BLOG - BLOG PARTI PKR

Dicatat oleh Awanama | | Posted On Rabu, 9 Januari 2013 at 7:51 PG

sumber :-

BLOG - BLOG PARTI PKR


Suara Sri Andalas

Posted: 08 Jan 2013 11:37 PM PST

Suara Sri Andalas


Menghadiri Pravasi Bharatiya Divas 2013 di Kochi, India

Posted: 08 Jan 2013 05:30 PM PST

Kochi, India, 9 Januari 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar, EXCO Kerajaan Negeri Selangor dan delegasinya telah menghadiri Pravasi Bharatiya Divas di Kochi, India yang berlangsung sejak 7 Januari hingga ke hari ini (9 Januari 2013). 

Pravasi Bharatiya Divas adalah merupakan hari Bukan Permastautin India yang diadakan di India setiap tahun pada 9 Januari untuk meraikan sumbangan Komuniti India luar negara yang telah memberi sumbangan pembangunan kepada negara India.

Hari ini juga diadakan untuk memperingati kedatangan Mahatma Gandhi di India dan Afrika Selatan. Diadakan sejak tahun 2003, acara ini di taja oleh Kementerian Hal Ehwal Luar Negara Kerajaan India, Gabungan Industri India (CII) dan Kementerian Pembangunan Wilayah Utara Timur India. Perayaan diadakan pada 7 hingga 9 Januari setiap tahun. Satu forum berkaitan isu-isu Diaspora India dianjurkan dan Anugerah Pravasi Bharativa Samman akan disampaikan. Pada tahun ini perasmian akan dibuat oleh Perdana Menteri India, Dr Manmohan Singh bersama Presiden Mauritius.

Dalam tiga hari lawatan kerja ke India, YB Dr Xavier Jayakumar dan delegasi sempat membuat lawatan ke bank negara India. Pihak media tempatan India juga telah mengambil kesempatan untuk menemuramah YB Dr Xavier sepanjang beliau berada disana.

Berikut adalah foto-foto sekitar hari menghadiri Pravasi Bharatiya Divas 2013 di Kochi, India:


MBSA Bakal Sediakan VAN OKU

Posted: 08 Jan 2013 01:30 AM PST

SHAH ALAM 8 JAN : Golongan Orang Kurang Upaya (OKU) di dalam kawasan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bakal menikmati kemudahan penghantaran ke hospital secara percuma dengan sebuah van khas.

Menurut Datuk Bandar MBSA, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan, kenderaan yang mempunyai 'bumbung tinggi' itu juga boleh digunakan oleh warga emas dan pesakit dialisis.

"Oleh kerana kita mempunyai kenderaan yang terhad, maka kita terpaksa menghadkan penghantaran ke hospital sahaja buat masa ini.

"Mereka yang ingin mendapatkan perkhidmatan perlu mendaftar dan membuat tempahan atau 'appointment' seminggu sebelum tarikh lawatan," jelas Mohd Jaafar dalam satu sidang media di pejabatnya pagi tadi.

Bagaimanapun, pihak MBSA hanya menyediakan perkhidmatan penghantaran pergi dan balik sahaja manakala sebarang urusan di hospital perlu diuruskan mereka sendiri.

"Oleh itu, kita juga mensyaratkan agar mereka ini diiringi ahli keluarga atau kenalan untuk berurusan di hospital," beritahu Mohd Jaafar lagi.

Terdahulu, beliau menerima cek sumbangan Kelab Rotary Shah Alam berjumlah RM 60,000 yang disampaikan Presidennya, Datuk Vincent Tang.

Sumbangan tersebut merupakan satu usaha Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Kelab Rotary bagi menampung separuh daripada peruntukan membeli van tersebut yang dianggarkan bernilai
RM 120,000.

Manakala MBSA akan membiayai baki kos van tersebut.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, hubungi MBSA di 03-5511 4246 pada waktu bekerja.

MB : Gangguan Air di Kuala Lumpur, Selangor Berpunca Dari Sikap Syabas

Posted: 08 Jan 2013 01:00 AM PST

KUALA LUMPUR 7 JAN : Gangguan bekalan air selama 10 hari di Gombak, Ampang dan Cheras berpunca daripada sikap Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) yang gagal menyelenggara rumah pam dibawah tanggungannya.

Gangguan itu boleh dielak sekiranya Syabas menyelenggara pam di rumah pam Wangsa Maju sejak dari awal tahun lepas dan bukan apabila berlaku gangguan bekalan air, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Kita tidak boleh terima alasan Syabas kerana syarikat konsesi itu sepatutnya memastikan kelima-lima pam berada dalam keadaan baik.

"Penyelenggaraan secara berkala juga perlu kerana ia menjadi prosedur wajib yang ditetapkan dalam Standard Operating Procedure (SOP).

"Kerajaan Selangor kesal apbila Syabas mengaitkan gangguan bekalan air ini dengan pembinaan Loji Langat 2 sedangkan ia tiada kaitan langsung," kata Abdul Khalid dalam lawatan kerja di Rumah Pangsa Sri Melaka, Cheras di sini hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamad Khusrin Munawi.

Kira-kira 500,000 penduduk di tiga-tiga kawasan tersebut mengalami gangguan bekalan air selama lebih 10 hari apabila rumah pam Wangsa Maju gagal berfungsi.

Abdul Khalid berkata, Jawatankuasa Pemantauan Bekalan Air Selangor yang mengadakan lawatan ke rumah pam itu pada 2 Januari lalu mendapati empat dari lima pam telah rosak manakala satu pam sedang diservis dan tidak beroperasi.

Beliau berkata dakwaan Syabas bahawa semua pam beroprasi melebihi had sehingga mengalami kerosakan tidak boleh diterima.

"Sepanjang tahun lalu hanya 18 hari sahaja pam ini beroperasi melebihi 200 juta liter sehari dengan kadar aliran purata pam-pam tersebut adalah 182.204 liter sehari," katanya.

Katanya, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu memandang serius masalah ini dan mempercepatkan proses penstrukturan semula supaya Kerajaan Selangor dapat mengambilalih perkhidmatan pembekalan air.

Penduduk, K Manoharan, 57, menjelaskan masalah itu dihadapi sejak lebih 10 hari lalu.

"Memang masalah ini mengganggu kami dan berharap ia diselesai segera.

"Rabu lalu pihak Syabas datang berjanji untuk selesaikan tapi hanya dua tiga hari saja ada air selepas itu masalah lagi," ujarnya ketika ditemui.

Mazlan Kidam pula berharap Kerajaan Negeri segera mengatasi masalah itu kerana ia membebankan.

"Bila masalah ini ada kami terpaksa bersusah untuk angkut air yang disediakan pam sementara," katanya sambil menyatakan masalah sama dialami 13 tahun lalu.


Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

Posted: 08 Jan 2013 07:45 PM PST

Anwar Ibrahim


[VIDEO] Jelajah Merdeka Rakyat : Pekan Bau, Sarawak 06/01/2013

Posted: 08 Jan 2013 02:07 AM PST


Explain RM207bil Compensation, Says Anwar

Posted: 07 Jan 2013 11:45 PM PST

Malaysiakini

PKR de facto leader Anwar Ibrahim is taking the BN government to task and wants it to explain what became of the RM207 billion compensation allegedly paid by the Japanese government to surviving victims and the heirs of over 30,000 Malayans used as forced labour for the infamous Death Railway from Siam to Burma during World War II.

He has claimed that the money was not transferred to the Treasury when he was finance minister back in the 1990′s.

"I have said that this money was not dispersed to the Treasury. This RM207 billion is something which the present BN government can't stay silent.

"Like the issue brought up in the transfer of suspected illicit funds following the report by the Global Financial Integrity group, where over RM190 billion was unaccounted for. So far, there has not been any comment from the prime minister or the Treasury on this issue. There is a clear neglect of the country’s finances," he said.

Anwar was asked to comment on the revelation by former Perak menteri besar Mohammad Nizar Jamaluddin that the Japanese government had allegedly paid the compensation to the Malaysian government in the 1990′s.

Nizar had said that he does not know if the money is still in the keeping of the government or had already been disbursed to the victims.

“There were 30,000 who had survived to come back to Malaysia, though some had died, they have heirs who formed the Association of former labourers and heirs of the Siam-Burma 1942-1946 railway construction,” Nizar was quoted saying in a Harakahdaily report.

Kenyataan Media Presiden PAS Berhubung Isu Kalimah Allah

Posted: 07 Jan 2013 11:27 PM PST

Harakah

1. Parti Islam SeMalaysia (PAS) adalah mempunyai pendirian yang konsisten dalam isu ini, seperti dalam kenyataan media saya pada 4 januari 2010 dan saya juga telah mengemukakan kertas kajian dalam seminar anjuran Institut Kefahaman Islam (IKIM) pada tahun 2010 yang telah diterbitkan sebagai buku kecil yang bertajuk: “Allah: Kalimah yang Benar, Tujuan yang Salah” pada bulan januari 2010 yang lalu.

2. Kalimah “Allah” adalah satu perkataan yang mengikut maksud asal bahasa al-Quran (Dia Sahaja Tuhan Yang Maha Esa), adalah tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa secara tepat.

3. Kalimah “Allah” tidak wajar disalah gunakan oleh pihak lain terhadap masyarakat Islam sehingga menimbulkan kekeliruan. Oleh itu pengganut Islam berbagai bangsa tetap menyebut perkataan Allah (tanpa terjemahan) apabila menterjemah al-Quran dalam bahasa masing-masing dan ketika beribadat.

4. Walau bagaimanapun Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah Aallah” dalam amalan mereka, walaupun tidak mencapai maksud asal bahasa al-Quran.

5. Al-Quran menyebut penggunaan kalimah Allah oleh kalangan bukan Islam dengan penjelasannya:

“Katakanlah (Wahai Muhammad): “Wahai ahli kitab, marilah kepada satu kalimah yang bersamaan antara Kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan sengannya sesuatu jua pun; dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain (Par paderi, sami dan pemimpin ) untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah”. kemudia jika mereka (Ahli Kitab itu) berpaling (enggan menerimanya) maka katakanlah kepada mereka: “Saksikanlah kamu bahawa sesungguhnya kami adalah orang-orang Islam.” (Ali-imran:64)

6. PAS merasa sangat kesal terhadap Umno yang mewakili pihak Melayu Islam dan Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara kerana menjadikan kalimah Allah sebagai satu isu yang dipolemikkan sebebasnya oleh pihak media arus perdana dalam kempen politik pilihan raya, tanpa peduli terhadap salah faham dan ketegangan penduduk berbagai-bagai agama dalam masyarakat majmuk.

Abdul Hadi Awang
Presiden PAS
8 Januari 2013

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 08 Jan 2013 11:16 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang


JOM KE HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT

Posted: 07 Jan 2013 08:33 PM PST


Comments:

There are 0 ulasan for BLOG - BLOG PARTI PKR

Catat Komen