disediakan," katanya.

"Saya mahukan satu perubahan yang secara drastik, hindarkan pemilihan yang berdasarkan secara keluarga, menghindarkan senarai-senarai ajaib di saat-saat terakhir.

"Jadi ini merupakan satu punca juga yang memaksakan mereka mengadakan semula pemilihan ini," katanya.

Pada Julai lalu ROS mengeluarkan arahan rasmi kepada DAP untuk mengadakan pemilihan baru CEC DAP berikutan aduan oleh ahli-ahli parti yang pilihan raya Disember lalu telah dicemari oleh penyelewengan.

DAP bagaimanapun enggan menurut perintah dan seterusnya menuntut sebab untuk mengadakan pemilihan baru parti diadakan.

DAP selain itu juga mendakwa bahawa ROS tidak mempunyai kuasa untuk membuat perintah yang sedemikian.

Filem kena kutuk oleh David Teoh, Hans Isaac bengang!

Posted: 15 Aug 2013 06:01 PM PDT

" Saya tidak kecewa apabila filem Lemak Kampung Santan (LKS) tidak mendapat sambutan di pawagam, tetapi saya lebih kecewa apabila membaca kenyataan David Teo semalam (kelmarin) dalam sebuah akhbar yang mengatakan Adnan Sempit 3 berjaya mengetepikan filem saya," ujar penerbit, pengarah dan pelakon, Hans Isaac ketika dihubungi Zass berhubung sambutan dingin penonton terhadap filem terbarunya, Lemak Kampung Santan.

Jelas Hans, ketika memaklumkan kepada wartawan dan peminat bahawa LKS akan disiarkan bersama filem Adnan Sempit pada hari raya pertama, dia tidak pernah sekali pun memberi sebarang komen terhadap filem terbitan MIG itu.

"Bagi saya kenyataan David seperti memijak saya, apabila orang susah, kita mahu pijak lagi. Sebagai penerbit dia sepatutnya lebih profesional dan tidak mengeluarkan kenyataan seperti itu.

"Apatah lagi sejak awal lagi, saya menghormati filem terbitannya dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan apabila ditanya mengenai saingan filem terbitan kami.

"Ia seolah-olah mahu menarik lebih ramai penonton menonton filemnya dan mengetepikan sahaja filem terbitan saya," katanya.

Hans berkata, dia tidak kecewa apabila penonton tidak memilih LKS kerana hak menonton terletak di tangan penonton.

"Saya akui agak sedih kerana usaha saya selama dua tahun, tidak mendapat sambutan dan pelaburan saya sebanyak RM1.8 juta, hasil simpanan saya tidak mendapat pulangan.

"Tapi ini adalah perniagaan dan saya sebagai penerbit dan pengarah tidak ada hak untuk memaksa apatah lagi memarahi penonton andai mereka enggan menonton filem saya," ujarnya.

Filem terakhir?

Menurut Hans, menyedari mesej dan hakikat bahawa filemnya itu tidak mendapat sambutan, dia tekad mengambil keputusan untuk berhenti menerbitkan sebarang filem selepas ini.

Ujar Hans, kini kecintaan dan pelaburannya dalam industri akan beralih kepada dunia pementasan teater.

"Terus terang saya kata, saya bukan merajuk. Tetapi rakan-rakan perniagaan saya menyedarkan saya bahawa tidak ada gunanya saya melabur dalam industri perfileman. Apatah lagi industri kita tidak kukuh.

"Jadi saya mahu mengikut jejak langkah Datin Seri Tiara Jacquelina, Erma Fatima, yang sudah beralih ke dunia pementasan teater. Saya juga akan mengikut jejak langkah Aziz M Osman, Afdlin Shauki yang juga sudah membuat keputusan untuk tidak lagi menerbitkan filem," katanya yang akan mementaskan teater Lawak Ke Der pada bulan Oktober ini, diikuti pementasan SuperMokh The Musical.

Hans berkata, sebagai penggiat industri seni, dia berharap kementerian membuka mata mengenai slot tayangan yang disiarkan pada waktu Maghrib.

"Antara punca lain kegagalan filem ini adalah waktu siaran yang saya dapat seperti waktu pagi, tengah hari dan juga ketika jam 7 malam, di mana ketika itu kita faham, umat Islam perlu bersolat Maghrib.

"Berbanding filem lain yang mendapat waktu tayangan puncak seperti waktu petang, malam dan juga tengah malam. Jadi saya minta kerajaan atau ketua pengarah membuat sesuatu agar permasalahan ini dapat diatasi," ujarnya.

THE FLYING KICK

Posted: 16 Aug 2013 01:37 PM PDT