Jumaat, 2 Januari 2015

Barisan Nasional

Barisan Nasional


PEJUANG BANGSA

Posted: 02 Jan 2015 11:38 AM PST

PEJUANG BANGSA


KEBODOHAN MR BEAN PAS INGAT BOS SINAR HARIAN AHLI UMNO !

Posted: 02 Jan 2015 02:30 AM PSTAda orang yang gatal mulut sudah gelar Datuk Mahfuz Omar sebagai 'Mr Bean'.Ini kerana bagi pandangan mereka Ketua Penerangan PAS itu kerap buat kenyataan semberono. 

Beliau mungkin dapat mengikis persepsi yang negatif terhadap dirinya sekiranya tidak membuat kenyataan terbaru ini.

Ramai yang hairan Mahfuz ini berminpi atau mengigau dalam tidor.

Ini bila beliau menuduh cadangan agar PAS Kelantan dan UMNO Kelantan bentuk kerajaan perpaduan untuk memudahkan pembangunan semula Kelantan yang teruk dilanda banjir sebagai satu ideas jahat UMNO.

Fakta di depan mata yang membuat cadangan itu ialah penerbit akhbar Sinar Harian, Datuk Hussamuddin Yaakob.

Tak pasti samada Hussamuddin itu ahli UMNO atau tidak.

Namun beliau yang berasal dari Kelantan hanya memberi satu pandangan peribadi berdasarkan keadaan semasa di negeri itu. 

Beliau antara lain minta lupakan sengketa politik demi survival rakyat.

Pandangan itu disiar di muka depan akhbar berkenaan.

Cuba selak ada tidak mana-mana menteri UMNO atau Ketua UMNO Bahagian yang cakap begitu sepanjang bencana banjir di Kelantan.

Jadi dimananya peranan UMNO di sini hingga dituduh berniat jahat oleh Mahfuz.

Ini kerana yang membuat cadangan itu sah-sah ialah seorang individu bernama Hussamuddin.

Sekalipun Kelantan negeri PAS sepanjang bencana banjir yang teruk ini bukan sahaja kerajaan persekutuan BN malah berduyun-duyun orang UMNO yang turun membantu.

Kata orang kalau tidak mahu berterima kasih pun...tidak perlu nak hentam keromo tuduh UMNO ada niat jahat atas kenyataan dibuat orang lain.

Kalau begitu terang lagi bersuluh halnya maka Mahfuz tidak boleh ambil hati sangat pada gelaran 'Mr Bean' terhadap dirinya.- 2/12/2014

MOA & MENTERI JADI MANGSA FITNAH MALAYSIKINI ISU BERAS STICKER GAMBAR PM @IsmailSabri60 @NajibRazak

Posted: 01 Jan 2015 10:54 PM PST


Penyaluran bantuan kepada mangsa banjir terus medan  fitnah  Malaysiakini & Harakah untuk memburukkan kredibiliti  pemimpin kerajaan .  

Usaha murni MOA  diketuai Menteri Datuk Seri Ismail Sabri antara yang paling awal menghulur bantuan kepada mangsa banjir  telah difitnah  pembangkang dan macai2 dengan  menuduh kerajaaan mempolitikkan isu banjir dengan  mendakwa bantuan disekat &  lambat kerana meletakkan pelekat gambar pemimpin . 


Sebenarnya ia tidak benar kerana sejak banjir bermula , pada 18 Disember  KADA telah mula digerakkan oleh MOA untuk segera menghulur bantuan  seterusnya semua agensi mula digunakan .

Pada 26 December 2014 pula, seluruh agensi dibawah MOA mula dilibatkan dimana MOA telah  mobilize semua agensi dan melakukan agihan tugasan selain menggunalan segala aset-aset MOA dan juga meminta bantuan nelayan peladang etc.

Sehingga kini MOA telah salurkan bantuan ke 8 negeri melibatkan 51 kawasan parlimen, tidak kira sama ada negeri atau kawasan parlimen itu milik BN atau pembangkang. 

Semua ditolong sebaik mungkin kerana ini merupakan misi kemanusian.

 Untuk pengetahuan Malaysiakini, MOA telah keluarkan belanja sendiri sebanyak RM1.821juta setakat hari ini. Selain itu, untuk streamline arahan dan urusan, MOA telah wujudkan command centre di Dengkil dan setiap negeri yang terlibat.

MOA melalui Briged Kesatria Muda sudahpun mengedarkan 3,000 kampit beras kepada mangsa banjir.

Fitnah   Malaysiakini & macai2 nya  yang hanya nampak  isu sticker PM  ditampal  sengaja  disensasikan jelas berniat jahat  walhal  Menteri sendiri tidak tahu menahu akan sticker  itu  . 

 Jika ia ditampal pun ,  itu adalah dilakukan sendiri  oleh  sukarelawan Briged Kesatria Muda  yang menerima sumbangan bantuan dari  MOA  bukannya   atas arahan Menteri . Difahamkan mereka menampal sticker untuk membezakan barang MOA dengan barang sumbangan pihak  lain  dan ianya ditampal hanya 100 keping. 


Sepatutnya macai2  pembangkang  perlu lihat dulu parti mereka dan gambar ini jelas menunjukkan pemimpin mereka juga  mempolitikkan bantuan banjir dengan mengarahkan membungkus sendiri barang berlambangkan parti .MISI BANTUAN KEMANUSIAAN MOA YANG TAK DICERITAKAN 
MALAYSIAKINI ....
IPOHMALAY

Posted: 02 Jan 2015 09:03 AM PST

IPOHMALAY


Air Asia diancam pembekuan operasi oleh pemerintah Indonesia

Posted: 02 Jan 2015 08:26 AM PSTPemerintah Indonesia mengancam untuk membekukan izin operasi Air Asia di negara tersebut jika siasatan mendapati Air Asia terbukti bersalah melanggar salah satu prosedur penerbangan di negara tersebut.

Prosedur tersebut ialah proses taklimat berkaitan cuaca di laluan penerbangan kepada juruterbang sebelum sesuatu penerbangan dilakukan.

Air Asia Indonesia didapati mewarisi kebiasaan syarikat penerbangan lama yang hanya berpandukan data satelit dari Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG).

Jumat, 02/01/2015 22:21 WIB

Izin Operasi AirAsia di Indonesia Bisa Dibekukan Jika Terbukti Melanggar

Feby Dwi Sutianto - detikNews


Jakarta - Kementerian Perhubungan membekukan izin penerbangan Air Asia rute Surabaya-Singapura dan tengah melakukan investigasi mendalam. Jika nanti terbukti melanggar, maskapai tersebut akan dapat sanksi tegas, salah satunya pencabutan izin operasi.

"Iya betul izin rute dibekukan sementara sampai ada hasil investigasi menyeluruh. Kalau terbukti memang melanggar ketentuan rute terbang, izin rute bahkan yang paling keras yakni izin operasi (AOC) AirAsia bisa dibekukan," kata Staf Khusus Menteri Perhubungan Hadi M. Djuraid dalam keterangan tertulisnya kepada detik.com Jumat (2/1/2015).

Kemenhub, kata Hadi, sedang melakukan investigasi pelanggaran izin terbang. Pihaknya juga akan memeriksa apakah pelanggaran tersebut juga melibatkan internal Kemenhub.

"Kami juga akan investigasi ke internal, apakah ada internal yang bermain terhadap pelanggaran izin ini. Termasuk ke maskapai lain yang bermain curang di izin," jelas Hadi.

Hadi menjelaskan, terkuaknya pelanggaran terbang di luar hari yang ditentukan bermula saat AirAsia diketahui terbang tanpa mengambil hasil informasi cuaca BMKG. AirAsia mengambil informasi mengenai cuaca setelah pesawat terbang meninggalkan Surabaya menuju Singapura pada Minggu kemarin.

"Pelanggaran AirAsia terlihat saat mereka mengambil informasi cuaca setelah pesawat terbang. Ternyata setelah diselidiki tim di sana, mereka terbang di luar hari yang diberikan," ujarnya.

Seperti diketahui, Kemenhub memberi izin rute Surabaya-Singapura pp kepada Indonesia AirAsia. Izin yang diberikan sesuai dengan jadwal penerbangan pada hari Senin, Selasa, Kamis dan Sabtu.

Namun pada pelaksanaannya, penerbangan AirAsia rute Surabaya-Singapura pp dilaksanakan di luar izin yang diberikan, yaitu hari Minggu dengan terbangnya AirAsia QZ8501. Saat terbang, pihak Indonesia Air Asia tidak mengajukan permohonan perubahan hari operasi kepada Direktorat Jenderal Perhubungan Udara Kemenhub.

Ramalan Ribut Tropika Jangmi melanda Malaysia sebelum ini bukan khabar angin

Posted: 01 Jan 2015 11:38 AM PST

Sikap sesetengah pengguna media sosial yang tidak bertanggungjawab menyebarkan khabar angin kononnya Ribut Tropika Jangmi akan melanda 90% kawasan Malaysia (atau Semenanjung Malaysia?) ternyata berpunca dari kesilapan mereka sendiri dalam mentafsir peta unjuran laluan ribut tersebut yang dikeluarkan oleh pakar dari agensi kajicuaca antarabangsa yang memantau kejadian taufan, dalam hal ini, di rantau Pasifik Barat, lalu diadun dengan kedaifan masyarakat dalam memahami cuaca.

Pada unjuran Weather Underground bertarikh 30 Disember jam 9 pagi  waktu Jepun di bawah, memang diramalkan Ribut Tropika Jangmi menuju ke Semenanjung dan tiba pada 4 Januari dalam bentuk Tropical Storm dan ini agak menggemparkan tetapi unjuran yang dikemaskini setiap 6 jam ini  hakikatnya akan berubah mengikut perubahan angin dan suhu dalam tempoh 6 jam cerapan berikutnya. 


Cerapan 6 jam berikutnya pada hari yang sama masih menunjukkan pergerakan ramalan 5 hari fenomena ini menuju ke Semenanjung tetapi dalam keadaan lemah dan turun peringkat kepada Tropical Depression.


Malangnya, bulatan radius kepada titik tengah fenomena ini dibaca oleh awam sebagai kawasan yang menerima kesan sedangkan ia membawa maksud kawasan berpotensi bagi kedudukan sebenar titik tengah fenomena ini berada sekiranya unjuran tersebut benar-benar tidak berubah.

Maka tercetuslah pendapat kononnya 90% Semenanjung akan menerima musibah ribut pada 4 Januari. Ini jika tidak kerana niat yang tidak baik, tentu sekali salahtafsir dengan cara yang tolol kerana keterangan bagi bulatan tersebut telah tersedia di atas sebelah kanan imej tersebut.

Diringkaskan,  unjuran 18 jam berikutnya iaitu pada 31 Disember jam 9 pagi waktu Jepun menunjukkan hanya tiga ikon pusaran yang terpampang di mana ia diramalkan hilang tidak lebih dari 1 hari dari unjuran tersebut dibuat dan akhirnya, pihak pakar pengkaji taufan Pasifik Barat mengesahkan Jangmi telah 'mati' pada lewat 31 Disember.


Pun begitu, sisa-sisa Jangmi dalam bentuk lekukan tropika masih menghadirkan angin kencang dan hujan lebat. Maklumat awal pagi ini di Sabah, angin masih bertiup kencang dan imej satelit cuaca 2.1.2015 jam 1.00 pagi, lebih 24 jam selepas Jangmi diisytiharkan 'mati' adalah seperti di bawah.


Tetapi apa yang menghairankan ialah respon dari Majlis Keselamatan Negara yang seperti menafikan mentah-mentah dengan menyebut bahawa Ribut Tropika Jangmi menuju Malaysia hanyalah khabar angin bagi mencetus panik. Jika MKN menafikan 'hoax' bahawa 90% Malaysia akan dilanda ribut itu memang sesuatu yang wajar. Tetapi memberi gambaran yang menafikan bahawa Jangmi diramal menuju Malaysia itu adalah sesuatu yang tidak wajar. 

Ini kerana maklumat cerapan ini terdokumentasi di Joint Typhoon Warning Center dan Japan Meteorological Agency dan tindakan menafikan mentah-mentah ramalan tersebut hanya merosak imej agensi meteorologi negara dan tidak mencerdikkan masyarakat terhadap hakikat cuaca di rantau ini. Met Malaysia malah tidak menjelaskan apa-apa keterangan untuk menjernihkan polemik media sosial ini.

MKN seharusnya membenarkan ramalan tersebut dan pada msda yang sama, mendidik masyarakat tentang perubahan-perubahan dari masa ke semasa ramalan tersebut mengikut garis masa yang telah berlaku agar masyarakat lebih faham dan lebih peka.

Sebaliknya penafian bulat-bulat seolah-olah memimpin pemikiran masyarakat untuk terpesong dari hakikat keadaan dan persekitaran sebenar meteorologi tempatan dan corak kajicuaca.

Harus diingat bahawa pada 25 Oktober 1962, siri taufan Pasifik Barat telah menghasilkan Ribut Tropika Harriet yang membadai Nakhon Si Tammarat di selatan Thailand menyebabkan 900 kematian dan 10,000 orang hilang tempat tinggal. Di bawah ini adalah peta rangkaian siri taufan dan ribut tropika yang terhasil dalam 1962 tersebut.Begitu juga dengan kejadian Ribut Tropika Vamei yang muncul di luar pantai timur Johor pada 25 Disember 2001, bergerak melintasi Johor ke Selat Melaka dan merentas Sumatera sebelum mati di Lautan Hindi. Banjir lumpur dan tanah runtuh akibat kejadian ini mengakibatkan kerugian RM7 juta dengan 5 kematian dengan angin dicatat sehingga 140 km/j ketika ia melepasi Johor.

Ribut Tropika Vamei melanda Johor


Semua ini menunjukkan ribut tropika mampu untuk tiba di Semenanjung dan cerapan agensi meteorologi antarabangsa berkenaan Jangmi bukanlah khabar angin melainkan ramalan dari masa ke semasa.

Jangan disamakan ia seperti khabar angin sekolah runtuh di Manik Urai yang sememangnya penipuan.


Siri Taufan Pasifik musim 2014


bumiyang

Posted: 02 Jan 2015 03:10 AM PST

bumiyang


Gempar!!! Banjir Besar 2014 Berpunca Oleh Tadbir Urus Lemah Kerajaan Pakatan Rakyaat???

Posted: 02 Jan 2015 12:30 AM PST

tunku

Posted: 02 Jan 2015 03:01 AM PST

tunku


Floods: We will find those behind false information, says IGP

Posted: 02 Jan 2015 12:44 AM PST


Police will work with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to find those responsible for spreading false information on the floods.

Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar said these people, whom he described as irresponsible, would be brought to justice.

"They have caused anxiety in the people affected by the floods. I hope the people will not listen to these rumours but get authentic information from the relevant authorities," he said when visiting SK Peramu Jaya near here.

One of the rumours spread over the social media was allegedly about the collapse of a flood relief centre.

Panglima Perang Cyber

Posted: 01 Jan 2015 11:49 PM PST

Panglima Perang Cyber


Kenyataan Akhbar Ribut Tropika Jangmi Lenyap Sepenuhnya

Posted: 01 Jan 2015 08:40 PM PST

Doa Habib Ali Zainal Abidin Malam Cinta Rasul 2015

Posted: 01 Jan 2015 04:27 AM PSTDOA OLEH HABIB ALI ZAINAL ABIDIN DI MALAM CINTA RASUL

Ya Allah,
Kami merayu kepada-Mu,
Dengan nada satu suara merayu kepada Engkau Ya Allah,
Agar Engkau kasihi kepada kami Ya Allah,
Engkau rahmati kami.
Allah ﷻ berfirman; "Wahai sekalian manusia,kamu semua adalah fakir kepada Allah ﷻ ". Kami sebahagian drp manusia ciptaan-Mu,mengadu kefakiran kami kepada Engkau Ya Allah,merayu kepada-Mu Ya Allah,dengan rahsia yg Engkau letakkan didalam al-quran didalam ayat yg menzahirkan kemiskanan dan kefakiran kepada Engkau,Dan kayakanlah kami dengan Engkau dan tidak selain Engkau.
Ya Allah,
Penuhi hati kami dgn Makmur,
Dengan mengingati kepada Engkau,
Dan merasa cukup dgn Engkau yang ada didalam hati kami dan tidak ada selain Engkau yang menempati di hati kami,
Ya Rabbal Alamin.
Ya Allah,
Engkau jadikan kami bersaudara dengan dasar dan payung iman,
Engkau kuatkan lah iman kami,
Beratkan lah hubungan persaudaraan antara kami.
Ya Allah,
Kami mengaku dan merayu akan kelemahan yg ada pada diri kami,
Kuatkanlah kami dengan-Mu,
Ya Rabbal Alamin.
Ya Allah,
Jadikan lah majlis ini,
Yang kami menzahirkan permohonan kepada Engkau,
Untuk Engkau berikan Rahmat kepada seluruh kaum Muslimin,
Khusus nya di Malaysia yg ditimpa musibah,
Di bahagian Kelantan dan negeri-negeri berhampiran dengannya.
Ya Allah,
Wahai Dzat yg telah mengizinkan perkara yg terjadi dengan keizinan-Mu,
Termasuk musibah yg menimpa,
Wahai yang Maha mengizinkan keatas segala sesuatu,
Angkatlah bala dari negeri kami ini,
Ya Rabbal Alamin.
Mungkin perkara-perkara yg berlaku ditempat ini adalah disebabkan kelemahan kami,
Kerna dosa-dosa kami,
Dan kesilapan yg kami lakukan,
Sehingga Engkau hantarkan kepada kami,
Hantaran yg merupakan tanda utk kami kembali kepada Engkau,
Menuju kepada Engkau,
Menginsafi diri kami.
Ya Allah,
Jadikan kami golongan org-org yg insaf kepada Engkau,
Kembali kepada jalan-Mu Ya Allah,
Tetapi kami tidak kuat utk menghadapi pelbagai musibah,
Kerna kelemahan yg ada pada diri kami,
Ya Allah,
Bantulan mereka yg terkena musibah banjir,
Dan bencana kapal terbang yg terhempas,
Engkau berikanlah kesabaran kepada ahli keluarga mereka,
Mudah-mudahan Engkau terima didalam golongan org-org yang Engkau pelawa sebagai hamba-Mu,
Kerna kami hamba-hamba yg akan kembali kepada Engkau.
أَمِِيْن يَا رَبَّ العَالَمِينْ

oyabun

Posted: 01 Jan 2015 11:45 PM PST

oyabun


Anwar Berjaya 'Beli' Bekas Menteri Kabinet Untuk Ke Putrajaya?

Posted: 01 Jan 2015 09:15 PM PST


Maklumat dalaman yang kami perolehi menyatakan bahawa Ketua pembangkang telah 'membeli' beberapa bekas menteri kabinet dan bekas Ketua Pengarang media arus perdana sebagai taktik terbaharu untuk menjatuhkan UMNO.

Mereka tidak dipelawa menyertai PKR sepertimana modus operandi yang dilakukan sebelum ini, sebaliknya dikekalkan imej asal untuk memudahkan mereka melemahkan UMNO dari dalam.

Modus operandi kumpulan ini adalah menyerang kepimpinan UMNO yang diterajui Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Teori mereka, apabila Najib sebagai Presiden UMNO berjaya dilemahkan, maka dengan sendirinya UMNO akan kalah pada Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14).

Taktik terbaharu Anwar itu dibuat selepas gagal menawan Putrajaya untuk merealisasikan cita-citanya menjadi Perdana Menteri pada Pilihanraya ke-13 (PRU13).

Sebelum ini, Anwar menggunakan modus operandi mengunakan aktivis-aktivis PKR dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk menggulingkan kerajaan, namun keputusan PRU 13 menunjukkan taktik itu kurang berkesan.

Sumber : aidc

Wasabi Oyabun..

The Unspinners

Posted: 01 Jan 2015 11:14 PM PST

The Unspinners


Dr Hatta mati lemas? Al Fatihah!

Posted: 01 Jan 2015 11:00 PM PST


Sesiapa jumpa Dr Hatta, tolong beritahu polis atau MKN. Dikhuatiri dia mati lemas.

Rumah dan markas dah hanyut ....

Kalau ada Bersih atau demonstrasi, muka dia mesti ada moh di depan.

Takkan dia tak aktif turun membanti di kawasan Kuala Krai. Calun yang kalah banyak padanya pun turun dengan aktif.

Mungkin sebab media TMI, MMO, Harakah, Mkini dll tak beri dia publisiyi. Takkan TV3, NST dan Utusan nak berikan publisiti murah untuknya.

Harap mulakan kempen mencari AP K Krai ini. Dibuatnya sesuatu berlaku,  wajib fardhu kifayah untuk bantu sempurnakan.

Kasi fatihah dengan harapan syufaat fatihah belum tunjukkan jalan yang lurus untuk semua.

Alasan Anwar betul macam LANCAU BENGKOK-nya

Posted: 01 Jan 2015 09:00 PM PSTTakkan bantuan hanya ke Gua Musang dan Kuala Krai saja?

Posted: 01 Jan 2015 03:55 PM PSTMuhasabah wahai Melayu Islam

Posted: 01 Jan 2015 02:07 AM PSTSelamat Tahun Baru 2015... 

BERMUHASABAH DEMI AGAMA DAN BANGSA 

MUHASABAH SETIAP APA YANG TELAH DILAKUKAN SEHINGGA ALLAH MEMBERIKAN AMARAN YANG CUKUP HEBAT SEPANJANG 2014...

MOGA 2015 MEMBERIKAN SATU NAFAS BARU UNTUK KEKUATAN AGAMA ISLAM DAN BANGSA MELAYU.

AS SALAM...

Benarlah firman Allah dalam Surah As-Syura ayat 30:

( وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ)

"Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan bala bencana, maka ia adalah disebabkan perbuatan daripada tangan-tangan kamu sendiri."

Tahun 2014 memberikan satu cabaran yang cukup hebat kepada Kepimpinan Negara dan seluruh rakyat Malaysia. Pelbagai tragedi dan bencana memberikan kesan yang cukup hebat pada nombor 2014. Kehadiran 2015 memberikan satu harapan agar semua tragedi dan bencana ini tidak berulang insya allah.

Saya melihat beberapa sudut yang memanggil kita semua untuk merenung sejenak berpandukan ayat al quran di atas...Bolehkah kita mahu menyalahkan sesiapa dalam 2 tragedi pesawat MAS dan bencana banjir besar di separuh negeri dalam Malaysia. Dari utara Kedah, Perak, Shah Alam Selangor, Pahang, Terengganu dan yang terburuk Kelantan. Banjir di puncak bukit dan tanah tinggi Cameron. Ini merupakan rintitan yang besar dalam tahun 2014...

Persoalannya ialah sejauhmana pula kita melihat beberapa corak penghinaan kepada agama islam dan bangsa melayu yang berlaku sepanjang 2014.

-Bermula dengan Isu Kalimah allah...
-Azan di perlahankan di Pulau Pinang
-Perarakan Maulidur Rasul d haramkan di Pulai Pinang.
-Blogger Cina menghina umat islam Malaysia.
-Kristian terus mahukan Bible dicetak dalam Bahasa Melayu.
-Lelaki dibenarkan berpakaian Perempuan atau Wanita.
-Bertambah jumlah lesen rumah urut di Selangor.
-Hukum Allah HUDUD di permainkan demi kepuasan dan kepentingan Politik Kepartian.

Percaya lah bahawa allah memberikan amaran kepada kita semua agar bermuhasabah demi keagungan agama dan kelangsungan bangsa.
AYUHLAH rakan dan sahabat seagama untuk kita kembali kepadaNya dan jangan kita menghina Hukum allah dan mempermainkan ayat al quran.
BANGKIT demi Agama....BANGUN kerana Bangsa..Ketepikan otodot kepartian yang menghancurkan dan merugikan agama dan bangsa.Hentikan fitnah yang menjadi senjata iblis menyesatkan ummat Rasulullah saw.Bersatulah..Binalah saf agama yang kukuh dan rapat tanpa wujud jurang untuk berpecah.

SELAMAT TAHUN BARU 2015..

WASSALAM

WAN KHAIRUL IHSAN WAN MUHAMMAD
Pengerusi IMPAK
31 Dis 2014 / 01 Jan 2015

Dari blog Bicara Minda

Belantan

Posted: 01 Jan 2015 11:10 PM PST

Belantan


AirAsia: Juruterbang digantung tugas kerana positif dadah?

Posted: 01 Jan 2015 07:47 PM PST


SURABAYA - Seorang juruterbang AirAsia Indonesia digantung tugas selepas didapati gagal ujian dadah.

Presiden AirAsia Indonesia, Sunu Widyatmoko memberitahu, juruterbang berkenaan didapati positif dadah jenis morfin selepas satu penerbangan dari Jakarta ke Bali.

Penggantungan itu yang berkuatkuasa serta-merta, berlaku hanya selepas beberapa hari sebuah pesawat AirAsia Indonesia terhempas di Selat Karimata.

Kata Sunu, siasatan awal mendapati juruterbang berkenaan baru sahaja keluar hospital, namun siasatan lanjut masih berjalan.

Suara Politik
Belantan

QZ8501: Misi SAR hari kelima sukar?

Posted: 01 Jan 2015 07:50 AM PST


Misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia QZ8501 yang memasuki hari kelima hari ini disifatkan sukar kerana jarak penglihatan yang terhad ekoran keadaan cuaca yang kurang baik.

Menurut Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar melalui Twitternya, jarak penglihatan hanya pada lima batu nautika.

Beliau sebelum itu memaklumkan pencarian yang ditetapkan untuk KD Pahang adalah di sektor 2 sementara KD Lekir dan Lekiu di sektor 4.

Abdul Aziz turut memberitahu sebuah helikopter turut disediakan KD Lekiu bagi membantu misi menyelamat mangsa.

Dalam insiden malang itu, QZ8501 membawa 162 penumpang dan anak kapal, berlepas dari Surabaya, Indonesia, pada 5.20 pagi Ahad dan dijadual tiba di Lapangan Terbang Changi Singapura pada 8.30 pagi hari sama.

Kali terakhir pesawat berhubung dengan Menara Kawalan Trafik Udara pada 6.12 pagi waktu Indonesia (7.12 pagi waktu Malaysia).

Penumpang pesawat terdiri daripada 149 warga Indonesia, tiga Korea Selatan, masing-masing seorang warga Singapura, seorang warga Malaysia dan seorang warga United Kingdom.

Kru pesawat pula terdiri daripada enam warga Indonesia dan seorang warga Perancis.


Sementara itu, penemuan mangsa berjaket keselamatan cetus persoalan! Satu mayat pesawat AirAsia QZ8501 yang memakai jaket keselamatan ditemukan di Laut Jawa hari ini, menimbulkan persoalan mengenai bagaimana tragedi itu berlaku.

Pihak berkuasa menyatakan, mayat enam mayat yang ditemui di laut itu dengan beberapa masih berpakaian lengkap, menunjukkan pesawat Airbus A320-200 itu berada dalam keadaan baik selepas terhempas.

Penemuan mayat tersebut juga mungkin menunjukkan penumpang sekurang-kurangnya mempunyai masa sebelum pesawat terhempas ke dalam laut atau memakai jaket keselamatan berkenaan selepas pesawat itu terhempas dan tenggelam.

Hanya 1 daripada 3 mayat dapat dibawa naik

Hanya satu daripada tiga mayat yang ditemui KD Pahang yang dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia QZ8501 dapat dinaikkan hari ini.

Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, situasi itu berlaku ekoran keadaan laut yang bergelora menyukarkan operasi.

Melalui akaun Twitternya, beliau memaklumkan keadaan itu.

"Dimaklumkan, tiga daripada mayat yg dijumpai KD Pahang semalam, (hanya) satu berjaya dinaikkan ke kapal pagi ini, jam 8.15, kerana laut bergelora," tulisnya.

Untuk rekod, hari ini, misi mencari dan menyelamat QZ8501 telah memasuki hari kelima.

Suara Politik
Belantan

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Posted: 01 Jan 2015 11:06 PM PST

Dialog Dewasa Kritik Berasa


RAFIZI TIDAK PUNYA IDEA YANG BAGUS UNTUK NEGARA

Posted: 01 Jan 2015 05:18 PM PST

RAKYAT MULA BENGANG DENGAN RAFIZI


KEPUTUSAN Kerajaan menurunkan harga minyak kali kedua dalam tempoh sebulan minyak petrol RON95 daripada RM2.26 kepada RM1.91 disambut dengan rasa syukur dan gembira oleh rakyat Malaysia.

Namun begitu, Rafizi Ramli yang baru balik dari luar negara tidak punya a sense of belonging kepada penderitaan rakyat Kelantan sekarang. Pulang ke Malaysia dan terus memomokkan usaha Kerajaan menurunkan harga minyak.

Saya percaya satu-satunya isu yang Rafizi akan elakkan ialah bercakap hal pembalakan haram dan penerokaan hutan secara besar-besaran di Kelantan. Saya tidak percaya Rafizi akan mengkritik Kerajaan Kelantan berkenaan isu ini. Di dalam banyak isu persengketaan dasar Pakatan Rakyat, Rafizi paling takut mengkritik PAS, DAP dan Kerajaan Kelantan. Sangat-sangat takut. Malaysiakini lebih berani di sini


Tatkala Malaysia berjaya menurunkan harga petrol di pasaran, negara-negara lain tidak mampu menurunkan harga. Kita ambil contoh pengeluar minyak terbesar di rantau kita negara jiran Indonesia, mereka sendiri tidak mampu melakukannya. Jika ditanya semula kepada Rafizi, saya percaya dia akan menjawab 'oh Malaysia tidak boleh dibandingkan dengan Indonesia, kerana penduduk Indonesia berjumlah 237 juta orang dan Malaysia hanya 30 juta orang'. Ini adalah jawapan pelajar tingkatan 5.

Negara kaya Singapura dan Brunei turut tidak mampu menurunkan harga minyak petrol.Tidak Punya Idea Yang Bagus Kepada Negara
Rafizi tidak mempunyai idea yang bagus untuk membangunkan negara kita. Tatkala Kerajaan telah berada di landasan untuk memberikan pendapatan tinggi kepada sektor awam dan sektor swasta, Rafizi mempunyai pandangan yang kontradik. Rafizi berpandangan Kerajaan patut memulangkan subsidi katanya berjumlah RM633 Juta kepada rakyat Malaysia. Soalnya adakah angka itu tepat, statik atau boleh ubah.

Angka yang sebegitu sering dimainkan oleh Rafizi, kononnya Kerajaan rugi sekian juta, subsidi sekian juta, bisnes itu sekian juta tetapi Rafizi tidak pernah berjaya mendetailkan angka-angka itu. Pemikiran ekonomi seperti ini sering diutarakan oleh Adam Smith, seorang pakar ekonomi kuno dari barat.

Saya tidak pernah membaca atau mendengar Rafizi memberikan cadangan yang terperinci semasa mengkritik dasar-dasar Kerajaan. Adakah anda pernah membacanya? Rafizi di dalam PKR, hanya dilatih untuk menjatuhkan usaha kerajaan, memburukkan dasar-dasar kerajaan, dan merosakkan usaha kerajaan membela rakyat.

Rafizi sudah jelas lagi terbukti adalah mantan Penasehat Ekonomi Selangor yang gagal. Rafizi adalah promo Langkah Kajang yang gagal. Anda bersetuju atau tidak?

Oleh itu, saya tidak hairan apabila membaca komentar daripada rakyat jelata yang semakin momok dan memandang buruk kritikan-kritikan Rafizi. Saksikanlah di FB dan sebagainya, rakyat semakin marah dan meluat dengan kritikan-kritikan Rafizi yang tidak kena pada masanya. Sangat jelas, rakyat lebih tahu bersyukur dan Rafizi tidak tahu bersyukur.

Jika Rafizi membaca artikel ini, saya mencabar beliau mendetailkan angka RM633 juta itu. Jelaskan latarbelakangnya, puncanya, undang-undangnya, pembolehubahnya, risikonya, nilai percukaiannya dan yang paling penting di mana RM633 juta itu disimpan, dalam bentuk apa, securitynya, insuran dan implikasinya. Pernah anda mendengar Rafizi menghuraikan seperti ini apabila dia membuat apa-apa tuduhan? Soalnya, Rafizi tidak mampu melakukannya, kerana itu dia gagal sebagai Penasehat Ekonomi kepada Kerajaan Selangor.

Rakyat Malaysia akan melalui tahun 2015 dengan lebih berani dan matang. Tidak lagi boleh diperdayakan dengan angka-angka dusta sebagaimana amalan lama Rafizi.

Kepada rakyat Malaysia, kita mesti berdiri teguh mempertahankan negara daripada angka-angka dusta. Kerana sekian lama, ianya tidak pernah dibuktikan di hadapan mata kita.

MARI TONTON, BLOGGER PAS DEDAH 70% HUTAN KELANTAN BOTAK, SEBABKAN BANJIR LUAR BIASA

Posted: 01 Jan 2015 05:45 AM PST


Sumber : Malaysiakini TVGERAKAN ANTI PKR

Posted: 01 Jan 2015 09:44 PM PST

GERAKAN ANTI PKR


BANJIR : PENGIKUT PAS DESAK ISU BALAK KELANTAN DIDEDAHKAN !

Posted: 01 Jan 2015 05:30 PM PST

EDISI BAKOR LINE :HAHAHA... SPURS BALUN CHELSEA 5-3..

Posted: 01 Jan 2015 12:46 PM PST

ANGIN PERUBAHAN

Posted: 01 Jan 2015 09:12 PM PST

ANGIN PERUBAHAN


Virus Koler Akan SMS Anda, Hati Hati Bila Membaca SMS

Posted: 01 Jan 2015 07:00 PM PST
KUALA LUMPUR: Pengguna telefon bimbit dinasihatkan supaya berwaspada jika menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) yang mengandungi pautan URL perisian PhotoViewer.apk. 

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), SMS 'is this your photo' perlu dipadam kerana pautan yang diberi dalam SMS itu mengandungi malware.

Malware ialah perisian yang dicipta khusus untuk merosakkan sistem komputer. 

"Apabila URL itu diklik, perisian itu akan dimuat turun dan satu perisian Photo Grid akan dipasang. 

"Aplikasi berkenaan akan cuba mendapatkan wang sebanyak mungkin daripada bilangan klik yang dilakukan pada iklan yang akan sentiasa muncul dalam aplikasi itu," menurut SKMM dalam satu kenyataan hari ini.

Malware itu juga mempunyai mekanisme yang secara dinamik akan menghantar SMS spam kepada senarai kenalan penerima berdasarkan maklumat yang ada dalam peranti dan kad SIM. 

"SMS itu berkemungkinan dimajukan oleh peranti seorang daripada kenalan anda yang sudah dijangkiti malware itu," menurut kenyataan itu. - BERNAMA

Rakyat Bangkit Melawan, Rafizi Diam Tidak Terkata

Posted: 01 Jan 2015 05:57 PM PST


Banjir Berpunca Dari Empangan Kenyir 2?

Posted: 01 Jan 2015 07:53 AM PST

Tidak Boleh Lawat Banjir Sebab Tiket Tiada?

Posted: 01 Jan 2015 02:18 AM PST

Seribu satu macam alasan dibuat. Itu pun masih ada orang yang hendak sokong. Apakah mereka sudah tidak nampak lagi satu demi persatu alasan yang sering diberikan oleh individu ini?

PenangWasabi

Posted: 01 Jan 2015 09:03 PM PST

PenangWasabi


Patut Pelabur Tak Masuk,Cara Guan Eng Layan Pelabur Cukup Angkuh?

Posted: 01 Jan 2015 08:43 PM PST


Penurunan kemasukan FDI ke Pulau Pinang cukup besar, nilai yang merudum mencecah berbillion ringgit. Wang kerajaan negeri dihabiskan oleh para pemimpin DAP ke luar negara kononnya untuk menarik pelabur.

Suatu ketika dahulu, Pulau Pinang merupakan antara negeri yang paling tinggi menerima pelaburan dari segi pembuatan. Malangnya, setelah lima tahun berada di bawah pemerintahan DAP, jumlah pelaburan terus menurun dari setahun ke setahun.

Pada tahun 2010, pelaburan di Pulau Pinang mencatat jumlah RM12.24 billion dan pada 2011 ia jatuh sehingga RM9.11 billion. Akhirnya, pada tahun 2012 jumlah pelaburan di Pulau Pinang terus merudum sehingga RM2.47 billion iaitu penurunan sehingga 73% sekali gus meletakkan negeri itu di tangga ke 6 dari segi jumlah pelaburan di antara semua negeri.

Lebih malang bagi Pulau Pinang apabila Syarikat Bosch Solar Energy telah membatalkan hasrat untuk meneruskan pelaburan di negeri itu yang berjumlah RM2.2 billion. Beberapa syarikat lain pula dikhabarkan telah mengeluarkan pelaburan mereka dari Pulau Pinang.

Dengan rekod pelaburan yang mengecewakan ini, Lim Guan Eng yang terlalu angkuh dan gemar memperlekeh pentadbiran Barisan Nasional wajar mencermin muka sendiri. Di manakah 'cekapnya' DAP jika jumlah pelaburan terus menjunam dari setahun ke setahun? Bagaimanakah DAP dikatakan 'cekap' jika masih tidak terfikir sebarang pelan bagi mengatasi penurunan ini?

DAP, khususnya, Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang, tidak mempunyai karisma dan kebolehan yang diperlukan untuk meyakinkan para pelabur. Lebih dari itu, reputasi dan imej beliau sebagai samseng, diktator dan penipu semakin tersebar dan terpahat kukuh sehingga menimbulkan rasa 'cuak' di kalangan pelabur.

Lihat gambar terkini bagaimana Lim Guan Eng melayan pelabur,lenggok bahasa badan dan cara beliau duduk cukup angkuh. Beginikah cara beliau menarik pelabur asing?

Sumber : pisau.net

Penang Wasabi..

BERANI MEMBUAT PILIHAN...

Posted: 01 Jan 2015 03:45 PM PST

BERANI MEMBUAT PILIHAN...


Usia 50-an tak halang wanita bernafsu untuk khalwat malam tahun baru

Posted: 01 Jan 2015 04:01 AM PST

LELAKI nekad terjun dari tingkat satu hotel ketika serbuan Jabatan Agama Islam Pulau Pinang. FOTO Amir Irsyad Omar 
Georgetown: Seorang lelaki berusia 26 tahun yang juga penjawat awam cedera di kaki dan kepala selepas terjun dari tingkat satu hotel bagi mengelak daripada dicekup pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP), 5.30 pagi tadi.

Ketua Bahagian Unit Operasi JHEAIPP Khairul Azman Azizan berkata, beberapa pegawai melakukan pemeriksaan menyedari tindakan lelaki itu sebelum cuba menghalangnya.

"Namun lelaki yang panik selepas menyedari kehadiran kami itu terus memanjat tingkap bilik hotel sebelum terjun ke atas khemah.

"Tindakan itu hanya mengundang padah apabila dia tergelincir sebelum terjatuh," katanya.

Dalam Operasi Cegah Maksiat sempena Sambutan Tahun Baru 2015, seramai 44 individu berusia 17 hingga 50 tahun ditahan selepas disyaki berkhalwat.

Turut ditahan dalam operasi 1 hingga 6.30 pagi itu ialah wanita berusia 50 tahun yang juga isteri orang bersama pasangan berusia 45 tahun.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/20753#sthash.YkbqHD9R.dpuf

Pelajar perempuan trauma dicabul dalam bilik warden

Posted: 31 Dec 2014 05:30 PM PST

Gambar hiasan
KOTA TINGGI – Seorang pelajar perempuan berusia 19 tahun trauma selepas mendakwa dicabul tenaga pengajarnya di dalam rumah warden, minggu lalu.

Bapa saudara mangsa mahu dikenali sebagai Zali, 40, berkata, anak saudaranya telah membuat satu laporan berkaitan kejadian di balai polis berhampiran.

Menurutnya, kejadian berlaku apabila anak saudaranya merupakan pelajar di pusat pengajian itu telah disuruh tenaga pengajar terbabit untuk membersihkan rumah warden.

"Anak saudara saya memberitahu sebelum ini tenaga pengajar itu pernah cuba melakukan perkara itu kepada dirinya dan pelajar lain, namun tidak berjaya.

"Sebagai seorang tenaga pengajar yang diberi amanah menyampaikan ilmu, tak wajar dia melakukan perkara ini pada anak muridnya," katanya.

Tambahnya lagi, dia terkilan ketika kejadian, merupakan hari terakhir anak saudaranya di pusat pengajian itu.

"Kejadian ini pasti menjadi detik hitam hidupnya. Ia menyebabkan anak saudara saya kini trauma. Apa yang kami harapkan agar individu bertanggungjawab dapat diberkas dan dikenakan hukuman setimpal," katanya lagi.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Rahmat Othman ketika dihubungi berkata, hasil siasatan pada 30 Disember jam 4.15 petang, suspek berjaya ditahan.

"Kes disiasat di bawah seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan jenayah dengan niat hendak mencabul kehormatan.

"Jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara hingga 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada seksaan itu," katanya.

Harga Ron 95, 97 & Diesel Turun Mulai 1 Jan 2015

Posted: 31 Dec 2014 04:01 PM PST

KUALA LUMPUR (Bernama) — Harga runcit bagi petrol RON 95 dan RON 97 diturunkan sebanyak 35 sen, masing-masing kepada RM1.91 seliter dan RM2.11 seliter, mulai 1 Januari 2015.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek berkata harga runcit bagi diesel pula diturunkan sebanyak 30 sen kepada RM1.93 seliter.

Pada Disember 2014, harga runcit bagi RON 95, RON 97 dan diesel pada RM2.26 seliter, RM2.23 seliter dan RM2.46 seliter.

"Harga-harga bagi petrol dan diesel ini dibuat berdasarkan kepada purata harga kos produk sepanjang bulan Disember 2014 dan kadar pertukaran mata wang," katanya dalam satu kenyataan di sini malam ini.

Beliau berkata kerajaan akan mengikuti perkembangan pasaran harga kos produk dan kadar pertukaran mata wang setiap masa untuk menetapkan harga runcit petrol dan diesel bagi bulan-bulan berikutnya.

"Semua syarikat minyak serta pengusaha stesen minyak diingatkan agar mematuhi penetapan harga baru ini dan tindakan tegas akan diambil bagi mereka yang melanggar peraturan harga baharu ini," tambahnya.– BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan