Ahad, 10 November 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 09 Nov 2013 11:26 PM PST

Suara Sri Andalas


Ilham Centre: Pakatan Tidak Perintah Selagi Rakyat sokong Politik Wang

Posted: 09 Nov 2013 08:30 PM PST

Badan penyelidik Ilham Centre menyarankan kepada pembangkang Pakatan Rakyat (PR) supaya mendidik pengundi menolak politik wang sekiranya mahu memenangi pilihan raya umum (PRU) ke-14  akan datang.

Berdasarkan penemuan kajian terkini semasa pilihan raya kecil (PRK) di Sungai Limau baru-baru ini, Ilham Centre mendapati pengundi tidak kisah mengenai politik wang ataupun habuan gula-gula yang diberikan semasa proses demokrasi sedang berjalan.

"Di Sungai Limau, kita tanya mengenai kewajaran pengundi menerima habuan politik dan 63% kata wajar dan boleh diterima," kata Pengerusi Ilham Center Muhamad Hisommudin Bakar kepada The Malaysian Insider.

Muhamad Hisommudin berkata, sikap sedemikian adalah sesuatu yang membimbangkan kerana menunjukkan satu corak demokrasi yang tidak sihat di kalangan pengundi.

"Ini maksudnya mentaliti orang kita ini yang menerima rasuah politik, perkara ini termasuklah pembangkang. Sepatutnya mereka gagaskan menolak politik wang ini.

"Tapi mereka ini beritahu pengundi apabila diberi duit, ambil tetapi jangan pangkah," katanya.

Beliau menggesa PR sekiranya mahu memainkan peranan sebagai pembangkang yang berkesan perlu mendidik pengundi tentang politik wang ini.

"Sebenarnya dalam iklim demokrasi sebenar, jika kita nak mendidik rakyat menolak rasuah politik politik, kita kena mula sejak awal.

"Kalau dengan peratusan ini, sampai bila-bila pun pembangkang tidak boleh menang," katanya.

Sebelum PRU13 yang berakhir 5 Mei lalu, parti pemerintah Barisan Nasional (BN) berbelanja besar dengan pelbagai pemberian yang dianggap oleh pengkritik sebagai "gula-gula politik".

Pengkritik dan pemerhati tidak menolak berbilion ringgit dihabiskan oleh BN sepanjang tempoh berkempen, malah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dikatakan berbelanja lebih besar semasa berkempen berbanding perdana menteri sebelumnya.

Bagaimanapun, Najib masih gagal untuk merampas kembali majoriti dua pertiga di Parlimen malah kehilangan undi popular buat kali pertama dalam sejarah kepada PR semasa PRU13 lalu.


Sumber: The Malaysian Insider

Ejen Amerika di Pejabat Peguam Negara: Anwar Gesa “Rehatkan” Gani

Posted: 09 Nov 2013 08:28 PM PST

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut agar Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail "direhatkan" ekoran dakwaan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terdapat dua orang ejen agensi perisikan Amerika Syarikat  di Pejabat Peguam Negara.

Anwar, yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh menegaskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu mengambil tindakan segera memandangkan terdapat banyak dakwaan negatif terhadap Abdul Gani.

"Dakwaan oleh Dr Mahathir bahawa Pejabat Peguam Negara mempunyai dua ejen Amerika adalah mengejutkan dan memerlukan tindakan serta merta daripada perdana menteri dan juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi," kata Anwar dalam kenyataan di Kuala Lumpur lewat malam tadi.

Sebelum ini media melaporkan, Dr Mahathir bukan sahaja mendapatkan pandangan balas daripada bekas pegawai kanan polis Datuk Mat Zain Ibrahim dan peguam kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah bahkan menteri juga dibawa berbincang mengenainya.

Menurut sumber, Ahmad Zahid dikatakan turut dibawa berbincang oleh Dr Mahathir mengenai tingkah laku Abdul Gani.

"Gani juga perlu memberi penjelasan terhadap  semua dakwaan ini termasuk yang mengaitkan beliau dengan kegiatan haram dan aktiviti konspirasi yang turut didakwa melibatkan pejabatnya," kata Anwar.

Mat Zain dibawa bertemu Dr Mahathir oleh Muhammad Shafee pada 10 Ogos lalu, tiga hari selepas hari raya Aidilfitri.

Mereka bertemu Dr Mahathir di rumahnya dengan disertai bekas setiausaha politiknya, Matthias Chang.

Dalam perbincangan di meja makan sempena hari raya itu, mereka berbincang mengenai salah laku Abdul Gani yang bermula daripada kes 'mata lebam' Anwar lagi.

Turut dibincangkan adalah kekalahan Malaysia kepada Singapura dalam kes Pulau Batu Putih di Mahkamah Antarabangsa.

Abdul Gani mewakili Malaysia dalam kes itu.

Ekoran pertemuan 10 Ogos itu, Mat Zain pada 7 Oktober membuat satu akuan bersumpah yang antara kandungannya adalah dakwaan salah laku Abdul Gani dalam kes 'mata lebam' Anwar.

Akuan bersumpah itu kemudiannya dihantar kepada Najib.

Ia turut dihantar kepada Peguamcara Negara, Datuk Idrus Harun; Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sebelum ini Pengerusi DAP Karpal Singh menggesa polis menyiasat Abdul Gani tanpa menunggu laporan polis dibuat.

Karpal berkata, pada masa lalu polis pernah mengambil inisiatif sendiri dengan memulakan siasatan selepas membaca laporan akhbar.

Menurut Karpal, polis mesti merekodkan kenyataan orang penting termasuk Abdul Gani, Dr Mahathir dan Ahmad Zahid bagi memahami kes ini.

"Saya harap tiada apa yang diselindungkan," katanya.

Abdul Gani, 58, menyertai pejabat Peguam Negara pada 1980 dan dilantik sebagai Peguam Negara pada 2002.

Beliau pernah menerima kritikan hebat daripada pembangkang dan badan bukan kerajaan berhubung kegagalan kerajaan dalam kes di bawah seliaannya termasuk kes pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu dan kes penipuan membabitkan bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik.

Sumber: The Malaysian Insider

Rumah Terbuka Deepavali DUN Seri Andalas Meriah

Posted: 09 Nov 2013 07:56 PM PST

Kampung Jawa, Klang, 9 November 2013 - Rumah Terbuka Deepavali DUN Seri Andalas meriah dan dihadiri pelbagai kaum. Majlis Rumah Terbuka telah diadakan pada hari ini dari jam 7 hingga 10 malam di Desa Latania, Kampung Jawa.

Pelbagai juadah sempena Deepavali dihidangkan kepada para hadirin. Dalam majlis tersebut sumbangan hamper telah diagihkan dan 'angpow' telah diberikan kepada kanak-kanak yang hadir.

Turut hadir meraikan Deepavali bersama-sama adalah YB Azmin Ali, Ahli Parlimen Gombak, YB Amirudin Shari, ADUN Batu Caves, para pemimpin Pakatan Rakyat kawasan setempat, Ahli-ahli Majlis PBT dan Ketua-ketua Komuniti.

YB Dr Xavier Jayakumar mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir dan penghargaan kepada semua sukarelawan yang menjayakan majlis.

Anwar Ibrahim

Posted: 09 Nov 2013 07:28 PM PST

Anwar Ibrahim


[PRESS STATEMENT] Stone cold silence in the face of damning allegations

Posted: 09 Nov 2013 05:56 AM PST

The recent allegations by Tun Dr Mahathir that the AG's Chambers employed two CIA agents are shocking indeed and require an immediate response from the Prime Minister Dato Seri Najib Razak as well as the Home Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Coming in the wake of the reports exposing a global spying network by the United States, Australia and other countries conducted on Malaysian soil about which the PM till today has remained absolutely silent, this latest expose is nothing if not shameful and scandalous.

This wall of silence that has been surrounding the PM and his Home Minister is symptomatic of a larger problem that is afflicting the government of DS Najib Razak where demands for transparency and accountability continue to fall on deaf ears.

In the same vein, Attorney General Tan Sri Gani Patail, owes the public an explanation concerning these allegations as well as the series of other allegations regarding his illegal and conspiratorial activities linked to his office.

Numerous police reports have already been filed by former CID chief of
Kuala Lumpur Dato' Mat Zain containing damning allegations against the AG. His failure to deny them renders him culpable of the wrong doings alleged and at the very least warrant an immediate suspension of
duties.

The Prime Minister must not ignore public demands for answers and the AG must not be allowed to continue in office seemingly oblivious of the stark allegations of nefarious and criminal activities committed by him.

Anwar Ibrahim

Suhaimi Said: Perginya Seorang Pejuang Tulen Yang Gigih

Posted: 08 Nov 2013 11:54 PM PST

Oleh Syed Husin Ali

Seorang pejuang tulen yang gigih untuk keadilan rakyat sudah meninggalkan kita buat selama-lamanya pada 5hb November 2013. Haji Suhaimi @ Sulaiman bin Said menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Sultan Ahmad Shah (HSAS) kira-kira jam 6.08 petang, dengan disaksikan oleh isterinya Hajah Hendon Jaafar, anak-anak dan keluarga terdekat.

Pada hari itu saya mendapat mesej menyatakan keadaan Suhaimi tenat. Saya telefon Hendon dan apabila ditanya keadaan Suhami dia menangis dan hanya mengeluarkan perkataan "Teruk". Dalam tiga kali saya melawatnya di HUKM dan HSAS saya lihat keadaannya semakin membimbangkan. Jadi kali ini saya terus bertolak dari rumah bersama empat orang kawan ke Temerloh.

Kami sampai di HSAS kira-kira jam 4.15. Walaupun belum waktu melawat lagi, kami dibenarkan ke wadnya di tingkat 7. Saya lihat matanya pejam dan nafasnya kuat; pada hidungnya terletak alat membekal oksigen. Saya membisikkan nama pada telinganya, mengucap beberapa kali dan mengingatkannya supaya terus mengucap. Saya percaya dia mendengar.

Setengah jam kemudian kami turun untuk melapangkan tempat bagi keluarga dan sahabat yang menunggu hendak naik. Lepas jam 5 kami beredar dari hospital untuk pulang. Semasa berhenti di Lancang untuk menunaikan solat asar, kami ditelefon Suhaimi tiada lagi. Saya merasa pilu sekali.

Suhaimi dilahirkan di kampung Lubuk Kawah, Temerloh pada 8 Disember 1944. Beliau membesar dalam keluarga dan masyarakat yang kuat berjuang untuk kemerdekaan dari penjajah. Ayahnya seorang aktivis Angkatan Pemuda Insaf (API), sayap pemuda Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Bahkan boleh dikatakan seluruh kampung itu kuat dipengaruhi PKMM. Hampir semua anggota keluarganya terlibat dengan perjuangan parti kebangsaan itu.

Semasa dewasanya Suhaimi belajar di Koleh MARA dan ketika itulah saya sebagai pensyarah di UM mulai berkenalan dengannya. Kemudian Suhaimi bekerja di pejabat Menteri Besar Pahang, di bawah Datuk Razak Hussein. Beliau dapat memberitahu kami tentang banyak laporan bertulis SB (Cawangan Khas) kepada MB. Masa itu pengaruh Parti Rakyat (PRM) di Temerloh sangat kuat.

Suhaimi berhenti dari bekerja untuk melanjutkan pelajaran undang-undang di London. Semasa itu saya selalu berjumpa dengannya sebab saya juga berada di sana untuk membuat ijazah Ph.D. Di London beliau bergerak dalam PRM Ranting London dan cergas dalam gerakan pelajar. Beliau mengikuti juga pergerakan sosialis di sana.

Selepas dianugerah seorang anak perempuan dan berjaya mendapat ijazah, Suhaimi pulang ke tanah air dan tidak lama kemudian menceburkan diri dalam PRM. Dari masa itulah beliau mula bergerak di kalangan peneroka Felda. Di samping itu beliau cergas mendirikan atau menguatkan ranting-ranting PRM. Beliau seorang aktivis yang tidak kenal penat lelah.

Berikutan krisis dalam PRM Suhaimi meninggalkannya dan memasuki PAS. Beliau menghadapi masalah dalam Parti itu dan berhenti pula untuk pindah sekejap ke dalam UMNO, yang sentiasa dianggapnya sebagai kesilapan besar. Walaupun berpindah-pindah parti, beliau sentiasa berpegang kuat kepada asas perjuangan yang pro-rakyat. Beliau "bersara" dari politik seketika. Hanya pada 27 November 2007 Suhaimi memasuki Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), setelah diminta oleh Syed Husin, Anwar Ibrahim dan Nizam.

Beliau begerak dengan gigih hampir seorang diri mula-mulanya untuk terus membela nasib peneroka Felda dan menggerakkan jentera parti di Pahang. Beliau membuka Ranting Kuala Krau, yang ramai dianggotai oleh peneroka Felda dan Orang Asal. Selaku pemimpin Ranting itu, beliau tidur baring di rumah Orang Asal dan mempelajari bahasa mereka. Mereka sayangkannya, dan tidak peliklah ramai antara mereka hadir pada hari pengebumiannya.

Di dalam KEADILAN Suhaimi memegang beberapa jawatan penting di peringkat Negeri dan Pusat. Beliau dipilih menjadi Naib Pengerusi KEADILAN Pahang dan diangkat sebagai anggota Majlis Pimpinan Parti (MPP) dan Ketua Biro Peneroka Felda dan Orang Asal. Di bawah Biro ini beliau dan beberapa orang peguam, seperti Sivarasa, Kumar dan Latheefa telah memenangi beberapa kes saman mahkamah terhadap Felda untuk membela peneroka.

Suhaimi boleh dikatakan pekerja sepenuh masa Parti tanpa bayaran daripadanya. Baginya perjuangan dalam politik bukan untuk kepentingan diri. Kerana perjuangan beliau ditahan dua kali di bawah ISA pada 1985 dan 1987. Beliau mempunyai sebuah syarikat guaman dan tidak pernah menggunakannya untuk mengumpul kekayaan. Oleh kerana bergerak cergas, beliau menyerahkan syarikat untuk diuruskan oleh anak perempuannya yang lahir di London dulu. Beliau bertanding dalam pilihanraya ke-13 akan tetapi gagal.

Semasa berkempen dalam pilihanraya itu Suhami sudah mula mengalami sakit yang bertambah tenat selepasnya. Beliau kembali ke RahmatulLah tanpa meninggalkan harta benda. Sebagai harimau mati meninggalkan belang, beliau meninggalkan nama yang harum. Nama itu berkaitan dengan kegigihan dan keikhlasannya dalam perjuangan demi rakyat. Suhami harus dijadikan teladan dan ikutan paling baik bagi semua anggota KEADILAN dan pejuang rakyat.

Al fatihah.

The Evolution of a Muslim Democrat: The Life of Malaysia’s Anwar Ibrahim

Posted: 08 Nov 2013 07:57 PM PST

Amazon.com

image

Long before the recent «Arab Spring», when the topic of democracy with in many Muslim countries took center stage internationally, Malaysia's Anwar Ibrahim, an energetic and charismatic politician, had been one of the most vocal global proponents of the compatibility of Islam and democratic principles. Anwar, who at one time was asked to be secretary-general of the United Nations, has lived a life that is a compelling testimony of the growth and evolution of his love for his country and his faith. Anwar has been active at the highest levels of Malaysian politics for over thirty years, and though he has been jailed for his activism on several occasions, he continues to be a dynamic, passionate voice for the diverse cultures, religions, and peoples of Malaysia. Anwar's life story is told in a factual, impartial way, and his one-on-one interviews with this book's author add a personal component. This volume is essential reading for scholars and students interested in Islamic politics and South East Asian studies.

Review
«Few public figures have transcended their milieu more decisively than Anwar Ibrahim. Moving well beyond the turbulent politics of Malaysia, he has become a major force in modern Islam. Charles Allers meticulously and insightfully documents Anwar's unparalleled trajectory from intellectual and activist to political outsider and prime minister-in-waiting. This is an assured and sensitive biography that finds, in an exceptional life, the evolution of a liberal Islam in which inter-civilizational dialogue and cosmopolitan values are unexceptional.» (James Piscatori, Durham University)
«Anwar Ibrahim has been a pivotal figure in the intersection between Islam and politics in Malaysia, with an impact that has gone beyond the country's boundaries. Through this thoroughly researched book, Charles Allers provides insight into the dynamics of change and approaches to 'reform', using Anwar as a lens through which decades of discourse and activity can be reflected upon and interpreted. Allers makes an important contribution to research on Islam and Muslims in the contemporary world, not just in relation to Malaysia. The book will be of relevance to students and specialists seeking to develop their understanding of the complexities and controversies surrounding Anwar Ibrahim and his place in Malaysian society, as well as those interested in attitudes toward politics and religion in modern Islamic contexts.» (Gary R. Bunt, Reader in Islamic Studies, University of Wales, Trinity Saint David)

About the Author
Charles Allers earned his PhD in Islamic studies from the University of Wales Trinity Saint David and his D.Min. from Azusa Pacific University. Dr. Allers has been active in serving people in the capacity of church pastor and civic chaplain for over twenty years. He and his wife, Greta, reside in San Diego, California.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan