Ahad, 16 September 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 16 Sep 2012 01:00 PM PDT

Duke of UMNO


GEMPARRR..!!! ANWAR CEKIK ANWAR..???

Posted: 15 Sep 2012 10:24 PM PDT


Tu diaaa..!!! Sampai hati Anwar cekik Azizan...Maybe sebab Anwar tahu dan sedar bahawa Azizan sangat rapat dengan Najib berbanding dirinya, seorang lelaki Y...

Aku rasa, Azizan tolak Anwar sebab papa Izzah ni cuai...jam tangan Omega pun tinggal merata tempat..jam mahal tuuuu..!!! Ishhhh...

PEJUANG BANGSA

Posted: 16 Sep 2012 11:36 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Belanja kahwin mahal punca pengantin lelaki pinjam Ah Long !!

Posted: 16 Sep 2012 10:24 AM PDT
KUALA LUMPUR — Amran (bukan nama sebenar), berusia 25 tahun, tinggal di perumahan rumah pangsa di Vista Angkasa, Kuala Lumpur, baru melangsungkan perkahwinan dengan isterinya kira-kira setahun lalu. Tetapi, hantaran perkahwinan yang terlalu tinggi menyebabkan beliau kini berhutang hampir RM25,000 dan diburu oleh "Ah Long".

 "Saya tidak ada banyak pilihan," jelas Amran yang merupakan seorang penyelia kilang di Petaling Jaya dan hanya memperoleh gaji RM1,500 sebulan. "Tiap-tiap bulan saya terpaksa menghabiskan lebih dari separuh gaji saya hanya untuk membayar hutang. "Puncanya, keluarga sebelah isteri saya meletakkan hantaran sebanyak RM12,000 kerana isteri saya seorang graduan diploma di universiti tempatan, dan termasuk belanja kahwin dan kenduri, semuanya berjumlah RM25,000.

 "Jadi, dengan pendapatan saya yang berjumlah RM1,500, tolak bayaran sewa rumah dan ansuran kereta lagi, saya tidak mampu untuk menanggung hutang sebegini."

 Dalam adat perkahwinan Melayu-Islam di Malaysia, terdapat dua jenis hantaran, iaitu mas kahwin dan hantaran perkahwinan. Mas kahwin, juga dikenali sebagai "wang belanja tubuh", telah ditetapkan oleh jabatan agama Islam peringkat negeri, berbeza dengan hantaran perkahwinan.

 Bayaran mas kahwin ini diwajibkan dalam agama Islam, manakala hantaran perkahwinan pula bersifat adat resam dan tidak ada kewajiban untuk membayarnya.

 "Hantaran perkahwinan inilah yang membebankan orang ramai dari perkahwinan," menurut Azri Mukhris, 27 tahun, seorang yang bakal melangsungkan perkahwinan pada hujung tahun ini. Kata Azri, beliau dan pasangannya terpaksa mengikat perut sejak tahun lalu bagi memastikan mereka dapat berkahwin sebelum hujung tahun ini.

 Ini kerana tekanan masyarakat itu sendiri menyebabkan ahli keluarga terpaksa meletakkan harga sedemikian. "Semasa upacara merisik, kami membincangkan tentang harga hantaran, memandangkan pasangan saya merupakan seorang graduan ijazah sains, maka harganya lebih tinggi.

 "Jadi sebab itu, mahu tidak mahu, saya perlu menyimpan agar dapat menyempurnakan majlis perkahwinan yang akan berlangsung pada hujung tahun ini." Bila ditanya berapa harga hantaran perkahwinan, Azri enggan memberi jumlah keseluruhannya.

 "Apabila berkahwin ni, banyak komitmen yang perlu diberikan, antaranya perlu membayar hutang membeli rumah, membeli kereta, kemudian pinjaman peribadi untuk melangsungkan perkahwinan, dan beberapa tahun lagi apabila sudah mempunyai anak, kena membeli persiapan untuk kelahiran anak pula.

 "Itu belum lagi bila anak itu sudah membesar dan sudah mula bersekolah," kata Azri lagi.

Masalah kewangan punca penceraian 

 Masalah kewangan dan kos sara hidup yang tinggi dikenal pasti sebagai punca utama kes perceraian pasangan muda di ibu kota. Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Che Mat Che Ali, berkata kebanyakan pasangan muda yang berusia 30 tahun ke bawah bercerai kerana kurang persediaan dalam memikul tanggungjawab berumah tangga terutama membabitkan soal kewangan. 

Biasanya pasangan terbabit adalah mereka yang berhijrah ke Kuala Lumpur untuk memulakan hidup baru. Mereka khususnya suami tidak bersedia dalam aspek kewangan, lebih-lebih lagi sara hidup yang tinggi di ibu kota berbanding pendapatan yang mereka peroleh.


Menurut kenyataannya kepada Berita Harian hari ini, bilangan kes perceraian di ibu kota yang direkodkan JAWI turun secara mendadak apabila sehingga Julai tahun ini hanya membabitkan 64 kes berbanding 1,828 kes sepanjang tahun lalu. Beliau berkata, pasangan yang berkahwin di ibu kota setiap tahun dianggarkan 20,000 orang dengan kira-kira 10,000 orang adalah golongan muda. Tujuh tahun pertama usia perkahwinan adalah tempoh paling kritikal kerana hampir 28 peratus perceraian berlaku dalam jangka waktu berkenaan. 

"Kebanyakan kes perceraian dalam tempoh itu pula membabitkan pasangan muda berumur bawah 30 tahun ke bawah," katanya. Statistik dalam laman web Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat mencatatkan penceraian pada tahun 2011 telah menurun iaitu 27,355 kes berbanding tahun 2010 iaitu 28,035 kes.

 Bagaimanapun, menurut timbalan menteri di jabatan perdana menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim, kadar itu masih membimbangkan biarpun penurunan sebanyak 2.5 peratus. Dr Mashitah berkata, Selangor mencatatkan jumlah perceraian paling tinggi iaitu sebanyak (4,409 kes), diikuti Johor (3,021 kes) dan Kelantan (2,429 kes). Hadzrien (bukan nama sebenar), 26 tahun, bercerai dengan isterinya yang tiga tahun lebih muda berkata, masalah kewangan adalah punca perceraian dia dan isterinya.

 "Saya telah berkahwin dengan bekas isteri saya setahun yang lalu, tetapi oleh kerana belanja perkahwinan yang tinggi, disamping masalah kewangan serta pinjaman bank terlalu tinggi menyebabkan saya terpaksa bercerai dengannya. "Saya telah cuba berjimat cermat, tetapi tuntutan kehidupan di kota yang mahu perbelanjaan yang tinggi menyebabkan saya tidak mampu untuk menanggung isteri saya lagi, lalu kami membuat keputusan untuk bercerai," kata Hadzrien lagi.

 Katanya, pinjamannya yang berjumlah hampir RM20,000 itu terlalu sukar untuk dibayar, hinggakan dia terpaksa menjual kereta Proton Satrianya. "Walaupun sudah bercerai, namun beban untuk membayar hutang bank akibat wang hantaran tinggi dahulu masih lagi perlu saya bayar.

 "Perkahwinan sepatutnya menjadi masa yang terindah, tetapi kerana pinjaman serta kadar bunga tinggi, kerana hantaran perkahwinan yang tinggi menyebabkan ia menjadi azab dalam hidup saya," kata Hadzrien lagi. (The Malaysian Insider)

Pemuda UMNO ajak Pemuda PAS sertai bantahan filem hina Islam

Posted: 16 Sep 2012 05:30 AM PDT Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin berkata pergerakan itu yang kesal dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab menerbitkan filem antiIslam Innocence of Muslims, bercadang mengadakan bantahan besar-besaran Jumaat ini.

 Beliau berkata, perbuatan tidak bertanggungjawab yang telah menghina Nabi Muhammad SAW dan agama Islam tidak boleh dipandang remeh dan perlu ditentang demi mempertahankan maruah agama Islam sejagat.

 Pemuda Umno akan mengadakan bantahan secara besar-besaran pada Jumaat ini bagi menzahirkan rasa kesal terhadap penerbitan filem antiIslam itu, katanya. Lokasi dan cara bantahan itu sedang dibincangkan dan dimaklumkan dalam waktu terdekat.
 "Bantahan ini dibuat tanpa mengira fahaman politik dan diharap ia akan menjadi platform kepada umat Islam menyuarakan kepada dunia bahawa perbuatan yang tidak bertanggungjawab dan tindakan menghina Islam dan Nabi Muhammad tidak boleh dipandang remeh.

 "Sehubungan dengan itu Pergerakan Pemuda juga mengalu-alukan Dewan Pemuda Pas untuk turut serta mengadakan bantahan, ini adalah masalah sejagat yang perlu ditangani segera," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Permatang Pauh di Dewan Mutiara, Politeknik Permatang Pauh. Beliau mengulas mengenai filem antiIslam Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad dan agama Islam, arahan Sam Bacile, 52, dari California yang disiarkan dalam laman YouTube, yang telah mencetuskan kemarahan orang Islam di seluruh dunia.

 Khairy berkata, pihaknya sedang menunggu jawapan daripada Dewan Pemuda Pas mengenai pelawaan untuk bersama-sama mengadakan bantahan itu nanti. Sementara itu, beliau turut mengingatkan anggota Umno khususnya di Pulau Pinang agar tidak mengamalkan sikap cepat mengaku kalah sebelum berjuang kerana segala kemungkinan boleh berlaku di dalam politik.

 "Setiap ahli perlu yakin dengan kemampuan untuk memberi saingan yang hebat pada pilihan raya umum akan datang, tidak mustahil kita boleh menang di kawasan yang diwakili pembangkang," katanya. - Bernama

Negara sekular lebih baik daripada guna agama untuk politik - Dr Asri

Posted: 16 Sep 2012 04:19 AM PDTBekas mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata beliau lebih suka menerima konsep negara sekular berbanding negara yang menggunakan agama untuk kepentingan politik. Tegas profesor pelawat Universiti Oxford itu lagi, golongan agama "nampak buruk" apabila kumpulan tersebut menggunakan agama sebagai alat politik.

 "Politik dan agama memang patut bergabung, kerana agama membimbing politik. (Tetapi apabila) agama dijadikan alat politik, saya lebih rela (terima) negara sekular.

 "Saya lebih suka negara yang memisahkan agama daripada politik. Kalau agama itu digunakan untuk kepentingan politik, sekurang-kurangnya agama kita selamat, yang kena orang politik saja. "Apabila orang buat salah, dan menghalalkan kesalahan itu atas nama Allah, lebih baik pisahkan sahaja," katanya.

 Dr Asri menegaskan beliau lebih suka negara barat yang tidak menggunakan nama tuhan, daripada negara yang menggunakan nama tuhan sehingga tuhan itu kelihatan zalim. "(Tuhan) kelihatan macam menghalalkan kesalahan. Sebab itu berhati-hati dalam fatwa-fatwa agama," katanya.

 Beliau mengulas satu laporan akhbar Utusan Malaysia pada Ogos lalu yang mendakwa berdosa sekiranya menyokong parti DAP. Laporan berkenaan memetik pandangan seorang guru pondok yang antara lainnya menyatakan bahawa DAP "secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud."

 Berucap dalam sesi penggulungan di Konvensyen Fiqh Siasah di Shah Alam lewat petang semalam, Dr Asri berkata, beberapa ahli parlimen DAP Pulau Pinang menemui beliau berhubung isu berkenaan. Beliau menjelaskan, sekalipun guru agama itu "memakai serban dan mempunyai pondok", tetapi guru tersebut belum berhak untuk "membuat keputusan yang besar" seperti itu.

 "Ada akibat besar, bila kata orang kafir harbi ni... Dr Yusuf Qaradhawi cakap negara kafir harbi negara Israel sahaja, Amerika tidak termasuk kerana terlibat dengan perjanjian PBB dan sebagainya," katanya. Tambahnya, kenyataan guru pondok berkenaan akan menyebabkan pengundi sukar membuat keputusan apabila ia "diruncingkan" lagi menjelang pilihan raya.

 "Bagi orang Melayu, mengikut analisis pilihan raya, antara perkara yang akan mempengaruhi mereka adalah isu agama dan bangsa "(Bila) orang besar agama kata, tak boleh dia kata salah, dah tak boleh buat keputusan dah," katanya sambil menggesa agamawan lebih memberi pandangan alternatif kepada rakyat

Memperingati 16 Sept hari penipuan besar Anwar Ibrahim !

Posted: 15 Sep 2012 07:30 PM PDT
Selamat Hari Malaysia kepada semua rakyat negara ini yang jatuh pada hari ini 16 Sept .

Selain hari bersejarah negara, ia juga hari penipuan paling besar tak boleh dilupakan rakyat negara ini apabila Anwar Ibrahim pada 2008 berkata dengan confident nya  kerajaan Pusat akan bertukar kepada pembangkang pada tarikh 16 Sept .

Jom kita flash back balik penipuan oleh Raja Penipu ini kononnya berjaya tawan Putrajaya pada tarikh itu ....Allah merestui & berkati perjuangan UMNO @NajibRazak

Posted: 15 Sep 2012 06:30 PM PDTPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, ahli UMNO perlu bersyukur kerana perjuangan parti itu selama ini diberkati Allah dalam memimpin perjuangan membela bangsa, agama dan negara.

 Najib, yang juga Presiden UMNO berkata, sejak penubuhannya 66 tahun lepas, Umno terus mendapat restu Ilahi untuk memperjuangkan kemakmuran negara selama 55 tahun pemerintahan di negara ini.

 "Kitalah parti paling berjaya di dunia, tidak ada parti berdiri tegak berbanding parti UMNO. 

 "Tanpa mendabik dada dan angkuh, kita perlu bersyukur, rasa rendah diri bahawa kejayaan yangg dicapai selama ini adalah dengan izin Allah," katanya ketika berucap merasmikan persidangan perwakilan Umno bahagian Pekan, di sini hari ini.

 Turut hadir isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor dan 932 perwakilan dari 145 cawangan di bahagian berkenaan.

 "Kemampuan kita belum tentu dapat kejayaan tanpa keizinan dari Allah," kata Najib. Beliau berkata, apa yang penting kini ialah barisan kepimpinan UMNO dan anggotanya perlu tanya pada diri apa yang dilakukan sehingga Allah mencintai perjuangan itu.

"Allah akan sayang, kasih kita jika kita berjuang mengikut landasan Allah dalam barisan teratur.

 "Cara bertindak, bererti kita ditadbir urus dengan kemas, sistematik, bekerja kuat, itu bererti perjuangan dikasihi Allah. "Selagi tak berjuang dalam perjuangan yang kukuh dan teratur, Allah tidak akan mengasihi perjuangan. 

 "Kalau kita idamkan kejayaaan kita mesti bertindak dalam barisan teratur, sebagai parti, sebagai bangunan tersusun, kita akan perlihatkan kejayaan pada pilihan raya akan datang," katanya. Najib berkata, apa yang penting semua anggota UMNO perlu mengetepikan kepentingan diri, sebaliknya meletakkan kepentingan parti yang memperjuangkan bangsa dan agama itu melebihi segala-galanya.

 Dalam perkembangan lain, Najib, yang juga Ketua UMNO bahagian Pekan, turut menempelak pihak pembangkang yang mendakwa kononnya parlimen Pekan masih tersisih daripada arus pembangunan meskipun parlimen itu disandang oleh seorang Perdana Menteri.

 "Ada pemimpin pembangkang datang ke Pekan, kata tak ada langsung pembangunan.

 Sama ada mereka tak nampak, mata telah dibutakan Tuhan, atau telinga dipekakkan oleh tuhan, atau sebenarnya lidah mereka bercabang," katanya. Perdana Menteri kemudiannya menyenaraikan pelbagai projek pembangunan di Pekan yang bernilai beratus juta, antaranya pembinaan lebuh raya Kuantan-Pekan, projek infrastruktur dan pendidikan. – BERNAMA

DAP tak senang hati kedudukan orang Melayu & Islam - Najib

Posted: 15 Sep 2012 05:30 PM PDTPerdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pilihan raya umum ke-13 nanti bukanlah sebarang pilihan raya tetapi penentu kepada survival bangsa Melayu. Beliau berkata, orang Melayu perlu sedar bahawa hanya UMNO yang menjadi parti teras dalam Barisan Nasional (BN) yang akan dapat meneruskan perjuangan bangsa dan agama.

 Presiden UMNO itu berkata, oleh yang demikian orang Melayu dan anggota UMNO perlu bersatu hati dalam menangani cabaran pada pilihan raya umum akan datang.

 "Pilihan raya umum ke-13 ini bukan sekadar soal menang atau kalah tetapi soal survival orang Melayu, tanah air kita.

 "Kalau nak kekalkan teras pemerintahan, pastikan UMNO menang, (dan sekiranya) sebaliknya berlaku, buruk padahnya," kata Najib yang juga Ketua UMNO Bahagian Pekan ketika berucap pada majlis penutup persidangan perwakilan UMNO bahagian itu di sini hari ini.

 Najib berkata sekiranya kerajaan sedia ada kini digantikan pasti sesuatu yang buruk akan menimpa bangsa Melayu.

 "Barisan Nasional, terasnya UMNO. Pembangkang siapa terasnya?, PAS, DAP atau PKR?. PKR lemah, kalau sekiranya mereka bergabung, DAP dapat banyak kerusi, adakah orang Melayu dapat bergantung harap kepada DAP?

 "DAP (selama ini) tidak ada rasa senang hati terhadap kedudukan orang Melayu dan orang Islam…hati perut tak sama dengan kita (BN)," katanya. 

 Dalam pada itu, Najib berkata anggota UMNO perlu memperkukuhkan kekuatan dan tidak sesekali berpecah apatah lagi selepas calon parti bagi pilihan raya umum ke-13 diumumkan nanti.

 "Yang penting sekali bukan individu tapi parti, perjuangan mesti diteruskan, kalau parti kalah, tirai akan jatuh, kita akan lihat masa depan tidak menentu," katanya. Beliau berkata, dengan izin Allah swt., kejayaan pasti dapat dicapai sekalipun berdepan dengan apa juga cabaran.– BERNAMA

Rakyat Malaysia mengumpat Datuk Siti pasal jumpa Kate Middleton

Posted: 15 Sep 2012 01:00 PM PDT

Ketika ini, orang ramai teruja dengan kehadiran Duke dan Duchess of Cambridge, Putera William dan Kate Middleton ke Malaysia kerana dapat menyaksikan kerabat diraja ini dengan lebih dekat.
Tujuan hadir ke Malaysia adalah merupakan sebahagian program jelajah pasangan diraja berkenaan sempena sambutan Jubli Intan, menandakan 60 tahun pemerintahan Ratu Elizabeth.
Malah, rasa keterujaan masyarakat Malaysia semakin dirasai apabila Putera William dan Kate mengadakan kunjungan ke Masjid Assyakirin di Bandaraya Kuala Lumpur semalam.
Ketibaan pasangan itu disambut meriah dan dinantikan oleh rakyat Malaysia yang sudah lama menunggu di perkarangan masjid itu.
Turut tidak melepaskan peluang untuk bertemu dengan Kate adalah penyanyi terkenal tanah air kita, Datuk Siti Nurhaliza.
Siti telah memuat naik gambarnya bersama Kate untuk tatapan peminat-peminatnya di profil Instagramnya.
Kiranya, beruntunglah Siti dapat berjumpa dengan orang kenamaan seperti Kate.
Namun, dalam keseronokkan Siti menikmati momen indah bersama peminat-peminat, ada juga yang tidak berapa suka dan mengutuk diri Siti.
Secara terang-terang, ada peminat yang memerli Siti sama ada pandai atau tidak bertutur dalam Bahasa Inggeris ketika bertemu dengan isteri Putera William itu.
Malah, ada juga yang mengutuk Siti yang gembira berjumpa dengan Kate seolah-olah bertemu dengan 'Nabi'.
Macam-macam yang diperkatakan oleh peminat-peminat Siti di Instagram milik penyanyi itu.
Apa-apa pun, tidak kiralah kita bertemu dengan sesiapa pun, walau setinggi mana darjat diri kita, dan setinggi mana akal fikiran kita, setiap tutur kata itu haruslah dijaga.
Tidak semua manusia itu sempurna. Muhasabah dirikan lebih elok? Tak gitu?
Siti-Kate Middleton


sumber : mynewshub 

Pemilik dokumen Pemasyhuran Kemerdekaan 1957 mahu jual

Posted: 15 Sep 2012 12:00 PM PDT
Seorang pemilik dokumen asal Pemasyhuran Kemerdekaan 1957 ditandatangani bekas Perdana Menteri pertama, Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj bertarikh 31 Ogos 1957 ingin menawarkan dokumen itu pada harga RM55,500. Abdol Rahman Madlan, 30, dari Kampung Bakar, Kandang, dekat sini, berkata, dokumen itu amat bernilai kerana ia ucapan utama Allahyarham sebagai Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu pertama ketika mengisytiharkan kemerdekaan negara.

 Menurutnya, dokumen mengandungi sembilan perenggan dalam tulisan Jawi itu antara lain menyebut negeri Melayu iaitu Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Selangor, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Perak serta Negeri Selat iaitu Pulau Pinang dan Melaka diisytihar menjadi Persekutuan Tanah Melayu.

 "Memang berat hati menjualnya. Namun, bagi menyelamatkan warisan sejarah dan membolehkan generasi baru memperingati perjuangan Tunku Abdul Rahman, saya sedia menawarkannya kepada mana-mana pihak termasuk muzium.

watikah asal juga terdapat di Muzium Negara 

 "Saya mendapat pengesahan ketulenan dokumen ini daripada Arkib Negara dan ia sudah diawet supaya ia tahan lama sehingga tempoh lebih 100 tahun. Sempena sambutan ulang tahun ke-55 kemerdekaan Malaysia tahun ini, saya tawarkan ia pada harga RM55,500," katanya.

 Kata Abdol Rahman, salinan asal dokumen yang dicetak Survey Department of Malaya dan masih disimpan dengan baik itu pada mulanya diwarisi arwah datuknya, Hasan Kasim dan kemudian diberikan kepada bapanya, Madlan Hasan, 63.

 "Hasrat saya ingin menjual dokumen ini bukan semata-mata kerana wang, tetapi mahu memelihara khazanah bernilai ini supaya individu yang layak saja memilikinya. "Insya-Allah, saya dan isteri mempunyai hajat untuk menyumbangkan 20 peratus daripada hasil jualan dokumen ini kepada rumah anak-anak yatim pilihan kami di Melaka," katanya. Mereka yang berminat dan ingin membuat sebarang pertanyaan berkaitan dokumen berkenaan boleh menghubunginya

anakbukitgantang says

Posted: 16 Sep 2012 03:21 AM PDT

anakbukitgantang says


Anwar-The man who would have become king by Jonathan Smith

Posted: 15 Sep 2012 06:11 AM PDT

Had not greed and graft overtook his concience, he would made a  perfect masquerade to fool  (Tun) Dr  Mahathir, the then PM. Anwar was the blue- eyed boy of Dr Mahathir- he even made Anwar de facto PM for two weeks during his surprise holiday tour overseas . What was the intention  Dr Mahathir had in mind then? Was it God intervention? Read more from Jonathan Smith, author of the    I Files

Anwar Ibrahim was a man for whom fortune did not merely smile, it offered to carry his briefcase. But his incredible run of luck, his numerous talents, and what appeared to be a void in his soul that allowed him to be anything and everything to anyone and everyone else would have been wasted but for Mahathir's patronage – a patronage that would very soon prove very dangerous and mistaken in the end.

Explaining how Mahathir missed all of this for so long requires understanding some things about the man lost on the young – when I first told my sons this story, what should have been a quick five minutes instead turned into an hour-long history lesson on Malaysia, the details of which seem lost to the mists of time today. For this, no secret files are needed, merely the accounts of eyewitnesses who lived there.

Well, perhaps a few semi-secret files.
As I've mentioned before, Mahathir had fought his way out of the political wilderness all the way to Prime Minister by his own force of will and by his predecessor's almost accidental decisions. Once there, he'd spent almost the entire 1980s cementing his control of his own party and ruthlessly driving PAS into permanent minority status. In the process, his tendency to Malay chauvinism and his response to the Umno Team A/Team B split had opened fissures in Barisan Nasional that he would spend the next decade unsuccessfully repairing as he drove Malaysia toward the 21st Century.

Mahathir, you see, really was preparing to hand over the reins to Anwar – but he wanted his legacy, and Malaysia's future, secure first. The old man clearly believed Anwar his natural heir as the outsider who'd come in determined to conquer the world. It was yet another case of Anwar being Anwar, being everything to everyone. A master manipulator. He even fooled Dr M.

And so Mahathir was obsessed with Vision 2020, and Putrajaya, and Cyberjaya, and bringing Malaysia into the foremost of the ranks of nations. Formula One teams, infrastructure development, all of that talk of 'green spaces', all of the things that other nations take for granted, Mahathir wanted for his beloved country.

The first thing was to eliminate the power of Malaysia's royalty to stymie his programmes, a feat he accomplished in 1994 by constitutional amendment and publicising the alleged extent of the corruption, viciousness, and venality present in some of their households – and all because one hockey coach was beaten. With that remaining threat eliminated, that meant Mahathir's only real opponents would be inside his own team.
This ruthless consolidation of power would earn Mahathir several well-deserved titles, 'autocrat' among them. He was a man who tended to see politics not as the give and take of opinion, but as a war that must be won at all costs. Political opponents should not merely be defeated, they should be crushed and if necessary imprisoned.

And it must be remembered, he still faced war in his own party.
This was no small thing, much as it is no small thing for Najib now. Then as now, an old guard who believed in personal advancement before public service – and were therefore a drain on and impediment to large-scale infrastructure projects – was riddled throughout Barisan Nasional. Mahathir had only a few years before he succeeded in reunifying his party, and did not have enough internal political capital to toss aside those old warlords, even as they worked to undermine him again and again.
What this in turn meant was that Mahathir had to tolerate a certain level of corruption even while working behind the scenes to stem it. He had a macro-plan for Malaysia, and he was thinking big. He therefore tolerated corruption in his mega-projects – Anwar's corruption, quite often – in the Peninsular and in Borneo, believing the cost was worthwhile. Anything that stood in his way needed to be eliminated or suborned.

Mahathir fought these pitched battles even as he guided his country into its position as one of the 'Asian Tigers,' the economies taking off so rapidly and, in theory, showing the old West how to beat the world.

It was in this environment, with his trusting patron occupied, that Anwar would expand, and finally become too comfortable, and too secure. It is here that his certainty that he would always win would finally trigger the chain of events that led to his downfall.
It is important to remember that while Anwar is a bit of a bumbler these days, perhaps a bit too busy to keep his own coalition unified, back in the 1990s he was on top of his game. So many aligned with him on the strength of his force of will, his charisma, his intelligence, his canniness …… and of course, his graft and scheming.
It was a good time to have business concerns in Malaysia.
I had gone, since coming here, from being a salaried field agent to being the deep cover MD of a small multinational, to opening a specialised consultancy that brought the best of both worlds together. I had never cheated on my taxes or in business, I had worked hard, and I had been blessed with a brilliant local wife who somehow managed to raise our children and provide me the sort of shrewd outsider's view that is so vital to anyone running a complex set of activities and surrounded by chaps who all see the world the same way.
But being in Malaysia in the 1990s made everyone involved with making money look good.
I nevertheless insisted on getting my hands dirty. My father instilled in me lessons learned from his time in the Air Force: Stay in, stay engaged, support your wing, and you'll both come home.
So it was that one beautiful morning I discovered that the Prime Minister was taking an extended holiday in Italy, and making his Deputy Prime Minister his temporary replacement.
Looking through the file notes my assistant had worked up, I asked, "Why does the name Paul Wolfowitz sound familiar?" The other names were immediately apparent – William Cohen, Richard Holbrooke, Madeleine Albright, all members of the American Cabinet or its foreign policy apparatus – but the name was tickling me for some reason.

"Former Reagan Administration official, and old friend of Anwar's," Philip responded. He'd left our old shop shortly after I had, and I'd gladly taken him on as my associate. "He's in touch with the Republican opposition, sort of an intermediary between his old friends at State and Defense."
I nodded. "Why on Earth are these names arranged here as if they're somehow important?"
"Anwar has been preparing the ground for a sudden takeover. He's trying to get it pre-cleared with the Brits and the Americans. Those are the Americans he's contacted who we can confirm are Anwar-friendly, and they've all given him the thumbs-up."
To say there was no love lost between Mahathir Mohamad and the Americans is to understate the matter. Reagan had respected him for what he'd done to the Communists, and the elder Bush had found Mahathir's positioning on the Israelis unhelpful, but Bill Clinton saw in Mahathir everything he hated: Protectionist, chauvinist, stern, proud, authoritarian, and prone to bucking the President of the United States in all but the direst of situations.
In Anwar, finally, here was a Malaysian politician that the Democrats could appreciate. The perfect chameleon. The man who seemed to share the values of the American establishment. Anwar did not drink, but even by the mid-1990s the tales of his alleged infidelity were thick on the ground, and he had meanwhile decided at some point that in economics, he would be a neoliberal.
Neo-liberalism clashed with Mahathir's more guarded approach of sheltering – one might say favouring – certain industries and companies until they were strong enough to compete on the global stage, but the friction this caused between the two men was minimal: Anwar yielded where Mahathir was most insistent, and with the raging economic boom in the region, everything everyone did seemed to turn to gold.

But to the Americans, neo-liberalism was the only acceptable form of economic policy, and Anwar played them well. Mahathir's open anti-Semitism was a particular affront to Western leaders, who treat that behaviour as a sickness – a view Anwar nurtured. According to first-hand reports, Anwar actually won over Wolfowitz by seeming to be pro-Jewish and by condemning Mahathir behind his back. Coupled with his bold and eloquent proclamations at various international fora – Shakespeare and TS Eliot quotes at the ready – here at last was the Malaysian for whom the world had been looking: a Malaysian who could prove charming in Washington, D.C. and right-minded in Whitehall, a Malaysian who could mutter to Wolfowitz that it was a shame Mahathir was such a Jew-hater.
When Anwar came to them and let them know that he hoped for change in his country and that Mahathir would soon be gone, they were overjoyed. Anwar made himself into a hero of the State Department and the East Coast Jewish establishment, both Democrats and Republicans.

But it was not just abroad that Anwar began to work in earnest for the takeover, with a special emphasis on his portfolio in Finance. As I mentioned before, he understood the importance of media control. The business editors and reporters of the New Straits Times and Utusan Malaysia were threatened and where appropriate replaced or supplemented with 'deputy editors' who would see to it that coverage of Anwar was not merely favourable, but glowing. The editors of those papers and at TV3 exercised final control, and worked diligently to reinforce the message.
It was here that Anwar began to overplay his hand. Mahathir, for all of his many flaws, is not a man who believes in luxurious holidays. Anwar's unrelenting caginess had finally slipped, and when given the chance to exercise power as Acting Prime Minister, his pride overwhelmed him.
We were all a bit surprised by Mahathir's decision to go on holiday, and decided that the old man was either testing Anwar's fitness to be Prime Minister; preparing to step down himself; or – and this is something I frankly did not believe at the time – testing Anwar's loyalty. To this day, none of us quite know why Mahathir did what he did. He's been cagey about it all these years, and I personally suspect he is still hurt by Anwar's betrayal. Regardless, off he went. Anwar stepped hungrily into the gap.

One of his first major acts was the Anti-Corruption Act, a facially commendable move designed to replace the 1961 Act and to root-out the perennial corruption in Malaysia's political system. Of course, we all noticed that he waited until the probe of his political secretary Azmin Ali had been shelved and then appointed cronies to fill every slot created or reformed by the ACA. Rumours were that he almost appointed Azmin to head the agency, but common sense finally got the better of him.

Eliminating corruption is one of those noble things politicians like to talk about, and that a handful actually want to do. Anwar was not one of those. He directed his appointments to begin investigating every enemy he had in Umno, fairly transparently to develop files on each for later use. He even sent his best men tunneling into Mahathir and his family, hoping to prepare the trump cards needed to win out in the leadership battle he saw coming.

This was all obvious to any intelligent observer at the time. My only question – answered in the negative both by my associates and by later events – was whether Anwar realised that Mahathir already had a box of files deep on him.

By this point, we were largely resigned to Anwar becoming the Prime Minister. I was in a meeting in July when one of my juniors raced into the conference room to tell me that there was a panicked call coming in from our subsidiary in Bangkok: The government there was set to float the baht. What had up until that point been concern about Thailand's finances was now dangerously close to becoming a financial contagion.
The chain of events this set in motion completely rewrote Malaysia's political landscape.
The Asian Financial Crisis had struck. We all lost a great deal of money.
Anwar would lose far more.
One by one, the Asian Tigers started to falter and collapse. Real estate prices cratered. Centuries-old trading houses were crammed down in vicious takeovers. Governments faltered and in a handful of cases fell. Malaysia, stronger in its own way than many, was pushed to the brink: shares fell by over two-thirds, the ringgit nearly collapsed, foreign direct investment plunged, and riots began.
The West stood with its mouth agape. When it finally realised the extent and the depth of the crisis, it reached for the only policy tool it had at hand: The International Monetary Fund.
The IMF is a curious institution, and certainly a polarising one. Its opponents accuse it of neoliberalism and neo-colonialism; its supporters describe it as one of the bulwarks of the international system.

It's really just a group of clods.
The IMF's policy prescriptions are almost invariably associated with loans and conditionality; its loans, with its policy prescriptions; and its policy prescriptions, with demands for austerity and some sort of governmental reform. This tends not to work, because financial crises tend to be immune to easy resolution by any system.
It is here that most observers believe they know the story: Anwar sided with the IMF. He blamed 'cronyism and corruption' for the crisis, never explaining how his own cronyism and corruption and the system he created and maintained as DPM was not a key factor. He implemented austerity programmes, including cutting government expenditures and ministerial and government salaries by upward of 20 per cent, and stripping funding from the enormous infrastructure projects into which the country had poured so much effort for so long.
He also let every press outlet with a Singapore or KL office know that he was a sudden and devout convert to the cause of free market capitalism. Mahathir, by contrast, blamed the entire crisis on foreign currency speculation, was not about to be dictated to by the IMF, and was not about to see Anwar and his friend the international financier George Soros win the day.
Mahathir claims to have been vindicated by history, a claim greater in the telling than in the proof. Those Asian Tigers who adopted austerity and free market reforms recovered as quickly as those that did not; and at any rate, Mahathir's almost paranoid insistence on blaming the crisis on the Jews seemed deranged and also alienated Western nations at a critical time.
As the story goes, so began the rift between Anwar and Mahathir in earnest. And it is true, so far as it goes.
But the real story is deeper. In Hong Kong in September of 1997, the major economies of the world were working desperately to avoid an international financial collapse, and to get the Asian Tigers running again. While there, Mahathir and Soros began taking potshots at each other in the assembled international press, with everything from attacks on preferred policy (Mahathir called for an end to currency exchanges, Soros called for a variation on the IMF prescriptions) to personal attacks.
Into this free-fire zone Anwar leaped. He began immediately explaining away Mahathir's comments, taking Soros's arguments as his own, and even occasionally directly undercutting Mahathir with hundreds of reporters about. He portrayed this to the gullible reporters covering the event as his heroic attempt to save Malaysia from Mahathir's ill-considered rhetoric.
This was not mere insubordination. Malaysian civil society was on the brink. Anwar was damaging Malaysia. Seeing where Indonesia was headed, he was inciting anti-Mahathir sentiment. It worked because some foreign investors were frightened of Mahathir's rhetoric,; and Mahathir was frightened of the enormous damage those same investors had just done in the region. The question of how to stabilise the ringgit and to keep Malaysia from devolving into chaos was not a trivial one, nor an easily-resolved one.

Indeed, Anwar began working in secret and in earnest with the American delegation to pave his way to the top, pointing up Mahathir's 'dangerous' talk. Members of the Clinton Administration – from Treasury Secretary Robert Rubin (in Hong Kong) to Defense Secretary William Cohen – told Anwar that Washington was behind him. Wolfowitz and his allies in the Republican Congress also sent their encouragement. Wolfowitz was enthusiastic, according to one of his aides, and determined to see Anwar become Prime Minister.

Anwar's Saudi backers, delighted at seeing their Islamist protégé finally reach his goal, pledged billions of ringgit to aid Malaysia after his ascent. Their funds would be credited to Anwar's leadership, and would sweep him – and his radical real agenda – into a lock on power greater than Mahathir's ever was.
Word was sent back to Anwar's cronies to prepare for the sudden change, to be executed in 1998.
On Anwar's return to Malaysia, he doubled down on his austerity programme. He felt emboldened; after all, Mahathir had done nothing more than dress him down in private. Anwar had truly begun to believe the image he had crafted for himself.
Mahathir was incensed, but more importantly, if he had harboured any doubts about Anwar to that point, they were finally vanquished. On his return to Malaysia, he summoned his closest advisors – those who he could be sure were not Anwar's – into a private meeting at an advisor's home. Seri Perdana had not yet been completed, and everyone assumed there was no safe place in any government building for this meeting.

While Mahathir was designing the currency controls and reforms that would ultimately stablise and save Malaysia, he appointed his most loyal followers to another cause: Determine whether Anwar could be saved, or whether he was past redemption. He was not ready to let Anwar go yet, but he was still loathe to destroy the man he'd once thought of as like a son.

It was some time later that Mahathir finally began to use the weapons at his disposal to destroy his deputy once and for all. He opened his files to his allies, not just on Anwar, but on Anwar's friends, allies, cronies, and family.

In the end, it was his corruption, and not his dalliances, that would bring Anwar down.

But that is a story for next time.
 
 

AL-Kesah AloQStaQ

Posted: 16 Sep 2012 03:14 AM PDT

AL-Kesah AloQStaQ


16 September : TARIKH KERAMAT ANWAR PENIPU BESAQ !!!

Posted: 15 Sep 2012 07:10 PM PDT

Selamat Menyambut Hari Malaysia ke - 49, khas untuk semua Rakyat Malaysia di Semenanjung & Sabah serta Sarawak !

Kita janganlah lupa walaupun pada tarikh ini 49 tahun dahulu negara kita telah menempa sejarah dengan penubuhan Malaysia, tetapi JANGAN LUPA JUGA bahawa tarikh 16 September juga adalah tarikh yang begitu signifikan dengan Anwar Ibrahim yang ternyata berjaya membohongi Rakyat Malaysia untuk mengambil alih kepimpinan negara (ketika itu PM Abdullah Ahmad Badawi)

Pada tarikh ini, Anwar pernah mengakui bahawa ramai MP Barisan Nasional akan MELOMPAT PARTI dan akan join PAKATAN RAKYAT membentuk Kerajaan dan si penipu besar ini juga sanggup melibatkan nama DYMM YDP AGONG yang dikatakan telah bersedia untuk menerima kunjungannya untuk mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6 !! Ha Ha Ha !! ANDA INGAT LAGI SEMUA ITU ?? (Sila Tonton Video Untuk kembalikan nostalgia tersebut ...)


Waktu itu, hampir separuh daripada Rakyat Malaysia percaya auta Anwar Ibrahim. Sehinggalah Pembohongan 16 September itu senyap dengan sendirinya.

Ternyata, Anwar si Penipu itu berjaya melalui satu sesi membohongi rakyat Malaysia dengan lancar, puak-puak penyokongnya terus-terusan percaya kepada Anwar dan terus memberikan sokongan kepada si pembohong besar ini hingga sekarang ... terus diperbodohkan. Khasnya Mursyidul Am PAS, Presiden PAS dan Pemimpin Atasan DAP ! SEMUANYA BODOH !

Kita semua masih ingat , kejadian 'mengejar' MP Barisan Nasional sehingga ke Taiwan ...

Tapi, semua itu amat mudah dilupakan oleh penyokong PR dengan mudah. Mereka kembali diperbodohkan sehingga sekarang! Itulah Anwar Ibrahim, seorang yang AMAT-AMAT BIJAK BERBOHONG !

THE GREATEST LIAR IN THE UNIVERSE !!! JANGAN ANDA TERUS TERPEDAYA DENGAN ANWAR ! DIA PEMBOHONG !!


Selamat Hari Malaysia !
Undilah Yang Terbaik PRU 13 Nanti !
Saya Pilih Malaysia !
AloQStaQ
AHAD
16 SEPT 2012
10:10 Pagi
HARI MALAYSIA !


tunku

Posted: 16 Sep 2012 03:09 AM PDT

tunku


BN Has Brought About Much Change For The Better, Says Najib

Posted: 16 Sep 2012 12:15 AM PDT

SIBU, Sept 16 (Bernama) -- Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said today Malaysia certainly welcomed change, but change that was well-structured, organised and systematic and not disorganised and chaotic.
"We want change that can bring a real change and real progress, not one that is disorganised and chaotic," he said at the ground-breaking for Sarawak's latest university, the Sarawak University College of Technology, at Old Airport Road, here.
Najib said there were people who preached about bringing change to the country with the next general election.
"Solely for the sake of winning votes, they will promise the people the sun, the moon and even the entire galaxy system.
"But, it is the Barisan Nasional government that has done so much in bringing about change, and even folks in our rural areas are enjoying the good change.
"We will do more for the future because it is a long-term process and cannot be done in a jiffy. We will deliver what we have promised," he said.
Najib said the government did not need any newcomer or any Johnny-come-lately to bring about change in the country.
He said that in Sarawak, for instance, the BN government had done very well because it had a real partnership between the federal and state levels.
"Our partnership works because we come from the same family and this will ensure our success.
"We want more development and 'penglikun' (security, in Iban) for a more comfortable and better life for the people," he said.
Touching on development in the field of education, he said the federal government had never rejected any request from the state government to set up more universities and institutions of higher learning.
"When I was the education minister, I approved requests from Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud and his government to establish the Curtin University branch campus in Miri and then the Swinburne (University of Technology, Sarawak) in Kuching.
"Now, my successor Datuk Seri Mohd Khaled Nordin is giving the government approval for the setting up of this Sarawak University College of Technology," he said.
Najib said one of the critical success factors of a country or a state was the number of students who had been given quality education and equitable access to it.
He gave the assurance that the government would continue to develop, invest and improve on the country's education system as there were always many new fields coming up.
"We need to prepare them (the people) for jobs that are yet to exist," he said.

tunku : indeed there is much changes in BN compare during pak lah's tenure.BN now especially under the leadership of najib is doing lots of good changes for the country's future.we admit that BN is not perfect and make mistakes too sometimes but to deny BN is absolutely a wrong move.BN is much much better and far ahead from pakatan. pakatan with only four states under them can't even manage them properly and they are doing everything that they seems like championing against it.all the illegal activities, corruption, cronyism etc , you name it, they are involved in it.this is only their first term, imagine if they are there for a long time, just imagine the level of their illegal activities then.

Sarawak Promises Najib Mandate To Continue To Lead The Nation: Taib Mahmud

Posted: 15 Sep 2012 01:02 PM PDT

SIBU, Sept 15 (Bernama) -- The Sarawak government wants to see Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak to continue leading the country after the 13th general election.
Chief Minister Tan Sri Abdul Taib Mahmud said the Sarawak Barisan Nasional (BN) would deliver the mandate so that the Prime Minister could further develop the state and bring continued prosperity to the people.
He said this at a dinner attended by Najib, his wife Datin Seri Rosmah Mansor and over 500 longhouse chiefs and community leaders from the Sibu, Lanang and Sarikei parliamentary constituencies and BN elected representatives here Saturday night.
Najib, accompanied by Rosmah, are here for a two-day visit and will also visit Bintulu tomorrow to officiate at the national-level Hari Malaysia hosted by the state and held in Bintulu at its old airport site in the evening.
Taib, who is also the State BN chairman, said the state was very confident of winning the coming parliamentary election.
"In the last two to three years, the opposition had talked about capturing the state and the federal governments because they were going to bring changes which the people wanted," he said.
By now, he said the people had realised that the opposition could not deliver what was promised.
"The end result is they will prefer to believe Najib more than the opposition who have been speaking less than the full truth about him and the BN.
"I have great hope the people of Sibu will come back and appreciate what the BN government is like," he said.

tunku : there is no doubt that Taib can delivers the seats for BN in sarawak but that will be the pbb's seats. what about supp, spdp and prs ? can their party presidents promises the same thing? i am doubtful about supp.supp is still looking for a formula that can wins back the votes especially from the chinese voters. for spdp and prs, in fighting is their norm now. these parties need to change asap.they should close ranks especially their leaders.

RAPERA ..

Posted: 16 Sep 2012 01:42 AM PDT

RAPERA ..


What values are our political leaders bringing to their job?

Posted: 15 Sep 2012 04:47 AM PDT

President Obama's 2012 DNC Speech Video And Full Text Transcript

Posted: 15 Sep 2012 03:37 AM PDT

Taipingmali (tm)

Posted: 16 Sep 2012 01:36 AM PDT

Taipingmali (tm)


Siotnya Bang Non Kita

Posted: 16 Sep 2012 12:09 AM PDT

Bang Non kalau dengan amoi habis hati lah
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

20,000 Tetamu Meriahkan Sambutan Aidilfitri UMNO Lumut

Posted: 15 Sep 2012 12:26 PM PDT

Umat Islam Digesa Bersatu Kecam Filem 'Innocence of Muslims'

Posted: 15 Sep 2012 12:24 PM PDT

DAP Tidak Berpuas Hati Dengan Penjelasan Noh Omar 15/9/2012

Posted: 15 Sep 2012 12:13 PM PDT

Kekecohan Semasa Penjelasan Memorandum Berhubung Isu Sarang Burung Walit

Posted: 15 Sep 2012 12:10 PM PDT

Belantan

Posted: 15 Sep 2012 11:41 PM PDT

Belantan


Di ambang Hari Malaysia : Memperingati hari pembohongan Anwar nak jadi PM?

Posted: 15 Sep 2012 09:51 AM PDTPeristiwa 16 Sept. Anwar Nak Jadi PM : Anwar Ibrahim - hari lain…cerita sama!

Hampir 100 orang wartawan dan jurugambar hadir. Biasanya kehadiran sebesar itu pada sesuatu sidang akhbar awal-awal mencetuskan andaian adalah berita besar bakal meletup.

Apa tidaknya ini hari istimewa 16 September. Suasana gairah itu jelas terpancar pada wajah mereka ketika bersesak di ibupejabat PKR dekat Petaling Jaya awal petang Selasa untuk mendengar ' berita besar' semasa menghadiri sidang Anwar Ibrahim di situ.

Selain para wartawan dan jurugambar ada kira-kira 100 orang penyokong PKR berkumpul di luar bangunan ibupejabat itu. Namun akhirnya ia seperti apa yang disimpulkan oleh seorang wartawan sebuah akhbar berbahasa Inggeris , " different day,but same story".

Banyak lagi komen-komen ' menyumpah' yang kedengaran dikalangan para wartawan yang hadir. Ada yang kata rasa macam ' kena main' oleh Penasihat PKR itu. Jangan kata berita besar kalau nak kira sempena dengan hari penentuan yang Anwar gembar gemburkan selama ini habuk pun tak ada yang baru.

Ini lebih-lebih lagi mengenangkan pada kenyataan Ketua Penerangan PKR, Tian Chua Isnin bahawa Anwar akan umum nama 32 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional yang nak melompat semasa sidang akhbar itu.

Itulah sebenarnya yang semua orang nak dengar. Adakah 32 orang itu dan siapa mereka? Anwar bukan saja tak umum nama sesiapapun tetapi membawa para wartawan ' pusing keliling ' bila berkali-kali ditanya mengenainya.

Beliau sebaliknya dengan bijak menyusun ayat untuk mengambarkan seolah semua mereka sudah set nak melompat dan kerajaan mungkin akan aniaya mereka bila tahu siapa mereka.

Bila diminta angka yang betul, Anwar berkata setakat ini sudah ada lebih 31 orang yang diperlukan. Diminta pula sebut nama mereka semua beliau berkata , "kalau umum mereka akan ditangkap serta merta."

Menurut Anwar beliau hanya akan dedah senarai nama mereka itu dalam perjumpaan dengan Perdana Menteri untuk merundingkan penyerahan kuasa secara aman dan teratur.

Untuk memberi gambaran seolah semua on track tetapi kemungkinan ada sekatan tertentu, Ketua Pembangkang itu meminta kerajaan tidak guna ISA tahan mana-mana Ahli Parlimen yang lompat parti.

Katanya kerajaan juga tidak harus guna kuasa darurat, guna kuasa polis atau gantung perlembagaan mahupun bubar parlimen dalam usaha halang cita-cita pembangkang berkuasa.

Ditanya sekiranya beliau gagal jumpa Perdana Menteri, Anwar kata beliau bincang dengan barisan pembangkang mengenai pilihan lain untuk ambilalih kerajaan. Peliknya dalam sidang media kali ini yang sepatutnya ' hari besar' tiada tokoh-tokoh besar pembangkang yang hadir.

PAS diwakili oleh Setiausaha Agung Datuk Kamaruddin Jaafar dan Bendahari Agung Dr Hatta Ramli yang diketahui umum memang pro Anwar. DAP hanya diwakili oleh Ahli Parlimen Cheras Tan Kok Wai. Nampaknya semakin hari Anwar semakin hilang tarikh bila nak ambil alih kuasa.- 16/9/2008

Moral of the story : Anwar boleh tipu semua rakyat Malaysia, tetapi tidak boleh tipu dirinya sendiri!

Untuk episod sebelumnya sila baca di Episod 1, Episod 2, Episod 3, Episod 4.

SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA

Suara Politik
Taminsari

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 15 Sep 2012 11:40 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Il m’a apporte un vif plaisir

Posted: 15 Sep 2012 07:24 AM PDT

Ce devrait être le cas même si les choses n’ont tout simplement pas arriver tout de suite. Je suis humilié de ce que quelqu’un voudrait me faire signer leur caisino en ligne. Où puis-adultes prie emprunter ou voler des choses jeux flash machine a sous gratuits optimale ? Je cherche des infos fraîches. Celui qui dit que fumer ce genre de choses est drôle. Vous devriez faire une liste complète de vos compétences machine a sous 1980. Ce sera la contribution de machine à sous poker sans téléchargement que l’économie continue de croître. Je n’ai jamais considéré casin gratuit sa à tous. C’est dès les nouvelles. Comment identifier les gourous informations nouvelles machines à sousgratuites en ligne ? J’ai peut être complètement sur la cible par rapport à lui.

En partant de ce que des experts de haut-dire touchant poker pai gow gratuit, ce que j’ai une insatisfaction appartenant à poker macau patrick bruel. Je sens que vous êtes maintenant prêt à entendre mes pensées étonnamment belle pertinents pour double bonus spin roulette wager works. Il est difficile de dire, mais cela peut être extrêmement difficile. Il ya des notions spectaculaire dans ce domaine d’intérêt. Ils n’ont pas l’air beaucoup plus pessimistes quant à casino en ligne valable en france. Il n’est pas surprenant, c’est celle qui est essentiel à la plupart des personnes. Vous ne voyez pas une multitude de ceux qui l’plus.

Nous sommes sur la bonne voie.

J’ai l’habitude d’avoir de crédit décent. Où est la leçon de tout cela, alors ?
C’est à mon tour de vous dire toutes les choses que fournit germane si peu d’informations à ce sujet. Toutefois, cette épaisse comme de la boue. Il est une chose que personne ne devrait ignorer. C’est trop calme par ici ces derniers temps. Vous saurez exactement ce qui est tout au sujet in ce cazino gasesc alcatraz? quand je illustrer cette action pour vous. Ceci est contraire à la croyance populaire. Pour quelqu’un comme moi, il est évident que je ne dois pas renoncer à ce autant humainement possible. C’est une façon sournoise d’obtenir un jeux de machine a sous 100 ligne que vous avez désespérément besoin. Pourquoi faut-il être autorisé à fournir sans restriction tout ce qui ne révèlent en fait machies a sous gratuites ?

Vous avez probablement eu un peu en se concentrant sur le circus groupe machine a sous gratuit. Ceci a été révélé par le gros bonnets.
Pour vous séparer de la foule dont vous aurez besoin pour trouver quelque chose d’exceptionnel à s’accrocher.

Nous avons une influence sans tache. jeux xmen et hulk empêche également l’épuisement professionnel qui est inévitable en raison de lui. Non, je n’essaie pas de vous induire en erreur ici.
Je déteste Rain On Your Parade, mais il est essentiel de comprendre les risques. C’est une pointe casono gratuit que tout le monde peut apprendre. jeux de machines a poker francais est une façon populaire de surveiller site poker gratuit sans inscription.

Vous n’avez pas à voir ce que je suis comme quand je serai en colère.

I, intensément, doivent être adressées à détester sites de pari en ligne. J’aime jeux flash machine a sous gratuite en 3d de bonne qualité, mais qui était encore plus dans mes cordes que je ne pensais.
Avant de prendre machine sous gratuit san telecharger, je vais décrire la pratique générale de cette attribution.

Quoi qu’il en soit, Grin Comment peut-membres de reconnaître les précautions jeu d’en la jungle notable ?

Ces idées sont impressionnants.

L’utilisation de ce service, vous pouvez même construire votre portefeuille kill octopus paul.

Quand il est à égalité avec jeu de poker gratuit sans inscription en français, il ya en fait pas de différence dans la qualité des jokers de le faire. Quand elle est liée à jouer au machine gratuit et san inscription dans le monde réel, vous pouvez probablement s’attendre à une certaine jeux de machinesa sous en demo. Ma sagesse est destiné aux connaisseurs gagner au keno. Voici quelque chose que mon professeur concerne, un fou et son or sont bientôt séparés. Maintenant, je suis dans le rouge. Je ne m’attendais pas l’Inquisition espagnole. Un homologues beaucoup faire leurs premiers pas avec video poker puis abandonner quand les résultats ne sont pas immédiatement à venir.

sekupangdua

Posted: 15 Sep 2012 11:24 PM PDT

sekupangdua


MAHARAJA & KING DALAM DAP?

Posted: 15 Sep 2012 10:04 PM PDT

ed
sekadar hiasan... maharaja
Sapa sangaka, DAP ada king atau Maharaja? terdekat ini kita dapat melihat satu lagi tektik atau cara untuk DAP selamatkan kroni ker? 23 haribulan nie dikhabarkan satu konvensyen besar bakal berlaku, tetapi yang kita tak sedar imuniti akan diberikan kepada yang berkepentingan atau Kroni dalam DAP? apa juga dihalalkan cara untuk mereka bagi menyucikan nama dan isu panas yang sedang dilalui...

Terbaca dalam blog rakan yang membuka akal atas kesimpulannya dalam diam adakah DAP melindungi kroni atau Maharaja mereka dengan menyucikan sebelum sesuatu agenda besar bakal berlaku? Dalam Blog Pak Tam membuat kita terfikir bila ada sesuatu agenda besar DAP akan melindungi Maharaja mereka,  sebelum ini apabila timbul mesyuarat tertinggi DAP yang panas dengan telagah antara dalaman yang pertikaikan Maharaja yang rata-rata tau kes Maharaja yang belum sudah dan masih dalam siasatan SPRM bolos cuma dengan satu saman, kini pula kita di hangatkan pula dengan kehadiran Konvensyen yang bakal mengundang.... maka timbul lah pulak Artikel yang menyebut dia yang menang, kononnya pihak lawan yang mengaku dan memohon maaf walaupun tidak pernah ada pekara sebegini

kalau diperhatikan dalam blog Maharaja ini pun, postingnya nampak longgar hanya sekadar mahu menjadikan dia pemenang atau lebih tepat lagi tidak bersalah, artikel yang macam hampeh dengan ejaan nama yang salah, tajuk yang jauh lari dari cerita, penglibatan portal dan akhbar semacam rasiss yang hanya boleh dibaca oleh kaum cina adalah jalan terbaik menyucikan segala kesalahan yang telah dilakukan atau lebih tepat lagi mendahului makamah sebagai TIDAK BERSALAH, nampaknya kalau benarlah DAP tidak mengambil sebarang. tindakan maka layaklah Parti ini juga nampaknya melindungi diatas kepentingan seseorang tanpa perjudis, apa sahaja datang dari mereka kroni atau Maharaja mempunyi kuasa yang lebih besar dalam parti tersebut. kita tunggu apa akan jadi dan menyaksikan bukti betapa DAP sebenarnya berkuku besi atau sebaliknya dengan mengambil tindakan tegas demi perjuangan parti tersebut.

Lazimnya kita amat tahu dimana Setiausaha AGUNG nampaknya punya veto atau tidak? bagaimana pula yang berhaluan kiri atau berkecuali, DAP juga bukan parti untuk orang cina sahaja sebaliknya ada lagi kaum yang berjuang untuk parti terdiri dari kaum India, singh dan tak lupa juga Melayu sendiri yang kini heboh diperkatakan bakal menjadi calon Menteri Besar jika menjadi, apapun kita tunggu dan lihat adakah kebenarannya, sebelum ini paling hangat dua orang anak muda sehijau daun pisang yang melalak kononnya parti DAP lah dapat mengangkat mertabat dan oenindasan kaum Melayu sekarang, pada teman setakat baru menyapu hingus dan baru nak mengundi ada eloknya baca dulu buku sejarah yang ada, jangan tanya apa jasa miker negara pada miker, tapi tanyalah apa jasa mak bapak dan miker sendiri pada negara! 

Apa pun bolehkah kita percaya dengan imuniti perlindungan kelas tertinggi terhadap Maharaja-maharaja atau sebagai mana sejarah Negara China yang tersohor dengan dynasti sehingga kini, adakah demi kepentingan seseorang maka wajib dilindungi? Siapa mereka untuk dilindungi, apakah makin kuat buat onar makin kuat populariti dan dilindungi? Demi parti atau demi Maharaja atau demi parti atau demi rakyat?DAP perlu memberi penjelasan, bukan kita tak tau sudah lama ada sebahagian yang menentang dalam parti tentang hak yang dilindungi dan juga hak siapa yang mencantas bagi mereka yang berhaluan kiri ataupun yang cuba menegakan kebenaran dalam perjuangan parti?

Sejauh mana pun huraiannya, rasanya kita tak boleh merujuk sejarah? kenapa teman kata begitu?  memang benar sejarah tertua didunia kita mengetahui sistem Dynasti atau raja atau maharaja  di China merupakan lagenda didalam kamus sejarah dunia, lazimnya kita tahu bagaimana besar dan agungnya raja mereka dalam era penaklukan dan pembesaran Empayar yang memahsyurkan beberapa Dynasti seperti ming, Cheng dan sebagainya. dalam pertemuan Hang Tuah dengan maharaja mereka pun terpaksa tunduk malah bagi semua yang menemuinya terpaksa tunduk dan tidak dibenarkan mengangkat muka melihat maharaja sekalipun. Keenganan menyebabkan boleh dipancung dengan hanya mengangkat muka kecuali alkisahnya Hang Tuah mengangkat kangkung tinggi sebagai helah menunjukan Dia cukup cerdik utuk tidak menggores hati yang ada....

Boleh ker kita percaya dengan DAP?  Sejarah tidak dapat diubah , sejarah juga membuktikan bahawa segala kemahsyuran dynasti dan maharaja kini telah pun terkubur, kerana apa? komer sendiri tau sebabnya,adakah ini juga yang kita nak jadikan pertaruhan untuk bumi Malaysia? istana dan kemahsyuran kini setakat dapat kita saksikan dalam filem-filem aksi yang menyeronokan bila menyaksikan betapa gahnya dimasa itu. apakah DAP juga mahu menjaga Maharaja atau sebaliknya demi rejim dan kerakusan kuasa dalam parti?  lu pikirlah sendiri...

The Unspinners

Posted: 15 Sep 2012 11:17 PM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 15 Sep 2012 11:11 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Ucapan PM @NajibRazak Sempena Hari Malaysia

Posted: 15 Sep 2012 08:10 PM PDT


Tahun ini kita akan menyambut Hari Malaysia yang ke-49, dan sambutan ini istimewa kerana buat kali pertama kita akan meraikan hari yang bermakna dan bersejarah ini di negeri Sarawak secara besar-besaran. 

Marilah kita sama-sama 1Malaysia melaungkan perasaan bangga dan cinta kepada tanah air kita yang begitu sejahtera dan aman.

 Dirgahayu Malaysia, Selamat Hari Malaysia dan Salam 1Malaysia!

Prince William and Kate Middleton arrive KL for three-day visit

Posted: 15 Sep 2012 08:42 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=N-lfFjPuya8&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Pilihan Raya Berasingan - Pakatan Selangor Dah Takut Hilang Kuasa @NohOmar

Posted: 15 Sep 2012 08:40 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=vvnv4RPjyZs&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

I'm glad to be labelled anti- semitic : Tun Mahathir

Posted: 15 Sep 2012 02:48 AM PDT

1. An Israeli court hearing a case brought by the mother of Rachel Corrie, the American girl who was deliberately run over and killed by an Israeli soldier driving a bulldozer to destroy the home of a Palestinian in Gaza, found the case to be an accident because the Israeli soldier claimed he could not see the girl standing in the way of the bulldozer shouting for it to stop.
2. I have often enough sat in the driver's seat of a bulldozer or mechanical hoe and I have always been able to see everything in front of me. Certainly a person standing in my way would be clearly seen by me.
3. But the Israeli court believed the soldier when he said he could not see the girl Rachel Corrie standing in front of his bulldozer. And so he ran over her crushing her under the bulldozer.
4. Even the Chinese Communist soldier stopped his tank when, in Tiananmen Square, a young man stood in the way of his vehicle. The view from the tank must be less clear. But the Israeli was driving a bulldozer which is designed to enable the driver to see clearly what is in front of him.
5. If he ran over the girl, it must be deliberate; it must be because he wanted to kill the girl.
6. It is a travesty of justice for the court to decide it was an accident, that the soldier driving the bulldozer could not see the girl.
7. The judge must be as cold-hearted as the soldier for the pain he inflicted on the grieving mother.
8. I am glad to be labelled anti-Semitic. How can I be otherwise when the Jews who so often talk of the horrors they suffered during the Holocaust show the same Nazi cruelty and hard-heartedness towards not just their enemies but even towards their allies should any try to stop the senseless killing of their Palestinian enemies.

Read more http://chedet.cc/blog/?p=837

Kerajaan akan sekat penyiaran filem hina Nabi Muhammad SAW @drraisyatim @najibrazak

Posted: 15 Sep 2012 02:35 AM PDT

BINTULU: Kerajaan akan menyekat penyiaran filem 'Innocence of Muslims' yang menimbulkan kemarahan umat Islam seluruh dunia kerana menghina Nabi Muhammad SAW berikutan motif filem itu jelas menghina agama Islam. 

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata negara Islam lain seperti Indonesia dan Timur Tengah sudah melakukan tindakan menyekat penyiaran filem berkenaan dan Malaysia akan mengikut jejak yang sama. 

"Saya sudah meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk berunding terus dengan pihak berkuasa lain supaya tidak membenarkan akses kepada paparan itu sama ada melalui Youtube atau pun saluran lain," katanya. 

Beliau berkata demikian selepas menutup bengkel literasi ICT untuk Ketua-ketua Masyarakat Daerah Bintulu di Pusat Internet 1Malaysia Kampung Penan Muslim di sini, hari ini. 

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini dipetik berkata tindakan segera belum diambil dengan menghalang filem itu diedar di negara dan mencadangkan filem berkenaan diharamkan daripada disiar di negara ini. 

Rais berkata, sekatan filem itu bertujuan memberi amaran kepada mana-mana pihak sama ada di dalam atau luar negara yang kerajaan tidak akan bertoleransi dengan mana-mana elemen negatif yang menyentuh sensitivi agama dan kaum. 

Beliau berkata, kerajaan tidak mahu penyiaran filem berkenaan mendatangkan impak negatif jangka panjang yang membawa kepada penyiaran filem yang menyentuh sensitiviti penganut agama lain seperti Kristian dan Buddha. 


Baca lanjut di 

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KerajaansekatpenyiaranfilemhinaNabiMuhammadSAW/Article/

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 15 Sep 2012 11:11 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Turunkan Harga Kereta: Kempen @RafiziRamli untuk jatuhkan @AzminAli ?!!

Posted: 15 Sep 2012 05:00 AM PDT


Memori indah ketika Anwar menyatakan minatnya kepada Rafizi melalui sebentuk cincin

Kantoi lagi, rupanya harga kereta ini satu saranan yang sebenarnya untuk kayakan kroni mereka.
 
Aduh! Pihak Pakatan benar-benar terdesak kebelakangan ini. Ketandusan idea setelah gagal menawan pengundi muda (21-30) melalui kempen PTPTN yang memakan diri sendiri, kini Rafizi Ramli keluar dengan modal baru – tapi seperti biasa modal beliau lebih kurang sama dengan janji-janji Buku Jingga. Sedap didengar, dipakai jangan.

Strategi terbaru PKR dalam usaha memenangi undi pengundi-pengundi atas muda dan pagar pada PU13 adalah dengan menawarkan harga kereta yang lebih murah.

Jika seseorang berlawak seperti itu beberapa bulan lepas, kami mungkin menggaru kepala dan sekadar tergelak sahaja, namun Rafizi Ramli dan rakan-rakan nampaknya serius dalam hal ini.

Berhadapan dengan masalah-masalah dalaman yang telah meletakkan keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim bertentangan dengan leftenan-leftenan tertinggi beliau Azmin Ali dan Rafizi Ramli, kegagalan menyelesaikan pertikaian tentang hudud antara DAP dan PAS, ketidakupayaan atau ketidakrelaan untuk bekerjasama dengan rakan-rakan seangkatan dalam membentuk sebuah kabinet bayang-bayang mahu pun sebuah manifesto yang mantap, dan kegagalan untuk menyerang polisi ekonomi kerajaan kerana ia sedang membawa pertumbuhan 5.4%, pendapatan per kapita yang lebih tinggi, dan pelaburan luar yang lebih banyak - apa yang boleh ditawarkan oleh PKR sebaliknya adalah: kereta-kereta yang lebih murah.

Ya, strategi pilihanraya PKR nampaknya cuba merasuah pengundi-pengundi atas pagar dengan satu janji kabur untuk kereta-kereta yang lebih murah. Memang sukar dipercayai, namun inilah hakikatnya.

Rafizi Ramli dari ayam tambatan tanpa haluan PKR telah mendakwa pembayar-pembayar cukai kerugian sekitar RM3.5 billion setiap tahun melalui Permit Kelulusan (AP) dan berkata bahawa jumlah ini sebaliknya boleh digunakan untuk menurunkan harga kereta.

Parti ini telah menjanjikan satu rombakan semula ke atas Dasar Automotif Negara (NAP) yang bakal melibatkan pemotongan duti eksais dan beban cukai tiga ganda ke atas kereta sekiranya ia berjaya mengusai Putrajaya.

Rafizi telah membentuk sebuah fatamorgana ekonomi daripada AP di sebuah persidangan akhbar pada hari Selasa lepas. Beliau melandaskan teori beliau di atas kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir minggu lepas yang dilaporkan telah berkata bahawa penjualan AP kepada pembida tertinggi akan membuatkan harga setiap AP bernilai antara RM50,000 hingga RM60,000.

"Sekiranya jumlah pengeluaran AP setiap tahun mencapai 70,000 seperti yang dianggarkan, negara ini dan rakyatnya akan kerugian sekitar RM3 bilion hingga RM3.5 bilion setiap tahun kerana kementerian yang kini diterajui Datuk Mukhriz hanya mengenakan bayaran RM10,000 semasa AP diedarkan ... tanpa melalui proses tender terbuka," dakwa Rafizi.

Beliau berkata sebuah sistem tender terbuka untuk AP akan "membolehkan harga kereta turun naik berdasarkan pasaran terbuka," dan mendakwa bahawa ini akan memupuk persaingan antara penjual-penjual kereta untuk menawarkan harga-harga terbaik untuk masyarakat umum.

Ini adalah pemikiran ekonomi yang teruk, dan pemikiran politik yang lebih teruk lagi.

Pengiraan ekonomi Rafizi sangat lemah, kerana sebaik saja kesemua AP ditawarkan kepada pembida tertinggi, bekalan AP akan menjadi sangat tinggi sehinggakan pembida-pembida premium yang kini bersedia untuk mendapatkan AP akan berkurangan daripada jumlah RM50,000-RM60,000 yang diandaikan oleh Rafizi. Oleh yang demikian, anggaran beliau tentang kerugian RM3.5 bilion itu adalah sesuatu yang sangat dibesar-besarkan.

Keduanya, setiap negara pengeluar kereta mengenakan sekatan terhadap pengimportan kereta untuk melindungi industri automotif tempatan. Ini tidak hanya berlaku di Malaysia, Rafizi. Pergilah ke India, sebagai contoh, dan anda akan dapati bahawa wujud duti import sebanyak 102 peratus dan pengharaman ke atas import kereta-kereta terpakai.

Samada Rafizi suka atau tidak, harga kereta-kereta tidak akan "turun naik berdasarkan pasaran terbuka." Harga-harga kereta diatur dalam setiap pasaran kereta, samada di Amerika Syarikat mahu pun China.

Jadi apa yang ditawarkan oleh Rafizi kepada pengundi-pengundi hanyalah sebuah impian yang mustahil: Undi Pakatan Rakyat, dan anda akan hidup di dalam sebuah syurga kereta.

Atas sebab inilah politik di sebalik janji populis PKR sangat sinis.

Sepatutnya pihak pembangkang menawarkan polisi-polisi alternatif yang kukuh dan mampu memperbaiki pembangunan negara serta kehidupan harian rakyat jelata, dan bukannya menabur janji-janji palsu yang hanya berlandaskan perkiraan-perkiraan ekonomi yang tidak tepat.

Berjuta-juta rakyat Malaysia yang bekerja keras tidak berminat untuk membeli kereta-kereta import yang mahal. Mereka hanya berusaha untuk menyara diri dan keluarga serta merancang untuk membuat keputusan-keputusan hidup yang lebih penting seperti memberi pendidikan kepada anak-anak dan juga membeli rumah sendiri.

Kerajaan Barisan Nasional sedang membawa perubahan yang besar dalam aspek-aspek ini, dengan pihak kerajaan melaksanakan dasar gaji minimum, membawa perubahan-perubahan meluas dalam sektor pendidikan, dan menawarkan kemudahan perumahan yang mampu dimiliki.

Pakatan pula sebaliknya hanya sibuk memanjakan golongan minoriti kecil yang mahukan kereta-kereta import, lantas cuba untuk menggula-gulakan golongan ini dengan penurunan harga kereta-kereta.

Siapa sebenarnya yang ingin dibantu oleh Pakatan dengan janji kereta murah ini? Sudah pastinya bukan orang kebanyakan.

Kita orang berilmu jangan termakan dengan janji dan polisi populis Pakatan Rakyat. Polisi-polisi yang diketengahkan setakat hari ini cuma berdasarkan andaian ahli politik semata, dan tidak pernah diiktiraf oleh mana-mana pakar ekonomi dunia.

Ketika bandaraya-bandaraya lain di dunia berlumba-lumba untuk menaiktaraf perkhidmatan pengangkutan awam, Pakatan pula galak menyuruh orang membeli kereta. Sekiranya lebih banyak kereta di jalanraya kerana harga murah, apa Rafizi ingin lakukan bila kerajaan terpaksa menanggung beban subsidi petrol yang mencanak naik? Memang sah Rafizi dan Anwar sedang merancang menuju bankrap untuk negara kita.

Rafizi dan rakan-rakan harus bangkit dari lena yang panjang dan sedar bahawa pihak Pembangkang harus memperbaiki diri secepat mungkin. PU13 sudah menghampiri, dan sekiranya apa yang boleh dijanjikan oleh Pakatan hanyalah kereta-kereta yang lebih murah sambil mereka masih degil bertelagah tentang hudud, keputusan pilihanraya barangkali sudah boleh diketahui sebelum hari pembuangan undi lagi.

Sumber : Info Semasa
 
*Bila si jambu ini kata AP punca masalah harga kereta, dia tidak tahukah AZMIN ALI juga adalah pemegang AP untuk mengimport kereta-kereta MEWAH jenama WALD (dulu ada showroom di persimpangan Jln Sultan Ismail dan Dang Wangi sebelah Bank Pembangunan dekat traffic light)?!!

Mat Sabu punca pemain bola sepak negara di tangkap basah?!!

Posted: 15 Sep 2012 01:02 AM PDT

Khalwat: Farizal Marlias, pasangan didenda

 
PETALING JAYA 13 Sept. - Penjaga gol pasukan bola sepak kebangsaan, Mohd. Farizal Marlias, didenda RM2,500 atau penjara sebulan setelah mengaku bersalah di Mahkamah Rendah Syariah di sini hari ini atas tuduhan berkhalwat dengan seorang pekerja swasta, tahun lalu.

Pasangannya, Zaiton Othman yang turut mengaku salah terhadap tuduhan tersebut juga didenda RM2,500 atau penjara sebulan oleh Hakim Syarie, Mohd. Nurulazhar Mohd. Tohar.

Mohd. Farizal, 26, dan Zaiton, 29, yang ketika kejadian berstatus isteri orang didakwa berada bersama dalam keadaan syak dalam sebuah bilik di sebuah kondominium di sini.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada pukul 3.40 pagi, 12 Oktober tahun lalu ketika serbuan oleh pegawai penguat kuasa, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Mereka didakwa mengikut Seksyen 29 (1)(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 yang memperuntukkan denda tidak lebih RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Dalam rayuannya, Mohd. Farizal merayu hukumannya diringankan kerana dia menyesal dan telah insaf atas perbuatannya serta merancang untuk mengahwini Zaiton tidak lama lagi.

Selain itu, katanya, pekerjaannya sebagai pemain bola sepak adalah secara kontrak selain mempunyai banyak tanggungan antaranya terpaksa membiayai persekolahan adik-adiknya dan ibu bapa yang tidak sihat.

Sementara Zaiton memberitahu mahkamah, dia telah bercerai dengan suaminya kira-kira setahun lalu dan kini menjadi ibu tunggal kepada dua orang anak.

Dia yang menyesal dan telah insaf berkata, mempunyai banyak tanggungan antaranya anak-anak, ibunya yang berada di Johor dan pelbagai pinjaman bank.

Sementara itu, Pendakwa Syarie JAIS, Shafezan Rusli memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal.

Ini kerana berdasarkan fakta kes, menurut beliau ketika serbuan itu, Zaiton yang masih bergelar isteri orang mengenakan pakaian yang ketat dan baju yang dipakainya dalam keadaan terbalik.

Katanya, bilik-bilik lain dalam rumah yang merupakan milik rakan Zaiton itu didapati tidak berpenghuni melainkan bilik yang diserbu oleh JAIS.

Malah, katanya, Mohd. Farizal ketika serbuan, berada di atas katil sekali gus menimbulkan elemen yang kuat dan wujud niat untuk melakukan kesalahan.

Shafezan juga memohon mahkamah mengambil kira kes khalwat di Selangor yang semakin meningkat melibatkan umat Islam tanpa mengira status.

 
Nampaknya virus Mat Sabu, Adun Selising dan Ostad Badrul Amin mulai menular dalam masyarakat. Terbaru penjaga gol Kebangsaan Negara menjadi mangsa.
 
Habis kucar-kacir dibuatnya keluarga orang. Isteri diceraikan suami, anak-anak pula kehilangan ayah.
 
Kami harapkan semua rakyat Malaysia dapat menjadikan peristiwa ini sebagai iktibar dan minta dijauhkan daripada ber"jangkit" kepada keluarga kita. Yakinlah yang kita boleh cegah penyakit sosial ini jauh daripada anggota keluarga yang kita sayangi dengan menurunkan pangkah yang betul pada kertas undi nanti.
 
Ingatlah wahai para pembaca yang budiman, yang masa depan keluarga dan anak bangsa kita terletak di tangan kita!

APANAMA

Posted: 15 Sep 2012 11:04 PM PDT

APANAMA


Selamat Hari Malaysia - let's remain united

Posted: 15 Sep 2012 12:07 PM PDT

PISAU.NET

Posted: 15 Sep 2012 09:33 PM PDT

PISAU.NET


Penampakan Wanita Yang Kurang Enak Punca Anwar Kecewa .

Posted: 15 Sep 2012 06:00 PM PDT


Anwar Kecewa – Zuraida GAGAL Tarik Minat Wanita

GelagatAnwar-Selepas hadir di majlis perasmian apa yang dipanggil sebagai 'Buku Jingga – Agenda Wanita Malaysia', Anwar tidak menyorokkan perasaan kecewa dengan sikap Zuraida yang gemar mengemukakan cadangan-cadangan retorik di dalam program tersebut.


Dalam ucapan, Anwar sendiri mengatakan PR perlu mencari jalan untuk mengukuh sokongan wanita dalam PRU yang akan datang. Kalau setakat menggunakan retorik, ianya tidak akan berjaya menarik pengundi wanita.


Perhatikan tujuh bidang tuju-tumpu yang dikemukakan oleh Zuraida:- Dasar pendidikan yang "celik dan cerdik" terhadap wanita dengan menerapkan Falsafah Hormat Wanita dan peka gender dalam agenda pendidikan negara. Memberi perhatian khusus kepada kelangsungan kesihatan dan hidup berkualiti kepada wanita. Merangka program, menyelaras, menggalak dan membuka peluang dengan penglibatan wanita bidang ekonomi.


Merangka dan mengenalpasti agenda yang mementingkan kesejateraan sosial dan keselamatan di kalangan wanita. Menyusun dan menyebarluas program pendemokrasian dan pendidikan politik di kalangan wanita secara berimbang di seluruh negara. Melakukan pemberdayaan dan penguatkuasaan undang-undang serta penambaikan terhadap akta dan dasar yang tertumpu antaranya kepada jenayah keganasan, gangguan seksual, keganasan rumah tangga, diskriminasi dan pemerdagangan wanita. Memberdaya golongan Wanita Muda yang berumur 18 hingga 35 tahun dari aspek pengukuhan jati diri, pemantapan keluarga, pemberdayaan ekonomi mandiri dan keseimbangan kerjaya. Ucapan Anwar sendiri berbunyi:-


"Mendekati wanita di bandar tidak sama dengan wanita di kawasan desa dan pedalaman. Dan cabaran kita yang besar adalah di kawasan desa dan pedalaman.


"Saya percaya rakan-rakan pimpinan PAS, DAP dan Keadilan tidak menjadikan ia sebagai slogan atau retorik biasa yang dilakukan, kerana sudah 50 tahun lalu dengan retorik yang sama. "Semua ingin memberdaya dan memperkasa tetapi akhirnya bukan memberdaya tapi memperdaya…"


Ramai kalangan wanita yang hadir mengatakan umur politik Zuraida sudah semakin hampir sampai ke penghujung. Anwar tidak yakin Zuraidah mampu menarik minat wanita. Dengan wajah. Dengan badan. Dengan cakap yang tidak improved – Anwar sendiri mengatakan dia sudah hilang percaya kepada kepimpinan Zuraida.


Kekecewaan Anwar ini dinyatakan secara terbuka.


Sebagai ganti kepada kekecewaan Anwar, Zuraida janji mengumpul jumlah wanita lebih besar pada 23hb nanti.


Pisau kata "Zuraida pernah tempik depan aku di tengah jalan serupa perempuan gila"

Muhyiddin Hina Rakyat Kelantan - Nik Abduh

Posted: 15 Sep 2012 06:18 AM PDT


TPM sah menipu rakyat Kelantan,ini semua gara gara beliau pertikaikan regim PAS Kelantan kononnya tidak membawa kemajuan walaupun sudah lebih 20 tahun memerintah negeri.

Tan Sri Muhyiddin harus sedar,rakyat bukan buta apa perlunya pertikaikan Kelantan sedangkan negeri ini seluruh Malaysia tahu antara paling maju di Semenanjung.

Kilang kilang,fabrik fabrik ,bangunan pencakar langit,hinggalah kepada tokong terbesar di Asia Tenggara . Baru baru ini regim PAS Kelantan mengorak langkah apabila mengumumkan akan membina keretapi laju pertama di Malaysia dari kerajaan "Isle" Nik Aziz.

Bayangkan tidak ada negeri di Malaysia yang memberikan air kopi dan teh tarik dengan hanya membuka pili air di rumah.Kemajuan ini anda tidak dapat jumpa di Johor,Pulau Pinang mahupun di Kuala Lumpur.

Pisau cadangkan Tan Sri Muhyiddin Yassin mohon maaf kepada rakyat Kelantan..janganlah "hina" sebegitu rupa..

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya Kelantan sudah maju jika di bawah BN, dilihat cuba menipu rakyat negeri itu.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, Muhyiddin tidak perlu mengungkap penipuan seperti itu kepada rakyat Kelantan semata-mata mahu mendapat sokongan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

Menurutnya, rakyat Kelantan tidak mudah ditipu dengan cakap-cakap politik seperti itu kerana sudah tahu realiti sebenar yang berlaku.

"Sebelum dia sebut nak majukan Kelantan dia kena buktikan dulu BN sudah majukan negeri lain.-Harakah
Pisau kata " mesti orang Kelantan cukup bangga..negeri termaju beb.."

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 15 Sep 2012 09:22 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 15 Sep 2012 09:12 PM PDT

GERAKAN ANTI PKR


TANDA PUTERA : JAWAPAN KENAPA KIT SIANG GELABAH BEROK !

Posted: 15 Sep 2012 08:00 PM PDT

16 SEPT : MERAIKAN HARI SATU DUNIA KENA TIPU DENGAN ANWAR !

Posted: 15 Sep 2012 12:39 PM PDT

INNOCENCE OF MUSLIMS :GAP CABAR ANWAR BALUN YAHUDI !

Posted: 15 Sep 2012 05:18 AM PDT

ISRAELI JUSTICE : ARTIKEL TERBARU TUN M.

Posted: 14 Sep 2012 10:22 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu

Posted: 15 Sep 2012 03:22 PM PDT

Kita MESTI Selamatkan Melayu


WOW..! TIBAI Kata SPRM Jadi Tali Barut Pakatan Pembangkang....!

Posted: 14 Sep 2012 07:31 PM PDT

Mursyidaul Am TIBAI percaya terdapat "jerung jerung besar" dalam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia - SPRM yang menjadi tali barut, alat dan perkakas Pembangkang kerana tidak berjaya mengambil sebarang tindakan terhadap aduan yang dibuat dalam kes Azmin Ali Hidup Mewah, Saham Berjuta juta Ringgit Milik Shamsidar isteri Azmin..., kes Lim Guan Eng cuba sogok wang kepada Senator Tengku Abd Aziz..., salahguna kuasa Setpol Mb Selangor Faekah Husin...

TETAPI apabila Pembangkang buat sidang akhbar TANPA perlu membuat laporan SPRM, bergegas dan begitu cepat sekali pegawai pegawai SPRM menyerbu ke pejabat dan merampas fail fail sebuah syarikat yang mendapat projek MRT di Ampang, begitu juga dalam kes NFC yang melibatkan Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

JOM kita saksikan video klip dibawah ini bagaimana Zahid Md Arip, seorang berpangkat Mursyidul Am telah TIBAI pihak SPRM...!! Baik punya tibai....

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 15 Sep 2012 03:02 PM PDT

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


PAS fitnah SUK Bahagian UMNO Hulu Terengganu lakukan sumbang mahram

Posted: 15 Sep 2012 03:00 PM PDT

KUALA TERENGGANU: "Saya pelik bagaimana nama Setiausaha Kerja (SUK) UMNO Bahagian Hulu Terengganu disebut secara terang-terangan kononnya melakukan perbuatan terkutuk itu sedangkan jawatan berkenaan dipegang oleh saya yang juga seorang perempuan," kata Kamariah Awang, 37, semalam.

Kenyataan itu terpaksa dibuat selepas kesal dengan dakwaan Naib Ketua Pemuda Pas Terengganu, Kamaruzaman Abdullah kononnya (Kamariah) ditahan polis kerana melakukakan sumbanga mahram dengan anak tiri.

Menurutnya, ramai rakan menhubunginya bagi mendapatkan gambaran sebenar apabila blog menyiarkan laporan yang memetik dakwaan Kamaruzaman, kononnya dia diberitahu SUK UMNO bahagian itu terbabit dalam perbuatan itu.

"Sejak berita itu tersebar di Internet beberapa hari lalu, ramai menelefon saya bertanaya perkara sebenar dan ia sedikit sebanyak mecalarkan imej saya dan parti," katanya yang juga wanita tunggal memegang jawatan itu di negeri ini ketika dihubungi, semalam.

Sebelum ini, beberapa blog melaporkan Kamaruzzaman dalam ucapannya pada satu majlis di Kampung Banggol Binjai, Tepoh dekat sini, pada 9 September lalu berkata, dia diberitahu SUK UMNO Bahagian Hulu Terengganu ditahan polis kerana disyaki melakukan perbuatan sumbang mahram dengan anak tiri perempuannya.

Bagaimanapun, individu sebenar yang terbabit dipercayai seorang petugas lelaki di pejabat UMNO Bahagian berkenaan dan bukannya SUK.

Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Datuk Tengku Putera Tengku Awang yang dihubungi semalam turut menafikan SUK bahagiannya ditahan polis kerana disyaki melakukan perbuatan berkenaan, sebaliknya individu terbabit adalah seorang pekerja am di pejabat UMNO bahagian itu.

"Kita kesal dengan kejadia itu dan ia jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Ia masalah keluarga individu berkenaan da di luar kawalan kita.

"Kita tidak akan mempertahankan mereka yang bersalah dan menyerahkan kepada pihak berkuasa mengambil tindakan lanjut," katanya ketika ditemui, semalam.

Metro

Kawin cerai, kawin cerai, cerita apa pula si Afdlin ni bikin..

Posted: 15 Sep 2012 09:28 AM PDT

Berjanji Sehidup Semati – Untuk Tiga Hari

Tontoni kisah cinta Zafrin dan Ujie dalam kisah 'Untuk Tiga Hari' – Pasangan muda yang bertemu ketika menuntut di university merancang untuk berkahwin.

Tetapi, muncul dilema apabila ibu bapa masing-masing telah mengaturkan perkahwinan dengan pilihan sendiri.

Pasangan tanpa jodoh ini mengambil keputusan untuk meneruskan perkahwinan pilihan keluarga tetapi berjanji sesama sendiri untuk bercerai selepas tiga hari!

Saksikan preview filem 'Untuk Tiga Hari' eksklusif yang akan ditayangkan di Astro Gempak pada 18th Sept – 19 Sept! Akan ditayangkan di pawagam bermula 20 Sept.

Jom tengok preview cerita ini di SINI.

Kahwin #UntukTigaHari saja? Pratonton kisah cinta Zafrin dan Ujie di Astro Gempak pada 18/19 Sept. 

* Mujur cerita ni, Rashidi Ishak tak dipasangkan dengan Vanida Imran...silap-silap boleh jatuh talak ooo...bahayo! 

Gagal kawal nafsu, guru wanita dicekup sedang berasmara

Posted: 15 Sep 2012 09:02 AM PDT

Gara-gara tidak dapat menahan nafsu, sepasang kekasih sedang berasmara di dalam sebuah rumah di Kampung Batu 9, di sini, dicekup penduduk, polis dan pegawai penguat kuasa Pejabat Agama Islam Daerah Hilir Perak, pagi kelmarin.

Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Kampung Baru Batu 9, Ahmad Baharom, 59, berkata, penangkapan itu dilakukan setelah penduduk mengintip gerak geri pasangan itu selama dua minggu di rumah milik ibu bapa lelaki yang menjadi port melepaskan nafsu mereka.

Menurutnya, sebelum ini, ibu bapa lelaki berkenaan dikatakan telah menasihatkan anaknya supaya bernikah dengan gadis pilihannya tetapi lelaki tersebut sengaja melengah-lengahkan untuk berkahwin.

"Ketika serbuan dibuat ibu bapa lelaki itu tidak ada di rumah, memaksa kami memecahkan pintu depan rumah yang dikunci dari dalam kerana pasangan itu enggan beri kerjasama.

"Lelaki berusia 30-an adalah seorang kontraktor di kawasan Changkat Jong manakala teman wanitanya yang berusia 25 tahun berasal dari Terengganu, adalah seorang guru yang bertugas di sebuah sekolah menengah di Setapak Kuala Lumpur" katanya ketika ditemui pemberita.

Ahmad berkata, ketika serbuan dilakukan, lelaki berkenaan didapati hanya memakai tuala sahaja sementara teman wanitanya berselimut dan berada di atas tilam.

Katanya, pasangan kekasih itu juga gagal menunjukkan dokumen mengatakan mereka pasangan suami isteri yang sah ketika diminta oleh pegawai penguatkuasa Jaipk Hilir Perak.

Pegawai penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Hilir Perak enggan memberi maklumat dengan alasan semua kenyataan akhbar hanya boleh dibuat Pegawai Penguatkuasa di lbu pejabat Jabatan Agama lslam Perak di lpoh.


Penerbit filem hina Nabi ditahan

Posted: 15 Sep 2012 08:08 AM PDT

LOS ANGELES - Seorang lelaki yang disyaki menghasilkan filem yang menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW, sehingga mencetuskan kemarahan dan protes mengorbankan hampir 10 orang setakat ini, ditahan oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS), semalam.

Lelaki berkenaan, Nakoula Basseley Nakoula, pernah disabitkan kesalahan berhubung kes menipu bank pada 2010, dan diletakkan di bawah pemantauan selama lima tahun dan tidak boleh akses kepada Internet.

Nakoula, 55, dilaporkan telah menafikan terbabit dalam pembikinan filem tersebut, yang dinamakan Innocense of Muslims.

Protes ekoran tayangan filem itu merebak ke banyak negara Timur Tengah dan Mesir. Semalam, protes juga diadakan di Malaysia. Hari ini, protes merebak ke Australia.

Nakoula ditahan sejurus selepas tengah malam tadi.

Wakil media menunggu kemunculan lelaki itu selama 48 jam di hadapan rumahnya di selatan California.

Dia muncul dengan mengenakan skarf, kot dan cermin mata bagi mengelakkan wajahnya dirakam oleh media.

Berdasarkan rekod hartanah, rumah dia ditahan ada miliknya.

Jurucakap Jabatan Sherif Los Angeles, Steve Whitmore mengesahkan bahawa Nakoula dibawa ke stesen sherif Cerritos untuk disoal siasat oleh pegawai-pegawai pemantauan persekutuan bagi menentukan sama ada dia telah melanggar syarat hukuman dipantau selama lima tahun yang dikenakan.

Whitmore menambah, Nakoula telah bersetuju untuk ditemu siasat oleh pihak berkuasa sebelum tiba di rumahnya.

Oleh itu katanya, keputusan dibuat Nakoula adalah secara sukarela.

"Lelaki itu memberi kerjasama," katanya lagi.

Nakoula ada memberitahu Associated Press bahawa dia bukan pengarah filem itu tetapi hanya pengurus logistik.

Pengarah filem itu dikatakan menggunakan nama Sam Bassiel.

Laporan terdahulu menunjukkan Nakoula menggunakan sekurang-kurangnya lapan nama yang lain.

Rozita Che Wan sudah mula 'menonggek' di Facebook

Posted: 15 Sep 2012 06:24 AM PDT

KUALA LUMPUR: Pelakon popular Rozita Che Wan akhirnya membuka akaun rasmi di laman Facebook (FB) untuk para peminatnya selepas lima tahun berkecimpung dalam dunia lakonan.

Rozita, 39, berkata, pertanyaan yang berterusan daripada peminat mengenai aktiviti dan perkembangannya menjadi faktor dia mendaftarkan akaun FB bernama 'Rozita Che Wan (RCW)' di laman itu.

"Saya buat akaun FB kerana mahu mendekati dan berkomunikasi dengan peminat.

Sebenarnya sudah lama mereka bertanya bila saya akan mempunyai akaun FB sendiri.

"Selama lima tahun menjadi pelakon, saya memang tidak pernah ada apa-apa akaun di laman sosial tidak kira FB, Twitter atau Instagram. Sejak tiga hari akaun itu dibuka, saya sudah mempunyai 400 kenalan," katanya.

Rozita berkata demikian ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Hari Raya anjurannya di sebuah hotel di sini, petang Jumaat.

Pada majlis yang julung kali diadakan itu, Rozita meraikan sekitar 100 tetamu yang terdiri daripada kaum keluarga, kenalan artis yang rapat dan wakil media.

Antara kenalan artis yang hadir adalah Dafi, Didie Alias, Roslan Shah, Azza (Elite), Fazly Zainal, Zain Saidin, adiknya Ayu Raudhah dan adik ipar Mazlan Pet Pet.

Rozita berkata, idea untuk menubuhkan akaun rasmi itu tercetus sejak dia memeterai perjanjian pengurusan artis dengan syarikat Laugh Out Loud (LOL) Entertainment milik penyanyi Dafi, pada awal bulan ini.

"Akaun FB ini bukan sahaja sebagai platform untuk saya berkomunikasi dengan peminat, malah saya dapat berkongsi aktiviti terbaru dan mempromosikan drama televisyen yang saya bintangi.

"Sejak bernaung di bawah pengurusan LOL Entertainment pada awal bulan ini, kami merasakan penubuhan akaun FB ini idea yang baik untuk mendekati peminat dan tujuan kerja.

"Selama ini, saya uruskan hal ehwal kerja sendirian dan tidak berkesempatan untuk mempunyai akaun sosial.

"Bila sudah ada pengurusan ini tentu saya ada waktu terluang sikit untuk berinteraksi dengan peminat di laman itu," katanya.

Mengenai kerjaya, Rozita berkata, dia bakal memulakan penggambaran telefilem komedi terbaru berjudul Bila Daddy Buat PHD di Perlis pada minggu hadapan.

"Saya juga akan terlibat dalam penggambaran sebuah telefilem Hari Raya Haji juga diterbitkan Zeel Productions selepas ini."Pada Oktober depan, saya akan terlibat dalam drama bersiri Kiah Pekasam untuk musim terbaru.

"Kami dijangka terbang ke Jepun untuk penggambaran," katanya yang akan bercuti ke London, England dan Paris, Perancis bersama Ayu Raudhah tidak lama lagi.

Suspek kencing gambar Nik Aziz dan pijak gambar LGE ditahan

Posted: 15 Sep 2012 05:50 AM PDT

KUALA LIPIS - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan penahanan beberapa individu yang didakwa memijak dan membuang air kecil ke atas gambar Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Penahanan itu dilakukan mengikut bidang kuasa Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan bagi melengkapkan siasatan berhubung laporan polis yang diterima terhadap tindakan melampau sekumpulan pemuda itu.

"Tangkapan ke atas mereka terlibat sudah dibuat, siasatan dan kertas siasatan pula dalam bidang kuasa PDRM.

"Jadi, biar mereka siasat perkara itu dan tidak ada sesiapa akan terlepas dari tindakan undang-undang, tidak kiralah siapa mereka," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Lipis di sini, hari ini.

Beliau berkata, apabila siasatan kes itu selesai nanti, terpulang kepada pejabat Peguam Negara untuk mendakwa atau tidak mereka yang terlibat.

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang masih ditahan, Hishammuddin berkata sebahagian sudah dibebaskan sebelum Aidilfitri lalu.

"Baki tahanan itu masih dalam pertimbangan (untuk dibebaskan) di mana mereka ini kita kena pastikan dulu benar-benar tidak lagi mengancam keselamatan negara.

"Kita sudah perkenalkan akta baru bagi menggantikan ISA jadi kita kena ambil kira semua benda," katanya. - Bernama

'Saddam Hussien' dalam filem p0rn0

Posted: 15 Sep 2012 05:16 AM PDT

KAHERAH: Seorang lelaki dengan wajah seiras Saddam Hussain mendakwa sekumpulan samseng cuba menculik dan memaksanya menyamar sebagai diktator terkenal itu untuk berlakon dalam filem porno melampau.

Warga Mesir, Mohamed Bishr yang saling tak tumpah menyerupai bekas pemerintah kuku besi itu mendakwa dipaksa melakukan perbuatan itu oleh kumpulan samseng berkenaan minggu lalu.p> Kumpulan yang tidak dikenal pasti itu memberitahunya, mereka akan menyiarkan rakaman palsu itu sebagai pita porno asli Saddam dan menjualnya ke seluruh dunia bagi mendapatkan wang.

Pada awalnya mereka berkata, akan membayarnya 205,000 pound (RM1.09 juta) untuk adegannya dalam kerjasama itu, tetapi kemudian membelasahnya apabila dia enggan.p> Mohamed dari Iskandariah berkata, dia turut menerima ugutan melalui panggilan telefon mengatakan dia akan diculik jika dia enggan berlakon dalam filem itu. p> Mohamed yang warak berkata, pada minggu lalu, tiga lelaki berpakaian hitam keluar dari van dan memaksanya untuk memasuki belakang kenderaan itu.

Dia memberitahu akhbar harian Mesir, Al-Ahram: "Tiga lelaki itu yang mempunyai pistol tersisip di tali pinggang mereka memaksa saya keluar dari kereta dan menolak saya ke dalam sebuah van sambil memukul kepala saya." p> Menurutnya, orang yang lalu lalang berhimpun di tempat kejadian, tetapi amat takut untuk campur tangan dan perkara terakhir yang diingatnya, dia dicampak dari van ke kaki lima.

Mohamed juga telah diserang beberapa kali pada masa lalu oleh rakyat Iraq yang menetap di Mesir.

Kebanyakan mereka tersilap menganggapnya sebagai pemimpin mereka yang diguling (dihukum mati di penjara Baghdad pada Disember 2006) dan mahu menyerahkannya kepada pihak berkuasa untuk mendapatkan ganjaran. Dia terpaksa berpindah rumah beberapa kali bagi mengelak diganggu.

Anak lelakinya, Mahmoud berkata: "Kami meminta polis supaya memberi perlindungan khas kepada bapa kami kerana perkara ini sudah berlaku beberapa kali." - TS

KPM tidak pernah keluarkan pengesahan garis panduan LGBT

Posted: 15 Sep 2012 04:27 AM PDT

KUALA LUMPUR - Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) tidak pernah memberi pengesahan kepada mana-mana pihak menyedia atau mengeluar garis panduan mengenai golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk tujuan pengedaran ke sekolah seluruh negara.

"Pengesahan kepada garis panduan tersebut tidak pernah dikeluarkan," menurut kenyataan KPM sebagai merujuk kepada laporan media baru-baru ini berkaitan pengesahan garis panduan LGBT yang dibincangkan di Seminar Keibubapaan mengenai isu LGBT di Pulau Pinang pada 13 Sept lepas.

Menurut kenyataan itu, KPM memandang berat isu LGBT yang berlaku dalam masyarakat dewasa ini dengan mengambil beberapa inisiatif memerangi gejala tersebut.

"KPM akan sentiasa memberi bimbingan secara langsung dan tidak langsung kepada semua murid (dan pelajar) untuk mengelakkan diri mereka daripada terjebak dengan gejala yang tidak sihat ini," menurut kenyataan itu.

Media sebelum ini melaporkan bahawa pihak kementerian menyokong satu 'Garis Panduan' kepada ibu bapa untuk mengenal pasti 'simptom' Gay dan Lesbian pada anak mereka bagi mengambil langkah untuk membetulkan keadaan itu.

Antara isi garis panduan itu adalah, "Simptom" gay mempunyai badan sasa dan gemar menunjukkan badan dengan memakai baju berkolar-V dan tidak berlengan serta suka membawa beg besar sama seperti yang digunakan wanita apabila keluar manakala "Simptom" lesbian adalah tertarik kepada wanita serta gemar kelnuar, makan, dan tidur dengan wanita. - Bernama

Murid permpuan jadi mangsa nafsu serakah Ustaz

Posted: 15 Sep 2012 12:01 AM PDT

Gambar hiasan
KAJANG: Seorang guru agama berusia 20-an layak digelar ustaz setan apabila menjadikan dua murid perempuan yang berusia tujuh dan lapan tahun sebagai pemuas nafsunya dalam kejadian di sebuah sekolah rendah di Bandar Baru Bangi sejak Ogos lalu.

Difahamkan, suspek yang sudah mengajar di sekolah berkenaan sejak setahun lalu akan membawa mangsa ke tempat sunyi di kawasan sekolah sebelum mencabul mereka. Tambah keji, suspek turut mengugut untuk menghukum mangsa sekiranya mangsa menceritakan kejadian itu kepada orang lain termasuk keluarga mahupun rakan serta guru.

Bagaimanapun, perbuatan keji suspek terbongkar Isnin lalu apabila mangsa pertama iaitu kanak-kanak berusia tujuh tahun memaklumkan kejadian itu kepada ibu bapanya sebelum pasangan suami isteri berusia lewat 20-an itu membuat laporan kira-kira jam 8 malam di Balai Polis Kajang.

Menurut sumber, berdasarkan laporan yang diterima, sepasukan polis yang melakukan siasatan kemudiannya menahan suspek di rumahnya, di sini, kelmarin.

Bercerita lanjut mengenai kejadian itu, sumber berkata, siasatan lanjut pihak berkuasa kemudian mendapati selain kanak-kanak berusia tujuh tahun itu terdapat beberapa mangsa lain.

"Berdasarkan siasatan yang dilakukan, pihak berkuasa mendapati terdapat seorang lagi kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun turut dicabul," kata sumber itu.

Menurut sumber itu, keluarga kepada kanak-kanak berusia lapan tahun itu turut tampil membuat laporan polis mengenai insiden berkenaan tidak lama kemudian.

"Sehingga kini, pihak berkuasa menerima dua laporan berhubung kejadian itu dan sedang menyiasat kemungkinan terdapat mangsa lain yang dicabul suspek," kata sumber itu lagi.

Sumber itu berkata, modus operandi yang digunakan suspek ialah dia akan membawa mangsa ke tempat sunyi sebelum memeluk, mencium dan memegang kemaluan mangsa.

Tambah sumber itu, dua murid itu sudah dirujukkan ke hospital berhampiran kawasan berkenaan dan difahamkan, mereka masih trauma dengan insiden berkenaan.

Sumber itu berkata, suspek akan direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan (KK).

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohamad Adnan Abdullah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian dan penahanan suspek, namun enggan mengulas lanjut.

Metro

Puad: Akta dana asing perlu dikaji

Posted: 14 Sep 2012 11:36 PM PDT

BATU PAHAT - Bagi mengelakkan berlakunya aktiviti yang boleh mengancam keselamatan negara, akta berkaitan penyaluran dana asing terutamanya bagi tujuan politik perlu dikaji semula," kata Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata, ia bukan untuk menyekat kebebasan tetapi bagi memperbaiki ruang-ruang kelemahan yang mungkin wujud sehingga dibimbangi dapat dieksploitasi pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya, perkara ini harus dilihat dengan serius, terutamanya jika dana itu digunakan untuk tujuan-tujuan yang boleh mengancam keselamatan negara, menghasut, aktiviti-aktiviti bawah tanah dan mungkin nanti untuk tujuan keganasan.

"Barangkali kita perlu mengkaji akta sedia ada supaya lebih jelas, maksudnya kalau menerima dana itu untuk tujuan apa yang boleh dibenarkan dan tidak berselindung atas nama kebajikan.

"Sebab kononnya, kedutaan Jerman mendakwa dana kepada Suara Rakyat Malaysia (Suaram) untuk tujuan kebajikan sedangkan Suaram dilihat banyak melakukan aktiviti politik," katanya kepada media selepas Majlis Meraikan Bakal Jemaah Haji Parlimen Batu Pahat, semalam.

Mohd Puad berkata, selain Suaram, pihak berkuasa juga perlu menjalankan siasatan menyeluruh berhubung kemungkinan wujud pihak lain termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), badan-badan tertentu, portal dan blog yang turut menerima dana asing untuk tujuan yang boleh menggugat kestabilan serta keselamatan negara.

"Oleh itu kita harus membuat penyiasatan yang lebih menyeluruh kerana saya bimbang masih terdapat lagi NGO seperti ini yang juga menerima dana asing.

"Atau pun parti-parti politik pembangkang mewujudkan NGO ini untuk melakukan pemindahan dana tersebut untuk digunakan bagi tujuan politik," katanya.

Ahmad Maslan: Jangan tertipu perang psikologi pembangkang

Posted: 14 Sep 2012 11:05 PM PDT

KOTA KINABALU - Rakyat Sabah tidak seharusnya tertipu dengan perang psikologi pakatan pembangkang yang terus meuar-uarkan kononnya ramai lagi pemimpin Barisan Nasional (BN) termasuk daripada Umno yang akan menyertai mereka, sekali gus mencerahkan peluang mereka ke Putrajaya.

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata ia hanya 'perang psikologi' parti pembangkang yang mula merasakan kebangkitan BN dan sengaja membangkitkan isu itu bagi menarik perhatian dan mengambil hati rakyat di negeri ini.

"Pada pandangan saya, apa yang berlaku di Sabah ini tidak membimbangkan dan untuk makluman pemimpin kita di Sarawak dan Semenanjung, percayalah bahawa apa yang berlaku di Sabah ini hanyalah gelombang kecil yang sudah terhenti.

"Mereka sebenarnya hanya ingin menimbulkan perang psikologi, kononnya ada ramai lagi pemimpin BN akan menyertai Datuk Lajim (Ukin), bekas anggota Majlis Tertinggi Umno) dan Datuk Wilfred Bumburing (bekas Timbalan Presiden Upko yang kini menyokong perjuangan pakatan pembangkang)," katanya.

Ahmad berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Ketua Penerangan Umno bahagian Kota Kinabalu Junaidi Datuk Rahman di Luyang dekat sini malam tadi.

Beliau yakin perkara itu tidak akan berlaku kerana keadaan dan suasana politik di sini semakin tenang.

"Kita amat yakin Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman boleh mengurus dengan baik segala apa yang berlaku di Sabah.

"Jangan risau kepada kepimpinan di Semenanjung dan Sarawak yang tidak dapat turun bersama di Sabah .... saya ada bukti dan melihat sendiri bukti jelas dan berdasarkan pengamatan saya turun ke Sabah, Saya yakin Umno dan BN Sabah terus utuh," katanya.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata Sabah masih kekal sebagai kubu kuat BN.

"Cerita-cerita bahawa BN akan kalah di Semenanjung dan Sarawak dan oleh itu orang Sabah kena ikuti apa yang berlaku di sana -- hanyalah mimpi di siang hari".

"Pada saya itulah hasrat pembangkang untuk memerintah Malaysia ini. Apakah mereka fikir kita akan berdiam diri? Kita tidak berdiam diri, Umno dan BN serta 13 parti komponen BN langsung tidak akan berdiam diri.

"Kita juga akan mempertahankan habis-habisan Putrajaya, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur dan semuanya kita akan pertahankan dan mana yang kita terlepas, kita akan berusaha untuk menawannya. Percayalah, jangan kita termakan dengan perang psikologi pembangkang," katanya.

Ahmad berkata: "Empat negeri yang kini diperintah pakatan pembangkang pun dalam keadaan lintang-pukang dari pelbagai segi dan inikan pula kononnya ingin menawan negeri-negeri yang di bawah kita".

Mengenai pilihan raya umum, beliau berkata terserah kepada kepada kebijaksanaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menentukan tarikh atau masa yang sesuai.

"Pada kita, bila-bila pun boleh, yang penting tahap kesiapsiagaan kita sudah mencapai tahap terbaik. Selalu kita tanya bila pilihan raya? Kalau persiapan kita sudah mencapai 80 hingga 90 peratus, apabila pembubaran diumumkan kita hanya tambah 10 hingga 20 peratus usaha untuk memperbaiki dan memantapkan lagi persediaan kita," katanya.

Ahmad berkata seperti yang selalu dinyatakan oleh Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, pilihan raya kali ini luar
biasa, "maka persiapan kita juga kena luar biasa".

"Kita jangan pergi berperang dengan persediaan biasa kalau menghadapi perang yang luar biasa," katanya. - Bernama

Penyanyi wanita terkenal terkena buatan suami sendiri

Posted: 14 Sep 2012 06:14 PM PDT

SETELAH 4 tahun mendirikan rumah tangga, akhirnya penyanyi bersuara soprano, Ning Baizura, bakal menimang cahaya mata.

Ning mengesahkan berita kehamilannya itu menerusi sebuah portal hiburan tempatan. Enggan bercerita lanjut, Ning berkata, dia bakal mengadakan sidang media untuk berkongsi berita gembira itu.

Perkara ini dikuatkan lagi apabila Ning yang ditemui ketika majlis gala tayangan filem 3 Hari arahan Afdlin Shauki, kelihatan agak berisi dengan perutnya yang sedikit membonjol.

Apa pun, tahniah Zass ucapkan dan semoga dia selamat melahirkan cahaya mata sulungnya ini.

Ning dan suami, Omar Sharif telah diijabkabulkan di Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Bangsar pada 31 Januari 2008.

p/s: Tahniah dari kami!

Pakatan ‘wants in’ on education blueprint

Posted: 14 Sep 2012 06:01 PM PDT

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat intends to come up with a few suggestions to better the Malaysian Education Blueprint 2013-2035.

Through a nine-man panel called the Pakatan Rakyat Education Taskforce (PET), it hopes to come out with these recommendations by the third week of October.

Speaking to reporters at DAP headuqarters, DAP-Petaling Jaya Utara MP Tony Pua said that for this taskforce to succeed, it needed four private reports to be released by the government.

The reports are: Unesco Report (April 2011), World Bank Report (Q1 2010), Independent Malaysia Review Panel and Independent International Review Panel.

Pua said that he hoped the government would consider PET's recommendations before the preliminary blueprint report is presented to the Cabinet in December.

"We don't want to politicise this blueprint," he said.

Asked what Pakatan would do if the government did not release the four reports, he said that the finished recommendations would not be as comprehensive as they would like.

The panel's members are:

1. PKR – Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar
2. DAP – Tony Pua
3. PAS – Sik MP Che Uda Che Nik
4. PKR – Subang MP R Sivarasa
5. DAP – Bukit Mertajam MP Chong Eng
6. PAS – Selat Kelang assemblywoman and Selangor education exco member Dr Halimah Ali
7. PKR – central education bureau chairman Abbas Awang
8. PAS – central education chief Abu Bakar Chik
9. DAP – researcher Ong Kian Ming

FMT

tun faisal dot com

Posted: 15 Sep 2012 01:35 PM PDT

tun faisal dot com


#916AnwarAuta [Video] Memperingati Pembohongan @AnwarIbrahim

Posted: 15 Sep 2012 10:35 AM PDTPantun Orang Mengharap

Telur Omega di atas peti
jam Omega di bawa lari
16 September silih berganti
sampai sekarang menggigit jari

Apaaa dah jadiiii...........

Duke of UMNO

Posted: 15 Sep 2012 01:27 PM PDT

Duke of UMNO


Karnival #astrofiesta disabotaj? @beliabangkit @portalSGB

Posted: 15 Sep 2012 12:20 PM PDTPenganjuran Program Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Kota Raja yang berlangsung di Padang Taman Klang Jaya berjaya menepati matlamat penganjurannya semalam.

Idea penganjuran program ini lagi adalah bermula daripada Parlimen Kota Raja yang menginginkan satu program yang boleh melibatkan pelbagai kaum hadir dan terlibat sama dalam setiap penganjuran aktivitinya.

Menurut sumber yang dipercayai, pelbagai aktiviti telah dirancang bermula daripada 14 September sehingga 16 September 2012. 

Antaranya Futsal 1Malaysia di mana sebanyak 38 pasukan telah berjaya dikumpulkan yang terdiri daripada belia kaum India, Cina dan Melayu.

Namun, di sebalik kejayaan penganjuran program ini, terdapat juga isu di mana menurut sumber, begitu banyak kerenah birokrasi dan prosedur untuk mendapatkan tempat penganjuran program ini.

Kain rentang dan bunting yang digantung juga telah disabotaj oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan dirosakkan sehingga menyukarkan aktiviti promosi program ini.

Walaupun begitu banyak usaha untuk menggagalkan program ini, usaha promosi tetap dijalankan melalui media siber dan lain-lain medium yang mana pelbagai kaum datang ke program ini.

Harapan beliau hanyalah satu, iaitu agar setiap pengunjung yang hadir bergembira dan menyertai pelbagai aktiviti yang telah dirancang. Semoga semangat perpaduan 1Malaysia di Parlimen Kota Raja dapat diteruskan demi kebaikkan generasi yang akan datang.


Dari Perspektif Peniaga : Peluang belia untuk membina kerjaya dalam bidang keusahawanan.

Program Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Kota Raja di Padang Taman Klang Jaya memberi peluang kepada belia-belia tempatan untuk menambahkan pendapatan mereka.

Pelbagai gerai jualan yang kebanyakkannya diuruskan oleh belia seperti menjual makanan dan minuman, permainan kanak-kanak, kraf tangan, beg dan kasut, pakaian dan pelbagai lagi.

Salah seorang peniaga belia tempatan, Mohd Nazri, 29 tahun yang berniaga pakaian menyatakan, beliau telah menyertai banyak gerai jualan Karnival Mesra Belia dan pulangan yang diperolehi agak memuaskan. 

Beliau yang juga turut mempunyai premis perniagaan di Seksyen 7, Shah Alam turut menyatakan, walaupun beliau mempunyai ijazah Sains Sukan daripada Universiti Malaysia Sabah, minat yang mendalam bidang perniagaan membuatkan beliau bertekad untuk memulakan perniagaan.

Punca yang menyatakan beliau berkecimpung dalam dunia perniagaan adalah apabila beliau mendapat pembekal pakaian dan kasut berkualiti tinggi dengan harga yang murah dari pembekal pelbagai luar negara iaitu Australia, China, Indonesia, Bangladesh dan juga India.

Melalui kelebihan ini, digunakan oleh beliau untuk menarik perhatian daripada pelanggan dan terbukti dalam setiap Karnival Mesra Belia, ramai pelanggan yang memuji kualiti pakaian yang dijual walaupun dengan harga yang murah.

Beliau menasihatkan kepada belia-belia yang ingin menceburi dunia perniagaan agar memperkuatkan ilmu dalam bidang yang ingin diceburi dan tidak malu untuk bertanya dengan yang lebih berpengalaman sebagai penutup kata.


Dari Perspektif Pengunjung : Penganjuran yang baik dan berjaya menarik perhatian penduduk tempatan.

Kehadiran sepasang suami isteri ke Program Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Kota Raja menarik perhatian wartawan SuaraGenerasiBaru yang bertugas pada malam ini.

Chua Teng Swee, 58 tahun yang merupakan penduduk setempat menyatakan, beliau dan isteri merasa terpanggil untuk hadir kerana tertarik dengan gerai-gerai jualan yang ada di karnival ini.

Beliau kini yang telah menyerahkan perniagaan keluarga kepada anak-anaknya menyatakan, beliau hadir untuk melihat produk-produk yang dijual di karnival ini sambil membawa isterinya bersiar-siar.

Apa yang menarik perhatiannya adalah terdapat pelbagai jenis barangan dijual dengan harga amat berpatutan dan berkualiti.

Apabila ditanya mengenai pendapatnya tentang pengajuran program ini, beliau memuji penganjuran program ini yang mana dapat memberi peluang kepada penduduk setempat untuk berhibur dan berehat.

Aktiviti-aktiviti yang dianjurkan juga banyak melibatkan aktiviti kekeluargaan dan secara tidak langsung dapat merapatkan lagi hubungan sesama ahli keluarga dan juga penduduk setempat.

Pendapatnya mengenai 1Malaysia pula, ianya satu usaha yang amat baik daripada kerajaan dan berharap ia dapat diteruskan.

Karnival 1 Malaysia #AstroFiesta Meriahkan Semangat 1Malaysia @beliabangkit @tunfaisal @portalSGB

Posted: 15 Sep 2012 11:55 AM PDT


15 September 2012, Kota Raja - Karnival Astro Fiesta Mesra Belia yang berlangsung di Parlimen Kota Raja meriah apabila dihadiri oleh pelbagai lapisan masyarakat yang terdiri dari bangsa Melayu, kaum Cina dan India.

Karnival berkenaan turut diserikan dengan artis-artis jemputan seperti J-S Lim, Yazir AF, Ambrasien AIM, Ain AF dan ramai lagi yang menghiburkan mereka di samping beramal bersama rakyat setempat.

Turut hadir di program tersebut ialah Ketua UMNO Bhg Kota Raja, IR Kamaruzzaman b.johari, Ketua MIC Parlimen Kota Raja, Tuan R.S Maniam dan Penyelaras Dun Sri Andalas, Tuan S.A Vigneswaran.

Pelbagai acara turut diadakan seperti Chinise Sport, Senamrobik, Bola jaring, Pertandingan Gubahan, aktiviti memasak dan banyak lagi acara yang menarik di mana ia mendapat sambutan yang baik dari semua golongan.

Menariknya, karnival berkenaan melambangkan perpaduan di kalangan masyarakat setempat yang begitu harmoni, sejajar dengan semangat 1Malaysia yang digagaskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

MENARIK di Karnival #AstroFiesta... @portalsgb @beliabangkit

Posted: 15 Sep 2012 10:37 AM PDT


Persembahan Artis Aisha AF di Karnival Astro Fiesta


Pengunjung setia menanti walaupun hujan


 Pelbagai bangsa meriahkan karnival ini

 Ain AF mesra melayan peminat

1MALAYSIA ADA DI MANA-MANA DI #ASTROFIESTA @PortalSGB @NajibRazak @BeliaBangkit

Posted: 15 Sep 2012 07:00 AM PDT

Kaum Cina turut memeriahkan suasana...
Latest update live dari Astro Fiesta Karnival Belia 1Malaysia Parlimen Kota Raja... 8 gambar panas yang buat Pakatan Haram terbakar...

Macam pasar malam...panassss..!!!

Kaum India datang berhibur sambil beramal...

1Malaysia di mana-mana..!!!

JC Lee...artis jemputan...

Penuh perasaannnnn..!!! Heh! Sampai berpeluh...

Peminat ramai datang bebbb..!!!
Membeli belah...macam-macam ada...!!!

JOM TURUN KE #ASTROFIESTA RAMAI-RAMAI..!!! MACAM-MACAM ADA... #astrofiestakotaraja @najibrazak @shabery_myg

Posted: 15 Sep 2012 04:45 AM PDT


Saya kini sedang berada di Karnival Astro Fiesta di Kota Raja Shah Alam...menarik bebbbb..!!! Sudah selesai solat maghrib, jom ramai-ramai ke karnival ni...macam-macam ada...

Well...nak jalan-jalan sat...will update you all later...byeeeee..!!!

SIRI BERCAKAP DENGAN SANUSI SETPOL MB..siri ke-5...

Posted: 15 Sep 2012 12:40 AM PDT


Sila rujuk kepada jawapan MB Kedah kepada soalan aku. Sanusi disuruh Azizan untuk beritahu aku perkara kat atas tu...

Dari perenggan 1, nampak sangat Azizan serah bulat-bulat semua GLC Kedah kepada CEO masing-masing. Kononnya, takkan dia nak buat semua kerja tu? Heh! Bodoh punya soalan. Siapa yang suruh dia buat semua kerja? Orang lantik dia jadi Pengerusi tu sebab nak suruh dia pantau la..ambil tahu!

Gila ke pengerusi main lepas tangan macam tu? Kalau GLC tu handle projek RM1 ke..RM2 ke takpa la jugak. Ni GLC tu handle projek RM juta-juta yang membabitkan hak rakyat dan kerajaan negeri. Orang kat GLC tu boleh "kona-kona" bila-bila masa saja wehhh..!!!

Patut pun bila media tanya Azizan, dia kata dia tak tau apa-apa! Dia pakai lepas tangan rupanya. Kalau lagu tu baik suruh aku jadi Pengerusi. Goyang kaki, tiap-tiap bula gaji masuk. Tak payah pantau pun takpa...Azizan ingat senang ke tanggungjawab jadi Pengerusi GLC? Heh! Budus!

Perenggan kedua, senang sangat Azizan bagi projek kat orang. Buat kajian sikit, lepas tu tunjuk kat dia. Padahal Azizan bukannya paham pun hasil kajian yang di present kat dia tu. Orang kata quartz, maka dia kata pi la amik. Padahal kat situ lebih dari quartz pun ada.

Aku nak tanya Azizan. Kalau orang tipu dia, macamana? Orang tu kata kat kawasan tu ada quartz, tapi sebenarnya kat situ katakanlah ada emas, tapi dia tak declare pun kat situ ada emas. Lepas MBI luluskan atas arahan Azizan, quartz kontraktor tu sebat, emas pun dia sebat sampai licin, siapa rugi?

Lepas ni apa kata kalau kita semua pakat-pakat pi buat kajian kat semua tanah kat Kedah ni. Kalau ada mineral dan hasil bumi, kita pergi tunjuk kat Azizan. Lepas tu dia akan suruh MBI luluskan... Kalau MBI tak luluskan kita luku kepala Azizan...amacam? Heh!

THE FLYING KICK

Posted: 15 Sep 2012 01:23 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat

Posted: 15 Sep 2012 01:22 PM PDT

yang ku dengar dan ku lihat


Terkapai-kapai, mengigit jari.

Posted: 15 Sep 2012 05:25 AM PDT

Dr. Hatta Ramli,
Ahli Parlimen Kuala Krai yang disenangi oleh rakyat.
Pengarah Pilihanraya PAS.

16hb September adalah hari memperingati pembentukan negara Malaysia. dan pada minggu hadapan perlimen Malaysia akan bersidang serta janji PM Najib untuk membentang budget. Selepas itu kemungkinan YDP Agong akan membubarkan parlimen atas nasihat kerajaan. Inilah masanya yang ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia.

Manakala parti-parti politik sedang menyiapkan nama-nama calun untuk diadili oleh rakyat. BN akan pertaruhkan apa saja bagi memastikan kuasa masih diberada ditangan, manakala PR akan terus berusaha bagi memastikan PUTRAJAYA jatuh dan kerajaan bertukar.

Bermodalkan dengan 140 kerusi parlimen, kedudukan BN masih dikira mampu mempertahankan kerajaannya, tapi apabila diukur dengan sokongan rakyat jelata kedudukan 140 kerusi yang dimiliki oleh BN agak tergugat dan terus kecundang. Manakala 82 kerusi yang dimiliki oleh PR masih boleh bertahan sekiranya ada percaturun yang tidak 'Agah dan Kedekut' oleh pucuk pimpinan.

Pihak BN benar-benar bimbang terhadap fenomena yang berlaku di Sabah dan Serawak kini, Simpanan tetap kerusi parlimen untuk BN di negeri tersebut telah cair dan pihak BN tidak boleh tidur dalam angan-angan lagi dan pada waktu yang sama negeri Johor juga telah dibajai oleh angin perubahan. Aduh nampaknya nasib BN tidak selamat.

Sementara pihak PR sedang rancak mengantur langkah ke PUTRAJAYA dan menguncar ngacirkan kekuatan BN di Sabah, Serawak dan Johor bagi mendapat sekurang-kurangnya 112 kerusi untuk berjaya ke PUTRAJAYA kini didapati ada tanda-tanda kealpaan bahawa tidak semua kerusi yang telah dimenangi itu akan terus kekal dikuasai kembali pada PRU13 ini.

Lebih malang lagi kepada PR SEKIRANYA HASRAT RAKYAT UNTUK MELIHAT SEBUAH KERAJAAN BARU YANG DITERAJUI OLEH PR TIDAK KESAMPAIAN APABILA PR TIDAK DAPAT 112 KERUSI KERANA KERUSI-KERUSI YANG TELAH DIMENANGI PADA TAHUN 2008 JATUH PADA BN EKORAN TIDAK PEKANYA PUCUK PIMPINAN TERRHADAP PANDANGAN DAN KEHENDAK PENGUNDI DIKAWASAN TERSEBUT.

Perlu diingat rakyat kini bukan saja menyokong parti tapi juga menyokong calun yang bertanding. Silap perhitungan 'akan tergigit jari'.

4 ulasan:

 1. Here is the complete guide to create custom keyboard shortcuts for Google Chrome which you can start browsing websites on rapid speed.
  You must know the different points that you want from a gaming just
  before you acquire 1. So, if the games above don't whet your appetite, it's not that hard to find more - Tanzanite
  is one of the new exotic gemstones to come onto the market.
  This kind of game is great because it can also provide
  scientific information, 'Phun' would help with physics study obviously
  while other simulation games that offer choices could contribute valuable data to Psychology.
  If youre a flight sim enthusiast, the you must try the king of
  flight simulator
  games.

  BalasPadam
 2. ” The stepmother went over to the young “Jessie
  James,” placed her hand under his chin, tilted his head upward,
  looked him squarely in the eyes for a moment, and then turned to
  her husband and said, “You are wrong. There are approximately 17 million people in the US that
  suffer from some type of yeast infection. Pick out ideal food for
  our daily lifestyle may be the basis to remedy the root in the yeast.
  If you suspect that your method has become infected there are a number of points you can do
  yourself to try to get rid of the offending application.

  There is use of only the best of natural vegetarian ingredients like rehydrated textured soya, wheat flour
  and wheat protein, vegetable oil that has salt
  and some fatty acid emulsifier namely mono-glycerides and di-glycerides.


  my homepage; new zealand money tree scam

  BalasPadam
 3. Whether you are searching for specialty styling products or specific Loreal hair products, you are sure to find what you need.
  Since these goods are made from plant extracts, seed oils and hair only twice in a week.

  The product should be one that is made for your type of hair, whether it be dry, oily, curly or straight.

  BalasPadam
 4. It currently has less than a 2% refund rate which means for every 100 people only 2 people request a refund. It needs to be rushed to a medical facility which is capable of handling emergencies. Company Name: Fayette Chiropractic Center Address: 126 New Hope Road, Fayetteville, Georgia 30214 Contact Telephone Number: (770) 461-2225 Fax Telephone Number: (770) 461-0186 Email: info@fayettechiropractic. Different from other girls, she did not wear the very sexy short dress and very high-heeled shoes, she only wore a white skirt, which suited her slim figure very much, and her hair was very straight, she had white and smooth skin, a pair of big eyes which could speak for her, I saw the unique charm in her. There is use of only the best of natural vegetarian ingredients like rehydrated textured soya, wheat flour and wheat protein, vegetable oil that has salt and some fatty acid emulsifier namely mono-glycerides and di-glycerides.

  Check out my page noncondonation

  BalasPadam