Jumaat, 21 September 2012

BLOG - BLOG PARTI PKR

BLOG - BLOG PARTI PKR


The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

Posted: 20 Sep 2012 11:42 PM PDT

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Rapat Pimpinan Nasional pada 29.9.12

Posted: 20 Sep 2012 10:53 PM PDT

Sudah hampir 2 bulan keluarga saya mengaturkan percutian keluarga selama 3 hari di Setiu, Terengganu.  Cucu-cucu saya cukup bergembira kerana di percutian itu mereka boleh mandi di pool dan juga pantai laut.  Saya juga turut bergembira kerana sudah begitu lama tidak mengadakan percutian bersama keluarga khususnya cucu-cucu saya.

Tarikh yang ditetapkan untuk percutian itu adalah 29, 30 September dan 1 Oktober 2012, dan kami akan bertolak dari Temerloh ke Setiu jam 8.00 pagi.  Dan sejak dua bulan yang lalu memang saya kosongkan tarikh-tarikh itu daripada sebarang jadual program.

Itu adalah rancangan saya.  Bagaimana pun, 2 hari lepas saya menerima pesanan daripada Setiausaha Kerja Keadilan Pahang dan email dari Setiausaha Agung  bahawa suatu perjumpaan yang amat penting akan diadakan pada 29hb September 2012 di Shah Alam Selangor, iaitu Rapat Pimpinan Nasional.  Semua Anggota MPN dan semua anggota MPP serta Ketua-Ketua Cabang, Timbalan Ketua Cabang, Setiausaha Cabang, Pengarah Pilihanraya Cabang, Ketua Wanita Cabang serta Ketua AMK Cabang dikehendaki menghadiri Rapat tersebut.

Apakah pilihan saya?  Saya tidak mahu program keluarga yang sudah diatur begitu lama itu dibatalkan dan tidak mahu menghampakan harapan cucu-cucu saya.  Program keluarga itu perlu diteruskan.  Maka kesepakatan didalam keluarga bahawa pada 29hb September itu, saya diizinkan oleh keluarga untuk menghadiri Rapat Pimpinan Nasional di Shah Alam manakala keluarga saya pergi ke Setiu, Terengganu.

Sebaik sahaja selesai Rapat Pimpinan Nasional itu saya akan menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Setiu untuk bersama-sama dengan keluarga.

Alhamdulillah, program parti dapat saya tunaikan dan program keluarga dapat diteruskan.  Syukur saya kepada Allah swt.

[ISU KUOTA HAJI] Kebenaran Terserlah, Menteri Agama, Jamil Khir Pendusta | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 20 Sep 2012 12:48 AM PDT

TB 9933 Tahun 1979

Posted: 20 Sep 2012 12:46 AM PDT

Makan Tengah hari tadi saya telah diundang oleh En Chia Kee Fah, pemaju tanah Damai Court, Temerloh yang mahu meraikan Tuan Tanah, En Azman Ambrose dan keluarganya yang hadir ke Temerloh untuk berbincang mengenai projek Damai Court yang dimajukan oleh Chia.  Saya diundang untuk makan tengah hari kerana firma guaman saya lah yang berusaha mendapatkan tanah itu.  Firma saya telah mencari tuan tanah atau tuan-tuan tanah yang sekarang ini sudah menjadi sebuah Taman Perumahan yang besar di Bandar Baru Temerloh.

Bersama-sama denganArwah Cikgu Mat Siwok kami telah melakukan jejak mencari perwaris kepada tanah yang luas di Bandar ini tetapi tiada siapa yang mengetahui siapakah tuan tanahnya.

Kami telah bertemu dengan Azman Ambrose iaitu cucu kepada Tuan Tanah asal, Aziz Malaka.  Azman secara bersendirian dia juga tidak berupaya untuk menjejak kesemua waris-waris tanah itu.  Tetapi sedikit demi sedikit melalui saudara-mara Azman di Negeri Sembilan, di Pahang dan di Perak kami berjaya mendapatkan waris-waris yang berjumlah menghampiri 100 orang.

Kami telah memfailkan OS di Mahkamah Tinggi Seremban untuk memberi kuasa kepada Azman Ambrose sebagai Pemegang Kuasa bagi memajukan tanah yang luas itu.

Hampir 3 tahun proses memberikan kuasa kepada Azman itu dapatlah diselesaikan dan melalui Mahkamah Tinggi Syariah di Kuantan pula kami telah membuat permohonan untuk Faraid bagi setiap ahli waris memperolehi bahagian masing-masing.

Keluarga itu cukup besar.

Semasa makan tengah hari tadi, saya ketemu dengan Dato Akbar Aboo, seorang JK Bolasepak Negeri Pahang yang berjaya membawa semula kegemilangan bolasepak Pahang selepas tersadai ke Divisyen 2 dulu.

Dia mengucapkan terima kasih kepada saya kerana sayalah yang memperkenalkan Persatuan Bolasepak Daerah Temerloh kepadanya semasa saya menjadi Setiausaha Persatuan itu.

 Beliau nak bercerita panjang dengan saya terutamanya semasa saya mula-mula menjejak kaki ke Temerloh setelah begitu lama meninggalkan tempat tumpah darah saya itu kerana belajar dan kemudian bekerja di rantau orang.  Beliau mengatakan bahawa sayalah orang yang pertama menubuhkan pelbagai NGO di Temerloh yang kesemuanya aktif.

Dato Akbar menyatakan bahawa semasa saya memegang badan-badan belia dan sukan di Temerloh, sambutan Hari Merdeka amatlah berbeza dengan apa yang berlangsung hari ini.

Pada waktu itu katanya badan-badan NGO yang saya tubuhkan itu terlibat dengan pelbagai pertandingan sukan, seperti bolasepak, badminton dan perlumbaan basikal hingga beberapa hari berturut-turut sempena Hari Merdeka; di samping diadakan pertujukan kebudayaan di Dewan dan di Taman Bunga Temerloh.

Hari Merdeka yang disambut hari ini hanyalah kerahan pegawai-pegawai kerajaan untuk perbarisan dan yang lain-lainnya berseronok kerana Hari Merdeka menandakan hari cuti am.

Beliau masih ingat bahawa pada tahun 1979 itu, saya kembali ke Temerloh dengan membawa 4 biji kereta secondhand.  Tak ada yang baru.  Kereta yang boleh dipakai lasak.  Dan yang paling dia ingat ialah kereta King's Wood, yang begitu kuat makan minyak tapi boleh memuatkan lebih dari 6 orang didalamnya.  Nombor kereta itu ialah TB 9933.

Kereta itu akhirnya menjadi bangkai di Felda Jengka 7 kerana dipakai oleh seorang kawan bernama Muin, sudah jadi arwah sekarang ini, dan dia pakai tak mahu pulang-pulangkan kembali.

Akbar mengatakan bahawa dia terpaksa angkat topi kepada saya kerana saya bekerja tidak mengejar wang, apa juga pendapatan yang saya dapat dari firma saya, dihabiskan untuk 5, 6 persatuan yang saya pegang, seperti Persatuan Bolasepak, Persatuan Lumba Basikal, Persatuan Badminton, Gerakan Belia 4B, Badan Penulisan dan Drama.

Pendapatan bulanan saya pada waktu itu mencecah hingga RM40,000.00 sebulan dan saya habiskan untuk badan-badan NGO yang saya pegang.

Dan Alhamdulillah, pada waktu itu saya berjaya membawa pertandingan lumba basikal peringkat kebangsaan ke Temerloh dan Temerloh menjadi bualan Persatuan Lumba Basikal Kebangsaan (kini Persatuan Berbasikal Kebangsaan) sehinggalah saya menjadi Setiausaha Persatuan Berbasikal Negeri Pahang, Naib Presiden Persatuan Berbasikal Malaysia dan Presiden Persatuan Mountain Bike Malaysia, dan saya sendiri memperolehi Sijil dari Kursus Berbasikal di Manila, Filipina, dan membawa pelumba-pelumba basikal ke peringkat antarabangsa di Jepun dan Taiwan.

Akbar mengingati saya sebagai seorang yang simple, tidak berlagak, boleh bergaul dengan sesiapa sahaja dan boleh minum teh cangkung di gerai-gerak kaki lima.

Beliau cuba mengikuti langkah-langkah saya dan kini berjaya memimpin pemain-pemain bolasepak Negeri Pahang.  Saya doakan beliau berjaya.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

Posted: 20 Sep 2012 11:40 PM PDT

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Mesyuarat Agung Tahunan AMK Cabang Kota Raja

Posted: 20 Sep 2012 03:05 AM PDT

Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) Kota Raja akan diadakan seperti berikut:

Tempat: Dewan MPK Taman Sentosa, Klang.

Masa:

AMK: 13 Oktober 2012 (Sabtu), 8 malam.

Wanita: 14 Oktober 2012 (Ahad), 10 pagi

Cabang: 14 Oktober 2012 (Ahad), 2 petang.


Suara Sri Andalas

Posted: 20 Sep 2012 11:22 PM PDT

Suara Sri Andalas


Ada Apa Dengan Hutang Talam

Posted: 20 Sep 2012 05:49 PM PDT


Pakatan Janjikan Rumah Mampu Dimiliki, Selepas Kereta Murah, Pendidikan Percuma

Posted: 20 Sep 2012 05:47 PM PDT

KUALA LUMPUR, 21 Sept — Bajet cadangan Pakatan Rakyat (PR) minggu hadapan akan mengetengahkan perumahan mampu milik, subjek sensitif bagi penduduk kota dan kesatuan sekerja telah meminta Barisan Nasional (BN) untuk bertindak terhadap harga rumah yang semakin meningkat lebih cepat daripada peningkatan tahap pendapatan.

PKR sebelum ini berjanji untuk memotong harga kenderaan, menawarkan pendidikan tinggi percuma dan bergerak pada harga perumahan dilihat sebagai pemanis untuk memenangi lebih banyak sokongan bagi menguasai Putrajaya dalam pilihan raya umum seterusnya yang perlu diadakan menjelang pertengahan 2013.

Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli berkata cadangan bajet PR akan diumumkan pada 24 September oleh ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan akan menangani dua isu yang menyebabkan harga perumahan meningkat.

"Sebab pertama adalah spekulasi. Tidak dinafikan bahawa Barisan Nasional (BN) telah cuba untuk menangani masalah ini dengan mengawal kredit bagi perumahan.

"Akan tetapi ini adalah gaya buku teks dalam menangani isu ini dan sudah terlalu lewat," kata beliau kepada The Malaysian Insider, dengan menambah sekatan kredit tidak berkesan oleh kerana spekulator tidak lagi mendekati bank untuk dana dan sebaliknya, menggunakan sumber-sumber mereka.

Rafizi berkata terdapat juga keperluan untuk mengawal selia pemaju yang memberi rebat dan diskaun selepas menetapkan harga.

"Mereka (pemaju) memberi rebat dan diskaun yang begitu banyak dan ditolak semua ini, tiba-tiba anda mendapati bahawa rumah itu adalah hanya RM900, 000.

"Tetapi kerana nilai awal adalah satu juta, ia meningkatkan asas untuk harga perumahan, "katanya.

Beliau berkata terdapat banyak "barangan seluk cekal" memerlukan kajian, dan menambah cara BN menagani krisis tidak terperinci dan cukup menyeluruh untuk membendung spekulasi.

"Kerajaan juga telah melepaskan peranan menyediakan perumahan kepada kontraktor swasta, jadi sekarang kita dalam PR perlu melihat cara berbeza untuk mengimbangi bekalan untuk perumahan yang mampu dimiliki," kata Rafizi, sambil menambah bahawa tidak ada sebab bagi kontraktor untuk membina rumah mampu milik.

Beliau menambah berbeza dengan langkah Putrajaya untuk menjamin bantuan kepada pemilik rumah pertama melalui Skim Rumah Pertamaku yang diumumkan dalam Bajet 2012, PR akan melihat ke dalam meningkatkan bekalan perumahan mampu dimiliki tetapi menambah bahawa isu ini tidak akan diselesaikan dalam sekelip mata.

"Kita tidak akan melihat apa-apa kesan sehingga tahun ketiga kerana masalah ini tidak boleh diselesaikan dengan cepat, walaupun dalam satu atau dua tahun," kata akauntan terlatih itu sambil menambah ia adalah satu perkara kos dan aliran tunai.

"BN tidak akan mengaku tentang ini, akan tetapi apabila kita keluar dengan dasar, kami akan sentiasa memberi aliran tunai yang betul bersama-sama dengan ia. Jadi, saya boleh memberi jaminan kepada semua orang bahawa pelan adalah kukuh, "kata Rafizi.

Beliau berkata cadangan dalam bajet PR disokong oleh harga latar belakang dan tidak akan termasuk dasar-dasar terdahulu yang dijanjikan oleh pakatan pembangkang itu.

"Tanggungjawab adalah kepada kami bagi membuktikan bahawa rancangan adalah berdaya maju, seperti yang telah dilakukan dengan dasar kenderaan dan juga dengan dasar PTPTN, angka dan aliran tunai yang kita berikan akan seimbang," kata Rafizi.

Beliau juga membayangkan bahawa pelan perumahan yang mampu dimiliki oleh PR akan menggabungkan pembaharuan yang dilakukan di Pulau Pinang, kerajaan diketuai oleh setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng, seorang lagi akauntan terlatih.

"Di Pulau Pinang, mereka sebenarnya telah melakukan beberapa perubahan radikal dalam hal pemilikan dan ini juga akan digabungkan ke dalam dasar perumahan kami.

Pulau Pinang telah melihat ke dalam perkara ini dan tampil dengan beberapa penyelesaian kreatif yang akan dimasukkan ke dalam bajet kita," tambahnya.

Beliau juga berkata "pencapaian terbesar PR setakat ini" adalah memaksa BN untuk bersaing dasar.

"Orang ramai berhak untuk tahu apa yang boleh ditawarkan oleh kedua-dua belah pihak, dengan membandingkan dan menilai apa yang setiap sisi boleh menguruskan jika diberi jumlah sumber sama.

"Jika PR diberi peluang untuk memerintah, saya yakin bahawa kita boleh melakukan lebih baik daripada BN dalam menguruskan sumber-sumber yang sama," kata Rafizi.

Walaupun PR memberikan butiran cadangan belanjawan pada 24 September, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak akan membentangkan cadangan Belanjawan 2013 pada 28 September dan dijangka menjadi bajet pilihan raya dengan peruntukan yang lebih untuk kementerian dan orang awam.

Sumber: TheMalaysianInsider

92% Pangsapuri Kos Rendah Terima Air Percuma

Posted: 20 Sep 2012 05:30 PM PDT

SHAH ALAM 21 SEPT : Sejak program pemberian air percuma dilancarkan pada Jun 2008, sehingga kini lebih satu juta penduduk yang menggunakan meter individu menikmati air percuma termasuk penghuni pangsapuri kos rendah.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid berkata, usaha memastikan pemberian air percuma dapat dinikmati penghuni pangsapuri kos rendah dilakukan sejak Jun 2010 lagi dan akan di teruskan selagi Pakatan Rakyat memerintah Selangor.

"Usaha tersebut dilakukan kerana kita tidak mahu rakyat miskin di rumah bertingkat kos rendah menjadi mangsa Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) yang merumitkan proses penukaran meter pukal kepada individu.

"Antara lain kita mewujudkan Skim Safwa (Skim Rebet Air Percuma) untuk membolehkan penghuni pangsapuri kos rendah mendapat manfaat air percuma," jelasnya dalam sidang media selepas Majlis Anugerah Rekabentuk Rumah Mampu Milik Selangor 2012 di sini petang tadi.

Sejak skim tersebut dilancarkan pada Julai 2010, sehingga Julai 2012 lebih RM 6 juta dibelanjakan untuk air percuma kepada penghuni pangsapuri kos rendah.

Rekod Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS) juga melaporkan sebanyak 92 peratus atau 214 kawasan melibatkan 58,049 unit pangsapuri kos rendah menerima air percuma menerusi Skim Safwa.

Manakala baki 18 kawasan atau 6,666 unit lagi gagal melaksanakan tuntutan rebet air percuma kerana Badan Pengurusan Bersama (JMB) kekurangan tenaga kerja.

Katanya lagi, Skim Safwa turut ditambah baik menerusi 'Lapor dan Dapat' di mana setiap pangsapuri yang tercicir boleh terus mendaftar di Unit Pesuruhjaya Bangunan di Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan membuat tuntutan secara terus kepada Syabas.

Bagi penghuni pangsapuri bukan kos rendah pula, mereka perlu memohon daripada Syabas untuk proses migrasi meter pukal kepada meter individu.

"Kerajaan Negeri turut menubuhkan pasukan khas bagi membantu proses migrasi ini bagi para penghuni pangsapuri bukan kos rendah untuk membantu melancarkan dan mempercepatkan proses tersebut," ujarnya.

Mengulas saman terbaru yang dikemukakan terhadap Kerajaan Negeri berkenaan isu pemberian air percuma, Abdul Khalid berkata Kerajaan Negeri menghormati hak rakyat Selangor untuk mendapatkan tindakan undang-undang.

"Kita akan kaji perkara ini tetapi kita percaya mereka ini telah diperdaya dengan maklumat palsu atau tidak mendapat maklumat secukupnya mengenai program air percuma ini," ujar beliau.

Sumber: Selangorku

Hanya Pihak Kecewa Bangkitkan Isu Air

Posted: 20 Sep 2012 03:30 AM PDT

GOMBAK: Seorang guru yang tinggal di rumah banglow di Sungai Chichin dekat sini hanya perlu membayar bil air paling tinggi pun RM5 sebulan.

Sedangkan sebelum 2008, hampir RM20 diperuntukan untuk bayaran bil air setiap bulan. Isterinya juga seorang pendidik, mempunyai dua anak.

Di Bangi, penduduk yang tinggal di rumah flat kos sederhana dengan tiga bilik tidur dan dua bilik air hanya mendapat bil bulanan kira-kira RM10 setiap bulan.

Seorang peniaga, Zulkifli Yusoff, 42 berkata, setiap bulan bil air yang diterima tidak lebih daripada RM10, sedangkan sebelum 2008 lebih RM20 sebulan.

"Kebanyakan rumah flat baru disediakan meter air secara individu dan bukan secara pukal. Langkah pemberian subsidi air diberi kerajaan Selangor amat meringankan bebanan rakyat.

"Cuma apa yang berlaku sekarang segelintir pihak yang kecewa dalam politik sahaja yang mengambil kesempatan di atas keengganan Syabas menyediakan meter individu di rumah flat lama.
 

"Mereka tidak boleh menyalahkan kerajaan Selangor kerana tanggungjawab Syabas menyediakan meter individu dan bukannya pukal sehingga menyusahkan penduduk," katanya di sini.

Media hari ini melaporkan seramai 2,020 pengguna air di Shah Alam dan Petaling Jaya dilaporkan menuntut ganti rugi hampir RM1.15 juta daripada kerajaan Selangor kerana didakwa gagal menerima subsidi air.

Zul berkata, isu air sengaja dimainkan sebagai usaha memburuk-burukkan kerajaan Selangor yang terbukti mengutamakan kebajikan rakyat negeri tersebut.

Katanya, pihak terbabit seolah-olah memperlekehkan kebajikan yang diterima majoriti rakyat Selangor.

"Saya yakin kumpulan terbabit tidak ramai kerana kebanyakan rumah yang dibina selepas tahun 1990 disediakan meter secara individu," katanya.

Seorang lagi penjawat awam di Salak Tinggi memberitahu setiap bulan beliau hanya membayar bil air sekitar RM8.

Kata beliau sepatutnya Umno Selangor turut berterima kasih di atas dasar kebajikan kerajaan negeri sekarang memperkenalkan subsidi air kepada setiap rakyatnya.

Sedangkan katanya, sebelum ini kerajaan BN tidak pernah melakukan perkara itu biar pun mereka mempunyai kemampuan untuk berbuat demikian.

"Peliknya apabila kerajaan Pakatan memperkenalkan dasar kebajikan mereka pula kelam kabut. Saya yakin rakyat Selangor tidak mudah termakan hasutan golongan yang kecewa tersebut," ujarnya.

Sebelum ini Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dilaporkan memberitahu tidak berhasrat melaksanakan program pemberian air "1,000 liter pertama percuma" kerana ia menggalakkan pembaziran.

Timbalan Menteri, Noriah Kasnon, berkata caj yang dikenakan kepada rakyat masih berpatutan dan tidak membebankan berdasarkan tarif air sedia ada di semua negeri.

Sumber: HarakahDaily

Sale of Independent Power Producers Queried

Posted: 20 Sep 2012 02:57 AM PDT

PETALING JAYA: PKR today demanded an explanation on Putrajaya's alleged move to purchase two independent power producers (IPPs), Tanjung Energy Holdings Sdn Bhd and Mastika Lagenda Sdn Bhd, at a high price.

The two firms are owned by Tanjung Energy Holdings Sdn Bhd and Mastika Lagenda Sdn Bhd, owned by Ananda Krishnan and Genting Bhd respectively. Both are said to have connections with the government.

The party's communication director Nik Nazmi Nik Ahmad said the deal had resulted in Ananda and Genting walking away with a profit of RM1.9 billion when it was paid RM8.5 billion for the Tanjong deal in March, and another RM2.55 billion for the 75% stake owned by Genting Sangyen in Mastika Lagenda last month.

The deal was made through 1Malaysia Development Bhd, a fund set up by Prime Minister Najib Tun Razak himself.

"Tanjong's power business contributed about 75% of the group's revenue and profits. One thus could say that it made up to RM6.6 billion of the takeover price by Ananda. Now, by flipping the shares to 1MDB, Ananda has made a profit of RM1.9 billion," Nik Nazmi told reporters here.

Tanjong PLC was taken private by Ananda in September 2010 for RM8.8 billion for the entire group at RM21.80 per share.

Meanwhile Genting had announced a projected net gain of about RM1.9 billion from selling their shares to 1MDB.

"This is highly generous, especially considering the profits made by Genting since the power plant became operational in 1995," he said.

More lopsided deals?

Mastika, on the other hand, has a shareholders fund of RM422 million, meaning the RM2.5 billion paid by 1MDB resulted in a price-book ratio of about 6 times, said  the Seri Setia assemblyman.

"This is above the average price-book ratios of power stocks in the region. In fact, it would actually be cheaper to build a brand new plant of the same size than to buy Genting's 17-year-old one".

Nik Nazmi said the valuation of the IPPs was highly dubious given first generation concessions for the IPPs will end in 2016 and 2017 and the government saying that a more competitive deal will replace the existing ones. The current contracts have been described as lopsided.

"Thus any generous valuation for the IPPs does not make sense unless, contrary to the Energy Commission's statement, there is to be a repeat of the lopsided IPP agreements of the past, at the expense of Petronas, Tenaga Nasional Bhd and the taxpayers."

Nik Nazmi also questioned why 1MDB had only chosen to purchase Genting's stake and not those belonging to the Selangor development board PKNS which owns 25% of Genting Sanyen, a move that could have benefited Selangor voters.

Source: FreeMalaysiaToday

Pakatan Anjur Makan Malam Perdana 28 Sept

Posted: 20 Sep 2012 02:30 AM PDT

PETALING JAYA: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan menyerahkan barangan milik peribadinya pada Majlis Makan Malam Perdana Pakatan Rakyat dan memberi peluang kepada mereka yang berminat untuk membelinya.

Selain beliau, Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ali dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng akan turut menyerahkan barang peribadi milik mereka pada malam tersebut.

Majlis makan malam Perdana Pakatan Rakyat 2012 akan diadakan di Stadium Tertutup Malawati, Shah Alam pada 28 September bermula jam 8.30 malam hingga 12 malam.

Berkata pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, Dr Mohd Hatta Ramli yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa majlis tersebut memberitahu program ini merupakan pertama kali diadakan melalui gabungan parti-parti di dalam Pakatan Rakyat.

Katanya, pada petang 28 September itu, Bajet 2013 telah dibentangkan di Parlimen dan susulan dari pembentangan tersebut ulasan-ulasan berkenaan bajet 2013 itu akan dijelaskan oleh pemimpin Pakatan pada majlis jamuan itu.

"Pada malam tersebut pemimpin-pemimpin dari ketiga-tiga parti akan memberi ulasan terhadap bajet tersebut.

"Ini merupakan ruang dan medan untuk kita memberi pandangan awal berhubung apa yang dibentangkan oleh kerajaan untuk kita mendapat maklumat awal serta persiapan bagi perbahasan nanti," jelasnya yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai.

Dalam pada itu, beliau memberitahu jamuan yang diadakan ini adalah ingin mengumpul dana bagi menghadapi pilihanraya nanti.

"Kita akan menghadapi pilihanraya dan kita mempunyai perkara-perkara yang mesti dilaksanakan dengan segera bagi membantu perjalanan pilihanraya," sambung beliau.

Dr Mohd Hatta memberitahu Pakatan Rakyat telah melaksanakan beberapa program besar seperti sambutan Hari Malaysia pada 15 dan 16 September di Sabah dan Sarawak.

Malah, Pakatan juga akan menganjurkan satu konvesyen mega di Stadium Bukit Jalil pada 3 November nanti yang akan melibatkan 150 ribu penyokong Pakatan Rakyat.

"Program yang besar ini memerlukan perbelanjaan yang tinggi dan kita berharap kutipan dari majlis makan malam ini sedikit sebanyak dapat menampung perbelanjaan program yang akan dilaksanakan nanti.

"Kita juga menyediakan beberapa prasarana pilihanraya walaupun parti masing-masing bertanggungjawab bagi menyediakan jentera dan sumber tetapi Pakatan Rakyat secara berpusat akan membantu dalam semua perkara khusu untuk hadapi pilihanraya dan ia merupakan tugas yang besar serta perbelanjaan yang amat tinggi," katanya.

Atas dasar tersebut, beliau berharap ada pihak akan turut membantu memberi sumbangan bagi mengumpulkan dana tersebut.

Turut hadir pada sidang media tersebut adalah Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh yang mewakili DAP dan juga Bendahari PKR, Datin Paduka Dr Tan Yee Kew.

Majlis makan malam perdana itu menyediakan 255 buah meja dan sehingga hari ini hanya tingga 30 buah meja yang belum ditempah.

Majlis tersebut akan dihadiri oleh barisan pemimpin Pakatan Rakyat dan juga pemimpin-peminpin yang  jemputan termasuk juga dari badan bukan kerajaan (NGO).

Selain itu juga beberapa program telah diaturkan bagi memeriahkan majlis tersebut.

Mereka yang berminat boleh menghubungi Amani 0192660423, Nurul 0192660605 dan Azmer 0192660634 bagi urusan tempahan.

Segala bentuk bayaran atau sumbangan boleh dibuat melalui akaun Maybank 5621 0623 5616 - Tabung Impian Rakyat.

Sumber: HarakahDaily

Anwar Ibrahim

Posted: 20 Sep 2012 08:12 PM PDT

Anwar Ibrahim


Rencana Khas AIC

Posted: 20 Sep 2012 02:42 AM PDT

Anwar Ibrahim Club
20 September 2012

Kenyataan Akhbar AIC: Reformasi Yang Tidak Akan Mati

Sayugia, 14 tahun lalu pada tarikh yang sama seperti hari ini , telah muncul sebuah gerakan kesedaran anak muda yang tercetus dari pemecatan Timbalan Perdana Menteri ketika itu Dato Seri Anwar Ibrahim, atas konspirasi peringkat tertinggi. Konspirasi ini dijalankan kerana mereka yang berkepentingan telah mula menyedari, arus perubahan kuat bakal melanda sekiranya lelaki yang bernama Anwar Ibrahim ini tidak dihumban segera dari hierarki pentadbiran negara.

Kelab Anwar Ibrahim menelusuri sejarah Reformasi dengan penuh insaf dan bangga. Reformasi yang lahir pada 1998 itu, ditohmah sebagai sebuah kesedaran membela individu semata-mata. Telahan itu ternyata meleset kemudian, dan semangat Reformasi yang didukung oleh anak muda ketika itu, tetap kekal utuh dan bakal mengusir pemerintah zalim yang selama ini ternyata angkuh menganiayai kebebasan dan hak rakyat untuk hidup sebagai bangsa yang berdaulat.

14 tahun lamanya, darah, airmata, kudrat dan keringat telah tumpah bagi membajai semangat Reformasi itu sendiri. Selama tahun itu juga, anak muda telah mula melancarkan perang terhadap penindasan yang keterlaluan. Matlamatnya cuma satu, kemenangan dan kebanggaan untuk hidup bebas sebagai manusia.

Kritik terhadap kezaliman punya sejarah jelek dan memualkan, lantas kemudian kritik itu bertukar menjadi kebencian kepada pemerintah , dan ternyata pemerintah sekarang tidak belajar untuk memahami kritik dan isyarat yang dihantar oleh anak muda Reformasi 14 tahun yang lalu. Kini, terbentang luas di hadapan mata mereka pintu keluar yang dibina oleh anak-anak muda masa kini, yang menyambut nadi perjuangan Reformasi yang didenyutkan oleh anak muda sebelum mereka.

Pemerintah berulang kali mengimpikan Reformasi ini mati, malah telah berkali-kali mengisytiharkan kematian Reformasi ini. Ternyata mereka sinis dan lekeh terhadap api perjuangan anak muda tanahair Meskipun diakui juga segelintir yang lari meninggalkannya, namun Reformasi terus didokong oleh para istiqamah dan pemberani.

Anak muda zaman kini haruslah bersyukur , dan berterima kasih kepada anak muda 14 tahun lalu yang mencetuskan rasa melawan ini , dengan harapan tinggi untuk satu derap langkah terakhir bersama-sama untuk menumbangkan rejim zalim dalam pertempuran terakhir yang akan berlaku bila-bila masa dari saat ini. Oleh demikian, AIC mengajak anak muda untuk terus membiarkan semangat Reformasi terpasak dan menjadikannya pedoman ampuh bagi memenangi perang pembebasan ini.

Kelab Anwar Ibrahim dan ahli-ahlinya, dari utara ke selatan, Malaysia Timur serta yang masih berkelana di bumi United Kingdom , merasa begitu terinspirasi dari gelombang Reformasi yang berusia 14 tahun ini, malah kamilah anak-anak yang membesar dan ditakdirkan untuk menjadi penyambung sebagai pendokong semangat ini. Kami akur, dan bersedia , untuk melengkapkan babak terakhir Reformasi ini , dan menyumbang segala apa yang terdaya, sehingga keadilan benar-benar bertakhta. Salam Reformasi , untuk pendokongnya yang benar-benar berani.

GENERASI PENGGERAK ZAMAN

Saifuddin Shafi Muhammad
Presiden
AICMalaysia

14 Tahun ‘20 September’

Posted: 20 Sep 2012 02:02 AM PDT

The Malaysia Insider

"I'm bad with numbers — so I can't tell you if it was 100,000 people. It certainly was very easily in the tens of thousands. Also pretty difficult to tell when the whole stretch of the road from Dataran Merdeka to the National Mosque was an ocean of people, they were spilling into the side streets, and in the mosque compound, in the nearby Pusat Islam compound." — Sabri Zain

Tanggal 20 September 14 tahun lepas mengubah banyak hal di Malaysia. Mahu tidak mahu fakta ini harus diakui. Seluruh rakyat Malaysia terkesan. Tanggal 20 September tercatat sebagai detik hitam dalam sejarah Malaysia apabila Anwar Ibrahim ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri setelah bersama puluhan ribu rakyat berhimpun di Dataran Merdeka dan Masjid Negara. Walaupun Anwar dipecat pada 2 September, bagi banyak orang 20 September dianggap tanda mula kebangkitan.

"Tidak hari ini, minggu depan. Tidak minggu ini, minggu depan, tidak bulan ini bulan depan, tidak tahun ini, tahun depan, lawan tetap lawan."

Suasana di pilihanraya kecil Lunas tahun 2000.
Empat belas tahun berlalu, itulah kata keramat yang sering dilaung Anwar Ibrahim dan kekal tersemat di tubuh para pejuang buat azimat perjuangan yang entah bila akan menuai hasil. Apa yang pasti perjuangan berliku-liku dan memerlukan daya tahan yang luar biasa. Melihat kembali, 14 tahun terasa pendek dan dengan pencapaian sehingga kini, tabik saya berikan kepada semua yang konsisten dalam perjuangan. Kejayaan sepertinya semakin hampir tetapi jangan dilupa ia boleh menjauh seandainya terlalu angkuh.
Berikut adalah peristiwa-peristiwa penting yang menurut saya mencatur perjalanan reformasi hingga kini.

Oktober 1998 — perhimpunan mingguan di Sogo dan sekitar Jalan TAR. Saya sempat menghadiri beberapa walaupun akan mengambil SPM penghujung tahunnya. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan banyak membentuk sikap saya seterusnya.

24 Oktober 1999 — PAS, DAP, Parti Keadilan Nasional (KeADILan) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM) membentuk Barisan Alternatif. Pertama kali dalam sejarah DAP dan PAS berada dalam satu gabungan politik.

4 April 1999 — Parti Keadilan Nasional dilancarkan.

14 April 1999 — Anwar Ibrahim dihukum penjara 6 tahun atas empat pertuduhan rasuah. Lantas digelar "Black 14".

19 September 1999 — Perhimpunan di Masjid Negara berkait dakwaan Anwar Ibrahim diracun dengan arsenik sewaktu dalam tahanan polis. Perhimpunan terbesar selepas 20 September 1998 menggegarkan Kuala Lumpur dan berakhir rusuh.

29 November 1999 — Pilihanraya umum yang ke 10. Terengganu jatuh ke tangan PAS dan Kelantan terus gagal dirampas Umno-Barisan Nasional. Keputusan yang menurut saya anti-klimaks kepada parti pembangkang yang bergabung di bawah Barisan Alternatif melihatkan api kemarahan rakyat sebelumnya sangat meluap-luap. Umno terjejas di banyak kawasan akibat peralihan undi Melayu kepada PAS dan PKN. Umno diselamatkan oleh pengundi Cina dan India yang barangkali masih takut dengan momok 13 Mei dan terpengaruh dengan idea tentang kestabilan yang dicanang saban masa. Kesimpulannya reformasi gagal menarik sokongan bukan Melayu.

5 November 2000 — Perhimpunan 100,000 rakyat yang sepatutnya diadakan di Kampung Jalan Kebun, Klang tetapi disekat polis akhirnya menjadi detik bersejarah apabila Lebuhraya KESAS menjadi lokasi pertama demonstrasi di lebuhraya. Ribuan berarak di Lebuhraya KESAS menuju tempat berkumpul berhampiran Plaza Tol Kemuning dan menyeru Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad untuk berundur. Seperti lazim, perhimpunan berakhir kecoh apabila FRU menyembur air asid dan gas pemedih mata bagi menyuraikan peserta.

29 November 2000 — Pilihanraya kecil Lunas dimenangi calon Keadilan, Saifuddin Nasution Ismail mengalahkan calon BN, S. Anthonysamy. Kemenangan ini diharap dapat mengekalkan momentum reformasi supaya terus subur.

Perhimpunan Black 14 tahun 2001.
14 April 2001 — Perhimpunan "Black 14" tahun 2001 diadakan di perkarangan Suhakam. Beberapa hari sebelum itu 10 aktivis ditahan di bawah ISA; Tian Chua, Mohammad Ezam Mohd Nor, Saari Sungib, N. Gobalakrishnan, Hishamuddin Rais, Raja Petra Kamarudin, Abdul Ghani Harun, Dr Badrul Amin Baharom, Lokman Adam dan Badaruddin Ismail. Menurut saya penangkapan ini telah sedikit sebanyak meruntuhkan momentum reformasi yang diakibatkan perbezaan pandangan yang muncul setelah pembebasan mereka.
21 September 2001— Barisan Alternatif bubar dengan pengunduran DAP akibat sengketa dengan PAS berkaitan isu negara Islam.

3 Ogos 2003 — Parti Keadilan Nasional dan Parti Rakyat Malaysia bergabung menubuhkan Parti Keadilan Rakyat.

21 Mac 2004 — Keputusan pilihanraya umum ke 11 adalah kiamat kecil kepada parti pembangkang apabila Umno-BN menang besar dan berjaya merampas semula Terengganu serta hampir menguasai Kelantan. Aktivis dan parti pembangkang masing-masing berpecah belah.

2 September 2004 — Anwar Ibrahim dibebaskan. Semangat baru bertiup semula.

7 Januari 2007 — Mood rakyat dibangkitkan semula dengan menggelar perhimpunan anti tol di Sunway Pyramid.

4 Februari 2007 — Agenda meniup semangat diteruskan dengan perhimpunan anti tol di IOI Mall, Puchong.

10 November 2007 — Mood rakyat berjaya dibangkitkan dengan jaya pada Perhimpunan Bersih menuntut pilhanraya bersih dan adil apabila sekitar 30,000 rakyat turun ke Kuala Lumpur.

8 Mac 2008 — Pilihanraya ke 12 adalah detik bersejarah apabila parti pembangkang yang bertanding tanpa bergabung dalam satu koalisi berjaya menumbangkan Barisan Nasional di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Perak serta mengekalkan Kelantan. Majoriti 2/3 Barisan Nasional juga berjaya dinafikan.

1 April 2008 — Pakatan Rakyat yang terdiri dari PKR, PAS dan DAP ditubuhkan dan membentuk kerajaan di 5 buah negeri.

14 April 2008 — Black 14 dirayakan dengan suasana berbeza apabila Anwar Ibrahim secara rasminya kembali aktif di dalam politik Malaysia. Puluhan ribu memadati Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru.

26 Ogos 2008 — Anwar Ibrahim kembali terpilih sebagai Ahli Parlimen setelah memenangi pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh.

1 Ogos 2009 — 20,000 menyertai Perhimpunan Anti-ISA di Kuala Lumpur. Masih didominasi Melayu.

9 Julai 2011 — Perhimpunan Bersih 2.0 disertai sekitar 30,000 rakyat dan mulai disertai banyak kaum bukan Melayu.

28 April 2012 — Perhimpunan Bersih 3.0. Kemenangan rakyat apabila puluhan malah mungkin ratusan ribu rakyat berbilang bangsa turun ke jalan raya di Kuala Lumpur menyatakan tuntutan menuntut pilihanraya bersih dan adil. Bukan sahaja di Kuala Lumpur, Bersih 3.0 turut diadakan di bandar-bandar lain di Malaysia seperti George Town dan Johor Baru serta lebih 80 kota di seluruh dunia.

20 September 2012 — Perjuangan berterusan dan syukur dimensinya lebih luas serta merentas kaum dan agama.

Bulan-bulan mendatang menjelang pilihanraya umum ke 13 merupakan saat-saat penting untuk negara kita. Pilihan di tangan kita untuk mencatur Malaysia seperti apa; Ketuanan Melayu? Ketuanan Islam? Ketuanan Cukong? Ketuanan Rakyat? Semoga 15 tahun "20 September" pada 2013 akan dirayakan dengan semangat kemerdekaan dan kebebasan yang baru serta semangat persaudaraan bangsa Malaysia yang lebih utuh.

* The views expressed here are the personal opinion of the columnist.

PRESS RELEASE: Investigate UMNO-BN’s Involvement in The Assault Upon Anwar On 20 September 1998

Posted: 19 Sep 2012 10:04 PM PDT

I refer to the infamous assault upon Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim while under police custody, which took place 14 years ago today on 20 September 1998. The assault was merciless, life-threatening and disgraced our Nation in the estimation of the world. On the night of 20 September 1998, Anwar was illegally arrested by police special forces acting under the orders of the UMNO-BN government led by then PM Mahathir Mohammad. The arrest and assault was part of UMNO-BN’s conspiracy to fabricate sodomy and corruption charges against Anwar Ibrahim, who had been unlawfully removed as Deputy Prime Minister on 2 September 1998. 14 years later, the circumstances of the assault are still horrifying and remain a national trauma. While helplessly handcuffed and blindfolded, Anwar was punched and slapped repeatedly causing him to fall upon a concrete slab. He was semi-conscious and bleeding from the nose and mouth. Instead of giving him medical assistance, top police officers made him sign the ISA detention order shortly after the assault.

The entire top leadership of the UMNO-BN police force was present at the scene of the assault, but none of them lodged a police report or took any kind action on the assault. Worse, Anwar was denied any kind of medical assistance until 4 days after the assault! And while in this condition, Anwar was even forced to attend interrogations. There is no doubt that PM Mahathir and the top Umno-BN leadership were fully aware of the assault and the conditions in which Anwar was being held. Despite this, on 1 October 1998, then Umno-BN PM Mahathir lied to the public by claiming that the injuries were self-inflicted.

The Royal Commission of Inquiry in its report on 6 April 1999 stated that the assault upon Anwar ‘seared the very soul of Malaysia’. Yet the real culprits behind the assault and subsequent cover-up have never accepted responsibilty or been brought to justice; the real culprits are the UMNO-BN leadership and former PM Mahathir. It is UMNO-BN’s utter disregard for the rule of law and manipulation of the police leadership against Anwar that led to the assault. 55 years of UMNO-BN rule had so damaged police independence and professionalism that top cops allowed this assault to happen and were party to the subsequent cover-up. It is thus a matter of grave concern that the lawless UMNO-BN regime is seeking a fresh mandate from the people of this country. The fabrication of the Sodomy II charges against Anwar in 2008 shows that UMNO-BN has not changed or reformed. The assault upon our former Deputy Prime Minister and countless high-handed actions since then, proves that no Malaysian is really safe under the arbitrary and amoral rule of UMNO-BN. The assault on Anwar by the country’s highest police officer starkly exemplifies the collapse of independent institutions and just governance in Malaysia under UMNO-BN.

Until today, there has been no independent investigation of UMNO-BN’s involvement in the assault and their role in the subsequent cover-up. The ambit of the RCI was limited and determined by the UMNO-BN government. The notorious assault of 20 September 1998, which is burned into the collective memory of this nation, cannot be put to rest until the full extent of UMNO-BN’s involvement is investigated and exposed, and measures for reform are put into place.

Issued by,

N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

Wee Choo Keong

Posted: 20 Sep 2012 03:41 PM PDT

Wee Choo Keong


MAS to operate three international routes from KK in Dec 2012

Posted: 19 Sep 2012 09:11 PM PDT

  In December 2012 MAS to operate three additional international routes from Kota Kinabalu. Yours truly believes that East Malaysians will be pleased with the decisions. MAS should also consider to resume the Bandung and Surabaya routes, which were terminated soon after the inking of the infamous MAS-AirAsia share swap by Tan Sri Azman Mokhtar, [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

Posted: 20 Sep 2012 11:51 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang


Siapa EXCO N.Sembilan kena tangkap khalwat?

Posted: 19 Sep 2012 09:06 PM PDT


Petikan ini diambil dari satu blog : "Contohnyo, apo jawapan yang nak diberi Tok Mad pado DS Najib yang dijangka turun Negeri Sembilan pada 29 September ini berkenaan isu ADUN ancam menembak orang, EXCO N9 kono tangkap khalwat, termasuklah kes waris Tok Mad sendiri yang sojak dulu sampai sekarang tak abih-abih kojo eh melompang oghang?"

Ceramah Perdana

Posted: 19 Sep 2012 03:33 PM PDT


www.telokkemang.blogspot.com/

Posted: 20 Sep 2012 07:18 AM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/


ZIARAH MESRA RAKYAT - AIDILFITRI 2012

Posted: 20 Sep 2012 01:07 AM PDT

Aidilfitri telah berlalu, namun semangat perjuangan fitrah kebenaran & keadilan harus diteruskan. Kunjungan serta ziarah ketika Aidilfitri mengukuhkan lagi semangat perubahan membentuk kerajaan rakyat di N. Sembilan.

Tahniah buat Cabang-cabang dan AMK yang telah menjayakan majlis silaturrahim Aidilfitri masing-masing. Sokongan rakyat bertambah yakin terhadap Pakatan Rakyat menjadi petanda besar gerakan perubahan perlu dipastikan kemenangannya.

Tingkatkan gerak kerja bersama. Hubungan bersama rakan-rakan Pakatan Rakyat -KEADILAN,  PAS & DAP yang kukuh telah memberikan suatu inspirasi Harapan Baru rakyat terhadap Pakatan Rakyat.

Salam Perjuangan,

Kamarul Baharin Abbas
Pengerusi MPN KEADILAN N.SEMBILAN
MP Telok Kemang


JELAJAH MERDEKA RAKYAT N.SEMBILAN - 7 September 2012

Posted: 20 Sep 2012 12:59 AM PDT

Terima kasih buat semua RAKYAT yang terlibat & Cabang-cabang KEADILAN N.SEMBILAN. Insyallah kita doakan perubahan bersama di N. Sembilan membentuk kerajaan rakyat.

Sokongan & dukungan rakyat adalah penting bagi memastikan perjuangan keadilan & kebenaran dapat ditegakkan. Sambutan cukup menggalakkan & menyakinkan adalah signal penting harapan tinggi rakyat terhadap perubahan.

Harapan perubahan ini perlu digalas dengan baik bagi memastikan agenda DEMI RAKYAT terlaksana dengan sebaiknya di N. Sembilan.

Salam Perjuangan,

Kamarul Baharin Abbas
Pengerusi MPN KEADILAN N.SEMBILAN
Ahli Parlimen Telok Kemang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan