Sabtu, 6 Julai 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 06 Jul 2013 01:20 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Tahniah Pengundi Islam Di Selangor - DAP Akhirnya Haramkan Pasar Ramadhan

Posted: 06 Jul 2013 06:20 AM PDT


CTS mengucapkan setinggi-tinggi tahniah buat pengundi Selangor terutama pengundi DAP Parlimen Kajang. DAP mengotakan janji mereka untuk menutup Bazar Ramadhan seperti yang disuarakan oleh YB Tony Pua tempoh hari. Lebih ironinya, amaran keras dalam bentuk banner diadakan berserta jumlah denda yang bakal dikenakan. Ini tidak termasuk tindakan sitaan kerana orang-orang Melayu Islam ingin mencari rezeki dengan berniaga.

Di Melaka, baru Ketua Menteri berdehem hendak menutup Jonker Walk, masyarakat Cina tanpa mengira fahaman politik berdiri teguh membantah. Akhirnya, keputusan "flip flop" berlaku sehingga menyebabkan keputusan bertukar dan akhirnya dibatalkan terus. Masyarakat Melayu Islam pula bagaimana? Siap diberi amaran dan tindakan keras kerana hendak mencari rezeki di bulan Ramadhan. Permohonan tapak Bazar Ramadhan ditolak tetapi permohonan projek ladang BABI RM100 juta boleh lulus pulak!!! Tahniah Oh Selangorku. Senyum saja, tak perlu kata apa-apa.

Inilah Video MHI Di Mana @tv3malaysia Difitnah Tuduh Dr Morsi Diktator - Anda Nilaikan Sendiri

Posted: 06 Jul 2013 12:37 AM PDT


Cybertroopers pembangkang beberapa hari lepas cuba mengelirukan Rakyat Malaysia mengenai kenyataan Ally Iskandar di rancangan Malaysia Hari Ini (MHI) TV3. Mereka menuduh Ally Iskandar, MHI dan TV3 melabel Dr. Morsi sebagai diktator sedangkan Ally cuma menyatakan hasil temubual beberapa Rakyat Mesir untuk mengetahui sebab mereka menentang. 

Cybertroopers pembangkang cuma memuatnaik video kenyataan Ally di bahagian beliau menyebut diktator sahaja, dan bukannya video dari awal seperti di atas. Tindakan tersebut jelas berniat jahat untuk menimbulkan salahfaham pada kenyataan Ally Iskandar dan cuba memburukkan nama baik TV3. 

Buletin Utama TV3 juga terbukti tidak pernah menggelar Dr. Morsi sebagai diktator. CTS mohon agar pastikan kesahihan sesuatu cerita  atau berita terlebih dahulu sebelum menyebarkannya takut menjadi bahan fitnah.

Duke of UMNO

Posted: 06 Jul 2013 01:13 PM PDT

Duke of UMNO


GEMPARRR..!!! MELAYU MALAYSIA SANGGUP TAHAN DIHINA BEGINI..???

Posted: 06 Jul 2013 07:37 AM PDT
Bila kita katakan bahawa minda masyarakat Cina di negara ini telah diisi dengan semangat perkauman yang sangat tebal, ada yang menyanggah dan marah pada kita. Kononnya kitalah yang rasis dan ultra-Melayu.

Bila kita katakan bahawa wujudnya gerakan dari kaum Cina untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara republik seperti Singapura, ramai yang menuduh kita paranoid dan terbawa-bawa dengan emosi keMelayuan.

UMNO dituduh gagal mentadbir dengan baik dan serba-serbi korup. Dan cuba melemahkan tunjang BN itu, UMNO juga dikatakan perlu ditumbangkan sekaligus menamatkan kuasa yang selama ini mempertahankan Islam, Melayu dan identiti Tanah Melayu.


Sebelum ini, isi "ketuanan Melayu" telah dipersoalkan oleh beberapa pemimpin DAP dan disambut pula oleh beberapa "Si Kitul" yang dikenal pasti sebagai pengkhianat alaf baru di negara kita. Mereka sengaja memperlekeh dan menyentuh sensitiviti bangsa Melayu yang sepatutnya tidak diusik...

Paling menimbulkan kemarahan saya, bangsa Melayu dihina, dicaci dan dihambat keluar dari tanahair sendiri oleh segelintir kaum Cina yang mula membuka "topeng" sebenar mereka.

Kalau dulu, mereka hanya berani bersuara "dibelakang" saja. Kalau di depan kita pun, mereka hanya berani menghina kita di dalam bahasa Cina, kononnya kita tidak faham bahasa mereka. Tapi kini, mereka mula menyerang secara terbuka...

Cuba lihat apa yang dicoretkan Vivian Chong itu. Dia tidak sabar untuk "merepublikkan" Malaysia sebagaimana Singapura. Tanpa asas, dia menggambarkan seolah-olah Kerajaan Malaysia ini zalim pada rakyatnya.

Vivian mahu Malaysia dipenuhi dengan dengan majoriti kaum Cina seperti di Singapura dan bangsa Melayu perlu dihantar pulang ke Sumatera. Vivian fikir Melayu berasal dari Sumatera dan kaum Cina pula berasal dari Tanah Melayu ini?

Apa pandangan anda dengan corak pemikiran dan kemahuan Vivian itu? Apakah yang terkandung di dalam mindanya dan kotak pemikiran generasi muda kaum Tiong Hua di negara ini? Apakah mereka sedar bahawa mereka sedang bermain dengan "api"?

Cuba teliti betul-betul apa yang dikatakan Vivian itu. Apakah yang dikatakan itu tidak punya sebarang elemen perkauman yang tebal? Siapa yang mendorongnya berfikir begitu? Dia sendiri yang terdorong untuk berkurang ajar dan biadap pada orang Melayu?

Pada saya, Vivian adalah salah satu contoh asuhan terbaik yang dilahirkan oleh DAP. Dan saya yakin, ideologi dan cara Vivian berfikir itu adalah hasil tunjuk ajar dari unit propaganda Red Bean Army yang sudah lebih lima tahun menanam persepsi dan mencemar minda orang Cina di Malaysia.

Saya tertanya-tanya, apakah CEO Air Asia X dan CEO CIMB tidak mahu mengeluarkan kenyataan di Twitter masing-masing dan mengutuk kenyataan Vivian yang melambangkan corak pemikiran DAP itu? Atau kedua orang CEO itu takut untuk bersuara yang melawan arus kehendak kaum Cina?

Saya yakin, sudah pasti ramai orang Melayu yang marah dengan kenyataan Vivian itu. Malah mungkin ada di antara NGO dan pihak tertentu yang akan tampil membuat laporan polis terhadap kenyataan Vivian tersebut.

Berapa banyak laporan polis sebelum ini yang telah dibuat hasil dari kebiadapan kaum Cina DAP yang mencabar kesabaran bangsa Melayu di bumi sendiri? Sehingga kini, apa tindakan dan apa hukuman dari mahkamah yang telah dijatuhkan pada mereka? Tidak ada, bukan?

Saya ingin mengingatkan seluruh rakyat di negara ini, khususnya para pengamal undang-undang dan hakim-hakim mahkamah. Jangan sampai orang Melayu mengamuk sekali lagi...

Bukan apa. Kalau 13 Mei 1969 dulu cukup pahit untuk dikenang, jangan cuba membuka satu lagi peristiwa hitam di negara kita ini. Kalau berlaku lagi peristiwa seumpama itu, saya risau kalau ia lebih dahsyat berbanding peristiwa berdarah itu. 

Sekadar mengingatkan, kesabaran Melayu ada batasnya, bukan? Cina biadap tidak terhukum, hati Melayu semakin berdarah dikelar-kelar. Jangan sampai perkara yang tidak diingini berlaku. Jika itu terjadi, undang-undang pun akan ditolak ketepi biarpun tali gantung menjadi ganti, kan?

Sumber: Mykmu.net

SELANGOR DARUL "MASSAGE": RAKYAT JUGAK YANG SALAH..???

Posted: 06 Jul 2013 05:38 AM PDT

1.012

Sebetulnya saya tidak tahu bagaimana Kerajaan Negeri Selangor menguruskan kebanjiran pusat-pusat hiburan yang tumbuh subur sejak Pakatan Haram menjajah negeri itu kira-kira lima tahun yang lalu. Mungkin mereka uruskan hal tersebut dengan menggunakan kepala lutut!

Baru-baru ini, Exco Kerajaan Negeri berkaitan, Teng Chang Kim menyalahkan rakyat Selangor yang tidak memberikan maklumat pada pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam usaha menangani pusat maksiat haram di negeri itu.

Menurut Chang Kim, hampir seribu premis hiburan dan rumah urut haram dikenal pasti di seluruh Selangor dan pihaknya mengaku telah hilang kawalan bagi menangani gejala tidak sihat yang mengancam negeri termaju itu.


Pertamanya, saya ingin bertanya Exco terbabit, siapakah yang bertanggunjawab dalam hal mengawal pusat-pusat hiburan, maksiat, judi dan rumah urut haram itu? Atau lebih tepat lagi, siapa "boss" atau "dalang" di sebalik kegiatan yang melanggar undang-undang PBT itu?

Rasanya Chang Kim boleh bertanya sendiri pada Ronnie Liu. Bukankah sebelum ini ramai pihak yang menuding jari padanya? Malah ada dakwaan yang mengatakan bahawa Ronnie merupakan "taiko" yang melindungi kegiatan kongsi gelap dan aktiviti tidak bermoral di sekitar Selangor, bukan?

Pada saya, Chang Kim tidak wajar sama sekali meletakkan kesalahan tersebut di bahu rakyat. Rakyat tidak memberi maklumat yang lengkap pada PBT? Biar betul!

Setahu saya, sudah berkali-kali rakyat Selangor dan orang ramai mengadu mengenai kegiatan premis-premis maksiat yang berleluasa di kawasan masing-masing.

Malah pihak media pula sering menerbitkan laporan-laporan yang "panas" mengenai kegiatan maksiat yang berpunca dari premis-premis haram tersebut. Bukan sekali dua, sudah berkali-kali dilaporkan dalam bentuk "investigative report".

Saya tertanya-tanya, dengan maklumat dan laporan yang meluas dari media, apakah pihak PBT di bawah Kerajaan Pakatan Haram Selangor tidak dapat berbuat sesuatu mengenainya?

Apakah Chang Kim tidak dapat berfikir dengan otak dan akal bahawa pihaknya boleh menubuhkan sebuah pasukan penyiasat bagi meneliti dakwaan orang ramai dan menyiasat sedalam-dalamnya tentang kegiatan pusat-pusat maksiat haram itu?

Seterusnya, apakah Chang Kim meletakkan otaknya di bawah tapak kaki apabila tidak dapat berfikir untuk mengambil tindakan tegas melalui hasil siasatan pasukan khas tersebut?

Saya menyarankan agar Chang Kim merekrut Unit Amal PAS untuk menyiasat premis-premis hiburan dan maksiat di sekitar Selangor dan bertindak bagi pihak kerajaan negeri. Unit Amal PAS sangat sesuai buat kerja begini.

Lagipun, bukankah Unit Amal PAS itu ditubuhkan untuk memerangi perkara mungkar dan batil? Atau Unit Amal PAS memang bacul untuk menguruskan perkara sedemikian? Atau Unit Amal PAS takut nak kacau periuk nasi Cina DAP?

Setahu saya, maklumat mengenai kebanjiran pusat maksiat sama ada haram atau berlesen di Selangor sudah menjadi isu panas sejak lima tahun lalu.

Malah beberapa siri youtube turut menjadi viral panas menyindir sinis Kerajaan Pakatan Haram Selangor yang seolah-olah menjadikan negeri itu sebagai Darul "Massage". Takkanlah Chang Kim tidak perasan tentang sindiran itu?

Jadi, tunggu apa lagi? Pergilah sita mana-mana premis yang patut! Jangan takut pada Ronnie Liu. Dia tak boleh buat apa-apa, dia sudah tidak berjawatan besar dalam Kerajaan Pakatan Haram Selangor lagi. Atau Chang Kim takut pada Ronnie Liu? Kalau takut, cakap sajalah takut…

Sumber: Mykmu.net

MAAF...! BILA DUKE SANGGAH PROFESOR... #ABCD

Posted: 06 Jul 2013 12:18 AM PDT

prof 1

Saya bukan seorang profesor. Profesor Madya pun bukan. Ijazah kedoktoran pun saya tak miliki. Cuma mungkin saya akan berusaha ke arah mendapatkan ilmu sehingga ke tahap tersebut sehingga ajal menjemput saya pulang ke rahmatullah…

Namun saya sangat tertarik dengan ulasan seorang profesor dari UKM, Profesor Dr Samsudin Rahim yang dijemput menjadi panel sebuah forum yang dianjurkan di UiTM baru-baru ini.

Katanya, jika DAP memiliki "Red Bean Army", apa kurangnya dengan BN yang mempunyai cybertroopers di alam internet. Dari sudut kata-katanya itu, mungkin beliau seolah-olah cuba menyamakan Red Bean Army dengan pejuang-pejuang maya pro-UMNO/BN.


"Kalau kita nak kata Red Bean Army (ada), saya rasa BN juga banyak troopers (tentera)yang namanya tak didedah. Apabila dah kata namanya troopers, ia dah jadi macam peranglah. Sesiapa sahaja yang dapat 'sampai', tepat 'bunuh' orang dengan ketepatan mesejnya, dialah yang akan menang," – Profesor Dr Samsudin Rahim.

Saya sebenarnya tertanya-tanya, siapa yang menjemput profesor itu ke majlis forum berkenaan kerana kenyataannya itu pada saya tidak tepat sama sekali. Kenyataan itu bukan saja tidak layak dilabelkan sebagai "separuh masak", malah sebenarnya "langsung tak masak"!

Maaflah profesor sekiranya penulisan ini menyinggung daya intelek seorang profesor. Namun saya fikir profesor perlu membuat "homework" sebelum hadir ke majlis forum berkenaan.

Nampaknya profesor tidak kenal dan tidak mengikuti perkembangan dunia siber, tapi cuba menggagahkan diri untuk bercakap mengenai Red Bean Army dan pejuang-pejuang maya pro-UMNO/BN di negara ini.

prof

Tidakkah profesor tahu tentang kepakaran Red Bean Army mencipta fitnah, persepsi negatif dan menyemai pengaruh yang mampu mencemar keharmonian masyarakat berbilang bangsa di negara ini?

Tidakkah profesor mengulangkaji isu mengenai bagaimana video "blackout" yang dipercayai dikeluarkan Red Bean Army kira-kira setengah jam selepas Perdana Menteri mengumumkan kemenangan BN di peringkat pusat?

Saya kira, itu hanya di antara contoh corak permainan Red Bean Army yang perlu profesor tahu. Itu belum lagi disebut mengenai dakwaan propaganda mereka mengenai 40,000 pengundi Bangla yang kononnya diimport masuk untuk mengundi BN!

Sebenarnya banyak lagi fitnah, tohmahan, gerakan propaganda berbau jijik dan persepsi buruk yang tidak benar telah menjadi mainan Red Bean Army untuk dihidangkan pada rakyat negara ini. Mungkin professor sendiri termakan propaganda Red Bean Army itu secara tidak disedari?

Tapi para pejuang maya pro-UMNO/BN tidak begitu sifatnya, profesor. Boleh dikatakan hampir semua dari kalangan kami yang tidak mengamalkan propaganda fitnah jahat, permainan kotor mahupun gerakan yang mampu menimbulkan kesan negatif pada masyarakat.

Mungkin ada segelintir di kalangan kami yang cuba meniru gaya Red Bean Army itu. Tapi mereka tidak berjaya dan "kantoi". Kenapa? Kerana kami para pejuang pro-UMNO/BN memang tidak pandai menipu atau menfitnah seperti Red Bean Army. It's not our nature…

Memang benar kata profesor, siapa yang bijak dan tepat "tembakan"nya, maka mereka akan menang. Malangnya, Red Bean Army memang sentiasa bijak mencipta fitnah dan kerana kepakaran itulah maka "tembakan" mereka itu selalunya dipercayai ramai dan mencipta sifat negatif rakyat terhadap BN.

Saya akui, para pejuang maya UMNO/BN tidak bijak untuk membuat fitnah. Tapi apakah kerana tidak pandai memfitnah itu maka para pejuan UMNO/BN layak dilabelkan merbahaya dan perlu dikekang sebagaimana Red Bean Army?

Justeru itu, sebab itulah Red Bean Army perlu segera disiasat dan dikekang dari terus mencetus ketegangan di kalangan rakyat Malaysia. Sudah lebih lima tahun mereka membuat onar, takkanlah kita hanya berdiam diri membiarkan mereka menghancurkan Malaysia sewenang-wenangnya?

Maafkan saya sekali lagi sekiranya penulisan ini menyanggah kehebatan pemikiran intelek profesor. Namun pada saya, profesor perlu dapatkan fakta-fakta jelas dari mereka yang sudah bertahun-tahun berada di alam dunia siber. Harap maklum…

Sumber: Mykmu.net

PEDASSS..!!! MARI KITA LIHAT PKR & DAP KETAWAKAN PEMUDA PAS RAMAI-RAMAI..!!!

Posted: 05 Jul 2013 08:18 PM PDT

serabai

Hebat sungguh Dewan Pemuda PAS apabila berdegar-degar di atas pentas mahu Kerajaan Pakatan Haram Selangor supaya mengkaji semula dan menutup kilang arak Carlsberg yang terletak di Shah Alam.

Bunyinya begitu sinonim dan klise sekiranya dibandingkan dengan kenyataan para pemimpin utama PAS yang menegaskan bahawa mereka akan menutup kilang arak terbesar di Asia Tenggara itu sekiranya PAS berkuasa di Selangor suatu ketika dahulu.

Syabas saya ucapkan pada Ketua Dewan Pemuda PAS Gombak, Syarhan Humaizi Abd Halim, yang seolah-olah menyindir sinis dan memberi peringatan kepada para pemimpin tertinggi PAS yang sebelum ini berjanji untuk berbuat demikian.


Syarhan mungkin tersedar dan cuba mengingatkan tentang janji pemimpinnya sendiri yang mahu menutup kilang arak itu sebelum ayam berkokok di subuh hari, bukan?

Persoalannya, siapakah yang akan melayan kehendak sayap PAS yang menjadi lajnah "buih pepsi cola" ini? Pemimpin tertinggi PAS akan menyambut gesaan Pemuda PAS itu? Beranikah mereka untuk menyuarakan pada DAP Selangor di sidang DUN?

Pada saya, gesaan Syarhan ini hanya dibuat sekadar suka-suka sahaja. Tidak lebih dari gimik dari Pemuda PAS yang semakin risau melihat umat Islam di negara ini yang semakin ramai meninggalkan PAS yang semakin hanyut bersama mimpin rakan "syaitan" mereka…

Mungkin mereka gerun melihat begitu ramai umat Islam berbondong-bondong kembali menyokong UMNO dan meninggalkan PAS setelah parti "bulan purnama" itu hilang arah tuju serta bersikap bagaikan "lembu dicucuk hidung".

Misalnya di Selangor, PAS sangat berpeluang untuk menjadi Menteri Besar di negeri itu memandangkan kerusi DUN yang dimenangi mereka lebih banyak berbanding PKR. Namun Khalid Ibrahim pula yang bermuka tembok dan dilantik untuk menjadi MB oleh PKR dan DAP?

Khabar dari seluruh Selangor jelas menceritakan betapa kecewanya mereka apabila DAP tidak menyokong seorang pun ADUN PAS untuk dijadikan MB Selangor. Sedangkan PKR yang hanya menyumbang beberapa kerusi pula yang disokong DAP?

Nampak sangat DAP tak ikhlas dan tak suka jika PAS diberi kuasa…

Sebenarnya, sumber dalaman Dewan Pemuda PAS memberitahu saya bahawa barisan Pemuda parti itu sangat "terhiris" apabila hak PAS untuk dilantik menjadi MB Selangor itu dinafikan oleh kedua rakan "syaitan" mereka.

Ada yang menampar meja, ada yang menghempas lebai di atas lantai, malah ada pula yang memaki hamun para pemimpin PKR dan DAP Selangor. Tapi mereka hanya berani buat di belakang rakan-rakan "syaitan" mereka sajalah. Mana berani nak dipamerkan secara berdepan. Nak mampus?

Mungkin kerana risau kehilangan sokongan dari akar umbi PAS yang semakin ketara, Dewan Pemuda PAS memberanikan diri untuk meminta kilang arak itu ditutup. Mereka mahu akar umbi tahu mereka pernah mendesak mengenai isu itu.

Pemuda PAS tahu suara mereka itu tidak akan dihiraukan sesiapa dari pihak Kerajaan Pakatan Haram Selangor. Mereka hanya nak dapatkan kembali sokongan yang hilang dari umat Islam, itu saja. Sama ada kilang arak itu ditutup atau tidak, itu tidak penting bagi mereka…

Paling merisaukan PAS ialah kehilangan para pemuda yang senang mereka "lembukan" selama ini. Selalunya, golongan inilah yang paling mudah ditipu PAS dengan dakyah yang tidak realistik. Bila pemuda-pemuda ini tertarik dengan dakyah itu, senanglah mereka "dilembukan" nanti, bukan?

Saya fikir, mungkin Pemuda PAS sudah dapat menghidu mengenai sindrom "kekurangan lembu" mereka ketika berlangsung himpunan Blackout505 tempohari. "Lembu-lembu" Pemuda PAS sangat ketara berkurangan jika dibandingkan dengan himpunan-himpunan Bershit dulu…

Bagaimanapun, saya tunggu juga reaksi dari Kerajaan pimpinan Khalid Gagap. Manalah tahu kalau-kalau Khalid akan menerima cadangan dari "buih pepsi cola" itu. Saya akan terus menunggu sambil ketawa melihat Pemuda PAS dimalukan begitu saja hingga ke akhirnya…

Sumber: Mykmu.net

THE FLYING KICK

Posted: 06 Jul 2013 01:08 PM PDT

THE FLYING KICK


MELAYU HARAMJADAH MANA YANG LULUSKAN STOUT UNTUK DIJUAL MURAH SAMBUT RAMADHAN?

Posted: 06 Jul 2013 09:06 AM PDT

APA DAP TAKUT SANGAT KALAU RED BEAN ARMY DITANGKAP DAN DIBICARAKAN DAN DIHUKUM?

Posted: 06 Jul 2013 06:16 AM PDT

GILA APA GAMAKNYA NIZAR JAMALUDDIN FAILKAN TUNTUTAN PEMBATALAN KEPUTUSAN PRU13 DI AUSTRALIA?

Posted: 05 Jul 2013 11:57 PM PDT

AKHIRNYA POLIS LANCARKAN OPERASI BESAR-BESARAN DI SELURUH NEGARA!!!

Posted: 05 Jul 2013 09:00 PM PDT

KISAH SEBENAR, FIRDAUS JAAFAR CERAIKAN ISTERI KEDUA SEBAB TAKUT ISTERI KETIGA TAHU!!!

Posted: 05 Jul 2013 07:30 PM PDT

DAP BANGANG... MINTA JAWATAN TINGGI, TAPI JADI POLIS DAN TENTERA TAK MAHU!!!

Posted: 05 Jul 2013 06:00 PM PDT

BELUM ADA KEPERLUAN PINDAHKAN PELAJAR MALAYSIA DARI MESIR... PAS PATUT DAH ADA PELAN KECEMASAN!!!

Posted: 05 Jul 2013 04:54 PM PDT

Keris Pusaka Melayu

Posted: 06 Jul 2013 11:22 AM PDT

Keris Pusaka Melayu


Blogger Bekas Pemuda Umno – Shahbudin Ulas Isu Mesir Puji @KhairyKJ Perlekeh PM @NajibRazak

Posted: 05 Jul 2013 07:19 PM PDT

Suara Pemuda ternyata berlainan dengan pandangan Presiden UMNO.

Apa dah jadi ni kj? Takkan Hang nak tiru statent Anwar berahin boss?

Ada kawan aku kasi tau kalau nak tahu apa arahan Amerika kena tengok la kat orang seperti Ketua Pembangkang.jika dia sokong maknanya itulah barangkali mesej dari God Father amerika.

Pemuda kena kaji lebih dalam isu ini kecuali mereka memang ada agenda yang tidak dihidu oleh sesiapa kecuali orang buangan politik yang sudah tidak laku lagi.

Klik kat sini untuk baca tulisan Blogger asal wangsa maju yang kini aktif menyerang PM dengan beberapa buah buku tulisan beliau.

http://shahbudindotcom.blogspot.com/2013/07/isu-mesir-kj-jauh-lebih-matang.html?m=1


PEJUANG BANGSA

Posted: 06 Jul 2013 11:13 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! KERAJAAN PR HALALKAN PUSAT HIBURAN BULAN RAMADHAN

Posted: 06 Jul 2013 11:06 AM PDTDi Indonesia , kelab hiburan ditutup bagi menghormati Bulan Ramadhan tetapi di negeri diperintah PR , ia dihalalkan untuk beroperasi seperti biasa atas alasan untuk Bukan Islam .

Apakah P

HOT ! GUAN ENG MALU LAGI KENA TIBAI PASAL ISU AIR !

Posted: 05 Jul 2013 10:30 PM PDT
Sesi penggulungan ucapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng hari ini menyaksikan Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid (BN-Teluk Air Tawar) menempelak kerajaan DAP Pulau Pinang berhubung isu air.

Jahara berkata, kerajaan negeri tidak sepatutnya mengenakan caj air mentah terhadap Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP).

"Tindakan mengenakan caj berkenaan hanya akan menyebabkan kos operasi air meningkat.

"Ini kemudiannya akan dipindahkan kepada rakyat dan mereka yang akan menanggung kesannya," katanya ketika mencelah ucapan penggulungan Guan Eng (DAP-Air Putih).

Beliau menjelaskan, sebelum ini kerajaan negeri tidak pernah mengenakan caj berkenaan kepada PBAPP kerana sedar isu berkenaan membabitkan kepentingan rakyat.

Guan Eng yang nampak 'tersentak' dengan asakan Jahara kemudian memohon kerjasama 10 ADUN pembangkang supaya 'senada' dengan kerajaan negeri bagi menolak permintaan Kedah yang mahukan Pulau Pinang membayar harga air.

Dalam sidang akhbar selepas itu, Guan Eng berkata, beliau tidak faham mengapa Pulau Pinang harus membayar kepada Kedah bagi sumber air yang diambil dari sungai yang terletak di negeri sendiri.
"Kalau Kedah mahu tuntut, mereka harus berbuat demikian kepada kerajaan Pusat. Mengikut undang-undang antarabangsa, kita tidak perlu bayar kerana kita ambil air di sungai yang terletak dalam kawasan kita sungguhpun punca air dari Kedah," katanya.

SEBAB MORSHI & IKHWAN MUSLIMIN DITUMBANGKAN !!

Posted: 05 Jul 2013 09:30 PM PDT
PADA 11 Februari 2011, Hosni Mubarak meletakkan jawatannya sebagai Presiden Mesir selepas 18 hari rakyat menunjuk perasaan menentang 30 tahun pemerintahannya. Semasa kejatuhan beliau, rakyat dan tentera berpimpinan tangan melaungkan slogan 'rakyat dan tentera seiring bersama'.

Pada 25 Jun 2012, Morsi dipilih sebagai Presiden Mesir untuk menjaga kehidupan 84 juta rakyatnya. Rakyat dan tentera juga bergembira kerana mengharapkan satu perubahan baru berlaku di negara itu. Morsi dibanggakan sebagai seorang Hafiz dan mempunyai daya intelektual yang tinggi. Wataknya dan ilmunya digambarkan cukup sesuai untuk menggantikan kezaliman rejim Hosni Mobarak. Maka, rakyat Mesir gembira dengan pemimpin barunya ini, namun kegembiraan itu tidak lama.

Pada 3 Jun 2013, 7 petang waktu Mesir, pemimpin tentera, Andel Fattah al-Sisi telah mengisytiharkan penyingkiran Morsi, menggantungkan perlembangaan dan melantik Ketua Mahkamah Perlembagaan Agung, Adly Mansour, sebagai ketua kerajaan sementara. Saya sedih dengan kejatuhan kerajaan Morsi dan Ihwanul Muslimim ini. Kesedihan ini bertambah lagi apabila mengenangkan nasib pemimpin utamanya sebelum ini yang dihukum gantung seperti Hassan Albanna, Syed Khutub dan lainnya.

Kembali kepada rampasan kuasa di Mesir, Abdel Fattah semasa mengarahkan tentera mengambil alih kerajaan Morsi berkata beliau terpaksa mengambil tindakan sedemikian kerana Morsi semasa pemerintahannya hanya menjaga kebajikan orang Islam dan Ikhwanul Muslimin sahaja, tanpa mempedulikan kebajikan rakyat sekular dan lainnya. Fatteh menafikan tindakan beliau adalah rampasan kuasa, sebaliknya menyatakan tindakan tentera adalah untuk menegakkan kembali demokrasi. Dakwaan Fatteh itu salah kerana dalam apa keadaan sekalipun, campur tangan tentera adalah rampasan kuasa.

Di pihak rakyat pula, mereka terlibat dalam demonstrasi itu kerana hidup dalam keadan yang cukup resah. Mereka mengharapkan 'revolusi' membawa kesejahteraan hidup, tetapi apa yang mereka perolehi dari kerajaan Morsi adalah impian revolusi yang kosong: kos hidup, kadar pengangguran dan kadar inflasi yang tinggi, bekalan letrik yang selalu terputus dan harga minyak yang meningkat. Itulah kegagalan Morsi yang diambil kesempatan oleh pihak sekular untuk menjatuhkannya dengan mendapatkan bantuan dari luar. Bantuan itu adalah dari Israel, AS dan juga kaum Yahudi yang merata di bumi ini. Mereka ini mahu melihat kejatuhan kerajaan Islam pimpinan Morsi yang cukup menakutkan mereka.

Mereka takut kepada Morsi kerana semasa berlaku kebangkitan Palestin dua tahun yang lalu, Morsilah yang membuka semula sempadan Gaza yang ditutup semasa pemerintahan Hosni Mubarak. Tujuan Morsi adalah untuk memberi laluan kepada rakyat Palestin berhubung dengan dunia luar supaya mereka tidak terkurung di bumi sendiri. Morsi juga bertindak menutup hubungan diplomatik dengan Syria dan merapatkan hubungan dengan Turki yang juga Islamis. Hubungan Morsi yang baik dengan Racip Tayep Erdogan, Perdana Menteri Turki yang juga Islamis ini cukup membimbangkan Barat dan Yahudi.

Oleh sebab itulah, apabila Morsi jatuh, Asad di Syria gembira, raja Arab Saudi gembira dan beberapa negara Islam lainnya yang autokratik juga turut gembira. Mereka gembira sepertimana Israel, AS dan Yahudi. Hanya negara Turki secara jelas mengutuk tindakan tentera ini. Negara-negara demokratik Eropah lainnya sekadar menyatakan tidak setuju dengan campur tangan tentera, tetapi tidak pun menggunakan istilah rampasan kuasa tentera. Begitulah!

Apa pengajaran dari kisah di atas? Satu yang pasti ialah jangan percaya demokrasi cara Amerika dan negara Barat lainnya. AS, Yahudi dan musuh-musuh Islam hanya bercakap tentang demokrasi, tetapi mereka sendiri tidak mahu menerima keputusan rakyat melalui demokrasi, malah mereka mengkhianatinya. Oleh sebab itulah, kita tidak boleh biarkan dalam apa keadaan sekalipun, unsur luar memasuki kancah politik negara kita kerana demokrasi dari luar selalu menghancurkan, bukan sahaja dalam kes di Mesir, tetapi juga di negara-negara yang dijanjikan oleh Barat seperti Afghanistan dan Iraq—demokrasi di dua negara itu mati sehingga sekarang dengan puluhan rakyat terbunuh setiap bulan. Sejarah juga menunjukkan negara Barat hanya menutup mata apabila demokrasi dicabul setelah FIS menang di Algeria, Hamas menang di Palestin dan terkini Ikhwan di Mesir.

Apa yang merisaukan saya dengan tragedi di Mesir ini? Banyak kerisauannya. Antaranya, saya bimbang rakyat Mesir juga akan menerima nasib yang sama seperti rakyat Palestin atas pilihan dan kerakusan mereka sendiri menggulingkan kerajaan Ikhwanul Muslimin. Saya risau tentang keselamatan rakyat Palestin setelah Gaza ditutup. Saya bimbang jika berlaku perang saudara di Mesir dan yang berperang ialah Islam vs Islam. Saya bimbang jika rampasan kuasa ini memberi semangat kepada tentera di negara lain untuk melakukan kudeta ke atas kerajaan sah yang dipilih rakyat secara demokratik.

Dengan kerisauan di atas, marilah kita belajar dari tragedi ini. Banyak iktibar yang boleh kita ambil. Pertama, kerajaan jangan mendiskriminasikan rakyat dari segi kehidupan kerana ini boleh menimbulkan kekecewaan dan kemarahan. Kedua, kerajaan perlu bijak mengurus perbezaan pandangan dan jangan terlalu beremosi dalam berpolitik. Ketiga, kerajaan perlu cekap dan adil dalam mengurus pengagihan ekonomi negara supaya tidak ada segmen masyarakat yang berasa terpinggir. Keempat, kerajaan tidak boleh membiarkan perut rakyat kosong kerana ini akan mengundang demonstrasi. Dan kelima, paling penting, apapun pendirian kita dalam politik, jangan mengundang campur tangan luar.

Semoga Malaysia sentiasa dalam keadaan aman dan damai. Belajar dari pengalaman negara ini dan jangan bergaduh hanya kerana bertuhankan parti. Fikir dulu sebelum bertindak, bukan untuk lima tahun tetapi untuk selamanya.-sumber

HOT ! VIDEO KONTROVERSI MORSHI DITUDUH DIKTATOR !

Posted: 05 Jul 2013 08:24 PM PDT

Video kontroversi ni.. Dari rancangan MHI dihoskan Ally Iskandar [4 Julai 2013]
Ally Iskandar ada sebut ada pihak yang ditemubual di Mesir yang dilaporkan berita di mana mengatakan "Memang Morsi telah dilantik melalui demokrasi. Tapi selepas memegang tampuk pemerintahan, beliau berubah menjadi diktator dan Morsi mengacau kuasa tentera".Jadi BUKANNYA Ally yang melabel Morsi sebagai diktator.. Sebaliknya orang yang ditemubual itu yang mengatakan sedemikian.. Perlu diketahui juga Morsi pernah cuba meminda perlembagaan bagi membolehkan beliau kebal daripada undang2 iaitu meletakkan dirinya lebih tinggi dari kuasa undang2..
 
Ini salah satu sebab kenapa kekacauan kembali tercetus di Mesir.. Dan Syeikh Al Azhar juga menyokong tindakan tentera tersebut..
 
Jadi kita di sini tak payah la nak tunjuk hero kalau tak tahu apa sebenarnya yang berlaku di Mesir.. Jangan jadi ibarat menang sorak kampung sendiri tergadai..Sudah berapa ramai yang telah taburkan fitnah ? Mohon SEBARKAN 


sumberBlogger PRO-PR MENULIS:

Kesian TV3 jadi mangsa FITNAH. Banyak sangat 'meleis' suka share benda dalam FB , blog. Padahal TV3 pun tak tengok!!! Baca ni kenyataan @Amenoworld (blogger pro-pembangkang) dalam blognya

TV3 Kena Kecam Angkara Label Morsi Diktator.

Page tv3 kena serang. Angkara laporan pemberitaan tv3 mengenai Morsi. TV3 dilaporkan berkata telah mengelar Morsi sebagai diktator. Setakat neh bukti sahih atau konkrit yang menunjukkan bahawa tv3 mengelar Morsi sebagai diktator belum ada lagi.

Hasil semakan aku di laman web tv3 pun takde. Tak pasti ia berita terkini ataupun berita jam 1.30 petang. Tapi tak kira la berita jenis apa pun, yang pasti semakan dan siasatan aku tidak menemukan langsung bahawa tv3 telah mengelar Morsi sebagai diktator.

Sebab tue aku tunggu berita jam 8 malam tadi. Aku nak tengok ada atau tidak, tv3 mengulangi kembali tuduhan mereka terhadap Morsi, nampaknya berita Buletin Utama tak pula melaporkan Morsi seperti itu.

Apa yang TV3 laporkan malam tadi ;

1. Suasana di Mesir di mana anti Morsi berpesta meraikan kejatuhan Morsi.

2. Keadaan Morsi yang menjadi tahanan rumah bersama 13 pemimpin kanan nya.

3. Kemaskini mengenai presiden sementara Mesir, Adly Mansour.

4. Laporan keselamatan rakyat Malaysia yang berada di Mesir ketika ini.

5. Larangan kepada pelajar2 Mesir untuk tidak terlibat dalam sebarang protes dan demo di Mesir.

6. Respon segera kedutaan Malaysia di Mesir mengenai krisis terkini di Mesir.

7. Respon dari penganalisis politik akan rampasan kuasa oleh tentera di Mesir.

8. Antara respon yang tv3 siarkan ialah bahawa tentera dan pembangkang cuba mengambil kesempatan akan sentimen rakyat Mesir [anti Morsi] bagi mengulingkan Ikhwanul Muslimin disebabkan mereka memang tidak sehaluan sejak dari dulu lagi..

Ini je yang TV3 laporkan. Takde satu patah perkataan pun mereka menyebut Morsi = diktator. Jangan salah faham. Apa yang aku harapkan ialah rujukan dan bukti. Pasal aku percaya, orang tetap nak tengok bukti punya. Oke. Kalau aku hujah2 begini kan, nanti orang umno minta bukti aku nak bagi apa? Air liur?

So aku cadangkan sesiapa yang saksikan berita yang mana tv3 gelar Morsi = diktator = bagi bukti. Aku percaya kat TONTON mesti ada kalau benar la ia keluar berita. Melainkan tv3 dah sunting disebabkan kena kecam. Kalau tidak, masih ada harapan lagi nak cekau2 bukti untuk sebaran umum. So siapa yang saksi pergi cari dan telek. Ada atau takde. Untuk rekod, aku takley access TONTON. Tah kenapa register failed jek.


Apa pun, benda2 gini yang paling penting

BUKTI..BUKTI..BUKTI

Ingat kes tv3 lapor mengenai translation ucapan Morsi? Yang tue member kita ada bagi bukti. So kes yang neh pun kita kena bagi bukti.
 
 
SUMBER : DAENG SELILI

AWAT YANG BERLAGAK SANGAT PEMIMPIN PEJUANG MELAYU DENGAN BANGSA SENDIRI ??

Posted: 05 Jul 2013 07:39 PM PDTCakap diri  pejuang Melayu , Islam , RAJA   ...tapi bila saudara sebangsa sendiri ajak baik-baik untuk  berbincang , punya  berlagak nak mampus .. siap suruh dia pergi mai snooker ...

Tak ada adab langsung !! MEMALUKAN !!

Kalau hang tak mahu jumpa Razali pun , awat tak boleh cakap elok2 menolak ...

 Macam ini orang muda nak respect PERKASA ?

 Suruh anak muda hormati orang yang lebih tua , tapi kalau orang tua kurang ajar macam ni dengan orang muda  ..lantak pi kat  hang la !!!

Kalau hang nak BEBAI , LEPAS GERAM ,  MENGAMUK   sebab kalah di PASIR MAS  pun , tak payah la dok cakap lebih kurang sangat . 

Zaman hang muda 70 an dulu kalau cakap macam ini boleh la  orang kata hang hebat , otai la ....tapi sekarang sorry la  , boleh blah  !!

GPB  bukan nak backing  Razali Ibrahim pun  tapi meluat dengan  gelagat pemimpin yang kononnya pejuang MELAYU ini yang  bersikap tak ada  ADAB !!

Datuk Ibrahim Ali mencadangakan supaya Naib Ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim supaya berjumpa sahaja dengan Ketua Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) berikutan kenyataannya yang membidas Umno.

Menurut Presiden PERKASA, tiada sebab bagi dirinya bertemu dengan Razali kerana Naib Ketua Pemuda Umno belum dilahirkan semasa beliau berjuang dalam Umno.

"Terima kasihlah, tetapi saya rasa tidak ada perlunya untuk kami berbincang. Razali belum lahir lagi masa saya sudah berjuang dalam Pemuda Umno.

"Elok Razali bertemu Irwan Fahmi Ideris, Ketua Wira PERKASA, sama sama anak muda. Jika tiada apa-apa untuk dibincangkan tentang hal kepentingan bangsa, boleh pergi main snooker," perlinya.

Ibrahim turut menyangkal dakwaan bahawa beliau marah terhadap parti Melayu terbesar itu kerana dipinggirkan oleh Umno.

"Saya tak marah, kenyataan saya mewakili Ahli Dewan Tertinggi PERKASA. Saya bukan budak-budak yang nak marah tidak tentu pasal. Apabila saya ditahan di bawah akta ISA pada tahun 1987 juga saya tidak marah.

"Jaga mulut sikit, jika tak tahu apa-apa tak perlu lah bercakap," katanya.

Rabu lalu, Ibrahim menempelak Umno kerana didakwa meminggirkan PERKASA. Katanya, Umno serta Barisan Nasional lebih memberi perhatian kepada kumpulan pendesak yang dilihat biadap terhadap orang Melayu.

Sehubungan itu, Ibrahim telah memberi amaran untuk mengambil langkah yang lebih drastik jika keadaan tidak berubah.

OSTAT PAS DOA GUAN ENG DAH INSAF , TARIK BALIK SAMAN TERHADAP SHAHBUDIN & UTUSAN !!

Posted: 05 Jul 2013 06:46 PM PDT- Seorang khatib hari ini menarik balik tuntutan saman fitnahnya terhadap Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya, dan syarikat penerbitan akhbar, Utusan Melayu (M) Bhd. dan New Straits Times Press (M) Bhd. (NSTP).

Zakaria Ahmad selaku plaintif memaklumkan demikian di Mahkamah Tinggi di sini dan bersetuju untuk menyelesaikan kes berkenaan di luar mahkamah.

Berikutan perkembangan tersebut, Hakim Datuk Zamani A. Rahim membatalkan kes saman fitnah berkenaan.

Hakim Zamani berkata, tindakan plaintif dan kesemua defendan yang bersetuju untuk menyelesaikan kes itu di luar mahkamah jelas menunjukkan satu semangat yang sangat baik.

"Memandangkan Ramadan hampir tiba, adalah baik untuk kita saling bermaaf-maafan dan sebagai manusia kita sememangnya tidak lekang daripada melakukan kesilapan.

"Jadi sifat memaafkan perlu ada agar kita semua dapat menikmati kehidupan dengan lebih aman dan damai,'' kata beliau.

Hakim Zamani juga berkata, penarikan semula tuntutan tersebut sekali gus menjimatkan masa semua pihak terutama mahkamah, plaintif dan defendan.

Pada November 2010, Zakaria yang merupakan seorang ahli Pas, memfailkan saman terhadap Utusan Melayu beserta Shabudin; wartawan Utusan Malaysia, Azeli Ali, dan Pengarang Mingguan Malaysia, Mohd. Zin Mahmud.

Saman itu dikemukakan berhubung artikel Doa dibacakan dalam bahasa Melayu - Shabudin yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia pada 22 Ogos 2010 yang didakwa telah merosakkan reputasinya.

Tuntutan sama juga dilakukan oleh adik kepada Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Datuk Seri Hassan Ahmad itu terhadap NSTP beserta dua yang lain iaitu Ketua Pengarang Berita Harian, Datuk Mior Kamarul Shahid dan wartawannya, Amin Ridzuan Ishak berhubung artikel Khatib terus doakan Guan Eng yang disiarkan Berita Harian pada tarikh sama.

Zakaria semasa menjadi khatib jemputan di Masjid Jamek Padang Menora, Bukit Mertajam dekat sini pada 25 Jun 2010 didakwa menyebut nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng semasa membacakan doa khutbah solat Jumaat di masjid berkenaan tanpa menyebut nama Yang di-Pertuan Agong dan Yang Dipertua Negeri.

Dalam kes berkenaan, Zakaria diwakili peguam Azhar Ahmad manakala Utusan Malaysia diwakili peguam TKB Mohana Kumar dan Shabudin diwakili peguam, Azmer Mohd. Saad.

NSTP pula diwakili oleh peguam Rueben Mathiavaranam.

Pelantikan pemantau DUN serlah kelemahan kerajaan DAP tak tahu peraturan dewan !

Posted: 05 Jul 2013 06:00 PM PDTApabila Guan Eng mengumumkan perlantikan Exco Jagdeep Sigh hari ini  sebagai pemantau DUN jelas memperlihatkan kelemahan ketara Speaker baru yang dilantik kerajaan DAP . Sebelum ini tiada pun jawatan berkenaan dilantik  pada penggal lepas . 

Tak kan semua wakil rakyat DAP termasuk Guan Eng tak tau  peraturan dewan hingga terpaksa create jawatan ini  ?? 
 Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid menyifatkan pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat, Jagdeep Singh Deo untuk bertanggungjawab sepenuhnya ke atas urusan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang sebagai tidak perlu. 

Pelantikan itu tidak perlu sekiranya peraturan dewan dipatuhi sepenuhnya kerana sepanjang 12 penggal DUN berlangsung tidak pernah ada masalah, katanya ketika ditemui pemberita di luar persidangan DUN Pulau Pinang di sini, hari ini. 

Terdahulu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng ketika menggulung perbahasan usul terima kasih atas ucapan Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas, mengumumkan Jagdeep bertanggungjawab sepenuhnya ke atas urusan DUN dalam memastikan perjalanan DUN tidak terjejas. 

Lim berkata, pelantikan itu juga dibuat bagi memastikan situasi sesi soalan lisan digugurkan pada sidang DUN tidak berulang. 

Jahara yang juga ADUN Teluk Air Tawar bagaimanapun berkata, pihaknya menerima pelantikan itu sebagai usaha untuk memastikan peraturan dewan dapat dilaksanakan dengan baik dan sempurna. 

"Ketua menteri sendiri mengakui dan minta maaf atas apa yang berlaku dan kita tak mahu perkara ini berulang. Ini merugikan rakyat Pulau Pinang," katanya. 

Sementara itu, Speaker DUN, Law Choo Kiang berkata, Jagdeep yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Bandar, Desa dan Perumahan hanya berperanan untuk meneliti setiap syor dan nasihat yang dicadangkan bagi memastikan isu melibatkan perjalanan sidang DUN tidak berulang. 

"Segala tugas, tanggungjawab dan status dewan perundangan ini tetap akan di bawah kuasa dewan perundangan. Saya rasa jelas apa yang dicadangkan ketua menteri bukan pantau...ini adalah bahagian perundangan," katanya. - BERNAMA 

Salleh Man hilang semasa perbahasan Exco Agama di Sidang DUN ??

Posted: 05 Jul 2013 11:46 AM PDT
Ketika ini sidang DUN P.Pinang sedang berlangsung. Exco Hal Ehwal Agama Dato' Abdul Malik Abul Kassim sedang menggulung perbahasan. Antara isu sedang dibahaskan adalah Pilihanraya Masjid. 

Tapi yang sedihnya YDP MAINPP Dato' Haji Salleh Man telah menghilangkan diri. Sikap YDP MAINPP ini berulang lagi sepertimana beliau lakukan pada sesi pergulungan Exco Agama pada tahun lalu. 

Sikap Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang yang juga ADUN Pmtg Pasir melarikan diri ini tidak mencerminkan sikap 'gentleman' dan bertanggungjawab. MAINPP bertanggungjawab dalam perlantikan JK masjid. 

Apakah Salleh takut hadapi soalan yang dibangkitkan oleh  ADUN Umno? Jika dulu beliau (PAS) beria-ria menuntut jawatan Yang Dipertua MAIPP, kini setelah memegang amanah besar umat Islam, mengapa mensia-siakan amanah tersebut ! 

Malanglah umat Islam P.Pinang jika mempunyai YDP bersikap 'play safe' !

sumber : anak seberang

tunku

Posted: 06 Jul 2013 03:03 AM PDT

tunku


EXPECT FIERCE AND WILD CAMPAIGN IN KUALA BESUT

Posted: 05 Jul 2013 07:51 AM PDT

Kuala Besut, slightly more than 100km from Kuala Terengganu, will be a hive of activities once the Election Commission (EC) announce the date for nomination and polling at its meeting tomorrow.

A somewhat sleepy but not hollow area of about 50km sq, the state constituency is a flatland of tobacco and padi fields with half of the area lies along the sea-side, fronting the popular Pulau Perhentian, an island known to the world for its natural corals.

Majority of the 17,000-odd voters here are farmers while the remaining are fishermen, small fishing industry such as producing keropok and some in tourism sector – the few hotels including Pulau Perhentian.

The nearest township is about 30km which is Jerteh but the locals do not mind going to Pasir Putih in Kelantan which borders Kelantan and Terengganu and the distance is quite the same to Jerteh.

In fact, Kuala Besut is nearer to Kota Baru in Kelantan than Kuala Terengganu where the time taken from Kotas Baru to Kuala Besut is just about an hour compared to Kuala Terengganu to Kuala Besut where it takes about two hours.

There two main islands that Kuala Besut folks are proud of which are Pulau Perhentian Besar and the other is Pulau Perhentian Kecil where the first one houses tourists facilities and accommodations while the second one is where locals live which also has a school for the islanders.

Kuala Besut or Terengganu as a whole has been a religious breeding ground since the 50s, alongside its border Kelantan and Kedah on the West Coast given the poverty situation of the people there.
However, when development began under the federal government of Barisan Nasional (BN), the mindset of the people changed accordingly and began the simultaneous development of religion and economy.

For the locals, the 'feud' between PAS and Umno is nothing new as the whole state has been the arena for the two political divide to 'fight' for influence since the 50s.
PAS and Umno – both Islamic-based and Malay-based but differences in approach – have been at odds despite being together for just five years in the 70s.

PAS is a splinter of Umno and now has grown to be the second largest Islam-Malay-based party as it pursue its goal of trying to set up an Islamic state and implement the Hudud laws.

The party had won Terengganu once for one term in 1999 until 2004 and the upcoming Kuala Besut by-election is one golden chance for the party to be 'on-par' – meaning to give the ruling state Barisan Nasional (BN) a kind of fear and recognition of the party's influence and strength in the state.
The party had given the state BN a good 'fight and fright' by losing just two seats in the 13th general election two months ago but for Kuala Besut, the party may not find it smooth sailing.

Already punters and political observers and people on the street as far as Kuala Lumpur predict that BN would retain the seat except no one has predicted the majority.

Whatever the views and opinions are, the upcoming by-election is expected to be fierce and wild if the political history of the constituency is taken into consideration.

Anwar cancelled his lawsuit. What went wrong?‏

Posted: 05 Jul 2013 04:46 AM PDT

Anwar Ibrahim had cancelled his lawsuit against the Deputy Foreign Minister Datuk Hamzah Zainuddin for accusing the opposition leader of trying to seduce his wife in an incident during which Anwar Ibrahim was still an UMNO member.

As usual when there is a case against Anwar Ibrahim, the fact of the case is shrouded with uncertainties and act as an excuse to confuse the public.

However, in this case, we are convinced that Anwar Ibrahim is guilt as a secret term was made between Anwar Ibrahim and Hamzah.

We would like to point out that, since it was filed in 2008, Anwar Ibrahim actually try to hold his lawsuit that he filed himself, up till he was fined by the court RM 3000.00 for delaying the case up till March 2011.

Other than that, in 2010, the court threw out Anwar's application to cancel Hamzah defence statement. We need to know, what did Hamzah told the court about Anwar Ibrahim.

If Anwar is innocent, he had already gone to the media on why he pulled back the lawsuit. Similar to the lawsuit that Anwar Ibrahim made against Tan Sri Musa Hassa (ex-IGP).

However, when there is a SPECIAL clause in Anwar's closed deals, what is Anwar's reason to take back the suit and what did Hamzah really say to the court must be known by the people of Malaysia.
Is it involve transferring a large amount of money so the case would be settled out of court and with that Hamzah will not disclose any details about Anwar and his wife.

We have to remember that Anwar is the Pharaoh of Lawsuits and Hamzah is not dumb enough to   stir a hornet's nest. We believe this is just a way for Anwar to escape from being exposed and the lawsuits are actually a diversion so that his follower would not find out.

We all should have understand by now, that Anwar's supporter are bent on lawsuits and claims made by their "fearless" leader. For them, if Anwar sued someone, than he is courageous and innocent. It there is no law suit then it is not true.

Anwar is not promoting democracy, but he is promoting idiocracy for his idiot supporters.
 

Taipingmali (tm)

Posted: 06 Jul 2013 01:20 AM PDT

Taipingmali (tm)


Malaysian Insider bohong lagi

Posted: 05 Jul 2013 11:22 PM PDTKenyataan dalam akhbar dalam talian The Malaysian Insider melalui tulisan wartawannya Mohd Idzwan bertarikh 1 July 2013 yang bertajuk "PETUGAS SPR DAPAT BONUS RM200 JUTA, adalah berunsurkan fitnah yang menjejaskan nama Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim, Kerajaan Malaysia, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Perkataan "BONUS" adalah suatu fitnah yang sangat memalukan kerana ianya difahami umum sebagai langkah mempengaruhi SPR untuk kerja-kerja pilihanraya umum ke-13 yang lepas. 

Jawapan bertulis yang diberikan Datuk Seri Shahidan Kassim sebenarnya adalah ELAUN sebagai menghargai peranan dan tanggung jawab mereka dalam membantu melicinkan perjalanan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), 5 Mei lalu. RM200 juta adalah elaun kepada 240,000 petugas dan pekerja SPR.

Laporan awal The Malaysian Insider yang mengatakan ia bonus adalah tidak benar. Ia hanyalah elaun.

Dalam jawapan bertulis itu tiada perkataan bonus, beliau hanya menulis sebagai bayaran perkhidmatan dan sagu hati.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/
article/petugas-spr-dapat-bonus-rm200-juta-kata-menteri

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TM menyanggah kenyataan Ketua Pemuda Umno Malaysia

Posted: 05 Jul 2013 09:13 PM PDTTM kurang bersetuju dengan hujah Menteri Sukan Khairy Jamaluddin terhadap pemberontakan dan protes rakyat hingga Morsi digulingkan.

Morsi bersalah kerana dialah yang terlebih dahulu menjatuhkan kerajaan Hosni Mubarak dengan rusuhan yang bermula di Dataran Tahrir.

Morsi adalah pemimpin Muslim Brotherhood atau Ikhwan Muslimin yang membawa fahaman Syed Qutb dan Hassan al Bana. Mereka adalah sekutu Pas. Brotherhood of Islam mempunyai rangkaian satu dunia.

Kumpulan ini mendapat sokongan Zionis dan Barat. Lihat sahaja di Malaysia, Pas juga mendapat sokongan Barat dan Zionis dan dengan itu Pas boleh bekerjasama dengan Pkr dan Dap yang bertakiyah dengan Islam.

Kejatuhan Morsi adalah wajar selepas rakyat Mesir tertipu dengan dakwah Barat

Jika Amerika berbangga dengan kisah 'How the west was won' kini Zionis juga berbangga dengan 'How the middle east was won'

Pas juga bukan main bangga apabila Morsi berjaya menjadi Presiden Mesir.

Di Malaysia juga akan berlaku seperti di Mesir jika PRU 13 yang lalu Pas, Pkr dan Dap berjaya menawan Putrajaya.

Apabila pemerintah menjadi bersikap kuku besi dan diktator rakyat akan bangkit menentang mereka.

Hari ini mereka gagal menawan Putrajaya dan negara kekal selamat. Najib sikit punya bagus melayan kerenah pembangkang. Minta apa pun akan diberi.

Sudahkah anda lupa apa yang di laungkan oleh pembangkang semasa kempen PRU 13! Mereka terang-terang berkata Tun Dr Mahathir akan di sumbat ke dalam penjara jika Dap menang. Itu keluar dari mulut LKT.

Pas juga mempunyai niat seperti diktator, mereka akan menghumban pemimpin BN tanpa sebab yang munasabah.

Oleh itu, TM menyokong tindakan tentera dan rakyat yang telah menggulingkan sekutu Israel dan sekutu Pas di Mesir

Berikut adalah kenyataan KJ.

"Harus diingat bahawa Presiden Mohammed Mursi adalah seorang pemimpin yang telah dipilih secara demokratik oleh rakyat Mesir melalui proses pilihan raya dan bukannya rusuhan jalanan.
"Beliau tidak sepatutnya digulingkan dengan sebegitu rupa kerana ini bukan sahaja melanggar prinsip dan amalan demokrasi tetapi juga mengkhianati amanah rakyat", katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Tegas Khairy lagi ini adalah satu iktibar kepada seluruh masyarakat antara bangsa bahawa keputusan demokrasi mestilah diterima dan dihormati oleh semua.
Tambah beliau sebarang tindakan untuk menjatuhkan Kerajaan yang dipilih secara demokratik nyata melanggar batasan undang-undang dan perlembagaan.Oleh itu, tindakan sebegini hendaklah dikecam dan ditolak sepenuhnya.

Paling melucukan apabila membaca twitter Anwar Ibrahim yang menentang rampasan kuasa kononnya tidak demokratik tetapi yang itulah dia buat dalam negara.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Anwar buat lawak bodoh

Posted: 05 Jul 2013 06:25 PM PDT

Sahabat-Gunung

Posted: 06 Jul 2013 01:10 AM PDT

Sahabat-Gunung


Wakil BN Pertikai Keperluan Pinjaman Kepada KDEB

Posted: 05 Jul 2013 05:55 AM PDT

Seorang wakil Barisan Nasional (BN)mempersoal dan meminta penjelasan kerajaan Selangor berkaitan tujuan pinjaman berjumlah RM413.2 juta kepada Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB), yang termasuk dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2013.

Sulaiman Razak (BN-Permatang) membangkitkan perkara itu semasa membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan berjumlah RM761.44 juta di persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Beliau berkata mengikut laporan sebuah akhbar pada 24 Feb lepas, KDEB membuat tawaran pada 14 Feb lepas untuk mengambil alih 254.6 juta atau 56.57 peratus saham Kumpulan Hartanah Selangor Bhd (KHSB) bernilai RM193.46 juta pada harga 76 sen sesaham.

Sulaiman juga berkata perjanjian pembelian saham antara kedua-dua pihak ditandatangani pada 29 April lepas, iaitu lima hari sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU13) pada 5 Mei.

Oleh itu, beliau meminta penjelasan sama ada perjanjian yang ditandatangani semasa kerajaan negeri berstatus kerajaan sementara lima hari sebelum PRU13 adalah secara kebetulan, atau sebaliknya.

"Mengapa pengambilalihan saham itu dibuat tergesa-gesa walaupun kerajaan sedar bahawa keputusan ini menyebabkan defisit belanjawan bertambah sebanyak RM413 juta atau 25.33 peratus daripada belanjawan asal (RM1.63 bilion) dan bertentangan dengan dasar Bajet Berimbang," katanya.

Sulaiman juga mempersoal sebab KDEB diberi pinjaman RM413 juta bagi pengambilalihan KHSB yang hanya berjumlah RM193.46 juta, dan ingin tahu kegunaan lebihan pinjaman berjumlah RM219.54 juta.

Selain itu, beliau ingin tahu tempoh pembayaran balik pinjaman KDEB kerajaan negeri dan kadar faedah yang dikenakan ke atas syarikat itu.

Beliau juga mempertikai sebab PKNS tidak menggunakan dana sendiri untuk mengambil alih tanah Majlis Bandaraya Petaling Jaya untuk pembangunan Projek Datum In-City sedangkan ia mempunyai kedudukan kukuh dan keperluan memohon pinjaman RM80 juta menerusi Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan.

"Apakah pentingnya PKNS membeli tanah itu semata-mata untuk projek mega Datum In-City sedangkan ada lagi tanah PKNS di Bangi dan Shah Alam untuk dibina projek perumahan mampu milik untuk rakyat berpendapatan rendah dan sederhana," katanya.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semasa menggulung perbahasan rang undang-undang itu berkata tujuan KDEB mengambil alih 100 peratus kepentingan KHSB kerana pengurusan KDEB berpendapat aset kumpulan berkenaan tidak diurus dengan baik dan operasinya perlu disusun semula.

Beliau berkata jumlah pinjaman RM413.2 juta itu mengambil kira aset milik KHSB seluas 2,800 hektar bernilai RM6 bilion melebihi pinjaman RM413.2 juta, selain nilai saham.

Abdul Khalid berkata kemudahan pinjaman itu adalah sebagai jaminan kepada kepada KDEB untuk mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan.

Beliau berkata KDEB, yang sedang berunding dengan pihak bank untuk mendapatkan pinjaman ketika ini, perlu membayar balik pinjaman itu dalam tempoh setahun dengan kadar empat peratus.

Katanya, kelulusan permohonan pinjaman KDEB telah diluluskan kerajaan negeri selepas pilihan raya dan keputusan menandatangani perjanjian itu dibuat oleh Lembaga Pengarah KDEB serta KHSB.

Mengulasi pinjaman RM80 juta kepada PKNS, Abdul Khalid berkata ia boleh diperoleh semula kerana pihak yang terlibat adalah agensi kerajaan negeri.

"Pinjaman kepada kedua-dua syarikat (KDEB dan PKNS) ini bukan belanja hangus. Ia boleh dituntut," katanya.

Sidang dewan kemudian meluluskan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan yang berjumlah RM761.44 juta.


Persidangan Dewan bersambung Isnin ini.

PRK Kuala Besut: BN Ramai Calon Pelapis Untuk Pertahankan Kuala Besut

Posted: 05 Jul 2013 05:24 AM PDT


UMNO Terengganu mempunyai pemimpin pelapis dan kita sedia memberi peluang kepada mereka yang layak dan berkemampuan untuk berkhidmat sebagai wakil rakyat, jadi UMNO tidak mempunyai banyak masalah mempunyai ramai calon yang boleh diketengahkan untuk bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, pada Pilihan Raya Kecil (PRK) yang akan diadakan dalam masa terdekat ini.

Ketua Penerangannya, Dato' Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, ramai anak jati di kawasan DUN berkenaan yang mempunyai pelbagai latar belakang pendidikan, termasuk agama boleh diketengahkan sebagai calon.

Pucuk pimpinan BN negeri telah memutuskan untuk mengemukakan tiga nama untuk dipertimbangkan sebagai calon pada PRK Kuala Besut seperti yang diumumkan Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, baru-baru ini.

 "Kita akan menerima siapa saja nama yang bakal diumumkan untuk bertanding mewakil BN pada PRK berkenaan.

 "Kita yakin pihak tertinggi BN akan memilih calon terbaik dan mampu meneruskan kecemerlangan BN bagi memastikan kemenangan BN pada PRK Kuala Besut," katanya.

Beliau berkata, nama calon tersebut akan diumumkan selepas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan tarikh penamaan calon dan tarikh mengundi bagi PRK berkenaan.

"Pada masa ini UMNO Terengganu telah menggerakkan jentera pilihan raya dan siap sedia menghadapi pilihan raya berkenaan. Kita berharap rakyat di Dewan Undangan Negeri Kuala Besut membuat pilihan yang tepat untuk masa depan mereka sebagaimana pilihan yang mereka telah buat semasa pilihan raya umum baru lalu.

Bukan mudah untuk menstabilkan negara yang berbilang kaum, agama, budaya dan latar belakang kerana banyak cabaran perlu ditempohi bukan sahaja oleh pemimpin tetapi juga rakyat.

Justeru kekayaan, pertumbuhan ekonomi, pembangunan dikongsi bersama, ini satu cabaran bagi pemimpin untuk menguruskan semua aspek pada masa yang sama, bagi memastikan kestabilan dan keamanan dalam Negara," ujarnya yang juga ADUN kawasan Seberang Takir.

Pilihan Raya Kecil ini terpaksa diadakan berikutan kematian anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kuala Besut di Terengganu, Allhyarham Dr A. Rahman Mokhtar.


Ia adalah kekosongan kerusi yang pertama selepas pilihan raya umum diadakan 5 Mei lepas dan menjadikan pilihan raya kecil yang pertama selepas pilihan raya umum ke 13.

Panglima Perang Cyber

Posted: 05 Jul 2013 11:23 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Liang Teck Meng Tetap Desak @Anwaribrahim Jawab Pendedahan Wikileaks 20 Akaun Beratus Juta Dollar Termasuk Di Bank Israel

Posted: 05 Jul 2013 04:20 PM PDT

Utusan Malaysia 5.6.2013 Jumaat

@UMNOOnline - @Anwaribrahim Sah Gila Bila Mahu Runtuh Demokrasi Malaysia Ketika Pertahan Demokrasi Mursi Luar Negara ???

Posted: 05 Jul 2013 07:36 AM PDT

Hormat Keputusan Pilihanraya Mesir.. Anwar Terlupa Hina Diri Sendiri

Berikut adalah kenyataan Anwar Ibrahim sejurus selepas Mesir menyaksikan kejatuhan Presiden Morsi:

"Pemimpin yang dipilih secara demokratik melalui pilihan raya bebas dan adil tidak seharusnya digulingkan sebegitu rupa.  Tidak kira apa pengakhirannya, caranya adalah tidak wajar."

Anwar nampaknya tidak dapat menerima rampasan kuasa oleh tentera Mesir kerana menyifatkannya sebagai tidak menghormati keputusan pilihanraya yang meletakkan Presiden Morsi di puncak kuasa.

Anwar juga menganggap tindakan merampas kuasa tanpa melalui pilihanraya adalah tidak wajar kerana menyalahi demokrasi.

Tetapi, berikut pula adalah laporan oleh Free Malaysia Today serta dipetik oleh AltThaiNews http://altthainews.blogspot.com/2013/05/us-prepares-to-overthrow-malaysian.html pada 15 Mei 2013, bertajuk "BN Akan diTumbangkan Tahun Ini":

Pakatan Rakyat berikrar akan menggulingkan kerajaan BN melalui jalanraya.  Jurucakap di dalam forum yang berlangsung semalam sebulat suara bersetuju bahawa menunggu 5 tahun lagi untuk pilihanraya adalah terlalu lama dan berikrar akan menggulingkan kerajaan BN melalui kekerasan.

Tambah laporan itu lagi:

Hishamuddin Rais menyatakan bahawa tiada gunanya membawa ketidakpuasan hati mereka ke mahkamah kerana sistem perundangan dikawal oleh kerajaan.

"Kerana itulah kita mesti membawanya ke jalanraya.  Kita mesti keluar.  Apa yang Najib suka adalah salah dan apa yang dia tidak suka, itulah yang kita mesti lakukan.  Kita akan gerakkan kumpulan yang besar ke jalanraya.  Ini bukan ugutan, ini adalah janji!"

Dan ini pula laporan dan wawancara Anwar dengan Interpress Service News Agency http://www.ipsnews.net/2012/02/malaysians-must-vote-out-corruption-racism/ pada 24 Februari 2012:

BANGKOK, Feb 24 2012 (IPS) – Pemimpin pembangkang Malaysia yang berkarisma, Anwar Ibrahim, menyentuh semangat 'Arab Spring' bagi menamatkan 55 tahun pemerintahan UMNO dan parti komponennya di negara Asia Tenggara itu.  

"Malaysia tidak boleh tersisih dari apa yang berlaku di seluruh dunia, terutamanya dunia Islam," kata ketua Parti Keadilan Rakyat yang berumur 64 tahun itu. 

"Bagi kami di Malaysia, ini adalah tanda yang meyakinkan:  trend ke arah demokrasi, kebebasan dan lebih ketelusan di dunia Arab."

dan: "Arab Spring, adalah berguna bagi kami di dunia Islam dalam hal ini.  Ia mempunya impak bagi erti demokrasi."

Nampaknya ketika mengutuk rampasan kuasa yang berlaku di Mesir, Anwar telah dengan tidak sengaja mengutuk diri sendiri.

Nampaknya ketika mengutuk rampasan kuasa yang berlaku di Mesir, Anwar telah dengan tidak sengaja mengutuk diri sendiri.

Mungkinkah Anwar lupa bahawa beliaulah yang ke hulu ke hilir meragam tidak mahu menerima keputusan pilihanraya dan beliau jugalah yang menggerakkan 'lembu dan kambingnya' ke jalanraya kerana ingin melakukan rampasan kuasa.

Walaupun sering menafikan yang beliau ingin merampas kuasa melalui keganasan, tetapi perkataan Arab Spring yang dipilih oleh Anwar itu sendiri sudah cukup untuk membuktikan yang beliau ingin mencetuskan anarki.

Arab Spring sehingga kini telah menyaksikan hampir 130,000 kematian di semua negara yang terlibat.  Paling ramai adalah di Syria iaitu hampir 100,000, tetapi dikhuatiri lebih ramai lagi yang belum dilaporkan.  Diikuti Libya 30,000 dan beberapa ratus atau ribu lagi di Mesir, Tunisia, Algeria, Yemen dan lain-lain.

Justeru, bagaimana Anwar boleh menjadikan Arab Spring sebagai sumber inspirasi tetapi di masa yang sama menafikan ingin mencetuskan anarki?

Bagaimana Anwar mengutuk rampasan kuasa melalui kekerasan tetapi di masa yang sama turut ingin melakukannya?  Bagaimana Anwar meminta orang lain menerima keputusan pilihanraya sedangkan beliau sendiri tidak mahu menerimanya?

Kesimpulannya, benarlah kata orang-orang di keliling Anwar, bahawa Anwar sudah gila.

Mr Beruang Biru


Sent from my iPhone

Gelombang Kick Siar Video Sedih Ibrahim Ali Luah Kekecewaan Terhadap BN & PM @NajibRazak

Posted: 05 Jul 2013 07:25 AM PDTPanglima begitu sedih melihat kekecewaan Datuk Ibrahim Ali yang jelas lagi nyata beliau adalah pejuang Melayu Islam sejati dulu kini selamanya. Beliau memang hebat berpidato dan juga hebat memimpin NGO Perkasa beliau. Meskipun pernah melompat kerana teguh berpegang pendirian dan berani menyuarakan pandangan.

Dalam usia beliau hari ini di saat rakyat kerugian membiarkan beliau tidak dipilih sekali lagi di Parlimen, adalah lebih rugi kepada kita jika beliau tidak diberi penghargaan sewajarnya.

Sedih bila pejuang sebegini diperlakukan tanpa dipandang! Adakah sudah buta mata penasihat di sekeliling Perdana Menteri akan usaha keras Datuk Ibrahim Ali ?

Adakah sudah dianggap rasis usaha Perkasa?

Adakah Melayu akan terbela tanpa NGO seperti Perkasa memperkuanhkannya???

Sayang seribu kalo sayang beliau dilupakan.

Apakah tidak ada jasa beliau yang selari dengan perjuangan Umno wahai YAB Perdana Menteri?

Adakah selepas meninggal baru kita mahu peduli? Begitukah wahai penasihat Perdana Menteri?

Rayu kami agar orang seperti ini jangan dilupakan. Jangan ada orang meminggirkan pejuang sejati seperti beliau ini.

Jangan kerana tegar membela Melayu maka PM khuatir melantik beliau sedangkan PRU yang lalu jelas Cina tidak jugak sokong BN walau bermacam cara dilakukan.

Lihat video serta artikel dan harap kita semua dapat memberi mesej yang membina kepada PM melalui alam maya agar ia dapat tembus pintu Seri Perdana demi kebaikan anak bangsa kita.

Jika ia gagal juga dibaca oleh YAB Perdana Menteri maknanya ada 'hantu' yang cuba menghalang komunikasi antara rakyat jelata dengan pemimpin tertinggi negara!

Jangan sampai laporan kepada PM diubah lalu menjadikan fakta tidak benar  hingga menyebabkan keadaan makin parah.

Baca selanjutnya.

Entri ini dari Blogger Kelantan

Datuk Ibrahim Ali meluahkan kekecewaannya terhadap kepimpinan Umno dan Barisan Nasional yang dikatakan telah meminggirkan beliau dan lebih mementingkan golongan penentang.

Rasanya bukan setakat Ibrahim Ali yang merasakan demikian, bahkan ramai lagi kerana itulah hakikat sebenar yang diamalkan oleh kepimpinan UmnoBN.

Dijangkakan lebih ramai lagi yang akan mengikut jejak Tok Him, selain kumpulan NGO, penulis blog juga tidak terkecuali

Baca dan lihat video di bawah :Baca lagi

http://gelombangkick.blogspot.com/2013/07/video-ibrahim-ali-luah-kekecewaan.html?m=1


Sent from my iPhone

Kedudukan Blog Mesra Kerajaan Terbaru cc @NajibRazak @MuhyiddinYassin @Zahid_Hamidi

Posted: 05 Jul 2013 06:55 AM PDT

Berikut adalah kedudukan semasa blog mesra kerajaan sehingga tarikh 1 Julai 2013. Untuk makluman,kami kini hanya menyenaraikan 100 Blog terbaik sahaja. Harap maklum.

 Slide1 Slide2


Klik link di bawah untuk ranking seterusnya...

http://www.suaragenerasibaru.com/?p=83961


Sent from my iPhone

@UMNOOnline - Kerajaan Tarik Balik Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam 2013 - @MuhyiddinYassin

Posted: 05 Jul 2013 04:29 AM PDT

Kerajaan Tarik Balik Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam 2013

KUALA LUMPUR, 5 Julai –  Jemaah Menteri pada Jumaat bersetuju untuk menarik balik Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Rang Undang-Rang tersebut dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat pada 26 Jun lalu oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Muhyiddin berkata isu status agama anak dalam kes ibu atau bapa memeluk agama Islam telah dibincangkan secara mendalam oleh Kabinet dengan mengambil kira pandangan dan kebimbangan pelbagai pihak termasuk parti komponen Barisan Nasional (BN).

"Kabinet bersetuju penarikan balik Rang Undang-Undang itu adalah perlu demi memastikan isu penentuan agama anak dalam kes seumpama itu diselesaikan dengan cara yang adil kepada semua," katanya dalam kenyataan selepas mesyuarat Kabinet, Jumaat.

Muhyiddin berkata keputusan untuk menarik balik Rang Undang-Undang itu juga dibuat bagi memberi masa kepada kerajaan dan semua pihak untuk meneliti semula undang-undang tersebut secara holistik.

"Rang undang-undang ini hanya akan dibentangkan semula setelah mendapat persetujuan semua pihak," katanya.

Semua pindaan yang berbangkit daripada penggubalan Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013 juga akan ditarik balik, katanya.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan kerajaan percaya Islam adalah agama yang adil kepada umat manusia, maka isu pertikaian status agama anak perlu diselesaikan secara adil berdasarkan prinsip keadilan dalam Islam.

Fasal (4) Perkara 12 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa agama seseorang yang di bawah umur 18 tahun hendaklah ditetapkan oleh "his parent or guardian" (ibu bapa atau penjaga).

Sebelum ini, Mahkamah Persekutuan dalam kes Subashini a/p Rajasingam melawan Saravanan a/l Thangathoray [2008] 2 MLJ 147 telah mentafsirkan perkataan 'parent' sebagai mufrad.

Fasal 107(b) dalam Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013 telah digubal berdasarkan peruntukan Fasal (4) Perkara 12 Perlembagaan Persekutuan dan kes Subashini.

http://www.umno-online.my/?p=88389&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


Sent from my iPhone

Naib Ketua Pemuda UMNO @Razaliibrahim Ulas Jonker Walk dan Bazar Ramadhan & Tiga Sebab Yang Boleh Meruntuhkan Malaysia !!!

Posted: 05 Jul 2013 02:15 AM PDT

Pandangan ini wajar diteliti dan dihayati oleh semua kaum di Malaysia agar jangan menelan hasutan sehingga menjejaskan perpaduan dan keamanan negara kita.

Jangan kerana tangan kita musuh negara bakal bertepuk tangan gembira ekoran emosi yang dibakar sehingga meruntuhkan kemakmuran yang telah dicapai hasil pengorbanan semua bangsa dan dinikmati oleh semua tanpa sebarang diskriminasi.

Semangat patriotisme sememangnya sangat penting kerana jika tidak ada di dalam hati maka ia akan menjadikan setiap orang memikirkan diri sendiri sehingga memudahkan usaha meruntuhkan negara dapat dilakukan dengan mudah.

Baca dan sebarkan pandangan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini yang juga merupakan Ahli Parlimen Muar...

Pembangkang Digesa Henti Peralat Emosi Rakyat – Razali

KUALA LUMPUR 3 Julai – Ahli Majlis Tertinggi UMNO,  Datuk Razali Ibrahim mengingatkan pembangkang agar tidak terus-menerus memperalat emosi rakyat dalam permainan politik mereka kerana dikhuatiri boleh mencetuskan perkara yang tidak baik untuk negara.

Menurut beliau tindak-tanduk seumpama itu adalah sesuatu yang amat merbahaya dan jangan sesekali berterusan memperalatkan apa yang berlaku demi kepentingan mana-mana pihak.

"Banyak contoh dalam dunia, konflik pergaduhan berlaku atas perkara seumpama ini.Ada tiga sebab ….pertamanya berebut wilayah, keduanya suku kaum dan ketiganya perbezaan agama. Di banyak tempat berlaku kerana ketiga-tiga sebab di atas dan ketiga-tiga di atas ada di Malaysia.

"Kita boleh hidup aman, sejahtera dan membangunkan negara sebabnya kita jaga ketiga-tiga perkara berkenaan. Malangnya hari ini perkara itu telah dipolitikkan dan ianya berbahaya kepada kedudukan negara kita sebab ketiga-tiga punca yang biasa berlaku mana-mana tempat di dunia ada di negara kita hari ini.

"Kita ada pelbagai kaum etnik dan kita ada juga pelbagai agama. Jadi apa yang dibuat oleh pembangkang untuk menyelesaikan isu yang berbangkit di Melaka (Jonker Walk) contohnya adalah tidak betul," katanya kepada UMNO-Online di sini.

Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO seterusnya berkata tindak tanduk sedemikian perlu dihentikan demi pembinaan sebuah negara bangsa yang cemerlang dan berjaya.

"Kita dah cakap banyak kali dah. Kes kematian Teo Beng Hock contohnya masih dibangkitkan lagi pada pilihan raya umum yang lalu di kawasan saya. Rakyat masih diberikan maklumat yang tidak tepat sehingga menimbulkan kemarahan seolah-olah tidak wujud keadilan sedangkan kerajaan telah mengambil segala yang perlu.

"Perkara itu tidak seharusnya berlaku. Jangan menghukum dan menggunakan rakyat. Perasaan marah seumpama itu amat merbahaya," katanya.
Sent from my iPad

Berita Harian: SPR tak benar rakam kiraan undi Kuala Besut

Posted: 05 Jul 2013 12:05 AM PDT

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak membenarkan rakaman secara langsung diadakan ketika proses pengiraan undi semasa pilihan raya kecil Kuala Besut.
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata ini kerana ketika proses pengiraan berjalan, calon sudah mempunyai ejen yang mewakili mereka.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat khas SPR di sini, sebentar tadi.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SPRtakbenarsiaranlangsungproseskiraanundiKualaBesut/m/mArticle


Sent from my iPhone

PRK Dun Kuala Besut: Tarikh-tarikh Penting

Posted: 04 Jul 2013 11:43 PM PDT

Tarikh Keluar Writ : 5 Julai 2013

Tarikh Notis Pilihan raya : 6 Julai 2013

Tarikh Penamaan Calon : 12 Julai 2013

Tarikh Pengundian Awal : 20 Julai 2013

Tarikh Pengundian Sebenar : 24 Julai 2013

http://mymassa.blogspot.com/2013/07/prk-dun-kuala-besut-tarikh-tarikh.html?m=1


Sent from my iPhone

The Unspinners

Posted: 05 Jul 2013 11:20 PM PDT

The Unspinners


Cina muda mahu SEMUA Melayu dihalau

Posted: 05 Jul 2013 06:43 PM PDT

Boikot TEPONG BERACUN? Tipu subsidi?

Posted: 05 Jul 2013 07:58 AM PDT

Melayu Pengerang kejar peluang, Peduli pembangkang batu api

Posted: 05 Jul 2013 05:00 AM PDT

sekupangdua

Posted: 05 Jul 2013 11:19 PM PDT

sekupangdua


MAT VESPA INDON YANG BERANGAN NAK MILIKI MOTORSIKAL CHOPPER

Posted: 05 Jul 2013 07:00 PM PDT

Kekadang kita di Malaysia bukan lagi heran kalau deruman atau konvoi motorsikal yang berkuasa besar memenuhi deretan kumpulan biker besar samada berbentuk sport ataupun easy rider ataupun Chopper, tapi itu di Malaysia sebaliknya tidak di Indonesia, akibat memegang angan-angan dan berharap dapat memiliki motorsikal chopper sehingga sanggup mengubahsuai motorsikal jenis Vespa milik mereka

 Hujung minggu lalu peminat kustomasi Vespa Indonesia berkumpul di Cibeureum, Jawa Barat.
Mereka mempamerkan Vespa mereka yang sudah diubah suai, ada yang nampak macam chopper dan ada juga yang mempunyai atap rumbia.
Apa yang pasti siapa sangka ada subculture mengubahsuai Vespa menjadi motosikal aneh.
Kami tak pasti sama ada di Malaysia ada peminat Vespa seperti ini.

Desktop62_01
Desktop62_02

Desktop62_03
Desktop62_04

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 05 Jul 2013 11:12 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Il ne serait pas instructive si vous avez utilise bonus casino d’etre douloureux

Posted: 04 Jul 2013 11:19 PM PDT

Je sais que des tonnes de groupies vont apprendre beaucoup de casino en ligne et je ne sais pas où mon niveau de sensibilisation casino virtuel serait à l’heure actuelle. Vous remarquerez au moins un de ces année un. Si vous ne comprenez toujours pas ce qui se passe ici, je vais faire ce vraiment compliqué. Il couvrira votre arrière. Je veux prendre quelques pas en arrière pour regarder le tableau d’ensemble. C’est une façon de profiter de la mâcher.
Je ne suis pas trop bavard à son égard.

Appelez-moi idiot, je viens d’apprendre par des personnes compétentes qui touchent à blackjack.

C’est une façon d’entrer dans perdre face à cela.
A l’époque, les gens de routine voulait casino en ligne mais seuls les riches pouvaient se le permettre. En un mot, c’est ici : Il n’ya rien de fait inexactes avec ce que je dis. Je parie que vous ne savais pas que vous avez un penchant concernant casino en ligne. Loin de moi l’idée de laisser entendre que sur casino en ligne france. Lorsque les apprenants se sentent de jeux de casino, ils sont automatiquement compter de casino francais. J’espère que vous allez essayer de nouvelles choses quand il se rapporte à casino en ligne. En ce qui concerne le cas particulier de jeux casino sans telechargement gratuit devant nous, peut-être que nous devrions examiner de plus. Pour cela, vous ne pouvez pas trouver une meilleure personne. C’est une déclaration puissante.

Je suis malade et fatigué de faire ce que les adultes plus et plus.

Vous devriez découvrir gratuitement des conclusions dans ce domaine. Ce que j’ai à parler n’est pas en référence à roulette en ligne, mais plutôt la stratégie derrière elle.

Belantan

Posted: 05 Jul 2013 11:10 PM PDT

Belantan


Tangani Diskriminasi Terhadap Melayu-Islam?

Posted: 05 Jul 2013 08:02 PM PDT


Sebuah syarikat telekomunikasi swasta asing yang berpangkalan di Cyberjaya diketahui mengajak dan menggalak beberapa eksekutif Melayu-Islam ke gereja. Walaupun berat hati dan tidak rela, mereka berasa begitu tertekan kerana bimbang ada implikasi ke atas karier jika tidak mengikut kehendak majikan. Perkara ini telah berlarutan sekian lama. Sehinggalah, ada seorang yang berani membuat laporan kepada jabatan sumber manusia syarikat tersebut dan juga kepada Jabatan Agama Islam Selangor. Seterusnya, laporan polis telah dibuat di Balai Polis USJ, Petaling Jaya pada 16 Mac 2012.

Apabila pihak majikan menyedari kes ini, mereka mengenal pasti staf yang telah membuat laporan-laporan tersebut lalu beliau dibuang kerja. Kes ini dibangkitkan di Dewan Rakyat oleh bekas Ahli Parlimen kawasan Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali pada 4 April 2012. Saya kurang pasti bagaimana syarikat tersebut, Jais atau pihak polis mengendalikan kes ini atau apa kesudahannya.

Beberapa hari lalu, timbul pula berita perihal pengalaman wanita Melayu-Islam yang dipaksa membuka tudung dan memakai skirt sebagai syarat diterima bekerja di sebuah syarikat rangkaian foto bukan Islam. Sebelum ini pun, kita pernah mendengar atau membaca pengalaman orang Melayu-Islam yang tidak diterima bekerja kerana tidak boleh berbahasa Mandarin atau mengalami kesukaran di tempat bekerja kerana tidak dibenarkan bersolat pada waktu solat. Berkaitan hal ini, masyarakat Melayu di negara ini umumnya berasa cukup aib dan marah apabila ada pihak yang mempertikai masjid memperdengarkan azan ketika masuk waktu solat, atau mahu diberi kebenaran guna kalimah ALLAH dalam kitab mereka.

Kedai gambar FOTO ZZOOM di simbah cat merah gara-gara tidak membenrkan wanita muslim tutup aurat!

Sekali fikir, perkara seperti ini sepatutnya tidak berlaku di Malaysia. Ini bukan negara di mana orang Melayu-Islam adalah minoriti seperti di Singapura, Thailand, Hongkong, Jepun atau Korea. Kes diskriminasi yang teruk biasa kita dengar berlaku ke atas penduduk beragama Islam di banyak negara yang mana bilangan mereka sedikit atau berstatus pendatang. Misalnya di Perancis, Australia, Amerika Syarikat dan United Kingdom, kita dengar dan baca bagaimana orang Islam didiskriminasi di tempat tinggal atau tempat kerja kerana pakaian, bahasa dan cara mereka mengamalkan budaya dan agama.

Ada yang dicerca, dipulau malah ada yang menjadi mangsa keganasan fizikal. Masjid dibakar atau dirosakkan. Lebih buruk, di Myanmar dan Xinjiang, ribuan orang Islam telah dibunuh atau tercedera kerana diserang dan kediaman mereka dibakar. Ratusan ribu lagi jadi pelarian atau orang tidak bernegara. Dosa mereka adalah kerana dilahirkan sebagai orang Islam di negara bermajoriti Kristian, Buddha, Hindu atau komunis, justeru menjadi minoriti yang tidak diberi pengiktirafan, hak atau diterima sebagai warganegara.

Berbalik kepada isu pokok. Orang Melayu-Islam di negara ini bukanlah jenis yang rasis. Tapi janganlah dicabar maruah mereka. Jagalah sensitiviti agama dan budaya dalam kehidupan bermasyarakat majmuk. Semua faham latar belakang sejarah Malaysia, serta sumbangan rakyat pelbagai kaum dalam perjuangan mencapai dan mengisi kemerdekaan sehingga ke hari ini. Asas kejayaan, perpaduan dan pembangunan masyarakat dan negara adalah konsep perkongsian kuasa dan prinsip demokrasi yang diamalkan pemerintah serta sikap saling menghormati dan kerjasama antara satu sama lain.

Cauvinisme dan sikap rasis yang ditunjukkan apabila mengenakan syarat-syarat tidak munasabah untuk ambil orang Melayu-Islam bekerja bukan sahaja bertentangan dengan Perlembagaan, hak kebebasan beragama dan semangat muhibah, malah menghina dan mencabar maruah orang Melayu-Islam. Ibarat ada majikan Melayu-Islam mengenakan syarat mesti fasih berbahasa Melayu, pandai menulis Jawi dan pakai tudung atau baju Melayu terhadap pemohon orang Cina atau India yang beragama Buddha, Kristian atau Hindu.

Ekoran kemarahan dan ketidakpuasan hati di kalangan sebahagian masyarakat Melayu-Islam terhadap sikap cauvinisme dan diskriminasi yang ditunjukkan sesetengah syarikat atau majikan Cina, ada yang menuntut mereka memohon maaf atas kebiadaban dan sikap keterlaluan sebegini serta pemboikotan produk dan perkhidmatan syarikat milik Cina. Tindakan ini tentunya memburukkan lagi keadaan dan menyukarkan usaha kerajaan mencapai penyatuan nasional selepas keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 baru lalu. Namun, elok jugalah jika syarikat dan majikan bukan Islam lebih sensitif dalam hal-hal seperti ini.

Sumber : DR MASHITAH IBRAHIM

Suara Politik
Belantan

Takut rahsia terbongkar, DAPig melalui Kit Siang anak beranak nafi dan bantah RCI siasat RBA?

Posted: 05 Jul 2013 08:05 AM PDT


Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam-Melayu tidak terkejut dengan tindakan Lim Kit Siang menentang cadangan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat kewujudan serta tindak-tanduk tentera siber pembangkang, Red Bean Army (RBA).

Ketua Sekretariat Publisitinya, Dzulkarnain Taib berkata, tindakan Penasihat DAP yang membuat penafian keras terhadap dakwaan tersebut serta menolak usaha untuk merungkai isu kewujudan dan agenda tersirat RBA hanya menguatkan lagi persepsi rakyat bahawa parti itu mempunyai kaitan dengannya.

"Adakah cadangan siasatan terhadap kaitan DAP dengan RBA sebenarnya telah menyentuh 'perasaan' parti itu sehingga meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak campur tangan untuk menghalang cadangan kami diterima kerajaan?

"Sebelum ini DAP bersama-sama sekutunya, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak henti-henti menyerang kerajaan dengan mengada-adakan pelbagai isu tanpa bukti dan asas yang kukuh. Namun apabila ada pihak yang menyentuh mengenai dakwaan pembabitan DAP dengan RBA, mengapa pula parti itu bersikap hipokrit dan melenting?," soalnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Selasa lalu, Dzulkarnain yang mewakili NGO berkenaan menyerahkan memorandum kepada kerajaan supaya Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dibentuk bagi menyiasat kewujudan serta tindak tanduk tentera siber pembangkang, RBA.

RBA yang dibentuk bagi mencipta penipuan dan memanipulasi fakta bukan sahaja menyerang Barisan Nasional (BN), malah sesiapa sahaja yang menyokong parti itu.

Pasukan berkenaan yang dikatakan berpangkalan di sebuah hotel di ibu negara dan juga di pejabat Komtar, Pulau Pinang akan menyerang serta menakut-nakutkan sesiapa sahaja yang menyatakan perkara buruk tentang DAP dan pakatan pembangkang.

RBA juga didakwa memainkan peranan memanipulasi sentimen kaum Cina untuk menolak calon Melayu daripada BN yang bertanding dalam PRU-13 lalu.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang menafikan beliau mengetahui tentang kewujudan RBA walaupun pendedahan tentang tentera siber pembangkang itu dibuat oleh bekas Setiausaha Eksekutif Pemuda Kebangsaan DAP, Shen Yee Aun.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula seolah-olah cuba menutup kaitan parti itu dengan pergerakan RBA dan mengalih isu sebenar dengan mengecam Utusan Malaysia kononnya mengaitkan isu tersebut dengan sentimen perkauman.


Dalam pada itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim yang menerima memorandum berkenaan menjelaskan, cadangan penubuhan RCI tersebut akan dibawa ke Kabinet esok.

Dzulkarnain berkata, sebagai parti yang sudah wujud lebih empat dekad, DAP sepatutnya menunjukkan kematangan politik serta sikap terbuka dan bukannya menyerlahkan wajah sebuah parti perkauman yang didakwa mendukung perkauman.

DAP seharusnya menyokong sebarang usaha daripada NGO seperti Gabungan NGO Islam-Melayu yang mahu melihat keamanan, perpaduan dan kemakmuran negara ini dikekalkan malah terus diperkukuhkan.

Kami melihat gerakan anti-nasional yang dijalankan RBA telah mencapai ke tahap yang mengancam keselamatan negara serta menggugat kestabilan politik," tegasnya.

Suara Politik
Belantan

Soksek-soksek akhbar berbahasa Cina...!!! Orang Cina mula merasa mereka di permainkan Anwar?

Posted: 04 Jul 2013 11:40 PM PDT


Akhbar China Press bertarikh 28 Jun 2013 melalui ruangan Kedai Kopi Orang Ramai memaparkan tulisan Soon Tian Bee berkenaan Anwar Ibrahim menyebabkan penyokong pembangkang tidak selesa.

Paparan angkat sumpah oleh Ahli-ahli Parlimen dalam suratkhabar dan Facebook, kelihatan Ketua Pembangkang duduk semeja bersama dengan Perdana Menteri dan timbalannya serta Yang Dipertua Dewan bergurau senda dan gelak ketawa selepas majlis angkat sumpah. Saya tidak faham kenapa Anwar lancarkan perhimpunan hitam dan menentang keputusan PRU-13, menuduh BN melakukan penyelewengan dan merampas kuasa di samping menuduh Najib tidak layak menjadi Perdana Menteri.

Dalam perhimpunan hitam, Anwar bersama orang ramai marah Najib tetapi apabila Anwar tergelak besar dengan pemimpin-pemimpin UMNO dalam Dewan Rakyat, penyokong yang baring di tengah jalan di luar bangunan Parlimen, seramai 33 orang rela diri ditangkap, apa perasaan mereka melihat gambar itu?


Apabila mereka berdepan dengan pihak lawan, pihak media tetap mengikuti, mereka paparkan imej yang begitu baik, saling bersalaman dan gelak ketawa. Sebenarnya mereka tidak muafakat tetapi dapat hindarkan rakaman wajah sebenar daripada pihak media, umpama seperti pepatah Cina, menyimpan jarum dalam lipatan kain.

Tetapi orang seperti Anwar "dipaksa" duduk semeja dengan musuh politiknya dan makan bersama, tidak kelihatan bertengkar ataupun bergaduh, masih boleh bergurau senda gelak ketawa sehingga 'nampak gigi tidak nampak biji mata'. Jika kita lihat keadaan ini, apakah pandangan pembaca, ahli-ahli PKR dan ahli BN terhadap telatah Anwar?


Mungkin ramai orang beranggapan Anwar terperangkap dengan media BN, media sengaja paparkan gambar itu supaya sikap Anwar yang tidak sukakan BN dapat dibersihkan untuk bohongi pembaca. Ada betulnya, mereka gunakan pelbagai cara dan taktik untuk perangkap pihak lawan. Masalah sekarang, ada berapa ramai orang politik yang diperangkap oleh pihak media?

Walaupun Lim Guan Eng dan Tan Sri Koh Tsu Koon bertembung muka, Guan Eng tidak pernah paparkan sebarang tindakan yang hilang kawalan. Sebab itu kita boleh berkata, ahli politik apabila terserempak dengan pihak media, tingkah laku mereka perlu lebih berhati-hati. Jika mereka terlepas cakap, mungkin pada masa itu kebetulan sedang membuat rakaman, boleh menyebabkan penyokong mereka rasa tidak selesa dan mereka akan menjadi bahan ketawa dunia.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 05 Jul 2013 11:09 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


"You Malay go back to Sumatera" - Anak cina rasis

Posted: 05 Jul 2013 10:56 PM PDTKalau ikutkan hati, Mymassa nak photocopy banyak-banyak statement amoi ni, tempek kat dahi Melayu PKR dan PAS. 

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 05 Jul 2013 11:04 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Ahli Parlimen PAS Turut Menyokong Kempen Boikot Perniagaan CINA...

Posted: 05 Jul 2013 10:00 PM PDT

Pasaraya giant di asaskan oleh keluarga Teng, ini bermakna giant milik orang cina...

Baru-baru ini pasaraya itu sudah mula nak kacau perniagaan runcit orang melayu, kalau tak silap aku, kedai runcit giant menggunakan nama G ekspres sudah mula bertapak di seksyen 7 shah alam...

Soalnya kenapa pasaraya itu membuka perniagaan runcitnya di kawasan shah alam yang di situ juga terdapat banyak peniaga-peniaga kedai runcit orang melayu, kenapa g ekspres tidak buka kedainya di kawasan cina seperti di segambut, kepong atau di tempat lain, kenapa mesti di shah alam...???

Adakah ini salah satu usaha syarikat hyper market itu nak bunuh perniagaan orang melayu...???

Cerita lanjut mengenai hal ini korang boleh klik sini 


Jujur Aku Tanya, Yang Mana Satu Pilihan Korang...

Posted: 05 Jul 2013 07:00 PM PDT

Mana satu pilihan korang...

Setiap sen yang korang beli dari produk orang Islam ini akan di salurkan ke yayasan untuk membantu anak-anak melayu melanjutkan pelajaran dan membantu keluarga melayu memperbaiki kehidupan...

Mana kala setiap sen yang korang belanjakan untuk membeli produk orang kafir aku tak pasti kemana perginya... malah korang membantu mengkayakan seorang cina yang tidak menyumbang apa-apa kepada pembangunan agama Islam dan bangsa melayu...

Jadi mana satu pilihan korang...???


Akhbar Fitnah Masih Bebas Di Jual, KDN Perlu Ambil Tindakan...

Posted: 05 Jul 2013 06:00 AM PDT

Lokasi gambar ini diambil di kompleks pkns shah alam

Suara keadilan tidak mendapat permit untuk di cetak dan dijual dan harakah pula masih dijual kepada bukan ahli pas, sedangkan sewaktu harakah memohon permit untuk cetakan dan edaran, mereka telah berjanji bahawa harakah akan di jual kepada ahli-ahli pas sahaja...

Tapi apa yang berlaku semalam, dua akhbar fitnah itu masih di jual secara terbuka kepada orang awam, KDN perlu mengambil tindakan tegas terhadap pengedar dan penjual dua akhbar penyebar fitnah ini...

Tukar Agama Kanak-Kanak, Anwar Akan Bincang Dengan Ambiga & Guan Eng Dulu...

Posted: 05 Jul 2013 12:00 AM PDT

Isu penukaran agama kanak-kanak mendapat bantahan keras daripada teresa kok, tertekan dengan bantahan teresa dan beberapa orang cinabeng dalam pakatan, anwar memutuskan untuk berbincang dengan lim guan eng dan ambiga dahulu sebelum pakatan membuat keputusan sama ada menyokong pindaan perlembagaan yang di buat oleh jemaah menteri bn atau turut bersama-sama teresa kok dan lain-lain cinabeng membantah keputusan yang telah dibuat oleh jemaah menteri itu...

Kenapa anwar nak bincang dangan kafir harbi lim guan eng dan ambiga? sudah tiada lagi ke ulama dalam dalam pakatan haram...???

PenangWasabi

Posted: 05 Jul 2013 09:32 PM PDT

PenangWasabi


'Doa naikkan imej Guan Eng'?

Posted: 05 Jul 2013 03:32 AM PDT


Seorang ahli Pas memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa beliau bersetuju yang tindakannya menyebut nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam doa khutbah solat Jumaat di Masjid Jamek Padang Menora, Bukit Mertajam pada 25 Jun 2010 adalah berkaitan dengan imej Setiausaha Agung DAP itu.

Zakaria Ahmad yang merupakan khatib jemputan di masjid berkenaan berkata, doa untuk Guan Eng bertujuan menaikkan imej pemimpin tersebut.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan peguam Azmer Mohd. Saad yang mewakili Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya dalam perbicaraan kes saman fitnah yang dikemukakannya terhadap wakil rakyat berkenaan.

Zakaria menyaman Shabudin pada November 2010 berhubung artikel Doa dibacakan dalam Bahasa Melayu - Shabudin bertarikh 22 Ogos tahun sama yang disiarkan Utusan Malaysia kerana mendakwa artikel tersebut menjatuhkan reputasinya.


Selain Shabudin, Zakaria selaku plaintif turut menamakan Utusan Melayu (M) Bhd.; wartawan Utusan Malaysia, Azeli Ali dan Pengarang Mingguan Malaysia, Mohd. Zin Mahmud sebagai pihak defendan.

Tuntutan tersebut turut dibicarakan bersama saman plaintif terhadap New Straits Times Press (M) Bhd. (NSTP) beserta dua yang lain iaitu Ketua Pengarangnya ketika itu, Datuk Mior Kamarul Shahid dan wartawan, Amin Ridzuan Ishak berhubung artikel Khatib terus doakan Guan Eng yang disiarkan akhbar Berita Harian pada 22 Ogos 2010.

Dalam prosiding hari ini, Zakaria yang juga adik kepada Mufti negeri, Datuk Seri Hassan Ahmad turut bersetuju ketika disoal oleh Azmer bahawa semasa zaman pentadbiran Barisan Nasional (BN) di bawah Ketua Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon, beliau tidak pernah mendoakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

"Saya setuju tidak pernah mendoakan Tsu Koon supaya diberikan hidayah oleh Allah untuk memeluk Islam dan saya juga setuju bahawa dalam artikel yang disiarkan tidak langsung menyebut plaintif melanggari rukun khutbah," katanya.


Zakaria yang diwakili peguam, Azhar Ahmad turut memberitahu, tiada sebarang kebenaran yang diperoleh daripada Pegawai Agama Daerah atau Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang untuknya membaca khutbah di masjid berkenaan.

"Saya tidak mengisi apa-apa borang permohonan bagi menyampaikan khutbah Jumaat dan saya juga telah mula mendoakan Guan Eng semasa khutbah Jumaat sejak kira-kira dua tahun sebelum peristiwa di Masjid Jamek Padang Menora pada 2010," ujarnya.

Dalam kes berkenaan Utusan Melayu diwakili peguam, TKB Mohana Kumar manakala NSTP diwakili peguam, Rueben Mathiavaranam.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Zamani A. Rahim bersambung esok.

Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 05 Jul 2013 09:18 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 05 Jul 2013 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Budak Biadap Ini Wajib Ditahan Kerana Menghina Melayu

Posted: 05 Jul 2013 04:42 PM PDTMelenting Tony Pua Bila YB Simpang Renggam Dedahkan Fakta Ini #Parlimen2013

Posted: 05 Jul 2013 05:30 AM PDT

Dato Seri Shahidan Kassim Bidas Pembangkang Tentang Isu Akaun Luar Negara & Red Bean Army #Parlimen2013

Posted: 05 Jul 2013 03:30 AM PDT

Video Penuh Sidang Parlimen Sesi Sidang Petang Bhgn 1 ( 4 July 2013) #Parlimen2013

Posted: 05 Jul 2013 02:00 AM PDT

Dakwat Kekal Digunakan Dalam PRK Besut

Posted: 05 Jul 2013 12:00 AM PDT


Orang Besut sudah siap sedia untuk PRK Besut. Klik Fan Pages Facebook ini.

ALOR SETAR 4 Julai - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menggunakan dakwat kekal dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut walaupun terdapat beberapa isu mengenai penggunaannya dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, keputusan itu memandangkan penggunaan dakwat kekal masih termaktub dalam peruntukan undang-undang dan menjadi syarat bagi mengesahkan seseorang sebagai pengundi.

Walau bagaimanapun, tambah beliau, pihaknya menyedari beberapa kelemahan berhubung penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya umum lalu seperti tidak tahan lama, mengotorkan kertas undi dan sebagainya.

Markas Sebenar Red Bean Army Dibongkar

Posted: 04 Jul 2013 09:30 PM PDT


Akhirnya, DAP terkantoi bila membongkarkan sendiri kepada media, di mana sebenarnya markas Red Bean Army. Baca pendedahan lanjut di pautan ini.

r b f

Posted: 05 Jul 2013 07:19 PM PDT

r b f


Yusof Qaradawi : Sibuk Campur Urusan Politik Malaysia, Negara Sendiri Huru Hara

Posted: 04 Jul 2013 07:50 PM PDT


Orang yang dikatakan ulama terkenal dunia , Yusof Qaradawi yang berasal dari Mesir dan menetap di Mesir pernah campur tangan dalam urusan politik Malaysia apabila menulis sepucuk surat kepada rakyat Malaysia supaya menyokong Anwar Ibrahim sebagai PM. Lihat sini

Daripada Mesir dia cuba untuk campur tangan hal ehwal politik Malaysia....

Hari ini kita semua tahu apa yang terjadi di Mesir...

Di negara dia sendiri pun huru hara dan dia tak boleh nak nasihatkan rakyat negaranya atau selesaikan masalah, ada hati pula dia campur urusan politik di Malaysia dan nak nasihatkan rakyat Malaysia. Lucu kan ? 

Berhubung dengan krisis yang berlaku di Mesir, dijangkakan krisis tersebut akan semakin teruk dalam masa beberapa hari ini. 

Seperti yang kita maklum ramai rakyat Malaysia yang berada di Mesir, terutamanya para pelajar. Dalam krisis yang berlaku beberapa tahun lalu kerajaan telah memunggah rakyat Malaysia pulang ke tanah air demi menjaga keselamatan mereka. Seperti yang kita sedia maklum juga ramai para pelajar Malaysia adalah penyokong Pas. 

Saya jangka untuk krisis kali ini kemungkinan besar kerajaan sekali lagi akan menggerakkan operasi membawa pulang rakyat Malaysia. 

Demo bersih di Cairo
Untuk operasi kali ini saya cadangkan agar kerajaan hanya membawa pulang rakyat Malaysia yang tidak berparti atau yang menyokong BN sahaja. Yang sokong Pas atau puak-puak Pas jangan di bawa pulang. Sebab selama ini mereka memang suka kepada demonstrasi jalanan dan sebagainya. Sampai di Mesir pun mereka buat demo bersih dan sebagainya. Jadi kali ini biar mereka hidup dalam demonstrasi yang menjadi kegemaran mereka. Tak perlu kita nak fikir pasal keselamatan mereka dan sebagainya. Sebab masa mereka buat demo pun mereka tidak pernah fikir pasal keselamatan dan kesusahan orang lain. 

Hiduplah kau orang dalam demonstrasi yang menjadi kegemaran kau orang selama ini...

JURI RAKYAT

Posted: 05 Jul 2013 07:13 PM PDT

JURI RAKYAT


KISAH NYATA: JERITAN HATI BAYI DILUAR NIKAH

Posted: 05 Jul 2013 06:03 AM PDT

Suatu hari ada seorang wanita ,berlari-lari kecil menggendong bayinya hasil hubungan luar nikah... Di sertai hujan gerimis dia terus berjalan.. Suara hati kecil si bayi berkata "Ma papa mana kok sendirian ma? Ma aku mau diajak kemana ma? Dingin ma hujan ma?" Mama yang tidak tahu bahasa bayi akhirnya menghentikan langkahnya di bawah pohon beringin yang rindang untuk berteduh..

Si bayi berkata "Ma disini agak hangat ma? Ma mimik mimik.oek oek oek. Maka di berinya susu dot. Ma aku ko ditinggal ma? Asi..k mama mau manggil papa ya asiik.."

Hingga waktu terus berjalan akhirnya tiba waktu maghrib.. "Ma.. aku dingin ma hangati ma?" Si bayi menangis oek oek oek di sertai hujan gerimis tak henti hentinya..

Si wanita itu akhirnya tiba dipos gardu ternyata disitu ada seorang laki laki tidak lain adalah jaga malam.. "Tumben darimana dik kok basah kuyup begini.." "Dari kerja mas.." jawab wanita itu sambil kebingungan kaya orang plenggang plenggong.. "Kerjanya dimana dik?" ucapnya yang penuh tanda tanya.. " Eeeaanu mas eenu. Di....di...sana ada mas..disana ada bayi mas.." Dan penjaga malam semakin curiga jangan-jangan ada yang gak berers dengan orang ini.. "Maksud kamu apa dik aku gak paham.." "Udah pokoknya datangi aja di bawah pohon beringin sana.." Sambil ngeloyor meninggalkan tempat itu.. Dalam hatinya sambil berkata, "aku gak mau menanggung aib diriku, keluargaku dan saudara saudaraku pokoknya aib ini harus kurahasiakan" gumam dalam hatinya..

Di bawah pohon yang rindang bayi itu menggigil kedinginan selimutnya gak mampu menahan dingin karena diterpa tetesan air hujan.. dari dedaunan pohon beringin.. "Ma..dingin ma..? Kenapa tinggalkan aku ma.." Dan waktu pun terus berjalan hingga jam I1 malam.. Tiba tiba sesuatu datang menghampirinya.. "Ikut saya ya disana hangat gak dingin.." Si bayi senangnya bukan main.. "Hore..papa datang mama mana.? "Aku bukan papamu nak mamamu pulang ke kerumah keluarganya papamu lagi tidur di hotel sama tante girangya nak." Sambil menangis kejang2 menahan dinginnya akhirnya terkulai lemas.. "Udah ayo ikut aku aja ya?" "Tida,..,k aku mau sama papaku dan mamaku aku sayang banget sama mama dan papa.." "Sudah ayo disini dingin.." Dengan digandeng terbang ke awang-awang entah kemana? "Lo ragaku ko di tinggal kata si bayi.." "Kamu tidak mungkin kembali keragamu nak.

yok ikut aku ke surga.." " Jadi kamu malaikat ya?" "Iya nak?" "Mama dan papa kapan kesana? Aku ingin melihat papa dan mama.? Aku masih belum bisa melihatnya umurku kan masih 1 hari." "Iya itu urusan Tuhan nak?"

Disisi lain penjaga malam masih diliput rasa penasaran yang di ucapkan wanita itu..

Akhirnya dia beranjak menuju apa yang di ucapkan wanita tadi? Dan.. "innalilahiwainn alillihi rojiu..n." dia kaget bukan main ada sosok bayi terbujur kaku dengan tangan seperti melambai disertai bibirnya yang agak membiru karena keletihan menahan dingin menangis yang bekepanjangan

Legenda Batu Joko Budeg - Cerita Rakyat Tulungagung (Jawa Timur)

Posted: 05 Jul 2013 04:59 AM PDT

Batu Joko Budeg Konon menurut cerita para tetua di kabupaten Tulungagung, ada seorang Jejaka bernama Joko Budeg yang keturunan orang biasa dan Roro Kembangsore dari keluarga Ningrat. Joko Budeg sangat mendambakan Roro Kembangsore menjadi pasangan hidupnya, karena Joko Budeg mencintai Kembangsore dengan sepenuh hatinya.
Tentu saja keinginan Joko Budeg yang berlebihan ini tidak mendapat tanggapan dari Kembang Sore, karena Kembangsore berpendapat bahwa Joko Budeg bukanlah pasangan yang setimpal untuk dirinya.
Sebagai lelaki Joko Budeg tidak pernah surut keinginannya untuk mempersunting wanita idamannya, berbagai cara sudah dilakukan agar keinginannya bisa terwujud.
Lama kelamaan hati Kembang Sore yang keras bagaikan batu, luluh oleh keseriusan Joko Budeg mendekati dirinya. Tetapi tentu saja keinginan ini tidak serta merta diterima begitu saja oleh Kembang Sore. Roro Kembangsore mau menerima lamaran Joko Budeg dengan persyaratan yang harus dipenuhi oleh Joko Budeg.

Kembang Sore mau dipersunting oleh Joko Budeg asalkan Joko Budeg mau bertapa 40 hari 40 malam di sebuah bukit, beralaskan batu dan memakai tutup kepala "cikrak" (alat untuk membuang sampah di Tulungagung) sambil menghadap ke Lautan Kidul. Joko Budeg menerima persyaratan ini, dan melaksanakan apa yag diminta oleh Roro Kembang Sore.

Setelah waktu berlalu sesuai yang dijanjikan, Roro Kembang Sore berharap Joko Budeg datang untuk memenuhi janjinya. Setelah ditunggu 1 hari 1 malam, ternyata Joko Budeg tidak muncul juga, kembang sore mulai cemas (karena sebenarnya di hati Kembang Sore juga tumbuh rasa cinta kepada Joko Budeg). Seketika itu juga Kembangsore mendatangi bukit yang digunakan untuk bertapa Joko Budeg. Sesampai disana masih Nampak Joko Budeg dengan khususnya bertapa. Kasihan melihat keaadaan itu, kembangsore membangunkan Joko Budeg dari bertapanya.

Setelah cukup lama usaha Kembang Sore untuk membangunkan Joko Budeg tidak membawa hasil, akhirnya Kembang Sore jengkel, dan keluar kata-kata yang cukup keras "ditangekke kok mung jegideg wae, koyo watu" (bahasa jawa Tulungagungan, dibangunkan kok tidak bangun-bangun, kayak batu) seketika itu terjadi keajaiban alam, Joko Budeg berubah wujudnya menjadi batu. Saat ini bukit tempat Joko Budeg bertapa dikenal dengan nama "Gunung Budeg" dan patung Joko Budeg bertapa masih untuh sampai sekarang.

Roro Kembang Sore, dengan penyesalan yang dalam, kembali ke kediamannya dan bersumpah tidak akan menikah dengan orang lain selain Joko Budeg. Roro Kembang Sore akhirnya bertapa di satu tempat, sampai meninggal dan dikuburkan di tepat itu. Saat ini tempat pemakaman kembang sore dikenal sebagai Pemakaman Gunung Bolo yang sangat terkenal (Di Kec. Kauman Kab. Tulungagung).

Untuk mencapai lokasi ini tidaklah sulit apabila anda berada dikota Tulungagung, Jawa Timur yang dapat ditempuh selama 3 jam perjalanan darat dari Surabaya atau 2 jam dari kota Malang. Batu besar tersebut bisa disaksikan di kawasan Wajak Kidul dengan bukit tandusnya yang menyimpan jutaan kilo marmer berkualitas terbaik di Indonesia. Semoga kawasan pra sejarah ini masih bisa disaksikan oleh anak cucu kita nanti.

MAAFKAN MAMA NAK

Posted: 05 Jul 2013 04:48 AM PDT

Putri,dia gadis kecil yang lincah dengan rambut yang panjang,dia suka sekali menggambar.
Karena ke dua orang tuanya sibuk di kantor putri hanya di rawat oleh pembantunya,

Suatu hari ibunya yang merasa lelah dan terlihat lesuh pulang lebih awal dr biasanya,putri yang jarang sekali bertemu ke dua orang tuanya pagi putri sekolah di play group kedua orang tuanya masih tidur putri pulang sekolah orang tuanya sudah berangkat kerja malam orang tuanya pulang kerja putri sudah tertidur pulas.mengetahui mamanya yang yang pulang lebih awal putri pun senang dia meminta gendong,minta di suapin,dan di mandiin,tp sayang mamanya hanya bilang di suruh aja sama bibinya/pembantunya,
Putri pun hanya diam dan bermain seperti biasanya,saat melihat melihat mamanya tertidur di atas meja kerjanya gadis kecil berumur 4 tahun itu pun mengambil sebuah MAP penting yang sedang di kerjakan oleh ibunya tampa di ketahui mamanya,dia menggambar sesuatu coret sana coret sini seperti anak seusianya,

Tiba2 ibunya terbangun dan mencari MAP itu di teriak memanggil pembantunya,karena mendengar teriakan ibunya putri berlari dan mengembalikam map itu pada ibunya dia berharap mamanya memujinya karena dia menggambar sesuatu untuk mamanya,

mamanya pun kaget dan marah besar saat mengetahui map itu penuh coretan tampa melihat gambar apa itu,seketika sang mama pun mengambil sebuah sapu yang kebetulan ada di dekatnya dan di hantamkan keras ke tubuh si putri seketika putri pun menangis dan berlari menuju pembantunya untuk minta tolong,sang pembantu pun hanya bisa menangis melihat itu semua di geret tangannya si putri saat dia mencoba meminta gendong sama pembantunya hingga putri terjatuh ke lantai dan membentur kepalanya dengan keras ke lantai rumah,seketika putri pingsan,ibu dan pembantunya pun kaget dan panik seketika itu pula ibunya melarikan putri ke rumah sakit ,
Putri tak sadarkan diri,papanya yang kaget mendengar berita itu semua dia pun bergegas pulang,tp tidak di temuinya istri dan anaknya,matanyapun tertuju pada MAP yang berserakan di lantai lihatnya gambar yang di buat putri
Semua gambar pun di lihatnya,air matanya pun jatuh saat mengetahui gambar seorang anak kecil berjalan dengan papa dan mamanya bergandengan tangan sambil ada sebua tulisan I love mom and dad..
Seketika papanya pun menuju rumah sakit memberikan map itu pada istrinya dan setelah membuka lembar demi lembar sang ibu pun menangis histeris dan memeluk suaminya.
3 minggu sudah akhirnya putri siuman,saat dia terbangun dia teriak takut karena semua kelihatan gelap,ternyata putri mengalami kebutaan seumur hidupnya akibat benturan keras di kepalanya..

" mama,putri janji gak nakal lagi dan putri janji gak gambar lagi,tapi nyalakan lampu nya ma putri takut gelap,mbok ndari mana mbokk putri takut gelap nyalakan lampunya mbok kasih tau mama putri gak nakal lagi putri takut gelap mbokk.." ujar putri sambil merengek menangis memohon..
Mama dan papanya beserta pembantunya pun menangis memeluk putri, berkali kali mamanya meminta maaf,begitu pun juga putri dia berkali kali memohon tiap hari untuk menyalahkan lampu dan berjanji tidak menggambar lagi.
Kini putri hidup dengan kegelapan.

inilah akibat kurangnya pendekatan anak dan orang tua yang mengakibatkan hati dan jiwa kurang menyatu sehingga kasih sayngitu masih kurang,sang mama pun hanya bisa menyesal dan meratapi ini semua. hingga putri dewasa kebutaan itu tidak menghalangi putri menjadi anak yang lincah ,dia semakin pandai melakukan segala sesuatu atau tugas2 yang tersulitpun dia mampu mengerjakan tp hanya satu yang tak pernah dia kerjakan yaitu MENGGAMBAR

Kisah Nyata Keajaiban Sedekah, Diganti 1000 Kali Lipat

Posted: 05 Jul 2013 04:44 AM PDT

Kisah nyata ini terjadi di Jawa Tengah. Hari itu, seorang lelaki tengah mengengkol vespanya. Tapi tak kunjung bunyi. "Jangan-jangan bensinnya habis," pikirnya. Ia pun kemudian memiringkan vespanya. Alhamdulillah... vespa itu bisa distarter.

"Bensin hampir habis. Langsung ke pengajian atau beli bensin dulu ya? Kalau beli bensin kudu muter ke belakang, padahal pengajiannya di depan sana," demikian kira-kira kata hati lelaki itu. Ke mana arah vespanya? Ia arahkan ke pengajian. "Habis ngaji baru beli bensin."

"Ma naqashat maalu 'abdin min shadaqah, bal yazdad, bal yazdad, bal yazdad. Tidak akan berkurang harta karena sedekah, bahkan ia akan bertambah, bahkan ia bertambah, bahkan ia bertambah," kata Sang Kyai di pengajian itu, yang ternyata membahas sedekah.

Setelah menerangkan tentang keutamaan sedekah, Sang Kyai mengajak hadirin untuk bersedekah. Lelaki yang membawa vespa itu ingin bersedekah juga, tetapi uangnya tinggal seribu rupiah. Uan g segitu, di zaman itu, hanya cukup untuk membeli bensin setengah liter.

Syetan mulai membisikkan ketakutan kepada lelaki itu, "Itu uang buat beli bensin. Kalo kamu pakai sedekah, kamu tidak bisa beli bensin. Motormu mogok, kamu mendorong. Malu. Capek."

Sempat ragu sesaat, namun lelaki itu kemudian menyempurnakan niatnya. "Uang ini sudah terlanjur tercabut, masa dimasukkan lagi? Kalaupun harus mendorong motor, tidak masalah!"

Pengajian selesai. Lelaki itu pun pulang. Di tengah jalan, sekitar 200 meter dari tempat pengajian vespanya berhenti. Bensin benar-benar habis.

"Nah, benar kan. Kalo kamu tadi tidak sedekah, kamu bisa beli bensin dan tidak perlu mendorong motor," syetan kembali menggoda, kali ini supaya pelaku sedekah menyesali perbuatannya.

Tapi subhanallah, orang ini hebat. "Mungkin emang sudah waktunya ndorong." Meski demikian, matanya berkaca-kaca, "Enggak enak jadi orang susah, baru sedekah seribu saja sudah dorong motor."

Baru sepuluh langkah ia mendorong motor, tiba-tiba sebuah mobil kijang berhenti setelah mendahuluinya. Kijang itu kemudian mundur.

"Kenapa, Mas, motornya didorong?" tanya pengemudi Kijang, yang ternyata teman lamanya.
"Bensinnya habis," jawab lelaki itu.
"Yo wis, minggir saja. Vespanya diparkir. Ayo ikut aku, kita beli bensin."

Sesampainya di pom bensin, temannya membeli air minum botol. Setelah airnya diminum, botolnya diisi bensin. Satu liter. Subhanallah, sedekah lelaki itu kini dikembalikan Allah dua kali lipat.

"Kamu beruntung ya" kata sang teman kepada lelaki itu, begitu keduanya kembali naik Kijang.
"Untung apaan?"
"Kita menikah di tahun yang sama, tapi sampeyan sudah punya 3 anak, saya belum"
"Saya pikir situ yang untung. Situ punya Kijang, saya Cuma punya vespa"
"Hmm.. mau, anak ditukar Kijang?"
Mereka kan ngobrol banyak, tentang kesusahan masing-masing. Rupanya, sang teman lama itu simpati dengan kondisi si pemilik vespa.

Begitu sampai... "Mas, saya enggak turun ya," kata pemiliki Kijang. Lalu ia menerogoh kantongnya mengeluarkan sebuah amplop.

"Mas, titip ya, bilang ke istrimu, doakan kami supaya punya anak seperti sampeyan. Jangan dilihat di sini isinya, saya juga belum tahu isinya berapa," bonus dari perusahaan itu memang belum dibukanya.

Sesampainya di rumah. Betapa terkejutnya lelaki pemilik Vespa itu. Amplop pemberian temannya itu isinya satu juta rupiah. Seribu kali lipat dari sedekah yang baru saja dikeluarkannya.

Sungguh benar firman Allah, "Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karuniaNya) lagi Maha Mengetahui." (QS. Al Baqarah : 261).

Kisah Nyata Syarifuddin Mengislamkan Ribuan Orang

Posted: 05 Jul 2013 04:36 AM PDT

Kisah nyata ini terjadi di Distrik Pumwani, Kenya, tahun 1998. Ribuan orang telah berkumpul di lapangan, untuk melihat bocah ajaib, Syarifuddin Khalifah. Usianya baru lima tahun, tetapi namanya telah menjadi buah bibir karena pada usia itu ia telah menguasai lima bahasa. Oleh umat Islam Afrika, Syarifuddin dijuluki Miracle Kid of East Africa.

Perjalanannya ke Kenya saat itu merupakan bagian dari rangkaian safari dakwah ke luar negeri. Sebelum itu, ia telah berdakwah ke hampir seluruh kota di negaranya, Tanzania. Masyarakat Kenya mengetahui keajaiban Syarifuddin dari mulut ke mulut. Tetapi tidak sedikit juga yang telah menyaksikan bocah ajaib itu lewat Youtube.

Orang-orang agaknya tak sabar menanti. Mereka melihat-lihat dan menyelidik apakah mobil yang datang membawa Syarifuddin Khalifah. Beberapa waktu kemudian, Syeikh kecil yang mereka nantikan akhirnya tiba. Ia datang dengan pengawalan ketat layaknya seorang presiden.

Ribuan orang yang menanti Syarifuddin Khalifah rupanya bukan hanya orang Muslim. Tak sedikit orang-orang Kristen yang ikut hadir karena rasa penasaran mereka. Mungkin juga karena mereka mendengar bahwa bocah ajaib itu dilahirkan dari kelarga Katolik, tetapi hafal Qur'an pada usia 1,5 tahun. Mereka ingin melihat Syarifuddin Khalifah secara langsung!

Ditemani Haji Maroulin, Syarifuddin menuju tenda yang sudah disiapkan. Luapan kegembiraan masyarakat Kenya tampak jelas dari antusiasme mereka menyambut Syarifuddin. Wajar jika anak sekecil itu memiliki wajah yang manis. Tetapi bukan hanya manis. Ada kewibawaan dan ketenangan yang membuat orang-orang Kenya takjub dengannya. Mengalahkan kedewasaan orang dewasa.

Kinilah saatnya Syeikh cilik itu memberikan taushiyah. Tangannya yang dari tadi memainkan jari-jarinya, berhenti saat namanya disebut. Ia bangkit dari kursi menuju podium.

Setelah salam, ia memuji Allah dan bershalawat kepada Nabi. Bahasa Arabnya sangat fasih, diakui oleh para ulama yang hadir pada kesempatan itu. Hadirin benar-benar takjub. Bukan hanya kagum dengan kemampuannya berceramah, tetapi juga isi ceramahnya membuka mata hati orang-orang Kristen yang hadir pada saat itu. Ada seberkas cahaya hidayah yang masuk dan menelusup ke jantung nurani mereka. Selain pandai menggunakan ayat Al Qur'an, sesekali Syarifuddin juga mengutip kitab suci agama lain. Membuat pendengarnya terbawa untuk memeriksa kembali kebenaran teks ajaran dan keyakinannya selama ini.

Begitu ceramah usai, orang-orang Kristen mengajak dialog bocah ajaib itu. Syarifuddin melayani mereka dengan baik. Mereka bertanya tentang Islam, Kristen, dan kitab-kitab terdahulu. Sang Syeikh kecil mampu memberikan jawaban yang memuaskan. Dan itulah momen-momen hidayah. Ratusan pemeluk Kristiani yang telah berkumpul di sekitar Syarifuddin mengucapkan syahadat. Menyalamai tangan salah seorang perwakilan mereka, Syarifuddin menuntun syahadat dan mereka menirukan: "Asyhadu an laa ilaaha illallah, wa asyhadu anna Muhammadan Rasuulullah."

Syahadat agak terbata-bata. Tetapi hidayah telah membawa iman. Mata dan pipi pun menjadi saksi, air mata mulai berlinang oleh luapan kegembiraan. Menjalani hidup baru dalam Islam. Takbir dari ribuan kaum muslimin yang menyaksikan peristiwa itu terdengar membahana di bumi Kenya.

Bukan kali itu saja, orang-orang Kristen masuk Islam melalui perantaraan bocah ajaib Syarifuddin Khalifah. Di Tanzania, Libya, dan negara lainnya kisah nyata itu juga terjadi. Jika dijumlah, melalui dakwah Syarifuddin Khalifah, ribuan orang telah masuk Islam. Ajaibnya, itu terjadi ketika usia Syeikh kecil itu masih lima tahun. [Disarikan Abu Nida dari "Buku Bocah yang Mengislamkan Ribuan Orang"]

Kisah Nyata Gadis Kecil Yang Jadi Penari Kelab Malam

Posted: 05 Jul 2013 04:10 AM PDT

Hidup sebenarnya tak pernah benar-benar mudah bagi seorang yang punya harta sekalipun. Apalagi bagi anak berusia 9 tahun, Huang Doudou. Ini adalah kisah nyata yang pernah diulas oleh Dailymail. Bagaimana seorang anak di bawah umur harus membantu orang tuanya membiayai keluarga.
Mungkin Anda sudah banyak melihat anak-anak yang bekerja untuk membantu orang tua mereka meski usia mereka masih sangat kecil. Namun dapatkah Anda membayangkan seorang anak gadis yang belum sampai 10 tahun sudah harus bekerja dalam bingar kelab malam sebagai penari selama empat malam dalam seminggu?
Itulah yang dilakukan oleh Huang Doudou untuk membantu ekonomi keluarganya. Saat teman-temannya sedang enak tidur di kasur yang empuk dan hangat, mungkin Huang Doudou sedang sibuk merias wajahnya sebelum tampil menari di depan tamu kelab malam di dekat rumahnya di Urumqi, Mongol.

Huang tampil menggunakan baju menari, sepatu hak tinggi dan riasan wajah yang tebal dan emnor. Sangat tidak sesuai dengan anak seusianya yang bahkan belum terlalu mengenal makeup. Huang yang pemberani berkata, "Mungkin ini lucu, namun aku belum selesai melakukan pekerjaanku hingga jam 11 malam dan setelahnya aku masih harus mengerjakan PR untuk sekolah keesokan harinya."
Untuk pekerjaan ini, ia dibayar sekitar £80 sebulan atau sekitar Rp 1,2 juta per bulan. Ia harus menari Latin di depan orang-orang dewasa hingga malam hari tiba dan mendapatkan uang tersebut untuk bisa membantu perekonomian keluarganya yang memprihatinkan. "Aku senang menari dan kadang aku mendapatkan uang tip yang bisa kugunakan untuk membayar tagihan. Kadang aku lelah, namun ini adalah pekerjaan yang baik," ujar Huang polos.

Ibu Huang mengalami cacat sejak sebuah kecelakaan merenggut kemampuan kakinya. Sang ayah pun menderita radang perut yang parah sehingga tidak bisa mencari pekerjaan. Gadis kecil ini pun punya mimpi sederhana. Ia sangat ingin nonton bioskop. Suatu hari, ibu Huang memenangkan tiket nonton bioskop dan mereka sangat antusias hendak menggunakan tiket tersebut. Sayangnya, ketika mereka sempat menggunakan tiket tersebut, tiket mereka sudah kadaluwarsa.

Yang diinginkan Huang mungkin bisa kita wujudkan sekejap saja dengan uang yang kita miliki. Meski masih kecil, namun Huang memiliki jiwa seperti orang 20-an tahun yang sudah mencari nafkah untuk hidup. Memberikan pelajaran pada kita bahwa meski hidup ini tak benar-benar mudah dan indah, namun jangan berhenti berusaha membuatnya menjadi mudah.
Semakin sering mengeluh, semakin kita terjatuh. Namun semakin kita berjuang, semakin kita kuat menghadapi badai yang menghadang. Mungkin kondisi kita terbatas, namun bila kita mau melihat, di luar sana ada kesempatan tanpa batas.

Kisah Nyata Yg Sangat Mengharukan

Posted: 05 Jul 2013 03:57 AM PDT

Cerita ini Mengisahkan tentang Perjuangan seorang anak yang pernah mendapat penghargaan besar dalam hidupnya.

Kisah ini cukup sedih dan bisa disebut mengharukan karna pesan didalamnya sangat menyentu para pembaca. menceritakan tentang Kasih seorang anak terhadap ayahnya dan tetap setia sampai selamanya.
Zhangda Seorang anak di China pada 27 Januari 2006 mendapat penghargaan tinggi dari pemerintahnya karena dinyatakan telah melakukan "Perbuatan Luar Biasa". Diantara 9 orang peraih penghargaan itu, ia merupakan satu-satunya anak kecil yang terpilih dari 1,4 milyar penduduk China.
Yang membuatnya dianggap luar biasa ternyata adalah perhatian dan pengabdian pada ayahnya, senantiasa kerja keras dan pantang menyerah, serta perilaku dan ucapannya yang menimbulkan rasa simpati.
Sejak ia berusia 10 tahun (tahun 2001) anak ini ditinggal pergi oleh ibunya yang sudah tidak tahan lagi hidup bersama suaminya yang sakit keras dan miskin. Dan sejak hari itu Zhang Da hidup dengan seorang Papa yang tidak bisa bekerja, tidak bisa berjalan, dan sakit-sakitan.
Kondisi ini memaksa seorang bocah ingusan yang waktu itu belum genap 10 tahun untuk mengambil tanggungjawab yang sangat berat. Ia harus sekolah, ia harus mencari makan untuk Papanya dan juga dirinya sendiri, ia juga harus memikirkan obat-obat yang pasti tidak murah untuk dia. Dalam kondisi yang seperti inilah kisah luar biasa Zhang Da dimulai.
Ia masih terlalu kecil untuk menjalankan tanggung jawab yang susah dan pahit ini. Ia adalah salah satu dari sekian banyak anak yang harus menerima kenyataan hidup yang pahit di dunia ini. Tetapi yang membuat Zhang Da berbeda adalah bahwa ia tidak menyerah.
Hidup harus terus berjalan, tapi tidak dengan melakukan kejahatan, melainkan memikul tanggungjawab untuk meneruskan kehidupannya dan Papanya. Demikian ungkapan Zhang Da ketika menghadapi utusan pemerintah yang ingin tahu apa yang dikerjakannya.
Ia mulai lembaran baru dalam hidupnya dengan terus bersekolah. Dari rumah sampai sekolah harus berjalan kaki melewati hutan kecil. Dalam perjalanan dari dan ke sekolah itulah, Ia mulai makan daun, biji-bijian dan buah-buahan yang ia temui.
Kadang juga ia menemukan sejenis jamur, atau rumput dan ia coba memakannya. Dari mencoba-coba makan itu semua, ia tahu mana yang masih bisa ditolerir oleh lidahnya dan mana yang tidak bisa ia makan.
Setelah jam pulang sekolah di siang hari dan juga sore hari, ia bergabung dengan beberapa tukang batu untuk membelah batu-batu besar dan memperoleh upah dari pekerjaan itu. Hasil kerja sebagai tukang batu ia gunakan untuk membeli beras dan obat-obatan untuk papanya.
Hidup seperti ini ia jalani selama 5 tahun tetapi badannya tetap sehat, segar dan kuat. Zhang Da merawat Papanya yang sakit. Sejak umur 10 tahun, ia mulai tanggungjawab untuk merawat papanya.
Ia menggendong papanya ke WC, ia menyeka dan sekali-sekali memandikan papanya, ia membeli beras dan membuat bubur, dan segala urusan papanya, semua dia kerjakan dengan rasa tanggungjawab dan kasih. Semua pekerjaan ini menjadi tanggungjawabnya sehari-hari.
Zhang Da menyuntik sendiri papanya. Obat yang mahal dan jauhnya tempat berobat membuat Zhang Da berpikir untuk menemukan cara terbaik untuk mengatasi semua ini. Sejak umur sepuluh tahun ia mulai belajar tentang obat-obatan melalui sebuah buku bekas yang ia beli.
Yang membuatnya luar biasa adalah ia belajar bagaimana seorang suster memberikan injeksi / suntikan kepada pasiennya. Setelah ia rasa mampu, ia nekat untuk menyuntik papanya sendiri. Sekarang pekerjaan menyuntik papanya sudah dilakukannya selama lebih kurang lima tahun, maka Zhang Da sudah terampil dan ahli menyuntik.
Ketika mata pejabat, pengusaha, para artis dan orang terkenal yang hadir dalam acara penganugerahan penghargaan tersebut sedang tertuju kepada Zhang Da, pembawa acara (MC) bertanya kepadanya:
"Zhang Da, sebut saja kamu mau apa, sekolah di mana, dan apa yang kamu rindukan untuk terjadi dalam hidupmu..?
Berapa uang yang kamu butuhkan sampai kamu selesai kuliah..?
Besar nanti mau kuliah di mana, sebut saja. Pokoknya apa yang kamu idam-idamkan sebut saja, di sini ada banyak pejabat, pengusaha, dan orang terkenal yang hadir. Saat ini juga ada ratusan juta orang yang sedang melihat kamu melalui layar televisi, mereka bisa membantumu..!"
Zhang Da pun terdiam dan tidak menjawab apa-apa.
MC pun berkata lagi kepadanya,
"Sebut saja, mereka bisa membantumu".
Beberapa menit Zhang Da masih diam, lalu dengan suara bergetar ia pun menjawab,
"Aku mau mama kembali. Mama kembalilah ke rumah, aku bisa membantu papa, aku bisa cari makan sendiri, Mama kembalilah..!"
Semua yang hadir pun spontan menitikkan air mata karena terharu. Tidak ada yang menyangka akan apa yang keluar dari bibirnya. Mengapa ia tidak minta kemudahan untuk pengobatan papanya, mengapa ia tidak minta deposito yang cukup untuk meringankan hidupnya dan sedikit bekal untuk masa depannya..?
Mengapa ia tidak minta rumah kecil yang dekat dengan rumah sakit..? Mengapa ia tidak minta sebuah kartu kemudahan dari pemerintah agar ketika ia membutuhkan, pasti semua akan membantunya.
Mungkin apa yang dimintanya, itulah yang paling utama bagi dirinya. Aku mau Mama kembali, sebuah ungkapan yang mungkin sudah dipendamnya sejak saat melihat mamanya pergi meninggalkan dia dan papanya.
Kisah di atas bukan saja mengharukan namun juga menimbulkan kekaguman. Seorang anak berusia 10 tahun dapat menjalankan tanggung jawab yang berat selama 5 tahun. Kesulitan hidup telah menempa anak tersebut menjadi sosok anak yang tangguh dan pantang menyerah.
Zhang Da boleh dibilang langka, karena sangat berbeda dengan anak-anak modern. Saat ini banyak anak yang segala sesuatunya selalu dimudahkan oleh orang tuanya. Karena alasan sayang, orang tua selalu membantu anaknya, meskipun sang anak sudah mampu melakukannya.
So, Mari maknai kisah ini untuk menjadi semangat hidup kita….
Jangan Lupa Share ya…

Kumpulan Motivasi Hari ini

Posted: 05 Jul 2013 03:12 AM PDT

Motivasi Kesabaran

Berusaha sabar dalam kesedihan.
Berusaha sabar dalam kekecewaan.

Berusaha sabar dalam kesakitan.
Berusaha sabar dalam musibah.
Berusaha sabar dalam ujian hidup.

Memang benar..
Sabar itu susah.
Sabar itu capek.
Sabar itu sakit.
Sabar itu bikin stres.

Akan tetapi jika kita mampu melewatinya.
Maka sabar itu akan menjadi sebuah keindahan.
Insyaallah.

Aamiin


WANITA ITU BUTUH

Lelaki yang tegas bukan keras..

Lelaki yang melindungi bukan over protektif..

Lelaki yang penyayang bukan posesif..

Lelaki yang bertanggung jawab..

Lelaki yang ringan tangan bekerja bukan ringan tangan memukul..

Lelaki yang baik, membimbing wanita di jalan yang di dunia..

Untuk bersama mencari bekal di akhirat, menuju jalan ke SURGA..

Bukan bersekongkol menumpuk dosa bersama-sama menuju jalan "NERAKA"..

::CARAKU MENJAGA CINTAKU::

Sengaja aku tak menghubungimu.
Tak juga mengirim pesan untuk menanyakan kabarmu.

Mungkin ini tak biasa.
Tapi bagiku.
Inilah cara terbaik bagiku untuk mencintaimu.

Aku mencintaimu dengan cara menjauh darimu.
Bukan karena aku mulai tak menyukaimu.
Justru karena aku sangat mencintaimu.
Dan aku ingin menjagaku juga menjagamu.
Menjaga tulusnya hatimu, juga menjaga kesucian hatiku.

Inilah caraku mencintaimu.
Dalam diamku.
Dalam ketulusanku.
Dalam kesucianku.
Dalam cara tak biasaku.

Meski sulit.
Meski berat.
Meski terasa sakit bagiku.
Namun ku tahu ini pilihan terbaik agar kita tak terlalu saling mengharap.

Karena berharap hanya pantas pada Sang Pemilik Hati.
Karena berharap hanya pantas digantungkan pada Sang Pemilik Cinta.
Pada-Nya kuharap Dia kan menjagamu untukku.
Pada-Nya kutitipkan hatimu.

Biarlah ku hanya bisa menyapamu lewat senandung doa.
Agar Untukmulah segala kebaikan.
Agar bersamamulah segala keindahan.

Amin Ya Rabbal 'Alamin


" MEMAAFKAN ITU MULIA,
MEMINTA MAAF ITU KESATRIA "

"Orang yang paling sabar di antara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." (Riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)

Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah daripada orang-orang yang bodoh (jahil atau tidak mengetahui)
(Surah Al- A'raf 7: Ayat 199)

Nabi Shallallahu'alayhi wasallam bersabda, "Tidaklah seorang itu suka memaafkan, melainkan dia akan semakin mulia." [HR Muslim]

Memaafkan orang lain tak semudah kelihatannya. Kadang, tangan telah berjabat, bibir telah mengatakan "Aku sudah memaafkanmu," tetapi bagaimana dengan hati kecil, apakah Anda telah memaafkan orang lain dengan tulus? Apakah Anda sudah merelakannya dan tidak akan mengungkit hal itu di kemudian hari? Sekalipun sulit, memaafkan adalah hal yang mulia, memaafkan adalah kemampuan yang bisa dilakukan setiap orang, termasuk Anda.

Pilihan terletak di tangan anda. Jika anda memilih kebahagiaan, kemaafan adalah sesuatu yang indah sebaliknya jika anda lebih suka berdendam, jiwa anda tidak akan damai dan senantiasa sesak seolah-olah ada yang menusuk di dada.

Di dalam al-Quran, terdapat begitu banyak ayat-ayat tentang sifat yang mulia ini. Antaranya ialah: mendapat keampunan daripada Allah Subhanahu wa ta'ala. "..hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani". (QS An-Nuur [24] : 22)

Mendapat ridha Allah Subhanahu wa ta'ala. "...sesiapa yang memaafkan (kejahatan orang) dan berbuat baik (kepadanya), maka pahalanya tetap dijamin oleh Allah (atas tanggungan Allah dengan diberi balasan yang sebaikbaiknya). Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berlaku zalim". (QS Asy-Syura [42] : 40)

Ya Allah, di KETIKA aku melakukan kesalahan kepada orang lain, anugerahkanlah KEKUATAN untuk meminta kemaafan, manakala di waktu orang melakukan kesalahan kepadaku, anugerahkanku KEKUATAN memberi kemaafan.

Aamiin ya Rabb al 'aalamiin
Wallahul musta'a

::JIKA AKU BUKAN TULANG RUSUKNYA::

Ya Allah..
Jika aku bukanlah bagian dari tulang rusuknya.
Maka jangan biarkan aku merindukan kehadirannya.

Jangan biarkan aku labuhkan rasa ini pada hatinya.
Kikisla­h pesonanya dari pelupuk mata.
Jauhkan dia dari ingatanku.

Hapuskanlah dia dari bayanganku.
Agar aku bisa ikhlas menerima keputusan-Mu.

Wahai pemilik tulang rusukku..
Aku akan selalu setia menantimu.
Menja­ga hati dan kehormatanku.
Demi ketundukanku kepada Rabb kita.

Wahai calon nahkoda kapalku…
Mari kita hiasi hati kita dgn cahaya iman.

Dalam diamku sengaja tak menampakkn diri.
Agar engkau bisa menemukanku dalam sujud malammu.

Aku tak akan banyak bicara.
Karena aku takut ketika aku menyapa.
Engkau akan terpesona dengan apa yang kuucap.

Aku menunduk malu.
Tak berani menatap mata binar yang engkau miliki.
Karena aku takut dapat menggoyahkan imanku.

Ya Rabb..
Kabulkanlah doa kami.


 ::BERHENTILAH BERHARAP PADA YANG TAK PEDULI::

Berharap untuk memiliki seseorang yang tidak mungkin kita milki..
Adalah sebuah harapan penuh kesia-siaan.

Mencintai seseorang yang sudah tidak mencintai kita..
Adalah sebuah ketersikasaan.

Berharap seseorang yang sudah tidak peduli kepada kita..
Adalah sebuah penantian yang tidak berguna.

Memikirkan seseorang yang tidak mau mengerti perasaan kita..
Hanyalah menghabiskan banyak waktu terbuang percuma.

Ada baiknya..

Segeralah berusaha untuk melupakan itu semua.
Tak perlu kita larut terlalu lama dalam kesia-siaan.

Karena kalau tidak.
Maka hati kitalah yang akan terus tersiksa.

Tetaplah melangkah ke depan.
Jangan biarkan hidup kita sia-sia.
Karena disana masa depan telah menunggu kita.
Masa depan yang ceria penuh bahagia.

Motivasi Cinta, Percakapan Seorang Cewek dan Cowok

Posted: 05 Jul 2013 02:54 AM PDT

Motivasi Cinta, Percakapan Seorang Cewek dan Cowok

Cewek : mas, saya mau ngomong sesuatu.

Cowok : ya, silahkan mau ngomong apa?

Cewek : mantan aku datang padaku, dia minta balikan..!

Cowok : hah? Hmms, apakah kau masih mencintainya?

Cewek : entahlah,, tapi dia datang lebih dulu darimu mas. Menurut mas, apa yang harus aku lakukan?

Cowok : kalau kau masih sayang sama dia, pergilah padanya..!

Cewek : mas tidak cemburu? Mas tidak marah?
Cowok : (menunduk dengan suara lemah) buat apa aku marah, mungkin dia bisa menjaga kamu lebih baik dariku. Aku tahu, kalau memang benar kau mencintaiku, tak akan mungkin kau tega berpaling dariku.*setetes air mata jatuh membasahi pipi*

Cewek : (terdiam, terpaku dengan kata-kata kekasihnya) mas, mas... dengarkan aku, pandanglah aku...! Aku tak inginkan yang lain,aku janji akan menjaga cinta kita berdua, aku takkan pernah meninggalkanmu demi laki-laki lain. *lalu menyeka air mata kekasihnya*

Janganlah menguji tahap kecemburuan seorang lelaki, karena cemburunya akan terpendam hingga meneteskan air mata.

Air mata bagi lelaki sangatlah berarti, lelaki akan terasa mati jika hatinya dilukai dan tak dihargai.

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 05 Jul 2013 03:25 PM PDT

KEPAL NASI KEPAL BERAS


ANWAR DIMALUKAN LAGI OLEH JUSSUF KALA!!!

Posted: 05 Jul 2013 07:10 AM PDT

Jika Israk Mikraj Nabi saw, baginda menaiki kenderaan bernama "Buraq", perjalanan Israk & Mikraj ciptaan Anwar Al Liwati ke Putrajaya pula menggunakan "Bas Merdeka Rakyat".

Nabi saw diperjalankan 3/4 malam oleh Allah swt hingga bertemu Allah swt di Sidrat Al Muntaha setelah baginda begitu berduka-cita di atas kematian bapa saudara baginda Abu Talib yang selama ini telah melindungi dakwah baginda di Mekah dari gangguan kafir Quraisy. Baginda semakin berdukacita apabila percubaan baginda untuk berhijrah dan berdakwah di Taif juga telah ditolak dan ditentang oleh pemerintah dan rakyat Taif. Baginda telah dihalau dengan begitu hina.

Bagi menambah keyakinan dan keimanan Nabi saw, maka sebagai mengubati hati kekasihNya yang begitu dukacita, Allah telah memerintahkan Jibrail untuk memperjalankan Nabi saw di 3/4 malam dari Mekah dan singgah di Masjidil Aqsa sebelum dibawa bertemu dengan wajah Allah di Sidrat Al Muntaha.

Keseluruhan peristiwa Israk Mikraj dan segala peristiwa yang dipertontonkan kepada Nabi saw adalah semata-mata di atas maksud keimanan iaitu untuk mempertingkatkan pegangan kepercayaan, pengakuan dan keyakinan baginda kepada Allah yang maha kuasa. Tiada maksud selain dari itu.

Setelah begitu berdukacita akibat dari kegagalan beliau memenangi PRU13 yang lalu, Anwar Al Liwati pantas mencari jalan mengubati hatinya dan meyakinkan para pengikutnya bahawa memang dia sudah benar-benar berjaya menuju ke Putrajaya dan duduk di Sri Perdana, tetapi semua mandat yang telah diberikan oleh majoriti rakyat kepadanya telah dirampas oleh Barisan Nasional.

Beliau telah menceritakan melalui roadshow ke seluruh negara bagaimana beliau telah diperlihat dan dipertontonkan seluruh penipuan Barisan Nasional dan SPR di sepanjang malam perjalanan beliau menuju ke bangunan Sri Perdana bersebelahan dengan Masjidil Putrajaya.

Beliau bercerita di seluruh negara bagaimana dia telah dipertontonkan dengan peristiwa bagaimana pusat pengiraan undi telah "diblackoutkan" oleh SPR untuk memenangkan Barisan Nasional.

Beliau juga turut dipertontonkan bagaimana 100 penerbangan jet jumbo telah membawa 40 ribu warga Bangladesh.

Beliau juga memberitahu bagaimana beliau telah dibawa ke suatu tempat di mana 45 ribu pendatang haram Filipina di Sabah telah dikumpulkan setelah diterbangkan dari Sabah dengan menggunakan 105 jet jumbo. 

Beliau juga telah diperlihatkan bagaimana pengundi-pengundi hantu ini mengundi di pusat-pusat tertentu di seluruh negara kecuali bagi negeri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, Penang dan Kelantan.

Beliau turut dibawa melawat ke Pusat Daerah Mengundi yang telah dimanipulasi oleh BN. Jin Ifrit yang telah ditugaskan untuk mengiringi beliau di sepanjang malam menuju ke Putrajaya, telah mempertontonkan kepada beliau bagaimana pengundi-pengundi BN yang sama telah berulang-alik masuk ke PDM untuk mengundi setelah dakwat dihilangkan dari jari hantu mereka. Beliau bercerita lagi bagaimana cecair dari neraka jahanam telah digunakan oleh BN untuk menghilangkan calitan dakwat tersebut dengan sekelip mata.

Anwar Al Liwati hanya menurut sahaja ke mana-mana tempat yang dibawa oleh Jin Ifrit untuk melihat pelbagai peristiwa penipuan yang dilakukan oleh BN dengan kerjasama SPR.

Hanya satu tempat saja yang Anwar Al Liwati agak keberatan untuk pergi, tetapi akhirnya di atas desakan Jin Ifrit beliau akhirnya akur juga. Tempat yang dia dibawa melawat itu, beliau telah dipertontonkan dengan seorang lelaki yang menggunting lidahnya sendiri tanpa henti. Lagi digunting lidah lelaki tersebut lagi panjang. Lelaki tersebut terus-terusan menggunting setiap kali lidahnya terjulur.

Anwar begitu ngeri melihat kejadian tersebut, lantas bertanya kepada Jin Ifrit, "kenapa dengan lelaki ini?"

Inilah lelaki yang mana di sepanjang hidupnya hanya tahu membohong, membuat fitnah dan melakukan pendustaan terhadap orang lain.

Anwar cepat-cepat berlalu dari situ sambil memberi ingatan kepada Jin Ifrit, "kalau u bawak lagi kat sini, i saman u"..  

MELAMPAU!!: ANWAR MINTA UMAT JANGAN PERCAYA KISAH ISRAK MIKRAJ!!!

Posted: 04 Jul 2013 06:59 PM PDT

Anwar menang dalam peperangan persepsi dengan UMNO/BN dan PM sendiri. Tetapi sayangnya, kemenangan persepsi yang diperolehi ini gagal dimenafaatkan sebaiknya oleh Anwar.

Persepsi para penyokong terhadap beliau telah menjadi "melampau-lampau" sama seperti imaginasi melampau Anwar yang membayangkan beliaulah PM Malaysia yang sebenar jika BN tidak rampas kemenangan PR pada PRU13 yang lalu.

15 tahun Anwar telah membawa para pengikutnya hidup di suatu alam yang dinamakan "alam andaian dan imaginasi", iaitu suatu alam yang tidak berpaksikan kepada sesuatu yang nyata atau zahir.

Alam ini tiada bumi dan tiada langitnya. Mahu dikatakan dunia bukan, akhirat pun bukan. Alam nyata bukan, alam ghaib pun entah. Alam bunian bukan, alam malakut pun tidak.

Anwar cuba menyaingi kisah "lipur-lara dan imaginasinya" dengan kisah Israk Nabi saw dari Masjidil Haram hingga ke Masjidil Aqsa. Para sahabat, pengikut sahabat dan yang mengikuti jalanNya hingga hari kiamat, wajib percaya apa yang dikhabarkan oleh Rasulullah saw, kisah yang dilaluinya sepanjang malam tersebut hanya bersandarkan kepada keimanan dan keyakinan kepada Allah dan rasul kekasihNya.

Tiada bukti dan tiada saksi yang dikemukakan oleh Rasulullah saw untuk menyokong dan meyakinkan para sahabat baginda mengenai peristiwa Israk & mikraj ini. Jika ada pun hanyalah "batu terapung" di Masjidil Aqsa yang cuba mengikut Nabi saw bermikraj ke langit. Satu lagi rombongan perdagangan dari Syam yang ditemui oleh Nabi saw di malam tersebut yang dijangka sampai ke Madinah selepas asar besoknya. 

DAN, Jika Allah swt tidak turut membantu dengan melambatkan pusingan matahari pada hari tersebut, nescaya rombongan perdagangan tersebut tidak akan sampai ke destinasi seperti yang dijangka oleh Rasulullah saw. Sudah pasti para sahabat, apatah lagi kaum kafir Quraisy akan hilang percaya dengan "plot cerita"  yang disebut oleh Nabi saw.

Kehebatan dan anugerah Allah kepada KekasihNya Muhammad saw inilah yang cuba dilakukan oleh Anu-war ibnu Ibrahim Al Liwati. 

Anu-war Ibnu Ibrahim Al Liwati mahu seluruh rakyat di negara ini percaya, mengakui, meyakini dan mengimani apa saja ilusi, imaginasi dan plot kisah yang digambarkan oleh beliau, sepertimana umat Islam wajib meyakini peristiwa Israk & Mikraj Nabi Muhammad saw.

Jika "Alam Israk Mikraj Nabi saw" menceritakan kisah-kisah benar yang bakal berlaku terhadap umat Muhammad di dunia, di alam barzah dan di alam masyar, "Alam Israk Mikraj Anu-war Al Liwati" pula menceritakan "kisah plot penafian sebarang kisah benar" yang dilakukan oleh Anwar dan "plot kisah buruk yang direkacipta" untuk menggambarkan peri-buruk kelakuan DS Najib, para pemimpin UMNO, SPR, PDRM, hakim dan lain-lain musuh politik Anwar.

Anwar meminta seluruh rakyat percaya dan beriman bulat-bulat dengan segala imaginasi bohong terlampaunya.

Tapi, hari demi hari semakin ramai rakyat, malah pengikut dan rakan setianya sendiri sudah mula menolak dan mengkufuri serta enggan beriman dengan "peristiwa alam israk mikraj buatan" Anwar.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 05 Jul 2013 03:15 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Video) Polis trafik kantoikan 'hubungan sulit' seorang lelaki dan wanita dalam kereta

Posted: 05 Jul 2013 10:01 AM PDT

Sepandai-pandai tupai melompat...

Seorang pemandu di China telah diarahkan berhenti oleh seorang polis trafik akibat tidak memakai tali pinggang keledarnya. Penumpang wanita di sebelahnya juga tidak memakai tali pinggang keledar.

Pegawai trafik tersebut kemudiannya memberi 'tarbiah' kepada pemandu tersebut mengenai bahaya dan kesalahan tidak memakai tali pinggang keledar.

Setelah selesa berceramah, pegawai tersebut meminta lesen memandu lelaki tersebut. Lelaki tersebut kemudian memaklumkan beliau tertinggal dompetnya di rumah.

Beliau kemudian menghubungi isterinya untuk membawa dompet tersebut. Ketika menunggu isterinya tiba, beliau mengarahkan 'penumpang wanita' yang juga di dakwa rakan sekerjanya itu beredar.

Dan....anda tontonlah video kekantoian ini sehingga tamat..lawak siot!

Foto 'terlebih mesra' Tiz Zaqyah bersama teman lelaki cetus kontroversi

Posted: 05 Jul 2013 08:01 AM PDT

Tengah asyik seronok bercuti, tiba-tiba ditegur peminat.

Itulah yang terjadi kepada pelakon 'Sebenarnya Saya Isteri Dia', Tiz Zaqyah yang dikatakan telah ditegur oleh peminat di laman sosial, Instagram.

Percakaran antara Tiz dan peminatnya itu berlaku apabila dia mengatakan komen dia sebelum ini telah dipadam oleh Tiz.

Gambar tersebut menunjukkan kemesraan Tiz bersama teman lelakinya yang bercuti Pulau Perhentian.

Bagaimanapun, kami sendiri tidak mengetahui apakah komen yang diberikan oleh peminat Tiz itu hingga dia sanggup memadamkannya.

Tidak salah untuk menegur, tetapi mungkin cara teguran itu amat mendalam serta menyakitkan hati Tiz.

Tidak hanya bertindak untuk mendiamkan diri, Tiz kemudiannya membalas komen tersebut walaupun bunyinya sedikit kasar.

"Kesian orang-orang yang leka dalam dunia 'keyboard' ni , sibuk sangat hal orang lain .

"Pergilah, belajar tinggi-tinggi, cari rezeki tolong mak ayah anak cucu," balas Tiz.

Malah, Tiz juga menyatakan dia tak perlu komen atau teguran orang yang seolah-olah berlagak kerana yang baik hanya datang dari Allah SWT.

Justeru, dalam kita menilai diri seseorang atau membuat teguran, pastikan diri kita berada di landasan yang betul.

Niat kita menegur seseorang itu mestilah betul, demi kebaikan orang itu dan bukannya menjatuhkannya, menghina, menunjukkan keaiban atau apa-apa jua niat buruk.

- mynewshub

Risau dengan pembongkaran Jusuf Kalla, Anwar ugut saman media

Posted: 05 Jul 2013 07:01 AM PDT

KUALA LUMPUR 4 Julai - Pemberita yang mengulang kenyataan berkaitan mantan Timbalan Presiden Indonesia Jusuf Kalla berhubung dakwaan dana asing yang disalurkan kepada parti pembangkang dalam himpunan tolak keputusan pilihanraya umum ke 13 (PRU13) Blackout 505 bakal dihadapkan ke mahkamah.

Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan tindakan yang tidak beretika itu perlu dibendung bagi mengelak budaya fitnah terus meracuni pemikiran rakyat.

Malah dakwaan Ahli Parlimen Simpang Renggam (BN) Liang Teck Meng yang mengatakan beliau mempunyai 20 akaun bank luar negara termasuk di Israel disifatkan sebagai fitnah bagi memburukkan namanya serta menjadi pemainan kotor media Umno.

"Hebat saya, semua dunia menyokong saya, Kes Ahli Parlimen Simpang Renggam, kita tunggu dia ulang di luar untuk kita ambil tindakan.

"Saya gesa media yang melaporkan supaya membetulkan kerana peguam akan menulis surat bantahan dan adu kes ini ke mahkamah," beliau berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.

Selasa lalu, Ahli Parlimen Simpang Renggam mendakwa Anwar yang juga Ketua Pembangkang semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri memiliki 20 akaun bank di luar negara termasuk di Israel.

Malah kemasukan dana asing yang didakwa disalurkan kepada parti pembangkang mengundang kepada campurtangan kuasa barat dalam dunia politik Malaysia.

Sehubungan itu beliau mendesak pihak berwajib supaya segera menyiasat demi keselamatan negara.

Dalam pada itu Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menjelaskan berhubung kenyataan mantan Timbalan Presiden Indonesia Jusuf Kalla yang dikeluarkan oleh seorang Ketua Editor yang dikenali dengan nama Azharri di portal Merdeka Online dan kemudiannya dipetik Berita Harian adalah tidak benar sama sekali.

"Sepanjang minggu ini Berita Harian, media Umno serang saya. Berhubung kenyataan mantan Timbalan Presiden Indonesia Jusuf Kalla yang juga sahabat lama saya dan Datuk Seri Najib.

"Serangan keras termasuk mengenai dana asing. Saya ambil masa untuk mengulas (isu ini) kerana ingatkan persahabatan lama dan baik dengan Pak Jusuf.

"Di awalnya saya tidak yakin beliau akan mengeluarkan kenyataan (sedemikian) kerana ia mula dikeluarkan oleh blog pro-Umno dan kemudian Berita Harian hebahkan," ujar beliau

Sehubungan itu Anwar membaca kembali ringkasan nota yang dikatakan dihantar oleh Jusuf kepadanya yang menyebut, 'Ada tulisan Azharri yang dibuat Berita Harian tidak benar, beliau (Azharri) ingin temubual, tapi saya tolak. Tulisan itu tidak benar, saya akan bantah.' Jawapan daripada Azharri pula ada menyebut, 'Saya akan baiki rencana itu, saya tidak sangka akhbar Malaysia petik artikel saya, saya mohon maaf," katanya.

Jusuf bagaimanapun menurut Anwar masih berasa tidak berpuas hati kerana ia (artikel) masih belum diperbaiki.

Jelas Anwar ia telah menjejaskan nama baik antaranya dengan Jusuf.

"Saya jelaskan (kepada Jusuf Kalla) budaya media Umno seperti ini adalah perkara biasa. Rekod fitnah begitu kuat.

"Saya bicara bersama peguam selaras dengan Jusuf Kalla, dalam beberapa hari ini untuk mengarahkan (mengingatkan) semua media yang melapor," tegas beliau.

Anwar memberitahu, empat surat bantahan telah dihantar Jusuf Kalla kepada Berita Harian kerana dikatakan putar belit berita.

Peringatan sama turut ditujukan Anwar kepada Ahli Dewan Rakyat yang mengulang kenyataan tersebut.

"Saya juga memberi peringatan kepada mana-mana Ahli Parlimen yang ulang, saya akan rujuk kepada Jawatankuasa Hak Kebebasan dewan, (jika ulang) diluar saya akan bawa ke mahkamah," tegas Anwar

Penulisan Azharri atau nama sinonim beliau Al- Azharri Siddiq mula mendapat reaksi ramai pihak apabila ia melibatkan soal kemasukan dana asing yang dikatakan mengundang ancaman kepada negara.

Artikel : http://www.al-azharrisiddiq.com/2013/06/wawancara-penuh-jusuf-kalla.html

Sejurus itu Azharri dalam tulisan berikutnya di Merdeka Online memberi penjelasan beliau.

"Saya barangkali juga terlepas pandang bahawa dalam perbualan itu Bapak Jusuf Kalla menyebut supaya kita harus menyelidikinya, kita harus mengkajinya, supaya mendapat kebenarannya terutama hal-hal dana asing.

"Maknanya Bapak Jusuf Kalla tidaklah secara direct berkata Anwar diberikan dana asing sekian banyak jumlahnya, ianya perlu diterangkan supaya dapatan itu diselidiki dan disiasat lagi. Namun begitu, gambaran di muka hadapan akhbar Berita Harian sangat tidak tepat, kerana ianya telah memberi persepsi yang berbeza, khususnya kepada Bapak Jusuf Kalla.

"Satu perkara yang mendesak saya menulis artikel tersebut ialah akibat daripada provokasi DS Anwar Ibrahim di dalam dan di luar negara terhadap kerajaan yang sudah dipilih oleh rakyat. Pertemuannya dengan Presiden Indonesia di Bali, pertemuannya dengan wartawan Indonesia dan rancangannya untuk mengadakan Himpunan Black Out 505 pada 22.6.2013 yang baru lalu.

"Semua itu mendesak dalam fikiran saya, apakah saya harus berdiam diri sahaja tidak membantu Kerajaan saya, negara saya dan Perdana Menteri negara saya?

"Dengan tujuan supaya pengikut-pengikut DS Anwar berhenti daripada membuang masa berdemo dan berkhemah di padang Merbok, supaya mereka sedar ianya perbuatan yang sia-sia kerana walaupun DS Anwar menolak keputusan PRU13, tetapi pada masa yang sama DS Anwar menerima juga keputusan PRU13 di mana beliau datang ke parlimen, makan dan bermesra dengan DS Najib dan seterusnya mengangkat sumpah.

"Chegu Bard pun tersangat marah kepada wakil rakyat pakatan yang mengangkat sumpah di parlimen seolah-oleh beliau merasa teraniaya dengan Himpunan Blackout 505 yang dia menjadi antara koordinator utamanya.

"Maka saya tidak ada pilihan, melainkan menulisnya. Alhamdulillah tidak ramai yang hadir dalam Himpunan Blackout 505 di Padang Merbok, bukanlah saya kata kerana disebabkan tulisan itu, sekurang-kurangnya saya harus membantu kerajaan yang telah dipilih oleh rakyat ini," katanya

Awani

PRK Kuala Besut: P'raya tidak akan cemarkan kesucian Ramadhan

Posted: 05 Jul 2013 06:01 AM PDT

PUTRAJAYA 5 Julai - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom percaya amalan demokrasi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut yang jatuh dalam bulan Ramadan ini tidak akan mencemarkan kesucian bulan mulia Islam itu.

Beliau berkata, setiap umat Islam yang terlibat dalam PRK tersebut sudah pasti menyedari tentang keperluan untuk menjaga adab dan akhlak sepanjang tempoh kempen PRK yang pertama selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

"Saya tidak menolak dalam konteks pilihan raya, tentunya banyak program ceramah akan dilaksanakan oleh parti politik yang bertanding.

"Namun, kita semua perlu menjaga adab dan akhlak, di samping memastikan amalan demokrasi melalui PRK itu kekal subur,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pelancaran Program Ramadan TV AlHijrah di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

PRK Kuala Besut: Apa tindakan SPR jika DUN tergantung?

Posted: 05 Jul 2013 05:01 AM PDT

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak boleh campur tangan sekiranya Dewan Undangan Negeri Terengganu tergantung selepas pilihan raya kecil Dun Kuala Besut pada 24 Julai nanti.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata sekiranya berlaku Dun tergantung, wakil kedua-dua parti harus berbincang sesama sendiri.

"Sekiranya ia masih tidak dapat menyelesaikan masalah, sultan boleh campur tangan dan sekiranya masih gagal, satu lagi pilihan raya negeri terpaksa diadakan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13, Barisan Nasional (BN) menguasai 17 daripada 32 kerusi Dun Terengganu manakala pakatan pembangkang memenangi 15 kerusi (Pas 14 dan PKR satu).

Berikutan kematian anggota Dewan Undangan Negeri Kuala Besut Dr A. Rahman Mokhtar daripada BN, pilihan raya kecil akan diadakan pada 24 Julai ini dan BN kini hanya menguasai 16 kerusi.

Sekiranya pakatan pembangkang memenangi pilihan raya kecil ini, kedudukan jumlah kerusi yang dikuasai kedua-dua pihak ialah 16-16.

Sehubungan itu, Abdul Aziz berkata SPR akan mengkaji semula persempadanan Dun dan parlimen yang mempunyai kerusi angka genap agar dijadikan angka ganjil.

"Perkara itu akan dipertimbangkan dalam proses persempadanan semula nanti," katanya.

Mengenai dakwat kekal, Abdul Aziz berkata ia tetap akan digunakan pada pilihan raya kecil itu namun dakwatnya sedikit berbeza daripada yang digunakan pada pilihan raya umum lepas.

"Dakwat kali ini akan mempunyai kandungan silver nitrate yang lebih tinggi untuk memastikan ia akan kekal lebih lama dan ditempah daripada pembekal yang berbeza, " katanya.

Mengulas mengenai tarikh pilihan raya kecil Dun Kuala Besut pada Ramadan, Abdul Aziz berkata SPR tidak mempunyai masalah mengendalikannya kerana sebelum ini terdapat dua pilihan raya diadakan semasa bulan puasa iaitu di Permatang Pasir, Pulau Pinang dan Lunas, Kedah.

"Kita tidak mahu kekosongan terlalu lama untuk mengadakan pilihan raya dan kempen tidak rasmi terlalu panjang. Kita dah bincang mengenainya dan ia bukan benda baharu bagi SPR," katanya.

Abdul Aziz berkata sepuluh orang masing-masing dari Majlis Belia Negara dan Institut Demokrasi dan Hubungan Ekonomi akan menjadi pemerhati dalam pilihan raya kecil ini. - Bernama

PRK Kuala Besut: Tiada kiraan undi secara 'live' - SPR

Posted: 05 Jul 2013 01:31 AM PDT

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menolak cadangan menteri supaya proses pengiraan undi PRK Kuala Besut disiarkan secara langsung menerusi RTM pada 24 Julai ini.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, keputusan itu dibuat kerana pada ketika ini, ejen pilihan raya daripada parti bertanding telah diberikan kebenaran untuk berada dalam bilik pengiraan undi.

Beliau menambah, sebagai sebuah badan yang bebas, SPR perlu berlaku adil kerana jika RTM diberikan kebenaran, pihak lain juga akan menuntut perkara yang sama.

"Sehubungan itu, SPR telah membuat keputusan bahawa merakamkan proses pengiraan harus diuruskan oleh SPR sendiri dan bukan pihak lain.

"Untuk pilihan raya kecil Kuala Besut, SPR telah berbincang dan membuat keputusan bahawa ia tidak perlu ada rakaman," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Semalam, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata kementerian itu akan berbincang dengan SPR dalam masa terdekat untuk membenarkan RTM menyiarkan proses pengiraan undi pada pilihan raya kecil Dun Kuala Besut.

Beliau berkata usaha itu bagi membolehkan seluruh rakyat Malaysia menyaksikan proses penuh pilihan raya yang dijalankan dengan telus dan adil.

PRK Kuala Besut: Tarikh mengundi pada 24 Julai 2013

Posted: 05 Jul 2013 12:55 AM PDT

Tarikh Keluar Writ : 5 Julai 2013

Tarikh Notis Pilihan raya : 6 Julai 2013

Tarikh Penamaan Calon : 12 Julai 2013

Tarikh Pengundian Sebenar : 24 Julai 2013

Tarikh-tarikh penting yang baru sahaja dikeluarkan oleh Pengerusi SPR di ibu pejabat SPR, Putrajaya. Selamat mengundi sekali lagi buat warga dun Kuala Besut!

Video klip terbaru Justin Timberlake macam filem lucah, penuh wanita bogel!

Posted: 05 Jul 2013 12:01 AM PDT

Video klip terbaru Justin Timberlake telah disekat pada Rabu lepas kerana melanggar polisi adegan bogel.

Penyanyi berusia 32 tahun itu sebelum ini mengumumkan pelancaran videonya itu melalui akaun Twitter dan memberi amaran berkenaan babak-babak terlarang yang turut terkandung.

'Check out the new video for Tunnel Vision and be ready...it's explicit. -teamJT,' the twit Justin.

Namun begitu, pada Khamis lepas, video tersebut telah dapat di tonton semula di Youtube.

Antara sedutan-sedutan dari video tersebut:
Ads: Wouldn't it be a grand surprise if you won a grand in cash? Check out this contest by #KingsGrand! Clik HERE to know more...

Tukar agama: DAP gesa pinda perlembagaan

Posted: 04 Jul 2013 08:31 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kerajaan digesa melakukan pindaan terhadap Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan bagi mengelakkan berlakunya'salah tafsir' berhubung kebenaran menukar agama kanak-kanak kepada Islam.

Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, Perlembagaan Persekutuan versi bahasa Inggeris tidak memberi tafsiran jelas mengenai maksud 'ibu bapa' yang menjadi syarat membolehkan penukaran kanak-kanak berumur 18 tahun ke bawah.

"Maksud ibu bapa dalam Perkara 12(4) mestilah secara tatabahasanya bermaksud kedua-dua ibu dan bapa sekiranya masih hidup.

"Salah tafsir terhadap perkataan 'ibu bapa' boleh membawa kepada penyalahgunaan dalam kes penukaran agama kepada Islam," katanya pada sidang media di bangunan Parlimen di sini, hari ini.

Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan versi bahasa Melayu menyatakan agama seseorang di bawah umur 18 tahun hendaklah ditetapkan oleh ibu atau bapanya atau penjaganya.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu mempertikaikan maksud 'parent' dalam Perlembagaan Persekutusan versi bahasa Inggeris yang bermaksud 'ibu bapa' dan bukannya ibu atau bapa.

Pertikaian berhubung isu berkenaan timbul berikutan kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa penggubalan peruntukan Seksyen 107(b) Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 berhubung persetujuan salah seorang ibu bapa memadai untuk menukar agama kanak-kanak di bawah umur kepada Islam dibuat berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu Muhyiddin berkata, penggubalan RUU itu juga dibuat berdasarkan keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung kes pertikaian kanak-kanak 'diislamkan' tanpa persetujuan kedua-dua waris.

MP gesa kerajaan siasat 20 akaun DSAI

Posted: 04 Jul 2013 08:01 PM PDT

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Simpang Renggam, Liang Teck Meng hari ini mendesak kerajaan supaya menyiasat maklumat kewujudan 20 akaun di luar negara yang kononnya milik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Teck Meng berkata, tindakan itu penting untuk mengetahui sejauh mana kebenaran maklumat yang didedahkan di internet dan kemungkinan wujud campur tangan pihak ketiga dalam politik negara.

"Saya mahu kerajaan menyiasat apa jua yang disebarkan di internet tentang wujudnya 20 akaun di luar itu.

"Sekiranya bukti wujud untuk mengaitkan orang yang disabitkan kesalahan itu, kerajaan hendaklah menghukum individu terbabit dengan tegas sebagai pengkhianat negara.

"Setakat ini, tidak ada mana-mana pihak pun yang dapat sahkan kebenaran itu, kecuali kita menggesa kerajaan menjalankan siasatan, baru kita dapat satu gambaran dan jawapan yang konkrit," katanya kepada Sinar Harian Online yang ditemui di pekarangan bangunan Parlimen, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas tindakannya yang enggan memohon maaf berhubung dakwaan pemilikan 20 akaun bank luar negara oleh Anwar dengan jumlahnya mencecah AS$66 juta (RM209 juta) dan SGD49 juta (RM123 juta).

Maklumat itu dakwanya diambil dari laman Wikileaks.

Jelasnya, 20 akaun tersebut masing-masing terdapat di bank-bank di Israel, Amerika Syarikat, Singapura serta China.

Kata beliau, setiap akaun mempunyai maklumat terperinci termasuk nama pemegang, jawatan, nombor pasport, jenis, nombor, tarikh akaun dibuka dan tarikh matang.

PR semalam mengemukakan usul supaya Teng Meng dibawa ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen ekoran kenyataan itu.

Mengulas lanjut, Teck Meng menyerahkan perihal tersebut kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk membuat keputusan.

"Sebenarnya saya tidak akan bagi apa-apa komen, kerana Tan Sri Speaker sudah berkata bahawa beliau akan buat keputusan kemudian.

"Saya tidak akan tarik balik memandangkan itu adalah isu yang cukup serius dan penting demi kedaulatan dan keselamatan negara.

"Saya mahu kerajaan menyiasat betul-betul segalanya apa yang tersebar dalam internet sama ada betul ataupun tidak," tegasnya.

Kontroversi buang pingat, ini penjelasan Mat Yo!

Posted: 04 Jul 2013 07:01 PM PDT

PENYERANG sensasi Johor Darul Takzim (Johor DT), Norshahrul Idlan Talaha menafikan laporan media yang mendakwanya membuang medal ke dalam tong sampah selepas perlawanan akhir Piala FA 2013, Sabtu lalu.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Yo memberitahu menyerahkan medalnya kepada salah seorang pegawai Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) selepas kecewa apabila pasukan tewas kepada Kelantan dalam aksi berkenaan.

Norshahrul amat berharap dapat membantu Johor DT muncul juara Piala FA sebagai hadiah buat Presiden PBNJ, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menyambut ulang tahun kelahirannya sehari kemudian.

"Sebenarnya, saya beri pingat itu kepada salah seorang pegawai. Saya memang kecewa kerana gagal membantu pasukan raih kemenangan.

"Saya ingin melihat Johor DT menang sebagai hadiah buat Tunku Ismail," katanya ketika ditemui selepas menjalani latihan di Padang Sri Gelam, Johor Bahru, semalam.

Other Perspektif

Posted: 05 Jul 2013 01:23 PM PDT

Other Perspektif


Mesir oh Mesir.. Bila demo dihalalkn inilah jadinya!

Posted: 04 Jul 2013 05:55 PM PDT

Apa Yang Tersirat

Posted: 05 Jul 2013 01:14 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Apa Yang Bung Moktar DAPAT?

Posted: 05 Jul 2013 07:14 AM PDT

WALAUPUN melayu tahu, bahawa negara ini adalah negara tanah melayu, namun perlu diingat, negara ini adalah bekas jajahan.

Penjajah tidak mahu agar tanah melayu wujud dengan hanya dihuni oleh orang melayu, atas sebab itu semasa jajahan mereka, orang-orang luar di bawah masuk.

Orang china di bawah masuk untuk mengusahakan lombong-lombong terutama lombong bijih timah, dan Kuala Lumpur adalah satu kawasan yang dibuka oleh orang China, yang bernama Yap Ah Loi.

Orang india pula di bawah masuk selain berkerja di lading-ladang juga menjadi jaga bagi pejabat atau kediaman penjajah.

Orang melayu yang menebal dengan rasa angkuh dan merasa ada harga diri, semasa zaman penjajahan tidak sanggup menjadi kuli atau buruh, meskipun ada yang sanggup atas sebab terpaksa.

Tahun 1957, semasa kemerdekaan, British sebagai penjajah terakhir, sanggup memberikan kemerdekaan, asalkan sesiapa sahaja yang berada di Tanah Melayu pada hari kemerdekaan, wajib diterima sebagai rakyat atau warga negara.

Tunku Abdul Rahman Putra AlHaj bersetuju dengan permintaan british itu, atas sebab itu pada hari ini Malaysia terdiri daripada empat puak utama, Kaum Melayu, Kaum Cina, Kaum India dan Kaum Bumiputera Sabah dan Sarawak.

Sebenarnya, selepas sahaja Malaysia mendapat kemerdekaan, maka setiap rakyat yang ada dalam negara ini, berstatus sama; namun semasa mengumbal perlembagaan, British juga tidak mahu menyakiti hati raja-raja melayu, atas sebab itu pemberian keistimewaan kepada kaum melayu kerana raja-raja berketurunan melayu.

Atas sebab keistimewaan itu, maka beberapa negeri seperti Johor, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Kedah, Perlis, Kelantan, Pahang dan Terengganu negeri-negeri beraja, menteri besar mesti berbangsa melayu dan islam. Sementara di Melaka, Sabah, Sarawak dan Pulau Pinang yang tidak beraja tidak terdapat penekanan itu.

Kalau dihalusi semangat kemerdekaan itu, sebenarnya tiada satu kaumpun di negara ini, yang mempunyai hak berkata, menyuruh orang lain yang juga rakyat untuk keluar dan menjadi warga negara lain. 

Kenyataan Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin di Parlimen, semasa membela Utusan Malaysia yang mengecam CEO AsiaX Azran Othman Rani, sepatutnya tidak perlu berlaku; kerana adalah hak individu itu menyuarakan pendapatnya, asalkan tidak menyalahi undang-undang negara.

Memang dihati kaum melayu, berharap bahawa atas semangat perlembagaan, maka kaum-kaum lain diminta menghormati perasaan kaum melayu yang berbaikhati bersetuju agar tanah airnya dikongsi dengan kaum-kaum lain; namun kaum melayu tidak dapat memaksa untuk senantiasa dihormati.

Kaum melayu, tidak mempunyai hak mutlak memaksa kaum lain agar kaum melayu sebagai tuan, meskipun dalam perlembagaan termaktub adanya keistimewaan raja-raja melayu.

Dalam sistem negara berpelembagaan, raja-raja melayu adalah ketua-ketua kerajaan dan berkuasa penuh tentang agama islam. Raja-raja tidak tertakluk kepada parti yang memerintah, meskipun sesebuah negeri yang beraja, di mana parti yang menang dalam sistem demokrasi bukan berasaskan melayu, maka Menteri Besar yang dilantik perlu seorang melayu dan islam. Atas sebab itu, pada PRU-12 lalu, meskipun DAP mempunyai kerusi terbanyak di kalangan pembangkang di Perak, maka Menteri Besar yang dilantik ada daripada PAS, kerana atas sebab faktor undang-undang tubuh kerajaan negeri.

Sistem demokrasi negara kita, memungkinkan parti yang bukan berasas melayu memerintah di peringkat persekutuan, kerana tidak tertulis, bahawa Perdana Menteri itu perlu melayu atau islam; berlainan dengan negeri-negeri yang beraja.

Atas sistem demokrasi yang diamalkan dalam negara, setiap warga negara mempunyai hak yang sama rata. Hanya secara praktikal kelihatan, kaum melayu dan bumiputera diberi keutamaan, kerana faktor sosial dan keamanan.

Pemerintahan negara telah mengwujud Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 72 dan berakhir pada tahun 1990. Tujuan DEB adalah mengurangkan jurang sosial dan ekonomi antara kaum melayu dan bukan melayu. Namun, dasar itu, tidak juga berjaya mengatasi ketimpangan, seperti mana data yang dikeluarkan oleh Bahagian Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri, pada tahun 2009, seramai 80 peratus kaum melayu/bumiputera di mana pendapatan rumah tangga mereka masih di bawah paras RM1,000, berbanding dengan kaum lain dimana jumlah yang berpendapatan kurang daripada RM1,000 hanya 13 peratus bagi kaum india dan 10 peratus bagi kaum cina.

Berasaskan kepada ketimpangan ini, maka melalui politik, parti yang berteraskan melayu dan bumiputera meminta sokongan daripada parti-parti kaum lain, agar memberi ruang kepada kerajaan mencatur program atau polisi yang boleh membantu kaum melayu/bumiputera memperkecil jurang perbezaan pendapatan.

Namun polisi itu, sejak akhir-akhir ini bukan sahaja mendapat penentangan daripada kaum-kaum lain, malah daripada kaum melayu yang dikira telah mampu berdikari dan telah mampu bersiang dengan kaum-kaum lain. Di golongan inilah, termasuknya Azran Othman Rani dan adik Perdana Menteri Nazir Razak. Bagi dua individu ini, apa pun yang berlaku dalam negara, kedudukan ekonomi mereka tidak akan terganggu gugat lagi, kerana kedudukan mereka telah mapan.

Mereka, tidak akan penduli lagi bahawa majoriti kaum melayu/bumiputera berada pada tahap warga kelas 3; kerana bagi mereka, membela kaum itu, tidak menyumbang kepada jalinan perniagaan mereka secara jangka pendek. 

Bagi Azran yang merupakan CEO syarikat penerbangan, dia hanya menginginkan mereka yang berwang, demikian juga Nazir yang merupakan CEO CIMB , kerana perbankan hanya mengutamakan mereka yang berwang.

Kenyataan Bung Moktar yang mengecam Azran Othman Rani, mempunyai maksud tersirat, "kalaupun anda sudah berjaya-diam saja lah, kerana ramai lagi memerlukan pembelaan"; "sepatutnya anda bersyukur kerana dasar yang diwujudkan kerajaan, maka anda berjaya- meskipun anda tidak mahu berterima kasih, bukan soal, namun adalah malang, kerana anda lupa asal usul anda itu".

Teguran Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Rahman Dahalan yang juga MP Kota Belud terhadap kenyataan Bung itu; mempunyai maksud, agar MP Kinabatangan itu perlu ingat, bahawa tiada seorang rakyatpun di negara ini mempunyai hak mengusir rakyat lain, selagi tidak melanggar undang-undang negara.

Seperti hujah penulis di awal tulisan ini, kaum melayu/bumiputera tiada kuasa meminta kaum lain menghormati kaum terbesar itu. Kaum yang besar itu, hanya secara automatik akan dihormati kalau bersatu dalam semua bidang khususnya politik. Kalau kaum melayu/bumiputera lemah dalam politik, satu-satunya kuasa yang masih ada di tangan; jangan mimpi "kita" mendapat penghormatan daripada kaum-kaum lain. Fiki-fikirkan lah.

tun faisal dot com

Posted: 05 Jul 2013 01:07 PM PDT

tun faisal dot com


Ranking blog pro-kerajaan - tun faisal dot com tangga ke-19

Posted: 05 Jul 2013 08:49 AM PDT

Slide1

Blog tun faisal dot com di tangga 19, terima kasih kepada semua pembaca dan penyokong blog ini.


Kedudukan Semasa Blog Mesra Kerajaan Sehingga 1/7/2013


Berikut adalah kedudukan semasa blog mesra kerajaan sehingga tarikh 1 Julai 2013. Untuk makluman,kami kini hanya menyenaraikan 100 Blog terbaik sahaja. Harap maklum.


  Slide2 Slide3 Slide4

Artikel disiar pada 01/07/2013 - 5:49 pm oleh Belia MalayaPR selangor tipu? Bajet berimbang, ada simpanan RM1.9 b, tapi minta peruntukan tambahan

Posted: 04 Jul 2013 11:30 PM PDT


Kata duit ada lebihan RM 1.9 bilion. Tapi janji tahun 2008 tak tunai-tunai siap minta bajet tambahan lagi....

Taktik Selangor 'main silap mata' soal duit didedahkan....
Tembelang kerajaan Selangor berhubung pengurusan kewangan didedahkan dalam mesyuarat DUN pada Khamis. Ini berikutan negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat itu selalu dok gebang konon mereka setiap tahun bentang belanjawan berimbang sedangkan diam-diam mereka mohon perbelanjaan tambahan setiap tahun sejak 2009.

ADUN BN Permatang berkata walaupun kerajaan negeri membentangkan belanjawan berimbang untuk tahun 2009, 2010, 2011, 2012 tetapi lazimnya pada persidangan dewan tahun berkenaan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan memohon perbelanjaan tambahan bagi menampung kos operasi yang meningkat.

Beliau berkata permohonan perbelanjaan tambahan pada kali ini begitu besar jumlahnya iaitu RM761.44 juta atau defisit sebanyak 47 peratus daripada Belanjawan Berimbang 2013 berjumlah RM1.63 bilion yang dibentangkan pada November tahun lepas.

Beliau berkata demikian semasa membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2013 yang memohon peruntukan tambahan sebanyak RM761.44 juta yang dibentangkan oleh Abdul Khalid pada sidang dewan undangan negeri di sini.

Sulaiman berkata pada tahun 2009 belanjawan negeri mengalami defisit sebanyak RM120 juta, RM194 juta defisit pada 2010, RM210 juta defisit pada 2011 dan RM167.12 juta defisit pada tahun lepas.

"Baru lima bulan dan enam bulan kerajaan dah habis belanja RM1.63 bilion," katanya.
Beliau juga mempertikaikan mengapa perlu diberi pinjaman daripada perbendaharaan negeri sebanyak RM80 juta kepada anak syarikat kerajaan negeri iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor bagi tujuan pengambilalihan tanah Majlis Bandaraya Petaling Jaya untuk pembangunan Projek Datum In-City.

Begitu juga dengan pinjaman daripada perbendaharaan berjumlah RM413.2 juta kepada Kumpulan Darul Ehsan Bhd untuk mengambilalih Kumpulan Hartanah Selangor Bhd, katanya.

Beliau berkata sepatutnya anak-anak syarikat kerajaan negeri itu boleh berdikari dan tidak perlu mendapatkan pinjaman daripada kerajaan negeri.

Sulaiman juga mempersoalkan mengapa hampir setiap tahun kerajaan negeri perlu memohon perbekalan tambahan untuk menampung subsidi percuma 20 meter padu pertama air kepada rakyat Selangor.

Mengapa kerajaan negeri tidak membuat unjuran kos subsidi air yang mencukupi untuk sepanjang tahun, soal beliau.

Pada persidangan kali ini, Abdul Khalid memohon peruntukan bagi menampung kos subsidi air percuma berjumlah RM83 juta untuk tempoh Julai hingga Disember tahun ini.

Beliau juga memohon peruntukan tambahan sebanyak RM22 juta bagi menampung semula peruntukan sedia ada yang telah digunakan untuk membayar subsidi air percuma pada bulan Mei hingga Jun.

Sementara itu, hasrat Selangor untuk melancarkan dasar baharu perumahan dikenali sebagai Dasar Perumahan Selangorku September ini, dikhuatiri akan menipiskan peluang rakyat berpendapatan rendah untuk memiliki rumah.

Menurut ADUN Sungai Panjang Budiman Mohd Zohdi, rakyat akan merasai bebanan khususnya berkaitan kos, berikutan kerajaan tidak akan mengawal harga rumah di bawah dasar baharu itu.

"Dasar perumahan mampu milik itu difahamkan akan menggunakan prinsip 'pembeli berminat, penjual berminat' sebagai asas dalam menentukan harga rumah," katanya kepada pemberita pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini Khamis.

Budiman berkata berbanding pentadbiran kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional sebelum ini, harga rumah mampu milik ditetapkan iaitu RM42,000 bagi kawasan Lembah Klang, RM35,000 (kawasan majlis daerah) dan RM30,000 bagi kawasan di luar majlis daerah.

"Kita juga tidak tahu bagaimana kerajaan negeri hari ini menetapkan harga rumah mampu milik di negeri ini. Jika dasar yang sedia ada, kerajaan pakatan tidak mengikutinya, apatah lagi jika dasar baharu ini yang akan dilaksanakan," katanya.JOM tangkap budak yang pecah rumah @KhairyKJ ni

Posted: 04 Jul 2013 06:49 PM PDT

Pecah Masuk Rumah Khairi, 2 Lelaki Di Cari

Muka geng pecah rumah Khairy 

Lakaran supek Pecah Masuk Rumah @Khairykj KBS , 2 Lelaki Di Cari @PDRMsia @1malaysia


Pecah Masuk Rumah Khairi, 2 Lelaki Di Cari | Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengedarkan fotofit dua lelaki yang dipercayai dapat membantu siasatan kes pecah masuk kediaman Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, di Bukit Damansara di sini, Sabtu lalu.

Menurut Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, polis telah mengambil keterangan pembantu rumah kepada menteri berkenaan bagi membantu siasatan.

"Kami masih memburu suspek yang terlibat dengan kejadian itu dan melalui lakaran fotofit itu diharap dapat membantu mengesan dua lelaki itu secepat mungkin," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, semalam.

Tambah beliau lagi, terdapat tiga kumpulan samun dan pecah rumah, termasuk satu kumpulan warga Colombia, yang giat melakukan jenayah di kawasan tersebut.

"Kami juga giat memburu ahli kumpulan samun dan pecah rumah itu," katanya.

Rumah Khairi Jamaluddin Di Masuki Perompak

Ketika kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, Khairy dan keluarganya tiada di rumah. Suspek memanjat tembok pagar dan memasuki rumah Khairy mengikut pintu depan yang tidak berkunci. Kehadiran suspek disedari pembantu rumah yang memasuki ruang tamu untuk berkemas.

Ketika kejadian itu, pembantu rumah itu terlihat seorang daripada empat suspek memasuki bilik tidur utama dan menggeledah barangan selama kira-kira 10 minit sebelum mereka melarikan diri dengan kereta Proton Waja.

Antara barangan yang dilaporkan hilang ialah beberapa unit komputer riba dan jam tangan. Sehubungan itu, orang ramai yang ada maklumat berkaitan suspek tersebut boleh menghubungi Hotline Polis KL (Rakancop) di talian 03-21159999 atau SMS Polis KL (Rakancop) ke 32728 atau mana-mana balai polis berhampiran. sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan