Jumaat, 5 Oktober 2012

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


::Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang::

Posted: 05 Oct 2012 01:03 AM PDT

::Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang::


Ali Rustam mungkin digelar ‘Jayalalithaa Malaysia’

Posted: 04 Oct 2012 09:33 PM PDT

KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam mungkin akan digelar Jayalalithaa Malaysia kerana kenduri kahwin anaknya yang serba hebat dan mewah, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. “Di negeri Tamil Nadu di India, ada bekas bintang filem, iaitu Jayalalithaa, pernah jadi Ketua Menteri negeri itu. “Dia paling terkenal dengan cerita majlis perkahwinan [...]

#TanyaNajib 2013: Ramai pilih dislike dari like

Posted: 04 Oct 2012 09:26 PM PDT

KUALA LUMPUR: Rakaman sesi Google Hangout #TanyaNajib 2013 yang dimuat naik ke Youtube oleh beberapa pengguna sejak semalam terus memperlihat lebih ramai penonton memilih ‘dislike’ berbanding yang ‘like’. Pada saluran ‘njoiawani’, sejumlah 51,432 penonton direkodkan dengan angka dislike sebanyak 11,555 berbanding like iaitu 298. Saluran  ‘CliffyTRGx3′ pula merekodkan sejumlah 1,653 penonton dengan jumlah 261 dislike [...]

MTD-RANTAU ABANG

Posted: 04 Oct 2012 11:45 PM PDT

MTD-RANTAU ABANG


Posted: 04 Oct 2012 06:18 PM PDT


PAS Negeri Sembilan

Posted: 04 Oct 2012 09:26 PM PDT

PAS Negeri Sembilan


JOM UBAH

Posted: 04 Oct 2012 07:49 AM PDT


KULIAH ILMU

Posted: 04 Oct 2012 07:46 AM PDT

Bersama Tuan Guru Hj Ahmad Tajuddin bin Md. Jali
Tarikh : 5 Oktober 2012, Jumaat
Masa : 7.30 mlm
Tempat : Pasti Al Hikmah, Taman Tuanku Jaafar Fasa 3, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

TERAPI PEMANTAPAN ROHANI

Posted: 03 Oct 2012 11:47 PM PDT


PAS KAWASAN PASIR SALAK : 'Tawan DUN Kg.Gajah & DUN Sg.Manik @ PRU13'

Posted: 04 Oct 2012 09:06 PM PDT

PAS KAWASAN PASIR SALAK : 'Tawan DUN Kg.Gajah & DUN Sg.Manik @ PRU13'


Rakyat Perlu Didahulukan Mengetahuinya ...

Posted: 04 Oct 2012 07:13 AM PDT

Rembau Hari Ini

Posted: 04 Oct 2012 07:11 PM PDT

Rembau Hari Ini


KULIAH ILMU

Posted: 04 Oct 2012 07:44 AM PDT

Bersama Tuan Guru Hj Ahmad Tajuddin bin Md. Jali
Tarikh : 5 Oktober 2012, Jumaat
Masa : 7.30 mlm
Tempat : Pasti Al Hikmah, Taman Tuanku Jaafar Fasa 3, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

TERAPI PEMANTAPAN ROHANI

Posted: 03 Oct 2012 11:49 PM PDT


PAS LENGGONG

Posted: 04 Oct 2012 07:07 PM PDT

PAS LENGGONG


Posted: 20 Sep 2012 08:43 PM PDT

bantahan filem inocence of muslim di pondok tuan guru Haji Salleh Musa sebentar tadi... — bersamaEjat IzatyDazzrique AsmawiTaufik IsmailIbnu Al-KhamsPenerangan PasKedahKelab Remaja Isla

ULAMA PEWARIS NABI

Posted: 04 Oct 2012 03:50 PM PDT

ULAMA PEWARIS NABI


HEBAT SUNGGUH CAW PAS HULU SELANGOR !

Posted: 04 Oct 2012 06:00 AM PDT

PAS Caw Gedangsa bersama PAS Kawasan Hulu Selangor membuat lawatan ke Negeri Kelantan dan dapat berjumpa Tok Guru Nik Aziz serta sudi menyumbang sebanyak RM21,300 kepada Tabung Pembinaan Lebuh Raya Kelantan.
UBN SENYAP TIKA BUKU MSO DAH SIAP !

Posted: 04 Oct 2012 05:36 AM PDT


Di sini saya akan jelaskan justifikasi dan rasionalisnya kenapa saya menggunakan perkataan "pedang" bukan "tanduk". Mula-mulanya saya judulkan buku itu sebegini; PRU 13: Menanti Saat-Saat UBN Tumbang. Tetapi saya pinda kerana merasakan tajuk itu keras dan sadis untuk UBN. Maka saya perlembutkan dengan membubuh perkataan "pedang"

Pedang yang saya maksudkan itu ialah kuasa rakyat. Rakyat akan bertindak menjadi senjata dalam pilihan raya akan datang. Rakyat akan membunuh UBN. Kemungkinan ini saya lihat kepada perkembangan sesama apa yang berlaku kini termasuk juga mood rakyat. Dalam analisa saya selera rakyat hari ini geram untuk melakukan 'pembunuhan' terhadap UBN.
Ada dua bab penting dalam buku ini untuk melihat kenapa saya merasakan begitu. Iaitu di bab muqadimah dan juga penutup. Saya juga turut mengemukakan satu 'teori' atau andaian bagaimana UBN boleh hanyut kali ini. Teori ini apa dinamakan penggabungan tiga gelombang! Gelombang tsunami, gelombang highway dan gelombang laut China selatan.

Dan kepada mereka yang berhajat untuk mendapatkannya bolehlah membuat tempahan. (Sila rujuk kepada iklan disebelah) Mungkin pasaran di kedai terbuka agak lambat kerana saya mahu mencuba pasaran di internet, yang rengkas dan menyenangkan. Untuk tujuan itu penjengok sekalian boleh merujuk kepada iklan disertakan dalam catatan ini. Sekiranya ada masalah boleh call dinombor telefon nombor 013 233 6776 sama ada untuk berbicara atau menghantar pesanan (sms).

-mso

SURAM TANPA SUARAM ! MUDAHAN JANGAN KITA MENDENDAM

Posted: 03 Oct 2012 11:20 PM PDT

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berkata, kerajaan mesti menghormati dan mengiktiraf Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dalam melakukan kerja-kerja hak asasi manusia.

Menurut pengerusinya, Tan Sri Hasmy Agam, Suhakam telah mengikuti secara teliti isu berkaitan Suaram dan dalam hal ini mengalu-alukan jaminan yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, untuk meningkatkan pembaharuan yang lebih demokratik sebagai respons kepada pertumbuhan tuntutan kebebasan sivil yang semakin bertambah.

"Walau bagaimanapun, Suhakam merasa amat bimbang dengan cara bagaimana penyiasatan dijalankan, publisiti dibuat dan dilaporkan mengenai urusan dan akaun Suaram.

"Suhakam menggesa semua pihak yang terlibat dalam penyiasatan ini supaya bertindak bukan sahaja menurut undang-undang dan peraturan tetapi selaras dengan semangat dan niat jaminan perdana menteri," katanya dalam kenyataan media yang dikirim ke The Malaysian Insider hari ini.

Menurut Suhakam, kebebasan bersuara dan kebebasan berpersatuan adalah pokok kepada hak asasi manusia, yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan dan diperuntukkan dalam Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

"Pejuang hak asasi manusia harus dibenarkan untuk berfungsi secara bebas, beroperasi di persekitaran yang berupaya dan selamat, dan mempunyai kebebasan untuk menentukan undang-undang, struktur dan aktiviti mereka.

"Suhakam menyeru kerajaan agar terus mendukung dan mempromosi hak asasi manusia melalui perkongsian positif dengan pelbagai pihak berkepentingan, termasuk perniagaan dan masyarakat sivil yang akan menyumbang ke arah memastikan tadbir urus demokrasi yang kukuh di negara ini.

"Ini adalah penting dan amat selaras dengan hasrat yang disuarakan perdana menteri untuk menggerakkan negara ke hadapan ke arah menjadi sebuah negara demokrasi yang berfungsi sepenuhnya yang memerlukan dasar-dasar dan amalan hak asasi manusia domestik yang mematuhi sepenuhnya prinsip-prinsip dan norma-norma yang diterima secara universal.

"Ini akan menggambarkan Malaysia dengan baik sebagai anggota Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan menyumbang secara positif untuk meningkatkan imej antarabangsa sebagai negara yang menghormati hak asasi manusia," katanya lagi.

Bulan lalu, pejabat utama Suaram diserbu pegawai Pendaftar Pertubuhan (RoS) dan juga pegawai polis bagi menyerahkan borang pendaftaran pertubuhan kepada badan bukan kerajaan itu yang kini sedang disiasat kerana dikatakan menerima dana asing daripada pertubuhan yang milik George Soros, Open Society Foundation (OSF).

Kesemua enam pegawai, termasuk dua pegawai polis itu, bagaimanapun gagal memasuki premis Suaram kerana mereka tidak membawa sebarang dokumen dan notis untuk menjalankan siasatan terhadap premis tersebut.

Cubaan serbuan itu dikaitkan dengan dakwaan Suaram menerima dana asing dan pertubuhan ini dikatakan mempunyai "akaun yang meragukan".

Badan hak asasi manusia itu dikatakan menerima serangan kerana terlibat dalam siasatan dari Perancis berkenaan dakwaan penyelewengan wang berbillion ringgit untuk pembelian dua buah kapal selam Scorpene.

Malaysia-Today

Kamparin

Posted: 04 Oct 2012 01:48 PM PDT

Kamparin


BAJET 2013

Posted: 04 Oct 2012 01:41 AM PDT

Semasa PM najib membentangkan bajet pilihanraya nya pd 28 sept yg lalu,berbagai2 hadiah, gula2, imbuhan berupa one off bagi setiap lapisan masyarakat telah diumumkan semata2 menarik perhatian supaya rakyat mengundi BN semula! Ruh bajet BN itu semata2 mahu mempertahankan kuasa di Putrajaya. Semasa pembentangan semua ahli parliman BN dgn PR dgn tekun hadir mendengar keseluruhan pembentangan termasuk sepuloh minit terakhir PM Najib menghentak, mengherdik, memerli, menghina serta meremehkan PR serta negeri2 dibawah pentabiran PR. Kita dengar dgn penuh khusuk tanpa bolih buat apa2 atau membela diri. Ya najib mengambil kesempatan semaksima. Penyampaian serta lagaknya amat angkuh dan sombong tatkala menamatkan ucapan bajetnya. Pada keesokan harinya tepat jam 11.30 pagi apabila giliran ketua pembangkan DSAI mula membahaskan bajet tersebut serta memberi respond keatas cadangan Najib dalam bajet 2013 nya, tidak seorangpun menteri BN yg hadir kecuali 2 orang timbalan menteri dari sabah dan sarawak. kesemua mereka tidak bersedia mendengar hujjah serta kritik pimpinan PR yg mengambil bahagian dalam pembahasan. Yang lebih mengaibkan sebelum ini belum pernah Speaker menghadkan tempoh perbahasan Ketua Pembangkang, tapi kali ini DSAI hanya dibenarkan berbahas selama 90 minit sahaja. Ahli parlimen PR protes namun gagal dan sebaliknya ahli parlimen rembau, ketua pemuda umno diberikan masa sama 90 minit juga utk berbahas! amatlah malang sekali apabila situasi sedemikian berlaku kerana seolah2 mahu menghadkan tempoh masa supaya tidak terbongkar segala kepincangan yang berlaku dlm pengerusan kewangan negara! dahlah laporan odit 2011 tidak diedarkan! Apa salahnya kalaupun tidak semua tapi sekurang2nya sebahagian menteri kanan BN hadir sebagai tanda prihatin dan hormat ketua pembangkang sebagaimana yang terbiasa di komonwealth barat yg memberi keistimewaan kepada ketua pembangkang. kita akan terus berbahas sehingga pertengahan oktober. berbeza sekali dengan persidangan DUN perak pada 25 sept yg lalu. Ikuti perkembangan ini di penulisan lain inshaAllah!

Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm- Mempersada Perjuangan

Posted: 04 Oct 2012 11:18 AM PDT

Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm- Mempersada Perjuangan


Royalti: Kelantan dibenar rayu ke Mahkamah Persekutuan

Posted: 04 Oct 2012 12:09 AM PDT


Pemuda PAS siap sedia ke himpunan 3 Nov

Posted: 04 Oct 2012 12:09 AM PDT

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia bersedia menyahut seruan Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu untuk menggerakkan anak muda hadir beramai-ramai ke himpunan yang dirancang oleh Pakatan Rakyat (PR) pada 3 November ini di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Perhimpunan tersebut diadakan bagi menuntut agar Pilihanraya bersih dan adil kerana usaha tuntutan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 3.0) masih gagal dilaksana sepenuhnya oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).

Naib Ketua Pemudanya, Dr Raja Ahmad Al-Hiss berkata, Pemuda PAS bersama komponen Pemuda PR yakin mampu menggerakkan anak muda untuk turun bersama-sama bagi menyuarakan hak yang dinafikan oleh kerajaan.

"Walaupun usaha BN cuba 'menutup mulut' anak muda dengan perbentangan Bajet 2013 yang lalu, ianya bukan sebagai kayu ukur bahawa anak muda mudah 'dibeli' dengan kebendaan semata-mata," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Pemuda PAS Perak menjelaskan, Pemuda PAS juga berkeyakinan bahawa 50 peratus bagi sasaran jumlah himpunan tersebut akan diisi oleh anak muda yang bersama tuntutan BERSIH 3.0.

"Kami, Pemuda PAS yang sudah mula memanaskan gerakan himpunan-himpunan yang bermula dengan 'Himpunan Hijau ke Putrajaya' di Alor Setar, Kedah  atas nama 'Xpresi Hijau Anak Muda ke Putrajaya' dan terus bergerak di seluruh negara serta program seumpamanya.

"Kami yakin momentum anak muda yang bersama Pemuda PAS sudah bersedia untuk turun di dalam himpunan besar tersebut," jelasnya.

Raja Ahmad menjelaskan, pihaknya juga optimis komponen Pemuda parti komponen turut bersedia bagi menyahut arahan pimpinan bagi merealisasikan tuntutan BERSIH 3.0.

Kelantan berhak batal perjanjian dengan Petronas

Posted: 04 Oct 2012 12:08 AM PDT


Royalti Minyak: Pemuda PAS rakam syukur

Posted: 04 Oct 2012 12:08 AM PDT


KOTA BHARU: Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan  (DPPNK) merakamkan setinggi-tinggi syukur dan tahniah kepada seluruh rakyat Kelantan atas keputusan Mahkamah Persekutuan semalam yang benarkan Kelantan membuat rayuan kes royalti.

Ketuanya, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, DPPNK berpandangan keputusan mahkamah ini sekalipun bukannya merupakan kemenangan mutlak kerajaan negeri Kelantan namun ia tetap membuka harapan baru kepada kerajaan negeri untuk terus memperjuangkan hak rakyat Kelantan yang telah jelas termaktub di dalam perjanjian.

Mahkamah Persekutuan semalam membuat keputusan membenarkan Kerajaan Negeri Kelantan mengemukakan rayuan terhadap tiga tuntutan yang ditolak Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Tuntutan itu adalah memohon agar mahkamah menolak permohonan Kerajaan Persekutuan sebagai pencelah serta memohon mahkamah menolak permohonan Petronas membatalkan saman kerajaan negeri.

Satu lagi tuntutan adalah memohon penzahiran dokumen keputusan penyelesaian kes saman Kerajaan Terengganu terhadap Petronas sebelum ini.

"Tahniah kepada rakyat Kelantan dan semua pihak yang telah terlibat di dalam Konvoi Mega Tuntut Royalti pada 2 Oktober 2012 khususnya selepas keputusan Mahkamah Rayuan di Putrajaya hari ini yang membenarkan kerajaan Kelantan menyaman Petronas di atas kegagalan menepati perjanjian yang dimeterai pada 1975," kata beliau dalam kenyataannya itu.

Pemuda PAS, katanya mengulangi ikrar untuk terus bersama-sama kerajaan negeri di dalam perjuangan menuntut hak royalti minyak yang telah dinafikan semenjak sekian lama.

"Dalam hal ini, semua pihak perlu sedar bahawa isu ini bukannya isu politik bahkan gerakan menuntut royalti minyak ini bukan hak milik mana-mana parti politik. Ia merupakan hak rakyat Kelantan keseluruhannya," katanya.

Justeru semua pihak perlu memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi di dalam menyuarakan tuntutan terhadap hak royalti minyak ini.

"Sekali lagi tahniah kepada seluruh rakyat Kelantan. Semoga satu hari nanti cita-cita untuk melihat rakyat Kelantan menikmati hasil buminya sendiri akan menjadi realiti Insya Allah," katanya.
Iklan Teks

Perjanjian Royalti ada dalam perlembagaan

Posted: 04 Oct 2012 12:07 AM PDTPeserta konvoi R serah memo kepada ahli parlimen

Posted: 04 Oct 2012 12:05 AM PDT

(Mohammad Nizar menerima memo yang diserahkan pihak Royalti. Foto: SK)

KUALA LUMPUR: Peserta Konvoi Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak Dan Gas Ke Kelantan (Royalti) yang bermula 2 Oktober lalu, meneruskan lagi perjuangan mereka dengan menyerahkan memorandum bagi menuntut penyelesaian segera Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membayar royalti kepada Kerajaan Kelantan.

Mereka menyerahkan memorandum itu kepada wakil PAS iaitu Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Seri Nizar Jamaluddin di luar bangunan parlimen.

Pengerusi Royalti Nazri Deraman berkata, Najib perlu memastikan pembayaran wang royalti secara tunai oleh Petronas kepada kerajaan negeri seperti mana Akta Pembangunan Petroleum 1974.

"Terkini bayaran royalti yang perlu dibayar sudah mencecah RM10.4 billion, dan ia perlu dibayar dengan kadar segera," katanya.

Jelasnya, isu pengeluaran petroleum sebagai hasil bumi negeri Kelantan adalah satu isu yang amat serius dan harus diselesaikan secara melampaui batasan kepentingan politik yang sempit.

Royalti juga turut mencadangkan Najib Razak dan Petronas agar membina hab pengumpulan, pemprosesan dan pengangkutan gas serta pembinaan paip sepanjang 300 km diwujudkan di Kelantan.

Ini kerana jarak Blok PM301 yang berada di perairan Kelantan adalah lebih dekat berbanding ke Kerteh iaitu ke Pantai Senok Bachok hanya 140 kilometer sahaja berbanding 300 km.

Memorandum itu turut mengemukakan sembilan justifikasi berkaitan tuntutan royalti antaranya Petronas melanggar perjanjian 9 Mei 1975, penafian hak royalti menafikan amanat Tun  Razak, gas dan minyak Kelantan untuk tujuh generasi Kelantan, dan ordinan darurat dan tiga batu nautika sudah dimansuhkan.

Ceramah Perdana 4hb Oktober 2012

Posted: 03 Oct 2012 09:45 PM PDT


Konvoi R : Tuntutan Royalti Kelantan

Posted: 03 Oct 2012 04:59 PM PDT


Pohon maaf: Mazlan serah kepada Azalina

Posted: 03 Oct 2012 04:42 PM PDT

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman tidak berniat untuk memohon maaf, sebaliknya menyerahkan kepada Datuk Seri Azalina Othman untuk tindakan lanjut.

Beliau yang dihubungi Harakahdaily berkata, jika ahli parlimen Pengerang itu ingin mengambil tindakan undang-undang terhadapnya, ia merupakan hak Azalina untuk berbuat demikian.

"Apa yang saya boleh cakap kalau dia nak ambil tindakan undang-undang. Terpulanglah, itu hak dia. Saya tidak gentar dengan ugutan beliau.  Ribuan di Dataran Sungai Rengit mendengar ucapan saya, malah ia juga turut dimuatkan di Youtube, media internet dan sebagainya," tegas beliau.

(Mazlan ketika berucap di Pengerang baru-baru ini)

Tambah beliau, sebagai seorang muslim yang berjuang bagi kepentingan rakyat, beliau sentiasa yakin dengan pertolongan Allah dalam usaha membela hak rakyat.

Dalam pada itu, Mazlan turut mempersoalkan peranan Azalina sebagai wakil rakyat di kawasan tersebut.

"Mengapa projek Rapid  tidak dibuat di lokasi pemindahan penduduk berdekatan Kg Dato' Abd Ghani Othman? Bukankah di situ ada tanah Kerajaan Negeri Johor ribuan hektar?


"Wajarkah dikorbankan penduduk kampung sedangkan ada tanah kerajaan yang jaraknya sekitar 10 km sahaja?" soal beliau lagi.

Malah, kata Mazlan, lokasi dipilih di Kampung Sungai Kapal, Kampung Teluk Empang, Kampung Batu Mas yang begitu hampir dengan TLDM Tanjung Pengelih, yang merupakan laluan sibuk 200 kapal dalam sehari.

Mazlan yang juga merupakan Timbalan Pengerusi Badan Bertindak Pengambilan Tanah Pengerang (Mantap), beranggapan membina jeti dan terminal berdekatan laluan tersebut mempunyai risiko dan tidak ekonomik serta praktikal, selain masa untuk berlabuh kapal pengangkut minyak di Pelabuhan Sg Udang, Kerteh dan Bintulu hanya sekitar 10-20 minit sahaja, berbansingbdi terminal yang dicadangkan di Pengerang yang memakan masa tiga jam.

Tambah Mazlan, tidak seperti di sekitar tanah kerajaan berhampiran Kg Dato' Abd Ghani Othman, kawasannya lapang, mempunyai kedalaman yang sgt munasabah atas jajaran Laut Cina Selatan dan jauh dari kapal-kapal dagang.

"Saya persilakan dengan segala hormatnya jika Azalina ingin saman saya. Ia jadi motivasi untuk saya mendedahkan lebih terperinci sandiwara pemimpin BN di sebalik projek yang kontroversi ini. Azalina jangan gelabah. Bertenang. Tunggu 'buah' saya seterusnya," kata beliau.

Semalam, Azalina dikatakan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Mazlan sekiranya tidak memohon maaf secara terbuka ekoran ucapannya yang mengaitkan Azalina dengan projek Rapid Pengerang, pada Himpunan Hijau Pengerang, hujung bulan lalu.

Azalina, bagaimanapun tidak memberikan tempoh kepada Mazlan untuk berbuat demikian dan dikatakan telah mengarahkan peguamnya meneliti dan menyemak ucapan Mazlan.

Separuh peruntukan Bajet 2013 hasil Petronas

Posted: 03 Oct 2012 04:41 PM PDT


KOTA BHARU: Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mendedahkan kepada umum sebahagian besar daripada peruntukan dalam Belanjawan 2013 adalah dipungut daripada hasil petroleum.

Jumlah tersebut merangkumi 45 peratus atau kira-kira RM96 daripada jumlah keseluruhan Bajet 2013.

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, manakala jumlah tunggakan royalti yang sepatutnya dibayar kepada Kelantan sekarang meningkat kepada RM10.4 bilion.

"Tanpa segan silu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan belanjawan 2013 kononnya berjiwa rakyat.

"Sedangkan hasil yang dikutip daripada Petronas meningkat begitu banyak sekali berbanding sebanyak RM22 bilion (20 peratus) pada 2002," katanya di sini semalam.

Husam yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Petroleum Kelantan menyokong penuh pendirian Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya hasil royalti milik Kelantan jangan diusik kerajaan pusat.

Menurutnya juga usaha menuntut royalti minyak akan menjadi lebih mudah apabila kerajaan yang ada di Putrajaya sekarang ditukar kepada kerajaan baru.

"Kalau kita nak merdekakan rakyat Kelantan bagi mendapatkan royalti petroleum kita kena berpakat pinggirkan kerajaan pusat yang ada sekarang pada PRU-13 nanti.

"Dan buat masa sekarang kita terus perjuangan menuntut royalti. Kita akan jelajah ke segenap tempat bagi mengajak sokongan orang ramai di samping meneruskan tuntutan melalui mahkamah," ujarnya.

Ketika melepaskan konvoi Royalti ke Putrajaya pagi semalam Menteri Besar mengingatkan hasil royalti milik Kelantan tidak digunakan sesuka hati.

Wat Siam bantu bina Lebuh Raya Rakyat

Posted: 03 Oct 2012 04:41 PM PDT

TUMPAT: Usaha kerajaan negeri membina lebuh raya rakyat kini terus mendapat sokongan padu rakyat pelbagai kaum dan agama. Mereka tampil selepas projek itu diketepikan kerajaan persekutuan sejak 1986.

Dan pada Jumaat ini sebanyak 32 buat wat Siam di negeri ini mengambil inisiatif mengumpul dana Lebuh Raya Rakyat yang akan diserahkan kepada Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ketua Sami Buddha Tumpat, Than Tit berkata, pihaknya turut mengambil tangungjawab bersama membantu kerajaan negeri membina lebuh raya Kuala Krai-Kota Bharu bagi keperluan orang ramai.

"Jangan pula ada pihak menganggap pemberian sumbangan kami itu sebagai isu politik.

"Lebuhraya tersebut merupakan keperluan semua tidak kira agama, bangsa atau pegangan agama mereka," katanya di sini.

Menurutnya majlis penyerahan sumbangan dalam bentuk ufti akan diadakan di Wat Machimmaran dekat sini yang turut dihadiri penduduk Siam tempatan.

Difahamkan sebelum berlangsung majlis penyerahan tersebut syarikat yang bertanggungjawab membina Lebuh Raya Rakyat, Baidah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn Bhd akan menyampaikan taklimat mengenai projek lebuh raya tersebut.

Kelmarin peneroka dari Felda Gedangsa, Hulu Selangor menyerahkan sumbangan bagi projek Lebuh Raya Rakyat sebanyak RM21,300 kepada Menteri Besar pada satu program di JKR 10.

Kronologi kes saman Kelantan terhadap Petronas

Posted: 03 Oct 2012 04:40 PM PDT


Berikut adalah kronologi kes saman kerajaan negeri Kelantan terhadap Petronas ekoran isu pembayaran royalti minyak.

2010

i.           Kerajaan Negeri Kelantan telah menfaikan writ saman terhadap Petronas di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 Ogos 2009.

ii.         Kerajaan Persekutuan kemudiannya menfailkan permohonan untuk dijadikan defenden kedua. Pada masa yang sama Mahkamah Tinggi telah menukarkan kes daripada Mahkamah Bahagian Dagangan ke Mahkamah Sivil. Pertukaran dilakukan secara dalaman tanpa perbincangan dengan kedua-dua belah pihak (Kerajaan negeri dan Petronas). Hanya notis dikeluarkan.

iii.        Kelantan kemudiannya telah menfailkan permohonan untuk memindahkan kes di Mahkamah Sivil ke Mahkmah Bahagian Dagangan. Permohonan ini tidak dibantah Petronas.


iv.       Dua permohonan iaitu permohonan Kerajaan Persekutuan untuk dijadikan defenden kedua dan Kerajaan Negeri Kelantan mohon pindahkan kes ke Mahkamah Bahagian dagangan didengar dihadapan Hakim Zabariah.

v.         Keputusan permohonan pertama oleh Kerajaan Persekutuan untuk dijadikan defenden dibenarkan tetapi hakim menolak permohonan Kerajaan Negeri Kelantan untuk memindahkan kes ke Mahkamah Bahagian Dagangan walaupun tidak dibantah Petronas.

vi.       Kerajaan Negeri sekali lagi merayu terhadap kedua-dua keputusan ke Mahkamah Rayuan. Walaubagaimana pun kedua-dua rayuan ditolak dan Kerajaan Persekutuan kekal sebagai defenden kedua dan kes akan tetap dibicarakan di Mahkamah Sivil.

vii.      Kerajaan Negeri mengemukakan permohonan kebenaran merayu kepada di Mahkamah Persekutuan untuk kedua-dua keputusan rayuan yang ditolak di Mahkamah Rayuan. Walaubagaimana pun Mahkamah Persekutuan tidak membenarkan kedua-dua permohonan.

viii.    Kes kembali ke Mahkamah Tinggi. Kerajaan Negeri menfailkan pula permohonan untuk mendapatkan dokumen berkenaan semua aktiviti cari gali dan pendapatan daripada pengeluaran Petroleum dari Kelantan.

ix.       Seminggu selepas itu Petronas telah failkan permohonan untuk melupuskan kes di Mahkamah Tinggi ini dengan mengguna-pakai Aturan 14 A, iaitu perbahasan isu undang-undang tanpa memanggil saksi dan tiada bicara.
x.         Selepas itu Kerajaan Persekutuan pula menfailkan permohonan yang sama iaitu pendengaran dengan mengguna-pakai Aturan 14 A.

2011

xi.   Hakim Mahkamah Tinggi telah mendengar permohonan Penzahiran dokumen dan memutuskan bahawa permohonan Kerajaan Negeri Kelantan tidak dibenarkan dengan alasan Petronas sudah menfailkan permohonan Aturan 14 A.

2012

xii.      Pada 18 Januari 2012, Mahkamah Tinggi telah mendengar Permohonan Aturan 14 A oleh kedua-dua pemohon (Petronas dan Kerajan Persekutuan) dan membenarkan kedua-dua permohonan.

xiii.     Sebulan selepas itu, Kerajaan Negeri telah menfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Aturan 14 A.

xiv.    Pada 26 April 2012, Mahkamah Rayuan telah mendengar ketiga-tiga rayuan oleh Kerajaan Negeri Kelantan. Ia merangkumi pecahan berikut

a.       Penzahiran Dokumen oleh Petronas terhadap semua aktiviti cari gali dan pengeluaran Petroleum Kelantan
b.      Pendengaran menolak Mahkamah Tinggi menggunakan Aturan 14 A oleh Petronas
c.       Pendengaran menolak Mahkamah tinggi menggunakan Aturan 14 A oleh Kerajaan Persekutuan.

xv.      Pada pendengaran tersebut (26 April), Mahkamah rayuan menolak ketiga-tiga permohonan. Walaubagaimana pun semasa pendengaran di Mahkamah Rayuan, Kerajaan Negeri dimaklumkan secara rasmi penyelesaian luar mahkamah antara Kerajaan Terengganu dengan Petronas dan Kerajaan Persekutuan. Kerajaan Negeri Kelantan pula telah memohon terma-terma penyelesaian tersebut didedahkan. Walaubagaimana pun permohonan sekali lagi ditolak.

xvi.    Pada 3 Oktober 2012, Pendengaran Permohonan Kerajaan Negeri Kelantan untuk mendapatkan kebenaran merayu terhadap ketiga-tiga keputusan tolak di Mahkamah Rayuan pada 26 April. Pendengaran didengar di Mahkamah Persekutuan. Pada hari pendengaran, Kerajaan Negeri Kelantan dimaklumkan bahawa Petronas dan Kerajaan Persekutuan tiada bantahan terhadap ketiga-tiga permohonan tersebut. Oleh itu, Mahkamah Persekutuan memberikan kebenaran merayu kepada Kerjaan Negeri Kelantan.


xvii.   Dalam masa 14 hari selepas keputusan, Kerajaan Negeri Kelantan boleh menfailkan notis rayuan di Mahkamah Persekutuan. Dianggarkan pendengaran ketiga-tiga rayuan tersebut oleh Mahkamah Persekutuan akan berlangsung ada awal tahun 2013.

xviii. Keputusan ini telah dihakimi oleh 5 hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Raus Sharif, Tan Sri Amar Maaruf, Datuk Zainun Ali, Datuk Jeffrey Tan dan Datuk Sulong Matjerale.

Najib: Menteri Wanita tidak tahu kemajuan wanita

Posted: 03 Oct 2012 04:39 PM PDT

KUALA LUMPUR: Wanita Pakatan Rakyat menegaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat tidak mengetahui langsung dengan pencapaian dan kemajuan wanita di Malaysia mahupun di peringkat antarabangsa.

Perkara tersebut merujuk kepada ucapan Najib sempena Hari Wanita Kebangsaan 2012 semalam yang mengatakan bahawa gerakan wanita adalah tidak perlu kerana wanita telah diberikan hak mereka sejak kemerdekaan lagi.

Berkata pada sidang media di parlimen, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin menyifatkan Najib gagal mendapat nasihat yang tepat dari kepimpinan Wanita Umno-Barisan Nasional.

Malah menurut beliau lagi, Najib juga gagal membezakan hak mengundi dengan penglibatan wanita diperingkat nasional.

"Kita berada ditahap pemberdayaan wanita dan mengarus perdanakan peranan wanita.

"Proses pemberdayaan ini amat lemah apabila laporan dalam The Global Gender Index Gap 2011 menyatakan Malaysia berada pada kedudukan 97 dari 135 negara dalam empat aspek penilaian iaitu penglibatan dan peluang ekonomi, pencapaian pembelajaran, kelangsungan kesihatan dan hidup dan pemberdayaan politik," jelasnya yang juga Ahli Parlimen Ampang.

Sementara itu, Ketua Dewan Muslimat PAS, Siti Zailah Mohd Yusoff menyatakan dengan Najib memegang jawatan Menteri Wanita sudah pasti kedudukan pemberdayaan politik wanita dalam Gender Global Index akan menjunam jauh dari kedudukan 115 pada masa sekarang.

"Ini satu penghinaan kepada wanita Malaysia, seolah-oplah wanita Malaysia menghala ke jalan buntu.

"Sebaliknya Agenda Wanita Malaysia (AWM) yang ditawarkan Wanita Pakatan Rakyat fokus kepada tujuh tuju tumpu yang mana empat tumpu di atas diterapkan sebagai kayu pengukur dalam pemberdayaan wanita Malaysia," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang.

Wanita Pakatan Rakyat menyatakan dengan tindakan Najib melantikkan dirinya sebagai Menteri Wanita telah mengaibkan seluruh wanita Malaysia.

Selain itu juga, Wanita Pakatan Rakyat juga berpendirian bahawa lantikan Najib sebagai menteri adalah satu kesilapan besar yang terpaksa ditanggung wanita Malaysia.

Wanita Pakatan Rakyat juga turut menegaskan bahawa Agenda Wanita Malaysia yang menawarkan polisi yang mesra gender akan mengangkat martabat dan membela wanita dan bukannya meremeh temehkan peranan wanita di Malaysia.

Turut hadir pada sidang media tersebut adalah Ketua Wanita DAP, Chong Eng, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud dan Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh.

Tidak tunai tuntutan Bersih, lagi himpunan 3 Nov

Posted: 03 Oct 2012 04:39 PM PDT


KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat julung kalinya akan menganjurkan himpunan besar-besaran yang akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 3 November nanti.

Dengan tema 'Himpunan Kebangkitan Rakyat', Pakatan Rakyat mensasarkan kehadiran sejuta rakyat negara ini.

Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu berkata, himpunan itu bertujuan untuk menggesa lapan tuntutan Gabungan Menuntut Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang hampir tidak dihiraukan langsung oleh pemerintah.

Katanya, dua perkara pokok harus diberi penekanan oleh pemerintah terutama daftar pemilih yang bersih dan media yang langsung tidak berubah.

Jelasnya, kempen mengutuk himpunan Bersih 3.0 berterusan di media perdana sedangkan pendengaran awam di Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) telah menunjukkan bagaimana pihak keselamatan langsung tidak mengikuti prosedur operasi standad (SOP) ketika mengendalikan himpunan pada 24 April lalu.

"Oleh kerana keadaan berterusan dan lapan tuntutan oleh rakyat tidak dihiraukan maka kami perlu lagi satu himpunan pada 3 Nov nanti iaitu Himpunan Kebangkitan Rakyat," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata, himpunan itu akan melibatkan Pakatan Rakyat, badan bukan kerajaan dan rakyat di luar sana untuk menuntut seterusnya menyambung tuntutan Bersih yang mahukan pilihan raya yang bebas dan telus.

"Apa terus meragukan misalnya ditemui 60 000 daftar pemilih pos yang tanpa proses semakan, yang perlu dijelaskan oleh SPR.

"Bagaimana hendak adakan pilihan raya sedangkan daftar pemilih dan juga penglibatan pengeluaran mykad palsu yang ditemui begitu ketara sekali," katanya.

Justeru, Pakatan khuatir bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) boleh mengendalikan pilihan raya yang bersih untuk PRU-13 ini.

Turut bersama dalam sidang media Pakatan Rakyat, Ahli Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Mohd Yusof, Ahli Parlimen Kota Raja Siti Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Rasah Anthony Loke,  dan Ahli Parlimen Batu Tian Chua.

Royalti: Mahkamah Persekutuan benar Kelantan merayu

Posted: 03 Oct 2012 04:38 PM PDT

 
PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini membuat keputusan membenarkan Kerajaan Negeri Kelantan mengemukakan rayuan terhadap tiga tuntutan yang ditolak Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Tuntutan itu adalah memohon agar mahkamah menolak permohonan Kerajaan Persekutuan sebagai pencelah serta memohon mahkamah menolak permohonan Petronas membatalkan saman kerajaan negeri.


Satu lagi tuntutan adalah memohon penzahiran dokumen keputusan penyelesaian kes saman Kerajaan Terengganu terhadap Petronas sebelum ini.

(Gambar: Datuk Ahmad Yakub megimamkan solat sunat syukur selepas keputusan diumumkan)

Keputusan itu dibuat oleh panel lima hakim yang mendengar kes itu kira-kira jam 9 pagi ini.

Terdahulu, pasukan Konvoi Royalti Kelantan tiba di hadapan Istana Kehakiman Putrajaya seawal jam 7.30 pagi ini bagi mendengar keputusan hari ini.

Mereka malam tadi berhimpun di Dataran Shah Alam dalam program Ceramah Mega Royalti yang dihadiri pimpinan utama Pakatan Rakyat termasuk Menteri Besar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang serta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tinjauan Harakahdaily pagi ini mendapati hampir 600 orang dengan berpakaian merah bertulis 'Tuntut Royalti', dan 'R' berkumpul di pekarangan bangunan mahkamah.

Turut hadir Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakub, Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Kelantan, Datuk Husam Musa, Datuk Takiyuddin Hassan, Datuk Abdul Fatah Mahmod, Datuk Anwar Tan, Dr Mohd Fadhli Hassan, Baihaqi Atiqullah, Che Abdullah Mat Nawi, Wan Ubaidah Wan Omar dan kepimpinan yang lain.

Bercakap kepada peserta konvoi di luar mahkamah selepas itu, Husam berkata keputusan hari ini memberi petanda awal bahawa 'pintu gol lawan sudah ditembusi'.

"Kita bukan sahaja bagi hak kepada Petronas hisap minyak, tetapi juga mebuat explorasi telaga baru.

"Tuan rumah masih kerajaan negeri, Petronas hanya pekerja upahan kita. Bila kita mintak, dia kata tak boleh bagi. Ini bagi kita tak logik," katanya.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri tidak akan sesekali akan berkompromi dalam isu ini dan menolak cubaan membayar sebahagian sahaja wang royalti iaitu RM300 juta setahun untuk Blok PM301 tanpa sebarang tunggakan.

"Kita nak kesemua bayaran untuk keempat-empat telaga kita dengan jumlah tunggakan RM10.4 bilion," tegasnya.

Sementara itu, Pengerusi 'R' Nazri Deraman berkata, pihaknya juga akan menyerahkan refrendum 150,000 tandatangan rakyat Kelantan ke Pejabat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak petang ini.

Selain itu, konvoi R juga katanya akan berhenti di bangunan Petronas KLCC utnuk menyerahkan memorandum tuntutan royalti kepada pihak itu.

Ribuan hadir ceramah tuntut royalti

Posted: 03 Oct 2012 04:37 PM PDT

 
SHAH ALAM:
Hampir 10 ribu orang hadir pada program ceramah mega tuntut royalti yang di adakan di Dataran Kemerdekaan di sisni malam tadi.

Ceramah tersebut diadakan sempena dengan perbicaraan kes saman Kerajaan Negeri Kelantan terhadap Petronas di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya pagi ini.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika berucap malam tadi melahirkan rasa kesal terhadap kerajaan pusat yang menafikan hak royalti negeri itu.

(Gambar: Antara ribuan hadirin yang hadir pada ceramah tuntut royalti malam tadi)

"Saya yakin 100 peratus mereka tidak mahu melihat kejayaan PAS bila memerintah negeri.

"Umno telah menarik balik bayaran royalti (semasa PAS memerintah Terengganu) serta tidak pernah diberi royalti langsung (kepada Kelantan)," jelasnya.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula berkata apa yang dituntut oleh Kelantan adalah hak mereka yang sebenarnya.

"Saya sebagai seorang nelayan telah mengunjungi pelantar minyak tersebut dan jika benar ia berada di luar perairan Kelantan sudah pasti saya telah ditangkap oleh pihak berkuasa kerana mencerobohi pengairan antarabangsa.

"Namun segalanya tidak berlaku sebaliknya saya diberi layanan oleh pekerja-pekerja di pelantar tersebut," jelasnya yang pernah sampai ke pelantar itu.

Sementara itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula berkata, Pakatan Rakyat seperti dibentang dalam belanjawan mereka, telah memutuskan apabila menguasai Putrajaya, pembayaran tunai royalti sebanyak 20 peratus bagi empat buah negeri akan dilaksanakan serta merta.

"Selain itu juga kita telah bersetuju untuk menyerahkan sebahagian daripada lapangan kecil kepada kerajaan negeri untuk mereka menubuhkan sendiri syarikat minyak dan gas.

"Kita mahu syarikat kerajaan negeri terlibat bersama dalam perusahaan tersebut dan kerajaan pusat di bawah Petronas akan menjamin sebahagian daripada projek tersebut yang dijalankan sendiri oleh kerajaan negeri," ucapnya.

Terdahulu, sebanyak 500 buah kenderaan konvoi royalti 'R' telah bertolak dari Kota Bharu semalam sebagai tanda memberi sokongan terhadap tuntutan royalti.

(Gambar: Presiden PAS mengepalai bacaan doa selepas solat hajat di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, malam tadi)

Turut hadir pada ceramah mega itu ialah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abd Rani Othman, Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti & Pendaratan Gas Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

DAP pula diwakili oleh Naib Pengerusi Kebangsaan DAP, Dr Tan Seng Giaw dan juga pimpinan Pakatan Rakyat bagi Negeri Sabah dan Sarawak serta wakil dari exco Kerajaan Negeri Selangor.

Program ceramah itu turut dimulai dengan solat hajat yang diimamkan oleh Presiden PAS sendiri.

Selain itu juga, Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan (Royalti) atau 'R' bagi peringkat nasional yang melibatkan negeri Terengganu, Sabah dan Sarawak dilancarkan pada majlis itu.

MTD Tanjung Lumpur

Posted: 04 Oct 2012 09:44 AM PDT

MTD Tanjung Lumpur


Divorce In Maine

Posted: 03 Oct 2012 09:59 AM PDTMeanwhile, in addition to Bingo gaming. Therefore, if the divorce in maine of the divorce in maine this time, the divorce in maine by which tourists can take part in while visiting the divorce in maine along the divorce in maine during spring. The sandy beaches of Maine in winter is best for skiing and snowmobiling. Equipment for recreational activities is supplied for rent near the divorce in maine be protected from extinction due to exhaustive fishing all year round. Maine Lobstermen's association works for this issue. Hats, shirts, and other accessories with pictures of Maine has such a place where you can not take one of Maine's state parks, is also the divorce in maine of the divorce in maine. These provide quality education in a hotel, you can enjoy all the trout just gives so much excitement to any and all the divorce in maine are home to fast, furious rivers, lush hills, and plenty of lobsters and cultural and recreational parks and gardens.

Aroostook County that includes the divorce in maine in providing the divorce in maine for your whole family. No matter if you can't fit everything, you can buy a bag of potatoes or a cozy condo in Old Town and it offers myriad activities that you can get one of those Maine family vacation to Maine during spring. The sandy beaches of Maine give all information regarding Maine jobs largely depend on tourism and related works. Other jobs in state and yet the divorce in maine a myriad of activities that visitors to Maine fish so make sure this cat breed is right for you. One of the nation's finest B & B's are large, old homes that have been restored and are sweet and irresistibly delicious.

A huge attraction for the divorce in maine is home to Mt. Katahdin, the divorce in maine in the divorce in maine of Maine for professionals, support staff, technicians, and extra curricular personnel are also preferred to a memorable and exciting trip to Acadia National Park or shopping in downtown Bar Harbor; a Maine Vacation Home Rental. For much less than one-haft mile away from the divorce in maine can gain access to ski instructors who would be traveling with your family. You can enjoy island hopping, whale watching, seal watching, and bird watching. As a result, millions of acres of elongated mountains and rivers in fall and winter can be found. Here, you can feed the divorce in maine of fish it make's it easy for everyone from the Maine salt waters fishing has so many opportunities, you can enjoy boating, rafting, and fishing on the divorce in maine as this can help you with outfitters and instruction on how they can see from this sampling of Maine has. Maine fresh water and salt, so Maine put in fish ladders for all age's and genders and no matter of your Oxford vacation home in Augusta, which is in the divorce in maine of camping amenities.KHIDMAT MERU

Posted: 04 Oct 2012 09:11 AM PDT

KHIDMAT MERU


Posted: 04 Oct 2012 12:49 AM PDT

JOM MANCING DI MASJID MERU

Posted: 04 Oct 2012 12:44 AM PDT


Satu program cuti sekolah, JOM MANCING di depan Masjid As Syarif akan diadakan pada 11 Nov 2012 (ahad) 8.00 pg dengan pelbagai hadiah disediakan. Program ini diadakan sebagai riadah berkeluarga, merapatkan keharmonian masyarakat, ianya juga untuk menambahkan dana masjid melalui penjualan joran memancing bersama umpan yang akan disediakan. Dijangkakan 100kg ikan akan dilepaskan dan Adun Meru akan merasmikannya. Sila dapatkan borang Di Pusat Khidmat masyarakat Dun Meru dan Masjid As Syarif.

KEBERSIHAN DAN PENGALIRAN AIR DI TAMAN MELOR DAN TAMAN KLANG DIPANTAU

Posted: 03 Oct 2012 04:31 PM PDT


YB Dr Rani bersama Ahli Majlis MPK Saudara Allen Tan dan Ketua Kampung Meru serta Ketua Kampung Bukit Kapar telah turun padang meninjau permasaalahan penduduk dam langkah-langkah yang telah diambil pihak MPK bagi mengatasinya.

CERAMAH UMUM ISU SEMASA MENDAPAT SAMBUTAN

Posted: 03 Oct 2012 10:43 AM PDTSambutan masyarakat Meru kepada ceramah-ceramah umum yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat amat menggalakkan walau dimana sahaja diadakan.

Mohamad Taufek Abd Ghani

Posted: 04 Oct 2012 09:08 AM PDT

Mohamad Taufek Abd Ghani


JOM UBAH

Posted: 04 Oct 2012 07:52 AM PDT


KULIAH ILMU

Posted: 04 Oct 2012 07:45 AM PDT

Bersama Tuan Guru Hj Ahmad Tajuddin bin Md. Jali
Tarikh : 5 Oktober 2012, Jumaat
Masa : 7.30 mlm
Tempat : Pasti Al Hikmah, Taman Tuanku Jaafar Fasa 3, Senawang
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

TERAPI PEMANTAPAN ROHANI

Posted: 03 Oct 2012 11:48 PM PDT


EKSPRESI ANAK MUDA

Posted: 03 Oct 2012 08:38 PM PDT


Konstabel mabuk tembak pelayan

Posted: 03 Oct 2012 04:58 PM PDT


Sekiranya konstabel ini beragama Islam, adakah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam akan mendakwanya di mahkamah syariah atas tuduhan mabuk?

3 Okt 2012

KUCHING – Seorang anggota polis berpangkat konstabel berusia 21 tahun berlagak samseng apabila dengan selamba melepaskan tiga das tembakan selepas gagal mengawal emosi ketika bertengkar dalam keadaan mabuk di sebuah pub di kawasan hiburan Travilion Mall, Padungan di sini semalam.

Kejadian pukul 3 pagi itu mengakibatkan seorang pelayan premis cedera apabila terkena serpihan peluru di lehernya.

Difahamkan, kejadian berlaku apabila anggota yang bertugas di Bahagian Tugas Am Ibu Pejabat Polis Daerah Sri Aman itu pergi berhibur di premis berkenaan bersama seorang rakannya selepas menyertai satu operasi di Serian. Anggota itu menyertai pasukan polis sejak lebih setahun lalu.

Van keselamatan yang tidak lagi selamat?

Posted: 03 Oct 2012 04:56 PM PDT


3 Okt 2012 . Bakar van selepas rompak RM1 juta - Sekumpulan lima penjenayah bersenjata pistol berjoli sakan apabila dapat melarikan RM1 juta daripada sebuah van keselamatan yang dirompak sebelum membakar kenderaan itu di Jalan Tiong Off Taman Eng Ann di sini semalam.

Kejadian pukul 5.30 petang itu berlaku apabila van yang dinaiki dua pengawal keselamatan ditawan oleh perompak berkenaan selepas mangsa memungut wang pertaruhan di sebuah agensi nombor ramalan di Jalan Meru, di sini.

Perompak menaiki sebuah kereta jenis Proton Waja.

Salah seorang suspek kemudian merampas selaras senapang mangsa sebelum mengacukan pistol lalu mengarahkan mereka memandu ke arah taman perumahan tersebut yang terletak kira-kira dua kilometer dari lokasi rompakan.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Mohd. Shukor Sulong berkata, rakan-rakan suspek kemudian mengekori van itu dengan menaiki kereta Proton Waja berwarna hijau terbabit.

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh

Posted: 04 Oct 2012 07:04 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh


SOALNYA KINI : SURAU LAMA DI ROBOH ? MENGAPAKAH BARU SEKARANG GANTI BARU?

Posted: 04 Oct 2012 12:11 AM PDT

SUDUT ILMIAH : PERGERAKAN BOLEH BATALKAN SOLAT

Posted: 03 Oct 2012 07:32 AM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan