Ahad, 14 Oktober 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 13 Oct 2012 11:25 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Jelajah Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat

Posted: 13 Oct 2012 04:44 PM PDT

Mesyuarat Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN Pusat yang diadakan pada 13.10.12 di Pejabat KEADILAN Cabang Kuala Pilah yang bersidang dari jam 2.30 petang hingga 5.30 petang telah mengambil ketetapan-ketetapan seperti berikut:

1.  Pengerusi Biro peringkat Negeri-Negeri distruktur semula dan diantara Negeri-Negeri itu adalah Johor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Selangor, Perak, Kedah, Kelantan dan Perlis.  Manakala Pengerusi bagi Negeri Sabah kekal dan bagi Negeri Terengganu pula perhubungan Biro adalah terus kepada Cabang-Cabang yang ada mempunyai rancangan-rancangan Felda.

2. Jelajah Malaysia siri ke tiga oleh Jawatankuasa Biro diperingkat Pusat dengan kerjasama Biro peringkat Negeri-Negeri akan bermula pada 3hb November 2012 sehingga 17hb November 2012.  Lawatan pertama didalam siri Jelajah ini adalah Negeri Johor diikuti Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak dan Selangor.

3.  Semua Jawatankuasa Biro peringkat Negeri-Negeri dan Cabang-Cabang akan dilibatkan didalam program jelajah ini, dan di setiap program akan dimulakan dengan acara-acara yang dilakukan oleh Jawatankuasa Wanita Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN Pusat, dan diantara aturcara yang akan dilakukan adalah menyampaikan sumbangan kepada mereka yang dhaif melibatkan rancangan-rancangan Felda dan perkampongan Orang Asal.  Program Dialog akan disempurnakan di sebelah petang manakala program ceramah dan ceramah kelompok di sebelah malam.

4.  Biro akan juga menganjurkan Majlis Jamuan Makan Malam bagi mengutip Dana untuk calon-calon PRU akan datang yang mewakili Biro ini yang akan diadakan di minggu kedua bulan November di Hulu Selangor di Felda Sungai Tengi, sebuah Jawatankuasa Khas telah dibentuk dipengerusikan sendiri oleh Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN Pusat dengan Jawatankuasanya terdiri daripada semua Timbalan Pengerusi Biro, Setiausaha Biro, dan pengerusi-pengerusi Negeri-Negeri yang akan bermesyuarat pada 10.00 pagi di Felda Palong 10 22hb Oktober 2012.

5,  Mesyuarat Biro (Wanita) Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN Pusat diadakan pada jam 5.30 petang 13.10.12 di tempat yang sama dan mengambil ketetapan-ketetapan untuk melantik Jawatankuasa-Jawatankuasa mewakili Negeri-Negeri; dan bersedia berganding bahu dengan BMFOA untuk melaksanakan program jelajah khususnya didalam menyampaikan sumbangan kepada keluarga dhaif didalam rancangan-rancangan Felda dan perkampongan Orang Asal.

6. BMFOA akan mendapatkan tajaan daripada pihak-pihak tertentu untuk memenuhi permintaan dari Sabah, dengan menghantarkan wakil-wakil dari Biro ini khususnya ke kawasan Felda Sahabat.

7.  Walaupun Perlis tidak dimasukkan kedalam program Jelajah, tetapi BMFOA bersetuju menerima jemputan dari 2 rancangan Felda di Perlis dan tarikh pemergian ke Perlis akan disampaikan kepada pihak Perlis didalam masa yang terdekat.

Anwar Ibrahim

Posted: 13 Oct 2012 07:36 PM PDT

Anwar Ibrahim


Tahaluf Siyasi PAS Bersama Pakatan Rakyat

Posted: 13 Oct 2012 12:38 AM PDT

Harakah

Para ulama meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda :
 
(Sesungguhnya aku pernah menyaksikan di rumah Abdullah bin Jud'aan satu persefahaman, sekiranya aku diajak bersamanya dalam Islam nescaya aku menerimanya).

Peristiwa bersejarah ini berlaku dimasa jahiliyah, ketika Rasulullah S.A.W. belum dilantik menjadi Rasul dalam usia dua puluhan. Apabila  bapa-bapa saudara baginda  membawanya menyertai pertemuan khusus dikalangan pemimpin utama Makkah. Rasulullah S.A.W. diizinkan menyertai perjumpaan khas itu dalam usia yang dianggap terlalu muda dan mentah, tetapi  diakui kebijaksanaanya yang luar biasa dan akhlaknya yang sangat mulia.

Peristiwa ini berlaku apabila seorang pengunjung Makkah daripada Qabilah Zubaid  Yaman yang berniaga, dizalimi oleh seorang bangsawan Makkah  bernama Al 'Aas bin Waael. Pendatang yang dizalimi gagal mendapat pertolongan daripada rakan-rakan kenalannya, kerana kedudukan bangsawanan si zalim itu. Lalu mangsa kezaliman mendaki bukit Qubais berhampiran Kaabah melaungkan rayuan pertolongan dan mencabar bahawa kesucian Makkah dan keamanannya sudah tidak ada lagi.

Apabila seruannya didengari oleh para pemimpin Makkah yang sedang berkumpul, mereka merasa malu dan tercabar. Maka diadakan perjumpaan tergempar di rumah Abdullah bin Jud'aan dengan membuat keputusan satu muafakat yang dinamakan Half Al Fudul bagi menentang kezaliman dan membela sesiapa yang dizalimi.

Rasulullah S.A.W. bersabda  tersebut diatas dengan huraiannya : ( Kalaulah persefahaman ini diajak sekarang, ketika berada dalam  Islam pun nescaya aku menerima dan menyertainya).

Rasulullah S.A.W. juga bersabda secara umum:

(Kebijaksanaan adalah barang tercicir kepunyaan seseorang yang beriman, maka di mana sahaja dia mendapatinya, dialah yang berhak memungutnya).

Di atas konsep inilah maka Rasulullah S.A.W. menerima persefahaman  tersebut , walaupun mereka itu daripada  kalangan pemimpin jahiliyah. Banyak perkara baik daripada amalan zaman jahiliyah dan kalangan yang berperikemanusiaan  daripada berbagai bangsa bukan Islam, seperti melayan utusan daripada negara luar  termasuk negara musuh, perlindungan keselamatan terhadap para diplomat, menghormati perjanjian antarabangsa dalam perkara yang adil dan sebagainya diterima oleh Islam. Rasulullah S.A.W. juga menyatakan sempadan dengan sabdanya :

(Orang-orang Islam itu hendaklah bertanggungjawab diatas segala syarat yang mereka tetapkan, malainkan syarat yang mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram).

PAS adalah Parti Islam yang berpaksi dan berpandukan hukum tertinggi mengikut undang-undang tubuhnya (Perlembagaan). Pelaksanaannya dikawal oleh Majlis Syura Ulama, sehingga boleh membatalkan segala keputusan dan langkah yang bertentangan  dengan ajaran Islam. Maka PAS tidak boleh disamakan dengan UMNO.
 
Begitu juga hubangan PAS dengan DAP dan kalangan bukan Islam, sangat berbeza dengan hubungan diantara komponen Barisan Nasional yang tidak berdasar dan berkonsepkan Islam daripada Al Quran dan Sunnah, Ijma' Ulama dan Qias.

Hubungan PAS dengan parti lain dalam Pakatan Rakyat adalah hubungan Tahaluf  yang berpandukan nas tersebut diatas. Pakatan Rakyat adalah satu muafakat politik dalam konsep Tahaluf  Siyasi  yang diluluskan oleh Majlis Syura Ulama dalam skop hukum Feqah politik Islam.
 
Bekerjasama dalam titik persamaan menentang kezaliman politik dan pentadbiran negara  yang dialami oleh seluruh rakyat, seperti  amalan demokrasi yang tempang, pentadbiran negara yang tempang, pengurusan ekonomi yang penuh dengan penyelewengan, mesyarakat yang jahil dengan kelemahan pendidikan dan undang-undang yang tidak ada kehebatan, menyebabkan krisis moral yang parah dengan kebanjiran maksiat dan jenayah.

Umno yang mewakili Melayu Islam dalam Barisan Nasional mencalarkan Islam dan merosakkan imejnya. Sangat malang bagi sesiapa yang tidak mebezakan diantara Islam dan Melayu, seperti Arab yang tidak membezakannya dengan Islam. Islam pernah memperkasakan Arab dan Arab tumbang setelah menjadikan  Islam hanya kebanggaan sejarah tanpa amalan yang sempurna, walaupun memiliki kekayaan melempah ruah.
 
Begitulah maknanya, tegakkan Islam bersama PAS Melayu selamat dan semua kaum selamat. Tegakkan Melayu bersama UMNO, Islam hanya menjadi jenama yang ditampal pada kotaknya sahaja, tanpa isinya yang sebenar. Samalah seperti meletakkan ubat batuk pada kotak yang berjenamakan ubat  gatal.

Cukuplah menegakkan Islam ala UMNO yang bergantung dengan politik wang, pangkat dan tawaran mewah bersamanya tanpa jati diri yang sebenar. Hanya menjadi penyakit yang memakan diri laksana pemelihara  hantu  yang menjadikan tuannya, makan tidak kenyang walau pun makan sebanyak-sebanyaknya.
 
Melayu yang perkasa bersama UMNO, hanya sekadar bertempik menghunus keris taming sari sesama sendiri sehingga negeri dijajah. Merekalah baka yang menyerah diri kepada penjajah dahulu  dan mewarisi kemerdekaan  yang diletak diatas dulang  emas dan menerimanya dengan melalui hamparan permaidani dan taburan bunga. Sejarah tetap tidak boleh dibohongi bagaimana golongan Islam bermandi darah dan air mata menentang penjajah walau pun disembunyikan dibawah tikar yang hina.

PAS ditubuhkan menjadi mata rantai kumpulan Islam terdahulu yang pernah diharamkan silih berganti. PAS tetap Istiqamah dengan Islamnya menyatakan Islam adil terhadap semua manusia. Bukan hanya Arab dan Melayu sahaja atau hanya penganut Islam sahaja. Islam adalah rahmat Allah kepada seluruh alam. PAS boleh bekerjasama dengan semua pihak dan tegas berpegang kepada dasarnya dan boleh bertasamuh mengikut batas-batas Allah.

PAS pernah bersama UMNO di tahun 70-an dan  menubuhkan Barisan Nasional bersama UMNO dan rakan-rakannya. Penyertaannya  dengan keputusan Muktamar Khas  supaya teguh membawa mesej Islam secara tahaluf siyasi. Ketika bersama UMNO, PAS memecat sesiapa kalangan ahlinya, termasuk  ahli parlimennya  yang berjoget dan minum arak bersama UMNO.
 
Kemudian PAS dihalau keluar daripada Barisan Nasional tahun 1978 dan selepas itu kerajaan PAS Kelantan dijatuhkan dengan perisytiharan darurat yang diluluskan oleh UMNO dan rakan-rakannya melalui sidang khas parlimen dan pilihanraya khas  selepas itu. Lalu PAS bersendirian mara ke hadapan dengan cita-cita Islamnya. PAS adalah tersendiri, tidak sama dengan UMNO.
 
Maka PAS tidak perlu berkiblat ke arah UMNO dan berimam mengikut arah kiblatnya, kerana kiblat politiknya salah. Tegasnya PAS tidak menghalang ahli DAP minum arak, makan babi, berjudi dan sebagainya. Tetapi PAS memecat kalau ahlinya melakukan perkara yang sama.

PAS pernah mengadakan tahaluf siyasi dengan Parti Melayu Semangat-46 yang berpecah daripada UMNO. Parti Semangat-46 pula mengadakan kerjasama dengan DAP.
 
Parti ini tidak ada lagi dan gagasan yang dinamakan Angkatan Perpaduan Ummah yang menggabungkan PAS, Parti Melayu Semangat-46, Berjasa dan Hamim sudah tamat. Akhirnya PAS mengadakan  tahaluf  siyasi bersama Parti Keadilan Nasional yang juga berpecah daripada UMNO. Kemudian diiikuti pula tahaluf siyasi dengan DAP.

PAS mengucapkan terima kasih kepada UMNO dan media yang menjadi khadamnya,  kerana sangat bersimpati terhadap PAS, kerana kononnya bimbang  PAS akan menjadi parti melukut ditepi gantang.
 
Percayalah orang Melayu Islam tidak akan hilang jati dirinya bersama- sama dengan PAS selagi PAS tidak meminda kedudukan Islam sebagai dasar dalam perlembagaannnya, seperti Melayu bersama UMNO sehingga tidak bermaya di Singapura, Pulau Pinang  dan lain-lain.
 
Kaum lain dikalangan bukan Islam pula jangan takut bersama PAS, kerana kumpulan dan gerombolan yang mengapi-apikan semangat perkauman dan fanatik buta agama berada dalam UMNO atau bersekongkol bersama UMNO.

Di sepanjang kerjasama PAS dalam tahaluf siyasi tidak pernah rugi. Walau pun ditendang dan dipandang lekeh. Kerjesama PAS dalam BN di awal tahun 70-an dan sehingga akhirnya tidak rugi dengan kehilangan Kelantan setelah PAS ditendang keluar.
 
Pengaruh PAS dalam kerajaan berjaya masuk ke dalam jasad jentera kerajaan dan institusi pengajian dalam negara dan luar negara dan bertunjang sehingga hari ini dan mereka adalah bakal menjadi jentera pentadbiran PAS dalam Pakatan Rakyat sekiranya berjaya.
 
Kerjasama PAS bersama Angkatan perpaduan Ummah (Parti Melayu Semangat-46 dan DAP) tahun Sembilan puluhan berjaya menawan Kelantan sehingga hari ini. Kerjasama PAS dengan Barisan Alternatif dan kemudiannya Pakatan Rakyat berjaya menawan Terengganu pada tahun 1999 walaupun hanya satu penggal kerana ditumbangkan dengan zalim.
 
Tahun 2008 pula berjaya menawan lima negeri dan PAS memimpin tiga negeri iaitu Kelantan, Kedah dan Perak. Manakala Selangor dipimpin  Parti Keadilan Rakyat dan DAP memimpin Pulau Pinang. Walau pun dijatuhkan begitu rupa di Perak. Inilah sinario tahaluf siyasi yang dilaksanakan selama ini.

Kerjasama tahaluf siyasi mutakhir ini berjaya memecahkan tembok yang melindungi pandangan bukan Islam terhadap Islam. Usaha media berbagai bahasa termasuk bahasa Melayu beragama Islam bagi mengelirukan menemui kegagalan.
 
Sehingga akhirnya mendedahkan kepura-puraan UMNO berjuang menegakkan hukum Hudud  laksana ayam jantan kukuk berderai  pada hal ekornya bergelimang tahi sejak lebih lima puluh tahun. Sebenarnya UMNO lah penghalang besar kepada perlaksanaan Islam kerana telah berkuasa diperingkat negeri dan pusat.

Ketahuilah bahawa pengajian politik bukan sahaja tersurat dalam tulisan buku dan pengajian akademik di bilik kuliah. Terpenting  juga ialah ijtihad dengan Istiqamah ditengah medan perjuangan. PAS mempunyai semua aspek ini dengan beristiqamah kepada ajaran Islam yang menjadi akidah dan teras kepada semua amalannya.

Negeri Kelantan adalah satu-satunya negeri paling lama diperintah oleh PAS sejak tahun 1959 sehingga 1977 dan kali kedua 1990 sehingga kini adalah penyumbang besar kepada kejayaan Melayu Muslim dalam bidang pendidikan, perkhidamatan awam, keselamatan  dan ekonomi.
 
Diikuti pula Terengganu Tahun 1959 sehingga 1961 dan kali kedua 1999 sehingga 2004 dan Kedah 2008 sehingga kini. Apabila giliran PAS dikurniakan kemenangan di negeri-negeri ini maka secara automatik  menjadi sasaran UMNO bagi melemah dan menjatuhkannya diatas nama Melayu dan Islam. Paling malang menggunakan kedudukannya menguasai kerajaan pusat dan melanggar konsep demokrasi dan federalisma.
 
Mengepung media dan menyusahkan pentadbiran dan kewangan negeri-negeri ini, sehinggalah merampas royalti petroleum di Terengganu dan menafikan hak Kelantan. Namun perkara ini  tidak pernah dilakukan kepada Singapura ketika dalam Malaysia, Pulau Pinang di bawah Parti Gerakan sebelum BN dan Sabah dibawah PBS. Inilah hakikat UMNO dengan Melayu dan Islam anutannya.

Kepada semua pihak yang bersimpati dengan PAS, saya tegaskan, percayalah kepada kami dengan semua pengalaman yang  tersebut dan hilangkan khurafat beriman kepada UMNO parti Maha Esa.
 
Kepada ahli dan penyokong PAS saya nasihatkan supaya merujuk kepada sumber ilmu Islam yang ada dalam PAS, bukannya belajar melalui media yang bersukan dengan Islam dan berniaga dengan politik. PAS tetap berpegang bahawa politik adalah amanah terbesar daripada Allah. Bahagialah mereka yang menunaikannya dengan istiqamah dan celakalah mereka yang mengkhinatinya. Pikul amanah ini secara berjamaah jangan berseorang diri dan memencilkan diri.
 
Pesanan Rasulullah S.A.W.  "sesiapa yang memencilkan  diri daripada jamaah  akan ditawan syaitan, laksana serigala yang menawan kambing yang terpencil daripada kawanannya." Maka amat bodoh kalau ditipu oleh syaitan yang dikenali.

*Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Presiden PAS

Tinderbox By MJ Akbar

Posted: 13 Oct 2012 12:19 AM PDT

Speech by Anwar Ibrahim at the launching of MJ Akbar's Tinderbox, on 2nd October 2012, The Royal Lake Club, Kuala Lumpur

MJ Akbar is an outstanding author and journalist; albeit piercing, critical and controversial. I recount Prime Minister Manmohan Singh’s remark to me about MJ’s sharp rebuke against the government and that I’m fortunate to be kindly treated by him.

I would like to place in record my appreciation to him and India Today for inviting me to participate in the prestigious India Conclave International Conference in Delhi early this year.
First, let me just say that there is never a dull moment when reading MJ Akbar. He can be diplomatic if he wants to, but most of the time he doesn't tolerate fools. So, he will call a Taliban, a Taliban – and not some 'turbaned fundamentalist of salafist persuasion', or by some other apologetic description.
 
Reviewing MJ Akbar's books is, however, a different kettle of fish. Yes, he's never dull but because he seems to have so much to say, speed reading him is quite a futile exercise. Just keeping up with his thought processes sometimes requires mental energy of herculean proportions.
 
Most mortals will consider themselves very fortunate to have one of two talents: one, to have the gift of the gab but lacking in writing skill; and the other, the more common one I should say, writes well but for some reason or other, somewhat challenged in the verbal skills department. MJ Akbar is blessed with both: well, certainly no question he is a superb writer but give him the microphone, and he'll talk until the cows come home. (My apologies, I forgot that since the breaking of that scandal, any reference to 'cows, beef or even butter' may be considered seditious!)
 
So, I'm very much relieved today that I am not here to review his works. Indeed, it is such an honour for me that MJ has asked me to launch Tinderbox. And having declared my incapacity to review his writings, I therefore now exercise my severe limitations merely to share some thoughts about his works.

I have followed MJ Akbar's books as a continuum – from Byline, then Nehru: The Making of India, and Kashmir: Behind the Vale, just to name a few. Notice that I used the word 'followed', and not 'read'.
 
And I believe herein lies a significant difference. One may have 'read' a book or be a 'reader' and yet may not be keen to read another one, while one who has 'followed' wears the badge of loyalty to the writer – as far as his books are concerned.
 
He displays it prominently in his library, proudly proclaiming that he is in the know about such and such a book. When a new one comes up, he will be among the first to tell his friends about it and ask whether they know that a new book is out. He has 'read' it, of course, – but not necessarily 'read it through'. He visits the tome as and when the occasion arises.
 
He takes it with him in his travels. Now, speaking of travelling, it depends on where one is going. For instance, if you plan to visit the leaders of the Jamaat-e-Islami in Pakistan then for heaven's sake don't take Tinderbox with you.  The Jamaat must be given credit for their call for political legitimacy for democratic rule; Islamic awareness and societal reform
 
Now, this book: I'm not sure if the reading leads us to the dark conclusion that Pakistan is in self-destruct mode. But I'm sure that not everyone will agree that Pakistan is simply beyond repair. The failure of corrupt political leaders and poor governance must not necessarily be attributed to the State or its citizens! Nevertheless, I believe it is legitimate to explore answers to the question: why is Pakistan in the situation it is today? What is the situation really? Well, that is the question discoursed in the book, among other things.
 
The book is said to be controversial. But as we know, controversy is not something a writer worth his salt ought to be shy of. The title obviously gives quite a bit away. It's not for me to talk too much about this book, but suffice it to say that whether you call it time bomb, powder keg or tinderbox, there is some explosive stuff being talked about.
 
So for those who are thinking of a light and easy read, this is probably not for them. It is neither fiction nor drama where poetic license allows the writer to spice things up and we are prepared to engage in some suspension of disbelief. To my mind, it is a political treatise on a subject by someone well versed in its history and divergent ideologies. And as T.S. Eliot says, "History may be servitude, History may be freedom."
 
And speaking of freedom, I would of course be remiss if I didn't mention Pakistan's great leader (Quaid-i-Azam), Muhammad Ali Jinnah who is without doubt universally acclaimed as pivotal in the creation of Pakistan. Just about six months before he passed on, he said: "The story of Pakistan, its struggle and its achievement, is the very story of great human ideals, struggling to survive in the face of great odds and difficulties." This is relevant to encapsulate the spirit of the struggle for Pakistan.
 
Now, this latest outing by MJ Akbar will put him in the cross hairs of quite a few people and be that as it may, I leave it to you to draw your own conclusions. But make no mistake: if you need an intellectual wakeup call on an issue that not only impacts the sub-continent but the entire region, this is your book.
 
Thank you.

What Does “Moderate” Mean in Malaysia?

Posted: 13 Oct 2012 12:07 AM PDT

From The Huffington Post
By Azeem Ibrahim

There have been a lot of loose definitions of “moderate” Islam in the media recently and in the wake of violent protests throughout the Muslim world, the word is starting to mean simply — non-violent. The deaths in Libya and many other Muslim countries have been a disturbing counterpoint to the hopes aroused by the Arab Spring movement. Peaceful protests have achieved so much more change in the last two years than all the decades of violence in the past, yet extremists still believe they can achieve their agenda by continuing to murder innocent civilians. Violence is their only way of remaining relevant as they have nothing else to offer.

Malaysia is often referred to as a moderate Islamic country, as it is mainly peaceful, prosperous and law-abiding. A predominantly Muslim country with vocal and distinct minority populations of Indian and Chinese origin, peaceful change has taken place over the last twenty years without violent extremism. It may be because the government has kept a tight hold on the country with the emergency law and regulations adopted in 1957 to maintain political order and stability when Malaysia was emerging from the communist insurgency. These laws stayed in place until very recently and have been used to respond to any movement that was considered prejudicial to national security. Today, the question arises of whether such laws provide security or whether they have become a liability. In September, 2011 the increasingly controversial Internal Security Act (ISA) of 1960 was repealed and in November, 2011, the government finally lifted three existing emergency proclamations, rendering void the unpopular Emergency Public Order and Prevention of Crime Ordinance of 1969.

However, civil rights groups are expressing dissatisfaction with the new legislation which replaces the archaic repealed laws; Hasmy Agam, the Chief Commissioner of the Human Rights Commission of Malaysia has spoken out against the new legislation for failing to meet international human rights standards. Many see the proposed Peaceful Assembly Bill as placing further curbs on civil liberties by restricting street demonstrations and the new Security Offences Act is simply “the New ISA.” The much vaunted relaxation of media restrictions is also being criticized as an inadequate half-measure.

Another reform that many see as long overdue is Malaysia’s affirmative action policy, where Malays have been given preference over the decades. Very successful at bringing education and economic opportunity to ethnic Muslim Malaysians, the policy is now being seen as culturally divisive and open to corruption. The present government has rejected calls for reform as the policy has helped maintain their electoral advantage for over twenty years.

Malaysia is ranked in 20th position in the 2012 Global Peace Index issued by the Institute for Economics and Peace. The second highest Muslim nation in the ranking, outdone only by Qatar, Malaysia’s tranquility has been achieved by a stable though autocratic democracy. If Malaysia has indeed truly achieved maturity, the challenge now is to grant more civil rights and freedoms to a diverse population where 40 percent are non-Muslim. Malaysia’s Constitution calls for the rights of all to practice their faith in peace and harmony but, increasingly, today the ideal of religious tolerance is being threatened by what many see as the “Arabization” of Malaysian Islam.

Malaysia has traditionally been pragmatic and even liberal about such issues as apostasy, and viewed Sharia courts as dealing with a narrow range of family matters for Muslims, and not having the power to dictate a citizen’s relationship to the state. But recent surveys of Malay attitudes show that a majority think of themselves as Muslims first and Malaysians second and want the state to become more Islamic.

This, in turn, is threatening the concept of Malaysian nationalism and national unity, which Prime Minister Razak is attempting to achieve through his 1Malaysia concept. It will be just window-dressing if conservative views are protected and racial relations and religious liberties are sabotaged by extremism.

Najib Razak presents himself as a reformer on a mission to modernize Malaysia. But the reality is that Malaysians want more than window dressing as the time gets closer to the next election. With the country going into full campaign mode, the rifts in philosophy are becoming clearer, the dirty tricks dirtier and the opposition party under Anwar Ibrahim’s leadership is becoming more popular.

Malaysia will always be a multi-cultural, multi-religious country and, hopefully, its Muslim population will always practice a moderate and non-violent form of Islam. Increasingly, it looks as if Anwar Ibrahim will be the visionary and principled leader Malaysia needs to safeguard this for the future.

Kekuatan Rakyat, Kebangkitan Rakyat Boleh Buat Perubahan

Posted: 12 Oct 2012 07:54 PM PDT

(Newsflash) Keningau Sabah 12/10/2012

Posted: 12 Oct 2012 07:42 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 13 Oct 2012 11:18 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Islam Wasatiyyah, boleh abai Solat Jumaat?

Posted: 12 Oct 2012 08:34 PM PDT

Apakah ini konsep wasatiyyah yang diamalkan apabila tiga pegawai kanan lelaki Islam Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan sanggup mengetepikan kewajipan solat Jumaat semata-mata untuk bermesyuarat?

MESYUARAT TETAP DITERUSKAN KETIKA AZAN SOLAT JUMAAT BERKUMANDANG
27 Sep 2012

SUNGGUH mengecewakan apabila pihak pengurusan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan di Putrajaya sanggup mengetepikan kewajipan solat Jumaat semata-mata untuk bermesyuarat pada minggu lalu.

Pengerusi mesyuarat, seorang pegawai atasan kementerian, tetap meneruskan mesyuarat bersama wakil daripada media walaupun azan solat Jumaat sedang berkumandang dengan jelas.

Tiga pegawai kanan kementerian (lelaki Islam) dalam mesyuarat itu juga seolah-olah tiada rasa bersalah apabila pegawai atasan itu memutuskan untuk tidak menghentikan mesyuarat ketika azan kedengaran dari Masjid Sultan Mizan, kira-kira 150 meter sahaja dari bangunan itu.

Lebih menyedihkan, seorang pegawai kanan kementerian itu dalam mesyuarat tersebut (Islam dan bergelar Datuk), sanggup memberi 'sokongan' kepada pegawai atasan itu untuk meneruskan mesyuarat tanpa berhenti untuk solat Jumaat.

Diharap pihak Ketua Setiausaha Negara memandang serius perkara ini supaya individu yang dipilih menerajui pentadbiran atasan sesebuah kementerian tidak memperlekehkan hal agama kerana Islam adalah agama rasmi negara ini apatah lagi jika melibatkan pegawai beragama Islam.

TAKUT DOSA
Kuala Lumpur


AMBIL TINDAKAN PEGAWAI TERUSKAN MESYUARAT KETIKA AZAN JUMAAT BERKUMANDANG
12 Okt 2012 

SAYA ingin merujuk kepada surat bertajuk 'Mesyuarat tetap diteruskan ketika azan solat Jumaat berkumandang' oleh Takut Dosa di ruangan ini pada Khamis 27 Septembr lalu.

Memang amat menyedihkan apabila kita sedang sibuk melaungkan slogan kecaman terhadap penghinaan ke atas Rasulullah dilakukan di seluruh dunia, di dalam negara kita sendiri terdapat penjawat awam yang memperlekehkan agama Islam.

Dalam hal berkenaan, pengerusi mesyuarat perlu bertanggungjawab penuh kerana beliau yang menentukan perjalanan sesuatu mesyuarat, apatah lagi beliau seorang pegawai tertinggi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang sepatutnya lebih sensitif dengan hal agama.

Pengabaian solat Jumaat bukan suatu yang boleh dipandang ringan. Jika dirujuk kepada undang-undang Syariah, Seksyen 14 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan (Akta 559) telah menyatakan bahawa tidak bersolat Jumaat boleh dihukum denda RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya.

Jika tidak tindakan tegas diambil bagi kes ini, pastinya akan wujud persepsi masyarakat bahawa kerajaan mengambil mudah hal-hal agama Islam dalam pentadbiran organisasi kerajaan, sedangkan kerajaan sudah menggariskan peraturan yang cukup jelas dan serba lengkap dalam aspek perundangan Islam.

Seperti mana yang kerap ditegaskan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN), pegawai atasan perlu sentiasa mengambil berat aspek kebajikan manakala aspek agama adalah sebahagian daripadanya.
Diharap apa yang berlaku tidak berulang dan menjadi iktibar kepada semua penjawat awam seluruh negara.

JUSA PENCEN
Bukit Kiara, Kuala Lumpur

Tiada ulasan:

Catat Ulasan