Rabu, 3 September 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 03 Sep 2014 01:48 PM PDT

Duke of UMNO


DEMI PAKATAN HARAM, AZIZ BARI SANGGUP DERHAKA PADA SULTAN?

Posted: 03 Sep 2014 01:31 AM PDT

Saya tahu, Aziz Bari memang tahu dan masak tentang perlembagaan. Tapi, walau macamana sekali pun "pakar"nya Aziz Bari tu, dia perlu tahu tentang adab susila apabila memberikan komen tentang isu yang membabitkan Sultan...

Saya tahu, Aziz Bari ada hak bersuara. Tapi sebagai orang Islam, cara bersuara tu perlu ikut akhlak Islam dan jaga maruah Sultan yang menjadi penaung bagi negeri-negeri Melayu...termasuk Sultan Selangor...

Saya juga tahu, Aziz Bari memang sokong Pakatan Haram sebab otak dia hanya ikut buku, tapi kurang rasional dalam pertimbangan. Jadi, tak hairan la kalau dia berani tempelak Sultan Selangor baru-baru ni...Setahu saya, Islam menganjurkan umatnya supaya menegur atau memberi pandangan menggunakan cara yang berhikmah. Dalam hal ini, kalau betul pun Aziz Bari sokong Pakatan Haram, dia perlulah gunakan cara berhikmah untuk sampaikan pandangan dia kepada Sultan Selangor...

Paling utama, Aziz Bari perlu tahu bahawa BUKAN DIA SEORANG SAJA YANG PAKAR TENTANG PERLEMBAGAAN. Saya yakin, SULTAN SELANGOR PUN ADA PAKAR PERLEMBAGAAN baginda sendiri... so tak payah la nak tunjuk "pakar" sangat...

Bila Aziz Bari tunjuk perangai macam ni, nampak sangat la dia kurang ajar. Bila berkurang ajar pada Sultan, maka dia layak dikatakan sebagai penderhaka... kalau zaman kesultanan Melayu Melaka, agaknya apa yang akan jadi pada "kepala" Aziz Bari? Heh!

Saya sarankan agar Aziz Bari supaya berlapik sikit bila nak bercakap. Gunakan laras bahasa yang sesuai dan berhikmah. Nak tegur anak, tak sama caranya nak tegur ibu. Nak tegur kawan, tak sama caranya nak tegur musuh, kan? Aziz Bari cari musuh dengan Sultan Selangor ke?

Saya tak tahu la rakyat Selangor dah celik atau tidak. Selangor memang dah huru-hara. Garu kepala? Haru biru? Gundah gulana? Hmmmmm... lain kali undi la Pakatan Haram. Kan dah kenaaaa... heh! Jangan marah saya, marah pada diri sendiri... Selangor dah nak jadi "Darul DAP" dah sekarang ni... heh!

JOM RAMAI-RAMAI SOKONG GUAN ENG TUBUH PPS..!!!

Posted: 02 Sep 2014 07:34 PM PDT

Sebetulnya, dalam isu PPS ni saya sangat menyokong Guan Eng dalam mempertahankan PPS. Dengan membenarkan PPS beroperasi, maka kita akan dapat banyak faedah dari hasil "judicial precedent" ala-ala komunis tu...

Maksud saya, berdasarkan kenyataan dan tindakan Guan Eng tu, Kerajaan Negeri berhak menubuhkan apa saja pertubuhan untuk menjaga kebajikan, keamanan dan keselamatan di dalam sesebuah negeri.. Saya sokong!

Nak tahu kenapa? Sebab....


Kalau kita benarkan Guan Eng tubuh PPS, maka kita boleh tubuhkan beribu-ribu lemon pertubuhan seperti PPS di semua negeri BN. Dengan adanya pertubuhan-pertubuhan macam tu di negeri-negeri BN, maka kita boleh gunakan duit rakyat untuk kepentingan BN..! Kita perabih duit rakyat sampai abihhhh...!!!

Contohnya, sila lihat kat sini...

Dah tengok? Jadi, bila kita dah tubuh beribu-ribu lemon pasukan macam PPS tu di negeri-negeri BN, maka kita boleh suruh depa jaga jalan. Hanya kenderaan berpelekat BN saja boleh jalan di atas jalanraya persekutuan dan jalan-jalanraya negeri.. sapa takdak sticker BN, tak boleh lalu! (kaya la tauke sticker!)

Selain tu, kita boleh arahkan pasukan PPS di negeri-negeri BN untuk belasah mana-mana ahli parti pembangkang yang cuba kempen untuk parti depa kat negeri-negeri kita tu... apa nak takut... kuasa ada... kuasa kerajaan negeri lagi besarrrr.. KPN pun tak boleh buat apa-apa... heh!

Paling best, kita boleh suruh PPS tu tahan polis! Ya laaa... kalau KPN pun tak boleh buat apa-apa kat PPS, dah tentu la kuasa PPS lagi besar dari abang-abang polis yang lain, kan? Apa lagi? Kalau takdak salah pun, PPS boleh "ada-adakan" salah abang-abang polis tu... sumbat depa dalam jail.. saman sapa saja yang tak sokong BN... kaya la PPS... heh!

Amacam? Setuju tak kalau kita benarkan Guan Eng benarkan PPS beroperasi dengan kuasa dari Kerajaan Negeri? Heh! Boleh tungging langgang negeri dibuatnya... kan? 

Saya hairan, kenapa masih ada lagi orang yang sokong Guan Eng dan PPS. Tak reti fikir sangat ke??? Awat? Allah dah tutup dah hati tu dengan titik-titik hitam? Sampai begitu benak sekali? Ishhhh... Astaghfirullahil'azim...

Cucu Tok Selampit

Posted: 03 Sep 2014 01:39 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Terkini - Sultan Selangor Tolak Wan Azizah, PKR Spin Tarik Balik Kenyataan Media Sendiri

Posted: 03 Sep 2014 06:45 AM PDT

Terkini 9.55 PM:

PKR sudah pening. Tidak sampai sejam Kenyataan Media dikeluarkan, keluar pula kenyataan di bawah dari PKR kepada media. Spin jangan tak spin. Berikut adalah penarikan balik Kenyataan Media:
Assalamualaikum dan salam hormat,
Harap maklum bahawa teks yang dihantar tadi belum dimuktamadkan. Ianya adalah ditarik balik, dan berstatus tidak sah untuk digunakan.
Komunikasi KEADILAN memohon maaf di atas sebarang kesulitan yang tertimbul daripada hal ini.
Sekian, terima kasih.
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN
Posting Asal:

Tidak perlu membaca keseluruhan Kenyataan Media dari PKR. Cukup baca para terakhir. Baginda Sultan Selangor masih mahukan lebih dari dua nama. Nampak gayanya sinetron Selangor akan berlanjutan. Baginda Sultan Selangor tidak perduli kedegilan Ketua Umum (KETUM) Anwar Ibrahim.
KENYATAAN MEDIA
Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) petang ini telah menerima surat jawapan dari pihak Istana berhubung isu perlantikan Menteri Besar Selangor yang baru.
KEADILAN ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak Istana kerana telah mengesahkan penerimaan surat dari Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bertarikh 14 Ogos 2014 yang dihantar bersama-sama 30 akuan bersumpah dari Ahli-Ahli Dewan Negeri Selangor yang menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.
KEADILAN juga merakamkan penghargaan buat pihak Istana kerana mengesahkan penerimaan surat dari Presiden KEADILAN bertarikh 1 September 2014 yang telah menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru.
Memahami dari isi maksud kandungan surat pihak Istana, KEADILAN ingin memaklumkan bahawa tidak ada penolakan terhadap nama Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru. KEADILAN juga mengambil maklum bahwa surat pihak Istana turut memperingatkan agar lebih daripada dua nama dikemukakan kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.
Saifuddin Nasution Ismail
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat
3 September 2014

tun faisal dot com

Posted: 03 Sep 2014 01:34 PM PDT

tun faisal dot com


Kompetitif Global - Kedudukan Malaysia meningkat ke tangga 20

Posted: 02 Sep 2014 07:41 PM PDT

Malaysia ranks 20th in Global Competitiveness Report 2014-2015

Bernama | Updated: September 03, 2014 

Last year, the country was ranked at 24th position out of 148 countries. - File pic

KUALA LUMPUR : Malaysia's ranking in the Global Competitiveness Report 2014-2015 has improved to 20th position out of 144 economies, ahead of developed economies such as Austria, Australia, France and South Korea.

Last year, the country was ranked at 24th position out of 148 countries.

Malaysia Productivity Corp director-general, Datuk Mohd Razali Hussain, said despite this being Malaysia's best position so far, the government would continue intensify efforts in the pillars of macroeconomic environment, labour market efficiency and technological readiness.

"Macroeconomic environment recorded a drop of six places to 44th position from 38th last year. Our area of concern is the government budget balance and general government debt.

"On technological readiness, Malaysia declined nine places to 60th position from 51st previously," he told a press conference after unveiling the country's ranking yesterday.

Mohd Razali said MPC would like to propose the establishment of a task force to improve technological readiness in the country.

Among the initiatives needed to be intensified included mobile broadband subscriptions per 100 population, international Internet bandwidth and fixed broadband Internet subscriptions per 100 population.

On the labour market efficiency pillar, which improved to 19th position from 25th last year, Mohd Razali said the government would continue intensify initiatives to encourage the participation of women in the labour force.

In 2013, out of the whole female population in the country, 52.4 per cent were currently working.

"We will hold discussions with various ministries and agencies to improve Malaysia's position in the three pillars, as well as, hold more engagements with the business community," he said.

Meanwhile, Mohd Razali also proposed to set up a state-level competitiveness report within the next three to four years.

"From the ranking, it will motivate us to do better in areas that we are not good at," he added.

The Global Competitiveness Report, which is based on the Global Competitiveness Index, was introduced by the World Economic Forum in 2004.

Read more at: http://english.astroawani.com/news/show/malaysia-ranks-20th-in-global-competitiveness-report-2014-2015-43134?cp

Apa Yang Tersirat

Posted: 03 Sep 2014 01:11 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Tiada Perkembangan Terbaru

Posted: 03 Sep 2014 07:02 AM PDT

SETAKAT INI tiada perkembangan terbaru berkaitan kemelut MB Selangor. Tarikh akhir mengemukakan senarai nama kepada Sultan Selangor adalah pada Rabu 3 September 2014. DAP, PKR dan PAS diminta mengemukakan sekurang-kurang tiga nama kepada Sultan untuk pertimbangan untuk dilantik sebagai MB, bagi menggantikan Khalid Ibrahim yang telah dipecat daripada PKR.

Walaupun pihak istana telah mengesahkan menerima surat daripada PKR masing-masing bertarikh 14 Ogos dan 1 September, namun dalam surat balas daripada istana yang dihantar kepada PKR petang tadi, masih lagi mahukan agar parti itu menghantar tiga nama.

Nampaknya, proses melantik MB Selangor yang baru akan memakan masa, atas sebab keenggan PKR menghantar lebih daripada dua nama. PKR hanya menghantar calon tunggal iaitu Presiden PKR yang juga isteri kepada Anwar Ibrahim.

Melalui maklum balas daripada Sultan Selangor yang masih mahu senarai tiga nama daripada PKR, maka seharusnya PKR akur dengan permintaan itu, jika parti itu masih enggan, ertinya parti itu mahu memaksa Sultan membuat keputusan sesuai dengan kehendak Anwar Ibrahim.

Mengapa takut sangat mengemukakan lebih kepada dua nama? Rezeki ditangan Allah, tiada sesiapa yang boleh menghalang, jika itulah rezeki Wan Azizah. Demikian juga jika bukan rezeki isteri Anwar itu, walaupun dihantar tanpa saingan, maka kalau bukan rezeki beliau, maka tidak akan beliau dapat.

Kemelut MB Selangor: Belum Ada Keputusan

Posted: 03 Sep 2014 12:11 AM PDT

BELUM ada perkembangan atau keputusan daripada Istana berkaitan perlantikan MB baru Selangor bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim yang telah dipecat daripada PKR, ekoran enggannya beliau menurut arahan Anwar untuk mengosongkan kerusinya bagi memberi laluan kepada isteri Anwar menjadi MB Selangor.

3 September merupakan tarikh akhir bagi PKR, DAP dan PAS mengemukakan nama-nama calon untuk pertimbangan Sultan Selangor sepertimana titah baginda minggu lalu.

Sebelum ini PKR dan DAP bertegas hanya mahu mengemukakan calon tunggal iaitu Wan Azizah Wan Ismail, namun semalam Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution mengunci mulut berkaitan jumlah calon yang dihantar oleh parti itu.

PKR, DAP dan PAS masing-masing diminta oleh Sultan Selangor menghantar lebih daripada dua nama sebagai pertimbangan untuk dilantik sebagai MB.

Syarat-syarat perlantikan MB adalah seseorang yang boleh berkhidmat dengan rakyat Selangor, bukan boneka kepada orang lain, selain memerlihara kepentingan rakyat Selangor.

Keris Pusaka Melayu

Posted: 03 Sep 2014 11:41 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Ketua Bahagian Seperti @rizalmanmokhtar Pun Terpengaruh Agenda DAP @Malaysiakini @TM_Insider cc @najibrazak @tengkuadnanreal

Posted: 03 Sep 2014 03:24 AM PDT

Saya membaca kenyataan Ketua Bahagian Tun Razak Datuk Rizalman Mokhtar berkenaan isu Unit Amal PAS di sini

www.umnowp.blogspot.com/2014/09/antara-pasukan-peronda-sukarela-pps-dan.html?m=1

Saya tak kenal sangat Datuk ini yang nampak tak berapa rajin atau pandai untuka tanya Menteri atau pegawai Menteri maksud sebenar DS Ahmad Zahid Hamidi berkenaan isu Unit Amal PAS hingga membuat kenyataan yang menjatuhkan imejnya yang baru sahaja menjadi Ketua Bahagian Tun Razak.

New

Tindakan akan dibuat JIKA ada melanggar undang-undang.

Laporan Harian Metro juga menyebut nada yang sama

Setakat ini tidak ada laporan Unit Amal PAS membuat keganasan seperti PPS yang menimbulkan kemarahan maka tidak ada sebab tindakan perlu diambil terhadap unit amal ini.

Orang kata terlajak perahu boleh diundur terlajak kata buruk padahnya.

Agenda politik pembangkang nampaknya begitu hebat sehingga turut memperdaya Ketua Bahagian Tun Razak untuk membuat kenyataan yang tidak tepat hasil laporan berita yang juga tidak tepat oleh portal keparat yang sentiasa memusingkan cerita luar konteks yang dimaksudkan.

Saya malas nak komen cuma tertarik membaca artikel gelagat Anwar yang ulas berkenaan KBS yang menyentuh juga dengan beliau.

https://gelagatanwar.wordpress.com/tag/kementerian-belia-dan-sukan/

Minta betulkan jika artikel Gelagat Anwar tu tidak benar….


PEJUANG BANGSA

Posted: 03 Sep 2014 11:32 AM PDT

GENERASI PEJUANG BANGSA

PEJUANG BANGSA


PENGARAH KOMUNIKASI PULAK DAKWA KENYATAAN SETIAUSAHA PKR TAK SAH ISU MB SELANGOR !!

Posted: 03 Sep 2014 09:37 AM PDT
Puak-puak PKR  dah giler pening  ke..tak sampai sejam buat kenyataan media tentang surat jawapan Istana ,  terus seorang lagi Pengarah Komunikasi cakap ia tak SAH !!

Pengarah Komunikasi lebih besar daripada Setiausaha Agong ke ??   

Mengapa ia ditarik balik ?? Kalau ia belum dimuktamadkan kenapa ia cepat dikeluarkan ???

Siapa yang bodoh dalam isu ini ? Assalamualaikum dan salam hormat,
Harap maklum bahawa teks yang dihantar tadi belum dimuktamadkan. Ianya adalah ditarik balik, dan berstatus tidak sah untuk digunakan.
Komunikasi KEADILAN memohon maaf di atas sebarang kesulitan yang tertimbul daripada hal ini.
Sekian, terima kasih.
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILANKENYATAAN MEDIA
Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) petang ini telah menerima surat jawapan dari pihak Istana berhubung isu perlantikan Menteri Besar Selangor yang baru.
KEADILAN ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak Istana kerana telah mengesahkan penerimaan surat dari Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bertarikh 14 Ogos 2014 yang dihantar bersama-sama 30 akuan bersumpah dari Ahli-Ahli Dewan Negeri Selangor yang menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.
KEADILAN juga merakamkan penghargaan buat pihak Istana kerana mengesahkan penerimaan surat dari Presiden KEADILAN bertarikh 1 September 2014 yang telah menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru.
Memahami dari isi maksud kandungan surat pihak Istana, KEADILAN ingin memaklumkan bahawa tidak ada penolakan terhadap nama Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru. KEADILAN juga mengambil maklum bahwa surat pihak Istana turut memperingatkan agar lebih daripada dua nama dikemukakan kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.
Saifuddin Nasution Ismail
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat
3 September 2014

Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2014/09/terkini-sultan-selangor-tolak-wan-azizah.html#eaQYYgOCLOLud3ch.99

ISTANA TETAP NAK LEBIH 2 NAMA , PKR CUBA NAK BERBELIT LAGI BILA JAWAB !

Posted: 03 Sep 2014 07:21 AM PDT
Di sebalik kenyataan berbelit-belit, yang dipercayai cubaan nak spin story, pokok pangkalnya PKR malam Rabu memberitahu pihak Istana memperingatkan parti itu untuk mengemukakan LEBIH DUA NAMA bagi dipertimbangkang sebagai calom menteri Besar oleh Tuanku Sultan Sealngor.
Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin  Nasution Ismail mengesahkan mereka sudah terima jawapan pihak Istana berhubung isu perlantikan Menteri Besar Selangor yang baru.
"PKR ingin memaklumkan bahawa tidak ada penolakan terhadap nama Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru,"katanya.
Bagaimanapun, katanya "PKR juga mengambil maklum bahwa surat pihak Istana turut memperingatkan agar lebih daripada dua nama dikemukakan kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor,"ujar beliau.
Terdahulu, PKR petang tadi menerima surat jawapan dari Istana berkaitan calon MB yang kemukakan oleh PKR dan DAP.
Kedua-dua parti itu menyerahkan hanya nama Datin Seri Dr Wan Azizah wan Ismail sebagai calon MB, walaupun Istana pada Rabu lalu memberikan tujuh hari untuk PKR, DAP dan PAS memberikan lebih dari dua nama untuk dipertimbangkan Sultan Selangor.
PAS menghantar dua nama iaitu Wan Azizah dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.
Dengan perkembangan terbaru bermakna panjang cerita lagi.-3/9/2014 -AGENDA DAILY-


BERIKUTAN KENYATAAN MEDIA PKR

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) petang ini telah menerima surat jawapan dari pihak Istana berhubung isu perlantikan Menteri Besar Selangor yang baru.
KEADILAN ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada pihak Istana kerana telah mengesahkan penerimaan surat dari Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bertarikh 14 Ogos 2014 yang dihantar bersama-sama 30 akuan bersumpah dari Ahli-Ahli Dewan Negeri Selangor yang menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor yang baru.
KEADILAN juga merakamkan penghargaan buat pihak Istana kerana mengesahkan penerimaan surat dari Presiden KEADILAN bertarikh 1 September 2014 yang telah menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru.
Memahami dari isi maksud kandungan surat pihak Istana, KEADILAN ingin memaklumkan bahawa tidak ada penolakan terhadap nama Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru. KEADILAN juga mengambil maklum bahwa surat pihak Istana turut memperingatkan agar lebih daripada dua nama dikemukakan kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.
Saifuddin Nasution Ismail
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat
3 September 2014

Fakta Sebab PPS diharamkan mengikut undang2 didedahkan !!

Posted: 03 Sep 2014 02:21 AM PDTKenapa PPS diharamkan?

Oleh Salleh Buang

SEPERTI dijangka dari awal lagi, isu penahanan 156 anggota Pasukan Peronda Sukarelawan (PPS) pada 31 Ogos lalu terus hangat diperkatakan, terutama sekali setelah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mencabar Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Khalid Abu Bakar untuk berdebat secara terbuka dengannya mengenai penubuhan PPS itu.

Guan Eng secara terbuka mengecam tindakan polis menahan anggota PPS itu, sambil menyifatkan tindakan Khalid itu sebagai menyalahgunakan kuasa. Beliau turut bertanya apakah pihak polis akan turut menahannya sama seperti polis menahan Exco yang menjaga hal ehwal PPS, iaitu Phee Boon Poh?

Sementara itu, Ketua Polis Negeri Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi, memberitahu bahawa polis sedang memburu saki baki anggota PPS yang dianggarkan berjumlah lebih 9,000 orang.

Rahim mendedahkan bahawa 11 anggota PPS dari 156 orang yang ditahan polis pada 31 Ogos itu didapati mempunyai rekod jenayah lampau - antaranya melibatkan jenayah cubaan membunuh, ahli kongsi gelap, penyalahgunaan dadah, kesalahan di bawah Akta Kastam dan kesalahan di bawah Ordinan Darurat 1969.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi turut menasihatkan kerajaan Pulau Pinang membubarkan PPS kerana badan itu merupakan satu pertubuhan haram yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Satu entiti haram

Justeru pada sambutan Hari Kemerdekaan lalu, Polis menahan 156 anggota PPS semasa mereka mengambil bahagian dalam perayaan Merdeka di peringkat negeri Pulau Pinang. Menjelaskan rasional tindakan polis itu, Khalid menyatakan bahawa PPS dianggap satu entiti haram di bawah Seksyen 41 Akta Pertubuhan kerana ia tidak didaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan.

Guan Eng sebaliknya mempertahankan bahawa PPS adalah satu organisasi yang sah kerana ia ditubuhkan oleh kerajaan negeri. Selama empat tahun PPS tidak berdepan dengan apa-apa masalah dari pihak polis kecuali satu dua insiden, di mana tindakan tatatertib telah pun diambil oleh kerajaan negeri dan mereka yang bersalah telah pun dihukum.

Sehari sebelumnya, pada 30 Ogos, Guan Eng menegaskan bahawa anggota PPS akan tetap mengambil bahagian dalam perayaan sambutan Merdeka itu, walaupun telah diberi amaran oleh polis bahawa sesiapa sahaja dalam kalangan anggota PPS yang menyertai perarakan itu akan ditangkap.

Di bawah Seksyen 41 Akta Pertubuhan, satu pertubuhan itu menjadi pertubuhan haram (unlawful society) sekiranya ia tidak didaftarkan di bawah Seksyen 7.

Mengikut Seksyen 2, istilah "pertubuhan" diberi takrif yang luas, meliputi antara lain "kelab, syarikat, perkongsian atau persatuan tujuh orang ahli atau lebih, tidak kira apa pun sifat atau matlamatnya, sama ada sementara atau berkekalan", tetapi tidak termasuk beberapa entiti yang disebutkan secara nyata dalam seksyen itu.

Menjadi pegawai satu pertubuhan haram adalah salah di bawah Seksyen 42 - boleh dihukum penjara selama 5 tahun, denda RM15,00 atau kedua-duanya sekali. Menjadi ahli pertubuhan haram juga satu kesalahan di bawah Seksyen 43 - boleh dihukum penjara 3 tahun, denda RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Perbuatan mendorong, menggalakkan atau mempelawa orang lain untuk menjadi ahli atau menyertai satu pertubuhan haram juga satu kesalahan di bawah Seksyen 45 - boleh dihukum penjara 4 tahun, denda RM15,000 atau kedua-duanya sekali.

Ini bermakna bukan hanya pegawai dan ahli PPS yang boleh ditangkap, ditahan dan didakwa di mahkamah di bawah Akta Pertubuhan. Mana-mana orang (termasuk ahli Exco kerajaan atau Ketua Menteri sekali) yang sengaja mendorong, menggalakkan atau mempelawa (incite, induce or invite") orang awam lain menyertai PPS juga boleh dikenakan prosiding jenayah dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman.

Kenapa Pulau Pinang perlukan PPS?

Mengikut Exco kerajaan negeri, Phee Boon Poh, PPS ditubuhkan oleh kerajaan negeri pada 8 April 2009 untuk membantu kerja "community policing" disebabkan Kerajaan Persekutuan tidak begitu berminat melayan permintaan kerajaan negeri untuk meningkatkan Rukun Tetangga dan Rela Corp demi keselamatan negeri.

Pihak yang menyokong penubuhan PPS ini menyatakan bahawa disebabkan kekurangan polis menjaga keamanan di negeri ini, orang awam terpaksa membuat rondaan secara sukarela. Apabila suatu jenayah berlaku, para sukarelawan inilah yang kadangkala sampai dulu ke tempat kejadian jenayah, dan mereka dibenarkan oleh undang-undang menjalankan "citizen's arrest".

Tidak semua yang berpendapat sedemikian itu. Ada yang berkata bahawa negara ini sudahpun ada PDRM, ada Rela, ada Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk membantu rakyat negara ini dan menjalankan tugas menjaga keamanan dan kesejahteraan rakyat. Selain itu, Guan Eng sendiri telah pun mengakui bahawa Pulau Pinang telah mencatatkan penurunan kadar jenayahnya selama ini - iaitu 27% pada tahun 2010 dan 25% dalam 6 bulan pertama tahun 2011.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga telah mengakui bahawa penurunan kadar jenayah di negeri adalah hasil kerja kuat PDRM, serta pemasangan CCTV dan penyertaan anggota masyarakat. Jadi apa perlunya lagi diwujudkan PPS?

Isu patut diselesaikan lama dulu

Pengerusi Majlis Peguam Negeri Pulau Pinang, Abdul Fareed Abdul Gafoor, berpendapat isu PPS itu sepatutnya diselesaikan lama dulu lagi. Pada pendapatnya, PPS sepatutnya didaftarkan dengan ROS sebaik sahaja ia diwujudkan oleh kerajaan negeri.

Mengikut Fareed, kerajaan negeri mendakwa PPS ini tertakluk kepada bidang kuasanya. Tetapi tidak ada satu pun undang-undang negeri yang ada menyatakan sedemikian itu. Andainya kerajaan negeri berkeras menyatakan PPS di bawah bidang kuasanya dan PDRM telah bertindak salah terhadapnya, ia perlu mendapatkan perisytiharan dari mahkamah.

Pada hemat saya, persoalan utama dalam isu PPS ini adalah sekalipun ia didaftarkan di bawah Akta Pertubuhan, apakah fungsinya boleh meliputi menjaga keselamatan dan ketenteraman awam? Bolehkah ROS membenarkan satu pertubuhan di negara ini menjalankan fungsi sedemikian itu?

Andainya kita semak secara terperinci Jadual ke Sembilan Perlembagaan Persekutuan, kita akan dapati bahawa dalam Item 3 Senarai I (iaitu Senarai Persekutuan) bahawa "Internal security, including - (a) Police …. Public order" adalah dalam bidang kuasa Kerajaan Pusat, bukan kerajaan negeri.

Jelas sekali, sebuah kerajaan negeri seperti Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak ada kuasa di sisi Perlembagaan Persekutuan untuk menubuhkan apa-apa badan atau pertubuhan yang fungsinya seperti polis, iaitu menjaga keselamatan dan ketenteraman awam.

Kerja berkaitan keselamatan, kepolisan dan ketenteraman awam adalah kerja PDRM. PPS, yang ditubuhkan sebagai pertubuhan ala polis oleh Guan Eng, adalah jelas sekali haram di sisi undang-undang negara.

PENULIS ialah Penganalisis Undang-undang

NGO buat laporan polis fitnah wartawan Malaysiakini

Posted: 02 Sep 2014 07:13 PM PDTSepuluh laporan polis telah dibuat terhadap portal berita Malaysiakini dan penolong editornya yang berpejabat di Pulau Pinang, Susan Loone, berhubung sebuah laporan berita yang didakwa memfitnah polis. 
 
Laporan itu dibuat oleh PERKASA dan 13 NGO lain di Balai Polis Jalan Pantai di Pulau Pinang pada kira-kira jam 6 petang semalam. 
 
NGO itu menggesa pihak polis menyiasat artikel bertajuk Disoalsiasat Selama 4 jam, dakwa dilayan seperti 'penjenayah' yang diterbitkan pada hari Isnin di laman Malaysiakini Bahasa Malaysia. 
 
Laporan berita tersebut adalah terjemahan artikel Susan Loone yang bertajuk 'Exco man grilled for four hours, treated like a criminal' yang juga diterbitkan pada hari yang sama. 
 

Laporan berita itu adalah berdasarkan temu bual telefon pada kira-kira jam 1.30 pagi hari Isnin di mana ahli Exco kerajaan negeri Pulau Pinang, Phee Boon Poh(kanan) mendakwa beliau dilayan seperti seorang 'penjenayah' ketika polis menyoalsiasatnya selama empat jam, mengambil gambarnya dan cap jarinya. 
 
Beliau kemudiannya ditahan semalaman di lokap sebelum dibebaskan dengan ikat jamin polis pada hari berikutnya. 
 
Dalam laporannya, Ketua Wira PERKASA Pulau Pinang, Mohd Rizuad Mohd Azudin menggesa Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi supaya mengambil tindakan terhadap Susan Loone kerana didakwanya memfitnah pasukan itu dengan niat untuk mencemar imej dan kredibiliti polis. 
 
Abdul Rahim, ketika ditanya mengenai komen Phee pada hari Isnin, menolak dakwaan itu sebagai sebagai "pendapat peribadi" ahli exco tersebut dan berkata pihak polis telah mematuhi prosedur operasi standard. 

IPOHMALAY

Posted: 03 Sep 2014 09:54 AM PDT

IPOHMALAY


Hanya akibat tulisan di Path hina Yogyakarta, gadis asal Medan ditahan

Posted: 02 Sep 2014 05:00 PM PDT

Ada yang boleh dipelajari dari Indonesia dalam mencegah kemarahan orang ramai. Contohnya kes Florence Sihombing, pelajar Universiti Gajah Mada, Yogyakarta yang berketurunan Batak yang rata-rata merupakan penganut Kristian, mencela penduduk Yogyakarta dalam status Path nya kerana sakit hati ditegur semasa hendak mengisi minyak motornya.

Perbuatannya itu mendatangkan marah warga Yogyakarta yang hampir keseluruhannya berketurunan Jawa beragama Islam. Perselisihan berlaku apabila isu suku atau ras dimainkan.

Meski tidak ada kaitan ras atau agama di dalam isu ini namun atas sentimen tertentu berlanjutan dari fakta itu isu ini diperbesarkan.

Akibatnya polis menahan Florence atas dan menyiasat akta-akta yang boleh disabitkan ke atas Florence.

Dia ditahan atas alasan ianya terang dan jelas merupakan kesalahan tanpa perlu bertindak atas aduan mana-mana pihak.

Namun pihak Universiti nenyelamatkannya dengan menyarankan Florence diserahkan kepada pihak Universiti bagi diberi didikan etika.
Yogyakarta - Direktur Reserse Kriminal Khusus (Direskrimsus) Polda DIY, Kombes Kokot Indarto, menegaskan kasus Florence Sihombing adalah delik absolut. Dengan demikian, tanpa adanya pengaduan dari pelapor tetap bisa disidik.

"Saya mengimbau dari forum ini, yang merasa jadi korban atau dirugikan. Kasus ini adalah delik absolut," kata Kokot Indarto kepada wartawan di Mapolda DIY, Senin (1/9/2014).

Maksud delik absolut, kata Kokot, mestinya tanpa perlu adanya laporan, kasus ini tetap bisa disidik.

"Kita kumpulkan bukti-bukti, biar hukum yang menilai. Apakah memenuhi konstruksi pasal atau tidak yang disangkakan," katanya.

Kokot menambahkan delik absolut itu setiap perbuatan tanpa laporan, penyidik bisa melakukan penyidikan. "Ada bukti atau tidak," katanya.

Mengenai syarat penangguhan dia mengatakan syaratnya adalah kooperatif, janji mau datang bila dipanggil atau wajib lapor. Namun bila tidak, bisa dicabut penangguhannya.

Di sisi lain, menurut UGM kasus Florence masuk di ranah etika, bukan pidana. Maka itu, mereka minta polisi melepaskan mahasiswa S-2 Kenotariatan UGM tersebut. Pihak kampus akan memproses Florence secara etik.

anakbukitgantang says

Posted: 03 Sep 2014 03:22 AM PDT

anakbukitgantang says


DAP nak istihar perang ke atas Yang Di Pertuan Agong ker?

Posted: 03 Sep 2014 12:18 AM PDTHong Kong dikawal oleh TRIAD. 3 perusahaan yang dikawal teguh oleh TRIAD samseng Hong Kong ialah Pelacuran, perjudian  dan dadah/arak.

Di khabarkan di Pulau Pinang  semua samseng  telah berjaya disatukan.  Dengan tertubuhnya PPS jelas  kesatuan itu mendapat recognition Kerajaan Negeri dengan salah seorang ahlinya sebagai EXCO Kerajaan Negeri.Lebih menghairankan bila perarakan Hari Merdeka yang kononnya dianggotai oleh ahli yang paling bersih didapati mem[unyai rekod jenayah dan positif ujian dadah , seperti yang dijelaskan rakan fb  Ong Eu Soon

Ong Eu Soon: "11 arrested with criminal background. 4 tested positive with drug. 
15 out of 155 arrested pps. Meaning this random arrest shown at least 10%of the 
members might be criminals or secret society members. 10% of 9002 is 900. Phee said
 that there is no secret society members. Do you believe?"

Namun persoalan paling ketara ialah kenapa ditubuhkan PPS jika sudah ada RELA (pasukan peronda di kawasan perumahan) dan JKKP (Kampung)?

RELA ditubuhkan pada  11 Januari 1972 dibawah Akta Ordinan Darurat (Pindaan 2005)  setelah mendapat kelulusan parlimen dan perkenan Yang Di Pertuan Agong.


Selain itu rakyat tertanya tanya perlukan ditubuhkan satu unit keselamatan negeri sedangkan ia adalah tanggungjawab Kerajaan Pusat?


DAP sudah lupa bahawa kumpulan Al Maunah telah didapati bersalah kerana mengangkat senjata memerangi Yang Di Pertuan Agong!


bumiyang

Posted: 03 Sep 2014 03:10 AM PDT

bumiyang


PKR Mohon Sembah Derhaka???

Posted: 03 Sep 2014 12:48 AM PDT

Pas Akur Perintah DYMM Sultan Selangor Untuk Hantar Calon Lain Selain Azizah???

Posted: 02 Sep 2014 05:48 PM PDT

tunku

Posted: 03 Sep 2014 03:01 AM PDT

tunku


Proton Preve rated safer than Altis,Civic

Posted: 02 Sep 2014 10:03 AM PDT

The Proton Preve, which has previously garnered 5-star ratings in the Australasian New Car Assessment Programme (ANCAP) and Asean NCAP, has now added another award to its list of achievements : "Winner in the Medium Family Adult Occupant Protection category".
In so doing, the Preve beat fellow C-segment nominees Honda Civic and Toyota Corolla Altis, Proton Holdings Bhd said in a statement today.
"The announcement of the award was made at the Asean NCAP Grand Prix Awards in Kuching, Sarawak on Aug 27.
"This award is a strong testimony of how much Proton has grown throughout the years," said chief executive officer Datuk Abdul Harith Abdullah.
"Proton has invested a lot in technology and enhancing our talents to perform beyond our comfort zone.

"It isn't easy to come to this stage especially with the perception that Malaysian-made products are of inferior quality.


"Winning this award from Asean NCAP puts us in a better position in changing the mindset of the public."

Besides its high standard of safety, he said the Preve is one of the global cars of Proton that offers the most well-equipped and advanced technological features in terms of performance, styling, driving dynamics and sophistication.


"As we have always mentioned, Proton continuously work on improving our R&D and testing, to ensure that our cars are not only of good quality but to also have safety features of international standards.
"We mean what we say and we shall keep doing better."

Taipingmali (tm)

Posted: 03 Sep 2014 01:35 AM PDT

Taipingmali (tm)


Tragedi MH 17 : Majlis Pengebumian Jenazah Allahyarham Muhammad Firdaus ...

Posted: 02 Sep 2014 08:59 AM PDT

Tiada Penyokong Perak Terlibat Dalam Insiden Rusuhan Di Sarawak

Posted: 02 Sep 2014 08:41 AM PDT

Perlombongan Mampu Lonjak Ekonomi Kerajaan Negeri - Datuk Zainol Fadzi P...

Posted: 02 Sep 2014 07:37 AM PDT

PEMUDA GERAKAN PERLUKAN KAJIAN SEJARAH PENUBUHAN MALAYSIA

Posted: 02 Sep 2014 03:03 AM PDT

Apa hal dengan Pemuda Gerakan? Ucapan Zahid Hamidi dikatakan mempunyai unsur hasutan.

Andy Yong pelajar aliran apa? Kalau aliran sains boleh juga dimaafkan tetapi sekarang mustahil beliau tidak memahami susur galur sejarah penubuhan Malaysia dan syarat menjadi warga negara kepada imigeran yang dibawa masuk oleh British.

Yong sebaiknya pergi lah berjumpa dengan Profesor Ramlah Adam dan Khoo Kay Kim untuk memahami syarat menjadi warga negara.

Kenyataan Zahid sebenar nya adalah luahan rasa kecewa dengan sikap golongan yang suka menghina agama Islam , menghina bangsa melayu dan institusi Raja-Raja Melayu.

Perkara ini tidak pernah berlaku kepada datuk nenek mereka terdahulu.

Jika diikutkan penubuhan parti Dap juga merupakan satu-satu cara penderhakaan terhadap ketuanan melayu. Halal jika semua penganut fahaman dan ajaran Dap dilucutkan taraf kewarganegaraan.

Berikut ialah laporan media mengenai kebodohan Andy Yong


"Pemuda Gerakan mahu Zahid didakwa menghasut"

2 Sep 2014 Pemuda Gerakan hari ini menggesa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi didakwa menghasut kerana kenyataannya yang mendakwa orang bukan Melayu kini angkuh kerana diberi muka oleh orang Melayu.
Timbalan Ketua Pemuda Gerakan, Andy Yong membuat perbandingan di antara kenyataan Zahid itu dengan tuduhan terhadap pensyarah undang-undang, Dr Azmi Sharom yang didakwa di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan pagi ini.Menurut Andy, kenyataan Zahid itu menepati maksud "kecenderungan menghasut" yang dijelaskan dalam Seksyen 3(1)(e) akta yang sama.
Kecenderungan menghasut dalam seksyen itu didefinisikan sebagai "mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau golongan penduduk yang berlainan di Malaysia"."Walaupun saya tidak menggemari undang-undang itu, saya tak nampak sebarang sebab tindakan yang sama tidak boleh dikenakan terhadap Zahid," katanya dalam kenyataan hari ini.
Portal TheSunDaily  semalam melaporkan Zahid berkata orang-orang Melayu kini "membayar harga" akibat terlalu baik kepada orang bukan Melayu. Naib presiden Umno itu mendakwa orang bukan Melayu kini semakin angkuh dan menghina bumiputera, Raja dan Islam.
Kenyataan dilaporkan dibuat Zahid sewaktu merasmikan mesyuarat Umno bahagian Segambut.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 02 Sep 2014 11:32 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


#prkpengkalankubor: Apa nak dikata...bila ahli PAS pun berperangai Yahudi?

Posted: 02 Sep 2014 09:22 PM PDT


Perang di Gaza sudah tamat seketika dengan adanya gencatan senjata antara pejuang Hamas dengan regim zionis.

Perang yang ternyata merugikan semua pihak hinggakan proses pembangunan semula Gaza bisa mencapai jutaan dollar US dan mengambil masa lebih dari dua dekad. 

Sedangkan di pihak Zionis Israel, ketidakmampuan mereka menghadapi serangan ala gerila mujahidin Al Qassam dan Saraya Al Quds menyebabkan Tel Aviv terpaksa menanggung malu maruahnya tercalar kononnya sebagai pasukan tentera terkuat di rantau Asia Barat dan Timur Tengah.

Bahkan Bajet Israel tahun 2015 untuk pembangunan dan perkhidmatan negara tersebut terpaksa dipotong dan disalurkan untuk membangunkan pasukan dan kelengkapan tentera yang lebih canggih bagi melawan Palestine di masa akan datang. 

Kita bersyukur dengan keprihatinan kerajaan dan rakyat Malaysia yang sentiasa membantu umat Palestine dengan wang, tenaga dan masa meskipun dalam masa yang sama kita juga ditimpa musibah MH 17.


Keprihatinan semua NGO's terutamanya Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) yang berjaya mengumpul semua sumbangan rakyat Malaysia untuk diberikan terus kepada rakyat Palestine di Gaza amat membanggakan.

Tapi dalam masa yang sama ada juga puak-puak bangang tak bertempat yang terus-menerus mempertikaikan kenapa Malaysia masih berdagang dengan Israel.

Penafian MITI

Walaupun telah berkali-kali kerajaan Malaysia melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah menjelaskan menafikan penglibatan hubungan dagang Malaysia dengan Israel seperti biasa puak-puak buta kayu dan hati ini masih tak mahu menerima kebenaran. Klik <sini> dan <sini>

Mungkin kerana hati mereka sudah gelap disogok dan disumbat dengan duit-duit haram DAP menyebabkan nasihat, penerangan fakta dan kebenaran sukar diterima oleh mereka.

Mungkin juga kerana tiada lagi isu yang boleh dimainkan untuk menghasut rakyat membenci kerajaan Barisan Nasional menyebabkan mereka terpaksa berbohong. 

Walhal semua tahu PAS hanya bermuka-muka sokong Palestine...Kutip duit berkarung-karung atas nama Palestine lesap entah ke mana !  

Betapa sukarnya untuk membantu rakyat Palestin, hinggakan Pengerusi KP1M terpaksa mengadai nyawanya masuk ke Gaza. PAS buat apa?.. Boleh berdemo menkapir dan maki hamun orang-orang Melayu UMNO je lah...
Rakyat akan mempersoalkan apa yang dibuat oleh PAS untuk membantu Palestine...PAS tentunya tak boleh jawab atau banding dengan jasa UMNO-BN, KP1M dan Kerajaan Malaysia.

Jadi untuk mengelakkan rakyat terus menerus mempersoalkan apa yang PAS telah buat maka pakar-pakar strategi PAS mencadangkan agar pengikut-pengikut PAS berdemo depan kompleks Kerajaan Jalan Duta Jumaat 29 Ogos lalu untuk membantah MITI dan kerajaan Malaysia yang dikatakan berdagang dengan Israel.

Kesian dapat pahala solat Jumaat di Masjid Jalan Duta tetapi lebur semuanya akibat mengadakan demonstrasi haram menipu rakyat. Berkatkah perbuatan PAS tersebut?

Lepas solat Jumaat pergi memekik berdemo dengan isu yang palsu lagi mendustakan ...berbohong depan rakyat dan berbohong juga depan Allah s.w.t...
Hakikatnya nak bagitau, betapa susahnya KP1M hendak membawa masuk segala barangan sumbangan rakyat Malaysia ke Gaza. Bukan saja disekat oleh regim Al Sisi di Mesir yang menutup pintu sempadan Rafah tetapi dipersulitkan dengan pelbagai sekatan.

Nak bawa masuk barang ikut laut lagi susah, mana ada pelabuhan laut di Gaza. Semuanya dimusnahkan oleh Israel semasa peperangan tahun 2000 lalu. Yang ada jeti perikanan pun amat daif dan dikawal ketat oleh regim Israel.

Laluan masuk ke pelabuhan paling dekat adalah pelabuhan Ashdod di Israel. Semua barang dari seluruh dunia perlu melalui antaranya pelabuhan ini. 

Pelabuhan Ashdod di Israel menjadi laluan masuk barangan ke Palestine. Israel mengharamkan laut Gaza digunakan untuk kemasukan sebarang barangan dari luar dan mempunyai hubungan antarabangsa. Sementara pintu Rafah ditutup Mesir. Kemasukan barang dari Jordan ke Tebing Barat dihalang Israel...Adakah PAS tahu fakta ini?

Kapal frotilla Mavi Marmara diserang oleh komando Israel sebelum memasuki perairan Gaza pada 31 Mei 2010 ketika cuba membawa masuk bekalan antarabangsa ke Palestine. Bekalan dari kapal ini hanya dibenarkan berlabuh di Pelabuhan Ashdod  dengan diringi kapal-kapal tentera Israel. Adakah PAs tahu fakta ini?


Inilah pelabuhan Gaza yang hanya mampu mendaratkan perahu dan bot-bot kecil nelayan.  Bagaimanakah kapal-kapal kontena yang besar mahu berlabuh di jeti perikanan seperti ini?  ...PAS tahu ke keadaan ini???

Antara lokasi Jeti Gaza yang telah dimusnahkan oleh tentera Yahudi untuk menyekat bekalan antarabangsa. Jika pihak antarabangsa mahu menghantar bantuan melalui laut perlu ke pelabuhan Ashdod yang jaraknya 22.6 km dari Gaza. Begitu juga semua bekalan ke Palestine mesti melalui pelabuhan Ashdod. Adakah ini bermakna Malaysia berdagang dengan Israel. Apakah  PAS tak tahu fakta ini?

Sempadan kelautan yang ditetapkan oleh Israel ke atas Gaza...Adakah PAS pernah tengok peta ini dan tahu betapa deritanya rakyat Palestine mencari rezeki di laut? Begitulah juga deritanya kerajaan Malaysia mahu menembusi sempadan laut untuk menghulurkan bantuan kepada Palestine. 
PAS buta fakta...masih tegar memfitnah 

Sama jugalah barangan untuk kegunaan rakyat Palestine termasuklah minyak masak kelapa sawit, tepung, perubatan dan sebagainya dari Malaysia wajib dilabuhkan dan diperiksa di Pelabuhan Ashdod ini jika tidak menggunakan pintu sempadan di Rafah. 

Mana boleh masuk ikut laut Gaza nanti tak pasal ditembak tentera laut Israel seperti mana terjadi pada Frotilla Gaza Mavi Marmara tahun 2010 lalu. Kalau tak ditembak Israel silap-silap ditembak pula tentera laut Mesir.

Rasanya PAS tak tahu aspek penguatkuasaan undang-undang laluan maritim ini. Manakan tidak dok asyik baca Harakah dan dengar ceramah siang malam dok maki hamun hinggakan isu antarabangsa pun tak tahu. Sebab tu Allah tak izinkan langsung mereka memerintah Malaysia kerana kejahilan mereka.

Begitu juga halnya apabila PAS terus memfitnah kononnya barangan Malaysia dieksport ke Israel. Hakikatnya produk-produk Malaysia tersebar di seluruh dunia.

Malaysia berdagang dengan banyak negara dunia. Apabila barangan Malaysia dijual atau dieksport  ke sesebuah negara dan negara itu menjual balik produk Malaysia ke negara-negara yang lain seterusnya produk itu dijual pula ke Israel, maka itu tidak boleh dikatakan Malaysia mengeksport produk ke Isreal.

Malah Malaysia tidak boleh menghalang aktiviti dan sistem perdagangan antarabangsa sedemikian. Itu adalah hak negara terbabit menjual apa jua barangan yang telah mereka beli dari sesebuah negara lain.

Inilah isu yang dimainkan oleh tukang-tukang kempen PAS dan PKR di Pengkalan Kubor kepada rakyat yang tidak tahu isu sebenar untuk mengaitkan UMNO-BN dan Kerajaan Malaysia dengan Israel. Sedangkan pemimpin anugerah Tuhan mereka menjadi penjilat tegar Yahudi mereka mahu sembunyikan.

Jika kita tiba-tiba terjumpa budu, serunding dan kain batik Kelantan dijual di Tel Aviv maka bolehkah kita menuduh kerajaan PAS Kelantan berdagang dengan Israel? 

Kepada PAS dan umat kami nak berpesan; kerja baik orang lain jangan kita asyik nak pertikai, sedangkan kerja sendiri tak buat. Dok asyik nak cari kesalahan orang lain, sedangkan diri sendiri berantakan sana sini macamana hidup nak berkat?


ANUGERAH CINA PALING BODOH DI MALAYSIA

Posted: 02 Sep 2014 05:56 PM PDT

Exco Kerajaan Negeri Pulau pinang, Phee Boon Poh yang mengetuai Pasukan Peronda Sukarela (PPS) ditahan polis petang ini -Agendanews
Guan Eng terus tunjuk lagak. Tadi cabar KPN, Tan Sri Khalid debat pasal PPS. Tanya bila dia pula nak ditangkap. Kata kerajaan Penang tak akan tunduk.
Cina bodoh macam Guan Eng tangkap pun buang masa!
Noboby scared of u, lupakah berapa kali masuk ISA. Orang macam Guan Eng patut duduk jail sampai mampus. Jangan kurang ajar. Memang tak layak jadi Ketua Menteri, patut jadi pariah jalanan kalau melakukan begini.
Kalau Melayu pula buat pasukan macam tu, macam mana?
Guan Eng sudah jadi Ketua Menteri berlagak mengatasi undang-undang. Nak buat undang-undang sendiri. Nak jadikan Penang milik keluarga. Biarlah hari-hari bom meletup di rumahnya. Dia berlagak hero pertahan PPS.
Kalau tidak matikan PPS sekarang, besok-besok akan jadi lebih ganas dari Unit Amal (PAS). Dia mencabar semuanya kerana dia tahu samseng-samseng di tepi perairan Penang akan support dia.
Kita Melayu boleh hidupkan dan perbesarkan semula Home Guard di Penang kerana di Penang banyak jenayah.
PPS kata jaga keselamatan awam tapi yang pergi pasang bendera DAP itu pasal apa?
Melayu Penang 
sumber; adc.

The Unspinners

Posted: 02 Sep 2014 11:17 PM PDT

The Unspinners


PKR sambut 916 sempena pertabalan Anwar sebagai PM

Posted: 02 Sep 2014 09:00 PM PDT


Berikut antara acara-acara yang akan diadakan pada 16 September 2014 sempena hari memperingati 'Pertabalan' Anwar Ibrahim sebagai 'Perdana Menteri Malaysia'.

Lokasi : Ibu Pejabat Parti Kencing Rakyat
Masa : 12 Tengah Malam Sampai 12 Tengah Malam hari yang sama.

Tentatif Program :


12.01am-1.00am : Pidato Kerusikan Rakyat yang bertajuk " If I Was A Prime Minister"

1.00 am- 2.00am : Tayangan Filem Rakyat yang bertajuk "50 Januari Menjadi Perdana Menteri"


2.00am - 3.00am: Ceramah Kencing Rakyat yang bertajuk "Kajang Move bersama Anwar"

3.00am - 4.00am: Wacana Kencing Rakyat yang bertajuk "Anwar si AnuGERAH"

5.00am - 6.00am : Kuliah Sebelum Subuh yang bertajuk "Tahaluf Siyasi Mengikut Mazhab Anwar Ibrahim"

6.00am - 7.00am : Subuh dan Kuliah Selepas Subuh yang bertajuk "Siyasah Syari'ah menurut pandangan Anwar.


8.00am - 9.00am : Perbarisan 'Ambil Alih Putrajaya'

9.00am - 10.00am : Sesi penerimaan pingat

1)Kerabat Diraja Melaka Kelas Pertama kepada Anwar Ibrahim dan Wan Azizah serta

2) Pingat Permaisuri Cantik Bistari kepada Nurul Izzah

oleh DYMM PADUKA SERI SULTAN AHMAD SHAH (TUANKU RAJA NOOR JAN SHAH IBNI ALMARHUM YAM RAJA TUAH SHAH) - Sultan Melaka Darul Islam. - Istana Hinggap 'Sultan' Melaka di Gombak.11.00am - 12.00pm:
Bicara Nurul Izzah : Tuntut Fasakh adalah Hak Rakyat


12.00pm-1.00pm : Demonstrasi mengipas oleh Wan Azizah

1.00pm - 2.00pm : Bicara Bersama Pakar Ekonomi Sehinggit : Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli


2.00pm - 3.00pm : Sukaneka : We Have A Numbers - Pertandingan mencari MP BN untuk lompat parti"

3.00pm - 4.00pm : Sesi Khas Bersama Pengundi Melayu dengan ceramah yang bertajuk "Anwar PM untuk Melayu"

4.00pm - 5.00pm : Sesi Khas Bersama Pimpinan Pakatan Rakyat yang dihadiri oleh pemimpin DAP dan PKR serta kumpulan Anwarinas dalam PAS

5.00pm - 6.00pm : Taklimat Khas : "UMNO punca pemilihan PKR berterabur"

7.00pm - 8.00pm : Program penyerahan 'Kerusi Rakyat' bagi mengantikan kerusi-kerusi yang jahanam dalam pemilihan yang lalu.


8.00pm - 9.00pm - Pembacaan Sajak Kencing Rakyat dengan Tema 'ANWAR PMku' oleh A.Samad Said

9.00pm - 10.00pm - Nyanyian Lagu Tema 'Kencing Rakyat', 'Anwar Ibrahim PMku', '16 September', 'Reformasi', '50 Januari', 'We Have A Numbers', 'Oh Azizah', 'Tanya Sama Anwar Apa Sebab Goyang' dan lain-lain lagi [Akan dinyatakan kemudian].


10.00pm -11.00pm : Debat dengan tema "Kenapa Azizah Bukan Azmin sebagai MB?"

11.00pm - 12.00am : Pidato Ketua Umum yang bertajuk 'PKR UNTUK KELUARGAku'


12.01am -16 SEPTEMBER 2015 : Anwar Ibrahim Masih bergelar KETUA PEMBANGKANG.

Dari Pena Minang

Dah masa Jeffrey Kitingan dicekut, STAR dan UBF ditutup

Posted: 02 Sep 2014 05:55 PM PDT


IGP Tan Sri Khalid sudah keluarkan amaran sedang memerhati pihak pemisah Sabah. Harap jangan lagi buang masa tapi tangkap saja dan pejabat STAR dan UBF ditutup segera!

Menurut Flying Kick, rancangan berpisah dari Malaysia dirancang bersama dengan PKR dan DAP. Ini bukan hanya taktik untuk PR dapatkan undi tapi sesuatu yang sudah dianggap treason dan boleh dikenakan hukuman mati...

Isu pemisahan Sabah dan Sarawak dari Malaysia telah dicetuskan oleh Pakatan Rakyat yang membabitkan PKR dan DAP dalam usaha mereka untuk merampas Putrajaya dari UMNO-BN. Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang-Guan Eng melihat hanya dengan mengeluarkan Sabah dan Sarawak dari Malaysia sahaja, barulah mereka dapat menguasai Putrajaya, sebelum kemudiannya dicantumkan dengan Singapura yang memberi majoriti 4/5 yang tidak membolehkan lagi Islam, Melayu-Bumiputera, Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu wujud secara diiktiraf oleh Perlembagaan.

Kerana itulah, pada tahun 2011, ketika Pilihanraya Negeri Sarawak, isu ini mula dimainkan dan ditiupkan. Selepas 'kejayaan' DAP menguasai 12 kerusi DUN di Sarawak pada PRN itu berbanding 6 pada tahun 2006, isu tersebut semakin panas. PKR  yang bercita-cita besar dengan bertanding di 49 kerusi DUN, mula mereka-reka cerita kononnya mereka akan menang dan merampas Sarawak dari tangan Barisan Nasional.

Untuk tujuan tersebut, PKR menerusi Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin mula bercakap tentang perlunya Sarawak keluar dari Sarawak. Tetapi percakapan tersebut dibuat secara berkias dan tidak terlalu berterus-terang.

Seterusnya di SINI


PADA 16 SEPTEMBER setiap tahun, Hari Malaysia disambut untuk memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Sempena sambutan Hari Malaysia yang ke-49 pada 16 September 2012 yang lepas di Sabah, Jeffery Kitingan dalam perutusan ucapannya seolah-olah ingin membawa Sabah keluar dari Malaysia dan ingin membentuk Negara dan kerajaan yang baru yang dinamakan North Borneo. Berikut adalah perutusan ucapan beliau yang diedarkan oleh Parti STAR.

PERUTUSAN parti STAR pimpinan Datuk Dr. Jeffrey G Kitingan :

Mari Generasi Muda North Borneo (Sabah) undi Parti STAR!

Salam hormat, salam perpaduan dan salam Merdeka North Borneo (Sabah) yang ke-49 tahun. Disini, ingin saya serukan kepada anda semua yang cintakan negara ini (North Borneo-Sabah), yang mahu memperkasakan negara ini, kerajaan ini demi kepentingan bersama untuk bersama-sama memberi mandat dan kuasa kepada PARTI STAR dibawah pimpinan seorang "Pejuang Hak-Hak Negara North Borneo (Sabah)" iaitu Dr.Jeffrey G. Kitingan.

Dibawah kepimpinan beliau, masa depan negara kita akan lebih dan sangat terjamin kerana mereka telah menyediakan dasar yang mantap untuk mentadbir kerajaan Negara kita. Dibawah pimpinan mereka, Hak-hak dan kepentingan Negara kita akan PASTI TERJAGA DAN TERJAMIN. Dibawah pemerintahan mereka, akan hilang isu-isu pendatang tanpa izin (pti). Dibawah pimpinan mereka juga, akan wujud 7 buah kerajaan dalaman (7 Internal Government) yang mana dengan wujudnya kerajaan dalaman ini akan membuka peluang pekerjaan kepada semua generasi muda North Borneo (Sabah).

North Borneo (Sabah) terbahagi kepada lima bahagian iaitu Bahagian Kudat, Sandakan, Tawau, Pedalaman dan Pantai Barat. Labuan akan diambil semua oleh kerajaan North Borneo (Sabah) dan satu Wilayah Persekutuan akan diwujudkan yang mana jumlah keseluruhan kerajaan yang bakal diwujudkan ialah 7.

Dengan wujudnya 7 buah kerajaan dalaman ini, pecutan ekonomi akan menjadi pantas dan ini seterusnya memberi implikasi yang positif terhadap pertumbuhan ekonomi negara dan dengan pertumbuhan ekonomi yang pesat akan membolehkan Kerajaan Baru Ini untuk membangunkan Negara ini dengan lebih lancar.

Selain itu, 7 buah kerajaan yang bakal diwujudkan ini akan melancarkan lagi proses pentadbiran Negara Sabah yang mana ini akan meningkatkan kecekapan dan menjadikan North Borneo antara Negara di Asia Tenggara dan Dunia yang Terbaik!

---------------------

Selain itu, awas buat kumpulan-kumpulan seperti STAR, UNITED BORNEO FRONT, PACOS TRUST, dan BORNEO HERITAGE FOUNDATION!!!

Sabah dan Sarawak sebuah negara sebelum Malaysia?

Posted: 02 Sep 2014 07:29 AM PDTAda pihak kata Sabah dan Sarwak satu negara sebelum menyertai Malaysia. Berikut apa tertulis dalam Malaysia Agreement...


Malaysia Agreement menulis Sabah dan Sarawak sebagai Colonies of North Borneo and Sarawak. Mereka tandatangan sebagai colonies yang baru merdeka. Macam mana kata sebuah negara jika masih dijajah? 

Modern nation states yang bersempadan hanya wujud dari penjajahan bangsa Eropah. 

Dalam hal 16 september dan 31 ogos, kerajaan Malaysia mahu satukan hari pada 31 ogos tapi Indonesia dan Phillipines dah kacau buat petision. Cukup-cukup ulang cerita sama.

31 Ogos hari Merdeka, 16 september hari malaysia. Itu juga Anwar PM kan? Kikiki

Let us move on.

Sapa ngaku unit risikan khas maknanya conman

Posted: 02 Sep 2014 05:24 AM PDT


Kalau terjumpa kad seperti berikut, kira tipu lah tu...PPS urusan keselamatan polis, UMNO usah tumpang tui

Posted: 02 Sep 2014 03:28 AM PDT


PPS melibatkan isu keselamatan di mana sebuah badan ditubuhkan tapi tidak didaftarkan.

Pihak kerajaan Pulau Pinang sudah menceroboh bidang kuasa polis dan apa sekali alasan untuk dibandingkan dengan pelbagai badan yang ditubuhkan, ianya melibatkan pihak polis dan KDN, bukan negeri.

Kerajaan negeri tidak ada legitimasi kerana ianya tidak dibentangkan di DUN. Tambah lagi, PPS tidak terlibat untuk membantu polis tapi sudah menentang polis. KM sendiri telah mencabar IGP dan pihak polis. Maka polis berhak melakukan tindakan yang sewajar.

Tambah lagi, ahli-ahli PPS adalah penjenayah dan penagih dadah. Ada pula kejadian di mana PPS telah memukul orang ramai. Mereka menahan kenderaan seperti berkuasa macam polis.Tujuan tersirat PPS adalah untuk menjadi enforcer menentang polis dan ini dapat dilihat apabila jumlah ahli sudah sampai 10 ribu. Jumlah sedimikian berupaya menentang dan menghadapai polis terutama bila melibatkan kongsi gelap.

INi boleh menimbulkan suasana lepas.


Jika Guan ENg terus bersikap menentang dari mengikut lunas-lunas undang-undang dan mahu mengugut untuk kucar kacirkan keselamatan awam, maka pihak berkuasa harus memikirkan untuk hidupkan kembali ISA dan tambah baik SOSMA untuk diisi elemen pencegahan.

Itu peranan UMNO dan parti yang menguasai kerajaan. Polisi kerajaan harus selari dengan aspirasi parti untuk menjaga kepentingan rakyat. Bukan untuk menimba populariti sementang PWTC nak bersidang.


Tak perlu nak ungkit hal Unit Amal PAS atau nak buat laporan SPRM untuk sumbangan kerajaan negeri yang hanya RM1 juta. Ketua Perhubungan Negeri tak perlu nak buat komen. Tahun lepas ada yang cakap berkobar di PWTC tapi tiada tindakan. Bila kena saman, diam saja hingga tiba-tiba off court settlement.

Ini kerja polis, usah campur tangan.Urusan Pemuda dalaman tu lebih baik diselesaikan ...


Lagi pun, tak mahu urusan polis dipolitikkan.

Anwar tunaikan janji Wifi Khalid

Posted: 02 Sep 2014 01:30 AM PDT


Takut saja Anwar nak tunaikan Wifi 4G pulak ....
Panglima Perang Cyber

Posted: 02 Sep 2014 11:15 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Hasut keluar Malaysia: Polis ambil tindakan

Posted: 02 Sep 2014 04:45 PM PDT


LAHAD DATU 2 Sept. - Polis akan bertindak termasuk mengambil tindakan mengikut undang-undang terhadap 'dalang' dan pihak-pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan untuk menghasut rakyat negeri ini supaya membawa Sabah keluar dari Malaysia.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd. Bakri Mohd. Zinin (gambar) berkata, pihaknya sedang melakukan siasatan lanjut berhubung beberapa kenyataan itu yang disifatkan mampu menggugat keamanan, khususnya di Sabah.

"Kita (polis) tahu (mereka yang membuat kenyataan tersebut) dan akan melakukan tindakan. Kenyataan itu dianggap cuba menghasut masyarakat tempatan supaya membenci negara ini," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Kompleks Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu di sini, hari ini.

Yang turut hadir ialah Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman; Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), Datuk Abdul Rashid Harun dan Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Hamzah Ahmad.

Minggu lalu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika merasmikan Festival Gasing dan Tamu Besar (Gata) Sipitang 2014 mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang mencadangkan supaya Sabah keluar dari Malaysia.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi semalam berkata, pasukan keselamatan telah pun mengenal pasti pihak tidak bertanggungjawab yang cuba menghasut rakyat negara ini agar menuntut supaya Sabah keluar dari Malaysia.

Perkara sama turut dilontarkan beberapa pemimpin di negeri ini yang melihat cadangan itu sebagai hasutan untuk memporak-perandakan keharmonian Sabah.

Mohd. Bakri seterusnya memberitahu, semua pihak perlu berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan berhubung kedudukan negeri ini dan segera menghentikan hasutan atau usaha membawa keluar Sabah dari Malaysia.

Sementara itu, sumber keselamatan ketika dihubungi Utusan Malaysia berkata, kebanyakan kenyataan hasutan tersebut bermotifkan politik dan disebarkan menerusi blog, media sosial termasuk diucapkan secara terbuka.

"Ini bagi meraih simpati dan menanam kebencian sesetengah kaum kepada kerajaan Persekutuan.

"Kita juga memantau beberapa laman blog dipercayai milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhubung isu terbabit," ujarnya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140903/dn_03/Hasut-keluar-Malaysia-Polis-ambil-tindakan#ixzz3CCm6u3X0 
© Utusan Melayu 


Sent from my iPhone

Bapa MB Terengganu meninggal dunia - Al Fatihah

Posted: 02 Sep 2014 08:19 AM PDT


Oleh ISWAN SHAFIQ MAT ISA

KUALA TERENGGANU 2 Sept. - Bapa kepada Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman meninggal dunia akibat sakit paru-paru di Kediaman Seri Iman di sini kira-kira pukul 6.15 petang tadi.

Allahyarham Abdul Rahman Mohammad, 86, yang juga bapa kepada sembilan anak itu dikatakan menghembuskan nafasnya di hadapan cucu-cucunya selepas dibawa pulang daripada Hospital Pakar Kuala Terengganu (KTS).

Jenazah Allahyarham dijangka disembahyangkan di Kediaman Seri Iman kira-kira pukul 10 pagi esok sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seberang Takir dekat sini. - UTUSAN ONLINEArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140902/dn_46/Bapa-MB-Terengganu-meninggal-dunia#ixzz3CAj6K36X
© Utusan Melayu (M) Bhd

@Zahid_Hamidi : Majority of non-Malays moderate, respect other races – @StarOnline cc @malaysiakini @tm_insider

Posted: 02 Sep 2014 07:11 AM PDT


KUALA LUMPUR: The majority of the non-Malay communities in Malaysia are moderates who respect the sentiments and sensitivities of other races, Home Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said.
He said a newspaper report that quoted him as saying that non-Malays were getting increasingly arrogant and insulting the bumiputras, the royalty and Islam had been taken out of context.
He said he was referring to leaders and supporters of the DAP, in his speech, who lacked respect for the feelings of the Malays.
Zahid said this was evident in comments made by the opposition party and their supporters, especially those posted on pro-opposition news portals and the social media.
The Umno vice-president said the Barisan Nasional had non-Malay component parties and certainly they were not racists in their approach and that decisions affecting the country were discussed.
The power sharing approach and consensus-making were the hallmark of Barisan's success.
"But it cannot be denied that DAP supporters had taken a different approach with their arrogant method of politicking," he said when contacted.
An English daily had quoted him as saying that Malays were paying the price of being kind to non-Malays and that the latter was getting increasingly arrogant.
He was reported as saying that the insults were made under the pretext of democracy, freedom of speech and globalisation.
Zahid said he would not have endorsed those who made insulting remarks against the non-Malay communities, citing police actions against these culprits.

Video Sidang Media @Zahid_Hamidi Pertahan @PDRMSia Tahan #PPS & Kemungkinan Unit Amal PAS cc @KDNPutrajaya @NajibRazak @Kbab51

Posted: 02 Sep 2014 07:04 AM PDTKenyataan DS @Zahid_Hamidi Isu Unit Amal PAS Yang Diputarbelitkan Portal Pro Pembangkang @malaysiakini @tm_insider

Posted: 02 Sep 2014 12:20 AM PDT


Semalam kenyataan DS Ahmad Zahid Hamidi berkenaan isu Unit Amal PAS telah diputarbelitkan.

Sila teliti kenyataan asal yang dibuat berbanding kenyataan yang diterbitkan di portal pro pembangkang seperti Malaysiakini The Malaysian Insider.

Harap jangan pula pihak pro kerajaan mudah terpengaruh dengab putar belit mereka ini kecuali tersilap pandang maksud sebenar.

Jika sedar kesilapan elok diperbetulkan demi kebaikan semua pihak.

Maksud sebenar DS Ahmad Zahid ialah tindakan akan diambil kepada Unit Amal PAD jika ada kesalahan dan setakat ini tidak ada laporan diterima.

Baca laporan di bawah : 
Selepas PPS, giliran Unit Amal PAS, kata Zahid Hamidi 
Lihat berita ini yang mengesahkan kenyataan sebenar DS Ahmad Zahid 


Blog yang memainkan isu ini :

Selepas PPS, Giliran Unit Amal PAS, Kata Zahid Hamidi http://www.ibnuhasyim.com/2014/09/selepas-pps-giliran-unit-amal-pas-kata.html?m=1
[Video] Unit Amal PAS berdepan tindakan sama PPS - Zahid Hamidi

Sent from my iPhone

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 02 Sep 2014 11:08 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Minta Seluruh Rakyat Doakan Kesihatan Tengku Abdul Jalil

Posted: 02 Sep 2014 07:05 PM PDT


Diharap seluruh rakyat menadah tangan berdoa ke hadrat Allah SWT agar Y.A.M Tengku Abdul Jalil segera sembuh dan segalanya dipermudahkan, bagi membolehkan Y.A.M Tengku Abdul Jalil menjalankan sinar baktinya kepada seluruh rakyat Johor. klik sini

Belantan

Posted: 02 Sep 2014 11:04 PM PDT

Belantan


# MH17 - Keranda tiga beranak MH17 disimpan sementara di Nirvana, jurugambar ditumbuk keluarga mangsa?

Posted: 02 Sep 2014 03:58 PM PDT

Tinggal kenangan...Subashni Jretnam, Paul Goes dan anak mereka, Kaelamayajay Goes.

2 Sept - Mayat tiga sekeluarga, pelakon Subashni Jretnam dan suami, Paul Goes serta anaknya, Kaelamayajay Goes, tiba di Memorial Nirvana, Sg. Besi di sini hari ini untuk disimpan sementara menunggu hari pengebumian pada Jumaat ini.

Ketiga-tiga mayat sekeluarga ini adalah sebahagian daripada sembilan jenazah mangsa tragedi pesawat MH17 yang berjaya dibawa pulang untuk dikebumikan.

Subashni yang berkahwin dengan Paul, warganegara Belanda merupakan antara 298 termasuk anak kapal yang menjadi mangsa apabila pesawat MAS, MH17 ditembak jatuh pada 17 Julai lalu di Timur Ukraine.

Suasana di Nirwana pada mulanya tenang sementara menunggu ketibaan van-van jenazah tetapi bertukar menjadi kecoh apabila ahli keluarga mendiang bertindak agresif terhadap sekumpulan wakil media massa yang bertugas membuat liputan ketibaan van-van jenazah.


Keadaan menjadi kelam kabut apabila salah seorang jurufoto akhbar berbahasa Inggeris tempatan, diserang sehingga menyebabkan kecederaan di bahagian mukanya.

Ekoran insiden tersebut, kamera jurufoto berkenaan pecah dan beliau terpaksa dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Bagaimanapun kekecohan itu dapat dileraikan apabila pihak berkuasa campur tangan dan pihak pengurusan Nirvana pula bertindak menenangkan keadaan.

Mayat ketiga-tiga mangsa MH17 ini akan disemadikan di Nirvana Semenyih, berdekatan Broga pada Jumaat nanti selepas segala persiapan penghormatan terakhir kaum keluarga dan sahabat handai terdekat dijalankan.-UMO

Suara Politik
Belantan

Proton Iriz officially revealed!

Posted: 02 Sep 2014 04:09 AM PDT


This Merdeka weekend, Proton introduced the first images of its latest compact car, the Proton Iriz.

This car is said to be the main competitor for Perodua's Myvi, Hyundai i10, VW Up and Honda Brio. The images released shows that the Iriz is equipped with projector headlamps, six airbags, Bluetooth, in-built dashboard touchscreen, WiFi hotspot, satellite navigation.

However, a specific release date is yet to be announced.

Photo Credit : Rush Lane

Suara Politik
Belantan


ANGIN PERUBAHAN

Posted: 02 Sep 2014 09:43 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


MB Kelantan Berbincang “Agenda Sulit” Dengan Tok Pa ? #PengkalanKubor

Posted: 02 Sep 2014 05:00 PM PDT
 Namun di tengah tengah itu muncul pula Menteri Besar Kelantan, Dato' Ahmad Yakub.

Apakah yang mereka bertiga bincang untuk Pengkalan Kubor? Apakah Pengkalan Kubor menjadi medan untuk PAS tolak Anwar dan berpakat dalam diam dengan UMNO untuk kebaikan orang Melayu? Baca lanjut

Apakah Ada Lagi Kebebasan Bersuara Dalam PKR?

Posted: 02 Sep 2014 09:23 AM PDTPasukan Peronda Atau Pasukan Pencacai Sukarela?

Posted: 02 Sep 2014 08:03 AM PDT

Ini Bukti PPS Ada Agenda Lain

Posted: 02 Sep 2014 05:04 AM PDTGERAKAN ANTI PKR

Posted: 02 Sep 2014 09:12 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


KALAU JIJAH TAK JADI MB. MOHON SEPITAL TAMPOI SEDIAKAN WAD GILA UNTUK NUAR !

Posted: 02 Sep 2014 06:33 PM PDT

RAKYAT MALAYSIA BERDOA KE HADRAT ALLAH SWT AGAR ANAKANDA SULTAN JOHOR CEPAT PULIH.

Posted: 02 Sep 2014 11:36 AM PDT

DEMOKRASI ALA PKR PAKATAN : SIAPA KRITIK NUAR KARIPAP, MAKA DIPECAT ! LAGI POSTER SEBARAN..

Posted: 02 Sep 2014 11:02 AM PDT

KEMBALIKAN PEMILIKAN PULAU PINANG KEPADA PEMILIK ASALNYA...KESULTANAN KEDAH.

Posted: 02 Sep 2014 07:55 AM PDT

BLOGER HEBAT PARPUKARI BALUN LGE..KAW KAW...!!!

Posted: 02 Sep 2014 05:34 AM PDT

ESOK : ADAKAH ANWAR AKAN LAWAN SULTAN SELANGOR ???

Posted: 01 Sep 2014 11:18 PM PDT

MH 17 : JURUGAMBAR DISERANG AHLI KELUARGA MANGSA ? ADEH TENANGLAH..KAN BOLEH BAWAK BINCANG.

Posted: 01 Sep 2014 10:12 PM PDT

ALAMAK..APA CERITA DIN PUDU NIH ? EDISI KANTOI MUAHAHAHAH

Posted: 01 Sep 2014 09:19 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 02 Sep 2014 03:14 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Suami paksa isteri hamil bersetubuh dengan Bangla di Kepong

Posted: 02 Sep 2014 04:01 PM PDT

Gombak: Seorang wanita sarat mengandung dipercayai menjadi mangsa seks luar tabii suaminya berjaya menyelamatkan diri, Ahad lalu.

Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, wanita malang berusia 26 tahun dikatakan sudah tidak tahan menjadi mangsa nafsu suaminya apabila lelaki berusia 34 tahun itu memaksa mangsa bersetubuh dengan seorang lelaki warga Bangladesh dikenali sebagai Nizam di kediaman mereka di Kepong, di sini.

Difahamkan, wanita terbabit berjaya melarikan diri selepas dipercayai dipaksa suaminya sebanyak tiga kali untuk mengadakan hubungan seks dengan Nizam sejak tiga bulan lalu sebelum membuat laporan polis.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak Asisten Ali Ahmad berkata, lelaki warga Bangladesh berusia 26 tahun bersama suami mangsa telah ditahan di dua lokasi berasingan semalam.

Beliau berkata, kedua-dua suspek direman selama tujuh hari untuk membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

JDT mahu Fernando Torres

Posted: 02 Sep 2014 06:01 AM PDT

Johor Bahru: Penyerang Sepanyol dan AC Milan, Fernando Torres menjadi buruan Johor Darul Ta'zim (JDT) untuk musim 2016.

Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengesahkan pihaknya sudah berhubung dengan agen mewakili pemain itu.

"Jika gagal bawa Torres, beberapa nama besar juga akan di bawa ke JDT untuk musim 2016.

"Antara pemain itu termasuklah dari Juventas dan Fiorentina di Liga Itali," katanya ketika pertemuan khas bersama media dan kelab penyokong di sini, hari ini.

Menurutnya, ia bukan janji kosong pihaknya tetapi pihaknya pasti akan membawa masuk nama besar pada musim 2016 nanti.

Tampil cengkung, kusut tidak terurus, Mamat Exist cuba kembali

Posted: 02 Sep 2014 05:01 AM PDT

PETALING JAYA: Bekas vokalis kumpulan Exist iaitu Mamat terpaksa menumpang di beberapa rumah kenalannya di Kuala Lumpur selepas mengambil keputusan untuk kembali aktif sebagai penyanyi.

Mamat atau nama sebenarnya, Mohd Ali Kamarudin, 36, berkata, semenjak bercerai dengan isterinya, Marshila Mustapa Kamal empat tahun lalu dia lebih selesa menumpang di rumah temannya kerana dapat berkongsi masalah dengan mereka.

"Saya tiada rumah di Kuala Lumpur jadi setiap kali ada tugasan di sini saya akan duduk menumpang dengan kawan-kawan atau pun tidur di hotel.

"Biarpun saya ada rumah di Johor tetapi saya kini lebih selesa untuk tinggal bersama rakan-rakan kerana sekurang-kurangnya ada teman untuk berbicara dan berkongsi masalah," katanya kepada mStar Online.

Dalam pada itu, Mamat turut mengakui dia kadang-kala tertekan dengan pandangan negatif sesetengah pihak terhadapnya berhubung kisah silamnya termasuk dalam soal penyalahgunaan dadah sebelum ini.Mamat muncul dengan single terbaharunya berjudul Keluhan Cinta.

Jelas Mamat, dia berharap masyarakat dapat memberinya peluang untuk menebus semua kesilapan yang pernah dilakukannya dan bukan terus menghukumnya tanpa mengetahui keadaan sebenar."Mungkin saya nampak seperti tidak kisah dengan apa yang orang perkatakan tentang saya tetapi jauh di sudut hati perasaan sedih itu ada.

"Apa yang berlaku sebelum ini adalah sejarah dan harap ia boleh diambil sebagai iktibar malah ia mengajar saya mengenai erti kehidupan," ujarnya.Sementara itu, Mamat berkata, dia bakal muncul dengan single terbaharunya berjudulKeluhan Cinta dan berharap lagu itu nanti akan dapat diterima peminat selepas sekian lama menyepi.Jelas Mamat, lagu berkenaan diterbitkan oleh Anita Entertainment dan dia bersyukur atas kepercayaan diberikan oleh syarikat berkenaan.

"Klip video lagu itu juga sudah dirakamkan dan sedang menjalani proses suntingan. Harap-harap ia akan dapat diterima peminat," ujarnya.Dalam pada itu saksikan temubual video wartawan kami, Addy Junaidi bersama Mamat menerusi ruangan Zoom.

Penyanyi ini menjelaskan pendapatannya terjejas. Wajah terbaharu Mamat mengejutkan banyak pihak kerana dia kelihatan cengkung bagaikan tidak terutus. Klik di sini:http://www.mstar.com.my/hiburan/zoom/2014/09/02/video-mamat-exist/- See more at: http://www.suriafm.com.my/hiburan-filem-tempatan/hiburan/mamat-exist-hidup-merana-mahu-tebus-kesilapan/#sthash.J0tLlCLC.dpuf

Lana Nordin akhirnya buka mulut isu foto seksi

Posted: 02 Sep 2014 03:01 AM PDT

Aktres Lana Nordin mengakui terkejut apabia gambar-gambar seksinya tersebar di internet, baru-baru ini. Jelas Lana, gambar-gambar tersebut adalah gambar lamanya lamanya dan ia telah dimuatnaik oleh teman rapatnya Stephanie Liah yang bukan beragama Islam.

"Saya pun terkejut juga dengan gambar itu, tapi gambar itu telah dihastag 'throwback' semasa saya hadiri sambutan majlis ulang tahun kelahiran kawan-kawan saya tahun lalu. Saya mohon kepada semua saya minta maaf kerana gambar itu telah mencetuskan kontroversi yang negatif," katanya seperti yang dilaporkan murai.com.my

Dalam pada itu, Lana memberitahu Stephanie tidak ada niat untuk memburuk-burukkanya dan rakannya itu telah momohon maaf. Sebaliknya Stephanie membeli telefon baru, ketika memindahkan data gambar dari telefon lama ke baru. Menyedari masih ada gambarnya bersama Lana lalu dia memuat naik di Instagram dan dihastag 'throwback' sebagai menghargai tanda persahabatan mereka.

"Ini semua salah faham, saya harap jangan diperbesarkan lagi, saya pun tidak salahkan dia 100% kerana dia pun tidak tahu saya sudah pulang dari umrah kerana dia tidak ada di Malaysia atas urusan kerja. Saya baru berjumpa dia baru-baru ini dan telah menjelaskan segala-galanya dan barulah dia faham," ujar Lana mengulas mengenai dakwaan dia dikatakan sudah kembali ke 'perangai lamanya' ekoran tersebarnya gambar-gambar tersebut.

Sementara itu Stephanie menjelaskan ini semua adalah salah faham dan tidak ada niat untuk dia memburukkan imej Lana.

"Saya sudah mohon maaf dengan Lana, bagi saya adalah perkara biasa untuk memuat naik gambar tersebut walaupun ia adalah gambar lama. Pengetahuan saya mengenai agama Islam juga tidak banyak, saya tidak tahu yang Lana telah pergi ke Mekah untuk mengerjakan Umrah," kata Stephanie.

Dia juga tidak menyangka gambar itu menjadi isu besar dan menyebabkan orang ramai menyalahkan Lana dengan begitu teruk sekali dek kerana Lana sudah pulang dari Umrah.

"Kalau saya tahu impaknya sebegini memang saya tak akan muat naik, sekali lagi saya mohon kepada orang ramai, jangan menuduh Lana yang bukan-bukan kerana saya dan dia sudah berkawan sudah lama dan bukannya sehari dua.", katanya.

(Video) Majlis kecoh, ahli keluarga #MH17 belasah jurugambar

Posted: 02 Sep 2014 12:01 AM PDT

Majlis penyempurnaan jasad seorang mangsa pesawat Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH17 kecoh apabila seorang ahli keluarga menumbuk seorang jurugambar.

Kejadian dikatakan berlaku apabila ahli keluarga di Pusat Reringatan Nirvana di Sungai Besi, Kuala Lumpur berang dengan wartawan yang terus merakamkan upacara berkenaan.

Sudah 'stim', ganas pulak awek seksi ni...

Posted: 01 Sep 2014 10:28 PM PDT

Chon Buri: Seorang wanita merempuh kereta dipandunya pada tiang sebuah jambatan di Pattaya sebelum menendang pegawai polis yang cuba menahannya.

Dalam kejadian jam 2 pagi kelmarin, Left Kwanchai Namkanitsorn berkata, dia melihat wanita awal 20-an itu keluar dari keretanya selepas kemalangan berlaku.

"Berdasarkan kepada keadaannya yang tidak berpakaian sempurna dan tanpa kasut, saya percaya dia mabuk," katanya.

Apabila cuba ditahan, wanita terbabit bertindak ganas dengan meronta serta menendang Kwanchai.

Polis itu juga dimaki, manakala wartawan yang mengambil gambarnya dicerca.

- Agensi

Gadis 'Malam Merdeka' mangsa nafsu diminta tampil buat laporan

Posted: 01 Sep 2014 07:31 PM PDT

KUALA LUMPUR: Wanita tempatan yang muncul bogel sebelum gambarnya tersebar melalui laman sosial Facebook (FB) sejak kelmarin diminta membuat laporan polis bagi membolehkan siasatan terperinci dilakukan.

Wanita dipercayai berusia 20-an itu sebelum ini mencetuskan kegemparan apabila terdapat tulisan 'Malam Merdeka' pada gambar lucah yang tersebar.

Gambar berkenaan yang turut dikongsi ramai pemilik FB mencetuskan rasa kurang senang apatah lagi wanita itu tampil memakai tudung.

Gambar itu turut dipercayai dirakam bersama seorang lelaki di dalam sebuah bilik berdasarkan gambar tangan seorang lelaki yang meraba wanita itu.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) Datin Asmawati Ahmad berkata, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) memandang serius penyebaran gambar lucah itu yang jelas menyalahi undang-undang.

Menurutnya, wanita itu yang mungkin mangsa perbuatan pihak tidak bertanggungjawab perlu tampil membuat laporan polis secepat mungkin sekiranya dia dirogol atau sebaliknya.

"Polis kemudian akan melakukan siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang.

"Polis juga menyeru masyarakat tidak berkongsi dan menyebarkan apa sahaja bahan tidak senonoh di dalam media sosial yang boleh mengaibkan pihak tertentu sehingga menimbulkan kegusaran awam," katanya.

Dia menyifatkan kegiatan penyebaran gambar seumpama itu hanya akan memalukan mangsa selain menyebabkan ia menjadi ikutan golongan remaja.


- Harian Metro

Remaja Melayu makin kronik, muat naik foto berzina ke FB!

Posted: 01 Sep 2014 07:01 PM PDT

Elok benarlah cadangan nak menutup laman FB tu, dah makin nazak perangai budak-budak mentah ni.

Walaupun tindakan menutup laman FB itu dianggap mustahil, namun kaedah yang lebih baik untuk mengelakkan perlakuan sebegini wajib ada. Sampai bila nak tengok wajah budak perempuan Melayu diperlakukan seperti pelacur?

Sudah tiada rasa malukan remaja pada zaman ini? Nauzubillah!

'PAS ni tak faham prinsip Pakatan Rakyat sebenarnya' - Anwar

Posted: 01 Sep 2014 06:01 PM PDT

PUCHONG, 31 Ogos – Jika sebelum ini Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat mengambil sikap berdiam diri berhubung sikap PAS yang 'liat' menyatakan sokongan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Menteri Besar Selangor, namun hari ini beliau tampil menegur sikap parti Islam itu.

Walaupun teguran itu disuarakan dalam nada yang tidak keras, namun jelas Ketua Umum PKR itu kecewa dengan PAS yang masih lagi bermain tarik tali dan disifatkan sebagai 'tidak faham prinsip'.

"(PAS) secara rasmi mahu bersama Pakatan Rakyat walau beberapa kenyataan bercanggah dengan keputusan awal. Sebab itu saya tegur.. Sebab itu saya tanya, Adakah benar PAS tak mahu sokong Azizah sebab wanita?

"Kalau ada alasan betul, kita boleh wacana.. tapi kalau bimbang Tuanku tak setujulah, jadi kena hantar dua tiga nama…saya kata, ini soal prinsip, kalau nanti PM tiga nama, MB tiga nama.. Ini soal prinsip," katanya dalam program Dialog Anak Muda, di sini hari ini.

PAS sebelum ini terpaksa 'mengambil masa' bagi membincangkan pencalonan Wan Azizah di kala dua parti komponen Pakatan Rakyat (PR) iaitu PKR dan DAP sebulat suara menyatakan sokongan kepada ADUN Kajang itu.

Walaupun Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang membincangkan perkara tersebut pada 17 Ogos lalu kemudiannya menyatakan sokongan kepada Wan Azizah, namun PAS bertindak mengemukakan satu nama tambahan lain, iaitu Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

Bagaimanapun mesyuarat Majlis Pimpinan Paktan Rakyat pada hari yang sama kemudiannya memutuskan untuk mengangkat nama Wan Azizah sebagai calon tunggal, memandangkan Azmin mengambil keputusan untuk mengundur diri.

PAS bagaimanapun dalam sidang medianya pada 25 Ogos lalu dalam pada itu juga menyerahkan calon tersebut kepada Sultan Selangor selain mengesahkan bahawa 13 ADUN partinya tidak perlu menandatangani surat akuan bersumpah menyokong Wan Azizah, sekaligus menghantar mesej bahawa pemimpin wanita itu tetap ditolak oleh PAS.

Sementara itu, bekas Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali dalam pada itu juga membidas PAS kerana bertindak mencalonkan nama Azmin tanpa merujuk kepada empunya badan terlebih dahulu.

Malah beliau dalam pada itu juga berkata, sekiranya Wan Azizah ditolak sebagai calon Menteri Besar Selangor, perkara tersebut adalah 'sejarah' baru dalam negara ini.

Ini kerana katanya tidak pernah mana-mana pemimpin yang mempunyai sokongan majoriti ditolak untuk diangkat sebagai pemimpin.

"Kalau Sultan tolak itu tindakan yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini dan mana-mana negara yg pakai sistem 'westminster'," katanya.

bERANIKAN hATI

Posted: 02 Sep 2014 03:10 PM PDT

bERANIKAN hATI


PAS DAN MENTERI BESAR SELANGOR

Posted: 01 Sep 2014 08:07 PM PDT


Krisis Menteri Besar Selangor semakin gawat. Segalanya berpunca dan kerana Anwar Ibrahim. Rakyat tertanya-tanya kenapa DS Khalid dipecat ketika khidmatnya sedang menuju puncak kecemerlangan. Itu diakui sendiri oleh Anwar dalam banyak ceramahnya bahkan beliau sendiri memuji kejayaan negeri Selangor adalah kerana usaha DS Khalid.

Rakyat sudah semakin bosan dengan gelagat Anwar akhir-akhir ini. Anwar memecat DS Khalid semata-mata untuk mengangkat isterinya menjadi Menteri Besar. Manusia yang kononnya pejuang dan menolak kronisme dan nepotisme dan sering menuduh UMNO mengamalkannya sudah semakin hari semakin menampakkan dirinya lebih buruk dalam mengamalkan kronisme dan nepotisme. Dalam politik PKR, siapa DS Wan Azizah... siapa Nurul Izzzah... siapa Azmin dan ramai lagi.

Apabila Sultan Selangor meminta Pakatan Pembangkang menghantar cadangan lebih dari satu nama, Anwar tetap berkeras untuk hanya menghantar satu nama iaitu isterinya DS Wan Azizah. Jelas bahawa bukan lagi soal Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar, tetapi adalah soal melawan titah Sultan... soal derhaka. Itu yang ingin Anwar tonjolkan. Anwar ingin menentang bukan sahaja Sultan bahkan sesiapa sahaja sebagai protes menentang kerajaan.

Anwar ingin dikenakan tindakan dan hukuman untuk dijadikan alasan bagi membangkitkan kemarahan rakyat untuk dijadikan alasan rakyat bangkit dalam rusuhan menentang kerajaan, seperti masa lalu bagi meraih simpati rakyat dan menuduh kerajaan zalim terhadapnya.

Sebenarnya bukan terlalu ramai mereka yang benar-benar sanggup untuk merusuh kerana memperjuangkan Anwar serta ideologinya, namun mereka melakukan itu semua adalah kerana mendapat upah. Mereka adalah pendemo dan perusuh upahan, sebagaimana yang kebanyakkannya berlaku di Indonesia.

Bahkan menurut maklumat sulit perancangan yang bocor kepada awam, mengangkat DS Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor juga adalah kerana perancangan jahat untuk memudahkan pengurusan kewangan negeri bagi tujuan mengadakan siri-siri tunjuk perasaan dan rusuhan apabila Anwar disumbatkan semula kedalam penjara kerana kesalahan-kesalahan yang sememangnya dilakukannya.


Banyak pihak dikalangan rakyat menuding jari kepada Pas dalam krisis Menteri Besar Selangor ini. Pertamanya, Pas lah yang memenangi lebih banyak kerusi berbanding DAP dan PKR justeru wakil rakyat Pas lah yang sepatutnya lebih layak menjawat jawatan Menteri Besar, tetapi mengapa Pas tidak dilihat berminat kepada jawatan Menteri Besar itu?

Apakah kerana Pas takut kepada rakyat apabila Menteri Besar dari kalangan mereka tetapi mereka masih lagi gagal melaksanakan apa yang Pas janjikan dan perjuangkan dalam setiap Pilihanraya? Soal hududnya.. soal pusat hiburannya... serta segala soal kemungkaran yang selama ini dengan lantang Pas menuduh UMNO gagal melaksanakannya.

Atau apakah Pas yang ada sekarang ini benar-benar sudah dikuasai oleh kelompok penyokong Anwar sehingga para ulamak didalam Pas juga sudah tidak berani untuk bersuara serta sudah hilang bisanya?

Mungkin ini adalah satu petanda bahawa golongan ulamak didalam Pas akan disingkirkan tidak lama lagi. Nik Aziz yang semakin kurang upaya sudah tentu kata-katanya tidak lagi dihiraukan oleh kebanyakan ahli Pas, bahkan Haji Hadi juga sudah semakin menurut kata golongan tertentu didalam Pas bagi survival politiknya sendiri kerana takut disingkirkan.

Pas mesti mengambil kesempatan krisis Menteri Besar Selangor kini untuk menonjolkan partinya serta untuk terus dilihat relevan. Kegagalan Pas dalam menangani isu ini serta kegagalan mengambil peluang kali ini akan membawa kepada parti itu akan ditolak oleh rakyat dalam pilihanraya akan datang kerana rakyat dan penyokongnya semakin jemu dan jelak dengan helah dan tipudaya Pas selama ini.

Bagi Pas, mereka harus melihat bahawa ini adalah masa dan saatnya, atau mereka tidak akan mendapat peluang sebegini sampai bila-bila lagi bahkan lebih buruk lagi apabila mereka tidak lagi akan diberikan peluang dan kepercayaan oleh rakyat dan penyokongnya sendiri. Kepada Pas; it's now or never!

Apa Yang Tersirat

Posted: 02 Sep 2014 01:45 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Kemelut MB Selangor: Kalau Tuanku Tidak Berkenaan?

Posted: 02 Sep 2014 12:12 AM PDT

PKR dan DAP tiada kuasa untuk memaksa Sultan Selangor menerima cadangan tunggal mereka untuk dilantik sebagai MB Selangor.

Wan Azizah isteri Anwar adalah calon tunggal yang bakal dikemukakan kepada Sultan selewat-lewatnya esok. Sementara itu PAS tetap menghantar dua nama, Azmin Ali sebagai alternatif kepada Azizah.

Tuanku punya pilihan, boleh sahaja mempertahankan Khalid sebagai MB sementara mencari penggantinya yang sesuai, di mana pengganti itu boleh berkhidmat dengan rakyat Selangor dan bukannya seseorang boneka atau dikawal oleh pihak lain atau seseorang yang ingin mencari peluang untuk membelanjakan kewanagan negeri.

Wan Azizah pernah berkata, beliau tidak kisah sebagai MB Boneka asalkan dapat menduduki jawatan MB, kerana kedudukan itu akan dipergunakan untuk memperkuat Pakatan Rakyat, dalam rangka merampas Putrajaya.

Sesebuah parti akan kuat kalau sumber kewangannya kuat; untuk itu Pakatan Rakyat perlu kuat dalam segi kewangan, khususnya pada PRU-14.

Cucu Tok Selampit

Posted: 02 Sep 2014 01:34 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Forum Kontroversi "#AkuMerdeka" - Prof Madya Dr Shamrahayu Aziz Tarik Diri

Posted: 02 Sep 2014 07:21 AM PDT


Beberapa pihak cuba untuk mewujudkan kontroversi apabila mereka ingin mengadakan satu forum '#AkuMerdeka' yang bakal membincangkan satu tajuk yang bakal mencetuskan polemik iaitu "Raja, Islam & Melayu Dalam Perlembagaan Relevan Lagikah Di Malaysia". Apakah tujuan sebenar penganjur apabila memilih tarikh Hari Malaysia 16 September dan forum berkenaan bakal diadakan di masjid? Kalau dilihatkan daripada barisan moderator dan barisan panelnya, dua daripadanya condong kepada pembangkang. Moderator Wan Ji Wan Hussin, merupakan seorang penceramah bebas di dalam PAS dipanggil Ustaz, juga merupakan blogger pro-PAS dikenali sebagai Al-Bakistani. 

Beliau pernah memanggil tokoh PAS, Ustaz Harun Din sebagai ulama kepala lutut, pernah mengutuk Presiden PAS, pernah menghina Ahli Majlis Tertinggi Syura dan lebih-lebih lagi beliau mempunyai dendam amarah dengan UMNO. Malah di dalam sebuah video, beliau telah mengesa diwujudkan gerakan menghapuskan Sultan di Malaysia dan mewujudkan negara Republik. (Lihat posting terdahulu CTS, di sini). Shahredzan Johan pula adalah peguam yang condong menyokong dan membantu PR, orang kuat Majlis Peguam, penyokong tegar BERSIH. 

Untuk menampakkan keseimbangan, mereka telah menjemput Prof Madya Dr Shamrahayu Abd Aziz sebagai panel ketiga. Kalau sekiranya forum ini diteruskan, pastinya Prof Madya Shamrahayu akan diperbodohkan di khayalak ramai. Syukur Alhamdulillah, selepas iklan forum ini menjadi kontroversi, Profesor Madya Shamrayu telah menarik diri dari menjadi panel forum berkenaan. Berikut adalah kenyataan beliau di dalam laman sosial Facebook.

Duke of UMNO

Posted: 02 Sep 2014 01:25 PM PDT

Duke of UMNO


KISAH MAT SABUN, AH KIT DAN SURRENDER...HEH!

Posted: 02 Sep 2014 06:17 AM PDT


Baru-baru ni Ayah Chik buat statement. Dia kata, jangan samakan PAS dengan PKR dan DAP. Katanya, PAS berada di atas landasan yang benar dengan bertonggakkan Islam dan keadaan itu sangat berbeza dengan PKR dan DAP...

Boleh refer kenyataan Ayah Chik tu kat sini...

Bila saya fikirkan tentang kenyataan Ayah Chik tu... saya boleh umpamakan keadaan PAS adalah lebih kurang cerita kat bawah...

Begini ceritanya... 

 

Mat Sabun (contoh nama saja...) seorang pak lebai. Dia berkawan dengan Kit Sial (pun nama contoh). Kit Sial pula merupakan seorang boss kongsi gelap dan tauke ladang babi. Depa dua orang berkawan pulak dengan Surrenderan (juga nama contoh).. Surrenderan ni pulak asyik dok mabuk dengan todinya....

Satu hari, Mat Sabun ajak Surrenderan pi jumpa Kit Sial...Kit Sial kata, dia dok ada kat kandang babi.. Setiakawan dan "tahaluf siyasi" punya pasai, depa pun pi la kandang babi Kit Sial tu...

Sampai kat kandang babi Kit Sial tu, depa nampak Kit Sial dok berendam dalam kubang babi... siap buat kuak lentang bagaiiii... nampak kawan dia sampai, Kit Sial pun ajak depa join berkubang dalam kubang babi tu... dia kata "manyak siookk woooo... muleh baik manyak penyakit!"...

Demi setiakawan dan "tahaluf siyasi", Mat Sabun dan Surrenderan terus terjun buat gaya bebas kat kubang babi tu... maklum laaa.. depa ni sahabat baik.. berkubang sakan depa petang yang nyaman tu di kubang babi...

Tengok syok depa dok berkubang, datang la bini Mat Sabun yang bernama Norimah (juga sekadar nama contoh). Norimah geram jugak la tengok laki dia dok berkubang sakan dengan kawan-kawan dia dalam kubang babi tu... Norimah ajak laki dia balik... dia kata malu kat orang...

"Mai balik lekaihhhh... buat malu kat orang ja.. najis tu semua tu! Abang Mat ni sama ja dengan Ah Kit dan Surrender.. depa takpa la kapiaq... kita ni Islam mana buleh dok berkubang sakan dalam najis macam tu.. babi pulak tuuuu... jenuh kena samak nanti!" Norimah berletiaq..

Merah padam muka Mat Sabun...seraya berkata...

"Aku ni tak sama dengan Ah Kit dan Surrender.. depa lain aku lain... jalan aku benar di atas landasan Islam...jangan nak samakan aku dengan depa dua orang ni... aku kawan saja dengan depa..." jelas Mat Sabun pada bini dia...

Agak-agak apa respon Norimah kat Mat Sabun lepas tu?

Memang PAS bukan DAP dan PKR. Tapi PAS dok dalam "tong taik" bersama PKR dan DAP. Sama-sama busuk dan sama-sama bergelumang dengan najis walaupun dasar parti atas landasan yang berbeza...

Soalnya, kenapa PAS jadi "bijak pandai" sangat dok berkubang dalam "tong taik" atau "kubang babi"? Lepas tu bila ahli kat bawah dok merungut PAS dah terpengaruh dengan PKR dan DAP, Ayah Chik boleh nak nafi lagi?

Ayah Chik... sebabnya ialah orang PAS sendiri dah sedar betapa busuknya PAS bila dok bergelumang dalam "tong taik" Pakatan Haram tu... dok bergelumang denga taik satu badan sampai tak kenal rupa yang mana satu PAS, yang mana satu DAP dan yang mana satu PKR dahhh... semua serupa! 

Itu la maksud keluhan akar umbi PAS tu... saya dapat tangkap maksud depa tu sebab saya sendiri pernah dok bersama PAS masa di zaman Arwah Ustaz Fadhil dulu... saya kenal perjuangan PAS tu lagu mana dulu berbanding sekarang... 

Dan sebab tu la saya kata PAS di zaman sekarang ni memang memalukan! Tu saja... harap Ayah Chik faham maksud kiasan saya... Wallahu'alam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan