Isnin, 18 Februari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 17 Feb 2013 11:38 PM PST

Suara Sri Andalas


Menyampaikan Sumbangan Kerusi Roda di Pandamaran

Posted: 17 Feb 2013 01:15 AM PST

Pada 16 Februari 2013, YB Dr Xavier Jayakumar telah menyampaikan bantuan sumbangan kerusi roda kepada Puan Parimala yang merupakan seorang ibu tunggal untuk kegunaan anak perempuannya yang berusia tiga tahun yang tidak dapat berjalan sejak dilahirkan.

Bantuan kerusi roda tersebut telah disampaikan di rumah mereka yang terletak di pandamaran.
MB : Dasar Ketelusan Dan Kebertanggungjawaban Tarikan Utama Pelaburan RM 48 Bilion Ke Selangor

Posted: 17 Feb 2013 12:30 AM PST

SHAH ALAM 17 FEB : Dasar Ketelusan dan Kebertanggungjawaban yang diamalkan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor adalah pemangkin kepada tarikan dan pertumbuhan pelaburan negeri itu.

Pencapaian RM 48 bilion dalam lima tahun lepas menunjukkan dasar-dasar tersebut yang menjadi tunjang prinsip pentadbiran PR, berjaya menarik pelaburan sehingga Selangor menerajui semua negeri dalam jumlah pelaburan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata dasar ketelusan menunjukkan Kerajaan Negeri terbuka dan menggalakkan pertumbuhan perniagaan yang sihat.

Beliau berkata sejak 2008 Selangor konsisten menduduki tempat pertama atau kedua negeri yang mendapat pelaburan tertinggi.

Negeri kedua yang mencapai jumlah pelaburan tertinggi di negara ini adalah Sarawak yang memperolehi jumlah pelaburan sebanyak RM 40.72 bilion.

"Itulah sebabnya kita mengumumkan bahawa Negeri Selangor sebagai negeri pertama yang mencapai jumlah pelaburan yang tertinggi sejak 2008," ujar Abdul Khalid.

"Kerajaan Selangor mengucapkan terima kasih kepada semua para pelabur dengan sokongan dan kejayaan anda semua," kata Abdul Khalid.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Penghargaan Pelabur 2012 anjuran Selangor State Investment Center (SSIC) yang diadakan di I-Walk I-City di sini.

Turut hadir dalam majlis itu adalah Exco Selangor, Teresa Kok dan Dr Xavier Jayakumar serta Speaker Dewan Negeri Selangor Datuk Teng Chang Kim.

Di majlis itu, Majlis Daerah Hulu Selangor, Majlis Perbandaran Subang Jaya dan Majlis Perbandaran Shah Alam menerima penghargaaan kerana terpilih sebagai "Kawasan Yang Paling Digemari Para Pelabur Bagi Kategori Pihak Berkuasa Tempatan."

Sementara itu, Pejabat Tanah Dan Galian Daerah Hulu Selangor, Pejabat Tanah Dan Galian Daerah Petaling Jaya dan Pejabat Tanah Dan Galian Daerah Klang menerima anugerah bagi kategori Daerah.

Untuk Kategori Pelabur Dalam Negara Dengan Pelaburan Tertinggi, Anugerah diberikan kepada syarikat Asia Pasific Truck And Bus Sdn Bhd dan SKS Building Coach Sdn Bhd.

Manakala Kategori Pelabur Luar Negara Yang Pelaburan Tertinggi, Anugerah diberikan kepada syarikat Baker Mansion dan DSG (M) Sdn Bhd.

Sumber: Selangorku

RM1.68 Juta Untuk Jom Shopping Ibu Tunggal Dilancar

Posted: 16 Feb 2013 01:30 AM PST

PETALING JAYA 16 FEB : Kerajaan Negeri terus mara memperkasa golongan wanita dengan pelancaran program kebajikan terbaru hari ini, Jom Shopping Ibu Tunggal.

Bertempat di Hypermarket Giant Kota Damansara petang tadi, seramai 150 peserta daripada sembilan DUN bertuah apabila menjadi kumpulan pertama ibu tunggal yang menikmati inisiatif tersebut dengan ditemani sendiri oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Abdul Khalid dalm ucapan perasmiannya berkata, program tersebut merupakan satu amanah dan tanggungjawab Kerajaan Negeri dalam mengembalikan hak rakyat kepada rakyat.

"Kita faham masalah utama rakyat ialah kurang perbezaan kurang pendapatan yang tinggi, maka Kerajaan Negeri perlu bijak menguruskan wang rakyat.

"Ini sudah dibuktikan sepanjang lima tahun pentadbiran Kerajaan Pakatan di Selangor dengan penganjuran pelbagai program kebajikan khusus untuk rakyat," ucap beliau yang turut ditemani isterinya, Puan Sri Salbiah Tunut.

Hadir sama dalam pelancaran program tersebut ialah Exco Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail, Adun Kota Anggerik, Dr. Yaakob Sapari, Adun Taman Medan, Haniza Talha, Adun Meru, Dr. Abdul Rani Othman dan Pengarah Komunikasi GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd, Ian Cruddas.

Peserta ibu tunggal yang terlibat hari ini adalah daripada DUN Batu Tiga, Dun Kota Anggerik, DUN Taman Medan, DUN Meru, DUN Seri Setia, DUN Paya Jaras, DUN Bukit Lanjan, DUN Gombak Setia dan DUN Kota Damansara.

Kerajaan Negeri memperuntukkan sejumlah RM 1.68 juta untuk menjayakan program sulung ini dengan dijangka dapat menarik penyertaan seramai 150, 000.

Mana-mana ibu tunggal berumur antara 19 hingga 59 tahun yang lahir dan bermastautin di Selangor boleh memohon untuk program itu dengan mendaftar di Pusat Khidmat DUN atau secara atas talian di E-bu.selangor.gov.my.

Sehingga kini seramai 25, 000 ibu tunggal sudah mendaftar di portal e-bu dengan 18,001 adalah berbangsa Melayu, 1574 berbangsa India, 792 orang berbangsa Cina dan selebihnya tergolong dalam lain-lain bangsa.

Sumber: Selangorku

Anwar : Tan Sri Khalid Pencetus Idea Projek PPR

Posted: 16 Feb 2013 01:00 AM PST

BANDAR TUN RAZAK, 16 FEB: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim merupakan individu yang bertanggungjawab mencetus idea mewujudkan Projek Perumahan Rakyat (PPR) seperti yang ada sekarang, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Anwar, idea itu disampaikan Abdul Khalid yang ketika itu memegang jawatan Pengerusi Pegawai Eksekutif (CEO) Permodalan Nasional Bhd (PNB) kepada beliau sebagai Menteri Kewangan ketika itu.

Selepas itu Kementerian Kewangan ketika itu meluluskan dana sebanyak RM2.4 bilion untuk projek PPR termasuk projek terawal di Baling Kedah.

"Abdul Khalid jumpa saya beri cadangan bantu orang miskin memilik rumah, tetapi jangan tubuhkan badan baru sebab kalau tubuh badan pengurusan baru akan tambahkan bermacam perbelanjaan yang makan hampir separuh dan yang tinggal untuk dibelanjakan untuk rakyat tinggal sedikit," ujar Anwar dalam Majlis Sambutan Tahun Baru Cina Peringkat Wilayah Persekutuan di sini.

Anwar juga memberitahu sekiranya menang nanti semua dasar Pakatan Rakyat (PR) boleh dilaksanakan dan tidak akan menyebabkan hutang negara bertambah sepertimana yang berlaku dibawah Umno-BN sekarang.

Sebaliknya PR akan memastikan setiap perbelanjaan akan dilakukan secara  cermat dengan memastikan tiada ketirisan dan rasuah berlaku yang merugikan rakyat seperti hari ini.

Anwar menambah pengurusan kewangan yang cekap akan menjadikan ekonomi negara bertambah baik dan sekaligus mampu menarik pelabur asing.

"Kita tak boleh buat sampai negara rugi, kita tak boleh buat sampai negara berhutang.

"Apa (Datuk Seri) Najib kata? (Rezab Selangor) lebih RM2.5 bilion itu dia kata bodoh, tak tahu ekonomi, tetapi hutang (Kerajaan Persekutuan) RM540 bilion itu pandai," sindir Anwar yang membandingkan kecekapan Kerajaan PR Selangor dengan Kerajaan Pusat dalam isu pengurusan dana kerajaan masing-masing.

Antara dasar yang disebutkan Anwar ketika berucap di hadapan kira-kira hampir 5,000 di Taman Bukit Anggerik, Cheras tengahari tadi termasuklah menurunkan harga petrol dalam tempoh 24 jam selepas pilihan raya, pendidikan percuma dan membatalkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Selain itu beliau turut mengulangi hasrat PR untuk menurunkan harga kereta dengan menurunkan 20 peratus cukai eksais dan memastikan pemandu teksi memperolehi permit teksi mereka sendiri.

Sumber: Selangorku

Jambatan Ketiga Klang Akan Disiap Dalam Tempoh Yang Ditetapkan

Posted: 15 Feb 2013 01:00 AM PST

KLANG, 15 FEB: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberi jaminan bahawa pembinaan jambatan ketiga Klang akan disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan.

Katanya, peruntukkan pembinaan jambatan sepanjang 500 meter itu sudah disediakan melalui wang rizab simpanan negeri sejumlah RM300 juta.

"Negeri Selangor sudah ada dana yang kita umumkan dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) tahun lepas bahawa rizab RM300 juta sekurang-kurangnya akan digunakan untuk pembangunan jambatan di Klang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pecah Tanah Jambatan Ke-Tiga Klang di Jalan Tepi Sungai, Klang hari ini.

Turut hadir, barisan ahli Exco Selangor, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, Adun Meru, Dr Rani Osman, Pemangku Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK), Ehsan Mukri serta ahli-ahli Majlis MPK.

Menurut Abdul Khalid, proses memilih reka bentuk jambatan baru itu akan dimulakan mulai minggu depan sebelum tender dikeluarkan.

"Selepas kita tender, kita juga akan mengumumkan pemenangnya," katanya lagi.

Katanya, tempoh pembinaan jambatan itu juga akan ditetapkan iaitu diantara 18 bulan sehingga 24 bulan.

Sebelum ini, Kerajaan Umno-BN berjanji untuk membina jambatan ke-tiga ini pada tahun 2008 tetapi tidak menunaikannya walaupun Majlis Pecah Tanah pembinaan jambatan itu telah dilakukan.

Pembinaan jambatan merentasi Sungai Klang ini penting kepada pengguna jalan raya khususnya penduduk di Klang kerana tidak perlu meredah kesesakan di tengah bandar Klang untuk ke Kuala Lumpur atau ke Pelabuhan Klang.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 17 Feb 2013 07:15 PM PST

Anwar Ibrahim


[VIDEO] Senator Tak Boleh Masuk, Jenayah Curi 900 Juta Di Filipina Bagi Protection Di Sabah

Posted: 17 Feb 2013 05:15 AM PST

[VIDEO] Najib Tak Berani Tegur Mahathir, Tak Berani Tegur Perkasa

Posted: 17 Feb 2013 04:31 AM PST

[VIDEO] Najib, Kalau Orang Kata “No”, Tanya Banyak Kali Buat Apa?

Posted: 17 Feb 2013 04:28 AM PST

[VIDEO] Ceramah Perdana Bersama Barisan Jeneral (B) Angkatan Tentera Di KL

Posted: 17 Feb 2013 04:23 AM PST

‘I Love New PM’ Sambut Anwar di Majlis Dong Zong

Posted: 17 Feb 2013 02:01 AM PST

Sinar Harian

Ketibaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran Dong Zong kira-kira sejam selepas perdana menteri meninggalkan majlis itu mendapat sambutan yang agak luar biasa.

Kehadiran Anwar bersama isteri dan pimpinan Pakatan Rakyat disambut dengan tiga plakad bertulis 'I Love New PM'.

Plakad sama sebelum itu digunakan ketika menyambut kehadiran Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ia diubah suai dengan menambah perkataan ‘new’ iaitu baru bagi menyambut kehadiran Anwar.

Salah satu plakad itu juga menambah ‘I Love New PM Anwar’.

Anwar tiba kira-kira jam 11.30 pagi.

Sama seperti Najib, Anwar juga tidak menyampaikan sebarang ucapan kepada kira-kira 5,000 hadirin yang menghadiri sambutan Tahun Baru Cina kali ketiga anjuran Dong Zong yang bertempat di Kolej New Era di sini.

Sama seperti ketika menyambut kehadiran Najib, acara “Lao Shang” dan aneka persembahan turut disajikan kepada rombongan Anwar.

Meskipun begitu, masyarakat yang hadir dilihat begitu teruja melihat Anwar dan bersalaman dengan pemimpin itu.

Bahkan laungan reformasi turut kedengaran.

Turut mengiringi Anwar ialah Adun Kajang, Lee Kim Sin; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar dan Naib Presiden PKR, Tian Chua.

[VIDEO] Anwar Disambut Lebih Meriah di Majlis Dong Zong

Posted: 17 Feb 2013 01:25 AM PST

Anwar Disambut Lebih Meriah di Majlis Dong Zong

Posted: 17 Feb 2013 01:20 AM PST

Malaysiakini

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima sambutan yang lebih meriah daripada penyokong Pakatan Rakyat berbanding perdana menteri yang turut hadir ke rumah terbuka anjuran Dong Zong hari ini.

Datuk Seri Najib Razak diraikan dengan tarian singa oleh tuan rumah namun ketibaan Anwar sejam kemudian disambut dengan tepukan dan sorakan bergemuruh serta laungan ‘Reformasi’ oleh penyokong Pakatan di majlis itu.

Beberapa orang daripada mereka juga dilihat mengibarkan slogan ‘I Love New PM Anwar (Saya Sayang PM Baru Anwar)’ di majlis yang dihadiri kira-kira 5,000 orang itu.

Slogan tersebut diolah daripada slogan ‘I Love PM (Saya Sayang PM)’ yang diedarkan di majlis tersebut untuk menyambut ketibaan Najib sebelum itu.

Penyokong tersebut menambah perkataan “new” dan “Anwar” pada slogan yang diedarkan untuk meraikan Najib itu dengan menggunakan pena dakwat hitam.

Salah seorang individu bertanggungjawab, Jimmy Wong Chee Wai, 34, berkata beliau berbuat demikian untuk menunjukkan sokongannya kepada Anwar, yang diyakininya sebagai bakal menjadi perdana menteri selepas pilihan raya umum akan datang.

Beliau berharap ketibaan tahun tahun baru Cina ini juga membawa maksud bahawa perdana menteri akan datang bukan lagi dari BN.

“Beliau (Anwar) sepatutnya jadi PM kita selepas ini,” kata beliau yang hadir dengan memakai baju-T BERSIH.

Najib yang tiba lebih awal daripada Anwar tidak membuat sebarang ucapan atau memberikan kenyataan kepada media walaupun ini merupakan kunjungan bersejarah sebagai perdana menteri pertama yang hadir ke majlis Dong Zong.

Najib beredar selepas meluangkan masa selama kira-kira 45 minit untuk menikmati hidangan, menyaksikan persembahan, menyertai acara menggaul yee sang dan menulis kaligrafi.

Pengerusi Dong Zong, Dr Yap Sin Tian pula, yang tidak membuat ucapan sewaktu kehadiran Najib, mengambil peluang untuk berucap sewaktu Anwar berada di majlis itu.

Dalam ucapannya, beliau antara lainnya merayu agar “rakan” Dong Zong terus menyokong usaha yang dijalankan pertubuhan berkenaan.

“Kita dalam tahun baru ini semuanya akan berubah. Jadi di sini saya harap semua rakan-rakan sokong Dong Zong sampai mencapai kita punya matlamat,” kata Yap.

Yap yang berucap dalam bahasa Melayu itu turut menyampaikan penghargaan kepada Najib kerana sudi hadir ke majlisnya.

Tindakan Yap yang menyebut nama Najib itu bagaimanapun disambut dengan laungan “boo” oleh para penyokong Pakatan.

Kumpulan sama turut melaungkan “Reformasi” sekali lagi sewaktu Anwar beredar daripada majlis tersebut.

Hadirin yang menikmati hidangan secara lambak sejak ketibaan Najib juga mula beransur-ansur meninggalkan majlis sebaik sahaja Anwar beredar.

Turut bersama Anwar pada majlis tadi adalah penasihat DAP, Lim Kit Siang, naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, dan ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai, serta presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan