|      Dr Siti Mariah Mahmud       Posted: 01 Oct 2012 03:10 AM PDT      |   
    |      CINA ISLAM (林川興)       Posted: 01 Oct 2012 01:20 AM PDT                  |      [HANGAT] Mahathir Pernah Kata BR1M Najib Menghampiri Beli Undi       Posted: 01 Oct 2012 12:25 AM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
  Tun Dr Mahathir Mohamad  mengakui bahawa tindakan  pentadbiran Datuk Seri Najib Razak membuat pemberian tunai kepada  rakyat Malaysia melalui beberapa polisi pro-rakyat kepada pembelian  undi.
   Akan tetapi, bekas perdana menteri (PM) mengatakan bahawa kerajaan sudah  tidak mempunyai cukup masa oleh sebab pilihan raya semakin hampir dan  Barisan Nasional (BN) perlu menang dengan mandat besar untuk mengukuhkan  kuasa terhadap Putrajaya.
  "Saya tidak percaya dengan memberi wang kepada rakyat. Saya percaya dengan memberikan kemudahan.
   "Tetapi saya rasa apabila kerajaan sudah tidak mempunyai masa dan  pilihan raya semakin hampir, mereka akan menggunakan cara ini," kata Dr  Mahathir dalam ucapan pembukaan dalam Forum CEO anjuran Yayasan  Kepimpinan Perdana.
   "Jika anda memberi orang sedikit wang dan mereka harus menyokong (anda). Mungkin ia bukanlah membeli undi ... tetapi ia adalah sangat dekat degan itu," katanya, untuk ketawa daripada penonton.
   Kerajaan dijangka mengumumkan pusingan kedua pemberian wang tunai RM500  kepada isi rumah berpendapatan rendah semasa Bajet 2013 dibentangkan  minggu depan, satu langkah yang dipercayai bertujuan meningkatkan Najib  dan penilaian terhadap pakatan BN menjelang pemilihan dijangka tidak  lama lagi.
   Pusingan pertama pemberian tunai di bawah program Bantuan Rakyat  1Malaysia (BR1M) yang melibatkan kira-kira lima juta keluarga dan wang  pembayar cukai berkos RM2.6 bilion telah dilihat penilaian kelulusan  Najib meningkat sehingga 69 peratus, sebahagian besarnya disebabkan oleh  lonjakan sokongan dari miskinisi rumah.
   Sepanjang ucapannya, Dr Mahathir berulang kali menyebut pemberian wang  tunai pentadbiran Najib, pada satu titik walaupun mengatakan bahawa  "beliau (Najib) mempunyai wang yang banyak".
   "Sekarang kita mempunyai seorang lelaki baru sebagai ketua (kerajaan),"  katanya apabila mengingatkan penggantian perdana menteri selepas dia  meletak jawatan pada tahun 2003.
   "Saya tidak akan mengatakan apa-apa yang buruk mengenai beliau kerana saya menyokong BN.
   "Satu-satunya perkara yang saya akan katakan adalah bahawa dia mempunyai  banyak wang dan dia menghadiahkan wang kepada semua orang.
   "Pada masa saya, saya tidak memberikan wang saya dapat telah pun  diberikan wang untuk diri sendiri tetapi saya tidak. Saya rasa saya  membuat kesilapan di sana," katanya secara berseloroh.
   Najib akan membentangkan Bajet pada 28 September dan selain pemberian  BR1M kedua, beliau dijangka mengumumkan langkah-langkah lain untuk  meningkatkan perbelanjaan domestik dan ekonomi dalam usaha untuk menuju  prospek ekonomi semakin teruk kerana dia bersedia untuk memanggil  pilihan raya pertama beliau.
   Ekonomi berkembang pada kadar yang mengejutkan sebanyak 5.4 peratus pada  suku kedua, bertiup dari jangkaan ekonomi 'dan berpotensi menimbulkan  faktor rasa-baik menjelang pilihan raya umum.
   Tetapi berita baik dijangka adalah tidak untuk bertahan sebagai prospek global berkemungkinan akan menjejaskan eksport Malaysia.
   Menghairankan pertumbuhan pada suku kedua ekonomi walaupun eksport lemah  adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh penampan projek pembinaan  yang berterusan dan peningkatan perbelanjaan disebabkan oleh kenaikan  gaji penjawat awam dan pemberian tunai kerajaan, berkata ekonomi, yang  boleh menunjukkan kepada pertumbuhan tidak sekata pada bulan-bulan akan  datang. -TMI (19/9/2012) 
 
     |        |      Jual aset: PAS Perak tuntut penjelasan Zambr       Posted: 01 Oct 2012 12:08 AM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -  IPOH: PAS Negeri Perak terkejut dikhabarkan bahawa  beberapa aset penting negeri seperti Rumah Perak di Batu Ferringhi,  Pulau Pinang telah dijual.  Koordinator Jawatankuasa Strategik  dan Isu PAS Negeri, Salman Saleh berkata, PAS ingin mendapatkan  kepastian daripada Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir  tentang perkara tersebut.   "Adakah benar rumah tersebut telah  dijual kepada 'orang' Datuk Seri Zambry?," soal beliau ketika ditemui  Harakahdaily di Pejabat PAS Perak, dekat sini.  Menurutnya, persoalan juga timbul jika ianya benar, kenapa Kerajaan Negeri menjual aset Perak itu dan apakah rasionalnya.  "Adakah  Kerajaan Negeri Perak pimpinan Datuk Seri Zambry menghadapi masalah  kewangan untuk menampung kos pentadbiran negeri sehingga terpaksa  menjual rumah tersebut?  "Mungkinkah kerana Kerajaan Negeri Pulau Pinang kini dikuasai oleh Pakatan Rakyat? ," soal beliau.  Beliau  yang juga Setiausaha Pemuda PAS Negeri menyoal, adakah kerajaan negeri  sudah membeli rumah yang baru bagi menggantikan rumah yang telah dijual  itu.  Mengulas lanjut, beliau berkata, persoalan-persoalan ini  menuntut penjelasan segera dari Zambry kerana ianya melibatkan maruah  dan integriti kepimpinan kerajaan negeri.  Katanya, PAS Perak  juga mahu penjelasan siapakah pembeli rumah tersebut dan apakah  hubungannya dengan Zambry jika ianya telah dijual.  "Mengapakah  tindakan untuk menjual Rumah Perak tersebut diambil dan apakah faktor  sehingga memaksa penjualan rumah tersebut yang boleh dianggap amat  bernilai dan berstrategik di Pulau Pinang," katanya.  harakahdaily/-  
 
     |        |      Kerajaan digesa sedia rumah lebih selesa       Posted: 01 Oct 2012 12:03 AM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -    KUALA LUMPUR: Wakil-wakil penduduk ladang, peneroka  bandar, penghuni rumah flat dan orang asal hari ini menyerahkan  memorandum menuntut kerajaan menyediakan perumahan mampu milik yang  lebih selesa sempena Hari Habitat Sedunia. Memorandum mengandungi  enam tuntutan tersebut diserahkan oleh jurucakap Jaringan Rakyat  Tertindas (JERIT), R Thevarajan kepada Dr Michael Jeyakumar Devaraj  (PSM-Sungai Siput) dan Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) untuk  dipanjangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Lima lagi tuntutan adalah: -Menghentikan  ancaman kepada Habitat Rakyat dengan projek seperti Lynas, Lombong Emas  di Bukit Koman dan Projek Petrokimia di Pengerang -Kerajaan harus mengambil alih penyelenggaraan bagi flat kos rendah dan sederhana di seluruh Malaysia -Menggubal undang-undang Skim Perumahan Sendiri Pekerja Ladang -Mengiktiraf tanah adat orang asal dan menghentikan rampasan tanah adat. -Menghentikan pengusiran paksa dan iktiraf hak peneroka bandar. Wakil-wakil  adalah terdiri daripada jawatankuasa (JK) Bertindak Taman PErmata  Dengkil, JK Bertindak Ladang Bukit Jalil, JK Bertindak Kampung DBI,  Perbadanan Pengurusan Rumah Pangsa Taman Pertama, JK Peneroka Bandar  Kampung Perak Hydro, JK Peneroka Bandar Kampung Gopal, JK Peneroka  bandar Kampung Bahar, JK Peneroka Bandar kampung baru Sungai Buloh dan  Gabungan Penduduk Green Cow. Thevarajan berkata, belanjawan 2013  yang dibentangkan Jumaat lalu hanya memberikan insentif sementara tanpa  mampu menyelesaikan isu-isu asas khususnya masalah perumahan. "Akibat harga rumah yang mealmbung tinggi masyarakat miskin bandar tidak dapat memiliki sebuah rumah. "Masyarakat  peneroka bandar pula disumbat dalam flat-flat kos rendah bagaikan  sarang burung yang mengundang pelbagai masalah sosioekonomi. Pekerja  ladang dihalau dari ladang tanpa sebarang perumahan alternatif,"  katanya.  
 
 harakahdaily/-      |        |      Muka kebiruan, nafas tercungap       Posted: 30 Sep 2012 11:07 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
  MAUT...jenazah Mohamad Samsul disembahyangkan di bilik mayat HS.     TINGGAL KENANGAN...Mohamad Samsul tidak sedarkan diri sebelum sempat menamatkan perlumbaan.    KUALA LUMPUR: "Saya lihat mukanya kebiruan dan tercungap-cungap,"  kata Mohd Faris Adli Mat Nawi, 34, yang cuba memberi bantuan sebelum  Mohamad Samsul Ariffin, 31, meninggal dunia selepas menyertai Kejohanan  Lumba Basikal Bukit Universiti Putra Malaysia (UPM) 2012, dekat sini,  semalam.  
 
   Mohd Faris berkata, dia kemudian diberitahu rakan peserta lain yang  Mohamad Samsul meninggal dunia ketika  dalam perjalanan untuk  menerima  rawatan ke Hospital Serdang (HS)  jam 12 tengah hari.   Mohamad Samsul dari Kelab Basikal Pasoh Satu  antara 1,700 peserta  yang menyertai perlumbaan sejauh 40 kilometer itu yang dianjurkan Desa  Tasek Mountain Bike Club yang bermula kira-kira jam 8 pagi. 
     Rakan sepasukannya, Azmi Abd Aziz, 43, yang dihubungi Harian Metro  berkata,  mangsa yang juga  jirannya di Kampung Pasoh Satu, Jelebu,  dekat Negeri Sembilan, berada dalam keadaan sihat sebelum perlumbaan dan  sungguh bersemangat.         "Namun selepas sejam berlumba iaitu di kilometer (km) ke-18 dia  mengadu pening kepala dan sakit dada lalu  berhenti untuk berehat.  Seorang rakan mengurut dada Mohamad Samsul sebelum kami semua meneruskan  semula kayuhan.
 
 
 metro/-      |        |      Penjenayah tegar mati ditembak       Posted: 30 Sep 2012 10:18 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 
 
 KUALA LUMPUR – Tindakan kejam seorang penjenayah yang mencederakan  dua anggota polis ketika hendak membuat pemeriksaan di Jalan Kuchai Lama  Rabu lalu berbalas apabila dia maut dalam kejadian berbalas tembak di  tempat letak kereta Taman Tema Air Taman Desa di sini semalam. 
 
 Difahamkan, suspek berusia 32 tahun tersebut maut pada pukul 3.30  pagi selepas terkena tiga das tembakan di kaki dan perut yang dilepaskan  oleh pasukan khas yang ditugaskan untuk memburu suspek.  Suspek dari Lanchang, Mentakab, Pahang merupakan pengedar dadah  kecil-kecilan dan dikenali sebagai penjenayah tegar kerana sering keluar  masuk lokap berdasarkan enam rekod jenayah termasuk berkaitan dadah  yang dilakukan. 
 
 Menurut sumber, pihaknya yang telah mengenal pasti suspek kemudian  telah menjejak dan mengekorinya sejak kejadian dua anggota polis,  Koperal R. Subramaniam, 52, dan Koperal Nor Azlan Abu Bakar, 41, cedera  ditembak di perut dan leher pada pukul 6.45 petang 26 September lalu. 
 
 metro/-  
 
     |        |      Keganasan politik: Siapa pula mangsa seterusnya?       Posted: 30 Sep 2012 10:11 PM PDT   
  
15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -  KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM)  mengecam tindakan pihak tertentu merosakkan tiga kenderaan milik  pemimpin NGO termasuk kenderaan yang dinaiki Naib Presiden PAS,  Salahuddin Ayub ketika program Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Johor  semalam.     Turut dirosakkan adalah dua kereta aktivis sosial Hishamuddin Rais dan wartawan Suara Keadilan, Sidiqin Omar yang disimbah asid.    "DPPM menganggap tindakan pihak berkaitan adalah tindakan pengecut  golongan yang tersepit dan terdesak bagi menyekat arus kebangkitan  rakyat," kata Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor.    Katanya, mereka ini adalah golongan yang cemas apabila melihat rakyat  Johor bangkit bersama-sama dalam himpunan Hijau Lestari Pengerang  semalam.    Menurutnya, apabila rakyat Johor juga sudah mula membuka mata dan  bersuara, ini menandakan hayat politik pemerintah sudah semakin menuju  ke pengakhirannya.    Justeru, kata beliau ada pihak tertentu yang sukar menerima hakikat  pasang surut politik negara ini melakukan tindakan sedemikian sebagai  amaran kepada PR agar jangan terlalu agresif memimpin gelombang rakyat.    "DPPM merasa bimbang kerana trend keganasan sudah semakin menular akhir-akhir ini," ujarnya dalam satu kenyataan.    Jelasnya, setelah pemimpin PAS dan PKR dibaling kasut dan hampir  diserang di Kedah, ceramah Pakatan Rakyat diganggu dengan dilontar batu,  penontonnya dipukul, siri simbahan cat merah ke rumah pemimpin PAS, bas  PKR, markaz PAS serta Pejabat Pakatan Rakyat, rumah pemimpin PR  dibaling molotov cocktail, dibakar dan lain-lain lagi, kini muncul pula  serangan ke atas kenderaan milik pemimpin Pakatan Rakyat.    Justeru, tegasnya DPPM mengingatkan pihak terbabit bahawa budaya  keganasan bukanlah budaya yang diterima oleh rakyat di negara ini.    Katanya, rakyat semakin matang dan bijak berpolitik, dan rakyat memilih politik aman sebagai jalan perjuangan mereka.    Beliau menambah, rakyat mahu melihat apakah tawaran parti-parti politik terhadap mereka bagi menarik hati mereka.    Malah, katanya lagi rakyat menunjukkan sikap simpati dengan PR kerana  kerap menjadi mangsa pelbagai tindakan sabotaj yang dilakukan siang dan  malam.    "Nyawa pemimpin PR adalah ibarat kertas yang tidak bernilai dan boleh melayang pada bila-bila masa sahaja," katanya lagi.    Oleh itu, ujar beliau DPPM menggesa pihak Polis Diraja Malaysia  (PDRM) agar dapat mempertingkatkan kawalan keselamatan ke atas pemimpin  PR dan rakyat umumnya khususnya menjelang pilihan raya umum yang bakal  tiba.    "Suhu politik negara sudah semakin panas dan PDRM perlu menjangkakan  sesusatu yang lebih buruk mungkin terjadi menimpa pemimpin PR atau  penyokong mereka pada bila-bila masa," ujarnya.
  harakahdaily/-  
 
     |        |      Lestari Pengerang: Kereta Zulkefly dipancitkan tayar       Posted: 30 Sep 2012 10:08 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -  JOHOR BAHRU: Selain memecahkan cermin kereta Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub,  tayar kereta Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS, Zulkefly Mohd Omar juga  telah dirosakkan. 
 
 (Zulkefly melihat tayar keretanya ditukar selepas dipancitkan di Masjid Pengerang, semalam) 
 
 Menurut Zulkefly, dua tayar kereta jenis Nissan Teana beliau telah di bocorkan iaitu dibahagian kiri hadapan dan belakang.  Kereta  ini diletakkan di Masjid Penggerang, Johor ketika beliau bersama-sama  penduduk Pengerang berhimpun membantah projek Rapid Pengerang.  "Kami  sedar tayar dicucuk dengan benda tajam pada pukul 2.00 petang bila  tayar hadapan kiri pencit lalu kami tukar dengan simpanan.  "Dalam perjalan balik, tayar belakang sebelah kiri pula bocor dan pencit teruk di R & R Machap. "Kami mendapat bantuan dari Plus Ronda kemudian telah menampal tayar yang bocor tersebut," cerita beliau kepada Harakahdaily.  Bagi  beliau, yang jelas sikap khianat pihak tertentu di Pengerang tidak  mengira tempat walaupun kereta itu diletakkan di kawasan masjid.  "Yang mengejutkan kami bahawa masjid tidak lagi menjadi kawasan selamat bagi kami," katanya. Sebelum ini,  Harakahdaily melaporkan bagaimana cermin kereta Pengerusi Institut Peduli Rakyat,  Datuk Seri Abdul Rahman Maidin dipecahkan manakala dua tayar ditoreh di  Sungai Rengit, Pengerang tengah hari semalam. Perbuatan khianat  itu dipercayai dilakukan oleh kumpulan yang tidak senang dengan Himpunan  Hijau Lestari Pengerang di Dataran Sungai Rengit pagi semalam. Naib  Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang turut menaiki kereta tersebut  bersama Abdul Rahman berkata, perkara itu disedari ketika mereka selesai  menunaikan solat Zuhur di masjid berdekatan. 
 
 HARAKAHDAILY/-      |        |      Gian tarian tiang darling Betong       Posted: 30 Sep 2012 10:00 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 
 
 BETONG (Selatan Thailand) – Melihat aksi ghairah penari tiang pada  waktu siang selain dibelai manja sambil meminum arak di meja  masing-masing menjadi salah satu sebab mengapa ramai lelaki Malaysia  gian untuk ke sini berulang kali. 
 
 Situasi tersebut bukan asing di kawasan itu terutamanya di  premis-premis pusat hiburan yang membolehkan lelaki Malaysia 'cuci mata'  sebelum 'mengangkut' gadis pilihan dikenali sebagai darling ke bilik  hotel untuk mengadakan hubungan seks. Harga yang perlu dibayar ialah  antara RM150 hingga RM300. 
 
 Tinjauan Kosmo! di kawasan itu mendapati, premis dua tingkat yang  terletak di sebuah lorong di pekan ini hanya dibuka selama lima jam  bermula dari pukul 12 tengah hari hingga 5 petang. 
 
 Pelanggan hanya perlu membayar harga minuman dan tiada cas dikenakan  untuk melihat tarian bogel yang dilakukan gadis berketurunan Thai itu. 
 
 KOSMO/-      |        |      Mati langgar tembok plaza tol       Posted: 30 Sep 2012 09:55 PM PDT    15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
                                                            Jitra: Seorang lelaki maut selepas kereta yang dipandunya terbabas  lalu melanggar tembok pembahagi kaunter di Plaza Tol Jitra di sini,  semalam.   Dalam kejadian kira-kira jam 11.40 pagi itu, Ng Hock Yong, 55, yang  memandu kereta PROTON Saga dipercayai mengalami serangan sakit jantung  ketika memandu sendirian dari arah Alor Setar menghala ke Jitra.            Mangsa yang juga seorang mekanik gagal mengawal kenderaannya sebelum  merempuh tembok yang terletak kira-kira tiga meter dari kaunter tol  menyebabkan kecederaan parah di kepala dan kedua-dua kaki sebelum mati  di tempat kejadian.                    Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Ibrahim Mohd Yusof,  berkata mangsa yang menetap di Taman Gunung Ledang, Jalan Kuala Kedah,  Alor Setar, berkata seorang jurutol yang tergamam apabila melihat kereta  mangsa meluru laju ke arahnya bagaimanapun sempat menyelamatkan diri.  "Dia tidak mengalami sebarang kecederaan kerana kereta mangsa hanya  merempuh tembok pada jarak tiga meter dari kaunter tol terbabit. Mayat  mangsa dibawa ke Hospital Jitra untuk bedah siasat sebelum dituntut  keluarganya bagi urusan pengebumian," katanya.    berita harian/-      |        |      Lagi protes di Jakarta       Posted: 30 Sep 2012 09:06 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 
 
 JAKARTA, Indonesia - Beribu-ribu penunjuk perasaan berarak di sekitar ibu kota Indonesia di sini untuk memprotes filem Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad SAW.  
 
 Jurucakap polis Jakarta, Kolonel Rikwanto menganggarkan  sekurang-kurangnya 5,000 orang menyertai demonstrasi itu yang  berlangsung semalam. 
 
 Mereka berarak menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat (AS) yang dikawal ketat oleh ratusan anggota polis. 
 
 Demonstrasi tersebut berlangsung dalam suasana aman. 
 
 Tunjuk perasaan tersebut dianjurkan oleh sebuah parti politik  berteraskan Islam, Parti Keadilan Sejahtera yang melaungkan slogan  anti-AS. 
 
 Ramai antara mereka memakai jubah putih dan membawa sepanduk yang membidas kebebasan bersuara di AS. 
 
 Protes terhadap filem tersebut turut diadakan di beberapa buah bandar lain di Indonesia baru-baru ini. - Agensi  
 
     |        |      FDI: Negeri Pakatan Rakyat antara 5 tertinggi       Posted: 30 Sep 2012 09:00 PM PDT     15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -  KUALA LUMPUR: Negeri Pulau Pinang, Selangor dan  Kedah yang ditadbir Pakatan Rakyat termasuk dalam lima negeri yang  mencatat jumlah pelaburan asing (FDI) paling tinggi bagi tempoh 2008  hingga Julai tahun ini.
  Di kedudukan pertama adalah Sarawak  dengan nilai pelaburan sebayak RM30.3 bilion dikuti Pulau Pinang  (RM25b), Selangor (RM23.9b), Johor (RM20.1b) dan Kedah (RM11.1b).
  Perkara  itu dimaklumkan Timbalan Menteri Antarabangsa dan Industri Datuk  Mukhriz Mahathir pada sesi soal jawab lisan persidangan dewan rakyat  hari ini.
  Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Ahli  Parlimen Gopeng Dr. Lee Boon Chye yang mahu kementerian itu menyatakan  jumlah pelaburan asing mengikut negeri bagi tenpoh tersebut.
  Jumlah keseluruhan pelaburan FDI negara sepanjang tempoh itu menurut Mukhriz adalah RM145.3 bilion.
  Selain  Sarawak, dua lagi negeri yang terkenal dengan sumber bumi iaitu Sabah  dan Terengganu masing-masing berada di tangga ke-8 dan ke-10 dengan  nilai pelaburan RM6.3 bilion dan RM4.2 bilion.
  Negeri Pahang  iaitu negeri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada ditangga  ke-11 dengan nilai pelaburan RM2.8 bilion diikuti Kelantan pada tangga  ke-12 dengan nilai pelaburan RM297 juta.
  Berikut adalah kedudukan negeri mengikut kadar jumlah pelaburan paling tinggi:
  1- Sarawak (RM30.3b) 2- P.Pinang (RM25b) 3- Selangor (RM23.9b) 4- Johor (RM20.1b) 5- Kedah (RM11.1b) 6- Melaka (RM7.9b) 7- Negeri Sembilan (RM7.2b) 8- Sabah (RM6.3b) 9- Perak (RM5.8b) 10- Terengganu (RM4.2b) 11- Pahang (RM2.8b) 12- Kelantan (RM297 juta) 13- Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (RM196 juta) 14- Perlis (RM109 juta) 15- Wilayah Persekutuan Labuan (RM22.9 juta) 
 
 harakahdaily/-      |        |      Penduduk, NGO berhimpun bantah Rapid di Pengerang       Posted: 30 Sep 2012 08:30 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 dikemaskini 2.36pm Perhimpunan kumpulan peserta Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Johor  yang dirancang bagi membantah projek petrokimia Rapid dijadual bermula  sekitar jam 10 pagi.  Penduduk  di perkampungan nelayan itu, diketuai satu gabungan NGO, mendakwa  mereka tidak dirunding dan bimbang projek besar bernilai RM60 bilion itu  akan menjejaskan alam sekitar, kesihatan dan punca ekonomi mereka. Mereka  akan berkumpul di dua lokasi – sejauh kira-kira satu kilometer dari  tempat perhimpunan, sebelum berarak ke Dataran Sungai Rengit di  Pengerang. Kumpulan peserta perhimpunan itu akan membawa maskot udang besar sebagai lambang hasil pengeluaran utama kawasan itu. LAPORAN LANGSUNG11.45am: Juruacara Hishamuddin Rais mengetuai peserta perhimpunan untuk  menyanyikan lagu Suara Rakyat dan membaca deklarasi Earth Charter.  
 
 Deklarasi sama dicetak di baju hijau yang dipakai peserta. Beliau seterusnya mengumumkan bahawa perhimpunan itu tamat dengan kehadiran 6,000 peserta. Aktivis itu juga menggesa para peserta mengutip sampah ketika bersurai. 
 
 Sumber polis menganggarkan 3,000 orang menyertai perhimpunan hari ini.  
 
 11.25am: Chua juga berjanji bahawa projek Rapid akan dihentikan sekiranya Pakatan mengambil alih Putrajaya. 
 
 "Kita (PKR) sudahpun mewakili orang di sini. Peguyam kita telah mengemukakan petisyen terhadap projek ini di mahkamah," katanya. 
 
 11.20am: Pesuruhjaya  PAS Johor juga berucap berhuung isu pembangunan lestari dengan  pandangan bahawa parti itu menentang pembangunan yang hanya  menguntungkan kroni. 
 
 Katanya, PAS akan mempertahankan hak orang Johor di Pengerang sekiranya berjaya menewaskan BN. Ketua PKR Johor Datuk Seri Chua Jui Meng pula berucap mengenai prestasi MP Pengerang dalam mempertahankan hak warga Pengerang. 
 
 "Di mana Azalina? Adakah dia berada di hotel? Katanya, Pakatan akan menghentikan semua "projek berbahaya" sekiranya berjaya merampas Johor. 11.10am: Anggota  jawatankuas Himpunan Hijau Kuantan Clement Gan berkata negara jiran  perlu bimbang dengan kerosakan alam sekitar di sini, kerana menurutnya  ia juga akan menjejaskan negara tersebut. 
 
 "Bila saya lihat udang  karang di sini, saya rasa kasihan kerana ia akan menjadi toksik, dan  jika ia berenang ke Kuantan, ia akan menjadi radiokatif," katanya. 
 
 Pentas  kemudian diserahkan kepada pemimpin politik. ketua DAP Johor Dr Boo  Cheng Hau menggesa peserta supaya "menghijaukan" seluruh Johor dan  Malaysia. 
 
 "Ini adalah untuk anak-anak kita pada generasi depan," katany ADUN Skudai itu. 10.45am: Pengerusi  Persatuan Anak Peneroka Felda Mazlan Aliman menyenaraikan sebab mengapa  Pengerang dipilih untuk projek Rapid, yang disambut dengan laungan  "boo" dari peserta perhimpunan. 10.30am: Dalam  ucapannya, anggota jawatankuasa pemandu BERSIH Wong Chin Huat berkata  rakyat akan membuang kerajaan ke "tong sampah sejarah" sekiranya  menggadaikan hak dan tanah mereka. "Kita tidak mahu tanah kita menjadi tong sampah Australia dan Taiwan," katanya.  10.20am: Jumlah peserta perhimpunan di Dataran Sungai Rengit meningkat kepada 3,000 orang apabila disertai kumpulan yang berarak. Presiden Jawatankuasa Bertindak Pengerang Prihatin (Prihatin) berucap di hadapan peserta perhimpunan. Kerusi yang dikhaskan untuk MP Pengerang Datuk Azalina Othman diketepikan untuk memberi ruang kepada VIP yang hadir.
  10.15am: Wakil dari pelbagai NGO diberi peluang untuk berucap, seorang demi seorang. Para jurugambar mengadu tidak cukup masa untuk merakam gambar. 10am: Himpunan Hijau Lestari Pengerang dimulakan dengan bacaan doa. Sementara itu, seorang wartawan  Citizen Journalist Malaysiakini,  Azizan Yunos mendakwa keretanya disimbah asid pagi ini. "Saya tidak tahu mengapa saya jadi sasaran," katanya.
  Beliau  berada di Pengerang sejak jam 3 pagi semalam bersama beberapa orang  untuk merakam satu video mengenai Lim Hwee Seng, seorang bekas guru di  Pengerang yang melawati kawasan tersebut. Kereta yang digunakan Lim diparkir di hadapan kereta Azizan turut menjadi sasaran dalam serangan itu.  9.55am: Seramai kira-kira 1,500 orang mula berarak dari Tokong Bao An ke lokasi perhimpunan yang terletak sejauh kira-kira 1km. 
 
 Mereka melaungkan slogan "Hidup rakyat", "Tolak Rapid", "Tolak BN" ketika beregerak ke arah Dataran Sungai Rengot di Pengerang. 
 
 Kebanyakan  daripadanya merupakan penyokong pembangkang dari seluruh negara.  Seramai kira-kira 40 anggota unit amal PAS membantu mengawal trafik dan  keselamatan. 
 
 9.30am: Peserta di Tokong Bao An meningkat kepada kira-kira 500 orang. Kumpulan  peserta itu membawa kain rentang dengan slogan bantahan ke atas projek  penapisan minnyak dan ramai yang mengambil peluang untuk merakam gambar. 
 
 Salah  satu kumpulan dari Pagoh melaungkan "Turun Muhyiddin" dalam bahasa Cina  - yang merujuk kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin  Yassin. 
 
 Salah satu kumpulan lagi dari Segamat melaungkan: "Kami sokonga Pengerang".  9.05am: Penganjur  meminta peserta berusia bawah 15 tahun meninggalkan lokasi sebelum  perhimpunan bermula jam 10 pagi, selari dengan Akta Perhimpunan Aman  2012. 
 
 Pengumuman melalui sistem siar raya itu juga meminta individu yang bertopeng supaya menanggalkannya.
  8.45am: Jumlah peserta di Dataran Sungai Rengit meningkat kepada kira-kira 300 –  kebanyakan daripada mereka berteduh di bawah rimbunan pokok atau di  bawah bumbung kedai. 
 
 7.50am: Lebih 120 orang  diketuai CEO Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor Tang Ah Chai  tiba dengan tiga bas dan menyertai kumpulan Jawatankuasa Haramkan  Sianida Bukit Koman yang menaiki satu bas lain. 
 
  Pengerusi  Jawatankuasa Haramkan Sianida Bukit Koman Wong Him Hoong memberitahu  Malaysiakini bahawa pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan menahan sebuah  bas daripada memasuki lebuhraya dalam perjalanan ke Pengerang. 
 
 "Ini memaksa kami menggunakan jalan lama ke Pengerang," kata Wong. 
 
 Menurut ketua pergerakan pemumuda sosialis DAP Tan Hong Pin, polis membuat sekatan di plaza tol Ulu Tiram di Lebuhraya Desaru. 
 
  malaysiakini/-
 
 
     |        |      Ayah rentung dalam van       Posted: 30 Sep 2012 07:30 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 PILU...Nor Aini Syahirah (kiri) dan adiknya, Nor Aina Syafiqah (tengah) ditenteramkan ahli keluarga. Gambar kecil, Daud.    KOTA TINGGI: Sukar digambarkan kesedihan dirasai empat beradik ketika  melihat ayah mereka mati terbakar selepas van Nissan Vanette dinaiki  mereka berlanggar sebuah kereta di Kilometer 11, Jalan Lok Heng-Mawai,  di sini, semalam. 
 
 Dalam kemalangan jam 9.15 pagi itu, anggota polis berpangkat koperal,  Daud Talib, 46, rentung selepas tersepit di tempat duduk pemandu dan  gagal diselamatkan.  
 
  Turut terkorban dalam kemalangan jam 9.15 pagi itu ialah Adibah  Hashim, 48, pemandu kereta Proton Iswara yang bertembung van dipandu  Daud.
   Isteri Daud, Salina Kadis, 44, parah manakala empat anak  dan tiga anak saudara berusia lima hingga 17 tahun yang berada dalam van  sama cedera ringan.        Kejadian berlaku apabila Adibah hilang kawalan sebelum kereta  dipandunya termasuk ke laluan bertentangan dan bertembung van dinaiki  Daud sekeluarga.
 
 
 metro/-        
 
 
 
     |        |      Tentera Bashar bedil kawasan pemberontak       Posted: 30 Sep 2012 07:00 PM PDT   15 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 
 
 ALEPPO, Syria - Tentera Presiden Bashar Al-Assad membedil kawasan  yang dikuasai kumpulan pemberontak di seluruh Syria semalam ketika  beberapa pertempuran sengit dilaporkan berlaku di bandar raya ini. 
 
 Sebuah pasar lama turut terbakar semasa pertempuran tercetus di sini semalam. 
 
 Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia memberitahu, pertempuran di bandar raya ini melibatkan bedilan meriam. 
 
 Menurut kumpulan tersebut, serangan artileri menyebabkan sejumlah  rumah musnah dan sekurang-kurangnya lima orang termasuk dua penduduk  awam terbunuh. 
 
 Bandar raya ini yang merupakan bandar berpenduduk paling padat di  Syria menjadi medan peperangan utama dalam konflik yang telah  berlanjutan selama 18 bulan itu. 
 
 Namun, pertempuran di sini memuncak sejak beberapa hari lalu. 
 
 Kebanyakan keganasan berlaku di sekitar Bandar Lama di sini yang turut menyaksikan sebuah pasar lama terbakar. 
 
 Seorang koresponden agensi berita AFP dan kumpulan pemerhati itu memberitahu, banyak kedai musnah dalam kebakaran tersebut. 
 
 Pertempuran sengit turut dilaporkan berlaku di wilayah Aleppo, utara  Syria dengan dua helikopter milik tentera rejim Bashar di lapangan  terbang tentera Al-Nairab rosak terkena bedilan mortar pemberontak. 
 
 Di wilayah Damsyik pula, pemberontak yang dikenali sebagai Tentera  Pembebasan Syria (FSA) membunuh lapan askar pemerintah dalam serangan ke  atas sebuah pos kawalan tentera di sebatang jalan yang menghubungkan  bandar raya Damsyik dengan bandar Qatana, di selatan negara itu. 
 
 Sementara itu, jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB),  Khaled Al-Masri memberitahu, Ketua Pejabat Utusan Keamanan PBB-Liga Arab  di Syria, Mokhtar Lamani mengadakan pertemuan dengan seorang komander  FSA, Kolonel Kassem Saadeddine di tengah negara berkenaan. Namun, agenda perbincangan mereka tidak didedahkan. 
 
 Menurut kumpulan pemerhati berkenaan, seramai 118 orang iaitu 48  orang awam, 41 askar dan 29 pemberontak terbunuh dalam keganasan di  seluruh Syria kelmarin.  
 
 Laporan yang sama menyatakan lebih 30,000 orang terkorban sejak  kebangkitan rakyat Syria menentang pemerintahan Bashar tercetus pada Mac  2011. - AFP      |        |      TG Nik Aziz setuju ketuai konvoi R ke Putrajaya       Posted: 30 Sep 2012 06:15 AM PDT   14 Zulkaedah 1433H. [MOD] - KUALA LUMPUR: Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dijangka akan mengetuai konvoi menuntut royalti ke Istana Kehakiman Putrajaya pada 3 Oktober ini. 
 
  Konvoi tersebut adalah anjuran Gabungan Profesional Menuntut Royalti (R), Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (R) sempena berlangsungnya hari perbicaraan kes saman Kerajaan Negeri Kelantan terhadap Petronas berkenaan royalti petroleum. 
 
 Presiden R, Nazri Deraman berkata,Tuan Guru yang juga Mursyidul Am PAS itu telah bersetuju untuk mengetuai konvoi pada hari tersebut. 
 
 "Kita telah terima makluman tenghari tadi bahawa YAB Tuan Guru Dato Bentara Setia Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat akan menghadiri dan mengetuai program Himpunan ROYALTI di Istana Kehakiman Putrajaya pada 3 Oktober 2012 (Rabu) nanti. 
 
 "Beliau juga bersetuju untuk menghadiri Ceramah Mega R Tuntut Royalti pada 2 Oktober 2012 di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam," katanya. 
 
 Sehari sebelum berkonvoi ke Putrajaya, pasukan konvoi akan menyertai Ceramah Mega R Tuntut Royalti di Shah Alam. 
 
 Program itu akan dihadiri pemimpin-pemimpin utama politik Pakatan Rakyat termasuk Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Dato Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP Lim Kit Siang. 
 
 Selain mereka, turut akan hadir adalah Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti & Pendaratan Gas Negeri Kelantan, Dato Husam Musa, wakil pimpinan Sabah Tan Sri Ibrahim Menudin, wakil pimpinan Sarawak YB Baru Bian termasuk wakil NGO-NGO dari Terengganu iaitu Presiden Majlis Pemaufakatan Rakyat Terengganu (MAMPAT), Hj Fauzi Abu Samah, NGO dari Sabah iaitu Gerakan Nasionalis Sabah yang diwakili Presidennya Hj Zainal Ajamain. 
 
 Menurut Nazri, Konvoi Mega seluruh negara ke Putrajaya diadakan bagi memberikan isyarat yang jelas kepada Kerajaan Malaysia bahawa Rakyat Malaysia, terutamanya Negeri Kelantan sudah bangkit dalam menuntut hak hasil bumi mereka agar dikembalikan.  
 
 "Ia sebagai saluran baru bagi memberi tahu seluruh rakyat Malaysia selepas semua saluran media pro-kerajaan mahu menutup isu tuntutan Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke negeri," katanya. 
 
 Pada hari himpunan di Putrajaya itu juga, mereka akan menyerahkan 150 ribu tandatangan atau referandum kepada Datuk Seri Najib Razak, di pejabat Perdana Menteri. 
 
 "Jumlah itu adalah 10 peratus nisbahnya daripada Rakyat Negeri Kelantan bagi menggambarkan kepada Perdana Menteri bahawa seluruh Rakyat Kelantan mahukan Wang Royalti dibayar kepada Kerajaan Negeri, Minyak dan Gas perlu didaratkan ke Negeri Kelantan dengan segera," ujarnya. 
 
 Selain itu, konvoi juga dijangka ke ke Menara Petronas di KLCC bagi menyatakan tuntutan mereka. 
 
 Harakahdaily/-     |        |      Khianat : Cermin kereta dinaiki Salahudin dipecah       Posted: 30 Sep 2012 06:09 AM PDT   .jpg) 14 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 KUALA LUMPUR: Cermin kereta Pengerusi Institut Peduli Rakyat, Datuk Seri Abdul Rahman Maidin dipecahkan manakala dua tayar ditoreh di Sungai Rengit, Pengerang tengah hari tadi. 
 
 Perbuatan khianat itu dipercayai dilakukan oleh kumpulan yang tidak senang dengan Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Dataran Sungai Rengit pagi tadi. 
 
 Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang turut menaiki kereta tersebut bersama Abdul Rahman berkata, perkara itu disedari ketika mereka selesai menunaikan solat Zuhur di masjid berdekatan. 
 
 "Kita percaya ada pihak yang tidak berpuas hati dengan tindakan penduduk mengadakan perhimpunan hari ini sebab itu melakukan perbuatan khianat ini," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini. 
 
 Bagaimanapun laporan polis belum lagi dibuat berhubung kejadian itu. 
 
 Salahuddin yang juga Pengerusi Badan Bertindak Pengambilan Tanah Pengerang (Mantap) sementara itu berkata, himpunan yang dihadiri kira-kira 5,000 penduduk pagi tadi berlangsung dalam keadaan aman dan dikawal polis walaupun pelbagai ugutan diterima. 
 
 "Banyak ugutan yang kita terima termasuk sms, panggilan telefon berbentuk amaran agar kita tidak meneruskan himpunan," katanya. 
 
 Selain itu, kereta yang dinaiki aktivis Hishamuddin Rais pula disimbah asid. 
 
 Himpunan pagi tadi bagi membantah Projek Bersepadu Penapisan dan Petrokimia Petronas (Rapid) melibatkan 22,500 ekar tanah serta kira-kira 28,000 penduduk dari 17 perkampungan nelayan dan tradisi di kawasan perairan Pengerang. 
 
 Harakahdaily/-     |        |      Ribuan sertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang       Posted: 30 Sep 2012 06:05 AM PDT   14 Zulkaedah 1433H. [MOD] - 
 
 (Antara ribuan penduduk yang menyertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang) 
 
 
 
 JOHOR BAHRU: Beribu-ribu orang menyertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Dataran Sungai Rengit Pengerang, hari ini.  
 
 Himpunan yang amat besar ertinya bagi seluruh rakyat di Pengerang yang terlibat dengan Projek Bersepadu Penapisan dan Petrokimia Petronas (Rapid) ini ditangani oleh gabungan NGO dari seluruh negara. 
 
 Himpunan yang turut disokong PAS itu diadakan memandangkan pembangunan projek itu telah menimbulkan berbagai konflik dan tanda tanya yang menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat khususnya penduduk Pengerang. 
 
 Projek Rapid ini melibatkan 22,500 ekar tanah serta kira-kira 28,000 penduduk dari 17 perkampungan nelayan dan tradisi di kawasan perairan Pengerang. 
 
 Sekiranya projek yang bernilai RM68 bilion ini diteruskan juga maka berbagai kemudahan awam termasuk warisan sejarah akan musnah antaranya, enam masjid, surau (11), sekolah kebangsaan (5), sekolah agama (5), sekolah jenis kebangsaan Cina (3) serta 3 rumah kakitangan kerajaan. 
 
 Turut musnah ditelan projek mega yang bakal dibangunkan itu 3 klinik desa, balai polis (2), perkuburan islam (11), jirat cina (7) serta 9 balai raya. 
 
 Harakahdaily/-     |        |      KDYMM Sultan Kelantan  menziarahi YAB Tuan Guru  di Pulau Melaka       Posted: 30 Sep 2012 05:55 AM PDT   14 Zulkaedah 1433H. [MOD] -  Gambar-gambar KDYMM Sultan Kelantan  menziarahi YAB Tuan Guru  di Pulau Melaka
 
       |                  |   
    |      Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah       Posted: 30 Sep 2012 09:43 PM PDT                |      PAS kesal ASRNS tidak dipulihkan       Posted: 30 Sep 2012 06:06 PM PDT   Oleh: Hj. Hamzah Abdullah   PAS  Sabah merasa kesal dengan pembentangan Bajet 2013 yang langsung tidak  mengambil kira hak kebajikan rakyat Negeri ini. Bagi pihak rakyat Sabah,  saya telah meneliti kandungan Bajet yang dibentangkan oleh Menteri  Kewangan dan merumuskan bahawa yang akan 'kenyang' daripada dentuman  Bajet ini hanya pemimpin UMNO/BN.  
 
       Rakyat Sabah khususnya pribumi Sabah, yang rata-rata masih berada di bawah paras  kemiskinan hanya bakal menerima tangki-tangki air dan keperluan asas  yang hanya boleh bertahan paling lama 8 bulan. Sebanyak 40,000  tangki air 1Malaysia yang bakal diagih-agihkan kepada orang kampung  hanya 'menggemukkan' pembekal yang tentunya kroni-kroni UMNO/BN dan  mempunyai saham dalam bentuk komisyen. Tangki air ini hanya mempunyai  jangka hayat paling lama 8 bulan kerana daripada jenis berkualiti rendah. 
 
 BN  sewajarnya tidak berfikir bahawa rakyat masih bodoh dan boleh  diperbodohkan seperti zaman sebelum wujudnya ICT. Sekarang kita berada  pada era maklumat berada di hujung jari.  
 
 Rakyat  Sabah masih tidak lupa dengan teguran Ketua Audit Negara bagaimana  peralatan sekolah dan alat kelengkapan tentera seperti teropong telah  dibeli dengan harga sehingga melonjak 1,000% dari harga asal! Ini lah  yang mesti rakyat fikir dan usah teruja terhadap pembentangan yang masih  jauh daripada jangkauan kita. 
 
 PAS  Sabah menuntut supaya dipulihkan semula Amanah Saham Rakyat Negeri  Sabah (ASRNS) atau popular dengan panggilan Amanah Saham Tun Mustapha  yang telah diasaskan oleh Bapa Kemerdekaan Sabah, Almarhum Tun Mustapha  di era pemerintahan USNO.  
 
 Almarhum  Tun Mustapha adalah pemimpin Sabah pertama yang mempunyai ciri-ciri  pemimpin seorang yang berjiwa rakyat dan menitikberatkan kebajikan  rakyat Sabah. Di zaman Tun Mustapha jugalah pelajar-pelajar Sabah yang  cemerlang dalam peperiksaan Senior Cambridge akan berpeluang melanjutkan  pelajaran ke UK atau Australia dengan pembiayaan wang Yayasan Sabah,  yang mempunyai konsesi balak pemberian Kerajaan Negeri.  
 
 Almarhum  Tun Mustapha juga telah menggunakan wang kerajaan Negeri bagi membiaya  kos menunaikan haji bagi jemaah haji Sabah, termasuk membiayai guru-guru  agama yang bertauliah untuk mengajar di sekolah-sekolah agama seluruh  Sabah. 
 
 PAS  Sabah menuntut supaya Datuk Pairin mengambil tanggungjawab sepenuhnya  di atas pemansuhan Amanah Tun Mustapha kerana di zaman PBS lah amanah  saham ini telah dimansuhkan! 
 
 PAS  Sabah seterusnya mencabar Pairin supaya 'cakap serupa bikin' kalau  benar dia bersetuju dengan slogan 'rakyat didahulukan'. Ini masanya  kehendak rakyat diutamakan memandangkan Datuk Pairin masih berkuasa di  dalam kerajaan UMNO/BN Sabah.  
 
 PAS  Sabah menuntut supaya pembayaran amanah saham ini dibuat dengan  mengambil kira tahun ia dimansuhkan iaitu sekitar tahun 1988. Ertinya  rakyat Sabah berhak mendapat saham ini untuk tempoh tertunggak sejak 1988 yang bererti selama 24 tahun.  
 
 Kalau  setiap tahun rakyat Sabah yang layak mendapatnya berjumlah RM200 setiap  tahun, maka setiap seorang rakyat yang layak mesti diberikan hak mereka  berjumlah RM4,800! 
 
 PAS  Sabah akan membawa isu ini ke dalam mesyuarat Jawatankuasa Pakatan  Rakyat yang akan datang agar diterima sebagai sebahagian daripada  Manifesto Pilihanraya.    _____________________________________________ Hj. Hamzah Abdullah, Timbalan Pesuruhjaya I PAS Sabah merangkap Yang Di-Pertua PAS Kawasan Batu Sapi, Sandakan     |        |      Bajet 2013: Sabah di'anaktiri'kan       Posted: 30 Sep 2012 05:56 PM PDT   KOTA  KINABALU: Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah hari ini menyifatkan Belanjawan  2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak  pada Jumaat lalu adalah disifatkan sebagai 'Belanja Makan Kroni'. 
 
       Ketuanya, Lahirul  Latigu berkata, kedudukan Sabah sebagai 'rakan kongsi' Malaya (kini  Semenanjung Malaysia) terus dipandang sebelah mata oleh kepimpinan Datuk  Seri Najib.   "Apa hasilnya yang Sabah dapat? Apakah Sabah hanya dapat 57 buah Kedai Rakyat yang dibahagi 3 antara Labuan, Sabah dan Sarawak?  
 
 "Kalau  betul kerajaan ini mahu menyeragamkan harga barang di Sabah dan  Semenanjung, tidak perlu nak buka kedai rakyat umpama itu... laksanakan  terus. Mansuhkan dasar kabotaj yang selama ini membelenggu rakyat Sabah.  Ini baru dikatakan hak rakyat," katanya. 
 
 Katanya,  terdapat banyak ruang kelompangan dan ketirisan dalam pelaksanaan  pembangunan termasuklah pengagihan peruntukkan pada masa akan datang. 
 
 "Banyak  peruntukkan diberikan secara one-off kepada rakyat. Tetapi, lagi banyak  sebenarnya peruntukkan itu disalurkan menerusi agensi, kontrak-kontrak  yang terlibat", ujar beliau. 
 
 Bagi  maksud tersebut, beliau mendesak supaya kerajaan memainkan perhatian  khusus mengenai keperluan asas utama rakyat dalam memberi perlindungan  daripada hujan dan panas. 
 
 Beliau  menambah, kenaikan harga rumah di pasaran Sabah yang meningkat secara  mendadak mengatasi bandar besar seperti Kuala Lumpur juga sepatutnya  perlu diberi perhatian. 
 
 "Kita  melihat, banyak projek perumahan baru bakal didirikan. Adakah  pembangunan ini mengambil kira faktor harga semasa dari Sabah? 
 
 Kerajaan  juga katanya, perlu melaksanakan pembangunan bersifat jangka panjang  dan tidak hanya menumpukan usaha meraih undi di saat pilihanraya umum  akan datang. 
 
 "Pemberian  Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada seluruh ketua isi rumah dan  golongan bujang adalah satu pendekatan yang agak membebankan. 
 
 "Sejauh  mana pemberian tersebut boleh bertahan sampai setahun? Ditambah dengan  harga minyak yang naik, harga barang tidak menentu, kos taraf hidup yang  meruncing... sepatutnya ini diambil kira dalam belanjawan. Bukan  setakat beri, tabur beratus ringgit sedangkan hak dan keperluan rakyat  semakin hari semakin terabai", jelas Lahirul. 
 
 Beliau turut menempelak kerajaan yang sebenarnya mahu memerah harta rakyat sebelum pemberian itu dilaksanakan. 
 
 "Bila  kita tengok balik, setiap pemberi itu bermula pada Januari 2013... tapi  rakyat terpaksa menanggung kenaikan harga gula serta merta, pembayaran  PTPTN yang berdiskaun juga bermula 1 Oktober. 
 
 "Ini yang dikatakan... rakyat didahulukan," sinis beliau.     |                  |   
    |      PAS Negeri Sembilan       Posted: 30 Sep 2012 09:42 PM PDT                |      Lestari Pengerang: Kereta Zulkefly dipancitkan tayar        Posted: 30 Sep 2012 09:31 PM PDT     1 Okt 2012    
 
 JOHOR BAHRU: Selain memecahkan cermin kereta Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub, tayar kereta Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS, Zulkefly Mohd Omar juga telah dirosakkan. 
 
 Menurut Zulkefly, dua tayar kereta beliau telah di bocorkan iaitu dibahagian kiri hadapan dan belakang.  
 
 Kereta ini diletakkan di Masjid Pengerang, Johor ketika beliau bersama-sama penduduk Pengerang berhimpun membantah projek Rapid Pengerang.  
 
 "Kami sedar tayar dicucuk dengan benda tajam pada pukul 2.00 petang bila tayar hadapan kiri pancit lalu kami tukar dengan simpanan.  
 
 "Dalam perjalan balik, tayar belakang sebelah kiri pula bocor dan pancit teruk di R & R Machap. 
 
 "Kami mendapat bantuan dari Plus Ronda kemudian telah menampal tayar yang bocor tersebut," cerita beliau kepada Harakahdaily.  
 
 Bagi beliau, yang jelas sikap khianat pihak tertentu di Pengerang tidak mengira tempat walaupun kereta itu diletakkan di kawasan masjid.  
 
 "Yang mengejutkan kami bahawa masjid tidak lagi menjadi kawasan selamat bagi kami," katanya. 
 
 Sebelum ini, Harakahdaily melaporkan bagaimana cermin kereta Pengerusi Institut Peduli Rakyat, Datuk Seri Abdul Rahman Maidin dipecahkan manakala dua tayar ditoreh di Sungai Rengit, Pengerang tengah hari semalam. 
 
 Perbuatan khianat itu dipercayai dilakukan oleh kumpulan yang tidak senang dengan Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Dataran Sungai Rengit pagi semalam. 
 
 Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang turut menaiki kereta tersebut bersama Abdul Rahman berkata, perkara itu disedari ketika mereka selesai menunaikan solat Zuhur di masjid berdekatan. 
 
     |                  |   
    |      DPP PADANG TERAP       Posted: 30 Sep 2012 09:03 PM PDT      |   
    |      Rembau Hari Ini       Posted: 30 Sep 2012 07:26 PM PDT                |      Bersama Aisyah 1 Okt 2012 di DUN Paroi       Posted: 29 Sep 2012 07:57 PM PDT     CERAMAH PERDANA Bersama : Aisyah (artis/penyanyi), Siti Fareedah, YB Taufek dan Ustaz Kamaruddin Sidek Tarikh : 1 Okt 2012, Isnin Masa : 9 mlm Tempat : No 537, Taman Seri Pagi, Senawang (berhampiran padang sebelah Sekolah Tmn Seri Pagi) Maklumat lanjut sila hubungi Hj Fisol 019-3440826     |                  |   
    |      DUN CHINI       Posted: 30 Sep 2012 07:05 PM PDT      |   
    |      Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah       Posted: 30 Sep 2012 01:18 PM PDT      |   
    |      Dewan Pemuda Pas Kawasan Machang -dppkm-   Mempersada Perjuangan       Posted: 30 Sep 2012 11:02 AM PDT                  |      Ribuan sertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang       Posted: 29 Sep 2012 11:09 PM PDT   (Antara ribuan penduduk yang menyertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang)   JOHOR BAHRU: Beribu-ribu orang menyertai Himpunan Hijau Lestari Pengerang di Dataran Sungai Rengit Pengerang, hari ini.  Himpunan  yang amat besar ertinya bagi seluruh rakyat di Pengerang yang terlibat  dengan Projek Bersepadu Penapisan dan Petrokimia Petronas (Rapid) ini  ditangani oleh gabungan NGO dari seluruh negara. Himpunan yang  turut disokong PAS itu diadakan memandangkan pembangunan projek itu  telah menimbulkan berbagai konflik dan tanda tanya yang menimbulkan rasa  tidak puas hati rakyat khususnya penduduk Pengerang. Projek  Rapid ini melibatkan 22,500 ekar tanah serta kira-kira 28,000 penduduk  dari 17 perkampungan nelayan dan tradisi di kawasan perairan Pengerang. Sekiranya  projek yang bernilai RM68 bilion ini diteruskan juga maka berbagai  kemudahan awam termasuk warisan sejarah akan musnah antaranya, enam  masjid, surau (11), sekolah kebangsaan (5), sekolah agama (5), sekolah  jenis kebangsaan Cina (3) serta 3 rumah kakitangan kerajaan. Turut  musnah ditelan projek mega yang bakal dibangunkan itu 3 klinik desa,  balai polis (2), perkuburan islam (11), jirat cina (7) serta 9 balai  raya.     |        |      Permainan badminton ikatan ukhwah DPPKM.       Posted: 29 Sep 2012 11:09 PM PDT      |        |      Surat cinta Anwar dilelong RM50,000       Posted: 29 Sep 2012 11:04 PM PDT     (Sri Jalaraman membeli gambar dan terendak Ustaz Hadi dengan harga RM17,000)  SHAH ALAM: Lelongan barangan kenangan pemimpin Pakatan Rakyat berjaya mengumpul RM182,000 untuk tabung pilihan raya ke 13 Pakatan Rakyat. Majlis lelongan itu dibuat dalam majlis makan malam perdana Pakatan Rakyat yang diadakan malam ini. 2, 250 orang menyertai majlis yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat di Stadium Melawati dekat sini.  Majlis  itu disertai oleh hampir kesemua pemimpin kanan PAS, PKR dan DAP serta  para penyokong Pakatan dan dermawan di samping pemimpin pro Pakatan dari  Sabah dan Sarawak.    (Datuk Lajim membeli surat cinta dari penjara dengan harga RM50,000)  Antara yang hadir adalah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim,  Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung  DAP Lim Guan Eng. Harga lelongan tertinggi dibayar kepada surat  cinta Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada isterinya, Datuk Seri Dr Wan  Azizah yang ditulis beliau dari penjara. Ia dibayar dengan RM50,000 oleh  Datuk Seri Panglima Lajim Ukin yang membeli surat itu. Ia  diikuti oleh kartun yang dilukis secara 'live' oleh Kartunis Zunar yang  bertajuk 'Kuasa Rakyat' yang dibeli dengan harga RM32,000. Pen yang digunakan Lim Guan Eng ketika dalam penjara dibeli dengan harga RM23,000 oleh Exco Selangor, Ronie Liu. Gambar santai Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Awang serta terendak nelayannya dibeli dengan harga RM17,000.  Ia  dibeli oleh Ketua Pemuda DHPP Selangor, Sri Jalaraman. Jalaraman ketika  ditemui berkata, beliau membelinya kerana penghormatan beliau kepada  Presiden PAS itu.    (Kartun Zunar telah berjaya dillelong dengan harga RM32,000 untuk tabung pilihan raya Pakatan Rakyat)  Selain itu, barangan dan gambar milik Datuk Fadzil Nor, bekas  Presiden PAS berjaya dilelong dengan harga RM11,000, gambar asal  graduasi Dr Syed Husin Ali (RM15,000), teddy bear Exco Selangor, Teresa  Kok (RM10,000), gambar dan tongkat Tuan Guru Datuk Nik Aziz (RM12,000)  dan poster filem Karpal Singh (RM12,000). Di samping kutipan melalui lelongan itu, majlis itu berjaya mengutip lebih RM22,000 melalui jualan meja,  Sebanyak 255 meja berjaya dijual dalam majlis makan malam ini di mana setiap meja dijual dengan harga RM1,000. Di samping itu, sebanyak RM20,000 berjaya dikutip dalam bentuk derma yang disumbangkan oleh peserta majlis makan malam ini. "Ini bermakna, lebih RM200,000 kita berjaya kutip malam ini," kata pengarah majlis ini, Dr Hatta Ramli kepada Harakahdaily.     |        |      Bajet 2013 tidak bawa manusia takwa kepada Allah       Posted: 29 Sep 2012 06:01 PM PDT   KOTA BHARU: Menteri  Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyifatkan  Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam, masih bernada  sama tidak membawa manusia pada ketaqwaan pada Allah.    Menurutnya, kerajaan masih 'menggula-gulakan' rakyat dengan  kebendaan, jauh mengajak manusia bagaimana untuk membawa manusia  bertaqwa pada Allah.    Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily di kediamannya di Pulau  Melaka pagi tadi untuk mengulas belanjawan yang dibentangkan Perdana  Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam.    Sambungnya, ketika meneliti pembentangan belanjawan oleh Najib Tun  Razak, langsung tidak ada perkara baru khususnya belanjawan kerohanian,  selain memberikan rakyat dengan harta kebendaan semata-mata.    Tuan Guru seterusnya berkata, jenayah yang berlaku dalam negara, sama  ada bunuh, ragut, samun, rompak, rasuah dan berbagai lagi semuanya  berlaku akibat tidak ada rasa taqwa pada Allah.    "Inilah natijah yang akan diterima rakyat kalau pentadbir negara hanya pentingkan dunia dari akhirat.    "Apa yang berlaku itu juga kerana mengasingkan agama dari politik,  selagi keduanya diasingkan selagi itulah nyawa manusia atau harta tidak  akan selamat," ujarnya yang juga Mursyidul Am PAS.    Katanya, semuanya sama sahaja selagi mengabaikan tanggungjawab  kerohanian pada rakyat sama ada kerajaan Malaysia atau Timur Tengah,  sekiranya membelakangkan tuntutan agama, negara tidak akan aman.    Beliau turut mengambil contoh sejarah Rasulullah s.a w  bagaimana  keamanan yang dicapai di Madinah sehingga tiada sebarang rompakan atau  meminta sedekah berikutan kaum muhajirin Makkah berada di sana.    Tambah Tuan Guru lagi, biar sebanyak mana sekalipun belanjawan  dibentangkan sama ada di Parlimen, Dun, ianya tidak akan berjaya  sekiranya langsung tidak membentuk jiwa manusia.    "Nabi sendiri telah ditawarkan bajet kesenangan dunia iaitu  perempuan, pangkat, harta asalkan tinggal Islam, bagaimanapun Rasulullah  menolaknya kerana agama suci ini penyelamat manusia di dunia hingga  akhirat," ujarnya.    Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya berhubung  kemungkinan besar harga gula tidak akan naik memandangkan kerajaan telah  mengurangkan harga subsidi sebanyak 20 sen sekilogram.     |        |      Bajet 2013: Bajet panik, bajet selamat tinggal        Posted: 29 Sep 2012 06:00 PM PDT       KUALA LUMPUR: Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun  Razak adalah belanjawan panik yang takut kepada kebangkitan rakyat,  kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.  Tetapi, katanya lagi,  apa pun yang diumum dan diberikan oleh Najib dalam belanjawan itu tidak  akan dapat membendung kemaraan gelombang kebangkitan rakyat menolak Umno  dan Barisan Nasional (BN). "Belanjawan tersebut adalah  belanjawan selamat tinggal dari Najib sama ada sebagai Perdana Menteri  atau Menteri Kewangan," kata Mahfuz.  Beliau berkata, sama ada BN  kalah atau menang dalam pilihan raya umum akan datang, inilah penggal  terakhir bagi Najib dalam kabinet.  "Kalau dengan segala tipu  dayanya BN menang sekalipun dalam pilihan raya akan datang, ia dijangka  lebih tipis dari kemenangannya pada tahun 2008.  "Akibatnya,  Najib akan dihambat seperti Umno hambat Pak Lah (Perdana Menteri sebelum  ini, Tun Abdullah Ahmad Badawi) setelah beliau gagal mendapatkan  majoriti dua pertiga untuk BN dalam pilihan raya 2008 lalu," kata Ahli  Parlimen Pokok Sena itu.  Bagi Mahfuz, belanjawan tersebut bagaikan wasiat Najib dalam pembahagian harta. "Berbilion-bilion diwasiatkan untuk anak-anak kesayangan atau kroni-kroni Umno yang pakar membodek dan mengampu. "Anak-anak  yang tak mahu atau tak pandai membodek dan mengampu pula, dapatlah sagu  hati RM1,000, RM250, RM200 atau RM7.80," katanya.  Tumpuan  belanjawan panik Najib itu, kata Mahfuz, adalah untuk menggula-gulakan  rakyat supaya memberi peluang kepada Umno BN sekali lagi. Namun begitu, katanya, masih terdapat unsur ketirisan dan hendak mengkayakan kroni.  "Walaupun hendak menggula-gulakan rakyat supaya terus menyokong Umno BN, tetapi belanjawan itu bukan untuk rakyat," katanya.  Belanjawan  yang tidak pro-rakyat itu, kata Mahfuz, tidak mempedulikan masalah  fundamental dalam ekonomi negara seperti penghapusan rasuah, salah urus  dan percanggahan yang besar antara perancangan dan perlaksanaan.  "Belanjawan itu juga mengetepikan soal akauntabiliti," katanya. Beliau juga menyifatkan belanjawan itu kosong dengan pendekatan yang menarik perhatian untuk meningkatkan ekonomi. "Tidak ada perkara baru seperti perancangan Koridor Raya Multimedia (MSC) yang diumumkan oleh (Tun) Dr Mahathir dulu.   "Belanjawan Najib tidak ada daya penarik. Orang Putih kata tak ada 'wow factor'," katanya.  Mahfuz juga menyifatkan belanjawan itu tidak mengetengahkan reformasi kepada struktur ekonomi.  "Kita baca berita tentang belanjawan Perancis yang dipanggil 'combat  budget' dengan memberikan tumpuan kepada pengurangan hutang negara serta  kos pinjaman yang kian meningkat dan pengurangan defisit perbelanjaan  awam," kata beliau.  Sebaliknya, kata Mahfuz, belanjwan Najib tidak memberi tumpuan kepada hutang negara yang telah mencecah RM476 bilion. "Kerajaan  Umno BN juga masih tidak mengemukakan langkah untuk membawa pulang  semula RM1.08 trilion ke dalam negara," katanya lagi..     |        |      Sultan Muhammad V kunjungi TG Nik Aziz       Posted: 29 Sep 2012 05:59 PM PDT     KOTA BHARU: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke-V  petang tadi mengunjungi Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz  Nik Mat di Pulau Melaka.   Sultan Kelantan yang julung kali mengunjungi Tuan Guru tiba di Pulau  Melaka tepat waktu Asar dan baginda berkesempatan menunaikan solat itu  di Masjid Pulau Melaka.   Pada kesempatan itu juga, Tuanku bersalaman dengan orang ramai yang turut menunaikan solat Asar.   Keberangkatan baginda ke masjid itu, merupakan kali kedua selepas 15 tahun dahulu ketika menjadi Tengku Mahkota Kelantan.   Sejurus kemudian baginda berangkat ke kediaman Tuan Guru untuk  bertanya khabar tentang kesihatan Tuan Guru memandangkan baginda tidak  berkesempatan menziarahinya sewaktu berehat di Hospital Sains Kubang  Kerian minggu lalu.   Turut berangkat Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Fa-iz Petra.   Hadir sama Ketua Istiadat Istana, Datuk Abdul Halim Hamad.   Isteri Tuan Guru, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak, turut beramah mesra dengan Tuanku berdua.   Tuan Guru ketika ditemui menjunjung kasih di atas keberangkatan baginda berdua ke kediaman peribadinya untuk bertanya khabar.   Menurutnya, semoga dengan keprihatinan Tuanku akan memakmurkan lagi negeri dan rakyat sejahtera di bawah penerintahan baginda.   "Saya sendiri membaca doa khas untuk tuanku dan usrah diraja semua  agar sentiasa sejahtera serta dilindungi Allah. Saya harap rakyat juga  mendoakan kesejahteraan baginda.   "Saya sayang nak baiki rumah ni, sebab tuanku dah sampai rumah saya ni," ujarnya ceria.   Tuanku sebelum berangkat pulang kira-kira jam 5.25 petang, sempat  bergambar kenangan bersama sebahagian cucu Tuan Guru dan isteri di  pekarangan kediamannya.     |        |      Bajet 2013: Hanya kempen pilihanraya        Posted: 29 Sep 2012 05:59 PM PDT      |        |      Bajet 2013: Tiada projek khas untuk Sabah        Posted: 29 Sep 2012 05:59 PM PDT      |        |      Bajet 2013 bajet politik semata-mata       Posted: 29 Sep 2012 05:58 PM PDT   KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul  Hadi Awang menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri  Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat lalu sebagai bajet politik  semata-mata.
  Beliau berkata, pelbagai insentif diberikan dalam  bentuk 'one off' kepada sasaran tertentu memperlihat tindakan kerajaan  mahu menawan hati rakyat menjelang pilihan raya umum nanti.
  Misalnya,  kata beliau kerajaan hanya memberi penekanan soal teknikal sahaja tanpa  menghiraukan bagaimana pelaksanaan dan pengagihan supaya sampai kepada  sasaran.
  "Duit yang diberi kepada petani dan nelayan akhirnya  berlaku penyelewengan, sepatutnya bagi baja dengan harga murah. Bagi  duit kemudian habis begitu sahaja. Bertani tidak selesai, pertanian  entah kemana. 
  "Bagi subsidi minyak pula akhirnya dimonopoli oleh nelayan-nelayan laut dalam,"katanya yang ditemui Harakahdaily semalam.
  Katanya,  pengagihan yang tidak telus ini menyebabkan kekayaan hanya berlegar di  kalangan kroni akhirnya sasaran yang sepatutnya tidak dapat insentif  yang dijanjikan.
  "Ini perubahan yang perlu dibuat rakyat dan mereka kena sedar berlaku ketirisn dan penyelewengan. 
  "Janji  ditepati bina stadium akhirnya stadium runtuh, janji ditepati buat  jalan tapi tak siap, kena tambah peruntukan sebab tidak ada kepentingan  untuk kerajaan," katanya.
  Selain itu, konsep belanjawan dalam  Islam menurut beliau antara lain bukan sahaja memastikan sumber  pendapatan negara itu dari sumber yang halal malah memastikan ianya  diperolehi bukan dengan cara zalim.
  "Sumber mesti halal ataupun tidak diambil secara zalim.
  "Rompak duit royalti itu zalim," katanya.
  Tambahnya,  kekayaan yang ada di dalam negara boleh dipusing melalui sistem  percukaian yang ada dalam Islam antaranya sistem zakat.
  Jelas  Abdul Hadi, zakat ialah petunjuk konsep percukaian iaitu diambil  daripada mereka yang berada dan dipulangkan kepada mereka yang  memerlukan, manakala cukai pula dikenakan kepada orang bukan Islam.
  "Zakat pun boleh ganti cukai. Zakat adalah wajib dan tidak boleh dihapuskan berbeza dengan cukai. 
  "Walaupun negara mempunyai bertimbun kekayaan tetapi zakat wajib juga dikeluarkan, tetapi cukai boleh dihapuskan" katanya.    |        |      Dana PRU13: Tuan Guru Nik Aziz lelong tongkat       Posted: 29 Sep 2012 05:58 PM PDT       KOTA BHARU: Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini  mengumumkan akan melelong tongkat yang sering digunakan walau ke mana  sahaja bagi membantu dana Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) nanti.   Tongkat yang berwarna gelap yang digunakan sejak sekian lama itu diharap dapat membantu menjana tabung PRU13.   Pengumuman mengejut itu dibuat pagi tadi selepas beliau menyampaikan kuliah mingguan sesi kedua di Dataran Ilmu di sini.   Selepas pengumuman itu, Tuan Guru Nik Aziz menyerahkan tongkat yang  menjadi penemannya itu kepada seorang wakil untuk menyempurnakan hasrat  murninya itu kepada PAS Pusat.   Tuan Guru seterusnya berkata, sebelum ini wakil PAS Pusat memaklumkan  kepadanya mahu mengumpul dana bagi tabung menjelang PRU13 dan meminta  beliau melelong barangan tertentu.   "Bagi tujuan itu hari ini saya mengisytiharkan akan melelong tongkat  saya ini untuk membantu mengumpulkan dana yang dimaksudkan," katanya.   Tindakan Tuan Guru yang mengumumkan perkara itu, membuatkan orang  ramai yang hadir untuk mendengar kuliah bangun untuk melihat secara  dekat peristiwa bersejarah itu.     |                  |   
    |      Jasindaily Online       Posted: 30 Sep 2012 09:50 AM PDT                  |      Belanjawan 2013 Tak Bawa Rakyat Kepada Allah        Posted: 29 Sep 2012 10:16 PM PDT   Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam, masih bernada sama tidak membawa manusia pada ketaqwaan pada Allah.Menurutnya, kerajaan masih 'menggula-gulakan' rakyat dengan kebendaan, jauh mengajak manusia bagaimana untuk membawa manusia bertaqwa pada Allah.  Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily di kediamannya di Pulau Melaka pagi tadi untuk mengulas belanjawan yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam. 
 
  Sambungnya, ketika meneliti pembentangan belanjawan oleh Najib Tun Razak, langsung tidak ada perkara baru khususnya belanjawan kerohanian, selain memberikan rakyat dengan harta kebendaan semata-mata.  Tuan Guru seterusnya berkata, jenayah yang berlaku dalam negara, sama ada bunuh, ragut, samun, rompak, rasuah dan berbagai lagi semuanya berlaku akibat tidak ada rasa taqwa pada Allah.  "Inilah natijah yang akan diterima rakyat kalau pentadbir negara hanya pentingkan dunia dari akhirat."Apa yang berlaku itu juga kerana mengasingkan agama dari politik, selagi keduanya diasingkan selagi itulah nyawa manusia atau harta tidak akan selamat," ujarnya yang juga Mursyidul Am PAS. 
 
 Katanya, semuanya sama sahaja selagi mengabaikan tanggungjawab kerohanian pada rakyat sama ada kerajaan Malaysia atau Timur Tengah, sekiranya membelakangkan tuntutan agama, negara tidak akan aman.     Beliau turut mengambil contoh sejarah Rasulullah s.a w  bagaimana keamanan yang dicapai di Madinah sehingga tiada sebarang rompakan atau meminta sedekah berikutan kaum muhajirin Makkah berada di sana.     Tambah Tuan Guru lagi, biar sebanyak mana sekalipun belanjawan dibentangkan sama ada di Parlimen, Dun, ianya tidak akan berjaya sekiranya langsung tidak membentuk jiwa manusia.     "Nabi sendiri telah ditawarkan bajet kesenangan dunia iaitu perempuan, pangkat, harta asalkan tinggal Islam, bagaimanapun Rasulullah menolaknya kerana agama suci ini penyelamat manusia di dunia hingga akhirat," ujarnya.     Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya berhubung kemungkinan besar harga gula tidak akan naik memandangkan kerajaan telah mengurangkan harga subsidi sebanyak 20 sen sekilogram.     |        |      Edisi Capati : Janji Tinggal Janji        Posted: 29 Sep 2012 10:14 PM PDT   
 
 Belanjawan 2013 dah pun selamat diumumkan namun apa yang dijanjikan langsung tak dilaksanakan. Projek hanya dilaksanakan hanya pada kawasan yang dimenangi sahaja. Nampak sangat double standart yang dilaksanakan oleh Kerajaan Bangkrap Negara.      |        |      Tunjuk “Anu” bawa Padah        Posted: 29 Sep 2012 05:20 PM PDT   Gara-gara berkelakuan lucah terhadap seorang pensyarah, seorang pengawal keselamatan dijatuhi hukuman denda sebanyak RM1,500 oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh, di sini, semalam.R Siva, 24, dijatuhi hukuman tersebut selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Ida Rahayu Sharif.Berdasarkan pertuduhan, Siva didapati menunjukkan kemaluannya untuk dilihat Mahfuza Jamaluddin, 28, di hadapan lif tingkat satu, Blok C, Hospital Melaka pada jam 3.50 petang, 25 September lalu.Dia melakukan kesalahan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksima lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.
  Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam belanya, N Gunalan merayu diberikan hukuman rendah kerana mempunyai pendapatan kecil, selain perlu menanggung dua anak dan bapanya yang tua.Bagaimanapun, Pegawai Pendakwa, Inspektor Muhamad Juhari Haron meminta mahkamah mengenakan hukuman setimpal terhadap tertuduh kerana tidak mempunyai rekod jenayah lampau.Ida Rahayu kemudian mengarahkan tertuduh membayar denda RM1,500 atau dua bulan penjara jika gagal membayar denda.Mengikut fakta kes, ketika pengadu (mangsa) menunggu lif selepas mengadakan temu janji dengan doktor di Blok C, Hospital Melaka, dia terkejut apabila seorang pengawal keselamatan di situ menunjukkan kemaluan sebelum bertindak membuat laporan polis.     |                  |   
    |      Pemuda Guchil       Posted: 30 Sep 2012 09:44 AM PDT      |   
    |      N45 Dr Halimah Ali       Posted: 30 Sep 2012 09:31 AM PDT                |      BAJET 2013 buktikan Malaysia menghadapi krisis hutang negara-Tony Pua       Posted: 30 Sep 2012 06:27 AM PDT   Budget 2013 proof Malaysia falling into debt crisis as income slows, says MP            September 28, 2012                       KUALA  LUMPUR, Sept 28 ― malaysian insider Putrajaya's RM251.6 billion for 2013 Budget unveiled  today ― which is smaller than last year's RM252.4 billion ― signals a  slowdown in the government's annual income that is putting Malaysia at  real risk of undergoing a debt crisis in countries like Spain, the DAP's  Tony Pua said today.  He slammed the ruling Barisan Nasional (BN) government for failing to  show "political will" needed if Malaysia were to avoid falling into a  similar financial crisis.  "The Budget demonstrates no political will on the part of the federal  government to make the necessary structural changes to the way we  manage our Budget.  "We see a decline in the proportion of funds spent on development expenditure," the opposition lawmaker said in a statement.   He  criticised the Najib administration, saying it was not putting in  serious effort to tackle the ballooning federal government debt.  "The marked decline in revenue growth will have a very significant  impact on the government's ability to impact growth in the Malaysian  economy through fiscal means,"  Pua ( picture) highlighted that revenue for next year  is projected to grow to only RM208.6 billion, while debt is expected to  balloon to as much as RM502 billion marking a whopping 107.4 per cent  increase in debt over the past eight years and which he said has  significantly raised the country's structural debt service commitments.  He said that from 2003 to 2008, Malaysia's debt servicing obligations  grew 21.9 per cent from RM10.5 billion to RM12.8 billion, but had  spiked in the last five years by 73.4 per cent.  The official federal government debt is also expected to hike as a  proportion of gross domestic product (GDP) from 51.8 per cent to 53.7  per cent, putting it below the 55 per cent legal federal government debt  limit, Pua said.  The DAP publicity secretary said the government had also been  consistently cutting back on development spending "which will create  greater multiplier effects on our economy".  "What is frightening is, the government's contingent liability is  expected to increase exponentially in 2013 due to the expenditure for  the RM53 billion MRT project as well as other mega-infrastructure  projects," he added.  A contingent liability is defined as an obligation to pay back debt  depending on future events, such as outstanding lawsuits, liquidated  damages and destruction by flood.  Drawing attention to Spain, he noted that the European nation's  "official" debt to GDP ratio of 68.5 per cent but it was now still  facing a major financial crisis that needed it to be bailed out by  hundreds of billions of Euros, which had caused a near collapse of its  economy due to various contingent liability and bank bailouts.  "We must not allow ourselves to get entangled in a similar crisis," Pua said.                          |        |      10,000 GRADUAN PENDIDIKAN TERSISIH lagi!!       Posted: 30 Sep 2012 06:16 AM PDT   10,000 graduan pendidikan tertipu dengan Menteri Pengajian Tinggi SEMALAM ReJaM© berborak dengan salah seorang sahabat lama yang merupakan seorang graduan pendidikan namun  sehingga kini belum mendapat tempat bekerja sebagai guru.   Nampaknya sahabat ReJaM© itu yang kini  bekerja membantu di kedai makan ibunya di Pahang benar-benar marah dengan pengumuman bajet 2013 yang diumumkan oleh Najib Razak kelmarin.     Semua itu gara-gara sebelum ini Utusan Malaysia mengumumkan  kononnya akan ada berita gembira untuk 10,000 graduan lulusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dan lepasan Institut Perguruan (IPG) yang kini menganggur.   Rujuk laporan Utusan Malaysia di bawah ini.    Sahabat ReJaM© itu nampaknya  hampa dan kecewa. Punyalah tekun dia menyaksikan siaran langsung pembentangan Bajet 2013 di kaca televisyen sedari mula sehingga akhir, namun  berita baik yang diharapkannya langsung tak muncul.   "Kalau tak ada berita baik janganlah cakap ada, menghampakan harapan orang, tak guna!" ujarnya sambil mencebikkan bibir.   Sahabat ReJaM© ini antara 10,000 graduan yang dimaksudkan di dalam laporan akhbar di atas.     |                  |   
    |      Mohamad Taufek Abd Ghani       Posted: 30 Sep 2012 09:10 AM PDT                  |      Maklumbalas Sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)       Posted: 30 Sep 2012 06:19 AM PDT   Adakah sistem baru yang diperkenalkan Kementerian Pelajaran iaitu Sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) akan memberi manafaat kepada guru, pelajar dan ibu bapa. Dengar ceritanya mulai tahun 2013 nanti pelajar di Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 perlu membeli satu buku laporan untuk setiap matapelajaran yang berharga RM8.50 setiap satu. Jika ada 11 matapelajaran bermakna seorang murid akan memerlukan RM93.50. Bolehlah gunakan RM100 dari Bajet 2013 untuk membeli buku tersebut.        |        |      Bersama Aisyah 1 Okt 2012 di DUN Paroi       Posted: 29 Sep 2012 07:53 PM PDT     CERAMAH PERDANA  Bersama : Aisyah (artis/penyanyi), Siti Fareedah, YB Taufek dan Ustaz Kamaruddin Sidek Tarikh : 1 Okt 2012, Isnin Masa : 9 mlm Tempat : No 537, Taman Seri Pagi, Senawang (berhampiran padang sebelah Sekolah Tmn Seri Pagi) Maklumat lanjut sila hubungi Hj Fisol 019-3440826     |        |      Velodrom Basikal, jangan jadi macam Stadium Bowling Paroi       Posted: 29 Sep 2012 07:38 PM PDT     Semasa pembentangan Bajet 2013 oleh PM pada 29 Sep 2012, diumumkan Velodrom Tertutup yang pertama di Malaysia akan dibina di Seremban pada kos RM80 juta. Harap ianya tidak jadi seperti Stadium Bowling yang pertama di Asia satu ketika dulu yang bernilai RM14 juta dibina atas tanah seluas 1.5 hektar berhampiran Masjid Taman Paroi Jaya yang kini terbiar. Menjadi persoalan, kenapa Velodrom Tertutup untuk lumba basikal ini dibina di Seremban, bukannya di Terengganu, kerana Terengganu mempunyai ramai pelumba basikal bertaraf dunia sedangkan tidak kedengaran pelumba basikal bertaraf dunia dari N.Sembilan. 
 
 Malaysia anjur Kejohanan Berbasikal Trek Piala Dunia Klasik   
 
 29 Sep 2012 - Malaysia bakal menganjurkan Kejohanan Berbasikal Trek Piala Dunia Klasik apabila velodrom tertutup di Seremban siap sepenuhnya, kata Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) Abu Samah Abdul Wahab. "Pengumuman Belanjawan 2013 tentang pembinaan velodrom tertutup bernilai RM80 juta di Seremban itu, saya percaya hasrat ini boleh segera direalisasikan.
 
  STADIUM BOWLING NEGERI YANG TERBIAR 
 
 4 Jan 2012 - BANGUNAN yang menempatkan gelanggang sukan boling di Pusat Sukan Paroi, Seremban yang terletak berhampiran dengan Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi kini sudah lama ditutup dan terbiar begitu sahaja. Kemungkinan ia sudah menjadi tempat penagih dadah lepaskan gian mereka serta untuk muda-mudi melakukan maksiat di situ. Pusat yang suatu ketika dahulu diuruskan oleh pihak Majlis Perbandaran Seremban (MPS) kini sudah tidak terurus lagi, berkemungkinan kurangnya sambutan atau pengurusan kurang cekap dan memuaskan kepada peminat sukan tersebut. 
 
 STADIUM BOWLING TERBIAR 
 
 18 Mei 2010 - Stadium Bowling Negeri yang terletak berhampiran Stadium Tunku Abdul Rahman Paroi, di sini, baru dibina tetapi sudah tidak lagi digunakan menjadikannya lokasi sesuai untuk pelbagai kegiatan tidak sihat seperti penagihan dadah dan maksiat, jika dibiarkan begitu saja. Apa yang lebih merunsingkan penduduk setempat, bangunan bernilai RM14 juta itu yang sudah lebih dua tahun tidak digunakan, kini dilihat mencacatkan pemandangan malah ada yang tersalah dengan menganggap ia sebagai masjid. 
 
 NEGRI TO BUILD ASIA'S FIRST BOWLING STADIUM 
 
 11 June 2003 - The first bowling stadium in Asia will be built at the Seremban Sports Complex in Paroi soon. The stadium, to be built on a 1.5ha land near the Tuanku Abdul Rahman Stadium at a cost of RM14mil, will have various facilities, including a multi-purpose hall, a food court and a gallery. 
 
 An agreement signing ceremony for the construction of the stadium between NS Superbowl Sdn Bhd and IZ-AN Corporation (M) Sdn Bhd was held on Monday and witnessed by Mentri Besar Tan Sri Mohamed Isa Abdul Samad. The NS Superbowl was represented by its chief executive officer, Badruddin Sheikh Ahmad, while IZ-AN was represented by its managing director, Abdul Halim Mohd Salleh. 
 
 The Mentri Besar, who is the patron of NSTBA, also called on the appointed contractor to complete the construction of the stadium on schedule. 
 
 He said the stadium would be used as the venue for the Sukma (Malaysia Games) bowling competition next year. Negri will host the 11th edition of the Games from May 28-June 6. – Bernama 
 
 Rujukan :     |                  |   
    |      KHIDMAT MERU       Posted: 30 Sep 2012 09:02 AM PDT      |   
    |      Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh       Posted: 30 Sep 2012 07:02 AM PDT      |   
  
    
Tiada ulasan:
Catat Ulasan