Jumaat, 21 September 2012

Pakatan Rakyat

Pakatan Rakyat


DIALOG RAKYAT

Posted: 21 Sep 2012 03:37 PM PDT

DIALOG RAKYAT


Himpunan Aman: Perkembangan semasa di KL

Posted: 20 Sep 2012 09:40 PM PDT

Wartawan Sinar Harian

Innocence of Muslims
Pengerusi Pembela, Aminuddin Yahya (depan) mengetuai 15 badan pertubuhan bukan kerajaan lain bagi membuat bantahan secara aman di hadapan bangunan Kedutaan Amerika Syarikat, Kuala Lumpur.
 
BERIKUT perkembangan semasa menjelang Himpunan Aman di lokasi berbeza di ibu negara iaitu pekarangan Kedutaan Amerika Syarikat (AS) dan Masjid Kampung Baru:

10 pagi - Keadaan di Masjid Kampung Baru seperti biasa dan peserta perhimpunan aman anjuran Pemuda Umno yang membantah filem Innocence of Muslims dan karikatur yang menghina Nabi Muhammad SAW masih belum tiba.

10 pagi - Keadaan di kawasan Kedutaan AS seperti biasa dan kelihatan orang ramai menjalani urusan mereka walaupun kedutaan akan ditutup pada jam 11 pagi. Anggota polis juga telah ditempatkan di kawasan berkenaan.

11 pagi - Peserta mula tiba di Masjid Kampung Baru secara berperingkat, ada di antara mereka ahli Umno dan parti komponen Barisan Nasional (BN) termasuk dari pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyertai perhimpunan itu.

11.30 pagi: - Pihak pengurusan Masjid Kampung Baru telah menutup laluan masuk ke masjid berkenaan bagi memudahkan jemaah menunaikan solat Jumaat.

12 tengah hari - Orang mula membanjir Masjid Kampung Baru bagi menunaikan solat Jumaat.

Presiden PAS fail saman fitnah terhadap Mashitah

Posted: 20 Sep 2012 09:31 PM PDT

MALAYSIA KINI


 
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memfailkan saman terhadap Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berhubung tulisannya yang didakwa mengandungi unsur fitnah.

Menurut laporam Harakahdaily, saman tersebut telah difailkan Setiausaha Politik Abdul Hadi, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam melalui firma guaman Mazwan dan Nasar.

Abdul Hadi menamakan Mashitah sebagai defendan pertama dan akhbar Sinar Harian sebagai defendan kedua.

Harakahdaily
melaporkan Ahmad Samsuri memberitahu pemberita bahawa sebelum ini pihaknya sudah meminta Mashitah dan Sinar Harian membuat permohonan maaf secara terbuka, tetapi mereka gagal berbuat demikian

"Maka kita ambil tindakan samanlah," katanya yang ditemani peguam Mazwan Johar dan Nasar Khan.

'Menteri mesti minta maaf isu gambar diubah'

Posted: 20 Sep 2012 09:30 PM PDT

MALAYSIA KINI


 
Menteri dalam negeri dan menteri penerangan mesti memohon maaf berhubung pengakuan Bernama berhubung isu pengubahan gambar agensi berita nasional Bernama, kata PKR Johor.

Pengerusi PKR Johor Chua Jui Meng berkata, penjelasan Bernama berhubung insiden "tidak beretika" itu tidak mencukupi.

Dr Mahathir : Malaysia Kurang Selamat Sekarang?

Posted: 20 Sep 2012 09:28 PM PDT

malaysiadaily 

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini bersetuju bahawa keadaan di jalanan di Malaysia hari ini lebih berbahaya dan melabelkannya sebagai "fenomena baru" yang perlu diselesaikan oleh kerajaan dengan membelanjakan lebih banyak pruntukkan.

Perdana menteri (PM) paling lama memerintah itu mengatakan sudah dapat dilaksanakan di mana orang ramai bergantung seratus peratus kepada polis untuk mencegah jenayah walaupun beliau mengiktiraf langkah kerajaan untuk menambah anggota keselamatan untuk menjamin keselamatan keadaan jalanan.

"Saya rasa isu keselamatan adalah masalah di Malaysia sekarang Akan tetapi kita perlu ada kajian terperinci untuk mendapat kepastian tentang itu.

"Kita perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk berhadapan dengan sesuatu yang sudah menjadi "fenomena baru," kata beliau semasa sesi soal jawab di Forum CEO 2012 anjuran Yayasan Kepimpinan Perdana.

Pihak berkuasa telah bekerja keras untuk melawan persepsi negatif orang ramai terhadap kadar jenayah di negara ini, yang telah banyak dipengaruhi oleh pertukaran cerita-cerita seram berterusan mengenai serangan, rompakan dan penculikan di internet.

Ahli parlimen pembangkang dan kumpulan-kumpulan masyarakat sivil juga telah mempertikaikan statistik jenayah yang dikeluarkan secara meluas oleh pihak polis dan Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (Pemandu) — mendakwa bahawa data telah dimanipulasi untuk memberikan gambaran palsu bahawa kadar jenayah telah menurun.

Akan tetapi pihak berkuasa telah mempertahankan statistik mereka, yang mereka katakan menunjukkan kadar jenayah menurun, menjadikan Malaysia sebagai salah satu daripada 20 negara paling aman di dunia berdasarkan Indeks Keamanan Global (GPI).

Menteri dalam negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah menuduh parti-parti pembangkang mengambil kesempatan daripada isu-isu yang membimbangkan rakyat Malaysia, terutamanya kadar jenayah, disebabkan pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Tetapi Dr Mahathir mencadangkan bahawa ketakutan orang ramai terhadap jenayah bukanlah tidak berasas, dengan merujuk kepada peningkatan kawasan kejiranan yang memasang pondok pengawal untuk meningkatkan keselamatan.

"Ya, saya fikir kita mempunyai keselamatan yang kurang sekarang," katanya.

"Kami mempunyai perkembangan kawasan kejiranan berpagar yang memagar ke seluruh kawasan perumahan kerana kita takut seseorang datang dan merompak atau memecah masuk ke dalam rumah kita.

"Saya tinggal di kawasan berpagar tetapi masih terdapat agak banyak rompakan," katanya.


Dr Mahathir mencadangkan bahawa masalah ini berpunca daripada bilangan tinggi pekerja asing yang bekerja dalam industri pembinaan atau lain-lain bidang yang berpendapatan rendah dan berbahaya.

Beliau berkata bahawa pekerja-pekerja ini boleh melakukan jenayah kecil sebagai satu bentuk "masa lalu" untuk membantu mendapatkan lebih banyak wang saku.

"Kita amat bergantung kepada buruh asing.

Rakyat kita tidak akan bekerja di tapak pembinaan dan sebab itu kita memerlukan mereka dan kontraktor kita suka buruh asing kerana mereka bekerja sangat keras dan sanggup bekerja lebih masa jika anda membayar mereka," katanya.

"Ini adalah sesuatu yang kita perlu belajar untuk menanganinya," tambah beliau. -TMI

Pro Aspirasi sapu 5 IPTA hari ini

Posted: 20 Sep 2012 08:47 PM PDT

KL TODAY

 

Pilihan raya kampus yang berlangsung pada Khamis di lima buah universiti awam bagi memilih kepimpinan baru Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi sesi 2012/2013 telah menyaksikan kumpulan Aspirasi Mahasiswa menyapu bersih kemenangan — menewaskan Pro M.

Lima universiti yang mengadakan pilihan raya kampus pada Khamis adalah Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Sumber memaklumkan pengumuman mengenai keputusan pilihan raya kampus ini telah pun dibuat di kesemua universiti yang terlibat oleh Jawatankuasa Pemilih Perwakilan Pelajar.

Aspirasi Mahasiswa yang pro-establishment telah menyapu bersih kesemua kerusi yang dipertandingkan di UiTM (50 kerusi), UniMAP (31), UTeM (28) dan UniSZA (24).

Sementara di UTHM, mStar Online dimaklumkan Aspirasi Mahasiswa telah memenangi 25 daripada 27 buah kerusi yang dipertandingkan.

Kemenangan besar Aspirasi Mahasiswa di UiTM mengulangi kejayaan mereka pada tahun lalu yang turut menyapu bersih kesemua kerusi perwakilan.

UiTM mencatat sejarah sebagai satu-satunya universiti awam di negara ini yang belum pernah menyaksikan kumpulan pro pembangkang mencapai kemenangan.

Proses pilihan raya kampus di lima universiti ini yang berlangsung sejak awal pagi ditutup pada jam 4 petang.

Sementara itu, sebanyak 15 IPTA lain memilih untuk mengadakan pilihan raya kampus masing-masing pada Selasa depan (25 Sept).

Universiti-universiti berkenaan ialah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaya (UM), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Islam Malaysia(USIM), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Utara Malaysia (UUM).

Najib ketinggalan, teroka Google Hangout selepas Anwar

Posted: 20 Sep 2012 08:40 PM PDT

Oleh Aisha Geoffrey

KUALA LUMPUR : Sangat memalukan apabila pemimpin nombor satu negara, Datuk Seri Najib Razak menjadi orang nombor dua selepas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi tuan rumah mengendalikan sesi Google Hangout 17 Ogos lalu.Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN, Sim Tze Tzin berkata, Perdana Menteri dan Umno BN sebenarnya terdesak melihat sokongan anak muda yang condong kepada Pakatan Rakyat, sebab itu terpaksa meniru aktiviti yang dilakukan Anwar.

"Walaupun Umno cuba pelbagai cara, namun masih tak dapat memenangi hati anak muda. Tidak seperti kita yang memperkenalkan dasar-dasar yang disetujui golongan itu, seperti kempen Turun Harga Kereta, dan mansuh PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional), itu yang penting bagi rakyat," jelas Sim.

Katanya, melalui program ini, kerajaan dilihat ketandusan idea dalam memenangi hati golongan muda.
"Kesimpulannya, Umno BN memang kering idea dalam memperkenal dasar baru, terutama kepada golongan muda. Mereka hanya tahu bagi RM500. Jika sebuah parti itu tidak mendapat sokongan belia, parti itu tidak akan kekal lama," katanya ketika dihubungi.

"Lagipun, Umno hanya mendapat sokongan orang tua, sebab orang muda tak suka gejala rasuah, penyewengan dan lain-lain yang dilakukan Umno," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Jerejak itu lagi.

Difahamkan Perdana Menteri akan menjawab soalan dalam sesi sejam forum online dari 4 petang pada 29 September ini, sehari selepas beliau membentangkan Bajet 2013 di Dewan Rakyat.

Anwar merupakan ahli politik pertama Malaysia dan di Asia Tenggara menerokai Google Hangout, yang membolehkan mesyuarat maya sehingga 10 orang atau disiarkan kepada berjuta-juta penonton dalam talian.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menjadi tuan rumah Google Hangout pada Januari lepas sebagai sebahagian daripada kempen pemilihan semula. Forum ini datang dalam bentuk sambungan video secara langsung dan soalan video YouTube.

Acara Borak Bersama Anwar yang disiar secara langsung melalui Youtube, Google Hangout dan facebook itu, mendapat sambutan hangat dari pengguna internet di Malaysia mahupun di luar negara.

Soalan tertumpu kepada polisi Pakatan Rakyat dan perancangan selepas menawan Putrajaya, selain pandangan Ketua Umum KEADILAN itu terhadap beberapa topik.

Soalan santai termasuk minat terhadap filem Hindustan dan perkembangan bola sepak turut diajukan. Anwar juga  menjawab dan membidas provokasi Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang pada sesi itu.

Protes anti Islam dijangka besar

Posted: 20 Sep 2012 08:35 PM PDT

KL TODAY

 

Benua Eropah dan Asia khususnya negara-negara Arab mengambil langkah berjaga-jaga untuk menghadapi protes baru hari ini dijangka lebih besar berbanding hujung minggu lalu bagi memprotes filem dan karikatur menghina Nabi Muhammad SAW.Himpunan aman juga akan diadakan hari ini di ibu negara oleh parti-parti politik dan badan bukan kerajaan.

Semalam, kedua-dua pemimpin tertinggi Umno dan Pas – Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Ni Mat,  menyeru ahli dan penyokong turun padang menyertai himpunan aman yang akan diadakan selepas solat Jumaat.

Kedua-dua Najib dan Nik Aziz membuat seruan secara terbuka, yang lazimnya akan diterima oleh penyokong masing-masing.

Pemuda Pas menganjurkan himpunan aman di Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di sini manakala Pemuda Umno pula di pekarangan Masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Umumnya, demonstrasi hari ini, hari Jumaat, dilihat akan diadakan dalam skala besar susulan kemunculan karikatur dalam majalah Perancis, Charlie Hebdo sementara kemarahan berkaitan filem Innocense of Muslims belum reda.

Protes bermula pada 11 September lalu di Libya, di mana ia membawa kepada empat kematian termasuk Duta AS ke negara itu.

Awal minggu ini, kumpulan Hezbollah menggesa agar protes "segar" diadakan.

Dalam protes semalam di Islamabad, Teheran dan Kabul, 50 orang cedera.

Polis Perancis diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga manakala kawalan keselamatan di kebanyakan premis misi diplomatik Perancis di luar negara dipertingkatkan.

Begitu juga di kedutaan AS di kebanyakan negara Islam.

Pihak berkuasa Perancis tidak memberi kebenaran untuk mengadakan demonstrasi di Masjid Besar di Paris.

Dalam pada itu, mahkamah Los Angeles pula telah menolak tuntutan seorang aktres Innocence of Muslims agar treler filem itu dikeluarkan dari  YouTube.

Cindy Lee Garcia menyaman kedua-dua penerbit filem dan Google.

Rasuah Taib Mahmud, Najib takut bertindak

Posted: 20 Sep 2012 08:28 PM PDT

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Sarawak mendesak Datuk Seri Najib Razak menjawab kenapa hingga kini pihak berkuasa enggan mendakwa Tan Sri Abdul Taib Mahmud, walaupun pelbagai bukti menunjukkan Ketua Menteri Sarawak itu terlibat rasuah dan salah guna kuasa.

Ketuanya, Ahmad Nadzib Johari berkata, Perdana Menteri perlu menjelaskan mengapa tiada sebarang siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), polis dan pihak berkuasa lain terhadap Taib walaupun beberapa laporan rasuah telah dibuat.

"Saya pernah membuat laporan di SPRM Sarawak pada 2009 dan membuat laporan susulan pada 2010, namun jawapan diberi tetap sama, 'siasatan sedang berjalan'.

"Kali terakhir pada 2011, mereka beri alasan 'tidak boleh mengulas lebih-lebih' kerana ia kini diambil alih SPRM Putrajaya, maka sudah tiba masanya Najib buka mulut dan jawab," katanya ketika dihubungi.

Kata Nadzib, keengganan Najib mengheret Taib ke mahkamah kerana beliau masih menaruh harapan kepada Pengerusi BN Sarawak itu bagi membantu kemenangan BN pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

"Najib sebenarnya takut, namun pada masa sama beliau masih percaya Taib akan membantu BN menang di Sarawak pada PRU akan datang.

"Dengan kekalnya Taib sebagai Pengerusi BN Negeri akan memudahkan laluan Pakatan Rakyat untuk menawan lebih banyak kerusi pada PRU kali ini," katanya.

Pada 19 September lalu, NGO yang berpangkalan di Switzerland, Bruno Manser Fund (BMF) mendedahkan aset keluarga Taib sebanyak AS$21 bilion (RM64 bilion).Kekayaan Taib sahaja dianggar AS$15 bilion (RM46 bilion), sekaligus menjadikannya lelaki terkaya di Malaysia, mengatasi hartawan Robert Kuok dengan aset AS$12.5 bilion.

Laporan berjudul "The Taib Timber Mafia: Facts and Figures on Politically Exposed Persons from Sarawak, Malaysia" dikeluarkan di Brussels pada hari sama Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi, Tan Sri Bernard Dompok melawat Suruhanjaya Eropah.

Ia laporan pertama mengupas perincian aktiviti perniagaan dan kekayaan peribadi 20 ahli keluarga Taib di Malaysia, Australia, Kanada, Hong Kong, United Kingdom, Amerika Syarikat dan lain-lain negara.

Mengulas lanjut, Nadzib berkata, kekayaan luar biasa Taib itu menunjukkan betapa teruk rasuah melibatkan Ketua Menteri paling lama di Malaysia itu.

"Lebih 30 tahun memerintah, terbukti kekayaan negeri hanya dibolot keluarga dan kroni beliau, namun majoriti rakyat Sarawak kekal miskin, malah negeri ini antara yang termiskin di Malaysia.

"Selaku penjawat awam, mana mungkin beliau meraih kekayaan luar biasa sebegitu sedangkan gajinya kurang RM25,000 sebulan," kata Nadzib lagi.

Tanggal 20 Sept: Teriakan reformasi tak pernah mati selepas 14 tahun

Posted: 20 Sep 2012 08:25 PM PDT

KEADILAN DAILY

KUALA LUMPUR : Tanggal 20 September 1998 mencatatkan detik hitam dalam sejarah Malaysia apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Rakyat bangkit menentang kezaliman yang dilakukan terhadap Anwar.

Bermula tarikh itu juga, kesedaran dan minat rakyat terhadap politik tanah air meningkat, demi mempertahan pemimpin yang menentang korupsi dan kronisme di saat rakyat menderita akibat krisis kewangan.

Misi Anwar jelas, untuk menyelamatkan Malaysia dari kerakusan pemimpin korup Umno yang berterusan menggunakan wang rakyat secara boros, di samping hanya mengaut keuntungan dari projek mega.

Sebelum penangkapan berlaku, Anwar telah membuat jelajah ke serata Semenanjung diselangi solat hajat di seluruh negara.

Kemuncak adalah pada 20 September, hampir 100,000 rakyat Malaysia yang tidak percaya dengan fitnah serta konspirasi Tun Dr Mahathir Mohamad membanjiri Masjid Negara dan Dataran Merdeka.

Akibat takut melihat kebangkitan rakyat, malam itu juga Anwar ditangkap skuad Unit Tindakan Khas (UTK) polis, di rumahnya, lalu bermula episod penahanan di Bukit Aman seterusnya diheret ke penjara.Di luar penjara, ratusan ribu rakyat bangkit membantah Mahathir – pendokong reformasi, seniman, pemandu teksi, peniaga kecil, pekerja kilang turun ke jalan dengan teriakan reformasi sehingga bergema sepanjang 14 tahun kemudian.

"Jelas, perjuangan Anwar itu di landasan yang benar, sekaligus menolak sangkaan Mahathir yang kononnya semangat reformasi hanya akan bertahan enam bulan. Selepas 14 tahun, laungan itu masih berkumandang, malah makin mendapat sokongan rakyat serta anak muda," kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Datuk Johari Abdul.

Menurut Johari, Anwar sememangnya seorang pemimpin berjiwa kental, walau dilempar pelbagai fitnah, perjuangan demi rakyat tetap dipertahan sehingga hari ini.

"Rakyat tahu menilai siapa benar siapa salah. Buktinya, kita dapat menawan lima buah negeri pada pilihan raya lalu. Sebab itu tidak mustahil kita akan tawan seluruh Malaysia dalam pilihan raya akan datang," kata Ahli Parlimen Sungai Petani itu penuh yakin.

"Sama-sama kita berdoa agar Allah SWT memberkati perjuangan ini sehingga berjaya menumpaskan regim sekaligus mengembalikan hak rakyat seperti yang diperjuangkan Anwar selama ini," kata Johari.

Enam tahun kemudian, pada 2 September 2004, Anwar dibebaskan selepas pertuduhan fitnah terhadapnya digugurkan, lantas beliau bangkit semula ke persada politik tanah air.

Tahun 2008, Pakatan Rakyat yang diterajui Anwar berjaya merampas lima negeri dari Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke-12.

Kelibat pemimpin berjiwa rakyat ini sentiasa menjadi ketakutan kepada pemimpin Umno, tidak cukup dengan Mahathir, kini Datuk Seri Najib Razak juga sering mengatur ancaman dan provokasi terhadap Anwar.

Namun pada Julai 2008, selepas beberapa bulan Pakatan Rakyat yang diterajui memenangi lima negeri dari Barisan Nasional – Anwar dituduh lagi dengan fitnah jahat.

Skrip yang sama pada 1998 diputar kembali oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengulangi apa yang pernah dilakukan Mahathir.

Perbicaraan di mahkamah menjadi jenaka di peringkat antarabangsa dengan pelbagai kepincangan terbongkar satu demi satu, dan akhirnya mahkamah melepaskan Anwar dari tuduhan itu.

Semuanya kerana agenda reformasi yang dibawa Anwar sejak 14 tahun lalu, dengan dokongan dan doa jutaan rakyat Malaysia yang berada di belakangnya, teriakan reformasi, sejak 14 tahun lalu, sebenarnya tidak pernah mati.

Reformasi!

UMNO perguna FELDA, rakyat Sabah derita

Posted: 20 Sep 2012 08:16 PM PDT

 Roketkini.com

LAHAD DATU: Dengan tanah berkeluasan 320,000 ekar, sehingga kini cuma 10 peratus sahaja tanah rancangan tersebut diberikan kepada peneroka untuk diusahakan sejak tertubuhnya FELDA di Sabah pada tahun 1979.

Seramai 1,647 peneroka FELDA tersebut masing-masing mewakili 14 ekar tanah bagi setiap peneroka manakala baki tanah berjumlah 280,543 ekar dimiliki oleh FELDA.

Menurut Setiausaha Publisiti DAP Sabah Chan Foong Hin, sehingga tahun 1990, FELDA ketika itu masih gagal menempatkan peneroka di tanah-tanah rancangan atas alasan untuk mengurangkan beban kewangan dan menyediakan infrastruktur bagi skim tersebut.

"Persoalannya sekarang, walaupun sudah lebih 30 tahun FELDA di Sabah, mengapa kurang 2000 peneroka sahaja ditempatkan sedangkan mereka mempunyai tanah yang sangat luas.

"Sudahlah tanah tidak dipulangkan kembali kepada kerajaan negeri malah FELDA telah membangunkan sendiri penanaman sawit secara besar-besaran menggunakan wang rakyat dan menghasilkan keuntungan mencecah billion ringgit kepada Kerajaan Persekutuan."

Tambah Foong Hin, apa yang  lebih mendukacitakan, FELDA tidak pernah membayar cukai hasil tanah kepada Pihak Berkuasa Tempatan Lahad Datu.

"Apa yang kita tahu sekarang dalam senarai FGVH, sebahagian dari tanah FELDA Sabah itu bukan sahaja diserah kepada Kerajaan Persekutuan tetapi dijual kepada pasaran."

Janji 80,000 peneroka tapi…

Menurut seorang responden yang ditemui Zainuddin Zulkarnain, 55, beliau turut mempersoalkan janji kerajaan BN melalui FELDA untuk menempatkan sekitar 80,000 peserta tanah rancangan.

"Tapi kenapa sekarang cuma seribu lebih sahaja, mana yang lain? Sekarang ramai rakyat Sabah mula bersuara. Kenapa FELDA boleh jadi begini dan apa yang sudah berlaku?

"Sekarang kita lihat PATI mula kuasai ekonomi, overcome rakyat Sabah sendiri. Sabah saya lihat semakin teruk. Kerajaan BN jual hak rakyat Sabah. Mereka penderhaka." katanya dengan nada tinggi.

FELDA pinggir kontraktor bumiputera

Bagi anak seorang peneroka yang hanya mahu dikenali sebagai Zack (bukan nama sebenar), 29, beliau telah mempersoalkan mengapa pengurusan dalaman FELDA kini sering bertukar-tukar dan ia jauh berbeza semasa diuruskan pengerusi terdahulu Tan Sri Dr. Yusoff Nor.

Ditanya sebab berlakunya perkara tersebut, Zack berkata ia kerana FELDA disini telah dikuasai oleh orang politik dan kroni-kroni mereka.

"Apa yang saya tahu dan lihat, kontraktor-kontraktor bumiputera, sebahagian mereka rakan saya sendiri yang berdaftar dengan FELDA tidak mendapat projek menuai dan mengangkut sawit. Ia kerana ia telah dilakukan oleh kontraktor asing yang terdiri dari kalangan PATI.

"Rasanya, lebih 90 peratus kontraktor bumiputera terpinggir oleh FELDA. Sekarang ramai kontraktor bumi yang sah berdaftar dengan FELDA tidak lagi dapat kontrak." kata Zack. – Roketkini.com

Biaqpila

Posted: 21 Sep 2012 03:32 PM PDT

Biaqpila


JAHANAM... ZAMAN HITLER PUN DAH ADA GANGNAM

Posted: 21 Sep 2012 08:00 AM PDT

Percayakah anda gangnam style dah wujud sejak zaman hitler lagi?
 

  KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

BUKTI PENDIDIKAN DI MALAYSIA LEBIH BAIK DARI AMERIKA,BRITAIN DAN JERMAN

Posted: 21 Sep 2012 05:00 AM PDT

PENDIDIKAN MALAYSIA LEBIH BAIK DARI NEGARA MAJU KATA MUHYIDDIN - INI BUKTINYA!!

Timbalan Perdana Menteri kita...
merangkap Menteri yang bertanggungjawab memberikan projek fidlot bernilai RM250 juta kepada syarikat keluarga Sharizat mengumumkan bahawa Generasi muda negara ini mendapat pendidikan yang lebih baik berbanding pelajar di Amerika Syarikat, Britain dan Jerman...

Berikut adalah pengumuman beliau yang dengan rasa tidak bersalahnya berbangga dengan kenyataan tersebut...Demi untuk membuktikan kata-kata Menteri Pelajaran Malaysia ini...
maka mari kita lihat pembangunan yang telah dilakukan oleh kerajaan Malaysia terhadap pendidikan bagi rakyat negeri Sabah....

Yang ini adalah..
Sekolah kebangsaan Tampulan Telipok 
Kota Kinabalu Sabah 
MalaysiaYang ini pulak adalah..
Sekolah Kebangsaan Pulau Bait,Semporna 
Sabah,
Malaysia

Sabah selama ini dianggap sebagai deposit tetap BN setiap kali pilihanraya...
tempat BN yang paling selamat selain Sarawak..

Tetapi...
inilah balasan yang diberikan kepada rakyat Sabah..
kehidupan rakyat Sabah tidak dijaga seperti yang sepatutnya..
tidak berbaloi dengan sokongan yang diberikan oleh rakyat Sabah terhadap BN...

Maknanya....
sekolah kat Britain lagi teruk lah dari yang ni yer..?

lianglahad

KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

VIDEO HIMPUNAN MEMBANTAH FILEM HINA NABI MUHAMMAD S.A.W

Posted: 21 Sep 2012 01:53 AM PDT
KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

GAMBAR TERKINI DEMONSTRASI BANTAHAN HINA NABI S.A.W

Posted: 21 Sep 2012 12:15 AM PDT

5 FAKTA ELAK PENYAKIT YANG PERLU ANDA TAHU

Posted: 21 Sep 2012 12:00 AM PDT

Adakah anda percaya dengan fakta ini atau sebaliknya? 1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen. 2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja. 3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa. 4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'. 5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.Jagalah kesihatan anda. Sumber KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

APAKAH 2 TABIAT PEREMPUAN YANG MEMBAWA KE NERAKA?

Posted: 20 Sep 2012 09:00 PM PDT


As'salamualaikum . Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'. Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana , dan memberi salam dan memberi tazkirah seperti berikut:

"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, Aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka".

Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, "Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:

Kamu banyak mengutuk/menyumpah

Kamu kufurkan kebaikan suami


Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya:

Banyak beristighfar

Banyak bersedekah

Keterangan: Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:

Contoh 1 – Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata, "Driver bas ni dah mampus agaknya." Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami pun kena sumpah.

Contoh 2 – Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata "Celaka punya gas. Masa ni jugak nak habis." Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak mengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami.

Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham apa yang dimaksudkan dengan 'kufurkan kebaikan suami'.
Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata ,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak"(Terjemahan langsung dari Arab).

[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut:"Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun']

Rasulullah SAW sambung lagi ,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala amalannya.' Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari dua perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.

Fadhilat beristighfar:

a. Sabda Rasulullah SAW :

"Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)." Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendirimelakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.

b .Sabda Rasulullah SAW :

"Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita"

c. Istighfar juga memurahkan rezeki.

Jangan dianggap rezeki itu hanya dalam bentuk wang ringgit atau harta benda.Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:

d. Tuturkata/percakapan yang baik.

Yang paling utama ialah terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda.

Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tutur katanya".

2. Memberi salam.

3. Memaniskan wajah.

Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda,"Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah." Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah." Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifatburuk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang.

Sumber: Tokuban78′s Blog

islamituindah

KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

UMNO MAKIN MEROYAN,ROBOH PAPAN TANDA TADIKA PASTI

Posted: 20 Sep 2012 06:00 PM PDT

Belum pun reda isu Tadika Permata Islamiyyah Pasir Gudang ditutup oleh Umno; Tadika Islam PASTI Taman Aman Senai, Johor pula diceroboh malam semalam. Ia dilakukan oleh Ketua Umno Cawangan Taman Aman, Norazman Hasbollah. Beliau juga adalah SU Kerja Umno Bahagian Kulaijaya dan Ahli Majlis Perbandaran Kulaijaya(MDKu). Norazman telah datang ke premis PASTI jam 8.13 mlm dengan merobohkan Signboard PASTI dan menurunkan serta membuang banner 'TAWARAN PAKATAN RAKYAT' . Beliau dipercayai amat marah dengan kewujudan banner tersebut yg baru dinaikkan sehari sebelum itu. Secara tidak berakhlak beliau dengan nada tinggi memarahi guru Pasti yg tinggal di premis tersebut, Cik Zuraidah Beeran. Beliau turut mengugut guru Pasti berkenaan sehingga menimbulkan ketakutan sesuatu yg buruk boleh berlaku. Norazman terjerit2 sambil mengoncang pintu pagar Pasti. Cik Zuraida telah membuat laporan Polis di Balai Polis Senai pada pukul 10 mlm kejadian itu diiringi beberapa pimpinan PAS Kawasan Kulaijaya dan pengurusan PASTI. Sebagai seorang pimpinan Umno dan masyarakat, tindakan beliau adalah tidak wajar samasekali. Adakah beliau tidak mengetahui bahawa PASTI terletak di bawah kelolaan PAS menerusi Dewan Pemuda PAS? Jikapun beliau tidak berpuashati tentang kewujudan banner tersebut, kenapa tidak melalui saluran yg betul? Apa rasionalnya mengancam seorang guru yg dikaitkan pula status guru yg bujang dan tinggal seorang diri? Beliau mengenali pimpinan PAS dan boleh mendesak agar banner tersebut diturunkan. Jika permintaannya munasabah, bukan masalah sangat banner tersebut dipindahkan ke lokasi lain. PAS berdepan kesukaran menaikkan banner milik parti kerana terlalu kerap hilang. Premis PASTI antara lokasi yg dikira selamat. Rupa2nya premis itu pun dianggap mengganggu ketenteraman awam! Kalau pimpinan Umno berhujah premis PASTI adalah untuk tujuan pendidikan yg tidak boleh dipolitikkan; adakah dengan merosakkan harta dan mengugut guru cara yg betul? Kalau itu logiknya; kenapa Umno sesuka hati menggunakan Sekolah, Masjid dan premis awam buat program Umno? Umno buat mesyuarat agong di sekolah, naikkan bendera dan syiar Umno sebanyak2nya; kemudian di arah guru2 dan kakitangan hadir, ucapan perasmian dan perbahasan mencerca Pakatan Rakyat, memfitnah Ketua Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.....adakah beradab cara tersebut? Umno buat kerja yg tidak beretika ini puluhan tahun. Perbuatan Umno tentulah menimbulkan rasa tidak senang PAS dan pembangkang sejak sekian lama, Umno anggap semua premis macam dia yang punya. Sekalipun PAS dan pembangkang tidak puashati, adakah kami datang ke program Umno lalu memaki hamun, mengugut serta merosakkan syiar Umno? Dalam Sidang Media petang ini, Norazman di desak mohon maaf kepada Yang Di Pertua PAS Kawasan Kulaijaya dalam tempoh 7 hari; jika tidak mahu berdepan tindakan undang2. Majlis Perbandaran Kulaijaya juga seharusnya mengambil tindakan tertentu kpd Norazman yg tentunya mencemarkan nama baik MDKu. Nampaknya pemimpin Umno semakin ketara samsengnya. Ada kekawan saya kata perangai pemimpin Umno ini ibarat ' orang yg buang tabiat nak mati'.... Adakah ini petanda Umno nak berkubur selepas PRU 13? Sumber KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

locengwangsa

Posted: 21 Sep 2012 03:29 PM PDT

locengwangsa


PENGEMIS BUTA YAHUDI MENANGIS KERANA MENGHINA RASULULLAH

Posted: 21 Sep 2012 02:23 AM PDT

DUNIACACAMARBA

Posted: 21 Sep 2012 03:22 PM PDT

DUNIACACAMARBA


Pelakon Saman Penerbit Filem Hina Nabi

Posted: 20 Sep 2012 08:52 PM PDT[Kosmo] LOS ANGELES - Aktres yang berlakon dalam filem anti-Islam dan mencetuskan kemarahan di seluruh dunia, Cindy Lee Garcia menyaman penerbit filem berkenaan atas tuduhan menipu dan fitnah.

Garcia turut menggesa supaya Google mengeluarkan klip filem itu dari dalam talian. Saman yang difailkan pada Rabu di Los Angeles menyatakan bahawa dia ditipu oleh Nakoula Basseley Nakoula, individu yang bertanggungjawab menghasilkan filem Innocence of Muslims.

Dia mendakwa tidak menyedari filem itu mengandungi unsur anti-Islam dan menyatakan skrip yang diterimanya langsung tidak menyebut mengenai Nabi Muhammad SAW.

Saman itu menjelaskan bahawa Garcia mengetahui mengenai filem terbabit melalui satu iklan dan akan muncul dalam sebuah filem Mesir purba yang kemudiannya berubah menjadi mesej anti-Islam.

"Filem ini keji dan patut dikecam. Saman ini bukanlah serangan terhadap hak rakyat Amerika meluahkan apa yang mereka fikir. Saman ini juga menggesa supaya kandungan yang menghina sebegini dikeluarkan daripada internet," kata peguam Garcia, M. Cris Armenta dalam satu kenyataan.

Peguam Garcia turut merancang untuk mendapatkan injunksi terhadap filem itu di sebuah mahkamah di Los Angeles.

Sejak filem Innocence of Muslims tersebar, wanita itu menerima banyak ugutan bunuh dan tidak lagi boleh melawat cucunya. Filem tersebut juga memburukkan reputasinya, selain menyebabkan dia berasa malu, terhina dan terluka. - AP 
 
 
 

Remaja Lahir Anak Luar Nikah, Diusir Keluarga

Posted: 20 Sep 2012 07:08 PM PDT

Mimi bersama-sama dengan seorang rakan selepas ditemu bual.

[SH] KULIM - Kerana ditipu kekasih, seorang remaja berusia 16 tahun kini terpaksa menanggung masalah dihadapi sendirian setelah doktor mengesahkannya hamil.

Lebih mengecewakan, kekasihnya berusia 17 tahun yang sebelum ini berjanji akan menikahinya bersikap lepas tangan dan menuduh anak dalam kandungannya itu milik orang lain.

Dia, yang hanya ingin dikenali sebagai Mimi berkata, kejadian berlaku di rumah teman lelakinya apabila kedua-dua mereka bertindak ponteng sekolah.

Katanya, memandangkan tidak ada wang dan tempat untuk pergi, teman lelakinya mempelawa balik ke rumahnya untuk berehat sehingga tamat waktu sekolah.

"Pada mulanya saya memang takut untuk melakukan hubungan seks dengan kekasih saya itu. Saya bimbang sekiranya mengandung, namun termakan dengan pujuk rayunya, saya bersetuju untuk melakukan perbuatan sumbang itu bersamanya.

"Sebagai pelajar sekolah, saya masih tidak tahu apa-apa tentang hamil, walaupun saya sudah tidak datang haid selama empat bulan. Sehinggalah pada bulan kelima, saya rasa seperti ada sesuatu bergerak dalam perut.

"Saya kemudiannya pergi ke klinik untuk menjalani ujian air kencing dan doktor mengesahkan saya hamil. Saya cuba hubungi kekasih saya itu tetapi dia sudah menukar nombor telefon," katanya.

Memandangkan keadaan perutnya yang semakin membesar, Mimi kemudiannya memaklumkan kejadian yang berlaku kepada keluarganya.

Malangnya, keluarga mengusirnya keluar dari rumah kerana rasa terhina dengan perlakuannya. Mimi kemudiannya pergi berjumpa seorang rakan dan menceritakan masalah dialaminya. Kerana simpati, rakannya itu membenarkan Mimi tinggal di rumah sewanya sehinggalah dia bersalin.

"Ketika dalam pantang, saya didatangi sepasang suami isteri yang tidak mempunyai anak. Mereka meminta kebenaran untuk menjaga anak saya. Saya tidak ada pilihan lain selain menyerahkan bayi perempuan saya kepada mereka.

"Saya tidak berniat untuk menjualnya, tetapi kerana ketiadaan wang, saya terpaksa meminta RM1,500 daripada pasangan itu," katanya.

Katanya, kerana cinta dia hilang keluarga, anak dan sekolah dan berharap golongan remaja lain menjadikan apa yang berlaku kepadanya sebagai iktibar.

"Kerana terlalu sayang seorang lelaki yang masih mentah dan terlalu taksub pada cinta, akhirnya saya tinggal berseorangan. Ingatlah usia muda hanya datang sekali dan jangan kita sia-siakannya," katanya.


P/s: Agak melucukan apabila remaja ini dikatakan menasihati orang lain, "Ingatlah usia muda hanya datang sekali dan jangan kita sia-siakannya." Persoalannnya, adakah dia sudah insaf dan menghargai usia remajanya sekarang?
 


BERNAMA Akui Siar Gambar Diedit

Posted: 20 Sep 2012 05:26 PM PDT


[Bernama] KUALA LUMPUR - Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) telah menjalankan siasatan awal berhubung dakwaan satu daripada gambarnya baru-baru ini telah dibega, kata Ketua Pengarangnya Datuk Yong Soo Heong.
 
"Siasatan awal mendedahkan kecacatan pada gambar itu dikesan berpunca dari tempat ia telah dihantar," katanya hari ini semasa mengulas sekeping gambar Bernama yang dirakamkan di Pekan Sabtu lepas.
 
Siasatan lanjut sedang dijalankan untuk menentukan motif individu terbabit dan sama ada wujud elemen sabotaj, kata Soo Heong.

"Kami melihat perkara ini dengan serius dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sesuai terhadap mereka yang bertanggungjawab melakukan perkara tidak bertanggungjawab itu.
 
"Bernama sentiasa berusaha mengekalkan standard profesionalisme yang tinggi dan memandang serius integriti di tempat kerja," tegasnya. 


Cerita berkaitan di sini.

 

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN

Posted: 21 Sep 2012 01:54 PM PDT

BERFIKIR.... MENCARI HAKIKAT KEBENARAN


SIAPA PENENTANG HUKUM ALQURAN

Posted: 20 Sep 2012 08:01 PM PDT

Muslimeen United

Posted: 21 Sep 2012 01:51 PM PDT

Muslimeen United


[VIDEO] Puak Syiah Cuba Ambil Kesempatan Berarak Sama

Posted: 21 Sep 2012 09:30 AM PDT

Di dalam perarakan umat Islam membantah dan mengecam filem Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad saw, ada pula puak Syiah yang cuba mengambil kesempatan dan cuba membuat onar dengan membawa bendera tertera "Ya Husin".

Namun ada peserta Unit Amal yang perasan dan berlaku sedikit pergelutan bagi gpemuda Syiah itu daripada cuba untuk mengeruhkan keadaan dan menimbulkan kekecohan.
TAHNIAH UNIT AMAL

Ramainya Peserta Demo Umno!!!...

Posted: 21 Sep 2012 04:45 AM PDT


Saksikanlah!! inilah gambar demo Umno di kedutaan AS selepas solat jumaat tengah hari tadi. Media pencacai Umno menganggarkan jumlah yang hadir 10,000 orang.

Orang kuat Umno iaitu Ibrahim Ali dan Hassan Ali pun turut serta.. Manakala media pencacai Umno ini menyatakan sedikit kecewa apabila diberitakan kehadiran peserta demo dari Pakatan Rakyat tidak sampaipun 1,000 orang.
Itulah modal lapuk media pencacai Umno dalam melaporkan berita. Bab Umno pasti up skit..Maka saksikanlah kebenaran media pencacai Umno dengan melihat video peserta demo dari Pakatan Rakyat di bawah ini...dan gambar FB di sini

Ribuan di Kedutaan AS, bantah filem hina nabi

Posted: 21 Sep 2012 03:25 AM PDTKUALA LUMPUR: Ribuan umat Islam hari ini menyertai himpunan di Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Himpunan yang diberi nama "Expresi Hijau Kasih Nabi" anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.

Dianggarkan hampir 5,000 menyertai himpunan ini termasuk dari kalangan muslimat, mahasiswa dan umat Islam perihatin.

Antara yang berada di barisan hadapan perarakan ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasruddin Hassan, Naib Presiden PKR Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar.

Mereka juga menggunakan lori sebagai pentas bergerak di samping beberapa pimpinan di atasnya menyampaikan ucapan.

Sepanjang perarakan mereka melaungkan slogan 'hancur Amerika, hidup Islam, kami sayang nabi' sambil membawa poster dan kain rentang mengecam tindakan biadap penerbit filem berbangsa Yahudi, Sam Bacile itu.

Perarakan ini turut dikawal pasukan Unit Amal Dewan Pemuda PAS Pusat sementara lebih 200 anggota polis berkawal di hadapan bangunan kedutaan.

Salahuddin dalam ucapannya mendesak Presiden Amerika Barack Obama memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas penghinaan yang dibuat penerbit filem Amerika itu.

"Kita orang Islam hormat agama lain. Kita hormat Yahudi, Budha, Sikh dan sebagainya. Oleh itu kita minta Amerika memohon maaf kepada umat Islam.

"Jangan hina nabi kami, kelak akan mengundang padah. Kami sayangkan nabi dan agama kami. Kita rela pertahankan dalam apa juga keadaan," katanya disambut laungan hidup Islam oleh para hadirin.

Sementara itu, Tian Chua dalam ucapannya berkata, mewakili kaum Cina beliau kesal dengan tindakan penghinaan terhadap agama Islam.

Beliau juga mendakwa isu ini bukan isu agama Islam semata-mata malah juga berkait dengan isu kemanusiaan sejagat.

"Kita perlu tunjukkan semangat setiakawan. Penghinaan ini harus dihentikan dan Amerika perlu ambil tindakan segera.

"Kita tidak mahu berlaku pertembungan antara agama," ujarnya.

Sementara itu, Tuan Ibrahim, Nasrudin Hassan dan Tian Chua dilihat masuk bertemu dengan wakil kedutaan.

Sementara menunggu pertemuan dengan wakil kedutaan selesai, pidato di luar pagar bangunan kedutaan diteruskan.

Antara yang berucap termasuklah Timbalan Ketua DPPM, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz, AJK PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad, dan Naib Presiden PKR N Surendran.

Enggan bertemu

Nasruddin ketika bercakap kepada media selepas keluar dari bangunan itu berkata, pihaknya kesal dengan layanan wakil kedutaan yang enggan bertemu dengan pihaknya untuk menerima memorandum.

Menurutnya, tiada wakil pejabat kedutaan yang turun melainkan hanya menghantar pengawal keselamtan dan ianya sekali lagi menunjukkan sikap biadap negara itu.

"Ini adalah penghinaan berpanjangan. Dahulu Denmark telah menghina nabi dan sekarang berulang lagi.

"Mereka tidak boleh menghina agama laian walaupun mereka berkuasa. Kita tidak akan benar apa jua bentuk terhadap agama Islam ataupun agama-agama lain," katanya.

Beliau juga mengumumkan himpunan serupa akan diadakan di seluruh negara pada Jumaat akan datang beserta munajat perdana bagi menyatakan kecintaan pada nabi.

Sementara itu, sekumpulan peserta himpunan dilihat turut membakar kain rentang yang bercetak bendera amerika dan Israel sebagai tanda bantahan.

Himpunan tersebut kemudiannya bersurai kira-kira jam 3.20 petang selepas bacaan doa penutup oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. -Hrkh
Umat Islam Kota Bharu mulakan bantahan

Posted: 21 Sep 2012 03:17 AM PDT
(Tuan Guru Nik Aziz membakar replika CD filem pendek yang menghina Nabi Muhamad saw)

KOTA BHARU: Beribu-ribu Umat Islam di Kota Bharu Kelantan memulakan demo menyatakan bantahan terhadap filem menghina Nabi Muhamad saw dengan membakar replika CD filem jahat itu.

Upacara pembakaran tanda bantahan itu disempurnakan sendiri oleh Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mereka menyatakan bantahan terhadap pihak yang menerbitkan filem pendek "Innocent of Muslim' itu yang menghina pemimpin umat Islam, Nabi Muhamad saw.

Hampir kesemua yang hadir memakai 'headband' khas berwarna pink yang bertulis 'We Love Muhamad' dalam tulisan jawi dan rumi serta simbul cinta.

Bantahan ini dikira sebagai permulaan sebelum demo yang akan diadakan di perkarangan kedutaan Amerika di Jalan Ampang selepas solat Jumaat nanti.

Bantahan  yang sama juga diadakan di seluruh negara dan di beberapa masjid di Kelantan, Perak dan Johor.

Minggu lalu, Presiden PAS memimpin himpunan di Masjid Rusila, Marang. -Hrkh

Berikut adalah gambar-gambar di Kota Bharu pagi ini.(Orang ramai melihat replika CD filem pendek hina Nabi dibakar)


(Ketua Muslimat, Siti Zailah berucap membantah filem itu)


(Antara Muslimat yang hadir dengan memakai 'headband' 'Kami sayang Muhamad')

UMNO MAKIN MEROYAN,ROBOH PAPAN TANDA TADIKA PASTI

Posted: 20 Sep 2012 07:58 PM PDT


Belum pun reda isu Tadika Permata Islamiyyah Pasir Gudang ditutup oleh Umno; Tadika Islam PASTI Taman Aman Senai, Johor pula diceroboh malam semalam. 
Ia dilakukan oleh Ketua Umno Cawangan Taman Aman, Norazman Hasbollah. Beliau juga adalah SU Kerja Umno Bahagian Kulaijaya dan Ahli Majlis Perbandaran Kulaijaya(MDKu). Norazman telah datang ke premis PASTI jam 8.13 mlm dengan merobohkan Signboard PASTI dan menurunkan serta membuang banner 'TAWARAN PAKATAN RAKYAT'. 
Beliau dipercayai amat marah dengan kewujudan banner tersebut yg baru dinaikkan sehari sebelum itu. Secara tidak berakhlak beliau dengan nada tinggi memarahi guru Pasti yg tinggal di premis tersebut, Cik Zuraidah Beeran. Beliau turut mengugut guru Pasti berkenaan sehingga menimbulkan ketakutan sesuatu yg buruk boleh berlaku. 
Norazman terjerit2 sambil mengoncang pintu pagar Pasti. Cik Zuraida telah membuat laporan Polis di Balai Polis Senai pada pukul 10 mlm kejadian itu diiringi beberapa pimpinan PAS Kawasan Kulaijaya dan pengurusan PASTI. Sebagai seorang pimpinan Umno dan masyarakat, tindakan beliau adalah tidak wajar samasekali. 
Adakah beliau tidak mengetahui bahawa PASTI terletak di bawah kelolaan PAS menerusi Dewan Pemuda PAS? Jikapun beliau tidak berpuashati tentang kewujudan banner tersebut, kenapa tidak melalui saluran yg betul? 
Apa rasionalnya mengancam seorang guru yg dikaitkan pula status guru yg bujang dan tinggal seorang diri? Beliau mengenali pimpinan PAS dan boleh mendesak agar banner tersebut diturunkan. Jika permintaannya munasabah, bukan masalah sangat banner tersebut dipindahkan ke lokasi lain. 
PAS berdepan kesukaran menaikkan banner milik parti kerana terlalu kerap hilang. Premis PASTI antara lokasi yg dikira selamat. Rupa2nya premis itu pun dianggap mengganggu ketenteraman awam! 
Kalau pimpinan Umno berhujah premis PASTI adalah untuk tujuan pendidikan yg tidak boleh dipolitikkan; adakah dengan merosakkan harta dan mengugut guru cara yg betul? Kalau itu logiknya; kenapa Umno sesuka hati menggunakan Sekolah, Masjid dan premis awam buat program Umno? 
Umno buat mesyuarat agong di sekolah, naikkan bendera dan syiar Umno sebanyak2nya; kemudian di arah guru2 dan kakitangan hadir, ucapan perasmian dan perbahasan mencerca Pakatan Rakyat, memfitnah Ketua Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.....adakah beradab cara tersebut? Umno buat kerja yg tidak beretika ini puluhan tahun. 
Perbuatan Umno tentulah menimbulkan rasa tidak senang PAS dan pembangkang sejak sekian lama, Umno anggap semua premis macam dia yang punya. Sekalipun PAS dan pembangkang tidak puashati, adakah kami datang ke program Umno lalu memaki hamun, mengugut serta merosakkan syiar Umno? 
Dalam Sidang Media petang ini, Norazman di desak mohon maaf kepada Yang Di Pertua PAS Kawasan Kulaijaya dalam tempoh 7 hari; jika tidak mahu berdepan tindakan undang2. Majlis Perbandaran Kulaijaya juga seharusnya mengambil tindakan tertentu kpd Norazman yg tentunya mencemarkan nama baik MDKu.
Nampaknya pemimpin Umno semakin ketara samsengnya. Ada kekawan saya kata perangai pemimpin Umno ini ibarat ' orang yg buang tabiat nak mati'.... Adakah ini petanda Umno nak berkubur selepas PRU 13? Sumber

Hina Nabi: Jangan fikir bukan Islam sahaja

Posted: 20 Sep 2012 07:54 PM PDT


KOTA BHARU: Umat Islam jangan hanya fikir penghinaan penganut bukan Islam terhadap agama dan nabi semata-mata tetapi berfikir juga bagaimana menghadapi sikap orang Islam sendiri yang menolak Islam.

Penghinaan bukan Islam terhadap Islam seperti filem Innocence of Muslim bersesuaian dengan mereka yang bukan Islam, "walau bagaimanapun kita wajib membantah."

Demikian kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Ustaz Mohd Amar Abdullah (gambar) ketika menyampaikan kuliah Jumaat sesi pertama, di Dataran Ilmu, di sini pagi ini.

"Di negara kita, umat Islam sendiri menolak hukum Islam yang lebih hina dari menghina Islam oleh bukan islam sendiri," katanya.

Katanya, media massa sering mengeluarkan kenyataan pemimpin negara dan sekutunya tentang penolakan hukum hudud sejak sekian lama hingga ke hari ini.

"Sudah sekian lama PAS memberi penerangan tentang hudud kepada pihak ini tetapi sampai sekarang tidak faham-faham dan asyik kata hudud PAS salah dan sebagainyanya.

"Kalau betul ianya tak betul, bawa mari hukum hudud ikut cara Islam yang sebenar yang dia kata tu. Atau kalau tak puas hati pergi jumpa ketua hakim syarie, sebab dia antara penggubalnya,"ujarnya.

Tetapi kerana kejahilan, undang-undang Islam dan sunah Nabi dipertikai dan dihina, tegas beliau.

Isu sekarng katanya untuk jadikan undang-undang negara, bukan nak potong tangan lagi, jelas beliau.

Sementara itu penyanyi Aishah yang kini berada di Kelantan bakal turun menyertai demo bantah penghinaan terhadap Nabi saw yang diadakan selepas kuliah Jumaat sesi kedua di situ. -Hrkh

SOKONG PAKATAN RAKYAT

Posted: 21 Sep 2012 01:46 PM PDT

SOKONG PAKATAN RAKYAT


BILA ISLAM MENGHINA ISLAM BAGAIMANA?

Posted: 20 Sep 2012 04:42 PM PDT

Sang kafir menghina Nabi Muhammad saw dan memperlekehkan Islam melalui  filem, karikatur, tulisan dan percakapan. Amat segera dan keras reaksi ummat Islam. Alhamdulillah.

Tetapi ramai juga yang bernama Muslim, memperlekeh Islam, menyindir hukum Islam,  dan sinis dengan perundangan al quran tetapi ummat Islam tidak memberi reaksi yang keras. 

Renung-renungkanlah.....


Addin

Posted: 21 Sep 2012 11:29 AM PDT

Addin


(Gambar) Ramainya Peserta Demo Umno Di Kedutaan AS Petang Tadi..

Posted: 21 Sep 2012 10:17 AM PDT


Saksikanlah!! inilah gambar demo Umno di kedutaan AS selepas solat jumaat tengah hari tadi. Media pencacai Umno menganggarkan jumlah yang hadir 10,000 orang.

Orang kuat Umno iaitu Ibrahim Ali dan Hassan Ali pun turut serta.. Manakala media pencacai Umno ini menyatakan sedikit kecewa apabila diberitakan kehadiran peserta demo dari Pakatan Rakyat tidak sampaipun 1,000 orang. 

Itulah modal lapuk media pencacai Umno dalam melaporkan berita. Bab Umno pasti up skit..

Maka saksikanlah kebenaran media pencacai Umno dengan melihat video peserta demo dari Pakatan Rakyat di bawah ini...
Fakta!! Presiden MCA Pernah Jadi Perdana Menteri Malaysia Selama 10 hari

Posted: 21 Sep 2012 03:31 AM PDT

Pada 4 Februari 1988, Hakim Datuk Harun Hashim , Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengisytiharkan UMNO adalah sebuah pertubuhan yang tidak sah (pertubuhan haram) kerana telah melanggar Akta Pertubuhan. Dengan UMNO dan Pergerakan Pemuda UMNO telah berkubur. UMNO Baru telah ditubuhkan pada 13 Februari 1988 dan perkataan 'baru' telah dikabur serta dhapuskan sama sekali. Pada 21 Mei 1988,

Akibatnya UMNO tidak lagi menjadi parti tunjang kepada parti pemerintah iaitu Barisan Nasional. Oleh yang demikian Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyerahkan tugas Pengerusi Barisan Nasional kepada Presiden MCA ketika itu , Tun Ling Liong Sik.

Dengan itu juga Tun Dr Mahathir Mohamad tidak layak menjadi Perdana Menteri Malaysia kerana parti teras telah diharamkan buat beberapa ketika. Berlaku kekosongan 'Perdana Menteri Malaysia' buat beberapa hari (10 hari) sehinggalah UMNO Baru ditubuhkan.

Menurut tafsiran Perlembagaan Persekutuan , Perdana Menteri Malaysia ketika itu ialah Tun Ling Liong Sik. Walaupun bagaimanapun tidak berlaku perlantikan watikah secara rasmi daripada Yang diPertuan Agung kepada Tun Ling Liong Sik.

Dalam tempoh 4 Febuary sehingga 13 Febuary tempoh 10 hari tersebut Barisan Nasioanl melantik Ling Liong Sik (Presiden MCA) dan telah di serahkan tugas sebagai Perdana Menteri Malaysia, walaupun tidak mendapat watikah perlantikan dari Yang Di Pertuan Agong.

Perkataan 'Baru' telah dikaburkan dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu ('Baru') kerana menurut tafsiran mahkamah, UMNO lama dan UMNO Baru adalah berbeza, bukan parti yang sama. Pengamal undang-undang memberi tafsiran berbeza-beza sama ada UMNO Baru sama dengan UMNO lama kerana Akta Pertubuhan tidak membenarkan perkara-perkara sebegini.


(Gambar) Ribuan Hadiri Himpunan Bantah Filem Hina Nabi Di Kedutaan AS

Posted: 21 Sep 2012 01:01 AM PDT


KUALA LUMPUR - Ribuan umat Islam hari ini menyertai himpunan di Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Himpunan yang diberi nama "Expresi Hijau Kasih Nabi" anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.

Dianggarkan hampir 5,000 menyertai himpunan ini termasuk dari kalangan muslimat, mahasiswa dan umat Islam perihatin.

Antara yang berada di barisan hadapan perarakan ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasruddin Hassan, Naib Presiden PKR Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar.

Mereka juga menggunakan lori sebagai pentas bergerak di samping beberapa pimpinan di atasnya menyampaikan ucapan.

Sepanjang perarakan mereka melaungkan slogan 'hancur Amerika, hidup Islam, kami sayang nabi' sambil membawa poster dan kain rentang mengecam tindakan biadap penerbit filem berbangsa Yahudi, Sam Bacile itu.

Perarakan ini turut dikawal pasukan Unit Amal Dewan Pemuda PAS Pusat sementara lebih 200 anggota polis berkawal di hadapan bangunan kedutaan.

Salahuddin dalam ucapannya mendesak Presiden Amerika Barack Obama memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas penghinaan yang dibuat penerbit filem Amerika itu.

"Kita orang Islam hormat agama lain. Kita hormat Yahudi, Budha, Sikh dan sebagainya. Oleh itu kita minta Amerika memohon maaf kepada umat Islam.

"Jangan hina nabi kami, kelak akan mengundang padah. Kami sayangkan nabi dan agama kami. Kita rela pertahankan dalam apa juga keadaan," katanya disambut laungan hidup Islam oleh para hadirin.

Sementara itu, Tian Chua dalam ucapannya berkata, mewakili kaum Cina beliau kesal dengan tindakan penghinaan terhadap agama Islam.

Beliau juga mendakwa isu ini bukan isu agama Islam semata-mata malah juga berkait dengan isu kemanusiaan sejagat.

"Kita perlu tunjukkan semangat setiakawan. Penghinaan ini harus dihentikan dan Amerika perlu ambil tindakan segera.

"Kita tidak mahu berlaku pertembungan antara agama," ujarnya.

Sementara itu, Nasrudin Hassan bersama Tian Chua dilihat masuk bertemu dengan wakil kedutaan.

Sementara menunggu pertemuan dengan wakil kedutaan selesai, pidato di luar pagar bangunan kedutaan diteruskan.

Antara yang berucap termasuklah Timbalan Ketua DPPM, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz, AJK PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad, dan Naib Presiden PKR N Surendran.

Enggan bertemu

Nasruddin ketika bercakap kepada media selepas keluar dari bangunan itu berkata, pihaknya kesal dengan layanan wakil kedutaan yang enggan bertemu dengan pihaknya untuk menerima memorandum.

Menurutnya, tiada wakil pejabat kedutaan yang turun melainkan hanya menghantar pengawal keselamtan dan ianya sekali lagi menunjukkan sikap biadap negara itu.

"Ini adalah penghinaan berpanjangan. Dahulu Denmark telah menghina nabi dan sekarang berulang lagi.

"Mereka tidak boleh menghina agama laian walaupun mereka berkuasa. Kita tidak akan benar apa jua bentuk terhadap agama Islam ataupun agama-agama lain," katanya.

Beliau juga mengumumkan himpunan serupa akan diadakan di seluruh negara pada Jumaat akan datang beserta munajat perdana bagi menyatakan kecintaan pada nabi.

Sementara itu, sekumpulan peserta himpunan dilihat turut membakar kain rentang yang bercetak bendera amerika dan Israel sebagai tanda bantahan.

Himpunan tersebut kemudiannya selesai dan bersurai kira-kira jam 3.20 petang.~harakahdaily


Pro A Sapu Bersih.. Berita Hangat Nih Pasti Tak Di Siarkan Di TV3

Posted: 20 Sep 2012 11:28 PM PDT

PETALING JAYA - Pilihan raya kampus yang berlangsung semalam di lima buah universiti awam bagi memilih kepimpinan baru Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi sesi 2012/2013 telah menyaksikan kumpulan Aspirasi Mahasiswa menyapu bersih menewaskan Pro Mahasiswa.

Lima universiti yang mengadakan pilihan raya kampus semalam adalah Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Pengumuman keputusan pilihan raya kampus ini telah dibuat di kesemua universiti yang terlibat oleh jawatankuasa pemilih perwakilan pelajar.

Aspirasi Mahasiswa telah menyapu bersih kesemua kerusi yang dipertandingkan di UiTM (50 kerusi), UniMAP (31), UTeM (28) dan UniSZA (24). Di UiTM pula, Aspirasi menang 25 kerusi daripada 27 yang dipertandingkan.

Proses pilihan raya kampus di lima universiti itu yang berlangsung sejak awal pagi Khamis ditutup pada jam 4 petang.

Sementara itu, sebanyak 15 IPTA lain memilih untuk mengadakan pilihan raya kampus masing-masing pada Selasa depan. ~fmt

Addin :

Kah..kah..kah.. mustahil tak di siarkan..
UIAM Dakwa Surat Najib Palsu, Mahu Saman Blogger

Posted: 20 Sep 2012 07:17 PM PDT

KUALA LUMPUR - Majlis Syura Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) hari ini membuat laporan polis berhubung penyebaran sepucuk surat palsu yang kononnya ditulis oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Rektor UIAM, Prof Datuk Seri Dr Zaleha Kamaruddin. Majlis itu dalam satu kenyataan hari ini berkata pihaknya memandang berat perbuatan pembohongan itu dan telah membuat laporan di Balai Polis Gombak pada pukul 9 pagi tadi.

Menurut kenyataan itu, surat palsu berkenaan telah disebarkan dalam kampus dan juga dimuat naik di sesetengah laman blog.

"Pihak universiti ingin menegaskan bahawa pihak Rektor tidak pernah sama sekali menerima surat tersebut daripada Perdana Menteri Malaysia, selaku Presiden Umno".

Pihak Majlis Syura UIAM menyangkal tohmahan tersebut dan beranggapan bahawa kandungan surat tersebut berunsur fitnah dan satu pembohongan serius yang mempunyai niat jahat," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, pihak majlis syura yakin pembohongan tersebut dilakukan oleh sesetengah pihak yang terdesak, tidak beretika dan mempunyai kaitan dengan pihak pembangkang.

"Ia bertujuan untuk mengeruhkan suasana harmonis dan kedamaian yang wujud dan dikecapi seluruh warga kampus UIAM menjelang pilihan raya kampus yang akan berlangsung pada 25 Sept ini," tambah kenyataan itu.

Kenyataan itu memberi amaran bahawa tindakan drastik yang berbentuk disiplin dan perundangan jenayah akan diambil terhadap mana-mana pihak yang menyiar, mengedar surat tersebut atau mana-mana individu yang memuat naik surat itu di laman web masing-masing atau di laman blog tertentu.

"Pihak Majlis Syura UIAM sedang menyiasat kes ini dengan penuh teliti termasuk menonton semula rakaman pita tv kawalan keselamatan dan akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)," kata kenyataan itu. ~bernamaRosmah Mansor Pakai Jam Jenama Termahal Di Dunia?

Posted: 20 Sep 2012 07:09 PM PDT


Jikalau jam ini di beli menggunakan duit simpananya seperti mana beliau membeli cincin tiada siapa peduli. Yang menjadi rakyat lebih peduli kepada kehidupan peribadi Rosmah Mansor jikalau kemewahannya menggunakan duit hasil titik peluh rakyat..

Rosmah Pakai Jam Tangan Bernilai RM350 000?

Kita bercerita lagi tentang kemewahan Rosmah Mansor, isteri PM kita. Terkini koleksi yang jam tangan yang dipakai Rosmah dalam satu majlis yang dihadirinya di Vietnam berjaya dirakam lensa kamera.

Dikatakan harga jam tangan yang dipakai oleh Rosmah Mansor dikatakan bernilai antara £70,000 - £100,000. Dan harga tersebut tidak termasuk duit import lagi.


Jenama Franck Muller merupakan salah jenama yang telah menghasilkan antara jam tangan paling mahal di dunia yang bernilai USD2.4 juta.

Persoalannya bagaimana beliau boleh berbelanja mewah seperti ini?
Walaubagaimanapun, carian kami untuk rekabentuk seperti yang dipakai oleh Rosmah Mansor tiada dalam senaraian jenama Franck Muller, besar kemungkinan ia cukup ekslusif dan direka khas untuk Rosmah Mansor sahaja? ~tranungkite


Akhirnya.. Bernama Mengaku Menipu Pembacanya

Posted: 20 Sep 2012 06:01 PM PDT


Sudah terang lagi bersuluh.. akhirnya media pencacai Umno, Bernama terpaksa mengaku kesalahan mereka kerana tidak mampu untuk menyembunyikannya lagi. Inilah bukti peranan media pencacai Umno dalam membohongi rakyat bagi menaikkan imej boss mereka yang semakin merundum.

Bayangkan.. ini adalah kesalahan yang terang-terang yang tidak boleh di sembunyikan lagi. Agak-agaknya berapa banyak lagi pembohongan lain yang kita tidak dapat kesan.

Jikalau berterusan sebegini, media pencacai Umno adalah penyumbang besar kepada kekalahan Umno BN pada PRU13. Tanpa kita sedari ianya menjadi political milelage kepada Pakatan Rakyat.


'Kecacatan gambar berpunca dari tempat dihantar'
Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) telah menjalankan siasatan awal berhubung dakwaan satu daripada gambarnya baru-baru ini telah dibega, kata Ketua Pengarangnya Datuk Yong Soo Heong.
"Siasatan awal mendedahkan kecacatan pada gambar itu dikesan berpunca dari tempat ia telah dihantar," katanya hari ini semasa mengulas sekeping gambar Bernama yang dirakamkan di Pekan Sabtu lepas.

Siasatan lanjut sedang dijalankan untuk menentukan motif individu terbabit dan sama ada wujud elemen sabotaj, kata Yong.

"Kami melihat perkara ini dengan serius dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sesuai terhadap mereka yang bertanggungjawab melakukan perkara tidak bertanggungjawab itu.

"Bernama sentiasa berusaha mengekalkan standard profesionalisme yang tinggi dan memandang serius integriti di tempat kerja," tegasnya.~bernama  

Sah!! PRU13 Tahun Depan..

Posted: 20 Sep 2012 04:39 PM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Sept - Perhimpunan Agung Umno tahun ini akan berlangsung dari 27 Nov hingga 1 Dis depan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Khamis.Najib, yang juga Presiden Umno, berkata perhimpunan lima hari itu akan dimulakan dengan taklimat presiden pada 27 Nov diikuti dengan perasmian perhimpunan sayap Wanita, Pemuda dan Puteri pada sebelah malam."Dari 28 Nov hingga 1 Dis pula akan berlangsung perhimpunan Wanita, Pemuda dan Puteri manakala pada 29 Nov hingga 1 Dis ialah Perhimpunan Agung Umno," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato' Onn di sini, Khamis.

Turut hadir Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.Najib juga berkata sehingga 18 Sept, sebanyak 176 bahagian Umno telah bermesyuarat manakala baki 15 bahagian lagi dijangka berbuat demikian pada hujung minggu ini.Perdana Menteri berkata Majlis Tertinggi juga telah menerima syor daripada Jawatankuasa Pengurusan parti mengenai tatacara penerimaan permohonan keahlian di peringkat bahagian dan cawangan.

Katanya selaras dengan Fasal 5.4 Perlembagaan Umno, mana-mana borang permohonan yang diterima ibu pejabat parti tanpa ditandatangani jawatankuasa cawangan, akan dipulangkan semula kepada jawatankuasa itu dan ia perlu diselesaikan dalam tempoh dua bulan dari tarikh surat yang dikeluarkan oleh ibu pejabat Umno."Bagi mana-mana penjawat jawatan yang didapati salah guna kuasa dengan sengaja tidak menerima keahlian, boleh dikenakan hukuman di bawah perkara 8 tataetika ahli.

"Ini untuk menjamin dasar pintu terbuka Umno dapat dilaksanakan sepenuhnya dan tiada sesiapa boleh disekat daripada menjadi anggota Umno," katanya.Ditanya sama ada pemilihan parti akan diadakan pada Perhimpunan Agung kali ini, Najib berkata: "Pemilihan parti ditangguhkan sehingga selepas pilihan raya umum".

Bagaimanapun, Najib berkata Perhimpunan Agung Umno akan ditunda sekiranya kerajaan memilih untuk mengadakan pilihan raya umum pada waktu yang sama."Mudah sahaja. Sekiranya pilihan raya diadakan, kita tangguhkan Perhimpunan Agung. Tarikh pilihan raya terpulang kepada kita untuk putuskan bila masa yang terbaik. Kita boleh adakan atau tidak adakan, tapi kita akan teruskan seperti biasa," katanya.

Ditanya sama ada penetapan tarikh Perhimpunan Agung akan menyebabkan rakyat terus membuat spekulasi bahawa pilihan raya umum akan diadakan tahun depan, Najib secara berseloroh berkata biarlah rakyat membuat spekulasi mengenai perkara itu."Saya suka mereka buat spekulasi," katanya. ~bernama

shalehudin

Posted: 21 Sep 2012 11:26 AM PDT

shalehudin


TAHNIAH: Bukan Islam antara ribuan bantah hina Nabi

Posted: 21 Sep 2012 08:03 AM PDT

Pimpinan KEADILAN bukan Islam antara ribuan bantah hina Nabi

KUALA LUMPUR 21 Sept: Ribuan umat Islam hari ini menyertai himpunan di Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Himpunan "Expresi Hijau Kasih Nabi" itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.


Mengikut HarakahDaily, dianggar hampir 5,000 menyertai himpunan termasuk dari kalangan muslimat, mahasiswa dan umat Islam.


Antara yang berada di barisan hadapan ialah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasruddin Hassan, Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar.

Mereka menggunakan lori sebagai pentas bergerak di samping beberapa pimpinan di atasnya menyampaikan ucapan.

Mereka melaungkan slogan 'hancur Amerika, hidup Islam, kami sayang nabi' sambil membawa poster dan kain rentang mengecam tindakan biadap penerbit filem berbangsa Yahudi, Sam Bacile itu.

 
Perarakan turut dikawal pasukan Unit Amal Dewan Pemuda PAS Pusat sementara lebih 200 anggota polis berkawal di hadapan bangunan kedutaan.

Salahuddin dalam ucapannya mendesak Presiden Amerika Barack Obama memohon maaf kepada seluruh umat Islam atas penghinaan yang dibuat penerbit filem Amerika itu.
"Kita orang Islam hormat agama lain. Kita hormat Yahudi, Budha, Sikh dan sebagainya. Oleh itu kita minta Amerika memohon maaf kepada umat Islam.
"Jangan hina nabi kami, kelak akan mengundang padah. Kami sayangkan nabi dan agama kami. Kita rela pertahankan dalam apa juga keadaan," katanya.
Tian Chua dalam ucapannya berkata, mewakili kaum Cina beliau kesal dengan tindakan penghinaan terhadap agama Islam.

Beliau juga mendakwa isu ini bukan isu agama Islam semata-mata malah juga berkait dengan isu kemanusiaan sejagat.
"Kita perlu tunjukkan semangat setiakawan. Penghinaan ini harus dihentikan dan Amerika perlu ambil tindakan segera. Kita tidak mahu berlaku pertembungan antara agama," ujarnya.
Sementara itu, Tuan Ibrahim, Nasrudin Hassan dan Tian Chua dilihat masuk bertemu dengan wakil kedutaan.

Sementara menunggu pertemuan dengan wakil kedutaan selesai, pidato di luar pagar bangunan kedutaan diteruskan.

Antara yang berucap termasuklah Timbalan Ketua DPPM, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz, AJK PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad, dan Naib Presiden KEADILAN, N Surendran.

Nasruddin ketika bercakap kepada media selepas keluar dari bangunan itu berkata, pihaknya kesal dengan layanan wakil kedutaan yang enggan bertemu dengan pihaknya untuk menerima memorandum.

Menurutnya, tiada wakil pejabat kedutaan yang turun melainkan hanya menghantar pengawal keselamtan dan ianya sekali lagi menunjukkan sikap biadap negara itu.
"Ini adalah penghinaan berpanjangan. Dahulu Denmark telah menghina nabi dan sekarang berulang lagi.
"Mereka tidak boleh menghina agama laian walaupun mereka berkuasa. Kita tidak akan benar apa jua bentuk terhadap agama Islam ataupun agama-agama lain," katanya.
Beliau juga mengumumkan himpunan serupa akan diadakan di seluruh negara pada Jumaat akan datang beserta munajat perdana bagi menyatakan kecintaan pada nabi.

Sementara itu, sekumpulan peserta himpunan dilihat turut membakar kain rentang yang bercetak bendera amerika dan Israel sebagai tanda bantahan.

Himpunan tersebut kemudiannya bersurai kira-kira jam 3.20 petang selepas bacaan doa penutup oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.- KD


Lunyai la Cina ni lepas neh... kahkahkah...

Posted: 21 Sep 2012 06:35 AM PDT

Yang ni tak pa pasai Nazri tak berani nak MARAH... kahkahkah...


Polis perlu buka kertas siasatan kenyataan Ngeh: Nazri


PADANG RENGAS: Polis perlu membuka kertas siasatan berhubung kenyataan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham di laman twitternya yang mempersoal tindakan umat Islam membantah filem 'Innocence Of Muslims', kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Beliau berkata, tindakan Ngeh itu menimbulkan kemarahan umat Islam yang memprotes filem ternyata menghina dan memfitnah Nabi Muhammad SAW.
"Banyak pihak membuat laporan polis berhubung perkara itu dan berharap polis akan menyiasat perkara itu. 
"Selepas polis membuka kertas siasatan, ia akan dihantar ke Pejabat Peguam Negara. Peguam Negara yang akan menentukan perkara itu perlu disiasat menurut seksyen mana," katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan Hari Guru peringkat daerah Kuala Kangsar di sini, hari ini.
Setakat ini, sebanyak 237 laporan polis dibuat terhadap Ngeh di Perak.

Dalam laman twitternya, Ngeh didakwa mempersoal rancangan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin untuk menganjurkan protes terhadap klip video itu, dan menyatakan sama ada umat Islam menghabiskan terlalu banyak masa dan tenaga mengenai isu itu.

Filem bajet rendah YouTube itu, yang diarah Sam Bacile dari California menghina dan memfitnah Nabi Muhammad SAW sehingga mencetuskan protes ganas di seluruh negara Islam.

Mohamed Nazri berkata, sudah terlambat untuk Ngeh membuat penjelasan dan meminta maaf kepada umat Islam kerana ketika membuat sebarang kenyataan secara umum, apa yang penting ialah bukan apa yang beliau (Ngeh) fikirkan sebaliknya apa yang orang lain lihat tentang kenyataan itu.
"Saya juga merasa marah dengan tweet (Ngeh) itu. Bagi saya ia adalah satu perkara yang serius," katanya. - BERNAMA

TEBAI mana gamaknya kulit muka Najib noo...

Posted: 21 Sep 2012 04:00 AM PDT

Najib ketinggalan, teroka Google Hangout selepas Anwar

Sangat memalukan apabila pemimpin nombor satu negara, Datuk Seri Najib Razak menjadi orang nombor dua selepas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi tuan rumah mengendalikan sesi Google Hangout 17 Ogos lalu.

Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN, Sim Tze Tzin berkata, Perdana Menteri dan Umno BN sebenarnya terdesak melihat sokongan anak muda yang condong kepada Pakatan Rakyat, sebab itu terpaksa meniru aktiviti yang dilakukan Anwar.
"Walaupun Umno cuba pelbagai cara, namun masih tak dapat memenangi hati anak muda. Tidak seperti kita yang memperkenalkan dasar-dasar yang disetujui golongan itu, seperti kempen Turun Harga Kereta, dan mansuh PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional), itu yang penting bagi rakyat," jelas Sim.
Katanya, melalui program ini, kerajaan dilihat ketandusan idea dalam memenangi hati golongan muda.
"Kesimpulannya, Umno BN memang kering idea dalam memperkenal dasar baru, terutama kepada golongan muda. Mereka hanya tahu bagi RM500. Jika sebuah parti itu tidak mendapat sokongan belia, parti itu tidak akan kekal lama," katanya ketika dihubungi.
"Lagipun, Umno hanya mendapat sokongan orang tua, sebab orang muda tak suka gejala rasuah, penyewengan dan lain-lain yang dilakukan Umno," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Jerejak itu lagi.
Difahamkan Perdana Menteri akan menjawab soalan dalam sesi sejam forum online dari 4 petang pada 29 September ini, sehari selepas beliau membentangkan Bajet 2013 di Dewan Rakyat.

Anwar merupakan ahli politik pertama Malaysia dan di Asia Tenggara menerokai Google Hangout, yang membolehkan mesyuarat maya sehingga 10 orang atau disiarkan kepada berjuta-juta penonton dalam talian.
Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menjadi tuan rumah Google Hangout pada Januari lepas sebagai sebahagian daripada kempen pemilihan semula. Forum ini datang dalam bentuk sambungan video secara langsung dan soalan video YouTube.

Acara Borak Bersama Anwar yang disiar secara langsung melalui Youtube, Google Hangout dan facebook itu, mendapat sambutan hangat dari pengguna internet di Malaysia mahupun di luar negara.

Soalan tertumpu kepada polisi Pakatan Rakyat dan perancangan selepas menawan Putrajaya, selain pandangan Ketua Umum KEADILAN itu terhadap beberapa topik.

Soalan santai termasuk minat terhadap filem Hindustan dan perkembangan bola sepak turut diajukan. Anwar juga menjawab dan membidas provokasi Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang pada sesi itu.- KD


Pengajaran terbaek buat cina neh...

Posted: 21 Sep 2012 01:03 AM PDT

IPOH, 20 SEPTEMBER: Pengerusi DAP Perak, Ngeh Koo Ham hari ini memohon maaf dan menarik balik kenyataannya di laman Twitter yang telah menimbulkan kontroversi serta kemarahan sebahagian masyarakat Islam.

Sambil menyatakan pendirian bahawa kenyataan beliau tidak langsung bermaksud untuk menghina Islam, Ngeh berkata bahawa kenyataannya itu telah diputar belit media UMNO-BN dan ini merupakan satu pembohongan.

Menjelaskan keadaan sebenar, Ngeh yang juga Ahli Parlimen Beruas berkata, kenyataan Twitter beliau itu dikeluarkan setelah menonton laporan berita CNN, BBC dan Al-Jazeera yang memperlihatkan banyak insiden protes terhadap filem yang diterbitkan Sam Bacile, yang beliau sifatkan sebagai 'orang gila'.

Ujar beliau lagi, kenyataan twitter itu dibuat dengan mengambil kira insiden keganasan yang berlaku serta setelah membaca laporan berita di Malaysiakini bahawa Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin merancang untuk menganjurkan protes besar-besaran pada Jumaat ini.

Katanya beliau sebenarnya tertanya-tanya, adakah umat Islam wajar menghabiskan begitu banyak masa dan tenaga untuk memberi respon kepada sebuah video 13.5 minit yang diterbitkan oleh seorang gila bernama Sam Bacile.
"Saya cuma mahukan masyarakat kita berfikir dengan lebih mendalam untuk mengambilkira bagaimana kita memberi respon terhadap sebarang isu maupun provokasi," katanya.
Dalam kenyataan medianya yang dikeluarkan hari ini, beliau menyatakan dua pendirian jelas untuk mengutuk sekeras-kerasnya video tersebut termasuk pihak penerbitnya kerana memperkecil dan menghina kepercayaan dan agama lain sepertimana pendirian rasmi DAP yang dikeluarkan 16 September 2012 lalu.

Ngeh turut menegaskan bahawa beliau tetap menyokong hak individu untuk menganjurkan perhimpunan aman sepertimana dijamin Perlembagaan Persekutuan.
"Sepanjang 23 tahun terlibat secara aktif dalam politik. Saya sendiri telah menganjurkan banyak siri demonstrasi di Perak, dan turut ditahan polis semasa perhimpunan Bersih 2.0 serta turut hadir berhimpun dalam Bersih 3.0," kata beliau.
Ngeh turut menyatakan perasaan selesa beliau terhadap pendirian ulama Islam tersohor, Dr. Syeikh Yusuf al-Qaradawi yang mengetuai kesatuan antarabangsa Ulama Islam, Presiden Peguam Syarie Malaysia Musa Awang serta Ulama Muda UMNO, Ustaz Fathul Bari Jahaya yang turut berkongsi pendapat supaya mengambil jalan sederhana dalam memberi reaksi kepada isu tersebut.


BUKTI Mursyidul Am Umno neh memang kebal

Posted: 20 Sep 2012 09:50 PM PDT

Paku Dulang Paku Serpih

Saya percaya rata-rata umat Islam marah apabila Nabi Muhammad dipersenda sebegitu rupa dalam; 'Innocence of Muslims'. Saya juga turut mempunyai perasaan sebegitu rupa. Cuma saya berpendirian kita perlu lebih berhikmah dalam menangani masalah ini.

Soal penghinaan sejak dari zaman Rasulullah sendiri sudah ramai yang mempersendakannya, hatta nabi-nabi terdahulu juga tidak terlepas daripada penghinaan umatnya ketika itu. Ada beberapa perkara yang boleh kita semak semula supaya perkara ini dapat ditangani secara hikmah :

1) Sibuk memarahi individu yang menghina Islam tetapi kita terlupa melihat bangsa dan kaum sendiri yang menghina Islam dengan menolak hukum Islam.

2) Sibuk memarahi individu yang menghina Islam tetapi kita terlupa melihat individu yang memeluk Islam itu sendiri gagal mencerminkan akhlak Islam yang sebenar kepada penganut agama lain.

3) Sibuk memarahi individu yang menghina Islam tetapi kita terlupa pemimpin negara kita sendiri tidak kita mencerminkan sistem keIslaman yang sebenar-benarnya kepada negara bukan Islam yang lain.

4) Sibuk memarahi individu yang menghina Islam tetapi kita telah menyekat usaha-usaha pendakwah di negara ini ingin berdakwah kepada umat di negara ini samada Islam mahupun bukan Islam; Fiqh Ummah 2012.

5) Sibuk memarahi individu yang menghina Islam tetapi di negara kita sendiri dihidangkan dengan hiburan yang melupakan dan menjauhkan kita daripada agama. Hatta pemimpin negara sanggup menari dan menyanyi bersama anak muda atas alasan ingin menarik hati anak muda.

Saya tidak menolak inisiatif segelintir umat yang ingin turun berdemonstrasi berkaitan isu ini. Bahkan saya juga bersetuju akan usaha ini, cuma persoalannya mereka yang turut dalam demonstrasi ini adakah mereka benar-benar ingin menentang penghinaan terhadap Islam atau sekadar ingin mendapatkan popularitas sempena pilihanraya yang bakal diadakan.

Saya mencadangkan agar jika benar mereka ingin menentang setiap penghinaan terhadap Islam mahupun Nabi Muhammad; Rasul Agung, maka pastikan penghinaan dari dalaman dibersihkan terlebih dahulu. Jangan bertindak atas kepentingan popularitas politik semata tetapi pada masa yang sama pimpinan tertinggi dalam parti masih 'menghina' hukum-hakam yang dibawa oleh Nabi Muhammad.

Firman Allah dalam al Quran;
"Wahai orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? (Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan". (as-saff 2-3).


Pasai artikel ni la Mashitah disaman Hj Hadi

Posted: 20 Sep 2012 08:50 PM PDT

Skandal seks dan krisis politik dalam Pakatan

Oleh Dr Mashitah Ibrahim.
Penangkapan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Badrolamin Baharon yang dituduh berkhalwat dengan isteri orang di Kuantan minggu lalu adalah kesinambungan krisis moral yang membabitkan ramai pemimpin pakatan pembangkang.

Gelaran ustaz dan orang kuat Anwar Ibrahim tidak menjadikan beliau kebal, malah dilaporkan dibelasah sebelum diserah kepada Jabatan Agama Islam Pahang.

Mengikut laporan, beliau mempertahankan diri dengan beri alasan cuba membantu isteri yang lari daripada suami kerana ingin menyelesaikan krisis rumah tangga.

Mungkin benar, mungkin tidak. Beliau kini direhatkan sebulan sementara kesnya disiasat.

Berlakunya penangkapan ini dalam waktu persiapan pilihan raya umum tidak lama lagi pasti meletakkan pakatan pembangkang dalam keadaan tertekan.

Mereka perlu lakukan damage control, apatah dengan pelbagai krisis yang dihadapi di Kedah (pemberontakan ahli Exco Pas terhadap Menteri Besar), Selangor (skandal curi pasir dan longgokan sampah) dan Pulau Pinang (diskriminasi terhadap orang Melayu dan projek kroni).

Kewujudan Pas yang berpuak-puak di Kelantan serta perkelahian antara parti komponen Pakatan Rakyat di Sabah, Sarawak, Negeri Sembilan, Johor dan Perak benar-benar menguji persediaan pembangkang menghadapi PRU ke-13 nanti.

Apa pun, kes Badrul Amin mengingatkan kita kepada Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang juga pernah ditangkap berkhalwat dengan isteri kawannya sendiri di Kota Bharu kira-kira 12-13 tahun lalu.

Ketika itu beliau Ahli Parlimen Kubang Kerian. Ketika ditangkap, isteri kawannya berada di dalam bilik hotel, manakala Mohamad Sabu hanya memakai tuala.

Beliau dibicarakan di mahkamah Kelantan tetapi akhirnya dibebaskan.

Tidak kurang hebatnya cerita Adun Pas Selising ditumbuk seorang lelaki di stesen keretapi Wakaf Bharu beberapa tahun lalu kerana disyaki berzina dengan isteri orang dalam gerabak keretapi.

Khabarnya kes ini terpaksa diselesaikan sendiri oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Penyokong parti pembangkang diketahui sering menyimpan rahsia keburukan pemimpin-pemimpin mereka, terutama berkaitan skandal seks, projek atau rasuah.

Mereka cuba menonjolkan imej baik dan maksum. Namun, adakala bagai menutup bangkai dengan nyiru.

Skandal membabitkan bos Badrolamin – Anwar Ibrahim – berlarutan 20 tahun.

Dua kali dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan liwat, beliau dibebaskan atas sebab-sebab teknikal. Namun, majoriti rakyat, terutama mereka yang mengenali beliau secara rapat, tahu latar belakang dan orientasi seksnya.

Semasa diberi peluang menjawab tuduhan salah laku seks di mesyuarat Majlis Tertinggi Umno pada 2 September 1998, Anwar menzahirkan kemarahan dengan menumbuk meja.

Beliau tidak menjawab tuduhan, malah pusing cerita mengatakan bahawa beliau juga boleh berkonspirasi menjatuhkan Presiden parti dengan menghantar wanita kepada Tun (ketika itu Datuk Seri) Mahathir Mohamad. Maksudnya, beliau diperangkap.

Turut menuduh beliau ketika itu ialah Mohamad Sabu, yang memberinya gelaran Anwar al-Jub***. Namun, bila Mat Sabu sendiri terbabit dengan skandal seks, dia ikut cara Anwar, iaitu menuduh Umno telah memerangkapnya.

Tidak mengejutkan Ustaz Badrul Amin juga juga akan menuduh Umno dalang dalam kes khalwatnya.

Presiden Pas sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pernah dikaitkan dengan skandal membabitkan anak dara kira-kira 10 tahun lalu. Beliau dikatakan mengambil gadis itu untuk dijadikan isteri ke-3. Beliau menafikan.

Begitu juga dengan bekas Speaker DUN Kelantan, yang dikatakan bernikah dengan wanita lewat 20-an dari Kemboja bernama Haseena sekitar waktu yang sama, tanpa pengetahuan isteri pertamanya.

Perkahwinan bekas Adun Pas Melor dengan wanita Kemboja yang berakhir dengan perceraian mendapat liputan media secara meluas kerana kesnya berlarutan beberapa tahun di mahkamah.

Dilaporkan bekas isterinya menuntut pampasan RM3 juta kerana mengetahui Adun Pas itu mampu serta memiliki harta yang banyak.

Rakyat jelata tidak seharusnya terpengaruh dengan gelaran ustaz atau lebai hatta tuan guru daripada kalangan pemimpin parti pembangkang. Ataupun terpegun dengan jubah yang labuh, serban yang tinggi atau janggut yang panjang.

Hakikatnya mereka adalah ahli politik yang boleh tergoda dengan wanita dan memiliki nafsu seperti orang lain.

Mereka juga boleh terpalit dengan dosa walaupun pada waktu yang sama menuduh orang lain kafir.


************************************


Ni pulak berita berkaitan, Hj Hadi telah failkan saman terhadap Mashitah Ibrahim, Timb Menteri di Jabatan Perdana Menteri...

Setelah ahli parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud menyaman seorang doktor di Hosptal Kuala Lumpur (HKL) kerana memfitnahnya semasa istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah, Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang hari ini turut melakukan tindakan serupa dengan menyaman Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mashitah Ibrahim berhubung penyiaran artikelnya yang mengandungi unsur fitnah.

Saman tersebut difailkan Setiausaha Politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pagi tadi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman Mazwan dan Nasar.

Tuan Guru Abdul Hadi menamakan Mashitah sebagai defendan pertama dan akhbar Sinar Harian sebagai defendan kedua.

Bercakap kepada pemberita, Ahmad Samsuri menyifatkan tulisan berbentuk fitnah tersebut keterlaluan dan memalukan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

"Sebelum ini kita sudah minta Mashitah dan Sinar Harian buat permohonan maaf terbuka tapi mereka tidak berbuat demikian maka kita ambil tindakan samanlah," katanya yang ditemani peguam Mazwan Johar dan Nasar Khan.

Sebelum ini, Shamsuri berkata pihaknya akan mendapatkan nasihat peguam sebelum satu langkah diambil berhubung tulisan tersebut.

Pada 2 Mac lalu, Mashitah dalam tulisannya di akhbar Sinar Harian bertajuk "Skandal seks dan krisis politik Pakatan", mengaitkan penahanan Ahli Majlis Tertinggi PKR, Badrolamin Baharon dengan beberapa skandal seks kononnya membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Dalam tulisannya, Mashitah menyebut Abdul Hadi pernah dikaitkan dengan skandal membabitkan anak dara kira-kira 10 tahun lalu dan mengambilnya sebagai isteri ketiga, bagaimanapun ia dinafikan Abdul Hadi.

Bagaimanapun, Sinar Harian yang menerbitkan artikel Mashitah telah membuangnya dari laman web mereka tetapi beberapa blog Pakatan Rakyat berjaya menyimpan dan mendedahkan semula di blog masing-masing.

SERBAN Ust Don pun ada orang pertikai ka?

Posted: 20 Sep 2012 04:22 PM PDT

Penjelasan terbaek dari Ust Azhar Idrus...

GANAS betoi mamat chef neh... [BACA]

Posted: 20 Sep 2012 12:00 PM PDT

Seorang chef mengaku merebus mayat isterinya

LOS ANGELES – Seorang chef mengaku merebus mayat isterinya secara perlahan-lahan selama empat hari sebelum menyembunyikan tulang wanita itu di kediaman ibunya, tiga tahun lalu.

David Viens memberikan kenyataannya itu semasa dirawat di hospital pada Mac 2011 selepas terjatuh ke dalam curam sejauh 24.4 meter di Rancho Palos Verdes, apabila menyedari namanya disenaraikan sebagai
suspek utama kes kehilangan isterinya, Dawn Viens, 39, lewat 2009.

Viens hadir pada perbicaraan kesnya di Mahkamah Tinggi Los Angeles, kelmarin, berkerusi roda memberitahu dia telah memasukkan mayat isterinya ke dalam tong yang diisi 55 gelen air mendidih, sebelum menenggelamkan mangsa dengan pemberat dan menyebatikan daging mangsa dengan bahan buangan lain sebelum menghapuskannya.
"Di atas beberapa sebab, secara tiba-tiba saya menjadi ganas," katanya kepada pegawai penyiasat Richard Garcia, sambil mendakwa isterinya pernah melarikan diri ke kawasan pergunungan 16 bulan lalu kerana enggan memasuki pusat pemulihan dadah. -The Mail


PERAKITE

Posted: 21 Sep 2012 11:25 AM PDT

PERAKITE


Umno bersedia tinggalkan BN untuk sertai PAS..?

Posted: 21 Sep 2012 03:03 AM PDT

Umno meninggalkan Barisan Nasional dan menyertai PAS, sekurang-kurangnya begitu yang sepatutnya berlaku, bukan PAS diajak meninggalkan Pakatan Rakyat untuk bersekongkol dengan parti itu konon untuk memperjuangkan Islam. Hari ini, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaludin (yang mungkin rasa terdesak) mengajak PAS meninggalkan PR untuk menyertai parti itu kononnya untuk memperjuangkan agama Islam di negara ini. Semasa berucap pada himpunan membantah filem anti Islam, 'Innocence of Muslims' di Masjid Jamek, Kampung Baru di sini, Khairy, pelawaan itu memandangkan solidariti Pemuda Umno dan Pemuda PAS yang sedia terjalin membabitkan kecaman ke atas agama Islam. "PAS tak payah bersama DAP, keluar dari Pakatan. Kita berjuang demi agama. Kita bukan mahu berpolitik tapi hal ini membakar semangat kita. Jangan sentuh agama, Rasulullah serta agama-agama lain," tegas Khairy. Terdahulu Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau turut menyatakan hasrat mempelawa Nasrudin hadir pada majlis makan malam 'Cinta Rasul yang akan dianjurkan oleh Pemuda Umno. Majlis tersebut dijangka akan berlangsung dalam masa terdekat dan beliau berharap PAS akan sudi menyertai majlis berkenaan.

kisah benar tragedi yang meragut nyawa pelatih PTD..

Posted: 21 Sep 2012 02:52 AM PDT

Pegawai kadet PTD arwah Adly Hasmi Abu Hassan telahpun selamat disemadikan. KSN pula memberitahu media siasatan rapi akan djalankan. Begitulah seringkali dikatakan. tahu apa2 yg berlaku. Menurut cerita tragedi yang berlaku itu menjurus kepada kecuaian jurulatih dan kesombongan untuk tidak mengguna peralatan keselamatan. Kisahnya bermula begini, kumpulan pegawai kadet PTD itu terdiri daripada 243 orang menjalani latihan ala tentera di Kem Wataniah Force 136 di Pekan. Pada hari kejadian, selesai makan tengah hari, mereka dikerah untuk menjalankan aktiviti water confidence dengan melintasi Sg Miang mengguna seutas tali yg direndahkan agar kepala berada di paras sungai. Dalam aktiviti water confidence ini, pelatih memakai pakaian lengkap tentera, tanpa life jacket, tanpa persediaan paramedik, tanpa ambulan,tanpa penyelamat menyeberangi sungai yang kedalamannya antara 3 dan 6 meter. Hanya tali itu sebagai alat keselamatan yg diikat pada badan bagi memastikan tidak terlepas dan dibawa arus. Pelatih melaporkan bahawa arus Sg Miang pada sesi berkenaan terlalu kuat dan beberapa kadet lain turut hampir lemas, tetapi menurut sumber, urussetia atau jurulatih terlalu berkeras dan enggan bertolakan dengan meneruskan aktiviti seperti biasa. Arwah Aldy mengadu kurang sihat, demam dan tiada water confidence untuk menyeberangi sungai pada ketika itu. Tetapi, jurulatih bertegas memaksa mangsa agar tetap meneruskan aktiviti tersebut. Apabila arwah mengalami kesakitan akibat kekejangan otot, pengsan seterusnya tenggelam sepenuhnya ke dalam air kira2 dua meter dari tebing, jurulatih memanggil2 mangsa dan akhirnya terjun untuk mnyelamatkannya. Setelah dibawa naik ke darat, mulut arwah telah berbuih dan CPR dilakukan 2 kali dengan bantuan kadet2 lain. Setelah arwah tetap tidak sedarkan diri 2-3 minit dan mulut terus berbuih, arwah dibawa ke hospital Pekan dengan menaiki van urusetia. Menurut sumber, Pemandu juga dilaporkan memerlukan bantuan untuk menunjukkan laluan terdekat ke hospital berdekatan. Mangsa disahkan meninggal sebaik tiba di hospital kira-kira pada pukul 3 petang dan jenazah mangsa disolatkan di Kem Wataniah 505. Selepas kejadian, berlaku perselisihan antara jurulatih dan sebahagian pelatih yang tidak berpuas hati dengan kaedah latihan yg dijalankan dan kelompok ini enggan meneruskan latihan kerana bimbang dengan keselamatan masing-masing. (muafakatmembawaberkat.blogspot)

AdukaTaruna

Posted: 21 Sep 2012 11:10 AM PDT

AdukaTaruna


Siapalah yang buat video nih.

Posted: 20 Sep 2012 08:21 PM PDT

Paling kelakar wartawan Ibrahim Ali tu. Hahaha..Apa pun jangan lupa. Sabtu ini. 22/09/12.

Program : Piket dan resolusi awam Kota Bharu.
Tarikh : Sabtu 22 September 2012
Tempat : Bulatan jam besar. Berhampiran mahkamah KB.
Masa : 2.30 petang.
Pakaian : Merah putih. Warna negeri Kelantan. Identiti politik dilarang.
Kemuncak : Bacaan resolusi bersama. Menyerahkan bendera Kelantan kepada wakil MP. Melepaskan merpati dan sidang media.

BRIGED MP SEGAMBUT

Posted: 21 Sep 2012 10:09 AM PDT

BRIGED MP SEGAMBUT


JANGAN LUPA KITA GEGARKAN

Posted: 20 Sep 2012 08:29 PM PDT

BESOK JUMPA DI DUTA AMERIKA

Posted: 20 Sep 2012 10:03 AM PDT


Anak Sungai Derhaka

Posted: 21 Sep 2012 09:49 AM PDT

Anak Sungai Derhaka


Bantah "Innocence of Islam".. Bodoh macam pencacai UMNO rupanya si Khairy nie..

Posted: 21 Sep 2012 08:38 AM PDT


Naib presiden PAS, Salahuddin Ayub yang mengetuai lebih dari 5,000 orang peserta 'Xpresi Hijau Kasih Nabi SAW' telah berarak ke kedutaan AS yang berada berhampiran dengan Masjid Tabung Haji di Jalan Tun Razak.


Peserta berarak ke kedutaan Amerika Syarikat dengan melaungkan "Hidup Islam", "Hancur Israel", dan "Hancur Amerika", bertakbir dan berselawat berulang-ulang kali.

Dalam ucapannya, Salahudin yang juga ahli parlimen Kubang Kerian mendesak Presiden AS Barrack Obama bertanggungjawab atas penerbitan dan penyiaran filem itu dan mendesaknya memohon maaf.

Amat berbeza dengan perhimpunan anjuran Pemuda UMNO yang disertai kurang dari 3,000 orang malah bolehlah dikatakan sebagai 'ciput' sahaja UMNO mendakwa jumlah ahlinya ialah 3.2Juta..

Selain dari tidak bergerak dari kawasan berhampiran Masjid Kampung Baru, Ketuanya Khairy Jamaluddin kelihatan takut untuk mengutuk Amerika Syarikat..

Malah Khairy lebih banyak mengutuk pemimpin DAP Perak Ngeh Koo Ham yang didakwa mempertikai bantahan umat Islam dalam isu itu.

Apalagi yang parti PAS hendak tunggu dalam Pakatan Pembangkang sekiranya perkara asas seperti penghinaan terhadap Islam dan Nabi SAW tidak mendapat sokongan dari parti yang dikatakan 'rakan seperjuangan'.

"Itu adalah isyarat yang jelas, apa yang hendak ditunggu, kalau kita satu hati dalam isu ini sebagai contohnya kita ajak bersama mereka yang beragama Buddha, Hindu, Sikh dan lain-lain, MCA, MIC serta PPP bersama... kita tunjukkan bahawa ini adalah masalah sejagat," kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin.

Khairy membuat gesaan itu setelah melihat perkembangan dalaman parti-parti dalam Pakatan Pembangkang terutama DAP yang tidak turut serta membuat bantahan dalam isu tersebut malah seorang pemimpin DAP bersikap biadap terhadap usaha umat Islam mengadakan demontrasi aman.

Beliau seterusnya mahu PAS membuka mata terhadap sikap DAP yang langsung tidak menghormati perkara asas iaitu penghinaan terhadap agama.

"Saya amat amat kesal. Di mana pada satu keadaan agama kita dikecam, Nabi Muhammad dihina tetapi mereka (PAS) tidak mendapat sokongan daripada parti yang katanya rakan seperjuangan.

"Apa lagi nak tunggu? Bagi saya, itu adalah isyarat yang cukup jelas bahawa mereka (PAS) perlu tinggalkan parti pembangkang," tegas Khairy.

Khairy berkata demikian kepada pemberita selepas selesai mengetuai perhimpunan aman yang mengecam filem dan karikatur yang menghina Islam di Kampung Baru, petang ini ~ Agendadaily

Bodoh macam pencacai UMNO rupanya si Khairy ni..

Dia mempertikaikan kononnya parti-parti dalam Pakatan Rakyat terutama DAP yang tidak turut serta membuat bantahan dalam isu.. tapi dalam masa yang sama ada ke wakil dari MCA dan MIC bersama dia?

Kononnya dia amat kesal Nabi Muhammad dihina tapi bila Mahathir menghina Rasulullah S.A.W di mana dia?

Walaupun tiada wakil dari DAP, tetapi masih ada juga wakil Rakyat yang bukan Islam dari Pakatan Rakyat yang turut serta dalam demonstrasi itu.. tengok video di bawah ni..Banyak ni saja Pemuda UMNO demo bantah "Innocence of Muslims"?.. awat ciput sangat?

Posted: 21 Sep 2012 01:41 AM PDT


Memandangkan ramai sahabat seperjuangan dari Pakatan Rakyat telah menyiarkan gambar-gambar demo yang diadakan di hadapan Kedutaan US anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat, mari kita lihat berapa puluh ribu pula yang hadir ke demo anjuran Pemuda UMNO di Kampung Baru.

Kedua-dua demo dianjurkan di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW. Himpunan anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat diberi nama "Expresi Hijau Kasih Nabi" itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.

Himpunan yang dianjurkan oleh Pemuda UMNO pula diadakan di Masjid Jamek Kg Baru.. nama himpunan entah apa aku pun tak tahu..

Semalam Khairy kata perhimpunan mereka juga bertujuan untuk mengecam penerbitan kartun dalam sebuah majalah di Perancis yang turut menghina junjungan besar Muhammad SAW baru-baru ini.

Setakat ini lebih 15 NGO dan parti politik komponen BN akan turut serta dalam perhimpunan yang dijangkakan bakal disertai lebih 5,000 umat Islam itu selepas solat Jumaat esok.

Antara NGO yang terlibat kumpulan pendesak Melayu PERKASA, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Belia 4B dan beberapa pertubuhan silat. Wakil mereka hadir dalam sidang media hari ini.

5000? apa kata korang kiralah sendiri..
Khairy kata dia anggarkan 5000 akan hadir.. tapi apa pasal nampak ciput sangat ni?.. kata aha berjuta ahli.. tentu sebab tak ada upah kan?.. kalau ada upah ramailah sikit yang datang tu...

Kat bawah ni demo anjuran Pemuda PAS Pusat..


Cukuplah kot dengan lima keping gambar tu.. siar banyak-banyak karang ada pula pencacai UMNO yang sakit hati pulak..

Dari dua scenario diatas ianya memberikan jawapan kepada kita kenapa Ketua Pemuda UMNO tidak mahu bergabung dengan PAS dalam demo ini..

Ini alasan Khairy semalam "Oleh kerana risau dengan keadaan keselamatan apabila terlalu ramai penyokong parti akan bertembung di kedutaan AS, (jadi) kami buat keputusan (itu)... tidak (mahu) tenggelam dengan insiden yang (tidak dingini) berlaku," kata Khairy.

Sebab "keselamatan dan bimbang insiden yang tidak diingini berlaku" hanyalah satu alasan untuk menyembunyikan kelemahan mereka sebenarnya..

Lagipun jika bersatu akan tenggelamlah Pemuda UMNO..

Video Pemuda UMNO perjuangkan Islam sambil mencarut tersebar.. saksikan!!

Posted: 20 Sep 2012 09:02 PM PDT


Baru-baru ini satu gerombolan manusia yang terdiri daripada samseng upahan Umno telah berhimpun di hadapan ibu pejabat DAP Melaka kononnya atas nama memperjuangkan Islam.

Ini sebahagian laporan berita mengenainya dari Free Malaysia Today..

PETALING JAYA: Pemuda Umno Ampang membuat laporan polis terhadap pemimpin DAP, Ngeh Koo Ham ekoran kenyataan yang menghina Islam.

Laporan itu diketuai oleh ketuanya, Safarizul Mustafa bersama beberapa NGO iaitu Jakamas, Perkasa dan MAYS di IPD Ampang Jaya petang tadi.

"Kami merasa kesal seorang rakyat Malaysia seperti Khoo Ham boleh mengeluarkan kenyataan menghina Islam.

"Sepatutnya, sebagai rakyat yang faham akan kedudukan agama Islam di negaranya sendiri, beliau seharusnya sedar kenyataan yang dikeluarkanya boleh menimbulkan kemarahan dan mencabar kesabaran umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia.

"… lebih menyedihkan lagi di kala manusia hari ini berada di zaman yang bertamadun masih terdapat pemimpin parti yang berfikiran kuno yang lansung tidak mencerminkan kepimpinan yang bertamadun.

"Apakah kenyataan yang dibuat oleh Koo Ham sekadar untuk meraih popularati yang kian menghilang di kalangan pemimpin DAP yang kerap menjadi kecaman masyarakat umum ataupun ingin menjadi "pahlawan di dalam reban" menunjuk hebat bukan di tempatnya," ujarnya selepas membuat laporan polis tersebut.

Beliau menegaskan "kenyataan Koo Ham kurang ajar, umat Islam sanggup mati mempertahankan kesucian Islam dan Koo Ham diminta memohon maaf kepada semua rakyat beragama Islam Malaysia dan seluruh dunia serta menarik balik kenyataan yang dikeluarkanya.

Namun apa yang lucunya, perhimpunan itu tidak lain sekadar himpunan samseng mencarut beramai-ramai sambil bertakbir menyebut kalimah "Allahuakbar" dan "hidup Islam" berulang kali.

Inilah jadinya bila orang yang tidak faham agama, tidak pernah peduli dengan Islam, tiba-tiba ke hadapan untuk memperjuangkan Islam bagi meraih sokongan politik.

Kita faham taktik mereka kononnya mahu menggambarkan diri mereka sebagai orang kampung yang berang dengan DAP. Dengan itu tindakan ini bolehlah dijadikan bahan propaganda TV3 Suku dan Utusan Syaitan.

Namun jelas sekali mereka ini tidak lain dan tidak bukan adalah samseng-samseng upahan Umno. Lihat gambar di bawah, beberapa orang dikalangan mereka memakai baju Barisan Nasional.


Di bawah ini rakaman saat samseng-samseng ini mencarut beramai-ramai sebelum kemudiannya melaungkan takbir dan "Hidup Islam" berulang kali.Seterusnya sila lihat disini ( MiLo SuaM )

APA?? Rosmah Mansor pakai jam tangan bernilai RM350,000?

Posted: 20 Sep 2012 05:00 PM PDT


Beberapa ketika dahulu rakyat 1Malaysia telah dikejutkan dengan beberapa acessories milik Rosmah Mansor antaranya bag tangan 'Birkin' yang mencecah ratusan ribu RM dan juga 'Bangle' atau gelang tangan yang bernilai jutaan RM dan cincin RM24Juta.

Rosmah Mansor dikatakan memiliki sekurang-kurangnya  11 beg tangan mewah jenama Birkin dianggarkan  Rosmah membelanjakan minima RM638,000 hingga maksima RM5,192,000 untuk membeli beg tangan berkenaan.

Bagi beg edisi terhad miliknya pula harga sebuah beg tangan dikatakan mencecah RM28,000 (US$ 9,000) hingga RM472,000 (US$150,000) bagi setiap satu.. sila baca di ( SINI )

Cincin berlian yang dikenali sebagai 'Natural Fancy Blue Gray Cushion Cut" miliknya itu berharga lebihkurang RM24 Juta.. sila baca di ( SINI )

Kali ini kita akan melihat lagi koleksi barangan mewah milik  Rosmah Mansor iaitu jam tangan pula..

Terkini koleksi yang jam tangan yang dipakai Rosmah dalam satu majlis yang dihadirinya di Vietnam berjaya dirakam lensa kamera…Ianya dikatakan  dikatakan bernilai antara £70,000 - £100,000. Dan harga tersebut tidak termasuk duti import lagi...

Atau dalam nilai RM lebih kurang RM350,000 hingga RM500,000 sahaja..

Dengan mengambil kira gaji minimum baru bagi Semenanjung Malaysia iaitu sebanyak RM900 manakala di Sabah dan Sarawak diletakkan pada paras RM800.. rakyat Malaysia perlu mengambil masa selama seperti perkiraan di bawah untuk memilikinya..

RM900 x 12 (bulan) = RM10800 x 46 tahun 4 bulan = RM500,400

Ini bermakna mereka memerlukan sekurang-kurangnya 46 tahun lama untuk memiliki jam tangan mewah berjenama Franck Muller ini..

*perkiraan itu berdasarkan gaji minima dimana rakyat Malaysia yang punya gaji minima itu dianggap tidak makan dan minum* he..he..he.. boleh ke?

Harga jam tangan Rosmah Mansor sahaja sudah menyamai 1-2 buah harga rumah yang agak selesa..

Perlu kita ketahui bahawa Jenama Franck Muller merupakan salah satu jenama yang telah menghasilkan antara jam tangan paling mahal di dunia yang bernilai USD2.4 juta.


Persoalannya di sini ialah..

1~ Bagaimana beliau boleh berbelanja mewah seperti ini?

2~Bagaimana Rosmah Mansor masih mampu meneruskan tabiatnya sehingga mampu memililki satu lagi barangan mewah (jam tangan berjenama Franck Muller) selepas berjaya melakukannya ketika memiliki cincin bernilai RM24 juta sebelum ini.

3~Banyak sangatkah pendapatan seorang yang bergelar Perdana Menteri Malaysia sehingga berjaya menampung perbelanjaan mewah isterinya selama ini? Adakah ada lagi "Pendapatan Sampingan"? Mungkin?

Walaubagaimanapun, carian  untuk rekabentuk seperti yang dipakai oleh Rosmah Mansor tiada dalam senaraian jenama Franck Muller, besar kemungkinan ia cukup ekslusif dan direka khas untuk Rosmah Mansor mungkin?

pemuda cheh

Posted: 21 Sep 2012 09:42 AM PDT

pemuda cheh


Gaji Minimum RM900, Janji Tidak Ditepati

Posted: 20 Sep 2012 11:45 PM PDT

Garis panduan yang dikeluarkan sekali lagi membuktikan bahawa Kementerian Sumber Manusia dan Kerajaan BN tidak mampu menepati janjinya dalam melaksanakan gaji minimum di Malaysia.

Penyelaras Gabungan Pekerja Kilang dan Kesatuan Jerit, Sivaranjani Manickam menyatakan demikian sebagai respons kepada Majlis Perundingan Gaji Negara yang telah mengeluarkan Garis Panduan Mengenai Perlaksanaan Perintah Gaji Minimum 2012, baru-baru ini.
Katanya, semasa perjumpaan Jerit dengan Kementerian Sumber Manusia (KSM) pada bulan Jun 2012 mengenai perlaksanaan Gaji Minimum, Jerit telah dimaklumkan oleh KSM bahawa semua pekerja layak mendapat gaji minima dan tiada pekerja yang dikecualikan melainkan pekerja domestik (domestic maids).
"Jerit dimaklumkan perkara ini apabila Jerit membangkitkan persoalan yang mengatakan bahawa Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) sedang memberi tekanan untuk menyertakan sekali beberapa elaun yang diperolehi kini oleh pekerja dapat dalam pengiraan Gaji Minimum RM900," ujarnya dalam satu kenyataan.
Namun kini, katanya garis panduan yang dikeluarkan mendedahkan 3 sektor telah dimanipulasi pengiraan kadar gaji minimum.
 Menurutnya, bagi sektor perhotelan di mana kutipan caj perkhidmatan dilaksanakan, majikan boleh mengubah kesemua atau sebahagian kutipan caj perkhidmatan itu yang diagihkan kepada pekerja sebagai sebahagian daripada gaji minimum.
 Tambahnya, bagi sektor perladangan di mana Bayaran Saguhati Khas (Special Gratuitious Payment) sebanyak RM200 dilaksanakan, majikan boleh mengubah kesemua atau sebahagian daripada bayaran tersebut sebagai sebahagian daripada gaji minimum.
 "Bagi sektor pengawal keselamatan di mana insentif keselamatan dibayar kepada pekerja juga dibenarkan distruktur sebagai gaji minimum," ujarnya lagi.
 Beliau turut memberikan satu contoh perkiraan yang diberi dalam garis panduan itu
 Bagi pekerja di Semenanjung Malaysia yang bergaji pokok sebanyak RM625 dan dibayar elaun tunai sebanyak RM275, majikannya boleh mengubah bayaran elaun tunai itu untuk dijadikan sebahagian daripada gaji minimum.Gaji Semasa

Gaji Selepas Perintah

 RM625 (gaji pokok) RM275 (elaun)

Jumlah=RM900
 RM625+(RM900-RM625) = RM900 (gaji minimum); RM275 – (RM900-RM625) = RM0 (elaun)

Jumlah=RM900
Sumber: Garis Panduan Majlis Perundingan Gaji Negara Mengenai Perlaksanaan Perintah Gaji Minimum 2012

Beliau berkata, apabila melihat contoh di atas, maka dapat lihat jelas tiada impak dalam gaji seseorang pekerja setelah kerajaan melaksanakan gaji minimum.
 Katanya lagi, gaji minimum dilaksanakan untuk menjamin pekerja dibayar kadar gaji yang berpatutan, membawa pekerja keluar dari kancah kemiskinan dan memastikan Negara Malaysia dapat membentuk masyarakat berpendapatan tinggi.
 Jadi, kata beliau apa salahnya gaji asas RM900 diberikan tanpa menjejaskan elaun-elaun yang diberikan.
 Bagi pekerja perhotelan, katanya bayaran caj perkhidmatan adalah sesuatu yang telah ditetapkan oleh kerajaan dan dibayar melalui cukai yang dikenakan terhadap pelanggan, ianya tidak dikeluarkan oleh majikan secara langsung.
 Tambahan pula, ujarnya tidak ada pihak yang boleh merampas mana-mana elaun atau insentif yang diberikan kepada pekerja (Seksyen 2 (Upah), Akta Kerja 1955).
 Selain itu, tambahnya kajian juga menunjukkan RM900 juga adalah satu kadar yang rendah berbanding kos hidup masa ini.
 "Mengapa ada sesetengah pihak masih mahu menekan dan memeras warga pekerja?" tanya beliau.
 Justeru, ujarnya Jerit amat kecewa dan membantah keras tindakan Kementerian Sumber Manusia yang mengeluarkan garis panduan yang mendiskriminasi golongan pekerja dari sektor perhotelan dan perladangan dan ini melanggar prinsip asas hak asasi manusia.
 Maka, tegasnya Jerit menuntut pelaksanaan gaji minima adalah berdasarkan gaji pokok tanpa pemotongan sebarang elaun dari pendapatan pekerja

10 Lapangan Terbang Terbaik Dunia

Posted: 20 Sep 2012 06:16 PM PDT


Dari data survey yang dilaporkan oleh Skytrax World Airport, yang didapati daripada responden yang sebahagian besar adalah pelancong dunia, diperolehi data 10 Lapangan Terbang Antarabangsa terbaik di dunia. data yang diambil dalam penilaian ini adalah Kebersihan lapangan terbang, kemudahan, ketepat waktu, serta kemudahan yang disediakan di lapangan terbang tersebut.

1. Changi International Airport (Singapura)

2. Incheon International Airport, Seoul (Korea Selatan)

3. Chek Lap kok International Airport (Hong Kong)

4. Munich Franz Josef Strauss Airport (Jerman)

5. Kuala Lumpur International Airport, Sepang (Malaysia)

6. Zurich Airport (Swiss)

7. Amsterdam Airport Schiphol (Belanda)

8. Beijing Capital International Airport (China)

9. Auckland Airport (New Zealand)

10. Suvarnabhumi Bangkok Airport (Thailand)  

Fakulti Siyasah Syar'iyah

Posted: 21 Sep 2012 09:39 AM PDT

Fakulti Siyasah Syar'iyah


Rakaman 'Suara Planet Bumi' julung kali ...?

Posted: 21 Sep 2012 06:36 AM PDT

Rakaman 'Suara Planet Bumi' julung kali ...?
SubhanaLLAH ...!

Kaahhh, kah kah ...Gelak guling-guling ...?

Posted: 21 Sep 2012 04:32 AM PDT

Kaahhh, kah kah ...Gelak guling-guling ...?
Hah haaa ...?

Pendapat peribadi hamba.

Posted: 21 Sep 2012 07:53 AM PDT

Pendapat peribadi hamba.


ISU AIR PERCUMA: KERAJAAN SELANGOR MEMANG SALAH. YANG MENYAMAN MEMANG BETUL!

Posted: 21 Sep 2012 05:29 AM PDT

Era Pasca

Posted: 21 Sep 2012 03:31 AM PDT

Era Pasca


TGHA ada skandal dengan anak dara -Ustazah Mashitah

Posted: 20 Sep 2012 06:00 PM PDT

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang hari ini menyaman Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berhubung tulisannya yang mengandungi unsur fitnah. Saman tersebut difailkan Setiausaha Politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pagi tadi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman Mazwan dan Nasar. Tuan Guru Abdul Hadi menamakan Mashitah sebagai defendan pertama dan akhbar Sinar Harian sebagai defendan kedua.

Bercakap kepada pemberita, Ahmad Samsuri menyifatkan tulisan berbentuk fitnah tersebut keterlaluan dan memalukan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

"Sebelum ini kita sudah minta Mashitah dan Sinar Harian buat permohonan maaf terbuka tapi mereka tidak berbuat demikian maka kita ambil tindakan samanlah," katanya yang ditemani peguam Mazwan Johar dan Nasar Khan.

Sebelum ini, Shamsuri berkata pihaknya akan mendapatkan nasihat peguam sebelum satu langkah diambil berhubung tulisan tersebut.

Pada 2 Mac lalu, Mashitah dalam tulisannya di akhbar Sinar Harian mengaitkan penahanan Ahli Majlis Tertinggi PKR, Badrolamin Baharon dengan beberapa skandal seks kononnya membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Dalam tulisannya, Mashitah menyebut Abdul Hadi pernah dikaitkan dengan skandal membabitkan anak dara kira-kira 10 tahun lalu dan mengambilnya sebagai isteri ketiga, bagaimanapun ia dinafikan Abdul Hadi.

P/S : Lain kali jangan buat fitnah...kan buta-buta jer kena saman...


Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

ORANG UMNO HINA ISLAM TAKPAAA!! ORANG PUTIH TAK BOLEH..

Posted: 20 Sep 2012 09:00 AM PDT

#tumbangBN
Di Malaysia ... Org Islam sendiri menghina Islam... Betapa mulianya Najib dari masjid rumah Allah... Tunjuk punggung kat gambar... Bukan depan muka... Salah... Lempar kasut dlm masjid... Yg betul2 masjid... tak salah tak de apa2 tindakan.... Org cina pun x baling kasut kat tokong dia...

P/S : Kita mungkin terlupa tetapi admin tak pernah lupakannya.... bahawasenya dah lama dah orang kat Malaysia ni menghina Rasulullah dan Islam...

Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Peningkatan penduduk Sabah sebanyak 390peratus!!

Posted: 20 Sep 2012 07:58 AM PDT

#TumbangBN
Saudara Pengarang,

Merujuk pada bancian penduduk Sabah dan Sarawak dari tahun 1970 sehingga ketahun 2010 yang dipetik dari The Malaysian Insider, jelas sekali menunjukkan penambahan penduduk Negeri Sabah secara mendadak.

Memang agak mengejutkan kerana Sarawak mengalami penambahan penduduk sebanyak 148%, manakala Sabah mengalami lonjakan pertambahan penduduk sebanyak 390%.
Ini bererti bilangan penduduk Sabah bertambah sebanyak 242 % lebih dari negeri Sarawak. Peratusan pertambahan penduduk sebenarnya jauh lebih tinggi jika diambil kira bahawa pada tahun 1970 penduduk Sarawak adalah lebih ramai melebihi penduduk Sabah sebanyak lebih 300,000 orang.

Senario menakjubkan ini menunjukkan pertambahan penduduk secara exponential, dengan kata lain kadar pertambahan penduduk Sabah jauh lebih cepat dari Sarawak.

Perbandingan pertambahan penduduk lebih adil dan logik dibuat dengan negeri Sarawak kerana keadaan persekitaran dan kadar kematian yang hampir sama dengan kedua-dua negeri.

Alasan pertambahan penduduk yang mendadak terhadap negeri Sabah disebabkan oleh kemasukan pendatang asing dan penerimaan sebagai warganegara Malaysia dinafikan oleh kebanyakan menteri dan pemimpin kita. Tapi tidak ada seorang menteri pun dapat menerangkan dan menjelaskan fenomena misteri ini dengan tepat.

Beberapa hari yang lepas, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein ada mengatakan bahawa dia akan mendedahkan segala-galanya tentang dakwaan pemberian kewarganegaraan songsang kepada warga asing pada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya.

Beliau juga menegaskan bahawa ada pihak keluarga pembangkang diberikan taraf kewarganegaraan Malaysia?

Berhubung isu pertambahan kerakyatan luar biasa ini, rakyat Sabah ingin tahu adakah lonjakan demografi ini disebabkan pemberian warganegara songsang atau pun memang rakyat Sabah mempunyai keinginan seks yang teramat tinggi dan mampu melahirkan anak yang kerap sepanjang tempoh 20 tahun lalu?

Jika disebabkan pemberian warganegara songsang, bagaimana pula cara untuk mengatasinya sekaligus membawa pihak yang terlibat ke muka pengadilan dan yang paling penting apa yang harus dilakukan dengan rakyat yang mendapat kewarganegaraan secara songsang ini?

Jika kerajaan masih tidak dapat menjelaskan fenomena misteri ini, sudah pastinya 'Orang Malaya' akan beranggapan bahawa memang benar 'Gangnam Olang Sabah Style' mengakibatkan penambahan penduduk yang pesat.

Salam Hormat,

NOOR HALIM DATUK HAJI ZAINI

sumber:www.sabahkini.com

P/S : KALAU IKUT NO YANG DIBERIKAN SEORANG IBU DI SABAH MELAHIRKAN PURATA 4 HINGGA 5 ANAK SETAHUN...WOW......INI KALILAH...

Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

EDISI FULAMAK!!: Ribuan Hadir Panglima Buntal Bersanding

Posted: 20 Sep 2012 06:19 AM PDT

Masih ngat lagi tak dengan mamat ni? Ingat lagi post aku sebelum ni? klik SINI klo lupe.. Haaaaaaaaaaaaaa.. Siap dapat anugerah Pengantin Baru Paling Popular beb!!! Pada samseng samseng lain jangan jeles eh...Ok.. Atas tu hanya kad jemputan yang dihantar.. Nak tengok gambar dia sanding? Masuk surat khabar tuuuuuuuuuuuuuuuu... Sayang Ezam ngan ko ye...
Tahniah buat Panglima Buntal sebab kawen serentak ngan rumah terbuka anjuran WARIS MALAYA. 10,000 tuuuuuuuuuuu.. Jimaaaaattt bajeett!! Kih kih kiiiiihhAku heran 1 je,
Polis masih 'tak jumpa' si bob ni..
Bukti kukuh dengan rakaman 2 insiden serangan melibatkan dia tapi entah laaaa.. Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

Najib hutang Kelantan Royalti, Kedah 200 Juta

Posted: 20 Sep 2012 04:57 AM PDT

#tumbangBN


Kedah tuntut Felcra RM 200 JUTA
Kerajaan Negeri sedang membuat tuntutan terhadap Felcra yg mengusahakan tanah mllik Kedah tetapi tidak menyerahkan hasil seperti yg d persetujui dalam perjanjian.
Menteri Besar, Datuk Seri Azizan berkata tuntutan itu kini sedang d sediakan oleh peguam yg d lantik bg mendapatkan kembali HAK rakyat Kedah.

P/S : Kalau dah sign tu bayar jelah....janganlah banyak sangat dalihnya....

Pesanan : Satu Pages fb baru nama 'PR supporter' (khas kepada penyokong PR) telah diwujudkan oleh rakan blogger pada 19.2.2012. Sasaran 1 Juta sebelum 13 March 2013. Sila klik di sini http://on.fb.me/zKwAgs untuk join dan mohon jasa baik anda untuk disebar kepada kawan2 Fb anda. Terima kasih Mohon Like "Like" di bawah juga. 

edyesdotcom

Posted: 21 Sep 2012 03:12 AM PDT

edyesdotcom


HARI INI DI MASJID TABUNG HAJI !!

Posted: 20 Sep 2012 06:12 PM PDT

MiLo SuaM

Posted: 21 Sep 2012 01:50 AM PDT

MiLo SuaM


Samseng Umno melucah sambil bertakbir depan pejabat DAP

Posted: 20 Sep 2012 03:09 PM PDT

UNITED Malays No Otak, Umno lebih dikenali dengan panggilan UMporNO gara-gara sikap mereka yang gemar menggunakan isu-isu lucah untuk meraih sokongan rakyat terutama orang-orang Melayu. 

Baru-baru ini gerombolan lucah yang terdiri daripada samseng upahan Umno telah berhimpun di hadapan ibu pejabat DAP Melaka kononnya atas nama memperjuangkan Islam.

Namun apa yang lucunya, perhimpunan itu tidak lain sekadar himpunan samseng mencarut beramai-ramai sambil bertakbir menyebut kalimah "Allahuakbar" dan "hidup Islam" berulang kali.
   
Inilah jadinya bila orang yang tidak faham agama, tidak pernah peduli dengan Islam, tiba-tiba ke hadapan untuk memperjuangkan Islam bagi meraih sokongan politik.

Kita faham taktik mereka kononnya mahu menggambarkan diri mereka sebagai orang kampung yang berang dengan DAP. Dengan itu tindakan ini bolehlah dijadikan bahan propaganda TV3 Suku dan Utusan Syaitan. 

Namun jelas sekali mereka ini tidak lain dan tidak bukan adalah samseng-samseng upahan Umno. Lihat gambar di bawah, beberapa orang dikalangan mereka memakai baju Barisan Nasional.
   

Di bawah ini rakaman saat samseng-samseng ini mencarut beramai-ramai sebelum kemudiannya melaungkan takbir dan "Hidup Islam" berulang kali.


ReJaM© "Ini pejuang Islam atau penjahanam Islam? Fikirlah sendiri... "

Najib mahu orang ramai sokong demo jalanan esok!

Posted: 20 Sep 2012 11:50 AM PDT

SALAH satu ungkapan yang sangat popular keluar dari mulut Perdana Menteri, Najib Razak sebelum ini ialah, "demo jalanan bukan budaya kita" selain sebuah lagi ungkapan yang dikeluarkan beliau jika rakyat meminta hak mereka, "negara akan bangkrap".

Tapi hari ini Najib menyokong demo jalanan yang dianjurkan oleh Pemuda Umno bagi membantah filem anti Islam, "Innocence of Muslim" esok. Malah beliau turut menyeru orang ramai agar menyertai demo jalanan tersebut [Sinar].
   
Kalau orang lain buat demo jalanan, macam-macam keluar dari mulut Najib dan gerombolan United Malays No Otak, Umno. Jalan sesaklah, peniaga rugi juta-jutalah, negara huru haralah. Tapi bila Pemuda Umno buat demo jalanan, Najib siap suruh orang ramai sertai.

ReJaM© secara peribadi turut menyokong tindakan Najib mengajak rakyat turun ke jalanraya untuk membantah filem anti Islam tersebut.

Apa yang jelas, demonstrasi atau perhimpunan aman seperti ini merupakan hak asasi rakyat yang termaktub dalam perlembagaan. Maka rakyat berhak berhimpun secara aman. Kisah mengarut, peniaga rugi, negara huru hara, demo bukan budaya kita, itu semua cerita bohong Najib dan konco-konconya. 

Oh ya, Fatwa "Haram" umat Islam sertai demonstrasi jalanan juga sudah selamat dicampak ke longkang kah kah kah...

ReJaM© "Kenapa Pemuda Umno tak demo dalam stadium? Kah kah kah... "

Kelab Greenboc

Posted: 21 Sep 2012 01:37 AM PDT

Kelab Greenboc


[BERGAMBAR] Bantah Filem Hina Islam, Ribuan Berarak Ke Kedutaan US -UPDATED

Posted: 21 Sep 2012 01:10 AM PDT

Kira-kira 5,000 umat Islam berhimpun di Masjid Tabung Haji sebelum berarak ke Kedutaan Amerika Syarikat bagi mengecam filem Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Demonstrasi Xpresi Hijau Kasih Nabi SAW anjuran Pemuda PAS diketuai Naib Presiden PAS Salahudin Ayub.

Turut hadir ialah Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Pemuda PAS Pusat Nasrudin Hasan, barisan exco Pemuda, Angkatan Muda PKR (AMK) dan wakil-wakil NGO yang turut sama-sama memberi sokongan mengutuk penyiaran filem tersebut.

Perarakan tersebut dikawal Unit Amal PAS turut membuat rantai manusia - yang bergerak di hadapan peserta perhimpunan. -mk

Ribuan di Kedutaan AS, bantah filem hina nabi

KUALA LUMPUR: Ribuan umat Islam hari ini menyertai himpunan di Hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu negara bagi membantah penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang menghina Nabi Muhammad SAW.

Himpunan yang diberi nama "Expresi Hijau Kasih Nabi" anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat itu bermula sejurus selesai solat Jumaat di Masjid Tabung Haji sebelum berarak menuju ke bagunan kedutaan kira-kira 200 meter dari masjid tersebut.

Dianggarkan hampir 5,000 menyertai himpunan ini termasuk dari kalangan muslimat, mahasiswa dan umat Islam perihatin.

Antara yang berada di barisan hadapan perarakan ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasruddin Hassan, Naib Presiden PKR Tian Chua dan Nurul Izzah Anwar.

Mereka juga menggunakan lori sebagai pentas bergerak di samping beberapa pimpinan di atasnya menyampaikan ucapan.

Sepanjang perarakan mereka melaungkan slogan 'hancur Amerika, hidup Islam, kami sayang nabi' sambil membawa poster dan kain rentang mengecam tindakan biadap penerbit filem berbangsa Yahudi, Sam Bacile itu.

Perarakan ini turut dikawal pasukan Unit Amal Dewan Pemuda PAS Pusat sementara lebih 200 anggota polis berkawal di hadapan bangunan kedutaan.

Salahuddin dalam ucapannya mendesak Presiden Amerika Barack Obama memohon maaf kepada seluruh umat Islam di atas penghinaan yang dibuat penerbit filem Amerika itu.

"Kita orang Islam hormat agama lain.

Kita hormat Yahudi, Budha, Sikh dan sebagainya.

Oleh itu kita minta Amerika memohon maaf kepada umat Islam.

"Jangan hina nabi kami, kelak akan mengundang padah.

Kami sayangkan nabi dan agama kami.

Kita rela pertahankan dalam apa juga keadaan," katanya disambut laungan hidup Islam oleh para hadirin.

Sementara itu, Tian Chua dalam ucapannya berkata, mewakili kaum Cina beliau kesal dengan tindakan penghinaan terhadap agama Islam.

Beliau juga mendakwa isu ini bukan isu agama Islam semata-mata malah juga berkait dengan isu kemanusiaan sejagat.

"Kita perlu tunjukkan semangat setiakawan.

Penghinaan ini harus dihentikan dan Amerika perlu ambil tindakan segera.

"Kita tidak mahu berlaku pertembungan antara agama," ujarnya.

Sementara itu, Tuan Ibrahim, Nasrudin Hassan dan Tian Chua dilihat masuk bertemu dengan wakil kedutaan.

Sementara menunggu pertemuan dengan wakil kedutaan selesai, pidato di luar pagar bangunan kedutaan diteruskan.

Antara yang berucap termasuklah Timbalan Ketua DPPM, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz, AJK PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad, dan Naib Presiden PKR N Surendran.

Enggan bertemu

Nasruddin ketika bercakap kepada media selepas keluar dari bangunan itu berkata, pihaknya kesal dengan layanan wakil kedutaan yang enggan bertemu dengan pihaknya untuk menerima memorandum.

Menurutnya, tiada wakil pejabat kedutaan yang turun melainkan hanya menghantar pengawal keselamtan dan ianya sekali lagi menunjukkan sikap biadap negara itu.

"Ini adalah penghinaan berpanjangan.

Dahulu Denmark telah menghina nabi dan sekarang berulang lagi.

"Mereka tidak boleh menghina agama laian walaupun mereka berkuasa.

Kita tidak akan benar apa jua bentuk terhadap agama Islam ataupun agama-agama lain," katanya.

Beliau juga mengumumkan himpunan serupa akan diadakan di seluruh negara pada Jumaat akan datang beserta munajat perdana bagi menyatakan kecintaan pada nabi.

Sementara itu, sekumpulan peserta himpunan dilihat turut membakar kain rentang yang bercetak bendera amerika dan Israel sebagai tanda bantahan.
-HD


Cikgu Azliza Disyaki Telah Dipukau Sebelum Dilarikan

Posted: 20 Sep 2012 10:53 PM PDT

Minta perhatian kepada semua rakan! Andai anda terlihat atau terjumpa wanita seperti di dalam gambar tersebut, sila hubungi ke balai polis terhampir atau anda boleh hubungi terus ke talian 019-7986520 atau 07-8952486 (bapa wanita tersebut). Untuk makluman rakan-rakan, wanita tersebut ialah seorang guru yang dipercayai telah dilarikan oleh seorang lelaki. Wanita tersebut dipercayai menghilangkan diri diluar kesedaran dirinya (berkemungkinan disihir / dipukau). Maklumat mengenai wanita tersebut seperti berikut : NAMA : SITI AZLIZA BINTI JOHAN UMUR : 27 TAHUN STATUS : BUJANG PEKERJAAN : GURU WARNA KULIT : CERAH TINGGI : 5 kaki 6 inci LOKASI TERAKHIR : BANDAR KOTA TINGGI HARAP DAPAT DISEBARKAN KEPADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN. PERTOLONGAN rakan-RAKAN AMAT DIHARAPKAN P/s: Wanita ini telah dilaporkan hilang sejak Mac 2012. Saya telah menghubungi ayah kepada wanita ini [yang juga merupakan seorang pesara guru] dan beliau melahirkan rasa sedih dan hampa apabila anak yang dibesarkan, diberi didikan hingga ke peringkat paling tinggi dilarikan orang, Mohon jasa baik dari orang-orang hebat seperti Tok Belagak, Kiyai Tukul Mohammad Fahmy, dan mata-mata handalan seperti Mohd Pazwannie M H. Jasa kalian amatlah dihargai ibu-bapa wanita ini. Dari esak tangis seorang bapa. Kisah tentang perubahan drastik anaknya setelah mengenali lelaki [yang dipercayai melarikannya] amat meruntun hati. Mohon Petunjuk Al Amin agar dimudahkan sebuah pencarian ini. -fb

Maruah BERNAMA Tercampak Ke Tong Najis, Foto Itu Sah Diubah!

Posted: 20 Sep 2012 07:38 PM PDT

Agensi berita negara, Bernama menyatakan bahawa satu siasatan dalaman telah dilakukan terhadap foto Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang diedarkan kepada akhbar-akhbar tempatan pada Sabtu lalu adalah foto yang telah diedit.

"Siasatan awal menunjukkan kecacatan gambar telah dikesan dari punca dari tempat ia dihantar," kata Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong di dalam satu laporan yang dikeluarkan oleh agensi berita berkenaan petang semalam.

Beliau berkata siasatan lanjut dijalankan untuk menentukan motif orang yang terlibat dan samada terdapat sebarang unsur sabotaj, tambah Yong.

"Kami melihat hal ini sebagai serius dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat di atas hal yang tidak bertanggungjawab itu.

"Bernama sentiasa berusaha untuk mengekalkan standard professionalisma yang tinggi dan mengambil sikap yang serius terhadap integriti di tempat kerja," katanya.

Pengakuan Bernama bukan saja memalukan kepada agensi berita tersebut malah ia boleh menjejaskan imej Perdana Menteri.

Penerbitan foto yang telah diedit itu di dalam beberapa akhbar telah mendapat kritikan hebat di alam siber dengan beberapa blog dan lamanweb mendedahkan imej latarbelakang orangramai di dalam foto berkenaan adalah hasil tampalan yang menyerupai di antara satu sama lain.

Di dalam foto berkenaan, perdana menteri kelihatan sedang meraikan orangramai yang hadir di dalam satu pertemuan di kawasan parlimen Pekan. Ulasan GB

Blogger benar! Kebenaran terbongkar lagi, kali ini maruah BERNAMA benar-benar tercampak ke dalam tong najis.

Tak dapat nak elak dan nak nafikan lagi bahawa foto yang diedarkannya ke akhbar-akhbar tempatan adalah foto yang telah diedit.

"You can cheat all people for some time and some people for all time, but not all people for all time"

Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Hina TGNA & Sunnah Rasulullah, PAS Buat Laporan Polis

Posted: 20 Sep 2012 03:08 PM PDT


Pasir Puteh - Lujnah Undang-undang Pas Kawasan Pasir Puteh mengecam tindakan menghina Menteri besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam laman sosial Facebook.

Pengerusinya, Zarir Yaakob berkata, gambar yang dimuatkan pemegang akaun Facebook itu agak keterlaluan dan boleh mencetuskan ketegangan.

Katanya tindakan meletakkan gambar Nik Aziz menghirup makannan di pinggan di sebelah gambar haiwan meminum air dianggap sebagai tidak beradab.

"Individu tersebut bukan sahaja menghina Mursyidul Am PAS dengan menyebarkan gambar itu malah dalam masa sama menghina sunnah Nabi Muhammad saw.

"Saya berharap pihak berkuasa bertindak segera kerana tindakan itu jelas mengaibkan seseorang dan boleh mencetukan ketenteraman awam," katanya selepas membuat laporan polis di Pejabat Polis Daerah di sini semalam.

Lebih mengecewakan katanya, "posting" itu turut tertera tulisan "Antara dua haiwan ini, mana yang lebih sopan".

Zarir berkata, individu tersebut bukan saja telah mempamerkan kejahilan sendiri kepada umum, malah menghina agama sendiri dengan memperlekehkan amalan yang menyamai amalan junjungan besar Nabi Muhammad saw.

"Saya kesal dengan perkara ini, apatah lagi dalam suasana umat Islam di seluruh dunia bangkit menentang perbuatan menghina Islam, malangnya orang yang mengaku Islam di negara ini turut menghina agama sendiri.

"Mungkin juga individu terbabit berada dalam kebuntuan dan terdesak selepas melihat semakin ramai rakyat berpihak kepada perjuangan PAS, sehingga sanggup melakukan untuk mengaibkan pemimpin besar PAS," katanya.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Mahathir Akui Malaysia Kurang Selamat Sekarang, Macamana Tu KPN?

Posted: 20 Sep 2012 08:03 AM PDT


Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini bersetuju bahawa keadaan di jalanan di Malaysia hari ini lebih berbahaya dan melabelkannya sebagai "fenomena baru" yang perlu diselesaikan oleh kerajaan dengan membelanjakan lebih banyak pruntukkan.

Perdana menteri (PM) paling lama memerintah itu mengatakan sudah dapat dilaksanakan di mana orang ramai bergantung seratus peratus kepada polis untuk mencegah jenayah walaupun beliau mengiktiraf langkah kerajaan untuk menambah anggota keselamatan untuk menjamin keselamatan keadaan jalanan.

"Saya rasa isu keselamatan adalah masalah di Malaysia sekarang Akan tetapi kita perlu ada kajian terperinci untuk mendapat kepastian tentang itu.

"Kita perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk berhadapan dengan sesuatu yang sudah menjadi "fenomena baru," kata beliau semasa sesi soal jawab di Forum CEO 2012 anjuran Yayasan Kepimpinan Perdana.

Pihak berkuasa telah bekerja keras untuk melawan persepsi negatif orang ramai terhadap kadar jenayah di negara ini, yang telah banyak dipengaruhi oleh pertukaran cerita-cerita seram berterusan mengenai serangan, rompakan dan penculikan di internet.

Ahli parlimen pembangkang dan kumpulan-kumpulan masyarakat sivil juga telah mempertikaikan statistik jenayah yang dikeluarkan secara meluas oleh pihak polis dan Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (Pemandu) — mendakwa bahawa data telah dimanipulasi untuk memberikan gambaran palsu bahawa kadar jenayah telah menurun.

Akan tetapi pihak berkuasa telah mempertahankan statistik mereka, yang mereka katakan menunjukkan kadar jenayah menurun, menjadikan Malaysia sebagai salah satu daripada 20 negara paling aman di dunia berdasarkan Indeks Keamanan Global (GPI).

Menteri dalam negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah menuduh parti-parti pembangkang mengambil kesempatan daripada isu-isu yang membimbangkan rakyat Malaysia, terutamanya kadar jenayah, disebabkan pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Tetapi Dr Mahathir mencadangkan bahawa ketakutan orang ramai terhadap jenayah bukanlah tidak berasas, dengan merujuk kepada peningkatan kawasan kejiranan yang memasang pondok pengawal untuk meningkatkan keselamatan.

"Ya, saya fikir kita mempunyai keselamatan yang kurang sekarang," katanya.

"Kami mempunyai perkembangan kawasan kejiranan berpagar yang memagar ke seluruh kawasan perumahan kerana kita takut seseorang datang dan merompak atau memecah masuk ke dalam rumah kita.

"Saya tinggal di kawasan berpagar tetapi masih terdapat agak banyak rompakan," katanya.


Dr Mahathir mencadangkan bahawa masalah ini berpunca daripada bilangan tinggi pekerja asing yang bekerja dalam industri pembinaan atau lain-lain bidang yang berpendapatan rendah dan berbahaya.

Beliau berkata bahawa pekerja-pekerja ini boleh melakukan jenayah kecil sebagai satu bentuk "masa lalu" untuk membantu mendapatkan lebih banyak wang saku.

"Kita amat bergantung kepada buruh asing.

Rakyat kita tidak akan bekerja di tapak pembinaan dan sebab itu kita memerlukan mereka dan kontraktor kita suka buruh asing kerana mereka bekerja sangat keras dan sanggup bekerja lebih masa jika anda membayar mereka," katanya.

"Ini adalah sesuatu yang kita perlu belajar untuk menanganinya," tambah beliau. -TMI

Ulasan GB

Berkali-kali sudah GB katakan, kebenaran tidak boleh disembunyikan dan tidak boleh dinafikan.

KPN dan Menteri KDN sebelum ini cukup kuat mempertahankan kononnya angka jenayah telah menurun.

Kini bukan sahaja rakyat, tetapi seorang bekas Perdana Menteri sendiri mengakui negara kurang selamat sekarang ini.

Tidakkah patut KPN dan menteri KDN meletakkan jawatannya kerana tidak berkata benar kepada rakyat selama ini?

Tidak mengapa jika anda tidak mahu meletakkan jawatan, tetapi ingin GB ingatkan bahawa hukum kebenaran dan keadilan akan memaksa anda untuk mengosongkan jawatan itu.

Tidakkah anda berdua nampak apa yang telah berlaku kepada Datuk Seri Syed Hamid Albar dan Tan Sri Musa Hassan?

Blog-list Malaysia

Posted: 21 Sep 2012 01:14 AM PDT

Blog-list Malaysia


Serangan Api Misteri - 70 Bomoh Gagal Menghalang

Posted: 20 Sep 2012 04:43 PM PDT

Wan Norfatihah menunjukkan pakaian sekolah yang terbakar akibat api misteri di rumahnya di Kampung Penambang Bunga Emas, Kota Bharu baru-baru ini.

KOTA BHARU - Meskipun sudah menggunakan khidmat 70 orang bomoh dan ribuan ringgit dihabiskan untuk membayar upah mereka, api misteri tetap mengganggu keluarga Zainab Sulaiman di Kampung Penambang Bunga Emas di sini.

Lebih mengejutkan, tidak sampai seminggu api misteri itu mengganggu keluarga itu baru-baru ini, semalam gangguan itu datang lagi ketika Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengunjungi rumah berkenaan bersama isterinya, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak.Menteri Besar Kelantan itu mengunjungi rumah tersebut dengan tujuan untuk mengadakan solat hajat dan membaca ayat-ayat suci al-Quran bagi memohon Allah supaya menjauhkan keluarga itu daripada api misteri itu.

Malangnya kata Zainab, 75, api berkenaan muncul di dalam sebuah bilik di bahagian belakang rumah ketika Nik Abdul Aziz sedang mengadakan solat hajat di ruang tamu rumah mereka.

Bagaimanapun dalam kejadian kali ini, api tersebut tidak membakar sebarang benda atau peralatan di rumah itu sebaliknya hilang begitu sahaja.

Zainab tetap gembira menerima kunjungan Menteri Besar yang sudi membantu menyelesaikan masalahnya sekeluarga.

"Sudah 70 orang bomoh saya guna untuk hapuskan gangguan ini, duit pula sudah habis ribuan ringgit kami sudah hilang punca untuk menyelesaikannya," ceritanya ketika dihubungi di sini semalam.

Episod serangan api misteri membabitkan sebuah keluarga tersebut bagaikan tiada penghujungnya selepas kali pertama berlaku tiga tahun lalu.

Sepanjang tempoh tersebut, Zainab yang tinggal bersama menantunya, Rafeah Zakaria, 40, dan tiga cucunya, Wan Mohd. Faiz Wan Hanafi, 15, Wan Norfatihah, 14, dan Wan Nurfatini, 12, terus dihantui keresahan kerana serangan tersebut tidak pernah berhenti.

Sepanjang Aidilfitri lalu, keluarga tersebut terpaksa bersengkang mata apabila api misteri berkenaan kembali mengganas dengan serangan antara empat hingga enam kali sehari membakar pelbagai peralatan rumah termasuk pakaian.Video Profesor Kangkung Ugut Mahasiswa

Posted: 20 Sep 2012 07:03 AM PDT

Barisan Nasional Kalah Tak Akan Kiamat Lagi Dunia

Posted: 20 Sep 2012 05:55 AM PDT

Mulai sekarang kita panggil Datuk Seri Najib Razak Kim Il Najib. Semua gara-gara gambar. Gambar Najib dan Kak Ros adalah gambar suci. Gambar alim agama seperti Nik Aziz takpe kalau diludahi dan dibakar. Ini agaknya yang dimaksudkan oleh Dr Mahathir bila dia kata selepas PRU13 ini, Najib jadi orang garang. Pada peringkat gambar sahaja, kalau orang tak hormat, tangkap dan tembak. Najib hendak jadi dictator macam Kim Il Sung. Kita tengoklah nanti puak Umno akan memuja pemimpin Korea Utara. Pemimpin Korea Utara pun ummatan wasatho dalam konteks wasathiyah Umno.

Dari sudut itu, Najib sama dengan Kim Il Sung. Jadi, Kim Il Najib lah nama yang paling sesuai dengannya. Seorang komunis dan seorang mengaku dia democrat. Tidak lama lagi, bila kita berdepan dengan gambar Najib, kita semua mesti tunduk hormat macam orang Jepun. Sama seperti rakyat Korea lakukan bila berdepan dengan potret Kim Il Jung atau Kim Il Sung.Kita orang Melayu yang beragama Islam ini janganlah taksub sangat dengan gambar Najib. Kalau kita hendak orang hormat gambar Najib, kenalah kita juga menghormati gambar orang lain. Ketua Pembangkang sebagai contoh, kalau dalam negeri sistem Westmnister, adalah ketua Pembangkang Raja Malaysia. Seperti juga England, ketua Pembangkang ialah Her Majesty's Oposition Leader. Dia pun PM in waiting. Jadi kenalah hormat juga. Dinegeri yang bertamaddun, kita saling hormat menghormati satu sama lain. Semua terlibat dalam industry yang sama yakni menawarkan kepada rakyat jelata kepimpinan kita, wawasan dan dasar kita dan keperibadian parti kita. Bolehkah kita hormat kalau character parti kita macam samseng?

Kalau kita hendak debat, maka berdebatlah atas dasar pemimpin dan kepimpinan, dasar parti kita dan keperibadian parti kita. Biarkan rakyat buat pengadilan. Kalau Umno bagus, maka Umnolah yang mereka pilih. Kalau PR bagus, maka PR yang mereka pilih. Sesiapa yang menang, kita akan nilai nanti apa yang mereka lakukan.

Apa yang sebenarnya Najib tawarkan kepada rakyat? Menawarkan pemimpin Umno yang berkualiti? Ramai yang korap dan tidak bersih. Yang tuduh pemimpin Umno korap ialah Dr Mahathir sendiri. Dalam suatu jamuan makan tengah hari dengan bekas-bekas menteri kabinet, Dr Mahathir sendiri yang mengistiharkan bahawa semua pemimpin kerajaan/Umno adalah korap dari yang tertinggi sampai kepada yang kecil. Mengikut kefahaman saya yang lulus SA — Sekolah Atap — yang dimaksudkan oleh Dr Mahathir yang ada weak school certificate, yang korap itu termasuklah Najib sendiri. Bukan saya yang kata, Dr Mahathir yang kata. Dan sebagai PM selama 22 tahun, dalam bab ini saya percaya Dr Mahathir sebab dia ada fail setiap menteri dibawah nya.

Pemimpin Umno bodoh. Bukan saya kata, Dr Mahathir yang kata. Mereka ini semua half-past-six leaders. Dr Mahathir kata, yang cerdik sudah masuk DAP, yang bijak masuk PAS dan yang pandai masuk PKR. Jadi tinggallah yang koro dan koman didalam Umno.

Maka jika pemimpin Umno bodoh seperti yang diperakui oleh Dr Mahathir. manalah boleh kita sandarkan masa depan negara, masa depan orang Melayu dalam tangan pemimpin yang korap, rasuah dan bodoh pula?

Sekarang, bila Dr Mahathir melihat besar kemungkinan Umno kalah, maka dia bertungkus lumus menegakkan benang basah. Kerana itulah, saban minggu Dr Mahathir asyik dok beri taklimat kepada badan perhubungan Umno negeri-negeri supaya menerima calun-calun payung terjun. Kita dah tak ada calun bermutu. Terpaksa ambik dari luar.

Mulakan dari Najib sendiri. Bolehkah Najib dijadikan contoh pemimpin yang baik? Najib sendiri, sebagai pemimpin dia bukanlah maksum. Najib tidak boleh dijadikan sebagai contoh teladan; Najib dan pemimpin Umno tidak mencerminkan pemimpin yang bersih dan pemimpin yang bagus. Kerajaan yang bersih dan kerajaan yang bagus memerlukan pemimpin yang bagus dan bersih.

Dari sudut mana, kita nak jadikan Najib sebagai tokoh wasathiyah? Sebagai pemimpin oang Melayu, dia nampak lembik. Depan orang Melayu dia takutkan orang Melayu dengan DAP. Depan orang Cina dia kata nanti PAS akan sunat dan potong tangan semua orang. Depan orang India dia akan kata PAS dan DAP bahaya. Depan Raja-raja Melayu dia akan kata, kalau PR memerintah, negara ini akan jadi republik. Maka kerja dia hari-hari ialah berdusta dan berbohong.

Dia tidak ikhlas dan jujur bila tolong dan bantu rakyat. Dia akan bantu dengan syarat rakyat kata terima kasih. Dia hanya bantu bila sokong Umno dan Najib. Pemimpin yang jujur dan amanah, bila dia bantu rakyat dia tidak letak syarat. Hendak tolong, tolong kerana itu suatu amanah.

Tidak pernah buat keputusan yang muktamad. Negara dibiarkan dalam keadaan huru hara. Najib tidak berbunyi sedikitpun bila anasir-anasir jahat dan kaki busuk mengacau ketenteraman awam. Najib sebagai PM bisu seribu bahasa bila kaki busuk menggunakan agama untuk pecah belah masyarakat. Agama ajak orang melakukan kebaikan, puak Umno anjur lakukan rusuhan. Najib sebagai ketua amat lemah.

Najib suka lakukan rasuah. Dr Mahathir kata pemberian BR1M dan bayaran-bayarab lain hampir menyamai rasuah dan beli undi. Saya tidak boleh mengatakan sebaliknya apabila pemberian wang sana sini dilakukan dan diinstitusikan. Ertinya, rasuah dan sogokan kepada rakyat dijadikan suatu amalan kebiasaan. Inilah nilai yang hendak diterapkan oleh Najib.

Bagaimana pemimpin Umno hendak dijadikan contoh teladan atau contoh sederhana sebagai umat pertengahan ummatan wasatho? Rakyat dianjur belanja cermat dan jimat, isteri bersalut dengan berlian dan bertatahkan emas? Bagaimana jadi contoh teladan untuk jadi amanah, bila harta benda kerajaan diperlakukan seperti harta sendiri? Jet kerajaan digunakan untuk beli belah dan mengangkut kawan-kawan mandi lulur di Indonesia?

Kemudian bagaimana Umno itu sendiri hendak dijadikan contoh teladan? Ahli dan penyokong tidak ada disiplin dan bertindak macam samseng kampong dusun? Semua jadi Sharif Dol. Penyokong Umno tonggeng bontot didepan rumah Ambiga. Penyokong Umno gesa Ambiga digantung kerana mempunyai pandangan yang berbeza. Inginlah kita ingatkan penyokong Umno, kita hukum gantung pembunuh dan pengedar dadah. Kita gantung bunuh orang yang membunuh Altantuya. Mereka ini kita gantung bukan cerut leher orang yang berbeza pendapat dengan kita.

Malah setiap pemimpin Umno banyak cacat dan cela dari cirri-ciri baiknya. Mereka kata Anwar Ibrahim tidak bermoral, pemimpin Umno pun tidak kurang jahatnya. Orang Melayu tidak peduli sangat cirri-ciri peribadi yang ada pada pemimpin Melayu. Kalau mereka mengutamakan kebersihan moral, tentulah ramai pemimpin Umno ditolak.

Jadi mengapa sekarang apabila tiba membezakan antara pemimpn Umno dan bukan Umno, perhitungan moral seseorang menjadi tersangat penting? Janganlah berpura pura. malu kita bangsa Melayu, bila pemimpin Umno boleh sebut dalam Parlimen — kalau kita korap, mengapa rakyat tetap memilih kami?

Inilah yang kita mahu tukar. Kita jangan lagi memilih pemimpin yang korap sebab memlih mereka menjadikan mereka angkuh dan mereka akan buli dan mem-boss kita.

Yang dalam ketakutan sekarang ialah Umno. Sebab itu dia gunakan segala cara untuk mengikat minda rakyat. Umno ulang cerita lama dengan mengatakan dibawah PR, rakyat tidak ada masa depan. Kalau PR memerintah, orang Melayu terancam sebab DAP akan mendominasi. Masaalah Umno ialah dia ingat Melayu dalam PAS dan Melayu PKR sama standard dengan orang Umno. Najib lupa, jumlah ahli parlimen Melayu tetap mengatasi jumlah ahli parlimen Cina. Calun Umno digantikan oleh calun Melayu dari PAS dan PKR dan calun Melayu DAP.

Apa yang terjadi pada Umno sekarang? Hendak cari calun yang berkaliber dan bermutu dari kalangan 3.2 juta pun susah. Kali ini Umno akan mengenengahkan ramai calun-calun payung terjun. Ini mengesahkan, walaupun Umno itu ramai ahli nya, mutu mereka tidak ada. Setiap minggu Dr Mahathir bertemu dengan badan perhubungan Umno setiap negeri berpesan pada mereka, bersedialah untuk menerima calun-calun yang ditetapkan oleh pemimpin Umno. Mesti buat bai'ah jangan sabotaj Umno. Demikianlah cemasnya Umno. Parti yang ramai ahli, tapi penuh sampah sarap. Bukan saya kata, Dr Mahathir kata dan disahkan dan diperakui oleh Najib dan Muhyiddin. — sakmongkol.blogspot.com

* Sakmongkol AK47 is the nom de plume of Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. He was Pulau Manis assemblyman (2004-2008).Video Panas - Bagaimana Najib Akan Menang PRU13

Posted: 20 Sep 2012 04:16 AM PDTFitnah Seks - Presiden Pas Saman Mashitah Ibrahim

Posted: 20 Sep 2012 03:36 AM PDT

Setelah ahli parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud menyaman seorang doktor di Hosptal Kuala Lumpur (HKL) kerana memfitnahnya semasa istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah, Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang hari ini turut melakukan tindakan serupa dengan menyaman Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mashitah Ibrahim berhubung penyiaran artikelnya yang mengandungi unsur fitnah.

Saman tersebut difailkan Setiausaha Politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pagi tadi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman Mazwan dan Nasar. Tuan Guru Abdul Hadi menamakan Mashitah sebagai defendan pertama dan akhbar Sinar Harian sebagai defendan kedua.Bercakap kepada pemberita, Ahmad Samsuri menyifatkan tulisan berbentuk fitnah tersebut keterlaluan dan memalukan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

"Sebelum ini kita sudah minta Mashitah dan Sinar Harian buat permohonan maaf terbuka tapi mereka tidak berbuat demikian maka kita ambil tindakan samanlah," katanya yang ditemani peguam Mazwan Johar dan Nasar Khan.

Sebelum ini, Shamsuri berkata pihaknya akan mendapatkan nasihat peguam sebelum satu langkah diambil berhubung tulisan tersebut.

Pada 2 Mac lalu, Mashitah dalam tulisannya di akhbar Sinar Harian bertajuk "Skandal seks dan krisis politik Pakatan", mengaitkan penahanan Ahli Majlis Tertinggi PKR, Badrolamin Baharon dengan beberapa skandal seks kononnya membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Dalam tulisannya, Mashitah menyebut Abdul Hadi pernah dikaitkan dengan skandal membabitkan anak dara kira-kira 10 tahun lalu dan mengambilnya sebagai isteri ketiga, bagaimanapun ia dinafikan Abdul Hadi.

Bagaimanapun, Sinar Harian yang menerbitkan artikel Mashitah telah membuangnya dari laman web mereka tetapi beberapa blog Pakatan Rakyat berjaya menyimpan dan mendedahkan semula di blog masing-masing.

Berikut merupakan artikel yang ditulis Mashitah.

Skandal seks dan krisis politik dalam Pakatan

Oleh Dr Mashitah Ibrahim.

Penangkapan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Badrolamin Baharon yang dituduh berkhalwat dengan isteri orang di Kuantan minggu lalu adalah kesinambungan krisis moral yang membabitkan ramai pemimpin pakatan pembangkang.

Gelaran ustaz dan orang kuat Anwar Ibrahim tidak menjadikan beliau kebal, malah dilaporkan dibelasah sebelum diserah kepada Jabatan Agama Islam Pahang.

Mengikut laporan, beliau mempertahankan diri dengan beri alasan cuba membantu isteri yang lari daripada suami kerana ingin menyelesaikan krisis rumah tangga.

Mungkin benar, mungkin tidak. Beliau kini direhatkan sebulan sementara kesnya disiasat.

Berlakunya penangkapan ini dalam waktu persiapan pilihan raya umum tidak lama lagi pasti meletakkan pakatan pembangkang dalam keadaan tertekan.

Mereka perlu lakukan damage control, apatah dengan pelbagai krisis yang dihadapi di Kedah (pemberontakan ahli Exco Pas terhadap Menteri Besar), Selangor (skandal curi pasir dan longgokan sampah) dan Pulau Pinang (diskriminasi terhadap orang Melayu dan projek kroni).

Kewujudan Pas yang berpuak-puak di Kelantan serta perkelahian antara parti komponen Pakatan Rakyat di Sabah, Sarawak, Negeri Sembilan, Johor dan Perak benar-benar menguji persediaan pembangkang menghadapi PRU ke-13 nanti.

Apa pun, kes Badrul Amin mengingatkan kita kepada Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang juga pernah ditangkap berkhalwat dengan isteri kawannya sendiri di Kota Bharu kira-kira 12-13 tahun lalu.

Ketika itu beliau Ahli Parlimen Kubang Kerian. Ketika ditangkap, isteri kawannya berada di dalam bilik hotel, manakala Mohamad Sabu hanya memakai tuala.

Beliau dibicarakan di mahkamah Kelantan tetapi akhirnya dibebaskan.

Tidak kurang hebatnya cerita Adun Pas Selising ditumbuk seorang lelaki di stesen keretapi Wakaf Bharu beberapa tahun lalu kerana disyaki berzina dengan isteri orang dalam gerabak keretapi.

Khabarnya kes ini terpaksa diselesaikan sendiri oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Penyokong parti pembangkang diketahui sering menyimpan rahsia keburukan pemimpin-pemimpin mereka, terutama berkaitan skandal seks, projek atau rasuah.

Mereka cuba menonjolkan imej baik dan maksum. Namun, adakala bagai menutup bangkai dengan nyiru.

Skandal membabitkan bos Badrolamin – Anwar Ibrahim – berlarutan 20 tahun.

Dua kali dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan liwat, beliau dibebaskan atas sebab-sebab teknikal. Namun, majoriti rakyat, terutama mereka yang mengenali beliau secara rapat, tahu latar belakang dan orientasi seksnya.

Semasa diberi peluang menjawab tuduhan salah laku seks di mesyuarat Majlis Tertinggi Umno pada 2 September 1998, Anwar menzahirkan kemarahan dengan menumbuk meja.

Beliau tidak menjawab tuduhan, malah pusing cerita mengatakan bahawa beliau juga boleh berkonspirasi menjatuhkan Presiden parti dengan menghantar wanita kepada Tun (ketika itu Datuk Seri) Mahathir Mohamad. Maksudnya, beliau diperangkap.

Turut menuduh beliau ketika itu ialah Mohamad Sabu, yang memberinya gelaran Anwar al-Jub***. Namun, bila Mat Sabu sendiri terbabit dengan skandal seks, dia ikut cara Anwar, iaitu menuduh Umno telah memerangkapnya.

Tidak mengejutkan Ustaz Badrul Amin juga juga akan menuduh Umno dalang dalam kes khalwatnya.

Presiden Pas sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pernah dikaitkan dengan skandal membabitkan anak dara kira-kira 10 tahun lalu. Beliau dikatakan mengambil gadis itu untuk dijadikan isteri ke-3. Beliau menafikan.

Begitu juga dengan bekas Speaker DUN Kelantan, yang dikatakan bernikah dengan wanita lewat 20-an dari Kemboja bernama Haseena sekitar waktu yang sama, tanpa pengetahuan isteri pertamanya.

Perkahwinan bekas Adun Pas Melor dengan wanita Kemboja yang berakhir dengan perceraian mendapat liputan media secara meluas kerana kesnya berlarutan beberapa tahun di mahkamah.

Dilaporkan bekas isterinya menuntut pampasan RM3 juta kerana mengetahui Adun Pas itu mampu serta memiliki harta yang banyak.

Rakyat jelata tidak seharusnya terpengaruh dengan gelaran ustaz atau lebai hatta tuan guru daripada kalangan pemimpin parti pembangkang. Ataupun terpegun dengan jubah yang labuh, serban yang tinggi atau janggut yang panjang.

Hakikatnya mereka adalah ahli politik yang boleh tergoda dengan wanita dan memiliki nafsu seperti orang lain.

Mereka juga boleh terpalit dengan dosa walaupun pada waktu yang sama menuduh orang lain kafir.


~jalan pulangbumiperak

Posted: 20 Sep 2012 11:14 PM PDT

bumiperak


Ngeh: Untuk Islam atau kepentingan politik?

Posted: 20 Sep 2012 12:32 AM PDT

Satu pertemuan telah diadakan di Pejabat Perhubungan PAS Perak antara Dewan Harian Pemuda PAS Perak yang diketuai oleh Raja Iskandar, Naib Ketua Pemuda PAS Pusat merangkap Timbalan Ketua Pemuda PAS Perak dan Dato' Ngeh Koo Ham, Pengerusi DAP Perak.
Dalam sesi pertemuan tersebut, Pemuda telah meminta penjelasan Ngeh mengenai isu kenyataan dalam tweeternya.
Ngeh memaklumkan, bahawa tweet tersebut adalah di antara beliau dengan ketua pemuda umno, Khairy Jamaludin yang mahu orang islam membantah Sam Bacile (isu filem hina nabi).
Ngeh menjelaskan, dalam tweet tersebut beliau mengajukan pertanyaan kepada Kahiry - "untuk Islam atau kepentingan politiknya? Tidakkah orang islam membuang terlalu banyak masa dan tenaga untuk ini?"

Maksud Ngeh, adalah membuang masa dan tenaga sekiranya mengadakan himpunan dan bantahan semata-mata untuk kepentingan politik ketua pemuda umno itu.

 Memanglah tepat sekali apa yang Ngeh katakan itu kerana sekiranya Khairy yang mahu mengajak orang Islam membantah Sam Bacile benar-benar ikhlas dan semata-mata untuk Islam, maka dia perlu terlebih dahlu membuktikan keikhlasan itu dengan membantah pemimpin-pemimpin Umno sendiri yang sering mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menghina Islam. 

Antara pemimpin Umno, yang lantang dan kerap mengeluarkan kenyataan menghina Islam ialah mantan PM, Dr Mahathir Mohammad. Beliau menghina sunnah Rasulullah ynag menyimpan janggut, menghina dan memecat ulama' (Allahyarham Dato' Ishak Baharom) dan menghina hukum-hukum Islam termasuklah menutup aurat.

Antara kenyataan-kenyataan Mahathir menghina Islam : 

1) Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja. Tun Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa, 14 Julai 1992) 

2) Hukum rejam kepada penzina adalah primitif (Tun Mahathir Mohammad kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim) 

3) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik. (Tun Mahathir Mohammad kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim) 

4) Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.( Tun Mahathir Mohammad pada 14 Julai 1992 kepada wartawan) 

 5) Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab jahilliah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering mencelik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain.Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat.( Tun Mahathir Mohammad di Maslis Tertutup, Majlis Agama Kebangsaan, 1997) 

6) Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam.( Tun Mahathir Mohammad di Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997).

 7) Hanya yang diperlukan ialah bersyukur kepada Tuhan. Nikmat dan rezeki yang kita dapati bukan daripada orang yang menyampaikan. Jika tidak orang itu, orang lain yang akan menyampaikannya. Jadi kita juga tidak perlu berterima kasih kepada Nbi Muhammad SAW. Jika tidak Nabi Muhammad, orang lain akan diutuskan untuk menyampaikan agama Islam. Oleh itu perlulah kita mengagung-agungkan Nabi Muhammad. Memadailah dengan bersyukur kepada Allah SWT sahaja.(Tun Mahathir Mohammad, Utusan Melayu, 12 Mei 2000) 

Kenyataan-kenyataan dari pemimpin Umno yang lain. 

1) Negara akan huru hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan. ( Datuk Seri Najib Tun Razak, 20 April 1983) 

2) Kerajaan Pusat akan tetap menyekat sebarang usaha mahu melaksanakan hukum Hudud. ( Datuk Seri Najib Tun Razak, 24 Sept 2011, di Tanjung Tualang, Perak) 

3) Umno terpaksa menggunakan Islam kerana jika parti itu tidak berbuat demikian ia akan hilang undi kepada PAS.( Dato' Nazri Aziz di satu forum anjuran Majlis Peguam) 

4) Dalam masyarakat majmuk) tiada orang yang boleh mendakwa bahawa agamanya adalah agama terbaik dengan mengenepikan agama-agama lain kerana dengan mengatakan demikian akan memusnahkan prinsip persamaan (agama) dan prinsip kemanusiaan.( Dato' Rais Yatim di Hotel Equatorial, Bangi semasa merasmikan seminar Inter Faith Commission (IFC) antara lain menyatakan (dalam bahasa Inggeris) yang diterjemahan) Ucapan Rais Yatim ini telah diterbitkan di dalam Infoline Majlis Peguam.

 Jelaslah sebagaimana yang Ngeh nyatakan, adalah membuang masa dan tenaga kalau sekadar nak tunjuk marah kepada orang luar sedangkan orang dalam parti sendiri menghina Islam, Khairy biarkan berleluasa begitu sahaja. 

Ngeh tidak maksudkan kepada himpunan yang akan dibuat oleh PAS pada Jumaat ini di Kedutaan Amerika atau himpunan orang-orang Islam di seluruh dunia sebab mereka istiqamah dengan sikap mereka. Berlainan sekali dengan sikap Khairy yang mendiamkan diri bila pemimpin Umno menghina Islam tetapi cuba mahu berlagak hero bila ada orang luar menghina Islam.

Sebab itu Ngeh tanya Khairy – "untuk Islam atau kepentingan politiknya?" 

Kita berharap Pemuda PAS Pusat tidak mudah terperangkap dengan exploitasi yang dilakukan oleh Umno yang pandai menggunakan ruang dan kesempatan yang ada. 

Walau bagaimana pun, kita berharap setiap pemimpin supaya lebih berhati-hati bila mengeluarkan kenyataan berhubung dengan Islam.

MIMPI SENJA

Posted: 20 Sep 2012 11:09 PM PDT

MIMPI SENJA


hahahaha BERNAMA mengaku edit gambar sambutan Najib di Pekan ... bodek la tu ...huahuahua

Posted: 20 Sep 2012 05:13 AM PDT


September 20, 2012


Screenshot of doctored photo from a Facebook post circulating on the Internet.
KUALA LUMPUR, Sept 20 — National news agency Bernama said today an internal investigation showed a photograph of Prime Minister Datuk Seri Najib Razak it released to newspapers last Saturday was doctored.
"Initial checks revealed that the flawed picture was discovered at the source from where it was sent," Bernama Editor-in-Chief Datuk Yong Soo Heong said in a report carried by the national news agency this evening.
He said further investigations were ongoing to determine the motive of the person concerned and whether there were elements of sabotage, Yong said.
"We are viewing this matter seriously and will not hesitate to take appropriate action against those responsible for the irregularities.
"Bernama always strives to maintain high standards of professionalism and takes a serious view of workplace integrity," he stressed.
Bernama's admission is not only embarrassing to the news agency but could also hurt the prime minister's image as well.
The publication of the photograph in various newspapers had been criticised online with a number of blogs and websites suggesting the background image of the crowd in the photograph was the same as that of another picture.
In the photograph, the prime minister is seen greeting well-wishers at a public gathering in his Pekan constituency.
Bernama had also denied a separate allegation that it had doctored another photograph of function hosted by the PM earlier this month.

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

Posted: 20 Sep 2012 11:02 PM PDT

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


PROTES FILEM HINA NABI - ALHAMDULILLAH KITA TERPISAH DARI PUAK ITU

Posted: 20 Sep 2012 12:07 AM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS

ALHAMDULILLAH, akhirnya perhimpunan membantah filem menghina Nabi yang bakal diadakan esok oleh Pemuda PAS tidak bercampor dengan puak yang tidak kurang juga pernah menghina Nabi dan Hukum Allah itu.  Puak ini tidak buat filem, tetapi menghina Nabi memadai dengan mempersendakan Sunnah Nabi, apatah lagi mempermainkan hukum Islam.

Puak sekutu APCO dikatakan akan mengadakan perhimpunan di Masjid Jamek Kg Baru, manakala Pemuda PAS akan berhimpun di kedutaan Amerika Syarikat.  Tidak kisah berapa ramai yang akan hadir kerana yang penting keikhlasan dan konsisten kita mempertahankan kesucian Islam.  Puak yang tidak konsisten itu memang patut berada berasingan kerana 'syaitan yang dikenali' tidak patut berada bersama saf yang mahu mempertahankan Islam.

~penarik beca

Posted: 20 Sep 2012 09:46 PM PDT

~penarik beca


Khabarnya, Najib kena debik sakan dalam mesyuarat MT hari ni

Posted: 20 Sep 2012 02:42 AM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan