Rabu, 1 Januari 2014

Barisan Nasional

Barisan Nasional


yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 01 Jan 2014 01:24 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


Muhyideen ganti Najib?

Posted: 01 Jan 2014 09:22 AM PST

Dimana YAB Timbalan Perdana Menteri sambut Tahun baru 2014 semalam. PM Najib dikabarnya berada di luar negara bersama isteri tersayangnya Datin Seri Rosmah Mansor. Apa yang didengar YAB Tan Sri Muhyideen Yassin berkata akan merealisasikan semula subsidi yang telah diputuskan oleh Kerajaan untuk memotongnya.

PM Najib umumkan 11 langkah-langkah untuk mengurungkan sokongan rakyat kepada UMNO dan Kerajaan manakala TPM Muhyideen sedang cari populoriti untuk mendapat sokongan rakyat khasnya ahli-ahli UMNO. Muhyideen dilihat hebat daripada PM Najib dalam meraih sokongan rakyat dan ahli UMNO.

Walaupun Muhyidden nampak bijak dalam meraih simpati dari ahli parti tapi belaiu gagal menerajui jawatankuasa kabinet mengenai boroh asing. Lihat saja setiap kali ada hari cuti umum (holiday), bandaraya Kuala Lumpur dibanjiri oleh warga asing. Begitu juga berlaku hari ini (1.1.2014) yang mana lorong-lorang dan sekitar pasaraya dan mall dipenohi oleh warga asing. sama ada yang halal dan juga haram.

Terpaksa station TV milik kerajaan atau pun swasta membuat liputan untuk dijadikan bahan berita dan tempat warganegara Malaysia mencurah rasa tidak puas hati dengan kebanjiran warga asing dibandar-bandar, seakan-akan hari ini Kuala Lumpur bukan milik rakyat Malaysia. Ada rakyat berpendapat hari ini mereka merasai seperti berada dinegara Nepal, Myamyar, Kemboja, Bangladesh ataupun Indonesia.

Nampak sangat Jawatankuasa Boroh Asing yang di pengerusi oleh YAB Timbalan Perdana Menteri tidak ambil peduli tentang kebanjiran warga asing, apakah yang keluar itu warga asing yang diizin yang ada permit atau sebilangan besar mereka adalah pendatang tanpa izin yang tak ada permit yang mengambil kesempatan keluar ke bandar-bandar dimusim cuti umum. Tambah membimbang lagi warga 'gagak hitam' berkeliaran dengan wajah yang ganas dan menakutkan.

Disinilah nampaknya Muhyideen tidak cekap dalam pengurusan warga asing, eloklah beliau melepaskan jawatan tersebut dan berilah kepada YB Dato, Seri Zahid Hamidi menerajuinya sesuai dengan Kementerian yang bertanggongjawab secara langsung dalam menentukan keamanan dalam negeri.

Lagi pun kementerian Dalam Negeri patut diberi kuasa mutlak bagi mengurus  warga asing ke Malaysia termasuklah pengurusan kemasukan pekerja asing secara sah, Sistem yang ada hari ini tidak dapat membendung rasuah berpanjangan. KDN hendaklah diberi kuasa mutlak, bukannya Kementerian sumber manusia dan kementerian lain yang boleh melambatkan proses kemasukan pekerja asing ke Malaysia.

Mudah dan senang pihak KDN mematau dan menguruskan kemasukan warga asing apabila dari mula lagi dipantau oleh Kementerian dan agensi penguatkuasa. Muhyideen bolehlah memberi tumpuan penuh perhatian kepada pengurusan parti untuk meletakan dirinya dalam keadaan selesa sekiranya berlaku sesautu terhadap PM Najib, kerana sudah ada riak-riak perbualan tentang kegagalan PM Najib mengurus perasaan dan keyakinan rakyat dibawah pemerintahan beliau apabila isterinya diangkat sebagai orang yang banyak jasa kepada negara sedangkan isteri Muhyideen tidak diberi pujian langsung walaupun banyak dan besar juga sumbangannya kepada negara.

Walaupun perhimpunan agong UMNO baru saja selesai, tapi gendang irama asli sudah pun dipalu. UMNO tak akan hidup tanpa gerak kerja percaturan politik bagi menentukan pemimpin dimasa depan, oleh itu tidak menjadi rahsia sekiranya ada usaha ingin memertabatkan Muhyideen pula menerajui kerajaan dan parti. Seperti kata Tun Nahathir prestasi Pak Lah lebih baik daripada Najib semasa kali pertama menerajui Pilihanraya umum.

Bersediakah Muhyideen?.

Duke of UMNO

Posted: 01 Jan 2014 01:17 PM PST

Duke of UMNO


MARAH TUN M SEBAB PUJI LANGKAH NAJIB?

Posted: 01 Jan 2014 10:37 AM PST

Bila Najib umumkan langkah-langkah berjimat baru-baru ni, ada pulak di kalangan kita yang kata "lembab", "lambat" dan "tak komprehensif"... Bila ada di kalangan kita yang puji langkah Najib tu, maka kita dikatakan "tukang bodek"...hehehe...biasalah manusia ni kan?

Biasalah, masing-masing ada pendapat masing-masing. Cuma, pendapat kita tu akan mencerminkan sama ada kita ikhlas menegur atau kita punya motif tertentu... orang di luar pula akan menilai kualiti pada pandangan kita... terserahlah dengan pandangan masing-masing...

Tun M semalam puji langkah Najib tu... adakah kita nak kata Tun M "bodek" Najib? Nanti ada pulak "kutu" yang kata "Tun M saja bodek Najib sebab nak naikkan Mukhriz..." Sebelum ni pun pernah ada dakyah macam tu bila Tun M puji tindakan Najib...


So macamana? Setuju tak dengan Tun M dan Najib? Atau masih lagi terkenangkan Kerajaan di zaman Pak Lah? Atau nak Anwar jadi PM pulak? Heheheheheeee....

KUALA LUMPUR 1 Jan. - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyambut baik inisiatif kerajaan untuk memotong kos perbelanjaan menerusi pelaksanaan 11 langkah penjimatan.

Beliau berkata, inisiatif yang disuarakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu membuktikan komitmen kerajaan bagi mengurangkan beban yang ditanggung rakyat.

"Saya rasa amat gembira kerana ada usaha untuk mengurangkan perbelanjaan dan juga mengurangkan beban yang dipikul oleh rakyat.

"Itu tugas kerajaan sebenarnya, tidak membebankan rakyat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu 2014 anjuran PPP di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari. - UTUSAN

KOS SARA HIDUP: KENYATAAN PENUH NAJIB RAZAK

Posted: 01 Jan 2014 08:06 AM PST

Di ambang 2013 yang bakal meninggalkan kita, marilah kita merenung kembali setahun yang lalu – dan melakar janji masa depan yang baru dengan kedatangan 2014.

Dua belas bulan yang lalu, kita bersiap sedia menghadapi pilihanraya umum yang ke-13 dalam sejarah negara kita. Kita bersyukur apabila Barisan Nasional telah sekali lagi diberikan mandat. Kita punyai rancangan yang mantap untuk masa depan negara, dan kita telah bekerja keras untuk meyakinkan rakyat tentang wawasan kita.

Kemenangan ini telah memperbaharui rasa tanggungjawab saya terhadap setiap rakyat Malaysia – bukan hanya kepada mereka yang mengundi Barisan Nasional semata.


Dalam pilihanraya yang sengit seperti itu, ketegangan memang lumrah; kita merasakan persis masa depan negara sedang dipertaruhkan. Pilihanraya kita berlangsung dalam aman: dengan seluruh mata dunia memerhati kita. Malaysia telah membuktikan bahawa kita mendakap demokrasi secara hakiki. Namun begitu kita juga punya pendapat berbeza, yang kadang-kadang pahit untuk ditelan, tentang halatuju yang patut diambil oleh negara.

Ini juga sebenarnya satu perkara biasa. Pilihanraya adalah medan pertandingan wawasan untuk sesebuah negara. Rakyat bebas memilih halatuju yang mereka ingini, dan mempertahankan pilihan mereka. Inilah intipati sebenar demokrasi. Namun kali ini, emosi kita lebih daripada biasa. Jika dulu hanya ada perbezaan pendapat, kali ini kita berpecah-belah. Adakalanya, ahli-ahli politik, media – dan kadang-kadang masyarakat umum – bertindak keterlaluan.

Apabila saya bercakap tentang 'tsunami Cina' pada malam pilihanraya, saya maksudkan gelombang sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional telah luntur. Ini jelas menunjukkan betapa kita dicengkam polarisasi sehingga komen saya telah disalahtafsirkan oleh sesetengah pihak.

Saya percaya Malaysia sudah cukup matang untuk mengharungi debat-debat yang getir. Perpecahan antara kita akan berakhir dengan masa, di mana kita boleh sama-sama melihat negara kita terus membangun dan jadi dewasa, kita juga akan melihat bahawa mereka yang tidak sependapat dengan kita kekal menjadijiran-jiran, rakan-rakan sekerja – dan sahabat-sahabat kita. Namun saya juga percaya bahawa kita harus memperkukuhkan komitmen kita terhadap perpaduan yang selama ini menjadi asas kukuh negara kita.

Kita harus aktif dalam usaha menggapai perpaduan. Kestabilan dan kemajuan kita bergantung kepada tampuk perpaduan ini. Di atas paksi yang sama, saya telah menubuhkan Majlis Perundingan Perpaduan Negara, yang akan melaporkan kepada Jemaah Menteri segala cadangan yang boleh kita lakukan untuk merapatkan lagi rakyat Malaysia.

Tanggungjawab kerajaan – dan keutamaan saya – adalah untuk memastikan keamanan, kestabilan dan kemajuan berterusan kerana masa depan negara bergantung kepada faktor-faktor ini. Membina semula perpaduan negara, dan menggalakkan debat umum yang berlandaskan rasa hormat menjadi sebahagian besar daripada rancangan ini. Apabila tahun baru menjelma, anda akan dapat mengetahui dengan lebih lanjut tentang bagaimana kerajaan akan melaksanakan dasar ini.

Bercakap tentang tahun baru, saya percaya 2014 akan membawa lebih banyak peluang untuk kita.
Dengan pelancaran kempen Tahun Melawat Malaysia yang kedua, kita akan menyaksikan usaha lebih bersepadu untuk menarik pelancong-pelancong asing ke negara kita yang indah ini. Perniagaan-perniagaan baru akan dibuka, dan pelaburan-pelaburan baru akan direalisasikan. Ekonomi kita, yang telah mengharungi ribut krisis kewangan dunia, diramalkan berkembang hingga 5.5%.

Namun di sebalik angka-angka ini, saya sedar bahawa ada ramai yang bimbang tentang 2014: bimbang dalam usaha kami untuk mengimbangi belanjawan negara, belanjawan isi rumah akan menghadapi tekanan.

Saya faham dan bersimpati dengan kebimbangan ini. Rakyat yang rajin bekerja akan merasakan kesan kenaikan kos. Dan ketika media kita dipenuhi angka-angka defisit dan peningkatan harga, ia seolah-olah memberi gambaran bahawa 2014 hanya bakal membawa keperitan semata.

Kepada anda yang bimbang mengenai kos sara hidup, izinkan saya memberi sepatah dua kata tentang ekonomi dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada anda.

Pertama, kita tidak akan menandatangani atau mempersetujui sebarang pemotongan subsidi atau kenaikan kadar sewenang-wenangnya. Program subsidi telah memberi banyak manfaat kepada rakyat selama bertahun-tahun lama, tetapi, seiring dengan pertumbuhan populasi dan pembangunan negara, program subsidi tidak lagi mapan dan kini tiba masa untuk kita melangkah ke hadapan. Kita perlu merasionalkan subsidi dan mensasarkan pemberian kepada golongan yang benar-benar memerlukannya.

Komitmen kerajaan terhadap perbelanjaan pembangunan juga telah berkembang, dan kita perlu menguruskan kedudukan fiskal untuk memastikan kestabilan ekonomi negara.

Krisis kewangan baru-baru ini menunjukkan bagaimana serius kesan dan akibat kepada negara-negara di mana kewangan mereka tidak dibina atas asas yang kukuh: jika pelabur-pelabur dan agensi-agensi mengambil keputusan bahawa negara-negara tersebut tidak mampu membayar hutang mereka, kos pinjaman akan naik mendadak sehingga berada di luar kawalan. Tanpa akses kepada kredit, sesebuah negara dan rakyatnya akan menanggung implikasi yang besar. Sebagai contoh, lebih separuh daripada golongan muda di beberapa negara Eropah tidak mempunyai pekerjaan.

Di bawah kepimpinan BN, Malaysia telah berkembang dengan pesat – pendapatan per kapita telah meningkat sehingga 49% dalam tempoh empat tahun lepas. Kita terpaksa mengambil keputusan yang sukar agar kos pinjaman kekal rendah dan keyakinan pelabur terus kukuh – kedua-dua faktor ini genting untuk memastikan ekonomi Malaysia terus kukuh dan berkembang.

Kita harus menerima hakikat bahawa kita perlu melaksanakan perubahan demi memastikan kewangan kita kekal terkawal. Dan kita perlu mengimbangi program ini seluas mungkin agar beban dapat diagih dengan saksama.

Kedua: kita akan berusaha sekuat upaya untuk meminimakan kesan kepada rakyat. Berdasarkan maklum balas awam, kita akan menambahbaik program-program kerajaan di mana perlu, supaya kesan ke atas pendapatan isi rumah tidak terlalu ketara. Kita akan melaksanakan beberapa mekanisma untuk mengurangkan beban rakyat akibat kenaikan tarif elektrik dan tol. PEMANDU akan turut mengemukakan idea-idea baru untuk mengurangkan tekanan kos sara hidup.

Kita juga akan memastikan kadar kenaikan adalah adil. Sebagai contoh, kenaikan harga petrol dan tarif elektrik akan memberi kesan kepada kuasa membeli rakyat. Namun, walaupun ada peningkatan, kerajaan masih memberi subsidi petrol dan bil elektrik. Untuk kenaikan cukai taksiran di Kuala Lumpur baru-baru ini pula, setelah mendengar keluhan rakyat, kadar cukai telah dikurangkan sehingga 2% dan rebat tambahan diberikan kepada pemilik hartanah yang tidak berkeupayaan, pesara serta pemilik-penghuni.

Kita tidak akan melaksanakan kenaikan kos tanpa memberi bantuan kepada rakyat yang benar-benar memerlukan. Sejak minggu lepas, seramai 7.9 juta isi rumah yang berpendapatan di bawah RM4,000 sebulan telah layak untuk memohon pembayaran BR1M yang terkini. Kita juga akan membuka Kedai-Kedai 1Malaysia, serta Klinik 1Malaysia yang baru demi menyediakan perkhidmatan kesihatan dengan kos yang berpatutan. Secara keseluruhan, pada tahun depan kerajaan akan membelanjakan sejumlah RM42 bilion ke atas subsidi – hampir sama dengan jumlah yang kita belanjakan untuk pembangunan.

Dalam kita merasionalkan subsidi, kita turut memotong kos perbelanjaan. Kita telah mengumumkan 11 langkah mengurangkan perbelanjaan awam, termasuk mengurangkan kos elektrik di setiap jabatan sebanyak 5%, memperketatkan syarat dalam melantik juru runding, serta mengurangkan elaun tol dan keraian untuk para menteri dan penjawat awam. Kita juga turut mengulangi komitmen untuk menangani rasuah, mengurangkan pembaziran kerajaan dan meningkatkan perolehan; meletakkan semua tender kerajaan di atas talian, agar ia jadi lebih telus, dan berusaha untuk lebih merealisasi nilai aset kerajaan.

Dalam kita membuat persiapan untuk tahun baru, ia juga masa yang baik untuk kita mengimbas semula kenapa kita perlu melakukan perubahan-perubahan ini. Ia mungkin tidak popular dalam jangka masa pendek, jadi lebih mudah untuk kita mengekalkan status quo. Rakyat akan berkata terlalu banyak kos meningkat di mana polisi populis pasti kelihatan lebih menarik. Tetapi kerajaan perlu mengambil tindakan dari sekarang. Saya bertekad untuk melakukan perkara yang tepat demi Malaysia dan rakyat negara ini. Kerana dengan bertindak secara bertanggungjawab dari sekarang, kita akan mengukuhkan ekonomi kita dalam jangka masa panjang – dan manfaatnya akan dapat dirasai dengan lebih meluas lagi.

Dengan merasionalisasikan subsidi, kita akan mengukuhkan kedudukan fiskal, membolehkan kita memberi fokus terhadap perbelanjaan kepada projek-projek pembangunan – termasuk kesihatan dan pendidikan – dan bergerak ke arah belanjawan seimbang menjelang 2020. Dengan mengadaptasi langkah-langkah yang diperlukan untuk menjadikan ekonomi Malaysia lebih kukuh, kita bukan sahaja melindungi negara dari krisis kewangan, kita turut membuka peluang dan mewujudkan pekerjaan baru. Banyak pihak akan lebih cenderung untuk melabur dalam syarikat-syarikat Malaysia, membina kilang-kilang di Malaysia dan memulakan perniagaan-perniagaan baru. Ini seterusnya akan memacu pembangunan ekonomi, membantu untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat – dan meletakkan Malaysia pada kedudukan yang lebih kukuh dalam jangka masa panjang.

Jika kita ingin menjadi kerajaan yang bertanggungjawab, kadangkala kita perlu mengambil keputusan sukar lagi tidak popular. Kepimpinan bermaksud melihat sesuatu dalam jangka masa panjang, melakukan apa yang betul dan bukan apa yang popular. Pada tahun 2009, kita telah memulakan perjalanan transformasi ekonomi dan kerajaan. Apabila 2014 menjelang, kita harus membina asas kejayaan Malaysia yang lestari, ekonomi yang lebih kuat dengan rakyat yang lebih bersatu-padu.

Selamat tahun baru kepada semua rakyat Malaysia.

DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK

GEGARRR..!!! ANWAR BOHONG PADA "PENGGULING" JALANRAYA..???!!!

Posted: 01 Jan 2014 06:35 AM PST


Petang tadi, saya ada tulis tentang Khalid Ismath yang anggap Ustaz Azhar Idrus sebagai "paling hina" dan "penjual agama" hanya disebabkan UAI berceramah agama di satu majlis dan memilih untuk tidak turun "berguling" kat Dataran...

Tapi Anwar pun tak turun jugak semalam dan pasai apa Khalid Ismath tak hina Anwar? Anwar bagi alasan jalan sesak dan sebab tu la dia tak turun (walaupun keadaan jalan tak sesak pun!).. Khalid Ismath tak kutuk Anwar pun....heh!

Cuba tengok kat bawah ni... Memang jelas la Anwar tu "kantoi"... apa lagi Khalid Ismath? Kata pejuang keadilan dan benci pemimpin pembohong... kutuk la Anwar kalau berani...heh!


Jalan Sesak Teruk Jadi Alasan Anwar Tidak Ke TURUN

KETUA Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam memberikan alasan bahawa orang ramai sudah mula membanjiri jalan-jalan utama ke ibu kota untuk tidak hadir bersama-sama para pengikutnya untuk perhimpunan TURUN di Dataran Merdeka malam tadi.

Alasan itu Anwar nyatakan melalui Twitternya pada pukul 5.13 petang, mengatakan semua jalan utama menuju ke ibu kota sesak teruk kerana dibanjiri para peserta perhimpunan.

"Rakyat sudah mula membanjiri jalan raya, kesemua jalan utama menuju ke ibu kota sesak teruk," katanya.

Gambar keadaan sebenar jalan-jalan utama pada sekitar pukul 5 petang adalah amat tenang terutamanya di Jalan Raja di hadapan Dataran Merdeka.

Penulis sertakan beberapa foto keadaan di sekitr Dataran Merdeka pada pukul 5.13 petang waktu Anwar membuat tweetnya itu.

Sudahlah menipu dan tidak hadir memberi sokongan kepada pengikutnya , hasilnya juga tidak seberapa dengan hanya sekitar 6,000 hingga 8,000 orang sahaja yang hadir memprotes kenaikan harga barang berbanding sasaran mereka yang jauh tersasar iaitu 500,000 orang.

Pakatan pembangkang ini hanya mewakilkan Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin untuk berada di atas pentas di tengah-tengah peserta perhimpunan dan berucap, menyanyi sampai tercabut keluar anak tekak. – MYNEWSHUB.MY

JalanLengang01


FITNAH TERBARU: BILA WARDINA NAK MINTA MAAF TERBUKA?

Posted: 01 Jan 2014 04:37 AM PST

Gaya menggoda "icon" Islam rakyat?
Apa ni Wardina? Sampai termakan fitnah ni, apahal? Macam ni ke "icon" Islam yang membela rakyat? "Icon" yang mudah termakan dakyah fitnah pembangkang??? Apa cerita niii..???

RM15 juta? Siapa kata? RSS? FSS? Percaya sangat kat sumber-sumber tu? Sebelum keluarkan kenyataan, sahkan dulu sendiri kesahihan cerita, kena la buat research sikit... 

So sekarang macamana? Kan dah tak betul? Kan dah jadi fitnah? Bila Wardina nak mintak maaf? Atau Wardina ego takmau mintak maaf? Wardina tak ingat dosa fitnah ke? Cuba tengok kat bawah ni... hmmm... apa kata anda?RM15 juta dibazirkan? Betul ke RM15 juta? Mudah terpedaya? Macam terpedaya pada "gores dan menang" dapat RM15 juta?
RM348,000 dibandingkan dengan RM15 juta... besar bezanya tu.. Ada sesiapa lagi yang termakan dakyah fitnah ni? Pi la percaya kat puak tu lagi...
Anda pun senang dan mudah terpedaya dengan fitnah Pakatan Haram tu?

GEGARRR..!!! UST. AZHAR IDRUS PULA JADI MANGSA HINA KHALID ISMATH..!!!

Posted: 01 Jan 2014 12:27 AM PST


Ni apa cerita ni? Rasa diri tu hebat sangat? Rasa macam Syiah tu hebat sangat? Sampai hina Ustaz Azhar Idrus?

Sambutan malam ambang tahun baru dengan ceramah agama adalah sambutan yang paling hina? Gila ke apa? Patutnya, sambutan dengan majlis ilmu agamalah antara cara sambutan yang paling mulia...

Siapa ajar mamat ni berfikiran macam tu? Mak bapak dia?  Mat Sabu? Anwar Ibrahim? Siapa? Rakyat Malaysia yang suruh dia berfikiran macam tu? Cuba tengok kat bawah ni apa yang mamat Syiah ni kata...

 


Saya tak mau komen banyak... tapi cuba tengok sikap Khalid Ismath kat atas ni...apa nak jadi ni? Macam ni ke pemimpin "anak muda" PAS ni?

GEGARRR..!!! GAMBAR GULING & PENIPUAN HARAKAH..!!! Sebarkan...

Posted: 31 Dec 2013 06:17 PM PST

Inilah akhlak Islam dalam Pakatan Haram...rempuh tak kira lelaki perempuan...
Dah puas memekik? Dah puas melampiaskan nafsu marah? Dah puas ikut telunjuk setan? Dah puas ke? Belum? Bila lagi nak buat? 

Rempuh pentas? Rempuh polis? Baling objek? Hina maki hamun caci cerca? Sapa ajar ni? Islam ajar korang lagu tu ka? Macam tu dikira "aman"? Sampai polis arahkan sambutan ambang 2014 dibatalkan? Sampai penonton yang datang dengan family depa terpaksa balik awal dan tak sambut New Year? Itu yang dikatakan "aman"?

Harakah pulak pandai nak menipu? Lain yang jadi, lain yang dilapor? Surat khabar jenis apa ni brooo? Surat khabar lama pun tak buat perangai macam tu... Cuba tengok kat bawah ni.. apa cerita ni?
Laporan Harakah
Laporan sebenar...
Harakah kata "aman"? Apa ke jadahnya "aman"? "Aman" sampai sambutan detik 12 malam dibatalkan?

Takdak pertunjukan bunga api? Abih tu? Gambar kat bawah ni "bunga" apa? Bunga taik ayam? Mungkin kat Dataran bunga api tak jadi keluar.. Tapi dari Dataran tu kita boleh tengok bunga api yang berdentum di sekitarnya. Maknanya, ada la jugak bunga api tuuu... heh!

Laporan Harakah "takdak bunga api"...
Ni gambar bunga apa?
Bunga taik ayam?

Mula-mula kata kecoh "sedikit", lepas tu buat muka toya pulak beritahu himpunan "aman"? Otak letak kat kepala lutut ke broo..? Tolong la letak otak tu kat tempat yang sepatutnya....

Laporan awal Harakah mula-mula ada "sedikit" kecoh...
Lepas 20 minit Harakah kata tiada sebarang kekecohan??? Oiii..! Apa ni? Lidah jenis apa ni? Islam jenis apa hangpa ni? Syiah ke? Taqiyyah ke? "Aman" kononnnn... sampai kena batal sambutan pun kata "aman" kononnnn....

Ni paling best..! Satu negara puak himpunan ni gebang kononnya himpunan depa tu bukan bertujuan nak gulingkan kerajaan. Tapi cuba tengok gambar kat bawah ni.. Yang tulis kat T-shirt tu bukan bermaksud nak gulingkan kerajaan ke?
SAMM ajak turunkan kerajaan? Tu maknanya nak gulingkan kerajaan la tu.. menghasut namanya..!!! Cuma nak bagi tak kena tangkap, maka depa ubah la sikit gunakan perkataan "turunkan"... lidah ni bukan bercabang dua lagi dah ni.. dah bercabang-cabang macam PKR dah ni...
Yang menariknya, insiden guling atas jalan berulang lagi... hehehee.. puak ni memang minat guling atas jalan... hobi depa dari kecik kot? Kah! Kah! Kah!

Ni anak sapa terlepas kandang ni? Mengaku cepattt...!
Itu pun korang expect nak perbodohkan rakyat suruh sokong korang? Nak bantah tu bantah la.. tapi bukan macam ni caranya... tu dah kira cara setan tuuu.. korang suka ikut setan ke?


THE FLYING KICK

Posted: 01 Jan 2014 01:17 PM PST

Cucu Tok Selampit

Posted: 01 Jan 2014 01:06 PM PST

Cucu Tok Selampit


Harakahdaily Ditangkap Menipu Lagi!

Posted: 01 Jan 2014 05:15 AM PSTHarakahdaily ditangkap menipu lagi. Harakahdaily menggunakan gambar orang ramai yang hadir untuk mendengar ceramah Ustaz Azhar Idris di Butterworth di malam ambang tahun baru semalam sebagai gambar pendemo-pendemo TURUN di Dataran Merdeka.

Harakahdaily mempunyai wartawan tahap sampah. Melaporkan berita tidak tepat bertaraf sampah! Inilah 'keyboard warriors'. Menulis dan melaporkan berita tanpa perlu berada di lapangan. Jadi tak salah CTS panggil Harakahdaily sebagai Haprakdaily. Memang haprak!

Isu Fitnah RM15 Juta Terhadap DBKL - Bila @WardinaSaffiyah Hendak Minta Maaf? Inikah Orang Harapan DS @NajibRazak ?

Posted: 01 Jan 2014 12:28 AM PST


Wardina Saffiyah di dalam 'Official Facebook Page' beliau pada dua hari lepas telah membuat fitnah terhadap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membelanjakan RM15 juta untuk sambutan perayaan tahun baru. Fitnah beliau itu telah dikongsi oleh 4,186 dan sebanyak 16,227 menyukai fitnah beliau itu.

Hari ini, Datuk Bandar, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib menafikan perbelanjaan untuk sambutan Ambang Tahun Baharu 2014 di Dataran Merdeka malam tadi menelan belanja hingga RM15 juta. Sebenarnya DBKL berbelanja hanya RM348,000, iaitu anggaran RM6 sahaja satu kepala bagi setiap 40,000 ribu pengunjung yang hadir untuk sambutan Tahun Baharu malam tadi. Jumlah RM15 juta yang Wardina Saffiyah perlu tahu adalah untuk perbelanjaan sepanjang tahun 2014 bagi menjayakan Tahun Melawat Malaysia (TMM).

Sekarang terbukti Wardina Saffiyah telah buat fitnah. Inikah mentaliti salah seorang daripada 27 nama yang menganggotai  Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) yang dilancarkan Perdana Menteri tempoh hari? Persoalannya, setelah mengetahui beliau terkhilaf membuat fitnah, adakah beliau akan meminta maaf secara terbuka dengan DBKL?

5 sms Dalam Masa 50 Minit? Inikah Cara Kerajaan Berjimat DS @NajibRazak ?

Posted: 31 Dec 2013 12:00 AM PST


CTS ada menerima 5 sms petang tadi dalam masa 50 minit. Persoalan yang timbul adalah adakah hanya CTS seorang yang menerima sms ini? Berapa 'target audience' yang disasarkan? Apakah kaedah persampelan yang digunakan? Adakah ianya secara rawak? Adakah syarikat telekomunikasi yang CTS gunakan menjual maklumat CTS? Jika benar, bukankah ini bersalahan dengan 'Personal Data Protection Act (PDPA) 2010' yang telah digazetkan dan berkuatkuasa bermula 15 November 2013?

Berbalik kepada kos yang digunakan, adakah sms-sms yang dihantar ini percuma atau ianya dicaj mengikut caj daripada syarikat telekomunikasi sebanyak RM0.03 satu sms? Katakan sms di atas dihantar kepada 'target audience' sebanyak 1 juta orang dan kos satu sms adalah RM0.03, jumlah kos yang ditanggung adalah (RM0.03/sms X 5 sms) X 1,000,000 sasaran Rakyat Malaysia = RM150,000!!! Siapakah yang membayar caj berkenaan kepada syarikat telekomunikasi? Adakah duit Rakyat Malaysia digunakan? 

CTS amat gembira apabila Perdana Menteri mengumukan 11 langkah penjimatan yang akan dilaksanakan oleh sektor awam, semalam. Tapi hari ini apabila menerima sms ini, hati menjadi marah. Lebih marah sekiranya sms ini bukan percuma dan pembaziran dilakukan untuk menghantar sms -sms 'bodoh' ini. ConSultan Pejabat Perdana Menteri yang manakah menawar diri untuk menjawab persoalan CTS di atas?

PEJUANG BANGSA

Posted: 01 Jan 2014 11:45 AM PST

PEJUANG BANGSA


SLOGAN UBAH "DAP" TERBUKTI MENGUBAH KERETA MEREKA BUKAN RAKYAT P.PINANG @dzainalabidin @tunfaisal

Posted: 01 Jan 2014 01:10 AM PST


Biar gambar berbicara ...semasa PRU 13 , sanggup menaiki motorsikal berkempen sana sini ajak rakyat P.Pinang  UBAH kepada PR .

Hari ini tak sampai 2 bulan , kereta baru lagi mewah telah mereka UBAH telah dibeli atas alasan seorang CM berhak naik Mercedez bukan Camry dan juga sebab berjawatan CM dapat diskaun 50 % !!

Khiri Toyo jadi MB  beli rumah juta ringgit  dapat diskaun dituduh corrupt practice tapi Guan Eng  berjawatan CM beli Mercedez Benz murah tak pulak kedengaran ??Ketua Menteri Lim Guan Eng menerangkan, kereta Mercedes-Benz S300L berwarna perak yang dibeli oleh kerajaan negeri bukan untuk kegunaannya saja bahkan bakal ketua menteri akan datang.

"Lagipun, kereta baru itu bukan milik saya. Ianya milik kerajaan negeri dan bakal berkhidmat untuk ketua menteri yang akan datang," katanya dalam sidang media hari ini.

Guan Eng memberikan penjelasan kenapa beliau menggantikan kereta Toyota Camry yang baru berusia dua bulan itu kepada Mercedes-Benz sebagai kereta rasmi kerajaan negeri.

Lim berkata, Mercedes yang dibelinya adalah mengikut keputusan Majlis Eksekutif Negeri pada 20 November lalu yang mengambil kira keselamatan ketua negeri.


Dia menambah, kereta Mercedes-Benz S300L berwarna perak itu dibeli dengan harga diskaun RM298, 263.75 tanpa insuran dan cukai.

"Dengan harga diskaun tersebut, kerajaan negeri merasakan bahawa pembelian itu adalah lumayan. Kita mahu melihat ini sebagai pembelian jangka panjang. Kereta Mercedes milik ketua minister bertahan selama 18 tahun lantas membuktikan jangka tahan kereta jenis itu," katanya.

Berita Lim yang membeli Mercedes baru itu dengan terlalu awal berikutan peembelian 15 kereta Toyota Camry sampai kepada kerajaan negeri pada 31 Oktober lalu turut menjadi kemusykilan kepada ahli majlis eksekutif negeri. Kereta itu baru dihantar semalam.

Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mokhtar Jait (gambar) yang turut hadir berkata harga asal kereta itu adalah RM657, 218 dengan menambah diskaun cukai bagi kereta itu telah membuat pembelian ini berpatutan.

Apabila kereta Mercedes Benz S320L dibeli 18 tahun lalu, kerajaan negeri membayar RM271, 331.22, jadi harga kereta sekarang tidak banyak bezanya.

"Selepas pengecualian cukai, pembekal kereta memberikan diskaun RM100,000. Kereta ini adalah model tahun lepas. Model baru akan keluar tidak lama lagi."

Mokhtar menambah, "Sebagai Ketua Menteri, Lim berhak menggunakan Mercedes-Benz S400 dan Mercedes-Benz S300. Namun beliau hanya menggunakan satu sahaja daripada kedua itu."

KEKECOHAN DEMONTRASI, DBKL SEPATUTNYA BATAL SAMBUTAN 2014 !! @jamawijaafar

Posted: 31 Dec 2013 10:12 PM PST
Tahun depan kita akan saksikan Laporan Audit dedahkan pembaziran DBKL sebabnya  tak bakar mercun bunga api & rugi bayar artis konsert kerana terpaksa dihentikan .

Sebabnya macai Melayu PR yang turun  berdemontrasi telah  menggila hingga mahu merempuh masuk ke pentas konsert.  Itu la dah tahu puak2 macai nak berdemo, DBKL masih tak serik-serik juga.

Dalam suasana ramai , memang pihak keselamatan tak boleh kawal .

Setakat POLIS pakai vest  , Penguatkuasa DBKL depa tak takut ... ..kalau mai Sang Saka Biru FRU mereah  , itu depa lari bila tear gas dilepaskan  sepertimana di BERSIH .

Seperti cadangan Jamawi Jaafar , Ketua Penerangan Pemuda UMNO yang menggesa sambutan tahun baru 2014 di Dataran Merdeka dibatalkan  ternyata berasas . Lihat kerajaan menanggung kerugian disebabkan kekecohan ditimbulkan macai PR guling . Kira-kira 3,000 peserta perhimpunan haram merempuh kawalan anggota keselamatan dan naik ke atas pentas utama, sekali gus memaksa konsert sambutan Ambang Tahun Baru dihentikan serta-merta.

Kelihatan skrin gergasi yang diletakkan di kiri dan kanan pentas utama juga terpadam akibat dirempuh peserta perhimpunan.

Peserta perhimpunan sebelum itu bertindak membaling botol minuman ke arah penyanyi yang sedang membuat persembahan sambil melaungkan slogan reformasi.

Sementara itu, orang ramai bertindak melarikan diri dan beredar meninggalkan kawasan Dataran Merdeka selepas kawasan sambutan Tahun Baru diceroboh peserta perhimpunan haram. 
2.07 malam: Peserta dan orang ramai mula beredar meninggalkan Dataran Merdeka.


12 tengah malam: Sehingga jam 12 tengah malam, tiada 'countdown' dan bunga api seperti kelaziman. Sebaik memasuki tahun 2014, semua peserta dan orang ramai di Dataran Merdeka menyanyikan lagu Negaraku.

11.58 malam: Detik-detik ambang tahun baru, suasana semakin gamat. Peserta mula melaungkan slogan 'Turun'

11.52 malam: Datuk Bandar KL beri ucapan namun di 'boo' peserta himpunan

11.32 malam - Konsert di Dataran Merdeka dihentikan kerana peserta Turun mula merempuh masuk dan mengganggu orang ramai.

11.30 malam: Sekumpulan peserta Turun rempuh halangan polis untuk naik ke pentas konsert hingga persembahan terganggu.

11.15 malam: Keadaan Dataran Merdeka tenang. Para peserta hanya berlegar-legar di sekitar Dataran Merdeka.

11 malam: Peserta yang membanjiri kawasan Dataran Merdeka berarak ke kawasan lebih hampir tetapi terpaksa berhenti di hadapan benteng polis. Slogan seperti 'Turun' dan 'Hidup Rakyat' kerap dilaungkan para peserta.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 01 Jan 2014 03:52 AM PST

The Antics of Husin Lempoyang


Syukur ... kerajaan tak bebankan rakyat pada 2014

Posted: 31 Dec 2013 10:33 AM PST


Selamat tahun baru 2014.

Alhamdulillah, kita memanjatkan kesyukuran pada Ilahi di atas nikmat yang telah dikurniakan kepada kita. Lebih-lebih lagi tahun 2014 yang tidak lagi membebankan berbanding dengan tahun=tahun sebelum ini.

Sebenarnya kerajaan Barisan Nasional dibawah pemimpin yang dikasihi, Dato Najib Tun Abdul Razak telah berjaya mengurangkan beban rakyat. Cuma rakyat sahaja yang tidak berapa perasan sebab sibuk sangat hentam kerajaan.

Cuba kita imbau balik.

Dulu dulu kalau kita pergi pasar bawa RM100 macam macam barang kita boleh beli sampai terbeban kita nak bawa balik rumah.

Tapi sekarang tidak lagi.

Dengan RM100 yang sama kita sekarang tak akan terbeban lagi kerana dengan RM100 itu tak banyak barang yang boleh kita beli.

Terbukti dengan jelas dan fakta bahawa kerajaan telah berjaya meringankan beban kita rakyat Malaysia hendak mengangkat barang yang dibeli.

Wow! Tak untung jual unta besar

bumiyang

Posted: 01 Jan 2014 03:04 AM PST

bumiyang


Demo Guling Kerajaan Menjelang 2014???

Posted: 31 Dec 2013 10:00 AM PST

Taipingmali (tm)

Posted: 01 Jan 2014 01:51 AM PST

Taipingmali (tm)


Jenayah di Selangor menjadi-jadi di bawah Pakatan Haram

Posted: 31 Dec 2013 08:20 PM PST

Rompak, ragut, bunuh, rogol sudah menjadi biasa di negeri di bawah pemerintahan pembangkang. Hanya PDRM sahaja yang bersungguh-sungguh berusaha untuk mengurangkan kadar jenayah.

Pemimpin politik pembangkang pula mengajar anak buah mereka agar tidak menghormati undang-undang.

Contoh ketara penglibatan pemimpin Pas dan Pkr malam tadi. Rafizi Ramlee yang bahlol terus menyerang Perdana Menteri dan Datin Seri Rosmah. Hairan kenapa Rafizi tak sebut tentang pembelian  mercedes S300 ? Kenapa tak bangkit isu gaji MB dan exco Selangor?

Pada 25 Disember lalu sekumpulan penunggang basikal telah dirompak dan dicederakan oleh perompak.

Apa tindakan Pas, Pkr dan Dap?

Tangkap saja Padre Lawrence Endrew

Posted: 31 Dec 2013 06:42 PM PST

Khatolik Herald telah meletakkan pendirian mereka untuk menggunakan kalimah 'Allah' dalam aktiviti keagamaan mereka.

Ia sekaligus satu tindakan menderhaka terhadap Sultan yang telah melarang agama lain memggunakan kalimah tersebut.

Sultan adalah ketua agama dan pemerintah nombor satu dalam pentadbiran Selangor.

Justeru, Umno Subang pagi ini membuat satu laporan polis di Sungai Buluh ekoran kenyataan padre tersebut

Dalam 5 prinsip Rukun Negara kita di kehendaki kita sebagai rakyat perlu hormati dan salah satu prinsip tersebut ialah KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA. Jadi dengan kedegilan padre tersebut bermakna dia lagi mengamal 5 prinsip tersebut, maka wajarlah beliau di kenakan tindakan undang-undang.

5 PRINSIP RUKUNEGARA
1. KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
2. KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
3. KELUHURAN PERLEMBAGAAN
4. KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
5. KESOPANAN DAN KESUSILAAN

Berapa ekor yang nak mampuih malam ni?

Posted: 31 Dec 2013 05:50 AM PST

Tu dia, ulat taik Pas dah mula

Demo kepala bapak depa

Posted: 31 Dec 2013 05:32 AM PST

Tak ada pulak nampak beruk Dap dan beruk Pkr? Yang biasa nampak ialah muka tembok beruk Pas

Sahabat-Gunung

Posted: 01 Jan 2014 01:33 AM PST

Sahabat-Gunung


2014

Posted: 31 Dec 2013 07:27 AM PST

Jangan tanya apa azam baru aku sebab azam-azam sebelum nie pun tak pernah tertunai .... Apa yang penting, tahun 2013 akan meninggalkan kita, jadi aku hanya berharap agar lebih banyak kejayaan yang mengiringi perjalanan hidupku pada 2014 nie .... Selamat Tahun Baru 2014

Panglima Perang Cyber

Posted: 31 Dec 2013 11:33 PM PST

Panglima Perang Cyber


Ucapan Tahun Baru Menteri KDN DS @Zahid_Hamidi

Posted: 31 Dec 2013 04:03 PM PST

Guling: Poster jatuhkan kerajaan ditampal di sekitar KL ( Utusan Melayu )

Posted: 31 Dec 2013 06:43 AM PST

Panglima : mungkin ada yang akan mengatakan bahawa ini dilakukan pihak lain bukan Pakatan Rakyat. Namun tindakan mereka sebelum ini semasa Bersih 1, 2,3 jelas  unsur menggugat keamanan dan mahu meruntuhkan Kerajaan dilihat dalam tindakan mereka.

Anak muda yang menyokong mereka juga selalu memperjuangkan kerajaan tanpa raja atau Republik dan inilah elemen komunis yang sangat bahaya kepada negara kita. Google Fahmi Redza (rejimen 10) dan Hishammuddin Rais untuk maklumat selanjutnya.

Raja adalah ketua negara dan usaha ini dikira subversif seperti kenyataan Menteri Dalam Negeri dan boleh membahayakan keamanan dan menjejaskan ekonomi keseluruhannya.


Guling: Poster jatuhkan kerajaan ditampal di sekitar KL

POSTER mengandungi perkataan Republik Jatuhkan Kerajaan yang berunsur mahu menggulingkan kerajaan dikesan ditampal di beberapa lokasi di Kuala Lumpur hari ini.

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Penampalan beberapa pelekat dengan kata-kata berunsur mahu menggulingkan kerajaan dikesan di sekitar ibu kota petang ini.

Pelekat yang tertera tulisan Republik Jatuhkan Kerajaan itu memuatkan lukisan beberapa individu memegang bendera Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas.

Antara lokasi penampalan pelekat itu adalah di bangunan-bangunan sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut di sini. - UTUSAN ONLINE

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131231/dn_43/Guling-Poster-jatuhkan-kerajaan-ditampal-di-sekitar-KL#ixzz2p3yu25w9 
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Sent from my iPhone

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 31 Dec 2013 11:25 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


RAKAMAN PERBUALAN S. FUZIAH DI GUANGZHOU (GNR)

Posted: 31 Dec 2013 06:50 PM PST


Pengumuman Oleh Crew China Airline
Seorang Cina berperawakan sederhana, tidaklah begitu keCinaan, tetapi bilamana dia bercakap maka tersembullah keCinaannya. Di tepinya seorang wanita bersama suaminya yang agak kusam misai dan rambutnya.

Wajah wanita itu kelihatan gempal sedikit, berkerut dan kelihatan gedik-gedik. 

Mereka sama-sama duduk di bahagaian vvip. Rasanya Cina itu itu bisnesman, perempuan itu macam orang berpangkat lagaknya.

A. Tong : Morning, you orang Malaysia. Saya pun orang Malaysia ma, kita 1Malaysia lor

S. Fuziah : Ya kita orang Malaysia, saya YB ma. Yang Berhormat, hormat sikitlah..

A. Tong : Ayya saya mana tau ma, apa pasal mari sini (China)? Sini hujan lebat banjir sudah mari YB.

S. Fuziah : Saya mau rehat lah, saya sudah kasi bising itu Kuantan punya hal, sekarang saya mau lari rehat lor, otak saya banyak pening tau.

Fuziah meluahkan geramnya dan keletihannya. Mukanya yang mulanya putih bertukar kemerah-merahan. Mesti semasa muda wanta ini gedik-gedik.

A. Tong : Oooh itu macam kah. Saya ada dengar Banjir pusingan kedua sudah mau hantam itu Kuantan, patut YB jangan jalan-jalan ma, nanti orang mulut banyak cakap, tara takut kah?

S. Fuziah : Lantaklah taukeh...itu Melayu Kuantan mana ada undi saya pun, sikit saja, saya sudah kasi buboh itu Najib punya jabatan, biar mereka mampus urus banjir, saya sudah penat saya mahu makan angin lah taukeh...

A. Tong membuka beg kecilnya sambil mengeluarkan surat khabar Cina. Dia tunjuk sama itu Fuziah.

A. Tong : YB mari sini saya tunjuk, ini berita cakap Banjir pusingan kedua sudah mau mari Kuantan. Ini penulis cakap itu YB Kuantan haramjadah punya orang dia pergi jalan-jalan sana Guangzhou. 

Ini penulis tanya YB itu Guangzhou apamacam urusan banjir itu pusat pemindahan ada cantik macam Malaysia kah. Ada selimut cukup kah? Ada tikar kah? 

Ini penulis cakap itu YB Kuantan wakil rakyat Kuantan atau Guanzhou?.Apapasal lari? Dia kata apa pasal YB Kuantan mineral water pun tara boleh supply sama penduduk Kuantan, duit sudah ambil dari taukeh-taukeh, itu wang bawa jalan-jalan pergi Guangzhou kah? Jangan marah lor, ini pertanyaan ma.

You jangan marah ya YB, saya baca ini surat khabar punya tulis. Lu mana tahu baca Mandarin, saya kasi translate sama lu la. Itu pun tak mau ucap TQ kah.

Muka Fuziah semakin kemerah-merahan membakar seperti api. Hidungnya berdengus-dengus tak tahulah malu kah or marah. 

Suaminya di sebelah buat bodoh saja. Misainya berdengkur-dengkur bising mengganggu orang lain.

S. Fuziah : Sudah sudah sudah nanti saya baling you pakai ini handphone!

A. Tong : Apa pasal lu marah YB, saya baca saja...

Suami S. Fuziah : Tu la hang gatai sangat nak jadi YB sapa suruh..hang memang bahlul lari mai Guanzhou. Hang dah tahu Kuantan banjir hang duduklah sana bantu rakyat. Aku tak pasal-pasal pun kena kutuk orang kampung.

Merah padam muka Fuziah kena lastik dengan suaminya sendiri. Air matanya bergenang jernih menitis satu demi satu.

'Oh rakyat Kuantan, maafkan daku, aku lari kerana aku tak tau nak urus masalah banjir kamu, aku lari kerana aku malu dengan kamu, maafkan aku wahai rakyat Kuantan....Aku hanya tahu mengutuk sahaja, sebab itulah yang diajar Anwar kepada kami semua Yb Yb Pakatan'

Bersambung rakaman kedua....


#RPDM31D :Sah...Anwar berjaya ditabalkan sebagai Presiden Republik Guling semalam!

Posted: 31 Dec 2013 04:42 PM PST


Selesai sudah perhimpunan dan longgokkan puak-puak mengguling di Dataran Merdeka. Kini timbul persoalan dibenak kita adakah perhimpunan tersebut berjaya mengubah keadaan ke arah lebih baik?

Adakah setelah selesai Himpunan Guling tersebut harga petrol berjaya diturunkan? Jawapannya TIDAK!

Yang kita nampak selepas 12 tengah malam harga petrol dan diesel tetap sama, malah masih banyak kenderaan yang beratur menunggu giliran nak isi minyak.


Adakah hasil Himpunan Guling tersebut juga berjaya menyebabkan kerajaan terpaksa mencairkan simpanan wang rezab negara untuk digunakan sebagai subsidi bagi menurunkan harga gula kembali? Jawapannya TIDAK!

Yang kita lihat sebelum harga gula naik pun harga barang yang berasaskan gula dah lama naik. SIAPA dan GOLONGAN mana yang paling banyak dapat untung?


Apakah dengan rempuhan puak guling di Dataran Merdeka dan lolongan mereka semalam menyebabkan pihak TNB terketar lutut dan menarik balik kenaikkan tarif eletrik? Jawapannya TIDAK !

Yang kita lihat TNB tetap melaksanakan kenaikkan tarif eletrik tersebut. Jika tidak mahu, kerajaan terpaksa mencairkan lagi wang rezab negara iaitu duit-duit cukai kita selama ini bagi membayar PAMPASAN GANTI RUGI kepada TNB dan ia kemudiannya dilabelkan sebagai SUBSIDI. 

Adakah puak guling turut berjaya menurunkan atau menghalang kenaikan bayaran tol-tol hasil perhimpunan mereka itu? Jawapannya TIDAK!


Yang kita tahu selepas jam 1.00 pagi tadi pun bayaran tol masih sama. Tiada sebarang kenaikan. Tetapi yang kita tahu kerajaan PAKATAN RAKYAT tetap akan menguatkuasakan kutipan lesen bagi setiap kiosk tol-tol di seluruh Selangor bermula di Shah Alam dan ini adalah salah satu punca kenaikan tarif tol di Lembah Klang dan Selangor! 

Paling kita nak tahu, adakah hasil Himpunan Guling semalam kerajaan Barisan Nasional (BN) terguling dan Anwar Ibrahim datang dengan bangganya seperti seorang DARTH VADER diarak oleh para soldadunya ke pentas utama Dataran Merdeka lalu dengan bangganya mengisytiharkan dirinya sebagai Presiden baru Republik Malaysia?


Sekarang kita nak tengok berjayakah si Presiden KETUM (Ketua Umum) ini melaksanakan janji-janjinya, siapa barisan kabinetnya, siapa penasihat-penasihatnya...siapa,siapa,siapa?

Adakah Anwar bermimpi lagi seperti insiden 16 September lalu? Malunya...

Rumusan #RPDM31D : Kebodohan Anak Melayu, Keuntungan Kaum Lain. #TURUN

Posted: 31 Dec 2013 08:52 AM PST

Satu persoalan yang menarik untuk difikirkan bersama.


Tak percaya? Cuba lihat gambar ini.


Yang berdemo pun Melayu, yang terpaksa kerja lebih masa pun Melayu.


Jika ada yang masih nak mempertahankan kebodohan ini, cuba tunjukkan satu gambar yang mana kaum lain melebihi kaum Melayu turun berdemo sebentar tadi.

Kaum mana yang untung dengan menaikan harga barang di kedai runcit?

*Biarkan Luncai terjun dengan labu-labunya.....biarkan....

Update #RPDM31D : Gambar-gambar Peserta #TURUN Serang Konsert ?

Posted: 31 Dec 2013 08:06 AM PST

Gambar di Dataran Merdeka.Adakah ini yang rakyat mahu?

Update #RPDM31D : Gambar Ibu Tunggal Jadi Mangsa #TURUN.

Posted: 31 Dec 2013 07:40 AM PST

Pengakuan ibu tunggal jadi mangsa BARANG NAIK.


Bila tengok gambar ni, tiba-tiba teringat kat ibu tunggal yang bernama Aishah Baby. Mangsa barang naik milik seorang pemimpin politik.


Update #RPDM31D : Gambar Dari Udara Terkini. Bukti Ribuan #TURUN Di Dataran Merdeka

Posted: 31 Dec 2013 07:20 AM PST

Gambar dari udara.


Cuba pembaca nilaikan. Adakah sampai berpuluh ribu seperti mana yang media pembangkang warwarkan?

Update @RPDM31D : Polis Malaysia Ganas ? #Turun

Posted: 31 Dec 2013 07:02 AM PST

Biar gambar berbicara...


Senyum abam polis, senyum....

Video Update #RPDM31D : Mahasiswa Laungkan Amaran #TURUN

Posted: 31 Dec 2013 06:38 AM PST

Biar video jadi saksi.


Anda nilaikannya sendiri.


Update #RPDM31D : Gambar Pejuang Hak Rakyat #TURUN Beri Amaran Kepada Pemimpin Kerajaan

Posted: 31 Dec 2013 06:23 AM PST

Gambar dari FB KLXpress (https://www.facebook.com/KLXpress).

Update #RPDM31D : Gambar Terkini Pejuang Hak Rakyat #TURUN

Posted: 31 Dec 2013 06:07 AM PST


Sekolah dah nak mula, diorang pulak sibuk berdemo.

Gambar Malaysiakini Kantoi Menipu Kehadiran #RPDM31D . Demo #TURUN Tak Dapat Sambutan.

Posted: 31 Dec 2013 05:46 AM PST

Kantoi!

Malaysiakini cuba provokasi pembacanya kononnya ramai yang dah turun demo TURUN.


Tetapi, inilah hakikatnya....


*Sebar-sebarkan kekantoian penipuan Malaysiakini.

Mari Mengenal Pemimpin Bongok Pekatan Guling...Jom Pakat-Pakat Gelak

Posted: 31 Dec 2013 03:03 AM PSTKata orang kalau nak tengok kualiti seorang pemimpin, lihatlah apa yang dia cakap dan lihat pula siapa yang menyukai apa yang pemimpin itu cakap. 

Kini kita dihidangkan lagi dengan satu lagi sketsa tweeter yang jelas memperlihatkan betapa bongoknya pemimpin fuckatan. Hal agama dengan hal sosial pun tak tahu bezakan. Sudah tentu ia adalah hasil tarbiyah bersanadkan seorang ularmak terompah tersohor yang terkenal dengan segala dogengan Israeliyatnya. Ularmak ini pernah mengatakan perhimpunan dan rusuhan di Dataran Merdeka mendapat pahala yang sama dengan ibadah wukuf di Arafah dan dongengannya itu di sambut pekikan takbir!

Wahai Nizar ooi... 4 juta manusia berkumpul di Padang Arafah atas tujuan berwukuf dan beribadah menunaikan salah satu rukun wajib haji. 

Tetapi manusia berhimpun secara haram tanpa permit di Dataran Merdeka dengan niat untuk melakukan sesuatu yang ditegah oleh agama dan tidak mentaati pemimpin itu adalah perbuatan haram lagi berdosa.


Padang Arafah dan Mekah tu tempat Ibadah. Manakala Dataran Merdeka pula tempat aktiviti sosial.

Memang si Nizar ni bongok bertingkat-tingkat. Kalau dulu, Si Nizar ni juga pernah cakap kerajaan Malaysia gagal menambah bilangan jemaah haji di Mekah. Beliau berjanji jika pakatan pembangkang menang PRU13, mereka akan menambah bilangan kuota haji ke Mekah. Punyalah bengong, tak tahu Mekah sekarang sedang mengalami proses pembesaran.

Sebab tu ko fail masa jadi Menteri Besar Perak dulu...alahai Nizar.   

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 31 Dec 2013 11:19 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


GAYA CATCHE MUSLIMAT PAS DAN MUSLIMAT PKR SEMALAM

Posted: 31 Dec 2013 11:10 PM PST


Muslimat pas menggayakan aksesori kepala ala-ala playboy bunny dan muslimat pkr menggayakan aksesori kepala ala-ala setan "devil horn".

Tak kisah apa fesyen yang mereka gayakan, asalkan matlamat tercapai untuk berguling-guling di dataran merdeka semalam.

Untuk pengetahuan semua, esok pagi tepat jam 8, anwar ibrahim akan angkat sumpah sebagai perdana menteri malaysia, majlis angkat sumpah akan di lakukan di dataran merdeka...

Hahahahahahaha.....

Belantan

Posted: 31 Dec 2013 11:14 PM PST

Belantan


TERKINI: KONSERT DIGANGGU PERUSUH LIAR, SAMBUTAN AMBANG KEMERDEKAAN DIHENTIKAN!

Posted: 31 Dec 2013 08:46 AM PST


KUALA LUMPUR 31 Dis. - Sambutan Ambang Tahun Baharu 2014 anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di Dataran Merdeka terpaksa dihentikan pukul 11.30 malam ini, 30 minit sebelum kemuncaknya berikutan tindakan liar penyokong himpunan guling kerajaan merusuh dan menceroboh kawasan pentas utama.

Pengacara majlis terpaksa mengumumkan pembatalan sambutan itu termasuk acara konsert dan pertunjukan bunga api, hanya 30 minit sebelum detik 12 tengah malam menandakan bermulanya 1 Januari 2014, berikutan perusuh membaling objek ke arah pentas utama.Ketika itu, Orkestra DBKL sedang mengadakan persembahan apabila tiba-tiba perusuh berbaju hitam menyerbu pentas utama.


Selain itu, beberapa kenamaan termasuk Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib dilihat telah meninggalkan tempat duduk masing-masing.Orang awam yang hadir semata-mata ingin menyaksikan persembahan nyanyian dan pertunjukan bunga api juga terpaksa memilih untuk pulang awal untuk mengelakkan sebarang kemungkinan.

Ketika berita ini ditulis pukul 11.35 malam, para perusuh berbaju hitam masih meluru ke arah pentas utama, membaling objek dan menjerit-jerit menghina kerajaan.

Antara artis yang sempat membuat persembahan ialah Amy Search, Zainal Abidin, Jay Jay, Aweera dan Najwa Latif. - UMO

Apakah ini perhimpunan amam?

Suara Politik
Belantan

sekupangdua

Posted: 31 Dec 2013 11:06 PM PST

sekupangdua


3B... BENGAP BANGANG BIN BODO

Posted: 30 Dec 2013 08:27 PM PST

Patut la Perak dinerakakan... nasib tak macam isu diKelantan mukim Gua musang. Pakat sedekah buta 10526 ekar kat penyamun... hehehe tu yg kita tau yg tak tau? Selamat Tahun Baru semua... jgn jadi beruk berguling kat dataran malam nie udah ler...

The Unspinners

Posted: 31 Dec 2013 11:04 PM PST

The Unspinners


97% turun Melayu tapi mesej CIna mahu dominasi

Posted: 31 Dec 2013 09:30 PM PST

Jika pemimpin kerajaan terus leka dan cuai, berita ini boleh dijadi kenyataan

Posted: 31 Dec 2013 06:31 PM PST

Elok KJ cadang PEMANDU buat makmal selesai jam di Dataran Merdeka

Posted: 31 Dec 2013 07:23 AM PST

Hacker 31/12 sasar data center bank dan pasaran saham

Posted: 31 Dec 2013 06:36 AM PST

Parang panjang dan Pisau Rambo di jumpai di Dayabumi!!!!

Posted: 31 Dec 2013 05:46 AM PST

Komunis sosialis jaja slogan negara repubik?

Posted: 31 Dec 2013 05:30 AM PST

Lepas merusuh, puak ni akan toron sesama sendiri

Posted: 31 Dec 2013 05:00 AM PST

Cina guna latardepan wanita Melayu maki polis

Posted: 31 Dec 2013 04:30 AM PST

Terernya Regimen Anarki ... berani maki SB

Posted: 31 Dec 2013 03:55 AM PST

Sinar Harian putarbelit tulisan Tun untuk bakar orang ramai

Posted: 31 Dec 2013 02:30 AM PST

Bom Rafizi (?) dijumpai

Posted: 31 Dec 2013 12:32 AM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 31 Dec 2013 09:51 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Penguatkuasa DBKL Cedera Dibaling Botol Di Himpunan #Guling Kerajaan

Posted: 31 Dec 2013 06:00 PM PST


Budak Syiah PAS Ini Kutuk Azhar Idrus & Ceramah Agama

Posted: 31 Dec 2013 04:00 PM PST


Gambar Gambar Himpunan #Guling Kerajaan : Hanya 4,000 Yang Hadir

Posted: 31 Dec 2013 09:51 AM PSTNajwa Latif Kesal Perusuh Raba Wanita Di Dataran Merdeka #Guling #Turun

Posted: 31 Dec 2013 09:00 AM PST

Artis Nyaris Kena Baling Botol Dengan Peserta Himpunan #Guling Kerajaan

Posted: 31 Dec 2013 08:23 AM PST


Gambar Gambar Ini Bukti Tidak Sampai 500,000 Hadir Himpunan #Guling Kerajaan

Posted: 31 Dec 2013 07:34 AM PST

Himpunan #Guling Kerajaan : Bukti Parti Pembangkang Terlibat Sama

Posted: 31 Dec 2013 07:12 AM PST

Himpunan #Guling Kerajaan: Rempuhan Bermula Jam 11?

Posted: 31 Dec 2013 06:56 AM PSTHimpunan #Guling Kerajaan : Sudah Jam 10, Kehadiran Tidak Capai Sasaran

Posted: 31 Dec 2013 06:46 AM PSTHimpunan #Guling Kerajaan: Sudah Setengah Juta Berkumpul Di Dataran

Posted: 31 Dec 2013 05:26 AM PSTGambar Gambar Himpunan #Guling Kerajaan, Masih Sunyi & Lengang

Posted: 31 Dec 2013 04:54 AM PSTGambar Gambar Terkini Himpunan #Guling Kerajaan, Kosong & Sepi

Posted: 31 Dec 2013 03:45 AM PST

Bukti Jelas Peserta Ini Mahu #Guling Kerajaan

Posted: 31 Dec 2013 03:25 AM PST

Poster Poster Provokasi Mulai Diedar Di Dataran Merdeka #Guling

Posted: 31 Dec 2013 03:14 AM PST

Himpunan Guling Kerajaan : Seorang Ditahan Di Ampang Kerana Suspek Bom

Posted: 31 Dec 2013 01:15 AM PSTJauhi Dataran Merdeka, Banjir Kilat & Hujan Lebat Diramal Petang Ini

Posted: 30 Dec 2013 10:30 PM PST


Pihak Polis Temui Bukti Pihak Himpunan Guling Kerajaan Bakal Buat Tindakan Subversif Malam Ini

Posted: 30 Dec 2013 09:35 PM PST


GERAKAN ANTI PKR

Posted: 31 Dec 2013 09:33 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


MANA PERGI CINABENG ? JANGAN PEMIMPIN BN PANDAI-PANDAI SYOK SENDIRI OKAY..

Posted: 31 Dec 2013 02:43 PM PST

JURI RAKYAT

Posted: 31 Dec 2013 07:10 PM PST

JURI RAKYAT


10 Kisah Tokoh Dunia yang Terdampar di Pulau tak Berpenghuni

Posted: 30 Dec 2013 10:54 PM PST

Pernah nonton film Cast Away? yang dibintang Tom hanks, menceritakan seorang karyawan Fed Ex, yang kemudian ketika sedang dalam perjalanan mengantarkan paket kirimannya tiba-tiba badai menghadang dan kapal terbang yang ditumpanginya terkena petir dan terdampar disebuah pulau kosong, singkat cerita 4 tahun kemudian doi yang hanya ditemani bola voli bernama Wilson merencanakan untuk keluar dari pulau tersebut dengan membuat rakit dari batang pohon kelapa..

kira-kira 10 kisah nyata dibawah ini seperti itu…

1. John F. Kennedy and Crew ( 1917 – 1963 )

Bertahan : 6 Hari di Pulau Batu dan Olasana
Pada 1943, John F. Kennedy kala itu masih berusia 26 tahun sebagai nakhoda Kapal PT-109. Dan pada suatu malam kapal perusak Jepang tiba-tiba muncul dan menghancurkan kapal PT-109 yang diawaki para kru JFK, sebanyak 2 orang awak kapal tewas di TKP, sementara yang selamat dan luka – luka terjun ke air dan mengayuh reruntuhan kapal mereka ke sebuah pulau terdekat berjarak 6 km ! dengan hiu dan buaya yang mengancam akhirnya mereka sampai kepulau terdekat setelah menempuh perjalanan selama 5 jam ! dan selama 2 hari mereka tanpa makan dan minum di pulau batu tersebut, lalu dengan gagasan JFK mereka mencari pulau yang lebih besar yang kala itu bernama Olasana dan dapat bertahan hidup dengan memakan buah kelapa. Mereka semua ditemukan oleh para anggota Pramuka setelah 6 Hari !

Fakta Menarik : Pulau tempat awak Kennedy's terdampar telah menjadi daya tarik tersendiri, dan telah diganti namanya menjadi Pulau Kennedy.

2. Leendert Hasenbosch [1695 - 1725]

Bertahan : Sekitar 6 Bulan di pulau Ascension
Adalah seorang tentara belanda yang bekerja pad VOC sebagai penjaga buku/ pustakawan, dia dihukum karena telah menyodomi, (gak tau siapa tuh yg disodominya), dia kemudian dibuang pada 5 Mei 1725 kesebuah pulau yg tak berpenghuni dengan dibekali air untuk jatah 1 bulan ! bibit tanaman, injil, pakaian dan alat menulis. Dipercaya Hasenboch meninggal dengan kondisi yg mengenaskan oleh Pelaut Inggris pada bulan Januari 1726 setelah bertahan selama 6 bulan dengan memakan kura-kura laut, burung laut dan minum air kencing sendiri !
Fakta menarik : Para pelaut Inggris itu menemukan sebuah buku harian, yang kemudian di publikasikan dan diterjemahkan kedalam bahasa Inggris.

3. Marguerite de La Rocque (1523 – ? )

Bertahan : 2 Tahun di pulau Setan
Pada 1542 Penjelajah perancis Jacques Cartier yang memimpin perjalanan ke Newfoundland disertai margrit de la Rocque 19 tahun, dalam perjalana Margrit menjadi pacar seorang pelaut muda yang berprofesi sebagai Pelayan kapal tersebut. Hal tersebut membuat pamannya marah jaques Cartier yg pelaut juga berdarah Biru kemudian membuang Margarit kesebuah pulau tak berpenghuni di perairan Labrador begitu juga sang pelayan tadi di buang ke pulau lainnya. Kemudian di Pulau tersebut Margarit dikaruniai seorang anak, yang pada akhirnya anak tersebut meninggal karena kekurangan susu, ia hidup di gua dan berburu hewan liar selama 2 tahun sebelum akhirnya di ketemukan oleh nelayan dari Basque atau Spanyol.
Fakta menarik : Kembali ke Perancis setelah diselamatkan dan disambut bak selebriti, Kisah Marguerite ini kemudian di ceritakan kepada ratu perancis saat itu Queen of Navarre pada 1558.

4. Kapten Charles Bernard ( 1781 – 1840 )

Bertahan : 18 Bulan di Pulau Elang
Pada 1812, kapal Inggris Isabella terdampar di Pulau Elang ( Eagle Island ) bagian dari kepulauan Falkland yang di komandani Kapten George Harrington . Kemudian meraka diketemukan oleh kapal nelayan Amerika Nanina yang di komandani Kapten Charles Bernard, namun sang kapten menyadari bahwa mereka butuh banyak bantuan makanan melihat kondisi mereka yang tidak mungkin untuk mencari makanan, kemudian sang kapten bersama 4 orang awaknya pergi untuk mencari makanan di pulau tersebut. Ketika sang Kapten tersebut pergi para awak Inggris itu mengambil alih kapal nanina tersebut dan meninggalkan Kapten Bernard dan awak nya di pulau tersebut !. Beruntung akhirnya mereka semua dapat diselamatkan setelah 18 Bulan ! tepatnya pada bulan November 1814. Photo diatas menunjukan tempat berteduh kapten bernard dan awak kapalnya, dari bentuknya agar kapal yang melintas dapat dengan mudah melihat mereka, tidak mudah juga c, buktinya setelah 18 bulan baru ada yang melihat mereka.
Fakta menarik : Di malam penyelamatan dengan awak Kapal Inggris Isabella tersebut sang Kapten sempat berbincang – bincang dengan mereka dan menceritakan semua asal usul mereka.yang notabene kala itu Amerika sedang berperang dengan Inggris, karena mungkin para awak Inggris tersebut tidak ingin dibawa ke Amerika dan dijadikan Tawanan, pikir mereka mendingan mereka ambil alih kapal Nanina tersebut dan kabur dari pada dibawa ke Amerika, ( seharusnya sang Kapten tidak banyak bicara ).

5. Ada Blackjack ( 1898 – 1983 )

Bertahan : 2 Tahun di Pulau Wrangel
Pada musim gugur 1921 sebuah tim yang terdiri dari lima orang yg dipimpin oleh Vilhjalmur Stefansson, merencanakan untuk mengadakan ekspedisi Arctic tujuannya untuk mengklaim sebuah pulau di kawasan tersebut yang menjadi sengketa antara Kanada dan Inggris dengan nama Wrangel Island sebelah utara Siberia. 23 Tahun cewek Eskimo Ada Blackjack disewa oleh mereka dengan bayaran 50 US$ sebulan sebagai juru masak dan tukang jahit, Ada Blackjack membutuhkan uang tersebut untuk anaknya yang menderita TBC, Rencana mereka berjalan selama 1 tahun sementara perbekalan yang mereka bawa hanya untuk 6 bulan saja.mereka tidak dapat menemukan cukup makanan dan mulai kelaparan sehingga pada Januari 1923 tiga dari mereka mencoba mencari pertolongan. Sementara Ada ditinggal bersama 4 orang laki-laki yang sakit untuk merawat mereka, waktu berlalu dan ketiga orang tersebut tidak pernah kembali ke 4 orang yang ia rawat akhirnya tewas juga . Ada bagaimanapun juga belajar bagaimana untuk bertahan, sampai dia diselamatkan pada bulan Agustus 1923 oleh mantan rekan dari Stefansson's. Uang yang dia peroleh dari ekspedisi itu kemudian ia gunakan untuk membawa anaknya berobat ke Seattle.
Fakta menarik : Ada mendapatkan semua gajinya selama 2 tahun ia ikut ekspedisi tersebut, namun ia tidak mendapatkan sedikitpun keuntungan dari buku yang sangat populer yang
diterbitkan oleh orang lain dari kisah perjuangan hidupnya.

6. Alexander Selkirk ( 1676 – 1721 )

Bertahan : 4 Tahun 4 Bulan di Pulau Mas' a Tierra
Alexander Selkirk adalah seorang pelaut skotlandia yang terampil sebagai Navigator, dengan ketrampilannya itu doi ditunjuk sebagai master atau orang yg paling ahli sebagai pelaut di cinque Ports. Karena kapal yang tidak layak ( sering bertempur dengan armada laut spanyol ) maka ditengah perjalanan sepulang dari mencari ikan doi khawatir kapalnya akan tenggelam,dan mencari pulau terdekat. Di bulan September 1704 Doi akhirnya sampai disebuah pulau tak berpenghuni tepatnya di pulau Más a Tierra 400 mil lepas pantai barat Cile, Dia mengambil beberapa pakaian,musket, beberapa alat, sebuah Alkitab dan tembakau. Pada awalnya Doi tenang-tenang aja hanya membaca Alkitab tetapi segera menjadi jelas bahwa penyelamatan tidak terjadi dalam waktu dekat, lalu dengan sigap doi membuat suasana di pulau yang tadinya tak berpenghuni dan tak terawat dibuatnya menjadi lebih nyaman dengan ditemani tikus, kambing dan kucing sebagai temannya. Akhirnya dibulan Februari 1709 dua kapal inggris berlabuh di pulau tersebut dan doi pun dapat diselamatkan. Tahun 1713 Doi menceritakan semua pengalamannya selama 4 tahun 4 bulan di pulau tersebut, akan tetapi banyak orang yang tidak percaya akan ceritanya tersebut, 6 tahun setelah itu seorang novelis Daniel Defoe meluncurkan Novel yang sangat terkenal dan laris dari cerita Alexander Selkirk tersebut dengan nama "Robinson Crusoe".
Fakta menarik : tahun 1966 Mas' a Tierra diganti namanya menjadi Robinson Crusoe Island, diwaktu yang bersamaan kepulauan Juan Fernandez diganti namanya menjadi Alejandro Selkirk Island.

7.Ernest Shackleton ( 1874 – 1922 )

Bertahan : 105 hari di pulau gajah
Adalah seorang penjelajah Anglo-Irlandia yang kemudian pada tahun 1914 merencanakan
ekspedisi Trans-Antartika, dalam ekpedisinya tersebut kapal "Endurance" miliknya terjebak dalam es beku selama 1o bulan sebeleum es menjadi lunak dan kapal bisa melanjutkan kembali perjalanannya, kemudian mereka terdampar kembali selama 5 bulan, karena perbekalan mereka semakin menipis dan pertolongan tidak kunjung datang maka Doi memerintahkan 3 orang anak buahnya untuk mencari pertolongan dengan kapal kecil atau perahu ke pulau terdekat " Pulau Gajah" disana di pulau tersebut ternyata tidak berpenghuni, kemudian doi memerintahkan kembali 5 orang anak buahnya untuk menjemput ke 3 orang tadi. Kemudian dengan berjalan kaki selama 17 hari atau berjarak 800 mil menerobos ganasnya cuaca terburuk didunia sebelah utara pulau Georgia tersebut akhirnya mereka menemukan stasiun atau pangkalan pengamatan, dan dapat diselamatkan atas bantuan pemerintah Cili, dari ke 28 orang yang ikut dalam ekspedisi tersebut tidak satu orang pun yang tewas. Setelah penjelahan yang heroik tersebut pada tahun 1921 Doi kembali ke benua
tersebut dalam rangka penelitian dan program ilmiah, sebelum ekspedisi tersebut bisa berjalan Doi keburu tewas karena serangan jantung dan pihak keluarga meminta doi dikuburkan disana.
Fakta menarik : lebih dari 40 tahun setelah penjelajahan Trans Antartika yg di pimpin Ernest
Shackleton ada penjelajah Trans-Antartika kembali oleh Commonwealth pada tahun 1955-1958. Yang artinya tidak sembarangan orang dapat pergi kesana pada waktu itu.

8. John Adams and the Bounty Mutineers (1768 – 1829)

Bertahan : di kepulauan Pitcairn
Setelah pemberontakan di Inggris yang terkenal di 1789 dan beberapa bulan dari berlayar di
sekitar timur pulau Fiji John Adams dan the Bounty Mutineers memutuskan untuk menetap di
Kepulauan Pitcairn tak didiami, untuk menghindari Angkatan Laut Inggris tersebut maka perahu yang ditumpangi mereka dibakar dan karam didasar laut. mereka yang ada di pulau tersebut 9 Kru kapal 6 orang cowok Tahiti dan 11 Cewek satu diantaranya mempunyai seorang bayi. Singkat cerita mereka tidak bisa kembali dan hidup menetap, mempunyai keturunan di pulau tersebut, karena populasinya yang terus meningkat maka banyak dari penduduknya yang tinggal di Australia dan New Zealand.
Fakta menarik : Kemudian pada 1808 kapal "Topaz" tiba di Pulau Pitcairn dan menemukan tempat Adams menetap dengan masyarakat yang damai, lebih dari sepuluh Tahiti perempuan (termasuk istri) dan beberapa anak-anak. Angkatan Laut Inggris atau Royal Navi yang memberikan kepadanya grasi pada tahun 1825, dan doi meninggal empat tahun kemudian.
Juga: ibukota Pitcairn, Adamstown, adalah nama untuk John Adams.

9. Jan Pelgrom and Wouter Loos


Bertahan : Tidak diketahui di daratan Australia
Pada tahun 1629 kapal batavia atau Hindia belanda/ Indonesia dengan 316 awak kapal hancur
dan terdampar di sebelah barat pantai Australia barat tepatnya di pulau di pulau Abrolhors, kebanyakan dari mereka selamat. mereka di pimpin oleh orang yang sangat jahat Jeronimus Kornelius, singkat cerita sebelum bantuan tiba sebanyak 125 orang perempuan dan anak-anak tewas dan dikubur secara masal karena karena kekejamannya di pulau tersebut, dan 2 orang Jan Pelgrom and Wouter Loos berhasil melarikan diri dan tiba di benua Australia, menetap dan tinggal bersama suku Aborigin.
Fakta Menarik : kemungkinan Kedua cowok tersebut adalah orang Eropa pertama yang menetap di benua Australia sebelum kedatangan pelaut dari Inggris dengan membawa tahanannya pada tahun 1788 yang dijadikan koloni Inggris.

10.Juana Maria, ? – 18 Oktober 1853

Bertahan : 18 Tahun di Pulau San nicholas
pulau San Nicholas tadinya adalah pulau yang makmur karena konflik berdarah dengan pemburu anjing laut russia maka jumlah penduduk di pulau tersebut turun drastis hanya menjadi 20 orang saja dari 1.835 penduduk asli amerika ( Karena penduduk disana menentang untuk berburu anjing laut di perairannya ). pada tahun 1835 atas perintah Charles Hubbard di Santa Barbara, Amerika memutuskan untuk mengadakan misi penyelamatan ke pulau San Nicholas tersebut guna mengambil sisa penduduk yang masih hidup, ketika kapal sampai di pulau tersebut maka seluruh penduduk diangkut ke kapal tetapi meninggalkan Juana maria seorang diri di pulau tersebut karena badai yang cepat datang.
pada tahun 1850, seorang misionaris dari Santa Barbara pastur Gonzalez, memerintahkan Thomas Jeffries untuk mencari Juana Maria dengan bayaran 200 US$, tetapi gagal. Meskipun ekspedisi tersebut gagal sekembalinya dari ekspedisi tersebut Thomas Jeffries bisa menceritakan semua kendalanya, dan pada tahun 1853 ekspedisi yang dipimpin kapten George Ndiver berhasil sampai di pulau San Nicholas dan menemukan jejak kaki lalu betapa terkejutnya sang kapten mendapati seorang perempuan mengenakan pakaian dari kulit dan bulu itik liar dijahit bersama, ia tinggal di tempat yang terbuat dari tulang ikan paus. Setelah dibawa ke Santa barbara dan baru 7 hari berikutnya ia meninggal karena disentri, sebelum meninggal ia dibaptis dengan nama Juana Maria, tidak banyak cerita yang dikupas dari keterangan Juana Maria karena keterbatasan bahasa, nama aslinya pun tidak ada yang tahu.
Fakta Menarik : Kisah Juana Maria kemudian dibukukan dengan judl "Island of the Blue Dolphin"

10 Pengkhianat Paling TOP Sepanjang Sejarah

Posted: 30 Dec 2013 10:42 PM PST

Dari jaman dahulu hingga saat jaman pra kemerdekaan, selalu ada pengkhianat yg berperan secara terbuka maupun backstage..terkenal maupun tidak terkenal, mereka selalu mengakibatkan masalah yg tetap berlanjut hingga sekarang. Berikut adalah 10 pengkhianat yg paling TOP sepanjang masa:

10. Guy Fawkes

Guy Fawkes adalah anggota kelompok revolusioner Katolik Roma yang bersekongkol melawan kaum bangsawan Inggris di tahun 1605. Usahanya untuk meledakkan Gedung Parlamen yang di dalamnya terdapat Raja James I beserta keluarganya juga kaum bangsawan Protestan berhasil digagalkan oleh pihak yang berwenang. Dan dia tertangkap. Sebenarnya Fawkes dan koleganya telah menyusun sebuah rencana yang sangat matang, memakai gudang bawah tanah di bawah "The House of Lords" (nama gedung parlemennya) sebagai markas mereka dan menyembunyikan lebih dari ½ ton bahan peledak di sebuah tempat tersembunyi. Tujuannya dari semua ini, Fawkes dan rekan-rekannya menginginkan longgarnya pengaruh kerajaan Spanyol atas urusan Inggris. Di bawah penyiksaan pun, dia menolak untuk menyebutkan nama kawan-kawannya sampai dia yakin mereka sudah mengaku. Dia dijatuhi hukuman, digantung, ditenggelamkan, dan tubuhnya dibagi menjadi empat di tahun 1606, tetapi di panggung hukuman dia berhasil mengelabui algojo, lompat dan akhirnya mati karena lehernya patah akibat lompatannya, di ujung kematiannya dia tetap 'licin'. Cerita dari si Fawkes ini menjadi referensi di film 'V for Vendetta'. Hari ini pemberontakan Guy Fawkes diperingati orang Inggris setiap tanggal 5 November, nama peringatannya "Bonfire Night".

9. Robert Hanssen

Hanssen tumbuh di kehidupan keluarga yang tidak normal, sering dipukul oleh bapaknya. Dia memulai karir sebagai seorang polisi di Chicago, lalu keluar untuk mengejar karir sebagai Agen Spesial FBI pada tahun 1976. Hanssen mempunyai kebiasaan aneh, yaitu merekam aktivitas sex dengan istrinya sendiri dan memperlihatkannya ke tetangga mereka, sangat di luar kebiasaan. Pada tahun 1979, dia dilibatkan dengan kontraintelijen FBI, dan ini membuka jalan bagi seseorang "penjual Negara" di dalam sejarah Amerika. Pada tahun 1983, Hanssen beralih kepada kesatuan spionase untuk Uni Soviet dalam FBI. Menggunakan pengetahuannya pada komputer, penyadapan telepon, dan pengawasan elektronik, dia berulangkali menjual info daftar agen ganda FBI dan info spionase lain kepada agen KGB untuk mendapatkan uang. Hanssen dilaporkan ke FBI oleh ipar laki-lakinya sendiri, Mike Hauck. Sekarang ini dia menjalani hukuman penjara seumur hidup, di ADX Florence, Colorado. Kisah nyatanya ada di film yang berjudul "Breach".

8. Jane Fonda

Jane Fonda tumbuh secara bergelimpangan di Hollywood. Setelah dengan mudah masuk di dunia film (mungkin karena dia anak bintang jadul Henry Fonda), Jane menjadi aktivis yang sangat kontroversial di mata para veteran Amerika di perang Vietnam (termasuk Jon McCain , Capres Amerika). Pada saat perang tersebut Jane sangat bersimpati pada pihak Vietnam Utara, berpose dengan senapan anti pesawat mereka dan sangat tidak percaya bahwa beberapa tentara Amerika yang dijumpai dan ditanyai di kamp tahanan Vietnam Utara mendapat perlakuan yang kejam dari "teman-temannya" para Vietnam Utara. Dia lebih percaya apa yang diomongin tentara Vietkong daripada omongan bangsanya sendiri. Banyak veteran setelah perang usai ingin menuntut Jane atas pengkhianatannya ini, tetap sebagai orang yang berduit dia berhasil luput dari hukuman atas kesalahannya memihak Vietnam Utara pada waktu itu. Sekarang dia mengatakan menyesali perbuatannya, tetapi para veteran masih berat memaafkannya.

7. Brutus

Kemenakan laki-laki dari Julius Caesar, Marcus Junius Brutus. Brutus bergabung dengan Senat di Roma setelah awal karirnya sangat sukses sebagai seorang rentenir. Pada hari pembunuhan Julius Caesar, ada desas-desus bahwa rencana itu sudah diketahui, dan banyak konspirator waspada karenanya. Istri Brutus bahkan meminta dengan sangat padanya untuk menjauhi Senat pada siang itu. Brutus tidak peduli, dan berbohong bahwa dia ingin menunggu pamannya, beserta sekelompok senator yang kemudian menyerang Caesar dengan tangan kosong mereka. Kutipan terkenal, "Et tu, Brutus?" (kamu juga, Brutus?) diucapkan oleh Caesar sewaktu dia melihat pengkhianatan yang dilakukan oleh kemenakan laki-lakinya sendiri. Pembunuh menyerang Julius Caesar begitu buas, dengan adanyaa luka-luka pada tubuh mereka sendiri. Brutus bunuh diri sesudah kalah pada Pertempuran kedua Philippi pada tahun 42 BC.

6. Wang Jingwei

Dianggap sebagai pengkhianat yang paling luar biasa dalam sejarah China, lahir pada tahun 1833, menginjak usia 21 tahun, dia bersekolah di Jepang, di mana dia bertemu dengan Dr. Sun Yat Sen yang juga merupakan mentornya. Di bawah pengaruh Dr Sun, dia mulai berpartisipasi di dalam rencana melawan pemerintahan termasuk percobaan pembunuhan pejabat Manchu di Beijing yang gagal. Jang di penjara sampai pemberontakan Wuchang pada tahun 1911, sesudah itu, pada 1925 dia menjadi penerus Dr. Sun sebagai Presiden sementara ROC, setelah Dr. Sun wafat (Presiden sementara ROC). Wang tidak bisa mempertahankan kekuasaanya, dengan adanya faksi militer Jiang Jieshi (Chiang Kai Sek) yang merebutnya di tahun itu. Ketika Nanjing jatuh ke orang Jepang pada 1937, Wang memulai pengkhianatannya dengan bekerja sama dengan pemerintah Jepang. Dia mendukung rencana Jepang untuk menguasai China. Waktu China di dalam masa-masa gawat dan memerlukan tenaganya, Jingwei malah bergabung dengan orang Jepang yang merupakan pihak penjajah. Wang meninggal sebelum dia bisa menyaksikan kekalahan Jepang oleh angkatan perang Sekutu di PD II.

5. The Rosenbergs

Menjual rahasia atom kepada orang Rusia selama Perang Dingin. Pasangan Rosenbergs rela melakukan apa saja untuk memajukan kepercayaan Komunis mereka. Julius dan Ethel Rosenberg bergabung dengan Partai Komunis sampai tahun 1943, ketika dengan tiba-tiba mereka kelihatan seperti mundur dari aktivitas politik. Ini juga sama dengan tahun dimana mereka bekerjasama dengan mata-mata super Uni Soviet, Feliksov. Julius Rosenberg terlibat dalam urusan spionase melawan pemerintah Amerika, dia bertindak mencuri informasi rahasia dan menukarnya dengan orang Rusia, dan mencari rekrutan baru untuk mata-mata USSR. Dia ditangkap sewaktu bercukur pada satu pagi tahun 1950. Dia dan istrinya, Ethel, dihukum mati pada 19 Juni, 1953.

4. Benedict Arnold

Benedict Arnold adalah seorang jenderal Amerika pada masa Revolusi Amerika sampai dia memutuskan untuk bergabung ke Inggris. Lahir di Connecticut pada Januari 1741, dia datang dari latar belakang keluarga susah, dimana keluarganya berjuang agar bisa keluar dari kemiskinan dan kesukaran. Selalu dikenal sebagai anak yang bermasalah, setelah dewasa menonjol di militer. Dari permulaan awal sebagai seorang pahlawan perang dan patriot sejati, Arnold bersekongkol untuk menyerahkan benteng Amerika di West Point, New York kepada Inggris Rencananya gagal dan dia dipukul mundur dan lari ke laut, di Inggris dia juga tidak diterima karena orang-orang Inggris juga mencurigai laki-laki yang mengkhianati negaranya sendiri begitu mudah. Dia meninggal di dalam kemiskinan di Kanada pada 1801.

3. Aldrich Ames

Ames memasuki Kedutaan Besar Uni Soviet di Washington pada 1985 dan menawarkan diri untuk berbisnis rahasia dengan Amerika untuk satu alasan, yaitu uang. Dia adalah seorang pecandu alkohol dan mempunyai istri kedua yang matre, bernama Rosario yang sering menghabiskan gajinya dari CIA. Untuk memberikan segala kebutuhan dari istrinya ini, dia bersedia melakukan banyak kerugian pada pemerintah AS dengan memberikan nama mata-mata Amerika dan informasi kontraintelijen lainnya. Setidaknya dia membahayakan lebih dari 100 buah operasi dari militer AS. Dia mendapatakan 4.6 juta dolar dari usahanya ini dan 10 orang agen Amerika tewas karena ketahuan oleh Sovyet. Dia ditangkap karena ada kecurigaan dari CIA dengan gaji $60.000 setahun bisa menghasilkan sebuah rumah seharga $400.000, mobil jaguar seharga $60.000 dan tagihan telepon istrinya yang $6.000 sebulan.
Dia ditangkap dan dijatuhi hukuman seumur hidup, istrinya Rosario dideportasi ke Amerika Selatan. Pada game Metal Gear Solid 2 – Sons of Liberty, Raiden bertemu dengan seorang secret service yang bernama Richard Ames.

2. Vidkun Quisling

Awalnya Quisling tidak diperhitungkan sampai dia membentuk Partai Persatuan Nasional pada tahun 1933. Dia mencintai Hitler dan merupakan seorang yang percaya teguh pada doktrin Fasisme. Quisling, seorang jenderal militer, bertemu dengan Hitler dan meyakinkan dia mempunyai seluruh informasi tentang strategi militer Norwegia. Ketika Jerman menginvansi, Quisling diangkat menjadi perdana menteri "boneka", sewaktu pejabat pemerintah yang asli dipecat, bubar dan lari. Warganegara Norwegia sangat jijik dengan pengangkatannya, dan memberontak agar dia mengundurkan diri. Namun, Hitler mensupportnya pada jabatannya itu. Kegagalan sebagai seorang politikus, Quisling sering membuat kesalahan sendiri, bahkan di mata pihak Nazi. Setelah penyerahan Jerman di Norwegia, Quisling diadili dan juga atas kematian sebanyak 1000 orang Yahudi selama perang. Dia dihukum mati pada tahun 1945.

1. Judas Iscariot

Judas mengkhianati Yesus untuk bekerjasama dengan pihak yang berwewenang Roma. Anggota 12 murid ini mengkhianati temannya untuk sejumlah uang - tiga puluh keping perak. Judas mengatur tanda istimewa untuk memberitahukan identitas Yesus kepada yang berwewenang.

WOW - Gara-gara Menyusui Pangkat Dinaikkan

Posted: 30 Dec 2013 10:15 PM PST

BEIJING – Jiang Xiaojuan bisa dibilang mendapatkan kenaikan pangkat dan promosi jabatan karena naluri keibuannya. Polwan berusia 30 tahun itu juga menerima predikat pahlawan karena spontan menyusui sembilan bayi yang telantar akibat gempa yang mengguncang Provinsi Sichuan, Tiongkok, bulan lalu.

Lima di antara sembilan bayi itu ditinggal mati ibunya saat gempa mengguncang. Empat bayi lainnya tidak mendapatkan ASI karena ibu mereka mengalami depresi pascagempa. Berkat air susu ibu (ASI) sang polwan, kesembilan bayi korban gempa tersebut mendapatkan cukup nutrisi.
Karena aksinya itu, Jiang yang dijuluki police mum tersebut dipromosikan menjadi wakil komisaris di Jiangyou Public Security Bureau. Partai Komunis Tiongkok juga menunjuk dia menjadi anggota Komite Jiangyou Public Security Bureau.

Namun, promosi jabatan tersebut mengundang kontroversi. "Sebagian orang berkeberatan atas tawaran pemerintah kota terhadap Jiang. Menurut mereka, promosi jabatan harus diberikan sesuai jasa dan pengabdian seseorang, bukan karena aktivitas kemanusiaan," demikian yang dilaporkan kantor berita Tiongkok Xinhua, Sabtu akhir pekan lalu.

Meski begitu, tak sedikit pula yang menyambut gembira apresiasi yang diberikan pemerintah kota dan Partai Komunis Tiongkok tersebut. Para pendukung Jiang menegaskan, tindakan sang polwan membuktikan bahwa dia adalah abdi masyarakat yang baik. "Kontroversi tidak akan memengaruhi promosi. Semua kami proses sesuai prosedur yang berlaku dan dia memang layak," tegas pejabat kepolisian bermarga Su.

Sejauh ini, belum ada komentar resmi dari Jiang tentang promosi jabatan yang diterima itu, juga atas kontroversi yang menyertainya. Perempuan yang baru enam bulan lalu melahirkan tersebut masih menjalani tur keliling negeri terkait dengan aksinya sebagai police mum.
Menurut Su, Jiang akan langsung menjabat wakil komisaris setelah menyelesaikan tur dan kembali ke Jiangyou.

Aksi Jiang bermula saat gempa berkekuatan 7,9 skala richter mengguncang Provinsi Sichuan, Tiongkok, 12 Mei lalu. Karena tidak jauh dari pusat gempa, Kota Jiangyou, tempat tinggal Jiang, rusak parah. Sedikitnya 69.000 di antara 850.000 penduduk kota tersebut tewas. Hingga kini, ribuan warga Jiangyou masih dinyatakan hilang.

Sebagai petugas pemerintah, Jiang tergerak menolong korban. Kebetulan, korban pertama yang dia temui adalah seorang bayi. Bayi tersebut ditinggal mati ibunya. Spontan, Jiang yang memang masih menyusui bayinya tersebut langsung meneteki si bayi korban gempa. Setelah itu, masih ada delapan bayi lagi yang lantas menjadi "anak susu" Jiang.

24 Tahun Bayi Menjadi Batu di Perut

Posted: 30 Dec 2013 10:09 PM PST


BATURAJA - Tim dokter dikejutkan dengan ditemukannya bayi yang sudah membatu dalam rongga perut Ny Painah (48) pada saat operasi pengangkatan mioma uteri yang dilakukan tim dokter dipimpin dr H Hafiz Usman SpoG di Rumah Sakit dr Noesmir Baturaja.

Bayi dengan berat sekitar 300 gram – 400 gram dan panjang 14 cm itu menurut keluarga Painah sudah menghuni perut ibunya selama 24 tahun. Namun setelah acara tujuh bulanan, bayi hilang dan perut ibunya berangsur mengecil seperti orang sudah bersalin .

Dokter H Hafiz Usman SpOG mengatakan kasus ini atau dalam istilah medis Lito pedium (lito berarti batu dan pedium artinya anak) baru pertama kali ditemukan di Ogan Komering Utara (OKU). Ibu bayi mengalami kehamilan intraabdominal /ekstra utrin. Bayi meninggal dunia pada kehamilan tujuh bulan dan tidak ada jalan keluar (lahir) karena posisi bayi di dalam rongga perut atau bayi berada di luar rahim.

Ganggu Lalu Lintas, Kambing Dipenjara!

Posted: 30 Dec 2013 10:03 PM PST


BREMEN - Entah kebetulan atau polisi bosan tidak ada pelaku kejahatan yang bisa ditangkap. Seorang polisi di Jerman menangkap dan memenjarakan seekor kambing. Seperti dilansir Ananova, Kambing bernama Billy The Kid, seperti nama penjahat terkenal Amerika Serikat di masa lalu, terpaksa mendekam di penjara atas tuduhan mengganggu lalu lintas. Billy ditangkap setelah berdiri di tengah jalan raya yang sedang padat di Kota Bremen.

kambing 'usil' tersebut bahkan sempat mengecoh petugas kepolisian serta warga setempat yang berusaha menangkapnya. Alhasil 'kejar-kejaran' antara kambing dengan polisi yang akan mengamankannya, tak dapat dihindari. Aksi itu justru membuat kondisi lalu lintas di Bremen semakin kacau.

Setelah beberapa lama, polisi akhirnya berhasil menangkap kambing tersebut setelah beberapa polisi dengan mobil patrolinya dikerahkan membantu. Setelah melakukan penangkapan, polisi berusaha keras mencari siapa pemilik hewan tersebut. Meskipun dikuping kambing terdapat penanda pemilik, polisi gagal mengembalikan kambing tersebut.

Polisi akhirnya memutuskan memasukkan kambing ke penjara dengan surat penangkapan yang bertuliskan 'bau yang tidak sedap'. Saat ini hewan tersebut masih dijaga seorang polisi wanita di penjara. Bukan hanya mendapat tempat baru, kambing ini juga mendapatkan makanan reguler seperti roti dan air.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 31 Dec 2013 03:47 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


#Guling: Perusuh hilang punca, lesu apabila penonton pulang awal

Posted: 31 Dec 2013 03:01 PM PST

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Keputusan penganjur membatalkan sambutan Ambang Tahun Baharu 2014 Kuala Lumpur di Dataran Merdeka telah membuatkan para perusuh dan peserta demontrasi haram yang dikaitkan dengan perhimpunan guling kerajaan, hilang punca dan lesu.

Mereka yang merancang ingin berdemonstrasi di hadapan orang awam dan tetamu kenamaan yang menghadiri sambutan, menjadi hilang arah apabila dataran tersebut beransur lengang.

Orang awam yang hadir untuk menyaksikan persembahan hiburan dan pertunjukan bunga api, memilih pulang awal sebagai langkah keselamatan.

#Guling: Peserta bertindak liar, artis dibaling botol, konsert batal

Posted: 31 Dec 2013 09:01 AM PST

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Sambutan Ambang Tahun Baharu 2014 anjuran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di Dataran Merdeka terpaksa dihentikan pukul 11.30 malam ini, 30 minit sebelum kemuncaknya berikutan tindakan liar penyokong himpunan guling kerajaan merusuh dan menceroboh kawasan pentas utama.

Pengacara majlis terpaksa mengumumkan pembatalan sambutan itu termasuk acara konsert dan pertunjukan bunga api, hanya 30 minit sebelum detik 12 tengah malam menandakan bermulanya 1 Januari 2014, berikutan perusuh membaling objek ke arah pentas utama.

Ketika itu, Orkestra DBKL sedang mengadakan persembahan apabila tiba-tiba perusuh berbaju hitam menyerbu pentas utama.
PESERTA perhimpunan haram merempuh masuk penghadang yang dibuat pasukan keselamatan di Dataran Merdeka untuk sambutan ambang Tahun Baru, malam ini
PESERTA perhimpunan haram merempuh kawalan anggota keselamatan dan naik ke atas pentas utama, sekali gus memaksa konsert sambutan Ambang Tahun Baru di Dataran Merdeka dihentikan serta-merta. - Foto Sairien Nafis
Selain itu, beberapa kenamaan termasuk Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib dilihat telah meninggalkan tempat duduk masing-masing.

Orang awam yang hadir semata-mata ingin menyaksikan persembahan nyanyian dan pertunjukan bunga api juga terpaksa memilih untuk pulang awal untuk mengelakkan sebarang kemungkinan. -

Ketika berita ini ditulis pukul 11.35 malam, para perusuh berbaju hitam masih meluru ke arah pentas utama, membaling objek dan menjerit-jerit menghina kerajaan.

Antara artis yang sempat membuat persembahan ialah Amy Search, Zainal Abidin, Jay Jay, Aweera dan Najwa Latif.

#Guling: Peserta himpunan mula rempuh penghadang

Posted: 31 Dec 2013 07:42 AM PST

KUALA LUMPUR: Perserta perhimpunan haram merempuh masuk penghadang yang dibuat pasukan keselamatan di Dataran Merdeka untuk sambutan ambang Tahun Batu, jam 11.03 malam ini.

Mereka berarak sambil melaung slogan 'Turun' sehingga mengganggu perjalanan sambutan ambang tahun baru.

Pengunjung yang hadir juga terpaksa memberi laluan selain bertempiaran lari terutama yang membawa anak kerana khuatir dengan keselamatan diri.

#Guling: Salahudin Ayub, Suhaizan, Chegu Bard mula menghasut

Posted: 31 Dec 2013 07:09 AM PST

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Tiga pemimpin Pas termasuk Naib Presiden parti itu, Salahudin Ayub adalah antara pemimpin pembangkang yang dilihat muncul bersama-sama geng baju hitam yang berhimpun dan mengadakan demonstrasi di ibu negara malam ini.

Selain Salahudin ialah Ketua Pemuda Pas Pusat, Suhaizan Kaiat dan Ahli Jawatankuasa Pusat parti itu, Dr. Zulkifli Ahmad.
Di samping itu, turut kelihatan ialah Naib Ketua Pemuda Pas Perak, Khairil Nizam Khairuddin; Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shahrin, atau Chegubard dan Pengerusi Gerakan Turun Kos Sara Hidup (Turun), Mohamad Azan Safar.

Mereka dikesan berucap bergilir-gilir di kawasan masing-masing menyeru orang ramai bergerak ke Dataran Merdeka.

#Guling: Ahli politik pembangkang ketuai geng baju hitam

Posted: 31 Dec 2013 06:31 AM PST

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Tanpa menghiraukan larangan pihak berkuasa dan kebimbangan rakyat Malaysia terhadap tercetusnya huru-hara, kumpulan berbaju hitam dipercayai penyokong perhimpunan menggulingkan kerajaan dengan diketuai pemimpin pembangkang, mula memasuki Dataran Merdeka kira-kira 9.30 malam tadi.

Bermula selepas Isyak, lebih 100 peserta perhimpunan haram itu dilihat menuju ke Dataran Merdeka dari Stesen Komuter Bank Negara.

Dari Pasar Seni, kumpulan tersebut bergerak menuju ke Dataran Merdeka, diketuai pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard.

Kumpulan kecil mereka yang memakai baju berwarna hitam menjadikan stesen berkenaan sebagai ruang sementara untuk berkumpul.

Di Masjid Negara, kebanyakan mereka memakai pakaian hitam antaranya bertulisan ' 31 Dis 2013' , 'Suara Rakyat' , 'Turun' malah ada mengenakan baju T mewakili NGO S.A.M.M.

Bahu-bahu jalan sekitar Masjid Negara turut menjadi tempat para peserta perhimpunan untuk meletakkan kereta dan motosikal masing-masing.

Geng berbaju hitam juga menjadikan bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Masjid Jamek, Kompleks Beli-Belah Sogo dan bangunan ibu pejabat Pas sebagai tempat berkumpul sebelum bergerak ke Dataran Merdeka. - UTUSAN ONLINE

#Guling: Tanggal baju di khalayak, cemar imej Pasar Seni

Posted: 31 Dec 2013 06:01 AM PST

SEKUMPULAN lelaki dipercayai penyokong perhimpunan guling kerajaan tidak segan silu membuka baju dan menyalin pakaian di khalayak ramai di Pasar Seni, Kuala Lumpur malam tadi.
KUALA LUMPUR 31 Dis. - Pasar Seni yang merupakan salah satu tarikan pelancongan negara, dicemari dengan gelagat kumpulan berbaju hitam, dipercayai penyokong perhimpunan menggulingkan kerajaan.

Mereka yang dianggarkan 30 orang itu berkumpul di hadapan pintu utama Pasar Seni dan tanpa segan silu membuka baju dan menyalin pakaian hitam di khalayak ramai.

Difahamkan, Pasar Seni menjadi salah satu lokasi peserta himpunan guling kerajaan berkumpul sebelum bergerak ke Dataran Merdeka.

#Guling: Polis temui 4 parang, 3 pisau rambo disembunyikan

Posted: 31 Dec 2013 05:44 AM PST

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Polis menemui empat parang panjang dan tiga pisau rambo dipercayai ada kaitan dengan rancangan pihak tertentu mengadakan perhimpunan menggulingkan kerajaan di ibu negara malam ini .

Difahamkan, senjata tersebut ditemui oleh pihak polis di laluan pejalan kaki di belakang Kompleks Daya Bumi, Jalan Sultan Hishamuddin.


#Guling: Gay, lesbian turut hadir untuk Anwar, eh, kempen apa ni?

Posted: 31 Dec 2013 05:30 AM PST

Satu mesej dari ruang media sosial berjaya di print skrin yang memaparkan ajakan dari golongan yang dilaknat Allah S.W.T, gay, lesbian dan biseksual untuk turut serta dalam protes TURUN kali ini.

Eh...tadi dah sepasal, nak protes kos hidup tinggi, tapi nak gulingkan kerajaan, lepas tu golongan laknatullah ni pula nak turun, tapi bukan nak sokong pasal kos sara hidup, disokongnya plak DS Anwar...nak buat apa?


#Guling: Protes TURUN bertukar jadi kempen Anwar for President

Posted: 31 Dec 2013 05:05 AM PST

KUALA LUMPUR 31 Dis. - Penampalan beberapa pelekat dengan kata-kata berunsur mahu menggulingkan kerajaan dikesan di sekitar ibu kota petang ini.

Pelekat yang tertera tulisan Republik Jatuhkan Kerajaan itu memuatkan lukisan beberapa individu memegang bendera Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas.

Antara lokasi penampalan pelekat itu adalah di bangunan-bangunan sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut di sini.


#Guling: Ratusan penunjuk perasaan mula dikesan

Posted: 31 Dec 2013 05:01 AM PST

ANTARA gambar yang merakamkan gelagat beberapa kumpulan yang kebanyakannya berbaju hitam dipercayai penunjuk perasaan dan penyokong perhimpunan menggulingkan kerajaan dikesan di beberapa lokasi di ibu negara.
KUALA LUMPUR 31 Dis. - Ratusan orang dipercayai penunjuk perasaan penyokong perhimpunan menggulingkan kerajaan, dikesan berkumpul di beberapa lokasi di sekitar ibu negara, dipercayai menunggu arahan pihak tertentu untuk mengingkari arahan pihak berkuasa supaya jangan mengadakan demonstrasi haram.

Kelibat mereka yang kebanyakannya berbaju hitam, dilihat di Dataran Merdeka, bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Masjid Jamek, Kompleks Beli-Belah Sogo, Masjid Negara dan bangunan Pas Pusat.

Difahamkan, sekumpulan penyokong himpunan mengguling kerajaan itu didatangkan dengan sebuah bas sekolah, dipercayai disewa.

Sumber-sumber memberitahu, penunjuk perasaan tersebut akan mula bergerak pukul 9 malam ini untuk berkumpul di hadapan bangunan DBKL sebelum meneruskan ke Dataran Merdeka pukul 10
malam. - UTUSAN ONLINE


Potong elaun golongan istana - Dr Maza

Posted: 31 Dec 2013 04:41 AM PST

Sebelas langkah baru perdana menteri untuk mengurangkan perbelanjaan sektor awam nampaknya tidak diterima semua pihak, dengan beberapa individu terkenal tampil menyatakan perasaan tidak puas hati mereka.

"Apa pandangan saya untuk 11 langkah kurangkan perbelanjaan? Tiada pengorbanan, tiada kejayaan.

"Dalam kes ini, ia tidak sama dengan kesakitan rakyat, jadi kamu tidak dapat kasih sayang kami. Maaf," kata aktivis dan kolumnis Marina Mahathir (kiri).

Beliau berkata demikian sebagai mengulas langkah terbaru Datuk Seri Najib Razak, selari dengan rungutan orang ramai berhubung kenaikan harga barangan dan perkhidmatan serta kos sara hidup.

Sementara itu, bekas mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin pula berkata, pengurangan kos mesti melibatkan pelbagai pihak, termasuk golongan istana.

"Ramai tidak mahu kata, saya terpaksa kata. Potongan penjimatan hendaklah di semua peringkat termasuk golongan istana," tulisnya di Twitter.

Bagaimanapun, langkah perdana menteri mengumumkan 11 langkah penjimatan tetap menerima sokongan dari anggota kabinet, sepertiyang disuarakan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohammed Khaled Nordin.

"Najib umum 11 langkah penjimatan belanja kerajaan... sokong!," tulisnya.

Turut memberi sokongan ialah ketua Pemuda Parti Gerakan Kedah, Tan Keng Liang yang berpendapat tindakan tersebut adalah langkah yang betul.

"Rakyat Malaysia mahu kerajaan mengurangkan kos pentadbiran sebelum manaikkan sebarang cukai. Pengumuman PM@najibrazak pastinya salam usaha yang betul," tulisnya.

Nik Aziz beri panduan untuk sertai perhimpunan haram

Posted: 31 Dec 2013 02:31 AM PST

Uzur tidak menghalang bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk turut mengajak ahli parti itu menyertai perhimpunan haram anjuran pakatan pembangkang di ibu kota Kuala Lumpur malam ini.

Baginya berhimpun secara aman adalah hak rakyat Malaysia yang antara lain bertujuan untuk membawa mesej keluhan dan air mata rakyat yang amat terkesan dengan segala bentuk kenaikan harga keperluan asas.

Justeru, beliau menggunakan laman sosial Facebook miliknya untuk mengajak dan memberi panduan kepada peserta perhimpunan mengenai langkah yang perlu dilakukan sekiranya berdepan dengan anggota polis.

Katanya, apa yang perlu dilakukan oleh peserta itu ialah meminta anggota polis berkenaan menunjukkan Kad Kuasa Polis, termasuk mencatatkan nama dan nombor anggota berkenaan untuk rujukan.

Beliau turut menggesa ahli Pas supaya tidak sekali-kali menyerahkan kad pengenalan kepada anggota polis, melainkan sekadar tunjuk atau memberitahu nama dan membaca nombor kad pengenalan serta alamat rumah.

"Jika anda dipaksa menyerahkan kad pengenalan, anda harus minta anggota polis berkenaan keluarkan Borang Pemeriksaan sebagai bukti kad pengenalan dirampas," katanya.

Panduan yang dikeluarkan oleh Unit Jenayah Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (LUHAM) Pas Pusat itu turut menjelaskan keadaan sekiranya ada antaranya dihalang beredar dari tempat berkenaan dan tiba-tiba digari, itu menunjukkan mereka telah ditahan.

Dalam keadaan berkenaan, menurut panduan yang dinyatakan oleh Nik Abdul Aziz itu, ahli Pas jangan sekali-kali melawan atau memberi alasan kepada polis untuk menggunakan kekerasan, sebaliknya bertanya kenapa ditahan dan akan dibawa ke balai polis mana.

"Ketika dalam tahanan, mereka berhak membuat panggilan telefon kepada keluarga atau peguam untuk memaklumkan balai tempat anda dibawa, sebab tangkapan dan nama polis yang melakukan tangkapan.

"Biasanya anda ditahan tidak melebihi 24 jam di balai atau lokap polis dan ditahan melebihi 24 jam jika anda diberikan perintah reman oleh Mahkamah Majistret," katanya.

Nik Abdul Aziz ketika memegang jawatan Menteri Besar amat menggalakkan rakyat negeri itu menyertai perhimpunan haram dengan kerajaan negeri menaja kos minyak dan makan minum peserta.

Bagaimanapun, beliau tidak lagi berkuasa sepenuhnya selepas meletakkan jawatan pada Mei lalu, tetapi masih aktif menggunakan laman sosial seperti Facebook untuk berdakyah. - MalaysiaGazette

Read more: http://malaysiagazette.com/nasional/nik-aziz-beri-panduan-kepada-peserta-himpunan-haram#ixzz2p2cFjfAz
Follow us: @MalaysiaGazette on Twitter | MalaysiaGazette on Facebook

'Sultan Melaka' dakwa telah diiktiraf Mahkamah A'bangsa

Posted: 31 Dec 2013 01:24 AM PST

Seorang individu yang mendakwa dirinya Sultan Melaka berjaya mendapat pengiktirafan daripada Mahkamah Agong Antarabangsa (ICJ) mengenai tuntutannya menduduki takhta raja di negeri Hang Tuah itu.

Dalam satu kenyataannya hari ini, individu yang mahu dirinya digelar Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Almarhum Yam Raja Tuah itu memaparkan surat daripada mahkamah tersebut di laman Facebooknya. Dalam statusnya menyebut;

"Adalah dengan ini, Beta DYMM Tuanku Raja Noor Jan Shah Ibni Almarhum Yam Raja Tuah Shah bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan izinnya beta telah berjaya mendapat pengiktirafan dari Mahkamah Agong Antarabangsa tentang tuntutan Beta sebagai Sultan Melaka,"

Menurutnya, beliau akan mengadakan sidang media khas untuk memaklumkan perkara itu kepada umum tidak lama lagi.

Beberapa tahun lepas, Raja Noor Jan telah menggemparkan negara apabila menuntut untuk menjadi Sultan Melaka kerana mendakwa beliau merupakan keturunan sultan di negeri itu yang sah berdasarkan salasilah yang dimilikinya.

Menetap di Gombak, beliau dan pengikut-pengikutnya juga telah 'mendapatkan semula' beberapa peralatan kebesaran negeri Melaka termasuk Keris Taming Sari melalui upacara di pesisir Sungai Melaka.

Salinan surat daripada mahkamah antarabangsa (gambar bawah) itu diterima pada 25 Disember lalu.
Tuntutannya bagaimanapun tidak diiktiraf oleh pihak kerajaan kerana salasilah keturunan yang didakwanya itu sudah terputus kira-kira 600 tahun dan sukar dibuktikan kesahihannya.

Melaka pada zaman dahulu merupakan Empayar Kerajaan Melayu tetapi kesinambungannya terputus selepas ditakluki penjajah dan kini mempunyai Yang Dipertua Negeri Melaka, Tan Sri Khalil Yaakob. -MalaysiaGazette

Bom buatan sendiri dirampas sebelum perhimpunan haram

Posted: 31 Dec 2013 01:01 AM PST

SHAH ALAM, 31 Disember – Seorang lelaki ,46 tahun ditahan bersama sebatang paip disyaki bom buatan sendiri di Taman Halaman, Ampang Jaya, Selangor.

Anggota polis yang mengesyaki sesuatu telah cuba menahan sebuah motosikal yang ditunggang seorang lelaki di lampu isyarat Tasik Permai, Ampang.

Lelaki tersebut yang memecut motosikal kemudiannya telah dikejar oleh anggota polis dan setibanya di suatu lokasi di Taman Halaman, Ampang motosikal yang ditunggangi lelaki tersebut telah terbabas dan melanggar sebuah kenderaan yang berada di bahu jalan tersebut.

Anggota polis yang berjaya menahan lelaki terbabit telah menjalankan pemeriksaan dan telah menemui sebatang paip PVC bersama mercun botol bersumbu yang dipercayai bom buatan sendiri.

Polis juga turut merampas telefon bimbit milik saspek untuk siasatan lanjut. Semakan terhadap saspek mendapati saspek mempunyai sembilan rekod kesalahan lampau dan satu kes dikehendaki serta positif dadah.

Kes disiasat di bawah Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 dan saspek direman selama tiga hari bermula semalam.

Dalam sidang media sama Timbalan Ketua Polis Selangor, DCP Dato' Abd. Rahim b. Jaafar turut memaklumkan hasil risikan dan maklumat pihak polis telah berjaya merampas pelbagai jenis T-Shirt di sebuah rumah di Taman Lestari Perdana, Seri Kembangan.

Pemeriksaan dijalankan mendapati T-Shirt tersebut mempunyai cetakan berunsurkan hasutan yang boleh menimbulkan provokasi.

Berikutan itu polis telah merakam percakapan seorang lelaki berumur 37 tahun untuk membantu siasatan sebelum dibebaskan. Kes disiasat di bawah Seksyen 124c Kanun Keseksaan. Walau bagaimanapun polis masih melakukan siasatan lanjut.

Beliau menasihatkan kepada masyarakat di luar sana yang hendak menyertai sambutan malam tahun baru supaya tidak memakai baju-baju atau apa jua yang boleh menimbulkan provokasi yang boleh menyebabkan tercetusnya pergaduhan.

Ugut bunuh Ketua Menteri S'wak, seorang ahli PKR ditahan

Posted: 31 Dec 2013 12:25 AM PST

KUCHING: Polis menahan seorang anggota PKR di sini malam Isnin bagi membantu siasatan berhubung kes ugutan bunuh terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak Datuk Zulkifli Hassan, yang mengesahkan perkara itu, berkata lelaki berusia 34 tahun itu merupakan anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) Sarawak dan ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching kira-kira 9.20 malam Isnin.

Katanya, lelaki itu ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan berkaitan ugutan jenayah.

Semasa ditangkap, lelaki itu berada bersama-sama beberapa anggota PKR lain untuk menghantar pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shahrin atau Chegubard yang balik ke Kuala Lumpur, katanya.

Beliau berkata, polis pada Selasa telah memperolehi perintah mahkamah untuk menahan reman lelaki itu selama tiga hari untuk membantu siasatan.

Katanya, lelaki itu disyaki memiliki akaun laman sosial Facebook yang telah memuat naik kenyataan mengandungi kata-kata berunsur ugutan bunuh terhadap Taib pada 27 Disember lepas. - BERNAMA

Bapa tiri bernafsu buas

Posted: 30 Dec 2013 11:01 PM PST

Sungai Petani: Seorang lelaki warga emas berusia 62 tahun dijatuhi hukuman penjara 25 tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam, selepas didapati bersalah atas tuduhan merogol anak perempuan tirinya pada 2008 lalu.

Hakim Mohd Khalid Ab Karim menjatuhkan hukuman itu selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah ke atas tertuduh yang berasal dari Sik.

Mengikut fakta kes warga emas itu didakwa merogol anak tirinya yang ketika itu berusia 29 tahun di sebuah rumah bernombor F1A Kampung Baru Pulau 3 di Sungai Layar, di sini, jam 7.30 malam, 23 November 2008.

Berikutan hubungan tertuduh dengan mangsa tidak dibenarkan berkahwin mengikut undang-undang, hukum agama dan adat, maka pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 373(3) Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara antara lapan hingga 30 tahun dan boleh dikenakan sebat tidak kurang 10 sebatan.

Raja Azmi perjelas isu persenda agama

Posted: 30 Dec 2013 09:33 PM PST

Kuala Lumpur: "Saya betul-betul kecil hati dan terkilan dengan tuduhan macam itu. Sampai hati mereka tuduh tanpa usul periksa," luah penerbit filem, Raja Azmi Raja Sulaiman berhubung dakwaan kononnya dia mempersenda Islam dalam sebuah majlis baru-baru ini.

Raja Azmi, 54, berkata, tuduhan mengatakan dia menganggap upacara bacaan doa dalam majlis anjurannya baru-baru ini tidak penting bertentangan dengan kejadian sebenar yang berlaku.

"Takkanlah Kak Mi nak cakap macam itu? Kak Mi sangat kesal dengan fitnah dilakukan pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan benda tak betul.

"Tapi yang lebih buat Kak Mi kecewa apabila akhbar terbabit (bukan kumpulan NSTP) sewenang-wenangnya mengeluarkan artikel itu tanpa bertanyakan kesahihannya dulu," katanya ketika menghubungi Harian Metro, semalam.

Menerusi artikel di sebuah akhbar mingguan, peserta rancangan MasterChef Malaysia All Stars itu dituduh memperlekeh agama Islam apabila mengeluarkan kenyataan kononnya bacaan doa dalam majlis anjurannya baru-baru ini bukan perkara penting.

Laporan itu turut mendakwa Raja Azmi mengeluarkan kenyataan berbaur sindiran bahawa bacaan doa wajar dilakukan di surau atau masjid saja dan bukan pada majlis hiburan.

Raja Azmi berkata, dakwaan dilaporkan itu bercanggah dengan fakta sebenar dan dia mempunyai bukti berdasarkan rakaman video pada hari kejadian.

"Lain saya cakap lain pula ditulis. Itu yang buat saya geram. Saya cakap dalam majlis itu, bacaan doa tak perlu dibuat lagi sebab saya sudah buat doa selamat terlebih awal di rumah sebelum majlis.

"Kenapa pula fitnah saya cakap doa selamat hanya sesuai di masjid atau surau saja? Bukankah sudah bercanggah kenyataan itu? Saya ada rakaman video pada majlis itu untuk buktikan apa yang saya cakapkan," katanya.

Katanya, dia turut berharap akhbar berkenaan lebih berhati-hati sebelum menerbitkan sebarang artikel berunsur kontroversi pada masa akan datang.

"Lebih baik tanya dulu sebelum buat cerita. Fitnah macam itu bukankah tidak baik sedangkan benda dituduh tak berlaku langsung," katanya.

Berasmara dengan wanita depan isteri

Posted: 30 Dec 2013 09:06 PM PST

Gambar hiasan
Kuala Lumpur: Hanya kerana menegur perbuatan suami berasmara dengan wanita lain di ruang tamu rumah mereka, seorang suri rumah berusia 32 tahun terpaksa menerima tiga jahitan di kepala selain lebam di badan akibat dibelasah lelaki berkenaan, kelmarin.

Dalam kejadian jam 11 malam itu, mangsa yang tidur dikatakan terjaga apabila mendapati suaminya yang berusia 37 tahun tiada di sisi selain terdengar bunyi bising di ruang tamu lalu keluar dari bilik utama untuk meninjau.

Ketika itu, mangsa dikatakan melihat suaminya berasmara dengan seorang wanita muda lalu menegur dan memarahi lelaki terbabit.

Menurut sumber, berikutan itu, mangsa dibelasah hingga lebam di badan dan menerima tiga jahitan di kepala.

"Mangsa mulanya tidur, tetapi terjaga apabila terdengar bunyi bising di ruang tamu rumahnya sebelum keluar dari bilik untuk melakukan pemeriksaan dan tergamam apabila melihat suaminya asyik berasmara dengan wanita yang dikenali mangsa.

"Mangsa menegur suaminya menyebabkan lelaki terbabit dan kekasihnya terdiam. Mangsa yang kecewa dengan perbuatan suaminya memarahi lelaki itu dan tindakan itu mengundang kemarahan suaminya sebelum suspek memukul mangsa.

"Suri rumah itu dilaporkan ditampar, diterajang selain kepalanya dihentak ke dinding rumah. Mangsa dilaporkan diperlakukan demikian lebih 10 minit," katanya.

Menurutnya, lelaki itu hanya berhenti memukul mangsa apabila melihat kepala wanita terbabit berdarah.

"Suspek dan kekasihnya meninggalkan rumah dan mangsa yang cedera bergegas ke hospital berhampiran rumahnya.

"Mangsa menerima tiga jahitan di kepala selain lebam di badan," katanya sambil memberitahu mangsa membuat aduan di Balai Polis Dang Wangi di sini.

Dalam laporannya, mangsa mendakwa kejadian dipukul suaminya itu bukan pertama kali berlaku, sebaliknya mangsa yang mendirikan rumah tangga dengan lelaki itu sejak dua tahun lalu dan mempunyai seorang anak perempuan berusia lapan tahun mendakwa sering dipukul lelaki berkenaan.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu dan memberitahu siasatan lanjut masih dilakukan.

Pelajar universiti ketagih seks dengan mayat

Posted: 30 Dec 2013 08:01 PM PST

Gambar hiasan
Beijing: Seorang pelajar Universiti Jilin yang hanya dikenali sebagai Lee, 23, dihukum mati selepas didapati bersalah membunuh dan memperkosa mayat dua mangsanya.

Lee, pelajar senior universiti berkenaan mengaku sudah sekian lama teringin mengadakan seks dengan mayat. Menurut sumber, beberapa bulan lalu, selepas gagal banyak mata pelajaran dalam peperiksaan, dia melanggan seorang pelacur sebagai cara untuk menghilangkan tekanan.

Katanya, dia mengadakan seks dengan mangsa sebelum membunuh wanita berkenaan dengan menggantung pelacur itu keesokan harinya.

Lee kemudian membungkus mayat mangsa dan membawanya pulang ke kediamannya di Changping. Dia mengadakan seks dengan mayat itu sebelum memotongnya kepada beberapa bahagian dan menanamnya di belakang rumah.

Beberapa minggu kemudian, dia melakukan jenayah serupa dengan seorang lagi pelacur.

Mahkamah semalam mendapati dia bersalah dan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya.

Dia juga diarah membayar denda sebanyak 80,000 yuan sebagai pampasan kepada keluarga mangsa. - Agensi

'Suami kata saya tak ada lubang faraj'

Posted: 30 Dec 2013 07:01 PM PST

Saya berumur 26 tahun dan masalahnya, setiap kali bersama suami pasti pendarahan akan berlaku seperti darah haid.

Suami pula mengatakan saya tidak mempunyai lubang faraj untuk dia memasukkan zakarnya. Saya kasihankan suami yang tidak dapat menikmati kepuasan sepenuhnya. Harap doktor dapat membantu.

Idah,
Taman Kenanga, Melaka

Apa yang dimaksudkan oleh suami anda mungkin panjang saluran faraj yang tidak mencukupi. Jika anda mengalami pengeluaran haid, sudah pasti anda mempunyai saluran faraj yang menghubungkan rahim ke bahagian luar.

Mungkin anda mempunyai bentuk selaput dara yang berlainan daripada bentuk yang lazimnya dimiliki gadis. Eloklah anda menjalani pemeriksaan pakar sakit puan berhampiran. Selaput dara lazimnya sukar dikenal pasti pada pengamatan mereka yang tidak biasa memeriksanya.

Pakar Sakit Puan @ Harian Metro

Sambutan tahun baru, tolak acara berbentuk hiburan - BN S'ngor

Posted: 30 Dec 2013 06:31 PM PST

SHAH ALAM - Barisan Nasional (BN) Selangor menyokong supaya cara sambutan tahun baharu diubah daripada acara hiburan kepada aktiviti kerohanian dan keagamaan.

Setiausaha Umno Selangor, Datuk Johan Abdul Aziz berkata, pihaknya menyokong penuh jika sambutan tahun baharu yang sering diwarnai dengan hiburan tidak berfaedah digantikan dengan aktiviti yang lebih berfaedah.

"Sambutan tahun baharu kerap kali menyajikan konsert melalaikan. Jadi saya sarankan Sambutan Tahun Baharu 2014 yang dirancangkan di Dataran Merdeka, dibatalkan.

"Kena ambil kira juga untuk mengelak dari berlaku kejadian tidak diingini. Kita sedia maklum, ada pihak dan kumpulan yang akan adakan perhimpunan," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sinar Harian kelmarin melaporkan cadangan Ketua Pemuda Umno Selangor, Jamawi Jaafar supaya kehadiran tahun baharu diisi dengan solat hajat, bacaan Yasin dan doa selamat di surau dan masjid seluruh negara.

"Jika cadangan menjurus kepada kebaikan, kita sokong penuh," tegas Johan.

Ketua Pembangkang, Datuk Shamsuddin Lias turut menyokong saranan itu.

Bagaimanapun, katanya, jika mengambil kira negara Malaysia mempunyai masyarakat majmuk, sambutan tahun baharu yang diadakan setiap tahun tidak harus ditolak.

"Negara kita ini ada pelbagai kaum, jika sambutan tahun baharu ini tidak menyebabkan perkara negatif, apa salahnya?

Sambutan ini boleh diadakan untuk diraikan bersama masyarakat majmuk tetapi mesti disambut dalam suasana harmoni," katanya.

Ketua Penerangan Umno Selangor, Datuk Amiruddin Setro turut menyatakan pendirian menyokong penuh jika sambutan tahun baru digantikan dengan aktiviti keagamaan.

"Bagi saya daripada sambut dengan aktiviti tidak berfaedah dan melalaikan, lebih baik kita ubah. Saya sokong jika kita buat majlis kesyukuran di masjid setiap tahun kerana kita mempunyai sebuah negara yang aman.

"Tapi saya juga tidak menidakkan majlis hiburan yang diadakan kerana mengambil kira kepelbagaian penduduk di negara ini," katanya.

Golongan bukan Muslim ini juga mempunyai cita rasa sendiri tetapi sambutan ini harus ada pengawasan pihak berwajib bagi mengelakkan insiden negatif berlaku.

"Jika ada yang kata sambutan tahun baharu ini menyebabkan berlaku masalah sosial, tidak semestinya pada tarikh itu saja. Banyak lagi sebab terjadinya masalah sosial," katanya.

Tegasnya, setiap individu itu bergantung kepada pegangan diri untuk mengelak diri daripada terjerumus dalam aktiviti tidak bermoral.

"Gejala sosial tidak akan terjadi jika kita mempunyai pegangan agama yang kuat, jadi sambutan tahun baharu bukan punca utama," tegasnya.

MPK batal sambutan tahun baru

Posted: 30 Dec 2013 06:01 PM PST

KUANTAN - Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) membatalkan serta merta sambutan ambang tahun baharu yang dijadualkan berlangsung di Pusat Rekreasi Balok malam ini memandangkan ia tidak sesuai diteruskan pada masa sekarang.

Yang Dipertua MPK, Datuk Zulkifli Yaacob berkata, program menyambut kedatangan tahun baharu 2014 dibatalkan kerana sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT), MPK perlu peka terhadap pandangan rakyat atau orang ramai.

Menurutnya, pembatalan secara mengejut yang diambil itu tidak menimbulkan rasa marah atau perasaan tidak puas hati daripada orang ramai walaupun sebelum ini acara berkenaan sudah diuar-uarkan.

"Mungkin masalah banjir atau situasi selepas bencana ini hanya salah satu faktor dan kita juga masih berwaspada tentang gelombang kedua," katanya kepada Sinar Harian sempena majlis perasmian Wisma baru Koperasi Majlis Perbandaran Kuantan Berhad (Kospek) di Jalan Bukit Ubi, di sini, semalam.

Sementara itu, di Kelantan Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, tidak ada sebarang sambutan tahun baharu di Kelantan, malam ini.

Katanya, kerajaan negeri tidak pernah merancang untuk menyambutnya sebagaimana yang mungkin pernah dilakukan beberapa pihak sebelum ini.

Mohd Amar berkata, Kelatan hanya mengadakan sambutan tahun Hijrah dan meraikan kedatangan bulan Islam sahaja.

"Tak ada sambutan tahun baharu di Kelantan. Kita tak pernah sambut tahun baharu, kecuali tahun baharu Hijrah ,"katanya.

Penjimatan kerajaan, respon 'pakar ekonomi' Dr Maza

Posted: 30 Dec 2013 05:31 PM PST

KUALA LUMPUR: Pengurangan perbelanjaan sektor awam disambut baik namun pelaksanaanya harus menyeluruh dan tidak membabitkan pihak tertentu sahaja.

Ini kerana bekas Mufti Perlis dan pensyarah pengajian Islan Universiti Sains Malaysia (USM) Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berpendapat bahawa pegawai atasan yang sering berbelanja berlebihan.

"Ia harus melibatkan semua peringkat. Lihat sahaja majlis yang melibatkan para menteri. Ia melibatkan kos yang luar biasa. Majlis-majlis keraian mereka memerlukan perbelanjaan yang sangat tinggi.

"Janganlah ia terpencil kepada pegawai bawahan sahaja kerana pegawai atasan yang berbelanja lebih-lebih," kata beliau.

Dr Asri juga berharap perkhidmatan kepada rakyat tidak terjejas dengan pengurangan perbelanjaan sektor awam.

"Janganlah pula ia menjejaskan kualiti perkhidmatan kepada rakyat. Sediakan kemudahan yang perlu. Jika ada mesyuarat, pastinya makanan perlu ada. Namun,elakkan apa yang tidak perlu," tambah beliau.

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pemotongan elaun keraian menteri dan timbalan menteri sebanyak 10 peratus sebagai antara 11 langkah bagi mengurangkan perbelanjaan sektor awam berkuat kuasa mulai 1 Januari 2014.

Najib juga mengumumkan pengurangan penggunaan syarikat pengurusan acara serta pemberian saguhati dan cenderamata untuk penganjuran persidangan atau majlis kerajaan yang membabitkan anggota pentadbiran dan penjawat awam.

Beliau juga mengumumkan pengurangan penyediaan makanan dan minuman semasa penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebarang acara rasmi kerajaan.

Antara tiga lagi langkah yang diumumkan ialah:

• Mengurangkan penggunaan kain pemidang (buntingdanbanner) bagi penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebaang acara rasmi kerajaan;
• Mengoptimakan penggunaan ruang pejabat sedia ada untuk mengurangkan sewaan premis pejabat; dan
• Mengaplikasikan pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan dengan mengoptimakan penggunaan Pusat Latihan 1Malaysia (1MTC) dan juga kemudahan di institusi-institusi latihan milik kerajaan bagi penganjuran kursus, seminar dan bengkel.

P/s: Serba tak kena dengan Dr Maza ni, entah apa yg diulas nya kami kurang mengerti. Terang-terang PM senaraikan pemotongan elaun-elaun untuk keraian dan pelbagai kemudahan yang selama ini dinikmati pegawai tertinggi kerajaan, tapi yang disebutnya pula pasal gongan bawahan, bila plak pegawai bawahan ni kena potong segala keistimewaan? Pening aaaaa!

Sana sini penjimatan, MP 'banjir' tak lupa shopping sakan

Posted: 30 Dec 2013 05:01 PM PST

Pembangkang menyifatkan tahun 2014 merupakan tahun kelaparan atau ikat perut bagi seluruh rakyat negara ini apabila kerajaan bertindak meluluskaan kenaikkan kadar harga tol dan tarif elektrik.

Tetapi bagi pemimpin mereka seolah-olah cakap tak serupa bikin sanggup berbelanja besar pergi 'shopping' hingga ke negeri China. Mereka sepatutnya tidak melakukan perkara ini jika mereka benar-benar ikhlas memperjuangkan rakyat yang daif.

Walaupun rakyat dikawasan mereka menderita akibat dilanda banjir besar tetapi ahli parlimen ini menyifatkan seolah-olah tiada apa yang berlaku. Peduli apa dengan pengundi dikawasan Kuantan janji aku pergi shopping dulu.

Belum pun sebarang kenaikan harga, tahun 2014 rakyat disuruh ikat perut, bertahan lapar dan rakyat juga dimomok-momokkan dengan berbagai persepsi kononnya terpaksa membuat catuan dalam perbelanjaan mereka, terpaksa berhadapan dengan satu fenomena yang teruk dari kenaikkan tersebut.

Dengan hanya persepsi buruk yang dilahirkan oleh pemimpin pembangkang dan mereka mahu kerajaan 'halalkan' perhimpunan haram tajaan mereka dengan mempergunakan anak-anak muda dari Institusi Pengajian Tinggi.
Lebih malang apabila mereka yang dilantik dalam kabinet mahupun MT UMNO pun boleh terbawa-bawa dengan konsep kejahilan ekonomi ini dan lebih rela kerajaan menanggung defisit serta keruntuhan ekonomi yang bakal menjejaskan semua semata-mata tidak tahan dengan cemuhan yang tidak berasas. Hanya Perdana Menteri dan menteri kewangan yang giat menerangkan tentang proses rasionalisasi yang termanya rakyat sudah tidak peduli untuk memahaminnya.

Persoalannya sekarang, siapa yang memperolehi keuntungan diatas kesusahan anak-anak muda ini?

Sungai Rapat Online

Sana sini penjimatan, gaji MB S'ngor tetap naik tahun depan

Posted: 30 Dec 2013 04:31 PM PST

Sedang sebahagian kita asyik memperkatakan isu kenaikan harga barang dan kos sara hidup, sedar tidak sedar ada segelintir individu yang sebenarnya tidak kisah sangat mengenai isu tersebut sebaliknya pula agak tidak sabar menantikan kehadiran bulan Januari 2014.

Mereka yang dimaksudkan itu tidak lain dan tidak bukan ialah para pimpinan PR di Selangor yang menganggotai pentadbiran Kerajaan Negeri kerana bermula 1 Januari 2014 masing-masing akan menikmati kenaikan gaji baru yang agak tinggi.

Dalam ramai-ramai pemimpin PR itu yang paling gembira sakan dah tentunya Khalid Ibrahim kerana bakal menikmati gaji baru sebagai Menteri Besar Selangor yang berjumlah RM29,250.00 berbanding gaji lama RM14,175.15 sebulan. Kalah gaji Perdana Menteri.

Bukan sedikit naiknya kalau dah kenaikan mendadak sehingga RM15,074.95. Ia satu kenaikan gaji yang cukup lumayan bagi seorang MB yang mengurus tadbir sebuah negeri yang luasnya cuma lebih kurang 8,000 kilometer persegi sahaja.

Tapi itu cuma baru kenaikan gajinya sebagai MB, belum lagi dikira kenaikan gaji sebagai ADUN merangkap Pengerusi bagi portfolio Jawatankuasa Tetap Kewangan Negeri serta perolehan gajinya sebagai Pengerusi bagi jabatan dan GLC negeri.

Kalau nak dikira semuanya termasuk gaji dan elaun sebagai Ahli Parlimen, harus lebih RM50,000 sebulan. Lumayan!!!

Sementara itu di masa yang sama kakitangan Kerajaan Negeri pula cuma memperolehi bonus setengah bulan gaji sahaja, manakala rakyat marhaen pula hanya mendapat RM30.00 sahaja untuk belanja membeli kasut sekolah anak. Beza antara dua darjat, agaknya ini cara baru negeri berkebajikan ala-PR.

Barangkali untuk menampung kenaikan inilah itu sebab cukai pintu di Selangor 'terpaksa' dinaikkan. Atau mungkin juga sebab kenaikan mencanak ini juga punca sebenar ada PBT di negeri ini mula menaikan bayaran untuk 90 jenis lesen perniagaan. Betulkah?

Kalau betul begitu, anggaplah ini pengorbanan rakyat Selangor demi keselesaan pemimpin negeri.

Namun satu yang jelas, tatkala sebahagian kita sibuk mencongak kira kenaikan perbelanjaan harian dan para penyokong PR pula terpekik terlolong melaungkan slogan turun! turun!, gaji Khalid dan EXCO Selangor tetap akan naik menggila.

Mencari Damai Abadi

Posted: 31 Dec 2013 03:11 PM PST

Mencari Damai Abadi


Tahun Baru Masihi

Posted: 31 Dec 2013 05:06 AM PST

Bismillah...

Sudah masuk tahun baru. Alhamdulillah. Tahun yang dikatakan semua akan naik. Maka kena la naikkan semangat untuk terus hidup. Kalau semua nak murah, kenapa masih mengharapkan kenaikan gaji... :)

Selamat Tahun Baru 2014. Semoga lebih bahagia dan gembira. Malaysia kan masih aman.. Apa ada hal.. :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan