Isnin, 20 Januari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Ohpolitik!™

Posted: 20 Jan 2014 03:40 AM PST

Ohpolitik!™


Malaysian Insider SENGAJA SANGGAH TITAH SULTAN KEDAH : Cari Artikel Lama Naikkan Semula!! KDN NO MORE AMARAN!!

Posted: 19 Jan 2014 08:03 PM PST

Jika dibiarkan lagi memang makin menjadi. Memang kurang ajar!

Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam. Oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan, kata pakar Perlembagaan.

Sultan Kedah yang kini merupakan Yang Di-Pertuan Agong semalam memetik keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 – mengatakan sesetengah perkataan termasuk kalimah Allah hanya eksklusif kepada umat Islam, menimbulkan kebimbangan kepada bukan Islam berhubung hak beragama seperti dijamin Perjanjian Malaysia 1963.

"Titah dan fatwa tidak boleh digunakan kepada bukan Islam kerana ia melanggar hak perundangan dan beragama mereka," kata peguam Edmund Bon (gambar) kepada The Malaysian Insider, memetik kes pada 2009.

"Bukan Islam tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah. Jadi mana-mana fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada bukan Islam," katanya dan menambah fatwa hanya terpakai kepada umat Islam seperti diputuskan dalam kes Mahkamah Persekutuan pada 2009 yang diputuskan oleh tiga hakim dalam kes Sulaiman Takrib lawan Kerajaan Negeri Terengganu; Kerajaan Malaysia (pencelah) & Kes Lain.

Panel hakim pada ketika itu terdiri daripada Hakim Besar Malaya pada ketika ini Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Tun Abdul Hamid Mohamad yang membuat penghakiman terakhirnya. Antaranya, fatwa hanya terpakai kepada penganut agama Islam.

Pengasas Lawyers for Liberty Eric Paulsen juga mengatakan tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh penguatkuasa agama terhadap bukan Islam.

"Apa-apa titah dikeluarkan, sama ada daripada Sultan atau Yang di-Pertuan Agong, tidak terpakai kepada bukan Islam," kata Paulsen.

"Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan perintah, ia tidak memberi kesan kepada bukan Islam."

Beliau mengatakan terdapat beberapa kes mahkamah dengan jelas menunjukkan Malaysia merupakan sebuah negara sekular.

"Islam bukanlah faktor utama yang boleh menafikan hak asasi rakyat Malaysia seperti dijamin Perlembagaan Persekutuan," kata Paulsen.

"Rakyat Malaysia dijamin kebebasan bersuara, berekspresi dan beragama. Semua ini jelas ditulis dalam Perlembagaan Persekutuan."

Beliau memberikan komen selepas Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah mengatakan sensitiviti agama dan status Islam sebagai agama rasmi negara harus dihormati.

"Titah Agong merupakan nasihat. Bagaimanapun, ia tidak membantu kerana apa yang diperlukan untuk menyelesaikan isu 'Allah' adalah perundingan di antara pihak berkepentingan," kata Paulsen.

Beliau juga mengatakan, Raja-raja Melayu, Barisan Nasional, Pakatan Rakyat dan pemimpin Kristian harus duduk bersama bagi menyelesaikan isu ini secara aman.

Semua pihak berkepentingan harus membuang prejudis dan berbincang untuk menyelesaikan isu ini, kata peguam tersebut.

Pakar Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari juga berkata Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai kuasa undang-undang dalam perkara berkaitan Islam kerana perkara itu merupakan urusan kerajaan negeri.

"Perkara berkaitan agama Islam urusan negeri-negeri, dan Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai status di sisi Perlembagaan," katanya dalam satu kenyataan semalam.

"Pembahagian kuasa persekutuan-negeri yang meletakkan Islam di tangan negeri-negeri dikekalkan oleh Perlembagaan Persekutuan."

Sehubungan itu, beliau menegaskan, apa sahaja pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan tentang serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Pertubuhan Bible Malaysia pada 2 Januari tidak memberi kesan, sama ada kepada umat Islam atau bukan Islam.

Kenyataan Sultan semalam dibacakan ketika berlaku ketegangan di antara umat Islam dan penganut Kristian berhubung penggunaan kalimah Alla oleh penganut Kristian yang menggunakan bahasa Melayu di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri menegaskan pada hujung minggu lalu, Putrajaya tetap memberikan komitmen terhada penyelesaian 10 perkara ditandatangani dengan Sabah dan Sarawak yang membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu.

Penyelesaian 10-perkara itu diumumkan pada April 2011 untuk menyelesaian isu berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu oleh majoriti penganut Kristian di Malaysia Timur.

Dalam perjanjian tersebut yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mengatakan Bible dalam semua bahasa boleh dicetak atau diimport masuk ke dalam negara. – Malaysian Insider

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bukan-islam-tidak-perlu-patuh-kepada-titah-diraja-atau-fatwa-kata-peguam

BONGKAR : Punca KEGAGALAN #KonekKiciwa Memasuki Jepun

Posted: 19 Jan 2014 07:22 PM PSTJeng jeng jeng... dah tahu pasal apa Anwar Ibrahim tak dibenarkan masuk ke Jepun.

Semua masih ingat Tun Mahathir haramkan duit Malaysia note RM500 dan RM1000? Yang lama pasti tahu tapi yang muda ni tak tahu. Tak tahu tu elok lah search cari note RM500 dan note RM1000 tu yang di haramkan oleh Tun M sewaktu Anwar Ibrahim di pecat dari Timbalan Perdana Menteri.

Mengikut sumber Wang note RM500 dan RM1000 tu disimpan di China dan Jepun oleh Anwar Ibrahim. Jumlah nya Thrilion ringgit Malaysia beb. Duit sapa lagi kalau bukan duit Anwar Ibrahim dan sekutunya?


So Anwar Ibrahim ke jepun atas sebab berjumpa dengan proksinya yang menyimpan duit tersebut. Najib Razak tahu perkara ini dan sebelum ini telah mengadakan perbincangan dengan kerajaan Jepun bahawa apa yang telah dilakukan oleh Anwar Ibrahim adalah salah dan merupakan satu Rompakan ke atas wang Rakyat Malaysia sewaktu beliau berkuasa sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Kerajaan Malaysia melalui Najib Razak dan kerajaan jepun bekerjasama dalam perkara ini bagi menidakkan wang RM500 dan RM1000 tidak dibawa pulang oleh Anwar Ibrahim ke Malaysia ataupun disimpan di negara lain.

Kerajaan Jepun memandang serius perkara ini dan atas sebab tersebut kerajaan Jepun melihat Anwar Ibrahim sebagai satu ancaman Korupsi mata wang dunia dan tidak mahu pengaruh Anwar Ibrahim yang terok ini merosakkan matawang Yen Jepun.

Mungkin ada yang tak percaya tapi ketahuilah hakikatnya bahawa Anwar Ibrahim adalah Perompak wang Rakyat paling besar dalam sejarah negara. Bayangkan jika Pakatan menang PRU dan mentadbir negara yang mana Anwar Ibrahim Perdana Menteri. Sudah pasti keturunan Anwar Ibrahim akan kaya tak pernah miskin dek kerana note RM500 dan RM1000 yang dirompak Anwar Ibrahim sewaktu beliau menjadi TPM.

Buat yang nak menyokong Anwar Ibrahim membabi buta ni dan salahkan umno elok lah buat research perkara ini. Jangan jadi pentaksub sampaikan mengiyakan apa sahaja cakap Anwar Ibrahim. - Pg


Latheefa Koya DESAK Wisma Putra BAGI PENJELASAN #KonekKiciwa

Posted: 19 Jan 2014 07:00 PM PST


Wisma Putra didesak memberi penjelasan penuh berhubung sekatan terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dari memasuki Jepun.

"Pemerintah Jepun mendakwa satu laporan baru-baru ini datang dari kerajaan Malaysia yang merupakan asas tidak membenarkan Anwar memasuki Jepun.

"Kami mendesak penjelasan penuh Wisma Putra," kata Ketua Biro Guaman & Hak Asasi KEADILAN, Latheefa Koya dalam kenyataannya hari ini.

Menurut kenyataan tersebut, adalah suatu keanehan apabila Anwar dilarang memasuki Jepun atas dakwaan politik lama pada 1999, sedangkan beliau telah beberapa kali memasuki negara itu sebelum ini.

"Ini adalah siri terkini serangan kerajaan Malaysia terhadap Ketua Pembangkang yang masih berdepan kemungkinan sabitan tuduhan yang direka-reka," kata Latheefa.

Tambah Latheefa, ini bukan kali pertama kerajaan Malaysia menggunakan tekanan diplomatik untuk mempertahan 'kepentingannya'.

Sebelum ini, pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand pernah dihalang memasuki Malaysia untuk melakukan bedah siasat keatas mangsa kematian dalam tahanan, C Sugumar.

"Kami mendesak Perdana Menteri membetulkan keadaan ini serta merta, menggugurkan laporan tidak wajar yang dihantar kepada kerajaan Jepun," tegasnya.

Latheefa menambah, kerajaan Malaysia mesti memberi akses perjalanan penuh kepada Anwar.

Selepas Di #Kangkong kan Besok Baru Kerajaan Bersedia Umumkan #TurunHargaKereta ?

Posted: 19 Jan 2014 06:49 PM PST


Harga kenderaan di Malaysia dijangka akan diturunkan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh lima tahun ini, dengan unjuran pengurangan antara 20 peratus hingga 30 peratus pada akhir tahun 2018.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah menyediakan kerangka kerja Penurunan Harga Kereta (CPR) yang mengandungi pelbagai langkah bermula 2013 hingga 2018, dan faktor sebenar ialah liberalisasi industri automotif tempatan.


Butir-butir lengkap mengenai perkara ini dijangka diumumkan esok oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang akan memperincikan Dasar Automotif Negara (DAN) yang sekian lama ditunggu-tunggu.


Pasangan Malaysia di Sweden ditahan kerana Pukul Tangan Anak Tidak Bersolat?

Posted: 19 Jan 2014 06:35 PM PST

Azizul Raheem Awalludin dan isterinya, Shalwati Norshal, guru yang bercuti tanpa gaji, ditahan pada 18 Dis untuk membantu siasatan kerana didakwa memukul tangan seorang daripada anak mereka yang tidak bersolat.
Dalam pada itu, Kementerian Luar dalam reaksinya berhubung isu ini memaklumkan akan terus memantau kes kakitangan Tourism Malaysia dan isterinya yang kini ditahan reman di Sweden selain menghulurkan bantuan sewajarnya kepada pasangan itu dan anak-anak mereka.
Menurut kenyataan kementerian itu, pegawainya terus bekerjasama dengan Kedutaan Malaysia di Stockholm dan maklumat berhubung penahanan pasangan itu sentiasa dikemas kini.
Kenyataan itu juga menyebut, kedutaan serta Duta Besar Malaysia ke Sweden berusaha dan akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa negara itu yang berkaitan bagi memastikan hak pasangan suami isteri berkenaan terpelihara.
Pihak berkuasa tempatan Sweden juga memberi kerjasama sepenuhnya berhubung kes itu, demikian menurut kenyataan berkenaan.
Tahanan reman pasangan itu dilanjutkan selama dua minggu lagi.


Sultan Kedah Mahu Hak Eksklusif Umat Islam Dihormati #PertahankanKalimahAllah

Posted: 19 Jan 2014 06:27 PM PST


Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bertitah menyeru rakyat pelbagai kaum menghormati hak eksklusif umat Islam agar kestabilan dan keharmonian yang dikecapi sejak sekian lama, terus terpelihara.

Titah baginda, pembinaan perpaduan telah melalui proses yang cukup matang dan menjadi kekuatan kepada kestabilan dan keharmonian yang dikecapi rakyat (sekarang).

"Lantaran itu beta menyeru agar isu-isu agama dan sensitiviti kaum yang berupaya menjadi ancaman, wajar dielakkan selain wajib mematuhi asas Perlembagaan dan Undang-Undang Tubuh Negeri.
"Dalam konteks masyarakat majmuk, sensitiviti agama khususnya Islam sebagai agama yang mendasari Persekutuan perlu dihormati," titah baginda pada istiadat menyembah tahniah dan pengurniaan darjah serta bintang kebesaran sempena keputeraan baginda ke-86, Ahad.

Titah ucapan Sultan Abdul Halim bertema 'Memahat Sejarah, Membina Negeri Yang Gagah' dibacakan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah pada majlis yang berlangsung di Balai Penghadapan Istana Anak Bukit, di Alor Setar.

Baginda bertitah penggunaan kalimah 'Allah' yang menjadi hak eksklusif umat Islam perlu dihormati dan dilarang penggunaannya oleh penganut agama lain.

"Kekeliruan dan kontroversi boleh dielakkan jika peruntukan undang-undang dan keputusan penghakiman dipatuhi. Inilah resmi dan amalan masyarakat majmuk yang menjadi penyumbang kestabilan dan keharmonian rakyat selama ini," titah baginda.

Sultan Abdul Halim menasihatkan umat Islam agar menolak fahaman selain pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah misalnya fahaman Syiah, agar kepentingan mereka terpelihara.

--BERNAMA

ANUwar BERAHI GAGAL Mencolek MIYABI? #KonekKiciwa

Posted: 19 Jan 2014 06:14 PM PST


Konek kiciwa Bang Non 
Hahahahahahaha 
kena halau dr Jepun
Hahaha
Hahahahaha
Hahaha
Bikin malu la
Hahaha
Hahaha
Haha

Apa lagi penyokong pembangkang jom memboikot product Jepun termasuk selipa jepun!

miyabi
Maria Ozawa atau lebih dikenali dengan nama Miyabi
PAKAI TUDUNG #Racist?

Posted: 19 Jan 2014 03:42 PM PST


Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara. 

Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.

 "Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand," jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi. 

Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.

 "Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isukan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab." 

Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, "Someone Like You" dan "Price Tag". 

"Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan," jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut. 

Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung.

Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut. Jaharudin ketika dihubungi MySuara pagi tadi mengesahkan kejadian tersebut tetapi enggan mengulas lanjut kerana dia bukan pihak yang berautoriti. 

Bekas pelajar Akademi Seni Kebangsaan dalam bidang muzik dan vokal yang pertama kali menjadi mangsa rasis dan diskriminasi perkauman setelah 12 tahun bergiat dalam industri tersebut menyifatkan tindakan penganjur sebagai satu penghinaan terhadap agama dan kepercayaannya sebagai seorang Muslim. 

"Kita berada di Malaysia bukan Amerika Syarikat. Malah Amerika Syarikat pun sudah menerima penyanyi Malaysia berhijab seperti Yuna. Apa masalah kita di Malaysia? Yang menyanyi mulut saya bukan tudung saya!" tegas Marina yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul pada jam 2.40 pagi tadi selepas pulang dari majlis tersebut.

TERKINI : Jepun TIDAK TERIMA Anwar, Macam Biasa Salahkan Kerajaan Malaysia

Posted: 19 Jan 2014 03:35 PM PST


Anwar Ibrahim mendesak Kementerian Luar Negeri memberi penjelasan di sebalik sandiwara kerajaan yang didakwa mendalangi pengusiran beliau dari Jepun.

Anwar mendakwa kerajaan telah memberikan 'laporan terbaru' termasuk skandal kepada kerajaan Jepun hingga menghalang beliau daripada memasuki negara terbabit secara sah hari ini.

"Apa peranan Wisma Putra hingga menyebabkan saya terpaksa diusir dari Jepun.

"Ketika ditahan pihak berkuasa Jepun, saya meminta penjelasan, mereka akhirnya memberitahu saya bahawa mereka terpaksa mengambil tindakan ini "kerana laporan terkini" mungkin pada lalu," katanya memetik kenyataannya dari akaun laman sosial Facebook, hari ini.

Mengulas lanjut, Anwar membantah sekeras-kerasnya tindakan kerajaan Jepun yang menghalang beliau memasuki negara itu secara sah sekali gus menafikan haknya untuk mendapatkan perjalanan bebas tanpa sebarang halangan.

Tambah beliau, tindakan pihak berkuasa Jepun itu mengejutkannya kerana sebagai sebuah negara demokrasi terkemuka di dunia, perkara tersebut tidak pernah berlaku dengan hanya alasan yang berasas dan lemah.

"Saya mengesyaki ada tangan tersembunyi yang mendalangi kemasukan saya ke Jepun.

"Sebelum ini saya telah memasuki Tokyo tanpa halangan sebanyak tiga kali pada 2006, 2009, dan 2012, namun kali ini dihalang pula," katanya.

Memetik kenyataannya lagi, Anwar telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita pada jam 6.45 pagi, hari ini dari Kuala Lumpur tetapi telah dihalang daripada memasukinya oleh pihak berkuasa imigresen Jepun.

Beliau kemudiannya diarah pihak berkuasa Jepun untuk mengambil penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada jam 10.45 pagi, hari ini.


Akibat dihalau macam ayam hutan. Beliau kini menyalahkan pihak kerajaan Malaysia dan Wisma Putera terutama berhubung laporan terkini yang disebut pihak imigresen Jepun

Oleh itu rata-rata penyokong pembangkang muafakat memboikot product Jepun termasuk selipa jepun!

tunku

Posted: 20 Jan 2014 03:27 AM PST

tunku


Anifah: Anwar deemed ‘undesirable’ by Japan

Posted: 20 Jan 2014 02:56 AM PST

Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim was denied entry to Japan as he was deemed "undesirable" by immigration authorities there said Foreign Minister Datuk Seri Anifah Aman on Monday.

"Every nation has a sovereign right to deny a person entry into the country if the immigration authorities deemed the person undesirable

"In such a case, there is no obligation to explain why they (immigration authorities) are exercising this right," he told reporters this at a press conference here.

He denied Anwar's claims that Wisma Putra was behind the incident, saying that the Japanese authorities had invoked Article 5 of its Immigration Control and Refugee Recognition Act to bar Anwar entry into Japan.

"It is unthinkable that Wisma Putra or I could have such influence over another sovereign country.
"We have nothing to do with it," he said.

He also denied Anwar's claims that he may have been barred from entering Japan due to a 2013 report on him from Wisma Putra.

"I have never submitted any reports (on Anwar) to Japan,"

"Why would we need to submit any report to stop from him from travelling to other countries when his (Anwar's) conviction is public knowledge," he added.

Anifah said that Wisma Putra had contacted the Japanese Embassy in Tokyo to seek clarification over the incident as it involved a Malaysian citizen and not because it was Anwar.
"It doesn't matter if the person was from the government or opposition or whatever party the person belongs to.

"For us, Anwar is a Malaysian citizen," he added.
He added there was no necessity for Wisma Putra to pursue the matter.

He explained that was also the case when Malaysian immigration denied entry to controversial Autralian senator Nick Xenopon last year.
Meanwhile, the Japanese embassy in Malaysia is waiting for a report from Tokyo about why Anwar was turned away.

Embassy spokesperson Tomoko Nagai said Monday that the embassy is unable to comment on the matter as no conclusive report was received from Tokyo.
Anwar was barred from entering Japan on Sunday, and was told to board the first flight back or face deportation.

It was reported that he was denied entry to the country because of his conviction in 1999.
Anwar, however, is claiming that he entered Japan without any problem thrice before and it did not make sense for his entry to be denied now.

It is understood that the Japanese government does not allow anyone with previous criminal convictions to enter the country without clearance by the Law Ministry, which could be the reason Anwar was barred.

Anwar said he went to Tokyo upon the invitation of Nippon Foundation chairman Yohei Sasakawa to present a paper on Muslim Democrats.

Azmin back on PKNS board , Khaled blames PKNS

Posted: 20 Jan 2014 01:31 AM PST

 PKR leader Azmin Ali is back on the board of PKNS or Selangor Development Corporation a week after being terminated as a board member.

Azmin is believed to have received a letter on Saturday informing him that he has been reinstated effective Jan 16 after being informed on Jan 8 that he had been terminated as a board member of the state development arm.

It is learnt that the one-paragraph letter stated that PKNS had received instruction from the state government to revoke the earlier termination.

However, Azmin was told that he could not attend the PKNS board meeting at 3pm today. The Mentri Besar's office had apparently  instructed that Azmin not be invited.

The quirky chain of events is seen as part of the power struggle between Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim and Azmin. Azmin's sacking had upset the PKR leadership which then order Khalid to reinstate Azmin.

Khalid blamed it on PKNS general manager Datuk Othman Omar and sources said that Othman and executive secretary Norita Mohd Sidek have been reassigned to the general pool with immediate effect.

bumiyang

Posted: 20 Jan 2014 03:24 AM PST

bumiyang


Berita Terbaru!!!!

Posted: 20 Jan 2014 02:46 AM PST

Gempar!!! Sebab Sebenar Mengapa Pihak Gereja Mahu Gunakan Kalimah Allah Dalam Bible???

Posted: 19 Jan 2014 11:04 PM PST

Akibat Tekanan Dari Anwar Azmin Bakal Dilantik Semula ???

Posted: 19 Jan 2014 03:50 PM PST

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 20 Jan 2014 03:22 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Sawi seems to be the hardest word

Posted: 19 Jan 2014 06:14 PM PST


This kangkung obsession is fast becoming a laughing stalk.


Lettuce get down to the root of the problem.


We have mushroom for improvement.


Everybody wants a celery increase because high income model give big bosses big income and policy make prices go up.


Government cannot afford but they think government doesn't carrot all.


Ok Gomen did make mistake. Many mistakes. So people got grump-pea.


But why you so lanciau.. you wanna to make fun but do stupid thing like that.

Off course la ... people angly
Some more try to be hero to maki at 500 Malays as bodoh

People sure angin

Stupid ... sure you kena


This babi won't regret la ...

Sure continue ... because fat, ugly, loony Malaysiakini reporter bakar some moreActually aaa... all should stop, laugh or apologise, and move on. But sawi seems to be the hardest word.

Never mind ... Reezal Merican untung.  

Kangkung price only go down. PM see ... he sure up to be Minister soon....

Taipingmali (tm)

Posted: 20 Jan 2014 01:22 AM PST

Taipingmali (tm)


Tak Perlu Kahwin Dengan Orang Australia

Posted: 19 Jan 2014 09:01 PM PST

Pemimpin Pas mempersoalkan kepakaran dan latar belakang Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang mengetuai lawatan kerja melibatkan kajian kesan perubahan cuaca dan alam sekitar ke Antartika bermula 18 Januari lalu hingga 2 Februari ini.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Tengku Ahmed Shah berkata, perkara itu menjadi tanda tanya memandangkan ia dianjurkan Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar yang sepatutnya diketuai menteri atau pakar berkaitan.

Menurutnya, jika benar Ahmad prihatin terhadap alam sekitar, tindakan yang perlu diambil adalah melihat kampung sendiri di Kemaman terlebih dahulu dan prihatin terhadap isu alam sekitar di Terengganu termasuk Tasik Kenyir.

“Projek yang diilhamkan sendiri oleh Menteri Besar di Kenyir iaitu projek Kompleks Bebas Cukai bernilai beratus juta tetapi dilakukan dengan cara tidak betul sehingga menjejaskan alam sekitar kawasan hutan semula jadi Kenyir.

“Saya tengok sendiri tahun lepas. Untuk projek di kawasan eko-tourism sebegini sepatutnya pokok diselamatkan dan dikekalkan dan bangunan hanya dibina di celah pokok hijau. Ini adalah prinsip utama garis panduan projek di kawasan hutan eko-tourism,” katanya kepada pemberita di Pejabat Parlimen Kuala Terengganu, di sini, semalam.

Jelasnya, banyak isu alam sekitar di peringkat tempatan khususnya di negeri ini yang perlu ditangani tetapi tidak diambil perhatian termasuk penambakan muka kuala yang tiada kajian secara menyeluruh.

Begitu juga katanya, dengan pencemaran alam di Kemaman di bawah projek Tioxide, Perwaja Steel dan syarikat besi dari China yang mungkin akan menyebabkan kandungan kimia racun lebih tinggi apabila proses bijih besi Bukit Besi ini dibakar di Kemaman.

“Australia dan Brazil yang beratus kali lebih besar dari Malaysia tidak membenarkan pembakaran besi dengan sulfur yang tinggi dilakukan di negara mereka tetapi dieksport dan dibakar di China kerana itulah pencemaran alam negara China amat buruk.

“Kalau prihatin pencemaran alam, Menteri Besar tidak patut menerima projek yang ditolak negara lain. Beliau kerap ke China dan sedia maklum pencemaran yang teruk di sana, belajarlah dari contoh ini, tidak perlu ke Antartika untuk kaji alam sekitar atau pemanasan global. Tengok kampung dahulu,” katanya.

Ahmad mengetuai delegasi Malaysia dalam lawatan kerja tersebut yang merupakan program inisiatif Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar bertujuan membuka laluan bagi kerajaan menubuhkan sebuah stesen penyelidikan kendalian bersama dengan Instituto Antartico Chileno (Inach), Chile.

Ia juga akan meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara yang mampu menyumbang dari segi penyelidikan berkaitan perubahan cuaca dunia yang semakin tidak menentu.

NOTA LUTUT,

Lantak lah orang nak buat apa pun demi kebaikan rakyat dan negeri. Takkan nak bawa Raja Kamarul, nanti bawa balik bini baru dari Antartika.

Dulu dah riuh seantero dunia kerana bawa lari dua anak guna jalan laut dari Australia.

Kontroversi Hijab

Posted: 19 Jan 2014 04:12 PM PST

Berikut adalah lembaga pengarah syarikat kontroversi halau penyanyi berhijab.

Chairman dari Navy dan mantan Panglima Angkatan Tentera M'sia (PAT). Dia juga Chairman Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Chairman Persatuan Golf Amatur Malaysia (PGAM). Orangnya dikatakan baik sangat.

Sekarang ini ramai sudah pun tahu tentang seorang penyanyi berbangsa Melayu yang tidak dibenar menyanyi di atas pentas atas atas sebab dia bertudung.

Insiden ini berlaku di Majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014, sebuah syarikat pemaju hartanah di Sri Hartamas.

Marina (nama penyanyi) telah membuat laporan Polis tentang insiden ini.

Untuk difikir :
(i) Apakah tindakan Pengerusi CASTMET, Tan Sri Mohd Anuar Mohd Nor terhadap Pengarah Kewangannya (berbangsa Cina) yg mengarah Marina turun dari pentas

(ii)  Sampai bila orang Melayu Islam mahu dihina sedemikian rupa ?

(iii) Apakah tindakan yg patut diambil oleh pihak yg berwajib dlm kes2 seperti ini, juga seperti kes seorang guru di sebuah SRJK(C) di Johor ?

(iv) Tidakkah perbuatan biadap seperti ini, juga seperti penghinaan terhadap PM di  Bt Mertajam , mengundang desakan untuk membawa balik ISA atau sekurang2nya penguatkuasaan undang2 yg lebih tegas ?

(v) Tahap kesabaran orang Melayu jangan dipandang remeh ; demo besar-besaran di depan pejabat YB Pembangkang siang tadi adalah satu contoh hilang kesabaran orang2 Melayu.

Soal sensitiviti dan perasaan sesuatu kaum jangan sesekali dipandang enteng. Buruk padahnya !

Isu tudung lagi

Posted: 19 Jan 2014 09:40 AM PST

KUALA LUMPUR: Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara. 

Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.

 “Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand,” jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi. 

Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.

 “Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isukan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab.” 

Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, “Someone Like You” dan “Price Tag”. 

“Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan,” jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut. 

Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung.

Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut. Jaharudin ketika dihubungi MySuara pagi tadi mengesahkan kejadian tersebut tetapi enggan mengulas lanjut kerana dia bukan pihak yang berautoriti. 

Bekas pelajar Akademi Seni Kebangsaan dalam bidang muzik dan vokal yang pertama kali menjadi mangsa rasis dan diskriminasi perkauman setelah 12 tahun bergiat dalam industri tersebut menyifatkan tindakan penganjur sebagai satu penghinaan terhadap agama dan kepercayaannya sebagai seorang Muslim. 

“Kita berada di Malaysia bukan Amerika Syarikat. Malah Amerika Syarikat pun sudah menerima penyanyi Malaysia berhijab seperti Yuna. Apa masalah kita di Malaysia? Yang menyanyi mulut saya bukan tudung saya!” tegas Marina yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul pada jam 2.40 pagi tadi selepas pulang dari majlis tersebut.

The Unspinners

Posted: 19 Jan 2014 11:44 PM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 19 Jan 2014 11:33 PM PST

Panglima Perang Cyber


Ceramah PAS di Matang Parlimen @PetrajayaMP Sarawak Hambar Semalam

Posted: 19 Jan 2014 05:01 PM PST

Kehadiran tidak sampai 30 orang.

Penceramah Aziz dari DAP bakal calon N6 Tupong, Hipni dari PKR Samarahan dan Christina Chiew dari DAP.

Isu disentuh seperti isu air dll.

Blog Outsyedthebox (Presiden Blog House) Akhirnya Padam artikel Promo Tokoh Anti Hadis Dr Kassim Ahmad Semalam

Posted: 19 Jan 2014 04:07 PM PST

Syukur kepada Allah kerana usaha membanteras fahaman salah antaranya gerakan anti hadis atau GAH membuahkan hasil. Meskipun belum disebar secara meluas oleh rakan Blogger yang lain.

Keputusan UMNO tarik balik saman satu kesilapan - Jati

Posted: 19 Jan 2014 07:57 AM PST


KUALA LUMPUR 18 Jan. - Tindakan UMNO menarik balik saman terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua boleh dianggap sebagai satu kesilapan besar yang dilakukan oleh parti itu.

Timbalan Presiden Pertubuhan Jalur Tiga (Jati), Datuk Mohd. Aidit Ghazali berkata, ini kerana penarikan saman itu menunjukkan UMNO tidak yakin kepada tindakan mereka sehingga boleh menimbulkan lebih banyak kebiadaban daripada pihak pembangkang pada masa akan datang.

Katanya, tindakan tersebut juga telah menimbulkan rasa tidak puas hati bukan sahaja kepada penyokong tetapi juga kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam yang bekerja keras untuk memperjuangkan hak agama Islam dalam Perlembagaan.

"Pemimpin UMNO harus pandai membezakan isu berkaitan parti dengan isu yang mempunyai kepentingan bangsa, agama dan negara. Isu tersebut (Tian Chua) bukan semata-mata hendak menjaga imej UMNO tetapi turut berkaitan dengan masalah bangsa, agama dan negara.

"Kita lihat isu Tian Chua boleh diibaratkan sebagai isu negara dan kita tidak mahu nama baik UMNO sebagai parti perjuangan terjejas disebabkan penarikan balik saman seperti itu kerana mereka yang bersalah perlu diberikan pengajaran secukupnya," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Isnin lalu, kes saman fitnah yang difailkan UMNO terhadap Tian Chua dan dua individu lain berhubung penyiaran artikel pencerobohan di Lahad Datu kononnya sandiwara UMNO telah diselesaikan di luar mahkamah selepas kedua-dua pihak bersetuju menyelesaikan tuntutan saman berdasarkan terma yang dipersetujui.

Dalam penjelasannya, Penasihat Undang-Undang UMNO, Datuk Mohd. Hafarizam Harun memberitahu, penarikan balik kedua-dua saman tersebut bukan bermaksud UMNO tidak serius terhadap pandangan rakyat selain turut menolak dakwaan kononnya parti itu tidak bertegas dalam isu fitnah yang dibuat pihak lawan.

Sementara itu, Mohd. Aidit turut menegaskan supaya UMNO konsisten dalam tindakannya untuk memperjuangkan bangsa, agama dan negara tanpa mengira masa.

"Kita tidak mahu UMNO dilihat sebagai parti bermusim. Apabila dekat dengan Pilihan Raya Umum (PRU) atau Perhimpunan Agung UMNO, kita lihat UMNO sentiasa tegas dengan tindakan mereka.

"Jadi, kita on


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140119/po_04/Keputusan-UMNO-tarik-balik-saman-satu-kesilapan---Jati#ixzz2qrNTfGqv 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

KUALA LUMPUR 18 Jan. - Tindakan UMNO menarik balik saman terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua boleh dianggap sebagai satu kesilapan besar yang dilakukan oleh parti itu.

Timbalan Presiden Pertubuhan Jalur Tiga (Jati), Datuk Mohd. Aidit Ghazali berkata, ini kerana penarikan saman itu menunjukkan UMNO tidak yakin kepada tindakan mereka sehingga boleh menimbulkan lebih banyak kebiadaban daripada pihak pembangkang pada masa akan datang.

Katanya, tindakan tersebut juga telah menimbulkan rasa tidak puas hati bukan sahaja kepada penyokong tetapi juga kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam yang bekerja keras untuk memperjuangkan hak agama Islam dalam Perlembagaan.

"Pemimpin UMNO harus pandai membezakan isu berkaitan parti dengan isu yang mempunyai kepentingan bangsa, agama dan negara. Isu tersebut (Tian Chua) bukan semata-mata hendak menjaga imej UMNO tetapi turut berkaitan dengan masalah bangsa, agama dan negara.

"Kita lihat isu Tian Chua boleh diibaratkan sebagai isu negara dan kita tidak mahu nama baik UMNO sebagai parti perjuangan terjejas disebabkan penarikan balik saman seperti itu kerana mereka yang bersalah perlu diberikan pengajaran secukupnya," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Isnin lalu, kes saman fitnah yang difailkan UMNO terhadap Tian Chua dan dua individu lain berhubung penyiaran artikel pencerobohan di Lahad Datu kononnya sandiwara UMNO telah diselesaikan di luar mahkamah selepas kedua-dua pihak bersetuju menyelesaikan tuntutan saman berdasarkan terma yang dipersetujui.

Dalam penjelasannya, Penasihat Undang-Undang UMNO, Datuk Mohd. Hafarizam Harun memberitahu, penarikan balik kedua-dua saman tersebut bukan bermaksud UMNO tidak serius terhadap pandangan rakyat selain turut menolak dakwaan kononnya parti itu tidak bertegas dalam isu fitnah yang dibuat pihak lawan.

Sementara itu, Mohd. Aidit turut menegaskan supaya UMNO konsisten dalam tindakannya untuk memperjuangkan bangsa, agama dan negara tanpa mengira masa.

"Kita tidak mahu UMNO dilihat sebagai parti bermusim. Apabila dekat dengan Pilihan Raya Umum (PRU) atau Perhimpunan Agung UMNO, kita lihat UMNO sentiasa tegas dengan tindakan mereka.

"Jadi, kita tidak mahu pemimpin UMNO hanya bertindak tegas secara bermusim sahaja, sebab musuh politik akan sentiasa cuba memburukkan parti itu tanpa mengira masa," tegasnya.

Dalam pada itu, Mohd. Aidit turut menyarankan kepada pemimpin UMNO supaya meningkatkan keberanian dan ilmu pengetahuan dalam menghadapi cabaran pada masa akan datang.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140119/po_04/Keputusan-UMNO-tarik-balik-saman-satu-kesilapan---Jati#ixzz2qrNTfGqv 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Syed Akbar Ali Nafi hukum tutup Aurat Dalam Buku Tulisannya Malaysia and the Club of Doom ??? #MustRead #Anti-Hadis

Posted: 19 Jan 2014 01:24 AM PST

Image hosting by Photobucket
Malaysia And The Club of Doom (The Collapse of The Islamic Countries)
Author/Publisher: Syed Akbar Ali
ISBN: 9834261918
Paperback, 270 pages

If there is one word that could describe Syed Akbar Ali, it would beunconventional. And this is admitted to by the author himself. True to his unconventional self, therefore, "Malaysia And The Club of Doom (The Collapse of The Islamic Countries)" does not play to the gallery. The unrelenting honesty contained within makes this book a refreshing change from numerous other Islam-related books produced by Malaysian writers.
One year after his first book, "To Digress A Little", Syed Akbar explores further one of the numerous subjects he introduced in his debut. It is, without a doubt, an issue that most will find disturbing. In particular, if you're Muslim, and you abide by the mainstream "Islam" that is practiced in Malaysia

Read more Panglima : ada siapa boleh sahkan bahawa Syed Akbar Ali menolak hukum menutup aurat seperti komen beliau di bawah dalam buku dimaksudkan di atas ?
Adakah kerana menolak hadis dan bersama kumpulan liberal menyebakan beliau menuduh tiada kebebasan dalam Islam di Malaysia ?Perkara paling jelas ialah kita memegang pandangan majoriti ulama yang disebut IJMAK dan disebut dalam hadis bahawa ia tidak akan sesat jika berpegang dengannya. Namun apa disebut oleh Syed Akbar Ali ???

Sila baca pandangan beliau yang difahami sebaliknya :Adakah Syed ( gelaran kerana lahir hari jumaat ??? ) ini akan terus merapati VVIP dengan pandangan beliau yang penuh kontroversi ini. Kita akan cuba kenal pasti selain Tun Mahathir, siapa lagi lingkaran tegar mereka ini. Beberapa klu sudah diingati namun memerlukan sedikit kajian tentang siapa mereka dan jawatan mereka kendalikan sekarang. Harap bukan kalangan yang bertugas di pejabat Umno PWTC.

Selanjutnya baca juga kisah persamaan beliau dengan Zainuddin Maidin yang akan dikongsi selepas ini dalam entri berikutnya.  Rupanya Harussani pernah memanggil Akbar Ali selepas kenyataan beliau begitu keras menghina ulama.
Kenapa kita dedah perkara ini? Demi memastikan Umno tidak akan rosak dengan orang sebegini. 

Semoga Allah memberi taufik hidayat kepada semua pihak dan mengekalkan kita bernafas dalam hidayat setiap saat.

Sent from my iPhone

Belantan

Posted: 19 Jan 2014 11:20 PM PST

Belantan


Anwar dakwa kerajaan mendalangi pengusiran beliau dari Jepun?

Posted: 19 Jan 2014 09:44 PM PST


Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim mendesak Kementerian Luar Negeri memberi penjelasan di sebalik sandiwara kerajaan yang didakwa mendalangi pengusiran beliau dari Jepun.

Anwar mendakwa kerajaan telah memberikan 'laporan terbaru' termasuk skandal kepada kerajaan Jepun hingga menghalang beliau daripada memasuki negara terbabit secara sah hari ini.

"Apa peranan Wisma Putra hingga menyebabkan saya terpaksa diusir dari Jepun.

"Ketika ditahan pihak berkuasa Jepun, saya meminta penjelasan, mereka akhirnya memberitahu saya bahawa mereka terpaksa mengambil tindakan ini "kerana laporan terkini" mungkin pada bulan lalu," katanya memetik kenyataannya dari akaun laman sosial Facebook, hari ini.


Mengulas lanjut, Anwar membantah sekeras-kerasnya tindakan kerajaan Jepun yang menghalang beliau memasuki negara itu secara sah sekali gus menafikan haknya untuk mendapatkan perjalanan bebas tanpa sebarang halangan.

Tambah beliau, tindakan pihak berkuasa Jepun itu mengejutkannya kerana sebagai sebuah negara demokrasi terkemuka di dunia, perkara tersebut tidak pernah berlaku dengan hanya alasan yang berasas dan lemah.

Suara Politik
Belantan

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 19 Jan 2014 11:17 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Dengar Apa Komen Ahli Majlis Perundingan Perpaduan Nasional Pasal Kalimah Allah...

Posted: 19 Jan 2014 10:17 PM PST

Mujahid yusuh rawa adalah salah seorang ahli yang di lantik oleh Najib untuk menganggotai majlis perundingan perpaduan nasional, dia orang pas, ahli pas, ahli parlimen pas dan selama-lamanya akan menyokong pas...

Tapi cuba korang dengar komen dia pasal kristian nak guna kalimah Allah... komen dia aku nampak mirip seperti seorang pendakwah kristian yang sedang bersembunyi di sebalik jubah dan kopiah orang Islam dan mempromosikan agama kristian itu adalah satu agama yang baik setanding dengan agama Islam.

Ustaz Moden's Weblog

Posted: 19 Jan 2014 11:12 PM PST

Ustaz Moden's Weblog


Fatwa Gerakan Anti-Hadis (GAH) Dr Kassim Ahmad | Portal Rasmi Fatwa Malaysia

Posted: 19 Jan 2014 03:31 PM PST

Gerakan Anti-Hadis

Tarikh Keputusan:
20 Jan, 1996

Huraian Tajuk/Isu:
‘A. BAHAWA BUKU YANG BERTAJUK – (a) ‘Hadis Satu Penilaian Semula’ dan ‘Hadis Jawapan Kepada Pengkritik’ yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad; (b) ‘Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di dalam al-Quran’ yang ditulis oleh Idris Abdul Rahman; (c) ‘Bacaan’ yang ditulis oleh Othman Ali; (d) ‘The Computer Speaks – God”s Message To The World’ yang ditulis oleh Dr. Rashad Khalifa, adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islam serta mengeliru dan menyesatkan masyarakat Islam. Ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku tersebut, antara lain, menolak hadith sahih (iaitu hadith yang disahkan bersumber daripada Rasulullah S.A.W.) sebagai sumber aqidah dan perundangan Islam, menghina kedudukan Rasulullah S.A.W. dan menghina al-Quran dengan mempertikaikan kesahihan serta memesongkan pengertian sebenar ayat-ayat al-Quran tersebut.Adalah mengandungi ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang bertentangan dengan aqidah dan syariah Islamiah serta menglirukan dan boleh menyesatkan masyarakat Islam, oleh itu adalah diharamkan. B. BAHAWA orang dan kumpulan orang yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku-buku yang disebut terdahulu adalah suatu kumpulan orang yang sesat dan bertentangan dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah.

Keputusan:
Pada menjalankan kuasa yang diberi oleh Seksyen 34 (2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1992, Sahibus Samahah Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan membuat fatwa yang telah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa ‘Majlis Agama Islam dan “Adat Melayu Perak’ Darul Ridzuan pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995, dan atas titah perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan mengisytiharkan fatwa tersebut seperti berikut C. OLEH YANG DEMIKIAN – (1) mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku ‘Hadis Satu Penilaian Semula’, ‘Hadis Jawapan Kepada Pengkritik ‘, ‘Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith di Dalam al-Quran’, ‘Bacaan’ atau ‘The Computer Speaks: God”s Message To The World’; adalah murtad; (2) mana-mana orang Islam adalah dilarang : (a) mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku ‘Hadis Satu Penilaian Semula’, ‘Hadis Jawapan Kepada Pengkritik’, ‘Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran’, ‘Bacaan’ atau ‘The Computer Speaks: God”s Message To The World’; (b) mencetak, menerbitkan, memiliki, menyiarkan, menyebarkan atau mengedarkanbuku ‘Hadis Satu Penilaian Semula,’ ‘Hadis Jawapan Kepada Pengkritik’, ‘Pendedahan Kebenaran Adalah Dari Tuhanmu – Hadith Di Dalam al-Quran’, ‘Bacaan’ atau ‘The Computer Speaks: God”s Message To The World’; atau mana-mana bahagiannya, termasuk : (i) apa-apa bentuk, versi atau variasinya; (ii) apa-apa terjemahannya dalam apa-apa bahasa; (iii) apa-apa bahan publisiti yang bertujuan memberikan publisiti kepada mana-mana buku itu,pada atau atas apa-apa bahan, sama ada bahan cetak atau elektronik atau selainnya atau melalui apa-apa media; atau (c) menjadi anggota atau memimpin mana-mana Golongan Antihadith atau membantu dalam menghidupkan atau mengembangkan kumpulan sedemikian.’

Status Penwartaan:
Diwartakan

Tarikh Diwartakan:
15 Feb, 1996

Nombor Rujukan:
Majlis 0/Jld. 1; PU. Pk. 15/86

Akta/Enakmen:
No:139 Jil.49

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/gerakan-anti-hadis-0

Ana juga dapat sms dan whatsapp dari rakan di JAKIM pasal blog dedah gerakan anti hadis kalangan Blogger – :

Kumpulan Anti Hadis yang difatwa murtad 1995 di blog Outsyedthebox – sangat bahaya untuk agama Islam

http://www.penembak-tepat.com/2014/01/bukti-golongan-anti-hadis-kassim-ahmad.html?m=0

Mohon sebarkan

Sent from my Samsung Note 3


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 19 Jan 2014 11:02 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR DIHALAU MEMASUKI JEPUN, BANTUAN KECEMASAN DIPERLUKAN SEGERA !

Posted: 19 Jan 2014 06:16 AM PST


Ketua Pembangkang yang mendakwa dirinya Paling Berprestij di dalam Dunia, DS Anwar Ibrahim ditahan, dilarang dan dihalau dari memasuki negara Jepun sebuah negara "Rakan Paling Karib Amerika Syarikat" di Timur Jauh.

Anwar dikehendaki pulang semula ke Malaysia dengan penerbangan terawal dari Narita. Sehingga takat ini, pihak kami belum mendapat maklumat apakah nasib Anwar Ibrahim di Lapangan Terbang Narita, Jepun.

Kerajaan Malaysia diminta bersiap-sedia untuk menyelamatkan rakyat Malaysia yang terkandas di seluruh dunia, bukan sahaja di Sweden. 

Kemungkinan untuk mengumpul sumbangan perlu difikirkan oleh pihak yang berkaitan sama ada Kerajaan Negeri Selangor atau Kerajaan P.Pinang. Antara sumbangan yang boleh difikirkan ialah selimut, makanan dalam tin seperti ikan sardin, beras, selimut dan khemah memandangkan penahanan tidak jelas sama ada di dalam pejabat Imigresen Jepun atau di dalam tahanan sementara. Jabatan Kaji Cuaca beribu pejabat di Hawai meramalkan indeks "Kesejukan Melampau" sedang melanda sebahagian besar negara Jepun.

Rakyat Malaysia yang perihatin perlu menunjukkan semangat 1Malaysia dan digesa menunjukkan semangat a sense of belonging kepada mana-mana rakyat Malaysia yang kesusahan sama ada di Sweden, Jepun atau pun di Kuantan.GERAKAN ANTI PKR

Posted: 19 Jan 2014 09:41 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


KERAJAAN DIGESA CEPAT BUAT KEPUTUSAN UNTUNGKAN PENGGUNA.

Posted: 19 Jan 2014 12:55 PM PST

JANGAN KAWTIM LAH YE...

Posted: 19 Jan 2014 12:11 PM PST

ANUGERAH FOTO TERBAIK KATEGORI MELUKAKAN HATI MELAYU : KOMEN BERNAS..

Posted: 19 Jan 2014 07:40 AM PST

JEPANG PUN TOLAK LAHABAU NI...KAH KAH KAH

Posted: 19 Jan 2014 07:11 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 19 Jan 2014 09:31 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Tidak Dapat Masuk Jepun, Anwar Ibrahim Cukup Marah Dengan Kenyataan Doraemon Ini

Posted: 19 Jan 2014 08:48 PM PST


Penyanyi Bertudung Pula Dihalau Turun Dari Pentas

Posted: 19 Jan 2014 05:32 PM PST

 
 
 
 
KUALA LUMPUR: Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara.
 
Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.
 
"Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand," jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi.
 
Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.
 
"Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isukan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab."
 
Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, "Someone Like You" dan "Price Tag". (baca lanjut)
 

Anwar Ibrahim Marah UMNO Bila Tidak Dibenar Masuk Jepun

Posted: 19 Jan 2014 07:38 AM PST

Semua benda dan perkara hendak salahkan UMNO? Patutnya Anwar kena tanya diri sendiri apa salah dan silap yang beliau sudah lakukan. Jangan asyik hendak tuding jari salahkan orang lain sahaja.

Titah Yang Dipertuan Agong Mengenai Kalimah Allah SWT

Posted: 19 Jan 2014 04:01 AM PST

AlOR SETAR: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, menegaskan bahawa kalimah Allah adalah hak eksklusif milik umat Islam.

Justeru Baginda bertitah kalimah Allah itu perlu dihormati semua pihak dan dilarang penggunaannya oleh penganut agama lain.


Perkara itu dinyatakan baginda melalui titah sempena Hari Keputeraan Sultan Kedah Ke-86 yang dibacakan Tunku Bendahara Kedah, Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah, selaku Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah di Istana Anak Bukit, di sini.

"Ketetapan sudah jelas dibuat misalnya oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 1986 bahawa beberapa istilah serta kalimah menjadi hak eksklusif milik umat Islam dan perlu dihormati.

"Dalam konteks masyarakat majmuk, sensitiviti agama khususnya Islam sebagai agama yang mendasari Persekutuan perlulah dihormati," titah baginda.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 19 Jan 2014 03:34 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Selepas guru, penyanyi bertudung pula dihalau turun pentas oleh Cina

Posted: 19 Jan 2014 03:01 PM PST

KUALA LUMPUR: Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara.

Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.

"Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand," jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi.

Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.

"Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isukan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab."

Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, "Someone Like You" dan "Price Tag".

"Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan," jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut.

Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung. Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Jaharudin ketika dihubungi MySuara pagi tadi mengesahkan kejadian tersebut tetapi enggan mengulas lanjut kerana dia bukan pihak yang berautoriti.

Bekas pelajar Akademi Seni Kebangsaan dalam bidang muzik dan vokal yang pertama kali menjadi mangsa rasis dan diskriminasi perkauman setelah 12 tahun bergiat dalam industri tersebut menyifatkan tindakan penganjur sebagai satu penghinaan terhadap agama dan kepercayaannya sebagai seorang Muslim.

"Kita berada di Malaysia bukan Amerika Syarikat. Malah Amerika Syarikat pun sudah menerima penyanyi Malaysia berhijab seperti Yuna. Apa masalah kita di Malaysia? Yang menyanyi mulut saya bukan tudung saya!" tegas Marina yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul pada jam 2.40 pagi tadi selepas pulang dari majlis tersebut.


Sumber

(Video) Cina laung 'Melayu Bodoh' ditumbuk peserta perhimpunan

Posted: 19 Jan 2014 06:14 AM PST

Seorang lelaki Cina telah bertindak mengeluarkan perkataan Melayu bodoh kepada peserta himpunan menyokong Perdana Menteri di Alma Bukit Mertajam awal pagi tadi.

Dia diberitakan telah ditumbuk sebelum dibawa Polis ke Balai Bukit Mertajam untuk siasatan lanjut.

'Kami tak tidur sebilik' - Nora Danish

Posted: 19 Jan 2014 04:01 AM PST

Sepanjang menjadi anak seni, cakaplah apa sahaja tohmahan, kata-kata nista, kalau dikumpulkan mahu berguni-guni makian dan cacian yang dah diterima aktres comel ini.

Empunya badan, Nora Danish pun dilihat semakin lali dengan perkara tersebut malah menganggap ia merupakan asam garam seorang anak seni atau figura awam yang hidupnya senantiasa menjadi titik perhatian orang luar.

Namun, ada ketikanya Nora pun seperti manusia biasa, hatinya bisa menjadi sensitif membaca segala tohmahan yang dilemparkan buat dirinya.

Dan, jika diperhatikan kisah percutiannya bersama teman tapi mesra, Nedim Nazri ke London, baru-baru ini turut menjadi titik perdebatan di kalangan peminat dan hatersnya di Instagram.

Ditohmah ditaja tiket penerbangan dan duduk sebilik, Nora membidas perkara itu dengan mengatakan, "apabila pergi bercuti dengan Nedim, kami bukan pergi berdua-duaan. Selalunya percutian kami disertai keluarga dan teman-teman baik saya".

"Apabila kami bercuti, mesti ada yang fikir bukan-bukan, duduk sebilik dan macam-macam lagi. Kami tak seteruk itu!" katanya dipetik menerusi laporan Bi-Pop, hari ini.

Ibu tunggal berusia 32 tahun ini juga menafikan tiket penerbangannya ditaja kerana hasil kerja kerasnya selama ini, dia masih lagi mampu menanggung segala kos perbelanjaan ke negara Eropah itu tanpa melibatkan tajaan mana-mana pihak.

Sabar je la Nora, yang pasti jadikan segala kata-kata negatif itu sebagai penguat anda untuk meneruskan lagi kecemerlangan dalam bidang seni dan biarkan perkara-perkara negatif sebegitu berlalu pergi.

Tak gitu?

Selepas Noor Jan, Ratu Kuasa Alam pula tuntut Melaka

Posted: 19 Jan 2014 12:00 AM PST

MELAKA: Raja Noor Jan Shah Raja Tuah yang mendakwa dirinya Sultan Melaka dan kini berada dalam tahanan polis bukan satu-satunya individu yang bersaing untuk merebut takhta di negeri itu.

Seorang 'permaisuri' dari Seri Kembangan, Selangor telah melabelkan Raja Noor Jan Shah sebagai berlagak semata-mata dan mendakwa suaminya, anak kelahiran Melaka berusia 48 tahun yang sepatutnya mewarisi takhta Kesultanan Melayu Melaka.

Bonda Ratu Kuasa Alam Tan Sri Sharifah Norlaini Kesemua Dinegeret (Ratu Kepulauan Melayu), warga Indonesia dengan keturunan Turki- Acheh itu juga menuntut Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron memberikan ikrar taat setia kepadanya dan mengadakan mesyuarat dengan pegawai-pegawai beliau untuk membincangkan bagaimana untuk memulihkan Kesultanan Melayu Melaka yang telah berlalu.

Dia membuat percubaan pertama untuk bertemu Idris di pejabatnya di Seri Negeri di sini dua minggu lalu, tetapi tidak berjaya.

Hidhir Yusof, yang mendakwa dirinya sebagai pembantu peribadi 'permaisuri' berkata ratu mempunyai kuasa luar biasa dan memberi amaran bahawa dia boleh membuat sumpahan ke atas Melaka jika marah.

"Dia boleh memanggil ribut angin dan hujan yang tidak berhenti-henti jika tidak dapat menahan kesabarannya.

"Oleh itu, lebih baik ketua menteri bertemu dengannya dan mendengar rahsia Kesultanan Melaka yang tidak sabar-sabar untuk didedahkan kepada beliau," kata Hidhir ketika dihubungi, Sabtu.

Ketika ditemui, Idris mengakui bahawa 'permaisuri' tersebut dan Hidhir cuba untuk bertemu beliau di pejabat.

"Mereka datang dan bertemu saya untuk membincangkan mengenai Kesultanan Melaka pada masa kita telah berusaha memberantas royalti palsu di Melaka.

"Saya memberitahu mereka bahawa saya sibuk dengan kerja dan meminta mereka untuk bertemu pembantu saya jika mereka mempunyai apa-apa perkara kukuh untuk berbincang," kata Idris yang menambah bahawa darjah kebesaran yang diberikan selain daripada Gabenor Melaka dianggap tidak sah taraf, dan penerima anugerah tersebut akan dihalang oleh kerajaan daripada menerima apa-apa gelaran asal.

Warga Pakistan cabul kanak-kanak sembilan tahun

Posted: 18 Jan 2014 11:00 PM PST

SEREMBAN – Seorang pekerja kedai kain warga Pakistan dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam, atas tuduhan mencabul kanak-kanak berusia sembilan tahun, dalam kejadian awal Januari lalu.

Tertuduh, Muhammad Sallem, 28, yang diwakili peguam Mohamad Zahid Ahmad mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan atas pertuduhan yang dibacakan kepadanya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Siti Khairiah Abdul Razak.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu terhadap mangsa di sebuah butik di Nilai 3, di sini kira-kira 5 petang, pada 6 Januari lalu.

Dakwaan terhadapnya dikemukakan Timbalan Pendakwa Raya, Sara Afiqah Zulkipli mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau kedua-duanya.

Terdahulu, tertuduh merayu agar dikenakan wang jaminan yang rendah memandangkan dia datang ke negara ini untuk bekerja bagi menanggung ahli keluarganya di Pakistan dengan memperoleh pendapatan sebanyak RM800 sebulan.

Siti Khairiah menetapkan wang jaminan RM6,000 dengan seorang penjamin warga tempatan serta pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Beliau menetapkan sebutan kes pada 17 Februari depan.

Diperkosa dalam dusun durian

Posted: 18 Jan 2014 08:00 PM PST

BENTONG – Tanpa mengira usia, seorang lelaki berusia lingkungan 30-an merogol nenek berusia 69 tahun ketika mangsa mengutip durian di kebunnya di Chamang, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 8 pagi itu, mangsa yang bersendirian, terkejut dan rebah selepas disergah lelaki terbabit sebelum suspek mengikat tangan wanita berkenaan menggunakan kain dan merogolnya.

Mangsa menggagahkan diri melepaskan ikatan tangan dan pulang mengadu dirinya dirogol kepada ahli keluarga sebelum membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), jam 10 pagi.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Mohd Yusri Hassan Basri, mengesahkan menerima laporan kes terbabit dan siasatan sedang dijalankan.

"Siasatan awal mempercayai suspek sudah lama memerhati mangsa dari jauh sebelum menyerang dan bergelut dengan mangsa," katanya.

Beliau berkata, mangsa dihantar ke Hospital Bentong (HB) untuk pemeriksaan dan laporan perubatan mengesahkan terdapat kesan rogol. – BHarianOnline

Filem 'The Wolf of Wall Street' diharam tayang di Malaysia

Posted: 18 Jan 2014 06:30 PM PST

Filem tersohor tetapi sarat dengan kontroversi 'The Wolf of Wall Street' dilaporkan diharamkan tayangannya di Malaysia ekoran bahasa dan kandungan yang lucah.

"Sumber-sumber dalaman pejabat filem kerajaan Malaysia memaklumkan THR yang pengedar filem itu sedia maklum yang mereka akan berhadapan masalah besar dengan lembaga penapisan kerana kelucahan, babak bogel serta seks sewaktu tayangannya," lapor laman web hiburan The Hollywood Reporter.

Filem Hollywood yang diarahkan Martin Scorcese itu menyaksikan pelakon utamanya, Leonardo DiCaprio memenangi anugerah pelakon terbaik bagi kategori komedi dan muzikal pada anugerah Golden Globe ke-71 Ahad lalu.

Presiden Red Granite Pictures, Christian Mercuri dipetik oleh THR sebagai berkata kandungan filem itu bermasalah bagi wilayah-wilayah tertentu .

"Sebahagian daripada kandungan dalam filem itu menjadikannya sukar dibenar tayang di wilayah tertentu di mana mereka membuat tapisan dan boleh mengharamkan tayangan sesebuah filem," beliau dipetik sebagai berkata.

"Anda cuba membuat filem untuk penonton di seluruh dunia . Ini sebuah filem yang menakjubkan sepanjang tiga jam tayangannya.
Adalah mengecewakan apabila negara-negara tertentu tidak membenarkan seni ditayangkan secara keseluruhan," katanya.

Filem, yang merupakan pesaing untuk Academy Award tahun ini, mencipta rekod penggunaan perkataan lucah 'F' paling banyak dalam filem R-rated. Menurut Variety, perkataan 'F' itu didiucapkan 506 kali dalam filem itu, atau 2.81 kali seminit.

Red Granite Pictures membenarkan kandungan tertentu filem itu dipotong untuk melepasi proses tapisan di beberapa negara.

Sebagai contoh, bagi tayangan di India, tiga babak terpaksa dipotong iaitu adegan pesta seks gay liar, adegan onani di tempat awam dan satu lagi adegan melibatkan aksi Leonardo DiCaprio menghembus kokain ke dalam punggung seorang perempuan.

Setakat ini, filem itu telah mengutip AS $80 juta di Amerika Syarikat dan AS$40 juta di peringkat antarabangsa.

Penjaga Islam bakal jaga anak pasangan Malaysia di Sweden

Posted: 18 Jan 2014 06:00 PM PST

KUALA LUMPUR - Khidmat Sosial Sweden menyambut baik cadangan Wisma Putra untuk memindahkan kesemua empat anak pasangan warga Malaysia yang ditahan di negara itu untuk tinggal dengan keluarga Islam yang sanggup menjaga mereka.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin berkata, Wisma Putra turut telah memberi nama-nama keluarga Islam tersebut.

"Jabatan Kebajikan itu memberikan respons positif tetapi perlu menunggu keputusan dan kebenaran dari pendakwa raya bila-bila masa.

"Bagi kita, itu sudah mencukupi dan lega kerana diharap nanti kanak-kanak itu dapat duduk dengan keluarga Islam," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Hamzah turut menjelaskan, keputusan meletakkan kanak-kanak itu di bawah jagaan keluarga bukan Islam dilakukan kerana itu sahaja keluarga yang mampu dan mahu jaga mereka sewaktu kes tersebut mula berlaku.

Dalam perkembangan berkaitan, Hamzah berkata, pihak berkuasa Sweden telah memberi kebenaran kepada wakil ahli keluarga untuk menemui empat anak pasangan itu.
Datuk Hamzah Zainuddin
Katanya, kebenaran dan persetujuan itu diperoleh hari ini hasil usaha berterusan wakil Kedutaan Malaysia mendapatkan kerjasama pihak-pihak di negara berkenaan.

"Semua orang harus faham kita perlu mematuhi undang-undang yang ketat dan kita tidak mahu mengganggu siasatan yang sedang dijalankan.

"Ia sudah mula longgar selepas kita pujuk dan layan mereka," katanya.

Pasangan suami isteri, yang merupakan kakitangan Tourism Malaysia di Stockholm dan guru yang bercuti tanpa gaji, ditahan pada 18 Disember lepas dan tahanan reman mereka dilanjutkan kira-kira dua minggu lagi.

Mereka ditahan bagi membatu siasatan kerana memukul tangan salah seorang anak yang tidak bersolat.

Hamzah berkata perkembangan positif itu diharap memberi kelegaan kepada keluarga tersebut kerana sememangnya kementerian berusaha keras menjaga hal ehwal dan kebajikan semua rakyat Malaysia di luar negara.

"Apa yang kita harapkan anak-anak itu sentiasa sihat, dapat pergi balik sekolah selamat, dapat makanan yang baik dan situasi ini tidak jejaskan psikologi mereka," katanya.

Ditanya mengenai ada usaha sesetengah pihak untuk membawa balik kesemua kanak-kanak itu pulang ke tanah air, Hamzah berkata semua diminta bersabar, tenang dan tidak mempolitikkan isu berkenaan.

"Untuk bawa pulang pun perlu kebenaran dari ibu bapa dan wakil ahli keluarga mereka. Banyak details orang tidak faham. Kita sendiri hendak selesaikan ini dengan baik kerana libatkan kerajaan dan keluarga tersebut," katanya. - Bernama

3,000 bantah ADUN Machang Bubuk sumbat kangkung dalam mulut PM

Posted: 18 Jan 2014 05:30 PM PST

 BUTTERWORTH: Lebih 3,000 orang menyertai perhimpunan bagi mengecam tindakan biadap Anggota Dewan Undangan Negeri Machang Bubuk Lee Khai Loon dan sekumpulan penyokong DAP menyumbat kangkung ke dalam mulut patung menyerupai perdana menteri di sebuah pasar malam di Machang Bubuk pada Rabu lepas.

Perhimpunan anjuran Umno Bahagian Permatang Pauh itu juga bertujuan membantah tindakan menghina Datuk Seri Najib Tun Razak dan merupakan amaran keras kepada pihak tidak bertanggungjawab yang secara berterusan menghina Melayu dan agama Islam.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Pulau Pinang Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata perhimpunan yang disertai Badan Bukan Kerajaan dan badan kebajikan Melayu itu merupakan amaran kepada pihak yang tidak beretika supaya jangan menghina Islam dan perdana menteri.

"Kita boleh berbeza pendapat tetapi jangan sampai menghina. Tindakan yang dilakukan oleh ADUN Machang Bubuk itu bukan sahaja biadap tetapi kurang ajar," katanya kepada pemberita selepas menyertai perarakan lebih satu kilometer yang diadakan di sekitar Pusat Bandar Sunway, Seberang Jaya, Sabtu.

Perarakan yang bermula di Pusat Sukan Sunway dan berakhir di Pasaraya Sunway Carnival itu turut disertai Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Pulau Pinang Datuk Musa Sheikh Fadzir, Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh Mohd Zaidi Said dan barisan kepimpinan Umno Pulau Pinang.

Selain melaung slogan 'Hidup Melayu' dan berselawat peserta perarakan itu juga membawa kain rentang yang mengecam perbuatan biadap itu.

Isteri menteri ditemui mati di hotel

Posted: 18 Jan 2014 05:00 PM PST

Saat Bahagia.. Sunanda (kiri) ketika bersama suaminya, Shashi. - Foto dipetik daripada BBC
NEW DELHI - INDIA. Dua hari selepas beliau membuat pendedahan tentang kemungkinan suaminya menjalin hubungan sulit dengan seorang wartawan Pakistan, isteri Menteri Pembangunan Sumber Manusia India Shashi Tharoor, ditemukan meninggal dunia di sebuah bilik hotel mewah di sini pada Jumaat malam.

Walaupun Sunanda Pushkar disyaki membunuh diri, namun tiada nota tentang perkara itu ditemukan, lapor The Times of India.

Bagaimanapun sumber polis lebih berhati-hati lewat malam tadi apabila mereka berkata kematian Sunanda mungkin "kematian biasa atau kematian luar biasa".

Mayat wanita berusia 52 tahun ini dilaporkan ditemukan Tharoor apabila beliau pulang ke hotel itu selepas menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Kongres All India pada Jumaat malam.

Polis dimaklumkan tentang kejadian itu oleh S Abhinav Kumar, setiausaha peribadi Tharoor.

Pasangan itu dikatakan tinggal di hotel berkenaan kerana banglo rasmi Tharoor sedang dicat semula.

Tragedi berlaku ketika laman Twitter dibanjiri kemarahan dan perbincangan orang ramai tentang Tharoor, Sunanda dan wartawan berkenaan yang dikenali sebagai Mehr Tarar.

Mereka yang berbual dengan Sunanda dua hari lepas menyifatkan beliau berada dalam keadaan amat terganggu dan tidak keruan berhubung dakwaan suaminya menjalin hubungan sulit dengan Tarar.

Terdapat juga laporan bahawa Sunanda pernah menyebut tentang perceraian, tetapi perkara itu dinafikannya pada Khamis.

Polis berkata siasatan sedang dijalankan dari pelbagai sudut, termasuk bunuh diri, keracunan atau serangan jantung. Sebuah pasukan forensik pergi ke hotel berkenaan dan seorang majistret dipanggil untuk menyoal siasat Tharoor serta setiausahanya.

Tidak terdapat kecederaan pada mayat Sunanda, yang ditemukan pada pukul 8 malam apabila Tharoor masuk ke bilik. Menurut laporan, Sunanda dilihat kali terakhir berada di lobi hotel berkenaan pada kira-kira pukul 3.30 petang.

Autopsi mungkin dijalankan di All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS) hari ini.

Tharoor, yang meninggalkan Pertubuhan Bangsa Bersatu selepas gagal dalam pemilihan bagi jawatan setiausaha agung, kembali ke India pada 2008.

Tidak lama selepas itu, beliau bercerai dengan isterinya, seorang diplomat dari Kanada dan berkahwin dengan Sunanda pada 2010, perkahwinan ketiganya.

Tharoor mempunyai dua anak lelaki hasil perkongsian hidup dengan isteri pertamanya, Tillotma.

Media India melaporkan Tharoor, yang mengadu mengalami sakit dada dan palpitasi pada Jumaat malam, kini dipindah keluar dari Unit Rawatan Rapi AIIMS ke wad biasa. Kini, beliau berada dalam keadaan stabil.

Sementara itu, ketua Jabatan Sains Forensik AIIMS Dr Sudhir Gupta berkata laporan awal autopsi menunjukkan kematian Sunanda bukan kematian secara biasa.

"Ia kematian mengejut luar biasa dan siasatan menyeluruh sedang dijalankan. Kami akan beri pendapat muktamad kami beberapa hari lagi dan satu laporan holistik akan dikemukakan kepada majistret.

"Pakar patologi menolak keracunan (menyebabkan kematian Sunanda) kerana sampel yang dihantar untuk dibuat analisis toksikologi menunjukkan hasil negatif, tetapi terdapat kecederaan tertentu pada mayatnya.

"Jenis kecederaan ini tidak boleh didedahkan. Saya tidak mahu memberi komen mengenainya (kecederaan) sekarang. Berilah saya masa untuk memberi pendapat holistik. Laporan yang dikeluarkan nanti akan bersifat telus," katanya.

Sekumpulan tiga doktor, diketuai Dr Gupta, melakukan autopsi terhadap mayat Sunanda.

Sunanda, ahli perniagaan berketurunan Indo-Kanada, bertugas sebagai pengurus jualan dengan TECOM Investments, yang berpejabat di Dubai dan pemilik bersama Rendezvous Sports World dari di India. - Bernama

Duke of UMNO

Posted: 19 Jan 2014 01:31 PM PST

Duke of UMNO


HIMPUN SOKONG PM DI PULAU PINANG DIUPAH NAJIB?

Posted: 19 Jan 2014 04:35 AM PST

Baru-baru ni PM dihina dengan isu bodoh, kan? Alaaa.. isu "kangkung" yang takdak faedah tu.. Lepas tu, ADUN DAP Machang Bubuk hina lagi PM dengan insiden yang pada saya sememangnya langsung tak matang... lihat gambar provokasi yang dirakam kat atas...

Semalam, dilaporkan ribuan rakyat Pulau Pinang berhimpun secara aman memprotes tindakan Lee Khai Loon yang sumbat mulut kartoon Najib dengan kangkung tu... Kat bawah ni ada beberapa gambar himpunan sokong PM tu...

Cuma...saya tertanya-tanya...


Takde ke sapa-sapa yang nak tuduh kawan-kawan kita kat Penang tu sebagai "membodek" Najib? Adakah depa ni dibayar Najib untuk menyokongnya dan marah kat Lee Khai Loon tu?

Bukan apa... sebelum ni ada pihak yang mengandaikan bahawa jika kita menyokong mana-mana pemimpin UMNO/BN, maka kita dituduh telah dibayar atau diupah pemimpin UMNO/BN tersebut. 

Kalau seorang pemimpin UMNO/BN dihina seorang pemimpin pembangkang, maka mungkin kita yang membela pemimpin UMNO/BN tu diupah untuk menghentam pemimpin pembangkang tu... 


Tuduhan macam tu sebelum ni selalu ditohmah puak-puak Pakatan Haram pada blogger-bloggers pro UMNO/BN. Tanyalah blogger-bloggers pro-UMNO/BN yang lain... ramai yang dituduh begitu, kan?

Cuma yang terkilannya, ada pulak segelintir pihak yang "hebat" dan sokong UMNO/BN, terjangkit dengan perangai pembangkang yang cuba jatuhkan kreadibiliti bloggers pro-UMNO/BN ni... pelik, kan? Tak tau la apa asas hujah depa... obses pulak tu dengan tuduhan depa tu... heh!

Sabar ajalahhh... memang la rasa dianiaya... tapi hari kiamat kan ada... time tu terimalah habuan masing-masing...kan? Saya okay jer...peace! 

GEMPARRR..!!! AZMIN NAK PECAT KHALID IBRAHIM...!!!

Posted: 18 Jan 2014 10:34 PM PST

khalid azmin

Baru-baru ini media mendedahkan tentang Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, yang mahu Tan Sri Khalid Ibrahim, dipecat dari jawatannya sebagai Menteri Besar Selangor. Khabarnya, usul berkenaan dibuat Azmin di dalam satu mesyuarat PKR yang dipercayai dipengerusikan "Boss De Facto", Anwar Ibrahim…

Dalam kenyataan balas, MB Selangor itu menyerahkan hal pemecatannya kepada rakyat dan ahli PKR. Dia dilapor menyifatkan usul "orang kanan kesayangan" Anwar itu sebagai "isu politik"…

Nampaknya, pergaduhan di antara Azmin dan Khalid tidak dapat dinafikan lagi. Masing-masing "keras kepala" dan Azmin dilihat cuba "membunuh" karier politik Khalid melalui kedudukan serta hubungan baiknya dengan Anwar di dalam parti. Sehingga sekarang, isteri Anwar yang juga Presiden PKR yang dikatakan "De Facto" pada Khalid masih berdiam diri…


Saya tertanya-tanya, apakah Azmin serius mahu Khalid dipecat dari jawatan MB Selangor? Atau dia di dalam mesyuarat itu cuba memohon restu dari Anwar untuk "berperang habis-habisan" dengan Khalid? Benarkah dia mahu Khalid dipecat?

Kalau benar Azmin mahu Khalid dipecat, dia sepatutnya tidak mengusulkan perkara seumpama itu di dalam mesyuarat PKR. Dia hanya perlu memaklumkan saja pada ahli mesyuarat itu bahawa dia dan penyokongnya akan bertindak memecat Khalid. Sebagaimana maklum, sudah tentu Anwar akan menyokong tindakannya…

Sepatutnya, Azmin wajar membuat usul sidang DUN tergempar diadakan di Selangor. Dia boleh menghubungi Speaker DUN untuk tujuan itu dan menjelaskan bahawa dia akan mengadakan sesi "undi tidak percaya" pada Khalid Ibrahim sebagai MB Selangor.

Azmin boleh menggunakan Anwar untuk menghubungi Lim Kit Siang atau Karpal Singh untuk menekan Speaker DAP, Hannah Yeoh, untuk tunduk pada kemahuannya mengadakan sidang DUN tergempar itu. Kemudian, dengan pengaruh dan sokongan yang ada, Azmin boleh "guling" Khalid di dalam dewan undangan negeri, bukan?

Saya yakin 100%, Azmin takkan dapat pecat Khalid jika dia mengusulkan niatnya itu di dalam mesyuarat PKR. Apa yang ahli mesyuarat PKR itu boleh buat? Mereka semua punya kuasa memecat Khalid, kah? Sila rujuk undang-undang DUN sebelum bertindak…

Yang paling malang ialah rakyat Selangor sebenarnya. Mereka mengharapkan Pakatan Haram Selangor, tapi jelas mereka dihampakan lagi di awal penggal ini. Rumah urut, pusat-pusat hiburan dan premis maksiat makin "kuat", Islam makin dicabar, perniagaan makin mahal, ekonomi makin merudum, duit makin habis dan kerajaan negeri langsung tak stabil!

Itulah nasib rakyat Selangor. Itulah hasil yang mereka dapat setelah memberikan undi pada Pakatan Haram pada PRU ke-13. Nak kata "padan muka" pada rakyat Selangor, itu tidak wajar pada saya. Memang mereka dari awal digula-gulakan dan mereka benar-benar mengharapkan "gula-gula". Tak terbayang pun mereka akan dibalas dengan "tuba"…

Memang menyedihkan melihat sebuah negeri termaju tiba-tiba diporak-perandakan hanya dalam jangka masa beberapa tahun. Politiknya Pakatan Haram "tidur sebantal, tapi mimpi berlainan mengikut nafsu masing-masing". Harta negeri dijadikan bagai hak peribadi, dijoli sakan untuk kepentingan diri…

Tapi merek cukup bijak berlakon baik. Manis bicara, tiada cacat cela. Padahal di sebalik pakaian yang menutup tubuh Pakatan Haram Selangor, tersembul nanah bisul yang ranum menyakitkan, kurap yang makin digaru makin sedap dan panau yang berkulat-kulat sekian lama.

Sabar sajalah rakyat Selangor. Terimalah pilihan anda pada PRU ke-13 yang lalu dengan tabah. PRU ke-14 nanti sudah tentu mereka akan tabur "gula-gula" lagi. Ketika itu, tak tahulah sama ada rakyat Selangor akan memilih Pakatan Haram lagi atau tidak. Terserahlah. Sementara ini,  "nikmati"lah undi "populis" yang rakyat Selangor nak sangat sebelum ini, kan?

Sumber: Mykmu.net

TERKINI..! MUKHRIZ BERGELAR DATUK SERI HARI NI...

Posted: 18 Jan 2014 08:32 PM PST

Sebentar tadi saya dapat berita mengenai penganugerahan darjat kebesaran kepada MB Kedah, Mukhriz Mahathir, yang membawa gelaran "Datuk Seri" di Istana Kedah, sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Kedah...

Segak bergaya macam arwah Ustaz Azizan dan MB yang lepas-lepas, Mukhriz kelihatan "cool" je terima darjah kebesaran tu..Seri Paduka Mahkota Kedah (SPMK)...

Tahniah Datuk Seri.. moga diberikan lebih banyak kekuatan, ilham, petunjuk dan hidayah untuk mengetuai Kerajaan BN Negeri Kedah lepas ni...Saya takmau komen banyak, nanti depa kata saya diupah Datuk Seri pulak... cukuplah dengan doa saja..kan?

Saya harap dengan semangat dari darjah kebesaran kurniaan Istana Kedah itu, Datuk Seri makin bersungguh-sungguh membangunkan Kedah Jelapang Padi.. demi Islam, bangsa dan tanahair... sesungguhnya perjuangan kita masih belum selesai...

Berilah yang terbaik untuk rakyat, insyaAllah, Allah SWT akan redha seluruh hidup kita di dunia dan akhirat.. Aminnnn...

MENTERI PELAJARAN TAK PATUT BERITAHU APA YANG SEMUA ORANG DAH TAHU...

Posted: 18 Jan 2014 06:51 PM PST

Saya terbaca jawapan Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yasin tentang isu "paksa bukak tudung lepas tu mintak maaf" yang berlaku di Johor baru-baru ni...Katanya...

"Ini tidak sepatutnya berlaku tetapi baguslah dia (lembaga pengurusan sekolah) dah ambil keputusan mohon maaf. Sepatutnya tak berulang kerana hal-hal sebegini menyentuh hak seseorang.

"Dia tak boleh salah guna kuasa sebagai ahli lembaga sekolah untuk menyuruh guru itu membuka tudung. Dari segi kementerian guru itu tidak melanggar apa-apa (peraturan)," katanya kepada pemberita selepas turun padang meninjau situasi harga barangan keperluan di sini hari ini."

Itu saja ulasan dan kenyataan dari Tan Sri Muhyiddin pasal isu tu? Saya tertanya-tanya...Apakah itu saja kenyataan yang mampu dinyatakan Timbalan Perdana Menteri? "Tak sepatutnya, berlaku", "bagus sebab dah minta maaf", "tak sepatutnya berulang lagi", "tak boleh salah guna kuasa" dan "guru pakai tudung tak langgar apa-apa peraturan"... itu saja?

Saya nak tanya, apa jaminan dari Tan Sri Muhyiddin untuk perkara seumpama itu tidak lagi berlaku di sekolah-sekolah atau mana-mana institusi pendidikan di bawah Kementerian Pelajaran lepas ni?

Apa tindakan Kementerian Pelajaran pada Guru Besar sekolah di Johor tu?

Apakah dengan tidak mengambil tindakan pada guru besar sekolah tu tidak membayangkan bahawa Tan Sri Muhyiddin cuba berlaku "play safe" untuk menjaga hati kaum Cina di Johor? 

Risau hilang undi dan sokongan jika diambil tindakan tegas? PRU ke-12 dan PRU ke-13 diorang bagi undi ke kat BN? Berapa banyak dapat undi? Bekas MB kalah, Kit Siang tiba-tiba menang, angkara siapa punya undi?

Rasanya, SEMUA ORANG TAHU perkara tu tak sepatutnya berlaku, tahu tentang etika "mohon maaf", dan semua mahu perkara tu tak berulang lagi. Memang semua orang tahu Jemaah di sekolah tu tak boleh salah guna kuasa dan guru pakai tudung tak langgar peraturan. Saya ulang, SEMUA ORANG TAHU...

Apa yang saya yakin SEMUA ORANG TAK TAHU ialah apa tindakan Kementerian Pelajaran pada Guru Besar tu? Bila nak gantung kerja guru besar tu? Saya yakin, ramai yang mahu guru besar tu digantung tugas sehingga dapat keputusan dari Kementerian...

Saya menanti tindakan dari Kementerian pada guru besar sekolah tu, bukan kenyataan yang SEMUA ORANG DAH TAHU... harap "advisors" Kementerian Pelajaran dan KSU beri nasihat yang progresif kat TPM... bukan update perkara yang SEMUA ORANG DAH TAHU... boleh?

Cucu Tok Selampit

Posted: 19 Jan 2014 01:21 PM PST

Cucu Tok Selampit


@malaysiakini & @tm_insider Portal Putar Belit Suka Edit Berita

Posted: 18 Jan 2014 09:19 PM PSTDalam perhimpunan aman membantah tindakan ADUN PKR Machang Bubuk, Lee Khai Loon dan kuncu-kuncunya menghina Perdana Menteri semalam, di Bandar Sunway, Bukit Mertajam semalam, Malaysiakini telah pada mulanya melaporkan kehadiran orang ramai sebanyak 3,000 orang. Laporan ini disediakan pada sebelah pgi.

Namun pada sebelah petangnya berita berkenaan telah diedit. Jumlah kehadiran orang ramai berjumlah 3,000 orang telah bertukar menjadi 600 orang pada sebelah petangnya. Nasib baik ada sahabat-sahabat laman maya yang sempat 'screen page' berita Malaysiakini berkenaan. Kejadian yang sama berlaku di portal berita The Malaysian Insiders. Namun 'screen page' ke atas berita The Malaysian Insiders tidak sempat dilakukan.

Siapa yang menipu dari segi jumlah bilangan orang yang datang? Diharap Malaysiakini dan The Malaysian Insiders dapat memberikan pencerahan. Atas arahan siapa jumlah kehadiran orang ramai diubah? Rakyat Malaysia tuntut kebenaran berita dari Malaysiakini dan The Malaysian Insiders. Kami Rakyat Malaysia tidak mahu tertipu dengan laporan tidak bertanggungjawab dan dimasukkan kedalam 'vortex spinning' kalian.

SPAD - Perubahan Sementara Hentian Akhir Bas Henti-Henti Jalan Hang Kasturi, Lebuh Pudu, Jalan Petaling & Medan Pasar

Posted: 15 Jan 2014 06:30 PM PST

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) ingin memaklumkan bahawa hentian akhir bagi perkhidmatan bas henti-henti di Jalan Hang Kasturi, Lebuh Pudu, Jalan Petaling (Bangkok Bank) dan Medan Pasar akan diubah buat sementara waktu ke Hentian Akhir Bandar di Jalan Munshi Abdullah. Perubahan ini akan dikuatkuasakan mulai 18 Januari 2014 (Sabtu) bertujuan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas serta menjaga keselamatan penumpang bas di sekitar kawasan pembinaan "Heritage Trail".

Hentian Akhir Bandar di Jalan Munshi Abdullah ini ditempatkan secara berpusat  bagi perkhidmatan bas henti-henti laluan jarak jauh koridor Jalan Ipoh dan Jalan Pahang. Manakala bagi perkhidmatan bas henti-henti laluan jarak dekat, bas hanya dibenarkan untuk mengambil serta menurunkan penumpang sahaja dan tidak dibenarkan untuk berhenti di Hentian Akhir Bandar. Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai perubahan baru ini, sila layari laman web www.spad.gov.my. Berikut adalah senarai laluan yang terlibat untuk makluman.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, pihak tuan boleh menghubungi En. R. Suresh Kumar, Ketua Komunikasi (019-3295214) atau Puan Nurul Asyikin, Pengurus, Bahagian Komunikasi (012-6227832).


Pegawai SPAD Terima Rasuah? Mari Baca Kes-Kes SPRM Ini

Posted: 15 Jan 2014 06:30 AM PST


Saban hari kita dapat membaca di laman-laman sosial dan menonton di Youtube, pegawai-pegawai kakitangan Kerajaan dan badan penguatkuasa dituduh mengambil suapan rasuah. Tidak dapat dinafikan di dalam setandan pisang, tidak kesemua buahnya akan elok. Pasti ada satu dua yang akan menjadi busuk. Pegawai Penguatkuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) tidak terkecuali daripada tohmahan ini. Kita boleh menguruskan persepsi, namun lebih baik kita memberikan data dan fakta menyokong sesuatu kenyataan untuk menguruskan persepsi. Baca data-data kes di bawah:

Di Johor Bharu, hari ini, 15 Januari, empat warga negara Singapura dan sebelas rakyat Malaysia mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Jenayah Khas (Rasuah) 4, Johor Bahru kerana memberi rasuah kepada Pegawai Penguatkuasa di dalam operasi yang dijalankan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Johor bersama pelbagai agensi penguatkuasaan tahun lalu. Nilai suapan wang tunai tertinggi sebanyak RM1,000 hingga RM50.00 diberikan untuk mengelakkan daripada diambil tindakan undang-undang terhadap kesalahan yang dilakukan dengan jumlah keseluruhan wang rasuah yang disita dan dilucuthak oleh Mahkamah sebanyak RM5,365.00. 

Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz memerintahkan kesemua tertuduh membayar denda RM10,000 dan sehari penjara. Sekiranya gagal membayar denda tersebut, tertuduh bakal berdepan dengan hukuman 6 bulan penjara. Hukuman di bawah Seksyen 24(1) ASPRM 2009 menetapkan Penjara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda daripada nilai suapan atau sepuluh ribu, mengikut mana-mana  yang lebih tinggi. Pendakwaan dijalankan oleh Pegawai Pendakwa SPRM Johor,PSK Ridzuan bin Abdul Malek dibantu pegawai-pegawai penyiasat SPRM Johor.

Fakta terperinci kes adalah seperti berikut:
 • Warganegara Singapura, Lee Koon Hoe, (Nombor Passport: E2078533L), 58 tahun, yang bekerja sebagai Pemandu Teksi turut mengaku bersalah kerana memberikan rasuah sebanyak $SD50.00 kepada Asmadi Bin Mat yang bertugas sebagai Pegawai Eksekutif Penguatkuasa di Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Johor untuk tidak mengambil tindakan di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat  2010. Kesalahan dilakukan pada Oktober 2013 di laluan keluar kenderaan daripada Malaysia ke Singapura, Bangunan Sultan Iskandar, Johor Bahru.
 • Turut dituduh, Neo Eng Huat, (Nombor Passport: E 1977859J), 57 tahun, yang merupakan Pengurus Pembinaan mengaku salah memberi rasuah sebanyak RM50.00 kepada Mohd Ariff Johari Bin Mohd Zulkipli yang bertugas sebagai Konstabel Polis Diraja Malaysia, Cawangan Trafik, Bukit Aman sebagai dorongan untuk tidak mengeluarkan saman di atas kesalahan memandu melebihi had laju. Kesalahan tersebut dilakukan pada Oktober 2013 di KM 17.7 Lebuhraya Linkedua, Johor Bahru.
 • Warganegara Singapura yang turut dituduh hari ini, R Isvar, 38 tahun, (Nombor Passport : E 3635239D), bekerja sebagai Pemandu Van Persiaran Pelancong turut mengaku salah memberi suapan wang tunai RM 100.00 kepada ejen Kerajaan Malaysia iaitu Asmadi bin Mat yang bertugas sebagai Pegawai Penguatkuasa di SPAD, Johor sebagai dorongan tidak melakukan suatu perbuatan berhubungan dengan hal ehwal prinsipalnya iaitu, tidak mengambil tindakan atas kesalahan tidak memiliki permit yang sah daripada SPAD. Kesalahan tersebut dilakukan padaOktober 2013, di laluan keluar kenderaan daripada Malaysia ke Singapura, Bangunan Sultan Iskandar ,Johor Bahru
 • Sementara itu, seorang lagi warganegara Bangladesh Md Mamun Khan (Nombor Passport: AG 2142128), 36 tahun, yang juga memegang status status Penduduk Tetap (PR) Republik Singapura (Nombor PR: S7867464D), bekerja sebagai Pemandu Bas Persiaran mengaku salah memberi rasuah wang tunai sebanyak $SGD 200.00 kepada Pegawai Eksekutif Penguatkuasa iaitu Asmadi Bin Mat yang bertugas di SPAD, Johor untuk tidak mengambil tindakan kerana tidak memiliki lesen Pengendali yang sah di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Kesalahan dilakukan pada Oktober lalu di laluan kenderaan, Bangunan Sultan Iskandar, Johor Bahru.
 • Rakyat tempatan yang turut dituduh ialah Yong Hock Pen, 55 tahun,bekerja sebagai Pemandu Van Pelancong mengaku salah memberi rasuah RM 1,000.00 kepada Asmadi bin Mat, Ketua Penguatkuasa SPAD Wilayah Selatan Johor Bahru, untuk tidak mengambil tindakan kerana telah melakukan kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Kesalahan tersebut dilakukan pada Oktober 2013 di laluan masuk kenderaan daripada Singapura ke Malaysia, Kompleks Sultan Abu Bakar, Second Link, Gelang Patah, Johor Bahru.
 • Ramanaathan A/L Ratnam, 27 tahun, bekerja sebagai Pemandu Van Pelancong juga mengaku salah atas kesalahan memberi rasuah RM500.00  kepada pegawai penguatkuasa SPAD Wilayah Selatan, Mohamad Rofiki Bin Ismail, untuk tidak mengambil tindakan kerana  menjalankan perkhidmatan pengangkutan awam tanpa lesen pengendali. Kesalahan dilakukan pada November 2013 di Plaza Tol Lima Kedai, Lebuhraya Link Kedua, Nusajaya,  Johor Bahru.
 • Tio Chin Kwan, 44 tahun, Pemandu Van Pelancong, mengaku salah memberi rasuah RM 500.00 kepada Abd Rahim Abd Kadir, Pegawai Penguatkuasa SPAD Wilayah Selatan Johor Bahru, untuk mengambil tindakan bagi kesalahan menjalankan perkhidmatan awam di Malaysia tanpa memiliki lesen pengendali yang sah di bawah Seksyen 16 APAD 2010. Beliau melakukan kesalahan pada November 2013 di laluan masuk kenderaan daripada Singapura ke Malaysia, Kompleks Sultan Abu Bakar, Second Link, Johor Bahru.
 • Tan Toh Seng, 54 tahun, bekerja sebagai Pemandu Van Pelancong turut mengaku salah memberi suapan RM 400.00 kepada Abdul Wahid Bin Rahmat yang bertugas sebagai Pegawai Penguatkuasa SPAD Wilayah Selatan Johor sebagai dorongan kepadanya untuk  tidak mengambil tindakan terhadap beliau yang melakukan kesalahan di bawah seksyen 22 Akta Pengangkutan Awam dan Darat 2010 (APAD 2010) iaitu mengambil tambang secara berasingan kepada Penumpang. Kesalahan dilakukan pada November lalu di Laluan Singapura ke Malaysia Bangunan Sultan Iskandar dalam Daerah Johor Bahru.
 • Ramakrishna A/L Naidu, 36 tahun, Pemandu Bas juga mengaku salah memberi suapan RM 400.00 kepada Asmadi Bin Mat yang bertugas sebagai Pegawai Eksekutif Penguatkuasa SPAD, untuk tidak mengambil tindakan bagi kesalahan gagal mengemukakan Lesen Pengendali Bas Pekerja bernombor pendaftaran WBY 8287 dan mengubahsuai struktur asal binaan Bas Pekerja bernombor pendaftaran WBY 8287 tidak mengikut spesifikasi kenderaan perdagangan yang diluluskan oleh SPAD. Kesalahan tersebut dilakukan pada Oktober 2013 di Stesen Minyak Petronas, Taman Desa Cemerlang, di dalam Daerah Pasir Gudang, Johor.
 • Sementara itu juga, di mahkamah yang sama, Nicksomn Khoo @ Khoo Lian Son, 45 tahun, yang bekerja sebagai Pemandu Persendirian turut mengaku bersalah kerana memberi suapan sebanyak RM200.00 dan $SGD 200.00 kepada Mohd Khalish bin Mohd Tahir yang bertugas sebagai Pegawai Penguatkuasa di SPAD, Johor untuk tidak mengambil tindakan bagi kesalahan beroperasi tanpa lesen pengendali yang ditetapkan oleh Akta APAD 2010. Kesalahan tersebut dilakukan pada November tahun lalu di laluan Lebuhraya Plaza Tol  Tanjung Kupang , Johor.
 • Rakyat Malaysia yang turut dituduh hari ini ialah Chin Wan Fah,  41 tahun yang bekerja sebagai Pemandu mengaku salah kerana memberi rasuah kepada Muhammad Fadzrin bin Ruslan, yang bertugas sebagai Penguatkuasa di SPAD Johor Bahru sebagai dorongan agar tidak mengeluarkan saman kerana menjalankan suatu perkhidmatan pengangkutan awam tanpa memiliki suatu lesen pengendali di bawah Akta SPAD 2010. Kesalahan tersebut dilakukan pada November lepas di Plaza Tol Link Kedua, Johor Bahru.
 • Kannan A/L Chunaragesan, 26 tahun,bekerja sebagai Pemandu Van, mengaku bersalah memberi suapan RM150 dan SD 50.00 kepada Abd Rahim Abd Kadir, Pegawai Penguatkuasa SPAD Wilayah Selatan, sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan bagi kesalahan menjalankan perkhidmatan pengangkutan awam tanpa lesen pengendali yang sah. Kesalahan dilakukan di laluan masuk kenderaan daripada Singapura ke Malaysia, Bangunan Sultan Abu Bakar, Lebuhraya Link Kedua, Nusajaya dalam Daerah Johor Bahru, dalam Negeri Johor pada November 2013.
 • Manakala , Chong Teck Min, 57 tahun, yang bekerja sebagai Pemandu Van Persiaran Pelancong turut mengaku salah atas pertuduhan memberi rasuah wang tunai sebanyak RM200.00 kepada Mohd Hamizi bin Hamzah, Pegawai Penguatkuasa SPAD, Johor sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan kerana melakukan kesalahan menjalankan perkhidmatan pengangkutan awam tanpa lesen pengendali di bawah Akta APAD 2010. Beliau melakukan kesalahan tersebut di Tol Lima Kedai, dalam Daerah Johor Bahru, pada November 2013.
 • Goh Min Han Ivan, 37 tahun, Pemandu Van Persiaran pelancong juga mengaku salah kerana memberi suapan RM150.00 kepada Safiuddin bin Badrulhisam yang bertugas sebagai Pegawai Penguatkuasa di SPAD, Johor sebagai dorongan  untuk tidak mengambil tindakan undang-undang di bawah Akta APAD 2010. Kesalahan dilakukan di laluan keluar kenderaan daripada Malaysia ke Singapura, Bangunan Sultan Iskandar , Johor Bahru pada November 2013.
 • Pertuduhan terakhir terhadap Tan Kwee Leong, 32 tahun, yang bekerja sebagai Pemandu Bas juga mengaku salah memberi rasuah RM RM100.00 kepada Mohd Khalis bin Mohd Tahir yang bertugas sebagai Pegawai Penguatkuasaan SPAD Johor, sebagai dorongan untuk tidak mengeluarkan kompaun kerana disyaki membawa pelancong dari Singapura masuk ke Malaysia tanpa pemandu pelancong, tiada senarai penumpang dan tiada jadual perjalanan seperti yang telah ditetapkan bawah S79 Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Kesalahan dilakukan di laluan masuk bas dan kenderaan perdagangan daripada Singapura ke Malaysia, Bangunan Sultan Iskandar,johor Bahru pada Oktober tahun lepas.

Aduan Video Dapat Digunakan Oleh SPAD Untuk Mengambil Tindakan Terhadap Pemandu Teksi Degil

Posted: 10 Jan 2014 09:30 PM PST

Teknologi terkini seperti gambar dan mutakhir rakaman video boleh digunakan oleh pengguna teksi untuk melaporkan pemandu-pemandu teksi yang degil dan enggan mengikut peraturan seperti menggunakan meter, tidak memilih penumpang, tidak mengenakan tambang yang tidak sepatutnya dan sebagainya. Ini terbukti apabila Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah menggantung dua orang pemandu teksi selama sebulan kerana kesalahan tidak menggunakan meter dan mengenakan tambang berlebihan. Syarikat pengendali mereka juga diberi surat amaran untuk kesalahan ini.

Tindakan keras ini berikutan siasatan lanjut selepas penerimaan dua aduan video melalui akaun SPAD Twitter, @aduanSPAD. Penyebaran video-video tersebut juga telah dilakukan oleh pihak awam yang prihatin melalui laman media social Facebook menerusi mukabuku 'How to Deal with Errant and Rogue Malaysia Taxi Drivers'. Tahniah SPAD yang menerima bukti dalam bentuk teknogi terkini dari orang ramai.

 Adalah diharapkan agar orang ramai akan terus membantu pihak SPAD untuk menangani masalah pemandu teksi yang enggan menggunakan meter kerana menjejaskan imej dan reputasi industri teksi secara keseluruhan, lebih-lebih lagi sepanjang Tahun Melawat Malaysia 2014. Orang ramai dialu-alukan untuk membuat aduan dalam bentuk rakaman video sebagai bahan bukti kesalahan yang berkenaan. 

Sudah pastinya SPAD juga memerlukan beberapa maklumat penting bagi memastikan pemprosesan setiap aduan berjalan lancar dan berkesan seperti maklumat pemandu, nombor pendaftaran kenderaan, tarikh, lokasi kejadian dan bahan sokongan lain yang boleh digunakan sebagai bukti. Orang ramai boleh menghubungi S.P.A.D. melalui Twitter, laman Facebook rasmi S.P.A.D., e-mel (aduan@spad.gov.my) atau Hotline Aduan S.P.A.D. (1-800-88-7723).

TS Muhyiddin Tidak Setuju Pengusaha Bas Sekolah Menaikkan Tambang Tanpa Persetujuan SPAD

Posted: 06 Jan 2014 05:00 AM PST

Timbalan Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin berkata pengusaha bas sekolah tidak seharusnya bertindak terburu-buru dengan menaikkan tambang tanpa persetujuan SPAD kerana ia akan menyusahkan ibu bapa pelajar. Pengusaha bas sekolah di seluruh negara diminta berbincang terlebih dahulu dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sebelum bertindak menaikkan tambang sekolah.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tindakan pengusaha bas sekolah di beberapa negeri yang telah menaikkan kadar tambang pada sesi persekolahan mulai bulan ini walaupun kadar baharu akan hanya ditetapkan oleh SPAD pada Mac nanti. Walaupun mereka mempunyai asas-asas dan sebab yang kukuh untuk menaikkan tambang bas atas pelbagai faktor seperti kenaikan harga minyak dan kos penyelenggaraan kenderaan tetapi mereka tetap perlu merujuk kepada SPAD terlebih dahulu

Pada 31 Dis lepas, SPAD dalam satu kenyataan berkata pihaknya sehingga kini belum meluluskan sebarang surcaj dan tambang baharu bas sekolah. SPAD berkata hasil perundingan yang dicapai dengan wakil Persatuan-Persatuan bas Sekolah Malaysia (PPPBSM) dan Gabungan Pengusaha Bas Sekolah Malaysia (GPBSM) keputusan telah dicapai bahawa tiada surcaj atau kenaikan tambang bas sekolah sehingga SPAD mengumumkan skim baharu bas sekolah pada Mac ini.

Bagaimanapun, menurut laporan akhbar baru-baru ini, pengusaha bas sekolah di Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Sarawak telah menaikkan tambang bas tanpa menunggu pengumuman SPAD. Pengusaha bas telah bertindak menaikkan tambang antara RM5 hingga RM10 pada hari pertama persekolahan di empat negeri tersebut baru-baru ini. TS Muhyiddin sehubungan itu menegaskan tindakan pengusaha bas menaikkan tambang dengan sewenang-wenangnya adalah satu tindakan berat sebelah kerana tidak berbincang dengan SPAD dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

TS Muhyiddin meminta pengusaha bas dan SPAD mengadakan rundingan dalam masa terdekat ini dan berusaha mencapai hasil 'menang-menang' kepada semua pihak. Sekiranya pengusaha bas sekolah meneruskan ugutan untuk menghentikan perkhidmatan mereka sekiranya permintaan menaikkan tambang tidak dipenuhi, beliau berkata tindakan mereka hanya akan mendatangkan kerugian kepada semua pihak termasuk pengusaha bas itu sendiri.

SPAD - Peningkatan Kadar Penggunaan Pengangkutan Awam Beri Semangat

Posted: 04 Jan 2014 10:00 PM PST


Kajian tahunan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) menunjukkan kadar penggunaan pengangkutan awam di Lembah Kelang terus meningkat, khususnya ketika waktu puncak sebelah pagi. Peningkatan itu adalah hasil beberapa inisiatif kerajaan dan dilaksanakan SPAD serta operator pengangkutan awam.

Kajian itu menunjukkan penggunaan pengangkutan awam pada 2013 meningkat 1.2 peratus kepada 20.8 peratus berbanding 19.6 peratus pada 2012. Jumlah perjalanan pada waktu puncak sebelah pagi juga meningkat 9 peratus kepada 5.7 juta perjalanan, dengan 827,000 pengguna setiap hari. Ini jelas menunjukkan lebih ramai penduduk warga kota dan sekitarnya menggemari pengangkutan awam berbanding memandu sendiri. Antara inisiatif dilakukan kerajaan dan operator pengangkutan awam ialah menyediakan 470 bas baru RapidKL, 1,388 hentian bas baru atau yang diubahsuai, dan permulaan operasi Hentian Akhir Bandar (HAB). 

Inisiatif utama perkhidmatan rel pula ialah menambah 35 empat set gerabak bagi menambah kekerapan di waktu puncak, dan tambahan 37 enam set gerabak bagi KTM Komuter. Bagi warga kota pula, mereka yang memilih untuk memandu ke pejabat tidak mempunyai alternatif lain, selain berdepan dengan masalah kesesakan jalanraya di hampir semua laluan masuk ke ibu negara.

Dalam pada itu, Perdana Menteri DS Najib Razak turut mengulas mengenai perkhidmatan pengangkutan awam. Beliau berkata Kerajaan komited dan akan terus berusaha menyediakan sistem pengangkutan awam yang terbaik untuk rakyat. "Kita terus berusaha sediakan sistem terbaik," kata DS Najib di dalam laman sosial Twitter beliau, dua hari lepas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan