Sabtu, 21 Februari 2015

Barisan Nasional

Barisan Nasional


Apa Yang Tersirat

Posted: 21 Feb 2015 01:47 PM PST

Apa Yang Tersirat


Mahkamah Malaysia Hanya Betul Kalau Menyebelahi Anwar

Posted: 21 Feb 2015 10:02 AM PST

MAHKAMAH Malaysia tetap dituduh berkonspirasi dengan kerajaan, jika keputusan tidak menyebelahi Anwar. Akan tetapi kalau menyebelahi beliau, maka mahkamah akan disanjung bagaikan mutiara.

Tahun 2012, apabila Mahkamah tinggi membebaskan Anwar berhubung sodomi II, Anwar dan seluruh penyokongnya mengagung-agungkan mahkamah Malaysia, akan tetapi apabila Mahkamah yang sama memenjarakan beliau, maka mahkamah Malaysia menyebelahi syaitan, sedangkan mahkamah yang samalah membebaskan beliau lebih awal pada tahun 2004.

Anwar dan penyokongnya hanya akan berkata mahkamah adil, kalau menyebelahi mereka, namun zalim jika sebaliknya.

Anwar dan penyokongnya, akan menuduh sesiapa sahaja sebagai zalim, jika tidak menguntung mereka. 

Mahfuz Omar-Lebih Tahu Tatacara Imigresen Australia-Berbanding Negera itu

Posted: 20 Feb 2015 09:55 PM PST

Mahfuz Omar, pemimpin Pas berkata bahawa pada Isnin ada telesidang bersama Sirul Azhar Umar, sedangkan pihak imigresen Australia berkata, tidak mudah mendapat kebenaran/kelulusan bagi seorang yang di tahan di bawah bidang kuasanya. Kalaupun ada sidang seperti itu, ianya berlaku dalam kawalan ketat.

Sirul yang didapati bersalah membunuh Atantuya, dijatuhi hukuman gantung sampai mati bersama seorang lagi anggota UTK.

Sirul yang dilepaskan oleh Mahkamah Rayuan pada tahun 2014, pergi ke Australia pada Oktober tahun lalu, dan tidak pulang-pulang lagi.

Kepergian Sirul ke negara itu, kemungkinan besar satu konspirasi daripada pihak tertentu, bagi mengangkat kembali kes tersebut, apa tah lagi kes tersebut dikaitkan dengan Perdana Menteri oleh pihak-pihak tertentu.

Kita akan menunggu apa kaitan kes Sirul dengan Anwar Ibrahim yang dipenjarakan 5 tahun kerana didapati salah meliwat.

Pihak pembangkang ini, mempergunakan berbagai cara untuk mempengaruhi rakyat, agar supaya percaya, bahawa Anwar dipenjarakan kerana satu konspirasi politik.

Apa kah kes Sirul, bakal menjadi "trading" untuk membebaskan Anwar?? jika itu berlaku, satu persepsi yang paling buruk akan berlaku kepada kepimpinan negara. Jangan sampai ianya berlaku.

waadat

Posted: 21 Feb 2015 01:29 PM PST

waadat


Bacalah walau kita berbeda pandangan dalam perkara tertentu

Posted: 21 Feb 2015 05:59 AM PST

Berikut teks penuh ucapan oleh mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad pada Majlis Wacana Islam dan Cabaran Semasa sempena  Majlis Berbuka Puasa NGO-NGO Islam.

Semenanjung Tanah Melayu telah dijajah daripada orang Melayu. Yang menentangnya, baik Dato Bahaman, Dato Sagor, Dato Maharaja Lela, Dol Said, Tok Janggut atau Rusli Dhobi, adalah orang Melayu. Yang menentang Malayan Union adalah orang Melayu. Yang berkorban nyawa menentang pengganas Komunis semasa darurat adalah orang Melayu. Yang menuntut kemerdekaan adalah orang Melayu. Orang bukan Melayu menyertai gerakan menuntut kemerdekaan apabila mereka melihat ia akan menjadi kenyataan untuk menjaga kepentingan mereka. Pada masa itu pun tujuan mereka sudah berlainan.

Logiknya, Semenanjung Tanah Melayu yang dijajah daripada orang Melayu hendaklah dipulangkan kepada orang Melayu. Tetapi tidak, orang Melayu diminta berkongsi kuasa yang akan diserah balik oleh penjajah British. Pada masa itu pun orang Melayu telah diminta mengorbankan hak mereka “untuk menjaga perpaduan”. Orang Melayu bersetuju, sehinggakan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 1955, untuk memberi lebih banyak representasi kepada orang bukan Melayu, kawasan-kawasan majoriti Melayu diberikan kepada calon-calon bukan Melayu untuk bertanding. Keadaan ini berterusan demi untuk memastikan kemenangan pemimpin-pemimpin utama bukan Melayu, sehinggalah PRU 12 apabila kemenangan UMNO sendiri dalam kawasan majoriti Melayu sudah tidak terjamin.

Semasa rundingan kemerdekaan, PAS menuntut supaya Pulau Pinang dan Melaka dijadikan Negeri-Negeri Melayu demi menjaga hak keistimewaan orang Melayu. Semasa Malaysia hendak ditubuhkan PAS menentangnya kerana ia akan mengurangkan peratusan orang Melayu dan takut kiranya orang Melayu akan hilang kuasa politik dan dengan itu kedudukan orang Melayu dan agama Islam akan tergugat. Malah, selama beberapa dekat PAS senentiasa mengkritik UMNO kerana “tak cukup Melayu dan tak cukup Islam”. Begitu prihatin PAS terhadap nasib bangsa Melayu dan agama Islam pada masa itu.

Semasa rundingan kemerdekaan juga, Parti Boroh Malaya menuntut supaya ditubuhkan kerajaan unitari kerana, mengikut mereka, mengekalkan Sultan-Sultan dan Negeri-Negeri Melayu akan mewujudkan sebuah kerajaan beraja. Dalam kata- kata lain mereka hendak menghapuskan sistem beraja di Malaya. Siapakah majoriti ahli-ahli Parti Boroh? Tidakkah tuan-tuan terhidu bau yang serupa sekarang?

Parti Komunis Malaya mengangkat senjata untuk menubuhkan kerajaan komunis ala-China. Beberapa orang pemimpin parti-parti kiri Melayu lari ke hutan dan menyertai Parti Komunis Malaya kerana takut ditangkap British. Mereka diperalatkan oleh Chin Peng untuk mempengaruhi orang Melayu menyokong perjuangan mereka. Nasib baik, pada masa itu orang Melayu tidak terpengaruh degan mereka. Soalan: Tidakkah orang Melayu ternampak perancangan yang serupa sekarang oleh “komunis bandar” meminjam istilah Tan Sri Rahim Noor, mantan Ketua Polis Negara?

Biar apa pun, akhirnya peruntukan-peruntukan Perlembagaan dipersetujui dan ia menjadi undang-undang utama kita. Pada detik 12.00 tengah malam Semenanjung Tanah Melayu pun merdeka. Orang-orang yang sebaya dengan saya masih terdengar pekikan “Merdeka” itu dengan perasaan penuh semangat dan kegembiraan.

Tetapi, pada detik yang sama, satu perkara berlaku, yang kita tidak sedar. Ini digambarkan dengan jelas oleh Professor Shad Saleem Farouqi dalam bukunya yang bertajuk “Document of Destiny: The Constitution of the Federation of Malaysia” di muka surat 710. Katanya:

“As a result of the “social contract” between the various races, millions of migrants to British Malaya were bestowed with citizenship by the Merdeka Constitution. It is believed that the number of citizens in Malaya doubled at the stroke of midnight on August 31, 1957 due to the constitutional grant.”

“Akibat “kontrak sosial” di antara berbagai-bagai kaum, berjuta-juta pendatang ke Malaya yang diperintah oleh British itu diberi kerakyatan oleh Perlembagaan Merdeka. Adalah dipercayai bahawa jumlah warga negara Malaya bertambah sekali ganda pada detik tengah malam 31 Ogos 1957 disebabkan oleh pemberian Perlembagaan itu.” (Terjemahan saya).

Pada 1963, Sabah dan Sarawak menyertai Malaysia. Kedudukan anak negeri Sabah dan Sarawak hampir serupa dengan kedudukan orang Melayu di Semenanjung. Maka peruntukan yang serupa dibuat untuk mereka – lihat Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Semenjak Merdeka hinggalah sekarang, Kerajaan Persekutuan dipimpin oleh sekumpulan parti berbagai-bagai bangsa dengan seorang Melayu sebagai Perdana Menterinya. Biar apa pun kelemahan mereka, negara berada dalam keadaan aman, tenteram membolehkannya maju dalam semua bidang dan dinikmati oleh semua orang dan semua kaum. Mana sebuah kaum yang boleh berkata bahawa mereka tidak menikmati kemakmuran Malaysia walau sedikit pun? Negara kita adalah di antara beberapa buah negara sahaja dalam dunia ini yang Perlembagaan asalnya masih berkuat kuasa. Malah Malaysia disifatkan sebagai model negara membangun dan negara Islam moden.

Jika kaum minoriti hendak ‘complain’ mengenai kebebasan mereka, tunjukkan kepada saya sebuah negara yang memberi lebih banyak hak kepada kaum minoriti. Apa jadi kepada orang Islam Rohingya di Myanmar? Di negeri-negeri jiran, nama mereka pun perlu diubah. Tunjukkan kepada saya sebuah negara yang bukan sahaja membenarkan sekolah-sekolah vernakular diadakan, malah membiayainya. Dari segi kebebasan beragama, pernahkah Kerajaan menghalang mereka daripada mengamalkan agama mereka. Pernahkah terfikir oleh mereka bagaimana mudahnya mereka membina rumah-rumah ibadat mereka di Malaysia, termasuk di atas tanah Kerajaan tanpa sebarang tindakan, diberi bantuan kewangan dan tanah gantian apabila dikehendaki pindah? Bandingkan dengan halangan yang di hadapi oleh orang Islam untuk membuat sebuah masjid di Eropah atau Amerika Syarikat.

Kecuali seketika di sekitar tahun 1969, keadaan bertahan selama lebih kurang 50 tahun. Ia disebabkan Kerajaan Persekutuan kukuh, pemimpin-pemimpin yang tegas dan ekonomi yang senentiasa berkembang. Kerajaan Persekutuan kuat sebab ia menerima sokongan orang Melayu dan bukan Melayu yang mencukupi, walau pun lebih banyak orang Cina senentiasa menyebelahi pembangkang. Mereka mahu lebih. Itu sahaja sebabnya. Dan mereka menuduh orang Melayu “tamak” kerana hendak mencapai 30% ekonomi negara! Bagaimana dengan mereka yang sudah mempunyai 80% tetapi mahu lebih? Mungkin itu “dermawan” mengikut istilah mereka. Anehnya ada juga orang Melayu yang mempercayainya.

Tetapi, keadaan berubah di kebelakangan ini. Orang Melayu berpecah kerana leka dengan sedikit kemakmuran yang baru dirasai, ketaksuban kepada parti dan pemimpin dan kehadiran pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong yang oportunis yang tidak kira apa yang akan terjadi kepada bangsa, negara dan agama asalkan cita-cita mereka tercapai. Maka orang Melayu berpecah dengan seriusnya. Kumpulan pengundi majoriti menjadi minoriti. Kumpulan minoriti memperalatkan sebahagian pengundi Melayu untuk kepentingan mereka dan orang Melayu tidak sedar.

Melihat keadaan itu, kumpulan-kumpulan yang memang pandai mengira untung-rugi, terus mengatur perancangan mereka. Mereka membuat perancangan teratur untuk merampas kuasa melalui peti undi, dengan bersatu padu sesama sendiri sambil memperalatkan parti-parti Melayu dan orang Melayu yang naif itu. Mereka hampir berjaya.

Sambil itu kumpulan-kumpulan ekstremis mula membuat tuntutan-tuntutan yang bukan-bukan, menyerang hak-hak orang Melayu, menghina lagu Kebangsaan, menghina bendera Malaysia, menghina Institusi Raja-Raja, menghina pemimpin-pemimpin Melayu dan menghina agama Islam. Ketiadaan tindakan tegas terhadap mereka dilihat oleh mereka sebagai tanda kelemahan dan mereka menuntut lebih lagi.

Pendekatan mereka adalah bersifat ugutan dan bisnes: jika mahu perpaduan berikan kami hak yang sama dan kebebasan sepenuhnya. Dalam kata-kata lain, mereka mahu faedah yang diberikan kepada orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dihapuskan. Ertinya, mereka mahu perizaban kadar dalam perkhidmatan awam, biasiswa, danasiswa, keistimewaan pendidikan dan latihan, permit, lesen dan sebagainya dihapuskan. Semua mesti diberi atas dasar merit. Mereka tahu mereka menguasai ekonomi dan berada di hadapan dalam bidang pelajaran. Mereka tinggal di bandar-bandar besar di mana terdapat semua kemudahan dan exposure. Apabila pemilihan cuma dibuat berdasarkan kelulusan akademik, merekalah yang akan membolotnya. Tak cukup dengan itu, mereka mahu UiTM juga dibuka kepada mereka!

Rata-rata orang bukan Islam di Malaysia tidak senang dengan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan. Mereka mahu agama-agama mereka juga diberi kedudukan yang sama. Mengikut mantan Mufti Pulau Pinang, di Pulau Pinang telah berlaku satu peristiwa di mana di perasmian sebuah bangunan oleh Timbalan Ketua Menteri, doa dibacakan oleh seorang Paderi Kristian, seorang Sami Hindu dan Imam Masjid Negeri. Saya amat hairan mengapa Imam Besar pun turut menyertainya. Tidakkah beliau berfikir?

Saya amat sedih melihat orang Melayu dan Islam begitu naif sehingga mereka begitu mudah diperalatkan sehingga sanggup bertakbir dan bergolek di atas jalan raya sedangkan orang bukan Islam yang untung.

Saya juga hairan mengapa ada orang-orang yang dikenali sebagai ulama’ tidak nampak muslihat gereja Roman Katolik yang hendak memakai kalimah “Allah” dalam Bible Bahasa Melayu dan upacara gereja dalam Bahasa Melayu selepas 500 tahun kecewa mengkristiankan orang Melayu secara besar-besaran. Mereka merujuk kepada penggunaan kalimah Allah di bumi Arab tanpa menganalisis berbezaannya. Kita perlu lihat isu itu dalam konteks Malaysia.

Hinggakan, apabila sami Buddha mengadakan upacara sembahyang di surau di sebuah hotel pun, ada “ilmuwan Syariah” yang mengatakan Rasul Allah pernah membenarkan orang Kristian bersembahyang dalam masjid. Tidakkah mereka nampak perbezaannya?

Kisah itu melibatkan ahlil-kitab yang beriman dengan Allah dan di peringkat awal kerasulan Muhammad s.a.w. dan cara mereka bersembahyang pun tidak mencemarkan kesucian masjid. Jika dibenarkan penganut-penganut agama yang ada di Malaysia bersembahyang dalam masjid, apa akan jadi? Bukan sahaja masjid akan busuk dengan bau gaharu, babi panggang pun akan dibawa masuk ke masjid, sebab di bulan hantu lapar “offering” kepada hantu lapar adalah sebahagian daripada upacara sembahyang mereka.

Mantan Mufti Pulau Pinang juga memberitahu saya adalah susah mendapat peruntukan untuk aktiviti agama Islam di Pulau Pinang, kerana pemimpin-pemimpin agama-agama lain juga menuntut hak yang sama. Jika kita tidak membendungnya, perkara seperti ini akan merebak ke seluruh Malaysia. Pada waktu itu, waktu penyiaran rancangan-rancangan agama Islam di televisyen pun akan terpaksa dikongsi dengan agama-agama lain. Jabatan-jabatan Kerajaan dan kampus-kampus universiti kerajaan yang menyediakan surau akan terpaksa menyediakan gereja, to’kong-to’kong dan gurdwara, memberi hanya dua misalan. Ertinya, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan sudah tidak bermakna lagi. Peruntukan agama Islam sebagai agama Persekutuan mungkin dimansuhkan atau kesemua agama akan dijadikan agama Persekutuan. Tidakkah orang Islam berfikir?

Kumpulan ini sangat tidak puas hati dengan peruntukan Perlembagaan yang tidak membenarkan orang bukan Islam menyebarkan agama mereka kepada orang Islam. Selain dari itu, mereka pergi ke merata dunia untuk memburukkan Islam kerana Islam tidak membenarkan penganutnya murtad, kerana Islam membolehkan poligami, kerana Islam mengharamkan liwat, membuat tuduhan Islam mendiskriminasikan orang perempuan kerana pembahagian pusaka yang tidak sama rata dan lain-lain. Soalan saya: Mengapa mereka membantah hal-hal mengenai agama Islam pada hal kita tidak pernah membantah mereka membakar kereta kertas, duit neraka (hell money) atau mencucuk pipi mereka dengan besi dan lain-lain.

Mereka juga tidak puas hati dengan kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan. Mereka mahu Bahasa mereka juga diberi kedudukan yang sama. Ke mana perginya “kontrak sosial”?

Ringkasnya mereka mahukan atau mahu menghapuskan apa yang ada pada orang Melayu tetapi mereka tidak mahu melepaskan apa yang ada pada mereka. Sanggupkah syarat kerakyatan dikaji semula? Sanggupkah syarikat-syarikat milik mereka dibuka kepada orang Melayu, baik sebagai pemilik saham, ahli Lembaga atau pengurusan atasan?

Kumpulan itu menjadi lebih berani kerana:

1. Mereka telah melihat orang Melayu berpecah-belah. Kumpulan majoriti telah menjadi minoriti.

2. Mereka telah berjaya mempengaruhi pemimpin-pemimpin parti-parti orang Melayu untuk bekerjasama dengan mereka.

3. Mereka telah berjaya memanfaatkan pengundi Melayu yang menentang BN yang tidak sedar bahawa mereka diperalatkan.

4. Ketiadaan tindakan terhadap mereka dilihat sebagai kelemahan Kerajaan.

5. Pemansuhan Perisytiharan Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya, Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan pengumuman bahawa Akta Hasutan 1948 juga akan dimansuhkan dilihat sebagai satu kemenangan mereka. Mereka telah sekian lama menuntut perkara itu dilakukan dan mereka berjaya sekarang.

6. Persepsi rasuah di kalangan pemimpin politik Kerajaan yang tinggi memudahkan orang ramai percayai hasutan mereka.

Pada masa yang sama, Kerajaan semakin mengambil sikap lebih lembut dan “liberal”, mungkin dalam usaha untuk memenangi semula sokongan pengundi-pengundi bukan Melayu yang telah lari kepada pembangkang. Jika itulah tujuannya, nyata sekali bahawa harapan itu adalah satu kesilapan. Bukan sahaja mereka tidak kembali dan tidak berterima kasih, tetapi mereka melihatnya sebagai satu kelemahan di pihak Kerajaan dan kejayaan bagi mereka.

Saya boleh faham mengapa Perisytiharan Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya dimansuhkan.

Dalam tahun 1970an, seorang Hakim dari Afrika yang datang ke Malaysia untuk menghadiri satu persidangan undang-undang bertanya kepada saya: “Malaysia berada dalam keadaan darurat bukan? Saya tidak lihat sekatan jalan raya oleh tentera mahupun kereta kebal di jalan raya.” Saya jawab, “Ya, itu darurat di Malaysia. Bayangkan jika tidak.” Untuk mengatakan selepas tahun 2000 kita masih berada di bawah keadaan darurat adalah tidak munasabah. Demikian juga melaksanakan undang-undang yang dibuat khas untuk menangani keadaan semasa darurat juga sukar untuk dibela walau pun dari segi undang-undang ia adalah sah.

Tetapi, saya dapati sukar sedikit untuk memahami mengapa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) juga turut dimansuhkan. Perlu diambil perhatian bahawa ISA bukanlah satu undang-undang yang dibuat di bawah peruntukan Perkara 150, ia itu semasa Proklamasi Darurat berkuat kuasa. ISA dibuat di bawah Perkara 149 yang membolehkan undang-undang seperti ISA dibuat untuk menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam dan sebagainya.

Memanglah undang-undang yang membolehkan penangkapan dan tahanan tanpa perbicaraan bukanlah undang-undang yang baik. Tetapi, sudahkah kita lupa Mei 13? Adakah keadaan yang menggugat ketenteraman negara, tidak kira oleh siapa, komunis, militan Islam, kumpulan pelampau dan lain-lain sudah tidak ada lagi? Mana lebih baik ISA atau Guantanamo (Untuk perbincangan mengenai ISA dan Guantanamo, sila baca ucapan dan kertas kerja saya bertajuk “Conflict of Interests Between Different Basic Rights” dan “Legal and Judicial Transformation in Malaysia” yang boleh didapati dalam lman web saya.)

Saya faham bahawa Kerajaan mahu melihat Malaysia berada di kedudukan yang baik di mata dunia. Tetapi, Singapura yang mengekalkan ISA, berada di kedudukan yang lebih baik, hampir dalam semua hal. ISA bukanlah sebab utama yang menentukan kedudukan itu.

Sekarang ISA telah “digantikan” dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah- Langkah Khas) 2012 (SOSMA). Secara ringkas, perbezaan utama di antara keduanya ialah ISA membolehkan tahanan tanpa perbicaraan. (Tetapi tangkapan dan penahanan itu boleh dicabar di mahkamah melalui semakan kehakiman (judicial review)). Sebaliknya, di bawah SOSMA seseorang yang melakukan suatu kesalahan di bawah akta itu mestilah dituduh di mahkamah atas tuduhan tertentu dan dibicarakan sama seperi kes jenayah lain.

Setakat ini sebanyak 38 orang telah dihadapkan ke mahkmah di bawah SOSMA, dengan 30 daripadanya di Lahat Datu. Perbicaraan sedang berjalan. Pendakwaan dilakukan oleh Peguam Negara sendiri. Kebanayakan pertuduhan adalah di bawah Chapter VIA Kanun Keseksaan yakni kesalahan-kesalahan yang berkaitan dengan keganasan (offences relating to terrorism).

Ertinya “terrorism” yang memungkinkan kewujudan ISA masih ada. Apa yang dilakukan sekarang memang cantik di atas kertas. Tetapi soalnya, mampukan SOSMA menangani masalah terrorism? Dari segi kesalahan-kesalahan yang diwujudkan ia nampaknya lengkap. Soalnya, dapatkah pertuduhan-pertuduhan itu dibuktikan? Sama-samalah kita melihat perkembangannya.

Bagi saya ukurannya bukan sangat ISA ada atau tidak tetapi bagaimana ia dilaksanakan. Undang-undang apa pun boleh disalahgunakan. ISA pun jika dilaksanakan dengan berhemah dan menepati peraturan-peraturannya, boleh membawa hasil yang lebih baik dari SOSMA jika SOSMA disalahgunakan.

Sebaliknya, jika SOSMA dilaksanakan dengan berhemah dan ia memberi kesan yang serupa, tentulah SOSMA lebih baik.

Selain daripada itu Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak telah juga mengumumkan bahawa Akta Hasutan 1948 juga akan dimansuhkan.

Akta ini dibuat oleh British apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan untuk mengekang penentangan kepada pemerintahan British. Secara ringkas, ia mengandungi kesalahan-kesalahan kerana menghasut untuk membangkitkan kebencian dan tidak taat setia kepada Raja atau Kerajaan, menghasut rakyat untuk mendapat perubahan dengan cara yang tak sah, menghasut orang supaya benci kepada pentadbiran keadilan, menimbulkan perasaan tidak puas hati atau tidak setia di kalangan rakyat Malaysia, mengembangkan perasaan permusuhan antara kaum. Seksyen 3(1)(f) memperuntukkan:

“…….mempersoalkan apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau prerogatif yang ditetapkan atau dilindungi oleh peruntukan Bahagian III Perlembagaan Persekutuan atau Perkara 152, 153 atau 181
Perlembagaan Persekutuan.”

Bahagian III adalah mengenai kewarganegaraan. Perkara 152 ialah mengenai Bahasa Kebangsaan. Perkara 153 adalah mengenai “perizaban kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit dan sebagainya bagi orang Melayu atau anak negeri Sabah dan Sarawak.

Peruntukan ini dimasukkan akibat peristiwa 13 Mei. Ringkasnya, ia menghalang sesiapa sahaja daripada mempersoalkan perkara-perkara yang disebutkan itu untuk mengelak daripada berulangnya peristiwa 13 Mei.

Bagi saya, perwujudan seksyen 3(1)(f) Akta Hasutan itu adalah kemuncak kejayaan politik orang Melayu dan Tun Abdul Razak Bin Hussain. Maka kepada anaknya saya berseru: Janganlah mansuhkan apa yang ayah anda telah lakukan. Saya khuatir kiranya beliau tidak akan memaafkan anda kerananya.

Bagaimana dengan RUU Harmoni yang JPNIN sedang buat itu?

Mereka mengaitkan Akta Hasutan dengan RUU Harmoni. RUU Harmoni akan menggantikan Akta Hasutan seperti mana SOSMA menggantikan ISA. Ertinya, mengikut mereka, untuk mencapai perpaduan dan harmoni (“perpaduan”) Akta Hasutan perlulah dimansuhkan kerana ia menjadi penghalang perpaduan. Dalam kata-kata lain, berikan kebebasan kepada sesiapa sahaja untuk menghasut orang ramai supaya membenci Raja, menghapuskan sistem beraja, mempersoalkan kedudukan Bahasa Melayu sebagi Bahasa Kebangsaan, mempersoalkan hak orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan kerakyatan, perpaduan akan tercapai. Lojik apa ini? Ia samalah dengan lojik seorang yang berkata “Kalau mahu tebuan berada di dalam sarangnya, jolokkan sarangnya.” Cubalah!

Maka kita perlu faham bahawa alasan bahawa Akta Hasutan perlu dimansuhkan demi untuk mencapai perpaduan itu tidak berasas langsung. Ia hanyalah helah untuk memansuhkan Akta Hasutan oleh orang-orang yang tidak sukakannya. Apatah lagi yang menggubalnya adalah Majlis Peguam. Itulah yang mereka mahu. Diberi peluang, terus mereka memanfaatkannya. Kita jangan terperangkap dengan helah seperti itu.

Apa untungnya orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak jika larangan- larangan mempersoalkan hak-hak yang diberi kepada mereka oleh Perkara 153 itu dihapuskan? Apakah untungnya orang Melayu jika hasutan mengenai kedudukan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dibenarkan? Yang untung hanyalah orang-orang yang tidak suka peruntukan-peruntukan itu. Tanpa Akta Hasutan mereka bebas menghasut orang ramai untuk menghapuskan pemerintahan Raja Berperlembagaan, Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan, hak-hak orang Melayu dan anak negeri Sabah dan Sarawak. Itu kita mesti faham.

Selain dari itu, ada beberapa perkara yang sangat menghairankan saya mengenai usaha menggubal RUU Harmoni untuk menggantikan Akta Hasutan itu. Pertama, Akta Hasutan terletak di bawah portfolio Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang Menterinya ialah Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Sepatutnya, semua perkara yang berkenaan dengan akta itu, sama ada hendak memindanya atau memansuhkannya, hendaklah datangnya daripada kementerian itu. Ini penting bukan sahaja kerana akta itu terletak di bawah kementerian itu, tetapi kerana kementerian itu mempunyai maklumat-maklumat, termasuk maklumat rahsia, mengenai ketenteraman negara yang akan menentukan dasar mengenainya.

Soalan saya: Mengapa dalam hal ini tugas itu diambil alih oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) yang menterinya Tan Sri Joseph Kurup yang nampaknya bekerjasama dengan Nancy Shukri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri? Adakah satu “rampasan” (highjacking) berlaku di sini?

Mengikut prosedur biasa, penetapan dasar dilakukan oleh kementerian berkenaan sebelum ia diputuskan oleh Kabinet. Dalam hal ini, penentuan dasar, sekurang- kurangnya di peringkat permulaan, diserahkan kepada JUU&D yang ditubuhkan oleh MKPN yang di tubuh pula oleh JPNIN. Pengerusi JUU&D adalah YB Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya adalah Lim Chee Wee, mantan Presiden Majlis Peguam. Kita semua tahu bahawa Majlis Peguam adalah penyokong kuat parti-parti pembangkang terutama sekali DAP dan PKR. Adakah ini “rampasan” (highjaking) yang kedua?

Mengikut prosedur biasa juga, setelah dasar ditentukan oleh kementerian berkenaan, penggubalan dilakukan oleh Jabatan Peguam Negara. Dalam hal ini, penggubalan dilakukan oleh Majlis Peguam. Adakah ini “rampasan” (highjaking) yang ketiga?

Disebabkan oleh kesuntukan masa, untuk tujuan wacana ini, memadailah jika saya memberi dua misalan mengenai isi kandungan RUU Harmoni.

Pertama, rang undang-undang itu menekankan peruntukan Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan. Seksyen 2(i) National Harmony and Reconciliation Bill mengatakan bahawa tujuan rang undang-undang itu adalah:
“2(i) To give effect to the letter and spirit of the Federal Constitution, in particular Article 8.”

“Untuk memberi kesan kepada apa yang tertulis dan semangat Perlembagaan Persekutuan, khususnya perkara 8.” – (Terjemahan saya.) Apa kata Perkara 8? Perkara 8(1) memperuntukkan:

“8. (1) Semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang sama rata di sisi undang- undang.”

Itulah yang mereka mahu mahkamah memberi keutamaan dalam mentafsir atau memakai (interpretation or application) undang-undang itu jika ada kes.

Sepanjang ingatan saya, saya belum penah temui satu akta yang memperuntukkan bahawa sesuatu perkara dalam Perlembagaan itu kena diberi perhatian yang lebih daripada yang lain-lain. Dari situ kita dapat lihat tujuan mereka yang tersirat.

Kedua, nampaknya matlamat utama penggubal RUU Harmoni adalah untuk memansuhkan Akta Hasutan. Seksyen 8(1), Draft Racial and Religious Hate Crimes Bill memperuntukkan:

“8(1) The Sedition Act 1948 [Act No. 15] is repealed.”

Siapakah yang membuat tuntutan supaya Akta Hasutan dimansuhkan? Tidakkah apa yang hendak dilakukan itu untuk memenuhi kehendak mereka?

Patutkah Akta Hasutan dimansuhkan? Jawapan saya: tidak. Patutkah ia dipinda? Jawapan saya: Ya. Apakah pindaan yang perlu dibuat? Jawapan saya: Masukkan Perkara 3 dan 11 Perlembagaan Malaysia (agama Islam) ke dalam seksyen 3(1)(f) Akta Hasutan. Sekarang menghasut terhadap kedudukan agama Islam bukanlah satu kesalahan di bawah Akta Hasutan. Mungkin kerana itu, mereka sangat berani. Semua orang Islam, sama ada dalam UMNO, PAS, PKR, NGO dan individu hendaklah bersatu dalam hal ini.

Kedua, pada pandangan saya, adalah lebih baik bagi kerajaan kiranya kesalahan menghasut terhadap kerajaan dimansuhkan. Maksud saya hanya mengenai kerajaan tetapi terhadap Raja mestilah dikekalkan. Ini lebih demokratik, lebih telus dan lebih terbuka. Hari ini pun, walaupun larangan itu ada, setakat yang saya tahu, kerajaan tidak pernah mengambil tindakan terhadap orang yang mengkritiknya kerana itu sebahagian daripada proses demokrasi. Untuk apa dikekalkan peruntukan itu?

Pada pandangan saya, itulah pendirian yang semua orang Islam, parti politik Islam dan NGO Islam, patut ambil.

Kita bukan mahukan hak orang lain. Kita bukan menuntut supaya Perlembagaan dirombak kerana kita mahu lebih. Kita cuma mempertahankan Perlembagaan Persekutuan. Kita cuma mahu apa yang telah dipersetujui dikekalkan untuk mengekalkan perpaduan dan harmoni. Rasiskah kita?

Pemimpin-pemimpin Melayu dan Islam, tidak kira dalam parti mana hendaklah bersatu dalam mempertahankan kepentingan bangsa, agama dan negara, dengan mempertahankan peruntukan-peruntukan Perlembagaan Malaysia yang sedia ada. Caranya ialah dengan menguatkan Kerajaan Persekutuan. PAS patutlah bekerjasama dengan UMNO dan BN di peringkat pusat. Di peringkat negeri ia boleh kekal seperti sekarang. Saya membuat seruan ini kerana saya percaya bahawa, dalam keadaan sekarang, mengikut hemat saya, itu sahaja cara yang boleh kita mempertahankan Perlembagaan dan kepentingan bangsa Melayu dan umat Islam di Malaysia.

Anak-anak Negeri Sabah dan Sarawak patut ingat bahawa apa yang menjamin nasib mereka ialah Perlembagaan Persekutuan dan mereka juga sepatutnya bersama mempertahankannya.

Sebenarnya semua pemimpin negara, tidak kira apa parti politiknya, apa bangsa dan agamanya, sama-sama mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan Perlembagaan Malaysia untuk kepentingan bersama.

Kesimpulannya:

1. Janganlah mansuh Akta Hasutan 1948.

2. Segala urusan mengenai Akta Hasutan hendaklah dilakukan oleh kementerian yang bertanggungjawab mengenainya ia itu KDN.

3. JPNIN tidak sepatutnya mengambil alih perkara yang terletak dalam bidang kuasa KDN dan Peguam Negara.

4. Prosedur biasa di mana Kementerian berkenaan menentukan dasar dan pengpenggubalan dibuat oleh Jabatan Peguam Negara manakala keputusan muktamad dibuat oleh Kabinet hendaklah diikuti.

5. Akta Hasutan hendaklah dipinda untuk memasukkan Perkara 3 dan 11 (agama Islam) ke dalam seksyen 3(1)(f).

6. Eloklah kerajaan memikirkan untuk meminda Akta Hasutan untuk mengeluarkan kesalahan menghasut terhadap kerajaan supaya kerajaan nampak lebih telus, terbuka dan demokratik.

7. Ketepikan draf RUU yang dibuat oleh Majlis Peguam itu.

8. Jika JPNIN berfikir bahawa perpaduan boleh dicapai melalui undang-undang, sila sediakan drafnya. Ikutlah peraturan biasa.

9. Semua orang Melayu, Islam dan anak negeri Sabah dan Sarawak dan semua parti politik, NGO dan pertubuhan Melayu, Islam dan anak negeri Sabah dan Sarawak, hendaklah bersatu dalam hal ini.

10. Kita bukan hendak meminggir mana-mana kaum. Kita hanya hendak mempertahankan Perlembagaan supaya perpaduan akan berkekalan. Malah, kaum-kaum lain juga sepatutnya bersama-sama mempertahankan Perlembagaan kerana hanya dengan cara itu perpaduan dan harmoni dapat  dikekalkan.
Sekian. terima kasih.
Tun Abdul Hamid Mohamad tunabdulhamid@gmail.com
http[truncated by WhatsApp]

Cucu Tok Selampit

Posted: 21 Feb 2015 01:20 PM PST

Cucu Tok Selampit


Mengapa Baru Sekarang Sirul Mahu Dedahkan Di Australia Dan Tidak Membela Diri Di Mahkamah Malaysia?

Posted: 21 Feb 2015 02:56 AM PST


Isu Altantunya kembali bergema. Ini apabila dua hari lepas anggota polis Sirul Azhar Umar, yang terlibat dalam pembunuhan model Mongolian, Altantuya Shaariibuu pada 2006 telah membuat sidang akhbar di Australia. Walaupun Jabatan Immegresen Australia menafikan terlibat dalam temubual dengan Sirul Azhar, kita masih tertanya-tanya bagaimana Sirul Azhar yang ditahan di pusat tahanan Villawood di Sydney boleh ditemubual oleh portal berita Australia, The Age.

Bila Sirul Azahar melarikan diri ke Australia kita boleh jangkakan perkara seperti ini akan berlaku. Cuma kekadang terfikir di hati, kenapakah baru sekarang Sirul Azhar mahu berbicara. Kenapa tidak sewaktu membela diri di Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan untuk mendapat keadilan yang sebenar? 

Kalau dikatakan mahkamah tidak adil, bagaimanakah ada juga ahli politik pembangkang yang menang kes mahkamah. Kita masih tidak lupa kes pembunuhan Noritta Samsuddin oleh Hanif Basri Abdul Rahman. Hanif menggunakan semua peluang yang ada untuk membela diri di mahkamah sehingga beliau dibebaskan. Kenapa Tidak Sirul Azhar berbuat perkara yang sama?


Apa jua Sirul Azhar cakap sekarang sudah tidak boleh diterima. "It is all an after thought". Sirul Azhar mempunyai 6 tahun lebih untuk memberi pernyataan tambahan. Kenapa tunggu sekarang. Dan beliau juga ada peguam bela yang boleh uruskan apa jua pernyataan yang hendak diberi. Kenapa tidak gunakan semua kemudahan yang ada? Timbul beberapa persoalan tentang kes Sirul  Azhar apabila beliau ke Australia. 

Pertama, siapa seludup beliau ke luar negara? Kedua, siapa tanggung perbelanjaan dia serta keluarga di sana sedangkan kita semua tahu bahawa Sirul Azhar tiada lagi pendapatan selepas ditangkap. Ketiga, betul atau tidak ada wakil dari PR yang pergi berjumpa dengan Sirul Azhar di luar negara untuk 'menggunakan khidmat beliau' untuk menjatuhkan Kerajaan BN?

Kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ada kebenarannya. Beliau berkata, "We do not see any reason to start a new investigation as it has been concluded at the highest level. We will see first what he (Sirul) has to reveal. He has kept quiet all this while, why did he choose to tel all only now? This is illogical."

Agak menghairankan suratkhabar The Age menggunakan gambar U-Nee, seorang model yang telah membunuh diri sebagai gambar Altantuya Shaariibuu (lihat gambar di atas). Di sini sahaja kita boleh lihat adakah akhbar ini berkredibiliti.


Perdana Menteri Dan Timbalan Meriahkan Tahun Baru Cina Di Wisma MCA

Posted: 19 Feb 2015 04:57 AM PST


Sama seperti perayaan lain, Tahun Baru Cina juga tidak lengkap jika tiada rumah terbuka. Majlis rumah terbuka parti MCA sempena Tahun Baru Cina 2015 diadakan di Dewan San Choon, Wisma MCA, Jalan Ampang. Perdana Menteri DS Najib Tun Razak dan isteri, DS Rosmah Mansor bersama Timbalan Perdana Menteri TS Muhyiddin Yassin dan isteri, PS Norainee Abdul Rahman hadir memeriahkan majlis berkenaan. 

Perdana Menteri dan Timbalan serta isteri masing-masing serta Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai turut menggaul "Yee Sang", hidangan utama musim perayaan yang dianggap juadah membawa tuah dalam kalangan masyarakat Cina. Semalam, Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai turut menyampaikan amanat Tahun Baru Cina seperti di bawah:
Media Statement
By YB Dato' Sri Liow Tiong Lai
Minister of Transport
President of MCA
February 18, 2015
Chinese New Year Message
Together we can!
A very happy and prosperous Chinese New Year to everyone!
Today is an auspicious time for us to take a step forward and welcome new beginnings with renewed spirit and optimism. As we look forward to fresh opportunities at the onset of the Lunar New Year, let us take a moment to recollect the lessons learnt over the past year.
Indeed, the road our nation travelled on has been paved with trials and tribulations. But we persevered and came together as a united team to overcome it all and emerged stronger. MCA stands by the people of Malaysia and continues to champion the cause of Malaysian Chinese across the nation.
I have three wishes for the year ahead. Firstly, I would like to see a breakthrough in the economy for a sustainable national development; secondly, unprecedented solidarity in politics demonstrated through moderation for the sake of our future generation and lastly, the further strengthening of education to nurture more talent for our beloved country.
The 'Stronger Together' campaign was launched by MCA to forge unity between all races. Our brainchild 'Civilisation Hub' envisaged closer economic co-operation between the multi-racial businesses to boldly venture into international markets, armed with each communities' respective strengths and networks. What more, MCA will work hand-in-hand with the community to affirm a five-year economic plan within this year to take the community to greater heights.
During the recent flood crisis in the East Coast, as a nation, we responded immediately to assist our fellow Malaysians as the floods reached critical levels. We truly emulated the spirit of 'Stronger, Together' as we worked side by side with selfless volunteers to provide humanitarian aid to the victims.
We are also alarmed that extremist statements have been more rampant, putting our social harmony and national unity in jeopardy. However, we are pleased to see the emergence of moderation movements nationwide and support such noble cause to fight extremism at all cost, for that is the only way possible for multi-racial Malaysia to continue as a progressive and peaceful nation. As the saying goes, unity begets prosperity.
We must learn to respect others and avoid words that hurt. In dealing with inter-racial relationships, sincerity is the single most effective formula to enhance our brotherhood. Bear in mind that, in this information technology-savvy era, we must exercise even more seIf-discipline in uttering our words to prevent unnecessary racial distrust and public uproar.
As a result of declining oil prices, the world economic outlook becomes uncertain and Malaysia is equally affected. But rest assured that the Government has been proactively handling the situation. Our Prime Minister, YAB Dato' Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak has recently revised the Budget 2015 and introduced measures to manage expenses for us to weather the storm.
In these trying times, I urge all Malaysians to remain united with even more determination, resilience and assertiveness in order to be better prepared for the upcoming challenges and opportunities.
Drive carefully and enjoy a cheerful festive season. Gong Xi Fa Cai and may the Year of Goat bring you good fortune and good health.

Adakah SPAD Zalim Membatalkan Lesen Teksi Yang Degil?

Posted: 16 Feb 2015 04:59 AM PST


Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tidak pernah leka di dalam menjalankan tanggungjawab mereka untuk menjalankan operasi ke atas pemandu teksi yang tidak mengikut peraturan dan undang-undang. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal berkata, SPAD menerima lebih 24,000 aduan mengenai masalah pengangkutan awam sejak tahun lalu dan daripada jumlah itu, 10,000 adalah berkaitan teksi.

Di dalam operasi terbaru SPAD 21 Januari lepas sahaja, seramai 449 pemandu ditahan dalam operasi Ops Tegas. Daripada jumlah itu sebanyak 82 teksi disita kerana kesalahan pemandu teksi enggan menggunakan meter. Apabila terbaca luahan daripada Pengerusi Persatuan Pengusaha Teksi Bumiputera (PERBUMI), Datuk Mohd Alias Abdul yang menyalahkan SPAD yang bertindak keras terhadap pemandu teksi dengan menyita dan membatalkan lesen, kita pasti tersenyum sinis.

Apakah SPAD zalim jika menggunakan kaedah menyita teksi juga akan terus diguna bagi memberi amaran keras terhadap pemandu yang masih enggan menggunakan meter? Bukankah amaran demi amaran dan pelbagai tindakan sudah dibuat, tetapi masih ramai pemandu teksi yang degil, enggan menggunakan meter. Salahkah SPAD tidak akan beri muka lagi selepas ini dan akan terus menyita serta merta teksi pemandu yang degil tidak mahu menggunakan meter?

Kita akui tindakan Pengerusi PERBUMI adalah untuk mempertahankan ahli-ahli di bawah naungannya. Namun, beliau perlu faham. Isu sekarang adalah isu Rakyat. SPAD bukan sahaja berperanan untuk membantu pengusaha teksi bahkan SPAD juga perlu memastikan pemandu-pemandu teksi memberikan perkhidmatan yang baik dan bermutu kepada pengguna-pengguna. Apa masalahnya pemandu teksi menggunakan meter tanpa perlu pengguna untuk tawar menawar sebelum menaiki teksi? Kenapa mesti mereka tamak dengan mengenakan tambang berlebihan?

PEJUANG BANGSA

Posted: 21 Feb 2015 12:28 PM PST

PEJUANG BANGSA


Presiden Majlis Peguam pro Anwar dicabar letak jawatan oleh 100 peguam !!

Posted: 21 Feb 2015 12:00 PM PST
KUALA LUMPUR: Tarik balik kenyataan atau letak jawatan, kata lebih 100 peguam kepada presiden Majlis Peguam Christopher Leong berhubung reaksi beliau terhadap sabitan hukuman ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwat baru-baru ini.

Menurut jurucakap kumpulan itu, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman, Leong perlu mengemukakan permohonan maaf yang jelas dan tanpa bersyarat kepada badan kehakiman dan entiti serta badan antarabangsa.

"Jika beliau gagal menarik balik kenyataan itu dalam tempoh yang munasabah (14 hari), kami akan mengambil segala langkah perlu untuk menggesa beliau segera berundur daripada jawatan presiden dan meminta Peguam Negara agar mengambil prosiding menghina yang sewajarnya terhadap beliau.

"Kalau Leong keluarkan kenyataan atas nama perseorangan, tak apa, tapi bukan atas kapasiti atau mewakili Majlis Peguam," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Sebelum ini, Leong dipetik media tempatan sebagai berkata Anwar 'dianiaya, bukan didakwa' apabila Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara lima tahun terhadapnya.

Sementara itu, seorang lagi peguam, Datuk Mohd Noor Amin berkata pendirian dan kenyataan terbuka yang dibuat Leong adalah bertentangan dengan asas dan kewajipan statutori Majlis Peguam Malaysia yang turut termasuk melindungi integriti serta kesucian badan kehakiman.

"Leong mengakui tidak membaca penghakiman Mahkamah Persekutuan, tetapi pada masa sama, sehari selepas Mahkamah Persekutuan menyampaikan keputusannya, beliau mengeluarkan kenyataan yang memperkecil-kecilkan bahawa penghakiman Mahkamah Persekutuan dibuat tanpa sebarang asas dalam undang-undang, hanya semata-mata dengan merujuk kepada laporan media tentang perbicaraan itu," katanya.

Pada 10 Feb, Anwar kalah dalam rayuan akhirnya terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun selepas Mahkamah Persekutuan menolak rayuannya.

Anwar kini menjalani hukuman penjara lima tahun di Penjara Sungai Buloh di sini.

Mahkamah Rayuan mendapati Anwar, 67, bersalah meliwat bekas pembantunya  Mohd Saiful Bukhari Azlan di 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.


Malaysia Today “Dedah Anwar dan MyWatch Cuba Pengaruhi Pegawai Penyiasat Kes Liwat”

Posted: 21 Feb 2015 10:59 AM PST
Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi MyWatch, NGO pencegahan jenayah, Sri Sanjeevan Ramakrishnanwork didakwa terbabit dalam komplot memalsukan keterangan pegawai penyiasat kes liwat Anwar ke atas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Mohd Azlan seminggu sebelum pilihan raya umum ke-13.
Dalam pendedahan siri pertama portal Malaysia Today hari ini, penulis portal terbabit memetik pegawai penyiasat kes Liwat, Supritendan Judy Blacious Pereira (Jude Pereira) bahawa seminggu sebelum pilihan raya beliau diminta membuat kenyataan akhbar bahawa kes liwat II ini merupakan satu komplot kerajaan.
Menurut Malaysia Today, Jude berjumpa dengan Sanjeevan di hotel PJ Hilton seminggu sebelum pilihan raya umum atas permintaan pengerusi Mywatch tersebut.
Dalam perjumpaan tersebut Sanjeevan telah meminta agar membuat kenyataan akhbar bahawa semua tuduhan terhadap Anwar Ibrahim hanyalah satu komplot kerajaan dan Barisan Nasional. Sanjeevan berjanji bahawa Pakatan Rakyat hampir pasti menang dalam pilihan raya umum lalu dan mereka akan menjaga kebajikan Jude sekiranya beliau membuat kenyataan sedemikian.
Sanjeevan turut menghubungi Anwar Ibrahim dan menyuruh Jude bercakap dengan Anwar. Bagaimanapun Jude memberitahu bahawa beliau tidak akan membuat apa-apa kenyataan yang menggambarkan terdapat sebarang komplot oleh kerajaan kerana siasatan beliau tidak menemui sebarang unsur sedemikian.
Jude menyatakan bahawa beliau hanya sanggup membuat kenyataan akhbar bahawa beliau menghormati keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar Ibrahim.
Malaysia Today turut menyatakan bahawa kisah Jude ini tidak didedahkan sebelum ini bagi mengelakkan menghina Mahkamah kerana perbicaraan Anwar belum selesai pada peringkat Mahkamah Rayuan dan Persekutuan.
Pendedahan siri pertama ini sangat menarik kerana ia dijangka turut mengaitkan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dalam episod seterusnya.

SUMBER : MYKMU.NET Sumber asal teks: Malaysia Today
Artikel ini ditulis tanpa prejudis dan untuk kepentingan rakyat dan Kerajaan Malaysia
Oleh Raggie Jessy
Bahagian pertama artikel ini berkaitan dengan perkara pokok, di mana ia mendedahkan kemungkinan konspirasi berkaitan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, Pengerusi MyWatch, Sri Sanjeevan Ramakrishnan dan Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Anwar Ibrahim.
1. Bagaimana Anwar Mempertikai Kredibiliti Jude Pereira.
Pasukan pendakwaraya perlu menanggung beban pembuktian apabila tuduhan liwat dikenakan terhadap Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Anwar Ibrahim. Anwar sekali lagi mendapat perhatian untuk maksud yang salah apabila Mohd. Saiful Bukhari bertemu Dr. Mohamed Osman Abdul Hamid di Hospital Pusrawi pada 28 Jun 2008, mengadu kepada Dr. Osman yang dirinya mengalami sakit di bahagian perut dan dubur.
Di dalam testimoninya pada 4 February 2010, Saiful telah menyatakan bahawa Dr. Mohamed Osman menghentikan pemeriksaan dengan segera apabila Saiful sendiri mendedahkan bahawa dirinya telah diliwat.
Saiful menjelaskan bahawa Dr. Mohamed Osman telah memaklumkan bahawa hospital itu tidak mempunyai keupayaan untuk melakukan pemeriksaan foreksik yang bersesuaian dengan kes tersebut. Tambahannya lagi, laporan daripada hospital swasta tidak akan menjadi satu keterangan yang kukuh di dalam mahkamah undang-undang.
Atas penjelasan dan nasihat Dr. Mohamed Osman, Saiful seterusnya ke Hospital Kuala Lumpur di mana beliau telah bertemu dengan Dr. Daniel. Saiful secara berterus terang menyatakan tujuannya ke hospital tersebut. Seperti yang diperkatakan oleh Saiful sendiri, "Saya memberitahu secara terus terang bahawa saya hendak mendapatkan pemeriksaan perubatan kerana saya telah diliwat oleh Dato' Anwar Ibrahim. Dia kelihatan terkejut dan menulis nota untuk saya dirujuk ke wad kecemasan."
Semasa pemeriksaan perubatan, Saiful menyedari kehadiran Timbalan Superintendent Polis, Jude Pereira. Jude, yang merupakan pegawai penyiasat bagi kes Saiful telah diberikan satu beg plastik yang mengandungi sampel sapuan dari dubur Saiful.
Pasukan peguambela Anwar Ibrahim telah cuba untuk menyingkirkan bukti sampel ini. Kejadian yang pada mana menghasilkan keputusan ujian DNA ini telah menjadi subjek pertikaian oleh mereka sejak tahun 2010. Dalam usaha untuk mencemarkan kredibiliti Jude sebagai saksi utama di dalam kes ini, Pasukan peguambela Anwar Ibrahim juga pernah merujuk keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak Jude untuk dimasukkan ke dalam Badan Peguam Malaysia.
Saya harus menyatakan bahawa saya mendapati pendirian yang dikemukakan oleh pihak peguambela tidak mempunyai kaitan, walaupun artikel ini tidak mengandungi pandangan peribadi saya. Dengan itu, pengendalian Jude terhadap sampel tersebut menjadi asas kepada usaha untuk mengheret bekas DSP tersebut ke dalam kandang saksi.
Sejak tuduhan liwat ini dikenakan terhadap Anwar Ibrahim, beliau kekal konsisten dengan tuduhan konspirasi terhadap Kerajaan Malaysia untuk memenjarakan beliau. Malah, Ketua Pendakwaraya Tan Sri Mohd. Shafee Abdullah menyatakan bahawa "Anwar sekali lagi membuat pertuduhan yang konspirasi yang sama yang telah dibuat olehnya terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad."
Adalah menarik untuk diperhatikan bagaimana kaedah Anwar telah memilih Jude dari kalangan anggota polis yang terlibat dengan siasatan kes liwat beliau dan mendakwa Jude telah berpakat dengan Kerajaan Malaysia untuk menjatuhkan karier politik dirinya.
2. Bagaimana Tan Dri Musa dan Sanjeevan Bertemu Dengan Jude.
Beberapa bulan selepas PRU13, saya telah bertemu dengan Jude di kediamannya sendiri di Ipoh. Jude telah menceritakan pengalamannya kepada saya dengan begitu jelas, seolah-olah kejadian itu baru sahaja berlaku semalam. Saya agak terkejut apabila  mengetahui terdapat kemungkinan penglibatan yang lebih mendalam oleh Tan Sri Musa, Sanjeevan dan Anwar Ibrahim sendiri. Saya kemudiannya memujuk Jude untuk membenarkan saya menerbitkan artikel ini demi kepentingan negara.
Namun, Jude mengingatkan saya bahawa kes ini masih lagi berjalan dan apa yang diperkatakan akan mempunyai impak terhadap kes tersebut. Dengan itu, saya mengambil keputusan untuk tidak meneruskan perkara itu dengan lebih lanjut.
Kemudian, sebaik sahaja keputusan terhadap Kes Liwat II Anwar Ibrahim dibacakan oleh Ketua hakim Tun Arifin Zakaria, saya menghubungi Jude melalui telefon untuk melakukan pendedahan yang berkaitan dengan pengalaman Jude kepada orang ramai tanpa perlu rasa takut ataupun prejudis.
Dengan itu, berikut adalah pengalaman peribadi Jude dengan Tan Sri Musa dan Sanjeevan sebelum PRU13. (Ditulis sendiri oleh Jude dan dipersetujui oleh saya dan Jude untuk diterbitkan)
" Kira-kira seminggu sebelum PRU13, saya berada di rumah saya di Ipoh apabila Tan Sri Musa, bekas Ketua Polis Negara menghubingi saya. Beliau meminta saya untuk berjumpa dengan saya di rumahnya di PJ. Beliau tidak memaklumkan apa-apa sebab untuk saya berjumpa dengannya tetapi saya cuma dapat rasakan bahawa ia berkaitan dengan tawaran kerja sebagai pensyarah yang pernah beliau tawarkan sebelum ini. Saya telah memberitahu bahawa saya boleh berjumpa dengannya pada hari Rabu berikutnya dalam jam 3 petang dan beliau bersetuju.
"Sebelum saya mendapat panggilan telefon daripada TS Musa, seorang individu yang memperkenalkan dirinya sebagai Sanjeevan, Pengerusi kepada Crime Watch Malaysia, juga telah menghubungi saya beberapa kali dan meminta saya untuk berjumpa dengannya di PJ Hilton. Dia juga tidak menyatakan sebab mengapa hendak berjumpa dengan saya. Pada pendapat saya, lebih baik saya mengambil peluang untuk berjumpa dengan kedua-duanya sekali; pertamanya berjumpa dengan TS Musa dan seterusnya dengan Sanjeevan di PJ Hilton. Saya tidak sangka bahawa kedua-dua perjumpaan tersebut mempunyai sebarang perkaitan sehinggakan saya berjumpa TS Musa di rumahnya."
" Lebih kurang dalam jam 2.30 petang apabila saya berjumpa dengan TS Musa di rumahnya di Jalan Gasing, PJ. Kami kemudian keluar untuk meminum teh di restoran Lotus yang berdekatan dengan rumahnya. Sedang kami duduk meminum teh, TS Musa mendedahkan bahawa beliau ketika ini merupakan penasihat kepada Crime Watch Malaysia di mana Sanjeevan merupakan Pengerusinya. Menurut TS Musa, Sanjeevan mempunyai hubungan yang rapat dengan DSAI (Dato' Seri Anwar Ibrahim) dan DSAI juga telah menyatakan bahawa keinginin DSAI untuk berkawan rapat dengan dirinya (TS Musa).
"TS Muda telah bertanyakan dengan secara terus terang samada sebagai pegawai penyiasat Kes Liwat II Anwar Ibrahim, adakah terdapat konspirasi di dalam siasatan saya terhadap kes tersebut. Saya adak terkejut dan memaklumkan kepada dia (TS Musa) yang merupakan Ketua Polis Negara ketika itu dan saya juga yakin bahawa TS Musa sendiri tidak terfikir bahawa terdapat apa-apa konspirasi mengenai siasatan saya di dalam kes tersebut. I memberitahunya bahawa kenyataan daripada saksi adalah jelas dan tidak terdapat walaupun secarik konspirasi. TS Musa berkata bahawa dia berpuas hati dengan jawapan saya. Kami duduk untuk beberapa minit lagi dan berbual mengenai perkara lain. TS Musa seolah-olah sedar bahawa saya akan ke PJ Hiltan untuk berjumpa dengan Sanjeevan dan kemudian saya memberitahunya sendiri bahawa saya akan berjumpa dengan Sanjeevan di PJ Hilton selepas ini. Saya menghantar TS Musa ke rumahnya dan kemudian menuju ke PJ Hilton."
"Saya berjumpa dengan Sanjeevan di coffee house PJ Hilton. Dia sedang duduk di satu meja dan kelihatan sibuk dengan beberapa dokumen di hadapannya. Sedang saya berkenalan dengan dirinya, Sanjeevan menyatakan bahawa dia sedang membantu DSAI untuk PRU13 yang akan datang dan yakin bahawa PKR akan menang besar. Dia memaklumkan kepada saya bahawa DSAI sedang berkempen di Ipoh ketika ini. Sanjeevan sangat berterus terang. Dia bertanyakan kepada saya saya samada saya sanggup untuk mengadakan kenyataan media untuk menyatakan bahawa terdapat suatu konspirasi di dalam Kes Liwat II Anwar Ibrahim. Dia juga menyatakan bahawa saya akan dijaga dengan baik sekiranya PKR menang."
"Saya memberitahu Sanjeevan bahawa saya tidak boleh melakukan kenyataan sedemikian, siasatan saya angsung menunjukkan bahawa tidak wujud sebarang konspirasi. Dia kemudiannya meminta saya untuk nyatakan sahaja bahwa terdapat campur tangan dari pihak kerajaan semasa siasatan, di mana saya nyatakan dengan tegas bahawa saya tidak akan lakukan. Saya kemudiannya mencadangkan sekiranya mereka (DSAI dan Sanjeevan) mahukan bantuan dari saya, yang terbaik saya dapat lakukan adalah dengan menghormati keputusan mahkamah sekiranya DSAI dibebaskan  dan mendoakan kebaikannya. Sanjeevan kemudian menghubungi DSAI dengan telefon bimbitnya dan memaklumkan kepada DSAI bahawa saya berada bersama dengan Sanjeevan. Sanjeevan kemudian menghulurkan telefon tersebut kepada saya, meminta supaya syaa bercakap dengan DSAI. I cuma mengucapkan DSAI semoga berjaya untuk pilihanraya dan sekali lagi memberitahu kepada DSAI sendiri bahawa saya tidak mampu untuk lakukan seperti yang diminta oleh Sanjeevan. DSAI menjawab bahawa tidak mengapa dan cukup baik untuk saya nyatakan sedemikian."
"Sanjeevan kemudian mencadangkan kepada saya untuk dia menulis sesuatu yang 'ringan'  untuk saya katakan kepada media bahawa saya menyokong DSAI, dan dia akan memanggil wartawan pagi esok sekiranya saya bersetuju. Sanjeevan kemuan meminta saya untuk pergi ke hotel baru di KL Central untuk berjumpa dengan seorang individu yang akan menunjukkan kepada saya apa yang telah ditulisnya bagi pihak saya, di mana saya akan serahkan kepada wartawan keesokkanya. Sanjeevan memaklumkan bahawa saya akan dilindungi dengan baik di hotel tersebu dan saya boleh bermalam di hotel tersebut secara percuma. Kerana perasaan ingin tahu, saya ke KL Central untuk melihat sejauh mana hal ini akan berterusan."
"Saya tiba di hotel baru di KL Central lebih kurang jam 8.00 malam. Di lobi, saya telah berjumpa dengan seorang lelaki India Muslim berjambang dan seorang lelaki lain. Saya memperkenalkan diri saya dan memaklumkan bahawa saya bersama Sanjeevan sebelum ini dan saya ingin berjumpa dengan mereka. Lelaki India Muslia tersebut dan rakannya memaklumkan bahawa mereka sedang membantu DSAI untuk pilihanraya. Lelaki berjambang itu telah memberikan saya draf surat dan sekiranya saya bersetuju, mereka akan memanggil wartawan keesokkannya. Saya amat terkejut apabila kandungan surat yang mengandungi lebih daripada 100 patah perkataan tersebut menyatakan bahwa saya selaku pegawai penyiasat mendapati DSAI adalah tidak bersalah dan telah didakwa dengan tidak adil, bukti yang sedia ada telah direka-reka untuk mensabitkan kesalahan terhadap DSAI. Penulisan tersebut membuatkan saya kelihatan begitu bodoh dan menjatuhkan integriti saya selepas usaha keras yang telah saya jalankan selama ini. Saya menolak permintaan mereka dan berjalan keluar dari hotel tersebut."
"Saya memandu pulang ke rumah pada malam yang sama juga, menyesal berjumpa dengan Sanjeevan dan rakan-rakannya yang bertujuan untuk mengeksploitasikan diri saya demi kepentingan mereka. Kemudian, pada hari yang sama, TS Musa telah mengirimkan teks bertanyakan apa yang berlaku, bila saya menceritakan apa yang berlaku, TS Musa membalas bahawa apa yang saya lakukan adalah yang terbaik dalam melindungi integriti saya."
3. Mengapa Sekarang?
Seorang sahabat pernah bertanyakan kepada saya sekiranya saya mengetahui mekanisma Anwar Ibrahim tentang beberapa isu. Saya memberitahu yang saya tahu sebahagian daripadanya, yang mana dia bertanya kembali mengapa saya tidak menerbitkannya. Secara jujur, saya tidak dapat menjawab.
Anda harus faham, ini adalah Anwar Ibrahim yang sedang kita perkatakan, bukannya mana-mana Ali, Ah Chong atau Bala. Adalah sangat sukar untuk saya mengumpulkan satu bahan yang lengkap dan layak untuk dipertimbangkan. Lebih-lebih lagi apabila ia adalah mengenai seseorang yang saya anggap sebagai penipu yang sangat lick dan pernah memegang kuasa yang besar di dalam negara.
Ia mungkin mengejutkan untuk mengetahu bahawa terdapat ramai lagi yang masih menyokong Anwar Ibrahim. Penyokong tegar DSAI akan kekal sebagai penyokong tegar DSAI, walaupun bukti yang sangat mengejutkan diletakkan di hadapan mereka.
Dan sebab itulah mengapa Nurul Izzah dan Rafizi Ramli mampu untuk mencampakkan longgokan 'sampah' ke dalam kitaran media sebelum ini. Mereka mengharapkan untuk mendapatkan kepentingan politik dengan menyemarakkan lagi bahawa wujudnya konspirasi politik, teori yang mana Anwar Ibrahim canang-canangkan semenjak hari pertama Saiful berpaling daripada bosnya sendiri dengan dakwaan salah laku seksual.
Dalam apa jua keadaan, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak tidak pernah menawarkan sebarang jawatan menteri kepada Anwar Ibrahim ataupun apa-apa jawatan sekalipun. DS Najib juga langsung tidak pernah berjumpa Anwar Ibrahim untuk membincangkan rancangan Rekonsiliasi Kebangsaan.
Dan saya akan ulang sekali lagi, dalam apa jua keadaan, Najib tidak akan menawarkan apa-apa jawatan kepada Anwar Ibrahim. Malah, sebaik sahaja usaha Rekonsiliasi Kebangsaan dicanangkan, Anwar telah menjatuhkan Kit Siang dan merancang beberapa usul untuk berpaling tadah, antaranya adalah rancangan untuk menjatuhkan Khalid, memandu Kerajaan PAS-PKR Selangor untuk bergabung dengan BN untuk membentuk Kerajaan Perpaduan.
Apabila Anwar mendapati Najib lemah, Anwar telah merancang untuk menarik Najib ke dalam suatu bentuk penyatian yang mana dapat membantu dirinya mendapat sedikit kuasa, malah dapat melepaskan dirinya daripada dakwaan Liwat II. Sepertimana Anwar mendapati Jude Pepeira pada waktu Jude paling lemah untuk menjatuhkan kredibiliti bekas Timbalan Superintendan Polis tersebut.
Maka, ia menjadi suatu keperluan bagi saya untuk mendedahkan mekanisma Anwar yang sering memanipulasikan kesusahan orang lain untuk kepentingan dirinya. Dan ini adalah apa yang ingin diceritakan oleh artikel ini.
Baiklah, itu adalah satu luahan dari hati saya. Terima kasih.
*** Artikel ini adalah seperti teks asal melainkan beberapa perubahan yang disesuaikan mengikut konteks peralihan Bahasa.


Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 20 Feb 2015 11:34 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


SAMBUNGAN : JUDE TOLAK TAWARAN ANWAR

Posted: 20 Feb 2015 03:59 PM PST


Jude Pereira, Sanjeevan (bertanda bulat) dan Anwar Ibrahim
Pegawai penyiasat kes liwat II, Supritendan Judy Blacious Pereira (Jude Pereira) menolak tawaran Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim supaya memalsukan keterangan berkaitan dengan kes tersebut.
Tawaran Anwar itu dibuat oleh orang perantaraannya, Sri Sanjeevan Ramakrishnan, Pengerusi MyWatch dalam pertemuan di kafe PJ Hilton, seminggu sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU 13).
Perkara itu didedahkan oleh Raggie Jessy dalam artikelnya bertajuk "Jude : I Was Asked To Subvert The Trial" yang disiarkan Malaysia-today.net.
Raggie Jessy adalah seorang penulis yang mendapat sumber pertama daripada Jude Pereira di mana beliau (Jude) telah bersetuju pendedahan ini disiarkan.
Pertemuan Jude Dengan Sanjeevan
"Saya (Jude) bertemu Sanjeevan di kafe di PJ Hilton, dia (Sanjeevan) sedang duduk di sebuah meja dilihat sedang meneliti beberapa dokumen.
"Sebaik saya duduk dengannya, dia memberitahu saya bahawa dia sedang membantu Anwar untuk kempen PRU 13 dan menurutnya PKR akan pasti dapat memenangi PRU itu.
"Sanjeevan memaklumkan kepada saya yang pada ketika itu, Anwar sedang berkempen di Ipoh.
"Dia begitu berterus terang, dia meminta adakah saya boleh membuat satu kenyataan media bahawa memang wujud konspirasi dalam siasatan saya terhadap Anwar.
"Sanjeevan turut memberitahu saya bahawa saya akan dijaga dengan baik jika PKR menang," kata Jude.
Jude berkata beliau tidak boleh membuat kenyataan sebagaimana yang diminta itu kerana siasatan beliau menunjukkan hasil sebaliknya iaitu tiada wujudnya sebarang konspirasi dalam kes tersebut.
"Kemudian, dia meminta saya hanya berkata 'ada campurtangan kerajaan dalam siasatan' yang mana (permintaan itu juga) turut saya tolak.
"Saya kemudian mencadangkan jika mereka mahu saya membantu, saya boleh memberikan kenyataan bahawa saya menghormati keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskan Anwar," kata Jude.
Ketika dalam pertemuan itu, Jude memberitahu Sanjeevan kemudiannya telah menghubungi Anwar dengan telefon bimbitnya.
Sanjeevan memaklumkan kepada Anwar bahawa ketika itu dia sedang bersama Jude.
Selepas itu, Sanjeevan memberikan telefon bimbitnya itu kepada Jude dan meminta beliau bercakap dengan Anwar.
"Saya hanya mengucapkan semoga Anwar berjaya dalam PRU-13 dan memaklumkan saya tidak boleh membuat kenyataan seperti yang dikehendakinya tetapi saya berkata saya menghormati keputusan Mahkamah Tinggi dalam kes liwat beliau.
"Anwar menjawab bahawa ia mencukupi untuk saya dengan hanya berkata sedemikian," kata Jude.
Kemudian, Jude berkata Sanjeevan telah mencadangkan supaya beliau menulis sesuatu dalam kenyataan media yang boleh menyokong Anwar.
Sanjeevan juga berkata dia akan memanggil sidang akhbar pada sebelah pagi jika Jude bersetuju.
"Sanjeevan kemudiannya telah meminta saya supaya pergi ke sebuah hotel yang baharu di KL Sentral dan bertemu dengan seseorang yang akan menunjukkan kepada saya apa yang telah ditulis bagi pihak saya, untuk saya berikan kepada pihak pada keesokan harinya.
"Dia juga memberitahu saya, saya akan dijaga dengan baik di hotel berkenaan dan saya boleh bermalam di situ kerana semuanya sudah dibiayai.
"Oleh kerana ingin melihat sejauhmana perkara itu berlanjutan, saya telah bersetuju," kata Jude.
Menurut Jude, apabila beliau tiba di hotel berkenaan kira-kira pukul 8 malam, beliau bertemu dengan seorang lelaki India Muslim yang berjanggut dan seorang lagi yang sedang duduk dekat dengan sebuah meja.
Jude berkata beliau telah memperkenalkan dirinya dan mengatakan beliau telah bertemu Sanjeevan sebelum diminta berjumpa dengan mereka.
"Lelaki berjanggut itu sudah pun menyiapkan rangka satu surat dan meminta saya membacanya, jika saya bersetuju mereka akan menghubungi pihak media pada keesokan paginya.
"Saya terkejut apabila membaca satu surat yang mengandungi kira-kira 100 patah perkataan yang mengatakan bahawa saya sebagai Pegawai Penyiasat (telah mengesahkan bahawa) Anwar sebenarnya tidak bersalah dan dia (Anwar) didakwa tanpa sebab yang kukuh serta bukti yang ada sengaja direka cipta terhadapnya," jelas Jude
Jude berkata petikan itu membuatkan beliau dibodohkan dan memperjudikan integriti tugas beliau sebagai pegawai polis.
"Saya enggan memenuhi permintaan mereka dan terus beredar dari hotel berkenaan.
"Saya memandu pulang ke rumah saya di Ipoh pada malam yang sama, menyesali saya telah berjumpa dengan Sanjeevan dan kawan-kawannya, yang bertujuan untuk mengeksploitasi saya untuk tujuan mereka.
"Kemudian pada hari yang sama, Tan Sri Musa (Hassan) menghantar SMS kepada saya dan bertanya kepada saya bagaimana keputusan mesyuarat yang telah saya hadiri itu.
"Apabila saya memberitahunya apa yang terjadi itu, beliau telah menghantar SMS kepada saya dengan mengatakan bahawa saya telah lakukan perkara yang betul dalam menjaga integriti saya,"kata Jude.
Pertemuan Jude dan Tan Sri Musa Hassan
Menurut Jude, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ada menghubunginya kira-kira seminggu sebelum PRU-13 ketika beliau berada di rumahnya, di Ipoh.
Musa meminta Jude untuk menemuinya di rumah bekas Ketua Polis Negara itu di Jalan Gasing, Petaling Jaya, jika ada kelapangan.
"Sebelum saya menerima panggilan Musa, ada seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Sanjeevan, Pengerusi MyWatch menghubungi saya beberapa kali untuk berjumpanya di PJ Hilton.
"Ketika itu pukul 2.30 petang semasa saya bertemu dengan Musa di rumahnya, kami keluar untuk minum teh di Restoran Lotus yang berhampiran rumah beliau.
"Musa memberitahu saya bahawa beliau kini merupakan Penasihat kepada MyWatch yang mana Sanjeevan ialah Pengerusinya,"kata Jude.
Jude berkata Musa telah memaklumkan kepadanya bahawa Sanjeevan adalah individu yang berkait rapat dengan Anwar, di mana Anwar kini mahu bersahabat dengan bekas Ketua Polis itu.
Menurutnya, Musa bertanyakan secara terus kepadanya bahawa sebagai Pegawai Penyiasat kes liwat II, adakah wujud sebarang konspirasi dalam siasatannya itu.
Jude agak terkejut dengan pertanyaan Musa itu, kemudian memaklumkan bahawa Musa adalah Ketua Polis Negara pada masa itu dan beliau yakin Musa juga tahu bahawa tiada sebarang konspirasi terhadap Anwar sepanjang siasatan tersebut.
"Saya memberitahunya, kenyataan daripada saksi adalah bukti dan bukannya sebahagian daripada konspirasi.
"Musa berkata beliau berpuas hati dengan jawapan saya," kata Jude.
Menurut Jude, Musa juga mengetahui berkenaan pertemuan beliau dengan Sanjeevan di hotel PJ Hilton selepas itu.
Musa dilaporkan Malaysiakini semalam telah mengesahkan bahawa beliau menemui Jude sebagaimana yang didedahkan Malaysia Today.
Katanya, beliau kemudian dimaklumkan bahawa Jude telah diminta untuk membuat satu kenyataan akhbar yang memihak kepada Anwar.
Bagaimanapun, Musa menafikan bertanya kepada Jude sama ada terdapat konspirasi dalam kes liwat Anwar seperti mana yang didedahkan Malaysia Today itu.
"Kita bercakap tentang masa dulu-dulu dan mengenai bagaimana Jude mahu menjadi seorang peguam. Saya juga memberitahunya yang Sanjeevan mahu bertemu dengannya," kata Musa.
Musa berkata apabila Jude memberitahunya bahawa dia enggan berbuat demikian, beliau telah memuji pegawai polis atas pendiriannya itu.
Musa juga turut mendedahkan bahawa beliau telah berpisah dengan Sanjeevan kerana Pengerusi MyWatch itu terlalu terlibat dalam politik.
Katanya, beliau telah meminta Sanjeevan supaya berhenti dari politik dan memberi tumpuan kepada NGO, MyWatch.
Apabila Sanjeevan tidak berbuat demikian, kata Musa, beliau telah meninggalkan MyWatch.
Musa turut mengesahkan bahawa Sanjeevan rapat dengan Anwar.
Malaysiakini turut menghubungi Sanjeevan, namun bekas calon Aangkatan Muda Keadilan itu enggan memberi apa-apa komen terhadap isu tersebut.

PERCUBAAN ANWAR SOGOK PEGAWAI PENYIASAT

Posted: 20 Feb 2015 03:55 PM PST

Anwar Ibrahim melalui orang perantaraannya, Sri Sanjeevan Ramakrishnan, Pengerusi MyWatch didakwa cuba mempengaruhi pegawai penyiasat kes Liwat, Supritendan Judy Blacious Pereira (Jude Pereira) supaya memalsukan keterangan berhubung kes tersebut.
Dengan tajuk "Jude: I was asked to subvert the trial", Malaysia Today mendedahkan atas permintaan Pengerusi Mywatch itu, Jude telah berjumpa dengan Sanjeevan di hotel PJ Hilton seminggu sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU 13).
Sanjeevan juga adalah bekas calon Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR dalam pemilihan PKR baru-baru ini, namun beliau tewas.
Dalam perjumpaan tersebut Sanjeevan telah meminta agar membuat kenyataan akhbar bahawa semua tuduhan terhadap Anwar Ibrahim hanyalah satu komplot kerajaan dan Barisan Nasional. Sanjeevan berjanji bahawa Pakatan Rakyat hampir pasti menang dalam pilihan raya umum lalu dan mereka akan menjaga kebajikan Jude sekiranya beliau membuat kenyataan sedemikian.
Sanjeevan turut menghubungi Anwar Ibrahim dan menyuruh Jude bercakap dengan Ketua Umum PKR itu. Bagaimanapun Jude memberitahu bahawa beliau tidak akan membuat apa-apa kenyataan yang menggambarkan terdapat sebarang komplot oleh kerajaan kerana siasatan beliau tidak menemui sebarang unsur sedemikian.

The Unspinners

Posted: 20 Feb 2015 11:34 PM PST

The Unspinners


Askar PASMA Mat Sabu dah bersedia kikiki

Posted: 20 Feb 2015 09:00 PM PST
Muga2 budak2 tu cepat besar segera untuk bantu pasma

Marah depa oghang tau burung tegang masa lumuq KY Jelly

Posted: 20 Feb 2015 04:55 PM PST


Tan Sri Dr Shafee Abdullah hanya membentangkan fakta kes yang merupakan public docuemnt. Tiada leih dan tiada kurang.

Jika dahulu pihak pembangkang boleh keliling Malaysia dan dunia membuat pelbagai tuduhan dan tomahan terhadap kerajaan.

Kenapa tidak Shafee Abdullah buat roadshow satu Malaysia untuk menerangkan dan menjelaskan kepada rakyat jelata kebenaran yang berdasarkan fakta tentang apa yang berlaku?

Semuanya public document.

Selama ini pihak pembangkang keliling satu Malaysia tapi tiada pihak termasuk pihak berkuasa kerajaan, pejabat pendakwa raya  dan mahamah siasat dan dakwa tindakan hina mahkamah mereka?

Oleh itu, kenapa pula Gobind nak bising? Ambiga dan Christopher Leong pun bersuara malah menuduh kerajaan melakukan persecution dan  bukan prosecution atas laporan polis victim?

Sepatutnya ...
Hanipa Maidin ajak Shafiee debat. Yang mana buang masa debat dengan peguam yang tidak ada pelanggan lain melainkan kes-kes PAS dan pemimpin PAS.Rasanya tak perlu RTM buang masa untuk beri publicity untuk debat. Mereka dah debat habis di mahkamah maka seperti kata Khairy ini masa pihak kita perjelaskan perkara sebenar berdasarkan fakta yang telah melalui proses penghakiman.

Masa depa keliling satu Malaysia tiada pula mereka nak ajak kita beri our side of the story. Kali ini ada pula bekas pelajar yayasan Anda nak beri balance view konon. Dahlah dulu debat dengan Anwar hancus!


Jangan pula ada nak jadi tukang brake untuk pembangkang. Malah ada mantan AG pula kata Shafee sedang iklankan dirinya.

Bunyi macam AG yang sekarang yang cembburu ppasal dia sedang berusaha untuk dapat extension lagi dua tahun hingga sedia ikut KSN yang dia tak suka ke US. AG sekarang yang bersama kes pertama hingga terlupa date. Dia juga cuai hingga kita kalah Batu Putih pada Singapura!!!

Dia juga tarik brake dan tak mahu dakwa banyak kes hina mahkamah dan hina sultan, melayu, islam dan menyebabkan penguatkuasaan cuai. Malah dia adalah closet liberal yang bahaya dan bbermuka-muka.Ada budak hingus AMK bernama Dr Afif menuntut Shafee dikenakan hukuman oleh Bar Council. Lu apa tau pasal Law????Tau lah kamu nak lobi jadi calun PKR di Permatang pauh!!!!

Sebenarnya yang buat mereka risau adalah tarikan Shafee kepada kaum muda.


Khabarnya ramai anak muda puashati dengan penjelasan di AKHI malam tersebut. Harap ia bukan lagi bawah anjuran Pemuda dan elok Pemuda tumpu masa untuk PRK akan datang. Hangpa pemalas sangat bila PRK.

Tak malukah dok biaq pompuan saja buat kerja????Amboi kasaq sekali hangpa


Sebagai defense lawyer mereka perlu beri fair hearing pada sesiapa. Peguam pembangkang lagi teruk. Yang penting sebagai pendakwa, dia tak akan dakwa jika dia tak yakin.

Weekend ini akan diadakan di UiTM Permatang Pauh. Pi tanya2 detail jadual dan pastikan orang muda tahu dan faham kes ini.

Marah depa sampai hina Shafee


Yang dok dakap picit puting Saiful tu anwar. Baru picit puting dan dakaq, benda alah tu dah ngamuk dan tegang. Masa lumuq KY Jelly dah diri tegak nyanyi negara ku. ...

Nak tau hangpa dengaq ni posting raya cina SINI. 

Lepas tu pi sekali UiTM Permatang Pauh untuk lebih jelas.Cina bantah Kidex batal, Melayu bantah Datum Jelatek terus

Posted: 20 Feb 2015 07:37 AM PSTSirul tak kredibel jika tak jawab dua soalan

Posted: 20 Feb 2015 02:30 AM PST


Sirul buat dakwaan mengarut berikut:

Kami membaca pula TMI SINI yang mengatakan Sirul tak mungkin tahu siapa yang suruh dia bunuh Altantunya. Dia dapat arahan dari Azrilah. SIRUL TAK MUNGKIN TAHU!!!

Penulis TMI itu membuat spekulasi bahawa Azilah akan dihukum mati untuk tutup siapa yang sebenar bunuh.

Dalam hal ini, fakta mahkamah jelas mengatakan Azilah dapat arahan dari Musa Safri tapi dia salah faham arahan "take care". Agak silap Musa Safri guna bodyguard UTK sebab patut minta tolong OCPD.


Memang ada persoalan kenapa Musa Safri tidak di letakkan d kandang saksi untuk menjawab. Namun pendakwaan tidak perlu dia untuk buat kes.

Maka  kenapa pembelaan tak guna dia sebagai saksi? Adakah pihak pembelaan mohon letak Musa Safri jadi saksi? Mungkin sudah dipohon tapi ditolak mahkamah.

Isu lebih besar.

Kenapa Sirul dan Azilah tidak jadi saksi dan pertahankan diri mereka ketika perbicaraan??? 

Sirul perlu jawab ni. Satu lagi:

Jika Sirul ada hal untuk dedah, kenapa dia tidak bawa dan dedahkan di mahkamah?

Soalan tambahan ... di atas pelbagai pihak dah kompang seolah-olah Najib terasa dan tak perlu beri reaksi. Rasanya, Najib faham apa tujuan dan permainan pembangkang yang terlibat bawa lari Sirul ke Australia. Dah banyak kali dia dihubungkaitkan.

Sekarang peguam yang diambil Sirul adalah peguam muda yang hebat dan berani.

Tak akan peguam ini tidak kejar Dato Najib dan cari bukti-bukti terhadap Najib jika Najib terlibat demi nak selamatkan anak guamnya?

Kita tahu pelbagai pihak persoalan kenapa takde motif dan kenapa Razak Baginda tak didakwa bersama. Tapi ini semua isu-isu perundangan, bukti, motif dan fakta.

Yang ini Sirul perlu jawab dulu.

Jangan lah bawak isu Altantunya nak komisyen ... fakta dan dokumen akan tunjukkan pandangan itu bodoh, bahalol, goblog dan tongong tahap gabang.

Orang buta huruf tak membaca saja yang percaya hal begini.

Benda ni semua dah masuk court dan ada bukti serta document, maka bercakap guna fakta dan bukan "AKu rasa ..." atau "Ah ... ini mesti punya ....!!!"

Tanya balik apa fakta dan dokumen????

Surat khabar Cina nampak sangat sokong pembangkang

Posted: 20 Feb 2015 12:38 AM PST
sekupangdua

Posted: 20 Feb 2015 11:17 PM PST

sekupangdua


CUBA SOGOK UNTUK ADAKAN SYAK KONONNYA ADA KONSPIRASI : USAHA ANWAR UTK MERAGUKAN?

Posted: 20 Feb 2015 10:38 PM PST
Dalam malaysia today pernah membongkar semasa anwar disabitkan dengan kes cuba menyogok untuk menimbulkan keraguan kononnya ada konspirasi, melihat dari sudut jika melakukan kesalahan akan cuba menutup semua bukti atau memberikan pandangan bukti tidak kukuh

Apatah lagi bila merasakan kes makin kuat supaya diadakan keraguan, dalam usaha meragukan kes seperti ada konspirasi beberapa usaha diadakan dan kali ini malaysia today membongkar... Ikuti artikel nya yg diposting pada blog Jude Pereira

The following was written without prejudice and in the best interest of the people and Government of Malaysia

Raggie Jessy

The first part to this article is pertinent to its crux, which exposes a possible conspiracy involving the former Inspector General of Police Tan Sri Musa Hassan, MyWatch Chairman Sri Sanjeevan Ramakrishnan, and Former Deputy Prime Minister of Malaysia Dato' Seri Anwar Ibrahim.

1. How Anwar disputed Jude Pereira's credibility

The burden of proof was on the prosecuting team following fresh sodomy charges that were brought against former Deputy Prime Minister Dato' Seri Anwar Ibrahim. Anwar gained fame for all the wrong reasons when Mohd. Saiful Bukhari Azlan met Dr. Mohamed Osman Abdul Hamid at Hospital Pusrawi on 28 June 2008, complaining of pains in his stomach and anus.

In his testimony on 4 February 2010, Saiful recalled how Dr. Mohamed Osman immediately stopped a medical examination of a particular nature on him after Saiful revealed that he had been sodomised.

Saiful further related how Dr. Mohamed informed him of the hospital's incapacity to perform forensic examinations appropriate to the circumstance, and that a report from a private hospital would not constitute as evidence in a court of law.

Saiful proceeded to Hospital Kuala Lumpur on Dr. Mohamed's advice. While there, he was met eventually by a Dr. Daniel, to whom he made known reasons for his visit. As Saiful put it, "I told him frankly that I was there for a medical examination because I had been sodomised by Datuk Seri Anwar Ibrahim. He was shocked and wrote some notes for me to be referred to the emergency ward."

During the medical examination, Saiful made note of Deputy Superintendent of Police Jude Pereira's presence. Jude, who attended to Saiful's case in his capacity as investigating officer, was handed a plastic bag that comprised swabs taken as samples from Saiful's anus using cotton buds.

Anwar's defence team appeared to draw a bead on the storage of these samples. Circumstances that bore on DNA test results were heavily disputed by them since 2010. In an attempt at tearing apart Jude's credibility as key witness in the Sodomy 2 trial, team Anwar invoked a High Court decision which rejected Jude's bid at being admitted to the Malaysian Bar.

I must say that I found contentions put forth by the defence to be extraneous, though this article does not concern my personal convictions on these facets. That said, Jude's handling of samples became the cornerstone in a failed bid to drag the former DSP into the witness stand.

Ever since sodomy charges were brought against Anwar, he remained consistent with allegations of a purported conspiracy by the Government of Malaysia to incarcerate him. In fact, prosecuting lawyer Tan Sri Mohd. Shafee Abdullah once iterated that "Anwar was again making the same kind of conspiracy claim he had made against former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad."

It is interesting to note the manner with which Anwar singled out Jude from among police personnel who were involved in his sodomy tribulations one way or the other. As Anwar would have it, Jude colluded with the Government of Malaysia in sending him (Anwar) into political oblivion.

2. How Tan Sri Musa and Sanjeevan met Jude

Many months following GE13, I travelled to Ipoh and met Jude at his residence, where he related his experience to me rather explicitly, almost as if it had happened the day before. I was shocked to learn of a possible element of complicity that seemed to involve Musa, Sanjeevan and Anwar. I then persuaded Jude to let me publish the account for the benefit of the nation.

Jude cautioned me of ongoing litigations that had to do with Sodomy 2 and another case he was involved with. Following this, I decided not to pursue the matter any further.

Then, almost as soon as the verdict on Anwar's Sodomy 2 appeal was read out by Chief Justice Tun Arifin Zakaria some days back, Jude and I communicated with each other over the phone on prospects of an expose that would relate his (Jude's) account to the public without fear or favour.

That said, as follows is Jude's personal account of his encounter with Musa and Sanjeevan before GE13 (which was written down by Jude recently and agreed upon by me and Jude for publication):

"It was about a week before the last GE in 2013. I was in my house in Ipoh when I was contacted by TS Musa, the ex IGP. He asked me to meet him in his house at PJ if I was free. He did not indicate the reason why he wanted to see me but I guessed that it could have something to do with some job offer as a lecturer he wanted me to take. I told TS Musa that I could meet him the coming Wednesday at about 3 pm and he agreed."

"Before I received this call from TS Musa, a person who introduced himself as Sanjeevan, the Crimes Watch Chairman, called me several times and requested for me to meet him at PJ Hilton. He, too, did not specify the reason why he wanted to meet me. I thought that I might as well kill two birds with one stone; first to meet TS Musa and subsequently, Sanjeevan at PJ Hilton. I did not think that the two meetings were related until I met TS Musa in his house."

"It was about 2.30 pm when I met TS Musa at his house in Jalan Gasing, PJ. We went out for tea at Lotus restaurant, which was nearby his house. As we sat at a table over tea, TS Musa told me that he was an adviser now with Crimes Watch Malaysia of which Sanjeevan is the Chairman. According to TS Musa, Sanjeevan is closely associated with DSAI (Dato' Seri Anwar Ibrahim) and that DSAI had indicated that he wants to be friends with him (TS Musa).

"TS Musa then asked me quite directly whether, as the investigation Officer of Sodomy 2, there was any conspiracy in my investigation against DSAI. I was quite taken aback and I told him that he (TS Musa) was the IGP at that time and that I am sure he does not think that there was any conspiracy against DSAI in my investigations. I told him that the statements from the witnesses are evident that there is not a shred of conspiracy. TS Musa said that he was satisfied with my answer. We sat for a few more minutes and talked about other things. TS Musa seemed to be aware that I was going to Hilton to meet Sanjeev and I told him that I will be meeting Sanjeev shortly at PJ Hilton. I dropped TS Musa in his house and proceeded to Hilton PJ."

"I met Sanjeevan at the coffee house within the lobby of PJ Hilton. He was sitting at a table and looked preoccupied with some documents. As I got acquainted with him, he told me that he was assisting DSAI in the coming General Elections, and that it was going to be a sure win for PKR. He informed me that DSAI was campaigning in Ipoh at the moment. Sanjeevan was very direct. He asked me whether I would make a press statement to say that there was conspiracy in my investigations against DSAI. He told me that I would be taken care of should PKR win."

"I told Sanjeevan that I could not make such a statement, as my investigations showed no conspiracy. Then he asked me whether I can just say that there was government interference during investigations, to which I responded in the negative too. I then suggested that if they wanted me to help out in any way, at best I could say that I respected the High Court's decision to acquit DSAI and wished him well. Sanjeevan then proceeded to call DSAI with his hand phone and informed DSAI that I was there with him. He then gave the phone to me, requesting that I talk to DSAI. I just wished DSAI well for the elections and told him that I was not able to say what Sanjeevan had wanted me to say, but that I would just mention that I respected the Courts decision in his (DSAI's) case. DSAI replied that it was alright and good enough for me to say just that."

"Sanjeevan than suggested that he would write down something mild for me to say to the press in support of DSAI, and that he would call the press in the morning should I agree. He then asked me to go to a new hotel in KL Central and meet a person who would show me what he had written on my behalf, which I was to give to the press the next morning. Sanjeevan also told me that I would be well protected in the hotel and that I can stay at the hotel for the night, all on the house. Just out of curiosity I decided to go and see how far it is going to go."

"I reached the new hotel at KL Central at about 8 pm. At the lobby, I met a bearded Indian Muslim man and another person sitting at a table. I introduced myself and said that I was with Sanjeevan earlier, and that I was to see them. They told me that they were assisting DSAI in the elections. The bearded man had already drafted a letter and asked me to read it, and that if I had agreed to it, they would call the press in the morning. I was completely shocked after reading a passage of about 100 words, which said that I was the Investigation Officer and that DSAI was innocent and was charged unreasonably, with evidence fabricated against him. The passage made me look like a fool and would have thrown my integrity down the drain after all my hard work. I refused to subscribe to their request and just walked away from the hotel."

"I drove back to my house in Ipoh the very same night, regretting that I had ever met Sanjeevan and his friends, who intended to exploit me for their needs. Later on that same day, TS Musa texted me and asked me how my meeting went. When I told him what had happened, he texted me in reply saying that I did the right thing in safeguarding my integrity."

3. Why now?

A friend once asked me if I had the straight dope on Anwar's purported machinations on many issues. I told him I had some, following which he wanted to know why I hadn't published them. Honestly, I found myself at a loss for words.

You see, it's Anwar we're talking about, and not just any Tom, Dick or Harry. It's excruciatingly difficult for me to piece together an agency of approach worthy for consideration, particularly when it concerns someone I regard as the greatest among confidence tricksters to have walked the corridors of power.

It may surprise you to know that there are those who are as yet willing to suck up to Anwar, enough to stand on a window sill stark naked singing "I've got a lovely bunch of coconuts." Now, that may have been figurative, but you get my point. Hardcore Anwarists will remain hardcore Anwarists, even if you pitched jaw-dropping exposes onto their desks.

And that is precisely why Nurul Izzah and Rafizi Ramli saw fit to dump a pile of horseshit into media circles some days back. They probably hoped to gain political mileage by keeping the purported 'political conspiracy' flame burning, a hypothesis Anwar conscientiously propagated ever since Saiful turned against his boss with allegations of sexual misconduct.

But Nurul's and Rafizi's balls landed right in Raja Petra's court. And you know Petra, he's not the type who likes to see balls lying around his turf. So Petra did what he does best; he kicked them straight back to their faces, in a trajectory that blew wide open an almost exact and minute account of events as they had unfolded. This pretty much pissed Anwarists off, putting both Nurul and Rafizi's aspirations right down the dumps.

That's right; as far as I am concerned, under no circumstances did Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak offer Anwar a ministerial post, or any post for that matter. In fact, Najib never even met Anwar to discuss a National Reconciliation plan.

Let me rephrase that. Under no circumstances would Najib have been dumb enough to offer Anwar a ministerial post, let alone meet him halfway on some reconciliatory overture. In fact, talks of a National Reconciliation effort surfaced as soon as Anwar kicked Kit Siang downstairs and drew up several traitorous propositions, among which was a plot to unseat Khalid and lead a PKR-PAS led Selangor Pakatan Rakyat into a unity government of sorts with BN.

But as fate had it, Anwar dragged Pakatan Rakyat and a clueless Kit Siang through the mud and right into the dump. Perchance, it's the very dump Nurul and Rafizi got themselves into just days back. Rest assured, the dump was far from the unity government Anwar had envisioned when he found Najib to be at his weakest.

That's right; it appears, that when Anwar found Najib to be weak, he dreamt up a plan to lure Najib into a confederacy that would have helped him regain some composure within the corridors of power and very possibly, to exculpate himself from Sodomy 2 charges. Likewise, it is all too possible that when Anwar found Jude Blacious Pereira to be at his weakest, he began ripping the former Deputy Superintendent of Police's credibility to pieces in an attempt to regain composure over his Sodomy tribulations.

Thus, it became necessary for me to reveal the consistence with which Anwar appears to manipulate the misfortunes of others to his favour. And that is precisely what this article is all about.

Well, that's one cat now out from my bag. Cheers.

 

Belantan

Posted: 20 Feb 2015 11:03 PM PST

Belantan


Bukan lagu hina Nik Aziz?

Posted: 20 Feb 2015 04:20 PM PST


KUALA LUMPUR - KRU Music menafikan sekeras-kerasnya pihaknya terlibat dengan penyebaran sebuah video yang dikaitkan dengan sebuah parti pembangkang.

Menerusi kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook, KRU Music menjelaskan bahawa lagu berjudul Sandiwara yang dikeluarkan pada penghujung tahun 2000 itu berinspirasikan isu Al Maunah yang menjejaskan keamanan negara pada ketika itu.

Beberapa hari lalu tersebar sebuah klip video berdurasi selama tiga minit 16 saat yang memaparkan imej Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berlatarbelakangkan lagu Sandiwara.


Video berkenaan yang menjadi viral di laman sosial menerima kritikan hebat daripada orang ramai terutama terhadap kumpulan trio adik-beradik KRU itu kerana didakwa terlibat dalam agenda untuk menghina bekas Menteri Besar Kelantan itu.

Pihak KRU Music juga akan membuat laporan polis terhadap individu yang bertanggungjawab menghasilkan video berkenaan.

Kenyataan itu turut menjelaskan, tindakan individu yang membuat interpretasi sendiri dari lirik lagu ini adalah melanggar hak cipta milik syarikat itu.

Lagu Sandiwara yang dihasilkan 15 tahun lalu itu dinyanyikan artis alam maya di bawah naungan KRU, Tyco.

Suara Politik
Belantan

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 20 Feb 2015 09:21 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Sebagai Warganegara Malaysia Mengapa Mengeluh Pasal Lagu Negaraku?

Posted: 20 Feb 2015 03:23 AM PST

JURI RAKYAT

Posted: 20 Feb 2015 07:37 PM PST

JURI RAKYAT


pedagang monja kembali berjualan distasion sinabung berastagi

Posted: 20 Feb 2015 04:03 PM PST

pedagang monja kembali berjualan distasion sinabung berastagi

meski telah di gusur satpol pp berastagi sebulan yang lalu sore tadi 20/2/2015 para pedagang kembali bereaksi menjajakan barang dagangannya di depan pajak berastagi,berdasarkan keterangan dari seorang pedagang yang di himpun jurirakyat "lapak kami sebulan yang lalu di usir oleh satpol pp saya nekad berjualan karena kebutuhan rumah tangga kami dan jika kami tidak jualan kami tidak makan"imbuh seorang pedagang yang tidak mau disebutkan namanya.
larangan dan peraturan yang di berikan oleh pemda berastagi agar tidak berjualan di area tersebut untuk ketertiban suasana di depan pasar pajak berastagi tidak mereka hiraukan dengan alasan kebutuhan rumah tangga dan sesuap nasi,para pedagang kaki lima yang khusus menjual pakaian-pakaian monja itupun mengakui mereka bisa berpenghasilan ratusan hingga jutaan perhari kenekatan mereka di picu kebutuhan rumah tangga biaya untuk sekolah anak salah satu contohnya dan lain sebagainya.
pedang kaki lima di stasiun sinabung sedikit-demi sedikit kini mulai di penuhi para pedagang yang membuat jalur memasuki ke arah pintu masuk pasar berastagi mulai sesak seperti biasanya pada sore hari pasar berastagi selalu ramai orang yang berbelanja di tambah lagi pedagang yang berjualan di jalur pintu masuk pasar berastagi menambah suasana semakin ramai,namun biasanya para sapol pp berjaga-jaga di area sekitar pintu masuk akan tetapi tadi sore tidak adanya satpol pp yang mengontrol sehingga para pedagang kaki lima di stasion sinabung kembali berjualan.

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 20 Feb 2015 03:10 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Ramas kemaluan dalam tandas

Posted: 19 Feb 2015 10:51 PM PST

Melaka: Seorang pembantu pejabat dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan mencabul kehormatan seorang lelaki dalam tandas awam, tahun lalu.

Tertuduh Deraman Abu Chek, 58, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Norina Maludin.

Deraman didakwa menggunakan jenayah kekerasan terhadap Mohd Ainul Affendy Bidin, 23, dengan cara meramas kemaluan mangsa dengan niat mahu mencabul kehormatannya dalam tandas lelaki, aras bawah bangunan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Melaka, di sini, kira-kira jam 7.30 malam, 19 Mac 2014.

Justeru, dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebatan jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Asisten Superintendan Muhamad Juhari Haron menawarkan jaminan RM5,000 ke atas tertuduh.

Peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBK) Ishak Kari yang mewakili tertuduh merayu jaminan dikurangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan