Selasa, 11 Disember 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 11 Dec 2012 11:46 AM PST

PEJUANG BANGSA


Beza orang PAS & UMNO dalam misi ke GAZA !!

Posted: 11 Dec 2012 09:00 AM PST
Kibar bendera sendiri, amik video, sebarkan dan kata... "weh, ko tengok orang gaza pun kibar bendera kami"... saje aku rahsiakan gambar ni, tengoklah fb2 mereka... epic failed...

Taksub, tak hairan, pegi Makkah pun sibuk berpolitik kepartian. Bawa bendera Malaysia cukuplah.. silaturrahim dan kasih sayang Muslim antara 2 negara kian mengukuh. Alhamdulillah.

Kerajaan Malaysia menghulur pelbagai sumbangan kewangan, tenaga dan diplomatik, tak pernah taksub promote bendera BN di Palestin, namun pemimpin Hamas dan Fatah mengetahui dan menghargai dengan menyertai Perhimpunan Agung UMNO sebagai tulang belakang segala bantuan, tapi pemimpin pakatan sibuk pergi sana bawa bendera parti, kibar sendiri dan ambil video, orang Gaza pun pelik, ntah hapa-hapa..

Syok sendiri jer lebih..1Malaysia Tolak Fitnah!!

-FB Tok Guru.

Orang DAP dah berani kutuk Anwar & Mansor berdepan di Penang ??

Posted: 11 Dec 2012 08:03 AM PSTAnwar cukup tak gembira dengan apa yang berlaku di Penang pada hujung minggu yang lepas. Selepas Najib mengadakan lawatan ke PP, Anwar mengharapkan akan ada kenyataan-kenyataan kasar dan ganas oleh Guan Eng bagi menidakkan momentum BN di PP.

Setakat hari ini, lebih 36 jam selepas lawatan PM, nampaknya Ketua Menteri PP masih belum membuat sebarang kenyataan untuk memperkecilkan janji PM kepada rakyat. Anwar berhak rasa risau kerana kedudukan PKR di PP akan terjejas teruk sekiranya momentum Najib ini tidak dikawal.

Selepas kebodohan Mansor Othman mengutuk Guan Eng di dalam mesyuarat strategik parti, kedudukan PKR di PP amat terjejas. Beberapa kali Mansor ditengking oleh pengundi Cina, kerana tidak setia membantu Guan Eng dalam mengurus politik di PP. Orang DAP sendiri mula mengutuk Mansor/Anwar/PKR secara berdepan. Trend ini meresahkan Anwar.Najib promised to present the people of Penang with 20,000 affordable housing units and a monorail service if Barisan Nasional wins the state in the next general election. He told the crowd gathered at the launch of the "Promises Fulfilled Tour" programme at Universiti Sains Malaysia (USM) on Saturday that 10,000 housing units would be built soon under the 1Malaysia People's Housing Programme (PR1MA).

 The other 10,000 units would be built by government agencies such as JKP Sdn Bhd, the Penang Regional Development Authority (Perda) and Syarikat Perumahan Nasional Berhad (SPNB). said Najib, who was on a day-long working visit to the state administered by the opposition Pakatan Rakyat coalition. 


 Anwar nak Guan Eng sampahkan janji Najib ini. Kaitkan dengan kepimpinan Tsu Koon dulu yang tak membantu orang PP dapat rumah. Namunn, setakat ini Guan Eng hanya diam diri dan tidak menjawab apa-apa. Anwar patut faham, Guan Eng sibuk mengurus nasib diri sendiri dalam DAP – apabila SUPOLnya sendiri pun kalah dalam pemilihan Pemuda.

 Guan Eng mula terasa, sikap SOMBONGnya selama ini boleh jadi senjata makan tuan. Itu belum lagi janji MONOREL untuk PP. PKR tanding 16 kerusi sebelum ini. Menang 9. Kalau menurut angka baru yang dibuat secara dalaman oleh PKR – parti hanya mampu menang 4 sahaja.

 Kalau ini berlaku, terutamanya, apabila Guan Eng tidak bantu menjahanam momentum Najib, jumlah itu boleh menurun lebih banyak. Ini yang buat Anwar risau. Political base PKR di PP tidak boleh tergugat. Tapi kalau ikut apa yang berlaku sekarang, masalah besar.  - GELAGAT ANWAR-

Dr Asri risau Melayu P.Pinang semakin pupus dibawah kerajaan DAP ??

Posted: 11 Dec 2012 05:30 AM PSTApa kata pencacai-pencacai Tokong DAP terutama puak PAS &PKR ?? Kalau Dr Asri sebagai anak jati negeri ini pun risau & bimbang  penghijrahan ramai orang Melayu dari P.Pinang ...apa maknanya ini ??

Ia bermaksud kerajaan tokong selama lebih 4 tahun memerintah langsung tak buat apa untuk perumahan orang Melayu terutama perumahan  kos rendah & sederhana .

Yang  tokong DAP   tau hanya cari salah kerajaan BN terdahulu dan menjual seberapa banyak  tanah kerajaan kepada syarikat2  kroni  .

Malah kajian mereka sendiri sahkan rakyat negeri ini terpaksa berpindah menjelang 2014 !!


Pas malu Hamas puji Malaysia negara Islam contoh..

Posted: 11 Dec 2012 04:22 AM PST
Malaysia patut dijadikan contoh oleh negara Islam di seluruh dunia, kata Menteri Kesihatan Hamas Dr Mufid El Mukhalalati. Sambil menyanjung tinggi kemurahan hati Malaysia dalam membantu rakyat Palestin sejak beberapa dekad lepas, Dr Mufid menganggap Malaysia sebagai sebuah negara yang perlu dicontohi dari segi kemajuan penyelidikan saintifik dan pembangunan.

 "Sebab itulah, kini ramai pelajar kami pergi ke Malaysia untuk melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah dan sarjana," katanya ketika menerima kunjungan hormat penasihat Yayasan Aman Global Perdana (PGPF) Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir di Hospital Al-Shifa' di sini pada Isnin.

 Turut hadir pengerusi PGPF Tan Sri Norian Mai, presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim dan 58 sukarelawan misi kemanusiaan KP1M. Dr Mufid juga menyifatkan Malaysia sebagai "saudara seagama rakyat Palestin" dan menyanjung tinggi segala usaha kerajaan Malaysia untuk meringankan beban rakyat Palestin, terutama dengan membekalkan keperluan perubatan.

 Sementara itu, Mukhriz, yang mengetuai misi kemanusiaan tujuh anggota itu berkata beliau yakin bekalan perubatan yang dibawa beberapa misi kemanusiaan Malaysia boleh membantu mengatasi kekurangan bekalan ubat-ubatan di Gaza. Kali ini, kata beliau, PGPF menyerahkan 25 tan metrik bekalan perubatan bernilai lebih RM1.5 juta kepada Kementerian Kesihatan Hamas dan lebih banyak bekalan akan tiba tidak lama lagi.

 "Anda mempunyai saudara di seluruh dunia, termasuk di timur jauh seperti di Malaysia, yang sentiasa ingin membantu anda dengan sedapat mungkin dan ini merupakan suatu usaha berterusan," katanya. Abdul Azeez, yang mengetuai misi kemanusiaan KP1M pula berkata pasukan itu telah menyerahkan ubat-ubatan dan kelengkapan perubatan bernilai kira-kira USD150,000 (RM450,000) kepada Kementerian Kesihatan Hamas.

 Terdahulu, sukarelawan misi kemanusiaan KP1M mengunjungi hospital Al-Quds di Gaza dan menyampaikan sumbangan USD10,000 (RM30,000) kepada hospital itu. Misi kemanusiaan KP1M, dengan kerjasama Gerakan Belia Gagasan 1Malaysia, memasuki hari keempatnya pada Selasa.

Ostazah Abby tuduh Umno jahat pasal label PAS SESAT!

Posted: 11 Dec 2012 01:38 AM PSTBila Umno kata Pas sesat, tahu pun Abby marah dan tuduh Umno jahat.  Tapi yang tok guru pujaannya keluar fatwa orang Umno murtad,doa KO Bn, Umno kafir itu tak menimbulkan kemarahan orang Umno?
Yang dok guna fatwa songsang untuk mengelirukan umat Islam  adalah Pas. Pas yang pecahbelahlan perpaduan umat dek kerana taksub kpd parti.
Abby hanya pandai tweet perkataan muhasabah diri..tapi adakah dia sedar pemimpin partinya muhasabah tak diri mereka ? 
Published with Blogger-droid v2.0.9

Tokong DAP tuduh janji @NajibRazak beli undi rakyat PP

Posted: 10 Dec 2012 10:38 PM PSTJanji 'kembar' Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berada di Pulau Pinang Sabtu lalu satu lagi usaha Barisan Nasional (BN) untuk membeli undi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), yang mencerminkan perikatan itu gagal menepati janji-janji lama. Ketua Menteri, Lim Guan Eng menyifatkan janji berkembar yang diumumkan Najib itu sebagai mendedahkan kegagalan BN untuk menepati janji yang dibuat dahulu.

Beliau percaya pengundi Pulau Pinang tidak teruja dengan janji itu kerana ia adalah tanggungjawab Kerajaan Pusat untuk menyediakan perumahan dan pengangkutan awam hasil kutipan cukai yang diterima termasuk dari rakyat Pulau Pinang.

"Ini bukan janji baru kerana ia sudah dinyatakan dahulu, khususnya oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. "BN gagal memenuhi janji untuk membina monorel apabila berkuasa di peringkat Pusat dan negeri pada 2007.

Adakah ini jaminan mereka untuk menunaikan janji jika berjaya menawan semula Pulau Pinang pada pilihan raya umum nanti," katanya dalam kenyataan media semalam.

Menurutnya,Najib sepatutnya peka dengan kegagalan Kerajaan Pusat sebelum ini untuk membina perumahan mampu milik yang mencukupi di negeri ini.

"Kerajaan BN harus malu kerana gagal membina perumahan mampu milik yang mencukupi di Pulau Pinang. Hanya 70 Projek Perumahan Rakyat (PPR) atau rumah kos rendah akan dibina di Pulau Pinang oleh Kerajaan Pusat, iaitu jumlah yang paling kecil di antara semua negeri di Malaysia.*** Tokong DAP mengamuk sakan   bila Najib turun Pulau Pinang minggu lepas  dan menjanjikan pembinaan rumah mampu milik & monorel . Ini kerana kerajaan tokong sejak memerintah  tiada langsung dasar perumahan bagi membina rumah mampu milik & kos rendah untuk rakyat negeri ini . Yang dia tau meluluskan rumah mewah ratusan ribu hingga juta untuk dijual kepada golongan kaya .

Malah laporan audit negara 2010 sahkan tiada langsung satu unit rumah kos rendah dibina .

Teloq ayam ...DIMENSI

Posted: 11 Dec 2012 11:37 AM PST

DIMENSI


Omegay: Bajet SAR di fitnah...PAS nak bodek DAP??

Posted: 10 Dec 2012 04:25 PM PST


Laporan Harakah berkenaan Bajet Untuk SAR: Usaha Pujuk Ahli PAS atau Usaha Bodek DAP?

PAS yang terhimpit dengan masalah dalaman PR dan ketandusan isu terus cuba memancing undi dengan cara mengelirukan rakyat serta menyemai keraguan dan kebencian terhadap BN.  Fitnah konon BN menolak Islam, tidak Islam, kafir dan murtad telah menjadi wirid harian pemimpin-pemimpin mereka.  

Dalam pembentangan Bajet yang lepas, kerajaan BN telah ditohmah sebagai tidak menitikberatkan Islam kerana tidak memperincikan bajet untuk Sekolah Agama Rakyat (SAR).  

Sedangkan ini bukanlah satu isu kerana Sekolah Agama Rakyat bukanlah di bawah tanggungan kerajaan tetapi milik persendirian.  Justeru, adalah tidak munasabah meminta kerajaan menanggung kos operasi SAR yang ditubuhkan oleh orang atau pertubuhan persendirian. Logiknya, jika tidak mampu menubuhkan sekolah, kenapa mesti ditubuhkan juga sehingga menjejaskan masa depan murid-murid akibat pembelajaran tidak berkualiti dan keadaan sekolah yang tidak sesuai dan mampu menganggu proses perkembangan minda.  

Pun begitu, kerana prihatinnya kerajaan terhadap anak bangsa dan agama Islam, maka bantuan tetap diberikan di mana pada tahun 2011, sejumlah RM95 juta telah diperuntukkan kepada SAR. Malah, sebanyak 156 daripada 382 SAR di seluruh negara telah berdaftar dengan kementerian dan ditukar status kepada sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) yang mana mendapat peruntukan terus dibawah bajet pendidikan nasional.  

Oleh itu, momokan pembangkang kononnya kerajaan tidak prihatin adalah momokan ahli politik yang gila kuasa, bukannya hujah seorang muslim yang benar-benar memperjuangkan agama.  

Kedegilan kebanyakan SAR untuk berdaftar dengan kerajaan juga merupakan satu kemusykilan yang masih gagal difahami.  Jika benar SAR ikhlas ingin mengajar agama, kenapa perlu menolak untuk berdaftar dengan kerajaan dan mendapat bantuan secara langsung?  Kenapa perlu terasing dari pendidikan nasional tetapi di masa yang sama melangut menunggu suapan kerajaan?  

Bukan rahsia bahawa kebanyakan SAR membawa fahaman PAS, iaitu fahaman pembangkang yang menentang kerajaan.  SAR juga kerapkali dikaitkan dengan berbagai masalah moral sama ada di kalangan murid-murid mahupun guru.  Ini mungkin antara sebab SAR tidak wajar diberi bantuan secara membuta tuli tetapi perlu dikaji dan disiasat dahulu agar tidak menjadi punca kepada kemusnahan ummah di masa depan.   

Berdasarkan hakikat ini, kita tidak hairan kenapa Lim Guan Eng tidak teragak-agak untuk memasukkan SAR di dalam peruntukan hal ehwal agama Islam dalam Bajet Pulau Pinang.  Guan Eng pasti sedia maklum bahawa SAR akan membantu melahirkan lebih ramai Melayu yang tidak mampu bersaing dan akhirnya hanya menjadi pak turut kepada DAP.  

Namun, kenyataan Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Hasbullah Mohd Ridzwan mengenai perkara ini dilihat sebagai satu tindakan mengampu Lim Guan Eng secara keterlaluan. Kata Hasbullah, Bajet tersebut membuktikan Guan Eng prihatin dengan SAR dan kerajaan pusat wajar merasa malu dengannya.

Sedangkan, menurut laporan Bajet negeri, Kerajaan Pulau Pinang telah memperuntukkan RM13.84 juta untuk tahun 2013 meliputi pembangunan masjid, surau dan sekolah agama rakyat (SAR).  Maknanya, tiada perincian khas mengenai bantuan untuk SAR.   RM13.84 juta sebenarnya tidak banyak jika dilihat dari projek yang di dalam perancangan iaitu pembinaan masjid baru yang mengambilkira prasarana mesra OKU, iaitu di  Masjid Jamek Sungai Gelugor, Daerah Timur Laut dan  Masjid Jamek Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara.    

Lebih-lebih lagi, apabila bajet tersebut juga menyatakan bahawa keseluruhan peruntukan untuk tujuan keagamaan pada tahun hadapan adalah RM46.42 juta.  Klausa 'tujuan keagamaan' ini adalah terlalu umum di mana kita tidak dapat pastikan sama ada agama yang dimaksudkan adalah Islam atau semua agama lain?  Jika ia membawa maksud semua agama lain juga maka ini bermakna Islam mendapat peruntukan RM13.84 juta dan lebihan RM32.58 juta lagi adalah untuk semua agama lain. Angka ini jelas belum cukup untuk menobatkan Guan Eng sebagai seorang yang memartabatkan Islam.  

Oleh yang demikian, jelaslah bahawa Ustaz Hasbullah ini tidak lebih dari sekadar tukang cuci kasut Guan Eng yang sanggup mereka-reka dan menokok tambah cerita semata-mata untuk mengampu DAP. Malah, tajuk Harakah mengenai perkara ini juga mempunyai unsur-unsur fitnah dan bodek yang keterlaluan iaitu kononnya Pulau Pinang meningkatkan bajet SAR sehingga 300%??   Laporan yang tidak disertakan dengan statistik, angka dan fakta itu dijadikan modal untuk menghentam kerajaan Pusat.  

Soalnya, berapa ramaikah ahli-ahli PAS yang terpedaya dengan laporan Harakah tersebut? Berapa ramaikah ahli-ahli PAS yang sanggup mencari fakta dan angka tepat bagi mengesahkan kenyaaan Ketua Pemuda PAS Selangor itu?  

DAP memperjuangkan Negara Sekular secara terang lagi jelas yang mana menghapuskan Islam sebagai agama rasmi sekali gus meletakkan agama Islam sama dengan agama lain.  Jadi, di manakah prihatinnya DAP terhadap Islam?  DAP langsung tidak berselindung dalam hal ini dan tidak pula memutar-belitkannya.  Tetapi, PAS pula yang nampaknya begitu beria-ia membelitkannya untuk DAP sehinggakan seorang pemimpin Pemuda PAS sanggup menggambarkan seolah-olah Guan Eng lebih Islam dari Dato' Seri Najib.  

Justeru, salahkah lagi jika kita merujuk PAS sebagai anjing kepada DAP? - Beruang Biru   

IPOHMALAY

Posted: 11 Dec 2012 09:24 AM PST

IPOHMALAY


Indonesia Protes Kelancangan Zainuddin Maidin

Posted: 11 Dec 2012 01:10 AM PST

Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia hari ini mengecam  Malaysia amnya, Zainuddin Maidin dan Utusan Malaysia khususnya, kerana menghina tokoh demokrasi mereka, BJ Habibie. Kenyataannya memang kita tahu BJ Habibie dan Anwar Ibrahim itu serupa, tetapi barang harus diingat, perbezaan sistem perlembagaan antara dua negara, meletakkan dua tokoh tersebut dalam kancah yang berbeza.

Indonesia, sebagai negara republik pluralisme yang mengagungkan Bhineka Tunggal Ika, satu prinsip Jawa yang berkaitan kesaksamaan termasuklah dalam bidang keagamaan. Malaysia pula adalah negara persekutuan dengan sistem raja berpelembagaan yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi.

Menyamakan Habibie dan Anwar adalah betul tetapi salah. Kerana ia bergantung pada sisi mana betulnya ia, dan salahnya ia. Walaubagaimanapun, Zainuddin Maidin tersilap langkah kerana Habibie yang diremehkan hakikatnya dipandang tinggi oleh Indonesia kerana menjadi Presiden yang membebaskan negara tersebut dari Orde Lama yang dibenci yakni pemerintahan Suharto, walaupun ramai yang mula mengkritik demokrasi pasca Orde Baru itu hari ini.

Mungkin juga Zainuddin Maidin terlalu seronok menulis sehinggakan dia salah mengertikan pengakhiran Habibie sebagai Presiden bukanlah kerana kalah pemilihan DPR, tetapi kerana menarik diri kerana enggan terus ditunggangi Barat terutamanya kerana merasa bersalah atas kemerdekaan Timor Leste yang  turut pernah diperjuangkan SUARAM. Suara anak haram yang dibiaya antek-antek Soros melalui Anwar Ibrahim.

Disebalik kecaman DPR Indonesia ke atas Malaysia pada sebutan 'The Dog of Imperialism' pada artikel tersebut, Habibie hanya ketawa dan tidak memberi reaksi. Sama ada betul lah kenyataan tersebut, atau puaslah hatinya kerana apa sahaja yang dibuat atas nama demokrasi, pasti dia akan dibela melulu oleh negaranya.


Selasa, 11/12/2012 14:46 WIB

DPR Kecam Malaysia Soal Sebutan Habibie 'The Dog of Imperialism'

Elvan Dany Sutrisno - detikNews


Jakarta - Kalangan DPR mengecam sebutan 'The Dog of Imperialism' bagi mantan presiden BJ Habibie di koran Utusan Malaysia. Wakil Ketua DPR Pramono Anung memastikan akan segera mengirim surat ke Perdana Menteri Malaysia berisi protes terkait hal ini.

"Yang pertama kita sudah putuskan akan menulis surat kepada PM Malaysia mengecam tindakan dan juga statement yang bersangkutan," tegas Pramono kepada detikcom, Selasa (11/12/2012).

Menurut Pramono, hal semacam ini harusnya dihindari. Karena bisa menambah panas hubungan Indonesia-Malaysia yang belakangan ini kurang harmonis karena adanya sejumlah kasus TKI di Malaysia.

"Karena itu bisa merusak hubungan kedua negara. Apapun Habibie adalah orang yang pernah berjasa bagi Republik Indonesia, sehingga tidak akan gegabah sehingga memberikan statement yang melukai rakyat Indonesia," tegasnya.

Di rubrik RENCANA di koran Utusan Malaysia edisi Senin, 10 Desember 2012, mantan Menteri Penerangan Malaysia Zainuddin Maidin menulis dengan judul "Persamaan BJ Habibie dengan Anwar Ibrahim". Di media yang dikontrol langsung pemerintah itu, Zainuddin menggambarkan Habibie sebagai sosok egois, memualkan, serta pengkhianat bangsa.

Zainuddin mengawali tulisannya dengan mengatakan 'Presiden Indonesia ketiga, Bacharuddin Jusuf Habibie yang mencatatkan sejarah sebagai Presiden Indonesia paling tersingkat, tersingkir kerana mengkhianati negaranya, telah menjadi tetamu kehormat kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim baru-baru ini. Beliau diberikan penghormatan untuk memberi ceramah di Universiti Selangor (Unisel).'

Sekadar diketahui, hubungan Habibie dan Anwar cukup akrab. Anwar -- yang hendak mengikuti Pemilu Malaysia 2013 -- mengundang Habibie berbicara ke Universitas Selangor pada Kamis 6 Desember 2012 lalu. Kunjungan itu sebagai balasan atas kedatangan Anwar Ibrahim di Jakarta pada 28 November 2012 untuk menghadiri 'Celebrating The Habibie Center's 13th Anniversary and Democracy Take-Off? The BJ Habibie Period. Anwar Ibrahim, mantan Wakil PM Malaysia, memuji Habibie dengan menyebut era Habibie yang singkat membawa perubahan besar di Indonesia.

FPAN DPR sebelumnya juga telah mengecam pernyataan keras yang muncul di koran Malaysia yang dikontrol pemerintah itu. FPAN mendesak DPR mengambil sikap tegas untuk membela martabat bangsa Indonesia.

Sementara, BJ Habibie tidak bereaksi keras atas artikel itu. Dia hanya tertawa saja.

(van/nrl) 


Awekz Bukit Gantang

Posted: 11 Dec 2012 07:41 AM PST

Awekz Bukit Gantang


Lagi bukti Penipu Rakyat (PR) menipu rakyat...

Posted: 10 Dec 2012 07:18 PM PST
Sharing is caring, kudos to bro Taiping Central atas artikel nya. Awekz share dengan kawan-kawan lain OK.


1. Kerajaan Pusat Mempunyai Anggota Di Setiap Negeri Dgn Pengarah Jabatan Yg Lazimnya Berrpusat Di Wisma Persekutuan.

02. Gaji Anggota Kerajaan Pusat Di Tanggung Sepenuhnya Oleh Kerajaan Malaysia.

03. Ini Bermakna Menteri Besar & Ketua Menteri Dapat Additional Resources Selain Dari Anggota Penjawat Awam Yg Di Bayar Gaji Oleh Kerajaan Negeri.

04. Kreativiti MB/KM Dlm Mengguna-Pakai Resources Ini Menjadikan Faktor Utama Dlm Memajukan Negeri Yg Di Perintah, Selain Resources Lain Yg Menjadi Asas Pembangunan Sesebuah Negeri & Kemajuan Negara.

05. Umum Tahu Akan Desakan Kerajaan Negeri Kelantan Yg Mahukan Wang Royalti Minyak Dari Petronas Melalui Kerajaan Pusat. Pegawai Kerajaan Pusat Yg Berkhidmat Di Negeri Kelantan Seperti YBhg Datuk Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, YBhg Penasihat Undang Undang Negeri, YBhg Pegawai Kewangan Negeri Kelantan SUDAH TENTU Telah Memberi Nasihat & Pandangan Dlm Isu Tuntutan Royalti Minyak.

06. Alasan Utama Ialah Untuk Kemajuan Negeri Kelantan Yg Mundur Hampir 20 Tahun Di Bawah Pentadbiran Kerajaan Negeri Yg Di Tadbir PAS.

07. Melaka Tidak Mempunyai Hasil Mahsul Minyak, Balak, Pasir, Bijih & Emas Seperti Kelantan, Namun Melaka Mampu Menjadi Negeri Maju Seperti Yg Di Iktiraf Oleh OECD & MAMPU.

08. Mana Pergi Hasil Mahsul Balak, Pasir, Bijih & Emas Kelantan? Tidakkah Rakyat Kelantan Mahukan Ketelusan Dlm Urus Tadbir Resources Ini?

09. Kenapa Tidak Di Tuntut Royalti Ini Dari Kerajaan PAS Kelantan?

10. Umum Juga Tahu Kes Mahkamah Di Mana Datuk Husam Musa & YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat Terlibat Dalam Merasuah/Mengupah Blogger KICKDEFELLA Utk Menjatuhkan Maruah & Nama Baik Tun Abdullah Ketika Beliau Menjadi PM.

11. Umum Juga Tahu PAS & YAB Datuk Nik Aziz Serta Dewan Ulamak PAS TIDAK MEMBANTAH Malah Menyokong & Bersetuju Dgn Cara Datuk Seri Anwar Ibrahim Cuba/MERASUAH Ahli Parlimen BN Utk Lompat Parti Supaya Agenda 16 Sep 2008 Tercapai.

12. Umum Juga Tahu Kini Laungan Negara Islam, Hukum Hudud & Membangun Bersama Islam Tidak Lagi Menjadi Inti Pati Perjuangan PAS.

13. Pemimpin PAS Sudah Korup & Parti PAS Itu Sendiri Sudah Korup Dgn Pelbagai Isu Yg Melibatkan Tanah Hingga Isteri MB Juga Di Beri Tanah Percuma, Wang Koperasi KOHILAL, Tabung Memali & Royalti Pasir, Bijih, Emas & Balak Kelantan.

14. Mungkin Pada Pengundi Kelantan, Lebih Baik Mengundi PAS Dari BN/UMNO Yg Korup.

15. UMNO Itu Kafir, Gamaknya Kata PAS!! Kalau Kafir Korup Tak Apa, Macam DAP!!

16. PAS Itu Islam, Dan Undi PAS Masuk Syurga, PAS Yg Korup Masuk Syurga?

Awekz: fikir-fikirkanlah...

bumiyang

Posted: 11 Dec 2012 03:23 AM PST

bumiyang


Gempar!!! Dajjal Telah Muncul di Palestine???

Posted: 11 Dec 2012 02:05 AM PST

Pakatan Rakyaat Cuba Menipu Rakyaat Pahang Pula???

Posted: 10 Dec 2012 09:00 PM PST

Satu-satunya Perkara Yang Karpal Sependapat Dengan Mahathir ???

Posted: 10 Dec 2012 04:30 PM PST

tunku

Posted: 11 Dec 2012 03:02 AM PST

tunku


Country's Great Performance Proves Our Great Leadership

Posted: 11 Dec 2012 12:17 AM PST

As the global economy looks grim where the United States is currently suffering loss from its manufacturing industry as well as job opportunity, while other European countries such as Greece, Portugal, Ireland and Spain suffers heavy economic crisis. Malaysia however, is in a comfortable position with our first quarter's Gross Domestic Product recorded 5.1%, second quarter with 5.6% and third quarter 5.2%, a lot higher than Singapore, Korea, Taiwan and even Hong Kong which recorded not more than 3% for the three quarters for this year. Investor's confidence towards Malaysia has been rising since we suffered the Asian economic crisis back in 1997. Even two out of all the giant companies in the world behind Facebook are companies from Malaysia, Felda Global Ventures and IHH Healthcare. Bursa Malaysia is at a high position with 1,650 points in August 2012. Dagangan Malaysia shows continuous surplus for 14 years and it kept on growing. While deficit has been low since 2009, from 6.6% to 4.5% in 2012 with reduction target of 2% in two years to come. From 142 countries, Malaysia is at number two as the most competitive countries in Asia, 6th in Asia Pacific and 25th in the world. Investors labeled Malaysia and Southeast Asia generally, as a safe haven from the unstable global economy. With that, Malaysia is 10th in the list of countries which are trusted by investors from 21st in 2010. This is a much better achievement to be compared to 2007 where Malaysia was in 16th. Based on a survey ran by AMCHAM's ASEAN Business Outlook Survey, 27% respondents stated they they want to transfer their investments from China to Malaysia within two years. According to them, the wisdom of Malaysian government in facilitating the process of foreign investment is one of the main factor to make Malaysia as investors' number one choice. Fact is, this positive record on Malaysia can never happened just like that. It came from the hard work of our leaders in driving our country's economy forward. Thus, we can no longer deny that the government's transformation program and economy which was introduced by the Prime Minister, Dato' Seri Najib is a success. This proves that programs which covers all economic aspects are organized well and it was implemented in details and they are not just empty promises made for election campaigns. With such great performance, having a few Malaysians still questioning the leadership of this country is really weird and illogical. Especially when few of them are willing to the the risk of experimenting in changing the government which has already proven to have high credibility in managing the country, with Pakatan Rakyat's government, which without shame admitted that even they are uncertain on where would they bring Malaysia. It is not wrong if we are to say that the impact which BN leadership has brought is so big that the opposition cannot do anything to repay what the government has done. Even the PAS flags in Gaza might not be able to be there if Malaysia is not that stable, not strong enough to be able to enable PAS members to head there. Logically, if members of PAS, PKR or DAP are really suffering because of BN like how they claim, they would not have the capability to help anyone - either Palestinians, Rohingya or even their relatives to be all luxurious. This is what BN has done for Malaysians and it has been beautifully recorded on the global economy's record as well as the country's history. Denying all of it is as same as lying to yourselves. Changing the government so that we can head to an uncertainty is just as same as committing suicide.

Harakah's Report On Budget For SAR: To Coax PAS Members Or To Flatter DAP?

Posted: 10 Dec 2012 11:00 AM PST

PAS, a party which is stuck in PR's conflict and running out of ideas in confusing rakyat to spread hate against BN. During the previous Budget presentation, BN was criticized for 'not focusing' on Islam as it does not go into details for the budget for Sekolah Agama Rakyat (SAR). This matter should not have been an issue because SAR is not under the government. Instead, it is privately owned. Thus, it is illogical to ask the government to cover all the operation cost for SAR. Logically, if they do not have the means to build a school, why build it in the first place only to destroy children's future for the low quality education? Even then, the government still help these children where in 2011, RM95 million was given to SAR. Even 156 our of 382 SAR around the country were registered under the ministry and the status's changed to sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) where they get direct budget under the national education budget. That is why, the opposition's critics saying that the government do not care simply came from a politician who are crazy for power, not a statement from a Muslim who really fights for religion. Other SAR's refusal to register under the government still cannot be understood. If it is true that SAR sincerely want to teach religion, why refuse to operate under the government to get direct fund? Why should it shy away from the national education plan but at the same time begs for the government's aid? It is no longer a secret that most SAR spreads PAS's understandings, opposition's understanding to go against the government. SAR is also often linked with moral issues among students as well as teachers. This is probably one of the reasons why SAR cannot be given direct funds. Instead, the matter should be studied first so that the institution would not be the factor towards the destruction of ummah in the future. Based on this fact, we are not surprised why Lim Guan Eng did not hesitate to register SAR into the budget of Islamic religios affairs for Penang's Budget. Guan Eng is well aware that SAR will help to develop more Malays who will never be able to compete and that they will only follow DAP. However, the statement given by PAS Selangor Youth Chief, Ustaz Hasbullah Mohd Ridzwan regarding this matter is seen as overly complimenting Lim Guan Eng. Hasbullah said, the Budget proves that Guan Eng do care about SAR and the central government should be ashamed of it. When the fact is, according to the State's Budget report, Penang Government had put aside RM13.84 million for 2013 to develop mosques, surau as well as SAR. This means, there is no details regarding funding for SAR. The RM13.84 is not as much if we are to consider the development on the new mosque which they want to build which would be OKU friendly, Masjid Jamek Sungai Gelugor, Daerah Timur Laut as well as the Masjid Jamek Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara. Moreover, as the budget mentioned that the overall budget for religious programs for next year is RM46.42 million, the term religious activities is too general and we cannot be certain whether that is for Islam or it covers every religion. If it is for every religion, then Islam only gets the RM13.84 million and the other RM32.58 would be for other religion. The number clearly shows that Guan Eng does not really champions Islam. That is why Ustaz Hasbullah is no more than Guan Eng's loyal busboy where he would simply create his own story just to please DAP. Even Harakah's headline on this matter seems wrong when they mentioned that Penang raised the budget for SAR as much as 300%. The report did not even have any statistics, clearly used as their points to hit the central government. The question is, how many PAS members fell for the report? How many of them would really go through the real facts to confirm the statement made by the PAS Selangor Youth Chief? DAP fights for Secular country where getting rid of Islam as the official religion is a must so that everything could be equal. So, when did they really care about Islam? DAP has never really go around the bushes when it comes to this matter. But PAS seems to really fight for DAP that one of PAS's youth leaders even pictured that Guan Eng is more Islam than Dato' Seri Najib. Hence, it is wrong for us to say that PAS is just a dog to DAP?

Reconciling with Rare Earths in Malaysia

Posted: 10 Dec 2012 04:00 AM PST

"Rare Earths" are a group of 17 elements that are currently used in a wide array of modern technologies, ranging from hard disk drives to lamp phosphors to hybrid car batteries. At present 90% of these minerals are mined in China due to a range of economic and environmental factors. In 2012, an old rare earth mine in California reopened and the next major rare earth mine is on track for going into full production in 2013 at Mount Weld, Western Australia (owned and operated by Lynas Corporation). The ore from the Mount Weld mine will be milled and processed in Malaysia and this remote processing operation has caused considerable environmental conflict in Pahang state. This article is authored by Bernadetta Devi, my colleague from the Centre for Social Responsibility in Mining who visited the Lynas Corporation Ltd processing and refinery plant in Malaysia in October, 2012 to develop an independent perspective on the current status of the rare earths industry within Malaysia and to identify opportunities for research that could mitigate environmental conflicts on this issue, given its importance for providing important materials for green technologies worldwide. A 'rare earth' processing plant near Guangzhou, China: Majority of the world's rare earths are still mined and processed in China. Photograph by Saleem H. Ali Context The rare earth industry within Malaysia has been the focus of intense political scrutiny, social activism and media interest during the past 2 years, in light of the Malaysian Government approval of the construction and operation of a $1 billion rare earths processing and refinery plant at Kuantan in Pahang State. This facility is owned by Australian corporation Lynas and commonly referred to as the "Lynas Advanced Materials Plant" (LAMP). In August 2012 the first phase of the LAMP was completed to accommodate 30,000 tonnes of raw materials that are shipped from the Lynas Corporation Mount Weld mine site in Western Australia. It is envisaged that the processing of the raw materials will see Lynas produce rare earth oxides at 11,000 tonnes per annum. The second phase of the LAMP project is still being constructed and when finished, the production of Lynas rare earth oxides will be doubled. The company has commenced its first production following the November 2012 decision by the Kuantan High Court to allow processing to proceed (which continues to be under appeal but likely to move forward). Current Debate At present, there is a clear polarization of the debate surrounding the Lynas LAMP plant and its activities. For example, the Lynas proponents consistently point to the significant contribution the LAMP will provide to the Malaysian economy. Those against the LAMP argue there will be considerable negative implications to the environment and society in Pahang State arising from the operation of the LAMP and this will in turn have a negative effect on the Malaysian economy. Most notably, The Academy of Sciences Malaysia and the National Professors' Council recently produced the report 'Rare Earth Industries: Moving Malaysia's Green Economy Forward' based on the inaugural rare earths symposium held in Kuala Lumpur, Malaysia in 2012. This report identified two important drivers for the rare earths industry in Malaysia: 1) The rare earths industry can contribute to, and support the development of, a green economy both domestically and globally. 2) As a nation, Malaysia will significantly benefit from the contribution of rare earths to the global market. This is an important point to consider as the global supply of Rare Earth Elements (REEs) is dominated by China (approximately 97 per cent of global production). With the advanced technologies and perceived benefits, the rare earth industry is seen as a promising new growth area under Malaysia's New Economic Model of the 10th Malaysia Plan aiming to transform the country to a developed nation by 2020. Lynas, (a company that is listed on the Australian Stock Exchange) is a key contributor to the undertaking of the 10th Malaysia Plan as the Plan seeks to derive its objectives from predominantly private sector investment. The government policy on Lynas however has received strong criticism from a number of stakeholders including opposing political parties. The most identifiable movement against the LAMP is that of the Stop Lynas Save Malaysia (SLSM). This NGO has received widespread media attention and political coverage in their rejection of the LAMP which they state is essentially flawed and dangerous due to: - A poor project approval process that did not adequately engage with Malaysian civil society and the communities in the vicinity of the LAMP. - Government approval for the LAMP which was not based on any evidence based studies - The potential for future high-risk uncertainties, namely health, safety and environmental concerns from the operation of the LAMP - The Government providing a 12 year tax holiday for Lynas and this will reduce the flow-on economic benefits to the Malaysian people. Essentially, for the past two years the opposing parties have continuously questioned the decision to allow Lynas to construct and operate the LAMP facility in Malaysia. Lynas, however, have been open in its responses to this question, with its Chairman recently stating (during the Lynas Corporation 2012 Annual General Meeting) that Lynas undertook a 'thorough due diligence process' to choose a 100 hectare, dedicated petrochemical industrial park in the Malaysia's East Coast Economic Corridor that considered factors such as: - Adequate physical infrastructure that support the chemical industries - A readily available workforce that is specialised in chemical refining - Close proximity to key rare earths markets - Regulations that support a value-adding industry Continuous monitoring data at LAMP facility in Malaysia to address concerns about pollution. Photograph by Bernadetta Devi By locating LAMP in the Malaysian East Coast Economic Corridor, Lynas considers the LAMP will create a cluster of secondary positive economic impacts through high technology industries which align with the Malaysian government's vision in its economic policy. Furthermore, Lynas and the Malaysian academia believe that with its advanced technologies, LAMP activities will have very small concentration of radioactive in the residues of rare earths processing and refinery. Importantly, Lynas continues to develop its technology to promote sustainable development within the rare earth industry including innovation in recycling residues from the LAMP activities. The exhaustive list of conflicting arguments from both parties could be seen as valid based on values, beliefs and needs that are followed by each party. However, the inability between both parties to fully appreciate the needs and concerns of the parties differing viewpoints is effectively protracting the debate and conflict. It is therefore necessary that workable strategies are developed from both sides of the debate to bring to the table to create a sustainable long-term solution to this issue. Opportunities from Conflicts A brief analysis of the Lynas case based on feedback received during the field visit showed that there have been some changes within Malaysia in relation to heavy industries. Those changes potentially can assist the improvement of rare earths industry as well as heavy industry in general. 1) Evidence based policy making – Lynas has been scrutinised by many different 'independent' bodies. Despite debate on the objectivity and dependency of the chosen bodies that scrutinised Lynas, the involvement of these bodies could be seen as a process to improve the evidence-based policy making in Malaysia. Although Lynas's scrutiny process did not occur until the LAMP was almost fully constructed, it is hoped, that evidence-based policy could always be utilised to assist the Malaysian Government create their policies specifically for Lynas or other similar heavy industry enterprises. Essentially, an evidence-based dialogue always promotes enriches decision making process in so long as there is accountability and transparency throughout this process. Ongoing oversight authority from academic bodies who will monitor the progress of the plan will be important in building and maintaining trust. 2) 'Better' environmental measures and mitigations for heavy industries – Feedback received stated that Lynas has adhered to more stringent environmental requirements in comparison to other companies. Lynas has implemented advanced environmental measures to monitor and mitigate their environmental impacts for example, the digital air monitoring which is an extra requirement that is specific to Lynas and the latest technology to capture the emitted gases. It is worth considering that this requirement imposed on Lynas has not been imposed to other heavy industries that co-share with Lynas due to aggregate cumulative impacts in the Gebeng Industrial Park. To answer the pessimistic argument on the capacity of Malaysian Government in enforcing its environmental regulation, it is important to have an independent monitoring of the aggregate environmental impacts in Gebeng. 3) Better multi-stakeholders engagement and consultation – The legacy of Lynas not undertaking a Detailed Environmental Impact Assessment (DEIA) has severely affected the social performance of Lynas. This, however, has assisted the Malaysian Government to review its EIA process and legislation requirement e.g. to include automatically any radio-active potential waste from heavy industry to conduct DEIA. The significance of DEIA is on the public consultation aspects. However, this public engagement in many cases is not sufficient to promote the company's "social license to operate." It is important for companies to continuously and voluntarily promote community and multi-stakeholders engagement in their activities. As the middle class with better education in Malaysia society increases, they are demanding for a more transparent and open decision-making process, particularly for matters that could affect the environment where they live. During this visit, it was revealed that the demand for public involvement in the decision making should be undertaken earlier in the investment planning process by the Malaysian government. 4) Information sharing between technocratic and social-humanities disciplines – it is apparent that there is a need to have an integrated research in the rare earths field that considers the technology / technical aspects of rare earths and social / humanities implications. Social studies may aid technocrats to ensure meaningful findings that suit the needs of the local community and vice versa. As the rare earth industry continuous to grow, this has also attracted international research institutes to develop a research focus on this field. For this, the Malaysia research institutes and interested NGOs will be of strategic importance to collaborate in such initiatives. Conclusion Lynas has a vision of being "the global leader in Rare Earths for a sustainable future." There is potential for regional economic development to occur in Malaysia alongside this vision. However, risk communication and conflict resolution strategies will need to be more proactively managed by the firm. At the same time, activists will need to be more pragmatic in their goals and consider the costs and benefits from a more science-based (or evidence-based) approach rather than through confrontational litigation strategies that are likely to fail. Risk perception of radiation exposure can be managed through a vigorous monitoring program that has already been put in place by The Atomic Energy Licensing Board. The trust-deficit between the company and the community can be bridged through a more deliberative public-private partnership around community engagement at regular intervals. The demand for rare earths is likely to grow dramatically in coming years and Malaysia can play an important role in leading the way in showcasing how a modern processing facility can be effectively managed to minimize risk. Constructive engagement between civil society and industry needs to be facilitated by the government. New metrics to evaluate cumulative impacts and a willingness for industry to adapt accordingly through the life-cycle of the plant is likely to further the goals of making this project more acceptable. Much has been achieved by Malaysia in its development path and as with any industry from palm oil plantations to oil extraction to mineral process, there are trade-offs. Diversification of the economy through a variety of strategies to meet the demands of the local population as well as providing essential products for modern societies must remain a long-term objective as this project and others in the sector move forward. Postscript and acknowledgements: The University of Queensland is in the process of establishing a rare earths research consortium involving universities, mining companies, recyclers, downstream manufacturers, governments, international agencies and civil society groups. Our goal will be to provide a forum for consolidating research that helps to improve the performance of this sector on ecological and social terms. We would like to acknowledge the assistance accorded for the field visit by Lynas Corporation: Mike Vaisey – Vice President Research and Technology and Muthuchamy Suruli Bommu (Sustainable Project Research and Technology Leader); The University of Malaysia Pahang: Prof Dr. Badhrulhisham bin Abdul Aziz, p. Eng, M.I.E.M (Deputy vice chancellor for academic and international relation, University Malaysia Pahang) ; and The Academy of Sciences of Malaysia Dr Ahmad Ibrahim (Chief Executive Officer); Datuk Ir Dr Hj Ahmad Zaidee Laidin FASc (Council Member) and Mr Loganathan Ponnambalam F.ZI.G.M – (Project Coordinator). Posted by Saleem Ali of University of Queensland (Australia) Guest article by Bernadetta Devi

Taipingmali (tm)

Posted: 11 Dec 2012 01:43 AM PST

Taipingmali (tm)


Versi Penuh : Debat Isu Orang Muda Pilih Siapa? - Fathul Bari VS Nasrudi...

Posted: 10 Dec 2012 06:59 PM PST

UFB - Nurul Izzah Tidak Berbangga Melayu Beragama Islam..??

Posted: 10 Dec 2012 06:53 PM PST

Hanya Nik Aziz sahaja tidak berbangga dengan nama Melayu.

Umno Bukit Gantang Perlu Bersatu Untuk Mencapai Kemenangan PRU 13

Posted: 10 Dec 2012 03:27 PM PST

Kamalangan Ngeri Di Lebuhraya Utara Selatan ( Pendang ).avi

Posted: 10 Dec 2012 03:23 PM PST

20121209 Ucapan perasmian AGM MIC

Posted: 10 Dec 2012 02:53 PM PST

Puteri Umno Bukit Gantang Fokus Kepada Pengundi Muda

Posted: 10 Dec 2012 09:53 AM PST

Rakyat P.Pinang terpaksa berpindah menjelang 2014 -Teng Chang Yeow

Posted: 10 Dec 2012 09:08 AM PST

The True History of the Banking Cartels and the Federal Reserve (FULL VE...

Posted: 10 Dec 2012 08:37 AM PST

Menjawab tuduhan Pkr tentang kenaikan tarif elektrik Tan Lian Hoe

Posted: 10 Dec 2012 08:24 AM PST

Brits get rich in China

Posted: 10 Dec 2012 07:12 AM PST

101 East - China's dirty secrets

Posted: 10 Dec 2012 05:31 AM PST

Kumpulan Anti Lynas sepatutnya pergi ke sana untuk membuat bantahan.

Akta dan Peraturan Baru KPDNKK - YB Dato Tan Lian Hoe.wmv

Posted: 10 Dec 2012 04:08 AM PST

China: The Roots of Madness (1967) Documentary Film

Posted: 10 Dec 2012 04:00 AM PST

Panglima Perang Cyber

Posted: 10 Dec 2012 11:52 PM PST

Panglima Perang Cyber


Keganasan Anwar Ibrahim Tahun 70-an 90-an Hingga Sekarang !!!

Posted: 10 Dec 2012 06:44 PM PST

Bukti Penyokong Anwar Ganas & Zalim

Pergaduhan yang berlaku di Batu 9, Gombak Utara sebenarnya memperlihatkan dengan jelas betapa budaya ganas sudah agak sinonim dengan gerombolan penyokong pakatan pembangkang yang diketuai Anwar Ibrahim.

Jika tidak kerana penyokong gerombolan PR yang bukan anak tempatan memulakan acara membaling batu pastinya tiada individu dari kedua-dua belah pihak yang cedera sampai berdarah-darah.

Alasan PR kononnya keganasan dimulakan oleh penyokong BN sukar untuk diterima, lebih-lebih lagi ramai sedia maklum sejak dulu hingga sekarang bab-bab mengganas ini biasanya sinonim dengan penyokong PR yang terkenal dengan pembawaan panas baran dan akal pendek.

Untuk sembunyikan kebenaran sambil meraih simpati umum, maka ditayangkanlah gambar seorang penyokongnya yang berdarah dilengan kemudian dipaparkan sehelai baju kuning berlogo PKR, DAP dan PAS.

Geng mereka yang memulakan balingan batu dan objek keras yang lain disembunyikan dari pengetahuan umum. Propaganda politik yang bijak untuk seketika cuma.

Ini mengingatkan kita kepada watak Bob Samurai, seorang penyokong PR yang kononnya cedera dilibas dengan pedang samurai semasa PRK Bagan Pinang.

Yang buat kecoh dan memulakan pergeseran ialah para penyokong PR, bila rakyat tempatan naik marah serta mula bertindakbalas maka disensasikan cerita konon lelaki bernama Bob itu cedera dilibas dengan pedang samurai oleh penyokong UMNO.

Bila disiasat rupanya kesan hirisan pada baju Bob hanyalah rekaan, luka sebenar langsung tak kelihatan, kecuali yang nampak kesan darah yang sengaja dibuat-buat untuk memantapkan propaganda bagi meraih simpati menjelang tarikh pengundian pilihanraya kecil itu sahaja.

Adakah propaganda tersebut berjaya? Tentu sahaja tidak, kerana sedari awal rakyat majoriti tahu segalanya hanya berlaku mengikut skrip garapan yang dikehendaki Anwar, dek kerana itu majoriti pengundi nekad menolak PR semasa PRK Bagan Pinang itu.

Pernahkan dikalangan kita terfikir sejenak dan bertanya pada diri sendiri kenapa senario politik negara sejak 1998 hingga sekarang senantiasa saja panas membara berbanding suasana politik sebelum September 1998?

Jawapan sebenarnya mudah, segala-galanya mempunyai kaitan langsung dengan Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim yang sekian ramai sudah ketahui watak dan pembawaannya lebih mendahulukan kepentingan peribadi berbanding hak orang ramai.

Lihat sajalah kekecohan yang dicetuskan oleh penyokongnya sewaktu zaman gelap reformasi terlepas kerusi Timbalan Perdana Menteri sekitar 1998 hingga 2000, terutama sekali melalui demonstrasi jalanan di pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Habis jahanam pelbagai harta benda awam malah ketenteraman orang ramai pun tergugat dek kerana betapa liarnya penyokong Anwar yang dirasuk syaitan berhimpun sana sini dan mengamuk sakan seolah-olah negara ini bapak Anwar yang punya.

Sampaikan bangunan UMNO di PWTC pun diserbunya, habis kaca pintu pecah bertaburan. Itu semua hasil kelakuan siapa? Penyokong Anwar. Ganas dan zalim sudah jadi budaya mereka. Bapak borek anak rintik.

Sebelum kerasukan reformasi itu rakyat dapat hidup aman damai dek kerana kurangnya penghasut seperti Anwar, orang ramai walau berbeza parti jarang sangat berhimpun tunjuk kekuatan di atas jalanraya atau berbalah sakan sampai tak ingat dunia.

Lama sebelum itu sekitar tahun 70-an, Anwar dan penyokongnya juga yang bikin hiruk piruk hingga membawa kepada demonstrasi ganas para pelajar selepas dihasut dengan cerita bohong oleh Anwar kononnya penduduk di Baling, Kedah mati kelaparan.

Namun bila Anwar berada dalam Kerajaan barisan Nasional, semuanya aman tenteram dek kerana nafsunya untuk menikmati kerusi empuk sebagai pemimpin negara tercapai.

Kecuali semasa ke Memali di Baling pada pertengahan 1980-an yang terjadi dek kerana amukan sekumpulan pengikut PAS yang kemaruk nak mati syahid untuk menegakkan negara Islam ala PAS, tapi lebih 20 tahun kemudiannya Allah s.w.t tunjukkan musibat seorang pemimpin apabila Presiden PAS, Hadi Awang mengakui negara Islam tidak wujud pun dalam Al-Quran.

Dan untuk tambah sedikit lagi input para pembaca semua, cuba tanya pada diri sendiri siapakah yang berarak di Bandaraya KL berbaju kuning kemudian melanggar arahan polis termasuklah merempuh hadangan di KLCC dan Dataran Merdeka? Itulah pengikut Anwar dan penyokong PR.

Yang membaling objek dan kon keselamatan sehingga kenderaan polis hilang kawalan juga dilakukan oleh penyokong Anwar dan PR. Yang memijak-mijak bumbung kemudian menterbalikkan kenderaan polis juga penyokong Anwar dan PR.

Semua kelakuan biadap, ganas dan zalim ini sudah lama dibiarkan tanpa tindakan sewajarnya, hinggakan semakin ramai orang kian mual dan menyampah dengan pembawaan politik PR yang diluar tabie.

Jadinya, janganlah pelik apabila tiba hari penentuan PRU 13 nanti rakyat ramai bersuara tegas menolak PR dan Anwar, sebagaimana mereka tekad menolak propaganda murahan yang PR lakukan semasa PRK Bagan Pinang.
Kiriman email

Gambar Tun Mahathir Bersama Anak Isteri Tahun Jadi Perdana Menteri

Posted: 10 Dec 2012 06:30 PM PSTAES Baru Perolehi Saman RM7200 Setakat Ini - Harakahdaily

Posted: 10 Dec 2012 05:09 PM PST


1. Isu AES yang bertujuan menjaga keselamatan rakyat di jalan raya nampaknya dipolitikkan lagi tanpa henti.Seperti berita di http://www.harakahdaily.my/baru-2-bulan-rm77-069-juta-nilai-terkumpul-saman-aes  ini.

2. Lalu dibawa angka-angka tertentu contoh jumlah yang telah disaman setakat ini berjumlah ratus ribu. Iaitu 256,899 saman. Walaupun mereka dengan sengaja menyembunyikan fakta saman AES sudah menurun 77.25%. Beritanya di sini http://www.penembak-tepat.com/2012/12/saman-aes-menurun-7725-dewan-negara.html

3. Disebut juga jika yang disaman nilainya Dijangka anggaran sekitar 256,899 X RM300 = RM77,069,700.00 dan daripada RM77,069,700.00 itu kedua-dua syarikat pengendali AES  dijangka akan perolehi sekitar RM4,110,384.00. Secara mudah duit RM73 juta anggaran kasar dijangka kembali ke kantung kerajaan bukan syarikat pengendali AES.

4. Semua tahu setiap lokasi AES sudah diletak papan tanda amaran. Maknanya jumlah disaman ialah para pemandu yang tidak hiraukan tanda amaran lokasi AES dan patut menerima akibat dari tindakan mereka. Lebih malang seramai 13,354 yang disaman adalah mereka yang melanggar isyarat lampu merah yang menjadi punca kemalangan yang boleh mengorbankan nyawa. Namun ia tidak ditulis dalam suara Harakahdaily di atas.

5. Seperti biasa penjenayah akan dibela Pakatan Rakyat. Ingat lagi kes Kugan yang dibela Pakatan, hari ini penjenayah yang melanggar undang-undang AES juga akan dibela dengan menghasut agar jangan dibayar saman oleh pembangkang. Sedangkan ia bertujuan untuk mendisiplinkan pemandu kita seperti kenyataan Menteri Pengangkutan :  

Kerajaan bukan mahu menghukum rakyat atau sengaja mengenakan denda, tetapi mahu menerapkan disiplin kepada pengguna jalan raya. Apabila berlaku kemalangan jalan raya terutamanya melibatkan kemalangan maut pada setiap hari, rakyat tertanya-tanya apakah yang kerajaan buat untuk mengatasinya. "

6. Mantan PM Tun Mahathir mahu Kerajaan tegas melaksanakan AES tanpa menghiraukan pandangan songsang pembangkang, maka tindakan menguatkuasakan AES perlu diteruskan tanpa perlu ada rasa bimbang. Link berita di sini http://www.penembak-tepat.com/2012/10/aes-patut-diteruskan-untuk-kebaikan.html

7. Majoriti rakyat mahukan AES dan majoriti sudah nampak kesan AES di dalam memudahkan kerja semua pihak selain cekap untuk mengelakkan kemalangan yang akan menjadi trauma kepada keluarga selain merugikan negara atas kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda selain aset kemahiran yang dimiliki oleh mereka. Jika kita mahu keluarga tersayang mati kemalangan samada melanggar atau dilanggar maka sokonglah pemansuhan AES atau tindakan menentangnya. 

8. Bacalah penjelasan AES dalam wawancara Sinar Harian dengan Menteri Pengangkutan ini di sini : http://www.penembak-tepat.com/2012/10/mesti-baca-wawancara-sinar-harian.html  atau penjelasan 10 Kebaikan AES di sini http://www.penembak-tepat.com/2012/10/mesti-baca-10-kelebihan-aes-terutama.html

Syabas MB @Khalid_Ibrahim Roboh Tempat Ibadat Dalam Rumah Rakyat !!!

Posted: 10 Dec 2012 06:20 AM PST

Roboh Tempat Ibadat-Siapa Lebih Zalim Antara BN dengan PKR ?


(Gambar-gambar di dalam)
Pada tahun 2007 sebuah kuil hindu di Padang Jawa, Shah Alam telah dirobohkan selaras dengan perintah mahkamah. Ini kerana pemilik tanah di mana kuil itu dibina mahu memajukan kawasan berkenaan. Bukan sahaja kuil yang dirobohkan, ia melibatkan rumah penduduk dan juga surau.
Kerajaan negeri pimpinan BN ketika itu telah mengarahkan pemaju agar menyediakan rumah ganti kepada penduduk yang rumah mereka dirobohkan. Begitu juga dengan kuil yang tersebut. Bukan setakat diberi tapak sebagai ganti untuk membina kuil baru, malah pihak kuil juga turut diberi pampasan RM 40'000. 00.

Pada ketika itu PKR , PAS dan DAP masih lagi pembangkang di negeri Selangor. Mereka bersama-sama HINDRAF telah mengeksploitasi kes perobohan kuil itu semaksimum mungkin hingga mengundang perasaan marah orang-orang india yang beragama hindu, dan seterusnya mereka bangkit dalam satu perhimpunan besar di Kuala Lumpur pada pada 25.11.2007 hingga mencetuskan rusuhan.
Tidak berhenti di situ, PKR, PAS ,DAP dan HINDRAF  terus mencanang kes berkenaan hingga menjadi semakin kronik yang akhirnya kita semua dapat menyaksikan hampir 100 peratus orang-orang india menolak BN dalam PRU 2008 hingga menyebabkan BN hilang tampuk kuasa di negeri Selangor.
Setelah membentuk kerajaan pada Mac 2008 dan sebaik sahaja pentadbiran pimpinan Khalid Ibrahim memasuki Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah mereka telah mengeluarkan arahan supaya sebarang kuil atau rumah ibadat lain yang wujud sebelum 2008 agar tidak dirobohkan.
Bagaimanapun itu hanya janji sewaktu mereka baru mendapat kuasa. Itu hanya janji sebelum mereka nampak wang ringgit. Apabila sudah nampak wang ringgit, segalanya boleh berubah.
Semenjak mereka memerintah banyak kuil yang telah dirobohkan. Antaranya di Kajang dan Shah Alam. Salah sebuah kuil di Subang
 Jaya yang berusia 124 tahun (kuil Seafield Sri Maha Mariamman) juga sedang menunggu masa untuk dirobohkan. Perkara berkenaan boleh dibaca di www.sinarharian.com.my.

Seperti yang diketahui umum banyak kuil-kuil di Selangor dibina tanpa mendapat kelulusan PBT. Ini kerana kebanyakannya dibina sejak zaman-berzaman. Ketika itu banyak orang-orang india berkerja di estet, dan mereka mendirikan kuil mengikut tempat dimana mereka berada untuk memudahkan mereka beribadat. Sekarang ini kebanyakan estet-estet telah bertukar menjadi bandar. Untuk tujuan pembangunan maka sudah tentu kuil-kuil terebut terpaksa diroboh atau dipindahkan.
Masalah utamanya di sini adalah tentang sikap bermuka-muka parti PKR, DAP dan PAS. Sewaktu mereka menjadi pembangkang mereka berpura-pura simpati kepada orang-orang hindu yang tempat beribadat mereka dirobohkan. Dalam masa yang sama mereka menghasut agar orang-orang hindu membenci BN.
Sekarang apabila mereka menjadi kerajaan mereka juga menghadapi masalah sepertimana yang kerajaan BN Selangor hadapi dulu dalam berhadapan dengan kuil-kuil haram. Cara mereka bertindak juga sama. Iaitu robohkan kuil yang dibina secara haram. Kini baru mereka tahu apa yang dilakukan oleh BN dulu adalah betul.
Namun begitu keadaan di zaman mereka lebih teruk dan lebih zalim. Kuil yang dirobohkan di Padang Jawa pada tahun 2007 hingga membawa kepada kebangkitan penganut-penganut hindu di Kuala Lumpur dan penolakan ke atas BN pada PRU 12 dilakukan dengan perintah mahkamah kerana tuntutan dari pemilik tanah.
Kini di bawah pemerintahan PKR seribu kali lebih teruk, sampaikan tempat beribadat orang hindu di dalam kawasan rumah sendiri pun mereka masuk dan robohkan.
Itulah yang terjadi di Sepang beberapa minggu lepas sepertimana gambar-gambar di bawah yang diberikan kepada wakil kami oleh penduduk Taman Seroja, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang.


Baca lagiSent from my iPad

Gambar Terbaru Instagram Apek : #HarimauMalaya Terbang Ke Thailand Naik Air Asia

Posted: 10 Dec 2012 05:29 AM PST

Semoga pulang dengan kemenangan buat pasukan Harimau Malaya.

meskipun Apek tidak beraksi kejayaan Harimau Malaya adalah kejayaan pasukan dan negara bukan kejayaan individu.

Harap Apek muhasabah diri jangan leka dengan wang atau perempuan.

Begitu juga pemain yang lain...

sekupangdua

Posted: 10 Dec 2012 11:41 PM PST

sekupangdua


SATU MALAYSIA TOLAK FITNAH! NURUL PULAK MEROYAN DIBATU GAJAH?

Posted: 10 Dec 2012 09:30 PM PST

Tepat dan padat pendapat Sdr Zaman Rahman...

Nurul kena sawan atau meroyan di Batu Gajah? bukan teman kata tapi nampaknya dimerata wall FB yang cerita pasal Nurul pulak yg meroyan ataupun sasau bila kali ini dia pertikai dan celupar terhadap Polis dengan mempertikaikan fungsi PDRM yang kononnya telahpun berlebihan tapi tak tunjuk prestasi yang baik, 

Lepas satu ke satu lagi perangai yang sonsang ditunjukan anak si ketua Pakatan roket yang dia sandang secara tidak demokrasi malah secara kroni terutama anak beranak yang berebut sakan kuasa atau pun pangkat dengan mengambil kesempatan hanya semata pasal mata bengkak yang menjadi dasar perjuangan sehingga kini sebenarnya menjadikan mereka diangkat dan punyai kuasa?

Tak reda lagi pasal dia menyokong kebebasan Agama kini timbul pulak isu pertikaikan keanggotaan pihak Polis diraja Malaysia, macamana dia kira dan dapat fakta entah dari mana ataupun direka-reka tak ler pulak kita ketahui, mempertikaikan kononnya Polis sudah pun setaraf negra maju diluar bila kadar seorang anggota untuk 250 penduduk, Persoalan nie dah macam budak kecik, teman suka dengan satu komen dan posting salah seorang rakan FB yang berkata:....

Kalau beginilah YB yang sepatutnya terpelajar nampaknya tak secerodik mana ler dia, disebabkan cakap meroyannya sehingga terpaksa pihak POLIS menjawab sebenarnya status dan kadar sekarang seorang anggota nisbahnya sehingga 500 orang, malah jenayah kini yang perlu ditangani buka sepertimana 20 tahun yang lalu sedar atau tidak kalau disemak kembali sebenarnya sekalipun nisbah yang dia anggap sepatutnya ditangani dengan baik sepertimana negara luar lain yang dia dakwa sama seperti kekuatan yang POLIS Malaysia yang sedia ada

 Sepatutnya dia befikir denagan lebih positif, biar sekalipun nisbah stu anggota seorang untuk 2000 orang pun tak apa kalau  Malaysia ataupun mana-mana negara dalam dunia ini aman dan damai,      


Kenapa tak nak mengakui bahawa kalau rakyat duduk aman tanpa sebarang kekacauan serta berbalah anatara  satu sama lain ataupun seagama atau pun sebangsa? kenapa tak pertikaikan Bapaknya yang diantara yang buat huru hara seperti perhimpunan haram, bershit, rusuhan dan macam-macam lagi yang diantaranya menyebabkan POLIS terpaksa mengerahkan anggota untuk melayan kerenah angkara bapak dan rakannya yang huru harakn keadan dengan demonstrasi serta  perarakan haram dan dia juga terlibat dalam perhimpunan tersebut sekalipun ditegah dan tidak diberi permit untuk kerja bodoh seperti bersih yang kononnya sekadar nak duduk secara aman di datar an Merdeka menyebabkan begitu banyak kerosakan dan hutu hara oleh sebab yang berpunca dari keluarga mahsyur dengan cerita Coffee boy dan made in China nie? 

Apakah hasrat sebenarnya sia pertikaikan pihak POLIS yang teman rasa paling berhemah menangani perusuh dan perosak negara dari kehidupan aman yang sekian aman dikekalkan oleh pentabiran kerajaan yang sedia ada. Paling kuat sasau dan meroyannya dia nie pulak sampai lupa gamaknya bila di bersih salah satu dari tuntutan kumpulan ini yang mahu penghapusan undi POS atau lebih tepat lagi menidak kan hak pengundi terutama pihak keselamatan termasuk POLIS yang begitu berhemah  terhadap dia dan pengikut perarakan haram yan g berpunca dari kehendak bapaknya dan the geng! 

Apapun jangan ingat rakyat nie semua boleh dilembukan sesuka hati pak dia, kenapa pertikaikan tugas POLIS sedangkan dia dan keluarga dia sendiri yang sebenarnya yang menyebabkan negara huru hara dan menyusahkan POLIS Pulak?  dia yg huru harakan negara POLIS pulak di kambing hitamkan betui ler macam kawan teman pernah kata, muka elok macamana pun kalau perangai tu dah buruk baik tak payah, elok lagi yang tak secantik mana tapi hati dan budi bahasa yang elok damaikan jiwa... hehehe mintak maaf ler yong dulu boleh ler ramai yang berbangga bila bapaknya dalam kerajaan, tapi sekarang nie pun kalau sekali pun manis nya lebih tapi perangai macam nie baik tak payah... manakan tidak bila bapaknya borek anaknya mejadi kebiasaan tentuler rintik! 

FACEBOOKERS, BLOGGERS, TWEETERIAN & PELAYAR MAYA MAAFKAN TEMAN YOP!!!

Posted: 10 Dec 2012 08:00 AM PST

TERIMA KASIH SEMUA....

Semenjak dua nie teman memanjang sibuk denganurusan keroje, kadang-kadang sempat menjenguk jer apatah lagi nak menulis... bukan pasal malas tapi masa tu yang tak berapa ada, keadaan kesihatan juga tak berpa baek, macamana pun teman tetap bersyukur dengan pemberiannya, itulah dikatakan nikmat yang Allah swt bagi, tak adillah semua nikmat kita hendak yang seronok dan senang saja, kekadang yang perit itu lebih dihayati dari  nikmat senang kerana kita lupa sekejap bila hidup senang,  almaklumlah yang senang ni kekadang tak terasa sangat tetapi bila mula susah mula menyedari kesenangan yang dimiliki itu rupanya sudah berakhir, jadi pada hemat teman yang duka atau perit itu lebih dihayati dan ketika itu kita mula menyedari yang kita sebenarnya senang hingga lupa selain senang adanya susah atau perit... Alhamdulillah teman tetap bersyukur dengan apa yang Allah Berikan, susah atau senang teman tetap bersyukur adanya

Teman juga nak memohon maaf, menyusun jari sepuluh terhadap beberapa pekara sebelum ini yang teman tak dapat nak selesaikan... antaranya ada yang meminta supaya blog mereka dipautkan di blog teman (Blog List ), ada juga yang inbox atau emailkan teman bermacam-macam soalan serta bantuan ataupun pandangan, ada juga yang telah listkan blog teman dalam blog sahabat semua, ada yang mintak teman dapat hadir dalam majlis dema, ada yang menjemput teman join aktiviti dema, ada yang mintak teman bantu membina dan pandangan atau panduan dalam duania berblogging... dan banyak lagi yang teman kadang kala terlepas pandang.

Jadi sehubungan itu teman memohon maaf dan mintaklah sesiapa sahaja yang hmasih belum teman listkan dalam blog teman tolonglah lentakan alamat blog kalian di Komen dibawah agar teman boleh tunaikan semua permintaan yang tertinggal, jangan salah anggap! teman tak pernah down gredkan permintaan sahabat semua, bagi teman tiada yang baru atau lama, tiada yang otai ataupun yang bongsu, Insyallah akan teman cuba upayakan secepat mungkin! 

Begitu jugak dengan rakan  FB teman (klik) yang sekarang ni hampir mencecah 500 permintaan sebagai rakan masih dalam menunggu, bukan teman tak nak approve sebaliknya akaun teman dah maksimum, memang salah teman sepatutnya kenaler kemas kinikan yang ada dalam rakan yang lansung tidak aktif sebaliknya memberi laluan terhadap yang ikhlas nak jadi rakan, teman harap kalian dapat bersabar, insyallah teman akan cuba kemas kinikan nya nanti... Pada dasarnya teman tak nak bukak akaun yang ke dua, sebabnya takut tak jaga dengan baik, sebaliknya jika ada yang nak join boleh ler join di Page teman (klik) teman mohon ampun dengan segala kesilapan teman yang lalu... Insyallah teman akan sedaya upaya membetulkannya sebelum berakhir Disember nie

Apapun pada yang mahu meninggalkan pesan bolehlah tinggalkan dalam Inbox mssge FB teman atau email terus ke sekupangduas@yahoo.com insyallah nanti teman akan jawab ataupun selesaikan secepat yang boleh
Tak lupa juga kepada bloggers yang ada terutama yang ada kaitan dengan Negeri Perak, tak bermakna bukan ada kaitan dengan Perak tak boleh bersama teman dan rakan lain, apa kata pakat join bersama dengan PCT atau perakcybertroopers.com yang teman nampak banyak diantara rakan yang menyokong serta membantu teman teutama dengan isu yang sedang teman hadapi, terima kasih semua, teman tak sangka pulak ada yang turut sama dengan teman dalam beberapa isu atau pekara sebagai penyokong ataupun bersama teman, teman memang terhutang budi dengan kalian apabila dema nampaknya sampai sanggup adakan lencana tanda sokong sekupangdua (seperti logo  diatas) tak terbalas budi kalian pada teman, hanya Allah jer yang membalasnya. 

Jadi... teman nak memohon maaf atas segala yang tertunggak serta terleoas pandang, Insyallah akan teman perbetulkan sebaik mendapat permohonan kalian terutama dalam meletakan blog anda diBlog list teman. Terima kasih semua... mudah pada teman, selagi siapa sahaja satu arah perjuangan, maka memang layak lah dia menjadi diantara panglima dalam satu saf perang maya... 

SELANGOR HEBAT: WELLCOME TO THE HELL

Posted: 10 Dec 2012 01:32 AM PST

ishhh bila nak tarok sign 220 kmj lak?

Kalau nak ke Selangor... maka tak susah dan jangan takut pasal saman atau tertangkap dengan speed trap, setakat kesalahan lalu lintas atau nak sengaja langgar lampu isyarat pun tak kesah, bukan satu kesalahan sebaliknya yang didorong oleh kerajaan negeri pulak tu yop! kalau nak dibela atas kesalahan yang telah dilakukan PAS dah ada buat tempat merujuk kes termasuk sediakan guaman untuk anda yang buat salah. dema buat hukum apa saja boleh yop...

Hari ini kita akan mula menunggu banyak mana mangsa yang mati akibat pandu merbahaya ataupun laju yang melebihi dari yang ditetapkan, bila satu Malaya dah tau Selangor yang hebat dengan GRO dan kelab malam, ini nampaknya tanda menyokong golongan nie kot, mana tidaknya... lepas enjoy dan mabuk kuat maka bermulalah satu lagi pesta yakni memandu laju dan langgar arahan, lagi pun kalau dah mabuk nie dema anggap mati tak sakit  kot? pesta lebih meriah kalau dah kera jagaan sendiri yang ikut sokong... 

Persoalannya berapa banyak rakyat yang punya kereta mewah dan berkuasa tinggi, boleh memecut selaju yang boleh, apa kejadahnya pulak yang Kera Jagaan Negeri nie nak buat?  bermula kempen Rega kereta Murah, lepas ni pulak dah nak hapuskan AES atau sistem  yang menjadi standard dunia maju untuk mengurangkan kesalahan serta kemalangan terutama dijalanraya, selain itu juga dibeberapa buah negara luar juga ia berfungsi dalam beberapa pekara lain selain dari menjejak kesalahan pengguna di jalanraya bila mana ada sesetengah kes ia jugak berfungsi menjejak perompak atau penjenayah yang melarikan diri begitu mudah dikesan pergerakan mereka.

Berbeza sungguh disini, lebih berani lagi perompak yang merosakan harta benda awam akin naik tocang, bukan kata merompak, sebaliknya kamera yang dipasang pun di jahanamkan, memang pelik kan! Selangor ni ada kerajaan atau kera jagaan, Gagap perlu jawab? kalau setakat nak sesangat undi pakat-pakat ler sedekah semua reta benda kat rakyat, iji tidak dah macam reta bapak sendiri, apa saja boleh jual engko jual, apa saja yang kena angguk maka kuatler angguk ko lagi...

Moralnya semacam mendoakan supaya rakyat selangor cepat mampus! mana tidaknya, kalau ada yang berhati-hati sekalipun maka punca datang dari yang bawak laju ataupun sedang menghayati pesta mabuk dari kelab dan pandu laju, bak kata seorang sahabat teman, kereta teman ni nak sampai 100 mkj pun dah macam enjin nak pecah, lantak ler kamera yang dema pasang tu, tak salah apa nak takut, tapi kalau dah keta macam dema ( Pakatan Roket) memangler mana ingat nak slow! ajer je dema mintak sangat rakyat mampus sebab belanggor kot! 

Cer bukak sikit minda dan tenangkan hati dan pikir... macam PAS dan DAP pulak yang menyokong semua benda yang salah bagi rasa menyebelahi dema yang buat salah ker?  Paling menyedihkan bila golongan yang mengatakan dia memegang sunnah menjaga hukum Allah swt pulak yang menjadi orang pengantara yang menghalalkan yang tidak, dah ler sebelum ini nak hapuskan hutang PTPTN, tak terfikir ker dema apa pulak hukum nya yang berhutang dalam Islam, ini disebabkan nak sokong kumpulan pelajar yang tak pandai belajor tapi pandai memburukan pekara baik dan sebenarnya stadard kutu rayau yang menyebabkan orang lain hilang peluang untuk belajor di IPT ni pulak yang disokong, tak ker nak merujuk hukum kalau berhutang tapi tak dibayor, dan apa pulak genarasi mendatang bakal hilang peluang  disebabkan dema belajor rupanya memanjat pagor, mengajor jadi hipis berkemah dengan bukan muhrim di dataran merdeka, mengoyak gambar pemimpin di majlis orang lain, jadi samseng atas jalanraya, menyokong LGBT, merosakan harta awam dengan merusuh dan macam-macam lagi yang menjadikan PAS paling kuat menyokong, memang dah takda benda yang nak disokong ker sehingga yang melanggar akidah sendiri yang dijunjung? 

Ini dah pasal kamera pulak, kenapa yang beriya sangat menyokong? nak suruh rakyat mampus sebab kemalangan akibat memandu laju, apatah lagi kalau yang melakukan kesalahan sedang mabuk dan rasa keta dia slow bila tengah high? adakah bermakna menyokong sapa sahaja yang buat salah demi nak undi? apa pulak hukumnya kalau kita membenarkan yang salah?  ada apa dengan masalah kamera yang dipasang, dah kalau tak menyalahi undang-undang peduli apa dengan kemera, nak pasang tiap semeter satu kamera pun lantak ler... apa yang nak ditakutkan?

Benarler jauhnya mereka ini tersasar, dan padan sungguh kalau di gelar Parti Ajaran Sesat... 
BUKANKAH SEMUA PARTI MAHU RAKYATNYA DIBUMI HIDUP DAN AMAN SERTA BERBUAT BAIK, BEGITU JUGAK AGAMA... SEMUA AGAMA TENTUNYA MAHUKAN PENGIKUTNYA BERBUAT BAIK (pahala) DAN JANGAN BERBUAT JAHAT (dosa) tapi terbalik pulak jadinya... terutama PAS bukan mengajak semua berbuat salah, malah mahu semua fitnah dan caci maki dalam ceramah boleh dipercayai bulat-bulat... Ater memang komer nak raikan sapa yang bakal jadi mangsa pandu laju ker pulak? nak tengok pecah muka, badab serta putus sana sini anggota badan sebab terlibat kemalangan disebabkan salah seorang yang memandu laju? Jangan ler banyak bunyi PAS oiii... nak Buat Jalan Pun paksa duit rakyat! baik jangan jadi kerajaan, apa guna kematu Nik Aziz sebagai Menteri Besar begitu lama hingga 22 tahun kalau air dan jalan pun tak boleh selesai... tapi bila tang duit royalti minyak pulak bukan main lagi dia puny lompat.... keh keh keh bagi teman jer jadi kerajaan kalau dah bingai sangat, apa ler susah sangat nak bagi air bersih sampAi 22 tahun jadi MB pun tak tunai-tunaikan janji... ater idak ker ada hukumya kalau tak tunai janji dalam Islam?

oyabun

Posted: 10 Dec 2012 11:35 PM PST

oyabun


Anwar Ibrahim perlu bersumpah untuk 'BERSIH' nama baik keluarga?

Posted: 10 Dec 2012 09:18 PM PST
Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 10 Dec 2012 11:32 PM PST

The Unspinners


Siasat sebelum siar surat rayuan salahkan wakil rakyat

Posted: 09 Dec 2012 11:43 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 10 Dec 2012 11:15 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


ANWAR, LGE, HABIBIE BERKEMPEN SOKONG MEMPLURALISME AGAMA ISLAM

Posted: 10 Dec 2012 09:30 PM PST

Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan menggunakan bekas Presiden Indonesia, Prof. Ir BJ Habibie untuk mempertahankan fahaman pluralisme di Malaysia.
Pluralisme bukanlah satu kelemahan namun ia merupakan kekuatan dan Malaysia adalah antara negara di mana fahaman tersebut telah lama bertapak, lapor FMT yang memetik kata-kata Habibie di Universiti Selangor (Unisel) hari ini.
Katanya, fahaman pluralisme ini turut lama bertapak di Indonesia dan Malaysia dan kerana faktor ini hubungan antara dua negara dapat dijalin secara harmoni.
"Indonesia sama Malaysia sudah biasa hidup dalam pluralisme. Dan kerana biasa itu ada keadaan keseimbangan.
"Jadi saudara-saudara, tidak ada alasan untuk kita berkecil hati," katanya dalam majlis Pidato Habibie: 'Habibie dan Transisi Indonesia ke Demokrasi'.
Turut sama hadir pada majlis anjuran kerajaan negeri itu ialah Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Sementara itu Antarapos melaporkan dakwaan Habibie mengatakan fahaman pluralisme telah lama bertapk di Malaysia disangkal oleh Pengarah Institut Islam Hadhari, Datuk Dr Mohd Yusof Othman.
Menurutnya, Malaysia merupakan negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi sepertimana yang termaktub dalam perlembagaan, namun yang membezakan hanya rakyat Malaysia dibenarkan mengamalkan agama lain secara aman.
"Kalau dia sebut Malaysia negara yang mengamalkan pluralisme tidak betul sebab Islam ada dalam perlembagaan kita.
"Dalam Perlembagaan ada menyebut Islam adalah agama persekutuan agama-agama yang lain boleh diamalkan seara harmoni, itu bukan pluralisme," katanya.
Menurutnya Malaysia mengamalkan pluraliti, iaitu menghormati kepelbagaian agama-agama, tetapi bukannya liberalisme dalam Islam.

Anwar dan Habibie era akhir tahun 1990-an
Habibie merupakan kenalan lama sejak beliau menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri lagi, di mana ketika itu Anwar menggunakan badan pemikirnya Institut Kajian Dasar (IKD) mengeratkan jalinan persahabatan di antara kedua pemimpin itu.
Selepas Anwar dipecat dari kerajaan pada September 1998, Habibie merupakan tokoh yang lantang membela bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia itu.

Dr. Bridget Welsh dan Anwar dalam program Habibie Center di Indonesia
Pada 27 dan 28 November lalu Anwar dan Dr. Bridget Welsh, penganalisis politik Asia Tenggara dari Amerika Syarikat (AS) dijemput Habibie untuk majlis pelancaran buku, "Take Off Democracy! The BJ Habibie Period" yang dianjurkan oleh The Habibie Center.
The Habibie Center sama seperti IKD mendapat tajaan daripada dana-dana asing termasuk yayasan dana dari Jerman.
Di Indonesia, Habibie bersama badan pemikirnya, The Habibie Center adalah salah satu badan yang terlibat secara langsung dalam mendemokrasikan negara, iaitu untuk mewujudkan suasana kebebasan beragama dan pluralisme agama.

MUSA HASSAN AKAN MERENGKOK DI DALAM PENJARANYA

Posted: 10 Dec 2012 06:30 PM PST


PENAUNG NGO MYWATCH YANG DIKETUAI PEMIMPIN PKR
Malaysian Crime Watch Group (MyWatch) yang diketuai oleh pemimpin-pemimpin PKR iaitu R Sri Sanjeevan (mantan Pengerusi KITA Negeri Sembilan dan Naib Presiden Aastivaram Foundation) dan penasihat S Gobi Krishnan (Setiausaha Biro Strategi dan Polisi PKR), kedua-dua pemimpin PR. Musa Hassan yang menerima perlantikan sebasgai Penaung Mywatch mendesak Tan Sri Robert Phang memohon maaf berikutan kenyataan beliau sebelum ini yang mengaitkan NGO My Watch tersebut dengan sindiket kongsi gelap.
Tan Sri Musa Hassan memberikan tempoh selama tiga hari untuk Robert Phang melakukan hal demikian sebelum tindakan undang-undang diambil ke atas beliau.

"Ianya merupakan kenyataan yang jahat... MyWatch dikaitkan dengan kongsi gelap kerana hanya saya berada di sini (dalam MyWatch).

"Jika dia berdendam dengan saya, dengan saya sahajalah... Jangan babitkan NGO.

"Saya beri masa tiga hari untuk beliau meminta maaf sebelum kami berunding dengan peguam dan memulakan saman undang-undang terhadap beliau," kata beliau pada sidang di Hotel Hilton semalam.

Phang sebelum ini telah menakut-nakutkan PKR kerana didakwa telah tidur dengan bekas musuh mereka, bekas IGP, TS Musa Hassan.

Musa turut mendakwa ketika beliau memegang jawatan Ketua Polis Negara dari tahun 2006 hingga 2010, Phang selalu berjumpa dengan beliau menawarkan diri sebagai penasihat.

Phang mempersoalkan kenapa beliau tidak dilantik sebagai penasihat sedangkan sebelum itu beliau merupakan penasihat kepada bekas IGP, Tun Hanif Omar.

"Saya cakap saya tidak perlukan penasihat, saya boleh fikir sendiri... Sebab itu saya tidak berapa rapat dengan dia," katanya.

Phang ketika dihubungi tidak mahu mengulas lanjut mengenai perkara itu kerana khuatir media akan salah ertikan maksud Musa.

Sebaliknya beliau meminta Musa mengeluarkan kenyataan media secara bertulis dan beliau akan menjawab apa yang dibangkitkan oleh Musa.

Dalam perkembangan lain, Musa enggan memberi sebarang komen berhubung kenyataan bekas pengarah JSJ (Komersial), Datuk Ramli Yusuff yang mendakwa Musa telah menyalahgunakan kuasa ketika menjadi Ketua Polis Negara.

Malah beliau mempersoal bagaimana Ramli mendapat kemewahan dan siapa yang mengarahkan beliau menggunakan platform polis untuk memburuk-burukkan Musa.

"Saya pun hendak komen juga, saya hendak tahu siapa di belakang dia sehingga dia diberikan platform di dalam polis untuk menghentam saya?

"Saya rasa dia (Ramli) patut jawab pada umum bagaimana dia dapat kemewahan atau kekayaan yang begitu banyak semasa masih lagi berada di dalam pasukan (polis)," soal beliau lagi.

Sebelum ini, pendedahan Musa berkaitan campur tangan KDN dalam penyiasatan polis  telah disalah anggap oleh pihak tertentu bahawa beliau mempunyai hubungan politik dengan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun, Musa turut mengakui  Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri, turut cuba mengarahkan Musa untuk mendedahkan laporan penyiasatan mengenai '50 Dalil Kenapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Menjadi Perdana Menteri'.
Adakah TS Musa Hassan kini menjadi Jurucakap pihak ketiga PKR. Anwar Ibrahim berdiam diri, semua pemimpin PR berdiam diri dan membiarkan TS Musa Hassan menghentam Dato' Hishamuddin, KDN, PDRM, IGP, KSU KDN dan siapa lagi selepas ini kita tunggu. 
Adakah Musa Hassan ingin menghabiskan sisa-sisa hidupnya dengan memberi kredit kepada Anwar Ibrahim sebagai balasan Anwar akan memaafkan segala kesalahan Musa Hassan dahulu. Mereka sedang bermain bola di dalam vacum yang panas. Jika ianya meletup, saya tidak hairan Musa Hassan akan merengkok di dalam penjaranya sendiri.
Menjelang PRU13, Musa Hassan tidak dapat menerima hakikat dirinya bersendirian mempertahankan dirinya, sedangkan Datuk Ramli Yusuff kembali berada di dalam line polis. Datuk Ramli Yusuff sudah dibebaskan, ianya lebih baik berbanding Musa Hassan yang belum pernah dibicarakan.
"It is better then nothing"...

BN dalam 'BAHAYA'. Gambar Sokongan Kuat Anak Muda Kepada Pembangkang.

Posted: 10 Dec 2012 04:00 PM PST

Sampai terbeliak mata Nurul Izzah nak bagi ceramah kat golongan 'muda' ni.

Gambar dari blog CTS

Gambar kat bawah ni akan beri penjelasan kenapa sampai terbeliak besar mata Nurul Izzah untuk berceramah.


Cer tengok orang yang datang ceramah Nurul Izzah. Yang ramainya adalah golongan BORUB (botak dan beruban).

Apa tandanya tu? Adakah golongan ini yang pembangkang sebut-sebut kuasa anak muda menyokong mereka?

Bagi MyMassa, yang datang ceramah ni hanya golongan pencacai pencen yang dah tak tau nak buat apa dengan masa yang terluang.

Nak tahu lebih lanjut mengenai ceramah ni, sila ke blog CTS (http://khairulryezal.blogspot.com/2012/12/ceramah-perdana-pra-pru13-menuju-ke.html).

*Pencacai tua memang banyak masa nak dibuangkan. Pencacai muda pulak, kalau tak dapat upah, mana nak dengar ceramah macam ni.

Gambar: Tanda-tanda kejatuhan Parti bertopengkan Islam!

Posted: 10 Dec 2012 08:00 AM PSTGambar ini diperolehi daripada pembaca MyMassa dan lokasi gambar adalah di Seksyen 12, Bangi. Gambar menunjukkan kejadian tanah runtuh telah berlaku di tempat bendera PAS dipacak. Mungkin ada benarnya pepatah yang dicipta oleh rakan MyMassa, "Di mana bendera PAS dipacak, disitu musibah bakal berlaku!"


MyMassa percaya ini juga merupakan satu petanda bahawa perjuangan PAS tidak mendapat keredhaanNYA. Kita sedia maklum PAS sering menggunakan Islam sebagai benteng kelangsungan politik pemimpin mereka meraih undi. Sesungguhnya Allah maha mengetahui bagi tiap-tiap sesuatu.

ANWAR SUDAH MULA SABOTAJ YB-YB UMNO YANG TIDAK DICALONKAN

Posted: 10 Dec 2012 03:45 AM PST


Berita yang baru kami terima, di rumah wakil rakyat UMNO ini, oleh kerana dia sudah tahu awal tidak akan dicalonkan semula, khabarnya bendera-bendera UMNO dan BN di rumahnya telah diturunkan. Bukan dia hendak melompat kepada PAS atau PKR, walaupun dia dikenali sangat rapat dengan Anwar Ibrahim, tetapi dia tidak hendak membantu UMNO, dia hendak menyembunyikan dirinya di negara keduanya di Australia, rumah mewahnya di sana.


Minggu lalu sahaja mereka berjumpa Lajim, sudah tentulah membincangkan masa depan mereka yang tidak dicalonkan lagi. Kini kita baru tahu, dulu bila dicalonkan semuanya baik belaka, UMNO hebat, UMNO berjaya, UMNO pembela Islam Sabah, PBS anti Islamlah, PBS anti melayulah, PBS anti Semenanjunglah, UMNO jantung hatilah bla bla...hari ini, bila sudah kaya raya dan sudah tahu tidak dicalonkan, semuanya jadi terbalik. Kasihan pemimpin seperti ini, tiada harga.

Anda orang lama bukan tidak tahu, Anwar dalam menguatkan cengkamannya menyerahkan kertas-kertas berupa saham-saham bumiputera konon, bawa saja kertas-kertas saham itu 2 3 lot, atau beratus lot bawah ke Bank Bumiputera dan tukarkan dengan wang ringgit. Inilah kerja Anwar dahulu untuk membeli sokongan. Semua pun orang tahu. Orang Bankrap pun Anwar boleh buat tutup kes. Hari ini TS Musa Hassan, mantan IGP berkata di KB, campurtangan politik berlaku sejak Anwar menjadi TPM.

Selepas menipulasi allahyarham Tun Ghaffar Baba, Anwar mahu menjatuhkan Tun Dr. Mahathir pula. Sebagai Menteri Kewangan, Anwar mengarahkan Bank Negara untuk mengeluarkan not-not RM1000.00. Tanya Anwar di FB dan Tweeter dia, di mana wang-wang itu disembunyikannya. Kamu tahu kah, beberapa jam sebelum Anwar ditangkap di rumahnya, berguni-guni wang itu dibawa lari ke sempadan, ditransaksi di bank luar negara. Nasib baiklah Tun Dr. Mahathir bijak, memansuhkan not-not RM1,000 itu dan menetapkan kadar ringgit 1USD=3.80RM... Maka semakin menggelepur lah Anwar. Sebab itulah satu bank yang selalu menyalurkan dana kepada Anwar hari ini sudah tutup.

Wang-wang itu boleh menjadi Laku semula apabila Anwar menjadi PM. Senang ajer bagi Anwar, seperti biasa dia akan kata kepada Bank Negara, " aku PM kah hang PM "...

Tapi, kamu kena kaji lagi mengapa EON Bank dijual?

Wang itu jugalah yang digunakan untuk membeli perwakilan UMNO. Dimasukkan dalam sampul, dimasukkan bawah pintu di semua perwakilan. Anwar lupa, dia merancang Allah SWT lagi maha merancang. Wamakaru Wamakarallah Wallahu Khairulmakirin...

Anwar jadi Menteri Kewangan pusat, dia pun jadi Menteri Kewangan negeri, Anwar jadi Timbalan Perdana Menteri dia juga jadi Timbalan Ketua Menteri. Pada tahun 2008, dialah salahsatu yang nak lompat, nasib baiklah menantu KJ berjaya memujuk, bukan memujuk kosonglah tu.

Hari ini dia sudah tahu awal tidak dicalonkan. Dia sudah menutup buku. Pejabat UMNO Bahagian sudah lumpuh. Setiausaha Bahagian pun sudah tidak tahu nak buat apa. Terpaksalah Ketua-Ketua Cawangan di seluruh bahagian itu mengambil inisiatif bersedia dan menyediakan diri mereka untuk menghadapi Pilihanraya. Kesetiaan mereka kepada UMNO dan DS Najib amat-amat terserlah. Bagi mereka, kalau Ketua Bahagian nak lompat ker, tak nak bekerja ker, mereka akan bekerja. Siapa sahaja calon UMNO dan BN, mereka akan menangkan. Ini semangat memang luar biasa.

Menjelang PRU13, YB Zaharain memulakan langkah kembali kepada UMNO, diikuti Aminah (PKR Penang), anak-anak muda PAS di Kedah juga kembali kepada UMNO...sekarang kita sedang menantikan YB Nasha melangkah kakinya kepada UMNO, kaki kanannya sudah berada bersama kita, yakni Kerajaan BN. Tak perlu marahlah ini hakikat yang berlum tersirat.

Wakil mymassa,
Kota Kinabalu.Gempar : Anwar & Izzah mahu Tsunami ke Malaysia!

Posted: 10 Dec 2012 12:15 AM PST


Negara Jepun dan juga Filipina merupakan dua buah negara sebelah benua Asia timur yang membenarkan aktiviti songsang berlaku dalam masyarakatnya seperti Lesbian, Gay, Biseksual dan juga Transeksual (LGBT) yang mana kegiatan tidak bertamadun dan tidak bermoral ini adalah dilarang sama sekali dalam semua agama
.

Bukan setakat itu saja, malah Jepun dan Filipina juga memberi kebebasan penuh kepada golongan LGBT di negara masing-masing untuk menghasilkan berbagai bentuk video, photo-photo dan membangunkan laman web-laman web lucah yang mempamerkan hubungan antara lelaki dengan lelaki serta antara perempuan sesama perempuan.

Cuba kita renung bersama, dalam masa yang hampir kedua-dua negara ini Jepun dan Filipina menerima bencana alam yang mereka sendiri tidak menduganya apabila Jepun telah dilanda gempa bumi dengan beberapa kali menerima gegaran yang menimbulkan suasana panik di kalangan rakyatnya sementara itu Filipina sekali lagi diserang Taufan Bopha yang sehingga kini telah meragut ratusan nyawa penduduk di Selatan negara berkenaan.

Kepada Tuhan kita mohon doa agar Malaysia terus bebas dari segala bencana alam dan seruan kepada seluruh rakyat Malaysia agar kita bersama-sama tegas menentang sebarang usaha oleh siapapun juga yang begitu beriya-iya hendak menyemaikan bibit-bibit amalan songsang LGBT di negara ini.

Elakkan dari mereka ini 

Si bapak menggalakkan LGBT si anak pula menyokong dan menambah lagi menggalakkan kebebasan beragama. Subhanallah.

Sepatutnya Nik Aziz berkata.............

 ...............kepada mereka ini menyedarkan kesesatan mereka.

Mari kita tolak mereka, hindarkan negara kita dari bencana dan mala petaka.
DARUL EHSAN TODAY

Posted: 10 Dec 2012 11:04 PM PST

DARUL EHSAN TODAY


Adik Nik Ajis Sudah Hampir KO...

Posted: 10 Dec 2012 09:00 PM PSTKhabarnya adik Nik Aziz, Nik Razi Nik Mat sedang bergelut dengan penyakit yang dihidapi selama ini tidak termasuk sakit tua.

Ada sumber rapat mengatakan bahawa "model jus doa" ini sakit tenat sejurus beliau doakan kehancuran UMNO dan BN.

Ada sumber mengatakan beliau tertekan dengan isu doa yang diimamkan olehnya dalam stadium Kota Bharu ketika Muktamar Pas berlansung. Sejauh mena benarnya cerita ini MI masih menunggu laporan bergambar dari rakan-rakan MI di Kelantan.

Belantan

Posted: 10 Dec 2012 11:03 PM PST

Belantan


Karpal dicabar tarik kenyataan di Parlimen?

Posted: 10 Dec 2012 08:39 PM PSTPengerusi DAP, Karpal Singh dicabar dan didesak agar menarik balik kenyataan yang pernah dibuat seperti direkodkan di dalam hansard di Parlimen pada Oktober 1997.

Menurut Ahli Dewan Negara, Senator Mohamad Ezam Mohd. Nor, ini kerana Karpal telah berkata beliau mempunyai bukti yang kukuh bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim terlibat dalam kegiatan liwat.

"Karpal perlu buat perkara ini jika mahukan Anwar jadi calon Perdana Menteri.

"Jika tidak, maka nyata (Datuk Seri Abdul) Hadi Awang yang layak jadi Perdana Menteri jika pakatan pembangkang menang Pilihan Raya Umum Ke-13," katanya di sini hari ini.

Menurut beliau, Abdul Hadi yang juga Presiden Pas, tidak mempunyai masalah moral seperti Anwar.

"Karpal sudah tentu tahu orang Melayu dan Islam tidak boleh mengangkat seorang kaki liwat atau ketagih liwat untuk menjadi Perdana Menteri.

"Maka Karpal perlu tarik balik kenyataan beliau dan minta maaf kepada semua orang Melayu dan Islam," katanya.

Untuk hansard, sila klik di sini.

Suara Politik
Belantan

Menilai 'politik bersekedudukan' Pas?

Posted: 10 Dec 2012 08:40 AM PST''Adakah nafsu untuk berkuasa mengatasi prinsip perjuangan? Adakah matlamat telah menghalalkan cara? Tidak mengapalah kalau tidak melibatkan orang lain, tetapi apa yang tragisnya, ia telah menjadi pesta fitnah, propaganda jahat dan pendustaan yang ditujukan kepada UMNO serta seluruh rakyat Malaysia.''

Itulah persoalan yang dilontarkan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Pas ketika beliau menghuraikan sikap parti pembangkang tersebut ketika menyampaikan ucapan dasar dalam Perhimpunan Agung UMNO, baru-baru ini.

Persoalan ini bukan sahaja ditanya oleh Najib tetapi juga oleh sebahagian besar orang Melayu dan umat Islam yang mungkin semakin hairan dengan sikap berpolitik Pas dari semasa ke semasa.

Ingin berkuasa sehingga mengatasi prinsip perjuangan dan sikap matlamat menghalalkan cara adalah corak politik Pas sekarang. Mereka seolah-olah hilang hala tuju dalam usaha untuk meraih kuasa politik.

Najib membangkitkan persoalan mengenai sikap Pas itu bukan kerana bimbang dengan ancaman kononnya Pas akan menggantikan UMNO, tetapi apa yang lebih membimbangkan Perdana Menteri ialah sikap berpolitik Pas itu boleh membahayakan bangsa, agama dan negara.

Ini memandangkan Pas sedia melakukan apa sahaja asalkan mereka boleh berkuasa. Pas tidak mempertimbangkan kesannya kepada masa depan orang Melayu dan umat Islam. Kita tidak harus lupa, ini bukanlah kali pertama Pas bersedia bekerjasama dengan parti pembangkang lain semata-mata untuk mencapai impian politik mereka.


Pada tahun 1990, Pas bergabung dengan Parti Melayu Semangat Melayu (S46) atas nama Angkatan Perpaduan Ummah (APU) dan pada masa itu juga kita melihat bagaimana hipokritnya Pas apabila kononnya tidak mahu dikaitkan dengan DAP, Pas membiarkan S46 menjalinkan kerjasama dengan parti cauvinis itu atas nama Barisan Alternatif.

Kerjasama carca marba ini menimbulkan persoalan apa bentuk pemerintahan yang hendak dilaksanakan kalau pembangkang diberi mandat memerintah negara itu. S46 bekerjasama dengan DAP tetapi Pas hanya mahu bekerjasama dengan S46 tetapi ketiga-tiga ini berada dalam satu kapal, oleh itu ke arah manakah mahu dituju.

Ternyata kerjasama berkenaan tidak bertahan, S46 'berkubur', Pas dan DAP membawa haluan masing-masing.

Selepas itu apabila tercetusnya krisis kepimpinan dalam UMNO pada 1998, Pas mengambil kesempatan untuk bekerjasama pula dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan kali ini biar pun memahami pertentangan ideologi yang cukup ketara dengan DAP, Pas bersedia duduk semeja.

Bagaimanapun kesepakatan itu tidak begitu membuahkan hasil dalam pilihan raya umum 2004. Tetapi Pas tidak berputus asa, dalam keghairahan memburu kuasa Pas terus kekal dengan kerjasama berkenaan dengan menerima Anwar Ibrahim sebagai peneraju utama pakatan pembangkang.

Dalam Pilihan Raya Umum 2008, kelemahan kepimpinan negara itu dimanipulasikan sepenuhnya oleh pakatan pembangkang untuk memperdayakan rakyat. Mereka mencapai kejayaan agak cemerlang, termasuk menawan Kedah, Perak (selama 11 bulan), Selangor, Pulau Pinang dan terus kekal berkuasa di Kelantan.

Pas begitu berbangga kerana bukan sahaja mampu bertahan di Kelantan dan menawan Kedah, tetapi juga menumpang semangkuk berkuasa di Pulau Pinang dan Selangor biar pun dilayan bagaikan melukut di tepi gantang.


Bagaimanapun keghairahan dan nafsu politik Pas untuk terus berkuasa di peringkat pusat dengan meletakkan misi menawan Putrajaya bersama-sama PKR dan DAP tidak pernah reda.

Oleh itu, Pas bersedia mengorbankan dasar perjuangannya daripada negara Islam kepada negara berkebajikan. Tetapi apa yang malangnya, bukan sahaja prinsip perjuangan sendiri dikorbankan, malahan tiupan politik kebencian terhadap UMNO semakin dipertingkatkan.

Keadaan itu menggembirakan PKR dan DAP kerana kedua-dua parti itu sememangnya memerlukan sokongan Pas untuk meraih undi orang Melayu.

Walaupun tiada jaminan bahawa orang bukan Melayu yang menyokong PKR dan DAP akan memberi undi kepada Pas, namun Pas tidak peduli kerana mereka sudah termimpi-mimpi untuk menggantikan UMNO.

Oleh itu dengan merelakan apa sahaja tindak-tanduk PKR dan DAP, Pas hanya menjadikan UMNO sebagai sasaran serangan berkenaan.

Pas tidak peduli kalau pemimpin PKR melakukan tindakan bertentangan dengan Islam atau DAP menentang perjuangan Islam mereka, apa yang penting UMNO harus diserang habis-habisan termasuklah mendoakan kehancuran parti yang dianggotai dan dipimpin oleh insan yang seagama dan sebangsa dengan mereka. Inilah corak politik bersekudukan Pas dengan PKR dan DAP.

Walaupun Pas menyedari bahawa UMNO sudah banyak berjaya dalam meningkat martabat Islam di negara ini dan amat penting terus dibiarkan menjadi teraju utama pemerintahan negara demi bangsa, agama dan negara, namun Pas langsung tidak memikirkan perkara itu.

Pas terlalu bernafsu hendak menggantikan UMNO biar pun mereka sekadar pak turut dan melukut di tepi gantang dalam pakatan pembangkang.


Tetapi hakikatnya tanpa mereka sedar apa yang mereka lakukan ibarat sedang mempertaruhkan kedudukan bangsa, agama dan negara secara rakyat Malaysia keseluruhan dalam bahaya.

Namun tidak kiralah apa pun politik fitnah dan tohmahan pembangkang, UMNO seperti mana kata Najib tidak akan berundur selangkah pun dalam mempertahankan kesucian Islam, bangsa dan negara ini.

Oleh itu terserahlah kepada Pas untuk meneruskan politik bersekudukan mereka tetapi percayalah apa yang mereka lakukan tidak akan sama sekali menguntungkan parti itu.

Sebaliknya, Pas akan menjadi parti yang paling rugi di muka bumi Allah ini. Ia memandangkan sudah pasti PKR dan DAP akan memperalatkan kekuatan dan kemampuan Pas untuk meraih undi demi menawan Putrajaya.

Dan apabila matlamat mereka sudah berjaya maka Pas akan ditinggalkan kerana ketika itu khidmat 'lebai malang' sudah tidak diperlukan untuk bersorak lagi memandangkan segala-galanya sudah tergadai.

Justeru kepada orang Melayu dan umat Islam fahami politik matlamat menghalalkan cara yang dilakukan oleh Pas melalui 'politik bersekedudukan' dengan PKR dan DAP kerana mereka mempunyai pilihan supaya tidak menjadi mangsa apatah lagi penyumbang kepada kehancuran agama, bangsa, dan negara.

Oleh : Zulkiflee Bakar

Suara Politik
Belantan

Isu sampah Selangor : Longgokan sampah di Pasar Bangi Lama ganggu aktiviti perniagaan?

Posted: 10 Dec 2012 04:57 AM PSTLonggokan sampah yang tidak dikutip lebih dua minggu telah mencetuskan kebimbangan peniaga dan penjaja di Pasar Bangi Lama di sini.

Dakwa peniaga, selain mengundang kehadiran tikus dan lalat, serta mencemar pemandangan, longgokan sampah berkenaan turut mengganggu aktiviti perniagaan mereka.

Ketua Pusat Perkhidmatan dan Penyelaras Kawasan Parlimen Serdang, Datuk Yap Pian Hon berkata, pihaknya telah menerima aduan daripada peniaga berhubung masalah itu.

Menurutnya, longgokan sampah itu bukan sahaja menyakitkan pandangan tetapi menimbulkan rasa jijik dan bau busuk kepada peniaga dan pelanggan.


"Saya telah membawa perkara ini ke Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) agar tindakan dapat diambil dengan segera," katanya ketika melakukan tinjauan ke lokasi berkenaan di sini.

Beliau ditemani oleh Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Bangi Lama, Yong Hok Chai dan Ketua Wanita MCA Bangi Lama, Low Mon Sin.

Yap turut mempersoalkan sikap tidak bertanggungjawab Ahli Parlimen Serdang dari DAP dan Ahli Dewan Undangan Negeri Bangi terhadap masalah yang dihadapi peniaga di situ.

"Keadaan ini bukan sahaja menjejaskan operasi perniagaan peniaga, tetapi juga boleh mengancam kesihatan penduduk berhampiran kerana dikhuatiri akan menyebabkan penyakit," katanya.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 10 Dec 2012 09:41 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Video Khalid Ibrahim Dikecam Kerana Roboh Kuil di Selangor

Posted: 10 Dec 2012 09:00 PM PST


Gambar #HarimauMalaya Berlepas ke Thailand #AFFSuzuki

Posted: 10 Dec 2012 07:33 PM PSTFakta Rahsia Zikir Menurut Sains

Posted: 10 Dec 2012 01:00 AM PST


"Berzikirlah dengan menyebut nama Allah zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepada-Nya di waktu pagi dan petang."     (Q.S. Al Ahzâb: 41-42)

 "Otak yang terdiri daripada 15 billion sel (neuron) bertugas untuk menerima dan mengirim maklumat dalam satu sistem saraf yang kompleks.

Sel-sel neuron yang dirangsang dengan sempurna, daya intelek dan fikiran akan tumbuh dan berkembang secara unik. 

Neuron adalah merupakan unit asas sel otak yang membawa impuls. Ia terdiri dari akson dan dendrit."

Kepentingan Penjagaan Otak

Otak merupakan organ yang mengatur sebahagian besar pergerakan, sikap dan fungsi tubuh seperti degupan jantung, tekanan darah, keseimbangan cecair di dalam tubuh dan kedudukan suhu tubuh seseorang.

Otak juga bertanggungjawab keatas fungsi seperti pengenalan, emosi, ingatan dan segala bentuk pembelajaran (melibatkan kehebatan fungsi otak kiri dan kanan).

DARI SUDUT ISLAM PULA

Didalam "Al-Wabil" yang dikarang oleh Al-Hafiz Ibnu Qayyim telah menyebut akan kelebihan zikrullah itu lebih daripada seratus faedah dan di antaranya ialah:

1) Zikir adalah membanting syaitan daripada menghampiri orang yang berzikir 

2) Zikir melahirkan cinta sejati kepada Allah swt dan cinta itu roh Islam, agama dan sumber kejayaan dan kebahagian. Barangsiapa ingin mendapatkan cinta Allah hendaklah berzikir sebanyak-banyaknya. 

3) Zikir mendatangkan sikap muraqabah yang membawa seseorang kepada martabat ihsan. 

4) Zikir membawa seseorang kepada penyerahan diri yang bulat kepada Allah. Dengan ini lama-kelamaan setiap urusan dan setiap keadaan Allah menjadi Pelindung dan Pembantunya.  

5) Zikir membawa seseorang kepada taqarrub Ilallah. 

6) Zikir adalah pembuka hijab dan pintu makrifat mengenai Allah. 

7)Zikir menghidupkan hati. Perumpamaan orang berzikir dan orang yang tidak berzikir adalah seperti orang hidup dan orang mati. 

8)Zikir adalah santapan roh dan hati. Seandainya keduanya tidak mendapat santapan seumpama jasad tidak mendapat makanan yang akhirnya menjadi lemah. 

9) Zikir adalah pembersih dan penggilap bagi hati. 

10) Nur zikir sentiasa bersama dengan orang yang berzikir sama ada di dunia atau di dalam kubur. 

11) Zikir ibarat pohon. Sewaktu pohon itu besar dan akarnya tertancap kuat, maka buahnya akan bertambah baik. Zikir membuahkan maqam-maqam semuanya dari kesedaran penuh menuju tauhid.


Sepertimana Firman Allah Swt melalui Surah Ar-Ra'd Ayat 28 yang bermaksud: "Ketahuilah bahawa dengan berzikir kepada Allah itu, jiwa menjadi tenang"

Abby Abadi Cari Pasal Lagi, Kali Ini Tun Mahathir Pula Dikecam di Twitter

Posted: 09 Dec 2012 10:30 PM PST

 Nampaknya Abby Abadi (mualaf politik) ini sudah semakin celaru jadinya sejak menjadi ahli seumur hidup PAS. Setiap hari ada sahaja tweet darinya yang mengundang malapetaka besar kepada PAS dan dirinya sendiri. 

Semalam Abby mengecam mereka yang hendak sokong Harimau Malaya di skrin besar kerana menghalang ceramah politiknya. Hari ini dia kecam pula Tun Mahathir dengan tuduhan yang tidak sepatutnya. 

Kalau kail baru sejengkal jangan memandang ringan lautan yang luas. Gambar di bawah ini adalah bukti segalanya-galanya. Ada perkara baik yang dilakukan oleh Tun Mahathir yang tidak perlu diceritakan kepada umum untuk dibanggakan. 


Sebab itu, Tun Mahathir tidak membenarkan namanya disemadikan di bangunan dan nama-nama jalan. Abby perlu meminta maaf secara terbuka kepada Tun Mahathir. Keceluparan Abby nampaknya membawa imej yang semakin buruk pada PAS sendiri.  

Inilah perubahan jelas yang berlaku pada seorang artis yang masuk pada PAS. Orang lain semuanya jahil dan tidak betul, hanya dirinya seorang yang betul bendul. Padahal sebaliknya berlaku. Esok lusa entah apa lagi yang hendak ditulis oleh Abby di twitternya. Setiap hari semakin mengarut.PISAU.NET

Posted: 10 Dec 2012 09:39 PM PST

PISAU.NET


PAS Bertakbir Walau Umat Islam PP Lagi Sekali Di Tipu DAP. !

Posted: 10 Dec 2012 05:00 PM PST

Baru baru ini Pisau lihat banyak blog haprak pakatan dan juga Harakah Lidah Rasmi Lim Guan Eng memuji kononnya regim DAP begitu prihatin dengan memberi bajet  yang tinggi kepada umat Islam.


Bagaikan semboyan,tukang jilat,tukang kipas,tukang salak,tukang bodek bagaikan seiringan melaungkan puji pujian kepada tokong mereka.


Blog ini beberapa kali mendedahkan betapa tokong DAP memerangkap khalifah PAS Lim Guan Eng ternyata berbohong mengenai bajet untuk umat Islam. Pendedahan Pisau ketika itu menyebabkan Harakah lidah bercabang rasmi Guan Eng berbohong lagi hingga kantoi..


Dek kerana kebebalan haprak pakatan, Pisau terpaksalah menerangkan apa itu maksud "bajet" dan juga apa itu maksud " yang dibelanjakan" . Di bawah adalah satu contoh pembohongan cara Guan Eng perbodohkan umat Islam Pulau Pinang.


 Keratan dari Buletin Mutiara,peruntukan kepada umat Islam adalah 24.30 juta.Pisau pertikaikan angka ini,namun haprak khawarij menggila mempertahankan Lim Guan Eng.klik sini


Di bawah adalah laporan audit 2010 perbelanjaan yang sebenar untuk tujuan pembangunan. Jumlah hanya dibelanjakan 6.9juta daripada 7.2juta?


Kemana perginya baki daripada 24juta setelah ditolak 6.9juta? Siapa lidah bercabang dan pembohong?


Baca artikel ini satu lagi bukti besar pembohongan regim DAP dalam projek perbodohkan melayu haprak yang sedia bodoh:klik sini dan klik sini


Apabila pembohongan diulang ulang maka yang bodoh,bebal dan juga taksub akan terus beriman kepada tokong DAP Lim Guan Eng. Wahyu yang diturunkan oleh Lim Guan Eng menyebabkan para khawarij PAS dan melayu haprak pakatan menangis kegembiraan seolah rezeki baru turun dari langit hasil kurniaan tokong DAP.


Pembohongan terkini .....

Laporan Harakah berkenaan Bajet Untuk SAR: Usaha Pujuk Ahli PAS atau Usaha Bodek DAP?


PAS yang terhimpit dengan masalah dalaman PR dan ketandusan isu terus cuba memancing undi dengan cara mengelirukan rakyat serta menyemai keraguan dan kebencian terhadap BN.  Fitnah konon BN menolak Islam, tidak Islam, kafir dan murtad telah menjadi wirid harian pemimpin-pemimpin mereka. Dalam pembentangan Bajet yang lepas, kerajaan BN telah ditohmah sebagai tidak menitikberatkan Islam kerana tidak memperincikan bajet untuk Sekolah Agama Rakyat (SAR). Sedangkan ini bukanlah satu isu kerana Sekolah Agama Rakyat bukanlah di bawah tanggungan kerajaan tetapi milik persendirian.  Justeru, adalah tidak munasabah meminta kerajaan menanggung kos operasi SAR yang ditubuhkan oleh orang atau pertubuhan persendirian.  Logiknya, jika tidak mampu menubuhkan sekolah, kenapa mesti ditubuhkan juga sehingga menjejaskan masa depan murid-murid akibat pembelajaran tidak berkualiti dan keadaan sekolah yang tidak sesuai dan mampu menganggu proses perkembangan minda. Pun begitu, kerana prihatinnya kerajaan terhadap anak bangsa dan agama Islam, maka bantuan tetap diberikan di mana pada tahun 2011, sejumlah RM95 juta telah diperuntukkan kepada SAR.   Malah, sebanyak 156 daripada 382 SAR di seluruh negara telah berdaftar dengan kementerian dan ditukar status kepada sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) yang mana mendapat peruntukan terus dibawah bajet pendidikan nasional. Oleh itu, momokan pembangkang kononnya kerajaan tidak prihatin adalah momokan ahli politik yang gila kuasa, bukannya hujah seorang muslim yang benar-benar memperjuangkan agama. Kedegilan kebanyakan SAR untuk berdaftar dengan kerajaan juga merupakan satu kemusykilan yang masih gagal difahami.  Jika benar SAR ikhlas ingin mengajar agama, kenapa perlu menolak untuk berdaftar dengan kerajaan dan mendapat bantuan secara langsung?  Kenapa perlu terasing dari pendidikan nasional tetapi di masa yang sama melangut menunggu suapan kerajaan? Bukan rahsia bahawa kebanyakan SAR membawa fahaman PAS, iaitu fahaman pembangkang yang menentang kerajaan.  SAR juga kerapkali dikaitkan dengan berbagai masalah moral sama ada di kalangan murid-murid mahupun guru.  Ini mungkin antara sebab SAR tidak wajar diberi bantuan secara membuta tuli tetapi perlu dikaji dan disiasat dahulu agar tidak menjadi punca kepada kemusnahan ummah di masa depan.  


Berdasarkan hakikat ini, kita tidak hairan kenapa Lim Guan Eng tidak teragak-agak untuk memasukkan SAR di dalam peruntukan hal ehwal agama Islam dalam Bajet Pulau Pinang.  Guan Eng pasti sedia maklum bahawa SAR akan membantu melahirkan lebih ramai Melayu yang tidak mampu bersaing dan akhirnya hanya menjadi pak turut kepada DAP. 


Namun, kenyataan Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Hasbullah Mohd Ridzwan mengenai perkara ini dilihat sebagai satu tindakan mengampu Lim Guan Eng secara keterlaluan.   Kata Hasbullah, Bajet tersebut membuktikan Guan Eng prihatin dengan SAR dan kerajaan pusat wajar merasa malu dengannya. 


Sedangkan, menurut laporan Bajet negeri, Kerajaan Pulau Pinang telah memperuntukkan RM13.84 juta untuk tahun 2013 meliputi pembangunan masjid, surau dan sekolah agama rakyat (SAR).  Maknanya, tiada perincian khas mengenai bantuan untuk SAR.   RM13.84 juta sebenarnya tidak banyak jika dilihat dari projek yang di dalam perancangan iaitu pembinaan masjid baru yang mengambilkira prasarana mesra OKU, iaitu di  Masjid Jamek Sungai Gelugor, Daerah Timur Laut dan  Masjid Jamek Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara.   


Lebih-lebih lagi, apabila bajet tersebut juga menyatakan bahawa keseluruhan peruntukan untuk tujuan keagamaan pada tahun hadapan adalah RM46.42 juta.  Klausa ëtujuan keagamaaní ini adalah terlalu umum di mana kita tidak dapat pastikan sama ada agama yang dimaksudkan adalah Islam atau semua agama lain?  Jika ia membawa maksud semua agama lain juga maka ini bermakna Islam mendapat peruntukan RM13.84 juta dan lebihan RM32.58 juta lagi adalah untuk semua agama lain.   Angka ini jelas belum cukup untuk menobatkan Guan Eng sebagai seorang yang memartabatkan Islam. 


Oleh yang demikian, jelaslah bahawa Ustaz Hasbullah ini tidak lebih dari sekadar tukang cuci kasut Guan Eng yang sanggup mereka-reka dan menokok tambah cerita semata-mata untuk mengampu DAP.   Malah, tajuk Harakah mengenai perkara ini juga mempunyai unsur-unsur fitnah dan bodek yang keterlaluan iaitu kononnya Pulau Pinang meningkatkan bajet SAR sehingga 300%??   Laporan yang tidak disertakan dengan statistik, angka dan fakta itu dijadikan modal untuk menghentam kerajaan Pusat. 


Soalnya, berapa ramaikah ahli-ahli PAS yang terpedaya dengan laporan Harakah tersebut?  Berapa ramaikah ahli-ahli PAS yang sanggup mencari fakta dan angka tepat bagi mengesahkan kenyaaan Ketua Pemuda PAS Selangor itu? 


DAP memperjuangkan Negara Sekular secara terang lagi jelas yang mana menghapuskan Islam sebagai agama rasmi sekali gus meletakkan agama Islam sama dengan agama lain.  Jadi, di manakah prihatinnya DAP terhadap Islam?  DAP langsung tidak berselindung dalam hal ini dan tidak pula memutar-belitkannya.  Tetapi, PAS pula yang nampaknya begitu beria-ia membelitkannya untuk DAP sehinggakan seorang pemimpin Pemuda PAS sanggup menggambarkan seolah-olah Guan Eng lebih Islam dari Datoí Seri Najib. 


Justeru, salahkah lagi jika kita merujuk PAS sebagai anjing kepada DAP?-BB


Pisau kata " bermodalkan tulang plastik..DAP dapat jinakkan khawarij PAS.."

Guan Eng Sekat Peruntukan Bina Rumah Murah Untuk Bumiputra.

Posted: 10 Dec 2012 08:20 AM PST

Baru baru ini apabila YAB PM Ds Najib mengumumkan akan membina 20 ribu rumah mampu milik dan rumah murah di Pulau Pinang,Lim Guan Eng juga tidak ketinggalan mengumumkan "akan" bina rumah murah .


Apa nak dikata apabila sifat hakiki bagai seekor biawak yang lidah bercabang,beliau beranggapan seluruh rakyat Pulau Pinang sebodoh penyokong PAS. Sejak regim DAP Pulau Pinang memerintah cuba beri bukti kawasan mana yang dibina rumah murah oleh regim negeri..berapa unit yang sudah siap? Tanah mana yang diratakan untuk projek rumah murah untuk rakyat?


Malangnya sehingga kini bukan  saja 1 unit rumah malah seketul bata untuk rumah murah pun tak nampak..korang nak tau apa khawarij PAS dan haprak pakatan di Penang buat? Puak benggong ni angkat tangan berdoa di masjid kononnya khalifah mereka berjaya membela orang susah..


Regim DAP memang rasis chauvanis dan ultrakiasu,buktinya cukup banyak..tahukah anda Akaun Amanah Perumahan Bumiputra berjumlah RM33.36 juta telah disekat dan disembunyikan oleh regim DAP.


Wang itu sebenarnya untuk membina rumah murah untuk bumiputra,namun regim DAP yang kononnya tidak rasis ini tidak berani untuk jawap apabila soalan di tanya semasa sidang dewang DUN.


Apa yang Guan Eng buat? Sebagai broker tanah dan pemaju paling berjaya dinegara ini,beliau banyak meluluskan banyak projek perumahan mewah diseluruh negeri Pulau Pinang terutamanya di sekitar pulau.
Lim Guan Eng khalifah kesayangan PAS ini mendabik dada beliau tidak rasis dan menjaga bumiputra,tetapi kenapa beliau menghalang dan menyekat Akaun Amanah Perumahan Bumiputra digunakan untuk kepentingan orang melayu?


Setakat ini tidak ada seekor anjing DAP pun berani jawap mengapa,kenapa dan sebab perumahan untuk bumiputra tidak dilaksanakan..

Pisau kata " tokong DAP bakal ditumbangkan oleh orang DAP sendiri"Konvensyen DAP: DAP Perlu Kalahkan PAS Dahulu Sebelum Kalahkan BN

Posted: 10 Dec 2012 12:54 AM PST


Kongres Wanita dan Belia Sosialis DAP (DAPSY) kini berlangsung sempena Konvensyen Kebangsaan Parti DAP yang dijadualkan berlangsung pada 15 dan 16 Disember ini. Konvensyen ini merupakan yang terakhir sebelum berlangsungnya pilihanraya umum ke-13.

Justeru, kita menjangka satu konvensyen yang meriah, yang merupakan tiupan semangat 'perang' sepertimana Muktamar PAS dan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) yang baru saja berlalu. Muktamar PAS menyaksikan ahli-ahlinya beratur panjang untuk ke bilik air dan membeli makanan.

PAU pula seperti biasa menyebabkan kesesakan bukan sahaja di jalanraya tetapi juga di dalam dewan di mana untuk berjalan sahaja amat payah sekali kerana terlalu ramainya ahli-ahli UMNO yang hadir, duduk dan 'berkampung' di lantai PWTC.

Namun, keadaan Kongres Wanita dan DAPSY DAP nampaknya berbeza sekali. Akhbar-akhbar Cina juga membangkitkan hal ini dan antaranya melaporkan Mesyuarat Agung Kebangsaan Wanita DAP hanya mencatatkan kehadiran sebanyak 33.8% walaupun ia adalah mesyuarat yang pertama bagi mereka. Manakala kehadiran ahli DAPSY pula hanya 53%.


Menafikan yang ianya merupakan petunjuk awal bahawa DAP menghadapi masalah, pemimpin mereka memberi alasan bahawa kehadiran yang sedikit adalah biasa bagi DAP dan ia bukan petanda kekuatan DAP berkurangan.


Malah, menurut seorang pemerhati politik, Ng Whien Chin, keadaan itu tidak akan menjejaskan peluang DAP untuk mengekalkan kekuasaan mereka di Pulau Pinang berdasarkan hakikat bahawa ramai di kalangan rakyat Pulau Pinang yang membenci Barisan Nasional secara keterlaluan sehingga sanggup menutup mata atas apa saja kelemahan dan keburukan DAP.


Apa yang diperkatakan oleh Ng di atas membuktikan bahawa DAP sememangnya bergantung sepenuhnya kepada strategi menyemai dan menyebarkan kebencian terhadap BN untuk berkuasa.


Atau secara lebih jelas lagi, DAP selama ini hanya bermain dengan emosi rakyat, menyalakan api perkauman dengan membangkitkan perasaan prejudis dan syak wasangka terhadap kerajaan yang diterajui Melayu.Pisau kata " kelompok chauvanis ultrakiasu rasis menang mengalahkan kelompok liberal tajaan PKR dalam pemilihan parti dap.."
PenangWasabi

Posted: 10 Dec 2012 09:13 PM PST

PenangWasabi


Rakyat P.Pinang terpaksa berpindah menjelang 2014 -Teng Chang Yeow!

Posted: 10 Dec 2012 09:01 PM PST
Penang Wasabi..

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 10 Dec 2012 09:08 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


SAH PARLIMEN SHAH ALAM TUMBANG : GUAN ENG GAGAL TOLONG KALID GEREJA

Posted: 10 Dec 2012 12:00 PM PST

KUIL DIROBOH : UTHAYAKUMAR/MANOHARAN TAKDE TELOR LAGI ?

Posted: 10 Dec 2012 03:47 AM PST

ANWAR, BJ HABIBIE DAN MARADONA.

Posted: 09 Dec 2012 10:30 PM PST

Alfaizhamid

Posted: 10 Dec 2012 09:01 PM PST

Alfaizhamid


Doa Ditetapkan Iman, Mati Dalam Iman

Posted: 10 Dec 2012 08:59 AM PST


Doa Ditetapkan Iman, Mati Dalam Imanاللهم أَحْيِنَا بِالْإِيْمَانِ، وَأَمِتْنَا بِالْإِيْمَانِ، وَاحْشُرْنَا بِالْإِيْمَانِ، وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ مَعَ الْإِيْمَانِ، اللهم ثَبِّتْنَا مَعَ الْإِيْمَانِ، وَأَخْرِجْنَا مِنَ الدُّنْيَا مَعَ الْإِيْمَانِ، وَخَدِّمْ لَنَا مِنَ الْجِنِّ مَعَ الْإِيْمَانِ، اللهم عَافِنَا مِنْ كُلِّ بَلَاءِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ الْآخِرَةِ، وَشَرِّ الدُّنْيَا وَشَرِّ الْآخِرَةِ، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ.

Ertinya: Ya Allah, hidupkanlah kami dengan iman, matikanlah kami dengan iman, bangunkan kami di Padang Mahsyar dengan iman, masukkanlah kami ke syurga dengan iman, tetapkanlah pendirian kami beserta iman, keluarkanlah kami dari dunia bersama iman, tundukkan kepada kami jin dengan iman.
Ya Allah, hindarkanlah kami dari bala dunia dan azab akhirat dengan rahmatMu ya Allah yang maha pengasihani.

Doa yang senada dengan kalimat diatas.

اللهم أَحْيِنَا عَلَى التَّوْحِيْدِ سُعَدَاءِ، وَأَمِتْنَا عَلَى التَّوْحِيْدِ شُهَدَاءِ.

Ertinya: Ya Allah, hidupkanlah kami dengan iman para su'ada' (orang yang bahagia), matikanlah kami dengan iman para syuhada'.

اللهم أَحْيِنَا عَلَى الْإِسْلَامِ، وَأَمِتْنَا عَلَى الْإِيْمَانِ، وَاحْسِنْ خِتَامِنَا.

Ertinya: Ya Allah, hidupkanlah kami dengan Islam, matikanlah kami dengan iman dan elokkanlah kematian kami.

اللهم أَحْيِنَا عَلَى ذِكْرِكَ، وَأَمِتْنَا عَلَى شَهَادَتِكَ.

Ertinya: Ya Allah, hidupkanlah kami dengan mengingatiMu, matikanlah kami dengan bersaksi padaMu (kalimah Syahadah).

اللهم أَحْيِنَا وَأَمِتْنَا عَلَى لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ.

Ertinya: Ya Allah, hidupkanlah dan matikanlah kami atas kalimah La ilaha illaLlah.

SUMBER:  ANTALHAQ

Fakta Rahsia Zikir Menurut Sains

Posted: 10 Dec 2012 08:57 AM PST


Fakta Rahsia Zikir Menurut Sains


"Berzikirlah dengan menyebut nama Allah zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepada-Nya di waktu pagi dan petang."     (Q.S. Al Ahzâb: 41-42)

 "Otak yang terdiri daripada 15 billion sel (neuron) bertugas untuk menerima dan mengirim maklumat dalam satu sistem saraf yang kompleks.

Sel-sel neuron yang dirangsang dengan sempurna, daya intelek dan fikiran akan tumbuh dan berkembang secara unik. 

Neuron adalah merupakan unit asas sel otak yang membawa impuls. Ia terdiri dari akson dan dendrit."

Kepentingan Penjagaan Otak

Otak merupakan organ yang mengatur sebahagian besar pergerakan, sikap dan fungsi tubuh seperti degupan jantung, tekanan darah, keseimbangan cecair di dalam tubuh dan kedudukan suhu tubuh seseorang.

Otak juga bertanggungjawab keatas fungsi seperti pengenalan, emosi, ingatan dan segala bentuk pembelajaran (melibatkan kehebatan fungsi otak kiri dan kanan).

DARI SUDUT ISLAM PULA

Didalam "Al-Wabil" yang dikarang oleh Al-Hafiz Ibnu Qayyim telah menyebut akan kelebihan zikrullah itu lebih daripada seratus faedah dan di antaranya ialah:

1) Zikir adalah membanting syaitan daripada menghampiri orang yang berzikir 

2) Zikir melahirkan cinta sejati kepada Allah swt dan cinta itu roh Islam, agama dan sumber kejayaan dan kebahagian. Barangsiapa ingin mendapatkan cinta Allah hendaklah berzikir sebanyak-banyaknya. 

3) Zikir mendatangkan sikap muraqabah yang membawa seseorang kepada martabat ihsan. 

4) Zikir membawa seseorang kepada penyerahan diri yang bulat kepada Allah. Dengan ini lama-kelamaan setiap urusan dan setiap keadaan Allah menjadi Pelindung dan Pembantunya.  

5) Zikir membawa seseorang kepada taqarrub Ilallah. 

6) Zikir adalah pembuka hijab dan pintu makrifat mengenai Allah. 

7)Zikir menghidupkan hati. Perumpamaan orang berzikir dan orang yang tidak berzikir adalah seperti orang hidup dan orang mati. 

8)Zikir adalah santapan roh dan hati. Seandainya keduanya tidak mendapat santapan seumpama jasad tidak mendapat makanan yang akhirnya menjadi lemah. 

9) Zikir adalah pembersih dan penggilap bagi hati. 

10) Nur zikir sentiasa bersama dengan orang yang berzikir sama ada di dunia atau di dalam kubur. 

11) Zikir ibarat pohon. Sewaktu pohon itu besar dan akarnya tertancap kuat, maka buahnya akan bertambah baik. Zikir membuahkan maqam-maqam semuanya dari kesedaran penuh menuju tauhid.


Sepertimana Firman Allah Swt melalui Surah Ar-Ra'd Ayat 28 yang bermaksud:"Ketahuilah bahawa dengan berzikir kepada Allah itu, jiwa menjadi tenang"

Sri Tri Buana

Posted: 10 Dec 2012 07:10 PM PST

Sri Tri Buana


Menjawap Berita Tentang Tengku Azlan Keluar BN.

Posted: 09 Dec 2012 08:46 PM PST

r b f

Posted: 10 Dec 2012 07:04 PM PST

r b f


Zalim....Dalam Kawasan Rumah Orang Tu Beb......

Posted: 10 Dec 2012 04:51 AM PST

Zalim ! 

Zalim ! 

Zalim !

Dulu masa nak pilihanraya tahun 2008 bukan main lagi mereka api-apikan orang india untuk tolak BN kerana robohkan sebuah kuil di Shah Alam.

Sedangkan kuil yang dirobohkan itu didirikan di atas tanah milik orang lain dan tuan tanah dah dapat perintah mahkamah.

Kini apa dah jadi ?

Tempat sembahyang dalam rumah orang pun mereka sesah masuk dan pecahkan....

Kini siapa yang lebih zalim ???

Untuk gambar-gambar dan laporannya selanjutnya sila ke sini....

KEPAL NASI KEPAL BERAS

Posted: 10 Dec 2012 03:48 PM PST

KEPAL NASI KEPAL BERAS


PEDOMAN UTK PAS MENJELANG PRU...!!

Posted: 10 Dec 2012 12:31 AM PST

Penulis ingin menumpukan kepada salah pengertian dan salah pembawaan PAS dalam interpretasi Islam menurut kacamata mereka. 

Penjelasan balas terhadap kefahaman Islam menurut kacamata PAS ini amat perlu dilakukan kerana ia boleh menyebabkan "hablumminannas" antara sesama saudara se Islam terjejas teruk jika ia dibiarkan berlaku tanpa teguran.

Hubungan persaudaraan sesama Islam sering terjejas disebabkan 3 perkara ini;
1. Disebabkan perbezaan pendapat berkaitan mazhab.
2. Disebabkan perbezaan kefahaman berkaitan hukum-hakam agama.
3. Disebabkan perbezaaan fahaman politik.

Pertelagahan amat sukar dibendung berkaitan 3 perkara ini sejak dari kerajaan Muawiyyah lagi. Kalau kita buat sedikit kajian punca kepada perpecahan umat pasti berpunca dari salah satu atau ke semua parkara di atas.

Punca perbalahan yang terjadi bukan kerana mazhab, hukum atau pun fahaman politik yang dianuti, tetapi ia berpunca dari sifat ananiah dan ujub yang wujud dalam diri hingga timbul sifat "memandang perbuatan/amalan orang lain sebagai salah dan pada masa yang sama memandang perbuatan/amalan diri sendiri sebagai paling betul dan paling hampir dengan agama".

Sekali lagi penulis peringatkan, sifat memandang hina amalan orang lain dan memandang tinggi amalan sendiri ini bukan sifat seorang muslim yang sempurna, malah amalan ini amat bertentangan dengan Islam dan dibenci oleh rasulullah.

Bagaimana PAS mahu menafikan kenyataan ini?

Apakah PAS tahu perkara ini memang salah tetapi ulamak mereka sengaja berijtihad dan berfatwa "dibolehkan melakukan sesuatu yang walaupun dibenci oleh Allah dan rasul disebabkan keadaan hari ini keadaan sudah memaksa dan tiada pilihan lain" demi memastikan Islam ditegakkan di negara ini. Konon-kononnya...?

Kenapa begitu pendek akal dan pendek ilmu sehingga menggunapakai alasan "tiada pilihan"? Dharurat la tu konon....

PAS tak perlu bimbang sebenarnya sehingga memaksa diri melakukan sesuatu yang dibenci Allah dan rasul hanya disebabkan orang lain tidak mendengar kata mereka.  Apa yang perlu dan wajib bagi PAS ialah lakukanlah kerja "amar makruf dan nahi mungkar" ini dengan penuh takwa dan yakin kepada Allah dan pada masa yang sama lakukanlah keyakinan ini dengan penuh Ikhlas dan jujur kepda diri sendiri.

Jika wujud ke dua-dua elemen ini dalam diri mereka, yang lain serahkan saja kepada Allah.

PAS patut belajar dari peristiwa teguran Allah swt terhadap Nabi saw, apabila baginda begitu berdukacita disebabkan bapa saudara yang sangat dikasihinya tidak juga memeluk Islam walaupun pelbagai usaha dan doa telah baginda lakukan supaya Abu Talib mengucap "lailahaillallah", namun segala ikhtiar baginda hanya sia-sia kerana bapa saudaranya enggan mengucapkan kalimah kejayaan itu hingga akhir kalamnya.

Rasulullah telah diperingatkan oleh Allah swt bahawa hidayat atau petunjuk adalah di tangan Allah dan bukan di tangan manusia. Tugas Muhammad saw dan seluruh umatnya adalah menyampaikan dakwah dan samada manusia iyu mahu mendengar atau menolak itu adalah hak Allah untuk menentukan.

Jika hidayat di tangan Muhammad, sudah pasti Abu Talib dan bapa saudaranya yang lain seperti Abu Jahal akan menjadi keutamaan baginda untuk memastikan mereka mati dalam Islam dan Iman. Jika hidayat di tangan Nabi Nuh, sudah pasti baginda akan pastikan isteri baginda sendiri akan mengikuti ajarannya.

Ini yang harus difahami oleh mereka-mereka yang mahu memperjuangkan agama Allah. Jika fakta ini dilepas pandang, maka akan timbullah sifat untuk memaksa orang lain supaya menuruti kefahaman yang kita unjurkan. Akan timbullah perasaan kecewa, marah atau pun kata-kata kejian terhadap orang yang tidak mahu mengikut kefahaman kita di atas alasan kononnya apa yang kita bawa saja yang benar dan wajib diikuti.

Di negara kita, masalah perpecahan tentang mazhab tidak timbul kerana semua kita mengikut mazhab Shafie. Perpecahan ketara di negara ini adalah berkaitan fahaman politik dan perbezaan dalam soal masail atau hukum-hakam.

Dalam soal politik antara UMNO-PAS, sejak dari dulu UMNO bertindak defensif dan PAS bertindak secara ofensif. UMNO tidak berani menghukum fahaman politik PAS salah dan sesat, tetapi PAS telah mengeluarkan pelbagai fatwa dan hukum sejak dulu terhadap UMNO. Bermula dari fatwa dan tuduhan kafir, munafik hinggalah kepada murtad, semua sudah pernah dijatuhkan terhadap UMNO.

Terlalu mudah PAS membuat pertimbangan. Terlalu berani PAS menjatuh hukum kepada puak yang tidak sehaluan prinsip dan uslub perjuangan dengan mereka. Terlalu ringan mulut mereka melabel pelbagai gelaran hina dan keji terhadap UMNO.

Kalau PAS faham dan arif tentang nilai dan kemuliaan  kalimah "lailahaillallah" yang ada di dalam hati orang Islam UMNO dan orang Islam PAS, sudah pasti pasti tidak akan terbuka mulut mereka untuk mengeluarkan perkataan kafir, munafik dan murtad terhadap saudara mereka di dalam UMNO.

Lupakah PAS bahawa kalimah toiyibbah yang ada dalam hati mereka yang dituduh kafir, murtad dan munafik itu jika ditimbang dengan tujuh petala langit dan tujuh petala bumi, nescaya kalimah itu lebih berat?

Tahukah PAS, bahawa kalimah iman yang terdapat dalam diri kami selaku orang UMNO ini, jika berjaya dilafazkan di saat-saat sakratulmaut, maka akan wajib bagi kami syurga seperti yang dijanjikan Allah?

Seorang yang faham, atau benar-benar bertakwa tidak mungkin akan sanggup menuduh saudara seIslam mereka sebagai kafir atau munafik kerana janji tuhan ialah, tuduhan tersebut pasti akan diterbalikkan kepada si penuduh, jika perkara itu tidak sepertimana yang dituduh?

Tidak terjumpakah oleh PAS di dalam kitab yang mengkisahkan bagaimana seorang sahabiah yang datang berjumpa rasulullah dan telah menyatakan kepada baginda bahawa beliau telah melakukan zina dan memohon supaya dijatuhkan hukuman kepada beliau?

Tidak tahukah PAS apa yang telah diputuskan oleh rasulullallah dalam hal ini? Bukankah rasulullah telah menyuruh wanita ini pulang dulu kerana rasulullah berpendapat mungkin wanita ini kurang siuman.

Wanita ini datang kembali menemui rasulullah setelah terdapat bukti perutnya buncit dan mengandungkan anak hasil zina. Bukankah hanya setelah pasti akan pengakuan wanita ini, rasulullah masih menturuh wanita ini pulang dan melahirkan anak yang dikandungkan terlebih dahulu? 

Setelah wanita ini melahirkan anak, sekali lagi beliau datang mebawa anaknya menemui rasulallah. Bukankah sekali lagi rasulallah menyuruh wanita itu pulang dan menyuruh wanita itu datang kembali setelah anak yang dilahirkan itu bercerai susu?

Tidak tahukah PAS, apa "kata" Nabi saw tatkala melihat ramai para sahabat yang mencerca dan mengeji wanita serta memandang jijik darah yang terpercik sewaktu hukuman rejam dijatuhkan?

Bukankah Nabi saw bersabda, "sesungguhnya jika dihimpunkan taubat seluruh dari kalangan kamu, tidak sama dengan nilai taubat wanita ini di sisi Allah swt!!"

Nah... Cuba nilai dan fahami bagaimana tertib Nabi saw dalam menguruskan agama!

Cubalah nilai dan kaji apa maksud dan rasional di sebalik suatu hukum atau hudud yang disebut di dalam Al Quran.

Bukankah semua peraturan dan hukum yang diwujudkan oleh Allah ini adalah semata-mata bertujuan untuk kejayaan hambanya sendiri di dunia daan di akhirat?

Bukankah ini yang dimaksudkan dengan keadilan sebenar di sisi Allah?

Adakah hukum hudud yang PAS maksudkan adalah semata-mata sekadar untuk menurut perintah Al Quran tanpa melihat bagaimana nabi saw mengamalkan setiap maksud Ayat Al Quran yang diturunkan?

Apakah hasrat melaksanakan hukum ini hanya sekadar untuk dilihat oleh orang bahawa mereka telah berusaha melaksanakan hukum hudud?

Tidak terfikirkan oleh PAS apakah ada nilai taubat kepada si bersalah yang dijatuhkan hukuman rejam sampai mati? Apakah wujud nilai takut kepada Allah dan minta dijatuhkan hukum secara sukarela semasa di dunia kerana takut akan disiksa di kehidupan yang kekal abadi kepada pasangan yang didapati bersalah berdua-duaan di bilik 121?

Jika pesalah di zaman nabi dan para sahabat yang dijatuhkan hukum akibat kesalahan, mereka berjaya dikehidupan selepas mati kerana mereka sempat bertaubat dan dihukum atas kerelaan kerana mereka lebih takut akan Allah.

Tapi kita khuatir, dengan hudud PAS bukan saja si bersalah menerima hukuman seksaan semasa di dunia, malah di akhirat nanti mereka akan diseksa lebih dahsyat lagi kerana tiadanya nilai taubat dan takwa yang wujud kepada si bersalah. Bagaimana mereka boleh bertaubat sedangkan mereka akan mencari ikhtiar untuk membebaskan dirinya dari dijatuhkan bersalah oleh mahkamah.

Lebih teruk lagi, badan pelaksana yang cuba menjalankan hukum hudud itu pula tidak menuruti langkah dan tertib sebagaimana tertib nabi dalam menjatuhkan hukum.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 10 Dec 2012 03:25 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Asyik menyanyi, selebriti tak sedar zip baju terbuka hingga nampakkan payudaranya

Posted: 10 Dec 2012 03:31 PM PST

Huh, kenapa la Rita Ora pakai baju lumba Alpinestars tanpa bra, t-shirt atau parties di sebelah dalam...

Kalau dia pakai semua itu, mungkin penonton-penonton di London tak dapat melihat 'bonus' persembahan Ora pada malam tersebut..yeah!

Namun begitu, wardrobe malfunction yang dialaminya tidak mendukacitakan beliau. Malah menjadi bahan ketawa kepada dirinya di twitter.

Rita Ora menulis di twitternya :


@RitaOra
Yes. Its true. I got straight off a moterbike from O2 to Wembley I didn't have time to change and then all of a sudden the zip got lower....
8 Nov 12
Rita Ora


@RitaOra
And lower I rushed on stage and pop! It happened, fuck! Sorry guys. (How embarrassing) apologized! Dispite that, amazing show! :) LOL
8 Nov 12
Rita Ora


@RitaOra
#SHIThappens #SHIThappens #SHIThappens #SHIThappens

Betullah kata si Rita itu, sekurang-kurangnya dapat jugak beliau menayangkan rantai Chanel yang dipakainya pada malam tersebut selain dari buah dadanya itu...hhahaha!

(Gambar) Reaksi peminat yang melucukan melihat Cheryl Cole pakai baju jarang hingga nampak 'tut'nya

Posted: 10 Dec 2012 08:36 AM PST

Cheryl Cole memang sering memakai pakaian yang jarang. Tapi kali ini ianya menarik perhatian salah seorang dari peminatnya, agak mengejutkan reaksi peminatnya ini kelihatan seperti histeria!

Pelantun lagu The Girls Aloud ini kelihatan bergaya dengan baju jarang yang menampakkan branya ketika keluar bersosial di London bersama teman lelakinya Tre Holloway dan ibunya Joan...hah? Ibu?

Dan pada ketika itu juga salah seorang dari peminatnya tidak dapat mengawal kegembiraan dapat bertemu Cheryl secara 'live' ketika baru keluar dari The Rose Club.

Saksi yang berada di situ berkata, peminat tersebut terjerit-jerit: "Oh my God, I can't believe it's Cheryl Cole, oh my God! oh my God!" ketika penyanyi itu berjalan keluar.

Cheryl mencetuskan kontroversi apabila beliau mahu menyaman racangan realiti tv X Factor USA dan menuntut £1.4 juta apabila dimalukan oleh Simon Cowell tahun lepas.

Namun, semalam, sebelum melakukan persembahan di Capital FM's Jingle Bell Ball di London, beliau tidak banyak mendedahkan mengenai tindakan samannya itu.

Hmmm...nampaknya, hanya bra sahaja yang Cherul dedahkan pada malam ini...heh!
p/s: Minah ni betul ke idak? Macam biol aje...hehehe..

Tolonglah...sesiapa yang sanggup, tolong lah TAJA si Abby ni pergi Gaza, meroyan teruk dah ni...

Posted: 10 Dec 2012 07:37 AM PST

Kita semua tahu artis-artis seperti Afdlin Shauki, Zain Saidin, Bront Palarae, Heliza Helmi, Chef Wan dan ramai lagi sedang berada di Gaza untuk memberikan sokongan moral dan menghulurkan bantuan kepada saudara Islam di sana.

Kiranya, mereka sebelum ini berusaha dalam mencari dana untuk disumbangkan kepada negara yang sering dilanda kekejaman Israel.

Artis wanita seperti Irma Hasmie, Yatt Hamzah, Salima AF, Faizal Tahir dan ramai lagi sebelum ini juga telah berusaha mengumpulkan sumbangan berbentuk wang untuk rakyat-rakyat Palestin.

Tetapi entah kenapa pelakon dan sekarang aktivis politik, Abby Abadi seolah-olah macam mempersoalkan pula niat mereka ini.

Lihatlah saja apa yang dia tulis dalam laman twitternya.
Malah Abby sebelum ini juga pernah mempersoalkan ke Gaza kalau masih menyokong UMNO.

Begini sajalah, Abby mempunyai hak untuk bersuara dan memberikan sebarang pendapat tentang sesetengah perkara.

Namun rasanya tidak eloklah mengaitkan pemergian artis Malaysia, atau sesiapa saja, ke Gaza dengan politik.

Afdlin, sebagai contoh, memang dia ahli UMNO tetapi takdelah sampai dia membawa ideologi dia tu ke Gaza.

Takdelah Afdlin tu berceramah sana sini supaya orang Gaza doakan kemenangan UMNO, sekeping bendera UMNO pun dia tak bawa!

Kita faham kalau Abby tak pergi ke Gaza kerana mungkin dia ada urusan yang lebih penting di sini tapi tak payahlah kot berfikir negatif kalau orang atau artis yang lain pergi ke sana.

Buangkanlah perasaan negatif yang bersarang di minda hanya kerana perbezaan pendapat dalam politik kerana akhirnya kita semua sebangsa dan seagama juga.

Begini sajalah, Abby boleh terus berjuang dalam Pas, dan artis lain pun boleh berjuang mengikut pemahaman mereka masing-masing.

Siapalah kita untuk mempersoalkan niat orang.

Kalau betul mereka ini ke Gaza dengan niat yang ikhlas, tak pasal-pasal pula kita berdosa kerana berfikir sebaliknya.

Ingat, satu jari kita hala ke orang lain, empat jari lagi sebenarnya, sama ada kita sedar atau tidak, HALA PADA DIRI KITA SENDIRI!

Wallahualam.

Mynewshub

Pelakon lelaki tempatan kahwin lebih dari empat?

Posted: 10 Dec 2012 05:31 AM PST

MEMEGANG watak hero dalam filem bukan hanya layak untuk lelaki muda, sebaliknya jika jalan cerita yang dihasilkan menarik di samping gabungan pelakon yang mantap, pelakon berusia juga mampu membuahkan hasil lumayan. Tambahan pula sekarang penonton sudah dapat menilai mutu lakonan seseorang pelakon tanpa memandang usia.

Diberi peluang memegang watak utama sebagai Dr K dalam filem Kahwin 5 Miang Lawan Pailang, ia satu tanggungjawab besar yang perlu digalas oleh Syed Mohamad Asri Syed Osman Jamalullail atau lebih dikenali sebagai Usop Wilcha bagi menarik penonton ke panggung menyaksikan filem itu.

Jika sebelum ini Usop mula dikenali menerusi filem Zombie Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah Balik Rumah, bekas penyampai radio Hot FM ini tampil lagi dengan filem bergenre komedi Kahwin 5 Miang Lawan Pailang terbitan Showbiz Productions arahan Nizam Zakaria.

Berpeluang bergandingan dengan pelakon hebat seperti Norish Karman, Dian P Ramlee, Marsha Milan Londoh dan Adrea Abdullah, Usop berkata, dia tertarik dengan filem ini bukan hanya kerana genre komedi yang ditampilkan sebaliknya jalan ceritanya.


"Seperti yang kita ketahui, orang lelaki dibenarkan berkahwin empat malah filem lakonan Allahyarham Tan Sri P Ramlee, Madu Tiga juga cukup popular sehingga kini. Tetapi apabila wujudnya kahwin lima pasti menjadi tanda tanya semua, bagaimana boleh timbul masalah kahwin lima.

"Apa yang saya lihat wujud keserasian pada keempat-empat isteri Dr K di mana isteri pertamanya lakonan Dian P Ramlee begitu baik dan pandai melayan tiga madunya yang lain sehingga saya pernah terfikir alangkah baiknya jika situasi ini benar-benar berlaku di luar sana dan boleh mengurangkan masalah perceraian," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran filem Kahwin 5 Miang Lawan Pailang di Damansara baru-baru ini.

Mengakui tidak dapat lari daripada melakonkan watak komedi, Usop berkata, semua ini atas kehendak pengarah yang mana mereka melihat watak dan pembawakan
dirinya lebih terarah kepada komedi.

"Saya tidak menafikan semua orang beranggapan saya seorang yang kelakar selepas menyaksikan watak saya dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah dan sejak itu banyak tawaran lakonan yang diterima adalah watak lucu.

"Terpulang pada pandangan masing-masing dan saya berusaha mengikut kehendak pengarah jika mereka mahukan saya berlakon watak kelakar saya harus melaksanakannya.

"Disebabkan ekspresi dan watak yang dilakonkan juga ramai yang melabel saya seorang yang lucu dan saya tidak ada masalah untuk menerima pandangan itu," katanya.

Mengulas pengunduran dirinya daripada stesen radio Hot FM, Usop berkata ia tidak dipengaruhi oleh sesiapa tetapi tuntutan kerja dan ingin lebih fokus terhadap satu bidang iaitu lakonan membuatnya nekad dengan keputusan
itu.

Baginya, dia lebih selesa berada di set penggambaran kerana sukakan suasana dapat berkumpul bersama rakan artis dan kru di samping dapat berkongsi pengalaman masing-masing.

Malah dia sedikitpun tidak menyesal dengan keputusan yang dibuat kerana sudah memikirkan sedalam-dalamnya mengenai keputusan itu. Dia sepatutnya menamatkan kontrak bersama stesen radio Media Prima itu pada Jun tahun depan meminta diawalkan sehingga 30 November lalu.

"Usia saya bukan muda lagi, bila terlalu sibuk dan terkejar-kejar terasa masa untuk bersama keluarga semakin kurang.

"Empat tahun berkahwin saya kini dikurniakan seorang anak berusia dua tahun dan pastinya saya mahukan lebih masa bersamanya.

"Tetapi tuntutan kerja yang tidak menentu apabila habis saja di konti saya perlu lari ke lokasi penggambaran membuatkan saya harus memilih satu keputusan demi keselesaan bersama.

"Justeru saya memilih untuk lebih fokus terhadap bidang lakonan selain beberapa projek penulisan skrip untuk filem Mamat Khalid serta promosi beberapa filem lakonan saya yang bakal ditayangkan tidak lama lagi antaranya Kahwin 5," katanya.

Selain itu, Usop juga sedang giat melaksanakan sebuah lagi program bual bicara yang akan dihoskannya sendiri.

Metro

Diberi minum arak dan dirogol hingga mengandung

Posted: 10 Dec 2012 04:17 AM PST

SERIAN: Selepas sembilan bulan menyembunyikan kehamilannya, seorang remaja bawah umur terpaksa membiarkan rahsianya terbongkar apabila meminta bapanya menghantar ke hospital kerana tidak tahan lagi sakit untuk bersalin, kelmarin.

Difahamkan, gadis berusia 16 tahun yang keciciran sekolah dari Batu 34, Jalan Kuching-Serian itu tahu dia mengandung, tetapi menyorokkan daripada pengetahuan keluarga kerana takut.

Bapa gadis terbabit yang berusia 52 tahun terkejut apabila anaknya meminta tolong membawanya ke Hospital Serian (HS) kerana tiba masa untuk bersalin.

Keluarga terbabit membawanya ke hospital sebelum membuat laporan di Balai Polis Serian untuk tindakan lanjut.

Ketua Polis Daerah Serian, Deputi Superintendan Mohd Jamali Umi berkata, berdasarkan keterangan mangsa, kejadian berlaku Mac lalu jam 3.14 petang di sebuah asrama pekerja di Pekan Serian.

Katanya, mangsa yang bekerja di sebuah pasar raya di sini, berkenalan dengan lelaki berusia awal 20-an yang baru bekerja di tempat sama.

"Pada hari kejadian, lelaki itu mengajak gadis terbabit minum minuman keras di asrama mereka hingga mangsa tidak sedarkan diri. Apabila sedar, mangsa mendapati dia tidak berpakaian dan dipercayai dirogol," katanya ketika dihubungi.

Katanya, gadis itu bersemuka dengan lelaki terbabit meminta dia bertanggungjawab, tetapi tidak diendahkan, sebaliknya lelaki itu kini menghilangkan diri.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan polis kini memburu lelaki terbabit yang dipercayai berasal dari Lubok Antu untuk didakwa kerana merogol gadis bawah umur.

Exco dakwa janda di Selangor mengada-ngada 'berlakon'

Posted: 10 Dec 2012 02:01 AM PST

KLANG: Exco kerajaan negeri Selangor, Rodziah Ismail hari ini menuduh Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal Selangor, Murtini Kasman sebagai 'berlakon' demi memancing simpati untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Rodziah mendakwa semasa beliau mengadakan pertemuan dengan wakil persatuan itu baru-baru ini, segalanya berjalan dengan baik tanpa apa-apa bantahan.

"Setelah berjumpa dengan saya, telah berbincang secara baik, mereka juga sedia untuk mendengar taklimat program-program ibu tunggal, kenapa akhirnya mereka memilih untuk pergi ke media dan berlakon? Saya berani menggunakan perkataan berlakon di sini, berlakon menangis kononnya mereka diabaikan.

"Saya ingin mengatakan kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa kerajaan Selangor benar-benar melunaskan dan tidak mengabaikan mana-mana pihak.

Baru-baru ini Antarapos menghubungi Murtini bagi mengulas kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang menyatakan tidak semua ibu tunggal layak mendapat elaun seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Rakyat pada 2008.

Murtini dalam reaksinya menolak kenyataan Khalid dan mahu Ahli Parlimen Bandar Tun Razak itu memahami 'ibu tunggal tetap ibu tunggal' walau apapun status kewangannya.

Mutini juga mendakwa ibu tunggal di Selangor tidak memerlukan program-program yang disediakan untuk golongan itu, sebaliknya memerlukan bantuan kewangan berupa elaun setiap bulan.

Mengulas dakwaan Murtini itu, Rodziah yang memegang portfolio Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi Dan Kebudayaan, berkata wakil persatuan itu ibarat hipokrit atau bermuka-muka sewaktu bersemuka dengannya.

"Maknanya mereka lembut lidah sahaja jumpa saya kononnya menawarkan saya memberikan taklimat, akhirnya mereka juga yang membuat kenyataan balas yang berbeza," tegas beliau.

Selain itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga ini turut menafikan yang kerajaan negeri pernah berjanji untuk memberikan wang kepada ibu tunggal di negeri itu tetapi akur Pakatan Rakyat pernah berjanji untuk memberikan golongan ini elaun.

Menurut beliau, manifesto Pakatan Rakyat yang dikeluarkan pada 2008 tidak menyatakan secara spesifik bahawa ibu tunggal akan diberikan bantuan dalam bentuk wang ringgit.

"Manifesto kerajaan negeri tidak pernah menyatakan bahawa kita beri RM..saya ingat lagi manifesto itu menyebut 'memberi elaun kepada ibu tunggal yang layak'..itu sahaja kenyataannya. Jadi kenyataan itu sebenarnya begitu umum.

"Jadi harapan saya kepada ibu tunggal di luar sana tidak termakan apa yang telah diungkapkan oleh persatuan ibu tunggal yang kononnya mewakili Malaysia dan juga Selangor ini," katanya.

Terdahulu, seramai 2,020 ibu tunggal di Selangor memfailkan saman menuntut RM10.9 juta daripada kerajaan negeri kerana gagal memberi elaun ibu tunggal seperti yang dijanjikan dalam manifesto pada 2008.

Saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi di sini menerusi Tetuan Kamarudin & Partners melalui peguam Kamarudin Ahmad.

AP

Fuziah Salleh lebih 'tamil' dari India, sebar 'fitnah' macam Abby!

Posted: 10 Dec 2012 01:25 AM PST

KUANTAN, 10 Dis - Ramai pihak yang terkejut dan keliru dengan kenyataan yang dibuat di twitter Ahli Parlimen Kuantan, YB Fuziah Salleh yang mendakwa Ahli Parlimen Jerantut, YBM Tan Sri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar (foto) keluar UMNO semalam .

Fuziah yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat dalam kenyataannya jelas mengatakan "Tengku Azlan keluar UMNO. Berita Makkal Osai hari ini 9 dis 2012. Reformasi!! @anwaribrahim @drwanazizah".

Persoalannya sekarang ialah kenapa berita ini disebarkan sedangkan ia belum terbukti sahih kerana berasaskan kepada satu sumber akhbar berbahasa Tamil sahaja?. Akibat kenyataan ini rakyat bertempik gembira di Kerdau malam tadi. Namun, mendukacitakan apabila siasatan dibuat ia hanyalah khabar angin semata-mata sebenarnya.

Soalnya sekarang, kenapa Fuziah begitu berani mengeluarkan kenyataan berkenaan sedangkan tidak ada satu pun sumber berita dari akhbar atau media berbahasa Melayu yang mengeluarkan kenyataan demikian hatta portal paling popular di negara kitaiaitu Malaysiakini. Susulan twitter tersebut menyebabkan Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man telah memaklumkan perkara berkenaan di Himpunan Kebangkitan Rakyat Pahang di Darul Hikmah Kerdau malam tadi.

Pengumuman itu mendapat tepukan gemuruh dari kalangan rakyat yang mendengarnya, namun ramai juga yang was-was dengan apa yang diwar-warkan itu sebenarnya. Susulan kenyataan Fuziah itu juga banyak blog-blog pro-pakatan telah melaporkan berita "tidak sahih" berkenaan. PDO juga telah cuba menghubungi orang-orang kanan Ahli Parlimen Jerantut itu bagi mengesahkan berita ini, namun semuanya tidak dapat mengiyakan berita itu.

Malah paling menarik, YBM Tengku Azlan sendiri telah diserang oleh blog pro-UMNO (baca sini), yang mengutuk sekeras-kerasnya tindakan beliau keluar parti. Apapun, setakat ini tiada bukti kukuh yang menjurus ke arah ini sebenarnya.


Isu ini timbul akibat pendedahan yang dibuat oleh akhbar Makkal Osai. Menurut sumber, TBM Tengku Azlan telah ditemuramah oleh Makkal Osai beberapa hari yang lalu. Dalam temuramah tersebut, dia tidak langsung menyentuh soal keluar parti atau menyertai parti pembangkang (Pakatan Rakyat). Apa yang beliau nyatakan ialah dia akan bersara terus dari politik dan tidak akan bertanding lagi pada Pilihanraya Umum Ke-13 nanti.

Hasratnya untuk bersara telah dinyatakan sebaik saja dia menolak jawatan Timbalan Menteri Luar semasa Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi mahu melantiknya dahulu. Beliau juga telah memaklumkan perkara ini (tidak akan keluar UMNO) kepada Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob sendiri. Maknanya tidak timbul soal "keluar parti" seperti yang dihebohkan itu.

Pahang Daily Online

(Gambar) Betty Benafe tayang 'lurah' di majlis pernikahan

Posted: 09 Dec 2012 11:02 PM PST

Phew! First sekali, kami ucapkan tahniah kepada pasangan Betty Benafe dan suami Bruce Darghous, seorang warga Arab kerana telah selamat melangsungkan perkahwinan mereka disebalik pelbagai kontroverso melanda.

Betty sebelum ini memang diakui keseksiannya ketika belum berkahwin masih lagi mengekalkan imejnya itu hingga ke hari pernikahannya. Wow!

Pakaian pengantin yang dipakainya kelihatan begitu cantik dan agak seksi apabila dibahagian dadanya mempunyai potongan yang luas.

Seksi betul Betty ya..enjoy the pictures! Menyelerakan lagi di SINI

[Advertorial]

Gotta fuel up with the perfect breakfast from KFC. The new #KFCam Multigrain is awesome, it's a must-try!

This is what you need to make your mornings awesome!

They say breakfast is the most important meal of the day, and KFC has just the thing to fit the bill. Meet the KFC a.m. Multigrain!

Cina PAS lahirkan rasa tidak puas terhadap tangkapan khalwat

Posted: 09 Dec 2012 09:19 PM PST

KOTA BHARU–Kerajaan Negeri diminta memberi penjelasan berhubung dakwaan dua remaja berbangsa Cina yang diminta memberikan sejumlah wang untuk mengelak dari didenda atas kesalahan berdua-duaan di dalam kereta berhampiran Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra baru-baru ini.

Bagi tujuan itu, Penasihat Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) Kelantan, Jeff Lee Weng Chun berkata, pihaknya meminta Exco Kerajaan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan tampil memberi penjelasan bagi mengelak ia menjadi polemik yang berpanjangan.

"Dua orang remaja yang ditahan baru-baru ini diminta untuk memberi wang bagi melepaskan mereka dan mereka sendiri telah tampil membuat laporan kepada Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB). Perkara ini tidak seharusnya berlaku kerana ianya melibatkan kredibiliti penjawat awam," katanya kepada Sinar Harian.

Dalam masa yang sama Jeff berkata, pihaknya turut meragui kesahihan notis saman yang diberikan kepada pasangan tersebut kerana ia dikeluarkan oleh individu berstatus pembantu tadbir dan bukan dari pegawai penguatkuasaan.

Dalam masa yang sama, Jeff mahu Kerajaan Negeri lebih bertoleransi kepada masyarakat bukan Islam Negeri dalam mengamalkan gaya hidup masing- masing.

"Jangan samakan apa yang orang Islam tidak boleh buat dengan orang bukan Islam boleh buat, ia dua perkara yang berbeza," katanya.

Menurutnya, isu-isu seperti inilah yang akan menjadi buah mulut pihak lawan dan ini akan merosakkan imej Kerajaan Negeri, Pas dan juga Pakatan Rakyat secara keseluruhannya.

Beliau bimbang isu tersebut jika tidak diselesaikan akan memberi kesan kepada Pakatan Rakyat khususnya Pas pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

"Saya tidak mahu perkara-perkara seperti ini menjejaskan sokongan pengundi untuk pilihan raya akan datang dan jika ianya tidak diselesaikan dan perkara ini masih terjadi, pelbagai masalah lagi akan timbul selepas ini," katanya.

Sehubungan dengan itu katanya, beliau berharap wakil Kerajaan Negeri tampil untuk berbincang dengan Dewan Perniagaan Cina Kelantan dan juga Gabungan Persatuan Cina Kelantan bagi merungkai terbabit.

Dalam pada itu, Yang Dipertua MPKB, Fauzi Mat ketika dihubungi meminta pihak yang membuat dakwaan mengemukakan bukti sekiranya terdapat unsur rasuah dalam kakitangannya.

"Saya tidak percaya perkara itu berlaku, mungkin pegawai itu meminta pasangan itu melunaskan denda yang dikenakan, tetapi jika betul kemukakan bukti," katanya.

Mengulas kewajaran menangkap pasangan bukan Islam, Fauzi enggan mengulas sebaliknya menyerahkan kepada Takiyuddin untuk membuat kenyataan.

Tubuh diraba selepas tolak ajakan seks teman sekerja

Posted: 09 Dec 2012 05:31 PM PST

Gambar hiasan
GOMBAK: Seorang remaja perempuan yang baru dua minggu bekerja di sebuah pasar raya di Selayang bagi menghabiskan cuti persekolahannya dicabul rakan sekerja.

Kejadian itu menyebabkan remaja terbabit trauma sebelum menceritakan kepada ibunya.

Sumber berkata, ibu mangsa yang tidak puas hati dengan tindakan rakan sekerja anak perempuannya itu yang juga dipercayai warga asing, membuat laporan polis kelmarin. Menurut sumber itu, dalam kejadian Khamis lalu, mangsa bekerja dengan lelaki terbabit jam 11 pagi dan ditegur lelaki itu dengan perkataan lucah.

"Suspek mengajak mangsa ke rumahnya untuk melakukan hubungan seks, namun mangsa menolak ajakan suspek.

"Suspek yang tidak berpuas hati meraba badan mangsa. Tindakan suspek menyebabkan mangsa takut lalu melarikan diri," katanya.

Sumber berkata, mangsa mendakwa dia sekali lagi diganggu suspek dengan menghubunginya meminta mangsa mengirimkan SMS dan gambar bogel mangsa.

Kata sumber, mangsa yang bimbang diganggu suspek memaklumkan insiden itu kepada ibunya.

"Mangsa dibawa membuat laporan di Balai Polis Selayang untuk tindakan polis lanjut," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah mengesahkan menerima laporan berkenaan.

Cucu Tok Selampit

Posted: 10 Dec 2012 01:54 PM PST

Cucu Tok Selampit


Ceramah Perdana Pra PRU13 Menuju Ke Putrajaya Mendapat Sambutan Hangat Penduduk Selangor

Posted: 09 Dec 2012 11:41 PM PST

Acara - Ceramah Perdana Pra PRU 13 Menuju Ke Putrajaya. 
Tarikh - 9/12/2012 Ahad 9.00 p.m. 
Tempat - Taman Bukit Kuda Klang.
Penceramah Utama - Ketua Menteri Pulau Pinang, YAB Joseph Lim Guan Eng, Ahli Parlimen Lembah Pantai YB Nurul Izzah dan Ahli Parlimen Shah Alam YB Khalid Samad.
Kedatangan penonton - Kurang dari 200 orang.
Komen CTS - huahahahahahaha ada hati hendak ke Putrajaya!!!

Tengku Azlan Keluar UMNO? Apa Masalahnya?

Posted: 09 Dec 2012 06:29 PM PST

Berkokok lagi cybertroopers Pakatan Haram apabila  Ahli Parlimen Jerantut, Pahang yang juga merupakan bekas Timbalan Menteri Pengangkutan di era pemerintahan bekas Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tengku Azlan Sultan Abu Bakar mengisytiharkan dirinya keluar UMNO berkuat kuasa semalam.

CTS tidak sedikitpun risau atau mengelabah apabila Tengku Azlan mengistiharkan keluar parti. Memang sudah menjadi kezaliman bagi Wakil-Wakil Rakyat baik daripada Barisan Nasional maupun dari Pakatan Haram yang sudah tidak laku dan tidak dicalonkan kembali di dalam PRU13, akan berubah arah melompat parti dengan andaian dan harapan parti lawan akan terhegeh-hegeh untuk mengutip mereka sebagai calon.

Sepatutnya wakil-wakil Rakyat yang sudah beberapa penggal memegang teraju memberi laluan kepada muka-muka baru dan pelapis untuk memberikan khidmat kepada Rakyat. Sepatutnya wakil-wakil Rakyat ini sedar diri dan berundur secara terhormat dan bukannya hidup menongkat langit dengan jawatan yang ada seperti mana Mursyidul Am PAS yang hanya akan melepaskan jawatan Wakil Rakyat apabila beliau disembahyangkan kelak.

Buat Tengku Azlan, hanya masa menentukan bilakah beliau akan membuat pengumuman sama ada untuk masuk parti PAS, DAP atau PGayR. Satu yang menarik tentang gabungan Pakatan Haram adalah mereka gemar dan terdesak untuk mengutip bekas-bekas kakitangan Kerajaan maupun GLC dan juga Wakil-Wakil Rakyat yang menapaus dan tidak laku yang mahu bertanding lagi di dalam PRU13. Sukacita CTS menyatakan, ambillah dan kutiplah sampah-sampah itu. Kita lihat sama ada Rakyat akan menerima atau tidak.

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 10 Dec 2012 01:49 PM PST

yang ku dengar dan ku lihat


Golf Cakna UT 2012.

Posted: 10 Dec 2012 11:11 AM PST

 Golf Cakna UT telah pun berlangsung pada 8hb. Disembar 2012 di Kelab Golf Kota Bharu yang mana seramai 116 orang mengambil bahagian. Pada malamnya diadakan Majlis Makan Malam Golf Cakna UT bertempat di Perdana Resorat Kota Bharu, seramai 160 tetamu yang hadir termasuk YB. Amran Ab.Ghani, Ahli Parlimen Pasir Mas.

YB. Dato' Wan Rahim Wan Abdul Rahman, Ahli Parlimen Kota Bharu adalah penaung kejohanan Golf Cakna UT  antara Parlimen Negeri Kelantan. Dalam ucapan beliau menyeru supaya aktibiti kemasyarakat melalui sukan akan dapat dianjurkan oleh Cakna UT sebagai sebahagian  program tahunan Cakna UT.

Disamping itu Presiden Cakna UT merakamkan ucapan terima kasih kepada pemberi sumbangan kepada CAKNA UT sebagai sokongan diatas kesanggupan Cakna UT menganjurkan Golf diantara Parlimen yang pertama kali dianjurkan oleh Cakna UT. Diantara pemberi sumbangan ialah'

YB. Dato' Mustapha Mohamed, Ahli Parlimen Jeli.
YB. Dato' Wan Rahim Wan Abdul Rahman. Ahli Parlimen Kota Bharu
YB. Amran Ab.Ghani, Ahli Parlimen Tanah Merah
YB. Abdul Aziz Ab.Kadir, Ahli Parlimen Ketereh
Dato' Mohammad Zaidi Sidek,
Dato' Dr Wan Suhaimi.
Encik Rasdi Mustapha
Encik Mohd Noor Yusof
Encik Rozaimi dan rakan-rakan.

Manakala pihak Cakna UT masih lagi menunggu, kalau-kalau ada Ahli Parlimen lain yang sudi memberi sumbangan. Insya Allah tahun depan pihak Cakna UT akan menganjurkan Golf Cakna UT dengan lebih meriah lagi disamping meningkatkan bilangan peserta-peserta disetiap Parlimen.

Teraju utama yang menjayakan Golf Cakna UT adalah Saudara Ahmad Mazahar Abdul Aziz dan kerabat-kerabat UT daripada Timbalan Pengerusi Sdr. Basher Zaen, Setiausaha Sdr Mat Black dan ahli-ahli yang budiman.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan