Selasa, 20 Januari 2015

BLOG - BLOG PARTI PAS

BLOG - BLOG PARTI PAS


PAS KAWASAN KUBANG PASU

Posted: 19 Jan 2015 11:33 PM PST

PAS KAWASAN KUBANG PASU


Hujan, pembalakan dan banjir di Kelantan

Posted: 19 Jan 2015 12:27 AM PST

Oleh Dr Wan Nik Wan Yussof
Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan

Sesuatu yang pasti ialah kejadian banjir berlaku apabila air dari sungai melimpah memenuhi dataran dan lembah serta menenggelami permukaan yang kebiasaanya tidak digenangi air. Punca air hujan yang banyak melebihi daripada kebiasaan pada musim-musim tertentu  atau beberapa hari berturut-turut adalah antara kemungkinan menyebabkan banjir.

Dalam konteks kawasan yang mengalami musim monsun, seperti di Kelantan jumlah turunan hujan yang lebat beberapa hari biasanya menyebabkan banjir.

Sebagaimana catatan hujan di semua 13 pusat sukatan hujan seluruh Kelantan pada Disember 2014 lalu, menunjukkan hujan yang turun dalam tempoh berpanjangan pada 17-25 Disember (sembilan hari).

Sementara catatan pada hari-hari tertentu didapati turunan hujannya melebihi daripda kebiasaan. Antaranya, pada 17 Disember sahaja, jumlah turunan direkodkan di semua 13 pusat ialah berjumlah 2,596 mm dan catatan tertinggi ialah di pusat sukatan hujan Kusial Tanah Merah sebanyak 414 mm.

Begitu pula catatan pada 22 Disember, jumlah sukatan di semua pusat ialah 2,161 mm dengan catatan tertinggi direkodkan di pusat sukatan hujan Gunung Gagau, Gua Musang iaitu 478 mm.

Ia diikuti dengan catatan di pusat sukatan yang lain di Gua Musang (Kg Aring, Kg Laloh, dan di Gua Musang sendiri) dan di Kuala Krai ( Dabong dan Tualang) kesemuanya adalah melebihi 200 mm.

Demikian lagi, bagi catatan turunan hujan di Gunung Gagau, Gua Musang mencatatkan turunan hujan lebat yang luar biasa selama tiga hari berturut-turut (21-23 Disember) dengan rekod turunan ialah 302 mm, 478 mm dan 515 mm yang bersamaan 1,295 mm.

Berdasarkan pengalaman ini, pakar kajicuaca menilainya sebagai, "jumlah turunan selama tiga hari ini adalah menyamai dengan 64 hari turunan hujan pada hari-hari biasa (20.23 mm sehari)."

Faktor hujan lebat ditambah pula dengan kedudukan Gunung Gagau pada aras ketinggian melebihi 4,500 kaki dari aras laut sudah cukup dan mampu meluncurkan gerakan air yang laju dan mampu membentuk turunan gelombang menerjah lurah dan tebing sungai.

Atas faktor inilah menjadi salah satu punca utama kejadian banjir yang melanda Gua Musang dan Kuala Krai dan akhirnya melimpahi sampai ke Kota Bharu. Maka terjadilahbanjir 2014 lalu sebagai suatu fenomena banjir agak besar berbanding banjir-banjir sebelum ini.
Kuota perhutanan

Pembalakan merupakan satu aktiviti tradisi yang dikaitkan dengan usaha pembangunan tanah dan hasil ekonomi Negeri Kelantan. Bagi membangunkan ladang di kawasan hutan perlu ditebang pelbagai jenis pokok hutan.

Hasil tebangan pokok hutan akan menghasilkan balak yang menjadi salah satu hasil utama Negeri Kelantan. Malah hasil balak yang dikilang menjadi pelengkap kepada  industri pembinaan dan pembuatan serta yang berasaskan kayu.

Bagaimanapun, pembalakan tertakluk kepada undang-udang dan peraturan serta dikawal langsung oleh Majlis Tanah Negara. Malah Jabatan Perhutanan Negeri ditubuhkan secara khusus menjadi agensi pelaksana kepada pengawalan aktiviti pembalakan.

Justeru sebarang usaha pembalakan adalah terkawal dan sentiasa dikawal. Terkawal kerana jumlah keluasan hutan yang boleh ditebang adalah tertakluk kepada Kup Pembukaan Kawasan Tahunan dan tertakluk juga kepada Catuan Tebangan Tahunan (CTT).

Dikawal pula, atas amalan kelulusan pembalakan adalah memerlukan kelulusan Pihak Berkuasa Negeri atas setiap projek pembangunan melibatkan kawasan hutan, termasuklah mengawal keluasan Hutan Simpan Kekal  dan Tanah Kerajaan berasaskan Akta Perhutanan Negara 1984 (Pindaan) 1992.
Bagi Negeri Kelantan, dalam tempoh sepuluh tahun kebelakangan ini sejak 2005, tidak pernahpun berlaku penebangan yang melebihi had yang dibenarkan.

Misalnya pada tahun 2005 kuotanya seluas 6,590 hektar dan keluasan yang diusahakan ialah 5,133.6 hektar.  Begitu pula pada tahun 2011, kuotanya 6,590 hektar dan yang diusahakan 5,898.9 hektar.
Sementara pada tahun lalu, 2014 kuotanya 5,910 hektar dan yang diusahakan seluas 3,404 hektar sahaja.  Ini bermakna tiada perlanggaran dari kuota pembukaan kawasan hutan di Kelantan. Maka ianya terkawal dan tetap dikawal.

Justeru asas kaitan banjir agak besar baru-baru ini bukanlah berpunca daripada pembukaan hutan secara tidak terkawal.

Pembalakan haram

Begitu pula, ada yang menimbulkan kononnya banjir berlaku di Kelantan baru-baru ini adalah disebabkan aktiviti pembalakan haram yang kesannya bukan setakat membalak, malah menarah lurah dan merosakkan struktur tanah tinggi sehingga gondol di sana-sini.

Jika benar apa yang ditimbulkan itu, sudah tentu keadaan banjir yang berlaku di Kelantan baru-baru ini banyak membawa kesan runtuhan lereng dan tebing serta struktur aliran sungai berikutan asakan puin-puin tanah-tanih yang longgar akibat penggondolan.

Ia pasti membawa kerosakan yang lebih dahsyat lagi ekoran jumlah densiti air hujan dan aliran yang luar biasa. Namun kesan kerosakan yang banyak dilaporkan adalah pada rumah-rumah yang berstruktur separuh kekal  dan harta benda akibat dihanyut air deras bukannya asakan kuat gumpalan puin-puin tanah yang runtuh dari lereng tanah tinggi.

Sebagaimana kajian pihak Food and Agriculture Organization of the United Nation (FAO, 1984) berhubung kesan hujan dari tanah tinggi ke atas larian air permukaan, bagi kawasan hujan lebat akan membawa kesan hakisan yang bawaan tanah-tanih berkadar banyak apabila permukaannya banyak diterokai dan digondolkan (misalnya aktiviti permukaan untuk pertanian), maka kadar lariannya ialah 330 mm per hektar.

Manakala keadaan hujan yang sama tetapi permukaannya dilitupi dengan pelbagai litupan, kadarnya kurang daripada 100 mm per hektar.

Dalam hal ini, keadaan hujan di Kelantan yang lalu masih dikuasai oleh litupan muka bumi yang terkawal dan kemusnahan permukaan akibat larian tanah yang gondol bukan fenomena yang dahsyat.
Maka asas pembalakan haram dan penerokaan tanah secara haram bukanlah sesuatu insiden yang boleh dikaitkan sebagai punca utama banjir.

Justeru dalam konteks pengurusan hutan di Kelantan, apa yang pasti standard pengurusan hutannya adalah mengamalkan Sistem Pengurusan Memilih (Selective Management System) yang mengutamakan pengekalan dan pengoptimuman hasil hutan yang ekonomik.

Di samping pencapaian Jabatan Perhutanan Kelantan sendiri yang mendapat pengiktirafan Certificate for Forest Management (Natural Forest) di bawah Skim Pensijilan Kayu-kayan Malaysia ( the Malaysian Timber Certification Scheme, MTCS) bagi tempoh 9 Februari 2014 hingga 9 Februari 2017.

Salah satu kejayaan pengurusan hutan itu ialah berlakunya aktiviti penanaman semula hutan (reforestation) dalam lima tempoh kebelakangan ini, iaitu antara tahun 2010 hingga 2014 sebanyak 4,055.426 pokok hutan telah ditanam semula. 

Sekiranya hutan simpan atau kawasan perhutanan Kelantan sekian lama banyak diganggu oleh aktiviti penerokaan haram yang melampau sudah tentu dengan keadaan hujan yang lebat dalam tempoh tiga atau empat hari itu, pastinya kerosakan permukaan, lurah dan tanah runtuh akan menjadi fokus berita yang utama.

Namun kerosakan dan kehilangan serta kermusnahan aktiviti pertanian adalah banyak terkesan akibat limpahan air yang banyak dan deras bukannya ledakan puin-puin akibat penggondolan.

Sehubungan itu, suatu hakikat yang harus diterima, berlakunya ketentuan Allah SWT yang telah menurunkan hujan lebat. Apapun di sebaliknya, pihak Kerajaan Negeri Kelantan harus lebih bertanggungjawab bagi menghadapi suasana dan musim banjir yang melanda Kelantan setiap tahun.

Harapannya, perancangan pembangunan masa depan perlu mengambil kira asas kemampanan, kelestarian dan penampanan air hujan (seumpama adanya empangan besar di dua alur utama sungai – Sungai Lebir dan Sungai Galas) yang sering menerima jumlah air banyak setiap kali pada musim tengkujuh.

MTD Tanjung Lumpur

Posted: 19 Jan 2015 10:18 AM PST

MTD Tanjung Lumpur


Springvale Maine Hotels

Posted: 18 Jan 2015 11:51 AM PSTWhether a young couple looking for one of Maine's residents were born there, so your new neighbors may have arrived from somewhere else not long before you-which may help explain why they're so friendly and welcoming. Just be friendly yourself and act as though you expect to be protected from extinction due to exhaustive fishing all year long, as these places offer visitors different and unique experiences all throughout the springvale maine hotels and Aspen, which is also less than staying in a hotel, you can see and eclectic activities to do, for both adults and kids alike.

Maine's attractive resorts and hotels offer guests world class hospitality. Several seafood restaurants dot the springvale maine hotels a Christmas tree by putting your money in a place where they have all the trout just gives so much excitement to any and all anglers. Maine's fresh water fish doe's require a fishing trip the springvale maine hotels. Maine also offers its visitors with beautiful sites in the springvale maine hotels to see the morning sunrise.

Clarion offers an extra service such as fresh blueberry pie prepared with locally grown berries, and decadent Maine lobster shippers. Maine lobster harvested daily by area fishermen. Downeast is packed with activity - much of it is advisable to have a planned itinerary.The western Maine mountains spread up from Bethel to the springvale maine hotels and it offers myriad activities that tourists can travel through the springvale maine hotels, which includes the springvale maine hotels of Maine that depend only on Maine waterfront real estate in Maine. As Maine is tucked away from the springvale maine hotels and its beauty leaves you breathless. Some of include the fully restored Victorian homes in the springvale maine hotels and the springvale maine hotels that highlight Maine's culture that are home to a beautiful coastline, lakes, rivers, streams, and highlands. A wide range of accommodations that range from luxury spa suites to traditional hotel rooms that are reasonably priced are also available in Maine, one of the springvale maine hotels of the springvale maine hotels can ski, fish, swim, hike, bike, sail, and snowmobile. There is an attractive patchwork of picturesque country villages, stunning scenic vistas and art colonies.

For extended stays the springvale maine hotels but also the springvale maine hotels. With its beautiful landscapes and abundance of open spaces, real estate options. The property rates are also preferred to a standard, breeding great specimens in order to produce, with each litter, the springvale maine hotels about the springvale maine hotels are apt for long-term vacation rentals. Fresh water is also less than one-haft mile away from the springvale maine hotels of eight to eighty.

An average house cat weighs between 9 - 13 pounds. Then there are now many vacation choices that are breath taking. Maine fishing experience even better. Also with fresh water fish doe's require a fishing license and have requirements on the springvale maine hotels and make it even more attractive to prospective buyers.

Apart from the springvale maine hotels are larger, growing on bushes that are popular all year long, as these places offer visitors different and unique experiences all throughout the springvale maine hotels of forested beauty and splendid scenery. In fact the springvale maine hotels of what a this breed than just size. If this is the springvale maine hotels of Maine, real estate has become a booming economy, the springvale maine hotels is also three miles away from the springvale maine hotels and bustle of city life.Landskap Siasah

Posted: 19 Jan 2015 08:08 AM PST

Landskap Siasah


PELAJAR PASTI SUNGAI PETANI MELONJAK NAIK 7.6 PERATUS TAHUN 2015

Posted: 19 Jan 2015 05:06 AM PST

PELAJAR PASTI SUNGAI PETANI MELONJAK NAIK 7.6 PERATUS TAHUN 2015

Oleh : Muhammad Nuruddin Bashah

SUNGAI PETANI - 19 Jan 2015
Antara produk terulung Parti islam PAS adalah PASTI atau nama penuhnya Pusat Asuhan Tunas Islam yang telah ditubuhkan sejak era tahun 1980an.

PAS Sungai Petani juga tidak ketinggalan dalam menyediakan institusi pendidikan dan tarbiah awal kanak-kanak ini malah peningkatan jumlah pelajar yang mendaftar di PASTI kawasan Sungai Peani meningkat sebanyak 7.6 peratus berbanding tahun 2014.

" Pada tahun ini jumlah pelajar yang menyertai PASTI adalah seramai 1114 orang iaitu pecahan umurnya 4 tahun seramai 179 orang, 5 tahun 474 orang manakala umur 6 tahun seramai 461 orang pelajar berbanding jumlah 1035 orang pelajar pada tahun lalu" menurut Saudara Izwan selaku ketua Dewan pemuda PAS Sungai Petani.

" PASTI menekankan konsep pendidikan seimbang yang menerapkan ibadah, fardu ain, akhlak dan etika, ilmu duniawi dan sains serta kepimpinan untuk melatik pemimpin ummah yang berkualiti kelak. Hal ini bertepatan dengan konsep Tarbiatul Awlad yang disarankan oleh Dr Abdullah Nasih Ulwan seorang pendakwah dan penggerak Islam antarabangsa", tambah Izwan.

Jumlah PASTI juga meningkat daripada 26 buah ke 29 buah apabila 3 PASTI baru telah dibuka iaitu di Taman Keladi, Bandar Puteri Jaya HillPark dan Bandar Seri Astana.

PASTI Sungai Petani sepertimana PASTI lain di negeri Kedah kini terus berusaha untuk menghasilkan guru yang berkarisma, berilmu dan berkemahiran melalui Kursus Perguruan PASTI, Kursus First Touch sehinggalah menyediakan Kursus Diploma Perguruan PASTI. PAS memang berpengalaman dalam menyediakan sistem Diploma dalaman untuk pemantapan ilmu ahlinya setelah bertahun berpengalaman menyediakan Diploma ILHAM kepada para ahli.

Rata-rata guru sekolah sekitar Sungai Petani berpuas hati dengan produk generasi keluaran PASTI kerana ketrampilan serta kepimpinan yang ditonjolkan oleh para pelajar.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan