Selasa, 7 Ogos 2012

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Duke of UMNO

Posted: 07 Aug 2012 01:14 PM PDT

Duke of UMNO


PERGGHHH..!!! FESYEN ARTIS KITA BERBUKA PUASA DI BULAN RAMADHAN..!!! MELETOPPPP..!!!

Posted: 07 Aug 2012 08:39 AM PDT


http://dukeofumno.blogspot.com/
Yang ni bajet paling meletop..!!! Baju dia boleh buat langsir..!!! Heh!
http://dukeofumno.blogspot.com/
Erra masih mengancam..lebih mengancam kalau pakai tudung..kan?kan?kan?
http://dukeofumno.blogspot.com/
Ni artis baru yang kecoh gaduh hari tu...gaduh lagi ke bulan Ramadhan ni?

http://dukeofumno.blogspot.com/
Yang ni aku tak tahu fesyen berbuka puasa jenis apa...heh! Sorry yek!
http://dukeofumno.blogspot.com/
Memang cunnn..!!! Tapi tu la dik...kalau kawan dengan abang dah tentu abang suruh pakai tudung..! Heh!
http://dukeofumno.blogspot.com/
Yang ni katanya dah bertunang...tunang tak marah ke tak pakai tudung?
http://dukeofumno.blogspot.com/
Ada member aku sorang tu minat betul dengan Amy Mastura ni..Tapi pasal dia tak pakai tudung..member aku cancell masuk minang artis nih...! Heh!
http://dukeofumno.blogspot.com/
Alamakkk...aku memang minat kat minah ni..tak makan tua bebbb..!!! No komen..tetap kena tutup aurat..heh!
http://dukeofumno.blogspot.com/
Bro...aku tau la ko hensem sikit je lebih dari aku...tapi tarbiyah la sikit minah sebelah tu pakai tudung bro..berani?
http://dukeofumno.blogspot.com/
Errrr..Marsha ni Islam gak ke? Bukan apa...seksinya sebelum ni lain macam bebbb..!!! Kalah artis hollywood..!!!

ehhhhh…..lupa pulak sorang lagi, 'scroll' ke bawah ye……
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
JENG JENG JENG!!!!!!
http://dukeofumno.blogspot.com/
Yang ni hero mana lak nihhh..!!! Adeh...dah masuk PAS ke belom?

HIKAYAT MP KUALA PENGAT: HALAU ISTERI SEBAB DAPAR "BUMPER BARU"..!!!?

Posted: 07 Aug 2012 07:10 AM PDTKorang tahu tak kes ADUN Kuala Langat yang dikatakan dah dapat "bumper baru" dan dia buang "bumper lama" macam kucing kurap? Aku dengar, cerita tu dah "difilemkan"...!!! Heh!

Macam drama swasta pulak aku dengar cerita ni. Aku tak sure betul ke tidak tentang cerita tu...tapi video kata atas tu memang best...lawak pun lawak...ada ke patut dia pakai name tag "Ahli Parlimen Kuala Pengat"..!!!

Sinopsis cerita sebenarnya dikatakan begini...
Pada 22 Julai lalu, seorang wanita berusia 48 tahun telah membuat laporan polis apabila dia telah dihalau oleh suaminya.

Maka, isu tersebut mula tersebar luas apabila wanita tersebut rupanya isteri kepada Ahli Parlimen (PKR) Kuala Langat, Abdullah Sani Abd Hamid.

Wanita tersebut yang tiba di Hentian Bas Klang Sentral mendakwa suaminya telah menghalaunya dan tidak membenarkan dia pulang ke rumah kediaman mereka di Banting, Selangor.

Si suami juga memberi amaran kepada anak-anaknya supaya tidak mengambil ibu mereka di hentian bas berkenaan.

Tambah tragis, kejadian itu berlaku pada sambutan awal Ramadhan yang lalu.

Lantaran dari kejadian itu, adalah pihak yang rajin membuat klip mengajuk (parody clip) berkenaan isu itu.

Perasaan penulis bercampur baur ketika melihat klip tersebut.
Rasa kasihan pun ada terhadap wanita tersebut.

Namun seperti ada sedikit unsur jenaka apabila pihak ketiga (yang didakwa isteri kedua) muncul dalam klip berkenaan.

Wanita yang mendakwa sebagai isteri kedua itu pandai memainkan watak sebagai 'orang ketiga'.
Turut mencuit hati penulis apabila si pelakon lelaki sentiasa memakai tanda nama 'Ahli Parlimen Kuala Pengat'. - Mynewshub.my

KALAU KHALID TAK RASA APA-APA DENGAN ARTIKEL NI MAKA DIA BUKAN MANUSIA LAAA...

Posted: 07 Aug 2012 05:34 AM PDT


Adehhhh..!!! Memang pedih siottt..!!! Kalau aku jadi Khalid Gagap...dah tentu dah letak jawatan dahhh... Pedih giler kena bantai.. Apatah lagi yang bantai tu bukan calang-calang orang! Heh!

Dah la nak mengurus pun gagal...apatah lagi nak membina! Adusssss..!!! Panas telinga bebbbb!!! Aku harap Khalid Berahim ni sedar la diri tu sikitttt... Heh! Err..dia akan sedar diri ke? Heh!

Mengurus Pun Gagal, Apa Lagi Mahu Membina

1. Apabila terlalu banyak bercakap bohong akhirnya realiti akan menghukum kita. Inilah yang berlaku dalam kontroversi kerugian Universiti Selangor (Unisel). Isu ini sebenarnya bukanlah perkara baru kerana ia telah beberapa kali dibangkitkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor sejak setahun yang lalu. Namun setiap kali dibangkitkan isu ini, kerajaan negeri tampil menafikan.

2. Yang terbaru dalam sidang Dewan yang lalu, ADUN Permatang, YB Sulaiman Abdul Razak membangkitkan keadaan Unisel yang makin layu dan mengalami penyusutan pendapatan. Menurut Sulaiman, pendapatan Unisel menyusut daripada RM 94.4 juta pada 2008 kepada 93.51 juta (2009) dan RM 75.48 juta (2010). Amatlah menghairankan ketika kerajaan Negeri menafikan kemerosotan pelajar, pendapatan pula merosot. Bukankah kenyataan ini sangat kontradik?

 3. Masalah Unisel bertambah sukar apabila kos pengurusan meningkat begitu besar RM 93.97 juta pada 2008, 106.13 (2009) dan RM 113.11 juta pada 2010. Khalid perlu menjawab kepada umum mengapa kos pengurusan meningkat sedemikian rupa tanpa pengingkatan yang signifikan kepada pendapatan Unisel. 4. Pelajar meningkat, pendapatan berkurangan, kos pengurusan meningkat! Apa sebenarnya yang berlaku kepada Unisel di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat? Unisel adalah institusi pendidikan tinggi swasta yang sewajarnya ditadbir secara efisyen dan mengikut logik ekonomi. Namun apa yang berlaku sekarang sangat huru-hara dan tidak mencerminkan pengurusan ekonomi yang efektif oleh kerajaan negeri dan pengurusan Unisel.

5. Kenyataan Menteri Besar bahawa masalah Unisel berpunca daripada isu Build–operate–transfer (BOT) hanya satu lagi jalan "mengkambinghitamkan" orang lain untuk mengelakkan masalah sendiri.


6. BOT merupakan satu inisiatif bagi membolehkan Unisel berkembang dengan lebih pantas tanpa menunggu mempunyai wang sendiri untuk membina asrama dan infrastruktur kemudahan pelajar. Dalam konsep BOT, pada akhir konsesi, bangunan dan infra yang dibina menjadi milik Unisel sepenuhnya.


7. Konsep ini diluluskan setelah pelbagai pihak termasuk bank yang memberi pinjaman kepada projek ini mempunyai keyakinan ia berdaya maju. Ini termasuk keupayaan asrama untuk menghuni jumlah tertentu pelajar untuk membolehkan ia menampung kos pembinaan bangunan.


8. Hari ini jika Unisel gagal menjelaskan hutang kepada konsesi maka jelas sekali mereka gagal menguruskan perkembangan Unisel seperti yang dirangka oleh kerajaan BN sebelum ini. Apabila Pakatan mengambil alih Kerajaan segala-galanya telah tersedia. Tidak perlu lagi memikirkan sebarang idea atau mencari jalan membinanya. Malangnya, untuk menguruskan pun mereka tidak mampu.


9. Lebih aneh, yuran penginapan pelajar dikutip tanpa sesen pun dikurangkan tetapi pihak yang menguruskan asrama tidak pula mendapat bayaran. Ke manakah perginya wang yang dibayar oleh penghuni asrama?


10. Agaknya pengurusan Unisel pun sudah pandai melakukan "round-tripping" seperti boss mereka. Pemimpin Yang Patut Jadi MB Selangor (Pilihan Tun M!)

TAZKIRAH 10 MINIT SEBELUM BERBUKA: USTAZ KAZIM BIDAS MUFTI HARAMKAN BUFFET IFTAR DI HOTEL

Posted: 07 Aug 2012 04:05 AM PDTAku tak la pandai sangat ilmu agama ni. Tapi rasanya alhamdulillah, setakat nak jadi "khalifah" untuk "qaaid" bacaan tahlil tu insyaAllah aku boleh buat...

Tapi, pada padangan aku mengenai hujah Ustaz Kazim  pasal berbuka di hotel ni, aku setuju dengan hujahnya yang mempunyai asas atas dasar "maqasid syariah" yang berpaksikan "masolih mursalah" yang bernas...

Bukan la aku nak nafikan fatwa (fatwa tu maknanya pandangan/pendapat) Mufti. Tapi dari sudut fiqh, adalah biasa bagi mana-mana ulama itu berselisih pendapat dengan hujah masing-masing selagi tidak bersalahan dengan sumber Al-Quran, Hadis, Qias atau Ijma'...

So, ada sesiapa yang dah pergi berbuka di hotel dengan buffet mahal? Aku belum mampu lagi... Errr...ada sesapa nak belanja aku berbuka kat hotel tak? Heh!

P/s: Teringin...tapi sedar diri tak mampu dan bersyukurlah dengan apa yang ada...heh!

APAKAH HUBUNGAN PAS DENGAN DAP & PKR SEJAJAR "MASOLIH MURSALAH" BER"MAQASID SYARIAH" YANG SEBENAR..?

Posted: 07 Aug 2012 02:10 AM PDT

perpaduan ummah

Selalunya saya akan bertadarrus di sepanjang bulan Ramadhan pada setiap tahun dan ada kalanya saya sempat khatam Al-Quran sebanyak dua kali. Namun pada tahun ini saya amat tertarik dengan firman Allah SWT mengenai perpaduan umat Islam.

Boleh dikatakan bahawa lebih dari 10 ayat dari pelbagai surah di dalam Al-Quran yang saya baca menyeru umat Islam supaya bersatu padu di dalam muamalah kehidupan yang berpaksikan kepada Islam, termasuk firman Allah yang tersohor dibaca pada Surah Al-Imran.

Dalam kata lain, nas-nas yang jelas di dalam Al-Quran itu merupakan dalil naqli yang tidak mampu disangkal oleh mana-mana dalil yang berdasarkan logik akal atau aqli.

Bagaimanapun, ulama silam menggariskan bahawa harus hukumnya untuk menjalinkan kerjasama politik dengan organisasi kuffar dengan syarat ia bersumberkan "Istislah" atau  "Masolih Mursalah" yang diwajar dari sudut "Maqosid Syariah".

Bagi yang kurang memahami istilah "Istislah", ia merupakan salah satu cabang muamalah Islam berkenaan memulihkan sesuatu ke arah yang lebih baik atau memulihkan sesuatu yang tidak wajar dengan cara yang berhikmah.

Manakala "Masolih Mursalah" pula adalah satu bentuk hak untuk memilih tentang sesuatu yangmewajar mengikut kesesuaian bagi ummah mendapatkan sesuatu yang memberi manfaat kepada Islam.

Misal bagi kedua muamalah tersebut ialah mengenai jalinan kerjasama politik di antara UMNO dengan parti-parti komponen BN yang lain seperti MCA atau MIC yang memberikan kelebihan dam keuntungan yang jelas terhadap Islam.

Dalam ertikata lain, hubungan atau kerjasama UMNO di dalam BN adalah sejajar dengan garisan "Maqosid Syariah" berdasarkan muamalah "Istislah" atau "Masolih Mursalah".

Persoalannya, apakah tindakan PAS menjalinkan hubungan politik dengan DAP dan PKR itu boleh dianggap sebagai satu tindakan yang dibuat berdasarkan "Istislah" atau "Masolih Mursalah" yang bertepatan dengan "Maqasid Syariah"?

Untuk menepati ciri-ciri hubungan politik dengan golongan kafir yang diharuskan Islam, PAS perlu memastikan agar jalinan mereka dengan sekutu-sekutu politik mereka itu memberikan kelebihan kepada Islam.

Namun secara realitinya sejak bergabung di dalam Pakatan Haram pada tahun 2008, apakah PAS boleh dikatakan "dominan" dan berjaya menjadi tunjang dalam perlaksanaan dasar-dasar Islam di dalam pakatan tersebut?

Di sepanjang lebih 4 tahun bersama DAP dan PKR, PAS telah kehilangan perjuangan asal parti itu di mana perjuangannya untuk menubuhkan sebuah "Daulah Islamiyyah" atau Negara Islam terpaksa dilupakan begitu saja.

Begitu juga dengan perlaksanaan hukum hudud yang diperjuangkan PAS sejak sekian lama juga terpaksa dibuang dari perjuangan parti itu.

Mengapa PAS bertukar arah perjuangan dengan meninggalkan kedua perjuangan asal yang menguntungkan muamalah Islam itu?

Sudah tentu kerana DAP dan PKR yang membantah kedua-dua dasar asal perjuangan PAS itu, bukan? Baru disebut soal penubuhan Negara Islam dan Hudud, PAS dibalun habis-habisan oleh DAP, dan PKR pula memberikan sokongan penuh kepada DAP.

Jelaslah di sini bahawa PAS gagal mempertahankan kepentingan perjuangan Islam yang selama ini diperjuang oleh parti itu sejak sekian lama. Hanya kerana jalinan politik dengan DAP dan PKR, PAS mengenepikan kepentingan "Maqasid Syariah" di dalam hubungan tersebut dan merugikan Islam!

Padanlah dikatakan kini bahawa PAS semakin hilang sokongan dari golongan pro-ulamanya di mana pak-pak lebai PAS ini lebih gemar menyendiri dan enggan lagi aktif di dalam PAS, serta membiarkan parti itu didominasi oleh golongan Anwarinas yang baru nak kenal agama…

Golongan pro-ulama PAS ini dikatakan mengambil sikap "mufaraqah" dari parti tersebut memandangkan tindakan kepimpinan parti itu sendiri yang lari dari "Maqasid Syariah" dengan menjalinkan hubungan dengan "syaitan".

Mungkin Nik Aziz sebelum ini melaungkan mengenai istilah "tahaluf siyasi" untuk menjustifikasikan tindakan bersekutu dengan kafir harbi dan agen Yahudi itu.

Namun, atas dasar "tahaluf siyasi" jenis apa mewajarkan PAS bersekutu dengan DAP dan PKR? Apakah PAS "buta" tentang pengorbanan yang jelas merugikan maruah Islam disebabkan kepentingan sekutu-sekutunya itu?

Rasanya, fatwa Nik Aziz untuk berkawan dengan "syaitan" untuk menumbangkan UMNO merupakan satu fatwa karut marut yang bersumberkan nafsu politik yang merugikan umat Islam di seluruh negara.

Sebaliknya, tidakkah Nik Aziz dan Abdul Hadi terfikir tentang keuntungan yang bakal dikecapi oleh Islam jika PAS bergabung bersama di dalam payung BN? Atau para pucuk pimpinan PAS begitu rendah Iqnya untuk memikirkan dan membuat perbandingan tersebut? Wallahua'alam.

Sumber: Mykmu.net

PEDASSSS..!!! MANOHARAN LAMBANG DAP SEJATI..!!!

Posted: 07 Aug 2012 12:09 AM PDT

manoharan

Teruk juga ADUN Kota Shah Alam, M Manoharan yang mewakili parti chauvinis ultra kiasu DAP dibalun rakyat Malaysia dan para peminat sukan tanahair apabila dia mengutuk jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei, yang berjaya meraih pingat perak di sukan Olimpik, semalam.

Dalam kenyataan Manoharan di laman sosial Twitternya berkenaan kekalahan Chong Wei kepada seteru utamanya dari China, Lin Dan, dia kelihatan bersahaja mempersenda nama bintang badminton negara itu dengan ejekan yang tidak wajar – Lee Chong "AWAY".

Manoharan kemudiaannya memuja-muji Lin Dan yang dikatakan bergaya dan moden ekoran pemain badminton ternama negara Tembok Besar itu bertatoo di tubuhnya. Kononnya gaya itu "moden" pada pandangan pemimpin DAP itu.

Yang jelas, Chong Wei yang mungkin tersinggung dengan "tweet" dari Manoharan itu selamba menjawab, membalas kenyataan Manoharan itu, "Ya, ya, orang Cina tinggal dalam hutan,"!

Lebih teruk lagi, ADUN DAP itu mempolitikkan kekalahan Chong Wei dengan menyatakan bahawa Malaysia hanya akan berjaya mendapat pingat emas sukan Olimpik selepas Pakatan Haram berjaya menjajah Putrajaya. Kononnnn..!!!

Gara-gara sikap melampau itulah Manoharan dikutuk habis-habisan oleh seluruh rakyat Malaysia dan tindakan mengecam Ahli Parlimen DAP itu dilihat hampir-hampir membuat dia terduduk bisu seribu bahasa sehingga kini.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin Pakatan Haram seperti ADUN Subang Jaya (DAP) Hannah Yeoh, dan ADUN Seri Setia (PKR) Nik Nazmi cepat-cepat cuba "cover line" dengan bertindak seolah-olah mereka marah dengan kenyataan Manoharan.

Pada pandangan saya, insiden Manoharan menghina Chong Wei ini adalah bukti jelas tentang sikap sebenar puak-puak Pakatan Haram, khususnya DAP, yang mengamalkan fahaman rasis yang tebal di negara ini.

Bukan sekadar tidak menunjukkan semangat kesukanan, pemimpin DAP itu juga tidak mempunyai ciri-ciri nasionalisma atau sifat cintakan negara apabila dengan mudah memperlekeh seorang rakyat yang mengharumkan negara di bidang sukan tersebut.

Lebih memburukkan keadaan, sikap buruk Manoharan itu diperlihatkan secara terbuka di laman sosial utama di mana ia mampu memburukkan imej Lee Chong Wei dan Malaysia di mata umum di seluruh dunia.

Sekiranya anda di tempat Chong Wei ketika itu dan membaca kenyataan Manoharan di twitter tersebut, apakah yang anda rasa?


Dalam keadaan tertekan, perit kerana kalah kepada musuh utama dan terlalu kecewa mengimpikan emas Olimpik sulung negara, apakah tindakan yang paling wajar untuk anda balas terhadap kenyataan kurang ajar Manoharan itu?

Saya percaya, jika Mahfuz Omar atau Mat Sabu di tempat Chong Wei, silap-silap mereka sepantas kilat akan pulang ke Malaysia malam itu juga dan tanpa perlu membalas di Twitter, mungkin mereka akan tampar muka Manoharan setibanya mereka di tanahair.

Apa perlunya Manoharan mempolitikkan kekalahan Chong Wei dan kilauan emas di Olimpik untuk Malaysia sekiranya Pakatan Haram menjadi Kerajaan?

Apakah Manoharan fikir bahawa perubahan politik mampu menjamin pingat emas Olimpik untuk Malaysia?

Kepada Hannah Yeoh dan Nik Nazmi pula, tak payahlah cuba "cover line" berhubung kebodohan dan kebiadapan Manoharan itu. Apa kurangnya mereka berdua yang selama ini lebih teruk mempolitikkan sesuatu isu yang tidak wajar.

Pada saya, Manoharan perlu meminta maaf secara terbuka kepada Datuk Lee Chong Wei dan seluruh rakyat Malaysia, serta mengakui bahawa dia sememangnya celupar, tidak mempunyai semangat kesukanan dan memang tak layak jadi pemimpin!

Atau lebih tepat lagi kalau Manoharan bersara saja dari politik dan pulang ke negara asalnya, itu yang terbaik, kan?

Sumber: Mykmu.net

MESTI BACA..!!! KORANG FAHAM KE KRISIS AIR SELANGOR..?!

Posted: 06 Aug 2012 10:10 PM PDT


1. Banyak spekulasi telah dibuat mengenai isu air di Selangor.

2. Ada yang mengatakan bahawa benar, sedang berlaku satu krisis air yang agak kritikal. Ada juga yang mengatakan bahawa ia cuma satu permainan politik untuk menggagalkan kerajaan negeri Selangor di bawah pimpinan TS Khalid Ibrahim.

3. Tetapi setelah mendengar sendiri penjelasan yang dibuat oleh pihak Puncak Niaga dan lawatan ke Loji Rawatan Air Sungai Langat di Batu 10, Hulu Langat, banyak pencerahan dapat dibuat dan dikenal pasti.

Latar Belakang


4. Loji Rawatan Air Sungai Langat beroperasi di bawah seliaan Puncak Niaga.

5. Mereka memproses air mentah untuk dijadikan air terawat supaya boleh digunakan oleh orang ramai.

6. Air yang diproses akhirnya akan dijual kepada pihak Syabas. Syabas pula akan menyalurkan air ini kepada isi rumah di kawasan-kawasan tertentu.

7. Loji Rawatan Air Sungai Langat memproses air untuk dibekalkan kepada kawasan Selatan Selangor termasuk Kuala Lumpur.

8. Loji ini secara rekabentuknya mampu memproses 386 MG (million gallon) setiap hari. Tetapi kini beroperasi sehingga 460-470 MG setiap hari, bermakna loji ini beroperasi pada tahap 121% keupayaan.

Krisis Air

9. Krisis air ini berlaku apabila loji ini tidak dapat memenuhi permintaan pengguna atas dasar kapasiti sudah mencapai tahap maksima.

10. Dengan pertumbuhan ekonomi negara yang semakin pesat ini juga menyebabkan kadar penggunaan air bertambah dari masa ke semasa

11. Kadar pertambahan penduduk menyebabkan kadar penggunaan air juga bertambah.

12. Dengan kapasiti yang sedia ada, penggunaan air semakin tinggi tetapi prasarana masih pada keadaan 3, 4 tahun yang lampau.

13. Antara tugas Syabas adalah untuk menasihatkan kerajaan negeri tentang krisis air 3 TAHUN sebelum berlakunya krisis tersebut.

14. Permohonan telah dibuat oleh Syabas dan sudahpun diluluskan oleh kerajaan pusat tetapi belum diluluskan oleh kerajaan negeri sehingga kini. Untuk membolehkan loji baru dibina memerlukan persetujuan daripada kerajaan negeri.

Menjawab Spekulasi

Kenyataan I
"Air di empangan tinggi, mana ada masalah air!"
Jawapan
Air di empangan memang tinggi, tetapi masalah bukan bekalan air mentah, tetapi air terawat. Analogi mudah; sebuah ladang lembu mempunyai 5,000 ekor lembu tetapi tukang sembelihnya hanya ada seorang. Kemampuan untuk mengeluarkan daging ke pasaran terletak kepada tukang sembelih dan bukannya berapa banyak lembu yang ada.

Kenyataan II
"Sepanjang tahun hujan, bekalan air mesti mencukupi!"
Jawapan
Sekali lagi jawapan adalah sama seperti sebelumnya iaitu masalah bekalan air terawat. Dan tambahan lagi, sekiranya hujan lebat, loji tidak akan mampu memproses air tersebut kerana faktor kekeruhan yang tinggi. Pam loji akan rosak kerana kandungan lumpur yang terlalu tinggi untuk diproses sehingga memaksa loji perlu ditutup.

Kenyataan III
"Kita akan menggunakan air lombong!"
Jawapan
Masih lagi jawapan yang sama! Air lombong sekalipun, air tersebut perlu dirawat terlebih dahulu dan perlukan loji untuk merawat.

Kenyataan IV
"Syabas menangguhkan bayaran kepada loji sebanyak RM 2 billion untuk mencipta krisis air!"
Jawapan
Loji ini sudahpun beroperasi pada tahap 121%. Dan semua air yang diproses dijual terus kepada Syabas. Tangki 4 iaitu di Balakong yang boleh memuatkan 4 MG habis digunakan. Apabila air di tangki tersebut sudah mencapai tahap 3-4 inci ataupun setinggi buku lali, tangki tersebut tidak lagi mempunyai tekanan yang cukup untuk menyalurkan air ke isi rumah. Setiap kali air sampai ke tangki 4 ini, habis terus digunakan.

Kenyataan V
"Kerajaan BN berpakat dengan Syabas untuk tutup bekalan air untuk mencipta krisis air!"
Jawapan
Sekiranya benar, maka loji air tersebut tidak perlu untuk memproses air pada tahap 121% keupayaan. Loji-loji air yang sedia ada sudahpun beroperasi lebih daripada kadar yang sepatutnya. Jika benar Syabas tutup bekalan air, maka melimpah-limpahlah air di setiap tangki simpanan air yang ada di seluruh Selangor.

Penyelesaian
1. Cara penyelesaian yang terbaik adalah dengan membina lebih banyak loji-loji rawatan air si sekitar Selangor.

2. Syabas sudahpun menasihatkan kerajaan negeri 3 tahun yang lalu tentang krisis air yang akan berlaku.

3. Loji Rawatan Air Langat 2 tidak perlu dipolitikkan oleh PKR dan perlu dibina segera untuk menyelesaikan masalah rakyat. Pentingkan rakyat dan bukannya politik parti sahaja.

4. TS Khalid Ibrahim dan Exco Kerajaan Negeri Selangor perlu faham dengan jelas krisis air yang dihadapi dan bukannya bercakap dengan sembrono sahaja.

5. Mengikut pandangan profesional dari Puncak Niaga sendiri, sekiranya keadaan ini tidak berubah dan tiada tindakan selanjutnya diambil, Selangor secara keseluruhannya akan mengalami masalah krisis air ini dalam tempoh 10-12 bulan lagi.

6. Masalah bukan tentang air banyak di empangan, tetapi air terawat yang dikeluarkan oleh loji!

Sumber: Truthvaccine

PANASSS..!!! ANAK MUDA DARI MESIR INI MENYESAL SOKONG AMBIGA..!!!

Posted: 06 Aug 2012 08:10 PM PDT

HASHIM NGAH

Agak menarik untuk mengulas mengenai seorang pelajar tahun tiga jurusan perubatan Universiti Al-Azhar, Muhamad Hasyim Che Ngah, yang menyesal dengan penglibatannya dengan himpunan Bershit 2.0 yang dianjurkan di Mesir pada tahun lalu.

Himpunan yang diadakan di Dataran Hayyu Asyier, Kaherah, itu disertai oleh beberapa pelajar Malaysia di universiti tersebut dan termasuk 9 orang pelajar yang mendapat tajaan pinjaman dari Yayasan Terengganu.

Hasyim juga tidak terkecuali telah menyertai himpunan "Ambiga" itu sehingga menyebabkan perjanjian pinjaman pengajiannya di situ telah dibatalkan oleh pihak Yayasan atas sebab melanggar kontrak kerana terlibat dengan aktiviti tidak bertanggungjawab itu.

Mendengar tindakan yang diambil terhadap Hasyim, PAS yang kononnya "prihatin" cepat-cepat mengambil kesempatan menyelar, mengutuk, mencaci dan memburuk-burukan Kerajaan Negeri dan Yayasan Terengganu yang kononnya "zalim" terhadap para pelajar Malaysia di Al-Azhar…

Selepas puas mengutuk UMNO/BN, barulah PAS kemudiannya berjanji kepada pelajar-pelajar itu untuk menolong mereka mencari dana bagi membantu membiayai yuran dan kos sara hidup mereka sementara menghabiskan pengajian mereka di sana.

Menariknya, khabarnya PAS telah berjaya mengumpul sebanyak puluhan ribu ringgit dari ceramah-ceramah yang diadakan setiap hari di seluruh negara bagi membantu para pelajar tersebut.

Dan sememannya melucukan apabila ada pihak yang mendakwa bahawa Hasyim hanya menerima wang sebanyak RM50 sahaja dari puak-puak PAS..!!! RM50 sahaja? Biar betul..!

Dan kerana RM50 itulah Hasyim menyedari betapa teruknya perangai puak-puak Pakatan Haram, khususnya PAS, yang begitu mudah memanipulasi minda para pelajar Al-Azhar untuk menyokong mereka.

Apatah lagi apabila dia menerima tamparan hebat di mana PAS gagal menunaikan janji parti itu untuk membiayai kos pengajian dan sara hidupnya sehingga tamat pengajian di Al-Azhar.

Ditemani bapanya, Hasyim akhirnya terpaksa menemui Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said bagi merayu agar pinjamannya disambung semula oleh Yayasan Terengganu.

Mungkin memahami betapa mudahnya anak-anak Malaysia di luar negara yang tidak tahu apa-apa di luar sana dipengaruhi dakyah jijik pembangkang dan dengan ehsan bagai seorang "ayah kepada anaknya", pinjaman tersebut diluluskan kembali.

Nak tahu berapa jumlahnya? Pinjaman yang diluluskan kepada anak muda "bekas" peserta Bershit itu berjumlah RM301,144 dan daripada jumlah itu sebanyak RM170,000 bakal digunakan untuk yuran pengajian dan sara hidup Hasyim di sana.

Paling pedih ialah puak-puak Pakatan Haram. Hasyim sendiri mengaku bahawa tindakannya menyertai Bershit 2.0 itu adalah satu tindakan yang sia-sia dan tidak bermanfaat untuk dirinya sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab!

Apakatah lagi PAS yang sememangnya memalukan apabila gagal menunaikan janji membiayai dan membela nasibnya, serta dikatakan hanya menyumbang sebanyak RM50 sahaja!

Soalan "cepu mas" untuk dijawab oleh puak-puak PAS, ciri-ciri golongan apakah apabila mereka berjanji dan kemudiaannya mereka gagal serta tidak menunaikan janji tersebut? Ciri-ciri orang munafik atau ciri-ciri orang PAS?

Justeru itu, saya berpendapat supaya para pelajar Malaysia di luar negara agar tidak terlalu cepat terpengaruh dengan dakyah dan tohmahan jahat para pemimpin Pakatan Haram yang berkunjung universiti-universiti mereka "menjual gula-gula racun berbisa".

Mungkin para pelajar di luar sana agak terhad untuk mengetahuai cerita-cerita sebenar yang berlaku di tanahair, namun mereka sebagai golongan yang terpelajar, mampu berfikir dengan baik dan adil dalam tindakan sepatutnya memeriksa dulu "gula-gula" yang diberikan pembangkang.

Bukan apa, rakyat Malaysia di tanahair sudah jelak dan makin ramai yang sudah terkena "badi racun" yang diberikan oleh Pakatan Haram sehingga ada yang meraung hiba hampir tergadai punggungnya…

Apakah para pelajar di Al-Azhar mahu menerima nasib yang sama? Jika tidak, pandai-pandailah fikirkan yang terbaik demi Islam, Melayu dan Tanah Melayu ini…

Sumber: Mykmu.net

LAWAK PAGI INI.. PAGI-PAGI LAGI ANWAR DAH MARAH PAK SAMAD JANGGUT...KESIAN...

Posted: 06 Aug 2012 06:09 PM PDT


Adehhhh..!!! Marah sungguh Anwar Berahim kat Pak Samad Janggut..!!!

Dia marah Pak Janggut sebab slogan merdeka Pakatan Haram tu menyokong gagasan Najib???

Ye laaa.."1bangsa, 1negara, 1jiwa" tu semuanya membawa pengertian 1Malaysia..!!!

Patutnya, Pak Janggut perlu fikir slogan yang lebih sesuai untuk Anwar...

Contohnya macam...

"Omega Merdeka" ke..."31 Ogos Omega" ke..."Chin Peng Wira Merdeka Omega" keee..

Slogan macam tu baru la Anwar sukaaaa..!!!

THE FLYING KICK

Posted: 07 Aug 2012 01:14 PM PDT

DIMENSI

Posted: 07 Aug 2012 11:46 AM PDT

DIMENSI


Omegay: bile Manoanakharam hina LCW..1Malaysia bedal dia! kehkehkeh

Posted: 07 Aug 2012 07:30 AM PDT


Pakatan Rakyat Hina Lee Chong Wei

Setelah terbaca twitter ADUN DAP dan artikel di laman Suara PR mengenai kekalahan Datuk Lee Chong Wei maka sahlah bahawa Pakatan Rakyat sememangnya agen pemecah belah masyarakat. Dan seperti yang telah diketahui, sama ada PAS, DAP mahupun PKR, semuanya berpegang kepada strategi 'pecah dan perintah' demi mencapai matlamat mereka.  

PAS terkenal dengan memecah belah sesama umat Islam melalui Amanat Hadi sehingga menyebabkan tragedi solat dua imam sehinggalah tragegi berdarah Memali dan Sauk.  DAP pula terkenal dengan sifat perkauman yang membenci kaum Melayu serta selamanya berjuang untuk memisahkan kaum sejak di bangku sekolah serta membina 'tembok' ekonomi antara kaum Cina dengan bangsa lain.  Manakala PKR pula terkenal dengan strategi mengadakan huru-hara, melaga-lagakan rakyat dengan pihak berkuasa, undang-undang serta sistem kehakiman melalui sifat talam dua-ratus muka dengan semua pihak, semua agama, semua kaum dan semua golongan manusia di dunia.  

PAS, PKR dan DAP semuanya telah membuktikan kepada kita bahawa parti mereka tidak punya -semangat patriotik, malah bersifat pengkhianat. Di mana-mana saja mereka memburuk-burukkan Malaysia, mengsabotaj ekonomi negara sendiri serta sengaja ingin menggoyah kestabilan negara.   Malah, tanpa segan silu mereka memperlekehkan 1Malaysia yang membawa semangat kebangsaan dan kenegaraan.   

Kerana itu, kita tidak hairan apabila ADUN DAP, Manoharan Malayalam menghina Lee Chong Wei kerana kalah dalam pertandingan badminton di sukan Olympic baru-baru ini.  Lebih memualkan, Manoharan bukan sahaja menghina kekalahan Chong Wei tetapi juga seolah-olah memperlekeh penampilan beliau dengan memuji lawannya, Lin Dan dari China sebagai lebih bergaya dan moden.   

Laman  Suara Pakatan Rakyat pula dengan tidak semena-mena mengaitkan UMNO dalam mengulas kekalahan Chong Wei.  Menurut laman tersebut, UMNO harus malu kerana tidak mampu mengangkat kaum Melayu di dalam sukan sehingga semua nama-nama besar di dalam sukan di Malaysia adalah dari kaum lain.  

Malah, dalam artikel kemudiannya pula, laman tersebut memanggil Chong Wei dengan gelaran kuda tua??!! 

Pakatan Rakyat nampaknya menyedari bahawa sukan mampu menyatupadukan rakyat iaitu sesuatu yang amat bertentangan dengan strategi mereka.  

Maka, agenda PR mengutuk Chong Wei adalah untuk memastikan kaum Cina, Melayu dan India kekal bertelagah dan prejudis sesama sendiri sehingga membelakangkan semangat kenegaraan.   

Pemimpin-pemimpin PR telah melihat bagaimana sukan berjaya menyatukan dan menyerlahkan kekuatan semangat cintakan negara ketika sukan komanwel 1998 berlangsung di Kuala Lumpur di mana, pada ketika yang sama, gerakan reformasi Anwar Ibrahim sedang mengganas di bandaraya.  

Namun, seluruh tumpuan rakyat adalah tetap kepada sukan tersebut dan bukan Anwar Ibrahim.  Malah, laungan yang bergema di stadium iaitu 'hidup Mahathir!' yang pada ketika itu Perdana Menteri, melambangkan penyatuan rakyat Malaysia di bawah kepimpinan Barisan Nasional, berjaya menenggelamkan terus mimpi Anwar sehingga ke hari ini.  

Sukan juga digunakan oleh Nelson Mandela ketika beliau ingin menyatukan rakyatnya sehingga mereka melupakan isu warna kulit untuk seketika, dan kemudiannya untuk selama-lamanya.  

Berdasarkan hakikat inilah, maka PR sedaya upaya ingin memastikan yang rakyat Malaysia tidak akan bersatu walaupun dalam sukan.  Begitu khianat sekali para pemimpin PR terhadap negara dan rakyat sehingga sanggup menggadaikan semangat kesukanan dan patriotisme semata-mata kerana ingin berkuasa.  - Beruang Biru

Omegay: Resepsi kawin sejenis - agenda songsang dah bermula secara terbuka!

Posted: 07 Aug 2012 05:20 AM PDT


Paderi Gay Kahwin: Masyarakat Kristian Malaysia Harus Tunjukkan Bantahan

Tahun lalu, seorang rakyat Malaysia keturunan Cina, Ngeo Boon Lin yang juga seorang paderi gay telah mengambil keputusan mengahwini rakan sejenisnya di sebuah gereja di Amerika.

Pasangannya seorang lelaki kulit hitam, Phineas Newborn III adalah seorang produser pementasan muzikal Broadway. Perkahwinan pelik itu dilaporkan telah didaftarkan di New York.

Semasa di awal meletusnya berita perkahwinan gay mereka berdua, pelbagai lapisan masyarakat Islam, Hindu dan Buddha telah meluahkan bantahan, kecaman dan kemarahan mereka terhadap tidakan luar tabie tersebut.

Selepas hampir setahun kisah mereka reda dari perhatian umum, tidak semena-mena timbul semula apabila kedua-duanya tampil meraikan majlis resepsi perkahwinan mereka di sebuah restoran makanan Cina di Kuala Lumpur.

Dalam satu kenyataannya kepada AP, Boon Lin mengakui isu gay cukup sensitif di Malaysia tapi peliknya seperti sengaja pula mahu mempromosikan kisah perkahwinan gay apabila turut menjemput sekumpulan wartawan ke majlis tersebut.

Jika pada tahun lalu banyak pihak tampil ke hadapan menyuarakan bantahan dan mengecam perlakuan songsang tersebut, kini bantahan yang sama juga patut diluahkan segera terhadap majlis respsi itu.

Tambahan pula sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai adat budaya serta resamnya yang tersendiri, amat tidak bersesuaian sekali kita membiarkan sahaja kelakuan paderi dan pasangan songsangnya itu menambah biakkan lagi aktiviti sejenis sebegini.

Masyarakat Kristian di Malaysia sewajarnya bangkit menyuarakan kecaman dan bantahan mereka serta tidak sepatutnya membiarkan saja rakan-rakan agama lain sahaja yang memprotes perkahwinan dan majlis resepsi gay itu.

Setidak-tidaknya dengan bantahan tersebut dapat memberi isyarat jelas kepada Boon Lin dan pasangannya bahawa rakyat Malaysia pelbagai kaum dan agama sama sekali tidak akan merestuai amalan luar tabie tersebut. - Beruang biru

PEJUANG BANGSA

Posted: 07 Aug 2012 11:25 AM PDT

PEJUANG BANGSA


Akhil Hayy nasihat artis berhijrah jangan jadi kuda tungangan parti politik !

Posted: 07 Aug 2012 11:08 AM PDTPendakwah bebas Ustaz Akhil Hayy menasihati golongan artis yang baru berhijrah dan kembali mendekati agama Islam supaya berhati-hati agar tidak dipergunakan oleh ahli politik yang tidak bertanggungjawab.

 Akhil atau nama sebenarnya Akhil Abdul Hai berkata, keadaan itu sering berlaku tanpa disedari bagi kebanyakan artis yang baru berhijrah di mana ia bermula dengan jemputan menghadiri sesebuah taklimat untuk berkongsi kisah perubahan diri masing-masing. "Kalau saya cakap, pasti ada pihak yang marah nanti.

Tetapi ia pernah berlaku kepada diri saya ketika mula-mula penghijrahan saya dulu di mana ada sesetengah pihak yang menggunakan saya kononnya untuk ditemu bual dalam sesebuah taklimat. "Lain pula jadinya apabila majlis taklimat yang dianjurkan itu akan berubah menjadi kempen menyerang mana-mana parti yang tidak disukai mereka. "Memang digalakkan untuk berkongsi pengalaman hijrah kita kerana ia juga salah satu permulaan dakwah, tetapi kita mesti bijak menyampaikan kata-kata tanpa sebarang pengaruh daripada persekitaran yang mungkin menekankan isu-isu politik," katanya.

 Tambah Akhil, tidak salah sekiranya seseorang artis itu menyokong mana-mana parti politik sama ada Umno, Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau PAS kerana ia adalah hak masing-masing. Bagaimanapun, golongan artis yang berhijrah ini diminta untuk berhati-hati dan berfikirlah adakah motif penghijrahan itu untuk mendalami ilmu-ilmu agama yang tercicir dahulu atau mahu memperjuangkan politik?

 "Saya rasa, usahlah kita beria-ia berkempen tentang hal politik kerana itu bukanlah kepakaran kita. "Walaupun Islam ada perjuangan politiknya, tetapi sebagai umat Islam yang kembali ke fitrah asal, biarlah kita mendalami ilmu agama terlebih dulu sebelum ingin berdakwah atau membetulkan kesalahan orang lain.

 "Saya faham, apabila sudah berubah ke landasan yang betul, terdapat satu semangat dan ketenangan yang membuatkan seseorang itu begitu berkobar-kobar mahu berkongsi perasaan itu. "Saya juga begitu, tetapi seperti yang saya katakan, dalami ilmu agama Islam itu secukup-cukupnya sebelum melangkah ke fasa lain pula," ujarnya.

Iklan Raya Petronas untuk tontonan rakyat Malaysia

Posted: 07 Aug 2012 09:00 AM PDTSetiap tahun iklan  Raya dari Petronas sentiasa dinantikan rakyat Malaysia . Kali ini mereka melakukan kelainan dengan membikin filem pendek bertajuk " Stranger " di negara Islam iaitu Uzbekistan .

Yang tersiratnya , rakyat Malaysia harus bersyukur di atas apa yang dinikmati sekarang .. .. ..selamat menonton ..


Kartunis gila pembangkang hina lagi negara sendiri !

Posted: 07 Aug 2012 07:27 AM PDT
Kartunis Zunar atau nama sebenar, Zulkiflee Anwar Haque yang sebelum ini terpalit dengan beberapa kontroversi kali ini dilihat memperlekehkan Jalur Gemilang melalui hasil karya terbarunya.

 Kali ini, dia mendakwa bendera Malaysia adalah diciplak dari negara Amerika Syarikat. Dia turut menyatakan menerusi karyanya yang lagu Negaraku diciplak dari Indonesia.

 Dakwaan hampir sama dibuat ke atas lagu Janji Ditepati. Seperti biasanya, tindakannya itu didukung portal milik pembangkang, Malaysiakini.com. Kartunis ini seolah-olah seperti sengaja mencetuskan provokasi di kalangan rakyat Malaysia pelbagai fahaman politik.

 Secara keseluruhan, Zunar menzahirkan bahawa Malaysia adalah negara yang menyalin semuanya dari pihak lain. Tidak memberikan langsung sebarang pujian atas kejayaan negara selama ini. Perlukah selepas negara menuju era kemajuan dan mendapat penghormatan dari negara-negara jiran, rakyat negara ini sendiri mencari jalan untuk memalukan Malaysia?

 Ia dilakukan ketika hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk negara ini menyambut ulang tahun kemederkaannya. 

Apa inspirasi politik yang ingin dicapai dengan menghina negara sendiri?

 Apakah negara nenek moyang Zunar atau Anwar Haque (India) dapat memberikan yang lebih baik kepada dirinya? 

 Jika benar, mengapa keturunannya memilih untuk berhijrah ke negara ini? Mana pergi semangat cintakan negara dalam diri Zunar? 

 Anda lihat dan nilaikanlah sendiri. Ada benda-benda yang kita tak perlu buat dalam politik. Moga Zunar menemui apa yang ingin disampaikan itu suatu hari nanti tanpa perlu melakukan tindakan yang boleh disalah tafsir atau dilihat memalukan negara sendiri  - Mynewshub 

Manoharam DAP minta maaf , boleh terima lagi ka ?

Posted: 07 Aug 2012 02:00 AM PDTIni sudah kali ke 2  pemimpin rasis DAP ini memohon maaf . Dulu dia mahu tukar bendera Malaysia dan dikecam pelbagai pihak dan terkini menghina pulak wira negara di Sukan Olimpik Datuk Lee Chong Wei.

GPB nak bertanya kepada rakyat Malaysia , ikhlas ke pemohonan maaf oleh Manoharan rasis  ini ??? Dulu punya isu pun dia dah minta maaf , kali ini buat  hal  lagi .

Senang betul pemimpin DAP ini  ..mula-mula  maki dan hina orang , lepas itu memohon maaf seperti melepaskan batuk di tangga. Sifat rasis dalam diri  Manoharan ini seolah-olah beliau  tidak rasa bersalah dan ikut sukanya saja menghina orang lain .

Macam ini kah ciri-ciri seorang pemimpin dalam parti DAP dan Pakatan ?? Go to hell la pemimpin macam ini di PRU 13 !!Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Alam Shah, M. Manoharan hari ini memohon maaf kepada pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei dan keluarganya berhubung kenyataan beliau dua hari lalu. "Saya secara ikhlas berharap permintaan maaf saya akan diterima," kata beliau menerusi laman mikro Twitter kira-kira 12.30 tengah hari tadi. 

 Dalam mesej susulan, wakil rakyat DAP itu menulis, "saya amat menyesal dengan komen-komen yang saya keluarkan dan menghulur permohonan maaf sepenuh hati kepada Datuk Lee Chong Wei dan keluarganya," kata beliau lagi.

Harga maruah Chong Wei selepas dikutuk DAP bernilai RM100 ribu ?

Posted: 07 Aug 2012 12:13 AM PDTSelepas mengutuk & menghina  Datuk Lee Chong Wei oleh Adun DAP , Manoharam ..kerajaan DAP P.Pinang cuba meredakan  isu ini dengan memberikan hadiah wang tunai RM 100 ribu kepada wira negara ini kerana memperoleh pingat perak di Sukan Olimpik 2012  .

Mula-mula kutuk ...bila rakyat marah terus minta maaf dan beri duit ..

Ini lah harga maruah Datuk Lee Chong Wei yang berjuang untuk negara di Sukan Olimpik oleh puak-puak rasis DAP ini .

Kami rakyat Malaysia bangga dengan ada ..bukan seperti parti rasis DAP ini !!Kisah sebenar pengambilan tanah Kg Genting Balik Pulau ..

Posted: 06 Aug 2012 11:30 PM PDT


Setelah hampir 2 tahun berlalu, cadangan pengambilan tanah oleh kerajaan negeri Pulau Pinang bagi tanah berkeluasan lebih kurang 100 ekar di Kampung Genting (iaitu hampir separuh dari keluasan kampung) telah mulai dilupai oleh warga kampung. 

Tiba-tiba sahaja apabila hampir luput tarikh warta pengambilan, penduduk kembali dikejutkan dengan berita pengambilan tanah yang belum selesai itu. 

Menyingkap kembali peristiwa yang telah berlaku, Pihak kerajaan negeri telah mewartakan pengambilan beberapa lot tanah Kampung Genting pada awal bulan Ogos 2010. 

Sekitar awal bulan Oktober 2010, penduduk terbabit telah mula menerima notis daripada Pejabat Daerah dan Tanah. Beberapa perbincangan telah diadakan sesama mereka mengenai hal pengambilan tanah itu dan pada 20hb. 

Oktober tahun 2010, para penduduk telah pun menghantar surat bantahan keras terhadap pengambilan tanah Kampung Genting kepada Ketua Menteri, malah beberapa orang dari mereka telah berjumpa dengan YB Dato' Mansor Othman – TKM1. 

Mereka telah menyatakan bantahan keras mereka akan pengambilan tanah mereka oleh pihak Kerajaan Negeri. 

Ini bermakna, pihak kerajaan negeri telah maklum akan bantahan ini. Tanah itu telah di wartakan di bawah Seksyen 8 Kanun Tanah Negara. Ini bermakna pemilik tanah tidak boleh melakukan sebarang pemindahan ke atas tanah mereka sekaligus telah hilang hak ke atas tanah mereka selama 2 tahun.

Mengikut bancian, terdapat 12 pemlik tanah Melayu berkeluasan lebihkurang 44 ekar dan 10 pemilik Cina berkeluasan lebihkurang 29 ekar dan selebihnya tanah milik syarikat.

Kebanyakan pemilik tanah Melayu berkongsi tanah dengan ramai ahli keluarga. Pemilik tanah berketurunan Melayu dan Cina bersama-sama penduduk kampung telah membuat protes di kampung mereka secara aman setelah mengetahui keinginan kerajaan negeri untuk mengambil tanah mereka. 

Akhirnya, kesan daripada protes tersebut yang berterusan sebanyak 2 kali, kerajaan negeri mengambil langkah mendiamkan diri hampir 2 tahun dan secara tidak langsung memberi bayangan kemungkinan cadangan untuk membina IPTS telah dibatalkan.

Setelah hampir dua tahun berlalu, masyarakat Balik Pulau khususnya, kembali panas dengan isu pengambilan tanah di Kampung Genting. 

Semuanya berlaku selepas penduduk menerima sekeping surat daripada Pejabat Daerah dan Tanah, Daerah Barat Daya Ruj PTBD/B/315(50) bertarikh 29 Jun 2012 dan kemudiannya disusuli pula dengan surat daripada pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang Ruj : PSUKPP/05/0761/27 Klt.18 bertarikh 20 Jun 2012.

Surat dari Pejabat Derah dan Tanah itu bertajuk – Perjumpaan tuan tanah bersama YAB Ketua Menteri Pulau Pinang bagi Permohonan Pengambilan tanah untuk Tujuan Awam (Institusi Pendidikan) di Mukim J dan 7, Daerah Barat Daya, Pulau Pinang. 

Sementara surat dari Pejabat SUK pula membawa tajuk Pembinaan Universiti di Genting, Balik Pulau – Asian Women Leadership University (AWLU) dibawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) Kerajaan Persekutuan.

Melalui surat tersebut, penduduk diminta untuk berjumpa dengan Ketua Menteri pada 3 Julai 2012 bertempat di KOMTAR untuk membincangkan mengenai harga yang akan ditawarkan. 

Ketua Menteri Pulau Pinang dilihat telah mengambil kesempatan untuk menawarkan tanah Kampung Genting kepada AWLU setelah cadangan untuk membina sebuah IPTS di Pulau Pinang diminta oleh pihak AWLU. Kita percaya Ketua Menteri telah mencadangkan tanah Kampung Genting kepada pihak tersebut kerana kegagalan beliau untuk mengambil tanah Kampung Genting hampir dua tahun yang lalu. 

Namun hanya 25% pemilik yang hadir. Mereka membantah tentang cadangan pengambilan tanah tersebut di atas beberapa sebab iaitu :

i. Mereka tiada tanah lain untuk berpindah dengan keluarga yang besar dan mereka memang tidak mampu untuk membeli rumah yang terlalu mahal di Balik Pulau kerana kerajaan negeri tidak pernah membina rumah kos rendah.

ii. Harga pampasan pengambilan tanah yang ditawarkan terlalu rendah iaitu RM8 ke RM10 sekaki persegi. Harga pasaran sekarang adalah dalam lingkungan RM35 ke RM40 sekaki persegi. Pemilik tanah tidak akan dapat membeli tanah atau rumah lain dengan harga pampasan yang ditawarkan kerana ianya terlalu rendah berbanding harga pasaran. Ini seolah-olah kerajaan negeri mengambil tanah mereka untuk diberikan kepada pihak swasta.

Mengikut surat dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang itu ( Ruj : PSUKPP/05/0761/27 Klt.18 bertarikh 20 Jun 2012), Timbalan Perdana Menteri YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyidin bin Mohd Yasin telah meluluskan sebuah Universiti Awam Antarabangsa bernama ASIAN Women Leadership University (AWLU) di Hub Pendidikan Pulau Pinang sebagai Entry Point Project (EPP). 

Penduduk tertanya apabila membaca surat tersebut. Antara persoalannya adalah : apakah benar ini sebuah universiti Awam (IPTA) yang merujuk kepada universiti milik kerajaan seperti USM, UM dan UKM? Atau sebuah universiti Swasta (IPTS) kerana surat tersebut menyatakan tentang pelaburan sebanyak RM 492.00 Juta. 

Apakah perkataan AWAM itu adalah berniat untuk mengaburi pemikiran masyarakat kampung yang kononnya kalau itu sebuah Universiti Kerajaan Persekutuan, maka penduduk akan menyokong dan kalau Universiti itu dimiliki oleh selain dari kerajaan Pusat penduduk tidak akan menyokong! 

Hakikatnya, penduduk telah dengan tegas dari awal lagi telah memaklumkan bahawa mereka tidak akan menjualkan atau menyerahkan tanah mereka kepada sesiapa sekalipun kerana mereka mahu terus memiliki dan tinggal disana. 

Sebab itulah ketika menghantar surat bantahan kepada TKM-1, mereka semua menandatangani dengan dakwat merah (simbolik kepada darah) tetapi diperlekehkan oleh YB Mansur yang mengatakan orang kampung tidak tahu menandatangani surat (sebab tidak mengunakan dakwat hitam)

Para ketiga surat itu menyatakan bahawa pihak AWLU telah mengenalpasti tanah seluas 100 ekar di Genting, Balik Pulau. Persoalannya, bagaimanakah pihak AWLU mengetahui berkaitan dengan tanah ini? Tentunya dengan maklumat dari pihak Kerajaan Negeri sendiri. 

Yang menghairankan adalah, setelah pihak Kerajaan sendiri telah tahu akan bantahan penduduk, mengapa mereka masih memaklumkan kepada pihak AWLU bahawa tanah itu boleh digunakan untuk pembinaan universiti mereka. 

Mengapa pihak kerajaan negeri tidak terus sahaja menunjukkan tanah yang telah pun dimiliki oleh mereka di Pondok Upeh (yang kini akhirnya ditawarkan kepada pihak AWLU) !

YAB Ketua Menteri dalam siding akhbarnya telah menunjukkan kepada wartawan surat daripada YB Senator Idris Jala bertarikh 12 Jun 2012 sebagai bukti bahawa projek itu adalah projek EPP (Entry Point Project) yang telah diluluskan dalam mesyuaratnya yang telah dipengerusikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri. 

Tidak ada saya ayat pun yang menjuruskan kepada pemilihan Kampung Genting sebagai tapak AWLU. Tetapi, yang agak menghairankan adalah ayat terakhir surat tersebut yang menyatakan " the above is for YAB's information and follow-up to enable TRANSFER of 100 acres to the AWLU Malaysian Foundation". 

Ayat ini seolah-olah memaklumkan bahawa tanah telah sedia untuk dipindah milik kepada AWLU. Tanah orang kampung Genting? Mudah benar nak pindah milik tanah orang! Atau mungkin juga pihak Kerajaan Negeri telah memaklumkan kepada AWLU dan YB Idris Jala bahawa mereka telahpun memiliki tanah Kampung Genting itu.

Pada tarikh 22 Julai 2012, pemilik tanah telah dipanggil sekali lagi ke Pejabat Daerah Barat Daya untuk berjumpa dengan Ketua Menteri. 

Dalam perjumpaan itu, Ketua Menteri telah menunjukkan sepucuk surat bahawa beliau yang telah mencadangkan kepada pihak AWLU supaya memilih tanah di tempat lain untuk pembinaan universiti tersebut. 

Ini jelas menunjukkan Ketua Menteri mahu pemilik tanah serta seluruh masyarakat di Balik Pulau memandang beliau sebagai 'hero' kerana mempertahankan hak orang kampung. 

Tetapi harus diingat bahawa beliau juga adalah orang yang bertanggungjawab mencadangkan tanah Kampung Genting untuk pembinaan universiti tersebut dan juga pada peringkat permulaan Seksyen 8 itu di wartakan sebelum kedatangan pihak AWLU lagi. 

Pihak AWLU sendiri yang telah menolak pengambilan tanah di Kampung Genting atas dasar prihatin tentang kesulitan yang akan timbul kesan daripada pengambilan tersebut setelah mengetahui bahawa kerajaan negeri Pulau Pinang sebenarnya mahu mengambil tanah orang kampung untuk membina universiti tersebut.

Persoalannya, mengapa Ketua Menteri, Lim Guan Eng berminat sangat untuk mengambil tanah Kampung Genting padahal masih banyak lagi tanah kosong yang lebih luas di Balik Pulau ini. 

Timbul spekulasi bahawa beliau ingin mengusir penduduk tempatan secara halus dan menggantikan dengan penduduk luar yang lebih berkemampuan untuk membeli rumah kos tinggi yang sedang giat dibina di Balik Pulau.

Mungkin benar ada di antara masyarakat Cina di pulau ini yang membuat pemerhatian mengatakan "Sekarang di Pulau Pinang rumah sangat mahal. Kedai pun mahal, sewa pula terlalu tinggi…Macam mana mahu berniaga? Akhirnya penduduk asal pulau ini akan berpindah beramai-ramai ke seberang dan pulau ini akan diduduki oleh bangsa Inggeris, Jepun, Taiwan dan juga Singapura."

Dalam sidang akhbar, dipetik dari akhbar The Star, pada 23hb. Julai, 2012, YAB Ketua Menteri berkata " we had initially offered them the plot in Jalan Pondok Upeh, along with areas in Batu Kawan, but they rejected them and chose Kampung Genting". 

Tetapi jika dirujuk pula kepada surat dari Setiausaha Kerajaan Negeri kepada Ms. Barba Hou, President AWLU Project bertarikh 20 July 2012 dinyatakan pula …

" Further to your request to locate the AWLU Project Campus on a site that has already been acquired by the State Government, I am pleased to confirm that there is such a site. We therefore suggest the site previously identified at Jalan Pondok Upeh, balik Pulau, Penang which will not result in any dislocation of residents and which already been acquired by and is in possession of the State Government. The site will be immediately available for the AWLU Project campus"

Kita yakin jika sekiranya dari awal lagi pihak AWLU diberikan maklumat sebenar berkaitan dengan tanah dan pendirian pemilik tanah Kampung Genting , tentunya keputusan mereka juga akan berbeza.

Kita juga berasa amat pelik apabila mendapati surat daripada Setiausaha Kerajaan Negeri Ruj. PSUKPP/05/0762/27 Klt.18 bertarikh 20 July 2012 yang di hantar kepada Ms Barbaea Hou, President AWLU Project yang beralamat di Menara UOA Bangsar memaklumkan perkara diatas telah dibalas oleh Dato'Latifah Merican Cheong pada tarikh 20hb. July 2012 dan diterima oleh Pejabat Ketua Menteri pada 20hb. Julai 2012. 

Ketiga-tiga surat dibuat, dihantar dan diterima oleh tiga pejabat yang berlainan pada hari yang sama! Pelik tapi benar. Inilah yang dikatakan Cekap, Akauntibiliti dan Telus ala DAP.

Apapun yang berlaku telah berlaku. Kini anggota masyarakat Balik Pulau berbalah sesama sendiri mengikut siapa yang disokong. 

Kesimpulannya, telah berjayalah pihak-pihak tertentu yang mahukan perpecahan dan perbalahan berlaku dikalangan masyarakat di Balik Pulau ini. Harapan kita adalah agar Kampung Genting tidak akan berada dalam keadaan genting lagi.

Kita mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak AWLU kerana prihatin terhadap keresahan dan tidak puas hati para pemilik tanah dan juga penduduk kampung tentang pengambilan tanah oleh Kerajaan Negeri. 

Juga ucapan terima kasih ingin dirakamkan kepada Ketua UMNO Bahagian merangkap ADUN Telok Bahang YB Dato' Seri Dr. Helmi Hj.Yahaya dan YB Tuan Syed Ameruddin ADUN Bayan Lepas kerana banyak membantu warga Kampung Genting dalam menghadapi permasaalahan yang dihadapi oleh orang kampung dalam kes ini.

Mereka turut membantu mendapatkan fakta sebenar dari pejabat YAB Timbalan Perdana Menteri dan juga dari Kementerian Pengajian Tinggi. 

Tidak pernah sekalipun wakil-wakil rakyat kita menimbulkan persoalan perkauman dalam kes ini. Adalah amat tidak wajar YAB Lim Guan Eng dalam perjumpaannya dengan wakil penduduk di Komtar yang menuduh pemimpin kami mengamalkan perkauman. 

Mereka telah lama bersama kita diwaktu susah dan diwaktu senang, maka mereka memahami hati dan perasaan masyarakat di Balik Pulau, baik Melayu mahupun Cina dan India.

Kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional sejak dari dulu lagi telah berusaha kearah menjadikan Balik Pulau sebagai hub-pendidikan antaranya pembinaan Kolej Kemahiran Tinggi MARA, Maktab Rendah Sains MARA, Kolej Vokesional, SKM Pondok Upeh, Politeknik Balik Pulau dan Kampus Sementera UiTM. 

Hub-pendidikan adalah usaha berterusan kepimpinan Barisan Nasional sejak dari dulu dan bukannya sekelip mata berlaku dibawah Pakatan-DAP.

Harap perkara ini menjadi renungan dan pengajaran kepada semua pihak.


*Penulis adalah ADUN Pulau Betong, YB Haji Muhamad Farid Haji Saad.

Aktiviti artis sertai UMNO di bulan Ramadhan Al Mubarak..

Posted: 06 Aug 2012 09:14 PM PDT


** Lebih baik melakukan aktiviti seperti ini di bulan Ramadhan, pahala pun dapat .. berbanding artis  yang join PAS dan sibuk berceramah/tazkirah mengutuk pemimpin kerajaan ..

Syabas bro Amy Search ...


KATA Amy Search, dia sudah lama memendam hasrat untuk mengadakan majlis berbuka puasa, tahlil dan doa selamat bersama pelajar tahfiz dan anak-anak yatim di kampung kelahirannya di Kampung Bakar Batu, Johor Bahru. Niat suci yang tersemat di sanubari itu akhirnya termakbul juga apabila Amy atau nama sebenarnya, Suhaimi Abdul Rahman berjaya mengumpulkan 70 pelajar tahfiz dari Madrasah Al-Quran Sinaran Baru Kempas dan 30 orang anak yatim Kampung Bakar Batu Sabtu lalu.
 "Alhamdulillah, saya bersyukur ke hadrat Ilahi apabila impian saya terlaksana. Sebelum ini saya selalu menganjurkan majlis yang sama di ibu kota, tapi pada tahun ini, saya ingin lakukan di kampung saya," katanya. Turut mengiringi Amy pada hari berkenaan ialah isterinya Nourish; ibunya, Fatimah Idris, 85, kakak sulungnya
 Azizah, 55, sanak saudara dan penduduk setempat. Usai solat Asar secara berjemaah, Amy bersama hadirat yang lain mengalunkan bacaan al-Quran. Pada majlis yang berlangsung penuh sederhana tetapi terkesan dilimpahi rahmat,

 Amy turut mengambil peluang menyumbang duit raya dan memberi sumbangan berupa keperluan harian pelajar tahfiz Madrasah Al-Quran Sinaran Baru. Salah seorang tahfiz, Mohd. Ali Khalid, 14, berkata, dia tidak sangka dapat berjumpa dengan selebriti tersohor itu.

 "Kami satu madrasah sangat gembira berjumpa dengan abang Amy dan kami bersyukur kepada Allah kerana telah membuka pintu seorang hambanya memberi sumbangan kepada madrasah kami di Kempas, Johor Bahru," katanya yang meminati lagu Isabella. Malah dalam reaksi ringkas tenaga pengajar madrasah itu, Ustaz Mohd. Ali Mohd. Amin, dia memuji inisiatif penyanyi itu yang tidak lupa melunaskan tanggungjawabnya sebagai umat Islam.

 "Ia satu langkah yang baik dan berharap ia mendapat keberkatan daripada Yang Maha Esa," ujarnya. Sementara itu seorang kanak-kanak dari Kampung Bakar Batu, Amira Mardi, 14, begitu ceria mendapat sumbangan duit raya dan dapat bergambar dengan Amy. Justeru, kata Amy, jika tiada aral melintang, dia berhasrat untuk memahat majlis seumpama itu dalam kalendar tahunannya. Ditanya bagaimana sambutan raya artis rock terkenal ini? Kata Amy, segalanya serba-serbi sederhana.

 "Saya akan menyambut hari raya dan berada awal di Kampung Bakar Batu sebelum bergerak beraya di rumah keluarga isteri kesayangan saya di utara Semenanjung," katanya.

Zambry label Nizar ada masalah mental habit tak baik ! @ZambryAbdKadir

Posted: 06 Aug 2012 07:59 PM PDT
Tindakan Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Pasir Panjang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang terus mengeluarkan kenyataan demi kenyataan tidak sepatutnya menunjukkan beliau seorang pemimpin yang mempunyai 'mental habit' tidak baik.

 Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak itu suka mengundang kontroversi dengan membuat kenyataan yang tidak sepatutnya walaupun semasa umat Islam menyambut Ramadan tanpa memikirkan kesannya terlebih dahulu.

 "Ia merupakan mental habit bagi Nizar dan tidak menghairankan jika dia akan terus mengeluarkan kenyataan atau tweet yang kurang elok selepas ini," katanya kepada pemberita selepas Majlis Program Ihsan Ramadan dan Aidilfitri di Dewan Orang Ramai Kampung Batu 3, Segari, dekat sini hari ini.

 Seramai 109 warga emas, tujuh orang kurang upaya dan lima anak yatim menerima sumbangan berupa duit raya dan barangan keperluan harian daripada Zambry dan isteri, Datin Seri Saripah Zulkifli.

 Sabtu lepas, Mohammad Nizar, yang juga Anggota Parlimen Bukit Gantang, mengeluarkan tweet: "'Janji ditepati' malang perayaan kemerdekaan tahun ini dibuat oleh Kabinet BN, luntur semangat nak kibarkan Jalur Gemilang, jalur malang!", sekali gus membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan pemimpin dan rakyat Malaysia.

 Namun, beliau menafikan telah menghina Jalur Gemilang dan menyalahkan pihak tertentu yang salah mentafsir kenyataan yang dikeluarkannya itu.

Pemuda UMNO balun rasis DAP Manoharan hina Chong Wei !

Posted: 06 Aug 2012 07:15 PM PDTPemuda UMNO mengutuk keras kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M. Manoharan yang mempersenda dan memperlekehkan semangat juang yang dipamerkan oleh pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei di temasya Olimpik London semalam.

 Exconya, Datuk Muhammad Khairun Aseh berkata, pemimpin pakatan pembangkang itu mempamerkan sikap buruk sedangkan semua rakyat Malaysia bersatu memberi sokongan jitu kepada Chong Wei. "Amat keterlaluan beliau dengan nada mengejek telah menghina nama jaguh badminton negara kita dengan menukar nama ketiganya dari Wei kepada AWAY yang bermaksud jauh dalam bahasa Inggeris," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

 Muhammad Khairun berkata, Manoharan wajar segera memohon maaf secara terbuka kepada Chong Wei ekoran kenyataan menghinanya itu.

MAIPP jangan buat bodoh isu murtadkan umat Islam P.Pinang !

Posted: 06 Aug 2012 05:30 PM PDT
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom pada Isnin menggesa pihak Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang bertindak sewajarnya dengan segera ke atas pelancong asing yang dikatakan cuba memurtadkan umat Islam di negeri itu.

 Beliau berkata segala gerakan, ajaran dan tarikan yang bersifat memesongkan akidah terhadap agama Islam adalah salah, namun tindakan perlu mengikut peruntukan dan undang-undang Majlis Agama Islam negeri masing-masing.

 "Jadi kita minta mereka (Majlis Agama Islam Pulau Pinang) menjalankan tugas dan tanggungjawab...untuk hal seperti ini, ianya tidak boleh dibiarkan berlaku begitu sahaja," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan skim biasiswa insentif khas pelajar cemerlang Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (Maiwp)ke luar negara, di sini.

 Khamis lepas, akhbar Sinar Harian  melaporkan cubaan dua lelaki Eropah yang dikatakan menyampaikan ajaran agama mereka kepada orang ramai di sekitar Pulau Pinang ketika umat Islam bersiap sedia untuk berbuka puasa.


Georgetown: Pertubuhan Aktivis Pengupayaan Insan (API) mendedahkan wujud usaha memurtadkan orang Islam terutama golongan gelandangan sekitar Pulau Pinang, menggunakan wang tunai dan keperluan asas sepanjang Ramadan. 

Timbalan Pengerusi 2 API, Asti Toba, berkata pihaknya mengesan usaha terbabit secara tidak sengaja ketika menjalankan program mengumpul rekod orang gelandangan sekitar bandar ini, termasuk kawasan Masjid Kapitan Keling, di sini, Khamis lalu. 

Pengayuh beca terbabit mengaku diberi RM50 serta dijanjikan pelbagai kesenangan seperti keperluan asas dan sampingan, malah memaklumkan dua lelaki terbabit akan datang semula keesokannya untuk mengkristiankan dia.

Katanya, Dua lelaki Eropah yang berpakaian seperti pelancong didapati mendekati golongan gelandangan, termasuk pengayuh beca dengan bertanyakan lokasi menarik sekitar bandar


Komen GPB

Kalau dah pihak akhbar sendiri dedahkan ada 2 lelaki asing cuba memurtadkan umat Islam di negeri P.Pinang, ini menunjukkan isu ini amat kritikal . . GPB agak hairan bagaimana MAIPP boleh tak tahu berkenaan hal ini dan akhbar pulak yang mendedahkan isu ini .

Jangan pulak jadi seperti di Selangor di mana JAIS berjaya mengesan kegiatan ini tapi pemimpin di sana pulak tak mahu percaya seperti didedahkan Dr Hassan Ali .

Harap Salleh Man selaku YDP MAIPP yang baru yang PAS banggakan sangat ini jangan dok tidoq. Murtad di negeri P.Pinang telah terbukti berlaku , jadi jangan dok buat tak mau percaya pulak ... ingat tugas ada di majlis agama itu adalah amanah dan tanggungjawab yang cukup berat kerana menjaga hak ehwal umat Islam
Tugu Bangsa Tembok Negara

Posted: 07 Aug 2012 07:28 AM PDT

Tugu Bangsa Tembok Negara


Noh Persoal Tindakan MB Arah Unisel Beli Bangunan PKNS Jutaan Ringgit

Posted: 06 Aug 2012 01:16 PM PDT

TANJONG KARANG, 6 OGOS - Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu menjelaskan tindakannya mengarahkan Universiti Selangor (Unisel) membeli bangunan milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Kota Puteri, Kuala Selangor untuk dijadikan asrama baru sedangkan beliau mendakwa universiti itu menanggung hutang sejak sekian lama.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Noh Omar juga mempersoal tindakan Abdul Khalid membeli bangunan berharga jutaan ringgit itu sedangkan asrama Unisel sedia ada mempunyai banyak kekosongan ekoran jumlah penuntut yang semakin kurang.

"MB kena jawab, saya nak tanya pengurusan Unisel... apa rasionalnya dia beli bangunan di Kota Puteri, yang juga dikatakan akan dibuat asrama... asrama yang ada pun tidak penuh, macam mana dia boleh beli bangunan baru.

"Ini menunjukkan bahawa pengurusan dan pentadbiran Unisel di bawah Parti Keadilan Rakyat (PKR) memang tidak profesional," katanya kepada pemberita di sini.

Noh mengulas kenyataan Abdul Khalid yang mengakui Unisel menanggung hutang sejak sekian lama sehingga menjejas kemampuan universiti itu untuk membayar tunggakan kos penyelenggaraan dan operasi asrama berjumlah hampir RM15 juta kepada syarikat Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB). Beliau berkata pada zaman pentadbiran BN, Unisel tidak berdepan masalah kewangan, tetapi apabila pembangkang mengambil alih pentadbiran Selangor, perkara itu berlaku.

Katanya, Abdul Khalid sebagai tokoh korporat sepatutnya boleh menjaga pentadbiran dan pengurusan Unisel, yang merupakan institusi pendidikan swasta, dengan baik kerana beliau berpengalaman dalam soal itu.

Mengulas lanjut, Noh berkata masalah kewangan Unisel tidak sepatutnya berlaku kerana universiti itu boleh membayar sewa bangunan melalui sumber yang diperoleh daripada bayaran yuran dan sewa asrama oleh penuntutnya.

"Bila pelajar dapat duit pinjaman dari Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), secara automatik duit itu telah dipotong bagi tujuan membayar sewa asrama dan yuran, sebelum baki pinjaman diserah kepada pelajar... jadi, kita nak tanya MB, mana perginya duit yang telah dibayar pelajar itu," katanya.

Mengulas kenyataan Abdul Khalid berhubung kelewatan pendedahan laporan audit kewangan Unisel kerana banyak perkara perlu diperbetul oleh kerajaan negeri, Noh berkata beliau mempunyai bukti Abdul Khalid dan pegawai kewangan Selangor telah menandatangani laporan itu.
Beliau turut mendesak isu Unisel dibawa ke Jawatankuasa Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat). - BERNAMA

Sekitar Majlis Berbuka Puasa Bersama Datuk Seri Noh Di Masjid Jamek Kampung Sg. Gulang-Gulang.

Posted: 06 Aug 2012 12:19 PM PDT

Tanjung Karang, 4 OGOS - Rakyat sekitar kawasan Parlimen Tanjung Karang khususnya di DUN Permatang telah berpeluang berbuka puasa bersama YB Datuk Seri Noh Omar, Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Merangkap Ahli Parlimen Tanjung Karang, dan juga YB Sulaiman Abdul Razak, ADUN Permatang yang dalam Majlis Penyerahan Penyerahan Zakat Perniagaan/Sumbangan Agrobank Dan Majlis Berbuka Puasa yang dianjurkan oleh Agrobank, di perkarangan Masjid Jamek Kampung Sungai Gulang-Gulang disini.

Sebelum itu di majlis yang sama, seramai 450 orang anak yatim yang hadir dari sekitar kawasan DUN Permatang telah menerima sumbangan tersebut yang disempurnakan oleh Datuk Seri Noh.

Datuk Seri Noh juga telah menyerahkan peruntukan kepada wakil-wakil sebanyak RM1000 untuk masjid dan RM500 untuk surau bagi kawasan DUN Permatang menjalankan aktiviti sepanjang Ramadhan ini.

Manakala 23 pasang kain jubah turut disumbangkan untuk masjid sekitar DUN Permatang yang disampaikan oleh YB Sulaiman Abdul Razak, ADUN permatang.

#seratah#

Posted: 07 Aug 2012 03:48 AM PDT

#seratah#


Posted: 06 Aug 2012 06:02 PM PDT


I.             Proses Penyelesaian Konflik Kedua Bangsa

Berakhirnya perang Al Nakba ini ditandai dengan dibuatnya perjanjian perdamaian antara Israel dengan negara-negara Arab disekitarnya pada bulan Juli 1949. Dan pada tahun itu pula, eksistensi Israel sebagai negara ditegaskan dengan diterimanya Israel sebagai anggota PBB. Perang 1948 telah memunculkan persoalan pengungsi Palestina yang terusir dari kediamannya di Palestina. Sekitar 750.000 warga Palestina terpaksa menjadi pengungsi dan mencari perlindungan di negara-negara Arab.

Perang Arab-Israel "Six Days War" tahun 1967 itu, telah mengantarakan lahirnya resolusi DK PBB No. 242 yang berhasil diturunkan pada tanggal 22 November 1967 melalui pemungutan suara untuk mencari penyelesaian jalan tengah konflik Arab-Israel. Inti dari isi resolusi DK PBB No. 242 tersebut, adalah tidak dibenarkan menduduki daerah melalui peperangan serta meminta Israel menarik pasukannya dari tanah-tanah yang diduduki. 

Resolusi 242 PBB juga menekankan terjaminnya kebebasan lalu lintas di perairan internasional kawasan Timur Tengah, penyelesaian yang adil terhadap pengungsi serta DK memberi kuasa pada Sekjen PBB guna menunjuk utusan khusus ke Timur Tengah.

Pemerintah Israel saat itu menyambut baik atas turunnya resolusi 242 PBB, meskipun resolusi itu merugikan Israel secara politis namun melindungi kepentingan dasar dari Israel. Resolusi itu secara eksplisit memang tidak memberio legitimasi keberadaan pasukannya di tanah Arab. Dan tidak menuntut pihak Arab mengadakan perundingan langsung dengan Israel atau hubungan diplomasi atau kerja sama ekonomi. Namun Resolusi itu memberi keuntungan karena menuntut pihak Arab mengakhiri perang dan mengakui eksistensi Israel. Serta memberikan kebebasan lalu lintas di perairan internasional di kawasan Timur Tengah.

Sementara di pihak Arab sendiri tidak memberikan tanggapan yang seragam atas resolusi itu. Palestina memprotes turunnya resolusi karena tidak menyinggung kepentingan dasarnya, bahkan rakyat Palestina Cuma dilihat sebagai pengungsi. Suriah menolak sama sekali. Yordania tidak mengambil sikap tegas. Sedangakan Mesir menyatakan menerima resolusi. Menurut Menlu Mesir saat itu, Mahmoud Riyad, beragamnya sikap Arab karena sudah menduga bahwa yang dapat memberi penafsiran kelak terhadap resolusi itu adalah pihak yang lebih kuat secara militer.

Akan tetapi kini baik Israel maupun negara-negara Arab, sama-sama menerima resolusi DK PBB No. 242 sebagai rujukan proses perdamaian yang secara resmi dimulai sejak konferensi damai di Madrid tahun 1991.  

sambung

tunku

Posted: 07 Aug 2012 03:38 AM PDT

tunku


PR states to adopt three different National Day themes

Posted: 07 Aug 2012 01:26 AM PDT

PETALING JAYA: Pakatan Rakyat states will adopt different themes for this year's Merdeka Day celebrations.
Kedah will use Terus Berbakti (Continue to Serve) as its state theme, Kelantan Menerajui Perubahan (Spearheading Change) while Penang and Selangor will maintain Sebangsa, Senegara, Sejiwa(One Nation, One Country, One Soul).
This was announced at a press conference by PAS secretary-general Datuk Mustafa Ali on Tuesday.
He said the executive council of Kedah and Kelantan decided on their themes before Pakatan Rakyat came out with Sebangsa, Senegara, Sejiwa.
"The exco's decision is binding," Mustafa said.
The three themes would differ from the Federal government theme Janji Ditepati (Promises Fulfilled).


tunku : if they stand as Pakatan Rakyat why they need three different national day themes? this clearly shows that they are not united at all.only on surface they seems united but they are not. Kedah with "continue to serve", till now they only serves the nightclubs more than anything else. kelantan with "spearheading change", after 22 years still no clean water and not much development what changers more you will bring? selangor and penang sebangsa senegara dan sejiwa sound more like 1MALAYSIA.
they should follow what the federal government theme is, be patriotic on national day matters, don't politicize it.

Manoharan apologises for Twitter remarks on Chong Wei

Posted: 06 Aug 2012 11:08 PM PDT

PETALING JAYA: Kota Alam Shah state assemblyman M Manoharan says he "deeply regretted" his tweets criticising national shuttler Datuk Lee Chong Wei's silver medal performance at the London Olympics on Sunday.
"I deeply regret the comments I have made and tender my heartfelt apologies to Dato' Lee Chong Wei and his family," he said from his twitter account @mmanoADUN on Tuesday afternoon.
"I sincerely hope my apology will be accepted."
Manoharan had taken to Twitter after the Olympic Games Badminton final on Sunday night, calling Lee Lee Chong AWAY' and calling for suggesting the PM to give monetary rewards promised for Lee to "poor boy" Lin Dan.
"If Chong played better than Lin Dan, why Chong Wei did not win? So who is talking nonsense?" he Tweeted, to outrage from the local Twitter sphere who pointed out that Lee had been injured and therefore had less time to train.

tunku : we only accept apologies if manoharan did this once but he had on many occasions twitted on sensitive issues and disgrace either a person or the country's flag.its very easy today you say something, day after tomorrow you apologies and then few months later you do it again and again you apologies. to hell with manoharan and his apologies. LCW should never accept his apologies ever as this apologies came after pressure from the party,it was not made sincerely.there is another species like manoharan in pas, that is nizar.

Nizar Has Bad Mental Habit, Says Zambry

Posted: 06 Aug 2012 09:00 AM PDT

LUMUT, Aug 6 (Bernama) -- Perak Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir says Pasir Panjang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin has an unhealthy "mental habit" for making inappropriate statements as a leader.
Zambry said Mohamad Nizar liked to create controversy by posting offending statements even at a time when Muslims were celebrating the holy month of Ramadan.
"It is a mental habit with him and it is not suprising that he will continue making inappropriate statements or tweets without thinking of the repercussions," he said.
Zambry was speaking to reporters after attending a Ramadan and Aidilfitri charity programme where 109 senior citizens, five orphans and seven disabled received contributions at the Kampung Batu 3 community hall in Segari, here, today.
Nizar, the former Perak menteri besar was known for his provocative tweeting by questioning the Sultan of Johor, Sultan Ibrahim's bid for the WWW 1 vehicle registration number worth RM520,000 on May 28.
Mohamad Nizar's act prompted 46 police reports as it was considered as an insult to the people and sovereignty of Johor.
Last Saturday, Mohammad Nizar caused a public stir when he posted another tweet:" 'Promises fulfilled', unfortunate independence celebration this year by BN cabinet, denting the spirit to fly the Jalur Gemilang, Jalur Malang! (Poor Jalur!)."

tunku : nizar is not only has bad mental habit but has a stupid brain. he can't differentiate between politic and patriotism. this type of man should be hang by his balls.

bumiyang

Posted: 07 Aug 2012 03:15 AM PDT

bumiyang


P. Pinang Bakal Kembali ke Pangkuan BN???

Posted: 06 Aug 2012 07:11 PM PDT

anakbukitgantang says

Posted: 07 Aug 2012 03:07 AM PDT

anakbukitgantang says


The Arrival of ......politically matured Malaysians

Posted: 06 Aug 2012 09:31 PM PDT


There was mixed blessing when Datuk Lee Chong Wei was battered after a heroic battle against China's Lin Dan, the badminton giant, at the Olympics in United Kingdom. At least now we know the true colours of DAP- for DAP all assets of a nation,  including her people, are just superficial and disposable.
All smiles at the arrival of Datuk  Lee Chong Wei at KLIA-picture courtesy of MAS
Shen Yee Aun speaks with volume on the latest show of disloyalty by DAP. The excerp are as follows;
"When the whole Nation all United and standing behind our National (hero)  Datuk Lee Chong Wei,  there (is) where we can truly achieve peace , harmony and unity in our dearest country. No doubt that among Malaysians there are actually Lin Dan fans because he is a sport (figure)   and different people got their own preference and choice of which Olympian they support. But it is very rude of DAP leader YB Manoharan to insult Lee Chong Wei and give him the name of Lee Chong AWAY !

After Mac 2008 DAP had sacked many party members and leaders that is against Lim Guan Eng and now if DAP is really for the Rakyat then DAP should sack YB Manoharan ( ADUN Kota Alam Shah ) if they do not agree with his statement regarding Lee Chong Wei.

If DAP dare not make such stand then we as the RAKYAT MALAYSIA should unite behind Lee Chong Wei to vote DAP out in the upcoming general election.


Dearest Malaysian ,

Now DAP had shown their true colour. They are jealous that Lee Chong Wei is way much more popular than them and that is why their leader is giving full backing to Lin Dan to insult our dearest National Hero.

HE EVEN GO FURTHER TO SUGGEST TO OUR PRIME MINISTER TO REWARD LIN DAN FOR BEATING OUR OWN MALAYSIAN. DAP IS THE TRUE BETRAYER OF THE COUNTRY AND THE NATION.- http://1sya.com/?p=994

Lee Chong Wei Fans / Malaysia Should Vote DAP out in 13 General Election for Insulting Our National.
1sya.com"

credit
Fb Shen Yee Aun

Taipingmali (tm)

Posted: 07 Aug 2012 01:30 AM PDT

Taipingmali (tm)


Rafizi Ramli jilat ludah sendiri

Posted: 06 Aug 2012 05:03 PM PDT

Rafizi terperangkap dengan kebodohan sendiri. Ia diakui sendiri dalam sidang media yang dibuat dipejabat pkr selepas didakwa dimahkamah.

Rafizi bertambah mental apabila mengaitkan nama Agong dalam isu Bafia, kononnya kalau Agong buat pendedahan, Agong pun akan didakwa.

Kemudian Rafizi kata, kerajaan sepatutnya melindungi orang yang membuat pendedahan untuk kebaikan. Maknanya Rafizi tergolong orang yang baik kerana berjaya mendedahkan akaun NFC demi untuk kebaikan rakyat. Oleh itu kerajaan tidak perlu dan wajib membatalkan pendakwaan ke atas dirinya.

Jom kita undur ke belakang sikit,

Rafizi pernah mengkritik dan mencela pihak yang mendedahkan skandal seks Anwar dengan china doll, skandal seks Azmin Ali dan lain-lain isu yang melanda kerajaan Pkr Selangor.

Sepatutnya Rafizi berterima kasih kepada mereka yang membuat pendedahan kerana ia perbuatan yang baik dan mendedahkan yang buruk.

Tak gitu wahai Rafizi?


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kejayaan DLCW membanggakan negara

Posted: 06 Aug 2012 04:40 PM PDT

Tahniah Lee Chong Wei, bukan senang nak dapat Perak dalam dua olimpik yang disertainya.

DLCW telah mengatasi kejayaan The Flying Doctor iaitu Tan Sri Dr Mani Jegathesan icon negara dalam Olimpik Rome 1960 dan Olimpik Tokyo 1964.

Dr M Jega hanya berjaya memenangi emas dalam Asian Games 1962 dan 1966 dengan masa terpantas 20. 9 saat untu acara 200 meter .

Kini DLCW menang 2 Perak dalam 2 Olimpik dan kemungkinan besar ini adalah pencapaian terbaik sebelum bersara. Tadi DLCW berkata dia akan terus berjuang sehingga 2014 dalam sukan Asia.

Jangan kita lupa bahawa persatuan badminton kita harus bertanggung jawab dalam krisis kejurulatihan, kegagalan pasukan beregu dan Razif Sidek telah mencabar agar semua kepimpinan BAM meletakkan jawatan segera.

LCW mungkin menang emas kalau tidak terganggu dengan masalah jurulatih dan kecederaan selepas terbuka England.

Cuma TM cukup marah apabila ada rakyat Malaysia dan ahli politik pembangkang yang memperkecilkan dan menghina kejayaan DLCW.

Kata pemimpin Hindraf, Malaysia hanya akan berjaya jika Pakatan menguasai Malaysia. Poorah chit, sampah, air, jalan berlubang, Unisel pun tak reti nak jaga , ada hati nak jadi juara.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

YB Haram Jadah halau bini. TM marah sebab bini dia orang Taiping.

Posted: 06 Aug 2012 08:25 AM PDT

Pembangkang menipu lagi kononnya paip dikunci

Posted: 06 Aug 2012 08:00 AM PDT
Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa Syabas gagal menyelenggara rumah pam di Taman Putra Budiman, Balakong sehingga menyebabkan masalah gangguan bekalan air di sekitar kawasan itu serta Seri Kembangan.

Ketua Pegawai Operasinya, Datuk Ir Lee Miang Koi berkata masalah bekalan berpunca daripada pengeluaran dari Loji Rawatan Air Sungai Langat yang tidak dapat menampung jumlah permintaan air dari Kolam Cheras High Level.

"Kerosakan instalasi rumah pam Taman Putra Budiman tidak mempunyai kaitan dengan masalah gangguan bekalan air yang berlaku sejak Mei lepas, kerana gangguan tersebut bukan sahaja melibatkan kawasan Taman Putra Budiman malahan 12,000 akaun lain di sekitar Balakong," katanya pada sidang akhbar di Dewan Orang Ramai Kampung Baru Balakong hari ini.

Terdahulu, Lee dan beberapa anggota Syabas mengadakan sesi taklimat dan dialog bersama wakil penduduk sekitar Hulu Langat bagi menjelaskan situasi sebenar.

Beliau berkata rumah pam Taman Putra Budiman sudah lama tidak digunakan dan pada 2009, premis itu dibanjiri air ekoran longkang yang diselenggara Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) tersumbat dan pecah.

"Masalah ini telah menyebabkan air dan sampah sarap dari longkang yang pecah mengalir masuk ke dalam kawasan rumah pam dan mengakibatkan aliran air sering kali tersumbat, bertakung dan menenggelamkan rumah pam itu sehingga menyebabkan kerosakan pada peralatan seperti pam, motor, papan suis utama dan papan suis penghidup motor," katanya.

Rumah siapa bernilai RM1.8 juta

Posted: 06 Aug 2012 07:51 AM PDT

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diminta menjelaskan kedudukan seorang bekas kakitangan pejabatnya yang dikatakan memiliki sebuah rumah mewah bernilai RM1.8 juta di Georgetown.

Bendahari Pemuda Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Kedah, H'ng Sau Ping berkata, berdasarkan maklumat yang diterimanya bekas kakitangan pejabat Guan Eng itu dikatakan memiliki sebuah rumah mewah beralamat di Slim Villas, Jalan Chemor, Georgetown.

"Kita ingin meminta penjelasan mengenai perkara ini daripada Guan Eng. Kita ingin tahu bagaimana seorang bekas kakitangan pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang boleh memiliki sebuah rumah mewah yang nilai semasanya dianggarkan RM1.8 juta.

Tazkirah Politik Masjid Kg Expo malam ini

Posted: 06 Aug 2012 07:31 AM PDT

Tazkirah politik malam ini disampaikan oleh Ust Rosli dari Kelantan. Antara isu ceramah politik malam ini ialah
  1. Mencuri walau sebesar zarah pun balasannya ialah neraka, apa lagi mereka yang mencuri wang rakyat sampai RM250 juta, RM 24 juta dan sebagainya. 
  2. Begitu juga mencuri harta yang diwakafkan seperti harta benda di dalam masjid.
  3. Oleh itu Allah memerintahkan supaya hudud dilaksanakan, orang yang mencuri wajib dijatuhkan hukum hudud. 
  4. Kita nak laksanakan hudud tetapi orang Umno tolak hudud. Mereka engkar perintah Allah yang diturunkan dalam Al-Quran.
  5. Orang yang engkar ayat-ayat Al-Quran tempatnya ialah neraka.
  6.  Yang penting, mari lah kita tolak kerajaan dan sokong parti Islam

PANEH MIANG

Posted: 07 Aug 2012 01:14 AM PDT

PANEH MIANG


Ahli UMNO VS Orang UMNO

Posted: 06 Aug 2012 08:59 PM PDT

Perbezaan Ahli UMNO dengan Orang UMNO terlalu banyak. Sesuai dengan petikan 100 perkara yang Mesti Di Laksana oleh Ketua UMNO Cawangan oleh Almarhum Dato' Ihkwan Nasir, Setiausaha kepada Jawatankuasa Penerangan UMNO Malaysia, semasa Allahyarham Dato' Mohamed Rahmat beramanah sebagai Ketua Penerangan UMNO Malaysia.

Gerakan 100 perkara ini sedang diselia baik semula oleh Ahmad Maslan, Pontian kerana dia seorang Orang UMNO bukan Ahli UMNO.

Ahli UMNO ialah orang yang tidak taat setia dan boleh lompat parti, Orang UMNO ialah orang taat setia dan tidak akan berpaling tadah kepada mana-mana parti politik, walaupun di beri subsidi, opsyen, nafkah sebanyak RM1 billion sekali pun.

Ahli UMNO ialah orang yang tidak faham pengertian Perjuangan Memerdeka Tanahair secara Alif, Ba, Ta kerana tidak mahu mengerti Objektif dan Matlamat Undang-undang Tubuh UMNO, manakala, Orang UMNO ialah orang yang arif perihal Agama, Bangsa dan Tanahair dan faham bebenar makna tersirat dan tersurat UMNO daripada akar ke buahnya.

Ahli UMNO ialah orang yang apabila dipancing oleh partai siasah manipulasi Freemasonary bermula daripada DAP yang lahir daripada falsafah Sosialisme bertarikh 30 April 1930, mahu pun Syiah yang diterbalik oleh kelompok luar akar akustika Dr. Burhanuddin Al-Helmy pada 1974 dan kelompok 1998 iaitu simpati Anwar Ibrahim, akhirnya bercita-cita untuk menelanjangkan segala rahsia-rahsia besar Negara kepada masyarakat Antarabangsa, khasnya Amerika Syarikat. 

Manakala Orang UMNO ialah orang yang apabila dipancing oleh mana-mana partai siasah, mahu pun pertubuhan bukan kerajaan, atau perseorangan mereka tidak akan mungkir perjanjian antara Rakyat dengan Raja Melayunya.

Ahli UMNO ialah orang yang hanya tahu perut, tekak, seleranya terpelihara dan dipelihara, manakala, Orang UMNO ialah orang yang sanggup berjuang atas nama Jihad Fisabillillah dan berteraskan faham Ahlul Sunnah Wal Jamaah.

Ahli UMNO begitu ramai dalam UMNO semasa, manakala Orang UMNO begitu minoriti dan ramai yang tidak mendaftar sebagai ahli Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu.

Ahli UMNO begitu ramai dalam gelaran dan pangkat bergelar dari Istana Raja-raja Melayu, manakala Orang UMNO tidak jelap/hadap untuk menerima sebarang kurnia gelaran dan pangkat gelaran dari Istana.

Ahli UMNO begitu ramai yang sanggup membunuh kesantunan dan kesusilaan rakyat tanpa integriti Insan, Organisasi, Negara dan Dunia, manakala Orang UMNO akan sentiasa memperteguh, memperkaya, memperkemas dan menaik taraf ilmu dan amalan kesufian bertamadun dengan fahaman Integriti Insan, Organisasi, Negara dan Dunia.

Pesanan Pak Sedaro kepada Presiden UMNO dan Timbalan Presiden UMNO, nafiri yang sedang ditiup ialah pencarian calon berteraskan Orang UMNO bukan Ahli UMNO. Andai Orang UMNO, maka akan kembalilah roh perjuangan seperti yang dibawa oleh Almarhum Za'aba, Dato' Wahab Panglima Bukit Gantang, Tun Dr. Ismail, Bekas IG Tun Salleh, Bekas PAT Tun Ibrahim, Tun Sardon Jubir, Tun Jaffar Albar, Tun Razak, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra, Almarhum DYMM Tuanku Abdul Rahman, Undang-Undang Luak Sungai Ujung, Rembau, Jelebu dan Johol (yang dipedaya Inggeris pada 1946 termasuk Almarhum Dato' Kamat Haji Sulaiman), Sheikh Abdullah Fahim, Tok Kenali, Tok Ku Paloh, Tan Sri Prof. Dr. Syed Muhammad Naquib bin Muhammad Ali Al-Attas, Dato' Onn Jaafar, Almarhum Tuanku Muhammad, Sir Raja Chulan dan ramai lagi kalangan bangsawan, istanawan, ilmuan dan agamawan.

Presiden UMNO dan Timbalan Presiden UMNO perlu CLEAR soal Program Transformasi Politik UMNO khasnya. Presiden UMNO dan Timbalan Presiden UMNO perlu SETTLE soal siapa "kacang lupa akan kulit", "baung dalam sangkar", "gunting dalam lipatan", "api dalam sekam", "musuh dalam selimut" dan "musang berjanggut". 

Ingatlah pesanan Orang UMNO 11 Mei 1946 yang bersidang di Istana Bukit Serene, seorang yang bernama Haji Ahmad Fuad (Pulau Pinang) dan seorang bernama Salleh (Batu Pahat). Mereka berpesan pada kalam yang sama "bahawa Pelanduk sering lupa akan Jerat, namun yakin dan pastilah bahawa Jerat tidak pernah lupa pada Pelanduk".

RESPECT

Posted: 06 Aug 2012 05:44 AM PDT

Don't apologize...you did not do any wrong!


"Skill wins you medals (Lin Dan), but attitude wins hearts (Lee Chong Wei)" - ESPN commentator.

Sahabat-Gunung

Posted: 07 Aug 2012 01:03 AM PDT

Sahabat-Gunung


Strategi Pembangkang Reka Fitnah Kini Memakan Diri

Posted: 06 Aug 2012 07:00 PM PDTTindakan kerajaan mendakwa Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan bekas kerani Public Bank di bawah Akta Institusi Perbankan dan Kewangan 1989 (BAFIA) berhubung pendedahan butiran transaksi akaun milik Pengarah National Fidlot Corporation (NFC), Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail adalah amat tepat sekali dan kena pada masanya.


Sudah sekian lama perkakas dan lain-lain pemimpin pembangkang telah diperalatkan oleh Anwar Ibrahim untuk menabur fitnah dan mereka cipta pelbagai cerita karut marut terhadap kerajaan dan institusi awam.

Tujuannya adalah satu iaitu untuk menumbangkan sebuah kerajaan yang sah dipilih rakyat melalui proses pilihan raya.

Dalam keadaan tangan bergari, kedua-dua Rafizi serta balacinya, Johari tersenyum dalam sedu apabila cuba menonjolkan imej yang menyakinkan bahawa tindakan mereka adalah 'demi rakyat'.

Sebenarnya mereka telah dipergunakan sepenuhnya oleh Anwar untuk matlamat politiknya mahu menjadi Perdana Menteri.

Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim dengan bangganya mengumumkan kerajaan negeri akan menanggung segala kos guaman Rafizi dalam kes ini daripada geran Selangorku.

Sekali lagi Pakatan Rakyat mengguna wang rakyat untuk agenda politik mereka kerana umum tahu bahawa Rafizi tidak lagi menjadi kakitangan kerajaan negeri setelah meletak jawatan sebagai Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor.

Bagaimana pula dengan Johari, siapa pula akan menanggung kos guamannya?

Setelah dipergunakan, nampaknya Johari akan dipinggirkan begitu sahaja oleh pembangkang, seperti kata pepatah habis madu sepah dibuang.

Keseoranganlah ia dalam memikirkan sara hidup anak dan isteri setelah kehilangan pekerjaan.

Setelah NFC, Rafizi kini beralih kepada isu pemberian kontrak projek penyambungan LRT Ampang kepada Konsortium George Kent.

Dalam hal ini beliau juga dengan bangganya menunjukkan kepada umum kononnya surat sulit Syarikat Prasana Negara Berhad  mengenai penilaian para pembida proek tersebut.

Atas informasi itu sahaja Rafizi membuat tuduhan berat bahawa Perdana Menteri sendiri terbabit dalam penganugerahan kontrak tersebut.

Tindakan itu juga adalah atas arahan Anwar dengan sasarannya bukan George Kent tetapi Perdana Menteri.

Anwar mahu menanam perasaan benci rakyat kepada Datuk Seri Najib Tun Razak kerana di dakwa terlibat dalam pelbagai jenayah rasuah tetapi jika dikaji satu persatu fitnah yang dilemparkan, tidak ada satu bukti pun dikemukakan oleh pembangkang untuk menyokong dakwaan mereka.

Begitu juga dalam fitnah kes kapal selam Scorpene.

Isu yang dibawa oleh satu lagi perkakas Anwar, Suaram, ialah dakwaan rasuah dalam urusan pembelian dua kapal selam itu tetapi fokusnya adalah kepada pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Malah pembangkang tidak langsung mempunyai moral dan integriti walau sedikit pun dengan menuduh isu itu juga melibatkan penjualan rahsia ketenteraan negara.

Mereka cuba menjadi hero tetapi hakikatnya merekalah yang selama ini yang mendedahkan rahsia negara kepada pihak asing serta mencaci pemimpin dan memburuk-buruk imej negara.

Kini terserlah dengan fakta-fakta dan keterangan yang jelas dari kerajaan bahawa semua yang didakwa Suaram adalah pembohongan jelas semata-mata yang bermotifkan politik kotor.

Di sini juga tujuan pembangkang bukan untuk menegakkan keadilan dan mencari kebenaran tetapi menyerang Perdana Menteri untuk melemahkan kepimpinannya.

Begitu juga dengan dakwaan anak Anwar, Nurul Izzah  yang membuat dakwaan palsu dalam blognya berhubung projek Network Centric Operations (NCO) yang sedang dibangunkan oleh Sapura Secured Technologies Sdn Bhd untuk Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Tindakan Nurul Izzah juga  bukan mensasarkan syarikat bumiputera tersebut tetapi matlamatnya adalah meruntuhkan kredibiliti Kementerian Pertahanan yang bertanggungjawab terhadap dasar-dasar keselamatan negara.

Senario yang sama boleh dilihat apabila Presiden PKR, Dr Wan Azizah Wan Ismail membuat dakwaan bahawa pihak polis gagal mengurangkan kadar jenayah.

Dengan memberi satu atau dua contoh, beliau membuat kesimpulan jumlah kes jenayah semakin meningkat disebabkan sebahagian besar  peruntukan Program Transformasi Kerajaan dibelanjakan untuk perhubungan awam daripada menangani permasalahan jenayah.

Walaupun kerajaan telah mengemukakan data yang sahih menunjukkan kadar jenayah telah menurun, namun pembangkang terus memberi persepsi negatif terhadap pihak polis.

Jika Pakatan Rakyat sanggup menipu, berbohong, memfitnah, mentohmah, mereka-reka cerita palsu apa agaknya senario negara jika mereka memerintah? Fikir-fikirkanlah dengan akal yang sihat. - HaprakDaily

sekupangdua

Posted: 06 Aug 2012 11:50 PM PDT

sekupangdua


BAYAR ZAKAT FITRAH YANG TIDAK HALAL DALAM HUKUM DI PERAK?

Posted: 06 Aug 2012 09:03 PM PDT

Resit yang dikeluarkan Amil Pakatan Rakyat

Jadi balik rupanya bila Ejen Pakatan Rakyat yang mula kutip zakat untuk kegunaan diri mereka sendiri, bila teman terbaca dalam blog sahabat teman yang mula persoalkan pasal ada kaum pakatan rakyat yang kutip duit zakat dimerata Ipoh. Kononnya oarang pakatan rakat bayar zakat fitrah kat dema ajer, tak payah bayar kat Jabatan Agama Islam Perak, bayar kat dema jer, kononnnya disalurkan untuk buat Masjid dan surau malah macam-macam lagi alasan yang diberi...

Dalam blog-blog di Perak mula mendedahkan bila sudah mula ada penipuan dan pengutipan zakat secara haram oleh PAS yang disalurkan kepada Parti dengan mengambil mudah sekalipun mereka menyalah gunakan  serta tidak lansung ambil berat pekara yang menjadi RUKUN ISLAM di selewengkan. antara blog yang memapar atau mendedahkan di blog (Budak Benteng) dan (AngkatanPemikir)

Terkini... Resit PAS untuk ambik zakat
Teman pernah dedahkan semasa Pakatan Rakyat menerakan Perak yang diketuai oleh Si Meroyan Nizar yang kebanyakan amil yang dilantik oleh pakatan rakyat terdiri daripada orang-orang dema sendiri, ketua kampung pakatan rakyat pun dema dan amil jugak kekadang dema jugak, ini berlaku pada teman sendiri bila pada malam terakhir teman membayor duit zakat bersama rakan teman, kononnya nak ambik sunat ler, tapi sebaliknya dia kutip semua yang bayor malam tu pakai resit sendiri, dia bagi alasan resit dah habis, kalau dah habis kenapa pulak tak bagi tau awal-awal dan memang dia sepatutnya dapatkan bekalan resit tersebut, (CERITANYA DISINI)

Alasan resit dah habis dan kata insyallah nanti dia akan hantar resit pada rumah bapak teman yang tak seberapa langkah jer depan rumah, sampai sekarang memang hancor, teman dimaklumkan memang dema buat kutipan untuk zakat dan salurkan pada Pakatan Rakyat kononnya dema sendiri guna duit tersebut dengan sebenarnya termasuk membina masjid dan surau, tapi seperti blog sahabat teman dedahkan rupanya meman dah lama dema buat kerja nie, malah pembayar zakat mula hilang kepercayaan bila semasa pakatan rakyat memerintah menjadikan perak dinerakakan rupa tidak ada sebijik pun surau atau masjid yang dibina.

Kemana hilangnya duit Zakat tersebut? kemana peginya slaha satu rukun Islam yang kita tunaikan? memang hati teman masa tu panas betui bila duit zakat yang kita bayar tak tau kemana, sehingga kini rupanya bukan malam itu sahaja sebelum itu pun dia mengunakan alasan resit dah habis, tobat ler teman nak bagi pada yang permainkan hukum malah rukun Islam lagi tu... so jangan bagi pada sesapa yang tak di tauliah, jangan bagi tanpa ada resit yang asli, MAIP pun jangan ler pekak badak jer... macam kata kawan teman dalam tu pun belambak Pembangkang... komer ingat neraka tak terima komer pasal orang PAS atau PKR atau DAP? 
MANA SATU AGAMA NIE? PAS KER ISLAM? JANGAN JADI KAKI ANGGUK... korang PIKIR LER SENDIRI


RAKYAT MOHON MAAF KEPADA DATUK LEE CHONG WEI angkara RAKYAT HARAM JADAH

Posted: 06 Aug 2012 06:45 AM PDTRAKYAT nak mintak MAAF pada Datuk Lee Chong Wei pulak! ' Bang, TV atau Paper dah tentu saya tak kenai, cuma harapkan abang jer tulis dalam blog, Saya nak bagi tau kami sebagai RAKYAT MALAYSIA memang NAK MINTAK MAAF DENGAN DATUK LEE CHONG WEI sebab ADA RAKYAT yang HARAM JADAH menghina , caci, fitnah dan memburukan nama Chong Wei dan negara Malaysia sendiri

Semua tu bang dema ni memang mulut longkang bau bangkai hina, caci , fitnah kat dalam FB, memang dema ni semua pencacai Pakatan Rakyat! bukan setakat tu jer siap kaitkan pemimpin lagi. Memang bengkak nie bang, hendak sangat jumpa gampang tu, saya ingat ni jenis Paria yang mengaku Islam, elok tangkap bagi dia jer yang main, kasi sound tepat sama ini haram jadah, lu kalah kalu,lu balik sendiri, ha... pandai, pandai la ko berenang balik, memang dema ni haram jadah punya umat, 

Marah betul brader  nie sebab kekalahan Datuk Lee Ching Wei dalam pertandingan Akhir Olympik di London bila Lin Dan menang tipis di rubber set 21-19, memang semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa ataupun usia mengikutinya dengan debaran serta harapan besar Malaysia untuk mendapatkan Pingat Emas pertama bagi Malaysia. 

CHIT!!! MORAL MACAM NIE PUN BOLEH JADI YB.
NIE SORANG LAGI PENCACAI BERUPAH, SPESIS UNGKA ATAU BEROK NIE

Memang elok sangat semua jebaok macam kat atas ni patutnya disuruh jer dema nie yang bertanding, tak kira ler main sukan apa sekali pun, asal jangan dema ikut tuan besor dema jadi peminat tegar back door kat london udah let... 

Apapun kita cukup faham dengan sikap atau perangai mereka ni yang cukup kurang ajar dan memang patut tidak diakui sebagaiwarga negara kita, sudah sekian kama sakit tertelan kencing master dema yang buat mulut hati dan perasaan dema diracun dengan kencing aljub, tu la pasal spesis yang dah boleh kita samakan dengan ungka, berok atau mawas ni pakat di campak kedalam zoo jer, mau yang ada dalam zoo pun tak nak betkawan dengan dema termasuk ler KERBAU PENDEK YANG TAK BERTANDUK...

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]

Posted: 06 Aug 2012 11:49 PM PDT

Qaiyum.net [[ Manusia Memanusiakan Manusia ]]


Ce fut delicieusement n’est il et pas

Posted: 06 Aug 2012 09:45 AM PDT

J’ai possible le dernier mois d’apprentissage tout mon passé en matière de les machines de sous. Il s’agit aide vitale pour vous cet après-midi.

Par conséquent, au moins je sais que suis capable.

Je que vous parie crient pas comprendre ces remarques incroyablement unique concernant jeux gratuit en ligne gratuit sans telechargement. Vous je sens pouvez suis de pêche pour les compléments.
Les adolescents sont renfrogné à la recherche d’autres avec machines sou 100 lignes. jeux facebook argent ne serait pas pour interpellées ce si n’était pas essentiel. C’est ce que la des cerveaux ne se rendent pas compte en ce qui concerne machineasou.
Oublie parfois que si de est éclipsée par le montant elle poker machine games no downloads obtiennent par le bouche à oreille. Le problème est, la plupart d’entre le cette de faire manière erronée. Parties diffuser doivent qu’ils ce faire avec miss hi-lo club. C’est façon continue jeux gratuits sans telechargement machine a sous. Cela pourrait bien le plus grand jeux inscription sans email du monde. Cette vaut investissement la peine, mais je vais avoir besoin de trouver un équilibre en quelque sorte.
Voici linéament Le n’est pas temps mon côté. Je ne boucliers pas qu’il faut entendre au premier abord, mais bientôt je compris cela.

La Tanger du satisfaction assez urgente.

Cela si vrai. Il vinaigre scads de gars qui fera d’entendre plaisir un cela.
D’où ne sur produisent se des produits Messieurs machines sous gratuit sans téléchargement admirable ? Cela vous aidera à ramener lard la maison le à et vous devriez être conscient de cela.

oyabun

Posted: 06 Aug 2012 11:43 PM PDT

oyabun


Jangan cuba pujuk, saya tak akan berganjak - Nalla?

Posted: 06 Aug 2012 10:43 PM PDTPresiden Parti Bersatu India Malaysia (MIUP), Datuk S. Nallakaruppan mendedahkan beliau telah didatangi 'orang tengah' yang kemudian memujuknya supaya memohon maaf kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim atas segala kritikan dan dakwaan yang telah dibuat oleh beliau selama ini.

Bagaimanapun, Nallakaruppan yang juga bekas sahabat karib ketua pembangkang selama lebih 30 tahun berkata, jika ditawar RM500 juta sekalipun beliau tidak akan berganjak daripada pendirian Anwar tidak layak untuk mengetuai pembangkang apatah lagi menjadi Perdana Menteri.

Katanya, sudah lebih 30 tahun beliau berdosa kepada rakyat Malaysia kerana sanggup bersekongkol dengan menutup sisi gelap Anwar sehingga menyebabkan ramai rakyat tertipu dengan imej Islamik ketua pembangkang itu tetapi kini, berjanji mendedahkan segala salah laku moral pemimpin tersebut demi negara.

"Saya mengesahkan ada 'orang tengah' datang memujuk saya. Dia mahu saya berhenti menentang Anwar khususnya dalam isu berkenaan kerana tahu riwayat politik Anwar akan berakhir jika kes itu dibicarakan. Mereka sedar saya mengetahui segala rahsia sulit Anwar dan memiliki bukti kukuh dalam bentuk video.

"Mereka tidak mahu video itu ditayangkan di mahkamah kerana ia melibatkan dakwaan skandal dengan isteri orang, sebab itu mereka takut. Saya ingin nasihatkan, tak perlu hantar 'orang tengah' untuk memujuk kerana jika sekalipun ditawar RM500 juta, saya tidak akan berganjak dengan pendirian saya sebelum ini.

"Saya akan lakukan segala-galanya demi negara kerana cukup sedar Anwar dari segi moral memang tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri. Saya akan menyedarkan rakyat Malaysia bahawa selama ini mereka semua tertipu dengan imej Islamik Anwar," katanya di sini hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Nallakaruppan menggesa Anwar supaya berhenti menipu rakyat khususnya penduduk Sabah sempena Ramadan dan berharap bekas sahabat karibnya itu menggunakan kemuliaan Ramadan untuk menyuci segala dosa silam dengan bertaubat sebelum terlambat.

Menurutnya, walaupun Anwar mencanang lebih ramai pemimpin Barisan Nasional (BN) Sabah akan berpaling tadah kepada pakatan selepas Datuk Seri Lajim Ukin dan Datuk Seri Wilfred Bumburing, rakyat Malaysia masih tidak lupa bagaimana ketua pembangkang itu menipu mengenai tarikh 16 September.

"Dalam usia sekarang, Anwar sepatutnya memikirkan kepentingan negara berbanding cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri kerana ketua pembangkang bukan tandingan kepada Datuk Seri Najib Tun Razak sama ada dalam isu moral, ideologi mahu pun tahap sokongan dalam kalangan rakyat," katanya.-UMO

Wasabi Oyabun..

Belantan

Posted: 06 Aug 2012 11:41 PM PDT

Belantan


Inilah yang Anwar dan Ambiga mahu perjuangkan..!!! Paderi gay anjur majlis resepsi kahwin?

Posted: 06 Aug 2012 07:50 PM PDT


Ngeo Boon Lin bersama pasangannya dari New York, Phineas Newborn III menuangkan minuman keras pada majlis resepsi perkahwinan mereka di Kuala Lumpur, kelmarin.

Paderi gay rakyat Malaysia yang 'berkahwin' dengan teman lelakinya di New York pada tahun lalu, mengadakan majlis resepsi di sini kelmarin.

Ngeo Boon Lin dan pasangannya, Phineas Newborn III dilaporkan memenuhi janji mereka untuk mengadakan majlis tersebut di tempat kelahirannya di sini.

Kira-kira 200 tetamu termasuk sekumpulan media berbahasa Cina menghadiri majlis tertutup itu yang diadakan di sebuah restoran makanan Cina di sini.

''Kami bersyukur boleh mencipta sejarah Malaysia di sini,'' kata Newborn.

Boon Lin yang berketurunan Cina dan tinggal di Amerika Syarikat (AS) sejak 1998 dikritik pegawai dan pemimpin agama Malaysia apabila dia 'mengahwini' Newborn yang merupakan seorang produser muzikal Broadway pada Ogos tahun lalu.

Boon Lin berkata, penganjuran majlis tersebut merupakan haknya untuk berkongsi kegembiraan dengan orang yang disayanginya di sini.

''Kerajaan dan pemimpin agama konservatif boleh membuat bising tetapi mereka tidak dijemput di sini.

''Saya sedar mengenai perkara sensitif di sini. Saya tidak mendesak perkahwinan gay dibenarkan di Malaysia,'' katanya kepada Associated Press.

Para jemputan ke majlis resepsi tersebut dibawa ke sebuah restoran makanan Cina di Kuala Lumpur itu dan menerima bungkusan coklat serta nota dalam bahasa Cina bermaksud Tuhan sayang gay.

Dua tetamu majlis tersebut mendendangkan lagu popular Endless Love nyanyian Lionel Richie dan Diana Ross manakala seorang penghibur transgender memuji tindakan Boon Lin. - AGENSI

Benarkah Anwar pejuang GAY di Malaysia? Sila baca di sini.
Suara Politik
Taminsari

Isu Air Selangor - Sampai Bila MB Khalid Nak Menipu Rakyat?

Posted: 06 Aug 2012 02:21 PM PDTCuba kita renung-renungkan dan nilaikanlah dengan bijaksana. Apabila Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengulas sahaja isu air di negeri itu, beliau mengelak untuk bercakap pasal loji air bersih. Atau air terawat.

Dan Abdul Khalid akan bercakap pula tentang air empangan. Ditunjuknya air empangan - banyak sekali. Melimpah ruah, katanya. Ya, 'memang betul'.

Apa yang diungkapkan Abdul Khalid adalah berkenaan air empangan - air sungai yang belum dirawat. Empangan dianggap simpanan stok air. Katakanlah Abdul Khalid bercakap soal padi.

Namun rakyat di Selangor termasuk Putrajaya dan Wilayah Persekutuan bukannya hendakkan padi, tapi beras. Dia bercakap pasal menanam padi di sawah, betullah. Kalau padi banyak sekalipun, tidak diproses menjadi beras, tidak guna juga.

Padi memang hak kerajaan negeri, tetapi ia perlu diproses, mesti ada kilang padi. Siapa bertanggungjawab ke atas kilang padi itu? Kerajaan negerilah.

Itu analogi yang dilontarkan oleh Timbalan Pengerusi BN Selangor, Datuk Seri Noh Omar kepada pemberita di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Putrajaya petang kelmarin.


Air adalah jelas di bawah Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang memperuntukkan dua tugas bagi kerajaan negeri. Iaitu yang pertama menyediakan bekalan air bersih dan kedua, mengedarkan bekalan air bersih itu.

Sebab itu di bawah Seksyen 188 Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 Akta 655 menyebut, kerajaan negeri Selangor sebagai pemilik aset air negeri itu diberikan kuasa oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk bertanggungjawab memastikan kesediaan bekalan air di negeri tersebut, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Maksudnya, tugas kerajaan negeri adalah menyediakan loji air bersih atau air terawat. Tugas Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) di bawah Sekyen 191 ialah sebagai operator atau pengendali air untuk membekalkan dan mengagihkan air terawat.

Syabas bukannya berperanan untuk memastikan bekalan air terawat. Sebaliknya, kerajaan negeri di bawah Seksyen 188 kena menyediakan air terawat. Seksyen 191 tugas Syabas. Itu isunya kini.

"Sekarang, apa yang Menteri Besar Selangor tidak cakap adalah tanggungjawabnya untuk menyediakan air dalam loji. Itu sebab kita cabar menteri besar supaya mengeluarkan kenyataan apa sebenarnya air terawat dalam loji ini?

"Kita ada 34 loji, adakah air yang ada dalam 34 loji ini cukup untuk membekalkan kepada keseluruhan penduduk Selangor?

"(Analogi) 'Kilang padi' ini sekarang kita ada 34 tidak cukup. Orang hendak makan beras tapi kilang padi ini ada 4.5 juta kampit sedangkan rakyat mahu gunakan 4.3 juta kampit. Esok kalau pendatang asing datang, keperluan beras mungkin 4.8 juta kampit. Tidak cukuplah nanti.


"Itu sebabnya terdapat 129 kilang yang dilulus Lembaga Pembangunan Perindustrian Malaysia (MIDA) tetapi tidak boleh 'take off' sebab Syabas tidak berani hendak bagi air kerana khuatir tidak cukup. Ini sekali gus menyebabkan 12,000 peluang pekerjaan hilang. Sekiranya mereka boleh beroperasi menjelang 2014 hingga 2015, kita boleh jana sejumlah 12,000 pekerjaan dan nilai pelaburan RM38 bilion.

"Pada masa sama sebanyak 70 peratus projek perumahan baru tidak boleh 'take off'. Surat memang ada, tapi tidak boleh beri Deliverance Order (DO) kerana air tiada. Syabas tidak boleh memberi komitmen salur air, jadi tidak boleh mulalah projek," katanya.

Pada masa ini, ekoran senario air yang tidak cukup, Kerajaan Pusat membina satu loji baru di Sungai Labu. Ia dilakukan Kerajaan Pusat dengan tidak membeli tanah kerajaan negeri namun membeli tanah Sime Darby serta membangunkan loji berkenaan dengan kos RM200 juta.

Loji dah siap tetapi kerana masih baru, ia hanya boleh menampung di kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Kerajaan Pusat buat loji , keluar modal dan bila sampai loji ini siap, diberikan kepada kerajaan negeri untuk uruskan, yang tidak keluar modal langsung.

"Sungai Labu ini diambil daripada sumber sedia ada untuk mengatasi masalah kekurangan air. Sekarang ia telah beroperasi. Ia dapat menampung di kawasan KLIA sahaja. Kalau Sungai Labu kita tidak buat, harapkan kerajaan negeri buat, akibatnya kawasan KLIA akan ada masalah air.

"Ini menunjukkan Kerajaan Pusat serius dalam menangani masalah air. Sebab itu, loji Langat 2 ini penting, isunya kini kerajaan negeri tidak bersetuju bina loji Langat 2, kenapa tidak setuju? Kalau loji ini tidak buat, masalah air ini tidak akan selesai," kata Noh lagi.


Langat 2 tidak boleh dibina selagi kerajaan negeri tidak keluarkan Perintah Pembangunan (Development Order) kepada kerajaan Pusat.

Kata beliau: "Itu sebabnya Menteri Besar cakap putar-putar, mula-mula mengatakan segala kelulusan mesti pergi kepadanya. Semalam saya baca suratk habar pula, dia kata dia tidak akan setuju.

"Tetapi Kerajaan Pusat buat keputusan yang kita akan tenderkan sebab ia (pakatan pembangkang) antaranya menuduh Langat 2 yang bernilai RM3.9 bilion untuk kroni UMNO, tapi kini kita cakap tender terbuka.

"Kerajaan negeri dijemput, tapi dia tidak mahu masuk (tender), itu hak mereka. Kemudian dia kata dia tidak setuju buat Langat 2 kerana takut harga air naik. Kelmarin dia kata pula, dia setuju Langat 2 dengan penstrukturan dikira sendiri. Dia sendiri tidak tahu pendiriannya sendiri," kata beliau.

Tetapi, kata Noh, isu yang Menteri Besar Selangor cakap adalah isu berasingan. Ia tidak boleh dikaitkan dengan Langat 2. Namun, bolehkah Kerajaan Negeri Selangor memberi jaminan jika mereka memerintah, harga air tidak naik? Mesti ada naik namun yang pentingnya kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat kena dengar kritikan rakyat. Apa juga tindakan jangan sampai menyusahkan rakyat.

Kerajaan Pusat waktu ini 10 kali fikir pasal rakyat. Langat 2 jadi kecoh tapi bina juga loji baru di Sungai Labu dan dapatlah menampung keperluan bekalan air penduduk di KLIA.

Kemudian, Abdul Khalid membangkitkan pula isu penstrukturan. Cuma, kalau penstrukturan dilakukan, air tiada, apa gunanya?

Untuk menjaga kepentingan rakyat, air diberi percuma disebabkan air ada. Tapi kalau esok air kering bagaimana? Mana datangnya nak jaga kebajikan rakyat? Ini semua politik.

Dan bila air tiada, dia (kerajaan negeri Selangor) hantar lori-lori tangki air ke kawasan-kawasan tertentu ketika ini. Daripada mana dia dapat air? Bukankan tugas mereka memberi air? Kenapa sekarang baru pula prihatin?

Suara Politik
Taminsari

Agenda jahat PAS - Kawasan FELDA akan dihapuskan jika pakatan pembangkang berkuasa?

Posted: 06 Aug 2012 12:10 AM PDTPelik tapi benar apabila Presiden PAS mengarahkan ahli-ahli PAS ke himpunan Oren Selamatkan Felda tidak berapa lama dahulu. Apakah tujuan sebenar Haji Hadi berbuat demikian! Adakah ini sandiwara PAS semata-mata untuk mengabui mata rakyat yang mereka adalah 'pembela' kepada para peneroka Felda?

Akan tetapi pada masa yang sama mungkin sesetengah ahli-ahli PAS dan juga segelintir dari para peneroka tidak mengetahui 'rancangan jahat' PAS bersama Pakatan Haram yang mahu menghapuskan kawasan Felda jika mereka berkuasa kelak!

SINCHEW Daily keluaran 20 Disember 2010 memuatkan laporan konvensyen pakatan pembangkang di muka hadapan.

Akhbar itu menyatakan mengenai hasrat pakatan pembangkang untuk mengarahkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membeli kembali saham lebuh raya supaya menjadi hak milik kerajaan dan rakyat dapat menggunakan lebuh raya secara percuma.

''Ketiga-tiga pemimpin tertinggi pakatan pembangkang berkata, jika mereka mentadbir negara ini dalam tempoh 100 hari, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dihapuskan dan dan tol diberi percuma,'' kata akhbar berkenaan.


Dalam konvensyen berkenaan, pemimpin pakatan pembangkang meminta rakyat memberi peluang kepada mereka untuk menubuhkan kerajaan di peringkat pusat supaya proses refomasi negara ini terus maju.

''Pakatan pembangkang turut mengumumkan 10 pelan polisi subsidi untuk kepentingan rakyat termasuk mengubah struktur pemerintahan kerajaan supaya pulih dan mendapat kepercayaan semua,'' tambah akhbar itu.

Antara pelan yang diumum ialah:

* Kaji semula gaji kakitangan kerajaan, peranan dan sumbangan mereka.

* Gaji guru dinaikkan RM500.

* Rakyat Malaysia berumur 60 tahun ke atas akan dapat pampasan RM1,000 setahun.

* Syarikat air yang diswastakan melalui kontrak khas akan diambil-alih oleh
kerajaan semula.

* Internet percuma untuk penduduk pedalaman.

* Hapuskan kawasan Felda.

* Tingkatkan royalti minyak sebanyak 20 peratus untuk Sabah, Sarawak, Kelantan dan Terengganu.

* Siasatan Diraja untuk isu kerakyatan pendatang tanpa izin di Sabah.

Menurut pakatan pembangkang, pelan yang dikemukakan adalah telus, lengkap dan berdasarkan demokrasi. Polisi Adil Untuk Rakyat Malaysia Dan Layanan Sama Rata. Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, rakyat Malaysia yang sebenar adalah mereka yang mahukan polisi yang adil dan sama rata serta semua dilayan sama rata.

''Kata Guan Eng, pakatan pembangkang berusaha keras untuk keadilan, kebenaran dan kebebasan. Barisan Nasional (BN) menggunakan pihak media dan lupa kepada orang ramai,'' lapor akhbar itu.


Itulah hakikatnya apabila ANAK melalui Mazlan Aliman dipergunakan oleh PAS semata-mata untuk mendapatkan undi dari peneroka dalam PRU ke-13 nanti dan apabila ditakdirkan mereka menang nanti siapa boleh memberi jaminan yang Felda akan berada di dalam situasinya sepertimana sekarang?

Adakah para peneroka bakal merempat ketika itu setelah ditipu oleh PAS dan Pakatan Haram! Sekadar mengingatkan supaya para peneroka Felda agar lebih berhati-hati supaya tidak menyesal dikemudian hari. Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

DARUL EHSAN TODAY

Posted: 06 Aug 2012 11:32 PM PDT

DARUL EHSAN TODAY


Tiga Ribu Pelajar UNISEL Tak Boleh Masuk Asrama...

Posted: 06 Aug 2012 10:00 PM PDT


Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel), Profesor Dr. Anuar Ahmad bercakap kepada media bahawa universiti tersebut lebih baik di bawah pentadbiran PKR Selangor dan mendapat keuntungan sehingga boleh membayar bonus kepada kakitangan. 

Namun apabila lebih 3,000 pelajar Unisel tidak dapat mendaftar ke asrama masing-masing seperti dijadualkan minggu lalu, menunjukkan banyak kelemahan daripada aspek pentadbiran dan kedudukan kewangan UNISEL yang semakin parah dan kritikal, sehinggakan tidak mampu membayar kpd Pengendali asrama pelajar yang di fahamkan sudah meningkat kepada RM 15 juta.

cerita lanjut klik sini.

Zahid Hamidi Cabar DAP Sokong Hukum Hudud PAS...

Posted: 06 Aug 2012 07:00 PM PDT

Kalau benarlah bagai dikata, pakatan rakyat nie sebuah pakatan yang kuat, berwibawa dan mereka semua bersepakat dalam segala hal dan isu, maka dap di cabar nyatakan sokongan mereka terhadap pelaksanaan hukum hudud yang nak di laksanakan oleh pas...Tadarus Al-Quran Perdana Bersama Rakyat Di Bagan Datoh...

Posted: 06 Aug 2012 05:00 PM PDT

Tadarus al-quran perdana bersama rakyat anjuran umno bahagian bagan datoh, perak dan penyampaian sumbangan hari raya...
APANAMA

Posted: 06 Aug 2012 11:29 PM PDT

APANAMA


WE Choose Malaysia

Posted: 06 Aug 2012 01:45 AM PDT

Do we MALAYSIANS really want this?

Posted: 06 Aug 2012 01:12 AM PDT

Panglima Perang Cyber

Posted: 06 Aug 2012 11:26 PM PDT

Panglima Perang Cyber


Dokumen Asas 1Malaysia Di Arkib Negara

Posted: 06 Aug 2012 09:28 PM PDT

Hari ini penulis sempat hadir ke Arkib Negara dan ingin berkongsi bahan yang sempat dirakam di ruang legar pejabat tersebut.

Banyak yang disimpan di sini dan sesiapa berminat membuat kajian bolehlah datang mendaftar ke sini membuat penyelidikan secara percuma sahaja.

Lihat gambar yang diambil sebentar tadi sempena Bulan Kemerdekaan Ogos ini. Semoga semangat dan jiwa kita akan semakin kuat mencintai negara Malaysia. Insya Allah.

Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !

Merdekalah Malaysiaku Selama-lamanya !!!

Peristiwa Penurunan Al-Quran Oleh Ustaz Kazim Elias - Jom Tengok

Posted: 06 Aug 2012 05:11 AM PDT

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=2wviH1sKTDE&feature=youtube_gdata_player


Sent from my iPad

Pembangkang Ibarat ‘Retak Menanti Belah’ Berhubung Hukum Hudud – Ahmad @Zahid_Hamidi

Posted: 06 Aug 2012 12:52 AM PDTBAGAN DATOH, 5 Ogos – Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pakatan pembangkang kini ibarat "retak menanti belah" ekoran tiada persefahaman antara DAP dan PAS berhubung prinsip pembentukan negara Islam.

Ahmad Zahid berkata Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula berada dalam keadaan serba salah kerana parti itu selama ini hanya menjadi 'jambatan antara PAS dan DAP yang mungkin akan runtuh apabila dibebani dengan masalah'.

"Walaupun DAP dan PAS menampakkan semacam ada kesepakatan tetapi dalam soal prinsip pembentukan negara Islam memang tidak dipersetujui langsung oleh DAP dan pendapat Karpal Singh sebagai pengerusi DAP adalah pendapat yang mewakili DAP keseluruhannya.

"Atas nama kompromi politik, PAS seolah-olah semacam ada rasa toleransi apa yang dipegang oleh DAP tetapi sebenarnya PAS juga tidak pernah bersetuju dengan pendirian terbuka DAP," katanya kepada pemberita selepas menutup tadarus Al-Quran Perdana Parlimen Bagan Datoh di sini, hari ini.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perang terbuka antara PAS dan DAP berhubung isu hudud apabila Karpal Singh menegaskan parti itu akan menentang sebarang cubaan melaksanakan hukum hudud.

Katanya, Karpal Singh merupakan jurucakap kepada DAP untuk menyatakan ketidaksetujuan terhadap dasar pembentukan negara Islam oleh PAS dan hukum hudud adalah termasuk dalam elemen penting pembentukan sebuah negara Islam.

Ahmad Zahid berkata PAS tidak perlu berdolak dalih dengan mendakwa DAP menyokong hukum hudud kerana hakikat sebenar Karpal Singh mengatakan PAS parti kolot yang mahu ke belakang kerana mahu melaksanakan hukum hudud.

"Pendapat Karpal Singh itu disanggah oleh pemimpin-pemimpin PAS yang menyatakan hukum hudud adalah hukum qat'ie iaitu hukum yang tidak boleh dikompromikan atau dikemudiankan pelaksanaannya. Jadi pertentangan ini saya lihat adalah pertentangan yang cukup ketara," katanya.

Sementara itu, beliau berkata PAS akan hilang identiti sekiranya mereka menukar pembentukan daripada sebuah negara Islam kepada negara kebajikan atau lain-lain.

Penukaran kepada negara kebajikan tidak lagi kepada negara Islam adalah untuk memenuhi kehendak pakatan pembangkang yang tentunya diwujudkan untuk berkompromi perbezaan dalam falsafah politik mereka, katanya.


Berita Bertarikh Pada 6:13 PM

Sumber : http://www.umno-online.my/?p=65980&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+umnoonline+%28UMNO+Online%29

Sent from my iPad

Penghinaan Manoharan @mmanoAdun Kepada Lee Chong Wei Di Twitter Patut Dikutuk Seluruh Rakyat Malaysia

Posted: 05 Aug 2012 11:22 PM PDT

The Unspinners

Posted: 06 Aug 2012 11:21 PM PDT

The Unspinners


More to come on hospital for low cost houses in Penang

Posted: 06 Aug 2012 08:26 PM PDT

Bebas staf pejabat LGE duduk rumah RM1.8 juta!

Posted: 06 Aug 2012 05:30 PM PDT

Sinis Subuh: Wa tatak tipu

Posted: 06 Aug 2012 03:33 PM PDT

Fitnah video puaka terhadap Rosmah

Posted: 06 Aug 2012 08:19 AM PDT

After BAFIA, more "lembu" for Rafizi in court

Posted: 06 Aug 2012 05:14 AM PDT

Manoharan adalah "low class" pariah DAP

Posted: 06 Aug 2012 12:52 AM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 06 Aug 2012 11:12 PM PDT

Dialog Dewasa Kritik Berasa


Pemuda PAS Terengganu mahu hempuk Karpal Singh dengan WHILCHAR!

Posted: 06 Aug 2012 09:26 PM PDTInilah yang kita boleh gelar sebagai berani hangat-hangat tahi ayam. Berani setakat untuk lapik kepondanan PAS terhadap DAP. Sekurang-kurangnya apabila orang UMNO tanya kenapa PAS hanya mampu berdiam diri apabila DAP secara terang-terangan menolak HUDUD dan Negara Isle mereka, mereka boleh petik semula berita di atas ini.

Ini semua tidak lebih daripada modal untuk menyelamatkan diri. Itupun guna kambing hitam yang tiada nilai dalam parti.

Kalau betul-betul serius mahu menegakkan Hukum Allah di negara ini, kenyataan seumpama ini tidak mencukupi. Bukankah PAS terkenal dengan demonstrasi jalanan mereka yang ganas?!! Apakah Hukum Hudud dan Negara Islam lebih tidak layak untuk diperjuangkan dan dituntut di jalanan berbanding tuntutan Bersih?!!

Maka PAS sepatutnya menggunakan sepenuhnya kepakaran dan kemahiran mereka untuk memastikan DAP betul-betul akan menurut kehendak dan kemahuan mereka! Bukannya hanya setakat berani cabar mencabar dalam media. Turunlah berdemo ganas di hadapan ibu pejabat DAP menuntut pemimpin mereka supaya menerima perjuangan PAS!

Bukankah selama ini mereka juga yang kata DAP kini lebih memahami Islam selepas berdampingan dengan mereka?!! Jadi mengapa sukar sangat Karpal dan Dinasti Lim untuk menerima Hudud dan Negara Islam sebagai perjuangan utama Pakatan Rakyat?!!

Apakah benar yang PAS selama ini hanya syok sendiri merasakan merekalah peneraju utama Pakatan Rakyat?!!Panas! Bukti video YB PKR menzalimi isteri!!!

Posted: 06 Aug 2012 07:30 PM PDT

*Drama swasta yang lebih sadis dan meruntun hati daripada siri SPEKTRA sebelum Maghrib dulu-dulu. Memang kejam bangat YB Haram Jadah ini! 

Apa Kejadah PAS Sanggup Hina Hari Merdeka Dengan Logo Macam Ni!!?

Posted: 06 Aug 2012 05:21 PM PDT

Sanggupkah anda melihat Hari Kemerdekaan kita dihina sebegini!!!*Sumber : FB Pencacai PAS.

Wajib Baca: Pengumuman Khas Untuk Ibu Bapa Yang Mempunyai Anak Sekolah!

Posted: 06 Aug 2012 11:00 AM PDT

KPM bagi cuti gantian Hari Raya bagi memudahkan urusan balik kampung.*Sebar-sebarkan untuk yang belum tahu.

Apa Kaitan MB Selangor dengan 2 Taikun Bergelar Tan Sri Ni?

Posted: 06 Aug 2012 08:00 AM PDT

Sebelum ini Raja Petra (RPK) pernah mendedahkan hubungan Tan Sri Khalid Ibrahim dengan Tan Sri Lim Kim Hong di sini: http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/47481-episode-11-a-tale-of-two-tan-sris

Wah....MB Selangor sekarang ni deal dengan Taikun bergelar Tan Sri je. Orang bawah dah tak pandang dah.


Jika Rafizi 'bising' bila George Kent dapat projek LRT RM1.1 billion, MyMassa juga pernah dedahkan bagaimana syarikat Tan Sri Lim Kim Hong, I-Berhad dapat projek pembersihan Sungai Kelang sebanyak RM50 billion pada tahun 2010 tapi sampai sekarang Sungai Kelang masih kotor. Baca pendedahan MyMassa di sini, sini, sini dan sini.

Four firms to carry out RM50b Klang River rehabilitation project

NST Online, March 15, 2010

KLANG: The Selangor government has appointed four companies to carry out a RM50 billion Klang River rehabilitation project. Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim said the entire project would take 15 years to complete.

"We are looking at cleaning up the river first within the first two to three years, which involves RM1 billion for treatment and another RM1 billion for development," he said after the launch of a Klang river carnival here on Saturday.

The companies are TSS-Mako Engineering Sdn Bhd, GJA Engineering and Construction, Wessex Water I-Bhd Consortium and DPZ Asia.

TSS-Mako, GJA Engineering and Wessex Water were selected from 37 companies, which had submitted their proposals in October last year after the project was advertised by the state government. DPZ Asia was appointed by the menteri besar.

TSS-Mako blends local talents with three of South Korea's biggest engineering firms.

GJA Engineering is a 100 per cent Bumiputera-owned company, which for the last three years has been involved in the development of design of projects for the Education Ministry.

Wessex Water is a sewage treatment company based in the UK and is owned by YTL Corp Bhd.

Khalid said more details of the project would be made public after a briefing for the Sultan of Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah on March 29.

Wessex Water managing director Gareth Jones said the status of the Klang River now lies between a critical and bad stage.

"There is a lot of trash that needs to be weeded out but the river can be saved and improved," he said, adding that the company will start work by next year.

TSS-Mako Engineering Sdn Bhd managing director Ryan Park Youngsuk said the company's tasks included beautification work.

"We are looking at developing the area with a giant theme park in time to come.

"What is important now is to clean the river first."
Selepas bagi projek RM 50 billion kepada Tan Sri Lim, kini Tan Sri Khalid Ibrahim nak bayar hutang Talam yang dimiliki oleh Tan Sri Chan Ah Chai pulak. Kalau bayar pakai duit sendiri takpe la jugak, ini pakai duit rakyat Selangor melalui anak syarikat Kerajaan Negeri!!!


MyMassa tahu MB Selangor dari dunia korporat, tapi jangan keparatkan rakyat Selangor sebab nak tolong kawan-kawan MB sebelum ni.

Cuba tengok PKNS. Walaupun rakyat mungkin pandang serong terhadap Dr. Khir Toyo kerana fitnah pembangkang dalam kes pembelian rumah, namun masa Dr. Khir jadi MB, PKNS banyak bina rumah mampu milik kepada rakyat bawahan. Tapi sekarang cuba tengok projek yang dibina oleh PKNS sekarang, hampir semuanya untuk orang kaya.Ertinya PKNS di bawah Tan Sri Khalid mengkhianati matlamat asal perbadanan tersebut iaitu salah satunya untuk membasmi kemiskinan.Dan jangan lupa duit PKNS juga digunakan untuk bayar hutang Talam milik Ah Chai.


*Kesian pencacai PAS. Dua orang Tan Sri nak berbillion Khalid Ibrahim bagi hasil dari rakyat Selangor. Tapi PAS masih lagi kutip 'derma' jihad untuk perjuangan politik mereka. Bodoh!

Edisi Iftar: Kini semua boleh MASUK syurga?!!

Posted: 06 Aug 2012 05:34 AM PDTPercaya tidak tiket ke SYURGA kini boleh didapati dengan harga semurah dari RM 5 sahaja?!! Tidak percaya?!! Nah, di bawah inilah buktinya.

Nampaknya tidak perlulah kita semua bersusah payah untuk melipat gandakan amal ibadat sepanjang bulan Ramadhan ini kerana tiket ke Syurga kini boleh didapati melalui wakil langit yang dilantik di muka bumi ini.

PAS juga kini boleh dikatakan hebat kerana mampu menawarkan peluang dan tempat yang lebih kepada semua untuk ke Syurga. Satu TRANFORMASI yang tidak mungkin dapat dicapai oleh BN.

Tahniah Pas!


*Eh, sudah keluar hospital Kerajaan ke penceramah yang paling kanan sekali itu?!! Alhamdulillah, sihat juga dia dijaga oleh kemudahan perubatan yang disediakan oleh Kerajaan BN. 

Pemuda BN buka peluang sukarelawan melawan Kebathilan @KhairyKJ @TunFaisal

Posted: 06 Aug 2012 03:33 AM PDT


Kami tahu di luar sana ramai yang mahu berkorban, bersama-sama malah syahid  menentang pembohongan dan penyelewengan fakta oleh Pakatan DAP di media siber. Kami tahu ramai yang sudah tidak tertahan lagi dengan fitnah dan propaganda DAP yang berselindung di sebalik warna hijau yang semakin pudar! 

DAP sejak sekian lama bersabar untuk berada di puncak kuasa dengan cita-cita hapuskan Melayu dan hapuskan Islam. Pengalaman PAP di Singapura membuktikan tiada yang mustahil, apatah lagi kini umat Islam semakin jelek memandang keperbodohan Pas yang diguna-guna oleh DAP.

Inilah peluang dan masa anda! Buktikan pengorbanan, kasih sayang dan keberanian anda mempertahan Agama, Bangsa dan Negara kita daripada musuh sebenar umat Islam iaitu DAP yang maha bijak menipu! Rakyat Malaysia memerlukan ramai pejuang siber yang menentang agenda jahat PR yang didominasi DAP di media siber, khususnya parti DAP yang tidak sabar-sabar menjadi Perdana Menteri.

Jadilah sebahagian daripada sejarah. Jadilah sebahagian daripada perajurit-perajurit negara yang sama-sama berkorban mempertahankan tanah air kita daripada petualang-petualang bangsa dan agama!

Jom sama-sama ke PWTC Rabu ini jam 12.30 tengahari untuk sertai perjuangan sukarelawan rakyat di media siber menentang kezaliman Pakatan DAP menodai dan menindas minda rakyat!

LIM KIT SIANG, DAP & 13 MEI 1969

Posted: 06 Aug 2012 01:30 AM PDT

PERARAKAN OLEH DAP MENGHINA ORANG ISLAM DAN MELAYU (1969)

Pada tahun 2009, telah diusahakan sebuah buku baru mengenai Insiden 13 Mei 1969, oleh seorang bekas tentera yang terlibat secara langsung dengan peristiwa tersebut. Buku tersebut belum lagi diterbitkan. Ianya berlainan daripada buku-buku 13 Mei yang lain kerana Buku baru ini ditulis sendiri dari persepktif seorang anggota tentera. Ianya akan menjawab Penafian Lim Kit Siang ini...http://www.malaysiakini.com/news/205480 . Kami rasa sudah sampai masanya buku itu diterbitkan segera sesuai dengan isu Lim Kit Siang menafikannya. Apakah LKS lebih bercakap benar daripada seorang tentera yang merakamkan peristiwa itu!!!


Pandangan Tunku Abd. Rahman Putra Al-Haj

Buat pertama kali saya baru sahaja selesai membaca buku '13 Mei Sebelum Dan Selepas' yang dikarang oleh Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri kita yang pertama walaupun buku tersebut telah lama ada dalam koleksi saya. Bagi saya, setiap tahun bulan Mei pasti bertandang dan saya yakin rakyat Malaysia terutamanya yang lahir sekitar tahun 1957-1962 tentu tidak dapat melupakan satu kisah hitam yang melanda negara pada 13 Mei 1969. Satu tarikh kepada episod hitam yang sentiasa segar dalam ingatan kita. Inilah buku yang menyatakan pandangan Tunku Abdul Rahman terhadap apa yang berlaku.

Buku ini ditulis oleh Tunku berasaskan pengalamannya yang lama sebelum dan semasa menjadi Perdana Menteri serta bersandarkan sumber sahih yang telah diberikan oleh Polis Diraja Malaysia. Keadaan ini berbeza dengan buku yang diterbitkan sebelum ini yang menyandarkan penulisannya semata-mata kepada sumber diplomat dan wartawan asing yang kesahihan sumbernya adalah diragui.

Mei 13 Sa-Belum Dan Sa-Lepas

Dalam bab pertama Tunku menekankan bahawa buku ini merupakan ikhtiar beliau untuk membuka mata 'pendudok2 negeri ini (Malaysia) kapada hakikat2 yang sa-benar, dan membuka segala kepalsuan dan perbuatan2 tipu helah, supaya dengan itu timbullah kesedaran bagaimana kita semua dapat memainkan peranan masing2 dengan sa-baik2nya untok masa hadapan negara kita'. Buku ini ditulis hasil renungan Tunku 'sa-lama sa-puloh hari dan sa-puloh malam' sewaktu menerima rawatan dan pembedahan mata di Hospital Universiti, Kuala Lumpur yang bermula 6hb Jun 1969.

Menarik sekali untuk difikirkan apabila Tunku memulakan buku ini dengan satu puisi oleh John Donne yang berjudul For Whom the Bell Tolls. Terjemahannya lebih kurang seperti berikut:
Tiada manusia ibarat pulau, terpencil sendirian; Sa-tiap orang sa-chebis dari Benua, sa-bahagian dari keselurohan. Kematian sesiapa pun memperkechil harga diriku, kerana aku sa-bahagian dari kemanusiaan; dan kerana itu janganlah bertanya untok siapa locheng kematian berbunyi; locheng kematian itu berbunyi untok-mu. 

Buku ini adalah hasil renungan Tunku tentang peristiwa 13 Mei. Beliau terpanggil untuk menulis buku ini bagi menjelaskan 'hal-hal sebenar yang telah berlaku menurut pandangan saya, sekalipun ia amat dahsyat'. 

Dalam penelitiannya, Tunku merumuskan bahawa rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 itu adalah angkara golongan pelampau dan golongan komunis. Kedua-dua golongan ini, tegas Tunku, sejak sebelum merdeka lagi berusaha untuk mencetuskan kekacauan dalam negara. Golongan ini telah terlibat dalam mencetuskan ketegangan dalam peristiwa hartal (1967), hukuman gantung (1968) dan pemulauan pilihan raya (1969), perarakan mayat pada 9 Mei dan perarakan kemenangan oleh parti-parti pembangkang pada 12 Mei 1969. Akibat provokasi golongan ini ketegangan kaum terjadi dan rusuhan kaum berlaku.


13 Mei Sebelum Dan Selepas

Pada bulan April 1969, seorang petugas pilihanraya UMNO, Encik Kassim Bin Omar telah dibunuh dengan kejam oleh pemuda-pemuda Parti Buruh. Mayatnya diconteng dengan cat merah dan ditulis 'Jangan Mengundi Dalam Pilihanraya'. Hal ini menunjukkan pengaruh komunis dan sikap mengagung-agungkan Mao Tze Tung. Namun disebabkan takutkan tindak balas orang Melayu, gangguan PRU dan rusuhan kaum berlaku, berita pembunuhan yang kejam ini telah ditutup selepas kerajaan telah meminta pihak keluarga dan pemimpin Melayu bersabar.

Rupanya, bukan sekarang sahaja orang Melayu terpaksa bersabar atas tindakan orang lain, tetapi sejak dari dahulu lagi. Itulah jasa dan pengorbanan orang-orang lama terhadap negara. Berkorban hingga terkorban.

Pada 4 Mei 1969, ketika tiga orang mata-mata telah melakukan rondaan di Kepong, pinggir bandar Kuala Lumpur, mereka mendapati terdapat sekumpulan pemuda Cina yang menconteng jalan dengan cat-cat merah. 

Kumpulan mata-mata tersebut telah dicabar dan dibaling dengan kayu api, ketul-ketul besi dan besi-besi tajam. Kemudian pemuda-pemuda Cina tersebut telah melarikan ke sebuah pasar lama. Rupa-rupanya kumpulan pemuda-pemuda Cina tersebut telah bersedia dengan segala kemungkinan. Satu pergaduhan telah berlaku, ekoran daripada itu satu tembakan telah dilepaskan oleh seorang mata-mata untuk mempertahankan dirinya. Akibatnya seorang pemuda Cina yang berumur 24 tahun bernama Lim Soo Seng telah cedera dan dikejarkan ke hospital, namun kemudiannya mati selepas itu.


Tunku Abdul Rahman

Lebih memburukkan lagi keadaan ialah apabila mereka yang ingin mengambil kesempatan telah mendesak pihak polis agar satu perarakkan mayat diadakan pada 10 Mei 1969, iaitu pada tarikh hari pengundian. Namun mereka hanya dibenarkan berarak pada 9 Mei 1969, mengikut jalan yang telah ditetapkan dengan seramai 1000 orang sahaja. Akibat campur tangan anasir-anasir jahat daripada komunis dan Parti Buruh, perarakkan itu telah melibatkan seramai lebih kurang 10,000 orang. Mengikut pegawai-pegawai polis yang hadir, keranda mayat telah diisikan dengan senjata dan mayat lelaki tersebut telah diletakkan di luar. Sambil berarak mereka telah menghina kerajaan, orang Melayu dan memuji Mao Tze Tung. Inilah detik-detik yang dapat saya ringkaskan sebelum negara dibakar.

Tunku Abdul Rahman telah menerima cabaran yang hebat, bukan senang hendak menjadi pemimpin. Seperti kata Tunku, "Memang mudah menabur janji yang kosong daripada menunaikannya." Kisah Tunku Abdul Rahman difitnah bahawa beliau bukan Islam sebaliknya Siam banyak melukakan hati beliau. Bahkan atas jasa beliaulah lahirnya Tilawah Antarabangsa, Masjid Negara, Persidangan Islam Antarabangsa yang pertama kalinya menyatukan negara Islam di seluruh dunia dan lain-lain lagi.
 

Antara korban tragedi 13 Mei 1969

Kemuncak peristiwa 13 Mei berdasarkan statistik diberikan Tunku dalam buku ini selepas tiga bulan dua hari dari tarikh 13 Mei ialah 184 orang telah terbunuh, 356 orang luka, 753 kejadian membakar bangunan dan 211 kenderaan dibakar. Kita berdoa agar peristiwa hitam sebegini tidak akan lagi berulang di negara kita. Hanya 14 tahun selepas merdeka, negara Malaysia dilanda krisis perkauman maha hebat yang pernah disaksikan.

Buku '13 Mei Sebelum Dan Selepas' ini wajar dibaca oleh generasi sekarang. Goerge Santanaya kata sejarah akan berulang jika kita lupa sejarah.


Perarakan meraikan kemenangan dalam pilihanraya oleh DAP

Ulang tayang: PARIA mana yang hina orang CINA ini?!! @Lee_C_Wei @NajibRazak @TeresaKOK @mmanoADUN

Posted: 05 Aug 2012 11:36 PM PDTUlang tayang bahan artikel sebab kami sakit hati sangat dengan PARIA HINDRAF ini.

Selamba sahaja pelampau HINDU ini HINA jaguh orang CINA seperti Datuk Lee Chong Wei. Macamlah beliau sendiri bagus sangat. Agaknya kalau ajak sparring dengan LCW pun, confirm kena straight set dalam masa LIMA minit. Peluh pun belum sempat keluar.

Err...ULTRA CHAUVINIST Miss TERESA tidak terasa hatikah bila kaum you kena hina dengan PARIA seekor ini?!!

GERAKAN ANTI PKR

Posted: 06 Aug 2012 09:38 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 06 Aug 2012 09:15 PM PDT

ANGIN PERUBAHAN


Zunar Pula Menghina Jalur Gemilang

Posted: 06 Aug 2012 06:00 PM PDT


Sesudah Nizar menghina Jalur Gemilang dengan panggilan baru "Jalur Malang" dan Manoharan, ADUN DAP menghina Lee Chong Wei dengan panggilan "Lee Chong AWAY" kini tiba giliran Zunar (pelukis propaganda Malaysiakini) menghina pula Jalur Gemilang dalam bentuk kartun. 

Penghinaan yang sudah keterlaluan dan melampaui batas. Mengapa perlu dihina bendera negara? Mengapa perlu dihina wira negara yang berjuang di Sukan Olimpik?  Pihak pembangkang sudah hilang pertimbagan akal untuk berkuasa. 

Apa sahaja hendak dipolitikkan dan dijadikan isu. Hingga sanggup mencaci dan menghina negara sendiri pun mereka sanggup semata mata untuk berkuasa. Mahukah kita mengundi lagi orang yang bersikap biadap sebegini?


Anda Nilaikanlah Tweet Hairie Othman Ini

Posted: 06 Aug 2012 04:00 PM PDT


Inilah hasilnya sejak masuk ke dalam PAS. 
Perubahan yang baik kah kalau begini jadinya? Taksub !


Nik Aziz Pasti Takut Kalau Rakyat Kelantan Tengok Video Ini

Posted: 06 Aug 2012 10:28 AM PDT

Video Klinik Rakyat 1Malaysia

Posted: 06 Aug 2012 05:00 AM PDT

ADUN DAP Hina Lee Chong Wei Dalam Twitter

Posted: 06 Aug 2012 02:00 AM PDT


Nizar Jamaluddin Hina Bendera Malaysia Dengan Menggelarnya "Jalur Malang"

Posted: 05 Aug 2012 11:45 PM PDT


Berikut adalah tweet yang dilakukan oleh Nizar pada 5 Ogos 2012. Satu perbuatan yang biadap dan tidak cintakan kemerdekaan negara malah menghina pula bendera negara kita.  PISAU.NET

Posted: 06 Aug 2012 09:10 PM PDT

PISAU.NET


Kedah:Terpaksa Mencuri Kerana Lapar,Satu Lagi Bukti Negeri Berkebajikan Berjaya.

Posted: 06 Aug 2012 06:00 PM PDTIni satu lagi contoh negeri berkebajikan PAS di Kedah, hinggakan masih ada lagi rakyatnya terpaksa mencuri kerana terlalu lapar. Menyedihkan apabila jemaah masjid menghalau lelaki ini hanya kerana dia mahu makan.

Apa salahnya memberi dia makan kueh barang sepotong dua,bukankah memberi makanan kepada yang memerlukan satu perbuatan yang amat mulia apatah lagi fakir yang kelaparan.


Nampak gaya kariah masjid ini terlepas peluang untuk mencari keredhaan Allah dibulan ramadan. Malang dan teramat memalukan buat umat Islam di Kedah.

Lagi bertambah malang dan memalukan untuk umat Islam di Kedah apabila seorang insan yang mulia berketurunan cina pula prihatin tampil untuk memberi bantuan.


Institusi masjid sudah hilang peranan dalam membantu masyarakat sekeliling sebaliknya sudah menjadi tempat berkubang para khawarij yang gila dan sibuk berpolitik siang dan malam.

Bantulah mereka yang memerlukan tanpa mengira warna kulit,bangsa atau agama.


KULIM - Tiada siapa di antara manusia yang mahu hidup tanpa tempat berlindung. Kepada yang berfikiran waras tentu sekali tidak mahu memilih jalan hidup sebegitu.

Namun, ramai antara kita terpaksa hidup bergelandangan akibat masalah peribadi masing-masing. Begitulah yang terjadi kepada seorang lelaki berusia 50-an yang ditemui Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM) sebaik saja mendapat aduan daripada orang awam yang mendakwa lelaki itu mencuri makanan di surau.

Pengerusinya, Khor Eng Khim berkata, pihaknya menemui lelaki itu yang sedang tidur di tepi parit bersebelahan Stadium Mini Keladi kira-kira jam 12.30 pagi semalam.

Menurutnya, lelaki itu mengaku kerana terlalu lapar dia terpaksa mengambil sisa kuih dalam surau sebaik solat Terawih dijalankan lalu melarikan diri.

"Dia juga memaklumkan tidak mempunyai wang untuk membeli makanan dan hidup gelandangan sejak lima tahun lalu," katanya.

Sementara itu, lelaki berkenaan berkata, dia tidak suka dituduh sebagai pencuri. "Aku ada minta pada mereka sedikit kuih tetapi mereka halau aku kerana aku kotor. "Orang selalu tuduh aku mencuri. Itu semua tidak betul.

Aku cuma mahu makan saja," katanya. Dia berkata, sehingga kini tidak ada sesiapa atau pihak bertanggungjawab yang datang membantu.

Dalam pada itu, Eng Khim berkata, masalah itu dapat diselesaikan sekiranya pihak terlibat turun padang dan mendekati nasib mereka yang hidup di jalanan.

"Orang awam yang menemui lelaki ini memaklumkan kepada saya dia mencuri dan harus diserahkan kepada polis. Pada pendapat saya, dia tak bersalah.

"Dia sudah meminta kebenaran untuk mendapatkan beberapa kuih untuk dimakan tetapi tidak diberikan sebaliknya dia dihalau.

"Dia tidak ada pilihan melainkan mencuri kuih itu. Dia mencuri kerana dia lapar dan bukan kerana dia mahu melakukan jenayah. Dalam soal ini di manakah peranan orang ramai serta badan yang bertanggungjawab?," katanya.

Katanya, dia meminta jasa baik Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk membuat rondaan atau operasi bagi mengenal pasti orang gelandangan di sekitar Kulim.

Sehingga kini sudah ramai dalam kalangan pengemis yang meninggal dunia di kaki lima.-Utaranews
Klik PAS Malu Cina Bantu Bina Masjid

Pisau kata "jadikan teladan"

Indah Menguning Di Pandang Mata...

Posted: 06 Aug 2012 02:28 PM PDT

Pisau kata " tak jadi ahli PAS tak kapir pun! "

Bergaji RM1 Mampu Tinggal Di Banglo Mewah RM7Juta!

Posted: 06 Aug 2012 08:00 AM PDT

Ini rumah punaisehat ekonomi Selangor memerangkap ketua umum PKR dan juga anugerah tuhan pakatan. Pemimpin agong ini dikatakan amat suci dan tidak pernah melakukan rasuah mendiami rumah mewah ini.

Hanya bergajikan RM1,beliau mampu untuk tinggal dibanglo mewah ini. Hebat.. dia menabung dari kecik kot?
Pisau kata " munafik "

Hairi Othman Dah Rasmi Jadi Ostad PAS,Tapi Tazkirah Subuh Dia Kempen Untuk BN?

Posted: 06 Aug 2012 01:06 AM PDT

Tarbiah dan ajaran agama khawarij PAS lain dari yang lain. Pasti perubahan yang mendadak kita dapat lihat kepada setiap batang tubuh yang menyertai parti khawarij itu. Yang pertama,mereka akan pandai bercakap soal menghukum orang lain,yang kedua mereka akan mengaku mendapat keimanan sebaik saja tanda tangan borang parti. Ketiga mereka akan anggap orang lain yang tidak menyertai saf perjuangan mereka bukanlah ahli syurga.

Ke empat,mereka diberi lesen untuk memaki hamun orang, Ada takiyah,ada tahaluf dan pelbagai terma dan ayat bombastik berbahasa arab. Kelima mereka akan tiba tiba bertukar menjadi pak arab celup ber ana enta. Bila dah makin advance ..Kelima pelatnya seolah pak arab baru bercakap melayu..kemudian ke enam bertukar menjadi ulama dengan hanya lulus dipentas ceramah.

Selepas Ostad Bob,Ustazah Abby nah yang Pisau perhatikan perubahan drastik adalah si Hairi Othman,mulut beliau lebih kurang serupa neraka jahanam tak ada insuran dan puki ayam pun lebih molek sikit daripada mulutnya.

Sebelum ini Pisau tidak pernah komen mengenai pelakon yang sudah bergelar Ostad nih,memandangkan dia dah langgar kawasan Pisau tak bagi salam jom kita tengok apa dia buat di Pulau Pinang

Dia sudah menggantikan tempat alim ulama dan pemimpin PAS,berceramah dan bertazkirah politik, Kesemua tugas ini seperti yang Pisau gariskan ada ciri cirinya seperti diatas..

Kelmarin bermula dari Surau Permatang Rawa ,Pemuda khawarij Pas Kawasan Bukit Mertajam menganjurkan majlis buka puasa bersama Ustaz Hairi dan Leman Raja Lawak.Mulanya Pisau terkejut jugak atas jemputan,katanya Ustaz Hairi ..pikir punya pikir tak pernah dengar pun nama Ustaz Hairi..bila dijelaskan dia tu bekas artis baru lah Pisau tau si mulut neraka nih rupanya..


Kemudian pagi tadi kuliah subuh di Surau Al Gufron,Taman Kuala Bekah Penaga. ostad Hairi turun bertazkirah.Dalam tazkirah katanya peri pentingnya semua umat Islam untuk bermuahasabah tentang kehidupan hari ini. Beliau berkata umat Islam perlu mematuhi segala perintah dan meninggalkan segala larangan Allah. Bab ni Pisau terkejut juga ,korang bandingkan apa yang Ostad Hairi buat dalam Twitter dan apa yang beliau tazkirah. Munafik tak?

Ini Pisau petik dari blog buahmulut.com, Tengok akhlak Ostad Hairi ketika berpuasa. Akhirnya beliau disekolahkan oleh masyarakat akibat keceluparan mulutnya.


Pada jam 2.48 petang satu kenyataan twitter dari Hairi yang bercorak 'teori konspirasi' telah dikemaskini dengan tulisan "Najib dah Nazak.. Mahyudin kena baca yassin, Rais jadi anak yatim.. teori UMNO dah nak berkubur ha3″

Dengan andaian ianya hanyalah satu bentuk gurauan kasar dan mungkin untuk menambah nilai personaliti Hairi sendiri kepada para penyokongnya yang ingin disifatkan sebagai lantang bersuara.

Tetapi sebaliknya yang berlaku apabila perbuatan tersebut menerima kritikan dan juga kecaman atas laku yang tidak profesional dan lebih kepada kebudak – budakan. Itu apa yang dapat kami baca di TwitterBacaan seterusnya : KLIK SINI

Bersambung mengenai tazkirah yang dianjurkan oleh Lujnah Dakwah dan Tarbiyyah Surau Al Ghufron Taman Kuala Bekah Penaga,Kepala Batas. Ostad Hairi berkata kita perlu memilih seorang pemimpin yang bercakap benar,mengotakan janji dan diyakini boleh memimpin rakyat.


Sekali lagi bagaikan meludah kelangit,Kesemua ni korang nampak ada pada pemimpin PAS ,PKR dan DAP?


Setau Pisau yang kuat pembohong dan pembelit si Anwar dengan janji bulan dan bintang,Guan Eng dengan janji yang masih tak tertunai di Pulau Pinang dan Hadi dengan hududnya,bab tak tunai janji memang kita semua tahu 3 orang ni tak pernah tunai janji dan kemudianya 3 orang ni juga rakyat tak berapa yakin untuk mereka menjadi pemimpin negara..


Ostad Hairi kempen untuk BN ka? Atau memang dia tak sedar pemimpin pakatan haram sekupang tak boleh pakai..


Pisau kata " Hairi kempen untuk BN ka? Janji di tepati? hehe.."

Buang Hudud Sekali Lagi,PAS Ajak Bukan Islam Bincang Negara Berkebajikan Pula.

Posted: 05 Aug 2012 11:00 PM PDT

Akibat terkejut mendengar batuk Karpal dan DAP, khawarij PAS secara mengejut terus menukar gear reverse dengan membuang hudud serta merta apabila berbicara mengenai negara kebajikan pula..Ini semua gara gara ketua pemuda khawarij si Nasrudin Tantawi menjadi penyebab kepada kemarahan tuan besar DAP kepada PAS.


Tidak ada seorang pun pemimpin PAS berani angkat muka dan bersuara membantah terhadap Kit Siang,Karpal dan Guan Eng.. apa ertinya?


Bagaikan wahyu yang turun dari langit, Pimpinan PAS pusat diarahkan DAP jangan bercakap soal hudud dan mendahulukan negara kebajikan sepertimana yang termaktub didalam Malaysia Malaysia DAP.


Mana satu yang puak ni mau? Pisau nampak PAS lebih mengutamakan perselingkohan mereka bersama DAP berbanding hudud.

Pisau kata " PAS berjaya lahirkan ramai hibrid DAP"

Sri Tri Buana

Posted: 06 Aug 2012 07:28 PM PDT

Sri Tri Buana


Yang Bingai Lagi.

Posted: 05 Aug 2012 09:41 PM PDT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan