Jumaat, 9 Januari 2015

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS Negeri Sembilan

Posted: 08 Jan 2015 09:17 PM PST

PAS Negeri Sembilan


Catuan air, paras Empangan Gemencheh berada di tahap kritikal

Posted: 07 Jan 2015 10:10 PM PST
8 Januari 2015 - Paras air Empangan Gemencheh, Tampin berada di tahap kritikal dan hanya mampu bertahan sehingga 120 hari sahaja. Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, walaupun hujan lebat di beberapa daerah negeri ini, selain kejadian banjir di pantai timur, namun tiada sebarang taburan hujan berlaku di empangan tersebut.

"Taburan hujan sedia ada tidak memberikan julat bacaan yang tinggi ke dalam kawasan tadahan Empangan Gemencheh. Malah, paras air di empangan tersebut dianggap kritikal sebab tiada air mencukupi.

"Paras air yang ada sekarang ini tidak mampu menampung permintaan sedia ada, di mana ia memerlukan lapan juta gelen sehari bagi daerah Tampin dan Rembau," katanya.

Berikutan perkembangan itu, pihaknya menerusi Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains) terpaksa melakukan catuan air di Tampin dan Rembau bermula 12 Januari ini.

"Kita terpaksa membuat catuan air berjadual bagi membolehkan bekalan simpanan air di empangan tersebut bertahan sehingga lapan bulan sementara menunggu kerja-kerja pengepaman air dilakukan," katanya pada sidang media mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Wisma Negeri, di sini, semalam.

Difahamkan, catuan berjadual akan bermula pada 12 sehingga 30 Januari, kecuali 14 Januari kerana cuti umum.

Catuan bekalan secara berjadual ini akan dibuat secara bergilir-gilir di kedua-dua daerah, bermula jam 10 pagi hingga 10 pagi hari berikutnya.

Rembau Hari Ini

Posted: 08 Jan 2015 07:38 PM PST

Rembau Hari Ini


BANJIR DI REMBAU 7 Jan 2015

Posted: 07 Jan 2015 07:57 PM PST
Kg Semerbok di Rembau dilanda banjir pada Rabu 7 Januari 2015 sekitar jam 5 ptg. Mungkin SKMM boleh siasat kesahihan berita ini.

SAINS akan catu air di Tampin, Rembau

Posted: 07 Jan 2015 07:55 PM PSTSAINS akan catu air di Tampin, Rembau
7 Jan 2015

SEREMBAN: Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) akan mengadakan catuan air di daerah Tampin dan Rembau, mulai Isnin ini.

Pengarahnya, Wan Rasdi Wan Ismail, berkata catuan itu akan dilakukan sehingga 30 Januari ini terhadap 14,358 akaun membabitkan seramai 57,432 pengguna.

Katanya, catuan itu perlu dibuat kerana paras air di Empangan Gemencheh, terus mengalami penurunan dengan bacaan semalam 95.4 meter berbanding paras kritikal 95 meter.

"Hujan sebelum ini hanya menaikkan paras air sebanyak satu meter sahaja. Malah, kawasan empangan itu sebenarnya tidak menerima hujan yang banyak berbanding di kawasan lain," katanya selepas melepaskan Misi Bantuan Banjir Pantai Timur di Ibu Pejabat SAINS Seremban 2 di sini, sebentar tadi.

Wan Rasdi berkata, catuan akan dibuat secara bergilir selama 24 jam bagi kedua-dua daerah itu, bermula 10 pagi dan secara keseluruhan, setiap daerah hanya mengalami gangguan bekalan selama lapan hari sahaja kerana catuan tidak dibuat ketika cuti umum dan hujung minggu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan