Khamis, 6 Disember 2012

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


DIALOG RAKYAT

Posted: 06 Dec 2012 03:19 PM PST

DIALOG RAKYAT


Orang Kuat Ibu Pejabat Umno Akan Sertai Pakatan Rakyat?

Posted: 06 Dec 2012 05:11 AM PST

MSO

Jangan percaya dulu! Seorang kuat di ibu pejabat Umno di Jalan Sultan Ismail Kuala Lumpur diberitakan sedang menimbang untuk meninggalkan Umno dan menyertai salah satu parti komponen Pakatan Rakyat. Tokoh berkenaan yang pernah 'menguasai' ibu pejabat Umno kini tidak lagi berkhidmat di situ beberapa tahun lepas.

Menurut empunya cerita sekiranya tokoh berkenaan sudah memuktamadkan keputusan itu dia akan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Tidak dipastikan apakah tokoh bergelar Datuk itu sudah menghubungi penasihat PKR atau belum? Bagaimana pun dari sumber lain oppotiment untuk tujuan itu sudah diatur seseorang hanya menanti masa senggang Anwar saja.

"Ini saya bagi tahu kepada saudara saja, yang lain tunggu dulu," tutur yang menyampaikan maklumat sulit ini lewat tengah hari ini.

Menurutnya keputusan akan dibuat sebaik saja tokoh itu menyelesaikan beberapa masalah peribadinya yang kini sudah diperingkat akhir.

Tokoh berkenaan juga akan turut membawa beberapa orang kenamaan lain di dalam Umno terutamanya yang rapat dengan untuk berhijrah kepada Pakatan Rakyat.

Pentutur maklumat ini tidak menyebut panjang lebar kenapa tokoh itu mengubah haluan perjuangan. Tetapi umum sudah tahu bekas orang kuat itu tidak lagi disenangi oleh rejim Umno yang memerintah hari ini. Suspen!

Tarikh PRU: Najib ada sebab tersendiri, kata Mahathir

Posted: 06 Dec 2012 05:02 AM PST

Wartawan Sinar Harian

Tarikh PRU: Najib ada sebab tersendiri, kata Mahathir
Mahathir bersalaman dengan orang ramai ketika Program Bicara Tokoh dan Menteri Besar Bersama Pemimpin Koperasi Daerah Bentong di Dewan Orang Ramai Felda Kemasul, semalam
 
BENTONG – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai sebab tersendiri untuk tidak mengumumkan tarikh pilihan raya dalam waktu terdekat.

Menurutnya, antaranya kemungkinan Najib khuatir negeri dikuasai parti lawan tidak membubarkan dewan serentak dengan pusat seterusnya mengadakan pilihan raya berasingan.

"Apabila tarikh PRU diumumkan terlalu dekat dengan tempohnya, negeri di bawah pembangkang terpaksa bubar dewan mereka sama dengan Kerajaan Pusat.

"Justeru, pilihan raya akan diadakan bersama dan kemungkinan sebab itulah Najib tidak umumkan tarikh pilihan raya buat masa ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika Program Bicara Tokoh dan Menteri Besar Pahang Bersama Pemimpin Koperasi Daerah Bentong di Dewan Orang Ramai Felda Kemasul, Bentong.

Hadir sama, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob, Pegawai Daerah Bentong, Datuk Toantowee Mohd Lotfie dan Ketua Sektor Pembangunan Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Mohamad Jaapar Muhayat.

Dalam perkembangan sama, Mahathir berkata, orang Melayu merupakan golongan majoriti negara ini kerana mewakili 60 peratus, namun berlaku perpecahan.

Menurutnya, dahulu orang Melayu berpecah kepada dua sahaja iaitu Umno dan Pas, namun kini berpecah kepada tiga apabila wujud PKR.

"Kini orang Melayu jadi golongan minoriti kerana berpecah dan terpaksa bergantung kepada orang lain untuk menang. Jika Umno nak bergantung kepada Umno sahaja, kita tidak boleh menang menyebabkan perlunya bantuan daripada orang bukan Umno," katanya.

Mahathir berkata, ahli Umno tidak boleh sombong dan perlu berdamping dengan rakyat untuk terus meraih sokongan pada pilihan raya akan datang.

Menurutnya, ahli Umno dinasihatkan tidak berpecah-belah dan menyokong sesiapa sahaja calon diketengahkan parti.

"Yang nak menang adalah parti. Jika Najib menang seorang pun, tidak boleh juga tubuhkan kerajaan.
"Justeru, ahli Umno perlu bersatu dan merapatkan barisan untuk mendapatkan dua per tiga kerusi dengan kerjasama parti komponen Barisan Nasional lain," katanya.

Mahathir berkata, semangat ahli semasa Perhimpunan Agung Umno 2012 lalu ternyata cukup baik dan ia diharap dapat diterjemahkan dalam bentuk sokongan kepada parti supaya dapat menang pada pilihan raya akan datang.

MB: Keluar parti jika tak minat lagi, jangan belot Umno

Posted: 06 Dec 2012 05:01 AM PST

SYAMILAH ZULKIFLI

Datuk Seri Mohamad Hasan
Datuk Seri Mohamad Hasan
 
SEREMBAN – Ahli-ahli Umno di Negeri Sembilan yang tidak berminat lagi untuk bersama parti itu disaran membuat keputusan awal untuk keluar parti.

Amaran keras berkenaan disuarakan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan yang mengalu-alukan golongan terbabit berbuat demikian daripada berterusan menjadi 'musang berbulu ayam' yang boleh melemahkan parti.

Beliau turut mendedahkan terdapat ahli Umno di peringkat cawangan yang dikesan secara terangan berdiri di atas pentas pembangkang selain turut berkempen untuk menjadi calon bagi parti pembangkang, sekalipun masih ahli Umno.

"Kita telah dapat kesan beberapa ahli parti yang sudah belot dalam diam. Pemimpin pembangkang disambut dan diraikan di peringkat cawangan oleh pemimpin Umno sendiri.

"Kalau tidak mahu lagi jadi ahli Umno,  declare awal-awal. Mereka berhak memilih sama ada mahu menjadi ahli DAP, Pas atau PKR," katanya kepada pemberita pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Negeri, dekat sini semalam.

Mohamad berkata, semua pemimpin parti termasuk dari komponen Barisan Nasional (BN) wajar mengambil iktibar atas  kekalahan pilihan raya umum pada 2008 yang disebabkan berlaku sabotaj dari dalaman.

Menurutnya, masalah dalaman yang tidak dapat diselesaikan selain tiada kesatuan antara ahli parti mengundang pertelingkahan sehingga mendorong unsur sabotaj sesetengah ahli.

"Jadi, setiap pemimpin perlu ambil peringatan. Apabila sudah dibuat pencalonan oleh pemimpin parti, kita perlu akur dan jangan bertindak yang bukan-bukan sehingga kalahkan parti," katanya.

Campur tangan: Giliran Hisham lepas jawatan

Posted: 06 Dec 2012 04:56 AM PST

Harakahdaily,

KUALA LUMPUR: Jika benar Datuk Seri Hishammuddin Hussein mahu mereformasikan Umno dan kerajaan pimpinannya, beliau perlu berani mengambil tanggungjawab dan mengambil langkah serupa dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang melepaskan jawatan beliau sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Hanya dengan cara ini beliau dapat membersihkan dirinya dan mengelak lebih banyak tuduhan dilemparkan ke atas dirinya," ujar Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia, Riduan Mohd Nor dalam satu kenyataan.

Berikut ialah kenyataan penuh beliau.

Saya mengalu-alukan langkah Tan Sri Musa Hassan, bekas Ketua Polis Negara secara berani berusaha membetulkan kebejatan kepimpinan negara yang dianggap telah semakin rosak.

Tan Sri Musa Hassan wajar dipuji kerana berusaha gigih meskipun mungkin berdepan dengan jalan sulit oleh mereka yang terdesak untuk mengekalkan kuasa mereka.

Jika Tan Sri Musa Hassan sendiri sanggup mendedahkan penyelewengan yang berlaku di zamannya oleh pemimpin politik terhadap pegawai kerajaan, ini bererti ianya ada sesuatu yang tidak kena sedang berlaku dalam jabatan kerajaan.

Pengakuan beliau bahawa jika beliau tidak mengeluarkan dakwaan seperti ini, negara akan menjadi semakin rosak ada kebenarannya.

Bayangkan jika individu berprofil tinggi seperti Tan Sri Musa tidak berani ke depan mendedahkan segala kepincangan yang berlaku dan membiarkan sahaja keadaan itu berlaku, dikhuatiri menteri berkenaan atau mungkin lebih ramai menteri lain terlibat jauh dalam campurtangan terhadap  jabatan kerajaan.

Peranan Tan Sri Musa amat besar kerana beliau mewakili segelintir pegawai kerajaan yang mengadu penyelewengan menteri dalam urusan pentadbiran kerajaan.

Mungkin ramai lagi pemimpin kerajaan di peringkat bawahan yang menghadapi masalah yang sama dengan Tan Sri Musa namun tidak berani tampil kerana takut berdepan dengan pelbagai risiko.

Sebaiknya kerajaan membiarkan Tan Sri Musa Hassan mendedahkan lebih banyak kepincangan jika benar kerajaan bersikap jujur, profesional dan telus dalam menjalankan pentadbiran negara.

Dalam hal ini, Perdana Menteri perlu mengambil sikap berkecuali dan tegas dengan memastikan menteri di bawahnya benar-benar tidak terlibat dengan pelbagai skandal yang memalukan.

Antara langkah paling tegas adalah memastikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein melepaskan jawatan atau bercuti bagi memberi laluan siasatan dibuat ke atasnya.

Jika benar Datuk Seri Hishammuddin mahu mereformasikan Umno dan kerajaan pimpinannya, beliau perlu berani mengambil tanggungjawab dan mengambil langkah serupa dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang melepaskan jawatan beliau sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Hanya dengan cara ini beliau dapat membersihkan dirinya dan mengelak lebih banyak tuduhan dilemparkan ke atas dirinya.

Menghadapi senario PRU ke 13 yang bakal menjelang, beliau perlu berfikir panjang menghadapi dua persimpangan, melepas jawatan untuk menjaga imej Perdana Menteri dan Umno yang disayanginya atau teruskan jawatan dan rebah bersama-sama Perdana Menteri dan Umno.

Pas: 'Sikap tertutup punca politik samseng'

Posted: 06 Dec 2012 04:53 AM PST

SINAR HARIAN

Hanipa Maidin
Hanipa Maidin
 
SHAH ALAM - Politik samseng tidak wujud sekiranya semua pihak menerima kepelbagaian idea dan perbezaan pendapat dalam ruang terhad kerana politik adalah pertembungan idea yang sihat, kata pemimpin Pas hari ini.

Penasihat Undang-undang Pas, Hanipa Maidin berkata, ia juga tidak akan ada sekiranya ahli-ahli politik dapat menerima idea dilontar pihak lain.

Menurutnya, ahli politik perlu bersedia untuk memberikan idea dan peluang kepada rakyat untuk menentukan sendiri sama ada idea tersebut diterima atau tidak.

Beliau yang juga ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat menegaskan perbezaan pegangan dan pandangan politik seseorang itu seharusnya dilihat sebagai satu pertembungan yang sihat malah tidak wajar sesetengah pihak yang berkepentingan khususnya parti politik yang memerintah untuk menolak kepelbagaian pandangan itu.

"Seseorang yang berkepentingan sepatutnya memasarkan ideanya dengan lebih baik mengikut saluran yang sepatutnya, biarlah rakyat dan masyarakat umum menilai sejauh mana idea itu boleh diguna pakai atau boleh diterima secara rasional," kata beliau pada Wacana Sinar Harian bertajuk "Politik Samseng Di Mana Maruah Kita" di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf di sini hari ini.

Beliau juga mahu kebebasan diwujudkan dalam penyaluran maklumat supaya rakyat mendapat gambaran sebenar sesuatu kejadian yang berlaku.

"Apabila idea mereka tidak diterima, mereka tidak senang dan irihati dengan orang yang ideanya diterima, maka timbul politik samseng," katanya.

Hanipa memberitahu, ahli politik hari ini sepatutnya bertindak sebagai penyelesai masalah, bukannnya mereka yang mencetuskan konflik dan isu.

"Mereka (ahli politik) sendiri bermasalah, sepatutnya kita buang masalah itu," katanya.

Dalam pada itu katanya, politik samseng juga boleh dilihat daripada tindakan Kerajaan Barisan Nasional apabila enggan membenarkan parti politik pembangkang untuk memiliki media yang lebih bebas melaporkan maklumat dan berita semasa seperti mana yang diberikan kepada media arus perdana.

"Dalam perhimpunan untuk tuntut pilihan raya bersih dan adil, beliau (Ketua Polis Negara) berteriak di media massa bahawa akan timbul himpunan bersih akan menimbuilkan ketakutan kepada peniaga, bagaimana peniaga boleh takut dengan kehadiran orang ramai, orang berniaga mestilah di kawasan yang ramai orang," soalnya.

Ditanya sama ada politk samseng di negara ini boleh dikurangkan mahupun dihapuskan atau tidak, katanya, ia bergantung parti politik itu sendiri untuk menerima budaya politik baru, amalan keterbukaan dan kepelbagaian pandangan.

Tambah beliau, Malaysia sepatutnya mengikut amalan demokrasi yang dipraktikkan di beberapa negara lain yang mana budaya politik mereka sudah mencapai tahap kematangan jitu dan memberi padang atau peluang yang sama rata sama ada kerajaan ataupun pembangkang dalam menyampai mesej dan idea kepada rakyat khususnya menjelang pilihan raya.

Beliau juga mempertikaikan tindakan parti politik tertentu yang menyalahgunakan kuasa mereka dengan mengarahkan pihak polis untuk kepentingan politik mereka.

"Polis dinafikan tugas profesional, bagaimana seorang menteri boleh memerintah polis bawahan tanpa pengetahuan ketua polis negara," soalnya lagi sambil mempertikaikan wacana kali ini sepatutnya membincangkan soal kebebasan bersuara dengan lebih meluas bukannya peraturan ketika mengadakan ceramah.

Politik Samseng Petanda Jelas UMNO/BN Sedang Menuju Kemusnahan (KO)!

Posted: 06 Dec 2012 04:33 AM PST


KELAB GREENBOC

Politik ganas, salah siapa?

PETALING JAYA: Insiden 'berdarah' di Gombak bukan baru dalam sejarah politik negara khususnya di kalangan orang Melayu.

Banyak lagi insiden yang lebih besar serta memakan korban.

Pendek kata orang Melayu sanggup melakukan apa saja untuk kuasa politik. Malangnya pertempuran politik negara lebih banyak sesama sendiri – orang Melayu melawan Melayu.

Jika disenaraikan begitu banyak peristiwa berdarah yang boleh dikaitkan dengan kuasa politik.

Peristiwa Memali yang mengorbankan Ibrahim Libya kerana politik.

Pembunuhan speaker dewan undangan negeri (DUN) Negeri Sembilan oleh bekas menteri belia dan sukan, Datuk Mokhtar Hashim juga kerana poltik.

Tetapi mulai penghujung tahun 1990-an, Datuk Seri Anwar Ibrahim mula menguasai politik. Pemecatannya dari jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno oleh Tun Dr Mahathir pada pada September 1998.

Mulai detik itu, politik negara tidak lagi sunyi – menjadi lebih panas sepanjang masa.

Jadi serangan Pemuda Umno terhadap program Anwar di Gombak itu merupakan ulangan kepada beberapa serangan terdahulu. Bas PKR disimbah cat merah di Kota Baru, Johor Baru dan Melaka.

Manakala beberapa program ceramah Anwar yang lain pula diganggu.


Mengapa perkara ini berlaku?

Ketika diminta mengulas, pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Sohaimi Shahdan berkata, politik kasar dan ganas tidak menguntungkan rakyat.

Sebaliknya, kata beliau biar rakyat menilai sama ada BN mahupun Pakatan Rakyat yang lebih baik.

'Kebangkitan Arab'

"Kita memerlukan politik matang …kita tidak perlu kebangkitan Arab," tambah beliau.

Bagaimanapun, Sohaimi berkata, keganasan di program ceramah atau acara-acara yang membabitkan politik adalah disebabkan oleh provokasi pihak tertentu.

Katanya, apabila orang muda berkumpul dan dan jika ada pihak yang cuba mencabar, pergaduhan dan kekasaran mudah tercetus.

Sehubungan itu, kata Sohaimi, rakyat perlu saling menghormati, mengawal emosi serta tidak melakukan provokasi yang boleh mencetuskan kejadian yang tidak diingini.

Manakala seorang peguam dari Temerloh, Nizam Hamid menegaskan politik ganas ini bermula dari perancangan Umno untuk menghapuskan musuh politiknya.

"Umno menggunakan kekasaran untuk menakut-nakutkan musuh politiknya.

"Kita bimbang politik sebegini akan terus berlaku jika pemimpin Umno memberi restu kepada ahli dan penyokongnya,"
kata beliau lagi.

Nizam berkata, politik menakutkan lawan adalah sesuatu yang memalukan kerana sepatutnya politik ialah hujah lawan hujah.

Katanya, sepatutnya pihak keselamatan mengambil langkah tegas menangani masalah politik yang ganas itu.


Insiden berdarah Gombak: Najib suburkan budaya samseng – Azmin

KUALA LUMPUR 6 Dis: Serangan Pemuda Umno pada Ceramah Merdeka Rakyat Gombak bukti budaya samseng di negara ini disuburkan oleh presiden parti itu, Datuk Seri Najib Razak, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali.

"Tindakan samseng Umno menikam rakyat dan membaling batu, pasu bunga dan pelbagai objek keras membuktikan Najib menyuburkan budaya samseng sedangkan mereka datang hanya untuk mendengar ceramah," kata Ahli Parlimen Gombak itu.

Dalam serangan samseng Umno di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2, Gombak malam semalam, sekurang-kurangnya dua penyokong Pakatan Rakyat cedera.

Mangsa pertama, seorang lelaki cedera di bahu kiri dipercayai ditikam dengan objek tajam manakala seorang lagi Haider Samsudin cedera di kepala akibat dibaling objek keras dipercayai pasu.

"Mereka ini bersifat kebinatangan apabila melontar kayu, batu-bata dan pasu bunga kepada penduduk yang tidak berdosa dan ia pertama kali berlaku di kampung ini.

"Mereka menjerit, memaki, bertindak ganas dan biadab termasuk membawa objek tajam dan menikam petugas.

Kalau mereka hendak naikkan bendera, kita tak ada masalah, tetapi jangan biadab dan ganggu rakyat," kata Azmin pada sidang media sejurus selepas program itu.

Provokasi dimulakan Pemuda Umno yang berlagak mat rempit dengan berkonvoi pada 8.

30 malam menuju ke lokasi ceramah Pakatan.

Mereka yang membuat provokasi ke hulu ke hilir tanpa helmet sambil mengibar bendera BN menyebabkan jalan menuju ke tapak ceramah sesak.

Pemandu kenderaan terpaksa membunyikan hon bagi meminta laluan, namun suasana bertambah kecoh.

Sebaik Azmin mengambil tempat ceramah, samseng Umno menjerit-jerit menganggu program, namun rakyat tidak menghiraukannya.

Pujian juga harus diberikan kepada petugas keselamatan Pakatan yang sabar melayan karenah samseng itu.

Anwar tiba kira-kira 11 malam dan rakyat berpusu-pusu memenuhi setiap ruang tapak ceramah untuk mendengar ucapan bakal Perdana Menteri itu.

Umno yang tertekan dengan situasi tersebut bertindak biadab memasang pembesar suara dan menghalakannya ke tapak ceramah.

Anwar memulakan ceramah dengan ayat suci al-Quran dan berbicara mengenai Hijrah Rasulullah SAW, namun disambut makian dan kata-kata lucah oleh samseng Umno.

Jeritan samseng Umno yang tidak sampai 100 orang itu akhirnya tenggelam oleh laungan reformasi hampir 4,000 penyokong Pakatan.

Sementara itu, beberapa peniaga Melayu Muslim terpaksa menutup kedai kerana khemah mereka bocor dan beberapa peralatan rosak akibat serangan samseng Umno ketika cuba merempuh dan memasuki tapak ceramah.


Ulasan GB

Tiada ada penjelasan lain terhadap politik ganas atau samseng yang dilakukan UMNO terhadap Pakatan Rakyat selain dari kerana irihati dan cemburu terhadap sambutan rakyat yang semakin melimpahruah terhadap PR.

Memang provokasi samseng itu UMNO yang mulakan. Masakan tidak apabila rentetan peristiwa membukti dengan sahih bahawa ahli UMNO yang menyimbah cat bas jelajah merdeka PKR, UMNO terlibat membaling batu dan objek keras ke arah majlis-majlis PR, malah dimana PR mengadakan program, UMNO akan sama menganjurkan program yang berdekatan untuk menimbulkan kekacauan.

Tiada ada petunjuk yang lebih jelas tentang kehancuran dan kemusnahan UMNO selain dari gelagat dan perlakuan samseng yang mereka lakukan terhadap penyokong Pakatan Rakyat.

Sekalipun nampaknya rakyat begitu kecewa dengan sikap polis yang double-standard, membiarkan politik ganas a.k.a. samseng UMNO bermaharajala, namun hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan - bahawa UMNO akan tetap menerima hukumannya lantaran politik ganas atau samseng yang mereka bawa.

Setiap kejahatan dan kebatilan tidak akan menang sekalipun seluruh polis dan seluruh agensi kerajaan memberikan perlindungan kepadanya.

Usah ragu dan usah bimbang, hukum kebenaran dan keadilan - sunnatullah - tetap berjalan.

Najib, Deepak dan Altantuya: Antara anak jantan dan sumpah

Posted: 06 Dec 2012 04:24 AM PST

 Oleh Hafiz Zainuddin

Gambar Ehsan malaysiakini

KAMI anggap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak masih tidak cukup jantan kerana tidak mampu menjawab tuduhan ke atasnya mengenai pembongkaran ahli perniagaan Deepak Jaikishan membabitkan kes pembunuhan wanita warga Mongolia, Altantuya Sharibuu.

Atau, Najib menunggu masa untuk bersumpah menjunjung kitab suci al-Quran seperti yang dilakukan Saiful Bukhari dalam masjid kemudian ke Makkah mengerjakan umrah seperti Shahrizat setelah kesnya meletup

Manusia bernama Deepak ini menggemparkan Malaysia apabila beliau mengaku bahawa dirinya diperalatkan pihak tertentu untuk memujuk atau menakut-nakutkan penyiasat persendirian, P Balasubramaniam supaya menandatangani akuan bersumpah (SD) kedua yang mana akuan bersumpah pertama mempunyai dakwaan mengaitkan Najib dengan Altantuya Shaariibuu.

Malang sekali, Perhimpunan Agung UMNO ke-66 berlalu begitu saja dengan meninggalkan persoalan maha penting. Najib sekadar berselindung di balik segala doa dan sumpah yang dilafaz sedangkan rakyat sudah lama menanti jawapan.

Ketidakmampuan Najib membersihkan namanya hanya menjadikan buah silatnya canggung di mata biarpun berdegar-degar sumpah membela bangsa dilaung, biarpun berdegar-degar musuh politiknya dihamun.

Antara Najib dan Anwar

Ramai tertanya-tanya. Kenapa orang nombor dua dalam parti dan kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak membela bosnya Najib.

Kemudian, dengan tiba-tiba pula muncul Menteri Pertahanan merangkap Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid Hamidi menawar diri untuk menjawab dakwaan yang dibuat ahli perniagaan Deepak Jaikishan itu.

Adakah Muhyiddin sengaja membiarkan bosnya tenggelam dalam tuduhan yang makin mencengkam urat lehernya kerana sememangnya mereka berseteru.

Tetapi, bila diimbas kembali, lain pula halnya apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim dituduh yang "bukan-bukan". Beliau pantas menjawab dan berhujah, menepis dan menbalas.

Biarpun tidak sudah-sudah ditonyoh dengan pelbagai soalan jahat wartawan, biarpun terus-menerus difitnah cyber trooper upahan UMNO-BN, beliau tidak lari malah lebih  bersemangat.

Seperti orang kata, berani kerana benar, takut kerana salah. Lantas, dengan segala kudrat dan semangat yang dianugerah Allah Subhanata'ala, berjelajahlah Anwar ke seluruh ceruk rantau bertentang mata dengan sekalian umat Malaysia menjelaskan perihal tuduhan jahat yang didakwa ke atasnya. Inilah ciri-ciri peribadi pemimpin yang kita mahukan. Lantang, berani, tabah dan istiqamah.

 "Kalau Najib jujur, beliau harus rela disiasat"-Lim Kit Siang

Bagi Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, Najib sepatutnya menjawab dakwaan itu di dalam ucapan penggulungan pada Perhimpunan Agung UMNO ke-66.

Ini kerana dakwaan Deepak membabitkan Najib dan keluarganya. Kata Deepak, beliau sudah membayar sejumlah wang yang tidak didedahkan supaya Perdana Menteri sendiri campur tangan membabitkan satu projek Kementerian Pertahanan pada 2005 yang bernilai RM100 juta sewaktu Najib selaku Menteri Pertahanan.

Jelas Kit Siang, "Deepak juga meluahkan kekesalan membabitkan diri dalam rancangan membuatkan penyiasat persendirian P.Balasubramaniam membuat Pengakuan Bersumpah kedua, menarik balik Pengakuan Bersumpah pertama yang mengaitkan Najib dengan pembunuhan Altantuya,

"Dalam satu wawancara, Deepak mengatakan beliau terbabit dalam kes Bala untuk membantu "keluarga Perdana Menteri". jelasnya.

"You help me, I help you"- Najib Razak

Rakyat Malaysia dan dunia sedang ternanti-nanti. Orang di Mongolia sudah lama menanti detik kebenaran.

Di sebalik ketakutan Najib membela dirinya, adakah pembongkaran Deepak sekadar mencerminkan kata-kata sakti Najib yang berbunyi "I help you, you help me"?

Apapun, ketika rakyat Malaysia semakin memahami dan matang berpolitik, pemimpin UMNO tidak boleh lagi selamat dengan mainan sentimen kaum dan agama kerana keadilan dan kebenaran melangkaui segalanya.

Najib yang terkenal dengan pelbagai slogan dan dasar harus membuktikan kata-katanya demi memartabat semula institusi awam yang sudah rosak atau segala dasar dan transformasi beliau sekadar transformasi basi.

Bagi Lim Kit Siang, jika Najib bersedia menyerahkan dirinya untuk disiasat secara menyeluruh dan bebas ke atas skandal membabitkan Deepak, Bala dan Altantuya, maka permohonan maafnya di dalam ucapan dasarnya bagi pihak kepimpinan UMNO atas sebarang "kesalahan" atau "kekhilafan" adalah jujur dan bermaruah.

Tetapi sehingga kini Najib tidak berani membela dirinya sendiri. Bak kata pepatah, pantang laksamana Melayu undur mengalah. Alang-alang menyeluk perkasam biar sampai ke pangkal lengan. Tapi nampaknya Najib terbukti tidak cukup jantan untuk bergelar laksamana, penjaga pintu istana pun belum tentu.-Roketkini.com

Kedudukan CPI Malaysia masih teruk – Lim Kit Siang

Posted: 06 Dec 2012 04:20 AM PST

 Roketkini.comKUALA LUMPUR: Kedudukan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Malaysia di tempat ke-54 daripada 176 negara dianggap masih teruk berbanding pada kedudukan ke-43 daripada 179 negara pada 2007.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, berdasarkan CPI terbaru dikeluarkan Transparency International (TI)  membuktikan kedudukan ke-54 daripada 176 negara itu masih teruk berbanding kedudukan ke-33 daripada 102 negara pada 2002.

Katanya, ini membuktikan masih banyak kelemahan dalam tiga teras utama NKRA membanteras rasuah walaupun kedudukan CPI Malaysia tahun ini meningkat daripada tempat ke-54 daripada 176 negara berbanding ke-60 daripada 183 negara pada 2011.

Beliau berkata, Malaysia mungkin boleh berasa sedikit selesa dengan penurunan dalam kedudukan itu belum boleh dibanggakan dan dianggap masih teruk kerana negara pernah menduduki tempat ke-43 daripada 179 negara pada 2007 dan ke-33 daripada 102 negara pada 2002.

Kedudukan CPI Malaysia, mata dan jumlah negara di dalam sampel, 2001 hingga 2012
Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata, Malaysia tidak seharusnya berasa sangat selesa kerana hakikatnya peningkatan Malaysia itu kerana berjaya mengatasi kerajaan yang 'terkenal' dan 'bersih' seperti Jordan, Namibia, Oman, Kuwait dan Arab Saudi.

"Banyak negara dengan GDP per kapita yang lebih rendah daripada Malaysia mampu memperoleh kedudukan CPI yang lebih baik termasuk Rwanda (50), Bhutan (33) dan Botswana (30), begitu juga negara ekonomi perindustrian baru (NIE) di Asia seperti Korea Selatan (45), Taiwan (37), Hong Kong (14) dan Singapura (5)," katanya

Menurut beliau, lebih membimbangkan kerana tiga teras utama Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Membanteras Rasuah di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP) – iaitu, memperkasa agensi pencegahan rasuah dan perundangan, membanteras rasuah besar dan mengurangkan salah tadbir dalam proses perolehan kerajaan masih gagal dicapai.

Katanya, contohnya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih seperti 'harimau yang hilang taring' kerana banyak bergantung kepada Peguam Negara untuk mendakwa kesnya.

"Walaupun banyak laporan polis, dakwaan dan siasatan dibuat ke atas Ketua Menteri Sarawak dan Sabah, termasuk oleh Bruno Manser Fund (BMF), namun Peguam Negara menolak untuk mendakwa kedua-dua pemimpin BN terbabit.

"Dan selagi SPRM tidak bebas sepenuhnya, perundangan seperti Akta Perlindungan Pemberi Maklumat tidak akan memberi kesan jangka panjang pada penurunan kes rasuah.

"Lagipun, SPRM yang terbabit menyiasat kes yang dikatakan penyalahugunaan dana oleh seorang Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri yang membawa kepada kematian Setiausaha Politik kepada Ean Yong Han Wah, Teoh Beng Hock sedangkan petualang sebenar masih bebas menguasai hasil negara," katanya.

Begitu juga siasatan SPRM terhadap kes pegawai kastam, Ahmad Sarbani, juga menemui ajal akibat jatuh daripada bangunan ketika sedang ditahan.

Daripada perspektif tanggapan, terdapat keraguan bahawa SPRM belum lagi diperkasakan dengan memberi ruang melakukan tugasnya, tanpa rasa takut dan pilih kasih.

Juga tiada tanda yang rasuah besar diatasi dengan berkesan oleh NKRA Membanteras Rasuah.
Hampir semua kes yang muncul pada pengkalan data umum bagi pendedahan adalah kes kecil dan membabitkan cuma 'ikan kecil'.

Adalah tidak mengejutkan apabila 'jerung' terbabit terlepas daripada perhatian terutama kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz, mengetepikan cubaan menggubah wang berjumlah RM40 juta oleh Michael Chia dengan mengatakan ia 'sumbangan politik' kepada UMNO Sabah dan mengabaikan bukti bahawa Michael Chia yang sama dengan baik hatinya 'meminjamkan' sebuah hummer bernilai hampir setengah juta kepada anak menteri terbabit.

Malah pendakwaan terhadap jerung dalam skandal RM12.6 bilion PKFZ – iaitu bekas Menteri Pengangkutan, Ling Liong Sik dan Chan Kong Koy – belum diselesaikan dengan sebaiknya membuatkan kita tertanya apakah kes ini akan mengikut jejak langkah kes seorang Menteri UMNO yang berasal dari Sabah, Kasitah Gaddam dan bekas Pengerusi Perwaja, Eric Chia, yang mana kedua-duanya didakwa atas tuduhan rasuah dengan riuh sebelum pilihan raya umum 2004 namun kedua-duanya dibebaskan.

Yang terakhir sekali, terdapatnya rasa tidak puas hati terhadap usaha mengurangkan salah tadbir dalam proses perolehan kerajaan.

Laporan Ketua Audit Negara 2011 yang ditangguhkan sehingga dua minggu dalam perbahasan belanjawan menyusahkan Ahli Parlimen untuk membangkitkan isu penting berkaitan penyeliaan dan kawalan pada proses perolehan kerajaan yang lemah.

Lagipun, tiada tindakan diambil SPRM atau Peguam Negara dalam mendakwa mereka yang bertanggungjawab tidak menguruskan perolehan kerajaan dengan baik (termasuk binokular RM56,350 untuk Jabatan Taman Laut Malaysia tetapi nilai sebenar cuma RM1,940).

Tambahan, menurut Kit Siang, kerajaan terus beroperasi dengan penuh kerahsiaan dalam urusan tanah yang mungkin dapat mengumpul keuntungan berbilion ringgit buat kerajaan tetapi sebaliknya dijual di bawah harga pasaran kepada agensi kerajaan iaitu 1MDB.

Terbaru, peniaga permaidani, Deepak Jaikishan mendakwa bukan sahaja Ketua Wanita UMNO Selangor Raja Ropiaah Raja Abdullah, juga Perdana Menteri Najib Razak sendiri berkenaan tanah bernilai RM100 juta untuk kontrak membina PUSAT Pengajian Pertahanan Nasional (Puspahanas), satu dakwaan yang masih belum dijawab.

Dengan pelbagai kesilapan besar dan kelemahan di dalam usaha dan inisiatif membanteras rasuah, Malaysia tidak boleh berasa selesa walau sedikit dengan kemajuan di dalam kedudukan CPI negara.

Apa yang sepatutnya membuatkan rakyat Malaysia tenang adalah hakikat bahawa pemimpin Pakatan Rakyat akan terus mendedahkan korupsi dan salah guna kuasa di bawah kerajaan BN sekarang yang tidak menampakkan sebarang tanda tabiat lama mereka akan berubah.

Apa yang sepatutnya membuatkan rakyat Malaysia tenang adalah hakikat bahawa negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat terutamanya Pulau Pinang dan Selangor menunjukkan bagaimana pengurusan sumber kerajaan yang telus dan bertanggungjawab boleh meningkatkan lebihan dan rizab tetapi pada masa yang sama dapat dirasa manfaatnya oleh rakyat.

"Apa yang sepatutnya membuatkan rakyat Malaysia tenang adalah hakikat peluang untuk mengundi keluar kerajaan BN pada pilihan raya umum akan datang bakal tiba tidak lama lagi.

"Hanya di bawah kerajaan Pakatan Rakyat masalah rasuah di dalam negara yang diperintah rejim BN yang korup dan muflis ini dapat dibasmi dan tanggapan terhadap Malaysia yang semakin berkurangan korupsinya dapat menjadi realiti," katanya. – Roketkini.com

Ketua Pembangkang Selangor dapat RM20 juta hasil jual tanah

Posted: 06 Dec 2012 04:15 AM PST

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Pengerusi KEADILAN Selangor, Mohamed Azmin Ali mendedahkan, Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohamad Satim Diman mendapat RM19.9 juta hasil daripada penjualan 80 ekar tanah kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Katanya, urusniaga itu berlaku semasa Selangor di bawah pemerintahan Umno BN.Menurut Azmin, tanah tersebut pada mulanya dibeli oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Serdang itu dengan harga RM1 sekaki persegi melalui dua syarikat – Nikmat Inai dan Supreme Precious Sdn Bhd.

"Satim memiliki kepentingan sebanyak 30 peratus dalam Nikmat Inai dan beliau juga mempunyai saham dalam Supreme Precious Sdn Bhd," kata Timbalan Presiden KEADILAN itu ketika membacakan dokumen berkaitan di hadapan 4,000 penduduk pada Ceramah Merdeka Rakyat di Gombak malam semalam.

Azmin yang merupakan bekas Ahli Lembaga Pengarah PKNS meletak jawatan tersebut pada 23 Jun 2010 kerana mahu memberi laluan kepada tokoh lain dalam memberi sumbangan kepada anak syarikat kerajaan negeri itu.

Sambung Ahli Parlimen Gombak itu pada ceramah tersebut, beliau berkata, rakyat perlu pastikan Umno BN tumbang pada Pilihan Raya Umum kali ini bagi memastikan kezaliman dihapuskan.

"Kami tekad jika diberi mandat sebagai kerajaan, tidak akan ambil tanah walau seincipun kerana tanah adalah milik rakyat, bukan hak pemimpin.

"Bukti ini anda boleh lihat di Selangor di mana kita bukan sahaja tidak mengambil tanah, malah masalah tanah rakyat yang diabai Umno BN sekian lama kita selesaikan sebaik diberi mandat mentadbir negeri," kata Azmin lagi.

Polis serbu pejabat Malaysiakini, laptop dirampas

Posted: 06 Dec 2012 04:11 AM PST

KEADILAN DAILY

KUALA LUMPUR : Polis merampas sebuah komputer riba daripada portal berita Malaysiakini untuk menyiasat kiriman e-mel Prof Abdul Aziz Bari mengenai kenyataannya ke atas Sultan Selangor susulan serbuan Jabatan Agama Islam Selangor terhadap gereja DUMC.

Rampasan itu dilakukan dua anggota polis diketuai Pegawai Penyiasat Bahagian Siasatan Jenayah IPD Shah Alam, Mohd Hamizi Abu Bakar dan disaksikan oleh Ketua Pengarang Malaysiakini, Fathi Aris Omar.

Rampasan yang dilakukan pada kira-kira jam 5.35 petang di pejabat portal berita ini petang semalam bertujuan untuk menyemak e-mel daripada Aziz Bari berhubung perkara tersebut.

Polis merampas komputer riba yang digunakan Penolong Pengarang Meja Bahasa Melayu, Mohd Jimadie Shah Othman, untuk ujian forensik namun tidak dapat dipastikan bila komputer itu akan dipulangkan.

"Kami menggesa polis untuk memulangkan laptop itu sebaik sahaja selesai melakukan siasatan.

Malaysiakini sentiasa memberi kerjasama penuh dengan pihak berkuasa. Dan kami berharap polis juga boleh memberi kerjasama," kata Fathi Aris dipetik.

Pasukan berkenaan sebelum itu merakam kenyataan daripada Mohd Jimadie selama kira-kira 20 minit bermula 4.30 petang – antara mengenai lokasi komputer terbabit dan pengesahan bahawa beliau merupakan pengguna komputer tersebut.

"Saya menjawab laptop itu diletakkan di meja saya di pejabat. Saya tiada dokumen untuk mengesahkan ia digunakan oleh saya, tetapi polis boleh merujuk kepada pihak majikan saya," katanya selepas disoalsiasat.

Mohd Jimadie dan Abdul Aziz disiasat bawah seksyen 4 Akta Hasutan selepas Senator Ezam Mohd Nor membuat laporan polis berhubung pandangan Abdul Aziz yang disiarkan oleh portal itu.

Abdul Aziz dalam laporan berita itu antara lainnya menyatakan pandangannya mengenai tindakan campurtangan Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan gereja Methodist di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.

Oktober lalu, polis turut mengambil keterangan daripada Mohd Jimadie serta penolong pengarang berita pada ketika itu, Wee Yu Meng berhubung isu sama.

Difahamkan, polis telah mengambil keterangan daripada Wee, Isnin lepas.

DAPSY serah dokumen hak milik tanah ‘skim cepat kaya’ BN Selangor

Posted: 06 Dec 2012 04:03 AM PST

 Roketkini.comSHAH ALAM, : Pemuda DAP (DAPSY) Selangor hari ini menyerahkan dokumen berkaitan skandal pemilikan 24 bidang tanah pada harga rendah oleh parti komponen Barisan Nasional di Selangor, kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dokumen carian hak milik tanah yang diserahkan kepada SPRM itu menunjukkan bahawa daripada 24 bidang tanah itu, 15 bidang dimiliki UMNO Selangor, MCA (lima), MIC (tiga) dan Gerakan (satu).

Bercakap pada sidang media di perkarangan pejabat SPRM Selangor, Timbalan Ketua DAPSY Selangor, Tiew Way Keng yang juga seorang peguam turut menerangkan bahawa wujud satu lot tanah di Klang yang hak miliknya dikongsi antara UMNO Kota Raja dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Lot tanah terbabit yang berstatus bangunan perniagaan mempunyai tujuh bahagian, tiga daripadanya dimiliki MBSA dan bakinya dimiliki UMNO Kota Raja.

"Ini nampak tidak berapa normal," ujar Tiew dalam siri pendedahan skandal penjualan tanah kepada BN Selangor ketika negeri terkaya di Malaysia itu diperintah BN.

Bulan lalu, ADUN DAP Sekinchan, Ng Suee Lim mendakwa bahawa BN Selangor membeli 24 bidang tanah di negeri itu pada harga premium sekadar RM1 sekaki persegi.

Berikutan pendedahan itu, Ahli Parlimen DAP bagi Petaling Jaya Utara, Tony Pua pula minggu lalu mendedahkan bahawa tanah yang diperoleh UMNO Subang pada 2004 pada harga RM1 sekaki persegi kini sudah bernilai RM200 sekaki persegi.

Menurut beliau lagi, tanah di Kelana Jaya itu dijual pada kadar RM1 sekaki persegi atau sejumlah RM87,000, di bawah harga pasaran iaitu bernilai RM17.5 juta.

Bagi menafikan dakwaan DAP, BN Selangor sekadar mampu berkata bahawa tanah terbabit digunakan untuk membina tadika, dewan komuniti dan untuk perkhidmatan kemasyarakatan. Dalam sidang DUN Selangor yang lalu juga, pihak BN mempertahankan pemilikan tanah berkenaan sebagai sah memandangkan Barisan Nasional telah banyak berjasa dalam memperjuangkan kemerdekaan negara.

"Namun, apa yang berlaku, tanah yang dibeli UMNO Selangor itu dijual kepada pemaju untuk didirikan kondominium," ujar Tony yang juga Setiausaha Publisiti DAP ketika melawat tapak berkenaan yang kini dimajikan dengan projek kondominium Suria Damansara membabitkan 200 unit kondominium berharga sehingga RM450,000 seunit.

Pua turut menambah, nilai pembangunan 200 unit kondominium berkenaan dianggarkan melebihi RM900 juta, dengan setiap unit bernilai hingga RM450,000.- Roketkini.com

SPRM, Peguam Negara wajar utama banteras rasuah `ikan jerung’ – Kit Siang

Posted: 06 Dec 2012 04:01 AM PST

Roketkini.comYONG PENG: Kerajaan Barisan Nasional (BN) sepatutnya lebih mengutamakan usaha memerangi rasuah, terutama rasuah besar yang membabitkan 'ikan jerung' bukannya 'ikan bilis' jika mahu kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) yang dikeluarkan Transparency International (TI) lebih baik.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, berkata adalah lebih baik Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) mengadakan kursus mengenai rasuah terlebih dahulu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kalangan Menteri Kabinet dan pegawai tinggi kerajaan berbanding kepada Ahli Parlimen.

Katanya, SPRM dan Pejabat Peguam Negara sepatutnya lebih tahu punca utama berlakunya rasuah besar berbanding yang membabitkan golongan bawahan yang tidak membabitkan jutaan ringgit.

Sehubungan itu, Kit Siang membidas cadangan SPRM dan Pejabat Peguam Negara untuk mengadakan kursus mengenai rasuah untuk Ahli Parlimen tahun depan.

Pengarah Pemandu, D Ravindran yang bertanggungjawab terhadap bahagian pencegahan rasuah bagi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dalam kenyataannya berkata, Pelan Transformasi Kerajaan 2.0 (GTP 2.0) adalah komitmen Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamad dan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Ahli Parlimen Ipoh Timur ketika berucap di majlis makan malam "Ubah" anjuran DAP Yong Peng, Johor, semalam,  berkata, SPRM tidak sepatutnya mensasar kumpulan yang salah dan mereka sepatutnya tahu di mana keutamaan dalam membanteras rasuah, terutama rasuah besar.

"Biar saya beritahu SPRM dan Jabatan Peguam Negara bahawa keutamaan yang mendesak dalam membanteras rasuah di Malaysia adalah mengadakan kursus kepada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kabinet, Menteri Besar dan Ketua Menteri terutamanya di Sarawak dan Sabah serta pegawai tinggi kerajaan termasuk Peguam Negara sendiri sekiranya Malaysia benar-benar serius mahu membanteras "rasuah besar".

"Ini kerana ramai rakyat tidak tahu yang mana betul atau salah kerana banyak dakwaan penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan rasuah terhadap pemimpin politik belum diberi jawapan memuaskan, termasuk skandal "sumbangan politik kepada UMNO Sabah" berjumlah RM40 juta membabitkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dan kekayaan luar biasa keluarga Tan Sri Taib Mahmud berjumlah RM64 bilion selepas 30 tahun menjadi Ketua Menteri Sarawak seperti yang didakwa Bruno Manser Foundation baru-baru ini.

Sehubungan itu, Kit Siang mencabar SPRM dan Jabatan Peguam Negara mengadakan kursus bukan saja mengenai bagaimana mengelak rasuah kepada Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kabinet, Menteri Besar dan Ketua Menteri terutamanya di Sarawak dan Sabah serta pegawai tinggi kerajaan, tetapi merangkumi mengenai tanggungjawab mereka menjelaskan apabila dakwaan rasuah yang serius dibuat secara terbuka ke atas mereka, termasuklah membersihkan nama mereka dan memulihkan reputasi mereka di mahkamah. Roketkini.com

Guan Eng akan fail saman fitnah terhadap Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang

Posted: 06 Dec 2012 03:59 AM PST

 Roketkini.comGEORGE TOWN: Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Shaik Hussein Mydin terpaksa membuktikan dakwaannya di mahkamah kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menerima rasuah daripada Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC).

Dalam kenyaatan akhbarnya hari ini, Pegawai Khas Undang-undang Ketua Menteri Pulau Pinang, Andrew Yong berkata, Guan Eng akan membuktikan dakwaan itu di mahkamah bahawa beliau tidak korup seperti Ketua-ketua Menteri BN yang dikait dengan skandal sumbangan RM40 juta atau memiliki kekayaan luar biasa.

"Kerana terdesak untuk kekal berkuasa, UMNO terpaksa menggunakan fitnah dan kawalan ke atas media untuk menyebarkan fitnah terhadap Lim. Maka, Lim tidak mempunyai pilihan lain melainkan menyaman Shaik Hussein dan BN dalam mahkamah kerana fitnah," ujar beliau.

Menurut beliau, Shaik Hussein, Pemuda UMNO dan BN negeri mendakwa bahawa KLIDC menawarkan wang kepada Guan Eng bagi menyokong tender untuk tanah seluas 1.1 ekar di Taman Manggis untuk pembinaan hospital swasta.

"KLIDC tidak menerima apa-apa bantuan dalam pembidaan mereka untuk  tanah berkenaan kerana ia ditawarkan kepada umum melalui tender terbuka. Pembida tertinggi sudah dipilih," kata beliau sambil menambah bahawa BN tidak mengamalkan tender terbuka demi memperkayakan kroni.

Beliau menambah bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas terhadap rasuah. Pulau Pinang adalah negeri pertama yang melaksanakan tender terbuka, membuat pengisytiharan harta Ketua Menteri dan Ahli EXCO, melarang ahli keluarga daripada berurus niaga dengan kerajaan negeri serta melarang wakil rakyat dan ahli majlis daripada memhon tanah kerajaan.

Andrew turut menambah bahawa tiada guna membazirkan masa untuk memenuhi undangan dialog umum oleh Shaik Hussein kerana itu hanya menunjukkan Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang itu tidak berani membuktikan tuduhannya di mahkamah, sambil menambah bahawa Guan Eng mempunyai hak untuk menyaman Shaik Hussein kerana membuat tuduhan fitnah tanpa bukti.

"Kebebasan bersuara dan kebebasan media tidak memberi hak kepada seseorang untuk memfitnah dan membuat kenyataan palsu," ujar beliau lagi. – Roketkini.com

Bukti SMS Umno arah provokasi ceramah Gombak

Posted: 05 Dec 2012 03:58 PM PST

HARAKAH DAILY

KUALA LUMPUR : Serangan sekumpulan samseng terhadap ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Gombak malam tadi didahului dengan penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) berupa 'arahan' beberapa hari sebelumnya.

SMS itu menyatakan arahan supaya membantah kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program yang diadakan di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2 di Gombak.SMS itu didedahkan Ketua Cawangan PAS Kampung Gombak Utara, Haider Samsudin kepada Keadilan Daily malam tadi.

Katanya, beliau menerima SMS itu beberapa hari sebelum ceramah berlangsung.

"SMS ini disebarkan kepada orang ramai khususnya pemimpin PAS dan anggota supaya tidak turun ke ceramah. Ia juga mengandungi bukti arahan supaya rakyat turun beramai-ramai buat provokasi pada ceramah," jelasnya.

Pada program itu, Haider cedera di kepala akibat dibaling objek keras dipercayai pasu oleh samseng Umno.
Berikut SMS tersebut:1. Adalah dimaklumkan pada tarikh 4.12.2012 hari selasa malam, ketua pembangkang anuar ibrahim akan datang ke gombak utara bt 8, diharapkan tuan tuan dapat menurunkan seberapa ramai pemuda cawangan bagi menghalang kehadiran beliau ke gombak utara. Tuan tuan! Gombak Utara adalah maruah kita, sama samalah kita turun beramai ramai pada malam tersebut.

2. A.kum & slm perjuagan.. diseru semua ketua 4 sayap caw2 (Cawangan-cawangan). PDM (Pusat Dun Mengundi) Bt (batu) 9 Gbk (gombak) dpt (dapat) menurunkan seberapa ramai ahli caw.ke perkarangan pjb (pejabat) Dun Simpang bt 8 gbk (gombak) mlm (malam) ini jam 8mlm (malam) bg (bagi) menyokong BANTAHAN kehadiran KETUA PENGKHIANAT BANGSA ke kg kita gbk (gombak) utara.. moga kita sama2 dpt (dapat) membela kg kita & mempertahankan kubu kuat kita dr (dari) dikhianati oleh egen ZIONIS ini… su (setiausaha) pdm (Pusat Dun Mengundi) bt (batu) 9 gbk (gombak).

Penyebaran SMS itu turut disahkan Timbalan Ketua Cabang KEADILAN Gombak, Amirudin Shari dalam kenyataan pagi ini.

"Beberapa hari sebelum program, pimpinan Pakatan Rakyat Gombak telah dimaklumkan bahawa terdapat pesanan ringkas (SMS) yang berlegar untuk menggesa Pemuda Umno Gombak turun untuk menghalang program yang akan berlangsung," kata Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Caves itu.

Ekoran itu, sebagai langkah keselamatan, kepimpinan Pakatan Rakyat Gombak membuat satu laporan polis Isnin lalu di Balai Polis Gombak bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

Musa Hassan bakal dedah peranan pemimpin Umno dalam serangan fitnah

Posted: 05 Dec 2012 03:41 PM PST

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan akan membongkar satu lagi pendedahan di Shah Alam dalam masa terdekat berhubung peranan pemimpin tertinggi Umno dalam serangan fitnah.

Perkara itu dinyatakan Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali pada Ceramah Merdeka Rakyat di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2, Gombak Utara malam tadi.

Beliau bagaimanapun tidak memperinci tarikh pendedahan itu.

Ahli Parlimen Gombak itu menyifatkan pendedahan tersebut sebagai petanda Umno BN berkubur pada Pilihan Raya Umum nanti."Kini, Musa Hassan sedang membongkar satu demi satu peranan pemimpin tertinggi Umno dalam serangan fitnah. Saya dengar beliau akan ada satu lagi pendedahan, tunggu dan lihat.

"Apa yang pasti ini petanda Umno akan dikuburkan bukan sahaja di Selangor tetapi juga di Putrajaya, InsyaAllah," katanya di hadapan 4,000 rakyat.

Hadir sama, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Adun Batu Caves, Amirudin Shari; Yang Di Pertua PAS Kawasan Gombak, Saleh Huddin Mohd Nasir dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat.

Menurut Azmin, ahli perniagaan Deepak Jaikishan juga akan mendedahkan lebih banyak salah laku Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

"Deepak sudah umum semalam lebih banyak pendedahan akan dibuat dan akan dedah berapa banyak wang dibayar kepada Rosmah, Najib dan keluarganya."Kita yakin pemimpin yang rasuah, zalim mesti kita humban pada PRU akan datang," kata Azmin.

Musa dalam sidang medianya minggu lalu menyatakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mencampuri urusan polis ketika di bawah pimpinannya, termasuk memberi arahan terus kepada pegawai rendah dan ketua polis daerah.

Deepak pula dalam wawancara Malaysiakini sebelum itu menyatakan kekesalannya terlibat mengatur akuan bersumpah kedua penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang membatal akuan bersumpah pertama mengaitkan Najib dalam pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu.

Pemandu di Seremban, AES rakam di KL

Posted: 05 Dec 2012 03:37 PM PST 
Seorang eksekutif pemasaran mencabar saman yang dikeluarkan olehnya oleh Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dengan alasan beliau dan kenderaannya tidak berada di Jalan Klang Lama ketika insiden berkenaan didakwa berlaku pada 25 September lalu.

Shoba Karunakaran, 34, meminta dibicarakan di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur ke atas tuduhan tidak memberhentikan kenderaan di satu lampu isyarat yang menunjukkan isyarat merah.

Insiden berkenaan didakwa dirakam melalui kamera AES.

Beliau memberitahu wartawan, beliau terkejut apabila menerima saman tersebut.

"Saya sedang bercuti di Seremban pada hari tersebut dan masih tidur pada pagi tersebut ketika saya sepatutnya melakukan kesalahan berkenaan.

"Jadi saya hairan mengapa saya disaman," katanya.

Shoba merupakan antara 27 pemandu yang hadir ke mahkamah hari ini, walau 914 saman dikeluarkan.

Daripada jumlah itu, seramai 12 orang mengaku bersalah dan dikenakan saman RM300, manakala lapan lagi termasuk Shoba minta dibicarakan.

Skandal RM40j: PKR ke ICAC Hong Kong semula

Posted: 05 Dec 2012 03:35 PM PST

Harakahdaily,KUALA LUMPUR: PKR akan ke Hong Kong semula bagi menyerahkan bukti kepada Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah Hong Kong (ICAC) berkaitan skandal rasuah RM40 juta yang mengaitkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.

(Kunjungan wakil PKR ke ICAC sebelum ini)


Menurut laporan Keadilan Daily, delegasi PKR itu akan bertemu ICAC pada 13 Disember ini sebagai memenuhi permintaan suruhanjaya itu supaya bukti yang diperlukan pihaknya diserahkan untuk membuka semula siasatan kes tersebut.

"Kita akan bertemu ICAC 13 Disember ini dan serah dokumen yang mereka tiada, termasuk semua dokumen transaksi. Ia bagi membantu ICAC dapatkan bukti kes," kata salah seorang wakil deligasi, Chang Lih Kang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja itu juga mendakwa, bukti berkenaan juga akan diserah kepada Ahli Parlimen (MP) Hong Kong yang ditemui sebelum ini untuk dibawa kepada Mesyuarat Panel Keselamatan Hong Kong.

"MP Hong Kong berjanji untuk bawa isu ini ke dalam agenda mereka. Panel Keselamatan adalah pihak yang bertanggungjawab memantau ICAC," jelasnya.

Rombongan kali pertama pada 21 November lalu turut disertai Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli; Ahli Parlimen Selayang William Leong dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian.

Pada kunjungan itu mereka menyerahkan satu laporan dan dokumen sokongan mengenai perkembangan baru yang didakwa boleh membantu siasatan kes tersebut.

Antaranya kenyataan Datuk Seri Lajim Ukin bahawa beliau tidak pernah tahu menahu bagaimana Umno telah mendapat sumbangan derma RM40 juta, seperti alasan yang digunakan oleh pihak berkuasa Malaysia untuk menghentikan siasatan ICAC

Keduanya adalah kenyataan Datuk Seri Wilfred Bumburing bahawa beliau tahu wang RM40 juta itu dimasukkan ke dalam akaun peribadi seseorang (bukannya akaun Umno) yang menguatkan lagi pandangan ramai bahawa wang itu bukanlah derma kepada Umno

Musa sebelum ini menafikan tuduhan yang mengaitkan dirinya dengan hartawan balak, Michael Chia yang pernah ditahan pada 2008 kerana cuba menyeludup wang haram berjumlah RM40 juta.

Selain Musa, perkara sama turut dinafikan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz yang mendakwa wang RM40 juta tersebut adalah untuk Umno Sabah.

PKR bagaimanapun mempersoal kenyataan Nazri itu ekoran wujudnya hubungan antara ahli keluarga Nazri dengan jutawan balak Micael Chia itu.

Hubungan itu berupa sebuah kereta mewah SUV Hummer yang didakwa diguna anak kepada menteri itu, Nedim.

Kalau Melaka tolak, akan rayu Pulau Pinang

Posted: 05 Dec 2012 03:33 PM PST

Ahmad Danial,


MELAKA: Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Ustaz Kamaruddin Sidek (gambar) kesal dengan sikap pihak pentadbiran Rumah Melaka di Kaherah yang menghalang 25 pelajar anak negeri Melaka dari menginap pusat penginapan tersebut.

"Apa alasan mereka sehingga menafikan hak anak negeri Melaka ini menduduki Rumah Melaka yang dikelolakan oleh Majlis Agama Islam Melaka (MAIM).

"Terbukti mereka menzalimi pelajar-pelajar tersebut yang terpaksa menumpang di penginapan kawan-kawan mereka dari negeri lain, jelas mereka menafikan hak pelajar-pelajar ini" ujar Kamaruddin pada majlis ceramah anjuran Majlis Tindakan Dun Ayer Molek, di sini malam tadi.

Beliau berkata hal ini telah diajukan kepada pihak yang bertanggungjawab di negeri ini tetapi mereka meminta beliau merayu kepada Ketua Menteri Melaka, Datuk Mohd Ali Rustam yang merupakan Pengerusi MAIM.

"Saya sudah tahu apa keputusan yang akan diambil oleh Ali Rustam jika saya membuat rayuan, jadi tidak perlulah saya berbuat demikian.

"Kalau benar Kerajaan BN Melaka mendahulukan rakyat mengapa mereka menzalimi pelajar-pelajar tersebut sedangkan mereka melaung-laungkan merekalah pejuang Melayu dan Islam," tambah Kamaruddin.

Minta kerajaan Pulau Pinang bantu

Menurut Kamaruddin, jika pihak pentadbiran Rumah Melaka (gambar) tersebut terus dengan tindakan menzalimi pelajar-pelajar terbabit, beliau tidak teragak-agak untuk membuat permohonan kepada kerajaan negeri Pulau Pinang untuk membenarkan mereka menginap di penginapan pelajar kendalian kerajaan Pulau Pinang.

"Kalau pejuang-pejuang Melayu ini terus menzalimi pelajar-pelajar tersebut saya tidak teragak-agak untuk berjumpa dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng untuk membantu supaya pelajar-pelajar ini dibenarkan untuk tinggal di Rumah Pulau Pinang di Kahirah.

"Kita akan minta bantuan dari orang yang dituduh sebagai anti Melayu, anti Islam dan kita tengok nanti siapa sebenarnya menzalimi orang Islam, orang Melayu," ujar Kamaruddin serius.

Kamaruddin juga kesal kerana MAIM yang mengutip zakat dari rakyat negeri melalui Pusat Zakat Melaka gagal memberikan hak kepada pelajar-pelajar terbabit sehingga mereka dizalimi sedemikian rupa.

Difahamkan pelajar-pelajar Melaka tersebut sudah beberapa bulan belajar di Kaherah tetapi sehingga kini permohonan mereka untuk menginap di Rumah Melaka tidak diluluskan sedangkan mereka adalah anak jati Melaka yang sememangnya layak untuk tinggal di pusat penginapan tersebut.

DUNIACACAMARBA

Posted: 06 Dec 2012 03:14 PM PST

DUNIACACAMARBA


Azmin Dedah Pemimpin UMNO Peroleh RM19.9 Juta Hasil Jual Tanah PKNS

Posted: 06 Dec 2012 01:52 AM PST


[KD] KUALA LUMPUR 6 Dis: Pengerusi KEADILAN Selangor, Mohamed Azmin Ali mendedahkan, Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohamad Satim Diman mendapat RM19.9 juta hasil daripada penjualan 80 ekar tanah kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Katanya, urusniaga itu berlaku semasa Selangor di bawah pemerintahan Umno BN.

Menurut Azmin, tanah tersebut pada mulanya dibeli oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Serdang itu dengan harga RM1 sekaki persegi melalui dua syarikat – Nikmat Inai dan Supreme Precious Sdn Bhd.

"Satim memiliki kepentingan sebanyak 30 peratus dalam Nikmat Inai dan beliau juga mempunyai saham dalam Supreme Precious Sdn Bhd," kata Timbalan Presiden KEADILAN itu ketika membacakan dokumen berkaitan di hadapan 4,000 penduduk pada Ceramah Merdeka Rakyat di Gombak malam semalam.

Azmin yang merupakan bekas Ahli Lembaga Pengarah PKNS meletak jawatan tersebut pada 23 Jun 2010 kerana mahu memberi laluan kepada tokoh lain dalam memberi sumbangan kepada anak syarikat kerajaan negeri itu.

Sambung Ahli Parlimen Gombak itu pada ceramah tersebut, beliau berkata, rakyat perlu pastikan Umno BN tumbang pada Pilihan Raya Umum kali ini bagi memastikan kezaliman dihapuskan.

"Kami tekad jika diberi mandat sebagai kerajaan, tidak akan ambil tanah walau seincipun kerana tanah adalah milik rakyat, bukan hak pemimpin.

"Bukti ini anda boleh lihat di Selangor di mana kita bukan sahaja tidak mengambil tanah, malah masalah tanah rakyat yang diabai Umno BN sekian lama kita selesaikan sebaik diberi mandat mentadbir negeri," kata Azmin lagi.
 
 
 

Bantu Anak Wartawan MalaysiaKini, Jimadie

Posted: 05 Dec 2012 11:40 PM PST


[MK] Selepas 13 kali menjalani rawatan radioterapi, anak sulung kesayangan Penolong Pengarang Meja Bahasa Melayu Malaysiakini, Mohd Jimadie Shah Othman - Adam Azfar setakat ini, hanya mampu menggerakkan dua kelopak mata dan kaki kanannya sahaja.

Anak sulung manja pasangan Mohd Jimadie Shah Othman, 32, dan Emme Nurelyana Sazali, 31, dimasukkan ke Hospital Serdang pada 3 November lalu sebelum dipindahkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) selepas disahkan mengidap ketumbuhan.

Ketumbuhan yang dikenali sebagai 'Pontine Glioma' sepanjang 2.5cm itu dikesan berada di tengah-tengah bahagian otak Adam Azfar.

Adam Azfar dibenarkan pulang ke rumah pada 30 November lalu, selepas tiga minggu dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Adam turut menyambut ulang tahunnya ke-6 kelahirannya pada 23 November lalu di hospital itu.

Berbanding dahulu, anak kecil itu yang ceria, aktif dan tidak kekok bermain-main dengan rakan-rakannya, kini terlantar di katil di rumahnya dalam keadaan lemah dan tidak bermaya.

"Keadaannya masih tidak bagus... Tetapi dia masih sedar. Hanya dia tak boleh bercakap dan tidak boleh makan melainkan susu bernutrien tinggi melalui tiub.

"Semua anggota tidak boleh bergerak, kecuali kaki kanan dan dua kelopak mata," kata Mohd Jimadie Shah kepada Malaysiakini.

Menurutnya, anaknya itu - yang ada kala menangis dan ada kala ketawa - hanya diberi susu bernutrien tinggi bernilai RM136 dan disediakan sebanyak 100 mililiter bagi setiap empat jam setiap hari.

 

Tabah mengasuh anaknya setiap hari, Mohd Jimadie mengakui takut melihat timbunan ubat bagi menahan kesakitan anaknya, bagaimanapun menerima hakikat keperitan yang ditanggungnya adalah kehendak dan ketentuan Allah terhadap diri dan keluarganya.

"Ubat-ubat itu dihancurkan dan dimasukkan ke dalam susu. Steroid pula diberikan untuk mengelak bengkak selepas rawatan radioterapi," katanya.

Kadang-kadang Adam Azfar akan mengalami muntah dengan kekerapan sekali dalam tempoh dua hari, katanya.

Mohd Jimadie berkata antibodi anak lelakinya itu kini lemah dan Adam tidak boleh berada di tempat awam bagi mengelakkan sebarang jangkitan untuk mengelak selsema dan batuk.

Katanya, Adam Azfar masih perlu berulang-alik setiap hari dari Puchong ke HKL untuk menjalani baki rawatan radioterapi sebanyak 17 kali dan hari ini anaknya menjalani rawatan ke-14.

Akhbar Sinar Harian sebelum ini menyediakan satu tabung untuk membolehkan orang ramai menghulurkan sumbangan.

Mengikut jurucakap akhbar berkenaan tabung sumbangan telah mencukupi dan pihaknya akan menyampaikan kepada Mohd Jimadie dalam masa terdekat.

Sumbangan juga boleh disalurkan melalui akaun Jimadie Shah bernombor 164717019142 (Maybank).

Orang ramai boleh mengikuti perkembangan terkini Adam Azfar di laman sosial Facebook 'We Love Adam Azfar'.
Susulan Kes Khalwat: Dr Hasan Bukan Lagi KP Kesihatan - SPA

Posted: 05 Dec 2012 04:43 PM PST

 
[Bernama] PUTRAJAYA: Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman yang diturunkan satu gred susulan kes khalwat bulan lalu, kini bukan lagi Ketua Pengarah Kesihatan, kata Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Tan Sri Mahmood Adam.

Menjawab status Dr Hasan yang menjadi tanda tanya, beliau berkata Mesyuarat Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) pada 26 November lalu memutuskan untuk menggantung kerja Dr Hasan sebagai ketua pengarah kesihatan berkuat kuasa 14 November lepas.

"Dr Hasan telah digantung kerja dan sejak itu beliau bukan lagi Ketua Pengarah Kesihatan. Namun, beliau masih seorang penjawat awam," katanya ketika dihubungi di sini, Rabu.

Isnin lepas, dalam satu kenyataan, Mahmood berkata mesyuarat SPA telah memutuskan Dr Hasan yang merupakan Pegawai Perubatan Gred Utama Turus II, Kementerian Kesihatan itu diturunkan pangkat ke satu gred yang lebih rendah daripada jawatan yang disandang sekarang dan ia dibuat mengikut Peraturan 33(1), Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

Sementara itu, Mahmood berkata Dr Hasan belum mengemukakan surat rayuan atau persaraan awal berikutan penurunan pangkat beliau.

"Kalau beliau (Dr Hasan) mahu merayu atau bersara awal, beliau kena membuat permohonan melalui Kementerian Kesihatan," katanya.

Pada 14 November lepas Dr Hasan, 56, dan pasangannya Wan Syarifah Nooraazmanita Wan Hassan, 36, juga petugas kementerian, masing-masing didenda RM3,000 dan RM2,900 oleh Mahkamah Tinggi Syariah setelah mengaku bersalah atas tuduhan berkhalwat di sebuah bilik Hotel Pullman Putrajaya, di sini, pada 2.18 pagi hari yang sama.
 
 
 
 

Biaqpila

Posted: 06 Dec 2012 03:13 PM PST

Biaqpila


KANTOI! Wanita Dakwa Kena Gangguan Seksual Pegawai Polis!

Posted: 06 Dec 2012 06:44 AM PST


Belum pun selesai dengan kes tahanan lari semasa dalam perjalanan ke mahkamah, satu lagi insiden membabitkan salah laku anggota polis didedah!

Seorang wanita hari ini mendakwa bahawa seorang pegawai polis berpangkat tinggi menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) berbaur lucah kepada beliau sejak September lalu.

Dalam sidang media yang diatur oleh DAP Negeri Sembilan sebentar tadi, Tan Yik Ching, 32, yang berasal dari Sungai Siput tetapi menetap dan bekerja di Seremban menceritakan kronologi dakwaan tersebut.

"Pada 2 September, lebih kurang pukul 7.00 malam; berlaku satu kejadian pecah rumah dan cubaan untuk merogol saya oleh seorang lelaki yang dikenali.
"Saya berjaya lepaskan diri dan pada malam yang sama saya membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Siput (U), Perak.

"Pegawai penyiasat kes tersebut ialah Sarjan Latifah. Selepas dua atau tiga hari, Sarjan Latifah bawa saya berjumpa Timbalan Ketua Polis Daerah (OCPD), Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Polis Sungai Siput, DSP Ernest John.
Selepas seminggu kejadian itu saya terima panggilan telefon dari DSP Ernest mengajak saya keluar makan tengahari. Saya terima pelawaan itu dan beberapa kali saya keluar makan tengahari dan malam bersama beliau dan sambil itu kami bincang tentang kes kami.

"Beberapa hari selepas itu saya mula terima sms-sms mengenai hajat beliau ingin berkenalan dengan saya. Tidak lama selepas itu saya mula menerima sms-sms berbaur lucah daripada beliau.

"Justeru itu saya membuat satu laporan polis terhadap Ernest di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Polis Ipoh pada 26 November berhubung sms-sms lucah yang dihantar oleh Ernest.
"Kes ini disiasat oleh Deputi Supritendant Tham Lai Kuan dari IPD Polis Ipoh. Beliau ada merakamkan kenyataan saya dan mahu telefon bimbit saya sebagai bahan bukti.
"Walaubagaimanapun saya tidak mahu menyerahkan telefon bimbit ini kerana tidak yakin dengan ketelusan pihak IPD Polis Ipoh. Saya bimbang seandainya bahan bukti berbentuk sms-sms lucah itu akan dipadam (delete) oleh pihak polis sendiri", kata Tan.

Bukan cakap kosong


Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fook berkata apa yang didakwa oleh Tan bukan cakap kosong atau sengaja direka-reka.
"Berdasarkan laporan polis Tan, sememangnya Tan menamakan pegawai polis dan nombor telefon bimbit pegawai polis itu di dalam laporan polis beliau. Maka dakwaan beliau ada kredibiliti.

"Saya gesa kes ini diambil alih segera oleh polis Bukit Aman. Saya akan menulis surat kepada IGP, Ismail Omar dan Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein.
Saya akan meminta polis Bukit Aman membentuk satu pasukan khas untuk menyiasat kes ini kerana ia bukan membabitkan seorang pegawai berpangkat rendah tetapi seorang pegawai polis tinggi yang merupakan Timbalan OCPD IPD Polis Sungai Siput.
"Kes ini amat memalukan kerana melibatkan gangguan seksual dan ibarat 'harapkan pagar, pagar makan padi'.
"Tan tidak akan menyerahkan telefon bimbit itu selagi beliau tidak mendapat jaminan daripada Bukit Aman bahawa kes ini akan disiasat secara profesional. Tan juga tidak yakin dengan polis Perak dalam siasatan kes gangguan seksual ini", kata Loke.
Dalam sidang media itu Tan turut menunjukkan beberapa sms berbaur lucah kepada jurugambar media untuk dirakamkan.
Salah sebuah sms berbunyi seperti berikut:
"Sya ada ckap sama Balai punya org sya ada k****** lu dia org ckap lu bnyk kotor punya prempuan"

jalanpulang197

[BERGAMBAR] Kes Polis Rogol Amah: Lagi Demo Anti-Malaysia Di Jakarta

Posted: 05 Dec 2012 11:32 PM PSTLagi demo anti Malaysia di JakartaJAKARTA: Laskar Merah Putih membuat demonstrasi sekali lagi di depan pejabat kedutaan besar Malaysia. di Jalan HR Rasuna Said, Jakarta Selatan hari ini.


Bagaimanapun, ratusan polis yang berjaga berjaya mengawal keadaan.


Mereka mahu bertemu dengan pihak kedutaan besar Malaysia.


"Niat kami berbicara baik, jangan sampai kami terus teriak menghina ka," kata anggota Laskar Merah Putih menggunakan pembesar suara .


Tapi keinginan mereka ditolak.


"Mereka nggak (tidak) mahu bertemu pendemo," ujar ketua polis sektor Setiabudi, AKBP Lalu Muhammad Iwan Mahardan.


Namun pendemo tetap menginginkan perwakilannya masuk ke pejabat kedutaan besar. Pendemo mengancam akan mengerahkan puluhan ribu anggota Laskar Merah Putih untuk mengepung kedutaan.


"Dalam dua bulan ke depan kalau kedutaan besar Malaysia tidak mahu menerima kita, 50 ribu orang akan kita turunkan, apapun risikonya. Panglima-panglima di wilayah rapatkan barisan, kita akan datang ke sini,"
teriak pendemo.


Mereka menuntut proses undang-undang terhadap tiga polis Diraja Malaysia atas kes pemerkosaan TKW.


"Kami menuntut mahkamah Malaysia juga memulangkan kembali wang jaminan 3 polis dan hukum setimpal-timpalnya," ujar pendemo.greenboc

Pasai pa Najib, Rosmah tak nafi dakwaan Deepak?

Posted: 05 Dec 2012 05:00 PM PST


Naib presiden PKR N Surendran mempersoalkan mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansoh masih belum menafikan dakwaan yang dibuat ke atas mereka oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan.
Katanya, Najib dah Rosmah perlu menjawab dakwaan yang ditimbulkan Deepak itu.

"Mereka tidak seharusnya mengada-adakan pembohongan mengenai penglibatan kami dalam soal ini," katanya kepada Malaysiakini.

Surendran berkata demikian ketika ditanya mengenai dakwaan bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari dalam laporan New Straits Times hari ini bahawa ketua pembangkang itu memainkan peranan dalam dakwaan Deepak.

Menurut laporan New Straits Times, Anuar mendakwa bahawa "Anwa berjanji untuk menyelesaikan masalah kewangan Deepak sebagai balasa untuk fitnahnya ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak".

Surendran dan MP Subang R Sivarasa merupakan peguam Deepak dalam saman yang difailkan syarikat usahawan tersebut Astana Canggih Sdn Bhd ke atas Awan Megah Sdn Bhd.

Dalam pendengaran minggu lalu, Deepak memberi keterangan bahawa Najib memberi persetujuan ke atas pemindahan milik tanah seluas 223.3 ekar (89.332ha) di Bukit Raja, Selangor daripada Awan Megah kepada sebuah syarikat penama milik Deepak.

MK

Kerabu Bersuara ®

Posted: 06 Dec 2012 03:04 PM PST

Kerabu Bersuara ®


BN ‘sapu’ tanah: Selangor sedang kumpul bukti – MB

Posted: 05 Dec 2012 11:14 PM PST

KUALA LUMPUR 6 Dis: Kerajaan Selangor sedang giat kumpul maklumat berhubung dakwaan ‘projek sapu tanah’ oleh kerajaan BN sebelum ini.

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri juga akan berbincang dengan pegawai-pegawai daerah bagi mendapatkan pandangan berhubung isu itu.

“Kita masih dalam proses semak dan tambah maklumat kerana kita juga perlu turun padang untuk ambil gambar tanah dan jenis pembangunan yang dilakukan di atas tanah tersebut.

“Kemudian kita juga akan berbincang dengan Pegawai-pegawai Daerah untuk mendengar pandangan mereka berkenaan hal ini,” jelasnya, dipetik Media Selangorku.

Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor sebelum ini mendedahkan berlakunya ‘projek sapu tanah’ oleh kerajaan BN di Selangor yang melibatkan 23 keping tanah yang mempunyai keluasan 33.5 ekar di negeri berkenaan.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan, Ng Suee Lim, tanah-tanah dengan keluasan satu hingga tujuh ekar itu dianggarkan bernilai lebih daripada RM20 juta, dan merupakan tanah yang bernilai tinggi kerana merupakan tanah untuk tujuan perniagaan komersial, rumah kedai, dan bangunan perniagaan.

Katanya, tanah-tanah tersebut diperolehi dengan harga bayaran premium sekaki nominal hanya RM1.

Jelas beliau, perkara itu berlaku antara 2000 hingga 2008, yang ketika itu Selangor diketuai oleh Dr Khir Toyo selaku Menteri Besar, sebelum negeri berkenaan tewas pada Pilihan Raya 2008 kepada Pakatan Rakyat.

Menziarahi kembali –(Revisiting)– Muktamar PAS dan PAU.

Posted: 05 Dec 2012 11:04 PM PST


December 6, 2012

Kedua-dua Muktamar Tahunan PAS (MTP) dan Perhimpunan Agung Umno (PAU) baru sahaja selesai dianjurkan. PAU yang baru beberapa hari melabuhkan tirainya tentunya mempunyai ‘advantage tertentu’ berbanding MTP yang diadakan dua minggu lebih awal.

Pelbagai analisis telah mula terbit dalam segenap media cetak, elektronik serta media sosial, dari sisi-sisi pandang yang serba rencam dan menarik.

Tentunya setiap pandangan dan analisis mewakili sesuatu anutan dan kepercayaan politik meskipun yang melontarkan ide-ide tersebut adalah orang akademik atau pihak ‘think-tank’ yang lazim mendakwa mereka bebas dan tidak partisan atau berpihak.

Penulisan ini tidak mendakwa analisis ini bebas kepentingan politik. Tentunya tidak. Namun penulis berharap bacaan sehingga kehujung nanti jelas mempamirkan cita-citanya memupuk pencerahan minda tanpa ‘fear atau favour’ dengan izin, atau rasa takut dan gentar kepada cemuhan dan kritik dari mana pun datangnya.

Justeru kerana had dan ruang yang terbatas pilihan tajuk adalah diakui ‘selektif’. Tidak semua yang  akan dapat disebut dan tentunya ada yang berasa tidak puas.

Dari hal Muktamar (MTP) da Perhimpunan (PAU)

Kedua-dua MTP dan PAU didahului oleh Pemuda dan Wanitanya. Bezanya, sementara PAS mempunyai Dewan Ulama’ yang turut bermuktamar, Umno memilikki Puteri yang juga bersidang sebagai dewan. PAS belum lagi mengangkat ‘Amirah’nya untuk bersidang sebagai dewan lagi seperti ‘Puteri’.

Meskipun banyak perkara menarik yang harus dirakamkan, ada baiknya ia tidak mendahului analisis Ucapan Dasar kedua-dua Presiden PAS dan Umno.

Dari hal Ucapan Dasar kedua-dua Presiden

Tidak wajar bagi penulis menyatakan bahawa di segi Ucapan Dasar; Presiden PAS boleh diberi markah yang lebih baik dari Presiden Umno. Anda boleh sahaja memilikki penilaian yang berbeza, namun hati kecil anda tetap akan mengakui bahawa Presiden PAS, yang diakui umum kehebatan berpidatonya, tidak perlu meninggikan suaranya dan berteriak lebih dari yang diperlukan.

Emosinya lebih terkawal meskipun membuat ucapan muktamar terakhir sebelum ‘perang besar’ bertempur lawan. Sukar bagi penulis untuk memberikan komentar yang sama kepada Presiden Umno yang tampaknya sangat tertekan dan desperate sekali untuk ‘tenteranya’ faham benar-benar ucapannya. Semacam itu penentu segala kalah menang, hidup-mati partinya. Namu peleknya, ‘ancaman’ akhirnya tidak bersabit seteru atau lawan tapi dari hal ‘tentera’nya sendiri yang beliau kata ‘lebih saya takuti’.

Maka, sementara Presiden PAS menerangkan ‘road-map’nya ke Putrajaya dan bagaimana untuk berjaya ke situ, Presiden Umno membelasah lawannya cukup-cukup pada awalnya tetapi berakhir dengan memberi ‘kata-dua’ serta mengancam yang bakal belot kerana ‘tidak dipilih bertanding’. Beliau tegaskan bukan sahaja mahu menang tapi menang dengan 2/3 majoriti di parlimen. Mengapa dan juga bagaimana untuk menggapai cita-citanya, tidak sangat dihuraikan. Dua ucapan yang sangat berbeza dari sudut gaya, isi dan penekanan.

Ucapan Dasar Presiden PAS disambut baik oleh pelbagai pihak. Mantap, menyeluruh dan jelas, kata mereka. Penulis kesempatan menerima ucapan tahniah buat Tuan Guru Presiden dari kawan-kawan merentasi kaum dan agama, pihak awam, swasta, usahawan dan golongan korporat bahkan sms dan tweets dari dekat dan jauh.

Ucapan Presiden Umno juga menarik dianalisis  dengan lebih mendalam. Anda berhak memberi penilaian secara jujur dan terbuka. Menyebutkan bahawa “Umno lebih tertib dari PAS, lebih demokratik dari PKR dan lebih inklusif dari DAP” merupakan dakwaan yang begitu berani oleh Presiden Umno. Ramai yang mungkin kurang senang dengan cubaannya itu.

Amat mengejutkan apabila beliau mendakwa dirinya penyelamat negara dari kemelut ekonomi global, berjaya mengeluar negara dari ‘perangkap pendapatan sederhana’ dan kini kea rah pacuan ekonomi berprestasi tinggi. Lebih mengejutkan apabila beliau mendakwa lebih baik dari seteru  ketatnya sebagai seorang Menteri Kewangan yakni Ketua Pembangkang itu. Umum juga mahu tahu kalau-kalau statistik di segi i. defisit fiskal negara, ii. hutang kerajaan Pusat dan iii. kadar pertumbuhan, boleh beliau utarakan bersama. Malang, statistik membuktikan sebaliknya!

Presiden Umno itu tidak melepaskan peluang menghubungkan perjuangan parti itu dengan Islam bahkan mendakwa ‘Umno lebih Islamik dari PAS’. Cubaannya amat ganjil dan tidak enak didegar kerana umum sukar mendamaikan tuntutan Islam dengan perbuatan dan tabiat penguasa dan elit tertingginya parti itu. Tentunya sukar.

Sukar juga memahami kalau Islamlah yang dijadikan dasar dan ikutan Umno yang dipimpinnya, maka apakah Islam juga yang patut dipersalahkan umum dengan saratnya rasuah dan salah guna kuasa oleh partinya – ‘penagihan-addiction’ kronik yang telah menjadi sinonim dengan gelagat dan tabiat elit pemimpin parti Melayu itu di seluruh peringkat sampai ke pemimpin bahagaian dan cawangan parti.

Dalam suasana serba ‘desperate’ itu, mahu saja Presiden Umno ini memadam hakikat bahawa dasar partinya ‘Ketuanan Melayu’ (Malay Supremacy) dan slogannya ‘Hidup Melayu’ dan ideologinya Nasionalisme Melayu. Tidak dinafikan Umno cuba berubah, mentelahan berhadapan dengan satu pilihanraya yang mengancam kesinambungan kuasa dan kerajaannya. Tetapi itukan satu cita-cita, lebih tepat lagi omongan dalam situasi terdesak seperti hari ini, yang belum lagi berupa realiti.

Permohonan maafnya dalam bahasa kiasannya tentang ‘bumi mana tidak ditimpa hujan, gading mana yang tidak retak..’ diharapkan beliau akan menimbulkan ihsan-belas rakyat kepadanya dan pemimpin partinya untuk mereka di’ampuni’ oleh rakyat. Apakah ‘dosa-dosa’ dan ‘jenayah’ mereka tidak pula disebut oleh Presiden Umno itu. Keputusan PRU nanti akan menentukan apakah semudah itu untuk rakyat memaafkan penguasa politik yang kini hanya bergantung harap kepada sokongan orang Melayu.

Paling tidak sopan apabila Presidennya tidak melepaskan peluang mengancam rakyat, khasnya orang Melayu supaya tidak menjalankan ‘uji-kaji’ atau ‘mencuba-cuba’ dengan pertukaran kerajaan. 5 tahun masa yang lama tegas beliau. Ancaman sama dibuat oleh Timbalan dan Ketua Wanitanya terlebih dahulu.

Ketua Wanita langsung menyebutkan tentang 13 Mei sebagai ‘hantu’ atau ‘bogey’ menakutkan rakyat supaya ‘tidak berubah’ dan kekal dengan Umno-BN. Apakah slogan ‘Katakan Tidak kepada Pakatan’ bakal menerima nasib yang sama kepada katakan ‘Tidak’ kepada kempen anti-rokok? Kalau rokok yang buruk itu pun gagal, apatah lagi Pakatan yang rakyat ‘kecapi nikmat’nya di negeri-negeri Pakatan Rakyat. Aduhai Presiden Umno….

Dari hal perbahasan Perhimpunan dan Muktamar

Penulis juga akan berterus terang tentang hal muktamar dan perhimpunan. Tidak ada baiknya kalau penulis sekadar ‘bermanis mulut’ atau cuba untuk ‘spin’ satu yang tidak benar. Demi perjuangan dan pencerahan minda rakyat, penulis akan menyatakan ‘qaulan sadida’ – ‘perkataan yang benar’ tentuya dari sisi pandangnya yang sifatnya ‘nisby atau relatif’ dan ‘tidak absolute’. Jangan melenting..relaks dan terima sebagai ‘input luar’ yang tidak menuntut bayaran ‘intellectual property’ ini.

Perbandingan  perbahasan MTP dan PAU menyerlahkan perbezaan ketara. Sementara perwakilan PAS dalam MTP bebas menyuarakan apa jua yang dirasakan dekat dihati pengucap dari negeri-negeri dan dewan-dewan, termasuk dari Dewan Perhimpunan PAS Pusat (DHPP) yang mewakili mereka, ternyata pada kali ini, Umno telah ‘stage-managed’ atau ‘menyusun-atur’ ucapan perwakilan2nya dalam PAU itu.

Jelas PAU mempunyai ‘advantage’ di segi, ini kerana dapat mengambil iktibar dari pengalaman MTP yang berlangsung lebih awal. Umno kelihatan ‘mengawal’ isi serta fokas pengucapnya. Tidak seperti lazim, contohnya seperti PAU lalu, perwakilan bebas mengangkat isu NFC dan rasuah pelbagai pihak. Tidak pelik kalau tidak ada sesiapa pun yang berani menyinggung isu-isu kepincangan tadbir-urus kerajaan BN dan hal-hal dalaman parti tersebut.

Keseluruhan perbahasan baik di peringkat Dewan Pemuda, Wanita atau Puteri adalah menjuruskan serangan kepada seteru dan musuh sekaligus mengalih pandangan umum terhadap ‘kepincangan’ lawan politiknya. Umno sangat licik menggunakan kaedah itu sehingga dilihat mereka semacam ‘berpadu dan bersatu hati’.

Nyawa Umno di hujug tanduk

Amat luar biasa emosi dan tenaga mereka seolah-olah keesokan itu akan terus berperang. Teriakan Hidup Umno!,Hidup Malaysia!, kini ditambah dengan slogan Hidup Rakyat dan Allahu Akbar! Terasa akan janggalnya tetapi itulah perubahan Umno pada saat-saat nyawa dan kuasa sudah di hujung khalkum.

Umno kelihatan sangat berkehendak untuk menang justeru tidak mempedulikan isu-isu yang minta diselesaikan oleh rakyat. Tampak PWTC itu agak ‘terpisah’ (aloof-divorced) dari denyut-nadi rakyat teramai. Tidak hairan kalau Presiden menggunakan kalimat ‘sudah sampai masanya kita kembali kepada rakyat’ dalam awal ucapan beliau. Penulis ini spontan mengicaukan tweetya ‘Oops..selama ini di mana ya?’.

Sukar untuk menghubung ucapan perbahasan dengan realiti kecuali kalau yang dikatakan adalah apa yang hendak dibuat pemimpin itu dan bukan kerja yang telah dibuat. Kalau mahu diukur ‘kerja buat’ Umno, sangat sukar untuk dipadankan dengan ucapan perwakilan.

Kewujudan jurang kaya-miskin yang terus melebar khasnya dalam etnik Melayu, pembolotan kekayaan secara rakus oleh segelintir manusia kaya-superkaya (rich-super rich) di kalangan elit bisnes-politik, kelompok besar yang layak terima BRIM serta masih ramai pendapatan di bawah RM1,500 sebulan, mendahulukan kepentingan bisnes dari keselamatan-kesihatan rakyat seperti projek Lynas, penularan rasuah-salah guna kuasa dan pelbagai kebejatan tadbir-urus kewangan negara khasnya hutang kritikal kerajaan Pusat, hutang isi-rumah dan korporat-GLCs, merompak hak rakyat seperti royalti Kelantan, adalah lambang kepincangan tadbir-urus kewangan dan pembangunan Umno-BN (UBN) untuk kesekian lamanya.

Justeru, perbahasan dalam PAU, kerana telah ‘disusun-atur’ tidak langsung diizikan menyebut kelemahan pentadbiran UBN. Ia gagal menyuntik keyakinan bahawa Umno ada perancangan serta agenda bertindak untuk menangani gejala dan kepincangan ini. Ini yang ditunggu-tunggu orang Melayu-Islam bukan retorika dan lagu lama bahawa Melayu akan terancam apabila Pakatan mengambil alih kuasa.

Perbahasan MTP lain pula halnya. Benar bagai dek kata. Demokrasi hidup subur dalam PAS dan muktamarnya membuktik hakikat tersebut. Syabas! Namun MTP jelas membuktikan bahawa tidak semua perwakilan ‘berjaya’ mengangkat agenda perubahan yang dihajati Presiden parti itu. Ucapan yang menyeluruh dan terperinci di segi ‘pengarahan’ dan ‘strategi umum’ bagi menghadapi PRU ke-13 tidak disambut dengan perbahasan yang menjurus kea rah memfokas ‘pertarungan’ PRU ke-13. Sebaliknya sebahagian besar perbahasan MTP bersifat ‘dalaman’ yang tidak ‘konstruktif-produktif’ untuk PRU ke-13, kerana sentiasa mencari kelompok ‘yang bersalah’ (witch-hunting). Penjelasan fenomena ini akan dihuraikan nanti.

Penulis perhatikan bahawa perwakilan ‘kurang berjaya’ mencerap dan menggarap mesej utama Presiden bahawa PAS berada di kedudukan paling baik dalam jatuh-bangun perjuanganya di persada politik nasional. Tawaran “Negara Berkebajikan – Teras Perpaduan” tidak digarap dan terus dimaknakan oleh perbahasan perwakilan dalam pengalaman pemeritahan atau ‘tajribah siasah’ ketika mengecapi sedikit kuasa dalam parlimen ke-12 dalam mentadbir 4 buah negeri Pakatan, khasnya dengan Kelantan yang sudah melepasi dua dekad.

Ternyata, sesungguhnya bahawa perwakilan ‘terperangkap’ dengan serangan musuh-musuh politik luaran dan ‘dalaman’ yang kerap merobek kepercayaan ahli bahkan mungkin juga segelintir kepimpinan bahawa kononya PAS telah menyeleweng dengan Negara Berkebajikan dan meninggalkan Negara Islam. Serangan bahawa PAS telah luntur, tergelincir dan ‘tidak dominan’ sebenar mengesani psikologi perwakilan dan parti. Bahkan di perhatikan bahawa Majlis Syura Ulama sendiri terpaksa menjawab serangan kuncu-kuncu jahat Umno dengan pernyataan “PAS masih di atas landasan asal perjuangannya”. Pemerhatian penulis juga disokongan sesetengah pengamat politik; ‘Mengapa sampai begini tertekannya PAS?’.

Pasca Muktamar, PAS wajar meninggalkan polemik ini kerana penulis dapati sehingga keluaran mutakhir Harakah, masih melayan serangan UBN ini. Ini sangat merugikan masa dan sumber parti  kerana bentuk penerangan yang PAS wajar dayakan seterusnya adalah mengertikan dan memaknakan Negara Berkebajikan- Baldatun Taiyyibah- dalam bentuk polisi dan progam kerajaan yang kita sedang pimpin dan bakal terus ditadbir.

PAS-Pakatan Alternatif Viable dan Lebih Baik

PAS tidak perlu mengulang-ulang bahawa ‘PAS komited kepada Tahaaluf  Siyasi’ kerana tiada siapa yang sangsi kecuali kalau-kalau ada di kalangan ahli dan kepimpinan yang masih curiga dan tidak puas diterangkan oleh kepimpinan tertinggi parti sendiri.

Di ambang PRU ke-13 MTP sepatutnya terus meyakinkan bahawa PAS dan Pakatan adalah alternatif lebih baik dan mampu membawa Negara keluar dari pelbagai kebejatan moral, ekonomi dan kewangan akibat dari tadbir-urus yang bobrok oleh segelintir kepimpinan UBN yang rakus dan tamak.

Namun perwakilan tetap PAS berjaya menonjolkan kepimpinan Umno sebagai tidak mempedulikan perhitungan pahala-dosa, syurga-neraka dan baik-buruk keatas rakyat seluruhnya. Cukup untuk menyerlahkan lambang kebobrokan Umno dengan NFC dan kebobrokan perpaduan BN merompak Negara dengan PKFZ.

Bagi membuktikan PAS tetap dominan dan ‘bukan melukut tepi gantang’ terdapat perwakilan yang secara tidak menghitung kesan baik-buruk politik pilihanraya, dengan tidak dibawa melalui usul, spontan mengesyorkan sesuatu yang ditanggapi umum sebagai ‘menembak di kaki sendiri’. Peringatan sopan dan penuh berhemah Presiden PAS wajar diulangi acapkali.

Penulis memerhatikan kesemua ini sebagai usaha menjawab-balas serangan musuh dan seteru politik PAS yang menceburui kedudukan PAS yang memposisi perjuangan Islam yang ditengah-tengah persada politik nasional. Sesungguhya, ‘Slogan PAS for All’ dan kini ‘Islam for All’ adalah sangat digeruni seteru politik PAS yakni Umno dan kuncu-kuncunya. PAS terus menempah pelebaran sokongan hasil penerangan yang menampilkan ISLAM sebagai “Rahmah ke atas Semua” (Islam – A Mercy unto All Mankind and the Universe).

Sokongan Melayu-Islam ‘pertengahan’, sebagai tambahan penting kepada segmen Melayu-Islam tegar di ‘Malay belt’, sokongan kaum Cina-India, khasnya terbukti dengan keterlibatan DHPP, adalah antara perkembangan ‘Political Islam” paling menarik dalam pengalaman Gerakan Islam Kontemporari dalam dekad mutakhir ini. Barat dan medianya juga sangat waspada akan perkembangan ini.

Kekuatan PAS ini harus segera difahami dan dihayati oleh kesemua pimpinan dan ahli serta pendokong PAS, lantas terus mengukuhkan posisi dan pelebaran sokongan parti Islam itu. Melakukan kesilapan berulangkali bakal mencetuskan kesangsian bahkan ketakutan di kalangan pelbagai segmen pengundi yang baru berjinak dengan PAS termasuk DHPP itu sendiri.

MTP dan PAU telah berlalu dan membawa pengalaman dan naratifnya tersendiri. Hanya kelompok yang terus memperbaikki dirinya akan bersedia dan mampu memerintah. Adapun kelompok yang hidup dalam alam khayalannya akan mendapati dirinya diperintah. PAS dan Pakatan kini bersedia memunggah segala sumber dan kekuatan hingga ke garis penamat.

Benar, kemenangan bukan segala-galanya, tetapi segala cita-cita menegakkan Keadilan-Kebenaran serta merakyatkan kemakmuran negara berteraskan ‘UbudiyyatilLah’ akan hanya mampu diusahakan setelah kemenangan dan sedikit kuasa dianugerahkan Allah disyukuri dan dizahirkan….Ingat doa Nabi Yusuf di dalam Al-Quran….Rabbi, qad aataitani minal mulki…..Tuhanku, sesugguhnya kalau telah augerahkanku sedikit dari Kuasa KerajaanMu….

PAS dan rakan-rakan Pakatannya bersedia untuk menunaikan Amanah besar ini dengan izin Allah jua!

Takbir! Allahu Akbar!

Dr Dzulkefly Ahmad, AJK Pas Pusat

Insiden berdarah Gombak: Najib suburkan budaya samseng – Azmin

Posted: 05 Dec 2012 10:51 PM PST

(Oleh Masdar Wahid)

KUALA LUMPUR 6 Dis: Serangan Pemuda Umno pada Ceramah Merdeka Rakyat Gombak bukti budaya samseng di negara ini disuburkan oleh presiden parti itu, Datuk Seri Najib Razak, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali.

“Tindakan samseng Umno menikam rakyat dan membaling batu, pasu bunga dan pelbagai objek keras membuktikan Najib menyuburkan budaya samseng sedangkan mereka datang hanya untuk mendengar ceramah,” kata Ahli Parlimen Gombak itu.

Dalam serangan samseng Umno di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2, Gombak malam semalam, sekurang-kurangnya dua penyokong Pakatan Rakyat cedera.

Mangsa pertama, seorang lelaki cedera di bahu kiri dipercayai ditikam dengan objek tajam manakala seorang lagi Haider
Samsudin cedera di kepala akibat dibaling objek keras dipercayai pasu.

“Mereka ini bersifat kebinatangan apabila melontar kayu, batu-bata dan pasu bunga kepada penduduk yang tidak berdosa dan ia pertama kali berlaku di kampung ini.

“Mereka menjerit, memaki, bertindak ganas dan biadab termasuk membawa objek tajam dan menikam petugas. Kalau mereka hendak naikkan bendera, kita tak ada masalah, tetapi jangan biadab dan ganggu rakyat,” kata Azmin pada sidang media sejurus selepas program itu.

Provokasi dimulakan Pemuda Umno yang berlagak mat rempit dengan berkonvoi pada 8.30 malam menuju ke lokasi ceramah Pakatan.

Mereka yang membuat provokasi ke hulu ke hilir tanpa helmet sambil mengibar bendera BN menyebabkan jalan menuju ke tapak ceramah sesak.

Pemandu kenderaan terpaksa membunyikan hon bagi meminta laluan, namun suasana bertambah kecoh.

Sebaik Azmin mengambil tempat ceramah, samseng Umno menjerit-jerit menganggu program, namun rakyat tidak menghiraukannya.

Pujian juga harus diberikan kepada petugas keselamatan Pakatan yang sabar melayan karenah samseng itu.

Anwar tiba kira-kira 11 malam dan rakyat berpusu-pusu memenuhi setiap ruang tapak ceramah untuk mendengar ucapan bakal Perdana Menteri itu.

Umno yang tertekan dengan situasi tersebut bertindak biadab memasang pembesar suara dan menghalakannya ke tapak ceramah.

Anwar memulakan ceramah dengan ayat suci al-Quran dan berbicara mengenai Hijrah Rasulullah SAW, namun disambut makian dan kata-kata lucah oleh samseng Umno.

Jeritan samseng Umno yang tidak sampai 100 orang itu akhirnya tenggelam oleh laungan reformasi hampir 4,000 penyokong Pakatan.

Sementara itu, beberapa peniaga Melayu Muslim terpaksa menutup kedai kerana khemah mereka bocor dan beberapa peralatan rosak akibat serangan samseng Umno ketika cuba merempuh dan memasuki tapak ceramah.

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 06 Dec 2012 01:42 PM PST

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


PAU 12, APA KATA ANWAR

Posted: 06 Dec 2012 08:03 AM PST

RAIS: TRANSFORMASI NAJIB UNTUK KAWAN

Posted: 05 Dec 2012 04:54 PM PST

AKU INGIN BEBAS

Posted: 06 Dec 2012 01:23 PM PST

AKU INGIN BEBAS


CATATAN DARI ORANG GOMBAK: RENTETAN KEKECOHAN DI GOMBAK

Posted: 06 Dec 2012 04:58 AM PST

Sepanjang ingatan aku yang bermastautin kat area sini, sudah beberapa kali Pakatan buat ceramah kat masjid Zakaria tu, takde hal pun..

Cawangan Umno yang depan masjid Zakaria pun adalah sekali dua buat ceramah kelompok panggil tokoh-tokoh sendu ex-Pakatan, tapi biasalah kerusi lagi ramai dari pendengar.

Semuanya berlaku tanpa sebarang kekecohan..yang terdekat, kat Sungai Chinchin pun Pakatan biasa buat ceramah, takde kecoh pun..

Punca kecohnya satu je, sebab first time Anwar turun situ..tu yang habis menggeletar jadi paranoid..sebab kalau nak kira Anwar turun Gombak, kat area Gombak ni banyak kali dah Anwar turun, kat AU, kat Pinggiran, tapi tak kecoh pun..

Kenapa bila Anwar turun kat kawasan kampung (benteng pertahanan terakhir Umno), Umno jadi takut? Sebab kawasan kampung ni jelah harapan terakhir Umno untuk spin orang2 kampung..

Tapi PAS/PKR pun pandai, ceramah kat kampung dah pakai power point dah, terkedu orang kampung..

Kalau Pakatan berceramah mestilah isinya menentang Umno, takkan nak bagi puji-pujian kat Umno pulak, kenapa paranoid?

Dan yang hadir semalam pun bukan orang kampung je, orang-orang UIA, UniKl pun ramai, diorang boleh tengok macam mana hodohnya perangai Umno..

Ada ke "kami tak provok cuma kami buat bantahan aman", tapi ko tau ceramah tengah berjalan, yang ko berdiri tepi jalan sambil menjerit apa pasal? Itu provoklah namanya.

Sepanjang pemerhatian aku, Umno Gombak khususnya DUN Gombak Setia sudah tidak ada apa-apa yang nak ditawarkan kepada rakyat, mereka tiada kekuatan..nak harap BR1M sekali hari tu jelah, lepas tu orang lupa (ni tahun depan ni start baliklah).

Kalau nak kira Umno DUN Hulu Kelang dah lama bungkus sebab orang sana cerdik-cerdik belaka, Umno DUN Batu Caves pulak macam tak berfungsi sebab kat situ MIC yang bertanding.

Kot nak mengharap kat Gombak Setia ni ialah saki-baki Melayu perkampungan dari Batu 6 sampai ke batu entah berapa belas sampai ke perkampungan Orang Asli tu..itu pun tak ramai, sebab orang-orang cerdik pun ramai kat sini..

Umno Gombak Setia cuma bernafas sekejap bila Hasan Ali kata "saya ada phd kena pecat dari PAS", yang tu siap semua banner Hasan Ali digantung kat pejabat Umno..tapi sekejap jela.

Ni dah masuk setahun kena pecat muka Hasan Ali pun dah tak nampak kat Gombak Setia..dan orang Gombak Setia pun tak rasa kehilangan dia sebab selama ni pun dia sibuk kat Shah Alam, maklumlah, bak kata dia "sultan nak jumpa, mufti nak jumpa"

Bab banjir, sepanjang ingatan aku jugak, kawasan area masjid Zakaria tu mana pernah banjir, walau selebat mana pun hujan..yg pernah banjir pun kawasan Batu 10 dekat apartmen UIA, tapi tak kena penempatan penduduk.

Itu berpunca dari mereka yg mendirikan gerai betul-betul kat tebing sungai (kalau ikutkan, tebing sungai ialah tanah rizab yg tak boleh diusik), tapi kalau sodok kesianlah pulak.

Mungkin aku silap, tapi sebagai pemastautin kat area-area situ, nak jugaklah tau, banjirnya celah mana?

Satu lagi anak Omardin ni, toksah nak menipu la..dia ada kat tempat kejadian tapi dia tak nak bertanggungjawab atas apa yang juak-juak dia buat..bosanlah Pemuda Umno macam ni, macam mana aku nak sokong?

Buat ceramah tak laku, orang ceramah ko nak ganggu..

Catatan oleh Mohamed Hadi Al-Majwi, 06 Dis 2012

Muslimeen United

Posted: 06 Dec 2012 01:14 PM PST

Muslimeen United


Tak terima perbezaan idea punca samseng politik

Posted: 06 Dec 2012 07:45 AM PST
 
SHAH ALAM: Pencetus kepada wujudnya politik samseng berkemungkinan hasil daripada kongkongan yang dilakukan dalam demokrasi politik negara ini, kata peguam Hanipa Maidin.

Bercakap dalam Wacana Sinar Harian hari ini beliau yang juga AJK PAS Pusat berkata, politik samseng itu juga wujud apabila pemain politik itu tidak mahu menerima kepelbagaian pandangan politik sebagai satu pertembungan sihat.

Malah katanya, ia menjadi lebih parah jika satu pihak itu melihat idea pihak lain sebagai ancaman kepada mereka.

"Mereka selalunya merasakan idea mereka tak diterima, mereka tidak senang dan iri hati dengan idea orang lain, maka timbul politik samseng," katanya.

Wacana Sinar Harian ke-16 hari ini membincangkan tajuk "Politik Samseng, Di Mana Maruah Kita?"

Wacana tersebut dibarisi panel Presiden Institut Integriti Malaysia Datuk Dr Mohd Tap Salleh, Bekas Ketua Negara, Tan Sri Musa Hassan dan juga Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan.

Penganalisis Politik, Universiti Malaya, Prof Datuk Mohamad Abu Bakar pula bertindak sebagai perantara wacana tersebut.

Menurut Hanipa lagi, politik samseng mungkin boleh dielak jika parti-parti politik melihat pertembungan idea sebagai sesuatu yang boleh diterima oleh semua pihak.

"Bila suasana pertembungan idea yang sihat dapat kita lakukan maka budaya samseng itu tidak akan berlaku dan selepas itu biarlah rakyat yang membuat pilihan siapa yang mereka pilih," jelasnya.

Hanipa juga berpendapat jika wujud kebebasan yang sekata untuk bersuara serta menyampaikan idea, maka suasana politik negara akan terus berlangsung dengan lebih aman.

"Di Malaysia kita lihat suasana samseng itu ditimbulkan oleh pemimpin itu sendiri yang tidak dapat menerima pendapat yang baru.

"Untuk menghapuskan suasana tersebut kita perlu lakukan perubahan terhadap kepimpinan yang ada, bila ini dilakukan saya pasti suasana itu kembali aman," jelas beliau. -Hrkh

Kes Pembunuhan Altantuya: Pengakuan Deepak Bukti Akuan Sumpah Kedua PI Bala Tak Sah

Posted: 06 Dec 2012 02:48 AM PSTMerujuk kepada laporan Harakah mengenai pengakuan Deepak Jaikishan yang membantu keluarga Datuk Seri Najib Razak untuk memujuk penyiasat bebas P Balasubramaniam (PI Bala) menukar akuan bersumpahnya, menjadi bukti bahawa akuan bersumpah kedua PI Bala jatuh tidak sah.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu dibuka semula dengan mengambil kira akuan bersumpah pertama PI Bala, setelah akuan bersumpah kedua PI Bala didapati telah dipengaruhi oleh keluarga Najib Razak.

Berikutan tindakan PI Bala mengubah pengakuan bersumpah, Deepak sendiri mengaku ia dilakukan demi menolong keluarga Najib.Ini bukti yang cukup untuk memanggil Najib ke kandang saksi. Pengakuan bersumpah PI Bala yang pertama yang menyebut keterlibatan Najib dalam kes pembunuhan Altantuya wajib dirujuk.

SAMM melihat kes pembunuhan Altantuya menerbitkan sudut persoalan yang pelbagai, apatah lagi ia berkait rapat dengan skandal Scorpene yang disifatkan sebagai 'bapak' kepada semua kes jenayah di Malaysia. Skandal pembunuhan Altantuya dan skandal pembelian kapal selam Scorpene yang terkait ini harus dirungkai dan rakyat harus tahu.

Demi memastikan rakyat celik dalam isu ini, pelbagai usaha dilakukan oleh SAMM termasuklah jelajah sesi taklimat penerangan di setiap negeri, ceramah pencerahan dan SAMM juga akan melancarkan buku bertajuk 'Antara Dua Razak, Dua Scorpene dan Satu Mongolia' pada bulan hadapan.

Akhir sekali, SAMM seru supaya rakyat menolak kepimpinan Najib Razak yang tercalit skandal Altantuya dan Scorpene, dan hanya selepas Bn ditumbangkan barulah kebenaran akan terungkai kerana ketika itu tiada lagi imuniti undang-undang terhadap VIP dan VVIP negara.

Badrul Hisham Shaharin
Penyelaras Solidariti Anak Muda MalaysiaPI Bala gembira kebenaran akhirnya terserlah

Lelaki yang mendakwa telah dipaksa untuk mengubah akuan bersumpahnya yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaaribuu, berkata beliau gembira bahawa kebenaran akhirnya terserlah juga.

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam berkata ahli perniagaan permaidani, Deepak Jaikishan, yang terlibat untuk mendapatkannya mengubah akuan berkanun (SD) itu, telah melakukan "perkara yang betul".

Dalam responnya melalui emel kepada Malaysiakini, Balasubramaniam menggesa Deepak supaya mendedahkan segala-galanya yang diketahui mengenai perkara itu.

Katanya, beliau mahu Deepak mengesahkan siapa sebenarnya individu yang terlibat dari awal hingga akhir.


Balasubramaniam kini hidup dalam buangan bersama keluarganya di India selama tiga tahun sejak beliau melarikan diri negara selepas menandatangani SD kedua.

Deepak, dalam satu wawancara dengan Malaysiakini awal minggu ini, berkata pembabitannya dalam konspirasi itu adalah ekoran permintaan dari seorang "rakan wanita" yang dikaitkan dengan pihak-pihak yang akan terjejas oleh SD pertama Balasubramaniam.

Sementara itu, Balasubramania berkata beliau mahu tahu siapa peguam yang didakwa merangka SD kedua, yang menurutnya, telah disediakan tanpa "pengetahuan atau input" daripadanya.

"Persoalannya ialah siapa yang melakukannya? Tiada siapa yang interviu saya sebelum menyediakan SD kedua. Ia disediakan tanpa pengetahuan atau input saya. Saya ingin mengetahui siapa peguam ini".
-mk

GOOLLL!! Satim Diman Berjaya Rembat 80 Ekar Tanah Rakyat Negeri Selangor Bernilai RM19.9 Juta

Posted: 06 Dec 2012 02:47 AM PST
KUALA LUMPUR 6 Dis: Pengerusi KEADILAN Selangor, Mohamed Azmin Ali mendedahkan, Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohamad Satim Diman mendapat RM19.9 juta hasil daripada penjualan 80 ekar tanah kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Katanya, urusniaga itu berlaku semasa Selangor di bawah pemerintahan Umno BN.

Menurut Azmin, tanah tersebut pada mulanya dibeli oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Serdang itu dengan harga RM1 sekaki persegi melalui dua syarikat – Nikmat Inai dan Supreme Precious Sdn Bhd.

"Satim memiliki kepentingan sebanyak 30 peratus dalam Nikmat Inai dan beliau juga mempunyai saham dalam Supreme Precious Sdn Bhd," kata Timbalan Presiden KEADILAN itu ketika membacakan dokumen berkaitan di hadapan 4,000 penduduk pada Ceramah Merdeka Rakyat di Gombak malam semalam.

Azmin yang merupakan bekas Ahli Lembaga Pengarah PKNS meletak jawatan tersebut pada 23 Jun 2010 kerana mahu memberi laluan kepada tokoh lain dalam memberi sumbangan kepada anak syarikat kerajaan negeri itu.

Sambung Ahli Parlimen Gombak itu pada ceramah tersebut, beliau berkata, rakyat perlu pastikan Umno BN tumbang pada Pilihan Raya Umum kali ini bagi memastikan kezaliman dihapuskan.

"Kami tekad jika diberi mandat sebagai kerajaan, tidak akan ambil tanah walau seincipun kerana tanah adalah milik rakyat, bukan hak pemimpin.

"Bukti ini anda boleh lihat di Selangor di mana kita bukan sahaja tidak mengambil tanah, malah masalah tanah rakyat yang diabai Umno BN sekian lama kita selesaikan sebaik diberi mandat mentadbir negeri," kata Azmin lagi.

Oleh Masdar Wahid

Keganasan UMNO di Gombak : Ini catatan dari orang Gombak..

Posted: 06 Dec 2012 02:44 AM PST

Sepanjang ingatan aku yang bermastautin kat area sini, sudah beberapa kali Pakatan buat ceramah kat masjid Zakaria tu, takde hal pun..

Cawangan Umno yang depan masjid Zakaria pun adalah sekali dua buat ceramah kelompok panggil tokoh-tokoh sendu ex-Pakatan, tapi biasalah kerusi lagi ramai dari pendengar.

Semuanya berlaku tanpa sebarang kekecohan..yang terdekat, kat Sungai Chinchin pun Pakatan biasa buat ceramah, takde kecoh pun..

Punca kecohnya satu je, sebab first time Anwar turun situ..tu yang habis menggeletar jadi paranoid..sebab kalau nak kira Anwar turun Gombak, kat area Gombak ni banyak kali dah Anwar turun, kat AU, kat Pinggiran, tapi tak kecoh pun..

Kenapa bila Anwar turun kat kawasan kampung (benteng pertahanan terakhir Umno), Umno jadi takut? Sebab kawasan kampung ni jelah harapan terakhir Umno untuk spin orang2 kampung..

Tapi PAS/PKR pun pandai, ceramah kat kampung dah pakai power point dah, terkedu orang kampung..

Kalau Pakatan berceramah mestilah isinya menentang Umno, takkan nak bagi puji-pujian kat Umno pulak, kenapa paranoid?

Dan yang hadir semalam pun bukan orang kampung je, orang-orang UIA, UniKl pun ramai, diorang boleh tengok macam mana hodohnya perangai Umno..

Ada ke "kami tak provok cuma kami buat bantahan aman", tapi ko tau ceramah tengah berjalan, yang ko berdiri tepi jalan sambil menjerit apa pasal? Itu provoklah namanya.

Sepanjang pemerhatian aku, Umno Gombak khususnya DUN Gombak Setia sudah tidak ada apa-apa yang nak ditawarkan kepada rakyat, mereka tiada kekuatan..nak harap BR1M sekali hari tu jelah, lepas tu orang lupa (ni tahun depan ni start baliklah).

Kalau nak kira Umno DUN Hulu Kelang dah lama bungkus sebab orang sana cerdik-cerdik belaka, Umno DUN Batu Caves pulak macam tak berfungsi sebab kat situ MIC yang bertanding.

Kot nak mengharap kat Gombak Setia ni ialah saki-baki Melayu perkampungan dari Batu 6 sampai ke batu entah berapa belas sampai ke perkampungan Orang Asli tu..itu pun tak ramai, sebab orang-orang cerdik pun ramai kat sini..

Umno Gombak Setia cuma bernafas sekejap bila Hasan Ali kata "saya ada phd kena pecat dari PAS", yang tu siap semua banner Hasan Ali digantung kat pejabat Umno..tapi sekejap jela.

Ni dah masuk setahun kena pecat muka Hasan Ali pun dah tak nampak kat Gombak Setia..dan orang Gombak Setia pun tak rasa kehilangan dia sebab selama ni pun dia sibuk kat Shah Alam, maklumlah, bak kata dia "sultan nak jumpa, mufti nak jumpa"

Bab banjir, sepanjang ingatan aku jugak, kawasan area masjid Zakaria tu mana pernah banjir, walau selebat mana pun hujan..yg pernah banjir pun kawasan Batu 10 dekat apartmen UIA, tapi tak kena penempatan penduduk.

Itu berpunca dari mereka yg mendirikan gerai betul-betul kat tebing sungai (kalau ikutkan, tebing sungai ialah tanah rizab yg tak boleh diusik), tapi kalau sodok kesianlah pulak.

Mungkin aku silap, tapi sebagai pemastautin kat area-area situ, nak jugaklah tau, banjirnya celah mana?

Satu lagi anak Omardin ni, toksah nak menipu la..dia ada kat tempat kejadian tapi dia tak nak bertanggungjawab atas apa yang juak-juak dia buat..bosanlah Pemuda Umno macam ni, macam mana aku nak sokong?

Buat ceramah tak laku, orang ceramah ko nak ganggu..

Catatan oleh Mohamed Hadi Al-Majwi, 06 Dis 2012

Panas!! Konspirasi Terbaru Najib Terbarai..

Posted: 06 Dec 2012 02:43 AM PST

KUALA LUMPUR: Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF) didakwa sedang berada dalam bahaya jika benar wujud konspirasi peringkat tertinggi yang mahu menyenaraikan KPF ke dalam Felda Global Ventures Berhad (FGVH).

Presiden Persatuan Anak peneroka Felda Kebangasaan (Anak), Mazlan Aliman mendedahkan, konspirasi ini melibatkan seorang menteri dan mendapat restu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata, menteri berkenaan telah mengarahkan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Md Yusof Samsudin mengeluarkan surat menyatakan Mesyuarat Agung perwakilan (AGM) KPF pada 20 jun lalu tidak sah.

Pembatalan AGM ini katanya dipercayai sebagai jalan membolehkan AGM diadakan semula bagi melantik Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad sebagai Penegrusi KPF dan Pengarah Besar Felda, Faizoull Ahmad sebagai setiausaha.

Pada 20 Jun lalu, ahli KPF yang memiliki 51 peratus saham dalam Felda Holdings Berhad mengadakan mesyuarat agung untuk mengambil alih semula pengurusan itu.

Beberapa perwakilan kemudian meminta mesyuarat itu dibatalkan atas sebab laporan audit kewangan KPF lambat dihantar kepada mereka.

"Untuk bawa masuk KPF adalah sukar dengan peraturan sedia ada melainkan satu konspirasi dibuat antaranya adalah membatalkan mesyuarat agung KPF dan memastikan dua orang, Tan Sri Isa Samad dan Faizoull Ahmad berada dalam KPF.

"Jadi AGM akan diadakan semula pada 27 Disember ini dan akan dikendalikan sepenuhnya oleh SKM. Lobi dan sogokan melalui Pengurus Felda kepada perwakilan telah mula dilakukan agar menurunkan tandatangan untuk suatu memorandum yang dihantar kepada SKM agar Isa Samad menerajui KPF," Katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, semalam,

Mazlan menjelaskan, apabila KPF disenaraikan ke dalam FGVH, ekuiti KPF dalam Felda Holdings dikurangkan sebanyak 22 peratus dan diambil alih oleh Felda.

Hal ini menyebabkan KPF yang menguasai 51 peratus kepentingan dalam Felda Holdings, hanya tinggal 29% sahaja dan Felda akan memindahkan syer 22 peratus kepada FGVH, menjadikan FGVH sebagai pemegang saham majoriti.

"Sebagai balasan, KPF ditawarkan pegangan saham 10 peratus, itupun melalui pegangan Felda Asset Holding yang juga diterajui Isa Samad.

"KPF akan hilang kuasa atas Felda Holding. Perkembangan pelaburan dan perancangan KPF akan terencat. Semua ditentukan oleh Isa Samad dari A sampai Z. 1.6 juta warga Felda hanya jadi penonton apa pun yang dibuat oleh Isa Samad dan konco-konconya.

"Kesan terbesar, operasi KPF akan menguncup. Dividen tinggi antara 12 hingga 15 peratus tidak akan dirasai lagi. Teramat buruk, kemasukan KPF dalam FGVH jika gagal menaikkan saham FGVH membawa isyarat KPF akan lingkup bersama FGVH," tegas Mazlan.

Siti dengan imej baru

Posted: 05 Dec 2012 03:09 PM PST

wajah nya memang ayu
alhamdulillah jika siti terus bertudong, cantik dan ayu, manis serta menampakkan kewanitaan nya, kami berdoa agar siti kekal dengan imej ini, bukan masa untuk promosi saja.
rujuk - mstar

Insiden Gombak Bayangan 13 Mei Yang Disebut Shahrizat?

Posted: 05 Dec 2012 03:04 PM PST


Insiden berdarah Gombak, Umno ulangi tragedi 13 Mei – Shamsul

KUALA LUMPUR 5 Dis: Serangan samseng Umno terhadap ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Gombak malam tadi yang menyebabkan sekurang-kurangnya dua penyokong Pakatan Rakyat (Pakatan) cedera berdarah membuktikan peristiwa 13 Mei akan diulangi Umno, kata Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Beliau merujuk ucapan Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil pada Perhimpuann Agung Umno (PAU) tempohari yang menyatakan peristiwa 13 Mei bakal berulang jika Pakatan memerintah.

"Baru saja Shahrizat mengingatkan kononnya jika Umno tidak lagi memerintah, suasana tegang akan bermula dan peristiwa 13 Mei akan berulang," kata Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) itu ketika dihubungi.

"Inilah bukti kebenaran kata-kata beliau bahawa peristiwa itu memang akan berulang kerana dicetuskan samseng Umno yang mengamalkan politik ganas," tempelak Shamsul.

Dalam teks ucapan Shahrizat, antaranya menyatakan bahawa:

"... Saya bimbang dan khuatir ini mungkin akan membawa kepada ketegangan kaum yang boleh mengundang kembali tragedi 13 Mei 1969. Mahukah kita melihat keadaan jijik tersebut berlaku lagi di negara kita…" Shamsul turut mengkritik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang baru meminta maaf kepada rakyat dalam PAU.

"Najib baru saja minta maaf kepada rakyat dalam Perhimpunan Umno atas segala kesilapan. Hanya beberapa hari, perkara begini (serangan) terjadi. Apakah Najib tak ada kuasa untuk halang sayap pemudanya?" tegasnya.

"Apa pula pendirian Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang kononnya sering melontarkan idea bernas? Kenapa biar politik ganas menjalar? Mustahil beliau tak tahu isu ini," katanya.

Tegas Shamsul, polis perlu ambil tindakan segera dan mengheret pihak bersalah yang menyebabkan kecederaan terhadap penyokong Pakatan ke mahkamah.

Dalam perkembangan berkaitan, Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) mengajak Shahrizat berdebat berhubung isu 'Tragedi 13 Mei 1969 dan Perpaduan Nasional'.

Timbalan Ketua Muslimat, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, cadangan debat ini menunjukkan kesediaan DMPP menjawab segala tuduhan dan kenyataan Shahrizat di PAU, 28 November lalu.

DMPP mahu Shahrizat sendiri berdebat dengan Ketua DMPP, Siti Zailah Mohd Yusof yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang.

"Kenyataan tersebut boleh mendatangkan rasa takut, cemas, rasa tidak selamat, tidak tenteram, berunsur ugutan, menghasut dan seterusnya upaya dan cenderung mendatangkan khianat awam kepada ketenteraman masyarakat awam pelbagai kaum di negara ini," katanya dalam kenyataan.


Bukti SMS Umno arah provokasi ceramah Gombak

KUALA LUMPUR 5 Dis: Serangan sekumpulan samseng terhadap ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Gombak malam tadi didahului dengan penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) berupa 'arahan' beberapa hari sebelumnya.

SMS itu menyatakan arahan supaya membantah kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program yang diadakan di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2 di Gombak.

SMS itu didedahkan Ketua Cawangan PAS Kampung Gombak Utara, Haider Samsudin kepada Keadilan Daily malam tadi.

Katanya, beliau menerima SMS itu beberapa hari sebelum ceramah berlangsung.

"SMS ini disebarkan kepada orang ramai khususnya pemimpin PAS dan anggota supaya tidak turun ke ceramah. Ia juga mengandungi bukti arahan supaya rakyat turun beramai-ramai buat provokasi pada ceramah," jelasnya.

Pada program itu, Haider cedera di kepala akibat dibaling objek keras dipercayai pasu oleh samseng Umno.

Berikut SMS tersebut:1. Adalah dimaklumkan pada tarikh 4.12.2012 hari selasa malam, ketua pembangkang anuar ibrahim akan datang ke gombak utara bt 8, diharapkan tuan tuan dapat menurunkan seberapa ramai pemuda cawangan bagi menghalang kehadiran beliau ke gombak utara. Tuan tuan! Gombak Utara adalah maruah kita, sama samalah kita turun beramai ramai pada malam tersebut.

2. A.kum & slm perjuagan.. diseru semua ketua 4 sayap caw2 (Cawangan-cawangan). PDM (Pusat Dun Mengundi) Bt (batu) 9 Gbk (gombak) dpt (dapat) menurunkan seberapa ramai ahli caw.ke perkarangan pjb (pejabat) Dun Simpang bt 8 gbk (gombak) mlm (malam) ini jam 8mlm (malam) bg (bagi) menyokong BANTAHAN kehadiran KETUA PENGKHIANAT BANGSA ke kg kita gbk (gombak) utara.. moga kita sama2 dpt (dapat) membela kg kita & mempertahankan kubu kuat kita dr (dari) dikhianati oleh egen ZIONIS ini… su (setiausaha) pdm (Pusat Dun Mengundi) bt (batu) 9 gbk (gombak)
.


Penyebaran SMS itu turut disahkan Timbalan Ketua Cabang KEADILAN Gombak, Amirudin Shari dalam kenyataan pagi ini.

"Beberapa hari sebelum program, pimpinan Pakatan Rakyat Gombak telah dimaklumkan bahawa terdapat pesanan ringkas (SMS) yang berlegar untuk menggesa Pemuda Umno Gombak turun untuk menghalang program yang akan berlangsung," kata Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Caves itu.

Ekoran itu, sebagai langkah keselamatan, kepimpinan Pakatan Rakyat Gombak membuat satu laporan polis Isnin lalu di Balai Polis Gombak bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini. -KD


Telok Bakong Online

Posted: 06 Dec 2012 11:48 AM PST

Telok Bakong Online


Seruan Untuk Menjadi Sukarelawan Pakatan Rakyat.

Posted: 05 Dec 2012 04:31 PM PST


                   Calun Adun Bota Ustaz Zulkifli Ibrahim menyeru dan meminta jasa baik semua penyokong penyokong Pakatan Rakyat supaya mendaftarkan diri sebagai sukarelawan Pakatan Rakyat bagi menghadapi Pilihan Raya Umum yang bakal berlangsung dalam tempuh terdekat.Beliau berkata demikian dalam satu pertemuan dengan Jentera Kempen Pilihanraya DUN Bota N39 di Pekan Bota Kanan baru baru ini.

                 Memandangkan PR akan mendapat tentangan yang sengit dari BN,maka dirasakan wajar untuk parti mempunyai jentera pilihanraya yang besar.Ianya nya adalah untuk menampung keperluan untuk kerja kerja kempen,menampal banner,bendera dan sebagainya.Para sukarelawan ini haruslah berumur 21 tahun keatas dan mereka mereka yang ikhlas untuk menolong perjuangan Pakatan Rakyat.Untuk menyertai program ini orang ramai bolehlah mendapatkan borang borang daripada wakil wakil yang telah dilantik untuk tujuan tersebut

Kg Telok Bakong - Encik Zaharin/ Encik Nazri Hassan
Bota Kanan dan Bota Kiri - Tuan Haji Usailli/En.Harun
Kg Selat - Encik Husin / Encik Nizam
Batu 16/Kg Tua - Encik Basharudin Abd Rani
Lambor - Encik Hamdan
Bandar U/ Seri Iskandar - Encik Saiful
Bandar Sidec- Tuan Haji Makmor
Gelong Pepuyu - Tuan Haji Zakaria
Padang Tenggala - Encik Azhar
Titi Gantong - Encik Taudin
Padang Changkat - Encik Ahmad Khir.
Seluruh Dun Bota - Telok Bakong Online.(saya sendiri akan sampaikan borang kepada anda),       hubungi saya di msinccom@yahoo.com

                      Diharapkan dengan adanya perjuangan dan gerak kerja yang ikhlas daripada semua penyokong Pakatan Rakyat,jentera pilihan raya PR di Perak Tengah akan berjalan dengan lancar dan jayanya.Diharapkan faktor faktor pertolongan dari sukarelawan ini dapat meningkatkan lagi peluang untuk PR merampas kerusi DUN Bota dan Belanja sambil merampas Parlimen Parit dari tangan Barisan Nasional.

Msinc - Awal awal dah bertekad untuk membantu jentera pilihan raya PR.Anda macam mana?Jangan tunggu tunggu lagi..ini lah masa yang paling sesuai untuk berkhidmat kepada rakyat.Rakyat amat memerlukan pertolongan dari anda semua untuk menumbangkan kerajaan UMNO/BN yang tak sembrono itu.shalehudin

Posted: 06 Dec 2012 11:45 AM PST

shalehudin


Muka wanted ahli Amno tersebar... [Video]

Posted: 06 Dec 2012 08:15 AM PST

Gambar 2: Suspek yang menikam ahli PR pada Jelajah Merdeka dikenalpasti! Sudah saksikan video pendedahan keganasan puak umno terhadap penyokong PR? ANDA NAMPAK APA YANG KAMI NAMPAK?

Suspek ini muncul diminit ke 1:17

Kepada yang belum menyaksikan video, ini dia video tersebut:Chiss..!! Lagi berita fitnah melibatkan Nazri...

Posted: 06 Dec 2012 06:45 AM PST

NAZRI AZIZ PON BERLONGGOK DUITNYE WEHHH..!

Name : Mr. Mohamed Nazri Bin Aziz
Post : Deputy Minister PM Department
Passport No. : D 871945 (M)

Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency)
2 years
Account No : BD 5211-7925-8716- 51 MA
Amount : USD 6,500,000.00
Date of opening account : 08/06/97
Date of Maturity : 08/06/99


BONGKAR: Salah laku Umno bakal di dedah...

Posted: 06 Dec 2012 03:50 AM PST

Musa Hassan bakal dedah peranan pemimpin Umno dalam serangan fitnah

KUALA LUMPUR 5 Dis: Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan akan membongkar satu lagi pendedahan di Shah Alam dalam masa terdekat berhubung peranan pemimpin tertinggi Umno dalam serangan fitnah.

Perkara itu dinyatakan Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali pada Ceramah Merdeka Rakyat di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2, Gombak Utara malam tadi.

Beliau bagaimanapun tidak memperinci tarikh pendedahan itu.

Ahli Parlimen Gombak itu menyifatkan pendedahan tersebut sebagai petanda Umno BN berkubur pada Pilihan Raya Umum nanti.
"Kini, Musa Hassan sedang membongkar satu demi satu peranan pemimpin tertinggi Umno dalam serangan fitnah. Saya dengar beliau akan ada satu lagi pendedahan, tunggu dan lihat.
"Apa yang pasti ini petanda Umno akan dikuburkan bukan sahaja di Selangor tetapi juga di Putrajaya, InsyaAllah," katanya di hadapan 4,000 rakyat.
Hadir sama, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Adun Batu Caves, Amirudin Shari; Yang Di Pertua PAS Kawasan Gombak, Saleh Huddin Mohd Nasir dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat.

Menurut Azmin, ahli perniagaan Deepak Jaikishan juga akan mendedahkan lebih banyak salah laku Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
"Deepak sudah umum semalam lebih banyak pendedahan akan dibuat dan akan dedah berapa banyak wang dibayar kepada Rosmah, Najib dan keluarganya.
"Kita yakin pemimpin yang rasuah, zalim mesti kita humban pada PRU akan datang," kata Azmin.
Musa dalam sidang medianya minggu lalu menyatakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mencampuri urusan polis ketika di bawah pimpinannya, termasuk memberi arahan terus kepada pegawai rendah dan ketua polis daerah.
Deepak pula dalam wawancara Malaysiakinisebelum itu menyatakan kekesalannya terlibat mengatur akuan bersumpah kedua penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang membatal akuan bersumpah pertama mengaitkan Najib dalam pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu.


TERHOT: Anak muda diliwat tanpa sedar...

Posted: 06 Dec 2012 01:14 AM PST

Keganasan Umno Di Gombak

Grup Pemikir Muda turut meluahkan rasa kesal dan hina terhadap provokasi yang dilakukan oleh sekumpulan penyokong Barisan Nasional di Gombak Utara semalam. Kekesalan ini terhasil saat melihat anak-anak muda yang dimanipulasi serta dipergunakan oleh pemimpin Barisan Nasional demi mengaburi kelemahan mereka untuk bersaing dengan Pakatan Rakyat secara ilmiah.

Anak-anak muda seharusnya mempunyai pemikiran yang tuntas dan segar, jangan jadi tua sebelum usia. Kenapa wujud anak muda yang tunduk kepada pemerintah korup? Jangan anak muda letakkan mereka pada aras kehinaan, diberi upah yang tidak seberapa dan akhirnya tidak ada nilai yang mereka perolehi.

Lintasan sejarah mengukir nama-nama pemuda yang hebat, salah seorangnya adalah, Sultan Muhammad al-Fateh yang Berjaya menakluk Constantinople, merupakan anak muda yang hebat bukan sahaja jitu dari segi fizikal malah keilmuan yang dimiliki baginda ketika berumur 21 tahun. Selain itu, anak muda juga boleh berbangga dengan Saidina Ali bin Abi Talib, yang tidur di katil Nabi Muhammad SAW ketika peristiwa Hijrah lantas berjaya mengagalkan satu percubaan membunuh baginda.

Grup Pemikir Muda menyeru kepada semua anak muda di Malaysia untuk menghancurkan kubu ketakutan yang dibina oleh pemerintah, teguhkan pendirian dan kekal kental menghadapi sebarang ugutan dan tohmahan yang dilemparkan. Percayalah pada janji Tuhan, kebatilan itu akan lebur saat hadirnya kebenaran dan kezaliman itu akan hancur saat munculnya keadilan.

"Dan Allah akan menolong engkau dengan pertolongan yang perkasa. Dia (Allah) yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang Mukmin supaya bertambah keimanan mereka di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah tentera langit dan bumi, dan adalah Allah itu al-'Alim (Maha Mengetahui), lagi al-Hakim (Maha Bijaksana). Kerana akan dimasukkan orang Mukmin dan Mukminat ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Dan Dia (Allah) hapuskan daripada mereka kesalahan-kesalahan mereka. Dan yang demikian itu pada sisi Allah adalah kejayaan yang besar." Surah al-Fath yang bermaksud kemenangan.

Kita perlu tingkatkan maruah anak muda, jangan lagi dibenarkan anak muda ditelunjuki dan diarah untuk menjadi alat dan perkakas kepada individu yang korup dan biadab. Anak muda perlu hayati budaya ilmu, persiapkan diri dengan pengetahuan. Biar perkakas Barisan Nasional dengan pemikira feudal mereka, kita bersaing dengan ilmu dan hujah. Tindakan samseng mereka hanya memperjelaskan ketakutan yang mereka hadapi kini.

AHMAD AMIR ARSHAD
Dewan Pemuda Muhammad Al Fateh
Grup Pemikir Muda


Ni sebabnya ramai BANGANG dalam Umno... kahkahkah...

Posted: 05 Dec 2012 08:21 PM PST

Pada macai-macai Umno...
Tolong jangan marah kat Mahathir...
Betoi neh...
Aku cukup serius bila kata jangan marah kat Mahathir...
Sebab, apa yang Mahathir kata kali ni BETOI..

Kahkahkah...

Nampak dak tuh apa yang Che Det dah kata, Umno memang dah lama tutup pintu pada orang-orang pandai dari mendekati Umno.... Maknanya, yang ada dalam Umno sekarang neh adalah orang-orang Umno yang bangang dan kaki provokasi saja. Jenis otak tarok kat lutut....

Kahkahkah...

Nak bukti???
Ni ha buktinya...

 
  

Kahkahkah...


Woiit!! Ni SMS kejadah apa pulak neh...

Posted: 05 Dec 2012 06:28 PM PST

Umno kantoi.. Tragedi Malam Tadi Telah Dirancang..

KUALA LUMPUR 5 Dis: Serangan sekumpulan samseng terhadap ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Gombak malam tadi didahului dengan penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) berupa 'arahan' beberapa hari sebelumnya.

SMS itu menyatakan arahan supaya membantah kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim pada program yang diadakan di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2 di Gombak. SMS itu didedahkan Ketua Cawangan PAS Kampung Gombak Utara, Haider Samsudin kepada Keadilan Daily malam tadi.

Katanya, beliau menerima SMS itu beberapa hari sebelum ceramah berlangsung.
"SMS ini disebarkan kepada orang ramai khususnya pemimpin PAS dan anggota supaya tidak turun ke ceramah. Ia juga mengandungi bukti arahan supaya rakyat turun beramai-ramai buat provokasi pada ceramah," jelasnya.
Pada program itu, Haider cedera di kepala akibat dibaling objek keras dipercayai pasu oleh samseng Umno.

Berikut SMS tersebut:
Adalah dimaklumkan pada tarikh 4.12.2012 hari selasa malam, ketua pembangkang anuar ibrahim akan datang ke gombak utara bt 8, diharapkan tuan tuan dapat menurunkan seberapa ramai pemuda cawangan bagi menghalang kehadiran beliau ke gombak utara. Tuan tuan! Gombak Utara adalah maruah kita, sama samalah kita turun beramai ramai pada malam tersebut. 
A.kum & slm perjuagan.. diseru semua ketua 4 sayap caw2 (Cawangan-cawangan). PDM (Pusat Dun Mengundi) Bt (batu) 9 Gbk (gombak) dpt (dapat) menurunkan seberapa ramai ahli caw.ke perkarangan pjb (pejabat) Dun Simpang bt 8 gbk (gombak) mlm (malam) ini jam 8mlm (malam) bg (bagi) menyokong BANTAHAN kehadiran KETUA PENGKHIANAT BANGSA ke kg kita gbk (gombak) utara.. moga kita sama2 dpt (dapat) membela kg kita & mempertahankan kubu kuat kita dr (dari) dikhianati oleh egen ZIONIS ini… su (setiausaha) pdm (Pusat Dun Mengundi) bt (batu) 9 gbk (gombak).

Penyebaran SMS itu turut disahkan Timbalan Ketua Cabang KEADILAN Gombak, Amirudin Shari dalam kenyataan pagi ini.
"Beberapa hari sebelum program, pimpinan Pakatan Rakyat Gombak telah dimaklumkan bahawa terdapat pesanan ringkas (SMS) yang berlegar untuk menggesa Pemuda Umno Gombak turun untuk menghalang program yang akan berlangsung," kata Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Caves itu.
Ekoran itu, sebagai langkah keselamatan, kepimpinan Pakatan Rakyat Gombak membuat satu laporan polis Isnin lalu di Balai Polis Gombak bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

~ KD

Sejak bila BN ambik alih kerja buat Tuhan neh

Posted: 05 Dec 2012 03:36 PM PST

Betoi Mahathir kata...
Memang Melayu mudah lupa...
Lupa pada Agama...
Lupa pada Yang Maha Berkuasa...


Saya cukup kecewa: Ibu Aminulrasyid [Video]

Posted: 05 Dec 2012 12:00 PM PST

Saya cukup kecewa: Ibu Aminulrasyid


otaiblues

Posted: 06 Dec 2012 11:25 AM PST

otaiblues


lagu baru...kanak kanak main ipad

Posted: 05 Dec 2012 03:40 PM PST

yang main api tu,,hangpa la,,bodoh piang..buat pe kerja tak nak pikiaq..
mana alasan yang kuat mengata kan atas sebab pas dan pkr..tanah di pijak milik orang...
setan mana yang menjualnya?
ce baca cita
dulu main api, semua cerita sembunyi...la ni  main ipad,maklumat di hujung jari,,,

mekasih suara sang merbok.blogspot

BN Kedah rugikan RM400 juta wang rakyat!!!


SENARAI 'BIAWAK HIDUP' TINGGALAN BN KEDAH 
(DIKEMASKINI)


Senarai projek di mana Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah 'pikul biawak hidup' akibat onar yang dibuat kerajaan BN dahulu.


1) Yayasan Islam disaman RM11 juta

Akibat penyelewengan yang berlaku semasa pemerintahan kerajaan sebelum ini, maka Yayasan Islam Negeri Kedah (YIKed) di bawah kerajaan negeri Kedah kini diperintahkan mahkamah membayar sebanyak RM11 juta kepada Syarikat Senisinga Sdn. Bhd.

YIKed di bawah pemerintahan yang lepas gagal menyelesaikan masalah tanah yang telah dipersetujui bersama, dalam projek besar yang dimulakan di zaman Tan Sri Osman Aroff menjadi Menteri Besar.

Long Island Development Sdn Bhd (syarikat bersama YIKed + Long Island Properties) bertanggungjawab tebus tanah yang digadai kepada Southern Bank Berhad, tapi gagal tebus lagi 16 keping tanah.

Atas 'arahan politik' walaupun tanah tersebut belum dimiliki Pejabat Tanah Galian dah keluar surat hakmilik dan ubah syarat, dengan kelulusan Majlis Mesyuarat Exco. Jadi, satu tanah ada dua hak milik. Maka Syarikat Senisinga Sdn Bhd yang merupakan sebuah syarikat yang mengambilalih pinjaman tidak berbayar (NPL) Southern Finance Berhad pun menyaman YIKed RM11 juta dan mereka berjaya di mahkamah.

YIKed dilaporkan telah membayar sebanyak RM300 ribu bermula 27 Ogos 2012 lepas dan bakinya akan diselesaikan secara ansuran sehingga 15 Ogos 2013.

2) RM6.15 juta hilang, RM2.16 juta disaman projek udang

Projek ternakan udang di Kerpan, Ayer Hitam yang melibatkan beratus-ratus ekar tanah petani pada tahun 1993 telah berlaku penyelewengan di mana hasil keuntungan projek tersebut tidak dimasukkan ke dalam akaun bersama seperti dalam perjanjian.

Satu Perjanjian Pengurusan Projek Ternakan Udang bertarikh 27 Disember 2007 ditandatangani antara Kedah Agro Industries Marketing Berhad (KAIMB) dan Kedah Aquaculture Sdn Bhd (KASB), sebuah syarikat yang ditubuhkan secara bersama antara Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) dan Perbadanan Menteri Besar Kedah (PMBKed) dengan pegangan nisbah keuntungan 40:60.

Hasil keuntungan projek tersebut tidak diagihkan seperti yang dipersetujui bersama. KASB tidak dibayar satu sen pun keuntungan. Rupanya duit itu juga tidak dimasukkan ke dalam akaun khas yang diwujudkan. Ke mana duit keuntungan sebanyak RM6.15 juta itu pergi? Inilah baru penyelewengan namanya dan polis mesti siasat ke mana perginya duit itu. Adakah ia masuk ke dalam kantung dana politik UMNO?

Pada 5 Jun 2012 Mahkamah Tinggi Alor Setar mengarahkan KAIMB membayar KASB sebanyak RM2.16 juta.


3) Kerajaan negeri akan disaman RM22 juta

Sebuah syarikat besar dalam proses menyaman kerajaan negeri Kedah sebanyak RM60 juta ekoran kegagalan projek Jerai International Park pada masa Tan Sri Osman Aroff menjadi menteri besar. Syarikat itu dikatakan mendapat pembiayaan dari pihak tertentu di Qatar untuk projek JIP.

Kerajaan pada masa itu melalui Permodalan Kedah Berhad (PKB) telah mengadakan perjanjian dengan sebuah syarikat untuk melakukan usahasama membangunkan Jerai International Park di atas tanah seluas 1,145 ekar dengan nisbah 40 peratus PKB dan 60 peratus syarikat tersebut. Bagaimanapun apabila projek raksasa itu dibatalkan kerajaan negeri tidak berunding atau membuat penyelesaian dengan pihak berkenaan.

Kerajaan negeri sedang menunggu perbicaraan dan mereka dijangka menuntut gantirugi RM60 juta, dan sebanyak RM22 juta daripadanya adalah melibatkan cadangan tanah untuk projek perumahan.


4) Gagal Projek 990East Langkawi rugi RM48 juta

Projek 990 East Langkawi bermula sejak 15 Januari 2007 di mana perjanjian usahasama dan perjanjian saham ditandatangani oleh KCB dengan Terra Monda Pte Limited iaitu sebuah syarikat yang berpangkalan di England. Ketua Pegawai Esekutif KCB pada masa itu ialah Datuk Tajul Urus Md Zain yang merupakan Ketua UMNO Bahagian Merbok. Terma perjanjian berat sebelah, di mana PKB perlu menyediakan tanah seluas 360 ekar di Bukit Malut tetapi hanya mendapat 20 peratus saham, sedangkan Terra Monda yang membiayai projek memegang 80 peratus saham. Mengapa benarkan pihak asing kuasai pemilikan sampai 80 peratus?

Isu besarnya ialah tanah yang dimasukkan dalam perjanjian itu bukan milik KCB. Terpaksa buat pengambilan terhadap tanah pihak lain yang bukan milik kerajaan negeri, termasuk individu. Terpaksa membayar pampasan pertanian, bangunan dan sebagainya yang melibatkan kos yang terlalu besar sedangkan tidak semua kos tersebut dinilai semasa penilaian agihan saham. KCB juga dikatakan akan membina 'mahligai' bernilai RM5 juta untuk pihak tertentu (terdapat dalam terma perjanjian, kini harga cecah RM9 juta). Nilai untuk semua kos, termasuk kos luarjangka yang sangat besar itu, premium tanah sahaja RM39 juta; KCB hanya mendapat 20 peratus saham.

Sekarang kerajaan negeri sedang berunding dengan Terra Monda untuk membatalkan perjanjian tersebut. Namun penamatan perjanjian juga mempunyai kos yang besar kerana nilai projek sahaja sudah mencecah RM1.2 billion.


5) Beban dan rugi Seri Temin RM25.6 juta

Syarikat Seri Temin Development Corporation (STDC) di masa BN telah membuat pembayaran di bawah item 'sumbangan' sebanyak RM8 juta. Daripada jumlah itu RM7.5 juta tidak mendapat pengecualian cukai kerana sumbangan kebanyakannya dibuat untuk membiayai aktiviti politik UMNO. STDC di bawah PR kena jelaskan cukai RM3.1 juta dan penalti RM1 juta kerana pengurusan lama lambat bayar cukai tanpa rebat pengecualian. Dibebankan pula dengan tuntutan hutang oleh pihak pembekal lebih RM14 juta sehingga memaksa syarikat tersebut hampir gulung tikar.


6) Logi air Padang Sanai & Lubuk Buntar rugi RM145 juta

Kerajaan negeri di zaman BN menolak status geran membina loji pembersihan air di Lubuk Buntar dan Padang Sanai oleh kerajaan Pusat, sebaliknya mahu status pinjaman.

Pembinaan logi pembersihan air Lubuk Buntar yang berkapasiti 25 juta liter sepatutnya bernilai RM25 juta. Tetapi harganya RM65 juta. Logi pembersihan air Padang Sanai yang sepatutnya bernilai RM50 juta untuk kapasiti 50 juta liter air tetapi dengan sentuhan tangan BN, harganya melonjak menjadi RM155 juta. Ia mungkin menjawab persoalan mengapa kerajaan lalu beriya-iya menolak geran peruntukan Pusat. Mereka menerima pinjaman yang memberi peluang menentukan siapa kontraktornya serta tidak terikat dengan harga berasaskan spesifikasi dari Kementerian.


7) Perjanjian dengan Taliworks Langkawi rugi RM125 juta

Di zaman BN, Taliworks dilantik sebagai operator air Langkawi dengan kontrak sehingga 2020. Terma perjanjian sangat merugikan kerajaan negeri kerana kerajaan melalui Jabatan Bekalan Air Kedah (JBAK, sekarang SADA) mengenakan caj kepada pengguna hanya sebanyak RM0.40 untuk satu meter padu air (sekarang RM0.50) tetapi terpaksa bayar kepada Taliworks RM1.80 untuk satu meter padu air. Kadar bayaran terhadap Taliworks itu semakin meningkat setiap tahun seperti tercatat dalam perjanjian. Kerajaan terpaksa tanggung setahun RM25 juta, bermakna RM125 juta untuk lima tahun.


8) Kemusnahan alam projek kuari Gunung Jerai

Terma perjanjian berat sebelah (menguntungkan pemaju) dibuat antara kerajaan negeri dengan Syarikat Kemelong Sdn Bhd yang mengusahakan kuari di Gunong Jerai. Sewaktu jadi pembangkang PAS bersama dengan NGO yang memperjuangkan alam sekitar membantah projek tersebut kerana di samping merosakkan sistem ekologi, memusnahkan kawasan tadahan air, ia juga membawa bencana dan kemudharatan kepada penduduk tempatan.

Malangnya apabila PAS memegang tampuk kuasa, kerajaan terpaksa membayar sebanyak RM40 juta jika mahu membatalkan projek. Jumlah tersebut terlalu besar jika ditukarkan dalam bentuk kebajikan untuk rakyat.


9) Kompleks MPSPK lesap RM10 juta kerja tak jadi

Kerajaan BN pimpinan Mahdzir Khalid telah meluluskan pembinaan Kompleks Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPK) dengan harga siling RM40 juta, dinaikkan menjadi RM46 juta oleh Pegawai Kewangan Negeri pada masa itu. Projek belum bermula tapi pendahuluan sebanyak RM10 juta diberi oleh kerajaan pada awal tahun 2007 kepada Permodalan Kedah Berhad (PKB) selaku kontraktor pemaju. Anak syarikat PKB, Pembinaan Sintok subkan kerja kepada syarikat rakan MB, Najwa Bina yang tiada dalam daftar PKK. Duit dikeluarkan sebanyak RM10 juta tetapi kerja tidak berjalan. Kerja terbengkalai, menyebabkan kontraktor terpaksa ditukar. Kerajaan kini yang menanggung kerugian yang dibuat oleh BN.


10) Projek balak laluan TEKIH hilang RM3 juta

Dalam projek Trans Eastern Kedah Interland Highway (TEKIH) dari Durian Burung ke Baling, terdapat beberapa jajaran jalan baru yang menempuh kawasan hutan berbalak. Nilainya berjuta juga. Semua kawasan itu diserahkan oleh MB BN kepada KCB. Datuk Tajul Urus Md Zain dan menantunya yang bertugas di KCB menguruskannya. KCB tidak menerima sebarang hasil dari pada kawasan balak itu. Di hujung cerita (apabila PR mengambilalih Kedah Mac 2008), sebuah site office kontraktor jalan dibakar bersama sebuah kereta dan semua dokumen berkaitan kawasan balak yang sudah menjadi jalan itu. Sehingga ini rekod pembalakan yang dianggarkan lebih RM3 juta itu hilang.


11) Projek Feedlot di Pendang lesap RM3.5 juta

Projek Feedlot di Pendang adalah di bawah KAIMB serta dibina oleh Bina Ekoculture Sdn. Bhd dan melibatkan RM3.5 juta dan tiada sebarang perjanjian yang diadakan bersama tuan tanah.

Setelah dibelanjakan sejumlah wang berkenaan, agak mengejutkan kerana projek itu hanya disewa dengan syarikat lain dengan bayaran RM60 ribu setahun.

Kalau KAIMB nak dapatkan semula kos RM3.5 juta itu KAIMB kena sewa kepada mereka selama 58 tahun. Sekarang syarikat berhenti beroperasi dan sewa RM5 ribu sebulan tidak dibayar. Insfrastruktur yang ada di kawasan berkenaan pun tidak boleh diambil kerana tanah berkenaan milik orang serta tiada perjanjian dibuat dengan tuan tanah.


12) Tambah harga RM2 juta ubahsuai Seri Mentaloon 

Majlis Mesyuarat Exco (MMK) di zaman BN tetapkan kerja mengubahsuai kediaman rasmi MB iaitu Kompleks Seri Mentaloon dengan harga siling RM5 juta. Semasa pembinaan syarikat Seri Temin Development Corporation menaikkan harga tanpa persetujuan MMK menjadi RM7 juta. Lebihan RM2 juta itu terpaksa dibayar di zaman Pakatan mentadbir.


Jumlah anggaran kerugian keseluruhan:

1) Yayasan Islam RM11 juta


2) projek udang Kerpan RM8.31

3) Jerai International Park RM22 juta

4) Projek 990East Langkawi RM48 juta

5) Seri Temin RM25.6 juta

6) Logi air Pdg Sanai & Lubuk Buntar RM145 juta

7) Taliworks Langkawi RM125 juta

8) Kuari Gunung Jerai (tiada anggaran)

9) Kompleks MPSPK RM10 juta

10) Projek balak laluan TEKIH RM3 juta

11) Projek Feedlot di Pendang RM3.5 juta

12) Ubahsuai Seri Mentaloon RM2 juta

JUMLAH RM403.41 juta

Addin

Posted: 06 Dec 2012 11:09 AM PST

Addin


Inilah Wajah Samseng Umno Yang Tikam Petugas Pakatan Rakyat..

Posted: 06 Dec 2012 09:00 AM PST


Dalam insiden 'ceramah berdarah' di Gombak pada 5 Disember 2012 yang lalu, seorang petugas dari Pakatan Rakyat telah mengalami kecederaan akibat ditusuk dengan objek tajam.

Menurutnya beliau ditusuk ketika cuba menghentikan provokasi dan menghalang serta menasihati penyokong-penyokong kedua-dua belah pihak agar bertenang.

Malangnya beliau telah ditikam.. gambarnya sila lihat di ( SINI )

Dan malang juga pemuda yang menikam petugas Pakatan Rakyat itu kerana tanpa disedarinya perbuatannya itu telah terakam oleh seseorang..

Perhatikan video di bawah..

Pada minit ke 1:38 kelihatan seorang pemuda memakai helmet dari arah penyokong UMNO meluru ke arah penyokong Pakatan Rakyat dan menikam salah seorang penyokong Pakatan Rakyat kemudian ditarik kebelakang oleh Penyokong UMNO..

Lihat video di SINI
~pemudagombak.comIklan C(ii)


Lagi Salah Laku Polis.. Timbalan Ketua Polis Daerah Hantar SMS Lucah

Posted: 06 Dec 2012 07:29 AM PST

Belum pun selesai dengan kes tahanan lari semasa dalam perjalanan ke mahkamah, satu lagi insiden membabitkan salah laku anggota polis didedah!

Seorang wanita hari ini mendakwa bahawa seorang pegawai polis berpangkat tinggi menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) berbaur lucah kepada beliau sejak September lalu.

Dalam sidang media yang diatur oleh DAP Negeri Sembilan sebentar tadi, Tan Yik Ching, 32, yang berasal dari Sungai Siput tetapi menetap dan bekerja di Seremban menceritakan kronologi dakwaan tersebut.

"Pada 2 September, lebih kurang pukul 7.00 malam; berlaku satu kejadian pecah rumah dan cubaan untuk merogol saya oleh seorang lelaki yang dikenali.

 "Saya berjaya lepaskan diri dan pada malam yang sama saya membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Siput (U), Perak.

"Pegawai penyiasat kes tersebut ialah Sarjan Latifah. Selepas dua atau tiga hari, Sarjan Latifah bawa saya berjumpa Timbalan Ketua Polis Daerah (OCPD), Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Polis Sungai Siput, DSP Ernest John.

Selepas seminggu kejadian itu saya terima panggilan telefon dari DSP Ernest mengajak saya keluar makan tengahari. Saya terima pelawaan itu dan beberapa kali saya keluar makan tengahari dan malam bersama beliau dan sambil itu kami bincang tentang kes kami.

"Beberapa hari selepas itu saya mula terima sms-sms mengenai hajat beliau ingin berkenalan dengan saya. Tidak lama selepas itu saya mula menerima sms-sms berbaur lucah daripada beliau.

"Justeru itu saya membuat satu laporan polis terhadap Ernest di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Polis Ipoh pada 26 November berhubung sms-sms lucah yang dihantar oleh Ernest.


 "Kes ini disiasat oleh Deputi Supritendant Tham Lai Kuan dari IPD Polis Ipoh. Beliau ada merakamkan kenyataan saya dan mahu telefon bimbit saya sebagai bahan bukti.

"Walaubagaimanapun saya tidak mahu menyerahkan telefon bimbit ini kerana tidak yakin dengan ketelusan pihak IPD Polis Ipoh. Saya bimbang seandainya bahan bukti berbentuk sms-sms lucah itu akan dipadam (delete) oleh pihak polis sendiri", kata Tan.
Bukan cakap kosong

Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fook berkata apa yang didakwa oleh Tan bukan cakap kosong atau sengaja direka-reka.

"Berdasarkan laporan polis Tan, sememangnya Tan menamakan pegawai polis dan nombor telefon bimbit pegawai polis itu di dalam laporan polis beliau. Maka dakwaan beliau ada kredibiliti.

"Saya gesa kes ini diambil alih segera oleh polis Bukit Aman. Saya akan menulis surat kepada IGP, Ismail Omar dan Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein.

Saya akan meminta polis Bukit Aman membentuk satu pasukan khas untuk menyiasat kes ini kerana ia bukan membabitkan seorang pegawai berpangkat rendah tetapi seorang pegawai polis tinggi yang merupakan Timbalan OCPD IPD Polis Sungai Siput.

"Kes ini amat memalukan kerana melibatkan gangguan seksual dan ibarat 'harapkan pagar, pagar makan padi'.

"Tan tidak akan menyerahkan telefon bimbit itu selagi beliau tidak mendapat jaminan daripada Bukit Aman bahawa kes ini akan disiasat secara profesional. Tan juga tidak yakin dengan polis Perak dalam siasatan kes gangguan seksual ini", kata Loke.

Dalam sidang media itu Tan turut menunjukkan beberapa sms berbaur lucah kepada jurugambar media untuk dirakamkan. ~roketkiniIklan C(ii)


LIVE!! Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat Padang Serai

Posted: 06 Dec 2012 07:03 AM PST


Biarpun masih terkesan dengan insiden serangan berdarah di parlimen Gombak Isnin lalu, namun ia langsung tidak mematahkan semangat untuk menumbangkan rejim Umno dan Barisan Nasional (BN).

Siri Jelajah Merdeka Rakyat malam ini diteruskan menuju utara tanah air, kali ini di parlimen Padang Serai bertempat di Padang Taman Kuchai, Paya Besar, Lunas, Kedah.

Mendahului senarai yang bakal hadir malam ini pastinya Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail, Exco Kerajaan Negeri yang juga ADUN Pengkalan Kundor, Phahrolrazi Zawawi, Naib Presiden KEADILAN, N Surendran, ahli parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian, ADUN Teja, Chang Lih Kang, Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN negeri, Wan Salleh Wan Isa dan ADUN Bandar Baharu, Yaakob Hussin.

KEADILAN dijangka merampas kembali kerusi parlimen ini dari tangan pengkhianat rakyat, N Gobalakrishnan yang keluar dari KEADILAN dan menjadi barua paling setia kepada perdana menteri, Najib Altantuya.

Gobalakrishnan yang terpalit dengan skandal setelah keluar dari KEADILAN langsung tidak menjelaskan dakwaan Saifuddin yang dibongkar pada 10 Mac tahun lalu.

Selamat menonton..
Iklan C(ii)


Nah!! Ini Bukti Pengerusi BN Penang Rasis Melampau..

Posted: 06 Dec 2012 06:13 AM PST


Terserlah sikap rasis (perkauman), khianat dan anti Melayu Islam yang ditunjukkan oleh Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow yang juga Setiausaha Gerakan Pulau Pinang.

Tindakan beliau mempertikai keputusan kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang menambah peruntukan Hal Ehwal Agama Islam sebanyak lebih 300 peratus sejak tahun 2008, jelas memaparkan wajah hodoh dan perkauman sempit mereka.

Ditambah dengan sikap membisu dan hipokrit pemimpin Umno yang berlagak kononnya pejuang Melayu pembela agama, yang bersekongkol dan merestui tindakan rakan komponen mereka. Selama ini, pemimpin Umno inilah yang menabur fitnah kononnya kerajaan negeri anti Melayu anti Islam bagi meracuni pemikiran orang Melayu.

Sebenarnya tindakan Pengerusi BN negeri itu, jelas menolak dakyah Umno selama ini terhadap kerajaan negeri. Ia juga membuktikan kepada rakyat, bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang, berkhidmat dan bertanggungjawab kepada rakyatnya secara adil tanpa mengambilkira latar kaum, agama dan fahaman politik.Sikap rasis dan busuk hati Teng itu juga, mengesahkan selama lebih 50 tahun BN mentadbir Pulau Pinang, golongan tersebut telah menafikan hak masyarakat Melayu dan Islam dalam pelbagai bidang.

Kenyataan Teng di depan ahli dan penyokong Gerakan dan MCA, mengesahkan bahawa bekas kerajaan BN di bawah pimpinan bekas Ketua Menteri, Koh Tsu Koon tidak pernah meluluskan peruntukan hal ehwal agama Islam sebanyak mana yang diperuntukan kerajaan Pakatan Rakyat.

Tidak hairanlah Melayu dan Islam terus terpinggir di bawah pimpinan Umno BN di negeri ini, kerana pemimpin jenis inilah yang menghalang perkembangan Islam dan kemajuan Melayu Pulau Pinang selama ini.

Jesteru itu, kerajaan Pakatan Rakyat terpaksa menyelesaikan masalah berbelas malah berpuluh tahun yang membelenggu masyarakat Islam di negeri ini. Antaranya masalah kesesakan tanah perkuburan Islam di Jelutong, yang berjaya diselesaikan dengan baik membabitkan perbelanjaan sebanyak RM20 juta untuk pengambilalihan tanah milik bukan Islam.

Saya mencabar Teng agar mengulangi kenyataannya kepada masyarakat Melayu, seperti mana kenyataan pemimpin Pakatan Rakyat bercakap dengan nada yang sama di kepada semua kaum.

Berikut kenyataan berbau perkauman Teng:

Pengerusi BN Pulau Pinang, Teng Chang Yeow mempersoalkan sama ada kerajaan negeri kini menuju ke arah Islamisasi dengan membangkitkan bahawa peruntukan bagi hal ehwal agama Islam meningkat 300 peratus tetapi tidak banyak diberikan kepada Dewan Perbandaran Cina Pulau Pinang."Ketua Menteri Lim Guan Eng selalu mengusik pemimpin sebelumnya Koh Tsu Koon takut kepada Umno tetapi semasa pentadbiran (Koh), tidak ada begitu banyak peruntukan untuk majlis agama Islam,| katanya seperti dipetik dalam akhbar berbahasa Cina."Lim lebih takut kepada PAS.

Mereka hanya menang satu kerusi di Pulau Pinang, kenapa mereka perlu takut (kepada PAS) seperti ini?," katanya dalam satu majlis makan malam anjuran MCA di Bagan – kawasan parlimen yang diwakili Lim – pada Isnin lalu.Kenyataan berkenaan, seperti disiarkan di akhbar semalam, tidak dipersetujui Lim yang berkata "Ini adalah satu sentimen rasis yang sangat jahat kerana ia memberi gambaran bahawa hak orang bukan Melayu atau bukan Islam dipinggirkan".

Lim berkata kenyataan daripada pemimpin BN itu tidak akan disiarkan dalam akhbar berbahasa Melayu seperti Utusan Malaysia yang dimiliki Umno.Sebaliknya, akhbar tersebut, akan menggambar beliau sebagai "anti-Melayu dan anti-Islam", kata Lim.

"Bagaimanapun, dalam akhbar berbahasa Cina, kita dituduh anti-bukan Melayu dan anti-bukan Islam," kata Lim yang juga setiausaha agung DAP dalam satu sidang media semalam.Saya juga mencabar pemimpin Umno, khususnya Timbalan Pengerusi BN negeri yang juga Ketua Umno Pulau Pinang, Zainal Abidin Osman untuk mengutuk dan mendesak Teng menarik balik kenyataannya yang cuba mengapi-apikan sentimen perkauman sempit di kalangan masyarakat Cina.

Saya juga mencabar pemimpin-pemimpin Melayu pro-Umno yang bertopengkan NGO seperti Perkasa, JaTi , Pajim, Pertiga, Badai, JMPP, PKIM dan seumpamanya untuk membidas dan mengutuk tindakan Teng. Saya juga mencabar akhbar Melayu suara Umno yang selama ini turut menabur fitnah terhadap kerajaan negeri, supaya menyiarkan kenyataan Teng ini agar rakyat, khususnya Melayu menilai sikap sebenar pemimpin BN.Teng adalah sebahagian pemimpin BN yang merupakan pengkhianat bangsa Melayu dan Islam yang dilantik dan direstui oleh Presiden Umno sendiri, Najib Altantuya.Inilah wajah sebenar mereka. Rakyat perlu menolak pemimpin jenis ini pada pilihanraya umum akan datang!

Abdul Malik Abul Kassim

Exco Kerajaan Negeri Pulau PinangIklan C(ii)


Panas!! Konspirasi Terbaru Najib Terbarai..

Posted: 06 Dec 2012 02:59 AM PST

KUALA LUMPUR: Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF) didakwa sedang berada dalam bahaya jika benar wujud konspirasi peringkat tertinggi yang mahu menyenaraikan KPF ke dalam Felda Global Ventures Berhad (FGVH).

Presiden Persatuan Anak peneroka Felda Kebangasaan (Anak), Mazlan Aliman mendedahkan, konspirasi ini melibatkan seorang menteri dan mendapat restu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata, menteri berkenaan telah mengarahkan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Md Yusof Samsudin mengeluarkan surat menyatakan Mesyuarat Agung perwakilan (AGM) KPF pada 20 jun lalu tidak sah.

Pembatalan AGM ini katanya dipercayai sebagai jalan membolehkan AGM diadakan semula bagi melantik Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad sebagai Penegrusi KPF dan Pengarah Besar Felda, Faizoull Ahmad sebagai setiausaha.

Pada 20 Jun lalu, ahli KPF yang memiliki 51 peratus saham dalam Felda Holdings Berhad mengadakan mesyuarat agung untuk mengambil alih semula pengurusan itu.

Beberapa perwakilan kemudian meminta mesyuarat itu dibatalkan atas sebab laporan audit kewangan KPF lambat dihantar kepada mereka.

"Untuk bawa masuk KPF adalah sukar dengan peraturan sedia ada melainkan satu konspirasi dibuat antaranya adalah membatalkan mesyuarat agung KPF dan memastikan dua orang, Tan Sri Isa Samad dan Faizoull Ahmad berada dalam KPF.

"Jadi AGM akan diadakan semula pada 27 Disember ini dan akan dikendalikan sepenuhnya oleh SKM. Lobi dan sogokan melalui Pengurus Felda kepada perwakilan telah mula dilakukan agar menurunkan tandatangan untuk suatu memorandum yang dihantar kepada SKM agar Isa Samad menerajui KPF," Katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, semalam,

Mazlan menjelaskan, apabila KPF disenaraikan ke dalam FGVH, ekuiti KPF dalam Felda Holdings dikurangkan sebanyak 22 peratus dan diambil alih oleh Felda.

Hal ini menyebabkan KPF yang menguasai 51 peratus kepentingan dalam Felda Holdings, hanya tinggal 29% sahaja dan Felda akan memindahkan syer 22 peratus kepada FGVH, menjadikan FGVH sebagai pemegang saham majoriti.

"Sebagai balasan, KPF ditawarkan pegangan saham 10 peratus, itupun melalui pegangan Felda Asset Holding yang juga diterajui Isa Samad.

"KPF akan hilang kuasa atas Felda Holding. Perkembangan pelaburan dan perancangan KPF akan terencat. Semua ditentukan oleh Isa Samad dari A sampai Z. 1.6 juta warga Felda hanya jadi penonton apa pun yang dibuat oleh Isa Samad dan konco-konconya.

"Kesan terbesar, operasi KPF akan menguncup. Dividen tinggi antara 12 hingga 15 peratus tidak akan dirasai lagi. Teramat buruk, kemasukan KPF dalam FGVH jika gagal menaikkan saham FGVH membawa isyarat KPF akan lingkup bersama FGVH," tegas Mazlan.


Iklan C(ii)


Selangor Tutup AES 2.30 Petang Esok

Posted: 05 Dec 2012 11:04 PM PST

SHAH ALAM - Kerajaan Negeri Selangor akan menutup kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang didakwa telah dipasang secara haram di negeri itu, pada jam 2.30 petang esok.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu berkata, notis 14 hari yang dikeluarkan Majlis Perbandaran Sepang sebelum ini yang telah tamat tempohnya tidak akan dilanjutkan lagi.

Ini bagi memberi peluang kepada kontraktor dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mengemukakan permohonan kebenaran merancang kepada pihak berkuasa tempatan terbabit sebelum tindakan selanjutnya diambil.

"Idea untuk kamera AES ini ditimbulkan oleh Menteri Besar sendiri, di mana beliau berlembut hati untuk memberi peluang kepada mereka, sebab itu kita tidak mahu bertindak untuk menanggalkannya walaupun notis itu sudah tamat," katanya di lobi Universiti Selangor hari ini. ~sinarIklan C(ii)


Kerajaan Selangor Dedah Laporan Lengkap Umno BN Sapu Tanah Rakyat Selangor

Posted: 05 Dec 2012 10:57 PM PST

SHAH ALAM 5 DIS : Kerajaan Selangor akan mendedahkan secara terperinci semua bidang tanah yang diperolehi secara murah oleh komponen parti Umno-BN bagi rakyat menilai keikhklasan gagasan itu yang terkenal dengan slogan "rakyat didahulukan".Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajaan Negeri kini dalam proses mengumpulkan maklumat berhubung dakwaan pemilikan tanah tersebut.Ini berikutan siri pendedahan oleh Kerajaan Negeri sejak tahun lepas berkenaan tanah yang dimiliki pemimpin Umno-BN di seluruh negeri.

Pendedahan terbaru oleh Adun Sekinchan Ng Suee Lim pada 20 Nov lalu di mana beliau mendedahkan bukti bahawa komponen Umno-BN membeli 24 bidang tanah yang bernilai lebih RM 20 juta dengan bayaran premium murah RM 1 kaki per segi.

Ng berkata tanah-tanah tersebut dibeli antara 1999 – 2008, semasa Umno-BN memerintah Selangor."Kita masih dalam proses semak dan tambah maklumat kerana kita juga perlu turun padang untuk ambil gambar tanah dan jenis pembangunan yang dilakukan di atas tanah tersebut.

"Kemudian kita juga akan berbincang dengan Pegawai-pegawai Daerah untuk mendengar pandangan mereka berkenaan hal ini," jelas Abdul Khalid di dalam satu sidang media di sini hari ini.Terdahulu, Abdul Khalid menyampaikan 360 Surat Watikah Perlantikan kepada ketua-ketua kampung tradisi bagi penggal 2013.

Perlantikan itu melibatkan 27 lantikan baru sementara 333 lagi disambung kerana prestasi baik.Turut disampaikan dalam majlis tersebut ialah Watikah Penubuhan kepada 56 buah Pusat Wanita Berdaya (PWB) di seluruh Selangor. ~selangorkuIklan C(ii)


Dr. Asri Tanding Atas Tiket PKR Di DUN Penanti

Posted: 05 Dec 2012 09:25 PM PST


Berita ni dikeluarkan oleh Antara Pos. Sejauh mana kebenarannya belum dapat di pastikan. Mungkin ada segelintir akan mempersoalkan kenapa Dr Asri sertai PKR, kenapa tak sertai PAS?

Sebenarnya tak kisah parti apa pun janji Asalkan Bukan Umno (ABU).. Perlu jugak ada yang mahir agama dalam PKR supaya lebih seimbang.

Jikalau benarlah jadi realiti.. ini menjadi satu tamparan hebat buat Umno dalam menghampiri tempoh pilihanraya yang semakin hampir..

Dr. Asri Tanding Di DUN Penanti?
KUALA LUMPUR: Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin bersetuju bertanding atas tiket PKR di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), kata sumber-sumber.
Antarapos difahamkan Mohd Asri akan diletakkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti yang kini disandang Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Othman.
"Ya betul, beliau (Mohd Asri) akan bertanding di DUN Penanti dalam pilihan raya akan datang," kata sumber itu.
Jelas sumber itu, PKR menggunakan orang tengah menemui Mohd Asri bagi membincangkan perkara tersebut dan setakat ini ulamak itu bersetuju bertanding di DUN Penanti.
Sebelum ini Mohd Asri berkata beliau masih belum membuat keputusan sama ada mahu bertanding pada PRU13 meskipun menerima tawaran daripada banyak pihak untuk berbuat demikian.
Pada pilihan raya umum empat tahun lalu, PKR memenangi kerusi Penanti.
Namun satu pilihan raya kecil diadakan pada 31 Mei 2009 selepas ADUNnya Mohammad Fairus Khairuddin meletakkan jawatan untuk memberi laluan kepada Mansor.
Mansor memenangi kerusi itu tanpa bertanding setelah BN memulaunya kerana menganggap ia tidak membantu proses demokrasi.  
DUN Penanti adalah di bawah kerusi Parlimen Permatang Pauh yang disandang oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. ~antarapos


Iklan C(ii)


Najib, Rosmah, Pemimpin Umno Pasti Ketar Lutut Baca Berita Ni..

Posted: 05 Dec 2012 07:56 PM PST

KUALA LUMPUR 5 Dis: Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan akan membongkar satu lagi pendedahan di Shah Alam dalam masa terdekat berhubung peranan pemimpin tertinggi Umno dalam serangan fitnah.

Perkara itu dinyatakan Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali pada Ceramah Merdeka Rakyat di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2, Gombak Utara malam tadi.

Beliau bagaimanapun tidak memperinci tarikh pendedahan itu. Ahli Parlimen Gombak itu menyifatkan pendedahan tersebut sebagai petanda Umno BN berkubur pada Pilihan Raya Umum nanti.

"Kini, Musa Hassan sedang membongkar satu demi satu peranan pemimpin tertinggi Umno dalam serangan fitnah. Saya dengar beliau akan ada satu lagi pendedahan, tunggu dan lihat.

"Apa yang pasti ini petanda Umno akan dikuburkan bukan sahaja di Selangor tetapi juga di Putrajaya, InsyaAllah," katanya di hadapan 4,000 rakyat.

Hadir sama, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Adun Batu Caves, Amirudin Shari; Yang Di Pertua PAS Kawasan Gombak, Saleh Huddin Mohd Nasir dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat.

Menurut Azmin, ahli perniagaan Deepak Jaikishan juga akan mendedahkan lebih banyak salah laku Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

"Deepak sudah umum semalam lebih banyak pendedahan akan dibuat dan akan dedah berapa banyak wang dibayar kepada Rosmah, Najib dan keluarganya.

"Kita yakin pemimpin yang rasuah, zalim mesti kita humban pada PRU akan datang," kata Azmin.

Musa dalam sidang medianya minggu lalu menyatakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mencampuri urusan polis ketika di bawah pimpinannya, termasuk memberi arahan terus kepada pegawai rendah dan ketua polis daerah.

Deepak pula dalam wawancara Malaysiakini sebelum itu menyatakan kekesalannya terlibat mengatur akuan bersumpah kedua penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang membatal akuan bersumpah pertama mengaitkan Najib dalam pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu. ~kdIklan C(ii)Lihatlah!! Lakonan Terhebat Ketua Pemuda Umno Gombak..

Posted: 05 Dec 2012 04:22 PM PST


Gambar di atas ialah gambar Mohd Faizaruddin bin Mustafha, Ketua Penerangan Pemuda UMNO Cawangan Batu 8, Gombak yang dikatakan bersama kumpulannya telah mengganas di ceramah Jelajah Merdeka Rakyat semalam.
Faizaruddin dilaporkan telah menerima sembilan jahitan setelah dibaling dengan batu oleh penyokong Pakatan Rakyat yang menghadiri ceramah tersebut.

Menurut Faizaruddin, serangan dicetuskan oleh penyokong Pakatan Rakyat yang menyerang kumpulan Pemuda UMNO yang berdiri di hadapan Bilik Gerakan UMNO dan menjerit ke arah Anwar Ibrahim "TIPU".

Pada masa yang sama, di Bilik Gerakan itu sedang berlangsung program anjuran Pemuda UMNO.Kelompok Pemuda UMNO yang tidak bersenjata diserang kumpulan penyokong Pakatan Rakyat yang membawa senjata termasuk senjata tajam yang diperolehi di gerai jualan dalam ceramah itu.

Ini gambar beliau sebelum kepalanya dibalut... 


Kononnya menerima sembilan jahitan dikepalannya.. oleh itu pembalut pun mestilah besar.. lihat gambar di bawah..Hari ini pula.. untuk meraih simpati rakyat dalam sidang medianya bersama Ketua Pemuda Umno Gombak, Datuk Megat Zulkarnain Omar Din yang telah turut disiarkan oleh TV3 pembalutpun dibuka.. kononnya biar ramai yang nampak luka dikepalanya..Katanya meneriman sembilan jahitan di kepala?? mananya? Ini lagi video keganasan Umno semalam...

Lihat video di sini.

~asdIklan C(ii)Anak Sungai Derhaka

Posted: 06 Dec 2012 09:49 AM PST

Anak Sungai Derhaka


Gambar dan Video suspek yang menikam petugas Pakatan Rakyat didedahkan!!

Posted: 06 Dec 2012 07:06 AM PST


Dalam insiden 'ceramah berdarah' di Gombak pada 5 Disember 2012 yang lalu, seorang petugas dari Pakatan Rakyat telah mengalami kecederaan akibat ditusuk dengan objek tajam.

Menurutnya beliau ditusuk ketika cuba menghentikan provokasi dan menghalang serta menasihati penyokong-penyokong kedua-dua belah pihak agar bertenang.

Malangnya beliau telah ditikam.. gambarnya sila lihat di ( SINI )

Dan malang juga pemuda yang menikam petugas Pakatan Rakyat itu kerana tanpa disedarinya perbuatannya itu telah terakam oleh seseorang..

Perhatikan video di bawah..

Pada minit ke 1:38 kelihatan seorang pemuda memakai helmet dari arah penyokong UMNO meluru ke arah penyokong Pakatan Rakyat dan menikam salah seorang penyokong Pakatan Rakyat kemudian ditarik kebelakang oleh Penyokong UMNO..


Sumber Video dari SINI

Baca juga spesis apa Ketua puak-puak ini di ( SINI )Kerana fitnah, Ketua Pemuda ini bakal disaman Guan Eng..

Posted: 06 Dec 2012 03:10 AM PST


Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang, Shaik Hussein Mydin terpaksa membuktikan dakwaannya di mahkamah kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menerima rasuah daripada Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC).

Dalam kenyaatan akhbarnya hari ini, Pegawai Khas Undang-undang Ketua Menteri Pulau Pinang, Andrew Yong berkata, Guan Eng akan membuktikan dakwaan itu di mahkamah bahawa beliau tidak korup seperti Ketua-ketua Menteri BN yang dikait dengan skandal sumbangan RM40 juta atau memiliki kekayaan luar biasa.

"Kerana terdesak untuk kekal berkuasa, UMNO terpaksa menggunakan fitnah dan kawalan ke atas media untuk menyebarkan fitnah terhadap Lim. Maka, Lim tidak mempunyai pilihan lain melainkan menyaman Shaik Hussein dan BN dalam mahkamah kerana fitnah," ujar beliau.

Menurut beliau, Shaik Hussein, Pemuda UMNO dan BN negeri mendakwa bahawa KLIDC menawarkan wang kepada Guan Eng bagi menyokong tender untuk tanah seluas 1.1 ekar di Taman Manggis untuk pembinaan hospital swasta.

"KLIDC tidak menerima apa-apa bantuan dalam pembidaan mereka untuk tanah berkenaan kerana ia ditawarkan kepada umum melalui tender terbuka. Pembida tertinggi sudah dipilih," kata beliau sambil menambah bahawa BN tidak mengamalkan tender terbuka demi memperkayakan kroni.

Beliau menambah bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas terhadap rasuah.

Pulau Pinang adalah negeri pertama yang melaksanakan tender terbuka, membuat pengisytiharan harta Ketua Menteri dan Ahli EXCO, melarang ahli keluarga daripada berurus niaga dengan kerajaan negeri serta melarang wakil rakyat dan ahli majlis daripada memhon tanah kerajaan.

Andrew turut menambah bahawa tiada guna membazirkan masa untuk memenuhi undangan dialog umum oleh Shaik Hussein kerana itu hanya menunjukkan Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang itu tidak berani membuktikan tuduhannya di mahkamah, sambil menambah bahawa Guan Eng mempunyai hak untuk menyaman Shaik Hussein kerana membuat tuduhan fitnah tanpa bukti.

"Kebebasan bersuara dan kebebasan media tidak memberi hak kepada seseorang untuk memfitnah dan membuat kenyataan palsu," ujar beliau lagi.

Keganasan UMNO di Gombak : Ini catatan dari orang Gombak..

Posted: 06 Dec 2012 12:58 AM PST


Sepanjang ingatan aku yang bermastautin kat area sini, sudah beberapa kali Pakatan buat ceramah kat masjid Zakaria tu, takde hal pun..

Cawangan Umno yang depan masjid Zakaria pun adalah sekali dua buat ceramah kelompok panggil tokoh-tokoh sendu ex-Pakatan, tapi biasalah kerusi lagi ramai dari pendengar.

Semuanya berlaku tanpa sebarang kekecohan..yang terdekat, kat Sungai Chinchin pun Pakatan biasa buat ceramah, takde kecoh pun..

Punca kecohnya satu je, sebab first time Anwar turun situ..tu yang habis menggeletar jadi paranoid..sebab kalau nak kira Anwar turun Gombak, kat area Gombak ni banyak kali dah Anwar turun, kat AU, kat Pinggiran, tapi tak kecoh pun..

Kenapa bila Anwar turun kat kawasan kampung (benteng pertahanan terakhir Umno), Umno jadi takut? Sebab kawasan kampung ni jelah harapan terakhir Umno untuk spin orang2 kampung..

Tapi PAS/PKR pun pandai, ceramah kat kampung dah pakai power point dah, terkedu orang kampung..

Kalau Pakatan berceramah mestilah isinya menentang Umno, takkan nak bagi puji-pujian kat Umno pulak, kenapa paranoid?

Dan yang hadir semalam pun bukan orang kampung je, orang-orang UIA, UniKl pun ramai, diorang boleh tengok macam mana hodohnya perangai Umno..

Ada ke "kami tak provok cuma kami buat bantahan aman", tapi ko tau ceramah tengah berjalan, yang ko berdiri tepi jalan sambil menjerit apa pasal? Itu provoklah namanya.

Sepanjang pemerhatian aku, Umno Gombak khususnya DUN Gombak Setia sudah tidak ada apa-apa yang nak ditawarkan kepada rakyat, mereka tiada kekuatan..nak harap BR1M sekali hari tu jelah, lepas tu orang lupa (ni tahun depan ni start baliklah).

Kalau nak kira Umno DUN Hulu Kelang dah lama bungkus sebab orang sana cerdik-cerdik belaka, Umno DUN Batu Caves pulak macam tak berfungsi sebab kat situ MIC yang bertanding.

Kot nak mengharap kat Gombak Setia ni ialah saki-baki Melayu perkampungan dari Batu 6 sampai ke batu entah berapa belas sampai ke perkampungan Orang Asli tu..itu pun tak ramai, sebab orang-orang cerdik pun ramai kat sini..

Umno Gombak Setia cuma bernafas sekejap bila Hasan Ali kata "saya ada phd kena pecat dari PAS", yang tu siap semua banner Hasan Ali digantung kat pejabat Umno..tapi sekejap jela.

Ni dah masuk setahun kena pecat muka Hasan Ali pun dah tak nampak kat Gombak Setia..dan orang Gombak Setia pun tak rasa kehilangan dia sebab selama ni pun dia sibuk kat Shah Alam, maklumlah, bak kata dia "sultan nak jumpa, mufti nak jumpa"

Bab banjir, sepanjang ingatan aku jugak, kawasan area masjid Zakaria tu mana pernah banjir, walau selebat mana pun hujan..yg pernah banjir pun kawasan Batu 10 dekat apartmen UIA, tapi tak kena penempatan penduduk.

Itu berpunca dari mereka yg mendirikan gerai betul-betul kat tebing sungai (kalau ikutkan, tebing sungai ialah tanah rizab yg tak boleh diusik), tapi kalau sodok kesianlah pulak.

Mungkin aku silap, tapi sebagai pemastautin kat area-area situ, nak jugaklah tau, banjirnya celah mana?

Satu lagi anak Omardin ni, toksah nak menipu la..dia ada kat tempat kejadian tapi dia tak nak bertanggungjawab atas apa yang juak-juak dia buat..bosanlah Pemuda Umno macam ni, macam mana aku nak sokong?

Buat ceramah tak laku, orang ceramah ko nak ganggu..

Catatan oleh Mohamed Hadi Al-Majwi, 06 Dis 2012

Pengerusi BN Pulau Pinang pertikai peruntukan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang.. mana PERKASA?

Posted: 05 Dec 2012 08:51 PM PST


Terserlah sikap rasis, khianat dan anti Melayu Islam yang ditunjukkan oleh Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang Teng Chang Yeow yang juga Setiausaha Gerakan Pulau Pinang.

Tindakan beliau mempertikai keputusan kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang menambahkan peruntukan Hal Ehwal Agama Islam sebanyak lebih 300 peratus sejak tahun 2008, jelas memaparkan wajah huduh dan perkauman sempit mereka.

Ditambah dengan sikap membisu dan hipokrit pemimpin Umno yang berlagak kononnya pejuang Melayu pembela agama, yang bersekongkol dan merestui tindakan rakan komponen mereka.

Selama ini, pemimpin Umno inilah yang menabur fitnah kononnya kerajaan negeri antiMelayu anti Islam bagi meracuni pemikiran orang Melayu.

Sebenarnya tindakan Pengerusi BN negeri itu, jelas menolak dakyah Umno selama ini terhadap kerajaan negeri.

Ia juga membuktikan kepada rakyat, bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang, berkhidmat dan bertanggungjawab kepada rakyatnya secara adil tanpa mengambilkira latar kaum, agama dan fahaman politik.

Sikap rasis dan busuk hati Teng itu juga, mengesahkan selama lebih 50 tahun BN mentadbir Pulau Pinang, golongan tersebut telah menafikan hak masyarakat Melayu dan Islam dalam pelbagai bidang.

Kenyataan Teng di depan ahli dan penyokong Gerakan dan MCA,mengesahkan bahawa bekas kerajaan BN di bawah pimpinan mantan Ketua Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon tidak pernah meluluskan peruntukan hal ehwal agama Islam sebanyak mana yang diperuntukan kerajaan PR.

Tidak hairanlah Melayu dan Islam terus terpinggir di bawah pimpinan Umno/BN di negeri ini, kerana pemimpin jenis inilah yang menghalang perkembangan Islam dan kemajuan Melayu Pulau Pinang selama ini.

Justeru itu, kerajaan PR terpaksa menyelesaikan masalah berbelas malah berpuluh tahun yang membelenggu masyarakat Islam di negeri ini.

Antaranya masalah kesesakan tanah perkuburan Islam di Jelutong, yang berjaya diselesaikan dengan baik membabitkan perbelanjaan sebanyak RM20 juta untuk pengambilalihan tanah milik bukan Islam.

Saya mencabar Teng agar mengulangi kenyataannya kepada masyarakat Melayu, seperti mana kenyataan pemimpin PR bercakap dengan nada yang sama di kepada semua kaum.

Saya juga mencabar pemimpin Umno, khususnya Timbalan Pengerusi BN yang juga Ketua Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Othman untuk mengutuk dan mendesak Teng menarik balik kenyataannya yang cuba mengapi-apikan perkauman sempit di kalangan masyarakat Cina.

Saya juga mencabar pemimpin-pemimpin Melayu pro Umno yang bertopengkan NGO seperti PERKASA,JATI,PAJIM,PERTIGA,BADAI,JMPP,PKIM dan seumpamanya untuk membidas dan mengutuk tindakan Teng.

Saya juga mencabar akhbar Melayu suara Umno yang selama ini turut menabur fitnah terhadap kerajaan negeri, supaya menyiarkan kenyataan Teng ini agar rakyat, khususnya Melayu menilai sikap sebenar pemimpin BN.

Teng adalah sebahagian pemimpin BN yang merupakan pengkhianat bangsa Melayu dan Islam yang dilantik dan direstui oleh Presiden Umno sendiri. Inilah wajah sebenar mereka.

Rakyat perlu menolak pemimpin jenis ini pada PRU akan datang !**KENYATAAN MEDIA OLEH YB DATO' ABDUL MALIK KASSIM, EXCO KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG PADA 5 DISEMBER 2012**

Wajah penyokong pembangkang yang mencetuskan keganasan di Gombak didedah!! (Video Inside)

Posted: 05 Dec 2012 04:30 PM PST


Dalam sidang media di Pejabat Pemuda Umno, Menara Dato' Onn semalam.. Ketua Pemuda UMNO Gombak, Datuk Megat Zulkarnain Omar Din berkata, tindakan provokasi seorang penyokong pembangkang yang bertindak meluru kepada Pemuda UMNO menjadi punca insiden tersebut.

Beliau menjelaskan, penduduk setempat di Rantau Gombak Utara membantah ceramah Pakatan Rakyat yang dihadiri Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana berlangsung di hadapan bilik gerakan peti undi Gombak Utara, yang pada masa sama berlangsung taklimat pilihan raya.

"Apabila penduduk dan Pemuda Umno Bahagian mengadakan bantahan secara aman di tempat kami, salah seorang daripada mereka telah meluru ke arah kami sambil provokasi dilakukan pembangkang dari tempat mereka.

"Mereka membaling batu, periuk belanga, kuali, tong air yang datang dari gerai-gerai di sepanjang jalan," katanya..

Berikut adalah rakaman video keganasan yang telah berlaku itu.. memang benar apa yang dikatakan oleh Ketua Pemuda UMNO Gombak itu iaitu seseorang yang bertindak meluru menjadi punca insiden tersebut. Tengoklah..


Cuma yang tak betulnya ialah.. bukan  seorang penyokong pembangkang yang bertindak meluru kepada Pemuda UMNO tapi seorang Pemuda UMNO bertindak meluru kepada penyokong Pakatan Rakyat..

BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 06 Dec 2012 09:41 AM PST

BRIGED MP SEGAMBUT


BENARKAH ALTANTUYA BERHANTU?

Posted: 05 Dec 2012 06:21 PM PST

Naib presiden PKR N Surendran mempersoalkan mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansoh masih belum menafikan dakwaan yang dibuat ke atas mereka oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan.
Katanya, Najib dah Rosmah perlu menjawab dakwaan yang ditimbulkan Deepak itu.

"Mereka tidak seharusnya mengada-adakan pembohongan mengenai penglibatan kami dalam soal ini," katanya kepada Malaysiakini.

Surendran berkata demikian ketika ditanya mengenai dakwaan bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari dalam laporan New Straits Times hari ini bahawa ketua pembangkang itu memainkan peranan dalam dakwaan Deepak.

Menurut laporan New Straits Times, Anuar mendakwa bahawa "Anwa berjanji untuk menyelesaikan masalah kewangan Deepak sebagai balasa untuk fitnahnya ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak".

Surendran dan MP Subang R Sivarasa merupakan peguam Deepak dalam saman yang difailkan syarikat usahawan tersebut Astana Canggih Sdn Bhd ke atas Awan Megah Sdn Bhd.

Dalam pendengaran minggu lalu, Deepak memberi keterangan bahawa Najib memberi persetujuan ke atas pemindahan milik tanah seluas 223.3 ekar (89.332ha) di Bukit Raja, Selangor daripada Awan Megah kepada sebuah syarikat penama milik Deepak.

[Baca berita penuh]

pemuda cheh

Posted: 06 Dec 2012 09:08 AM PST

pemuda cheh


Tarikh PRU: Najib ada sebab tersendiri

Posted: 06 Dec 2012 01:50 AM PST


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai sebab tersendiri untuk tidak mengumumkan tarikh pilihan raya dalam waktu terdekat.
Menurutnya, antaranya kemungkinan Najib khuatir negeri dikuasai parti lawan tidak membubarkan dewan serentak dengan pusat seterusnya mengadakan pilihan raya berasingan.

"Apabila tarikh PRU diumumkan terlalu dekat dengan tempohnya, negeri di bawah pembangkang terpaksa bubar dewan mereka sama dengan Kerajaan Pusat.
"Justeru, pilihan raya akan diadakan bersama dan kemungkinan sebab itulah Najib tidak umumkan tarikh pilihan raya buat masa ini," katanya.
Beliau berkata demikian ketika Program Bicara Tokoh dan Menteri Besar Pahang Bersama Pemimpin Koperasi Daerah Bentong di Dewan Orang Ramai Felda Kemasul, Bentong.
Hadir sama, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob, Pegawai Daerah Bentong, Datuk Toantowee Mohd Lotfie dan Ketua Sektor Pembangunan Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Mohamad Jaapar Muhayat.
Dalam perkembangan sama, Mahathir berkata, orang Melayu merupakan golongan majoriti negara ini kerana mewakili 60 peratus, namun berlaku perpecahan.
Menurutnya, dahulu orang Melayu berpecah kepada dua sahaja iaitu Umno dan Pas, namun kini berpecah kepada tiga apabila wujud PKR.
"Kini orang Melayu jadi golongan minoriti kerana berpecah dan terpaksa bergantung kepada orang lain untuk menang. Jika Umno nak bergantung kepada Umno sahaja, kita tidak boleh menang menyebabkan perlunya bantuan daripada orang bukan Umno," katanya.
Mahathir berkata, ahli Umno tidak boleh sombong dan perlu berdamping dengan rakyat untuk terus meraih sokongan pada pilihan raya akan datang.
Menurutnya, ahli Umno dinasihatkan tidak berpecah-belah dan menyokong sesiapa sahaja calon diketengahkan parti.
"Yang nak menang adalah parti. Jika Najib menang seorang pun, tidak boleh juga tubuhkan kerajaan.
"Justeru, ahli Umno perlu bersatu dan merapatkan barisan untuk mendapatkan dua per tiga kerusi dengan kerjasama parti komponen Barisan Nasional lain," katanya.
Mahathir berkata, semangat ahli semasa Perhimpunan Agung Umno 2012 lalu ternyata cukup baik dan ia diharap dapat diterjemahkan dalam bentuk sokongan kepada parti supaya dapat menang pada pilihan raya akan datang.

Mampukah Pakatan terus bertahan di Kedah?

Posted: 05 Dec 2012 10:08 PM PST


BAHANG PRU 13 semakin terasa.  Walaupun Perdana Menteri Datuk Seri  Najib Tun Razak menyatakan PRU 13 tidak  mungkin diadakan pada bulan disember ini.

Jawapan ini diberikan berikutan terdapat ramai pemerhati politik meramalkannya. Namun begitu  PRU13 memang sudah dekat dan  akan diadakan kerana tempuh kerajaan yang ada sekarang hanya sehingga April 2013 sahaja.Dalam Perhimpunan Agung UMNO yang diadakan banyak membicarakan soal pilihanraya. Dirasakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak  akan mengadakan pilihanraya pada bulan Februari ini  ketika cuti sekolah sempena Tahun Baru Cina.

Diyakini  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak  mengharapkan pengeluaran BRIM kepada rakyat yang berkelayakan akan memberikan impak terhadap keputusan PRU 13 ini.

Adakah pemberian BRIM akan dapat membantu BN/UMNO terus menerajui pentadbiran negara ini? Sama-sama kita lihat.

Namun kalau kita tinjau pendapat orang yang berada disekeliling kita dan orang yang membicarakan soal ini di kedai-kedai kopi impaknya tidak sebesar mana. Ini kerana rata-rata mereka mengatakan orang bagi kita ambil undi adalah hak kita, berdasarkan kenyataan ini kita dah dapat menangkap arah mana sokongan orang ini.

Biarpun bila PRU 13 akan diadakan parti-parti politik yang terlibat harus bersedia dari sekarang kerana paling lewat pada bulan April jadi masanya sudah tidak lama.

Jadi bagaimanakah nasib Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) khususnya PAS di Kedah? Mampukah Kerajaan PR yang diterajui oleh PAS di Kedah terus berkuasa? Adakah PAS Kedah dapat mengikuti Kerajaan PAS Kelantan yang mampu menguasai Kelantan begitu lama, lebih 20 tahun?

Pada mulanya pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah oleh PAS tidak nampak cacat celanya. Kerajaan PAS Kedah telah melaksanakan  beberapa perubahan yang positif yang mampu menarik sokongan rakyat Kedah,  misalnya penurunan cukai tanah. Kerajaan PAS Kedah juga berjaya menambah pendapatan kerajaan negeri dan mengurangkan hutang kerajaan negeri.

Di samping itu Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak juga tidak banyak menimbulkan kontroversi dan pastinya akan memberikan kelebihan kepada Kerajaan PAS Kedah untuk meneruskan penguasaan selepas PRU 13 ini.

Namun ia sedikit berserabut apabila berlaku kekecohan perlantikan Exco di negeri itu. Walau apa pun senario politik dalaman PR tidak kira samada PAS, PKR mahupun DAP yang lebih penting kita kena melihat geo-politik negeri itu, bagi mengkaji siapakah yang bakal menerajui kerajaan negeri selepas PRU 13. Mampukah Kerajaan PAS Kedah  bertahan atau tidak selepas PRU 13 ini?


Tiga kawasanKedudukan negeri jelapang padi di utara semenanjung Malaysia ini boleh dibahagikan kepada tiga kawasan utama untuk melihat keputusan pengundian nanti.

Kawasan itu ialah kawasan bandar, kawasan kampung dan kawasan yang mempunyai banyak sekolah-sekolah agama dan sekolah pondok.
Faktor ini penting kerana perbedaan cara berfikir dan pendedahan tentang maklumat yang diterima jauh berbeda.

Orang melayu yang tinggal di kawasan bandar yang terdedah dengan pelbagai maklumat melalui sesawang rata-ratanya tidak menyokong BN/UMNO.
Sebaliknya  orang Melayu yang tinggal di kampung yang semata-mata mengharapkan maklumat daripada media elektronik dan media arus perdana akan menyokong BN/Umno.

Sementara kawasan yang mempunyai banyak pondok dan sekolah agama juga tidak akan memberikan sokongan kepada BN/Umno. Ini adalah reality yang perlu dihadapi oleh parti-parti politik yang bertanding.

Kawasan bandar seperti  parlimen Alor Setar, Sungai Petani, Kubang Pasu, Merbok, Pokok Sena, Langkawi dan Kulim Bandar Baharu. Berdasarkan kajian mendapati hanya Langkawi dan Kubang Pasu yang selamat boleh memberikan kemenangan kepada BN/Umno.

Langkawi walaupun boleh diketogori kawasan bandar namun masih menjadi kubu kuat BN/Umno di Kedah,  mungkin masyarakat Melayu di sana merasa terhutang budi kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menjadikan pulau itu sebagai pelabuhan bebas. Sementera Kubang Pasu adalah  kawasan yang diwakili oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad. Lain-lain kawasan Bandar pastinya menjadi milik PR.

Manakala kawasan kampung pula seperti Padang Terap, Kuala Kedah dan Sik. Walaupun kawasan ini boleh dianggap kawasan kampung namun Kuala Kedah yang mempunyai komposisi kaum Cina  19.61% tetap menjadi kubu kuat PR. Hanya Sik dan Padang Terap  boleh dianggap kawasan selamat BN/Umno di Kedah.

Namun begitu buat masa ini kawasan parlimen Padang Terap kini menjadi milik PAS yang diwakili oleh Mohd Nasir Zakaria yang berjaya mengalahkan Datuk Paduka Ghazali Ibrahim dengan majoriti 369 undi.

Sementara dua DUN dalam parlimen ini iaitu Kuala Nerang dan Pedu menjadi milik BN/Umno. Akan tetapi majority yang dimiliki oleh DUN Kuala Nerang yang dimenangi BN/Umno melalui calon mereka Datuk Syed Sobri Hashim tidak menyakinkan hanya 805 undi.

Begitu juga parlimen Sik juga menjadi milik PAS dimana PAS yang diwakili oleh Che Uda Cek Nik telah berjaya mengalahkan calon BN/Umno, Datuk Osman Desa dengan majority 481 undi. Parlimen ini mempunyai dua DUN iaitu DUN Belatek dan DUN Jeneri.

DUN Belatek menjadi milik BN/UMNO dimana calonnya Mohd Tajudin Abdullah hanya menang dengan majority 252 undi. Manakala DUN Jeneri  menjadi milik PAS yang diwakili oleh Yahya Abdullah dan menang  dengan  majoritinya amat tipis 167 undi.

Sementara Baling, Pendang dan Jerai pula  kawasan yang banyak mempunyai Sekolah pondok dan sekolah agama. Namun begitu kawasan ini tetap memberikan harapan kepada BN/Umno di DUN yang merupakan kawasan kampung. Misalnya Sungai Tiang di Pendang dan Bayu di kawasan parlimen Baling.

Parlimen Pendang menjadi milik PAS dalam PRU yang lalu melalui calonnya Dr. Mohd Hayati Othman yang memenangi dengan majority 4073 undi. DUN Tokai juga menjadi milik PAS melalui calonnya Mohd Taulan Rasul yang menang dengan mojoriti yang selesa sebanyak 6538 undi. Manakala Dun Sungai Tiang yang merupakan kawasan kampong menjadi milik BN/UMNO melalui calonnya Suraya Yaakob juga menang dengan majority yang agak selesa 3006 undi.

Bagi Parlimen Baling juga hakikatnya PR agak kuat dimana kerusi parlimen telah dimenangi oleh bekas Imam Besar Masjid Negara, Datuk Taib Azamudin dengan majoriti yang selesa 7613 undi.

Parlimen Baling yang mempunyai tiga kerusi DUN dan dua daripadanya menjadi milik PAS iaitu DUN Kupang dan Kuala Ketil. Hanya DUN Bayu berjaya menjadimilik BN/UMNO itu pun dengan majority yang kurang menyakinkan iaitu sebanyak 984 undi.

Disamping itu faktor komposisi kaum juga memainkan peranan penting. Kawasan yang bermajoriti kaum Cina juga akan memberikan masalah kepada BN/UMNO  kerana majoriti masyarakat Cina diyakini tidak akan menyokong BN/UMNO dalam PRU 13 setelah mereka menyaksikan Kerajaan PR yang telah berjaya mentadbir beberapa negeri tanpa menghadapi apa-apa masalah.

Di Kedah tidak ada kawasan yang bermajoriti masyarakat Cina namun kawasan yang mempunyai masyarakat Cina lebih ima belas hingga tiga puluh peratus pasti akan mengugat kemenangan  BN/UMNO dikawasan tersebut.

Kawasan yang mempunyai kawasan yang pengundi keturunan Cina dua puluh hingga tiga puluh peratus seperti parlimen Pokok Sena 18.36%, Alor Setar 32.95%, Kuala Kedah 19.61%, Merbok 16.06%, Sungai Petani 29.03%, Padang Serai 22.64% dan kulim Bandar Baharu  18.60%.

Sementara DUN yang mempunyai kawasan seperti ini Gurun 26.83%, Derga 40.07%, Bakar Bata 26.59%, Alor Mengkudu 22.48%, Kubang Rotan 26.92%, Pengkalan Kundur 21.08%, Tokai 27.81%, Bukit Selambau 19.25% dan  Sidam 39.97%. Manakala kawasan DUN di Kedah yang majority masyarakat Cina seperti Kota Darulaman 59.72% dan Bakar Arang 48.06%.  


BN Menang


Berdasarkan analisa yang dibuat mendapati BN hanya mampu menguasai tiga daripada 15 kawasan parlimen. Tiga kawasan parlimen itu ialah Langkawi, Kubang Pasu dan Padang Terap.  Manakala PR dijangka akan menguasai lapan kawasan parlimen.

Lapan kawasan parlimen yang diramal bakal menjadi milik PR ialah Pokok Sena, Alor Setar, Kuala Kedah, Sik, Merbok, Baling, Padang Serai dan Kulim Bandar Baharu.

Baki tiga kawasan parlimen merupakan  kawasan yang seimbang di mana BN dan PR sama-sama berpeluang untuk menguasainya ialah Jerlun, Pendang dan Jerai.

Manakala kawasan DUN yang berjumlah 36 kerusi pula diramalkan PR akan memenangi 20 kawasan Dun dengan agak mudah. DUN-DUN tersebut ialah Sungai Limau, Jitra, Derga, Bakar Bata, Kota Darul Aman, Alor Mengkudu, Anak Bukit, Pengkalan Kundur, Tokai, Bukit Selambau, Bakar Arang, Sidam, Kupang, Kuala Ketil, Merbau Pulas, Lunas, Kulim dan Bandar Baharu.

Sementara DUN yang bakal menjadi milik BN/UMNO hanya  enam kerusi daripada 36 kerusi. DUN-DUN yang dijangka menjadi milik BN/UMNO ialah Guar Cempedak, Ayer Hangat, Kuah, Bukit Kayu Hitam, Pedu dan Sungai Tiang.

Baki 10 kawasan DUN adalah kawasan seimbang munkin dimenangi oleh mana-mana pihak baik PR mahupun BN/UMNO.  Kawasan yang akan menjadi medan pertempuran hangat ialah Belatek, Jeneri, Kota Seputeh, Ayer Hitam, Kuala Nerang, Bukit Lada, Kubang Rotan, Tanjong Dawai, Pantai Merdeka dan Bayu.


PAS kekalBerdasarkan analisa ini diramalkan PR khususnya PAS tidak menghadapi masalah untuk terus berkuasa di Kedah. Kerajaan PR sudah mempunyai 20 kerusi yang cukup kuat dan agak sukar digugat sedangkan BN/Umno hanya mempunyai 6 kerusi.

Baki 10 kerusi yang dijangka boleh dimenangi oleh mana-mana pihak itu jatuh ketangan BN/UMNO sekali pun PR sudah mampu menguasai negeri Kedah.

Namun begitu 10 kerusi ini pun PR tetap mempunyai peluang untuk menang. Kemenangan mana-mana kerusi DUN ini merupakan bonus kepada kerajaan PR di kedah.

Al Ikram

Posted: 06 Dec 2012 09:06 AM PST

Al Ikram


PEMUDA UMNO PANDI KUTTI MULAKAN PROVOKASI

Posted: 05 Dec 2012 08:12 PM PST

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 06 Dec 2012 09:05 AM PST

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Cis ... Kau Penderhaka ...?

Posted: 06 Dec 2012 06:15 AM PST

Cis ... Kau Penderhaka ...?
Kaahhh, kah kah ...?
Sebenarnya, ini masalah akhlaq ...?
Tak tahu cara menghormati ...?
Dot dot dot ...

Pulau Pinang Negeri Islam KeDua ...?

Posted: 05 Dec 2012 09:51 PM PST

Pulau Pinang Negeri Islam KeDua ...?
Yang PerTama selepas Kelantan ...?
Di Malaysia ...?
Dot dot dot ...

Wow ...? Konspirasi ni bagi orang mampus ...?

Posted: 05 Dec 2012 08:31 PM PST

Wow ...? Konspirasi ni bagi orang mampus ...?
Dot dot dot ...

Kaahhh, kah kah ... Akan dedah lagi ...?

Posted: 05 Dec 2012 07:58 PM PST

Kaahhh, kah kah ... Kaahhh, kah kah ...?
Musa Hassan akan dedah lagi rahsia ...?
Pemimpin tertinggi UMporNO ...?
Kaahhh, kah kah ... Kaahhh, kah kah ...?
Deepak akan bongkar banyak lagi ...?
Rahsia Najib dan Rosmah ...?
Dot dot dot ...

Guna Sarung ...? Kaahhh, kah kah ...?

Posted: 05 Dec 2012 05:14 PM PST

Guna Sarung ...? Kaahhh, kah kah ...?
Macam takut Aids jer ...?
Kaahhh, kah kah ...?
Dot dot dot ...

Roslan SMS Corner

Posted: 06 Dec 2012 07:35 AM PST

Roslan SMS Corner


Apa khabar Badan Kehakiman kita? (6/12/12)

Posted: 05 Dec 2012 07:11 PM PST


Kes Allahyarham adik Aminulrasyid Amzah yang ditembak mati oleh anggota polis di Shah Alam pada bulan April tahun 2010 kini bergelora kembali. Ini berikutan keputusan Mahkamah Tinggi yang telah menolak keputusan Mahkamah Sesyen yang sebelum ini mendapati Koporal Jenain Subi bersalah atas tuduhan membunuh tanpa niat apabila melepaskan 20 das tembakan terhadap kenderaan yang dipandu Allahyarham sehingga mengakibatkan beliau terbunuh. Beliau dihukum 5 tahun penjara.
Dengan keputusan tersebut Mahkamah Tinggi telah membebaskan Korporal Jenain.

Sudah pastilah keputusan ini membangkitkan kemarahan keluarga Allahyarham dan mereka yang marah dengan kejadian berkenaan. Apa pun pihak Peguam Negara masih boleh merayu terhadap pembebasan ini dan proses perundangan masih belum selesai.
Apa yang mahu saya bangkitkan di sini adalah penerimaan kita terhadap proses perundangan dan badan kehakiman dalam Negara. Saya tidak bermaksud mahu menyebelahi mana-mana pihak kerana saya masih ingat ketika kes ini meletus saya turut berada di Balai Polis Shah Alam mengiringi pimpinan parti membuat laporan polis terhadap kejadian berkenaan.

Apa yang mahu dibangkitkan di sini adakah kita menganggap badan kehakiman itu adil apabila keputusan memihak kepada kita dan tidak apabila sebaliknya? Harus diingat dalam kes ini proses kehakiman masih belum muktamad kerana keputusan Mahkamah Tinggi masih boleh dicabar.
Sekadar mengambil kes ini sebagai contoh, tanpa merujuk kepadanya secara spesifik, saya rasa kita perlu meneliti hal ini, kerana seingat saya antara pemimpin politik yang mula-mula membangkitkan protesnya terhadap Badan Kehakiman adalah Tun Dr Mahathir ketika beliau menjadi PM.

Ini pernah ditegaskan oleh Tun Musa Hitam (apabila berhenti dari menjadi TPM) bahawa apabila sahaja mahkamah tidak memihak kepada kerajaan maka TDM akan menuduh bahawa hakim berkenaan anti kerajaan. Natijah kita telah lihat apabila TDM memecat Ketua Hakim Negara ketika itu dan beberapa hakim lain menjadikan beliau Perdana Menteri pertama bertindak ke atas hakim-hakim.
Tetapi itu kes 1988 iaitu lebih 20 tahun lalu. Ada diantara hakim yang dipecat telah pun meninggal dunia dan TDM pun bukan PM lagi hari ini.

Adakah badan kehakiman kita hari ini telah pulih atau masih ditakuk 20 tahun lalu atau bagaimana?
Adakah pihak kerajaan menguasai keputusan kehakiman atau tidak atau bagaimana?
Pasca krisis 20 tahun lalu kita melihat ramai muka-muka baru telah duduk di bangku institusi berkenaan. Memang sebagai manusia ada keputusan yang kita setuju dan ada juga yang kita tidak berpuas hati. Jadi dimanakah duduk kita sebenarnya?

Berbalik kepada kes ini saya merasakan pihak Peguam Negara wajib merayu atas keputusan Mahkamah Tinggi berkenaan. Kegagalan berbuat demikian akan membangkitkan protes ramai. Namun dalam waktu yang sama kiranya segala proses perundangan dan kehakiman telah mukatamad, semua piohak perlu berlapang hati dan menerimanya.
Jika tidak maka kita menghukum badan kehakiman kita sebagai curang dan tidak adil, benarkah begitu?

 

 

 

KRAI Utara

Posted: 06 Dec 2012 07:20 AM PST

KRAI Utara


Ugut tuan tanah! Himpunan kebangkitan rakyat melaka isyaratkan kejatuhan kerajaan pimpinan bayangan mahathir nak tumbang?

Posted: 06 Dec 2012 04:48 AM PST

Tuan tanah diugut, himpunan di Melaka bertukar tempat

Harakahdaily
MELAKA:Himpunan Kebangkitan Rakyat peringkat negeri Melaka 8 Dis ini terpaksa dipindahkan ke lokasi baru ekoran tuan tanah lokasi asal iaitu di Bukit Palah membatalkan persetujuan memberi tapak itu untuk program tersebut.Setiausaha program, Asri Sheikh Abdul Aziz berkata, pembatalan itu dibuat tuan tanah selepas diugut pihak tertentu agar tidak membenarkan kawasan itu digunakan."Sebelum ini beliau telah mengeluarkan surat persetujuan untuk menyewakan tanah tersebut tetapi tengahari ini beliau menghubungi kita menarik balik persetujuan tersebut atas alasan ada pihak yang mengugut beliau."Kita berasa amat kesal dengan tindakan tersebut kerana ianya dibuat hanya 2 hari sebelum program dilaksanakan dan kita terpaksa melakukan persiapan semula di lokasi baru" ujar Asri yang juga merupakan Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Melaka.Beliau berkata demikian selepas Mesyuarat Himpunan Kebangkitan Rakyat Melaka di Pejabat PKR Negeri Melaka, Taman Bukit Piatu Mutiara di sini tengahari tadi.Ekoran pembatalan tempat itu, himpunan tersebut akan dipindakan ke tempat baru iaitu di  belakang Pejabat DAP Negeri Melaka, Lorong Pandan.Beliau tidak menolak kemungkinan ugutan kepada tuan tanah sebelum adalah dari pihak yang takut akan kebangkitan rakyat di negeri itu."Mereka sebelum ini telah mengadakan pelbagai provokasi semasa program PR termasuk ceramah pimpinan tertinggi PR dan ini adalah kemuncak kepada tindakan tidak bertamadun mereka."Mereka bukan sahaja hendak mengacau program kita dengan mengadakan karnival ad hoc mereka malah mengugut tuan tanah dengan pelbagai ugutan yang menyebabkan tuan tanah menarik balik persetujuan asal" tambah Asri.

Oh! Pelajar perempuan bawa grenade ke sekolah.

Posted: 06 Dec 2012 02:02 AM PST

NEWSOUTHWALES - Seorang pelajar perempuan berusia 11 tahun di Newcastle, New South  mengejutkan warga sekolah kerana membawa bahan peletup ke sekolah  Seperti dilaporkan oleh Oddnews.org, Rabu (5/12/2012), pelajar di Hunter Christian School itu mempamerkan barang peledak itu, dalam pelajaran show-and-tell.  Granat yang dibawa itu, mulanya dikira sebuah celengan. Granat yang dibawa gadis itu, dilaporkan menyerupai granat nanas di era Perang Dunia Kedua. "Seorang pelajar kami dengan polosnya membawa sebuah benda yang dia kira sebuah celengan," ujar Guru Besar Hunter Christian School, Boyd Allen."Ia lalu menunjukkannya kepada guru. Dan guru itu tentu sangat ketakutan kerana bentuk benda itu tidak terlihat seperti kotak wang.Tapi benar-benar tampak seperti granat. Guru itu kemudian menghubungi saya, dan ia dan muridnya tersebut, datang ke  pejabat saya dan membawa granat itu ditangan," lanjutnya.Setelah itu pihak pengelola meminta para staf sekolah membawa para murid, ke sebuah taman berdekatan, sementara anggota polis dan ahli pemati bom menetralisir granat tersebut.Berdasarkan pemberitaan sejumlah media lokal, granat itu sudah tidak aktif lagi.(oddnews.org)

Diplomat Serbia lapor Duta Besar mereka untuk NATO bunuh diri

Posted: 05 Dec 2012 03:53 PM PST

BRUSSELS - Diplomat Serbia melaporkan, Duta Besar Serbia untuk North Atlantic Treaty Organization (NATO) Branislav Milinkovic mati akibat bunuh diri diAirport  Brussels. Milinkovic melompat dari tempat dengan ketinggian 10 meter di tempat parkir bandara.Menurut diplomat yang tidak mau disebut identitinya, Milinkovic tiba-tiba melompat dari peron dengan ketinggian 10 meter ketika sedang menunggu delegasi Kementerian Luar Negeri Serbia. Para delegasi itu hendak mengadakan  pertemuan dengan para pejabat NATO.Serbia bukan merupakan anggota dari NATO, namun Serbia merupakan tempat di mana markas NATO didirikan. Pertemuan NATO sendiri akan diadakan dua hari yang akan datang di Brussels. Demikian, seperti diberitakan Associated Press, Rabu (5/12/2012).Milinkovic yang dulu berprofesi sebagai wartawan itu sempat berdinas sebagai Duta Besar Serbia untuk Austria. Milinkovic melakukan matidi depan Asisten Menteri Luar Negeri Serbia Zoran Vujic. Peristiwa itu terjadi pada Selasa malam. Lelaki berusia 52 tahun itu meninggalkan isterinya dan enam orang putera kandungnya. Pemerintah Serbia juga mengeluarkan pernyataan untuk menanggapi kematian Milinkovic. Tim paramedis langsung dipanggil ke tempat kejadian perkara. Pada saat itu, Milinkovic sudah dinyatakan meninggal dunia.(AUL)

Pahang Daily Online

Posted: 06 Dec 2012 07:13 AM PST

Pahang Daily Online


Panas: Elaun "Anggota RELA Pahang" Tertunggak Tiga Bulan, Menteri KDN Di Minta Campur Tangan Segera !

Posted: 05 Dec 2012 08:49 PM PST

KUANTAN, 6 Dis - Menteri Dalam Negeri (KDN), Datuk Hishamuddin Hussein (foto) digesa mengambil perhatian terhadap isu tunggakan elaun Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA) Negeri Pahang yang kini sudah masuk bulan yang keempat. Maklumat berkenaan didedahkan oleh beberapa orang anggota RELA yang merasa kecewa dan sedih dengan situasi yang berlaku terhadap nasib mereka sekarang ini. Difahamkan, rata-rata anggota RELA terbabit mendapat elaun antara RM1,000 hingga RM1,500 sebulan. Maknanya tunggakan yang belum dibayar oleh pihak terbabit kepada mereka sekitar RM4,500 hingga RM5,000 setiap seorang. Soalnya sekarangm kenapakah sebuah agensi kerajaan yang berada dibawa Kementerian Dalam Negeri (KDN) seperti ini gagal membuat bayaran elaun berkenaan, sedangkan kudrat anggota RELA terbabit digunakan sepenuhnya oleh mereka. Menurut salah seorang mangsa yang tidak mahu namanya didedahkan berkata, bukan sahaja elaun gagal dibayar secara berjadual setiap bulan malah kebajikan mereka juga tidak dipedulikan oleh majikan. "Bila kami mengadu masalah terutamanya berkenaan dengan gaji... kami diherdik dan akan dipecat.. ramai yang akhirnya berhenti tanpa menerima elaun berkenaan. Bila diajukan soalan mereka kata rujuk dengan Ibu Pejabat RELA di Kuala Lumpur... Bila kami rujuk dimaklumkan bayaran elaun berkenaan telah dibayar... Soalnya, mana pergi duit tersebut?. Kenapa tidak sampai ke tangan kami?.. Siapa yang khianat dan menyembunyikan duit terbabit", katanya dengan nada sedih. Beliau turut mengatakan bahawa selain elaun yang lambat, sebahagian besar dari kalangan mereka juga tidak diberikan latihan yang secukupnya.

 

 "Rata-rata kami terpaksa meronda bersama dengan polis di dalam bandar untuk menjaga kententeraman awam... polis ada senjata.. tapi kami ada apa?. Bayangkan kalau ada penjenayah dan ketika itu polis tidak ada bersama kami.... akhirnya keselematan kami terancam.. sudahlah kami tidak ada langsung latihan dalam bidang berkaitan... kami diambil jadi anggota RELA sekadar mencukupkan korum sahaja. Sepatutnya, kami diberikan latihan secukupnya sebelum menjalankan tugas yang berkaitan... mereka ambil anggota sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja.. sebab itu duit elaun kami pun diambil acuh tak acuh oleh pihak terbabit.. hatta nak berhariraya baru-baru ini pun kami tak berduit... kami bukanlah orang kaya.. malah ramai juga ibu tunggal yang menjadi anggota RELA utk membiayai kehidupan masing-masing.. kenapa mereka diperlakukan sebegini. Ramai kawan-kawan saya yang sudah berhenti tapi saya masih sabar dengan kerenah pihak pengurusan.. sebab tu saya minta KDN masuk campur siasat ke mana hilangnya elaun kami.. itu adalah hak kami?", tambah beliau lagi.

[Apa yang berlaku ini sungguh memalukan sebenarnya. Sebuah agensi yang diletakkan di bawah kementerian Hishamuddin gagal membayar elaun anggota RELA. Dilaporkan kini buakn sahaja RELA bermasalah malah Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) juga mengalami nasib yang sama. Episod membuang sukarelawan gara-gara "wang tak cukup untuk bayar elaun" telah berlaku. Ramai anggota JPA3 yang menjadi mangsa dan hanya yang dikekalkan ialah mereka yang terlibat dengan paramedik sahaja. Anggota yang lain telah ditamatkan perkhidmatan secara berperingkat-peringkat. Apakah yang menyebabkan KDN mengalami masalah kewangan agaknya?. Sedangkan kementerian terbabit dipimpin oleh menteri kanan seperti Hishamuddin Huseein. Persoalannya, kemana wang para sukarelawan terbabit hilang jika benar ia sudah dibayar. Kenapa perlu tunggak sampai tiga bulan? Justeru diharapkan tindakan tegas dapat diambil terhadap mana-mana pegawai yang gagal menjaga kebajikan anak buah mereka terutamanya yang bertugas di pejabat RELA Negeri Pahang. Mereka dikhabarkan begitu sombong dan langsung tidak mahu mengambil berat hal terbabit jika diajukan oleh anak buah masing-masing. Malah, mereka juga turut diugut akan dipecat atau tidak dipanggil bertugas andai terus engkar arahan yang berkenaan].

ILHAM NAJMI

Posted: 06 Dec 2012 07:10 AM PST

ILHAM NAJMI


Kantoi: Jual minyak sawit ke Israel, Mukriz Sahkan

Posted: 06 Dec 2012 05:51 AM PSTHa ha ha... Boleh percaya ke? Israel benarkan Syarikat orang Islam menggunakan Pelabuhan Israel untuk penghantaran minyak ke Palestin... Baik benar Israel.. Lagikan kilang susu dan gudang makanan di Gaza di Bom.

Era Pasca

Posted: 06 Dec 2012 03:52 AM PST

Era Pasca


PECAH BERITA! PAPAGOMO DI SAMAN!

Posted: 05 Dec 2012 04:04 PM PST

Gua Petik dari Tulang Besi
WRIT SAMAN WAN MUHAMMAD AZRI (PAPAGOMO)

Kebetulan Tulang Besi mendapat maklumat dari seorang yang rapat dengan team projek menyaman Papagomo ini.

Antara maklumat yang didapati adalah:
1.0 Sepupu Papagomo pun akan dipanggil menjadi saksi Husam Musa untuk mengecam Papagomo dan beliau telah sanggup menjadi saksi.

2.0 Turut dipanggil adalah beberapa orang orang besar di dalam Tentera Laut Di Raja Malaysia kerana mereka yg telah membenarkan Papagomo masuk ke kapalselam Scorpene

3.0 Zahid Hamidi dan SU Zahid Hamidi pun akan dipanggil sebagai saksi

4.0 Tun Faisal UMB pun akan dipanggil sebagai saksi sebagai mengecam Papagomo

5.0 Peguam Papagomo pula kerap minta supaya kes ditangguhkan. Tampak begitu takut Papagomo ini untuk berhujjah dalam mahkamah.

6.0 Diberitakan selepas ini ramai lagi orang akan menyaman Papagomo ini i.e. Khalid Samad, Nik Nazmi, Elizabeth Wong, Haliza Talha, Dr Halimah Ali dsbnya. Semua nama di atas dan lebih dari itu telah menjadi mangsa fitnah Papagomo. Ada ka Papagomo kata Dr Halimah Ali ditangkap khalwat padahal pada waktu itu Dr Halimah sedang merasmikan program yang disaksikan oleh ratusan orang.

7.0 DI samping itu, pihak MBPJ juga mahu pihak berkuasa mendakwa Papagomo kerana memalsukan dokumen rasmi Kerajaan Tempatan. Masih ingatkah lagi Papagomo memalsu minit mesyuarat yang menuduh Khalid Samad, Nik Nazmi dsbnya menghalang Gereja DUMC dari ditutup. Malangnya, pemalsuan dokumen tersebut gagal apabila dokumen tersebut menyatakan Gereja DUMC terletak di Damansara Utama. PAdahal Gereja DUMC tu terletak di Seksyen 9 Petaling Jaya.

8.0 Papagomo juga perlu didakwa di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri kerana mendedahkan rupa bentuk dalaman kapal selam Scorpene yang menjadi rahsia ketenteraan negara. Tapi pasal dia UMNO, dia terlepas segalanya.

9.0 Cuma yang bagus pasal Papagomo ini adalah beliau tidak lari lintang pukang macam kawan dia Ruang Bicara Faizal bila diserahkan writ saman.

10.0 Syukur alhamdulillah. Doa Tulang Besi di hadapan Kaabah supaya Papagomo dijahanamkan oleh Allah SWT sudah mula makbul.

11.0 Mengikut rakan2 wartawan Tulang Besi, Papagomo mengaku kepada mereka yang segala penulisan beliau adalah atas bayaran dari pemimpin2 UMNO. Yang ini, Tulang Besi tidak dapat pastikan 100%.
Yang jelasnya, Papagomo ini adalah penyebar fitnah dan dusta. Sekaligus, Papagomo ini menjadi agen kepada dosa Qazaf kerana sewenang2 nya menuduh orang berzina dan meliwat tanpa 4 saksi.

Baru ni Papagomo ada siarkan satu video kononnya Deepak ini adalah konspirasi Anwar Ibrahim. Malangnya, video papagomo tu gelap dan kabur. Mamat dalam video tu pun tak nampak mcm Deepak lansung. Biasalah manusia penipu.


Penjelasan EP : Papagomo sudah banyak kali cuba di saman, akan tetapi kerana selama ini Wan Muhammad Azri ini tidak pernah mengaku dia lah Papagomo maka saman tidak boleh di buat, dan kali ini dengan kehadiran beberapa saksi yang akan mengatakan sahlah Wan Muhammad Azri ini adalah Papagomo, Papagomo tidak boleh lari lagi. Gambar di bawah adalah gambar contoh rupa PopeGomo.. kahkahkah
Barisan Blogger pemfitnah, yang berjaya di bongkar. kenali mereka.. kahkahkah
Tahukah anda 5 dari 9 dari mereka bekerja di Biro Tata Negara? Di mana kerjanya meningkatkan semangat rasis dalam sektor awam?COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Gempar! Minggu Depan Ekslusif Musa Hassan Dedah Serangan Fitnah Dari Barisan Nasional!!

Posted: 05 Dec 2012 08:43 AM PST


Kuala Lumpur - by @tiewnama
Bekas ketua polis negara Musa Hassan akan membongkar satu lagi pendedahan 
di Shah Alam dalam masa terdekat berhubung peranan pemimpin tertinggi Umno 
dan Barisan Nasional dalam serangan fitnah, bagaimanapun tidak diperincikan tarikh 
pendedahan itu.

pendedahan tersebut sebagai petanda Barisan Nasional berkubur pada pilihan raya 
umum ke 13 nanti berikut ulasan penuh azmin ali mengenai pendedahan panas ini.
kini Musa Hassan sedang membongkar satu demi satu peranan pemimpin tertinggi umno dalam serangan fitnah, Saya dengar beliau akan ada satu lagi pendedahan tunggu dan lihat, apa yang pasti ini petanda umno akan dikuburkan bukan sahaja di selangor tetapi juga diputrajaya insyaallah,
Deepak sudah umum semalam lebih banyak pendedahan akan dibuat dan akan dedah berapa banyak wang dibayar kepada Rosmah, Najib dan keluarganya, kita yakin pemimpin yang rasuah zalim mesti kita humban pada pru akan datang, 
Musa Hassan dalam sidang medianya minggu lalu menyatakan menteri dalam negeri Hishammuddin Hussein mencampuri urusan polis ketika di bawah pimpinannya termasuk 
memberi arahan terus kepada pegawai rendah dan ketua polis daerah.

Deepak pula sebelum itu menyatakan kekesalannya terlibat mengatur akuan bersumpah 
kedua penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang membatalkan akuan bersumpah 
pertama mengaitkan Najib Razak dalam pembunuhan wanita mongolia Altantuya Shaaribuu.

siri pendedahan ekslusif Musa Hassan boleh klik Ekslusif bersama Musa Hassan
siri pendedahan ekslusuf Deepak boleh klik Ekslusif pendedahan Deepak 
Deepak Bongkar Rosmah

persoalan kini timbul, adakah mereka bertiga ini bertindak mengikut arahan pihak 
atasan bagi membubarkan Najib Razak? siapa pihak atasan umno itu? 

by @tiewnama - Tim Muhyiddin Yassin sedang mengepung Najib Razak, 
Najib Razak akan di bubar sebelum parlimen terbubar. kahkahkah

Kuala Lumpur - by @ tiewnama
Former national police chief Musa Hassan will uncover another exposure in shah alam 
in the near future in relation to the role of the supreme leader of umno and Barisan 
Nasional defamatory attacks, however not detailed disclosure date.

disclosure as a sign of BN buried in the general election 13, later following a full review 
Azmin Ali of heat exposure.

Musa Hassan is now being uncovered a role for an umno supreme leader of slander attacks, 
I heard he will have one more exposure to wait and see, what is certain indication umno are 
buried not only in selangor but also in putrajaya inshallah,

Deepak is more common today disclosure will be made and will expose how much money is 
paid to Rosmah, Najib and his family, we are confident leaders who are corrupt tyrants must 
we throw away at the next general election,

Musa Hassan said last week's press conference minister Hishammuddin Hussein interfere 
with the police while under his direction, including giving instructions directly to the junior 
officers and district police chief.

Deepak was previously involved in regulation of expressing his regret second statutory declaration of private investigator P Balasubramaniam cancel first statutory declaration 
linking Najib Razak in the Altantuya murder.

question now arises, whether these three acts according to the instructions of superiors to liquidate Najib Razak? umno superiors who's that?


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Panas! Video Inside! Ketua Pemuda Umno Gombak Kantoi Lagi Berbohong!

Posted: 05 Dec 2012 05:56 AM PST

Kuala Lumpur - @erapasca
Ketua pemuda umno gombak yang bermazhab halul punnah wal ranah munafik sekali lagi
sedangkan pemuda umno atas arahannya untuk cetuskan provokasi dan keganasan yang
mengganas pada malam JMR Gombak. secara teknikalnya, jika ceramah Pakatan Rakyat
tidak di ganggu, ianya akan berakhir dalam suasana harmoni tenang dan sejahtera.

rakyat melihat dan menilai pembohongan demi pembohongan pemimpin Barisan Nasional

Berikut SMS tersebut:
1. Adalah dimaklumkan pada tarikh 4.12.2012 hari selasa malam, ketua pembangkang anuar ibrahim akan datang ke gombak utara bt 8, diharapkan tuan tuan dapat menurunkan seberapa ramai pemuda cawangan bagi menghalang kehadiran beliau ke gombak utara. Tuan tuan! Gombak Utara adalah maruah kita, sama samalah kita turun beramai ramai pada malam tersebut.
2. A.kum & slm perjuagan.. diseru semua ketua 4 sayap caw2 (Cawangan-cawangan). PDM (Pusat Dun Mengundi) Bt (batu) 9 Gbk (gombak) dpt (dapat) menurunkan seberapa ramai ahli caw.ke perkarangan pjb (pejabat) Dun Simpang bt 8 gbk (gombak) mlm (malam) ini jam 8mlm (malam) bg (bagi) menyokong BANTAHAN kehadiran KETUA PENGKHIANAT BANGSA ke kg kita gbk (gombak) utara.. moga kita sama2 dpt (dapat) membela kg kita & mempertahankan kubu kuat kita dr (dari) dikhianati oleh egen ZIONIS ini… su (setiausaha) pdm (Pusat Dun Mengundi) bt (batu) 9 gbk (gombak).
Video sebagai Fakta yang tidak akan memBOHONGi


tak bohong bukan umnolah namanya, tak pelahap wang rakyat bukan Barisan Nasional namanya, tak c4 tak rosmah mansorlah namanya, tak scorpene tak najib razak lah namnya. kikikiki
COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Pecah Berita! Pengganas JMR Gombak Kini Di Kesan!

Posted: 05 Dec 2012 05:17 AM PST

Kuala Lumpur - by @tiewnama
Seorang Pemuda Barisan Nasional di gombak cedera parah semalam bila motosikal yang 
di naikinya terbabas ketika melarikan diri dari kepungan anak muda dalam JMR gombak semalam, kejadian berlaku apabila pemuda Barisan Nasional ini memulakan provokasi 
melampau dengan membaling batu menjerit jerit serta menghalang untuk rakyat hadir pada 
malam JMR Gombak tersebut.

rakan rakanya pula di katakan membawa kerambit dan pelbagai senjata tajam sehingga
mencederakan seorang anak muda yang hadir pada malam Jelajah Merdeka Rakyat atau
JMR Gombak malam tadi.

di fahamkan saksi di tempat kejadian memberitahu bahawa,
budak ni mereng sikit bang, dia buat kacau, tempat orang nak ceramah, bila ramai anak muda datang nak nasihatkan dia, dia ingat orang nak belasah dia, terus dia naik motor pecut laju laju kemudian terbabas kerana terlalu takut sangat agaknya, pokok pisang tepi jalan yang dia cium, orang dahi cium sejadah, budak ni dahi cium jalan. dorang dapat rm 50 seorang untuk hadir malam tadi buat ganas.
seorang lagi saksi di tempat kejadian memberitahu kami,
kita sebuk mahu dengan ceramah, mereka datang sini bikin keganasan, terjerit jerit macam beruk kena belacan, lepas tu bila geng geng dia baling batu pada tapak ceramah dekat situ,orang ramai marah la, petugas unit amal cuba datang secara mengejut beramai ramai, 
budak tu lari tak cukup tanah terus naik motor bawak selaju mungkin, baru 200 meter, dia langgar pokok pisang tepi jalan, kepala dia bagi jalan makan.
facebook budak lari tidak cukup tanah kerana cetus provokasi hingga langgar pokok pisang tepi jalan di gombak
 by @tiewnama - sendiri bikin, sendiri repot, sendiri mendapat. kahkahkahkah


SMS Dari Ketua Pemuda Umno Gombak Suruh Budak Budaknya  Cetuskan Keganasan.
by @tiewnama - Ketua Umno Bahagian Gombak tengah sedap sedap dengan ehm ehm,
pemuda umno gombak bodoh langgar pokok pisang atas arahan pihak atasan? kahkahkahkah
memang bodoh sungguh..

COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

Pecah Berita Bolasepak! 7 Orang First Eleven Malaysia Wakili Johor!

Posted: 05 Dec 2012 03:09 AM PST


Kuala Lumpur - by @tiewnama 
bolasepak johor terus berbelanja besar berjuta juta dalam persiapan menghadapi saingan 
liga super malaysia musim depan. setiausaha PBNJ Suhairi mengesahkan telah mendapat 
surat pelepasan daripada kelab liga super indonesia Arema indonesia bagi mendapatkan 
khidmat penyerang sensasi harimau malaya Safee Sali secara pinjaman musim depan. 

surat yang ditandatangani oleh pengarah arema, Ruddy Widod, Safee akan menyarung 
jersi johor selama setahun bermula dari 1 disember 2012 hingga 30 november 2013. 

berikut ucapannya.
Safee sepatutnya hadir malam ini untuk menandatangani kontrak tetapi tidak dapat berbuat demikian disebabkan terikat dengan peraturan FAM yang tidak membenarkan pemain kebangsaan keluar daripada kem latihan mereka sepanjang kempen Piala Suzuki AFF 2012
namun kami telah mendapat pelepasan daripada arema yang membenarkan Safee beraksi bersama johor, saya ada bukti dan saya boleh tunjuk kepada umum, jika segalanya berjalan seperti yang dirancang, Safee akan beraksi bersama johor 
kami memang bersungguh sungguh untuk membawa masuk Safee dan mahu menyelesaikan perkara ini dalam tempoh dua hari sebab tarikh tutup pendaftaran pemain akan tutup pada 6 disember.

difahamkan Safee ketika ini menerima gaji sebanyak RM 90 ribu sebulan daripada Arema 
dan ia memberi bayangan bahawa dia akan menerima gaji sekurangnya RM 100 ribu sebulan bersama johor, lima pemain kebangsaan iaitu Safiq Rahim, Norshahrul Idlan Talaha, 
Aidil Zafuan Razak, Zaquan Adha Razak dan Azmi Muslim serta bekas pertahanan 
Terengganu dan Harimau Muda A, Muslim Ahmad telah menandatangani kontrak untuk 
beraksi bersama johor musim depan.

jika johor tidak muncul juara, bermakna rakyat malaysia sudah faham tahap permainan 
malaysia yang kekampungan itu.


by @tiewnama - alang alang nak buat team bagus, biar sekuat barcelona. kahkahkahkah


COUNTDOWN JANGKA HAYAT UMNO BN

labun KulupSakah...

Posted: 06 Dec 2012 03:40 AM PST

labun KulupSakah...


Anak kecil main api

Posted: 05 Dec 2012 05:06 PM PST

Foto samseng Gombak ganggu ceramah Anwar

Posted: 05 Dec 2012 04:09 AM PST

edyesdotcom

Posted: 06 Dec 2012 03:30 AM PST

edyesdotcom


Najib Bangla PAU 2012 (Perhimpunan Agung UMNO)

Posted: 05 Dec 2012 07:33 AM PST

kah kah kah kah kah...

wanita nak apa? nak calon BANGLA! kah kah kah

Merah Hitam

Posted: 06 Dec 2012 03:10 AM PST

Merah Hitam


Melontar syaitan di Jamarat Kubra

Posted: 05 Dec 2012 04:33 PM PST


Arafah dah selesai, Muzdalifah pula telah ditinggalkan..... syukur Allah Maha Besar permudahkan semuanya...dan kini, hati berdebar untuk menghadapi beberapa hari mendatang bagi melakukan fasa akhir  minggu ibadah di masya'ir. 

Kami tiba di Mina dalam pukul 10 pagi.Aku terus ke khemah........dan tepat sekali seperti yang di 'brief' oleh pengurus Maktab, ruang di Mina lebih kecil dan sempit berbanding dengan ruang khemah di Arafah.....
"Ya Allah permudahkan segala urusanku di sini..." segera aku letakkan beg di satu ruang kecil yang masih kosong di situ..

Ku perhatikan lantai khemah yang dilapik permaidani kelihatan agak tinggi rendah...ku selak permaidari berwarna merah terang itu untuk mengintai apa yang ada dibawahnya.....ohhhh....pasir hitam yang halus rupanya...segera ku tutup kembali permaidani itu...."Let's go for  Jamarat..." ku fokuskan fikiranku untuk melengkapkan ibadah masya'ir yang terakhir ....Orang putih kata..."this is the last hard hurdle...".Semua jemaah haji yang berkemampuan , wajib pergi melontar. Jika sengaja tidak melontar, maka orang itu di kira tidak melengkapkan ibadah hajinya dan tidak layak di panggil  haji atau hajjah!!!Jelasnya, bukan melontar untuk mendapat panggilan haji atau hajjah,tetapi ini adalah satu kerja@aktiviti yang di lakukan oleh Nabi Muhammad SAW , dalam mematuhi perintah Allah. Jadi , setiap perkara yang di lakukan oleh Nabi Muhammad SAW ketika menunaikan haji, wajib di ikuti oleh semua umat islam yang mengaku sebagai umat Muhammad.....

Pada 10 Zulhijjah, jam 8 malam, aku dan suami menyertai misi berjalan ke Jamarat. Kami melalui terowong yang baru di bina bertujuan untuk mengelakkan kesesakan. Berjalan melepasi terowong pertama , aku rasa amat cergas dan bertenaga....Namun..memasuki terowong ke dua.... aku dah rasa tercungap-cungap...Untuk menghilangkan rasa penat, suami perlahankan langkah , berhenti sebentar dan minum air zam-zam sambil diselang seli mengambil gambar...

Selepas itu aku meneruskan perjalanan.Dari pintu terowong pertama seterusnya melepasi terowong ke dua menuju ke Jamarat, jauhnya lebih 3 kilometer...Fuhhhhh!!!! Patutlah penat sangat. Aku rasa nak berhenti dan duduk sebentar di tepi jalan...tapi tiba-tiba terlihat sekumpulan nenek-nenek berjalan perlahan-lahan.
"Mak cik dari mana...?" sapa ku pada seorang mak cik yang bertubuh kecil, comel lotey....
"Dari Kelate..." ujarnya sambil tersenyum.
"Kuatnya mak cik nih..berapa umur?" tanya ku lagi sambil berjalan beriringan dengan nya.
"Tujuh puluh duo..." katanya sambil tersenyum.
Alamak......makcik yang dah tujuh puluh lebih pun boleh berjalan laju...tak kan aku nak duduk tepi jalan....lalu aku segera meneruskan perjalanan hingga tiba di pintu utama Jamarat yang terletak di tingkat 3.Jamarat di tingkat 3 di khaskan oleh kerajaan Saudi untuk  jemaah dari Asia Tenggara membuat lontaran mereka .


"Welcome to Jamarat" tertera di hadapan pintu utama Jamarat menyambut kedatangan kami Syukur al Hamdulillah akhirnya aku berjaya "menawan" Jamarat. Tempat melontar yang bernama Jamarat Kubra tu paling hujung,  besar dan luas...kami pergi ke tempat melontar yang paling lengang .Aku pergi hampir dengan tebing jamrat , keluarkan tujuh batu kecil dan mula melontar satu-persatu.
"Bismillahi Allahuakbar...." dan terus melontar .Walaupun kami tak nampak syaitan yang di lontar itu, tindakan itu adalah simbolik pada kemarahan kepada syaitan yang sering menyesatkan manusia.

Ibadah melontar ini di lakukan dengan teliti, didahului dengan doa dan batu di lontar satu persatu. Selesai melontar, kami berdoa  dan kemudian pergi ke satu sudut yang agak terselindung di kawasan Jamarat yang luas itu untuk bertahalul...iaitu memotong beberapa helai rambut atau bercukur sedikit di kepala..Al Hamdulillah..selepas ini, bila balik ke khemah di Mina, suami sudah tidak perlu memakai tuala putih lagi kerana beberapa pantang larang ihram sudah pun terlerai....

Kami menyertai orang ramai  untuk pulang ke khemah Balik ke khemah pun ada cabaran juga. Kami terpaksa berpusing kemudian berjalan melepas dua buah terowong jauhnya 4 kilometer!!!!Bila tiba di hadapan Maktab, aku rasa dahaga yang teramat sangat. Ku lihat orang ramai mengerumuni sesuatu.Bila ku tinjau, rupanya mereka berebut membeli ais kerim....dan beberapa minit kemudian, aku dan suami memegang satu cawan ais kerim setiap seorang........he he he.........................bersambung.
MANDOR.BLOGSPOT.COM

Posted: 06 Dec 2012 01:40 AM PST

MANDOR.BLOGSPOT.COM


JIKA SIMPATI DENGAN POLIS, TUMBANGKAN UMNO/BN

Posted: 05 Dec 2012 01:42 PM PST

Apabila rakyat kritik pihak Polis, mereka marah kononnya pihak Polis telus sangat dan amanah bahkan amat bertanggungjawab menjaga keamanan negara.  Tapi, bila melihat beberapa kejadian yang berlaku, rasa nak marah memang ada.

Merujuk kepada kes kekecohan semasa Jelajah Merdeka Rakyat bersama DS Anwar di Gombak semalam, dikatakan ramai yang cedera bahkan agak serius terkena tikaman. Tapi, apa komen pihak Polis?  Malaysia Insider melaporkan, " Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak Rosly Hassan berkata pihaknya masih belum menerima sebarang laporan daripada individu yang tercedera serta mendakwa keadaan terkawal semasa insiden berlaku. "Tiada laporan polis setakat ini dan keadaan terkawal," kata Rosly semasa ditemui The Malaysian Insider ditempat kejadian.
 
Keadaan sedemikian rupa masih dianggap terkawal?  Ertinya, selagi belum ada yang terbunuh maka dikategorikan terkawal?  Jika terkawal, siapa yang mengawal?  Jika ada kawalan dari pihak Polis, mengapa masih berlaku kejadian seumpama itu?  
 
Ayuh lah....kita wajib ubah kerajaan sekarang jika kita simpati dengan pihak Polis yang kini kelihatan amat tertekan oleh arahan politik.  Jika kita kesihankan Polis, tumbangkan Umno/Bn, itu saja. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan