Isnin, 9 September 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 09 Sep 2013 11:12 AM PDT

PEJUANG BANGSA


ZAHID MENGAMUK OPS CANTAS DITUDUH SANDIWARA PEMILIHAN UMNO !!

Posted: 09 Sep 2013 03:01 AM PDTTindakan pembangkang menuduh OPS Cantas adalah sandiwara Menteri KDN menjelang pemilihan UMNO cukup memalukan .

Bila jenayah meningkat , pembangkang paling lantang menghentam tapi bila kerajaan melakukan tindakan dituduh sandiwara .


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyelar sikap tidak bertanggungjawab pembangkang yang terus mempolitikkan usaha kerajaan dengan mendakwa Op Cantas membanteras secara besar-besaran penjenayah sebagai sandiwara menjelang pemilihan pucuk pimpinan UMNO.

Beliau berkata, tindakan tersebut tidak ada kena mengena dengan pemilihan parti sebaliknya usaha berterusan kerajaan membanteras sehabis-habisan penjenayah terutama di kalangan anggota kongsi gelap.
"Jangan politikkan isu yang serius ini dengan mendakwa apa yang dilakukan Kementerian Dalam Negeri (KDN) hanya 'hangat-hangat tahi ayam' untuk Perhimpunan Agung UMNO.

"Saya tidak perlukan publisiti murahan sebegini sebab itu pengumuman nama-nama kongsi gelap ini bukan diumumkan saya tetapi oleh Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Taklimat Modul Kerohanian Jabatan Penjara dan Bahagian Agama dan Kaunseling (Baka) Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Hotel Sama-sama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini.

Ahmad Zahid mengulas dakwaan Naib Presiden PKR, N. Surendran dalam sebuah akhbar baru-baru ini, yang mendakwa beliau hanya bersandiwara dalam isu pendedahan senarai nama ahli kumpulan kongsi gelap bagi menarik perhatian ahli UMNO menjelang pemilihan parti itu Oktober ini. - UTUSAN ONLINEHOT ! NIKAH NAFSU MUTAAH SYIAH PUN DAH ADA DI MALAYSIA !!

Posted: 09 Sep 2013 12:59 AM PDT
Bila GPB membaca kenyataan panel perbentangan kertas kerja Seminar Mendepani Virus Syiah mengenai nikah mutaah , memang benar perkara ini sudah berlaku di Malaysia .

Seorang Ustaz pernah memberitahu GPB mengenai seorang pelajar mahasiswi UIA yang  mengandung anak luar nikah disebab nikah mutaah hasil ketaksuban  ajaran sesat Syiah . Gadis ini mendakwa  nikah mutaah selama 1/2 jam , 1 jam , 1 hari , 1 minggu  ini sah menurut Islam bukannya berzina  . Malah beliau juga dibayar dengan bayaran lumayan sekali dengan aktiviti haram Syiah ini .

Jadi , apa yang diperkatakan oleh panel Seminar memang benar dan kerajaan wajib bertindak tegas membendung ajaran Syiah ini kerana jelas boleh merosak & menghancurkan umat Islam di Malaysia !!

Dari Sabrah bin Ma'bad Al-Juhaini, ia berkata : "Kami bersama Rasulullah saw dalam suatu perjalanan haji. Pada suatu saat kami berjalan bersama saudara sepupu kami dan bertemu dengan seorang wanita. Jiwa muda kami mengagumi wanita tersebut, sementara dia mengagumi selimut (selendang) yang dipakai oleh saudaraku itu. 

Kemudian wanita tadi berkata: "Ada selimut seperti selimut". Akhirnya aku menikahinya dan tidur bersamanya satu malam. Keesokan harinya aku pergi ke Masjidil Haram, dan tiba-tiba aku melihat Rasulullah saw sedang berpidato diantara pintu Ka'bah dan Hijr Ismail.

 Beliau bersabda, "Wahai sekalian manusia, aku pernah mengizinkan kepada kalian untuk melakukan nikah mut'ah. Maka sekarang siapa yang memiliki isteri dengan cara nikah mut'ah, haruslah ia menceraikannya, dan segala sesuatu yang telah kalian berikan kepadanya, janganlah kalian ambil lagi.

 Kerana Allah s.w.t telah mengharamkan nikah mut'ah sampai Hari Kiamat (Shahih Muslim II/1024).


- Fahaman Syiah disifatkan sebagai agama sesat baharu yang diasaskan Yahudi untuk merosak dan menghapuskan umat Islam.

Ketua Unit Kajian Syiah, Ikatan Muslimin Malaysia (IMM), Mohamad Ismail berkata, perkara itu dapat dilihat berdasarkan doktrin Syiah yang bercanggah dengan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah dan pegangan Islam sebenar.

Menurut beliau, perbezaan paling ketara iaitu pengikut Syiah meletakkan sebanyak imam 12 sebagai maksum iaitu terpelihara daripada dosa kecil serta besar.

Malah, pengikut ajaran Syiah juga percaya sesiapa yang mengingkari salah seorang daripada imam tersebut adalah kafir dan akan kekal dalam neraka.

"Nikah mutaah pula mendapat kedudukan tinggi dan mulia dalam ajaran Syiah sedangkan perbuatan itu adalah pelacuran yang menggunakan nama agama serta bersifat nafsu semata-mata yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Sejarah, Konsep dan Doktrin Syiah dalam Seminar Mendepani Virus Syiah di Dewan Muktamar, Pusat Islam di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamad memberitahu, ajaran Syiah meletakkan kepercayaan al-Quran hari ini merupakan naskah yang sudah diubah suai para sahabat Nabi Muhammad SAW dan mendakwa kitab sebenar akan muncul bersama Imam Mahdi pada akhir zaman.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan, amat sukar mengenal pasti pengikut-pengikut Syiah memandangkan mereka mengamalkan 'taqiyah' iaitu menyembunyikan akidah dengan berselindung dan bermuka-muka.

Jelasnya, taqiyah merupakan asas agama atau rukun dalam ajaran Syiah yang mana pengikut Syiah yang tidak bertaqiyah dianggap sama seperti meninggalkan solat

1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 09 Sep 2013 09:34 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


Update kes rayuan pengunaan kalimah ALLAH

Posted: 09 Sep 2013 08:07 AM PDT

Salam, 10/9/13 makamah tinggi akan bersidang untuk mendengar rayuan daripada kerajaan bagi membatalkan kebenaran yang telah diberi oleh makamah kepada The Herald newspaper untuk menggunakan kalimah ALLAH dalam penyiarannya.

Mari kita berdoa semuga kemenangan kepada ISLAM kerana kalimah ALLAH adalah milik ISLAM.

Berita terkini


Ohpolitik!™

Posted: 09 Sep 2013 03:27 AM PDT

Ohpolitik!™


JOM Sokong PPPM 2013-2015 #MalaysiaNews

Posted: 09 Sep 2013 01:07 AM PDT

KUALA LUMPUR – Berikut ialah intipati Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025:
* Kementerian Pendidikan berhasrat memastikan kadar akses sejagat dalam kalangan kanak-kanak dari peringkat prasekolah hingga ke peringat menengah atas (Tingkatan 5) menjelang 2020.
* Meletakkan Malaysia dalam kelompok sepertiga teratas dalam pentaksiran antarabangsa mengikut pengukuran Kajian Trend Pendidikan Matematik dan Sains Antarabangsa (TIMSS) dan Program Penilaian Pelajar Antarabangsa (PISA) dalam tempoh 15 tahun akan datang.
* Merapatkan jurang pencapaian antara murid bandar dengan luar bandar, tahap sosioekonomi dan pencapaian antara gender sehingga 50 peratus menjelang 2020.
* Menjana suatu sistem pendidikan yang memberi peluang kepada murid berkongsi pengalaman dan aspirasi demi membentuk dan memperkukuh lagi asas perpaduan rakyat Malaysia.
* Memaksimumkan keberhasilan murid mengikut tahap peruntukan semasa.
* Mengenal pasti 11 anjakan yang perlu dilakukan bagi menghasilkan perubahan yang dihasratkan oleh semua rakyat Malaysia dan setiap anjakan perlu memberi impak kepada sekurang-kurangnya satu daripada lima keberhasilan sistem iaitu akses, kualiti, ekuiti, perpaduan dan kcekapan.
* Melanjutkan pendidikan wajib daripada enam tahun kepada 11 tahun bermula pada umur enam tahun dengan disokong program pengekalan yang disasarkan.
* Melancar Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) dan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) yang disemak semula pada 2017 bagi mengimbangi set ilmu pengetahuan dan kemahiran seperti pemikiran kreatif, inovasi, penyelesaian masalah dan kepimpinan.
* Standard pembelajaran yang jelas akan dirangka agar murid dan ibu bapa memahami kemajuan yang dijangkakan bagi setiap tahun persekolahan.
* Merombak peperiksaan kebangsaan dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) secara berperingkat dengan menjelang 2016, soalan berbentuk pemikiran aras tinggi akan merangkumi sekurang-kurangnya 40 peratus daripada soalan dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada soalan dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
* Menjelang akhir 2013, kerjaya perkhidmatan kaunseling dan akademik akan dimasukkan ke dalam jadual waktu sekolah menengah untuk membantu pelajar membuat pilihan bermaklumat mengenai pelbagai laluan pendidikan yang ditawarkan.
* Menjelang 2025, pelajar Orang Asli, kumpulan minoriti lain, serta murid kurang upaya fizikal dan pembelajaran akan disediakan sekolah yang mempunyai kemudahan dan peralatan lengkap bagi mewujudkan persekitaran pembelajaran yang kondusif.
* Mulai 2016, mata pelajaran Bahasa Inggeris akan dijadikan kertas wajib lulus di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
* Menjelang 2025, setiap pelajar digalakkan mempelajari bahasa tambahan supaya dapat membantu mereka menyertai tenaga kerja global.
* Tumpuan menambah bilangan guru bahasa Cina, Tamil dan Arab bagi memastikan bilangan guru bahasa sepadan dengan keperluan pelajar, selain memperkenalkan bahasa penting lain seperti bahasa Sepanyol, Perancis dan Jepun.
* Mulai 2013, syarat kelayakan kemasukan guru ditingkatkan supaya terdiri daripada kalangan graduan 30 peratus teratas.
* Mulai 2013, guru akan menikmati pengurangan beban tugas pentadbiran supaya boleh menumpukan sebahagian besar masa mereka kepada fungsi teras pengajaran, dengan sesetengah tugas pentadbiran akan diserahkan kepada pusat perkhidmatan terpusat atau kepada guru pentadbiran yang khusus di peringkat sekolah.
* Mulai 2015, semua sekolah memenuhi keperluan infrastruktur asas bermula dengan Sabah dan Sarawak.
* Menambah bilangan model Sekolah Amanah kepada 500 menjelang 2025 dengan melibatkan kumpulan alumni dan badan bukan kerajaan (NGO) yang berpotensi sebagai penaja.
* Kementerian Pendidikan akan menerbitkan laporan tahunan tentang perkembangan setiap inisiatif yang direncanakan dalam pelan ini.
* Kementerian Pendidikan akan membuat semakan berkala tentang pencapaian utama sepanjang pelaksanaan pelan ini pada 2015, 2020 dan 2025. – BERNAMA

Petrol NAIK LAGI? Antara 'FlashMob' dan ‘home cooked meal’ #MalaysiaNews

Posted: 09 Sep 2013 12:59 AM PDT

Kenaikan harga minyak petrol dan diesel baru-baru ini seharusnya menyedarkan rakyat Malaysia mengenai betapa pentingnya mengamalkan perbelanjaan berhemah.
Daripada merungut dan membuat aksi 'flash mob' untuk membantah tindakan kerajaan menaikkan harga petrol dan disel sebanyak 20 sen dan RON95 sebanyak 15 sen, lebih elok rakyat berfikiran positif dan pro-aktif bagaimana hendak membuat 'adjustment' atau penyesuaian kepada gaya hidup mereka.
Pembangkang akan melihat isu ini sebagai modal politik mereka untuk menyerang kerajaan.
Pembangkang hanya tahu satu perkara sahaja untuk mengurus kewangan negara, sama ada menurunkan harga barangan atau menghapuskan sama sekali seperti dalam kes pinjaman pendidikan PTPTN.
Memang senang untuk menurunkan harga barangan keperluan seperti minyak, gula, minyak masak, tepung dan sebagainya untuk mendapat populariti politik tetapi apakah sudah difikirkan implikasinya kepada ekonomi dan kewangan negara.
Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sentiasa mengamalkan dasar pengurusan kewangan negara yang seimbang.
Dalam pada kerajaan menjalankan program-program pembangunan negara bagi mencapai objektif pendapatan tinggi menjelang tahun 2015 serta visi status negara membangun pada 2020, kerajaan juga prihatin terhadap dasar sosial yang kukuh bagi kesejahteraan negara.
Ini bermakna kerajaan harus mencari perseimbangan bagi pembangunan negara dalam semua aspek – pendidikan, sosial, kesihatan dan lain-lain lagi.
Wang yang mencukupi harus ada bukan sahaja untuk membuat jalan raya di bandar dan kawasan pendalaman tetapi juga menyediakan dana bagi membangun perkhidmatan sosial dan kesihatan bagi rakyat yang bertaraf antarabangsa.
Kenaikan harga bahan api akan menjimatkan perbelanjaan kerajaan dari segi subsidi sebanyak RM1.1 bilion setahun.
Wang yang dijimatkan pula boleh diagih dan disalurkan kepada sektor-sektor yang lebih kritikal seperti pembinaan sekolah, klinik hospital, jalan raya dan sebagainya.
Kenaikan harga barangan tidak boleh dielakkan kerana harga produk atau perkhidmatan bukanlah sesuatu yang statik atau kaku.
Rakyat tidak boleh mengharapkan harga petrol atau rumah sebagaimana ianya dijual 20 atau 30 tahun dahulu.
Zaman berubah, negara semakin maju dan harga semakin meningkat.
Selain faktor permintaan dalam pasaran domestik, harga juga dipengaruhi oleh faktor luaran seperti iklim ekonomi dunia.
Ini kerana bukan semua produk yang dikilangkan di negara ini menggunakan bahan mentah yang dihasilkan oleh pengeluar tempatan.
Kebanyakan produk atau barangan masih memerlukan bahan mentah yang perlu diimport dari luar negara.
Harga bahan mentah ini pula bukan ditentukan oleh pengusaha tempatan tetapi oleh pengeluar di negara ia di eksport.
Jika harga bahan mentah yang dimport mahal dan di luar kawalan tempatan maka barangan yang dihasilkasn juga akan turut menerima kesan kenaikan harga.
Ini adalah satu realiti yang harus difahami oleh rakyat dan bukannya termakan dengan dakyah pembangkang yang tidak bertanggungjawab.
Daripada berbelanja besar untuk makan luar di restoran atau di gerai saban hari, apa kata suri rumah lebih menekankan kepada 'home cooked meal' atau masakan di rumah kerana ia lebih menjimatkan malah lebih sihat.
Kalau selalu beli makanan di restoran atau gerai, kemungkinan besar lambat laun akan mendapat penyakit kronik seperti masalah jantung, kencing manis, kerosakan ginjal dan lain-lain masalah kesihatan.
Ini kerana masakan gerai atau restoran menggunakan garam dan serbuk perasa atau 'MSG' yang berlebihan dan seringkali tahap kebersihan premis dan juga cara pembikinan makanan diragui.
Mungkin juga rakyat Malaysia boleh kurangkan menonton rancangan televisyen melalui langganan saluran berbayar.
Penjimatan bulanan yuran untuk 'Astro' umpamanya boleh digunakan untuk membeli buku latihan untuk anak-anak di sekolah.
Hakikatnya jika ada kemahuan semua boleh jadi seperti pepatah, 'hendak seribu daya, tak mahu seribu helah' atau 'when there is a will, there is a way'.

Guan Eng Perdana Menteri Malaysia Selepas #PRU14? #MalaysiaNews

Posted: 08 Sep 2013 09:06 PM PDT
Sebenarnya, apabila PM Najib Razak memperumpamakan PRU-13 sebagai, MOTHER OF ALL ELECTIONS, beliau tidak silap. Sama ada kita sedar atau tidak, PRU-13 yang lalu merupakan TURNING POINT kepada kekuasaan politik orang Melayu di negara ini. Namun, rahmat Allah SWT masih menaungi kita semua, walaupun dalam keadaan kita berpecah belah dan hanyut dalam dakyah kafir harbi DAP.

Mungkin ada penchacai pembangkang yang menolak perkara ini dengan mengatakan ini semua agenda propaganda dari UMNO untuk menakut-nakutkan orang Melayu supaya tidak memberikan undi kepada mereka. Mereka dakwa mereka OK sahaja di Selangor dan Pulau Pinang? OK sahaja? Itulah orang Melayu, selagi tidak terhantuk, mereka cukup malas untuk mengadah.

Mereka juga akan tanya, bagaimana DAP hendak meletakkan Lim Guan Eng sebagai PM, jika pakatan pembangkang diterajui oleh Anwar Ibrahim? Malah, ketika mereka berkuasa di Perak satu ketika dahulu pun, MB mereka dilantik daripada PAS. Di Selangor juga, MBnya adalah dari parti yang paling minoriti, iaitu PKR, dan bukannya dari DAP. Inilah hujah singkat akal mereka kepada golongan yang malas berfikir.Tahukah anda Presiden Singapura yang pertama adalah seorang Melayu, dan itulah pemimpin tertinggi Melayu yang terakhir di sana? Tahukah anda Lee Kuan Yew satu masa dahulu hanya bercakap Melayu dan berkempen dengan memakai songkok ke semua kampung Melayu, tetapi menghapuskan kesemuanya sekali hanya beberapa tahun selepas mendapat kuasa penuh? Sila BACA DI SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa perkaitan sejarah kehancuran Melayu Singapura dengan DAP.


Buat mereka yang begitu skeptikal dengan perancangan DAP untuk mengambil alih Malaysia sekiranya pakatan pembangkang menang PRU yang lalu, sila pertimbangkan fakta-fakta berikut:

1. Mengapakah Karpal Singh pernah meminta Anwar Ibrahim "bertaubat" dan menegaskan akan berjuang untuk menaikkan seorang PM bukan Melayu selagi beliau bernyawa sedangkan Anwar Ibrahim masih lagi mengetuai pakatan pembangkang?

2. Apakah tujuan diadakan satu majlis ikrar paderi seluruh negara anjuran DAP Pulau Pinang untuk menjadikan agama Kristian sebagai agama rasmi Malaysia dan melantik seorang PM Kristian? Ingat, Lim Guan Eng adalah seorang Kristian yang warak.
3. Mengapakah Anwar Ibrahim bersungguh-sungguh mahu mengadakan "Kerajaan Perpaduan" dengan DS Najib selepas kegagalan kempen INI KALILAH dan BLACK OUT 505? Kita pun tahu kaum mana yang memonopoli peserta perhimpunan BLACK OUT 505 di seluruh negara dahulu. Klik di sini untuk baca selanjutnya.

Ini semua kerana Anwar sedar yang beliau tidak akan SURVIVE sebagai PM dalam pakatan pembangkang yang didominasi DAP! Beliau juga sudah terhidu akan perancangan DAP untuk menumbangkan beliau sebagai PM hanya setelah DUA TAHUN berkuasa bagi memberikan ruang kepada LIM GUAN ENG naik sebagai PM KRISTIAN PERTAMA MALAYSIA! Ya, kami tahu walaupun akan ada penchacai pembangkang yang kata ini semua mustahil kerana pastinya PAS atau melayu PKR akan bangkit menentang, tetapi sila pertimbangkan terlebih dahulu dua situasi berikut:

a) Mengapa PAS tidak bertegas mahu menjadi MB di Selangor sedangkan kerusi mereka adalah yang terbanyak? DAP tidak layak kerana tiada calon Melayu yang boleh diketengahkan sebagai MB mengikut undang-undang tubuh negeri. Namun begitu, DAP tidak akan berlepas tangan seperti PAS dan tetap mahukan MB boneka yang boleh menurut semua titah perintah mereka. Di sinilah juga peranan premis-premis maksiat yang tumbuh bagai cendawan di Selangor, ia adalah penyumbang besar kepada sumber kewangan DAP bagi memastikan agar para pemimpin PAS Selangor tidak melawan mereka dan sentiasa "tersandar buncit kekenyangan" dengan bekalan duit dan wanita. 

b) DAP mempunyai PERANCANGAN SULIT untuk membawa kembali SINGAPURA ke dalam Malaysia bagi memastikan komposisi kaum dan majoriti ahli parlimen memihak kepada mereka. Berikut adalah perancangan sulit yang tidak menjadi pada PRU-13 yang lalu:

- Pakatan pembangkang mensasarkan kemenangan pada PRU-13 yang lalu, dengan majoriti mudah sudah memadai. Katakanlah pakatan pembangkang memenangi 112 kerusi sahaja dan membentuk Kerajaan. Komposisi parti yang menang tidak penting kerana DAP berupaya "mengawal" rakan-rakan sepakatan yang lain dengan wang ringgit dan wanita.

- Anwar Ibrahim akan dilantik menjadi PM.

- Sebagai Kerajaan yang menguasai majoriti mudah dalam dewan, mereka akan mengusulkan agar Singapura kembali ke pangkuan Malaysia. Dengan jentera penerangan seperti yang ada sekarang, ia pastinya tidak menjadi masalah kerana alasan ekonomi dan kekuatan ketenteraan yang dimiliki Singapura akan digunakan sepenuhnya. Para pemimpin Melayu pakatan pembangkang juga tidak akan membantah kerana faktor perkara 3(b) di atas. Sebagai PM yang bertunjangkan DAP, Anwar juga tidak akan membantah kerana mahu mengekalkan jawatan yang sedia lama dikejar.

- Perkara 2 Perlembagaan Negara akan digunakan bagi tujuan ini. Sokongan majoriti 2/3 tidak diperlukan. Singapura tidak mempunyai masalah dan bersetuju untuk menyertai Malaysia, kerana mereka sendiri sedar, negara bandar mereka tidak akan selamanya boleh bergantung hidup kepada ehsan Malaysia dengan sumber sifar. Lagipun, keputusan ini adalah jauh lebih baik daripada menghantar bala tentera mereka untuk menawan Malaysia!

- Dengan penyertaan Singapura ke dalam Malaysia kembali, komposisi kaum di negara ini berubah dalam satu malam. Orang Melayu dan orang Islam menjadi bangsa kedua teramai

- PAP mengumumkan menyertai Kerajaan Pakatan Pembangkang. PAS dan PKR akan lebih gembira kerana mereka berjaya menguasai 2/3 Dewan Rakyat dalam sekelip mata. Anwar Ibrahim juga tiada masalah kerana beliau adalah pelopor kepada perbuatan lompat parti ini.

- DAP mengumumkan pembubaran parti tersebut dan bergabung dengan PAP. PAP kini menguasai 2/3 dewan rakyat. 

- USUL melupuskan hak orang Melayu, ISLAM, Raja-Raja Melayu, akan diluluskan dengan majoriti 2/3 tanpa masalah. Orang Melayu dan Islam Malaysia kini setaraf dengan Singapura. Jabatan agama Islam dan jawatan MUFTI dimansuhkan. Bahasa Cina dan Inggeris akan diangkat sebagai bahasa rasmi setaraf dengan bahasa Melayu.

- Ketua-ketua jabatan dan agensi Kerajaan seperti PDRM, ATM digantikan dengan orang Cina atas alasan MERIT. Persempadanan semula kawasan pilihanraya dilakukan bagi memastikan kerusi orang CINA sekurang-kurangnya menguasai 2/3 dewan rakyat. UMNO dan semua pertubuhan Melayu diharamkan.

- Cukup dua tahun, ANWAR IBRAHIM digulingkan dari jawatan PM secara undi tidak percaya dan digantikan dengan PM baru dari PAP, iaitu LIM GUAN ENG.

- LIM GUAN ENG mengumumkan secara bersejarah bahawa KRISTIAN KINI ADALAH AGAMA RASMI BARU di MALAYSIA!

Hanya selepas satu generasi, barulah orang Melayu tersedar yang mereka telah pun kehilangan sebuah negara dan kini hidup di bawah ehsan orang kafir. Ketika itu, ahli parlimen mereka pun adalah yang paling minoriti dan tidak mampu bersuara. Masa itulah, baru terkenang kembali nikmat hidup di zaman kegemilangan Melayu Malaysia di bawah UMNO.

Namun ketika itu, NASI SUDAH MENJADI BUBUR. Kalau kita tidak beringat, PRU-14 akan menjadi HARI KIAMAT buat kita semua. Wallahu'alam.

SUMBER : MyMassa

bumiyang

Posted: 09 Sep 2013 03:14 AM PDT

bumiyang


Karpal Kenapa Mahu Berdalih??? Berselindung disebalik Saman???

Posted: 08 Sep 2013 05:27 PM PDT

tunku

Posted: 09 Sep 2013 03:13 AM PDT

tunku


LIBERALS IN PAS JITTERY, NIK AZIZ BACK TO SENSES

Posted: 09 Sep 2013 02:00 AM PDT

PAS spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat has spoken and he spoke his mind – his true mind – about what kind of attributes in the leaders to lead the party.

Going by his words, the liberals who are aligned to Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim will now have to work harder to grab the leadership or 'lie low' for one more term before making the 'hit'.

Nik Aziz had said he wanted to see ulamaks leading the party and in particular ulamak as the deputy president so that the party could achieve its objectives of an Islamic nation.
Nik Aziz, whom many thought had 'sold himself' to the liberals since he has been following Salor assemblyman Datuk Husam Musa's advises with regards to the relationship with parties in Pakatan Rakyat (PR).

With Nik Aziz's latest statement which normally party members take it as a directive – at times even edict to those who idolize him – the liberals and in particular deputy president Datuk Mohamed Sabu or Mat Sabu are getting jittery.

Short of saying Mat Sabu is not in the ulamak category, Nik Aziz statement looked as though he has his 'senses back', of course after the party did not perform better after the 'marriage of convenience and playing second fiddle' in the opposition alliance.

 With the party election looming and to be held in November, the liberals now find its 'goal to become the majority in the leadership line-up' getting tougher as the path gets rougher.

Mat Sabu managed to oust then incumbent Nasahruddin Mat Isa in 2009 with the help of 'his liberals supporters' but this time around, the tide has changed with Nik Aziz's statement and the support of Ulamak Council for religious people to fill the leadership line-up.

Added to this is the party youth wing's outbursts on Anwar's overture to Barisan Nasional (BN) particularly Prime Minister Datuk seri Najib Tun Abdul Razak for a dialogue on co-operation.

Nasaruddin was ousted for bridging the 'enmity' between Umno and PAS and now, from nowhere, Anwar extent an olive branch to Najib, which had the PAS youth wing 'doubting Anwar motive'.

Given such background currently surrounding the party, the coming PAS poll seems to be exciting and may probably see the party charting a new path to its old objective.

Hidden Agenda

Posted: 08 Sep 2013 11:25 PM PDT

A traitor as a person who betrays another, a cause, or any trust. In movies or stories, betrayals by traitors add spice and plot twists heightening plot twists and creating suspense. Do traitors betray their own side or do they lead their enemies into a trap or offer a value to the enemy for selfish reasons to profit?

Themistocles, a non-aristocratic Athenian politician and general, rose to prominence in the early years of the Athenian democracy. He adopted populist moves and won the support of lower class Athenians while at odds with the Athenian nobility. When the Persians attacked Greece in 480 B.C., the Greeks had about 200 ships while the Persians had 700. Themistocles knew they had to retaliate or face defeat so he sent a trusted servant to the Persians. The servant, playing the role of a traitor, told the Persians that the Greeks were in disorder. He claimed that if the Persians attacked the Greek's beachside camp by morning, they could take the Greeks by surprise. The Persians rushed to do battle but the Greeks ambushed them. In this case, the traitor gave the enemy knowledge.

The traitor often carries secrets to the enemy, such as locations or weaknesses. Motivated by greed, they want to be on the winning side to acquire wealth, status, positions of power, or the chance to for personal vendetta.

If their true intentions are unknown, traitors are sometimes exalted as heroes. Modern examples include Snowden and Bradley Manning. However, what happens when a state leader on an official mission to a foreign country supposedly to meet potential investors and business partners runs down his motherland instead of highlighting salient points to increase business confidence of potential investors? Worse still, this trip where he was accompanied by an official state delegation, coincided with the MIDA Investment Mission to Hong Kong and China led by Minister of International Trade and Industry Malaysia (MITI) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

In a speech given by Penang Chief Minister Lim Guan Eng to the Penang diaspora in Hong Kong released in Komtar a few days ago, he highlighted the following points:

The Prime Minister can only convince the public of his sincerity and necessity of raising RON 95 petrol prices by 20 cents to save annual subsidy costs of RM 3.3 billion by also implementing open competitive tenders and fighting corruption which would save RM 51 billion annually. Without accompanying measures, that demonstrates the Federal government's commitment against corruption, the public would easily see through such fake sincerity and counterfeit necessity to cut costs.

Such a damaging opening to a speech that is supposed to ATTRACT foreign investors to Penang and Malaysia highlights the high cost of corruption (RM 51 billion) – an unsubstantiated allegation.

Secondly, it accuses the Federal government of fake sincerity and counterfeit necessity to cut costs.

How can such 'enlightened revelations' increase the international competitiveness of Penang and the country? Would any sane investor want to invest in Penang or Malaysia after hearing this from a state leader?

CM Lim must justify the use of state funds to go abroad with a delegation and then to run down the government in a foreign land when the original mission was to attract potential investors and business partners.

There, he went on to say:

Why should the people, especially lower-income groups, bear the pain of paying RM3.3 billion annually in increased petrol prices if no action is taken against those political bandits who steal the nation of RM 51 billion annually? In the PR 2013 General Election Manifesto, based on the experience of fiscal responsibility and fighting corruption by the PR state governments in Penang and Selangor, at least 25% annual savings can be obtained from government procurement contracts.

Such a stand projects an incompetent Federal government incapable of establishing law and order in the country. This is public shaming of Malaysia in the most unethical way! Why? Increasing business confidence of potential investors in Malaysia? My foot!

As if that was not enough to make one's blood boil, he said:
Such racial and extremist tactics are used successfully by BN to avoid dealing with the 4 real problems of Malaysia namely, crime, corruption, rise in indebtedness of governments and individual households as well as the declining educational standards, productivity and skills of Malaysian labour force. In Hong Kong, many investors and analysts identify these four main issues have made Malaysia less attractive or even less competitive.

CM Lim Guan Eng must explain why he persisted in running down and shaming our country by giving public and international airing to such issues. Any sane person would not wash dirty linen in public.

What is the point of going on an official mission to Hong Kong only to declare to the audience that Malaysia is LESS ATTRACTIVE or even LESS COMPETITIVE?

Not only did he accuse the BN Federal government of being "penny wise, pound foolish" and "playing up racial, religious, and extremist sentiments," he gave the impression to his audience in Hong Kong and China that Malaysia is not a safe place. Before his audience there, he questioned the competence of police force and stating that only 10% of the police force is involved in investigation work.

Instead of waxing lyrical about our country's wonderful resources and potential, CM LGE talked about the government's fiscal recklessness of borrowing to spend its way out of our country's problems. Before a foreign audience, CM LGE had the audacity to say the Federal government should show leadership by example to individual households by reducing its dependency of debt.


As if he has no national pride of dignity, CM LGE accused the federal government of failing to invest in the future by investing in quality education. He reiterated:

Many high technology knowledge-intensive foreign investors lament about the poor and declining quality of our workforce at all levels, especially the poor command of English. With BN's fixation on mediocrity instead of a culture of excellence, on political quotas rather than performance and on empty rhetoric rather than concrete action, Malaysia risks being left behind by not only high-tech foreign investors but also our best talents leaving to other countries like Hong Kong.

Can such a presentation justify the use of state funds to take an official delegation to Hong Kong and China to attract various potential investors and business partners?

He has the moral obligation to present the results of this visit in terms of FDI for the period after September 5th 2013. SHOULD THERE BE NO POSITIVE RESULTS, CM LGE must personally reimburse expenses incurred from this trip. That would be first class demonstration of COMPETENCY, ACCOUNTABILITY, and TRANSPARENCY, which he expounds so religiously.

CM LGE must present a detailed report to ALL MALAYSIANS as to how each point raised in his speech given in Hong Kong can positively business confidence and can attract potential investors and business partners to Malaysia. Possibly, CM LGE knows of a special formula unknown to Harvard Business School as to how running down one's nation can increase the circular flow of income and offer solutions to all economic problems.


Most outrageously, CM LGE ended his speech by saying:

The Penang state government is boldly offering a model where performance is prized above political background, where concerted efforts are made to attract quality educational institutions at all levels, where a honest and competent government in partnership with both the private sector and civil sector as well as a livable city that is safe, clean, green and healthy can provide a solution to these four problems.

How can he contradict himself with such statements? He is implying that Penang is an autonomous state with its own education system. Quality educational institutions at all levels? Just a paragraph earlier, he moaned about mediocrity and the poor command of English.

He needs to engage better speechwriters and to check thoroughly for his speech has grammatical errors. He talks about 'A HONEST and competent government' when it should be 'AN HONEST and competent government'. Truly, CM Lim has disgraced himself publicly and internationally! 

It seems CM LGE has a penchant for running down the government in foreign land. In another speech he gave in Hong Kong Foreign Correspondents Club in Hong Kong on Tuesday, 9th October 2012, he painted a very negative picture of Malaysia. Watch it at this link. (Preview)

What is the real mission of his supposed official mission/s? Explain and justify your speech/es given in Hong Kong, CM LGE, for all the sermons you have preached about competency, accountability, and transparency.

By Major Huan Cheng Guan ( K )

Politik Harian

Posted: 09 Sep 2013 03:06 AM PDT

Politik Harian


Kabinet Bayangan PR- Khairy Bidas Anwar Beri Jawapan Angkuh!

Posted: 08 Sep 2013 07:00 PM PDT


Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin membidas kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penubuhan kabinet bayangan PR.

Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata, Anwar tidak perlu memberi jawapan angkuh sekiranya tidak berani mengumumkan kabinet bayangan PR.

Menurutnya yang dipetik dalam akaun Twitternya, perkara itu turut digesa oleh pengundi "atas pagar" supaya PR mempunyai kabinet mereka sendiri.

"Kalau tak berani umum kabinet bayangan, cakap sahajalah tak payah bagi jawapan angkuh.

"Ramai pengundi atas pagar desak PR umum kabinet bayangan. Mungkin boleh biarkan permintaan saya, tapi bolehkah biarkan permintaan mereka?," katanya.


Menurut laporan The Malaysian Insider (TMI), Anwar dengan angkuhnya menjawab dalam Bahasa Inggeris "Mind your own business," atau jaga tepi kain sendiri kepada Khairy mengenai isu kabinet bayangan itu.

"Khairy sepatutnya terus fokus pada tugas beliau sebelum masuk campur urusan PR," kata Anwar yang dilaporkan oleh Sinar Harian dan dipetik TMI.

Khairy berkata bukan beliau atau Barisan Nasional (BN) yang bangkitkan isu kabinet bayangan tetapi ia dibangkitkan oleh Ketua Pemuda Pas Pusat Nasrudin Hassan yang membuat kenyataan itu dan disiarkan oleh akhbar hari ini.

Menurut Nasrudin, adalah penting untuk PR mengeluarkan senarai kabinet bayangan supaya jika berjaya mengambil alih pentadbiran negara kabinet berkenaan boleh terus berfungsi segera kepada rakyat.

"Adalah penting untuk satu kabinet bayangan oleh PR, katakanlah pada satu hari bila PR mengambil alih pemerintahan Kerajaan Persekutuan, kita akan dapat menyampaikan khidmat dengan segera kepada rakyat," katanya dalam satu temubual dengan The Star Online.

anakbukitgantang says

Posted: 09 Sep 2013 03:06 AM PDT

anakbukitgantang says


Bila Syiah dan Gangster dilantik sebagai wakil rakyat

Posted: 08 Sep 2013 08:26 PM PDT

Kejadian dimana gangster dan penganut Syiah diangkat menjadi ADUN dan MP di Malaysia amat menakutkan. Di zaman ini masyarakat tak terfikir bahawa perbuatan mereka menyokong party tertentu terutama DAP dan PAS mengundang padah besar. Mungkin mereka buta politik sehingga tak mengetahui bahawa seorang ADUN dan MP mempunyai peranan menentukan halatuju undang undang di Negara kita dalam DUN dan Parlimen!
 

Gambar lima gangster berbahaya ditembak mati polis di Sungai Nibong Pulau Pinang
5 Gangster mati ditembak selepas menyerang anggota polis. Inipon nak dapat pembelaaan DAP!
 

Bila kematian anggota polis tak berharga dan kematian gangsters lebih berharga buat ahli politik DAP dari Segambut!
 
 
Oleh itu tak hairan bila PDRM mengumumkan seorang bekas gangster yang pernah ditahan dalam Emergency Ordinance boleh menjadi ketua cawangan party di negeri yang dikuasai oleh pembangkang iaitu Pulau Pinang. Tidak hairan juga jika sebuah party komponen Pakatan  menyediakan bantuan guaman untuk anggota komunis dan  anggota keluarga gangster yang ditembak mati di Pulau Pinang baru baru ini
 
 
Juga tak hairan bila ADUN PAS menolak Enakmen Anti Syiah di Kedah kerana sebilangan besar yang dilantik juga pernah menentang mantan MB Kedah iaitu Datuk Seri Ustaz Azizan kerana fikrah Syiah sesat mereka .
 

Konon Syiah menentang Enakmen Anti Syiah sebab Kerajaan "tak Islamik". ADUN PAS yang menolak Enakmen Syiah itu tahu atau tidak Syiah adalah ajaran SESAT?

Hari ini Ustaz Zamihan dari KDN mencadangkan supaya ISA diwujudkan semula untuk menangani isu keselamatan Negara. Rujuk berita di bawah untuk makluman lanjut
 
 
KUALA LUMPUR 8 Sept. – Malaysia memerlukan undang-undang berbentuk pencegahan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat bagi menangani isu-isu berkaitan Syiah.
 
 
Penolong Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam), Dr. Zamihan Md. Zain berkata, ISA pada era pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad digunakan untuk menahan pendokong-pendokong Syiah tegar dan tindakan itu berjaya menyekat ajaran Syiah daripada terus berkembang.
 
 
Menurut beliau, perkara tersebut berdasarkan pengalamannya sendiri sebagai pegawai yang menguruskan tahanan-tahanan ISA ketika itu.
 
"Sebab itu kita mencadangkan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 berperanan sebagai pencegahan ideologi ekstremis. Secara peribadi saya menyokong ISA kerana mampu menjadi undang-undang pencegahan paling berkesan terutama dalam menangani kes-kes seperti ini (Syiah)," katanya.
 
 
Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Modus Operandi Gerakan Syiah dan Ancamannya Kepada Kestabilan Negara dalam Seminar Mendepani Virus Syiah di Dewan Muktamar, Pusat Islam di sini hari ini.
 
Seminar itu dianjurkan Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Islam (Muafakat) dan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Jabatan Mufti Terengganu serta Jabatan Mufti Sabah.
Zamihan berkata, dengan adanya undang-undang berbentuk pencegahan pihak berkuasa mempunyai kuasa mendepani sebarang isu termasuk penyebaran fahaman Syiah di peringkat awal.
Menyentuh perkara sama, beliau turut meminta pihak berkuasa agama negeri-negeri memperhebat operasi menggempur markas-markas Syiah tanpa berasa gentar.
Beliau berkata, sejak Syiah diwartakan haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1984 dan 1997, usaha-usaha penguatkuasaan tidak banyak dilakukan.
 
"Setakat ini, sebanyak 10 negeri mengharamkan Syiah dan tiga negeri lagi dalam proses pewartaan dan kini agensi penguatkuasaan agama perlu menjalankan peranan mereka dengan lebih agresif," katanya.
 
Menurut beliau, Syiah merupakan isu akidah dan semua pihak perlu bersama-sama menjalankan tugas yang dipertanggungjawabkan dengan lebih berkesan serta tidak berkompromi.
 

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 09 Sep 2013 03:05 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


Orang tua bakar janggut

Posted: 08 Sep 2013 05:41 PM PDT

*Orang tua bakar janggut
Terbakar jiwanya yg merungut
Air mata darah bercampur keringat
Perjuangannya kini tiada sengat

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sepanjang zaman
Sasterawan jadi sasauwan

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan چينا beng
Kita hanya merungut dan bising

Jangan buang waktu lagi
Kembalikan semula jatidiri
Beli barang bangsa kita
Boikot pula barang چينا
Melayu kan kembali diperkasa
 * Nyanyi ikut irama Anak kecil Main Api 

Taipingmali (tm)

Posted: 09 Sep 2013 01:26 AM PDT

Taipingmali (tm)


Zahid dah buat declaration

Posted: 08 Sep 2013 08:25 PM PDT

Menteri KDN Dato Sri Dr Zahid Hamidi conform tak akan melawan Tan Seri Muhyiddin Yassin untuk jawatan Timbalan Presiden Umno dalam pemilihan Umno 2013-2016.

Jawatan Naib Presiden Umno nampaknya menjadi panas kerana ia turut ditandingi oleh DS Ali Rostam dan TS Isa Samad.

Free Malaysia Today pula menyatakan 10 akan bertanding untuk kerusi tersebut.

Jika benar 10 nama besar akan bertanding maka sudah tentu akan berlaku perubahan untuk masa depan Umno.
TM yakin, Zahid akan kekal mempertahankan kerusi tersebut kerana beliau berada di tahap atau level yang terbaik dan kedudukan dua lagi penyandang bakal terancam.

Sekian.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sahabat-Gunung

Posted: 09 Sep 2013 01:20 AM PDT

Sahabat-Gunung


Perang Menjelang CEC DAP

Posted: 08 Sep 2013 06:30 AM PDT

Pemilihan CEC DAP terus menjadi topik perbincangan hangat di kalangan ahli-ahli DAP.  Setakat ini, semua pihak menantinya dengan penuh prejudis.  Beberapa rungutan telah pun kedengaran terutama di kalangan perwakilan berbangsa India.

Nampaknya, DAP sekali lagi meminggirkan mereka dalam dialog awal yang diadakan dengan para perwakilan.   Dialog yang diadakan khas bagi menghadapi pemilihan semula tersebut disyaki bertujuan untuk 'mengatur' kekalahan atau kemenangan individu-individu tertentu.

Dengan peminggiran perwakilan dari kaum India dari dialog ini, memperlihatkan yang DAP sememangnya berniat untuk mempermainkan mereka sekali lagi.

Justeru, tidak mustahil apa yang berlaku dalam pemilihan sebelum ini bakal berulang di mana 753 perwakilan dari kaum India tidak dijemput.

Setelah meminggirkan kaum India serta memanipulasi kaum Melayu dalam pemilihan terdahulu, kepimpinan DAP berhadapan dengan risiko yang lebih besar akan ditolak oleh kedua-dua kaum ini dalam pemilihan semula ini. 

Di masa yang sama, tidak semua kaum Cina di dalam DAP menerima baik kepimpinan kuku besi Guan Eng.   Sikap Guan Eng yang angkuh sudah lama menjadi liabiliti kepada parti.

Ini kerana, DAP sepatutnya tidak perlu melalui segala episod yang memalukan sehingga terpaksa mengadakan pemilihan semula, sekiranya Guan Eng benar-benar punya kredibiliti, bijak dan jujur dalam memimpin parti.  

Tidak keterlaluan dikatakan bahawa imej dan kredibiliti DAP hancur kerana Lim Guan Eng.

Guan Eng sendiri tahu bahawa tiada jaminan yang semua perwakilan Cina akan memilihnya.  Mengenali sikap samseng, angkuh dan kukubesi Guan Eng, beliau tidak mungkin akan mengambil risiko dirinya dan orang-orang pilihannya kalah dalam pemilihan.

Di masa yang sama, para perwakilan yang menolaknya juga pasti sedang mengatur rancangan untuk menyingkirkannya dan juga orang-orangnya.  Jelas, kedudukan Guan Eng benar-benar bahaya pada ketika ini.

Dalam keadaan ini, semua orang melihat pemilihan semula DAP ini bakal menjadi pemilihan yang dua kali paling tercemar dalam sejarah politik negara.  Ini kerana, Guan Eng tidak mungkin akan membenarkan dirinya tersingkir dengan apa cara sekali pun.

Bak kata orang, sebuah penipuan hanya boleh ditutup dengan penipuan yang lebih besar. 


Setelah menipu dalam pemilihan awal, dan sedang mengatur cara untuk menutup penipuan itu dalam pemilihan semula, maka inilah disarankan agar ahli-ahli DAP belajar menyesuaikan diri untuk ditipu selama-lamanya oleh pemimpin mereka.

Noh Persoal Langkah MPK Roboh Premis Perniagaan Rakyat Tempatan

Posted: 08 Sep 2013 05:45 AM PDT


Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Selangor (MTPNS) Datuk Seri Noh Omar hari ini mempersoalkan sikap 'berat sebelah' Majlis Perbandaran Klang (MPK) yang merobohkan premis perniagaan milik rakyat tempatan di Jalan Teratai di sini.

Beliau mempersoalkan tindakan MPK itu kerana majlis itu didapati tidak mengambil tindakan serupa terhadap beberapa kediaman di kawasan sama yang dijadikan premis kedai oleh warga asing.

Katanya tindakan itu tidak sepatutnya dilakukan memandangkan kerajaan negeri Selangor selama ini mendakwa ingin membela nasib rakyat apabila memerintah negeri itu.

"Saya difahamkan bila pakatan rakyat memerintah Selangor premis perniagaan yang didirikan oleh warga asing serta diragui statusnya tumbuh macam cendawan.

"Kenapa pihak berkuasa tempatan hanya tutup mata sedangkan tempat rakyat tempatan mencari rezeki dirobohkan. Kenapa amalkan double standard," katanya kepada pemberita selepas meninjau tapak premis yang dirobohkan itu di sini.

Media sebelum ini melaporkan beberapa premis perniagaan melibatkan restoran, kedai runcit dan buah-buahan di Jalan Teratai dirobohkan MPK kerana didakwa beroperasi secara haram.

Sehubungan itu, Noh berkata beliau akan menulis surat kepada kerajaan negerikhususnya MPK bagi meminta penjelasan selain mendesak tindakan wajar dilakukan  bagi menyelesaikan perkara itu.

Katanya pihaknya juga akan menulis surat kepada Jabatan Sumber Manusia bagi dilakukan pemeriksaan keadaan asrama dan rumah pekerja sebuah syarikat pengeluar sarung getah di Taman Daya Maju, Jalan Teratai itu yang didakwa penuh sesak sehingga membahayakan keselamatan dan kesihatan penduduk setempat.

Beliau berkata pihaknya menerima aduan daripada penduduk bahawa keadaan asrama dan rumah yang didiami terlalu ramai pekerja warga asing menyebabkan kawasan persekitaran dan longkang di taman perumahan itu kotor serta berbau busuk berikutan sampah sarap dibuang merata-rata.

"Kita akan minta pihak Jabatan Sumber Manusia datang dan lihat sendiri keadaan di kawasan perumahan ini yang dijadikan asrama pekerja warga asing di mana sebuah rumah ditempatkan dengan kira-kira 40 pekerja warga asing. Keadaan ini boleh membahayakan keselamatan dan kesihatan penduduk.

"Kita juga minta pihak Kementerian Dalam Negeri melalui Jabatan Imigresen supaya menjejaki warga asing tanpa izin yang membanjiri kawasan ini berikutan kebimbangan penduduk terhadap keselamatan keluarga masing-masing," katanya.


Noh dalam pada itu meluluskan peruntukan berjumlah RM20,000 sebagai bantuan segera daripada pihak MTPNS bagi membolehkan penduduk kawasan perumahan itu menjalankan aktiviti pembersihan.

Ahli Parlimen Bukit Mertajam Buta Sejarah - Shafie

Posted: 08 Sep 2013 04:45 AM PDT


Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menyifatkan Anggota Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong sebagai buta sejarah kerana enggan menerima hakikat pembabitan Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam memperjuangkan kemerdekaan negara.

Katanya sejarah adalah fakta sebenar, bukan rekaan yang boleh ditolak sesuka hati hanya kerana sesetengah pihak tidak suka dengan kejadian yang berlaku.

"Pahit ataupun tidak kita harus terima, kerana itu sejarah. Kita tidak boleh tukar sejarah yang berlaku dulu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Mesra Pemimpin Bersama Rakyat di Sekolah Menengah Kebangsaan Pondok Upih, di sini.

Turut hadir Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Zainal Abidin Osman.

Mohd Shafie berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Sim yang meminta kerajaan BN berhenti menyebarkan propaganda politik melalui penyelewengan sejarah termasuk dalam sukatan pelajaran Sejarah di peringkat sekolah.

Khamis lepas, Sim yang juga Pengarah Pendidikan Politik Dapsy Kebangsaan  dilapor oleh portal berita Roketkini.com sebagai berkata kecaman terhadap Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said adalah usaha BN menutup sejarah asli negara bagi mencapai kepentingan politik sempit.

Mengulas lanjut, Mohd Shafie berkata kemerdekaan negara dicetuskan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj yang juga Presiden Umno ketika itu.

"Maknanya Umno, BN banyak pengorbanannya dalam memerdekakann negara. Itu adalah sejarah," katanya.

Sementara itu, Mohd Shafie yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata pihaknya merancang mengubah suai Medan Infodesa di seluruh negara menjadi mini Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC).


Perkara itu bagi memastikan semua kawasan mempunyai mini RTC yang akan membantu masyarakat setempat, katanya.

Belanjawan 2014 Tunjuk Erta Rasionalisi Subsidi & Arah Tuju Negara

Posted: 08 Sep 2013 03:50 AM PDT


Belanjawan 2014 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 25 Okt ini akan menampakkan erti sebenar langkah rasionalisasi subsidi oleh kerajaan dan arah tuju negara, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata rasionalisasi subsidi membolehkan kerajaan mempunyai lebih pendapatan untuk disalurkan kepada pembangunan negara yang antaranya menumpu usaha meringankan beban golongan menengah bawah, akses pemilikan rumah khususnya mampu milik serta keperluan insfrastruktur.

"Kalau RM24 bilion (nilai subsidi minyak oleh kerajaan) tidak termasuk subsidi lain dapat dikurangkan, ia akan digunakan untuk pembangunan perumahan,  insfrastruktur serta penekanan kepada ekonomi inovasi dan kreativiti sebagai pelaburan masa depan. Kita dapat mengadakan peruntukan untuk penyelidikan dan  pembangunan serta usahawan kecil, maka pertumbuhan ekonomi kita akan menjadi lebih cepat dan menyeluruh," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 peringkat Parlimen Tambun di Padang Bandaran Tanjung Rambutan di sini.

Katanya segala usaha kerajaan bukan sekadar mahu meningkatkan pendapatan negara dan rakyat, malah untuk mengurangkan jurang antara golongan kaya dan miskin.

Di samping itu katanya golongan menengah bawah juga akan dibantu dalam konteks yang lain dan kini kerajaan sedang mengkaji beberapa pendekatan terhadap usaha itu.

Ahmad Husni berkata langkah rasionalisasi subsidi juga membolehkan lebih banyak penyaluran peruntukan kerajaan untuk agenda pembangunan yang antaranya  menumpukan sektor perumahan mampu milik serta keperluan insfrastruktur di seluruh negara.

"Kerajaan akan mempunyai lebih peruntukan yang boleh digunakan untuk pembangunan negara, antara fokus adalah perumahan mampu milik selain keperluan  insfrastruktur yang menjadi keutamaan di Sabah dan Sarawak. Kekuatan ekonomi di kedua-dua negeri berkenaan tidak dapat dioptimumkan kerana berdepan  masalah insfrastruktur," katanya.

Bagaimanapun katanya, tiga parameter asas kepada Belanjawan 2014 yang perlu dijaga iaitu kerajaan perlu memastikan adanya lebihan kos operasi yang bermakna  hasil perlu melebihi perbelanjaan, keduanya pertimbangan terhadap dasar fiskal iaitu pengurangan defisit dan ketiga nisbah hutang berbanding keluaran dalam  negara kasar (KDNK) perlu dikekalkan di bawah 55 peratus.

Ahmad Husni yang juga anggota Parlimen Tambun berkata rasionalisasi subsidi tidak dilaksanakan semata-mata dengan melihat kedudukan negara yang dibuat oleh agensi penarafan global, Fitch Ratings kerana kerajaan juga meneliti keseluruhan kedudukan negara dalam konteks ekonomi dunia.

"Kita sedar kerana sekarang ini fasa pertumbuhan ekonomi dunia sebenarnya lebih teruk daripada dahulu. Semasa kejatuhan ekonomi, negara-negara seperti  Brazil, Rusia, India, Indonesida dan China tidak terjejas, pertumbuhan ekonomi mereka begitu tinggi, namun kali ini pertumbuhan negara berkenaan telah  merosot, jadi dalam hubungan ekonomi dunia, kita perlu pastikan ekonomi negara terus mencapai pertumbuhan dan kesejateraan," katanya.

Justeru itu, apa yang dilakukan oleh kerajaan termasuk inisiatif dalam Belanjawan 2014 kelak adalah usaha memperkukuhkan ekonomi negara dalam suasana ekonomi dunia yang 'muram', sekaligus badan atau agensi penarafan akan meningkatkan kedudukan negara.

"Seperti Fitch Ratings yang membuat kenyataan menerima baik insiatif kita namun perlu ada lebih usaha oleh kerajaan. Ini yang kita akan lakukan," katanya.

Sebelum ini, agensi penarafan Fitch Ratings telah menyemak kembali tinjauan penarafan kredit negara daripada stabil kepada negatif berikutan keraguan mereka  terhadap hasrat kerajaan untuk menguruskan perbelanjaannya.

Ahad lepas, Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Dr Zeti Akhtar Abdul Aziz berkata kerajaan dan BNM sedang menangani kebimbangan yang ditimbulkan  oleh Fitch Ratings terhadap tabungan awam dan struktur belanjawan.


Pada 3 Sept, agensi itu telah memberi respon terhadap pengurangan subsidi petrol dan diesel oleh kerajaan dengan mengatakan langkah Malaysia untuk meningkatkan kemampanan  fiskal dan kestabilan makroekonomi jangka panjang boleh menyaksikan perubahan pada penarafan kepada tinjauan masa depan yang stabil.

APANAMA

Posted: 08 Sep 2013 11:36 PM PDT

APANAMA


Once a devil...

Posted: 08 Sep 2013 02:34 AM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 08 Sep 2013 11:36 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Guan Eng digesa angkat sumpah - NGO Jaringan Cina Malaysia (JCM)

Posted: 08 Sep 2013 11:11 PM PDT

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng digesa mengangkat sumpah di gereja bagi menafikan beliau terlibat dalam penipuan pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu Disember tahun lalu.

Menurut Naib Presiden Jaringan Cina Malaysia (JCM), Liang Kak Chean, tindakan itu perlu bagi membuktikan ketulusan pemimpin tersebut sekali gus mengembalikan semula keyakinan rakyat terutama masyarakat Cina terhadap kepimpinan beliau.

Seterusnya baca di sini :

http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130909/po_01/Guan-Eng-digesa-angkat-sumpah

UMNO Online - Wanita UMNO Jadi Benteng Utama Pertahan Jawatan Presiden Dan Timbalan Presiden Parti - @ShahrizatJalil

Posted: 08 Sep 2013 08:11 PM PDT


KUALA LUMPUR, 4 Ogos – Pergerakan Wanita Umno hari ini sebulat suara bersetuju menjadi benteng utama mempertahankan penyandang jawatan presiden dan timbalan presiden parti malah meminta agar kedua-dua jawatan itu tidak dipertandingkan.

Ketua pergerakan itu Datuk Seri Shahrizat Jalil berkata pihaknya bersepakat untuk terus memberi sokongan padu kepada Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin malah akan berusaha sepenuhnya memastikan kemenangan mutlak berpihak kepada kedua-dua kepimpinan tertinggi itu.

"Semalam ketika saya mempengerusikan mesyuarat exco Wanita Umno, kami membuat satu keputusan sebulat suara dan jelas bahawa wanita akan jadi benteng utama pertahan jawatan itu jika ada pencabar.

"Kami minta agar jawatan itu tidak perlulah dipertandingkan namun bagi jawatan naib presiden parti, terpulang kepada sesiapa yang teringin nak bertanding. Jika ada, Alhamdulillah, dan jika tiada pun Alhamdulillah," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ketika ditanya mengenai pertandingan merebut jawatan yang disandangnya kini, Shahrizat berkata beliau tidak pernah menyekat mana-mana individu untuk bertanding jawatan itu malah sangat mengalu-alukan kehadiran mereka sebagai pencabar.

Beliau berkata perubahan sistem pemilihan yang diperkenalkan kali ini membuktikan proses transformasi dilaksanakan sepenuhnya dan mengingatkan semua pihak untuk bertanding dengan semangat kekeluargaan dan secara berhemah agar tidak timbul sengketa yang boleh memecah belahkan parti.

"Dalam politik, sesiapa sahaja boleh bertanding untuk mana-mana jawatan. Sebagai penyandang, saya mengalu-alukan sesiapa sahaja untuk bertanding dan saya akan mempertahankan keududukan saya.

"Ini telah diamalkan sejak bertahun lepas tetapi kali ini akan menjadi lebih menarik dan mencabar kerana anggota akar umbi sendiri yang akan mengundi," katanya.

http://www.umno-online.my/?p=90303

Panglima sendiri yakin gandingan ini cukup baik untuk sepenggal lagi.

Beri mereka peluang dan kita bantu dari belakang.

Jangan ada sesiapa menghasut kedua pemimpin kita ini.

Kepada jawatan lain panglima sokong Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Shahrizat Jalil dikekalkan.

Juga Ketua Pemuda jika KJ berjaya menepis kontroversi yang ditimbulkan oleh pihak tertentu.

Video @Malaysiakini Siar Hishamuddin Rais Hasut Tukar Bendera Malaysia Ini Sangat Biadap ! Cc @PDRMsia @Zahid_Hamidi

Posted: 08 Sep 2013 06:26 PM PDT

Sila tonton

https://www.youtube.com/watch?v=hUPEnpn_QMU&feature=youtube_gdata_player

Siapa yang tidak mengenali Hishamuddin Rais perlu tahu siapakah beliau.

Semasa Anwar dipecat beliau dan Raja Petra adalah insan yang menggerakkan laman Mahafiraun dan Mahazalim2020 hasut rakyat turun jalan raya melalui internet.

Namun kini internet juga berjaya menghalang mereka walau tidak sepenuhnya.

Beliau juga dikaitkan dengan gerakan pejuang kiri, Free Thinker, gaya hidup bebas dan komunis.

Semuanya boleh anda lihat dan cari dalam Google.

Soalnya kenapa beliau mahu mempertikaikan bendera Malaysia sekarang?

Kenapa dan kenapa?

Adakah isu ini baru disedari atau hanya dibangkitkan untuk misi 'cetus api' selepas tempoh bertenang melalui jalan demokrasi gagal?

Menghina bendera adalah cara paling berkesan untuk semarakkan kemarahan rakyat dengan cepat.

Maka pihak pro dan anti bendera Malaysia akan bertembung di alam maya dan tidak mustahil merebak ke jalan raya.

Di saat minyak yang dikurangkan subsidinya menjadi bahan bakar emosi rakyat sudah tentu kombinasi dua perkara ini akan menjadi ramuan cukup berkesan untuk 'letupkan' keamanan Malaysia.

Dengan menggunakan soal pertemuan antara Najib dan Jusof Kalla, mantan TPM Anwar juga gagal memecahkan UMNO melalui kehebatan putar belitnya.

Kes Altantunya juga gagal 'menembusi' imej YAB Perdana Menteri.

Selepas kalimah Allah kini bendera pula cuba menjadi subjek menghasut rakyat.

Cubaan ini tidak wajar dan patut dikecam seluruh rakyat tanpa mengira bangsa atau agama mereka.

Kita menunggu apa jawapan pemimpin Pakatan tentang tindakan rakan mereka ini!

Mari kita bersama mengecam cubaan menghina bendera kita dengan menulis di alam siber untuk menyedarkan para pembaca bahaya di sebaliknya..

JAKIM & NGO Islam Perlu Perjuang Isu "Wanita bertudung sukar mendapat pekerjaan" on YouTube

Posted: 08 Sep 2013 05:50 PM PDT

Kita mahu perkara ini tidak akan berlaku lagi di negara Islam Malaysia ini.

Kes yang berlaku akibat sikap yang tidak menghormati agama kita walaupun mereka sepatutnya tidak berbuat demikian.

Mereka sendiri akan susah jika umat Islam memboikot perniagaan yang mereka jalankan.

Tonton video tersebut di sini

https://www.youtube.com/watch?v=gCIxfbwMZGo&feature=youtube_gdata_player

Sebarkan juga produk umat Islam yang perlu kita sokong dan tidak sokong di bawah :

UMNO Online - @Zahid_Hamidi Tempelak Pihak Dakwa Beliau Mungkin Bertanding Timbalan Presiden UMNO

Posted: 08 Sep 2013 04:10 AM PDT

Zahid Tempelak Pihak Dakwa Beliau Mungkin Bertanding Timbalan Presiden UMNO

BAGAN DATOH, 7 Sept – Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini menemplak pihak yang mendakwa beliau mungkin bertanding jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti Oktober ini.

"Orang (yang membuat dakwaan) itu gila," katanya kepada pemberita selepas Majlis Ramah Mesra Skuad 1Malaysia Negeri Perak bersama Menteri di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan dalam portal berita, Free Malaysia Today (FMT) bahawa desas-desus Ahmad Zahid bakal bertanding jawatan timbalan presiden telah mula tersebar di bandar-bandar di Sabah.

Menurut laporan itu, kumpulan tertentu dalam Umno Sabah mendakwa Ahmad Zahid mungkin mencabar Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk jawatan itu dalam perhimpunan agung Umno pada Oktober.

Menteri Dalam Negeri itu menjelaskan beliau telah beberapa kali menyatakan hanya akan mempertahankan jawatan naib presiden pada pemilihan parti kali ini.

"Saya kata dah banyak kali saya hanya mempertahankan (jawatan) naib presiden Umno. Bezakanlah naib presiden dengan timbalan presiden," katanya.-MediaUMNO

http://www.umno-online.my/?p=91624&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+umnoonline+%28UMNO+Online%29

Panglima harap jangan ada yang cuba menimbulkan keributan untuk melagakan antara pemimpin.

The Unspinners

Posted: 08 Sep 2013 11:30 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 08 Sep 2013 11:27 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Boleh Ke T.Mohan Buktikan Kuil Di Jalan P.Ramlee Tu Berusia 100 Tahun...???

Posted: 08 Sep 2013 07:00 PM PDT


Asal ada busut, akan terpacaklah kuil hindu...

Asal ada pokok ara, maka akan terpacak la kuil hindu di situ nanti...

Malah tak keterlaluan aku kata, mereka sanggup menggunakan sami memperdaya orang dengan mengatakan dia mendapat mimpi kononnya tuhan mereka menyuruh sebuah kuil di bina di tempat itu wal hal tanah itu milik orang...

Aku tulis nie bukan rasis, tapi kenyataan...

Bila orang nak roboh kuil haram tu, mula mereka memekak kata "itu kuil sudah 100 tahun, itu kuil sudah ada sana 200 tahun...

Tapi apa buktinya...??? setakat cakap je, aku pun boleh cakap...

Bila orang nak roboh, mereka mintak pampasan yang kadang-kadang jumlahnya langsung tak masuk di akal, contoh terbaik ialah di hadapan shooping mall mid valley, pernah ke korang terfikir kenapa boleh ada satu kuil betul-betul di hadapan shooping mall tu?

Tidakah pemaju shooping mall itu terfikir untuk mengalihkannya, ya pemaju dan pemilik tanah itu memang terfikir nak alihkan, tapi bila mereka meminta pihak pengurusan kuil itu keluar dari tanah itu, mereka meminta pampasan, bukan sedikit tapi pernah di ceritakan mencecah puluhan juta...

Sekali lagi aku kata, aku bukan rasis, tapi inilah salah satu contoh perniagaan agama, bina kuil, bila orang suruh alih, minta pampasan, easy money...

Aku cadangkan supa kerajaan gubal satu akta berkenaan rumah ibadat nie, hadkan pembinaan rumah ibadat mengikut komposisi kaum di kawasan itu, jangan depa suka hati main pacak je...

Aku sebenarnya malas nak sentuh bab kuil hindu nie, pasal kita semua tahu macam mana perangai hindu, tapi sebab kebiadapan pemilik kuil haram di jalan p.ramlee nie, maka aku terpanggil juga nak menulis... tengok video di bawah.

Belantan

Posted: 08 Sep 2013 11:27 PM PDT

Belantan


Benar Chin Peng pulang akan 'lukakan hati' rakyat!

Posted: 08 Sep 2013 09:48 PM PDT


Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) menyifatkan cadangan untuk membenarkan kepulangan bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng ke negara ini hanya akan 'melukakan hati' rakyat.

Naib Presiden Perkasa, Datuk Zulkifli Noordin berkata, pengkhianatan Chin Peng dan kekejaman komunis sehingga menyebabkan rakyat hidup menderita serta ribuan menjadi korban semasa zaman darurat tidak boleh dilupakan.

"Kita berpendapat bahawa tangan Chin Peng ini berlumuran dengan darah rakyat Malaysia, bukan sahaja Melayu, tetapi Cina, India dan lain-lain.

"Banyak hati yang akan terluka sekiranya kita membawa balik atau membenarkan Chin Peng pulang," katanya pada sidang media di sini.Pengerusi DAP Karpal Singh hari ini meminta kerajaan supaya membenarkan Chin Peng dan anggota PKM yang dilarang memasuki negara ini untuk pulang ke tanah air dan berkata waris keluarga yang dizalimi pengganas komunis akan memaafkan mereka.

Gesaan Karpal itu dibuat selepas bekas Timbalan Ketua Pengarah Cawangan Khas Tan Sri Yuen Yuet Leng, membuat kenyataan sama seperti dilaporkan media sebelum ini.

Zulkifli berkata sekiranya Chin Peng dibawa pulang ke Malaysia, bekas pemimpin PKM itu masih perlu dibicarakan atas kesalahan dan pengkhianatannya sebelum ini.

Turut hadir pada sidang media itu Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali.

Menyentuh mengenai isu kenaikan harga petrol dan diesel, Ibrahim berkata kerajaan perlu menimbang untuk membuat potongan gaji pegawai tertinggi kerajaan dari lima sehingga 10 peratus sekiranya ingin mengurangkan perbelanjaan negara.

"Sepatutnya potongan gaji ini dilakukan serentak dengan pengurangan subsidi minyak RON95 sebanyak 20 sen, maka tentu rakyat boleh rasakan inilah tindakan yang betul dan rakyat boleh terima beban yang sedikit ini," katanya.

Beliau juga berkata kerajaan perlu mengemaskini dan mengurangkan perbelanjaan terhadap aktiviti atau perkara yang tidak penting yang melibatkan peruntukan yang tinggi.

Ibrahim bagaimanapun berkata rakyat perlu memberi peluang dan percaya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menjalankan tugas membangunkan negara.

"Pilihan raya baru sahaja selesai, jadi kita perlu beri kerjasama. Dalam pada yang sama kita (Perkasa) memberi kerjasama, kita tetap kekal dengan pendirian akan menjadi kritikal dalam menegur kerajaan," katanya.

Mengulas mengenai kenyataan kontroversi Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi yang menggesa Najib supaya meletak jawatan, Ibrahim berkata Perkasa telah memberi amaran keras kepada beliau.

Ibrahim menegaskan kenyataan Irwan adalah bersifat peribadi dan bukan pendirian yang diambil oleh Perkasa. - Bernama

Suara Politik
Belantan

A.Samad Said bukan kebal daripada undang-undang?

Posted: 08 Sep 2013 06:40 AM PDT


Datuk A Samad Said bukannya manusia istemewa walaupun dianugerahkan gelaran Sastrawan Negara. Gelaran tersebut juga bukan tiket untuk beliau bebas melakukan apa sahaja termasuk mencetuskan keadaan yang boleh mengganggu ketenteraman awam.

Samad Said tidak kebal daripada undang-undang dan jika beliau melakukan sesuatu kesalahan maka tindakan sewajarnya perlu diambil. Bukan oleh kerana beliau adalah seorang Sastrawan Negara yang sudah lanjut usianya, maka dia tak boleh diambil tindakan oleh polis!

Jika Samad Said berani melakukan sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang maka dia juga harus berani menangung risikonya. Kalau dah berani buat, beranilah tanggung dan jangan pula nak salahkan pihak polis dan berikan pelbagai helah dan alasan supaya orang ramai simpati kerana usia tuanya itu!Agak pelik jugalah apabila kenyataan dari Pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga yang mempersoal tindakan polis menahan Samad Said pada lewat tengah malam baru-baru ini semata-mata untuk disoal siasat polis.

Polis boleh memilih masa lain untuk menyoal siasat tokoh sastera itu, katanya yang menyifatkannya tindakan tersebut sebagai satu "gangguan".

"Perlukah ke rumah beliau pada jam 12.30 tengah malam semata-mata untuk menahannya bagi soal siasat dan membebaskannya dua jam kemudian?" soal Ambiga sepertimana disiarkan oleh portal berita www.malaysiakini.com.

Ambiga tidak sejawarnya mencampuri urusan polis kerana polis mempunyai prosedur untuk berbuat demikian. Sebaliknya mengapa Ambiga tidak melarang Samad Said supaya jangan 'berembun' di malam sambutan Merdeka bersama anak muda mengibar bendera 'Sang Saka Malaya' (bendera merah putih 12 bintang) di Dataran Merdeka baru-baru ini.

Sepatutnya kalau dah tahu tua, nasihatlah Samad Said supaya berehat di rumah dan tak payah nak tunjuk kepada orang ramai kononnya beliau pejuang rakyat!


Polis sebenarnya tidak pernah mengganggu ketenteraman awam sebaliknya yang suka buat kacau dan mengganggu keselesaan orang ramai ialah aktivis pembangkang termasuk BERSIH.

Kalau polis jalankan tugas siasat orang tertentu, dituduh sebagai gangguan, tetapi mereka (pembangkang) boleh pula sesuka hati terjerit-terjerit memaki hamun kerajaan di jalanan!

Sememangnya jika kita lihat kumpulan yang anti- pemerintah ini akan menyalahkan pihak polis jika tindakan diambil terhadap konco-konco mereka.

Sepatutnya bila dan di mana polis nak siasat itu kerja polis, lagi pun Samad Said bukannya manusia istimewa yang perlu dilayan sebaik mungkin ketika disoal siasat!

Rakyat terutama penggiat seni dan budaya di negara ini amat terkilan dengan sikap Samad Said yang berterusan mengecam kerajaan kerana terpedaya dengan perjuangan politik pembangkang.

Memakai gelaran Sastrawan Negara yang dianugerahkan oleh kerajaan, beliau bersekongkol dengan pembangkang maki hamun kerajaan, apakah manusia seperti ini yang perlu dihormati?

Kita lihat perlakuan Samad Said yang menjuruskan kepada kepentingan pembangkang jelas menunjukkan beliau langsung tidak menghormati aungerah gelaran tersebut.

Adalah lebih baik jika kerajaan menarik balik gelaran Sastrawan Negara yang diberikan kepada Samad Said. Lagi pun kerajaan tak rugi apa-apa pun jika gelaran itu ditarik balik! Sebaliknya orang yang tidak tahu berterima kasih kepada pihak kerajaan tidak sewajarnya dihargai. Wallahuallam.

Suara Politik
Belantan

oyabun

Posted: 08 Sep 2013 11:16 PM PDT

oyabun


Dr Mohamad Abu Bakar Juga Tinggalkan Anwar ?

Posted: 08 Sep 2013 07:06 AM PDT


Prof. Dato' Paduka Dr Mohamad Abu Bakar yang sebelum ini dikenali sebagai salah seorang Anwarista juga dikhabarkan turut meninggalkan Anwar Ibrahim.

Sumber dalaman memaklumkan faktor utama Dr Mohamad Abu Bakar meninggalkan Anwar disebabkan percanggahan pemikiran, liberalisme dan pluralisme yang menjadi bawaan terbaru Ketua Umum PKR itu.

"Malaysia sudah terjebak dengan demokrasi liberal dan semakin ramai menganutinya dan kemungkinan institusi agama pun akan ditenggaminya," kata Dr Mohamad pada Seminar "Memposisikan Islam Dalam Kerangka Demokrasi Moden" Anjuran Istitut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) pada 3 September 2013.


Dr Mohamad, Professor, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya dijemput sebagai salah seorang ahli panel seminar itu membentangkan kertas kerjanya bertajuk, "Sistem Nilai Dalam Demokrasi Barat dan Kesannya kepada Keruntuhan Tamadun Manusia."

"Harus ada hak demokrasi barat untuk bertapak dan bergerak (di negara ini tetapi mesti) ada limitasi'

"Kerana orang Islam punya nilai yang lebih tinggi dari nilai demokrasi barat.

"Institusi (agama) ungul, hilang kredibiliti (apabila) berdepan (dengan) liberalisasi, sebab (umat Islam) tidak bersatu, tidak sependapat dan kerja on off," katanya lagi.

Wasabi Oyabun..

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 08 Sep 2013 11:01 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


PANAS! Pendedahan rancangan DAP menabalkan @CMLimGuanEng sebagai PM Malaysia terbongkar! @NajibRazak

Posted: 08 Sep 2013 08:14 PM PDTSebenarnya, apabila PM Najib Razak memperumpamakan PRU-13 sebagai, MOTHER OF ALL ELECTIONS, beliau tidak silap. Sama ada kita sedar atau tidak, PRU-13 yang lalu merupakan TURNING POINT kepada kekuasaan politik orang Melayu di negara ini. Namun, rahmat Allah SWT masih menaungi kita semua, walaupun dalam keadaan kita berpecah belah dan hanyut dalam dakyah kafir harbi DAP.

Mungkin ada penchacai pembangkang yang menolak perkara ini dengan mengatakan ini semua agenda propaganda dari UMNO untuk menakut-nakutkan orang Melayu supaya tidak memberikan undi kepada mereka. Mereka dakwa mereka OK sahaja di Selangor dan Pulau Pinang? OK sahaja? Itulah orang Melayu, selagi tidak terhantuk, mereka cukup malas untuk mengadah.

Mereka juga akan tanya, bagaimana DAP hendak meletakkan Lim Guan Eng sebagai PM, jika pakatan pembangkang diterajui oleh Anwar Ibrahim? Malah, ketika mereka berkuasa di Perak satu ketika dahulu pun, MB mereka dilantik daripada PAS. Di Selangor juga, MBnya adalah dari parti yang paling minoriti, iaitu PKR, dan bukannya dari DAP. Inilah hujah singkat akal mereka kepada golongan yang malas berfikir.Tahukah anda Presiden Singapura yang pertama adalah seorang Melayu, dan itulah pemimpin tertinggi Melayu yang terakhir di sana? Tahukah anda Lee Kuan Yew satu masa dahulu hanya bercakap Melayu dan berkempen dengan memakai songkok ke semua kampung Melayu, tetapi menghapuskan kesemuanya sekali hanya beberapa tahun selepas mendapat kuasa penuh? Sila BACA DI SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa perkaitan sejarah kehancuran Melayu Singapura dengan DAP.


Buat mereka yang begitu skeptikal dengan perancangan DAP untuk mengambil alih Malaysia sekiranya pakatan pembangkang menang PRU yang lalu, sila pertimbangkan fakta-fakta berikut:

1. Mengapakah Karpal Singh pernah meminta Anwar Ibrahim "bertaubat" dan menegaskan akan berjuang untuk menaikkan seorang PM bukan Melayu selagi beliau bernyawa sedangkan Anwar Ibrahim masih lagi mengetuai pakatan pembangkang?

2. Apakah tujuan diadakan satu majlis ikrar paderi seluruh negara anjuran DAP Pulau Pinang untuk menjadikan agama Kristian sebagai agama rasmi Malaysia dan melantik seorang PM Kristian? Ingat, Lim Guan Eng adalah seorang Kristian yang warak.
3. Mengapakah Anwar Ibrahim bersungguh-sungguh mahu mengadakan "Kerajaan Perpaduan" dengan DS Najib selepas kegagalan kempen INI KALILAH dan BLACK OUT 505? Kita pun tahu kaum mana yang memonopoli peserta perhimpunan BLACK OUT 505 di seluruh negara dahulu. Klik di sini untuk baca selanjutnya.

Ini semua kerana Anwar sedar yang beliau tidak akan SURVIVE sebagai PM dalam pakatan pembangkang yang didominasi DAP! Beliau juga sudah terhidu akan perancangan DAP untuk menumbangkan beliau sebagai PM hanya setelah DUA TAHUN berkuasa bagi memberikan ruang kepada LIM GUAN ENG naik sebagai PM KRISTIAN PERTAMA MALAYSIA! Ya, kami tahu walaupun akan ada penchacai pembangkang yang kata ini semua mustahil kerana pastinya PAS atau melayu PKR akan bangkit menentang, tetapi sila pertimbangkan terlebih dahulu dua situasi berikut:

a) Mengapa PAS tidak bertegas mahu menjadi MB di Selangor sedangkan kerusi mereka adalah yang terbanyak? DAP tidak layak kerana tiada calon Melayu yang boleh diketengahkan sebagai MB mengikut undang-undang tubuh negeri. Namun begitu, DAP tidak akan berlepas tangan seperti PAS dan tetap mahukan MB boneka yang boleh menurut semua titah perintah mereka. Di sinilah juga peranan premis-premis maksiat yang tumbuh bagai cendawan di Selangor, ia adalah penyumbang besar kepada sumber kewangan DAP bagi memastikan agar para pemimpin PAS Selangor tidak melawan mereka dan sentiasa "tersandar buncit kekenyangan" dengan bekalan duit dan wanita. 

b) DAP mempunyai PERANCANGAN SULIT untuk membawa kembali SINGAPURA ke dalam Malaysia bagi memastikan komposisi kaum dan majoriti ahli parlimen memihak kepada mereka. Berikut adalah perancangan sulit yang tidak menjadi pada PRU-13 yang lalu:

- Pakatan pembangkang mensasarkan kemenangan pada PRU-13 yang lalu, dengan majoriti mudah sudah memadai. Katakanlah pakatan pembangkang memenangi 112 kerusi sahaja dan membentuk Kerajaan. Komposisi parti yang menang tidak penting kerana DAP berupaya "mengawal" rakan-rakan sepakatan yang lain dengan wang ringgit dan wanita.

- Anwar Ibrahim akan dilantik menjadi PM.

- Sebagai Kerajaan yang menguasai majoriti mudah dalam dewan, mereka akan mengusulkan agar Singapura kembali ke pangkuan Malaysia. Dengan jentera penerangan seperti yang ada sekarang, ia pastinya tidak menjadi masalah kerana alasan ekonomi dan kekuatan ketenteraan yang dimiliki Singapura akan digunakan sepenuhnya. Para pemimpin Melayu pakatan pembangkang juga tidak akan membantah kerana faktor perkara 3(b) di atas. Sebagai PM yang bertunjangkan DAP, Anwar juga tidak akan membantah kerana mahu mengekalkan jawatan yang sedia lama dikejar.

- Perkara 2 Perlembagaan Negara akan digunakan bagi tujuan ini. Sokongan majoriti 2/3 tidak diperlukan. Singapura tidak mempunyai masalah dan bersetuju untuk menyertai Malaysia, kerana mereka sendiri sedar, negara bandar mereka tidak akan selamanya boleh bergantung hidup kepada ehsan Malaysia dengan sumber sifar. Lagipun, keputusan ini adalah jauh lebih baik daripada menghantar bala tentera mereka untuk menawan Malaysia!

- Dengan penyertaan Singapura ke dalam Malaysia kembali, komposisi kaum di negara ini berubah dalam satu malam. Orang Melayu dan orang Islam menjadi bangsa kedua teramai

- PAP mengumumkan menyertai Kerajaan Pakatan Pembangkang. PAS dan PKR akan lebih gembira kerana mereka berjaya menguasai 2/3 Dewan Rakyat dalam sekelip mata. Anwar Ibrahim juga tiada masalah kerana beliau adalah pelopor kepada perbuatan lompat parti ini.

- DAP mengumumkan pembubaran parti tersebut dan bergabung dengan PAP. PAP kini menguasai 2/3 dewan rakyat. 

- USUL melupuskan hak orang Melayu, ISLAM, Raja-Raja Melayu, akan diluluskan dengan majoriti 2/3 tanpa masalah. Orang Melayu dan Islam Malaysia kini setaraf dengan Singapura. Jabatan agama Islam dan jawatan MUFTI dimansuhkan. Bahasa Cina dan Inggeris akan diangkat sebagai bahasa rasmi setaraf dengan bahasa Melayu.

- Ketua-ketua jabatan dan agensi Kerajaan seperti PDRM, ATM digantikan dengan orang Cina atas alasan MERIT. Persempadanan semula kawasan pilihanraya dilakukan bagi memastikan kerusi orang CINA sekurang-kurangnya menguasai 2/3 dewan rakyat. UMNO dan semua pertubuhan Melayu diharamkan.

- Cukup dua tahun, ANWAR IBRAHIM digulingkan dari jawatan PM secara undi tidak percaya dan digantikan dengan PM baru dari PAP, iaitu LIM GUAN ENG.

- LIM GUAN ENG mengumumkan secara bersejarah bahawa KRISTIAN KINI ADALAH AGAMA RASMI BARU di MALAYSIA!

Hanya selepas satu generasi, barulah orang Melayu tersedar yang mereka telah pun kehilangan sebuah negara dan kini hidup di bawah ehsan orang kafir. Ketika itu, ahli parlimen mereka pun adalah yang paling minoriti dan tidak mampu bersuara. Masa itulah, baru terkenang kembali nikmat hidup di zaman kegemilangan Melayu Malaysia di bawah UMNO.

Namun ketika itu, NASI SUDAH MENJADI BUBUR. Kalau kita tidak beringat, PRU-14 akan menjadi HARI KIAMAT buat kita semua. Wallahu'alam.

Gendang Jihad Sudah Dipalu!

Posted: 08 Sep 2013 06:59 PM PDT

Saudara-Saudaraku Muslimin dan Muslimat sekalian

Esok adalah hari penentuan yang akan mencorakkan masa depan perkembangan dan kesucian agama kita; Agama Islam yang agung lagi diredhai Allah. Marilah kita bersama-sama berdoa, bermunajat dan bertawakkal agar kemenangan diberikan oleh Allah s.w.t kepada kita yang selama ini berjihad mempertahankan kesucian kalimahNya dari kesyirikan dan kejahatan kaum harbi kafirin.

Ayuh kita turun berkumpul di hadapan Mahkamah Rayuan Putrajaya esok 10.9.2013 dengan berzikir, bertahmid, bertahlil dan laungkan takbir sambil menyatakan sokongan kepada barisan peguam Muslim yang berada di barisan hadapan mempertahankan kalimah Allah swt.  

Usah gentar saudara-saudaraku kaum Muslimin dan Muslimat.

Jangan kita sesekali bersetuju atau membenakan kalimahNya digadai atau dibenarkan penggunaannya oleh kaum kafirin yang berniat jahat memurtadkan kaum muslimin. Jangan kita redha dengan helah puak-puak gereja khatolik yang ingin 'menggunakan' kalimah ALLAH dalam terbitan The Herald versi Bahasa Melayu.

Tak kiralah siapa kita...kaya atau miskin, pegawai atasan mahupun pekerja bawahan, pelajar, suri rumah, yang sempurna atau yang kurang upaya, di desa mahupun kota bahkan apajua anutan politikmu...marilah bersama-sama umat Islam sekalian berjihad berganding bahu menyatakan sokongan kepada seluruh umat yang mencintai agama Islam bersama-sama mempertahankan kesucian kalimah Allah Yang Maha Esa hingga ke akhir hayat.

Kepada para Hakim-Hakim Muslim yang arif lagi budiman...

Ingatlah apajua keputusan kamu menghukum dan membuat keputusan, semuanya akan diadili dan dihitung oleh Allah s.w.t diakhirat kelak. Andaikata kamu mengkhianati umat Islam ini, sesungguhnya kamu akan dipertanggungjawabkan atas kesalahan kamu hingga ke akhirat kelak. Namamu akan dikeji dan dicaci sebagai orang yang bertanggungjawab mengkhianati agama dan bangsamu hingga ke akhirat kelak. Sesungguhnya Allah swt jualah yang akan menghukummu dengan azab-azabNya di dunia dan akhirat.  

Namun jika kamu menolong agama Islam ini, ingatlah sesungguhnya rahmat Allah swt akan melimpahi diri dan keluargamu hingga ke akhirat kelak. Kamu juga akan disanjung sebagai mujahidin yang bersama-sama berjihad mempertahankan agama Allah. Insya Allah.


Beringatlah:

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.  
(Al-Baqarah (2) : Ayat 120)

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 08 Sep 2013 09:21 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


NAJIB PERLU WUJUDKAN TNB KE 2 DAN JANGAN SAMBUNG LAGI KONSESI SYARIKAT IPP !

Posted: 08 Sep 2013 01:22 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 08 Sep 2013 03:06 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Nabila Huda dan anak kemalangan, bekas suami naik angin

Posted: 08 Sep 2013 03:02 PM PDT


Nabila Huda & anaknya, Keisha di'laporkan telah mengalami satu kemalangan lewat petang tadi di Lebuhraya Pantai Timur (LPT) ketika pulang ke Kuala Lumpur dari menjayakan sebuah program anjuran Astro di Kuantan, Pahang.

Kedua dua mereka di'fahamkan menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda (4WD) bersama seorang pemandu lain & kenderaan itu telah terbalik akibat kemalangan tersebut.

Pelakon Syazwan Zulkifly yang turut serta dalam program di Kuantan itu mengirimkan sekeping gambar menunjukkan kenderaan yang di'naiki Nabila Huda & Keisha dalam keadaan terbalik.


Khabar angin awal yang bertebaran mengatakan Keisha telah tercampak keluar dari kenderaan ketika kejadian malang ini berlaku & ayahnya menerusi status di Twitter menafikan perkara itu dan berkata Nabila Huda memaklumkan Keisha berada dalam kereta sepanjang kejadian.

Dalam salah satu status Twitter bekas suami Nabila Huda itu juga ada mengatakan yang Keisha mengalami patah tangan akibat kemalangan itu namun tiada berita tentang kecederaan yang d'alami oleh Nabila Huda — namun kedua dua mereka di'laporkan selamat.

Gambar di'atas yang dikongsikan Zaidy Zailani menerusi Instagram beliau menunjukkan sebelah tangan Keisha yang berbalut dan kini menerima rawatan di hospital.

Menerusi beberapa status Zaidy Zailani menerusi laman Twitter, beliau nampaknya tidak dapat menahan geram apabila mengetahui anak kesayangan'nya terlibat dengan kemalangan dan turut menulis beberapa ayat pesanan buat bekas isterinya, Nabila Huda.

Rotikaya

(Gambar) Seksinya Agnes Monica pakai jersi Timnas Indonesia

Posted: 08 Sep 2013 07:36 AM PDT

Jrang nak tengok artis wanita Malaysia pakai jersi Harimau Malaya buat persembahan.

Kalau sekadar pegi tonton bola, biasalah, tapi ketika persembahan belum lagi rasanya. Tolak artis lelaki la...

Tapi Agnes Monica kelihatan begitu anggun mengenakan jersi pasukan kebangsaan Indonesia.

Beliau turut mengaku mempunyai semangat patriotik yang tinggi untuk pasukan negaranya.
Foto : Kapan Lagi

Kritik Anwar: Apa Yang Pemuda PAS Tahu, Kita Tak Tahu?

Posted: 08 Sep 2013 06:31 AM PDT

KELUH kesah macai pembangkang sebab Anwar Ibrahim lebih banyak membisu dari memberi kenyataan sejak harga minyak dinaikkan kerajaan, sudah banyak kedengaran di mana-mana.

Ikut perangai Anwar yang biasa, pada waktu ini sudah ada perancangan untuk mengadakan protes besar-besaran di seluruh negara, NGO hantu ditubuhkan untuk membantah kenaikan minyak dan yang seumpama dengan itu.

Tapi tarak.

Menambah kusut keadaan, pemuda PAS pulak semakin lantang mengkritik Anwar, bermula dari perutusan hari kemerdekaannya yang antara lain mengatakan mahu mengadakan perbincangan dengan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak. PAS tak setuju sebab dulu PAS juga nak gerak usaha kerajaan perpaduan, tapi Anwar tak bagi.

Kononnya menurut Anwar, Majlis Presiden Pakatan Rakyat tak setuju. Yang dia nak jemput Najib berbincang kali ni, tak pulak rujuk Majlis Presiden ke apa benda? Eh, Pakatan Rakyat pun tak wujud, macam mana Majlis Presiden Pakatan Rakyat nak wujud?

Ini orang bodoh nak memperbodohkan orang lain ke?

Anyway, yang penting pada pemuda PAS sekarang kenapa Anwar pulak yang diam-diam nak berunding dengan Najib. Ini bukan kali pertama, sebelum ini Anwar guna Jusof Kalla untuk berunding secara senyap-senyap dengan Najib, pun tanpa pengetahuan PAS dan DAP jugak.

Sebab itulah agaknya Pemuda PAS kecoh. Gamaknya, Pemuda PAS baru tahu yang Anwar hanya pentingkan dirinya sendiri dari dulu. Sebelum ini, Ezam Mohd Nor pernah dedahkan, sewaktu kecoh-kecoh Anwar hentam Tun Dr. Mahathir kerana pecat dia atas dakwaan meliwat, dalam senyap-senyap Anwar utus surat mintak maaf pada mantan Perdana Menteri ke-4 itu dan minta berdamai.

Sekarang anak Anwar, Nurul Izzah pun dah masuk campur dengan mengkritik pemuda PAS kerana mengkritik bapaknya. Ini masalah bila anak beranak, laki bini duduk sama-sama dalam politik, cuit peha kiri, celah peha pulak yang miang.

Pun begitu penulis berminat nak tahu, apa sebenarnya yang pemuda PAS tahu, tapi macai-macai dibawah ini tidak tahu? Sebab menurut kenyataan semalam, pemuda PAS kata mereka ada maklumat kenapa wajar untuk kritik Anwar sekarang.

Apa maklumat tersebut, tak pulak didedahkan, tapi penulis yakin ada kaitan dengan usaha dalam diam Anwar untuk dapatkan keuntungan bagi dirinya sendiri.

Mykmu.net

Perbalahan MCA makin parah

Posted: 08 Sep 2013 06:01 AM PDT

PETALING JAYA: Pertelagahan dalaman MCA semakin meruncing dengan timbalan presiden parti itu, Liow Tiong Lai menuduh ketuanya Dr Chua Soi Lek sebagai memutar belit fakta.

Liow menafikan dakwaan Chua kononnya beliau rakus kuasa dan telah menuntut supaya Presiden MCA itu menetapkan tarikh beliau akan meletakkan jawatannya.

"Saya amat kesal dengan tuduhan Dr Chua mendakwa bahawa saya menekan beliau untuk berundur. Cubaan untuk menggambarkan saya ini sebagai mabuk kuasa adalah tidak adil sama sekali," kata Liow.

MCA akan mengadakan pemilihan parti pada Disember ini selepas kalah teruk pada pilihan raya umum yang lalu.

Chua sebelum ini berjanji untuk berundur namun kini dikatakan akan mempertahankan jawatannya itu, sekaligus menimbulkan keresahan dalam parti kedua terbesar Barisan Nasional.

Liow berkata Presiden MCA itu sengaja memutar belitkan fakta mengenai beberapa pertemuan di antara mereka berdua untuk menggambarkan beliau sebagai tidak sabar menggantikan Chua.

Sambil menafikan dakwaan Chua itu, Liow menegaskan tumpuan utama MCA harus menjurus kepada ketelusan dan tata urus isu-isu yang dihadapi oleh MCA hari ini.

MP Bukit Mertajam buta sejarah

Posted: 08 Sep 2013 05:31 AM PDT

BALIK PULAU: Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal menyifatkan Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong sebagai buta sejarah kerana enggan menerima hakikat pembabitan Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam memperjuangkan kemerdekaan negara.

Katanya sejarah adalah fakta sebenar, bukan rekaan yang boleh ditolak sesuka hati hanya kerana sesetengah pihak tidak suka dengan kejadian yang berlaku.

"Pahit ataupun tidak kita harus terima, kerana itu sejarah. Kita tidak boleh tukar sejarah yang berlaku dulu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Mesra Pemimpin Bersama Rakyat di Sekolah Menengah Kebangsaan Pondok Upih, di sini.

Turut hadir Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Zainal Abidin Osman.

Mohd Shafie berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Sim yang meminta kerajaan BN berhenti menyebarkan propaganda politik melalui penyelewengan sejarah termasuk dalam sukatan pelajaran Sejarah di peringkat sekolah.

Khamis lepas, Sim yang juga Pengarah Pendidikan Politik Dapsy Kebangsaan dilapor oleh portal berita Roketkini.com sebagai berkata kecaman terhadap Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said adalah usaha BN menutup sejarah asli negara bagi mencapai kepentingan politik sempit.

Mengulas lanjut, Mohd Shafie berkata kemerdekaan negara dicetuskan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj yang juga Presiden Umno ketika itu.

"Maknanya Umno, BN banyak pengorbanannya dalam memerdekakann negara. Itu adalah sejarah," katanya.

Sementara itu, Mohd Shafie yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata pihaknya merancang mengubah suai Medan Infodesa di seluruh negara menjadi mini Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC).

Perkara itu bagi memastikan semua kawasan mempunyai mini RTC yang akan membantu masyarakat setempat, katanya. BERNAMA

Salleh Yaakob maut disambar petir, isteri cedera

Posted: 08 Sep 2013 03:05 AM PDT

TEMERLOH – Seorang penoreh getah maut manakala isterinya cedera disambar petir di sebuah kawasan paya di Kampung Gunung Senyum, Kuala Krau semalam.

Mangsa Salleh Yaakob, 51, mati di tempat kejadian manakala isterinya Norehan Hassan, 49, kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah di sini.

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Temerloh Supt Zundin Mahmood, mereka dikatakan baharu selesai memancing dan mahu pulang dengan motosikal apabila kejadian itu berlaku kira-kira 7.15 malam.

Jenazah Salleh dikebumikan di perkuburan kampung tersebut kira-kira 10 pagi tadi.

Antara yang turut menziarah jenazah ialah Ahli Parlimen Kuala Krau yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Ismail Mohamad Said. –Bernama

Buah dada 'tak menjadi'...

Posted: 08 Sep 2013 03:01 AM PDT

Gambar hiasan
Beijing – Seorang pelajar kolej mengancam membunuh diri dengan terjun dari bumbung bangunan sebuah klinik pembedahan plastik.

Pelajar berkenaan bertindak demikian selepas implan payudaranya ditanggalkan kerana masalah perubatan.

Dia berdiri di tepi bumbung Hospital Perubatan Kecantikan Fuhua selama beberapa jam, mengancam untuk terjun selepas gagal mendapatkan pampasan daripada klinik itu.

Anggota keselamatan bagaimanapun berjaya memujuknya supaya membatalkan niatnya itu.

Pelajar berkenaan sebeleum itu membuat pembedahan membesarkan payudaranya sebagai persediaan untuk temuduga bagi mendapatkan pekerjaan. Ramai pelajar wanita di China percaya peluang memperoleh pekerjaan lebih terbuka jika mereka mempunyai payudara besar.

Kebanyakan pusat kecantikan di negara berkenaan menyasarkan pelajar wanita yang hampir tamat pengajian dengan menawarkan diskaun sehingga 65 peratus untuk menjalani pembedahan membesarkan payudara bagi meningkatkan peluang mereka untuk mendapat pekerjaan. – Agensi

(Gambar) Ditumbuk MB Kedah...

Posted: 07 Sep 2013 11:04 PM PDT

MENTERI Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir (kiri) menunjukkan aksinya memecahkan papan sempena upacara penutup Kejohanan Seni Bela Diri Taekwondo Sekolah-Sekolah Malaysia Zon Utara di Star Parade Alor Setar, hari ini.

Cucu Tok Selampit

Posted: 08 Sep 2013 01:19 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Agen Pencari Jodoh Di Facebook - Macam Hendak Jual Oranglah Pulak

Posted: 08 Sep 2013 09:04 AM PDT

CTS sehari dua lepas berhenti sekejap menulis mengenai politik. Ingin berehat dan mendapatkan idea-idea baru untuk menulis. Dalam kesempatan melihat status Facebook rakan-rakan, CTS telah menemui satu akaun yang unik atas nama Agen Pencari Jodoh. 

Teringat kalau suatu masa dulu, ada satu ruangan di dalam Majalah URTV iaitu "Kembang Setaman". Abang-abang dan Pakcik-pakcik pasti tersenyum apabila CTS menyebut ruangan berkenaan, Sekarang zaman berubah, Agensi pencari jodoh juga telah mula menggunakan medium baru di laman sosial untuk menarik lelaki dan perempuan untuk mencari jodoh. 

Di bawah CTS telah "screenshot"kan sebahagian daripada posting-posting daripada pencari-pencari jodoh yang bagi CTS lucu. Namun, buat perempuan-perempuan yang menyertai rungan ini, janganlah nampak murah sangat, walaunpun meletakkan bidaan hantaran dan mas kahwin yang tinggi.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan