Isnin, 18 Februari 2013

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


CINA ISLAM (林川興)

Posted: 18 Feb 2013 01:23 AM PST

CINA ISLAM (林川興)


S'gor peruntuk RM1.68 juta bantu 150,000 ibu tunggal

Posted: 18 Feb 2013 12:11 AM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Dijangkakan seramai 150,000 golongan ibu tunggal di Selangor akan mendapat manfaat bantuan kebajikan dengan pelancaran program terbaru Jom Shopping Ibu Tunggal yang diperkenal Kerajaan Negeri Selangor.

Menurut Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kerajaan negeri Selangor dibawah Pakatan Rakyat telah memperuntukkan sejumlah RM1.68 juta untuk tujuan itu.

Menurutnya, program tersebut merupakan satu amanah dan tanggungjawab kerajaan negeri dalam mengembalikan hasil negerui kepada rakyat.

"Kita faham masalah utama rakyat ialah kurang pendapatan, maka kerajaan negeri perlu bijak menguruskan wang jom shopping kepada ibu tunggal," katanya ketika merasmikan program itu di Pasaraya Giant Kota Damansara kelmarin.

Untuk program Jom Shopping Ibu Tunggal ini, mana-mana ibu tunggal berumur antara 19 hingga 59 tahun yang lahir dan bermastautin di Selangor layak untuk memohon.

Permohonan boleh dikemukakan dengan mendaftar di Pusat Khidmat Dun atau secara atas talian di E-bu.selangor.gov.my.

Sehingga kini seramai 25, 000 ibu tunggal sudah mendaftar di portal e-bu dengan 18,001 adalah berbangsa Melayu, 1574 berbangsa India, 792 orang berbangsa Cina dan selebihnya tergolong dalam lain-lain bangsa.

"Ini sudah dibuktikan sepanjang lima tahun pentadbiran Kerajaan Pakatan di Selangor dengan penganjuran pelbagai program kebajikan khusus untuk rakyat," katanya dipetik Selangorku.

Dalam program tersebut kelmarin, seramai 150 ibu tunggal yang terpilih daripada sembilan Dun di negeri ini menjadi kumpulan pertama yang menikmati inisiatif tersebut.

Mereka adalah dari DunBatu Tiga, Kota Anggerik, Taman Medan, Meru, Seri Setia, Paya Jaras, Bukit Lanjan, Gombak Setia dan Kota Damansara.

Mereka dibawa membeli belah barangan keperluan di pasaraya terbabit dengan ditemani sendiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim serta isteri Puan Sri Salbiah Tunut.

Hadir sama dalam pelancaran program tersebut ialah Exco Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail, Adun Kota Anggerik, Dr. Yaakob Sapari, Adun Taman Medan, Haniza Talha, Adun Meru, Dr. Abdul Rani Othman dan Pengarah Komunikasi GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd, Ian Cruddas.

harakahdaily/-

10 anak muda Cina bangga sertai program pemuda PAS

Posted: 18 Feb 2013 12:10 AM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Dalam heboh Umno menakut-nakutkan kaum Cina agar membenci PAS, 10 orang anak muda kaum Cina telah menyertai program berbasikal anjuran Dewan Pemuda PAS Gombak semalam.

Bertempat di Taman Metropolitan, Kepong mereka antara 30 peserta membuat kayuhan di taman itu sempena pelancaran Alternative Cycling Club (ACC) yang ditubuhkan oleh Lajnah Sukan dan Kebudayaan (Dacs) Pemuda PAS Gombak.

Salah seorang peserta, Thai Choo Swee yang datang bersama keluarganya berkata, beliau begitu gembira dan teruja kerana dapat bersama-sama pemuda PAS dalam aktiviti tersebut.

"Saya mendapat tahu program ini daripada rakan-rakan saya bangsa Melayu. Jika ada lagi program sebegini, saya mesti akan sertai lagi," katanya.

Program seperti ini adalah kali pertama dianjurkan oleh Dacs dan Dewan Pemuda PAS Gombak sebagai tarikan kepada anak muda zaman sekarang.

Ternyata, program tersebut semalam bukan sahaja menarik anak muda Melayu Islam malah turut menarik minat bukan Islam khususnya masyarakat Tioghua.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Gombak Syarhan Humaizi berkata, penyertaan buakn Islam ke program itu semalam membuktikan bahawa PAS sebenarnya sudah menjadi parti massa yang diterima semua kaum.

Malah katanya, propaganda serta momokan oleh pihak Umno yang cuba menakut-nakutkan bukan Islam kepada PAS ternyata gagal.

"Alhamdulillah, ketika orang lain sedang sibuk menakut-nakutkan kaum Cina kepada PAS, mereka bukan semakin takut, tetapi mereka sebenarnya semakin dekat mengenali Parti Islam Se-Malaysia PAS", katanya ketika merasmikan kelab berkenaan.

Beliau juga mengharapkan anak muda dapat menyertai pelbagai aktiviti yang telah dirancangkan pada masa akan datang.

Kelab berkenaan merupakan kelab ke-3 yang telah ditubuhkan oleh Pemuda PAS Gombak selepas Alternative Riding Club (ARC) dan Alternative Photography Club (APC) untuk mendekati anak muda Gombak.

Turut diadakan bersama semalam program 'Outing Fotografi' bersama APC Gombak ditempat yang sama dan telah menarik lebih kurang 40 orang penyertaan.

Jawapan penyelewengan selepas PRU 13 - Jen Hadi

Posted: 18 Feb 2013 12:07 AM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Bekas pemimpin angkatan tentera yakin, semua jawapan kepada penyelewengan yang berlaku dalam Angkatan Tentera akan diketahui selepas Pakatan Rakyat menang di Putrajaya nanti.

Sehubungan itu, bekas pemimpin Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Brigedier Jeneral (B) Datuk Abdul Hadi Al-Khatab (gambar) mengajak rakyat negara ini membuat perubahan dalam pilihan raya umum ke 13 nanti.

Beliau berkata demikian dalam ceramah bersama para pemimpin bekas tentera di Setiawangsa malam semalam.

Turut serta di majlis itu adalah bekas Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral (B) Datuk Abdul Ghafir,  Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (Laut) dan Brig Jen (B) Datuk Najmi Ahmad (Kagat) serta Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Abdul Hadi yakin, semua rakyat ingin tahu apakah sebenarnya penyelewengan yang berlaku dalam angkatan tentera.

"Terlalu banyak penyelewengan yang berlaku dalam angkatan tentera, jika kita adakan siasatan sekarang pun, kita tidak akan dapat jawapannya.

"Kalau nakkan jawapan, PRU 13 kita dapat duduk di Putrajaya.

"Selagi tak dapat ke sana tak akan dapat jawapannnya," katanya dengan disambut tepukan gemuruh para hadirin.

(Sebahagian orang ramai yang mengikuti ceramah berhampiran kem tentera ini)

Abdul Hadi juga berkata, beliau naik ke pentas Pakatan Rakyat bertujuan untuk meletakkan tentera di tempat yang sepatutnya.

"Kita nak letakkan tentera dan bekas tentera di tempat yang betul bukan diperlekehkan sebagaimana yang dilakukan oleh kerajaan Umno dan BN hari ini," katanya.

Bagi beliau kerja ini perlu dilakukan oleh semua tentera dan bekas tentera sendiri.

"Kalau kita tidak dapat lakukan, tidak ada sesiapa lagi yang boleh lakukannya," katanya.

Sehubungan itu, beliau mengajak semua pihak samada tentera yang masih bertugas atau sudah bersara untuk memastikan kerja ini berjaya.

harakah/-

Hilmi dipaksa jadi saksi lawan Yazid Sufaat

Posted: 18 Feb 2013 12:07 AM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


(Fadiah Nadwa ketika bercakap dengan media hari ini - Foto TMI)

KUALA LUMPUR: Ibu Mohammad Hilmi Hasim hari ini memfailkan permohonan habeas corpus untuk mencabar penahanan anaknya di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) pada 8 Febuari lepas.

Ibunya Rahamah Abdul Majid melalui tetuan Zatul, Hida & Partners memfailkan permohonan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi tadi.

Menurut peguam Fadiah Nadwa Fikri permohonan itu dibuat kerana Sosma itu sendiri bercanggah dengan perlembagaan kerana ia membenarkan bukti yang tidak mengikuti peruntukan dalam Akta Keterangan.

Katanya, Sosma adalah bercanggah dengan Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukan perlindungan sama rata untuk setiap individu.

"Jelas mereka mahu menjadikan beliau sebagai saksi bagi melawan Yazid dan Halimah," tegas Fadiah.

Tambahnya, polis meminta Rahamah memujuk Hilmi supaya menjadi saksi bagi melawan Yazid Sufaat.

Malah katanya, sekiranya Hilmi enggan menjadi saksi beliau akan dikenakan empat pertuduhan yang akan membolehkan beliau dipenjara 97 tahun.

"Empat pertuduhan itu sengaja diadakan supaya Hilmi menjadi saksi, bagaimanapun Hilmi tidak akan mengaku salah dan tidak akan menjadi saksi dan minta dibicarakan di mahkamah," katanya.

Helmi yang kini masuk hari ke-11 ditahan dibawah Sosma dihalang dari mendapat khidmat guaman, beliau masih dalam tangkapan sehingga tempoh 28 hari.

Selain Hilmi, Yazid Sufaat, 49, dan Halimah Hussein, 52, antara tiga yang ditahan kerana disyaki terlibat dengan keganasan dan ditahan di bawah akta baru itu pada 8 Februari lalu.

Yazid, bekas tahanan ISA, didakwa di Mahkamah Majistret Ampang bulan ini kerana disyaki mengakibatkan keganasan terhadap orang awam di Syria, dan Halimah didakwa bersubahat dengan Yazid.

Yazid dan Halimah dikatakan telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 130G (a) Kanun Keseksaan antara Ogos dan Oktober tahun lalu.

harakah/-

Kelantan di bawah bayangan al-Quran

Posted: 18 Feb 2013 12:05 AM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Artikel ini merupakan pemenang sagu hati pertandingan menulis esei berdasarkan ayat al-Quran Surah an-Nisa ayat 58.

Firman Allah Taala, maksudnya:

"Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar, lagi sentiasa melihat." (Surah an-Nisa : ayat 58)

Pengenalan

Menurut sistem politik Islam/siasah syar`iyyah, sumber rujukan tertinggi dalam negara ialah al-Quran dan al-Sunnah. Kedua-dua sumber tersebut menggariskan prinsip pentadbiran yang menjadi teras kepada tercapainya keadilan dan ketelusan pentadbiran negara. Sebaliknya tanpa al-Quran dan al-Sunnah, maka pentadbiran yang dijalankan akan menjadi pentadbiran yang cacat dan lemah, kerana dipergunakan oleh golongan pemimpin untuk mengaut keuntungan diri serta menindas pihak lain.

Dalam ayat al-Quran di atas, Allah Taala menetapkan dua prinsip politik Islam yang sangat utuh iaitu; Menunaikan amanah/tanggungjawab dan melaksanakan keadilan. Bertolak dari situ, kerajaan Kelantan, di bawah kepimpinan Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz, dengan beraninya telah menjadikan al-Quran dan al-Sunnah sebagai sumber pentadbiran sejak tahun 1990 lagi bagi memandu kerajaan melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat, bukannya mengaut keuntungan diri di atas penderitaan rakyat. Pihak kerajaan telah mengisytiharkan dasar keislaman secara terbuka, melalui slogan "Membangun Bersama Islam".  Peristiwa ini menjadi detik bersejarah dalam sistem politik dan pentadbiran di Malaysia

Peranan al-Quran dan al-Sunnah dalam Pentadbiran Kelantan

Menteri Besar Kelantan mengakui bahawa banyak sekali pengajaran yang terdapat dalam al-Quran yang dilaksanakan melalui program pembangunan Islam, dakwah dan pembangunan insan di Kelantan. Contohnya, mengajak orang Islam menghayati solat iaitu Kerajaan Negeri menganjurkan program Bulan Sembahyang. Begitu juga Kerajaan Negeri meluluskan Kanun Jenayah Syariah 2 Kelantan.

Dalam perkara-perkara yang tidak dinyatakan al-Quran dan al-Sunnah secara langsung, maka kerajaan Kelantan menggunakan kaedah ijtihad untuk menyelesaikan perkara tersebut. Banyak pembaharuan yang dilakukan berlandasakan kaedah ijtihad ini seperti mengadakan papan tanda berunsurkan Islam, menambah cuti bersalin kepada 60 hari dan sebagainya.

Di antara petunjuk al-Quran dan al-Sunnah yang dilaksanakan dalam pentadbiran Kelantan ialah:

Pertama:  Menghidupkan Prinsip Kedaulatan Syariah, Prinsip Syura, Prinsip Amanah/Mas'uliah, Prinsip Keadilan.

i: Prinsip kedaulatan Syariah Islamiyyah

Kerajaan Kelantan menjadikan Syariah Islamiyyah sebagai landasan utama dalam urusan pentadbiran, berpandukan Firman Allah, maksudnya:

"... dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kerana mengingkarinya), maka mereka itulah orang-orang yang kafir." (Surah al-Maidah : ayat 44)

Dasar ini dikira sebagai asas akidah atau kepercayaan (usul i`tiqadiyyah ) bagi kerajaan. Dengan itu kerajaan menolak teori dan kaedah yang bercanggah dengan Islam.

ii: Prinsip Syura

Kerajaan Kelantan menetapkan sesuatu keputusan melalui perbincangan berbagai pihak yang memiliki kepakaran, tanpa melanggar prinsip Islam, seperti yang dinyatakan dalam firman Allah Taala, bermaksud:

"...dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya."  (Surah Ali Imran : ayat 159)

Prinsip Syura ini amat penting kerana dapat mengelakkan daripada pemerintahan secara kuku besi. Sebaliknya syura dapat melahirkan sikap tanggungjawab bersama yang tinggi, kerana masing-masing mengetahui bahawa keputusan yang diambil itu adalah keputusan bersama. Semangat dan roh syura merupakan perkara pokok dalam kegiatan pentadbiran Kelantan..

iii:Prinsip menunaikan amanah/mas'uliyyah

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz menegaskan bahawa kepimpinan Kerajaan bukanlah suatu anugerah untuk mengaut keuntungan diri sendiri. Sebaliknya kepimpinan merupakan amanah dan mas'uliyah yang berat terhadap Allah dan masyarakat sebagaimana yang dinyatakan dalam Firman Allah Taala dalam ayat 58 Surah an-Nisa di atas.

Pemimpin akan menghadapi soal jawab di akhirat dan sentiasa terdedah kepada kritikan orang ramai di dunia, sebagaimana yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW.

Prinsip ini menekankan supaya pemimpin melaksanakan tanggungjawab dengan sebaik mungkin, tanpa menyeleweng, kerana segala perbuatan mereka akan disoal oleh rakyat dan disoal oleh Allah di akhirat. Menurut Ibn Taymiyyah, prinsip amanah ini amat penting kerana dapat menjamin  pihak berkuasa benar-benar menjalankan siasah yang adil, berpegang kepada sistem dan peraturan, etika dan nilai yang mulia. Dengan itu dapat menghindarkan daripada kegiatan rasuah, penyelewengan, kronisme dan sebagainya.

iv: Prinsip menegakkan keadilan

Kerajaan Kelantan mendokong dasar keadilan sejagat tanpa mengira perbezaan agama, bangsa dan fahaman politik berpandukan Firman Allah Taala dalam ayat 58 Surah an-Nisa di atas.

Oleh itu, kerajaan Kelantan menentang keras sebarang bentuk kezaliman yang dilakukan oleh pihak kerajaan ke atas rakyat.

Dasar keadilan kerajaan Kelantan  sangat menekankan  jaminan perlindungan  hak-hak warganegara yang beragama Islam dan yang bukan Islam dalam semua aspek kehidupan. Menurut Ibn Khaldun, kezaliman akan mendedahkan negara kepada kemusnahan.

Kedua: Merealisasikan Konsep Kepimpinan Ulama

Kepimpinan Ulama telah diangkat menjadi peneraju kepada Kerajaan Kelantan. MB Kelantan menyatakan bahawa beliau adalah pemikul amanah Allah untuk melaksanakan segala perintah-Nya dalam Negeri Kelantan. Beliau berpegang kepada peringatan Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Sesiapa yang menjadi  pemimpin masyarakat Islam, kemudian dia meninggal dunia dalam keadaan mengkhianati mereka itu, maka diharamkan syurga baginya." (Hadis Imam al-Bukhari)

Beliau faham bahawa seorang pemimpin dikira melakukan ibadat sewaktu mentadbir negeri mengikut panduan Islam. MB menegaskan bahawa, beliau tidak boleh mengubah atau lari daripada dasar Islam, kerana dasar yang bercanggah dengan Islam akan membawa kerosakan

Kepimpinan Ulama di Kelantan sangat menekankan ciri-ciri dan kelayakan yang tinggi dari segi ketakwaan, ketinggian akhlak, kemampuan ilmu  dan kemahiran mengurus.

Tanpa kelayakan tersebut, pemimpin tidak mampu melaksanakan tugasnya untuk mendaulatkan Islam dan membangunkan negara.  Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz yakin bahawa pemimpin yang bersih jiwa dan hartanya sahaja akan  dapat menjalankan tugas dengan sempurna dan mampu menjaga kepentingan rakyat jelata. Sebaliknya para pemimpin yang kotor hati dan hartanya akan sentiasa tenggelam dalam gelombang keduniaan yang merasuk jiwa dan akhirnya rakyat menjadi mangsa dan korban kerakusan serta kezaliman mereka itu.

Para pemimpin kerajaan dijaga daripada perlakuan buruk seperti rasuah. Beliau yakin dengan janji Allah untuk mengangkat tinggi kedudukan orang berilmu dan yang beriman.

Ketiga : Mencetuskan  Pembaharuan Yang Hebat

Antara pembaharuan yang berjaya dilakukan ialah :

i. Menyelamatkan wang rakyat daripada unsur riba dengan memindahkan simpanan tetap Kerajaan Negeri daripada bank yang mengamalkan sistem konvensional (Bank Bumiputra Malaysia Berhad) ke Bank Islam Malaysia Berhad. Melaksanakan Sistem Gadaian Islam (al-Rahn) mulai tahun 1992 dan mengarahkan semua pajak gadai yang beroperasi menggunakan kaedah riba ditukar kepada sistem Islam mulai tahun 1993. Sistem ini kemudiannya ditiru oleh Yayasan Pembangunan Islam Malaysia dan Bank Rakyat.

Menjadi satu kesalahan besar menurut al-Quran dan al-Sunnah apabila kerajaan membiarkan rakyat bergelomang dengan gejala riba dan maksiat.

ii. Menguatkuasakan etika berpakaian menutup aurat kepada kakitangan kerajaan sebagaimana yang dikehendaki oleh al-Quran. Malah Kerajaan Negeri tidak lagi membenarkan papan iklan yang memperagakan wanita yang mendedahkan aurat.

iii. Mengharamkan terus perjudian pada 1 Januari 1992 berpandukan nas al-Quran dan hadith Nabi yang jelas mengharamkan judi. Firman Allah Taala, bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya." (Surah al-Maidah : ayat 90)

MB Kelantan menyatakan bahawa pengharaman judi ini adalah selaras dengan prinsip semua agama kerana terdapat unsur-unsur tipu muslihat

iv.    Menghidupkan amalan Solat Sebagai Instrumen Siasah dan pentadbiran

Sebenarnya kedudukan solat sebagai instrumen penting dalam kehidupan telah ditegaskan oleh al-Quran melalui ayat berikut, maksudnya:

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Surah al-Baqarah : ayat 45)

Allah SWT menjadikan solat sebagai mekanisme yang hebat untuk membantu manusia menyelesaikan berbagai persoalan hidup. Manusia perlu menggunakan solat untuk melicinkan hidup mereka.

Atas dasar itu, kerajaan Kelantan menjadikan solat hajat beramai-ramai sebagai cara menghadapi masalah yang besar, contohnya dalam krisis Pergau 1992. Melalui solat hajat beramai-ramai, pihak kerajaan pusat bersedia menyelesaikannya, malah jumlah pampasan yang diberikan adalah melebihi daripada jumlah yang dituntut. Apabila Umno mencadangkan perkataan Islam dibuang daripada parti politik, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz telah menganjurkan solat hajat peringkat negeri pada 8 Disember 1994. Semasa krisis dengan S46 juga solat hajat telah diadakan pada bulan Mei 1996 di padang SMU(A) Maahad Muhammadi.

v. Menghapuskan kegiatan pelacuran bagi menyelamatkan masyarakat daripada kehancuran.

vi. Menggubal undang-undang Islam yang diberi nama Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993.

vii. Menyediakan perkhidmatan pinjaman tanpa riba untuk kakitangan kerajaan negeri kerana riba adalah haram, walaupun kerajaan kehilangan pendapatan sebanyak RM123,000 setahun.

Kelebihan Pentadbiran Al-Quran dan Al-Sunnah Kepada Masyarakat

Antara kelebihannya ialah:

Pertama: Mengawal kerajaan daripada dipengaruhi perkara negatif.

Penghayatan al-Quran dan al-Sunnah dalam pentadbiran dapat  mengawal daripada berlakunya gejala penyelewengan, rasuah, pecah amanah dan khianat. Oleh itu, didapati dalam tempoh 20 tahun kerajaan Kelantan telah mencatatkan rekod bersih tanpa kes rasuah yang didakwa di mahkamah yang melibatkan para pemimpin Kerajaan.

Kedua: Meningkatkan sokongan  masyarakat

Berpandukan petunjuk al-Quran dan al-Sunnah, kerajaan berjaya memperkenalkan  banyak produk pentadbiran Islam yang dapat memenuhi cita rasa masyarakat, terutamanya produk keislaman dan kebajikan. Masyarakat sentiasa menanti-nanti program keislaman tanpa jemu-jemu, Mereka senang hati kepada kerajaan dan percaya kepada keberkatan dalam amalan politik Islam seperti yang dinyatakan dalam firman Allah SWT, bermaksud:

"Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertakwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan." (Surah Al-Araf : 96)

Ketiga: Mengubah Persepsi buruk terhadap Islam dalam pentadbiran

Apabila Tuan Guru Nik Aziz memegang jawatan Menteri Besar, beliau dengan tegas menjadikan al-Quran dan al-Sunnah sebagai sumber pentadbiran. Yang terjadi selepas itu ialah tidak ada huru hara yang berlaku, tiada kegagalan ekonomi, tiada penyelewengan, tiada perbalahan kaum dan agama, sebaliknya wujudnya keharmonian, perkembangan ekonomi dengan penglibatan golongan pelabur yang sanggup menjalankan aktiviti perniagaan besar. Tambahan pula banyaknya peningkatan aktiviti dakwah dan kebajikan masyarakat dari semasa ke semasa. Hal ini telah membuka pandangan positif masyarakat terhadap kemampuan Islam dalam pentadbiran yang bergantung sepenuhnya kepada al-Quran, al-Sunnah dan ijtihad.

Keempat: Membentuk Pemikiran positif terhadap ulama sebagai peneraju Kerajaan

Umno dari awal lagi telah memperlekeh kepimpinan ulama kerana dianggap tidak tahu mengurus pentadbiran. Mereka berkata kerajaan Nik Aziz akan jatuh dalam masa tiga bulan atau tidak sampai setahun. Namun begitu segala tuduhan itu tidak benar, sebaliknya kepimpinan Nik Aziz telah bertahan sekian lama dengan rekod pembaharuan dan bersih. Akhirnya membuka mata masyarakat bahawa ulama sebenarnya golongan yang berwibawa dalam pentadbiran kerajaan

PenutupAl-Quran dan al-Sunnah telah berjaya membawa berbagai kebaikan kepada masyarakat apabila kedua-dua sumber itu dijadikan rujukan utama dalam kerajaan. Namun, harus diingat bahawa penghayatan al-Quran dan al-Sunnah itu hendaklah diterajui oleh golongan ulama yang bertakwa dan tidak menjadi hamba abdi kepada dunia. Inilah intipati sistem pemerintahan yang bernaung di bawah bayangan al-Quran dan al-Sunnah seperti  yang dibawa oleh Kerajaan Kelantan di bawah kepimpinan Tok Guru Nik Aziz.

Beliau telah berjaya merubah landskap politik tanah air. Melalui penghayatan al-Quran dan al-Sunnah dalam pentadbiran menjadikan aktiviti kerajaan terpimpin dan selamat daripada penyelewengan, mendapat sokongan padu masyarakat, mengubah persepsi buruk terhadap Islam sama ada daripada orang Islam sendiri atau bukan Islam, mencetus sikap baru terhadap kebaikan Islam dalam pemerintahan, memperkasakan amalan Islam dalam perbankan dan skim gadaian Islam, menyuburkan minat golongan bukan Islam untuk mengenali Ajaran Islam.

Shukeri bin Mohamad berasal dari Kg Kuala Nipah, Bachok, Kelantan. Beliau kini bertugas sebagai pensyarah.

Umno campur tangan dalam pentadbiran tentera – Brig Jen (B) Najmi

Posted: 18 Feb 2013 12:04 AM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR 18 FEB: Campur tangan Umno BN yang keterlaluan dan meluas dalam Kementerian Pertahanan merosakkan sistem dan tugas profesionalisme tentera, kata Briged Jeneral (B) Datuk Najmi Ahmad.

Bekas Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera (Kagat) itu, berkata masalah itu bukan baru, sebaliknya sudah membuak dari dulu lagi berikutan kerakusan pemimpin Umno.
"Campur tangan melampau hinggakan pegawai kerajaan susah untuk menjalankan tugas masing-masing. Ini pencabulan terhadap golongan profesional.
IMG_8096"Ia berlaku secara berleluasa dan perlu diperbetulkan supaya mereka bebas berfikir, buat secara berilmu. Mereka ada pengalaman.

"Tapi orang politik yang duduk di kerusi menteri tak hargai kebolehan pegawai kerajaan," katanya yang bimbang kerosakan itu menjahanamkan negara.

Beliau berkata demikian ketika berucap depan lebih 3,000 rakyat dalam program Siri Jelajah Merdeka Rakyat bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Taman Rekreasi, Keramat Wangsa, 16 Februari lalu.
Turut berucap, Lt Jen (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid (Darat); Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (Laut) dan Brig Jen (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khatab (Udara).

Menyedari ia serius dan tidak diatasi, beliau menyertai perjuangan Pakatan Rakyat demi membaiki kerosakan itu dengan melalui perubahan politik.

Memberi contoh, beliau dipanggil pihak atasan kerana membenarkan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyampaikan khutbah di Kem Tentera Desa Pahlawan, Bukit Cina, Kelantan.
kor"Anggota Kagat yang pernah ikuti kuliah Tok Guru di Madhad al-Muhammadi minta baca khutbah sebagai tanda hormat. Lagipun beliau Menteri Besar.

"Sebaliknya, orang atasan jadikan isu dan mempersoal tindakan Kagat benarkan Nik Aziz baca khutbah dan bersolat di kem tentera.

"Inilah cara berfikir yang rosak. Mereka fikir gunakan akal ketua bahagian Umno. Kita perlu keluar dari kepompong, buat perubahan," katanya.

keadilasndaily/-

Ribuan penduduk sertai perang tomato

Posted: 17 Feb 2013 11:01 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -
 
QUILLON, Chile – Beribu-ribu penduduk dan pelancong dari seluruh dunia membaling buah tomato dalam acara perang tomato di sini kelmarin 

Dikenali sebagai Festival Tomatina, acara tersebut mirip festival serupa yang diadakan pada bulan Ogos setiap tahun di Sepanyol.

Para peserta dilihat bermain dengan longgokan tomato dan membaling buah tomato ke arah satu sama lain di pekan Quillon, di selatan ibu kota Chile, Santiago.

Balingan yang berlangsung selama sejam itu menyebabkan pekan kecil itu dipenuhi warna merah buah tomato.

Festival yang bermula pada tahun 1940-an di Sepanyol itu diadakan sebagai simbolik kepada kerenah kanak-kanak yang bergaduh kerana berebutkan makanan. – Agensi

Impi wakili negara dalam bola keranjang

Posted: 17 Feb 2013 10:59 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Remaja yang dipercayai manusia paling tinggi di Malaysia, Mohd. Azli Hisham Abdul Ghafar memasang impian untuk mewakili Malaysia di peringkat antarabangsa dalam sukan bola keranjang.

Menurut Mohd. Azli Hisham, 18, dia yakin ketinggian luar biasa yang dimilikinya boleh digunakan untuk menyumbang sesuatu kepada negara terutamanya dalam sukan berkenaan.

"Sesetengah orang menganggap ketinggian luar biasa yang saya miliki adalah satu kekurangan kerana sukar untuk melakukan sesuatu perkara seperti memilih baju, kasut dan sebagainya.

"Bagaimanapun, saya tidak menjadikan ketinggian sebagai halangan dan menganggap ia satu kelebihan untuk saya mencapai impian menjadi seorang pemain bola keranjang profesional satu hari nanti," katanya ketika ditemui selepas ditemu bual dalam rancangan Selamat Pagi 1Malaysia di Angkasapuri di sini semalam.

KOSMO/-

‘Huru hara’: Kenyataan Pengurus Felda boleh gugat keselamatan

Posted: 17 Feb 2013 10:57 PM PST

Mazlan Aliman7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 18 FEB: Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman menyifatkan kenyataan Pengurus Felda Sungai Tengi, Alias Hussein untuk membuat 'huru-hara' ketika ceramah Anak pada 4 Februari lalu sangat berbahaya dalam konteks keselamatan.

Katanya, kenyataan itu lebih bahaya jika benar wujud perbincangan antara Felda dan polis seperti yang dipaparkan oleh Alias dalam video you tube yang tersebar luas di internet sejak beberapa minggu lalu.
"Siasatan mesti dibuat kerana kenyataan itu mencerminkan sikap sebenar polis, jika terbukti kenyataan itu palsu, Alias mesti didakwa kerana berbohong atas nama polis.

"Tetapi jika benar kenyataan itu, jelas ini satu konspirasi antara Felda dan polis dan kita tidak boleh menerima situasi ini.

"Ungkapan "huru-hara" itu hanya mengundang satu keadaan yang mana elemen-elemen luar mendapat lesen untuk melakukan provokasi," kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu.

Beliau berkata dalam sidang media selepas pertemuan dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar yang diwakili Datuk Awaludin Jadid, Penolong Pengarah Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial dan beberapa pegawai kanan polis.

Dalam pertemuan itu, Mazlan turut menyerahkan memorandum bantahan berhubung insiden di Felda Sungai Tengi pada 4 Februari lalu.

Mazlan turut mempersoalkan kehadiran Perkasa dalam mesyuarat berkenaan kerana pertubuhan ultra Melayu itu langsung tiada kaitan dengan Felda.

"Sebagai anak peneroka, biasanya dalam mesyuarat pentadbiran, Felda hanya menjemput Jawatankuasa Kampung (JKK), ketua blok bagi setiap segmen masyarakat, kumpulan belia, Gerakan Persatuan Wanita (GPW), imam dan polis.

"Kita melihat kewujudan Perkasa tidak lain hanyalah untuk menimbulkan suasana tegang dalam program Anak.

"Kita turut minta polis siasat Perkasa kerana mereka elemen luar paling aktif membuat provokasi pada malam 4 Februari lalu dengan membuat bising dan menyekat jalan walhal hanya polis boleh menyekat laluan," katanya.

Selain itu, Anak turut mempersoalkan sikap berdiam diri polis ketika berlaku insiden di Felda Bukit Rokan Utara apabila aktivis Kembara Oren dicederakan.

"Jadi, selain menyiasat dakwaan, Anak juga desak KPN beri kenyataan berkenaan bidang kuasa polis dan hak penganjur berlandaskan prinsip keluhuran perlembagaan," katanya.

Turut hadir peguam Anak, Harris Abdullah; YDP PAS Hulu Selangor, Muhamad Idris Ahmad; Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Dr Rosli Yaakob dan aktivis Anak.

KEADILANDAILY/-

Suspek kes samun kereta, kes bunuh ditembak polis

Posted: 17 Feb 2013 10:48 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

IPOH: Seorang lelaki yang dikehendaki polis berhubung sembilan kes samun kereta mewah dan satu kes bunuh berjaya ditembak polis dalam kejadian berbalas tembak di Sungai Wangi, Sitiawan awal pagi semalam.

Dalam kejadian itu, suspek berusia 25 tahun yang juga ketua kumpulan bagi satu sindiket curi kereta mewah maut di lokasi kejadian apabila terkena tiga das tembakan.

Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk A Paramasiwam berkata, suspek berasal dari Taman Sungai Wangi, Ayer Tawar, Manjung itu terlebih dahulu melepaskan tembakan ke arah polis selepas kereta dinaiki terbabas.

Beliau berkata, anggotanya terpaksa membalas tembakan sebelum suspek berjaya ditembak mati.

METRO/-

Anwar disambut lebih meriah di majlis Dong Zong

Posted: 17 Feb 2013 10:44 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] - 
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima sambutan yang lebih meriah daripada penyokong Pakatan Rakyat berbanding perdana menteri yang turut hadir ke rumah terbuka anjuran Dong Zong hari ini.

Datuk Seri Najib Razak diraikan dengan tarian singa oleh tuan rumah namun ketibaan Anwar sejam kemudian disambut dengan tepukan dan sorakan bergemuruh serta laungan 'Reformasi' oleh penyokong Pakatan di majlis itu.

Beberapa orang daripada mereka juga dilihat mengibarkan slogan 'I Love New PM Anwar (Saya Sayang PM Baru Anwar)' di majlis yang dihadiri kira-kira 5,000 orang itu.
NONESlogan tersebut diolah daripada slogan 'I Love PM (Saya Sayang PM)' yang diedarkan di majlis tersebut untuk menyambut ketibaan Najib sebelum itu.

Penyokong tersebut menambah perkataan "new" dan "Anwar" pada slogan yang diedarkan untuk meraikan Najib itu dengan menggunakan pena dakwat hitam.

Salah seorang individu bertanggungjawab, Jimmy Wong Chee Wai, 34, berkata beliau berbuat demikian untuk menunjukkan sokongannya kepada Anwar, yang diyakininya sebagai bakal menjadi perdana menteri selepas pilihan raya umum akan datang.

Beliau berharap ketibaan tahun tahun baru Cina ini juga membawa maksud bahawa perdana menteri akan datang bukan lagi dari BN.

"Beliau (Anwar) sepatutnya jadi PM kita selepas ini," kata beliau yang hadir dengan memakai baju-T BERSIH.

Najib yang tiba lebih awal daripada Anwar tidak membuat sebarang ucapan atau memberikan kenyataan kepada media walaupun ini merupakan kunjungan bersejarah sebagai perdana menteri pertama yang hadir ke majlis Dong Zong.

Najib beredar selepas meluangkan masa selama kira-kira 45 minit untuk menikmati hidangan, menyaksikan persembahan, menyertai acara menggaul yee sang dan menulis kaligrafi.

Pengerusi Dong Zong, Dr Yap Sin Tian pula, yang tidak membuat ucapan sewaktu kehadiran Najib, mengambil peluang untuk berucap sewaktu Anwar berada di majlis itu.

Dalam ucapannya, beliau antara lainnya merayu agar "rakan" Dong Zong terus menyokong usaha yang dijalankan pertubuhan berkenaan.

"Kita dalam tahun baru ini semuanya akan berubah. Jadi di sini saya harap semua rakan-rakan sokong Dong Zong sampai mencapai kita punya matlamat," kata Yap.

Yap yang berucap dalam bahasa Melayu itu turut menyampaikan penghargaan kepada Najib kerana sudi hadir ke majlisnya.

Tindakan Yap yang menyebut nama Najib itu bagaimanapun disambut dengan laungan "boo" oleh para penyokong Pakatan.

Kumpulan sama turut melaungkan "Reformasi" sekali lagi sewaktu Anwar beredar daripada majlis tersebut.
Hadirin yang menikmati hidangan secara lambak sejak ketibaan Najib juga mula beransur-ansur meninggalkan majlis sebaik sahaja Anwar beredar.

Turut bersama Anwar pada majlis tadi adalah penasihat DAP, Lim Kit Siang, naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, dan ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai, serta presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah.

MALAYSIAKINI/-

Umur kian singkat, ajal makin dekat

Posted: 17 Feb 2013 10:41 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

MASA bergerak begitu pantas. Dalam diam kita sudah memasuki tahun baru Masihi 2013. Ia menandakan usia kita kian berganjak dan semakin tua.

Apabila tahun baru menjelma, pasti ramai bersemangat dengan azam baru masing-masing. Apabila 'wish' selamat tahun baru, soalan wajib selepas itu pastinya "Apa azam untuk tahun baru?"

Nak berazam perlu tunggu tahun baru saja ke? Setahun ada 365 hari manakala tahun itu juga adaah himpunan antara hari. Dari hari-hari itulah menjadi setahun.

Jadi azam tahun baru sebenarnya mesti diukir setiap hari. Jika azam sekadar sebutan dan hanya rutin serta pakej sambutan tahun baru saja, sudah tentu tidak ke mana.

Paling tidak hangatnya sekadar hangat-hangat tahi ayam saja. Berazam macam nak rak tapi apabila sampai tahun baru yang seterusnya, satu azam pun tidak tercapai lagi.

Selepas itu, pandai-pandai saja buat azam baru. Setiap hari, setiap waktu umur kita akan bertambah sama ada memasuki tahun baru atau tidak.

Hayat kita tetap bertambah singkat dan ajal semakin dekat. Setiap kita disuruh berazam ke arah yang lebih baik, sama ada menjelang atau belum tahun yang baru.

Itulah kehidupan dan jiwa seorang Muslim. Masa tidak selalu menunggu kita.
Kebaikan jangan ditangguh, keburukan jangan ditanggung. Jangan menunggu tahun baru untuk berubah kepada yang lebih baik.

Jangan menunggu tahun baru untuk meninggalkan keburukan. Itulah fenomena hidup kita seharian. Hijrah sudah tak jadi gah sehebat sejarahnya.

Baca sejarah tapi hilang ceritanya atau rohnya. Jadi sempit dan apabila sudah jadi sempit, kefahaman pun mula mengecil dan apabila kefahaman mengecil, penghayatan pun makin menguncup, hasilnya hijrah tinggal sejarah.

Ramai yang gagal mencapai azam kerana mereka tidak mempunyai kesungguhan dan beranggapan azam itu tidak penting.

Ada juga yang menetapkan azam yang terlampau banyak sehingga tidak sempat untuk dicapai pada tahun itu.

Azam perlu dibuat secara berperingkat. Selesai satu azam, buat azam baru pula. Sepatutnya tahun baru dijadikan sebagai kayu pengukur kepada apa yang dilalui sepanjang setahun.

Berdasarkan apa yang berlaku sepanjang tahun, mudahlah untuk merancang perkara lebih baik untuk tahun seterusnya. Berusaha berubah kepada yang lebih baik perlu menjadi matlamat Muslim setiap masa.

Sesiapa yang hidupnya hari ini tidak berubah menjadi lebih baik daripada semalam, bermakna mempersia-siakan peluang hidup pada hari sebelumnya.

Begitu juga pada azam, tidak perlu menunggu saat tibanya tahun baru. Lakukanlah segera kerana usia tidak akan menanti kita. Perkara yang paling hampir pada diri kita adalah kematian.

Untuk berubah, demi azam baru, di sini mari sama-sama kita berkongsi tip bagaimana hendak laksanakan azam yang kita pasang selama ini.

Mulalah dengan mengubah diri sendiri supaya anda menjadi lebih yakin dengan diri anda sendiri. Orang lain juga akan lebih yakin dengan diri anda.

Mana mungkin jika anda mahu mengajak orang lain berubah sedangkan diri anda sendiri masih berada pada takuk lama. Nanti orang akan cakap yang anda seorang yang cakap tidak serupa bikin. Cakap pandai tapi buat sendiri tak pandai.

Mula melakukan perubahan secara perlahan-lahan. Tidak dinafikan sememangnya sukar untuk terus berubah dalam masa singkat atau dalam tempoh sekelip saja.

Jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah anda akan dapat berubah seperti apa yang anda inginkan. Walaupun perlahan, anda akan dapat mengalami perubahan yang besar dalam diri.

Lakukan perubahan pada masa sekarang juga. Jangan bertangguh untuk tempoh yang lebih lama lagi. Ini kerana semakin lama anda bertangguh untuk berubah maka ia akan menjadi semakin melarat dan semakin susah untuk melakukannya.

Perkara yang kecil akan jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan. Jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa akan datang.

Berusaha untuk berubah dengan niat yang ikhlas dan lakukannya dengan bersungguh-sungguh. Anda perlu memaksa diri anda untuk berubah dengan sepenuh hati. Jika diri anda tidak dipaksa, anda seolah-olah memanjakan diri anda untuk berubah.

Nafsu anda juga akan menjadi semakin degil jika tidak dipaksa. Kawal nafsu anda dan jangan biarkan nafsu yang mengawal diri.

Apabila anda berjaya melakukan perubahan dalam diri maka anda perlu mengulangi perubahan itu sehingga ia menjadi sebati dengan diri. Jika perubahan hanya dibiarkan begitu sahaja, anda hanya akan berjaya untuk berubah seketika dan selepas itu akan kembali kepada takuk lama.

Oleh itu, jangan sia-siakan perubahan yang anda lakukan. Anda perlu sentiasa melakukannya.

Kesimpulannya, kita perlu berubah untuk menjadi orang yang lebih baik kerana ia sangat dituntut dalam Islam. Tapi jangan pula berubah kerana disebabkan orang lain.

Kita perlu ikhlas untuk berubah demi kebaikan diri anda sendiri. Selepas itu bolehlah mengajak orang lain untuk berubah sama. Jika dilakukan dengan niat dan cara yang betul, insya-Allah orang lain akan dapat berubah seperti yang diharapkan.

Kita juga mendapat ganjaran pahala jika berjaya mengajak orang lain berubah. Cuma awas berubah jangan jadikan ia upacara bermusim berubah dan beristiqamah sehingga menemui Allah.

Sesungguhnya Allah menciptakan hidup dan mati itu untuk menguji siapakah yang paling baik amalannya.

METRO/-

Nasi pedas berdarah

Posted: 17 Feb 2013 10:36 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Akibat berang nasi goreng dimakannya terlalu pedas, seorang lelaki dipercayai tergamak menetak saudara kembarnya sendiri menggunakan sabit dalam kejadian di sebuah rumah di Kampung Tebong, Kuala Sungga di sini, kelmarin.

Difahamkan, dalam kejadian kira-kira jam 8.30 malam, mangsa, B Vellakumar, 28, yang memasak nasi goreng parah di kepala dan badan akibat ditetak lelaki berusia 28 tahun itu.

Ketika kejadian, mangsa sedang memasak nasi goreng untuk makan malam di dapur sebelum suspek dikatakan datang menjamah nasi berkenaan.

Dakwa Vellakumar yang juga tukang paip, saudara kembarnya yang dipercayai berada di bawah pengaruh alkohol itu masuk ke dapur dan memberitahu perutnya lapar lalu mengambil pinggan sambil bersiul.

"Sebaik selesai masak, dia (suspek) datang ke dapur mengambil pinggan lalu mencedok nasi goreng itu sebelum terdengar dia merungut di luar rumah dan mendakwa nasi berkenaan terlalu pedas.

"Saya bagaimanapun tidak mengendahkannya dan terus menuju ke ruang tamu sambil bersembang dengan abang ipar berusia 27 tahun yang sedang berehat.

"Tidak lama kemudian, dia tiba-tiba menjerit kuat memaklumkan nasi dimasak pedas dan saya terus ke arahnya sambil berkata 'kalau tak nak pedas, masak sendiri," katanya ketika ditemui di sini, kelmarin.

Menurutnya, suspek yang berang kemudian meluru ke arahnya lalu melibas sabit tepat mengenai kanan kepala selain pipi kiri dan bahu kanannya.

"Belum sempat memalingkan muka ke belakang, dia datang melibas sabit dan menetak di kepala hingga menyebabkan mata berpinar melihat darah mengalir dan gagal mengawal keseimbangan badan.

"Sambil menekup kepala yang cedera, dia dilihat mencampakkan sabit itu di sekitar rumah sebelum melarikan diri meninggalkan saya terbaring menahan kesakitan," katanya.

Vellakumar berkata, abang iparnya kemudian datang memapah dirinya masuk ke dalam kereta untuk dibawa ke hospital sebelum pengsan ketika dalam perjalanan.

"Abang ipar yang panik kemudian menghubungi talian kecemasan sebelum ambulans tiba dan membawa saya ke Hospital Tampin sebelum dirujuk ke Hospital Tuanku Jaffar Seremban (HTJS)," katanya yang kesal dengan tindakan saudara kembarnya itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin ketika dihubungi berkata, suspek yang bersenjatakan sabit dipercayai menetak mangsa bertubi-tubi sebelum melarikan diri.

"Polis sedang memburu suspek yang dipercayai masih bersembunyi di sekitar daerah ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan," katanya.

METRO/-

63 terbunuh serangan bom di pasar Pakistan

Posted: 17 Feb 2013 10:30 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

QUETTA - Sebutir bom yang disasarkan terhadap penduduk Syiah di sebuah pasar di barat daya Pakistan meragut sekurang-kurangnya 63 nyawa kelmarin termasuk wanita dan kanak-kanak, kata beberapa pegawai. 

"Seramai 180 orang cedera dalam letupan itu dengan kebanyakan mangsa terdiri daripada komuniti Syiah," kata ketua polis di sini, Zubair Mehmood.

Menurutnya, bom yang dipasang di dalam sebuah tangki air itu meletup di bandar Hazara, pinggir bandar raya ini, dalam wilayah Baluchistan sekitar pukul 6 petang (waktu Pakistan).

Zubair berkata, tangki air berisi bahan letupan itu diletakkan berhampiran sebatang tiang bangunan dua tingkat yang runtuh ekoran letupan kuat.

"Kami khuatir beberapa orang masih terperangkap dalam timbunan runtuhan. Kerja-kerja menyelamat sedang dilakukan tetapi peluang mereka selamat tipis," ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang pegawai kanan polis, Wazir Khan Nasir berkata, pengeboman tersebut merupakan serangan antara mazhab.

Seorang jurucakap kumpulan militan Sunnah yang diharamkan di Pakistan, Lashkar-e-Jangvi mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan kejam itu.

Baluchistan yang bersempadan dengan Iran dan Afghanistan semakin dihimpit keganasan antara pengikut Sunnah dan Syiah.

Satu perlima daripada 180 juta penduduk Pakistan terdiri daripada pengikut Syiah. - AFP

Pertandingan memancing tawar 50,000 euro

Posted: 17 Feb 2013 10:28 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -
 
VILJANDI – Sebuah tasik beku menjadi gelanggang ribuan kaki pancing mencuba nasib mereka untuk merebut hadiah cepumas 50,000 euro (RM254,706) dalam satu pertandingan memancing di sini, selatan Estonia kelmarin.

Acara lumayan dikenali sebagai Festival Gold Fish Estonia yang diadakan di Tasik Viljandi itu disertai oleh 6,500 pemancing.

Namun, pihak penganjur berkata, tiada peserta yang berjaya menangkap ikan yang ditanda dengan hadiah cepu mas tersebut pada acara kali ini. 

Pada minggu lalu, pihak penganjur melepaskan sejumlah 130 ekor ikan bertanda ke dalam tasik tersebut untuk festival tahunan itu.

Untuk memenangi hadiah cepu emas, peserta perlu menangkap sekurang-kurangnya 17 ekor ikan bertanda daripada tiga jenis berbeza dan ikan cepu emas tersebut.

Seorang pelajar kejururawatan berusia 28 tahun, Merike Maetaga memenangi pertandingan kali ini apabila dia menaikkan seekor ikan bertanda yang bernilai 3,000 euro (RM12,347). – Agensi

Polis Mesir dapat pistol baharu

Posted: 17 Feb 2013 10:25 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

KAHERAH - Kementerian Dalam Negeri Mesir semalam bersetuju membeli 100,000 pucuk pistol 9mm baharu selepas anggota polis berpangkat rendah mengadakan tunjuk perasaan menuntut senjata yang lebih baik untuk mempertahankan diri mereka. 

Pengumuman itu menamatkan tunjuk perasaan selama lima hari melibatkan beribu-ribu anggota polis.
Ia juga dilihat bakal mencetuskan provokasi daripada kumpulan hak asasi manusia dan aktivis yang mendakwa polis menggunakan senjata api ke atas penunjuk perasaan yang tidak bersenjata.
Sejak tiga minggu lalu, kira-kira 70 orang penunjuk perasaan maut. 

Seorang pegawai keselamatan memberitahu, keputusan membeli pistol baharu itu dibuat selepas mengkaji rungutan anggota polis yang tidak mampu mempertahankan diri apabila berlakunya serangan ke atas pusat keselamatan dan balai polis. Mereka juga diserang sewaktu demonstrasi. 

Kolonel polis yang telah bersara, Ihab Youssef berkata, anggota polis berpangkat rendah, dikenali sebagai afrad dan omana dibenarkan untuk membawa senjata ketika bertugas. 

Mereka kemudian perlu memulangkan senjata tersebut selepas waktu kerja. 

Namun, mereka kini menuntut supaya boleh membawa senjata sepanjang masa. "Keadaan akan menimbulkan masalah kerana mereka tidak terlatih dan tidak tahu menggunakan senjata ini. Lebih buruk lagi jika polis boleh menjadi samseng selepas tamat waktu kerja," kata Youssef.
Anggota polis mahukan gaji tinggi dan kondisi kerja yang lebih baik. 

Mereka juga kecewa kerana polis boleh dibicarakan di mahkamah tentera.
Selain pistol, kementerian sama turut bersetuju untuk mengkaji kenaikan pencen, jumlah rumah, hospital dan klinik untuk kegunaan anggota polis di seluruh Mesir. - Agensi


Bekas Exco agama edar barangan judi

Posted: 17 Feb 2013 10:20 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Bukan nak mengaibkan tetapi sekadar mendedah watak dan wajah sebenar pemimpin UMNO.
Rakaman gambar ADUN Sementa,merangkap mantan Exco Hal Ehwal Agama Islam, Kerajaan Negeri Selangor,  Dato' Rahman Palil, mengagih-agihkan sumbangan kepada rakyat miskin di DUN Sementa yang ditaja oleh syarikat judi terkemuka negara, Sports Toto telah menjadi buah mulut dan kini tersebar luas dengan ligatnya di dalam siber.

Masakan Rahman Palil tidak tahu Sports Toto adalah syarikat yang menjalankan aktiviti perniagaan judi.

HARAKAH/-

Azab jatuh lubang lumpur

Posted: 17 Feb 2013 10:19 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

pix_topright

Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun terpaksa menanggung kesakitan kira-kira satu jam selepas kaki kanannya terperangkap dalam lubang lumpur dalam kejadian di Taman Mawar, dekat Salak Tinggi, Sepang, petang kelmarin.

Mangsa dikatakan sedang bermain dengan beberapa rakannya berdekatan lokasi kejadian sebelum terjatuh dan masuk ke dalam lumpur itu, kira-kira jam 5.30 petang itu.

Akibatnya mangsa terperangkap di dalam lubang sedalam 0.5 meter itu sebelum dibantu rakan-rakan, namun usaha mereka tidak berjaya memaksa mereka meminta tolong penduduk kampung yang menghubungi pihak bomba.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor Mohd Sani Harul berkata, pihaknya menerima panggilan jam 5.55 petang sebelum tiba di lokasi kejadian beberapa minit kemudian.

"Ketika sampai kami dapati kaki kanan kanak-kanak lelaki itu terperangkap dalam lubang lumpur hingga paras lutut menyebabkan pihak bomba terpaksa mengorek lubang terbabit.

METRO/-

‘Dendam todak’

Posted: 17 Feb 2013 10:17 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

pix_topright
"Mungkin ikan todak ini dendam dengan saya kerana bapa tiri saya pun orang panggil 'Hashim Todak' kerana zaman mudanya suka memburu ikan todak untuk dimakan setiap kali turun ke laut," kata nelayan Telok Kemang, Abu Bakar Bachik, 57, yang cedera ditusuk ikan todak di bahagian perut ketika menjaring ikan berhampiran sebuah resort di Batu 7 di sini, awal pagi Isnin lalu.

Menurut Abu Bakar, ayah tirinya itu berhenti menjadi nelayan kira-kira 20 tahun lalu.

"Setahu saya, sepanjang ayah menjadi nelayan dan memburu ikan todak, tidak pernah dia diserang ikan ini," katanya ketika ditemui di Jeti Nelayan, dekat sini, semalam.

Dia yang lebih dikenali sebagai Pak Abu berkata, ketika kejadian jam 3 pagi itu dia dan rakannya, Rosli Abd Manap, 55, melalui kawasan berhampiran resort itu.

Katanya, dia memandu bot manakala Rosli duduk di tengah bot hampir dengannya.

"Tiba-tiba saya nampak kelibat ikan todak 'terbang' dan terus menusuk perut sebelah kiri dan hampir mengenai pusat. Saya rasa macam kena tumbuk dan terkejut dengan kejadian yang berlaku begitu pantas.
"Ikan todak lebih satu meter itu kemudian melompat ke laut. Saya ketika itu memakai dua lapis baju belum berasa sakit, sebelum darah mengalir membasahi baju dipakai.

METRO/-

Pemuda pastikan 17,000 pekerjaan terhasil

Posted: 17 Feb 2013 10:15 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -KUALA TERENGGANU: Pemuda PAS Terengganu akan memastikan rancangan untuk melahirkan 17,000 peluang pekerjaan di Terengganu akan menjadi kenyataan.

Ketuanya, Mohamad Nor Hamzah (gambar) berkata, Pemuda PAS akan menggunakan segala sumbernya untuk mempastikan cadangan yang dibuat melalui manisfesto PAS Terengganu itu menjadi kenyataan.

"Kita akan mempastikan segala sumber yang kita ada dari segi pemikiran dan kepakarannya digunakan sepenuhnya untuk menjayakan rancangan ini," kata Mohamad Nor kepada Harakahdaily.

PAS Terengganu sebelum ini mengemukakan manifesto 10 perkara untuk dilaksanakan termasuk menghasilkan 17,000 peluang pekerjaan kepada rakyat negeri itu.

Ia dibentangkan dalam seminar manifesto PAS Terengganu yang turut disertai oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang juga Anggota Parlimen Marang.

"Dengan segala perancangan yang kita buat jika kita memerintah nanti, saya yakin kita berjaya menyediakan 17,000 peluang pekerjaan itu," kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dr Alias Abdul Razak.

Antara perkara yang dirancangkan di Terengganu, katanya, adalah membina lebuhraya persisiran pantai Terengganu dari Kemaman sehinggalah ke Besut.

Di samping mempercepatkan perjalanan dan mobiliti barangan, ia juga bertujuan meningkatkan industri agro tourism Terengganu melalui barangan kraf tempatan.

Menurut Mohamad Nor yang merupakan Adun Bukit Payong, pihaknya sudah beberapa kali membuat perbincangan mengenai perkara itu.

"Kita ada arkitek terkenal Raja Baharin untuk membuat rekabentuk terbaik, kita ada jurutera yang hebat dan kita juga ada ahli perniagaan yang baik untuk merancang perkara ini," katanya.

Di samping pembangunan fizikal, bandar-bandar lestari akan diwujudkan sepanjang lebuhraya ini untuk memasarkan produk Terengganu di sepanjang lebuhraya ini.

Sekurang-kurangnya lima hentian R & R pelancongan akan dibina sepanjang lebuhraya ini.

"Kalau R & R Plus, orang ramai hanya berhenti sekejap sahaja, kita akan jadikan R & R kita pusat pelancongan yang lengkap dengan kemudahan untuk menikmati keindahan pantainya yang cantik dan pusat pemasaran produk tempatan.

"Misalnya Sata terkenal di Kuala Kemaman. Kita akan pastikan satu R & R di Kemaman akan penuh dengan produk ini," katanya.

Selain itu, lemang di Kijal, keropok di Marang, kraf tangan di Rusila, ikan celup tepong di Setiu akan menjadi produk-produk penting untuk dipasarkan R & R pelancongan ini.

"Kalau di Jepun terkenal dengan satu daerah satu produk, kita akan perkenalkan satu R & R pelancongan satu produk," kata Mohamad Nor.

Di samping itu, kata Mohamad Nor, R & R ini akan menghasilkan pusat pertumbuhan baru di sekitarnya dan akan digunakan untuk memajukan industri pendidikan termasuk di Bukit Kor, Marang.

HARAKAHDAILY/-

Utusan diarah mohon maaf, bayar pampasan kepada Azan

Posted: 17 Feb 2013 10:05 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Akhbar Utusan Malaysia diarah memohon maaf secara terbuka dan membayar pampasan kepada Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail ekoran laporan fitnah.

Keputusan itu dibacakan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dalam kamar pada jam 10.00 pagi ini, lapor Keadilan Daily. (Gambar: Azan bersama peguam.)

Permohonan maaf tersebut perlu disiarkan di akhbar kawalan Umno itu dalam masa tujuh hari bermula hari ini.

"Utusan sedia membayar gantirugi dan permohonan maaf seperti yang dituntut sebelum ini. Jumlah pampasan tak dapat kita sebut kerana dalam surat penghakiman, mahkamah meminta supaya ia tidak diberitahu umum," jelas Azan, diwakili peguam, A Vasudevan.

Mengulas kemenangan itu, Azan mengingatkan etika pemberitaan perlu telus dan tepat.

"Pengamal media perlu kembalikan integriti berita mereka, terutama media arus perdana yang ketika dulu sangat tinggi integritinya, tetapi sekarang terlalu terpengaruh memainkan peranan sebagai penyokong kuat kerajaan," katanya kepada Keadilan Daily.

Pengerusi PKR Terengganu itu memfailkan saman fitnah berjumlah RM29 juta terhadap editor, Zulkiflee Bakar dan Utusan pada April 2010 ekoran penyiaran artikel bertarikh 6 Mac yang mendakwa beliau keluar PKR dan turut meletakkkan gambarnya bersama ahli politik yang keluar sebelum itu.

Pada 8 Mac 2010, Utusan sekali lagi menyiarkan berita kononnya Azan tidak keluar PKR tetapi meletak semua jawatan termasuk sebagai Timbalan Pengerusi PKR Terengganu dan Pengerusi Biro Keahlian Negeri ketika itu.

Kejayaan negeri bukti PR mampu tadbir negara

Posted: 17 Feb 2013 08:06 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -SUBANG JAYA: Kejayaan menerajui empat buah negeri membuktikan Pakatan Rakyat (PR) mampu mentadbir negara dengan lebih baik.

Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali memberitahu rakyat perlu melihat kejayaan PR di setiap negeri yang dimenangi, ia merupakan contoh terbaik bagi membuktikan PR mampu memerintah Putrajaya.

"Di Selangor bagaimana kita berjaya memperolehi sebanyak RM2.5 bilion sepanjang lima tahun pemerintahan PR.

"Awal pengambilalihan kerajaan dari Barisan Nasional (BN) hanya sekitar RM400 juta sahaja yang disimpan oleh mereka," ucap beliau pada Majlis Makan Malam Demi Rakyat di sebuah hotel di sini, malam tadi.

Tambah Ahli Parlimen Gombak lagi, kejayaan itu adalah kerana sistem yang diamalkan oleh PR yang tidak menjadikan rasuah sebagai agenda utama dalam segala urusan pentadbiran.

Azmin yang turut menyatakan 2013 adalah merupakan tahun yang amat penting membuat keputusan kepada masa depan negara.

"2013 adalah masa yang terbaik untuk buat perubahan, saya berani nyatakan tindakan yang kita ambil ini akan mengembalikan Malaysia kepada sebuah negara yang lebih baik," sambung beliau lagi.

Tambah beliau lagi, PR sudah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi pilihanraya dan hanya menunggu Perdana Menteri mengumumkan pembubaran parlimen sahaja.

Kata beliau lagi, kesediaan PR bagi menghadapi pilihanraya ini adalah kerana dukungan rakyat yang mahukan perubahan agar Barisan Nasional dikalahkan.

"Saya ingin menyatakan pada pilihanraya kali ini kita bukan sahaja ingin merubah kerajaan tetapi juga kepada sebuah sistem yang telah usang tidak lagi relevan pada masa depan negara dan rakyat.

"Kita akan menyaksikan satu sejarah dalam negara ini apabila BN akan akhiri pemerintahan mereka dan rombakan dilakukan pada sistem yang usang," jelas beliau.

Azmin yang sedar BN akan melakukan apa sahaja untuk memastikan mereka terus memerintah, namum yakin dengan perjuangan yang dilakukan oleh rakyat pasti segalanya dapat diatasi.

Jika Johor dapat ditawan bonus kepada Pakatan

Posted: 17 Feb 2013 07:57 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


SUBANG JAYA: PAS berkeyakinan bahawa Pakatan Rakyat (PR) dapat menawan 12 kerusi Parlimen di Johor pada Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13) nanti. 

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menjelaskan perkara tersebut ketika menghadiri Majlis Makan Malam Demi Rakyat di sebuah hotel di sini, malam tadi.

Beliau turut memberitahu, selain daripada 12 kerusi Parlimen yang bakal dimenangi, jika Johor dapat ditawan ia merupakan bonus kepada PR.

"Saya pasti kita dapat melumpuhkan Barisan Nasional (BN) di Johor, setakat malam ini PR akan dapat menumbangkan BN di 12 kerusi parlimen.

"Saya tidak mahu cakap besar kalau PR dapat memerintah Johor ia merupakan bonus kepada kita, yang pasti 12 kerusi dapat kita tawan," ucap beliau di hadapan 1,000 orang yang hadir.

Salahuddin memberitahu jika beliau mementingkan kedudukan dan pendapatan bulanan  setiap bulan, beliau boleh untuk terus mempertahankan kerusi di Kubang Kerian.

Namun, ujarnya demi untuk mengembalikan kesejahteraan rakyat Johor perkara tersebut dikorbankan semuanya.

"Saya boleh minta untuk kekal di Kubang Kerian kalau saya mahu mendapat balik elaun dan gaji saya.

"Tetapi saya lupakan itu semua yang penting balik ke Johor dan robohkan kubu Umno untuk ke Putrajaya, ini kepentingan rakyat dan masa depan negara," kata beliau lagi.

Tambah beliau lagi, walaupun ada pemimpin Umno menyatakan tindakan beliau kembali ke Johor umpama menbunuh diri, tetapi perkara tersebut tidak mematah semangat.

"Tunggu saya balik dan kita lihat siapa bunuh siapa pada PRU13 nanti," tegasnya.

Jelas beliau, walaupun usia masih muda, namun PAS, PKR dan DAP dapat membuktikan PR berada pada satu posisi untuk memberi kebaikan kepada rakyat.

Beliau yakin, perpaduan yang ditunjukkan di dalam PR serta sokongan rakyat akan menghasilkan satu kemenangan yang besar pada PRU13 nanti.


harakahdaily/-


Terkapai-kapai 10 minit

Posted: 17 Feb 2013 07:53 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Fatimah berkata, dia yang dalam perjalanan ke Kuala Besut, Terengganu, sebelum kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, terpaksa berpatah balik ke Kota Bharu apabila dikejutkan dengan berita itu yang dimaklumkan anak kedua, Mohd Afiq, 16.

Katanya, dia sempat melihat anaknya itu berehat di rumah di Taman Uda Murni dan Mohd Arif tidak memberitahu mahu keluar dengan rakannya.

"Setiba di tempat kejadian, saya melihat anggota bomba dan penyelamat sedang mencarinya," katanya.

Mohd Arif yang juga bekas pelajar Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) Kota Bharu dikatakan terjatuh ke dalam sungai itu ketika melalui pelantar besi pembinaan Jambatan Kedua Sultan Yahya Petra dengan menaiki motosikal.


Dia melalui kawasan itu bersama dua lagi rakan yang berjalan kaki melintasi pelantar besi itu menuju ke arah Pasir Pekan, Tumpat.

Mohd Arif mengikuti pengajian dalam jurusan pelancongan di kolej terbabit dan dijangka melanjutkan pengajian ke sebuah kolej di Kuala Lumpur awal Mac depan.

Rakan mangsa, Nelly Nurshafira Md Ghazali, 20, berkata sebelum kejadian sebuah kereta melalui pelantar itu menyebabkan Mohd Arif cuba mengelak tetapi tiba-tiba kaki Mohd Arif terperosok ke dalam ruang antara besi pelantar itu dan terjatuh ke dalam sungai dalam keadaan masih memakai topi keledar.

"Saya yang berpaling ke belakang tergamam melihat dia terjatuh dan tidak tahu apa perlu dilakukan.

"Dia terkapai-kapai selama kira-kira 10 minit. Saya menghubungi polis dan ambulans," katanya.


Sementara itu, Pegawai Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, Zainal Fitri Hussin berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 5.40 petang kelmarin.


Katanya, seramai 35 anggota bomba, bomba sukarela, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) melakukan gerakan mencari mangsa.


"Hari ini (semalam) kita meneruskan operasi mencari di sepanjang sungai sehingga ke Kuala Besar, Pantai Cahaya Bulan," katanya.


Sehingga jam 6 petang semalam, mangsa belum ditemui.

metro/-

Najib abai rakyat Pahang, loji ada air bersih tiada

Posted: 17 Feb 2013 06:00 PM PST

7 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -(Krisis air di Pahang hanya dilaporkan dalam media sosial dan ditutup oleh media tradisional Umno)


TEMERLOH: Serupa tapi tak sama. Krisis sama, lokasi tidak serupa. Satu krisis berlaku di war-war berlaku sebuah negeri pentadbiran Pakatan Rakyat, manakala satu lagi krisis berlaku di negeri asal Perdana Menteri, Pahang.Namun, krisis air yang dialami Selangor penghujung tahun lalu mendapat liputan yang begitu meluas di media massa, khususnya arus perdana.Terbentanglah di depan mata, kononnya pentadbiran Pakatan Rakyat di Selangor begitu lemah dalam menguruskan sumber air.Sayangnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, terlepas pandang negeri kelahirannya sendiri berhubung isu air ini.Ketika beliau ghairah berjanji untuk memberikan bekalan air bersih untuk rakyat Kelantan, Najib terlupa terdapat beberapa kampung, khususnya di gugusan Bera yang menghadapi krisis air.Jika di Kelantan, isu yang dimainkan ialah bekalan air bersih, sebaliknya di Bera ada penduduk yang langsung tidak menerima bekalan air ketika waktu puncak.Khususnya di Felda Gugusan Bera yang meliputi Mayam, Purun, Bukit Mendi, Kumai sering menghadapi masalah bekalan air terputus, khususnya menjelang musim perayaan.Masalah tersebut menyebabkan ada di kalangan anak-anak penduduk terbabit enggan pulang bercuti ke kampung.Bayangkan, ketika musim perayaan seperti bulan puasa atau hari raya, penduduk kampung berkenaan menghadapi masalah sedemikian.Sedangkan, ketika musim perayaanlah penggunaan air meningkat apabila ahli keluarga pulang ke kampung halaman, selain dikunjungi sanak-saudara.Masalah bekalan air di Bera ini sudah berlanjutan bertahun-tahun, biarpun Jabatan Bekalan Air Pahang (JBAP) telah diswastakan menjadi Perbadanan Air Pahang Berhad (PAPB).Selain di kawasan felda tersebut, beberapa kampung tradisi di sekitar itu turut mengalami masalah serupa, iaitu di Kampung Kuala Triang, Kampung Batu Papan, dan Kampung Seberang Guai.Sedangkan, kedudukan kampung-kampung tersebut bersebelahan dengan Sungai Pahang, selain loji air yang sepatutnya mampu menampung keperluan penduduk.

Yang DiPertua PAS Bera, Ustaz Sulaiman Mohd berkata segala kesukaran ini berpunca dari kegagalan PAPB yang tidak menyelenggara sistem pam air yang rosak.Biarpun urusan air telah diswastakan, tiada sebarang penambahbaikan berikutan penswastaan tersebut, sebaliknya terus berlanjutan sehingga hari ini.Lantaran itu, Sulaiman berkata Najib sepatutnya tidak wajar mencemuh negeri orang lain, sedangkan di negerinya sendiri mengalami krisis air."Ketika Najib sibuk menjanjikan bekalan air yang bersih di Kelantan, itupun jika menang pilihan raya, dia terlupa dan mungkin tidak tahu kebanyakan rakyat negerinya sendiri menghadapi masalah air yang lebih teruk," tegas beliau ketika dihubungi Wadah.


Malah, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob turut mengakui keadaan tersebut, hingga mendesak semua wakil rakyat di Pahang menyerahkan senarai kawasan yang terlibat untuk tindakan susulan.


Selain di Bera, masalah krisis air turut mengganggu penduduk sekitar Kuantan, Temerloh, Jerantut dan juga Rompin. Ada ketikanya, gangguan bekalan air yang melanda Pahang bukan hanya satu hari, malah ada yang berlarutan hingga enam bulan.Kesimpulannya, setelah 55 tahun merdeka, negeri Pahang terus dirundung masalah air yang tidak pernah selesai, sekalipun kerajaan yang memerintah adalah Barisan Nasional.Walaupun ia merupakan negeri Perdana Menteri sendiri, malah pernah meluluskan peruntukan RM10 juta untuk menaik taraf loji air Batu Sawar ketika pilihan raya kecil (PRK) Kerdau, namun masalah air tidak pernah kunjung selesai.

harakahdaily/-

Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah

Posted: 17 Feb 2013 09:42 PM PST

Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah


Parlimen Dan DUN Sabah Perlu Sidang Tergempar

Posted: 17 Feb 2013 06:04 PM PST

KUALA LUMPUR: Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah perlu mengadakan persidangan tergempar sekirannya Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein tidak mampu memelihara kedaulatan Sabah dan Malaysia serta hak dan keselamatan rakyat Sabah.

Demikian pandangan Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang dalam satu kenyataan, semalam.

Ketua Parlimen DAP itu merujuk Malaysiakini telah memetik laporan Ahad Philippine Daily Inquirer bahawa meskipun penguasa Malaysia mengisytiharkan berakhirnya rundingan dengan lebih daripada 100 orang rakyat Filipina bersenjata yang mendarat di Sabah awal minggu ini dan berkata mereka akan dihantar pulang, ketua kumpulan itu bertegas mereka tidak akan berganjak.

Katanya, ia telah memburukkan nama Kementerian Dalam Negeri memandangkan kesabaran dan keyakinan rakyat Sabah dan Malaysia terhadap kemampuan Hishammuddin untuk menyelesaikan kebuntuan di Lahad Datu dengan segera dan aman semakin tipis, terutamanya Menteri Dalam Negeri lebih berminat dan sibuk bermain politik menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 berbanding fokus terhadap isu keselamatan melibatkan rakyat dan negara, seperti:
  • Cuba mengiyakan "kisah yang sukar dipercayai" bahawa nyawa Perdana Menteri  Datuk Seri Najib Razak dan bintang K-Pop Korea Psy diancam ketika pesta Tahun Baru Cina Barisan Nasional di Pulau Pinang pada Isnin lalu, sedangkan tiada bukti atau sekulmit kebenaran pun;
  • Mempertahankan penahanan dan pengusiran Senator Australia Nick Xenophon kerana memperjuangkan pilihan raya bersih dan adil di Malaysia dan mengundang kutukan seluruh dunia; dan
  • Menyebarkan penipuan tentang DAP tidak menghantar keputusan pilihan raya parti kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan walhal ia telah diserahkan sebelum Tahun Baru Cina, menimbulkan persoalan sama ada dia sedang mempersiapkan alasan untuk kerajaan UMNO/BN mengisytiharkan DAP sebagai parti politik yang haram dan tidak sah.
"Sekiranya Hishammuddin tidak mampu memberikan tumpuan menyelesaikan kebuntuan dengan pasukan bersenjata berbangsa Filipina di Lahad Datu dengan kadar segera dan aman, beliau sepatutnya biar orang lain yang lebih mampu memberikan keutamaan sewajarnya kepada isu keselamatan negara  bukannya mencipta kontroversi politik untuk melakukan tugas itu," ujarnya lagi.

Bagi Kit Siang, adalah amat malang jika Hishammuddin di dalam fikiran rakyat Malaysia, terutamanya rakyat Sabah dikaitkan dengan ungkapan 'Nero sedang main-main sementara Rome terbakar'.

PAS Negeri Sembilan

Posted: 17 Feb 2013 09:10 PM PST

PAS Negeri Sembilan


UPU Kg Bongek, DUN Kota, Parlimen Rembau

Posted: 17 Feb 2013 06:15 AM PST


UPU Kg Bongek kini sudah mula beroperasi.

Kepada mereka yang ingin menjadi Sukarelawan Petugas Pilihanraya Pakatan Rakyat DUN Kota sila hubungi Tn Hj Roni 012-2268230

Kepada mereka yang ingin menyumbang ke Tabung Pilihanraya DUN Kota sila salurkan ke akaun berikut :
Nama akaun : PAS MTD DUN KOTA
No akaun : 05-021-02-011755-8
Bank : Bank Islam Malaysia Berhad

Dapatkan maklumat terkini di Rembau Hari Ini http://rembau-hari-ini.blogspot.com

Ceramah Maulid 23 Feb 2013 Lubok China, Rembau

Posted: 17 Feb 2013 06:14 AM PST


CERAMAH MAULIDURRASUL
Tarikh : 23 Feb 2013 , Sabtu
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau
Penceramah : Ustaz Mohd Khairi Zainuddin, Mudir - SRII Tahfiz Darul Ulum , Seremban

Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir

Maklumat lanjut Sekolah Rendah Islam Integrasi Tahfiz Darul Ulum di

Tawaran Waqaf Pembinaan Pondok Moden di Seremban

Posted: 17 Feb 2013 06:13 AM PST


Tawaran Pembinaan Pondok Moden Pertubuhan Syeikh Soleh Al-Ja'fari di Kg Ismail, Ampangan, Seremban.

Objektif :
- Sebagai organisasi tarbiyah, dakwah dan pendidikan berasaskan Al Quran dan Al Hadis
- Menubuhkan Ma'had Al Imam Al-Ja'fari Li Tahfiz Al Quran Wa Tafaqquh Fiddin
- Pusat pertemuan (multaqa) dan daurah serta periwayatan hadis para ulama tempatan, nusantara dan antarabangsa
- Pusat pendidikan anak yatim & warga emas (Darul Aytam wal musinnin)

Tenaga penggerak :
Ustaz Dr Hj Shuhadak Mahmud (Ahli Jawatakuasa Fatwa N.Sembilan, Pensyarah KUIS)

Anggaran Kos Pembinaan Pondok Moden :
- Pembelian tanah : RM 250,000
- Pembinaan Pondok Moden : RM 1,250,000

Untuk sumbangan atau waqaf sila salurkan ke akaun :
Nama akaun : Pertubuhan Sahah Syeikh Soleh Al-Ja'fari Negeri Sembilan
Bank Islam ( No akaun : 05012010077775 )
CIMB ( No akaun : 05130000790108 )

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Ustaz Dr Shuhadak 012-6127551
Ustaz Mohd Amin 013-6473452

PAS Kawasan Miri

Posted: 17 Feb 2013 07:34 PM PST

PAS Kawasan Miri


Hak Penduduk Asal Dicerobohi Tanpa Ada Kad Pengenalan

Posted: 17 Feb 2013 02:55 PM PST

Berikan Hak Kerakyatan Kepada Penduduk Asal Sarawak
Baru-baru ini rombongan PAS, PKR dan DAP bersama-sama dengan penduduk asal Sarawak telah pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di Miri menuntut agar mereka diberi taraf kerakyatan yang sah sebagai warganegara Malaysia.

Rombongan PAS diwakili oleh Robby Tandang Ketua Pemuda PAS Sibuti, bersama dengan Dr Teo dari PKR dan YB Alan Ling dari DAP. Mereka telah berjumpa dengan pegawai JPN Miri ingin tahu masalah sebenar yang dihadapi oleh pribumi yang tidak boleh mempunyai kad pengenalan / MyKad. Menurut para pegawai tersebut semua keputusan bergantung dengan Kementerian Dalam Negeri, kerana mereka yang berkuasa untuk menerima atau menolak sesuatu permohonan.

Sebelum ini kami juga menerima banyak aduan dari penduduk asal di kawasan parlimen Sibuti yang mereka tidak memiliki kad pengenalan dan juga tidak memiliki surat beranak. Mereka sudah banyak kali mengadu masalah ini kepada pihak JPN di Miri tetapi sehingga kini tiada jawaban yang diberi mengapa mereka masih belum lagi dapat memiliki Mykad. Mereka juga kesal dengan sikap pihak JPN yang tidak mengiktiraf mereka sebagai warganegara Malaysia sedangkan mereka adalah penduduk asal bukannya pendatang asing.

Menurut mereka pemohonan ditolak dengan alasan mereka tidak memiliki dokumen yang lengkap serta tiada surat beranak walaupun ada diantara mereka ini sudah mendapat pengesahan dari Tuai Rumah yang mereka adalah penduduk asal di kawasan tempat mereka tinggal.

Disebabkan mereka tidak mempunyai kad pengenalan, mereka terus terpinggir dan nasib mereka lebih teruk dari pendatang tanpa izin. Mereka tidak mendapat bantuan kebajikan, BR1M dan bantuan persekolahan. Anak-anak mereka tidak dapat bersekolah dan melanjutkan pelajaran sehingga ke peringkat universiti akibat tiada kad pengenalan.

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) adalah sebuah Jabatan di bawah Kementerian Dalam Negeri. Ia bertanggungjawab dalam urusan mendaftar setiap individu seperti maklumat kelahiran, kematian, pengangkatan, perkahwinan dan perceraian. Di samping itu JPN juga bertanggungjawab dalam menentukan taraf kewarganegaraan dan seterusnya mengeluarkan dokumen identiti individu dalam bentuk kad pengenalan kepada mereka yang layak.
Sepatutnya JPN yang bertanggungjawab dalam urusan pendaftaran orang awam, turun padang berjumpa dengan rakyat tempatan yang masih belum memiliki kad pengenalan dan surat beranak terutama sekali penduduk tempatan yang tinggal jauh di pedalaman.

Ada beberapa sebab kenapa ramai penduduk asal Sarawak terlalu sukar untuk mendaftar dan memiliki surat beranak kerana faktor jalan penghubungan sukar ditembusi serta kos pengangkutan yang mahal terutama sekali yang tinggal jauh di pedalaman. Setelah sekian lama mereka menanti, mereka berharap pemohonan mereka untuk memiliki kad pengenalan mendapat pertimbangan yang sewajarnya dari pihak kerajaan dan Kementerian Dalam Negeri demi masa depan mereka dan anak cucu mereka.

Kami mengesa agar pihak Kementerian Dalam Negeri yang berkuasa dalam memberi dan  mengeluarkan dokumen identiti individu dalam bentuk kad pengenalan kepada penduduk asal Sarawak. Jangan biarkan penduduk asal Sarawak hak mereka diceroboh dan terus terpinggir dari arus pembangunan kerana mereka adalah penduduk asal yang sepatutnya diberi hak sebagai warganegara yang sah bukannya pendatang asing.

Kita mengesa agar pihak kerajaan jangan pilih bulu dalam mengatasi masalah rakyat ini.  Kita harap perkara ini dapat diselesaikan dengan segera dan kerjasama dengan pihak yang berkenaan sangat dihargai.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak

English version
Give the Citizenship Rights to the Origin inhabitants of Sarawak
Recently entourage of PAS, PKR and DAP together with the natives of Sarawak went to the National Registration Department (NRD) in Miri demanded that they be given legal status of citizenship as a citizen of Malaysia.

PAS delegation represented by Robby Tandang Sibuti PAS Youth chief, along with Dr Teo from PKR and DAP YB Alan Ling. They met with the Miri NRD officers want to know the real problems faced by indigenous that cannot have an identity card / MyKad. According to the officers all rely decision with the Ministry of Home Affairs, because those in power to accept or reject an application.

Previously we have also received many complaints from the original population of Sibuti parliamentary area that they do not have identity cards and also does not have a birth certificate.  They had many times complained about this problem to the NRD in Miri but until now no answer given why they have yet to have a MyKad.

They also expressed disappointment with the attitude of the NRD does not recognize them as citizens of Malaysia whereas they are the original inhabitants instead of immigrants.

According to them the application rejected with reason that they do not have a completed document and without a birth certificate even though some of them had received confirmation from the Tuai Rumah (Longhouse chief) that they are the original inhabitants of the area where they lived.

Because they do not have identity cards, they continue to be marginalized and their fate is worse than illegal immigrants. They do not get a welfare assistance, BR1M and school aid. Their children cannot go to school and further studies up to university level due to no identification cards.

National Registration Department (NRD) is a department under the Ministry of Home Affairs. It is responsible for managing the registers of individuals' information such as birth, death, adoption, marriage and divorce. In addition NRD also responsible in determining citizenship status and thus produce identity documents in the form of individual identification cards to those who qualify.

Supposed NRD is responsible for the registration of the public, down to the ground to meet local people who still do not have identity cards and birth certificates, especially the locals who live far inland.

There are several reasons why many of the original inhabitants of Sarawak too difficult to register and have a birth certificate because of the factor of connecting road is difficult to penetrate and expensive transportation costs, especially those who live in remote areas. After a long time they waited, they hope their application for an identity card to get due consideration from the government and the Home Ministry for their own future, their children and grandchildren.

We urge that the Home Ministry authorized in giving and issue individual identity documents in the form of identity cards to the natives of Sarawak. Do not let the natives of Sarawak their rights encroached upon and continue to be marginalized from the mainstream of development because they are the origin inhabitants who should be given the legal rights of citizens instead of immigrants.

We urge that the government is not favoritism in overcoming the problems of this people. We hope that this matter can be resolved quickly and the cooperation with the relevant authorities is very much appreciated.

Yours faithfully
Jofri Jaraiee
PAS Sarawak Deputy Commissioner iii cum PAS Miri Chief

Rembau Hari Ini

Posted: 17 Feb 2013 07:34 PM PST

Rembau Hari Ini


UPU Kg Bongek, DUN Kota, Parlimen Rembau

Posted: 17 Feb 2013 06:08 AM PST


UPU Kg Bongek kini sudah mula beroperasi.

Kepada mereka yang ingin menjadi Sukarelawan Petugas Pilihanraya Pakatan Rakyat DUN Kota sila hubungi Tn Hj Roni 012-2268230

Kepada mereka yang ingin menyumbang ke Tabung Pilihanraya DUN Kota sila salurkan ke akaun berikut :
Nama akaun : PAS MTD DUN KOTA
No akaun : 05-021-02-011755-8
Bank : Bank Islam Malaysia Berhad

Ceramah Maulid 23 Feb 2013 Lubok China, Rembau

Posted: 17 Feb 2013 06:06 AM PST


CERAMAH MAULIDURRASUL
Tarikh : 23 Feb 2013 , Sabtu
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau
Penceramah : Ustaz Mohd Khairi Zainuddin, Mudir - SRII Tahfiz Darul Ulum , Seremban

Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir

Maklumat lanjut Sekolah Rendah Islam Integrasi Tahfiz Darul Ulum di

Dewan Pemuda Pas Kawasan Bukit Katil

Posted: 17 Feb 2013 01:07 PM PST

Dewan Pemuda Pas Kawasan Bukit Katil


Kontraktor Melaka bermasalah akibat Menteri monopoli kontrak transport Petronas?

Posted: 16 Feb 2013 04:12 PM PST

KUALA LUMPUR: Pemonopolian urusan pengangkutan dan penghantaran bahan petroleum yang dilakukan oleh Shaziman Transport Sdn Bhd (STSB) ke seluruh Semenanjung Malaysia di bawah Petronas Dagangan Berhad (PDB) menyebabkan banyak syarikat pengangkutan Bumiputera lain 'gulung tikar'.

Menurut pengusaha-pengusaha pengangkutan Bumiputera yang ditemui Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin, semua syarikat kontraktor lori lain tidak diberikan 'trip' perjalanan tanpa notis awal dengan alasan kononnya untuk menguji kemampuan STSB.

Justeru, Badrul Hisyam atau lebih dikenali dengan gelaran Che'gu Bard dalam sepucuk suratnya yang dihantar kepada PDB bertarikh 26 Januari lalu, menuntut agar PDB dapat memperincikan dan menjelaskan isu ini sebaik mungkin.

"Sebuah syarikat di Melaka yang berurusan dengan PDB sebelum ini memiliki 12 buah lori telah menjadi tiga lori sahaja kerana bakinya ada yang dijual dan ada yang ditarik bank kerana masalah kewangan ekoran penurunan 'trip' mendadak oleh PDB yang memberi laluan kepada STSB, tegasnya ketika sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor pada 4 Februari lalu.

Selain itu, ketika mengulas isu sama, beliau berkata kontraktor terlibat yang beroperasi di Melaka juga ada menerangkan bahawa monopoli kontrak PDB akan berlaku ekoran mereka mungkin dikehendaki mengambil sub-kontrak pengangkutan PDB melalui STSB.

"STSB ini naik dengan cepat sekali, dari cuma beberapa buah lori kini dikatakan sudah memiliki 80 buah lori sehingga STSB disenaraikan sebagai antara peneraju dalam syarikat pengangkutan negara," ujarnya.

Menurut beliau lagi, dasar monopoli yang diamalkan ini mampu mengundang risiko bahaya kepada ekonomi negara sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini terhadap syarikat yang menguasai pasaran.

"Bayangkan jika sesuatu berlaku seperti syarikat mogok, menyebabkan berapa banyak stesen minyak akan putus bekalan minyak dan beberapa sektor dalam negara pasti lumpuh," katanya lagi.

Mengulas lanjut, beliau turut mendakwa, STSB yang dikaitkan dengan Menteri Kabinet ini bukan sahaja mendapat kontrak dari PDB tetapi juga dari Proton, Perodua dan sebagainya.

Harakah 27 - 29 RABIULAWAL 1434 / 8 - 10 FEBRUARI 2013

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai

Posted: 17 Feb 2013 11:21 AM PST

Haji Hanafiah Untuk DUN Chukai


Posted: 16 Feb 2013 09:53 PM PST


PAS jamin kerjasama dalam Pakatan tidak rugikan Melayu

Khairul Azlan Mohamad, 17 Feb 2013

(Ustaz Hadi berucap di HKR PGU di Banggol Peradong semalam)

KUALA TERENGGANU: PAS mengulangi pendirian tegas bahawa kerjasama parti itu dalam Pakatan Rakyat bersama DAP dan Parti KeADILan Rakyat (PKR) tidak merugikan orang Melayu dan Islam.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata PAS akan meneruskan kerjasama dengan parti-parti dalam Pakatan Rakyat seperti DAP dan PKR selagi dapat mempertahankan Melayu Islam.

Namun, katanya jika kerjasama itu merugikan Melayu dan Islam, PAS tidak ragu-ragu untuk keluar dari Pakatan Rakyat.

"PAS memberi jaminan kerjasama dengan parti Pakatan Rakyat dengan DAP, dengan KeADILan (PKR) selagi dapat mempertahankan Melayu Islam. Sekiranya kerjasama itu merugikan Melayu Islam, merugikan Islam…PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan tidak ada ragu-ragu lagi. Sehingga hari ini, kita (PAS) bersama Pakatan Rakyat.

"Apabila DAP, orang bukan Islam dalam Pakatan Rakyat menerima Islam sebagai agama Persekutuan, hak-hak agama lain diberi (kebebasan) hak dengan adil. Hak istimewa orang Melayu Bumiputera dan hak kaum lain (diberi) adil. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, bahasa ibunda diberi (kepada semua kaum). Raja mengikut Perlembagaan. Semua parti Pakatan Rakyat menerima perjanjian ini," tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno (PGU) 7.0 di Kampung Banggol Peradong, Dewan Undangan Negeri (Dun) Teluk Pasu, Kuala Nerus, hari ini.

Hadir sama pada majlis tersebut Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, Ahli Parlimen Kota Raja Selangor, Dr Siti Mariah Mahmud, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik, Timbalan Pesuruhjaya I PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat, Pengerusi DHPP Terengganu, Dr Bala Chandran GK, Bendahari PKR Terengganu, Wan Ismail Wan Long dan Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing. 

Datuk Seri Abdul Hadi menjelaskan PAS menerima hakikat kehidupan masyarakat dalam negara ini berbilang kaum.

Katanya, semua rakyat berbilang kaum yang terdapat dalam negara ini merupakan rakyat Malaysia.

"Kita (PAS) menerima hakikat kita (rakyat) adalah masyarakat majmuk. Semua rakyat pelbagai kaum adalah rakyat kita. Ini sudah jadi kenyataan yang tidak boleh dinafikan.

"Semua kaum menerima Melayu Islam adalah sebagai teras. Penganut semua agama menerima Islam yang ada dalam Perlembagaan. Tapi Umno tidak pandai hendak jaga Islam, apa hendak jadi dia (Umno) tidak peduli. Asal Umno menang sudah, Islam hendak jadi apa ikut sukalah. Yang halal diharamkan dan yang haram dihalalkan.

"Sebab itu, PAS mengadakan kerjasama dengan orang Islam dan bukan Islam dalam DAP dan dalam PKR," ujarnya di hadapan 10,000 hadirin.

Justeru, beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan PAS mengajar ahlinya berpolitik dengan mengabdikan diri kepada Allah serta tidak berkompromi dalam perkara halal dan haram.

"PAS mengajar berpolitik mengabdikan diri kepada Allah. Apa yang halal itu halal dan yang haram itu haram. Bukannya yang ada lesen halal dan yang tidak ada lesen itu haram," ujarnya.

Sehubungan itu, Ustaz Abdul Hadi turut menyangkal dakwaan Umno yang melabelkan PAS sebagai 'kuda tunggangan' DAP.

Sebaliknya, kata beliau, Umno telah lama menjadi kuda tunggangan kepada parti komponen Barisan Nasional (BN) seperti MCA, MIC dan Gerakan.

"Umno kata PAS jadi kuda tunggangan DAP. Umno sudah lama jadi 'kuda tunggangan' MCA, MIC dan Gerakan.

"Sedarkah kita (rakyat) apabila MCA kalah, MIC kalah, Gerakan kalah…Umno bagi kerusi (Parlimen) Melayu kepada MCA, MIC dan Gerakan. Umno sanggup bagi kerusi Melayu kepada orang lain demi dia (BN) mengekalkan kuasa memerintah negara. Dia (Umno) tidak kira bagaimana kekuatan politik orang Islam," jelasnya.

Sertai PAS(Datuk Mohamad Nazli disarungkan baju baru tanda menyertai PAS)

Pada himpunan tersebut Abdul Hadi menerima penyerahan borang keahlian menyertai PAS oleh bekas Timbalan Pengarah Jabatan Pertanian Malaysia, Datuk Mohamad Nazli Abdul Majid.

Datuk Mohamad Nazli, 62, berasal dari Perak yang kini menetap di Paka, Dungun berkelulusan Bachelor of Agriculture Science (Universiti of Tasmania, Australia) dan master of Science Agriculture, SHSU, Texas, USA.

Beliau bersara tahun 2006 yang pernah bekerja di Jabatan Pertanian tersebut selama 30 tahun iaitu 12 tahun sebagai Pengarah Projek Pembangunan Pertanian di Besut, dua tahun di Johor selaku Pengarah Johor Barat, tiga tahun di Melaka dan lima tahun di Kedah sebagai Pengarah Pertanian.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 17 Feb 2013 09:16 AM PST

Mohamad Taufek Abd Ghani


Tawaran Waqaf Pembinaan Pondok Moden di Seremban

Posted: 17 Feb 2013 06:11 AM PST


Tawaran Pembinaan Pondok Moden Pertubuhan Syeikh Soleh Al-Ja'fari di Kg Ismail, Ampangan, Seremban.

Objektif :
- Sebagai organisasi tarbiyah, dakwah dan pendidikan berasaskan Al Quran dan Al Hadis
- Menubuhkan Ma'had Al Imam Al-Ja'fari Li Tahfiz Al Quran Wa Tafaqquh Fiddin
- Pusat pertemuan (multaqa) dan daurah serta periwayatan hadis para ulama tempatan, nusantara dan antarabangsa
- Pusat pendidikan anak yatim & warga emas (Darul Aytam wal musinnin)

Tenaga penggerak :
Ustaz Dr Hj Shuhadak Mahmud (Ahli Jawatakuasa Fatwa N.Sembilan, Pensyarah KUIS)

Anggaran Kos Pembinaan Pondok Moden :
- Pembelian tanah : RM 250,000
- Pembinaan Pondok Moden : RM 1,250,000

Untuk sumbangan atau waqaf sila salurkan ke akaun :
Nama akaun : Pertubuhan Sahah Syeikh Soleh Al-Ja'fari Negeri Sembilan
Bank Islam ( No akaun : 05012010077775 )
CIMB ( No akaun : 05130000790108 )

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Ustaz Dr Shuhadak 012-6127551
Ustaz Mohd Amin 013-6473452

Ceramah Maulid 23 Feb 2013 Lubok China, Rembau

Posted: 17 Feb 2013 06:10 AM PST


CERAMAH MAULIDURRASUL
Tarikh : 23 Feb 2013 , Sabtu
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Kg Baru Semin, Lubok China, Rembau
Penceramah : Ustaz Mohd Khairi Zainuddin, Mudir - SRII Tahfiz Darul Ulum , Seremban

Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir

Maklumat lanjut Sekolah Rendah Islam Integrasi Tahfiz Darul Ulum di

UPU Kg Bongek, DUN Kota, Parlimen Rembau

Posted: 17 Feb 2013 06:09 AM PST


UPU Kg Bongek kini sudah mula beroperasi.

Kepada mereka yang ingin menjadi Sukarelawan Petugas Pilihanraya Pakatan Rakyat DUN Kota sila hubungi Tn Hj Roni 012-2268230

Kepada mereka yang ingin menyumbang ke Tabung Pilihanraya DUN Kota sila salurkan ke akaun berikut :
Nama akaun : PAS MTD DUN KOTA
No akaun : 05-021-02-011755-8
Bank : Bank Islam Malaysia Berhad

Dapatkan maklumat terkini di Rembau Hari Ini http://rembau-hari-ini.blogspot.com

Pemuda Guchil

Posted: 17 Feb 2013 09:16 AM PST

Pemuda Guchil


Anak kesayangan Mahathir ke-13 terkaya di Malaysia

Posted: 17 Feb 2013 06:00 AM PST

Jasindaily Online

Posted: 17 Feb 2013 09:07 AM PST

Jasindaily Online


Bikin Panas Lagi !!

Posted: 17 Feb 2013 05:11 AM PST


Lagi kes simbah cat merah di Dun Pantai Kundur,

xsampai 24jam Billboaard dinaikkan!! 
Jom kita ajau mereka yang kurang ajau+ ZALIM dlm PRU13 ni..
INI KALI LAH... TUKAU!!! 

Ceramah Gegau Melaka 2013

Posted: 17 Feb 2013 05:09 AM PST


Ceramah Gegau Melaka Bersama Pakatan Rakyat 
Tarikh : 19 Februari 2013 
Hari : Selasa 
Jam : 9.30 Malam 
Lokasi : Kampung Bukit Tembakau, Umbai, Melaka 
Penyampai : Ustaz Kamaruddin Sidek ( Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Melaka) 
Saudara Bob Lokman ( Selebriti TV ) 


Memalukan Ayah Saja

Posted: 16 Feb 2013 10:28 PM PST


inilah yang dikatakan, ketam mengajar anak berjalan betul akhirnya tak betul juga. Ayahnya puaslah berikan motivasi pada orang lain, puaslah nak bagi nasihat supaya jadi yang terbaik tapi kesilapan yang dilakukan memungkinkan Allah bayar cash pada ayahnya. 

Yang Mana Satu Pilihan Hati Anda

Posted: 16 Feb 2013 10:21 PM PST


yang mana satu idaman kalbu .. tidak tertahan menanti PRU ...walau pun tak umum tarikhnya lagi 
persiapan awal perlu dilaku. 

Isma Bertanding Atas Tiket Berjasa

Posted: 16 Feb 2013 10:18 PM PST

Secara Sahnya Calon-calon Isma akan bertanding atas tiket Berjasa.Pelancaran dan penyerahan bendera parti BERJASA kepada ISMA dan simbolik calon-calon ISMA akan bertanding dengan menggunakan Parti BERJASA dalam PRU-13.


Johor Dah Goyang..

Posted: 16 Feb 2013 10:14 PM PST
Di Taklimat rumah MB Gani pd 9/2 beberapa hari sebelum Najib ke Johor. Kegusaran amat jelas diraut mukanya bila lapuran 6 kawasan Parliment dikategorikan kawasan HITAM.

1-KULAI
2-KLUANG
3-BAKRI
4-GELANG PATAH
5-SEGAMAT
6-PULAI

Kawasan2 lain yg PR ada kelebihan Pasir Gudang,Tebrau,Batu Pahat,Muar,Labis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan