Khamis, 4 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 04 Oct 2012 01:11 PM PDT

Duke of UMNO


Orang Sampai Orang Buat Iklan Jimat Air Pun Pakatan Haram Fitnah...

Posted: 03 Oct 2012 11:10 PM PDT

lori air
Ni lorry kat Happy Mansion yang masuk iklan tu...
Gambar-gambar ini dikatakan gambar iklan di Happy Mansion, tapi kenapa lorinya berbeza sangat? Tipu ke? Fitnah ke?

Saya agak pelik dengan sikap para penyokong pembangkang yang tiba-tiba mensensasikan isu pergambaran iklan "jimat air" di Happy Mansion di Seksyen 17, Petaling Jaya, khususnya setelah mendapat liputan dari laman pro-pembangkang, Malaysiakini, baru-baru ini.

Dengan tulisan yang bersifat menyemai syak wasangka buruk dan prejudis seolah-olah pergambaran iklan tersebut sengaja dibuat untuk memburuk-burukkan Kerajaan Pakatan Haram Selangor, isu iklan tersebut tiba-tiba menjadi hangat diperkatakan.

Para penyokong pembangkang mendakwa iklan tersebut didalangi oleh pihak BN dan bertujuan untuk memperdajalkan kerajaan pimpinan Khalid Gagap, khususnya berkenaan isu air yang semakin meruncing di Selangor.

Lebih menarik ialah apabila ramai pengamal siber pro-Pakatan Haram mendakwa bahawa lelaki yang bertopi di dalam video rakaman dan gambar yang dirakam salah seorang penduduk Happy Mansion itu ialah Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu, Mohd Ali Baharom.

Alasan mereka cuma satu, iaitu Mohd Ali Baharom dikatakan memakai topi yang sama dengan lelaki di dalam video tersebut!

Saya tertanya-tanya, sampai bilakah puak-puak Pakatan Haram ini mahu memperbodohkan rakyat Malaysia dengan isu-isu bodoh seperti ini?

Salahkah sebuah syarikat produksi iklan mengadakan pergambaran di kawasan kediaman seperti di Happy Mansion?

Apakah menjadi kesalahan sekiranya para pelakon dan "extra"nya mendapat upah dari lakonan mereka untuk iklan tersebut?

Paling utamanya, iklan tersebut belum lagi siap, tapi tukang-tukang komen tidak bertauliah sudah menyalak, menuduh dan memfitnah sesuka hati mak bapak mereka!

Syarikat produksi yang membuat pergambaran di Happy Mansion itu telah mengatakan ia merupakan pergambaran sebuah iklan yang bertujuan untuk menyedarkan rakyat negara ini tentang betapa pentingnya MENJIMATKAN AIR..!

Iklan kempen tu serupalah dengan beberapa iklan kempen kesedaran rakyat sebelum ini seperti iklan kempen jimat penggunaan elektrik, kempen sayangi sungai anda, kempen belilah barangan buatan Malaysia dan banyak lagi iklan kempen komuniti yang lain.

Berkenaan dengan pergambaran iklan di Happy Mansion tu, memang la iklan tu berkaitan dengan air, iaitu menjimatkan air. Yang Malaysiakini dan puak-puak Pakatan Haram terasa sangat tu apahal?

Salah ke buat iklan kempen menyedarkan rakyat untuk jimat air macam tu? Yang puak-puak tak reti bahasa tu terasa sangat tu kenapa pulak? Korang ada buat salah apa-apa kat rakyat negeri Selangor pasal air ke?

Saya tahu la di Selangor ada masalah kekurangan bekalan air. Jadi, dengan adanya iklan minta jimat air ni maka bagus la sikit sebab rakyat akan sedar dan mengambila langkah jimat cermat menggunakan air di Selangor. At least air kat loji tu tak la kering selalu…

Kerajaan Pakatan Haram Selangor patut cakap terima kasih pada usaha iklan air tu sebab dengan kempen begitu, ia akan dapat membantu mengurangkan masalah kekurangan air bersih dan air yang dijimatkan itu boleh menampung permintaan di kawasan yang tak dapat air.

Tapi yang paling teruk tu ialah sehingga ada beberapa pihak yang memfitnah Mohd Ali Baharom tu. Naya betul dia, tak pasa-pasal je kena fitnah terlibat jadi "pelakon extra" dalam iklan tu. Padahal, lelaki tu bukan Mohd Ali Baharom!

Saya ni taklah pandai sangat bab hukum hakam Islam ni. Tapi bila masuk bab fitnah ni, ia dikatakan lebih teruk dari membunuh! Itu dari sudut Islam.

Dari sudut undang-undang, tukang-tukang fitnah dari Pakatan Haram ni banyak duit sangat ke untuk terima saman? Ada duit nak bayar saman? Atau Anwar dan Khalid akan sponsor korang (pakai duit rakyat Selangor) kalau disaman macam Rafizi Ramli tu?

Kalau tak mampu, baik korang pergi mintak maaf kat Mohd Ali Baharom tu. Kalau tidak, mungkin anda akan disaman di mahkamah dunia sebelum bertemu di mahkamah Allah di akhirat nanti. Macamana? Berani?

Sumber: Mykmu.net

HEBATTT..!!! BINTANG BOLASEPAK SETARAF PELE BERTAPAK DI JOHOR...

Posted: 03 Oct 2012 09:06 PM PDT

Johan-Cruyff-001


Anda kenal dengan nama Johan Cruyff? Rasanya kalau anak-anak muda di zaman ini mungkin tidak ramai yang tahu tentang beliau, namun bagi golongan yang sudah berumur dan meminati dunia bolasepak, nama Johan Cruyff sememangnya sangat dikenali serta diminati ramai.

Johan Cruyff berasal dari Belanda dan beliau merupakan seorang bintang lagenda bolasepak bertaraf dunia di mana namanya sebaris dengan Pele, Michel Platini, Marco Van Basten ataupun bintang ternama Argentina, Lionel Messi.

Di dalam pemilihan anugerah "European Player of the Century", nama Johan Cruyff berkedudukan di nombor dua di belakang Pele dan beliau pernah dianugerahkan gelaran Ballon d'Or yang berprestij sebanyak tiga kali selain pernah dinobatkan sebagai tokoh bolasepak terbaik abad sebelum ini.

Lagenda bolasepak ini begitu menyinar ketika menyarung jersi Ajax dan kemudiaannya beliau mencuri tumpuan Barcelona untuk mengikat kontrak Cruyff.

Menariknya, selepas bersara, Cruyff kembali sebagai pengurus pasukan yang berjaya menjulang nama kedua kelab tersebut di persada dunia dan menjadikan beliau sebagai seorang tokoh bolasepak serba boleh.

Namun, tahukah anda bahawa lagenda bolasepak ini kini telah menjejakkan kakinya di negara ini dan bakal mencurahkan segala pengalaman berharganya kepada rakyat Malaysia, khususnya mereka yang berada di negeri Johor.

Baru-baru ini, Johan Cruyff telah datang ke Malaysia dan beliau telah melancarkan sebuah kemudahan bolasepak bagi kanak-kanak yang kurang bernasib baik yang dinamakan sebagai Cruyff Court yang terletak di Kampung Melayu Majidee, Nusajaya, Johor.

Kemudahan bolasepak itu ditubuhkan dengan kerjasama Yayasan Johan Cruyff – Iskandar Investment Berhad, dan projek amal yang menelan sebanyak RM1 juta itu diberikan secara percuma kepada kanak-kanak di negara ini.


Selain itu, Cruyff juga telah mengumumkan bahawa beliau akan membina Institut Johan Cruyff (JCI) di kawasan yang dikenali sebagai Educity, Nusajaya, Iskandar Malaysia, dan ia merupakan institut yang ke-6 di dunia dan yang pertama di Asia.

Institut itu juga bakal memberikan pendidikan bertaraf dunia dengan menawarkan pelbagai program pendidikan dari peringkat sijil hingga ke peringkat Sarjana (Master) yang dijangka akan melahirkan lebih ramai modal insan dalam bidang pembangunan dan pengurusan sukan di negara ini.

Jadi, jangan terkejutlah selepas ini jika negara kita bakal melahirkan lebih ramai jaguh-jaguh sukan bertaraf dunia di mana pembangunan sukan secara sistematik, teratur dan termoden sebagaimana yang diamalkan di beberapa buah negara maju.

Pada saya, kehadiran Johan Cruyff di negara ini dijangka memberikan impak yang sangat positif kepada dua bidang iaitu kebajikan kepada golongan kanak-kanak hingga remaja dan juga kepada pendidikan tinggi dalam bidang pengurusan sukan yang bertaraf lima bintang.

Kanak-kanak Nusajaya bukan sahaja mendapat kemudahan sukan bertaraf lima bintang yang percuma, tetapi memberi peluang kepada kanak-kanak mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti berfaedah, secara tidak langsung mengurangkan gejala-gejala sosial yang merugikan.

Selain itu, peminat sukan juga kini berpeluang mengasah bakat mengikuti jejak langkah Shebby Singh. Beliau yang dulunya merupakan jaguh bola sepak negara kini menjadi Penasihat Global untuk pasukan Blackburn Rovers.

Pembangunan kawasan Iskandar Malaysia khususnya di Nusajaya yang begitu pesat dijalankan telah dirancang teliti dengan pembangunan secara holistik dan memberi banyak manfaat kepada rakyat Malaysia, terutamanya di Johor.

Jadi pembangunan Iskandar Malaysia di Nusajaya ini tidak boleh dilihat dari segi pembangunan fizikal tetapi turut menumpu kepada pembangunan sosial.

Dengan memberikan khidmat bertaraf lima bintang, pembangunan di wilayah Iskandar Malaysia itu juga memberikan fokus kepada persediaan Malaysia menuju ke arah status negara maju serta lengkap dengan prasarana yang moden dan terkini.

Nampaknya rakyat Johor begitu bertuah sekali dengan wujudnya wilayah Iskandar Malaysia dan sewajarnya peluang keemasan seperti itu tidak dilepaskan demi masa depan yang lebih gemilang untuk generasi akan datang. We love Iskandar Malaysia..!

Sumber: SGB

PANASSS..!!! APA SALAHNYA TERIMA DUIT DARI YAHUDI..?

Posted: 03 Oct 2012 07:35 PM PDT

suaram

Sayang benar Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) kepada Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) apabila Presidennya, Tan Sri Hasmy Agam, bertindak membela "adiknya" itu dari pertikaian hangat yang membabitkan dana asing yang dipercayai dari dalang Yahudi.

Dalam kenyataannya semalam, Hasmy menegaskan adalah tidak menjadi satu kesalahan bagi mana-mana pertubuhan di negara ini untuk menerima dana dari luar negara, khususnya bagi sebuah NGO yang kononnya memperjuangkan pemantauan hak asasi manusia seperti SUARAM.

Presiden SUHAKAM itu memberi alasan bahawa menerima dana asing tidak menyalahi mana-mana akta yang ditetapkan di dalam perlembagaan negara.

Pada saya, memang benar bahawa perlembagaan Malaysia tidak pernah menyekat mana-mana pihak untuk menerima dana dari luar negara bagi membantu kos operasi persatuan atau pertubuhan NGO di negara ini.

Misalnya, sekiranya Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (YADIM) menerima dana dari sebuah pertubuhan yang terbukti memperjuangkan Islam dari luar negara, ia langsung tidak menjadi sebarang isu yang bertentangan dengan prinsip atau moral.

Namun dari segi sensitiviti umat Islam dan moral rakyat di negara ini, adalah tidak diterima akal apabila sesebuah NGO itu menerima dana dari sesebuah pertubuhan atau individu yang beridentitikan penyangak dan pro-Zionis Yahudi Laknatullah!

Apakah Hasmy lupa tentang siapakah sebenarnya George Soros yang sebelum ini telah menyebabkan beberapa negara di rantau Asia Tenggara ini hampir tergadai?

Apakah Hasmy lupa bagaimana susahnya mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mencari jalan mengatasi  sabotaj penyangak matawang dunia yang merupakan kawan karib kepada Anwar Ibrahim itu?

Apakah Hasmy tidak tahu bagaimana kemudiaannya Anwar berpakat dengan Wolfowitz untuk memberikan pinjaman dari IMF kepada beberapa negara di Asia Tenggara yang terjejas teruk akibat perbuatan George Soros?

Dan kini, SUARAM sendiri mengaku menerima dana dari penyangak matawang tersebut.

Apakah dengan pengakuan SUARAM itu Hasmy Agam  tidak terbayang langsung wajah "setan" yang bernama George Soros, Wolfowitz dan Anwar Ibrahim yang pernah begitu hampir menjahanamkan ekonomi negara?

Saya berpandangan bahawa sama ada SUHAKAM atau SUARAM sebenarnya wajar dibubarkan saja di negara ini memandangkan "suara" mereka kebanyakkannya tidak berpaksikan kepada sensitiviti umat dan agama Islam di negara ini.

Misalnya dalam isu LGBT, SUHAKAM dan SUARAM bersatu hati menyokong penuh usaha memaksa rakyat dan perlembagaan negara ini menerima golongan songsang itu, kononnya atas dasar "hak asasi manusia".

Kepala hotak mereka "hak asasi manusia"! Di dalam fitrah kejadian manusia, kita diciptakan Allah berpasang-pasangan di mana lelaki pasangannya ialah perempuan. Hanya mereka yang sesat dan songsang saja berpasangan sesama jantina.

Apakah golongan songsang dan "sakit" seperti itu yang diperjuang dan disokong oleh Hasmi Agam dan SUARAM? Agama dan budaya mana mereka pakai?

Justeru itu, apakah kita rakyat Malaysia masih lagi dapat menerima pandangan dan kenyataan dari SUHAKAM mahupun SUARAM yang jelas bertentangan dengan nilai-nilai agama, moral dan kebudayaan masyarakat kita selama ini?

"No heart feeling", rasanya Hasmy Agam, SUHAKAM dan SUARAM wajar dilupakan dan diketepikan saja peranan mereka di Malaysia memandangkang mereka langsung tidak berpaksikan kepada sensitiviti rakyat Malaysia yang berpegang teguh kepada Islam dan budaya ketimuran, kan?

Sumber: Mykmu.net

LAWAK PAGI INI... APA ANWAR BUAT DI GOLOKKK..???

Posted: 03 Oct 2012 06:09 PM PDT


Memang dah sangat sangat dah Anwar Berahim ni...

Dari jumpa Pok Nik...dia lebih memilih untuk ke Golok...

Dia pi sana bukan nak beli golok (parang)...

Apa agaknya yang menarik dia nak pi sangat ke sana..?

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 04 Oct 2012 01:09 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


Tolak calun yang hanya memanaskan kerusi.

Posted: 04 Oct 2012 05:28 AM PDT

Kedua-dua pihak sedang memasang perangkap. BN sedang menyusun program bagi menyalurkan wang negara kepada rakyat dan pengundi melalui pembentangan budget 2013 manakala PR sedang menyusun majlis penerangan bagi mendedahkan bagaimana cara kerajaan mengunakan wang negara untuk kepentingan kroni-kroni mereka.

Mana-mana orang yang mengikuti perbahasan disidang parlimen yang sedang berlangsung sekarang tentunya mahu tergelak melihat akan gelagat ahli perlimen terutamanya dari BN yang langsung tidak menunjukkan kebijaksanaan apabila membahas satu-satu isu yang menyentuh pembelaan kepada rakyat. Apa yang lebih mereka lakukan ialah mahu menonjolkan diri untuk dipilih semula menjadi calun pada PRU13 nanti.

Nampak sangat ucapan membodek PM Najib sehingga kadangkala tidak menempati jajaran isu yang harus diperdebatkan, semuanya menjurus kearah serangan peribadi kepada Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim sehingga menampakkan apa yang dibuat oleh PM Najib semuanya betul.

Ketirisan yang berlaku dalam kerajaan sedikit pun tidak ditegur oleh ahli dewan yang mewakili BN, sedangkan banyak perkara yang mereka boleh tegur dan perbetulkan. sepertimana projek2 mega yang tersalah urus dan juga sepatutnya meraka juga menyebut bagaimana janji2 yang telah diumumkan pada pembentangan bugdet 2012 lalu sudahkah dilaksanakan.

Nampak benar ahli dewan rakyat BN ketandusan ideal pada persidangan kali ini, sebenarnya ramai juga dikalangan ahli parlimen BN yang mampu menyuarakan denyut nadi rakyat, tapi nampaknya mereka menguncikan pintu hati kerana edah parlimen ini adalah penghujung sebelum PRU13. Jadi mereka memaksakan diri mereka untuk menjadi seorang pengampu supaya terus dikekalkan sebagai calun dalam pilihanraya.

Apabila kepentingan diri diutamakan, maka mutu perbahasan terus malap, begitu juga ramai terdapat ahli parlimen yang hanya memanaskan kerusi, datang ke parlimen untuk mempastikan mendapat elaun kehadiran. Dengan parti-parti politik masih mencalunkan wakil rakyat yang tidak berkemampuan berhujah maka sudah tentu parlimen akan bertambah malap.

YB. Nurul Izzah, contoh ahli perlimen yang berwibawa.

Jasteru itu dalam PRU13 ini tentu banyak perangkap-perangkap akan dipasang, Siapa yang kurang arif akan menjadi mangsa kepada perangkap politik. Yang pasti nanti ahli parlimen PRU13 tentunya akan dihasilkan kepada mereka-mereka yang tahu memainkan peranan sebagai ahli parlimen bukan hanya sebagai pak pacak wayang kulit yang bergelar 'tok mat siko;.

DIMENSI

Posted: 04 Oct 2012 11:41 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Anuwar rela di suntut mat saleh asal dapat fitnah kerajaan

Posted: 04 Oct 2012 06:40 AM PDTJumpa Peguam di Paris Bukti Anwar Dalang Pembohongan Scorpene/Altantuya

Anwar Ibrahim dikatakan berada di Paris, Perancis selepas menghadiri Ceramah Mega Konvoi Royalti di Shah Alam.  Perkara ini disebutkannya sendiri ketika berucap di program tersebut.  

Katanya, peguam-peguam yang mengendalikan skandal Scorpene ingin mengambil kesempatan bertemu beliau berhubung perkembangan terbaru kes tersebut dan beliau akan mengambil kesempatan itu untuk bertanyakan tentang perihal 'komisyen' yang terlibat dalam urusniaga itu.  

Lalu, kembanglah hidung penyokong-penyokong Anwar, bangga kerana ada Mat Salleh ingin berjumpa Anwar.  

Langsung tidak terlintas di fikiran mereka tentang apa kena mengena Anwar dengan pembelian scorpene kalaupun benar terdapat keraguan dalam urusniaga tersebut?   

Di bahagian manakah nama Anwar tertulis sebagai saksi atau alibi kepada sesiapa?   Apakah Anwar terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam proses pembelian tersebut, atau apakah Anwar melihat sendiri 'wang komisyen' bertukar tangan, atau apakah Anwar berada di tempat kejadian rasuah atau mungkin, pembunuhan Altantuya?  

Atau apakah Anwar sekadar diperlukan untuk memberi pendapat mengenai kredibiliti saksi atau sikap orang yang disyaki?  Jika benar, layakkah beliau?  Jika layak, atas dasar apa pula kelayakan tersebut?  Sebagai musuh?  Sebagai rakan subahat?  Sebagai pasangan intim?    

Tidak mungkin peguam-peguam tersebut ingin berjumpa Anwar sekadar untuk meminta penjelasan beliau tentang kes liwat, chinadoll atau Shamsidar yang tiada kena mengena scorpene?   

Jika benar mahkamah Perancis sedang membicarakan kes scorpene, yang mana mereka menafikannya, antara perkara yang perlu sebagai subjek penyiasatan selain saksi dan alibi, adalah barang bukti iaitu dokumen-dokumen kontrak, spesifikasi barangan, dokumen pengesahan syarikat-syarikat dan individu yang terlibat, butiran komunikasi antara pihak yang terlibat, butiran kewangan dan mungkin juga bukti perjalanan dan perbelanjaan yang dibuat oleh semua pihak yang terbabit.  

Selain dari semua ini, tidak ada peguam atau penyiasat yang akan mengambilkira individu atau perkara atau benda atau kejadian yang tidak bersangkut-paut dengan saksi, alibi atau bukti, sepertimana yang tersenarai dalam proses penyiasatan.  

Justeru, di manakah signifikannya kewujudan individu bernama Anwar Ibrahim yang kebetulan menjadi Ketua Pembangkang Malaysia, dengan pembelian kapal selam oleh kerajaan Malaysia dari sebuah syarikat Perancis?
Hanya satu saja kemungkinan penglibatan Anwar Ibrahim dalam apa yang disebutnya sebagai 'skandal scorpene' ini, iaitu beliau adalah dalang yang mereka-reka kisah rasuah dan komisyen dalam urusniaga ini.   Maka, pertemuan beliau dengan peguam Perancis adalah untuk menyampaikan skrip baru atau arahan baru bagi menyerang kerajaan Malaysia menjelang pilihanraya.  

Jangan sekali-kali lupa bagaimana sebelum ini, Datuk Zulkifli Nordin, bekas peguam Anwar yang juga menjadi peguam kepada Chief Inspektor Azilah yang dituduh membunuh Altantuya telah mendedahkan bagaimana Anwar mengarahkan beliau agar menukar strategi pembelaan Azilah dengan 'mencipta dan memalsukan bukti untuk mengaitkan Perdana Menteri dengan pembunuhan tersebut'.   Bertitik tolak dari itu, maka Zulkifli telah menarik diri dan akhirnya meninggalkan Anwar lalu mendedahkan perkara ini.  

Jika Anwar pernah mengarahkan Datuk Zulkifli berbuat demikian, apakah yang menghalang beliau berbuat yang sama terhadap peguam-peguam Perancis yang ditemuinya?   

Jika Anwar sanggup merancang agar orang yang tidak bersalah dihukum atas kesalahan yang membawa hukuman mati, maka apakah yang menghalang beliau untuk merancang atau melaksanakan pembunuhan itu sendiri?  

Persoalan ini membawa kita kembali menyorot dua 'kemalangan langgar-lari' berasingan melibatkan kematian isteri seorang Dato' yang menjadi orang pertama membawa kes liwat 1 kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad iaitu Perdana Menteri ketika itu, dan juga kematian isteri kepada mangsa dalam kes tersebut, Azizan.   

Mengambilkira semua fakta ini, maka pertemuan antara peguam-peguam Perancis yang kononnya mengendalikan kes scorpene, dengan Anwar Ibrahim yang 'tiada kena mengena' dengan pembelian tersebut, membawa kita kepada dua kesimpulan iaitu 1. 'semakin banyak persoalan' atau mungkin juga sebenarnya adalah 2. 'sebuah jawapan'.  - Beruang Biru

Omegay: Fuckatan bakal mengamuk dalam himpunan besar2an 4.0

Posted: 03 Oct 2012 05:25 PM PDT


Pakatan Nak Adakan Satu Lagi Perhimpunan Besar 3 Nov Ini
KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat (PR) bercadang untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran pada 3 November ini di Stadium Bukit Jalil untuk menuntut pilihan raya yang bersih.

Perkara ini disahkan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pada Rabu.

Menurut beliau, PR mahu mengadakan perhimpunan itu kerana lapan tuntutan Bersih mengenai pilihan raya bersih tidak diendahkan oleh pihak berwajib.

Jawatankuasa Bersih dalam tuntutan mereka mahukan daftar pemilih yang bersih, pembaharuan ke atas sistem undi pos, penggunaan dakwat kekal, tempoh berkempen minimum 21 hari, liputan media yang lebih adil, pengukuhan institusi awam dan penghapusan politik yang korup dan kotor. - mstar


p/s: modal lapuk...mat sabun dah tak relevan huhuhuhuPEJUANG BANGSA

Posted: 04 Oct 2012 11:14 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Mizz Nina mohon isu kontroversi kulit album ..

Posted: 04 Oct 2012 10:24 AM PDTPenyanyi bertaraf antarabangsa, MizzNina menimbulkan kemarahan segelintir pihak apabila dikatakan tidak berkenaan kesilapan yang terdapat di kulit albumnya, 'Take Over'. Menerusi ucapan penghargaan MizzNina di dalam albumnya, pelantun lagu 'Summer Burning' ini dikatakan telah terlepas pandang dengan menulis

 "I would like to say thank you to Allah S.A.W" di mana beliau sepatutnya menulis Allah S.W.T. Perkara ini telah menjadi satu kontroversi panas apabila MizzNina mahupun pihak pengurusannya tidak mengambil inisiatif untuk memperbetulkan perkara tersebut apatah lagi album tersebut sudah lama berada di pasaran.

Bagi mendapatkan penjelasan MizzNina mengenai isu ini, GUA menghubungi sendiri MizzNina dan berikut merupakan jawapan tulus beliau. "Apa yang Nina boleh katakan, itu adalah satu kesilapan yang jujur dari seorang artis. InsyaAllah perkara ini tidak akan berlaku lagi di masa hadapan. Nina sendiri menerima perkara ini sebagai satu kesilapan dan memohon maaf atas apa yang berlaku.

Sebagai manusia biasa, kadang-kadang kita tidak terlepas dari membuat kesilapan," ujarnya mengulas mengenai perkara yang dibangkitkan. Dalam perkembangan lain, MizzNina bakal terbang ke Pulau Boracay, Filipina, Sabtu ini bagi menjalani penggambaran program realiti, 'Destinasi Cinta Bersama Air Asia' bersama suami, Noh Hujan. Manakala pada hujung bulan ini, Nina akan berangkat ke Melbourne, Australia bagi mengembangkan lagi karier seninya di sana. – Gua.com.my

Pembangkang dengki rakyat ramai hadir majlis kenduri

Posted: 04 Oct 2012 09:01 AM PDT
Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata pihak pembangkang di negeri ini sengaja menjadikan jumlah kehadiran 130,000 tetamu pada majlis persandingan anak lelakinya di sini Ahad lepas, sebagai isu. Beliau berkata kehadiran ramai tetamu pada majlis itu memperlihatkan tanda sokongan di kalangan penyokong Barisan Nasional mahupun rakyat biasa terhadap beliau.

 "Ini semata-mata sifat dengki (oleh pembangkang), mereka tiada kerja lain (bagi menimbulkan isu), terserah ...," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bank Persatuan Cawangan Melaka di Kota Fesyen, Ayer Keroh di sini hari ini.

 Beliau berkata demikian sebagai mengulas tuntutan pemimpin pembangkang Melaka agar beliau mengisytiharkan segala perbelanjaan untuk penganjuran majlis persandingan itu. Majlis tersebut juga diiktiraf The Malaysia Book of Records sebagai tetamu teramai dalam majlis perkahwinan antara Mohd Ridhwan, 26, dan pasangannya Nur Azieha Mohd Ali, 26, di Dewan Tun Ali Bukit Katil.

 Beliau secara berseloroh berkata kehadiran tetamu akan lebih ramai sekiranya majlis persandingan itu untuk bapa pengantin lelaki. "Kalau saya yang kahwin...lebih ramai lagi yang akan hadir," katanya sambil tersenyum. - Bernama

Siapa kritik kerajaan regim DAP akan terima habuannya..

Posted: 04 Oct 2012 08:19 AM PDTRakyat kini dilihat tidak lagi bebas mengkritik kerajaan DAP Pulau Pinang kerana dikhuatiri mendapat 'pembalasan' daripada Ketua Menteri, Lim Guan Eng. Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir (gambar) berkata, buktinya boleh dilihat sejak kebelakangan ini yang mana mereka yang lantang membantah pentadbiran kerajaan negeri bakal ditimpa 'kesusahan'.

 Sebagai contoh, jelasnya, golongan peniaga kecil Melayu semakin sukar meneruskan operasi kerana dikenakan pelbagai sekatan seperti lesen perniagaan tidak diperbaharui pihak berkuasa tempatan (PBT). "Kita boleh tengok sekarang, sesiapa yang kritik kerajaan negeri akan dikenakan tindakan.

 "Sepatutnya Guan Eng yang sering bercakap soal demokrasi tidak bersikap zalim atau berdendam terhadap mereka yang mengkritiknya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Beliau mengulas tindakan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) membatalkan lesen perniagaan seorang pengusaha kedai serbaneka di Teluk Bahang di sini, tanpa alasan munasabah. Lesen perniagaan kedai itu yang beroperasi sejak 20 tahun lalu dibatalkan MPPP kerana dikatakan sudah lama tidak beroperasi.

 Sementara itu, pengusaha kedai serbaneka tersebut, Nazirah Muhamad, 36, mengakui, kedainya jarang beroperasi pada akhir Julai hingga pertengahan Ogos lalu kerana dia sarat mengandung. Nazirah percaya tindakan itu juga ada kaitan dengan penglibatan suaminya, Mohd. Rizuad Mohd. Aizuddin yang merupakan Ketua Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) negeri yang sering membantah pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang.

 Musa memberitahu, beliau percaya tindakan MPPP itu dibuat atas arahan pihak atasan. "MPPP mesti berbuat demikian atas arahan, tidak mungkin mereka berani berdasarkan keputusan sendiri," ujarnya. Artikel

Tokong CAT jual tanah Taman Manggis macam gangster !

Posted: 04 Oct 2012 07:41 AM PDTApabila Pemuda BN P.Pinang  membayar wang pendahuluan RM 224, 073 bagi membeli tanah kerajaan negeri di Taman Manggis semalam. KLIK DI SINI  , Guan Eng tokong  mengamuk sakan kerana dimalukan .

Hari  ini beliau sendiri  mengeluarkan  surat bertarikh 4 Oktober kepada Sdr Teng Chang Yeow , Pengerusi BN P.Pinang bahawa mereka  perlu membayar baki  wang keseluruhan tanah berkenaan iaitu RM 22,183,227 dalam masa 30 hari daripada tarikh surat.

Apakah ini cara & prosedur   membeli tanah yang diperkenal tokong CAT ini ?? Macam gangster sekali mereka  bagi mengagalkan  tanah  ini daripada dibeli BN untuk  dibina rumah PPR untuk rakyat miskin P.Pinang .

Mengapa 30 hari sahaja   diberi tempoh ? Sebabnya mereka tahu kalau BN hendak buat loan di bank pun, ia  memerlukan masa untuk diluluskan .

Kerajaan macam ini rakyat P.Pinang nak sokong ?? Nak jual tanah untuk pihak lain bina rumah kos untuk rakyat pun dibuat seperti ini , apatah lagi nak harap mereka sendiri nak bina rumah ??

Dalam kepala otak tokong CAT ini hanya lah nak jual saja tanah kerajaan negeri kepada kroni untuk kaut keuntungan ..
Kaitan Bas mewah PKR & lori sampah kerajaan Selangor ?

Posted: 04 Oct 2012 04:50 AM PDT– Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim diminta memberi penjelasan berhubung hak milik `bas mewah' yang digunakan oleh pakatan pembangkang dalam jelajahnya ke seluruh negara yang turut di sertai oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ketua Penerangan Wanita UMNO, Datuk Hamidah Osman berkata Wanita UMNO mengesa supaya diberi penjelasan kerana terdapat percanggahan dalam kenyataan yang dibuat oleh Khalid berhubung status bas berkenaan.

 "Kenyataan yang diberi oleh Khalid agak mengelirukan, pada 30 September Khalid menyatakan bas berkenaan adalah di sewa, tetapi tidak sampai sebulan dari tempoh berkenaan beliau membuat kenyataan berbeza dengan mengatakan bas itu adalah sewa beli.

 "Dalam hal ini, secara jelas berlakunya pembohongan mengenai status bas berkenaan dan sehingga kini beliau masih belum menjawab persoalan berkenaan, dan kami difahamkan bahawa bas berkenaan dikeluarkan dari kilang yang sama yang terbabit dengan 50 buah lori sampah yang dibeli oleh kerajaan Selangor," katanya pada sidang media yang diadakan di Ibu Pejabat Wanita UMNO di sini, hari ini. 

Hamidah berkata, disebabkan terdapat beberapa kebetulan berhubung isu `bas mewah' dan 50 unit lori sampah, Wanita UMNO ingin mengetahui perkara sebenar dan mengapa sehingga kini Menteri Besar Selangor berdiam diri mengenai perkara itu. "Saya mohion Menteri Besar, memberi penjelasan dalam tempoh seminggu sebelum membuat tindakan selanjutnya," katanya. -MediaUMNO

PANAS ! Azmin sindir usia pemimpin PAS di twitter !

Posted: 03 Oct 2012 11:57 PM PDT


Isu teguran, ingatan atau 'warning' dari Setiausaha Agung PAS Datuk Mustapa Ali terhadap kenyataan orang kuat PKR Azmin Ali buka babak baru semalam selepas Azmin buat komen yang pedas di twitternya.
Dalam jawapan kepada satu pertanyaan mengenai kritikan Mustapa itu, Azmin dalam nada menyindir berkata, "faktor usia menyebabkan beliau keliru dan cepat melatah,".
Sebelum itu, seorang pengguna tweet dengan nama @hisomudin komen dengan berkata "Mustapha Ali ali dakwa YB akn mengelirukn rakyat behbg MB Selangor. Kenyataan beliau lagi mengelirukn! Just my opinion!" tulisnya.
Selain itu, Azmin juga RT tweet Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohamad Akin yang menyindir Setiausaha Politik Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Faekah Husin.
Kata Shamsul,"RT @shamsuliskandar: Faekah tdak perlu melatah; yg memilih kerajaan & Menteri Besar ialah rakyat ! Pemimpin bebas berikan pandangan. "
Kenyataan tersebut mungkin merujuk kepada kenyataan Faekah yang disiarkan sebuah portal berita.
azminsam
Faekah dilaporkan menyoal bidang kuasa Azmin Ali dalam pelantikan Menteri Besar Selangor.
"Siapa Azmin untuk membuat kesimpulan begitu? Saya tidak tahu dari mana dia dapat aspirasi begitu?" kata Faekah.
Azmin sebelum ini dilaporkan berkata Khalid Ibrahim 'sesuai' memegang jawatan Menteri Persekutuan jika PR mengambil alih Putrajaya.
Kenyataan tersebut tidak disenangi PAS, berdasarkan komen terbuka yang dibuat Mustapa Ali dan disiarkan harakahdaily pada Selasa.
Dalam pada itu,  Khalid Ibrahim sendiri dilaporkan berkata kenyataan Azmin itu adalah pendirian peribadi Timbalan Presiden PKR itu sendiri.
Menurut Khalid, kenyataan itu bukanlah dibuat secara bersama membabitkan PKR, DAP dan Pas.
"Saya baca kenyataan (Azmin) dari sudut positif dan nampaknya saya boleh bekerja dalam kerajaan Persekutuan dan Negeri," katanya.
Tegas Khalid, "keputusan mengenai siapa akan bertanding dalam pilihan raya, siapa akan jadi (MB), hanya akan diumumkan sekiranya perlu. Tapi kebiasaannya komen ini bukan dari Pakatan Rakyat sebagai satu kumpulan,".
Sementara itu, Koordinator Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed berkata masalah dalaman parti yang melanda PKR Selangor sejak Khalid mentadbir negeri itu gagal dibendung sehingga wujudnya puak-puak penentang di kalangan penyokong Azmin dan kerajaan negeri Selangor.
Justeru beliau berkata khabar angin bahawa Azmin bakal menggantikan Khalid tidak dapat dinafikan lagi.
"Soalnya yang jelas dan nyata, kepimpinan PKR Selangor menghadapi masalah dalaman yang serius. Mereka pun masih lagi tercari-cari jawapan jikalau dia boleh mengekalkan kuasa dengan majoriti PKR di negeri Selangor, jadi soal calon MB ini belum lagi dapat dimuktamadkan.
"Jadi calon-calonnya mungkin Khalid Ibrahim, Azmin Ali. Azmin lebih senior di Selangor. Mungkin isu ini tidak dapat lagi (dinafikan)," katanya dipetik dari sebuah portal berita.
Dalam satu kenyataan media mengulas isu ini, Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) Hamidzun Khairuddin meramalkan bahawa PR akan tewas dalam pilihan raya akan datang sekiranya tidak menggantikan Khalid.
Hamidzun turut memuji Azmin yang menurutnya berkelulusan tinggi dari universiti luar negara dan berpengalaman sebagai ADUN selama 10 tahun, sedangkan Khalid "dilihat cenderung menjadi boneka DAP di Selangor", katanya.
"GAPS percaya rakyat Selangor memerlukan seorang MB yang boleh membuat keputusan berdasarkan kejituan, pengalaman politik dan visi masa depan negeri seta kepentingan rakyat berbanding MB sekarang...," katanya.-AGENDA DAILY


Anwar sebenarnya yang penakut di Dewan Rakyat ! @

Posted: 03 Oct 2012 09:28 PM PDT


Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sanggup ke Paris, Perancis ketika sesi perbahasan Bajet 2013 sedang berlangsung menunjukkan beliau seorang pemimpin penakut yang `bercakap tidak serupa bikin'.

 Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali berkata, apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak hadir semasa Ketua Pembangkang itu berucap dituduhnya sebagai penakut sedangkan sebagai pemimpin kerajaan, sudah tentu Najib sibuk dengan pelbagai tugas rasmi.

 Tegasnya, semasa memegang jawatan Menteri Kewangan juga Anwar jarang mendengar ucapan Ketua Pembangkang pada masa itu yang disandang Lim Kit Siang.

 "Semasa memegang jawatan Menteri Kewangan dahulu sehingga menjadi Ketua Pembangkang sekarang pun jarang ada dalam Dewan Rakyat untuk mendengar Ahli Parlimen lain berbahas. "

Adakah Anwar pun begitu sibuk sehingga sanggup ke Paris semalam atau pun takut untuk berada di dalam Dewan Rakyat kerana bimbang diserang oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN)," katanya yang juga wakil rakyat Bebas kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini. Beliau mengulas tindakan Anwar yang menuduh Najib yang juga Menteri Kewangan takut untuk berdepan dengan dirinya ketika membahaskan Bajet 2013 Isnin lalu tetapi pada masa sama semalam Ketua Pembangkang itu telah ke Perancis semasa sidang Dewan Rakyat masih berlangsung.

 Ibrahim turut memperlekeh tindakan Anwar yang dilihat sentiasa takut untuk berhadapan dengan beliau khususnya di Parlimen.

 "Yang saya tahu, apabila saya bangun berucap mesti Ketua Pembangkang itu akan bangun meninggalkan Dewan Rakyat sebab dia tahu Ibrahim Ali kawan lamanya ini tahu segala rahsia dirinya. "

Cukup-cukuplah Anwar, insaflah. Berapa banyak lagi kamu hendak berbohong, memperlekeh dan memfitnah orang," ujarnya.

 Sementara itu Ibrahim menjelaskan, ketika Anwar berucap membahaskan Bajet 2013, Perdana Menteri berada di pejabatnya dan sentiasa mendengar perbahasan itu melalui siaran langsung di televisyen. "Pegawai-pegawai pun akan mencatatkan segala perbahasan dan semua ucapan dalam Parlimen itu nanti akan diterbit dalam bentuk hansard. "Adakah itu juga menjadi masalah," ujarnya sinis.

Guan Eng terkejut BN bawa duit beli tanah Taman Manggis !

Posted: 03 Oct 2012 08:30 PM PDT- Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang menerima tawaran daripada kerajaan negeri untuk membeli tapak tanah kosong seluas 0.445 hektar di Taman Manggis, Jalan Zainal Abidin di sini untuk dibangunkan dengan perumahan kos rendah. Ketua Pemuda Gerakan Pulau Pinang Oh Tong Keong berkata kerajaan negeri telah menghantar surat tawaran kepada BN Pulau Pinang pada 4 Sept lepas dengan sebut harga bagi satu kaki persegi tapak tanah itu pada kadar RM450. "

Hari ini kita bawa wang tunai sebanyak RM224,073 iaitu satu peratus daripada harga keseluruhan tanah itu sebanyak RM22 juta sebagai tanda setuju di atas tawaran yang diberikan. "Selepas ini segala urusan perjanjian dan terma dan syarat akan diuruskan oleh peguam," katanya kepada pemberita sebelum menyerahkan wang tunai itu kepada wakil kerajaan negeri di Komtar hari ini.

 Isu tanah di Taman Manggis itu timbul selepas tanah itu yang dicadangkan untuk fasa kedua Projek Perumahan Rakyat (PPR) telah dijual oleh kerajaan negeri pimpinan DAP kepada pemaju untuk membina 19 tingkat hotel, enam tingkat hospital dan lima tingkat tempat letak kereta.

 Oh berkata pelaksanaan pembangunan rumah kos rendah di atas tanah itu akan diuruskan oleh sebuah syarikat yang telah diperbadankan iaitu Taman Manggis Fasa Dua Development Sdn Bhd. Terdahulu ketika ditanya mengenai bayaran secara tunai pada hari ini, Oh menjelaskan mereka berbuat demikian kerana di dalam surat tawaran daripada kerajaan negeri tidak menyatakan kaedah pembayaran dan kepada siapa ia harus dibuat.

 "Dalam surat itu hanya dinyatakan harga sekaki tanah sahaja, banyak maklumat lain tidak dinyatakan di dalam surat tawaran itu, tetapi kita (BN) mahu bantu rakyat jadi kita sediakan wang tunai supaya tidak tersilap tulis nama penerima," katanya. Bagaimanapun setelah berjumpa dengan wakil daripada kerajaan negeri, pembayaran wang pendahuluan satu peratus itu dibuat kepada Bendahari Negeri Pulau Pinang. - Bernama

PKR kuasai kabinet bayangan Pakatan sepenuhnya

Posted: 03 Oct 2012 07:44 PM PDT
 Sebuah blog hari ini menyiarkan senarai Kabinet bayangan pakatan pembangkang, jika mereka berjaya menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13. Sambil menyatakan bahan itu diperoleh melalui sumber dalaman Parti Keadilan Rakyat (PKR), pengendali blog papagomo.com mendakwa, senarai Kabinet bayangan itu dikeluarkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Tiga, Shuhaimi Shafiei.

 Dalam senarai yang mempunyai 31 nama itu, PKR diberi 13 jawatan menteri, Pas (10) dan DAP (8) manakala satu diperuntukkan kepada pemimpin dari Sabah dan Sarawak. Bagaimanapun nama tiga pemimpin iaitu Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Pengerusi DAP, Karpal Singh dan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu tidak disenaraikan. -UTUSAN-


Komen GPB

Apa kata PAS & DAP  bahawa ini lah senarai kabinet bayangan oleh Adun Batu Tiga Suhaimi Shafie ?? Patut la PKR gila sangat nak ke Putrajaya ..sebab depa nak susun semua jawatan menteri ..hahaha


1MalAySia BlogPoLitik

Posted: 04 Oct 2012 09:20 AM PDT

1MalAySia BlogPoLitik


Berita Politik Terkini Malaysia

Posted: 04 Oct 2012 06:22 AM PDT

Budget 2013 sudah .. banyak insentif kepada semua peringkat warga Malaysia.

PAKATAN semakin agresif menyerang Budget 2013.

PAKATAN akan menganjurkan BERSIH 4.0 untuk menentang BR1M 2.0.

Maknanya tanda-tanda PRU 13 semakin dekat.

Untuk mengetahui Berita Politik Terkini Malaysia jooom join

https://www.facebook.com/PolitikTerkiniMalaysia

Jangan lupa kongsikan juga apa juga berita politik Malaysia yang anda ada.

IPOHMALAY

Posted: 04 Oct 2012 09:17 AM PDT

IPOHMALAY


Kaitan komunisme dengan pakatan DAP-PAS-PKR

Posted: 04 Oct 2012 02:40 AM PDT

Sebanyak tiga posting teman dibuat khusus meninjau kemusnahan Parti Komunis Indonesia 47 tahun lalu. Masyarakat negara ini tidak diwajibkan mengenali sejarah Indonesia. Tetapi pembinaan jalan politik negara ini hari ini memerlukan kita melihat apa yang telah berlaku di Indonesia lebih-lebih lagi tatkala konfrontasi dilancarkan Sukarno ke atas Malaysia dan hubungannya dengan politik negara ini.

Dengan sikap pro komunis parti DAP-PAS-PKR,  kita harus mengenalpasti pada titik manakah ini boleh terjadi dan pada segi apakah ini boleh terbentuk.

Juga dengan simpatisan terhadap Partai Komunis Indonesia semakin meningkat di Indonesia pasca Reformasi 1998 dan ulang-alik Anwar Ibrahim ke Indonesia yang terlalu kerap, kita seharusnya dapat menilai pada saat ini apa perancangan DAP-PAS-PKR dalam membentuk daya fikir para penyokong pembangkang hari ini.

Pembersihan fahaman pada saat Suharto menggantikan Sukarno pada bulan Oktober 1965 menyaksikan hampir sejuta orang simpatisan, ahli dan pemimpin pro-komunis dibunuh kejam di Jawa Tengah, Jawa Timur, Bali dan Sumatera Utara. 

Cuma lima bulan sebelum itu, Sukarno dalam ceramah Hari Pekerjanya di Jakarta telah menolak untuk mengadakan rundingan damai dengan Perdana Menteri Malaysia di Tokyo. Partai Komunis Indonesia menganggap itu adalah kemenangan besar ke atas Indonesia yang dikuasai parti komunis dan parti-parti serpihan pro-komunis.

Malah dikatakan, Sukarno yang pada mulanya tidak kisah dengan penubuhan Malaysia, tiba-tiba berubah menjadi seorang yang anti dengan penubuhan Malaysia. Ini berikutan kegagalan demi kegagalan militan Parti Komunis Indonesia dalam membantu Parti Komunis Kalimantan Utara untuk merampas Brunei dan Sarawak dari kedaulatan Malaysia.

Seperti yang telah dimaklumkan dalam posting sebelumnya, kemuncak kecanduan kuasa Partai Komunis Indonesia ialah pada saat ia mula meremeh-remehkan keupayaan dan integriti angkatan tentera darat Indonesia pada ketika itu sebelum akhirnya berlaku rancangan atas rancangan yang mengakibatkan mereka terkena paku buah keras yang berakibat Partai Komunis Indonesia hancur di bumi Indonesia bersama hampir 1 juta orang.

Pembunuhan besar-besaran itu ditutup dari pengetahuan dunia kerana kempen menyelamatkan Asia Tenggara dari penguasaan komunis menjadi agenda dunia pada ketika itu.

Hari ini, wujud desakan dari pihak-pihak simpatisan PKI supaya kerajaan Indonesia meminta maaf atas peristiwa berdarah terbesar Indonesia itu.

Malah bulan ini, seorang pengarah filem bebas dari Amerika Syarikat, Joshua Oppenheimer telah menyiapkan filem berkisar kejadian itu, The Act of Killing yang bakal di tayangkan di sebuah festival filem di Toronto meski mendapat bantahan dari pihak-pihak tertentu di Indonesia.

Ternyata, pembangkang melakukan ujian suhu iklim politik Malaysia - sama ada orang Melayu turut bersimpati dengan perjuangan komunis atau tidak - kerana jika ya, maka bolehlah mereka menguak semula kaitan antara pemimpin UMNO pada ketika itu dengan peristiwa berdarah di Indonesia, meskipun UMNO dan Malaysia menjadi kambinghitam Amerika Syarikat dan Britain dalam kempen menentang komunisme di Asia Tenggara.

Darah komunis di kalangan warga negara ini masih mengalir laju di kalangan anak cucu pengganas yang membunuh guru-guru agama dan ustaz-ustaz di kampung-kampung ini. Kebanyakan mereka kini bersama DAP dan PKR dan tentulah sesuatu yang terkait dengan kemusnahan komunisme terbesar Asia Tenggara berpusat di Indonesia memberi impak secara langsung atau tidak kepada mereka. Tambahan lagi, Chin Peng masih hidup dalam buangan.

Tidak hairanlah juga apabila kajian mendapati, perkataan RAKYAT digunakan meluas dalam agenda-agenda komunisme di Indonesia untuk nama pertubuhan dan gerakan-gerakan anti-kapitalis oleh Partai Komunis Indonesia, turut dipakai kelompok DAP-PKR-PAS dalam pakatan mereka.

Dan dari sinilah kita dapat melihat punca mengapa mereka memainkan isu komunis - tidak lain tidak bukan, sebagai senjata simpanan yang belum boleh mereka gunakan kerana umat Melayu di negara ini, masih tebal kebencian mereka terhadap komunisme yang melakukan pembunuhan ke atas orang Melayu secara berleluasa di zaman darurat.

Jika umat Melayu turut bersimpati dengan pengganas komunis, maka lebih mudah mereka menumbangkan UMNO.

President Sukarno of Indonesia Addresses a Mass May Day

President Sukarno of Indonesia addresses a mass May Day

07 May 1965, Jakarta, Indonesia -5/7/1965-Djakarta, Indonesia-  President Sukarno of Indonesia addresses a mass May Day rally in the Sports Hall Building.  Sukarno announced his decision not to attend a peace conference with Malaysian Prime Minister Rahman in Tokyo.  The announcement was viewed as a victory for Indonesia's powerful Communist Party.  Posters above the silent crowd stress the unity of the working classes in their struggle to overcome "imperialism."  Image by � Bettmann/CORBIS

Politik Harian

Posted: 04 Oct 2012 03:24 AM PDT

Politik Harian


Bukti Azmin Ali Perlekehkan Mustafa Ali PAS dan Feakah Supol MB Selangor @AzminAli @faekah_qkn5

Posted: 03 Oct 2012 09:41 PM PDT


Dendam tetap dendam... Lawan tetap lawan.... ini lah bukti yang nyata dan terang secara terbuka Azmin Ali memperlekehkan Mustafa Ali PAS dan Feakah Supol MB Selangor. Tepok dada tanya selera.....

Azmin: Feakah tidak perlu melatah yg memilih kerajaa & Menteri Besar ialah rakyat! Pemimpin berikan pandangan.. Bidas Azmin kpd Feakah.

Azmin: Faktor usia menyebabkan beliau keliru dan cepat melatah.. Azmin hentam Mustafa Ali yg menyifatkan mustafa Ali sudah nyanyuk....

Elok lah berperang sesama sendiri...

Tauke Aiskrim Bakal MB Selangor

Posted: 03 Oct 2012 08:03 PM PDT


Nampaknya Khalid Ibrahim terpaksa juga mula belajar menerima hakikat dirinya sudah tidak diperlukan lagi oleh PKR setelah Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali membuka mulut membuat kenyataan, kemungkinan Selangor akan mendapat Menteri Besar baru selepas selesai PRU 13.

Azmin yang sebelum ini dikaitkan dengan aksi 'jual beli aiskrim' di dalam tandas sudah diketahui umum telah lama bercita-cita untuk menjadi MB dan seringkali cuba mengganggu gugat kelancaran pentadbiran Khalid di negeri itu.

Malah pendedahan oleh MB Selangor itu berhubung penemuan sebuah kamera pengintip di balik tabir langsir dalam pejabatnya sebelum ini juga berkait rapat dengan usaha-usaha terancang dalam PKR untuk menjatuhkan Khalid bagi digantikan dengan Azmin.

Melihat pada hubungannya yang rapat dengan Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim tidak sukar untuk kita fahami kenyataan terbaru Azmin ini tentunya sudah mendapat lampu hijau dari Anwar.

Mahu tidak mahu, Khalid sudah boleh menguburkan terus hasratnya menyambung khidmat sebagai MB untuk penggal kedua selepas PRU 13 nanti. Mungkin sementara menanti PRU 13 bermula secara rasmi, Khalid boleh memulakan tabiat seperti Anwar pula dengan berangan-angan untuk menjadi Menteri.

Dalam kenyataan kepada media itu juga, Azmin turut mengesahkan perkara tersebut telah dibincangkan oleh pemimpin tertinggi PR namun belum ada kata putus.

Ini bermakna, dikalangan ramai pemimpin PR sendiri kelihatannya lebih condong untuk meminggirkan Khalid dari jawatan MB walaupun seringkali bekas CEO Guthrie itu dipotretkan sebagai MB yang cemerlang khidmatnya.

Barangkali masing-masing juga sudah terlalu penat dengan pelbagai kontroversi yang melanda pentadbiran kerajaan negeri sejak Khalid menerajui Selangor, disebabkan itu spekulasi ini sengaja ditimbulkan.

Keterlanjuran Khalid dalam isu air dengan memfokuskan tumpuan pada perihal penyusunan semula pengurusan bekalan air sehingga mengambil langkah songsang menangguhkan loji Langat 2 dan PPAMPS juga dipercayai turut mempengaruhi pandangan ramai pemimpin PR untuk cenderung melucutnya dari jawatan MB.

Kasihan Khalid, belum pun penggal pertama sebagai MB berakhir, orang-orang kuat parti sudah ramai yang naik menyampah dengannya.

Apapaun, kenyataan Azmin itu jelas membayangkan PKR masih menyimpan sisa-sisa harapan yang negeri itu akan kekal dalam genggaman pakatan pembangkang sekalipun realiti semasa dan mood khalayak umum di Selangor adalah sebaliknya.

Tak salah kalau Azmin pun mahu turut berangan, apatah lagi sambil berilusi strategiknya kali ini akan membolehkannya ditabalkan sebagai MB baru Selangor, walau hakikatnya saat ini majoriti rakyat Selangor lebih berminat untuk mencampak terus semua pemimpin PR ke dalam longkang.

Dengan mengetepikan senario dan realiti semasa serta kecenderungan pengundi di Selangor tika ini, kita andaikan saja PR benar-benar masih diberi peluang memerintah Selangor, itu bermakna seorang MB baru pastinya akan dilantik datangnya dari salah satu parti dalam gabungan PR.

Jika itu terjadi, maksudnya bakal MB Selangor yang baru nanti tentulah seorang bekas pelakon video seks yang terbabit secara langsung melakukan urusan jual beli 'aiskrim' dalam tandas. Sangguhkah rakyat Selangor menerimanya?

SENJALIZA

Posted: 04 Oct 2012 03:19 AM PDT

SENJALIZA


Filmmakers: Why must we go to KL for a complaint?

Posted: 03 Oct 2012 12:42 PM PDT

Abu Bakar Elah.
Kota Kinabalu: Local filmmakers are grieving over the prevalence of copyright piracy in the State and the monopoly of peninsula-based media productions on Astro's Channel 180.

Both issues were discussed in a dialogue between local filmmakers and State strategic players at the Grand Borneo Hotel, Monday.

Present were the Film Censorship Control and Enforcement Secretary Razak Drahman, Home Affairs Ministry (KPDNKK) Asst Enforcement Officer Hasim Mohamad, member of Film Censorship Board (Astro) Fauzi Abduri and Malaysian Communications And Multimedia Commission (MCMC) Compliance and Monitoring Director Aly Shaharom.

Local filmmakers complained of too much bureaucracy in reporting a copyright piracy case to the right department.

"Why do we have to go to Kuala Lumpur in order to report this? Why can't we do it here locally? It is expensive to produce a telemovie, then we are asked to go all the way to Kuala Lumpur just to report when someone steals our productions," said local artiste Abu Bakar Elah.

They also suspect a syndicate is behind the activity and worry that should anybody dare to report the crime, the syndicate will target that person. Other participants also urged not to wait for producers to make reports before any action is taken. "Why can't the enforcement just arrest these perpetrators when they see them selling pirated stuff?"

Abu Bakar complained about the price of the hologram and label required for every CD or DVD produced to indicate the authenticity of the media production. "Even before we put our products in the market, we already have to pay for these.

Since we have already paid for them, the Government should be able to guarantee that our creative production would not fall victim to this crime," he said.

The process of requesting for the hologram and label also needs to go through the National Film Development Corporation (Finas). "This also takes time. Why can't we have our own centre here to apply for these things locally? It will definitely speed up the process.

Once, when I called asking about my order, the person I talked to was very rude," reported Masnah, another local filmmaker.

Commenting on the issues, Razak admitted that the piracy problem is getting out of hand. "It is not easy to curb this activity. The Ministry also has very limited enforcement staff. Therefore, we ask that those who suspect that their production had fallen prey to this activity immediately report the matter to us," said Razak.

However, he advised that police always accompany any enforcement operations. He assured participants protection under the law. "If you feel threatened, make a police report. We have laws, and I am sure the police will give you full cooperation," said Razak.

Regarding the price of hologram and label, Ministry Assistant Enforcement Officer Hasim Mohamad said he would bring the matter to a meeting soon and look into the possibility of reducing the price. Currently, CD/VCD/DVD produced costs the producer RM1.10 each.

On the second issue, the participants complained that the Astro Channel 180 or TVi is being monopolised by production houses from the peninsula although it was promised to be a channel that will become a platform for production houses in Sabah and Sarawak.

"Look, they have TV1, TV2, TV3 and all other channels to monopolise.

Why would they intrude this channel too? How can we express our own arts if the only place we can count on will not let us do it?" they complained.

The participants said that the proposal to grant Sabah and Sarawak only 40 per cent of airtime is ridiculous. "If you said it's 40 per cent, then only 20 per cent for Sabah and the other 20 per cent for Sarawak. At least, give us 80 or 90 per cent," they said.

They also hope the channel is made available free for Sabah and Sarawak viewers. That way, they argued, all people in Sabah and Sarawak will be able to watch this channel just like they can watch TV1 and TV2 for free.

Speaking on behalf of Astro, Aly said that he will bring the matter to Astro's attention in their coming meeting. "I understand how you feel. It is true, the quota for peninsula-based production houses is too big. I will discuss the best way to slowly lessen the number of programmes originating from the peninsula and to increase the number originating from Sabah and Sarawak.

Other issues raised were the bias towards some political parties of some news contents and the choice of movies screened during prime time.

The participants also questioned the absence of Finas in the dialogue. "The last time we had this dialogue, most of the problems we raised were related to Finas. So it is quite disheartening that Finas is not here today, as if they are just turning a blind eye to our problems," said Abu Bakar.

The half-day dialogue attracted more than 100 participants consisting of mainly local artists, filmmakers and business owners.
bumiyang

Posted: 04 Oct 2012 03:15 AM PDT

bumiyang


Pas Dah Mula "Rimas" Dengan Rakan-rakan Dalam Pakatan Rakyaaat???

Posted: 03 Oct 2012 07:15 PM PDT

tunku

Posted: 04 Oct 2012 03:09 AM PDT

tunku


Bersih to organise concert on Oct 13

Posted: 04 Oct 2012 12:48 AM PDT

KUALA LUMPUR: Bersih has decided to organise a concert, featuring local artistes, to remind the Government of its eight demands for electoral reform. During a press conference here Thursday, its co-chairman Datuk Ambiga Sreenevasan said the NGO's demands were yet to be fulfilled. She said the concert, to be held at the Kelana Jaya stadium on Oct 13, would serve as a reminder that the people had not forgotten their demand for clean and fair elections. "This is one of the reasons we decided to have the concert. It is also to celebrate civil society," she said. Among the artistes invited to perform were the Republic of Brickfields, Nik Bin Jidan, Ray Cheong and Julian Mokhtar. Ambiga said the concert would be "like a family day" with activities for adults and children.

tunku : good, this is the way to protest. do it in the stadium or hall. don't take your discontentment to the streets and make it difficult for all. you can have this type of concert every night if you wish.

RIFT BETWEEN PAS AND PKR WIDENS, PAS IS BETTER ALONE

Posted: 03 Oct 2012 04:30 PM PDT

Cracks within parties in Pakatan Rakyat (PR) which are visible are getting wider and bigger, probably now cannot be cemented or plastering between the cracks. Before the verbal war between DAP and PAS on Islamic state and Hudud laws could subside, right now the verbal war widen between PKR and PAS on candidates for ministers and Mentri Besars. PAS secretary-general Mustafa Ali issued a statement expressing regrets and concern over PKR deputy president Azmin Ali's comment that Selangor MB Khalid Ibrahim might be replaced after the general election. Mustafa said this was not the stand of PR, the umbrella of the alliance of all the three parties – DAP, Pas and PKR. This means Azmin is trying to pre-empt any attempt to retain Khalid and his statement reflected his intention since early last year to head Selangor, which became an issue for a while early last year. This means Azmin is very ambitious and he will not settle down until he gets what he wanted. Azmin statement, front-paged by Sinar Harian, shows that parties in PR are at each other's throat before even the date of the general election is announced. This is no small matter as it signifies the authoritativeness of the parties in the alliance because all decisions are supposedly to be based on concensus but now Azmin already release his view. Mustafa, a veteran and fundamentalist in PAS is no 'small child' in politics. His experience dated back way before Azmin was born, probably and he has been on top of thing, politics that is, without having misses anything. So Azmin, probabloy reflecting his boss's (Anwar Ibrahim) mind should be wary and careful because PKR's position is pR is very volatile, with waning support and credibility. And now, PAS members who are not the liberals who are inclined to Anwar, are watching closely whether they should continue supporting the 'marriage of convenience' with PKR or just 'seek divorce' before the general eelction. Azmin's statement which represent Anwar's mind does not go down well with PAS and DAP is not that stupid to swallow Anwar's 'dictation' because the party knows PKR is now more of a liability than asset, politically to say. Thus, it is now up to PAS to continue playing along with PKR and DAP or just leave the 'unholy alliance' and go on its own in the coming general election. After all, PAS in reality does not need PKR, which has not much influence now or DAP which only attracts the non-Malays. PAS can stand alone as it has always done and better still if it goes alongside BN which can help it achieve its objective – following the path of Islam.

Compensation For ISA Detainees: Evidence That Najib's Government Is Not Cruel

Posted: 03 Oct 2012 09:00 AM PDT

Pakatan Rakyat's claim saying that the legal system is not transparent and controlled by UMNO has now been proven to be yet another lie when 5 ISA detainees (their people) had won in trial and they would be getting high compensation. Tian Chua, Hishamudin Rais, Badrulamin khalwat, Badaruddin and Saari has been rewarded by the court with compensation worth more than RM4 million on the reason that they were detained due to political reason and not because of national security. We respect the Judge's decision even though we do not agree on the fact that they do not post any threat to the country's security. We do understand that out opinions do not matter when it comes to court cases and what matter are evidence and witnesses. Too bad, those who would be getting the compensation are part of those who are irrational. Their detention alone was enough to make it as evidence on the point where they were irrational in accepting court's decision when it found Anwar to be guilty. Actually, it is not wrong for us to say that these people have been around ever since Anwar's first sodomy trial. Since Anwar was found guilty by the court regarding the case, these people then began to criticize and spread hate messages regarding the country's legal system and the government to the world. Saying that the government controls the court, biased judges and laws can be manipulated. Malaysia's image was bad because of the people. That is why, even though there did not post any threat to the country like what was said by the judge, they would still remain as liars and traitors to the country. Logically, if courts were controlled by the government, there would be no way that Anwar would be released and these five detainees would get any compensation. But, those things did not happen. Instead, Anwar and these traitors all won and they could keep on lying to the world by tarnishing the government's image. So this matter clearly show that the government had and would never intervene with the legal system in this country. That is why we could see the opposition winning in a few cases and UMNO leaders could also be sentenced in other cases. In a way, PR no longer has any credibility to keep on selling the story that the legal system is not fair as part of their strategy to bring BN down. With that, let us all see whether these five detainees would still criticize the court after they have gotten their compensation. If they kept on doing the same thing, then we could probably say that the Malaysian court is unfair- not because it is controlled by BN, but PR themselves because they could ensure that they would win in several cases which could provide profit to them.

YBK Land: God's Answer To Selangor Government's Tyranny

Posted: 03 Oct 2012 06:28 AM PDT

There is nothing worse than robbing poor people's lands. And that is what PR Selangor government is doing as how its Chief Minister keep on insisting to steal lands owned by Permodalan YBK (PYBK), a subsidiary company under the Foundation for Poverty Eradication (YBK) worth 1,625 acres at Serendah, Hulu Selangor. 218 acres from the whole land was proposed to be used to build the base for UiTM project. PR Selangor's excuse to take over the land is merely because as if no land tax were paid. However, court decision which goes to PYBK yesterday has proven that land tax with the amount of RM1.280 million was pard on August 31, 2009 (first payment) to fultil the application requirement on Planning Permission to the Selangor State Government. And outstanding tax was then paid on February 2, 2010 through Melaka Foundation (second payment). But, what happened were: i)The first payment was returned without any reason that even Notice 6A was not given for the land. ii) Second payment was returned with the excuse that the payment cannot be made via third party, Melaka Foundation. The action of state government in returning all of the payments showed that they do have the intention to take over the land owned by PYBK. This is because third or fourth party should not have been part of the matter if this is about 'unpaid land tax'. Thus, the question here is, what are the motives for PR Selangor to take over this land? YBK's Chairman, Datuk Zainal Abidin Sakom confirmed that the land owned by the company do have its grant and premium tax since it was taken over in 1997 which has been explained. So, if the state government want to have the land, it would have to go through the land acquisition process according to the law. According to early reports, Selangor's Chief Minister, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim insisted in taking over the 526 hectare land worth RM540 million at Serendah, Rawang, owned by YBK becausethe Foundation refused to allow the state government to intervene in its operations and administration. State Executive Council's meeting on October 20 had set that the Chief Minister would need to be appointed as YBK's Chairman, while another one of state government's representative would be appointed as a member for the Board of Directors under welfare portfolio, but they did not receive any positive feed backs from the foundation. Once again, what are the motives for PR Selangor that they really want to intervene with the operations and administration of YBK? If it is because they want to observe the company's financial status to ensure that the poor are protected, that is simply unacceptable because YBK has always been transparent and its existence has been proven to be a benefit to all. Besides, people of Selangor who has been 'close' with welfare programs would definitely know how PR Selangor had stopped regular contributions which has been budgeted to a few orphanage homes around the state by BN Government. No excuse were given on why they stop those contributions. Thus, using the excuse that they want to maintain welfare for poor people is simply unacceptable. Generally, building UiTM and other programs which involves the poor by PYBK usually targets the Malays. That is why PR does not agree with it because they believe in equal rights. DAP definitely has been pressuring Khalid Ibrahim to ensure all projects for bumiputera would be stopped. Moreover, as a person with a corporate background which often focuses on profit, Khalid Ibrahim himself would not be interested with welfare 'projects' which PYBK is running, when the fact is that the land would bring even more benefit if commercial areas or luxury houses are to be developed. The real issue behind this matter only showed how PR do not really do as they say. Their 'Demi Rakyat' (For People) slogan is only meant for those who are rich, Chinese, corporate people or successful business owners. The poor who cannot afford to pay their taxes and do not profit the state are simply ignored. With that, only then PR could prove their 'agility' in managing a state, where the result only comes in forms of profit and annual income. With that, people would need to be reminded that if PR remain in Selangor, it is not impossible that the poor and middle income people (majority Malays) would need to go back to their hometown like what was chanted by DAP during the May 13th tragedy.

Taipingmali (tm)

Posted: 04 Oct 2012 01:29 AM PDT

Taipingmali (tm)


PKR TAMAK MAHU BOLOT JAWATAN KABINET

Posted: 03 Oct 2012 11:12 PM PDT

Bukan main seronok pemimpin kanan PKR apabila Ketua Umum, Anwar Ibrahim membayangkan mereka akan dilantik menjadi anggota pentadbiran negara sekiranya Pakatan Rakyat memenangi Pilihan Raya Umum ke 13 kelak.

Andaian ini di buat oleh Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei yang nampaknya lebih pandai membaca mesej tersirat Anwar berbanding pemimpin PKR yang lain termasuk Presiden, Wan Azizah Ismail dan Timbalan Presiden, Azmin Ali sendiri.

Ketika berucap di Rapat Pimpinan Nasional PKR 2012 di Shah Alam Convention Centre pada hari Sabtu 29 September lalu, Anwar berkata mana-mana ahli parti yang tidak terpilih sebagai calon pada peringkat Parlimen atau DUn tidak seharusnya merajuk dan berputus asa.

Kata-kata Anwar tersebut sebenarnya lebih bersifat gimik politik yang mana ini adalah salah satu sifat terkenalnya selain daripada sifat berdolak dalik dan suka kelentong.

Beliau tahu semangat ahli-ahli PKR berada pada tahap yang rendah ketika parti berdepan dengan PRU ke-13 disebabkan pelbagai masalah runcing dalaman.

Kekecohan serta penipuan dalam proses pemilihan pimpinan parti tahun 2010 masih diperkatakan walaupun secara senyap dan berselindung yang menempatkan Azmin sebagai orang nombor dua parti dan meletakkan kroni-kroni beliau di hampir setiap lapisan kepimpinan parti dari peringkat ranting, cabang hinggalah ke Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

Hakikat bahawa Azmin telah menggunakan dana yang cukup besar untuk membeli undi bagi memastikan kedudukannya tidak tercabar pada pilihan parti pada tahun 2013 adalah sesuatu yang telah memecah belahkan PKR.

Yang lebih dahsyat Anwar tidak melakukan apa-apa terhadap segala aduan penyelewengan yang dilakukan oleh Azmin malah melindungi pula bekas setiausaha sulitnya itu.

Melihat pada keadaan menggelegak pada tahap akar umbi parti, Anwar terpaksa membuat janji manis untuk mengalihkan pandangan mereka kepada kemelut yang sedang berlaku.

Selain daripada itu, rakyat kini boleh lihat betapa rakus dan tamaknya PKR yang bercita-cita merebut rampasan perang atau ghanimah walaupun tarikh pilihan raya masih belum diumumkan Perdana Menteri.

Malah belumpun menang, PKR sudah mengeluarkan kenyataan sekurang-kurangnya 20 jawatan menteri dan timbalan menteri sudah di 'booking'.

Ini tidak termasuk banyak jawatan kanan dalam kerajaan yang sudah tentu akan membuat ahli PKR terliur.

Cita-cita besar PKR telahpun terbayang sebelum ini dalam minit mesyuarat PKR Pulau Pinang yang bocor dimana Timblan Ketua Menteri I, Mansor Othman mengatakan banyak jawatan kanan akan menjadi rebutan pimpinan parti sekiranya ia berjaya menawan Putrajaya.

Jadi ucapan Anwar hanyalah kesinambungan daripada apa yang telah disebut secara tertutup oleh Mansor sebelum ini.

Apa pula reaksi rakan PKR dalam Pakatan Rakyat iaitu PAS dan DAP?

Tidakkah mereka juga mempunyai hasrat yang sama untuk berebut jawatan lumayan ataupun mereka ingin tunggu dan lihat dahulu.

Mungkin mereka tidak mahu menunjukkan sifat tamak haloba mereka seperti PKR kerana takut dicaci rakyat.

Hakikatnya di antara ketiga-tiga parti, PKR sememangnya paling tamak walaupun PAS dan DAP juga tidak kurang.

Namun dalam menjadi juara tamak, PKR juga menjadi parti paling penakut dan tidak sedar bahawa ia mempunyai kerusi paling tercorot dalam Parlimen setelah ramai wakil rakyatnya melompat.

Sehingga sekarang Anwar tidak berni mengatakan secara jelas bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri Pakatan Rakyat dan impiannya selama ini tidakpun disokong oleh PAS.

Malah PKR atau pun Pakatan Rakyat masih kecut untuk umumkan senarai Kabinet Bayangan seperti yang di cabar oleh Perdana Menteri baru-baru ini.

Ini kerana hanya DAP sahaja yang beriya-iya mahukan Anwar sebagai Perdana Menteri demi muslihat politik dan dan agenda perkaumannya.

Komen daripada PAS atau DAP mengenai impian PKR untuk membolot majoriti jawatan dalam Kabinet sudah tentu akan menjadi sesuatu yang amat menarik untuk diamati.

Mungkinkah PAS dan DAP akan melenting apabila mengetahui PKR sudah awal-awal mahu mendedahkan cita-cita besarnya itu.

Jika ditahu pula jawatan Kabinet mana yang disasar oleh PKR, tidak tidurlah Abdul Hadi, Mat Sabu, Nik Aziz, Lim Guan Eng, Lim Kit Siang dan Karpal Singh dibuatnya.

Samada kenyataan Anwar itu menunjukkan PKR belum matang berpolitik atau ini sengaja dilakukan sebagai satu strategi beliau akan tetap memberi kesan negatif kepada perpaduan Pakatan Rakyat yang semakin retak.Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jumpa Peguam di Paris Bukti Anwar Dalang Pembohongan Scorpene/Altantuya

Posted: 03 Oct 2012 11:11 PM PDT

Anwar Ibrahim dikatakan berada di Paris, Perancis selepas menghadiri Ceramah Mega Konvoi Royalti di Shah Alam. Perkara ini disebutkannya sendiri ketika berucap di program tersebut.

Katanya, peguam-peguam yang mengendalikan skandal Scorpene ingin mengambil kesempatan bertemu beliau berhubung perkembangan terbaru kes tersebut dan beliau akan mengambil kesempatan itu untuk bertanyakan tentang perihal 'komisyen' yang terlibat dalam urusniaga itu.

Lalu, kembanglah hidung penyokong-penyokong Anwar, bangga kerana ada Mat Salleh ingin berjumpa Anwar.

Langsung tidak terlintas di fikiran mereka tentang apa kena mengena Anwar dengan pembelian scorpene kalaupun benar terdapat keraguan dalam urusniaga tersebut?

Di bahagian manakah nama Anwar tertulis sebagai saksi atau alibi kepada sesiapa? Apakah Anwar terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam proses pembelian tersebut, atau apakah Anwar melihat sendiri 'wang komisyen' bertukar tangan, atau apakah Anwar berada di tempat kejadian rasuah atau mungkin, pembunuhan Altantuya?

Atau apakah Anwar sekadar diperlukan untuk memberi pendapat mengenai kredibiliti saksi atau sikap orang yang disyaki? Jika benar, layakkah beliau? Jika layak, atas dasar apa pula kelayakan tersebut? Sebagai musuh? Sebagai rakan subahat? Sebagai pasangan intim?

Tidak mungkin peguam-peguam tersebut ingin berjumpa Anwar sekadar untuk meminta penjelasan beliau tentang kes liwat, chinadoll atau Shamsidar yang tiada kena mengena scorpene?

Jika benar mahkamah Perancis sedang membicarakan kes scorpene, yang mana mereka menafikannya, antara perkara yang perlu sebagai subjek penyiasatan selain saksi dan alibi, adalah barang bukti iaitu dokumen-dokumen kontrak, spesifikasi barangan, dokumen pengesahan syarikat-syarikat dan individu yang terlibat, butiran komunikasi antara pihak yang terlibat, butiran kewangan dan mungkin juga bukti perjalanan dan perbelanjaan yang dibuat oleh semua pihak yang terbabit.

Selain dari semua ini, tidak ada peguam atau penyiasat yang akan mengambilkira individu atau perkara atau benda atau kejadian yang tidak bersangkut-paut dengan saksi, alibi atau bukti, sepertimana yang tersenarai dalam proses penyiasatan.

Justeru, di manakah signifikannya kewujudan individu bernama Anwar Ibrahim yang kebetulan menjadi Ketua Pembangkang Malaysia, dengan pembelian kapal selam oleh kerajaan Malaysia dari sebuah syarikat Perancis?

Hanya satu saja kemungkinan penglibatan Anwar Ibrahim dalam apa yang disebutnya sebagai 'skandal scorpene' ini, iaitu beliau adalah dalang yang mereka-reka kisah rasuah dan komisyen dalam urusniaga ini. Maka, pertemuan beliau dengan peguam Perancis adalah untuk menyampaikan skrip baru atau arahan baru bagi menyerang kerajaan Malaysia menjelang pilihanraya.

Jangan sekali-kali lupa bagaimana sebelum ini, Datuk Zulkifli Nordin, bekas peguam Anwar yang juga menjadi peguam kepada Chief Inspektor Azilah yang dituduh membunuh Altantuya telah mendedahkan bagaimana Anwar mengarahkan beliau agar menukar strategi pembelaan Azilah dengan 'mencipta dan memalsukan bukti untuk mengaitkan Perdana Menteri dengan pembunuhan tersebut'. Bertitik tolak dari itu, maka Zulkifli telah menarik diri dan akhirnya meninggalkan Anwar lalu mendedahkan perkara ini.

Jika Anwar pernah mengarahkan Datuk Zulkifli berbuat demikian, apakah yang menghalang beliau berbuat yang sama terhadap peguam-peguam Perancis yang ditemuinya?

Jika Anwar sanggup merancang agar orang yang tidak bersalah dihukum atas kesalahan yang membawa hukuman mati, maka apakah yang menghalang beliau untuk merancang atau melaksanakan pembunuhan itu sendiri?

Persoalan ini membawa kita kembali menyorot dua 'kemalangan langgar-lari' berasingan melibatkan kematian isteri seorang Dato' yang menjadi orang pertama membawa kes liwat 1 kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad iaitu Perdana Menteri ketika itu, dan juga kematian isteri kepada mangsa dalam kes tersebut, Azizan.

Mengambilkira semua fakta ini, maka pertemuan antara peguam-peguam Perancis yang kononnya mengendalikan kes scorpene, dengan Anwar Ibrahim yang 'tiada kena mengena' dengan pembelian tersebut, membawa kita kepada dua kesimpulan iaitu 1. 'semakin banyak persoalan' atau mungkin juga sebenarnya adalah 2. 'sebuah jawapan'.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Fakta sebenar dari Parlimen

Posted: 03 Oct 2012 04:04 PM PDT

Anti-DAP Club
Soalan di Parlimen

"Berapa yang dikutip dan dibelanjakan oleh kerajaan pusat di negeri2 pembangkang :-


Jawapan :
1. Kelantan: Kutip: RM249juta Belanja: RM4.3billion.
2. Kedah: Kutip: RM1billion Belanja: RM6billion.
3. Selangor: Kutip: RM13billion Belanja: RM14.5billion
4. P.Pinang: Kutip: RM16.7billion Belanja: RM20.4billion.

Bila fakta ni dikeluarkan ramai ahli parlimen haprak pakatan terpaksa keluar dewan tak tahan pedih hati dan telinga...hikhikhik
Ciaaaaannn depa kan kan kan

Sahabat-Gunung

Posted: 04 Oct 2012 01:15 AM PDT

Sahabat-Gunung


Menolak Bajet Kelentong PR

Posted: 04 Oct 2012 12:06 AM PDT

Pakatan pembangkang atau lebih dikenali sebagai Pakatan Rakyat melalui ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah membentangkan 'Bajet bayangan 2013' di Parlimen baru-baru ini.

Bajet tersebut yang berteraskan Buku Jingga kononnya untuk memenuhi aspirasi rakyat dan bagi menunjukkan mereka lebih baik daripada bajet yang bakal dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pengerusi Biro Ekonomi & Pembangunan Usahawan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, Pakatan pembangkang boleh menjanjikan 'bulan dan bintang' dalam bajet mereka tetapi sebagai rakyat kita perlu sedar bahawa mereka tidak mempunyai autoriti untuk melaksanakannya.

"Usah terpedaya kerana sekiranya berkuasa sekalipun mereka tidak mampu melaksakannya seperti mana manifesto pilihan raya umum yang lalu kerana bagi pakatan pembangkang, ia bukan satu perjanjian untuk dilaksanakan.

Sebaliknya apa yang dibentangkan oleh perdana menteri adalah satu janji yang wajib untuk ditepati, malah bajet itu sendiri merupakan satu komitmen daripada kerajaan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat," ujarnya di sini hari ini.

Tambahnya, salah satu dalam bajet pakatan pembangkang untuk menaikkan gaji minimum untuk pekerja sektor swasta sebanyak RM1,100 sebulan. Ini hanya gimik politik untuk menarik sokongan rakyat khususnya di kalangan pekerja sektor swasta.

Kerajaan negeri Selangor sebelum ini pernah mengumumkan pelaksanaan gaji minimum sebanyak RM1,500 tetapi hanya untuk anak syarikat yang berkemampuan tetapi hakikatnya sampai sekarang masih belum terlaksana.

"Apa yang rakyat perlu ketahui ialah bajet bayangan yang dikemukakan itu hanya akan menyebabkan kerajaan mengalami defisit, malah tidak kompeten untuk perbelanjaan negara.

Ini kerana banyak syarikat, terutamanya syarikat kecil dan sederhana (SME) tidak akan dapat membayar gaji setinggi itu. Jika mereka dipaksa, maka kebanyakannya akan gulung tikar kerana kos operasi melambung naik. Jika syarikat SME gulung tikar, sudah tentu menyebabkan pengangguran yang teruk.

Jumlah SME di Selangor ialah sebanyak 300,000. Kebanyakannya dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan. Sekiranya 1 syarikat SME mempunyai 5 pekerja, jumlah keseluruhan pekerja yang terlibat dalam SME ialah 1.5 bilion," ujarnya.

Jika ada syarikat yang dapat membayar gaji minimum RM1,100, ianya akan menyebabkan kos produk meningkat yang seterusnya akan menyebabkan harga barangan jualan meningkat tinggi. Ini akan menyusahkan rakyat yang terpaksa membeli dengan harga yang terlalu tinggi.

Tahap gaji minimum yang terlalu tinggi (RM1,100) juga akan menakutkan pelabur-pelabur baru termasuk pelabur asing untuk melabur di negara ini.

Kenaikan gaji minimum yang terlalu tinggi ini bukan sahaja untuk kakitangan kerajaan, tetapi semua termasuk pekerja ladang, kedai mamak dan sebagainya. Berlaku defisit sekurang-kurangnya RM1 bilion untuk membayar gaji sahaja.

"Apa yang nyata, setiap bajet bayangan pakatan pembangkang gagal mendedahkan sumber kewangan yang jelas mahupun kaedah menjana pendapatan serta menarik pelaburan bagi menjamin SME sedia ada mampu meningkatkan produktiviti.

Bagi rakyat biasa, tentu sekali apa yang digula-gulakan oleh pembangkang itu sangat menarik tetapi sebenarnya banyak lompang dan kelemahan terutama untuk menunaikan janji-janji itu.

Kesimpulannya, bajet pakatan pembangkang hanya satu janji atau mimpi yang tidak boleh ditunaikan setelah mengambil kira rekod sepanjang mentadbir negeri-negeri di bawah mereka," ujarnya yang juga EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Anwar Ibrahim Ibarat Burung Unta Di Padang Pasir – Ibrahim Ali

Posted: 03 Oct 2012 05:35 PM PDT

Burung Unta Di Padang Pasir

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali menyifatkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim seperti burung unta di padang pasir kerana  tindakan Anwar Ibrahim yang sanggup ke Paris, Perancis ketika sesi perbahasan Bajet 2013 sedang berlangsung menunjukkan beliau seorang pemimpin penakut yang `bercakap tidak serupa bikin'.

Tambahnya, apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak hadir semasa Ketua Pembangkang itu berucap dituduhnya sebagai penakut sedangkan sebagai pemimpin kerajaan, sudah tentu Najib sibuk dengan pelbagai tugas rasmi.

"Kita tahu, semasa memegang jawatan Menteri Kewangan juga Anwar jarang mendengar ucapan Ketua Pembangkang pada masa itu yang disandang Lim Kit Siang. Semasa memegang jawatan Menteri Kewangan dahulu sehingga menjadi Ketua Pembangkang sekarang pun jarang ada dalam Dewan Rakyat untuk mendengar Ahli Parlimen lain berbahas," ujarnya ketika ditemui di Lobi Dewan Rakyat selepas sidang berakhir lewat petang semalam.

Beliau turut mempersoalkan adakah Anwar pun begitu sibuk sehingga sanggup ke Paris semalam atau hakikatnya takut untuk berada di dalam Dewan Rakyat kerana bimbang diserang oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).

"Tindakan Anwar yang menuduh Najib yang juga Menteri Kewangan takut untuk berdepan dengan dirinya ketika membahaskan Bajet 2013 Isnin lalu tetapi pada masa sama, Ketua Pembangkang itu telah ke Perancis semasa sidang Dewan Rakyat masih berlangsung.

Dalam masa yang sama, saya sedar, apabila saya bangun berucap mesti Ketua Pembangkang itu akan bangun meninggalkan Dewan Rakyat sebab dia tahu Ibrahim Ali kawan lamanya ini tahu segala rahsia dirinya.

Cukup-cukuplah Anwar, insaflah. Berapa banyak lagi kamu hendak berbohong, memperlekeh dan memfitnah orang," ujarnya  memperlekeh tindakan Anwar yang dilihat sentiasa takut untuk berhadapan dengan beliau khususnya di Parlimen.

Kontroversi Politik DAP-PKR Pulau Pinang – Mansor Othman Mangsa Terkini Akibat Lawan Lim Guan Eng

Posted: 03 Oct 2012 05:21 PM PDT


Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim hari ini menasihatkan sahabat lamanya, Datuk Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang supaya jangan bertolak ansur, suka tak suka Mansor mewakili orang Melayu di Pulau Pinang.

"Kalau sayang orang Melayu, kita mesti terus menentang orang yang biadap dan rasis, Lim Guan Eng ini. Sebagai manusia, sebagai orang Melayu, kalau ada hati perut untuk menjaga kepentingan orang Melayu, orang seperti Lim Guan Eng harus ditentang habis-habisan. Kawan kamu dalam PKR yang bersubahat dengan Lim Guan Eng boleh dianggap musuh dalam selimut.

Saya ingin memperingatkan Mansor, kawan saya walaupun kita berbeza pendapat dari segi politik, saya sebagai kawan tidak mahu dia bertolak ansur dan mengadaikan kepentingan orang Melayu atas nama jawatan dan kepentingan orang yang gila kuasa," ujarnya mengulas kontroversi politik yang melanda DAP dan PKR di Pulau Pinang. 

Tambahnya, kontroversi isu kemelut politik di Pulau Pinang khususnya antara DAP dan PKR sejak akhir-akhir ini nampak jelas dan terserlah, boleh dikatakan wujud satu kontroversi untuk memperlekehkan dan memberi masalah kepada Datuk Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri.

"Kalau kita lihat dari perkembangan yang telah berlaku selepas Pakatan memang PRU12 di Pulau Pinang, ada `orang' yang teringin sangat nak jadi Timbalan Ketua Menteri tetapi tak dapat, sebab `orang' yang nak jadi Timbalan Ketua Menteri itu tidak direstu, tidak dapat diterima sebagai pemimpin besar yang mewakili PKR dalam kerajaan negeri Pulau Pinang.

Anwar Ibrahim sendiri pernah memberitahu saya bahawa dia tidak mahu 'orang' itu menjadi Timbalan Ketua Menteri. Oleh sebab itu, pada 2008 Fairus telah diangkat sebagai Timbalan Ketua Menteri. Pokoknya, Anwar tidak berkenan dengan 'orang' itu," ujarnya lagi.

Tambahnya, bila isu Fairus (Bekas Timbalan Ketua Menteri) timbul, inikan harus kita sedar bahawa "kononnya" masalah dengan Fairus ini timbul atas desakan ahli PKR yang duduk dalam kerajaan pun sebenarnya, ada ahli PKR yang duduk sebagai Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang telah bersubahat dengan Ketua Menteri untuk cari jalan lucutkan atau buang Fairus pada masa itu.

"Saya ketika itu sebagai Pengerusi PKR, saya telah dibawa berita demi berita oleh Exco yang mewakili PKR masa itu dan yang saya cakap itu sebenarnya Setiausaha Perhubungan PKR negeri Pulau Pinang. Jadi banyak berita yang dia bawa kepada saya, sebagai Pengerusi saya terimalah dan kritikan serta pelekehan terhadap Fairus begitu dasyat sekali dan kita lihat, yang jadi klimaks ketika itu apabila Lim Guan Eng berjumpa dengan Anwar untuk memberitahu keadaan sebenar kedudukan Fairus dalam kerajaan negeri, dia sendiri tidak begitu puas hati.

Anwar telah mengambil tindakan, apa yang dibincangkan dengan Fairus, saya tidak tahu dan Fairus telah meletakkan jawatan. Tetapi saya tahu ada orang yang tidak berapa puas hati sebab dia rasa selepas Fairus meletakkan jawatan, dia akan jadi Timbalan Ketua Menteri. Namun Anwar telah meminta Dr Mansor bertanding di Penanti, berlaku sekali lagi Pilihan Raya Kecil di kawasan Parlimen Permatang Pauh iaitu di DUN Penanti," ujarnya panjang lebar mendedahkan kemelut dan kerja tikam belakang yang berlaku dalam PKR Pulau Pinang.

Apabila Mansor menang dalam pilihanraya kecil tersebut, menang mudah memandangkan UMNO dan BN telah mengambil pendekatan boikot dan tidak meletakkan calon, Mansor menang dan telah dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri.

"Kita Nampak 'orang' yang teringin nak jadi Timbalan Ketua Menteri tidak berpuas hati. Kita nampak juga Ketua Menteri, Lim Guan Eng juga tidak berpuas hati sebab sekurang-kurangnya Mansor boleh juga bersuara tentang isu-isu Melayu dan saya pun tahu bahawa Fairus juga ada semangat Melayu yang dia berjuang dan mempertahankan isu Melayu yang tidak menyenangkan Lim Guan Eng pada masa itu.

Jadi, saya tidak hairan apabila Mansor kecewa, perasaan hampa dan begitu tertekan dengan cara pemerintahan Ketua Menteri di mana saya juga dulu mengelarnya diktator, cauvinis dan pemikiran komunis.

Hari ini Mansor selar dia (Lim Guan Eng) sebagai angkuh, sombong dan tokong, bagi saya itu kira lembut jugalah. Bagaimanapun, beliau telah menyatakan, tapi yang saya hairan, itu dalam satu keadaan sulit, dalam satu mesyuarat tertutup dalam parti PKR yang tidak ada kena menggena dengan DAP atau mana-mana parti lain," ujarnya lagi yang yakin bahawa Mansor adalah mangsa terbaru dalam PKR yang bakal 'disembelih lehernya dalam politik PKR'.

Beliau yakin apa yang terjadi ini merupakan satu konspirasi sebagaimana apa yang berlaku ke atas Fairus, malah Zahrain juga menerima nasib yang sama apabila dibawa ke Lembaga Disiplin PKR apabila dia menyerang Lim Guan Eng, ini juga menunjukkan Anwar Ibrahim sendiri tidak peduli tentang wakil parti yang duduk dalam kerajaan.

"Saya juga terkejut semalam dalam perbahasan bajet, Anwar Ibrahim berdebat, dia puji melambung pencapaian Lim Guan Eng di Pulau Pinang kononnya Guan Eng ini pejuang untuk Melayu padahal kita tahu dan jelas bahawa wakil tertinggi PKR dalam kerajaan Pulau Pinang telah gelar guan Eng ini sebagai angkuh, sombong dan tokong.

Saya nak tanyalah pada Anwar Ibrahim, tak bagi muka langsungkah kepada wakil parti PKR dalam kerajaan negeri Pulau Pinang? Adakah kita nak sembah Lim Guan Eng sebagai sebegitu sekali sampai sanggup menjatuhkan maruah dan air muka pemimpin parti sendiri di Pulau Pinang," tambahnya lagi.

Azmin Ali Layak Menjadi MB Selangor - GAPS

Posted: 03 Oct 2012 09:15 AM PDT


Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) berpendapat Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), YB Azmin Ali layak dan sewajarnya menjadi Menteri Besar Selangor, kerana  Azmin yang merupakan ADUN Bukit Antarabangsa sangat disenangi oleh penduduk dikawasannya.

Pengerusi GAPS, Hamidzun Khairuddin berkata, selain itu Azmin juga seorang ahli politik yang berpengalaman dan telah menjadi ADUN lebih 10 tahun. Dari segi hirarki parti, beliau bukan sahaja Timbalan Presiden PKR malah Pengerusi PKR negeri Selangor.

"Beliau juga mempunyai kelayakan akademik yang baik dimana beliau mempunyai ijazah sarjana dari sebuah universiti terkemuka di Amerika Syarikat.

GAPS percaya rakyat selangor memerlukan seorang MB yang boleh membuat keputusan berdasarkan kejituan, pengalaman politik dan visi masa depan negeri serta kepentingan rakyat berbanding dengan MB sekarang yang dilihat cenderung dan menjadi boneka DAP di negeri Selangor," ujarnya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Tambahnya, banyak keputusan MB yang dibuat dalam masa empat tahun ini adalah sangat tersasar dan menzalimi rakyat seperti rampasan tanah Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) yang akhirnya mahkamah membuat keputusan bahawa rampasan ini adalah tidak adil dan tidak sah di mana YBK telah diberikan semula semula hak keatas tanah yang dirampas itu.

"Skandal Talamgate dan skandal bas rasuah yang hangat diperdebatkan sekarang juga meyakinkan lagi GAPS bahawa jawatan MB Selangor akan bertukar milik sebelum DUN Selangor dibubarkan menjelang mac 2013.

Kegagalan PKR, DAP dan PAS menukar MB sebelum PRU 13 ini akan menjadikan rakyat sangat muak, jelek dan merasa ditipu kerana disajikan dengan MB yang terlibat dengan rasuah, salahguna kuasa dan penyelewengan. Yang demikian pakatan ini dijangka tewas besar dalam PRU ini.

Kerusi MB Selangor adalah kerusi panas, ia akan sentiasa mengelagak apabila MB mengkhianati kepercayaan dan keyakinan rakyat. Rakyat Selangor mempunyai pengalaman menukar kerajaan dan saya yakin rakyat Selangor sekarang ini juga mempunyai keupayaan untuk menukar Menteri Besar yang telah songsang dari arus kebenaran dan keadilan," ujarnya yang juga mantan Ketua AMK Negeri Selangor.

The Unspinners

Posted: 03 Oct 2012 11:40 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 03 Oct 2012 11:32 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Rumah Anak Yatim Hulu Langat Nafi Terlibat Ajaran Sesat Juruzon

Posted: 03 Oct 2012 06:24 PM PDT

muhammad Nidzam ketika mengadakan sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Rumah Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Hidayah At-Taqwa yang dulunya dikenali sebagai Madrasah At-Taqwa tiada kaitan sama sekali dengan ajaran sesat Juruzon sebagaimana dakwaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).
Persatuan Anak-Anak Yatim Malaysia (PAYM) yang menaungi rumah anak yatim itu menegaskan, pengasas ajaran sesat Juruzon bukan individu yang sama menubuhkan madrasah berkenaan.


Ketua Pentadbiran dan Kewangan PAYM, Muhammad Nidzam Sulaiman berkata, sejak ditubuhkan pada 2008, anak-anak yatim di rumah tersebut tidak pernah terlibat dengan ajaran sesat itu.
Beliau berkata, mereka sebaliknya berada di bawah pengawasan pengetua terdahulu iaitu guru agama yang ditauliahkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.
"Segala pendidikan agama mahupun pembelajaran harian yang diterima oleh anak-anak yatim itu berdasarkan silibus dan kokurikulum Kelas al-Quran dan Fardu Ain.
"Mereka juga mengikut jadual harian yang ditetapkan oleh pihak pentadbir dan diselia oleh warden-warden yang bertugas," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1002&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

Kisah ini pernah disiar oleh panglima di 
sinihttp://www.penembak-tepat.com/2012/10/madrasah-at-taqwa-hulu-langat-ditimpa.html


@CmLimGuanEng Gelabah DAP Bidas PKR

Posted: 03 Oct 2012 06:11 PM PDTSebenarnya Kelantan atau negeri yang bakal dirampas oleh Kerajaan BN akan diterajui Pengerusi Perhubungan Negeri. Atau seseorang yang dipilih oleh Presiden. 

Maka tindakan meminta kabinet bayangan dari BN oleh Lm Guan Eng tidak kena kerana tidak pernah berlaku pertelingkahan di kalangan pemimpin berhubung pembahagian kerusi. 

Adakah ada agenda rahsia sesama pemimpin yang akan terbongkar jika ia yakni kabinet bayangan diketahui oleh ahli ? 

Link Tonton #TanyaNajib Di Youtube

Posted: 03 Oct 2012 06:32 AM PDTLink dimaksudkan 

http://www.youtube.com/watch?v=c5VGha5iuzo&feature=plcp

Bonus jika Red Warriors mara final Piala Malaysia - Tan Sri Annuar Musa

Posted: 03 Oct 2012 05:39 AM PDT


Bola Sepak Kelantan nampaknya semakin cemerlang di bawah kepimpinan Tan Sri Annuar Musa. Kegilaan penyokong berbagai aliran politik menunjukkan serba sedikit perpecahan ummat akibat perbalahan sesama sendiri merebut kekuasaan berjaya diubati di bawah nama The Red Warrior ini.

Meskipun Kelantan masih lagi diperintah bukan parti BN namun kesungguhan pemimpin BN Kelantan ini menjayakan sukan paling digemari orang muda sekarang ini menunjukkan keikhlasan mereka mendekati rakyat walau masih tebal sifat kebencian yang tertanam akibat politik kebencian pihak di sebelah sana.

Harap madu tidak dibalas dengan tuba dan penulis secara peribadi yakin kegemilangan ini akan makin hebat jika kerajaan yang sama diperintah di peringkat negeri dan Pusat.

Ayuh kita sokong The Red Warrior serta memastikan ia lebih berjaya di bawah kepimpinan baru Kerajaan Kelantan PRU akan datang.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my/arena-bolasepak/liga-malaysia/bonus-jika-red-warriors-mara-final-piala-malaysia-1.91188


ROSALWANI CHE SOH
3 Oktober 2012


Tan Sri Annuar Musa

KOTA BHARU- Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) memperuntukkan insentif RM200,000 kepada pemain The Red Warriors jika berjaya mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia musim ini.

Presiden Kafa, Tan Sri Annuar Musa berkata, sebanyak RM75,000 sudah diagihkan kepada pemain di atas kejayaan mara ke separuh akhir setelah menyingkirkan Felda United FC semalam manakala baki RM125,000 akan diberi jika Kelantan menewaskan Selangor seterusnya mara ke perlawanan akhir.

"Bonus diberikan atas budi bicara, jadi sekiranya berjaya bukan sahaja pemain, malah pengurus pasukan, jurulatih dan mereka yang terlibat secara langsung dalam menaikkan nama pasukan Kelantan akan mendapat imbuhan ini.

"Jika mereka berjaya menyandang gelaran juara, bonus selebihnya akan dibayar pada malam, selepas tamat perlawanan ketika bertemu Selangor nanti,"katanya kepada pemberita di sini, hari ini.Annuar berkata, bonus terbabit diberikan atas dasar ingin melihat pasukan berkenaan berdasarkan pencapaian pemain setakat ini.

"Mereka ada mempamerkan aksi cemerlang namun kadangkala ada juga tidak konsisten.Namun saya harap pemain akan kekalkan prestasi bagi mengekalkan momentum perlawanan kerana jika tidak pasukan akan tewas dengan mudah dengan pihak lawan,"katanya.

Mengulas mengenai dakwaan pencapaian pemain yang tidak konsisten disebabkan bonus tidak dibayar kepada mereka, Annuar membidas sekeras-kerasnya dan menggangap itu hanya tomahan pihak luar yang tidak senang dengan pencapaian Kelantan buat masa ini.

"Bonus bukan gaji, ia sebagai ganjaran kepada pemain bagi meraikan kejayaan mereka setelah berhempas pulas dalam permainan. Kafa ada hak untuk tentukan sama ada pemain itu perlu diberikan bonus atau sebaliknya, jadi ia tidak langsung menjadi isu tentang tahap dan kualiti seseorang pemain itu,"katanya.

Beliau berkata, berdasarkan belanjawan yang dibuat Kafa sudah membayar lebih setengah juta kepada pemain.

"Sebagai pemain yang menerima gaji belasan ribu, mereka perlu memikirkan strategi permainan dengan lebih baik.

"Kelantan hanya akan menang jika pemain meneruskan cara permainan yang cemerlang dan usaha jurulatih tidak cukup jika mereka tidak cukup yakin,"katanya.

Annuar menasihatkan supaya pemain Kelantan berusaha bersungguh-sungguh bagi menghadapi pasukan Selangor Sabtu nanti, kerana kemenangan merupakan satu kejayaan untuk pasukan dan jika permainan bagus sokongan peminat akan lebih bertambah dan ganjaran akan menanti jika menjuarai perlawanan itu.

Tiga syarikat peroleh pakej stesen MRT RM732.2 juta

Posted: 03 Oct 2012 05:25 AM PDTKUALA LUMPUR 3 Okt. - Naim Engineering Sdn Bhd, UEM Construction Sdn Bhd dan Apex Communications Sdn Bhd telah dianugerahkan tiga pakej stesen Transit Aliran Massa (MRT) bernilai RM732.2 juta bagi projek MRT laluan Sungai Buloh-Kajang.

Pemberian itu dibuat susulan mesyuarat Jawatankuasa Pemerolehan Sehenti di Putrajaya yang dipengerusikan oleh Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Naim Engineering Sdn Bhd dianugerahkan Pakej S2 bagi pembinaan dan penyiapan stesen bertingkat dan kerja-kerja berkaitan lain di Taman Industri Sungai Buloh, PJU 5 dan Dataran Sunway.

Kontrak bagi pakej ini bernilai RM204.7 juta.


"Pemberian pakej ini adalah bidaan dinilai terbaik daripada kumpulan yang telah disenarai pendek sebelumnya. Dengan tiga lagi pakej stesen diberikan, saya gembira untuk menyatakan bahawa projek MRT sedang berjalan dengan lancar," kata Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp Datuk Azhar Abdul Hamid.

Naim Engineering juga merupakan pembida yang berjaya bagi Pakej S4 untuk pembinaan dan penyiapan stesen bertingkat dan kerja-kerja berkaitan lain di Seksyen 16 di Pusat Bandar Damansara dan Semantan.

Kontrak bernilai RM208 juta itu diberikan pada 26 Julai.

UEM Construction Sdn Bhd pula menerima Pakej S3 bernilai RM275.8 juta bagi pembinaan dan penyiapan stesen bertingkat di The Curve, One Utama dan Taman Tun Dr Ismail dan kerja-kerja berkaitan lain.

Syarikat itu juga diberikan Pakej V8 bagi pembinaan dan penyiapan jejambat transit dan kerja-kerja berkaitan lain dari Taman Mesra ke Stesen Kajang.

Kontrak bernilai RM951 juta itu diberikan pada 26 Sept.

Sementara itu, Pakej S8 bernilai RM251.7 juta bagi pembinaan dan penyiapan stesen bertingkat di Saujana Impian, Bandar Kajang dan Kajang dan kerja-kerja berkaitan lain telah diberikan kepada Apex Communication Sdn Bhd.

Terdahulu Apex Communication diberikan Pakej S7 bagi pembinaan dan penyiapan stesen di Balakong dan Taman Koperasi.

Kontrak bernilai RM104.7 juta itu diberikan pada 28 Ogos.

Ketiga-tiga pakej itu dibuka kepada 12 syarikat Bumiputera yang sebelumnya telah pralayak bagi tender itu.

Setakat ini, 48 daripada 85 jumlah pakej tender bagi projek MRT telah diberikan. - BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20121003/ek_05/Tiga-syarikat-peroleh-pakej-stesen-MRT-RM7322-juta#ixzz28EpGxZW1
© Utusan Melayu (M) Bhd

My Prayers And Wishes To Emeritus Professor Tan Sri Khoo Kay Kim : @NajibRazak

Posted: 03 Oct 2012 02:24 AM PDT


Berikut doa Perdana Menteri kepada Khoo Kay Kim yang sedang dirawat di hospital.


Posted in  Blog on Date October 3rd, 2012 by Najib Razak | Comments View Comments
I've just visited Emeritus Professor Tan Sri Khoo Kay Kim earlier today in Universiti Hospital, who was admitted to the ICU for treatment. You may know him as a prominent historian and an expert in Malaysian Studies. He played a role in shaping the Malaysian landscape today with his contribution in crafting our National Pledge, the "Rukun Negara".

I spent some time speaking to the doctors attending Tan Sri Khoo Kay Kim. I pray for his speedy recovery, and conveyed my warmest regards to Puan Sri Rathi Khoo, the wife of Tan Sri Khoo Kay Kim.
  |
  Sent from my iPad

  Dialog Dewasa Kritik Berasa

  Posted: 03 Oct 2012 11:32 PM PDT

  Dialog Dewasa Kritik Berasa


  GEMPAR! Gambar Menteri Besar BN Kena Serang Dengan Rakyat!!!

  Posted: 03 Oct 2012 09:00 PM PDT

  Siapakah menteri besar dari Barisan Nasional yang kena 'serang' dengan rakyat?


  Kalau nak tahu siapa pemimpin BN tersebut, sila ke blog ini untuk maklumat lanjut : http://aloqlaloq.blogspot.com/2012/10/orang-melaka-lebih-kenal-ali-rustam.html

  *Tolong sebarkan gambar ini supaya rakyat tahu 'perangai' sebenar pemimpin BN ini.

  ANWAR DAN PROGRAM JESUS@JESUIT

  Posted: 03 Oct 2012 06:51 PM PDT

  Private, Jesuit University

  KAF/KAS adalah badan pemikir kepada sebuah parti politik aliran Jesuit di Jerman yang dikenali sebagai Christian Democratic Union.

  Yayasan Kristian Jesuit Jerman ini kemudiannya menaja badan pemikir Anwar, Institut Kajian Dasar (IKD) sekitar tahun 1987, iaitu dua tahun selepas badan pemikir itu ditubuhkan. Oleh kerana mereka pening dengan hubungan IKD dan Jesuit dan Yahudi, IKD mengubah nama hari ini kepada IKDAS. Baju baru tetapi Otak tetap sealiran. Aliran Plural= semua agama sama sahaja kata Anwar, iaitu punya satu Tuhan kata Anwar. Search di AIDC kata-kata Anwar itu di barat.

  Maka tidak hairan pada tahun 1996, Anwar Ibrahim satu-satunya Muslim yang menerima anugerah 'honoris causa' dari Universiti Jesuit Filipina, Ateneo de Manila University.

  Pada tahun yang sama, Anwar juga dianugerahi 'Presidential Medal' oleh universiti Jesuit terbesar di Amerika Syarikat (AS), Universiti Georgetown, Washington DC kerana sumbangannya menggalakkan persefahaman antara agama.
  Seal of the Society of Jesus

  Kemudian, pada tahun 2005/2006, Anwar kembali bertugas di Universiti Jesuit Georgetown di CMCU (Center for Muslim–Christian Understanding) yang kemudiannya ditukar nama kepada The Prince Alwaleed Center for Muslim–Christian Understanding (ACMCU).


  Apakah peranan Jesuit dalam menyebarkan fahaman di seluruh dunia terhadap perlantikan Anwar Ibrahim dan pengiktirafannya.

  Bayangkan jika Anwar menjadi PM, mampukah dia menangani tekanan Yahudi dan Israel, DAP dan PAP?  Jika hanya tekanan dari PAS, Anwar boleh kentut ajer tekanan PAS tu, demikian kata mantan TKM Pulau Pinang bila Anwar bercakap mengenai PAS! di sini http://www.anwaraidc.com/?p=27993

  SELINGAN PAGI,DENGARKAN, HAYATI & BESARKAN VOLUMENYA

  Posted: 03 Oct 2012 04:30 PM PDT
  Musim Haji, keluarga kita, rakan-rakan kita yang sudah berada di bumi Makkah Al Mukaramah dan Madinah Al Munawarrah, mereka semua sebenarnya mendoakan kita di sini. Kesejahteraan negara kita, umat Islam seluruhnya, mereka yang belum pergi menunaikan Haji, mereka yang bercita-cita, kita di sini dengan aman dan damai, di bawah pemerintahan umat Islam, negara kita semoga dirahmati Allah SWT. Mari kita bersatu atas nama Islam. Labbaikallah humma labbaik...

  PASBerg: Tiger Show Di Kedah, Punca Negeri Ini Dilanda Banjir

  Posted: 03 Oct 2012 10:00 AM PDT

  Padanlah negeri Kedah sering dilanda banjir besar ketika pemerintahan PAS.


  Rupa-rupanya maksiat di negeri tersebut makin berleluasa.

  Yang terkini, blogger Medan Tempur Kedah mendedahkan perkara ini.

  Pada 28/09/2012 baru baru ini Pusat hiburan terkemuka di Alor Star telah mengadakan satu parti dimana seorang DJ perempuan seksi didatangkan khas dari Hong Kong beraksi di pusat hiburan terbabit..

  Lebih memeranjatkan DJ dari Hong Kong itu hanya mengenakan Bikini pada tubuhnya..Amat memalukan pekara ini terjadi di negeri yang ditadbir oleh Parti Islam...


  Baca seterusnya di sini : http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/10/terpanas-kerajaan-pas-kedah-import-dj.html

  *Tahniah PAS kerana berjaya MENDANOKKAN Kedah dalam masa 4 tahun

  Harga kereta turun hasil BuyJET@BelanjaWang Pakatan Rakyat!

  Posted: 03 Oct 2012 07:30 AM PDT

  Janji Pakatan Rakyat (PR) @ Fuckatan untuk menurunkan harga kenderaan sememangnya telah menginzalkan nafsu ramai pencacai mereka. Dek kerana teruja dengan janji penuh fantasi yang direkayasa oleh jambu-jambu Pee Gay Aar inilah, puak-puak fuckatan tak tidor lena diulit mimpi indah siang malam untuk memiliki sebuah kereta import baru berjenama. Kata mereka...hek eleh apa kelas pakai kereta Proton, Perodua, Naza atau Inokom, semuanya kroni UMNO-BN punyer. Paling koman pun Toyata Camry ke, Hyundai Sonata, Alpard ker...tak pun Ferrari.


  Golongan mahasewel macam Adam Adli, Khalid Ismath atau Safuan Anang serta geng-geng mahasewel Pro-Mahasiswa tentu lebih terpancut. Mimpi fantasi Belanjawang yang dicopypaste dari Buku Jinggay berjanji menurunkan harga kereta amat menterujakan mereka.Apatah lagi pencacai-pencacai fuckatan di luar sana yang rata-ratanya memang spesis puak pelahap yang kufur nikmat.

  Mari kita lihat apa kesannya jika idea mimpi basah tersebut menjadi realiti (nauzubillah);
  1. Para calon pembeli kenderaan baru akan terdedah kepada spekulasi kononnya akan berlaku penurunan harga kenderaan jika fuckatanmemenangi PRU13 dan dapat memerintah Malaysia. Dalam masa ini pendapatan sektor automobil akan terjejas dan rugi akibat ketiadaan pembeli. Rakyat akan terdedah kepada pelbagai dakyah dan kekacauan akibat janji-janjimuluk yang penuh provokasi ini.Bila ini berlaku ramai akan salahkan UMNO-BN juga. Inilah yang fuckatan nak.
  2. Jika PR menang, kerajaan mereka perlu melaksanakan janji-janji tersebut dengan segera. Keadaan ini menyebabkan rakyat terutamanya mereka yang terlibat dalam industri automobil dan perniagaan kenderaan akan terus mengalami kerugian. Rakyat masih tertunggu-tunggu perlaksaan janji ini, sementara penjualan kenderaan terus merosot.
  3. Akhirnya apabila janji dilaksanakan maka syarikat-syarikat automobil terpaksa menjual stok-stok kenderaan sebelumnya dengan harga yang murah sedangkan sebelumnya mereka telahpun membayar cukai dan duti eksais yang mahal. Begitu juga para pembeli yang telah membayar harga yang mahal bagi sesebuah kereta mewah. Kerajaan PR perlu menanggung kos-kos perbelanjaan tersebut dengan membayar semula kerugian syarikat-syarikat inidengan menggunakan wang rakyat.
  4. Komisyen gaji, elaun dan lain-lain imbuhan yang diterima selama ini oleh syarikat,para penjual kenderaandan pekerja akan dipotong akibat penurunan mendadak harga kenderaan. Dulu mereka dapat gaji banyak tetapi kinigaji mereka dicantas begitu banyak.
  5. Bank-bank akan dipaksa melonggarkan syarat-syarat pinjaman pembelian kenderaan hinggakan golongan berpendapatan rendah dan tidak mempunyai pekerjaan tetap pun dibenarkan untuk membuat pinjaman bagi membeli kenderaan. Bank-bank yang akan tanggung kerugian bila para peminjam gagal bayar balik pinjaman.
  6. Sektor perbankan turut alami kerugian dan terpaksa menstruktur semula perjanjian pinjaman, kadar faedah bagi harga setiap kenderaan yang dijual. Syarikat perbankan dan insuran juga terpaksa menanggung kerugian akibat kejatuhan mendadak harga pasaran kenderaan di Malaysia. Ini akan menjejaskan operasi serta keuntungansertamasa depan kakitangan industri perbankan dan insuran keseluruhannya.
  7. Nilai harga kenderaan jual semula turut akan jatuh menjunam kerana ramai yang ingin memiliki kenderaan baru. Harga kenderaan secondhand juga jatuh dan tidak laku di pasaran.
  8. Lambakan kereta import memenuhi pasaran akan menghancurkan industri automobil tempatan seperti Proton, Perodua, Inokom dan Naza yang dimiliki dan mengaji ramai warga tempatan. Peluang pemain automobil jenama asing menguasai syarikat automobil tempatan semakin cerah. Tiada lagi ekuiti majoriti yang dimiliki oleh anak dan syarikat tempatan.
  9. Dalam masa tak sampai setahun,Kerajaan Malaysia telahpun rugi RM8 bilion kerana penghapusan 20% cukai dan duti importyang menyebabkan pendapatan negara berkurangan. Bayangkan berapa banyak manfaat kepada rakyat seperti perumahan, subsidi harga barang keperluan, subsidi pendidikan dan sebagainya yang terpaksa diabaikan. Mahu tidak mahu cukai jalan, insuran keselamatan dan lain-lain cukai akan dinaikkansemula bagi menampung kehilangan pendapatan kerajaan sebanyak RM8 bilion setahun itu.
  10. Dalam masa yang sama para menteri, timbalan menteri dan individu-individu tertentu yang menjadi kroni kerajaan PR akan diberi lesen mengimport (AP) oleh kerajaan kerana itu adalah syarat umum yang dikenakan oleh negara-negara pengimport kenderaan seluruh dunia kepada pengimport di seluruh dunia. Bagaimana PR kata mampu menghapuskan amalan tersebut? Yang pasti PM Anwar lagi banyak dapat AP untuk anak-beranaknya!
  11. Kesesakan jalan raya akan berlaku secara drastik kerana banyak kenderaan-kenderan baru dijalanraya dan lebuhraya sehingga melarat ke kampung-kampung. Situasi ini akan lebih kritikal apabila tiba musim-musim perayaan. Sekarang inipun kesesakan jalanraya telah menyebabkan ramai kalangan kita mudah hilang sabar.
  12. Pencemaran alam berlaku apabila udara kotor dan bunyi bising yang dikeluarkan oleh kenderaan. Kualiti kesihatan merosot di bandar dan luar bandar. Kesesakan berlaku di hospital dan klinik. Subsidi perubatan perlu ditingkatkan agar kos perubatan murah...sumber wang mana PR nak cekau, kelebihan siapa mereka nak hapuskan.
  13. Penggunaan petrol meningkat, subsidi bahan api perlu ditambah agar harganya sentiasa murah, pembangunan sektor lain terabai.Akhirnya wang Petronas juga diperas untuk menampung subsidi itu dan ini, hingga menyebabkan Petronas hilang keuntungan.
  14. Parkir tidak cukup di kawasan perumahan, pejabat dan pusat komersial. Tiada lagi kawasan hijau dan sentiasa terjadi pergaduhan antara jiran dan masyarakat kerana kes merebut parkir. Hujung-hujungnya akan terjadi konflik perkauman dan samseng masuk campur!
  15. Banyak kos dan perbelanjaan untuk membina dan membesarkan jalanraya serta lebuhraya diperlukan sebagai langkah mengatasi kesesakan lalu lintas. Kos penyelenggaraan perlu ditingkatkan demi keselesaan pemanduan. Mahu tidak mahu jalan-jalan bertol diperlukan semula bagi menampung kos-kos tersebut, sedangkan sebelum itu fuckatan berjanji menghapuskan semua tol.
  16. Akan berlaku lambakan alat ganti tiruan kenderaan untuk memenuhi permintaan yang tinggi dari para pengguna. Kononnya kerana ingin menjimatkan kos penyelenggaraan dan mengelak kesesakan apabila ingin servis kenderaan. Sekarang ni pun kita dah mengamuk bila pusat servis sentiasa banyak kenderaan. Bila pakai alat ganti tiruan, jangka hayatnya pendek dan berisiko lebih banyak kadar kemalangan berlaku.
  17. Penurunan harga kenderaan tempatan turut menyebabkan berleluasanya sindiket jenayah curi kenderaan untuk diseludup ke negara-negara luar yang inginkan kenderaan murah dari Malaysia. Negara kita akan terus dikritik oleh negara-negara luar kerana mempunyai dasar yang menyusahkan negara-negara mereka. Akhirnya Malaysia diboikot.
  18. Kerajaan juga terpaksa merombak semula Dasar Automotif Negara (DAN) yang akan menimbulkan pelbagai konfrontasi dan kekacauan di kalangan para pemain industri automobil negara. Ahli-ahli politik dan rakyatmula bercakaran. Negara kacau bilau, rakyat semakin susah...
  Amacam bestkan bila harga kenderaan turun? Apa kata sebelum harga kereta diturunkan, puak-puak pembangkang fuckatan ni turunkan dulu kos belanja hantaran perkahwinan anak-anak mereka dahulu. Barulah cakap serupa bikin. Harap hujah-hujah diatas akan disambut dan diperincikan lagi oleh bijak-bijak pandai kita yer.


  *Artikel ini adalah kiriman pembaca MyMassa melalui e-mail.


  Penyokong PAS Masih Tayang Lambang Salib Di Putrajaya.

  Posted: 03 Oct 2012 05:30 AM PDT

  Satu ketika dahulu, blogger BN telah mendedahkan lambang yang ditunjukkan oleh kumpulan Royalti Kelantan adalah lambang salib.


  Apa yang dikesalkan, lambang tersebut masih lagi dibuat oleh penyokong Royalti di Putrajaya sebentar tadi.  Adakah mereka ini sengaja 'menyalibkan' diri?

  *Cuba tengok mamat pakai serban ni. Entah dia tau tak simbol apa yang dia buat?


  Ada Berani Pacak Papan Tanda Macam ni Kat Kawasan PAS?

  Posted: 03 Oct 2012 03:30 AM PDT

  Papan tanda yang MyMassa jumpa kat FB.


  Kalau tak silap, papan tanda ni dipasang ketika Pilihan Raya Negeri Sarawak.

  Ada sesiapa berani nak naikkan papan tanda macam ni kat Semenanjung?

  *Kalau dapat letak depan umah Nik Aziz lagi sempoi.

  Antara Hak Asasi dan Keselamatan Negara: Apabila Tian Chua And Co. Dibayar RM4juta Kerana ISA.

  Posted: 03 Oct 2012 12:43 AM PDT

  Semalam mahkamah memutuskan bahawa Tian Chua dan rakan-rakan dibayar RM4juta kerana ditahan di bawah ISA.

  Lima bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditahan pada 2001 secara tidak sah dan dengan niat jahat, demikian diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

  Dalam keputusannya, Hakim Datuk Lau Bee Lan menganugerahkan aktivis Hishamuddin Rais dan empat yang lain masing-masing RM15,000 bagi setiap hari penahanan mereka di bawah Seksyen 73 Akta Keselamatan Dalam Negeri dan RM30,000 sebagai gantirugi teruk.

  Ini menjadikan jumlah gantirugi itu ialah RM4.06 juta.
  Sumber : Malaysiakini

  Penyokong pembangkang melihat keputusan mahkamah ini sebagai kemenangan moral bagi mereka.

  Bagi penyokong Kerajaan, ianya bukan satu keputusan yang mengejutkan apabila hakim yang memutuskan perkara tersebut, Datuk Lau Bee Lan adalah hakim yang sama membenarkan gereja menggunakan kalimah Allah.
  Khamis lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa Herald boleh menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya.

  Hakim Datuk Lau Bee Lan, dalam keputusan lisannya, menegaskan bahawa Herald mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan perkataan itu dalam majalah berkenaan untuk menyebarluaskan agama Kristian dan bukannya agama Islam. - Bernama

  Bagi penulis, isu berkaitan ISA ini tidak boleh lari dari dua aspek iaitu antara keselamatan negara dan hak asasi manusia.

  Hari ini, akhbar NST mengeluarkan artikel bertajuk  "Balancing civil liberties and security". Artikel ini bertepatan keputusan hakim tersebut memberi pampasan kepada tahanan ISA.


  Pada masa kini, kebanyakan daripada daripada rakyat Malaysia tidak melihat keselamatan negara sebagai satu keutamaan. Mungkin kebanyakan mereka lahir ketika negara sudah pun aman. Mereka tidak tahu betapa perit dan jerihnya pasukan keselamatan kita bertungkus lumus untuk memastikan keamanan dan ketenteraman awam terus terpelihara.

  Apabila pihak polis mengumumkan wujudnya kumpulan pelampau sosial seperti HINDRAF dan BERSIH yang memberi ancaman kepada keselamatan negara, terdapat sebilangan rakyat yang memandang sinis terhadap kenyataan tersebut. Begitu juga halnya ketika pihak polis mengumumkan bahawa kumpulan pelampau sosial ini mempunyai kaitannya dengan Komunis. Ada pula yang menganggap maklumat tersebut sebagai propaganda zaman perang dingin (cold war).

  Hakikatnya, ancaman pelampau tidak pernah berhenti dari mengancam keselamatan mana-mana negara. Selain daripada ancaman dalaman seperti kumpulan pelampau, terdapat juga ancaman luaran seperti pengaruh kuasa asing yang cuba mengganggu gugat geo politik sesebuah negara.

  Dalam hal ini, penulis suka menggunakan Singapura sebagai contoh kerana ianya adalah model perbandingan yang sering digunakan oleh pembangkang. Di Singapura, seorang ahli politik boleh ditahan di bawah Akta Keselamantan Dalam Negeri (ISA) hanya kerana menerima dana dari negara luar.

  Klik untuk besarkan imej
  Jika negara Singapura boleh menahan ahli politik mereka hanya kerana menerima dana asing, Malaysia pula sebaliknya. Pembangkang di Malaysia bukan sahaja bebas menerima dana asing, mereka juga bebas mengadakan tunjuk perasaan yang boleh mengganggu gugat ketenteraman awam. Anehnya, Kerajaan Malaysia telah menggunakan pendekatan diplomasi dan menjunjung hak asasi manusia dengan mewujudkan Akta Perhimpunan Aman 2011. Sungguh pun terus menerus menggunakan pendekatan terbuka dengan pembangkang, Kerajaan yang diterajui oleh Barisan Nasional tetap dilabel sebagai zalim dan kejam oleh pembangkang.

  Penulis rasa isu ini tidak perlu diulas lebih panjang. Cuma penulis berharap agar para hakim mungkin boleh menilai semula pandangan mereka supaya lebih mengutamakan keselamatan negara lebih daripada hak asasi manusia. Ini kerana, jika keselamatan negara tergugat, lebih banyak lagi hak-hak asasi manusia lain sebagai rakyat Malaysia akan tergugat.

  -Penyokong ISA.

  *Artikel ini MyMassa terima menerusi e-mail oleh pembaca blog ini.

  oyabun

  Posted: 03 Oct 2012 11:27 PM PDT

  oyabun


  Mangkok jamban punya Khalid Ibrahim..?

  Posted: 03 Oct 2012 08:16 AM PDT  Cukup mudah jawapan Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim terhadap desakan 350 pembeli rumah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang tidak berkempampuan supaya agensi itu mengambil alih hutang perumahan mereka - mohon bantuan zakat; bukannya mendesak hutang mereka diambil alih PKNS.

  Rasional 350 orang terlibat memohon PKNS berbuat demikian atas asas bahawa mereka juga berhak mendapat pertolongan kerana agensi kerajaan negeri itu sanggup 'membeli hutang' Talam Corporation sebanyak RM392 juta. Justeru selaku rakyat yang terdesak, mengapa mereka tidak boleh dibantu?

  Selain menghalakan mereka yang terlibat kepada saluran zakat, Abdul Khalid yang juga Pengerusi PKNS menegaskan PKNS tidak pernah membuat sebarang bayaran kepada Talam bagi tujuan mengambil alih syarikat itu.

  Kenyataan tersebut kelihatan bercanggah dengan tindakan PKNS yang mengarahkan anak syarikatnya, Selangor Industrial Corporation Sdn. Bhd. (SIC) pada tahun 2009 supaya membeli hutang Talam.

  Berdasarkan beberapa perkembangan yang berkaitan sebelum ini, reaksi Abdul Kahid itu sudah dijangka. Manakah mungkin beliau sanggup mengatakan manifesto pilihan raya bukanlah satu perjanjian apabila kerajaan negeri gagal mengotakan janji pilihan raya. Nampak sangat rakyat dijadikan bola setelah berkuasa.

  Semalam, Seramai 350 pembeli rumah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) menuntut perbadanan itu mengambil alih hutang rumah mereka yang keseluruhannya berjumlah RM50 juta bagi menyelamatkannya daripada dilelong.

  Menurut mereka jika PKNS sanggup membeli hutang Talam Corporation Bhd. (Talam) sebanyak RM392 juta, mengapa perkara sama tidak boleh dilakukan untuk membantu rakyat miskin.


  Kesemua mereka dari Shah Alam, Taman Datuk Harun dan Kelana Jaya mengadakan demonstrasi menuntut perkara itu di hadapan bangunan PKNS hari ini dan menyerahkan surat mengenai perkara itu kepada Pengurus Komunikasi dan Korporat PKNS, Ishak Hashim.

  Pengerusi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Prihatin, S. Vigneswaran yang mewakili penduduk berkata, pembeli rumah PKNS yang bayarannya tertunggak bersedia membayar semula hutang itu kepada PKNS pada kadar RM500 sebulan jika hutang mereka diambil alih oleh perbadanan itu.

  "Kami berharap permohonan ini diluluskan berdasarkan layanan sama rata seperti yang diberikan kepada Talam oleh kerajaan negeri," katanya ketika ditemui di sini.

  Pada 2009, kerajaan negeri melalui PKNS telah mengarahkan Selangor Industrial Corporation Sdn. Bhd. (SIC) iaitu anak syarikat milik penuh PKNS supaya membeli hutang Talam sebanyak RM391,986,473.

  Vigneswaran berkata, sekiranya perbadanan itu bersetuju, pihaknya mencadangkan agar satu perjanjian pengesahan hutang dilakukan antara PKNS atau SIC dengan pihak bank diikuti perjanjian jual beli antara PKNS atau SIC dengan para pembeli melibatkan pembayaran RM500 sebulan.

  "Ini bukannya perjanjian yang membolehkan pembayaran sebanyak RM10 sebulan dibuat sebagaimana dilakukan Kumpulan Hartanah Sdn. Bhd. (KHSB) dengan Talam," katanya sinis.

  Beliau memberitahu, pada masa ini terdapat dalam kalangan pembeli rumah tersebut menghadapi kes di mahkamah akibat tidak mampu membayar hutang pembelian rumah mereka.

  "Jika PKNS mampu membeli hutang orang kaya seperti Talam, apakah kami rakyat Selangor yang miskin dan berpendapatan rendah tidak berhak dibantu.

  "Pada masa ini, terdapat 20 pembeli dalam kalangan kami yang rumah mereka akan dilelong oleh pihak bank. Jadi, kami berharap PKNS dan kerajaan negeri dapat membantu membeli hutang tersebut bagi menyelamatkan rumah-rumah tersebut," katanya.

  Sementara itu, wakil pembeli rumah PKNS dari Taman Datuk Harun, Mohamad @ Hussein Abdullah berkata, sekiranya kerajaan negeri bersikap adil dan telus, layanan sama rata seharusnya diberikan kepada semua golongan rakyat terutama mereka yang miskin.

  "Kami sanggup membayar balik hutang RM500 sebulan kepada PKNS jika mereka sanggup membeli hutang rumah kami daripada bank. Jika Talam boleh membayar balik kepada SIC sebanyak RM10 sebulan, sepatutnya tiada masalah untuk PKNS mempertimbangkan permohonan kami yang mampu membayar lebih tinggi," katanya.

  Fikir-fikirkan lah samada selepas ini mahu mengundi Pakatan Rakyat lagi ataupun tidak?

  Wasabi Oyabun..

  sekupangdua

  Posted: 03 Oct 2012 11:20 PM PDT

  sekupangdua


  2 CALON PAKARTUN ROKET CONFIRM TEMPAT DAN PANGKAT TAPI MENANGBELUMTENTU!

  Posted: 02 Oct 2012 11:16 PM PDT


  HA YANG NI NAK SESANGAT JADI PM... KESIAN


  ERRR... YG NI MEROYAN BARU BETOL
   
  ERRR... NI CALON UNTUK APA LAK? ishh silap ler kihkih  Nampaknya dalam Pakartun Roket sudah ada booking tempat. nampaknya dua tempat tertinggi dah dibolot oleh seorang tukang karut dan sorang lagi SiMeroyan. semua ni lebih kepada mencari tempat yang selamat padahalnya belum tentu selamat pun. Yang penting kalau menang tempat tertinggi sebagai perdana Menteri dan sorang lagi sebagai Menteri Besar.

  Jadi cara terbaek adalah cari publisiti, jual agama dan maruah pun tak apa, janji tukang nak bagi puas hati! tak susah mana pun hina ler ugama dan kemudian mintak maaf, tak kan dema nak marah sebab boleh guna alasan alangkah nabi pun ampunkan umat ini kan kita, lepas tu kan cacaian yang akan buat kerja laian nanti... jangan bimbang dema akan takbirkan dalam ceramah!

  Macamana pun kita sudah cukup jelak dan muak dengan taktik macam nie, terutama apa yang dema buat menjual Islam malah menunjukan dema ler yang paling warak dan alim bila dalam seri ceramah ataupun tazkirah kepada jemaah di masjid ataupun surau, apakah dengan menghafal beberapa hadis dan terjemahan boleh jadi ikutan peribadi diri dan dinobatkan sebagai contoh dan sekaligus terpaksa mengaku sebagai pemimpin utama?

  Tapi sebenarnya rakyat lagi bijak, satu malaya pun kalau disuruh angguk utk akui sebagai perdana menteri pasola dan menteri besar meroyan kita cukup tahu proksinya sapa, ketuumum ker... penasihat  pakatan ker dah kalau parti sendiri pun hampeh bungkus teruk di Sarawak baru nie, macamana dia najkjadi PM Pasola? Samaler dengan MB meroyan yang kena ikut sokongan dua saudara punya telunjuk samaler macam pak angguk, ater mana mungkin nak jadi parti dominan dalam negeri kot ada pun cuma sorang jer yg terkongang kanting menjadi pengangguk tegar setiap kali keputusan dua dajal yg menyusun arahan, yang ada kot boleh di jual sikit dengan simamat yang suka tersengeh dan meLAMBEI di tengah-tengah dua dajal berkopiah ler pulak

  Apa pun macam  Rakyat boleh dicucuk hidung diheret merata, nampaknya pangkat yang komer berangan tu pun hehehehe belum tentu YOP ! sebabnya tang konar esok ada yang buat komer tergolek Dog,  takat baca hadis ni pun dua ekor yg tak bersunat pun boleh baca, bukan susah mana kat ceramah perdana komer tu tak mahal mana dema boleh beli buku rujuk hadis dan study untuk next ceramah, cumanya yang buat makin ramai yang bertemabah GETEK kat komer ni bila komer menyojkng pulak penghinaan dua dajal terhadap islam... cumanya sebab komer nampak benor nak jadi berjawatannya, berangan ler komer... hehehe menang pun belum tentu, dah sanggup jadi pencacai untuk jawatan  yang  sekalipun komer caci ugama sendiri... tunggu ler CASH PAYMENT!  jangan berangan nak tempah  LONG SUIT BERANGAN MUKA KOMER DIFRAMEKAN DIMERATA PEJABAT-PEJABAT! sian... elok cepat tumpornya perangai macam nie, PRU 13 lah masanya... tak dapat ler undi dari aku dan keluarga aku weh!!!

  DARUL EHSAN TODAY

  Posted: 03 Oct 2012 11:16 PM PDT

  DARUL EHSAN TODAY


  Mari Mengenali Group 17 Dan Modius Operandi Mereka.. Kejayaan Projek PRN Sarawak

  Posted: 03 Oct 2012 06:00 AM PDT  Semalam dalam artikel aku, aku ada tulis yang group 17 yang di kepalai oleh tony pua mendapat latihan dari pada penasihat kerajaan singapore yang berbangsa yahudi, dan maklumat terbaru yang aku dapat semalam ialah, selain yahudi dari singapore nie datang ke malaysia untuk melatih mereka, ahli group 17 ini juga pernah ke luar negara untuk mendapat latihan, negara yang kerap mereka pergi ialah jerman.

  Pilihanraya negeri sarawak adalah testing ground untuk group 17 nie, tugas mereka ialah memastikan kesemua 15 kerusi dun yang di tandingi oleh dap menang, jadi pelbagai tipu muslihat dan provokasi yang dibuat oleh mereka, sasaran pengundi group 17 ialah kaum iban, kerana menurut sumber, kaum iban lah kaum yang paling senang untuk mereka hasut membenci kerajaan, jadi pelbagai tomahan terhadap kerajaan mereka jaja pada kaum iban, untuk meraih undi,modius operandi mereka itu berkesan, kesudahannya, mereka berjaya memenangi 12 kerusi dari pada 15 kerusi yang mereka bertanding.

  Bagi menghadapi pilihanraya umum akan datang, group 17 di beri tugas untuk memastikan dap boleh bertanding sebanyak 25 kerusi dewan undangan negeri, sebelum ini dap bertanding 19 kerusi sahaja, jadi untuk memastikan yang dap boleh berkuasa secara mutlak di pulau pinang, sasaran 25 kerusi untuk mereka tandingi dan memastikan semua kerusi itu menang, maka dap tidak perlu bergantung kepada parti-parti lain dalam pakatan untuk membentuk kerajaan, kerana sudah menjadi sifat dap, mereka tamak dan tidak mahu berkongsi kuasa.

  Ok esok akan bagi tau korang, apa pulak perangcangan dap sekiranya pakatan berjaya memerintah malaysia, di mana kedudukan anwar selepas itu...

  Rumah Pengerusi PKR Perlis Ada Berhala...

  Posted: 03 Oct 2012 03:30 AM PDT


  Selepas pas, kini pkr pula di resapi fahaman syiah, lihat aje la gambar rumah pengerusi pkr perlis nie, setiap sudut dinding rumahnya di hiasi dengan gambar imam-imam syiah.
  Aku tak heran kalau pkr juga turut diresapi fahaman syiah, pasal antara kegemaran puak-puak syiah nie ialah main bontot dan nikah mutaah, tengok je la perangai anwar ibrahim, kan dia suke main bontot...
  Mungkin dia kan bagi alasan, aku saje je simpan gambar tu pasal lukisan tu cantek, weii.. pada akunkalau nak simpan lukisan pun jangan lah simpan gambar imam 12 syiah tu, simpan atau gantung gambar nik ajis boleh la tahan lagi...
  Published with Blogger-droid v2.0.6

  GAPS Akan Saman Blogger & Media Kerajaan Selangor

  Posted: 03 Oct 2012 01:00 AM PDT

  Dua media maya milik pembangkang akan menerima saman dari pengerusi GAPS berhubung artikel fitnah mereka terhadap pengerusi GAPS itu, menurut sumber, antara media (blogger) yang akan menrima surat saman sedikit hari lagi ialah, pemilik blog anak sungai derhaka, dia punya kecut perut la, sampai buang artikel tu dari blog dia, tapi jangan bimbang, kami dah print screen dah blog tu semasa artikel tu masih di siarkan dalam blog itu dan sebuah web site milik kerajaan negeri selangor juga akan berdepan saman dari pengerusi GAPS.

  So korang standby je la ekk, siapkan duit banyak-banyak....

  Belantan

  Posted: 03 Oct 2012 11:05 PM PDT

  Belantan


  Gagal selesai isu berbangkit, Khalid nak heret Sultan pula?

  Posted: 03 Oct 2012 05:44 PM PDT  Sidang Dun khas bincang isu Talam, air?

  Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor akan mengadakan sidang Dun khas bagi membincangkan, antara lain isu hutang Talam Corporation dan penyusunan semula industri perkhidmatan air di Selangor.

  "Saya telah pun menghadap Sultan Selangor (Sultan Sharafuddin Idris Shah) hari ini bagi menyatakan hasrat kerajaan negeri mengadakan sidang khas dewan," katanya dipetik Bernama.

  "Sekiranya mendapat perkenan Tuanku Sultan, saya jangka sidang khas ini akan diadakan dalam tempoh dua minggu hingga tiga minggu akan datang," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

  Akibat terdesak, Khalid tidak punya pilihan selain daripada menggunakan 'Talian hayat' iaitu sidang Dun untuk menyelamatkan diri! Sebelum ini beliau 'mendabik dada' memberitahu rakyat yang kerajaan negeri pimpinannya boleh menyelesaikan kesemua isu terbabit?

  Persoalannya disini adalah mengapa perlu diadakan sidang Dun khas jika merasakan diri terlalu hebat? Adakah dengan adanya sidang Dun khas ini peluang bagi Khalid untuk menyalahkan kerajaan terdahulu akibat kegagalannya sendiri?

  Dan mungkin Khalid bertambah panik apabila Azmin mengancam untuk mengambil alih kerusi Menteri Besar sekiranya PKR masih lagi berpeluang untuk menang dalam PRU ke 13 nanti! Bukan apa, takut-takut MB Kahlid tak sempat membayar hutang peribadinya dengan BIMB sebelum melepaskan kuasa ketangan BN dan bukannya kepada Azmin!
  Wallahuallam.

  Suara Politik
  Taminsari

  Tuhan menerima doa anak yatim yang ditindas!...Kezaliman MB Khalid rampas tanah YBK tidak sah!

  Posted: 03 Oct 2012 05:59 AM PDT  Kerajaan negeri Selangor hari ini menerima tamparan apabila Mahkamah Tinggi di sini membenarkan rayuan Permodalan Yayasan Basmi Kemiskinan Sdn. Bhd. (PYBK) untuk membatalkan keputusan Pentadbir Tanah Daerah Hulu Selangor merampas dan menolak bayaran cukai beberapa bidang tanah milik YBK.

  Hakim Hadariah Syed Ismail membenarkan rayuan itu dengan kos RM20,000 selepas mendapati tindakan kerajaan negeri Selangor melucutkan hak ke atas empat blok tanah di Serendah, Rawang dan mengembalikan semula bayaran cukai kepada Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) adalah salah di sisi undang-undang dan terbatal.

  Dalam rayuan tersebut, PYBK yang merupakan anak syarikat YBK, diwakili oleh peguam-peguam, Hasnal Rezua Merican dan Kamarul Hisham Kamaruddin manakala Pentadbir Tanah Daerah Hulu Selangor diwakili oleh peguam Edmund Bon.

  Menurut Hasnal Rezua ketika dihubungi, mahkamah berpendapat keputusan Pentadbir Tanah tersebut adalah salah di sisi undang-undang kerana mengikut Seksyen 97 dan 98 Kanun Tanah Negara, entiti lain iaitu Yayasan Melaka boleh membuat pembayaran bagi pihak PYBK.

  ''Untuk tanah yang dilucut hak, mahkamah juga berpendapat keputusan Pentadbir Tanah itu adalah salah dan tanah tersebut perlu dikembalikan kepada YBK,'' kata beliau.


  Isu melibatkan tanah YBK bermula dengan keengganan kerajaan negeri Selangor meluluskan projek kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Serendah sehingga keputusan terpaksa diambil untuk memindahkan projek tersebut ke Semujuk, Melaka.

  Ini diikuti dengan tindakan memulangkan bayaran cukai tanah YBK berjumlah RM5.7 juta yang sebahagiannya dilunaskan dengan bantuan Yayasan Melaka dan tindakan merampas tanah berkenaan atas alasan pihak luar tidak boleh membuat bayaran bagi pihak YBK.

  Pada 25 Mac 2010, PYBK turut menyaman kerajaan negeri Selangor dan dua lagi bagi menuntut ganti rugi RM73.8 juta kerana didakwa menyalah guna kuasa berhubung pembinaan kampus UiTM di Serendah.

  PYBK selaku plaintif menamakan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Pentadbir Tanah Daerah Hulu Selangor dan kerajaan negeri Selangor sebagai defendan pertama hingga ketiga.

  Pada 23 April 2010, YBK mengemukakan saman terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Exco kerajaan negeri Selangor, Yaakob Sapari untuk menuntut ganti rugi setelah didakwa memfitnah yayasan itu dalam satu kenyataan media pada Februari tahun yang sama.

  Dalam saman tersebut, YBK selaku plaintif pertama manakala PYBK dan pengerusinya, Datuk Zainal Abidin Sakom sebagai plaintif kedua dan ketiga.-UMO

  Suara Politik
  Taminsari

  Mampukah Anwar selesaikan isu air?

  Posted: 03 Oct 2012 01:04 AM PDT  Masalah air Selangor masih diperkatakan. Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim beria-ia mahu menstruktur semula bekalan air negeri itu di sebalik gesaan Kerajaan Pusat supaya dipercepatkan Projek Loji Rawatan Air Langat 2.

  Pembinaan Langat 2 perlu disegerakan kerana penstrukturan bekalan air negeri itu akan memakan masa. Tambahan pula kerajaan negeri Selangor masih terkial-kial mendapatkan persetujuan untuk mengambil alih kepentingan daripada empat syarikat konsesi bekalan air.

  Jika perkara penting ini tidak dimiliki bagaimana hendak menstruktur bekalan air negeri. Khalid perlu diingatkan selalu bahawa hendak membina Loji Rawatan Air Langat 2 akan memakan masa dan bukannya bila sudah tidak ada air baharu hendak membinanya.

  Kerajaan Pusat berusaha sedaya upaya menentukan pembinaan projek Langat 2 tetap dijalankan dengan pengeluaran tender kepada syarikat yang berminat membantu kerajaan. Tetapi dengan masalah pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor yang banyak berdolak-dalih menyebabkan masa semakin suntuk bagi menyiapkannya.

  Minggu lepas sahaja dilaporkan permohonan syarikat pembuat sarung getah Top Glove di Kapar, Selangor supaya bekalan air kepadanya dinaikkan sebanyak 20 peratus (%) lagi telah ditolak kerana kekurangan air. Hal ini seolah-olah menidakkan aliran pertumbuhan ekonomi kepada rakyat Selangor.

  Peningkatan permintaan air akan meningkatkan pengeluaran, menambah peluang pekerjaan, melonjak perniagaan dan sebagainya. Pihak Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) tidak meluluskan permintaan Top Glove itu kerana tidak boleh memberi jaminan bekalan air dapat ditunaikan pada masa depan.

  Dalam hal ini mampukah Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelesaikan kemelut air yang semakin kritikal antara Kerajaan Negeri Selangor dengan Kerajaan Pusat. Inilah yang kita harap-harapkan, dan jangan impian ini hanya angan-angan sahaja.

  Sebenarnya inilah juga harapan daripada suara hati Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri kepada Ketua Pembangkang itu minggu lepas.

  Kerajaan Pusat hampir kepenatan memberi pelbagai jalan untuk mencegah krisis air yang dijangka berlaku pada 2014 daripada melanda Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Inilah kawasan paling tinggi jumlah penduduk di negara ini.

  Bukan itu sahaja, Selangor menjadi tarikan jumlah modal pelaburan terbesar yang diluluskan oleh Lembaga Pembangunan Industri Malaysia (MIDA) bagi sektor pembuatan untuk tujuh bulan pertama tahun ini. Selangor mendapat RM6.08 bilion pelaburan bagi sektor pembuatan. Bayangkan jumlah kos melepas kepada Selangor jika isu air ini berterusan.

  Tahap kesabaran Kerajaan Pusat yang cukup tinggi kini semakin menipis berhubung pertelagahan pendapat antara pihak kerajaan negeri dan Pusat. Sebab itu Muhyiddin menyuarakan perkara ini kepada Anwar sendiri.

  Anwar bukan sahaja pemimpin besar pakatan pembangkang tetapi juga Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor yang dipimpin oleh Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Khalid lebih ghairah memainkan peranan dengan menimbulkan bermacam-macam mainan kata-kata dan alasan. Beliau juga cuba menunjukkan projek bernilai RM8 bilion yang membawa masuk air tambahan dari Pahang ke Selangor dan pembinaan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 sebagai membazir. Dengan pendekatan itu, nampaknya projek itu tidak akan menjadi kenyataan.

  Baru-baru ini Khalid memberi kata dua bahawa pihaknya hanya mengeluarkan 'arahan pembangunan' untuk loji rawatan itu jika Kerajaan Pusat bersetuju dengan pelan penstrukturan air negeri Selangor.

  Putrajaya berulang kali menyatakan tidak ada halangan terhadap pelan tersebut. Tetapi pelan penstrukturan bekalan air Selangor itu bukan semudah yang dibayangkan oleh Khalid. Beliau kena berunding dengan empat syarikat konsesi air di Selangor berdasarkan terma 'kesanggupan penjual dan kemampuan pembeli' sebelum beliau mampu mengambil alih aset air negeri.

  Setakat ini syarikat konsesi telah dua kali menolak tawaran pengambil alihan itu dan Khalid mahu Kerajaan Pusat masuk campur tangan, sedangkan urusan itu adalah rundingan perniagaan. Sebagai bekas peneraju dan pembuat keputusan dalam syarikat konglomerat, Khalid patut sedar perkara campur tangan ini.

  Kerajaan Negeri Selangor pada 19 September lalu telah memaklumkan kepada Kerajaan Pusat tentang tindakan seterusnya untuk menyelesaikan penstrukturan semula industri perkhidmatan air Selangor seperti yang dikehendaki oleh Akta Perkhidmatan Bekalan Air 2006 (WSIA).

  Makluman telah dibuat melalui surat rasmi kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui bertarikh 14 September. Surat ini juga dihantar kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk rujukan beliau.

  Khalid menyatakan keengganan menteri dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air untuk memulakan rundingan menunjukkan Kerajaan Pusat memang sengaja mahu mengingkari tanggungjawab untuk memenuhi kepentingan awam dan obligasi sebagaimana dinyatakan di bawah Seksyen 191 (4) WSIA.

  "Sehubungan itu, saya memaklumkan sekiranya menteri dan kementeriannya tidak memberi maklum balas yang bertentangan dalam tempoh 14 hari dari tarikh surat ini, saya beranggapan pihak kementerian tidak mempunyai sebarang bantahan untuk saya meneruskan penstrukturan ini," ujar Khalid.

  Muhyiddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Khas Menangani Isu Bekalan Air Selangor menjelaskan hal sebegini penting tidak boleh diambil sikap bermusuh kerana air adalah masalah rakyat dan tidak boleh dipandang kecil.

  Dalam reaksi Peter Chin terhadap kata dua 14 hari itu yang tarikhnya tamat lima hari lalu berkata: "Perkara yang dibangkit tidak mengikut saluran malah isu air menjadi bertambah rumit dengan melibatkan pemantauan dasar dan penyediaan dana khas."

  Dengan demikian Muhyiddin terus menyuarakan hal ini kepada Anwar untuk mendapatkan bantuan memecahkan kebuntuan apabila mereka duduk bersebelahan dalam majlis jamuan tengah hari anjuran Yang Dipertua Dewan Rakyat pada Rabu minggu lalu.

  "Saya beritahu Anwar, sebagai Penasihat Ekonomi Selangor beliau perlu memberi nasihat yang betul. Saya minta beliau menasihat kerajaan Selangor bertindak secara positif supaya kerja pembinaan loji rawatan Langat 2 boleh dijalankan dan isu-isu pembangunan," kata Muhyiddin.

  Apabila ditanya tentang reaksi Anwar, Timbalan Perdana Menteri berkata Anwar menunjukkan beliau membawa perkara itu kepada Khalid dan akan memaklumkan dalam tempoh seminggu.

  Muhyiddin berkata beliau telah menjelaskan kepada Anwar bahawa perkara melibatkan kepentingan air jangan dipolitikkan kerana isunya adalah masalah kebajikan rakyat. "Jika kita tidak melakukan sesuatu, kita akan berdepan dengan kemarahan rakyat," kata Muhyiddin.

  Dalam sejarah negara, Selangor negeri pertama memberikan air secara percuma kepada pengguna bagi menunaikan janji pakatan pembangkang jika menang pilihan raya umum 2008.

  Inilah tindakan membingungkan atau menggelikan hati yang kerajaan negeri terlalu memikirkan untuk mengambil alih perniagaan air tanpa memahami bahawa pengeluaran dan pengagihan air kepada berjuta-juta kediaman dan beribu-ribu industri menelan belanja yang dahsyat.

  Kerajaan Negeri Selangor menjangkakan boleh membayar sehingga RM9 bilion (tawaran kali kedua kepada pemegang konsesi air) untuk mengambil alih aset airnya. Walapun membayangkan kemampuan membayar sejumlah wang yang besar itu, tetapi bagaimana kerajaan negeri hendak mendapatkan balik pelaburannya itu apabila pada masa yang sama rakyat diberikan air percuma? Jelas ia tidak selari dan masuk akal. Kecuali ini adalah permainan seseorang untuk menguasai Putrajaya.

  Baru-baru ini Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob menegaskan kerajaan negeri tidak ragu-ragu membatalkan projek pemindahan air jika kerajaan Selangor berpendapat mereka tidak perlukan air Pahang.

  Kini, nampaknya harapan berjuta pengguna air di Lembah Klang terletak pada bahu Anwar. Adakah beliau sanggup berkorban dengan mengetepikan politik partisan dan memainkan peranannya sebagai negarawan?

  Untuk seorang yang masak dengan mainan politik, Anwar mungkin lebih memahami ada perkara dalam hidup ini lebih penting daripada politik berbanding dengan kita rakyat biasa. Dan air sudah tentu keperluan penting dalam kehidupan kita.-UMO

  Suara Politik
  Taminsari

  Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

  Posted: 03 Oct 2012 11:04 PM PDT

  Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


  Nous n’avons pas d’y aller, mais vous ne devez pas rater cela

  Posted: 03 Oct 2012 05:34 AM PDT

  Je soupçonne ce pourrait être le temps pour un poker sans incription et un soda. Je suppose que je suis en train d’écrire ces postes à long randonnées parce que je peux dire à votre sujet à devenir nerveux devil’s delight. Il ya un certain nombre de pièges potentiels. Ce qui serait passe actuellement ? Je ne crois pas que ce la probabilité de tirer une balle bleue est égale peut faire quelque chose touchant à machine a sous gratuites poker.
  Pourtant, casino en ligne gratuit bonus sans depot est toujours significatif. Où d’autre peut les apprenants à atteindre des moyens machines a sous video gratuites sans telechargement habile ? Bon, alors j’ai peut sembler légèrement fou ici, mais chaque fois que je vois caasino fr, je me retrouve avec ça. Permettez-moi de le dire clairement. Je ne peux pas le recevoir, mais vous devez le prendre au sérieux.
  Nous devons être continuellement changeant la façon dont nous utilisons poker 3hands. Il est où les amateurs se laisser prendre au nom et pour oublier le video pocker gratuit lui-même. Rappelez-vous, la plupart des nouveaux arrivants sont ignorants quand ce sera une conférence sur jeux de las vegas gratuit. Voici comment développer de bonnes relations de travail avec les nouveaux arrivants. roulette jeux be vous isole de la présente. jouer o machinn a sou provoque également la confusion à son égard. C’est très frustrant pour dire le moins. I, sévèrement, doivent être faits pour ignorer jeux cheval virtuel course.
  C’est gravées dans la pierre. I, vraiment, doivent être adressées à capeesh jeuxdelacoupe dumonde de footbole. Nous allons en faire une opération rapide. Hé, au moins je sais que je suis capable de cela.
  jeux gratuit sans inscription ni telechargement ne serait pas juste pour vous si ce n’était que chaud. Il est l’un des moyens éprouvés pour faire face à cela. gonzo`s quest Magazine a produit une série d’articles intitulée Notions de base de la vérité est que jouer au machine a sous virtuel gratuitement sans telechargementThe jouer à plusieurs au black jack en ligne est l’une des plus anciennes formes de inscription au jeux gratuitement dans l’existence. Ce n’est que mon $.

  Je vais avoir une mauvaise tête par rapport à cela. Pouvez-vous apprendre tout ce que vous devez savoir concernant jouer jouer goblin’s cave (l’antre des gobelins) – jeu flash gratuit la simple lecture de ce régime messages du forum ? OK, je sais que vous vous demandez probablement ce que l’enfer, je suis je parle pertinentes à ce sujet. Comment peut-voyage copains sur des formules machine a sous victuel raisonnable ? Il n’a pas d’importance pour moi comment vous vous sentez sur la proposition.
  Je suis heureux de mes présomptions sont corrects.
  J’imagine que je ne peut pas être complètement sur la cible à son sujet. J’ai à peu près ignoré les questions, mais je suis fatigué de faire gagner aux machines a sous en ligne. Bosses proclamer fièrement qu’ils le ramassa avec une décote. Je dois rencontrer mes échéances. J’ai immédiatement demandé à parler à un gestionnaire.
  Nous ne jouent pas de pommes de terre chaudes avec cette hypothèse. Je dois s’opposer à cette compréhension. machines a sous 100 l est moins précieux que votre résultat. Pour la Pentecôte, Merci pour le partage. Avez-vous à fuir de donner l’idée de ne pas être aimé ? Vous pensez que je suis de mon berceau. Vous avez besoin de bons emplacements. Celui-ci joue un rôle quand un jeu caino machine a sous qui conçoit un air de les sites des jeux anscription. Si on pense dans le même sens, cela signifie que vous devriez réaliser ce que je puisse échapper que de front.

  Vous avez sans doute compter que je suis un plouc mal élevés.

  Les experts qui ont site daide aux demunis sont occupés de passer du temps avec les amis et la famille. Il se résume à ceci.
  La popularité de cette cascade pendant cette période a été le tremplin pour le développement de gus hansen perte dargent 2011. Ce n’est pas tout à fait crucial.

  Je soupçonne que vous trouverez un machine a sous gratuite x-men librement disponible, c’est qu’il parle plus en ce qui concerne mega moolah. Nous devons battre le fer encore chaud. Il est clair pour moi que je ne dois pas simplement essayer d’y faire face dès qu’ils le peuvent.
  J’ai lu avec référence à jeux machine à sous 4 rouleaux dans un groupe de nouvelles récemment.

  Le germane bon article à nouvel machine a sous gratuite est, pas grand-chose peut mal tourner.

  ANGIN PERUBAHAN

  Posted: 03 Oct 2012 09:38 PM PDT

  ANGIN PERUBAHAN


  Senarai Kabinet Bayangan Pakatan Pembangkang

  Posted: 03 Oct 2012 07:23 PM PDT

  Dalam senarai yang mempunyai 31 nama itu, PKR diberi 13 jawatan menteri, Pas (10) dan DAP (8) manakala satu diperuntukkan kepada pemimpin dari Sabah dan Sarawak.

  Ketika ini heboh diperkatakan tentang Kabinet Bayangan Pakatan Pembangkang dalam mana-mana media termasuk blog, twitter, facebook dan akhbar-akhbar tempatan. Tercetusnya Kabinet Bayangan ini apabila Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei mendedahkan jumlah pemimpin PKR yang akan menerajui Kabinet sekiranya Pakatan Pembangkang menang dalam pilihan raya nanti.

  Kenyataan Shuhaimi itu didedahkan akhbar Sinar Harian setelah mendapat perkenan Anwar Ibrahim selaku Ketua Umum Keadilan.

  Hari ini Utusan Malaysia dalam muka depannya telah menyiarkan pemimpin Pakatan Pembangkang yang mewarnai Kabinet Bayangan sekiranya menang pilihan raya. Jika kalah, Kabinet Bayangan ini hanya tinggal bayang-bayang sahaja.

  Sumber ini diperolehi daripada blog Papagomo.com menerusi sumber dalaman PKR yang sahih.

  Perdana Menteri, Anwar Ibrahim - Ketua Umum Keadilan dan Ketua Pembangkang ini sebulat suara dilantik sebagai Perdana Menteri. Jika tidak sebulat suara pun, Anwar Ibrahim akan melantik dirinya sebagai Perdana Menteri atas pengalaman 'memangku' jawatan Perdana Menteri selama 3 bulan dan dalam masa yang sama telah menyalahgunakan kuasa. Selain itu, menghadapi lebih 5 tuduh meliwat dan terlibat dalam menjalinkan hubungan dengan 'isteri' kawan baik sendiri serta berlakon dalam Filem Khalwat Chinadoll. Juga, terkenal dengan lidah bercabang dan berkawan dengan Yahudi dan Rejim Zionist.

  Timbalan Perdana Menteri I – Biarpun memegang jawatan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang akan menjadi alat kepada Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng. Perjuangan Islam yang ditonjolkan PAS hanyalah pada nama saja.

  Timbalan Perdana Menteri II – Setiausaha DAP, Lim Guan Eng terpaksa menerima jawatan tersebut walaupun mengimpikan jawatan Perdana Menteri untuk bersama dengan rakannya di Singapura yang diterajui PAP. Rekod Lim Guan Eng semasa memerintah Pulau Pinang pastinya akan menghantui rakyat Malaysia tertama orang Melayu. Pemimpin yang sama tarafnya dengan tokong itu menindas rakyat Melayu Pulau Pinang dalam mencari rezeki dan berniaga di negeri sendiri.

  Menteri Di Jabatan Perdana Menteri – Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR ini bukan saja menjadi isteri pertama Malaysia bahkan menjawat jawatan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri. Portfolio yang sesuai untuk Wan Azizah ialah Menteri Hal Ehwal Islam. Ini membolehkan segala yang haram akan dapat dijadikan halal seperti LGBT, rumah urut dan perbuatan luar tabie.

  Menteri Kewangan – Jika Tony Pua memegang jawatan ini pastinya Malaysia bukan sahaja bankrup tetapi terpaksa meminjam kepada IMF dan Bank Dunia. Pelaksanaan Bajet 2013 Pakatan Pembangkang dan Buku Jingga yang diperjuangkan selama ini akan memberi kesan ke atas ekonomi Malaysia.

  Menteri Pelajaran – Bekas Menteri Besar Perak selama 6 bulan ini, Mohamad Nizar yang dikatakan menjawat Menteri Pelajaran akan merombak struktur dan sistem pelajaran sedia ada dengan memasukkan elemen demontrasi dan himpunan dalam silibus terbaru.

  Menteri Dalam Negeri – Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden PKR amat popular dengan simbol 'aiskrim'. Pastinya, gejala aiskrim ini akan dihalalkan dalam masyarakat ketika pemerintahan Pakatan Pembangkang nanti.

  Menteri Perdagangan – Husam Musa yang juga Bendahari PAS selepas ini akan selalu menaiki Jet Peribadi untuk urusan luar negara kerana mempunyai pengalaman menaiki Jet Peribadi bersama Anwar Ibrahim.

  Menteri Pelancongan – Elizabeth Wong dari PKR ini akan merangka pelan pelancongan baru Malaysia dengan memberikan geran yang banyak kepada penyiaran gambar bogel dalam industri pelancongan. Ini akan memberikan pulangan dan hasil yang lumayan.

  Menteri Pertanian – Tian Chua yang juga Naib Presiden PKR ini terkenal dengan lidah bercabang dan cakap bohong. Industri subsidi baja akan menjadikan dirinya kaya dan membolehkan beliau membeli sebuah Jet Peribadi.

  Menteri Pembangunan Wanita - Zuraida Kamarudin atau lebih terkenal dengan panggilan Mak Lampir ini nescaya akan terlibat dalam skandal kerbau. Jika sebelum ini lantang membawa isu NFC dan lembu, kali ini Mak Lampir itu akan terjerat dengan isu kerbau.

  Menteri Wilayah Persekutuan – Nurul Izzah, merupakan Naib Presiden PKR mencipta sejarah pentadbiran Malaysia menjadi 'anak' kepada Perdana Menteri. Tidak pernah dalam sejarah di dunia ini yang mempunyai anak beranak dalam kabinet.

  Sumber Wira Kenyalang

  100,000 Penjawat Awam Akan Diberhentikan

  Posted: 03 Oct 2012 01:38 AM PDT

  Analisa Keputusan Pilihan Raya Kampus 2007-2012

  Posted: 02 Oct 2012 10:26 PM PDT

  Pilihan raya kampus untuk sesi 2012 baru selesai pada semalam (2 Oktober 2012) di Universiti Islam Antarabangsa. Dengan peratus turun mengundi sejumlah 69%, turun 6% berbanding 75% pada 25 September 2012. Pengundian semula diadakan semula di UIA berikutan masalah teknikal pada sistem E-Voting. 

  Gambar rajah di atas adalah analisa penuh 5 tahun keputusan pilihan raya kampus di 20 IPTA. Keputusan semalam menyaksikan penguasaan Aspirasi Mahasiswa di 20 IPTA tidak tergugat dan masih lagi menguasai 18 IPTA awam dengan peratus penguasaan kerusi MPP sejumlah 81.6% daripada 598 kerusi MPP yang dipertandingkan. 

  Jumlah penguasaan kerusi mahasiswa pro pembangkang terus merosot teruk sebanyak 10.26% berbanding pilihan raya kampus pada 2011. Faktor utama kenapa kemerosotan ini berlaku adalah kerana tindakan ganas, ektrems dan melampau yang telah dilakukan oleh kumpulan mahasiswa pembangkang dalam beberapa siri demonstrasi di luar kampus bersama parti politik pembangkang.

  Mahasiswa mulai menilai siapakah wakil sebenar mereka di kampus. Mereka amat malu mewakilkan undi mereka kepada pihak yang bersama-sama menyokong Jalur Gemilang ditukarkan, mahasiswa malu untuk berpihak sama menyokong demonstran yang menunjuk punggung di tempat awam, mahasiswa menolak terus tindakan ganas merosakkan harta benda awam serta mahasiswa tidak mahu mereka ditipu oleh perwakilan yang tidak cemerlang dalam bidang akademik. 

  Apakah keputusan pilihan raya kampus ini memberikan satu indikator sokongan anak muda kepada mana-mana parti politik dalam PRU13? Ya, ianya relevan dengan PRU, sebagaimana apa yang berlaku dalam pilihan raya kampus pada 1999 dan 2004. Malah ada kalangan bekas pemimpin pelajar pro pembangkang turut sama menjadi calon untuk parti pembangkang dalam pilihan raya umum. 

  Untuk PRU13, dijangkakan ramai lagi muka muka baru akan tampil untuk menjadi calon bagi parti pembangkang. Sebilangan besar daripada calon pembangkang dalam PRU12 pun daripada bekas pemimpin pelajar dan aktivis mereka di kampus dahulu. Seni dalam pilihan raya kampus amat berlainan dengan PRU. Namun usah diperkecilkan pengalaman dan bakat bekas pemimpin pelajar, mereka boleh mencipta kejutan jika tidak diberi perhatian. 

  Tahniah kepad Majlis Perwakilan Pelajar yang menang. Teruskan usaha untuk mewakili pelajar, menjaga kebajikan pelajar dan meneruskan kecemerlangan di kampus. Menjadi Majlis Perwakilan Pelajar hanyalah setahun, tetapi pengalaman selepas itu adalah untuk selama-lamanya. Teruskan berjuang.

  PISAU.NET

  Posted: 03 Oct 2012 09:37 PM PDT

  PISAU.NET


  Regim DAP Tindas Peniaga Melayu Ikut Cara Singapura

  Posted: 03 Oct 2012 06:00 PM PDT

  Kita semua tahu semenjak negeri Pulau Pinang diperintah oleh regim DAP,suasana sudah berubah sama sekali.Daripada merobohkan rumah orang kampung,mencuri tanah,zalim hinggalah kepada menghalang peniaga kecil mencari rezeki.


  Kesemua ini adalah hasil arahan daripada regim DAP yang begitu tegas,zalim dan double standart terhadap para peniaga kecil melayu.Adalah tidak mengejutkan para peniaga melayu ini mengamuk apabila berlakunya double standart dan ketidakadilan yang dilakukan oleh regim DAP terhadap mereka.


  Kenapa semenjak akhir akhir ini regim DAP makin kerap melakukan operasi merampas dan menghalang para peniaga kecil melayu daripada berniaga.


  Anda harus tahu Pulau Pinang diperintah mengikut gaya dan acuan PAP Singapura.Guan Eng mengarahkan agar pihak MPPP untuk membuat lawatan sambil belajar ke Singapura. Ini bertujuan untuk belajar bagaimana kerajaan Singapura mengawal dan mengurus perbandaran.


  Dalam masa yang sama mereka akan diberi penekanan bagaimana untuk mengawal peniaga gerai gerai haram yang tidak berlesen.Kita semua tahu pengerai berbangsa cina akan diberikan kelonggaran dan diberikan lesen untuk menghalalkan mereka berniaga.


  Kita semua tahu peniaga peniaga cina ini sangat pengotor dan membuka gerai mereka sesuka hati hingga menyesakkan lalu lintas,tindakan MPPP menutup jalan di NewLane (klik sini)adalah salah satu bukti bagaimana mereka menghalalkan perniagaan orang cina dalam masa yang sama peniaga melayu dihalau dan gerai dirobohkan


  SINGAPORE is a more viable place for the Penang Municipal Council (MPPP) to conduct study tours than Xiamen in China, whose budget for infrastructure and landscape runs into billions.

  MPPP financial management sub-committee alternate chairman Tan Hun Wooi said the council's annual budget was only around RM200mil.

  "For this year, we have chosen Singapore as the destination to carry out a study tour as the size of the republic is similar to that of Penang. The Star-8/9/2010.

  Guan Eng mengamalkan dasar pandang ke Temasik,apa saja tindakan dan cara urus tadbir akan dirujuk terlebih dahulu di Singapura. Kwan Yew sudah perturunkan ilmu bagaimana untuk pecah dan perintah kuasa politik orang melayu.Jesteru tidak mengejutkan dengan tindakan ketua menteri berlidah biawak ini cukup gemar bermuka muka dalam masa yang sama amat zalim dan terlalu kuat berbohong.


  Orang melayu diperbodohkan dengan sekampit beras dan hamper semata mata untuk menghalalkan segala tindakan bangsat ini menghalau dan menzalimi penduduk dan peniaga melayu.

  Terkini Pada 1/10/12  malang menimpa Puan Siti Salmiah binti Shaari apabila diserbu oleh 30 org MPPP dari Bahagian Perlesenanan yang menarik van kecil dan juga merampas barang jualan tanpa langsung diberi amaran.

  Salah seorang daripada penguatkuasa telah merampas kunci van milik Puan Siti sebaik saja mengangkut kesemua barang jualan mereka terus   memanggil kereta tunda MPPP dan tarik kenderaan tersebut.

  Untuk mencari sesuap nasi yang tak seberapa ,peniaga melayu ini kerugian RM3ribu dalam masa tak sampai 10minit. Tanpa diberi peluang untuk mengalihkan van tersebut,tanpa budi bicara peniaga melayu ini diperlakukan seperti  paria oleh kerajaan regim DAP Pulau Pinang.


  Penguatkuasa MPPP ini diberi insentif RM150 oleh Lim Guan Eng untuk menjadi anjing dan barua bagi melaksanakan penindasan secara sistematik.


  Rentetan daripada tindakan regim DAP yang semakin kurang ajar,kelmarin 3/10/12 para peniaga yang ditindas telah pergi ke Kompleks Komersial MPPP ,Lebuh Pantai.

  Mereka tidak berpuas hati apabila penguatkuasa MPPP bertindak seperti samseng dengan merampas barang barang perniagaan serta kenderaan yang digunakan.Paling menyakitkan hati apabila pihak MPPP langsung tidak mahu bersemuka sebaliknya menguncikan pintu pejabat .
  Pisau kata "untung korang undi DAP nih! "


  Kemegahan PAS Selama Ini.

  Posted: 03 Oct 2012 02:20 PM PDT

  Pisau kata " Sejak bila PAS tu pandai...? "

  Bar Council Hanya Bela Penjenayah !

  Posted: 03 Oct 2012 06:00 AM PDT

  Kelmarin di hadapan Bar Council,beberapa NGO(PBK dan Perkasa) telah menghantar memorandum bantahan terhadap sikap pilih kasih Bar Council dalam isu anggota PDRM yang ditembak semasa bertugas memerangi jenayah.

  Semua orang tahu dan sedar,apabila penjenayah ditembak mati pasti pihak pakatan haprak,barisan peguam dan juga Bar Council akan mengadakan sidang akhbar dan mendesak agar diadakan siasatan seolah penjenayah dianaiya dan diangkat sebagai hero.

  Sebaliknya jika anggota polis ditembak penjenayah,puak haprak ini akan membisu diam seribu bahasa.Satu lagi contoh apabila anggota polis diserang dan dicederakan ketika himpunan ganas Bersih 3.0 baru baru ini. Tidak ada seekor pun peguam haprak yang tampil kedepan..


  Bar Council tak lebih kepada alat haprak pakatan menghalalkan cara demi merosakkan institusi PDRM demi meruntuhkan negara.

  Pisau kata "Pernah dengar Bar Council bela orang melayu?"

  The Tokong Saga,Perpecahan Pakatan Pulau Pinang.

  Posted: 02 Oct 2012 11:00 PM PDT

  Kerajaan regim DAP Pulau Pinang sekarang ini mempunyai krisis besar sepertimana yang disebut oleh Dr Mansor didalam rakaman sulit mesyuarat PKR negeri.

   
  Cocky,Arrogant dan Tokong,3 gelaran ini yang disebut oleh Dr Mansor memperkuatkan lagi hujah Pengerusi DAP Negeri Pulau Pinang Chow Kon Yeow bahawa sokongan PKR kepada regim DAP cukup goyah.

  Chow yang mengetuai kem yang berasingan dengan Lim Guan Eng cenderung untuk mendapatkan lebih banyak kerusi daripada PKR untuk bertanding semasa PRU13 nanti.Menurut sumber DAP bertambah menguatkan lagi alasan Chow apabila tersebarnya rakaman Dr Mansor ke pengetahuan umum,Beliau berasakan sokongan PKR terhadap DAP Pulau Pinang sudah tidak boleh diharapkan lagi apabila keikhlasan dan kejujuran PKR amat diragui.


  Bertambah memeritkan apabila Cabang cabang PKR di seluruh negeri kebanyakkannya tidak menyokong Dr Mansor kerana kepimpinan dan pengurusan beliau amat lemah.


  Secara terang terangan dihadapan ahli DAP Chow dengan sombongnya menyebut bahawa DAP benar benar tidak memerlukan PKR untuk mempertahankan Pulau Pinang.Katanya DAP boleh berdiri dengan sendiri tanpa memerlukan PKR atau pun PAS.


  Agak menarik apabila sekarang ini pertembungan kem Chow Kon Yeow dan Lim Guan Eng semakin panas dalam masa yang sama PKR negeri berantakan sesama sendiri.


  Pada masa yang sama pemimpin PKR yang pro kepada Dr Mansor menyedari perancangan DAP,malah sumber dari dalam menyatakan PKR menantikan saat yang sesuai untuk bertindak balas keatas DAP. Kalangan pemimpin PKR negeri begitu menyampah dan meluat melihat keangkuhan pemimpin DAP tempatan.


  Didalam PAS,situasi yang sama turut dirasai oleh para pemimpin PAS negeri kerana mereka melihat DAP kali ini bertindak seolah PAS dan PKR tidak wujud dan mengancam kepentingan PAS apabila DAP  bercadang meletakkan calon melayu sedangkan PAS dan PKR turut sama mempunyai calon melayu. Maka PKR dan PAS melihat jika PRU13 pakatan menang,kesemua jawatan exco negeri bakal dikuasai sepenuhnya oleh DAP.  Manakala perkembangan didalam PKR pula,kalangan pemimpin dan ahli PKR berasa amat marah,terhina dan tidak berpuas hati apabila melihat cara Lim Guan Eng dan DAP melayan Dr Mansor didalam kes kebocoran rakaman mesyuarat mereka.


  Dr Mansor dilihat keseorangan didalam isu ini ,mereka yang menyokong Dr Mansor berasakan kaum Cina terutamanya Lim Guan Eng dan kumpulannya langsung tidak menghormati pemimpin PKR.


  Pisau kata " kata pemimpin DAP negeri semalam yang pasti mereka akan ajar PKR"

  GERAKAN ANTI PKR

  Posted: 03 Oct 2012 09:28 PM PDT

  Sri Tri Buana

  Posted: 03 Oct 2012 07:47 PM PDT

  Sri Tri Buana


  Paradoksnya Pakatan.

  Posted: 02 Oct 2012 07:33 PM PDT

  Kita MESTI Selamatkan Melayu

  Posted: 03 Oct 2012 03:16 PM PDT

  Kita MESTI Selamatkan Melayu


  Betul Ker Bohong..? Pemuda Umno Selangor Penakut...??

  Posted: 03 Oct 2012 03:15 AM PDT


  Apa dah jadi dengan Pemuda Umno Selangor..? Dengar criter kena ayam jer dengan Anwar Ibrahim baru baru nie... Full story, click here

  Haa haaa...! KSN Baru Bikin PM Datuk Sri Najib Sakit Kepala...??

  Posted: 02 Oct 2012 07:15 PM PDT


  Benarkah ramai kakitangan dan pegawai kanan beberapa Kementerian di Putrajaya dah mula bengang dengan KSN yang baru nie..? Full story, click HERE

  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan