Rabu, 16 Januari 2013

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG

Posted: 16 Jan 2013 03:43 AM PST

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG


DSAI TABIK BAWANI

Posted: 15 Jan 2013 07:01 AM PST

 
KUALA LUMPUR 15 Jan: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim tabik di atas keberanian KS Bawani, mahasiswa Universiti Utara Malaysia (UUM) yang menuntut hak golongan itu untuk mendapatkan pendidikan percuma dari pemerintah.

Katanya, mahasiswa bukan kelompok yang boleh dibodohkan sesuka hati oleh mana-mana pihak. "Mahasiswa bukan alat untuk diguna dan diperbodohkan! 'Salute' dengan keberanian menjelaskan fakta! Viva mahasiswa Malaysia!," kata Anwar dalam facebooknya.

Isu ini mendapat perhatian ramai selepas satu klip video berdurasi 24 minit yang dirakam dalam sebuah forum suara mahasiswa anjuran UUM memaparkan panelis, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menegur dan enggan memberi ruang kepada Bawani memberi pandangan.

Difahamkan, Syarifah Zohrah juga adalah Timbalan Ketua Wanita Kimma, atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia, komponen baru dalam BN.

Bawani memberikan pandangan mengenai Bersih dan penerajunya, Datuk S Ambiga dan Datuk A Samad Said.

Beliau turut menegaskan kepada penganjur forum bahawa negara mampu menawarkan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti.

Pelajar jurusan undang-undang itu mempersoal mengapa Malaysia tidak boleh berbuat demikian, diikuti dengan tepukan penonton, rata-ratanya mahasiswa. 
Ketika Bawani sedang bercakap, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di depannya. Bawani tidak mempedulikan tindakan Sharifah itu dan meneruskan hujahnya.

Sharifah kemudian berkata 'listen' kira-kira 10 kali sebelum berkeras merampas mikrofon. Tindakan itu mendapat kecaman pelbagai pihak dan masyarakat.

Dalam isu ini, Pakatan Rakyat menegaskan, pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seterusnya melaksanakan sistem pendidikan percuma adalah antara 10 agenda utama dalam mereformasikan hala tuju pendidikan negara. 

MENTERI UMNO RAYU PADA BAWANI

Posted: 15 Jan 2013 05:36 AM PST

 

KUALA LUMPUR 15 Jan: Timbalan Menteri Pengajian Tinggi 'merayu' KS Bawani, pelajar kontroversi Universiti Utara Malaysia (UUM) yang lantang dengan pendirian mengenai perhimpunan Bersih dan tuntutan pendidikan percuma supaya menghubunginya, dipercayai untuk meredakan isu.Datuk Saifuddin Abdullah menulis di twitter semalam, nombor telefon peribadinya dengan mesej meminta pelajar tersebut meghubunginya, selepas seorang pengguna twitter memberitahu Bawani mempunyai akaun twitter.
Menurut beliau, mahasiswa termasuk Bawani berhak menyuarakan pandangan tanpa ada sekatan.Isu ini tercetus apabila rakaman video forum suara mahasiswa yang dimuat naik ke youtube sejak beberapa hari lalu, menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia apabila salah seorang ahli panel enggan memberi ruang kepada seorang mahasiswa, iaitu Bawani untuk memberi pandangan.
Video selama 24 minit yang dirakam dalam forum untuk pelajar UUM bulan lepas memaparkan ahli panel, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menyekat pelajar itu dari menghabiskan soalannya berhubung pendidikan percuma.
Ekoran kelantangan Bawani memberi pandangan, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di hadapan pelajar itu.Sharifah dengan nada tegas berkata 'Listen' sebanyak 10 kali sebelum mengambil pembesar suara dari Bawani, kemudian Bawani berhenti bercakap.
Difahamkan bahawa Syarifah Zohrah adalah Presiden Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M) dan Timbalan Ketua Wanita KIMMA. Semua tahu Kimma atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia adalah komponen baru dalam BN.

Suara Sri Andalas

Posted: 15 Jan 2013 11:12 PM PST

Suara Sri Andalas


Penduduk Selayang Suarakan Kemarahan Kepada Syabas

Posted: 15 Jan 2013 02:00 AM PST

SELAYANG 15 JAN : Sebuah sesi dialog bagi menerangkan gangguan bekalan air di Selayang antara penduduk dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) gagal menenangkan kemarahan penduduk yang tidak dapat menerima alasan daripada syarikat itu.

Sesi yang berlangsung semalam memlihatkan penduduk di Selayang Jaya, Selayang Baru dan Selayang Height menyuarakan rasa tidak puas hati mereka kepada wakil Syabas Eksekutif Kanan (Teknikal) cawangan Gombak, Rahmat Bidin.

Antara alasan yang diberikan Syabas berhubung masalah bekalan air yang telah berlangsung sejak enam bulan dahulu adalah pembekuan program Perbelanjaan Modal (Capex) oleh Kerajaan Negeri dan proses penukaran paip lama yang memakan masa.

Gangguan bekalan menjadi lebih teruk beberapa minggu lalu, apabila paip lama di kawasan tersebut pecah.

Seorang penduduk Fakaruddin Tahir yang mengadu tentang tekanan air di rumahnya yang terlalu tinggi, berkata wakil Syabas gagal memberi respons kepada aduannya.

"Apa yang saya tanya, encik tak jawab," Fakaruddin dipetik berkata kepada tiga pegawai Syabas.

Apabila ditemui selepas sesi itu, Fakaruddin mengulangi pendiriannya bahawa Syabas kurang prihatin terhadap masalah di kawasan Selayang.

"Puncanya Syabas lambat bertindak bagi mengatasi masalah. Sekarang ini bila masalah timbul macam paip pecah, bermacam alasan diberinya," kata Fakaruddin.

Bagi Loh Thiam Fook pula, Syabas gagal menggunakan dana yang telah diperuntukan kepada syarikat itu.

"Saya pun tidak tahu apa dibuat Syabas sedangkan peruntukan geran RM 250 juta diberikan untuk kerja proses Air Tidak Berhasil (NRW).

"Memang tidak patut Syabas tidak selesaikan masalah bekalan air ini," ujarnya.

Sebelum itu, MP Selayang, William Leong Jee Keen memberitahu peserta sesi itu bahawa Kerajaan Persekutuan telah memberi geran RM 24 billion untuk kerja-kerja pengurusan industri air.

"Syabas syarikat swasta yang membuat untung malah mereka diberikan peruntukan geran RM 24 billion oleh Kerajaan Persekutuan.

William juga menyangkal dakwaan Syabas bahawa Kerajaan Negeri telah membekukan capex kepada Syabas.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri juga membayar Syabas bagi setiap 20 meter padu air percuma bernilai RM 11.44 yang diberikan kepada rakyat.

"Alasan paip lama 40 tahun juga tidak boleh diterima kerana kenapa sebelum 2008 bila mengambilalih urusan bekalan air masalah ini tidak diatasi," kata William.

Ini sebagai respons kepada Rahmat yang berkata gangguan bekalan air berpunca daripada paip berusia hingga 40 tahun dan proses penukaran paip lama kepada baru yang memerlukan masa.

"Kita juga memberikan keutamaan bagi penyelesaian ini mengikut kawasan dengan yang kritikal didahulukan.

"Proses penukaran dan baikpulih ini sudah berjalan sejak 2007 bila Syabas mula mengambilalih operasi air pada 2005 bagaimanapun terpaksa dihentikan bila Kerajaan Negeri membekukan perbelanjaan modal pada 2008," katanya.

Sumber: Selangorku

Loji Semenyih Kembali Beroperasi: Gangguan Bekalan Air Dijangka Tidak Serius

Posted: 14 Jan 2013 11:55 PM PST

Operasi Loji Rawatan Air Sungai Semenyih yang dihentikan sementara pada 14 Januari lalu selepas dikesan terdapat bau minyak melebihi parameter yang dibenarkan telah kembali beroperasi seperti biasa bermula 8 malam tadi.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, loji rawatan berkenaan sudah mula membekalkan air terawat sebanyak 554.52 juta liter sehari (JLH) kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) sebaik saja beroperasi semula.

Hari ini, Loji Rawatan Air Sungai Semenyih yang diurus operator air, Konsortium Abbas, mengeluarkan air bersih pada kadar 665 JLH hingga 670 JLH, walaupun mengikut reka bentuk hanya boleh mengeluarkan air sebanyak 545JLH.

Beliau berkata, penutupan sementara operasi loji itu selama enam jam akan menjejaskan bekalan air kepada pengguna di Subang, Puchong dan Sri Kembangan  tetapi tidak seteruk seperti yang diramalkan oleh SYABAS.

"Loji Rawatan Air Sungai Semenyih telah beroperasi seperti biasa namun ia masih memerlukan masa untuk air terawat sampai kepada pengguna kerana sistem agihan air kepada pengguna adalah di bawah kawalan SYABAS sepenuhnya sebagai operator tunggal agihan air di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

"Justeru, SYABAS perlu memastikan mekanisma agihan air terawat kepada pengguna berjalan lancar untuk mengelak gangguan bekalan air yang serius," katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Kakitangan Awam Negeri Selangor di Dewan Jubli Perak, hari ini.

Abdul Khalid berkata, Jabatan Alam Sekitar (JAIS) dan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) telah melawat kawasan yang tercemar itu dan akan menghantar laporan untuk tindakan lanjut.

Menteri Besar berkata, Jawatankuasa Pemantauan Bekalan Air Negeri Selangor mempunyai data-data bekalan air dengan terperinci tanpa perlu bergantung kepada SYABAS untuk membekalkan maklumat-maklumat ini.

Beliau berkata, ini membuktikan kerajaan Selangor telah bersedia dan berkemampuan untuk mengambilalih operasi air daripada syarikat konsesi walaupun belum mendapat persetujuan kerajaan Persekutuan.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Besar menegaskan gangguan bekalan air di Lembah Klang tiada kaitan langsung dengan pembinaan Loji Langat 2 sebaliknya ia berpunca kelemahan SYABAS yang dilanda krisis pengurusan.

Katanya, SYABAS sebuah syarikat yang diberi konsesi selama 30 tahun oleh Barisan Nasional untuk memonopoli agihan air terawat kepada pengguna di Lembah Klang tetapi syarikat ini tidak mempunyai kemampuan kewangan serta gagal mematuhi perjanjian konsesi.

Katanya, SYABAS gagal menurunkan kadar air tidak berhasil (NRW) di bawah 30 peratus seperti yang ditetapkan dalam perjanjian konsesi. Justeru, masalah kekurangan air terawat tidak akan selesai walaupun Langat 2 dibina kerana ketidakmampuan SYABAS menurunkan kadar NRW.

"Masalah air di Lembah Klang hanya akan selesai sekiranya kerajaan Persekutuan memberi kerjasama dengan membenarkan kerajaan Selangor mengambilalih operasi air daripada konsesi.

"Namun, cadangan pengambilalihan ini tidak disokong kerajaan Persekutuan walaupun pengambilalihan operasi air oleh kerajaan-kerajaan negeri terkandung dalam Akta Perkhidmatan Industri Air 2006 yang diluluskan Barisan Nasional sendiri," katanya.

Menteri Besar juga mengulangi ingatan supaya pemimpin Barisan Nasional termasuk Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak berpolitik secara matang dengan tidak menggunakan isu air untuk mengugut rakyat Selangor supaya menyokong Barisan Nasional pada pilihan raya umum ke-13 yang bakal diadakan tidak lama lagi.


Dikeluarkan oleh
SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Pelaburan KWSP & KWAP Dalam FGV Dipersoalkan

Posted: 14 Jan 2013 11:53 PM PST

KWSP dan KWAP adalah dana pencen negara kepunyaan penyumbang dan penjawat awam. Tujuan utama dana ini adalah untuk menyediakan simpanan persaraan yang cukup untuk mereka. Oleh itu, kerajaan dan pengurus-pengurus dana mempunyi satu tanggungjawab dan amanah yang tinggi menjaga pelaburan mereka.

Dalam kes pelaburan saham Felda Global Venture Holding Berhad ("FGV") saham oleh KWSP dan KWAP, KEADILAN berpendapat bahawa kedua-dua KWSP dan KWAP perlu membuat lebih banyak penjelasan. Seawal 9 Ogos 2012, pandangan majoriti besar penganalisis saham telah bertukar daripada positif kepada negatif terhadap saham FGV, dan rekomendasi membeli saham ini lesap hilang. Dari tarikh itu kepada 4 Januari 2013, walaupun pandangan terhadap FGV memang negatif dan harga saham itu jatuh mendadak, KWSP terus membeli saham dari pasaran. KWSP menambah lagi 46 juta saham kepada portfolionya. Bagi tempoh yang sama KWAP menambah lagi 10 juta saham. Tingkah laku pembelian  KWSP dan KWAP adalah amat bertentangan (contrarian). Tingkah laku sedemikian tidak patut diamalkan oleh sesebuah dana pencen.

Di samping itu, pada keseluruhannya pembelian mereka dalam pasaran terbuka dari 29 Jun 2012 hingga 4 Januari 2013, telah menelan anggaran belanja sebanyak RM455 juta (KWSP) dan RM305 juta (KWAP). Pembelian ini telah mengakibatkan kerugian kertas anggaran RM40m untuk KWSP dan RM35m untuk KWAP.

KEADILAN percaya bahawa penyumbang KWSP dan penjawat awam mempunyai hak untuk mengetahui sama ada pembelian saham FGV, (yang sebahagian besar bertentangan dengan pandangan penganalisis dan pasaran) bermotifkan politik.

Oleh itu KEADILAN menuntut KWSP dan KWAP menjawab soalan ini: pernahkah badan anda menerima apa-apa arahan yang tersurat atau tersirat daripada kerajaan atau mana-mana ahli-ahli politik untuk membeli dan menyokong harga saham FGV.

Berikut adalah repot kad semasa:
KWSP
•    Pada penyenaraian FGV, KWSP mempunyai 185 juta saham yang diperuntukkan.
•    Dari 29 Jun, 2012 hingga 4 Januari 2013, KWSP menambah 90 juta saham FGV, membelanjakan kira-kira RM455 juta.
•     Ini adalah satu peningkatan yang amat besar sebanyak 46% daripada saham peruntukkan.
•     90juta saham telah dibeli pada anggaran harga purata berwajaran RM5.05 se-saham.
•    Pada harga saham semasa RM4.60, aktiviti jual beli saham selama enam bulan telah anggaran kerugian kertas RM40 juta.

KWAP
•    Pada penyenaraian FGV, KWAP mempunyai 194 juta saham yang diperuntukkan.
•    Dari 29 Jun, 2012 hingga 4 Januari 2013, KWAP menambahkan saham FGV sebanyak 59 juta, membelanjakan kira-kira RM305 juta.
•    Ini adalah peningkatan yang ketara sebanyak 35% daripada saham peruntukkan.
•    59 juta saham telah dibeli pada anggaran harga purata berwajaran RM5.19 se-saham.
•    Pada harga semasa RM4.60, aktiviti jual beli saham selama enam bukan telah menyebabkan anggaran  kerugian kertas RM35 juta.

Saham FGV, masa depan yang gelap:

Kes Senario Pangkal (Base case scenario)?
Harga purata saham penganalisis untuk FGV adalah RM4.19.
Jika saham FGV jatuh ke tahap itu, KWSP dan KWAP akan menimpa anggaran kerugian kertas RM146m (KWSP) dan RM129m (KWAP).

Kes Senario Paling Teruk (Worst case scenario)?
Jika harga turun kepada sasaran Alliance Research iatu pada harga RM3.53 (kedua terendah antara 12 analisis terkini mengenai saham FGV), KWSP dan KWAP akan menimpa anggaran kerugian kertas RM327m (KWSP) dan RM295m (KWAP).


Wong Chen
Biro Pelaburan & Perdagangan PKR
11 Januari 2013

Masalah Air Di Selangor Adalah Sabotaj Politik, KEADILAN Akan Saman Syabas/Puncak Niaga Holdings Berhad

Posted: 14 Jan 2013 11:00 PM PST

Pengumuman Tan Sri Rozalli Ismail, Pengerusi Eksekutif Syabas/Puncak Niaga Holdings Berhad bahawa masalah bekalan air akan berlanjutan sehingga ke Tahun Baru Cina adalah bukti kegagalan projek-projek penswastaan Umno/Barisan Nasional kepada kroni yang akhirnya menyusahkan rakyat.
Penjelasan yang diberikan bahawa oleh beliau yang dipertanggungjawabkan untuk memastikan kelangsungan bekalan air di Lembah Klang adalah tidak masuk akal, seperti berikut:

1.      Kerosakan pam air di rumah pam Wangsa Maju – Kegagalan Syabas memastikan dua pam simpanan (spare pumps) berfungsi dan berada dalam keadaan yang baik sudah tentu melanggar segala prosedur dan amalan terbaik industri (industry's best practices). Maklumat yang diterima bahawa keempat-empat pam di Wangsa Maju telah pun rosak buat beberapa ketika dan tiada tindakan berkesan yang diambil oleh Syabas membuktikan kecuaian dan kegagalan Syabas;

2.      Tidak cukup bekalan air terawat (treat water) – Alasan Syabas yang cuba mempolitikkan perkara ini dengan menuding jari kepada Kerajaan Selangor tidak boleh diterima akal apabila Syabas berjaya pula mendapatkan bekalan air terawat yang dihantar melalui lori-lori.

Oleh sebab itu, saya yakin bahawa ini permainan politik Umno yang direstui Dato' Seri Najib Tun Razak kerana mereka beranggapan satu-satunya jalan untuk mendapat undi dan memenangi Selangor adalah dengan menyusahkan hidup rakyat. Hayat politik Dato' Seri Najib sendiri bergantung kepada kemenangan Selangor. Tanpa Selangor, hampir sudah pasti pimpinan Umno akan menggulingkan beliau sebelum atau selepas pilihanraya umum yang akan datang.

Sebab itu, dalam keterdesakan begitu, Umno yang direstui Dato' Seri Najib mengambil keputusan mensabotaj bekalan air di Selangor untuk menimbulkan kebencian rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Justeru, sebagai pimpinan yang dipertanggungjawabkan bersama-sama dengan penduduk di Pandan, saya beranggapan sabotaj politik Umno ini diselesaikan secara politik jua. Saya telah diarahkan untuk memberi sepenuh perhatian dalam tempoh terdekat ini untuk berhadapan dengan sabotaj politik yang melibatkan Umno dan Syabas ini supaya masalah bekalan air dapat diselesaikan segera.

Berikut adalah tindakan-tindakan yang akan diambil segera untuk berhadapan dengan sabotaj politik Umno dan Syabas:

1.      KEADILAN dan PAS telah menubuhkan Skuad Air di setiap kawasan yang terkesan dengan masalah ini. Tumpuan skuad ini adalah untuk meringankan beban penduduk yang terpaksa mengangkut air dengan menyediakan kemudahan pam agar air boleh dihantar terus ke tingkat masing-masing. Operasi ini telah berjalan di bawah pimpinan YB Iskandar Abdul Samad dan seluruh jentera Pakatan Rakyat akan digerakkan untuk membantu penduduk

2.      KEADILAN akan mengeluarkan belanja sendiri untuk membeli pam-pam air untuk dibekalkan ke kawasan-kawasan yang diperlukan

3.      Rundingan dengan pihak Syabas dan pihak berkuasa tempatan akan dipertingkatkan untuk mendapat komitmen supaya bekalan air melalui lori-lori yang dihantar adalah mencukupi dan mengikut jadual tetap

4.      Satu kumpulan pakar yang pernah terlibat merancang dan membangunkan sistem air di Lembah Klang akan ditubuhkan secara sukarela untuk mengkaji aspek teknikal dan menjawab tuduhan-tuduhan Syabas

5.      Kempen penerangan di seluruh kawasan terbabit akan dijalankan serentak untuk memaklumkan kepada penduduk bahawa dalang sebenar masalah ini adalah Umno dan Syabas

Lebih penting, masalah ini perlu ada penyelesaian politik supaya ia tidak berulang lagi.

Oleh yang demikian, KEADILAN telah bersetuju untuk menubuhkan pasukan peguam untuk menyaman Syabas dan Puncak Niaga Holdings Berhad dalam masa terdekat atas kegagalan menguruskan khidmat air akibat kecuaian, seperti yang diperuntukkan oleh perjanjian konsesi. Mulai hari ini, KEADILAN akan mengumpul seberapa ramai penduduk, peniaga dan pihak yang ingin menuntut pampasan dari Syabas dan Puncak Niaga Holdings Berhad untuk turut bersama dengan tindakan menyaman Syabas ini.

Sementara menunggu tindakan mahkamah ini berjalan, KEADILAN juga akan menggerakkan Kempen Potong Gaji Rozalli Ismail di atas kegagalan beliau menguruskan Syabas sehingga menyusahkan rakyat. Mengikut Laporan Tahunan Puncak Niaga Holdings Berhad bagi tahun berakhir 31 Disember 2011, pengarah-pengarah eksekutif Puncak Niaga Holdings Berhad menerima pakej gaji sebanyak RM17.25 juta setahun:

KEADILAN menuntut supaya RM10 juta dari gaji ini dipotong serta-merta dan disumbangkan ke satu tabung untuk memberi pampasan segera kepada penduduk yang terlibat.

Satu demonstrasi menuntut potongan gaji ini akan diadakan di hadapan ibu pejabat Syabas di Shah Alam pada hari Rabu, 16 Januari ini jam 2 petang.

RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN
11 JANUARI 2013

Anwar Ibrahim

Posted: 15 Jan 2013 07:29 PM PST

Anwar Ibrahim


Bank Islam Chief Economist Suspended

Posted: 15 Jan 2013 12:40 AM PST

Malaysiakini

The chief economist of Bank Islam has been suspended following media reports on a presentation he made predicting a narrow victory for the opposition Pakatan Rakyat in the 13th general election.

The top officer, Azrul Azwar Ahmad Tajudin, received the suspension letter yesterday afternoon, after allegations of “serious misconduct” were made against him.

Contacted by Malaysiakini today, Azrul said he did not know the reason for his suspension but confirmed that it was linked to the presentation he made in Singapore recently.

“This action is politically motivated. I do not know what to say. I am shocked that this happened,” he said.

Azrul said the letter states that his suspension would be effective immediately. However, it does not say how long the suspension would last.

"As no two GEs can provide almost exactly the same reading and in view of the surprise GE12 results, predicting the outcome of the GE13 could prove very challenging and a highly speculative attempt," Azrul Azwar said in his controversial presentation.

He gave three scenarios relating to the forthcoming general election.

1) Scenario with high probability:

Narrow loss for BN, securing only 97-107 parliamentary seats (narrow victory for Pakatan: 115-125)
Failure to retake Kedah, Penang, Selangor and Kelantan
Lose control of Perak, Negri Sembilan, Terengganu and Perlis
Narrowly retain Pahang and Johor
Lose significant ground in Malacca, Sabah and Sarawak
2) Scenario with moderate probability:

Narrow win for BN, securing 112-122 parliamentary seats (narrow loss for Pakatan: 100-110)
Failure to retake Kedah, Penang, Selangor and Kelantan
Lose control of Perak and Negri Sembilan
3) Scenario with low probability:

Big loss for BN, securing only 82-92 parliamentary seats (big victory for PR: 130-140)
Failure to retake Kedah, Penang, Selangor and Kelantan
Lose control of Perak, Negri Sembilan, Terengganu, Perlis and Pahang
Narrowly retain Johor and Malacca
Lose significant ground in Sabah and Sarawak
Short-term negative impact

He also speculated that a Pakatan win may have a short-term negative impact on the economy, though he predicted that the long-term political and economic effects will make Malaysia better off with the emergence of a genuine two-party system and stronger checks and balances.

Azrul also warned that Pakatan's aversion to GST may see the government unable to expand revenue and discontinuance of established long-term policies that can be disruptive.

However he lamented that only one of the scenarios, the one of a Pakatan win, was reported by a media outlet, which painted him as "biased".

"If all three possible scenarios were reported, this issue (my suspension) would not have happened," he said, expressing regret over the media spin.

Azrul said he is reflecting on the matter but does not discount the possibility that he may quit his post.

"I don't want others to suffer. This is for my boss' benefit," he explained, adding that his superiors are now facing undue influence from "senior BN leaders".

Malaysian PM Caught up in Murder, Bribery Scandal

Posted: 15 Jan 2013 12:23 AM PST

From THE AGE

Persistent allegations could harm the ruling party’s poll chances.

THE plot has all the trappings of a B-grade movie: the murder of a glamorous Mongolian socialite amid allegations of high-level bribery, blackmail, betrayal and political cover-up.

But these are real-life events, and they could set back the chances of Malaysia’s ruling coalition in an election that Prime Minister Najib Razak must call by midyear.

Mr Najib denies involvement but the allegations will not go away. The internet in Malaysia is running hot with allegations by a disaffected businessman, Deepak Jaikishan, who is well connected in the ruling United Malays National Organisation.

Malaysian Prime Minister Najib Razak. Photo: AFP
They relate in part to the alleged cover-up of the murder of 28-year-old Mongolian fashion model and translator Altantuya Shaariibuu in a patch of jungle in the Kuala Lumpur suburbs in 2006.

Advertisement
The second part of the controversy is driven by an inquiry in France into a complex money trail left by Malaysia’s $US2 billion purchase of two French-Spanish built Scorpene submarines in 2002 while Mr Najib was defence minister.

Ms Shaariibuu worked as a translator in the latter stages of the deal negotiations.

Businessman Abdul Razak Baginda, one of the PM’s best friends and a policy adviser, was Ms Shaariibuu’s lover. Photo: Reuters
The link between the two events is a Ferrari-driving businessman, Abdul Razak Baginda, one of Mr Najib’s best friends and policy advisers, who was the director of the Malaysian Strategic Research Centre.

Mr Najib, who is preparing to contest his first election since being installed in power by his party in 2009, denies ever meeting Ms Shaariibuu or having any link with her. The government denies any wrongdoing in the submarine purchases.

But it was two of Mr Najib’s bodyguards who dragged Ms Shaariibuu from a car, knocked her unconscious and shot her twice in the head on October 19, 2006, according to court testimony. She had begged for her life and apparently that of her unborn child.

The killers then wrapped her body in C4 plastic explosives obtained from the military and blew her up, ensuring the foetus was destroyed along with the identity of the father. For good measure, they erased her entry into Malaysia from immigration records.

The Scorpene submarine story has been tumbling out since 2002 when Mr Najib ordered them from French ship builder DCNS.

Two French investigating magistrates are looking into so-called ”commission” payments of about $US160 million into companies reportedly set up by Mr Baginda. Documents have been seized from the DCNS offices in Paris.

Ms Shaariibuu, who spoke several languages, became Mr Baginda’s lover after they had met in Hong Kong. Stunningly beautiful, she had been married to a popular Mongolian singer and to the son of a famous Mongolian fashion designer.

Ms Shaariibuu admitted in a letter found after her murder that she had been blackmailing Mr Baginda, who had jilted her after they had travelled through Asia and Europe together.

She reportedly had wanted a $US500,000 cut to remain silent about her knowledge of the deal.

Ms Shaariibuu was abducted outside Mr Baginda’s house, where she was said to be causing a scene. Her murder was eventually uncovered following continued pressure from her well-connected family and the Mongolian embassy in Kuala Lumpur.

The two bodyguards were convicted of murder in 2009 but have claimed they are scapegoats and are appealing against death sentences. Pleading with a court not to execute him in February 2009, Sirul Azhar Umar described himself as a ”black sheep that has to be sacrificed” to protect unnamed people.

”I have no reason to cause hurt, what’s more to take the life of the victim in such a cruel manner,” he said.

”I appeal to the court, which has the powers to determine if I live or die, not to sentence me so as to fulfil others’ plans for me.”

A judge sensationally dropped an abetting a murder charge against Mr Baginda in 2008 before any evidence was heard and he is believed to be living in exile in Britain with his family.

Among several claims made by Mr Deepak – a carpet dealer – to opposition and independent websites are that he interceded to have a private detective change his 2008 sworn declaration that Mr Najib had had a sexual relationship with Ms Shaariibuu. The Prime Minister has repeatedly denied any relationship with Ms Shaariibuu, calling it a ”terrible lie”.

Often sensational claims and counter claims in the case have been barely reported in Malaysia’s government-controlled mainstream media.

The Malaysian human rights non-government organisation SUARAM, whose approach to a magistrate in Paris in 2010 prompted the French investigation, has complained of official harassment.

But the claims are hot issues on opposition and independent websites, led by the Hong Kong-based Asia Sentinel online magazine, which published confidential files on the case last year and whose editor, John Berthelsen, has doggedly pursued the story for years.

Malaysia, with a population of 28 million, has an internet penetration of more than 62 per cent, one of the highest in south-east Asia.

Some commentators in Kuala Lumpur, including Wong Choon Mei writing in the Malaysia Chronicle, have speculated that 59-year-old Mr Najib could be forced from office before he gets to call the election. Jittery powerbrokers in UMNO fear that if he remains head of the coalition, they may lose to the opposition leader, Anwar Ibrahim, and his Pakatan Rakyat coalition.

There is infighting in UMNO, which has shared power in the country for more than 50 years, as the latest opinion polls show Mr Najib’s approval rating has fallen to its lowest level in 16 months.

Wong wrote in the Chronicle on January 7 that UMNO watchers believed former prime minister Mahathir Mohamad had decided to throw his weight behind Deputy Prime Minister, Muhyiddin Yassin, and effect an 11th-hour change in leadership, although many have cautioned that such a move could boomerang and create even greater infighting.

But Mr Najib, the son of Malaysia’s second prime minister, has emerged unscathed by the prosecution of his bodyguards and is publicly ignoring the French inquiry and Mr Deepak’s claims as he presents himself as a reformist, abolishing several restrictive laws and implementing a program to bolster unity among ethnic groups.

Malaysia’s economy has fared well and the country is considered by the Work Bank to be an attractive place to do business. On January 8, Mr Najib denied rumours he had suffered a minor stroke due to the pressure of the allegations by Mr Deepak, saying he is healthy. ”So don’t listen to the blogs, please,” he said.

Analysts say the election will be the strongest ever challenge to UMNO’s rule. Mr Najib has called the coming election ”a defining point for the destiny of the people and country”.

Wee Choo Keong

Posted: 15 Jan 2013 03:51 PM PST

Wee Choo Keong


Ganguan bekalan air di kawasan Seksyen 2 Wangsa Maju

Posted: 15 Jan 2013 06:02 AM PST

Updates jam 3:35 pagi 16-3-2013: Berita terkini yang baru diberikan oleh En Rahmat dari Syabas kepada saya adalah Syabas terpaksa “abandoned site”/berhenti kerja kerana paip pecah terlalu dalam (lebih kurang 30 meter) dibawah Lebuh Raya MRR2 berhampiran Taman Melati. Dari jam 8:30 malam tadi Syabas dapat mengorek 4 meter sahaja!  Syabas perlu “abandoned site”/berhenti kerja [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

Posted: 15 Jan 2013 11:03 AM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Malukan pelajar, Persatuan Hal Ehwal A’bangsa UUM kutuk Sharifah Zohra

Posted: 14 Jan 2013 10:09 PM PST


Kami dari Persatuan Pengurusan Hal Ehwal Antarabangsa UUM ingin menyuarakan sedikit pandangan mengenai isu Forum Mahasiswa di UUM apabila pelajar Jurusan Undang-undang di UUM Sdri Bawani KS dimalukan di depan khalayak ramai.
1. Kami mengutuk sekerasnya tindakan Puan Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin selaku Presiden Suara Wanita 1 Malaysia yang memperlekehkan dan memperkotak-katikkan soalan yang dikemukakan oleh saudari Bawani.
2. Dalam mana-mana forum, para panel dan juga audien sendiri mempunyai hak dan pendapat masing-masing untuk disuarakan, malahan ia juga perlu ditangani secara professional, bukan dengan memberi analogi "haiwan bermasalah" yang semua sedia maklum, tiada kaitan dengan fakta yang dikemukakan oleh Saudari Bawani.

3. Kami merasakan Puan Sharifah agak keterlaluan dan tidak menunjukkan contoh yang baik sebagai seorang pemimpin NGO dalam menjawab soalan yang dikemukakan. Oleh itu, kami juga memohon Puan Sharifah untuk memohon maaf secara terbuka kepada pihak Bawani seperti mana beliau memalukan saudari Bawani secara terbuka.
4. Sewajarnya, sebagai seorang pemimpin tertinggi NGO, Puan Sharifah patut memperkaya diri dengan ILMU dan NILAI-NILAI MURNI kerana kedua-dua elemen ini adalah sangat penting dalam diri seorang pemimpin agar pemimpin tersebut layak dihormati oleh pengikut. Bukan ego dan tinggi diri yang menjadi teruhan.
5. Kejadian yang berlaku, bagi kami, tidak perlu pelajar di dalam dewan itu turut disalahkan. Kebiasaannya sesi penghujahan dan sesi soalan dibuka selepas habis forum. Ini bererti mereka ini sudah diberikan pendedahan mengenai segala keburukan yang cuba diketengahkan. Sesungguhnya pelajar-pelajar di dalam dewan itu masih dalam proses belajar.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43213

Timbalan Menteri ‘rayu’ Bawani, mahu pulih isu

Posted: 14 Jan 2013 10:08 PM PST


KUALA LUMPUR 15 Jan: Timbalan Menteri Pengajian Tinggi 'merayu' KS Bawani, pelajar kontroversi Universiti Utara Malaysia (UUM) yang lantang dengan pendirian mengenai perhimpunan Bersih dan tuntutan pendidikan percuma supaya menghubunginya, dipercayai untuk meredakan isu.
Datuk Saifuddin Abdullah menulis di twitter semalam, nombor telefon peribadinya dengan mesej meminta pelajar tersebut meghubunginya, selepas seorang pengguna twitter memberitahu Bawani mempunyai akaun twitter.
Menurut beliau, mahasiswa termasuk Bawani berhak menyuarakan pandangan tanpa ada sekatan.
Isu ini tercetus apabila rakaman video forum suara mahasiswa yang dimuat naik ke youtube sejak beberapa hari lalu, menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia apabila salah seorang ahli panel enggan memberi ruang kepada seorang mahasiswa, iaitu Bawani untuk memberi pandangan.

Video selama 24 minit yang dirakam dalam forum untuk pelajar UUM bulan lepas memaparkan ahli panel, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin menyekat pelajar itu dari menghabiskan soalannya berhubung pendidikan percuma.
Ekoran kelantangan Bawani memberi pandangan, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di hadapan pelajar itu.
Sharifah dengan nada tegas berkata 'Listen' sebanyak 10 kali sebelum mengambil pembesar suara dari Bawani, kemudian Bawani berhenti bercakap.
Difahamkan bahawa Syarifah Zohrah adalah Presiden Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M) dan Timbalan Ketua Wanita KIMMA. Semua tahu Kimma atau singkatan kepada Kongress Indian Muslim Malaysia adalah komponen baru dalam BN.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43203

Selepas video UUM tersebar, pemimpin Umno cuba meredakan keadaan

Posted: 14 Jan 2013 08:45 PM PST

dipetik daripada Malaysian Insider


January 15, 2013
Video sesi forum di UUM di mana jurucakap pro-Bn telah menyerang seorang mahasiswa.
KUALA LUMPUR, 15 Jan — Sebuah video dimana seorang jurucakap pro Barisan Nasional (BN) menyerang seorang mahasiswi secara terbuka dalam sebuah forum tersebar luas di internet sehingga memaksa kedua-dua timbalan menteri dan ketua pemuda Umno untuk menenangkan keadaan bagi memastikan ianya memberi kesan kepada gabungan pemerintah tersebut menjelang pilihan raya 2013.
Pembicara tersebut dikenali sebagai Sharifah Zohra Jabeen presiden sebuah pertubuhan tidak pernah didengari dikenali sebagai Suara Wanita 1Malaysia (SW1M) yang dilihat rapat dengan BN, dilihat didalam video mencaci seorang mahasiswi yang bangkit menyatakan pendiriannya mengenai perhimpunan aman anjuran Bersih 2.0 dan pehimpunan menuntut pendidikan percuma – dengan mengeluarkan kenyataam "bila dalam program kami, kami benarkan anda bercakap" dan "apabila saya bercakap, anda dengar."
Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah menulis di Twitter semalam nombor telefon peribadinya dengan mesej meminta pelajar tersebut dikenali sebagai Bawani K.S untuk menghubunginya, selepas seorang pengguna Twitter memberitahu Bawani mempunyai akaun Twitter.
Beberapa jam kemudian, Saiffudin menulis di Twitter, "Baru lepas bercakap dengan Bawani dalam telefon. Beliau dalam keadaan sangat bersemangat."
Komen Bawani mengenai isu tersebut masih lagi belum diketahui. Akaun Twitternya tidak dapat diakses kerana hanya eksklusif kepada pengikutnya di laman sosial tersebut sahaja.
Walau bagaimanapun, perkara itu tidak berakhir apabila pengguna Twitter lain mempersoalkan timbalan menteri itu dengan soalan tentang pandangan beliau mengenai perdebatan berat sebelah antara Sharifah dengan Bawani.
"Patutny benarkn Bawani habis brcakap,lps tu jawab dgn bijaksana," kata Saifuddin kepada pengguna Twitter, @Mr_Nurislam.
Rakan Umnonya Khairy Jamaluddin juga menggunakan Twitter untuk menjarakkan diri BN dengan Sharifah selepas video tersebut tersebar luas sehingga ada yang memulakan hashtag "SharifahZohra dan #listen.
"Dan tentang isu UUM. Tolong dengar (#listen) saya: wanita Jabeen ini TIDAK mewakili BN. Sekian," tulis ketua pemuda Umno itu di Twitter melalui akaunnya @Khairykj.
Beliau menambah, "Siapa2 pun boleh salah guna 1Msia. Takde siapa dlm BN yg kenal Sharipah Jabeen ni," menjawab seorang pengguna Twitter yang mempersoalkan tentang butang 1Malaysia digunakan Sharifah. 
Percubaan Khairy untuk mengawal keadaan diperlekehkan oleh sesetengah pengguna internet seperti Don Iznan yang menulis di Twitter: "dengan menggatakan #SharifahZohra tidak mewakili BN, KJ sebenarnya bermaksud sharifah dari Umno. Tengok? Hahaha."
Forum "Seiringkah mahasiswa dan politik? Diadakan di Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah pada 8 Disember, akan tetapi heboh selepas video tersebut dimasukkan di Youtube minggu lalu.
Klip selama 24 minit itu memaparkan seorang ahli panelnya Sharifah Zohra Jabeen menegur Bawani, yang bangun bercakap di forum itu, membangkitkan kepada penganjur forum apa yang dia percaya pembentangan mereka yang tidak betul mengenai Bersih dan penerajunya, Datuk S Ambiga dan Datuk A Samad Said.
Bawani juga menegaskan sejumlah negara mampu menawarkan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti dan bertanya mengapa Malaysia tidak boleh berbuat demikian, diikuti dengan tepukan penonton.
Ketika Bawani sedang bercakap, Sharifah turun dari pentas dan berdiri di depannya.
Bawani tidak memperdulikan tindakan Sharifah itu dan terus bercakap.
Sharifah kemudian berkata "dengar" kira-kira 10 kali sebelum bertindak mengambil mikrofon, sambil menghulurkan tangannya bersalam dengan Bawani dan mengucapkan terima kasih kepadanya.
"Nombor satu, ini adalah program kami dan kami dibenarkan untuk bercakap. Nombor dua, apabila saya bercakap, (anda) dengar," kata Sharifah kepada Bawani.


Akhbar Australia: Kes pembunuhan Altantuya jejas peluang Umno

Posted: 14 Jan 2013 08:33 PM PST


KUALA LUMPUR 14 Jan: Akhbar Australia, The Age meramalkan skandal pembunuhan Altantuya Shaariibu yang dikaitkan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan menjejaskan peluang Umno BN dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.
"Najib menafikan penglibatannya, tetapi dakwaan tersebut tidak akan hilang. Internet di Malaysia sedang 'panas' dengan pendedahan seorang ahli perniagaan yang tidak berpuas hati dengannya, Deepak Jaikishan, yang mempunyai hubungan dengan Umno," tulis portal akhbar itu semalam.

Menurut akhbar berkenaan, pendedahan Deepak juga merupakan sebahagian usaha untuk membongkar misteri pembunuhan warga Mongolia itu pada 2006.
The Age  mengaitkan pembelian dua kapal selam dianggarkan bernilai USD2 bilion pada 2002, ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan dan hubungannya  dengan Abdul Razak Baginda, yang dituduh membunuh Altantuya pada 2006.
"Antara tuntutan yang dibuat oleh Deepak seperti dinyatakan kepada pembangkang dan laman web bebas adalah bukti akuan bersumpah pada 2008 oleh penyiasat, (P) Balasubramaniam yang menyatakan Najib mempunyai hubungan seksual dengan Altantuya.

"Terdapat perbalahan dalam Umno yang berkuasa dalam negara selama lebih 50 tahun, kaji selidik terbaru menunjukkan populariti Najib menurun pada paras paling rendah dalam 16 bulan.
"Sebahagian penganalisis berkata, PRU kali ini akan menjadi cabaran terbesar kepada pemerintahan Umno. Najib sendiri mengatakan ia sebagai 'titik penentu nasib rakyat dan negara'," akhbar itu dipetik.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43143

Najib politikkan isu air untuk raih undi rakyat S’ngor – MB

Posted: 14 Jan 2013 08:32 PM PST


SHAH ALAM 15 Jan: Kerajaan Selangor kesal dengan kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang menggunakan isu air untuk mengugut rakyat.
Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, ketika rakyat menghadapi masalah bekalan air, Perdana Menteri (PM) sepatutnya bekerjasama dengan semua pihak termasuk kerajaan negeri demi memastikan perkara ini tidak berulang.
"Sebaliknya, beliau mengugut rakyat Selangor bahawa mereka akan terus berhadapan dengan masalah air jika tidak menyokong Barisan Nasional (BN).
"Jelas, beliau merendahkan martabatnya sebagai Perdana Menteri untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) tidak lama lagi," kata Khalid dalam kenyataan.

Katanya, kerajaan negeri percaya rakyat Selangor tahu janji Najib adalah umpama 'meludah ke langit' kerana masalah air ini berpunca daripada kegagalan dasar penswastaan air oleh BN yang memberikan konsesi selama 30 tahun kepada syarikat kroni yang tidak berkemampuan.
Beliau berkata, jika kerajaan Pakatan Rakyat tidak mengambilalih pada 2008, rakyat Selangor sekarang akan dibebani kenaikan tarif air yang tinggi sebanyak 37 peratus pada 2009, 25 peratus 2012, dan 20 peratus pada 2015.
"Kenyataan terbuka Najib ini sudah cukup untuk membuktikan mengapa Kerajaan Pusat enggan bekerjasama dengan Kerajaan Selangor menyelesaikan penstrukturan semula industri perkhidmatan air di Lembah Klang seperti yang dikehendaki Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang diluluskan kerajaan BN sendiri.
"Ternyata, hasrat mereka bukan untuk menyelesaikan masalah dengan serta merta, tetapi  untuk mempolitikkan isu ini dan menggunakannya sebagai bahan tawaran untuk meraih undi," kata Khalid.
"BN lebih rela membela syarikat kroni konsesi yang ternyata gagal dan cuai dalam mengurus perkhidmatan air daripada memberi kerjasama kepada kerajaan negeri untuk mengambilalih pengurusan perkhidmatan air. Syabas berdepan dengan krisis pengurusan yang boleh membawa masalah besar kepada rakyat jika konsesi ini terus dibenar menguruskan air di Lembah Klang," sambung beliau.
Khalid berkata, Najib juga sengaja tidak mahu menyerahkan perkhidmatan air kepada Kerajaan Selangor kerana beliau bimbang Selangor dapat melakukannya dengan lebih cekap dengan kos yang lebih efektif sekaligus membuktikan kegagalan BN.

"Kita meragui catuan air yang dibuat oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan kita tidak menolak kemungkinan ia sengaja dilakukan untuk menyusahkan rakyat dan menyemaikan perasaan tidak puas hati terhadap Pakatan Rakyat.
"Kerajaan negeri menghantar enam pucuk surat kepada menteri sejak Julai 2012 bagi menyatakan hasrat kerajaan negeri mengambilalih perkhidmatan air mengikut WSIA, namun nampaknya menteri lebih suka berpolitik dari menyelesaikan perkara ini secara waras," jelas Khalid.
Beliau menambah, sikap tidak acuh dan sambil lewa PM terhadap cadangan pengambilalihan air oleh Kerajaan Selangor membuktikan beliau dan BN sanggup menggadaikan kebajikan rakyat demi kepentingan politik.
Berikutan itu, tegas Menteri Besar, Kerajaan Selangor menggesa Kerajaan Persekutuan hentikan amalan mengugut rakyat negeri dengan meletakkan keperluan asas kehidupan seperti air sebagai sandaran.
"Berpolitiklah secara matang, bukannya menzalimi rakyat ala samseng," kata Khalid.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43191

Ramal BN kalah, Ketua Ekonomi Bank Islam digantung tugas

Posted: 14 Jan 2013 08:30 PM PST


KUALA LUMPUR 14 Jan:  Ketua Ekonomi Bank Islam, Azrul Azwa Ahmad Tajuddin digantung tugas dipercayai kerana meramalkan kekalahan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13.
Ekoran itu pelbagai pihak menyifatkan tindakan tersebut sebagai zalim termasuk Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim di laman Twitternya.
Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, beliau turut  kesal kerana ahli ekonomi berkenaan hanya memberi pandangan berdasar kajian dijalankan.

"Tindakan itu adalah perkara memalukan. Sebagai ahli ekonomi,  beliau wajar memberi pandangan jika merasakan ia tepat dengan analisa yang dilakukan. Sekiranya tidak bersetuju, BN perlu membentang analisa berasaskan fakta dan profesionalisme," ujar Nik.
Beliau dalam pada itu tidak menolak kemungkinan tindakan menggantung tugas Azrul dilakukan atas desakan pihak tertentu.
Katanya lagi, keadaan itu berbeza di negara lain yang mengamalkan demokrasi matang, apabila ahli ekonomi diberi ruang untuk menjalankan tugas mereka.
"Penganalisis bank di Amerika misalnya, meramalkan keputusan pilihan raya kerana bagi kebanyakan pelabur ia penting bagi menentukan keputusan perniagaan. Itu perkara biasa kepada ahli ekonomi dan penganalisis ekonomi di bank-bank atau institusi kewangan," ujarnya yang juga Adun Seri Setia.
Minggu lalu, Azrul Azwar ketika bercakap dalam satu seminar di Singapura, meramalkan BN akan kalah tipis dalam PRU 13. Kenyataan itu kemudian dilaporkan akhbar The Straits Times Singapura pada 11 Januari lalu.
Azrul berkata, hasil kajian menggunakan data analisisnya mendapati BN hanya mampu memperoleh antara 97 ke 107 kerusi berbanding 140 kerusi yang dimenangi PRU lalu.
Laman web Straitstimes.com 12 Januari lalu menyiarkan kenyataan Pengarah Urusan Bank Islam, Datuk Sri Zukri Samat bahawa Bank itu tidak terbabit dalam forum berkenaan dan menyatakan pandangan Azrul  bersifat peribadi serta meminta ia tidak dikaitkan dengan bank itu.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=43151

3 ulasan:

 1. Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told used to be a enjoyment account it.

  Look complicated to far added agreeable from
  you! By the way, how can we communicate?

  My web page ... does penisadvantage work

  BalasPadam
 2. Hello to all, because I am actually eager of reading this web site's post to be updated on a regular basis. It includes good information.

  Also visit my web site ... societe-forever.com

  BalasPadam