Ahad, 7 Oktober 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Cucu Tok Selampit

Posted: 07 Oct 2012 01:35 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Watt Siam Bayar Ufti Sebagai Balasan Surat Kelulusan Milik Tanah Tapak 12 Watt Buddha!

Posted: 07 Oct 2012 09:30 AM PDT

Pada 05 Oktober 2012 yang lalu, 32 wat Siam di Kelantan mengumpul dana bagi menderma kepada pembinaan projek Lebuh Raya Rakyat Kota Bharu-Kuala Krai yang bernilai RM1.8 bilion. Wat Machimaran Kampung Bunuhan Tumpat mengumpulkan pokok duit sebanyak RM5,510 manakala Keng Choo Temple, Tanah Merah menderma pokok duit bernilai RM2,000.Wang yang diterima digubah secara kreatif dengan melekatkan duit-duit tersebut pada ranting yang disediakan. Ada not-not yang bernilai RM100, RM50, RM10, RM5 dan RM1.

Anehnya, sebagai balasannya, pada majlis itu juga Menteri Besar Kelantan menyerahkan surat kelulusan milik tanah tapak 12 wat Buddha di Tumpat yang dipohon kepada kerajaan negeri sebelum ini. Soalnya di sini kenapakah sejak sekian lama memerintah baru kini PAS mahu menyerahkan surat hak milik tanah tersebut? Apakah disebabkan oleh musim pilihan raya yang semakin hampir? Apakah disebabkan oleh pembayaran "ufti" sebanyak RM7,510 itu adalah sebagai balasan atau imbuhan kepada pengeluaran kelulusan kepada surat milik tanah? Bukankah ini ada unsur-unsur gharar atau rasuah oleh Kerajaan Negeri Kelantan?

Bagaimana dengan kutipan wang yang dikumpul oleh Kerajaan Kelantan untuk projek di atas. Apakah ianya diuruskan oleh Kerajaan Negeri secara teratur dengan sistem pengauditan yang telus dan terbuka, atau ianya hanyalah satu helah Kerajaan Kelantan untuk menipu Rakyat Kelantan bagi mengumpul dana PRU13? Mungkinkah akan berlaku lagi wang tabung derma yang lesap dan hangus begitu sahaja seperti mana lesapnya tanpa sebarang kesan Tabung Anak Yatim Memali?

Majlis Makan Malam PAS Melaka - Arak Dihidang Berleluasa!

Posted: 07 Oct 2012 12:51 AM PDT


Majilis : Jamuan Makan Malam dan Ceramah Pakatan Rakyat Negeri Melaka
Tarikh : 6.10.2012 (sabtu)
Tempat : Taman Paya Mengkuang Kuala Sg Baru, Melaka
Masa : 7.30 malam 
Tetamu : 
1. Yb Ng Suee Lim ( ADUN Sekinchan )
2. Yb Tian Chua ( Ahli Parliman Batu )
3.Datuk Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin ( Ahli Parlimen Bukit Gantang )
4. Y.B. Tuan Teng Chang Kim (ADUN Sungai Pinang )
5.YB Chai Tong Chai (ADUN Chuah)
6. Tn Haji Adly Zahari ( Persuruhjaya Pas Negeri Melaka 
7. Yb Goh Leong San (ADUN Kesidang )
8. Shamsul Iskandar Mohd Akin ( Ketua AMK )

"Screenshot" gambar di atas diambil daripada laman sosial Facebook Pesuruhjaya PAS Melaka. Betullah seperti apa yang disampaikan kepada CTS melalui "Blackberry Messenger (BBM)", parti yang mengaku Parti Islam, PAS PIS PUS telah menganjurkan majlis makan malam dan ceramah dengan dipenuhi dengan minuman-minuman keras. Mana mungkin gambar yang diambil dari Facebook pemimpin PAS sendiri diubahsuai (superimpose). Botol-botol dan tin-tin arak berselerekan di atas kerusi dan meja sedangkan bendera parti Bulan megah berkibar di atas kepala. Pemimpin dan pengikut PAS marah apabila mereka diperli dengan "takebeer!" tapi lihatlah sendiri gelagat dan kelakuan pemimpin PAS Melaka. Demi undi daripada masyarakat Cina Melaka, prinsip perjuangan dan maruah Agama sanggup digadaikan. Tahniah PAS! Takebeer!

Keramat Mall - Apakah Pasar Baru Keramat Ini Bakal Menjadi "Gajah Putih"?

Posted: 06 Oct 2012 08:31 PM PDTKalau sesiapa suka makan roti bom atau roti canai mahu pun nasi ayam, maka pasar Keramat lah tempat yang paling elok untuk mencari makanan sebegini. Bukan sahaja makanan, malah barang basahan serta sayur-sayuran juga boleh di dapati, ayam hidup dan yang sudah disembelih pun boleh di beli di sini. Pasar Keramat sinonim dengan warga Ibu Kota. Malah CTS yang tinggal di Shah Alam, sekali sekala akan turun ke Pasar Keramat untuk mencari barangan harian yang unik seperti belacan dan budu.

Jika pada yang belum biasa ke pasar Keramat ini maka sekali sekala akan terasa seperti berada di sebuah pekan kecil di Indonesia macam di Medan atau di Lombok. Orang Indonesia sangat ramai di sini baik siang mahu pun malam. Mungkin kerana tempat nya yang strategik yang sangat berhampiran dengan LRT Keramat. Pada waktu waktu tertentu seperti bulan Ramadhan, pasar ini akan sesak dan laluan kenderaan akan merasai trafik jam yang agak merimaskan dengan kedai tambahan serta barangan perayaan. Walau pun kebanyakan kedai kelihatan uzur dan usang namum orang ramai tetap datang juga ke Pasar Keramat ini.

Tidak beberapa jauh dari pasar Keramat ini ujud lagi satu bangunan dan kawasan perniagaan baru yang lebih cantik dan moden. Selain dari kedudukannya amat sesuai berhampiran stesyen LRT Damai dan kawasan parkir yang luas dan teratur. Cuma peliknya ianya seolah-olah tiada sambutan daripada orang ramai. Memang adalah sedikit urus niaga di bawahnya seperti kedai makan yang semacam tiada sambutan. Di satu sudut pula ada kumpulan pencinta batu cincin yang selalu berkumpul untuk membelek-belek koleksi batu cincin mereka sambil bertukar tukar fikiran.

Apa yang membuat kawasan Keramat Mall ini nampak agak hidup ialah apabila ada majlis kenduri kawin di tingkat atasnya, maka ramailah orang berpusu ke situ. Jika tidak, hambarlah kembali. Kawasan parkirnya pula agak penuh juga di waktu pagi, barangkali yang naik LRT di stesyen Damai meletakkan kereta mereka di situ kerana setakat ini belum dikenakan apa-apa bayaran. Masa pembinaan Keramat Mall ini mengambil masa yang amat lama juga untuk disiapkan. Entah apa masalahnya tidaklah diketahui.

CTS tertanya-tanya apakah sebab peniaga Pasar Keramat enggan pindah ke Keramat Mall? Tinjauan kami mendapati antara sebab peniaga Pasar Keramat enggan berpindah ataranya adalah ketidakpuasan hati peniaga terhadap logistik pasar itu iaini pasar basah dan ikan lokasinya di tingkat atas dan kedai makannya di ruang bawah. Lebih membimbangkan dan mengecewakan, ada pula yang berkata ianya atas sebab peniaga-peniaga yang memiliki kedai di Pasar Keramat ini semuanya bukan lagi orang tempatan dan majoritinya sudah pindah milik kepada peniaga asing yang berlakon sebagai pekerja makan gaji. Dalam erti kata mudah, kedai itu sudah di tukar tangan, cuma nama sahaja milik orang tempatan. 

Amat rugi jika peniaga-peniaga Pasar Keramat tidak merebut peluang untuk membuka perniagaan di Keramat Mall kerana dalam masa 10 hingga 20 tahun akan datang, dengan kemajuan ekonomi dan pasarana negara serta sosio masyarakat berubah, inilah sebenarnya bentuk kedai perniagaan moden. Hanya memerlukan terjahan ataupun promosi luar biasa sahaja Keramat Mall akan dapat menjadi terkenal dan tumpuan. Orang-orang Melayu tidak berbanggakah mempunyai bazar atau pasaraya moden untuk mereka berniaga? Atau mereka hanya lebih selesa berniaga di jalanan? Jika ruang niaga di Keramat Mall ini ditawarkan kepada peniaga-peniaga bangsa lain, pastinya mereka akan merebut-rebut peluang ini kerana bangsa asing tahu apa yang elok untuk dibuat di dalam perniagaan dan selalu melihat kehadapan.

Apa Yang Tersirat

Posted: 07 Oct 2012 01:12 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Undi Pembangkang bererti menyokong SOROS: Tun M

Posted: 07 Oct 2012 04:23 AM PDT

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa undi kepada pembangkang merupakan undi kepada usaha jutawan George Soros untuk menjajah Malaysia.

Dalam satu tulisan di akhbar New Sunday Times hari ini, Mahathir memetik beberapa sumber yang menyatakan Soros sebelum ini berusaha berbuat demikian di Hungary, Ukraine dan Georgia.

Sumber yang dipetik Mahathir itu antara lainnya menyatakan bahawa Soros membiayai NGO untuk membentuk "masyarakat sivil" bagi memberi peluang untuk "penjajahan" baru.

Beliau juga mengaitkan perkara itu dengan "kegemaran" bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika di dalam kerajaan.

Mahathir juga menyatakan betapa Anwar kini masih bercakap mengenai "masyarakat sivil".

"Kesamaan idea di antara kedua-duanya, Soros dan Anwar adalah signifikan," tulisnya.

"Undi untuk pembangkang adalah undi untuk Soros, si penyangak matawang," tulisnya.

THE FLYING KICK

Posted: 07 Oct 2012 01:04 PM PDT

PEJUANG BANGSA

Posted: 07 Oct 2012 12:02 PM PDT

PEJUANG BANGSA


Kapal USS George Washington tiba di Malaysia ...

Posted: 07 Oct 2012 12:00 PM PDT
Kapal induk pesawat udara Amerika Syarikat (AS), USS George Washington melakukan persinggahan sulung di sini hari ini, bertujuan antara lain mempromosikan kerjasama dan hubungan dua hala antara AS dan Malaysia.

 Pegawai Pemerintahnya, Kapten Greg Fenton berkata, persinggahan selama lima hari itu akan memberi peluang kepada pelayar untuk memperluaskan kefahaman mereka mengenai persekitaran maritim Malaysia. "Tujuan utama ialah mendengar bagaimana angkatan tentera Malaysia menjalankan tugas mereka dan bagaimana kami boleh belajar daripada mereka.

 "Pelayar kami menawar diri untuk menyertai enam projek komuniti ketika berada di sini bagi melibatkan diri dengan masyarakat setempat," katanya kepada pemberita yang dibawa melawat kapal berkenaan di di Port Klang Cruise Centre, di sini hari ini.

 Beliau berkata, anak kapal juga akan bertemu keluarga rakyat Amerika yang berada di sini menerusi program Kuala Lumpur American Sailor Socials (KLASS).

 Sementara itu katanya lebih 500 orang kenamaan Malaysia termasuk pegawai tentera akan dirai dalam satu majlis di atas kapal itu esok. - BERNAMA


Komen GPB 

Satu hari nanti GPB yakin  ATM juga bakal memiliki kapal induk pesawat berkuasa nuklear ini ...

Tapi yang akan memburukkannya ialah pembangkang seperti mana berlaku kepada 2 kapal selam  Scorpene kononnya tak boleh selam & ada skandal komisyen .
Hot ! Pusat hiburan di Kajang jadi mini Hanoi ...

Posted: 07 Oct 2012 10:30 AM PDT


Sungguh pesat betul industri maksiat di Selangor ...kat Kajang je sudah ada puluhan GRO Vietnam yang menantikan pelanggan lelaki hidung belang untuk berhibur di sebuah pusat hiburan .

Entah berapa banyak lagi tempat lokasi panas GRO2 ini kat Selangor ...bertambahnya pusat2 hiburan ini sebab kerajaan negeri menerusi PBT yang meluluskan lesen perniagaan .Apa hal ceramah PAS ada banner arak ??

Posted: 07 Oct 2012 09:08 AM PDTBeginilah wajah seorang pemolitik Pas yang juga sering kelihatan memberi kuliah di masjid dan layaknya disebut sebagai pejuang Islam oleh Pas. Tidak ada apa salahnya mengenai ucapan beliau dibawah :


Tetapi memandangkan statusnya yang disebut sebagai pejuang Islam adalah kurang manis apabila membuat ucapan seolah-olah menggalakkan pembinaan patung-patung besar di Kelantan yang jelas bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenarnya.

 Banyak negara bukan Islam di Asia ni tidak punyai patung-patung sebagaimana besarnya patung yang berada di Kelantan, kebebasan beragama diluar batas yang melebihi apa yang terdapat dinegara bukan Islam adalah satu kebebasan yang tidak kena pada tempatnya dan sekaligus jauh bercanggah dari apa yang kononnya diperjuangkan oleh Pas.

 Benarkah Pas ni berjuang Islam? atau Pas sebagai penolong kepada penyebaran agama selain Islam, jika begitu apa perlunya Pas mengatakan mereka berjuang Islam? Nabi bila memasuki kota Mekah, segala berhala dijatuhkan, Nik Aziz memasuki serambi Mekah segala berhala dinaikkan, apakah cara Nabi dan cara Nik Aziz itu sama?. Lebih ketara lagi banner arak brand Tiger disebelahnya, mungkin YB Pas ini ingin mengajak umat Islam supaya membiasakan diri dengan perkara yang diharamkan oleh Islam, atau arak berjenama Tiger ni sudah dihalalkan oleh Pas ?, tolong promote lah gamaknya.

 Kalaulah kawasan tersebut bukan dibawah pemerintahan Ulamak selama 22 tahun, tidaklah menjadi masalah, ia boleh dikatakan sebagai pemula dakwah dikawasan itu, tetapi kalau dah 22 tahun perintah, orang bukan Islam langsung tidak merasa malu dan hormat dengan membiarkan banner Tiger itu terpampang disitu sedangkan arak itu adalah haram bagi umat Islam. - KLIK DISINI

Slogan PRU 13 : Undi PR bermakna undi Soros Yahud !

Posted: 07 Oct 2012 06:15 AM PDT
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa undi kepada pembangkang merupakan undi kepada usaha jutawan George Soros untuk menjajah Malaysia.

 Dalam satu tulisan di akhbar New Sunday Times hari ini, Mahathir memetik beberapa sumber yang menyatakan Soros sebelum ini berusaha berbuat demikian di Hungary, Ukraine dan Georgia. Sumber yang dipetik Mahathir itu antara lainnya menyatakan bahawa Soros membiayai NGO untuk membentuk "masyarakat sivil" bagi memberi peluang untuk "penjajahan" baru. Beliau juga mengaitkan perkara itu dengan "kegemaran" bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika di dalam kerajaan. 

Mahathir juga menyatakan betapa Anwar kini masih bercakap mengenai "masyarakat sivil".

 "Kesamaan idea di antara kedua-duanya, Soros dan Anwar adalah signifikan," tulisnya. "Undi untuk pembangkang adalah undi untuk Soros, si penyangak matawang," tulisnya.


 

Guan Eng guna nama pemimpin gereja pertahan dirinya !

Posted: 07 Oct 2012 05:30 AM PDT
Sudah dijangka Guan Eng tokong  confirm melompat pasal isu di  muka hadapan  Mingguan Malaysia mengenai Gereja bukan tempat politik yang juga memuatkan artikel dari blog Big Dog . KLIK DI SINI

Beliau menuduh Utusan putar belit fakta tapi beliau lupa petikan ucapannya juga turut disiarkan .KLIK DI SINI

Demi pertahan dirinya   , beliau menggunakan nama pemimpin agama Kristian kononnya mereka  menyayanginya dan langsung tak sebut perkara berkenaan .

Sekarang kita lihat  siapa sebenarnya   yang tak bermaruah ??

Guna nama pemimpin agama sayang dirinya untuk untuk selamatkan diri ... dia sendiri bercakap politik dalam gereja , sekarang nak salah Utusan pulak ??

Shame on you Ah Beng tokong !! BULL SHIT !!Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mendakwa Utusan Malaysia sekali lagi "memutar" fakta untuk menjejaskan nama baiknya melalui laporan berhubung ucapannya dalam satu perjumpaan bersama sekumpulan pemimpin gereja di negeri itu kelmarin.

 Lim berkata, individu yang dipetik dalam laporan akhbar berkenaan hari ini menafikan menyebut seperti yang dilaporkan akhbar milik Umno itu. "(Presiden Majlis Gereja Malaysia) Thomas Philips menelefon saya untuk menyatakan bahawa beliau tidak pernah menyebut seperti itu dan orang-orang saya juga menghubungi seorang lagi paderi, yang juga menafikan menyebut apa-apa mengenai saya atau Pulau Pinang.

 "Tentu Utusan bertanya soalan umum kepada mereka tanpa menyentuh politik di gereja dan mereka menggunakannya untuk diatur seiring dengan dialog yang saya adakan dengan pemimpin gereja di Pulau Pinang. "Ini (tindakan) yang tidak bermaruah," katanya lagi ketika dihubungi Malaysiakini hari ini. 

 Katanya lagi, Utusan benar-benar ingin menyerangnya dengan memuatkan berita tersebut di muka depan dalam edisi hari ini. Sedangkan, kedua-dua pemimpin Krisitan itu amat menyayanginya, kata Lim lagi. MALAYSIAKINI

TERKINI ! Kereta Ketua Pemuda BN P.Pinang diserang berunsur politik !

Posted: 07 Oct 2012 03:47 AM PDT


GPB dimaklumkan petang tadi  kereta Ketua Pemuda BN P.Pinang , Sdr Oh Tong Keong telah diserang oleh samseng dengan  menyimbah cat merah & memecahkan cermin hadapan .

Adakah insiden ganas ini mempunyai kaitan dengan pendedahan panas beliau mengenai tanah skandal tanah  Taman Manggis , hubungan Cik P-Guan Eng dan terbaru pendedahan 82 premis warisan di negeri tergadai kepada warga asing ?Jika serangan berunsur ugutan ini mempunyai kaitan dengan politik , ternyata pihak terbabit  sudah panas dengan pendedahan oleh beliau .  Jangan gentar Pemuda BN !! Terus Gempur !!
Pengerusi BN P.Pinang Sdr Teng Chang Yeow mengutuk perbuatan samseng dan mahu ia dihentikan jika mempunyai unsur politik ..

Scorpene : Ketua Audit Negara dakwa pembelian ikut prosedur @Zahid_Hamidi

Posted: 07 Oct 2012 02:00 AM PDT
Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Ketua Audit Negara telah memperjelaskan pembelian kapal selam Scorpene mengikut prosedur perundangan dan laporan rasminya harus diterima pakai oleh semua pihak.

 Mengulas usaha pihak pembangkang untuk menjemput peguam dari Perancis, William Bourdon, untuk memberi taklimat kepada anggota Parlimen mengenai urus niaga kapal itu, Zahid berharap pihak tertentu supaya jangan cuba menyeleweng fakta yang sedia ada.

 Beliau berpendapat peguam itu dijemput oleh pihak pembangkang semata-mata untuk urusan politik bukannya atas urusan perundangan.

 Zahid berkata demikian selepas merasmikan Temasya Sukan Sekolah Agama Rakyat Al-Ulum Al Tarbiah, Kampung Tanah Lalang di sini, hari ini. Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden UMNO berkata pembelian kapal selam itu harus dilihat dari aspek program 'offset', latihan dan jaminan mutu kerja untuk tempoh tertentu dan isu ini adalah perkara lama yang sengaja dibangkitkan semula untuk menimbulkan kemarahan dan mengelirukan pemikiran rakyat.

Komen GPB 

Kalau dah laporan Ketua Audit Negara menyatakan pembelian kapal selam  Scorpene mengikut prosedur perundangan ,  jadi apa perlunya pembangkang  heret peguam Perancis untuk menipu  rakyat negara ini ?

Apa lagi skrip penipuan mereka yang dirancang mereka ?? GPB harap kerajaan dapat menyekat kemasukan lawyer asing ke negara kerana kehadirannya boleh jelas mahu memburukkan kerajaaan .

Hot ! Gambar pemimpin mana ni bersama GRO seksi tersebar !

Posted: 07 Oct 2012 01:10 AM PDT
Kalau mereka ini perintah Malaysia , bagaimana la agaknya industri GRO & maksiat ini .. sekarang ini pun mereka dah galak berpelukan dengan GRO  ntah mana mai .

untuk ketahui lebih lanjut cerita panas ini  ..KLIK DI SINI

Gambar panas Leman PAS dengan awek seksi tersebar !!. ..

Posted: 06 Oct 2012 11:06 PM PDT


Mantop !! Sambil berceramah sana sini di pentas PAS menghentam UMNO  ...sempat juga la Leman Raja Lawak berposing dengan awek  cun paha gebu ini ...

Gambar ini disebarkan meluas hari ini di facebook ... tak tahu la gambar ini lama ke baru .

Yang pasti lepas masuk PAS ni , dosa Leman dah tiada sebab dah jumpa jalan ke syorga. ..

Bukti bekas Ketua Cawangan bakar baju UMNO ini penipu !

Posted: 06 Oct 2012 09:00 PM PDT


Orang UMNO Permatang Pauh mana tak kenal Talib Ibrahim  atau Lid Kera  dari Batu 5 Permatang Janggus . Hari ini beliau menjadi terkenal sebab telah membakar baju UMNO  gara-gara tak puas hati dipecat dari UMNO Pusat .

 Untuk makluman , Lid bukan lagi ketua cawangan Batu 5 Prmtg Janggus kerana telah tewas semasa pemilihan yang lalu kepada Sdr Zulkifli Md Isa .
Blogger pencacai pembangkang seperti biasa la mula lah propaganda menipu mereka . Walhal yang yang tidak diberitahu mereka ialah Talib Ibrahim ini sebenarnya telah dipecat disebabkan melanggar perlembagaan parti dan bersama pemimpin pembangkang iaitu Anwar Ibrahim .


Kalau pemimpin seperti Zaid Ibrahim  yang bersama PR pun diambil 
tindakan , inikan pulak bekas ketua cawangan ...

GPB dimaklumkan Lid Kera ini  terlibat banyak penyelewengan semasa menjadi Pengerusi JKKK  serta ada masalah keluarga yang cukup kronik !!

Member blogger MKP kata ada cerita menarik jam 3 pm nanti tentang Lid dikatakan dibayar pemimpin politik  untuk burukkan UMNO ..kita nantikan !!

Guan Eng bukti kejayaan amalan nepotisme ala PR !

Posted: 06 Oct 2012 08:00 PM PDTRakyat tidak perlu bimbang dengan amalan nepotisme yang didakwa wujud dalam Pakatan Rakat (PR), kata Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh. Katanya, amalan nepotisme yang dikatakan mengutamakan ahli keluarga dalam PR tidak perlu dibimbangikerana setiap anak pemimpin ada hak untuk menceburi bidang politik.

"Setiap anak kepada seseorang pemimpin mempunyai hak untuk bergiat aktif dalam politik. Berdasarkan Artikel 8(1) Perlembagaan Persekutuan, setiap orang adalah sama dari sudut undang-undang.

 "Anak Lim Kit Siang, Lim Guan Eng sudah membuktikan kepimpinannya di Pulau Pinang.

Jadi saya fikir nepotisme dalam PR tidak perlu dikhuatiri," katanya kepada media semalam. Beliau mengulas senarai Kabinet bayangan PR yang disiarkan oleh akhbar baru-baru ini.

Berdasarkan senarai itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dinamakan sebagai Perdana Menteridan turut menyenaraikan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri) tetapi turut meletakkan anaknya, Nurul Izzahsebagai Menteri Wilayah Persekutuan.

 Mengenai Kabinet bayangan itu, Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, PR tidak percaya kepada senarai sedemikian.

 "Kami percaya kepada realiti. Bila tiba masanya nanti, PR akan mendedahkan senarai kabinet sebenar, bukan lagi bayang-bayang. "Kami tidak percaya kepada wayang kulit," katanya.

Pemimpin agama hentam Guan Eng ceramah politik dalam gereja !!!

Posted: 06 Oct 2012 06:51 PM PDTSemakin terdesak nampaknya Tokong CAT  menjelang PRU 13 sampai nak heret rumah ibadat Kristian iaitu gereja sebagai pentas ceramah politik.  Kalau di masjid digunakan pencacainya  dalam PAS tapi di gereja pulak digunakan beliau sendiri .

Guan Eng malu besar apabila hari ini pemimpin gereja sendiri menghentam beliau menjadikan gereja sebagai pentas politik .Pihak gereja meminta pemimpin politik tidak mengheret rumah ibadat ke dalam kancah politik kerana ia hanya akan menimbulkan suasana yang tidak harmoni.

Bishop Gereja Lutheran Evangelical, Rt. Rev. Dr. Solomon Rajah berkata, permintaan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng agar pihak gereja bangkit menyatakan ketidakadilan seperti dilaporkan portal berita propembangkang, Malaysiakini semalam, hanya akan dilihat sebagai satu usaha untuk mempengaruhi pihak gereja agar berpolitik.

Menurutnya, kenyataan itu merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima dan tidak seharusnya menjadi ikutan penganut Kristian.

"Gereja ialah tempat yang sangat suci. Mengapa keluarkan kenyataan seperti itu di dalam gereja? Gereja bukan tempat sesiapa untuk berceramah tentang politik.


"Memang kita berhak untuk menyuarakan rasa tidak adil terhadap sesuatu perkara tetapi saya merasakan ketika ini, keadaan Malaysia bukan huru-hara sehingga terpaksa mengambil alternatif untuk mencampuradukkan soal spiritual dan politik," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Malaysiakini semalam yang memetik kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang itu yang menggesa penganut Kristian tidak berdiam diri walaupun merasakan mereka 'tidak bersalah, suci dan tidak terlibat dalam perbuatan salah'.

Guan Eng ketika bercakap di hadapan 300 pemimpin gereja berkata, walaupun penganutnya bertanggungjawab di hadapan Tuhan, penting untuk mereka menyuarakan 'keadilan untuk semua' yang merupakan slogan pakatan pembangkang.

"Gereja boleh memainkan peranan menentang ketidakadilan untuk mewujudkan masyarakat yang lebih kuat," katanya seperti dipetik dalam laporan tersebut.

Dalam sesi dialog dua jam itu, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP diminta berkongsi cabaran yang dihadapi dalam menangani isu-isu berkaitan gereja sejak mengambil alih pentadbiran negeri daripada Barisan Nasional (BN) pada 2008.

 Menurut Rajah, seruan meminta gereja menyatakan pendirian mereka terhadap soal ketidakadilan seperti dinyatakan Guan Eng itu hanya akan dilihat sebagai bermotifkan politik.

 "Saya tidak pasti sama ada beliau menganut agama Kristian atau Buddha. Saya juga tidak pasti mengapa beliau boleh mengeluarkan kenyataan seperti itu di dalam sebuah gereja tetapi saya mahu beliau tahu, pihak gereja tidak perlu diseru untuk menegakkan keadilan demi kepentingan politik.

 "Kami tidak mewakili suara kerajaan atau pembangkang serta bukan alat politik mana-mana pihak, kami berdoa untuk kesejahteraan semua orang. Jangan sesekali politikkan isu agama," tegasnya. Beliau turut menyeru kepada rakyat khususnya yang beragama Kristian supaya tidak taksub dengan pihak tertentu sehingga terlibat dengan perkara yang melanggar undang-undang.

 "Saya secara peribadi tidak gemar dengan keadaan huru-hara atau perhimpunan yang melibatkan keganasan kerana adalah lebih elok kita menggunakan saluran yang betul untuk meluahkan perasaan," ujarnya.

 Sementara itu, Presiden Majlis Gereja Malaysia, Rev. Dr. Thomas Phillips berkata, adalah tidak elok sekiranya seseorang menggunakan gereja sebagai tempat mencari undi. "Kita tidak boleh sesekali menggunakan gereja sebagai tempat memancing undi untuk mana-mana parti politik.

Gereja bukan tempat berpolitik," katanya. Beliau bagaimanapun enggan mengulas berhubung kenyataan Guan Eng yang menggesa penganut Kristian supaya bersuara terhadap ketidakadilan.

 "Saya tidak boleh beri sebarang komen berhubung perkara ini kerana tidak pasti apakah sebenarnya niat Guan Eng pada sesi dialog tersebut," katanya.


Petikan ucapan Guan Eng  Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, penganut Kristian tidak harus berdiam diri walaupun merasakan mereka 'tidak bersalah, suci dan tidak terlibat dalam perbuatan salah'.

 Bercakap di hadapan 300 pemimpin gereja, Guan Eng berkata, walaupun penganutnya bertanggungjawab di hadapan Tuhan, penting untuk mereka menyuarakan 'keadilan untuk semua' - slogan yang juga menjadi seruan pakatan pembangkang.

 "Gereja boleh memainkan peranan (menentang ketidakadilan) untuk mewujudkan masyarakat yang lebih kuat," katanya dalam program dialog di negeri itu semalam. 

 Beliau berkata demikian seperti mana disiarkan dalam portal berita, Malaysiakini. Yang turut hadir, Exco negeri, Abdul Malik Abdul Kassim, Wong Hon Wai dan Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia Pulau Pinang, Bishop Emeritus Antony Selvanayagam. .


Dalam sesi dua jam itu, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP diminta berkongsi cabaran yang dihadapi dalam menangani isu-isu berkaitan gereja sejak mengambil alih pentadbiran negeri daripada Barisan Nasional (BN) pada 2008. 

 Sementara itu penulis blog BigDogDotCom ketika mengulas berita tersebut mendakwa gesaan Guan Eng dalam majlis berkenaan berbaur politik dan tidak sesuai diucapkan memandangkan program terbabit berkait rapat dengan kelompok pemimpin agama. 

 "Sebagai Setiausaha Agung DAP, Guan Eng menggunakan platform majlis berkenaan untuk menyemai agenda politik pembangkang. Ringkasnya, DAP menggunakan gereja sebagai platform politik," katanya sebagaimana dipetik dalam bigdogdotcom.wordpress.com, hari ini. 

 Menurut beliau, sekiranya gesaan yang dilakukan oleh Guan Eng itu dibuat bukan atas platform majlis keagamaan atau perhimpunan pemimpin gereja, maka prasangka DAP tidak menggunakan gereja boleh dielakkan.

 "Namun dipercayai Guan Eng sengaja membuat kenyataan ini dalam ucapan majlis tersebut, demi mengukuhkan bahawa DAP memang menggunakan platform gereja bagi tujuan politik mereka," ujarnya. Beliau berkata, pembangkang sering mengambil kesempatan menyemai bibit-bibit politik, terutama 'politik kebencian' yang kini telah pun memperlihatkan bagaimana masyarakat Malaysia semakin berpecah dan tidak bersatu padu. 

 Ujarnya, adalah amat bahaya apabila pembangkang terus-menerus menggunakan platform rumah ibadat dan majlis keagamaan demi menyebarkan pengaruh politik mereka. 

 "Perkara seperti ini semestinya akan mengundang reaksi termasuk orang ramai, sekiranya tiada tindakan oleh pihak berkuasa. 

 "Guan Eng sebagai Ketua Menteri sepatutnya menggunakan peluang semasa bertemu pemimpin gereja untuk menyuburkan sikap kesefahaman dan toleransi antara kaum dan kepercayaan," katanya. 

DIMENSI

Posted: 07 Oct 2012 11:44 AM PDT

DIMENSI


Omegay: Khalid gagap pucat rakyat tolak pembangkang!..mengaku tak kenal sape soros >XD

Posted: 07 Oct 2012 06:42 AM PDT


Khalid Sangkal Dakwaan Undi Pembangkang Sebagai Undi Kepada Soros

KUALA SELANGOR: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Ahad menyangkal dakwaan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa mengundi pembangkang (Pakatan Rakyat) dalam pilihan raya umum boleh disifatkan sebagai undi kepada George Soros, spekulator matawang.
"Saya percaya tiada yang kenal dengan Soros dan anggota parti khususnya sudah matang, dan matang menilai kenyataan seumpama itu," kata Khalid yang juga Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kuala Selangor.

Dr Mahathir mendakwa demikian dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris pada Ahad.

Dalam pada itu, semasa berucap pada perasmian Mesyuarat Agung PKR Cabang Kuala Selangor 2012 di Ijok, dekat sini, Khalid mengakui masih ada anggota parti itu yang memperlekeh parti dan meragui Pakatan Rakyat - gabungan kerjasama PAS, DAP dan PKR.

"Saya akui masih ada ahli yang sanggup 'makan' dan memijak ahli lain demikepentingan diri sendiri.

"Sedangkan kita perlu bersatu serta bersikap matang dalam mencapai matlamatparti," katanya. - BERNAMA

kehkehkeh agaknye khalid belum kenal sape george soros si penyangak matawang seantero dunia. nak kate bodoh tapi bijak menipu anak yatim...nak kate bebal tapi kenal plak kamera besar gedabak!..heran2...george soros pun dia tak kenal hmmmm...

tun bukan setakat kenal malah dah penah jumpa soros pun..tak kan ler khalid bengap sampai ketahap tak kenal sape tu george soros? dia tak tau gune internet kerr perr??..tak tau taip kata kunci GEORGE SOROS dalam tenet? atau dia bley tanye kat tian chua sape soros!

kalau cengini ler menteri besar punye bebal memang patut kena sepak ke longkang!..bodo benak bengap nauzubillah kehkehkeh >XD

Omegay: WTF!...Pembangkang memang suke Main Ais krim! >XD

Posted: 06 Oct 2012 08:00 PM PDT
kehkehkehkeh makin teruk fuckatan nampak gaye...belum pun tawan putrajaya tapi dah tunjuk contoh "terbaik" kat rakyat..makan ais krim dalam jamban dah jadi trend masakini >:D

Omegay: Bajet Fuckatan Selangor ala2 BN...bajet terakhir sebelum kena sepak!

Posted: 06 Oct 2012 06:30 PM PDT


katekan lerr ini bajet pembangkang...

bajet pertahanan di kurangkan...

kalau BN modal insan..tapi PR insan jadi bahan ujian...

pembelian senjata di kurangkan...guna ape yang ade...

upah bomoh jampi serapah tundukkan musuh...

tentera laut tak payah beli kapalperang...guna bot mainan pun takpe...

BN = 1 peluru 1 musuh...PR 1 askar 1 peluru & beratus senjata rosak

anggota keselamatan boleh berkongsi senjata dan kongsi ape saje

pembelian pengangkutan pertahanan tak perlu...lembu, kambing kan ade..
mintak jek kat husam kusam

seni perperangan tak di perlukan...seni menipu di utamakan

anggota polis di kurangkan...keselamatan awam di abaikan

pengambilan rekrut di hentikan...upah penyangak dan gengster jimat sket

Bajet Selangor Dibentang 19 November
BESTARI JAYA: Bajet Negeri Selangor akan dibentangkan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 19 November depan, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Sabtu.

Beliau berkata Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah pun memberikan perkenan baginda mengenai sidang pada 19 November itu tetapi baginda masih belum memberikan perkenan mengenai cadangan sidang khas DUN.

Rabu lepas Abdul Khalid berkata kerajaan negeri bercadang mengadakan sidang khas itu bagi membentangkan tiga isu yang menjadi pertikaian hangat di Selangor iaitu isu pengambilalihan hutang Talam Corporation Bhd, penstrukturan semula industri air negeri dan senarai pengundi yang didakwa diragui dan gagal dikesan.

Oleh itu, Khalid berkata Rabu depan beliau akan mengadap baginda bagi mendapatkan perkenan untuk mengadakan sidang khas itu sebelum 19 November ini.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Dataran Anak Muda DUN Ijok di sini beliau berkata jika sidang khas itu mendapat perkenan Tuanku ia akan membolehkan kesemua 56 anggota DUN lebih fokus untuk memahami dan membahaskan isu berkenaan.

Sementara itu, beliau berkata kerajaan negeri akan memperuntukkan RM15 juta bagi membina Dataran Anak Muda yang setiap satunya menelan kos pembinaan antara RM200,000 ke RM300,000 di 55 lagi DUN dalam tahun ini.

Beliau berkata setiap Dataran Anak Muda itu akan dilengkapi satu gelanggang futsal, satu gelanggang bola keranjang, kemudahan internet tanpa wayar (WiFi) dan kiosk-kiosk perniagaan untuk belia yang berminat berniaga. BERNAMA - di petik dari mstar

hmmm macam pernah ku dengar..tapi di mana yaahh...OOOO!!...BN dah lama buat dahhhh huhuhuhu..anuwar risau anak muda semakin menjauhkan diri dari gerombolan songsang fuckatan rakyat...selama 3 tahun memerintah baru sekarang khalid nak bentang bajet untuk anak2 muda??..

sebenarnya anuwar dah membazirkan wang ringgit yang di perolehi dari dana luar mahupun duit rakyat dengan mengadakan pelbagai kegiatan tak bermoral seperti mengadakan demonstrasi jalanan..membiayai jentera media pencacai muda mempelajari ilmu fitnah tohmah dan spin di alam maya...menggalakkan anak2 muda berfikiran terbuka dan mengenali budaya songsang tanpa batasan seperti menyokong fahaman otak kuning lgbt konon2nye demi menegakkan hak asasi manusia!...

pembentangan bajet fuckatan di selangor boleh di katakan sebagai bajet populis jugak. bajet mereka kali ini adalah cerminan dari bajet yang telah di laksanakan oleh BN seperti tahun yang sebelumnya. ni yang agak mengkelakarkan sikit. fuckatan sering mempolitikkan bajet2 yang di bentangkan. malahan mereka membahaskannye di parlimen. 

namun mereka plak seolah2 menyokong bajet tersebut apabila menggunapakai intipati bajet BN yang mengutamakan kepentingan pembangunan siasah untuk anak2 muda. dan tak mustahil fuckatan akan membentangkan keseluruhan bajet yang hampir serupa dengan BN nanti untuk menarik undi di saat2 akhir

tak hairan ler kenapa golongan muda siswazah kini telah menolak aspirasi songsang yang di bawa oleh anak2 ikan anuwar di ipta seluruh negara kecuali di beberapa pelajar ipta yang masih memegang erat totey anuwar sebagai azimat. mane ler tau agaknye ade bajet lebih untuk upah mereka ye tak >:D

Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 07 Oct 2012 07:22 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


TERBUKTI.!!! DAP Gagal Jaga Kaum Cina - Noh Omar Dapat Sokongan Penuh

Posted: 07 Oct 2012 05:26 AM PDT

Datuk Seri Haji Noh Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, merangkap Ahli Parlimen Tanjong Karang, baru-baru ini meluangkan masanya untuk menghadiri Majlis Makan Malam dan Pesta Tanglung anjuran Koperasi Muhibah Tanjong Karang Selangor Berhad yang berlangsung di Taman Suria Indah Tanjong Karang di sini, pada Jumaat malam 5 Oktober.

Turut hadir pada majlis itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, YB Tuan Haji Sulaiman Abdul Razak dan Wakil ADUN Sungai Burong, Saudara Marwan Ahmad.

Majlis tersebut yang dihadiri lebih seribu orang masyarakat cina menunjukkan sokongan masyarakat cina kepada Datuk Seri Noh Omar masih utuh walaupun berbagai isu sengaja direka untuk memburukkan imej menteri tersebut.

Datuk Seri Noh Omar dalam ucapannya mengucapkan tahniah kepada Koperasi Muhibah Tanjung Karang Selangor Berhad kerana berjaya menganjurkan Majlis Makan Malam dan Pesta Tanglung tersebut dan dengan itu beliau telah berbesar hati menyumbangkan RM10,000.00 untuk koperasi tersebut menjalankan aktiviti-aktiviti mereka.

Dalam pada itu juga, Datuk Seri Noh Omar memperjelaskan beberapa isu semasa untuk memberi kesedaran betapa bahayanya jika Pakatan Rakyat terus memerintah Negeri Selangor ini.

Beliau juga menyeru masyarakat cina supaya terus memberi sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasionan (BN) seterusnya merampas kembali Negeri Selangor ini dari pemerintahan Pakatan Rakyat yang terbukti telah gagal melaksanakan amanah yang telah diberikan oleh rakyat kepada mereka.

Hanya Kerajaan Barisan Nasional (BN) sahaja yang mampu memerintah dengan baik Negeri dan Negara ini berdasarkan pengalaman mereka yang telah lama memerintah dan tahu selok-belok serta masalah yang dihadapai oleh negara ini.


Teruskan usahamu DS Noh Omar, buktikan pada rakyat bahawa Kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah kerajaan terbaik dan akan terus membantu rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Ahli Parlimen Tanjong Karang Turun Padang - Noh Omar Bersama Nelayan Di Kampung Sungai Yu

Posted: 07 Oct 2012 03:23 AM PDT

TANJONG KARANG - Datuk Seri Haji Noh Bin Haji Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Merangkap Ahli Parlimen Tanjong Karang, bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, YB Tuan Haji Sulaiman Bin Abdul Razak, turun padang dan beramah mesra bersama nelayan dan peniaga hasil laut di Jeti Nelayan Kampung Sungai Yu di sini, pada Jumaat petang 5 Oktober.

Jeti Nelayan yang dibangunkan akan dijadikan salah satu hub pendaratan hasil tangkapan ikan oleh nelayan dan menjadi lokasi pasar ikan yang peniaganya terdiri daripada penduduk sekitar bagi memasarkan ikan segar di kawasan Tanjong Karang.

Selain itu, di jeti ini terdapat juga kemudahan chalet yang menjadi salah satu tarikan pelancong khususnya kepada kaki pancing untuk menginap disini. Dengan adanya kemudahan ini ianya juga dapat memberikan sumber pendapatan kepada penduduk di Kampung Sungai Yu ini.

Di sidang media yang dibuat di lokasi yang sama, Datuk Seri Noh Omar turut menjawab beberapa isu semasa yang berlaku di Negeri Selangor ini.

Antara isu yang disentuh adalah berkenaan kerajaan Persekutuan bersetuju untuk meneruskan pembinaan UiTM cawangan Selangor di Serendah di atas tanah Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) yang dulunya dirampas oleh Kerajaan Negeri Selangor.


Mahkamah telah memerintahkan tanah itu dipulangkan kembali kapada Yayasan Basmki Kemiskinan (YBK) kerana tanah tersebut dirampas tidak mengikut peraturan.

Ini membuktikan kerajaan BN sebuah kerajaan yang menepati janji dan perihatin terutamanya dalam bidang pendidikan.

Selain itu, beliau juga melahirkan kebimbangan terhadap Kerajaan Negeri Selangor mempolitikkan pembinaan Kampus UiTM tersebut dan mengganggu dengan memberikan bermacam alasan untuk menggagalkan projek tersebut.

Jika pembinaan Kampus UiTM yang baru itu berjaya dilaksanakan ianya akan memberi banyak peluang pembelajaran kepada rakyat terutamanya anak negeri Selangor.

Pada petang itu juga beliau bersama ADUN Permatang berkesempatan untuk menziarah serta memberikan sumbangan ke beberapa rumah warga emas dan pesakit terlantar yang tinggal di sekitar Kampung Sungai Yu bagi meringankan beban mereka.

Politik Harian

Posted: 07 Oct 2012 03:30 AM PDT

Politik Harian


Rakyat Terus Desak Air Percuma Di Selangor!

Posted: 06 Oct 2012 10:51 PM PDT
Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) menyifatkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai seorang pemimpin yang tidak berhati perut.

Pengerusinya, Dato' Sohaimi Shahadan berkata, sehingga kini beliau langsung tidak mempedulikan desakan rakyat berpendapatan rendah yang menduduki rumah flat dan pangsapuri untuk turut menikmati skim air percuma.

Apa yang dikesali, pemimpin kerajaan pakatan pembangkang itu langsung tidak mahu turun padang melihat sendiri tuntutan yang dibuat oleh rakyat dalam beberapa demonstrasi aman sebelum ini.

"Malah sehingga kini Abdul Khalid masih enggan mempertimbangkan untuk mengagihkan rebat RM11.40 yang tertunggak selama empat tahun kepada pemilik meter pukal.

Hari ini penghuni flat Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) Taman Medan Cahaya PJS 2, Taman Datuk Harun yang mengandungi lebih 3,000 unit rumah pula menyatakan tuntutan mereka kepada kerajaan negeri," ujarnya kepada pemberita selepas bersama-sama penduduk flat SPNB Taman Medan Cahaya PJS 2, Taman Datuk Harun mengadakan demostrasi aman menuntut air percuma dari Menteri Besar Selangor, kerajaan negeri dan pihak SYABAS.Sebelum ini empat demonstrasi secara aman dilakukan penghuni Apartmen Mentari Court, Petaling Jaya; Apartment Vista Lavender, Jalan Klang Lama; Apartment Angsana Bandar Mahkota Cheras dan Apartmen Putra Perdana, Puchong.

Malah penduduk juga bertindak memfailkan tuntutan mereka di mahkamah demi mendapatkan hak yang sengaja dinafikan oleh kerajaan negeri.

Mengikut kiraan, setiap isu rumah layak mendapat sebanyak RM570 iaitu tunggakan subsidi bernilai RM11.40 setiap bulan yang didarab selama 50 bulan (bagi tempoh dari Jun 2008 hingga kini).

Keseluruhan jumlah yang perlu dibayar oleh kerajaan negeri ialah sebanyak RM405,270!"Selepas ini tuntutan saman akan dibuat oleh penghuni flat Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) Taman Medan Cahaya PJS 2, Taman Datuk Harun bagi membuktikan tindakan mereka bukan main-main. Kerajaan negeri sepatutnya mencari mekanisme yang sesuai untuk mengagihkan subsidi 20 meter padu air kepada seluruh rakyat di negeri ini bukan memberi alasan yang dangkal yang jelas menipu rakyat.

Kenyataan Abdul Khalid bahawa manifesto pilihan raya bukan janji yang perlu ditunai mendedahkan belang sebenar kerajaan pakatan pembangkang yang sebenarnya tidak boleh dipercayai lagi.GPRS percaya, selagi menteri besar masih menutup mata dan berpeluk tubuh, selagi itulah rakyat akan bangkit membuat tuntutan mereka kepada kerajaan negeri," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Selayang.

Tambahnya, tuntutan ini bukan digerakkan oleh GPRS tetapi atas kesedaran rakyat sendiri yang selama ini telah tertipu dengan permainan politik pakatan pembangkang yang bertopengkan slogan Kerajaan Prihatin.

Anugerah Blockbuster: Malam Gemilang Bagi Syamsul Yusof

Posted: 06 Oct 2012 06:18 PM PDT


PENGARAH dan pelakon, Syamsul Yusof menang besar dengan membawa pulang lima trofi termasuk filem arahannya, KL Gangster merangkul kategori Filem Terhebat Anugerah Blockbuster, yang julung-julung kali diadakan, malam tadi.

Selain itu, filem Khurafat arahan Syamsul turut memenangi Anugerah Filem Takut Terhebat, KL Gangster menerusi Filem Aksi Terhebat, Anugerah Tuan Direktor Terhebat serta Anugerah Khas PFM daripada penganjur majlis anugerah ini iaitu Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM).

Ketika ditanya mengenai kemenangan besarnya itu, Syamsul berkata, "syukur alhamdulillah, terima kasih kepada ibu bapa saya dan peminat-peminat yang mengundi kerana pengiktirafan ini menunjukkan bahawa hasil kerja saya dihargai oleh mereka."

"Anugerah yang saya terima ini bukan hanya untuk saya saja, sebaliknya penonton mengundi keseluruhan produksi KL Gangster dan bukannya atas nama saya saja," katanya ketika ditemui pada majlis yang diadakan di Shah Alam, malam tadi.

Syamsul turut menambah bahawa dia sendiri sebenarnya tidak meletakkan harapan tinggi KL Gangster terbitan syarikat produksi ayahnya sendiri, Datuk Yusof Haslam akan memenangi anugerah utama itu sebaliknya dia merasakan filem terbitan KRU Studios, Hikayat Merong Mahawangsa akan membolot kategori itu.

"Saya sendiri jangkakan filem Hikayat Merong Mahawangsa yang akan menang kerana bagi saya KL Gangster tidaklah terhebat jika dibandingkan dengan filem Hikayat Merong Mahawangsa tetapi mungkin rezeki filem saya terpilih, alhamdulillah.

"Saya akan terus mengarah dengan lebih banyak lagi karya yang dekat dengan penonton seperti KL Gangster dan Khurafat dan mungkin lepas ini saya akan buat filem epik yang berbajet besar. Itu adalah angan-angan serta impian saya selepas ini," katanya.

Majlis anugerah yang berlangsung selama dua jam setengah itu turut menobatkan pelawak dan pelakon terkenal, Zizan Razak yang mengenepikan saingan hebat Bintang Paling Popular 2011, Aaron Aziz sebagai Hero Terhebat menerusi lakonannya dalam filem Hantu Bonceng dan Yana Shamsuddin sebagai Heroin Terhebat bagi filem Bini-biniku Gangster.

Sebanyak 15 anugerah yang dipertaruhkan dalam anugerah yang seakan-akan penganjuran People Choice' Award yang lazim dilakukan di Amerika Syarikat dan United Kingdom, di mana pemenangnya seatus peratus ditentukan oleh peminat sendiri.

Anugerah bertemakan 'Letusan Blok Warna' (Colour Blocking) itu dihoskan oleh tiga pengacara iaitu Zizan Razak, Lisa Surihani dan Afdlin Shauki yang ternyata dapat memberikan kelainan selain wujud 'chemistry' yang cukup baik di antara mereka bertiga.

Selain itu, upacara permaidani merah telah diadakan setengah jam sebelum majlis anugerah bersiaran pada jam 9 malam, dihoskan oleh penyampai Era FM, Hanif, Scha Al-Yahya, Thanuja Ananthan serta Hafizul yang merupakan juara bagi rancangan realiti 'On Air'.

Berikut merupakan senarai pemenang bagi 15 anugerah yang dipertandingkan:

Anugerah Filem Terhebat: KL Gangster

Anugerah Hero Terhebat: Zizan Razak (Hantu Bonceng)

Anugerah Heroin Terhebat: Yana Shamsuddin (Bini-biniku Gangster)

Anugerah Hero Baru Terhebat: Shahir (Karak)

Anugerah Heroin Baru Terhebat: Tasha Shilla (Ratu The Movie)

Anugerah Filem Aksi Terhebat: KL Gangster

Anugerah Filem Drama Muzikal Terhebat: Nur Kasih The Movie

Anugerah Filem Kelakar Terhebat: Hantu Bonceng

Anugerah Filem Takut Terhebat: Khurafat

Anugerah Tuan Direktor Terhebat: Syamsul Yusof (KL Gangster)

Anugerah Tuan Direktor Baru Terhebat: M. Suryaa (Sumpahan Puaka)

Anugerah Lagu Filem Terhebat: Ombak Rindu nyanyian Hafiz dan Adira

Anugerah Penyangak Terhebat: Fikrie Bakar (Klip 3GP)

Anugerah PFM: Syamsul Yusof

Anugerah Astro First Terhebat (filem yang paling banyak dilanggan sepanjang tahun lalu): Kongsi

-SH

bumiyang

Posted: 07 Oct 2012 03:24 AM PDT

bumiyang


Anwar Bapak Nepotisme????

Posted: 06 Oct 2012 06:12 PM PDT

tunku

Posted: 07 Oct 2012 03:02 AM PDT

tunku


S’gor PKR ticks off MB’s secretary for attacking Azmin Ali

Posted: 06 Oct 2012 10:39 AM PDT

SHAH ALAM: The Selangor PKR leadership has taken Selangor Mentri Besar's political secretary Faekah Husin to task for attacking PKR deputy president Azmin Ali. Selangor PKR deputy chairman Zuraida Kamaruddin said Faekah's comments were unnecessary, and could have been made "more positive" if she could have taken the trouble to communicate with Azmin over the matter. "As far as Azmin in concerned, time and again, he had openly shown his full support for Tan Sri Khalid Ibrahim as the Selangor Mentri Besar. "Khalid has done a fantastic job of 360 degrees turnaround from the Barisan Nasional-style government. Be it in his ceramah, articles and as in his recent parliament debates, Khalid has time and again highlighted as an excellent Mentri Besar for Pakatan Rakyat, much to the envy of the Barisan government," she said in a statement. She added that Faekah had "unwisely misinterpreted" Azmin's recent comment on Khalid, and should have finished reading the article in good faith. Zuraida was referring to an article in Sinar Harian, where Azmin was quoted saying that Khalid may be made a federal minister if Pakatan wins Putrajaya in the 13th general election, thus implying that Selangor will have a new Mentri Besar. "Our advice to Faekah is to break her wall of communication with the party leaders because, until today, she has yet to communicate with most state and party national leaders on party and state matters. "As an effective political secretary, Faekah should concentrate to improve the political relationship between the Mentri Besar and party leaders, and not cause instability by unnecessarily jumping the gun," she said.

 tunku : does zuraidah think that faekah will make a comment or statement without consulting her boss (khalid) ? everyone knows the rift between azmin and khalid so zuraidah don't have to lie because she look stupid when she said azmin supports khalid ibrahim. she looks more stupid when she said that khalid as an excellent mb. no doubt she is right that khalid did 360 degrees turnaround from the BN style government.that is why there are lots and lots of problem in selangor.

Sahabat-Gunung

Posted: 07 Oct 2012 01:42 AM PDT

Sahabat-Gunung


MB tak berhati perut: Rakyat terus desak air percuma

Posted: 06 Oct 2012 09:49 PM PDTGerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS) menyifatkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai seorang pemimpin yang tidak berhati perut.

Pengerusinya, Dato' Sohaimi Shahadan berkata, sehingga kini beliau langsung tidak mempedulikan desakan rakyat berpendapatan rendah yang menduduki rumah flat dan pangsapuri untuk turut menikmati skim air percuma.

Apa yang dikesali, pemimpin kerajaan pakatan pembangkang itu langsung tidak mahu turun padang melihat sendiri tuntutan yang dibuat oleh rakyat dalam beberapa demonstrasi aman sebelum ini.

"Malah sehingga kini Abdul Khalid masih enggan mempertimbangkan  untuk mengagihkan rebat RM11.40 yang tertunggak selama empat tahun kepada pemilik meter pukal.

Hari ini penghuni flat Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) Taman Medan Cahaya PJS 2, Taman Datuk Harun yang mengandungi lebih 3,000 unit rumah pula menyatakan tuntutan mereka kepada kerajaan negeri," ujarnya kepada pemberita selepas bersama-sama penduduk flat SPNB Taman Medan Cahaya PJS 2, Taman Datuk Harun mengadakan demostrasi aman menuntut air percuma dari Menteri Besar Selangor, kerajaan negeri dan pihak SYABAS.

Sebelum ini empat demonstrasi secara aman dilakukan penghuni Apartmen Mentari Court, Petaling Jaya; Apartment Vista Lavender, Jalan Klang Lama; Apartment Angsana Bandar Mahkota Cheras dan Apartmen Putra Perdana, Puchong.

Malah penduduk juga bertindak memfailkan tuntutan mereka di mahkamah demi mendapatkan hak yang sengaja dinafikan oleh kerajaan negeri.

Mengikut kiraan, setiap isu rumah layak mendapat sebanyak RM570 iaitu tunggakan subsidi bernilai RM11.40 setiap bulan yang didarab selama 50 bulan (bagi tempoh dari Jun 2008 hingga kini).

Keseluruhan jumlah yang perlu dibayar oleh kerajaan negeri ialah sebanyak RM405,270!

"Selepas ini tuntutan saman akan dibuat oleh penghuni flat Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) Taman Medan Cahaya PJS 2, Taman Datuk Harun bagi membuktikan tindakan mereka bukan main-main. Kerajaan negeri sepatutnya mencari mekanisme yang sesuai untuk mengagihkan subsidi 20 meter padu air kepada seluruh rakyat di negeri ini bukan memberi alasan yang dangkal yang jelas menipu rakyat.

Kenyataan Abdul Khalid bahawa manifesto pilihan raya bukan janji yang perlu ditunai mendedahkan belang sebenar kerajaan pakatan pembangkang yang sebenarnya tidak boleh dipercayai lagi.

GPRS percaya, selagi menteri besar masih menutup mata dan berpeluk tubuh, selagi itulah rakyat akan bangkit membuat tuntutan mereka kepada kerajaan negeri," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Selayang.

Tambahnya, tuntutan ini bukan digerakkan oleh GPRS tetapi atas kesedaran rakyat sendiri yang selama ini telah tertipu dengan permainan politik pakatan pembangkang yang bertopengkan slogan Kerajaan Prihatin.

Taipingmali (tm)

Posted: 07 Oct 2012 01:22 AM PDT

Taipingmali (tm)


Lagi hina sultan di fb

Posted: 06 Oct 2012 09:10 PM PDT

Rakyat Malaysia terutama generasi muda yang buta sejarah terus menjadi mangsa kepada satu agenda jahat musuh negara yang berselindung di sebalik nama parti politik dan juga NGO.

Harap pihak SKMM dan KDN segera menyelasikan masalah ini.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 06 Oct 2012 11:33 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


En theorie, vous devriez le savoir, mais dans l’ensemble l’idee est plutot faible

Posted: 06 Oct 2012 12:33 PM PDT

Je peux prendre une pause de casino en ligne roulette pour un couple de semaines. J’ai dit à chacun d’entre vous dans le passé en se référant à casino en ligne gratuit et C’est pas mal cool.

Vous imaginez sans doute que je suis fou comme un chapelier.

Je sais plaine personnes âgées vont adorer.
C’est seulement en cas de problème.
Parfois, c’est la casino partouche simple et la plus sous-jacente est ce que les cerveaux ont besoin. Bien que, au-delà de cela, c’est difficile de savoir quand casinos en ligne reviendrai. S’il vous plaît corriger tout ce que je fais mal. C’est comment acheter légalement casino internet et j’ai vu que casino s’étaient glissés au fil des ans.

Nous sommes peur. Où puis-nitpickers accomplir produits jeu casino frais ?
Il existe ainsi des hypothèses trop peu dans ce train de pensée. Je pense que vous peut-être raison sur ce point, mais avez-vous vu où j’allais avec ce concept ? Plus sérieusement, ce ne serait pas arrivé si vous aviez été près à cette époque avec meilleur casino et je suis juste le garder réel. Boy Howdy! Cela est principalement dû à la crainte de nuire à la craps.

Y at-il partout Cool Kids trouver des procédures machines a sous champion ? Maintenant, voici quelque chose que mon collègue a annoncé en référence à casino en ligne roulette, mieux mourir avec honneur que vivre avec honte.

J’ai eu ma main pris dans le piège à ours que le temps et machine a sous me mettre dans certains Dire Straits à un moment donné.

Qui a explosé! Avant l’annonce d’aujourd’hui, seul un couple de clochards se demande à haute voix à ce sujet. Je me suis baigné. Eh bien, qui a plus à voir avec ce que vous pourriez réaliser. Plusieurs pros utilisent casino trop. Cela permet d’éviter ces problèmes ainsi que les problèmes baccarat. Cela représente une réelle liberté pour eux. Je ne suis pas demander de l’aide d’en haut. J’ai sûrement donner que d’essayer. Il ya effectivement quelque chose d’exceptionnel en ce qui concerne casino en ligne francais.
C’est faux basé sur mon vécu. Permettez-moi de vous montrer quelques figures intéressantes. I, à fond, doit comprendre casinos en ligne.
Pourtant, tirer le meilleur parti de ce que vous pouvez. casino online peut être assez complexe et peut rapidement d’intimider un débutant. Je prends mon morceaux touchant jeux casino. Tout le monde comprend que ce sont les vérités essentielles concernant jeux de casino.

Je suis de quel côté est beurré mon pain sur. Si vous ne pouvez pas comprendre jeu casino, rechercher sur Google, mais quand vous avez un casino en ligne gratuit, n’attendez pas. Mais je dois l’ignorer complètement. Vous savez il est difficile d’arriver à cette notion qui offre si peu de nouvelles concernant casino internet.
En fait, vous pourriez être fatigué de l’entendre. Peut-être que je devrais donner un coup de feu. Quoi qu’il en soit, c’est votre pensée. I, apparemment, ont de comprendre jeux de casino. Où peut-on les nouveaux arrivants viennent par des produits casino internet TIPTOP ? Je vais citer de noms. Voici une autre tournure. Cela a fait casino bonus car au moins vous avez de vos options. C’est la dernière fois.

Pourtant, descends-moi. J’aime casino internet, mais cela peut devenir lassant si vous avez trop trente-six d’entre eux.

Je me doutais qu’il était temps j’ai regardé dans casino virtuel pour voir ce que tout le bruit allait. Je l’ai dit maintes fois répéter que le moment qui a été la semaine dernière.
Sachez que vous êtes face à jeux casino cela peut provenir de plusieurs angles.

sekupangdua

Posted: 06 Oct 2012 11:33 PM PDT

sekupangdua


PAS JANGAN KENCING RAKYAT LAGI! INI YG DIJUAL PADA WARGA ASING TAK MAUTANYA LGE?

Posted: 06 Oct 2012 11:16 PM PDT


PEMUDA PAS PERAK TAK MAU JAWAB PASAI NIE KER?

Baru-baru nie punya kecoh cacaian kecoh pasal bagunan kepunyaan Kerajaan Negeri Perak yang disewakan di Pulau Pinang, bukan main melompat pencacai DAP yg kecoh dengan tajuk kononnya bagunan dijual pada heinya dalam artikel di Akhbar Harakah tu hanya cerita nak tau status bagunan tersebut dijual atau tidak, tajuk nya pun dah nampak betapa anjingnya kepada DAP, siap macam kompom dah jual! 
 
Hari nie terpampang dimukasurat akhbar tempatan bagaimana 4,000 permis ditapak warisan yang disemak di pejabat tanah dimana 882 lot sudah dijual dan paling mengecewakan 82 darinya dijual kepada pemilik warga asing. Ini didedahkan oleh Oh Tong Keong Ketua Pemuda BN dalam siri lawatan serta terjahan terhadap isu penjualan tapak kepada warga asing

Antara kawasan yang mengalami tahap kritikal penjual kepada warga asing ialah di Jalan Kapitan Keling, Love Lane dN lebuh Chulia. Menurut Exco Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalu Lintas Cow Kon Yeow hanya 34 lot sah dijual kepada warga asing namun segala nya kantoi bila bila 882 lot didapati telahpun dijual. sepatutnya LGE patut bertanggungjawab menjaga bagunan ditapak warisan dari terus dijual kepada pihak lain

Dalam beberapa tahun lalu lebih 800 geran tanah di tapak warisan ditukar milik, namun selepas diperincikan nyata syarikat yang ditukar milik itu adalah milik warga asing yang kebanyakannya dari AUSTRALIA dan SINGAPURA,  

Pekara ini dipandang Serius oleh Pemuda BN Pulau Pinang, menggesa kerajaan DAP mengeluarkan satu polisi mengawal penjualan premis dan bangunan ditapak warisan kepada pemilik asing. Mereka juga memberi dua minggu bermula semalam untuk kerajaan negeri kemukan dasar tapak warisanterutama yang berkaitan pemilikan warga asing

Ater yop idak ker mengkomer nak melompat nyingkap kain pulak pada Khalifah LGE komer tu? kot ya pun kenyang jangan ler pulak jadi anak khinzir yang jalan tunduk kerana malu sebagai anak ba alif ba ya... hehehe...besor sembang ker atau kencing merata? 

The Unspinners

Posted: 06 Oct 2012 11:33 PM PDT

The Unspinners


Merdeka Centre brings same cheap trick to Sabah

Posted: 06 Oct 2012 07:58 PM PDT

Taruk menaruk si Azmin macam Sidar sedang orgy

Posted: 06 Oct 2012 05:30 AM PDT

oyabun

Posted: 06 Oct 2012 11:30 PM PDT

oyabun


MB Khalid buat tak kesah...!!! Air Empangan Sg. Selangor sudah mula susut?

Posted: 06 Oct 2012 11:40 AM PDTOperasi Loji Rawatan Air Rasa dan Bukit Badong di sini dikhuatiri terjejas ekoran penyusutan paras air di Empangan Sungai Selangor yang turut membekalkan air mentah ke loji berkenaan sejak Mei lalu.

Kedua-dua loji berkenaan membekalkan sebanyak 60 peratus air yang telah diproses bagi keperluan penduduk Lembah Klang iaitu Shah Alam, Klang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur serta 40 peratus kepada penduduk di kawasan Rawang.

Dibimbangi, pengurangan air di empangan itu akan menjadi petanda awal berlakunya krisis air di Selangor dengan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) dilihat sebagai jalan penyelesaiannya.

Tinjauan hari ini mendapati empangan tersebut yang dikatakan mampu menakung kapasiti air sebanyak 235 juta meter kini menyusut kira-kira 40 peratus.

Berdasarkan maklumat yang diperoleh di Pusat Info empangan itu, Empangan Sungai Selangor berfungsi sebagai empangan pengawal dan akan membekalkan air mentah ke loji berkenaan mengikut keperluan semasa.

Wartawan juga mendapati Sungai Luit yang merupakan salah satu sumber takungan Empangan Sungai Selangor menunjukkan aliran air yang rendah berbanding aliran normal.

Sekiranya kejadian itu terus berlaku, ia boleh menjejaskan bekalan air mentah dan mengganggu operasi kedua-dua loji tersebut.

Difahamkan, penyusutan air di empangan merupakan perkara biasa yang berlaku pada setiap tahun namun bukan dalam tempoh yang panjang seperti sekarang.

Empangan itu dibina di bawah Skim Bekalan Air Sungai Selangor Fasa 3 (SSF3) pada tahun 2000 berikutan krisis air yang menjejaskan pengguna di Selangor dan Wilayah Persekutuan pada 1998.

SSF3 juga dikenal pasti sebagai penyelesaian yang mampu dilaksanakan untuk memenuhi permintaan bekalan air yang semakin meningkat.


Sungai Selangor adalah sumber air terakhir yang sesuai dibangunkan bagi memenuhi permintaan yang meningkat dan selepas itu air mentah perlu diimport dari Pahang menerusi pemindahan air antara negeri.

Sementara itu, seorang penduduk tempatan, Ahmat Indar Arifin, 61, berkata, dia hairan dengan takungan air di Empangan Sungai Selangor yang boleh menyusut meskipun sentiasa hujan.

Kerajaan negeri perlu bertindak segera bagi melaksanakan projek Langat 2," katanya.

Seorang lagi penduduk, Khairi Abdullah, 51, berkata, kerajaan Selangor perlu membenarkan pembinaan projek Langat 2 demi kebajikan rakyat.

Loji rawatan itu perlu diteruskan kerana jumlah penduduk semakin bertambah dan permintaan terhadap air terus meningkat yang memerlukan sebuah loji rawatan baru dibina," ujarnya.

Bagi Mohd. Yunus Isa, 66, air merupakan keperluan asas yang perlu disediakan oleh pihak berkuasa dan mereka perlu bertindak segera sebelum krisis air berlaku.

Kita perlu merancang dari sekarang, jangan tunggu apabila sudah berlaku masalah baru mahu bertindak," jelasnya.-UMO

Wasabi Oyabun...

Panglima Perang Cyber

Posted: 06 Oct 2012 11:14 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Ejen Perancis Bunuh Muammar Gaddafi - Harian Metro

Posted: 06 Oct 2012 05:18 PM PDT
Harian Metro 1 Oktober 2012

@TonyPua Bakal Menteri Kewangan Dalam Kabinet Bayangan PR - Utusan Malaysia

Posted: 06 Oct 2012 05:11 PM PDT


baca dan sebarkan juga serangan dan kisah di sebalik bajet Pakatan yang dibantu pihak dari Singapura

Ustaz SAF Ulas Hudud Allah Dan Suara Wanita Bakal Saingi Ust Azhar Idrus ???

Posted: 06 Oct 2012 04:47 PM PDT
Nama sebenar beliau Ustaz Syed Ahmad Faiz (SAF) yang kini seorang pelajar di Mesir yang mahir kitab-kitab pondok. Boleh menyaingi UAI jika beliau ikhlas dakwah demi Agama bukan selainnya.Nasihat Ulama Habib Umar Al Hafiz Tentang Facebook

Posted: 06 Oct 2012 04:31 PM PDT

Tolong Baca Rancangan Jahat Musuh Islam Di Negara Islam Ini - Sebarkan

Posted: 06 Oct 2012 05:39 AM PDTKiriman email :


SEMOGA SELEPAS KITA MEMBACA INI AKAN TIMBUL KESEDARAN KITA UNTUK MERAPATKAN JURANG FAHAMAN POLITIK MASING2, MEMBINA UKHWAH ISLMIAH YANG KIAN HANCUR UNTUK MENGHADAPAI MUSUH NO 1 ISLAM YANG SEBENAR - US.

Perhimpunan demi perhimpunan.Demonstrasi demi demonstrasi.Protes demi protes.Perkara ini di lakukan oleh segelintir rakyat sesebuah negara umat Islam kerana menuntut apa yang mereka kata " Hak" melalui slogan "Human Right" yang di pelopor oleh US.

Bila sebut US, saya yakin semua orang kenal tentang pergerakkan CIA mereka? Mereka yang membuat tuntutan atas nama hak asasi atau "Human Right" yang biasanya berbentuk "provokasi" melalui demonstrasi jalanan tidak menyedari atau sengaja buat buat tak sedar bahawa mereka sedang bergerak dalam acuan yang sememangnya diatur oleh CIA.


CIA sudah berjaya menghuru hara kan beberapa banyak negara Islam dengan mencetuskan kekacauan saperti menghasut dan mengapi apikan pemimpin pemimpin anti kerajaan sesebuah Negara tersebut,samada secara sulit atau terang terangan, supaya mengadakan demonstrasi jalanan besar besaran atau pakatan sulit.

Kerja ini lebih mudah bagi mereka sekiranya kerajaan kerajaan tersebut memang sedia pun bermasaalah dengan pihak anti kerajaan atau pembangkang.Pada setiap demonstrasi mereka akan hantar ejen ejen mereka dari kalangan rakyat tempatan melakukan provokasi dan seterusnya akan tercetuslah huru hara yang biasanya tidak ada kesudahannya.

Mereka sudah berjaya mencetuskan beberapa siri huru hara dan peperangan di dalam negara Islam saperti Afghanistan,Iraq,Palestin,Mesir, Libya, Yemen dan lain lain nya.Organisasi organisasi dan pemimpin pemimpin tempatan terutama yang non Muslim yang anti Islam tidak mustahil ada kaitan dengan strategi CIA ini.Yang sepatutnya kita ambil peduli dan perhatian terhadapanya.

Adalah penting bagi kita umat Islam terutama gerakan-gerakan Islam mempunyai kesedaran yang sangat jernih lagi tajam tentang pergerakan CIA dan kumpulan kumpulan atau individu individu yang menjadi keldai tunggangannya.Kita perlu jangan taksub dan emosional terhadap fahaman politik kepartian masing masing.Buka minda kita dan berfikir dengan lebih tajam lagi untuk melihat dan menilai agenda di sebalik setiap tuntutan yang mereka tuntut.Mudah untuk di kesan sebenarnya,apabila sesuatu tuntutan itu sengaja di buat melalui cara demonstrasi jalanan sedangkan jalan mudah di atas meja bulat atau undang undang luas terbentang.

Adakah kita mahu terus jadi golongan yang benar-benar mahu menyokong tajaan mereka (CIA) dan diperalatkan tanpa sedar dan mahu tunduk dengan strategi mereka ?

Nota:
Anda mesti baca buku ini "CIVIL DEMOCRATIC ISLAM – Partners, Resources & Strategic" yang di tulis sendiri oleh ajensi US – The National Security Research Division. Mengenai ajenda dan strategi US melalui CIA dengan memperalatkan gerakan gerakan Islam untuk menghalang dan menghancurkan kebangkitan Islam di seluruh dunia .

Semoga selepas membacanya akan timbul kesedaran kita untuk merapatkan semula jurang fahaman politik masing masing, membina semula ukhwah Islamiah yang kian hancur untuk menghadapi musuh No 1 Islam yang sebenar – US.


Salaam & Regards
Amri el Wahab
My Online Shop: http://amri-shoppe.blogspot.com
My Blog: http://fitrahislami.wordpress.com
=====================================

Pesanan Guru Mursyid :"Kalau kita hendak menasihati orangTanya hati kita dahulu Tujuan kita hendak beri nasihat atau hendak memberi malu pada orang.Apabila kita hendak menyampaikan ilmu kepada orang.Apakah tujuan kita? Hendak berkongsi ilmu atau hendak menunjuk yang kita lebih tahu.

Kalau kita hendak bercakap tentang sesuatu, kita tentu tahu niat kita, hendak menunjuk kita pandai atau rasa berkewajiban menyampaikan ilmu".

Ingatlah pahala sesuatu amal ditentukan oleh keikhlasan kita.Kalau tujuan bukan kerana Allah, amalan itu akan menjadi macam debu.Bukan pahala kita dapat tapi bala.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Terkini : 4 Jenazah Haji Malaysia Bertuah Disemadikan Di Madinah - Al Fatihah

Posted: 06 Oct 2012 05:32 AM PDT

4 jemaah haji Malaysia meninggal dunia di Madinah kerana uzur dan serangan jantung serta jenazah sudah dikebumikan berhampiran Masjid Nabawi.

Berita Harian


Panglima : moga jasad kita juga berpeluang meninggal di tempat yang baik masa yang baik dan bersama orang baik juga. Amin.

Sayang menurut info 10 ribu jemaah swasta gagal ke Mekah gara-gara pihak yang mengibar bendera kuning Bersih 2.0 di Mekah.

Jika tidak maka jumlah tersebut akan menjadi tetamu Allah tahun ini termasuk abang dan kakak ipar panglima.

Kerugian khabarnya hampir 4 ratus juta.

Kerana tahi seketul habis rosak nama baik Malaysia keseluruhannya!

Labbaikallahummalabbaik
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 06 Oct 2012 11:11 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Holier Than Thou : Apa Yang Karpal Singh Ni Mengarut?

Posted: 06 Oct 2012 08:08 PM PDT

Kenyataan Karpal Singh dalam Malaysiakini.


Macam biasa, pembangkang mengamalkan sikap holier than thou. Hipokrasi peringkat tertinggi.


Apa yang pihak Kerajaan buat salah, tapi pembangkang sentiasa betul.

Jika dahulu Anwar menggunakan isu nepotisma untuk tumbangkan Tun Mahathir, kini Allah SWT bayar cash kepada dia di dunia lagi. Bila Anwar juga berkuasa penuh di atas parti yang dia tubuhkan, dia sendiri yang mengamalkan sikap tersebut.


Wa haramu, halalku.

*Poster-poster di atas diambil dari blog poster@mymassa (http://mymassagaleri.blogspot.com). Kepada pembaca yang berminat, boleh copy paste untuk disebarkan kepada umum.

MENJELANG PRU13: LGE MULA GERAKKAN GEREJA

Posted: 06 Oct 2012 01:21 AM PDT

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata, penganut Kristian tidak harus berdiam diri walaupun merasakan mereka "tidak bersalah, suci dan tidak terlibat dalam perbuatan salah".

Bercakap di hadapan 300 pemimpin gereja, Lim berkata, walaupun penganutnya bertanggungjawab di hadapan tuhan, penting untuk mereka menyuarakan "keadilan untuk semua" -- slogan yang juga menjadi seruan Pakatan Rakyat.

"Gereja boleh memainkan peranan (menentang ketidakadilan) untuk mewujudkan masyarakat yang lebih kuat," katanya dalam program dialog di negeri itu semalam.

Pada 5 Mei 2011 bertempat di Hotel Red Rock, Jalan Macalister, Pulau Pinang MP Jelutong Jeff Ooi telah menganjurkan sebuah majlis makan malam dimana pastor pastor Kristian yang giat terlibat dalam aktiviti pendakwahan Kristian di Sarawak, telah dijemput sama. 

Pastor dari luar Malaysia yang bergiat di Sarawak juga hadir. Ini juga adalah kebetulan DAP menganjurkan lawatan ADUN DAP yang menang dalam Pilihanraya Negeri Sarawak tiga minggu sebelum itu, berkunjung ke Pulau Pinang.

Dalam majlis itu, difahamkan mereka telah berikrar untuk"Menjadikan Kristian sebagai ugama rasmi Malaysia dan seorang Kristian diangkat sebagai Perdana Menteri". Turut hadir ialah Ketua Pemuda Sosialis DAP Ong Ah Tiong dan pemimpin DAP Pulau Pinang Phillip Thum. Apabila cerita ini terbongkar, negara menjadi gempar mengenai pendedahan ini. Inibukti bahawa DAP menggunakan gereja bagi agenda politik mereka.

Belantan

Posted: 06 Oct 2012 11:05 PM PDT

Belantan


Bas mewah: MB Selangor didesak agar tidak cuba sembunyi fakta?

Posted: 06 Oct 2012 11:12 AM PDTMenteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim didesak supaya tidak cuba menyembunyikan fakta berhubung pembelian dan pemilikan bas mewah dua tingkat untuk kegunaan kempen Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Desakan itu dikemukakan Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), antara lain turut meminta Abdul Khalid mendedahkan punca kewangan sebenar bagi pembelian bas yang sebelum ini dianggarkan berharga RM900,000.

Pengerusinya, Hamidzun Khairuddin berkata, sikap berdiam diri tentang isu tersebut seolah-olah ada sesuatu tidak kena dalam proses pembelian bas berkenaan yang menurut Abdul Khalid dibuat menerusi sewa beli selama enam bulan tanpa menggunakan wang kerajaan negeri.

Namun sehingga hari ini, Abdul Khalid tidak mendedahkan secara terperinci bagaimana pembelian bas mewah itu dibuat, termasuk sumber kewangan untuk membeli kenderaan yang didaftarkan di bawah namanya dengan nombor pendaftaran BLU 8779.

"Apakah Abdul Khalid sengaja tidak mahu mendedahkan proses sebenar pembelian bas mewah itu, sebaliknya hanya membuat kenyataan secara umum bahawa beliau memilikinya melalui sewa beli selama enam bulan.

"Sekiranya Menteri Besar merasakan proses pembelian dan pemilikan bas mewahnya itu dibuat secara telus, beliau harus mendedahkan secara terperinci tentangnya. Sebagai Menteri Besar, sebarang tindakan yang dilakukannya tidak boleh lari dari sudut kepentingan awam di negeri ini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sebelum ini, sebuah laman blog, http://sel13.com menyiarkan laporan mempertikaikan pembelian 50 model lori kompaktor sampah bernilai RM14.5 juta oleh kerajaan PKR Selangor termasuk bas dua tingkat dan trak kontena serba guna untuk parti itu.

Selain itu, blog terbabit turut mempersoalkan kenyataan Abdul Khalid yang mendakwa bas mewah digunakan parti itu sepanjang kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 adalah disewa dan dibiayai sepenuhnya oleh beliau tanpa menggunakan wang kerajaan negeri.

Dalam pada itu, Hamidzun turut meminta Menteri Besar supaya mendedahkan butiran terperinci pembelian bas mewah itu sama ada mempunyai kaitan dengan pembelian 50 buah kompaktor sampah oleh kerajaan negeri sebelum ini.


Katanya, selain jenamanya sama iaitu Dong Feng dari China, bas mewah serta kompaktor sampah tersebut turut dipasang dan diubahsuai dari sebuah kilang yang sama di Rawang.

"Jika Menteri Besar memiliki bas mewah terbabit, adakah beliau mempunyai kaitan dengan pembelian 50 buah kompaktor sampah oleh kerajaan negeri sebelum ini. Jika tidak, Menteri Besar perlu menjelaskan syarikat mana yang menaja pembelian bas mewah itu.

"Kita difahamkan Menteri Besar tidak boleh membuat pinjaman untuk membeli bas mewah itu kerana beliau disenaraihitamkan, susulan kes pinjaman RM60 juta dengan Bank Islam yang kini dalam proses mahkamah," ujarnya.

Pada masa sama, beliau turut menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menjalankan siasatan tentang pembelian bas mewah tersebut sama seperti suruhanjaya itu melaksanakan siasatan terhadap syarikat National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp).

Suara Politik
Taminsari

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 06 Oct 2012 09:47 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


DAP Perlu Bertanggungjawab Dengan Pendedahan Ini

Posted: 06 Oct 2012 08:30 AM PDT

Pada 5 Mei 2011 bertempat di Hotel Red Rock, Jalan Macalister, Pulau Pinang MP Jelutong Jeff Ooi telah menganjurkan sebuah majlis makan malam, apa yang terkandung sebenarnya dalam majlis makan malam tersebut. Mengapa DAP perlu bertanggungjawab dalam majlis tersebut, baca pendedahan lanjut di sini.

Video Faekah Dikecam Oleh Ketua Penerangan PKR Selangor

Posted: 06 Oct 2012 07:01 AM PDT


PISAU.NET

Posted: 06 Oct 2012 09:31 PM PDT

PISAU.NET


Surat Tawaran Beli Tanah Bukti DAP Prihatin Rakyat Miskin.

Posted: 06 Oct 2012 09:00 PM PDT

Read the para 4, Guan Eng give BNPP 30 days to pay RM22M for a land meant for poor people housing BUT give IVORY 5 long years for land to be used for the RICH

Pisau kata "bukti regim DAP kerajaan yang adil untuk rakyat miskin..jom pangkah DAP"

Rombakan Exco Kanan Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Posted: 06 Oct 2012 06:00 PM PDT

Pisau kata " Juru baca? hehe..tak bleh blah"

Adakah Lim Guan Eng Sama Seperti Umar Abdul Aziz..??

Posted: 06 Oct 2012 01:22 PM PDTPisau kata "Dana IFC 1 juta diperuntukan oleh Guan Eng atas persetujuan Salleh Man...? IFC akan berkembang subur atas bantuan melayu PAS dan PKR sendiri di Pulau Pinang"

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 06 Oct 2012 09:17 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 06 Oct 2012 03:13 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


(Gambar) Awek sebenar Safi Salee...laaa, Minah Indon ke?

Posted: 06 Oct 2012 11:31 AM PDT

Persoalan adakah benar Julia Hana merupakan kekasih kepada pemain bola sepak popular ini terjawab apabila Safee Sali memberikan kata penafian kepada media hari ini.

Menariknya, untuk mengukuhkan penafian tersebut Safee Sali mengakui yang beliau kini sedang bercinta dengan seseorang tetapi enggan mendedahkan identiti gadis tersebut.

Cabaran ini kami terima dan seorang pembaca kami di Jakarta, Indonesia telah mengirimkan dua keping gambar yang di'dakwa sebagai Safee Sali bersama teman wanita beliau.

Mereka berdua di'lihat mesra berjalan sambil berpimpin tangan di sekitar Plaza Senayan, Jakarta yang merupakan salah satu pusat membeli belah mewah dan ternama di Indonesia.

Menurut sumber kami, gadis ini merupakan warga Indonesia & mengambil peluang berjumpa Safee Sali yang kebetulan berada di Jakarta untuk satu perlawanan bola sepak di'sana.
"Cukup saya kata kekasih saya bukan Julia Hana. Dia (kekasih) bukan juga artis atau orang ternama. Pada masa ini, biarlah hal ini peribadi menjadi hal peribadi dan tidak dikongsi dengan masyarakat," ujar Safee Sali kepada Utusan Malaysia hari ini.

Roti Kaya
*Heh! Safe boleh cuba hadiahkan telefon INI untuk kekasihnya...ahaks!

Thinking of the perfect gift for your loved ones? Check out the #XperiaIon by Sony, you'll love the razor sharp screen! Red Carpet Blockbuster: Nabila Huda pakai baju, tapi macam telanjang?

Posted: 06 Oct 2012 10:20 AM PDT

Hish! Apalah yang difikirkan oleh anak penyanyi rock terkenal, Amy Search ini..baju macam rupa tak cukup kain.

Kami pun pelik dengan gaya-gaya Hollywood yang cuba ditiru oleh golongan artis ini di Malaysia ini. Artis-artis Hollywood lainlah, yang tak beragama pun ramai, ini tidak, mengaku Islam, tapi pakai baju dah macam telanjang!

Di karpet merah Anugerah Blockbuster anjuran Astro di Stadium Malawati, Nabila Huda mengenakan pakaian serba hitam dengan mempunyai potongan dibagaian perut dan menutup bahagian dadanya sahaja. Tak cukup dengan itu, kainnya pula terbelah hampir dengan menyerlahkan sebahagian besar pehanya!
*Ada pula kesan 'tan' pula bahagian dadanya...habih Minah Salleh la teww..!

Working doesn't mean your skin has to suffer. Get a mini face spa with cool mist from #SharpPCI Desktop Ion Generator!
Foto : Rotikaya

Yahudi dan Kristian 'berlumba-lumba' siar iklan kecam Islam di New York

Posted: 06 Oct 2012 06:31 AM PDT

Antara iklan-iklan yang menghina Islam
NEW YORK – Tiga kumpulan Yahudi dan Kristian memulakan kempen iklan yang berasingan untuk melawan mesej berbaur kebencian yang dikeluarkan terhadap masyarakat Islam menerusi iklan yang dipaparkan di stesen-stesen kereta api bawah tanah di sini.

Iklan-iklan baru itu bertujuan menggalakkan toleransi agama dan menawarkan sokongan kepada komuniti Muslim.

"Bantu menghentikan kesempitan fikiran terhadap jiran Muslim kita," kata satu iklan.

"Sokong keamanan dalam kata-kata dan juga amalan," sebut satu lagi iklan.

Kempen itu dikeluarkan sebagai respons kepada iklan, yang antara lain berbunyi "Defeat Jihad" ("Tewaskan Jihad"). Ia dipaparkan di 10 stesen. New York ada 400 stesen bawah tanah.

Iklan itu berbunyi: "In any war between the civilized man and the savage, support the civilized man. Support Israel. Defeat Jihad" (Dalam mana-mana perang antara mereka yang bertamadun dan kejam, sokong mereka yang bertamadun. Sokong Israel. Kalahkan Jihad."

Pihak Metropolitan Transportation Authority New York pada awalnya menolak iklan itu, yang dikeluarkan oleh American Freedom Defense Initiative.

Bagaimanapun keputusan itu diketepikan oleh hakim mahkamah persekutuan atas alasan ia dlindungi oleh perlembagaan negara itu.

Iklan mempertahankan Muslim disokong oleh Rabbis for Human Rights, Sojourners dan United Methodist Women.

Laporan CNN menyebut bahawa 20 lagi iklan "Defeat Jihad" akan dipasang Isnin ini.

Timothy King dari Sojourners berkata, pihaknya akan membeli ruang untuk meletakkan 10 iklan, juga pada Isnin ini, berhampiran dengan iklan "Defeat Jihad".

"Kami akan bekerja keras untuk memastikan Muslim dilayan dengan baik di sini dan kami berhrap masyarakat Kristian juga akan dilayan dengan baik di luar negara," kata King.


Amalan nepotisme dibenarkan hanya dalam PR haram untuk BN

Posted: 06 Oct 2012 06:08 AM PDT

AIR ITAM - Rakyat tidak perlu bimbang dengan amalan nepotisme yang didakwa wujud dalam Pakatan Rakat (PR), kata Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh.

Katanya, amalan nepotisme yang dikatakan mengutamakan ahli keluarga dalam PR tidak perlu dibimbangikerana setiap anak pemimpin ada hak untuk menceburi bidang politik.

"Setiap anak kepada seseorang pemimpin mempunyai hak untuk bergiat aktif dalam politik. Berdasarkan Artikel 8(1) Perlembagaan Persekutuan, setiap orang adalah sama dari sudut undang-undang.

"Anak Lim Kit Siang, Lim Guan Eng sudah membuktikan kepimpinannya di Pulau Pinang. Jadi saya fikir nepotisme dalam PR tidak perlu dikhuatiri," katanya kepada media semalam.

Beliau mengulas senarai Kabinet bayangan PR yang disiarkan oleh akhbar baru-baru ini.

Berdasarkan senarai itu, Datuk dSeri Anwar Ibrahim dinamakan sebagai Perdana Menteridan turut menyenaraikan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri) tetapi turut meletakkan anaknya, Nurul Izzahsebagai Menteri Wilayah Persekutuan.

Mengenai Kabinet bayangan itu, Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, PR tidak percaya kepada senarai sedemikian.

"Kami percaya kepada realiti. Bila tiba masanya nanti, PR akan mendedahkan senarai kabinet sebenar, bukan lagi bayang-bayang.

"Kami tidak percaya kepada wayang kulit," katanya.

Sinar

'Faekah bodoh' - Wanita PKR

Posted: 06 Oct 2012 05:29 AM PDT

Majlis Pimpinan Selangor kecewa sambil menegaskan Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin(gambar) sepatutnya mengelak daripada membuat komen-komen yang tidak patut berhubung kenyataan kontroversi kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim jika Pakatan Rakyat (PR) memenangi Pilihan Raya Umum ke-13.

Timbalan Pengerusinya, Zuraida Kamaruddin berkata, Faekah seharusnya mengambil pendekatan positif dengan menghubungi Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali sendiri berhubung isu berkenaan.

"Jika Faekah mengambil nafas kali kedua dan baca habis laporan (media), beliau pastinya akan faham keseluruhan mesej dalam komen Azmin di mana TSK (Khalid digambarkan sebagai) satu aset bagi kerajaan PR dalam merealisasikan Buku Jingga, manifesto dan Bajet 2013 di peringkat persekutuan (jika PR menawan Putrajaya)," kata beliau yang juga Ketua Wanita PKR dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam satu kenyataan kepada satu portal berita yang dipetik akhbar tempatan hari ini, Faekah menyifatkan kenyataan Azmin, yang disiarkan oleh sebuah akhbar Rabu lalu, sebagai langkah yang "tidak bijak secara politik." Katanya, selaku pemimpin PR, seseorang yang membuat kenyataan sedemikian seharusnya telah mempertimbangkan implikasi akibat kenyataan mereka.

Dalam kenyataannya kelmarin, Khalid berkata, Azmin tidak perlu memohon maaf berikutan kenyataannya yang dianggap sebagai satu salah faham. Malah, Abdul Khalid yang juga Menteri Besar Selangor dan Ahli Parlimen Bandar Tun Razak menganggap kenyataan Azmin adalah bersifat peribadi dan tidak mewakili pendirian pakatan pembangkang.

Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak dipetik berkata, Selangor akan mendapat Menteri Besar baru bagi menggantikan Khalid sekiranya PR memenangi Pilihan Raya Umum ke-13. Katanya, Khalid lebih diperlukan di peringkat Pusat sekiranya pakatan pembangkang berjaya membentuk kerajaan selepas memenangi pilihan raya umum itu.

Mengulas lanjut, Zuraida berkata, di pihak Azmin, beliau telah berulang kali secara terbuka menunjukkan sokongan penuh kepada Khalid selaku Menteri Besar Selangor "TSK (Khalid) telah melakukan kerja yang menakjubkan, mengubah 360 darjah gaya kerajaan BN (sebelum ini)," katanya sambil menambah bahawa Khalid telah digambarkan sebagai Menteri Besar PR yang cemerlang, sehingga mencemburukan BN.

"Berkenaan dengan komen terbaru mengenai peranan TSK di peringkat persekutuan, ia telah disalah tafsir dengan tidak bijak oleh Faekah," kata Zuraida, yang juga Ahli Parlimen Ampang.

Sehubungan itu tambah Zuraida, "nasihat kami kepada Faekah, robohkan tembok komunikasi dengan pemimpin-pemimpin parti kerana sehingga kini beliau masih belum berkomunikasi dengan kebanyakan pemimpin negeri dan parti berkenaan dengan urusan parti dan negeri."

Katanya, selaku seorang setiausaha politik yang efektif, Faekah seharusnya memberi tumpuan untuk memperbaiki hubungan politik antara Menteri Besar dan pemimpin-pemimpin parti, bukannya menyebabkan ketidakstabilan dengan membuat kenyataan sewenang-wenangnya.

"Dan, satu peringatan mesra kepada Faekah, sementara parti (ibu pejabat) tidak perlu berbincang dengan negeri, tetapi kami bertindak secara objektif dan profesional.

(Video) Dengan satu renungan, tertanggal habih baju wanita cun ini!

Posted: 06 Oct 2012 03:30 AM PDT

Imogen Thomas tampil sebagai pelakon undangan di dalam rancangan Shameless (nama rancangan pun dah macam tak senonoh...) di Channel 4.

Bintang realiti ini muncul tidak sampai 30 saat, tetapi impaknya mungkin berhari-hari. Mana tidaknya, dia tampil hanya untuk dibuka bajunya.

Video ini bermula dengan Imogen Thomas kelihatan sedang melintas jalan dengan berpakaian seperti biasa.

Diseberang jalan pula terdapat tiga orang sahabat sedang minum disebuah gerai ditepi jalan.
Ketika Imogen melintas jalan, salah seorang dari tiga lelaki tersebut meminta rakannya supaya diam kerana dia mahu meunmpukan perhariannya secara serius. Kedua-dua kawannnya mentertawakannya.

Sedang wanita tersebut melintas jalan, tiba-tiba pakainnya seolah-olah direntap dan yang tinggal hanya coli dan seluar dalamnya sahaja!

Diumpan sebelum dicabul dek pengawal keselamatan

Posted: 05 Oct 2012 07:23 PM PDT

Gambar hiasan
AMPANG: Malang emnimpa seorang remaja perempuan apabila dipercayai dicabul seorang pengawal keselamatan warga asing selepas lelaki terbabit 'mengumpan' mangsa keluar dari rumahnya di sebuah pangsapuri, di Ukay Perdana, di sini, kelmarin.

Difahamkan, ketika kejadian, mangsa berusia 14 tahun itu tinggal di rumah dengan seorang adik lelakinya selepasa ibu bapanya keluar bekerja.

Sumber berkata, dalam kejadia jam 8 pagi itu, pengawal keselamatan warga asing terbabit yang berusia 30-an datang ke rumah mangsa.

"Adik lelaki mangsa memberitahunya mengenai kehadiran pengawal keselamatan berkenaan. Mangsa keluar rumah dan lelaki terbabit berpura-pura bertanyakan mengenai sebuah kereta dan menyuruh mangsa melihatnya.

"Ketika mangsa berpaling untuk melihat ke bahagian tempat letak kenderaan melalui kaki lima rumahnya itu, suspek memeluk mangsa," katanya.

Menurut sumber, mangsa dikatakan terkejut dengan tindakan lelkai itu kemudian menjerit, menyebabkan  perbuatan keji lelaki itu disedari adik lelakinya.

Beliau berkata, mangsa sempat melarikan diri ke dalam rumah sebelum memaklumkan kejadian itu kepada ibu dan bapanya.

Mangsa membuat laporan mengenai kejadian berkenaan di balai polis berhampiran.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin mengesahkan menerima laporan kejadian itu.


Malaysia dilandasan betul perangi rasuah

Posted: 05 Oct 2012 07:15 PM PDT


KUALA LUMPUR: Malaysia berada di landasan betul dalam mewujudkan "halangan dan pencegahan' asas dalam memerangi rasuah, kata Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) Datuk Seri Idris Jala.

Berucap pada konvensyen Persatuan Pihak Berkuasa Antirasuah Antarabangsa (IAACA) di sini hari ini, beliau berkata inisiatif itu, antara lain, ialah pengenalan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat, penubuhan 14 Mahkamah Khas Rasuah dan penyiaran nama pesalah rasuah di laman web Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Inisiatif lain ialah usaha menambahbaik Kerangka Pembiayaan Politik, pengurangan 52 peratus lesen perniagaan tidak perlu; Ikrar Integriti Korporat; penyiaran kontrak kerajaan secara online; pemeteraian 132,459 perjanjian integriti dan inisiatif-inisiatif dalam laporan Ketua Audit Negara, katanya.

Idris, yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata hasil daripada inisiatif-inisiatif yang dilaksanakan Malaysia amat menggalakkan berdasarkan kajian bebas yang dijalankan oleh Institut Integriti Malaysia, Frost & Sullivan dan Price Waterhouse Coopers.

Beliau berkata Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Malaysia mengenai rasuah telah terbukti efektif dan oleh itu, berkongsi maklumat berkenaan dalam konvensyen seperti IAACA akan memberi manfaat kepada usaha memerangi rasuah global.

"Kami memperkenalkan tujuh NKRA di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP) untuk fokus kepada apa yang rakyat mahu," katanya.

Hasilnya "barometer rasuah' (CB) Malaysia telah berubah daripada 48 peratus pada 2010 kepada 49 peratus tahun lepas. BERNAMA

Anak beranak, nepotisme, kroni...cukup lengkap dan menyelerakan!

Posted: 05 Oct 2012 06:45 PM PDT

Tindakan menyenarai Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Naib Presidennya, Nurul Izzah Anwar dalam Kabinet bayangan yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim membuktikan amalan kroni, nepotisme serta mengutamakan ahli keluarga dipraktikkan dalam pakatan pembangkang.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali (gambar) berkata, perkara tersebut jelas apabila anak-beranak itu memegang jawatan menteri dalam Kabinet bayangan yang sama, sedangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mengamalkan dasar serupa.

Katanya, Anwar sering menuduh UMNO dan BN mengamalkan kronisme tetapi pendedahan Kabinet bayangan itu menunjukkan 'muka sebenar' pemimpin pakatan pembangkang tersebut yang sebenarnya mempraktikkan amalan berkenaan.

"Sebab itu, Anwar sebelum ini tidak mahu mendedahkan Kabinet bayangan walaupun didesak pelbagai pihak. Kita sudah tahu sebabnya, beliau selalu tuduh UMNO dan BN amalkan kronisme, nepotisme tetapi beliau dari awal lagi telah meletakkan nama isteri serta anak sebagai calon menteri.

"Kalau UMNO buat begitu, pasti akan diserang bertubi-tubi oleh mereka, usahkan jawatan menteri, nak berniaga pun tidak boleh. Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad memerintah 21 tahun, beliau turun baru anaknya bertanding dalam pilihan raya," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau mengulas senarai Kabinet bayangan pakatan pembangkang yang didedahkan oleh pengendali blog papagomo.com yang didakwa diperoleh daripada sumber dalaman PKR.

Berdasarkan senarai tersebut, Anwar akan menjadi Perdana Menteri, Wan Azizah sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri manakala Nurul Izzah pula menjawat jawatan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Jawatan penting lain seperti Menteri Pertahanan dipegang oleh Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub; Menteri Dalam Negeri pula diberikan kepada Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali manakala Menteri Kewangan satu dan dua masing-masing dijawat oleh Ketua Biro Publisiti DAP, Tony Pua serta Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli.

Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, beliau tidak pasti sejauh mana kebenaran senarai tersebut tetapi percaya maklumat tersebut diperoleh hasil percakapan kumpulan kanan dalam pakatan pembangkang yang telah bocor.

"Apabila saya lihat senarai ini, hati kecil saya berbisik 'Ya Allah, janganlah jadi'," jelasnya.

Mengulas mengenai Azmin yang dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri, Ibrahim memberitahu bahawa jawatan itu tidak sesuai dengan Ahli Parlimen Gombak itu kerana individu yang dilantik memegangnya perlulah orang yang menghormati undang-undang.

"Selain itu, saya hairan bagaimana Rafizi boleh dilantik sebagai Menteri Kewangan kedua dalam Kabinet bayangan ini kerana beliau tidak layak. Sejauh mana kehebatan beliau? Baru dua tahun terlibat dengan politik, bertanding pun tidak pernah, jadi Ahli Parlimen pun tidak, setakat dedahkan mengenai isu projek Fidlot Nasional, itu bukan kelayakannya.

"Mereka juga silap meletakkan Tian Chua sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani kerana beliau wajar dilantik menjadi Menteri Luar dalam Kabinet bayangan pembangkang kerana memudahkannya berhubung dengan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) luar untuk menyalurkan dana," ujarnya.

Tok Pa balas sindiran kurang ajar Azmin

Posted: 05 Oct 2012 06:14 PM PDT

Pergeseran antara Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali dengan Azmin Ali semakin panas apabila beliau membalas sindiran Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu dengan mengatakan anak emas Datuk Seri Anwar Ibrahim tersebut terlalu bercita-cita.

Malah beliau yang dikenali sebagai orang kanan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang secara berkias dan sinis memberitahu, sebagai orang tua, beliau faham perasaan dan cita-cita politik seorang pemimpin muda seperti Ahli Parlimen Gombak itu.

Saya tidak perlu komen apa-apa tetapi sebagai orang tua, saya faham perasaan dan cita-cita seorang pemimpin muda. Biarkanlah dia," katanya penuh tersirat menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) sebagai menjawab sindiran Azmin kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

tun faisal dot com

Posted: 06 Oct 2012 01:45 PM PDT

tun faisal dot com


#BelanjawanPR: Hasrat untuk letakkan Malaysia dalam senarai 20 Negara Teratas dengan Hutang Tertinggi?

Posted: 05 Oct 2012 03:30 PM PDTBila dah banyak hutang, bolehlah pinjam Dana Zionis?

Nota: Semak juga senarai hutang negara-negara di dunia di siniAnwar Terkejut Lihat Senarai 20 Negara Hutang Terbanyak Di Dunia
Posted by MALAYSIA-INSTINCT at 12:00 PTG

20 Negara Dengan Hutang Terbanyak Di Dunia | Laporan ini dipetik daripada data Bank Dunia tentang 75 negara dengan kemampuan ekonomi terbesar yang memiliki beban hutang paling tinggi jika dibandingkan dengan ratio Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). 

Laporan yang dimuat oleh majalah Forbes ini membandingkan 20 negara penghutang terbesar di dunia. 

Adakah Malaysia juga turut tersenarai dalam list ini? Nak tahu? baca sampai habis…

1. Ireland
Ratio Hutang (% KDNK): 1352%
Hutang luar negeri: $2.39 juta
KDNK : $177.3 juta

2. Britain
Ratio Hutang (% KDNK): 427.6%
Hutang luar negeri: $9.26 trillion
KDNK (prediksi): $2.17 trillion

3. Belanda
Ratio Hutang (% KDNK): 395.6%
Hutang luar negeri: $2.58 trillion
KDNK (prediksi): $652 juta

4. Switzerland
Ratio Hutang (% KDNK): 390%
Hutang luar negeri: $1,23 trillion
KDNK (prediksi): $316.1 juta

5. Belgium
Ratio Hutang (% KDNK): 345.6%
Hutang luar negeri: $1.32 trillion
KDNK (prediksi): $381.4 juta

6. Denmark
Ratio Hutang (% KDNK): 315.2%
Hutang luar negeri: $627.6 juta
KDNK (prediksi): $199.1 juta

7. Sweden
Ratio Hutang (% KDNK): 275%
Hutang luar negeri: $916.42 juta
KDNK (prediksi): $333.2 juta

8. Austria
Ratio Hutang (% KDNK): 268.9%
Hutang luar negeri: $869.13 juta
KDNK (prediksi): $323.2 juta

9. Perancis
Ratio Hutang (% KDNK): 247.2%
Hutang luar negeri: $5.22 trillion
KDNK (prediksi): $2.11 trillion

10. Portugal
Ratio Hutang (% KDNK): 231.5%
Utang luar negeri: $538.1 juta
KDNK (prediksi): $232.4 juta

11. Hong Kong
Ratio Hutang (% KDNK): 218.8%
Hutang luar negeri: $659.27 juta
KDNK (prediksi): $301.3 juta

12. Norway
Ratio Hutang (% KDNK): 208.9%
Hutang luar negeri: $577.80 juta
KDNK (prediksi): $276.5 juta

13. Finland
Ratio Hutang (% KDNK): 205.7%
Hutang luar negeri: $376.8 juta
KDNK (prediksi): $183.1 juta

14. Jerman
Ratio Hutang (% KDNK): 189.4%
Hutang luar negeri: $5.33 trillion
KDNK (prediksi): $2.81 trillion

15. Sepanyol
Ratio Hutang (% KDNK): 184.7%
Hutang luar negeri: $2.53 trillion
KDNK (prediksi): $1.37 trillion

16. Mesir
Ratio Hutang (% KDNK): 175.3%
Hutang luar negeri: $594.60 juta
KDNK (prediksi): $339.2 juta

17. Itali
Ratio Hutang (% KDNK): 154.6%
Hutang luar negeri: $2.71 trillion
KDNK (prediksi): $1.76 trillion

18. Hungary
Ratio Hutang (% KDNK): 124.2%
Hutang luar negeri: $231.33 juta
KDNK (prediksi): $186.3 juta

19. Australia
Ratio Hutang (% KDNK): 108.8%
Hutang luar negeri: $891.26 juta
KDNK (prediksi): $819 juta

20. Amerika Syarikat
Ratio Hutang (% KDNK): 95.9%
Hutang luar negeri: $13.67 trillion
KDNK (prediksi): $14.25 trillionApa Yang Tersirat

Posted: 06 Oct 2012 01:17 PM PDT

Apa Yang Tersirat


Nepotisme subur pada Pakatan Rakyat

Posted: 06 Oct 2012 07:37 AM PDT

SEBAIK sahaja Anwar dipecat daripada Jawatan Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1998, dan bergelombangnya ERA REFORMASI, salah satu slogan mereka adalah KKN (kroni-korupsi-nepotisme) terhadap kerajaan BN yang dipimpin Datuk Seri Dr Mahathir (kini Tun).

Kini slogan mereka itu, seperti meludah ke langit terpercik ke muka sendiri, kerana salah satu daripada akronim itu, nepotisme subur mereka amalkan.

Sebagai contoh dalam parti PKR- Pemimpin Umum-Anwar, Presiden-Wan Azizah isteri Anwar, Naib Presiden- Nurul Izzah-anak Anwar.

Dalam parti DAP rakan PKR dalam Pakatan Rakyat, dua pemimpin utama parti itu- Lim Kit Siang dengan anaknya- Lim Guan Eng, serta menantunya- Betty Chew; Karpal Singh dan anaknya- Gobind Singh Deo. 
 
Jikalah parti mereka mampu menang pada PRU-13 akan datang, sudah tentu, barisan kabinet atau jawatan-jawatan penting kerjaan akan diisi oleh keluarga mereka; kerana menurut Karpal Singh, keupayaan anak-anak pemimpin Pakatan Rakyat jauh lebih baik daripada para pemimpin PR lainnya.
 
Jawatan-jawatan penting akan diisi terlebih dahulu oleh keluarga pemimpin utama Pakatan Rakyat, dan kemudian selepas tiada lagi keluarga mereka yang boleh mengisi sebarang jawatan, barulah diberikan pada orang lain.
 
Jika dalam pembahagian jawatan perkara nepotisme diamalkan, demikian juga akan berlaku dalam pengagihan khazanah negara. Keluarga pemimpin PR diutamakan dahulu, dan jika ada lebihan atau tempias, maka baru diberikan pada rakyat lain.
 
Terserah kepada 12 juta pengundi negara, apakah akan memberi peluang kepada nepotisme dalam negara pada PRU-13 akan datang.

PRU-13: Isu Rasuah-Modal Utama Pembangkang

Posted: 06 Oct 2012 01:27 AM PDT

PEMBANGKANG mengangkat ISU RASUAH sebagai modal utama menghentam kerajaan menjelang PRU-13 ini.

Pembangkang tidak dapat membawa isu pembangunan kerana menurut mereka isu itu tidak berapa mendapat sambutan daripada rakyat.

Pembangkang dengan strategi tersusun memilih Ketua Menteri Sarawak-Taib Mahmud, Ketua Menteri Sabah-Musa Aman dan Peguam Negara-Gani Patail.

Selain itu, Pembangkang juga me-reka-reka isu berhubung pembelian kapal selam Malaysia, kononnya Najib terlibat salahguna kuasa; selain dakwaan mereka, kononnya beliau terlibat dengan pembunuhan model Mongolia- Altanyua.

Pembangang berusaha mengwujudkan persepsi negatif terhadap para pemimpin BN, untuk membunuh karekater mereka, dengan tujuan agar rakyat marah dan mengakibatkan rakyat menolak BN pada PRU-13 akan datang.

Isu National Feedlot Centre (NFC) yang diangkat pembangkang menyebabkan Sharizat Jalil melepaskan jawatan menteri kabinet, salah satu kejayaan moral pembangkang.

Kini, Pembangkang pula mengangkat isu Kenduri Mega anak Ketua Menteri Melaka, selain memutar semula dakwaan terhadap Taib Mahmud, Musa Aman dan Gani Patil.
 
Sementara Kerajaan BN melakukan semua tindakan untuk memajukan negara, agar rakyat menikmati kemakmuran itu, pihak pembangkang pula berusaha untuk membunuh karekater para pemimpin BN. 
 
Setuju atau tidak, pengangkatan ISU RASUAH banyak mengakibatkan kerosakan terhadap imej kerajaan; kerana isu ini terus dibangkitkan pembangkang saban hari pada setiap kesempatan.
 
Bagi Pembangkang betul atau tidak dakwaan itu, bukan penting, yang penting mereka mampu mengwujudkan kerosakan teruk kepada imej seseorang pemimpin.
 
Tindakan pembunuhan karekater terhadap Anwar dan Azmin dan Mat Sabu dengan dakwaan seks, walaupun pada mulanya berjaya mempengaruhi persepsi rakyat terhadap para pemimpin pembangkang itu, kini isu seperti itu telah dianggap basi.
 
Percaya atau tidak, ISU RASUAH menghantui kerajaan BN. Kalaulah berlaku sebarang tsunami politik terhadap BN pada PRU-13 adalah disebabkan oleh faktor ini. Fikir-fikirkan lah.

Cucu Tok Selampit

Posted: 06 Oct 2012 01:15 PM PDT

Cucu Tok Selampit


Buyjet Alternatif Pakatan Haram - Bajet Menabur Janji

Posted: 05 Oct 2012 10:41 PM PDTPERKARA-PERKARA YANG ANDA PATUT TAHU TENTANG BAJET PR

1. Tetap SATU BAJET DEFISIT – walaupun seantero Pakatan Rakyat mendakwa bahawa bajet alternatif 2013 yang diumumkan baru-baru ini menggambarkan polisi kukuh ekonomi mereka, menyokong penghapusan monopoli dan bakal mengimplementasi undang-undang antipakat ("antitrust") yang mampan. Dari segi angka, bajet alternatif 2013 mensasarkan defisit sebanyak 3.5 peratus berbanding 4.3 peratus, dengan jumlah perbelanjaan sebanyak RM234 bilion melebihi pendapatan sebanyak RM197 bilion.

Walaubagaimanapun, BN telah merangka rancangan untuk mengurangkan kadar defisit ini dalam tempoh lima tahun dengan sasaran 3.5 peratus menjelang 2015. Sasaran kerajaan untuk 2013 adalah sebanyak 4 peratus. Kita tidak boleh melakukan pengurangan atau melancarkan bajet berjimat cermat secara drastik, untuk terus mengurangkan kadar defisit kepada 3.5 peratus tahun depan, tatkala ekonomi global sedang gawat.

Sebaliknya, di dalam kegawatan ekonomi global, setiap negara perlu berbelanja dalam beberapa aspek untuk merangsang ekonomi domestik agar mampu bertahan menghadapi kesan-kesan ekonomi global. Ini kerana ekonomi domestik Malaysia merangkumi lebih 70 peratus daripada KDNK (Jumlah pendapatan negara). 

Malahan, Malaysia adalah salah sebuah negara yang baru-baru ini mendapat pujian dari komuniti kewangan antarabangsa kerana strategi serampang dua mata yang merangsang ekonomi dan mengekalkan pertumbuhan pada kadar 5 peratus. Pakatan Rakyat juga sebenarnya mengakui dalam bajet alternatif 2013, mereka tidak dapat melancarkan lebihan bajet tahun depan walaupun mereka menghentam kuat kadar hutang negara masakini.

2. Pakatan Rakyat (PR) juga mendakwa mereka akan menyelesaikan isu perumahan mampu milik dengan menubuhkan Lembaga Perumahan Kebangsaan untuk melaksanakan projek-projek perumahan mampu milik secara besar-besaran di seluruh negara. 

Bukan setakat itu sahaja, malahan PR juga berkata mereka akan menghentikan beberapa projek-projek penting serta agensi-agensi yang digerakkan di bawah pentadbiran Dato' Seri Najib seperti pembangunan tanah Institut Penyelidikan Getah di Sungai Buloh dan juga agensi pembangunan strategik 1MDB.

PR mencadangkan penggabungan 1MDB dengan Khazanah, di samping mendakwa bahawa pembaziran berlaku apabila kedua-dua agensi ini mempunyai objektif yang sama, selain daripada menetapkan polisi-polisi dividen minimum sebanyak RM2 bilion ke atas Khazanah.

Walaubagaimanapun, sekiranya kita membuat kajian secara mendalam, usaha PR untuk menubuhkan Lembaga Perumahan Kebangsaan ini sebenarnya telah pun dilaksanakan oleh kerajaan melalui 1PRIMA, yang merupakan sebahagian daripada inisiatif untuk menyediakan perumahan mampu milik lebih baik kepada golongan berpendapatan rendah.

Bajet PR tidak realistik apabila mereka mahu menghentikan pembangunan tanah Institut Penyelidikan Getah di Sungai Buloh dan juga 1MDB kerana ini mendatang implikasi kepada ekonomi negara. Di Lembah Kelang, di mana tanah semakin penuh, salah satu cara untuk kerajaan menyediakan perumahan mampu milik adalah dengan melepaskan lebih banyak tanah kerajaan untuk membina rumah. Tidak ada lagi tanah kerajaan di Lembah Kelang untuk menampung permintaan perumahan selain daripada tanah milik Institut Penyelidikan Getah tersebut.

Patutkan pembangunan seperti ini dihentikan dan bagaimana pula nasib beribu-ribu buah rumah baru, yakni rumah-rumah dalam anggaran RM500,000 ke bawah. Bukankah ini bakal membawa implikasi buruk kepada ekonomi negara? Satu lagi kelemahan dalam cadangan mereka adalah persoalan bagaimana persaingan boleh dipupuk sekiranya 1MDB dan Khazanah digabungkan?

Sebab utama kenapa 1MDB ditubuhkan adalah untuk memupuk persaingan antara Khazanah dan 1MDB, kerana persaingan ini mampu merangsang kecekapan dan prestasi untuk membawa pulangan yang lebih mantap kepada kerajaan.

3. PR juga menyatakan hasrat mereka untuk menaikkan royalti minyak sehingga 20 peratus kepada negeri-negeri pengeluar minyak. Di atas kertas, memang nampak enteng. Tidak ramai yang sedar bahawa dalam mana-mana urusan perniagaan, sebaik sahaja kontrak ditandatangani, ia kekal terikat – tidak kiralah apa juga hasilnya. Kecuali, sekiranya kedua belah pihak bersetuju untuk menamatkan perjanjian tersebut yang berdasarkan kepada kefahaman yang mutual.

Dan paling penting terdapat "Penalty Clause" yang boleh mengakibatkan kerugian besar kepada PETRONAS apabila kontrak tersebut tidak dipenuhi atau dipersetujui oleh mana-mana pihak. Kerajaan-kerajaan negeri kini menerima 5 peratus royalti minyak, hasil dari perjanjian yang telah dibuat lebih 40 tahun dahulu. Dan tambahan pul setiap negeri mempunyai hak untuk menyimpan hasil kutipan cukai di negeri masing masing. Ini tidak termasuk pembiayaan projek-projek daripada Kerajaan Persekutuan tidak kira negeri tersebut dikelola oleh Pakatan ataupun Barisan.

Pembiayaan-pembiayaan melalui pembayaran produk-produk petroleum kepada kerajaan Persekutuan dan negeri dibuat mengikut sebuah Kontrak Perkongsian Pengeluaran (PSC). Kontrak terserbut telah ditandatangani antara PETRONAS dan rakan-rakan kongsi asingnya seperti Shell, ExxonMobil dan lain-lain.

Dengan meminda kadar pengeluaran, akan menjurus keadaan kepada rundingan semula antara PETRONAS dan rakan-rakan kongsi PSCnya yang lain. Tambahan pula, kontrak ini termaktub untuk satu jangka waktu tertentu, dan sebarang usaha untuk meminda kriteria-kriteria kontrak ini akan menghancurkan minat dan keyakinan syarikat-syarikat gergasi minyak asing ini.

Bukan setakat itu sahaja, ramai yang tidak sedar bahawa Malaysia, melalui syarikat petroleum kebangsaannya PETRONAS memiliki salah satu daripada kontrak perkongsian pengeluaran yang paling adil dan efisyen di dunia. PSC PETRONAS adalah yang paling baik dengan syarat-syarat fiskal inovatif yang berlandaskan jumlah progresif (Progressive Volume-Based). Ini membolehkan kontraktor-kontraktor PSC untuk menambahkan lagi usaha-usaha dan komitmen mereka secara agresif dalam menggiatkan semula dan memaksimakan potensi dari lapangan minyak mereka.

Sepanjang tahun-tahun ini, PETRONAS telah memperbaiki perjanjian-perjanjiannya melalui kontrak-kontrak perkongsian risiko (RSC), mempelbagaikan lagi kontrak perkongsian pengeluaran (PSC) yang asalnya diperkenalkan pada tahun 1976. Bermula tahun lepas, PETRONAS telah menyemak semula perjanjian tersebut sebagai PSC "enhanced oil recovery" (EOR) yang melonjakkan kadar pengeluaran dari 26 peratus kepada 40 peratus.

Sebagai sebuah perjanjian yang berlandaskan prestasi, ia dibina di Malaysia agar rakyat Malaysia dan rakan-rakan kongsi swasta mendapat manfaat dari lapangan-lapangan marginal yang berjaya dan mendatangkan hasil yang lumayan ini.

Sekiranya anda mahu menaikkan royalti minyak bermakna anda harus mengkaji semula segala perjanjian-perjanjian sedia ada, yang memang berkesan dengan baik dalam memberikan manfaat kepada kita.

4. Pakatan mahu menurunkan cukai-cukai automatif sebanyak 20 peratus tahun depan berbanding kadar masa kini antara 65 hingga 105 peratus.

Kita perlu memahami latar belakang Dasar Automatif Negara. Ini kerana cukai-cukai yang tinggi ke atas kereta; ia akan menjadi keterlaluan, merbahaya dan sangat mengganggu sekiranya ia dikurangkan secara drastik. Ia harus dilaksanakan dengan berperingkat -- samada dilaksanakan di bawah satu jadual ujian atau pun apabila kerajaan membuat keputusan.

Sebarang pindaan drastik kepada satu rejim cukai sifar akan mengakibatkan gangguan yang besar terhadap pasaran dengan harga-harga kereta yang sedia ada (sebagai contoh, kereta second hand), dan dalam sesetengah kes, akan jatuh mendadak sehingga kurang daripada separuh nilai masa kini. Adalah lebih munasabah sekiranya kadar cukai diturunkan sedikit demi sedikit melalui satu tempoh waktu tertentu. Memanglah ia akan membebankan namun, adakalanya ini sahaja jalan yang ada agar kesenangan dapat dikecapi kemudian hari.

Katakan, dalam tempoh 10 tahun dengan sasaran untuk mengurangkan kesemua cukai ke atas kereta dalam tempoh tersebut kepada 10 peratus dari kadar 85 peratus sekarang (untuk kereta-kereta kebangsaan) dengan purata point 7.5 peratus setahun. Sebuah kereta nasional berharga RM50,000 sekarang akan berkurangan sebanyak RM2,000 dalam masa setahun. Ini akan mengakibatkan gangguan yang minimal kepada kedua-dua pasaran kereta baru dan terpakai, dan kejatuhan harga kereta ini akan lebih mudah diterima oleh pemilik-pemilik kereta.

Bukan seperti penurunan drastik 20 peratus yang dicadangkan oleh PR. Dengan penurunan drastik 20 peratus, bolehkah anda bayangkan betapa banyak gangguan bakal berlaku kepada pasaran-pasaran kereta baru dan terpakai? Nilai kereta anda akan jatuh sebanyak 20 peratus dalam sekelip mata. Akibatnya anda tidak boleh menjual kereta disebabkan perbezaan harga yang terlampau. Dan ini akan mengakibatkan lebih banyak orang rugi (mungkin juga jatuh bankrap) kerana penurunan harga kenderaan yang drastik.

5. PR juga telah mencadangkan kajian semula ke atas semua kontrak-kontrak berkaitan MRT dengan niat untuk membuat peruntukan semula perbelanjaan bagi mengembangkan sistem rangkaian bas, dalam sasaran melengkapkan laluan-laluan LRT sedia ada dan laluan MRT masa hadapan.

Ia berkata ia akan memberikan tumpuan kepada Bus Rapid Transit (BRT) kerana ia adalah "sebuah penyelesaian pengangkutan awam alternatif yang lebih efisyen dari segi kewangan," dan menyarankan bahawa ia telah pun dilaksanakan di bandaraya-bandaraya seperti Bogota, Colombia dan Johannesburg, Afrika Selatan.

Walaubagaimanapun, apa yang tidak disedari oleh PR adalah di bandaraya-bandaraya tersebut wujud kombinasi sistem bas dan keretapi. Di bandaraya-bandaraya contoh untuk pengangkutan awam seperti Tokyo dan Zurich pun, mereka meletakkan keretapi sebagai ciri utama sistem pengangkutan awam mereka.

Implementasi BRT sebenarnya telah pun dimulakan sejak 2009 di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP) untuk pengangkutan awam. Laluan-laluan BRT telah diwujudkan dari beberapa buah bandar-bandar satelit yang menghala ke KL dengan menggunakan laluan bas berdedikasi. Pengurang masa perjalanan dari bandar ke KL melalui BRT telah mencapai lebih daripada 50%.

Malah di bawah GTP, Kerajaan sudah menambahbaik perkhidmatan LRT agar lebih meluas dan selesa. Lebih dua juta penumpang di dalam tahun 2011 telah menikmati penambahbaikan perkhidmatan ini tanpa kita sedari. Projek MRT yang dicadangkan oleh Kerajaan sudahpun bermula kerana ia perlu untuk memenuhi permintaan penumpang dan juga disebabkan oleh faktor urbanisasi, dimana KL akan mempunyai lebih daripada 9 juta penduduk pada tahun 2020, berbanding 6 juta pada tahun 2011.

6. Jika kita lihat secara rawak, semua janji-janji Pakatan melalui Bajet Alternatif 2013 sudah terkandung dalam inisiatif yang masih dan telahpun dijalankan oleh Kerajaan. Terdapat juga beberapa idea baru, tetapi gagasan idea baru tersebut tidak mempunyai impak maksima kepada rakyat Malaysia.

Contoh yang ketara seperti yang terkandung di mukasurat 2, Bajet Alternatif 2013. Penjimatan hasil penurun harga kereta yang mereka warwarkan selama ini, hanya mempunyai nilai peningkatan RM70 bagi setiap rakyat Malaysia. Bagi mereka pula yang mempunyai pinjaman PTPTN, jumlah penjimatan bagi setiap warganegara hanya RM 200. Tetapi berapa ramai yang layak mendapat pinjaman PTPTN?

Tambahan janji mereka lagi adalah Special Teaching Allowance sebanyak RM500 kepada guru-guru yang hanya mempunyai jumlah sebanyak 400,000 orang. Apa yang berlaku kepada 28 juta rakyat Malaysia yang tidak mendapat apa-apa bantuan atau penjimatan daripada janji mereka?

Ini menunjukkan perbezaan yang ketara daripada Bajet 2013 yang diumumkan oleh Perdana Menteri. Banyak peruntukan bantuan atau tax relief yang diumumkan untuk setiap kategori masyarakat (tua, muda, pelajar, pegawai kerajaan, dan sebagainya), tetapi kita sebagai rakyat Malaysia masih alpa dan mudah ditipu oleh propoganda Datuk Seri Anwar dan rakan-rakan.

Ini kerana semakin hampir kita kepada Pilihanraya Umum ke-13, semakin ramai pihak yang akan menyemarakkan kemarahan, dalam misi membuat kita alpa dengan apa yang ada di sekeliling kita. Konsep kesyukuran kepada apa juga rezeki yang kita perolehi (baik secara langsung atau tidak melalui bantuan Kerajaan) akan terhapus dengan sewenangnya, jika kita tidak arif menilai secara objektif dengan apa yang kita telah dan sedang menikmati.

Adakalanya perubahan kehidupan yang kita inginkan itu datang dari usaha kita sendiri. Telah banyak perubahan yang dijanjikan pada tahun 2008 oleh Pakatan di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah, persoalannya adakah kehidupan penduduk telah berubah atau rezeki mereka melimpah ruah di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat?

Walau apa pun yang tercetak dalam Bajet 2013 atau Bajet Alternatif 2013, hanya kita sebagai rakyat yang layak menilai.

Kata orang tua-tua...

Selidik dahulu sebelum sokong,

Jangan sampai kena kelentong!

(Tulisan dan analisis yang baik daripada Ahmad yang dihantar melalui e-mail suara@anakmuda.info)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan