Ahad, 7 Julai 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 07 Jul 2013 01:03 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Atlet SUKAN Malaysia Dirogol-Suatu Yang Malang

Posted: 07 Jul 2013 02:46 AM PDT

LAPORAN BERNAMA, bahawa seorang  atlet wanita pasukan boling padang peserta Sukan Malaysia (Sukma) berumur 19 tahun telah dirogol oleh tiga atlet lelaki, di perkampungan sukan di Universiti Putra Malaysia pada Rabu, sungguh mengejutkan.

Seharusnya kejadian ini tidak boleh berlaku, atas sebab, setiap pasukan mempunyai para pegawainya sendiri, selain para pegawai dan Ahli Jawatan Kuasa penganjur sukan itu.

Menteri Sukan negara, perlu mengambil kejadian ini  sebagai satu iktibar, agar tidak berulang lagi di masa depan. jika kejadian ini berlaku di negara lain seperti Jepun atau Korea, sudah pasti Menteri yang bertanggung terhadap sukan akan meletakkan jawatan.

Ibu bapa yang membenarkan anak kesayangan mereka mengikuti sukan itu, untuk mencungkil bakat demi kemajuan sukan negara, ternyata kini dikecewakan dengan kejadian seumpama ini.

Satu siasatan terperici perlu dilakukan, mengapa kah, atlet lelaki dengan mudah memasuki perkampungan atlet wanita? atau mengapa kah dengan mudah atlet wanita memasuki perkampungan atlet lelaki?

Berikutan dengan kejadian itu pihak polis akan menjalankan siasatan terperinci; namun apa yang mereka boleh lakukan? kesucian seorang atlet wanita telah diragut, dan kemungkinan akan menghantuinya sepanjang hayatnya. Masa depannya dalam dunia sukan yang digemarinya, mungkin malap selama-lamanya.

Seserius manapun tindakan polis, yang pasti tidak akan mampu mengubati penderitaan atlet berkenaan termasuk ibu bapanya.

PEJUANG BANGSA

Posted: 07 Jul 2013 11:10 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Ribuan rakyat hadiri Majlis Kesyukuran Ramadhan Dr Mazlan Isnail

Posted: 06 Jul 2013 10:53 PM PDT


Hari ini GPB menghadiri kenduri kesyukuran sempena menyambut Ramadhan dianjurkan bekas Calon BN Parlimen Permatang Pauh , Dr Mazlan Ismail di Taman Guar Perahu.

Menariknya PDM di kawasan telah berjaya dirampas semula BN di PRU13 yang lalu walaupun pelbagai strategi PR untuk memecahbelahkan penduduk di sini.

Kehadiran lebih 2 ribu penduduk sekitar taman ini menunjukkan sokongan mereka bukan sahaja di peti undi tetapi program dianjurkan Umno .

Selain itu , Dr Mazlan juga turut mempromosi aktiviti  keagamaan di bulan Ramadhan di DARUL WEHDAH  nya yang baru ditubuhkan .


KAJANG DAH DIHARAMKAN DAP BUAT BAZAR RAMADHAN , ADAKAH P.PINANG BAKAL MENYUSUL ??

Posted: 06 Jul 2013 08:41 PM PDT


Akhirnya janji DAP yang mahu mengugut mengharamkan perniagaan  Bazar Ramadhan  di negeri Pakatan ditunaikan juga.  Sebelum ini bukan main lagi  merena dok ding dong &  menuduh media putar belit kenyataan tapi nampaknya hari ini telah dilaksanakan .

Kajang merupakan daerah pertama dilaksanakan arahan ini berikutan arahan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua .

Kita tunggu apakah negeri P.Pinang juga  yang ditadbir khalifah kesayangan PAS iaitu Guan Eng akan mengeluarkan arahan ini seperti di Selangor ??*** itu pun ada macai DAP Melayu cakap parti roket ini tak pernah membenci MELAYU & ISLAM ..

IPOHMALAY

Posted: 07 Jul 2013 09:10 AM PDT

IPOHMALAY


Penggulingan Morsi : Renungan Untuk Umat Islam Malaysia

Posted: 07 Jul 2013 06:40 AM PDT

Assalamualaikum. Kembali menulis kerana sokongan sahabat di dunia blog dan badai yang mengganggu dah berlalu. Lagipun, jika teman tidak berblog, kepala akan terasa menjadi empangan terbesar di dunia. Teman memulakan penggal kedua di dalam dunia blog meninggalkan penggal pertama yang bertahan selama 66 bulan. Kali ini teman para pembaca merenungi isu Mesir.

Sebelum ini, ada sekumpulan Islam liberal yang dibantu puak anti Islam seluruh dunia telah cuba untuk mencetuskan perubahan kerajaan dengan cara memporak perandakan negara-negara Islam dan menjatuhkan pemimpin-pemimpin mereka. 

Islam liberal merupakan doktrin terbaru gubahan pihak tertentu bagi membawa pecah belah kaedah terkini ke atas pegangan orang Islam selepas mereka berjaya mencipta Syiah ke atas Parsi lebih 1,000 tahun lalu.

Arab Springs yang dicetus untuk menjatuhkan pemimpin diktator di negara-negara Arab menjadi punca ini berlaku. Ada pihak yang cuba membawanya ke negara ini beberapa ketika yang lalu. Contohnya Nurul Izzah yang pernah menyatakan dengan terbuka untuk membawa Arab Spring ke Malaysia.

Maka jatuhlah Hosni Mubarak yang disebut korup dan terlalu lama di tampuk kuasa dan bergantilah dengan Mohammed Mursi melalui pilihanraya Presiden Mesir yang pertama. Aneh, Mursi yang cukup alim ini memuji negara Malaysia sebagai model pembangunan negara yang hendak dihalakan arah tujunya.

Tetapi, puak dari kumpulan Islam liberal tidak senang. Enggan menerima kekalahan dan kini kelihatan menentang seorang pemimpin Islamik yang dipilih rakyat. Dengan dibantu minoriti Kristian Koptik,  mereka mula mahu menggulingkan Mursi pula.  Demonstrasi demi demonstasi dibuat. Para anti-Mursi membanjiri jalan dengan muzik, arak, pergaulan bebas sementara puak pro-Mursi berzikir dan memenuhi masjid. Malangnya, pada hari Khamis 4 Julai 2013, kira-kira setahun memegang tampuk kuasa,  Mursi ditumbangkan oleh tentera yang menuruti kehendak rakyat sekular Mesir yang hanya segelintir itu setelah kumpulan sekular ini menggunakan taktik demonstrasi. 

Mursi yang merupakan Presiden Mesir pertama yang dipilih secara demokrasi digulingkan atas kehendak segelintir rakyat negara yang mempunyai 83.7 juta penduduk itu. Untuk rekod, populasi Kaherah ialah 17 juta. 


Berikut adalah kenyataan Anwar Ibrahim sejurus selepas Mesir menyaksikan kejatuhan Presiden Morsi: 

"Pemimpin yang dipilih secara demokratik melalui pilihan raya bebas dan adil tidak seharusnya digulingkan sebegitu rupa.Tidak kira apa pengakhirannya,caranya adalah tidak wajar." 

Anwar nampaknya tidak dapat menerima rampasan kuasa oleh tentera Mesir kerana menyifatkannya sebagai tidak menghormati keputusan pilihanraya yang meletakkan Presiden Morsi di puncak kuasa.

Anwar juga menganggap tindakan merampas kuasa tanpa melalui pilihanraya adalah tidak wajar kerana menyalahi demokrasi. 

Tetapi,berikut pula adalah laporan oleh Free Malaysia Today serta dipetik oleh AltThaiNewshttp://altthainews.blogspot.com/2013/05/us-prepares-to-overthrow-malaysian.htmlpada 15 Mei 2013,bertajuk "BN Akan diTumbangkan Tahun Ini" : Pakatan Rakyat berikrar akan menggulingkan kerajaan BN melalui jalanraya. - MPP

Lihat apa yang telah dikatakan sebagai ''dosa'' Mursi yang beredar di Facebook :

Dosa Mursi itu adalah kerana dia boleh membawa Mesir dalam setahun ke arah jelapang makanan. Yang dulu zaman Mubarak gandum hanya boleh dihasilkan dalam negeri sebanyak 20%  sekarang sudah melampaui 60%. Dulu perlu mengimport dari Amerika, sekarang Mursi mengimport dari negara yang dia inginkan, yang lebih menguntungkan rakyat. Keadaan ini dapat menjimatkan belanja negara sampai jutaan dollar pertahun sekaligus meningkatkan ekonomi petani.

Dosa Mursi adalah kerana membangunkan terusan Suez menjadi pasaran bebas dunia. Yang dulu di zaman mubarak hanya menghasilkan wang sebanyak 5.6 bilion dollar per tahun, akan meningkat 100 bilion dollar pertahun.

Dosa Mursi adalah menaikkan gaji kakitangan awam dan pesara sebanyak lebih 200%, manakala harga-harga barang boleh dipertahankan tidak naik, sehingga kakitangan awam jadi lebih makmur.

Dosa Mursi adalah membina kilang Samsung terbesar di Arab di wilayah Bani Suwef, sehingga harga barang elektronik menjadi murah.

Dosa Mursi adalah membuat kilang kereta sendiri sehingga untuk tahun-tahun mendatang, Mesir tidak perlu lagi mengimport kereta.

Dosa Mursi adalah membuat kilang senjata sendiri sehingga tidak perlu lagi mengimport senjata-senjata terpakai dari Amerika.

Dosa Mursi adalah membuat kilang Innar (sejenis tablet / ipad), sehingga seluruh rakyat nanti boleh merasa nikmatnya memakai barang elektronik bermutu dengan harga yang berpatutan. Anak-anak sekolah boleh belajar pakai alat canggih.

Dosa Mursi adalah mampu mempertahankan, bahkan menambah rizab pertukaran asing Mesir yang sebelumnya sudah di ambang kemuflisan.

Dosa Mursi terbesar adalah dia selalu solat berjemaah di masjid, hafal al Qur'an, selalu tahajjud dan sabar terhadap segala caci maki.

Dosa Mursi adalah menyokong perjuangan Palestin, Sunni Syria dan Rohingya Myanmar.

Dosa Mursi yang cukup mengeluarkan Mesir dari kongkongan kuasa tentera dalam 40 hari, di mana Erdogan memerlukan bertahun-tahun untuk melakukan hal itu.

Dosa Mursi meningkatkan harga diri negara Mesir di hadapan negara Arab lain bahkan dunia. Hingga Mesir jadi negara yang diambil kira.

Dosa Mursi adalah berusaha membangunkan tenaga nuklear dan tenaga matahari sebagai tenaga alternatif di Mesir.

Dosa Mursi adalah kerana ia mampu menarik pelabur luar negeri dan mempertahankan kepercayaan asing di Mesir.

Dosa Mursi adalah membuka kembali jalan darat antara Mesir dan Sudan sehingga kerja sama dalam bidang ekonomi kedua-dua negara akan meningkat.

Dosa Mursi adalah mampu membuka lapangan kerja baru untuk 600 ribu lebih orang pengangguran.

Dosa Mursi adalah berusaha mengembalikan harta yang dibawa lari ke luar negeri oleh Husni Mubarak dan kroni-kroninya.

Dosa Mursi adalah menegakkan kehakiman yang sebenarnya dan berusaha membanteras salahlaku. Dan banyak lagi dosa-dosanya yang tidak boleh kita sebutkan satu persatu yang membuatkan musuh politik Mesir kepanasan, terutama Amerika dan Israel yang menjadi dalang utama.Kerana dosa-dosa itulah maka Mursi akan digulingkan oleh munafik-munafik penyokong Mubarak, liberal, sekular, komunis, dan Kristian Koptik serta puak Islam munafik. Mereka memandang Mursi sudah gagal dah akan membawa Mesir ke arah kehancuran.Itulah logik yang ada dalam kehidupan sekarang.

Itulah "dosa" insan bernama Morsi. Orang Islam amal sekular ini memang rapat dengan Amerika & Yahudi. Dan mereka tidak pernah akan sokong agenda Islam walaupun mereka kalah dibawah sistem mereka cipta.

Guru ramai pembangkang?

Posted: 29 May 2013 05:38 AM PDT


DI SEKOLAH saya bekerja ada lebih 80 orang guru tetapi tidak sampai 10 peratus yang pangkah BN, yang lain semua pangkah pembangkang.

Malah seorang ustazah dengan bangga mengatakan bahawa dia pangkah DAP, kerana terlalu benci dan sakit hati kepada UMNO.

Dalam bilik guru semua guru bercakap tentang keburukan kerajaan. Menghentam UMNO. Mereka maki hamun kerajaan yang banyak menolong mereka. Apa saja kerajaan buat semuanya salah.

Fenomena ini bukan saja berlaku di sekolah saya malah sekolah seluruh Malaysia dan jabatan kerajaan yang lain. Saya tidak tahu apa masalah guru. Apa lagi mereka mahu. Di mana fikiran logik mereka sebagai seorang pendidik. Kemudahan terbentang luas. Bukti kejayaan di depan mata. Kebenaran sudah nampak, tetapi masih termakan hasutan pembangkang.

Duit tidak perlu cari cukup bulan cucuk saja. Bila bajet semua bertenggek depan TV nak tahu berapa bonus dapat. Orang kampung kena cari duit. Pendapatan tidak menentu. Tetapi mereka masih setia kepada UMNO yang berteraskan Islam dan Melayu.

Wahai guru belajarlah bersyukur dan berterima kasih. DAP penipu besar. Buat apa kita pangkah dia.

Dia guna PKR untuk menipu orang Melayu. Tetapi orang Melayu berpolitik sangat bodoh. Orang Cina sudah bersatu untuk menentang Melayu, tetapi kita berpecah belah. Buat fitnah sesama sendiri.

Marilah kita bersatu. Inilah formula yang terbaik untuk memperkukuhkan Islam dan orang Melayu. Kalau DAP dan MCA boleh berpakat dan bersatu, mengapa orang Melayu bermusuhan.

Negara kita pelbagai kaum, kalau kita tidak bersatu bangsa lain yang untung dan mereka tepuk tangan.

Lihatlah bangsa kita sudah tidak terurus dan porak-peranda.

Melayulah paling ramai menghasilkan anak luar nikah dan buang bayi. Melayulah paling ramai penagih. Bangsa apa yang menjadi peragut dan siapakah mat rempit, bohjan dan bohsia?

Sumbang mahram berlaku sana sini. Lihatlah berapa ramai anak Melayu tidak tahu mengucap dan tidak pandai membaca al-Quran.

Tetapi ustaz dan ustazah hanya pandai berpolitik di sekolah. Ini dosa siapa? Cuba tanya diri sendiri, pernahkah ustaz dan ustazah buat kelas tambahan untuk anak bangsa sendiri bagi menyelesaikan masalah ini? Tidak perlulah mencari kesalahan orang lain kalau tanggungjawab sendiri pun kita abaikan.

Kalau mahu wujudkan negara Islam kita mestilah Islam diri kita dahulu, lepas itu Islamkan keluarga kita, kemudian masyarakat seterusnya negeri dan akhir sekali barulah Islamkan negara.

Ummah mantap negara kuat. Bila kita kuat tidak ada isu murtad, isu kalimah Allah, isu buang kepala babi di kawasan masjid, isu memprotes suara azan dan akhir sekali tidak akan ada isu mengkristiankan umat islam.

Sejarah telah memberi banyak pengajaran dan tidak pernah menipu kita.

Lee Kuan Yew, PM Singapura pertama sanggup masuk kampung Melayu dan pakai songkok bagi mendapat sokongan orang Melayu untuk Singapura berpisah dengan Malaysia.

Akhirnya Melayu dapat hampas saja. Di Selangor DAP sanggup masuk masjid untuk menunjukkan mereka boleh membela Islam dan melayu.

Maka orang Melayu pun tersengeh termasuklah yang pakai serban dan berjanggut. Tetapi DAP kata orang Melayu sudah masuk perangkap.

Ekonomi dalam genggaman. Kuasa politik sebelah tangan. Pulau Pinang sudah tumbang. PKR dan Pas masih berangan-angan.

Percayalah bangsaku. DAP tidak pernah jujur dengan kita. Mereka ada muslihat. Mereka nak ubah seluruh sistem pemerintahan negara supaya menguntungkan mereka. Mereka tidak mahu emas. Mereka tidak mahu jambatan terpanjang. Mereka tidak mahu universiti. Mereka tidak mahu bangsa mereka ramai menjadi jutawan. Tetapi yang mereka mahu ialah Tanah Melayu, kuasa politik dan ekonomi orang Melayu.

Mereka nak buang Perlembagaan yang ada. Mereka mahu jadi perdana menteri. Mereka nak hapus sistem beraja. Mereka nak rampas semua hak orang melayu.

Sebab mereka tahu Melayu bodoh. Wahai bangsaku cuba bayangkan kalaulah orang Cina berada di tempat kita. Adakah mereka akan buat seperti PKR dan Pas buat sekarang. Jangan harap!

GELORA LANGKAWI

Bukit Tinggi, BalingArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Forum/20130528/fo_01/Guru-ramai-pembangkang#ixzz2Udhan7JA 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ketua Pemuda Tahi Kuda PAS

Posted: 29 May 2013 02:26 AM PDT

Penduduk selar Ahli Parlimen Pas

Penduduk mengadakan demonstrasi secara aman menyelar sikap pilih kasih Nasruddin Hassan berhubung bantuan mangsa ribut di Temerloh, semalam.

TEMERLOH 28 Mei - Seramai 30 penduduk rumah pangsa Taman Sri Kemuning di sini hari ini, mengadakan demonstrasi secara aman menyelar tindakan Ahli Parlimen Temerloh, Nasruddin Hassan yang mengamalkan sikap pilih kasih dalam pengagihan bantuan bencana alam untuk mangsa ribut pada 15 Mei lalu.

Beberapa penduduk mendakwa, Nasruddin melalui wakilnya hanya memberikan bantuan kepada ahli Pas serta Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan penduduk yang tidak menyokong parti tersebut diketepikan.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Megat Segama, Mohd. Nordin Mohd. Sham memberitahu, tindakan mengagihkan bantuan kepada penyokong sendiri sahaja menunjukkan mereka tidak berpegang pada slogan Negara Berkebajikan yang dilaungkan.

"Sebagai wakil rakyat, Ahli Parlimen Temerloh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Semantan, Syed Hamid Syed Mohamed juga daripada Pas sepatutnya mengetepikan soal parti dalam memberi bantuan kepada semua mangsa tanpa mengira fahaman politik mereka.

"Ahli Parlimen sebelum ini, Datuk Saifuddin Abdullah dan penyelaras Barisan Nasional (BN) Kuala Semantan mengagihkan semua bantuan kepada penduduk yang ditimpa bencana alam seperti banjir, ribut, pesakit kronik dan sebagainya tanpa mengira ahli parti mana," katanya kepada pemberita selepas demonstrasi tersebut.

Seorang lagi mangsa, T. Sangamalam, 73, berkata, sebelum ini, ada pihak datang membuat bancian penduduk yang mengalami kerosakan rumah ekoran kejadian ribut itu dan meminta beliau hadir pada majlis menerima bantuan daripada ahli Parlimen.

"Apabila saya hadir pada majlis itu 22 Mei lalu, mereka memberitahu nama saya sudah dipotong daripada senarai penerima bantuan.

"Saya berasa cukup kecewa kerana bantuan itu diharap dapat digunakan untuk membaiki beberapa bahagian rumah yang rosak akibat bencana tersebut," katanya.

Bagi Roslaini Mohd. Amin, 54, Nasruddin sepatutnya tidak lagi berpegang pada kedudukan parti dalam mengagihkan bantuan kerana beliau kini wakil rakyat untuk seluruh penduduk di Parlimen Temerloh sama ada yang menyokong beliau atau pun BN.

"Beliau sepatutnya tidak boleh mengambil sikap sedemikian, sebagai wakil rakyat yang bertanggungjawab menjaga kebajikan rakyat, menjadi tugas beliau membantu semua penduduk yang dilanda bencana alam," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130529/po_07/Penduduk-selar-Ahli-Parlimen-Pas#ixzz2UfbhwbN6 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Depa Boleh Boikot, Kenapa Melayu Tak Boleh?

Posted: 28 May 2013 10:07 PM PDT

Ini salah satu gerakan boikot perniagaan  orang Melayu yang dilancarkan segelintir 'bastard traitors' sebelum ini. Teman pun tak tahu yer ker MPH tu Syed Mokhtar punya. Tetapi apa yang jelas, sifat kurang ajar mereka terlebih dahulu itu perlulah dibalas hari ini. Kita tengok, kita sahut, kita gerakkan.

Hanya Anwar Spring, Bukan Malaysia Spring

Posted: 28 May 2013 08:29 PM PDT

Ia hanya Anwar Spring - Zahid

Oleh TERMIZI CHE ANUAR
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 28 Mei - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan siri perhimpunan haram anjuran pakatan pembangkang bagi membantah keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) sebagai Anwar Spring dan bukannya Malaysia Spring seperti yang didakwa sesetengah pihak.

Beliau sehubungan itu menasihatkan semua pihak supaya menerima keputusan pilihan raya lalu dan tidak lagi menyertai sebarang perhimpunan haram yang membantah keputusan PRU-13.

Beliau menegaskan, beberapa pemimpin pakatan pembangkang seperti Pengerusi DAP, Karpal Singh; Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali serta Pas sendiri sudah menerima keputusan itu dan menolak perhimpunan jalanan yang sedang digerakkan oleh aktivis-aktivis propembangkang.

"Saya tidak perlu memberikan amaran tetapi cuma menasihatkan mereka supaya jangan lakukan provokasi kepada pihak polis dengan menggunakan kaedah Arab Spring, Bulldozer Revolution atau Colour Revolution yang acuannya dari luar negara untuk diaplikasikan di dalam negara kita.

"Ramai yang katakan ini adalah Malaysia Spring, tetapi sebenarnya adalah Anwar Spring sebab beliau (Datuk Seri Anwar Ibrahim) yang mahu menonjolkan diri.

"Saya fikir ini Anwar Spring. Biarlah dia jadi 'spring' kerana tidak dapat menerima hakikat bahawa pembangkang hanya menang 89 kerusi Parlimen berbanding Barisan Nasional (BN) 133 kerusi pada pilihan raya lalu," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mengadakan lawatan kerja ke ibu pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, perhimpunan haram itu sengaja dilakukan sebagai provokasi terhadap pasukan polis serta menarik perhatian media asing.

"Mereka tahu Akta Perhimpunan Aman tetapi masih cuba menunjukkan kepada dunia, Malaysia tidak aman dan sebagainya. Walaupun perhimpunan itu dibolehkan tetapi perlu dilakukan dengan beradab dan rasional," ujarnya.

Sementara itu, ditanya tentang hukuman serta denda bagi kesalahan di bawah Akta Perhimpunan Aman beliau menegaskan, pihaknya cuma melaksanakan apa yang telah diluluskan Parlimen.

"Jika ada yang mencadangkan hukuman itu patut ditambah, kami sebagai pelaksana amat berterima kasih dengan cadangan tersebut," jelasnya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130529/po_01/Ia-hanya-Anwar-Spring---Zahid#ixzz2Ue2zEYqh 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Apa Lancau Dong Zong Mahu?

Posted: 28 May 2013 06:45 PM PDT

Akhbar Nanyang Siang Pau semalam menyiarkan kebimbangan persatuan ekstremis Cina iaitu Dong Zong dengan perlantikan dua menteri Cina di dalam kabinet Dato' Seri Najib kerana kedua-dua mereka tidak fasih berbahasa Mandarin.   

Menurut Dong Zong mereka ini yang hanya menamatkan Sekolah Cina separuh jalan tidak mungkin akan dapat mewakili kaum Cina secara efektif sekali gus tidak layak digelar 'wakil kaum Cina'.   Nampaknya, bagi kaum Cina tidak apa jika Zairil Khir Johari yang seratus peratus Cina dijadikan wakil Melayu di dalam DAP, tetapi tidak boleh bagi seratus-peratus Cina dijadikan wakil Cina di dalam BN selagi tidak fasih berbahasa Cina.  
Untuk pengetahuan Dong Zong satu-satunya bahasa yang wajib fasih di Malaysia adalah Bahasa Kebangsaan.   Untuk apa seorang wakil Cina wajib fasih bahasa Mandarin sedangkan bahasa kebangsaan negara ini adalah Bahasa Melayu?   Dengan menegaskan bahawa wakil Cina wajib fasih Bahasa Mandarin, maka Dong Zong telah mengesahkan bahawa majoriti kaum Cina negara ini memang tidak fasih berbahasa kebangsaan.  

Sudah menjadi kewajipan bagi seluruh kaum Cina yang mengaku sebagai warganegara Malaysia untuk fasih berbahasa Melayu atau mereka tidak layak mengaku sebagai rakyat negara ini.  

BACAAN LANJUT : KEDAH TIMES

tunku

Posted: 07 Jul 2013 03:29 AM PDT

tunku


Pak Lah admitted to hospital for inflammation in leg

Posted: 06 Jul 2013 11:15 AM PDT

Former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi,74, has been admitted to the National Heart Institute (IJN) to seek treatment for his inflamed left leg, said his assistant special officer Teoh Ai Hua.

He said that Abdullah, fondly known as Pak Lah, was in stable condition and was admitted on Monday to treat cellulitis, an inflammation of connective tissue.

"After a full medical check-up by his doctors, he was advised to undergo treatment and is now resting," he told The Star, when contacted, Saturday.

He also noted that Abdullah, who promotes the concept of Islam Hadari as a model for development in Malaysia, was not admitted to the IJN for any other ailment.
"In terms of health, he is recovering well and he was admitted to the IJN because his physicians are all there," he said.

Meanwhile, Federal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor said that he had spoken to Abdullah and was informed that he was not feeling well.
"I spoke to Pak Lah on the phone (and) he is in IJN. Not feeling well (and) pray for him to get well soon," he tweeted.

Tunku Aziz Says Loyalty to His Country Caused DAP Rift

Posted: 06 Jul 2013 09:13 AM PDT

Proving to be something of a thorn in the side for the Democratic Action Party, the party's former Vice-Chairman said this week that it was his loyalty to his country that saw him fall out with DAP elders.

Speaking to John Teo of the New Straits Times, Tunku Abdul Aziz Ibrahim was keen to set the record straight on his exit from the Pakatan component party in May 2012 following "irreconcilable differences."

He made it clear that the notion that he was against public demonstrations for clean and fair elections (a rumour he suggested was being incorrectly spread by certain parties to damage his reputation) was simply not true.

Tunku Aziz made it clear to Teo that there is a valid place for political discourse and demonstration in a modern and democratic Malaysia – but he would never endorse the breaking of laws to do so.

Recently, his former colleague and DAP National Chairman Karpal Singh threatened the former vice-president with yet another of the Opposition's ubiquitous lawsuits – something Tunku Aziz handled with aplomb.

"I am awaiting with great anticipation for Karpal to take me to court if he wishes to do so," Tunku Aziz said after Karpal called for him to stop embarrassing DAP with revelations of party failings.

"When I joined DAP, I did not sell away my soul. I have no obligation to them to protect any actions which I deem as a threat to peace and security."

It is something that DAP's more vocal online supporters (perhaps the mysterious Red Bean Army?) seem to have forgotten, with comments and written attacks against him becoming more venomous by the day.

These have recently taken a more disturbing turn. Last month, Tunku Aziz filed a police report after receiving a phone-call in which someone apparently made a threat on his life.

"I've been threatened with legal action before but this is a totally new threat. I fear for my life and the safety of my family," he said after filing the report at the district police headquarters.

"The person who called had a male voice. The conversation was very short. I asked him who he was and he said 'I kill you' and hung up."

Tunku Aziz said he believed the threat was politically motivated, based on the criticism against his former party.

As much as the DAP and its more hard-core supporters may wish that the former President of Transparency International (Malaysia) would disappear, he clearly has no intention of being bullied into the background.

The Antics of Husin Lempoyang

Posted: 07 Jul 2013 03:19 AM PDT

The Antics of Husin Lempoyang


TRANSFORMASI cara menetapkan mula puasa

Posted: 07 Jul 2013 12:04 AM PDT


Tarikh melihat anak bulan Ramadan jatuh. pada petang hari Isnin, 8 Julai bersamaan 29 Syaaban 1434 Hijrah. Pada malam itu, penyimpan mohor besar Raja-Raja akan mengisytiharkan tarikh permulaan Puasa. 

Suatu masa dahulu, kita sering berdebat mengenai cara nak menentukan mula puasa. Cara lama adalah melihat anak bulan. Apabila terlambat, orang persoalkan cara ini kerana yang tengok tu Pak Imam dan Tok Lebai yang mata dah rabun.

Lalu kita tukar cara pada pendekatan hisab. Islam pun ada ilmu astrology yang dah lama diterima dan upaya mentukan waktu mula bulan. Kita di Malaysia, kononnya menggunakan dua-dua cara untuk memuaskan hati semua pihak. Sebenarnya dah lama guna hisab saja.

Sesuai dengan zaman TRANSFORMASI, polisi ekonomi yang inklusif dan meraikan merit dan mesra pasaran, anak-anak muda menuntut perubahan. Mereka mahu lihat penentuan mula puasa mengambilkira negara yang berbilang kaum dan agama serta sikap pragmatisma. .

Sudah sampai masanya PEMANDU melibatkan diri untuk menentukan mula puasa. Bagi menentukan mula puasa Isnin, patut dipanggil makmal PEMANDU dari Sabtu hingga ke Isnin.


Seperti biasa, sebulan sebelum Makmal akan diadakan, akan keluar laporan berita dari PEMANDU tentang cara baru menentukan mula puasa yang pastinya dikatakan lebih baik, baru dan hebat dari cara pendekatan lama.

Sebelum makmal bermula, akan ada majlis pelancaran dengan Pak Menteri mengetuk gong untuk mulakan makmal. Acara kerajaan penting ada pelancaran dan penutup. Msatu jam majlis pelancaran dan satu jam majlis penutup. Tak kira majlis sebenar setengah jam campuar masa kudapan.

Majlis pelancaran mesti mula dengan Imam Besar Masjid Negara atau kadhir mana-mana atau Mufti baca doa.. Macam itu saja kerja mereka. 

Makmal PEMANDU akan mula dengan taklimat dari pihak kerajaan dan yang berkuasa seperti Pengarah JAKIM, Pengerusi Majlis Fatwa, Pengarah Dewan Bahasa Pustaka (bukan bidang dia tapi setiap majlis mesti nampak muka), Pegawai Ugama Istana Negara, Yayasan Ikhtiar, Pusat Zakat dan tidak ketingalan Dato Azeez Rahim.

Taklimat akan diberi pada peserta-peserta yang menurut Dato Idris Jala adalah 'stakeholder' dalam industri berpuasa dan lain-lain pihak yang terlibat.  Konsep makmal membawa pihak beruasa, stakeholder dan orang awam bersama menentukan mula puasa.

Peserta yang dipanggil adalah tukang ketuk kentong masjid-masjid dan surau-suarau, bilal masjid-masjid dan suarau-surau azan untuk mulakan berbuka dan waktu sahur habis, pengedar makanan, restoren India Muslim dan gerai nasi campur, apek jual sayur dan ikan di pasar.

Tidak ketinggalan adalah pengusaha pasaraya, pemborong dan pekedai makanan yang Islam mahu pun yang bukan Islam, pemandu teksi, bas, keretapi dan semua pengangkutan awam. 

Turut juga 'stakeholder' adalah wakil-wakil wakil-wakil ugama lain yang terganggu kerja di pejabat kerana keluar makan tengahhari lama sangat dan ditinggalkan di pejabat untuk buat 'overtime' pasla yang Musim balik awal.

PEMANDU akan juga panggil orang bukan Islam yang turut serta berpuasa dan berbuka dengan orang Islam kerana mahu jaga badan dan turunkan berat badan.

Sama seperti Makmal yang dituruhkan PEMANDU yang sering melibatkan konsultan business seperti Ethos, McKensey, Boston Consulting, Arthur Aderson, Booz ALlen Hamilton, dan lain-lain,  konsultan akan dipilih sebagai facilitator.

Bagi tujuan menentukan mula puasa, konsultan yang teramat sesuai dipilih adalah aktivis ugama yang diiktiraf PEMANDU iaitu gandingan NGO-NGO, Sister-in_slam, MCCCHST dan Interfaith Comission. Penyelanggara adalah Harris Ibrahim dan Hannah Yeoh

Hujah utama memilih mereka adalah hak orang Islam berpuasa hak orang bukan Islam untuk makan waktu siang dengan orang Islam terjejas.

Lagi pun, NGO-NGO ini boleh dapat yuran konsultansi dan ianya boleh disalurkan oleh NGO-NGO ini kepada Bersih 5.0 untuk terus berdemo dan mempersoalkan keputusan pilihanraya walaupun jika Pertubuhan Bangsa Bersatu yang mengendalikan.

Perkasa dan Persatuan Pengguna Islam tidak akan dijemput bersama tapi dibenarkan menyampaikan memorandum dan buat laporan polis serta berdemo dengan baju sewarna.

Hasil rumusan makmal akan dibuat selepas melihat anak bulan dan penjelasan dari ilmu hisab. Lain dari tradisi lepas, hasil rumusan maklmal menentu waktu puasa akan ditentukan dibawa sendiri oleh Omar Ong kepada Dato Najib.

Idris Jala ula bertanggungjawab menyampaikan rumusan makmal kepada jawatankuasa penentu mula puasa dan akan diperkenankan kepada majlis raja dan pemegang mohor besar raja-raja Melayu akan umumkan hari puasa.

Oleh kerana Omar Ong dah sampaikan dulu kepada Dato Najib, Omar sempat beri cadangan lain dari rumusan makmal dan akhirnya pemegang mohor raja-raja hanya perlu merujuk saja kepada Omar Ong.

Walaupun proses nampak lebih lama, lambat, berperingkat dan birokrasi, Idris Jala rasakan ianya lebih betul sebab melibatkan semua pihak dan bukan hanya pengamal ilmu hisab dan Tok Lebai yang melihat teropong menentukan mula puasa.

Ia juga boleh menjanakan RM10 juta tambahan nilai ekonomi (tidak termasuk RM100 juta kepada Ethos dan lain-lain konsultan kroni mereka) dan 434 pekerajaan baru.

Dengan demikian, semua pihak boleh menikmati tambahan ekonomi dari cara baru menentukan puasa melainkan orang Islam yang kena puasa dan lebih banyka beribadah.

bumiyang

Posted: 07 Jul 2013 03:18 AM PDT

bumiyang


Apa yang Berlaku di Mesir Juga Sedang Berlaku di Malaysia??? Ibarat Pak Kaduk, Ayamnya Menang Kampung Tergadai!!!

Posted: 06 Jul 2013 11:29 PM PDT

DAP Betul!!! Ini Dia Bukti Sayed Mokhtar "Monopoli" Kekayaan Negara???

Posted: 06 Jul 2013 04:01 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 07 Jul 2013 01:07 AM PDT

Taipingmali (tm)


Tantawi dan Nik Abduh buat kacau di Greenwood Gombak

Posted: 06 Jul 2013 10:34 PM PDT


Ini sahajalah yang mampu dibuat oleh dua orang ahli dewan rakyat Pas. Buat gimik jual gula RM 2 sekilo. Kenapa tak perbanyakkan Kedai Kohilal? 

Gula yang dijual ini sepatutnya dijual dibawah paras subsidi. mungkin RM 1.20 sekilo. Selebihnya ditanggung oleh mereka. 

Kasihan penduduk Temerloh dan Pasir Mas, apabila wakil rakyat mereka menyibuk di tempat orang lain.

Utusan: Cina anggap pemberian tidak cukup dan mahu rampas kuasa Melayu

Posted: 06 Jul 2013 09:37 PM PDTOleh Md Izwan

Keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu menunjukkan masyarakat Cina mengganggap nikmat yang mereka perolehi belum mencukupi, kata akhbar Utusan Malaysia selain mendakwa parti majoriti Cina, DAP merancang merampas kuasa orang Melayu menerusi kerjasama PKR dan PAS.

Penulis rencana akhbar itu, Dr Alias Mohamed mendakwa kaum Cina sudah mencapai matlamatnya menerusi saluran MCA tetapi kini mengabaikannya kerana mahu menentukan hala tuju mereka sendiri.

"Selepas mendapat kerakyatan dan kemudiaan kuasa ekonomi yang dominan, orang Cina mengganggap apa yang diberi orang Melayu tidak mencukupi. Seperti orang Cina di negara lain yang bilangannya dominan seperti di Singapura, hakikatnya mereka ingin menentukan destini mereka sendiri," kata Dr Alias yang dipetik dalam artikel "Strategi politik kaum Cina" di ruangan rencana Utusan Malaysia hari ini.

Beliau menuduh kaum Cina mahu merampas kuasa masyarakat Melayu dan parti DAP adalah dalang utama dalam mencapai matlamat itu, ia boleh dilihat menerusi penguasaan kerusi di kawasan bandar.

"DAP mewarisi ideologi politik sama rata Lee Kuan Yew (bekas Perdana Menteri Singapura), mereka sedar kekuatan mereka bergantung di bandar. Oleh itu, mereka menggunakan propaganda 'Malaysian Malaysia' untuk mengadu-dombakan doktrin kesamarataan dalam masyarakat walaupun Malaysia dibina atas asas sejarah pribumi dan sistem politik serta komposisi kaum yang berbeza dengan Singapura," katanya.

Selain itu, Dr Alias berkata, untuk mencapai matlamat itu DAP sedar mereka memerlukan pertolongan daripada parti pembangkang Melayu khususnya PKR dan PAS kerana hanya dengan cara itu ramai Ahli Parlimen akan menyeberang dan sertai gabungan pembangkang Pakatan Rakyat (PR).

"Orang Cina sedar mereka tidak akan berjaya menguasai negara ini dalam jangka masa singkat, khususnya tanpa sokongan parti pembangkang Melayu seperti PAS dan PKR. Mereka berharap kuasa akan jatuh ke tangan mereka selepas berlaku huru-hara atau kucar-kacir di Parlimen yang menyebabkan Ahli Parlimen BN melompat ke rakit DAP," katanya yang merujuk kepada Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada Mac 2012 yang memetik mengatakan partinya berpuas hati jika memperoleh 100 kerusi Parlimen daripada 222.

Dr Alias turut memberikan amaran kealpaan pemimpin Melayu dalam kerajaan yang sibuk membangun dan memajukan kawasan luar bandar akan memakan diri sendiri kerana apabila masyarakat Cina akan berhijrah ke kawasan itu serta kemudiaanya menguasai ekonomi sekitarnya.

"Dalam jangka panjang, mereka (DAP) berharap akan berlaku perubahan besar dalam demografi penduduk akibat kealpaan pemimpin Melayu dalam parti pemerintah yang terus memperhebat pembangunan bandar dan luar bandar yang sekaligus menggalakkan peningkatan serta perpindahan penduduk Cina ke kawasan berkenaan," katanya.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Razak mengatakan sebaik sahaja keputusan PRU13 diumumkan, kerajaan baru BN akan memulakan perdamaian kebangsaan, sebagai usaha untuk menyatukan rakyat Malaysia, selepas apa yang beliau gambarkan senagai "tsunami Cina" dalam pilihan raya umum itu - menyaksikan BN menang dengan majoriti lebih kecil berbanding PRU12 pada 2008.

Akhbar Umno, Utusan Malaysia, selepas berakhir pilihan raya 5 Mei lalu turut mengeluarkan tajuk "Apa lagi Cina mahu?" sebagai tindakan menunjukkan keputusan pilihan raya dibentuk oleh kaum Melayu menentang kaum Cina.

DAP memperoleh lebih 70 peratus daripada jumlah kerusi Parlimen yang ditandinginya pada Pilihan Raya Umum ke-13, apabila memenangi 38 daripada 51 kerus.

BN hilang undi popular buat pertama kali semenjak 1969 ketika mereka masih Perikatan.

BN juga hilang lagi tujuh kerusi Parlimen kepada PR. BN mendapat 133 kerusi sementara PR mendapat 89 kerusi Parlimen dalam Pilihan Raya 2013. - 6 Julai, 2013.

Masjid Jamek Damansara Perdana Dibatalkan

Posted: 06 Jul 2013 09:23 PM PDT


Meminta Penjelasan Kerajaan PR Selangor Mengenai 2.09 Ekar Tanah Untuk Pembinaan Masjid
1. 1sya.com difahamkan bahawa terdapat sebanyak 2.09 ekar tanah dalam pelan pembangunan diperuntukkan untuk pembinaan Masjid di Damansara Perdana.

2. Mengikut pengetahuan 1sya.com, pemaju awal di kawasan yang berkaitan adalah MK Land dan MK Land sudah pun menghantar town planning mereka yang menepati perundangan komersial di sesesbuah kawasan iaitu 1/3 daripada sebarang pembangunan mesti dikhaskan kepada pembangunan tanah komuniti . Terdapat sebanyak 2.09 ekar tanah dalam town planning tersebut adalah peruntukkan tanah kepada pembinaan masjid di Damansara Perdana.

3. Persoalan kini , mengapakah tanah untuk pembinaan masjid tersebut digunakan untuk pembangunan komersial ? Keadaan ini hanya berlaku apabila berlakunya pertukaran pemaju daripada MK Land kepada Mamoooth Empiree ?

4. Adakah terdapatnya proses pembatalan town planning yang pada mulanya ada peruntukkan untuk pembinaan Masjid telah bertukar menjadi pembangunan komersial ? Adakah terdapatnya pertukaran tanah untuk pembinaan masjid di kawasan lain ? Apa yang sebenarnya berlaku dalam isu ini ? Mengapa sesebuah tanah untuk membina masjid tiba – tiba hilang ?

5. Tanah yang pada awalnya dikhaskan untuk pembinaan masjid kini sudahpun berlakunya proses pembinaan komersial ( tidak dapat dipastikan untuk pembangunan apa ).

6. Rakyat Malaysia berharap satu penjelasan dapat diberikan kerana isu ini adalah sangat sensitif dan sekirannya benar tanah tersebut sepatutnya adalah demi pembangunan masjid maka kita berharap pembangunan komersial tersebut dapat dihentikan dengan serta merta.

7. Sekirannya benar isu ini maka Pakatan Rakyat diseru supaya jangan sesekali mencabar hak tanah rakyat , komuniti dan agama demi komersial semata – mata.

http://1sya.com/?p=7116

Empat Laporan Polis Terhadap Malaysian Insider (MI)

Posted: 06 Jul 2013 08:06 AM PDT

Isi laporan

Petikan daripada MI
laporan polis
Perkasa LMS
Laporan sedang dibuat di IPD Taiping
Artikel mengenai pembohongan atau fitnah Malaysian Insider mengenai BONUS sejumlah RM 200 juta kepada petugas petugas SPR semua peringkat telah menyebabkan PERKASA Daerah Larut, Matang dan Selama dan NGO lain membuat laporan polis di IPD Taiping malam ini

En Othman Mohamed Pengerusi Perkasa menyatakan tulisan dalam Malaysian Insider memberi impak negatif kepada pembaca portal khususnya dan rakyat Malaysia Amnya.

En Othman berharap pihak berwajib akan membuat siasatan terhadap MI dan menyeru agar MI memohon maaf secara terbuka.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

The Unspinners

Posted: 06 Jul 2013 11:28 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 06 Jul 2013 11:25 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Bazar Ramadhan Di Haramkan, Bermula Di Kajang...

Posted: 06 Jul 2013 07:00 PM PDT

Kerajaan negeri selangor melalui pihak berkuasa tempatan mengharamkan sebarang aktiviti perniagaan di bulan ramadhan yang bakal tiba 2-3 hari lagi...

Senang cerita, bazar ramadhan telah di haramkan ia bermula di kajang dan akan turut di haramkan juga di tempat-tempat lain di seluruh selangor...

Penutupan dan pengharaman sebarang aktiviti perniagaan sepanjang bulan ramadhan ini berikutan saranan ahli parlimen dap, tony pua yang mendesak seluruh kerajaan negeri yang di perintah pakatan mengharamkan sebarang aktiviti perniagaan di bulan ramadhan kerana tidak puas hati dengan tindakan kerajaan negeri melaka yang ingin membuka semula jalan di jonker street yang menyebabkan kesesakan lalu lintas ke bandaraya melaka setiap hujung minggu...

Ini sebagai bukti kepada orang melayu, bertapa rasis dan haramjadahnya parti dap yang menjadi sekutu rapat pas dan pkr...


sekupangdua

Posted: 06 Jul 2013 11:23 PM PDT

sekupangdua


CINA RED BOOBS ARMY PAKATAN RAKYAT HINA MELAYU! Errr... PR MANA ADA MELAYU!

Posted: 06 Jul 2013 10:19 PM PDTSuka hati mak pak dema kalau nak memaki atau hina Melayu, dia lupa ker ini tanah sapa? Kalau di negara China cer cuba india atau melayu hina kaum Cina, apa korang ingat dia orang akan gelak dan tiada tindakan? Dalam posting Vivian Chong atau nama samaran read bobs Army nampaknya dah prepare awal termasuk fake acc untuk kerja menghina termasuk Melayu sekalipun yang ada dalam Pakatan Roket yang dikuasai DAP sebagai peneraju. Lu orang ingat dia orang nak sound balik kat kimak nie... Hehehe hilang Balls la kalau Melayu dalam pakata berani, tak eh cari untung la nanti.

Bagaimanapun sedar atau tidak Pakatan Roket di PRU sebenarnya menguntungkan DAP, pertambahan kerusi calon mereka bukan tidak disedari malah sukar untuk disanggah. Bukan apa kalau disanggah bakal banyak kepentingan akan hilang, bukan mereka tak sedar terutama PAS yang begitu merosot sedangkan kerja bagai nak rak yang akhirnya menjadikan cina dan Melayu siol mengalih undi untuk DAP. Malah PAS makin merosot dan makin ramai melayu yang hilang keyakinan dengan mereka akibat tidak terurus dan bak kata orang melayu cakap macam orang mabuk...

Lebih menguatkan meluat kepada orang Islam dimana bersekedudukan dengan kafir sekalipun nampak mahu perjuangkan Islam, kalau kita lihat bagaimana kes paling besar bila aljubri yang memang rosak moral dengan kes liwat dan zina, apa PAS ada menghukum pelaku? Mana hudud PAS yang di gegorkan? Berturut pulak dengan kes orang PAS sendiri dan PKR yang cukup hebat dengan cerita BIRU seks dalam keretapi, Mat Tabu yang suka Bini Orang dan paling akhir yang paling Box Office dipasaran dengan Stopa Spenda yang balun bakal Bini kalau kantoi, senang sangat membalun kalau salah pedulikan hukum PAS boleh menghalalkan segala kehebatan aksi ranjang pemimpin, paling tidak kita tjawab kenapa di kebanyakan Blog dan portal mereka yang penuh dengan iklan ubat kuat... Hehehe

PAS ataupun pemimpin mereka bukan tak tau yang prestasi dan imej PAS makin merundum, lihat sahaja Tok Guru Nik Aziz yang dah turun takhta dengan tetiba. Selama hampir 33 tahun meneraju... Bukan kata air bersih dapat dilaksanakan, Lebuhraya pun tinggal batu tanda jer, kot ya pun mana balak sepanjang laluan yang ghaib tetiba?

Lebih mengecewakan bila hudud pun makin senyap, jadi ada benarnya mereka katakan HUDUD PAS, HUDUD PRU dan gelaran terkini HUDUD lepas tengok yang diwawarkan oleh PAS kini semakin lenyap dan sunyi, stopa bukan sahaja tidak dihukum malah masih boleh diberi lalauan untuk bertanding. Sehingga kini Umat Islam.... Bukan melayu, teman ulang lagi UMAT ISLAM masih tertanya apa sudahnya kehebatan Stopa membalun bakal bii di hotel dengan bayaran tiada kita dengar tindakannya. Betula lah kata irang sedangkan syurga boleh di beri ikut suka PAS inikan pekara kecik balun membalun, mungkin mereka melihat atau merujuk dengan King Membalun si Aljubri kot, boleh dibandingkan orang PAS tak over macam aljubri yang membalun jantan, bini dan lakinya sekali kot.

Paling menyedehkan bila Tok Guru yang mengakhiri pemerintahannya tanpa menyudahkan hudud diwujudkan di Kelantan sekali pun nampaknya terbukti sebagai alasan untuk menang undi bila PAS mempermaikan HUDUD, rakyat dan pembaca tidaklah sebodoh lembu yang dianggap PAS dalam setiap kali penceramah diceramah PAS. 

Paling tidak untuk betul-betul mahu mewujudkan HUDUD Pas boleh memulakan di Kelantan. Paling tidak kearah perlaksanaan sudah boleh kita bampak wujud seperti mewujudkan pemilihan baru penguat kuasa di Kelantan yang punya senawi yang cukup, waras akal, jujur dan amanah, mata yang tidak terhalang ( tak berkacamata), Islam dan beberapa syarat lain yang membolehkan mereka menjadi petugas yang bakal melaksanakan hukum HUDUD seperti menahan pelaku zina dan pelbagai lagi.

Bagi mereka yang akan terlibat dalam penghakiman atau undang-undang rasanya amat perlu termasuk hakim yang sepatutnya mempunyai kelayakan sebagaimana tuntutan hudud adanya. Segala impian serta harapan umat islam nampaknya hilang dan paling menyedihkan selama hampir 23 tahun sebagai rekod paling lama memerintah akhirnya tidak sedikit pun meninggalkan tanda mahu mewujudkan HUDUD yang pada masa yang sama rakan sengkongkol Parti PAS boleh menghina mereka dengan cukup jelas dan terang... Bukan sekali malah berkali-kali termasuk di ceramah mulut cibai rakan mereka si Peguam OKU tanpa boleh disanggah ataupun ditegur oleh PAS sendiri.

Lihat sahaja bagaimana dilaman web, Facebook, twitter dan pelbagai Akaun Media Maya mereka boleh menghina sesuka hati pak mak dema untuk menghina Islam. Ribuan akaun fake atau Palsu Red Boobs Army yang menghina Orang Melayu, Islam malah hukum Allah sekali pun yang tentunya PAS awal-awal lagi tidak akan berani jadi jantan untuk menegur. 

Bukan setakat itu sahaja malah Red Boobs Army yang kita tau terdiri dari kaum Cuna dan Inda yang juga menggunakan Fake Akaun mengunakan nama orang Melayu atau Islam digunakan untuk menghina atau menyonsangkan hukum Islam itu sendiri, apakah PAS berani jadi jantan yang ounyai Balls.... Hehehe tak dapat la yop, makin ramai lah kuat angguk lagi adaler...

Jadi tak hairan lah di Kuala Besut yang bakal berlansung PRK nanti juga mereka tidak sama sekali akan menghormati Ramadhan, kalau tidak orang PAS, si Red Boobs Army akan mencemari dengan pelbagai Fitnah, setakat ceramah PAS pun kita tak terhitung berapa juta Biliion kononnya jadi rasuah bila dema melonggokan pelbagai cerita. Takat pandai sembang jer, benar atau salah bukan penting mana pun. Insyallah segala kebenaran bakal terjawab di PRK kuala Besut nanti

Inalillah hiwainalillahirojiun, moga Allah merestui doa kita terhadap sesama Islam di Mesir, Demokrasi yang diwujudkan akhirnya kecudang juga dengan kumpulan syiah yang menjatuhkan negara mereka sebagaimana kehendak berok-berok jalanan kita seperti di Malaysia yang cukup jelas di kepalai oleh Kafir Harbik roket. Apakah mereka terfikir yang kalau mereka berjaya merampas dengan mengulingkan kerajaan Malaysia 3/4 rakyat Malaysia akan berdiam diri? Apakah mereka akan kecut dan berdiam diri dan sepatutnya wajib menentang pemimpin yang bersubahat dengan Usrael dan yahudi untuk merampas Malaysia? .... 

Banyak kali teman kata kan...
TIADA NEGARA DIDALAM DUNIA BOLEH BERAKHIR DENGAN AMAN DAN BERTAMBAH MAJU OLEH RAMPASAN KUASA. SEBAIK NEGARA APA SEKALI PUN YANG BERTUKAR KERAJAAN DENGAN RAMPASAN KUASA DAN DEMONSTRASI HARAM TIADA YANG AKAN MAKMUR DAN BERTAMBAH MAJU... NAUZUBLILLAH HI MIN ZALIK... SEBALIKNYA MENGHITUNG KEMATIAN SETIAP HARI, YANG PASTINYA YANG BAKAL TERKORBAN TENTUNYA UMAT ISLAM SENDIRI, HARI DEMI HARI BAKAL MUSNAHLAH PERPADUAN ISLAM...

ERRR... SORI BEB GUA TAK SANGGUP JADI PENCACAI KAKI PELIWAT YANG NAK DIJADIKAN PERDANA MENTERI, CUKUP-CUKUPLAH KENCING TU, BILA PULAK LAGI 16 SEPTEMBERNYA... BILA PRUNYA LAGI PUTRAJAYA DITAWAN... KENCING TERUS KENCING, NASIB LER GUA TAK TERTELAN KENCING ALJUBRI NIE, KATA DEMA MAKIN KUAT ANGGUK BEB.... TAKBIR!!!

PRK BESUT 24 JULAI NIE. KEMPEN BERBOHONG PAKARTUN ROKET DIBULAN RAMADHAN?

Posted: 06 Jul 2013 05:42 PM PDT

Besut bakal menguji kita kali nie... disamping berkempen apakah masih ada lagi kerja berbohong dalam ceramah? Adakah Ramadhan menjadi hijab kepada Pakartun Roket berkempen. Rakyat bukan lagi boleh mereka anggap boleh dilembukan.

Kita tengok bagaimana mereka akan spin soal SPR. soal kenapa Aljub mesti jadi Perdana Menteri. Soal kurupsi yang akan mereka longgokan jumlah rasuah ikut sedap mulut. soal kepincangan pemimpin untuk menampakan kononnya betapa teruknya BN yg patut di hapuskan. soal menjadikan negara perlu dan wajib digulingkan seperti BERSIH. HIMPUNAN HIJAU. TAWAN PUTRAJAYA. BLACK 505. LYNAS. dan macam-macam lagi yang memperlihat dan menjadikan Malaysia patut mengikuti sebagaimana Mesir?

Apa pun rakyat serta pengundi di besut bukan sebodo mereka sangkakan....

PUTRAJAYA: : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 24 Julai sebagai tarikh pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu akan diadakan pada 12 Julai dan tempoh kempen ditetapkan selama 12 hari.

Pengumuman itu dibuat oleh pengerusi Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof selepas suruhanjaya itu bermesyuarat di pejabatnya di sini, hari ini.

Pilihan raya kecil Kuala Besut diadakan selepas wakil rakyatnya Dr. A. Rahman Mokhtar meninggal dunia pada 26 Jun lepas.

Dalam pilihan raya umum yang lepas, beliau mengalahkan calon PAS, Napisah Ismail dengan majoriti 2,434 undi.

Panglima Perang Cyber

Posted: 06 Jul 2013 11:20 PM PDT

Panglima Perang Cyber


MyMassa Dedah Asiaweek Bongkar Kekayaan Bapa @Anwaribrahim

Posted: 06 Jul 2013 06:55 PM PDT

Dari Majalah Antarabangsa ASIAWEEK, majalah ini membongkar kaitan tersebut(http://www-cgi.cnn.com/ASIANOW/asiaweek/98/0703/sr_5_alloc1.html).
Baca entri sepenuhnya di :
http://mymassa.blogspot.com/2013/07/isu-datuk-azeez-jadi-pengerusi-tabung.html


Sent from my iPad

Kenyataan @PDRMsia Berita 7 Wanita MATI Selepas MENGHIDU MINYAK WANGI PERCUMA Di Ampang

Posted: 06 Jul 2013 06:22 PM PDT


"Berita palsu yang disebarkan di laman sosial"Kenyataan Media Pihak Polis bagi menjawab berita palsu tersebut

Sumber 

http://lamanizzs.blogspot.com/2013/07/terkini-7-wanita-mati-selepas-menghidu.html


Sent from my iPad

Nik Aziz Kata Demontrasi Kerja Jahat Amerika Syarikat dan Israel - Seperti PKR DAP Buat di Malaysia ?

Posted: 06 Jul 2013 06:02 PM PDT

Panglima : selepas Anwar mengecam tentera menjalankan kudeta menjatuhkan Mursi selepas tamat tempoh 48 jam diberi Nik Aziz juga mengecam Amerika atas alasan yang sama. Bezanya Anwar menyalahkan Tentera manakala Nik Aziz menyalahkan Amerika.

Nampak berbeza namun keduanya sama. 

Keduanya menuduh pihak tertentu menjadi dalang menghimpunkan orang menjatuhkan kerajaan sedangkan merekalah juga dalang menganjurkan perhimpunan haram mahu melihat Kerajaan Malaysia yang dipilih rakyat melalui demokrasi akan jatuh.

Pendirian seperti inilah yang sukar difahami kecuali jika diteliti dan dibuat perbandingan kata-kata mereka. Dengan info sedia ada.

Semasa Hosni Mubarak diturunkan adakah Anwar mengecamnya ? Adakah wartawan Islam atau wartawan Barat yang menulis tentang korupsi Hosni Mubarak ? Adakah pilihan Amerika akan dikritik dalam media masa kawalan mereka ?

Soalan demi soalan ini perlu kita sedari. Bukanlah mata hati dan minta Allah zahirkan kebenaran untuk kita ikuti.


Baca seterusnya : 


pok nik sabu

Oleh Nor Azlina Shaari

Kita ketika ini digemparkan dengan berita penggulingan Presiden baru Mesir, Mohamad Morsi dari Ikhwanul Muslimin oleh tentera Mesir ekoran rakyat tidak setuju dengan pentadbiran Morsi yang hanya berjalan selama seminggu sahaja.

Dikatakan corak pentadbiran Morsi adalah berbentuk diktator hinggakan rakyat sanggup mengadakan gerakan di jalan raya.

Cara yang sama juga digunakan dalam menumbangkan Hosni Mubarak sebelum Morsi mengambil alih tampuk pemerintahan Hosni.

Itulah cerita yang sedang bergolak di Mesir sekarang ini. Dalam kekecohan itu, Mursyidul AM PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan satu pandangan beliau sendiri mengenai isu rakyat menolak pemerintahan presiden baru Mesir.

Menerusi penulisan beliau dalam Sinar Harian, Nik Aziz menyatakan pergolakan di Mesir menyerlahkan sikap sebenar AS sebagai satu pihak yang telah menodai sistem demokrasi yang diamalkan. Bila mana Morsi yang dipilih rakyat sebagai pemimpin menerusi pilihan raya, digulingkan hanya atas dasar rasa tidak puas hati dan disokong terang-terangan oleh pihak AS.

Pandangan Nik Aziz itu tidak ada salahnya. Cuma, di penghujung pandangan beliau itu, luahannya itu seolah-oleh beliau sendiri tidak sedar akan tindakan yang telah dilakukan oleh parti pembangkang di Malaysia.

"Saya yakin, AS dan Israel akan berterusan memainkan jarum mereka di Timur Tengah. Mereka melaungkan slogan demokrasi namun apabila demokrasi menikam mereka, tanpa malu-malu mereka akan mencabul demokrasi. Lihat sahaja, adakah mereka menghormati pilihan rakyat di Algeria ketika FIS digulingkan? Adakah mereka menghormati pilihan rakyat ketika Najmuddin Erbakan dinafikan hak untuk berkuasa di Turki? Demikian juga yang berlaku di Gaza dan Tebing Barat ketika Hamas memenangi pilihanraya, adakah mereka berpegang kepada prinsip demokrasi?"

Sekali lagi, tidak ada salahnya bagi Nik Aziz menyalahkan AS yang bergerak menjatuhkan negara Islam lebih-lebih lagi memporak-perandakan umat Islam di negeri tersebut.

Tetapi, berdasarkan pandangannya yang mengatakan AS tidak menghormati pilihan rakyat, apakah parti pembangkang di Malaysia juga menghormati keputusan PRU13 yang sudah lebih 2 bulan berlalu? Apakah pembangkang juga menghormati pilihan rakyat yang mahu kerajaan UMNO dan BN untuk terus memerintah negara Malaysia?

Adakah dengan mengadakan beberapa siri himpunan haram sebagai bantahan keputusan PRU13 sebagai menghormati pilihan rakyat dan demokrasi yang sememangnya ada di Malaysia?

Bukan itu sahaja, Nik Aziz menyatakan AS bukan sahaja tidak menghormati pilihan rakyat secara demokrasi, tetapi juga berusaha menggulingkan kerajaan sedia ada.

Apakah Nik Aziz lupa pembangkang sudah terlalu banyak melakukan pelbagai cara untuk menggulingkan kerajaan? Sebagai contoh, bukan sahaja himpunan Blackout 505, himpunan Bersih 1, 2, dan 3, Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) serta melakukan fitnah kononnya BN membawa masuk 40 ribu pengundi asing juga, menggesa Ketua SPR dan timbalannya meletakkan jawatan adalah sama seperti cara mahu menjatuhkan kerajaan kita?

Nampaknya, Nik Aziz perlu membuka minda dan pemikirannya sama seperti pandangan yang dibuat soal isu pergolakan di Mesir.

Penting untuk Nik Aziz sedar, sekiranya beliau menyatakan AS dan Israel bermuka-muka mahukan negara Islam membangun, samalah seperti peranan DAP dalam parti gabungan Pakatan Rakyat.

Seperti AS yang bergerak secara diam menjatuhkan Islam dan mewujudkan keadaan tegang sesama umat Islam, cara dan kaedah yang sama dilakukan oleh DAP. Apabila PAS bertegas mahu mewujudkan negara Malaysia sebagai sebuah negara Islam, DAP akan bangkit menentang habis-habisan.

Nik Aziz perlu memahami setiap pandangan yang beliau buat dengan cara memuhasabah diri tentang cara parti pembangkang berpolitik di Malaysia. Soalan yang penting perlu Nik Aziz fikirkan sedalam-dalamnya, tidakkah sama sahaja modus operandi pembangkang dengan AS dan Israel? Apa-apa pun, pergolakan kritikal di Mesir elok untuk dijadikan sebagai iktibar lebih-lebih lagi kepada parti pembangkang.

http://www.mykmu.net/?p=32588


Sent from my iPad

Maksud 'Bodoh' Dialek Terengganu - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 06 Jul 2013 04:33 PM PDT

Kadang kala ada silap faham perkataan yang digunakan oleh pendakwah hebat ini sehingga mengundang tafsiran tidak elok kepadanya.

Harap penjelasan ini menjernihkan persepsi terhadap beliau.

Jika ada perkara politik yang tidak sama dengan apa kita perjuang, anggaplah ia pandangan beliau yang boleh jadi akan berubah bila tiba masanya.

Ambillah ilmu beliau ajar yang diterima dari ulama-ulama pondok.

Jangan kita hina sesiapa apatah lagi seorang pendakwah seperti beliau yang mempunyai ratus ribu pengikut setia.

Maaf ini pandangan panglima dan inilah pendirian hamba.

Berlainan dengan Nik Aziz kerana beliau bawa fahaman yang ditolak ramai ulama dulu hingga kini. Maka kita mengkritiknya dan beliau juga orang yang terlibat secara langsung dalam politik.

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/pvbegLBbDSY


Sent from my iPad

W222 Mercedes-Benz S-Class Assembly Plant Tour

Posted: 06 Jul 2013 04:22 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/lrgdAAxY-OI


Sent from my iPad

Latest Video : Coup Crossfire: Brutal overnight clashes rock Egypt

Posted: 06 Jul 2013 04:07 PM PDT

36 terbunuh dan ratusan lagi cedera dalam pertempuran antara pengikut Mursi dan penentangnya.

Sedih bila Islam sesama Islam bertempur. Yang mati dan cedera jelas merugikan agama Islam dan juga negara Mesir yang merupakan kiblat Islam sedunia di dalam hal keilmuan.

Namun seperti kita tahu tidak ada Nabi melainkan diutus untuk kaum yang menentang Allah jua.

Semakin hebat Nabi semakin hebat juga kekufuran yang ada dalam diri umatnya.

Semoga keamanan akan kembali di bumi yang pernah dihuni oleh Panglima semasa belajar di sana tahun 2000 dan sempat juga menemui ulama-ulama berbagai jenis lapangan ilmu di sana.


Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/GFrcb03w4hY


Sent from my iPad

Boeing 777 crash-lands and catches fire at San Francisco international airport

Posted: 06 Jul 2013 03:45 PM PDT

Check out this video on YouTube:

http://youtu.be/2n1Eqxm4nyU


Sent from my iPad

Zamkata: Permohonan Maaf ZAM Kepada AIRASIA

Posted: 06 Jul 2013 06:43 AM PDT

Tan Sri Zainuddin Maidin penulis blog zamkata telah meminta maaf kepada AirAsia berikutan dengan sebuah rencananya yang memberikan implikasi seolah seolah babi dihidangkan dalam penerbangan AirAsia dan Air Asia X.

Setelah penjelasan dari AirAsia, beliau yakin bahawa syarikat penerbangan itu adalah prihatin terhadap senstiviti keugamaan kesemua penumpang mereka.Dibawah ini  adalah permohonan maaf darinya.


APOLOGY.

Saya tidak menyedari bahawa pekara- pekara yang tesiar dalam artikel di bawah tajuk " Hidangan Babi Dalam Penerbangan Air Asia, Orang Islam Patut Tangguhkan Dulu Terbang dengan Pesawat ini"(artikel tersebut) dalam blog zamkata memberikan implikasi buruk kepada nama baik AirAsia dan AirAsiaX.

Bagaimanapun setelah menerima surat tuntutan dari Peguambela dam Peguamcara AirAsia Berhad kira -kira sebulan dari tarikh penyiarannya,maka barulah saya menyedari bahawa artikel tersebut memberikan implikasi atau gambaran,seolah-olah babi dihidangkan dalam penerbangan-penerbangan AirAsia dan AirAsia X. Ini adalah tidak benar samasekali.

Saya mohon maaf kepada AirAsia Berhad diatas sebarang kecederaan yang menimpa mereka kerana artikel tersebut, dan saya berharap orang ramai tidak mempunyai sebarang pransangka bahawa babi ada dihidangkan dalam masa mana penerbangan AirAsia dan AirAisa X.

Saya yakin dan percaya bahawa AirAsia  dan AirAsia X adalah sangat prihatin terhadap sensitiviti keugamaan kesemua penumpang mereka.

Tan Sri Zainuddin Maidin.

Sumber :
http://zamkata.blogspot.com/2013/07/zam-dan-airasia.html?m=1


Panglima : harap isu makanan dalam penerbangan Air Asia dan Air Asia X dijaga sebaiknya. 

Ini untuk mengelakkan ada keraguan atas penyediaan makanan yang sangat sensitif kepada orang Islam yang menjaga agamanya. 

Jakim perlu sentiasa memantau semua syarikat penerbangan agar sentiasa mematuhi peraturan yang ditetapkan.


Sent from my iPhone

Mesti Baca - Hisemudin Kasim: Krisis Politik Mesir : Tentera Rampas Kuasa Dan Sejarah Panjangnya

Posted: 06 Jul 2013 06:32 AM PDT

Beberapa hari yang lalu, saya telah menulis mengenai pergolakan di Turki di mana Perdana Menteri Reccep Tayyip Erdogan berhadapan dengan rusuhan rakyat yang secara amnya adalah penyokong parti pembangkang. Anda boleh membaca Turki & Erdogan : Legasi bumi Uthmaniyyah kini bergolak dalam blog saya.

Manakala tulisan saya kali ini tidak akan lari dari memperkatakan satu lagi krisis di bumi Arab iaitu Mesir yang telahpun memasuki fasa terbaru iaitu rampasan kuasa tentera bagi meredakan apa yang dikatakan sebagai Arab Spring II.

Untuk mengenali bagaimana tentera boleh merampas kuasa dan menumbangkan kerajaan pilihan rakyat, maka kita haruslah menyingkap sejarah negara Mesir itu sendiri. Bahkan ianya boleh diluaskan pengertiannya kepada blok negara-negara Arab dari Semenanjong Anatolia yang merangkumi Turki, Semanjung Arab yang terdiri daripada Jordan, Syria, Lubnan, Yemen dan negara-negara Arab di Utara Afrika iaitu Tunisia, Mesir dan Libya.

Di negara-negara tersebut yang pada asalnya diperintah dengan kuasa tentera sejak beberapa lama. Peranan tentera dalam pemerintahan negara telah menjadi darah daging bagi rakyat mereka. Kemudiannya perubahan kuasa tentera yang disadurkan dengan sistem demokrasi kepimpinan yang didokong oleh tentera. Ataupun ada negara-negara yang diperintah secara kuku besi oleh beberapa jeneral tentera yang merampas kuasa.

Peralihan kuasa kepada rakyat dari regim tentera tidak banyak memberikan erti yang besar dalam penyusunan kepimpinan parti-parti yang memerintah secara demokrasi lantaran bayangan tentera yang masih kukuh dalam sistem pemerintahan negara. Di samping itu sistem demokrasi masih belum mencapai kematangannya. Contoh yang paling nyata ialah Mesir dan Turki.

Walaupun Turki dalam beberapa minggu ini menampakkan pihak tentera tidak mengambil bahagian dalam percaturan politik negara itu, tetapi jika keadaan semakin meruncing, tidak mustahil tentera juga akan kembali berkuasa di mana Turki pernah mengalami empat kali rampasan kuasa tentera dalam tahun 1960, 1971, 1980 dan 1997.

Baca seterusnya

http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/07/krisis-politik-mesir-tentera-rampas.html?showComment=1373117435778&m=1


Sent from my iPhone

APANAMA

Posted: 06 Jul 2013 11:13 PM PDT

APANAMA


WHO wants Preventive Law now?

Posted: 06 Jul 2013 12:29 AM PDT

Belantan

Posted: 06 Jul 2013 11:01 PM PDT

Belantan


Isu Chinadoll : Laporan siasatan sudah diserahkan kepada pejabat peguam negara pada 9 April 2011, hasilnya bagaimana?

Posted: 06 Jul 2013 10:34 PM PDT


Polis sudah mengenal pasti identiti wanita yang berada dalam rakaman video seks dikaitkan dengan seorang pemimpin politik pembangkang dan juga lokasi video itu dirakam. Menurut sumber, wanita itu adalah seorang pelajar sebuah kolej swasta di ibu kota berusia 26 tahun yang juga seorang warga China.

"Polis sudah merakam percakapan wanita terbabit bagi membantu siasatan berhubung video seks yang mengaitkan ahli politik pembangkang itu," katanya. Menurutnya, hasil soal siasat dilakukan, wanita itu turut mendedahkan lokasi rakaman video seks berkenaan dilakukan.

"Rakaman itu dilakukan di sebuah kondominium di pinggir ibu kota. Sebaik mengenalpasti lokasi rakaman itu dilakukan, sepasukan pegawai dan anggota polis ke lokasi berkenaan bagi meneruskan siasatan," katanya.


Bagi melengkapkan kertas siasatan berkenaan, pasukan penyiasat yang diketuai Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani, dikatakan membawa rakaman berkenaan kepada pusat penyiaran terkemuka di luar negara untuk dianalisis, pada 4 April lalu.

Sumber itu berkata, pihak berkuasa percaya berdasarkan kepakaran dan keupayaan teknologi serta pengalaman dimiliki pusat penyiaran berkenaan mampu mengenalpasti pelaku yang berada dalam video seks berkenaan sekali gus menyelesaikan persoalan individu sebenar yang berada dalam video berkenaan.

Polis sudah melengkapkan kertas siasatan itu dan diserahkan kepada pejabat peguam negara pada 9 April 2011 yang lalu namun persoalannya mengapa sehingga ke hari ini peguam negara masih diam membisu?

Suara Politik
Belantan

Guan Eng terpaksa gunakan 'perwakilan hantu' untuk pastikan Dinasti Lim terus berkuasa dalam DAPig?

Posted: 06 Jul 2013 08:49 AM PDT


Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng digesa tampil memberi penjelasan berhubung dakwaan seramai 547 perwakilan 'haram' telah dibawa masuk ke dalam mesyuarat pemilihan Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) parti itu demi memastikan anak beranak Dinasti Lim terus kekal berkuasa sepanjang hayat.

Malah Guan Eng digesa tampil menafikan segala dakwaan berhubung penyelewengan pada pemilihan CEC termasuk jumlah perwakilan DAP yang tidak dijemput sebenarnya ialah 1,300 dan bukan setakat 753 orang.

Ketua Penerangan PPP, Datuk A.Chandrakumanan berkata, Guan Eng harus tampil memberi penjelasan sekurang-kurangnya demi ahli akar umbi dan penyokong parti itu yang sering tertipu dengan retorik slogan 'ketelusan' mereka.

"Adakah benar dakwaan Dinasti Lim 'sanggup' membawa masuk perwakilan haram dari Pulau Pinang pada pemilihan CEC lepas demi memastikan undi berpihak kepada mereka? Adakah Kit Siang dan Guan Eng tidak yakin ahli DAP akan mengundi mereka sehingga terpaksa bertindak sedemikian?

"Adakah Guan Eng dan bapanya bercita-cita untuk menerajui pucuk pimpinan sehingga akhir hayat mereka? Sekiranya semua tuduhan ini tidak benar, nafikan sahaja," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


Chandrakumanan mengulas kenyataan Ketua Cawangan DAP Jalan Bagan Luar, G. Asoghan yang mencabar Guan Eng dan Setiausaha Organisasi, Anthony Loke mendedahkan senarai ahli yang telah mengundi pada pemilihan CEC Disember lalu.

Jelas Ashogan, terdapat unsur manipulasi pada pemilihan CEC lalu termasuk kehadiran perwakilan haram yang tidak layak mengundi tetapi dibenarkan mengundi, salah kiraan undi dan ratusan ahli dinafikan hak untuk mengundi.

Dakwanya, perwakilan haram itu mengundi bagi memastikan Dinasti Lim terus berkuasa dalam DAP.

Menurut Chandrakumanan, DAP yang sering membuat 'kecoh' kononnya mahu proses pilihan raya yang adil dan telus sebenarnya tidak berprinsip kerana permintaan itu tidak berlaku dalam parti mereka.

"Andai dalam parti sendiri mereka boleh mempunyai pengundi haram, bagaimana pula mereka boleh memperkasakan hak rakyat nanti?

"DAP cakap besar dan sering mengapi-apikan rakyat kononnya kerajaan Barisan Nasional (BN) kejam dan tidak telus, hakikatnya mereka hanya mahu mengaburi mata umum dengan kepincangan dan 'kekotoran' parti mereka," tegasnya.-UMO

Suara Politik
Belatan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 06 Jul 2013 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Lagi Harta Kekayaan Anwar Ibrahim Didedahkan Oleh AsiaWeek

Posted: 06 Jul 2013 08:38 PM PDThttp://mymassa.blogspot.com/2013/07/isu-datuk-azeez-jadi-pengerusi-tabung.html

The Star Letak Guan Eng Lebih Tinggi Dari Yang Dipertuan Agong

Posted: 06 Jul 2013 09:29 AM PDT


http://helenang.wordpress.com/2013/07/04/the-star-placed-agong-beneath-guan-eng/


JURI RAKYAT

Posted: 06 Jul 2013 07:18 PM PDT

JURI RAKYAT


Legenda Telaga Warna

Posted: 06 Jul 2013 03:13 AM PDT

Zaman dahulu, ada sebuah kerajaan di Jawa Barat bernama Kutatanggeuhan. Kutatanggeuhan merupakan kerajaan yang makmur dan damai. Rakyatnya hidup tenang dan sejahtera karena dipimpin oleh raja yang bijaksana. Raja Kutatanggeuhan bernama Prabu Suwartalaya dan permaisurinya bernama Ratu Purbamanah. Raja dan ratu sangant bijaksana sehingga kerjaan yang dipimpin makmur dan tenteram.
Semua sangat menyenangkan. Sayangnya, Prabu dan istrinya belum memiliki anak. Itu membuat pasangan kerajaan itu sangat sedih. Penasehat Prabu menyarankan, agar mereka mengangkat anak. Namun Prabu dan Ratu tidak setuju. "Buat kami, anak kandung adalah lebih baik dari pada anak angkat," sahut mereka.
Ratu sering murung dan menangis. Prabu pun ikut sedih melihat istrinya. Lalu Prabu pergi ke hutan untuk bertapa. Di sana sang Prabu terus berdoa, agar dikaruniai anak. Beberapa bulan kemudian, keinginan mereka terkabul. Ratu pun mulai hamil. Seluruh rakyat di kerajaan itu senang sekali. Mereka membanjiri istana dengan hadiah. Sembilan bulan kemudian, Ratu melahirkan seorang putri yang diberinama Gilang Rukmini . Penduduk negeri pun kembali mengirimi putri kecil itu aneka hadiah. Bayi itu tumbuh menjadi anak yang lucu. Belasan tahun kemudian, ia sudah menjadi remaja yang cantik.
Prabu dan Ratu sangat menyayangi putrinya. Mereka memberi putrinya apa pun yang dia inginkan. Namun itu membuatnya menjadi gadis yang manja. Kalau keinginannya tidak terpenuhi, gadis itu akan marah. Ia bahkan sering berkata kasar. Walaupun begitu, orangtua dan rakyat di kerajaan itu mencintainya.
Hari berlalu, Putri pun tumbuh menjadi gadis tercantik di seluruh negeri. Dalam beberapa hari, Putri akan berusia 17 tahun. Maka para penduduk di negeri itu pergi ke istana. Mereka membawa aneka hadiah yang sangat indah. Prabu mengumpulkan hadiah-hadiah yang sangat banyak itu, lalu menyimpannya dalam ruangan istana. Sewaktu-waktu, ia bisa menggunakannya untuk kepentingan rakyat.
Prabu hanya mengambil sedikit emas dan permata. Ia membawanya ke ahli perhiasan. "Tolong, buatkan kalung yang sangat indah untuk putriku," kata Prabu. "Dengan senang hati, Yang Mulia," sahut ahli perhiasan. Ia lalu bekerja d sebaik mungkin, dengan sepenuh hati. Ia ingin menciptakan kalung yang paling indah di dunia, karena ia sangat menyayangi Putri.
Hari ulang tahun pun tiba. Penduduk negeri berkumpul di alun-alun istana. Ketika Prabu dan Ratu datang, orang menyambutnya dengan gembira. Sambutan hangat makin terdengar, ketika Putri yang cantik jelita muncul di hadapan semua orang. Semua orang mengagumi kecantikannya.
Prabu lalu bangkit dari kursinya. Kalung yang indah sudah dipegangnya. "Putriku tercinta, hari ini aku berikan kalung ini untukmu. Kalung ini pemberian orang-orang dari penjuru negeri. Mereka sangat mencintaimu. Mereka mempersembahkan hadiah ini, karena mereka gembira melihatmu tumbuh jadi dewasa. Pakailah kalung ini, Nak," kata Prabu.
Putri menerima kalung itu. Lalu ia melihat kalung itu sekilas. "Aku tak mau memakainya. Kalung ini jelek!" seru Putri. Kemudian ia melempar kalung itu. Kalung yang indah pun rusak. Emas dan permatanya tersebar di lantai.
Itu sungguh mengejutkan. Tak seorang pun menyangka, Putri akan berbuat seperti itu. Tak seorang pun bicara. Suasana hening. Tiba-tiba meledaklah tangis Ratu Purbamanah. Dia sangat sedih melihat kelakuan putrinya.Akhirnya semua pun meneteskan air mata, hingga istana pun basah oleh air mata mereka. Mereka terus menangis hingga air mata mereka membanjiri istana, dan tiba-tiba saja dari dalam tanah pun keluar air yang deras, makin lama makin banyak. Hingga akhirnya kerajaan Kutatanggeuhan tenggelam dan terciptalah sebuah danau yang sangat indah.
Di hari yang cerah, kita bisa melihat danau itu penuh warna yang indah dan mengagumkan. Warna itu berasal dari bayangan hutan, tanaman, bunga-bunga, dan langit di sekitar telaga. Namun orang mengatakan, warna-warna itu berasal dari kalung Putri yang tersebar di dasar telaga.

Legenda Istana Bunga - Cerita Rakyat

Posted: 06 Jul 2013 03:03 AM PDT

Dahulu kala, hiduplah raja dan ratu yang kejam. Keduanya suka berfoya-foya dan menindas rakyat miskin. Raja dan Ratu ini mempunyai putra dan putri yang baik hati. Sifat mereka sangat berbeda dengan kedua orangtua mereka itu. Pangeran Aji Lesmana dan Puteri Rauna selalu menolong rakyat yang kesusahan. Keduanya suka menolong rakyatnya yang memerlukan bantuan.

Suatu hari, Pangeran Aji Lesmana marah pada ayah bundanya, "Ayah dan Ibu jahat. Mengapa menyusahkan orang miskin?!"
Raja dan Ratu sangat marah mendengar perkataan putra mereka itu.
"Jangan mengatur orangtua! Karena kau telah berbuat salah, aku akan menghukummu. Pergilah dari istana ini!" usir Raja.
Pangeran Aji Lesmana tidak terkejut. Justru Puteri Rauna yang tersentak, lalu menangis memohon kepada ayah bundamya, "Jangan, usir Kakak! Jika Kakak harus pergi, saya pun pergi!"

Raja dan Ratu sedang naik pitam. Mereka membiarkan Puteri Rauna pergi mengikuti kakaknya. Mereka mengembara. Menyamar menjadi orang biasa. Mengubah nama menjadi Kusmantoro dan Kusmantari. Mereka pun mencari guru untuk mendapat ilmu. Mereka ingin menggunakan ilmu itu untuk menyadarkan kedua orangtua mereka.

Keduanya sampai di sebuah gubug. Rumah itu dihuni oleh seorang kakek yang sudah sangat tua. Kakek sakti itu dulu pernah menjadi guru kakek mereka. Mereka mencoba mengetuk pintu.

"Silakan masuk, Anak Muda," sambut kakek renta yang sudah tahu kalau mereka adalah cucu-cucu bekas muridnya. Namun kakek itu sengaja pura-pura tak tahu. Kusmantoro mengutarakan maksudnya, "Kami, kakak beradik yatim piatu. Kami ingin berguru pada Panembahan."

Kakek sakti bernama Panembahan Manraba itu tersenyum mendengar kebohongan Kusmantoro. Namun karena kebijakannya, Panembahan Manraba menerima keduanya menjadi muridnya. Panembahan Manraba menurunkan ilmu-ilmu kerohanian dan kanuragan pada Kusmantoro dan Kusmantari. Keduanya ternyata cukup berbakat. Dengan cepat mereka menguasai ilmu-ilmu yang diajarkan. Berbulan-bulan mereka digembleng guru bijaksana dan sakti itu.

Suatu malam Panembahan memanggil mereka berdua. "Anakku, Kusmantoro dan Kusmantari. Untuk sementara sudah cukup kalian berguru di sini. Ilmu-ilmu lainnya akan kuberikan setelah kalian melaksanakan satu amalan."
"Amalan apa itu, Panembahan?" tanya Kusmantari.
"Besok pagi-pagi sekali, petiklah dua kuntum melati di samping kanan gubug ini. Lalu berangkatlah menuju istana di sebelah Barat desa ini. Berikan dua kuntum bunga melati itu kepada Pangeran Aji Lesmana dan Puteri Rauna. Mereka ingin menyadarkan Raja dan Ratu, kedua orang tua mereka."

Kusmantoro dan Kusmantari terkejut. Namun keterkejutan mereka disimpan rapat-rapat. Mereka tak ingin penyamaran mereka terbuka.
"Dua kuntum melati itu berkhasiat menyadarkan Raja dan Ratu dari perbuatan buruk mereka. Namun syaratnya, dua kuntum melati itu hanya berkhasiat jika disertai kejujuran hati," pesan Panembahan Manraba.

Ketika menjelang tidur malam, Kusmantoro dan Kusmantari resah. Keduanya memikirkan pesan Panembahan. Apakah mereka harus berterus terang kalau mereka adalah Pangeran Aji Lesmana dan Puteri Rauna? Jika tidak berterus terang, berarti mereka berbohong, tidak jujur. Padahal kuntum melati hanya berkhasiat bila disertai dengan kejujuran.

Akhirnya, pagi-pagi sekali mereka menghadap Panembahan.
"Kami berdua mohon maaf, Panembahan. Kami bersalah karena tidak jujur kepada Panembahan selama ini."
Saya mengerti, Anak-anakku. Saya sudah tahu kalian berdua adalah Pangeran Aji Lesmana dan Puteri Rauna. Pulanglah. Ayah Bundamu menunggu di istana."

Setelah mohon pamit dan doa restu, Pangeran Aji Lesmana dan Puteri Rauna berangkat menuju ke istana. Setibanya di istana, ternyata Ayah Bunda mereka sedang sakit. Mereka segera memeluk kedua orang tua mereka yang berbaring lemah itu.

Puteri Rauna lalu meracik dua kuntum melati pemberian Panembahan. Kemudian diberikan pada ayah ibu mereka. Ajaib! Seketika sembuhlah Raja dan Ratu. Sifat mereka pun berubah. Pangeran dan Puteri Rauna sangat bahagia. Mereka meminta bibit melati ajaib itu pada Panembahan. Dan menanamnya di taman mereka. Sehingga istana mereka dikenal dengan nama Istana Bunga. Istana yang dipenuhi kelembutan hati dan kebahagiaan.

Asal Usul Nama Indonesia - Cerita Rakyat

Posted: 06 Jul 2013 03:00 AM PDT

Asal usul nama Indonesia. Istilah Indonesia untuk pertama kalinya ditemukan oleh seorang ahli etnologi Inggris bernama James Richardson Logan pada tahun 1850 dalam ilmu bumi. Istilah Indonesia digunakan juga oleh G.W. Earl dalam bidang etnologi. G.W. Earl menyebut Indonesians dan Melayunesians bagi penduduk Kepulauan Melayu.

Pada tahun 1862 istilah Indonesia digunakan oleh orang Inggris bemama Maxwell dalam karangannya berjudul The Island of Indonesia (Kepulauan Indonesia) dalam hubungannya dengan ilmu bumi. Istilah Indonesia semakin populer ketika seorang ahli etnologi Jerman bernama Adolf Bastian menggunakan istilah Indonesia pada tahun 1884 dalam hubungannya dengan etnologi.

Kata Indonesia berasal dari kata Latin indus yang berarti Hindia dan kata Yunani nesos yang berarti pulau, nesioi (jamak) berarti pulau-pulau. Dengan demilcian, kata Indonesia berarti pulau-pulau Hindia.

Indonesia dikenal pula dengan sebutan Nusantara. Kata Nusantara berasal dari bahasa Jawa Kuno, yaitu nusa yang berarti pulau dan antara yang berarti hubungan. Jadi, Nusantara berarti rangkaian pulau-pulau.

Bangsa Indonesia pertama kali menggunakan nama Indonesia secara politik. Istilah Indonesia untuk pertama kalinya digunakan oleh Perhimpunan Indonesia, yaitu organisasi yang didirikan oleh pelajar-pelajar Indonesia di Negeri Belanda pada tahun 1908. Organisasi tersebut pertama kali bemama Indische Vereeniging. Kemudian nama itu diganti menjadi Indonesische Vereeniging pada tahun 1922. Selanjutnya pada tahun 1922 juga namanya diganti Perhimpunan Indonesia.

Pada tahun 1928 Kongres Pemuda II di Jakarta menggunakan istilah Indonesia dalam hubungan dengan persatuan bangsa. Kongres Pemuda tersebut pada tanggal 28 Oktober 1928 menghasilkan Sumpah Pemuda yang di dalamnya tercantum nama Indonesia. Istilah Indonesia secara resmi digunakan sebagai nama negara kita pada tanggal 17 Agustus 1945 dengan proklamasi kemerdekaan Indonesia.

Legenda Buaya Perompak - Cerita Rakyat Lampung

Posted: 06 Jul 2013 02:54 AM PDT

Buaya Perompak adalah seekor buaya jadi-jadian yang dulu pernah menghuni Sungai Tulang Bawang, Provinsi Lampung, Indonesia. Buaya jadi-jadian ini terkenal sangat ganas. Konon, sudah banyak manusia yang menjadi korban keganasan buaya itu. Pada suatu hari, seorang gadis rupawan yang bernama Aminah tiba-tiba hilang saat sedang mencuci di tepi Sungai Tulang Bawang. Benarkah Buaya itu yang menculik Aminah? Lalu bagaimana dengan nasib Aminah selanjutnya? Ikuti kisahnya dalam cerita Buaya Perompak berikut ini!

Alkisah, Sungai Tulang Bawang sangat terkenal dengan keganasan buayanya. Setiap nelayan yang melewati sungai itu harus selalu berhati-hati. Begitupula penduduk yang sering mandi dan mencuci di tepi sungai itu. Menurut cerita, sudah banyak manusia yang hilang begitu saja tanpa meninggalkan jejak sama sekali.

Pada suatu hari, kejadian yang mengerikan itu terulang kembali. Seorang gadis cantik yang bernama Aminah tiba-tiba hilang saat sedang mencuci di tepi sungai itu. Anehnya, walaupun warga sudah berhari-hari mencarinya dengan menyusuri tepi sungai, tapi tidak juga menemukannya. Gadis itu hilang tanpa meninggalkan jejak sedikit pun. Sepertinya ia sirna bagaikan ditelan bumi. Warga pun berhenti melakukan pencarian, karena menganggap bahwa Aminah telah mati dimakan buaya.

Sementara itu, di sebuah tempat di dasar sungai tampak seorang gadis tergolek lemas. Ia adalah si Aminah. Ia baru saja tersadar dari pingsannya.

"Ayah, Ibu, aku ada di mana? gumam Aminah setengah sadar memanggil kedua orangtuanya.

Dengan sekuat tenaga, Aminah bangkit dari tidurnya. Betapa terkejutnya ia ketika menyadari bahwa dirinya berada dalam sebuah gua. Yang lebih mengejutkannya lagi, ketika ia melihat dinding-dinding gua itu dipenuhi oleh harta benda yang tak ternilai harganya. Ada permata, emas, intan, maupun pakaian indah-indah yang memancarkan sinar berkilauan diterpa cahaya obor yang menempel di dinding-dinding gua.

"Wah, sungguh banyak perhiasan di tempat ini. Tapi, milik siapa ya?" tanya Aminah dalam hati.

Baru saja Aminah mengungkapkan rasa kagumnya, tiba-tiba terdengar sebuah suara lelaki menggema.

"Hai, Gadis rupawan! Tidak usah takut. Benda-benda ini adalah milikku."

Alangkah terkejutnya Aminah, tak jauh dari tempatnya duduk terlihat samar-samar seekor buaya besar merangkak di sudut gua.

"Anda siapa? Wujud anda buaya, tapi kenapa bisa berbicara seperti manusia?" tanya Aminah dengan perasaan takut.

"Tenang, Gadis cantik! Wujudku memang buaya, tapi sebenarnya aku adalah manusia seperti kamu. Wujudku dapat berubah menjadi manusia ketika purnama tiba.," kata Buaya itu.

"Kenapa wujudmu berubah menjadi buaya?" tanya Aminah ingin tahu.

"Dulu, aku terkena kutukan karena perbuatanku yang sangat jahat. Namaku dulu adalah Somad, perampok ulung di Sungai Tulang Bawang. Aku selalu merampas harta benda setiap saudagar yang berlayar di sungai ini. Semua hasil rampokanku kusimpan dalam gua ini," jelas Buaya itu.

"Lalu, bagaimana jika Anda lapar? Dari mana Anda memperoleh makanan?" tanya Aminah.

"Kalau aku butuh makanan, harta itu aku jual sedikit di pasar desa di tepi Sungai Tulang Bawang saat bulan purnama tiba. Tidak seorang penduduk pun yang tahu bahwa aku adalah buaya jadi-jadian. Mereka juga tidak tahu kalau aku telah membangun terowongan di balik gua ini. Terowongan itu menghubungkan gua ini dengan desa tersebut," ungkap Buaya itu.

Tanpa disadarinya, Buaya Perompak itu telah membuka rahasia gua tempat kediamannya. Hal itu tidak disia-siakan oleh Aminah. Secara seksama, ia telah menyimak dan selalu akan mengingat semua keterangan yang berharga itu, agar suatu saat kelak ia bisa melarikan diri dari gua itu.

"Hai, Gadis Cantik! Siapa namamu?" tanya Buaya itu.

"Namaku Aminah. Aku tinggal di sebuah dusun di tepi Sungai Tulang Bawang," jawab Aminah.

"Wahai, Buaya! Bolehkah aku bertanya kepadamu?" tanya Aminah

"Ada apa gerangan, Aminah? Katakanlah!" jawab Buaya itu.

"Mengapa Anda menculikku dan tidak memakanku sekalian?" tanya Aminah heran.

"Ketahuilah, Aminah! Aku membawamu ke tempat ini dan tidak memangsamu, karena aku suka kepadamu. Kamu adalah gadis cantik nan rupawan dan lemah lembut. Maukah Engkau tinggal bersamaku di dalam gua ini?" tanya Buaya itu.

Mendengar pertanyaan buaya itu, Aminah jadi gugup. Sejenak, ia terdiam dan termenung.

"Ma… maaf, Buaya! Aku tidak bisa tinggal bersamamu. Orangtuaku pasti akan mencariku," jawab Aminah menolak.

Agar Aminah mau tinggal bersamanya, buaya itu berjanji akan memberinya hadiah perhiasan.

"Jika Engkau bersedia tinggal bersamaku, aku akan memberikan semua harta benda yang ada di dalam gua ini. Akan tetapi, jika kamu menolak, maka aku akan memangsamu," ancam Buaya itu.

Aminah terkejut mendengar ancaman Buaya itu. Namun, hal itu tidak membuatnya putus asa. Sejenak ia berpikir mencari jalan agar dirinya bisa selamat dari terkaman Buaya itu.

"Baiklah, Buaya! Aku bersedia untuk tinggal bersamamu di sini," jawab Aminah setuju.

Rupanya, Aminah menerima permintaan Buaya itu agar terhindar dari acamana Buaya itu, di samping sambil menunggu waktu yang tepat agar bisa melarikan diri dari gua itu.

Akhirnya, Aminah pun tinggal bersama Buaya Perompak itu di dalam gua. Setiap hari Buaya itu memberinya perhiasan yang indah dan mewah. Tubuhnya yang molek ditutupi oleh pakaian yang terbuat dari kain sutra. Tangan dan lehernya dipenuhi oleh perhiasan emas yang berpermata intan.

Pada suatu hari, Buaya Perompak itu sedikit lengah. Ia tertidur pulas dan meninggalkan pintu gua dalam keadaan terbuka. Melihat keadaan itu, Aminah pun tidak ingin menyia-nyiakan kesempatan.

"Wah, ini kesempatan baik untuk keluar dari sini," kata Aminah dalam hati.

Untungnya Aminah sempat merekam dalam pikirannya tentang cerita Buaya itu bahwa ada sebuah terowongan yang menghubungkan gua itu dengan sebuah desa di tepi Sungai Tulang Bawang. Dengan sangat hati-hati, Aminah pun keluar sambil berjingkat-jingkat. Ia sudah tidak sempat berpikir untuk membawa harta benda milik sang Buaya, kecuali pakaian dan perhiasan yang masih melekat di tubuhnya.

Setelah beberapa saat mencari, Aminah pun menemukan sebuah terowongan yang sempit di balik gua itu dan segera menelusurinya. Tidak lama kemudian, tak jauh dari depannya terlihat sinar matahari memancar masuk ke dalam terowongan. Hal itu menandakan bahwa sebentar lagi ia akan sampai di mulut terowongan. Dengan perasaan was-was, ia terus menelusuri terowongan itu dan sesekali menoleh ke belakang, karena khawatir Buaya Perompak itu terbangun dan membututinya. Ketika ia sampai di mulut terowongan, terlihatlah di depannya sebuah hutan lebat. Alangkah senangnya hati Aminah, karena selamat dari ancaman Buaya Perompak itu.

"Terima kasih Tuhan, aku telah selamat dari ancaman Buaya Perompak itu," Aminah berucap syukur.

Setelah itu, Aminah segera menyusuri hutan yang lebat itu. Setelah beberapa jauh berjalan, ia bertemu dengan seorang penduduk desa yang sedang mencari rotan.

"Hai, Anak Gadis! Kamu siapa? Kenapa berada di tengah hutan ini seorang diri?" tanya penduduk desa itu.

"Aku Aminah, Tuan!" jawab Aminah.

Setelah itu, Aminah pun menceritakan semua peristiwa yang dialaminya hingga ia berada di hutan itu. Oleh karena merasa iba, penduduk desa itu pun mengantar Aminah pulang ke kampung halamannya. Sesampai di rumahnya, Aminah pun memberikan penduduk desa itu hadiah sebagian perhiasan yang melekat di tubuhnya sebagai ucapan terima kasih.

Akhirnya, Aminah pun selamat kembali ke kampung halamannya. Seluruh penduduk di kampungnya menyambutnya dengan gembira. Ia pun menceritakan semua kejadian yang telah menimpanya kepada kedua orangtuanya dan seluruh warga di kampungnya. Sejak itu, warga pun semakin berhati-hati untuk mandi dan mencuci di tepi Sungai Tulang Bawang.

Demikian cerita Buaya Perompak dari darah Tulang Bawang, Lampung, Indonesia. Cerita di atas termasuk kategori dongeng yang mengandung pesan-pesan moral yang dapat dijadikan pedoman dalam kehidupan sehari-hari. Setidaknya ada dua pesan moral yang dapat dipetik dari cerita di atas yaitu, keutamaan sifat tidak mudah putus asa dan keburukan sifat suka merampas hak milik orang lain.

Pertama, keutamaan sifat tidak mudah putus asa. Sifat ini ditunjukkan oleh sikap dan perilaku Aminah yang tidak mudah putus asa menghadapi ancaman Buaya Perompak. Dengan kecerdikannya, ia pun berhasil mengelabui Buaya Perompak itu dan berhasil menyelamatkan diri. Dari hal ini dapat dipetik sebuah pelajaran bahwa sifat tidak mudah putus asa dapat melahirkan pikiran-pikiran yang jernih.

Kedua, keburukan sifat suka merampas hak milik orang lain. Sifat ini ditunjukkan oleh sikap dan perilaku Somad (perompak) yang senantiasa merampas harta benda setiap penduduk yang melewati Sungai Tulang Bawang. Akibat perbuatan jahatnya tersebut, ia pun terkena kutukan menjadi seekor buaya. Dalam kehidupan orang Melayu, merampas hak milik orang lain merupakan perbuatan keji dan sangat dipantangkan. Dikatakan dalam tunjuk ajar Melayu:
siapa merampas hak milik orang,
azabnya keras bukan kepalang

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 06 Jul 2013 03:12 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Hanya berbaju dan tanpa seluar, peminat Nabila Huda bertekak di Instagram

Posted: 06 Jul 2013 09:45 AM PDT

Seperti biasa, Nabila Huda akan memuatnaik foto-foto terbaru mengenai kegiatan dan kerja-kerja lakonannya di akaun Instagram.

Terbaru, beliau memuatnaik gambarnya bersiar-siar di Auckland, New Zealand setelah selesai penggambaran drama terbarunya.

Seperti yang dijangkan, fotonya yang memaparkan beliau berbaju labuh berwarna merah tanpa seluar yang sempurna a.k.a just legging, atau hanya berstokin...maka komen-komen yang penuh kontroversi akan memenuhi ruang bawah fotonya.
Namun begitu, agak kurang peminat-peminat yang mengkritik penampilan beliau kali ini. Kebanyakannya memuju kecantikan beliau. Nabila juga kini mendapat sokongan dari peminat-peminat fanatik beliau apabila ada beberapa komen yang berunsur nasihat atau mengkritik.

Nampak gayanya, makin ligat la Nabila ya...dah ada tukang jawab tak berbayar..heh!

Ads: A small change made to make room for the more important things in life. What's your story? #DrypersMY 

Dua beradik iblis, cabul dan masukkan objek dalam kemaluan pembantu rumah

Posted: 06 Jul 2013 01:02 AM PDT

Gambar Hiasan
PUTRAJAYA 5 Julai - Dua beradik perempuan diperintah oleh Mahkamah Rayuan hari ini menjalani hukuman penjara lima tahun lapan bulan terhadap dua tuduhan mencederakan dan dua tuduhan mencabul kehormatan seorang pembantu rumah warganegara Indonesia, hampir 10 tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Ramly Ali yang bersidang bersama Datuk David Wong Dak Wah dan Datuk Mohd. Zawawi Salleh memutuskan demikian selepas menolak permohonan semakan yang dikemukakan oleh Wong Choy Ling, 42, dan adiknya, Wong Choy Kin, 40.

Kedua-duanya memohon untuk menyemak keputusan Mahkamah Rayuan terdahulu yang menolak permohonan mereka bagi mendapat kebenaran merayu. Kebenaran Mahkamah Rayuan diperlukan bagi merayu keputusan kes yang bermula di Mahkamah Majistret.

Hakim Ramly ketika memutuskan demikian berpendapat, tiada keadaan istimewa yang membolehkan mahkamah membenarkan permohonan mereka bagi menyemak keputusan terdahulu.

Pada 23 April lalu, panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Abdul Malik Ishak menolak permohonan mereka bagi mendapat kebenaran merayu.

Mahkamah ketika itu membenarkan bantahan pendakwa raya selepas bersetuju bahawa persoalan undang-undang yang dikemukakan dalam permohonan itu gagal mematuhi peruntukan di bawah Seksyen 50(2) Akta Mahkamah-Mahkamah Kehakiman (COJA).

Dengan keputusan itu, panel bersidang mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang menjatuhkan hukuman penjara lima tahun terhadap kesalahan mencabul kehormatan dan lapan bulan terhadap kesalahan mencederakan mangsa.

Pada 11 September tahun lalu, Mahkamah Tinggi membenarkan rayuan balas pendakwa raya dengan menambah hukuman daripada dua tahun kepada lima tahun bagi kesalahan mencabul.

Mahkamah mengekalkan hukuman penjara lapan bulan yang dikenakan bagi kesalahan mencederakan mangsa. Hukuman diperintah berjalan berturut-turut.

Pada 13 Oktober dua tahun lalu, Mahkamah Majistret menjatuhkan hukuman penjara lapan bulan bagi kesalahan mencederakan dan dua tahun bagi kesalahan mencabul. Hukuman diperintah berjalan serentak.

Bagi pertuduhan pertama dan kedua, dua beradik itu dituduh secara berasingan dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap mangsa yang ketika kejadian berusia 18 tahun.

Kejadian berlaku di rumah No. 38, Jalan BS 5/17A, Taman Bukit Serdang, Seri Kembangan dekat sini pada pukul 9 malam, pada November 2003 dan September 2004.

Choy Ling dan Choy Kin juga menghadapi tuduhan bersama mencabul mangsa dengan memasukkan pisang dan hujung botol minuman 100 plus ke dalam kemaluannya di rumah yang sama pada waktu siang, sekitar Julai 2004.

Dua beradik itu turut didakwa mencabul gadis tersebut dengan memasukkan biskut ke dalam kemaluannya di tempat dan waktu sama pada 20 September 2004.

Mereka diwakili oleh peguam-peguam Hisyam Teh Poh Teik dan Rajpal Singh manakala pendakwaan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Tengku Intan Suraya Tengku Ismail.

Utusan

Doa untuk Guan Eng dalam khutbah, khatib tarik balik saman

Posted: 06 Jul 2013 12:01 AM PDT

Shabudin Yahaya (kiri) bersalaman dengan Zakaria Ahmad selepas bersetuju menyelesaikan kes mereka di luar mahkamah di Mahkamah Jenayah Tinggi 1 di Pulau Pinang, semalam. - Utusan/Sazali Che Din
PULAU PINANG 5 Julai - Seorang khatib hari ini menarik balik tuntutan saman fitnahnya terhadap Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Shabudin Yahaya, dan syarikat penerbitan akhbar, Utusan Melayu (M) Bhd. dan New Straits Times Press (M) Bhd. (NSTP).

Zakaria Ahmad selaku plaintif memaklumkan demikian di Mahkamah Tinggi di sini dan bersetuju untuk menyelesaikan kes berkenaan di luar mahkamah.

Berikutan perkembangan tersebut, Hakim Datuk Zamani A. Rahim membatalkan kes saman fitnah berkenaan.

Hakim Zamani berkata, tindakan plaintif dan kesemua defendan yang bersetuju untuk menyelesaikan kes itu di luar mahkamah jelas menunjukkan satu semangat yang sangat baik.

"Memandangkan Ramadan hampir tiba, adalah baik untuk kita saling bermaaf-maafan dan sebagai manusia kita sememangnya tidak lekang daripada melakukan kesilapan.

"Jadi sifat memaafkan perlu ada agar kita semua dapat menikmati kehidupan dengan lebih aman dan damai,'' kata beliau.

Hakim Zamani juga berkata, penarikan semula tuntutan tersebut sekali gus menjimatkan masa semua pihak terutama mahkamah, plaintif dan defendan.

Pada November 2010, Zakaria yang merupakan seorang ahli Pas, memfailkan saman terhadap Utusan Melayu beserta Shabudin; wartawan Utusan Malaysia, Azeli Ali, dan Pengarang Mingguan Malaysia, Mohd. Zin Mahmud.

Saman itu dikemukakan berhubung artikel Doa dibacakan dalam bahasa Melayu - Shabudin yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia pada 22 Ogos 2010 yang didakwa telah merosakkan reputasinya.

Tuntutan sama juga dilakukan oleh adik kepada Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Datuk Seri Hassan Ahmad itu terhadap NSTP beserta dua yang lain iaitu Ketua Pengarang Berita Harian, Datuk Mior Kamarul Shahid dan wartawannya, Amin Ridzuan Ishak berhubung artikel Khatib terus doakan Guan Eng yang disiarkan Berita Harian pada tarikh sama.

Zakaria semasa menjadi khatib jemputan di Masjid Jamek Padang Menora, Bukit Mertajam dekat sini pada 25 Jun 2010 didakwa menyebut nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng semasa membacakan doa khutbah solat Jumaat di masjid berkenaan tanpa menyebut nama Yang di-Pertuan Agong dan Yang Dipertua Negeri.

Dalam kes berkenaan, Zakaria diwakili peguam Azhar Ahmad manakala Utusan Malaysia diwakili peguam TKB Mohana Kumar dan Shabudin diwakili peguam, Azmer Mohd. Saad.

NSTP pula diwakili oleh peguam Rueben Mathiavaranam.

Ucapan Morsi selepas rampasan kuasa

Posted: 05 Jul 2013 11:30 PM PDT

APA yang saya lihat sekarang terdapat percubaan terdesak untuk revolusi ini dicuri, supaya kita boleh kembali semula, jadi kita boleh mula semula, yang saya benar-benar menolak, saya tidak terima dan saya tidak bersetuju dengannya.

Saya mengarahkan kepada semua kuasa-kuasa, dalam institusi, pasukan keselamatan dalaman dan angkatan tentera, peranan mereka dalam mengekalkan keselamatan negara, harus dijadikan satu peranan penting dan jelas, menghentikan pertumpahan darah, melindungi legitimasi, yang kita semua perolehi sebagai hasil daripada pilihan raya presiden dan sebelum itu pilihan raya Parlimen dan selepas itu referendum perlembagaan.

Jadi anak-anak negara ini, diminta melindungi legitimasi. Untuk melindungi negara ini, dan legitimasi perlembagaan dan legitimasi undang-undang, dan bahawa suara rakyat, rakyat negara ini yang telah menegakkan legitimasi ini, menjadi sebab untuk melindungi negara ini.

Tidak ada jalan lain daripada legitimasi perlembagaan dan undang-undang yang berkuat kuasa sekarang. Kita mesti meneruskan ke arah pilihan raya parlimen, dengan langkah-langkah yang segera, untuk membentuk Parlimen baru.

Satu-satunya pilihan untuk anda, saya mengumumkan kepada anda, bahawa saya adalah presiden Mesir yang dipilih, dan perlembagaan Mesir dihormati oleh semua, dan bahawa undang-undang Mesir yang berkuat kuasa, sehingga pindaan yang perlu dibuat dilaksanakan, dalam mengikut perlembagaan ini.

Dunia sedang memerhatikan kita, dan kita tahu diri kita, kita dapat mengatasi halangan. Kita adalah anak-anak Mesir di negara ini, ini adalah kehendak orang-orang Mesir, dan kehendak ini tidak boleh dibatalkan dengan peredaran satu tahun.

Bagaimana ini boleh berlaku? Dan dunia apakah yang kita hidup di dalamnya? Kita hidup dalam dunia yang bercakap tentang demokrasi.

Tidak boleh ada demokrasi khas yang hanya sesuai untuk Mesir sahaja, demokrasi mesti menjadi hak orang Mesir kepada kebebasan, dan mengamalkan demokrasi seperti yang ia telah diketahui dan ditakrifkan oleh dunia ini. Demokrasi, pilihan majoriti, dan untuk mengikuti sekali hasil daripada proses ini telah diumumkan. Hasil daripada proses ini telah diumumkan, jadi mengapa kita mahu menghentikan kemajuan ini.

Adakah kita mahu pertumpahan darah? Kita tidak boleh menerima demikian itu dan saya menyeru kepada anda supaya menghentikan pertumpahan darah, dan tidak jatuh ke dalam 'lembah peperangan', kerana jika itu berlaku, negara ini akan berada dalam bahaya yang besar.

Kita kini berada di hadapan cabaran sejarah yang besar. Kita semua akan berdiri di hadapan Allah untuk mengira, supaya ALLAH akan bertanya kepada kami: Apakah yang kamu lakukan dengan apa yang telah diamanahkan kepada anda? Jadi di sini saya membuat tawaran kepada anda, satu-satunya tawaran, dan itu adalah untuk berpegang kepada kebenaran dan demi perlembagaan untuk terus di bawah naungannya, selepas ia telah diterima pakai dalam referendum besar yang berlaku pada 25 Disember 2012 lalu, dan di mana kita hidup untuk 6 bulan lepas sehingga sekarang.

Tiada perlembagaan yang lain, ia tidak boleh, dan ia tidak boleh diterima, saya tidak boleh menerima ini semua, dan saya tidak meluluskan untuk anda bertarung, saya memerintahkan anda untuk tidak berperang ke atasnya, dan saya tidak menerima supaya mundur ke belakang. Dan saya tidak menyetujui untuk diri sendiri membiarkan wujud perlembagaan baru.

Perlembagaan berubah setiap beberapa bulan adalah huru-hara dan tidak mempunyai undang-undang dan tidak mempunyai rujukan, ia adalah mundur bagi negara kepada keadaan lama, apabila kita telah memutuskan bahawa negara ini menjadi stabil selepas revolusi 25 Januari.

Orang terhormat, rakyat Mesir di mana-mana, di mana sahaja anda berada, ini adalah negara kita, ini adalah negara kita, dan kita hidup di dalamnya di bawah langit Tuhan kita, dan kita tahu kebenaran semua mengenai perancangan jahat terhadap kami dan anda juga tahu. Dan anda sedar bahawa perancangan jahat terhadap kita itu adalah besar.

Dan saya bercakap kepada anda semua, saya bercakap kepada anda semua, kepada penyokong dan pembangkang dan badan kehakiman, dan pekerja-pekerja, petani dan orang-orang kementerian dalaman dan orang-orang angkatan tentera dan seluruh rakyat Mesir, anda adalah anak-anak Mesir, dan pemilik negara ini, anda adalah orang-orang yang mampu melindungi keselamatan dengan restu Tuhan.

Dan tanggungjawab terbesar sekarang, adalah bahawa kita memastikan keselamatannya dan rakyatnya dan menjaga darah mereka daripada tumpah melalui berpegang kepada perlembagaan yang telah kita bawa bersama-sama, saya berdiri dengan anda dan saya berdiri di antara kamu.

Saya akan terus dengan anda untuk melindungi perlembagaan ini, dan saya tidak mempunyai penghalang, seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, bulan lalu, minggu lalu, hari yang lepas dan sekali lagi sekarang. Saya bersedia untuk semua orang untuk datang ke meja, dan bagi saya untuk duduk, berunding dengan semua, dan mengadakan dialog dengan semua, dari penyokong dan pembangkang dan inisiatif yang telah saya sebutkan kepada anda hari ini, bahawa saya diterima dan kira-kira yang anda tahu semua butiran sekarang, supaya kita dapat menyelamatkan negara kita melalui dialog ikhlas berkesan, dan bergerak ke hadapan.

Jika sebaliknya berlaku, yang akan menjadi tanggungjawab mereka yang telah memaksanya. Tanggungjawab mereka di hadapan Allah dan sejarah dan rakyat negara ini. Tiada siapa yang telah diberi kuasa oleh rakyat negara ini, yang dimiliki oleh rakyat negara ini, tiada siapa yang boleh memaksakan pendapat mereka menggunakan kuasa ini, mereka tidak mempunyainya, walaupun saya sendiri. Saya tidak mengenakan tekanan kepada rakyat untuk memastikan mereka daripada menjejaskan hasrat mereka, yang tidak boleh diterima oleh saya atau oleh orang lain.

Jadi, kita semua berpegang kepada perlembagaan, kita semua hormati undang-undang, kita semua sayangkan negara kita, Mesir, kami cintakan negara Grand Arab, kita suka dunia ini kita hidup di dalamnya, kita suka menjadi warganegara dunia ini, yang menyeru untuk keamanan, dan melaksanakan apa yang membawa ke arahnya, dan melaksanakan tugas-tugas mereka.

Dan di sini saya melaksanakan tugas saya kepada anda semua. Tiada alternatif kepada legitimasi, tidak ada alternatif kepada perlembagaan, tidak ada alternatif kepada undang-undang, tidak ada alternatif terhadap menghormati kehendak (ramai).

Saya menghargai bahawa ada pembangkang yang kuat dan berkesan. Tetapi saya juga melihat sokongan yang besar. Dan saya lihat di belakang saya dalam sejarah baru-baru ini, setahun yang lalu, maka enam bulan yang lalu, kehendak rakyat, yang telah terjejas melalui proses undang-undang, dan telah mengambil tempat di dalam satu proses yang diluluskan oleh semua, dan diterima oleh semua, dan kami telah tinggal di bawahnya selama setahun, dan itu adalah bukti penerimaan dan bukti ke arah berkenaan dengan perlembagaan, dan ia adalah bukti bahawa tidak ada alternatif kepadanya.

Tetapi, apabila kita sampai hari ini dan mengatakan bahawa kita mesti berhenti kemajuan ini dan kembali ke persegi satu lagi, ini tidak membawa kita ke hadapan dan tidak meletakkan kita dalam kedudukan untuk pembangunan sebenar, dan tidak membawa kita lebih dekat untuk menjadi benar-benar bebas dalam negara kita. Kami tidak menerima bahawa sesiapa mengenakan kehendak mereka.

Orang-orang ini, telah matang, dan mempunyai kesedaran yang cukup untuk melindungi diri mereka sendiri, darah, maruah, kebebasan dan legitimasi di mana mereka tinggal. Ini adalah mesej saya kepada anda, saya menyatakan dengan jelas. Saya dengan anda, berdiri dengan anda di Mesir, di atas tanah, untuk melindungi legitimasi dan menjalankan urusan kami pemikiran, dan bahawa ALLAH mengawasi segala-galanya.

Wahai orang Mesir, ketahuilah, bahawa kita tidak boleh menjadi pelindung agama kita lebih daripada kemampuan ALLAH mampu. Dan tidak boleh menjadi pelindung negara ini melebihi daripada kemampuan Tuhan kita, dan kita bekerja di bawah harapan menjadi adil, kita mahu keadilan untuk negara kita, kita mahu kebebasan untuk semua rakyat Mesir, kita mahu melindungi legitimasi sudah didirikan, dan kita mahu keadilan sosial.

Saya menyeru kepada semua, untuk menjadi penjaga bangsa ini, dan untuk melindungi legitimasi ini, perlembagaan dan undang-undang. Dan "tahu bahawa ALLAH adalah menang, tetapi kebanyakan manusia tidak tahu". Ia adalah di tangan ALLAH, dan kita hanya mempunyai kehendak kita di tangan kita, dan saya mengumumkan di sini bahawa kita cintakan negara ini, dan kepatuhan kita kepada legitimasi yang telah didiri dan tidak ada cara selain jalan itu, dan tiada jalan belakang daripadanya .

Saya mengucapkan terima kasih, dan saya menawarkan hormat dan kasih sayang saya, dan mahukan anda semua berjaya, dengan anda dan melalui anda dan dengan rahmat ALLAH dan kita akan bergerak ke hadapan, dan ALLAH akan membantu kita. Memberkati anda semua. Assalam 'alaikum ...

Saat-saat akhir Morsi ditangkap...Allahuakbar!

Posted: 05 Jul 2013 08:19 PM PDT

'ASTAGHFIRULLAH, Astaghfirullah, Astaghfirullah, ALLAHUAKBAR' mulutnya tidak pernah lekang dari terus berzikir memohon pertolongan Yang Maha Esa.

"Ini adalah ujian ALLAH buatku, DIA maha mengetahui dan DIA tahu aku mampu menanggung dugaan ini," bisiknya di dalam hati.

Jam di dinding rumah Kelab Pengawal Presiden Republikan di Kaherah dipandang beberapa kali sambil bersilang tangan.

Langkahnya ke kiri dan ke kanan dari bangun dia duduk dan berjalan ke jendela. Perkara itu dilakukan sejak awal kedatangannya ke pejabat baru di rumah itu, seolah menanti sesuatu.

Pintu diketuk dan sekumpulan tentera menyerbu masuk ke pejabat gerakan itu. Keadaan sedikit huru hara kerana lebih daripada sepuluh anggota pergerakan itu cuba menghalang kehadiran tentera daripada berjumpa beliau. "Tidak mengapa biarkan mereka masuk dan sediakan kerusi," pintanya memberi arahan kepada seorang ahli kumpulan itu.

"Silakan duduk Encik Abdel, apa hajat dan apa yang boleh saya bantu," katanya kepada Menteri Pertahanan, Jeneral Abdel Fattah al Sisi dengan tenang.

Hatinya yang dari malam kelmarin dirundung keresahan itu terlerai lalu berdetik adakah saatnya sudah sampai? Adakah aku akan berpisah dengan isteriku, Najlaa yang selama ini menjadi kekuatanku dan lima anakku, tiga orang cucuku serta ratusan pengikutku?

Wajah Abdel ditatap tanpa gentar.

"Tuan Presiden, kami hanya ingin membuat permintaan mudah, tempoh 48 jam telah berlalu dan kami mohon tuan mengumumkan peletakan jawatan bagi mengelakkan lebih banyak nyawa terkorban dan protes di negara ini," kata Abdel.

"Kamu langkah mayat saya dahulu. Saya rela mati demi rakyat Mesir. Perjuangan ini akan saya teruskan hingga ke titisan darah terakhir," katanya sambil menggenggam erat kerusinya, menahan marah.

Bergelar Hafiz dan dibesarkan dengan penuh didikan agama tidak memungkinkan beliau untuk bangkit menerajang tetamu tidak diundang itu. Tingginya pegangan agama beliau membuatkan dia menjadi insan paling sabar sekuat imannya.

"Tuan...rakyat, ulama, hakim dan anggota keselamatan, Perdana Menteri Hesham Kandil semuanya mendesak tuan untuk berundur. Terlalu banyak kesilapan yang telah tuan lakukan. Banyak jawatan kerajaan tuan serahkan kepada Ikhwanul Muslimin, masalah ekonomi gagal ditangani. Berundurlah!," pinta Abdel.

"Kamu langkah mayat aku dulu!," Mursi mengulangi kata-katanya itu.

Hakikatnya, puluhan kereta perisai telah ditempatkan di jalan-jalan utama sekitar bandar Kaherah. Puluhan khemah didirikan oleh penyokong anti Mursi dan pejabat Ikhwanul Muslimin juga sudah beberapa kali di pecah.

"Sekiranya tuan tidak mahu mengikut arahan kami, saya menggunakan kuasa sebagai menteri untuk mengarahkan tuan dan pengikut lain dikenakan perintah tahanan di rumah. Tuan dan pengikut lain tidak dibenarkan keluar, semua talian media dan telefon terpaksa diputuskan. Ini ARAHAN TERAKHIR KAMI!," katanya dan terus berlalu meninggalkan Mursi.

"Jangan susah ALLAH sentiasa melindungi kita dan ada penyelesaian untuk masalah ini. Anda jangan melawan dan hanya mengikut arahan sahaja, biarkan mereka berkuasa tetapi yakinlah ALLAH akan membantu kita," katanya kepada pengikut beliau yang mulai kecoh.

Kira-kira setengah jam kemudian, sepasukan tentera komando menyerbu ke rumah itu mengacukan senapang ke arah ahli pergerakan Ikwanul Muslimin.

"Jangan halang tugas kami! Kami menerima arahan untuk membawa Mursi pergi!," kata seorang komando.

"Jangan! Jangan! Jangan! Tidak kamu tidak boleh buat begitu, Tuan Mursi tidak melakukan kesalahan dan atas tujuan apa dia ditangkap dan ke mana dia akan dibawa? Biarkan aku ikut serta, tangkaplah aku sekali, aku rela berjuang bersama dia?" teriak timbalan ketua pergerakan itu, Rashad Bayoumi.

"Itu bukan urusan kamu!," balasnya.

"Tuan sila ikut kami!" Lengan Mursi digenggam dan pemimpin itu akur mengikut arahan.

Di ruang rumah itu jugalah puluhan media berkumpul untuk menjadi saksi penahanan Mursi.

"Tentera telah membawa Mursi pergi dan kami yakin Abdel tidak akan melayan tuntutan kami. Kami naif....Kami tidak sangka Jeneral mengkhianati Presiden yang melantiknya dahulu," kata jurucakap Ikhwan Muslimin, Murad Ali kepada sekumpulan media.

"Anda yakin Mursi tidak akan meletakkan jawatan selepas ditahan?," tanya seorang wartawan.

"Tidak! Kami dan beliau sanggup dipenjarakan, Mursi tidak akan memberikan kuasa kepada tentera," katanya.

"Adakah anda sedar tempoh 48 jam telah berakhir tetapi kenapa Tuan Presiden masih berdegil?," tanya wartawan itu lagi.

"Wahai pemberita anda perlu tahu pada 23 Jun lalu arahan itu datangnya dari cetusan idea Duta Amerika Syarikat, Anne Patterson! Adakah kamu tahu, Asaad el-Sheikh dan Rifaah el-Tahtawy adalah sekutu AS. AS selama ini berpura-pura simpati terhadap nasib tentera Mesir berpangkalan Port Said dan Ismailia di Terusan Suez adalah SANDIWARA!

"Kamu tahu tujuan AS bersimpati adalah mahu mewujudkan sekutu tentera yang baru!, Adakah anda ingin membiarkan perkara itu berlaku? Di manakah maruah Umat Islam dan anda sebagai rakyat Mesir?" jelas Ali.

************

"Najlaa, aku rasa demi keselamatan kamu, anak-anak dan cucu kita, elok la kita berpindah. Istana Ittihadiya tidak selamat. Aku dapat rasakan kebangkitan rakyat untuk menentang pemerintahanku akan berlaku pada 30 hari bulan ini. Kita belum terlambat. Masih ada enam hari untuk kita bersiap dan mengemas. Bawalah Al-Quran, pakaianmu dan sejadah lebih supaya senang pengikutku untuk berjemaah di rumah kelab nanti," katanya.

"Baik dan segala tuntutanmu akan ku penuhi. Kamu jangan bimbang keselamatan kami dilindungi ALLAH," kata wanita tabah itu.

Sejurus tiba di rumah kelab, kelihatan barisan puluhan tentera mengawal di sekitar kediaman itu. Berpakaian lengkap dengan senjata.

"Helo, Tuan Presiden. Abdel sini. Tuan tahu apa yang berlaku di luar sana?"

"Ya saya tahu Jeneral." kata Mursi pendek.

"Tuan, tempoh 48 jam makin hampir. Jangan lupa perjanjian kita. Apa kata, kalau kami menawarkan pelindungan keselamatan untuk tuan dan keluarga dengan meninggalkan Mesir dan pergilah ke Turki, Libya atau ke tempat lain. Asalkan tuan melepaskan jawatan," pintanya.

"Kamu langkah mayatku dahulu!. Assalam 'alaikum!" Ganggang terus diletakkan.

'"Astaghfirullah, Subhanallah, ALLAHHU AKBAR..." bisiknya di dalam hati.

************

Pada 3 Julai, seawal jam 5 pagi askar mula mengawal seluruh jalan di Kaherah. Kenderaan tentera, ratusan polis ditempatkan. Jutaan penyokong pro dan anti Mursi berhimpun di Dataran Tahrir.

Bendera berkibar dengan lautan manusia memenuhi segenap ruang menanti pengumuman. Media sosial dan stesen televisyen bagaikan mengalami kesesakan trafik. Jutaan mesej di Twitter dan Facebook disampaikan sepanjang menanti detik pengumuman tengah hari nanti.

"Dengan kuasa yang ada pada saya, saya mengumumkan kerajaan akan mengambil kuasa di Mesir dan Presiden Muhamed Mursi digulingkan. Pembentukan kerajaan sementara akan diketuai Adly Mansur sehingga tarikh pilihan raya ditetapkan," begitulah ucapan ringkas Jeneral Abdel Fattah di stesen televisyen.

PRK Kuala Besut: Pas dakwa SPR tak sensitif tentu tarikh

Posted: 05 Jul 2013 08:04 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Pas menganggap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak sensitif terhadap warga Terengganu berhubung penetapan tarikh penamaan calon dan pembuangan undi bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut.

Pengarah Pilihan Raya Kecil (PRK) Pas Kuala Besut, Satiful Bahri Mamat berkata, SPR seolah-olah tidak ambil kira persekitaran di negeri ini apabila hari penamaan calon dan pengundian, masing-masing jatuh pada Jumaat dan Rabu.

Beliau mempersoalkan pemilihan tarikh itu kerana kebiasaan pemimpin Pas setempat mengadakan kuliah agama pada hari Jumaat, begitu juga Rabu yang dilihat menyukarkan pengundi luar pulang mengundi.

"Hari penamaan calon tidak pernah berlaku pada Jumaat. Di Terengganu, Jumaat hari cuti dan pada hari itu kita menghadiri kuliah, belajar ilmu agama. Ini menunjukkan SPR tidak sensitif, kenapa tidak buat hari Sabtu? Ini seolah-olah mahu halang calon pergi kempen.

"Begitu juga hari pengundian pada hari Rabu yang juga hari bekerja. Keadaan ini akan menyukarkan pengundi luar untuk pulang Terengganu. Adakah kerajaan negeri mahu halang pengundi luar pulang," katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pengumuman tarikh PRK Dun Kuala Besut oleh SPR yang jatuh pada 24 Julai ini iaitu pada Ramadan, manakala penamaan calon pada 12 Julai dan pengundian awal diadakan pada 20 Julai.

Perkara itu diumumkan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof selepas mempengerusikan mesyuarat khas mengenai PRK di kerusi N1 itu.

Sementara itu, Satiful Bahri yang juga Adun Paka berkata, pihaknya tiada masalah besar pengundian berlangsung pada bulan puasa kerana ia bukan kali pertama berlaku dalam sejarah pilihan raya di negara ini.

"Kita bersiap sedia sekalipun berlangsung dalam bulan puasa kerana mungkin SPR mengambil kira tempoh 60 hari untuk mengadakan PRK itu tetapi kita terkilan dengan pemilihan tarikh tersebut," katanya.

Mesir Update: Timbalan ketua gerakan Ikhwan Muslimin Mesir ditahan

Posted: 05 Jul 2013 07:18 PM PDT

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak boleh campur tangan sekiranya Dewan Undangan Negeri Terengganu tergantung selepas pilihan raya kecil Dun Kuala Besut pada 24 Julai nanti.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata sekiranya berlaku Dun tergantung, wakil kedua-dua parti harus berbincang sesama sendiri.

"Sekiranya ia masih tidak dapat menyelesaikan masalah, sultan boleh campur tangan dan sekiranya masih gagal, satu lagi pilihan raya negeri terpaksa diadakan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13, Barisan Nasional (BN) menguasai 17 daripada 32 kerusi Dun Terengganu manakala pakatan pembangkang memenangi 15 kerusi (Pas 14 dan PKR satu).

Berikutan kematian anggota Dewan Undangan Negeri Kuala Besut Dr A. Rahman Mokhtar daripada BN, pilihan raya kecil akan diadakan pada 24 Julai ini dan BN kini hanya menguasai 16 kerusi.

Sekiranya pakatan pembangkang memenangi pilihan raya kecil ini, kedudukan jumlah kerusi yang dikuasai kedua-dua pihak ialah 16-16.

Sehubungan itu, Abdul Aziz berkata SPR akan mengkaji semula persempadanan Dun dan parlimen yang mempunyai kerusi angka genap agar dijadikan angka ganjil.

"Perkara itu akan dipertimbangkan dalam proses persempadanan semula nanti," katanya.

Mengenai dakwat kekal, Abdul Aziz berkata ia tetap akan digunakan pada pilihan raya kecil itu namun dakwatnya sedikit berbeza daripada yang digunakan pada pilihan raya umum lepas.

"Dakwat kali ini akan mempunyai kandungan silver nitrate yang lebih tinggi untuk memastikan ia akan kekal lebih lama dan ditempah daripada pembekal yang berbeza, " katanya.

Mengulas mengenai tarikh pilihan raya kecil Dun Kuala Besut pada Ramadan, Abdul Aziz berkata SPR tidak mempunyai masalah mengendalikannya kerana sebelum ini terdapat dua pilihan raya diadakan semasa bulan puasa iaitu di Permatang Pasir, Pulau Pinang dan Lunas, Kedah.

"Kita tidak mahu kekosongan terlalu lama untuk mengadakan pilihan raya dan kempen tidak rasmi terlalu panjang. Kita dah bincang mengenainya dan ia bukan benda baharu bagi SPR," katanya.

Abdul Aziz berkata sepuluh orang masing-masing dari Majlis Belia Negara dan Institut Demokrasi dan Hubungan Ekonomi akan menjadi pemerhati dalam pilihan raya kecil ini. - Bernama

Apa Yang Tersirat

Posted: 06 Jul 2013 01:24 PM PDT

Apa Yang Tersirat


PRK Kuala Besut: Parti mana bakal menang?

Posted: 06 Jul 2013 02:12 AM PDT

MESKIPUN Dun Kuala Besut Terengganu adalah wilayah BN sejak tahun 2004, namun berasaskan keadaan politik kini, tidak semestinya kawasan tersebut selamat bagi BN.

Faktor politik semasa boleh mempengaruhi pengundi di kawasan tersebut membuat pilihan di luar jangka, kerana taruhan mereka, apabila berlaku kedudukan seri di Dun Terengganu, ada kemungkinan berlaku pilihanraya negeri melalui pembubaran Dun.

Kedudukan kerusi yang seri, masih membolehkan BN meneruskan kerajaan dengan bantuan Speaker, namun kerajaan dilihat terlalu lemah untuk memerintah. Dalam kedudukan itu, bila-bila sahaja kerajaan akan jatuh, sekiranya berlaku pertukaran parti. Dalam politik, tiada jaminan, semuanya boleh berlaku.

Jika berlaku kedudukan seri, sebaiknya diadakan pilihanraya semula, bagi mendapat kerajaan yang kuat. Rakyat seluruh Terengganu dapat membuat pilihan dengan tidak terpengaruh dengan PRU-13, kerana keadaan sudah tidak sama.

Memenangkan calon BN pada DUN Kuala Besut, tidak mengubah kekuatan kerajaan yang memerintah, kerana kerajaan yang ditubuhkan hanya berasaskan kerajaan dengan majoriti mudah. Kerajaan yang kuat apabila parti yang memerintah sekurangnya mempunyai 20 kerusi atau 21. Kedudukan 17-15 seperti mana yang ada sekarang, bukan sahaja kerajaan Terengganu tidak mampu meluluskan sebarang undang-undang, malah sukar membuat apa-apa keputusan dalam soal-soal polisi baru.

Demikian juga memenangkan PR pada PRK Kuala Besut, tidak membawa makna kepada rakyat Terengganu, kerana keadaan akan semakin runcing dan kecoh.

Namun, ada juga kebaikannya, jika PRK itu dimenangi PR, maka ada kemungkinan pilihanraya negeri akan berlangsung. Sama-samalah tunggu keputusan rakyat Terengganu, khususnya kawasan Dun Kuala besut.

Jatuhnya seorang Presiden pilihan rakyat

Posted: 06 Jul 2013 01:36 AM PDT

o
'ASTAGHFIRULLAH,Astaghfirullah, Astaghfirullah, ALLAHUAKBAR' mulutnya tidak pernah lekang dari terus berzikir memohon pertolongan Yang Maha Esa.

"Ini adalah ujian ALLAH buatku, DIA maha mengetahui dan DIA tahu aku mampu menanggung dugaan ini," bisiknya di dalam hati.

Jam di dinding rumah Kelab Pengawal Presiden Republikan di Kaherah dipandang beberapa kali sambil bersilang tangan.

Langkahnya ke kiri dan ke kanan dari bangun dia duduk dan berjalan ke jendela. Perkara itu dilakukan sejak awal kedatangannya ke pejabat baru di rumah itu, seolah menanti sesuatu.

Pintu diketuk dan sekumpulan tentera menyerbu masuk ke pejabat gerakan itu. Keadaan sedikit huru hara kerana lebih daripada sepuluh anggota pergerakan itu cuba menghalang kehadiran tentera daripada berjumpa beliau.

"Tidak mengapa biarkan mereka masuk dan sediakan kerusi," pintanya memberi arahan kepada seorang ahli kumpulan itu.

"Silakan duduk Encik Abdel, apa hajat dan apa yang boleh saya bantu," katanya kepada Menteri Pertahanan, Jeneral Abdel Fattah al Sisi dengan tenang. 

Hatinya yang dari malam kelmarin dirundung keresahan itu terlerai lalu berdetik adakah saatnya sudah sampai? Adakah aku akan berpisah dengan isteriku, Najlaa yang selama ini menjadi kekuatanku dan lima anakku, tiga orang cucuku serta ratusan pengikutku?

Wajah Abdel ditatap tanpa gentar.

"Tuan Presiden, kami hanya ingin membuat permintaan mudah, tempoh 48 jam telah berlalu dan kami mohon tuan mengumumkan peletakan jawatan bagi mengelakkan lebih banyak nyawa terkorban dan protes di negara ini," kata Abdel.

"Kamu langkah mayat saya dahulu. Saya rela mati demi rakyat Mesir. Perjuangan ini akan saya teruskan hingga ke titisan darah terakhir," katanya sambil menggenggam erat kerusinya, menahan marah.

Bergelar Hafiz dan dibesarkan dengan penuh didikan agama tidak memungkinkan beliau untuk bangkit menerajang tetamu tidak diundang itu. Tingginya pegangan agama beliau membuatkan dia menjadi insan paling sabar sekuat imannya.

"Tuan...rakyat, ulama, hakim dan anggota keselamatan, Perdana Menteri Hesham Kandil semuanya mendesak tuan untuk berundur. Terlalu banyak kesilapan yang telah tuan lakukan. Banyak jawatan kerajaan tuan serahkan kepada Ikhwanul Muslimin, masalah ekonomi gagal ditangani. Berundurlah!," pinta Abdel.

"Kamu langkah mayat aku dulu!," Morsi mengulangi kata-katanya itu.

Hakikatnya, puluhan kereta perisai telah ditempatkan di jalan-jalan utama sekitar bandar Kaherah. Puluhan khemah didirikan oleh penyokong anti Morsi dan pejabat Ikhwanul Muslimin juga sudah beberapa kali di pecah.

"Sekiranya tuan tidak mahu mengikut arahan kami, saya menggunakan kuasa sebagai menteri untuk mengarahkan tuan dan pengikut lain dikenakan perintah tahanan di rumah. Tuan dan pengikut lain tidak dibenarkan keluar, semua talian media dan telefon terpaksa diputuskan. Ini ARAHAN TERAKHIR KAMI!," katanya dan terus berlalu meninggalkan Mursi.

"Jangan susah ALLAH sentiasa melindungi kita dan ada penyelesaian untuk masalah ini. Anda jangan melawan dan hanya mengikut arahan sahaja, biarkan mereka berkuasa tetapi yakinlah ALLAH akan membantu kita," katanya kepada pengikut beliau yang mulai kecoh.

Kira-kira setengah jam kemudian, sepasukan tentera komando menyerbu ke rumah itu mengacukan senapang ke arah ahli pergerakan Ikwanul Muslimin.

"Jangan halang tugas kami! Kami menerima arahan untuk membawa Morsi pergi!," kata seorang komando. 

"Jangan! Jangan! Jangan! Tidak kamu tidak boleh buat begitu, Tuan Morsi tidak melakukan kesalahan dan atas tujuan apa dia ditangkap dan ke mana dia akan dibawa? Biarkan aku ikut serta, tangkaplah aku sekali, aku rela berjuang bersama dia?" teriak timbalan ketua pergerakan itu, Rashad Bayoumi.

"Itu bukan urusan kamu!," balasnya.

"Tuan sila ikut kami!" Lengan Morsi digenggam dan pemimpin itu akur mengikut arahan.

Di ruang rumah itu jugalah puluhan media berkumpul untuk menjadi saksi penahanan Morsi.

"Tentera telah membawa Morsi pergi dan kami yakin Abdel tidak akan melayan tuntutan kami. Kami naif....Kami tidak sangka Jeneral mengkhianati Presiden yang melantiknya dahulu," kata jurucakap Ikhwan Muslimin, Murad Ali kepada sekumpulan media.

"Anda yakin Morsi tidak akan meletakkan jawatan selepas ditahan?," tanya seorang wartawan.

"Tidak! Kami dan beliau sanggup dipenjarakan, Morsi tidak akan memberikan kuasa kepada tentera," katanya.

"Adakah anda sedar tempoh 48 jam telah berakhir tetapi kenapa Tuan Presiden masih berdegil?," tanya wartawan itu lagi. 

"Wahai pemberita anda perlu tahu pada 23 Jun lalu arahan itu datangnya dari cetusan idea Duta Amerika Syarikat, Anne Patterson! Adakah kamu tahu, Asaad el-Sheikh dan Rifaah el-Tahtawy adalah sekutu AS. AS selama ini berpura-pura simpati terhadap nasib tentera Mesir berpangkalan Port Said dan Ismailia di Terusan Suez adalah SANDIWARA!

"Kamu tahu tujuan AS bersimpati adalah mahu mewujudkan sekutu tentera yang baru!, Adakah anda ingin membiarkan perkara itu berlaku? Di manakah maruah Umat Islam dan anda sebagai rakyat Mesir?" jelas Ali.
************
"Najlaa, aku rasa demi keselamatan kamu, anak-anak dan cucu kita, elok la kita berpindah. Istana Ittihadiya tidak selamat. Aku dapat rasakan kebangkitan rakyat untuk menentang pemerintahanku akan berlaku pada 30 hari bulan ini. Kita belum terlambat. Masih ada enam hari untuk kita bersiap dan mengemas. Bawalah Al-Quran, pakaianmu dan sejadah lebih supaya senang pengikutku untuk berjemaah di rumah kelab nanti," katanya.

"Baik dan segala tuntutanmu akan ku penuhi. Kamu jangan bimbang keselamatan kami dilindungi ALLAH," kata wanita tabah itu. 

Sejurus tiba di rumah kelab, kelihatan barisan puluhan tentera mengawal di sekitar kediaman itu. Berpakaian lengkap dengan senjata.

"Helo, Tuan Presiden. Abdel sini. Tuan tahu apa yang berlaku di luar sana?"

"Ya saya tahu Jeneral." kata Morsi pendek.

"Tuan, tempoh 48 jam makin hampir. Jangan lupa perjanjian kita. Apa kata, kalau kami menawarkan pelindungan keselamatan untuk tuan dan keluarga dengan meninggalkan Mesir dan pergilah ke Turki, Libya atau ke tempat lain. Asalkan tuan melepaskan jawatan," pintanya.

"Kamu langkah mayatku dahulu!. Assalam 'alaikum!" Ganggang terus diletakkan.

'"Astaghfirullah, Subhanallah, ALLAHHU AKBAR..." bisiknya di dalam hati.

************ 
Pada 3 Julai, seawal jam 5 pagi askar mula mengawal seluruh jalan di Kaherah. Kenderaan tentera, ratusan polis ditempatkan. Jutaan penyokong pro dan anti Morsi berhimpun di Dataran Tahrir.

Bendera berkibar dengan lautan manusia memenuhi segenap ruang menanti pengumuman. Media sosial dan stesen televisyen bagaikan mengalami kesesakan trafik. Jutaan mesej di Twitter dan Facebook disampaikan sepanjang menanti detik pengumuman tengah hari nanti.

"Dengan kuasa yang ada pada saya, saya mengumumkan kerajaan akan mengambil kuasa di Mesir dan Presiden Muhamed Morsi digulingkan. Pembentukan kerajaan sementara akan diketuai Adly Mansur sehingga tarikh pilihan raya ditetapkan," begitulah ucapan ringkas Jeneral Abdel Fattah di stesen televisyen.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan