Jumaat, 4 Januari 2013

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Posted: 04 Jan 2013 09:04 PM PST

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


KEADILAN isytihar ‘perang’ di Johor, Sabah & S’wak tumbangkan BN

Posted: 04 Jan 2013 07:48 PM PST

KEADILAN isytihar 'perang' di Johor, Sabah & S'wak tumbangkan BN

Belia Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) sedia berdiri bersama Pakatan menumbangkan BN pada PRU 13.

KUALA LUMPUR 4 Jan: KEADILAN bakal meniupkan semboyan 'perang' di negeri kubu kuat Umno – Johor, Sabah dan Sarawak bagi mencapai misi Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13).

Menurut Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, persaingan sengit yang akan berlaku di tiga negeri itu pastinya memberi tamparan hebat buat Umno BN.
"Kerusi panas bagi KEADILAN, banyak di Johor, Sabah dan Sarawak. Kita akan tumpu untuk rampas lebih banyak kerusi di semua negeri ini daripada Umno BN

"Medan perang penentuan akan berlaku di ketiga-tiga negeri ini, walaupun kita sedar kerusi-kerusi berkenaan sejak dulu tidak pernah jatuh kepada Pakatan," katanya kepada Keadilan Daily.
Ditanya mengenai sasaran kemenangan, Tian berkata, secara komited Pakatan boleh memenangi 25 hingga 30 kerusi di negeri-negeri tersebut.


"Target kerusi daripada tiga-tiga negeri ini kita boleh dapatkan secara total, 25 hingga 30 kerusi.
"Untuk memerintah kita perlukan 112 kerusi secara minimum. Untuk menang selesa, kita perlukan 120 kerusi," jelas Ahli Parlimen Batu itu.

Belia Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) sedia berdiri bersama Pakatan menumbangkan BN pada PRU 13.Tian berkata, kehadiran Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim disambut ribuan rakyat setiap kali turun padang ke sana menyebabkan Perdana Menteri dan Timbalannya 'panas punggung'.
"Kali ini boleh dikatakan semua kerusi panas ditandingi kedua-dua pihak. Kita nampak Johor, Sabah dan Sarawak merupakan negeri untuk kita lihat bagaimana penerimaan rakyat," katanya tanpa menamakan senarai kerusi terbabit.

"Sebab itulah Najib (Razak) dan Muhyiddin (Yassin) setiap dua minggu ulang alik ke Johor, Sabah dan Sarawak," sambung Tian.HA..HA ASKAR MELAYU PUN KENA TIPU...NASIB ADA NAMA ASKAR MELAYU...

Posted: 04 Jan 2013 07:46 PM PST


 NASIB ADA LAGI NAMA ASKAR MELAYU.LAIN-LAIN SEMUA TELAH TERGADAI...FIKIR-FIKIR SENDIRI LA...

PM: Siapa boleh jamin askar Melayu tanpa k'jaan ini?"Siapa boleh jamin masa depan kita, siapa boleh menjamin kelangsungan Rejimen Askar Melayu Diraja tanpa kerajaan yang ada hari ini, tepuk dada tanya selera," kata perdana menteri.

KEADILAN terus bongkar salah guna wang pencen tentera

KUALA LUMPUR 4 Jan: KEADILAN hari ini akan meneruskan siri pendedahan penyelewengan berhubung anugerah kontrak kepada Awan Megah Sdn Bhd sehingga menyebabkan salahguna wang pencen tentera berjumlah RM160 juta.
Pendedahan oleh Pengarah Strategi, Rafizi Ramli dan Ketua Wanita, Zuraida Kamaruddin itu akan dibuat pada sidang media di ibu pejabat parti, Petaling Jaya 11 pagi ini.
(B

Najib beri projek Puspahanas kepada Awan Megah & syarikat berus gigi

Posted: 03 Jan 2013 11:16 PM PST

Najib beri projek Puspahanas kepada Awan Megah & syarikat berus gigi


PETALING JAYA 4 Jan: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menganugerahkan projek penswastaan pembinaan Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (Puspahanas) milik Kementerian Pertahanan kepada Awan Megah Sdn Bhd dan sebuah syarikat pengeluar berus gigi ketika menjawat Menteri Pertahanan.
Dalam sidang media hari ini, Pengarah Srategi KEADILAN, Rafizi Ramli menunjukkan bukti penganugerahan tersebut melalui satu surat perjanjian yang ditandatangani pada 8 Jun 2005.


Rafizi berkata, Kementerian Pertahanan memindahkan tiga bidang tanah iaitu PT220 (96.825 ekar), Lot 1158 (45.42 ekar) dan PT216 (81.085 ekar) sebagai balasan.
Perkara itu turut dinyatakan dalam surat perjanjian yang dilampirkan.
Menurut beliau, melalui semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Awan Megah tidak membuat sebarang aktiviti sejak ia ditubuhkan.

"Oleh kerana Awan Megah adalah syarikat Ali Baba, ia terpaksa lantik GuppyUnip Sdn Bhd (sebagai rakan kongsi).
"GuppyUnip dikuasai Cheong Chow Koh, melalui pegangan (saham) dari syarikat utamanya, Unip Berhad, sebuah syarikat pengilang berus gigi," dedah Rafizi di ibu pejabat parti.


Tambah beliau, semakan melalui SSM menunjukkan GuppyUnip ditubuh pada 9 Disember 2009 dan tiada pengalaman dalam bidang pembinaan.

(Berita menyusul)


Generasi Pewaris Khilafah

Posted: 04 Jan 2013 07:16 PM PST

Generasi Pewaris Khilafah


Kesan Pendidikan Sekular

Posted: 04 Jan 2013 07:05 AM PST

Di mana silapnya sistem pendidikan kita dalam bab mengenal Tuhan? aku dah pernah sentuh benda ni dulu. tapi saje jelah nak kasitau sekali lagi. kot-kot dapat manfaat. Silapnya bermula dari pra persekolahan. orang melayu panggil tadika. tak kiralah kemas ke, pasti ke, genius aulad ke semua dok bantai sebut tadika je haha. benda 1st yang kita belajar masa pra sekolah ialah mengenal huruf. bermula dari huruf A. A untuk apa? A untuk ayam cikgu. tengok, awal-awal je dah salah. apa benda kasi contoh ayam. patutnya kasi contoh Allah. serupa dengan alif. alif untuk Allah. 


itu baru betul permulaannya. budak-budak kan suka menanya. Allah tu apa cikgu? lalu cikgu-cikgu ni pun terangkanlah, siapa itu Allah. apa sifat-sifatnya. daripada cikgu ni buang masa cerita pasal ayam, baik cerita pasal Allah. jadi basic foundation budak ni mengenal siapa Tuhan itu dah ada. maka mudahlah mereka nak menelan ilmu-ilmu yang lain. kita amek contoh tadika kemas. apa yang diajar selain ABC, 123 dan lagu sepuluh budak hitam? buatlah macam Pasti. pengukuhan akidah tu dibuat dari umur kecil. sambung ke peringkat rendah dan seterusnya menengah. nanti bila dah tua macam aku ni, takdelah tercengang bila orang bercerita tentang agama. tu yang nanti beriman kat fatwa fatwa mufti kangkung ni. serius aku suka cara Pasti mengajar. dengan zikrullah nya, dengan hafazan nya, dengan amali nya. almost perfect dalam membentuk budak-budak untuk mencintai Allah dan Rasul. peranan ibu bapa sangat penting bagi member pendidikan awal terhadap anak-anak. bila pengukuhan tu dah ada, budak-budak ni takdelah tergedik-gedik nak masuk bintang kecil. kerajaan patut ambil inisiatif untuk rombak balik sistem pra persekolahan/ Fb Anwar Jutawan Muda

Ini Namanya Bangang Tahap Gaban !!

Posted: 04 Jan 2013 07:02 AM PST

Inilah akibatnya bila mengaji tak abis pastu belajar takat cukup makan saja sampai tak ada adab langsung dengan ulama. Ulama yang jenis macamnie ke yang kita nak siqah ?? Ptuih ... .. Nak kata sama taraf ... langsung tak setaraf .. nak kata alim .. alim-alim kucing saja .. 

Tukar Tiub

Posted: 04 Jan 2013 07:04 PM PST

Tukar Tiub


NAJIB RAZAK AKAN CABUT LARI TIDAK LAMA LAGI

Posted: 04 Jan 2013 05:00 PM PST


MERAH HIJAU KUNING HITAM
PUTEH JINGGA
SEMUA TURUN KE JALAN RAYA
  NAJIB  RAZAK LANTIK SYARIKAT ALI BABA DAN SYARIKAT PEMBUAT BERUS GIGI UNTUK MEMBINA PUSAT PENGAJIAN PERTAHANAN NASIONAL


Awan Megah Sdn Bhd ("Awan Megah") dianugerahkan projek penswastaan pembinaan Pusat Pengajian Pertahanan Nasional ("Puspahanas") milik Kementerian Pertahanan melalui satu perjanjian bertarikh 8 Jun 2005 yang disertakan bersama.

Projek penswastaan tersebut melibatkan kerja-kerja merekabentuk dan membina (design and build) sebuah kolej latihan tentera.

Sebagai balasan kepada kerja-kerja merekabentuk dan membina Puspahanas, Kementerian Pertahanan berjanji akan memindahkan tiga bidang tanah iaitu PT220 (seluas 96.825 ekar), Lot 1158 (seluas 45.420 ekar) dan PT216 (seluas 81.085 ekar). Tanah-tanah seluas 223.33 ekar ini pada asalnya diambil oleh Kerajaan Persekutuan bagi tujuan membina kem tentera.

Menteri Pertahanan semasa kontrak ini dianugerahkan kepada Awan Megah adalah Dato' Seri Najib Tun Razak. Oleh itu, beliau bertanggungjawab sepenuhnya kepada keputusan untuk melantik Awan Megah.

Awan Megah adalah syarikat yang dimiliki oleh Raja Ropiaah Raja Abdullah, Ketua Wanita Umno Selangor.

Berdasarkan semakan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Awan Megah adalah sebuah syarikat yang tidak pernah mempunyai apa-apa aktiviti sejak ia ditubuhkan. Maklumat kewangan yang terakhir yang difailkan dengan SSM adalah bagi tahun kewangan 31 Disember 1993 yang menunjukkan syarikat itu tidak menjalankan apa-apa aktiviti.

Sehingga kini, tidak ada sebarang aktiviti yang dijalankan oleh Awan Megah seperti mana rekod terkini SSM bertarikh 23 Mei 2012.

Ini bermakna, di antara tahun 1994 hinggalah sekarang, Awan Megah tidak mempunyai apa-apa transaksi dan kekal sebagai syarikat yang tidak aktif.

Ini juga bermakna, Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Menteri Pertahanan telah melakukan penyelewengan dan salahlaku rasuah apabila beliau menganugerahkan projek penswastaan bernilai puluhan juta ringgit ini dalam tahun 2005 kepada Awan Megah, sedangkan jelas Awan Megah bukanlah sebuah syarikat pembinaan yang berkemampuan untuk menjalankan projek tersebut.

Awan Megah hanyalah syarikat Ali Baba yang dilantik Dato' Seri Najib Tun Razak dan diberikan 223.33 ekar tanah lumayan. Oleh sebab itulah, Awan Megah terpaksa melantik sebuah syarikat lain sebagai "rakan kongsi" untuk membiayai dan menyiapkan sepenuhnya projek itu.

"Rakan kongsi" yang dipilih adalah sebuah syarikat bernama GuppyUnip Sdn Bhd. Syarikat ini hanya berjaya mendapatkan kemudahan kredit dari United Overseas Bank (UOB) yang diluluskan pada 21 Julai 2010, iaitu lima tahun selepas projek ini dianugerahkan kepada Awan Megah. Ini bermakna projek ini tergendala selama lima tahun gara-gara Awan Megah tidak mempunyai modal dan masih mencari-cari rakan kongsi.

Semakan dari surat kemudahan kredit GuppyUnip Sdn Bhd ini pula menunjukkan bahawa:
1.      Keseluruhan modal sebanyak RM59.25 juta (iaitu pinjaman TL1 hingga TL4) adalah pembayaran bagi pihak Awan Megah
2.      Pembayaran premium kepada Kerajaan Selangor bagi pindahmilik geran dan pertukaran status bagi tanah 223.33 ekar juga akan dibiayai oleh GuppyUnip Sdn Bhd
3.      Kos bagi kerja-kerja penyediaan tapak untuk membangunkan tanah 223.33 ekar itu turut dibiayai oleh GuppyUnip Sdn Bhd

Saya merumuskan bahawa GuppyUnip Sdn Bhd menanggung keseluruhannya kos pembinaan Puspahanas dan kos pembangunan tanah 223.33 ekar itu kerana Awan Megah milik Ketua Wanita Umno Selangor hanyalah membuat keuntungan atas angin. Keadaannya sekarang samalah seperti keseluruhan projek dan tanah-tanah ini telah diserahkan kepada GuppyUnit Sdn Bhd.

Lebih memeranjatkan, GuppyUnit Sdn Bhd bukanlah syarikat yang berpengalaman dalam bidang pembinaan. Semakan dengan SSM menunjukkan bahawa syarikat ini hanyalah ditubuhkan pada 9 Disember 2009 (dokumen SSM disertakan bersama).

Lebih teruk lagi, syarikat ini ditubuhkan dan dikuasai oleh Cheong Chow Koh (melalui pegangan keluarganya dan syarikat utamanya Unip Berhad). Perniagaan utama Cheong Chow Koh melalui Unip Berhad adalah sebagai pengilang berus gigi (sila rujuk laman web www.unipberhad.com yang disertakan bersama).

Kesimpulannya:
1.    Dato' Seri Najib Tun Razak melantik Awan Megah milik Ketua Wanita Umno Selangor yang tidak pernah menjalankan apa-apa aktiviti untuk merekabentuk dan membina Puspahanas, lalu dianugerahkan tanah seluas 223.33 ekar
2.     Secara tidak langsung, Dato' Seri Najib Tun Razak juga telah melantik sebuah syarikat pengeluar berus gigi untuk membina Puspahanas dan menyerahkan tanah 223.33 ekar kepada syarikat ini

Ini adalah satu pengkhianatan kepada anggota tentera yang berkorban demi rakyat. Ia juga perlakuan rasuah dan penyelewengan secara terang-terangan yang dilakukan oleh Dato' Seri Najib Tun Razak yang wajib disiasat dengan segera.
 
RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN
4 JANUARI 2013---------

SENYUM SENYUM POLITIK - SENI MELAWAN

Posted: 04 Jan 2013 04:30 PM PSTADIK BUKA RAHSIA KAKAK
 ADIK BUKA KAIN KAKAK
ADIK NAMPAK
 TEMBAKAU KAKAK

------

HANYA SATU PILIHAN - KITA TURUN KE JALAN RAYA

Posted: 04 Jan 2013 06:30 AM PST UMUR SUDAH 77 TAHUN
TAPI 
LAWAN TETAP LAWAN
PAK SAMAD AKAN TURUN
PADA MALAM 11  JANUARI
akan bersama
KEBAGKITAN RAKYAT 12 JAJNUARI
Pembangkang Desak Pengurusan 
Stadium Merdeka Segera Lulus 
Lokasi Himpunan Aman 12 Jan
KUALA LUMPUR: Pembangkang pada Jumaat mendesak supaya pihak pengurusan Stadium Merdeka menyegerakan kelulusan permohonan lokasi Himpunan Kebangkitan Rakyat yang dijadualkan akan berlangsung secara aman di stadium itu pada 12 Januari ini.
Pengarah Sekretariat Himpunan Kebangkitan Rakyat, Mohamad Sabu berkata, ini kerana ia adalah kehendak Perdana Menteri, Najib Razak sendiri yang mencadangkan supaya Stadium Merdeka digunakan untuk tujuan mengadakan perhimpunan.
"Maka kita memohon Stadium Merdeka dan berarap agar pihak stadium mematuhi arahan dan saranan Perdana Menteri.
"Oleh itu, kita harap kelulusan disegerakan supaya pihak kami, sekretariat dan sebagainya dapat menjalankan kerja dengan licin dan teratur," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS di sini, Jumaat.

Mohamed Sabu yang juga Timbalan Presiden PAS berkata, sekretariat sudah mengemukakan permohonan rasmi kepada pengurusan Stadium Merdeka tetapi sehingga kini masih belum menerima sebarang maklum balas.
Sehubungan itu, beliau meminta kelulusan itu diluluskan dengan segera bagi memudahkan tugas sekretariat di samping pihak polis dapat menyediakan garis panduan keselamatan pada himpunan.
Ini kerana katanya, pihak sekretariat sudah menghantar surat kepada Ketua Polis Dang Wangi pada 2 Januari lalu berkaitan dengan kerjasama berhubung keselamatan semasa himpunan berlangsung.
"Polis juga berharap supaya pihak stadium menyegerakan kelulusan tempat perhimpunan yang akan berlangsung pada 12 Januari ini.
"Polis sudah memaklumkan menerima surat pemberitahuan itu. Setakat ini kerjasama begitu baik dan berjalan lancar," katanya.
Beliau menambah, selain surat kepada Ketua Polis Dang Wangi, sekretariat turut menghantar surat kepada pejabat Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar bagi mengadakan pertemuan antara pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan polis mengenai keselamatan perhimpunan dan gerak kerja menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-13.

Ditanya apakah tindakan sekiranya permohonan menggunakan Stadium Merdeka tidak diluluskan, Mohamad Sabu bagaimanapun yakin ianya akan mendapat kelulusan.
"Ia akan diluluskan kerana Perdana Menteri yang membuat 'titah'. Perhimpunan tetap akan diadakan.
"Pilihan pertama adalah Stadium Merdeka, pilihan kedua Stadium Merdeka dan pilihan ketiga Stadium Merdeka. Kami jamin himpunan ini merupakan perhimpunan paling aman," katanya mengenai perhimpunan yang menyasarkan kehadiran sejuta rakyat itu.-----------

BAHAYA AMAT SANGAT - RAKYAT TAHU ASAL USUL MADEY

Posted: 04 Jan 2013 01:30 AM PST
  Bahaya pilih Anwar: Dr M

 Syed Azwan Syed Ali | syedazwan@bharian.com.myCetak
Penasihat PKR jadi Perdana Menteri boleh bawa kemusnahan negara

Kuala Lumpur: Jangan beri peluang kepada  Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri walaupun hanya untuk lima tahun jika tidak mahu melihat negara dimusnahkan.

Itulah ingatan  Mahathir Mohamad ketika rakyat mula meramal tarikh pilihan raya yang semakin hampir kerana tempoh penggal Parlimen sekarang akan berakhir pada April depan. 

Beliau yang memerintah negara selama 22 tahun, berkata Anwar tidak boleh diberikan ruang memerintah kerana ia berbahaya kepada negara yang akan membawa banyak kemusnahan dalam tempoh berkenaan

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... KAH KAH KAH.... KAH KAH KAH....kah kah kah..

kah kah kah... MEMANG  BAHAYA... SIAPA KATA TAK BAHAYA.... kah kah kh..

kah kah kah...BAHAYA PERTAMA MADEY AKAN DI TANGKAP.... kah kah akh..

kah kah kah... BAHAYA KE DUA PETRON AKAN HILANG KONTREK... kah kah kah..

jkah kah kah...BAhAYA KE TIGA ... PUNCA HARTA MADEY AKAN DI SIASAT.... kah kah kah

woit... DAn DAN DAN YANG PALING BAHAYA.... kah kah kah...

kah kah kah...GAMBAR SEORANG INDIA  BEERNAMA KUTTY  AKAN MUNCUL.... kah kah kah..

kah kah kah.... GAMBAR ITAM LAGI LEGAM.... kah kah kah..

NOTA:
maka orang melayu baru sedar
bahawa madey bukan melayu
tetapi keling beasal dari india
kah kah kah

---------

ANAK MUDA ROYALTI SUDAH SAMPAI KE TERANGGANU

Posted: 03 Jan 2013 10:25 PM PSTPENGUMUMAN
sesiapa yang ingin berbasikal sama
sila lihat jadual dan bersedai untuk berkayoh
hari ini tim ROYALTI telah sampai ke  TERANGGANU
JADUAL BERBASIKAL KE KUALA LUMPUR

1 Jan - kota bharu - kok lanas

2 jan - kok lanas - Bachok - p.puteh
3 Jan - p.puteh - penarek
4 Jan - penarek - KT - Rusila 
5 Jan - rusila - Dungun 
6 Jan - Dungun - chukai 
7 Jan - chukai - kuantan - gambang
8 Jan - gambang - temerloh
9 Jan - temerloh - bentong
10 Jan - bentong - gombak
11 Jan - gombak - klcc
12 Jan - klcc - stadium merdeka
--------

PEMECAH BERITA - BERITA BARU MASUK DARI MASJID UITM PERAK

Posted: 03 Jan 2013 10:08 PM PSTKHUTUBAH ANTI  NAJIB


KHUTUBAH ANTI  NAJIB
laporan dari perak baru diterima
imam dari pusat islam UITM PERAK
telah bersabda :

"hindarlah kamu dari KPOP dan GANGNAM STYLE..."

apakah imam ini tidak sedar 
bahaw KPOP adalah musik yang amat amat
diminati oleh najib razak


apakah imam ini tidak sedar
bahawa KPOP telah dibawa 
datang  oleh najib razak
ke pesta belia di putrajaya tahun ini

apakah imam ini tidak sedar
ketika pesta hari belia ini
najib telah naik ke pentas untuk
menari dengan KPOP

ATAU ... JENG JENG JENG
ini memang ditulis 
ini memang di rancang
ini memang sebahagian dari ajenda
untuk nyahkan  najib--------

KENAPA PENDAKWA TAK TANYA - SIAPA UPAH SIRUL DAN AZILAH?

Posted: 03 Jan 2013 08:30 PM PSTSIAPA UPAH 
SIRUL DAN AZILAH
kenapa
PENDAKWA 
TIDAK 
TANYA SOALAN INI
 
 
Bahasa

Musa Hassan enggan komen 

kisah terbaru kes pembunuhan Altantuya"Saya dah kata banyak kali, Najib tidak terlibat dengan pembunuhan Altantuya. Ini kerja (Abdul) Razak Baginda," katanya merujuk kepada bekas penasihat politik Najib yang mempunyai hubungan dengan Altantuya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit....  NEGARA  INI SUDAH GILA.... kah kah kah..

kah kah kah... SEMUA LEMBAGA DAULAH TELAH HANCUUUSSS...kah kah kah..

woit...INI KENYATAAN BEKAS KETUA POLIS NEGARA!.... kah kah kah..

kah kah kah... KENAPA TAK ADA SIASATAN DI LAKUKAN...kah ah kah..

kah kah kh ..BEKAS KETUA POLIS KATA INI KERJA RAZAK BAGINDA....kah kah kah..

kah akh akh... MAHKAMAH BEBASKAN RAZAK BAGINDA...kah kah kla..

woit... TANGKAP LAAA MUSA HASAN  TANYA APA YANG DIA TAHU...kah kah kah...

kah kah kah...INI SALAH SATU SEBAB KITA MESTI TURUN KE JALAN RAYA.... kah kah kah


--------

DUNIACACAMARBA

Posted: 04 Jan 2013 03:52 PM PST

DUNIACACAMARBA


Artis Seksi Akhirnya Dijamin Adik Tiri

Posted: 04 Jan 2013 02:55 AM PST

 
 [BERNAMA] PETALING JAYA - Pelakon dan model Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul, 27, lebih dikenali sebagai Zarina Anjoulie dijamin adik perempuan tirinya hari ini selepas dua hari berada dalam Penjara Kajang.

Pelakon berkenaan yang dijamin adik tirinya itu keluar dari bilik lokap kompleks mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi kelihatan tenang, memakai baju-T warna kelabu dan bercermin mata gelap.

Zarina bersama rakan lelakinya, Mohamad Fakhruzaim Mohamad Fawzi, 27, didakwa di Mahkamah Majistret di sini Rabu lepas memiliki dua biji pil Eramin 5 anggaran seberat 0.6 gram, di sebuah kediaman di Jalan PJU 10/1C Damansara Damai, pukul 5.30 petang pada 30 Dis lalu.

Kedua-duanya pelajar sebuah kolej swasta, dituduh mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 12(3) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM100,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Majistret Nazri Omran membenarkan kedua-dua tertuduh, yang mengaku tidak bersalah, dijamin RM2,000 sementara menunggu sebutan semula kes pada 8 Feb depan.

Hanya Mohamad Fakhruzaim dapat mengemukakan penjamin manakala Zarina Anjoulie terpaksa dihantar ke penjara kerana tiada ahli keluarga yang hadir untuk menjaminnya.

Nazri memerintahkan kedua-dua tertuduh hanya boleh dijamin oleh ahli keluarga sahaja.
 
 
Laporan awal di sini.
 
 

[Gambar & Video] Ahli Kongres India Dipukul Penduduk Kerana Didakwa Merogol Seorang Wanita

Posted: 03 Jan 2013 11:51 PM PST

Bikram Singh Brahma ditampar oleh penduduk kampung.

Video yang memaparkan seorang ahli politik terkemuka India dipukul oleh penduduk kampung selepas didakwa merogol seorang wanita di rumahnya pada jam 2 pagi tersebar di Youtube.

Ahli Kongres, Bikram Singh Brahma daripada parti yang memerintah Wilayah Assam didakwa merogol seorang wanita di Kampung Santipura di daerah Chirang sebelum ditangkap oleh penduduk kampung tersebut.

Kejadian ini merupakan satu lagi jenayah seks yang mengejutkan selepas seorang wanita berusia 23 tahun meninggal dunia selepas dirogol beramai-ramai dan dicampak dari sebuah bas. Lima lelaki yang didakwa terlibat akan dihadapkan ke mahkamah untuk menghadapi perbicaraan.

"Orang ramai melaporkan hal ini lewat malam tadi selepas Ahli Kongres Bikram Singh Brahma didakwa merogol seorang wanita," Penguasa Polis Sanjeev Kumar Krishna memberitahu Deccan Chronicle.

Beliau dikatakan telah melawat Kampung Santipur di sempadan Bhutan sebelum didakwa  memasuki rumah seorang wanita dan merogolnya.

Brahma kemudiannya ditangkap dan dipukul oleh sekumpulan lelaki dan wanita yang turut menanggalkan bajunya.

Beliau kemudiannya diserahkan kepada pihak polis.

Ketua Menteri Tarun Gogoi, berkata sesiapa yang didapati bersalah kerana melakukan jenayah kejam "tidak akan terlepas, sama ada dia Ahli Kongres atau tidak." - DCM/DM


Brahma

Brahma
Deepak Didakwa Serah Dokumen Pembelian Barang Kemas RM13 Juta kepada Individu Tertentu Sebelum Sampai ke Tangan Pimpinan PKR

Posted: 03 Jan 2013 10:57 PM PST
Deepak Serah Sendiri Dokumen Pembelian Barang Kemas RM13 Juta

 
[Selangorku] PETALING JAYA, 3 JAN : Pendedahan dokumen yang menunjukkan pembelian barang kemas bernilai RM 13 juta yang didakwa untuk isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor adalah sahih dan diserahkan sendiri oleh perniaga karpet, Deepak Jaikishan.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dalam satu sidang media hari ini berkata, Deepak telah menyerahkan kesemua dokumen itu kepada individu tertentu yang dihubunginya sebelum ini dengan harapan ia akan dibawa oleh pimpinan PKR.

Menurut Rafizi, dokumen itu kemudiannya diserahkan kepadanya oleh individu terbabit yang juga merupakan pimpinan PKR untuk disemak dan dipastikan kebenarannya.

"Saya tidak mengambil apa-apa tindakan kerana berpendapat ia tidak mempunyai unsur kepentingan awam sekiranya seseorang berbelanja besar memberi hadiah kepada VIP tanpa ada bukti habuan atau projek yang terlibat.

"Berikutan tindakan Boustead Holdings Berhad mengumumkan akan membayar RM 160 juta untuk membeli syarikat milik Deepak dan tanah dari Awan Megah Sdn Bhd, saya berpandangan ia membuka dimensi baru bahawa dakwaan Deepak sebelum itu berkaitan dengan kepentingan awam.

"Selepas menyemak dokumen itu dan mendapatkan maklumat tambahan, saya yakin bahawa ia mempunyai asas kukuh untuk disiasat oleh pihak berkuasa," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR, di sini pagi tadi.

Sehubungan itu, katanya, kenyataan Deepak wajar dijadikan bukti dalam siasatan akan datang oleh pihak berkuasa memandangkan dokumen itu melibatkan syarikat dan urusniaga syarikat beliau sendiri.

Tambah Rafizi, beliau juga telah menerima persetujuan daripada individu yang menerima dokumen itu bagi membuktikan bahawa ia diperolehi daripada Deepak.

"Jelas membuktikan bahawa tindak tanduk dan tingkah laku Deepak sebelum ini tidak berkait rapat dengan PKR.

"Ia menyangkal percubaan Umno-BN yang menuduh kononnya ini satu perencanaan oleh PKR. Malah Deepak sendiri menyatakan kekecewaannya kerana pimpinan PKR dilihat keberatan untuk berbincang dengan beliau.

"Oleh itu, setelah mengadakan perbincangan bersama pimpinan parti, maka saya boleh bertemu dengan Deepak untuk meneliti segala bukti yang dimiliki, seperti yang didakwa sebelum ini," ujarnya.

Rafizi semalam mendedahkan dokumen yang didakwanya bukti pembelian barang kemas oleh syarikat Deepak dari dua syarikat di Hong Kong.

Antara dokumen yang didedahkan Rafizi adalah emel invois pembelian berlian dari syarikat Dehres Limited dan Firestone Co. Ltd dan slip pembayaran melalui dua buah bank.

Dokumen lain pula menunjukkan transaksi bernilai USD 3.9 juta (RM 11.8 juta) bagi pembelian cincin dan subang daripada Firestone Co Ltd.

Kesemua barangan kemas itu dibayar oleh dua syarikat Deepak iaitu Carpet Raya Sdn Bhd dan Carpet Plus Sdn Bhd dalam tempoh tiga bulan Mac hingga Mei 2009, selepas Datuk Seri Najib Razak menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun, di dalam beberapa laporan semalam, Deepak menafikan beliau membeli barang kemas tersebut.


P/s: Dalam laporan MK di sini menyatakan bahawa Deepak tidak mengulas lanjut sama ada beliau membayar atau tidak barang kemas mewah tersebut. 


Kedutaan Sahkan Wang Pampasan Diserahkan kepada Kerajaan Malaysia

Posted: 03 Jan 2013 10:33 PM PST[HD] KUALA LUMPUR- Kedutaan Jepun di Malaysia mengesahkan kerajaan negara itu telah menyerahkan sejumlah wang pampasan kepada kerajaan Malaysia untuk diserahkan kepada buruh paksa pembinaan landasan keretapi Thailand Myanmar.

Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun ke Malaysia, Takaharu Suegami, ketika mengesahkan penyerahan wang itu berkata,

"Berdasarkan maklumat yang dikaji, kami dapati wang tersebut diserahkan sekitar tahun 1990an.

"Kami akan merujuk kepada Tokyo selepas ini (untuk maklumat lanjut)," kata beliau.

Ketika ditanya, siapa penerima pampasan ini, pegawai kedutaan Jepun itu berkata, "Kami tidak tahu macam mana kerajaan Malaysia mengagihkan wang pampasan itu."

Bagaimanapun, Takaharu berjanji akan merujuk balik dengan Tokyo berdasarkan dokumen yang diberikan hari ini.

Sekretariat Jejak mencari bekas buruh paksa dan waris landasan maut Siam Burma yang diketuai oleh Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin mengunjungi Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur hari ini bagi mendapatkan maklumat lebih mendalam tentang pampasan itu.

Turut bersama dalam kunjungan itu, Naib Ketua Pemuda PAS Dr Raja Iskandar Al-Hiss, Ketua Operasi Jejak Safarizal Saleh, Penolong Pengerusi Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Binaan Landasan Kereta Api Siam Burma 1942-1946 dan beberapa orang lagi wakil dari Jejak.

Dalam sidang Dewan Rakyat sebelum ini, Nizar mendakwa, kerajaan Jepun telah membayar RM207 bilion kepada kerajaan Malaysia sebagai pampasan kepada buruh paksa pembinaan keretapi itu.

Namun sehingga kini, tidak ada sebarang wang diberikan oleh kerajaan Malaysia kepada mangsa atau waris mereka.

Dalam kunjungan hari ini, Sekretariat Jejak juga meminta pihak negara Jepun memberi maklumat bila dan berapa jumlah pampasan kepada buruh binaan itu di hantar ke negara ini dan siapa yang mengesahkan penerimaan itu.

Dalam pertemuan sejam itu, Nizar turut meminta pihak Jepun menyerahkan senarai nama rakyat Malaysia yang menjadi buruh binaan landasan kereta api Siam-Burma 1942 hingga 1946 itu.

"Kita jumpa dengan pihak kedutaan Jepun petang ini, untuk mengesahkan maklumat yang kita perolehi itu benar atau sebaliknya.

"Sekiranya pihak Jepun masih menyimpan senarai buruh atau mangsa-mangsa dari Malaysia ini sila majukan kepada kami," katanya ketika ditemui.

Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang turut mendedahkan beberapa surat pengesahan dan dokumen rasmi kepada wakil Kedutaan Jepu berkenaan.

Salah satu surat tersebut dari Kementerian Kewangan bertarikh 29 Mac 2011 menjelaskan, "kertas pertimbangan bagi kelulusan pengeluaran wang pampasan kepada buruk paksa ke Burma 1942 hingga 1946. Sukacita dimaklumkan peruntukan sejumlah RM207 billion telah diangkat oleh kelulusan kerajaan di mana prosesnya dimaklumkan kepada pejabat Peguam Negara dan di peringkat Kementerian Sumber Manusia".

Menurut Nizar, pihaknya sehingga kini tidak tahu di mana pampasan itu berada sama ada masih disimpan di dalam Perbendaharaan Negara atau Amanah Raya kerana tidak ada sebarang penjelasan dibuat kerajaan sehingga kini.

"Kita tidak tahu. Kalau wang itu masih ada dalam simpanan kerajaan kenapa tidak diberi balik kepada mangsa. Mangsa ada 30,000 yang boleh balik semula ke Malaysia walaupun ada yang meninggal dunia tetapi mereka masih ada waris melalui Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Buruh Binaan Landasan Kereta Api Siam Burma 1942-1946".

Mengikut rekod persatuan bekas buruh paksa ini, jumlah 30,000 buruh ini melibatkan 60 peratus bangsa Melayu, 20 peratus India, 15 peratus Cina dan 5 peratus bangsa lain.

Nizar yang juga Ajk PAS Pusat berkata, dengan jumlah RM207 bilion itu setiap keluarga dianggarkan layak menerima sehingga RM3 juta wang pampasan.

"Banyak! pemberian pampasan ini kepada mangsa lebih baik dari ETP yang dibuat oleh kerajaan, sekurang-kurangnya dapat mengatasi sedikit masalah ekonomi orang Melayu," katanya.

Sejak didaftarkan secara rasmi pada 11 Januari 2011, persatuan terbabit telah memohon beberapa kali untuk mendapatkan wang pampasan dari kerajaan Malaysia tetapi hingga kini masih gagal.P/s: Persoalannya, di manakah wang itu? Jika sudah difaraidkan, siapakah yang menibai wang yang banyak itu?
 
 
 
 

Isu Tanah Kelantan: Ngeh Koo Ham Saman Blog Pisau.Net & Berita Harian

Posted: 03 Jan 2013 07:46 PM PST[MK] Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham telah memulakan tindakan undang-undang terhadap seorang blogger pro-BN dan sebuah akhbar harian berbahasa Melayu yang didakwanya telah melaporkan berita palsu terhadapnya dan rakan separtinya, Nga Kor Ming.

Berita tersebut didakwa berkaitan dengan kontroversi baru-baru ini yang melibatkan beliau dan Nga yang berkaitan dengan satu isu tanah di Kelantan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Ngeh (kiri) berkata bahawa tindakan undang-undang telah dimulakan terhadap blogger pisau.net, Mohd Jeffrey Amin Abdul Hamid dan Berita Harian kerana didakwa memfitnah beliau dan Nga.

Ngeh menyaman Mohd Jeffrey kerana posting di blognya yang bertajuk "Hot! Tanah 10,526 Ekar Sebagai Syarat Nizar Jadi Menteri Besar Perak Adalah Benar" pada 17 Disember.
 
Berita Harian pula berdepan dengan tindakan undang-undang itu bagi artikel bertajuk "Hutan Sungai Relai Gondol" yang disiarkan di muka depan pada 27 Disember dan satu ulang-siar posting pisau.net mengenai isu itu.

"Notis undang-undang sedang dikeluarkan kepada mereka dan tindakan undang-undang juga akan diambil terhadap mereka yang memfitnah kami," kata Ngeh, yang merupakan ahli Parlimen Beruas.

Menurut Ngeh, pisau.net telah "secara palsu dan berniat jahat" melaporkan bahawa kerajaan Kelantan telah menganugerahkan kepadanya dan Nga 10,526 ekar tanah sebagai pertukaran untuk perjanjian bagi melantik pemimpin PAS, Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar Perak pada tahun 2008.

Beliau mendakwa bahawa blogger itu menggunakan nama samaran 'Encik Pisau Suka Hiris' untuk blog untuk menyembunyikan identitinya.
 
 
P/s: Harap-harap blogger mesra UMNO yang bakal disaman ini berani mengaku sebagai empunya blog. Jangan jadi seperti blogger mesra UMNO yang mencabar orang menyaman diri tetapi takut, kecut mengaku tuan punya blog Papagomo di sini.
 
 
 

Remaja Brazil Mahu Lelong Dara untuk Rawat Ibu Uzur

Posted: 03 Jan 2013 05:30 PM PST


[HM] BRASILIA: Seorang remaja Brazil mahu melelong daranya supaya wang yang diperoleh itu dapat membantu merawat ibunya yang uzur.

Menurut media tempatan, Rebecca Bernardo, 18, sedia mengorbankan daranya untuk mengadakan hubungan seks dengan mana-mana lelaki yang menawarkan bidaan tertinggi. 

Kini menuntut di sekolah menengah, Rebecca berkata, dia mendapat idea menjual kehormatan dirinya selepas membaca kisah Catarina Migliorini sebelum ini. Catarina menerima bayaran RM2.5 juta kerana menjual daranya akhir November tahun lalu. Sejurus selepas menawarkan daranya, Catarina mendapat bidaan daripada lelaki seluruh dunia.

Justeru, Rebecca berkata, dia berharap keadaan sama berlaku terhadap dirinya. "Wang yang diperoleh nanti akan digunakan merawat ibu saya yang terlantar akibat strok," katanya.

Sebelum ini, kata Rebecca, dia cuba menjual barangan kosmetik dan menjadi pelayan tetapi wang diperolehnya tidak mencukupi. Sementara itu, jiran Rebecca berkata, gadis terbabit tidak pernah tahu siapa bapanya.

Kata mereka, kakak Rebecca pula mati tahun lalu.

"Tiada sesiapa lagi yang boleh membantu kerana Rebecca tinggal bersama ibunya di rumah.

"Strok menyebabkan ibu Rebecca cuma mampu terbaring.

"Bagi kami, tindakan Rebecca itu boleh dianggap sebagai pilihan terakhir dia untuk membantu ibunya," katanya. Setakat ini bidaan tertinggi untuk dara Rebecca ialah RM170,000. - TS
Berahi Tidak Bertempat, Lelaki Cuba Rogol Isteri Jiran

Posted: 03 Jan 2013 04:00 PM PST[Kosmo] KAJANG - Seorang wanita terselamat daripada menjadi mangsa rogol oleh jiran sendiri apabila jeritannya didengari isteri suspek dalam kejadian di sebuah rumah flat di Semenyih dekat sini kelmarin.

Kejadian pada pukul 8 malam itu dipercayai berlaku ketika mangsa yang sedang menonton televisyen seorang diri di ruang tamu ternampak kelibat seorang lelaki masuk ke dalam rumahnya.

Mangsa berusia 27 tahun dan telah mendirikan rumah tangga yang panik cuba lari ke dalam bilik tidur namun jatuh tergelincir di depan pintu bilik.

Kesempatan itu digunakan oleh suspek yang hanya memakai seluar pendek dan menutup muka dengan baju T untuk menindih mangsa.

Tindakan suspek itu menyebabkan mangsa dan suspek bergelut sebelum baju yang melilit muka suspek berusia 30-an itu tertanggal.

Mangsa yang terkejut melihat lelaki itu merupakan jiran sendiri menjerit meminta tolong sambil merayu supaya tidak diapa-apakan kerana mendakwa dirinya sedang hamil.

Jeritan itu didengari oleh isteri suspek yang kemudian masuk ke rumah mangsa untuk melihat apa yang berlaku.

Suspek yang panik melihat kelibat isterinya muncul terus melarikan diri tanpa sempat merogol mangsa.

Dalam kejadian itu, mangsa dikatakan pengsan akibat dicekik oleh suspek ketika bergelut.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab. Rashid Ab. Wahab yang mengesahkan kejadian itu berkata, pihaknya sudah mengenal pasti suspek terlibat yang masih menghilangkan diri.

Kes disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan iaitu menyerang dengan niat hendak mencabul yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebatan jika sabit kesalahan.

ALHUSSEYN

Posted: 04 Jan 2013 03:45 PM PST

ALHUSSEYN


Batal Penjelasan Amanat, Terbukti Umno Parti Penakut dan Pemfitnah.

Posted: 03 Jan 2013 11:19 PM PST

Oleh Idris Hj Ahmad
4/1/13
Terbukti dan teruji Umno sebuah parti yang tidak berani berhujah dan suka memfitnah. Umno hanya berani bercakap tanpa lawan. Berani melawan dengan lawan yang diikat kaki tangan, kemudian istihar dia sebagai pemenang, kerana lawannya telah dipukul TKO. 
Isu amanat menambah satu lagi hujah bahawa memang Umno bukan parti yang suka mencari kebenaran. Isu ini dibiarkan untuk dipolitikkan menjelang pilihanraya di dalam usaha memancing undi. 
Umno memperalatkan semua pihak untuk dijadikan pelampung bagi menyelamatkan kapal Umno yang sudah hendak karam. Pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan beberapa orang mufti telah diambil untuk menjadi benteng pertahanan Umno. Walau pun isu ini sudah berlalu lebih 31 tahun  sejak 7 April 1981.  
Tindakan Jakim dan ulamak pengampu  yang tumpang sekaki telah tercalar. Apa tidaknya isu yang sudah berlalu lebih 31 tahun baru disedari tentang bahayanya. Masyarakat melihat betapa lembabnya  institusi ini, seolah-olah menjadi talian hayat untuk Umno.
Kesediaan Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang untuk bersemuka dengan semua pihak yang dilantik oleh kerajaan menunjukkan kewibawaan beliau seorang ulamak yang bertanggungjawab atas apa yang berliau nyatakan. 
Sebaliknya penolakan pihak kerajaan untuk membenarkan Presiden Pas untuk menjelaskan selama sejam di dalam televisyen secara langsung menampakkan sikap pengecut pihak kerajaan. Tuan Guru Haji Hadi meminta sejam sahaja, selebihnya pihak kerajaan boleh membalas kembali hingga kiamat.
Pemimpin Umno takut hujah yang dikemukan oleh Presiden Pas akan mempengaruhi orang ramai dan merbahaya, ini diakui sendiri oleh Khairi Jamaludin Ketua Pemuda Umno. Umno bimbang  orang akan meninggalkan Umno dan menyertai perjuangan Pas.

DIALOG RAKYAT

Posted: 04 Jan 2013 03:36 PM PST

DIALOG RAKYAT


MB : Hanya Lulus Pembinaan Kem Tentera

Posted: 04 Jan 2013 03:31 PM PST


MB PC Exco September 2012

SHAH ALAM  : Tidak ada kelulusan pembinaan bangunan lain, melainkan pembinaan kem tentera seperti yang ditetapkan sebelum ini.

Ini bermakna Kerajaan Negeri Selangor tidak akan meluluskan sebarang permohonan pembangunan di atas tanah yang diserah kepada Pesuruhjaya Tanah Persekutuan di kawasan Perindustrian Bukit Raja, Klang.

Mengikut kenyataan akhbar yang di keluarkan Sekretariat Ahkbar Pejabat Menteri Besar, jika ada apa-apa pembangunan dan urusniaga dilakukan ke atas tanah-tanah tersebut maka ia dilakukan tanpa pengetahuan dan Kerajaan Negeri tidak mengiktirafnya.

Keputusan itu dibuat pada mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor (MTES) yang dipengerusikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, selepas mendengar taklimat yang diberikan oleh Pengarah Tanah dan Galian Negeri dan tiga pegawai daerah, semalam.

"Kita tidak akan membenarkan sebarang pembangunan di atas tanah itu kecuali bagi pembinaan kem latihan tentera seperti yang ditetapkan, itu pun selepas mendapat kebenaran Mesyuarat kerajaan Negeri Selangor (MMKN) dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor (MTES)," kenyataan itu dipetik.

Pada mesyuarat MTES itu, Menteri Besar dimaklumkan bahawa semua tanah yang diserah kepada Pesuruhjaya Tanah Persekutuan dikhususkan untuk pembinaan kem latihan tentera dan tanah-tanah ini masih lagi di bawah nama Pesuruhjaya Tanah Persekutuan dan tidak dipindahmilik kepada mana-mana syarikat atau individu.

Menteri Besar berkata, keputusan ini sejajar dengan prinsip kerajaan negeri yang telus, bertanggungjawab dan menolak sama sekali amalan rasuah serta salah guna kuasa untuk kepentingan peribadi dan politik yang akhirnya rakyat menangung beban.

MB Arah Jurutera MDKS Kenalpasti Punca Tanah Mendap Di Ijok

Posted: 04 Jan 2013 03:27 PM PST


Tanah Hendap Ijok 01

IJOK: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengarahkan pasukan jurutera khas Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) yang diketuai Yang Dipertuanya, Noraini Roslan mengenalpasti punca kejadian bumbung condong yang berlaku di Taman Pancaran, Ijok.

Menurut Abdul Khalid, setakat ini keadaan tidak begitu serius dan aspek rekabentuk bumbung, pembinaan serta kualiti bumbung akan diberikan tumpuan dalam mencari punca kejadian.

"Kita akan betulkan semuanya. Kos pembaikan akan ditanggung Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN)," katanya pada sidang media selepas melawat tempat kejadian

Kejadian runtuhan bumbung ini melibatkan 14 buah rumah yang kebanyakan mengalami kerosakkan dibahagian siling.

Turut kelihatan beberapa retakkan struktur dinding rumah terutama di kawasan bilik air.

Sementara itu, Abdul Khalid juga turut menyampakan sumbangan khas kepada semua mangsa berjumlah RM500 bagi setiap rumah.

Jelasnya lagi, terpulang kepada penduduk sama ada untuk berpindah sementara sehingga keadaan kembali selamat.

Seorang penduduk, M Kumaran menceritakan kejadian ini berlaku sekitar jam 10.30 pagi semalam.

Ketika kejadian beliau dimaklumkan bapanya yang ketika itu mendengar bunyi runtuhan di belakang rumah.
"Bapa saya dengar bunyi macam ada benda jatuh.

"Bila masuk nampak kesan pasir di lantai. Kemudian nampak ada ketulan batu kecil pada siling.
"Kita periksa dan tanya orang sebelah mereka kata tidak ada apa-apa.

"Kemudian jiran pun beritahu dia juga nampak pasir ketika sedang menyapu," katanya yang menetap di sini hampir 20 tahun.

Papagomo Mana Lu Mau Lari, Mahkamah Keluar Sapina Ke Atas Zahid Hamidi

Posted: 04 Jan 2013 05:15 AM PST

 
KELAB GREENBOC

Mahkamah keluar sapina ke atas Zahid Hamidi

KOTA BHARU: Mahkamah Tinggi Kota Bharu telah mengeluarkan sapina kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (gambar) agar datang ke mahkamah 6 Januari ini.

Sapina itu dikeluarkan oleh mahkamah atas permohonan Datuk Husam Musa yang menyaman blogger Papa Gomo.

"Mahkamah telah meluluskan permohonan saya untuk sapina Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi. Ini kerana, Ahmad Zahid kenal siapa Papa Gomo ini apabila beliau membenarkan blogger ini memasuki kapal selam Scorpean sebelum ini," kata Husam kepada Harakahdaily.

Husam menyaman Papa Gomo ekoran satu laporan fitnah yang dibuat blogger Umno itu melalui blognya.

Writ saman tersebut difailkan Husam melalui peguam Hisham Fauzi baru-baru ini dengan menuntut gantirugi sebanyak RM10 juta, memohon maaf secara bertulis, gantirugi teladan, gantirugi melampau dan gantirugi punitif.

Selain itu injunksi menghalang defendan atau ejen atau pembantu berkomunikasi, memberi komen, mengulangi penerbitan kenyataan-kenyataan berunsur fitnah terhadap plaintif.

Defendan melalui blog; http://www.papagomo.com bertajuk 'gambar ekslusif bakal MB Kelantan pimpin tangan China Doll' diterbit pada 6 Disember tahun lepas cuba mengaibkan Husam dengan menyiarkan gambar tersebut.

Husam yang juga anggota Exco kerajaan negeri menyifatkan gambarnya dimanipulasikan sehingga memberikan gambaran plaintif sedang berpimpin tangan dengan seorang perempuan Cina.

Defendan atau nama sebenar Wan Muhammad Azri Wan Deris beralamat di Villa Apartment, Jalan 5/23 e, Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur antara lain turut menulis;

"Tapi Kawe yakin rakyat Malaysia bijok dan cerdik bilo keleh gambar ni. Ambo yakin sedikit sebanyak rakyat Kelantan akan buko mato kenal siapo hok dalam gambar ni."

Dalam writ samannya Husam menjelaskan gambar itu sebenarnya menunjukkan beliau ketika itu bersama rombongan kerajaan Kelantan ke China sedang berjalan keluar dari sebuah bangunan dengan diikuti oleh jurubahasanya, seorang perempuan warganegara China.

Plaintif sebelum ini mengemukakan notis tuntutan kepada defendan menuntut supaya memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi. Bagaimanapun defendan gagal dan enggan berbuat demikian.

Ulasan GB

GB sudah ulas sebelum ini. Petikan:

Keengganan beliau untuk mengakui blog itu kepunyaannya bukti awal kebinasaan papagomo! Beliau TAKUT untuk mengakui blog fitnah itu miliknya kerana tahu blog itu menyajikan berita palsu dan dusta.

Sepatutnya apabila beliau sudah tidak mengakui blog itu miliknya, pihak berkuasa sudah boleh menyiasat siapa pula yang mengemaskini blog tersebut selama ini kalau bukan papagomo sendiri, dan papagomo boleh pula didakwa kerana menipu jika sebenarnya beliau yang mengemaskinikan blog tersebut. Dusta di atas dusta!

Namun, kebal macamana pun papagomo yang dilindungi oleh polis, dengan hukum kebenaran dan hukum Tuhan, kita akan menyaksikan papagomo pasti hancur binasa!

Bukan saja papagomo, sekalian blogger pencacai UMNO yang menyebarkan dan menyemarakkan budaya fitnah, lucah dan porno. Termasuklah polis yang selama ini bersikap double standard!


Laporan-laporan sebelum ini
klik untuk bacaSelebriti Haire & Aishah Gesa Rakyat Bangkit Tumbangkan UMNO BN

Posted: 04 Jan 2013 05:07 AM PST


KELAB GREENBOC
 
Saya Leftenan Adnan moden menentang BN"

Pelakun terkenal Haire Othman bertekad berjuang sehingga ketitisan darah terakhir sebagai 'Leftenan Adnan Moden' untuk membetulkan senario politik sekarang agar bebas dari belenggu pemikiran jumud pemerintah Barisan Nasional (BN).

Semasa membintangi filem 'Leftenan Adnan' iaitu seorang Tentera Melayu yang bekerja dengan British menentang Jepun sekitar tahun 1940 jelas beliau, jiwa serta semangatnya begitu tinggi bangga terhadap perjuangan yang ditunjukan oleh Leftenan Adnan yang sanggup bermati- matian menentang kemaraan Jepun.

"Semasa memegang watak Leftenan Adnan jiwa dan semangat saya begitu tinggi walau pun waktu itu saya sendiri kurang arif siapa sebenarnya Leftenan Adnan yang kuat membantu British menentang Jepun.

"Selepas membaca dan menyelidik akhirnya tahu dan sekarang berminat menjadi 'Leftenan Adnan' baru dan moden untuk menentang Umno dan BN, " jelasnya ketika berucap di majlis minum petang di Dewan Haji Taib, Tasek Gelugor semalam.

Semangat Leftenan Adnan tetap berkobar di dalam sanubari sehingga kini, cuma bezanya dulu dalam lakunan menentang Jepun tetapi sekarang bersama PAS menentang Umno dan BN.

Bagi beliau, menentang kepimpinan Umno satu kewajipan kerana menyalahgunakan kuasa yang diberikan, menyelewengkan wang rakyat dan bersikap zalim dengan rakyat seperti bertindak merampas hak sedia ada.

Memandangkan rakyat telah sedar jelas Haire lagi, kepimpinan BN terpaksa mengalih strateji menghulurkan tangan persabatan dengan memberikan segala macam bantuan yang tidak pernah dibayangi rakyat.

"Sekarang ini rakyat telah diberikan terlalu banyak wang sebagai umpan politik. Dulu tidak pun. Inilah yang dikatakan rasuah politik menjelang pilihanraya umum ke 13," tegasnya.

Turut berucap dalam program anjuran Unit Amal Tasek Gelugor dan Kebajikan Rangkaian Bekas Tentera (Kerabat) itu ialah Ahli Jawatankuasa PAS Tasek Gelugor, Haji Abdul Rahman Kasim, Naib Pengerusi Kerabat Kedah, Zamri Ibrahim, Pengerusi Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Abdul Rahman Maidin dan Ketua PAS Cawangan Permatamg Berangan, Haji Rosli Hasbullah.


AISHAH GESA RAKYAT SELURUH NEGARA TOLAK UMNO-BN


Aishah sebelum membuat persembahan lagu terakhirnya Bahtera Merdeka, menyeru masyarakat seluruh negara khususnya Kelantan membuat pilihan yang tepat pada PRU-13 nanti.

Menurutnya, masa depan negara akan ditentukan oleh seseorang pemimpin dan parti yang memerintah.

"Andainya baik pemimpin negara, maka baiklah nasib rakyatnya. Jika tidak sebaliknya pula akan berlaku," ujarnya secara spontan.

Jadi, tambahnya, jangan sampai rakyat rugi kerana kesilapan yang telah oleh diri sendiri ketika mengundi.

Aishah menyumbang empat buah lagu antaranya lagu topnya, Janji Manismu; Syurga Di Telapak Kaki Ibu; Bagai Melukut Di Tepi Gantang dan Bahtera Merdeka.

Turut hadir pada majlis itu, isteri Menteri Besar Kelantan, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak; isteri Timbalan Menteri Besar, Datin Siti Zubaidah Abdul Hamid; isteri-isteri anggota Exco Kerajaan Negeri.

Hadir sama, isteri-isteri Adun, anggota parlimen, isteri pimpinan masyarakat dan orang ramai.

Tunku Ismail ‘bom’ Annuar Musa

Posted: 04 Jan 2013 05:02 AM PST

KL TODAY

 

Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa menghentikan drama dan politik melibatkan Norshahrul Idlan Talaha yang turut dikenali sebagai Mat Yo.Justeru, baginda mahu Annuar lebih bersikap matang dan profesional dalam mengendalikn pasukan bola sepak.

Tunku Ismail memberi jaminan Mat Yo akan membayar harga tebus kontrak seperti diminta Kafa.
"Jangan panjang-panjangkan cerita. Dia (Mat Yo) akan bayar (harga tebus kontrak) pada hari ini. Anda (Annuar) perlu matang. Dalam sukan bola sepak, mesti ada pemain yang datang dan pergi. Anda perlu terima dan bersikap profesional.

"Sebagai contoh, jika satu hari nanti Safee Sali mahu keluar dari pasukan, saya akan terima. Beliau (Annuar) sepatutnya berterima kasih kepada Mat Yo atas sumbangan diberikan dan bukannya bercakap benda kurang menyenangkan terhadap pemain ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui di salah sebuah hotel terkemuka di sini, hari ini.

Semalam, Annuar antara lain berkata, bekas penyerang Kelantan itu belum membayar harga tebus kontrak seperti yang diminta oleh Kafa walaupun telah menandatangani kontrak baharu bersama pasukan Johor Darul Takzim.

Annuar berkata, mengikut peraturan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Mat Yo sepatutnya membayar harga tebus kontrak tersebut dalam tempoh 30 hari selepas didaftarkan dengan pasukan baharu.

"Kita tak bantah keputusan beliau untuk menamatkan kontrak secara sebelah pihak, tapi sampai hari ini Mat Yo belum  membayar harga tebus kontrak tersebut sehingga Kafa terpaksa membuat tuntutan kepada Jawatankuasa Status FAM.

"Dalam kes ini kita telah mengemukakan afidavit kepada jawatankuasa berkenaan dan berharap agar mereka dapat  menyelesaikan perkara ini secepat mungkin," katanya.

Annuar, yang tidak mendedahkan nilai harga tebus kontrak itu, berkata penyerang yang pernah mencipta nama sebagai salah seorang tonggak utama pasukan kebangsaan itu juga masih mempunyai baki kontrak bernilai RM400,000 bersama Kafa.

Polemik perpindahan Mat Yo menjadi isu hangat diperkatakan dalam kancah sukan bola sepak negara selepas  menamatkan kontrak secara sebelah pihak walaupun masih berbaki 13 bulan bersama Kafa selepas dilamar pasukan dari selatan,  Johor Darul Takzim pada musim lepas.

Mengulas mengenai jumlah baki kontrak bernilai RM400,000 bersama Kafa seperti yang dinyatakan Annuar, Tunku Ismail berkata, Mat Yo akan menjelaskan bayaran harga tebus kontrak sebanyak RM250,000 seperti ditetapkan oleh FAM.

"FAM sudah menetapkan bahawa beliau (Mat Yo) perlu membayar sebanyak RM250,000. Jadi Mat Yo menerusi peguam yang dilantik akan berbuat sedemikian seperti diarahkan FAM. Janganlah ambil kesempatan.

"PBNJ sendiri sentiasa mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan FAM malah begitu juga pemain kami. Janganlah bersikap kebudak-budakan dan cakap belakang-belakang," katanya.

Justeru, Tunku Mahkota Johor mengalu-alukan mana-mana pihak termasuk Annuar untuk berdepan dengan beliau sekiranya mahu menuntut sebarang penjelasan mengenai pelbagai perkara.

"Rumah saya sentiasa terbuka untuk sesiapa sahaja datang jika ada sebarang masalah. Bersikap profesional dalam sukan dan janganlah membangkitkan isu bukan-bukan.

"Hentikanlah drama dan politik anda. Jangan jadikan sukan bola sepak seperti berkempen dalam politik. Jika tidak suka, datang jumpa dan cakap depan-depan," katanya.

Tujuh kenderaan tertimbus runtuhan tanah di Subang Jaya

Posted: 04 Jan 2013 04:55 AM PST

 


 
Tujuh buah kenderaan melibatkan lima kereta, satu van dan sebuah motosikal tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Persiaran Putra Bahagia berhampiran Balai Polis Putra Heights, Subang Jaya petang semalam.

Bagaimanapun lapan pengguna kenderaan terlibat dilaporkan selamat dan tidak mengalami kecederaan.
NONEPenolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor Mohd Sani Harul berkata banjir lumpur berlaku di laluan itu akibat daripada runtuhan tanah dari Bukit Cermin yang sedang dalam proses pembinaan rumah semi-D.

"Tanah tersebut runtuh kemudian memasuki ke dalam kolam takungan air yang berhampiran dan menyebabkan kolam itu pecah.

"Air dan campuran lumpur tersebut melimpah ke jalan raya yang mana jarak antara kolam dan jalan kira-kira 20 meter," katanya di lokasi kejadian.

Kenderaan-kenderaan yang pada mulanya tertimbus kemudiannya 'dihanyutkan' banjir lumpur itu dan pengguna-pengguna kenderaan itu dapat menyelamatkan diri, katanya.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan pada pukul 6.12 petang dan sampai di tempat kejadian dua minit kemudian.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Subang Jaya, ACP Yahaya Ramli berkata pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu pada pukul 6.05 petang.

"Kejadian tersebut berlaku 500 meter daripada Balai Polis Putra Heights," katanya.

Beliau berkata kerja-kerja pembersihan jalan raya sedang dilakukan dan diharap selesai pada tengah malam ini supaya orang ramai dapat melalui semula jalan tersebut.

Manakala, pihak pemaju projek perumahan tersebut Kingsley Hills Sdn Bhd, Tan Sri Barry Goh berkata pembinaan rumah tersebut bermula pada awal tahun lepas dan dijangka siap dalam tempoh lima tahun.

"Kita mungkin terpaksa menghentikan projek pembinaan tersebut dan akan berbincang dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) mengenai tindakan seterusnya," katanya sambil menambah keluasan projek itu kira-kira 40.46 hektar.

Ahli Dewan Negeri Selangor (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafie meminta semua kerja-kerja pembinaan di kawasan itu dihentikan sehingga satu kajian dibuat.    Bernama

GMI seru keluarga, bekas tahanan ISA hadir 12 Jan

Posted: 04 Jan 2013 04:53 AM PST

MALAYSIA KINI


Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) menyeru bekas tahanan dan keluarga tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari ini.

Sekretariat GMI, Ahmad Shukri Razab berkata, salah satu tuntutan yang diketengahkan dalam perhimpunan itu ialah menuntut kerajaan membebaskan semua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

NONESemalam, katanya, genap setahun empat bulan dan 19 hari daripada tarikh pengumuman pemansuhan ISA yang dibuat oleh Perdana Menteri pada sambutan Hari Malaysia tahun 2011.

Bagaimanapun, katanya, sehingga ke hari ini, masih ada tahanan ISA yang dikurung di Kem Tahanan Kamunting.

Di samping itu, katanya dalam satu kenyataan semalam, ia diikuti dengan penggubalan satu undang-undang yang mirip kepada ISA.

Oleh itu, katanya,  GMI menyeru semua bekas mangsa ISA, keluarga mangsa dan rakyat Malaysia untuk turun pada 12 Januari dan menyuarakan tuntutan agar kerajaan segera membebaskan kesemua tahanan ISA.

Perhimpunan besar itu dirancang sebagai acara penamat kepada perhimpunan Kebangkitan Rakyat yang diadakan pembangkang di seluruh negara sejak beberapa bulan lalu.

Selain itu, Syukri berkata, sebelum ini, GMI mengambil inisiatif untuk turun bertemu rakyat dengan mengikuti jelajah Himpunan Kebangkitan Rakyat di Johor, Pulau Pinang dan Perak.

Menurutnya, peluang itu digunakan bagi memberi pendedahan kepada rakyat mengenai cerita sebenar di sebalik pemansuhan ISA yang diumumkan perdana menteri pada tahun 2011.

Katanya, sekiranya merujuk kepada perintah tahanan yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri, tahanan terakhir hanya akan dibebaskan pada bulan Januari 2014 iaitu dua tahun empat bulan selepas ISA diumumkan termansuh.

"Kami telah mengedarkan risalah mengenai kempen bebaskan tahanan ISA kepada masyarakat umum selain berkesempatan memberi ucapan penerangan di pentas yang disediakan untuk aktivis NGO.

"Melalui desakan yang konsisten daripada rakyat, GMI percaya kerajaan akan terpaksa akur untuk membebaskan kesemua tahanan ISA," katanya lagi.

Pelakon Zarina Anjoulie dijamin adik tiri

Posted: 04 Jan 2013 04:52 AM PST 
Pelakon dan model Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul, 27, lebih dikenali sebagai Zarina Anjoulie dijamin adik perempuan tirinya hari ini selepas dua hari berada dalam Penjara Kajang.
  
Pelakon berkenaan yang dijamin adik tirinya itu keluar dari bilik lokap  kompleks mahkamah Petaling Jaya kira-kira pukul 10 pagi kelihatan tenang, memakai baju-T warna kelabu dan bercermin mata gelap.
  
Zarina bersama rakan lelakinya, Mohamad Fakhruzaim Mohamad Fawzi, 27, didakwa di Mahkamah Majistret di Petaling Jaya Rabu lepas memiliki dua biji pil Eramin 5 anggaran seberat 0.6 gram, di sebuah kediaman di Jalan PJU 10/1C Damansara Damai, pukul 5.30 petang pada 30 Dis lalu.
  
Kedua-duanya pelajar sebuah kolej swasta, dituduh mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 12(3) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM100,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.
  
Majistret Nazri Omran membenarkan kedua-dua tertuduh, yang mengaku tidak bersalah, dijamin RM2,000 sementara menunggu sebutan semula kes pada 8 Feb depan.
  
Hanya Mohamad Fakhruzaim dapat mengemukakan penjamin manakala Zarina Anjoulie terpaksa dihantar ke penjara kerana tiada ahli keluarga yang hadir untuk menjaminnya.
  
Nazri memerintahkan kedua-dua tertuduh hanya boleh dijamin oleh ahli keluarga sahaja.- Bernama

Pukul wartawan, anggota PPS didenda RM3,000

Posted: 04 Jan 2013 04:45 AM PST

 


 
Anggota Pasukan Peronda Sukarela (PPS), Lim Ah Chye, 52, didenda RM3,000 oleh Mahkamah Majistret di sini setelah mengaku bersalah terhadap dua tuduhan iaitu memukul dan menyebabkan kerugian terhadap wartawan akhbar Cina.

Majistret Norhayati Ibrahim memerintahkan tertuduh didenda RM1,000 atau penjara satu bulan untuk tuduhan pertama kerana menyebabkan kecederaan Ang Kean Siang, 32, pada 30 Disember lepas pada 1.40 pagi.

Tertuduh juga didenda RM2,000 atau penjara dua bulan untuk tuduhan kedua kerana dengan niat telah menyebabkan mangsa kerugian sebanyak RM1,200.

Ah Chye didakwa melakukan kesalahan itu bersama seorang lagi yang masih bebas, di hadapan kontena PPS di Lorong Perak ketika mangsa membuat liputan mengenai kejadian seorang wanita ditemui mati di pangsapuri di Jalan Perak di George Town.

Bagi pertuduhan pertama dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara setahun, denda minimum RM2,000 atau kedua-dua sekali.

Bagi tuduhan kedua, dia didakwa mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara dua tahun, boleh didenda atau kedua-dua sekali.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Khairul Fairoz manakala Ah Chye diwakili peguam Sukhindarpal Singh.- Bernama

Krisis air: Selangor mahu pengguna saman Syabas

Posted: 04 Jan 2013 04:43 AM PST

Wartawan Sinar Harian

Dr Xavier Jayakumar
Dr Xavier Jayakumar
 
SHAH ALAM - Kerajaan Negeri Selangor menasihatkan pengguna di Kuala Lumpur, Gombak dan Ampang yang mengalami gangguan bekalan air ekoran kerosakan di Rumah Pam Wangsa Maju dan Pudu Hulu Baru memfailkan tuntutan pampasan ke atas Syabas.

Lebih 100,000 akaun pengguna dilaporkan berhadapan dengan gangguan bekalan air sejak enam hari lalu dan ia dijangka berterusan beberapa hari lagi.

Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata, rakyat harus diberi penjelasan bahawa pembekalan dan penagihan air adalah tanggungjawab Syabas dan bukannya Kerajaan Negeri seperti termaktub dalam perjanjian konsesi air.

"Kerajaan Negeri bersedia menjadi saksi kepada pengguna bagi memfailkan tuntutan terhadap Syabas dengan membekalkan beberapa dokumen laporan siasatan terhadap kecuaian Syabas menyelenggarakan unit pam serta peralatan berkaitan," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Soi Lek pertikai ketelusan DAP berhubung pemilihan jawatan CEC

Posted: 04 Jan 2013 04:38 AM PST

SINAR HARIAN

Datuk Seri Dr Chua Soi Lek
Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek
 
KUALA LUMPUR - Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mempertikaikan ketelusan DAP yang mengakui berlaku kesilapan dalam pengiraan pemilihan jawatan Anggota Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) parti itu selepas dua minggu pemilihan berlangsung.

Beliau berkata insiden itu merupakan sesuatu yang pelik kerana kesilapan hanya membabitkan dua pemimpin dan bukan kesemua calon yang terlibat dalam pemilihan berkenaan.

"Apa yang lagi luar biasa ia melibatkan seorang Melayu, dan kerana kesilapan ini, dia (Zairil Khir Johari) dipilih sebagai anggota Jawatankuasa Pusat DAP.

Adakah ia sengaja dilakukan supaya dapat memenuhi apa yang sering diperkatakan oleh DAP bahawa mereka adalah sebuah parti yang dikatakan pelbagai kaum, dan bukan sebuah parti yang dikatakan berasaskan kaum Tionghua?," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini melaporkan DAP mengakui berlaku kesilapan dalam pengiraan undi semasa pemilihan jawatan CEC pada Dis lalu dan menerusi keputusan yang dipinda itu, Zairil Khir Johari yang pada mulanya berada pada kedudukan 39, kini menduduki kedudukan 20.

Vincent Wu, yang pada mulanya mendapat tempat keenam dengan 1,202 undi, telah jatuh ke tempat ke-26 kerana parti itu mendakwa beliau sebenarnya hanya meraih 669 undi.

Dalam pada Dr Chua turut mempersoalkan kewibawaan DAP untuk mentadbir negara ini dan mengubah nasib rakyat yang berjumlah 28 juta, memandangkan pemilihan jawatan dalam parti yang hanya membabitkan 1,800 anggota, tidak dapat diuruskan dengan cekap, amanah dan telus.

"Saya rasa kecewa dan terperanjat terhadap apa yang berlaku dalam pemilihan parti DAP dengan slogan yang diutarakan oleh DAP ialah 'Ubah'. Kononnya DAP berwibawa dan mampu membuat perubahan kepada nasib dan membela nasib rakyat Malaysia.

"Tetapi dalam pilihan parti yang melibatkan hanya 1,800 anggota mereka melakukan kesilapan dan perkara ini didapati selepas dua minggu," katanya.- Bernama

Silap kira undi, Pengarah Pemilihan DAP letak jawatan

Posted: 04 Jan 2013 04:37 AM PST

SITI NADIAH AHMAD ZAMLUS

Silap kira undi, Pengarah Pemilihan DAP letak jawatan
Guan Eng (tengah) bercakap kepada pemberita pada sidang media hari ini. 
 
GEORGETOWN - Pengarah Pemilihan DAP, Pooi Weng Keong meletak jawatan ekoran kesilapan teknikal dalam pengiraan undi pada pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP Kebangsaan bulan lalu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, peletakan jawatan itu adalah atas dasar rasa tanggungjawab.

Beliau berlaku, berikutan itu, DAP akan melantik firma audit serta syarikat perakaunan bebas untuk mengesahkan semula keputusan pengiraan undi.

Pemilihan diadakan sempena Kongres Kebangsaan DAP pertengahan bulan lalu.

"Saya menerima berita mengenai kesilapan kiraan undi ini kira-kira dua hari selepas kongres dan atas rasa tanggungjawab, kami tetap mengumumkan kembali keputusannya walaupun parti akan mendapat kesan negatif.

"Saya sendiri tidak faham bagaimana ia (pengiraan undi) boleh jadi begitu," kata beliau kepada  media selepas menghadiri majlis angkat sumpah jawatan Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), hari ini.

Kesilapan pengiraan undi itu sekali gus menjejaskan kedudukan 20 ahli CEC.

Salah seorang calon Melayu yang bertanding, Zairil Khir Johari yang pada mulanya menerima 305 undi sebenarnya menerima 803 undi hasil kiraan semula.

Ia sekalig us berjaya meletakkan Zairil dalam CEC.

Wu Him Ven yang pada mulanya menerima 1,202 undian sebenarnya hanya menerima 669 undi sekaligus menyebabkannya terkeluar dari barisan CEC.

Zairil dalam laman twitternya menyebut masih lagi terkejut dengan laporan berkenaan.

Menilai Amanat Hadi dengan adil

Posted: 04 Jan 2013 04:33 AM PST

 


 
Isu amanat Datuk Seri Abdul Hadi Awang sedang dibangkitkan menjelang pilihan raya ke-13 ini. Walaupun amanat tersebut lebih daripada 30 tahun usianya, namun seperti biasa politik mampu membangkit-ungkit apa sahaja.

Kedua belah pihak - kerajaan dan pembangkang memakai pendekatan yang hampir sama. Cumanya, 'kelebihan' kerajaan di negara kita ini ia menggunakan media awam demi tujuan politik kepartian.

Saya tidak pasti apakah jika pembangkang hari ini jika berkuasa akan menggunakan pendekatan yang sama ataupun tidak?

Amanat Haji Hadi itu berbunyi:


"Saudara-saudara sekelian percayalah, Kita menentang Umno, bukan kerana nama dia Umno. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah.

"Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka. Percayalah saudara-saudara sekalian, perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad.

"Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam.

"Kita tidak perlu masuk Buddha, kita tidak perlu masuk Hindu, kita tidak perlu masuk Kristian, tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'."

Fatwa-fatwa Pantai Timur

Saya ingin mengajak pembaca melihat isu amanat ini di luar dari kerangka fanatik kepartian, sebaliknya menelusurinya secara fakta dan rasional.

Amanat Haji Hadi itu dibuat pada tahun 1981 dalam ceramahnya pada 7 April di Kampung Banggol Peradong. Ketika itu saya masih lagi bersekolah rendah. Saya rasa bukan Abdul Hadi yang menamakannya amanat, sebaliknya ia adalah inisiatif orang PAS sendiri.

Apakah amanat ini satu-satunya punca sebahagian orang PAS mengkafirkan Umno? Saya tidak pasti. 
Namun kita tahu, ramai guru-guru agama yang lain yang pro-PAS juga mengkafirkan Umno. Ada sesetengah tokoh agama yang mengkafirkan Umno ketika itu kemudiannya masuk Umno dan mendapat pelbagai jawatan.

Saya sendiri pernah berjumpa orang PAS yang mengkafirkan Umno. Bahkan saya pernah berjumpa mereka yang mengharamkan bersekolah di sekolah kerajaan kerana kononnya 'sekular' dan seumpamanya.

Ertinya, kafir-mengkafir disebabkan perbezaan parti politik telah berlaku dalam sejarah umat Islam dalam negara ini. Fatwa-fatwa PAS terutamanya dari Pantai Timur telah mencetuskan fenomena tersebut.
YB Dr Mujahid Yusuf, seorang ahli Parlimen PAS, tokoh reformis dalam PAS dan anak bekas presiden dan mursyidul am PAS dalam bukunya Menuju PAS Baru menghuraikan isu ketika itu dengan menyebut:

"Akibatnya berlakulah isu kafir-mengkafir di mana tanggapan bahawa menyokong Umno adalah sesuatu yang bertentangan dengan sikap Islam dan dengan sebab itu boleh jatuh kufur kerana Umno parti sekular yang menolak Islam... penghujahan atas garis-garis fikah yang premisnya adalah batas-batas kekufuran telah membawa agenda politik menjadi terlalu pekat dengan adunan 'fatwa' sehingga PAS diheret dalam kancah ini, malah 'Amanat Haji Hadi' telah dijadikan alasan kepada berlakunya semua kemelut ini." (ms 115. Kuala Lumpur: Malaysian Insider Sdn Bhd).

Mungkin Abdul Hadi sendiri tidak pernah menyebut Umno kafir secara jelas, namun sikap kebanyakan tokoh PAS yang tidak menangani isu-isu mengkafir ataupun seakan membiarkan orang awam PAS mengkafirkan orang Umno sehingga berlaku dua imam, tidak makan sembelihan, tidak menjawab salam dan lain-lain ketika itu, amat mendukacitakan.
Konteks

Dalam memahami sesuatu teks, kita wajar melihat kepada konteks. Hakikatnya, pendekatan PAS ketika itu bukanlah asing jika dilihat kepada perkembangan gerakan Islam secara keseluruhan. Pada tahun 70-an dan 80-an kebangkitan Islam berlaku di Asia. Kesedaran tentang perlunya umat Islam kembali kepada Islam dan menghapuskan unsur-unsur penjajahan kedengaran di sana-sini.

Buku tokoh-tokoh gerakan Islam di Timur Tengah menjadi menu penting para aktivis ketika itu. Buku-buku itu ditulis oleh tokoh-tokoh berkenaan dalam keadaan tekanan yang berat oleh rejim-regim Arab yang sangat zalim dan khianat.

Mereka juga biadap terhadap Allah dan rasul-Nya. Mereka yang membaca buku-buku cuba menyamakan hal tersebut dengan keadaan setempat.

Isu takfir (mengkafirkan) juga timbul di Timur Tengah sehingga mursyidul am al-Ikhwanul al-Muslimin menulis buku Du'aah La Qudah (Pendakwah Bukan Hakim) bagi tujuan menangani isu ini.

Fatwa-fatwa ulama juga dibaca kepada masyarakat. Antaranya, fatwa Mufti Saudi masa itu al-Sheikh 'Abd al-'Aziz 'Abdillah bin Baz yang menyenaraikan perkara-perkara yang membatalkan Islam, dalam erti kata lain menjadikan seseorang kafir.

Abdul Hadi ketika itu antara yang mempopularkannya. Dalam fatwa itu antaranya menyebut:

"Berkeyakinan bahawa selain tuntutan Nabi Muhammad SAW itu lebih sempurna, atau berkeyakinan bahawa selain ketentuan hukum beliau itu lebih baik, sebagaimana mereka yang mengutamakan aturan-aturan manusia yang melampaui batas lagi menyimpan dari hukum Allah (aturan-aturan taghut), dan mengetepikan hukum Rasulullah SAW, maka yang berkeyakinan seperti ini adalah kafir.

"Sebagai contoh: Berkeyakinan bahawa aturan-aturan dan perundangan yang diciptakan manusia lebih utama daripada syariat Islam, atau berkeyakinan bahawa aturan Islam tidak tepat untuk diterapkan pada abad kedua puluh ini, atau berkeyakinan bahawa Islam adalah sebab kemunduran kaum Muslimin, atau berkeyakinan bahawa Islam itu terbatas dalam mengatur hubungan manusia dengan Tuhannya saja, tidak mengatur urusan segi kehidupan lain.

"Berpendapat bahawa melaksanakan hukum Allah dalam memotong tangan pencuri, atau merejam pelaku zina yang telah kahwin (muhsan), tidak sesuai lagi di masa kini...."

Walaupun ini hanyalah kaedah umum yang perlukan perbahasan dan perinciannya, malangnya kalangan orang PAS ketika itu telah menggunakannya ketika secara 'borong' untuk mengkafirkan setiap penyokong Umno.

Ia disuburkan lagi dengan kuliah-kuliah agama PAS yang menegaskan persoalan ini tanpa perbahasan yang mencukupi. Menerangkan tentang batasan iman dan kufur adalah suatu kewajipan, namun mengkafirkan individu memerlukan penelitian dan kecermatan.

Suatu perkara yang tidak boleh disembunyikan juga, Umno pada era 70-an dan 80-an bukanlah seperti Umno hari ini. Ucapan-ucapan yang tidak selaras dengan Islam, ataupun dengan seakan menghina Islam kadang-kala kedengaran di sana-sini. Proses Islamisasi dalam Umno belum berlaku ketika itu.

Sikap angkuh dan dominasi yang melampau juga wujud. Orang PAS dapat merasai sikap tidak adil kepada mereka, bermula dari JKKK di kampung sehingga ke atas.

Ini menyuburkan lagi kecenderungan menghukum Umno dengan fatwa-fatwa yang keras. Ini tidaklah menghalalkan PAS mengkafirkan keseluruhan Umno, namun itulah realiti ketika itu. Sikap Umno ketika itu juga menyumbang kepada keadaan itu.

Pada masa tersebut kematangan PAS dan gerakan Islam yang lain juga amat terhad. Mereka belum ada pengalaman pemerintahan. Bahkan saya percaya, Abdul Hadi ketika itu tidak begitu mendalami hakikat Perlembagaan Malaysia seperti hari ini.

Hari ini jika kita membaca Mujahid menulis dalam bukunya Rejuvenasi PAS, beliau membincangkan tajuk 'Islam Dalam Kerangka Perlembagaan', kita mendapati tokoh PAS ini melihat perlembagaan dengan harmoni yang mempunyai ruang untuk Islam. Hal ini 30 tahun lepas tidak pernah diungkapkan dalam PAS.
Ulama Umno juga mesti dikritik
PAS hari ini saya lihat banyak berubah. Saya percaya sudah ramai yang tidak beriktikad seperti Amanat Hadi termasuk diri Abdul Hadi sendiri. Jika PAS masih berpegang dengan Amanah lama Hadi itu, bererti mereka mengkafirkan diri sendiri dan rakan-rakan mereka dalam Pakatan Rakyat yang menerima dan mengiktiraf perlembagaan.

Sekalipun tiada penarikan rasmi, tetapi secara praktikal seakan penarikan telah dibuat. Pendekatan PAS sudah banyak yang berbeza. Kita harapkan semua pihak tidak melihat Islam dari kaca mata politik semata, Islam jauh lebih luas dari politik kepartian.

Namun, ini tidak bererti kita memandang ringan isu kafir-mengkafir. Jika terbukti masih ada orang PAS yang mengkafirkan Umno maka Abdul Hadi patut tampil menjelaskan kekeliruan mereka. Oleh kerana beliau diserang tanpa diberikan peluang menerang, maka itu sesuatu yang tidak adil.

Pihak media patut memberikan ruang yang mencukupi untuk beliau membuat penerangannya dalam media awam khususnya RTM. Mungkin ada perkara yang kita terlepas pandang.

Di samping PAS, jangan lupa dalam Umno juga ada yang 'kaki pengkafir dan penyesat' orang lain. Seorang dua guru pondok yang masuk Umno, ada yang menghukum akidah menteri besar Kelantan sesat bahkan kufur.

Di Arab Saudi, tokoh penghukum sesat umat iaitu al-Madkhali terkenal menyesatkan begitu ramai tokoh-tokoh ilmuwan Islam dan aktivis umat.

Golongan ulama muda Umno amat terpengaruh dengan aliran ini maka kita boleh tonton dalam Internet dan tulisan mereka di akhbar menyesatkan tokoh-tokoh seperti Hasan al-Banna, Syed Qutb, Muhammad al-Ghazali, al-Qaradawi dan lain-lain. Ini juga mesti dikritik.

Media-media Umno juga kebelakangan ini sering menjadikan isu akidah sebagai isu politik seperti yang PAS lakukan dalam era 80-an. Umno hendaklah berhati-hati, jangan ulangi perkara yang sama. Umno hari ini seakan menuju PAS era Amanat Hadi.

Kembali pada politik membina negara

Maka kita tegaskan, bahawa kafir-mengkafir, ataupun sekadar sesat menyesat atas perbezaan parti satu kesalahan yang besar.

Nabi SAW bersabda: "Sesiapa yang memanggil orang lain dengan 'kafir' atau 'musuh Allah' sedang dia tidak begitu, maka tuduhan itu kembali kepadanya (penuduh)." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah menyebut dalam Majmu'at al-Fatawa:

"Sebetulnya, sesiapa yang berijtihad dalam kalangan umat Muhammad SAW dengan tujuan mencari kebenaran lalu tersilap, dia tidak kafir. Bahkan diampunkan kesilapannya. Sesiapa yang telah nyata kepadanya apa yang datang dari Rasulullah SAW, lalu dia menentang setelah terang untuknya petunjuk lalu dia mengikut selain jalan kaum mukminin, maka dia kafir.

"Sesiapa yang mengikut nafsu, kurang mencari kebenaran serta bercakap tanpa ilmu maka dia pemaksiat dan berdosa. Boleh jadi dia fasik, ataupun baginya kebaikan-kebaikan lain yang lebih banyak dari kesalahannya. Bukan semua yang bersalah, berbuat bidaah, jahil ataupun sesat itu menjadi kafir, bahkan mungkin tidak fasik dan tidak berdosa."

Semua pihak hendaklah berhenti memainkan isu kafir-mengkafir. Kembali kepada politik yang dapat membina negara.

PROF MADYA DATUK DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN bekas mufti Perlis.

PKR dakwa Najib laku penyelewengan anugerah projek Puspahanas

Posted: 04 Jan 2013 03:25 AM PST 
PKR mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun  Razak melakukan penyelewengan dan salahlaku rasuah ketika menjadi menteri pertahanan kerana menganugerahkan projek Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (Puspahanas) bernilai RM100 juta kepada syarikat yang didakwanya tidak layak.

NONESyarikat Ketua Wanita Umno Selangor,  Raja Ropiaah Raja Abdullah (kiri) itu - Awan Megah Sdn Bhd - mengikut carian Suruhanjaya
Syarikat, telah dorman sejak tahun 1993, kata pengarah strategi PKR Rafizi Ramli hari ini.

Bercakap dalam satu sidang akhbar hari ini, Rafizi berkata, ini bermakna, antara 1994 sehingga kini, Awan Megah tidak menjalankan apa-apa aktiviti dan kekal sebagai syarikat yang tidak aktif

Katanya, ia juga bermakna bahawa Najib sebagai menteri pertahanan ketika itu, telah menyalahgunakan kuasanya dengan menganugerah projek penswastaan bernilai puluhan juta itu pada tahun 2005 kepada Awan Megah, "apabila ia adalah jelas bukan sebuah syarikat pembinaan yang mampu menjalankan projek tersebut."

Pojok: Belek – GERAKAN sibuk selak kain orang, tidak sedar kainnya cuba ditanggal rakan sendiri

Posted: 04 Jan 2013 03:23 AM PST

Roketkini.com

TADI ada pak cik hantar senaskah akhbar Chinese Weekly yang pro-MCA. Tak sempat belek isi kandungannya, melihat kulit pun sudah tepuk dahi. Muka depannya menceritakan bahawa parti berbilang kaum itu dalam bahasa mudahnya, "cakap senanglah, buatnya susah".

Dalam erti kata lain, mana-mana parti boleh mengaku berbilang kaum, tapi belum tentu dapat merealisasikan kehendak itu. Sekiranya akhbar ini bertujuan memperli DAP maka tidaklah pelik. Dah memang itu kerja geng-geng MCA. Bidang tugas yang diberi UMNO kepadanya barangkali.

Tapi apabila ditenung-tenung muka depan akhbar itu. Kelihatan selain lambang DAP dan PKR, rupanya Gerakan, Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) pun kena sekali.

Nampaknya kegelian geng-geng pro-MCA terhadap parti berbilang kaum sudah di tahap kawan satu Barisan Nasional (BN) pun kena ditibai.

Kesian Gerakan. Di saat dirinya sibuk menyelak tepi kain orang, orang yang rapat dengannya sendiri sedang cuba menanggalkan kainnya. Bahaya betul!

Mungkin sudah tiba masanya parti komponen lain dalam BN mengikuti jejak abang mereka, UMNO dan MCA. Biarlah parti di dalam Pakatan Rakyat saja berusaha bersungguh-sungguh cuba mewakili rakyat Malaysia. Tanpa mengira kaum, agama dan tempat.

Gerakan, PBS dan SUPP misalnya boleh mula mengorak langkah lebih serius menjadi parti berasaskan kaum. Mesti juga banyak belajar dengan abang besar BN bagaimana mahu melihat sesuatu isu daripada sudut perkauman. Gerakan mungkin tiada masalah kerana kelihatan semakin mahir. Yang lain perlu lebih berusaha.

Kawanan BN boleh bersama-sama bergerak ke zaman lampau dengan sekadar memainkan isu kaum. PR sila teruskan usaha memecut ke zaman baru.- Roketkini.com

Tahanan mati dalam lokap polis bukan isu remeh, DAP desak kerajaan bertegas

Posted: 04 Jan 2013 03:18 AM PST

 Roketkini.com

KUALA LUMPUR: Pengerusi Biro Undang-undang DAP, Gobind Singh Deo mahu kerajaan melakukan pindaan undang-undang bagi menjamin keselamatan tahanan berikutan kes penderaan dan kematian dalam lokap yang tiada kesudahan.

"Daripada sudut tanggungjawab sivil, ini bermakna undang-undang itu akan meletakkan tanggungjawab berat ke atas pegawai polis yang melakukan siasatan terhadap apa juga kes ke atas tahanan melainkan jika ada bukti bukti sebaliknya," katanya dalam satu kenyataan.

Gobind yang juga Ahli Parlimen Puchong berkata, selain bertanggungjawab, kerajaan juga perlu menyiasat mana-mana pegawai yang terbabit dalam jenayah terutama melalui kecederaan atau kematian tertuduh ketika dalam tahanan.

"Undang-undang ini perlu meletakkan beban kehakiman ke atas mereka sehingga mereka dapat membuktikan kecederaan atau kematian bukan disebabkan kelalaian mereka.

"Jika pihak polis diletakkan dengan tanggungjawab lebih berat, mereka akan memastikan tahanan dijaga sebaik mungkin ketika dalam tahanan," katanya.

Namun tambah Gobind, situasi sekarang menunjukkan kerajaan gagal melakukan usaha untuk menghentikan kematian dalam tahanan.

"Kerajaan perlu menunjukkan kesungguhan dalam menangani masalah serius itu. Ia meliputi pelbagai langkah yang wajar diambil untuk memastikan kemudahan keselamatan terutama menggunakan kamera CCTV," katanya.

Dalam realiti yang berlaku di Malaysia, beliau berpendapat tidak ada jalan lain melainkan perkara itu diambil tindakan segera dan tegas oleh kerajaan.

"Saya tidak lihat sebarang perubahan sikap ke atas pihak polis untuk menghentikan kejadian tidak diingini termasuk serangan dan kematian yang berlaku dalam tahanan," katanya.

IPMC boleh bantu tahanan yang teraniaya

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Canning, Wong Kah Woh yang juga seorang peguam pula berkata, isu penderaan dan kematian tahanan dalam lokap bukan lagi  perkara asing di Malaysia.

"Kita sering mendengar aduan mangsa atau ahli keluarga tahanan dan berpendapat agar Majistret bukan sahaja mendengar permohonan melanjutkan tempoh tahanan seseorang tetapi perlu mengambil berat terhadap keselamatan tahanan," katanya ketika dihubungi hari ini.

Tambah beliau, Malaysia perlukan satu sistem check and balance yang benar-benar berfungsi dan tegas melayani, menyiasat dan bertindak terhadap sebarang insiden buruk yang berlaku terhadap tahanan.

"Jika ada aduan, badan itu boleh dirujuk kepada pengadu. Dulu kita sudah mendengar cadangan daripada Tun Mohamed Dzaidin Abdullah supaya menubuhkan sebuah badan pemantau  Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC), tetapi kerajaan seolah-olah tidak berminat," kata Kah Woh.

Laporan Hak Asasi Manusia yang dikemukakan SUARAM pada 23 Julai 2009 menyatakan sejumlah 1,535 tahanan lokap mati antara 2003 dan 2007, seramai 255 mati dalam penjara dan 13 lagi mati dalam lokap pada 2008.

Pada Mac 2009, Menteri Dalam Negeri ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong pula menyatakan seramai 2,571 tahanan mati dalam penjara, pusat pemulihan, depot tahanan Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) antara 1999 dan 2009.  Daripada jumlah itu, 2,563 tahanan mati ketika rawatan di hospital, 22 mati dalam perjalanan ke hospital dan 13 mati dalam penjara. – Roketkini.com

MB: Tiada pembangunan dibenar di tanah Boustead

Posted: 04 Jan 2013 03:13 AM PST

MALAYSIA KINI


 
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tiada pembangunan akan diluluskan atas tanah yang dijual oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan juga kepada Boustead Holdings di kawasan perindustrian Bukit Raja.

NONE"Kerajaan Selangor tidak akan meluluskan sebarang permohonan pembangunan di atas tanah yang telah diserah kepada Pesuruhjaya Tanah Persekutuan di kawasan Perindustrian Bukit Raja, Klang," katanya.

"Kita tidak akan membenarkan sebarang pembangunan di atas tanah itu kecuali bagi pembinaan kem latihan tentera seperti yang ditetapkan, itu pun selepas mendapat kebenaran Mesyuarat kerajaan Negeri Selangor (MMKN) dan Majlis Tindakan Ekonomi Negeri Selangor (MTES)," kata menteri besar.

"Jika ada apa-apa pembangunan dan urusniaga dilakukan ke atas tanah tersebut, maka ianya dilakukan tanpa pengetahuan kerajaan negeri dan Kerajaan Negeri tidak mengiktirafnya," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

NONEKeputusan itu dibuat dalam mesyuarat MTES yang dipengerusikan Abdul Khalid selepas mendengar taklimat Pengarah Tanah dan Galian Negeri dan tiga pegawai daerah, semalam.

Dalam mesyuarat MTES itu, menteri besar telah dimaklumkan bahawa semua tanah yang diserah kepada Pesuruhjaya Tanah Persekutuan dikhususkan untuk pembinaan kem latihan tentera dan tanah tersebut masih lagi di bawah nama Pesuruhjaya Tanah Persekutuan dan tidak dipindahmilik kepada mana-mana syarikat atau individu.

Menteri Besar berkata keputusan ini sejajar dengan prinsip kerajaan negeri yang telus, bertanggungjawab dan menolak sama sekali amalan rasuah serta salah guna kuasa untuk kepentingan peribadi dan politik yang akhirnya rakyat menangung beban.

[Baca berita penuh]

azlan

Eh Najib, #BubarParlimen Sekarang!

Posted: 04 Jan 2013 03:10 AM PST

 Oleh Izmil Amri

PERDANA Menteri, Najib Razak tidak perlu menunggu hingga ke akhir hayat mandat PRU-12 untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13). Kalau Najib Razak ini Perdana Menteri yang mendengar rintihan rakyat jelata; beliau pastinya sedar dan tahu bahawa rakyat sudah tidak sabar lagi mahu mengundi pada PRU-13. Penantian yang sedemikian lama ini sememangnya suatu penyeksaan yang amat berat untuk ditanggung.

Saya pasti ramai antara kita yang tertangguh banyak urusan kerana menanti berlangsungnya pilihan raya. Saya sendiri sudah muak menanti. Selagi belum pilihan raya, adalah amat rumit untuk saya menyusun jadual keluar berkencan dengan kekasih dan merancang hari bahagia kami. Itu pun dengan syarat, kekasih hati perlu dicari dulu.

Tapi tak apa. Cinta dan segala yang terkait dengan kehidupan peribadi boleh duduk di nombor corot. Yang penting mesti langsai dulu PRU-13 ini. Kemudian kita boleh cerita soal nikah kahwin.

Sejak mengambil alih tugas di Jabatan Perdana Menteri daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Najib Razak dengan selambanya menolak sebarang keperluan untuk memperlihatkan kemampuannya mendapatkan mandat daripada rakyat. Sungguh pun ada beberapa pilihan raya kecil yang berlangsung sebaik sahaja beliau mengambil alih kuasa, tetapi itu pastilah tidak cukup untuk meletakkan beliau sebagai manusia yang berhak menjadi Perdana Menteri; dikeranakan tiadanya mandat rakyat terbanyak melalui proses pilihan raya di peringkat nasional.

Najib Razak sekadar menjadi Perdana Menteri melalui jalan warisan, tanpa dipilih rakyat. Inilah dia demokrasi ala United Malays National Organisation. Demokrasi yang meletakkan pucuk pimpinan sebagai dewa-dewi yang tidak boleh dipersoal atau dibantah; apatah lagi untuk disuruh menguji kemampuan politiknya di lapangan pilihan raya.

Tetapi ini bukan kisah datuk hartawan yang meninggal dunia dan mewariskan harta kekayaan berbilion kepada anak cucu. Pak Lah juga masih ada, sihat walafiat duduk di kerusi Parlimen Kepala Batas, ekor matanya sentiasa memerhati gelagat penggantinya. Dan barangkali sekali dua beliau melirik kepada Timbalan Perdana Menteri dan berfikir sejenak, kalau-kalau beliau sudah tersalah membuat pilihan.

Adalah salah untuk kita bertanya 'apa sebenarnya yang ditunggu si Najib ini?'

Najib Razak sebenarnya tidak menunggu apa-apa. Seandainya beliau punya sekelumit keyakinan kepada diri dan kekuatan politik UMNO-Barisan Nasional; tahun lepas lagi sudah dibubarnya Parlimen. Tetapi Najib Razak tidak punya kekuatan sedemikian. Najib Razak tidak akan bubar Parlimen sebelum tamat usia mandatnya secara semula jadi. Dan pada ketika Izrail sedang menarik nyawa sehingga takat tekak di jasad yang menjadi kerjaya politik Najib Razak itulah, baru beliau akan terkinja-kinja mahu membubarkan Parlimen.

Secara mudah, Najib tidak jantan. Kokoknya sahaja kuat, diajak bersabung; lari.

Bacaan yang sebegini membuatkan kita berkonklusi bahawa Najib tidak layak menjadi pemimpin nombor satu negara. Pemimpin jenis apa yang tidak punya keberanian mahupun keyakinan diri untuk mendapatkan mandat rakyat sebaik sahaja menggantikan jawatan Perdana Menteri? Apalah diharap pada bibirnya yang mungil, jika yang manis hanya kata-kata namun beraninya tiada dan bebolanya belum tentu ada dua.Adalah juga tidak tepat untuk bersangka buruk dengan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor; kononnya Parlimen hanya akan dibubarkan setelah FLOM itu sudah puas membeli belah. Ini nakal dan sangat tidak tepat. Beliau masih lagi boleh membeli belah sebagai isteri Ketua Pembangkang. Cumanya mungkin shoppingnya itu sekadar di Uptown. Itu pun kalau Najib Razak kekal di kerusi Pekan.

Tinggal beberapa hari saja lagi menjelang Himpunan Kebangkitan Rakyat; dan saya tidak pasti jika ada mana-mana pihak yang menuntut supaya Parlimen dibubarkan agar pilihan raya umum dapat diadakan secepat mungkin. Justeru saya menyeru pihak terbabit untuk sama-sama menuntut supaya Najib Razak membubarkan Parlimen secepat mungkin tanpa berlengah-lengah lagi.

Sudah terlalu lama sebenarnya kita membiarkan seorang Perdana Menteri berkuasa tanpa mandat rakyat jelata. Sudah terlalu lama juga kita rakyat Malaysia menunggu untuk membetulkan keputusan Mac 2008 yang sepatutnya sudah memperlihatkan kemusnahan Barisan Nasional sehingga tidak meninggalkan sebarang kesan.

Rakyat pastinya sudah tidak sabar lagi mahu menghumban Barisan Nasional ke jurang paling gelap dalam sejarah Malaysia untuk dilupakan dan tidak lagi diceritakan kepada anak cucu kecuali untuk menakut-nakutkan mereka supaya tidak merayau-rayau di waktu senja.

'Hafiz… apa lagi dibuat kat luar tu? Balik, hari dah gelap. Kau duduklah lama-lama kat situ.. Nanti datang orang UMNO makan kau!'

Atau pun sekadar digunakan sebagai gantian kata caci maki.

Sebagai contoh; 'Celaka punya jantan. Siang malam kebas duit aku. Macam UMNO!'

Jadi inilah dia tuntutan kita kepada Perdana Menteri Najib Razak: Sila bubarkan Parlimen sekarang! Tak perlulah berlengah-lengah lagi. Tak perlulah ditunggu sampai bintang berbaris selari baru mahu dibubar Parlimen itu. Lagipun beliau sudah berkali-kali mengacah mahu pergi mengadap Yang DiPertuan Agong dengan tujuan membubarkan Parlimen. Maka apalah yang ditunggu lagi.

Bubarlah sekarang! Bubarlah kalau berani! – Roketkini.com

Bukti Kerajaan PR Selangor mampu siapkan projek rumah terbengkalai ditinggalkan BN selama 20 tahun

Posted: 04 Jan 2013 03:07 AM PST

Roketkini.com

SELAYANG: Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor berjaya menyiapkan projek penempatan semula penduduk Bukit Botak yang terbengkalai dan gagal diselesaikan Kerajaan BN selama 20 tahun memerintah negeri itu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, projek perumahan itu dijangka siap sepenuhnya Mac ini dengan dilengkapi tapak masjid, tapak tadika dan kawasan rekreasi.
"Ini adalah bukti kerajaan PR negeri Selangor komited membela hak rakyat.

"Bila kerajaan negeri cadang menyelesaikan projek itu pada 2008, mereka pada mulanya tidak percaya kerana tertipu oleh kerajaan terdahulu yang meminta mereka menandatangani untuk beri hak kepada pemaju yang akhirnya tanah itu tergadai.

"Sekarang rumah itu sudah siap dan surat rasmi diberi, rakyat mula yakin kerajaan negeri mampu mengotakan janji. Kita mengucapkan terima kasih kepada rakyat atas keyakinan mereka terhadap kerajaan negeri," katanya berucap pada Majlis Penyerahan Tawaran Rasmi tapak perumahan kepada penduduk Bukit Botak, semalam.

Pada majlis itu, Abdul Khalid turut mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Pejabat Daerah Gombak dan Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) di atas usaha mereka melaksanakan projek itu sehingga berjaya.Bagi EXCO Kerajaan Negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah, masalah perumahan di Bukit Botak cuma memperlihatkan kerajaan BN sekadar menabur janji manis.

"Penduduk tertipu. Ia bukan satu masa yang singkat. Selepas PR mengambilalih pentadbiran Selangor, kita cuba sebaik mungkin menyelesaikan masalah itu," katanya ketika dihubungi.

Kerja membina 1,422 unit rumah berkembar di kawasan seluas 66 hektar di Bukit Botak bermula setelah kerajaan PR Selangor mengambilalih tanah dan projek itu daripada swasta pada September 2010.

Sehingga kini, 1,020 pemohon disahkan layak memiliki rumah di Bukit Botak manakala 400 pemilik lain sedang melalui proses kelayakan yang diuruskan Pejabat Tanah Gombak.

Rumah berkembar bagi unit standard ditawarkan pada harga RM99,000 bagi setiap unit dan dibina dengan rekabentuk moden berkeluasan 850 kaki persegi dilengkapi tiga bilik tidur dan dua bilik air.

Biarpun hanya satu penggal mentadbir Selangor, sehingga kini 29 peratus daripada 49,451 unit perumahan terbengkalai yang ditinggalkan kerajaan UMNO-BN sebelum ini berjaya disiapkan. -Roketkini.com

SIASAH

Posted: 04 Jan 2013 03:25 PM PST

SIASAH


Detik Utopia, karya terbaharu Ahmad Lutfi Othman

Posted: 04 Jan 2013 12:10 AM PST


Ahmad Lutfi Othman, pengamat politik yang kini ketua pengarang Harakah baru saja menghasilkan buku terbaharu, Detik Utopia: Komentar Kritis Isu Pakatan Rakyat dan Politik Malaysia, mengumpulkan tulisan-tulisan terbaik penulis prolifik ini.

Ulasan dan analisis beliau yang dimuatkan dalam buku ini meliputi isu-isu penting berkaitan Pakatan Rakyat dan usaha membawa perubahan ke arah yang lebih baik di Malaysia.

Lutfi mengulas dengan mendalam dan kadang-kala dari sudut yang sedikit berbeza isu Akta Keselamatan Dalam Negeri, kebebasan media, kebertanggungjawaban dan urus tadbir baik, dan berkaitan gabungan Pakatan Rakyat yang kini bercita-cita untuk menawan pemerintahan persekutuan di Putrajaya.

Buah fikiran Lutfi ini menyentuh isu berkaitan kekuatan dan kelemahan PR, harapan dan kebimbangan yang tercetus sejak kemenangan besar pada 8 Mac 2008, dan saranan-saranan penting untuk gabungan yang dijangka bakal membentuk kerajaan pusat satu hari nanti.

Komentar dan saranannya berdasarkan pengalamannya sebagai aktivis media sejak mula berkhidmat sebagai wartawan dan editor di Harakah, sebagai pengusaha penerbitan-penerbitan berkala dan tidak berkala dan akhirnya kembali bergiat bersama Harakah.
 
Karya terbitan Buku Harakah ini telah berada di pasaran dan dijual dengan harga RM25.00 di Semenanjung Malaysia dan RM28.00 di Sarawak dan Sabah.

Biaqpila

Posted: 04 Jan 2013 03:09 PM PST

Biaqpila


DEBAT NAJIB VS HADI DI TV,PELUANG NAJIB BUKTIKAN TELOQNYA MASIH WUJUD

Posted: 04 Jan 2013 04:00 AM PST


Amanat Hadi: Nik Aziz mahu PM, Hadi sepentas

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berada sepentas di televisyen berdebat berhubung isu Amanat Haji Hadi.

Bagi tujuan yang sama, Menteri Besar Kelantan itu turut mencadangkan agar al- Quran dijadikan sumber rujukan utama dalam memperbahaskan isu yang berlarutan sejak tiga dekad lalu.

"Dalam isu ini, sudah tentu Hadi ingin perjelas, kalau tidak benar keluar televisyen seorang, kena keluar Presiden Umno sekali, lepas itu letak al-Quran sebagai rujukan, baru kena presiden dengan presiden," katanya semasa menyampaikan kuliah mingguan di Medan Ilmu pagi ini.

SH


SIARAN LANGSUNG DEBAT AMANAT HADI

Posted: 03 Jan 2013 11:00 PM PST


DEY MACHA!!!
TAJUK PROGRAM AMANAT HADI
TAPI DEPA TAK BERANI JEMPUT TG HJ HADI
KAH! KAH! KAH!

BINCANG SENDIRI SYOK SENDIRI
BEGITULAH DASAR PAKCHUCHENG AMENO YANG TAK DAK TELOQ
DEPA SENDIRI YANG UNGKIT CERITA LAMA
DEPA SENDIRI YANG BINCANG
SAMPAI BERBUIH MULUT
KAH! KAH! KAH!

RAIS YATIM KATA FATWA DAH KELUAQ
MANA BOLEH DOK BINCANG LAGI
NANTI ORANG RAMAI KELIRU
KAH! KAH! KAH!


ENAM PERKARA ALLAH SEMBUNYIKAN

Posted: 03 Jan 2013 08:00 PM PSTAllah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'

Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'

Lalu Allah berfirman yang bermaksud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? '

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

1- Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
2- Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
3- Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5- Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
6- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

#wahai rakan rakan ku yg dikasihi sekalian, sebarlah ilmu ini, agar semua kwn kwn kita diluar sana kembali ke pangkal jalan, ikut islam sebenar benarnya, sesiapa yang mengajak kebaikkan, pahala seseorang yang diajak kebaikkan itu dapat padanya tanpa dikurangkan sedikitpun. InsyaAllah...

FB TAZKIRAH

AMANAT HADI: AMENO TERBERAK DALAM SELUAQ?

Posted: 03 Jan 2013 05:00 PM PST

RAIS YATIM TERBELIT SENDIRI

Rais yatim cakap berbelit-belit. Sekejap macam tu. Sekejap macam ni. Dulu dia sendiri mencadangkan agar diadakan forum Amanat Hadi dengan menjemput lain-lain tokoh agama. Kemudian dua orang mufti menolak cadangan ini. Rais terkial-kial malu. Sekarang buat keputusan batalkan forum yang dia sendiri cadangkan. Nampaknya Amanat hadi benar-benar menghuru-harakan UMNO sekarang ini. Mereka fikir dengan menimbulkan semula Amanat Hadi, mereka  akan mendapat keuntungan besar. Tapi kini serba tak kena. Rais sendiri mengakui Radio dan TV merupakan hak rakyat tapi dia sendiri tak menhayati kata-katanya sendiri. Rais  makin gelabah nampaknya. Lain-lain pimpinan UMNO pun turut gelabah dengan isu Amanat Hadi ini. Padahal mereka yang bangkitkan nsemula setelah 30 tahun berlalu. Biasalah, bila kuasa dalam tangan, boleh buat apa saja., Korang bandingkan kenyataan Rais yatim hari ini berbanding sewaktu Rais  menjadi pembangkang tahun 1990 dulu. Lihat video di bawah. Fikir-fikirkanlah...pejuang-rakyat

Berita tentang pembatalan program penjelasan amanat Hj. Hadi di kaca TV oleh kerajaan dilihat sebagai satu kemenangan dari segi moral kepada PAS khususnya Hj. Hadi dalam menyatakan kebenarannya.

Dengan alasan bodoh dan dangkal yang diberikan oleh Menteri Penerangan membatalkan program tersebut memperlihatkan intigriti kerajaan berada dalam kedudukan yang amat rendah. Kerajaan pada awalnya bersedia memberi peluang kepada Hj. Hadi menjelaskan amanatnya di saluran TV kemudian menetapkan berbagai syarat termasuk memanggil mufti negeri2 bersama Hj. Hadi dalam program tersebut.

Dengan berbagai helah dan putar belit yang diberikan oleh kerajaan akhirnya program tersebut dibatalkan serupa dengan isu yang sama beberapa tahun lalu dimana debat yang dirancangkan telah dibatalkan pada saat akhir.

Kerajaan buat masa ini belum bersedia dan sedang membuat kajian mendalam menelaahkan berbagai jenis kitab (termasuk yang diimport dari negeri arab) untuk berhadapan dengan-Hj. Hadi.

Mufti negeri-negeri juga tidak cukup hujah atau belum khatam ilmu untuk menyanggah apa yang disifatkan amanat Hj. Hadi itu.Begitulah rendahnya martabat para mufti jika dibandingkan dengan seorang Hj. Hadi…

Nam Ron

Kerabu Bersuara ®

Posted: 04 Jan 2013 03:04 PM PST

Kerabu Bersuara ®


Giler La! Anak Muda Terengganu Gila Hiburan! Hancur!

Posted: 04 Jan 2013 03:53 AM PST
Stadium Tertutup Gong Badak Terengganu 4.1.2013 Kejadian ketika Proses Pembahagian Tiket seawal jam 10pagi

Terkini! Tanah Runtuh Di UPM

Posted: 04 Jan 2013 03:04 AM PST

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/66416_525582924132450_1807144942_n.jpg

Tanah RUNTUH di Kolej Kediaman Serumpun UPM

Semoga Allah selamatkan mereka

Menilai Amanat Hadi dengan adil

Posted: 03 Jan 2013 11:00 PM PST

http://1-ps.googleusercontent.com/x/www.malaysiakini.com/mk-cdn.mkini.net/544/470x275x93f7263e49d97b448d282391e2b7cbd0.jpg.pagespeed.ic.G_PqqJzech.jpg


Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Isu amanat Datuk Seri Abdul Hadi Awang sedang dibangkitkan menjelang pilihan raya ke-13 ini. Walaupun amanat tersebut lebih daripada 30 tahun usianya, namun seperti biasa politik mampu membangkit-ungkit apa sahaja.

Kedua belah pihak - kerajaan dan pembangkang memakai pendekatan yang hampir sama. Cumanya, 'kelebihan' kerajaan di negara kita ini ia menggunakan media awam demi tujuan politik kepartian.

Saya tidak pasti apakah jika pembangkang hari ini jika berkuasa akan menggunakan pendekatan yang sama ataupun tidak?

Amanat Haji Hadi itu berbunyi:

"Saudara-saudara sekelian percayalah, Kita menentang Umno, bukan kerana nama dia Umno. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah.

"Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka. Percayalah saudara-saudara sekalian, perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad.

"Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam.

"Kita tidak perlu masuk Buddha, kita tidak perlu masuk Hindu, kita tidak perlu masuk Kristian, tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'."

Fatwa-fatwa Pantai Timur

Saya ingin mengajak pembaca melihat isu amanat ini di luar dari kerangka fanatik kepartian, sebaliknya menelusurinya secara fakta dan rasional.

Amanat Haji Hadi itu dibuat pada tahun 1981 dalam ceramahnya pada 7 April di Kampung Banggol Peradong. Ketika itu saya masih lagi bersekolah rendah. Saya rasa bukan Abdul Hadi yang menamakannya amanat, sebaliknya ia adalah inisiatif orang PAS sendiri.

Apakah amanat ini satu-satunya punca sebahagian orang PAS mengkafirkan Umno? Saya tidak pasti. Namun kita tahu, ramai guru-guru agama yang lain yang pro-PAS juga mengkafirkan Umno. Ada sesetengah tokoh agama yang mengkafirkan Umno ketika itu kemudiannya masuk Umno dan mendapat pelbagai jawatan.

Saya sendiri pernah berjumpa orang PAS yang mengkafirkan Umno. Bahkan saya pernah berjumpa mereka yang mengharamkan bersekolah di sekolah kerajaan kerana kononnya 'sekular' dan seumpamanya.

Ertinya, kafir-mengkafir disebabkan perbezaan parti politik telah berlaku dalam sejarah umat Islam dalam negara ini. Fatwa-fatwa PAS terutamanya dari Pantai Timur telah mencetuskan fenomena tersebut.

YB Dr Mujahid Yusuf, seorang ahli Parlimen PAS, tokoh reformis dalam PAS dan anak bekas presiden dan mursyidul am PAS dalam bukunya Menuju PAS Baru menghuraikan isu ketika itu dengan menyebut:

"Akibatnya berlakulah isu kafir-mengkafir di mana tanggapan bahawa menyokong Umno adalah sesuatu yang bertentangan dengan sikap Islam dan dengan sebab itu boleh jatuh kufur kerana Umno parti sekular yang menolak Islam... penghujahan atas garis-garis fikah yang premisnya adalah batas-batas kekufuran telah membawa agenda politik menjadi terlalu pekat dengan adunan 'fatwa' sehingga PAS diheret dalam kancah ini, malah 'Amanat Haji Hadi' telah dijadikan alasan kepada berlakunya semua kemelut ini." (ms 115. Kuala Lumpur: Malaysian Insider Sdn Bhd).

Mungkin Abdul Hadi sendiri tidak pernah menyebut Umno kafir secara jelas, namun sikap kebanyakan tokoh PAS yang tidak menangani isu-isu mengkafir ataupun seakan membiarkan orang awam PAS mengkafirkan orang Umno sehingga berlaku dua imam, tidak makan sembelihan, tidak menjawab salam dan lain-lain ketika itu, amat mendukacitakan.

Konteks

Dalam memahami sesuatu teks, kita wajar melihat kepada konteks. Hakikatnya, pendekatan PAS ketika itu bukanlah asing jika dilihat kepada perkembangan gerakan Islam secara keseluruhan. Pada tahun 70-an dan 80-an kebangkitan Islam berlaku di Asia. Kesedaran tentang perlunya umat Islam kembali kepada Islam dan menghapuskan unsur-unsur penjajahan kedengaran di sana-sini.

Buku tokoh-tokoh gerakan Islam di Timur Tengah menjadi menu penting para aktivis ketika itu. Buku-buku itu ditulis oleh tokoh-tokoh berkenaan dalam keadaan tekanan yang berat oleh rejim-regim Arab yang sangat zalim dan khianat.

Mereka juga biadap terhadap Allah dan rasul-Nya. Mereka yang membaca buku-buku cuba menyamakan hal tersebut dengan keadaan setempat.

Isu takfir (mengkafirkan) juga timbul di Timur Tengah sehingga mursyidul am al-Ikhwanul al-Muslimin menulis buku Du'aah La Qudah (Pendakwah Bukan Hakim) bagi tujuan menangani isu ini.

Fatwa-fatwa ulama juga dibaca kepada masyarakat. Antaranya, fatwa Mufti Saudi masa itu al-Sheikh 'Abd al-'Aziz 'Abdillah bin Baz yang menyenaraikan perkara-perkara yang membatalkan Islam, dalam erti kata lain menjadikan seseorang kafir.

Abdul Hadi ketika itu antara yang mempopularkannya. Dalam fatwa itu antaranya menyebut:

"Berkeyakinan bahawa selain tuntutan Nabi Muhammad SAW itu lebih sempurna, atau berkeyakinan bahawa selain ketentuan hukum beliau itu lebih baik, sebagaimana mereka yang mengutamakan aturan-aturan manusia yang melampaui batas lagi menyimpan dari hukum Allah (aturan-aturan taghut), dan mengetepikan hukum Rasulullah SAW, maka yang berkeyakinan seperti ini adalah kafir.

"Sebagai contoh: Berkeyakinan bahawa aturan-aturan dan perundangan yang diciptakan manusia lebih utama daripada syariat Islam, atau berkeyakinan bahawa aturan Islam tidak tepat untuk diterapkan pada abad kedua puluh ini, atau berkeyakinan bahawa Islam adalah sebab kemunduran kaum Muslimin, atau berkeyakinan bahawa Islam itu terbatas dalam mengatur hubungan manusia dengan Tuhannya saja, tidak mengatur urusan segi kehidupan lain.

"Berpendapat bahawa melaksanakan hukum Allah dalam memotong tangan pencuri, atau merejam pelaku zina yang telah kahwin (muhsan), tidak sesuai lagi di masa kini...."

Walaupun ini hanyalah kaedah umum yang perlukan perbahasan dan perinciannya, malangnya kalangan orang PAS ketika itu telah menggunakannya ketika secara 'borong' untuk mengkafirkan setiap penyokong Umno.

Ia disuburkan lagi dengan kuliah-kuliah agama PAS yang menegaskan persoalan ini tanpa perbahasan yang mencukupi. Menerangkan tentang batasan iman dan kufur adalah suatu kewajipan, namun mengkafirkan individu memerlukan penelitian dan kecermatan.

Suatu perkara yang tidak boleh disembunyikan juga, Umno pada era 70-an dan 80-an bukanlah seperti Umno hari ini. Ucapan-ucapan yang tidak selaras dengan Islam, ataupun dengan seakan menghina Islam kadang-kala kedengaran di sana-sini. Proses Islamisasi dalam Umno belum berlaku ketika itu.

Sikap angkuh dan dominasi yang melampau juga wujud. Orang PAS dapat merasai sikap tidak adil kepada mereka, bermula dari JKKK di kampung sehingga ke atas.

Ini menyuburkan lagi kecenderungan menghukum Umno dengan fatwa-fatwa yang keras. Ini tidaklah menghalalkan PAS mengkafirkan keseluruhan Umno, namun itulah realiti ketika itu. Sikap Umno ketika itu juga menyumbang kepada keadaan itu.

Pada masa tersebut kematangan PAS dan gerakan Islam yang lain juga amat terhad. Mereka belum ada pengalaman pemerintahan. Bahkan saya percaya, Abdul Hadi ketika itu tidak begitu mendalami hakikat Perlembagaan Malaysia seperti hari ini.

Hari ini jika kita membaca Mujahid menulis dalam bukunya Rejuvenasi PAS, beliau membincangkan tajuk 'Islam Dalam Kerangka Perlembagaan', kita mendapati tokoh PAS ini melihat perlembagaan dengan harmoni yang mempunyai ruang untuk Islam. Hal ini 30 tahun lepas tidak pernah diungkapkan dalam PAS.
Ulama Umno juga mesti dikritik

PAS hari ini saya lihat banyak berubah. Saya percaya sudah ramai yang tidak beriktikad seperti Amanat Hadi termasuk diri Abdul Hadi sendiri. Jika PAS masih berpegang dengan Amanah lama Hadi itu, bererti mereka mengkafirkan diri sendiri dan rakan-rakan mereka dalam Pakatan Rakyat yang menerima dan mengiktiraf perlembagaan.

Sekalipun tiada penarikan rasmi, tetapi secara praktikal seakan penarikan telah dibuat. Pendekatan PAS sudah banyak yang berbeza. Kita harapkan semua pihak tidak melihat Islam dari kaca mata politik semata, Islam jauh lebih luas dari politik kepartian.

Namun, ini tidak bererti kita memandang ringan isu kafir-mengkafir. Jika terbukti masih ada orang PAS yang mengkafirkan Umno maka Abdul Hadi patut tampil menjelaskan kekeliruan mereka. Oleh kerana beliau diserang tanpa diberikan peluang menerang, maka itu sesuatu yang tidak adil.

Pihak media patut memberikan ruang yang mencukupi untuk beliau membuat penerangannya dalam media awam khususnya RTM. Mungkin ada perkara yang kita terlepas pandang.

Di samping PAS, jangan lupa dalam Umno juga ada yang 'kaki pengkafir dan penyesat' orang lain. Seorang dua guru pondok yang masuk Umno, ada yang menghukum akidah menteri besar Kelantan sesat bahkan kufur.

Di Arab Saudi, tokoh penghukum sesat umat iaitu al-Madkhali terkenal menyesatkan begitu ramai tokoh-tokoh ilmuwan Islam dan aktivis umat.

Golongan ulama muda Umno amat terpengaruh dengan aliran ini maka kita boleh tonton dalam Internet dan tulisan mereka di akhbar menyesatkan tokoh-tokoh seperti Hasan al-Banna, Syed Qutb, Muhammad al-Ghazali, al-Qaradawi dan lain-lain. Ini juga mesti dikritik.

Media-media Umno juga kebelakangan ini sering menjadikan isu akidah sebagai isu politik seperti yang PAS lakukan dalam era 80-an. Umno hendaklah berhati-hati, jangan ulangi perkara yang sama. Umno hari ini seakan menuju PAS era Amanat Hadi.

Kembali pada politik membina negara

Maka kita tegaskan, bahawa kafir-mengkafir, ataupun sekadar sesat menyesat atas perbezaan parti satu kesalahan yang besar.

Nabi SAW bersabda: "Sesiapa yang memanggil orang lain dengan 'kafir' atau 'musuh Allah' sedang dia tidak begitu, maka tuduhan itu kembali kepadanya (penuduh)." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah menyebut dalam Majmu'at al-Fatawa:

"Sebetulnya, sesiapa yang berijtihad dalam kalangan umat Muhammad SAW dengan tujuan mencari kebenaran lalu tersilap, dia tidak kafir. Bahkan diampunkan kesilapannya. Sesiapa yang telah nyata kepadanya apa yang datang dari Rasulullah SAW, lalu dia menentang setelah terang untuknya petunjuk lalu dia mengikut selain jalan kaum mukminin, maka dia kafir.

"Sesiapa yang mengikut nafsu, kurang mencari kebenaran serta bercakap tanpa ilmu maka dia pemaksiat dan berdosa. Boleh jadi dia fasik, ataupun baginya kebaikan-kebaikan lain yang lebih banyak dari kesalahannya. Bukan semua yang bersalah, berbuat bidaah, jahil ataupun sesat itu menjadi kafir, bahkan mungkin tidak fasik dan tidak berdosa."

Semua pihak hendaklah berhenti memainkan isu kafir-mengkafir. Kembali kepada politik yang dapat membina negara.
PROF MADYA DATUK DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN bekas mufti Perlis. Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Presiden PBNJ mahu Annuar henti drama libatkan Mat Yo

Posted: 03 Jan 2013 09:49 PM PST


Mohd Firdaus Yon

JOHOR BAHRU - Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa menghentikan drama dan politik melibatkan Norshahrul Idlan Talaha yang turut dikenali sebagai Mat Yo.

Justeru, baginda mahu Annuar lebih bersikap matang dan profesional dalam mengendalikn pasukan bola sepak.

Semalam, Annuar antara lain berkata, bekas penyerang Kelantan itu belum membayar harga tebus kontrak seperti yang diminta oleh Kafa walaupun telah menandatangani kontrak baharu bersama pasukan Johor Darul Takzim.

Annuar berkata, mengikut peraturan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Mat Yo sepatutnya membayar harga tebus kontrak tersebut dalam tempoh 30 hari selepas didaftarkan dengan pasukan baharu.

"Kita tak bantah keputusan beliau untuk menamatkan kontrak secara sebelah pihak, tapi sampai hari ini Mat Yo belum membayar harga tebus kontrak tersebut sehingga Kafa terpaksa membuat tuntutan kepada Jawatankuasa Status FAM.

"Dalam kes ini kita telah mengemukakan afidavit kepada jawatankuasa berkenaan dan berharap agar mereka dapat menyelesaikan perkara ini secepat mungkin," katanya.

Annuar, yang tidak mendedahkan nilai harga tebus kontrak itu, berkata penyerang yang pernah mencipta nama sebagai salah seorang tonggak utama pasukan kebangsaan itu juga masih mempunyai baki kontrak bernilai RM400,000 bersama Kafa.

Polemik perpindahan Mat Yo menjadi isu hangat diperkatakan dalam kancah sukan bola sepak negara selepas menamatkan kontrak secara sebelah pihak walaupun masih berbaki 13 bulan bersama Kafa selepas dilamar pasukan dari selatan, Johor Darul Takzim pada musim lepas.

Phang fail saman terhadap Musa Hassan

Posted: 03 Jan 2013 09:46 PM PST


NORAWAZNI YUSOF

4 Januari 2013

SHAH ALAM - Bekas ahli panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Robert Phang memfailkan saman fitnah RM100 juta terhadap bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Saman difailkan menerusi Tetuan S N Nair & Partners di Mahkamah Tinggi Shah Alam di sini, hari ini.

Phang dalam pernyataan tuntutan mendakwa kenyataan dikeluarkan oleh Musa dalam satu akhbar bulan lalu satu fitnah yang menjejaskan nama beliau.

Menurutnya lagi, Musa turut mendakwa dirinya sebagai seorang yang tidak jujur dan tidak boleh dipercayai serta pembohong.

Dakwa Phang, Musa turut menyifatkan beliau adalah seorang yang korup, tidak beretika dan telah melakukan kesalahan jenayah yang boleh dihukum dengan pemenjaraan.

Mat Yo Belum Bayar Kos Tebus Kontrak RM 400,000

Posted: 03 Jan 2013 06:00 PM PST

http://2.bp.blogspot.com/-J_f8vmhFbQQ/UOYxXLXt62I/AAAAAAAAOmA/Mq2opom3qMA/s320/norshahrul-idlan-talaha.jpg

Bekas penyerang Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha belum membayar harga tebus kontrak seperti yang diminta oleh Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa) walaupun telah menandatangani kontrak baharu bersama pasukan Johor Darul Takzim.

Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa berkata, mengikut peraturan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Norshahrul atau Mat Yo sepatutnya membayar harga tebus kontrak tersebut dalam tempoh 30 hari selepas didaftarkan dengan pasukan baru.

"Kita tak bantah keputusan beliau untuk menamatkan kontrak secara sebelah pihak, tapi sampai hari ini Mat Yo belum membayar harga tebus kontrak tersebut sehingga Kafa terpaksa membuat tuntutan kepada Jawatankuasa Status FAM.

"Dalam kes ini kita telah mengemukakan afidavit kepada jawatankuasa berkenaan dan berharap agar mereka dapat menyelesaikan perkara ini secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran jersi dan barangan rasmi 'The Red Warriors' serta pengumuman penaja musim 2013 di Kota Bharu, hari ini.

Annuar, yang tidak mendedahkan nilai harga tebus kontrak itu, berkata penyerang yang pernah mencipta nama sebagai salah seorang tonggak utama pasukan kebangsaan itu juga masih mempunyai baki kontrak bernilai RM400,000 bersama Kafa.
Nuffnang Ads

Beliau berkata, walaupun FAM mempunyai kuasa untuk memutuskan seseorang pemain layak bermain atau tidak dalam sesebuah liga setelah menebus kontrak, namun perkara itu sepatutnya tidak diambil mudah kerana dibimbangi pemain lain tidak akan mengikuti peraturan pada masa hadapan.

"Bagaimana anda boleh membenarkan pemain beraksi dalam liga yang mana secara teknikal, kontrak dia belum lepas. Tebus kontrak hanya lepas setelah dibayar. Tak boleh tebus mulut terus pergi bermain, ia tidak betul.

"Kita nak tengok ia sebagai kes pertama. Kali pertama juga perkara ini berlaku (di Malaysia) dan persatuan berharap perpindahan itu mengikut norma-norma perpindahan yang betul kerana kita perlu berikan sijil pelepasan untuk dia bermain dengan pasukan lain," katanya.

Justeru, Annuar berharap agar badan induk itu dapat menyelesaikan masalah itu dengan segera kerana tidak mahu perkara tersebut berpanjangan tanpa penyelesaian yang kukuh daripada kedua-dua pihak.

"Perkara ini tak pernah berlaku di liga-liga Eropah dan saya nak tengok keputusan yang akan diambil oleh FAM berhubung perkara ini," katanya.

Polemik perpindahan Mat Yo menjadi isu hangat diperkatakan dalam kancah sukan bola sepak negara selepas menamatkan kontrak secara sebelah pihak walaupun masih berbaki 13 bulan bersama Kafa selepas dilamar pasukan dari selatan, Johor Darul Takzim pada musim lepas.

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 04 Jan 2013 01:14 PM PST

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


PEMIMPIN MALAYSIA - APAKAH ADA RUANG UNTUK HADI?

Posted: 03 Jan 2013 11:00 PM PST

Muslimeen United

Posted: 04 Jan 2013 01:08 PM PST

Muslimeen United


Fulamak ..Rancangan Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus di Astro Oasis menarik seramai 700 ribu penonton..

Posted: 04 Jan 2013 05:42 AM PST

Kemah Keming Ustaz Azhar Idrus malam ini di Astro Oasis.
Pihak Astro memaklumkan bahawa rating kemah keming UAI sebanyak 700ribu 
dan Ulang 600ribu penonton.Ia mengatasi rancangan Maharaja Lawak.Takbir..!!! 
 Semoga Ustaz Teruskan berdakwah walaupun dimana berada..

HKR: Pengurusan stadium diminta percepat kelulusan

Posted: 04 Jan 2013 05:39 AM PST
(Mohamad Sabu bersama JK penganjur dalam sidang media hari ini)


KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) hari ini meminta pihak pengurusan Stadium Merdeka mempercepatkan proses kelulusan menggunakan stadium itu bagi himpunan 12 Januari ini.

Pengerusinya Mohamad Sabu, berkata desakan itu dibuat memandangkan pihaknya mendapat maklumbalas positif dari pihak polis untuk berbincang berhubung penganjuran Himpunan 1 Juta Rakyat itu.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Pejabat Agung PAS di sini hari ini.

Mohamad berkata, himpunan di Stadium Merdeka ini menyahut saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang pernah menawarkan kepada Bersih 3.0 agar himpunan dibuat di situ.

"Kita menghormati seruan Perdana Menteri untuk membuat Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka," katanya.

Menurut Mohamad, pihaknya telah menghantar surat permohonan kepada pengurusan Stadium Merdeka pada 26 Disember lalu malah dua kali membuat tindakan susulan, malangnya masih belum ada jawapan sehingga kini.

Sebaik ditanya apakah alternatif tempat lain sekiranya pihak pengurusan Stadium Merdeka tidak membenarkan, Mohamad menegaskan pilihan kedua, ketiga dan seterusnya tetap di Stadium Merdeka.

Mohamad turut memberitahu polis Dang Wangi menerima surat pemakluman dan  bersedia membuat pertemuan dengan mereka untuk membincangkan soal keselamatan dan perjalanan himpunan.

"Kita hantar surat pada 2 Januari untuk maklumkan kita hendak adakah himpunan, jadi mereka sudah respons dan bersedia membuat perjumpaan,"katanya.

Tambahnya, jam dua petang tadi pihak jawatankuasa telah menghantar surat kepada Ketua Polis Negara meminta mengadakan pertemuan bagi membincangkan soal keselamatan dalam perhimpunan.

Sekali lagi Mohamad menegaskan Himpunan Kebangkitan Rakyat Sabtu depan adalah himpunan paling aman dan berkonsep santai juga boleh membawa keluarga.

Mohamad yakin dan percaya himpunan ini bakal memberi keuntungan berganda kepada para peniaga di ibu kota.

"Peniaga di Kuala Lumpur akan lihat rekod peniagaan mereka akan mencatat keuntungan besar-besaran, hotel pun akan penuh," katanya.

Beliau turut memaklumkan Pihak jawatankuasa Himpunan Kebangkitan Rakyat telah menyediakan 10,000 anggota keselamatan termasuk Unit Amal, Briged AMK dan  Pemuda Sosialis DAP (DAPsy).

Seramai 150 pegawai perubatan dan pembantu, serta pasukan peguam turut bersedia dalam himpunan itu nanti.

Turut bersama dalam sidang media ini, Naib Presiden PKR Tian Chua, Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mat Akin, Aktivis Hishamuddin Rais dan barisan mahasiswa serta beberapa wakil Ngo. -Hrkh

Bintang Bola Sepak Arsenal Yang Menghafal 19 Juzuk Al-Quran

Posted: 03 Jan 2013 10:24 PM PST


LONDON – Pentas bola sepak Liga Perdana Inggeris banyak dihuni pemain-pemain beragama Islam yang datang dari luar negeri.

Bintang bolasepak Liga Premier Muslim yang menonjol kebanyakan berasal dari Perancis.

Diantara bintang bolasepak Muslim yang dikenali adalah pemain tengah Arsenal, Abou Diaby. Pemain 25 tahun berkewarganegaraan Perancis ini telah menghafal Al-Quran hingga 19 juz.

Dalam akaun twitter, salah satu pengajar Ebrahim Collage di London, Mufti Muhammad, @ Mufti_Muhammad_ mendedahkan seorang bintang bolasepak yang datang ke Emirates Stadium Arsenal pada tahun 2006 itu hafal 19 juz Al-Quran.

Bagi Diaby, kunjungan ke Ebrahim Collage adalah perkara biasa. Sebab ia berasa selesa berada dalam komunitinya, seperti diterangkan Republika Online.

"In conversation with Arsenal Footballer Abu Diaby @ Ebrahim college dinner tonight, who s memorised 19 ajza of Qur'an! (Dalam perbincangan dengan pemain Arsenal Abu Diaby di Ebrahim Collage pada tiap kali makan malam, siapa yang hafal 19 juz Al-Quran," sentil Mufti Muhammad kepada Diaby.

Muslim Rohingya

Sifat sosial Abou Diaby yang sangat perhatian terhadap umat Islam yang lain juga ia tunjukkan, apabila dirinya terlibat dalam penggalangan dana untuk Muslim Rohingnya di London Muslim Center.

Dalam acara penggalangan dana itu, Abou Diaby melelong jersey (kostum) Arsenal miliknya untuk Muslim Rohingnya.

Di Arsenal sendiri ada beberapa pemain yang tercatat beragama Islam, antaranya Abou Diaby, Bacary Sagna, dan sebelumnya ada Samir Nasri dan Kolo Toure yang kini mempertahankan Manchester City.

Sementara itu, pemain Muslim Arsenal lain yang komited terhadap Islam adalah bek muda Armand Traore. Namun jebolan Akademi Arsenal kelahiran 8 Oktober 1989 itu kini berpindah kelab di Queens Park Rangers.

Pemain pasport Perancis keturunan Senegal ini telah lama memeluk Islam dan pada 2009 lalu ketika masih mempertahankan Arsenal ia mula "sedar" untuk menghilangkan seluruh tatu yang dilakarkan di tubuhnya.

"Saya rasa ini (tatu) menjadi kesalahan terbesar dalam hidup saya, tapi saya akan cuba meluruskan segalanya," ungkap Traore.

"Agama saya telah memberi keuntungan kepada kehidupan dan kerjaya saya. Saya selalu menjadi muslim tapi tidak pernah mempraktikannya dan saya hanya berkata 'saya seorang muslim'," jelasnya. ~detikislam

Amanat Hadi: UMNO Tiba-tiba Jadi Penakut Berdepan Kebenaran

Posted: 03 Jan 2013 10:22 PM PSTPas Selangor menyifatkan tindakan kerajaan Umno/Barisan Nasional (BN) tidak membenarkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk bersiaran langsung menerusi RTM dan TV3 kerana takut kepada kebenaran.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr Abdul Rani Osman berkata, siaran langsung sejam itu membolehkan Abdul Hadi beri penjelasan lanjut.

"Kita tidak mahu rakaman, takut dipotong (disunting). Barisan Nasional (BN) kata siaran langsung Abdul Hadi berbahaya dan menteri tidak benar penjelasan dibuat secara langsung.

"Di negara luar, mereka akan tunjuk (siaran) secara langsung, tapi di sini, tidak berani," katanya ketika diminta mengulas pendirian Pas Selangor mengenai isu Amanat Haji Hadi.

Sebelum ini, Abdul Hadi menyatakan kesediaannya menjawab soalan dikemukakan sepanjang sesi penjelasan isu Amanat Haji Hadi.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim dalam kenyataannya berkata, pihaknya tiada masalah memberi ruang berkenaan, tetapi ia perlu dibuat secara rakaman dan bergantung kepada pertimbangan RTM sama ada sesuai dijadikan bahan berita atau tidak.

Abdul Rani yang juga Adun Meru mendakwa, BN tiada isu baru untuk dimainkan sehingga terdesak membangkitkan isu lama yang semakin dilupakan itu.

Ditanya sebab Pas menolak menggunakan media lain sebagai alternatif untuk beri penjelasan itu, Abdul Rani menegaskan, ia kerana dua stesen televisyen itu didakwa antara media memulakan isu itu.

"Kita tak guna media alternatif lain sebab media pro-BN yang cabar kita lebih baik kita guna media mereka kerana isu teritu dibangkitkan mereka" katanya.

Tuan Guru Nik Aziz lihat kereta disimbah cat

Posted: 03 Jan 2013 10:20 PM PST


(TG Nik Aziz melihat kereta Nazri yang disimbah cat merah)


KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meluangkan masa menyaksikan sendiri bagaimana kereta Presiden 'R", Nazri Deraman yang disimbah cat merah pagi ini.

Beliau ke rumah Nazri di Nilam Puri sebaik sahaja selesai menyampaikan kuliah di medan ilmu pagi tadi.

Kereta Nazri yang dipecahkan dan disimbah cat oleh individu yang tidak dikenali semalam akan mengepalai perarakan 50 buah kereta menuntut royalti minyak ke Jeli pagi ini.

Menurut saksi, kereta Kancil berwarna putih yang menderum seawal jam 4 pagi semalam dilihat bergegas meninggalkan rumah  Nazri Deraman.

Adik Nazri, Fikri, 23 bersama seorang lagi rakan kebetulan masa itu berkawal di Kampung Nilam Puri ekoran kejadian pecah rumah kerap berlaku kebelakangan ini.

Kereta Nissan X-Trail juga pecah cermin belakang, manakala cat disambah sehingga ke papan hadapan kereta (dashboards).

Bahagian belakang (bonnet) dan kerusi penumpang juga berselerak dengan cat merah. Satu botol berisi cat (botol sos) juga ditemui di bawah kereta.

Sebuah lagi kereta milik isterinya, Waja juga disimbah cat merah di bahagian tepi. Cat merah juga disimbah ke dinding rumah sehingga terkena dua basikal anaknya.

Satu botol sos yang berisi cat merah ditemui pecah berhampiran kereta Waja. Cat juga berselerak di atas parkir. -Hrkh

[EKSKLUSIF] "Aku Tak Halalkan Duit Pampasan Itu" - Mangsa Buruh Paksa Jepun

Posted: 03 Jan 2013 04:31 PM PST


"Saya tak halalkan duit pampasan tu "kata Pak Hashim Yaakob,mangsa buruh paksa Jepun beumur 112 tahun yang ditemui sekretariat "jejak".

SSekretariat "Jejak" buruh paksa landasan maut akan pergi ke kedutaan Jepun untuk mendapat maklumat dan penjelasan kenapa wang RM207 bilion tidak sampai ke tangan mangsa buruh paksa,landasan keretapi maut. Sedangkan negara sperti Indonesia dan Vietnam sudah membayarnya.

Menurut DS Nizar pada 13 Disember 2004, Bank Negara mengeluarkan banker's cek bernilai RM107 bilion dan RM100 bilion lagi diperuntukkan dalam bentuk syer Maybank yang didaftarkan pada 13 Disember 2004.

Ini bermakna, wang RM207 bilion yang sepatutnya diberikan kepada 30,000 mangsa buruh paksa ini telah diterima kerajaan sebelum tarikh 13 Disember 2004 lagi, iaitu kira-kira 10 tahun lalu.

30,000 rakyat Malaysia yang terlibat dalam pembinaan landasan itu. Sejumlah 60% daripada mereka itu adalah orang Melayu, 20% orang India, dan 15% orang Cina. Selebihnya 5% itu adalah kaum lain".LAPORAN SEBELUM INI


RM207 bilion wang pampasan buruh paksa lesap?

Kerajaan BN dituntut supaya menjelaskan di manakah wang bernilai RM207 bilion yang telah diberikan oleh kerajaan Jepun sebagai pampasan kepada 30,000 pekerja buruh paksa pembinaan landasan keretapi dari tahun 1942 hingga 1946.

Ini kerana, walaupun telah diterima kira-kira 10 tahun lalu namun sehingga kini ia tidak diserahkan kepada mangsa atau waris mereka.

Anggota Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin memberitahu Dewan Rakyat, beliau mempunyai dokumen yang mengesahkan kemasukan wang itu.

Yang mengejutkan, kata beliau, pada 13 Disember 2004, Bank Negara mengeluarkan banker's cek bernilai RM107 bilion dan RM100 bilion lagi diperuntukkan dalam bentuk syer Maybank yang didaftarkan pada 13 Disember 2004.

Ini bermakna, wang RM207 bilion yang sepatutnya diberikan kepada 30,000 mangsa buruh paksa ini telah diterima kerajaan sebelum tarikh 13 Disember 2004 lagi, iaitu kira-kira 10 tahun lalu.

Namun sehingga kini, wang itu tidak diberikan kepada mangsa atau waris mereka.

Ekoran itu, kata Mohamad Nizar, bekas Menteri Besar Perak itu, Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Buruh Binaan Landasan Keretapi Siam ke Burma 1942 - 1946 telah menghantar surat kepada kerajaan Malaysia bagi menuntut wang itu.

Surat itu telah pun dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 27 Julai 2011 menuntut pembayaran wang itu.

"Sejumlah 30,000 rakyat Malaysia yang terlibat dalam pembinaan landasan itu.

Sejumlah 60% daripada mereka itu adalah orang Melayu, 20% orang India, dan 15% orang Cina. Selebihnya 5% itu adalah kaum lain".

Menurut Nizar, pejabat Perdana Menteri apabila menerima surat itu telah pun menyerahkan satu salinan untuk dipanjangkan kepada Kementerian Sumber Manusia ada 9 Ogos 2011.

Beliau juga difahamkan, semua pihak dalam kerajaan termasuk Jabatan Peguam Negara telah bersetuju agar duit itu diserahkan kepada 30,000 mangsa ini.

"Saya mahu menyatakan di sini kalau sekiranya perkara itu telah pun dibentangkan dan diluluskan oleh Kabinet, maka kenapa ianya harus disimpan oleh Treasury ataupun Bendahari Kewangan kita sebegitu lama?" soal Nizar dalam ucapannya itu.

Menurutnya, mereka yang terlibat ada yang telah meninggal dunia, ada yang warisnya masih ada.

"Saya boleh menyatakan bahawa ayah kepada Tan Sri Datuk Zulkefli Ahmad Makinudin, Ketua Hakim Malaya hari ini adalah salah seorang daripada mereka yang dikerahkan oleh Kerajaan Jepun ketika itu untuk membina landasan kereta api dan dia masih hidup lagi.

"Dia masih ada di Ipoh dan boleh menceritakan bagaimana susahnya 30,000 rakyat Malaysia ketika itu," beritahu Nizar kepada Dewan Rakyat.

Nizar bertanya, "kalau sekiranya wang itu telah diberikan sebagaimana yang dinyatakan, maka kenapakah kerajaan masih tidak memberikan pampasan itu kepada rakyat Malaysia yang telah dipaksa untuk melaksanakan kerja-kerja itu?"

Bagi beliau, ini merupakan satu amanah yang sewajarnya rakyat Malaysia sedar kerana ini satu hak kepada rakyat yang dinafikan oleh kementerian-kementerian tertentu iaitu Kementerian Kewangan barangkali, Bank Negara dan juga Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Perdana Menteri yang telah pun mengarahkan supaya kertas Kabinet diluluskan.

"Jadi saya hendak bertanya sama ada rayuan daripada persatuan itu. Mereka merayu supaya pampasan diberikan kepada mereka, kenapa ianya dinafikan?" soal beliau tegas.

Menurut beliau juga, kerajaan Filipina, Indonesia dan juga Vietnam juga menerima wang yang sama dan telah diserahkan kepada rakyatnya yang terlibat.
-HD

Patutlah ramai hadir!! Bukti surat wajibkan guru ke program Muhyiddin Yassin

Posted: 03 Jan 2013 04:30 PM PST

Surat 

Jumlah yang hadir ke program perhimpunan Najib dan Muhyiddin Yassin agak hebat juga. Begitu ramai yang akan hadir.

Surat di atas membuktikan bagaimana program mereka akan mendapat jumlah kehadiran yang ramai. Surat yang mewajibkan Pengerusi Kelab Guru atau wakil dan YDP PIBG atau wakil menghadiri PROGRAM SEPETANG BERSAMA YAB TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA DI SMK BIDOR. Takkan YDP PIBG terpaksa mengikut telunjuk juga!!

Tajuk suratnya adalah jemputan tetapi perkataan 'mengarahkan' dan 'wajib' pula digunakan sebagaimana nombor 3.
3. Sehubungan dengan itu, pihak tuan diminta menjemput dan mengarahkan Pengerusi Kelab Guru atau wakil dan YDP PIBG atau wakil untuk hadir ke program tersebut. Kehadiran wakil sekolah yang terpilih adalah wajib.
Surat ini ditandatangani oleh Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah bagi pihak Pegawai Pelajaran Daerah Larut, Matang dan Selama.

Ini adalah salah satu daerah di Perak dan ditambah pula dengan daerah-daerah lain di Perak yang membuatkan arahan yang sama pasti kehadiran ke majlis Muhyiddin menjadi gempak!!!

Guru yang tak bersetuju akan pergi juga kerana arahan sambil sumpah seranah. Sumpah seranah kerana kehadiran Muhyiddin adalah kerana politik dan bukannya kerana Menteri Pelajaran!!! Sekolah digunakan untuk tujuan politik Muhyiddin Yassin.

Perbelanjaan untuk tujuan politik ini tentu diclaim atas Kementerian Pelajaran juga!!

PENYAPU SIAL

Posted: 04 Jan 2013 01:06 PM PST

PENYAPU SIAL


skandal wang pampasan buruh paksa jepun di faraid kepada kroni...kerajaan penyamun UMNO-BN wajar beranggung jawab mengantikan...!!!!

Posted: 04 Jan 2013 08:11 AM PST

Kedutaan Jepun di Malaysia mengesahkan kerajaan negara itu telah menyerahkan sejumlah wang pampasan kepada kerajaan Malaysia untuk diserahkan kepada buruh paksa pembinaan landasan keretapi Thailand Myanmar.

Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun ke Malaysia, Takaharu Suegami, ketika mengesahkan penyerahan wang itu berkata,

Berdasarkan maklumat yang dikaji, wang tersebut diserahkan sekitar tahun 1990an dan mereka  tidak tahu macam mana kerajaan Malaysia mengagihkan wang pampasan itu.

Bagaimanapun, Takaharu berjanji akan merujuk balik dengan Tokyo berdasarkan dokumen yang diberikan hari ini.

Sekretariat Jejak mencari bekas buruh paksa dan waris landasan maut Siam Burma yang diketuai oleh Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin mengunjungi Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur kelmarin  bagi mendapatkan maklumat lebih mendalam tentang pampasan itu.

Turut bersama dalam kunjungan itu, Naib Ketua Pemuda PAS Dr Raja Iskandar Al-Hiss, Ketua Operasi Jejak Safarizal Saleh, Penolong Pengerusi Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Binaan Landasan Kereta Api Siam Burma 1942-1946 dan beberapa orang lagi wakil dari Jejak.

Dalam sidang Dewan Rakyat sebelum ini, Nizar mendakwa, kerajaan Jepun telah membayar RM207 bilion kepada kerajaan Malaysia sebagai pampasan kepada buruh paksa pembinaan keretapi itu.

Namun sehingga kini, tidak ada sebarang wang diberikan oleh kerajaan Malaysia kepada mangsa atau waris mereka.

Sekretariat Jejak juga meminta pihak negara Jepun memberi maklumat bila dan berapa jumlah pampasan kepada buruh binaan itu di hantar ke negara ini dan siapa yang mengesahkan penerimaan itu.

Nizar turut meminta pihak Jepun menyerahkan senarai nama rakyat Malaysia yang menjadi buruh binaan landasan kereta api Siam-Burma 1942 hingga 1946 itu.

Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang turut mendedahkan beberapa surat pengesahan dan dokumen rasmi kepada wakil Kedutaan Jepu berkenaan.

Salah satu surat tersebut dari Kementerian Kewangan bertarikh 29 Mac 2011 menjelaskan, "kertas pertimbangan bagi kelulusan pengeluaran wang pampasan kepada buruk paksa ke Burma 1942 hingga 1946. Sukacita dimaklumkan peruntukan sejumlah RM207 billion telah diangkat oleh kelulusan kerajaan di mana prosesnya dimaklumkan kepada pejabat Peguam Negara dan di peringkat Kementerian Sumber Manusia".

Sehingga kini kita tidak tahu di mana pampasan itu berada sama ada masih disimpan di dalam Perbendaharaan Negara atau Amanah Raya kerana tidak ada sebarang penjelasan dibuat kerajaan sehingga kini.

Kalau wang itu masih ada dalam simpanan kerajaan kenapa tidak diberi balik kepada mangsa. Mangsa ada 30,000 yang boleh balik semula ke Malaysia walaupun ada yang meninggal dunia tetapi mereka masih ada waris melalui Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Buruh Binaan Landasan Kereta Api Siam Burma 1942-1946".

Mengikut rekod persatuan bekas buruh paksa ini, jumlah 30,000 buruh ini melibatkan 60 peratus bangsa Melayu, 20 peratus India, 15 peratus Cina dan 5 peratus bangsa lain.

Dengan jumlah RM207 bilion itu setiap keluarga dianggarkan layak menerima sehingga RM3 juta wang pampasan.

"Banyak! pemberian pampasan ini kepada mangsa lebih baik dari ETP yang dibuat oleh kerajaan, sekurang-kurangnya dapat mengatasi sedikit masalah ekonomi orang Melayu

Sejak didaftarkan secara rasmi pada 11 Januari 2011, persatuan terbabit telah memohon beberapa kali untuk mendapatkan wang pampasan dari kerajaan Malaysia tetapi hingga kini masih gagal.

skandal deepak dan betina puaka...Bukti menunjukkan Deepak Sedekah Barang Kemas RM13 Juta kepada betina puaka

Posted: 04 Jan 2013 07:41 AM PST

Pendedahan dokumen yang menunjukkan pembelian barang kemas bernilai RM 13 juta untuk isteri Perdana Menteri, betina  puaka  Rosmah Mansor adalah sahih dan diserahkan sendiri oleh perniaga karpet, Deepak Jaikishan.

Deepak telah menyerahkan kesemua dokumen itu kepada individu tertentu yang dihubunginya sebelum ini dengan harapan ia akan dibawa oleh pimpinan PKR.

Berikutan tindakan Boustead Holdings Berhad mengumumkan akan membayar RM 160 juta untuk membeli syarikat milik Deepak dan tanah dari Awan Megah Sdn Bhd, kita berpendapat ia membuka dimensi baru bahawa dakwaan Deepak sebelum itu  sememangnya ada berkaitan dengan kepentingan awam.

Kita  yakin bahawa ia mempunyai asas kukuh untuk disiasat oleh pihak berkuasa.Sehubungan itu ,kenyataan Deepak wajar dijadikan bukti dalam siasatan akan datang oleh pihak berkuasa memandangkan dokumen itu melibatkan syarikat dan urusniaga syarikat beliau sendiri.

Rafizi kelmarin mendedahkan dokumen yang didakwanya bukti pembelian barang kemas oleh syarikat Deepak dari dua syarikat di Hong Kong.

Antara dokumen yang didedahkan Rafizi adalah emel invois pembelian berlian dari syarikat Dehres Limited dan Firestone Co. Ltd dan slip pembayaran melalui dua buah bank.

Dokumen lain pula menunjukkan transaksi bernilai USD 3.9 juta (RM 11.8 juta) bagi pembelian cincin dan subang daripada Firestone Co Ltd.

Kesemua barangan kemas itu dibayar oleh dua syarikat Deepak iaitu Carpet Raya Sdn Bhd dan Carpet Plus Sdn Bhd dalam tempoh tiga bulan Mac hingga Mei 2009, selepas  Najib Razak menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun, di dalam beberapa laporan semalam, Deepak menafikan beliau membeli barang kemas tersebut.

otaiblues

Posted: 04 Jan 2013 11:37 AM PST

otaiblues


pam air rosak sebab kerajaan negeri tak meluluskan projek empangan langat dua.

Posted: 04 Jan 2013 06:01 AM PST

pelik juga, kenapa kerajaan negeri selangor yang bertanggung jawab?
kenapa tidak pengerusi syabas sendiri yang patut bagi penjelasan
tak kan gaji yang beratus ribu hasil penjualan air tak berani nak jawab.

semuanya ni macam suatu rancangan untuk kerajaan negeri bersetuju membina empangan langat dua,

pam rosak sebab projek langat dua kerajaan negeri tak luluskan..bukan kan ini satu penjelasan yang tak kena lansung....
macam macam cara mereka lakukan agar rakyat benci kepada pakatan rakyat yg memerintah selangor..


jika menonton tv, tiada la parti paling baik melainkan umno

Posted: 04 Jan 2013 05:41 AM PST

banyak kali juga tertonton buletin utama,dan setiap kali menonton,,rasa loya nak muntah aje,meluat je dengan berita yang di sampai kan,, dari mula berita di sampaikan, hingga lah hingga ke penghujung,,tiada la parti atau kumpulan yang paling jahat malainkan,pas pkr dan dap,,

lagi media mengangkat umno bn sebagai parti yang bagus,,semakin kuat azam sebilangan rakyat yang untuk menjatuhkan mereka di pru13 akan datang.

selama mana sangat mereka nak berkuasa?
selama mana sangat mereka nak berlakun sebagai manusia manusia baik?
semuanya akan terbongkar..

Addin

Posted: 04 Jan 2013 11:23 AM PST

Addin


Gambar Terbaru Nur Amalina Che Bakri, Pelajar Terbaik SPM 2004

Posted: 04 Jan 2013 09:09 AM PST

Nur Amalina Che Bakri Gambar Nur Amalina Che Bakri (Pelajar Terbaik SPM 2004). Terkini, Duta Pendidikan Kelab We Love PM

Jikalau sebelum ini, Nur Amalina Che Bakri pernah mengegarkan negara sebagai pelajar terbaik SPM 2004 dengan keputusan SPM 17A. Kemudian awal tahun 2012, cerita dan kisah Amalina Bakri semasa menuntut di luar negara sempat menjadi perhatian satu Malaysia.

Terbaru Nur Amalina Che Bakri telah dipilih duta pendidikan Kelab We Love PM. Bersama-sama ini disertakan gambar pelancaran Kelab We Love PM..

Nur Amalina Che Gambar Nur Amalina Che Bakri (Pelajar Terbaik SPM 2004). Terkini, Duta Pendidikan Kelab We Love PM
Amalina 17A SPM Gambar Nur Amalina Che Bakri (Pelajar Terbaik SPM 2004). Terkini, Duta Pendidikan Kelab We Love PM

Nur Amalina Bakri Gambar Nur Amalina Che Bakri (Pelajar Terbaik SPM 2004). Terkini, Duta Pendidikan Kelab We Love PM

Amalina Bakri Facebook Gambar Nur Amalina Che Bakri (Pelajar Terbaik SPM 2004). Terkini, Duta Pendidikan Kelab We Love PM  Facebook : We Love PM Club
Amalina Pelajar Terbaik SPM Gambar Nur Amalina Che Bakri (Pelajar Terbaik SPM 2004). Terkini, Duta Pendidikan Kelab We Love PM


Bagaimana, adakah anda berminat untuk menyertai Kelab We Love PM? Cukup terdesak Najib!! Mudah-mudahan Allah SWT memberi cahaya hidayah buat Nur Amalina..


Iklan C (ii)


Satu Lagi Kubu Kuat BN Pecah, 100 Ahli PBS Sertai KEADILAN

Posted: 04 Jan 2013 06:37 AM PST


Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) sekali lagi berjaya memecah kubu kuat Barisan Nasional (BN)!Menerusi Cabang Tenom, Sabah, semalam parti itu telah menerima lagi kemasukan anggota baru seramai 100 orang.


Anggota baru dari ahli Bahagian Parti Bersatu Sabah (PBS) yang menyertai KEADILAN merakamkan rasa penghargaan kepada kepimpinan Cabang Tenom untuk membela nasib mereka yang terbiar tanpa pembelaan dari wakil rakyat BN.

Mereka juga menyatakan mereka telah begitu lama memberikan ruang dan peluang kepada wakil rakyat BN untuk menunjukkan bakti mereka kepada rakyat Tenom namun setelah sekian lama peluang yang mereka berikan, kebajikan dan kehidupan mereka terabai dan tidak diendahkan.

Kalau sebelum ini penduduk kampung merasa takut dan gentar untuk menyertai KEADILAN khasnya, namun kini perasaan itu terhakis sama sekali demi masa hadapan mereka dan generasi mereka akan datang. Wakil rakyat BN selama ini tidak mengendahkan mereka yang selama ini mengundi mereka, sebaliknya hanya mementingkan kroni-kroni dan kaum kerabat masing-masing. 

Rakyat tidak dipandang sebelah mata.
Ketika menyampaikan ucapan, Ketua Cabangnya, Halik Zaman telah menyatakan rasa penghargaan kepada penduduk kampung yang kini telah berani dan nekad untuk tampil dan menjadi anggota Cabang Tenom. 

Beliau menegaskan Malaysia mengamalkan sistem demokrasi dan penduduk seharusnya tidak akur dengan "ugutan" pihak-pihak tertentu yang kononnya menggembar-gemburkan atau menakut-nakutkan orang-orang kampung sekiranya mereka menyertai KEADILAN, segala bantuan akan ditarik balik. Ini semua propaganda BN semata-mata.

Halik juga menyentuh beberapa perkara antaranya sistem kebajikan amalan KEADILAN khasnya dengan mengambil contoh kebajikan dan kemudahan yang kini sedang di nikmati oleh rakyat di negeri-negeri pemerintahan Pakatan Rakyat. Semua ini sebenarnya boleh di laksanakan oleh BN, cumanya BN hanya mementingkan kepentingan diri serta kroni-kroni mereka. Sedangkan rakyat yang memberikan undi keramat kepada mereka yang telah meletakkan mereka sebagai satu badan pentadbir negeri dan negara tidak di pedulikan.
Rakyat kampung hanya akan "dipandang" apabila tiba musim pilihanraya sahaja. 

Masa inilah baru kita nampak wakil-wakil rakyat BN mengunjungi penduduk - penduduk kampung, memperlihatkan dan "memperdagangkan keperihatinan" mereka kepada penduduk kampung. Ini dilakukan hanya dengan satu tujuan sahaja yakni untuk memastikan "undi-undi keramat" yang berada di tangan rakyat "dihadiahkan" kembali kepada BN.

Untuk membolehkan wakil-wakil rakyat BN untuk terus menerus "merampok" harta rakyat Sabah khasnya dan Malaysia amnya.

Ihsan Media KEADILAN Tenom
Iklan C(ii)


KEADILAN Isytihar Perang..

Posted: 04 Jan 2013 05:07 AM PST

KUALA LUMPUR 4 Jan: KEADILAN bakal meniupkan semboyan 'perang' di negeri kubu kuat Umno – Johor, Sabah dan Sarawak bagi mencapai misi Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13).Menurut Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, persaingan sengit yang akan berlaku di tiga negeri itu pastinya memberi tamparan hebat buat Umno BN."Kerusi panas bagi KEADILAN, banyak di Johor, Sabah dan Sarawak.

Kita akan tumpu untuk rampas lebih banyak kerusi di semua negeri ini daripada Umno BN."Medan perang penentuan akan berlaku di ketiga-tiga negeri ini, walaupun kita sedar kerusi-kerusi berkenaan sejak dulu tidak pernah jatuh kepada Pakatan," katanya kepadaKeadilan Daily.

Ditanya mengenai sasaran kemenangan, Tian berkata, secara komited Pakatan boleh memenangi 25 hingga 30 kerusi di negeri-negeri tersebut."Target kerusi daripada tiga-tiga negeri ini kita boleh dapatkan secara total, 25 hingga 30 kerusi."Untuk memerintah kita perlukan 112 kerusi secara minimum. Untuk menang selesa, kita perlukan 120 kerusi," jelas Ahli Parlimen Batu itu.

Belia Pertubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPPS) sedia berdiri bersama Pakatan menumbangkan BN pada PRU 13.Tian berkata, kehadiran Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim disambut ribuan rakyat setiap kali turun padang ke sana menyebabkan Perdana Menteri dan Timbalannya 'panas punggung'.

"Kali ini boleh dikatakan semua kerusi panas ditandingi kedua-dua pihak. Kita nampak Johor, Sabah dan Sarawak merupakan negeri untuk kita lihat bagaimana penerimaan rakyat," katanya tanpa menamakan senarai kerusi terbabit."Sebab itulah Najib (Razak) dan Muhyiddin (Yassin) setiap dua minggu ulang alik ke Johor, Sabah dan Sarawak," sambung Tian. ~kd


Iklan C(ii)


Lagi Pendedahan Salah Guna Wang Pencen Tentera

Posted: 04 Jan 2013 03:18 AM PST

KUALA LUMPUR 4 Jan: KEADILAN hari ini akan meneruskan siri pendedahan penyelewengan berhubung anugerah kontrak kepada Awan Megah Sdn Bhd sehingga menyebabkan salahguna wang pencen tentera berjumlah RM160 juta.


Pendedahan oleh Pengarah Strategi, Rafizi Ramli dan Ketua Wanita, Zuraida Kamaruddin itu akan dibuat pada sidang media di ibu pejabat parti, Petaling Jaya 11 pagi ini. ~kd
Iklan C(ii)


Umno Semakin Kecut Himpunan Kebangkitan Rakyat.. Ini Buktinya

Posted: 04 Jan 2013 03:16 AM PST

KUALA LUMPUR 4 Jan: Cemas sejuta rakyat membanjiri Himpunan Kebangkitan Rakyat 12 Januari (HKR 112) punca pihak tertentu melemparkan sisa sembelihan ayam di Dewan Dato' Fauzi, Sekinchan Selangor pagi tadi.

"Ini pasti kerja orang yang takut menjelangnya hari kebangkitan rakyat. Sedikitpun kita tak lemah," kata Anggota Jawatankuasa HKR 112, Badrul Hisham Shaharin atau Chegu Bard sambil menyifatkan ia tindakan panik pihak terdesak.

Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) itu berkata, pihaknya mengesan kejadian itu pagi tadi semasa membuat pemeriksaan ke dewan tersebut untuk persiapan Ceramah Mobilisasi HKR yang akan diadakan di sana malam ini.

Menjelang HKR di Stadium Merdeka, SAMM menganjurkan Jelajah Anak Muda Menuju #KL112- 1 juta rakyat di seluruh negara, bermula 26 Disember lalu.

"Program 'countdown' menuju hari bersejarah 12 Januari akan tetap berlangsung malam nanti," tegasnya.

Pada malam ini, Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar akan melancarkan van bergerak yang disediakan SAMM untuk memperhebatkan mobilisasi menjelang himpunan itu.

"Van itu akan bergerak tanpa henti ke segenap Lembah Klang sebagai kempen kita untuk menjayakan HKR," kata Chegu Bard.

Pada himpunan yang akan berlangsung dari jam 2 hingga 5 petang itu, satu deklarasi rakyat yang dinamakan sebagai 'Deklarasi 12 Jan' akan dibentangkan.

Rakyat diberi pilihan memakai baju kuning sempena tuntutan pilihan raya adil dan bersih, merah sebagai tanda 'Royalti', hijau pula untuk 'Lynas' dan oren sebagai membantah penyenaraian FGVH.

Pengarah HKR, Mohamad Sabu turut memaklumkan, himpunan serupa akan diadakan rakyat Malaysia di luar negara seperti himpunan Bersih lalu. ~kd
Iklan C(ii)


Pensyarah KLMU Di Penjara Kerana Jual Diploma

Posted: 04 Jan 2013 12:29 AM PST

http://i.imgur.com/9cwLH.jpg
KUALA LUMPUR – Seorang bekas pensyarah Kuala Lumpur Metropolitan University College (KLMU) dipenjara dua bulan dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam kerana menerima rasuah RM1,500 untuk sekeping diploma pada Julai lalu.

Hakim Rozilah Salleh mengenakan hukuman tersebut selepas tertuduh Elmy Shadzly Wahi, 40, mengaku salah atas tuduhan pertama tersebut.

Dia yang merupakan bekas pensyarah Falkuti Kulinari bagaimanapun dilepas dan dibebaskan bagi tuduhan kedua iaitu cuba meminta RM1,500 untuk tujuan yang sama.

Keputusan itu dibuat Rozilah apabila dimaklumkan oleh pihak pendakwaan bahawa mereka akan menggugurkan salah satu tuduhan sekiranya tertuduh mengaku salah bagi satu tuduhan.

Mahkamah turut mengarahkan Elmy Shadzly dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda dengan hukuman penjara dua bulan diarah berjalan semalam.

Bapa kepada empat anak itu didakwa memperoleh wang tunai RM1,500 melalui akaun Malayan Banking Berhad nombor 162254706503 daripada Muhammad Asrull Aizat Solehan.

Ia sebagai balasan untuk memberikan Muhammad Asrull Aizat satu diploma bidang kulinari dari KLMU tanpa pelajar itu menghadiri kuliah dan peperiksaan.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Dataran Maybank Bangsar, No. 1, Jalan Maarof di sini pada pukul 3.30 petang 13 Julai 2012 di sini.

Bagi tuduhan kedua, dia didapati cuba memperoleh RM1,500 daripada Muhammad Asrull Aizat bagi satu diploma kulinari KLMU tanpa menghadiri kuliah dan peperiksaan pada pukul 8.30 malam 16 Julai lalu di Jalan Sri Ehsan 2, Taman Perindustrian Sri Ehsan.

Dakwaan kedua-dua tuduhan di bawah Seksyen 16 (a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang membawa hukuman penjara maksimum sepuluh tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mana-mana lebih tinggi.

Pegawai pendakwa SPRM, Nor Lokman Samingan manakala tertuduh diwakili peguam S. I. Rajah.

Terdahulu Elmy Shadzly merayu hukuman ringan kerana dia sudah kehilangan sumber pendapatan dan perlu menanggung empat anak manakala isteri pula tidak bekerja.

Katanya lagi, dia melakukan kesalahan itu bukan untuk dirinya tetapi demi membantu kawan mendapatkan kerja.

Sementara itu, Elmy Shadzly yang menghadapi dua lagi tuduhan rasuah yang dibacakan di Johor Bahru pada 8 Oktober tahun lalu sebelum ini menukar pengakuan kepada mengaku bersalah di mahkamah sesyen berasingan di sini semalam.

Tertuduh didakwa menerima suapan daripada Izam Mustafa sebanyak RM1,500 melalui akaun miliknya yang dimasukkan secara deposit tunai.

Semasa kejadian, Elmy masih bekerja di kolej tersebut. Wang RM1,500 sebagai dorongan kerana tertuduh membekalkan Diploma Dalam Bidang Pengurusan daripada Nilai University College di Negeri Sembilan kepada Izam.

Perbuatan itu didakwa dilakukan pada pukul 1.45 petang di Maybank cawangan Taman Molek di sini pada 22 Mac lalu.

Hakim Ahmad Zamzani Mohd. Zain menetapkan tarikh jatuh hukum terhadap kedua-dua pengakuan tertuduh pada 23 Januari depan.  ~mpIklan C(ii)


Bintang Bola Sepak Arsenal Yang Menghafal 19 Juzuk Al-Quran

Posted: 03 Jan 2013 11:12 PM PST

LONDON – Pentas bola sepak Liga Perdana Inggeris banyak dihuni pemain-pemain beragama Islam yang datang dari luar negeri.

Bintang bolasepak Liga Premier Muslim yang menonjol kebanyakan berasal dari Perancis.

Diantara bintang bolasepak Muslim yang dikenali adalah pemain tengah Arsenal, Abou Diaby. Pemain 25 tahun berkewarganegaraan Perancis ini telah menghafal Al-Quran hingga 19 juz.

Dalam akaun twitter, salah satu pengajar Ebrahim Collage di London, Mufti Muhammad, @ Mufti_Muhammad_ mendedahkan seorang bintang bolasepak yang datang ke Emirates Stadium Arsenal pada tahun 2006 itu hafal 19 juz Al-Quran.

Bagi Diaby, kunjungan ke Ebrahim Collage adalah perkara biasa. Sebab ia berasa selesa berada dalam komunitinya, seperti diterangkan Republika Online.

"In conversation with Arsenal Footballer Abu Diaby @ Ebrahim college dinner tonight, who s memorised 19 ajza of Qur'an! (Dalam perbincangan dengan pemain Arsenal Abu Diaby di Ebrahim Collage pada tiap kali makan malam, siapa yang hafal 19 juz Al-Quran," sentil Mufti Muhammad kepada Diaby.

Muslim Rohingya

Sifat sosial Abou Diaby yang sangat perhatian terhadap umat Islam yang lain juga ia tunjukkan, apabila dirinya terlibat dalam penggalangan dana untuk Muslim Rohingnya di London Muslim Center.

Dalam acara penggalangan dana itu, Abou Diaby melelong jersey (kostum) Arsenal miliknya untuk Muslim Rohingnya.

Di Arsenal sendiri ada beberapa pemain yang tercatat beragama Islam, antaranya Abou Diaby, Bacary Sagna, dan sebelumnya ada Samir Nasri dan Kolo Toure yang kini mempertahankan Manchester City.

Sementara itu, pemain Muslim Arsenal lain yang komited terhadap Islam adalah bek muda Armand Traore. Namun jebolan Akademi Arsenal kelahiran 8 Oktober 1989 itu kini berpindah kelab di Queens Park Rangers.

Pemain pasport Perancis keturunan Senegal ini telah lama memeluk Islam dan pada 2009 lalu ketika masih mempertahankan Arsenal ia mula "sedar" untuk menghilangkan seluruh tatu yang dilakarkan di tubuhnya.

"Saya rasa ini (tatu) menjadi kesalahan terbesar dalam hidup saya, tapi saya akan cuba meluruskan segalanya," ungkap Traore.

"Agama saya telah memberi keuntungan kepada kehidupan dan kerjaya saya. Saya selalu menjadi muslim tapi tidak pernah mempraktikannya dan saya hanya berkata 'saya seorang muslim'," jelasnya. ~detikislam
Iklan C(ii)


Akibat Kebodohan PAPAGOMO, Zahid Hamidi Di Sepina

Posted: 03 Jan 2013 06:08 PM PST

KOTA BHARU - Mahkamah Tinggi Kota Bharu telah mengeluarkan sapina kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi agar datang ke mahkamah 6 Januari ini.

Sapina itu dikeluarkan oleh mahkamah atas permohonan Datuk Husam Musa yang menyaman blogger Papa Gomo.

"Mahkamah telah meluluskan permohonan saya untuk sapina Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi. Ini kerana, Ahmad Zahid kenal siapa Papa Gomo ini apabila beliau membenarkan blogger ini memasuki kapal selam Scorpean sebelum ini," kata Husam kepada Harakahdaily.

Husam menyaman Papa Gomo ekoran satu laporan fitnah yang dibuat blogger Umno itu melalui blognya.

Writ saman tersebut difailkan Husam melalui peguam Hisham Fauzi baru-baru ini dengan menuntut gantirugi sebanyak RM10 juta, memohon maaf secara bertulis, gantirugi teladan, gantirugi melampau dan gantirugi punitif.

Selain itu injunksi menghalang defendan atau ejen atau pembantu berkomunikasi, memberi komen, mengulangi penerbitan kenyataan-kenyataan berunsur fitnah terhadap plaintif.


Defendan melalui blog; http://www.papagomo.com bertajuk 'gambar ekslusif bakal MB Kelantan pimpin tangan China Doll' diterbit pada 6 Disember tahun lepas cuba mengaibkan Husam dengan menyiarkan gambar tersebut.

Husam yang juga anggota Exco kerajaan negeri menyifatkan gambarnya dimanipulasikan sehingga memberikan gambaran plaintif sedang berpimpin tangan dengan seorang perempuan Cina.

Defendan atau nama sebenar Wan Muhammad Azri Wan Deris beralamat di Villa Apartment, Jalan 5/23 e, Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur antara lain turut menulis;

"Tapi Kawe yakin rakyat Malaysia bijok dan crdik bilo keleh gambar ni. Ambo yakin sedikit sebanyak rakyat Kelantan akan buko mato kenal siapo hok dalam gambar ni."

Dalam writ samannya Husam menjelaskan gambar itu sebenarnya menunjukkan beliau ketika itu bersama rombongan kerajaan Kelantan ke China sedang berjalan keluar dari sebuah bangunan dengan diikuti oleh jurubahasanya, seorang perempuan warganegara China.

Plaintif sebelum ini mengemukakan notis tuntutan kepada defendan menuntut supaya memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi. Bagaimanapun defendan gagal dan enggan berbuat demikian. ~harakahdailyIklan C(ii)


Pencacai Umno Meracau Bila Ustaz Azhar Idrus Semakin Popular.. Saksikanlah!!

Posted: 03 Jan 2013 06:00 PM PST


Artikel panjang berjeler ini di copy dari sebuah forum yang dikenali sebagai Forum Tempur Politik Maya Kumpulan Menyokong UMNO ataupun MyKMU.Net juga dikenali sebagan MyKemut oleh Forumer dari Tranung.kite..

Apa yang ditulisnya menyerlahkan perasaan benci dan sakit hati yang membara...

Oleh Kunta Kinte Malaysia (Ciplak)

Nama Azhar Idrus tiba-tiba menjadi gah dan menarik ribuan penonton setiap kali beliau mengadakan persembahan terbuka. Baik anak muda mahu pun orang tua merasakan sangat seronok mendengar ceramah agama Ustaz Azhar Idrus. Ceramah agama Azhar Idrus bukan apa-apa. Bukan pembentangan pemikiran baru. Bukan ceramah ilmu Islam tulen dan bukan juga memberi apa-apa kesan terhadap tahap keimanan pendengar.

Sehingga hari ini belum ada seorang manusia pun diIslamkan oleh Azhar Idrus. Belum ada seorang pelacur pun dikembalikan ke jalan yang benar oleh Azhar. Belum ada sekumpulan Mat Rempit pun yang tiba-tiba bertaubat "nasuha" akibat ceramah Azhar Idrus.

Satu-satunya kejayaan Azhar setakat ini ialah memberi nafas baru kepada industri lawak negara. Jika dulu persembahan lawak "loyar buruk" hanyalah selingan persembahan pentas, konsert dan "funfair", hari ini jenaka ini sudah mencapai tahap yang sangat mengkagumkan. Selain menarik puluhan ribu orang mendengar persembahannya, jenaka ini juga sudah berjaya menerobos pentas politik, masjid dan surau.

Baik anak muda mahu pun orang tua, Azhar Idrus susah menjadi ikon agama baru dengan hanya menjawab persoalan-persoalan agama secara jenaka "loyar buruk" atau "lawak bodo". Misalnya, apabila ditanya bolehkah wanita masuk ke kawasan kubur, beliau menjawab, "kalau belum mati tidak boleh masuklah."

Maka jawapan seperti itu disambut gelak ketawa hadirin di dalam masjid. Suatu ketika dulu kita diajar adab di dalam masjid jangan berlebih-lebihan dalam sesuatu perbuatan baik bercakap mahu pun bergurau. Hari ini Masjid sudah menjadi tempat gelak ketawa yang melampau-lampau.

Isu-isu agama dijawab secara lawak jenaka, mainan bahasa dan penceramah agama yang tidak sealiran dengan beliau dipanggil bodo, bahlul di dalam ruang Masjid. Yang mendengar ceramah beliau lebih banyak ketawa mengekek daripada menjadi insaf dan menambah nilai keimanan dalam diri.

Di tangan Azhar Idrus, ajaran agama Islam telah direndahkan setahap pentas jenaka. Ajaran agama disampaikan untuk menarik populariti dan menjana kewangan. Justeru tidak hairan biarpun beberapa pandangan penceramah ini menimbulkan kekeliruan kepada umat Islam di negara ini ia tetap dibiarkan berleluasa.

Dari segi sambutan puluhan ribu Azhar Idrus boleh dikatakan setaraf allahyarham Ahmad Deedat, penceramah dan daie terkenal yang pernah datang ke negara ini suatu ketika dahulu. Cuma bezanya, Ahmad Deedat mengangkat martabat Islam, membawa ilmu yang luar biasa, Azhar Idrus merendahkan ilmu dakwah Islam dengan loyar buruk, kata-kata kesat dan penipuan. Ya, penipuan yang akan saya dedahkan dalam tulisan berikut.

Ada orang bertanya mengapa Astro mewujudkan slot soal-jawab bersama Azhar Idrus sedangkan jawapan-jawapan beliau tidak mencerminkan keilmuan Islam. Jawapannya – Rating. Ini kerana orang Melayu Islam suka mendengar ceramah yang karut-marut, menghiburkan hati dan berbentuk jenaka. Orang Melayu memang terkenal dengan tradisi penglipur lara dan Azhar merupakan penglipur lara moden orang Melayu.

Cuma, kalau Astro mahu mengejar rating atas populariti Azhar Idrus maka masukkanlah beliau ke dalam Maharaja Lawak. Saya percaya lawak beliau lebih lucu dan sensasi berbanding Jozan yang semakin mengarut dengan lawak-lawak bodoh.

Lebih malang ketika peserta Maharaja Lawak dilarang membuat lawak-lawak yang membabitkan sensitiviti agama dan mana-mana individu, saluran Oasis Astro membenarkan seorang pelawak bercakap isu-isu agama.

Tapi apa diharap dari sebuah stesen televisyen yang dimiliki oleh seorang yang bukan Islam.


Iklan C(ii)


Telok Bakong Online

Posted: 04 Jan 2013 11:06 AM PST

Telok Bakong Online


Kome Ade Ke Ponah Nengok Ikan Besor Ini?..Termasuk ler Siakap Sungai..Ini lah Hasil Sungai Perak..

Posted: 03 Jan 2013 04:14 PM PST

Temoleh wehh..kome kenei ke?Tongsan Sungai

Patin Sungai
kalau nak makan ikan sungai yang sedap sedap sila ler bertandang ke Telok Bakong Parit Perak.Boleh berjumpe dengan tokey ikan kita ni haa..Mat Noor Mansor,bersebelahan dengan Rumah Pam Air Telok Bakong.Gambor yang ditunjuk ni baru sikit..Banyak lagi jenis yang beliau dapat tangkap..termasuk ikan siakap...tak caye??...nanti teman coyerr gambornyer...

Nah ini ler dia ropenyer siakap sungai yang glemer itu..ponah kome jumpe??yang ni..orang telok bakong lambor..jangan cube dekat..tapah wehh..


Al Ikram

Posted: 04 Jan 2013 09:44 AM PST

Al Ikram


SEJAK BILA UMNO & ISI PERUTNYA TAHU JUJUR...

Posted: 03 Jan 2013 02:49 PM PST

Anak Sungai Derhaka

Posted: 04 Jan 2013 09:16 AM PST

Anak Sungai Derhaka


Lawak jenis apa Utusan buat nih?.. buat malu negara saja..

Posted: 04 Jan 2013 06:24 AM PST


Image ini adalah apa yang telah disiarkan di dalam tabloid 'Mega' yang dikepilkan bersama Lidah Rasmi UMNO @ Utusan Malaysia.

Tajuknya ialah 'fakta Menarik tentang Justin Bieber'.. tapi apa yang tertulis di bawahnya langsung tak ada kena mengena dengan Justin Bieber..

Ini laporan dari MSN News..

A tabloid pullout called Mega from the local Malay newspaper Utusan even quoted Justin Bieber as the ninth biggest country in the world.

Reader Firdaus Hassan captured a snapshot of a column that ran in a tabloid pullout named Mega from local Malay newspaper Utusan, which carried a short write-up entitled 'Interesting facts about Justin Bieber'.

The write-up was published today.

The snapshot went viral on Facebook today as the column showcased eight 'facts' about Bieber, as a country.

The first 'fact' read as Bieber was 'freed from the ruling of Communist Party of the Soviet Union on 16 December 1991', whilst the second 'fact' listed Bieber as 'the ninth biggest country in the world with a population of 16.6 million (as of the year 2011)'.

Another 'fact' read as there were 130 ethnic groups in Bieber country, including Kazakh, Russia, German and Ukraine. Many users find the error as amusing, calling it an 'epic typo' and that the editor must have been a 'Belieber'.


Kalau ada peminat Justin Bieber terjemah dan hantar kat dia.. tentu dia gelak berguling-guling..

Dan berkata bodoh sungguh Editor Lidah Rasmi UMNO nih..


Dan jangan lupa....

Peringatan Penting! 
Himpunan Kebangkitan Rakyat #KL112 
Tarikh: 12 Januari 2013 
Masa: 14:00 petang 
Tempat: Bandar Kuala Lumpur (Stadium Merdeka)

-

Pelik tapi benar.. Najib lantik pengeluar berus gigi untuk bina Pusat Pengajian Pertahanan Nasional

Posted: 04 Jan 2013 01:10 AM PST


Presiden UMNO yang juga merupakan Perdana Menteri kesayangan ahli-ahli UMNO ini, tahun lalu pernah menggemparkan negara kerana telah melantik sebuah Syarikat pengeluar Meter Air yang langsung tiada pengalaman dalam pembinaan MRT untuk menjalankan projek tersebut.

Kali ini satu lagi pendedahan yang pelik tapi benar telah dilakukan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli iaitu Najib menganugerahkan projek pembinaan pembinaan Pusat Pengajian Pertahanan Nasional ("Puspahanas") kepada Syarikat yang mengeluarkan berus gigi pula..

Lebih menarik lagi syarikat yang mengeluarkan berus gigi tersebut dilantik sebagai Ali Baba bagi melaksanakan projek PUSPAHANAS yang dianugerahkan kepada Ketua Wanita UMNO Selangor Raja Ropiaah Raja Abdullah.

Ini kerana Syarikat yang dikuasai oleh Ketua Wanita UMNO Selangor itu, iaitu Awan Megah adalah sebuah syarikat yang tidak pernah mempunyai apa-apa aktiviti sejak ia ditubuhkan...

Dan ianya hanya mengambil untung atas angin..

HIDUP MELAYU!!! HIDUP MELAYU!!!... kah..kah..kah...

Ini Kenyataan Media oleh Rafizi.. baca dan fahamkan...


Awan Megah Sdn Bhd ("Awan Megah") dianugerahkan projek penswastaan pembinaan Pusat Pengajian Pertahanan Nasional ("Puspahanas") milik Kementerian Pertahanan melalui satu perjanjian bertarikh 8 Jun 2005 yang disertakan bersama.

Projek penswastaan tersebut melibatkan kerja-kerja merekabentuk dan membina (design and build) sebuah kolej latihan tentera.

Sebagai balasan kepada kerja-kerja merekabentuk dan membina Puspahanas, Kementerian Pertahanan berjanji akan memindahkan tiga bidang tanah iaitu PT220 (seluas 96.825 ekar), Lot 1158 (seluas 45.420 ekar) dan PT216 (seluas 81.085 ekar).

Tanah-tanah seluas 223.33 ekar ini pada asalnya diambil oleh Kerajaan Persekutuan bagi tujuan membina kem tentera.

Menteri Kewangan semasa kontrak ini dianugerahkan kepada Awan Megah adalah Dato' Seri Najib Tun Razak.

Oleh itu, beliau bertanggungjawab sepenuhnya kepada keputusan untuk melantik Awan Megah. Awan Megah adalah syarikat yang dimiliki oleh Raja Ropiaah Raja Abdullah, Ketua Wanita Umno Selangor.

ssm-am-1

Berdasarkan semakan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Awan Megah adalah sebuah syarikat yang tidak pernah mempunyai apa-apa aktiviti sejak ia ditubuhkan. Maklumat kewangan yang terakhir yang difailkan dengan SSM adalah bagi tahun kewangan 31 Disember 1993 yang menunjukkan syarikat itu tidak menjalankan apa-apa aktiviti.

ssm-awanmegah-page2

Sehingga kini, tidak ada sebarang aktiviti yang dijalankan oleh Awan Megah seperti mana rekod terkini SSM bertarikh 23 Mei 2012.

Ini bermakna, di antara tahun 1994 hinggalah sekarang, Awan Megah tidak mempunyai apa-apa transaksi dan kekal sebagai syarikat yang tidak aktif.

Ini juga bermakna, Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Menteri Pertahanan telah melakukan penyelewengan dan salahlaku rasuah apabila beliau menganugerahkan projek penswastaan bernilai puluhan juta ringgit ini dalam tahun 2005 kepada Awan Megah, sedangkan jelas Awan Megah bukanlah sebuah syarikat pembinaan yang berkemampuan untuk menjalankan projek tersebut.

Awan Megah hanyalah syarikat Ali Baba yang dilantik Dato' Seri Najib Tun Razak dan diberikan 223.33 ekar tanah lumayan. Oleh sebab itulah, Awan Megah terpaksa melantik sebuah syarikat lain sebagai "rakan kongsi" untuk membiayai dan menyiapkan sepenuhnya projek itu.

"Rakan kongsi" yang dipilih adalah sebuah syarikat bernama GuppyUnip Sdn Bhd. Syarikat ini hanya berjaya mendapatkan kemudahan kredit dari United Overseas Bank (UOB) yang diluluskan pada 21 Julai 2010, iaitu lima tahun selepas projek ini dianugerahkan kepada Awan Megah. Ini bermakna projek ini tergendala selama lima tahun gara-gara Awan Megah tidak mempunyai modal dan masih mencari-cari rakan kongsi.

Semakan dari surat kemudahan kredit GuppyUnip Sdn Bhd ini pula menunjukkan bahawa:

1. Keseluruhan modal sebanyak RM59.25 juta (iaitu pinjaman TL1 hingga TL4) adalah pembayaran bagi pihak Awan Megah

2. Pembayaran premium kepada Kerajaan Selangor bagi pindahmilik geran dan pertukaran status bagi tanah 223.33 ekar juga akan dibiayai oleh GuppyUnip Sdn Bhd

3. Kos bagi kerja-kerja penyediaan tapak untuk membangunkan tanah 223.33 ekar itu turut dibiayai oleh GuppyUnip Sdn Bhd


Seterusnya sila sambung bacaan anda di ( SINI )

Ketua Wanita UMNO Selangor dibayar RM100Juta untuk projek yang entah dimana?

Posted: 03 Jan 2013 08:48 PM PST


Senator Datuk Seri Raja Ropiaah Abdullah mungkin sudah selesai dalam kes saman undang-undang beliau dan menjual tanah yang menjadi rebutan kepada Boustead Holdings Bhd (BHB), akan tetapi persoalan kekal sama ada firma ketua Wanita Umno Selangor itu sudah menyiapkan bangunan pendidikan pertahanan bernilai RM100 juta itu kepada kerajaan.

Pecah tanah projek Pusat Pendidikan Pertahanan Negara atau Puspahanas sudah dilakukan pada 21 November 2008 tetapi lokasi sebenar bangunan masih kekal misteri, dengan titik di atas peta yang menunjukkan tempat letak kereta berhampiran Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengajian Tinggi di Presint 1, Putrajaya.

Puspahanas yang terbengkalai seakan-akan serupa dengan skandal awal melanda Ketua Wanita Umno Raja Ropiaah, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil apabila keluarga beliau dituduh menggunakan RM250 juta pinjaman mudah kerajaan untuk pelaburan peribadi dan bukannya untuk projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

Tiada papan tanda jalan di Putrajaya bagi projek itu, yang syarikat pembangunan beliau Awan Megah Sdn Bhd bersetuju untuk bina pada tahun 2005 di atas pertukaran dengan kira-kira 80 hektar tanah di Bukit Raja, Selangor dan wang sebanyak RM27 juta.

Misteri lain adalah bagaimana BHB boleh membeli tanah Bukit Raja oleh kerana kerajaan telah ditetapkan tanah itu tidak boleh dijual oleh Awan Megah, yang sebelum ini diusahakan dengan perjanjian rumit dengan peniaga permaidani Deepak Jaikishan untuk membiayai pembinaan Puspahanas.

Pengusaha kontroversi tersebut telah membawa Raja Ropiaah ke mahkamah apabila perjanjian gagal dan Ketua Wanita Umno Selangor itu sebaliknya melakukan usahasama pembangunan dengan pembuat barangan plastik.

Pendedahan Deepak sebelum saman sivil, yang didengar pada masa sama dengan perhimpunan agung Umno tahunan lalu, kemudian membawa kepada penyelesaian dimana syarikat beliau, Astacanggih Sdn Bhd menjual 80 peratus saham syarikat kepada unit BHB dengan harga RM30 juta.

Satu lagi pandangan bakal tapak.

Astacanggih juga mencadangkan untuk membeli tanah Raja Ropiaah dengan RM130 juta, walaupun perjanjian itu tidak boleh dijamin sebelum ini berikutan sekatan daripada kerajaan, yang masih belum menerima kemudahan Puspahanas.

BHB semalam mengatakan meluaskan simpanan tanahnya sebagai sebab untuk membeli Astacanggih, sambil menambah ianya merupakan keputusan komersil semata-mata.

Dalam satu kenyataan kepada Bursa Malaysia, BHB berkata skala ekonomi boleh dicapai dengan menggabungkan tanah dengan tanah 283,28 hektar bersebelahan dimiliki oleh Jendela Hikmat Sdn Bhd, dimana Kumpulan Boustead dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) bersama-sama memegang 60 peratus faedah ekuiti.

Berdasarkan pengalaman, BHB berkata mereka yakin pengambilalihan tanah pembangunan akan dapat menjana pulangan ke atas kos pembangunan sebanyak 25 peratus daripada pelaburan RM160 juta.

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Dr Abdul Latif Ahmad enggan mengulas semalam mengenai projek itu dengan mengatakan beliau tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai projek yang pertama kali diilhamkan pada tahun 1971 itu.

Pada majlis pecah tanah pada tahun 2008, Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan pada ketika itu Datuk Seri Abdullah Badawi berkata, ia juga akan menjadi pemangkin kepada hubungan pertahanan dan kerjasama di kalangan negara-negara di rantau ini dan di peringkat antarabangsa selaras dengan komitmen kerajaan kepada usaha memelihara keamanan serantau dan antarabangsa.

"Menyedari hakikat ini, kita menubuhkan Puspahanas dengan tujuan memberi kemudahan latihan yang lebih moden, berkualiti dan terancang kepada pegawai mengikuti latihan pengajian ketenteraan dan pertahanan negara," katanya semasa majlis pecah projek tersebut di Presint 1 disini seperti dilaporkan oleh agensi berita negara, Bernama.

Tempat di mana Puspahanas akan di bina adalah tempat letak kereta di Presint 1, Putrajaya

Projek itu sepatutnya siap pada tahun 2011 dan juga menempatkan Maktab Pertahanan Nasional (MPN) dan Maktab Pemerintahan dan Turus Angkatan Tentera (MPTAT).

Terdahulu pada tahun 2006, timbalan pengerusi kebangsaan DAP pada ketika itu dan ahli parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw telah menggesa kerajaan untuk melaksanakan projek tersebut di tapak asal Templer Park.

"Janganlah kita dengan mudah memindahkan projek dari berhampiran Taman Templer, Rawang ke Putrajaya. Dengan berbuat demikian bermakna membatalkan perjanjian itu dan implikasi yang dahsyat, " katanya dalam satu kenyataan pada ketika itu.

Dari tahun 1972 hingga 1985, kerajaan telah meneruskan dengan pengambilalihan tanah. Pada tahun 1980, Persidangan Angkatan Tentera meluluskan projek. Pada tahun 1993, Lembaga Maktab Pertahanan Angkatan Tentera memutuskan untuk diswastakan.

Pada tahun 1996, Kementerian Pertahanan memohon kepada Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri untuk penswastaan.

Dr Tan berkata bahawa pada tahun 1997, Kabinet meluluskan secara prinsip penswastaan projek Puspahanas kepada Awan Megah sebagai pulangan bagi 223 ekar tanah kerajaan di Bukit Raja yang akan dipindahkan kepada syarikat tersebut untuk pembangunan komersial.

Pada Ogos 1997, Panglima Angkatan Tentera pada ketika itu, Jeneral Tan Sri Ismail Omar berkata kerja-kerja pembinaan Puspahanas akan bermula pada akhir tahun 1997 dan dijangka akan siap pada tahun 2002.

Walaubagaimanapun, projek tersebut tidak berjalan kemudiannya. Projek Puspahanas pada asalnya bertujuan untuk dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Kelima dan kemudian ditangguhkan ke Rancangan Malaysia Ketujuh disebabkan oleh beberapa masalah ~ The Malaysian Insider


Persoalannya di sini... Pencacai yang sibuk menyalak dalam Blog ini dapat apa??.. kalau setakat tinggal di flat yang sewanya RM100 atas dasar ehsan Kerajaan Negeri tu.. tak payah lebih-lebihlah pertahankan pemimpin-pemimpin UMNO ni..

_

Ahli Politik ditahan kerana merogol.. (Video Inside)

Posted: 03 Jan 2013 05:25 PM PST


Rakaman yang disiarkan menunjukkan seorang Ahli Politik dari Parti Kongress telah dibelasah dengan kayu, bajunya dikoyakkan dan mukannya telah ditampar berulang kali oleh penduduk tempatan.

Rakaman tersebut telah disiarkan oleh sebuah stesen televisyen di India dan ianya melibatkan seorang pemimpin dari Parti yang memerintah India.

Menurut Polis lelaki tersebut, Bikram Singh Brahma, dilaporkan telah melawat kampung Santipur di sempadan Bhutan, beliau didakwa memasuki rumah seorang wanita dan merogolnya pada kira-kira 2 pagi waktu tempatan (2030GMT Rabu).

'People raised an alarm late last night after Congress leader Bikram Singh Brahma allegedly raped a woman,' 
Chirang Superintendent of Police Kumar Sanjeev Krishna told the Deccan Chronicle. He is said to have been visiting the village of Santipur on the Bhutan border when he entered a woman's house and raped her.

Brahma, who is the Baksa district Congress Committee chairman and Congress coordinator of Bodoland Territorial Council, was then beaten up by men and women who ripped his clothes off. 
He was later handed over to the police who arrested him,Superintendent Krishna said. Chief Minister Tarun Gogoi, said anyone found guilty of the heinous crime 'would not be spared, whether he is Congressman or not.' 

Berikut adalah video tersebut..


Itu di India... tapi di Malaysia ni.. kalau ianya melibatkan pemimpin UMNO perkara sebegitu tak apa.. sebab diaorang kebal atau tidak tertakluk kepada undang-undang.. -

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 04 Jan 2013 09:03 AM PST

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Kaahhh, kah kah ... Ketawa Hipokrit ...?

Posted: 04 Jan 2013 04:34 AM PST

Kaahhh, kah kah ... Ketawa Hipokrit ...?
Kaahhh, kah kah ...?

Roslan SMS Corner

Posted: 04 Jan 2013 07:48 AM PST

Roslan SMS Corner


Orang Melayu di Singapura boleh berjaya (4/1/13)

Posted: 03 Jan 2013 08:31 PM PST


Saya sentiasa kagum dengan saudara-saudara kita orang Melayu di Singapura. Walaupun mereka bukan majoriti sebagaimana kita di sini, walaupun tiada menerima sebarang kesitimewaan sebagaimana kita di sini, mereka terus bertahan dan mampu mengekalkan jati diri dalam suasana yang sangat berbeza berbanding di sini.
Dalam ketiadaan kesitimewaan mereka bangkit mempertahankan diri, meredah cabaran namun tetap berjaya, walaupun ada juga sebahagian kecil yang tidak sebagaimana di sini juga.

Sebelum ini kita pernah terbaca seorang pemandu teksi berbangsa Melayu mengaku memperolehi pendapatan 7,000 Dolar Singapura sebulan ( iaitu bersamaan RM17, 500) dan masih punya masa untuk diluangkan bersama keluarga.

Hari ini pula Berita Harian Singapura melaporkan satu-satunya syarikat Melayu yang tersenarai di Bursa Singapura (SGX) iaitu Second Chance Properties Limited berjaya naik 18 tangga dalam SGX iaitu dari nombor 234 tahun 2011 ke 216 tahun 2012 dari sudut prestasi syarikat. Jumlah syarikat yang tersenarai di SGX adalah sebanyak 700.
Memetik akhbar tersebut:

Berdasarkan perangkaan terbaru, permodalan pasaran SCP melonjak kepada $270.2 juta tahun lalu berbanding $181.8 juta pada 2011, naik 48.6 peratus.
Ini membolehkan SCP meningkatkan lagi kedudukannya di kalangan syarikat tersenarai dalam SGX , daripada tempat ke-298 pada 2010 kepada tempat ke-234 pada 2011 dan seterusnya ke tempat 216 pada tahun lalu.

Berbanding tahun sebelumnya, SCP naik 18 tangga pada 2012 daripada keseluruhan 700 syarikat tersenarai dalam bursa saham berdasarkan saiz permodalan pasaran.
Malah, dengan kedudukan yang lebih kukuh itu, SCP berupaya mengatasi beberapa syarikat terkemuka seperti Hotel Royal, Amara Hotel, BreadTalk, Isetan, Cortina, Challenger, Singapore Shipping, Old Chang Kee, Best World dan Food Junction yang tersenarai dalam SGX.

Semoga kejayaan mereka menjadi iktibar dan pendorong buat kita di sini. Saya yakin jika mereka melangkah masuk ke pasaran Malaysia, pasti mereka akan beroleh kejayaan yang lebih besar.
Saya tidak maksudkan bantuan dan keistimewaan buat Bumiputera disini wajar dihapuskan. Status quo itu perlu dikekalkan. Walaubagaimanapun, sepatutnya dengan kesitimewaan itu lebih ramai lagi boleh berjaya, mengapa tidak?


 

Pahang Daily Online

Posted: 04 Jan 2013 07:15 AM PST

Pahang Daily Online


Panas: Pengetua Sekolah Agama Di Tangkap Khalwat, Ramai Musykil Kenapakah Kes Ini Cuba Di Rahsiakan !

Posted: 03 Jan 2013 09:47 AM PST

KUANTAN, 4 Dis - Ramai pihak yang menghubungi kami dan terkejut dengan berita seorang pengetua sebuah Sekolah Menengah Agama Pahang ditangkap khalwat dalam sebuah hotel di bandar ini. Paling panas ialah pasangan pengetua berkenaan adalah seorang wanita berbangsa Cina yang dipercayai merupakan seorang GRO. Berdasarkan kepada maklumat dari sumber yang boleh dipercayai, individu terbabit hanya di tukar ke jabatan lain dan tiada tindakan displin mahu pun mahkamah yang dikenakan ke atasnya. Inilah yang mengecewakan ramai pihak sebenarnya. Seorang pegawai kerajaan bergelar "Pengetua Sekolah Agama" ditangkap khalwat dilepaskan daripada hukuman, sedangkan jika ia terkena kepada pegawai bawahan sudah pasti tindakan displin yang tegas termasuk pecat akan dibuat oleh majikannya. Dipercayai, tangkapan berlaku beberapa hari menjelang Hari Raya Aidil Adha yang lalu, namun isu ini sengaja disembunyikan oeh pihak yang berkenaan untuk menutup malu. Seorang pegawai dari  Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) mendakwa, kes yang melibatkan lelaki itu bukanah yang pertama kalinya. Sebelum ini beliau juga pernah ditangkap oleh Pegawai Penguatkuasa JAIP ketika sedang asyik bermain "judi siber".  Malah, beliau juga telah banyak terlibat dengan kes "pecah amanah" di sekolah lain sebelum diangkat sebagai Pengetua di sekolah agama berkenaan. Senario yang berlaku ini sungguh memalukan jabatan agama di Pahang. Malah, lebih teruk lagi apabila semua pihak termasuk JAIP sendiri tidak mendedahkan berita ini kepada media untuk dijadikan pengajaran kepada pihak lain. Jika ini keadaannya, sudah pasti selepas ini ramai pegawai tinggi kerajaan berani melakukan kesalahan yang sama kerana imej mereka akan dipeliharan oleh jabatan agama bagi mengelakkan malu besar. Soalnya, kenapa Pengetua terbabit boleh terlepas dan hanya mendapat hukuman ringan?. Ditukar jabatan bukanah satu hukuman yag berat jika dibandingkan dengan tindakan displin seperti turun pangkat, tahan gaji atau pun dipecat. Kenapa pegawai berkenaan dilindungi?. Inilah yang memusykilkan kita semua sekarang ini. Siasatan yang rapi bagi mengenalpasti individu berkenaan sedang dilakukan melalui sumber dari jabatan berkaitan seperti Jabatan pelajaran Negeri Pahang (JPNP), Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) dan Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP). Nantikan pendedahan panas tentang siapakah individu terbabit. Siasatan lanjut sedang dijalankan. [foto sekadar hiasan]


[Pengajaran terbaik di sebalik apa yang berlaku ini ialah Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) wajar melantik pengetua sekolah agama di kalangan ustaz atau guru yang ada latar belakang dan sirah Islam. Tindakan melantik guru biasa (sekular) menjadi pentadbir di sekolah agama seluruh Pahang pada masa ini jelas sekali sesuatu yang tidak wajar. Selama ini, sejak zaman berzaman semamangnya guru-guru agama dan ustaz yang diangkat sebagai Pengetua semua sekolah agama. Namun, peraturan itu bertukar apabila adanya campurtangan politik yang kononnya tidak mahu agama Islam itu dijumudkan dengan pemikiran politik. Malah, mereka tidak mahu golongan ustaz terbabit merosakkan minda para pelajar ke arah mencintai Islam yang akhirnya menyebabkan mereka menolak kerajaan sedia ada dengan menyokong parti yang memperjuangkan Islam. Akhirnya, mungkin atas arahan pihak atasan maka guru-guru biasa dilantik sebagai pengetua sekolah agama. Inilah yang menyebabkan gejala sosial dikalangan pelajar sekolah agama semakin menjadi-jadi sekarang. Apatah lagi bila ada pengetua seperti dalam kes ini yang gemar masuk pusat hiburan (dangdut), berkaraoke, bermain judi dan termasuk jugalah berbuat maksiat. Justeru JAIP digesa kembalikan hak sebagai Pengetua sekolah agama kepada guru-guru agama dan ustaz agar Islam terus gemilang. Malah, hanya itu caranya pelajar sekolah agama dapat dibentuk sahsiah mereka. Kembalikan agama kepada yang hak!].

Mahfuz Omar Mahu Semua Saman AES Di Batalkan !

Posted: 18 Dec 2012 09:41 AM PST

KRAI Utara

Posted: 04 Jan 2013 07:12 AM PST

KRAI Utara


Isu RM 207 billion Pampasan buruh paksa: Jepun sudah bayar - setiausaha kedutaan

Posted: 03 Jan 2013 07:45 PM PST

KUALA LUMPUR: Kedutaan Jepun di Malaysia mengesahkan kerajaan negara itu telah menyerahkan sejumlah wang pampasan kepada kerajaan Malaysia untuk diserahkan kepada buruh paksa pembinaan landasan keretapi Thailand Myanmar.Setiausaha Kedua Kedutaan Jepun ke Malaysia, Takaharu Suegami, ketika mengesahkan penyerahan wang itu berkata,"Berdasarkan maklumat yang dikaji, kami dapati wang tersebut diserahkan sekitar tahun 1990an."Kami akan merujuk kepada Tokyo selepas ini (untuk maklumat lanjut)," kata beliau.Ketika ditanya, siapa penerima pampasan ini, pegawai kedutaan Jepun itu berkata, "Kami tidak tahu macam mana kerajaan Malaysia mengagihkan wang pampasan itu." Bagaimanapun, Takaharu berjanji akan merujuk balik dengan Tokyo berdasarkan dokumen yang diberikan hari ini.Sekretariat Jejak mencari bekas buruh paksa dan waris landasan maut Siam Burma yang diketuai oleh Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin mengunjungi Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur hari ini bagi mendapatkan maklumat lebih mendalam tentang pampasan itu.Turut bersama dalam kunjungan itu, Naib Ketua Pemuda PAS Dr Raja Iskandar Al-Hiss, Ketua Operasi Jejak Safarizal Saleh, Penolong Pengerusi Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Binaan Landasan Kereta Api Siam Burma 1942-1946 dan beberapa orang lagi wakil dari Jejak. Dalam sidang Dewan Rakyat sebelum ini, Nizar mendakwa, kerajaan Jepun telah membayar RM207 bilion kepada kerajaan Malaysia sebagai pampasan kepada buruh paksa pembinaan keretapi itu.Namun sehingga kini, tidak ada sebarang wang diberikan oleh kerajaan Malaysia kepada mangsa atau waris mereka. Dalam kunjungan hari ini, Sekteriat Jejak juga meminta pihak negara Jepun memberi maklumat bila jumlah pampasan kepada buruh binaan itu di hantar ke negara ini dan siapa yang mengesahkan penerimaan itu.Dalam pertemuan sejam itu, Nizar turut meminta pihak Jepun menyerahkan senarai nama rakyat Malaysia yang menjadi buruh binaan landasan kereta api Siam-Burma 1942 hingga 1946 itu."Kita jumpa dengan pihak kedutaan Jepun petang ini, untuk mengesahkan maklumat yang kita perolehi itu benar atau sebaliknya."Sekiranya pihak Jepun masih menyimpan senarai buruh atau mangsa-mangsa dari malaysia ini sila majukan kepada kami," katanya ketika ditemui. Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang turut mendedahkan beberapa surat pengesahan dan dokumen rasmi kepada wakil Kedutaan Jepu berkenaan.Salah satu surat tersebut dari Kementerian Kewangan bertarikh 29 Mac 2011 menjelaskan, "kertas pertimbangan bagi kelulusan pengeluaran wang pampasan kepada buruh paksa ke Burma 1942 hingga 1946. Sukacita dimaklumkan peruntukan sejumlah RM207 billion telah diangkat oleh kelulusan kerajaan di mana prosesnya dimaklumkan kepada pejabat Peguam Negara dan di peringkat Kementerian Sumber Manusia".Menurut Nizar, pihaknya sehingga kini tidak tahu di mana pampasan itu berada sama ada masih disimpan di dalam Perbendaharaan negeri atau Amanah Raya kerana tidak ada sebarang penjelasan dibuat kerajaan sehingga kini."Kita tidak tahu. Kalau wang itu masih ada dalam simpanan kerajaan kenapa tidak diberi balik kepada mangsa. Mangsa ada 30,000 yang boleh balik semula ke Malaysia walaupun ada yang meninggal dunia tetapi mereka masih ada waris melalui Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Buruh Binaan Landasan Kereta Api Siam Burma 1942-1946,".Mengikut rekod persatuan, jumlah 30,000 buruh ini melibatkan 60 peratus bangsa Melayu, 20 peratus India, 15 peratus Cina dan 5 peratus bangsa lain.Nizar yang juga Ajk PAS Pusat berkata, dengan jumlah RM207 bilion itu setiap keluarga dianggarkan layak menerima sehingga RM3 juta wang pampasan."Banyak! pemberian pampasan ini kepada mangsa lebih baik dari ETP yang dibuat oleh kerajaan, sekurang-kurangnya dapat mengatasi sedikit masalah ekonomi orang Melayu," katanya.Sejak didaftarkan secara rasmi pada 11 Januari 2011, persatuan terbabit telah memohon beberapa kali untuk mendapatkan wang pampasan dari kerajaan Malaysia tetapi hingga kini masih gagal.

Oh! Artis: Hantaran RM495 juta untuk perkahwinan anak perempuan

Posted: 03 Jan 2013 03:41 PM PST

relevansokmo
BEIJING: Seorang jutawan China menghadiahkan pelbagai barangan berharga bernilai RM500 juta, termasuk empat kotak barang kemas, dua kereta mewah, saham dan beberapa rumah sempena perkahwinan anak perempuannya.Media melaporkan, Pengerusi Kumpulan Fujian Wanli, Wu Duanbiao, juga bermurah hati memberikan anaknya akaun bank dengan simpanan bernilai RM10 juta serta pelbagai rumah mewah. Gambar hadiah perkahwinan itu dimuat naik di Internet mulai kelmarin selepas majlis penuh meriah selama lapan hari itu berakhir.Majlis itu diadakan di bandar Cizao, Jinjiang, Fujian. Wu - pemilik syarikat pengeluar seramik - turut menganugerahkan menantunya pemilikan sebuah rangkaian kedai runcit di Quanzhou, vila mewah serta rumah agam Wanda. Tidak cukup dengan itu, menantu Wu memperoleh 500 juta saham dalam syarikat Fujian Wanli dengan nilai lebih RM50 juta dan masing-masing sebuah kereta Porsche serta Mercedes yang dihiasi reben merah. Kegembiraan perkahwinan itu turut dikongsi dua pertubuhan kebajikan tempatan yang menerima derma bernilai RM7.5 juta.Nilai kekayaan sebenar Wu, 54, tidak diketahui dan rekod syarikatnya menunjukkan dia hanya menerima gaji sebanyak RM60,000 tahun lalu. Sementara itu, isteri Wu menggambarkan menantu mereka sebagai ‘pemuda yang hebat’.Sebagai ibu bapa, kata isteri Wu, dia dan suaminya mahukan anak mereka hidup dengan stabil berbanding diri mereka sebagai ahli perniagaan. Ketika ini, menurut laporan media tempatan, pasangan pengantin baru itu mempunyai jawatan dalam lembaga pengarah syarikat Wu.Mereka juga dilaporkan merancang penyenaraian saham syarikat itu di bursa Korea Selatan. Menantu Wu - hanya dikenali sebagai Xu - adalah kakitangan kerajaan dan mengenali kekasihnya sejak zaman kanak-kanak. Jurucakap Wu mengesahkan pemberian hadiah berkenaan, tetapi menafikan pesta meraikannya berlangsung selama lapan hari.“Wu suka melakukan sesuatu secara sederhana,” katanya. Berdasarkan maklumat di Internet, jamuan perkahwinan anak Wu itu bermula pada 28 Disember dan berlangsung selama lapan hari bagi meraikan tetamu yang ramai. Memberi hadiah mahal memang menjadi tradisi perkahwinan di Fujian, terutama di kawasan Jinjiang dan Shishi. - DM

labun KulupSakah...

Posted: 04 Jan 2013 03:47 AM PST

labun KulupSakah...


#KL112

Posted: 03 Jan 2013 09:50 AM PST

Ini bukan masa nak jadi YB. Ini masa henyak dengan lutut musuh yang sedang mamai.
Siap segera turun ke KL 12 Januari ini!

Mau t-shirt ini? RM25 + RM4.50
Masukkan ke akaun Maybank 162021363678 Raja Rohaisham. Tunjuk slip dan bagitau alamat pos di kutubkhanah112@gmail.com

Warna: putih, kuning, hijau
Saiz s m l xl xxl xxxl

Merah Hitam

Posted: 04 Jan 2013 03:42 AM PST

Merah Hitam


2013, bekas mangsa ISA tetap menderita....

Posted: 04 Jan 2013 03:13 AM PST


Bulan Disember 2012 yang baru berlalu menyaksikan beberapa orang anak bekas tahanan ISA menaiki jinjang pelamin. Rasanya bagai semalam ahli keluarga kami keluar dari pintu utama Kem Kamunting, namun semua terpaksa akur dengan perubahan fizikal anak-anak yang semakin dewasa....semua itu mengingatkan kami bahawa ISA sepatutnya sudah jauh ditinggalkan  di belakang sana.......
Reunion di sebuah majlis walimatulurus yang serba sederhana tetapi meriah itu dihadiri hampir lima puluh bekas tahanan ISA yang di namakan oleh PM ketika itu, Mahadey, sebagai kumpulan "Jemaah Islamiyah" atau lebih terkenal sebagai JI.Meriah sungguh pertemuan itu.
Jika tahun 2002 ketika mereka di tahan dulu semua tahann ISA "JI" ni masih agak muda, namun di pertemuan di luar kem tahanan kali ini, memperlihatkan kematangan "rupa dan wajah" yang sebenar.... Kehadiran anak-anak yang dulunya berusia sekitar 8 - 12 tahun juga telah memberi wajah yang berbeza ketika reunion baru-baru ini. Rata-rata anak-anak telah besar panjang, malahan ramai yang telah mendirikan rumah tangga dan beranak pinak!!!
Isteri-isteri juga tidak mahu mengalah. Walaupun semuanya sudah agak berusia, namun perjuangan sebagai ibu tunggal menjadikan kebanyakan mereka lebih kuat, tabah dan cekal dari wanita biasa. Dan yang lebih manis, walaupun agak berusia, semuanya tetap kelihatan anggun serta menawan...:)).
Inilah sebahagian dari anak-anak mangsa ISA. Ketika bapa mereka di tahan dulu, usia mereka sekitar 4 - 7 tahun. Ketika bapa di angkut oleh van polis, mereka menangis di dukungan ibu masing-masing........Setiap kali mengikut ibu@emak mereka ke Kem Kamunting, mereka akan bertanya berulang-ulang, kenapa bapa kesayangan mereka tidak dibenarkan pulang  kerumah........


Kini, selepas sepuluh tahun, suasana memang berbeza. Anak-anak sudah besar dan bapa-bapa juga sudah di bebaskan dari Kem. namun  kepada sebahagian besar bekas tahanan ISA, mereka masih di belenggu kesukaran hidup angkara  akta zalim ini walaupun PM Najib mengisytiharkan "ISA di mansuhkan".

Ketika ini, 2013, masih ada bekas tahann ISA yang tidak dibenarkan kelkuar negara kecuali selepas mendapat permit polis terlebih dulu. Ada bekas tahanan yang di soal siasat oleh polis beberapa jam sebelum kapal terbang berangkat ketika mengnerjakan ibadah umrah di Makkah. Dan ada bekas tahanan yang tidak dibenarkan membuat paspot antarabangsa sebelum mendapat kebenaran dari pihak polis......

ISA sudah mansuh, tapi inilah derita yang terpaksa di tanggung oleh sebahagian besar bekas tahanan nya....apa sebenarnya  niat utama kerajaan "memansuhkan ISA " ini?

Era Pasca

Posted: 04 Jan 2013 03:35 AM PST

Era Pasca


HEBAT! Rakyat Johor Terbukti Bijak Dalam Memlih Pemimpin!

Posted: 03 Jan 2013 03:30 PM PSTUMNO amat bertuah kerana rakyat Johor tetap setia sehidup semati bersamanya walaupun hanya sekadar menjadi penonton seinci demi seinci tanah air warisan nenek moyang bertukar tangan menjadi hak milik orang asing..!


Kkerana bagi mereka "HANYA UMNO YANG MAMPU MEMBELA NASIB ORANG MELAYU.."

Hidop Umno!!


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

.

Posted: 04 Jan 2013 03:32 AM PST

.


Apakah Staretgi PAS di Pasir Mas?

Posted: 03 Jan 2013 04:50 AM PST

PANDANGAN                                                                                           

Poster Ibrahim semasa p raya kecil.
Salah satu kawasan atau kerusi yang akan menjadi perhatian dalam pilihan raya akan datang ialah kerusi Parlimen P 22 Pasir Mas. Bukan saja orang Kelantan tetapi orang luar hatta rakyat Malaysia yang berada di luar negara juga sedang memberi perhatian kepada perkembangan politik di Pasir Mas. Kenapa?

Faktor utama,  kerana kerusi itu yang kini disandang oleh Inchek Ibrahim bin Ali yang dikatakan akan terus mempertahankan kerusi berkenaan. Kepastian itu sudah pasti kerana sebagai ahli politik dia akan pertahankan kerusi itu walaupun apa keadaan sekali pun.

Kalau orang yang sakit dan sudah berdekad menjadi wakil rakyat masih ingin pertahankan kerusi dengan alasan-alasan tersendiri, maka tidak salah baginya juga berbuat hal yang sama. Lagi pun Ibrahim tidak ada kompilasi kesihatan untuk dijadikan alasan.

Kalau orang lain menjadikan sokongan akar umbi dan parti untuk terus bertanding, Ibrahim juga boleh menggunakan alasan sama. Rakyat di Pasir Mas masih memerlukan khidmatnya. Apa lagi perjuangan Ibrahim dalam soal Melayu konsisten walaupun ia bersikap radikal dan ultra.
Untuk memenuhi keperluan itu dia tidak payah sampai 10,000 orang mengangkat sepanduk melaungkan sokongan buatnya, tetapi cukup hanya dua orang saja. Seorang pencadang dan seorang penyokong. Itu sudah cukup syarat untuk dia mengambil bahagian dalam pilihan raya.

Hanifa: Sesuai berdepan dengan Ibrahim. 
Tetapi yang menjadi masalah dan sedang dinanti-nantikan, atas tikit apakah dia akan bertanding kali ini. Sehingga kini dia tidak menyertai mana-mana parti. Dalam satu laporan menyebut Ibrahim tidak akan memohon menyertai Umno, alasannya kerana dipecat, tetapi dia sedang pertimbangkan kalau ditawar.

Seperti Ibrahim ada prinsip di dalam hal ini? Tetapi sebagai orang mengenalinya dari dekat, saya yakin dia sudah membuat sesuatu untuk bersama Umno. Kalau Najib Razak atau Muhyiddin Yassin mengenakan syarat meminta dia terjun dari atas pokok kelapa setinggi 60 meter dengan menjunam kepala ke bawah pun bagi mendapat laluan dia akan lakukan. Siapa tidak kenal dengan Inchek Ibrahim; ahli politik yang ganjil dan realistik.

Saya tidak mahu banyak membicarakan mengenai ahli politik colour full itu di sini dan mempersoalkan apakah dia akan bertanding atas tikit apa. Itu adalah urusan dia. Tetapi apa yang ingin dibahaskan apakah strategi PAS Kelantan untuk merampas kerusi berkenaan? Siapakah orang yang akan dihantar oleh PAS untuk berdepan dengan antoganis politik itu?

Jangan anggap mudah di Pasir Mas.

PAS tidak boleh menganggap mudah untuk mendapat balik kerusi berkenaan. PAS tidak boleh menghitung Ibrahim akan kalah apabila dia tidak bertanding atas PAS. Sebelum dia diberi pinjam simbol PAS dia telah menang dua kali di Pasir Mas. Jadi orang PAS tidak boleh membuat sifir mudah kononnya semua orang termasuk Umno membenci Inchek Ibrahim. Jangan.

PAS kena mengambil kira kemungkinan-kemungkinan diluar jangka. Pendapat dalaman Umno Pasir Mas akan menolak dan menumbangkan Ibrahim Ali bukan merupakan satu resolusi yang tepat. Politik seperti layar kapal yang boleh berubah mengikut keadaan tiupan angin.

Jadi kalau ada orang Umno Pasir Mas hatta pimpinan peringkat bahagian sendiri bercerita Umno akan pulau dan ajar Ibrahim, jangan mudah percaya dan termakan dengan kata-kata itu. Cerita itu bukan 'busyro' buat PAS. Orang PAS tidak boleh merasa terhibur dengan berita itu.

Yang perlu diingat dan sedari Ibrahim seorang pemain politik yang licik dan sanggup membuang moral. Dalam tubuh Ibrahim ada seribu sifat dan fiil yang kadang-kadang tidak terfikir oleh para makrifah politik sekali pun. Di dalam tubuhnya ada baik dan ada jahat. Dia adalah badut emas dalam politik yang boleh menjadikan orang ketawa, histeria dan kesedihan.

Dari maklumat bawahan dalam Umno Pasir Mas semacam sudah pasti Inchek Ibrahim tidak akan diberikan laluan oleh UBN di Pasir Mas. Umno bahagian Pasir Mas sudah konsensus mereka akan menolak apa-apa cadangan untuk memberi laluan kepada Ibrahim. Bagi sesetengah pemimpin Umno Pasir Mas, inilah kali yang kesekian kalinya untuk mereka 'melianglahadkan' politik Ibrahim.

Bagi saya tidak mudah untuk menerima tanggapan dan spekulasi itu. Teori mudah macam mana Ibrahim boleh menyusup masuk ke dalam Umno. Sebagai seorang pengamal politik kebendaan dan oportunis Ibrahim akan membayar sesiapa saja untuk mendapat tempat. Dia sanggup memberi berapa banyak yang diminta asalkan dia puas. Ibrahim bukan seorang yang suka menyimpan duit, tetapi dia dermawan asalkan dia dipuja dan semua kehendaknya tercapai.

Pun demikian PAS kena ingat Ibrahim bukan sembarangan orang. Dia berfikir apa yang orang tidak fikir dan dia sanggup melakukan apa yang orang tidak fikir melakukannya. Politiknya senantiasa hidup dan dia sendiri bersifat tidak malu muka di mana dengan sikap itu dia boleh melakukan apa saja. Ibrahim persis gamat yang kalau dipotong 14 pun dia boleh hidup asalkan ada air. Begitu bagi Ibrahim asalkan ada pilihan raya dia boleh survive. 

Berdasar hakikat itu PAS Kelantan amnya dan PAS Pasir Mas kena berbuat sesuatu yang setanding dengan cara Ibrahim berpolitik? PAS tidak boleh menggunakan satu plan dan satu tektik saja, tetapi PAS kena guna tiga plan dan tiga tektik.

Khabarnya PAS hendak meletakkan seorang tokoh dari kalangan pimpinan Dewan Pemuda PAS Pusat. Apakah orang ini sudah dihitung depan dan belakang cukup kuat dan berdaya melawan Ibrahim Ali. Apakah orang ini ada kekuatan, sokongan di Pasir Mas. Apakah orang ini cukup kredibiliti dan kewangan banyak untuk berhadapan dengan Ibrahim?

Kerana untuk berdepan dengan Ibrahim bukan saja setakat berkeperibadian baik, pandai membaca sepatah dua ayat Quran dan Hadith berperwatakan istiqamah dan ulama, tetapi tahu bersalaman dengan penduduk dan mesti mempunyai sumber kewangan kukuh. Perlu diingat Ibrahim bergelumbang di Pasir Mas bukan setahun dua tetapi sejak dari beliau belum berkhatan lagi.

Mungkin orang bertanya untuk apa wang sebab PAS bukan pengamal politik wang, tetapi dalam pilihan raya peranan wang cukup penting kalaupun untuk tidak dibelajakan tetapi cukup sekadar bagi letak dipoket sebagai penghias dan untuk memberi semangat kepada para penyokong dan jentera parti. Mungkin masalah kewangan tidak timbul di zaman ini...

Sepatutnya orang yang hendak menentang Ibrahim seharusnya sudah bermukim di situ. Sudah tahu segenap sudut dan penjuru kampung, mukim di Pasir Mas. Ia tidak boleh berharap kepada pengaruh dan kekuatan Adun-Adun saja kerana suasana undi Parlimen dengan state walaupun biasanya sama tetapi tidak mustahil ia boleh berbeza. Kalau tidak kena calon, istilah 'kangkang' mungkin berlaku di Pasir Mas, di mana state diberikan kepada PAS manakala parlimen kepada UBN atau Ibrahim Ali. Sebelum ini juga ada kedengaran yang ada suara di Pasir Mas yang tidak hinginkan calon dari luar. Suara kecil dan sumbang begini merbahaya.

Lainlah kalau berlaku pertandingan tiga penjuru, Inchek Ibrahim satu pihak, UBN satu pihak dan PAS satu pihak. Kalau ini berlaku PAS boleh letak sesiapa saja, parti itu hampir pasti menang. Saya jamin kalau letak bekas penyelia Dun Tendong yang dinafikan hak, Abdul Hamid Aziz pun akan menang. Begitu juga kalau berlaku pertandingan tiga penjuru kalau PAS letak semula bekas MP Pasir Mas, Ismail Nuh yang kini uzur juga boleh menang. Kalau letak Yang Dipertua PAS Kawasan Pasir Mas, Hanifa Ahmad pun boleh menang.

Soalnya apakah akan terjadi demikian?

Kalau menurut firasat politik saya yang dangkal, saya merasakan Ibrahim akan mendapat laluan dari Umno di Pasir Mas. Ibrahim akan meminta bantuan Mahathir Mohamad sebagai tali hayat akhirnya. Ketua Umno Pasir Mas, Hanafi Mamat selaku ketua Umno Pasir Mas tidak merasai apa-apa kerugian kalau ia memberi laluan kepada Ibrahim. Tindakan itu menguntungkannya. Dalam politik apa yang perlu difikir ialah nasib diri sendiri dulu. Jika Hanafi merasakan dia lebih mudah berbuat begitu dia akan beri laluan, korbankan kerusi Pasir Mas untuk Ibrahim dengan syarat beliau dijamin menang di mana-mana kerusi state.

Sebaliknya kalau berlaku pertandingan secara gentleman di antara PAS dengan UBN, elok rasanya PAS memikir dan mencari seorang calon yang sepadan untuk bertempur dengan Ibrahim. Apa yang PAS kena pastikan Ibrahim perlu dikalah. Sekiranya keadaan parlimen berstatus quo seperti hari ini kehadiran Ibrahim sangat tidak diperlukan kerana ia boleh menganggu keadaan. Hari ini  sikap dan perangai Inchek Ibrahim di parlimen tidak ubah seperti dubuk yang sering menganggu dan menyerang orang lain untuk mengisi tembolok labuhnya.

Tengoklah kehebatan dubuk bangkai di mulut singa, harimau atau cheetah pun berjaya direbutnya. Dia berjaya membuat bising sehinggakan orang hilang tumpuan lantas meninggalkan bangkai untuk diratah olehnya.

Kesimpulannya PAS jangan pandangn remeh kepada Ibrahim. Jangan underate Ibrahim. Ibrahim kini sedang berusaha untuk mencatat sejarah sebagai ahli politik menang di atas semua simbol politik di negara ini. Mungkin Ibrahim tidak ada harapan untuk menjadi PM, tetapi dia setidak-tidaknya turut ada dalam buku Guinness book of records di Malaysia sebagai ahli politik yang boleh menang dalam keadaan 'perang' sekali pun.

Sekiranya PAS tetap juga mahu meletakkan calon muda yang belum ada pengalaman dan tidak pernah 'bertembur' dalam perang politik, PAS hendaknya mengisikan dua borang untuk calon berkenaan, satu untuk parlimen Pasir Mas dan satu lagi untuk kerusi mana-mana state. Sekiranya berlaku pertandingan dua penjuru, PAS hendaklah membawa calon muda itu ke kerusi lain. Kerusi Pasir Mas boleh diserahkan kepada tokoh yang sudah masak dengan politik Pasir Mas dan ada pengaruh. Dalam hal ini Hanifa adalah relevan untuk difikirkan diletak bertarung dengn Ibrahim.

Wan Suhaimi: Boleh ditimbang.
Sekiranya Hanifa merasa dia tidak berupaya dan bercadang untuk berundur, maka elok calon lain turut dikenal pasti awal-awal lagi. Jangan tunggu disaat akhir. Mungkin tidak salah kalau kerusi parlimen Pasir Mas diserahkan kepada PKR sebagai pertukaran dengan mana-mana kerusi atas dasar persefahaman untuk memastikan kerusi parlimen Pasir Mas dimenangi Pakatan Rakyat.

Dalam hal ini saya nampak ketua cabang PKR Pasir Mas Dr Wan Suhaimi Wan Daud boleh disenaraikan untuk dinilai bagi disandarkan harapan untuk mencabar Ibrahim Ali. Walaupun kedudukan Suhaimi dengan Ibrahim seperti anak dengan bapak namun dari sudut dan sisi lain (syaksiah) Suhami ternyata lebih boleh dipercayai berbanding dengan Ibrahim begitu juga latar belakang pendidikan dan kelulusan Suhaimi lebih tinggi.

Ataupun kalau PAS merasakan Suhaimi juga tidak berkemampuan kerana beliau masih muda, kurang pengalaman dan PKR enggan membuat pertukaran kerana konsesus mengekalkan kerusi-kerusi yang sedia ada (status quo), mungkin tokoh PAS seperti Muhammad Sabu boleh difikirkan untuk diletak berdepan dengan Ibrahim Ali. Rasanya untuk mendapat sesuatu natijah yang baik PAS Kelantan tidak perlu meneruskan ketetapan tidak rasmi, 'orang luar tidak lagi diperlukan di Kelantan' dirombak semula. Ketetapan yang diambil itu bukan maju ke depan tetapi bagi saya suruh ke belakang. Lagi pun Mat Sabu tidak asing di Kelantan kerana pernah bertanding di Kelantan.

Begitu juga dengan ahli Parlimen Kota Bharu seorang tokoh yang berpengalaman dan versatile Wan Abdul Rahim Wan Abdullah yang khabarnya sudah disingkirkan di Kota Bharu boleh dibawa ke Pasir Mas bagi berhadapan satu sama satu dengan Ibrahim Ali. Bagi saya Wan Abdul Rahim masih relevan sekiranya PAS benar-benar mahu mengunci pintu parlimen untuk Inchek Ibrahim Ali. Dari pengamatan saya kelebihan dan keistimewaan yang ada kepada Wan Rahim jarang kedapatan kepada tokoh-tokoh terkini PAS. Untuk agenda ini Wan Rahim juga boleh batalkan hasratnya untuk berundur seperti disebut alasan sudah veteran.

Apapun saya tegaskan tidak ada ertinya kalau PAS menang di Kelantan tiba-tiba PAS kalah di kerusi Parlimen Pasir Mas. Hitunglah dengan baik, putuslah dengan maufakat keputusan biarlah bijak. [wm.kl.6:24 pm 03/01/13]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan