Khamis, 14 Mac 2013

Barisan Nasional

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 14 Mar 2013 01:13 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Ops Daulat: Augusta Wetland AW109 telah tiba- Digunakan memburu Agbimuddin

Posted: 14 Mar 2013 08:29 AM PDT

HARI ini tiada tembak menembak berlaku. Operasi memburu Agbimuddin diterus di kawasan Sungai Nyamuk, sungai Bilis dan Tanjung Labian.

Ketibaan Helikopter berbagai guna dengan injin berkembar Augusta Wetland AW109, membolehkan pasukan keselamatan  beropersi 24 jam, kerana helikopter ini dilengkapi radar waktu malam.

Perburuan saki baki pengganas sulu hampir ke penghujungnya, hanya menunggu saat menangkap atau membunuh Agbimuddin.

Agbimuddin Kiram
Kepungan pasukan keselamatan yang meliputi laut dan darat, tidak memungkinkan Agbimuddin bolos; walaupun sebelum ini ada laporan provokasi, kononnya ada pengganas sulu yang terlepas daripada kepungan, dan mampu berlayar pulang ke Filipina.

Kemaskini Ops Daulat: Memburu Agbimuddin masih Diteruskan

Posted: 14 Mar 2013 03:59 AM PDT

Masih Diburu
TANJUNG LABIAN: Pagi tadi mortar ditembak ke sasaran yang dipercayai tempat pengganas bersembunyi. 

Hari ini tiada kejadian tembak menembak antara pasukan keselamatan dengan pengganas sulu.

Kawasan Operasi diperkecil, dan operasi pembersihan terus berjalan.

Kawasan Tanjung Batu dan sekitarnya masih kawasan merah.

Hari ini masuk hari ke-14 Ops Daulat.58 Pengganas maut. 10 perwira negara gugur. Lebih 200 ditahan kerana disyaki pengikut Jamalul Kiram III.

Agbimuddin terus diburu. Dipercayaai ketua pengganas ini terkepung di hutan dan paya di kawasan Tanjung Labian. Hanya hari atau jam menentukan, akan tertangkapnya adik kepada Jamalul Kiram III itu.

Disebalik Penubuhan ESSCOM: Mampukah bendung Budaya Balas Dendam?

Posted: 14 Mar 2013 03:20 AM PDT

Keturunan Yang Punya Budaya Balas Dendam. 
Budaya membalas dendam yang terpupuk dalam diri masyarakat di selatan Filipina sejak ratusan tahun dahulu memungkinkan tragedi berdarah di Lahad Datu berulang kembali pada masa hadapan, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. 

Justeru, beliau berkata pihak keselamatan Malaysia tidak akan berkompromi terhadap isu keselamatan negara dan inisiatif Kawasan Keselamatan Khas (ESSCOM) sepanjang kira-kira 1,400km di pantai timur Sabah merupakan antara langkah terbaik mengelakkan tragedi berdarah itu berulang kembali.

"Saya meletakkan keyakinan penuh kepada pasukan tentera dan polis kita dalam memastikan tragedi ini tidak berulang kembali, namun kebimbangan itu tetap ada kerana budaya membalas dendam ada dalam diri mereka (masyarakat itu).

"Budaya ini melibatkan keturunan juga masa ratusan tahun. Umpamanya bapa saya bergaduh dengan bapa seorang individu, kalau saya tak dapat balas dendam, cucu saya akan balas dendam kepada cucu individu itu," katanya kepada Bernama.

Anggota keselamatan Malaysia sehingga kini menembak mati 58 pengganas.

Tragedi itu juga mengorbankan 10 anggota keselamatan Malaysia.

Ahmad Zahid berkata budaya membalas dendam itu sehingga kini masih berlaku di selatan Filipina seperti pembakaran rumah berlaku setiap bulan dan tidak mustahil tragedi berdarah di Lahad Datu itu menyebabkan pengganas Sulu bertindak membalas dendam kepada Malaysia pada masa hadapan.

"Kalau itu berlaku di kalangan mereka tidak mustahil berlaku di negara kita. Bagaimana jaminan (tragedi itu tidak berulang) dapat dilakukan sedangkan mereka punyai budaya balas dendam. Kerana itu pentingnya kita wujudkan ESSCOM bagi memastikan ini tidak berlaku," katanya.

Ditanya tentang rasional Malaysia bekerjasama dengan Filipina bagi mengambil tindakan ketenteraan di selatan Filipina bagi menghapuskan ancaman itu secara terus di puncanya, beliau berkata tindakan ketenteraan bukan penyelesaian kepada masalah itu.

"Pertama kalau kita masuk ke Filipina ke kawasan mereka, kita tidak hormati kedaulatan Filipina, begitu juga sebaliknya dengan kita di Malaysia. Jadi kedaulatan kedua-dua negara ini perlu dihormati.

"Kedua kita berbalik kepada budaya membalas dendam itu sendiri. Jika kita minta kerajaan Filipina bersama kita bersihkan kawasan itu, oleh kerana budaya dendam itu sentiasa ada, masalah tidak dapat diselesaikan dengan tindakan ketenteraan," katanya.

Ahmad Zahid turut merakamkan penghargaan kepada Filipina kerana sentiasa bekerjasama erat dengan Malaysia dalam menyelesaikan tragedi itu serta memastikannya tidak berulang kembali seperti usaha menyekat pengganas Sulu daripada memasuki Malaysia.

Terdapat cadangan di kalangan rakyat Malaysia supaya pemimpin pengganas itu Jamalul Kiram diekstradisi ke Malaysia bagi didakwa di mahkamah negara ini, dan mengulas cadangan itu beliau berkata atas nama kebersamaan negara Asean, Malaysia boleh meminta Filipina untuk berbuat demikian.

"Kita pernah hantar Nur Misuari (pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro) ke Filipina atas semangat Asean. Oleh demikian kalau Jamalul Kiram boleh ditahan dan diambil tindakan itulah sebaiknya.

"Jamalul Kiram rakyat Filipina tetapi jenayah dilakukan di Malaysia, jadi atas nama kebersamaan sebagai negara Asean kita boleh meminta Filipina bawa beliau bagi didakwa di Malaysia. Namun itu bukan atas kuasa Kementerian Pertahanan, Jabatan Peguam Negara kendalikan," katanya.

Beliau berkata ada kewajaran terdapat cadangan daripada Pergerakan Pemuda Umno bagi mendakwa Jamalul Kiram dan pengikutnya mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

"Mungkin akta dan seksyen itu sesuai tetapi kita serahkan kepada Peguam Negara akta mana paling sesuai digunakan. Apapun saya tegaskan pengganas yang kita tahan di Malaysia itu akan diambil tindakan perundangan sewajarnya.

"Kesalahan mereka itu dilakukan di negara kita jadi tindakan mahkamah dan perundangan mesti dilakukan di negara kita. Ia akan tertakluk kepada undang-undang di sini, kita menggangap mereka adalah penceroboh," kata Ahmad Zahid.

Sehingga kini 156 orang ditahan kerana berada di zon merah operasi manakala 97 individu ditahan untuk siasatan kerana disyaki terlibat dengan pengganas mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dan dibaca bersama Seksyen 130(c) Kanun Keseksaan.

Beliau turut ditanya tentang golongan tegar pembangkang yang hanya mempercayai fitnah dan tohmahan dilempar pemimpin pembangkang dan langsung tidak mempercayai maklumat disalurkan kerajaan tentang insiden itu.

Ahmad Zahid menegaskan masalah yang dihadapi di Lahad Datu sekarang bukan masalah politik sebaliknya masalah keselamatan negara dan seharusnya isu pertahanan negara tidak dipolitikkan demi kepentingan pihak tertentu.

"Ini merupakan hasil proses mentaksubkan pengikut yang hebat dilakukan pembangkang, budaya kebencian disemai di kalangan penyokong tegar mereka. Apa sahaja dibuat oleh kerajaan satu pun tidak positif.

"Saya harap mereka hormati profesionalisme Polis Diraja malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kalau mereka kata ATM atau PDRM tak sekuat mana, silakan ke Lahad Datu lihat sendiri. Saya bawa jika benar mereka ada semangat patriotik. Sehingga sekarang tiada seorang pun (ingin ke Lahad Datu)," katanya. Bernama.

Agbimuddin terperangkap digugusan Labian

Posted: 14 Mar 2013 02:36 AM PDT

Ketua pengganas, Agbimuddin Kiram, dipercayai terkepung di Gugusan Labian, dekat sini, kerana gagal meloloskan diri ke selatan Filipina. 

Anak buahnya dipercayai cuba melarikan adik Jamalul Kiram III itu, tetapi gagal berikutan kepungan ketat pasukan keselamatan di darat dan laut. 

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib, berkata Agbimuddin dipercayai disembunyikan anak buahnya bagi mengelak daripada ditahan, cedera atau terbunuh jika bertempur dengan pasukan keselamatan. 

Sembunyi di zon perang 

Saya yakin dia bersembunyi di zon perang dan menyusun taktikal perang, katanya pada sidang media bersama Panglima Satu Divisyen Infantri Tentera Darat Mej Jen Datuk Ahmad Zaki Mokhtar di FELDA Sahabat 16, semalam. 

Beliau berkata, pasukan keselamatan terus berusaha membawa keluar mayat pengganas Sulu untuk dibedah siasat selepas 25 mayat berjaya dikeluarkan setakat ini. 

Selain itu, katanya, Kampung Sungai Nyamuk, Sungai Bilis dan Tanjung Batu terus dikepung pasukan keselamatan manakala operasi mencari serta menggeledah diteruskan.

Krisis Di Sabah! Tuduhan Media Filipina Terhadap Malaysia Berat

Posted: 13 Mar 2013 04:23 PM PDT

Laporan media Filipina terutamanya Inquirer.net yang mendakwa pasukan keselamatan Malaysia terutamanya polis bertindak kejam terhadap rakyat Filipina di Sabah adalah satu tuduhan yang amat berat dan menjejaskan imej negara.

Dalam laporan itu, beberapa individu ditemubual wartawan Inquirer.net mendakwa pasukan polis ketika melakukan operasi mengesan militan Sulu di kawasan perkampungan di Sandakan bertindak ganas dengan mengarahkan lelaki Filipina berlari sebelum menembak mati mereka.
Malah laporan bertarikh 10 Mac dengan tajuk We're treated like animals (Kami dilayan seperti binatang) itu jelas berniat jahat kerana hanya mengambil testimoni dari beberapa individu, tanpa kenyataan rasmi pejabat kedutaan Malaysia di Manila.

Laporan itu menyebut seorang wanita, Amira Taradji, 32, Jumaat lalu, melalui detik-detik hitam dalam hidupnya kerana mendakwa adiknya, Jumadil ditembak mati oleh polis.

Inquirer.net turut memuatkan Amira menyebut sebahagian lelaki yang ditahan, walaupun sudah menunjukkan dokumen imigresen, tetap ditembak mati.

Lebih teruk lagi, wanita ini turut mendakwa warga Filipina di pusat tahanan tidak diberikan makanan dan ada antara mereka mati kebuluran.

Memberi respons kepada laporan media Filipina ini, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, laporan itu tidak benar, dan menegaskan ia boleh mengeruhkan hubungan kedua-dua negara.

Katanya, tiada laporan daripada mana-mana pihak di Sabah mengadu pasukan keselamatan bertindak kejam kepada pendatang Filipina.

Selain itu, Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib turut menafikan laporan media Filipina itu.

Beliau juga menafikan dakwaan warga Filipina dibunuh di Sandakan, selain dari kumpulan yang terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan Malaysia di Lahad Datu dan Semporna.

Ekoran laporan media Filipina ini, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor menyarankan kerajaan Malaysia mengambil tindakan undang-undang kerana tuduhan itu jelas satu fitnah dan tidak berasas.

THE FLYING KICK

Posted: 14 Mar 2013 01:04 PM PDT

THE FLYING KICK


LAHAD DATU SATU SANDIWARA... JOM LER KALAU BERANI!!!!

Posted: 14 Mar 2013 09:00 AM PDT

MALAYSIA TIDAK AKAN MENERIMA SEBARANG PERUNDINGAN, SEBALIKNYA MENGHABISKAN LANUN-LANUN SULU SECARA TOTAL!!!

Posted: 14 Mar 2013 08:00 AM PDT

KESIAN WEII TENGOK MUKA CIKGU 'DOGGIE' YANG TENGAH BERGARI... ANWAR IBRAHIM MANA?

Posted: 14 Mar 2013 06:29 AM PDT

WOIII EZAM '36 KOTAK'... KAU BOLEH BERHENTI MEMBODOH-BODOHKAN RAKYAT MALAYSIA KE TAK?

Posted: 14 Mar 2013 05:00 AM PDT

DAKWA DAN HUKUM TIAN CHUA SEGERA SEBELUM SABAH BERTUKAR JADI TIMOR LESTE!!!

Posted: 14 Mar 2013 04:11 AM PDT

LANUN SULU DAH START SERANG POLIS DI SEMPORNA TAHUN 1993 LAGI!!!

Posted: 14 Mar 2013 02:17 AM PDT

PENGALAMAN NGERI SEORANG ANGGOTA KESELAMATAN YANG TELAH DITETAK SAMPAI KUDUNGNYA OLEH LANUN SULU!!!

Posted: 14 Mar 2013 02:13 AM PDT

'PUTERI' JACEL KIRAM NAFI ANWAR TERLIBAT TAPI YANG BERKONSPIRASI ADALAH NAJIB DAN AQUINO!!!

Posted: 14 Mar 2013 12:07 AM PDT

UPDATE KES HASUTAN TIAN CHUA: MAHKAMAH TOLAK HUJAH N.SURENDRAN!!!

Posted: 13 Mar 2013 10:30 PM PDT

LANUN SULU UMPAN PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA UNTUK DISERANG HENDAP DENGAN MAYAT RAKAN SENDIRI!!!

Posted: 13 Mar 2013 09:03 PM PDT

DIMENSI

Posted: 14 Mar 2013 11:59 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Nik Nazmi mintak anuwar mohon maaf kat tian chua huhuhu

Posted: 14 Mar 2013 05:10 AM PDT


PKR menggesa kerajaan menggugurkan tuduhan yang dikenakan ke atas Naib Presidennya, Tian Chua berhubung kenyataan mengaitkan Umno dengan insiden pencerobohan Lahad Datu.

Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad mendakwa, Tian Chua telah menjadi mangsa media selepas kenyataa asal ahli parlimen itu yang didakwa telah manipulasi secara sistematik oleh media arus perdana sehingga didakwa di mahkamah.

"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menyatakan beliau mahu memansuhkan Akta Hasutan, tetapi ini caj baru menunjukkan ada niat jahat kerajaan untuk mengenakan Tian Chua di bawah undang-undang yang menjadi anarki

"Atas apa alasan pun, Tian Chua adalah seorang penjawat awam yang mencintai negara dan telah berkhidmat selama bertahun-tahun untuk rakyat Malaysia termasuk anggota keselamatan.

"Ia adalah kejam untuk menuduh beliau mengambil ringan ke atas kematian tentera dan anggota polis di Sabah," kata beliau dalam satu kenyataan, hari ini.

Pagi tadi, Ahli Parlimen Batu itu telah didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Dalam pertuduhan itu, Tian Chua menghadapi pertuduhan kerana menyebut perkataan menghasut dengan membuat empat kenyataan berhubung isu Lahad Datu.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum menurut Seksyen 4(1) akta sama yang boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan kali pertama dan boleh dipenjara maksimum lima tahun bagi kesalahan seterusnya.
Nik Nazmi juga mendakwa, Tian Chua turut dikenakan tekanan politik selepas ada usaha oleh pihak polis untuk menangkap Tian Chua di kafeteria mahkamah pagi tadi.

"Sedangkan beliau (Tian Chua) sudah menunjukkan pada pagi ini di kompleks mahkamah untuk menghadapi pertuduhan.

"Ia adalah jelas satu langkah untuk memalukan Tian Chua lagi," dakwa beliau. - SH

p/s: btul punye lawak ler balaci anuwar pandikutti sekor nih!..pengarang keadilan sendiri akui stetmen tu di keluarkan oleh tian chua sendiri...apsal tak saman anuwar??...dia lupe ker tian chua kiwak jugak berlagak macam anjing yang geget tangan anggota polis tak lama dulu!...ko dah luper nazmi???...refresh balik pale otak ko sket lerrr...kehkehkehkeh adoiyaiii

Omegay: Talibarut pengganas sulu di kehendakki!

Posted: 13 Mar 2013 10:45 PM PDT


Omegay: lepas bini anugerah suami anugerah tuhan..anuwar plak anugerah bini gelaran 'sayiditina' >XD

Posted: 13 Mar 2013 09:30 PM PDT

ABIM saman Utusan, tuntut RM10 juta
KUALA LUMPUR 13 Mac - Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) hari ini memfailkan saman terhadap Utusan Melayu (M) Bhd. untuk menuntut ganti rugi RM10 juta atas dakwaan syarikat itu menyiarkan artikel berunsur fitnah terhadapnya.

Artikel yang didakwa berbaur fitnah itu bertajuk 'Pas benarkan tarian lucah, ABIM hina isteri Rasulullah?'  yang disiarkan oleh akhbar Utusan Malaysia pada 8 Februari lalu di muka surat 11 

Writ saman dan pernyataan tuntutan difailkan Presiden ABIM, Amidi Abdul Manan melalui Tetuan Anwar Ismail & Associates di kaunter pendaftaran Mahkamah Tinggi di sini.

Dalam saman itu, Amidi selaku pihak plaintif menamakan Utusan Melayu; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak; dan Pengarang Berita Utusan Online, Lukman Ismail sebagai pihak defendan. - Utusan Malaysiaku sayang

anuwar semacam kehabisan peluru untuk mempertahankan diri. segala isu kepincangan dan kebobrokan pakatan terutama diri beliau sendiri membuatkan anuwar tak senang duduk. kini beliau menggunakan orang2 terdekat untuk membantu menaikkan kembali 'seri muka' beliau yang dah sedia maklum kusam sejak dulu lagi huhuhu.

selepas bapak saiful berjaya di 'beli' kini Anuwar Bela Ini Mangkuk tampil gunakan bini sendiri sebagai alat untuk cuba menarik pengundi wanita dengan memperdagangkan nama isteri rasulullah seolah2 bini si peliwat ini adalah seorang telah melakukan 'JASA BESAR' terhadap wanita. klik sini dan artikel asal di sini

anugerah yang di terima bukan calang2 woo..nampak macam gah.."Anugerah berkenaan diberikan atas keberanian beliau menegakkan keadilan, kebenaran dan memperjuangkan Islam ke arah perubahan"..aikkk...apa PERUBAHAN ape yang dah di sumbangkan oleh presiden tunggul kayu peegayar nih?..ape perubahan yang dia dah buat terhadap wanita. kalau setakat kuat cemburu dan tak tau jaga laki semua orang tau.

kita pun tau dia lebey minat membela wanita seperti ambingai memperjuangkan LGBT..menyokong anak beliau membiarkan umat islam memilih agama mengikut kemahuan masing2..tapi dalam masa yang sama mencemburui suami sendiri yang lebih gemar memilih pasangan ikut nafsu tanpa mengira jantina dah di kira sebagai pemenang gelaran 'sayiditina'? huhuhu...kalau ler isteri rasulullah masih hidup mana dia nak letak muka adoiyaiii

apa pun biar ler rakyat menilai sendiri apa 'jasa sebenar' bini si peliwat tu yang telah 'dianugerahkan' ke atas beliau...saman menyaman dah jadi makanan harian anuwar untuk elak tembelang di ketahui umum..fikir2 dan pandang2 >XD


p/s: si bapak dapat anugerah tuhan dan nabi akhir zaman..si mak dapat anugerah sayiditina...si anak tak dapat ape2 kerrr? huhuhu

PEJUANG BANGSA

Posted: 14 Mar 2013 11:53 AM PDT

PEJUANG BANGSA


TERKINI ! Pengganas Sulu berdepan serangan terakhir #LahadDatu dalam tempoh 48 jam !!

Posted: 14 Mar 2013 10:40 AM PDT
Mana lagi mau lari pengikut Kiram III ??   Kereta kebal PT 91 " Adnan "   buatan Poland sudah masuk untuk  bertempur  dengan pengganas Sulu . Ada lagi 48 jam sahaja untuk puak2 pengganas ini hidup.

Tentera Malaysia sudah sudah sedia buat Final Attack kepada pengganas kejam  untuk menamatkan terus pencerobohan  Lahad Datu . Semoga Allah terus melindungi pejuang2 kita di medan peperangan mempertahankan negara .
Angkatan Tentera DiRaja Malaysia (ATM) dijangka akan melakukan gempuran terakhir bagi menamatkan terus pencerobohan kumpulan pengganas Sulu di kawasan Lahad Datu, Sabah.

Penulis menjangkakan gempuran akan dilakukan dalam tempoh 48 jam lagi.

Konflik Lahad Datu perlu dihabiskan segera bagi membuka laluan untuk kerajaan menumpukan pula kepada isu Pilihan Raya Umum Ke-13.

Mynewshub difahamkan pembubaran Parlimen terpaksa dibawa ke bulan hadapan berikutan isu Lahad Datu menuntut kerajaan berkuasa penuh menanganinya dan bukan kerajaan 'caretaker'.
Seperti yang kita tahu, semalam ATM telah pun mengumumkan ia akan menambah aset dan anggota untuk menggempur pengganas yang menceroboh negara di Kampung Tanjung Batu dan Sungai Nyamuk, 130 kilometer dari bandar Lahad Datu, sejak 12 Feb lepas.

Malah, Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin memberi gambaran operasi daulat yang memasuki hari kesembilan (semalam), berada di penghujungnya dengan tumpuan menjejaki saki-baki pengganas yang kini bergerak dalam kumpulan kecil.

Beliau berkata 12 kereta kebal perisai berantai, beberapa helikopter Pasukan Udara Tentera Darat dan kapal perang Tentera Laut Diraja Malaysia akan tiba hari ini di sini secara berperingkat.

Mynewshub difahamkan, helikopter berkenaan yang sedia dimuatkan dengan machine gun sudah pun mula terbang di kawasan Lahad Datu.

Zulkifeli berkata, langkah menguatkan pertahanan dan kawalan itu bertujuan menutup terus laluan kepada musuh daripada menceroboh ke negara ini sama ada di laut dan di darat. Sementara itu, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman memberitahu Radio 24 bahawa Malaysia tidak akan menerima sebarang rundingan buat masa sekarang, termasuk rundingan yang dibuat oleh pihak ketiga seperti kerajaan Filipina.

 Ini bererti hanya tindakan ketenteraan sahaja sebagai jalan penyelesaian terhadap krisis pencerobohan di Lahad Datu yang bermula sejak Februari lalu. Hari ini, Op Daulat memasuki hari kesepuluh. Ketika gempuran pertama dibuat, sebanyak 8 jet pejuang termasuk jenis F18 dan hawak telah digunakan.

Walaupun pengganas Sulu yang merupakan pengikut Jamalul Kiram III ramai yang mati dalam serangan itu, namun sebahagian berjaya melarikan diri. Kumpulan berkenaan yang sudah berpuluh tahun memiliki kemahiran perang gerila menyebabkan Op Daulat berlanjutan apabila pasukan komando terpaksa digerakan masuk ke zon merah bagi mengesan saki-baki pengganas.

Pada masa ini, Mynewshub difahamkan hanya tinggal kumpulan yang terlalu kecil pada waktu ini tetapi masih berdegil. - MyNewsHub

Terkini ! Sah pembabitan pihak ketiga menjadi dalang krisis #LahaDatu

Posted: 14 Mar 2013 09:31 AM PDT


- Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman tidak menafikan pembabitan pihak ketiga dalam insiden pencerobohan Sabah oleh pengganas Sulu seperti dilaporkan akhbar Filipina baru-baru ini.

Oleh itu, beliau berkata, Wisma Putra akan mendapatkan maklumat terperinci daripada rakan sejawatannya bagi memulakan penyiasatan di negara ini untuk memastikan sama ada rakyat Malaysia menjadi dalang dalam mewujudkan ketidakstabilan berkenaan.

"Saya telah meminta rakan sejawatan saya untuk terus memberi maklumat berkaitan apa yang dilapor akhbar Filipina berhubung kemungkinan terdapat pembabitan pihak ketiga.

"Beberapa diplomat dan duta turut mempersoal mengapa ia berlaku sekarang?

Itu adalah soalan yang kerap ditanya ketika ini.


"Jadi, selain fokus dan keutamaan mencari penyelesaian masalah di Lahad Datu, pada masa yang sama, kita juga akan memulakan siasatan berhubung kemungkinan terdapat pembabitan pihak ketiga," katanya pada sidang akhbar selepas sesi taklimat dengan kor diplomatik dan media berkaitan 'Ops Daulat', di sini malam tadi.


Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan pihak berkuasa risikan menyiasat dakwaan seorang pemimpin pembangkang mempunyai peranan dalam insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah.

Akhbar The Philippine Daily Inquirer menyiarkan artikel agensi berita Reuters yang memetik seorang pegawai tentera Filipina sebagai berkata, pengganas terbabit ke Sabah atas jemputan seorang ahli politik dari parti pembangkang di Malaysia.

The Manila Times pula menyiarkan dakwaan pencerobohan itu ada kaitan dengan kempen pembangkang di Malaysia untuk melepas wilayah autonomi Sabah, jika mereka memenangi pilihan raya umum.
Bagaimanapun, Anifah berkata mesti ada bukti kukuh untuk memastikan kebenaran memandangkan dakwaan itu adalah sesuatu yang serius.


Beliau menyifatkan kumpulan militan bersenjata terbabit bertindak kejam dengan melakukan keganasan serta menegaskan Malaysia tidak pernah mengiktiraf tuntutan mana-mana pihak ke atas Sabah atau mana-mana bahagian negeri di Malaysia.

Beliau berkata, kerajaan akan terus mengambil langkah sewajarnya bagi melindungi orang awam di kawasan itu ketika menjalankan operasi terhadap kumpulan pengganas.

"Semua langkah juga sedang diambil bagi menangani keperluan kemanusiaan termasuk perubatan kepada orang awam. Pelbagai jabatan dan agensi kerajaan bekerjasama membantu penduduk tempatan di kawasan terjejas.

"Oleh itu, Malaysia memandang serius dakwaan berlaku pencabulan hak asasi manusia seperti dilapor beberapa media Filipina. Kita menolak sekeras-kerasnya dakwaan ini," katanya.

Menteri itu berkata, semua tindakan yang diambil kerajaan Malaysia adalah selaras dengan undang-undang, peraturan serta polisi negara selain mematuhi norma dan standard antarabangsa.

"Dalam menjalankan operasi itu, kerajaan Malaysia bukan sekadar mematuhi jaminan seperti dinyatakan Perlembagaan Persekutuan malah mengikut standard dan norma hak asasi manusia di peringkat antarabangsa," katanya.

Anifah berkata, kerajaan juga komited untuk mendokong prinsip Piagam dan Deklarasi Asean berkaitan hak asasi manusia.

"Pendirian Malaysia sangat jelas, pengganas harus meletak senjata dan menyerah diri tanpa syarat bagi membolehkan proses undang-undang dilaksanakan," katanya.

Pada masa sama, Anifah berkata, Malaysia tidak akan membabitkan jirannya dikalangan ASEAN dalam krisis di timur Sabah kerana perkara itu masih terkawal.
Katanya, beliau sudah memberi taklimat kepada Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah kelmarin berhubung perkembangan situasi di Lahad Datu dan Semporna.

"Kami menghormati hal-ehwal dalaman mana-mana negara ASEAN lain. Saya sudah memberi taklimat kepada Sultan Brunei, yang juga Pengerusi ASEAN.
"Beliau menghargai taklimat berkaitan pertempuran yang berlaku dan kita tidak perlu membabitkan jiran kerana mampu menangani situasi ini," katanya. - BERNAMA

Imam Besar Mekah fatwakan wira negara terkorban mati shahid #LahaDatu

Posted: 14 Mar 2013 05:30 AM PDT
Imam Besar dari Mekah sudah menyatakan anggota keselamatan yang terkorban pertahankan kedaulatan negara adalah mati shahid.

Nik Aziz bila pulak  nak keluar fatwa anggota keselamatan kita mati shahid . Kalau yang menentang kerajaan dan polis di Memali boleh pulak fatwa sebagai mati shahid.


 - Imam Besar Masjid Aba'ah, Makkah, Syeikh Mohammad Sharif Mohammad Imrani al-hafiz berkata anggota pasukan keselamatan Malaysia yang berjuang mempertahankan kedaulatan negara mati syahid.

Katanya umat Islam wajib mempertahankan negaranya daripada pencerobohan asing dan mati dalam peperangan kerana ia adalah syahid fisabilillah dan Allah SWT akan memberi syafaat kepada mereka.

Beliau yang ditanya mengenai pencerobohan pengganas militan di Lahad Datu, Sabah berkata:

"Saya tidak tahu siapa yang melakukannya (pencerobohan) namun kematian 10 anggota pasukan keselamatan Malaysia mempertahankan negara adalah syahid."

Syeikh Muhammad Sharif dibawa khas dari Makkah ditemui selepas memberi tazkirah yang disampaikan dalam bahasa Melayu, Inggeris serta Arab pada program 'Malam Munajat Rakyat: Gema Zikir dan Selawat' dan dihadiri hampir 5,000 umat Islam di Masjid Muadzam Shah di sini malam tadi.


Beliau sebelum itu mengimamkan solat Maghrib dan solat hajat memohon Allah SWT menyelamatkan Malaysia dan rakyatnya daripada bencana, diikuti solat Isyak.
Program itu dianjurkan anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kuala Nerang Datuk Syed Sobri Syed Hashim.

Sheikh Muhammad Sharif berkata pergaduhan atau peperangan sesama umat Islam di akhir zaman adalah tindakan manusia yang memiliki sifat syaitan dan hendaklah dihindari oleh pengikut sebenar Nabi Muhammad SAW.

Beliau yang turut ditanya penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam di Malaysia, berkata dalam Al-Quran terdapat ayat yang jelas menyatakan haram menggunakan nama Allah sebagai nama tuhan oleh bukan Islam.

"Dalam Islam tidak boleh bandingkan nama Allah dalam Bible dan Injil. Orang Bible dan Injil bukan Islam. Macam mana hendak guna nama Allah. Perbuatan ini (guna nama Allah oleh bukan Islam) adalah syirik dan berdosa, tidak boleh buat begini," tegasnya.


Beliau menasihatkan umat Islam Malaysia supaya memohon perlindungan Allah SWT dan mengadakan solat hajat agar umat Islam di negara ini terhindar daripada fitnah yang banyak berlaku di akhir zaman.


"Bergaduh sesama umat adalah perbuatan yang ditegah oleh Islam. Umat Muhammad SAW adalah adik-beradik dan kita patut bersatu. Ini nasihat saya," katanya.


Dalam tazkirahnya pula, Sheikh Muhammad Sharif menegaskan tiada parti politik boleh menjanjikan syurga atau neraka kepada umat Islam dan perbuatan mengkafirkan sesama umat juga ditegah keras oleh Islam.

"Tiada hadis atau ayat dalam al-Quran yang menyatakan menyokong sesuatu pihak atau parti politik boleh masuk syurga. Ini kerja Allah SWT, bukan boleh ditentukan oleh sesiapapun pada zaman ini," katanya.


Sementara itu Syed Sobri berharap penjelasan Imam Besar Masjid Aba'ah itu berlandaskan al-Quran dalam soal kematian anggota keselamatan, penggunaan kalimah Allah dan menyokong pembangkang boleh masuk syurga perlu dipandang serius oleh umat Islam di negara.
"Saya harap umat Islam yang hadir pada malam ini tidak lagi terpengaruh dengan dakwaan songsang pihak tertentu bersabit tiga perkara tersebut yang membawa kepada syirik," katanya. - Bernama

GEMPAR ! Misteri Kapal USS Guardian terdampar di Laut Sulu 17 Januari 2013 #LahadDatu

Posted: 14 Mar 2013 02:19 AM PDT

Terdapat satu laporan mengenai sebuah kapal perang Amerika USS Guardian telah 'terkandas' di kawasan terumbu karang Tubbuhata di laut Sulu sejak sejak 17 Januari 2013, 24 hari sebelum pencerobohan di Lahad Datu bermula.

Menurut satu sumber, kapal perang tersebut sebenarnya 'sengaja' belayar keluar dari laluan asalnya kerana sememangnya agak pelik bagaimana kapal secanggih itu boleh tersasar dan gagal mengenal pasti kawasan terumbu karang dikawasan Tubbataha Reef.

Pihak Tubbataha Reef Marine Ranger dikatakan telah beberapa kali memberi amaran kepada komander USS Guardian supaya jangan menghampiri kawasan terumbu karang tersebut. 

Tetapi bagaikan dirancang, USS Guardian tetap meneruskan perjalanannya dan enggan berhenti. Menjadi tanda tanya kapal perang tersebut telah dimusnahkan dan segala peralatannya diangkut secara tergesa-gesa.Dalam sejarah Amerika inilah kali pertama kapal perang mereka dimusnahkan dalam keadaan aman bukan dimedan perang.

Berdasarkan maklumat risikan dari Filipina, terdapat banyak kegiatan dilakukan dengan alasan mengadakan operasi menyelamat dan memunggah barang barang.Tetapi aktiviti mereka dibuat secara rahsia.

Yang menghairankan pihak keselamatan Filipina kenapa anak kapal USS Guardian tidak dihantar ke Filipina kerana lokasinya paling hampir sebaliknya anak anak kapal USS Guardian terus dihantar ke Jepun.

Selepas kejadian memindahkan anak kapal selesai, Sultan Bantilan Muhammad Muizzudin II pemimpin dari gerakan Kesultanan Sulu Darul Islam (SSDI) yang menentang serangan ke atas Sabah mendedahkan ada pihak yang lebih besar dibelakang Jamalul Kiram III. 

Menurutnya terdapat kehadiran sekumpulan lelaki berkulit putih didalam kumpulan bersenjata Kiram sebelum mereka menyusup masuk ke Sabah(?)...
Persoalan : 

 Apakah sebenarnya yang dilakukan oleh kapal perang USS Guardian yang terkandas di terumbu karang tersebut? 

 Adakah kapal tersebut benar-benar terkandas ataupun kejadian itu adalah satu perancangan rapi yakni 'covert operation' CIA terhadap Sabah dan Malaysia? 

 Dari manakah Jamalul Kiram III memperolehi sumber kewangan untuk memperlengkapkan 'pasukan pengganasnya' dengan senjata-senjata? 

 Adakah insiden kapal perang 'tersadung' ini sebenarnya hanya satu sandiwara, yang sebenarnya sedang membawa bekalan senjata untuk diberikan kepada kumpulan pengganas kiram? 

 Ini adalah kerana difahamkan Jamalul Kiram III ini sendiri menggelarkan dirinya sebagai 'sultan yang paling miskin di dunia'. Insiden pencerobohan Lahad Datu ini semestinya memerlukan dana yang besar untuk dilaksanakan. 

Adakah Amerika yang bertanggungjawab dalam membiayai pencerobohan pengganas kiram tersebut? 

 DAN yang paling penting adakah ANWAR terlibat dalam perancangan ini??


sumber : Empayar Pemuda

Anuwar desak umat Islam negara ini sedekah Al Fatihah kepada pengganas Sulu ??

Posted: 14 Mar 2013 01:57 AM PDTSikap pemimpin dan penyokong2 mereka dalam insiden Lahad Datu jelas menunjukkan mereka tidak menghargai pengorbanan 9 orang anggota pasukan keselamatan kita yang berjuang mempertahankan negara di Lahad Datu .


Blog Suara Pakatan Rakyat mendedahkan Anwar hari ini meminta rakyat negara juga  sedekahkan Al Fatihan kepada tentera Sulu .


Melihat kepada ketidakseimbangan yang berlaku, laman ini difahamkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meminta rakyat Malaysia di seluruh negara supaya menyedekahkan ayat Al-Fatihah kepada semua anggota tentera Sulu yang telah terkorban. 

 Permintaan ini dibuat atas nama kemanusian dan tidak ada kaitan langsung dengan perbuatan kejam yang didakwa dilakukan tentera diraja Sulu ini ke atas 8 anggota keselamatan negara kita yang nyawanya melayang sebelum ini. klik di sini


TERKINI ! Peguam Tian Chua bengang dituduh akta Hasutan !

Posted: 13 Mar 2013 10:45 PM PDT
Hari ini   pertuduhan terhadap Chua Tian-Chiang @ Tian Chua-MP  Batu telah  dibacakan di bawah Sek 4 (1) b Akta Hasutan 1948, Mahkamah Sesyen Jenayah 6, Aras 3 di hadapan Hj. Mohd Sekeri bin Mamat.

Empat tuduhan menghasut isu tembak menembak di Lahad Datu sebagai sandiwara kerajaan.


 1. Serangan tembak-menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan Umno untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat.

 2. Insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan Umno.

 3. Menyifatkan pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah. Kejadian pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah;

 4. Ada konspirasi oleh kerajaan Umno untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dari isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing.

GPB dimaklumkan  peguambelanya  iaitu  N. Surendren meroyan pasal Tian Chua dituduh  di bawah Akta Hasutan 1948 dan ia adalah tinggalan  zaman penjajah & penjajah tidak pernah lagi  guna akta ini,Beliau  menyeru kepada mahkamah supaya membebaskan tertuduh.


 Tetapi hujah oleh  Pihak Pendakwaraya   ialah akta ini bukan akta penjajah dan masih berkuatkuasa sehingga kini  malah HAKIM sendiri sahkan ia masih  digunapakai    .  Jaminan yg ditawarkan pihak pendakwa adalah munasabah, bukti & keterangan akan dikemukakan.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan berhubung kenyataannya yang mendakwa pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara UMNO.

Dia yang juga Naib Presiden Parti keadilan Rakyat (PKR) membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Mohamad Sekeri Mamat diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin.


Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang didakwa melakukan perbuatan itu pada pukul 11 pagi, 1 Mac lalu di No. 62-2-A, Fraser Business Park off Metro Pudu, Jalan Yew di sini.


Dia didkawa mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan. Mahkamah menetapkan 12 April ini bagi sebutan semula kes itu. - UTUSANTERKINI ! Tian Chua buat hal di mahkamah , cuba lari daripada polis ??

Posted: 13 Mar 2013 09:30 PM PDT

Suasana menjadi kecoh di kafetaria Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini apabila Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua cuba melarikan diri dari polis yang menghampiri Tian Chua.

Kejadian berlaku kira-kira jam 9.45 pagi ketika Tian Chua bersama kumpulan peguam di kafetaria aras bawah bangunanan mahkamah.

Berlaku pertengkaran kecil antara penyokong Tian Chua dengan anggota polis di kafeteria Mahkamah Tinggi apabila sekumpulan lapan orang anggota cuba untuk 'mengiringi' pemimpin PKR itu ke pejabat polis di bangunan sama.

Tahu pulak takut....


Pagi Khamis Naib Presiden PKR yang membuat kenyataan celupar dakwa insiden Lahad Datu sandiwara UMNO akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dibawah Akta Hasutan.

Ahli Parlimen Batu itu tiba di komplek Mahkamah Jalan Duta jam 9 pagi diteman peguamnya.

Dia kemudian masuk ke kamar mahkamah sesyen pada jam 10 40 pagi.

Lebih 300 laporan polis dibuat seluruh negara terhadapnya oleh rakyat pelbagai lapisan kaum yang marah sangat pada gelagatnya.
Tian Chua dijangka akan diwakili oleh peguam N Surendran yang juga Naib Presiden PKR. - POLITIK HARIAN -

Anwar kantoi Muhyiddin dedah rancangan jahat PR di hari PRU !

Posted: 13 Mar 2013 08:47 PM PDT
Ini kes berat.Kalau tidak ada angin yang sedang bikin pokok goyang tidak mungkin Tan Sri Muhyiddin Yassin berani cakap secara terbuka begini. Senarionya pasti membimbangkan jika apa yang digambarkan oleh Timbalan Perdana Menteri meletus.

 Jika diimbas balik semua hari mengundi pada pilihanraya yang diadakan sejak negara Merdeka pada tahun 1957 tidak pernah diselubungi kekecohan. Namun menjelang PRU13,yang dicop sebagai pilihanraya umum yang paling hangat dan genting sudah terdengar pelbagai spekulasi.

 Pendedahan Muhyiddin ini tentunya mencuri perhatian.Katanya kerajaan ada maklumat puak pembangkang ada rancangan nak cetus huru hara masa hari mengundi PRU13 yang akan diadakan tidak lama lagi.

 Ini kerana mereka goyang melihat gelombang sokongan rakyat yang semakin meningkat kepada BN. Belau membuat pendedahan itu semasa berucap pada satu majlis bersama 5000 di kawasan lapang dekat Masjid As salam ,Bukit Sentosa di Hulu Selangor petang Rabu.

 "Pihak pemimpin pakatan pembangkang sudah mula gementar, dia sudah buat berbagai-bagai kenyataan. Macam Anwar Ibrahim sebut, dia kata kalau dalam pilihan raya ni dia kalah maka tentu kekalahan itu ialah kerana SPR buat kerja kotor, tipu rakyat…bila dia menang pilihan raya, dia tak pernah kata SPR tipu rakyat. 

 "Tapi bila dia nak kalah, nampak-nampak nak tumbang dan impian Anwar Ibrahim nak jadi Perdana Menteri tak akan menjadi maka dia dah mula buat telahan.

 "Saya ada baca dokumen-dokumen yang boleh dipercayai dia (pembangkang) nak berbuat sesuatu pada waktu pilihanraya...pada hari pilihanraya. 

 "Kalau dia boleh menang kenapa dia nak buat masalah pada hari pilihanraya...tunggulah sajalah rakyat akan keluar pangkah parti dia...kalau dia yakin kenapa dia nak buat porak peranda. 

 "Dia pun tahu ...dia pun kira...kita pun lebih pandai kira dari dia tak mungkin terima sokongan dari rakyat untuk membentuk kerajaan dalam pilihanraya yang akan datang."katanya.

 "Saya memberikan ini sebagai satu peringatan pada kawan-kawan kita dalam Barisan Nasional, inilah yang mungkin akan kita hadapi tetapi saya yakin atas dasar semangat kita yang kuat, kerja kita yang keras yang telah kita lakukan, kita akan dapat mengatasinya. 

 "Dan..Insyaallah sokongan rakyat pada parti BN kita akan menentukan kerajaan pusat yang dipimpin Perdana Menteri dan peringkat negeri yang akan dipimpin oleh kerajaan BN akan terpilih dalam pilihan raya akan datang ini",katanya. Dalam pada itu, Muhyiddin yakin BN mampu mempertahankan kerusi Parlimen Hulu Selangor dan tiga kerusi Dewan Undangan Negeri di Parlimen itu pada pilihan raya umum akan datang.

 "Tidak kira siapa.. calon hitam, putih, biru kita akan pilih sahaja...dan saya pergi ke tempat-tempat lain...gelombang biru menandakan sokongan rakyat sudah mula meningkat," katanya.

 Beliau berkata kerajaan Selangor yang diterajui pakatan pembangkang telah menimbulkan pelbagai masalah kepada rakyat negeri ini dengan pelbagai janji manifesto yang tidak ditunaikan yang sehingga kini tidak dijawab oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

 "Kita tak nak mengulang banyak cerita yang sudah berlaku di sini...saya bukan orang Selangor, tetapi saya tahu apa yang berlaku di negeri Selangor ini...Rakyat Selangor sudah pun marah dengan kerajaan (negeri yang diterajui pembangkang).

 "Ramai yang bawa kes ke mahkamah, ibu tunggal dan orang-orang yang berhak mendapat pembelaan atas janji yang dibuat pada manifesto PRU yang lepas juga tuntut supaya kerajaan Selangor tunaikan janji, sampai hari ini saya tak dengar pun jawapan dari Menteri Besar Selangor apa yang nak dilakukan tentang apa yang telah dijanjikan itu," katanya.-13/2/2013

Pengorbanan Polis & Tentera di #LahadDatu seperti duduk bawah reban ayam !!

Posted: 13 Mar 2013 08:00 PM PDT
Selepas menuduh "sandiwara   "segala yang berlaku di Lahad Datu ,   pentas-pentas ceramah pembangkang kini beralih pula memburuk-burukkan pasukan keselamatan negara terutama Tentera & Polis

Mereka menggunakan bekas2 Jeneral pencen yang dibeli untuk memburukkan pasukan keselamatan  kerana diyakini boleh memperbodohkan rakyat  disebabkan latar belakang mereka daripada bidang ketenteraan .
 Bekas Timbalan Panglima Tentera Darat, Datuk Ghafir Abdul Hamid yang kini berceramah di pentas-pentas pembangkang, memperleceh cara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menangani pengganas dari Sulu itu sehinggakan kini hanya "duduk di bawah rumah orang dan di reban ayam". 

 Beliau dengan mudah membuat kesimpulan sendiri bahawa kegagalan risikan awal khususnya oleh ATM telah membuatkan pasukan keselamatan dalam keadaan terkejut menyelesaikan masalah di sana. Ghafir juga seolah-olah memperkecilkan peranan pasukan keselamatan apabila mendakwa Ops Daulat telah gagal pelaksanaannya sehingga ke hari ini. 


 "Tiada misi jelas dalam operasi ketenteraan di Lahad Datu, kita tengok sekarang tentera duduk di bawah rumah orang, di reban ayam. Sepatutnya agensi keselamatan lain yang buat itu" "Kerajaan juga gagal menafsir Perjanjian Geneva mengenai peperangan sehingga mengakibatkan polis yang terpaksa mengetuai operasi pada peringkat awal. "

Sepatutnya dari awal lagi kerajaan mengklasifikasikan pengganas Sulu sebagai aggressor (penyerang) bukan intruder (penceroboh) agar ATM boleh terus ambil tindakan dari awal." 


Mengata dan mengutuk  di forum  dalam bilik air cond memang mudah . Tak perlu penat berjaga siang & malam sampai tak mandi seperti mana dilalui pasukan keselamatan kita di Lahad Datu .

Ini lah cara pemikiran bangang puak2 Pakatan . Laung saja DEMI RAKYAT , tapi  mereka  hina dan perleceh pengorbanan pasukan keselamatan  kita  mempertahankan negara.

GPB rasa kalau Malaysia berada di dalam kancah peperangan dengan negara lain , puak2 ini lah yang akan jadi talibarut seperti Buang dalam filem Sarjan Hassan.Nur Misuari berdendam dengan Malaysia , mahu tawan Sabah #LahaDatu

Posted: 13 Mar 2013 06:58 PM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari didakwa mempunyai hubungan yang begitu akrab ketika Ketua Pembangkang itu menjadi Timbalan Perdana Menteri lagi.

Bekas Setiausaha Sulitnya, Anuar Shaari mendakwa, Anwar banyak membantu Nur Misuari terutama dalam isu-isu yang membabitkan selatan Filipina.

Bagaimanapun katanya, hubungan mereka menjadi persoalan apabila Anwar dan Nur Misuari kerap berjumpa meskipun kedua-duanya tidak mempunyai sebarang jawatan rasmi.

"Pendedahan WikiLeaks itu bukan sesuatu yang luar biasa. Kalaupun ada dakwaan Nur Misuari mahu menakluk Sabah, juga bukan sesuatu yang mengejutkan.
"Bagi saya Anwar dan Nur Misuari kini saling mempergunakan antara satu sama lain untuk mencapai matlamat masing-masing.

"Nur Misuari masih menyimpan dendam kesumat terhadap Malaysia kerana menangkap dan menyerahkannya kepada Filipina pada 2002.


"Anwar pula mahu memporak-perandakan Malaysia supaya rakyat benci kepada kerajaan. Kedua-duanya mempunyai misi tertentu," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas tentang pendedahan laman web WikiLeaks pada 2007 bahawa Nur Misuari mempunyai hasrat untuk menakluk Sabah.

Pendedahan itu juga mendakwa Malaysia bimbang tentang hubungan Nur Misuari dengan Anwar.


Menurut Anuar, imej Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sekarang sudah cukup tercemar dan beliau tidak ada apa-apa lagi untuk dipertahankan.

"Cuma yang kita kasihankan penyokong-penyokong PKR kerana tindak-tanduk Anwar memberikan implikasi dan persepsi yang buruk kepada imej parti itu.

"Lebih dahsyat lagi apabila Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail pula seperti patung yang tidak ada reaksi langsung," ujarnya.


Sementara itu, bekas pengasas PKR, Ng Lum Yong berkata, semua pemimpin parti itu tahu Anwar mempunyai hubungan baik dengan Nur Misuari dan perkara itu bukan baharu.

Lum Yong berkata, memang sudah menjadi sifat semula jadi Anwar yang akan membuat hebahan awal tentang apa perkara yang berlaku untuk mendapat keyakinan rakyat.
Namun, ujar beliau, kali ini Anwar silap percaturan sekiranya dakwaan yang mengaitkan beliau adalah benar.
"Kebangkitan dan kemarahan rakyat semakin memuncak. Kita dapat lihat semangat patriotik rakyat semakin tinggi, tidak kira Melayu, Cina dan India.
"Rakyat bersatu dengan kerajaan tidak mahu negara diancam dan kini melihat Anwar sebagai individu bahaya," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130314/dn_10/Anwar-Nur-Misuari-akrab-saling-memperguna#ixzz2NTCIS9oI
© Utusan Melayu (M) Bhd 

IPOHMALAY

Posted: 14 Mar 2013 09:39 AM PDT

IPOHMALAY


Guru Hina Polis Ditahan, 11,400 Likes Dalam 2 Jam

Posted: 14 Mar 2013 09:37 AM PDT

Penahanan seorang guru di Kelantan yang penuh biadap menghina anggota keselamatan sebagai "anjing" disambut meriah di dunia Facebook. Dalam masa 2 jam , lebih 11,400 Likes diterima dengan lebih 1,700 Share dan mengundang lebih 3,500 komentar.

Untuk apakah guru sakit ini bersikap demikian? Mencari publisiti? Atau memalit malu kepada keluarga sendiri?

Walaubagaimanapun, tahniah diucapkan kepada rakyat yang tahu di mana kegembiraan hasil dari tangkapan ini perlu dizahirkan.


Guru yang menghina Pasukan Keselamatan "Anjing" telah di Tahan Sebentar Tadi..Merasa Pakai "Gelang Silver"
Guru yang menghina Pasukan Keselamatan "Anjing" telah di Tahan Sebentar Tadi..Merasa Pakai "Gelang Silver"
Unlike ·  ·  · 2 hours ago · 

Parlimen Bubar 25 Mac ?

Posted: 14 Mar 2013 01:32 AM PDT

Sumber dalaman berkata bahawa mandat kerajaan Negri Sembilan  tamat pada 27 Mac.  Sumber menyebut bahawa Najib tidak mungkin  membenarkan mandat itu tamat automatik kerana ia memberi gambaran buruk kepada  parti pemerintah.

Semalam, mesyuarat mingguan dengan Yang di-Pertuan Agong memuncakkan spekulasi bahawa Najib bertemu untuk mendapatkan kebenaran membubarkan Parlimen. Namun tiada pengumuman menyusul.

Pembantu PM  berkata ia hanya taklimat mingguan Perdana Menteri kepada YDPA mengenai isu-isu yang menjejaskan negara selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet.

Namun, berdasarkan spekulasi dan jadual-jadual padat dari diari PM dikatakan pada 25 Mac PM akan meminta persetujuan YDPA untuk membubarkan Parlimen.

The dissolution of Parliament is just days away. That is the indication that Datuk Seri Najib Tun Razak has given and which his aides appear to confirm as they revealed a packed diary for the Prime Minister this month to cover all the bases before the general election is called. The dissolution of Parliament is just days away. That is the indication that Datuk Seri Najib Tun Razak has given and which his aides appear to confirm as they revealed a packed diary for the Prime Minister this month to cover all the bases before the general election is called.

Thursday March 14, 2013

Najib ups the tempo in his sprint towards the finish line

By WONG SAI WAN and MAZWIN NIK ANIS 

KUALA LUMPUR: Hitting the home stretch that was the answer Datuk Seri Najib Tun Razak gave when asked about the date of the next general election.

Like any racer, the Prime Minister has upped the tempo in his sprint towards the finish line by adding more functions into his already packed diary.

This, his aides say, is to ensure that he covers all the bases from national issues to putting out fires started by those jostling to be candidates.

It is learnt that he has taken time off between functions each day to meet people who will be dropped or not chosen to be candidates.

With the nation expecting an announcement of when elections will be called, his every move is scrutinised.

Yesterday, his weekly meeting with the Yang di-Pertuan Agong had tongues wagging that he had gone to seek the King's permission to dissolve Parliament. No announcement followed.

Aides said the audience was just the weekly briefing the Prime Minister gives to the King on issues affecting the nation after chairing the Cabinet meeting.

It is now widely speculated that March 25 is when he will ask for royal assent to dissolve Parliament.

Insiders noted that the Negri Sembilan assembly expires on March 27, and said that Najib is unlikely to allow that to happen as it would be bad for the morale of the ruling coalition.

Kenyataan IGP Tentang Pencerobohan Bersenjata Pada 14 Februari 2013

Posted: 13 Mar 2013 08:50 PM PDT

Ini adalah singkapan kembali laporan mula insiden pencerobohan bersenjatadi Lahad Datu.

Sesiapa boleh boikot apa sahaja asalkan jangan hujung-hujungnya, pemboikotan itu menjadikan mereka BODOH sekejap. Inilah berlaku kepada 'pemboikot Utusan Malaysia' dan 'pemboikot Buletin Utama' apabila menghadapi insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu.

Akhirnya mereka terpinga-pinga ketika berlaku pertempuran dengan puak penceroboh. Pada masa yang sama ada diantara mereka menyebut mengapa pencerobohan ini tidak didedahkan. Mengapa mengambil masa yang lama untuk menghapuskan.

Malaysia negara berdiplomasi dan masa diberikan untuk rundingan lebih dari mencukupi. Tambahan pula mereka bukan melalui jalur rasmi, lebih parah, masuk secara haram bersenjata api.

Ini adalah laporan paling awal yang dikeluarkan di Utusan Malaysia susulan kenyataan rasmi Ketua Polis Negara iaitu pada 14 Februari 2013. Dua minggu sebelum pertempuran bermula dengan penipuan 'bendera putih' oleh penceroboh bersenjata. 

Adakah dengan membaca Harakah dan menonton TV Selangor, segala ini akan disiarkan? Pembodohan pilihan sendiri bah itu .

ARKIB : 14/02/2013

Kenyataan Ketua Polis Negara, pencerobohan kumpulan bersenjata

ADALAH dimaklumkan bahawa pada pagi Selasa 12 Februari 2013, sekumpulan orang asing yang bersenjata api telah menceroboh masuk ke kawasan Lahad Datu, Sabah. Kemasukan ini adalah berikutan daripada masalah yang berlaku di Selatan Filipina.

Pihak keselamatan telah mengambil tindakan mengepung kawasan tersebut dan mengarahkan kumpulan tersebut meletakkan senjata serta menyerah diri.

Keadaan kini adalah terkawal dan orang ramai tidak perlu bimbang.

(TAN SRI ISMAIL OMAR)
Ketua Polis Negara
Polis Diraja Malaysia

James Chin Tuduh Kaitan Pembangkang Dalam Krisis Lahad Datu Hanya Propaganda Kerajaan

Posted: 13 Mar 2013 06:39 PM PDT


James Chin dari Monash University dalam temubual dengan Al Jazeera beberapa hari lalu ketika ditanya apa kebarangkalian persekongkolan pihak pembangkan seperti yang dituduh oleh kerajaan Malaysia tanpa segan silu menyebut "ianya propaganda kerajaan dan pihak pembangkang tidak ada kaitan dalam isu ini".

Soalnya pemimpin politik pemerintah juga tidak menyebut ia melibatkan mana-mana pemimpin parti pembangkang kecuali stesen-stesen TV yang memetik dari blog-blog. Jika ada disebut, pasti sahaja sebagai jawapan kepada persoalan yang dilontarkan. Si 'tertuduh' masih sahaja bebas. Bermakna, kerajaan secara rasminya tidak pernah mengakui keterlibatan pemimpin pembangkang tersebut.

Sekiranya dia bukan seorang yang BODOH untuk berpihak ke mana-mana pihak, jawapannya tentulah ia berpunca dari persepsi masyarakat menerusi  sumber perisikan Filipina yang tidak disebutnya langsung. Dia tidak menyebut bahawa penilaian keterlibatan pembangkang tersebut adalah hasil dari pemerhatian rakyat yang dihamburkan melalui blog-blog dan dia tidak menyebut soal persepsi yang timbul antara hubungan Anwar dan Misuari serta pertemuan-pertemuan yang telah berlaku antara keduanya selepas Filipina dan MILF mencapai kesepakatan dalam perjanjian damai.

Kita tidak menyuruh James Chin mengiyakan perkaitan pembangkang dalam hal ini. Tetapi kita tentu meramalkan seorang dari institusi pengajian tinggi akan menjawab secara analisa. Bukan secara bias. Jawapannya seperti yang teman ungkap di perenggan 2. Bukan penafian serta merta dan menunduh ia propaganda kerajaan. 

MENYEBUT IANYA SEBAGAI PROPAGANDA KERAJAAN ADALAH SAMA DENGAN MENUDUH ITU KERJA PEMBANGKANG. APA BEZANYA.MAKA APA LAYAKNYA UNTUK DIA MENDAPAT REPUTASI SEBAGAI SEBAGAI PENGANALISIS POLITIK YANG SEHARUSNYA BERSIFAT ANALITIKAL?  

Lihat pula semangat penganalisis Filipina menghentam operasi ketenteraan Kerajaan Malaysia dan lihat pula betapa lembiknya agen pembangkang ini dalam mempertahankan negaranya sendiri. Padahal negara sendiri yang diceroboh celaka-celaka Filipina. Jenis inikah yang bakal mengisi kerajaan jika pembangkang menang?

Sia-sialah instutusi pendidikan tersebut memiliki modal insan yang 'kacau pemikirannya' seperti ini.1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 14 Mar 2013 09:28 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


Letter From Yuktes Vijay (Peguam Kes Liwat ll Anwar Ibrahim)

Posted: 13 Mar 2013 06:51 PM PDT

I read with anger the news that Saiful's dad has joined PKR. I knew from Day 1 that the party was devoid of any integrity but for it to stoop to this extent is just mind boggling. I was working with one of Anwar's long-time lawyers during the whole course of Sodomy 2 and was involved in A-Z of the trial itself.
BACA ULASAN DALAM BAHASA MELAYU DI SINI.
When I say A-Z, it means from meeting the forensic and DNA experts to reviewing of the documents to finding case laws for his submissions. I was involved in everything. I do not wish to mention the name of the lawyer here as I revere him as my mentor and I do not wish to drag him into this frustration and anger pouring of mine.
Why Anwar never took the stand?
Anwar claimed that he was never offered a fair trial. The truth is he was never brave enough to take the stand. He was never going to withstand the questions that were about to be put forward to his now ally Datuk Yusof. If you Pakatanians have doubts, why not ask him these questions and get valid, acceptable and not logically challenging answers for it.
Why did Anwar personally and specifically request his Chief of Staff, Ibrahim Yaakob to send Saiful to the apartment carrying documents when there were other staff there;
How come Saiful was aware of the code to enter the apartment which was 'Mokhtar', the name of Anwar's security chief and brother-in-law? ;
Video evidence that was sent to Gandhi Labs in New Delhi confirmed the presence of Saiful in the apartment, so how can Saiful's presence in the apartment be refuted;
Why was Saiful afforded special treatment i.e. he was given his own room, privilege of following Anwar for overseas trips though he was a new staff;
Anwar's current aide, Najwan Halimi had previously e-mailed Anwar and told him about Saiful's apparent afflictions to BN. Why was the call not heeded by Anwar?
Fearing that Anwar will not be able to withstand the onslaught by the Prosecution, the defence team then decided to ask him not to take stand uder the pretext that he was not offered a fair trial. Anwar excelled in conning, deceiving and cheating the public by assuming a Mandela like persona. He is no Mandela, merely a good con artist.
Fund for the overseas experts
The surprising factor here is why no one has ever questioned the fees that were involved in paying the forensic experts, Dr Brian Macdonald and Dr David Wells. Contrary to what the general public have been made to believe, they were paid hefty sums to defend him. When they were here, they stayed in Shang-ri La Hotel for a number of days.
Where did the money to pay the hotels come from? Did Anwar pay from his own pocket? No, he does not even pay his lawyers. So, he had very rich Datuks funding him. I do know the name of the Datuk, but for the reasons known close to me I will not disclose the name.
The problem is if PKR can throw questions as to the wedding expenditure of the Prime Minister, why not question where the money to pay these experts came from? If a former convict and a mere Opposition Leader can have Datuks funding his legal expences, what is wrong in having Datuks funding the wedding of the PM's daughter?
Saiful
I don't know much about Saiful. The only thing I can say is that the reason he was denied justice is that the Investigating Officer, Jude Perreira, ignored the protocols told to him by Jabatan Kimia and decided to do his things his own way.
There were traces of Anwar's DNA in his rectum. The only thing that stopped the judge from convicting Anwar was the "break in the chain of evidence". I will write a full piece on this soon. This drama itself deserves a full piece write up.
In a nutshell, there was evidence of Anwar's semen in Saiful's rectum. However, due to a break in chain of evidence and the question mark over the integrity of the samples, the evidence was not used.
So the judge had no other way of corroborating Saiful's evidence.
Conclusion for Part 1
Anwar is a consummate liar. He is using Saiful's dad to play up his victim role in order to garner votes. We all know for a fact that since he got acquitted he has lost that bit of "charm" about him as he has nothing to yell about anymore. I really hope he sues me so that I can prove in Court what I have just mentioned.
Remember Anwar Ibrahim, I grew up adoring you. I know your modus operandi and I aspired to be you. Sue me please. Let the public watch Anwar vs Anwar clone (which is me) in action. And remember the e-mails, Astroboy? I have all of them saved. Come get me!

bumiyang

Posted: 14 Mar 2013 03:35 AM PDT

tunku

Posted: 14 Mar 2013 03:31 AM PDT

tunku


Tian Chua charged with sedition over "Umno conspiracy" remarks

Posted: 13 Mar 2013 11:06 PM PDT

KUALA LUMPUR: PKR vice president Tian Chua has been charged under the Sedition Act 1948 with making statements linking Umno to the Lahad Datu shootings.
The Batu MP was charged under Section 4(1)(b) for alleging that the Lahad Datu incident was a conspiracy by the Umno government to divert attention and frighten the people.
He allegedly made the statements at 11am on March 1 at No 62-2-A, Fraser Business Park, Jalan Loke Yew here. He claimed trial.
Judge Mohamad Sekeri Mamat allowed bail at RM5,000 and fixed Apr 12 for mention.
Tian Chua was represented by Latheefa Koya and N. Surendran.
The charge carries a fine of RM5,000 or one to three years' jail or both for the first offenders and five years for the subsequent offence.

tunku : this traitor should be punished to the maximum.

Lahad Datu: PR Having Mixed Stand

Posted: 13 Mar 2013 03:30 PM PDT

A few weeks ago, the country was shocked with threat made by a group describing themselves as Sulu army who wants to demand for a part of land which is claimed to be theirs, in Sabah. Their small intrusion has somewhat developed to be more complicated than expected.
Intelligence report from Philippines revealed involvement from the opposition, Anwar Ibrahim in the intrusion. In a blink of an eye, what was referred to as a 'tough crisis', turns to a 'big terrorism incident', and it has the potential to turn to a guerrilla threat. The term Sulu army is also in doubt as there are clear evidence to show MNLF's involvement which has close ties with Anwar.
Malaysians are saddened with all the casualties among our national security officers, stunned, to hear such horrible news.
Despite that, our sadness is not shared by the opposition. PKR Vice President, Tian Chua directly insulted our fallen national heroes. It is sad to see their comments in social networking sites making remarks such as 'mati katak' as well as other insults.
As if they are possessed, value of life and the country's sovereignty doe not mean anything to them. Perhaps because they really believe Tian Chua's claim saying that this is just another one of UMNO's drama.
However, we cannot say that they really believe Tian Chua considering that Tok Guru Nik Aziz did convey his condolence, as well as respecting our fallen heroes. It is clear, Nik Aziz or PAS do not think that this incident is a drama. However, there are no statements from PAS which criticizes Sulu intruders, they only criticize the national security force.
And only a few days ago, DAP urged the government to condemn Sulu's terrorism, even though DAP was the first who gets excited over this matter, just so that they can belittle our national security force. It seems now even DAP does not think this incident as mere drama.
However, PKR still could not stop criticizing our security force, defence as well as Malaysian government. This party do not say anything about Sulu. Whatever it is, it is clear from Anwar's statement, that PKR also do not take it as a drama.
Even though the three parties seem to show that they do not think this incident as drama, but none of them hit Tian Chua!
Their action is causing confusion among their supporters. Hence, most of them decided to stick with Tian Chua's word where everything is just a drama. That is why, until today, we could still see most PAS and PKR Muslim supporters insulting our fallen national heroes.
This happens because there are no mutual stand in PR when it comes to Lahad Datu issue. As long as PR does not come up with any official statement about the Sulu terrorism, and as long as no actions are made against Tian Chua by PKR and PR leadership, their supporters will remain confused.  

Ohpolitik!™

Posted: 14 Mar 2013 03:26 AM PDT

Ohpolitik!™


MANIFESTOLOL BUKAN JANJI : 1,888 ibu bapa fail saman terhadap @Khalid_Ibrahim

Posted: 13 Mar 2013 09:31 PM PDT


Seramai 1,888 ibu bapa hari ini memfailkan saman terhadap kerajaan negeri Selangor menuntut tunggakan RM1.038 juta kerana gagal memberikan bantuan pendidikan prasekolah kepada anak-anak mereka seperti yang dijanjikannya dalam manifesto Pilihan Raya Umum 2008. 

Saman difailkan Tetuan Kamarudin & Partners di Mahkamah Tinggi di sini hari ini bagi pihak ibu bapa di Selangor yang diketuai seorang suri rumah, Sarina Hashim, 35. 
Mereka menamakan kerajaan negeri Selangor yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP sebagai defendan pertama dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selaku Ketua Eksekutif kerajaan negeri sebagai defendan kedua.


Kesemua ibu bapa itu berasal dari tujuh kawasan Parlimen sekitar Selangor iaitu Gombak, Ampang, Pandan, Kelana Jaya, Petaling Jaya Selatan, Kuala Selangor dan Tanjong Karang. 

Peguam yang mewakili plaintif, Kamarudin Ahmad selepas memfailkan tuntutan itu berkata manifesto itu menjanjikan untuk memberikan RM50 sebulan kepada kanak-kanak prasekolah di Selangor, namun ia gagal dilaksanakan sehingga ke hari ini. 

Sarina ketika ditemui pemberita berkata, kerajaan negeri sepatutnya menunaikan janji dengan memberikan elaun itu kerana ia serba sedikit dapat membantu dua anaknya berumur lima dan enam tahun yang masih belajar di peringkat prasekolah. 

"Kalau ikutkan, kedua-dua anak saya ini yang belajar di Tadika Kemas sepatutnya mendapat bantuan prasekolah sebanyak RM35 setiap seorang setiap bulan," katanya yang berasal dari Gombak. 
Sementara itu, Pengerusi Badan Bertindak Rakyat Selangor (BBRS), Datuk Said Anuar Said Ahmad, berkata kerajaan pakatan pembangkang Selangor yang mengeluarkan manifesto berhubung pemberian bantuan itu wajar menunaikan janji sebaik saja memenangi pilihan raya umum yang lalu. 

- BERNAMA                                   

BONGKAR EDISI PRU13 : DRAMA KESIAN @anwaribrahim BERMULA!!

Posted: 13 Mar 2013 08:59 PM PDTMasihkah kau ingat AKSI DRAMA KING INI?
DAN ini? eh! Silap..haha


Kini Drama BARU akan ditayangkan KHAS PRU13. Promosi sedang dijalankan oleh Azmin Ali, Rafizi Ramli dan SAMM di Malaysia Chronicle dan Free Malaysia Today.
NAK LAGI Kisah ANWAR AKAN DITANGKAP! ANWAR AKAN DITANGKAP! Google jer.. Konfrem banyak cacai PR up kat blog, twitter mahupun fb.

Yang peliknya DRAMA ini hanya Bangsawan PKR je yang duk bunyi. 
SEKUTU PAS DAN DAP TAK AMBIL PORT PON.
 Takde plak statement Menteri Pondan Mahupun kenyataan rasmi Polis berhubung isu nie..Politik Harian

Posted: 14 Mar 2013 03:22 AM PDT

Politik Harian


Budaya Balas Dendam Mungkin Tragedi Berdarah Lahad Datu Berulang Lagi...

Posted: 14 Mar 2013 03:01 AM PDT


Budaya membalas dendam yang terpupuk dalam diri masyarakat di selatan Filipina sejak ratusan tahun dahulu memungkinkan tragedi berdarah di Lahad Datu berulang kembali pada masa hadapan, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Justeru, beliau berkata pihak keselamatan Malaysia tidak akan berkompromi terhadap isu keselamatan negara dan inisiatif Kawasan Keselamatan Khas (ESSCOM) sepanjang kira-kira 1,400km di pantai timur Sabah merupakan antara langkah terbaik mengelakkan tragedi berdarah itu berulang kembali.

"Saya meletakkan keyakinan penuh kepada pasukan tentera dan polis kita dalam memastikan tragedi ini tidak berulang kembali, namun kebimbangan itu tetap ada kerana budaya membalas dendam ada dalam diri mereka (masyarakat itu).

"Budaya ini melibatkan keturunan juga masa ratusan tahun. Umpamanya bapa saya bergaduh dengan bapa seorang individu, kalau saya tak dapat balas dendam, cucu saya akan balas dendam kepada cucu individu itu," katanya kepada Bernama.

Anggota keselamatan Malaysia sehingga kini menembak mati 56 pengganas. Tragedi itu juga mengorbankan 10 anggota keselamatan Malaysia.

Ahmad Zahid berkata budaya membalas dendam itu sehingga kini masih berlaku di selatan Filipina seperti pembakaran rumah berlaku setiap bulan dan tidak mustahil tragedi berdarah di Lahad Datu itu menyebabkan pengganas Sulu bertindak membalas dendam kepada Malaysia pada masa hadapan.

"Kalau itu berlaku di kalangan mereka tidak mustahil berlaku di negara kita. Bagaimana jaminan (tragedi itu tidak berulang) dapat dilakukan sedangkan mereka punyai budaya balas dendam.

Kerana itu pentingnya kita wujudkan ESSCOM bagi memastikan ini tidak berlaku," katanya.

Ditanya tentang rasional Malaysia bekerjasama dengan Filipina bagi mengambil tindakan ketenteraan di selatan Filipina bagi menghapuskan ancaman itu secara terus di puncanya, beliau berkata tindakan ketenteraan bukan penyelesaian kepada masalah itu.

"Pertama kalau kita masuk ke Filipina ke kawasan mereka, kita tidak hormati kedaulatan Filipina, begitu juga sebaliknya dengan kita di Malaysia. Jadi kedaulatan kedua-dua negara ini perlu dihormati.

"Kedua kita berbalik kepada budaya membalas dendam itu sendiri. Jika kita minta kerajaan Filipina bersama kita bersihkan kawasan itu, oleh kerana budaya dendam itu sentiasa ada, masalah tidak dapat diselesaikan dengan tindakan ketenteraan," katanya.

Ahmad Zahid turut merakamkan penghargaan kepada Filipina kerana sentiasa bekerjasama erat dengan Malaysia dalam menyelesaikan tragedi itu serta memastikannya tidak berulang kembali seperti usaha menyekat pengganas Sulu daripada memasuki Malaysia.

Terdapat cadangan di kalangan rakyat Malaysia supaya pemimpin pengganas itu Jamalul Kiram diekstradisi ke Malaysia bagi didakwa di mahkamah negara ini, dan mengulas cadangan itu beliau berkata atas nama kebersamaan negara Asean, Malaysia boleh meminta Filipina untuk berbuat demikian.

"Kita pernah hantar Nur Misuari (pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro) ke Filipina atas semangat Asean. Oleh demikian kalau Jamalul Kiram boleh ditahan dan diambil tindakan itulah sebaiknya.

"Jamalul Kiram rakyat Filipina tetapi jenayah dilakukan di Malaysia, jadi atas nama kebersamaan sebagai negara Asean kita boleh meminta Filipina bawa beliau bagi didakwa di Malaysia. Namun itu bukan atas kuasa Kementerian Pertahanan, Jabatan Peguam Negara kendalikan," katanya.

Beliau berkata ada kewajaran terdapat cadangan daripada Pergerakan Pemuda Umno bagi mendakwa Jamalul Kiram dan pengikutnya mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

"Mungkin akta dan seksyen itu sesuai tetapi kita serahkan kepada Peguam Negara akta mana paling sesuai digunakan. Apapun saya tegaskan pengganas yang kita tahan di Malaysia itu akan diambil tindakan perundangan sewajarnya.

"Kesalahan mereka itu dilakukan di negara kita jadi tindakan mahkamah dan perundangan mesti dilakukan di negara kita. Ia akan tertakluk kepada undang-undang di sini, kita menggangap mereka adalah penceroboh," kata Ahmad Zahid.

Sehingga kini 156 orang ditahan kerana berada di zon merah operasi manakala 97 individu ditahan untuk siasatan kerana disyaki terlibat dengan pengganas mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dan dibaca bersama Seksyen 130(c) Kanun Keseksaan.

Beliau turut ditanya tentang golongan tegar pembangkang yang hanya mempercayai fitnah dan tohmahan dilempar pemimpin pembangkang dan langsung tidak mempercayai maklumat disalurkan kerajaan tentang insiden itu.

Ahmad Zahid menegaskan masalah yang dihadapi di Lahad Datu sekarang bukan masalah politik sebaliknya masalah keselamatan negara dan seharusnya isu pertahanan negara tidak dipolitikkan demi kepentingan pihak tertentu.

"Ini merupakan hasil proses mentaksubkan pengikut yang hebat dilakukan pembangkang, budaya kebencian disemai di kalangan penyokong tegar mereka. Apa sahaja dibuat oleh kerajaan satu pun tidak positif.

"Saya harap mereka hormati profesionalisme Polis Diraja malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kalau mereka kata ATM atau PDRM tak sekuat mana, silakan ke Lahad Datu lihat sendiri. Saya bawa jika benar mereka ada semangat patriotik. Sehingga sekarang tiada seorang pun (ingin ke Lahad Datu)," katanya.

Pembangkang Rancang Wujud Keadaan Porak-Peranda Pada PRU-13

Posted: 14 Mar 2013 02:00 AM PDT


Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Rabu mendedahkan rancangan pakatan pembangkang untuk menggagalkan pilihan raya umum ke-13 akan datang dengan mewujudkan keadaan porak-peranda di negara ini.

Beliau berkata daripada maklumat beberapa dokumen yang boleh dipercayai, pembangkang dipercayai merancang untuk berbuat demikian kerana gementar dengan sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) yang sudah mula meningkat.

"Macam (penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri) Anwar Ibrahim sebut, kalau dalam pilihan raya ini dia kalah maka tentulah kekalahan itu (mengikut dakwaannya) disebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) buat kerja kotor, tipu rakyat.

"Bila dia menang, dia tak pernah kata SPR tipu rakyat, tapi bila nak kalah, nampak-nampak nak tumbang dan impian untuk jadi perdana menteri tak akan menjadi, maka dia dah mula buat telahan," katanya ketika berucap pada majlis sepetang bersama masyarakat di kawasan Parlimen Hulu Selangor, di Bandar Bukit Sentosa dekat sini.

Turut hadir Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang juga Timbalan Pengerusi BN Selangor Datuk Seri Noh Omar, Anggota Parlimen Hulu Selangor P.Kamalanathan dan Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Tan Sri Syed Hamid Albar.

Muhyiddin percaya kenyataan itu dibuat pihak pembangkang kerana sedar bahawa mereka tidak mampu membentuk kerajaan pada pilihan raya umum akan datang.

"Saya berikan ini sebagai satu peringatan kepada kawan-kawan dalam Barisan Nasional, inilah yang akan kita akan hadapi, tapi saya yakin atas semangat kita yang kuat dan kerja keras yang kita lakukan kita akan dapat atasinya," katanya.

Dalam pada itu, Muhyiddin yakin BN mampu mempertahankan kerusi Parlimen Hulu Selangor dan tiga kerusi Dewan Undangan Negeri di Parlimen itu pada pilihan raya umum akan datang.

"Tidak kira siapa.. calon hitam, putih, biru kita akan pilih sahaja…dan saya pergi ke tempat-tempat lain…gelombang biru menandakan sikongan rakyat sudah mula meningkat," katanya.

Beliau berkata kerajaan Selangor yang diterajui pakatan pembangkang telah menimbulkan pelbagai masalah kepada rakyat negeri ini dengan pelbagai janji manifesto yang tidak ditunaikan yang sehingga kini tidak dijawab oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Kita tak nak mengulang banyak cerita yang sudah berlaku di sini…saya bukan orang Selangor, tetapi saya tahu apa yang berlaku di negeri Selangor ini…Rakyat Selangor sudah pun marah dengan kerajaan (negeri yang diterajui pembangkang).

"Ramai yang bawa kes ke mahkamah, ibu tunggal dan orang-orang yang berhak mendapat pembelaan atas janji yang dibuat pada manifesto PRU yang lepas juga tuntut supaya kerajaan Selangor tunaikan janji, sampai hari ini saya tak dengar pun jawapan dari Menteri Besar Selangor apa yang nak dilakukan tentang apa yang telah dijanjikan itu," katanya.

Justeru, Muhyiddin mencadangkan agar rakyat Selangor tidak lagi terpedaya dengan manifesto PRU-13 yang dilancarkan pakatan pembangkang baru-baru ini yang menurutnya menjanjikan pelbagai perkara yang mustahil untuk dilaksanakan tanpa penerangan yang kukuh.

Sebaliknya, beliau berkata manifesto yang akan dibentangkan BN kemungkinan selepas pembubaran Parlimen akan memberikan gambaran menyeluruh mengenai perkara-perkara yang akan dilaksanakan supaya difahami dan diyakini rakyat bahawa kerajaan BN mampu melaksanakannya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut mengumumkan sumbangan dana RM200,000 kepada masjid dan RM100,000 kepada kuil di kawasan itu untuk tujuan penambahbaikan.

Beliau turut melancarkan empat bas henti-henti syarikat Setara Jaya menambah kepada 12 buah bas sedia ada untuk kegunaan 22,000 penduduk di kawasan Hulu Selangor.

Penafian Zuraida Mengelirukan

Posted: 14 Mar 2013 01:00 AM PDT


Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin akan menggunakan pelbagai helah untuk melindungi diri beliau daripada isu berkaitan kepimpinannya termasuk dalam hal membabitkan Mohd. Fareez Kamal Intidzam.

Menurut bekas Ketua Penerangan PKR Ampang, Mohd. Isa Mohd. Saidi, tindakan Zuraida menafikan Mohd. Fareez sebagai setiausaha politiknya memang sudah dijangka.

Sehubungan itu, beliau meminta wakil rakyat Parlimen Ampang itu menyatakan siapakah yang melaksanakan tugas-tugas menguruskan beliau selama ini jika bukan Mohd. Fareez.

"Mohd. Fareez memang setiausahanya dan memang tidak dinafikan lelaki itu juga yang membantu beliau membuat kerja-kerja membabitkan urusan Parlimen.

"Tetapi mengenali Zuraida, beliau memang suka membuat penafian terutama jika berdepan masalah," katanya memetik laporan akhbar tempatan.

Sementara itu Mohd Fareez yang menjawab dakwaan Zuraida itu berkata beliau masih ahli PKR dan tidak pernah meletakkan jawatan dari parti itu. Beliau menyifatkan tindakan Zuraida itu telah dijangka dan beliau tetap komited dengan partinya.

"Saya masih ahli Keadilan. Tanggungjawab saya untuk bersuara dan berkata benar.

"Saya berharap Puan Presiden, Datin Seri Wan Azizah tidak memecat saya kerana adalah tanggungjawab buat saya untuk bercakap benar bahawa Wan Azizah tidak layak untuk memimpin Keadilan menjelang pilihan raya akan datang kerana beliau sendiri tidak boleh bertanding kerusi Parlimen," memetik kenyataan beliau.

Namun Mohd Fareez menyifatkan bahawa beliau bersedia untuk berhadapan dengan sebarang tindakan daripada parti selain mengugut untuk membongkar perihal sejak bila wujud perasaan cemburu dan hasad dengki Wan Azizah terhadap dirinya.

-AntaraPos

Empat Pertuduhan Keatas Tian Chua Berkaitan Isu Lahad Datu

Posted: 14 Mar 2013 12:00 AM PDT


Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat dan Anggota Parlimen Batu Tian Chua dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, Kuala Lumpur hari ini dengan empat pertuduhan berhubung isu Lahad Datu.

Empat pertuduhan itu berkaitan dengan empat kenyataan Tian Chua iaitu :

1. Serangan tembak-menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan Umno untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat.

2. Insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan Umno.

3. Menyifatkan pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah. Kejadian pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah; dan

4. Ada konspirasi oleh kerajaan Umno untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dari isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di No. 62-2-A Fraser Business Park, Jalan Metro Pudu off Jalan Yew, di sini pada pukul 11 pagi, 1 Mac lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum menurut Seksyen 4(1) akta sama yang boleh didenda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan kali pertama dan boleh dipenjara maksimum lima tahun bagi kesalahan seterusnya.

Tian Chua Bakal Dipenjara Selama 3 Tahun?

Posted: 13 Mar 2013 10:40 PM PDT


Tian Chua mengaku tidak bersalah dakwa pencerobohan sandiwara UMNO


Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan berhubung kenyataannya yang mendakwa pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara UMNO.

Dia yang juga Naib Presiden Parti keadilan Rakyat (PKR) membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Mohamad Sekeri Mamat diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin.

Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang didakwa melakukan perbuatan itu pada pukul 11 pagi, 1 Mac lalu di No. 62-2-A, Fraser Business Park off Metro Pudu, Jalan Yew di sini.

Dia didkawa mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan. Mahkamah menetapkan 12 April ini bagi sebutan semula kes itu.

Jika didapati bersalah boleh didenda tidak lebih dari RM5,000 atau penjara tidak lebih dari tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Semoga ianya menjadi pengajaran kepada individu lain supaya bercakap menggunakan akal bukan ikut sedap mulut saja!

Azmin Tak Tahu Khalid Ada Tarikh Bubar DUN

Posted: 13 Mar 2013 10:00 PM PDT


Pengarah Pilihan Raya PKR Pusat, Azmin Ali belum mendapat sebarang maklumbalas daripada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang mendakwa mempunyai tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Beliau yang ditemui berkata PKR akan membincangkan mengenai perkata itu dalam mesyuarat biro politik.

"Mungkin malam ini (semalam), ada satu mesyuarat biro politik dan kita akan bincangkan perkara ini," jawabnya ringkas.

Ketua Penerangan PKR Selangor Shuhaimi Shafiei yang dihubungi Antarapos semalam walau bagaimanapun mengesahkan bahawa Pakatan Rakyat Selangor telah membuat ketetapan tentang tarikh yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya negeri dan mandat diserahkan kepada Khalid untuk mengumumkan tarikh berkenaan.

"Sekarang ini, mandat itu terletak dalam tangan MB Selangor untuk umumkan, tetapi pastinya sebarang tindakan atau pembubaran itu pastinya dalam pengetahuan pimpinan tertinggi dan ia akan diumumkan oleh MB bila waktu, masa dan ketika itu sampai," kata beliau.

Khalid pada Isnin lalu berkata pihaknya sudah mendapat tarikh untuk membubar DUN Selangor.

Bagaimanapun tarikh itu akan diumumkan pada masa yang sesuai, katanya.

"Sudah tapi belum diumumkan. Dalam bulan ini, kalau tiada apa halangan, kita mungkin (bubar)," katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan-Jabatan Kerajaan Selangor di SUK kelmarin.

Untuk rekod, ini adalah pengumuman kali ketiga Khalid berhubung pembubaran DUN lebih awal daripada kerajaan Persekutuan.

Namun sehingga kini ADUN Ijok itu masih bermain tarik tali dan enggan mengumumkan tarikh itu.

Pada awal tahun lalu, Khalid mengumumkan akan membubarkan DUN lebih awal dan mengugut akan membuat pilihan raya secara berasingan jika kerajaan persekutuan membubarkan Parlimen pada 2012.

Namun beberapa hari sebelum sambutan Chap Goh Meh, Khalid sekali lagi mengumumkan akan membubarkan DUN lebih awal walaupun tanpa persetujuan Putrajaya.

Pengumuman itu dilihat sebagai gertakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya mengumumkan tarikh pembubaran Parlimen.

Najib dalam reaksinya berkata, beliau tahu masa yang sesuai untuk berjumpa Yang Di-Pertuan Agong untuk meminta perkenan baginda sultan.

Mahkamah Kecoh Apabila Tian Chua Cuba Melarikan Diri

Posted: 13 Mar 2013 08:28 PM PDT


Suasana menjadi kecoh di kafetaria Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini apabila Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua cuba melarikan diri dari polis yang menghampiri Tian Chua.

Kejadian berlaku kira-kira jam 9.45 pagi ketika Tian Chua bersama kumpulan peguam di kafetaria aras bawah bangunanan mahkamah.

Berlaku pertengkaran kecil antara penyokong Tian Chua dengan anggota polis di kafeteria Mahkamah Tinggi apabila sekumpulan lapan orang anggota cuba untuk 'mengiringi' pemimpin PKR itu ke pejabat polis di bangunan sama.

Tahu pulak takut....


Pagi Khamis Naib Presiden PKR yang membuat kenyataan celupar dakwa insiden Lahad Datu sandiwara UMNO akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dibawah Akta Hasutan.

Ahli Parlimen Batu itu tiba di komplek Mahkamah Jalan Duta jam 9 pagi diteman peguamnya.

Dia kemudian masuk ke kamar mahkamah sesyen pada jam 10 40 pagi.

Lebih 300 laporan polis dibuat seluruh negara terhadapnya oleh rakyat pelbagai lapisan kaum yang marah sangat pada gelagatnya.

Tian Chua dijangka akan diwakili oleh peguam N Surendran yang juga Naib Presiden PKR.

Kenyataan Tian Chua disiar dalam akhbar Keadilan Daily 1 Mac lalu.

Terdahulu Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar pada hari Selasa berkata ' mana boleh lepas ' Tian Chua  nyata bukan cakap kosong.

YB Lokap

Badrul Hisham Shaharin @chegubard Liabiliti Kepada Anwar Dalam PKR

Posted: 13 Mar 2013 07:00 PM PDT


Kalau tidak ada angin, masakan pokok akan bergoyang... benar rupanya khabar yang bertiup dan ini lah puncanya mengapa Chegubard terpaksa melakukan apa saja untuk menarik perhatian Pusat dan juga Bossnya Anwar Ibrahim kerana Chegubard bukan lah "winnebale" candidates bagi PKR lagi.

Chegubard kini terpaksa menjadi jaguhan bagi membuktikan bahawa beliau masih relevan dalam PKR atau boleh sajalah lupakan PKR jika usaha menarik perhatian Boss PKR gagal lagi.


Diberitahu satu pertemuan sulit telah diadakan oleh beberapa orang kuat PKR bagi memastikan Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard disingkirkan terus dari PKR.

Beberapa tindakan juga akan diambil bagi menghalang penglibatan Chegubard di pentas politik dan segala perbincangan berhubung Chegubard juga telah disampaikan kepada Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim.

Pada 16 March ini Anwar Ibrahim dijangkakan turun berceramah di Batu 3, Pedas Rembau, Negeri Sembilan bersama angkatan penceramah lain, namun nama Chegubard langsung tidak ada sebagai penceramah di Rembau.

Adakah ini langkah awal untuk memalukan Chegubard?


Ramai yang meluat sebenarnya apabila, Chegubard cuba meletakkan dirinya sebagai "ahli keluarga" Anwar setelah bernikah dengan anak saudara Anwar iaitu Zareera Hanim Zaki. Allahyarham Capt Zaki adalah suami kepada kakak kandung Anwar...

Sebagai "ahli keluarga" Anwar, Chegubard sering melobi diri untuk menjadi calon PKR dan ini amat tidak disenanggi oleh ahli PKR.


Diberitahu juga Kumpulan (orang kuat PKR) berpendapat bahawa Chegubard adalah liabiliti kepada PKR dan harus disisirkan terus dari PKR.

Antara faktor lain untuk menyingkirkan Chegubard dari PKR ialah kerana Chegubard telah banyak mendatangkan masaalah dalam PKR, malah beliau langsung tidak membantu dalam misi menyelamatkan Anwar Ibrahim, sebaliknya Chegubard dilihat sibuk mempromosikan dirinya yang telah kehilangan sokongan dari kalangan Angkatan Muda Keadilan (AMK).

Segala propaganda yang dilancarkan oleh chegubard langsung tidak mendatangkan apa-apa hasil, malah misi sulit yang ditugaskan kepada Chegubard tidak berkesan sebaliknya mendatangkan backfire kepada PKR.

Selain daripada itu Chegubard juga dilaporkan tidak mendapat sokongan ahli PKR Rembau kerana sebahagian darinya memihak kepada Nazri Yunus, Ketua AMK Negeri Sembilan yang mahu bertanding di sebagai Ahli Parlimen Rembau.

Nazri Yunus merupakan anak saudara kepada YB Datuk Kamarul Bahrin, Pengerusi PKR Negeri Sembilan. Untuk pengetahuan umum, nama Chegubard juga telah digugurkan dari senarai calon PRU ke 13.

Datuk Kamarul Bahrin tidak senang dengan keceluparan mulut Chegubard yang banyak mengkritik sistem pentadbiran PKR Negeri Sembilan dan peluang ini digunakan sebaik mungkin untuk "sideline" anak muda yang terlalu ghairah memfitnah Rosmah Mansor...

Chegubard juga pernah mengugut PKR pusat untuk meletak jawatan sebagai Ketua Cabang Rembau kerana tidak berpuashati dengan kedudukannya telah dicabar sendiri oleh anggota PKR Negeri Sembilan.

SAMM dianggotai oleh beberapa kerat anak muda 
yang masih berhingus didalam dunia politik...

Dan kini Chegubard langsung tidak mengambil tahu tentang hal PKR Rembau... lebih banyak membawa haluan sendiri bersama kumpulannya Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Ternyata sekali segala kerja gila yang dilakukan oleh Chegubard adalah sia sia...

Pada PRU ke 12 tahun 2008, Chegubard bertanding di Parlimen Rembau dan tewas ditangan Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin.

Jika usaha membodek Anwar Ibrahim gagal kemungkinan besar Chegubard akan bertanding atas tiket DAP jika mendapat restu dari Pusat dan jika tidak Chegubard mungkin akan bertanding atas kerusi bebas pada PRU 13 ini.

Bro Jinggo/Politik Harian


Pengakuan Yuktes Vijay, Peguam Kes Liwat II Anwar

Posted: 13 Mar 2013 06:00 PM PDT


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim menerima tamparan hebat apabila pembantu kepada salah seorang peguam bela utamanya dalam kes liwat membabitkan Mohd. Saiful Bukhari Azlan menarik diri daripada pasukan berkenaan.

Yuktes Vijay, 25, turut mendedahkan beberapa 'cerita dalaman' berhubung kes berkenaan menerusi dua pucuk surat terbuka.

Beliau turut mencabar Anwar menyamannya ekoran pendedahan melalui surat-surat itu.

Suka Anwar Ke Benci Anwar – Dakwaan Peguam Dia Ini Perlu Dibaca!

Mynewshub – Menarik!!!…Kenyataan oleh bekas peguam yang terbabit di pihak Anwar Ibrahim dalam Liwat II, Yuktes Vijay yang mendedahkan kisah sebenar apa yang terjadi (di sebelah pihak pembelaan Anwar) semasa kes dibicarakan…

Selama ini kita tahu bahawa para peguam Melayu/Islam Anwar Ibrahim melarikan diri daripada membela beliau. Sebab itu semasa Liwat II, hampir tidak ada langsung peguam Melayu/Islam yang mahu mewakili Anwar Ibrahim.

Mungkin mereka tahu sesuatu yang menyebabkan mereka malas nak mewakili Anwar.

Takpe…itu kisah lama.

Kali ini, seorang peguam India pula yang nyata sudah bosan dan jemu serta marah yang teramat dengan perangai Anwar, tampil membuat pelbagai pendedahan.

Yuktes Vijay adalah peguam yang terbabit secara langsung dalam Liwat II bagi pihak Anwar Ibrahim.

Yuktes berkerja dengan salah seorang peguam Anwar dan beliau melakukan semua kerja-kerja penyelidikan dan mencari bahan untuk mempertahankan Anwar.

Beliau telah menghantar email ke sebuah portal berita menceritakan rasa bosannya melihat sikap bermuka-muka Anwar dalam isu Liwat II.

Beliau antaranya sangat kecewa kerana Anwar Ibrahim dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sanggup merendahkan diri ke tahap yang begitu hina apabila mempergunakan bapa Saiful untuk faedah mereka.

Yuktes memberitahu, ketika perbicaraan, Anwar sebenarnya gentar untuk memberikan pengakuan dan bersoal-jawab di kandang saksi. Anwar bimbang dengan soalan-soalan yang mungkin ditanya barisan pendakwaraya.

Dalam email berkenaan, Yuktes turut melontarkan beberapa persoalan yang menghantui dirinya dan mahukan para penyokong Pakatan Rakyat bertanya sendiri kepada Anwar untuk mendapatkan jawapan.

Antaranya:

-Mengapa Anwar secara spesifik dan secara peribadi meminta Ketua Kakitangannya, Ibrahim Yaakob menghantar Saiful ke apartment (di mana liwat didakwa berlaku) membawa dokumen sedangkan ada kakitangan yang lain untuk berbuat demikian.

-Bagaimana Saiful tahu kod untuk masuk ke apartmen itu adalah Mokhtar, yakni nama Ketua Keselamatan dan adik ipar Anwar?

-Bukti video yang dihantar ke Makmal Ghandi di New Delhi mengesahkan kehadiran Saiful di apartmen berkenaan, jadi bagaimana kehadiran Saiful di sana boleh dipersoalkan?

-Mengapa Saiful diberikan layanan istimewa seperti bilik sendiri, keistimewaan untuk mengikuti Anwar dalam lawatan ke luar negara walaupun Saiful adalah kakitangan baru?

-Pembantu khas Anwar kini, Najwan Halimi pernah menghantar email kepada Anwar memaklumkan kesetiaan dan sayangnya kepada Barisan Nasional (BN), kenapa Anwar tidak pedulikan hal berkenaan?.

Menyedari Anwar tidak mampu bertahan soalan-soalan bertalu daripada pihak pendakwaraya, pasukan peguambela memutuskan untuk Anwar agar tidak memberikan sebarang keterangan atas alasan beliau tidak diberikan perbicaraan yang adil.

Anwar berjaya dalam menipu (conning, deceiving and cheating) masyarakat dengan membawa watak yang menyerupai Mandela (Nelson Mandela). Beliau bukan Mandela, tetapi penipu yang hebat, katanya.

Peguam berkenaan juga mempersoalkan siapa yang membayar satu jumlah yang sangat besar kepada dua pakar luar negara iaitu Dr Brian Macdonald dan Dr David Wells yang bercakap bagi pihak Anwar semasa perbicaraan.

Yuktes kata beliau tahu identiti seseorang bergelar Datuk yang membayar untuk semua perbelanjaan berkenaan yang bukan sedikit jumlahnya dan Anwar tidak mengeluarkan satu sen pun duit beliau. Yuran guaman juga dibayar oleh Datuk berkenaan katanya.

Beliau walaupun mengetahui siapa Datuk yang menampung semua perbelanjaan Anwar, pada peringkat ini memilih untuk merahsiakannya.

"Masalahnya ialah jika PKR boleh melontar soalan seperti siapa membiyai perbelanjaan perkahwinan anak perempuan Perdana Menteri, mengapa tidak persoalan dari mana jumlah wang yang besar untuk membayar pakar-pakar berkenaan datang? Jika seorang bekas banduan yang sekadar Ketua Pembangkang boleh menggunakan Datuk untuk membayar yuram guamannya, apa salahnya kalau ada Datuk yang hendak bayar perbelanjaan perkahwinan anak perempuan Perdana Menteri," soalnya secara analogi.

Mengenai Saiful

Berkaitan dengan mangsa liwat, Saiful pula, Yuktes tidak tahu banyak mengenai anak muda berkenaan.

"Satu benda yang boleh saya katakan ialah beliau dinafikan keadilan akibat Pengawai Penyiasat, Jude Perreira, mengabaikan protokol yang diberitahu Jabatan Kimia kepada beliau dan kemudian memutuskan untuk buat kerja ikut gaya sendiri.

"Memang ada DNA Anwar dalam dubur Saiful. Satu-satunya perkara yang menghalang Hakim daripada mensabitkan Anwar adalah rantaian bukti berkenaan terputus (akibat sikap bodoh pengawai penyiasat)," katanya.

Peguam berkenaan berulang kali menegaskan bahawa air mani Anwar ada dalam bubur Saiful namun disebabkan rantaian bukti yang terputus serta persoalan mengenai intergriti sampel yang diperoleh, bukti kukuh berkenaan terpaksa diketepikan.

Peguam berkenaan bagaimanapun berjanji akan menulis lebih lanjut dan lebih menyeluruh mengenai isu penolakan bukti yang kukuh berkenaan dalam email yang akan datang.

APA YANG MENARIK….PEGUAM ITU MAHUKAN ANWAR MENYAMANNYA ATAS PENDEDAHAN BERHUBUNG LIWAT II…DIA BERKATA DIA TIDAK SABAR UNTUK BERTEMU ANWAR DI MAHKAMAH BERHUBUNG ISU INI.

Di bawah adalah kenyataan asal Yuktes yang dikarang dalam bahasa Inggeris.

LETTER: From Yuktes Vijay, via e-mail

I read with anger the news that Saiful's dad has joined PKR. I knew from Day 1 that the party was devoid of any integrity but for it to stoop to this extent is just mind boggling. I was working with one of Anwar's long-time lawyers during the whole course of Sodomy 2 and was involved in A-Z of the trial itself.

When I say A-Z, it means from meeting the forensic and DNA experts to reviewing of the documents to finding case laws for his submissions. I was involved in everything. I do not wish to mention the name of the lawyer here as I revere him as my mentor and I do not wish to drag him into this frustration and anger pouring of mine.

Why Anwar never took the stand?

Anwar claimed that he was never offered a fair trial. The truth is he was never brave enough to take the stand. He was never going to withstand the questions that were about to be put forward to his now ally Datuk Yusof. If you Pakatanians have doubts, why not ask him these questions and get valid, acceptable and not logically challenging answers for it.

Why did Anwar personally and specifically request his Chief of Staff, Ibrahim Yaakob to send Saiful to the apartment carrying documents when there were other staff there;

How come Saiful was aware of the code to enter the apartment which was 'Mokhtar', the name of Anwar's security chief and brother-in-law? ;

Video evidence that was sent to Gandhi Labs in New Delhi confirmed the presence of Saiful in the apartment, so how can Saiful's presence in the apartment be refuted;

Why was Saiful afforded special treatment i.e. he was given his own room, privilege of following Anwar for overseas trips though he was a new staff;

Anwar's current aide, Najwan Halimi had previously e-mailed Anwar and told him about Saiful's apparent afflictions to BN. Why was the call not heeded by Anwar?

Fearing that Anwar will not be able to withstand the onslaught by the Prosecution, the defence team then decided to ask him not to take stand uder the pretext that he was not offered a fair trial. Anwar excelled in conning, deceiving and cheating the public by assuming a Mandela like persona. He is no Mandela, merely a good con artist.

Fund for the overseas experts

The surprising factor here is why no one has ever questioned the fees that were involved in paying the forensic experts, Dr Brian Macdonald and Dr David Wells. Contrary to what the general public have been made to believe, they were paid hefty sums to defend him. When they were here, they stayed in Shang-ri La Hotel for a number of days.

Where did the money to pay the hotels come from? Did Anwar pay from his own pocket? No, he does not even pay his lawyers. So, he had very rich Datuks funding him. I do know the name of the Datuk, but for the reasons known close to me I will not disclose the name.

The problem is if PKR can throw questions as to the wedding expenditure of the Prime Minister, why not question where the money to pay these experts came from? If a former convict and a mere Opposition Leader can have Datuks funding his legal expences, what is wrong in having Datuks funding the wedding of the PM's daughter?

Saiful

I don't know much about Saiful. The only thing I can say is that the reason he was denied justice is that the Investigating Officer, Jude Perreira, ignored the protocols told to him by Jabatan Kimia and decided to do his things his own way.

There were traces of Anwar's DNA in his rectum. The only thing that stopped the judge from convicting Anwar was the "break in the chain of evidence". I will write a full piece on this soon. This drama itself deserves a full piece write up.

In a nutshell, there was evidence of Anwar's semen in Saiful's rectum. However, due to a break in chain of evidence and the question mark over the integrity of the samples, the evidence was not used.

So the judge had no other way of corroborating Saiful's evidence.

Conclusion for Part 1

Anwar is a consummate liar. He is using Saiful's dad to play up his victim role in order to garner votes. We all know for a fact that since he got acquitted he has lost that bit of "charm" about him as he has nothing to yell about anymore. I really hope he sues me so that I can prove in Court what I have just mentioned.

Remember Anwar Ibrahim, I grew up adoring you. I know your modus operandi and I aspired to be you. Sue me please. Let the public watch Anwar vs Anwar clone (which is me) in action. And remember the e-mails, Astroboy? I have all of them saved. Come get me!

The writer, a former Anwarista, worked in Anwar's Sodomy 2 trial for the defence – FMT

Klip Video Tali Barut Bersama Komander Musa Didedahkan

Posted: 13 Mar 2013 09:30 AM PDT


Sebelum ini kami menyiarkan dua keping gambar memperlihatkan Jeneral Musa, orang nombor dua pengganas di Lahad Datu bersama seorang tali barut wagra tempatan.

Berikut adalah klip memperlihatkan secara lengkap pertemuan lelaki itu dengan Musa.

Dikatakan lelaki tersebut adalah antara mereka yang bertemu Jeneral Musa sewaktu pasukan pengganas mula-mula mendarat di Kampung Tanduo, tidak jauh dari Kampung Tanjung Batu.

Namun tidak diketahui nasibnya sehingga sekarang, sama ada telah terbunuh atau masih lagi bersembunyi di sekitar kampung tersebut.

Untuk melihat klip video tersebut sila klik di sini...

Azmin Sebarkan Berita Anwar Ibrahim Bakal Ditangkap

Posted: 13 Mar 2013 08:00 AM PDT


Menjelang PRU 13 pelbagai usaha dilakukan oleh puak pembangkang bagi meraih simpati dari orang ramai... terbaru Azmin Ali meramalkan bosnya, Anwar Ibrahim bakal ditangkap dalam masa terdekat lapor Free Malaysia Today (FMT) menyatakan Timbalan Presiden PKR itu mendakwa sebagai usaha menutup kelemahan kerajaan menangani isu pencerobohan Lahad Datu.

"Sepanjang 15 tahun dulu, mereka (kerajaan) berusaha untuk menuduh Anwar tentang semua kesilapan yang berlaku dalam negara.

"Tetapi untuk mengaitkan beliau dengan insiden Lahad Datu adalah sangat tidak munasabah," katanya.

Portal itu mendakwa pihaknya turut menghubungi Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin untuk mendapatkan pengesahan berkenaan spekulasi penangkapan tersebut.

"Anda perlu bertanya kepada Ketua Polis Polis Negara atau pesuruhjaya polis Sabah, "kata Bakri dilaporkan FMT.

Menurut sumber laman portal AIDC pula, usaha mencanang Ketua Umum PKR bakal ditangkap sudah disebar sejak semalam, apabila media internet pro Pakatan Rakyat, Malaysia Chronicles, menyiarkan kenyataan pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli yang mendakwa terdapat spekulasi bahawa Anwar Ibrahim akan ditangkap tidak lama lagi kerana dituduh sebagai dalang pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

Kalau dah bersalah tetap bersalah juga!

Bila Anwar Hendak Melakukan Sumpah Laknat

Posted: 13 Mar 2013 07:00 AM PDT


Di saat seluruh negara sedang memfokuskan tumpuan kepada isu pencerobohan di Lahad Datu, Sabah, tak semena-mena PKR cuba mencuri tumpuan umum dengan mengadakan sidang akbar secara tertutup bagi pihak ayah Saiful Bukhari iaitu Azlan Mohd Lazim.

Habis sidang akhbar secara tertutup, sehari dua kemudiannya bapa Saiful itu mengumumkan penyertaannya dalam PKR. Hebat sandiwara yang dimainkan, seolah-olah mahu mengabui mata umum bahawa baru kini Azlan terdetik untuk berjuang bersama PKR.

Walhal bukan satu rahsia pun, sedari dulu lagi Azlan merupakan penyokong tegar PKR dan hanya munculkan diri setelah heboh kes liwat II diperkatakan dan sepanjang hampir 5 tahun itu Azlan dilihat cukup bersungguh-sungguh membela nasib anak lelakinya.

Malah dialah yang paling sedih dan marah bila mana Mahkamah terpaksa membebaskan Anwar Ibrahim kerana bukti tidak cukup kuat untuk mengaitkan Ketua Umum PKR itu dengan perlakuan meliwat anaknya, Saiful.

Waima sebelumnya, semasa Saiful mengambil keputusan untuk bersumpah mubahalah (sumpah laknat), si ayah yang sama ini jugalah tanpa sebarang bantahan atau teguran telah bersetuju menemani anaknya untuk melakukan sumpah laknat menyerahkan kesaksian dan pengaduan kepada Allah S.W.T.

Jika dibaca kenyataan media oleh Azlan yang mendakwa dirinya sejak awal lagi langsung tidak pernah mempercayai dakwaan Anwar telah meliwat anaknya, timbul persoalan penting kenapa sebagai seorang bapa, Azlan tidak mengambil inisiatif mencegah Saiful dari bersumpah secara Islam?

Sumpah laknat yang dilakukan oleh Saiful pada hari Jumaat 14 Syaaban 1429 bersamaan 15 Ogos 2008 di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur telah disaksikan sendiri oleh Azlan yang menemani anaknya dari awal hingga akhir, dan sumpah yang dilafazkan oleh Saiful itu sah dan menepati kehendak Islam.

"Saya Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Kad Pengenalan No. 850706-01-5687 pada hari ini bersumpah dengan lafaz Bismillah hirrohmanirrohim, Wallahi, Watallahi, Wabillahi, bahawa sesungguhnya saya telah diliwat oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun 2008 iaitu pada tarikh tersebut Dato' Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam lubang dubur saya. Jika saya berdusta atas pengakuan ini, maka saya berdusta terhadap ALLAH S.W.T dan saya sanggup menerima azab, dilaknat dan kutukan daripada ALLAH S.W.T sehingga ke kiamat".

Sumpah sedemikian bukannya perkara main-main, jika sumpah yang dilafazkan oleh Saiful adalah palsu bermakna bila-bila masa bermula tarikh itu sehinggalah selewat-lewatnya setahun kemudian pastinya laknat akan menimpanya.

Ibn Hajar Al Salam as Qalani, seorang ulama di zaman silam pernah menceritakan, "Berdasarkan pengalaman, sesiapa yang bermubahalah sedangkan dia berbohong, dia tidak akan dibiarkan lebih dari satu tahun dari hari mubahalah. Telah berlaku mubahalah antara ku dengan seorang taasub kepada golongan Mulhid, dia tidak dibiarkan selepas mubahalah itu melainkan dua bulan."

Manakala seorang ulama dari India, al-Syeikh Abi al-Wafa' Thana' al-Amritsari juga pernah bermubahalah dengan seorang nabi palsu bernama Mirza Ghulam Ahmad al-Qadyani yang kemudiannya berakhir dengan laknat kebinasaan yang menimpa Mirza Ghulam setahun selepas mubahalah dilakukan.

Selain Ibn hajar dan Syeikh Abi Al-Wafa, ramai ulama bersepakat bahawa penghukuman dari Allah s.w.t akibat sumpah laknat pasti tiba seawal 40 hari atau pun 2 bulan selepas mubahalah dan paling lama dalam jangka waktu setahun.

Bermula 15 Ogos 2008 sehingga sekarang, sudah lebih 4 tahun berlalu Saiful bersumpah secara Islam dan Alhamdulillah sehingga kini Saiful dalam keadaan sejahtera dan tiada laknat yang menimpanya, ini bermakna jelas sekali sumpah mubahalah yang dilafazkannya benar dan dakwaan yang disebutkannya adalah betul.

Tinggal lagi sekarang, sehingga kini Anwar selaku tertuduh masih enggan melakukan sumpah laknat seolah-olah Ketua Umum PKR itu kurang percaya atau agak meragui keadilan dan kekuasaan Allah s.w.t. Peliknya, akuan bersumpah (SD) yang sering menjadi modal politiknya mudah pula dijadikan kesaksian bisu dalam usahanya menegakkan benang yang basah.

Tapi jika tiba-tiba Anwar terdetik untuk bersumpah mubahalah, pastikan kalimah "Wallahi, Wabillahi, Wataallahi" disebut nyata dan tidak diganti dengan ayat lain, kerana syarat dalam Islam menuntut setiap sumpah mubahalah perlu disertai ketiga-tiga kalimah tersebut atau salah satu daripadanya.

Apa pun, sama-sama kita nantikan kejantanan Anwar sama ada masih wujud keyakinannya terhadap kekuasaan Allah S.W.T ataupun sebaliknya.

Taipingmali (tm)

Posted: 14 Mar 2013 01:23 AM PDT

Taipingmali (tm)


Bila Najib ke Istana Negara

Posted: 14 Mar 2013 12:35 AM PDT

Kelmarin heboh kata parlimen akan bubar bila perdana menteri ke Istana mengadap DYMM YDP Agong.

Memang benar, PM boleh bincang tentang pembubaran tetapi pada hemat TM, Najib ke istana kerana memberi taklimat mengenai isu Lahad Datu dan Kesultanan Sulu.

Sebelum ini rombongan Kesultanan Sulu yang sah telah berjumpa dengan Menteri Pertahanan Dato Seri Dr Zahid Hamidi. Mungkin isu inilah yang dibawa oleh PM ke Istana.

Justeru, semua bahagian jangan ghairah sangat. Apa yang TM lihat PDM masih lagi belum betul perjalanannya. Ini kerana pemikiran dan mentaliti ketua cawangan dan ajk Bahagian masih ditakok lama.

Kesian tengok ketua-ketua Bahagian dan calon komponen BN (tak semua) yang terkejar-kejar untuk menghidupkan PDM, tetapi peringkat bawah masih blur.

Sebab tu TM pernah kata, Semangat PRU yang dilaungkan oleh Najib hilang begitu sahaja sebaik saja melangkah keluar dari PWTC.

Laungan Najib "Sudahkah kita bersedia untuk berperang?"

Solan Najib perlu disambut dengan tindakan bukan laungan tanpa kerja tanpa mengangkat senjata.

Ingat kemenangan tidak datang bergolek!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ANWAR MUNAFIKUN PENGKHIANAT AGAMA DAN BANGSA

Posted: 13 Mar 2013 07:08 PM PDT

ANWAR AKAN DIPANCUNG JIKA BERADA DI NEGARA ARAB ATAU DITEMBAK OLEH SKUAD PENEMBAK DI CHINA

Pesanan Menteri Pertahanan Kepada Lima Orang Jeneral Pencen...

Posted: 13 Mar 2013 07:03 PM PDT

Pas Bukit Gantang Meroyan Dengan Bendera BN

Posted: 13 Mar 2013 06:53 PM PDT

BARISAN NASIONAL

Malam tadi ,satu kejadian yang tak sepatutnya berlaku, petugas BN Bukit Gantang dimarahi kerana memasang bendera di tepi jalan berhadapan dengan markas Pas di Batu 8. 

Yang peliknya jalan tu bukan pak dia yang punya. Yang marah tu seorang pegawai kerajaan yang di suap mulutnya,anak bini oleh gaji yang dibayar kerajaan, namun masih tak mahu bersyukur. 

Apa nak dikira dengan bendera.........

Fikiran jumud. Sebaiknya dipasang selang seli antara bendera bendera yang ada,nampak pun lagi cantik. Nak undi,tepuk dada tanya selera

ANGAN-ANGAN BELAKA

Posted: 13 Mar 2013 06:09 PM PDT

Photo: Siapa yang tidak ingat, betapa yakinnya Anwar Ibrahim berjanji pada seluruh dunia, 16 September 2008, PR akan mengambil alih kuasa di Parlimen dan beliau akan 'mengangkat sumpah' sebagai PM ke-7.. Tetapi, itulah Anwar Ibrahim... politiknya penuh dengan angan-angan! Sekali lagi, menjadi 'Raja Propaganda' menggunakan media luar, BloombergNews, Anwar Ibrahim 'menjaja' PR akan mengambil alih kuasa selepas PRU-13 dengan janji 'smooth and peaceful transition'. Apa mimpi Anwar Ibrahim begitu yakin 'menjaja' pelaksanaan 'smooth and peaceful transition' ini? Selangor - isunya terlalu banyak dan sudah diketahui umum! Isu keangkuhan untuk bekerjasama dengan SYABAS sehingga rakyat merana ketiadaan air, isu ibu tunggal dan warga emas yang 'ditipu' bantuan, isu bantuan persekolahan pra-sekolah yang tidak diserah-serah. Ditambah lagi, isu dalaman, apabila anak muda, Rafizi Ramli dipinggirkan, 'anak derhaka', YB Azmin Ali yang ditatang dan YB Tan Sri Khalid sudah tidak lagi sehaluan, kepimpinan negeri yang sudah celaru! Di mana asasnya rakyat Selangor masih 'sudi' mengundi kepimpinan anda, Anwar Ibrahim? Kedah - isunya sudah melarat-melarat. Terbaru, ADUN dan Ahli-ahli PAS Kedah dengan jujurnya melahirkan rasa ketidakpuashatian terhadap YB MB Kedah, Datuk Seri Azizan atas ketidakmampuan mentadbir sehingga menampakkan kelemahan PR & PAS di Kedah. Seperkara lagi, gelombang 'Depa nak tukaq dah' dan kempen maya #SaveKedah semakin mendapat perhatian rakyat Kedah. Apa pula rasional Anwar Ibrahim, masyarakat Kedah masih ingin mengundi pakatan anda? Kelantan - Gelombang Merah sudah terlalu kuat. Logo 'T' (TUKAR) semakin mendapat tempat di hati masyarakat Kelantan. Sudah bertahun lamanya, keperluan pembangunan dan kemajuan rakyat Kelantan dinafikan sehingga menyebabkan hampir setengah juta rakyatnya terpaksa berhijrah. Selain itu, kebergantungan kepada kudrat veteran untuk terus memimpin negeri adalah bukti 'ketamakan kuasa' PAS dan PR. Ketahuilah, pada ketika PR masih bergantung kepada pimpinan lama, BN sudah rancak melakukan transformasi politik membariskan pimpinan-pimpinan segar! Sedarkan Anwar Ibrahim yang rakyat Kelantan punya kuasa untuk Ubah? WP Kuala Lumpur - Kegigihan ahli-ahli BN Kuala Lumpur membantu rakyat KL menyelesaikan isu-isu perbandaran sehingga menyebabkan salah seorang wakil rakyat PR, anakanda Anwar Ibrahim, Nurul Izzah melenting. Pemahaman mudah anak muda itu, untuk menilai siapa buat kerja maka diajaknya berdebat! Andai semudah itu tafsiran seorang pemimpin, punahlah masa depan anak bangsa kita! Tidakkah Anwar Ibrahim melihat kelonggaran jentera PR di Kuala Lumpur? Pulau Pinang - Kerajaan negeri pimpinan DAP telah mencatatkan defisit sebanyak RM120 juta pada 2012 dan unjuran defisit sebanyak RM260 juta pada tahun 2013. Isu defisit ini menjadi 'senjata kuat' untuk membuktikan betapa kerajaan DAP lemah dalam pentadbiran negeri. Tidak cukup dengan itu, isu perbalahan antara Ketua Menteri dan Timbalannya seringkali menjadi bualan. Juga, isu-isu rakyat terutamanya Melayu dan India yang 'dihalau' dari premis perniagaan mahupun kediaman mengakibatkan kebanyakan rakyat sudah serik dengan PR! Sudahkah Anwar Ibrahim mendengar rakaman majoriti rakyat Pulau Pinang melaungkan 'Are you ready for BN?' … 'YESSS!!!' Erti kata mudahnya, di negeri-negeri pimpinan 'Pakatan Rapuh' pun sudah lemah dan di ambang kejatuhan, negeri-negeri pimpinan BN sentiasa tetap utuh dan ampuh bersama untuk 'TOLAK PAKATAN RAKYAT' Pesanan buat Datuk Seri Anwar Ibrahim,  1Malaysia mendoakan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengotakan janji 'smooth and peaceful transition' apabila Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan dan WP Kuala Lumpur KEMBALI KE PIMPINAN BN selepas PRU-13 ini! Jangan sekadar untuk mengalih isu tumpuan rakyat daripada masalah dalaman DAP-PKR di Johor dan perselisihan pendapat Kalimah Allah sehingga terpaksa menjaja cerita di media antarabangsa. Tidak usah lagi memperdaya, kerana rakyat sudah tidak percaya!
biginilah nasib diriku yang malang!


Siapa yang tak ingat betapa yakin nya Anwar Ibrahim berjanji pada seluruh rakyat Malaysia 16 September 2008 PR akan mengambil alih kuasa di parlimen dan beliau akan mengangkat sumpah untuk menjadi PM Malaysia yang ke-7.Tetapi itulah Anwar Ibrahim.Politiknya penuh dengan angan-angan belaka.
Angan-angan Mat Jenin.

PAS Perak akan bunuh Nizar di Kampar

Posted: 13 Mar 2013 05:51 PM PDT

Sebiji macam cimpanzi dalam zoo

Nizar Jamaluddin merupakan seorang ahli Pas Perak yang sangat kontroversi. Bermula dengan pendedahannya yang menyatakan Pas tidak pernah bercadang untuk menubuhkan negara Islam telah memalukan Pas seluruh negara.

Nizar semakin tidak popular di kalangan pemimpin Pas kerana gagal dalam misi mempertahankan Perak. Selepas 11 bulan menjadi Menteri Besar Boneka Dap, akhirnya 3 Adun bertindak meninggalkan kerajaan dan menjadi ahli bebas. Kehilangan 3 kerusi menyebabkan Umno mengambil alih kerajaan atas status quo.

2008 Nizar anak kelahiran Kampar diarah bertanding di Pasir Panjang dan kemudiannya ditaja oleh Dap untuk menjadi calon MP Bukit Gantang dalam PRK 2009 dan berjaya memenangi kerusi P59 Bukit Gantang.

Di Pasir Panjang, Nizar menggunakan isu agama dan bangsa untuk menewaskan calon BN yang diwakili oleh parti MIC. Kata Nizar, orang Islam wajib mengundi calon Islam, haram mengundi calon bukan Islam. Setelah keputusan diumumkan Nizar berjaya memperolehi  11,994 undi menewaskan  Dr. S. Vasan (BN) yang hanya mendapat 7,520 undi,

Kini Pasir Panjang diletakkan calon wanita oleh Pas Perak. Alasannya mudah untuk membaiki kelemahan yang dilakukan oleh Nizar sebelum ini.

Nizar juga telah merayu untuk bertanding di kerusi Dun Changkat Jering tetapi ditolak oleh Pas Bukit Gantang dan akhirnya difahamkan akan bertanding di kerusi parlimen Kampar.

Jika benar Nizar bertanding di Kampar bermakna beliau bertanding atas tiket Dap. Ngeh Khoo Ham akan memastikan 65% pengundi Cina supaya mengundi Nizar.

Akan tetapi pada hakikat sebenarnya ialah Nizar akan dibunuh di Kampar oleh Dap dan Pas. Ini kerana pengundi Cina akan mengekalkan wakil mereka adalah dari BN yang kini disandang oleh YB.Lee Chee Leong (BN).

Kalimah Allah Hak Semua Agama - Awar Ibrahim

Posted: 13 Mar 2013 04:54 PM PDT

Ini kenyataan Anwar yang menjual agama Islam untuk kemenangan politik.

Bongkar!! Peguam Anwar Dedahkan Salah Laku Liwat Berlaku!!

Posted: 13 Mar 2013 04:38 PM PDT

Bongkar!! Peguam Anwar Dedahkan Salah Laku Liwat Berlaku!! Kenyataan oleh bekas peguam yang terbabit di pihak Anwar Ibrahim dalam Liwat II, Yuktes Vijay yang mendedahkan kisah sebenar apa yang terjadi (di sebelah pihak pembelaan Anwar) semasa kes dibicarakan… Para peguam Melayu/Islam Anwar Ibrahim menarik diri daripada membela beliau. Oleh sebab itu semasa Liwat II, hampir tidak ada langsung peguam Melayu/Islam yang mahu mewakili Anwar Ibrahim. Apa yang pasti mereka telah tahu sesuatu yang menyebabkan mereka enggan nak mewakili Anwar. Kali ini, seorang peguam India pula yang nyata sudah bosan dan jemu serta marah yang teramat dengan perangai Anwar, tampil membuat pelbagai pendedahan. Yuktes Vijay adalah peguam yang terbabit secara langsung dalam Liwat II bagi pihak Anwar Ibrahim. Yuktes berkerja dengan salah seorang peguam Anwar dan beliau melakukan semua kerja-kerja penyelidikan dan mencari bahan untuk mempertahankan Anwar. Beliau telah menghantar email ke sebuah portal berita menceritakan rasa bosannya melihat sikap bermuka-muka Anwar dalam isu Liwat II. Beliau antaranya sangat kecewa kerana Anwar Ibrahim dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sanggup merendahkan diri ke tahap yang begitu hina apabila mempergunakan bapa Saiful untuk faedah mereka. Yuktes memberitahu, ketika perbicaraan, Anwar sebenarnya gentar untuk memberikan pengakuan dan bersoal-jawab di kandang saksi. Anwar bimbang dengan soalan-soalan yang mungkin ditanya barisan pendakwaraya. Dalam email berkenaan, Yuktes turut melontarkan beberapa persoalan yang menghantui dirinya dan mahukan para penyokong Pakatan Rakyat bertanya sendiri kepada Anwar untuk mendapatkan jawapan. Antaranya: -Mengapa Anwar secara spesifik dan secara peribadi meminta Ketua Kakitangannya, Ibrahim Yaakob menghantar Saiful ke apartment (di mana liwat didakwa berlaku) membawa dokumen sedangkan ada kakitangan yang lain untuk berbuat demikian. -Bagaimana Saiful tahu kod untuk masuk ke apartmen itu adalah Mokhtar, yakni nama Ketua Keselamatan dan adik ipar Anwar? -Bukti video yang dihantar ke Makmal Ghandi di New Delhi mengesahkan kehadiran Saiful di apartmen berkenaan, jadi bagaimana kehadiran Saiful di sana boleh dipersoalkan? -Mengapa Saiful diberikan layanan istimewa seperti bilik sendiri, keistimewaan untuk mengikuti Anwar dalam lawatan ke luar negara walaupun Saiful adalah kakitangan baru? -Pembantu khas Anwar kini, Najwan Halimi pernah menghantar email kepada Anwar memaklumkan kesetiaan dan sayangnya kepada Barisan Nasional (BN), kenapa Anwar tidak pedulikan hal berkenaan?. Menyedari Anwar tidak mampu bertahan soalan-soalan bertalu daripada pihak pendakwaraya, pasukan peguambela memutuskan untuk Anwar agar tidak memberikan sebarang keterangan atas alasan beliau tidak diberikan perbicaraan yang adil. Anwar berjaya dalam menipu (conning, deceiving and cheating) masyarakat dengan membawa watak yang menyerupai Mandela (Nelson Mandela). Beliau bukan Mandela, tetapi penipu yang hebat, katanya. Peguam berkenaan juga mempersoalkan siapa yang membayar satu jumlah yang sangat besar kepada dua pakar luar negara iaitu Dr Brian Macdonald dan Dr David Wells yang bercakap bagi pihak Anwar semasa perbicaraan. Yuktes kata beliau tahu identiti seseorang bergelar Datuk yang membayar untuk semua perbelanjaan berkenaan yang bukan sedikit jumlahnya dan Anwar tidak mengeluarkan satu sen pun duit beliau. Yuran guaman juga dibayar oleh Datuk berkenaan katanya. Beliau walaupun mengetahui siapa Datuk yang menampung semua perbelanjaan Anwar, pada peringkat ini memilih untuk merahsiakannya.Kenyataan oleh bekas peguam yang terbabit di pihak Anwar Ibrahim dalam Liwat II, Yuktes Vijay yang mendedahkan kisah sebenar apa yang terjadi (di sebelah pihak pembelaan Anwar) semasa kes dibicarakan…

Para peguam Melayu/Islam Anwar Ibrahim menarik diri daripada membela beliau. Oleh sebab itu semasa Liwat II, hampir tidak ada langsung peguam Melayu/Islam yang mahu mewakili Anwar Ibrahim.

Apa yang pasti mereka telah tahu sesuatu yang menyebabkan mereka enggan nak mewakili Anwar.

Kali ini, seorang peguam India pula yang nyata sudah bosan dan jemu serta marah yang teramat dengan perangai Anwar, tampil membuat pelbagai pendedahan.

Yuktes Vijay adalah peguam yang terbabit secara langsung dalam Liwat II bagi pihak Anwar Ibrahim.

Yuktes berkerja dengan salah seorang peguam Anwar dan beliau melakukan semua kerja-kerja penyelidikan dan mencari bahan untuk mempertahankan Anwar.

Beliau telah menghantar email ke sebuah portal berita menceritakan rasa bosannya melihat sikap bermuka-muka Anwar dalam isu Liwat II.

Beliau antaranya sangat kecewa kerana Anwar Ibrahim dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sanggup merendahkan diri ke tahap yang begitu hina apabila mempergunakan bapa Saiful untuk faedah mereka.

Yuktes memberitahu, ketika perbicaraan, Anwar sebenarnya gentar untuk memberikan pengakuan dan bersoal-jawab di kandang saksi. Anwar bimbang dengan soalan-soalan yang mungkin ditanya barisan pendakwa raya.

Dalam email berkenaan, Yuktes turut melontarkan beberapa persoalan yang menghantui dirinya dan mahukan para penyokong Pakatan Rakyat bertanya sendiri kepada Anwar untuk mendapatkan jawapan.
Antaranya:

-Mengapa Anwar secara spesifik dan secara peribadi meminta Ketua Kaki tangannya, Ibrahim Yaakob menghantar Saiful ke apartmen (di mana liwat didakwa berlaku) membawa dokumen sedangkan ada kakitangan yang lain untuk berbuat demikian.

-Bagaimana Saiful tahu kod untuk masuk ke apartmen itu adalah Mokhtar, yakni nama Ketua Keselamatan dan adik ipar Anwar?

-Bukti video yang dihantar ke Makmal Ghandi di New Delhi mengesahkan kehadiran Saiful di apartmen berkenaan, jadi bagaimana kehadiran Saiful di sana boleh dipersoalkan?

-Mengapa Saiful diberikan layanan istimewa seperti bilik sendiri, keistimewaan untuk mengikuti Anwar dalam lawatan ke luar negara walaupun Saiful adalah kakitangan baru?

-Pembantu khas Anwar kini, Najwan Halimi pernah menghantar email kepada Anwar memaklumkan kesetiaan dan sayangnya kepada Barisan Nasional (BN), kenapa Anwar tidak pedulikan hal berkenaan?.

Menyedari Anwar tidak mampu bertahan soalan-soalan bertalu daripada pihak pendakwa raya, pasukan peguam bela memutuskan untuk Anwar agar tidak memberikan sebarang keterangan atas alasan beliau tidak diberikan perbicaraan yang adil.

Anwar berjaya dalam menipu (conning, deceiving and cheating) masyarakat dengan membawa watak yang menyerupai Mandela (Nelson Mandela). Beliau bukan Mandela, tetapi penipu yang hebat, katanya.

Peguam berkenaan juga mempersoalkan siapa yang membayar satu jumlah yang sangat besar kepada dua pakar luar negara iaitu Dr Brian Macdonald dan Dr David Wells yang bercakap bagi pihak Anwar semasa perbicaraan.

Yuktes kata beliau tahu identiti seseorang bergelar Datuk yang membayar untuk semua perbelanjaan berkenaan yang bukan sedikit jumlahnya dan Anwar tidak mengeluarkan satu sen pun duit beliau. Yuran guaman juga dibayar oleh Datuk berkenaan katanya. Beliau walaupun mengetahui siapa Datuk yang menampung semua perbelajaan Anwar, pada peringkat ini memilih untuk merahsiakannya.

"Masalahnya ialah jika PKR boleh melontar soalan seperti siapa membiayai perbelanjaan perkahwinan anak perempuan Perdana Menteri, mengapa tidak persoalan dari mana jumlah wang yang besar untuk membayar pakar-pakar berkenaan datang? Jika seorang bekas banduan yang sekadar Ketua Pembangkang boleh menggunakan Datuk untuk membayar yuran guamannya, apa salahnya kalau ada Datuk yang hendak bayar perbelanjaan perkahwinan anak perempuan Perdana Menteri," soalnya secara analogi.

Mengenai Saiful

Berkaitan dengan mangsa liwat, Saiful pula, Yuktes tidak tahu banyak mengenai anak muda berkenaan.
"Satu benda yang boleh saya katakan ialah beliau dinafikan keadilan akibat Pegawai Penyiasat, Jude Perreira, mengabaikan protokol yang diberitahu Jabatan Kimia kepada beliau dan kemudian memutuskan untuk buat kerja ikut gaya sendiri.

"Memang ada DNA Anwar dalam dubur Saiful. Satu-satunya perkara yang menghalang Hakim daripada mensabitkan Anwar adalah rantaian bukti berkenaan terputus (akibat sikap bodoh Pegawai penyiasat)," katanya.

Peguam berkenaan berulang kali menegaskan bahawa air mani Anwar ada dalam dubur Saiful namun disebabkan rantaian bukti yang terputus serta persoalan mengenai integriti sampel yang diperoleh, bukti kukuh berkenaan terpaksa diketepikan.

Peguam berkenaan bagaimana pun berjanji akan menulis lebih lanjut dan lebih menyeluruh mengenai isu penolakan bukti yang kukuh berkenaan dalam email yang akan datang.

APA YANG MENARIK….PEGUAM ITU MAHUKAN ANWAR MENYAMANNYA ATAS PENDEDAHAN BERHUBUNG LIWAT II…DIA BERKATA DIA TIDAK SABAR UNTUK BERTEMU ANWAR DI MAHKAMAH BERHUBUNG ISU INI.

HENTI BAYAR KERANA LANGGAR SYARAT - TUN M.

Posted: 13 Mar 2013 04:30 PM PDTBayaran penyerahan wilayah tahunan sebanyak RM5,300 kepada individu yang mendakwa sebagai keturunan Kesultanan Sulu perlu dihentikan kerana mereka telah melanggar syarat.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, pembayaran tersebut diberikan sebagai memegang perjanjian yang telah di persetujui antara kedua-dua pihak.

"Syaratnya ialah tidak kacau kita, tetapi sekarang mereka kacau. Mereka bertindak ganas, tak cukup bunuh orang, dia cincang dan pecahkan kepala. Apa jenis manusia ini yang kata Islam.

"Sekarang kita bayar harga lama dan tak boleh minta harga baru, lagipun bukan dia yang memajukan Sabah," katanya dalam sidang akhbar selepas Bicara Tani Dalam Konvensyen Usahawan Tani 1Malaysia 2013, di sini hari ini.

Konvensyen itu turut dihadiri isteri beliau, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali serta Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.

Semalam, Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata, kerajaan harus segera menghentikan bayaran itu kerana keturunan kesultanan Sulu tidak mempunyai locus standi bagi menerima bayaran berkenaan.

Ustaz Pas berceramah kata Isu Lahad Datu sandiiwara Umno

Posted: 13 Mar 2013 11:34 AM PDT

Sungguh memualkan bila tengok perangai kemunafikan Pas. Ustaz Pas dalam ceramah, kuliah mahgrib dan subuh menuduh isu Sabah adalah didalangi oleh Umno dan Najib.  Semua nya hanyalah lakonan semata-mata.

Hari ini Nik Aziz pun bukan main menunjukkan muka bila jenazah sampai, agaknya kalau flight delay sejam lagi maka Nik Aziz pun lena dalam mercedesnya.

Sebelum ini pemimpin pembangkang berkata mereka tidak akan menyambut ketibaan 8 mangsa korban Sulu demi menjaga hati pejuang Sulu.

Hari ini sudah jadi lain, Nik Aziz, Nizar Lambai dan Abu Bakar Husain melawat mangsa lakonan atau simulasi perang yang dianjurkan oleh Najib.

Jadi hangpa mai melawat sarjan tu untuk apa, dia tu bukan kena tembak dengan peluru hidup pun, demo pergi berlakon sahaja.

Dengan pendedahan lawatan Nizar dan Abu Bakar menyebabkan ustaz-ustaz yang dok bercakap soal Sabah menjadi pening kepala dengan puak -puak Pas jenis serabut kepala/

Dengar cerita Pas juga membuat tabung derma  mangsa Lahad Datu yang kononnya rekaan Umno.

TM percaya selepas isu lawatan ini akan menyebabkan ustaz Pas mati akal untuk berdepan dengan anak-anak kariah yang bertanyakan soalan

bersambung

PAS Perak ziarah keluarga Allahyarham Sarjan Sabaruddin

IPOH, -- Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussian bersama Bekas Menteri Besar Perak Dato' Seri Ir Hj Mohamad Nizar Jamaluddin dan saff kepimpinan PAS Perak yang diwakili Dewan Ulama', Pemuda dan Muslimat hari ini menziarahi balu dan anak-anak Allahyarham Sarjan Sabaruddin Daud wira Negara dari VAT 69 Komando PDRM yang telah terkorban di lahad datu dalam insiden pencerobohan Negara baru-baru ini.

Pesuruhjaya PAS Perak itu mengambil kesempatan untuk mengucapkan takziah kepada balu dan keluarga anggota keselamatan yang terkorban dalam mempertahankan negara demi keselamatan rakyat.

Menurut beliau sumbangan anggota keselamatan samada dari PDRM atau ATM amat besar ertinya buat seluruh rakyat Malaysia, mereka sanggup berkorban nyawa untuk mempertahankan kedaulatan Negara dan pastinya segala pengorbanan mereka akan terus dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia.

Sementera itu Bekas Menteri Besar Perak Dato' Seri Ir Hj Mohamad Nizar Jamaluddin pula menyatakan beliau sangat menyanjungi segala pengorbanan yang diberikan oleh setiap anggota keselamatan Negara.Beliau juga turut mewakili kepimpinan Pakatan Rakyat Perak mengucapkan takziah kepada keluarga-keluarga pahlawan negara yang telah terkorban untuk mempertahankan kedaulatan negara Malaysia baru-baru ini.

Balu ( tudung bercorak bunga ) berdiri disebelah Isteri Pesuruhjaya ( bertudung putih )
Sementara itu, Nurunnisa Abu Bakar balu kepada Allahyarham Sarjan Sabaruddin, mengucapkan terima kasih kepada kepimpinan PAS Perak dan semua rakyat Malaysia kerana amat prihatin terhadap ujian yang menimpa semua balu dan anak-anak anggota keselamatan yang terkorban dalam pertempuran di Lahad Datu baru-baru ini.

Sehubungan itu, PAS Perak turut menyampaikan sumbangan bagi meringankan bebanan yang ditanggung keluarga Allahyarham dengan harapan semoga ianya sedikit sebanyak memudahkan urusan keluarga Allahyarham.
- harakahdaily

Panglima Perang Cyber

Posted: 13 Mar 2013 11:50 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Buku C.N Al-Afghani - Asam Pedas PRU13

Posted: 13 Mar 2013 08:31 PM PDT


Buku ini berkisarkan pengalaman Cikgu Non bersama pimpinan PAS ketika beliau berada di dalam PAS.  Dan juga meneru pengundi tidak mengundi PR.

Cikgu Non juga mendedahkan bahayanya DAP di dalam PR dan bgaimana DAP menjadikan PAS sebagai jambatan kejayaan mereka. Sebab itulah pimpinan DAP selalu sebut mereka bersetuju dengan PAS ini bukan kerana Islam. Jelas di sini apa yang disebut Hj Hadi dulu berbalik kepada beliau semula. Sebab itu ulama-ulama seperti Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria melarang mengkafirkan orang kerana takut balik kepada kita. PAS sama ada sedar atau tidak, setuju atau tak setuju terjerat dalam isu ini.

Sudah ditegur secara dalaman tak juga mahu berubah, jadi sekarang ini beliau buat buku biar masyarakat tahu beliau dah tegur pimpinan PAS. Biar seluruh rakyat baca dan kemudian buat komen. Kalau ada pemimpin mahu pun ahli PAS tidak puas hati, beliau sedia berjumpa dengan mereka pada bila-bila masa.

Kepada kepimpinan PAS, buatlah yang terbaik untuk ummah dan bukan beliau mahu menghina ulama dalam PAS tapi terimalah pandangan pihak lain terutama ulama khasnya di luar PAS demi kepentingan ummah.

Baca lagi :

@tunfaisal : [Video] #ManifestoBukanJanji - Lawak Salleh Yakub & Nabil Sindir #ManifestoPR #PenipuRakyat

Posted: 13 Mar 2013 05:11 PM PDT


http://tunfaisal.blogspot.com/2013/03/video-manifestobukanjanji-macam-ni-pr.html?m=1

Sent from Samsung Galaxy Note

Darah Satria: Nurul Izzah Macam Anwar Perlekeh Pasukan Keselamatan Yang Berjuang di Lahad Datu

Posted: 13 Mar 2013 05:02 PM PDT


Bila Wira Negara sedang berjuang di Lahad Datu, pada Feb 16, Nurul Izzah di Bangsar giat berkempen MANSUHKAN pasukan2 keselamatan kita. Inilah Pakatan yang khianat keamanan dan kemakmuran Malaysia.

Sumber 


Sent from my iPad

GERAKAN 13 : 9 Perkara PM @NajibRazak dan @AliHamsa55 Lakukan Kepada Penjawat Awam dalam Sistem Saraan Transformatif - Mesti Dibaca

Posted: 13 Mar 2013 04:52 PM PDT


PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan 'berita baik' sembilan perkara yang dinantikan oleh 1.4 juta kakitangan awam termasuk kenaikan gaji tahunan yang diawalkan dan akan berkuat kuasa mulai 1 Julai ini.
Mengumumkan perkara itu di sini hari ini, Najib berkata, kesemua inisiatif yang diumumkan hari ini adalah sebahagian daripada sistem saraan baru iaitu Sistem Saraan Transformatif (SST) - yang menggantikan Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang dibatalkan tahun lalu.

Antaranya:
 • Mulai 1 Januari 2013, pangkat dalam ATM dan PDRM disetarakan dengan perkhidmatan awam iaitu Koperal ATM & PDRM dari gred gaji 17 kepada gred 22; Sarjan ATM dan PDRM dari Gred 27 kepada Gred 29; Kapten ATM dan Penolong Penguasa Polis dari Gred 41 kepada 44; Mejar ATM dan Timbalan Penguasa Polis dari Gred 41 kepada 46A; Kolonel ATM dan Penolong Pesuruhjaya Polis dari Gred 48 kepada 52; 
 • 50,000 pegawai kontrak yang tamat kontrak pada 31 Disember 2013 akan disambung lagi setahun. Kajian menyeluruh akan dilaksanakan kemudian;
 • Skim perkhidmatan dari Gred 1 hingga 10, dinaik taraf kepada gred gaji kelayakan masuk PMR. Seramai 166,541 penyandang terima manfaat ini;
 • Kerajaan setuju laksana urusan kenaikan pangkat Kumpulan Pelaksana dengan memendekkan tempoh kenaikan pangkat dari tempoh 15 tahun kepada 13 tahun. Ia libatkan seramai 17,000 penjawat awam yang layak;
 • Kerajaan setuju luaskan kaedah pelaksanaan kenaikan pangkat iaitu Kenaikan Pangkat Laluan Pantas, Kenaikan Pangkat Laluan Pakar Bidang dan Kenaikan Pangkat Laluan Kemahiran Tinggi;
 • Seramai 182,434 penjawat awam punyai gaji maksimum pada 2013 dan tidak dapat kenaikan gaji tahunan, semua struktur gaji maksimum dalam Jadual Gaji Minimum-Maksimum ditambah Kenaikan Gaji Tahunan sebanyak tiga kenaikan gaji tahunan (KGT) berkuat kuasa 1 Januari 2013;
 • Sekiranya tiada pelarasan gaji atau semakan dibuat, kerajaan setuju beri Pergerakan Gaji Khas sebanyak tiga peratus kepada pegawai yang capai dan punyai gaji maksimum;
 • Dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), bagi KGT Gred 1 hingga 11 dan gaji gred naik pangkat tidak dapat tampung kenaikan pangkat, kerajaan setuju buat tambah baik sebelum akhir 2013 berpandukan prinsip saraan sejagat iaitu kadar upah untuk kerja relativiti dan pariti perkhidmatan serta "pay for performanca";
 • Kerajaan setuju beri semua penjawat awam faedah pemindahan gaji sebanyak satu KGT diawalkan pada 1 Julai 2013. Setiap penjawat awam terima antara RM80 hingga RM320. Ia membabitkan perbelanjaan sebanyak RM1.5 bilion;

Sumber : Sinar Harian Online 11 Mac 2013.

http://gerakan13.blogspot.com/2013/03/9-rahsia-najib-dan-ali-hamsa-menjelang.html


Sent from my iPad

Info Terkini : 12 KERETA KEBAL , HELIKOPTER TENTERA Akan Tiba Lahad Datu Demi Pertahan Kedaulatan Negara !!!

Posted: 13 Mar 2013 07:13 AM PDT


Lahad Datu, 13 Mac -Pasukan keselamatan akan menambah aset dan anggota untuk menggempur pengganas yang menceroboh negara di Kampung Tanjung Batu dan Sungai Nyamuk, 130 kilometer dari bandar Lahad Datu, sejak 12 Feb
lepas.

Malah, Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin memberi gambaran operasi daulat yang memasuki hari kesembilan, berada di penghujungnya dengan tumpuan menjejaki saki-baki pengganas yang kini bergerak dalam kumpulan kecil.

Beliau berkata 12 kereta kebal perisai berantai, beberapa helikopter Pasukan Udara Tentera Darat dan kapal perang Tentera Laut Diraja Malaysia akan tiba esok di sini secara berperingkat.

Zulkifeli berkata langkah menguatkan pertahanan dan kawalan itu bertujuan menutup terus laluan kepada musuh daripada menceroboh ke negara ini sama ada di laut dan di darat.

"Pertambahan ini untuk meyakinkan rakyat bahawa kami mempunyai keupayaan dan kemampuan untuk menewaskan musuh," katanya pada sidang akhbar bersama Ketua
Polis Negara Tan Sri Ismail Omar di markas operasi Felda Sahabat 16, dekat sini hari ini.

Sementara itu, Ismail berkata beliau telah mengarahkan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib dan semua ketua polis daerah menambah bilangan anggota polis dan mewujudkan pos kawalan di kawasan sekitar Felda Sahabat dan kawasan
operasi.

Beliau berkata pos kawalan itu juga melibatkan kawasan dari Lahad Datu ke Felda Sahabat, laluan pengganas dan kawasan penempatan awam bagi menambah keyakinan rakyat terhadap tahap keselamatan.

Beliau berkata polis akan memanfaatkan sumber manusia dalam menambah bilangan secara berperingkat dengan menggunakan anggota dari Jabatan Siasatan Jenayah, Narkotik dan lain-lain jabatan.

Ismail mengesahkan lelaki yang cedera dan remaja yang maut dalam operasi di Tanjung Batu Ahad lepas, dipercayai mempunyai hubungan dengan kumpulan pengganas.

Beliau berkata lelaki itu, yang kini menerima rawatan di sebuah hospital, adalah bapa kepada remaja yang maut itu.

Mengenai pertempuran di Sungai Nyamuk, Kampung Tanjung Batu semalam yang mengorbankan seorang anggota tentera, Panglima Angkatan Tentera berkata empat musuh ditembak mati dalam kejadian itu.

"Semalam pasukan keselamatan menemui dua mayat musuh dan dalam operasi penggeledahan pagi ini, dua lagi mayat musuh ditemui dalam kawasan Sungai Nyamuk," katanya.

Zulkifeli berkata pasukan keselamatan turut menemui senapang panjang M1 Garand dan sepucuk pistol Colt.45, yang dipercayai digunakan musuh untuk menembak anggota keselamatan yang gugur semalam.

Dalam pertempuran semalam, Kpl Ahmad Hurairah Ismail, 24, berasal dari Kampung Bayu Lalang, Pasir Mas, Kelantan, terkorban manakala seorang lagi anggota tentera, Kpl Khairul Anuar Md Isa, 35, cedera di pipi.

Kahirul Anuar kini berada dalam keadaan stabil setelah menjalani pembedahan selama enam jam semalam dan kini ditempatkan di wad biasa, katanya.

Zulkifeli dan Ismail merakam ucapan takziah kepada kedua-dua keluarga anggota yang terkorban dalam Operasi Daulat dan menyifatkan ia satu kehilangan besar buat pasukan keselamatan. - BERNAMA
http://myhomesoil.blogspot.com/2013/03/terkini-12-kereta-kebal-helikopter.html


Sent from my iPad

#OPDAULAT : SIDANG MEDIA SEMASA ATM @PDRMsia 13 MAC 2013 JAM 5.30 PETANG - YouTube

Posted: 13 Mar 2013 07:07 AM PDT

http://www.youtube.com/watch?v=0SLiVh-Q8hg


Sent from my iPad

Belantan

Posted: 13 Mar 2013 11:47 PM PDT

Belantan


Adakah Filipina menyokong pencerobohan Lahat Datu...!!! Mengapa sepina terhadap Kiram III ditarik balik?

Posted: 13 Mar 2013 09:17 AM PDTBiro Siasatan Kebangsaan (NBI) Filipina semalam menarik balik sepina berhubung siasatan konspirasi pencerobohan di Sabah yang dikeluarkan kepada pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III dan keluarganya, menurut beberapa portal berita di negara ini.

Portal berita Inquirer.net melaporkan, penasihat Jamalul Kiram, Pastor 'Boy' Saycon memberitahu para wartawan, sepina tersebut ditarik balik selepas berlaku kesilapan komunikasi berhubung sepina itu semasa ia dikeluarkan.

"Terdapat kesilapan komunikasi. Justeru, mereka (pegawai-pegawai NBI) menarik balik," katanya.

Beliau berkata, sebelum ejen NBI tiba ke kediaman Jamalul Kiram di Kampung Maharlika, bandar Taguig, dia telah mencapai persetujuan dengan pihak agensi untuk mengecualikan keluarga Kiram daripada memberi keterangan.

Saycon berkata, hanya jurucakap Jamalul Kiram, Abraham Idjirani akan tampil secara sukarela pada Khamis nanti sebagai wakil keluarga itu ketika dipanggil untuk memberi keterangan kepada NBI.

Beliau berkata, pihak NBI telah selesai melakukan siasatan ke atas insiden serangan di Lahad Datu, Sabah dan bersedia untuk mendedahkan tentang penemuannya.Sepina itu diserahkan kepada keluarga Jamalul Kiram pada kira-kira pukul 3 petang semalam sebelum ia ditarik balik. Saycon berkata, Jamalul Kiram berasa amat kecewa apabila ejen-ejen NBI memasuki rumahnya.

"Beliau (Jamalul Kiram) berasa diaibkan. Diplomasi diperlukan untuk menyelesaikan isu itu," katanya.

Menurut isteri Jamalul Kiram, Fatima Cecilia Kiram, anaknya, Jacel Kiram dan Idjirani menerima sepina tersebut daripada dua ejen NBI. Beberapa minit selepas itu dua lagi ejen memberikan sepina tersebut kepada Jamalul Kiram.

Fatima Cecilia berkata, dia dan suaminya tidak melanggar undang-undang apabila mengarahkan para pengikut ke Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah pada 9 Februari lalu.Sebelum sepina itu dikeluarkan, Saycon telah pergi ke NBI untuk diambil keterangan pada waktu pagi.

Beliau bersama dua orang lagi termasuk bekas Penasihat Keselamatan Nasional, Norberto Gonzales dan bekas wartawan, Waldy Carbonel turut diarah tampil beri keterangan di NBI.

Suara Politik
Belantan

My Longest Yard

Posted: 13 Mar 2013 11:38 PM PDT

My Longest Yard


ZURAIDA KAMARUDDIN (PKR)

Posted: 13 Mar 2013 09:44 PM PDT


Ketika ada antara kita yang asyik komplen itu dan ini..

Posted: 13 Mar 2013 05:02 AM PDT

Bersyukur,bersyukur dan bersyukurlah kerana kita hidup dalam sebuah negara bernama Malaysia ...

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 13 Mar 2013 11:27 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Timber y at-il partout ou les gens ordinaires en circulation facons de recuperer casino en ligne

Posted: 13 Mar 2013 10:30 AM PDT

La conception même clé de certificat bonus casino770 permet casino en ligne. Ma théorie est basée autour de mon hypothèse que la plupart des élèves ont une vue sur casino bonus sans depot roulette. casino gratuit est un moyen élémentaire pour faire plus jeux de casino.

Cela devrait vous faire manger dans les paumes de mes mains.

Peut-être quelqu’un pourrait-on dire cela par rapport au casino en ligne mais ils auraient tort. J’aime bien cette citation, Tout homme est son propre pire ennemi. En vertu de quoi les adolescents viennent de superbes produits casino online ? OK, nous allons prendre sur chacun de ces arguments. Les derniers jours de cinq ans et demi de ma vie ont été pleine de réalisation.
J’avais par hasard que je ne devrais pas exposer plus sur elle. Vous pouvez essayer des blogs si vous voulez plus d’infos. Lutter pour casino en ligne n’a pas à charge d’une personne. Ouais, quand je rentrais dans ce cas cela a été utile. Où puis-amateurs de découvrir les clés de faibles coûts casino en ligne ? Ce sont les promesses que je vais vous donner ce matin.
Il ya une pléthore de différents types jeu roulette en ligne gratuit disponibles.

Eh bien, peut-être et peut-être pas. Pour l’amour du ciel ! blackjack compter les cartes iphone est particulièrement vital pour moi.

Les amateurs sont constamment me contacter sur MySpace à la recherche d’casino en ligne gratuit. C’est le temps pour moi de paraître hors pertinentes pour casino en ligne. Y at-il quelque part des collègues découvrent des indices surprenants craps ?

casino en ligne francais a un attrait immense. Vous ne pouvez pas m’empêcher de les aimer. Vous devez être prêt à recevoir des appels téléphoniques à l’égard de bonus casino. Permettez-moi d’offrir les choses les plus admirées au sujet casino en ligne.
Voyons voir si hot shots faire différemment cette fois avec casino francais. Je ne peux pas le croire, mais vous ne pouvez pas se permettre d’ignorer cela.

Kembara Politik

Posted: 13 Mar 2013 11:23 PM PDT

Kembara Politik


PRU13: Ayuh beri mandat besar untuk Barisan Nasional!

Posted: 13 Mar 2013 05:34 AM PDT

1. Sudah lama penulis tidak menulis dalam blog Kembara Politik ini. Kali terakhir entri blog ini adalah bertarikh 16 September 2012.

2. Sepanjang penulis tidak menulis itulah penulis berpeluang untuk bertanya secara bersemuka dengan pelbagai lapisan masyarakat. Berborak santai di warong kopi sambil bertanyakan isu-isu semasa dan juga mencungkil sentimen dari penyokong BN mahupun mereka yang menyokong DAP-PKR-Pas.

3. Penulis cuba mendapatkan maklum balas tentang segala program dan inisiatif yang dilaksanakan Kerajaan. Rata-rata yang ditemui memberikan maklum balas yang sangat positif. Mereka dengan penuh yakin memberikan pujian dan rasa penghargaan terhadap Kerajaan.

4. Penulis berkeyakinan bahawa segala usaha Kerajaan melalui pelbagai bentuk program ini telah meningkatkan keyakinan rakyat terhadap Kerajaan BN pimpinan Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Imej Kerajaan BN adalah sangat baik di mata rakyat berbanding imej pakatan DAP-PKR-Pas di negeri yang diterajui mereka.

5. Persoalannya, apakah kejayaan pelbagai program yang dilaksanakan Kerajaan BN boleh menarik rakyat mengundi Barisan Nasional pada PRU13?

6. Rata-rata yang ditemui bersikap lebih cenderung menyokong Barisan Nasional atau cara mereka mengulas isu lebih mirip kepada pro-Kerajaan BN berbanding pakatan DAP-PKR-Pas.

7. Mereka berpendapat bahawa Kerajaan BN lebih bertanggungjawab dalam menunaikan janji-janji dan tidak beretorik. Janji-janji dari pihak pembangkang pula tidak diyakini kerana rakyat melihat bagaimana janji-janji yang mereka tabur masih lagi tidak ditunaikan sehingga kini. Kerajaan BN juga dilihat rakyat sebagai sebuah Kerajaan yang track record yang baik, konsisten dan mempunyai hala tuju yang realistik. Ini adalah kekuatan Kerajaan BN yang dirasai oleh rakyat berbanding pakatan DAP-PKR-Pas.

8. Ramai pengundi atas pagar pula lebih cenderung mengambil pendirian pro-BN kerana tidak bersetuju dengan parti Pas bergabung dengan DAP dan PKR selepas PRU12 kerana mereka beranggapan bahawa mereka mengundi Pas pada PRU12 dahulu bukan kerana Pas berada dalam sebuah pakatan bersama DAP. Sebelum PRU12 gabungan DAP-PKR-Pas yang diwar-warkan sebagai Pakatan Rakyat tidak pernah wujud.

9. Walau bagaimanapun dari maklum balas yang penulis terima, sokongan terhadap Kerajaaan ini tidak semestinya diterjemah dalam bentuk undi. Dalam erti kata lain, rakyat yang menyokong Kerajaan ini memang pro-Kerajaan BN tetapi mengambil sikap tidak apa jika tidak keluar mengundi. Rakyat yang pro-BN ini sebenarnya masih lagi berada dalam zon selesa dan beranggapan jika mereka tidak keluar mengundi pun, Kerajaan BN masih boleh menang di peringkat Pusat mahupun Negeri.

10. Anggapan seperti ini sebenarnya tidak boleh digunakan lagi pada PRU13 yang akan diadakan sedikit masa lagi. Situasi politik kini sudah sangat berbeza.

11. Rakyat yang menyokong segala program yang dilaksanakan Kerajaan BN perlu keluar mengundi. Anggapan bahawa BN masih lagi berada dalam zon selesa perlu dibuang kerana BN memerlukan setiap undi rakyat yang menyokongnya untuk meneruskan segala program dan kesinambungan yang ada. Setiap undi rakyat terhadap BN dalam PRU13 adalah sangat berharga.

12.  Dan apa yang paling penting, seluruh pendokong Barisan Nasional perlu memastikan pada Piliharaya Umum Ke-13 kali ini akan memberikan sokongan tanpa berbelah bahagi kepada semua calon-calon yang mewakili Barisan Nasional. Seluruh pendokong BN perlu keluar mengundi demi memastikan Kerajaan BN pimpinan Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak mendapat mandat dua pertiga pada PRU13 nanti.

13. InsyaALLAH, Barisan Nasional akan memperoleh mandat dua pertiga jika semua menunaikan tanggungjawab masing-masing. Ayuh beri mandat besar untuk Barisan Nasional pada PRU13 kali ini!

The Unspinners

Posted: 13 Mar 2013 11:23 PM PDT

oyabun

Posted: 13 Mar 2013 11:18 PM PDT

oyabun


Anwar Akan Lakukan Sumpah Laknat Di Hari Pembubaran Parlimen!

Posted: 13 Mar 2013 10:00 AM PDTDi saat seluruh negara sedang memfokuskan tumpuan kepada isu pencerobohan di Lahad Datu, Sabah, tak semena-mena PKR cuba mencuri tumpuan umum dengan mengadakan sidang akbar secara tertutup bagi pihak ayah Saiful Bukhari iaitu Azlan Mohd Lazim.

Habis sidang akhbar secara tertutup, sehari dua kemudiannya bapa Saiful itu mengumumkan penyertaannya dalam PKR. Hebat sandiwara yang dimainkan, seolah-olah mahu mengabui mata umum bahawa baru kini Azlan terdetik untuk berjuang bersama PKR.

Walhal bukan satu rahsia pun, sedari dulu lagi Azlan merupakan penyokong tegar PKR dan hanya munculkan diri setelah heboh kes liwat II diperkatakan dan sepanjang hampir 5 tahun itu Azlan dilihat cukup bersungguh-sungguh membela nasib anak lelakinya.

Malah dialah yang paling sedih dan marah bila mana Mahkamah terpaksa membebaskan Anwar Ibrahim kerana bukti tidak cukup kuat untuk mengaitkan Ketua Umum PKR itu dengan perlakuan meliwat anaknya, Saiful.

Waima sebelumnya, semasa Saiful mengambil keputusan untuk bersumpah mubahalah (sumpah laknat), si ayah yang sama ini jugalah tanpa sebarang bantahan atau teguran telah bersetuju menemani anaknya untuk melakukan sumpah laknat menyerahkan kesaksian dan pengaduan kepada Allah S.W.T.

Jika dibaca kenyataan media oleh Azlan yang mendakwa dirinya sejak awal lagi langsung tidak pernah mempercayai dakwaan Anwar telah meliwat anaknya, timbul persoalan penting kenapa sebagai seorang bapa, Azlan tidak mengambil inisiatif mencegah Saiful dari bersumpah secara Islam?

Sumpah laknat yang dilakukan oleh Saiful pada hari Jumaat 14 Syaaban 1429 bersamaan 15 Ogos 2008 di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur telah disaksikan sendiri oleh Azlan yang menemani anaknya dari awal hingga akhir, dan sumpah yang dilafazkan oleh Saiful itu sah dan menepati kehendak Islam.

"Saya Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Kad Pengenalan No. 850706-01-5687 pada hari ini bersumpah dengan lafaz Bismillah hirrohmanirrohim, Wallahi, Watallahi, Wabillahi, bahawa sesungguhnya saya telah diliwat oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun 2008 iaitu pada tarikh tersebut Dato' Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam lubang dubur saya. Jika saya berdusta atas pengakuan ini, maka saya berdusta terhadap ALLAH S.W.T dan saya sanggup menerima azab, dilaknat dan kutukan daripada ALLAH S.W.T sehingga ke kiamat".

Sumpah sedemikian bukannya perkara main-main, jika sumpah yang dilafazkan oleh Saiful adalah palsu bermakna bila-bila masa bermula tarikh itu sehinggalah selewat-lewatnya setahun kemudian pastinya laknat akan menimpanya.

Ibn Hajar Al Salam as Qalani, seorang ulama di zaman silam pernah menceritakan, "Berdasarkan pengalaman, sesiapa yang bermubahalah sedangkan dia berbohong, dia tidak akan dibiarkan lebih dari satu tahun dari hari mubahalah. Telah berlaku mubahalah antara ku dengan seorang taasub kepada golongan Mulhid, dia tidak dibiarkan selepas mubahalah itu melainkan dua bulan."

Manakala seorang ulama dari India, al-Syeikh Abi al-Wafa' Thana' al-Amritsari juga pernah bermubahalah dengan seorang nabi palsu bernama Mirza Ghulam Ahmad al-Qadyani yang kemudiannya berakhir dengan laknat kebinasaan yang menimpa Mirza Ghulam setahun selepas mubahalah dilakukan.

Selain Ibn hajar dan Syeikh Abi Al-Wafa, ramai ulama bersepakat bahawa penghukuman dari Allah s.w.t akibat sumpah laknat pasti tiba seawal 40 hari atau pun 2 bulan selepas mubahalah dan paling lama dalam jangka waktu setahun.

Bermula 15 Ogos 2008 sehingga sekarang, sudah lebih 4 tahun berlalu Saiful bersumpah secara Islam dan Alhamdulillah sehingga kini Saiful dalam keadaan sejahtera dan tiada laknat yang menimpanya, ini bermakna jelas sekali sumpah mubahalah yang dilafazkannya benar dan dakwaan yang disebutkannya adalah betul.

Tinggal lagi sekarang, sehingga kini Anwar selaku tertuduh masih enggan melakukan sumpah laknat seolah-olah Ketua Umum PKR itu kurang percaya atau agak meragui keadilan dan kekuasaan Allah s.w.t. Peliknya, akuan bersumpah (SD) yang sering menjadi modal politiknya mudah pula dijadikan kesaksian bisu dalam usahanya menegakkan benang yang basah.

Tapi jika tiba-tiba Anwar terdetik untuk bersumpah mubahalah, pastikan kalimah "Wallahi, Wabillahi, Wataallahi" disebut nyata dan tidak diganti dengan ayat lain, kerana syarat dalam Islam menuntut setiap sumpah mubahalah perlu disertai ketiga-tiga kalimah tersebut atau salah satu daripadanya.

Apa pun, sama-sama kita nantikan kejantanan Anwar sama ada masih wujud keyakinannya terhadap kekuasaan Allah S.W.T ataupun sebaliknya.

Wasabi Oyabun..

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 13 Mar 2013 11:07 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Pakatan Gelarkan Bekas Komando Pondan...

Posted: 13 Mar 2013 10:00 PM PDTSehingga kini sudah 9 orang anggota keselamatan kita telah terkorban sementara 56 orang lagi pengganas Sulu telah di bunuh, tapi hingga saat ini juga pemimpin kanan Pakatan Rakyat (PR), Tian Chua yang menganggap peristiwa pencerobohan di Lahad Datu, Sabah hanyalah sandiwara dan konspirasi UMNO masih lagi belum memohon maaf di atas keterlanjurannya.

Berikutan kenyataan biadap itu, orang ramai termasuk para pesara pasukan keselamatan terdiri daripada bekas tentera, komando dan polis telah bangkit menyuarakan bantahan di merata-rata tempat seluruh negara, tapi nampaknya seperti tiada maklum balas sewajarnya dari PR.

Sebaliknya para pemimpin PR dan penyokong mereka kelihatannya masih cuba menegakkan benang basah dan cuba mempertahankan pandangan Naib Presiden PKR itu apabila masing-masing terus bermain dengan teori konspirasi mengikut imaginasi sendiri.

Jelas sekali, tindakan mereka seperti mengiakan persepsi ramai bahawa rata-rata pemimpin dan penyokong PR sememangnya tidak patriotik akibat terlalu taksub berpolitik. 

Dalam perkembangan terbaru, sebuah laman portal pro PR yang diketahui cukup menyanjung tinggi dan akrab hubungannya dengan Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim iaitu suarapakatanrakyat.com gah mendakwa Tian Chua langsung tidak terjejas dengan bantahan dan protes yang disertai oleh bekas anggota komando dan polis baru-baru ini.

Malah portal itu juga tanpa berselindung menyifatkan bekas anggota komando dan polis yang terlibat dalam bantahan terhadap Tian Chua itu sebagai pondan dan pengecut. Ia nyata satu penghinaan yang amat kurang ajar dan amat jauh dari membantu meredakan keadaan.

Kalau pun benar portal pro PR itu berbangga dengan slogannya, "kritis, berani dan telus" sepatutnya kecaman sebegini tidak wajar disiarkan apatah lagi bekas anggota komando dan polis yang dihina itu amat besar jasa mereka sepanjang khidmat mereka kepada negara.

Waima sekalipun rata-rata pesara pasukan keselamatan ini sudah tua namun semangat kental mereka tetap muda, hatta kalau diminta bertugas untuk berkhidmat di medan bakti, masing-masing pastinya sanggup melakukannya demi agama, bangsa dan tanahair.

Perkara sedemikian tentunya mustahil sanggup dilakukan oleh Tian Chua atau admin portal suarapakatanrakyat.com, justeru itu daripada bertindak mempersendakan bekas pesara tentera serta polis, bukankah lebih baik jika kita menghargai semangat dan jasa mereka?

Tak mustahil selepas ini lebih banyak bantahan akan berlaku, apatah lagi PR ternyata belum mengambil iktibar dan pengajaran berikutan kecaman dan protes berterusan dari orang ramai tika ini. Di lihat pada senario ini, gayanya seperti PR sedang menggali kubur sendiri.

Jika ini yang berlaku dalam PRU 13 kelak, usah dipersalahkan para pengundi atau pun orang lain, sendiri bermulut cabul maka bahananya perlulah ditanggung sendiri. Bukan begitu?


Anak Pompuan Lanun Kiram Dah Ada Twitter...

Posted: 13 Mar 2013 07:00 PM PDT


Anak pompuan lanun kiram baru beli i-phone 5, kini dia sudah memiliki akaun twitter, setakat ini followers dia dah 1839, termasuk aku, hahahaha...

Aku cadangkan pada korang semua yang ada akaun twitter, tolong la jadi follower dia, kesian beb anak raja punya akaun twitter ada seribu lebih je...

Lepas tu bila korang dah follow dia, apa lagi, mulakan lah serangan maut korang pada twitter dia, ingat jangan la pulak tulis bahasa melayu kat twitter dia, pasal menatang nie tak reti bahasa melayu, korang tulis la bahasa inggeris atau sapa yang pandai bahasa tagaloq, (boleh guna khidmat penterjemah google translate)...

Kalau tentera dan polis kita menyerang lanun sulu di lahad datu, apasalahnya kalau kita juga turut berjuang serang anak pompuan lanun sulu nie dalam peperangan cyber, kalau boleh korang post kan gambar geng-geng lanun bapak dia yang mati katak kena tembak oleh pasukan polis dan atm kita, buat dia sampai moral down, sampai dia gile dan bunuh diri, andai kata dia block korang, bermakna korang dah menang la tu...

Kalau sesiapa pro pasal cek id dan ip address, cuba cek, adakah ini real anak lanun kiram punya akaun twitter atau akaun twitter ini di control di sebuah pejabat di tropicana damansara... mane la tau kan...


Video: Pesanan Menteri Pertahanan Kepada 5 Orang Jeneral Pencen...

Posted: 13 Mar 2013 07:00 PM PDT

Pesanan kepada 5 orang jeneral pencen...

MESTI TENGOK: Contoh-Contoh Road Sign Yang Ada Di Malaysia & Dunia...

Posted: 13 Mar 2013 07:00 AM PDT


thanks to nasionalis 1982

Bapa Saiful Mangsa Liwat Anwar Di Saran Buat Ujian Poligraf...

Posted: 13 Mar 2013 01:00 AM PDT


Banyak orang mempertikaikan tindakan bapa saiful mangsa liwat anwar kerana mambuat swing 360' untuk mengenakan balik anaknya.

Malah dari cakap-cakap penyokong pakatan sendiri pun meragui kejujuran bapa saiful itu, kata mereka, "berape la agaknya anwar bayar si botak tu"... "kenapa baru sekarang..."?

Ok lah kita andaikan dia dipihak yang benar, memang saiful di pergunakan untuk burukan anwar, soalnya kenapa tidak dari awal di buat pengakuan itu? 

Apa yang boleh membuktikan yang azlan lazim tidak di bayar oleh anwar, azlan lazim sudah tentu tidak sanggup untuk bersumpah laknat seperti anaknya... nanti ada pulak blogger pakatan yang terjerit-terjerit macam kena rasuk polong kata "tak boleh buat sumpah laknat, "sumpah laknat tak ada dalam quran"...

Aku cadangkan azlan lazim buat ujian poligraf, satu ujian cara moden untuk menentukan seseorang itu menipu atau tidak dalam setiap soalan yang di ajukan kepadanya, kalau berat sangat nak bersumpah, aku rasa ujian poligraf adalah jawapan terbaik untuk azlan membersihkan namanya kononnya dia telah di beli oleh anwar...

Amacam azlan bin lazim, sanggup kah kau membuat ujian poligraf...???

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 13 Mar 2013 11:04 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Insiden Lahad Datu: Video dan Gambar Pengganas Sulu bersama Talibarut Didedahkan

Posted: 13 Mar 2013 08:47 PM PDT


 
Jeneral Hj. Musa yg mengetuai pencerobahan pengganas sulu di Lahad Datu, dipercayai terbunuh dalam serangan manakala lelaki yg menerima topi daripada Hj. Musa merupakan "Tali Barut" pengganas. Video ini diperolehi dari salah seorang pengganas yg berjaya dibunuh. kedengaran dalam perbualan mereka ada menyebut "LAHAD DATU". Dipercayai rakaman ini dibuat sebelum berlakunya serangan terhadap kumpulan militan sulu.

Gambar Jeneral Hj Musa
 
Gambar Talibarut Pengganas Sulu
 

Santai Petang : Antara DS Najib, TS Muhyiddin dan Anwar Ibrahim.

Posted: 13 Mar 2013 01:15 AM PDT

Hasil pembaca MyMassa yang dikirim melalui e-mel.


*Layanzz...

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 13 Mar 2013 09:50 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

ANGIN PERUBAHAN


11 Sebab Anwar Ibrahim Tidak Layak Jadi PM #AnwarUTurn

Posted: 13 Mar 2013 09:00 PM PDT

Video Ketibaan Jenazah Perwira Negara Di Kelantan

Posted: 13 Mar 2013 08:00 PM PDT

SMS Terakhir Perwira Negara Untuk Ibu & Ayah

Posted: 13 Mar 2013 07:00 PM PDT
                     ISMAIL menunjukkan SMS terakhir yang diterima daripada arwah anaknya.


Pasir Mas: Prebet Ahmad Hurairah Ismail, 24, yang gugur dalam pertempuran dengan pengganas Sulu di Kampung Sungai Nyamuk, Lahad Datu, Sabah, semalam, sepatutnya berkahwin bulan lalu, namun terpaksa ditangguhkan selepas ditugaskan untuk menyertai Op Daulat.

Ibunya, Rahmah Mamat, 50, berkata sebelum ini Ahmad Hurairah yang lebih mesra dengan panggilan Era sempat menunjukkan gambar kekasihnya dua tahun lalu dan melahirkan hasrat menamatkan zaman bujang dengan gadis pilihannya itu. "Arwah tidak sempat membawa kekasihnya yang berasal dari Bachok untuk bertemu kami sekeluarga kerana dia menerima arahan untuk menyertai operasi di Lahad Datu.

"Bagaimanapun, dia beritahu akan menyelesaikan segala urusan pertunangan dan perkahwinan selepas tamat operasi di sana," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bayu Lalang, dekat sini, semalam.

Rahmah berkata, dia mengetahui berita kematian anaknya pada daripada anak sulungnya, Ahmad Hilmi, 28, ketika memasak di dapur petang semalam selepas dimaklumkan dua anggota tentera yang datang ke rumah.


"Saya dimaklumkan arwah maut selepas terkena tembakan di muka. Ketika itu saya tiba-tiba rasa seperti melayang sebelum rebah ke lantai dapur kerana terkejut dengan berita itu.


"Patutlah malam kelmarin saya tidak boleh tidur nyenyak teringatkan arwah kerana rupa-rupanya kami akan kehilangannya buat selama-lamanya - HM


Penduduk Terkejut "Imam Rashid" Adalah Seorang Pengganas #PrayForSabah

Posted: 13 Mar 2013 06:00 PM PDT
ASRAMA pekerja Felda Sahabat 17 yang terletak berhampiran jalan ke Kampung Tanduo.


Semporna: Pengganas yang mati dibelasah penduduk selepas kejadian tembak-menembak di Kampung Simunul dan Sri Jaya mengakibatkan enam polis terbunuh 2 Mac lalu, berselindung di sebalik imej warak kerana sering menjadi imam ketika kenduri serta menguruskan jenazah, terutama dalam kalangan orang Suluk di perkampungan itu.

Penduduk Kampung Simunul menganggap lelaki dikenali sebagai Imam Rashid itu sebagai berpengetahuan agama, tetapi kini ramai menganggap Rashid bersama rakan pengganasnya sebagai 'syaitan' kerana keganasan mereka membunuh anggota polis dengan kejam.

Sepanjang wartawan Harian Metro berada di daerah ini, rata-rata penduduk yang mengaku mengenalinya terkejut apabila mendapat tahu lelaki itu adalah pengganas yang terbabit dalam kejadian 2 Mac itu.

Dalam kalangan masyarakat Suluk di kampung itu, Rashid dianggap orang penting dalam pelbagai urusan berkaitan keagamaan, tetapi hanya dalam kalangan masyarakat itu.


Seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Utoh, 35, berkata, Rashid sering menjadi imam kenduri dan menguruskan jenazah orang Suluk - Harian Metro

Bahaya : Pembangkang Rancang Kekecohan Semasa #PRU13

Posted: 13 Mar 2013 05:00 PM PDT


Gambar Kawasan Ladang Sawit Terus Dikawal #PrayForSabah

Posted: 13 Mar 2013 04:00 PM PDTTUNGKU (LAHAD DATU), 13 Mac -- Polis bantuan Lans Koperal Hejin Maung, mengawasi persekitaran ladang kelapa sawit Felda Hamparan Badai, kira-kira 35 kilometer dari Felda Sahabat pada hari kesembilan Op Daulat di sini, hari ini.

-- foto BERNAMA

Video Penghormatan Terakhir Untuk Dua Wira Negara

Posted: 13 Mar 2013 03:00 PM PDT

Video Eksklusif Pertempuran Di Sungai Nyamuk

Posted: 13 Mar 2013 10:30 AM PDT

Kerajaan Filipina & Malaysia Siasat Pihak Ketiga Dalam Krisis Di Sabah

Posted: 13 Mar 2013 09:30 AM PDTPUTRAJAYA, 14 Mac (Bernama)-- Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman tidak menafikan pembabitan pihak ketiga dalam insiden pencerobohan Sabah oleh pengganas Sulu seperti dilaporkan akhbar Filipina baru-baru ini. Oleh itu, beliau berkata Wisma Putra akan mendapatkan maklumat terperinci daripada rakan sejawatannya bagi memulakan penyiasatan di negara ini untuk memastikan sama ada rakyat Malaysia menjadi dalang dalam mewujudkan ketidakstabilan berkenaan. 

"Saya telah meminta rakan sejawatan saya untuk terus memberi maklumat berkaitan apa yang dilapor akhbar Filipina berhubung kemungkinan terdapat pembabitan pihak ketiga. "Beberapa diplomat dan duta turut mempersoal mengapa ia berlaku sekarang? Itu adalah soalan yang kerap ditanya ketika ini. "Jadi, selain fokus dan keutamaan mencari penyelesaian masalah di Lahad Datu, pada masa yang sama, kita juga akan memulakan siasatan berhubung kemungkinan terdapat pembabitan pihak ketiga," katanya selepas sesi taklimat dengan kor diplomatik dan media berkaitan 'Operasi Daulat' di sini Rabu.

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan pihak berkuasa risikan menyiasat dakwaan seorang pemimpin pembangkang mempunyai peranan dalam insiden pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah. Akhbar the Philippine Daily Inquirer menyiarkan artikel agensi berita Reuters yang memetik seorang pegawai tentera Filipina sebagai berkata pengganas terbabit ke Sabah atas jemputan seorang ahli politik dari parti pembangkang di Malaysia. 

The Manila Times pula menyiarkan dakwaan pencerobohan itu ada kaitan dengan kempen pembangkang di Malaysia untuk melepas wilayah autonomi Sabah, jika mereka memenangi pilihan raya umum. Bagaimanapun, Anifah berkata mesti ada bukti kukuh untuk memastikan kebenaran memandangkan dakwaan itu adalah sesuatu yang serius. 

Beliau menyifatkan kumpulan militan bersenjata terbabit bertindak kejam dengan melakukan keganasan serta menegaskan Malaysia tidak pernah mengiktiraf tuntutan mana-mana pihak ke atas Sabah atau mana-mana bahagian negeri di Malaysia. 

 Beliau berkata kerajaan akan terus mengambil langkah sewajarnya bagi melindungi orang awam di kawasan itu ketika menjalankan operasi terhadap kumpulan pengganas. "Semua langkah juga sedang diambil bagi menangani keperluan kemanusiaan termasuk perubatan kepada orang awam. 

Pelbagai jabatan dan agensi kerajaan bekerjasama membantu penduduk tempatan di kawasan terjejas. "Oleh itu, Malaysia memandang serius dakwaan berlaku pencabulan hak asasi manusia seperti dilapor beberapa media Filipina. Kita menolak sekeras-kerasnya dakwaan ini," katanya. Menteri itu berkata semua tindakan yang diambil kerajaan Malaysia adalah selaras dengan undang-undang, peraturan serta polisi negara selain mematuhi norma dan standard antarabangsa. 

 "Dalam menjalankan operasi itu, kerajaan Malaysia bukan sekadar mematuhi jaminan seperti dinyatakan Perlembagaan Persekutuan malah mengikut standard dan norma hak asasi manusia di peringkat antarabangsa," katanya. Anifah berkata kerajaan juga komited untuk mendokong prinsip Piagam dan Deklarasi Asean berkaitan hak asasi manusia. 

 "Pendirian Malaysia sangat jelas, pengganas harus meletak senjata dan menyerah diri tanpa syarat bagi membolehkan proses undang-undang dilaksanakan," katanya. Pada masa sama, Anifah berkata Malaysia tidak akan membabitkan jirannya di kalangan Asean dalam krisis di timur Sabah kerana perkara itu masih terkawal. 

Katanya, beliau sudah memberi taklimat kepada Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah Selasa berhubung perkembangan situasi di Lahad Datu dan Semporna. "Kami menghormati hal-ehwal dalaman mana-mana negara Asean lain. Saya sudah memberi taklimat kepada Sultan Brunei, yang juga pengerusi Asean.

"Beliau menghargai taklimat berkaitan pertempuran yang berlaku dan kita tidak perlu membabitkan jiran kerana mampu menangani situasi ini," katanya. -- BERNAMA 

Eksklusif : Gambar Talibarut Pengganas Kiram Ditemui Dalam Telefon Bimbit

Posted: 13 Mar 2013 08:30 AM PDT


Eksklusif.... Memang eklsusif. Gambar- gambar ini ditemui di dalam hanphone pengganas yang terbunuh di Kg Tandauo. Ia termasuk wajah Jeneral Hj Musa.


KAMI baru memperoleh dua keping gambar yang dipercayai wajah sebenar pemimpin kanan pengganas militan Sulu, 'Jeneral' Musa dan sekeping gambar salah seorang tali barut yang terlibat dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.


Untuk pengetahuan anda, pasukan keselamatan telah mengeluarkan 23 mayat pengganas setakat ini di kawasan Kampung Tanjung Batu, salah sebuah kampung yang menyaksikan pertempuran sengit antara pasukan pengganas dan pasukan keselamatan.

Satu daripada 23 mayat itu telah disahkan Ketua Polis Sabah, Datuk Hamzah Taib sebagai 'Jeneral' Musa yang mati dalam pertempuran di kampung berkenaan.


talibarut.."mandur" nama panggilannya...


Sekeping gambar lagi yang kami peroleh adalah wajah salah seorang tali barut yang dikatakan pernah bekerja membaiki rumah di sekitar kawasan berhampiran.

Dikatakan lelaki tersebut adalah antara mereka yang bertemu 'Jeneral' Musa sewaktu pasukan pengganas mula-mula mendarat di Kampung Tanduo, tidak jauh dari Kampung Tanjung Batu.

Namun tidak diketahui nasibnya sehingga sekarang, sama ada telah terbunuh atau masih lagi bersembunyi di sekitar kampung tersebut.

Video Bukti Kekuatan Pasukan Pertahanan Negara, Usah Pertikai & Perlekehkan

Posted: 13 Mar 2013 08:00 AM PDT


Sidang Media Ops Daulat Pada 13 Mac #PrayForSabah

Posted: 13 Mar 2013 07:30 AM PDT

Aset Pertahanan Negara Akan Diperkuatkan Untuk Buru Pengganas Di Sabah

Posted: 13 Mar 2013 07:02 AM PDT
LAHAD DATU: Pasukan keselamatan akan menambah aset dan anggota untuk menggempur pengganas yang menceroboh negara di Kampung Tanjung Batu dan Sungai Nyamuk, 130 kilometer dari bandar Lahad Datu, sejak 12 Februari lepas.

Malah, Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin memberi gambaran operasi daulat yang memasuki hari kesembilan, berada di penghujungnya dengan tumpuan menjejaki saki-baki pengganas yang kini bergerak dalam kumpulan kecil.

Beliau berkata, 12 kereta kebal, beberapa helikopter Pasukan Udara Tentera Darat dan kapal perang Tentera Laut Diraja Malaysia akan tiba esok di sini secara berperingkat.

Zulkifeli berkata, langkah menguatkan pertahanan dan kawalan itu bertujuan menutup terus laluan kepada musuh daripada menceroboh ke negara ini sama ada di laut dan di darat.

"Pertambahan ini untuk meyakinkan rakyat bahawa kami mempunyai keupayaan dan kemampuan untuk menewaskan musuh," katanya pada sidang akhbar bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar di markas operasi Felda Sahabat 16, dekat sini, Rabu.


Sementara itu, Ismail berkata beliau telah mengarahkan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib dan semua ketua polis daerah menambah bilangan anggota polis dan mewujudkan pos kawalan di kawasan sekitar Felda Sahabat dan kawasan operasi.

Beliau berkata, pos kawalan itu juga melibatkan kawasan dari Lahad Datu ke Felda Sahabat, laluan pengganas dan kawasan penempatan awam bagi menambah keyakinan rakyat terhadap tahap keselamatan.

Tambahnya, polis akan memanfaatkan sumber manusia dalam menambah bilangan secara berperingkat dengan menggunakan anggota dari Jabatan Siasatan Jenayah, Narkotik dan lain-lain jabatan.

Ismail juga mengesahkan lelaki yang cedera dan remaja yang maut dalam operasi di Tanjung Batu Ahad lepas, dipercayai mempunyai hubungan dengan kumpulan pengganas.

Beliau berkata, lelaki itu, yang kini menerima rawatan di sebuah hospital, adalah bapa kepada remaja yang maut itu.

Mengenai pertempuran di Sungai Nyamuk, Kampung Tanjung Batu semalam yang mengorbankan seorang anggota tentera, Panglima Angkatan Tentera berkata empat musuh ditembak mati dalam kejadian itu.

"Semalam pasukan keselamatan menemui dua mayat musuh dan dalam operasi penggeledahan pagi ini, dua lagi mayat musuh ditemui dalam kawasan Sungai Nyamuk," katanya.

Zulkifeli berkata, pasukan keselamatan turut menemui senapang panjang M1 Garand dan sepucuk pistol Colt.45, yang dipercayai digunakan musuh untuk menembak anggota keselamatan yang gugur semalam.
Dalam pertempuran semalam, Kpl Ahmad Hurairah Ismail, 24, berasal dari Kampung Bayu Lalang, Pasir Mas, Kelantan, terkorban manakala seorang lagi anggota tentera, Kpl Khairul Anuar Md Isa, 35, cedera di pipi.

Kahirul Anuar kini berada dalam keadaan stabil setelah menjalani pembedahan selama enam jam semalam dan kini ditempatkan di wad biasa, katanya.

Zulkifeli dan Ismail merakam ucapan takziah kepada kedua-dua keluarga anggota yang terkorban dalam Operasi Daulat dan menyifatkan ia satu kehilangan besar buat pasukan keselamatan.- BERNAMA

Video Yang Wajib Ditonton Oleh Mereka Yang Masih Lagi Hendak Sokong Anwar Ibrahim

Posted: 13 Mar 2013 04:30 AM PDT

Video Eksklusif Pertempuran Tiga Jam Di Sungai Nyamuk #PrayForSabah

Posted: 13 Mar 2013 03:30 AM PDT

Al Fatihah : Gambar Jenazah Perwira Negara Disemadikan Di Kelantan

Posted: 13 Mar 2013 02:30 AM PDT


Polis Akan Jejaki Siapa Yang Memperlekeh Anggota Keselamatan Negara

Posted: 13 Mar 2013 01:30 AM PDT

Setiausaha Politik Zuraida Kamaruddin Buat Pendedahan Lagi

Posted: 13 Mar 2013 12:30 AM PDT

Catatan seorang ahli PKR yang juga Setiausaha Politik Zuraida Kamaruddin (Ketua Wanita PKR dan Ahli Parlimen Ampang) dan Pegawai Diplomasi Sulit (Antarabangsa) buat Anwar Ibrahim.

Saya tidak pernah meletak jawatan dan juga tidak pernah disuruh untuk berhenti bertugas oleh kedua-duanya. Saya juga memahami situasi, keadaan dan alasan sehingga memaksa Zuraida untuk mengeluarkan kenyataan tersebut.

Sehingga hari ini juga, saya tetap komited bersama perjuangan Keadilan dan sebagai ahli parti - adalah hak saya untuk bersuara, sejajar dengan Perlembagaan Parti yang ditetapkan.

Saya berharap Presiden, Wan Azizah tidak memecat saya kerana adalah tanggungjawab buat saya untuk bercakap benar - bahawa Wan Azizah tidak layak untuk memimpin Keadilan menjelang pilihan raya akan datang kerana beliau sendiri tidak boleh bertanding kerusi Parlimen.


Di manakah maruah parti jika pemimpin Presiden sendiri tidak boleh bertanding?

Namun, saya tetap bersedia dengan sebarang tindakan parti termasuk tindakan disiplin atau pemecatan.

Walau bagaimanapun, andai ianya tetap berlaku - demi mempertahankan hak saya, saya juga bersedia dan tidak akan teragak-agak untuk membongkar perihal sejak bila wujud perasaan cemburu dan hasad dengki Wan Azizah terhadap saya.

Pimpinan harus faham bahawa sikap cemburu melampau Wan Azizah terhadap beberapa pemimpin dan pekerja dalam parti ini lambat laun akan menghancurkan PKR.

Kelangsungan PKR dan kecemerlangan Pakatan Rakyat adalah lebih utama dan prioriti berbanding kepentingan individu dan peribadi Dr Wan Azizah.

Barisan Nasional Bakal Mendapat 160 Kerusi Dalam PRU13 #BNBagus

Posted: 12 Mar 2013 11:30 PM PDT

Jefrei Nordin Dedah Agenda Terancang DAP Terhadap Orang Melayu #DAPenipu

Posted: 12 Mar 2013 10:30 PM PDT

"Saya tahu bagaimana usaha yang dijalankan oleh Ronnie dan DAP bagi memujuk tokoh Melayu liberal seperti Datuk Zaid Ibrahim untuk bertanding di Selangor di bawah payung DAP bagi memastikannya mampu membentuk kerajaan baru di Selangor lantas menafikan hak calon PKR sebagai Menteri Besar selepas PRU 13,"

Jefrei Nordin, ( Bekas Pegawai Khas kepada Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor)

Baru – baru ini kita dikejutkan dengan pengakuan daripada saudara Jefrei Nordin yang merupakan bekas Pegawai Khas kepada Y.B Ronnie Liu tentang hasrat pembangkang khususnya DAP ingin meletakkan tokoh melayu liberasebagai calon mereka di Selangor dan tidak mustahil juga di perak pada pilihanraya akan datang.

Apa yang perlu kita ketahui ialah, aliran pemikiran liberal adalah sesat dan menyeleweng dari aspek akidah dan syariah. Perkara ini diputuskan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi  Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke – 74 pada 25 hingga 27 julai 2006 selepas mendapati penyelewengan berkenaan aspek akidah dan syariah.

Aspek Akidah
Antara ciri pihak yang mendukung fahaman ini ialah mereka berpegang kepada konsep pluralisme. Konsep pluralisme adalah menjadi pegangan utama dalam aliran pemikiran liberal. Pihak pluralisme agama ini berpendirian bahawa setiap agama mempunyai konsep, persepsi dan respon yang tersendiri terhadap Realiti Yang Agung (ultimate reality). Mereka juga mengakui bahawa semua agama adalah sama tarafnya merujuk kepada Realiti Yang Agung.

Ini adalah amat menyimpang dengan hakikat kerana hanya agama Islam sahaja yang diterima sebagai sebuah cara hidup yang sempurna dan tidak memerlukan ideologi atau sistem lain dari luar sistem Islam, kerana ideologi Islam itu telah sempurna sebagai sebuah cara hidup yang diredhai oleh Allah SWT seperti  FirmanNya:

"Sesungguhnya agama yang diterima Allah adalah Islam"
(Ali-Imran 3 : 18).

Dalam ayat lain Allah berfirman:

"  Sesiapa yang mencari agama selain daripada agama Islam, maka tidak akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat nanti termasuk dalam golongan orang-orang yang rugi."
( Āli-Imran 3 : 85).

Antara ciri lain golongan ini ialah mereka mengatakan bahawa akal manusia adalah wahyu. Aliran ini juga turut membahagikan wahyu kepada dua kategori iaitu wahyu yang bertulis dan wahyu yang tidak bertulis. Wahyu bertulis adalah al-Quran dan ia adalah teks semata-mata.

 Manakala wahyu tidak bertulis pula adalah akal manusia, dan akallah yang sebenarnya menghidupkan teks al-Quran berdasarkan tujuan, dan kesesuaian mengikut keadaan semasa.

Adalah dangkal untuk mengatakan bahawa akal manusia yang mempunyai seribu satu kelemahan sebagai salah satu sumber wahyu.

Golongan sesat ini juga turut meragui ketulenan Al-Quran. Aliran pemikiran ini mendakwa al-Quran diresapi dengan budaya Arab kerana orang Arab menjadi pemilik bahasa itu, tambahan pula katanya Nabi Muhammad S.A.W yang menjadi pembawa risalah juga terdiri dari orang Arab. Mereka juga menyatakan bahawa kesahihan risalah tersebut tidak ada lagi kerana sebenarnya yang ada hanyalah mesej budaya Arab.

Hakikatnya, kita sebagai umat manusia diperintahkan oleh Allah dan Rasulullah untuk selalu berpegang teguh kepada Al-quran dan sunnah, kerana kedua pegangan tersebut tidak akan membuat kita sesat selama-lamanya.
Apabila kita tidak berpegang pada kedua pegangan tersebut kita akan sesat selama-lamanya.  sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W:

"Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang teguh dengan keduanya: Kitabullah dan Sunnahku. Dan keduanya tidak akan terpisahkan hingga keduanya mendatangiku di Al-Haudh (telaga)".

Bubar Parlimen : Masanya Sudah Tiba?

Posted: 12 Mar 2013 10:00 PM PDT

tok gajah

Posted: 13 Mar 2013 09:30 PM PDT

tok gajah


Kedudukan UMNO masih dalam zon selamat.........

Posted: 13 Mar 2013 05:00 PM PDT


Bagi pendapat Tok, kelemahan yang berlaku terhadap Barisan Nasional pade PRU 12 yang lepas bukan lah di sebabkan BN tidak lagi diterime rakyat. Kelemahan itu hanye disifatkan sementare sahaje, kini setelah hampir 5 tahun berlalu BN sudah semakin puleh seperti sediekale.

Walaupun pade hakikat nye kite kurang mendapat sokongan dari kaum cine, tetapi sokongan dari kaum melayu dan bumiputere terhadap UMNO masih lagi padu. Mengikut carta pie di atas tu, UMNO masih menduduki tempat teratas sekali dari segi sokongan rakyat.

Kedudukan sokongan dari parti2 komponen BN juge masih lagi dianggap padu terhadap BN. Walaupun PKR menduduki tempat teratas di pehak lawan, ianye same sekali tidak menggambarkan kekuatan parti itu. Sebenarnye sokongan yang melonjak terhadap PKR itu sementare sahaje.

Pehak yang menyokong itu kebanyakan nye terdiri dari ahli2 dan penyokong BN yang kecewe semase berlaku masalah dalaman parti BN ketike itu. Hari ini semue masalah dalaman itu sudah selesai, boleh di katekan semue ahli2 dan penyokong2 BN yang kecewe itu sudah kembali semule menyokong BN.

Berkenaan dengan DAP, Tok yakin ianye akan terus kakal dengan angke 13.72% penyokong nye itu, atau ianye mungkin juge akan berkurangan kerane kesedaran kaum melayu yang telah terpedaye pade PRU 12 yang lepas. Dengan perkembangan semase, DAP mungkin kehilangan sokongan kaum melayu/islam 100%. Ade kemungkinan DAP hanye mendapat sokongan dari melayu PAS totok sahaje.

Tok sedikit pun tidak berase tentang cabaran PAS terhadap UMNO, hari ini orang melayu/islam sudah sedar tentang perjuangan palsu PAS. Semakin ramai kaum melayu/islam sudah meninggalkan PAS. Ape yang kite saksikan tentang himpunan ramai bilangan manusie pade setiap ceramah itu cume indah khabar dari rupe sahaje. Sebenar nye PAS semakin kehilangan sokongan dari kaum melayu/islam.

Dalam PRU 13 ini kite akan menyaksikan penghijrahan beramai2 penyokong PAS dan PKR dari kaum melayu/islam kembali kepade UMNO. Tapi Tok yakin kedudukan DAP akan tetap kekal begitu kerane sokongan kaum cine yang bersikap keras kepale.

Klip VDO yang menyayat hati .........

Posted: 13 Mar 2013 12:23 AM PDT
GERAKAN ANTI PKR

Posted: 13 Mar 2013 09:14 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


PEMBOHONGAN SELANGOR KINI DIBONGKAR.

Posted: 13 Mar 2013 07:46 PM PDT

HARON DIN OH HARON DIN

Posted: 13 Mar 2013 07:22 AM PDT

TANYA SAMA CINA..APASAL SUDAH GOYANG ?

Posted: 12 Mar 2013 11:30 PM PDT

r b f

Posted: 13 Mar 2013 07:55 PM PDT

r b f


Sebelum Bercakap Soal Keselamatan Negara Husam Perlu Pergi Ke Mahkamah Dulu Lawan Kickdefella

Posted: 13 Mar 2013 05:40 PM PDT

'Pakar' ekonomi Pas yang tidak pernah berjaya pun dalam satu projek yang dilaksanakannya termasuklah projek memelihara kambing bersuara dalam isu keselamatan negara.

Katanya,
Kerajaan disaran mengadakan sidang khas Parlimen untuk membincangkan isu keamanan di Lahad Datu, Sabah yang kini masih belum berakhir.

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, sidang khas itu dapat memberi ruang kepada wakil-wakil rakyat berbahas serta mendapat maklumat lanjut melalui forum Parlimen itu.

Beliau berkata demikian kepada media dalam sidang khas di Kota Darulnaim petang tadi sebagai mengulas dua anggota tentera yang berasal dari Kelantan maut ketika sedang bertugas pagi semalam.

Dengan cara itu, katanya operasi sebenar dapat dijalankan sehingga mampu membantu menamatkan operasi dengan cepat bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini.

"Saya juga berpendapat semua SOP pertahanan dapat diikuti. Dalam hal ini saya bukan pakar ketenteraan, tetapi saya melihat ianya satu perkara yang mencemaskan kita.

"Saya mengambil contoh peristiwa Sauk. Kerajaan dapat menyelesaikannya dalam tempoh empat hari dan selepas itu ianya diserahkan pada tentera," ujarnya.

Katanya, kerajaan telah menyerahkannya kepada  tentera untuk melakukan tindakan berdasarkan kemahiran pasukan itu di bawah penyeliaan komander dan jeneralnya.

Harakah

Rasanya sebelum kita nak ulas lebih banyak apa yang diperkatakan oleh 'pakar' ekonomi Pas itu marilah kita sama-sama nasihatkan dia supaya selesaikan kes saman dia dengan Kickdefella terlebih dahulu. Pergi ke mahkamah, naik kandang saksi dan berdepan dengan Kickdefella dulu.Umum mengetahui pada September 2011 gegak gempita media-media pro mereka termasuklah Sinar Harian yang meletakkan tajuk utama muka depan mereka Husam saman Kickdefella. 

Berita-berita tersebut dicanang seolah-olah dialah seorang perwira yang hebat yang berada di pihak yang benar dan tidak takut untuk menyaman orang. 

Kini setelah setahun setengah berlalu tahukah anda apa yang terjadi ? 

Disaat Kickdefella sudah bersedia dan tak sabar-sabar untuk menghadapi perbicaraan saman darinya, dia pula yang tak hadir perbicaraan. 

Dulu bukan main lagi berlagak....
Kuantan: Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Seri Mariana Yahya, menegur EXCO Kerajaan PAS Kelantan, Datuk Husam Musa yang gagal hadir perbicaraan kes saman malunya terhadap seorang penulis blog semalam.

"Saya menangguhkan banyak perbicaraan kes lain hanya untuk memberi peluang kepada plaintif (Husam) dan defendan (Syed Azidi Syed Abdul Aziz)... untuk mendengar kes ini.

"Kegagalan plaintif hadir bukan saja menyusahkan saya bahkan menyusahkan orang lain yang mempunyai pelbagai tugasan dan tanggungjawab.

"Saya harap plaintif dapat hadir... dan tidak memberikan alasan untuk sesi perbicaraan akan datang, " katanya.

Sebelum itu, peguam Husam, Hisham Fauzi memberitahu mahkamah anak guamnya mendapat cuti sakit dan tidak dapat hadir memberi keterangan.

Berita Harian Online
Selain itu anda juga boleh membaca satu lagi berita berkaitan di sini....

Malulah sikit oiiiii.....waktu saman orang gegak gempita, waktu perbicaraan macam-macam alasan.....sekarang nak bercakap pasal keselamatan negara pula ? Tak payah lah....

Sebelum nak jadikan kes Sauk yang puak-puak kamu dulu katakan sebagai sandiwara sebagai perbandingan dengan kes Lahad Datu, tolong makan ubat dulu supaya otak boleh berfungsi dengan baik dan ingat balik apa yang terjadi di Sauk dulu.

Kes Sauk dulu dikendalikan oleh tentera sepenuhnya kerana geng Al Maunah masuk kem tentera dan curi senjata tentera. Itu pasal tentera uruskan kes berkenaan dari A sampai Z termasuklah mendakwa kumpulan Al Maunah melancarkan perang terhadap Agung. 

Lihat pula keadaaan geografi antara Sauk dan Lahad Datu....

Lihat juga jumlah anggota kumpulan Al Maunah dengan jumlah penceroboh di Lahad Datu sekarang....

Akhir kata kepada Husam , jangan lupa makan ubat ya dan jangan lupa Kickdefella....

Lain kali perlihara kambing bagi berjaya dulu baru boleh bercakap soal-soal lain....

Cucu Tok Selampit

Posted: 13 Mar 2013 07:27 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Lagi Gambar-Gambar Membuktikan Betapa Terdesaknya PAS Mempolitikkan Pemergian Syahid Pejuang Negara

Posted: 13 Mar 2013 08:11 AM PDT

Petang tadi CTS ada menyiarkan gambar di mana bendera PAS telah dipasang di hadapan rumah keluarga seorang pejuang negara yang terkorban syahid di Lahad Datu tanpa kebenaran keluraga Allahyarham. Berikut adalah dua lagi gambar yang menunjukkan betapa terdesaknya PAS ingin kembali memerintah Kelantan selepas PRU-13. Gambar-gambar di bawah diambil di laluan masuk ke kampung Allahyarham Ahmad Hurairah di Kampung Bayu Lalang, Pasir Mas, Kelantan.

PAS cuba ambil kesempatan di atas pemergian syahid Wira Negara demi kepentingan politiknya. Semua yang digambarkan di bawah ini telah disiapkan pada awal pagi di jalan masuk ke rumah keluarga Allahyarham Ahmad Hurairah sebelum ketibaan jenazah. Kelakuan juak-juak PAS semakin hari semakin busuk dan membusung. Kematian seseorang boleh dibuat mainan untuk kepentingan politik kepartian. Nauzubillah himinzalik.


PAS Menghina Keluarga Allahyarham Pahlawan Negara Dengan Memasang Bendera PAS Di Depan Rumah

Posted: 12 Mar 2013 11:28 PM PDT


Kalau terdesak sangat untuk mendapatkan perhatian atau kemaruk sangat untuk mengiklankan bendera parti, lakukanlah pada tempat yang betul dan pada masa yang betul. Tindakan juak-juak PAS Kelantan mengambil kesempatan untuk mengantung bendera PAS di hadapan rumah Allayarham Pahlawan Negara sewaktu jenazah diusung pulang hari ini, amat kurang ajar! 

Terdapat saksi mengatakan ada orang kampung yang marah dan berkata, "baso bodo PAS ni, Tentera pun tak gantung bendera, puak dia mari gantung dero." Saksi juga mengatakan Tuan Rumah telahpun membuang bendera jahanam itu. Bukankah elok sekiranya Jalur Gemilang dipasang di rumah Pahlawan Negara ini? Kenapa hati dan maruah keluarga Allahyarham tidak dihormati oleh juak-juak PAS? Sengoti! 

Komen Attendant Hospital Penyokong PGayR Mengalahkan Ketua Polis Negara

Posted: 12 Mar 2013 08:30 PM PDT


Ini adalah seorang penyokong kuat PGayR yang mengulas di laman sosial Facebook mengalahkan Ketua Polis Negara ataupun Panglima Tentera Darat. Beliau merupakan seorang Attendant Hospital merangkap Tukang Masak di Hospital Sik, Kedah. Bukan niat CTS untuk mengejek tahap pendidikan atau pekerjaan seseorang, tapi biarlah seseorang yang ahli bercakap mengenai perkara yang beliau pakar. 

Apatah lagi sekiranya ianya melibatkan kedaulatan dan keselamatan negara. Cukuplah juak-juak PGayR sebegini menghabiskan masa di kedai-kedai kopi. Tidak perlulah menunjuk pandai dan menyesatkan orang ramai di internet, ibarat si buta memimpin si celik. Talibarut-talibarut pembangakng sebegini amat banyak yang makan gaji sebagai kakitangan awam.

Plastik Billboard Tertanggal Pun Nurul Izzah Cuba Salahkan UMNO?

Posted: 12 Mar 2013 06:00 PM PDT


Ini adalah billboard yang mempunyai gambar dan promosi diri Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, yang terletak di Lebuhraya Persekutuan berhampiran dengan simpang keluar ke Bangsar. Nurul Izzah di laman sosial Twitternya cuba menyalahkan pihak-pihak tertentu (siapa lagi kalau bukan UMNO dan Barisan Nasional) yang menyebabkan plastik billboardnya tertanggal sehingga menutup gambar muka seksinya. Perbandingan gambar diambil oleh beliau untuk tarikh 4 dan 12 Mac. 

Buat pengetahuan Nurul Izzah, bukanlah satu perkara yang masuk akal untuk mana-mana pihak sekalipun untuk memanjat ataupun menggunakan kren untuk menanggalkan sebahagian kecil daripada plastik billboard berkenaan. Kalau iapun perbuatan kianat, kenapa ditanggalkan sebahagian kecil dan kenapa tidak ditanggalkan kesemuanya? Lagipun, ini laluan Lebuhraya Persekutuan. Hidup 24 jam. Apalah bodoh sangat sesiapa yang hendak melakukan perbuatan kianat terang-terangan waima pada waktu pagi sekalipun. 

CTS berulang-alik di jalan ini hampir setiap hari pergi dan balik kerja. Sepanjang Lebuhraya Persekutuan terdapat berpuluh-puluh billboard seumpama dengannya. Tidak pernah pula CTS lihat plastik billboard yang lain tertanggal? Cubalah muhasabah diri. Ini pastinya disebabkan oleh angin dan hujan lebat yang memungkinkan gam atau bahan pelekat (yang mungkin bahan murah digunakan oleh kontraktor PGayR) hilang atau lupus sehingga menyebabkan plastik billboard tertanggal? Akhir sekali, CTS amat-amatlah berharap billboard ini tidak akan sedikitpun menggunakan duit Rakyat. Nak guna duit IMF ka, duit bapa sendiri ka gunalah, jangan guna duit pembayar cukai!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan