Ahad, 28 Oktober 2012

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


ALHUSSEYN

Posted: 28 Oct 2012 03:05 PM PDT

ALHUSSEYN


Khutbah ini yang buat Umno marah!

Posted: 28 Oct 2012 11:11 AM PDT

Boss Samseng Ngo Melayu - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mengecam Dewan Ulama' PAS Kelantan (DUPK) kerana katanya, masih mengeluar dan menyebarkan teks khutbah yang mengelirukan, menyeru ke arah perpecahan dan menanamkan bibit-bibit kebencian kepada para pemimpin negara.
 Utusan Meloya memainkan isu tersebut dengan tajuk-tajuk : Melihatkan tajuk-tajuk tersebut telah mendorong saya untuk meneliti sendiri isi kandungan khutbah yang dimaksudkan itu.Berikut adalah inti patinya. Walaupun agak panjang, tapi percayalah, korang tidak rugi membacanya – banyak yang boleh kita pelajari dari isi khutbah ini : 


Alhamdulillah, pada hari raya ini, kita dapat menyambut perayaan terbesar ummat Islam, iaitu Idul- Adha, Hari Raya Qurban, bersempena ibadat qurban dan haji ummat Islam di Makkatul-Mukaramah. Ibadat qurban ini adalah berkait rapat peristiwa pengorbanan agong Nabi Ibrahim AS semata-mata kerana taat setia dan kepatuhan mutlak hanya kepada Allah SW. 

Baginda mengajar kita supaya tidak sekali-kali membantah perintah Allah, walau seberat mana sekalipun.

Perintah menyembelih anak kesayangannya Ismail AS, yang tentu tidak masuk akal dan teramat berat, telah dilakukan dengan sepenuh penyerahan diri kepada Allah, tanpa apa-apa soal dan alasan.

Allah SW telah mengabadikan kisah agong ini dlm ayat 103-107 surah As-Saafat yang maksudnya: 

 " Setelah kedua-duanya berserah bulat-bulat menjunjung perintah Allah, Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dgn meletakan iringan mukanya mengiringi lambungnya untuk disembelih; Kami menyerunya : Wahai Ibrahim, sesungguhnya engkau membenarkan perintah Allah dalam mimpi mu.Sesungguhnya begitulah Kami membalas orang yg berbuat baik.Ini benar-benar suatu ujian yang nyata dan kami tebus anak itu dgn sembelihan yg besar."

Kisah ini tidak member makna sekiranya kita gagal melaksanakan perintah wahyu Allah yg terkandung dlm kitab suci al-Quran. Ini termasuk dlm pelaksanakan hukum Hudud yang pernah dilaksanakan di negara kita sebelum kedatangan penjajah. 

Kita bukan disuruh sembelih anak tersayang seperti Nabi Ibrahim. Sebaliknya kita disuruh mengerat tangan pencuri, menyebat dan merejam org yg berzina, menyebat peminum arak dan membunuh org murtad. Semua mereka hendaklah di hukum dgn hukum Allah yg dijamin berkesan dan mendapat keampunan dari Allah. Mengutamakan hukum sivil mengatasi hukum Allah adalah satu penghinaan terhadap hukum Allah. 

Muslimin,Muslimat yg dirahmati Allah sekalian, 

Negara kita yg sedang menghadapi bencana keruntuhan moral dan peningkatan jenayah yg sangat membimbangkan.Pelbagai usaha dan denda dikenakan tetapi tidak berkesan.Berbilion ringgit telah dihabiskan dlm menghadapi gejala ini tetapi belum nampak kejayaannya.

Kenapa masih ragu-ragu terhadap hukum yg ditentukan oleh Allah untuk menghukum penjenayah? Sepatutnya pihak yg berkuasa berusaha bersungguh-sungguh memberi penjelasan dan merancang pelan pelaksanaannya. Orang bukan Islam tidak perlu bimbang kerana hokum Hudud ini dikenakan kpd org Islam sahaja. Mereka diberi pilihan dihukum dgn undang-undang sedia ada atau Hukum Islam. 

Apakah kita sudah benar-benar menghayati falsafah disebalik kisah ini? Tidakkah kita melihat dihadapan kita, banyak perintah-perintah Allah yg telah diabaikan dan tidak dilaksanakan? Bahkan dipandang serong oleh sebahagian ummat Islam yg memjunjung pemikiran sekular! 

Betapa ramai ummat Islam yg tidak mengendahkan perintah kewajipam solat! Betapa ramai yg tidak menutup aurat sedangkan ia adalah perintah yg wajib! Ramai juga menghalalkan judi atas nama sukan sedangkan ianya haram disisi Allah! 

Terdapat juga yg menolak hokum-hukum Allah dgn pelbagai alasan! Perjuangan menegakan hukum Allah yg merupakan perjuangan suci para anbia' ditinggalkan! 

Dan pelbagai kemungkaran telah dilakukan oleh ummat Islam tanpa segan dan silu. Semua ini menuntut kita bermuhasabah, sejauh mana penghayatan kita kpd kisah pengorbanan Nabi Allah Ibrahim AS ini, bukan hanya mengulang cerita semata-mata. 

Adakah kita benar-benar beriman kpd Allah? Atau hidup kita penuh dgn kekufuran? Tepuk dada, tanyalah Iman.
Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar, waliLlahil hamd.Muslimin dan Muslimat yg dirahmati Allah,
Di hari ini dan har-hari tasyriq kita melakukan ibadat qurban dgn menyembelih binatang ternakan.Kita dilatih dgn ibadat ini untuk berqurban apa sahaja kerana agama, sama ada dgn harta atau pun nyawa. 

Darah-darah qurban memancut pembakar semangat kita untuk terus berjuang menegakan syariat Allah di bumi ini.Tekanan dari pihak kufar dan munafiqin- berupa ejekan,tekanan ekonomi dan politik tidak akan mematahkan semangat pejuang-pejuang Islam.Mereka yaqin bahawa agama Allah akan tetap menang sebagaimana yg dijanjikan oleh Allah. 

Fajar kemenangan Islam sedang menyinsing naik.Kemenangan Ikhwanul Muslimin di Mesir dan Yunisia adalah bukti kebenaran janji Allah. "Takkan Hilang Islam Di Dunia". Gerakan Islam sedang bangkit diseluruh dunia, ayuh! Marilah kita semua bersama-sama dgn gerakan Islam dan menjadi "UnsuruLlah". 

Rugilah mereka yg tidak bersama dgn perjuangan yg berlandaskan al-Quran dan Sunnah - Perjuangan para anbia' dan mursalin. Hendaklah kita perbetulkan dasar perjuangan kita dgn meletakan al-Quran dan Hadis sebagai rujukan tertinggi. 

Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar, waliLlahil hamd.Muslimin dan Muslimat yg dirahmati Allah, 

Disaat ini jutaan ummat Islam sedang menunaikan rukun Islam yg kelima di Makkatul-Mukaramah. Mereka menjadi tetamu Allah.

Jutaan ummat Islam dari pelbagai bangsa dan warna kulit dari seluruh pelusuk dunia melakukan wuquf di padang 'arafah serbagai muktamar agong tahunan ummat Islam. Mereka disatukan oleh Allah dgn tuhan yg satu iaitu Allah, ugama yg satu iaitu Islam. Qiblat yg satu iaitu Kaabah.
Laungan yg satu iaitu takbir Allahu akbar.Mereka telah meninggalkan kampong halama dan negara , mereka meninggalkan anak-anak dan saudara mara, mereka meninggalkan segala pekerjaan dan perniagaan, mereka menghabiskan ribuan harta benda semata-mata menyahut panggilan Allah : 

"LabbaikaLlahuma labbaik.Labbaika la-syarikalak labbaik. Innal hamda wa ni'mata, lakal-mulk; la-syarika-lak" Inilah demonstrasi terbesar ummat Islam bagi menggerunkan musuh-mush Allah. 

Di Mina pula, mereka berdemonstrasi membaling batu sebagai simbolik penentangan tegas mereka terhadap syaitan yg menganggu perjuanganmereka menegakan syariat Allah.Kita mendoakan agar mereka mendapat haji yg mabrur dan istiqamah dlm pengorbanan mereka dlm melaksanakan dan menyahut segala perintah Allah bila pulang ke Malaysia nanti. 

Muslimin dan Muslimat yg dirahmati Allah, Pelaksanaan Islam yg sempurna tidak mampu dilaksanakan oleh pemimpin yg jahil dan tidak berminat kpd sistem Islam.

Ingatlah bahawa pemimpin yg wajib kita pilih ialah orang yg mampu bukan setakad mampu membina jambatan didunia tetapi yg paling penting mampu membawakita untuk selamat semasa melintasi titian siratul-Mustaqim di akhirat nanti. 

Imam al-Ghazali pernah berpesan bahawa sebodoh-bodoh manusia ialah orang yg menjual akhratnya kerana dunia orang lain iaitu dia sendiri tidak kalut dgn dunia tetapi terus mempertahankan orang yg gila dunia dan kuasa. Kita juga mesti mengelak daripada terlibat dgn sebarang rasuah dlm memilih pemimpin tambahan pula pemimpin tersebut adalah dzalim terhadap rakyat. 

Jika mereka menabur wang ringgit dan menyuruh agar memilih serta mengekalkan kedudukan mereka lalu penerima wang tadi menurut kehendaknya semata-mata kerana mengambil wang tersebut maka dia telah terlibat dgn sasyuah. 

Dalam hal ini amaran keras telah dinyatakan dalam hadis yg diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan Ibnu Majah iaitu , maksudnya: 

"Tiga orang dimana Allah tidak akan bercakap dengan mereka pada hari qiamat serta tidak sucikan? Mereka dan mendapat azab pedih adalah : …dan seorang lelaki yg taat setia kpd pemimpin dimana dia tidak taat kecuali kerana dunia.Jika pemimpin memberinya habuan maka dia tunai ketaatan baginya tetapi jika pemimpin tidak memberinya maka dia tidak mentaatinya."

Kenapakkah setelah sekian lama kita diperintah oleh mereka yg mengaku menjadikan Islam sebagai ugama rasmi, tetapi ummat Islam masih gagal menjadikan Islam sebagai cara hidup yg terbaik.

Allah berfirman dlm surah al-Haj, ayat 41 maksudnya : 

 "Iaitu mereka yg jika kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi, nescaya mereka mendirikan sembahyang serta member zakat dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yg mungkar dan ingatlah bagi Allah jualah kesudahan segala urusan." 

Salah satu tugas terpenting pemerintah adalah "Amar maaruf nahi mungkar". Tidak ada kemungkaran yg lebih besar kecuali kemungkaran menolak hokum Allah yg penuh kebaikan dgn menerima pelbagai hukum ciptaan manusia yg engkar terhadap Allah.

Sekiranya pemerintah Islam sendiri sanggup mengenepikan hokum Allah, maka sesebuah negara itu berhadapan dgn kemukaan Allah, apabila Allah murka, segala maksiat dan bala tidak dpt dielakan lagi. 

Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar, waliLlahil hamd.Muslimin dan Muslimat yg dirahmati Allah, 

Dunia dikejutkan lagi dgn penghinaan terhadap Rasulullah SAW. Namun kali ini dlm bentuk filem berjudul Innocence of Muslim – yg menghina dan memaparkan penipuan ttg peribadi Rasulullah SAW dan para sahabat baginda yg dibiayai oleh 100 org Yahudi dgn menelan belanja 5 juta dolar Amerika.Filem ini telah menyebabkan kemarahan ummat Islam di seluruh dunia sehingga tercetus demonstrasi yg berlaku hampir di seluruh dunia termasuk Malaysia. 

Penghinaan ini merupakan episod perancangan musuh Islam yg begitu dendam dan dengki terhadap ummat Islam. Kita masih ingat pada tahun 2005, bagaimana mereka melakukan provokasi dgn karikatur yg menghina Rasulullah SAW di Denmark. 

Hari ini Rasulullah SAW dihina lagi tetapi dlm bentuk filem. Allahu Ta'ala telah menjanjikan pembalasan yg pedih iaitu neraka jahanam kpd mereka yg menyakiti Allah dan rasulNya SAW. Firman Allah bermaksud : 

Sesungguhnya orang yg menyakiti Allah dan RasulNya, maka Allah akan melaknat mereka di dunia dan di akhirat serta menyediakan untuk mereka siksa yg hina" (al-Ahzab :57) 

Islam adalah agama yg penuh dgn adab. Antara adab yg diajarkan oleh Allahu Ta'ala iaitu beradab dgn RasulNya kerana Rasulullah SAW adalah manusia pilihan Allah yg dipelihara drp segala dosa dan maksiat dan wajib bersifat dgn sideq, amanah, tabligh dan fatanah. 

Firman Allah dlm surah al-Hujrat ayat 3, maksudnya : 

"Sesungguhnya org-org yg merendahkan suara semasa mereka berada di sisi Rasulullah, mereka org-org yg telah dibersihkan oleh Allah hati mereka utk bertaqwa mereka beroleh keampunan dan pahala yg besar." 

Muslimin dan Muslimat sekalian, 

Islam meletakan garis panduan yg jelas bahawa mereka yg menghina Rasul boleh membawa kpd tergelincir 'aqidah dan membawa seseorang itu keluar dari agama Islam.harus diingat, mereka yg menghina sunnah yg diajar oleh Baginda dan segala apa yg disukai oleh Baginda maka sebenarnya ia juga termasuk dlm kalangan yg menghina dan menyakiti Rasul.
Jika begitu penghinaan terhadap Rasul juga berlaku dlm masyarakat Melayu. Bukankah pelbagai kata-kata sinis dilemparkan kpd Baginda? 

Antaranya memperlekehkan sunnah janggut dgn mengatakan bahawa Baginda menyimpan janggut kerana tidak ada pisau Gillette, Hukum Islam tidak sesuai di zaman moden, menghina pelaksanaan Hukum Hudud yg menjadi satu hukum yg terdapat dalil dan nas kat'ie, mendakwa Hudud zalim, Hudud menghina wanita, Hudud melanggar prinsip Hak Asasi Manusia. Jika hukum potong tangan dilaksanakan maka akan kudung tangan-tangan orang Melayu maka mereka akan mundur dan pelbagai lagi penghinaan yg dilakukan oleh masyarakat Melayu yg mengaku Islam. 

Awas! Perkataan sebegini boleh menggugurkan 'aqidah kerana ia juga termasuk dlm kategori menghina Rasulullah SAW. Ummat Islam wajib mempertahankan Baginda rasulullah SAW drp segala penghinaan ini kerana Baginda terlalu istimewa buat kita semua. Baginda SAW adalah rahmat untuk seluruh alam. 

Antara tindakan ummat Islam bagi mempertahankan Baginda Rasulullah SAW ialah : 

1) Mengikut akhlak baik yg diajar oleh Baginda untuk diamalkan dlm kehidupan kita. 

2) Menunjukan akhlak dan budi pekerti yg baik kpd masyarakat bukan Islam hingga mereka tertarik dgn Islam. 

3) Mempelajari seerah Nabi SAW berkaitan sejarah perjalanan hidup Baginda, cabaran yg dihadapi serta perjuangan Baginda menghapuskan taghut. 

Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar, waliLlahil hamd.Muslimin dan Muslimat yg dirahmati Allah, 

Mutakhir ini ramai org bercakap ttg perpaduan. Kita diminta supaya bersatu padu dan jangan berpecah belah, berkelahi dan jgn bermusuh-musuhan.Jadilah seperti batu bata dlm sebuah bangunan yg saling mengukuh antara satu sama lain. Seruan ini tidak dinafikan sangat baik.Namun timbul persoalan – hendak bersatu atas asas apa? Adakah atas asas bangsa Melayu atau atas asas sesame rakyat Malaysia atau asas aqidah Islamiah? 

Rasulullah SAW sewaktu berdakwah pada permulaan Islam mengajak ummat Arab Mekah supaya memeluk Islam dgn meninggalkan kerja-kerja syirik.Baginda mengajak supaya bersatu atas asas aqidah tauhid dan kesatuan Islam. Kerana itu ramai kaum masyarakat musyrikin menuduh Baginda pemecah belah masyarakat, perosak perpaduan ummat Arab, penghina segala apa yg telah dilakukan oleh datuk nenek moyang mereka. Kata-kata seperti ini diucapkan oleh salah seorang ketua mereka bernama 'Utbah bin Rabi'ah. Antara lain beliau menyebut: 

"Sesungguhnya engkau (Muhammad) anak saudara ku, kamu telah membawa satu perkara besar kpd kaum engkau. Engkau telah memecah belah persatuan dan perpaduan mereka, enkau merendah-rendah dan menghina orang-orang baik dikalangan mereka,engkau menghina dan mencaci tuhan-tuhan dan juga agama mereka, engkau mengkafirkan datuk nenek dan bapa-bapa mereka.Wahai Muhammad, dgrlah dari ku, aku menawarkan kpd engkau beberapa perkara semoga engkau memilih dan menerima sebahagian drpdnya." 

Mendengar tawaran bapa saudaranya, Baginda bertanya, "Apakah tawaranitu wahai bapa saudaraku? Sebutkanlah, aku akan mendengarnya." 

'Utbah berkata, "Wahai anak saudaraku, sekiranya engkau mahu dgn melalui agama baru yg engkau bawa itu, utk mendapat harta kekayaan, kami akan himpunkan harta-harta kami drp hasil pungutan itu.Kami akan beri kpdmu dan kamu akn menjadi org yg paling kaya dikalangan kami. 

"Jika kamu mahukan kemulian atau pangkat, kami akan mengangkat kamu menjadi ketua kami yg paling mulia. Jika kamu hendak menjadi raja, kami akan melantik kamu menjadi raja kami.Jika kamu dirasuk jin dan tiada sesiapa pun yg mampu merawat mu, kami akan mencari tabib dan bomoh untuk kami upah kpd mereka supaya mereka dpt merawat dan menyembuhklan penyakit kamu." 

Setelah selesai 'Utbah mengemukakan tawaran-tawaran tersebut, Baginda terus membaca awal surah Fusilat dari ayat pertama hingga ayat ke 14; yg antara lain bermaksud : 

"Ha mim.Alquran diturunkan dari tuhan yg maha pemurah lagi maha penyayang, kitab yg dijelaskan ayat-ayatnya utk faedah kaum yg mahu mengambil tahu dan membawa berita gembira serta member amaran buruk, tetapi kebanyakan mereka berpaling (drpnya).Mereka tidak mahu mendengar bahkan mereka berkata, hati kami berada dlm tutupan yg menutup apa yg kamu seru kami kpdnya dan telinga kami ada sumbatan. Kemudia diakhirnya Allah menyebut : 

Jika kamu berpaling, maka katakanlah (wahai Muhammad) bahawa Aku member amaran kpd kamu dgn azab yg dahsyat iaitu petir, seperti petir yg telah menyambar kaum 'Ad dan kaum Tsamud." 

Dari kisah panjang lebar di atas, jelas bahawa org kafir musyrikin Mekah menuduh Baginda sebagai menghina agama mereka.Mereka bersikap demikian tidak ada sebab lain kecuali kerana Baginda mahu menyatukan mereka diatas ajaran al-Quran, diatas agama Allah, agama tauhid,agama perpaduan, agama yg menolak kezaliman, kesesatan dan syirik. Jadi perpaduan yg kita mahu – kalau mengikut Islam ialah perpaduan yg diambil drp Baginda SAW, melalui ajaran al-Quran dan Sunnah, bukan melalui kebangsaan yg sempit dan bukan melalui pemahaman secular yg sesat. 

Firman Allahu Ta'ala, surah ali-Imran ayat 103, maksudnya: 

 Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kpd tali Allah (agama Islam) dan jgnlah kamu bercerai berai.Dan kenanglah ni'mat Allah kpd kamu ketika kamu bermusuh-musuhan semasa jahiliah dulu. Lalu Allah menyatukan diantara hati-hati kamu. Maka menjadilah kamu dgn ni'mat Allah itu org-org Islam yg bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang api neraka, lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu. Demikianlah Allah menjelaskan kpd mu ayat-ayat keteranganNya supaya kamu mendapat petunjuk."

Setelah meneliti isi kandungan khutbah diatas rupa-rupanya manusia dajal macam Utbah bin Rabi'ah ini masih ada berkeliaran dalam masyarakat kita. Saya menyeru agar Ibrahim Ali tu  segera bertaubat. Nyawa kita bukan panjang sebagaimana Allah berikan kpd Iblis, tapi kenapa perlu buat kerja lebih jahat drp Iblis! Teks asalnya boleh dapat di sini

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 28 Oct 2012 01:19 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


DAP PILIHAN TEE KEAT

Posted: 28 Oct 2012 09:00 AM PDT

MCA TOLAK HUDUD - AKIBATNYA.....

Posted: 27 Oct 2012 02:41 PM PDT

Muslimeen United

Posted: 28 Oct 2012 01:09 PM PDT

Muslimeen United


Rumah Terbuka Aidiladha Tok Guru Nik Aziz

Posted: 28 Oct 2012 05:04 AM PDT

 YAB. Tuan Guru Menteri Besar Kelantan bergambar kenang-kenangan dengan rombongan pelancong dari Kuala Lumpur serta Pulau Pinang bersama DurianF.M


 YAB. Tuan Guru di temubual oleh para pelancong serta media dari luar Kelantan


 Jenilyn Alexia dari Malay Mail menemuramah cucu Tok Guru yang fasih berbahasa Cina
YAB. Tuan Guru mengadakan rumah terbuka sempena Aiduladha pada raya ke3 iaitu pada hari ini 28hb Okt. bersamaan 12 Zulhijjah 1433H di kediaman beliau di Pulau Melaka.
Beliau juga menerima rombongan Pelancong kaum Cina dari Kuala Lumpur serta Pulau Pinang serta di temubual oleh media DurianF.M.Sumber

Giliran Akhbar Tamil Pula Fitnah TGNA, PAS Tuntut Permohonan Maaf

Posted: 28 Oct 2012 05:03 AM PDT


Temerloh - Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menuntut akhbar harian berbahasa Tamil memohon maaf dan menarik balik laporan beritanya yang didakwa memfitnah Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Gambar: Tuan Ibrahim (tengah) bersama seorang penduduk India memegang akhbar yang didakwa mengeluarkan berita tidak benar mengenai Mursyidul Am Pas.

Menurutnya, laporan berkenaan menyiarkan kononnya Menteri Besar Kelantan itu sudah kecewa dengan DAP dan PKR yang banyak masalah, justeru mahu bertemu dengan BN menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

"Pas sangat kesal dan serentak dengan itu juga kita minta akhbar berkenaan segera mohon maaf atau berhadapan dengan saman kerana mengada-adakan cerita yang tidak benar ini.

"Mesej berita itu sangat mengelirukan masyarakat India kerana Tuan Guru tidak pernah bertemu dengan Najib dalam masa terdekat ini apa lagi mengeluarkan kenyataan sedemikian.

"Gambar Tuan Guru, (Datuk Seri) Najib dan (Datuk Seri) Adnan yang dipaparkan dalam berita berkenaan diambil dari album lama iaitu pada 30 September tahun lalu semasa pelancaran motosikal Modenas dan ECER di sebuah hotel di Kuantan," katanya semasa bertemu penduduk sebuah taman perumahan, di sini.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang berkata, beliau membuat penjelasan itu setelah banyak menerima panggilan daripada kaum India yang bertanyakan kedudukan sebenar isu berkenaan yang disiarkan akhbar itu baru-baru ini.

"Kita kesal dengan cara penulisan berita itu yang membelakangkan etika kewartawanan kerana diambil tanpa sumber yang tepat dan bersifat rekaan," katanya.

Tuan Ibrahim berkata, moral Pas dan Pakatan Rakyat boleh tercemar di mata masyarakat terutamanya kaum India yang berkemungkinan melihat pendirian Pas sebagai parti.

Kebodohan Noh Omar Semakin Menjadi-Jadi

Posted: 28 Oct 2012 05:03 AM PDT28 Okt - Noh Omar yang melobi kuat untuk menjadi calon Menteri Besar Selangor mengesahkan ketidak mampuan beliau untuk mentadbir dan mengurus negeri paling maju di dalam negara.

Salakan Noh ini turut dikokok bersama oleh Ketua Puteri UMNO, Rosnah Shirlin. Kedua-duanya berusaha keras untuk meraih publisiti murahan menjelang PRU-13.

Tindakan Noh yang menuntut penjelasan Menteri Besar Khalid Ibrahim di atas keputusan Lembaga Pengarah PKNS menjual 5 aset komersil merupakan satu manipulasi fakta dan menunjukkan bahawa beliau tidak mampu memberi arah tuju ekonomi yang mantap sebagai pemimpin.

Penyakit ini turut dikongsi bersama oleh Rosnah yang mengandaikan kononnya PKNS mengalami kesulitan kewangan.


PKNS telah mencatat keuntungan tertinggi tahun lepas iaitu sejumlah RM420 juta. Nyata sekali, Noh, Rosnah dan para pemimpin UMNO sengaja ingin menidakkan kemampuan agensi profesional sebegini yang berfungsi untuk meningkatkan tahap kemampuan ekonomi bumiputera.

Lebih 95% daripada tenaga kerja di dalam PKNS adalah orang Melayu. Manakala, lebih 90% perumahan yang dibangunkan adalah unit kos rendah dan sederhana untuk nikmat orang Melayu sendiri. Ini ditambah dengan fakta bahawa lebih 80% daripada pembeli rumah-rumah PKNS adalah dari kalangan orang Melayu.

Bukan seperti projek-projek Ali Baba oleh pemimpin-pemimpin UMNO, PKNS adalah sebuah institusi yang terus menerus mengangkat darjat dan martabat orang Melayu keseluruhannya dan bukan dua tiga kerat elit Melayu.

Fakta yang sengaja disembunyikan oleh Noh dan Rosnah adalah 5 aset milik PKNS iaitu Menara Worldwide, Kompleks PKNS Shah Alam, Kompleks PKNS Bangi, Wisma Yakin dan SACC Mall bernilai RM321 juta hanya dipindah milik kepada sebuah anak syarikat baru milik penuh PKNS iaitu Private Real Estate Company (PREC).

Oleh itu, aset-aset ini masih kekal milik penuh PKNS dan tidak dijual pun kepada pihak luar. Industri korporat melihat tindakan Noh ini sebagai satu tindakan politik yang terdesak dan menunjukkan 'ignorance' Noh dan Rosnah dalam hal-hal ekonomi dan bisnes.

Urusan pindah milik aset-aset tersebut akan membolehkan PKNS menjana pendapatan berterusan (recurring revenue) dengan inisiatif penyelarasan aset-aset Kumpulan PKNS. Ini akan terus menjadikan PKNS berdaya saing dan merealisasikan potensi nilai aset-aset yang dimiliki. Aset-aset ini kekal milik PKNS cuma akan diuruskan dengan lebih baik untuk menjana pendapatan yang berterusan untuk PKNS.

Fakta yang turut disembunyikan adalah bahawa keputusan ini diluluskan oleh Lembaga Pengarah PKNS yang turut diwakili oleh Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri.

Tindakan Noh dan Rosnah ini seakan-akan mencabar keputusan Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri yang dikepalai oleh Presiden UMNO sendiri, Najib Razak. Noh dan Rosnah seolah-olah meludah ke muka Najib.

Noh Omar sebenarnya tidak layak untuk menjadi Menteri hatta Menteri Pertanian sekalipun kerana kelemahan beliau dalam urusan pentadbiran dan pengurusan ekonomi.

Begitu juga Rosnah, jawatan Timbalan Menteri yang disandang beliau harus diberikan kepada mereka yang lebih layak.

Pemimpin-pemimpin UMNO sebeginilah yang terus menerus menjadi bahan lawak dan ditertawakan oleh komuniti bisnes dan para peniaga diatas kedangkalan mereka untuk berpolitik tanpa had.

- KL Daily

Bertindak segera, Islam Rohingya di ambang maut

Posted: 27 Oct 2012 06:04 PM PDT


KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menggesa kerajaan Malaysia segera bertindak melakukan sesuatu, jika etnik Islam Rohingya di Myanmar sekarang mahu diselamatkan.


"Mapim sedang mengikuti perkembangan keganasan terbaru di Myanmar dengan dekat melalui Union of World Rohingya Organization yang menjadi rakan jaringan kami agar maklumat yang sah dan terkini dapat diperolehi," ujar Setiausaha Agungnya, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, perkembangan terkini sangat meruncing di beberapa bandar di Arakan dan ada tanda ketegangan akan merebak ke seluruh Myanmar.

"Kami  sangat kecewa keganasan yang tercetus terkini yang lebih meruncing dan sangat mengkhuatirkan tidak mendapat perhatian segera untuk menyelamatkan komuniti Muslim Rohingya yang menjadi mangsa serangan oleh etnik Buddha Rakhine.

"Apakah Malaysia sebagai anggota OIC dan Asean hanya mahu menjadi pemerhati kepada keganasan penghapusan etnik yang sangat kejam sedangkan tragedi itu sedang berlaku dirantau ini?" katanya

Kini, jelasnya keadaan sangat meruncing kerana serangan kali ini nampaknya nekad untuk menghabiskan semua penduduk etnik Rohingya dan Kaman Muslim di seluruh Myanmar.

Menurutnya, angka kematian sebenarnya sudah mencecah hampir seribu orang , sedangkan bilangan rumah dan perkampungan orang Rohingya yang dibakar jauh lebih besar jumlahnya.

Sebenarnya, kata beliau dunia sedang menyaksikan pengulangan peristiwa pembunuhan massa kaum Serbia ke atas kaum Bosnia pada 1995.

Katanya lagi, hanya setelah ratusan ribu kaum Muslim Bosnia terbunuh barulah Nato bertindak ke atas Serbia.

"Kami menegaskan bahawa saat ini bukan lagi masanya untuk mengeluarkan kenyataan tetapi hendaklah melakukan tindakan konkrit untuk melindungi mangsa Rohingya Muslim yang menjadi sasaran serangan kaum Rakhine yang dibantu oleh tentera dan polis Myanmar," ujarnya.

Justeru, katanya Mapim mendesak kerajaan Malaysia menghantar delegasi khas dengan segera untuk menyampaikan mesej tegas bahawa tindakan kerajaan Myanmar tidak boleh diterima sama sekali.

Katanya, pihak kedutaan Myanmar di Malaysia hendaklah dipanggil segera untuk menyampaikan pendirian negara terhadap kekejaman yang sedang berterusan sekarang. -Hrkh

[BONGKAR] Penipuan SPR Terdedah Lagi, Kes Kejanggalan Tarikh Permohonan Pemilih

Posted: 27 Oct 2012 06:03 PM PDTSatu demi satu penipuan SPR terbongkar, tetapi tidak pernah kita dengar SPR membuat pengakuan terbuka tentang penipuan yang mereka lakukan. Ada saja jawapan, ada saja alasan - sekalipun tidak menasabah - sekarang kita nak dengar apa pula "jawapan" SPR terhadap kes di atas.

Penipuan tetap penipuan. Allah akan tetap bantu kita untuk mendedahkan penipuan SPR itu.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan, satu demi satu penipuan terbongkar. Walaupun rakyat boleh ditipu dan diprdaya, tetapi bodohnya SPR, Allah pun hendak ditipu dan dilawan.

Allah akan tetap bersama kebenaran dan keadilan kerana Dia Al-Haq (Yang Maha Benar) dan Dia Al-Adl (Maha Adil) sekalipun SPR cuba sedaya upaya untuk menipu seluruh rakyat jelata.

Kita akan terus berdoa kepada Allah swt agar kebenaran itu dibongkar dan didedahkan. Allah memperkenankan doa orang yang dizalimi dan difitnah. Petikan doa yang selalu GB siarkan:


Marilah kita sama-sama berdoa agar kebenaran dan keadilan itu didedahkan.

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه

Allahumma arinal haqqa haqqan, warzuqnattiba'ah, wa arinal bathila bathilan, warzuqnajtinabah

Ya Allah, tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yang batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Gara-Gara Hampir Bangkrap - Utusan Salahkan GLC

Posted: 27 Oct 2012 06:02 PM PDT

GLC gagal bantu akhbar Melayu


KUALA LUMPUR 27 Okt. - Kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terhadap kegagalan syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) membantu masyarakat bumiputera mempunyai asas kukuh sebagaimana yang dapat dilihat kepada pendapatan iklan industri media cetak berbahasa Melayu yang masih rendah.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Mohamad Md. Yusoff (gambar) berkata, walaupun mengaut keuntungan berlipat kali ganda, GLC masih gagal menunjukkan semangat patriotisme yang tinggi dalam menyumbang iklan kepada industri media cetak berbahasa Melayu.


"Belanja iklan untuk media cetak tahun lalu secara keseluruhannya mencecah RM3.2 bilion, tetapi bahagian yang diperoleh untuk media cetak berbahasa Melayu adalah sekitar RM400 juta sahaja.

"Angka tersebut itu menyedihkan kerana GLC berbelanja sebanyak RM1.5 bilion untuk promosi dan iklan tahun lalu, tetapi berapa banyak yang pergi kepada media cetak berbahasa Melayu," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Baru-baru ini, Dr. Mahathir membidas GLC kerana gagal membantu meningkatkan keupayaan ekonomi orang Melayu dan tidak lagi berperanan sebagai pemegang amanah bagi kaum tersebut seperti mana di peringkat awal penubuhannya.

Menurut Mohamad, masalah yang dihadapi industri iklan tempatan itu turut disumbangkan oleh kecenderungan GLC untuk menggunakan agensi pengiklanan antarabangsa serta perancang media antarabangsa.

"GLC sepatutnya mempunyai semangat nasionalisme untuk menggunakan agensi tempatan, ramai orang-orang kita yang berbakat telah keluar dari agensi asing untuk membuka syarikat sendiri tetapi tidak dapat hidup kerana tidak dibantu GLC," katanya.

Beliau menambah, untuk melindungi pendapatan pengeluar iklan bahasa Melayu khususnya dalam industri media cetak, kerajaan wajar menggubal Dasar Pengiklanan Negara (DPN) bagi menjamin perkara itu.

"Industri pengiklanan adalah bukti yang menunjukkan agihan dan sumbangan GLC begitu kecil kepada golongan bumiputera, walaupun belanja iklan mereka berjuta-juta ringgit, tetapi langsung tidak seimbang kepada pengusaha bumiputera," katanya.

DBKL Kejam!!

Posted: 27 Oct 2012 06:01 PM PDT


KUALA LUMPUR 27 Oktober: Kira-kira 100 peniaga bersama orang ramai berhimpun di Jalan Tun Sambanthan bagi menghalang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) merampas khemah dan jualan bazar Deepavali di Brickfields.Dalam kejadian kira-kira 1.30 pagi tadi, 40 penguatkuasa DBKL gagal merampas kira-kira 30 khemah yang dipasang di sepanjang kaki lima kedai di Jalan Tun Sambanthan.Peniaga dan orang ramai yang marah tindakan itu melaungkan 'DBKL balik', 'Kami bayar cukai' dan '1Malaysia? apa ini!?

Kekecohan hampir tercetus, namun kehadiran kira-kira 20 anggota Polis beruniform dan preman berjaya mengawal keadaan.Peniaga kemudiannya hanya diberi jaminan lisan oleh DBKL bahawa khemah bazar mereka tidak akan dirampas sehingga Isnin depan.Seorang peniaga yang ditemui, Nel, 40, berkata, permohonan untuk bazar Deepavali di Jalan Tun Sambanthan bagi tahun ini dibuat kepada DBKL sejak 24 Ogos lalu.

"DBKL tak beri respon. Kemudian kami terpaksa adu pada Perdana Menteri dan Menteri Wilayah (Persekutuan & Kesejahteraan Bandar) Raja Nong Chik, dan timbalannya, M Saravanan."Malangnya semua tak layan aduan kami. Sedangkan kami dah ikut semua prosedur. Tolonglah.. Raya Deepavali tinggal dua minggu sahaja lagi," katanya.

Peniaga turut memaklumkan, rampasan dibuat hanya berdasarkan arahan khidmat pesanan ringkas (sms), tanpa sebarang notis.Seorang pengunjung, Leonard Nathan, 42, berkata tindakan DBKL merampas khemah dan barang jualan pada awal pagi, kurang dua minggu sebelum sambutan Deepavali adalah 'kejam'."Ini kejam.

Bazar ini dah ada sejak tahun 2004. Kenapa tahun ini tak boleh berniaga? Mereka ini semua peniaga kecil. Jangan aniaya mereka."Kalau kerajaan kata rakyat didahulukan, janji ditepati, adakah ini tindakan kerajaan? Kerajaan kena ingat. Pilihan raya tak lama lagi," kata Leonard.Timbalan Pengarah Penguatkuasa DBKL, Mohd Irwan Abdullah, ketika ditemui Keadilandaily enggan mengulas lanjut."Saya tak boleh beritahu. Tak boleh tunjuk dokumen," kata Irwan. ~kd

Telok Bakong Online

Posted: 28 Oct 2012 11:41 AM PDT

Telok Bakong Online


Kami Mahu Pemimpin Yang Macam Ini.

Posted: 28 Oct 2012 03:57 AM PDT


            Semalam selepas menunaikan solat Isyak di Masjid Kampong Telok Bakong Ustaz Zulkifli Ibrahim iaitu bakal calun Parti Keadilan Rakyat untuk DUN Bota telah berkesempatan untuk menghadiri majlis Akiqah warga Telok Bakong iaitu Keluarga Hassan Alang Sehat dan Halimah.Ustaz Zul juga telah mengepalai majlis dengan membaca doa untuk kenduri tersebut.


             Semasa jamuan makan Ustaz Zul telah mengambil kesempatan untuk beramah tamah dan menyantuni warga emas dan orang orang muda.Terdapat penduduk kampung yang telah mengambil peluang keemasan untuk bertanya kepada Ustaz Zul berkenaan hukum hukum Islam terutama mengenai Ibadah Qurban.Setiap persoalan yang dikemukakan oleh penduduk kampung,telah dijawab oleh Ketua Penerangan PKR Cabang Tambun ini dengan jelas dan teliti berdasarkan beberapa rujukan rujukan tertentu yang telah dibuat.


             Kemudian nya Team TBO telah mempelawa Ustaz Zul untuk sama sama "mengeteh" disalah sebuah kedai kopi di Telok Bakong.Beliau telah sempai bertanya khabar kepada orang ramai yang berada disama.Didalam majlis minum yang tidak rasmi itu,beliau telah meluahkan hasratnya untuk mengadakan projek gotong royong dikampung Telok Bakong.Disamping itu,sebanyak 20 sumbangan akan diberikan oleh beliau sendiri kepada 20 orang miskin di Telok Bakong.Didalam perkara ini Telok Bakong Online telah dipertanggungjawabkan untuk menyediakan senarai penerima yang berkelayakan.Terdapat lagi beberapa aktiviti yang bakal dianjurkan seperti Majlis BBQ Orang Muda,Ceramah Umum dan Kelompok serta lain lain lagi aktiviti yang akan ditentukan kemudian.
             
                Pakatan Rakyat telah memilih seorang calun yang bersesuaian dengan kehendak penduduk tempatan.Dengan pengetahuan ilmu duniawi dan agama yang dimiliki menjadikan Ustaz Zulkifli adalah pemimpin yang serba boleh dalam menangi permasalahan masyarakat tempatan.marilah kita gunakan kesempatan yang berharga dalam PRU 13 untuk memilih pemimpin yang benar benar adil,beragama dan berakhlak serta amanah untuk dilantik menjadi pemimpin anda.Gunakanlah peluang ini sebaik mungkin.

Msinc-Tak mo pemimpin yang mati mati ngatekan emak nye tak ponah ngajor dia menipu..tapi last last nye semua orang kampung tertipu..dapat ke dia bertanding lagi..kita tengok kan aje ler..

shalehudin

Posted: 28 Oct 2012 11:27 AM PDT

shalehudin


Video yang paling GEGAR minggu ini

Posted: 28 Oct 2012 10:58 AM PDT

Inilah video yang paling menggegarkan persada politik tanahair minggu neh... MP dari DAP telah bangun mencelah mempertahankan Tok Guru Nik Aziz yang telah dihina semahu-mahunya oleh MCA, rakan sebantal Umno dalam Be End...

Cina pun boleh bangun pertahankan TGNA...dan yang paling best tuh ialah MP cina dari DAP...

Soi Lek memang jenis tak sayang mulut sebab apa pun dia cakap dan apa pun yang bakal berlaku pada politik negara, semuanya adalah diatas kelemahan Umno selama ini dalam mendidik rakyat berbilang kaum dan agama serta gagal dalam memartabatkan Islam dibumi bertuah ini...

Sama-sama kita hentam BN kasi tumbang kerana cina pun sudah takut dan meluat kat MCA yang berani menghina Islam, yakni agama rasmi negara... Marilah melayu, cina, india serta lain-lain kaum, tak kira lah polis ka, tentera ka... untuk sama-sama turunkan BN dari tampuk kuasa.

Malunya aku nak baca artikel neh...

Posted: 28 Oct 2012 06:50 AM PDT

SEMAKIN BIADAP!!! Soi Lek cabar Jamil Khir berdebat kerana tahu UMNO takut berdebat

Presiden MCA yang pernah menjadi bintang video lucah, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom tidak menyelidik terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan Hudud tidak akan memberikan implikasi kepada bukan Islam.

"Bolehjadi beliau tidak melakukan kerja rumah, saya kecewa dengan apa yang beliau ucapkan" Kata Presiden MCA itu.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa MCA Batu Pahat jumaat lalu, Chua juga mencabar Jamil Khir untuk berdebat tentang bagaimana kesannya Hudud terhadap seluruh rakyat Malaysia jika ianya dilaksanakan..
BATU PAHAT: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek says Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Jamil Khir Baharom has not done his homework when he said PAS' brand of hudud would have no effect on non-Muslims. 
"Maybe he did not do his homework. I am disappointed with what he said," the MCA president said.  
On Wednesday, Jamil Khir told Nibong Tebal MP Tan Tee Beng in the Dewan Rakyat that hudud would not affect non-Muslims. Tan had asked him if it would ever be implemented in Malaysia.  
Speaking to reporters after chairing the Batu Pahat MCA committee meeting on Friday, Dr Chua invited Jamil Khir to a debate on how hudud would affect all Malaysians, pointing out that it involved amending the Federal Constitution.  
He also pointed out that a political party should not be equated to religion. 
"PAS is a political party while Islam is the official religion. 
"The MCA is upholding the constitution which states the country's official religion is Islam while Malaysians are free to embrace their own," he said.  
Asked if his comments about Jamil Khir would affect Barisan Nasional, Dr Chua said the MCA, as a political party, had the right to express its views.  
Dr Chua added that he would not apologise to a group of PAS Youth members who had held a protest at Wisma MCA over his statement on hudud. 
"Why should we be scared? We are merely stressing our views and the people have the right to choose," he said ~ The Star Online
Nak kata apa lagi sekarang.. Menteri yang menjaga hal ehwal Islam pun, Presiden MCA ni kata tak faham pasal hudud..

Nampaknya kali ini.. bukan UMNO yang ahlinya majoriti berugama Islam akan menjelaskan kepada MCA apa itu Hudud dan kesannya kepada rakyat Malaysia..

Tapi MCA yang keseluruhan ahlinya bukan berugama Islam pula akan mentarbiyah dan memberikan tunjuk ajar kepada Ahli-ahli UMNO..

50 tahun lebih bersama.. inilah hasil yang boleh dibanggakan oleh ahli-ahli UMNO..ASD


PANAS: Dari sumber dalaman Umno

Posted: 28 Oct 2012 01:45 AM PDT

2/3 BN TAK CAPAI!!! Maklumat dalaman UMNO bocor

Serius.

Perdana menteri Najib dah tak boleh nak harap Barisan Nasional (BN) menang pilihanraya dengan majoriti dua pertiga seperti yang diidamkannya sebelum ini.

Mengikut perangkaan rasmi setakat 30 September lalu, BN cuma boleh menang antara 115 hingga 125 kerusi jika pilihanraya diadakan dalam tempoh dua bulan dari tarikh itu.

Untuk dapat majoriti dua pertiga kena dapat sekurang-kurangnya 148 kerusi yang nampaknya makin suram dan makin muram.

Walaupun Najib tahu ia bakal menjahanamkan masa depan politiknya, tapi dia dah tak banyak pilihan lagi.

BN mesti diselamatkan dalam apa keadaan sekalipun.

Congakan Najib, jika Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 mula diagihkan bermula Januari nanti, dapatlah kerusi BN ditambah bagi memastikan sekiranya ada ahli parlimen yang hendak melompat pun, BN kekal berkuasa.

Untuk tujuan itu, sasaran Najib kini dalam lingkungan 130 ke 135 kerusi.

Itu pun sudah cukup baik.

Bersambung.

JALAN PULANG


Amanat yang penuh iktibar... [BACA]

Posted: 27 Oct 2012 09:31 PM PDT

Qurban: Tersurat dan tersirat

Allahu Akbar , Allahu Akbar , Allahu Akbar Walillahilhamd .

Dengan penuh pasrah kami menyambut Hari Pengorbanan Agong Eid Adha Mubarak yang menjengah sekali lagi. Dengan hari agong yang mempunyai mesej besar untuk membentuk penjernihan hidup dan penyegaran iltizam mengabdi diri kepada Allah, kami mengingatkan diri sendiri serta seluruh kerabat MAPIM khususnya serta umat seluruhnya agar menghirup ruh pengorbanan yang paling segar pada sambutan kali ini.

Dalam suasana umat Islam dan Islam diserang dari pelbagai penjuru, tidak berlebihan untuk kami mengingatkan bahawa panggilan jihad kepada umat paling relevan untuk dikemundangkan di saat kita bertakbir, bertahmid dan bertasbih.

Jelas Allah telah memberi medan paling baik untuk kita semua bermuhasabah terhadap rasa terikat dan sayang kita kepada keselesaan hidup di dunia sehingga terasa sangat berat merenggangkan diri dari semua yang disebut sebagai kesedapan duniawi.

Sudah sampai masanya ketaqwaan Ibrahim dan kesiapsediaan Ismail dalam peristiwa agong pengorbanan ini menyuntik faham yang jernih mengenai bagaimana merealisasikan hidup pasrah kepada Allah melalui ibadah berqurban.

Bukankah pengorbanan yang ditunjukkan oleh kedua anak beranak ini bermuara dari ketaqwaan yang tertinggi sehingga segala implikasi yang bakal diterima menjadi tersangat kerdil bila bertembung dengan arahan Illahi?

Kami merasakan sangat relevan umat disuntik dengan kesediaan untuk berkorban demi menjamin izzah dan quwwah Islam tidak dipermain-mainkan dan dinista dengan pelbagai tohmah murahan.

Dalam suasana yang kini menguji keutuhan keimanan umat, sikap permusuhan dan pengnistaan agama oleh golongan bukan Muslimin yang menyimpan rasa dendam kesumat kepada Islam akan menjadi isu yang akan mendepani setiap Muslim yang prihatin.

Kita diajar dalam ibadah qurban untuk menjadi sangat sensitif kepada apa sahaja yang menyentuh maruah Islam dan martabat ummah. Sebab itu mencemuh, mengherdik dan memburukkan imej Islam dan segala hukum yang menjadi sistemnya adalah cabaran kepada maruah kita.

Kita hanya ada dua pilihan: bangkit semula sebagai umat yang memimpin atau menyerah diri untuk menjadi umat terpinggir dan dihina.

Tidak cukup dari itu, jika kita membuat pemetaan dan profil mengenai situasi Umat, tugas dan amanah untuk mengembalikan muruah umat tidak tertanggal dari sosok hidup setiap orang Muslim.
Mungkinkah seorang Muslim itu boleh memekakkan telinga dan memejamkan mata bila melihat agamanya dihina dan umatnya diperkosa? Apakah mungkin seorang Muslim membisukan mulut dan memandang ke arah lain ketika mana ada saudaranya seagama disembelih dan dilayan bagaikan haiwan?

Lantaran itu kita harus meneliti dan menghayati bahawa selagi erti pengorbanan tidak dijernihkan, kita tidak akan menemukan jalan keluar kepada usaha mengembalikan izzah ummah.

Jika diteliti Qurban (قربن) berasal dari kata qaraba (قرب) yang artinya adalah mendekati. Bermakna ia adalah upaya mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wa ta'ala.

Kita sangat memahami bahawa Qurban yang secara khusus pada hari nahar (hari raya qurban, idul adha) dan hari tasyrik adalah upaya mendekatkan diri kepada Allah dengan menyembelih binatang tertentu, yang disebut dengan udhhiyah dan dhahiyah.

Dalam hal ini jika fadhilah qurban dihayati maka ia bukan sekadar simbol namun adalah manifestasi kecintaan kepada Allah.

Rasulullah shallallaahu 'alaihi wasallam bersabda :

مَا عَمِلَ آدَمِىٌّ مِنْ عَمَلٍ يَوْمَ النَّحْرِ أَحَبَّ إِلَى اللَّهِ مِنْ إِهْرَاقِ الدَّمِ

Tidak ada amalan yang diperbuat manusia pada hari raya qurban yang lebih dicintai oleh Allah selain menyembelih hewan. (HR. Tirmidzi)

Demikian besar sekali kelebihan qurban sehingga ganjarannya dihitung pada setiap bulu haiwan yang disembelih adalah kebaikan.

Rasulullah shallallaahu 'alaihi wasallam bersabda :

إِنَّهَا لَتَأْتِى يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِقُرُونِهَا وَأَشْعَارِهَا وَأَظْلاَفِهَا وَإِنَّ الدَّمَ لَيَقَعُ مِنَ اللَّهِ بِمَكَانٍ قَبْلَ أَنْ يَقَعَ مِنَ الأَرْضِ

Sesungguhnya hewan qurban itu kelak pada hari kiamat akan datang beserta tanduk-tanduknya, bulu-bulu dan kuku-kukunya. Sesungguhnya sebelum darah qurban itu mengalir ke tanah, pahalanya telah diterima di sisi Allah. (HR. Tirmidzi)

Namun rahsia terbesar dari ibadat Qurban adalah pada menenangkan jiwa.

Rasulullah shallallaahu 'alaihi wasallam bersabda:

فَطِيبُوا بِهَا نَفْسًا

Maka tenangkanlah jiwa dengan berqurban. (HR. Tirmidzi).

Kami berpendapat bahawa yang menjadi persoalan yang terbesar ialah bagaimana berkorban melepaskan suatu yang dicinta demi kecintaan kepada yang lebih unggul. Rahsia menjadikan pengorbanan suatu yang ringan itulah nikmat yang sukar dirasai jika tidak disertai dengan keihklasan.

Kami mendapati seluruh kerabat MAPIM khususnya sedang giat mengajari diri untuk menghargai . Sesungguhnya yang penting bukan nilai harga pada sesuatu benda, akan tetapi kemampuan untuk menghargai. Pengorbanan dalam melakukan pelbagai gerakerja untuk membela nasib saudara kita di Gaza, Somalia, Myanmar dan Mindanao adalah terletak kepada kemampuan kita menghargai erti persaudaraan dalam ber"ummah" dan ber"Islam".

Keadaan umat di Myanmar yang terkini sangat menyayatkan hati. Mereka sudah mengistiharkan bahawa mereka tidak akan merayakan Eid Adha tahun ini kerana serangan yang semakin meningkat ke atas Umat Islam sedang dilancarkan semula. Kezaliman yang dialami tidak terbela oleh seluruh Umat Islam sehingga saat ini. Eid Adha dengan perlumbaan menyembelih haiwan antara sesama Umat Islam tidak bererti jika ada sebahgian umat yang sedang berhadapan dengan penindasan yang sangat zalim.

Mari kita serlahkan taggungjawab berkorban dalam ertinya yang tersurat dan tersirat. Moga Allah melayakkan kita memikul amanah menjaga agamaNya sehingga nafas kita yang terakhir.

Allahu Akbar , AllahuAkbar , AllahuAkbar , walillahilhamd.

AMANAT EID ADHA 1433H DARI SETIAUSHA AGONG MAPIM
Mohd Azmi Abdul Hamid


Al-fatihah untuk arwah...

Posted: 27 Oct 2012 03:00 PM PDT

Mahkamah: Sosilawati dibaring, ditikam di tengkuk

Al-fatihah untuk arwah Datuk Sosilawati Lawiya

SHAH ALAM - Jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya telah dibunuh dengan cara dibaringkan dan ditikam di tengkuknya oleh tertuduh kedua, T.Thilaiyalagan sambil disaksikan oleh tertuduh pertama, N. Pathmanabhan pada 30 Ogos 2010.

Demikian antara persoalan yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff dalam soal balas terhadap Thilaiyalagan di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Seterusnya, Sosilawati telah menjerit dengan kuat dan meminta tolong dan Pathmanabhan juga telah mengarahkan Thilaiyalagan supaya membunuh jutawan itu di hadapannya kerana dia ingin menyaksikan sendiri kejadian itu.

Sementara tiga lagi lelaki yang bersama Sosilawati, pegawai bank Noorhisham Mohamad, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin turut dibunuh dengan cara yang sama.

Kesemua itu merupakan cadangan yang diberikan oleh Ishak kepada Thilaiyalagan, 21, semasa menyoal balas tertuduh kedua itu pada perbicaraan di sini.

Bagaimanapun, semua cadangan itu dijawab 'tidak setuju' oleh Thilaiyalagan yang diperintah membela diri bersama bekas peguam Pathmanabhan, 43, serta pekerja ladang R.Matan, 22, dan R.Kathavarayan, 32, atas tuduhan membunuh Sosilawati, 47, Noorhisham, 38, Ahmad Kamil, 32, dan Kamaruddin, 44.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di Ladang Gadong di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat di Banting antara 8.30 malam dan 9.45 malam pada 30 Ogos 2010.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Ishak mencadangkan kepada Thilaiyalagan bahawa terdapat dua kereta jenis BMW telah masuk ke Ladang Gadong antara pukul 5 dan 6 petang, 30 Ogos 2010, dan tertuduh menjawab tidak setuju.
"Saya cadangkan dalam kedua-dua kereta itu ada seorang wanita Melayu dan tiga lelaki Melayu bersama Pathmanabhan," kata Ishak dan tertuduh menjawab tidak setuju.
Thilaiyalagan juga tidak bersetuju dengan cadangan Ishak bahawa selepas Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin tiba di ladang, tertuduh telah diarahkan oleh Pathmanabhan untuk menangkap dan mengikat mereka.
"Awak telah arahkan Matan dan K.Sarawanan (saksi ke-59 pendakwaan) untuk ambil diesel di ladang dan diserah kepada awak setelah bunuh Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin," cadang Ishak dan tertuduh menjawab tidak setuju.
"Kemudian awak bersama Sarawanan telah angkat empat orang itu dan letak atas longgokan kayu yang telah disusun terlebih dahulu," cadang Ishak dan Thilaiyalagan menjawab tidak setuju.
"Selepas itu awak, Matan dan Sarawanan letak kayu atas badan mayat dan telah curahkan minyak atas mayat seterusnya bakar semua mayat itu," cadang Ishak dan tertuduh menjawab tidak setuju.
"Zink juga telah digunakan sebagai lapik di tempat pembakaran itu," cadang Ishak dan Thilaiyalagan menjawab tidak setuju.
Tertuduh juga tidak bersetuju dengan cadangan Ishak bahawa pada 31 Ogos 2010 kira-kira pukul 8 pagi, dia dan Matan telah memungut sisa pembakaran mayat dan
memasukkannya ke dalam sebuah tong biru.

Ketika ditanya sama ada dia ada berbincang dengan tertuduh lain mengenai pembelaannya di mahkamah, Thilaiyalagan menjawab: "Saya tidak pernah bincang pembelaan saya bersama tertuduh lain."

"Saya cadangkan awak bersama-sama tiga tertuduh lain telah merancang untuk membunuh Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin sejak 29 Ogos 2010," kata Ishak dan tertuduh menjawab tidak setuju.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Akhtar Tahir bersambung pada 6 November ini. - Bernama


otaiblues

Posted: 28 Oct 2012 11:18 AM PDT

otaiblues


mana p orang umeno...? beraya lagi ke

Posted: 28 Oct 2012 06:01 AM PDT

member kamcheng lu orang,, dalam seminggu dua ni..dok pertikaikan islam, hudud..hangpa tidoq lg ka? yang terbaru..kapiaq ni ajak jamil khai debat.... Aduihhh... awat la umeno dah jadi dayus..mana yg bijak pandai ugama,pahlawan yang dengar katanya sanggup tumpah darah demi melayu raja dan ugama.. P hentam la member lu tu... Nampaknya...hangpa ngan member hang nak lingkup dah tak lama lagi... tungggguu

Addin

Posted: 28 Oct 2012 11:04 AM PDT

Addin


Kantoi!! Rupanya PKNS Dapat Kelulusan Kementerian Kewangan

Posted: 28 Oct 2012 08:09 AM PDT

TANJUNG KARANG - Tindakan kerajaan negeri menggabungkan lima aset komersial Perbadanan Kemajuan negeri Selangor (PKNS) untuk dipindah milik kepada sebuah anak syarikat milik penuh PKNS telah mendapat persetujuan daripada Perbendaharaan Negara.Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Timbalan Pengurus Besar (Korporat) PKNS Datin Paduka Norazlina Zakaria sudah memperjelaskan isu tersebut termasuk kelulusan pihak Kementerian Kewangan.

Justeru itu, katanya, beliau tidak perlu menjawab isu itu kepada Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar mengenai penjelasan rancangan penggabungan lima aset komersial PKNS bernilai RM321 jutaitu.

Abdul Khalid, yang juga Pengerusi PKNS, berkata demikian kepada pemberita pada satu majlis Aidiladha di sini hari ini.Pada majlis Korban Parlimen Tanjung Karang di sini hari ini, Noh, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, mendesak Menteri Besar itu memberi penjelasan mengenai isu tersebut.

Lima aset PKNS tersebut ialah SACC Mall, Shah Alam, Menara PKNS, Petaling Jaya, Kompleks PKNS Shah Alam dan Bangi serta Wisma Yakin di Kuala Lumpur. Iklan


Gambar Gelagat Pencacai Umno Buat Onar Ketika Jelajah Merdeka Rakyat

Posted: 28 Oct 2012 06:17 AM PDT


Semalam kita dapat maklumat bahawa samseng United Malays National Organization, Umno akan mengganas mengganggu ceramah Anwar Ibrahim di dalam program Jelajah Merdeka Rakyat rujuk sini [Samseng].

Seperti yang dijangkakan, memang benar adalah beberapa kerat samseng membuat provokasi dengan membawa sepanduk dan poster buatan sendiri dengan perkataan-perkataan lucah. Bagaimanapun, barangkali kerana gerakan mereka berjaya dihidu lebih awal, maka tiada kejadian tidak diingini.

Kesian, sama ada upah kurang lumayan, atau mereka sendiri malu untuk beraksi tidak dapat dipastikan. Peserta konvoi bersama Anwar Ibrahim dalam program Jelajah Merdeka Rakyat hanya mampu ketawa melihat gelagat beruk-beruk ini.Ketika gambar mereka diambil, difahamkan mereka cuba menyembunyikan wajah mereka daripada dirakam. ~milosuam


Iklan

Dalam Diam Noh Omar Ludah Ke Muka Najib

Posted: 28 Oct 2012 04:45 AM PDT

Noh Omar yang melobi kuat untuk menjadi calon Menteri Besar Selangor mengesahkan ketidak mampuan beliau untuk mentadbir dan mengurus negeri paling maju di dalam negara. Salakan Noh ini turut dikokok bersama oleh Ketua Puteri UMNO, Rosnah Shirlin. Kedua-duanya berusaha keras untuk meraih publisiti murahan menjelang PRU-13. Tindakan Noh yang menuntut penjelasan Menteri Besar Khalid Ibrahim di atas keputusan Lembaga Pengarah PKNS menjual 5 aset komersil merupakan satu manipulasi fakta dan menunjukkan bahawa beliau tidak mampu memberi arah tuju ekonomi yang mantap sebagai pemimpin. 

Penyakit ini turut dikongsi bersama oleh Rosnah yang mengandaikan kononnya PKNS mengalami kesulitan kewangan.
PKNS telah mencatat keuntungan tertinggi tahun lepas iaitu sejumlah RM420 juta. Nyata sekali, Noh, Rosnah dan para pemimpin UMNO sengaja ingin menidakkan kemampuan agensi profesional sebegini yang berfungsi untuk meningkatkan tahap kemampuan ekonomi bumiputera. Lebih 95% daripada tenaga kerja di dalam PKNS adalah orang Melayu.

Manakala, lebih 90% perumahan yang dibangunkan adalah unit kos rendah dan sederhana untuk nikmat orang Melayu sendiri. Ini ditambah dengan fakta bahawa lebih 80% daripada pembeli rumah-rumah PKNS adalah dari kalangan orang Melayu. Bukan seperti projek-projek Ali Baba oleh pemimpin-pemimpin UMNO, PKNS adalah sebuah institusi yang terus menerus mengangkat darjat dan martabat orang Melayu keseluruhannya dan bukan dua tiga kerat elit Melayu.

Fakta yang sengaja disembunyikan oleh Noh dan Rosnah adalah 5 aset milik PKNS iaitu Menara Worldwide, Kompleks PKNS Shah Alam, Kompleks PKNS Bangi, Wisma Yakin dan SACC Mall bernilai RM321 juta hanya dipindah milik kepada sebuah anak syarikat baru milik penuh PKNS iaitu Private Real Estate Company (PREC).

Oleh itu, aset-aset ini masih kekal milik penuh PKNS dan tidak dijual pun kepada pihak luar. Industri korporat melihat tindakan Noh ini sebagai satu tindakan politik yang terdesak dan menunjukkan 'ignorance' Noh dan Rosnah dalam hal-hal ekonomi dan bisnes.

Urusan pindah milik aset-aset tersebut akan membolehkan PKNS menjana pendapatan berterusan (recurring revenue) dengan inisiatif penyelarasan aset-aset Kumpulan PKNS. Ini akan terus menjadikan PKNS berdaya saing dan merealisasikan potensi nilai aset-aset yang dimiliki. Aset-aset ini kekal milik PKNS cuma akan diuruskan dengan lebih baik untuk menjana pendapatan yang berterusan untuk PKNS.

Fakta yang turut disembunyikan adalah bahawa keputusan ini diluluskan oleh Lembaga Pengarah PKNS yang turut diwakili oleh Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri. Tindakan Noh dan Rosnah ini seakan-akan mencabar keputusan Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri yang dikepalai oleh Presiden UMNO sendiri, Najib Razak. Noh dan Rosnah seolah-olah meludah ke muka Najib.

Noh Omar sebenarnya tidak layak untuk menjadi Menteri hatta Menteri Pertanian sekalipun kerana kelemahan beliau dalam urusan pentadbiran dan pengurusan ekonomi. Begitu juga Rosnah, jawatan Timbalan Menteri yang disandang beliau harus diberikan kepada mereka yang lebih layak.

Pemimpin-pemimpin UMNO sebeginilah yang terus menerus menjadi bahan lawak dan ditertawakan oleh komuniti bisnes dan para peniaga diatas kedangkalan mereka untuk berpolitik tanpa had. ~KLdaily


Iklan

DS Nizar Jamaluddin Bermandi Darah Di Trong

Posted: 28 Oct 2012 01:05 AM PDT


Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin (lahir Mac 17, 1957) adalah yang bekas Menteri Besar (MB) negeri Perak. Nizar Jamaluddin merupakan setiausaha Parti PAS Cawangan Perak. Nizar telah dilantik sebagai Menteri Besar pada 17 Mac 2008 tetapi digulingkan pada Januari 2009.

Nizar mengetuai gabungan Pakatan Rakyat di Perak yang terdiri terutamanya daripada ahli terutamanya dari Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan partinya sendiri, PAS. Nizar adalah MB pertama dari gabungan Pakatan Rakyat.Dilantik oleh Putera Mahkota Perak Raja Nazrin Shah.

Pelantikannya telah diselubungi kontroversi, terutamanya kerana parti itu adalah parti terkecil dalam Pakatan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri. Beliau mengangkat sumpah pada 17 Mac 2008 bersamaan hari lahir 51 beliau. Nizar Jamaluddin adalah graduan kejuruteraan dari Universiti Aston di Birmingham, United Kingdom.

Beliau mengambil alih jawatan Ketua Menteri daripada Datuk Seri DiRaja Tajol Rosli Mohd. Ghazali daripada Barisan Nasional. Nizar adalah anak kacukan melayu (bapa) dan cina (ibu).darah memercik ke muka dan baju DS Nizar ketika melaksanakan sembelihan

Siapa yang berani menyembelih haiwan dia memang berhati waja. Si bacul tidak akan menyembelih malah melihat darah pun dia pitam. Melihat lembu diikat pun dia sudah nangis ma. Iklan

Akhlak Umno Selangor Terpuji. Ini Buktinya

Posted: 27 Oct 2012 11:15 PM PDT


Siri Jelajah Merdeka Rakyat hari ini diteruskan di sekitar Wilayah Persekutuan dan Selangor biarpun terdapat cubaan mengganggu program tersebut sejak malam tadi terutamanya di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Ketua Umum KEADILAN, Anwar Ibrahim yang tiba dari Pulau Pinang malam tadi tiba di Pekan Sungai Besi, kira-kira 15 kilometer dari pusat bandaraya dan disambut ahli parlimennya yang juga Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim dan ahli parlimen Ampang yang juga timbalan pengerusi KEADILAN Selangor, Zuraida Kamaruddin.

Menurut laman sosial Twitter KEADILAN, sebanyak 18 buah kain rentang sekitar Bandar Tun Razak dirosakkan dipercayai dilakukan samseng Umno yang diupah khas bagi mengganggu kelancaran program yang bermula dari jam 9 pagi tadi.Dianggarkan seramai lebih seribu masyarakat setempat dari Bandar Tasik Selatan, Cheras dan Jalan Klang Lama turut hadir bagi menyambut ketibaan Anwar dan rombongannya dengan bas khas dua tingkat yang disewa khas Khalid.

Anwar dalam ucapannya menyifatkan sambutan di Bandar Tun Razak sebagai sesuatipu yang positif di samping menekankan pentingnya tidak melakukan tindak balas provokasi yang dilakukan Umno sejak berita mengenai van skuad sayang milik wanita parti itu kononnya disabotaj semalam.

Timbalan perdana menteri, Muhyiddin Yassin yang juga pernah melakukan lawatan ke sini pada Julai lalu pun tidak mendapat sambutan semeriah ini menurut penduduk yang ditemui di majlis Anwar sebentar tadi.Iklan

Gambar Banner Merdeka Rakyat Di Carik- Carik Tersebar

Posted: 27 Oct 2012 07:51 PM PDT


Kita faham, tindakan ini merupakan satu perbuatan sabotaj terhadap program Merdeka Rakyat. Ini berikutan maklumat tentang lokasi, masa dan tarikh program Merdeka Rakyat yang tercatat di atas banner sudah tidak dapat dibaca.

Bila maklumat yang tertulis di atas banner sudah tidak dapat dibaca, maka penggantungan banner ini yang bertujuan mengajak orang ramai menyertai program Merdeka Rakyat menjadi sia-sia.Maka persoalannya tangan siapakah yang melakukan perbuatan khianat ini?
Iklan

DBKL Kejam!!

Posted: 27 Oct 2012 05:34 PM PDT

KUALA LUMPUR 27 Oktober: Kira-kira 100 peniaga bersama orang ramai berhimpun di Jalan Tun Sambanthan bagi menghalang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) merampas khemah dan jualan bazar Deepavali di Brickfields.Dalam kejadian kira-kira 1.30 pagi tadi, 40 penguatkuasa DBKL gagal merampas kira-kira 30 khemah yang dipasang di sepanjang kaki lima kedai di Jalan Tun Sambanthan.Peniaga dan orang ramai yang marah tindakan itu melaungkan 'DBKL balik', 'Kami bayar cukai' dan '1Malaysia? apa ini!?

Kekecohan hampir tercetus, namun kehadiran kira-kira 20 anggota Polis beruniform dan preman berjaya mengawal keadaan.Peniaga kemudiannya hanya diberi jaminan lisan oleh DBKL bahawa khemah bazar mereka tidak akan dirampas sehingga Isnin depan.Seorang peniaga yang ditemui, Nel, 40, berkata, permohonan untuk bazar Deepavali di Jalan Tun Sambanthan bagi tahun ini dibuat kepada DBKL sejak 24 Ogos lalu.

"DBKL tak beri respon. Kemudian kami terpaksa adu pada Perdana Menteri dan Menteri Wilayah (Persekutuan & Kesejahteraan Bandar) Raja Nong Chik, dan timbalannya, M Saravanan."Malangnya semua tak layan aduan kami. Sedangkan kami dah ikut semua prosedur. Tolonglah.. Raya Deepavali tinggal dua minggu sahaja lagi," katanya.

Peniaga turut memaklumkan, rampasan dibuat hanya berdasarkan arahan khidmat pesanan ringkas (sms), tanpa sebarang notis.Seorang pengunjung, Leonard Nathan, 42, berkata tindakan DBKL merampas khemah dan barang jualan pada awal pagi, kurang dua minggu sebelum sambutan Deepavali adalah 'kejam'."Ini kejam.

Bazar ini dah ada sejak tahun 2004. Kenapa tahun ini tak boleh berniaga? Mereka ini semua peniaga kecil. Jangan aniaya mereka."Kalau kerajaan kata rakyat didahulukan, janji ditepati, adakah ini tindakan kerajaan? Kerajaan kena ingat. Pilihan raya tak lama lagi," kata Leonard.Timbalan Pengarah Penguatkuasa DBKL, Mohd Irwan Abdullah, ketika ditemui Keadilandaily enggan mengulas lanjut."Saya tak boleh beritahu. Tak boleh tunjuk dokumen," kata Irwan. ~kd
Iklan

Anak Sungai Derhaka

Posted: 28 Oct 2012 09:11 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Alamak!! Pencacai UMNO nak lontar cat warna apa pulak kat Treler DAP ni?

Posted: 28 Oct 2012 06:32 AM PDT


Ini adalah jentera perang Parti Tindakan Demokratik (DAP) dengan kod nama "Dream Machine" yang telah dilancarkan secara rasminya oleh Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng di Seremban tengahari tadi (28 Oktober 2012).

Hampir sama dengan Treler yang digunakan oleh PKR dalam siri Jelajah Merdeka Rakyat, yang membezakannya ialah seluruh treler ini adalah pentas bergerak.

Dilengkapi dengan sistem pencahayaan dan juga sistem bunyi malah ianya juga dilengkapi dengan bumbung bagi melindungi penceramah dari hujan.

Treler DAP
Treler PKR
Akan digunakan sebagai pentas ceramah bergerak oleh pimpinan Utama DAP dan juga pimpinan lain dari Pakatan Rakyat dalam siri jelajah mereka.

Ianya akan digunakan pertama kali dalam program Himpunan Bangkit Rakyat di Seremban pada 3 November 2012.
Selain dari digunakan oleh pemimpin dari DAP dan Pakatan Rakyat, Treler ini dipercayai bakal menjadi sumber pendapatan kepada pencacai UMNO dengan mengambil upah membaling cat..

Pencacai UMNO tentu suka... tapi kena cari cat warna lainlah pulak..sebab kecuali kepalanya hampir keseluruhan treler ini berwarna merah.

Kalau baling dengan cat berwarna merah susah nak dibuktikan yang mereka sudah lontar treler DAP itu dengan cat merah.. nanti tak boleh nak claim pulak..

Tengok treler ni transform jadi pentas ceramah..Alahaiii.. banyak ni saja samseng UMNO ambil upah untuk ganggu Jelajah Merdeka Rakyat?

Posted: 28 Oct 2012 03:13 AM PDT


Satu perkembangan yang menarik.. semakin hari semakin berkurangan samseng-samseng UMNO yang mengambil upah untuk menganggu program Jelajah Merdeka Rakyat ini..

Samada kebanyakkan mereka telah mula sedar bahawa selama ini mereka diperbodohkan pemimpin UMNO atau upah semakin berkurangan.. entahlah...

Ketibaan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bersama-sama Menteri Besar, Khalid Ibrahim disambut meriah oleh lebih 1,500 rakyat yang sudah menanti ketibaan pemimpin Pakatan Rakyat sejak jam 1 tengah hari lagi di Sungai Besar, Selangor.

Bagaimanapun, samseng Umno yang dianggar lebih 10 orang mula melakukan provokasi memegang sepanduk mengecam Anwar konon dia tidak diterima di parlimen tersebut.

Insiden sama berlaku awal pagi tadi di Bandar Tun Razak di mana samseng diupah Umno membuat bising dengan membunyikan hon motosikal masing-masing tetapi tidak dihiraukan penyokong yang sudah tiba sejak jam 9 pagi.


Anwar berucap di hadapan sebuah restoran di pekan Sungai Besar sambil skuad keselaamatan memantau pergerakan samseng Umno bagi memastikan tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku.

Rakyat pelbagai kaum tidak menghiraukan cuaca yang agak panas mendengar amanat Anwar dan pimpinan Pakatan Rakyat malah ada yang berteduh di beberapa buah khemah yang disediakan khas bagi memberi sedikit keselesaan kepada mereka.

Sebelum itu, orang ramai tidak melepaskan peluang untu bersalaman dan bergambar dengan Anwar serta Khalid yang ceria melihat sambutan hebat walaupun mendapat maklumat kehadiran bas jelajah tersebut kurang seminggu lalu.

Pengerusi KEADILAN Selangor yang juga timbalan presiden, Azmin Ali dijangka tiba bila-bila masa dari sekarang bagi menyertai rombongan bas meneruskan perjalanan ke parlimen Sabak Bernam dan Hulu Selangor selepas ini ~ PASPB

Chua Soi Lek kata Jamil Khir tak faham Hudud, cabar beliau berdebat..

Posted: 27 Oct 2012 11:20 PM PDT


Presiden MCA yang pernah menjadi bintang video lucah, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom tidak menyelidik terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan Hudud tidak akan memberikan implikasi kepada bukan Islam.

"Bolehjadi beliau tidak melakukan kerja rumah, saya kecewa dengan apa yang beliau ucapkan" Kata Presiden MCA itu.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa MCA Batu Pahat jumaat lalu, Chua juga mencabar Jamil Khir untuk berdebat tentang bagaimana kesannya Hudud terhadap seluruh rakyat Malaysia jika ianya dilaksanakan..

BATU PAHAT: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek says Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Jamil Khir Baharom has not done his homework when he said PAS' brand of hudud would have no effect on non-Muslims.

"Maybe he did not do his homework. I am disappointed with what he said," the MCA president said.

On Wednesday, Jamil Khir told Nibong Tebal MP Tan Tee Beng in the Dewan Rakyat that hudud would not affect non-Muslims. Tan had asked him if it would ever be implemented in Malaysia.

Speaking to reporters after chairing the Batu Pahat MCA committee meeting on Friday, Dr Chua invited Jamil Khir to a debate on how hudud would affect all Malaysians, pointing out that it involved amending the Federal Constitution.

He also pointed out that a political party should not be equated to religion.

"PAS is a political party while Islam is the official religion.

"The MCA is upholding the constitution which states the country's official religion is Islam while Malaysians are free to embrace their own," he said.

Asked if his comments about Jamil Khir would affect Barisan Nasional, Dr Chua said the MCA, as a political party, had the right to express its views.

Dr Chua added that he would not apologise to a group of PAS Youth members who had held a protest at Wisma MCA over his statement on hudud.

"Why should we be scared? We are merely stressing our views and the people have the right to choose," he said ~ The Star Online

Nak kata apa lagi sekarang.. Menteri yang menjaga hal ehwal Islam pun, Presiden MCA ni kata tak faham pasal hudud..

Nampaknya kali ini.. bukan UMNO yang  ahlinya majoriti berugama Islam akan menjelaskan kepada MCA apa itu Hudud dan kesannya kepada rakyat Malaysia..

Tapi MCA yang keseluruhan ahlinya bukan berugama Islam pula akan mentarbiyah dan memberikan tunjuk ajar kepada Ahli-ahli UMNO..

50 tahun lebih bersama.. inilah hasil yang boleh dibanggakan oleh ahli-ahli UMNO..

Naib Canselor UiTM benarkan PERKASA kempen untuk UMNO dalam Kampusnya..

Posted: 27 Oct 2012 07:00 PM PDT


Lidah biawak rupanya Naib Canselor Universiti Teknologi MARA, Sahol Hamid ni.. dulu dia kata institusi pengajian tinggi yang harus bebas daripada cengkaman dan pengaruh politik luar.

Sebabnya dulu dia kata "Adanya pengaruh parti politik di dalam kampus akan menyebabkan mahasiswa melayu berpecah-belah dan melemahkan masyarakat melayu khasnya".

Tapi 21 Oktober lalu dia sendiri pula yang membenarkan pihak PERKASA mengadakan Persidangan Khas Tahunan Perkasa Negeri Selangor kali ke 2 di di Dewan Agong Tunku Canselor, UiTM Shah Alam.


Bagaimanapun meskipun ianya diadakan di dalam UiTM sendiri, ianya gagal menarik minat para pelajar UiTM sendiri untuk hadir.

Berikutan itu Admin FB PERKASA Selangor melahirkan kekecewaannya dalam FB milik PERKASA Selangor itu..

Sayangnya pelajar UiTM tidak menggunakan kesempatan untuk hadir beramai-ramai ke Perasmian Persidangan Khas Tahunan Perkasa Negeri Selangor pada 21 Oktober lalu (Ahad) bagi mereka menambah ilmu pengetahuan serta mengetahui halatuju perjuangan Perkasa itu sendiri.

Kesempatan berkenaan gagal digunakan sepenuhnya pelajar UiTM pada hari itu. Sekurang-kurangnya mereka yang mewakili Generasi Y hari ini dapat menolak persepsi negatif terhadap kerajaan yang bertuankan Melayu.

Sebagai pelajar universiti keramat hak muktlak Melayu dan Bumiputera, mereka sewajarnya memberikan sokongan moral agar Perkasa terus mempertahankan UiTM mendidik adik-adik dan anak mereka sebagaimana yang mereka peroleh hari ini iaitu, kadar yuran yang amat rendah kerana subsidi kerajaan kepada anak Melayu dan Bumiputera. 

Kesiannya kat dia... dah tak ada sambutan nak menipu pula.. kononnya Perkasa lah yang mempertahankan UiTM.. tapi nak pertahankan dari serangan siapa?

Kadar yuran yang rendah itu pun sememangnya telah dilaksanakan dari sebelum Perkasa ujud lagi jadi tak ada kena mengena dengan Perkasa.

Ini kemusykilan seorang pelajar UiTM sendiri.. bacalah..

Saya merujuk kepada beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh Naib Canselor Universiti Teknologi MARA, Prof. Ir Dato. Dr. Sahol Hamid berkenaan dengan keadaan institusi pengajian tinggi yang harus bebas daripada cengkaman dan pengaruh politik luar.

Beliau merujuk kepada keadaan huru - hara yang boleh berlaku disebabkan pengaruh parti politik luar.

Masih segar diingatan saya bahawa beliau mengatakan dengan adanya pengaruh parti politik di dalam kampus akan menyebabkan mahasiswa melayu berpecah - belah dan melemahkan masyarakat melayu khasnya.

Selain tu, mahasiswa akan leka dan lupa kepada matlamat asal ke menara gading iaitu belajar bagi membela nasib anak bangsa.

Namun begitu, pada 21 Oktober 2012 yang lepas, telah diadakan satu Persidangan Khas PERKASA negeri Selangor di Dewan Agong Tunku Canselor, UiTM Shah Alam.

Saya mengakui bahawa PERKASA merupakan Non - Governmental Organisation (NGO) Melayu yang menjadi kumpulan pendesak. Tetapi, jelas PERKASA sememangnya berpihak kepada United Malays National Organisation (UMNO) dan bukanlah badan neutral seperti yang digembar - gemburkan.

Buat pengetahuan pembaca, saya pernah berbual beberapa kali dengan pimpinan kampus UiTM yang 'rasional'.

Mereka menyatakan bahawa jika hendak di bawa badan yang tajam kepada kerajaan seperti Bar Council, SUHAKAM, SUARAM dan seumpamanya, pasti akan ditolak oleh pihak pentadbir.

Namun, mereka akan lembut apabila sesuatu program ini hendak diadakan kerjasama dengan Pemuda UMNO, Barisan Nasional, Jaringan Melayu ataupun PERKASA.


Antara yang berucap dalam persidengan tersebut adalah Datuk Ibrahim Ali sendiri sebagai Presiden PERKASA, ucapan beliau seperti biasa berapi - api dan penuh dengan sentimen.

Terdapat beberapa perkara yang saya kira sebagai unsur perkauman dan hasutan. Antaranya :

a) Kita perlu kekalkan UMNO sebagai pemerintah, tanpa UMNO punahlah masyarakat Melayu. Malaysia akan diperintah oleh cina.

b) Anwar Ibrahim adalah peliwat sejak zaman sekolah dan universiti, saya kenal siapa Anwar sebenarnya. Hanya mahkamah yang tidak dapat membuktikan perkara tersebut. Sebab itu Anwar terlepas.

c)Nik Aziz hanya bagi RM500 untuk bina jalan tar. Apa kejadah ? Nik Aziz itu 'barang' pun dah tak naik sibuk nak jadi MB Kelantan lagi.

d) Karpal Singh, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng adalah Kafir Harbi.

Banyak lagi sebenarnya kenyataan yang bakal merungsingkan pembaca apabila diceritakan nanti.

Tapi, saya berasa gusar bagaimana NC UiTM membenarkan persidangan berunsur politik seperti ini diadakan di dalam UiTM kampus Shah Alam sedangkan ini terang - terangkan ingin menghasut masyarakat supaya berpecah - belah.

Tambahan pula, UiTM membenarkan badan yang berpihak kepada kerajaan mengadakan program. Tetapi, mengapa pula apabila SUHAKAM, SUARAM dan seumpamanya ingin menggunakan ruang awam UiTM mereka ditegah ? Itu saya musykil .


Sila lihat nama nombor 6 pada imej di atas..

Saya tuntut Naib Canselor UiTM supaya respon.

Adakah ini tindakan terdesak UMNO dan proksinya supaya dapat berkempen ?

Adakah ini perbuatan yang bertanggungjawab dan jujur selepas beberapa kenyataan dikeluarkan?

SAYA MUSYKIL

Waallahualam..
MEGAT HIDAYAT,
INSTITUT TEKNOLOGI MARA.

Tak dapat bas Jelajah Merdeka Rakyat.. Banner pun jadilah..

Posted: 27 Oct 2012 10:24 AM PDT


Tak dapat tanduk telinga dipulas, itu adalah ungkapan atau pepatah yang sesuai untuk menggambarkan keadaan banner di atas yang menjadi mangsa keganasan pencacai UMNO.

Mungkin kerana budget untuk membiayai kerja-kerja haram jadah mereka semakin kecil sekarang ini, mereka tidak lagi mampu untuk membeli cat merah bagi digunakan ke atas bas Jelajah Merdeka Rakyat.


Selain itu tindakan mereka ini dipercayai juga adalah sebagai membalas dendam bilamana mereka telah gagal untuk membaling cat merah terhadap jet peribadi yang digunakan oleh Anwar Ibrahim baru-baru ini..

Oleh itu  dengan berbekalkan pisau lipat berharga 20 sen, Banner hebahan Jelajah Merdeka Rakyat menjadi mangsa keganasan mereka.

Banner yang digantung di persimpangan sebuah jalan menghala ke Pekan Sungai Besi ini telah didapati menjadi mangsa keganasan pencacai UMNO petang tadi.

Program Jelajah Merdeka Rakyat bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan tiba di Pekan Sungai Besi jam 10.00 pagi 28 Oktober ini.

Turut menyertai jelajah itu ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali dan pimpinan lain.

Berikut ialah jaduah jelajah itu:

10 pagi: Pekan Sungai Besi, bersebelahan Balai Polis Sungai Besi.

12.30 tengah hari: Warung Ibu Nasi Ambeng, Kg Sungai Gulang-Gulang, Permatang, Tanjung Karang

3.00 petang: Padang Sepaktakraw, Bagan Nakhoda Omar, Sungai Air Tawar, Sabak Bernam

5.00 petang: Felda Sungai Tengi Selatan

7.00 malam: Solat & tazkirah Maghrib di Masjid Abu Bakar Ali Bashah, Taman Bunga Raya, Bukit Beruntung.

9 hingga 10 malam: Pekan Rasa

9 hingga 12 tengah malam: Ceramah Perdana Merdeka Rakyat di Pusat Bandar Baru Batang Kali, Ulu Selangor. Penceramah ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Khalid Ibrahim, Mohamed Azmin Ali, Zuraida Kamaruddin dan N Surendran.

Sumber gambar datangnya dari sini ( Batu vs Kayu )

Al Ikram

Posted: 28 Oct 2012 09:04 AM PDT

Al Ikram


SPR YANG TELUS & JUJUR ?

Posted: 27 Oct 2012 03:56 PM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 28 Oct 2012 09:01 AM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Pilu melihat Gambar ini ...?

Posted: 28 Oct 2012 06:00 AM PDT

Pilu melihat Gambar ini ...?
Di sini ...

Usah anggap: Hati Bangang; Otak Bongok ...?

Posted: 27 Oct 2012 06:23 PM PDT

Usah anggap:
Hati Bangang ...?+
Otak Bongok ...?=
Perangai biul ...?
Fuyyoooooo ...?

KRAI Utara

Posted: 28 Oct 2012 07:43 AM PDT

KRAI Utara


Edisi raya: puan seri sila berkorban untuk rakyat! Hiburkan kami dengan gangnam style!

Posted: 27 Oct 2012 02:08 PM PDT

Selamat hari raya korban ketiga untuk lu all, ni sempena raya korban ni gua nak sujest kat pirst lady 1malaisia puan seri kita yang di rindui, puan seri bilakah masanya puan seri nak meriahkan rayo korban ngan konsert hiburang? Kita rakyat satu malaisia dah tak tahan dah ni nak tengok aksi datuk seri berkorban merelakan bininya bercium lelaki perkasa depan mata dio, kalau nabi ibrahim semelih anak xkan takat bini cium pipi budak india pon xleh kan? Berkorban apa saja, harta ataupon maruah...itu tanda kasih kan? Alaaaa ostad pas manatau hukum niiii....penasihat agamo lu pon xtegokan...ini arti lu betooooi datuk kan?

Ha, skang puan seri lu pon lebih tau dari gua, skang kan satu dunia dah tau apa itu gangnam style....apa kata lu ajak mamat ni datang...pas tu lu cium laaa dia sikit2 alaaa laga pipi pon dah okey!, eiii mesti hot punya...femes lu cam artis kpop la...lu ajak wa tau...cayang akak!

PENOREH GETAH

Posted: 28 Oct 2012 07:03 AM PDT

PENOREH GETAH


UMNO CERDIK ATAU KITA BODOH..?

Posted: 27 Oct 2012 05:57 PM PDT


KUALA LUMPUR 27 Oktober: Kira-kira 100 peniaga bersama orang ramai berhimpun di Jalan Tun Sambanthan bagi menghalang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) merampas khemah dan jualan bazar Deepavali di Brickfields.Dalam kejadian kira-kira 1.30 pagi tadi, 40 penguatkuasa DBKL gagal merampas kira-kira 30 khemah yang dipasang di sepanjang kaki lima kedai di Jalan Tun Sambanthan.Peniaga dan orang ramai yang marah tindakan itu melaungkan 'DBKL balik', 'Kami bayar cukai' dan '1Malaysia? apa ini!? seterusnya di http://addin77.blogspot.com/2012/10/dbkl-kejam.html#more

Kita fikir cara rasional... agak pelik mengapa saat genting nak pilihanraya ini kepimpinan umno membenarkan rampasan lebih-lebih lagi peniaga dari kalangan kaum india.....
Sepatutnya kita rakyat kena tahu ini adalah stratiji untuk pancing undi... DBKL roboh ... kita merayu... nanti ada hero umno datang beri jaminan dengan syarat undi satu kali lagi itu sama umno.... mudahkan ?..untuk kita faham....?
Berhati-hati dengan stratiji kotor ini...

Era Pasca

Posted: 28 Oct 2012 03:37 AM PDT

Era Pasca


Panggilan Kaabah yang sangat cantik! Sila Sebarkan!

Posted: 28 Oct 2012 03:23 AM PDT


Kuala Lumpur - by @tiewnama.
sukakah anda kepada gambar paling latest ini? 
jika anda suka sila like di sebelah kiri blog ini.
tweet juga di sediakan di sebelah kiri blog ini. share juga ada.
Rumah Allah s.w.t tempat ramai umat islam akan merinduinya jika pernah sekali
pergi kepadanya.. Subhanallah. selamat hari raya korban semua!


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Pecah Berita! Lawan Rais Yatim Di Parlimen Jelebu PRU13 ini Adalah Tukar Tiub?

Posted: 28 Oct 2012 02:28 AM PDT


Kuala Lumpur - by @tiewnama. 
ahli parlimen jelebu dato sri doktor rais yatim yang juga menteri kebudayaan telah 
di namakan sebagai calon hampir menang untuk mengisi kerusi parlimen bagi 
parlimen jelebu dari hasil risikan tim era pasca yang kini telah berada dalam kem 
wisma putra dan kem putrajaya, 

lawan kepada rais yatim di jelebu nanti adalah pertemuan 1 lawan 1 dengan 
sifu abu nawas iaitu tim tukar tuib iaitu hishamudin Rais yang juga anak kepada Rais yatim, 
yang juga ahli parlimen yang menyewa salah 1 daripada kedai di parlimen untuk membuat 
perniagaan memblog setiap hari. 

pertemuan buku dengan ruas ini samalah seperti hanya mutu mengenal maniam, 
rais yatim adalah menteri yang di dakwa telah merogol amah yang bekerja di rumahnya 
sebagai amah dan amah ini di katakan telah membina rumah berharga rm 100 ribu 
di banjarnegara indonesia, 

berbalik kepada calon boleh menang bagi umno pada pilihanraya umum ke 13 ini, 
lawan kepada rais yatim di dapati lebih berpengaruh besar dan bakal menelanjangkan 
sekali lagi rais yatim di kawasan parlimen jelebu, kerana umum tahu sebagai anak, 
tukar tiub tahu rahsia rahsia besar abahnya. hishamudin rais akan mewakili 
parti bulan dan bintang yang mesra kepada pakatan rakyat.by @tiewnama - projek pendedahan 1 per 1 untuk anak muda tahu. kahkahkahkahkah


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Panas! Pengerusi Felcra Bakal Digugurkan Di Parlimen Pasir Salak PRU13?

Posted: 28 Oct 2012 02:00 AM PDT

Calon Boleh Menang Bagi Parlimen Pasir Salak.


PANAS! TAJUDDIN ABDUL RAHMAN BAKAL TERSUNGKUR DI PASIR SALAK,

Kuala Lumpur - by @tiewnama.
Berita dari dalam pasukan risikan umno mengatakan Tajuddin Abdul Rahman 
yang menjadi ahli parlimen pasir salak bakal tersungkur bukan kerana kalah dalam PRU13. 
tim najib ini tidak tersenarai di dalam senarai calon pilihan timbalan presiden umno.

tetapi namanya telah tersenarai sebagai third winnable candidate di Pasir Salak. 
Nama paling atas ialah bekas pemain bolasepak pasukan perak, Nama kedua tidak di nyatakan. 
calon pemain bolasepak ini bakal menyingkirkan Tajuddin. 

ianya tiada kena mengena dengan paras rupa Tajuddin yang sentiasa nampak garang 
berbanding dengan Zainol Fadzi yang wajahnya suka tersenyum. ramai di kalangan UMNO 
tidak tahan dengan mulut longkang ahli parlimen pasir salak sekarang iaitu Tajuddin.

Zainol Fadzi tersenarai sebagai calon DUN Sungai Manik dan Parlimen Pasir Salak. 
tahu sajalah perangai orang umno. Bila tak terpilih, mulalah mereka akan sabotaj parti. 
diharap perkara ini akan terjadi. Penat Tajuddin mengampu Rosmah. 

namun namanya tersingkir juga akhirnya. Nampaknya UMNO kawasan Parlimen 
Pasir Salak sedang dalam pembikinan untuk menendang tajuddin. yang muda 90% sokong 
Zainol Fadzi dan yang warga emas 20% sokong Tajuddin.  

di katakan parlimen pasir salak nanti akan di tandingi oleh calon pembangkang
dari PAS iaitu nasaruddin tantawi. sekian.by @tiewnama - Kini Masa Sabotaj menSabotaj dalam UMNO. kahkahkahkahkah


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Pecah Berita! Parlimen Pekan Najib Razak Bakal Ditandingi Ustaz Azhar Idrus PRU13?

Posted: 27 Oct 2012 11:12 AM PDT


Kuala Lumpur - by @tiewnama.
di kabarkan senarai pencalonan  calon bagi Barisan Nasional telah muktamat,
tetapi yang amat mengemparkan adalah kemungkinan besar lawan kepada
Najib Razak di parlimen Pekan Pahang nanti bakal di tandingi 1 lawan 1 dengan
Ustaz Azhar Idrus, beranikah Najib berdepan Realiti ini? 

kita mengharapkan Perdana Menteri kita dapat menambahkan lagi sekurang kurangnya
4000 lagi undi pos di situ bagi menjamin kemenangan mutlak beliau, kerana lawannya 
kali ini bukan calang calang orang, ianya adalah idola bagi anak muda malaysia masakini.

kerana  pengaruhnya amat besar di kalangan jiwa anak muda di malaysia, di harap
agar Najib Razak dapat membuat pemetaan semula kawasan pekan bagi sekurangnya 
150 ribu pengundi agar mudah PM ''kesayangan'' rakyat ini menang.


by @tiewnama - Najib sudah tiada telur, tambah lagi yang ini, hilang kemaluan terus.
kahkahkahkah

Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Panas! Sultan Pahang Suruh Imarahkan Masjid?

Posted: 27 Oct 2012 08:23 AM PDT


Kuala Lumpur - by @tiewnama.
Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah menitahkan setiap pegawai pentadbiran 
dan ahli jawatankuasa masjid di negeri pahang agar menekankan beberapa 
aspek penting bagi tujuan mengimarahkan lagi rumah ibadat itu secara lebih bersistematik.

Titah baginda, masjid merupakan medan institusi keilmuan serta panduan 
untuk umat Islam mendapatkan ilmu. Selain itu, masjid juga merupakan tempat 
untuk umat Islam mengeratkan lagi hubungan silaturahim tanpa mengira 
status seseorang mahupun fahaman parti politik.

Bagi tujuan itu, pegawai dan ahli jawatankuasa perlu menyusun struktur 
kerja masjid untuk dijadikan sebagai sebuah pusat pentadbiran dan tanggungjawab 
ini terletak pada pegawai dan ahli jawatankuasa kerja masjid yang dinamik dan berkaliber,

titah baginda pada majlis tahlil dan doa selamat serta perasmian 
Masjid Sultan Ahmad Shah Al-Haj bernilai RM 14.4 juta di sini malam Khamis.


by @tiewnama - kahkahkahkahkah


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Pecah Berita! Van Puteri UMNO di Cat dengan tulisan Babi oleh anak Puteri UMNO sendiri?

Posted: 27 Oct 2012 05:52 AM PDT


Kuala Lumpur - by @tiewnama.
sebuah van umno telah di cat dengan perkataan babi dan sial, 
ini kerana rakyat dan anak muda hatta kanak kanak juga tahu bahawa 
Barisan Nasional adalah Babi Negara yang sedang Nazak (Najib Razak). 

kes ini adalah kes terpencil bila mana cat ini di katakan di conteng oleh seorang
kanak kanak berusia 5 tahun, jelas dalam umur 5 tahun juga kanak kanak di malaysia 
sudah terdedah untuk menolak Barisan Nasional yang menjadi pencacai british 
dulu kini selamanya.

kanak kanak berusia 5 tahun itu telah di tahan oleh unit tindakan khas umno untuk 
di hadapkan ke tribunal disiplin umno kerana dia memiliki keahlian umno.
kanak kanak ini di katakan telah membawa tangga dan memang gemar melukis.

kanak kanak ini yang juga anak kepada seorang Puteri Umno kawasan itu 
telah bertindak drastik dan memprotes mamanya kerana tidak puas hati dengan 
tahap van yang tidak memiliki hawa dingin dan home teater di dalam van ini.

kerana untuk kanak kanak ini bermain permainan angry bird, skrin besar di perlukan
dalam sebuah van mesra umno ini.by @tiewnama - sendiri cat sendiri tangkap gambar sendiri tuduh pembangkang! kahkahkahkah


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Kelab Greenboc

Posted: 28 Oct 2012 01:45 AM PDT

Kelab Greenboc


18 Kain Rentang Jelajah Merdeka Rakyat Dirosakkan!

Posted: 28 Oct 2012 01:01 AM PDT

Siri Jelajah Merdeka Rakyat hari ini diteruskan di sekitar Wilayah Persekutuan dan Selangor biarpun terdapat cubaan mengganggu program tersebut sejak malam tadi terutamanya di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Ketua Umum KEADILAN, Anwar Ibrahim yang tiba dari Pulau Pinang malam tadi tiba di Pekan Sungai Besi, kira-kira 15 kilometer dari pusat bandaraya dan disambut ahli parlimennya yang juga Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim dan ahli parlimen Ampang yang juga timbalan pengerusi KEADILAN Selangor, Zuraida Kamaruddin.

Menurut laman sosial Twitter KEADILAN, sebanyak 18 buah kain rentang sekitar Bandar Tun Razak dirosakkan dipercayai dilakukan samseng Umno yang diupah khas bagi mengganggu kelancaran program yang bermula dari jam 9 pagi tadi.

Dianggarkan seramai lebih seribu masyarakat setempat dari Bandar Tasik Selatan, Cheras dan Jalan Klang Lama turut hadir bagi menyambut ketibaan Anwar dan rombongannya dengan bas khas dua tingkat yang disewa khas Khalid.

Anwar dalam ucapannya menyifatkan sambutan di Bandar Tun Razak sebagai sesuatipu yang positif di samping menekankan pentingnya tidak melakukan tindak balas provokasi yang dilakukan Umno sejak berita mengenai van skuad sayang milik wanita parti itu kononnya disabotaj semalam.

Timbalan perdana menteri, Muhyiddin Yassin yang juga pernah melakukan lawatan ke sini pada Julai lalu pun tidak mendapat sambutan semeriah ini menurut penduduk yang ditemui di majlis Anwar sebentar tadi. -jalanpulang

[BERGAMBAR] Sultan Kelantan Sendiri Sembelih "Lembu-lembu" Sempena Aidil-Adha

Posted: 27 Oct 2012 11:15 PM PDT


Kota Bharu: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V berkenan menyempurnakan majlis korban di Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji, di sini, hari ini.

Baginda yang mengenakan baju T-shirt berwarna merah tiba di majlis tersebut kira-kira jam 12.15 tengah hari dengan diiringi pasukan keselamatan.

Turut menyertai baginda ialah Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra, kerabat diraja Kelantan dan pegawai-pegawai kerajaan negeri.

Acara tahunan kali ini menyaksikan sebanyak 49 ekor lembu dikorbankan sempena dengan sambutan Aidiladha.

Daripada jumlah tersebut, dua ekor disumbangkan oleh Sultan Kelantan dan seekor lagi oleh Tengku Mahkota.

Setiausaha Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) Che Hamat Che Muda berkata, daging korban tersebut akan diagih-agihkan kepada fakir miskin melalui masjid-masjid di Kota Bharu dan Masjid Muhammadi.

"Dianggarkan 4,000 bungkus daging akan diagihkan bermula tengah hari ini," katanya kepada pemberita.

Pada majlis tersebut Sultan Kelantan turut mencemar duli menyempurnakan sendiri majlis tersebut termasuk menyembelih sendiri dua lembu korban disumbangkan baginda.

Hadir sama pada majlis berkenaan ialah Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. -SHAES: Satu Lagi Projek BN Merompak Rakyat - Sakmongkol

Posted: 27 Oct 2012 08:15 PM PDT

UMNO memimpin sebuah kerajaan yang angkuh dan sombong. Menteri kewangan nya sombong; dia engkar hadir di parlimen berdepan dengan penghujjahan ketua pembangkang. Ertinya, dia telah engkar memuliakan institusi parlimen dan memuliakan amanah yang rakyat Pekan beri pada nya. Demikian juga MP BN yang lain yang kencing berlari mengikut guru mereka kencing berdiri. Dia bongkak bila mengistiharkan bajet Pakatan tidak senilai dengan kertas dimana bajet tersebut dicitak.

Adakah PM dan Menteri kewangan kita buta bila Lapuran Odit Negara menyatakan bahawa pentadbiran kewangan negeri2 dibawah Pakatan lebih baik dari negeri yang ditadbir UMNO/BN? fakta nya ialah- bila Pakatan Rakyat buat janji, mereka ada track record untuk menyokong janji mereka. UMNO/BN hanya dapat mengemukakan rekod yang buruk.

Memang itulah perangai parti syaitan yang kita kenal. 2 sifat syaitan ialah engkar dan bongkak. Parti inilah sekarang menjalankan jenayah ekonomi merompak rakyat.

Apa yang berlaku pada Felda sebagai contoh, adalah suatu rencana dan pakatan jahat Najib merompak rakyat. Kalau tidak masakan dia meletakkan seorang perasuah sebagai pengerusi Felda dan menukar pegawai2 yang ada conscience dengan pegawai yang korap. Itu bermakna, angkara durjana yang di perlakukan keatas Felda adalah suatu yang premeditated- kalau dalam istilah undang2 criminal, mereka ada mens rea.

Bencana AES

Satu lagi rencana merompak ialah kerajaan meluluskan tender memasang dan mengutip denda keatas pemanduan laju menggunakan kamera AES. Ini kerja dan projek perompak yang malas untuk membalun rakyat.

Selama ini, kerta laju di denda oleh polis. Pendapatan lansung kedalam kocek kerajaan. Jika system yang ada memuaskan, mengapa perlu disubkontrakkan kepada pihak ke3 dan kerajaan berkongsi pula hasil kutipan? Kenapa beri kepada Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle Sdn Bhd?

Dua syarikat menggunakan dua system yang berlainan. Beta Tegap menggunakan system Australia dan Commercial Circle dengan system Germany. Menyeragamkan system ini macam mana? Adakah ia akan menambahkan kos kepada kerajaan?

Bukankan pihak Polis mempunyai 3000 lebih kamera diserata tempat? Apa jadi kepada kamera tersebut? Boleh tak polis jual secondhand untuk kita pasang di rumah2 supaya kita rasa lebih selamat.

Keadaan keselamatan dalam negeri kita sekarang tidak terjamin.

Berjuta warga asing yang ada rekod jinayah dan membawa penyakit yang sudah lama dibasmikan dinegara ini. sekarang ini jaga lah kesihatan keluarga kita sebab penyakit TB datang semula dibawa oleh warga asing.

Kamera AES merupakan satu lagi projek BN merompak dan menindas rakyat dan membocorkan pendapatan negara. Ianya keadah orang malas berfikir bagaimana mahu mengurangkan kemalangan jalan raya. Kemalangan jalan raya diselesaikan bukan dengan menghukum pemandu dengan kos yang tinggi tapi melalui cara mendidik rakyat etika memandu. Selama ini pun kamera Polis yang sedia ada mengenakan denda RM 300 atau lebih- adakah system yang ada mengurangkan kemalangan?

Kemalangan jalanraya mungkin disebabkan terlalu banyak kereta. Atau jalan tidak baik. Bolehkah bayaran denda yang banyak mengurangkan kemalangan? Jika demikian, baik naikkan harga kereta supaya tidak ramai yang boleh memiliki kereta.

Menteri Pengangkutan yang bingung mengatakan bahawa sistem AES ini sebetulnya dikehendaki oleh majority yang senyap atau silent majority. Kalau mereka senyap, macam mana menteri ini tahu apa yang mereka mahu? Yang mereka mahu ialah kerajaan berhenti dari merompak rakyat.

Kos projek ini ialah RM700juta. Kerajaan tak perlu belanja apa apa. Hanya kongsi untung denda. Bagaimana harga RM 700juta ini di perolehi? Kerajaan cuai kalau tidak mengodit angka ini.

Kerajaan hanya kongsi hasil denda bila RM700juta sudah di recover. Ertinya, setelah 2 syarikat ini recover RM 700juta , baru berkongsi pendapatan.

Soalan nya- boleh tak kita percaya kos nya RM700juta? 2 syarikat yang mendapat projek ini tidak mempunyai kemampuan mengadakan RM700juta. Adakah ini angka silap mata yang dikeluarkan entah dari mana dan pegawai kerajan yang sama bingung nya dengan menteri menerima bulat2 harga RM700juta?


Rakyat sudah masak dengan penipuan harga atau harga projek yang diUMNOkan. Rakyat masih ingat bagaimana kos membina PLUS yang RM3billion menjadi M6 billion. Dan setelah RM20 billion dikutip menerusi kutipan tol dan compenstation, pengendali TOL masih diberi lesen melanun rakyat?

RM700 juta amat mudah di ujudkan. Lantik orang tengah ala Perimekar Sdn Bhd suruh mereka lantik alih bahasa dari Mongolia - suruh alihbahasa ini deal dengan pembekal- dalam tempoh ulang alik ke Australia dan Germany, wakil dari syarikat orang tengah boleh memantat dengan pengalih bahasa.

Siap kerja, muncul depan menteri dan beritahu- boss kos nya RM 700 juta. Fringe benefits pun ada kalu bos mahu! Kemudian boleh letupkan dengan C4.

Cara kerajaan UMNO/BN memberi kontrak kepada 2 syarikat ini penuh dengan misteri. Mengapakah perlu nya butiran kontak, terma2 dan syarat2 tender ini di lindung dibawah Akta Rahsia Kerajaan( OSA)? Perkara yang menyentuh kepentingan rakyat kerana rakyat yang kena bayar, dirahsiakan dari pengetahuan mereka? Rakyat berhak mengetahui bagaimana kontrak yang akan mendenda mereka danmenyusahkan meraka disetujui oleh kerajaan?

Adakah laungan Najib mengenai ketelusan dan pertanggunjawaban hanya omongan kosong? Nampak nya begitulah. Najib memang suka bong!

Kerajaan yang membengkrapkan negara ini sepatutnya mempertahankan sumber pendapatan bukan mengkontrakkan nya. Kita diberitahu bahawa system penguatkuasaan otomatik boleh memberi pulangan sebanyak RM50billion setahun.

Jika demikian mengapa mahu kontrakkan?


Bukankah lebih baik menambahbaikkan system polis yang ada dengan 3000 lebih kamera nya? RM 50 billion wok, boleh menyebabkan cukai jalan dimansuhkan dan menutup semua syarikat kutipan tol dinegara kita ini.

Ini satu lagi projek BN untuk melanun dan merompak rakyat!

[BONGKAR] Penipuan SPR Terdedah Lagi, Kes Kejanggalan Tarikh Permohonan Pemilih

Posted: 27 Oct 2012 05:19 PM PDT


Satu demi satu penipuan SPR terbongkar, tetapi tidak pernah kita dengar SPR membuat pengakuan terbuka tentang penipuan yang mereka lakukan. Ada saja jawapan, ada saja alasan - sekalipun tidak menasabah - sekarang kita nak dengar apa pula "jawapan" SPR terhadap kes di atas.

Penipuan tetap penipuan. Allah akan tetap bantu kita untuk mendedahkan penipuan SPR itu.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan, satu demi satu penipuan terbongkar. Walaupun rakyat boleh ditipu dan diprdaya, tetapi bodohnya SPR, Allah pun hendak ditipu dan dilawan.

Allah akan tetap bersama kebenaran dan keadilan kerana Dia Al-Haq (Yang Maha Benar) dan Dia Al-Adl (Maha Adil) sekalipun SPR cuba sedaya upaya untuk menipu seluruh rakyat jelata.

Kita akan terus berdoa kepada Allah swt agar kebenaran itu dibongkar dan didedahkan. Allah memperkenankan doa orang yang dizalimi dan difitnah. Petikan doa yang selalu GB siarkan:

Marilah kita sama-sama berdoa agar kebenaran dan keadilan itu didedahkan.

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه

Allahumma arinal haqqa haqqan, warzuqnattiba'ah, wa arinal bathila bathilan, warzuqnajtinabah

Ya Allah, tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yang batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).


Peniaga Serah Memo, Kecewa Dengan Projek Naik Taraf Pantai

Posted: 27 Oct 2012 07:05 AM PDT


Seremban – Lebih 100 peniaga kecil termasuk pengusaha bot di pantai Teluk Kemang kecewa terhadap projek naik taraf pantai di pantai Teluk Kemang Batu 8, Port Dickson.

Harian difahamkan, projek tersebut yang kini dihentikan sementara memberi kesan kepada peniaga terbabit.

Pengerusi Sekretariat Selamatkan Pantai Teluk Kemang, Shaharudin Abd Talib ketika ditemui berkata, mereka gembira sejak dimaklumkan pihak berkuasa tempatan (PBT) bahawa pantai tersebut akan dinaik taraf dan dijadikan pusat utama pelancongan antarabangsa.

Namun katanya, mereka tidak menyangka projek tersebut memberi kesan kepada laut dan juga pendapatan diperoleh berikutan kerja yang dilaksanakan itu memberi gambaran kurang menyenangkan.

"Indah khabar daripada rupa, lain yang diberitahu lain pula yang jadi.

Kami tidak menjangkakan projek ini memberi kesan buruk kepada semua penjaja kecil mahupun pengusaha bot di sini.

"Lebih memburukkan keadaan, pantai yang dikorek menjadi semakin dalam dan kita bimbang ia akan memberi impak kepada pengunjung, seperti yang berlaku di pantai Batu 4 yang kerap terjadi kes lemas kerana pantai yang semakin dalam," katanya kepada Sinar Harian.

Justeru katanya, pihaknya membantah projek berkenaan kerana tidak mahu keaslian pantai tercemar. "Biarlah pantai Teluk Kemang ini tidak 'disentuh' bagi membolehkan keaslian dan kecantikan pantainya kekal seperti sebelumnya," katanya.

Serah memorandum bantahan

Pendapat sama turut dipersetujui peniaga, Mariah Bachik, 67, yang membantah projek tersebut sejak awal lagi.

Menurutnya, sejak awal perbincangan bersama PBT lagi, mereka tidak bersetuju dengan cadangan Kerajaan Negeri yang cuba mengubah keadaan pantai berkenaan.

"Bagi saya, daripada mereka mengubah keaslian pantai ini, lebih baik mereka (PBT) mengubah struktur bangunan gerai niaga kami yang kini uzur dan perlukan perubahan.

"Jangan buang masa buat perkara yang tidak berfaedah semata-mata mahu melebarkan pantai kerana kesannya, peniaga di sini yang gigit jari," katanya.

Sehubungan itu, satu memorandum bantahan telah diserahkan kepada wakil Menteri Besar, Zulkifli Awang di Wisma Negeri semalam, bagi mendesak supaya Kerajaan Negeri menghentikan projek tersebut, sekali gus membantu peniaga kecil terbabit.

Tiada isu kemusnahan laut

Dalam pada itu, Koordinator Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard mendesak supaya isu berkenaan dapat diselesaikan dengan segera kerana ia membabitkan banyak pihak.

Katanya, bukan setakat alam sekitar tercemar tetapi hak peniaga juga terjejas akibat daripada projek yang dilaksanakan itu.

Sementara itu, Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, tidak pernah timbul isu kemusnahan laut berlaku kerana setiap projek yang dijalankan mengikut prosedur ditetapkan Jabatan Alam Sekitar mahupun pihak berkaitan.

Katanya, keadaan di kawasan berkenaan nampak terganggu berikutan projek dihentikan sementara kerana masalah kekurangan pasir. "Apabila semuanya telah selesai dan berjalan semula, maka keadaan pantai akan menjadi lebih cantik.

"Kita hanya mahu memberi wajah baru kepada pantai yang sedia ada dan mengindahkan lagi pantai Teluk Kemang, tidak pula timbul isu peniaga teraniaya, kemusnahan pantai atau sebagainya," katanya.

Ayoyo Samy Vellu, Sendiri Lulus Sendiri Demo Bantahkah?

Posted: 27 Oct 2012 05:00 AM PDT


Demonstrasi yang diketua bekas Presiden MIC, Samy Vellu yang berlakon sandiwara kononnya membantah cadangan projek pembinaan kondominium 29 tingkat di Batu Caves, Selangor berhampiran dengan patung Lord Muruga, semalam, diberitakan tak sampai 300 saja yang turun berikan sokongan!!!!!

Walaupun disebar melalui SMS dan laman sosial beberapa pemimpin parti itu, ia nyata gagal menarik perhatian masyarakat India terutamanya di sekitar kuil tersebut.

Sepatutnya jika diukur dari kata-kata besar berdegar-degar para pemimpin MIC, paling koman, sengkek dan kokak pun 30,000 kaum India/Hindu yang wajib hadir kerana MIC telah mainkan isu agama Hindu tergugat demi meraih simpati dan sokongan. Namun hambar!!!!!

Mengapa boleh jadi sebegini rupa?

Kaum India rata-rata sudah mengetahui projek berkenaan diluluskan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) pada 2007 dan paling memedihkan, empat pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri sudah mempersetujui pembinaan tersebut.

Inilah yang menyebabkan demo MIC ditolak dan yang hadir kebanyakkannya penyokong parti itu yang datang dari Kuala Selangor dan Kapar yang tidak mengetahui kisah sebenarnya.

Samy Vellu dalam ucapannya yang berapi-rapi membidas pedas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Exco Kerajaan Negeri, Xavier Jayakumar kerana terus membenarkan pembinaan walaupun sudah dibantah penduduk setempat sejak lebih lima tahun lalu.

Exco Kerajaan Negeri Selangor Dr Xavier Jayakumar, pula membidas kenyataan pengerusi kuil R Nadarajan yang memutar belit fakta kononnya kerajaan negeri tidak menghalang pembinaan dari diteruskan.

Maka berlakulah sesi tuduh-menuduh yang akhirnya rakyat menjadi mangsa kerakusan pemimpin BN yang tidak mengendahkan bantahan yang dibuat.

Tan Sri Khalid Ibrahim pula sudah mengarahkan pembinaan dihentikan sementara menunggu hasil siasatan penilaian alam sekitar (EIA) yang diluluskan pada tahun yang sama.

Timbalan Menteri Luar, A Kohilan Pillay yang pernah menjadi ahli majlis MPS turut tumpang semangkuk menyalahkan kerajaan negeri padahal dia adalah antara pemimpin MIC yang meluluskan projek itu.

Jika beginilah tindakan MIC menyalahkan kerajaan negeri semata-mata tanpa mengaku merekalah yang bertanggungjawab mengabaikan kebajikan kaum mereka sendiri, jangan terkejut sekiranya parti itu sudah tidak relevan lagi dalam pilihanraya umum akan datang.

SENDIRI LULUS SENDIRI BANTAH DAN TUDUH KERAJAAN PR YANG LULUS!!!!! CUBA NAK HERET ISU AGAMA DENGAN PATUNG LORD MURUGA DAN BATU CAVES TEMPAT PERAYAAN THAIPUSAM DIJADIKAN BAHAN NAMUN WARGA INDIA/HINDU TIDAK TERMAKAN.

INI PETANDA JELAS YANG MENGATAKAN UNDI KAUM INDIA SUDAH BERPINDAH KE BARISAN NASIONAL HANYALAH OMONG-OMONG KOSONG!!!!

MESEJNYA, DATANG PRU 13 NANTI UNDI KAUM INDIA AKAN BERADA DITANGAN PAKATAN RAKYAT!!!!!! -omakkau
ANAK SENGAT

Posted: 28 Oct 2012 01:27 AM PDT

ANAK SENGAT


AYATOLLAH DALAM PAS

Posted: 27 Oct 2012 04:53 PM PDT

Lontaran pandangan Dr Asri bahawa pemimpin Ulama PAS jangan jadi macam Ayatollah yang tak boleh ditegur menghangatkan sedikit suhu dalam Ulama PAS. Beberapa kenyataan Ulama termasuk dari Ketua Ulama dan ketua Penerangan Ulama menjadi perhatian. Termasuk juga pandangan Timbalan ketua Dewan Pemuda juga Ulama.

Pandangan Asri itu tidak ada salahnya. Beliau menyatakan teguran beliau yang mungkin kebimbangan beliau. Namun dalam dunia politik dan suhu yang agak panas, segala teguran sewajarnya berada di atas asas yang telah berlaku. Ringkasnya ... teguran itu mesti ada asas kewujudannya.

 Saya teringat guru guru saya dulu yang mengajar tentang najis seringkali menyelitkan cerita hukum air mani yang suci . Pertanyaan tentang bolehkah air mani itu di jadikan air wudhu jika dua kolah.. Jawapannya mudah...himpun dulu biar jadi dua kolah. Assyahid Hasan Al Banna juga memberi penekanan agar kita membincangkan perkara yang menghasilkan natijah kerja dan bukan membincangkan perkara yang bersifat ramalan, apatah lagi ramalan itu menjelma dalam persepsi ia wujud dan berlaku.

Semua tahu bahawa Syiah adalah isu yang menjadi perhatian akhir akhir ini. Pihak kerajaan dan pihak berkuasa agama juga berkerja keras membendung Syiah dari berkembang. Ringkasnya ... Syiah memang sudah buruk dan jahat di mata masyarakat Islam terutama kita yang berpegang dengan Ahli Sunnah... Menghubungkan dengan ulama  PAS adalah sesuatu yang bersifat jahat. Ia menjadikan PAS akan dijauhi dari masyarakat terutama melayu yang tebal dengan ahli sunnah .

Kita mungkin tahu dan bersangka baik dengan jawapan Dr Asri kerana ia menjawab kehendak Moderator yang terkenal kurang mesra  dengan PAS yang dipimpin oleh Ulama. Namun jawapan dan kenyataan Dr Asri sewajarnya di jawab oleh ulama PAS . Menjawab bukan beerti tidak berlapang dada. Menjawab beerti memberi pencerahan dan kefahaman. membiarkan ia menjadi fitnah adalah sifat bodoh ... bukan berlapang dada!

kenyataan Asri juga memberi beberapa implikasi... dalaman dan luaran...

Implikasi luaran ialah... Pandangan serong masyarakat terhadap PAS dan kaitannya dengan Syiah. Walaupun bukan itu dimaksudkan Dr Asri, namun persepsi tetap timbul apabila kaitan dan label yang diberi. Ia merugikan masa depan politik PAS jika dibiarkan tanpa jawapan.

Implikasi dalaman ialah anggapan perlunya PAS di pisahkan dari kepimpinan Ulama kerana Ulama tidak boleh ditegur??Tidak berlapang dada.. Jika tuduhan pemimpin PAS tak boleh ditegur ... mengapa hanya dituju kepada ulama sahaja?? bukankah ada lagi pemimpin PAS yang juga tidak boleh ditegur... sekalipun teguran itu datangnya dari Mursyidul am dan Presiden sendiri?

Presiden PAS ternyata sangat berlapang dada dengan teguran. Sebagaimana telah dijelaskan dalam kenyataan pemimpin Ulama, Bagaimana terbukanya Tg Presiden merelakan Dr Aziz Bari mengkritik beliau secara terbuka di pentas PAS secara berhadapan... apakah ada pemimpin yang berlapang dada sebegitu?

Persoalan saya kepada isu yang ditimbulkan Dr Asri ialah kenapa Ulama di dalam PAS menjadi sasaran kritikan  atau nasihat beliau? mengapa tidak kepada pemimpin PAS secara umum jika PAS yang menjadi sasaran berdasarkan kehendak moderator? atau ia merupakan satu usaha berterusan menjatuhkan kepimpinan Ulama PAS... ?

Ternyata ramainya pengulas dalaman yang sangat berminat terhadap isu ini dan menjadikan Ulama PAS sebagai sasaran kritikan. Ia bukti kerja ini dirancang dengan sangat teliti... Jika dulu hanya umNO yang menyerang ulama.. kini kerja itu diserahkan kepada golongan anti ulama di dalam PAS.. apakah mereka adalah musuh dalam selimut yang sengaja berusaha mencari jalan melemahkan Jamaah Islam dengan memisahkannya dari kepimpinan Ulama??? tiada yang mustahil!!!

MiLo SuaM

Posted: 28 Oct 2012 01:27 AM PDT

MiLo SuaM


Banner Program Merdeka Rakyat dikoyak-koyakkan

Posted: 27 Oct 2012 11:29 AM PDT

BANNER program Jelajah Merdeka Rakyat bersama Anwar Ibrahim dikoyak koyakkan oleh individu yang tidak bertanggung jawab.

Kalau kita lihat, di sebelah banner ini masih tergantung kemas dan tidak diapa-apakan sebuah banner dengan logo 1 Malaysia.

Kita faham, tindakan ini merupakan satu perbuatan sabotaj terhadap program Merdeka Rakyat. Ini berikutan maklumat tentang lokasi, masa dan tarikh program Merdeka Rakyat yang tercatat di atas banner sudah tidak dapat dibaca.

Bila maklumat yang tertulis di atas banner sudah tidak dapat dibaca, maka penggantungan banner ini yang bertujuan mengajak orang ramai menyertai program Merdeka Rakyat menjadi sia-sia.

Maka persoalannya tangan siapakah yang melakukan perbuatan khianat ini?Sent from my BlackBerry®

Samseng sudah diupah untuk ganggu Program Jelajah Merdeka Rakyat?

Posted: 27 Oct 2012 05:11 AM PDT

SALAH seorang sahabat hari ini mengirimkan satu mesej ringkas melalui BBM (Blackberry Messengger) mendakwa program jelajah Merdeka Rakyat malam ini dan esok akan diganggu oleh samseng upahan.

Beliau meminta para penyokong Pakatan Rakyat untuk turut serta dalam program tersebut bagi memberikan sokongan.

Maklumat ini tidak dapat disahkan sejauh mana kebenarannya. Namun kalau kita lihat sebelum ini sudah berulang kali program Jelajah Merdeka Rakyat bersama Dato Seri Anwar Ibrahim diganggu oleh kumpulan samseng.

Lihat sajalah kejadian di Melaka sebelum ini. Kumpulan samseng begitu berani melontar cat merah kepada bas Jelajah Merdeka Rakyat malah perbuatan itu dilakukan di hapadan perisik polis (SB).

Buktinya, semasa kejadian cat dibaling kepada bas Merdeka Rakyat di Melaka, si pelaku tidak ditahan, namun tidak lama kemudian di lokasi yang sama pengiring Anwar Ibrahim ditahan kerana dituduh mengacukan pistol.

Meskipun wajah samseng yang melontarkan cat itu sudah disiarkan dan diketahui identitinya, namun sehingga kini dia masih bebas. Maka jelas sekali tidak mustahil samseng-samseng seperti ini akan bertindak lebih berani selepas ini kerana konco mereka sebelum ini masih bebas.

Lihat video di bawah.


Nampak sangat SB Polis memang awal-awal sudah ada di lokasi tempat kejadian, menyaksikan semua perkara yang berlaku. Namun hanya pengiring Anwar yang ditahan, samseng baling cat merah dibiarkan bebas.

Sent from my BlackBerry®

Blog-list Malaysia

Posted: 28 Oct 2012 01:04 AM PDT

Blog-list Malaysia


Azizan Razak Dah Kena Guna-Guna Ke Nasi Kangkang?

Posted: 27 Oct 2012 10:54 PM PDT

MB Kedah pertahan tindakan SUK Kedah

SUK Datuk Rasli Basir

ALOR SETAR - Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Rasli Basir tidak mengamalkan nepotisme berkaitan projek di Pulau Bumbun Besar, Langkawi.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, ia bukan bermaksud mempertahan Rasli, sebaliknya maklumat yang tidak tepat disebarkan hingga menjadi bualan panas dalam blog tempatan kebelakangan ini.

"Tak betul, saya bukan nak bela dia dalam perkara ini, tetapi ramai yang mendapat maklumat salah. Tambahan pula, Rasli tiada kuasa untuk luluskan perkara itu kerana ia perlu dibuat melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen)," katanya.


Beliau berkata, permohonan kelulusan tanah dan membangunkan projek di pulau itu dibuat oleh sebuah syarikat milik penuh Bumiputera beribu pejabat di Kuala Lumpur.

"Setiap pelabur di Kedah yang ingin membuat pelaburan hendaklah membuat permohonan melalui Upen, yang seterusnya membawa cadangan itu ke State Planning Comittee (SPC), di mana saya adalah pengerusinya," katanya.

Menurutnya, secara kebetulan salah seorang anak saudara Rasli bekerja di syarikat terbabit menyebabkan tuduhan dilemparkan kononnya dia mengamalkan nepotisme.

"Jika begitu susahlah, ada sahaja pertalian saudara, dianggap amal nepotisme. Contohnya saya dengan Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mohd Puat Mohd Ali, dia adik sepupu saya, takkan dia perlu berhenti kerja kerana dia naik pangkat sebelum saya jadi Menteri Besar lagi. Itu tanggapan yang tidak adil," katanya.

Azizan berkata, semua pihak perlu bersikap adil dalam perkara ini dan beliau sudah pun membuat penjelasan kepada Ahli Majlis (Pas) berhubung perkara itu.

Isu mengenai Pulau Bumbun Besar mula diperkatakan apabila blogger tempatan mendedahkan penglibatan saudara Rasli dalam cadangan projek pembangunan Pusat Peranginan dan Rekreasi Antarabangsa terkemuka di Asia.

Berdasarkan dakwaan itu, Rasli berhasrat memiliki pulau itu bagi membangunkan projek mega bernilai RM1.2 bilion, melibatkan pengambilan tanah (syarat pertanian) milik Kerajaan Negeri berkeluasan 64 hektar.

Bagaimana pun, difahamkan projek itu tidak menjadi kenyataan apabila permohonan ditolak Kerajaan Negeri. Ini menyebabkan pihak berkepentingan kecewa dan marah, khususnya terhadap Azizan sehingga timbul isu mengaitkan Rasli dan kroninya membuat onar dalam pentadbiran sebagai membalas dendam.

Laporan dari Pejabat Tanah Langkawi mendapati, sebelum permohonan syarikat terbabit, sudah ada pihak lain berminat ke atas tanah di pulau itu sejak 1991.

Pihak terbabit turut membuat permohonan rasmi untuk mendapat kelulusan Pejabat Tanah Langkawi namun tidak diproses kecuali diluluskan sebidang tanah (geran individu) berkeluasan antara 6.7-6.8 hektar di tengah-tengah pulau itu.

Mengulas kemungkinan satu lagi demonstrasi aman diadakan dalam masa terdekat bagi mendesak Rasli meletak jawatan, Azizan berkata, itu hak masing-masing untuk menyatakan pandangan mereka.

"Itu hak mereka, saya tak boleh halang. Masing-masing ada hujah tersendiri, saya bukan mahu pertahan Rasli tapi kedua-dua pihak ada alasan masing-masing kenapa mereka bertindak begitu," katanya.


Noh dan Rosnah ludah ke muka Najib, seleweng fakta tuduh PKNS jual aset

Posted: 27 Oct 2012 08:56 PM PDT

28 Okt - Noh Omar yang melobi kuat untuk menjadi calon Menteri Besar Selangor mengesahkan ketidak mampuan beliau untuk mentadbir dan mengurus negeri paling maju di dalam negara. Salakan Noh ini turut dikokok bersama oleh Ketua Puteri UMNO, Rosnah Shirlin. Kedua-duanya berusaha keras untuk meraih publisiti murahan menjelang PRU-13.

Tindakan Noh yang menuntut penjelasan Menteri Besar Khalid Ibrahim di atas keputusan Lembaga Pengarah PKNS menjual 5 aset komersil merupakan satu manipulasi fakta dan menunjukkan bahawa beliau tidak mampu memberi arah tuju ekonomi yang mantap sebagai pemimpin. Penyakit ini turut dikongsi bersama oleh Rosnah yang mengandaikan kononnya PKNS mengalami kesulitan kewangan.


PKNS telah mencatat keuntungan tertinggi tahun lepas iaitu sejumlah RM420 juta. Nyata sekali, Noh, Rosnah dan para pemimpin UMNO sengaja ingin menidakkan kemampuan agensi profesional sebegini yang berfungsi untuk meningkatkan tahap kemampuan ekonomi bumiputera. Lebih 95% daripada tenaga kerja di dalam PKNS adalah orang Melayu. Manakala, lebih 90% perumahan yang dibangunkan adalah unit kos rendah dan sederhana untuk nikmat orang Melayu sendiri. Ini ditambah dengan fakta bahawa lebih 80% daripada pembeli rumah-rumah PKNS adalah dari kalangan orang Melayu. Bukan seperti projek-projek Ali Baba oleh pemimpin-pemimpin UMNO, PKNS adalah sebuah institusi yang terus menerus mengangkat darjat dan martabat orang Melayu keseluruhannya dan bukan dua tiga kerat elit Melayu.

Fakta yang sengaja disembunyikan oleh Noh dan Rosnah adalah 5 aset milik PKNS iaitu Menara Worldwide, Kompleks PKNS Shah Alam, Kompleks PKNS Bangi, Wisma Yakin dan SACC Mall bernilai RM321 juta hanya dipindah milik kepada sebuah anak syarikat baru milik penuh PKNS iaitu Private Real Estate Company (PREC).

Oleh itu, aset-aset ini masih kekal milik penuh PKNS dan tidak dijual pun kepada pihak luar. Industri korporat melihat tindakan Noh ini sebagai satu tindakan politik yang terdesak dan menunjukkan 'ignorance' Noh dan Rosnah dalam hal-hal ekonomi dan bisnes.

Urusan pindah milik aset-aset tersebut akan membolehkan PKNS menjana pendapatan berterusan (recurring revenue) dengan inisiatif penyelarasan aset-aset Kumpulan PKNS. Ini akan terus menjadikan PKNS berdaya saing dan merealisasikan potensi nilai aset-aset yang dimiliki. Aset-aset ini kekal milik PKNS cuma akan diuruskan dengan lebih baik untuk menjana pendapatan yang berterusan untuk PKNS.

Fakta yang turut disembunyikan adalah bahawa keputusan ini diluluskan oleh Lembaga Pengarah PKNS yang turut diwakili oleh Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri. Tindakan Noh dan Rosnah ini seakan-akan mencabar keputusan Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri yang dikepalai oleh Presiden UMNO sendiri, Najib Razak. Noh dan Rosnah seolah-olah meludah ke muka Najib.

Noh Omar sebenarnya tidak layak untuk menjadi Menteri hatta Menteri Pertanian sekalipun kerana kelemahan beliau dalam urusan pentadbiran dan pengurusan ekonomi. Begitu juga Rosnah, jawatan Timbalan Menteri yang disandang beliau harus diberikan kepada mereka yang lebih layak.

Pemimpin-pemimpin UMNO sebeginilah yang terus menerus menjadi bahan lawak dan ditertawakan oleh komuniti bisnes dan para peniaga diatas kedangkalan mereka untuk berpolitik tanpa had.

- KL Daily - www.kldailyblog.wordpress.comPekida Pasir Salak Jadi Lembu Dato' Tajuddin

Posted: 27 Oct 2012 07:32 PM PDT

Berita bahawa dato' Tajuddin Abdul Rahman bukan lagi merupakan calun pilihan utama untuk pilihanraya ke 13 bukan lagi rahsia, menyebabkan beliau tidak lena dan tidak berdiam diri. Berdiam diri berarti bakal kecundang. Dato Tajuddin telah menyusun strateginya bagi mengukuhkan sokongan agar beliau tetap menjadi calon dalam PRU 13. Zainol Fadzi tidak harus diberikan peluang menjadi YB. Boleh baca di yong suka kuning dan di muslimeen united.

Umumnya orang pengundi Parlimen Pasir Salak mengetahui bahawa DatoTajuddin Abdul Rahman merupakan penaung kepada PEKIDA Daerah Kampung Gajah. Kelebihan ini telah cuba digunakan untuk menguatkan kedudukan politiknya. Zainol Fadzi harus dihalang dari menjadi calon.


Justru itu, pada 19 Oktober 2012 baru-baru ini telah diadakan program Malam Jalinan Mesra Pekida Kg. Gajah di simpang tiga Ulu Dedap. Diadakanlah majlis secara besar-besaran. Disembelih lembu, ditanak nasi dan dijemput seberapa ramai ahli pekida dan juga ayahanda-ayahanda pekida dalam negeri Perak untuk turut bertamu.

Secara tidak langsung Dato Tajuddin Abdul Rahman mungkin ingin menunjukkan kepada pimpinan umno bahawa beliau sebenarnya mempunyai ramai pendokong dan penyokong. Maksudnya, PEKIDA cuba diperalatkan sebagai menyokong beliau.

Dato Tajuddin Abdul Rahman sendiri tahu, bahawa pekida tidak bertunjang kepada mana-mana parti politik. Perjuangan pekida merentasi politik. Politik kepada ahli pekida hanyalah merupakan pilihan individu, bukannya perjuangan organisasi yang boleh ditunggangi oleh seperti di zaman Dato Dr. Hj. Mohd Fuad dimana akhirnya ia telah merosakkan organisasi PEKIDA di peringkat Induk. Pihak-pihak yang berkepentingan akhirnya melarikan diri setelah mendapat apa yang dikecapi.

Akhirnya, tinggallah Haji Jamaluddin Yusof yg masih gigih dengan perjuangandan berjaya mengukuhkan kembali pekida. Dan kepada Haji Jamaluddin Yusof, berhati-hatilah kepada pihak yang berkepentingan. Akhirnya akan berlakulah, habis madu sepah dibuang.

Oleh itu sekali lagi dimaklumkan kepada Dato Tajuddin Abdul Rahman, ahli PEKIDA bebas memilih dan mengundi sesiapa saja dalam pilihan raya.

http://rojakpasembor.blogspot.com/2012/10/dato-tajuddin-guna-pekida-di-pasir-salak.html


Gara-Gara Hampir Bangkrap - Utusan Salahkan GLC

Posted: 27 Oct 2012 05:11 PM PDT

GLC gagal bantu akhbar Melayu

KUALA LUMPUR 27 Okt. - Kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terhadap kegagalan syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) membantu masyarakat bumiputera mempunyai asas kukuh sebagaimana yang dapat dilihat kepada pendapatan iklan industri media cetak berbahasa Melayu yang masih rendah.

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Mohamad Md. Yusoff (gambar) berkata, walaupun mengaut keuntungan berlipat kali ganda, GLC masih gagal menunjukkan semangat patriotisme yang tinggi dalam menyumbang iklan kepada industri media cetak berbahasa Melayu.


"Belanja iklan untuk media cetak tahun lalu secara keseluruhannya mencecah RM3.2 bilion, tetapi bahagian yang diperoleh untuk media cetak berbahasa Melayu adalah sekitar RM400 juta sahaja.

"Angka tersebut itu menyedihkan kerana GLC berbelanja sebanyak RM1.5 bilion untuk promosi dan iklan tahun lalu, tetapi berapa banyak yang pergi kepada media cetak berbahasa Melayu," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Baru-baru ini, Dr. Mahathir membidas GLC kerana gagal membantu meningkatkan keupayaan ekonomi orang Melayu dan tidak lagi berperanan sebagai pemegang amanah bagi kaum tersebut seperti mana di peringkat awal penubuhannya.

Menurut Mohamad, masalah yang dihadapi industri iklan tempatan itu turut disumbangkan oleh kecenderungan GLC untuk menggunakan agensi pengiklanan antarabangsa serta perancang media antarabangsa.

"GLC sepatutnya mempunyai semangat nasionalisme untuk menggunakan agensi tempatan, ramai orang-orang kita yang berbakat telah keluar dari agensi asing untuk membuka syarikat sendiri tetapi tidak dapat hidup kerana tidak dibantu GLC," katanya.

Beliau menambah, untuk melindungi pendapatan pengeluar iklan bahasa Melayu khususnya dalam industri media cetak, kerajaan wajar menggubal Dasar Pengiklanan Negara (DPN) bagi menjamin perkara itu.

"Industri pengiklanan adalah bukti yang menunjukkan agihan dan sumbangan GLC begitu kecil kepada golongan bumiputera, walaupun belanja iklan mereka berjuta-juta ringgit, tetapi langsung tidak seimbang kepada pengusaha bumiputera," katanya.


Selangor Banyak Orang Utan Yang Ganas..

Posted: 27 Oct 2012 08:57 AM PDT

Jelajah Merdeka Rakyat yang akan bersambung esok di Wilayah Persekutuan dan Selangor mula diganggu bermula malam tadi.

Umno Bahagian Bandar Tun Razak telah mengupah gangster untuk membuat kacau kira-kira jam 850 malam tadi di sekitar kawasan program ceramah Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim di pasar Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Sekitar 30 pemuda yang dipercayai diupah Umno mula bergerak liar di sekitar tapak ceramah dan membuat bising menggunakan motosikal masing-masing.

KEADILAN menyifatkan ia sebagai satu taktik kotor yang diteruskan bagi menghalang rakyat mendengar ucapan pemimpin Pakatan Rakyat yang bakal hadir esok.

Penyokong Pakatan Rakyat diminta hadir untuk memberikan sokongan.

Sebelum ini, bas jelajah telah mengalami beberapa siri sabotaj bertujuan mengganggu siri peneranagn yang disampaikan Anwar dan pimpinan Pakatan Rakyat di Kota Bharu dan Melaka.

Berita mengenai van skuad sayang milik wanita Umno bahagian tersebut kononnya disabotaj malam tadi dengan ditulis perkataan 'babi' dan 'sial' serta disimbah dengan cat merah tambah menaikkan kemarahan mereka konon ia angkara penyokong Pakatan Rakyat.

Dipercayai atas alasan inilah samseng dalam parti itu mula melakukan provokasi terhadap persiapan yang diatur untuk acara pada keesokkannya.

Dipetik dari - JALAN PULANG


Kangkung UiTM Dr. Sahol Hamid Sudah Jadi Barua Perkasa

Posted: 27 Oct 2012 07:05 AM PDT

PERKASA adakan sidang khas dalam UiTM Shah Alam untuk kempen UMNO

Saya merujuk kepada beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh Naib Canselor Universiti Teknologi MARA, Prof. Ir Dato. Dr. Sahol Hamid berkenaan dengan keadaan institusi pengajian tinggi yang harus bebas daripada cengkaman dan pengaruh politik luar.

Beliau merujuk kepada keadaan huru - hara yang boleh berlaku disebabkan pengaruh parti politik luar. Masih segar diingatan saya bahawa beliau mengatakan dengan adanya pengaruh parti politik di dalam kampus akan menyebabkan mahasiswa melayu berpecah - belah dan melemahkan masyarakat melayu khasnya. Selain tu, mahasiswa akan leka dan lupa kepada matlamat asal ke menara gading iaitu belajar bagi membela nasib anak bangsa.


Namun begitu, pada 21 Oktober 2012 yang lepas, telah diadakan satu Persidangan Khas PERKASA negeri Selangor di Dewan Agong Tunku Canselor, UiTM Shah Alam.Saya mengakui bahawa PERKASA merupakan Non - Governmental Organisation (NGO) Melayu yang menjadi kumpulan pendesak. Tetapi, jelas PERKASA sememangnya berpihak kepada United Malays National Organisation (UMNO) dan bukanlah badan neutral seperti yang digembar - gemburkan.

Buat pengetahuan pembaca, saya pernah berbual beberapa kali dengan pimpinan kampus UiTM yang 'rasional'. Mereka menyatakan bahawa jika hendak di bawa badan yang tajam kepada kerajaan seperti Bar Council, SUHAKAM, SUARAM dan seumpamanya, pasti akan ditolak oleh pihak pentadbir. Namun, mereka akan lembut apabila sesuatu program ini hendak diadakan kerjasama dengan Pemuda UMNO, Barisan Nasional, Jaringan Melayu ataupun PERKASA.
Antara yang berucap dalam persidengan tersebut adalah Datuk Ibrahim Ali sendiri sebagai Presiden PERKASA, ucapan beliau seperti biasa berapi - api dan penuh dengan sentimen. Terdapat beberapa perkara yang saya kira sebagai unsur perkauman dan hasutan. Antaranya :

a) Kita perlu kekalkan UMNO sebagai pemerintah, tanpa UMNO punahlah masyarakat Melayu. Malaysia akan diperintah oleh cina.

b) Anwar Ibrahim adalah peliwat sejak zaman sekolah dan universiti, saya kenal siapa Anwar sebenarnya. Hanya mahkamah yang tidak dapat membuktikan perkara tersebut. Sebab itu Anwar terlepas.

c)Nik Aziz hanya bagi RM500 untuk bina jalan tar. Apa kejadah ? Nik Aziz itu 'barang' pun dah tak naik sibuk nak jadi MB Kelantan lagi.

d) Karpal Singh, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng adalah Kafir Harbi.

Banyak lagi sebenarnya kenyataan yang bakal merungsingkan pembaca apabila diceritakan nanti. Tapi, saya berasa gusar bagaimana NC UiTM membenarkan persidangan berunsur politik seperti ini diadakan di dalam UiTM kampus Shah Alam sedangkan ini terang - terangkan ingin menghasut masyarakat supaya berpecah - belah.

Tambahan pula, UiTM membenarkan badan yang berpihak kepada kerajaan mengadakan program. Tetapi, mengapa pula apabila SUHAKAM, SUARAM dan seumpamanya ingin menggunakan ruang awam UiTM mereka ditegah ? Itu saya musykil .Sila lihat nama nombor 6. Saya tuntut Naib Canselor UiTM supaya respon.

Adakah ini tindakan terdesak UMNO dan proksinya supaya dapat berkempen ?

Adakah ini perbuatan yang bertanggungjawab dan jujur selepas beberapa kenyataan dikeluarkan?

SAYA MUSYKIL

Waallahualam..

MEGAT HIDAYAT,
INSTITUT TEKNOLOGI MARA.


MCA sebagai ‘Malaysian Charlatans (Pendusta) Party’ – Lim Kit Siang

Posted: 27 Oct 2012 04:09 AM PDT

KUALA LUMPUR 27 OKTOBER: Serangan terhadap Islam dan hudud oleh MCA, sekutu kuat UMNO terbukti hanya mainan wayang politik apabila mereka mendiamkan diri setelah mendapat jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Parlimen Selasa.

Menurut Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, adakah jawapan Parlimen Jamil yang menyebut "jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia, ia tidak akan mempunyai sebarang kesan ke atas bukan Islam" itu mewakili pendirian MCA?

"Justeru adakah MCA akan meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bertindak terhadap Jamil memandangkan jawapan parlimennya bercanggah dengan pendirian empat Menteri Kabinet MCA dan pemimpin peringkat nasional mereka dalam BN?"


"Atau adakah MCA akan memutuskan perikatannya dengan UMNO?" soal beliau.

Menyifatkan MCA sebagai 'Malaysian Charlatans (Pendusta) Party', Lim Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timor itu menjelaskan bahawa situasi ini telah membongkar kepura-puraan kempen MCA mengenai hudud sejak dua tahun lalu.

Katanya, pendirian DAP terhadap hudud sangat jelas dan konsisten sejak dahulu lagi kerana ia tidak termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan tidak sesuai bagi masyarakat Malaysia yang majmuk malah bukan sebahagian daripada dasar bersama Pakatan Rakyat.

Baru-baru ini bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir berkata, "pendirian tidak bertolak ansur"
MCA terhadap hukum hudud pada Perhimpunan Agung MCA minggu lepas hanyalah bertujuan "menakut-nakutkan" komuniti Cina dan bukan ditujukan kepada kaum Melayu atau umat Islam.

"Tujuan MCA nak takutkan orang Cina supaya tak sokong DAP." tambah Mahathir.

Kit Siang menyeru agar pembohongan dan penipuan "Perjanjian Syaitan" UMNO dan MCA ini diberi perhatian serius dan dikutuk sekeras-kerasnya oleh semua rakyat Malaysia.

"Jelas, tindakan mereka adalah untuk menakut-nakutkan pengundi Cina dan Melayu bagi mendapatkan undi kaum Cina dan Melayu kepada BN." ujar beliau.-roketkini.com


Blog Ahmad Tarmizi (بلوڬ احمد ترمذي)

Posted: 27 Oct 2012 11:15 PM PDT

Blog Ahmad Tarmizi (بلوڬ احمد ترمذي)


Dr Halili keluar PKR sertai UMNO satu rahmat buat Pakatan Rakyat

Posted: 27 Oct 2012 12:06 PM PDT

PETALING JAYA, 20 April - Suhu kehangatan pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor kian meningkat apabila Bendahari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Hulu Selangor, Datuk Dr Halili Rahmat keluar parti dan menyertai UMNO semalam.

Dr Halili, nama yang sebelum ini disebut-sebut dan disenaraipendekkan sebagai calon PKR untuk kerusi P094 ini bagaimanapun menafikan tindakannya itu disebabkan kecewa kerana tidak terpilih. Sebaliknya, ia disebabkan selama dua tahun, PKR yang menduduki kerusi parlimen Hulu Selangor gagal membawa kesejahteraan kepada rakyat.

"Saya faham Allahyarham (Dr Zainal Abidin Ahmad) uzur, tetapi yang menghairankan saya kenapa PKR tidak membantu pejabat beliau dalam memberikan perkhidmatan kepada rakyat?" katanya.

Beliau yang merupakan anak tempatan pernah dua kali bertanding dalam pilihan raya sebelum ini iaitu di Hulu Selangor (1999) dan DUN Batang Kali (2004) tetapi tewas kedua-duanya.

Bagaimanapun, kalangan pemerhati politik khususnya penyokong PKR menyifatkan tindakan Dr Halili ini lebih dianggap satu rahmat dan bukannya tamparan buat Pakatan Rakyat. Hal ini menunjukkan keputusan parti untuk tidak memilih beliau sebagai calon adalah tepat.

"Nama beliau memang antara yang dicalonkan. Mujur kita tak pilih beliau. Kalau kita pilih, sudah tentu ia akan merugikan rakyat. Alhamdulillah, keputusan Dr Halili keluar parti ini seolah-olah suatu rahmat daripada Allah. Saya cuma nak ucapkan terima kasih," kata Naib Presiden PAS, Dato' Mahfudz Omar.

Kata-kata Mahfudz itu dipercayai bermaksud, lebih baik Dr Halili keluar parti dalam keadaan sekarang (tidak menjadi calon) daripada beliau dipilih menjadi calon PKR, bertanding dan menang sebagai ahli parlimen tetapi kemudiannya keluar parti dan menjadi ahli parlimen bebas.

Dr Halili yang merupakan pakar bedah saraf dan rakan rapat Datuk Seri Anwar Ibrahim bagaimanapun mendakwa beliau telah berfikir lama sebelum ini untuk keluar dari PKR. Beliau juga berterima kasih kepada pimpinan UMNO kerana menerima beliau sebagai ahli baharu. Namun, beliau dilaporkan antara yang turut hadir sewaktu Anwar mengumumkan siapa yang akan mewakili PKR dalam pilihan raya ini, dan keadaan tersebut mengundang tanda tanya kepada orang ramai. - http://www.malaysiaharmoni.com
Get Paid To Read Emails. Free To Join Now!

MIMPI SENJA

Posted: 27 Oct 2012 11:10 PM PDT

MIMPI SENJA


Filem Shah Rukh Khan di TV3 sempena Aidil Adha kelirukan umat Islam - ABIM

Posted: 27 Oct 2012 09:52 PM PDT


October 28, 2012
KUALA LUMPUR, 28 Okt — Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mendakwa wujud penghinaan kepada umat Islam di Malaysia ekoran penayangan filem "My Name is Khan" lakonan Datuk Shah Rukh Khan oleh stesen TV3 semalam tatkala sambutan Aidiladha berlangsung.
ABIM sebuah badan bukan kerajaan (NGO) mendakwa penayangan filem pada hari kedua raya Aidiladha tersebut tidak wajar ditayangkan oleh sebuah stesen televisyen utama Malaysia kerana cuba mengetengahkan fahaman Islam Liberal dan pluralisme agama yang mengelirukan.
"Penayangan filem tersebut membawa mesej yang mengelirukan," kata ABIM dalam satu kenyataan dikirm kepada The Malaysian Insider hari ini.
ABIM turut menegaskan filem tersebut tidak mencerminkan imej agama Islam yang sebenar serta bertentangan dengan syariat sambil menyelar pihak TV3 yang tidak terlebih dahulu membuat kajian sebelum menayangkannya.
"Watak utamanya dibawa oleh Shah Rukh Khan jelas menjengkelkan. Aksi beliau dalam cerita itu membayangkan tahap kefahaman pengarah, penulis skrip, dan pelakon mengenai Islam begitu memalukan.
"Sebagai contoh,adegan hero yang berkahwin dengan heroin (dalam filem ini) yang beragama Hindu jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Menerima dan mencampuraduk cara penyembahan agama lain dengan Islam sebagai agama adalah sama jelas bercanggah dengan prinsip Islam," kata ABIM lagi.
NGO tersebut turut mendakwa, filem tersebut akan memberikan kesan buruk kepada masyarakat Islam di Malaysia kerana pendekatan yang digunakan dalam filem tersebut mewujudkan satu lagi kekeliruan menerusi konsep  'Islam Liberal'.
"Fahaman Islam Liberal ini pekat dengan rasa apologetik dan menenggelamkan sumber asas dan mengenepikan pandangan ulama muktabar. Begitu juga dengan nilai yang cuba disejajarkan dengan selera Barat yang menyisih intipati ajaran Islam itu sendiri."
Dalam isu berasingan, Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) hari ini dalam satu kenyataan menyeru umat Islam di seluruh negara agar memboikot penyanyi popular Jaclyn Victor kerana menyanyikan lagu "Harapan Bangsa", sebuah lagu Kristian dalam bahasa Melayu yang mana kumpulan garis keras hak Melayu itu mendakwa merupakan satu penghinaan kepada Islam — dalam ribut antara agama terbaru di negara mempunyai penduduk berbilang kaum dan agama.
Serangan Perkasa timbul sebagai ketegangan agama yang terus dicetuskan di Malaysia menjelang pilihan raya umum ke-13, dengan perdebatan daripada parti politik mengenai kedudukan Islam di negara ini.
Perlembagaan Malaysia menyatakan bahawa Islam adalah agama persekutuan akan tetapi rakyat yang beriman dengan agama lain mempunyai hak untuk menganut dan mengamalkan agama mereka secara bebas.
Victor, seorang penganut agama Kristian baru-baru ini terperangkap dalam kecelaruan antara agama yang muncul diantara Islam dan agama lain. Kumpulan garis keras Islam telah mendakwa penganut Kristian Malaysia bersubahat dengan parti politik pembangkang tertentu untuk melantik seorang perdana menteri Kristian serta menjadikan Malaysia sebagai negara Kristian tanpa mengeluarkan sebarang bukti menyokong tuntutan mereka.
Penyanyi berusia 33 tahun itu berkata lagu "Harapan Bangsa" bukan untuk tujuan komersial dengan mendakwa ia telahpun direkodkan bertahun-tahun lalu.
"Lagu itu saya rakam sekitar 2007 khusus untuk penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak serta pihak gereja. Ia dicipta oleh seorang paderi dengan mesej keamanan Malaysia. Sebagai seorang penganut kristian, rasanya tidak salah jika saya yang beragama Kristian menyanyikan lagu itu.
"Lagipun, ia bukan untuk tujuan komersial. Jadi mengapa perlu mempertikaikan lagu yang sudah lama dirakamkan itu?"
"Saya sedar, mungkin disebabkan lagu itu dinyanyikan dalam bahasa Melayu membuatkan ramai yang melihat perkara ini sebagai tidak sensitif dan menganggap saya cuba menyebarkan fahaman Kristian. Saya menyanyi dalam bahasa Melayu kerana kebanyakan penganut Kristian di Sabah dan Sarawak bertutur dalam Bahasa Melayu. - TMI

EDISI SANTAI [Video] Murid perempuan tendang kemaluan Cik Gu ...

Posted: 27 Oct 2012 09:02 PM PDT
Sebenarnya boleh seseorang guru menergur pelajarnya. Tetapi perlu ada batasan. Tidak perlulah melakukan sentuhan fizikal..kalau murid marah macamnilah jadinya

Baju terlondeh, J Lo tayang payudara

Posted: 27 Oct 2012 03:13 PM PDT


..
Mula-mula, Nick Minaj. Kali ni Jennifer Lopez @ J.Lo pulak yang menjadi 'mangsa wardrobe' dan insiden tu terjadi semasa dia membuat persembahan di O2, London, malam Isnin (22 Oktober) lalu.
J.Lo yang kini dikhabarkan berada di Eropah sempena konsert jelajah 'Dance Again', secara tidak sengaja telah menayangkan payudaranya kepada ribuan peminat, hanya selepas beberapa hari insiden seumpama itu terjadi, sewaktu diva Pop Amerika ini membuat persembahan di Itali.

Menurut Radar Online, momen itu berlaku ketika Jennifer yang mengenakan jumpsuit labucinya sedang ligat mempamerkan salah satu rutin tarian penuh energetik. Malang, dia tiba-tiba hampir tergelincir lantas baju bahagian kanannya terlondeh dan... Namun dia cepat-cepat membetulkan bajunya itu dan meneruskan persembahan.
..
Sebelum ini gara-gara baju yang sama, dia pernah mengalami insiden memalukan seperti itu ketika membuat persembahan di Bologna, Itali.

Bagaimanapun konsert bintang Pop berusia 43 tahun ini tetap meriah dan mendapat sorakan gemuruh peminat.

J.LO juga sempat menulis di laman Twitter-nya: 'LONDON! WOW! Thank you for an amazing night! #untilnexttime. Lots of love always! #DanceAgainWorldTour2012''.

Namun dia tidak menyebut langsung tentang insiden baju terlondehnya itu.

Dan, harap-harap J.Lo boleh minta perekanya buat sesuatu pada baju itu. Kalau tidak, bila datang ke Malaysia pada Disember nanti, tolong jangan pakai baju tu sewaktu persembahan. Bahaya.

Wanita lahirkan anak berupa kuda

Posted: 27 Oct 2012 08:23 AM PDTSATU kejadian yang pelik telah berlaku di Benin City, Nigeria di dalam sebuah gereja. Seorang wanita yang dikatakan tidak pernah mengandung selama 11 tahun telah melahirkan sesuatu yang amat pelik, iaitu bayi yang menyerupai kuda.

Bahkan ada juga yang mengatakan ia menyerupai kambing. Seorang saksi, Veronica Egiebor, seorang jururawat, menyatakan bahawa wanita itu adalah seorang penjual sayur-sayuran dan telah berkahwin. Tujuannya datang ke gereja adalah berdoa dan memohon diberikan anak.

"Beliau telah memegang kaki seseorang itu dengan pakaian kerana dia menolak sukar untuk bayi untuk keluar. Kemudian, ada sesuatu yang kelihatan jatuh. Namun bila dilihat, sesetengah orang memanggilnya kambing tetapi ia kelihatan seperti kuda. Ianya mempunyai leher yang panjang dan telinga yang panjang. Ia adalah sama seperti kuda, walaupun ia adalah dalam bentuk bayi."

Kejadian tersebut berlaku dalam sebuah gereja yang di gelar World Liberation Ministry, Evuoriaria Community di Nigeria sewaktu sessi berdoa oleh paderi.
Bayi berupa kuda itu dikatakan mati setelah beberapa ketika, ia dibiarkan di atas lantai gereja untuk tatapan orang ramai sebelum dibuang pada keesokan harinya. - Malaysia Sensasi

Hubungan dengan Al Qaeda : 2 rakyat Malaysia ditahan di Lebanon

Posted: 27 Oct 2012 07:46 AM PDT


KUALA LUMPUR: The Lebanon authorities have arrested two Malaysians, believed to be suicide bombers and suspected to be linked to the Al-Qaeda terrorist organisation.
The suspects, aged 21 and 28, were nabbed at the Beirut International Airport.
Malaysian Ambassador to Lebanon Ilango Karuppannan, when contacted by Bernama, confirmed the duo were picked up several days ago but could not confirm the arrest date.
He said the embassy knew about the arrests on Friday.
"They (the suspects) were detained for suspected links to Al-Qaeda. They will be brought to court on Monday, and we will enquire from them whether they require counsel," he said.
Karuppannan said his office had informed Wisma Putra on the case so that the foreign ministry could inform the families of the detained.
According to Lebanon's Al-Joumhouria newspaper on Thursday, quoting security sources, the Malaysians were detained by Lebanon's army intelligence on charges of being members of the terrorist organisation.
Investigations revealed they were recruited into Al-Qaeda by another Malaysian before being taken to Yemen where they met other members of the terror organisation.
Al-Joumhouria said, about two months ago, the two Malaysian suspects had tried to enter Syria, via Turkey, on a jihadist mission to carry out suicide attacks.
Their planned attacks were coordinated by a man, who was said to be responsible for the entry of all jihadists into Syria, said the daily.
When the two Malaysians failed to enter Syria, they decided to head to Lebanon to carry out terrorist attacks but their activities caught the eye of the army intelligence.
The Malaysians were soon arrested and investigations revealed they were planning on contacting an individual in Lebanon to coordinate attacks. - The Star

Ni Soi Lek ... hang baca dan hang ingat betoi2 na ..“jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia, ia tidak akan mempunyai sebarang kesan ke atas bukan Islam” ... jadi hang diam, jangan dok hingaq lagi pasai Hudud

Posted: 27 Oct 2012 03:17 AM PDT


27 October 2012
KUALA LUMPUR 27 OKTOBER: Serangan terhadap Islam dan hudud oleh MCA, sekutu kuat UMNO terbukti hanya mainan wayang politik apabila mereka mendiamkan diri setelah mendapat jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Parlimen Selasa.

Menurut Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, adakah  jawapan Parlimen Jamil yang menyebut "jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia, ia tidak akan mempunyai sebarang kesan ke atas bukan Islam" itu mewakili pendirian MCA?

"Justeru adakah MCA akan meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bertindak terhadap Jamil memandangkan jawapan parlimennya bercanggah dengan pendirian empat Menteri Kabinet MCA dan pemimpin peringkat nasional mereka dalam BN?"

"Atau adakah MCA akan memutuskan perikatannya dengan UMNO?"  soal beliau.


Menyifatkan MCA sebagai 'Malaysian Charlatans (Pendusta) Party', Lim Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timor itu menjelaskan bahawa situasi ini telah membongkar kepura-puraan kempen MCA mengenai hudud sejak dua tahun lalu.

Katanya, pendirian DAP terhadap hudud  sangat jelas dan konsisten sejak dahulu lagi kerana ia tidak termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan tidak sesuai bagi masyarakat Malaysia yang majmuk malah bukan sebahagian daripada dasar bersama Pakatan Rakyat.

Baru-baru ini bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir berkata, "pendirian tidak bertolak ansur"
MCA terhadap hukum hudud pada Perhimpunan Agung MCA minggu lepas hanyalah bertujuan "menakut-nakutkan" komuniti Cina dan bukan ditujukan kepada kaum Melayu atau umat Islam.

"Tujuan MCA nak takutkan orang Cina supaya tak sokong DAP." tambah Mahathir.

Kit Siang menyeru agar pembohongan dan penipuan "Perjanjian Syaitan" UMNO dan MCA ini diberi perhatian serius dan dikutuk sekeras-kerasnya oleh semua rakyat Malaysia.

"Jelas, tindakan mereka adalah untuk menakut-nakutkan pengundi Cina dan Melayu bagi mendapatkan undi kaum Cina dan Melayu kepada BN." ujar beliau.-roketkini.com

dollah yankee

Posted: 27 Oct 2012 09:39 PM PDT

dollah yankee


Ini lah 'haram jadah' paling besar !

Posted: 26 Oct 2012 11:06 PM PDT


Pencen, buat lah cara orang pencen, walaupun dah pencen Mahathir tetap dengan kegemaran yang suka simbah minyak petrol ke dalam api untuk membakar api perkauman. Gurkah-gurkah politik di'port' pula anggap bukanlah seperti dia seorang bekas pemimpin sebuah Negara, tetapi lebih kepada macam komunis daaa.. Kenapalah dia sentiasa saja mahu menjadikan dirinya sensasi? adakah sebab mahu mencuri perhatian media atau memang Mahathir ini seorang yang gilakan 'flash-light camera' dan wartawan?
Mahathir ini dia 'old school', dia sentiasa anggap orang melayu khasnya dan rakyat Malaysia amnya masih bodoh, masih bangang dan jahil kerana tidak boleh membaca apa yang ada dalam kepala otak dia dan dia ingat kita semua tidak paham tindakannya itu. Sejak kebelakangan ini, kebanyakkan kenyataannya begitu menyakitkan hati gurkah-gurkah ini.
Tidak, dan tidak,  BN/umno tidak pernah melakukan sesuatu kerana rakyat, mereka hanya akan melakukannya jika ia menjana wang untuk mereka dan kroni. Tidak hairanlah jika negara kita berada dalam keadaan yang menyedihkan jika dibandingkan dengan Thailand yang di utara dan Singapura yang berada di selatan tanah air.
Terima kasih lah kepada puji-pujian pencacai dan banyak lagi komen-komen tidak masuk akal yang membawa kita kepada satu perkara...Mahathir adalah yang TERBAIK dan HANYA DIA sahaja yang mampu melakukan apa sahaja untuk Malaysia. Tidak hairanlah jika kredibiliti BN/umno telah tenggelam ke dasar laut dan tidak mungkin akan dapat dinaikkan ke daratan lagi.
Mungkin inilah sebabnya kenapa rakyat Malaysia tidak mengambil serius, tidak ambil 'pot' dan tidak menerima bulat-bulat perumpamaan Mahathir tentang syaitan dan malaikat. Yang pasti, rakyat sudah membuat keputusan tentang apa pendirian Mahathir yang sebenar.

Pembangkang yang dilabel Mahathir sebagai 'malaikat' juga seronok dan menikmati lawak  dari Mahathir ini. Padan muka UMNO!

dollah yankee -
Anwar Ibrahim lah orang yang paling kuat gelak.
Kah..Kah..Kah..

RAKYAT MARHAEN

Posted: 27 Oct 2012 09:37 PM PDT

RAKYAT MARHAEN


AES: Satu Lagi Projek BN Merompak Rakyat

Posted: 27 Oct 2012 11:36 AM PDT

UMNO memimpin sebuah kerajaan yang angkuh dan sombong. Menteri kewangan nya sombong; dia engkar hadir di parlimen berdepan dengan penghujjahan ketua pembangkang. Ertinya, dia telah engkar memuliakan institusi parlimen dan memuliakan amanah yang rakyat Pekan beri pada nya. Demikian juga MP BN yang lain yang kencing berlari mengikut guru mereka kencing berdiri. Dia bongkak bila mengistiharkan bajet Pakatan tidak senilai dengan kertas dimana bajet tersebut dicitak.
Adakah PM dan Menteri kewangan kita buta bila Lapuran Odit Negara menyatakan bahawa pentadbiran kewangan negeri2 dibawah Pakatan lebih baik dari negeri yang ditadbir UMNO/BN? fakta nya ialah- bila Pakatan Rakyat buat janji, mereka ada track record untuk menyokong janji mereka. UMNO/BN hanya dapat mengemukakan rekod yang buruk.
Memang itulah perangai parti syaitan yang kita kenal. 2 sifat syaitan ialah engkar dan bongkak. Parti inilah sekarang menjalankan jinayah ekonomi merompak rakyat. Apa yang berlaku pada Felda sebagai contoh, adalah suatu rencana dan pakatan jahat Najib merompak rakyat. Kalau tidak masakan dia meletakkan seorang perasuah sebagai pengerusi Felda dan menukar pegawai2 yang ada conscience dengan pegawai yang korap. Itu bermakna, angkara durjana yang di perlakukan keatas Felda adalah suatu yang premeditated- kalau dalam istilah undang2 criminal, mereka ada mens rea.
Bencana AES.
Read More / Baca Lagi >>

SPR & Penipuan Rakyat Umum Ke-13

Posted: 27 Oct 2012 08:42 AM PDT

PRU13 dan ayat songsang

Dalam tulisan kali ini saya ingin membawa ayat-ayat songsang. Saya ingin membuka surah yang telah dihafal tetapi tidak difahami. Saya ingin membuka bait-bait yang sering dilaungkan tetapi tidak dihayati.
Saya ingin melagukan syair kasar yang tidak akan menenteramkan jiwa. Surah dan bait-bait ini telah menjadi beban sejarah jika tidak saya dendangkan kepada orang ramai.
Surah dan ayat songsang ini ialah tentang PRU-13 yang akan dijalankan tidak lama lagi. Bila PRU-13 ini akan diadakan saya tidak tahu. Saya bukan nujum. Malah tarikh dan saat PRU-13 ini untuk saya tidak begitu penting. Untuk saya tarikh PRU-13 bukan surah yang akan membawa kita semua ke jambatan yang lurus.

Apa yang sahih, tarikh PRU-13 ini hanya akan dijalankan apabila semua persediaan untuk memastikan United Malays National Organisation kembali berkuasa telah tersedia. Semua perancangan telah diatur. Logistik telah tersusun rapi. Semua yang wajib dilakukan untuk mengembalikan kuasa kepada BN telah dilakukan.

Pada hemat saya keputusan PRU-13 akan menafikan Pakatan Rakyat ke Putrajaya. Pada pemerhatian saya kerajaan Pakatan di Selangor akan jatuh ke tangan United Malays National Organisation. Jelas apa yang saya tulis ini adalah ayat-ayat songsang. Ayat-ayat 'potong stim' yang ramai penyokong Pakatan tidak akan bersetuju. Bunyi surah ini amat kasar tetapi inilah hakikat realpolitik dalam negara Dunia Ketiga.

Ayat-ayat songsang dalam tulisan saya ini bukan saya pungut dari mimpi. Ayat ini tidak saya terima melalui saka. Ayat-ayat ini berasaskan realpolitik yang sedang berlaku di hadapan mata saya. Ayat-ayat ini datang dari laporan demi laporan yang saya terima sebagai ahli jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0.
Read More / Baca Lagi >>

Penipuan SPR Terdedah Lagi, Kes Kejanggalan Tarikh Permohonan Pemilih

Posted: 27 Oct 2012 08:41 AM PDT


Satu demi satu penipuan SPR terbongkar, tetapi tidak pernah kita dengar SPR membuat pengakuan terbuka tentang penipuan yang mereka lakukan. Ada saja jawapan, ada saja alasan - sekalipun tidak menasabah - sekarang kita nak dengar apa pula "jawapan" SPR terhadap kes di atas.

Penipuan tetap penipuan. Allah akan tetap bantu kita untuk mendedahkan penipuan SPR itu.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan, satu demi satu penipuan terbongkar. Walaupun rakyat boleh ditipu dan diprdaya, tetapi bodohnya SPR, Allah pun hendak ditipu dan dilawan.

Allah akan tetap bersama kebenaran dan keadilan kerana Dia Al-Haq (Yang Maha Benar) dan Dia Al-Adl (Maha Adil) sekalipun SPR cuba sedaya upaya untuk menipu seluruh rakyat jelata.

Kita akan terus berdoa kepada Allah swt agar kebenaran itu dibongkar dan didedahkan. Allah memperkenankan doa orang yang dizalimi dan difitnah. Petikan doa yang selalu GB siarkan:

Marilah kita sama-sama berdoa agar kebenaran dan keadilan itu didedahkan.

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه

Allahumma arinal haqqa, haqqa, warzuqnattiba'ah, wa arinal bathila bathila, warzuqnajtinabah

Ya Allah, tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yang batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Kes RM10 juta Mohamad Hassan, tiga persoalan perlu dijawab

Posted: 27 Oct 2012 08:38 AM PDT


KUALA LUMPUR 27 OKTOBER: Jabatan Peguam Negara telah mengeluarkan arahan lanjut untuk mendapatkan keterangan saksi luar Negara di bawah Akta 621, Akta Bantuan Bersama Dalam Perkara Jenayah 2002 melibatkan pemindahan wang berjumlah RM 10 juta ke London oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Muhamad Hassan pada tahun 2008.
Demikian antara jawapan bertulis Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dato' Seri Nazri Aziz kepada  Ahli Parlimen Seremban John Fernandez yang telah beberapa kali di Dewan Rakyat mendesak agar menteri berkenaan menjawap soalan mengenai status siasatan yang dijalankan sehingga kini.
Menurut Fernandez ketika ditemui di Parlimen baru-baru ini, kes pemindahan RM10 juta Mohamad Hassan ini telah menimbulkan tiga persoalan penting yang menjadi tanda tanya ramai pihak.
"Kita nak tahu dari mana Menteri Besar Negeri Sembilan ini memperoleh RM10 juta tersebut.
"Keduanya, apakah tujuan beliau menghantar wang tersebut ke London dan yang terakhir ialah kepada siapa wang RM10 juta ini diberikan?" soalnya.
Read More / Baca Lagi >>

Bertindak segera, Islam Rohingya di ambang maut

Posted: 27 Oct 2012 08:37 AM PDT


KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menggesa kerajaan Malaysia segera bertindak melakukan sesuatu, jika etnik Islam Rohingya di Myanmar sekarang mahu diselamatkan.


"Mapim sedang mengikuti perkembangan keganasan terbaru di Myanmar dengan dekat melalui Union of World Rohingya Organization yang menjadi rakan jaringan kami agar maklumat yang sah dan terkini dapat diperolehi," ujar Setiausaha Agungnya, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, perkembangan terkini sangat meruncing di beberapa bandar di Arakan dan ada tanda ketegangan akan merebak ke seluruh Myanmar.

"Kami  sangat kecewa keganasan yang tercetus terkini yang lebih meruncing dan sangat mengkhuatirkan tidak mendapat perhatian segera untuk menyelamatkan komuniti Muslim Rohingya yang menjadi mangsa serangan oleh etnik Buddha Rakhine.

Read More / Baca Lagi >>

MCA sebagai ‘Malaysian Charlatans (Pendusta) Party’

Posted: 27 Oct 2012 08:36 AM PDT


KUALA LUMPUR 27 OKTOBER: Serangan terhadap Islam dan hudud oleh MCA, sekutu kuat UMNO terbukti hanya mainan wayang politik apabila mereka mendiamkan diri setelah mendapat jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Parlimen Selasa.
Menurut Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, adakah  jawapan Parlimen Jamil yang menyebut "jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia, ia tidak akan mempunyai sebarang kesan ke atas bukan Islam" itu mewakili pendirian MCA?
"Justeru adakah MCA akan meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bertindak terhadap Jamil memandangkan jawapan parlimennya bercanggah dengan pendirian empat Menteri Kabinet MCA dan pemimpin peringkat nasional mereka dalam BN?"
"Atau adakah MCA akan memutuskan perikatannya dengan UMNO?"  soal beliau.
Menyifatkan MCA sebagai 'Malaysian Charlatans (Pendusta) Party', Lim Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timor itu menjelaskan bahawa situasi ini telah membongkar kepura-puraan kempen MCA mengenai hudud sejak dua tahun lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Umno Mula Buat Kacau Jelajah Merdeka Rakyat!

Posted: 27 Oct 2012 08:35 AM PDT


Ini berita yang baru diterima.

Jelajah Merdeka Rakyat yang akan bersambung esok di Wilayah Persekutuan dan Selangor mula diganggu bermula malam tadi.

Umno Bahagian Bandar Tun Razak telah mengupah gangster untuk membuat kacau kira-kira jam 850 malam tadi di sekitar kawasan program ceramah Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim di pasar Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Sekitar 30 pemuda yang dipercayai diupah Umno mula bergerak liar di sekitar tapak ceramah dan membuat bising menggunakan motosikal masing-masing.
Read More / Baca Lagi >>

Pengajaran Dari MAHATHIR, Syarikat GENNEVA GOLD Dan UTUSAN MALAYSIA

Posted: 27 Oct 2012 08:33 AM PDT


Masih ingat lagi tragedi yang menimpa para pelabur yang melabur puluhan, ratusan malahan jutaan RM di sebuah syarikat pelaburan jongkong emas Genneva Gold?.

Bila dilihat pada majlis pelancarannya yang menjemput Tuanku Agong ketika itu (Sultan Mizan), dan seterusnya dilancarkan oleh ikon negarawan terulung Malaysia Tun Mahathir, pasti ramai yang percaya pelaburan ini adalah sesuatu yang sah.

Masakan ia ada unsur-unsur penipuan jika 1500 VIP telah hadir memberikan sokongan pada majlis pelancarannya pada 15 Disember 2010. Berita pelancaran yang gah itu turut dilaporkan oleh Utusan Malaysia pada 17 Disember 2010 dengan tajuk berita 'Dr. Mahathir Galak Rakyat Simpan Emas'. Maka berbondong-bondonglah rakyat terutama mereka yang baru berpencen dengan wang simpanan yang mereka ada itu menyahut seruan Tun supaya melabur di dalam pelaburan emas.Read More / Baca Lagi >>

Pakaian Nabi Nabi Allah

Posted: 27 Oct 2012 08:29 AM PDT

Pemurah adalah sifat Nabi Ibrahim a.s.

Redha adalah sifat Nabi Ishak a.s.

Sabar adalah sifat Nabi ayyub a.s.

Isyarat adalah sifat Nabi Zakaria a.s.

Berjauhan adalah sifat Nabi Yusuf a.s.

Memakai pakaian daripada bulu adalah sifat Nabi Yahya a.s.

Mengembara adalah sifat Nabi Isa a.s.

Hari Jumaat dan Dajjal laknatullah

Posted: 27 Oct 2012 08:29 AM PDT

Islam mengajarkan kepada setiap kita untuk menyedari bahawa hanya Allah sahaja yang tahu bila berlakunya hari Kiamat akan terjadi. Bahkan Nabi Muhammad SAW juga tidak tahu bila berlakunya hari Kiamat.

"Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat:" Bilakah terjadinya? "Katakanlah:" Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorang pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. Kiamat itu amat berat (huru-haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepada kamu melainkan dengan tiba-tiba ". Mereka bertanya kepadamu seolah-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui," (QS Al-A'raaf ayat 187).

Satu-satunya isyarat soal jadual hari Kiamat dari Rasulullah SAW hanyalah bahawa ia bakal terjadi pada hari Jumaat. Namun jumaat tanggal, bulan dan tahun berapa? Wallahu a'lam. Hanya Allah Yang Maha Tahu. Rasulullah SAW bersabda:

"Dan tidak akan terjadi hari Kiamat melainkan pada hari Jumaat," (HR Muslim).

Jika ada pihak selain Allah yang layak memberi tahu kita soal perkara ghaib seperti jadwal Kiamat, maka itu sepatutnya adalah Nabi Muhammad SAW utusan Allah yang seringkali memang diberitahu Allah rahasia-rahasia perkara ghaib. Namun dalam hal ini kita tidak mendapati satu hadis pun yang menjelaskan tarikh, bulan dan tahun kejadian hari Kiamat. Sikap mempercayai adanya pihak selain Allah yang mengetahui perkara ghaib boleh membawa seseorang terjatuh kepada dosa syirik ...! Sebab ia rela mengalihkan kepercayaannya dalam perkara ghaib kepada pihak selain Allah.

"Dan ditiuplah sangkakala, maka matilah siapa yang di langit dan di bumi, kecuali sesiapa yang dikehendaki Allah. Kemudian ditiup sangkakala sekali lagi, maka tiba-tiba mereka berdiri menunggu (kesudahan masing-masing), "(QS Az-Zumar ayat 68).
Read More / Baca Lagi >>

Siapa penghuni Syurga dan Neraka ketika Ini?

Posted: 27 Oct 2012 08:28 AM PDT

Adalah kemestian bahawa manusia dan makhluk yang lain akan dibangkitkan pada hari kiamat, dihisab amalannya, dan kemudian dimasukkan ke syurga dan neraka. Semua itu terjadi nanti setelah kiamat di akhir zaman. Mengenai hal itu, masih ingat dengan peristiwa Isra 'Mi'raj yang dialami Rasulullah? Ya, Rasul diperlihatkan langsung oleh Allah dengan penghuni-penghuni syurga dan neraka.

Dalam hadis sahih mengenai Isra 'Mi'raj, kita temui kisah Rasulullah shalallahu' alaihi wa sallam melihat pelbagai pemandangan penduduk syurga dan neraka. Lalu selepas peristiwa Isra 'Mi'raj, apakah sekarang ada penghuni neraka dan syurga sebagaimana yang dilihat oleh Rasulullah ribuan tahun lalu?

Bahagian Pusat Konsultasi Syariah dalam menjawab soalan tersebut menjawabnya berdasarkan apa yang tertera di dalam Al-Quran dan Al-Hadith.

Bahawa sumber sumber aqidah Islam adalah Al Quran dan As Sunnah, dan kita wajib mempercayai dan meyakini sepenuhnya maklumat yang ada dalam Al Quran dan As Sunnah itu, apatah lagi berkaitan dengan hal yang ghaib. Kerana saiz dan cara memandang masalah yang ghaib itu jelas berbeza dengan dunia yang nyata. Secara logik dan sebab musabab, akal kita boleh menerima bahawa di sisi lain dari segala yang nyata dan empiris ini, ada hal hal yang bukan empirikal di mana logik dan hukum fizik tidak lagi berlaku disana.
Read More / Baca Lagi >>

Syirik yang kita tidak sedari

Posted: 27 Oct 2012 08:15 AM PDT

"Kamu lahir bulan apa?", kata seorang remaja kepada temanya. Temanya pun menjawab "21 Mei.." oo berarti, bintangmu gemini ya. Tahu tidak, minggu ini kamu akan tertimpa musibah kalau tidak percaya lihat saja zodiakmu di majalah itu" katanya. "Masa' sih? Iya…ya…"Fenomena di atas seringkali terjadi di kalangan remaja islam yang ada di negeri ini. Membaca zodiak
yang ada pada majalah-majalah remaja umumnya untuk mengetahui masa depan yaitu apa-apa yang akan mereka alami minggu ini. Apakah hal ini dibenarkan dalam pandangan syari'at islam?Berawal Mengenal Hukum Mendatangi Tukang Ramal

Syaikh Muhammad bin Jamil Zainu dalam kitabnya "Khudz 'Aqidataka Minal Kitaabi wa Sunnati Shohiihai" (Ambillah aqidahmu dari Al Kitab dan As Sunnah yang Shahih) memaparkan sebuah pertanyaan: "Apakah seseorang itu diperbolehkan untuk membenarkan tukang ramal yang mengetahui ilmu ghoib (baca: masa depan)?" Beliau menjawab, "Tidaklah dibenarkan untuk mereka mendatangi tukang-tukang ramal dalam rangka mengetahui perkara ghoib karena Allah ta'ala telah berfirman,

قُلْ لَا يَعْلَمُ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ الْغَيْبَ إِلَّا اللَّهُ وَمَا يَشْعُرُونَ أَيَّانَ يُبْعَثُونَ

"Katakanlah tidak ada satu orangpun yang ada di langit maupun di bumi yang mengetahui perkara ghoib kecuali Allah" (QS. An-Naml: 65). Dan dalam hadist yang shohih yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, " Barang siapa yang mendatangi dukun atau tukang ramal dan membenarkan perkataan mereka, maka orang itu telah kufur terhadap Al Qur'an yang telah diturunkan pada Muhammad." Karena memang Al Qur'an terang-terang menyatakan bahwa yang mengetahui perkara ghoib hanyalah Allah Ta'ala.
Read More / Baca Lagi >>

Syria fighting rages despite truce deal

Posted: 27 Oct 2012 07:41 AM PDT

Today in History for October 27th

Posted: 27 Oct 2012 07:40 AM PDT

12/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:39 AM PDT

11/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:38 AM PDT

10/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:37 AM PDT

09/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:37 AM PDT

08/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:36 AM PDT

07/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:35 AM PDT

06/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:34 AM PDT

05/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:33 AM PDT

04/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:32 AM PDT

03/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:31 AM PDT

02/12 Jesus Christ In Christianity & Islam - Sheikh Ahmed Deedat

Posted: 27 Oct 2012 07:29 AM PDT

~penarik beca

Posted: 27 Oct 2012 09:22 PM PDT

~penarik beca


Apa nak kisah Romney yang lebih rapat dengan Israel menang?

Posted: 26 Oct 2012 11:59 PM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan